Pocok mesék. FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pocok mesék. FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142."

Átírás

1 Térj vissza hozzánk Mosonmagyaróvárra, a FUTURA-ba, ahol mindig új ismeretek várnak rád! Időszaki kiállításainkról és rendezvényeinkről honlapunkon tájékozódhatsz. Pocok mesék FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142. avagy kalandok a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban Kiadja: Flesch Károly Nonprofit Kft. Nyomdai kivitelezés: Monocopy Bt.

2 Foglalkoztató mesekönyv a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont állandó kiállításához Írta Miholicsné Orbán Katalin Rajzolta Horváth Kata ISBN Felelős szerkesztő: Horváthné Pákozdi Emese Mosonmagyaróvár 2013.

3 Nézd csak, a sás sűrűjében mocorog valami! Kisegér? Vagy hörcsög? Nem-nem. Ez a hosszú szőrű, sűrű bundás kisemlős, a szigetközi északi pocok. Pocok a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont kabalafigurája. Ősei a jégkorszakban, a távoli Észak- Európából érkeztek a Kárpát-medencébe. A terjeszkedő jégtakaró hajtotta őket dél felé.

4 Pocok, a jégkorszak hírnöke Sok-sok ezer évvel ezelőtt észak felől dermesztően jeges fuvallat járta át az eget és a Földet A tengerekből elpárolgó víz súlyos hófelhőkké fagyott a kék égen. A szárazföld felett szakadatlanul hullott a hó reggeltől estig, estétől reggelig, hétről hétre, hónapról hónapra. Az állatok megrémültek. Mi lesz, ha mindent betemet a hideg fehérség? kérdezgették egymástól. Pocok elhatározta, hogy elhagyja a fészkét, és felkerekedett, hogy élelmet keressen magának. Futott-futott a hideg elől, zsombékról-zsombékra szökdécselve keresgélte új otthonát. A FUTURA kabalaállata, az északi pocok növényekkel táplálkozik. Nézd meg az Akvaterráriumban, mivel lakhatna jól ez a folyton éhes kis rágcsáló! Figyeld meg a Víz körforgása játéknál a felhők kialakulását! Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy hó essen belőlük eső helyett?

5 Nagy sokára elért egy gyönyörű folyóhoz, mely csendesen kanyargott ide-oda, zátonyokat, szigeteket építgetve a távoli hegyekből származó kavicsokból. Amint rátalált erre a csodálatos szigetvilágra, ahol búvóhely és eleség is termett bőven, családot alapított és kedvére éldegélt. Figyeld meg a víz építő és romboló munkáját a Folyómeder kimosás játéknál! Szerinted Pocok a gyors sodrású folyószakaszon, vagy a szigeteken találja meg az új otthonát? Az északi pockok a mocsarak, holtágak mentén a hűvös, nedves réteket lakják. Keress mocsári állatokat az Akvaterráriumban!

6 Egy tavaszon a vándormadarak hírét hozták, hogy a pockok régi otthonában felengedett a fagy, és elolvadt a vastag hótakaró. A népes családból sokan útra is keltek, hogy felkeressék az őshazát, de Pocok úgy döntött, itt marad, és véglegesen letelepszik e tisztavizű, bőséget árasztó folyó partján. Ha a FUTURA mosdójában megnyitod a csapot, a jégkorszaki dunai kavicsrétegben raktározódó rendkívül tiszta víz folyik belőle. A Vízszolgáltatás játéknál szivattyúzd fel a víztoronyba a kavicsból a vizet, és kövesd végig az útját! Mit gondolsz, melyik az az élőlény, ami a legjobban veszélyezteti a víz tisztaságát? Telt-múlt az idő, egy napon az érintetlen szigetvilágra rátalált az ember. Kezdetben csak halászott, vadászott, ám később már a réteket is felszántotta, hogy gabonát termesszen magának. Tudod-e, mit készít az ember a búzából? Vajon melyik az a játék, amelyik a gabona őrlését mutatja be? Hogyan hasznosíthatja még az ember a víz energiáját? Építsd össze a fogaskerekeket a Malmokban a megfelelő sorrendben!

7 Az erdőket kivágta, a mocsarakat lecsapolta, a folyómedret átformálta. Pocok elkeseredett, amikor látta, hogy milyen gyorsan fogynak a sásos zsombékok. Úgy érezte, nincs jövő, a szigetközi pockokat is elnyeli a kipusztulás örvénye. Játssz a vízzel! Próbáld ki, el tudod-e a vizet terelni, gátakat építeni! Közlekedj a kishajóval a saját építésű zsilipeden keresztül! Hova helyeznél hallépcsőt és miért? Próbáld ki a zsilipet a Víz körforgása játékban a tengeröbölnél is! Zárd el a kezeddel a víz útját az Örvényhenger alján, várd meg, amíg magasra emelkedik a víz szintje, majd lassan változtasd a kiáramló víz mennyiségét! Mi történik a labdával az örvényben?

8 Miközben szomorúan nézte a folyót, furcsa mozgolódásra lett figyelmes. A víz alól óriási sárga lény emelkedett ki, és amikor partot ért, a hatalmasra nyíló szájából gyerekek ugráltak ki. Bújj be a Dunakutató batiszkáfba, és merülj le vele te is a különleges vízi világba! Jó hírt hoztunk Pocok! kiáltották lelkesen Olyan területeket alakítanak ki Magyarországon, Szlovákiában és Ausztriában, ahol a számodra létfontosságú mocsaras körülményeket újra visszaállítják! Gyere velünk a FUTURA Föld szintjére, és tanítsd meg nekünk, mire van szükséged a túléléshez!

