20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "20/1996. (III. 28.) IKM rendelet"

Átírás

1 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló évi LXXVI. törvény 5. -a (1) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el: 1. Az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet e rendelet melléklete szerint egészül ki. 2. E rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. Melléklet a 20/1996. (III. 28.) IKM rendelethez

2 * * * KOVÁCS I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító száma: Szakképesítés megnevezése: Kovács II. A szakképesítés munkaterülete 1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás A munkakör, foglalkozás FEOR megnevezése száma 7426 Kovács 2. A szakképesítéssel rokon munkakörök, foglalkozások A munkakör, foglalkozás FEOR megnevezése száma 7415 Kohászati kemencekezelő 3. A munkaterület rövid, jellemző leírása - Kézi, gépi szerszámok elkészítése szabadalakító, süllyesztékes kovácsolással, meleg- és hidegsajtolással műszaki dokumentációk alapján. - Alkatrészek (gép- és szerkezeti) elkészítése műszaki dokumentációk alapján szabadalakító, süllyesztékes kovácsolással, melegsajtolással. - A munkadarabok, szerszámok hevítése. - A munkadarabok, szerszámok hőkezelése. - Kovácsoláshoz használatos szerszámok, segédszerszámok, segédeszközök karbantartása, javítása, szerszámok élezése. - Kovácsoláshoz használatos gépek, berendezések beállítása, kezelése, napi karbantartása, egyszerűbb hibáinak felismerése, kijavítása. - Az egyes technológiák gazdaságosságának elemzése. III. A szakképesítés szakmai követelményei III/1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok, feladatok 1. Munkajogi, munkavédelmi, környezetvédelmi, tűzvédelmi, biztonságtechnikai előírások ismerete, betartása, alkalmazása - A munkahelyre vonatkozó általános előírások betartása. - A munkahelyre vonatkozó sajátos szabályozások ismerete és betartása. - A megfelelő munkahelyi rend kialakítása. - Balesetvédelmi, elsősegélynyújtási, tűzvédelmi, környezetvédelmi előírások ismerete, betartása. - A saját és munkatársak balesetvédelmének biztosítása. - A különböző technológiák, munkafolyamatok végzése során a speciális biztonsági előírások alkalmazása. - A munkahelyi baleseteknél a sérült számára elsősegély nyújtása, a balesetet kiváltó munkakörével összefüggő ok megszüntetése, a további intézkedések megtétele.

3 - A munkahelyre vonatkozó általános tűzvédelmi előírások betartása. - A tűzoltó készülékek elhelyezésének használatára vonatkozó előírások ismerete és a készülékek alkalmazása. - A munkahely elhagyási rendjének ismerete. - A megfelelő védőfelszerelések használata. - Alapanyagok, segédanyagok, hulladékok tárolására, szállítására, kezelésére, felhasználására vonatkozó előírások betartása. - Az elhasznált, cserélt segédanyagok szelektív gyűjtése, szakszerű tárolása. - A tűz- és robbanásveszélyek megelőzésére vonatkozó előírások betartása. - A munkahelyre vonatkozó általános környezetvédelmi előírások betartása. 2. A munkafolyamatok megtervezése és előkészítése, a munka eredményeinek ellenőrzése és értékelése - Az alapinformációk tanulmányozása. - Az elvégzendő munkafolyamat elemekre, műveletekre bontása, a műveleti sorrend meghatározása. - A megfelelő alapanyag méreteinek megállapítása és anyag igénylése. - Az alkalmazandó technológia megállapítása. - A szerszámok, gépek, készülékek, mérőeszközök, mérőkészülékek kiválasztása és előkészítése. - A munkahely előkészítése. - A munkafeladatok elvégzése. - A munkaeredmények ellenőrzése a munkafeladatok jellegének megfelelően (méretének, minőségének ellenőrzése). - A munkalapok kitöltése. - A gyártás költségeinek becslése. 3. Műszaki dokumentációk olvasása és összeállítása - Műszaki rajzok szabványnak megfelelő készítése. - Egyszerű alkatrészek szabadkézi és műszaki rajzai, axonometrikus ábrázolása. - A szakma gyakorláshoz használatos, a jelképes jelölés ismerete, a rajzon megadott technológiai utasítás értelmezése. - Műszaki dokumentációk, utasítások felhasználása. - Jegyzőkönyvek felvétele, jelentések készítése. - Írásos, ábrás, elektronikus adatrögzítés. 4. Ellenőrzés, mérés - Hosszúság,- vastagság,- átmérő-, mélységmérés. - Alakellenőrzés sablonnal. - Egytengelyűség ellenőrzése. - Üregek, lyukak, lépcsős részek ellenőrzése. - Felületek ellenőrzése. - Nyersméret megállapítása méret felvételezéssel vagy számítással. - Összetett idomok méreteinek megállapítása. - Programvezérlést ellenőrző műszerek, hőfokmérő pirométerek, hidraulikus sajtó nyomásmérőinek, indikátorórák leolvasása. 5. Egyszerű kézi és gépi forgácsolás, munkadarabok megmunkálása kézi alakítással - Előrajzolás (munkadarabok, felületek, mérési bázisok, furatközéppontok előrajzolása és jelölése). - Rúdanyagok, csövek, profilok, lemezek darabolása (kézi, gépi). - A munkahely előkészítése a munkafeladatok figyelembevételével. - A munkaeredmények ellenőrzése és kiértékelése. - A gyártás költségeinek kezelése. - Munkadarabok alakítása reszeléssel (sík-, alakos felületek, derékszögek, párhuzamos felületek kialakítása) - Furatok kialakítása (fúrás, felfúrás, süllyesztés, alakos furatok, furatok dörzsárazása). - Felületek csiszolása, hántolása. - Belső, külső menetek készítése. - Lemezek alakítása (vágás, kivágás, lyukasztás, hajlítás). - Csövek, idomanyagok alakítása. - Köszörülés (szerszámok élezése).

