A SERTÉS SZAPORODÁSBIOLÓGIÁJA, REPRODUKCIÓS ÉRTÉKMÉRŐI, A SZAPORÍTÁS TECHNOLÓGIÁJA. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A SERTÉS SZAPORODÁSBIOLÓGIÁJA, REPRODUKCIÓS ÉRTÉKMÉRŐI, A SZAPORÍTÁS TECHNOLÓGIÁJA. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK"

Átírás

1 A SERTÉS SZAPORODÁSBIOLÓGIÁJA, REPRODUKCIÓS ÉRTÉKMÉRŐI, A SZAPORÍTÁS TECHNOLÓGIÁJA. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

2 A koca nemi működése

3 A PETEFÉSZEK A petefészek keresztmetszete. Forrás: Salamon, : csírahám 2: a petefészek tokja 3: elsődleges tüsző 4: másodlagos tüsző 5: fejlődő harmadlagos tüsző 6: harmadlagos vagy Graaf tüsző 7: petesejt 8: sárgatest (Corpus Luteum, CL)

4 A PETEVEZETŐ Forrás: Húsvéth, 2000

5 A MÉH A méh típusai háziállatokban (vázlatos rajz, Seiferle szerint) A ló méhe (Nickel Schummer Seiferle szerint)

6 Az ivari működés hormonális irányítása

7 H Y P O T H A L A M U S GnRH H I P O F Í Z I S E L Ü L S Ő LEBENYE FSH LH ösztrogén PETEFÉSZEK tüszőérés ovulació CL érés progeszteron M É H PGF2α Tüsző fázis (6-7 nap) Sárgatest fázis (14-16 nap) Negative feed-back (gátlás) Positive feed-back (stimuláció)

8

9 A sertés szaporodási típusa szerint multipara, poliösztruszos állat. A kifejlett emse ivarzását ciklikusság jellemzi, a ciklus hossza 21 (19-23) nap. A nemi érdeklődés legkorábban 4 hónapos korban figyelhető meg, szabálytalan periódusokban, ivarzás-szerű tünetekkel, de tűrési reflex nélkül. Az első, valódi ivarzás csak az első ovulációkkal jelentkezik, legkorábban 5-6 hónapos korban. A kanok jelenléte stimulálja az ivarérést.

10 A koca petefészkében születéskor ezer primordinális tüsző található ( µm nagyságúak). A preantralis tüszőktől a Graaf-tüszőkig tartó fejlődési szakasz az ivarzási ciklus. A tüsző egész fejlődési szakasza (growing pool) - a primordinálsi tüszőtől az ovulció előtti Graaf tüszőig napig tart.

11 A kan nemi működése

12 A sertés kan ivarszervei

13 Spermiogenezis a here kanyarulatos csatornácskáiban

14 A spermiomorfogenezis, a spermium részei, az akroszóma reakció

15 A kanok 5-8 hónapos korban válnak ivaréretté. A fertilitás 1-2 éves korban lesz teljes. A spermiogenezis kb.30 napig tart A sperma mennyisége: ml/adag, a spermiumok száma: millió/ml, ph: 6,8-7,2 A prostata váladéka az ondó 30-60%-a, amely az ondósejtek aktivitására ható ionokat is tartalmaz. A Cowper mirigy váladéka az ejakuláció végén ürül, sűrű, enyhén lúgos kémhatású, dugót képez a méhszájnál. Az ejakulált sperma nagy rész egyenesen a méh üregébe jut, ezután szétterjed a két méhszarvba. A spermatermelést befolyásolja az állat kora, fajtája, a takarmányozás, az évszak, és az ondóvétel gyakorisága.

16 A here működésének hormonális irányítása (Forrás: Becze, 1983)

17 A párzás és a termékenyülés

18 A párzás Ivarzási tünetek Tűrési reflex Hím nemi reflexek Flehmen-reflex Kapuív reflex Fergusson reflex

19 A koca ivarzási tünetei Az ivarzás tünetei alapvetően három csoportba sorolhatók: A nemi szervek változásának külső, látható jelei, amelyek során a péraajkak megduzzadnak, vérbővé válnak, kipirulnak, a hüvely fala fényes, sikamlós. A genitális és regulációs szervek nehezebben érzékelhető belső elváltozásai: a méh erigáltsága, a hüvely, a méh, a petevezető nyálkahártyájának proliferációja ill. szekréciós átalakulása, a nemi hormonok vérszintjének jellegzetes alakulása, a petefészkeken tüszőérés majd ovuláció. A szexuális viselkedés megváltozása: érdeklődés, vonzódás, érintkezés, tűrés, receptivitás és amelyek még rendszerint az alapanyagcsere élénkülése is kísér. Az ivarzási tünetek élénksége, intenzitása függ a koca életkorától, az ellés óta eltelt időtől, a fajtától, az egyedtől, de befolyásolja az állat tartásmódja és takarmányozása is.

20 Az ivarzó kocák kiválogatása Az ivarzás elbírálása legegyszerűbb és leghatékonyabb u.n. kereső kan segítségével. A próbakant nem szükséges vazektomizálni, mert a hosszabb udvarlás és előkészület módot és időt ad arra, hogy időben elválasszák a kocától. Kan nélküli próbáltatáskor a hátalási próba alkalmazása ajánlható, aminek hatása még fokozható kanszagot utánzó stimuláló anyagok alkalmazásával. A kannal való kerestetés fölényben van ugyan az emberi próbákkal szemben, azonban ha ez utóbbi megfelelő szakértelemmel és körültekintéssel, valamint türelemmel történik, úgy alig van különbség a két módszer között.

21 A hím nemi reflexek 1. Erekció. A makk bőrében lévő receptorok ingerlése, vagy érzékszervi hatások váltják ki. A reflex központja a gerincvelő kereszttáji szelvényében van, ahonnan paraszimpatikus efferentáció indul ki és vasodilatiot okoz a corpus cavernosusban. A hímvessző megmerevedik, a hím felkészül az ugrásra. 2. Felugrás, átölelés 3. A hímvessző bevezetésének reflexe. Az erogált pénisz keresőmozgásokat végez, majd megtörténik az emissio. 4. Utólökés és ejakuláció : A makk bőrében lévő receptorok ingere váltja ki, reflexközpontja a gerincvelő hát-ágyéki szakaszán van, efferentációja szimpatikus. A húgyhólyag belső záróizmának záródása megakadályozza, hogy vizelet jusson az ondóba.