9 Kincskereső kalandok Gyere Pocok, bújj be ide! Elviszlek a FUTURA-ba! mutatott egy kislány a hátizsákjára. Pocok bátran bele is mászott, de a hátizsák tépőzárai véletlenül beleakadtak a bundájába. Pontosan úgy tapadnak, mint a bojtorján horgas termései! csodálkozott. Te is lehetsz tapadós bogáncs! Vedd fel a tépőzáras ruhát a Föld szintjén, és ugorj fel a Tépőzárfalra! A játék 30 kg testtömegig használható! A tépőzár feltalálója az ötletet a bojtorján termésének működéséből merítette, és sikerült textilből hasonló horgos-hurkos szalagokat előállítania. Miután kényelmesen elhelyezkedtek a Dunakutató Batiszkáfban, megkezdték az utazást a Duna mélyén a város felé. Út közben a gyerekek elmesélték a FUTURA Élményközpont történetét. Micsoda futurisztikus gondolat régi gabonaraktárból vadonatúj tudásraktárat álmodni! álmélkodott Pocok a hallottakon Meséljetek még nekem az emberekről! Hogyan élnek? Mivel táplálkoznak? A FUTURA háromszáz éves tölgyfa oszlopai ma is tökéletes állapotban vannak. Keresd meg a Kicsik sarkában a szivacs építőkockákat, gerendákat, és építs te is épületeket! Az építkezéshez felhasználhatod az itt található fajátékokat is!

10 A gyerekek belefogtak a történetbe: A földművesek felszántják a réteket, összegyűjtik és elvetik az ehető magokat, így még több magot arathatnak. A magokat a molnárok lisztté őrlik, a lisztből kenyér készül. Ha ügyesen összerakod a Mezőgazdasági kirakó játék elemeit, kisüt a Nap a búzatábla fölött! Az aranyászok kimossák a Duna parti homokban rejtőző aranyszemcséket, amik csillogó ékszerekké változnak az ötvösök műhelyében. Tudod-e, melyik az a folyékony fém, amit az aranyászok használnak? A fém nevét az Aranymosás játék leírásában megtalálod. A favágók kivágják az erdő fáit, melyekből az asztalosok bútorokat készítenek. Figyeld meg, milyen más felhasználási lehetőségeket mutat az Erdőgazdálkodás játék! Az emberek számára még a kavics is kincs, hiszen házakat, hatalmas városokat építenek belőle maguknak. Rakd ki a kavics kitermelésének és felhasználásának folyamatát a Kavicsbányászat játéknál! Hogy hívják azt az építőanyagot, ami a kavicsból készül?

11 Pocok figyelmesen hallgatta a gyerekeket, majd rövid gondolkodás után megállapította, hogy az ember számára a leghasznosabb állat a giliszta. El ne tévedj a giliszták zegzugos járataiban! Köss övet a derekadra és csatlakoztasd a Giliszta labirintus játék egyik vezérfonalához! Próbáld végigjárni a választott útvonalat! A gyerekek nevettek, de amikor Pocok elmagyarázta, hogy a giliszták nélkülözhetetlenek a humuszban gazdag, jó termőtalaj kialakulásához, igazat adtak neki, hiszen az ember minden élelmét a talaj élteti. Tanulmányozd a talaj fajtáit!, és állapítsd meg, hogy melyikben dolgozhattak a legtöbbet a giliszták! Keress még más talajlakó élőlényeket is az üregekben! Alakíts ki minél több zöld övezetet a Környezettudatos városlakó játékban, így megvédheted a talajt a pusztulástól!

12 Pocok megkérdezte a gyerekektől, tudják-e, hogy a Szigetközt tápláló folyó olyan, mint egy élőlény? Hol soványabb, hol kövérebb, hol erre jár, hol meg amarra veszi az útját? Hasonlítsd össze a Mosoni-Duna mai vonalát a 200 évvel ezelőtti mederrel! Figyeld meg a változást a Tekints a mélybe! játékban! A folyónak a patakok segítenek a sok-sok kavics összegyűjtésében. A Duna-völgy kőzetei és talajai játékban keress olyan patakokat, kisebb folyókat, melyek a magas hegyekből indulnak és végül a Dunába ömlenek! A gyerekek korábban sosem gondoltak még erre, ezért Pocok beszélt nekik arról is, hogy a folyó az élete során rengeteget dolgozik. Roppant erejével hatalmas mennyiségű kőtörmeléket mozgat meg, képes egész sziklákat elkoptatni. A Duna-parti homokban rejlő aranyszemcsék az Alpok hegységből származnak. A hegységekben előforduló kőzeteket a Beszélő kövek játéknál ismerheted meg. Ha a köveket a megfelelő helyre rakod, elmondják neked a történetüket. Mire idáig jutottak a beszélgetésben, a Dunakutató Batiszkáf a város közelébe érkezett. Pocok és a gyerekek kiugráltak a folyópartra, majd elindultak a FUTURA irányába egy szép virágos réten át. Nőjenek virágok a lábad nyomán!, ha végigsétálsz a padlóra vetített réten te is!

13 Miközben elhaladtak néhány forgalmas autóút mellett, eszükbe jutott egy játék: Keressük meg a környezetünkben a Föld ajándékait! kiáltották lelkesen. A benzinmotoros autók üzemanyaga kőolajból készül, ami a Föld mélyének egyik legnagyobb kincse! mondták a gyerekek. A FUTURA Autópálya versenyautóit a tested energiájával hajthatod. Ülj fel a szobabiciklire és Start! Indul a játék! Az Autópálya használatához kérd demonstrátor segítségét! A száguldó autók egy kőből készült hídon mentek át. Ezeket a köveket távoli hegyekben bányászták. Ők is a Föld ajándékai! mutatta Pocok. A Mostari híd darabjai pontosan egymás mellé illenek, ezért kötőanyag nélkül is biztonságosan összeillesztheted őket. Ha elkészültél, sétálj át a hídon!