4 6. Kötési módok - Oldható kötések készítése. - Szegecselés. - A lemezek és profilok kötése lágy- és keményforrasztással. - A lemezek és profilok kötése hegesztéssel (ív-, gáz-, kovácstűzi hegesztéssel). - Fémragasztás. 7. Alapanyagok, segédanyagok kiválasztása - Anyagok felismerése, kiválasztása, kezelése. 8. Mechanikai vizsgálatok, hibakereső vizsgálatok - A munkadarabok szilárdságának vizsgálata (szakítóvizsgálat, ütvehajlító vizsgálat). - A munkadarabok keménységének vizsgálata (Brinell-, Vickers-, Rockwell-, Poldi-eljárások). - A munkadarabok repedésvizsgálata. 9. Munkadarabok hevítése, hőkezelése - Tűzrakás, anyagberakás, tűzkezelés. - Helyi-, teljes melegítés, újrahevítés. - Hevítőberendezések kezelése. - Túlhevítés, elégetés. - A munkadarabok hőkezelése (edzés, megeresztés, lágyítás). 10. Szabadalakító kovácsolás - Kovácsolási módok. - Kovácsolás alapanyagai. - A kiinduló termékek méretei, tömegei. - Az alapanyagok hibái. - Szabadalakító kovácsolás alapműveletei (nyújtás, zömítés, vágás és leszabás, vállazás, lyukasztás, hajlítás, csavarás, kovácshegesztés) gépei és szerszámai. - Szabadalakító kovácsolás művelettervezése. - A kovácsdarab felületi hibáinak javítása. - A kovácsdarab minőségi vizsgálata. 11. Meleg- és hidegsajtolás - A sajtológépek és szerszámok ismerete. - Sajtológépek kezelése. - Szerszámok felfogása, előmelegítése, hűtése, kenése. - A sajtolás folyamata. 12. Süllyesztékes kovácsolás - A süllyesztékes kovácsdarab tervezésének általános szabályai. - Az üregtöltés folyamata nyitott süllyesztéküregben, sorjával végzett kovácsoláskor. - A kovácsdarab és a süllyesztékszerszám osztása. - A sorjacsatorna szerepe és alakja. - A kovácsdarab oldalferdesége és lekerekítési sugarai. - A süllyesztékes kovácsolás technológiája: = kiinduló anyaga, = az anyag felületi hibái, = a kiinduló anyag darabolása, = a kiinduló anyag felhevítése a kovácsolás hőmérsékletére, = a kiinduló anyag revétlenítése, = a süllyesztékes kovácsolás gyártási módszerei. - Előalakítás a süllyesztékszerszámban kiképzett üregekben (kovácshengerléssel, vízszintes kovácsgépen, villamos duzzasztással, lemez-idomvágással, öntéssel, hengerléssel, kisajtolással). - Süllyesztékszerszámok: anyaga, hőmérséklete, kenése, felerősítése, vezetése, raktározása.

5 13. A kész kovácsolt darab revétlenítése és felületi tisztítása - Felületek kikészítése. 14. A kovácsdarabok műszaki átvétele és ellenőrzése - A kovácsdarab jellegzetes hibái. 15. Az alakítógépek működésének ellenőrzése és beállítása, berendezések és azok szerkezeti egységének üzembe helyezése - Az alakítógépek szerelvényeinek összeszerelése, a gép beállítása. - Az alakítógépek üzembe helyezése. - A teljes működés felülvizsgálata üzemelési állapotban. - Az üzembiztonság ellenőrzése. - Az üzemzavarok és hibák behatárolása. Az okok elemzése. 16. Karbantartás - A gépek folyamatos és időszakos karbantartása. - A gépek mechanikus működésének ellenőrzése, felülvizsgálata. - A gépek villamos karbantartásának ellenőrzése. - A segédanyagok cseréje, feltöltése. 17. Numerikus vezérlésű kovácsológépeken a programok bevitele. 18. Minőségbiztosítás - A minőségbiztosítás szerepe a kovácsolt termékek gyártásában. III/2. Követelmények 1. Munkajogi, munkavédelmi, környezetvédelmi, tűzvédelmi, biztonságtechnikai előírások ismerete, betartása, alkalmazása - A munkaszerződés, a tanulószerződés fontos részeinek felsorolása, megnevezése, értelmezése. - A szakmára, a munkahelyre érvényes munkavédelmi előírások ismerete, alkalmazása. - A szakmára vonatkozó biztonsági előírások alkalmazása a munkafolyamatokban. - A baleseteknél és tűzeseteknél alkalmazható intézkedések, az elsősegélynyújtás szabályai és azok végrehajtása. - A tűz megelőzésére vonatkozó intézkedések és a tűzoltás szabályainak ismerete, tűzoltó készülék kezelése. - Az alapanyagok, segédanyagok, hulladékok kezelésére vonatkozó előírások ismerete, alkalmazása. - Az elektromos áram élettani hatásának ismerete, az áramütés elleni védekezés szabályai, intézkedések az elektromos áram által okozott baleseteknél. - A szakmára, a munkahelyre jellemző környezeti szennyezések felsorolása, környezetszennyezést csökkentő eljárások, módszerek ismerete, alkalmazása. 2. A munkafolyamat megtervezése és előkészítése, a munka eredményének ellenőrzése és értékelése - A munkafolyamatok meghatározása, egyeztetése a szóban és az írásban közölt adatok alapján, valamint a munkafolyamat megvalósításának biztosítása. - Alapanyagigény becslése, kiválasztása. - A technológia, a szerszámok, mérőeszközök, készülékek kiválasztása, előkészítése a munkafeladatnak megfelelően. - A munkahely előkészítése a munkafeladatok figyelembevételével. - A munkaeredmények ellenőrzése és kiértékelése. - A gyártás költségeinek kezelése. 3. Műszaki dokumentációk olvasása, felhasználása, és összeállítása - Az összeállítási, a csoport- és az alkatrészrajzok olvasása és felhasználása, vázlatok elkészítése. - Szabványos jelölések felismerése, értelmezése. - Műszaki dokumentációk (utasítások, katalógusok, darabjegyzékek, táblázatok, diagramok) olvasása, felhasználása.

