HALLATLAN KÖZHASZNÚ NONPROFIT ALAPÍTVÁNY ABCDEFGH IJKLMNO QRSTUVWX ISMERTETO FÜZET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HALLATLAN KÖZHASZNÚ NONPROFIT ALAPÍTVÁNY ABCDEFGH IJKLMNO QRSTUVWX ISMERTETO FÜZET. www.hallatlan.hu www.hallatlan.eu www.facebook."

Átírás

1 HALLATLAN KÖZHASZNÚ NONPROFIT ALAPÍTVÁNY ABCDEFGH JKLMNOP hal RSTUVWXY lat ABCDEFG lan IJKLMNO ISMERTETO FÜZET QRSTUVWX

2 Bemutatkozás A Hallatlan Alapítvány 2005-ben alakult, többek között azzal a céllal, hogy segítse a jelnyelv társadalmi elismertségét, ezáltal a hallássérültek integrációját a különböző fejlesztések eredményeképpen előálló eszközök és alkalmazások segítségével. Az Alapítvány weboldalai, a hallatlan.hu és a hallatlan.eu az elmúlt évek során a hazai jelnyelvoktatás fontos bázisává és a felhasználók mindennapi eszközévé váltak. A honlapok főbb szolgáltatásai között megtalálható a többnyelvű internetes szótár, a minden hétköznap megjelenő jelnyelvi híradó és a keresztrejtvény. A gyakorló jelnyelvi tolmácsok munkájuk során gyors és közvetlen segítséget, támogatást kaphatnak az elektronikus jelnyelvi szótár használatával. A fórumon és a csevegő szobán keresztül lehetőség nyílik a halló és a hallássérült felhasználók közti kommunikációra. Az elmúlt negyven év nyelvészeti eredményei világszerte nyilvánvalóvá tették a jelnyelvek természetes nyelv voltát. E tudományos tény megkérdőjelezése ma már a nagyfokú szakmai hozzá nem értés jele. Forrás: Kiefer Ferenc (szerk.): Magyar Nyelv. Akadémiai kiadó, Budapest, 2006.

3 A jelnyelv, mint idegen nyelv A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon közel siket és nagyothalló ember él. Mivel a népszámlálás során ezt az adatot nem kötelező közölni, valószínűleg többen vannak, de pontos adatokkal nem redelkezünk. Hazánk harmadik legnagyobb kisebbségének közös nyelve a magyar jelnyelv, melynek létjogosultságát sokáig csak egy szűkebb szakmai kör ismerte el. Hosszú évek munkája után, 2009-ben az Országgyűlés a magyar jelnyelvet Magyarország egyik hivatalos nyelveként fogadta el, 2011-ben pedig az Alaptörvénybe is belefoglalták a magyar jelnyelv védelmét a magyar kultúra részeként. A jelnyelvvel és a siketséggel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, ami sokszor negatív hozzáállást és rossz attitűdöket szül. Ezért rendkívül fontosnak tartjuk a jelnyelv népszerűsítését és társadalmi támogatottságának erősítését. Úgy gondoljuk, hogy honlapjaink, a hallatlan.hu és a hallatlan.eu által lehetőség nyílik a siketek világával való megismerkedésre és a korábbi, esetleges téves elképzelések eloszlatására. Tapasztalataink azt mutatják, hogy felhasználóink sokkal elfogadóbbak lettek, nem csupán a másfajta kommunikációval, de fogyatékossággal élő embertársaikkal szemben is. A jelnyelvi tanfolyamok szintén szerves részét képezik Alapítványunk szolgáltatásainak. Annak érdekében, hogy oktatóink munkáját segítsük, lehetőséget nyújtunk nekik és más, a jelnyelvoktatásban részt vevő siket és nagyothalló személyek számára is, hogy oktatói szupervízión vegyenek részt. Az Alapítványt számos díjjal jutalmazták, többek között 2006-ban elnyerte az Európai Nyelvi Díjat, 2009-ben Az Év Honlapja díjat, illetve 2011-ben az innovatív szociális projekteket jutalmazó SozialMarie díjat. Legutóbb a World Summit Award (WSA) nemzetközi versenyen, a 105 országból érkezett, 460 előválogatott pályamű közül kerültünk ki győztesen az e- inclusion kategóriában.

4 Online média A h a l l a t l a n. e u h o n l a p a jelnyelvoktatásban és tanulásban érdekeltek, a jelnyelv iránt érdeklődők és jelnyelvhasználók számára kínál oktatási anyagokat, online jelnyelvi szótárt és közösségi platformot. A honlapon a jelnyelvi jelek folyamatosan ismétlődő videók formájában jelennek meg. Lényeges újítás, hogy a jelelő személy két irányból szemből és oldalról is megtekinthető, valamint a videó alatt látható az adott jelben használandó kézforma is. A címszavak szerint kategorizált tartalom könnyíti a tájékozódást és az egyes témák (pl.:utazás, közlekedés, egészség, hivatal, család) iránt érdeklődők fókuszált nyelvtanulását. Látogatóink igényei szerint folyamatosan bővítjük a jelkincstárat újabb jelek, kifejezések, összetett mondatok feltöltésével. A hallatlan.hu mindamellett, hogy egy négynyelvű (magyar, angol, német, spanyol) tematikus jelnyelvi szótárt kínál, számos egyéb internetes szolgáltatással (fórum, csevegő szoba, online kvíz, stb.) kívánja a jelnyelvtanulás iránt érdeklődőket segíteni és ösztönözni a tanulásban. Az Alapítvány 2014-ben megnyerte az FSZK Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatát (Fogyatékos személyek országos, megyei és helyi szervezeteinek a fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő szakmai programjainak és szolgáltatásainak támogatása). Ennek keretein belül valósul(t) meg az online jelnyelvi híradó, a jelnyelvi oktatók szupervíziója, valamint az Alapítvány munkáját segítő eszközök beszerzése. Jelnyelvi híradóink minden hétköznap saját szerkesztésű hírekkel, jelnyelvi adatközlők segítségével láthatóak.