14 A bolygónk belsejéből nyert anyagokkal sok mindent felépíthetünk, de felszíni világunk korántsem állandó vették át a szót a gyerekek. A Föld roppant erői pusztítani is képesek. Az épületeket tönkreteheti földrengés vagy forgószél is. A földrengés során a földkéregben felgyülemlett energia hirtelen felszabadul, és hullámokban terjed szét. Az épületek darabjai a Föld tömegvonzásának hatására hullanak alá a magasból. Tapasztald meg a földrengés hatását a Földrengés biztos építkezés és a Földrengés szimuláció játékban is! A hullámok terjedését a Hullámgenerátor karjának óvatos mozgatásával figyelheted meg. A gravitáció hatását a Fakírágyon a saját bőrödön is megtapasztalhatod. A Fakír ágy működtetéséhez kérj demonstrátori segítséget! A Föld tömegvonzása a Taposó labirintus játékban segít neked a golyót irányítani.

15 Bolygónk forgása befolyásolja a szelek irányát, de a mindent elsöprő forgószelek mégsem a Föld mozgása miatt jönnek létre. Forgasd meg a Coriolis-erő játék korongját, és próbáld meg átgurítani rajta a labdát a szemben álló társadnak! Mit tapasztalsz? Pusztító tornádóban érezheted magad, ha a Piruett játékot lábbal meghajtod. Az ember azonban hangyaszorgalommal építi fel újra és újra a Föld erői által elpusztult városokat, úgy, hogy most már a természet megóvására is figyelmet fordít. A Levélvágó hangyák az épületet behálózó átlátszó csövekben a FUTURA többi szintjére is eljutnak! Keresd meg, melyik átlátszó gömbbe kaptak leveleket és hova hordják őket! Tudtad, hogy ezek a hangyák nem a levelekkel, hanem a leveleket lebontó különleges gombával táplálkoznak? A Föld mélyén fortyogó kőzetolvadék, a magma időnként kitörhet a felszínre. A kiömlő és megszilárduló láva új szigeteket, földrészeket hozhat létre az óceánokban. A Magmaáramlás játékban a forró gőzök és a folyékony kőzetek mozgását figyelheted meg.

16 Azért hoztunk el téged is a FUTURA-ba, hogy megtanítsd nekünk, mire van szükségetek nektek, szigetközi élőlényeknek mondták a gyerekek, miközben felsétáltak az első emeletre Gyere, nézzük meg együtt a szigetvilág életközösségét bemutató Tájfejlődés játék elemeit! A Szigetköz a Duna gyermeke, minden talpalatnyi területét a Duna hordaléka töltötte fel. A folyóágak csendes oldalán folyamatosan keletkeznek a zátonyok, melyek a vízből kiemelkedve, növényekkel benépesülve lassan szigetekké válhatnak magyarázta Pocok. Keress élőlényeket a Szigetközi tájfejlődés játék fáin és a háttéren! Ha nagyon ügyes vagy, két gyötrő szúnyogot is felfedezhetsz! A lábnyomok alapján a vaddisznót, a gímszarvast, a vidrát, a hódot és a szajkót is azonosíthatod. Rakd sorba a Tájfejlődés elemeit a kavicsos zátonytól a fákkal benőtt szigetekig! Azonosítsd be a Szigetközben előforduló fafajokat a határozó segítségével!

17 Ebben a jellegzetes ártéri tájban sok száz állatfaj is otthonra talál. Látjátok? Ők a szomszédaim! mutatott rá Pocok néhány nagyon ritka, de a Szigetközben honos állatfajra. Ő a szarvasbogár, ez a hőscincér, erre a nagy színjátszó lepke látható. Arra pedig néhány ragadozó állat rejtőzik: az imádkozó sáska, a darázspók és a réti sas. Legmeghatározóbb érzékszervünk a szemünk, és ezt tudja jól a természet is. Az állatok jelentős része testszínében, sőt formájában is alkalmazkodott az élőhelyéhez. Keresd az álcázás igazi művészeit a tájelemeken és a Rovarházban is! Légy bátor és nyúlj be a Tapintófal üregeibe! Amit ott találsz, csak érintsd, tapogasd meg, de hagyd a helyén! Emeld fel a Szaglófalon látható fedeleket és szippants mélyeket! Minden illatot felismertél? Ide nézzetek! Itt vagyok én is a rajzon! kiáltotta Pocok, és örömében végigugrált az Ingatag zsombékok játék billegő elemein. Légy nagyon szemfüles! Három északi pocok rejtőzik a lápréteken! A területük jelzésére használt vizeletnyom elárulja őket. Nyomozz, akár a ragadozó madarak, akik látják az ultraibolya fénytartományt is! Keress vizeletnyomokat a pocok- és madárlakok körül! A nyomozáshoz kérj UV-lámpát a demonstrátortól!