6 - A műszaki adatok, eredmények feljegyzése. A digitális és az analóg mérési és ellenőrzési adatok olvasása és értelmezése. Jelentések készítése. 4. Ellenőrzés, mérés - Hosszúságok mérése. - A munkadarabok síkfelületeinek ellenőrzése fényréses eljárással. - A munkadarabok alakhűségének ellenőrzése. - Helyzeteltérések mérése. - Fizikai és elektromos mennyiségek mérése utasítás szerint. - A felületi minőség ellenőrzése a felület feladatától függően. 5. Egyszerű kézi és gépi forgácsolás. Munkadarabok megmunkálása kézi alakítással - Munkadarabok előrajzolása és jelölése az anyagtulajdonság és anyagfelület figyelembevételével. - A munkadarabok darabolása (vágóval, ollóval, fűrésszel). - Sík- és alakos felületek, derékszögek, párhuzamos felületek kialakítása. - Furatok kialakítása. - Felületek csiszolása vagy hántolása. - Belső és külső menetek készítése. - Lemezek, csövek, profilok, egyengetése és hajlítása. - Szerszámok élezése, munkadarabok köszörülése kézi köszörűgéppel. 6. Kötési módok - Szerkezeti elemek, alkatrészek összekötése csavarokkal, anyákkal és biztosító elemekkel, a szerelési sorrend, a meghúzási nyomaték figyelembevételével. - Szegecs, ék- és reteszkötések létrehozása. - Szerkezeti elemek, az alkatrészek kötése hideg szegecseléssel. - A munkadarabok, lemezek és profilok, szerkezeti elemek kötése forrasztással (a munkadarab előkészítése, a forrasztó készülék üzembe helyezése). - Fémes anyagok hegeszthetőségének ismerete, a hegesztési eljárás, a hegesztési varrat, hozaganyag kiválasztása, a varrat előkészítése. - Hegesztett kötések létrehozása gáz- és kézi ívhegesztéssel. - Fémragasztás célja, alkalmazásának területei. 7. Alapanyagok, segédanyagok kiválasztása - Az alapanyagok tulajdonságai, felosztásuk elsősorban a megmunkálhatóságuk szerint. - A szerszámanyagok kiválasztása. - A segédanyagok felosztása, kezelésükre vonatkozó munkavédelmi előírások. 8. Mechanikai vizsgálatok, hibakereső vizsgálatok - A munkadarabok szilárdságának vizsgálata a munkahelyen alkalmazott eljárásokkal. - A munkadarabok keménységének vizsgálata a munkahelyen alkalmazott eljárásokkal. - A munkadarabok repedésvizsgálata a munkahelyen alkalmazott eljárásokkal. 9. Munkadarabok hevítése, hőkezelése - Kovácsoláshoz szükséges hevítési módok, minőségformáló hatásuk. - Kovácstűzhely hevítő berendezés szerkezete, a tűz gyújtása, kezelése. - Egyedi darabok helyi, teljes hevítése, utánhevítés, kovácsolási hőfok szemre történő megállapítása. - Meleganyagok balesetmentes kezelése. - A munkadarabok, a kéziszerszámok hőkezelése (edzés, lágyítás, megeresztés). 10. Szabadalakító kovácsolás - A különféle ütési módok. - Vezetés, ráverés. - Kovácsjelzések. - Kovácsolási módok. - Kiinduló termékek méreteinek, tömegének meghatározása.

7 - Az alapanyag hibáinak felismerése. - Kovács alapműveletek végrehajtása kézi és gépi kovácsolással. - Idomkovácsolás, szerszámkovácsolás. - Kovácstűzi-hegesztés. - Átkovácsolás. - Kovácsológépek kapcsolata az alkalmazott technológiával. - A kovácsolási paraméterek meghatározási módjai. - A kovácsdarab felületi hibáinak javítása. - A kovácsdarab minőségi vizsgálata. 11. Meleg- és hidegsajtolás - A sajtolás gépi berendezéseinek, szerszámainak ismerete. - A szerszámok fel- és befogása. - Egyszerű darabok sajtolása, sorjázása. - Selejt okai, kiküszöbölésének módjai. 12. Süllyesztéses kovácsolás - A süllyesztéses kovácsolás gazdasági előnye. - A süllyesztéses kovácsolás gépei, szerszámai. - A szerszámok beállítása, felerősítése, ellenőrzése, hűtése, kenése. - A munka megkezdése előtti, üzemközbeni és a munka befejeztével történő ellenőrzés. - Sorjázás készre, simítás, kalibrálás, egyengetés. 13. A kész kovácsolt darab revételenítése és felületi tisztítása - A különböző felületkikészítő eljárások kovácsolt, sajtolt daraboknál (koptatódobban, homokfúvással, acélszemcsés veretéssel, köszörüléssel, légkalapáccsal). 14. A kovácsdarabok műszaki átvétele és ellenőrzése - A kovácsdarab jellegzetes hibái. - A szállítás műszaki feltételei. 15. Működések ellenőrzése és beállítása, gépek, rendszerek és annak szerkezeti egységeinek üzembe helyezése - A szerkezeti egységek és szerkezeti elemek előkészítése, a szerelési sorrend meghatározása. - Az alkatrészek és szerelvények összekötése a működésnek és a funkcióknak megfelelő speciális szerelési feltételek figyelembevételével, a szerelési hibák megelőzése, a munka közbeni ellenőrzések elvégzése. - A szerelvények, szerkezeti egységek beállítása, ellenőrzése. - A szerelvények szétszerelése és megtisztítása. 16. Karbantartás - Oldható kötések biztonságának ellenőrzése. - A szerkezeti elemek vizsgálata mechanikus károsodás és kopás szempontjából. - A szerkezeti elemek, alkatrészek mozgásának, működésének felülvizsgálata. - Az elektromos csatlakozások vizuális ellenőrzése. - Biztonsági előírások betartásának ellenőrzése. - A karbantartási munkák terv szerinti végrehajtása és dokumentálása. - Szerkezeti elemek, csoportok be- és kiszerelése az utasítások, dokumentációk alapján. - Üzemeltetéshez szükséges segédanyagok cseréje, feltöltése az üzemeltetési előírások betartásával. 17. Numerikus vezérlésű szerszámgépek programozása - Az adatbeviteli és az adatkiadási készülékek, valamint az adathordozók kezelése. 18. Minőségbiztosítás - A kovácsolt termékek készítésének, kikészítésének, csomagolásának, raktározásának és szállításának szerepe a minőség megóvásában.