22 Az érett és ovulált tüszők száma fiatal állatokban 12-16, többet ellett kocákban Termékenyítés optimális időpontja: a tűrési reflex megjelenése után órával. A kan pénisze a nyakcsatorna spirális ráncaiba ékelődik, az ejakulátum a méhbe jut. A petesejtek 6-12 óráig termékenyülő képesek A spermiumok óráig termékenyítő képesek Zárt rendszerű sertéstarásban a legtöbb szaporodásbiológiai problémát a csendes ivarzás, illetve az anösztrusz (ivarzás hiánya) jelenti.

23 A spermiumtranszport Spermiumok aktív mozgását segítik: - hüvelyi savas ph (kedvezőtlen környezet) - a női nemi utak antiperisztaltikája (Fergusson reflex, ondó prosztaglandin tartalma) - ivarzási nyálka (méhnyaknyák) szerkezete utat készít a spermiumoknak

24 A Fergusson-reflex Az oxitocin elválasztás szabályozása nőivarú állatokban. Forrás: Húsvéth, 2000.

25 A kapacitáció Kapacitáció: a spermiumok érési átalakulása a női nemi utakban (kb.6-12 órás folyamat) Női nemi utakból származó impulzusok hatására Fokozódik a spermiumok mozgása, anyagcseréje Acrosoma reakció A spermiumok 1-3 napig termékenyítő-, a petesejt 24 óráig termékenyülő képes.

26 A termékenyülés Cortikális reakció: a petesejt membránja átjárhatóvá válik (Ca beáramlás hatására) Zona pellucidán való átjutás Megtapadás Zóna reakció: átjárhatatlan réteg (termékenyülési membrán) alakul ki a zigóta körül Fúzió (2. meiotikus osztódás folytatása, pronucleus képződése) A megtermékenyülés kb órát vesz igénybe Sejtosztódás megindulása (moruláció, blasztuláció)

27 A termékenyülés fázisai 1. Áthatolás a corona radiatan (csak a capacitált spermiumok jutnak át szabadon) 2. Zona pellucida penetrálása: a z.p. permeabilitása megváltozik, amint a spermium érintkezik vele. A corticalis granulumokból lysosomaenzimek szabadulnak fel (megakadályozzák a további spermiumok bejutását, inaktiválják a zona felszínén lévő spermiumreceptorokat). 3. Oocyta és spermiummembrán egyesülése. Ekkor befejeződik a II. meiotikus osztódás. Forrás:internet)

28 Szaporodásbiológiai mutatók különböző állatfajoknál Állatfaj Ivari ciklus hossza (nap) Oestrus hossza Ovuláció idő - pontja Vemhesség hossza (nap) Méhregeneráció (nap) Szerviz periódus (nap) Sertés (koca) nap Ivarzás kezdete után óra Juh (jerke, anyajuh) óra Szarvas marha (üsző, tehén) óra (285) (60-80) Ló (kanca) nap

29 A vemhesség

30 A vemhesség szakaszai BLASZTOGENEZIS: zigóta osztódása, barázdálódása EMBRIOGENEZIS: differenciálódás, organogenezis (sertésben nap) MAGZATI FEJLŐDÉS

31 PETEVEZETŐBEN Moruláció, blasztuláció Táplálékfelvétel minimális (szikanyag) Anyai szervezettel való kommunikáció (EFP: early pregnancy factor; PGE2, trofoblaszin, interfeon, egyéb anyagok) MÉHBEN A csíra megtermékenyülés után 3-4 nap múlva ér a méhbe Méhtejjel való (histiotroph) táplálkozás A trophoblast sejtek jelzéseket adnak le a méhnyálkahártya felé Megtapadás (implantáció) Beágyazódás (nidatio) ( a napon) A blasztociszta stádiumú embrió kikelése a zona pellucidából Embrionális fejlődés

32 A blasztogenezis Osztódás a zona pellucidán belül Szedercsíra (morula) Üreg (blastocoel) képződik Hólyagcsíra (blastula) Zonap pellucida feltörése, embriócsomó és trofoblaszt kialakulása

33 Az embriók egyenletes eloszlását a méhen belüli vándorlás (migratio transuterina) eredményezi. (általában a napon). A zigóták az ovuláció után órával érkeznek a tuba uterus szájadékába és a órában a méhbe (a fedeztetés után 2-2,5.napon)

34 Az embriogenezis Bélcsíra (gastrula): a sejtek szöveti differenciálódása megindul (totipotensből pluri-, ill. unipotens sejtek) Csíralemezek és szervek kialakulása: - endoderma: bőr, idegrendszer, - ectoderma: bélcsatorna, néhány zsigeri szerv, - mesoderma, mesenchyma : a szervek nagyobb része.

35 A magzatburkok A csíralemezek kialakulásával egyidőben a köldöktájékról kifejlődnek a sziktömlő és a magzatburkok. Magzating- amnion Húgytömlő- allantois Irhahártya- chorion (Forrás: Husvéth, 2000)

36 A köldökzsinór A magzatburkok a köldökzsinór útján függnek össze a magzattal. Összekapcsolja a magzatot a kialakuló méhlepénnyel A húgyinda, a köldökartériák és a köldökvénák haladnak benne. (Forrás: Husvéth, 2000)

37 A placenta A külső magzatburkok bolyhai (magzati placenta) benyomulnak a méh nyálkahártyájának mélyedéseibe (anyai placenta) és kialakul a foetomaternalis kapcsolódás, a placenta, a méhlepény. Erre az időszakra befejeződik az organogenezis, kialakulnak a szervrendszerek, elkezdődik a magzati fejlődés.

38 A placenta szöveti szerkezete, placentatípusok Az anyai és a magzati placenta is 3-3 rétegű A háziállatok placentája eltérő szerkezetű. 1. hámhoz kapcsolódó (epitheliochorialis), pl. ló, sertés- leglazább, 6 sejtrétegű 2. kötőszövethez kapcsolódó (syndesmochorialis) pl. kérődzőknél, 5 rétegű 3. érbelhámhoz kapcsolódó (endothelochorialis) pl. húsevőknél, 4 rétegű 4. vérbemerülő (haemochorialis) pl. főemlősöknél, 3 rétegű

39 6 rétegű: 3 magzati + 3 anyai 5 rétegű: -1 anyai, nincs epithel 4 rétegű: -2 anyai 3 rétegű: -3 anyai. (Forrás: Husvéth, 2000)

40 A fialást megindító hormonális tényezők (Forrás: Rudas-Frenyó,1995)

41 Az emelkedő ösztrogén szint ellésre felkészítő változásai A nemi utakban vérbőség, ödéma lép fel, a hüvelyben váladéktermelés indul meg Prosztaglandin termelést indukál, mely megindítja a luteolízist, fokozza nemi utak simaizomzatának összehúzódását A méh simaizom sejtjei megnagyobbodnak, számuk megnő, kiépülnek az oxitocin-kötő receptorok Relaxin termelést indít meg, mely megkezdi a nemi utak kötőszöveti állományának fellazítását Gátolja PIH-t, a kiáramló prolaktin pedig megindítja a tejtermelést

42 A fialás A fialás az az élettani folyamat, melynek során a magzat, a magzatburkokkal együtt a világra jön. Az ellésre/fialásra, az ezzel együtt járó fizikai, idegi és hormonális változásokra való felkészülés már a vemhesség utolsó szakaszában megkezdődik.

