FERMACELL gipszrost lapok. Európai műszaki engedély ETA-03/0050

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FERMACELL gipszrost lapok. Európai műszaki engedély ETA-03/0050"

Átírás

1 FERMACELL gipszrost lapok Európai műszaki engedély ETA-03/0050

2 Német Építéstechnikai Intézet Közjogi intézmény Berlin, Kolonnenstrasse 30. L Tel.: +49 (0) fax: +49 (0) dibt@dibt.de Meghatalmazás és bejegyzése a Tanács december 21-i, a tagállamok jogi és igazgatási építőipari termékeire vonatkozó előírásainak összehangolására vonatkozó irányelve (89/106/EWG) 10. cikkelye értelmében. DIBt Az EOTA tagja Európai Műszaki Engedély ETA-03/0050 Kereskedelmi név: az engedély birtokosa: FERMACELL gipszrost lap Xella Trockenbau-Systeme GmbH Duisburg Dammstrasse 25. az engedély tárgya és alkalmazási cél: gipszrost lapok épületszerkezetek bevonására és burkolására érvényes: gyártóüzem: február 10-től február 10-ig. 1-es gyár, 2-es gyár, 3-as gyár, 4-es gyár. Ez az európai műszaki engedély 8 oldalt és 0 mellékletet tartalmaz. EOTA Műszaki Engedélyek Európai Szervezete

3 Az ETA-03/0050 műszaki engedély 2. oldala I. JOGI ALAPOK ÉS ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Ezt az európai műszaki engedélyt a Német Építéstechnikai Intézet adományozta az alábbi előírásokkal összhangban: - a Tanács december 21-i 89/106/EWG a tagállamok építőipari termékek 1 jogi és igazgatási előírásainak összehangolására vonatkozó irányelve, módosítva az július 22-i 2 93/68/EWG irányelvvel; - a Tanács december 21-i 89/106/EWG irányelvének végrehajtására vonatkozó, az építőipari termékek szabad áruforgalmáról és forgalomba hozataláról szóló törvény a tagállamok építőipari termékekre vonatkozó és egyéb jogi aktáinak jogi és igazgatási előírásainak összehangolása érdekében (építőipari termékekről szóló törvény BauPG), április ; - az európai műszaki engedélyek kérelmezésének, előkészítésének és megadásának közös eljárási szabályai a Bizottság 94/23/EG 4 döntésének fügeléke szerint. 2. A Német Építéstechnikai Intézet jogosult megvizsgálni, hogy jelen európai műszaki engedély rendelkezései teljesülnek-e. A vizsgálatot a gyártóüzemben lehet lefolytatni. Az európai műszaki engedély tulajdonosa azonban felelős marad a termékeknek az európai műszaki engedéllyel való egyezéséért és azoknak az előirányzott célra való használhatóságáért. 3. Ezt az európai műszaki engedélyt nem szabad az 1. oldalon ismertetett gyártótól vagy gyártók képviselőjétől eltérő, vagy az 1. oldalon ismertetett gyártóüzemtől eltérő engedélyesnek átruházni. 4. A Német Építéstechnikai Intézet visszavonhatja ezt az engedélyt, különösen a Bizottságnak a 89/106/EWG irányelve 5. cikkely 1. bekezdése szerinti közlése alapján. 5. Ezt az európai műszaki engedélyt még elektronikus úton való továbbítás esetén is csak rövidítetlen formában szabad továbbadni. A részleges továbbadás a Német Építéstechnikai Intézet írásos jóváhagyásával lehetséges. A részleges továbbadást ilyenként meg kell jelölni. A reklámkiadványok szövege és ábrái nem állhatnak ellentmondásban az európai műszaki engedéllyel, és nem élhetnek vissza annak használatával. 6. Az európai műszaki engedélyt az engedélyező intézmény a saját hivatalos nyelvén adja ki. Ez a megfogalmazás megfelel az EOTA-ban közölt megfogalmazásnak. Az egyéb nyelvekre történő fordítást ilyenként kell megjelölni. 1 Az Európai Közösség hivatalos közlönye, Nr. L. 40, , 12. old. 2 Az Európai Közösség hivatalos közlönye, Nr. L. 220, , 1. old. 3 Szövetségi közlöny I., 812. oldal, utoljára módosítva a i törvénnyel, Szövetségi közlöny I., 3762, old. 4 Az Európai Unió hivatalos közlönye, Nr. L 17., , 34. old.

4 Az ETA-03/0050 műszaki engedély 3. oldala II. AZ EURÓPAI MŰSZAKI ENGEDÉLY KÜLÖNLEGES RENDELKEZÉSEI 1. A termék és az alkalmazási cél leírása 1.1. A termék leírása A FERMACELL gipszrost lapok gipszből (kb. 80%) és cellulóz szálból (kb. 20%) készülő speciális építőlapok. Nyers sűrűségük legalább 1000 kg/m3, legfeljebb 1250 kg/m3, és a 10 mm-től 18 mm-ig terjedő vastagsági tartományban készülnek. A lapok hosszának és szélességének legalább 500 mm-nek kell lennie. A FERMACELL gipszrost lap (a DIN szerint) A2-s1 d0 osztály szerinti nem éghető építőanyag Tervezett alkalmazási cél A FERMACELL gipszrost lapok épületszerkezetek bevonására és burkolására szolgálnak. Mind teherhordásra, mind pedig merevítésre használhatók. A FERMACELL gipszrost lapokat az ENV szerinti 1-es és 2-es használati osztályban szabad alkalmazni. Jelen európai műszaki engedély követelményei a gipszrost lapok legalább 50 éves tervezett használati idején alapulnak, előfeltételezve azt, hogy a gipszrost lapokat a célnak megfelelően használják és fenntartják. A használati időtartamra vonatkozó adatokat nem lehet gyártói garanciaként értelmezni, ezt csak a gyártóüzem szerint várható gazdaságosan megfelelő használati időtartam szempontjából helyes termék kiválasztásának segédeszközének kell tekinteni. 2. A termék jellemzői és a vizsgálati eljárások 2.1. A termék jellemzői ER1 mechanikai szilárdság és állékonyság A lap síkjára merőleges terhelés esetén a hajlítószilárdságra a következő minimális érték vonatkozik: β 5,8 N/mm2. Ezt az értéket a 3.2. bekezdés szerinti vizsgálatkor minden lapvastagság esetén az alábbiak szerint kell betartani: egymás után következő 100 mintából ötnél több minta értéke lehet olyan, amelyik nem éri el a minimális értéket. A minták egyike sem maradhat 10%-kal nagyobb értékkel a minimális érték alatt. A nyers sűrűségre vonatkozó adatokat lásd A tartósság, a használhatóság és a jelölés aspektusai c. fejezetben. ER2 Tűzállóság A DIN szerinti vizsgálatok alapján, az EN ISO 1716-tal és az EN mal (SBI) összhangban a FERMACELL gipszrost lapok teljesítik az EN szerinti A2-s1 d0 osztály követelményeit. 5 Az EN rendelkezésre állásától függően ezt kell alkalmazni.