18 FUTURA Űriskola Pocok, akinek ereiben a vándorló ősök vére folyik, ábrándozva nézegette távcsövével a teliholdat egy szép nyári éjszakán. Milyen csodálatos, háborítatlan vidék! De jó lenne felfedezni! sóhajtotta. Másnap beiratkozott a FUTURA Űriskolába, felliftezett a második emeletre, ahol a Levegő szinten rövidesen elkezdődött a foglalkozás. Szippantsd ki a pumpával a levegőt a Vákuumhenger alól, és figyeld meg, mi történik a lufival! Mit gondolsz, jó lenne, ha a pocok csupán szőrbundában, űrruha nélkül lépne a Holdra?

19 Az űrhajós tanulóknak a kiképzés első helyszínén, a Meteorológiai Állomáson kellett kiválasztaniuk a le- és felszálláshoz legalkalmasabb időjárási körülményeket. A levegő áramlásának tulajdonságait az Űrhajótervező foglalkozáson vizsgálták meg. A Bernoulli-gyűrűnél helyezz óvatosan egy labdát a függőlegesen tartott cső fölé! A légáramlat segítségével juttasd át a labdát a karikán! Mi történne, ha más formájú tárgyakat tennénk a levegő útjába (papírlap, szivacskocka, stb.)? A Meteorológiai Állomás jobb oldali képernyőjéről leolvashatod a pontos hőmérsékletet, a szélerősséget, valamint a csapadék mennyiségét is. Állj a kamera elé a kijelölt helyre, és ismertesd az adatokat a többi űrhajósjelölttel: A FUTURA Meteorológiai Állomása jelenti, hogy a mai napon az időjárás megfelelő/nem megfelelő a felszállásra, mert.

20 Terepgyakorlatra a Föld egyik legszárazabb helyére, a Hold-völgyi űrkutató állomásra utaztak, ahol sivatagi körülmények között teljesítették a túlélőtúrát, és kipróbáltak néhány új holdjárművet is. A Homoksivatag játékban sajátos terepviszonyokkal és a sivatagi széllel kísérletezhetsz. Mit gondolsz, vajon a Holdon is ilyen erősen fújhat a szél? Pocok a kiképzés során szép eredményeket ért el a képességvizsgálatokon. Az űrhajóban szüksége is lesz jó megfigyelőkészségre, megingathatatlan egyensúlyérzékre, precíz ujjügyességre és kiváló emlékezetre. Tedd próbára magad a Képességvizsgáló teszteknél! Döntsd meg egyéni rekordjaidat!

21 Az űrjárművek fellövésének biztonságát veszélyeztethetik a levegőben csapatosan szálló vándormadarak. A tollasok vonulási útvonalairól a diákok a Föld élővilága órán kaptak tájékoztatást. Keress a Madárfalon vándormadarakat! Ha a megfelelő helyre rakod őket, a hangjukat is meghallgathatod. Álljatok a Suttogó tükör játék egy-egy parabolájához, és a fém karikákba beszélve tájékoztassátok egymást az évszaknak megfelelő madárközlekedési helyzetről! A Madárfalon tett megfigyelések szerint a repülés biztonságát ezekben a napokban veszélyeztetik/ nem veszélyeztetik a fehér gólyák, mert Mit gondolsz, terjedhet így a hang a világűrben is? Az űrrepülés előkészítése rendkívül energiaigényes folyamat. Pocok a kísérletekhez felhasznált elektromos energiát szélerőművek segítségével állította elő. Változtasd lassan a szél sebességét a Szélkerék-teszt játékban! Tippeld meg, hogy melyik szélkerék kezd el legelőször forogni! Vizsgáld meg a szél erőssége és a megtermelt energia mennyisége közötti összefüggést! A rendkívül magas feszültségű villámok kialakulását a Teslatranszformátor működése alatt figyelheted meg. A Tesla-transzformátor és a Jákob létrája játék időszakosan működik. Figyeld a hangosbemondó programajánlatait!

22 A kiképzés legizgalmasabb feladata során az űrhajósjelölteket a Hold gyengébb gravitációs környezetéhez szoktatták. Ehhez rugalmas gumikötelek segítségével függesztették fel őket, így a nehézségi erőt kisebbnek érezték. Pocok a nap végére az Űriskola minden feladatát kiválóan teljesítette, ezért átvehette a FUTURA ŰRHAJÓS kitüntetést. Gyakorold a mozgást a Holdon a Holdséta játékkal! A kötelek felerősítéséhez kérd demonstrátor segítségét! A gumikötelek a földihez képest 1/6 erősségű holdi gravitáció érzetét teremtik meg. Tudod-e, miért kisebb a Hold vonzása, mint a Földé? Szóljon a Siker Szimfónia az Óriás orgonán! Vedd le a cipődet és komponálj dallamot a hatalmas billentyűzeten! Keress összefüggést a Kagylózz! Fülelj! játék különböző hosszúságú hangcsövei és az Óriás orgona sípjai között!

23 POCOK A HOLDON A kilövés reggelén Pocok asztalhoz ült, és elfogyasztotta bőséges sásgyökérsalátáját. A kilövés hibátlan volt, az űrhajó nagy sebességgel emelkedett a magasba. Kezdetét vette a FUTURA Űrprogram legújabb expedíciója a Holdra. A gyorsulás hatására Pocok négyszer nehezebbnek érezte a testét, szinte belepréselődött az ülésbe. Nézd meg, milyen szép teríték vár rád is, ha belépsz a Tűz szintjére! Kérd meg a társad, menjen a Tálald fel magad! játék mögé, és dugja ki a fejét a lyukon! Mit látsz, mi történt? Reggeli után fogat mosott, felvette az űrruháját, becsatolta magát a FUTURA Űrhajó parancsnoki ülésébe, és engedélyt kért a felszálláshoz. A FUTURA Űrközpont szakemberei ellenőriztek minden műszaki berendezést, majd rövidesen megadták az engedélyt az indulásra. Pocok izgatottan hallgatta a visszaszámlálást: O Változtasd meg tested méreteit és formáját a Mozgó tükörben!