5 A közérdekű információk akadálymentesítésével lehetővé tesszük, hogy a siket és nagyothalló emberek számára is elérhetővé váljanak a világ eseményei. KERESZTREJTVÉNY 13 TÍPUS 99 KIFEJEZÉS A z i n t e r a k t í v j e l n y e lv i keresztrejtvényt a világon elsőként jelentettük meg, mely találmányunk hivatalos szerzői jogvédelem alatt áll. A hagyományos keresztrejtvény mintájára készült, használata egyszerű. Többször lejátszható videókon kell felismerni a szavak illetve az ábécé betűinek jelnyelvi megfelelőjét. A rejtvény amellett, hogy játékos formában ad lehetőséget a jelnyelv tanulására, a siketek magyar helyesírásának fejlődését is segíti. Az okostelefonok széles körű elterjedése miatt fejlesztettük ki a honlap mobilalkalmazását, így a jelnyelvi szótár internet-hozzáféréssel rendelkező telefonnal bárhol elérhető. Honlapunk jelenleg közel regisztrált taggal rendelkezik (6-66 éves korosztály), mely tagság naponta átlagosan 4 fővel bővül, és látogatottsága megközelíti a napi 700 főt.

6 Az egyik legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon rajongói oldal formájában népszerűsítjük az Alapítvány tevékenységeit és szolgáltatásait, valamint napi rendszerességgel osztunk meg közel követőnkkel hallássérültekkel kapcsolatos híreket, eseményeket. MAGYARORSZÁG 273 VÁROSÁBÓL 19 MEGYÉJÉBOL A VILÁG 6149 VÁROSÁBÓL 167 ORSZÁGÁBÓL Képzéseink A Hallatlan Alapítvány tanfolyamain eddig több mint fő vett részt, és részesültek közvetlen jelnyelvi képzésben anyanyelvi oktatóinktól. A tanfolyamok jelenleg négy oktatóval, minden hétköznap A1, A2, B1 szinteken folynak, mely szinteket a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret ajánlásához igazítottuk. A közeljövőben tervezzük a B2 és C1 szintű jelnyelvi tanfolyamok elindítását is ben a jelnyelvi oktatóknak ismét szupervíziós képzést indítottunk, ami az FSZK Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg. Célunk az, hogy a jelnyelvoktatásban résztvevő siket és nagyothalló személyek olyan mentálhigiénés szolgáltatásban részesüljenek, ami segít a kiégés ('burn out' szindróma) megelőzésében, illetve a konfliktusok hatékony kezelésében.

7 A szupervíziókon a siket és nagyothalló oktatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy megbeszéljék egymással illetve a szupervízorral az oktatás során tapasztalt nehézségeiket, problémáikat. Az induló tanfolyamokra a hallatlan.hu honlapon, illetve személyesen az Alapítvány irodájában lehet jelentkezni. Offline média A Hallatlan Alapítvány g o n d o z á s á b a n m e g j e l e n t e t e t t Jelnyelv Alapfokon és Jelnyelv Középfokon DVD-k és a hozzájuk kapcsolódó munkafüzetek olyan témaköröket dolgoznak fel, amelyek nélkülözhetetlenek a siketekkel folytatott kommunikációban. A DVD lemezeken az adott témaköröknek megfelelő szavak mellett gyakorló mondatok is segítséget nyújtanak a tanulásban. A multimédiás tananyag segítségével a tanulók sokkal hatékonyabban sajátíthatják el a jelnyelvet és annak fontos nyelvtani elemeit: a mimikát, továbbá az osztályozók és a proformok helyes használatát. Ezen kiadványaink 2007-ben az egészségügy-esélyegyenlőség kategóriában részesültek elismerésben a digitális tartalmak versenyében az efesztiválon szeptemberében megjelentettük új kiadványunkat A1 Munkatankönyv DVD melléklettel címmel, amely korszerű formában, részletes nyelvtani magyarázatokkal, színes illusztrációkkal segíti a jelnyelv tanulását.

8 A Jelelj Velünk CD-rom 2008 decemberében a MATISZ efestivalon, esélyegyenlőség kategóriában az első helyezést érte el. Mivel a siket és nagyothalló gyermekek számára különösen fontos a jelnyelv gyermekkorban történő megismerése és elsajátítása, ezért a H a l l a t l a n A l a p í t vány elkészített egy kifejezetten gyermekeknek szóló CD-ROM-ot, Jelelj Velünk! címmel. A kiadványt vizuális e l e m e k k e l, m o z g ó - képekkel és animációkkal színesítettük. Ez a gyermekeknek szánt jelnyelvi oktató CD-ROM egyedülálló módon, gyermekközpontú tematikával és vizuális megjelenéssel segíti a kicsik hatékony jelnyelvtanulását. Ezt megelőzően Magyarországon a pedagógusoknak, óvónőknek nem volt ehhez hasonló segédanyaguk, amellyel ép és halláskárosult gyerm e k e k k e l e g y a r á n t megismertethették volna a jelnyelvet. A kiadvány a hallatlan.eu oldalon is megtalálható, illetve hamarosan elkészülünk egy továbbfejlesztett, tabletekre telepíthető változatával is.

9 Mobil alkalmazásaink Több mint készüléken. Okostelefonokra, tabletekre telepíthető jelnyelvi szótár alkalmazásunk számos kiegészítő funkcióval bővült. A videókon látható jelnyelvi kifejezésekhez kibővített információk érhetőek el, valamint az adott jel kivitelezéséhez tartozó kézformák grafikái is megjelennek. A tolmács térben elforgatható, így oldalról is megtekinthetőek a jelek, a mozdulat pontosabb értelmezhetőségét elősegítve. Az önálló gyakorlást, akárcsak a honlapon, a mobil alkalmazásban is egy kvízjáték teszi játékossá. A jelenleg elérhető 2500 kifejezésből véletlenszerűen lejátszott videókat kell értelmezni, majd a 4 válasz közül kiválasztani a helyeset. Segítségként kérhetjük a lehetséges válaszok lefelezését, illetve hogy melyik kategóriához tartozó jelet látjuk éppen. A kategorizált tartalom segíti a fókuszált tanulást, illetve az alkalmazásban induló tanfolyamainkról is találhatóak friss információk. A videók letölthetők, így csökkenthető a mobil adatforgalom így akár offline üzemmódban, internetkapcsolat nélkül is használható a program. A felhasználók a készülékek kameráját használva saját jelnyelvi kifejezéseket is rögzíthetnek, melyeket leírással ellátva elküldhetnek nekünk, ezzel lehetőséget biztosítva a jelnyelv közösségi alapon történő fejlesztéséhez.