5 Az ETA-03/0050 műszaki engedély 4. oldala ER3 Higiénia, egészség- és környezetvédelem Az ETA-t olyan termék kapja meg, amelynek vegyi összetétele és egyéb tulajdonságai az odaítélő intézménynél letétbe kerültek. Az anyag, az összetétel vagy a tulajdonságok változtatását haladéktalanul közölni kell az engedélyező intézménnyel, amely ilyen esetben köteles dönteni arról, hogy egy új értékelést le kell-e folytatni. A gipszrost lapok páradiffúziós ellenállásának értéke µ = 13. ER4 Használati biztonság A gipszrost lapok lökési ellenállásának értéke IR = 11 mm/mm lapvastagság (az EN 1128 szerint). ER5 Zajvédelem Nem releváns. ER6 Energia- és hővédelem A gipszrost lapok hővezető képessége λ = 0,32 W/m2K. A gipszrost lapok nem légáteresztőek. A tartósság, a használhatóság és a jelölés aspektusai A gipszrost lapok vastagságának 10 és 18 mm között kell lennie. A lapok hosszának és szélességének legalább 500 mm-nek kell lennie. A mérettűrés a lapvastagság esetén +0,5 mm, a laphossz esetén ± 3 mm, a lap szélessége esetén ± 2 mm. A gipszrost lapok nyers sűrűsége legalább 1000 kg/m3, legfeljebb 1250 kg/m3 lehet. A nedvességtartalom normál klíma esetén 1,0 és 1,3% között van. A duzzadási és zsugorodási méret a relatív páratartalom 30%-os változása esetén legfeljebb 0,25 mm/mm. A gipszrost lapok vegyi összetételének meg kell egyezni a Német Építéstechnikai Intézetnél letétbe helyezett adatoknak Vizsgálati eljárás A gipszrost lapok előirányzott használati célra való alkalmasságának megítélése a CUAP Large-sized fibre gypsum panels used for walls of prefabricated houses előírásaival összhangban történt.

6 Az ETA-03/0050 műszaki engedély 5. oldala 3. A megegyezőség értékelése és a CE jelölés 3.1. A megegyezőség igazolásának rendszere Az Európai Bizottság 95/467/EG határozatában döntött a gipsztermékek (itt: gipszrost lapok) megegyezőségének igazolására szolgáló 3. rendszerről. A rendszer a Tanács irányelvében (89/106/EWG), a III. melléklet 2 (ii) pont második lehetőségében kerül ismertetésre, és részleteiben az alábbiakat irányozza elő: - a termék első vizsgálata engedéllyel rendelkező vizsgálati helyen - a gyár saját gyártási ellenőrzése Illetékesség A gyártó feladatai A gyártó köteles minden gyártóüzemben saját gyártási ellenőrzést kialakítani, és a gyártást rendszeresen ellenőrizni. A saját gyártási ellenőrzés biztosítja, hogy a gipszrost lap megfeleljen jelen európai műszaki engedélynek. A saját gyártási ellenőrzésnek legalább a következő intézkedéseket kell magában foglalnia: - a kimenő anyagok leírása és ellenőrzése, - a gyártás során elvégzendő ellenőrzések és vizsgálatok, - a kész építőipari terméken elvégzendő igazolások és vizsgálatok. Minden gyártóüzem köteles ellenőrizni a jelen európai műszaki engedély 2.1. fejezetében a hajlítószilárdsággal, a nyers sűrűséggel és a vastagsággal, valamint a jelen európai műszaki engedély 3.3. fejezetében a CE jelöléssel szemben támasztott követelmények betartását. A hajlítószilárdságot a lapra merőlegesen, az EN 310 szerint, 40 C-on tömegállandóságig szárított mintákon kell vizsgálni. A méretek az alábbiak szerint térnek el az EN 310-től: W x L x t szélesség: W = 300 (mm) hossz: L = 400 (mm) támaszköz: IA = 350 (mm) vastagság: t (mm). A vizsgálatokat minden lapvastagságra az alábbiak szerint kell elvégezni: - műszakonként egy minta - mintánként négy vizsgálat: a gyártás irányával párhuzamosan és arra merőlegesen, valamint a lap mindkét oldalán (elülső és hátlap). A nyers sűrűségnek és a vastagságnak az EN 323 szerinti betartását igazolni kell. A vizsgálatokat műszakonként két mintán kell elvégezni. A saját gyártási ellenőrzés eredményeit fel kell jegyezni. és ki kell értékelni. A feljegyzéseknek legalább az alábbi adatokat kell tartalmazniuk: - a termék és a kiindulási anyagok megnevezése, - a vizsgálat vagy ellenőrzés fajtája, - a termék gyártásának dátuma és a termék vagy a kiindulási anyagok vizsgálatának dátuma, - az ellenőrzések és vizsgálatok eredménye, és adott esetben a követelményekkel való összehasonlítás, - a saját gyártási ellenőrzés felelősének aláírása. A feljegyzéseket be kell nyújtani a Német Építéstechnikai Intézetnek.

