Pocok mesék. FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pocok mesék. FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142."

Átírás

1 Térj vissza hozzánk Mosonmagyaróvárra, a FUTURA-ba, ahol mindig új ismeretek várnak rád! Időszaki kiállításainkról és rendezvényeinkről honlapunkon tájékozódhatsz. Pocok mesék FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142. avagy kalandok a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban Kiadja: Flesch Károly Nonprofit Kft. Nyomdai kivitelezés: Monocopy Bt.

2 Foglalkoztató mesekönyv a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont állandó kiállításához Írta Miholicsné Orbán Katalin Rajzolta Horváth Kata ISBN Felelős szerkesztő: Horváthné Pákozdi Emese Mosonmagyaróvár 2013.

3 Nézd csak, a sás sűrűjében mocorog valami! Kisegér? Vagy hörcsög? Nem-nem. Ez a hosszú szőrű, sűrű bundás kisemlős, a szigetközi északi pocok. Pocok a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont kabalafigurája. Ősei a jégkorszakban, a távoli Észak- Európából érkeztek a Kárpát-medencébe. A terjeszkedő jégtakaró hajtotta őket dél felé.

4 Pocok, a jégkorszak hírnöke Sok-sok ezer évvel ezelőtt észak felől dermesztően jeges fuvallat járta át az eget és a Földet A tengerekből elpárolgó víz súlyos hófelhőkké fagyott a kék égen. A szárazföld felett szakadatlanul hullott a hó reggeltől estig, estétől reggelig, hétről hétre, hónapról hónapra. Az állatok megrémültek. Mi lesz, ha mindent betemet a hideg fehérség? kérdezgették egymástól. Pocok elhatározta, hogy elhagyja a fészkét, és felkerekedett, hogy élelmet keressen magának. Futott-futott a hideg elől, zsombékról-zsombékra szökdécselve keresgélte új otthonát. A FUTURA kabalaállata, az északi pocok növényekkel táplálkozik. Nézd meg az Akvaterráriumban, mivel lakhatna jól ez a folyton éhes kis rágcsáló! Figyeld meg a Víz körforgása játéknál a felhők kialakulását! Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy hó essen belőlük eső helyett?

5 Nagy sokára elért egy gyönyörű folyóhoz, mely csendesen kanyargott ide-oda, zátonyokat, szigeteket építgetve a távoli hegyekből származó kavicsokból. Amint rátalált erre a csodálatos szigetvilágra, ahol búvóhely és eleség is termett bőven, családot alapított és kedvére éldegélt. Figyeld meg a víz építő és romboló munkáját a Folyómeder kimosás játéknál! Szerinted Pocok a gyors sodrású folyószakaszon, vagy a szigeteken találja meg az új otthonát? Az északi pockok a mocsarak, holtágak mentén a hűvös, nedves réteket lakják. Keress mocsári állatokat az Akvaterráriumban!

6 Egy tavaszon a vándormadarak hírét hozták, hogy a pockok régi otthonában felengedett a fagy, és elolvadt a vastag hótakaró. A népes családból sokan útra is keltek, hogy felkeressék az őshazát, de Pocok úgy döntött, itt marad, és véglegesen letelepszik e tisztavizű, bőséget árasztó folyó partján. Ha a FUTURA mosdójában megnyitod a csapot, a jégkorszaki dunai kavicsrétegben raktározódó rendkívül tiszta víz folyik belőle. A Vízszolgáltatás játéknál szivattyúzd fel a víztoronyba a kavicsból a vizet, és kövesd végig az útját! Mit gondolsz, melyik az az élőlény, ami a legjobban veszélyezteti a víz tisztaságát? Telt-múlt az idő, egy napon az érintetlen szigetvilágra rátalált az ember. Kezdetben csak halászott, vadászott, ám később már a réteket is felszántotta, hogy gabonát termesszen magának. Tudod-e, mit készít az ember a búzából? Vajon melyik az a játék, amelyik a gabona őrlését mutatja be? Hogyan hasznosíthatja még az ember a víz energiáját? Építsd össze a fogaskerekeket a Malmokban a megfelelő sorrendben!

7 Az erdőket kivágta, a mocsarakat lecsapolta, a folyómedret átformálta. Pocok elkeseredett, amikor látta, hogy milyen gyorsan fogynak a sásos zsombékok. Úgy érezte, nincs jövő, a szigetközi pockokat is elnyeli a kipusztulás örvénye. Játssz a vízzel! Próbáld ki, el tudod-e a vizet terelni, gátakat építeni! Közlekedj a kishajóval a saját építésű zsilipeden keresztül! Hova helyeznél hallépcsőt és miért? Próbáld ki a zsilipet a Víz körforgása játékban a tengeröbölnél is! Zárd el a kezeddel a víz útját az Örvényhenger alján, várd meg, amíg magasra emelkedik a víz szintje, majd lassan változtasd a kiáramló víz mennyiségét! Mi történik a labdával az örvényben?

8 Miközben szomorúan nézte a folyót, furcsa mozgolódásra lett figyelmes. A víz alól óriási sárga lény emelkedett ki, és amikor partot ért, a hatalmasra nyíló szájából gyerekek ugráltak ki. Bújj be a Dunakutató batiszkáfba, és merülj le vele te is a különleges vízi világba! Jó hírt hoztunk Pocok! kiáltották lelkesen Olyan területeket alakítanak ki Magyarországon, Szlovákiában és Ausztriában, ahol a számodra létfontosságú mocsaras körülményeket újra visszaállítják! Gyere velünk a FUTURA Föld szintjére, és tanítsd meg nekünk, mire van szükséged a túléléshez!

9 Kincskereső kalandok Gyere Pocok, bújj be ide! Elviszlek a FUTURA-ba! mutatott egy kislány a hátizsákjára. Pocok bátran bele is mászott, de a hátizsák tépőzárai véletlenül beleakadtak a bundájába. Pontosan úgy tapadnak, mint a bojtorján horgas termései! csodálkozott. Te is lehetsz tapadós bogáncs! Vedd fel a tépőzáras ruhát a Föld szintjén, és ugorj fel a Tépőzárfalra! A játék 30 kg testtömegig használható! A tépőzár feltalálója az ötletet a bojtorján termésének működéséből merítette, és sikerült textilből hasonló horgos-hurkos szalagokat előállítania. Miután kényelmesen elhelyezkedtek a Dunakutató Batiszkáfban, megkezdték az utazást a Duna mélyén a város felé. Út közben a gyerekek elmesélték a FUTURA Élményközpont történetét. Micsoda futurisztikus gondolat régi gabonaraktárból vadonatúj tudásraktárat álmodni! álmélkodott Pocok a hallottakon Meséljetek még nekem az emberekről! Hogyan élnek? Mivel táplálkoznak? A FUTURA háromszáz éves tölgyfa oszlopai ma is tökéletes állapotban vannak. Keresd meg a Kicsik sarkában a szivacs építőkockákat, gerendákat, és építs te is épületeket! Az építkezéshez felhasználhatod az itt található fajátékokat is!