10 Online tolmácsszolgáltatás 2013 júniusában indult online jelnyelvi tolmács-szolgáltatásunk. A hagyományos tolmácsszolgálattal szemben tolmácsaink interneteléréssel rendelkező eszköz segítségével itt azonnal elérhetőek, a nap 24 órájában, várakozási és utazási költségek és idő nélkül. Siket ügyfeleink számára ez óriási előnyt jelent, a szolgáltatás főként az önálló életvitelüket, mindennapi ügyeik gyorsabb, hatékonyabb intézését teszi lehetővé. Ugyanakkor egy sürgősségi hívás esetén akár életet is menthet az azonnal elérhető jelnyelvi tolmácsszolgáltatás. A másik oldalon lényegesen hatékonyabban dolgozhatnak tolmácsaink is, hiszen kizárólag a tolmácsolással tölthetik munkaidejüket. Elsőként a Péterfy Sándor utcai Kórházban tettük elérhetővé új szolgáltatásunkat egy kihelyezett tableten keresztül, így oda érkező betegnek nem szükséges saját készülékkel rendelkeznie, az orvos és a beteg közötti kommunikációt Alapítványunk azonnal elérhető jelnyelvi tolmácsai akadálymentesítik. Immáron 9 Vodafone üzletben is megtalálhatóak a kihelyezett tabletek, így az oda betérő siket ügyfelek saját internet-eléréssel rendelkező készülék nélkül is akadálymenetesen kommunikálhatnak az ügyintézővel.

11 A csend szerethető, a jelnyelv megtanulható. Nyiss a Világra! REKLÁMFILM FACEBOOK Android ios

12 Ezen tájékoztató kiadvány a kódszámú, Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek működési és szakmai támogatása című pályázati program támogatásával készült. hal lat lan Minden jog fenntartva! Adószám: Számlaszám: OTP / IBAN: HU info@hallatlan.hu; tanfolyam@hallatlan.hu Fax: Oktatási központ címe: 1085 Budapest, Rigó utca emelet

közhasznú nonprofit alapírvány Hallatlan Alapítvány

közhasznú nonprofit alapírvány Hallatlan Alapítvány Ismertető Hallatlan Alapítvány Az elmúlt negyven év nyelvészeti eredményei világszerte nyilvánvalóvá tették a jelnyelvek természetes nyelv voltát. E tudományos tény megkérdőjelezése ma már a nagyfokú szakmai

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2008

Közhasznúsági Beszámoló 2008 Közhasznúsági Beszámoló 2008 Hallatlan Alapítvány Adószám: 18187128-1- 42 Az Alapítvány jellege Az Alapítvány nyitott, valamennyi hazai és külföldi magán- és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2007

Közhasznúsági Beszámoló 2007 Közhasznúsági Beszámoló 2007 Adószám: 18187128-1-42 Az Alapítvány jellege Az Alapítvány nyitott, valamennyi hazai és külföldi magán- és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezet

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2006

Közhasznúsági Beszámoló 2006 Közhasznúsági Beszámoló 2006 Adószám: 18187128-1-42 Az Alapítvány jellege Az Alapítvány nyitott, valamennyi hazai és külföldi magán- és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet

Részletesebben

ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL

ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL CSÖMÖR KÁROLY HALLATLAN ALAPÍTVÁNY Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. október TÉMÁK A hallássérülés fogalma Siketek és

Részletesebben

A Hallatlan Alapítvány bemutatkozó anyaga és tervei 2012.

A Hallatlan Alapítvány bemutatkozó anyaga és tervei 2012. Bizalmas! A Hallatlan Alapítvány bemutatkozó anyaga és tervei 2012. Tervezett hazai projektek v1.0 2012. augustus 6. 0 AZ ELMÚLT NEGYVEN ÉV NYELVÉSZETI EREDMÉNYEI VILÁGSZERTE NYILVÁNVALÓVÁ TETTÉK A JELNYELVEK

Részletesebben

Jelnyelvi alapismeretek

Jelnyelvi alapismeretek Jelnyelvi alapismeretek a hallássérülés siketek és jelnyelvek: főbb vonások a jelnyelv helyzete Magyarországon: akadályok és megoldások oovoo & Skype alkalmazási ismeretek A hallássérültek Siketek Nagyothallók

Részletesebben

ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL

ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL CSÖMÖR KÁROLY HALLATLAN ALAPÍTVÁNY Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. OKTÓBER 16. TÉMÁK A hallássérülés fogalma Siketek

Részletesebben

Szöveges közhasznú beszámolója a 2009 évi tevékenységéről

Szöveges közhasznú beszámolója a 2009 évi tevékenységéről HAJDÚSÁGI JELNYELVI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZPONT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Szöveges közhasznú beszámolója a 2009 évi tevékenységéről A Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület a Hajdú-Bihar

Részletesebben

A Világ Legnagyobb Tanórája. Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program

A Világ Legnagyobb Tanórája. Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program A Világ Legnagyobb Tanórája 2015 Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program Projekt áttekintés A PontVelem Okos Program bemutatása A Világ Legnagyobb Tanórájának ismertetése Hazai kezdeményezés

Részletesebben

Bemutatkozik a BLUE OCEAN PROMOTION KFT. SZÉKHELY 1222 BUDAPEST GYÁR U. 15. IRODA 1055 BUDAPEST BAJCSY-ZSILINSZKY U. 76. I. EMELET 4.

Bemutatkozik a BLUE OCEAN PROMOTION KFT. SZÉKHELY 1222 BUDAPEST GYÁR U. 15. IRODA 1055 BUDAPEST BAJCSY-ZSILINSZKY U. 76. I. EMELET 4. BLUE OCEAN PROMOTION KFT. SZÉKHELY 1222 BUDAPEST GYÁR U. 15. Bemutatkozik a IRODA 1055 BUDAPEST BAJCSY-ZSILINSZKY U. 76. I. EMELET 4. TELEFON +36 1 / 424 82 58 E-MAIL INFO@BOPRO.HU WEBOLDAL WWW.BOPRO.HU

Részletesebben

A SIKET EMBEREK NEM HALLANAK. A SIKET EMBEREK A KEZÜKKEL BESZÉLGETNEK. A KEZEKKEL JELEKET MUTATNAK. EZ A JELELÉS. EZ A JELNYELV.