7 Az ETA-03/0050 műszaki engedély 6. oldala Elégetlen vizsgálati eredmény esetén a gyártó köteles megtenni a szükséges intézkedéseket a hiányosság kiküszöbölésére. A követelményeknek nem megfelelő építőipari termékeket úgy kell kezelni, hogy a megfelelő termékekkel való összecserélődés kizárt legyen. A hiányosság kiküszöbölése után ha ez műszakilag lehetséges és a hiányosság kiküszöbölésének igazolásához szükséges meg kell ismételni a megfelelő vizsgálatot Az engedélyezett vizsgálati hely feladatai Az első vizsgálatot egy engedéllyel rendelkező vizsgálati intézménynek kell elvégeznie. Az első vizsgálatot egyeztetni kell a Német Építéstechnikai Intézettel és az engedéllyel rendelkező vizsgálati intézménnyel CE jelölés A CE jelölést fel kell tüntetni a gipszrost lapon, a csomagolási egységen vagy a csomagkísérő lapon. A CE jelzés kiegészítéseként a következőket kell megadni: - az engedély tulajdonosának és a gipszrost lapok gyártóművének neve vagy jelzése, - annak az évnek a két utolsó számjegye, amikor a CE jelölés történt, - az európai műszaki engedély száma, - a gipszrost lap kereskedelmi neve, - a gipszrost lap tűzállósági osztálya, - a gipszrost lap vastagsága, - a eszélyes alkotórészek megnevezése, vagy teljesítést nem állapítottunk meg feltüntetése. Megegyezőségi nyilatkozat A megegyezőségi nyilatkozatnak a következő adatokat kell tartalmaznia: - a gyártó vagy a vele közösség székhelyű meghatalmazottjának neve és címe, - a termék ismertetése (fajtája, jelölése, felhasználása, stb.), - azok a rendelkezések, amelyeknek a termék megfelel, - különleges felhasználási utasítások, - az engedéllyel rendelkező vizsgálati hely neve és címe, - a gyártó vagy meghatalmazottja nevében aláírásra jogosult személy neve és funkciója. 4. Azok a feltételezések, amelyek a termék tervezett célra való használhatóságának értékeléséhez vezetnek 4.1. Gyártás A gipszrost lapok gyártási eljárása a Német Építéstechnikai Intézetnél elhelyezésre került Beépítés A gipszrost lapok alkalmazásával gyártott épületszerkezetek tervezésére és méretezésére az ENV , az ENV és a mindenkori nemzeti alkalmazási dokumentumok vonatkoznak. A számításra és a méretezésre az 1. sz. táblázatban megadott jellemző szilárdsági és merevségi értékek vonatkoznak. 6 Az EN rendelkezésre állásától függően ezt kell alkalmazni. 7 Az EN rendelkezésre állásától függően ezt kell alkalmazni.

8 Az ETA-03/0050 műszaki engedély 7. oldala 1. sz. táblázat: A gipszrost lapok jellemző szilárdsági és merevségi értékei N/mm2-ben Jellemző értékek Az igénybevétel fajtája 10 mm 12,5 mm 15 mm 18 mm Szilárdsági értékek hajlítás a lap síkjára merőlegesen 4,6 4,3 4,0 3,6 húzás a lap síkjával párhuzamosan 2,5 2,4 2,4 2,3 nyomás a lap síkjával párhuzamosan 8,5 8,5 8,5 8,5 nyírás a lap síkjára merőleges terhelés esetén 1,9 1,8 1,7 1,6 nyírás a lap síkjával párhuzamos terhelés esetén 3,7 3,6 3,5 3,4 Merevségi értékek hajlítás a lap síkjára merőlegesen 3800 húzás a lap síkjával párhuzamosan 3800 nyomás a lap síkjával párhuzamosan 3800 nyírás a lap síkjára merőleges terhelés esetén 1600 nyírás a lap síkjával párhuzamos terhelés esetén 1600 A méretezéshez 1150 kg/m3 nyers sűrűséget lehet feltételezni. A gipszrost lapoknak az aljzattal való összekapcsolásához horganyzott és/vagy nem rozsdásodó szegeket, csavarokat vagy kapcsokat kell használni. A szegek dn átmérője 2,0 mm dn 3,0 mm, a fej átmérője 1,8 dn legyen. A húzószilárdság legalább 600 N/mm2 legyen. A kapcsok huzalátmérője dn 1,5 mm legyen, a kapcsok br hátsó szélessége br 6 dn legyen. A csavarok átmérője dn 3,5 mm legyen. A jellemző palástszilárdságot az alábbi képlettel kel meghatározni: f 0,7 0,9 h, k = 7 d n t ahol dn = a kapcsolóelem névleges átmérője, t = lapvastagság. Az összekötőelem és a gipszrost lap igénybe nem vett széle közötti távolság legalább 4 x dn, az igénybevett széltől való távolság legalább 7 x dn legyen. 5. Ajánlások a gyártó számára 5.1. A csomagolásra, szállításra és tárolásra vonatkozó ajánlások A gipszrost lapokat, valamint a felhasználásukkal készült épületszerkezetek a szállítás és a tárolás közben védeni kell a sérülésektől és a túlzott, pl. a csapadékból vagy az épületben lévő vízből származó nedvességtől (pl. a lapok vagy az épületszerkezetek minden oldalról fóliával való letakarásával).