10 A gyerekek belefogtak a történetbe: A földművesek felszántják a réteket, összegyűjtik és elvetik az ehető magokat, így még több magot arathatnak. A magokat a molnárok lisztté őrlik, a lisztből kenyér készül. Ha ügyesen összerakod a Mezőgazdasági kirakó játék elemeit, kisüt a Nap a búzatábla fölött! Az aranyászok kimossák a Duna parti homokban rejtőző aranyszemcséket, amik csillogó ékszerekké változnak az ötvösök műhelyében. Tudod-e, melyik az a folyékony fém, amit az aranyászok használnak? A fém nevét az Aranymosás játék leírásában megtalálod. A favágók kivágják az erdő fáit, melyekből az asztalosok bútorokat készítenek. Figyeld meg, milyen más felhasználási lehetőségeket mutat az Erdőgazdálkodás játék! Az emberek számára még a kavics is kincs, hiszen házakat, hatalmas városokat építenek belőle maguknak. Rakd ki a kavics kitermelésének és felhasználásának folyamatát a Kavicsbányászat játéknál! Hogy hívják azt az építőanyagot, ami a kavicsból készül?

11 Pocok figyelmesen hallgatta a gyerekeket, majd rövid gondolkodás után megállapította, hogy az ember számára a leghasznosabb állat a giliszta. El ne tévedj a giliszták zegzugos járataiban! Köss övet a derekadra és csatlakoztasd a Giliszta labirintus játék egyik vezérfonalához! Próbáld végigjárni a választott útvonalat! A gyerekek nevettek, de amikor Pocok elmagyarázta, hogy a giliszták nélkülözhetetlenek a humuszban gazdag, jó termőtalaj kialakulásához, igazat adtak neki, hiszen az ember minden élelmét a talaj élteti. Tanulmányozd a talaj fajtáit!, és állapítsd meg, hogy melyikben dolgozhattak a legtöbbet a giliszták! Keress még más talajlakó élőlényeket is az üregekben! Alakíts ki minél több zöld övezetet a Környezettudatos városlakó játékban, így megvédheted a talajt a pusztulástól!

12 Pocok megkérdezte a gyerekektől, tudják-e, hogy a Szigetközt tápláló folyó olyan, mint egy élőlény? Hol soványabb, hol kövérebb, hol erre jár, hol meg amarra veszi az útját? Hasonlítsd össze a Mosoni-Duna mai vonalát a 200 évvel ezelőtti mederrel! Figyeld meg a változást a Tekints a mélybe! játékban! A folyónak a patakok segítenek a sok-sok kavics összegyűjtésében. A Duna-völgy kőzetei és talajai játékban keress olyan patakokat, kisebb folyókat, melyek a magas hegyekből indulnak és végül a Dunába ömlenek! A gyerekek korábban sosem gondoltak még erre, ezért Pocok beszélt nekik arról is, hogy a folyó az élete során rengeteget dolgozik. Roppant erejével hatalmas mennyiségű kőtörmeléket mozgat meg, képes egész sziklákat elkoptatni. A Duna-parti homokban rejlő aranyszemcsék az Alpok hegységből származnak. A hegységekben előforduló kőzeteket a Beszélő kövek játéknál ismerheted meg. Ha a köveket a megfelelő helyre rakod, elmondják neked a történetüket. Mire idáig jutottak a beszélgetésben, a Dunakutató Batiszkáf a város közelébe érkezett. Pocok és a gyerekek kiugráltak a folyópartra, majd elindultak a FUTURA irányába egy szép virágos réten át. Nőjenek virágok a lábad nyomán!, ha végigsétálsz a padlóra vetített réten te is!

13 Miközben elhaladtak néhány forgalmas autóút mellett, eszükbe jutott egy játék: Keressük meg a környezetünkben a Föld ajándékait! kiáltották lelkesen. A benzinmotoros autók üzemanyaga kőolajból készül, ami a Föld mélyének egyik legnagyobb kincse! mondták a gyerekek. A FUTURA Autópálya versenyautóit a tested energiájával hajthatod. Ülj fel a szobabiciklire és Start! Indul a játék! Az Autópálya használatához kérd demonstrátor segítségét! A száguldó autók egy kőből készült hídon mentek át. Ezeket a köveket távoli hegyekben bányászták. Ők is a Föld ajándékai! mutatta Pocok. A Mostari híd darabjai pontosan egymás mellé illenek, ezért kötőanyag nélkül is biztonságosan összeillesztheted őket. Ha elkészültél, sétálj át a hídon!

14 A bolygónk belsejéből nyert anyagokkal sok mindent felépíthetünk, de felszíni világunk korántsem állandó vették át a szót a gyerekek. A Föld roppant erői pusztítani is képesek. Az épületeket tönkreteheti földrengés vagy forgószél is. A földrengés során a földkéregben felgyülemlett energia hirtelen felszabadul, és hullámokban terjed szét. Az épületek darabjai a Föld tömegvonzásának hatására hullanak alá a magasból. Tapasztald meg a földrengés hatását a Földrengés biztos építkezés és a Földrengés szimuláció játékban is! A hullámok terjedését a Hullámgenerátor karjának óvatos mozgatásával figyelheted meg. A gravitáció hatását a Fakírágyon a saját bőrödön is megtapasztalhatod. A Fakír ágy működtetéséhez kérj demonstrátori segítséget! A Föld tömegvonzása a Taposó labirintus játékban segít neked a golyót irányítani.

15 Bolygónk forgása befolyásolja a szelek irányát, de a mindent elsöprő forgószelek mégsem a Föld mozgása miatt jönnek létre. Forgasd meg a Coriolis-erő játék korongját, és próbáld meg átgurítani rajta a labdát a szemben álló társadnak! Mit tapasztalsz? Pusztító tornádóban érezheted magad, ha a Piruett játékot lábbal meghajtod. Az ember azonban hangyaszorgalommal építi fel újra és újra a Föld erői által elpusztult városokat, úgy, hogy most már a természet megóvására is figyelmet fordít. A Levélvágó hangyák az épületet behálózó átlátszó csövekben a FUTURA többi szintjére is eljutnak! Keresd meg, melyik átlátszó gömbbe kaptak leveleket és hova hordják őket! Tudtad, hogy ezek a hangyák nem a levelekkel, hanem a leveleket lebontó különleges gombával táplálkoznak? A Föld mélyén fortyogó kőzetolvadék, a magma időnként kitörhet a felszínre. A kiömlő és megszilárduló láva új szigeteket, földrészeket hozhat létre az óceánokban. A Magmaáramlás játékban a forró gőzök és a folyékony kőzetek mozgását figyelheted meg.