A SIKET EMBEREK NEM HALLANAK. A SIKET EMBEREK A KEZÜKKEL BESZÉLGETNEK. A KEZEKKEL JELEKET MUTATNAK. EZ A JELELÉS. EZ A JELNYELV. HALLATLAN ALAPÍTVÁNY OKTATÁSI KÖZPONT ÉS JELNYELVI VIDEOTOLMÁCS-SZOLGÁLAT BUDAPEST Leírás, hogyan lehet videó jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2013 Könnyen érthető Szolgáltatási rendet készítette az ÉFOÉSZ.

Részletesebben

Jelnyelvi tolmácsok továbbképzése céljából kijelölt továbbképzési programok

Jelnyelvi tolmácsok továbbképzése céljából kijelölt továbbképzési programok Jelnyelvi tolmácsok továbbképzése céljából kijelölt továbbképzési programok JTONTP-1/2017. Lelemény Képességfejlesztő Alapítvány Továbbképző szervezet 1063 Budapest, Szív utca 35. telefon: 06-30/265-66-86

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2009

Közhasznúsági Beszámoló 2009 Hallatlan Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2009 Adószám: 18187128-1-42 Tartalom Oldalszám Egyszerűsített éves Közhasznú beszámoló eredménykimutatása 3 Tájékoztató adatok 4 o Személyi jellegű ráfordítások

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2010

Közhasznúsági Beszámoló 2010 Hallatlan Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2010 Adószám: 18187128-1-42 Tartalom Oldalszám Egyszerűsített éves Közhasznú beszámoló eredménykimutatása 3 Tájékoztató adatok 4 o Személyi jellegű ráfordítások

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2012

Közhasznúsági Beszámoló 2012 Hallatlan Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Adószám: 18187128-1- 42 Tartalom Oldalszám Egyszerűsített éves Közhasznú beszámoló eredménykimutatása 3 Tájékoztató adatok 4 o Személyi jellegű ráfordítások

Részletesebben

Könyvtári szolgáltatás fogyatékkal élőknek

Könyvtári szolgáltatás fogyatékkal élőknek Könyvtári szolgáltatás fogyatékkal élőknek Vona-Gődér Krisztina tájékoztató könyvtáros goderkriszti@vfmk.hu "A fogyatékos emberek a társadalom egyenlő méltóságú, egyenrangú tagjai, akik a mindenkit megillető

Részletesebben

Nyelvvizsgára készülök

Nyelvvizsgára készülök Aknai Dóra Orsolya Fehér Péter Nyelvvizsgára készülök Mobil applikációkkal támogatott nyelvtanulás Miről lesz szó? MALL Vizsgálatunk célja Feltevéseink Módszertani megfontolások A nyelvtanulás 4 fő területéhez

Részletesebben

Kitekintés a jövőbe: új technológiák és modellek a fogyatékkal élők szolgálatában

Kitekintés a jövőbe: új technológiák és modellek a fogyatékkal élők szolgálatában : új technológiák és modellek a fogyatékkal élők szolgálatában Fókuszban a MOBIX - az integrált, multi-platform támogatású, biztonságos videó kommunikációs és üzenetküldő platform Antal.Kuthy@egroup.hu

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015 Jelnyelvi Tolmácsok a Hallássérültekért Alapítvány Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálata Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni. 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek.

Részletesebben

Mobile Hungary, Kezedben az életed, Budapest, október 18. Hotel Helia. A tények makacs dolgok! Mobilfelhasználók számokban Pintér Róbert

Mobile Hungary, Kezedben az életed, Budapest, október 18. Hotel Helia. A tények makacs dolgok! Mobilfelhasználók számokban Pintér Róbert Mobile Hungary, Kezedben az életed, Budapest, 2017. október 18. Hotel Helia A tények makacs dolgok! Mobilfelhasználók számokban Pintér Róbert Felhasználók az okoscsatornában 2 Mindenekelőtt a felnőtt magyar

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015 Jelnyelvi Tolmácsok a Hallássérültekért Alapítvány Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálata Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni. 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek.

Részletesebben

Kontráné Hegybíró Edit, Sáfár Anna és Csizér Kata

Kontráné Hegybíró Edit, Sáfár Anna és Csizér Kata Nyelv és s kommunikáci ció a magyarországi gi siketek körében: k egy országos felmérés s bemutatása Kontráné Hegybíró Edit, Sáfár Anna és Csizér Kata Esélyegyenlőség a Nyelvtanulásban Kutatócsoport Angol

Részletesebben

A DUNA TAKARÉK BANK Zrt. Fogyatékkal élőkre vonatkozó stratégiája

A DUNA TAKARÉK BANK Zrt. Fogyatékkal élőkre vonatkozó stratégiája A Duna Takarék Bank Zrt. Igazgatósága által 11/2018/IG számon jóváhagyott szabályzat A DUNA TAKARÉK BANK Zrt. Fogyatékkal élőkre vonatkozó stratégiája Hatályos: 2018. március 01-től Csicsáky Péter vezérigazgató

Részletesebben

MOBILHIRDETÉSI SZOLGÁLTATÁSOK MEGRENDELÉSE 2012

MOBILHIRDETÉSI SZOLGÁLTATÁSOK MEGRENDELÉSE 2012 Beküldendő e-mailen, postai úton, vagy faxon! Kiállítás megnevezése: Pavilon/Standszám: Ügyintéző: Elérhetősége: Kiállító neve: MOBILHIRDETÉSI SZOLGÁLTATÁSOK MEGRENDELÉSE 01 Megrendeljük az alábbi szolgáltatásokat:

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Komárom-Esztergom megyei Jelnyelvi tolmácsszolgálat Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Komárom-Esztergom megyei Jelnyelvi tolmácsszolgálat Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek

Részletesebben

MMSZ VAS MEGYEI JELNYELVI TOLMÁCSZOLGÁLAT SZOLGÁLTATÁSI RENDJE. Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

MMSZ VAS MEGYEI JELNYELVI TOLMÁCSZOLGÁLAT SZOLGÁLTATÁSI RENDJE. Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni MMSZ VAS MEGYEI JELNYELVI TOLMÁCSZOLGÁLAT SZOLGÁLTATÁSI RENDJE Tolmácsszolgálat jele Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2013-2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Miskolc, 2010. november 17. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

Jó megoldások az akadálymentes közösségi közlekedési szolgáltatások tájékoztatására

Jó megoldások az akadálymentes közösségi közlekedési szolgáltatások tájékoztatására Jó megoldások az akadálymentes közösségi közlekedési szolgáltatások tájékoztatására Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a BKK akadálymentes szolgáltatásainak tájékoztatását. Akadálymentesen Budapesten

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2012-2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2012-2015 Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2012-2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket mutatnak. Ez a jelelés. Ez a jelnyelv. A siket és

Részletesebben

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV VitaFutura az életért, a jövőért Közhasznú Alapítvány 1139 Budapest, Teve u. 9/c 3/15. Budapest, 2013. április 24. képviselő www.vitafutura.hu * info@vitafutura.hu * Tel.:

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Kaposvár, 2010. december 7. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

EPALE. Európai elektronikus platform a felnőttkori tanulásért. Karvázy Eszter Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal december 9.

EPALE. Európai elektronikus platform a felnőttkori tanulásért. Karvázy Eszter Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal december 9. EPALE Európai elektronikus platform a felnőttkori tanulásért Karvázy Eszter Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 2016. december 9. Mi az EPALE? Nemzeti Támogató Szolgálat Központi Támogató Szolgálat

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Komárom-Esztergom megyei Jelnyelvi tolmácsszolgálat Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2018-2021 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek

Részletesebben

Az Invitel szerepe és tapasztalatai a Kontakt Tolmácsszolgálat rendszerének kiépítésében. 2015. február 18.

Az Invitel szerepe és tapasztalatai a Kontakt Tolmácsszolgálat rendszerének kiépítésében. 2015. február 18. Az Invitel szerepe és tapasztalatai a Kontakt Tolmácsszolgálat rendszerének kiépítésében 2015. február 18. Az Invitel világa A magyar telekommunikációs és informatikai piac egyik meghatározó szereplőjeként

Részletesebben

Miért az EFEB Online Akadémia által szervezett Gyógypedagógiai segítő munkatárs tanfolyam a legjobb választás az Ön számára?

Miért az EFEB Online Akadémia által szervezett Gyógypedagógiai segítő munkatárs tanfolyam a legjobb választás az Ön számára? Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: Ütemezés: Időtartam: Helyszín: Tanfolyami napok: Oktatás díja egy összegben: Folyamatos indulás A tanfolyam a jelentkezést követően azonnal kezdhető! E-learning

Részletesebben

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén Innovatív eredmények a felnőttképzés területén A HOLNAP SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE EASPD SZOLGÁLTATÓI FÓRUM BUDAPEST, 2019. JÚNIUS 6. A KézenFogva Alapítvány nemzetközi pályázati gyakorlata: - Nemzetközi

Részletesebben

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT HÁLÓZAT MUNKACSOPORTJA

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT HÁLÓZAT MUNKACSOPORTJA BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT HÁLÓZAT MUNKACSOPORTJA A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása című

Részletesebben

epiteszforum.hu olvasói célcsoportelemzés március 1.

epiteszforum.hu olvasói célcsoportelemzés március 1. epiteszforum.hu olvasói célcsoportelemzés 2009. március 1. A www.epiteszforum.hu naponta új hírekkel jelentkező építészeti napilap, amely a hasznos szakmai és közéleti információk mellett beszámol a legfontosabb

Részletesebben

ÉRJEN EL SEGÍTSÉGÜNKKEL TÖBB, MINT 200.000 POTENCIÁLIS ADÓ 1% FELAJÁNLÓT! MEGJELENÉS AZ ADÓ 1% KERESŐ PORTÁLON KIADVA: 2014. JANUÁR 27.

ÉRJEN EL SEGÍTSÉGÜNKKEL TÖBB, MINT 200.000 POTENCIÁLIS ADÓ 1% FELAJÁNLÓT! MEGJELENÉS AZ ADÓ 1% KERESŐ PORTÁLON KIADVA: 2014. JANUÁR 27. Budapest, 2014. január 27. ÉRJEN EL SEGÍTSÉGÜNKKEL TÖBB, MINT 200.000 POTENCIÁLIS ADÓ 1% FELAJÁNLÓT! MEGJELENÉS AZ ADÓ 1% KERESŐ PORTÁLON KIADVA: 2014. JANUÁR 27. 1. Mi a www.tetalap.hu címen elérhető

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018 Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Vas Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálata Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Tolmácsszolgálat jele Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018 A siket

Részletesebben

Komplex készségfejlesztés a LÜK játékkal. Bertalan András LÜK Projektvezető

Komplex készségfejlesztés a LÜK játékkal. Bertalan András LÜK Projektvezető Komplex készségfejlesztés a LÜK játékkal Bertalan András LÜK Projektvezető bertalan.andras@mora.hu Az előadás tartalma A Móra Kiadó és a LÜK kapcsolata A LÜK módszer eredete, története A LÜK típusai Milyen

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015 Győr-Moson-Sopron megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket mutatnak.

Részletesebben

Szolgáltatási szerződés természetes személy felhasználónak próbaidőszakra

Szolgáltatási szerződés természetes személy felhasználónak próbaidőszakra Szolgáltatási szerződés természetes személy felhasználónak próbaidőszakra mely létrejött egyrészről az alább megjelölt Szolgáltató: Elnevezése: Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Székhelye: 1068

Részletesebben

Angol Nyelv Kezdőknek Tájékoztató

Angol Nyelv Kezdőknek Tájékoztató Angol Nyelv Kezdőknek Tájékoztató HANGOS NYELVTANULÁS OTTHON KINEK AJÁNLJUK? Az angol nyelv kezdőknek csomagot kezdő és újrakezdő tanulóknak ajánljuk. A tanfolyam elvégzésével a tanuló képes erős alapfokú,

Részletesebben

A nagy klinikák fogászati szoftvere. Gyorsabb adminisztráció, nagyobb biztonság, hatékonyabb rendelő!