8 IV/1. A szakmai vizsga részei IV. A szakképesítés vizsgáztatási követelményei A szakmai vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgarészekből áll. A vizsgarészek tantárgyai és időtartama a) Az írásbeli vizsga tantárgyai, időtartama és tartalma - Szakmai ismeretek 120 perc. Az alábbi területről tartalmaz megoldandó kérdéseket: = anyagismeret: alapanyagok és segédanyagok tulajdonsága, felhasználása és vizsgálata, = berendezések és szerszámok kialakítása, felosztása, jellemzői, = technológia: alakítási és forgácsolási technológiák, = méréstechnika, minőségbiztosítás. - Munkatervezés 180 perc. Az alábbi területről tartalmaz megoldandó kérdéseket: = műszaki rajzok, táblázatok és diagramok, gyártási és művelettervek, szabványok ismerete, alkalmazásuk, működési rajzok értelmezése, = egy alkatrész gyártási rajza egy megadott axonometrikus rajz vagy munkadarab alapján, = szakmai számítások: kerület és terület, térfogat, tömeg, erő, forgatónyomaték, sebesség, áttétel, munka, teljesítmény, hatásfok, technológiai adatok, gyártási idő, munkaidő, bér- és anyagköltség számítása. b) A szóbeli vizsga tantárgyai és időtartama - Szakmai ismeretek. - Anyag- és gyártásismeret. - Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek. A szóbeli vizsgán a jelöltnek a IV/2. pont alatt jelzett témák elméleti ismeretéből kell egy-egy kérdésre megválaszolni. Egy-egy feleletre maximálisan 10 perc fordítható. c) Gyakorlati vizsga tantárgyai és időtartalma - Vizsgamunka 180 perc. A vizsgamunka gyártási rajz alapján alkatrészek elkészítését tartalmazza kézi és gépi megmunkálással. A vizsgadaraboknak a következő műveleteket kell tartalmazniuk: = nyújtás, szélesítés, simítás, = zömítés, = vágás, beszabás, áttörés, nyakalás, = hajlítás, csavarás, = lyukasztás, hasítás. - Mérések, vizsgálatok 180 perc. A mérések, vizsgálatok során a jelöltnek a IV/2. pont alatt jelzett berendezések, eszközök gyakorlati ismeretéből kell számot adni. IV/2. A szakmai vizsgán számon kérhető feladatok a szint megjelölésével - Tudja alkalmazni a géprajzi szabályokat és előírásokat. - Ismerje a síkmértani szerkesztéseket. - Ismerje a gépelemek ábrázolását. - Tudja az alkatrészrajzokat értelmezni. - Ismerje a technológiai, műszerezési tervjelképeket, gépelemek, kötési módok jelképes jelöléseit. - Ismerje az üregrajzokra alkalmazott rajzjeleket. - Ismerje a rajzfajták olvasását. - Ismerje a műveleti sorrend készítésének módját, az üzemi műveleti sorrendeket. - Ismerje a gépelemek ábrázolását. - Tudja a szerelési sorrendet megállapítani.

9 - Tudja alkalmazni a költségszámítást. - Tudja megfogalmazni az adók és járulékok fogalmát, ismerje a legfontosabb törvényi előírásokat. - Tudja megfogalmazni a munkavédelem, környezetvédelem, környezetszennyezés, tűz elleni védekezés, munkabaleset, egészséges munkakörnyezet fogalmát. - Ismerje a munkabaleset bejelentésével kapcsolatos feladatokat. - Ismerje a foglalkozási ártalmak és a hatásuk elleni védekezés gyakorlati alkalmazását. - Ismerje és alkalmazza az egyéni védőeszközöket, a munkahelyre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat. - Működjön közre a munkafolyamat során fellépő, illetve keletkező környezeti hatások csökkentésében, illetve megszüntetésében. - Ismerje a szakmában előforduló anyagokat, azok előállítási módjait: = tudja meghatározni a nyersanyag, alapanyag, segédanyag, félkész termék, késztermék fogalmakat, = tudja definiálni az anyag alapvető fizikai, kémiai, mechanikai, technológiai tulajdonságait, = tudja jellemezni az ipar területén használatos nemfémes anyagokat, eredetüket, tulajdonságaikat, felhasználási területüket: - fa, - papír, - bőr, - gumi, - üveg, - villamos vezető, szigetelő anyagok, - hő- és hangszigetelő anyagok, - kenőanyagok, - hűtőanyagok, - köszörülő- csiszoló-, fényesítőanyagok, = tudja csoportosítani a műanyagokat: - alapanyag, - jellemző előállítási módjuk, - tulajdonságuk alapján, = tudja jellemezni a műanyagok feldolgozási módjait (fröccsöntés, sajtolás, szinterelés, öntés) félgyártmányokká való feldolgozás (extrudálás, hengerlés, sajtolás) alapismereteit, = tudja jellemezni a vasérceket, vasércek előkészítését, a betét összetételét, a nagyolvasztóban lejátszódó folyamatokat, a nagyolvasztó termékeit, nyersvasak fajtáit, összetételét, jellemző felhasználási területeiket, = tudja jellemezni az acélgyártó eljárásokat, = tudja elemezni a lehűlés során lejátszódó folyamatokat, a kristályosodás folyamatát, = tudja jellemezni az allotrópia jelenségét, a színvas lehűlése görbéjét, = tudja definiálni a ötvözet fogalmát és elemezni fajtáit, = tudja elmagyarázni az ideális kétalkotós állapotábrát, olvasási szabályait (Tammann-ábrák), = tudja elemezni az acélok hőmérséklet - változáskor lejátszódó folyamatokat, az ausztenit-perlit, illetve perlitbénit átalakulásának mechanizmusát, = tudja elemezni a vas-szén állapotábrát (ikerdiagramot), tudja jellemezni a jellegzetes szövetszerkezetet, = tudja jellemezni a diffúziós, a martenzites és a bénites átalakulás jelenségét, a keletkező szövetszerkezetet, tudja definiálni a kritikus hűtési sebességet, tudja indokolni a széntartalom befolyását az eredeti szilárdsági jellemzőkre, = tudja megkülönböztetni a szakmában előforduló, illetve a folyamatos hűlés során létrejövő szövetszerkezetet, = tudja jellemezni az acél leggyakoribb ötvöző- és szennyező anyagainak hatását annak tulajdonságára, = tudja elemezni a hidegalakítás hatását az anyag kristályszerkezetére, = tudja jellemezni az öntöttvasak szerkezetét, a szilárdságnövelés lehetőségeit, a modifikálás módjait, = ismerje az ipari vasötvözetek szabványának rendszerét, = ismerje a használatos acélok főbb fizikai, mechanikai és technológiai jellemzőit, = tudja jellemezni tulajdonságait, elmagyarázni előállítási módját, ötvözőanyagainak hatását, ötvözeteinek csoportosítását, felhasználási területeiket: - az alumíniumnak, - a magnéziumnak, - a réznek, - az ónnak, - az ólomnak,