16 Azért hoztunk el téged is a FUTURA-ba, hogy megtanítsd nekünk, mire van szükségetek nektek, szigetközi élőlényeknek mondták a gyerekek, miközben felsétáltak az első emeletre Gyere, nézzük meg együtt a szigetvilág életközösségét bemutató Tájfejlődés játék elemeit! A Szigetköz a Duna gyermeke, minden talpalatnyi területét a Duna hordaléka töltötte fel. A folyóágak csendes oldalán folyamatosan keletkeznek a zátonyok, melyek a vízből kiemelkedve, növényekkel benépesülve lassan szigetekké válhatnak magyarázta Pocok. Keress élőlényeket a Szigetközi tájfejlődés játék fáin és a háttéren! Ha nagyon ügyes vagy, két gyötrő szúnyogot is felfedezhetsz! A lábnyomok alapján a vaddisznót, a gímszarvast, a vidrát, a hódot és a szajkót is azonosíthatod. Rakd sorba a Tájfejlődés elemeit a kavicsos zátonytól a fákkal benőtt szigetekig! Azonosítsd be a Szigetközben előforduló fafajokat a határozó segítségével!

17 Ebben a jellegzetes ártéri tájban sok száz állatfaj is otthonra talál. Látjátok? Ők a szomszédaim! mutatott rá Pocok néhány nagyon ritka, de a Szigetközben honos állatfajra. Ő a szarvasbogár, ez a hőscincér, erre a nagy színjátszó lepke látható. Arra pedig néhány ragadozó állat rejtőzik: az imádkozó sáska, a darázspók és a réti sas. Legmeghatározóbb érzékszervünk a szemünk, és ezt tudja jól a természet is. Az állatok jelentős része testszínében, sőt formájában is alkalmazkodott az élőhelyéhez. Keresd az álcázás igazi művészeit a tájelemeken és a Rovarházban is! Légy bátor és nyúlj be a Tapintófal üregeibe! Amit ott találsz, csak érintsd, tapogasd meg, de hagyd a helyén! Emeld fel a Szaglófalon látható fedeleket és szippants mélyeket! Minden illatot felismertél? Ide nézzetek! Itt vagyok én is a rajzon! kiáltotta Pocok, és örömében végigugrált az Ingatag zsombékok játék billegő elemein. Légy nagyon szemfüles! Három északi pocok rejtőzik a lápréteken! A területük jelzésére használt vizeletnyom elárulja őket. Nyomozz, akár a ragadozó madarak, akik látják az ultraibolya fénytartományt is! Keress vizeletnyomokat a pocok- és madárlakok körül! A nyomozáshoz kérj UV-lámpát a demonstrátortól!

18 FUTURA Űriskola Pocok, akinek ereiben a vándorló ősök vére folyik, ábrándozva nézegette távcsövével a teliholdat egy szép nyári éjszakán. Milyen csodálatos, háborítatlan vidék! De jó lenne felfedezni! sóhajtotta. Másnap beiratkozott a FUTURA Űriskolába, felliftezett a második emeletre, ahol a Levegő szinten rövidesen elkezdődött a foglalkozás. Szippantsd ki a pumpával a levegőt a Vákuumhenger alól, és figyeld meg, mi történik a lufival! Mit gondolsz, jó lenne, ha a pocok csupán szőrbundában, űrruha nélkül lépne a Holdra?

19 Az űrhajós tanulóknak a kiképzés első helyszínén, a Meteorológiai Állomáson kellett kiválasztaniuk a le- és felszálláshoz legalkalmasabb időjárási körülményeket. A levegő áramlásának tulajdonságait az Űrhajótervező foglalkozáson vizsgálták meg. A Bernoulli-gyűrűnél helyezz óvatosan egy labdát a függőlegesen tartott cső fölé! A légáramlat segítségével juttasd át a labdát a karikán! Mi történne, ha más formájú tárgyakat tennénk a levegő útjába (papírlap, szivacskocka, stb.)? A Meteorológiai Állomás jobb oldali képernyőjéről leolvashatod a pontos hőmérsékletet, a szélerősséget, valamint a csapadék mennyiségét is. Állj a kamera elé a kijelölt helyre, és ismertesd az adatokat a többi űrhajósjelölttel: A FUTURA Meteorológiai Állomása jelenti, hogy a mai napon az időjárás megfelelő/nem megfelelő a felszállásra, mert.

20 Terepgyakorlatra a Föld egyik legszárazabb helyére, a Hold-völgyi űrkutató állomásra utaztak, ahol sivatagi körülmények között teljesítették a túlélőtúrát, és kipróbáltak néhány új holdjárművet is. A Homoksivatag játékban sajátos terepviszonyokkal és a sivatagi széllel kísérletezhetsz. Mit gondolsz, vajon a Holdon is ilyen erősen fújhat a szél? Pocok a kiképzés során szép eredményeket ért el a képességvizsgálatokon. Az űrhajóban szüksége is lesz jó megfigyelőkészségre, megingathatatlan egyensúlyérzékre, precíz ujjügyességre és kiváló emlékezetre. Tedd próbára magad a Képességvizsgáló teszteknél! Döntsd meg egyéni rekordjaidat!

21 Az űrjárművek fellövésének biztonságát veszélyeztethetik a levegőben csapatosan szálló vándormadarak. A tollasok vonulási útvonalairól a diákok a Föld élővilága órán kaptak tájékoztatást. Keress a Madárfalon vándormadarakat! Ha a megfelelő helyre rakod őket, a hangjukat is meghallgathatod. Álljatok a Suttogó tükör játék egy-egy parabolájához, és a fém karikákba beszélve tájékoztassátok egymást az évszaknak megfelelő madárközlekedési helyzetről! A Madárfalon tett megfigyelések szerint a repülés biztonságát ezekben a napokban veszélyeztetik/ nem veszélyeztetik a fehér gólyák, mert Mit gondolsz, terjedhet így a hang a világűrben is? Az űrrepülés előkészítése rendkívül energiaigényes folyamat. Pocok a kísérletekhez felhasznált elektromos energiát szélerőművek segítségével állította elő. Változtasd lassan a szél sebességét a Szélkerék-teszt játékban! Tippeld meg, hogy melyik szélkerék kezd el legelőször forogni! Vizsgáld meg a szél erőssége és a megtermelt energia mennyisége közötti összefüggést! A rendkívül magas feszültségű villámok kialakulását a Teslatranszformátor működése alatt figyelheted meg. A Tesla-transzformátor és a Jákob létrája játék időszakosan működik. Figyeld a hangosbemondó programajánlatait!