43 A fialás szakaszai 1. Előkészítés 2. Jósló fájások szakasza 3. Megnyílási szakasz 4. Kitolási szakasz (3-4 óra) 5. Utószakasz (2-4 óra) Involúció:A méh visszaalakulása nap. A szoptatás ideje alatt a koca nem ivarzik választással ivarzás váltható ki (rebound hatás).

44 A sertések reprodukciós értékmérő tulajdonságai Termékenység: fogamzó és termékenyítő képesség Szaporaság Vehemnevelő képesség Tejtermelő képesség Malacnevelő képesség Egészségi állapot Szervezeti szilárdság

45 Termékenység Kocáknál a fogamzó képesség Kanoknál a termékenyítő képesség Termékenyítési index: egy vemhesülésre jutó pároztatások száma (opt.: 1,25-1,35) Vemhesülési %: Adott időszakban (évben) mennyi az eredményes pároztatások aránya (opt.: 85% feletti) + és kondíció sem jó fialás az átlagos egy-egy kocára

46 Szaporaság a kocák fialásonkénti vagy évenkénti malacainak száma. h 2 értéke 0,10-0,20 Környezeti tényezők jelentősen befolyásolják Különböző fajták szaporasági teljesítménye között jelentős különbségek lehetnek. A keresztezett állatok szaporasága a heterózis hatás miatt általában jobb Az az optimális, ha rendszeresen olyan létszámú almot fial a koca, amelyben a malacok kiegyenlített fejlettségűek és kedvező testtömegűek. Fialási gyakoriság:évenkénti fialások száma (2,1-2,2-2,4). A két fialás közti idő: nap

47 Vehemnevelő képesség mutatója az egynapos alomtömeg h 2 értéke: 0,2- környezet befolyásolja Egy malac átlagosan 1,2-1,5 kg h 2 értéke: 0,1-0,2

48 Tejtermelő képesség A koca tejtermelő képességét a 21 napos kori alomtömeg határozza meg. Az újszülött malac a óra között jusson föcstejhez A kocák laktációs görbéje hirtelen emelkedő, majd a napon éri el a maximumát Növekvő alomszám esetén nő a koca tejtermelése is. A kocák a fialásuk között termelik a legtöbb tejet.

49 Malacnevelő képesség a választásig felnevelt malacok száma, testtömege és az alom kiegyenlítettsége. A jó anyai tulajdonságokkal rendelkező, nyugodt vérmérsékletű, malacait gyakran szoptató, figyelmesen mozgó koca a jó malacnevelő képességű. A hazai sertéstenyésztésben a 10 % alatti malacelhullás csekély,a 10-20% között kiesés közepes, a 20% feletti nagy veszteségnek értékelhető.

50 A szaporaságot befolyásoló tényezők Életkor (4 fialás az átlagos) Az alomnagysággal a veszteségek is nőhetnek (elnyomás, halvaszületés, életképtelen) Optimális időben termékenyítés Termékenyítés módja Méhkapacitás Takarmányozás Hőmérséklet Választási idő

51 Hőmérséklet: komfortzónát figyelembe kell venni /Szezonális infertilitás./ C o Hőmérsékleti komfortzónák Újszülött A sertés élőtömege

52 Vehemnevelő képesség Eredmény, ha malacok megjelennek Milyen az alomsúly? Milyen az alom kiegyenlítettség? Alomkiegyenlítettség: az átlagsúlytól való eltérés összegének felét elosztjuk az alomsúllyal, majd szorozzuk 1000-rel és kivonjuk ből. Befolyásoló tényezők: életkor, fajta, vemhesség utolsó harmadában takarmány Malacok jó környezetben kompenzálni tudnak hátrányokat.

53 Tejtermelő képesség A tejtermelés megállapításának módszerei: 1. Súlymérés / alom 2. Fejőgép 3. Kézi fejéssel (ami meglehetősen pontatlan)

54 Tejtermelő képesség h2= Genotípus, fajta: mangalica: 3-5 l/nap magyar nagyfehér: 7-8 l/nap lapály fajták: 9-10 l/ nap g

55 Tejtermelő-képesség Az alomszám növekedésével nő a tejtermelés

56 A kolosztrum és a normál kocatej összetétele

57 Az ellenanyagok felszívódása a malacokban: óra

58 Malacnevelő képesség A malacnevelő képesség nem egyenlő a tejtermelő képességgel. A tejtermelő képesség a malacnevelő képesség egyik eleme Csecsszám: h 2 = 0,2-0,4 szelektálni kell és érdemes A koca lehet ideges, flegma / malactaposás stb./ A malacra a kocának kell vigyáznia, ez is része a malacnevelő képességnek.

59 A kocák szaporodásbiológia zavarai Párzásképtelenség: testi fejlettségi hiányosságok, köröm- és egyéb végtag problémák miatt Csendes ivarzás (tünetmentes ovuláció): hormonális vagy viselkedésbeli zavarok Anösztrusz: ivarzás elmaradása. (pl. süldők késői ivarérése, szezonhatás, akklimatizációs anösztusz, állandósult sárgatest miatt, takarmányozási hiba miatt) Termékenyülési zavar: méhgyulladás, fertőző betegségek, takarmányban lévő toxin, magas hőmérséklet miatt

60 A kanok szaporodásbiológia zavarai Párzásképtelenség: lábfájás, köröm károsodás, szűk vaszora-nyílás, esetlegesen hormonális zavarok miatt. Termékenyítő képesség zavara: túl kevés ondó, fejletlen, éretlen spermiumok jelenléte, túl híg ondó, takarmányban lévő toxinok, heregyulladás, magas környezeti hőmérséklet miatt.

61 Involúciós szövődmények (MMA szindróma) Az 1950-es években az USA-ban írták le a kocák "metritismastitis-agalactia" szindrómáját. Rendszerint az elhúzódó ellésekhez társul és már órával a fialás után jelentkezik. Agalactia esetén a tejelválasztás szünetel, a tőgy ödémás vagy gyulladásosan beszűrődött. A csecsekből gyulladásra utaló vörhenyes váladék vagy normális összetételű, de bűzös tej fejhető. A tőgy fájdalmas, ami miatt a koca hasonfekszik és nem szoptat. A metritisre a hüvelyből ürülő savós-gennyes vagy savósnyálkás, súlyosabb esetekben vörösbarnás bűzös váladék utal. A betegség rendszeres kísérője az emésztőtraktus atóniája (bélműködés renyhesége), és ezzel együtt bélsár-rekedés, de csatlakozhat még izomgyengeség, vérkeringési zavarok, és ízületi gyulladások is. A három betegség nem mindig együtt jelentkezik, általában a három közül csak egy-egy áll az előtérben.