24 A Föld légkörét elhagyva ez a nyomasztó érzés elmúlt, Pocok teste a súlytalanság állapotába került. Nézd meg milyen lennél, ha te is súlytalanul lebegnél! Állj a Teljes tükör oldalához a kijelölt helyre úgy, hogy a homlokod a peremhez érjen! Emeld fel egyszerre a karod és a lábad a tükör felőli oldalon! Kérd meg a barátodat, álljon a Repülő tükör fölé úgy, hogy a jobb lábát takarja el a játék! Emelje fel a bal lábát és tegyen repülő mozdulatot a karjaival! Kicsatolta magát az ülésből, és ellebegett a parancsnoki kabin oldalsó ablakáig. Közben vidáman pörgött-forgott, kicsit el is szédült. Hirtelen azt sem tudta, merre van a fent és a lent. Egyensúlyi szervünket a szemünk is tájékoztatja. Csapd be a szemedet, és szédítsd meg magad a Bizonytalan egyensúly játékkal! El tudod tűntetni az arcképeket a Fakutya tükörnél? Az űrkabin ablakán kitekintve meglátta az egyre távolodó Földet. Úgy döntött, készít néhány háromdimenziós fényképet zöld-kék színű Otthonáról, ezért lefékezte az űrhajót, és felöltözött az űrsétához. Bemászott a zsilipbe, majd onnan kilépett a bársonyfekete semmibe. A Tükörszobában te is átélheted a semmibe lépés élményét. Nézz bele bátran a körülötted feltáruló végtelenbe!

25 A felhőcsíkokkal díszített kék bolygó ámulatba ejtően tündökölt a távolban. Pocoknak csak néhány percre elegendő oxigén állt rendelkezésére az űrsétához, ezért a ruhájába épített kamerával gyorsan elkészítette a fotókat a Földről és az űrhajóról. A kabinba visszatérve újra beindította a hajtóműveket, és elküldte a felvételeket a barátainak, akik a FUTURA 3D televíziója előtt ülve, különleges szemüvegben várták űrutazó társuk híradásait. Vedd fel a piros-kék szemüveget, és nézd meg a Forgó árnyékokat a Sötét szobában! Pocok! Szokatlan formájú színes árnyék vetül az űrhajód oldalára az egyik fényképen! Lehet, hogy egy földönkívüli lény ólálkodik körülötted? hallotta meg aggódó barátai hangját a fülhallgatóban. Játssz a fényekkel, és készíts különféle árnyékokat a Színes árnyék falon! Változtasd a festményt a Változó képek játék fehér-zöld-kék-piros fényeivel! Ugyan! Az az én űrruhás árnyékom! Nincs itt rajtam kívül senki! nevetett Pocok, de a világűr tele lehet meglepetésekkel, ezért nem árt erre a lehetőségre is felkészülni mondta, és belemerült egy idegen civilizációk kutatásával foglalkozó könyv tanulmányozásába. Készítsetek sosem látott, százszemű, sokorrú földönkívüli lényeket az Árnyék-kaleidoszkóppal! Kérd meg a társadat, hogy álljon a kaleidoszkóp másik oldalára és mutassa meg a fogsorát! Használd a képzeleted, és rajzolj a testeddel fura árnyékokat a Foszforeszkáló falra! Megtaláltad az UFO fejet a kellékek között?

26 Az olvasásból erős rázkódás és a vészjelző sziréna vijjogása riasztotta fel. Mintha egy hatalmas űrharkály kopácsolt volna odakint. A képernyőn megjelenő fénylő pontok a kabin körül száguldó sziklák sűrűsödő záporát mutatták. Pocok gyorsan bekapcsolta a lézerágyút, és az erős fénysugarak segítségével utat vágott a repülő kőrengetegben. Lődd ki a világűrben keringő részecskéket a Lézeres céllövés játékkal! A veszély elmúltával átlebegett az űrhajó hátsó részébe, és ellenőrizte a rakományt. A Holdra szánt Pocok-emlékmű - a róla készült hologram képpel és a saját mancslenyomatával - sértetlenül várakozott a raktérben. Készíts egyedi emléktáblát a Tűfalon! A kezed lenyomata mellett az arcod formáját is megörökítheted. Próbáld ki, hogy meg tudod-e fogni a Diszkosz tükör fölött látható kis űrsiklót!

27 A Hold közelébe érve az űrhajó felkészült a leszállásra, azonban hirtelen letért a tervezett útvonalról, és bukdácsolni kezdett. A földi irányítóközpont jelentése szerint egy váratlan napkitörés zavarhatta össze a műszereket, ezért Pocok kézi vezérlésre kapcsolt, és óvatosan leszállt a felszínre. Rövid pihenő idő után ismét felvette az űrruhát, ráült a holdrobogóra, és lassan kigördült a zsilip ajtaján. Körülnézve észrevette, hogy pont az Apollo 11 űrhajó leszállóegységének közelében sikerült landolnia. Az első Holdra lépő emberek érintetlen lábnyomai sorra rajzolódtak ki a hintőporszerű finom porban. Nézd meg a kitöréseket és a napfoltokat a Napteleszkóp képén! Keresd meg az Apollo 11 űrhajó leszállóegységét és az űrhajósok lábnyomát a mini űrvilág makettjén a Mini Space World - ben! A sikeres küldetésekről készült videókat a gombok megnyomásával indíthatod el.