9 Az ETA-03/0050 műszaki engedély 8. oldala 5.2. A felhasználásra, karbantartásra és fenntartásra vonatkozó ajánlások Sérült gipszrost lapok és az ilyen lapok felhasználásával készült épületszerkezeteket nem szabad alkalmazni vagy beépíteni. Ha a gipszrost lapok feldolgozása az építkezés helyszínén történik (építéshelyi gyártás), akkor a gipszrost lapok felhelyezéséig nem szabad túlzott mértékben megnövelni a faaljzat nedvességét (a csapadéktól és az túl sok építési nedvességtől való védelem). Prof. dr. Bossenmayer mérnök engedélyezve A Német Építéstechnikai Intézet 7-es irodájának címeres körpecsétje

Európai Műszaki Engedély ETA-05/0093

Európai Műszaki Engedély ETA-05/0093 Német Építéstechnikai Intézet Közintézet Kolonnenstr. 30 L 10829 Berlin Németország Tel.: +49(0)30 787 30 0 Fax: +49(0)30 787 30 320 E-mail: dibt@dibt.de Internet: www.dibt.de Az 1988. december 21-i tanácsi

Részletesebben

I. JOGI ALAPOK ÉS ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. JOGI ALAPOK ÉS ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Fordítás 1 Az Európai Közösség hivatalos lapja L40, 1989. 02. 11., 12. oldal 2 Az Európai Közösség hivatalos lapja L220, 1993. 08. 30., 1. oldal 3 Az Európai Közösség hivatalos lapja L284, 2003. 10. 31,

Részletesebben

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E-08-008 Vizsgálati jegyzőkönyv (2008.03.26.) alapján magyarországi alkalmazásra 1 A vizsgálat tárgya és alkalmazhatóság 1.1 A vizsgálat tárgya A vizsgálat tárgyát integrált

Részletesebben

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÉME: A-157/2009 2/5 2009. 08. 31. I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK 1. Ezt az ÉME -t az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. állította ki. az építési termékek műszaki követelményeinek,

Részletesebben

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

Tudnivalók az építési termék rendeletről

Tudnivalók az építési termék rendeletről Tudnivalók az építési termék rendeletről 1 Bevezetés Az Európai Unió egy lényeges célja a szabad áruforgalom biztosítása és a kereskedelem műszaki akadályainak leépítése Európán belül. Az építési termék

Részletesebben

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása I. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. ben így

Részletesebben

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal PFEIFER - Ferdetámaszok rögzítő rendszere 2015.05.22 1.oldal Felhasználás Mire használjuk? A PFEIFER típusú ferde támaszok rögzítő rendszere ideiglenesen rögzíti a ferdetámaszokat a fejrésznél. Ferde támasztó

Részletesebben

BETONYP building boards. The modern way of living.

BETONYP building boards. The modern way of living. BETONYP building boards The modern way of living. 30 éve megállja a helyét. Egészséges kérgezett fenyőfa és cement: ezekből az alapanyagokból állítjuk elő évtizedek óta egyik legsikeresebb termékünket.

Részletesebben

Törvényi háttér/eu szabályozás

Törvényi háttér/eu szabályozás TÜV SÜD Csoport Üzemi Gyártásellenőrzés az Építési Termék Direktíva és az új EN 1090 Acél- és aluminiumszerkezetek kivitelezése szabványsorozat alapján Hegesztési Felelősök Országos Konferenciája 2010.09.16-17

Részletesebben

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL GOSZ 2010. DECEMBER 14. Dikán András FVM MGI A testi épség, egészség megőrzéséért, a munkakörülmények javításáért! ÁLTALÁNOS TERMÉKBIZTONSÁG Csak biztonságos áru

Részletesebben

3917/4635-4- Mu Szakértői Állásfoglalás 2006.10.20. 4. rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón

3917/4635-4- Mu Szakértői Állásfoglalás 2006.10.20. 4. rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón 3917/4635-4- Mu Szakértői Állásfoglalás 006.10.0. 4. rész: Kábelelhelyezés kábelhágcsón [A braunschweigi Építőanyagvizsgáló Intézet 3917/4635-4-Mu Szakértői Állásfoglalása, kelt 006.10.0.]* Az OBO Bettermann

Részletesebben

Üvegszállal erősített, megnövelt ütőszilárdságú gipszrost lap

Üvegszállal erősített, megnövelt ütőszilárdságú gipszrost lap Üvegszállal erősített, megnövelt ütőszilárdságú gipszrost lap OLDAL 2 NIDA TWARDA (KEMÉNY) ÜVEGSZÁLLAL ERŐSÍTETT,MEGNÖVELT ÜTŐSZILÁRDSÁGÚ GIPSZROST LAP NIDA TWARDA (KEMÉNY) ÜVEGSZÁLLAL ERŐSÍTETT, MEGNÖVELT

Részletesebben

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS SZERKEZETI OSZTÁLYOK Nem kiemelt Minőségellenőrzés szintje Kiemelt Szerkezet alakja Szerkezet

Részletesebben

A vasbeton gazdaságossági méretezése

A vasbeton gazdaságossági méretezése A vasbeton gazdaságossági méretezése dr. Hajtó Ödön 1 Vegyünk egy 6 métert áthidaló vasbeton lemezt, melyet az önsúly és 2,5 kn/fm hasznos teher terhel 1 fm termék árát a továbbiakban az alábbi alapárakkal

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 11. Előadás Faszerkezetek II. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Méretezés az Eurocode szabványrendszer szerint áttekintés Teherbírási határállapotok Húzás Nyomás

Részletesebben

MŰSZAKI ADATLAP. Alkalmazások / Felhasználási területek. Tárolás / Feldolgozás. Minőségi jellemzők / Műszaki adatok EGGER EUROSPAN MUNKALAPOK TÁROLÁS

MŰSZAKI ADATLAP. Alkalmazások / Felhasználási területek. Tárolás / Feldolgozás. Minőségi jellemzők / Műszaki adatok EGGER EUROSPAN MUNKALAPOK TÁROLÁS MŰSZAKI ADATLAP EGGER EUROSPAN MUNKALAPOK Az EGGER EUROSPAN munkalapok kombinált elemek, melyek mind a felületükön, mind az éleiken dekoratív ekkel - varrat nélkül - borított EUROSPAN E1 nyers forgácslapokból

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2014.5.28. L 159/41 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. február 21.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az építési termékekre

Részletesebben

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Brassnyó László Knauf Insulation Kft. Szálas szigetelőanyagok szabványai MSZ EN 13162 Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-)

Részletesebben

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Horváth Sándor igazgató HOSA NOVUS Kft. FAGOSZ Konferencia 2013. március 27.