62 Az MMA szindróma oktana nem teljesen tisztázott. Az az általános feltevés, hogy endokrin háttérben a tartáshibák következtében lép fel. Okaként említik a csökkent, általános ellenállóképességet, a túltakarmányozást, a bélsár pangást okozó diétát, a romlott vagy esetleg ösztrogéntartalmú takarmányt. Szóba jöhet még a túl meleg istálló vagy esetleg hirtelen környezetváltozás is. Általában az elhúzódó ellések számának növekedésével egyenes arányban nő az involució szövődményeinek a száma is. Az MMA szindróma csak ritkán okoz koca elhullást. A szeptikus méhgyulladás is általában gyakran gyógyul, tartós fogamzás kimaradást nem szokott okozni. Az igazi kártétele az éhező malacok elhullásából ered, ha csak nem gondoskodnak azok időben történő dajkásításáról, mesterséges felneveléséről.

63 A szaporítás-szervezés irányelvei (1) Az üzemvitel szempontjából szükséges létszámok biztosítása érdekében akkora kocacsoportokat alakítanak ki, amelyektől annyi malac várható, amennyivel a folyamatos termelés biztosítható. Így az épület kihasználás, a munkaerő foglalkoztatása, a termelési program teljesíthető, a jövedelmező.

64 A szaporítás-szervezés irányelvei (2) Azonos termelési fázisban lévő kocák egy-egy csoportban: Ivarzó, búgatás alatt lévő kocák Vemheskoca szállás Fiaztató: Fialó és szoptató kocák Választás utáni kocák Búgatás alatt lévő kocasüldők Ritmusidő: az az időszak, amely alatt bizonyos számú kocát és süldőt búgatnak, fedeztetnek. (pl. 7 napos ritmusidő: 50 koca+100 süldő = heti 150 malac, éves választott malac: 8000 db). Az egyszerre töltés és ürítés, valamint fertőtlenítést teszi lehetővé. Az egyes hasznosítási csoportok befogadására szolgáló épületek férőhelyeit a kiinduló szaporulat létszámához kell tervezni. Számítógépes nyilvántartás szükséges.

65 BOLD-AGRO KFT (Derecske) Naturális mutatók a tenyésztésben: alomszám 15,6-16,9 választott malac szám 13,6-14 db alom/koca/év (kocaforgó) 2,38-2,48 üres napok száma: 4-5 egy koca utáni hízókibocsájtás választási súly: 6,7-7,0 kg elhullás a fiaztatóban: 8%

66 Köszönöm a figyelmet

PÁRZÁS, MEGTERMÉKENYÜLÉS & VEMHESSÉG. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

PÁRZÁS, MEGTERMÉKENYÜLÉS & VEMHESSÉG. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK PÁRZÁS, MEGTERMÉKENYÜLÉS & VEMHESSÉG Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A PÁRZÁS Ivarzási tünetek Tűrési reflex Hím nemi reflexek Flehmen-reflex Kapuív reflex Fergusson reflex A Fergusson-reflex

Részletesebben

AZ IVARI MŰKÖDÉS. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

AZ IVARI MŰKÖDÉS. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK AZ IVARI MŰKÖDÉS Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A nemi szervek a faj fenntartását (reprodukció) szolgálják. Az emlősállatok szexuális dimorfizmusa (nemi kétalakúsága) szerint hím és

Részletesebben

AZ IVARI MŰKÖDÉS. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC

AZ IVARI MŰKÖDÉS. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC AZ IVARI MŰKÖDÉS Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC A nemi szervek a faj fenntartását (reprodukció) szolgálják. Az emlősállatok szexuális dimorfizmusa (nemi kétalakúsága) szerint hím

Részletesebben

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A nemi szervek a faj fenntartását (reprodukció) szolgálják. Az emlősállatok szexuális dimorfizmusa (nemi kétalakúsága)

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek Bodrog, Szerencsi MGZRT. A petefészek ellés utáni ciklusba lendülése Tejtermelés,

Részletesebben

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI ITÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI DR. MAJZIGER ISTVÁ SZEGEDI TUDOMÁYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ADRÁSSY U. 15. mi@mgk.u-szegd.hu

Részletesebben

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai Sárközi Tamás UBM Feed kft Az előadás tárgya 1, Malac takarmányozás 2, Koca takarmányozás 3, Hízó takarmányozás 4, Malacszám növelésének lehetősége A SERTÉSTAKARMÁNYOZÁSI

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei

dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei dr. Kranjec Ferenc A szarvasmarha vemhességének élettana, és megállapításának lehetőségei A vemhesség szakaszai Hólyagcsíra fejlődési szakasza Zigóta Embrió Tünet nélküli felszívódás, ill visszaivarzás

Részletesebben

Fejlődéstan (biogenetika) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu

Fejlődéstan (biogenetika) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Fejlődéstan (biogenetika) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Bevezetés Fejlődés: mennyiségi és minőségi változások folytonos sorozata. A biológiai fejlődés két nagy vetülete: egyedfejlődés (ontogenezis)

Részletesebben

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium Reproduktív funkciók Nemi hormonok: Androgének Ösztrogének Gesztagének Támpont: 86 (nyomokban 90 is) A nem Genetikai nem Gonadális nem Nemi fenotípus XY XX nemi kromoszómapár here - petefészek férfi -

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 %

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 % PÁLYÁZAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ Partner tájékoztató ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig tejpótló-szer itatás: 60-100

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt TERMELÉSÉLETTAN Debreceni Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Pannon Egyetem A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás Gönczi Mónika Terhesség és szoptatás Debreceni Egyetem, ÁOK, Élettani Intézet Megtermékenyítés Érett spermium felépítése: Fej (mag) DNS tartalom, eleje az acrosoma (lizoszómális hatás) Nyak (centriólum),

Részletesebben

A modern Holstein-fríz tehén reprodukciós kihívásai, buktatói, a takarmányozás, a stressz, a technológia hatásainak figyelembevételével

A modern Holstein-fríz tehén reprodukciós kihívásai, buktatói, a takarmányozás, a stressz, a technológia hatásainak figyelembevételével dr. Kranjec Ferenc A modern Holstein-fríz tehén reprodukciós kihívásai, buktatói, a takarmányozás, a stressz, a technológia hatásainak figyelembevételével 2 Bevezetés A holstein fríz reprodukciós jellegzetességei