28 Valamivel távolabb, a földfény világította tájban, egy kisebb kráter mélyén óriási gömbölyded formákra lett figyelmes. Mik ezek? Talán tojások? Lehet, hogy egy fészekre bukkantam? kérdezte izgatottan, és már küldte is a felvételeket a Földre a különös alakzatokról. Szenzációs felfedezést tettél Pocok! Ezek a különös valamik azonban nem tojások, hanem görgeteg kövek! Pont olyanok, mint amilyeneket a Földön a folyók koptatnak gömbölyűre. Bizonyítékok lehetnek arra, hogy valaha a Holdon is folyhattak folyók! A fényképeidet továbbadjuk, és a kérdést majd a tudósok eldöntik! kapta meg a választ néhány perc múlva. A Hold felszínét nem védi légkör, folyamatosan pusztítja a napszél és a meteorok. Keress krátereket a Mini Space World -ben! A FUTURA Planetáriumban kérd meg a demonstrátort, hogy mutassa meg neked a Marsot, és meséljen a bolygó felszínén egykor hullámzó tengerekről!

29 Pocok a krátert Dínófészeknek keresztelte el. Vett néhány kőzetmintát, majd gondosan elcsomagolta és betette őket a holdrobogó csomagtartójába. A FUTURA nyári tábor ifjú résztvevői által készített kisfilm hatodik epizódjából kiderül, jártak-e dínók a Holdon. Keress rá az interneten a FUTURA dínófilm kulcsszavakkal! Nézd meg a többi történetet is! A gömbölyded kövek közelében kitűzte a FUTURA zászlóját, majd elhelyezte a Pocok emlékművet is. Készített még néhány fotót, és visszarobogott az űrhajóba. Az ajtóból hátranézve elképzelte, ahogy holdturisták százai fényképezik az emlékhelyet, a közelben városok épülnek, közöttük pedig mágnesvasút közlekedik. A Holdon született gyerekek a földi állatokkal kupolás üvegházakhoz hasonló állatkertekben ismerkednek, és az űrkörnyezet védelméről egy itt felépített FUTURA-ban tanulnak. Keresd meg a Mini Space World közelében elhelyezett tabló szereplőit a jövőbeli Holdbázist bemutató maketten! Vajon miért legelésznek tehenek a Holdon? Búcsút intett a Holdnak, beindította a rakétákat, és nekivágott a Föld felé vezető útnak, hogy mielőbb viszontláthassa barátait, akik már nagyon vártak rá.

30 Tarts Pocokkal, és játssz tovább a Vízzel Mosonmagyaróvár folyópartjain! Óvár történelmi belvárosában, a Lajta folyó partján találod a Főhercegi malom műemlék épületét, mely Magyarország legnagyobb vízimalma volt. Az épület alatt csúszdát alakítottak ki a vízitúrázók számára. A vízicsúszda a parti sétányról is megfigyelhető. Ha kedved támad a különleges malom alatti csúszdázáshoz, szállj hajóba, és evezd körbe a Malom-ági Lajtát! A városi vízitúra hossza 10 km, időtartama kb. 3 óra. A folyó mentén, a kikötők mellett malomkő kiállítást szervez a Vízisport Egyesület. Hozz magaddal malomkövet, és gyarapítsd a Lajta-parti gyűjteményt! Keresd fel a Macis játszóteret, vagy a Lajta lakópark játszóterét a Lajta partján, valamint a játszóteres szabadstrandokat a Duna partján! Kutass még a Föld kincsei után Mosonmagyaróvár múzeumaiban! Egy ókori ember csontvázát és sok más izgalmas régészeti leletet tanulmányozhatsz a Hansági Múzeum épületében. A jelentős őskori, római kori és népvándorlás kori leletanyag, valamint a számottevő középkori gyűjtemény alapján végigkövetheted a régi Moson megye területének történelmét. Vizsgáld meg a csontvázat és a mellette látható használati tárgyakat a Múzeumban! Az eszközökből következtess arra, hogy nőé vagy férfié lehetett a sírban fekvő test! Keresd meg a mosonmagyaróvári Fő utcán található, műemlék Cselley-házban az Őszi erdő című festményt! A képet Mednyánszky László különféle árnyalatú, földből készült festékekkel készítette. Ha a páratlan szépségű gyűjteményt nézegetve kedved támad egy művészeti alkotó délelőtthöz, jelentkezz a Piktorképzőbe a múzeumban!

31 Sétálj tovább a Levegőben a mosonmagyaróvári kalandparkban! Mosonmagyaróvár egyik legújabb attrakcióját, a Szigetköz Kalandparkot a Rudolf-ligetben találod. A bébi pályák, a gyerek- és a különböző nehézségi szintű felnőttpályák mellett a Mosoni-Dunán átívelő csúszópálya, mászófal és trambulin várja a kalandorokat! A FUTURA második emeletén egy Boeing 737 NG repülőgépet is vezethetsz. A repülés élményét pilótánk segítségével élheted át úgy, hogy a gép irányítását, a le- és felszállást te hajtod végre. A repülőgép szimulátor használatához semmiféle előképzettségre nincsen szükséged. A szimulátor a pilótaüléseken kívül 4 utasülést is tartalmaz, így egyszerre akár öten is élvezhetitek a repülés élményét, és felváltva vezethetitek a repülőgépet. Ismerkedj a Levegő uraival, a madarakkal a FUTURA-hoz közeli Rudolf-ligetben! Ha csendben jársz, megfigyelheted a tőkés récéket, a széncinegét, de még fekete harkállyal is találkozhatsz! Próbáld ki a virtuális utazást, és repülj távoli tájakra a Boeing 737 NG repülőgéppel!