Részletesebben

Lindab polikarbonát bevilágítócsík Műszaki adatlap

Lindab polikarbonát bevilágítócsík Műszaki adatlap Műszaki adatlap Termék: Funkció: Egyrétegű, polikarbonát anyagú bevilágító trapézlemez. A bevilágító lemez mindkét oldalon koextrudált UV védő fóliával rendelkezik. Önhordó tetőfedő és falburkoló trapézlemezek

Részletesebben

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete

Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Az európai műszaki specifikációk nemzeti szabványügyi rendszerbe történő integrálásának helyzete Jencs Árpád Minőségügyi Bizottság vezetője Liptovský Ján/Liptószentiván szakmai találkozó 2012. 06. 27-28.

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

intézmény ZELLULOSEDĀMMSTOFFPRODUKTION CPH Beteiligungs GmbH & Co KG A-8230 Hartberg 2011.04.26 2016.04.25. .1. GYÁR, 2. GYÁR, 3.

intézmény ZELLULOSEDĀMMSTOFFPRODUKTION CPH Beteiligungs GmbH & Co KG A-8230 Hartberg 2011.04.26 2016.04.25. .1. GYÁR, 2. GYÁR, 3. ÖSTERREICHISCHES INSTITUT FÜR BAUTECNIK A-1010 Wien, Schenkenstraße 4 Tel: +43 (1)1-5336550 Fax: +43 (0)1-5336423 e-mail: mail@oib.or.at A Tanács 1988. dec.21-i, a tagállamok építészeti termékekről szóló

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

ALKALMASSÁGI RÉSZVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

ALKALMASSÁGI RÉSZVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Országos Könnyűszerkezetes Konferencia 2013. szeptember 27. Pataki Erika Tanúsítási

Részletesebben

MEFA-PU-betétes hűtési bilincsek

MEFA-PU-betétes hűtési bilincsek MEFA-PU-betétes hűtési bilincsek Ø 15-457,0 mm Ø 219,1-457,0 mm Ø 6-355,6 mm Ø 17,2-355,6 mm Polar plus hűtési bilincs 6/2 oldal Polar plus csúszóbilincs U120 / U140 6/5 oldal Husky hűtési bilincs 6/6

Részletesebben

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország Epoxi gyanta epoxi ragasztó pultrud profilok szendvics panelek TERMÉK KATALÓGUS PULTRUDÁLT PROFILOK kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca

Részletesebben

SCI Kültéri csavar süllyesztett fejű A2 és A4 inoxacél verziók

SCI Kültéri csavar süllyesztett fejű A2 és A4 inoxacél verziók SCI Kültéri csavar süllyesztett fejű A2 és A4 inoxacél verziók SPECIÁIS GEOMETRIA Önmetsző hegy hátsó emetszéssel, esernyős aszimmetrikus menet, hosszított maró, fej alatti ordák TEJES VÁASZTÉK Átmérők

Részletesebben

Szabványi előírások. Folyamatos ellenőrzés

Szabványi előírások. Folyamatos ellenőrzés Szabványi előírások A MÁV-REC Kft. több mint tíz éve segíti az EUR rakodólapot felhasználó partnereit abban, hogy hozzájuk a jogszabályban meghatározott, kiváló minőségű rakodólapok kerüljenek. A MÁV-REC

Részletesebben

puren termékek és teljesítménynyilatkozat

puren termékek és teljesítménynyilatkozat puren termékek és teljesítménynyilatkozat BauPVO 0 építészet A puren termékek hozzárendelése az azonos tulajdonságokkal rendelkező termékcsoportokhoz: alkalmazási terület A teljesítménynyilatkozat száma

Részletesebben

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával

Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával Konkrét példák (és megoldások) egy Notified Body ajánlásával EN 1090-1, -2, -3 Építési acél-és alumíniumszerkezetek Görbe Zoltán, szakértő, Budapest, MESSER szakmai nap, 2013.11.27. 2009/105/EC 97/23/EC

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HVB ágyazókengyel

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat DoP JPH A termék típusának egyedi azonosító kódja: Rétegragasztott, védőszeres kezelés nélküli, lucfenyő gerenda

Teljesítménynyilatkozat DoP JPH A termék típusának egyedi azonosító kódja: Rétegragasztott, védőszeres kezelés nélküli, lucfenyő gerenda Teljesítménynyilatkozat DoP JPH-010 1. A termék típusának egyedi azonosító kódja: Rétegragasztott, védőszeres kezelés nélküli, lucfenyő gerenda 2. Felhasználás célja: Építmények és hidak 3. Gyártó: Johann

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

WHT PLATE. Lemez húzóerőhöz Kétdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT PLATE - 01 KÉT VERZIÓ INNOVATIV TANÚSÍTOTT SOKOLDALÚ FELHASZNÁLÁS

WHT PLATE. Lemez húzóerőhöz Kétdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT PLATE - 01 KÉT VERZIÓ INNOVATIV TANÚSÍTOTT SOKOLDALÚ FELHASZNÁLÁS WHT PLATE Lemez húzóerőhöz Kétdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból COMING SOON KÉT VERZIÓ WHT Plate 440 keretes szerkezetekhez (platform frame); WHT Plate 540 XLAM (Cross Laminated Timber)

Részletesebben

KT 13. Kőszerű építőanyagok és építőelemek kiegészítő követelményei pórusbeton termékekhez. Érvényes: december 31-ig

KT 13. Kőszerű építőanyagok és építőelemek kiegészítő követelményei pórusbeton termékekhez. Érvényes: december 31-ig Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 336-1156, fax: (+36-1) 336-1157 E-mail: kornyezetbarat.termek@t-online.hu http: //www.kornyezetbarat-termek.hu KT 13

Részletesebben

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0051

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0051 ungarisch Teljesítmény-nyilatkozat 309-CPD-005 Ajtópánt-modell: Türband KT-V 6R, KT-N 6R, 2-részes 2 Azonosító-sz: K60_, K70_, K80_, K90_, K6_, K7_, K8_, K9_, K560_, K570_, K580_, K590_, K56_, K57_, K58_,

Részletesebben

A POLIPROPILÉN TATREN IM

A POLIPROPILÉN TATREN IM TATREN IM 6 56 A POLIPROPILÉN TATREN IM 6 56 blokk kopolimer típust akkumulátor házak, háztartási eszközök, autó - és egyéb műszaki alkatrészek fröccsöntésére fejlesztettük ki, ahol a tartós hőállóság

Részletesebben

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013.