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Önreprodukció, szaporodás Szerkesztette: Vizkievicz András Bevezetés Az önfenntartás és az önszabályozás mellett az állati szervezetek harmadik alapvető működése az önreprodukció. Az önreprodukció magába

Részletesebben

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 Szögedi Gazdaság Kft. Bemutatkozás Állomány Hosszú távú tervek Tartalom Célok Süldők felkészítése

Részletesebben

MUNKAANYAG. Debreczeni Beatrix. Az állatok szaporodásbiológiája. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai

MUNKAANYAG. Debreczeni Beatrix. Az állatok szaporodásbiológiája. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai Debreczeni Beatrix Az állatok szaporodásbiológiája A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai A követelménymodul száma: 1375-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

NEMI SZERVEK. A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek. Ivarsejteket elvezető szervek

NEMI SZERVEK. A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek. Ivarsejteket elvezető szervek NEMI SZERVEK A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek Ivarsejteket elvezető szervek Az utódok kezdeti fejlődését biztosító szervek Járulékos nemi mirigyek NEMI

Részletesebben

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet.

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. Javítóvizsga 2013/2014 Annus Anita 9.a Anatómia Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. A csontok feladata, felépítése, csont szerkezete,

Részletesebben

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db Testünk minden sejtjében megtalálhatók a kromoszómák, melyek a tulajdonságok átörökítését végzik. A testi sejtekben 2 x 23 = 46 db kromoszóma van. Az egyik sorozat apánktól, a másik anyánktól származik.

Részletesebben

Ez már nem az a szaporítás!

Ez már nem az a szaporítás! Ez már nem az a szaporítás! Wekerle László Köves Napok 2017. Gyula Történeti áttekintés XI XIII. század Makkoltatás Szabad tartás Vadpároztatás XIV XVI. század Tanyasi gazdaságok Szabad tartás Vadpároztatás

Részletesebben

NEMI SZERVEK (ORGANA GENITALIA) IVARRENDSZER

NEMI SZERVEK (ORGANA GENITALIA) IVARRENDSZER NEMI SZERVEK (ORGANA GENITALIA) IVARRENDSZER szaporodás szervei feladatuk: ivarsejtek termelése azok egyesülésének létrehozása nemi mirigyek termelése másodlagos nemi jellegek nőknél még a magzat védelme,

Részletesebben

A házinyúl szaporítása

A házinyúl szaporítása 3. FEJEZET A házinyúl szaporítása 3.1 A házinyúl ivarszervei Az ivarszervek a fajfenntartást szolgálják. Az ivarmirigyek (here, petefészek) termelik az ivarsejteket, az elvezető utak a hímekben az ivarsejtek

Részletesebben

Blastuláció, beágyazódás, decidua. Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet

Blastuláció, beágyazódás, decidua. Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet Blastuláció, beágyazódás, decidua Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet A zigóta fejlődése a morula állapotig A hólyagcsíra kialakulása abembrionális pólus poláros

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Szinák János. Az állatok szaporodásbiológiája. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai

MUNKAANYAG. Dr. Szinák János. Az állatok szaporodásbiológiája. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai Dr. Szinák János Az állatok szaporodásbiológiája A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai A követelménymodul száma: 1375-07 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A mezőgazdaság az élőhelyeket és környezetét megváltoztatja, hogy

Részletesebben

Értékmérő tulajdonságok a szarvasmarha tenyésztésben. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Értékmérő tulajdonságok a szarvasmarha tenyésztésben. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK Értékmérő tulajdonságok a szarvasmarha tenyésztésben Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A szarvasmarha legfontosabb értékmérő tulajdonsága a tej- és hústermelő képesség A szarvasmarha

Részletesebben

Az ellés élettan, az elletés higiéniája. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Az ellés élettan, az elletés higiéniája. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK Az ellés élettan, az elletés higiéniája Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK AZ ELLÉS Az ellés az az élettani folyamat, melynek során a magzat, a magzatburkokkal együtt a világra jön. Az

Részletesebben

A MAGASABBRENDÛ VAGY MAGZATBURKOS GERINCESEK (AMNIOTA)

A MAGASABBRENDÛ VAGY MAGZATBURKOS GERINCESEK (AMNIOTA) A MAGASABBRENDÛ VAGY MAGZATBURKOS GERINCESEK (AMNIOTA) A hüllôk, a madarak és az emlôsök tartoznak ebbe a rendszertani kategóriába. A három csoport rokonságára számos közös biológiai tulajdonságuk utal,

Részletesebben

Biológia felkészítő. Stromájer Gábor Pál

Biológia felkészítő. Stromájer Gábor Pál Biológia felkészítő Stromájer Gábor Pál 2 Hormonális szabályozás alapelvei A hormonális szabályozást kémiai anyagok, ún. hormonok végzik. A hormonok sejtekben, szövetekben vagy belső elválasztású mirigyekben

Részletesebben

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók Ugyanakkor nem lehet tehetetlenül figyelni az emberi tevékenység által bekövetkező kedvezőtlen változásokat. A hőstressz negatív hatásai

Részletesebben

A nemi aktus vegetatív komponensei

A nemi aktus vegetatív komponensei 87. A nemi aktus, a megtermékenyítés és a terhesség kialakulásának élettana 88. A terhesség, a szülés és a tejtermelés neuroendokrin szabályozása 2019. március 20. Domoki Ferenc Leonardo da Vinci Coition

Részletesebben

Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az emlősök emésztőkészülékének felépítését és emésztését! Információtartalom vázlata: - Az előbél felépítése és járulékos mirigyei - A középbél felépítése és járulékos mirigyei - Az utóbél

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia Szalai Annamária ESZSZK GYITO Nemi szerv rendszer női nemi szervek férfi nemi szervek alapműködés: ivarsejtek termelése fajfenntartás biztosítása belső nemi szervek:

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése

dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése USA Holstein, országos átlag 2006. 1. Term. (nap) 86 1. Term.fertilitása

Részletesebben

Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András

Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András Az állatok egyedfejlődése (ontogenezis) így az emberé is alapvetően két fő szakaszra tagolható: az embrionális fejlődésre, amely a megtermékenyítés pillanatától

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Hormonok szerepe a reproduktív működésben érett ivarsejtek létrehozása és fenntartása a megtermékenyítés körülményeinek optimalizálása a terhesség fenntartása,

Részletesebben

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor Családtervezés római katolikusok számára Dr. Timmermann Gábor Keresztény családtervezés! Fogamzás szabályozás! A várandósság előkészítése! Meddőségi kivizsgálási és kezelési elvek az egyház szerint Miért