22 A kiképzés legizgalmasabb feladata során az űrhajósjelölteket a Hold gyengébb gravitációs környezetéhez szoktatták. Ehhez rugalmas gumikötelek segítségével függesztették fel őket, így a nehézségi erőt kisebbnek érezték. Pocok a nap végére az Űriskola minden feladatát kiválóan teljesítette, ezért átvehette a FUTURA ŰRHAJÓS kitüntetést. Gyakorold a mozgást a Holdon a Holdséta játékkal! A kötelek felerősítéséhez kérd demonstrátor segítségét! A gumikötelek a földihez képest 1/6 erősségű holdi gravitáció érzetét teremtik meg. Tudod-e, miért kisebb a Hold vonzása, mint a Földé? Szóljon a Siker Szimfónia az Óriás orgonán! Vedd le a cipődet és komponálj dallamot a hatalmas billentyűzeten! Keress összefüggést a Kagylózz! Fülelj! játék különböző hosszúságú hangcsövei és az Óriás orgona sípjai között!

23 POCOK A HOLDON A kilövés reggelén Pocok asztalhoz ült, és elfogyasztotta bőséges sásgyökérsalátáját. A kilövés hibátlan volt, az űrhajó nagy sebességgel emelkedett a magasba. Kezdetét vette a FUTURA Űrprogram legújabb expedíciója a Holdra. A gyorsulás hatására Pocok négyszer nehezebbnek érezte a testét, szinte belepréselődött az ülésbe. Nézd meg, milyen szép teríték vár rád is, ha belépsz a Tűz szintjére! Kérd meg a társad, menjen a Tálald fel magad! játék mögé, és dugja ki a fejét a lyukon! Mit látsz, mi történt? Reggeli után fogat mosott, felvette az űrruháját, becsatolta magát a FUTURA Űrhajó parancsnoki ülésébe, és engedélyt kért a felszálláshoz. A FUTURA Űrközpont szakemberei ellenőriztek minden műszaki berendezést, majd rövidesen megadták az engedélyt az indulásra. Pocok izgatottan hallgatta a visszaszámlálást: O Változtasd meg tested méreteit és formáját a Mozgó tükörben!

24 A Föld légkörét elhagyva ez a nyomasztó érzés elmúlt, Pocok teste a súlytalanság állapotába került. Nézd meg milyen lennél, ha te is súlytalanul lebegnél! Állj a Teljes tükör oldalához a kijelölt helyre úgy, hogy a homlokod a peremhez érjen! Emeld fel egyszerre a karod és a lábad a tükör felőli oldalon! Kérd meg a barátodat, álljon a Repülő tükör fölé úgy, hogy a jobb lábát takarja el a játék! Emelje fel a bal lábát és tegyen repülő mozdulatot a karjaival! Kicsatolta magát az ülésből, és ellebegett a parancsnoki kabin oldalsó ablakáig. Közben vidáman pörgött-forgott, kicsit el is szédült. Hirtelen azt sem tudta, merre van a fent és a lent. Egyensúlyi szervünket a szemünk is tájékoztatja. Csapd be a szemedet, és szédítsd meg magad a Bizonytalan egyensúly játékkal! El tudod tűntetni az arcképeket a Fakutya tükörnél? Az űrkabin ablakán kitekintve meglátta az egyre távolodó Földet. Úgy döntött, készít néhány háromdimenziós fényképet zöld-kék színű Otthonáról, ezért lefékezte az űrhajót, és felöltözött az űrsétához. Bemászott a zsilipbe, majd onnan kilépett a bársonyfekete semmibe. A Tükörszobában te is átélheted a semmibe lépés élményét. Nézz bele bátran a körülötted feltáruló végtelenbe!

25 A felhőcsíkokkal díszített kék bolygó ámulatba ejtően tündökölt a távolban. Pocoknak csak néhány percre elegendő oxigén állt rendelkezésére az űrsétához, ezért a ruhájába épített kamerával gyorsan elkészítette a fotókat a Földről és az űrhajóról. A kabinba visszatérve újra beindította a hajtóműveket, és elküldte a felvételeket a barátainak, akik a FUTURA 3D televíziója előtt ülve, különleges szemüvegben várták űrutazó társuk híradásait. Vedd fel a piros-kék szemüveget, és nézd meg a Forgó árnyékokat a Sötét szobában! Pocok! Szokatlan formájú színes árnyék vetül az űrhajód oldalára az egyik fényképen! Lehet, hogy egy földönkívüli lény ólálkodik körülötted? hallotta meg aggódó barátai hangját a fülhallgatóban. Játssz a fényekkel, és készíts különféle árnyékokat a Színes árnyék falon! Változtasd a festményt a Változó képek játék fehér-zöld-kék-piros fényeivel! Ugyan! Az az én űrruhás árnyékom! Nincs itt rajtam kívül senki! nevetett Pocok, de a világűr tele lehet meglepetésekkel, ezért nem árt erre a lehetőségre is felkészülni mondta, és belemerült egy idegen civilizációk kutatásával foglalkozó könyv tanulmányozásába. Készítsetek sosem látott, százszemű, sokorrú földönkívüli lényeket az Árnyék-kaleidoszkóppal! Kérd meg a társadat, hogy álljon a kaleidoszkóp másik oldalára és mutassa meg a fogsorát! Használd a képzeleted, és rajzolj a testeddel fura árnyékokat a Foszforeszkáló falra! Megtaláltad az UFO fejet a kellékek között?

26 Az olvasásból erős rázkódás és a vészjelző sziréna vijjogása riasztotta fel. Mintha egy hatalmas űrharkály kopácsolt volna odakint. A képernyőn megjelenő fénylő pontok a kabin körül száguldó sziklák sűrűsödő záporát mutatták. Pocok gyorsan bekapcsolta a lézerágyút, és az erős fénysugarak segítségével utat vágott a repülő kőrengetegben. Lődd ki a világűrben keringő részecskéket a Lézeres céllövés játékkal! A veszély elmúltával átlebegett az űrhajó hátsó részébe, és ellenőrizte a rakományt. A Holdra szánt Pocok-emlékmű - a róla készült hologram képpel és a saját mancslenyomatával - sértetlenül várakozott a raktérben. Készíts egyedi emléktáblát a Tűfalon! A kezed lenyomata mellett az arcod formáját is megörökítheted. Próbáld ki, hogy meg tudod-e fogni a Diszkosz tükör fölött látható kis űrsiklót!