A nagy klinikák fogászati szoftvere. Gyorsabb adminisztráció, nagyobb biztonság, hatékonyabb rendelő! A nagy klinikák fogászati szoftvere Gyorsabb adminisztráció, nagyobb biztonság, hatékonyabb rendelő! A nagy klinikák fogászati szoftvere Ismerje meg a PlanMaster világszinten is egyedülálló megoldásait!

Részletesebben

Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Jelnyelvi Tolmácsszolgálat

Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Jelnyelvi Tolmácsszolgálat /rövidítve: HJKE-JTSZ/ Könnyen érthető Szolgáltatási Rend 2018. szeptember 01-2021. március 31-ig Működési terület:

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN Milyen általános követelményekkel kell számoljunk? Mint minden IKT eszköznek, a jelen m-learning platformnak is megvannak a maga technikai követelményei,

Részletesebben

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról térképek BUSINESSMAPS by a TURIZMUSBAN A látványos és pontos térképek alapvető kellékei a turisztikai szolgáltatásoknak. Tartalmazzák a látogatók számára elengedhetetlen információkat: látnivalókat, fontos

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... Kedves Partnerünk! Köszönjük megtisztelő figyelmét. Engedje meg, hogy bemutatkozzunk és részletesen ismertessük Önnel ajánlatunkat. Kik vagyunk? A www.gazdaktere.hu

Részletesebben

Pályázati felhívás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett

Pályázati felhívás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett Pályázati felhívás Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett 21581 kódszámú Térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás

Részletesebben

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20.

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális pályázatok kategóriái Megjelentetésre váró közoktatási pályázati konstrukciók: 2010-ben terveink szerint 3 (TÁMOP

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket,

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, a laptopokat, a notebookokat, az okostelefonokat, a

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... 1149 Budapest Egressy út 17-21. A tér, ami megtérül... Kedves Partnerünk! Köszönjük megtisztelő figyelmét. Engedje meg, hogy bemutatkozzunk és részletesen ismertessük Önnel ajánlatunkat.

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015 SIKETVAKOK ORSZÁGOS EGYESÜLETE JELNYELVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni? 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket mutatnak.

Részletesebben

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez Rólunk A dinamikusan fejlődő digitális könyvpiac egyre növekvő kulturális és gazdasági jelentősségre tesz szert. Az Egora Kiadó Kft. fő célkitűzése, hogy a hazai ügyfelek számára hatékony és elérhető megoldásokat

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni GRÁTISZ Kommunikációs és Jelnyelvi Tolmács Központ Heves Megyei Közhasznú Egyesülete Tolmácsszolgálat jele Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni. 2018. A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a

Részletesebben

Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat

Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat J E L N Y E L V I S S Z O L G Á L A T Á N A K T O L M Á C S Z O L G Á L T A T Á S I

Részletesebben

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal.

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. ELTE Reader Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. Az ELTE Eötvös Kiadó a tudományegyetem intézményi könyvkiadója. Könyvkiadóként keressük azokat a lehetőségeket, amelyek a digitális publikálásban rejlenek. Egyetemi

Részletesebben

ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK. Mit kínál az AFS a középiskoláknak? H-1071 Budapest, Dózsa György út 62. F/1. T:

ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK. Mit kínál az AFS a középiskoláknak? H-1071 Budapest, Dózsa György út 62. F/1. T: ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK Mit kínál az AFS a középiskoláknak? H-1071 Budapest, Dózsa György út 62. F/1. T: +36 1 225 1380 www.afs.hu INTERKULTURÁLIS TANULÁS IDEGEN NYELVEN prezentáció fiatal

Részletesebben

Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok

Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok TERMÉSZETTUDOMÁNYOK http://www.komal.hu Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok http://tananyag.geomatech.hu Matematikával és természettudományokkal kapcsolatos digitális tananyag http://www.fzsmatek.weebly.com

Részletesebben

TALENT PLANTATION. TALENT PLANTATION Vezetői Utánpótlás Tehetségprogram

TALENT PLANTATION. TALENT PLANTATION Vezetői Utánpótlás Tehetségprogram 2018 TALENT PLANTATION Vezetői Utánpótlás Tehetségprogram Vezetői Utánpótlás Tehetségprogram Kompetenciafejlesztő tehetségprogram 21-30 év közötti egyetemi vagy főiskolai hallgatóknak, frissdiplomásoknak,

Részletesebben

Minőségkritériumok az elearning oktatásban

Minőségkritériumok az elearning oktatásban Minőségkritériumok az elearning oktatásban Krausz János - Oktatási vezető Képzési és Tudásmenedzsment Innovációs Kft 1107. Budapest, Kékvirág u. 2-4 Telefon: +36(1)431-1610 Fax: +36(1)431-1601 kti@ktionline.net

Részletesebben

PlayIT. A Szakértő Bizottság döntése alapján 2015. évben a. márka elnyerte a Superbrands kitüntetést.

PlayIT. A Szakértő Bizottság döntése alapján 2015. évben a. márka elnyerte a Superbrands kitüntetést. I S M E R T E T Ő 2015 A Szakértő Bizottság döntése alapján 2015. évben a A PlayIT Magyarország legnagyobb Gamer és IT rendezvénye, valamint a legnagyobb látogatói számmal rendelkező hazai kiállítás, mely

Részletesebben

Térinformatika a vidékfejlesztésben: a okostelefonos alkalmazás. MÁRKUS Zsolt László Szkaliczki Tibor MTA SZTAKI elearning Osztály

Térinformatika a vidékfejlesztésben: a okostelefonos alkalmazás. MÁRKUS Zsolt László Szkaliczki Tibor MTA SZTAKI elearning Osztály Térinformatika a vidékfejlesztésben: a GUIDE@HAND okostelefonos alkalmazás MÁRKUS Zsolt László Szkaliczki Tibor MTA SZTAKI elearning Osztály Tartalomjegyzék Bemutatkozás Szolgáltatások Egy példa A GUIDE@HAND