Részletesebben

A férfiben és a nőben eltérő ivari kromoszómák találhatók (férfiak XY, nők XX ezek az ivari kromoszómák),melyek génjei megszabják, hogy az egyedben

A férfiben és a nőben eltérő ivari kromoszómák találhatók (férfiak XY, nők XX ezek az ivari kromoszómák),melyek génjei megszabják, hogy az egyedben SZAPORODÁS A férfiben és a nőben eltérő ivari kromoszómák találhatók (férfiak XY, nők XX ezek az ivari kromoszómák),melyek génjei megszabják, hogy az egyedben hím vagy női ivarszerv képződik (elsődleges

Részletesebben

Homonértékek a nöi ciklusban

Homonértékek a nöi ciklusban Homonértékek a nöi ciklusban http://babatervezok.otthona.net Forrás: med4you.at 2007 LH és FSH Vérvétel az LH és FSH hormonok kimutatására a ciklus 1-5 napja között szokott történni. FSH mértékegység LH

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A létfenntartás táplálóanyag szükséglete A gazdasági állatok a takarmány táplálóanyagait elsőként létfenntartásra

Részletesebben

Sok a méhgyulladásos tehenem, mit tegyek? Mire jó a Metricure mire nem?

Sok a méhgyulladásos tehenem, mit tegyek? Mire jó a Metricure mire nem? Sok a méhgyulladásos tehenem, mit tegyek? Mire jó a Metricure mire nem? Földi József Kutató állatorvos Euvet Bt. Gödöllő 1. Webex Konferencia MSD Animal Health 2014. március 12. Pontosítsuk a helyzetet!

Részletesebben

Kocák MMA szindrómája. Néhány alapvető információ. Sabine Filios, Robrecht Froyman BHC-AH-M Veterinary Services

Kocák MMA szindrómája. Néhány alapvető információ. Sabine Filios, Robrecht Froyman BHC-AH-M Veterinary Services Kocák MMA szindrómája. Néhány alapvető információ Sabine Filios, Robrecht Froyman BHC-AH-M Veterinary Services Mastitis-metritis-agalacia szindróma (MMA) Definíció Bevezetés Etiológia Patofiziológia Klinikai

Részletesebben

PhD értekezés. Prosztaglandin kezelés hatása a sárgatestre, a plazma progeszteron koncentrációjára és a legnagyobb tüszıre

PhD értekezés. Prosztaglandin kezelés hatása a sárgatestre, a plazma progeszteron koncentrációjára és a legnagyobb tüszıre PhD értekezés Prosztaglandin kezelés hatása a sárgatestre, a plazma progeszteron koncentrációjára és a legnagyobb tüszıre Dr Répási Attila Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi kar, Nagyállat klinika

Részletesebben

Részletes fejl déstan

Részletes fejl déstan Részletes fejl déstan Gametogenesis, fertilisatio, segmentatio, implantatio. Trophoblast, kétlemez embriópajzs. Dr. Süle Zoltán SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet 2015 GAMETOGENEZIS primordialis

Részletesebben

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása PGF Veyx PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása Vetélés kiváltása a vemhesség 150. napjáig Az ellés megindítása PGF Veyx 0,0875

Részletesebben

A ló szaporodásbiológiája

A ló szaporodásbiológiája A ló szaporodásbiológiája A kancák 12-18 hónapos korukban válnak ivaréretté, tenyészérettségüket a póni, kisló és hidegvérű fajták kétévesen, míg melegvérűek 3 évesen érik el. A kanca ivari működését idegi

Részletesebben

Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András

Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje az ember születés előtti fejlődésének eseményeit (barázdálódás, beágyazódás, méhlepény és magzatburkok kialakulása és születésének fő szakaszait, a terhesség, szülés, a szoptatás

Részletesebben

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22.

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22. Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában Bikal 2018. november 22. Alacsonyabb malac elhullás Alacsonyabb hizlaldai kiesés Javuló koca élettartam Magasabb hatékonyság Herélés elkerülése Állatjólét

Részletesebben

A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága

A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága Feed Price/100 kg A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága A sertéshústermelés hatékonyságát alapvetően befolyásolja a takarmányárak és a sertés felvásárlási árának szintje és aránya. A takarmány

Részletesebben

22. INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok

22. INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 22. INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 641 01 2. A szakképesítés megnevezése: Inszeminátor

Részletesebben

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. Szülészeti, szaporodásbiológiai zavarok. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. Szülészeti, szaporodásbiológiai zavarok. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai Juhász Beáta Szülészeti, szaporodásbiológiai zavarok A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai A követelménymodul száma: 1375-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Molekuláris biológiai összefoglaló kurzus 11. Hét. Kun Lídia, Semmelweis Egyetem, genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézet

Molekuláris biológiai összefoglaló kurzus 11. Hét. Kun Lídia, Semmelweis Egyetem, genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézet Molekuláris biológiai összefoglaló kurzus 11. Hét Kun Lídia, Semmelweis Egyetem, genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézet Megtermékenyítés I. Folliculus sejtek Zona pellucida(zp-1, ZP- 2,3) Membrán Citoplazma

Részletesebben

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása A nemi működés A férfi nemiség kialakulása 2/24 a nemet alapvetően az X és Y kromoszómák jelenléte határozza meg - genetikai nem érvényre jutásához ki kell alakuljanak a megfelelő gonádok - gonadális nem

Részletesebben

1. Bevezetés. A szaporodás során az élőlények önmagukhoz hasonló utódokat hoznak létre. A szaporodás két fő formája ismeretes. 1.

1. Bevezetés. A szaporodás során az élőlények önmagukhoz hasonló utódokat hoznak létre. A szaporodás két fő formája ismeretes. 1. Önreprodukció, szaporodás Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Bevezetés Az önfenntartás és az önszabályozás mellett az állati szervezetek harmadik alapvető működése az önreprodukció. Az önreprodukció magába

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Szinák János. Az ellés, fialás élettana. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai

MUNKAANYAG. Dr. Szinák János. Az ellés, fialás élettana. A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai Dr. Szinák János Az ellés, fialás élettana A követelménymodul megnevezése: Állategészségügy, szaporodásbiológia feladatai A követelménymodul száma: 1375-09 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Mellékvesekéreg (Zona reticularis) Here (Leydig sejtek) (Petefészek) Androgének Dehidroepiandroszteron-szulfát Dehidroepiandroszteron Androszténdion Androgének

Részletesebben

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása A nemi működés A férfi nemiség kialakulása 2/24 a nemet alapvetően az Y kromoszóma TDF-jének (testis-determining-factor) jelenléte határozza meg - genetikai nem enélkül női jellegű fejlődés törénik ez

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. TESZTFELADATOK Egyszerű választás A feladatban a kérdésre adott válaszok közül egy helyes. Írja a kipontozott helyre a helyesnek tartott

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL

ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL Első termékenyítés ideje tejelő tehénállományoknál 1 (6) ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL BÁDER E. 1 - GERGÁCZ Z. 1 - GYÖRKÖS I. 2 - BÁDER P. 1 - KOVÁCS A. 1 - GYÖRFFY E. 1 - BOROS N.