27 A Hold közelébe érve az űrhajó felkészült a leszállásra, azonban hirtelen letért a tervezett útvonalról, és bukdácsolni kezdett. A földi irányítóközpont jelentése szerint egy váratlan napkitörés zavarhatta össze a műszereket, ezért Pocok kézi vezérlésre kapcsolt, és óvatosan leszállt a felszínre. Rövid pihenő idő után ismét felvette az űrruhát, ráült a holdrobogóra, és lassan kigördült a zsilip ajtaján. Körülnézve észrevette, hogy pont az Apollo 11 űrhajó leszállóegységének közelében sikerült landolnia. Az első Holdra lépő emberek érintetlen lábnyomai sorra rajzolódtak ki a hintőporszerű finom porban. Nézd meg a kitöréseket és a napfoltokat a Napteleszkóp képén! Keresd meg az Apollo 11 űrhajó leszállóegységét és az űrhajósok lábnyomát a mini űrvilág makettjén a Mini Space World - ben! A sikeres küldetésekről készült videókat a gombok megnyomásával indíthatod el.

28 Valamivel távolabb, a földfény világította tájban, egy kisebb kráter mélyén óriási gömbölyded formákra lett figyelmes. Mik ezek? Talán tojások? Lehet, hogy egy fészekre bukkantam? kérdezte izgatottan, és már küldte is a felvételeket a Földre a különös alakzatokról. Szenzációs felfedezést tettél Pocok! Ezek a különös valamik azonban nem tojások, hanem görgeteg kövek! Pont olyanok, mint amilyeneket a Földön a folyók koptatnak gömbölyűre. Bizonyítékok lehetnek arra, hogy valaha a Holdon is folyhattak folyók! A fényképeidet továbbadjuk, és a kérdést majd a tudósok eldöntik! kapta meg a választ néhány perc múlva. A Hold felszínét nem védi légkör, folyamatosan pusztítja a napszél és a meteorok. Keress krátereket a Mini Space World -ben! A FUTURA Planetáriumban kérd meg a demonstrátort, hogy mutassa meg neked a Marsot, és meséljen a bolygó felszínén egykor hullámzó tengerekről!

29 Pocok a krátert Dínófészeknek keresztelte el. Vett néhány kőzetmintát, majd gondosan elcsomagolta és betette őket a holdrobogó csomagtartójába. A FUTURA nyári tábor ifjú résztvevői által készített kisfilm hatodik epizódjából kiderül, jártak-e dínók a Holdon. Keress rá az interneten a FUTURA dínófilm kulcsszavakkal! Nézd meg a többi történetet is! A gömbölyded kövek közelében kitűzte a FUTURA zászlóját, majd elhelyezte a Pocok emlékművet is. Készített még néhány fotót, és visszarobogott az űrhajóba. Az ajtóból hátranézve elképzelte, ahogy holdturisták százai fényképezik az emlékhelyet, a közelben városok épülnek, közöttük pedig mágnesvasút közlekedik. A Holdon született gyerekek a földi állatokkal kupolás üvegházakhoz hasonló állatkertekben ismerkednek, és az űrkörnyezet védelméről egy itt felépített FUTURA-ban tanulnak. Keresd meg a Mini Space World közelében elhelyezett tabló szereplőit a jövőbeli Holdbázist bemutató maketten! Vajon miért legelésznek tehenek a Holdon? Búcsút intett a Holdnak, beindította a rakétákat, és nekivágott a Föld felé vezető útnak, hogy mielőbb viszontláthassa barátait, akik már nagyon vártak rá.

30 Tarts Pocokkal, és játssz tovább a Vízzel Mosonmagyaróvár folyópartjain! Óvár történelmi belvárosában, a Lajta folyó partján találod a Főhercegi malom műemlék épületét, mely Magyarország legnagyobb vízimalma volt. Az épület alatt csúszdát alakítottak ki a vízitúrázók számára. A vízicsúszda a parti sétányról is megfigyelhető. Ha kedved támad a különleges malom alatti csúszdázáshoz, szállj hajóba, és evezd körbe a Malom-ági Lajtát! A városi vízitúra hossza 10 km, időtartama kb. 3 óra. A folyó mentén, a kikötők mellett malomkő kiállítást szervez a Vízisport Egyesület. Hozz magaddal malomkövet, és gyarapítsd a Lajta-parti gyűjteményt! Keresd fel a Macis játszóteret, vagy a Lajta lakópark játszóterét a Lajta partján, valamint a játszóteres szabadstrandokat a Duna partján! Kutass még a Föld kincsei után Mosonmagyaróvár múzeumaiban! Egy ókori ember csontvázát és sok más izgalmas régészeti leletet tanulmányozhatsz a Hansági Múzeum épületében. A jelentős őskori, római kori és népvándorlás kori leletanyag, valamint a számottevő középkori gyűjtemény alapján végigkövetheted a régi Moson megye területének történelmét. Vizsgáld meg a csontvázat és a mellette látható használati tárgyakat a Múzeumban! Az eszközökből következtess arra, hogy nőé vagy férfié lehetett a sírban fekvő test! Keresd meg a mosonmagyaróvári Fő utcán található, műemlék Cselley-házban az Őszi erdő című festményt! A képet Mednyánszky László különféle árnyalatú, földből készült festékekkel készítette. Ha a páratlan szépségű gyűjteményt nézegetve kedved támad egy művészeti alkotó délelőtthöz, jelentkezz a Piktorképzőbe a múzeumban!

31 Sétálj tovább a Levegőben a mosonmagyaróvári kalandparkban! Mosonmagyaróvár egyik legújabb attrakcióját, a Szigetköz Kalandparkot a Rudolf-ligetben találod. A bébi pályák, a gyerek- és a különböző nehézségi szintű felnőttpályák mellett a Mosoni-Dunán átívelő csúszópálya, mászófal és trambulin várja a kalandorokat! A FUTURA második emeletén egy Boeing 737 NG repülőgépet is vezethetsz. A repülés élményét pilótánk segítségével élheted át úgy, hogy a gép irányítását, a le- és felszállást te hajtod végre. A repülőgép szimulátor használatához semmiféle előképzettségre nincsen szükséged. A szimulátor a pilótaüléseken kívül 4 utasülést is tartalmaz, így egyszerre akár öten is élvezhetitek a repülés élményét, és felváltva vezethetitek a repülőgépet. Ismerkedj a Levegő uraival, a madarakkal a FUTURA-hoz közeli Rudolf-ligetben! Ha csendben jársz, megfigyelheted a tőkés récéket, a széncinegét, de még fekete harkállyal is találkozhatsz! Próbáld ki a virtuális utazást, és repülj távoli tájakra a Boeing 737 NG repülőgéppel!