Részletesebben

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése Az SMELearning módszertan egyik legfontosabb ajánlása, egybehangzóan az előzetes szükségletelemzés következtetéseivel a következő: a kis-és

Részletesebben

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára Kedves Érdeklődő! Tudod hogyan kell helyesen kezet mosni? Megfelelően használod az antibiotikumokat? Mit tudsz a mikróbákról? Ismered meg a szexuális úton terjedő betegségeket és tudod hogy lehet megelőzni

Részletesebben

Ismertető a Kamionhirek.hu oldal funkcióiról, szolgáltatásairól

Ismertető a Kamionhirek.hu oldal funkcióiról, szolgáltatásairól Ismertető a Kamionhirek.hu oldal funkcióiról, szolgáltatásairól AZ OLDAL ELŐNYEI A SZAKMÁBAN JELENLEG ELÉRHETŐ MÉDIUMOKKAL ÖSSZEHASONLÍTVA: Folyamatos fejlesztés: A folyamatos fejlesztéseknek és népszerűsítésnek

Részletesebben

A mobil nyelvtanár megvalósításának folyamata

A mobil nyelvtanár megvalósításának folyamata A mobil nyelvtanár megvalósításának folyamata Esettanulmány Havasi Zoltán MobilPort K2. Web: www.click4skill.hu E- mail: info@click4skill.com Mit tapasztaltunk az oktatás területén? A csináld magad (do

Részletesebben

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre.

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre. Symbian Nokia Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Nokia szolgáltatások, alkalmazások Nokia smartphone-okhoz: Az ovi.com Nokia okostelefonokhoz felépített, háttérszolgáltatást

Részletesebben

ONLINE NYELVI TÁMOGATÁS. Hozza ki a legtöbbet külföldi élményeiből!

ONLINE NYELVI TÁMOGATÁS. Hozza ki a legtöbbet külföldi élményeiből! ONLINE NYELVI TÁMOGATÁS Hozza ki a legtöbbet külföldi élményeiből! OLS: NYELVTANULÁS ÖNNEK Mivel a kölcsönös megértés alapját a nyelvek jelentik, feltétlenül ösztönözni kell a nyelvtanulást az Erasmus+

Részletesebben

LÉPTÉKVÁLTÁS ZÖLD RITMUSBAN A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER FEJLESZTÉSE

LÉPTÉKVÁLTÁS ZÖLD RITMUSBAN A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER FEJLESZTÉSE LÉPTÉKVÁLTÁS ZÖLD RITMUSBAN A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER FEJLESZTÉSE DDOP-2.1.3/A-12-2012-0001 HANDÓ JÁNOS SZEKSZÁRD, 2014.11.06. Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter Gesztor szervezet: Gyeregyalog.hu

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2009.

Közhasznúsági jelentés 2009. Adószám: 18259089-1-43 Bejegyző szerv: Fővárosi Bíróság Regisztrációs szám: 12215. Hallássérültek Identitásáért Egyesület 1222 Budapest, Zentai utca 22. A. Közhasznúsági jelentés 2009. Fordulónap: 2009.

Részletesebben

Promenade Publishing House MÉDIAAJÁNLÓ

Promenade Publishing House MÉDIAAJÁNLÓ MÉDIAAJÁNLÓ Tartalom 1 Betegvagyok.hu bemutatkozás 2 Betegvagyok.hu tartalmi felépítése 3 Látogatottsági adatok 4 Hirdetési lehetőségek, árak (formátumok, helyek) 5 Technikai információ, specifikáció 6

Részletesebben

""Juhász Orsolya, Projekt98, 2015.03.30., projektnap értékelése 9. évfolyam 8. csoport"" kérdőív

Juhász Orsolya, Projekt98, 2015.03.30., projektnap értékelése 9. évfolyam 8. csoport kérdőív ""Juhász Orsolya, Projekt98, 2015.03.30., projektnap értékelése 9. évfolyam 8. csoport"" kérdőív A kitöltők statisztikai adatai: A válaszadók létszáma: 6 Az eredmények összefoglalása 1. Kedves Résztvevő!

Részletesebben

ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK. Mit kínál az AFS a középiskoláknak?

ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK. Mit kínál az AFS a középiskoláknak? ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK Mit kínál az AFS a középiskoláknak? INTERKULTURÁLIS TANULÁS IDEGEN NYELVEN prezentáció fiatal elôadóink idegen nyelven, játékos Külföldi, feladatokon keresztül vezetik

Részletesebben

Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program

Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program A projekt: Megnevezése: Gyömrői Közösségi Integrált Tudásportál Kialakítása Program Támogatta: Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015 SIKETVAKOK ORSZÁGOS EGYESÜLETE JELNYELVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket

Részletesebben

Pathy Lívia Seper Judit AZ ÉN VILÁGOM

Pathy Lívia Seper Judit AZ ÉN VILÁGOM Pathy Lívia Seper Judit AZ ÉN VILÁGOM Pathy Lívia Seper Judith Az én világom Sodalitas Wien Bécs, 2012 Támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Budapest Lektorálta Kovátsné dr. Németh Mária Sántáné

Részletesebben

Médiahasználat a hallássérült emberek körében kérdőíves vizsgálat

Médiahasználat a hallássérült emberek körében kérdőíves vizsgálat Médiahasználat a hallássérült emberek körében kérdőíves vizsgálat A televíziók akadálymentesítéssel kapcsolatos gyakorlatának megítélése, online-linked közvélemény-kutatás, 2014. augusztus NMHH 2014. szeptember

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ 2012/13 tanév

TÁJÉKOZTATÓ 2012/13 tanév Angol általános nyelvi tárgyak Angol Kezdő 1 (A1) Angol Kezdő 2 (A1) TÁJÉKOZTATÓ 2012/13 tanév Kezdőknek, újrakezdőknek A tanfolyam célja az angol nyelv alapjainak megismerése korszerű tananyagokkal, beszéd

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

ÖFFK II. projekt keretében megvalósítandó koordinációs kutatás workshop sorozata. Makó

ÖFFK II. projekt keretében megvalósítandó koordinációs kutatás workshop sorozata. Makó ÖFFK II. projekt keretében megvalósítandó koordinációs kutatás workshop sorozata Makó 2016.11.22. Tartalom 1. Kutatás keretei 2. Módszertan a mai munkához 3. Megyei workshop eredményeinek összefoglalója

Részletesebben

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel A jövő üzleti telefon rendszere A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés Összhang az IT-vel É rdemes elolvasni! Ajánlatkérés Kérem, töltse ki az űrlapot,

Részletesebben

Interneten. MinőségDoktorok.hu - fejlessze vállalkozása minőségszemléletét az Interneten az Internettel! 2008-03-11 Dr.