Építési termék. Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Építési termék Az építési termékek forgalmazására, építménybe történő betervezésére és beépítésére vonatkozó előírások 2013. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök Építési termék Az épület alkotórészét

Részletesebben

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET ALUMINI Rejtett profil nem perforált áromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből CSOMAGOLÁS BS+ evo csavar a csomagolásban ALKALMAZÁSI TERÜLETEK Fa-fa nyírókötések, mind függőlegesen, mind döntötten

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa 1. Építmények tűzvédelmi követelményei OTÉK Tűzbiztonság c. fejezete összhangban az 89/106

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat R4224LPCPR

Teljesítménynyilatkozat R4224LPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: L, P, PVF, TF, Chimenea S DP 10 Alu, Panneaux Cheminee DP-9 Alu, FKD-N, Smart Roof Base. Smart Wall S, Smart Roof Eco, FKD-S Thermal, VENTI,

Részletesebben

A puren termékek hozzárendelése az azonos tulajdonságokkal rendelkező termékcsoportokhoz: azonsító kód (belsı megjelölés)

A puren termékek hozzárendelése az azonos tulajdonságokkal rendelkező termékcsoportokhoz: azonsító kód (belsı megjelölés) puren termékek és teljesítménynyilatkozatok BauPVO 0 ipar A puren termékek hozzárendelése az azonos tulajdonságokkal rendelkező termékcsoportokhoz: Alkalmazási terület A teljesítménynyilatkozat száma azonsító

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján Hilti CFS-W tűzvédelmi burkolat Hilti CFS 0843-CPD-0103

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

Lezuhanás ellen biztosító rendszerek

Lezuhanás ellen biztosító rendszerek Lezuhanás ellen biztosító rendszerek Seculine Securant Seculine Vario Secuwin 1) Secupoint Tartalomjegyzék Törvények és előírások 2 Vizsgálatok 2 DIBt tanúsítvány 3 ÚJ Lezuhanás elleni biztosítások lapostetőkhöz

Részletesebben

Frank PONT Szabó BT. e-mail: info@frankpontszabo.hu

Frank PONT Szabó BT. e-mail: info@frankpontszabo.hu Műszaki leírás Frank PONT Szabó BT. 9484 Sopron-Pereszteg Petőfi S. u. 3. Telefon: 00-36 99/ 532-100 Fax: 00-36 99/ 532-101 e-mail: info@frankpontszabo.hu 1 Szabványok rendelkezések ELŐÍRÁSOK ÉS A TERMÉKEKRE

Részletesebben

DEFRO Robert Dziubeła Vegyesprofilú vállalat 26 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103A

DEFRO Robert Dziubeła Vegyesprofilú vállalat 26 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103A PROUENT KOTŁÓW.O. I ETONIREK ZONOSSÁGI NYILTKOZT WE nr 23/R 1/01/4 EFRO Robert ziubeła Vegyesprofilú vállalat 26 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103 NYILTKOZZ kizárólagos felelősséggel, hogy az általa

Részletesebben

AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 24/R 1/01/2014

AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 24/R 1/01/2014 AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 4/R 1/01/4 PROUCENT KOTŁÓW C.O. I BETONIAREK EFRO Robert ziubeła Vegyesprofilú vállalat 6 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103A NYILATKOZZA kizárólagos felelősséggel, hogy

Részletesebben

Hidrofortartályok: Alkalmazási terület:

Hidrofortartályok: Alkalmazási terület: Hidrofortartályok: Alkalmazási terület: A hidrofor a vízellátó rendszerek nyomásingadozásainak a kiegyenlítésére, valamint a hálózati nyomásfokozás segédberendezéseként alkalmazható. Szivattyú, kompresszor

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG ALAPKÉRDÉSEI ELÕADÁS KLUJBER RÓBERT

AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG ALAPKÉRDÉSEI ELÕADÁS KLUJBER RÓBERT AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG ALAPKÉRDÉSEI ELÕADÁS KLUJBER RÓBERT AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG GYÖKEREI KLASSZIKUS VÁSÁRLÁS: KÉSZ TERMÉK ALAPJÁN AZ ÉPÍTÉSI MINÕSÉG GYÖKEREI ÉPÜLET VÁSÁRLÁS: JÖVÕBENI TERMÉK ALAPJÁN KOCKÁZATI

Részletesebben

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető A 305/2011/EU rendelet hatályba lépésének és a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet visszavonásának hatása az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére 2013. október 25. Budavári

Részletesebben

A teljesítmény nyilatkozat magyarországi bevezetése

A teljesítmény nyilatkozat magyarországi bevezetése A teljesítmény nyilatkozat magyarországi bevezetése Asztalos István Sika Hungária Kft. Az Európai Unió 2011-ben megalkotta a 305/2011/EU európai rendeletet, az un. építési termék rendeletet. Ezzel figyelembe

Részletesebben

A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA

A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA A MEGJELENÉS ELŐTT ÁLLÓ ALUTA KÖNYV BEMUTATÁSA Előadó: Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona okleveles építőmérnök, egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék Horváth Imréné Dr. Baráti Ilona okleveles építőmérnök,

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

VENTUS A-P Műszaki adatok:

VENTUS A-P Műszaki adatok: VENTUS A-P A berendezés - működési mód alapján - a áramlásának típusa szerint aktív és passzív kategóriába sorolható. Passzív típusú biofiltereink ventilátor nélkül működnek, a t a szűrőn a rendszer kényszeráramlása

Részletesebben

BETONYP building boards. The modern way of living.