32 Keress egy ősi csillagot az óvári várnál! Az óvári vár Mátyás király uralkodásának idején került a Szentgyörgyi család tulajdonába. A Szentgyörgyiek címerében egy hatágú csillag szerepel, mely a várkapu mennyezetén látható. Az óvári vár egykori vizesárka fölött átívelő híd végén, a várkapuba érve tekints fel az ég felé, és keresd meg a boltíves mennyezet közepén a hatágú csillagot!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

I. rész Mi az energia?

I. rész Mi az energia? I. rész Mi az energia? Környezetünkben mindig történik valami. Gondoljátok végig, mi minden zajlik körülöttetek! Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába, felkapcsolod a villanyt, megnyitod a csapot és

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Látvány elemek koncepció terve

Látvány elemek koncepció terve Látvány elemek koncepció terve A A Modern Városok Program keretében megvalósuló Pangea Ökocentrum (Sóstói Többfunkciós Oktatási Központ) Építési Kivitelezési Tervdokumentációjához Építtető: Nyíregyházi

Részletesebben

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános 2017. 07. 03. Hétfő 20.00-20.35 Kísérletek héliummal, Hogyan szól a mese, ha héliumot nyelünk a tüdőnkbe, vagy ha kézen állunk? Lufikat is fújunk, de mire jó még a hélium? 20.45-21.20 A művészi Világegyetem

Részletesebben

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9.

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9. Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, 2007. március 9. Szövegtípus: magyarázó Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz

Részletesebben

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót.

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót. A part alatt Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Vizet önt a da-gasz-tó-tek-nő-be. Szekérre rakja a bú-za-ké-vét. Le-ka-szál-ja a búzát. Dagasztja a tésztát. Kévébe köti a búzát.

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2009. DECEMBER 7. CÍM: FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS

Részletesebben

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján?

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? VÍZ-KVÍZ 1. 1. Mikor van a víz világnapja? 1. március 23. 2. április 22. x. március 22. 2. Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? 1. a folyók és tavak szennyezettségére 2. a Föld vizeinek

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

A kézi hőkamera használata összeállította: Giliczéné László Kókai Mária lektorálta: Dr. Laczkó Gábor

A kézi hőkamera használata összeállította: Giliczéné László Kókai Mária lektorálta: Dr. Laczkó Gábor A kézi hőkamerával végzett megfigyelések és mérések célkitűzése: A diákok ismerjék meg a kézi hőkamera használatát, hasonlítsák össze a fényképezőgép képalkotásával. Legyenek képesek a kijelzőn látható

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer A Föld helye a Világegyetemben A Naprendszer Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. (A fény terjedési sebessége: 300.000 km.s -1.) Egy év alatt: 60.60.24.365.300 000

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

Felszínformálás a gyakorlatban

Felszínformálás a gyakorlatban A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A Föld felszínét alakító külső erők felszínformáló hatásainak bemutatása A folyók és a szél erejének megfigyelése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: homok, kavicsok,

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

Gyakorló feladatok Egyenletes mozgások

Gyakorló feladatok Egyenletes mozgások Gyakorló feladatok Egyenletes mozgások 1. Egy hajó 18 km-t halad északra 36 km/h állandó sebességgel, majd 24 km-t nyugatra 54 km/h állandó sebességgel. Mekkora az elmozdulás, a megtett út, és az egész

Részletesebben

Zordongó és Pillepanna barátsága

Zordongó és Pillepanna barátsága Gyarmati Viktória Zordongó és Pillepanna barátsága Hajdú Edit rajzaival 2 3 4 1 2 3 4 Egészen nagylány voltam már, amikor elôször hallottam Zordongóról, a csíkos hasú dongófiúról. Nahát, Te tényleg nem

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon 1. tudáskártya Mi az energia? Az embereknek energiára van szükségük a mozgáshoz és a játékhoz. Ezt az energiát az ételből nyerik. A növekedéshez is energiára van szükséged. Még alvás közben is használsz

Részletesebben

Kérdés : Az erdő minden fája olyan egyforma, nem tudod merre mentek. Helyben maradsz, vagy elindulsz egy irányba? Merre? Jön valaki segíteni?

Kérdés : Az erdő minden fája olyan egyforma, nem tudod merre mentek. Helyben maradsz, vagy elindulsz egy irányba? Merre? Jön valaki segíteni? Szituáció Kirándulsz a barátaiddal. A társaid sietnek, de te lemaradsz, hogy könnyíts magadon. Elindulsz vissza az ösvényre, de a többiek elmentek, már nem látod őket. Nem hallod őket, nem látod, nem is

Részletesebben

Megújuló és tiszta energia

Megújuló és tiszta energia World Robot Olympiad 2017 Regular Kategória SENIOR Játékleírás, szabályok és pontozás Sustainabots [Robotok a fenntarthatóságért] Megújuló és tiszta energia Ez a dokumentum a World Robot Olympiad magyarországi

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Válogatott verseim Christin Dor 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Valami Valami váratlan, Valami ismeretlen, Valami, ami magához vonz. Valami érzéki, Valami felülmúlhatatlan, Valami, ami megbabonáz.

Részletesebben

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2015-2016 Készítette: Csiki Zsolt Pályáztunk Intézményünk sikerrel pályázott és a 2016. január 1. - 2018. december 31. közötti időszakra elnyerte

Részletesebben

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindenkinek szüksége van energiára! EnergiaOtthon

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindenkinek szüksége van energiára! EnergiaOtthon 1. tudáskártya Mi az energia? T E J Az embereknek energiára van szükségük a mozgáshoz és a játékhoz. Ezt az energiát az ételből nyerik. A növekedéshez is energiára Még alvás közben is van szükséged. használsz

Részletesebben

JUHÁSZ KATÓ ZÖLD KEZEK

JUHÁSZ KATÓ ZÖLD KEZEK JUHÁSZ KATÓ ZÖLD KEZEK ELŐSZÓ Köztudott, hogy az emberiség korábban soha nem tapasztalt mértékben használja ki a természetet és szennyezi bolygónkat. A figyelmeztető jelek ellenére a Föld lakóinak többsége

Részletesebben

Bor Pál Fizikaverseny tanév 8. évfolyam I. forduló Név: Név:... Iskola... Tanárod neve:...