Részletesebben

JUH SZAPORODÁSBIOLÓGIA

JUH SZAPORODÁSBIOLÓGIA JUH SZAPORODÁSBIOLÓGIA A NŐI IVARSZERVEK ANATÓMIAI FELÉPÍTÉSE 1: petefészek 2: tölcsér (infundibulum) 3: petevezető 4: méhszarvak 5: karunkulák 6: méhnyak (cervix) 7: méhnyak bejárata 8: hüvely 9: hüvelytornác

Részletesebben

Önreprodukció, szaporodás

Önreprodukció, szaporodás Vizsgakövetelmények Értelmezze és példán mutassa be az ivartalan szaporodást és a regenerációt. Értse a petesejt, a hímivarsejt, a zigóta, a hímnősség és a váltivarúság, az ivari kétalakúság, az embrionális

Részletesebben

DALMAND ZRT. SZILFÁSI NUKLEUSZ ÉS A VÖRÖSEGYHÁZI NEVELŐ TELEP BEMUTATÁSA

DALMAND ZRT. SZILFÁSI NUKLEUSZ ÉS A VÖRÖSEGYHÁZI NEVELŐ TELEP BEMUTATÁSA DALMAND ZRT. SZILFÁSI NUKLEUSZ ÉS A VÖRÖSEGYHÁZI NEVELŐ TELEP BEMUTATÁSA CÉGISMERTETŐ A Dalmand Zrt. elődje 1949-ben alakult meg a volt Eszterházy és Magyar Királyi Ménesbirtok helyén 2000 hold területtel.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Mentes Katalin. "Szaporodjatok, és sokasodjatok..." - Az ivarszervek és a tejmirigy. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Dr. Mentes Katalin. Szaporodjatok, és sokasodjatok... - Az ivarszervek és a tejmirigy. A követelménymodul megnevezése: Dr. Mentes Katalin "Szaporodjatok, és sokasodjatok..." - Az ivarszervek és a tejmirigy A követelménymodul megnevezése: Mezőgazdasági alapismeretek A követelménymodul száma: 3112-08 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

A macska szaporodásbiológiájának áttekintése

A macska szaporodásbiológiájának áttekintése A macska szaporodásbiológiájának áttekintése ÍRTA: PAVELKA ALEXANDRA állattenyésztő mérnök Mind a tenyésztők, mind a kedvenc állatot tartók számára fontos a macska szaporodásbiológiájának ismerete: előbbinek

Részletesebben

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product A Szabályozás feladata: Szabályozás homeosztázis fenntartása (élőlények szabályozott belső állandósága) külső környezethez való alkalmazkodás biztosítása A szabályozás mechanizmusa: A.) Vezérlés: A szabályozott

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉSZAK-AMERIKAI KOCÁK TERMELÉKENYSÉGÉRôL

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉSZAK-AMERIKAI KOCÁK TERMELÉKENYSÉGÉRôL sertés 2014. szeptember 30. TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉSZAK-AMERIKAI KOCÁK TERMELÉKENYSÉGÉRôL Dr. Thomas E. Stein PhD a MetaFarms vállalat alapító igazgatója, Burnsville, Minnesota, USA A modern, integrált sertéstenyésztés

Részletesebben

A sertések húgyúti fertőzései (UTI)

A sertések húgyúti fertőzései (UTI) A sertések húgyúti fertőzései (UTI) A húgy-(nemi) szervek baktériumos fertőzöttsége (urinary tract infection) Szinonímái: SUGD (swine urogenital disease) Porcine pyelonephritis-cystitis komplex Legtöbbször

Részletesebben

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu

BRDC általános állománydiagnosztika. Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu BRDC általános állománydiagnosztika Dr. Cseh Kálmán keszovet@t-online.hu Melyik az elsődleges az állománydiagnózis, vagy az egyedi diagnózis? 1. Egyedi diagnózis 2. Állomány diagnózis 3. Mindkettő egyformán

Részletesebben

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition Life start sets life performance Kis súlyú malacok = gyenge eredmény?? Valóban a kis súlyú malacok felelősek a gyenge eredményekért? Vagy mi

Részletesebben

Női nemi szervek élettana: a menstruációs ciklus (Tt. 66.)

Női nemi szervek élettana: a menstruációs ciklus (Tt. 66.) Női nemi szervek élettana: a menstruációs ciklus (Tt. 66.) A megterékenyítés és a terhesség kialakulásának élettana. A terhesség, a szülés és a tejtermelés neuroendokrin szabályozása (Tt 67.) Dr. Kékesi

Részletesebben

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka

Kezdődik a kecskék szerelmi időszaka A gödölyénél, meg kell gondolni, hogy érdemes-e egy évet várni még vele, hogy ez idő alatt kifejlődjön olyan állapotú anyakecskévé, mely nem csak a szívünket dobogtatja meg, hanem a pénztárcánkra is pozitív

Részletesebben

ULTRAHANGOS VIZSGÁLATI LEHETŐSÉGEK A MINDENNAPI LOVAS PRAXISBAN. Dr. Bába András 2013 PMK

ULTRAHANGOS VIZSGÁLATI LEHETŐSÉGEK A MINDENNAPI LOVAS PRAXISBAN. Dr. Bába András 2013 PMK ULTRAHANGOS VIZSGÁLATI LEHETŐSÉGEK A MINDENNAPI LOVAS PRAXISBAN Dr. Bába András 2013 PMK PRAXISMENEDZSMENT Növekvő tulajdonosi igények a komplex ellátásra, csökkenő készülék árak vonzó lehetőség a fejlesztésre

Részletesebben

Ivarszervek Ivari mirigyek

Ivarszervek Ivari mirigyek Ivarszervek Ivari mirigyek Hím ivarszervek (organa genitalia masculina) Hímekben a húgy és ivarszervrendszer megőrzi fejlődéstani kapcsolatát. Spermiumok termelése: here: a gononephrotom gonotom részéből

Részletesebben

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére.