Interneten. MinőségDoktorok.hu - fejlessze vállalkozása minőségszemléletét az Interneten az Internettel! 2008-03-11 Dr. Minőségszeml gszemlélet let fejlesztése se az Interneten MinőségDoktorok.hu - fejlessze vállalkozása minőségszemléletét az Interneten az Internettel! 2008-03-11 Dr. Horváth Zsolt Tartalmi áttekintés Okok

Részletesebben

Applikációk és 21.századi módszerek a nyelvtanításban

Applikációk és 21.századi módszerek a nyelvtanításban Applikációk és 21.századi módszerek a nyelvtanításban Czékmánné Kocsis Judit, Martinák Márta Tabletek a tanórán A tabletes oktatás bevezetése Tárgyi feltételek Mindennapi tapasztalatok: Nehézségek Meglepő

Részletesebben

I. Felsőoktatási Marketing Verseny Versenyképes honlap kritériumrendszere

I. Felsőoktatási Marketing Verseny Versenyképes honlap kritériumrendszere I. Felsőoktatási Marketing Verseny Versenyképes honlap kritériumrendszere Losonczi György 2010 A kutatás célja és menete 1. Versenyképesség tényezőinek maghatározása kritériumrendszer felállítása 2. A

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat

Győr-Moson-Sopron Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Győr-Moson-Sopron Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Szolgáltatási rendje 2012-2015 1 Tartalomjegyzék 1, A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI JELNYELVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT ELÉRHETŐSÉGEI:... 3 2, A TOLMÁCSSZOLGÁLAT ÁLTAL

Részletesebben

TeleInformatikai rendszer a gyógypedagógus tanárok továbbképzési anyagainak folyamatos gyűjtéséhez, feldolgozásához és terjesztéséhez

TeleInformatikai rendszer a gyógypedagógus tanárok továbbképzési anyagainak folyamatos gyűjtéséhez, feldolgozásához és terjesztéséhez TeleInformatikai rendszer a gyógypedagógus tanárok továbbképzési anyagainak folyamatos gyűjtéséhez, feldolgozásához és terjesztéséhez Intézményi kérdőív Az iskola főbb adatai A. Az információs technológia

Részletesebben

BEMUTATKOZUNK. Nevünk jelképezi cégünk fő tulajdonságait és sikerünk titkát: Stabil szakmai tudás. Egységesség. Erős csapatmunka

BEMUTATKOZUNK. Nevünk jelképezi cégünk fő tulajdonságait és sikerünk titkát: Stabil szakmai tudás. Egységesség. Erős csapatmunka BEMUTATKOZUNK Nevünk jelképezi cégünk fő tulajdonságait és sikerünk titkát: Stabil szakmai tudás Egységesség Erős csapatmunka 1 KIK VAGYUNK? Az Expertise Team 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy adattárházi

Részletesebben

AZ ONLINE NYELVTANULÁS, AVAGY HOGYAN HASZNÁLJUK KI MAXIMÁLISAN AZ INTERNET ADTA LEHETŐSÉGEKET

AZ ONLINE NYELVTANULÁS, AVAGY HOGYAN HASZNÁLJUK KI MAXIMÁLISAN AZ INTERNET ADTA LEHETŐSÉGEKET AZ ONLINE NYELVTANULÁS, AVAGY HOGYAN HASZNÁLJUK KI MAXIMÁLISAN AZ INTERNET ADTA LEHETŐSÉGEKET Mi az az ONLINE nyelvtanulás? Az ONLINE nyelvtanulás nem más, mint amikor a tanárral (és esetleg a tanulótársakkal)

Részletesebben

SÉRÜLTEKÉRT ALAPÍTVÁNY

SÉRÜLTEKÉRT ALAPÍTVÁNY Statisztikai szám: 19183189 9190 569 13 SÉRÜLTEKÉRT ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓJA 2010. Részei: I. Számviteli beszámoló II. A Központi költségvetési szervektől, az elkülönített pénzalaptól, a helyi

Részletesebben

EPALE. A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja június 15. NSZFH, Vedovatti Anildo

EPALE. A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja június 15. NSZFH, Vedovatti Anildo EPALE (Electronic Platform for Adult Learning in Europe) A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja 2017. június 15. NSZFH, Vedovatti Anildo Mi az EPALE? A felnőttkori tanulás fejlesztésében,

Részletesebben

Könnyen érthető Szolgáltatási Rend

Könnyen érthető Szolgáltatási Rend Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Jelnyelvi Tolmácsszolgálat /rövidítve: HJKE-JTSZ/ Könnyen érthető Szolgáltatási Rend 2015. június 01-2018. március 31-ig Módosítva: 2015.10.01.

Részletesebben

kapcsolatok erősítése Vácott

kapcsolatok erősítése Vácott Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése Vácott ÁROP 1.A.6 2013 2013 0017 0017 A pályázati konstrukció A Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése elnevezésű pályázat célja a közigazgatási

Részletesebben

EPALE. Európai elektronikus platform a felnőttkori tanulásért január, NSZFH, Kovácsné Péter Éva

EPALE. Európai elektronikus platform a felnőttkori tanulásért január, NSZFH, Kovácsné Péter Éva EPALE Európai elektronikus platform a felnőttkori tanulásért 2017. január, NSZFH, Kovácsné Péter Éva Mi az EPALE A felnőttkori tanulás fejlesztésében, szolgáltatásában részt vevők nyitott közössége. Céljai:

Részletesebben

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat 2016. III. szám Kedves Partnereink! Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kívánunk! AKTUALITÁSOK

Részletesebben