Bor Pál Fizikaverseny tanév 8. évfolyam I. forduló Név: Név:... Iskola... Tanárod neve:... Név:... Iskola... Tanárod neve:... A megoldott feladatlapot 2019. január 8-ig küldd el a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (6722 Szeged, Szentháromság u. 2.) címére. A borítékra írd rá: Bor Pál

Részletesebben

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák Mi a probléma? Az ember a világ legokosabb élőlénye. Tudja, hogyan kell földet művelni, várost építeni, különféle iparágakat létrehozni, repülőgépet készíteni. Ám ez

Részletesebben

Szerzõk: Kovácsné Balázs Tünde gyógypedagógiai tanár Nyakóné Nagy Anikó gyógypedagógiai tanár. Lektorálta: Gyõrffyné Rédei Ágnes középiskolai tanár

Szerzõk: Kovácsné Balázs Tünde gyógypedagógiai tanár Nyakóné Nagy Anikó gyógypedagógiai tanár. Lektorálta: Gyõrffyné Rédei Ágnes középiskolai tanár Szerzõk: Kovácsné Balázs Tünde gyógypedagógiai tanár Nyakóné Nagy Anikó gyógypedagógiai tanár Lektorálta: Gyõrffyné Rédei Ágnes középiskolai tanár Az ábrákat tervezte: Kovácsné Balázs Tünde Nyakóné Nagy

Részletesebben

Ami elmúlt, ami van és ami lesz, bele van szőve az élet szőnyegébe. (Nora Roberts) 4. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány

Ami elmúlt, ami van és ami lesz, bele van szőve az élet szőnyegébe. (Nora Roberts) 4. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány 4. rész Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány Ami elmúlt, ami van és ami lesz, bele van szőve az élet szőnyegébe. (Nora Roberts) Készítette: Burián Mónika FonalDesign(er) www.fonaldesign.cafeblog.hu

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Vizsgálódás mikroszkóppal.

Vizsgálódás mikroszkóppal. Időtartam: 1,5 2,5 óra Melyik korcsoportnak ajánljuk? Kiscsoporttól nagycsoportos korosztályig, és 1. osztályosoknak ( A programcsomagot egészben ajánljuk, de egy-egy része külön is megvalósítható) Vizsgálódás

Részletesebben

Az épített környezet anyagai SZKA103_03

Az épített környezet anyagai SZKA103_03 Az épített környezet anyagai SZKA103_03 tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 13 Diákmelléklet D1 Memóriajáték tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 15 tanulói Az épített környezet

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium A tábor időpontja: 2010. szeptember 22-23-24 A tábor helyszíne: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Ipolydamásd A tábor célja:

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Sport az életünkben, küzdelem a mindennapokban

Sport az életünkben, küzdelem a mindennapokban Sport az életünkben, küzdelem a mindennapokban A SIÓFOKI VAK BOTTYÁN JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI 5. ÉVFOLYAMOS TANULÓI RÉSZÉRE 2016.09.05-09 KÖZÖTT SZERVEZETT ERDEI ISKOLAI PROGRAM DOKUMENTÁCIÓJA Palkó

Részletesebben

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba Szeptember 20-án, csütörtökön korán reggel indultunk busszal Szentendrére. Időben megérkeztünk a városba, kényelmesen sétálva bementünk a város központjába, a Czóbelmúzeumba.

Részletesebben

Az otthonunk SZKA103_06

Az otthonunk SZKA103_06 Az otthonunk SZKA103_06 tanulói Az otthonunk 3. évfolyam 37 Diákmelléklet D1 Zenehallgatás Gryllus Vilmos: Hallgatag erdő Hallgatag erdő, titkot rejtő, Mondd el, a mélyed mit rejt néked? Rejtem a tölgyet,

Részletesebben

Az alkotás öröme. kedves Gyerekek!

Az alkotás öröme. kedves Gyerekek! Az alkotás öröme kedves Gyerekek! a rajzkészség az emberiség egyik legcsodálatosabb képessége. Mindenki tud rajzolni. van, akinek jobban megy, van, akinek kevésbé. Most egy olyan munkafüzetet tartotok

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

GIMNÁZIUM, A FÓTI KÁROLYI KASTÁLY PARKJA, FÓTI SOMLYÓ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA Kérjük, készítsen projekt-tervet és írja le a tervezett tevékenységeket, legfeljebb 2 oldalon. A projekt-tervet bontsa lépésekre: tervezési, szervezési, megvalósítási,

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

A monszun szél és éghajlat

A monszun szél és éghajlat A monszun szél és éghajlat Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu Éghajlatok szélrendszerek - ismétlés - Az éghajlati rendszer

Részletesebben

Földünk a világegyetemben

Földünk a világegyetemben Földünk a világegyetemben A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet Erdő Anyó meséi Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet- Erdő anyó meséi Víz, víz tiszta víz 2018. március CÉL: Óvodánk természeti környezetének felfedezése, megismerése- Természetünk

Részletesebben

A n g ya l o k é s e g e r e k

A n g ya l o k é s e g e r e k A n g ya l o k é s e g e r e k a Szépművészeti Múzeumban Az angyalok és az egerek nagy barátságban élnek az idők kezdetétől. Mint az barátok között lenni szokott, időnként kisebb szívességeket kérnek egymástól.

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5.

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5. Ismétlő kérdések. Mire utal a térképen a sárga szín? Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Nyílt területre, fák nélkül Homokos talajra Lankás, dombos vidékre Ismétlő kérdések. Ha egyenesen haladunk az

Részletesebben

A víz kincs n no a -C F W y / W a llow o t H a C

A víz kincs n no a -C F W y / W a llow o t H a C Cat Holloway / WWF-Canon kincs A földi Élet egyik alapvető feltétele folyamatosan mozgásban van folyások alakítják a felszínt Hogyan? folyások alakítják a felszínt A patakok mélyítik a völgyeket - a hordalék

Részletesebben

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 Készítette: Mujzer Richárd ÖKOiskola vezető Győr, 2013. szeptember 5. Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz,

Részletesebben

SZKB_102_07. A méhek

SZKB_102_07. A méhek SZKB_102_07 A méhek DIAK_2evfolyam.indd 55 2007.07.30. 10:37:38 DIAK_2evfolyam.indd 56 2007.07.30. 10:37:39 DIÁKMELLÉKLET A MÉHEK 2. ÉVFOLYAM 57 D1 Találd meg azt, aki... kérdőív D2 Szóháló MÉHEK DIAK_2evfolyam.indd

Részletesebben

V. Földi János természettudományi verseny II. FORDULÓ - beküldési határidő: január 9.

V. Földi János természettudományi verseny II. FORDULÓ - beküldési határidő: január 9. V. Földi János természettudományi verseny II. FORDULÓ - beküldési határidő: 2018. január 9. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.5. feladat Szerezz be néhány közepes méretű, új vasszeget és

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Mándy Iván. Robin Hood

Mándy Iván. Robin Hood Mándy Iván Robin Hood Mándy Iván Robin Hood 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Mándy Iván jogutódja A király vadászai Nem, hát Robin Hood nem is tudott szebbet elképzelni, mint egy ilyen gyönyörű erdőben barangolni!