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin 75 μg/ml 1.A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ

Részletesebben

A malacok fontosabb felnevelési betegségei

A malacok fontosabb felnevelési betegségei A malacok fontosabb felnevelési betegségei Varga János egyetemi tanár az MTA tagja Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Mikrobiológia és Járványtan Tanszék 1581 Budapest, 146 Pf. 22. A szopós

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

Részletesebben

Állatállomány, 2013. június 1., (előzetes adatok)

Állatállomány, 2013. június 1., (előzetes adatok) 213/85 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VII. évfolyam 85. szám 213. október 25. Állatállomány, 213. június 1., (előzetes adatok) A tartalomból 1 Bevezető 1 Szarvasmarha-állomány

Részletesebben

IVARSEJTEK MORFOLÓGIÁJA Megtermékenyítés, barázdálódás, beágyazódás, gastrulatio

IVARSEJTEK MORFOLÓGIÁJA Megtermékenyítés, barázdálódás, beágyazódás, gastrulatio Fejlődéstani előadások I. Progenesis, fertilisatio, embryogenesis kezdete IVARSEJTEK MORFOLÓGIÁJA Megtermékenyítés, barázdálódás, beágyazódás, gastrulatio 1 A Sertoli-féle dajkasejt a kanyarulatos herecsatornákban

Részletesebben

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Az EU országok vágott sertés kibocsájtása (millió hízó) Eurostat (2014) 1000 koca Az

Részletesebben

A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA A SERTÉSEK MIKOTOXIKÓZISAI

A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA A SERTÉSEK MIKOTOXIKÓZISAI A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA A SERTÉSEK MIKOTOXIKÓZISAI ÁCSNÉ KOVACSICS LORÉNA, BÚZA LÁSZLÓ, GYETVAI BÉLA, HOLLÓ-SZABÓ PÉTER, JÓŹWIAK ÁKOS, KOLOZSVÁRI TÍMEA, KUNSÁGI ZOLTÁN, MARTON ZSÓFIA, RADÁCSY KATALIN, SRÉTERNÉ

Részletesebben

A tehenészeti veszteségek mérséklésének lehetőségei (I.)

A tehenészeti veszteségek mérséklésének lehetőségei (I.) 1. oldal (összes: 9) 2. oldal (összes: 9) A hosszú laktációk és a szaporodásbiológiai okok miatt selejtezett tehenek számának csökkentése érdekében nagyon fontos, hogy a szaporodásbiológiai gyakorlatunkon

Részletesebben

Szárazonállás és tejtermelés összefüggései. (gyakorlati tapasztalatok)

Szárazonállás és tejtermelés összefüggései. (gyakorlati tapasztalatok) Szárazonállás és tejtermelés összefüggései (gyakorlati tapasztalatok) 2011. december 3. Dr. Bartyik János Az Enyingi Agrár ZRT. tevékenysége növénytermesztésen és állattenyésztésen alapul, a szarvasmarha

Részletesebben

JUHTENYÉSZTÉSI ALAPISMERETEK II. KÖTET. Sz a p o r o d á s ÍRTA MUCSI IMRE TUDÁS ALAPÍTVÁNY HÓDMEZŐVÁSÁRHELY 2010. Szaporodás.

JUHTENYÉSZTÉSI ALAPISMERETEK II. KÖTET. Sz a p o r o d á s ÍRTA MUCSI IMRE TUDÁS ALAPÍTVÁNY HÓDMEZŐVÁSÁRHELY 2010. Szaporodás. 1 JUHTENYÉSZTÉSI ALAPISMERETEK II. KÖTET Sz a p o r o d á s ÍRTA MUCSI IMRE TUDÁS ALAPÍTVÁNY HÓDMEZŐVÁSÁRHELY 2010 2 1 Mucsi Imre, Tudás Alapítvány, 2010 A kiadvány a Curricilum and Training for European

Részletesebben

JUHTENYÉSZTÉSI ALAPISMERETEK

JUHTENYÉSZTÉSI ALAPISMERETEK 1 2 JUHTENYÉSZTÉSI ALAPISMERETEK II. KÖTET Sz a p o r o d á s ÍRTA MUCSI IMRE TUDÁS ALAPÍTVÁNY HÓDMEZŐVÁSÁRHELY 2010 1 Mucsi Imre, Tudás Alapítvány, 2010 A kiadvány a Curricilum and Training for European

Részletesebben

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai:

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Szaporodás és fejlődés az élővilágban... Szaporodás formák Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Osztódással Bimbózással (hidra) Vegetatív szaporodás Partenogenézis (parthenosszűz, genézis-nemzés)

Részletesebben

INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok

INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 641 01 2. A szakképesítés megnevezése: Inszeminátor 3.

Részletesebben

Maprelin. Megbízható ivarzás stimuláció. Kitűnő termékenységi eredmények. GnRH-analóg

Maprelin. Megbízható ivarzás stimuláció. Kitűnő termékenységi eredmények. GnRH-analóg Maprelin GnRH-analóg Szintetikusan előállított hatóanyag Megbízható ivarzás stimuláció Kitűnő termékenységi eredmények Maprelin - innovációs termék A Veyx- Pharma sok éve a szaporodási folyamatok irányításának

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember szabályozó szervrendszere: A törzsfejlődés során a növények és az állatok szervezetében

Részletesebben

LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK A SERTÉSHÚS TERMELÉS TÖRTÉNETÉBEN. Dr. Búza László MSD Animal Health, CER/Hungary

LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK A SERTÉSHÚS TERMELÉS TÖRTÉNETÉBEN. Dr. Búza László MSD Animal Health, CER/Hungary LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK A SERTÉSHÚS TERMELÉS TÖRTÉNETÉBEN Dr. Búza László MSD Animal Health, CER/Hungary Ki a főnök? Légy végre Telepvezető csoportos fiaztatási rendszerek alapjai XXVII Köves-napok, Balatonfüred

Részletesebben

MENNYI VESZTESÉGET OKOZNAK A BETEGSÉGEK A SERTÉSTARTÁSBAN?

MENNYI VESZTESÉGET OKOZNAK A BETEGSÉGEK A SERTÉSTARTÁSBAN? MENNYI VESZTESÉGET OKOZNAK A BETEGSÉGEK A SERTÉSTARTÁSBAN? V. Praxismenedzsment konferencia Budapest, 2011. december 3. PhD, MBA tanszékvezető egyetemi docens SZIE-ÁOTK Állat-egészségügyi Igazgatástani

Részletesebben

HATVANI CSILLA KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR

HATVANI CSILLA KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS HATVANI CSILLA KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR 2012 KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR NAGYÁLLATTENYÉSZTÉSI ÉS TERMELÉSTECHNOLÓGIAI TANSZÉK A doktori iskola vezetője: DR.

Részletesebben