BETONYP building boards. The modern way of living. BETONYP building boards The modern way of living. 30 éve megállja a helyét. Egészséges kérgezett fenyőfa és cement: ezekből az alapanyagokból állítjuk elő évtizedek óta egyik legsikeresebb termékünket.

Részletesebben

A betonburkolatok Útügyi Műszaki Előírásaiban bekövetkezett változások és nem csak autópályán. Vörös Zoltán

A betonburkolatok Útügyi Műszaki Előírásaiban bekövetkezett változások és nem csak autópályán. Vörös Zoltán A betonburkolatok Útügyi Műszaki Előírásaiban bekövetkezett változások és nem csak autópályán Vörös Zoltán Eger 2017. I. Magyar Közlekedési Konferencia Eger, 2017. október 18 20. 1 Jelenleg érvényben lévő

Részletesebben

Közelebbi és szükséges részletinformácók megtalálhatók az EUROLIGHT munkalapok: megmunkálási ismertető prospektusban.

Közelebbi és szükséges részletinformácók megtalálhatók az EUROLIGHT munkalapok: megmunkálási ismertető prospektusban. MŰSZAKI ADATLAP EUROLIGHT MUNKALAPOK Az EUROLIGHT Munkalap rétegragasztott termék, amely EUROLIGHT könnyített lapból áll, melynek a lapfelületét és/vagy a profilos élét tetszetős zel laminálnak. A vevő

Részletesebben

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1 A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2008. ( ) FVM rendelete a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról,

Részletesebben

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft.

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft. 305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása CREATON Hungary Kft. 1. Kerámia tetőcserepek 2. Sík- és hullámpala 3. Szerelt homlokzatburkolatok Kerámia tetőcserepek Legfontosabb változások

Részletesebben

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0003

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0003 ungarisch Teljesítmény-nyilatkozat 139-CPD-3 Ajtópánt-modell: Türband Serie 6 AT, 2-részes 2 Azonosító-sz: A71_, A72_, A73_, A7_, A75_, A76_, A77_, A78_, A79_, A71_, A711_, A712_, A713_, A71_, A715_, A716_,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 02 01 001 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 13813:2002 MSZ EN 1504 2:2004 13 1139 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 81 EpoCem MSZ EN

Részletesebben

kizárólag minőségi termékek forgalmazásásban érdekelt. A Moflex flexibilis rézsínek a csoport egyik csúcstermékét képviselik.

kizárólag minőségi termékek forgalmazásásban érdekelt. A Moflex flexibilis rézsínek a csoport egyik csúcstermékét képviselik. MOFLEX 2 A Morek Group évtizedes tapasztalattal rendelkezik különböző villamos megoldásokat és termékeket kínálva vevőinek. A Morek Group kizárólag minőségi termékek forgalmazásásban érdekelt. A Moflex

Részletesebben

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Biztonságos Euroclass B/ L B,

Részletesebben

A rendelet hatálya (1. )

A rendelet hatálya (1. ) AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MŰSZAKI KÖVETELMÉ YEI EK, MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSÁ AK, VALAMI T FORGALOMBA HOZATALÁ AK ÉS FELHASZ ÁLÁSÁ AK RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL [3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KVVM EGYÜTTES RE DELET] A rendelet

Részletesebben

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok:

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Az ASO-Dichtband-2000 egy új típusú kompozit anyag, amely tartós, nyújtható, vízszigetelő, de a páraván

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT No. Hilti HIT-HY 200-R 0756-CPD-0462 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Injektáló rendszer Hilti HIT-HY 200-R 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy egyéb ilyen elem,

Részletesebben

Oldal 1/2 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT. Szám: 36000051. 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50

Oldal 1/2 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT. Szám: 36000051. 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011/EU rendelet valamint a 275/2013(VII.16) korm. rendelet szerint Szám: 36000051 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50 2. Típus, tétel vagy sorozatszám

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK KÖZLEKEDÉSÉPÍTŐ ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A altétel Ön egy hídépítő tervező cég műszaki munkatársa. Az alábbi kérdésekre válaszolva mutassa be a tervezéshez

Részletesebben

EK FÁHOZ TŐELEM KÖ 363

EK FÁHOZ TŐELEM KÖ 363 KÖTŐEEMEK FÁHOZ 33 KÖTŐEEMEK FÁHOZ BA - BS Fokozott tapadású szög - Kerek fejű csavar lemezekhez Szénacél fehér horganyzással BA - GYŰRŰSSZEG Szög recés szárral a jo kihúzási ellenállásért BS - EMEZCSAVAR

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1. Bevezetés Falazott szerkezetek Tartalom Megnevezések, fal típusok Anyagok Mechanikai jellemzők 1 Falazott szerkezetek alkalmazási területei: 20. század: alacsony és középmagas épületek kb. 100 évvel

Részletesebben

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll.

PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. Leírás PS tűzgátló mandzsetta egy külső, horganyzott vagy rozsdamentes acél fémházból, valamint rugalmas PS-25 tűzvédelmi szalagból áll. A PS-25 tűzvédelmi szalag speciális grafittal és adalékokkal készül,

Részletesebben

Műszaki ismertető StoLevell Reno

Műszaki ismertető StoLevell Reno Szerves adalékkal javított ásványi alapú filcezhető, szálerősítésű glettanyag Jellemzés Alkalmazási terület Kül- és beltéri felhasználás Régi ásványi homlokzatok és nem rugalmas szerves kötésű vakolatok

Részletesebben

A világító elem polikarbonát része 100%-ban újrafelhasználható, és a gyártás során keletkezett hulladék is újrahasznosítható.