10 - a cinknek. - Tudja jellemezni az iparban használt = egyéb fémeket (Ni, W, Co, Cd, Bi, Mo), = nemesfémeket (Au, Ag, Pt) és jellemző felhasználási területüket. - Ismerje a szakmában előforduló anyagok vizsgálati módjait. Ezen belül: = alkalmazás szintjén ismerje - a szikrapróbákat, - a töréspróbákat, - a felületi érdesség vizsgálatokat, - a hajlítási próbákat, - a zömítő próbákat, = tudja jellemezni - a szilárdsági vizsgálatokat, - a keménységi anyagvizsgálatokat, - a roncsolásmentes anyagvizsgálatokat, - a kémiai vizsgálatokat, - a metallográfiai vizsgálatokat, - a technológiai vizsgálatokat. - Tudja definiálni a korrózió fogalmát, csoportosítását. - Tudja jellemezni az alábbi különböző felületvédelmi eljárásokat: = fémes bevonatok, = nemfémes bevonatok. - Ismerje a siklócsapágyak fő szerkezeti kialakításait, a használatos persely- és bélésanyagokat. - Tudja csoportosítani a fémipari kötési módokat. - Ismerje és tudja jellemezni a kötési módok lényegét, alkalmazási területét: = oldható kötés - csavarkötések, - ék- és reteszkötések, = nem oldható kötések - szegecskötések, - forrasztás, - ragasztás, - hegesztés (gáz- és ívhegesztés). - Tudja csoportosítani a fémalakítási eljárásokat. - Tudja jellemezni az egyszerű kézi forgácsolás műveleteit. - Ismerje a forgácsolás alapfogalmait: = kézi és gépi forgácsolás, = forgácsólószerszámok csoportosítása, = különböző forgácsoló szerszámok előnyeit, = fűrészelés, = reszelés, = fúrás, süllyesztés, = dörzsárazás, = köszörülés. - Tudja jellemezni a fő mechanikai technológiákat, az azokhoz tartozó tevékenységeket: = az öntést: - öntési alapfogalmakat (minta, mag, forma), - öntvényszerkesztés technológiai alapjait, - jól önthető fémes anyagokat, - formázóanyag összetételét (formahomok, kötő-, töltő-, bevonóanyagok), - formák fajtáit, - formázó eljárásokat, - nyomásos öntéseket (pörgető-, fröccs-, prés-, vákuumöntés), - folyamatos öntést és jelentőségét; = a képlékenyalakításokat: - képlékenység kritériumát, hideg és melegalakítás jellemzőit, hatását a kristályszerkezetre,

11 - szabadon alakító kovácsolás lényegét, szerszámait, műveleteit, - hengerlés lényegét, gépeit, szerszámait, - sajtolás lényegét, szerszámait, - süllyesztékes kovácsolás lényegét, gépeit, szerszámait, - húzás, folyatás lényegét, szerszámait, - hidegalakítás alapműveleteit, hidegalakító szerszámokat (vágás, hajlítás, mélyhúzás, hidegfolyatás); = a forgácsolást: - alapfogalmait (szerszámok alapfogalmait), - forgácsoló mozgásokat, - szerszámgépeket, - forgácsképződés mechanikáját, forgácsfajtákat, - forgácsolómunkát és forgácsolóerőt, - forgácsolási módokat: esztergálás, marás, fúrás, gyalulás, köszörülés; = a hőkezeléseket: - teljeskeresztmetszetűt: keménységfokozó eljárásokat, egyneműsítő eljárásokat, szilárdságfokozó eljárásokat. - felületi hőkezeléseket (kérgesítés): összetételt változtató módszereket, összetételt nem változtató módszereket, egyéb termokémiai kezeléseket. - Tudja jellemezni a porkohászatot. - Tudja jellemezni a hegesztőeljárásokat = technológiai alapelveket: - hőhatással és nyomással létrehozható kötéseket, - hőhatással (ömlesztőhegesztés) létrehozható kötéseket: gázhegesztés, ívhegesztés, = fémanyagok hegesztőségét. - Ismerje a varratok fajtáit és jelöléseit. - Tudja jellemezni a forrasztást, ragasztást mint fémipari technológiát. - Tudja kezelni a szakmában leginkább alkalmazott mérő- (mérőléc, mérővonalzó, kovácsmérce, tolómérő) és ellenőrzőeszközöket (körzők, sablonok, derékszög). - Ismerje az előrajzolás célját, eszközeit és annak szakszerű használatát. - Ismerje a kézikalapácsot, szakszerű megfogását és a helyes kalapácsütés módját. - Tudja végrehajtani az alábbi egyszerű kézi és gépi forgácsoló műveleteket: = fűrészelés, = reszelés (egyszerű síkok, idomok kialakítása), = szerszámélezés, = fúrás, süllyesztés, = dörzsárazás. - Ismerje a menetkészítés műveleti sorrendjét. - Ismerje a hidegszegecselési módokat, tudja meghatározni a legcélszerűbb szegecselési sorrendet, selejtokokat, ezek megelőzését. - Tudja a tűz gyújtását és kezelését. - Tudja a kovácstűzbe való hevítést (egyedi darabok helyi és teljes hevítését). - Tudja megállapítani szemrevételezéssel a kovácsolási hőfokot. - Tudja elvégezni a tűz munka közbeni fiatalítását. - Ismerje a kovácsolás közben használatos kovácsjelzéseket. - Ismerje és tudja alkalmazni a különféle ütési módokat (vezetést, ráverést). - Tudja végrehajtani a kovács alapműveleteket, tudja kiválasztani a szükséges sorszámokat, mérő- és ellenőrzőeszközöket, azokat használni és karbantartani = nyújtás, szélesítés, simítás, = zömítés, = vágás, beszabás, áttörés, nyakalás, = hajlítás, csavarás, = lyukasztás, hasítás, = kovácstűzi hegesztés. - Tudja végrehajtani az összetett kovácsolási műveletet (idomkovácsolás), ismerje a munkafolyamatok helyes megtervezését, gyorsítását. - Tudja önállóan kiválasztani a kovácsoláshoz szükséges szerszámokat.