Részletesebben

VI. rész menjünk Szentkeresztbányára A KÉZ MÉLYSÉGEI ÉS EMLÉKEZETE

VI. rész menjünk Szentkeresztbányára A KÉZ MÉLYSÉGEI ÉS EMLÉKEZETE VI. rész menjünk Szentkeresztbányára A KÉZ MÉLYSÉGEI ÉS EMLÉKEZETE A fiú ezt gondolta : Befele alszik a rózsa szirma szélén csöpp harmat alszik a világoskék rózsa A fiú így szólt : Szerteszakadt gondolataim

Részletesebben

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete csillag: csillagrendszer: Nap: Naprendszer: a Naprendszer égitestei: plazmaállapot: forgás: keringés: ellipszis alakú pálya: termonukleáris

Részletesebben

A "repülö háromszög" (TR-3B) december 04. szombat, 12:51

A repülö háromszög (TR-3B) december 04. szombat, 12:51 Hivatalosan nem létezik. Az Aurora nevezetü, legexotikusabb kémrepülök és egyéb repülö eszközök fejlesztésével foglalkozó "fekete projekt" a hivatalos közlések szerint a hidegháború után megszünt, az SR-71-es

Részletesebben

ERDEI ISKOLA programja

ERDEI ISKOLA programja ERDEI ISKOLA programja 2010. május 10-14. Felsőtárkány Hagyd ott a várost. Csend-övembe jöjj, hagyd ott az ingerült és hetyke szókat. Itt fákat, felhőt, forrást üdvözölj, s hallgasd a zengő, mámoros rigókat.

Részletesebben

Módszertani tippek a Veréb Posta Májusi számához

Módszertani tippek a Veréb Posta Májusi számához Módszertani tippek a Veréb Posta Májusi számához Módszertani tippek Május A Madarak és fák napja alakalmából szervezhetünk tanítványainknak állatkerti iskolát. Néhány napig (2-3 esetleg 5 napig) minden

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás SZKA_106_38 Halmazállapotok Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás szka106_01_d.indd 241 2007.10.16. 21:52:40 szka106_01_d.indd 242 2007.10.16. 21:52:40 tanulói HALMAZÁLLAPOTOK 6. évfolyam 243

Részletesebben

A folyók és az ember

A folyók és az ember Honnan erednek a folyóvizek? A folyók és az ember A folyók járása A lehulló csapadék a kőzetek repedéseiben és a talajban összegyűlve a forrásokon keresztül tör a felszínre. Közben e közegek meg is szűrik,

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

- megadott szempontok alapján keresse meg a választ a videóból,

- megadott szempontok alapján keresse meg a választ a videóból, Készítette: Frank Judit Tantárgy: Környezetismeret Témakör: Élet az erdőben Tananyag: Az erdő és az ember Oktatási célok: - tudjon példát mondani növény-, állat- és mindenevőkre, - alkalmazza a táplálékláncról

Részletesebben

Hét este, hét reggel. Kiscsoport. Sötét van, semmit sem látok! Teremtek világosságot! És lett este, és lett reggel,

Hét este, hét reggel. Kiscsoport. Sötét van, semmit sem látok! Teremtek világosságot! És lett este, és lett reggel, Kiscsoport Hét este, hét reggel 1. Sötét van, semmit sem látok! Teremtek világosságot! az első nap ezzel telt el. 5. Égben madár, vízben halak, röpködjenek, pancsoljanak! ötödik nap ezzel telt el. 2. Hát

Részletesebben

AHOL AZ ÉLMÉNY AZ UTAZÁSSAL KEZDŐDIK. TERMÉSZET, KULTÚRA ÉS TECHNIKA EGYEDÜLÁLLÓ ÉLMÉNYEK EGY HELYEN.

AHOL AZ ÉLMÉNY AZ UTAZÁSSAL KEZDŐDIK. TERMÉSZET, KULTÚRA ÉS TECHNIKA EGYEDÜLÁLLÓ ÉLMÉNYEK EGY HELYEN. HU AHOL AZ ÉLMÉNY AZ UTAZÁSSAL KEZDŐDIK. TERMÉSZET, KULTÚRA ÉS TECHNIKA EGYEDÜLÁLLÓ ÉLMÉNYEK EGY HELYEN. LENYŰGÖZŐ LÁTVÁNY ÉS FELEJTHETETLEN ÉLMÉNYEK PÁRATLAN SZÉPSÉGŰ TÁJON Salzkammergut térségben a WolfgangseeSchifffahrt

Részletesebben

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó Feladatok 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó (Segítségül gondolj a következő szavakra: kacag, fut, távozik, suhan, somolyog,

Részletesebben

Milyen magas? A Naprendszer hegyei

Milyen magas? A Naprendszer hegyei Milyen magas? A Naprendszer hegyei Megadjuk néhány hegy magasságát és átmérőjét. A mellékelt milimérter papíron rajzold le, egymás mellé vagy ha nem fér ki, egymás elé, hogy mekkorák ezek a hegyek és írd

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

Konzervált útipor. Ugyanaz ködös idõben, csak a jellegzetes hegygerincrõl és az iker-építésû magas házról lehet azonosítani.

Konzervált útipor. Ugyanaz ködös idõben, csak a jellegzetes hegygerincrõl és az iker-építésû magas házról lehet azonosítani. Etiópia A negyedik hét után a kistermetû, de magas beosztású hivatalnok a lakásosztályon megúnta látogatásaimat és lakást kaptam egy 12-emeletes ház 6. emeletén. A kisebbik szobából észak felé kitekintve

Részletesebben

Fedezzük fel együtt a betont! Cembi és Mixi kalandjai

Fedezzük fel együtt a betont! Cembi és Mixi kalandjai Fedezzük fel együtt a betont! Cembi és Mixi kalandjai Sziasztok gyerekek! Cembi vagyok, a kis betonemberke. Szeretem a természetet figyelni, állatokat, növényeket megismerni. Barátaimmal sok időt töltünk

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA AZ ISKOLA Neve: Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2541 Lábatlan Rákóczi út 112. Résztvevő diákok száma: 40 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 6 Kapcsolattartó neve: Kapcsolattartó

Részletesebben