A világító elem polikarbonát része 100%-ban újrafelhasználható, és a gyártás során keletkezett hulladék is újrahasznosítható. Alkalmazási terület A Kingspan KS 1000 WL38 (Wall-Lite) panel egy fényáteresztő falpanel, mely egyszerűen kombinálható a KS1000 AWP falpanelekkel. Jó hőtechnikai tulajdonságai révén ideális megoldást jelent

Részletesebben

R Ö G Z Í T Ő A N YA G O K

R Ö G Z Í T Ő A N YA G O K 4 ögzítő anyagok iplik... 4-3 Bilincsek... 4-5 kábel rögzítők... 4-6 ötegelő szalagok... 4-8 kötegelő szalag talpai... 4-9 kapcsok, vezeték-rögzítők és az összehúzó szalagok megegyeznek az EU irányelveivel.

Részletesebben

SKYPANEL KÖNNYŰ KERÁMIAROST-ERŐSÍTETT GIPSZ ÁLMENNYEZET RENDSZER

SKYPANEL KÖNNYŰ KERÁMIAROST-ERŐSÍTETT GIPSZ ÁLMENNYEZET RENDSZER SKYPANEL KÖNNYŰ KERÁMIAROST-ERŐSÍTETT GIPSZ ÁLMENNYEZET RENDSZER SKYPANEL A TERMÉSZETES ÁLMENNYEZET 100 % TERMÉSZETES GIPSZ MIÉRT EZT HASZNÁLJA? Éghetetlenség és tűzállóság Termékeink A1 tűzvédelmi osztályúak

Részletesebben

A betonburkolatok méretezésére és építésére vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások átdolgozása

A betonburkolatok méretezésére és építésére vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások átdolgozása A betonburkolatok méretezésére és építésére vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások átdolgozása MAÚT Építési Bizottság Dr Ambrus Kálmán Betonburkolat munkacsoport Vörös Zoltán 2016. Jelenleg érvényben lévő

Részletesebben

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft ÉPÍTŐIPARI TERMÉKEK forgalmazása, tervezése, kivitelezése Az építési

Részletesebben

Felelős műszaki vezető

Felelős műszaki vezető Felelős műszaki vezető A felelős műszaki vezető irányítja az építési munkahelyen a kivitelezést. A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező építési szerződésében vállalt

Részletesebben

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához A rugók olyan gépelemek, amelyek mechanikai energia felvételére, tárolására alkalmasak. A tárolt energiát, erő vagy nyomaték formájában képesek

Részletesebben

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24.

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24. Acélszerkezetek 3. előadás 2012.02.24. Kapcsolatok méretezése Kapcsolatok típusai Mechanikus kapcsolatok: Szegecsek Csavarok Csapok Hegesztett kapcsolatok Tompavarrat Sarokvarrat Coalbrookdale, 1781 Eiffel

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Teljesítmény- nyilatkozat

Teljesítmény- nyilatkozat Termék A terméktípus egyedi azonosító kódja EK-JZ Alkalmazási terület Füstgázvezérlő zsalu multifunkciós célokra Gyártó TROX GmbH Telefonszám: +49 (0)2845 2020 Fax +49 (0)2845 202265 Heinrich-Trox-Platz

Részletesebben

EC MEGFELELİSÉGI TANÚSÍTVÁNY Nr. 1486-CPD-0253 Az Európai Közösségek Tanácsának 1988. december 21-i 89/106/EEC irányelve szerint a tagországok építıanyagokról szóló jogi-és közigazgatási elıírásainak egységesítésére

Részletesebben

TAM CERT MAGYARORSZÁG KFT. TERMÉKTANÚSÍTÓ ÜZLETÁG Építési termékek

TAM CERT MAGYARORSZÁG KFT. TERMÉKTANÚSÍTÓ ÜZLETÁG Építési termékek TAM CERT MAGYARORSZÁG KFT. TERMÉKTANÚSÍTÓ ÜZLETÁG Építési termékek ELMÚLT ÉVEK TAPASZTALATAI JÖV BELI FELADATOK Dr. Tompai Zoltán 20130627. ÉPÍTÉSI TERMÉKEK TANÚSÍTÁSA ELMÚLT ÉVEK TAPASZTALATAI 1. K anyaghalmazok

Részletesebben

AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 06/A5 2/01/2014

AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 06/A5 2/01/2014 AZONOSSÁGI NYILATKOZAT WE nr 06/A5 /01/014 PRODUCENT KOTŁÓW C.O. I BETONIAREK DEFRO Robert Dziubeła Vegyesprofilú vállalat 6 067 Strawczyn, Ruda Strawczyńska 103A NYILATKOZZA kizárólagos felelősséggel,

Részletesebben

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató BETON / TÖMÖR KŐ HASZNÁLAT FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ 1. ALKALMAZÁSI TERÜLETEK ALAP ANYAGA: beton, tömör kő Nehéz terhet hordozó elemek rögzítése tömör kőben, betonban, porózus betonban és könnyű betonban.

Részletesebben

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés Mozgás a tökéletesség jegyében Királykategória a lég-, szabályozás- és meghajtástechnikában Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés A ZIEHL-ABEGG Kft. minden partnerére érvényes Tartalom 1. Alkalmazási terület

Részletesebben

EC MEGFELELİSÉGI TANÚSÍTVÁNY Nr. 1486-CPD-0253 Az Európai Közösségek Tanácsának 1988. december 21-i 89/106/EEC irányelve szerint a tagországok építıanyagokról szóló jogi-és közigazgatási elıírásainak egységesítésére

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL 1/10 TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL Kidolgozta: Horváth József Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Ellenőrizte: Soós Zsolt Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Jóváhagyta: Szalai Károly

Részletesebben

ÚJ: KaiCene -Technológia. ÚJ: INCERAM -Cladding. Kompromisszum mentes, mivel biztonságot nyújt!

ÚJ: KaiCene -Technológia. ÚJ: INCERAM -Cladding. Kompromisszum mentes, mivel biztonságot nyújt! EGYSZERŰEN ZSENIÁLIS A kiemelkedő Kaiflex technológia 1,20 m új csomagolási rendszerben ÚJ: KaiCene -Technológia Bevonat nélküli csőhéjak ÚJ: INCERAM -Cladding Bevonatos lemezek Kompromisszum mentes, mivel

Részletesebben

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf

Részletesebben