12 - Tudja az egyszerű lakatos és kovács kéziszerszámokat sorozatban kovácsolni (edzés, megeresztés). - Ismerje a kovácskemencék típusait. - Tudja az anyag berakását, kiszedését, a kovácsolási hőmérséklet szemmel, illetve pirométerrel való megállapítását. - Ismerje a gépi kovácsolás szerszámait, eszközeit, a gépi kovácsolás alapműveleteit, azok helyes végrehajtását. = átkovácsolás, = zömítés, hasítás, = vágás, beszabás, nyakalás. - Tudja megállapítani a helyes nyersanyag-méretet. - Tudja kiszámolni az átkovácsolási mértéket. - Tudja az összműveleteket végrehajtani, a szükséges műveleti sorrendiséget helyesen megállapítani. - Ismerje a sajtolás gépi berendezéseit, szerszámait. = mechanikus sajtolók, = hidraulikus sajtolók. - Tudja a szerszámokat fel- és lefogni, sajtológépet kezelni, a szerszámokat hűteni és kenni, a sajtolást és a sorjázást végrehajtani. - Ismerje a süllyesztékes kovácsolási módokat. - Tudja a munkadarabokat előkovácsolni, majd süllyesztékbe kovácsolni. - Ismerje a süllyesztékes szerszámok fel- és lefogását, kezelését és megóvásuk szabályait - Tudja a süllyesztékes kovácsolással készült darabokat lesorjázni, készre simítani. - Tudja definiálni a következő alapfogalmakat: = képlékenység, = ridegség, = szilárdság, = keménység, = szívósság, = kohézió. - Ismerje a kovácsolás és hőkezelés lényegét, műveleteit, alkalmazási lehetőségeit. - Tudja elemezni, hogy az anyag szerkezetében kovácsoláskor és hőkezeléskor milyen változások mennek végbe. - Tudja elemezni a technológiai folyamat lényegét, az alkatrészgyártás általános menetét. - Tudja felsorolni a megmunkálási sorrend megválasztásának szempontjait és ezeket a gyakorlatban alkalmazni. - Tudja jellemezni a legfontosabb kéziszerszámokat. - Ismerje a hevítés hatását, a kovácsolás kezdő és befejező hőfokértékeit. - Tudja elemezni a kovácsolás általános szabályait. - Tudja elemezni a kézikovácsolás alapműveleteit, az alakváltozás törvényszerűségeit. - Tudja meghatározni az alapműveletek végzéséhez szükséges anyagmennyiséget. - Tudja elemezni a helytelenül végzett műveletek hibalehetőségeit, ismerje azok kijavításának módját. - Ismerje a selejtmentes gyártás feltételeit. - Ismerje az idomkovácsolás rendeltetését, az alapműveletek helyes összekapcsolását, sűrítését, a műveleti sorrend megállapítását. - Tudja jellemezni a kovácsüzem hevítőberendezéseit, azok tüzelőanyagait, a gazdaságos hevítési feltételeit folyamatát, a kemence építőanyagait. - Ismerje a gépi kovácsolás alkalmazását, a gépek csoportosítását és működési elvüket. - Tudja jellemezni a kalapács alapzatok fajtáit, azok rendeltetését. - Tudja elemezni a gépi kovácsolás kiinduló alap- és nyersanyagait. - Tudja elemezni a kovács alapműveletek törvényszerűségeit. - Tudja jellemezni a sajtolás lényegét, alkalmazási területeit, elvét, gépi berendezéseit, sajtolószerszámok típusait, azok felfogásának módját, a sajtolás folyamatát. - Tudja elemezni a kalapácsok és sajtók munkája közti különbségeket, az alakváltozások fajtáit, alkalmazásának előnyeit, hátrányait. - Tudja kiválasztani a gazdaságosabb gyártási módot. - Tudja elemezni a süllyesztékes kovácsolás elvét, a szerszámok anyagának minőségét, a szerszámok kiképzésének szabályait, a süllyesztékes kovácsolás eljárásait, technológiai folyamatát, az előforduló hibák felmérését és kijavítását. - Ismerje a kovácsdarabok felülettisztítását, a minőség és alakhűség szempontjából. - Tudja jellemezni a tisztító berendezéseket és a tisztítás folyamatát.

13 - Ismerje az emelő- és szállítóberendezések alkalmazásának módját, a darabok helyes megfogását, tartását, szállítását kovácsolás közben. - Tudja jellemezni a szakmában használatos acélfajtákat, azok összetevőit, az összetevők hatását a kovácsolhatóságra, a technológiai folyamat helyes végrehajtásának elvét. - Ismerje a színesfémek és ötvözeteinek felhasználását, tulajdonságait, hevítési hőfokértékeit, a kovácsolás és sajtolás szabályait, folyamatát, a szerszámok ellenőrzésének és kenésének módját. - Tudjon készíteni művelettervet. - Ismerje a gyártott darabok méreteinek, alakhűségének és minőségének ellenőrzési módszereit. - Tudja jellemezni a programvezerlésű kovácsológépeket. - Tudja megfogalmazni a munkavédelem, környezetvédelem, környezetszennyezés, tűz elleni védekezés, munkabaleset, egészséges munkakörnyezet fogalmát. - Ismerje a munkabaleset bejelentésével kapcsolatos feladatokat. - Ismerje foglalkozási ártalmak és hatások elleni védekezés gyakorlati alkalmazását. - Ismerje és alkalmazza az egyéni védőeszközöket, a munkahelyre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat. - Működjön közre a munkafolyamat során fellépő, illetve keletkező káros környezeti hatások csökkentésében, illetve megszüntetésében. - Tudja alkalmazni a szakma területén alkalmazott szerszámok, gépek, berendezések, segédeszközök kezelésével kapcsolatos előírásokat. - Ismerje a minőséggel kapcsolatos alapfogalmakat. - Ismerje a kovácsolt termékek kikészítésének, csomagolásának, raktározásának és szállításának szerepét a minőség megóvásában.

18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet

18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet BÁNYÁSZAT TÜZELÕBERENDEZÉSEK, NYOMÁSTARTÓ EDÉNYEK ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA (ELEKTROTECHNIKA, ELEKTRONIKA, TÁVKÖZLÉSTECHNIKA) ÉPÍTÕANYAGIPAR ÉPÍTÕIPAR ÉPÍTÉSZET (ÉPÍTÉSZET, ÉPÍTÕIPAR, ÉPÍTÕANYAG-IPAR,

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V Szóbeli vizsgatantárgyak Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 Szakmai ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. a. Jellemeze az alábbi

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mechatronikai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 523 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak

Szóbeli vizsgatantárgyak Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek, 2. Anyag- és gyártásismeret, 3. Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek. 2 Szakmai ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. a. Ismertesse

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V

Szóbeli vizsgatantárgyak. Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V Szóbeli vizsgatantárgyak Szakmai ismeretek Anyag- és gyártásismeret Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 Szakmai ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. a. Ismertesse a hőkezelés

Részletesebben

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)!

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)! 2 1. a) Ismertesse a csavarkötéseket és a csavarbiztosításokat (kötő- és mozgatócsavarok, csavaranyák, méretek, kiválasztás táblázatból, különféle csavarbiztosítások, jelölések)! b) Határozza meg a forgácsolás

Részletesebben

Minimumkérdések 9. évfolyam

Minimumkérdések 9. évfolyam AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 521 06 Hegesztő szakképesítés Minimumkérdések 9. évfolyam Munkahelyi egészség és biztonság 1. Milyen tűzveszélyességi osztályok vannak?

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák.

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák. A tételekhez segédeszköz nem használható. A feladatsor

Részletesebben

SZAKMAI ISMERETEK. 1. Csoportosítsa az anyagokat! Definiálja az anyag alapvető fizikai, kémiai, mechanikai és technológiai tulajdonságait!

SZAKMAI ISMERETEK. 1. Csoportosítsa az anyagokat! Definiálja az anyag alapvető fizikai, kémiai, mechanikai és technológiai tulajdonságait! SZAKMAI ISMERETEK Anyagismeret 1. Csoportosítsa az anyagokat! Definiálja az anyag alapvető fizikai, kémiai, mechanikai és technológiai tulajdonságait! 2. Ismertesse a szilárdsági vizsgálatok fajtáit, a

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa György út 95.

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa György út 95. GÉPÉSZET ISMERETEK TANTÁRGY ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. A Bevezető A Gépészeti ismeretek, mint szakmai tantárgy az érettségi vizsgán, a kötelező vizsgatárgyak körét bővíti.