32 Keress egy ősi csillagot az óvári várnál! Az óvári vár Mátyás király uralkodásának idején került a Szentgyörgyi család tulajdonába. A Szentgyörgyiek címerében egy hatágú csillag szerepel, mely a várkapu mennyezetén látható. Az óvári vár egykori vizesárka fölött átívelő híd végén, a várkapuba érve tekints fel az ég felé, és keresd meg a boltíves mennyezet közepén a hatágú csillagot!

HOLDUTAZÁS VERNE GYULÁVAL

HOLDUTAZÁS VERNE GYULÁVAL A Nevelési Tudásdepó projekt helye a közoktatás-fejlesztési stratégiában, különös tekintettel az innovációs potenciál felesztésének lehetőségei a nem formális és informális képzés területén TÁMOP 3.2.4

Részletesebben

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban

Részletesebben

Forgó Morgó a tengeren. Mesék a tudatos vásárlásról, takarékoskodásról, energiahatékonyságról, újrahasznosításról. és persze a tengerről

Forgó Morgó a tengeren. Mesék a tudatos vásárlásról, takarékoskodásról, energiahatékonyságról, újrahasznosításról. és persze a tengerről Forgó Morgó a tengeren Mesék a tudatos vásárlásról, takarékoskodásról, energiahatékonyságról, újrahasznosításról és persze a tengerről 1 1. A találkozás Csodálatos nap volt: a nyári szünet első napja!

Részletesebben

NEMERE ISTVÁN. Vadak között FANTASZTIKUS KÖNYVEK

NEMERE ISTVÁN. Vadak között FANTASZTIKUS KÖNYVEK NEMERE ISTVÁN Vadak között FANTASZTIKUS KÖNYVEK A borítót és a belső illusztrációkat készítette Vass Mihály Nemere István, 1987 ISSN 0237-7047 ISBN 963 322 4829 Kiadja a Népszava Lap- és Könyvkiadó A kiadásért

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Dráviczki Csaba Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Bárányka füzetek I. 2012 Szakmai lektor: Dr. Jakab-Szászi Andrea Kiadja a Református Pedagógiai Intézet 1146 Budapest, Abonyi u. 21. www.refpedi.hu

Részletesebben

Simonyi Károly (balról) és két űrhajós társa, akikkel együtt utazott fel a nemzetközi űrállomásra

Simonyi Károly (balról) és két űrhajós társa, akikkel együtt utazott fel a nemzetközi űrállomásra 2 A jövő heti címoldala és posztere Téged is érdekel valaki, valami? Írj a nak! Mi utána nézünk, ki kicsoda, mi micsoda, és minderről a 3. oldalon olvashatsz majd. 3 Nem tudom, hallottad-e a hírt, mely

Részletesebben

ELŐSZÓ. Isaac Asimov New York

ELŐSZÓ. Isaac Asimov New York ELŐSZÓ Az összes tudományos-fantasztikus író közül az 1917-ben született Arthur Charles Clarke hasonlít hozzám a legjobban. Ő persze határozottan tagadná ezt az állítást. Megjegyezné - egyébként joggal

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

NKI BABAY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA. Új típusú szabadidős foglalkozások szervezése a napköziben

NKI BABAY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA. Új típusú szabadidős foglalkozások szervezése a napköziben NKI BABAY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA Új típusú szabadidős foglalkozások szervezése a napköziben I. HELYZETELEMZÉS A Babay József Általános Iskola és Sportiskola alsós tanulóinak száma 104 fő,

Részletesebben

ELSŐ FEJEZET A fekete csillag

ELSŐ FEJEZET A fekete csillag ELSŐ FEJEZET A fekete csillag Sötét éjszaka volt; úgy tűnt, mintha a teliholdat csak úgy ráakasztották volna az égre, és csillagok milliárdjai ragyogtak, mint kék és vörös lámpácskák. A mennybolt fényei

Részletesebben

Eljutni az olimpiára! A városháza kilátójában. Kerékpáron a környezetvédők. 68. évf., 2014. X. 16., 30. szám. Vukov Johanna rajza

Eljutni az olimpiára! A városháza kilátójában. Kerékpáron a környezetvédők. 68. évf., 2014. X. 16., 30. szám. Vukov Johanna rajza 68. évf., 2014. X. 16., 30. szám Vukov Johanna rajza Eljutni az olimpiára! A városháza kilátójában Kerékpáron a környezetvédők Az idén is Jó Pajtás sakkverseny Bajsán, november 15-én Jó Pajtás szerkesztősége

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ A Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: A föld és az élő környezet Projekt ( A környezettudatos életmód kialakítása)

Részletesebben

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS!

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Útmutató óvodáskorú gyermekek környezetvédelmi neveléséhez A rohanó 21. század elején segítsünk megmenteni az élő természetet, annak varázsát.

Részletesebben

FIZIKA 9. Ádám Péter Egri Sándor Elblinger Ferenc Honyek Gyula Horányi Gábor Simon Péter. Műszaki Kiadó, Budapest

FIZIKA 9. Ádám Péter Egri Sándor Elblinger Ferenc Honyek Gyula Horányi Gábor Simon Péter. Műszaki Kiadó, Budapest Ádám Péter Egri Sándor Elblinger Ferenc Honyek Gyula Horányi Gábor Simon Péter FIZIKA 9. Négyévfolyamos gimnázium alap A, hatévfolyamos gimnázium alap A, nyolcévfolyamos gimnázium alap A, szakközépiskola

Részletesebben

Zentay László: Népleges napfogyatkozás

Zentay László: Népleges napfogyatkozás Zentay László: Népleges napfogyatkozás Felbolydult a város és mindenki lázban égett a hírre: habár mindenhol a világon csak részleges lesz a napfogyatkozás, innen, az ő városkájukból teljes napfogyatkozást

Részletesebben

...mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1Kor.

...mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1Kor. 2013. Szeptember...mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1Kor. 1,10 ÖSSZHANG A Rákoscsabai Református Egyházközség

Részletesebben

1. óra Az erdő a fák birodalma

1. óra Az erdő a fák birodalma 1. óra Az erdő a fák birodalma Az erdő legjellemzőbb élőlényei a fák, de sok más élőlénynek is védelmet, biztonságot és élelmet nyújtanak. Az erdő életközösség. Az erdő növényei táplálékul szolgálnak az

Részletesebben

ÚJSÁG I. évfolyam 8. szám

ÚJSÁG I. évfolyam 8. szám Áprilisi I. évfolyam 8. szám Pünkösd Negyven nappal húsvét után a feltámadt Krisztus fölvitetett a mennyekbe, és ahogy az Apostolok cselekedeteiben is olvasható (1:2-12) amikor a tanítványok keresték,

Részletesebben

Belső Gyermek Kártya kisarkánumok

Belső Gyermek Kártya kisarkánumok kisarkánumok Botok Gyermeke A Kisherceg A Kisherceg a mindannyiunkban élő csillaggyermek. Miközben megnyílunk a csillagok, a virágok és a világmindenségben lévő élet egészének csodáira, akkor alázatosságunkban

Részletesebben

VPM által kiírt nyílt pályázatos írásokból PDF-ben 2014.

VPM által kiírt nyílt pályázatos írásokból PDF-ben 2014. Kardos Eszter alkotása (SZÍN-VONAL Alapfokú Művészeti Iskola) Lektorálatlan összegyűjtött - változat VPM által kiírt nyílt pályázatos írásokból PDF-ben 2014. A pályázatra 30 írás érkezett be. A zsűri döntése

Részletesebben

ELSÕ OLVASÓKÖNYVEM AZ 1. OSZTÁLY SZÁMÁRA

ELSÕ OLVASÓKÖNYVEM AZ 1. OSZTÁLY SZÁMÁRA Esztergályos Jenõ ELSÕ OLVASÓKÖNYVEM AZ 1. OSZTÁLY SZÁMÁRA TIZENEGYEDIK, JAVÍTOTT KIADÁS CELLDÖMÖLK, 2003 Az Oktatási Minisztérium az 5/1998. (II.18.) MKM számú rendelet 4.. (1.) bekezdése alapján az Elsõ

Részletesebben

Horváth László: Rokkant

Horváth László: Rokkant 2009. december Tartalom Horváth László: Rokkant...3 Tisztelt Olvasónk!...4 Visszapillantó, avagy mit hozott a 2009-es év?...5 Az Egyesület szolgáltatásairól... 11 Felhívás... 12 Szavak szárnyán, írók útján...

Részletesebben

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár Csudamadár Szervátültetésben érintett gyermekeknek, családtagjaiknak és minden érdeklődőnek A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július Csudamadár 1 Válogatás a táborban

Részletesebben

RENDKÍVÜLI KÖZGYÛLÉSRE

RENDKÍVÜLI KÖZGYÛLÉSRE ÓBUDA HEGYVIDÉKIEK EGYESÜLETÉNEK LAPJA XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2014. DECEMBER Vasárnapi mozi Seraphim Falls A múlt szökevénye /2006/ december 14-én, 17.00 órakor Alejandro Amenábar Másvilág /2001/ január

Részletesebben

Természeti Erőforrások Kutató Központ

Természeti Erőforrások Kutató Központ m e g é p ü l t Természeti Erőforrások Kutató Központ 2012 :: 4 :: július - augusztus Barátságfesztiválon az NYME- SEK Szökős Néptáncegyüttes A barátság jegyében gyűltek össze a hármashatár menti országok

Részletesebben

TermészetBúvár. Nyusztok. Sósság a természetben Vírusok a biológia szolgálatában Chambal India szentélye Szalakóta madarat tolláról

TermészetBúvár. Nyusztok. Sósság a természetben Vírusok a biológia szolgálatában Chambal India szentélye Szalakóta madarat tolláról 69. évfolyam 2014/5. szám Ára: 420 Ft. Előfizetőknek: 350 Ft TermészetBúvár Alapítva: 1935 téli készülődés az erdőben Nyusztok Sósság a természetben Vírusok a biológia szolgálatában Chambal India szentélye

Részletesebben

Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben

Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben Bessenyei Emlékplakett Nagy Lajos szobrászművész alkotása, a Bessenyei Emlékérem az idén a következő arra érdemes tanulókhoz került: Barta Bálint 12.e, Barta Péter

Részletesebben

CORVUS HÍRADÓ. Corvus csillagászati napok: Fókuszban a Mars

CORVUS HÍRADÓ. Corvus csillagászati napok: Fókuszban a Mars CORVUS HÍRADÓ A Corvus Csillagászati Egyesület hírmondója Corvus csillagászati napok: Fókuszban a Mars Különszám, 2004. május Két hónap kemény munka és készülõdés után eljött végre a nagy nap: március

Részletesebben

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz A Farkasréti Általános Iskola diáklapja Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz 2012. április-május-június Hogy mit láttam? Elmondhatom. De legjobb, ha lerajzolom. Megláthatod te is velem, csak nézd, csak nézd a

Részletesebben