Részletesebben

CNC-forgácsoló tanfolyam

CNC-forgácsoló tanfolyam CNC-forgácsoló tanfolyam I. Óra felosztási terv Azonosító Megnevezése Elmélet 0110-06 0225-06 0227-06 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános anyagvizsgálatok

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges,

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges,

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autóelektronikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév gépész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 521 08 Évfolyam: 1/9. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autószerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 521 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Épület- és szerkezetlakatos szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Autógyártó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

3. a). Ismertesse a köszörűs szakmában használatos mérőeszközöket, ellenőrző

3. a). Ismertesse a köszörűs szakmában használatos mérőeszközöket, ellenőrző 2 1. a). Értelmezze az igénybevételek fogalmát, fajtáit és jellemzőit! b). Ismertesse az ipari anyagok szerkezetét és tulajdonságait! c). Mi a környezetvédelem feladata? Miért kell foglalkozni a környezetvédelemmel?

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások - - Az összefüggő szakmai gyakorlatról hiányozni nem lehet. Rendkívüli, nem tervezhető esemény esetén az igazgatóhelyettest kell értesíteni. - A tanulók

Részletesebben

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit!

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a kézi ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

Melegalakítás labor Melegalakítás labor. fajlagosan nagyobb szép felület,

Melegalakítás labor Melegalakítás labor. fajlagosan nagyobb szép felület, Melegalakítás labor 1. Az alakítási technológiák felosztása fémfizikai alapokon Hidegalakítás: Pl.: lemezalakítási technológiák (mélyhúzás, hajlítás ), redukálás, húzás, előre- v. hátrafolyatás, zömítés

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

Tanfolyami tájékoztató

Tanfolyami tájékoztató MIOK Szeged Szakgimnázium és Szakközépiskola Tanfolyami tájékoztató ÉPÜLET-ÉS SZERKEZETLAKATOS OKJ 34 582 03 Képzés megnevezése: Épület-és szerkezetlakatos Képzés OKJ száma: OKJ 34 582 03 Jelentkezés feltételei:

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

Az 18. sorszámú Épület- és szerkezetlakatos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

Az 18. sorszámú Épület- és szerkezetlakatos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Az 18. sorszámú Épület- és szerkezetlakatos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 582 03 1.2.

Részletesebben

Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból

Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból 1. A munkaeszközök, illetve gépek biztonságával foglalkozó fontosabb jogszabályok és szabványok. A nemzeti szabvány és a honosított

Részletesebben

HELYI TANTERV. Technológiai alapismeretek

HELYI TANTERV. Technológiai alapismeretek HELYI TANTERV Technológiai alapismeretek Bevezetés Alapozza meg, segítse elő a későbbi tanulmányok speciális ismereteinek elsajátítását, segítse a tanulók rendszerszemléletének mielőbbi kialakulását, a

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program Biztonságos munkavégzés alapjai tantárgyból Munka és tűzvédelem Munkavédelmi alapfogalmak ismerete, baleset fogalma, balesetek bejelentése, kivizsgálása,elsősegélynyújtás szabályai,tűzvédelmi feladatok,szabályok

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a IX. GÉPÉSZET ÁGAZAT kötelezően választható tantárgyaihoz a 11-on (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: 0220-0 Gépészeti kötési feladatok /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6364-11 Géplakatos műveletek Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 6364-11/2 Gépszerkezettani, gépüzemeltetési

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Foglalkozási napló. Ötvös, fémműves 14. évfolyam

Foglalkozási napló. Ötvös, fémműves 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Ötvös, fémműves 14. évfolyam (OKJ száma: 54 211 06) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

KOVÁCSOLÁS TECHNOLÓGIÁJA

KOVÁCSOLÁS TECHNOLÓGIÁJA KOVÁCSOLÁS TECHNOLÓGIÁJA ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS HŐKEZELŐ ÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR FÉMTANI, KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: 0220-0 Gépészeti kötési feladatok /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. TANSZÉK Szakirányú gyakorlat I. tantárgy 2010/2011. tanév, I. félév GM1B. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 2 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékében szereplő adatai

KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékében szereplő adatai KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékében szereplő adatai 1.1. Szakképesítés azonosító száma: 32 2 7429 02 2 5 07 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Anyag- és gyártásismeret 3. Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Anyag- és gyártásismeret 3. Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek /V Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Anyag- és gyártásismeret 3. Gazdasági, munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 Szakmai ismeretek tantárgy szóbeli vizsgatételei 1. a. Ismertesse

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépgyártástechnológiai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés. Informatikai, munkaszervezési és tervezési, technológiai alaptevékenységek végzése 1 rész 090011 090011/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 20105.14 20106.18 Internetről szakmai dokumentumok

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium _/_/031617. Gépgyártástechnológiai technikus szakképesítés. Vizsga.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium _/_/031617. Gépgyártástechnológiai technikus szakképesítés. Vizsga. 1 011006 011006/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 20105.17 20106.27 20106.28 20106.29 VIZSGAREND A vizsgaszervező által készített azon dokumentum, mely alkalmas a szakmai vizsga, a szakmai

Részletesebben

A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 521 06 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Szóbeli tétel

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Szóbeli tétel . NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Szóbeli tétel 2011. 1. Ismertesse a gépészeti kötéseket, a kötések megválasztásának és létesítésének Információtartalom vázlata Kötések feladat, csoportosítása (oldható,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK I. RÉSZ: ÁTTEKINTÉS ÉS ALAPANYAGGYÁRTÁS...

TARTALOMJEGYZÉK I. RÉSZ: ÁTTEKINTÉS ÉS ALAPANYAGGYÁRTÁS... I. RÉSZ: ÁTTEKINTÉS ÉS ALAPANYAGGYÁRTÁS... 17 1. BEVEZETÉS... 18 1.1. Alapfogalmak... 18 1.2. A technológia jellemz i... 19 2. A GYÁRTÁSI ELJÁRÁSOK ÁTTEKINTÉSE... 22 2.1. Felosztás... 22 2.2. Primer alakadó

Részletesebben

KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI FOLYAMATTAN

KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI FOLYAMATTAN KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI FOLYAMATTAN KOHÓMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET Miskolc, 2008. 1. TANTÁRGYLEÍRÁS A tantárgy/kurzus

Részletesebben

Fűrészipari szerszámélező Gépi forgácsoló

Fűrészipari szerszámélező Gépi forgácsoló 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Hajózási technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 41 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

1. J{rműfényező (OKJ 34 525 03) I. H{rom évfolyamos oktat{s közismereti képzéssel

1. J{rműfényező (OKJ 34 525 03) I. H{rom évfolyamos oktat{s közismereti képzéssel 1. J{rműfényező (OKJ 34 525 03) I. H{rom évfolyamos oktat{s közismereti képzéssel részletezése nélkül, 10482-12 J{rműfényező feladatai Tant{rgyak/Témakörök A felület-előkészítés, fényezés Kittelés előtti

Részletesebben

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

A (32/2011. (VIII. 25.) NGM 15/2008. (VIII. 13.) SZMM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyártósori gépbeállító 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Gyártósori gépbeállító 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyártósori gépbeállító 10. évfolyam (OKJ száma: 34 521 05) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 3.) Ismertesse a melegen hengerelt, hegeszthető, finomszemcsés szerkezeti acélokat az MSZ EN alapján!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 3.) Ismertesse a melegen hengerelt, hegeszthető, finomszemcsés szerkezeti acélokat az MSZ EN alapján! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse a széntartalom hatását az acél mechanikai tulajdonságaira (szilárdság, nyúlás, keménység), valamint a legfontosabb fémek (ötvözetlen és CrNi acél, Al, Cu) fizikai tulajdonságait

Részletesebben

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam: TANMENET Tanév: 2014/2015 Szakképesítés megnevezése: Gépi forgácsoló Szakképesítés száma: 34 521 03 Követelménymodul: Marós feladatok Követelménymodul száma: 10176-12 Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

Részletesebben

10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése

10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése 10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése 10.1 Tengelyek művelettervezése Megmunkálásukat számos tényező befolyásolja: a) A tengely alakja Sima tengelyek Lépcsős tengelyek - Egyirányú - Kétirányú,

Részletesebben

A 91. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 91. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 91. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 521 06 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autógyártó 11. évfolyam (OKJ száma: 34 521 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás

11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás 11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás 2017-2018. 1. Mi a fizikai tulajdonság? Mi a kémiai tulajdonság? 2. Mi a mechanikai tulajdonság? Mi a technológiai

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Összefüggő gyakorlat követelménye Műanyagfeldolgozó technikus Vegyipar (8.) szakmacsoport Vegyipar (XIV.) ágazati besorolás

Összefüggő gyakorlat követelménye Műanyagfeldolgozó technikus Vegyipar (8.) szakmacsoport Vegyipar (XIV.) ágazati besorolás Összefüggő gyakorlat követelménye Műanyagfeldolgozó technikus 54 521 06 Vegyipar (8.) szakmacsoport Vegyipar (XIV.) ágazati besorolás A szakmai program a 30/2016 (VIII 31) NGM rendelet és módosításai alapján

Részletesebben

31 521 24 1000 00 00 Szerkezetlakatos Szerkezetlakatos

31 521 24 1000 00 00 Szerkezetlakatos Szerkezetlakatos z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gépjármű-építési, szerelési logisztikus 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Gépjármű-építési, szerelési logisztikus 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépjármű-építési, szerelési logisztikus 10. évfolyam (OKJ száma: 34 841 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma:

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 80. sorszámú Gépgyártástechnológiai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 521 03

Részletesebben

MŰSZAKI ALAPISMERETEK 10.EV osztály Szabvány fogalma, rajztechnikai szabványok, előírások, méretarány, rajzlapok mérete.

MŰSZAKI ALAPISMERETEK 10.EV osztály Szabvány fogalma, rajztechnikai szabványok, előírások, méretarány, rajzlapok mérete. Szabvány fogalma, rajztechnikai szabványok, előírások, méretarány, rajzlapok mérete. Rajzkészítés alapszabályai, felszerelések, szabadkézi és szerkesztett rajzok. Síkmértani szerkesztések, a műszaki életben

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai A forgácsolás alapjai Dr. Igaz Jenő: Forgácsoló megmunkálás II/1 1-43. oldal és 73-98. oldal FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA, HELYENKÉNT

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Elıgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek Jellegzetes

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre CNC gépkezelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 521 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLAT. I. Öt évfolyamos oktatás közismereti képzéssel 10. évfolyamot követően 140 óra 11. évfolyamot követően 140 óra

ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLAT. I. Öt évfolyamos oktatás közismereti képzéssel 10. évfolyamot követően 140 óra 11. évfolyamot követően 140 óra ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLAT I. Öt évfolyamos oktatás közismereti képzéssel 10. évfolyamot követően 140 óra 11. évfolyamot követően 140 óra Az összefüggő nyári gyakorlat egészére vonatkozik a meghatározott

Részletesebben

Autógyártó Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő Háztartási gépgyártó Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő

Autógyártó Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő Háztartási gépgyártó Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/010. (IV..) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Foglalkozási napló. Járműkarosszéria készítő, szerelő 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Járműkarosszéria készítő, szerelő 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Járműkarosszéria készítő, szerelő 10. évfolyam (OKJ száma: 34 525 05) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló

Részletesebben

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium 031242 HELYI TANTERV AZ ELŐREHOZOTT, 3 ÉVES SZAKKÉPZÉSHEZ Gépészet..SZAKMACSOPORT Gépi forgácsoló..szakma OKJ SZÁMA: 31 521 09 1000 00 00 ÉRVÉNYES: 2012.

Részletesebben

Extrudálás alapjai. 1. Műanyagipar helyzete. 2. Műanyag termékgyártás. 3. Alapanyag. 4. A feldolgozást befolyásoló anyagjellemzők. 5.

Extrudálás alapjai. 1. Műanyagipar helyzete. 2. Műanyag termékgyártás. 3. Alapanyag. 4. A feldolgozást befolyásoló anyagjellemzők. 5. Extrudálás alapjai 1. Műanyagipar helyzete 1.1. Múltja 1.2. Jelen 1.3. Várható tendenciák 2. Műanyag termékgyártás 2.1. Termékkel szembeni elvárások 2.2. Alapanyag kiválasztás 2.3. Termékgyártásra való

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium // OKJ: Elektronikai technikus szakképesítés.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium // OKJ: Elektronikai technikus szakképesítés. 1 rész 090006 090006/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 2014.05.13 2014.06.11 2014.06.12 Internetről szakmai dokumentumok letöltése, belőle prezentáció készítése VIZSGAREND A vizsgaszervező

Részletesebben

A DUNAÚJVÁROSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BÁNKI DONÁT GIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZAKMAI KÉPZÉSÉNEK PROGRAMJA ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLATOK

A DUNAÚJVÁROSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BÁNKI DONÁT GIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZAKMAI KÉPZÉSÉNEK PROGRAMJA ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLATOK A DUNAÚJVÁROSI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BÁNKI DONÁT GIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZAKMAI KÉPZÉSÉNEK PROGRAMJA ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLATOK GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a IX.

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben