A pénzügyi globalizáció alkonya: tanmese a pénzügyi válságról és gazdaságunk általános eladósodásáról. Dr. habil. Gál Zoltán galz@rkk.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A pénzügyi globalizáció alkonya: tanmese a pénzügyi válságról és gazdaságunk általános eladósodásáról. Dr. habil. Gál Zoltán galz@rkk."

Átírás

1 A pénzügyi globalizáció alkonya: tanmese a pénzügyi válságról és gazdaságunk általános eladósodásáról Dr. habil. Gál Zoltán galz@rkk.hu

2 A globalizáció A globalizáció fogalom megszületése : prof. Ted Levitt (Harvard Business School) A piacok globalizációja c. tanulmányában (1983) Társadalmi & gazdasági folyamat: az emberiség egyre jobban egységesedő fejlődéstörténete Kulcselem a gazdaság integráló hatása (multinacionális vállalatok pénzügyi intézmények, tőkeexport,) Határok nélküli, uniformizált világ? vs. Gazdasági és területi egyenlőtlenségek Világgazdasági globalizáció: a gazdasági folyamatok időbeli, térbeli kiterjedése és elmélyülése

3 A pénzügyi globalizáció A pénzügyi globalizáció a pénzügyi piacok térbeli, valamint mélységbeli kiterjedése, a piacok és intézményeik, nemzetközi pénzügyi szervezetek határokon átnyúló térbeli integrációja. 1. Határokon átnyúló tőkeáramlás felfutása, a tőkemozgások liberalizálása 2. A nemzeti piacok (feltörekvő piacok is) integrálódása a nemzetközi pénzügyi rendszerbe. A lokális és globális szereplők közötti kapcsolatok felerősödése (pl. államok/állampolgárok és nemzetközi befektetési bankok/nyugdíjalapok) 3. Nemzeti piacok egymástól való függése felerősödik: pénzügyi válságok fertőzésének és begyűrűzésnek felerősödése DE: A pénzügyi globalizáció sem visszafordíthatatlan folyamat (ciklusos)

4 Pénzügyi luftballon: A világ pénzügyi eszközeinek (vagyon) nagysága (Trillió USD) 2007-ben több, mint háromszorosa a világ GDP-nek Részvénytőke Vállalati adósságpapírok Állampapírok Bankbetét Forrás:Gál (2010)

5 A globális pénzügyi eszközállomány földrajzi megoszlása és a pénzügyi piacok mélysége, 2003, 2007 Forrás:Gál (2010) Global Financial Assets distribution, 2003,

6 NYSE Részvénypiacok Határidő (futures) piacok Devizapiacok Részvénypiacok Kötvénypiacok Devizapiacok* GDP/nap A nemzetközi pénzügyek a leginkább globalizált gazdasági szektor Egyes pénzügyi szegmensek napi forgalma (milliárd USD) milliárd USD Forrás:Gál (2010)

7 Devizapiaci forgalom/világkereskedelm Növekvő szakadék a napi devizapiaci forgalom és a világkereskedelmi forgalom között :1 83: : :1 10: Forrás:Gál (2010)

8 Mi a válság? Az USA statisztikai hivatala szerint az, ha a GDP két egymást követő negyedévben csökken Depresszió, ha a csökkenés összesen meghaladja a 10%-ot A gazdasági válságok története A gazdaság egyenes vonalú fejlődése illúzió: válságciklusok : 32 ciklus között 16 olyan év van, amikor csökkent az USA GDP-je Magyarországon 1918 és 2011 között 7 államcsőd/vagy adósságátütemezés volt (ez 34 évet emésztett fel az adott időszakból ) Görögországban 1829 és 2011 között 5 államcsőd/vagy adósságátütemezés volt (ez az állapot teljes időszak felét érintette )

9 Mi jellemzi a válságokat? Filozófiai síkon: nemcsak az emberek, hanem maga a kapitalista rendszer is tehetetlenné vált a piac sokkhatásaival szemben. Hasonlat: olyan varázsló, aki elveszti a kontrollt azon erők felett, melyeket felszabadított a varázslat által. A vagyonok torzulásokkal járó gyors átcsoportosítása a többségi társadalom felől a szűkebb vagyonos kisebbség irányába! (bizalomvesztés, információhiány, befektetői pánik)

10 A mai válság egyszerű magyarázatai Az alábbi okok egyikével magyaráznak: a kapitalizmus mohósága de az emberi mohóság örök, olyan, mint a gravitáció: mindig velünk van... a neoliberális gazdaságpolitika komoly dereguláció 1982-ben és 1999-ben volt, ez már korábban is hatott volna pénzügyi intézmények magatartása önmagában kevés, sem hitelt, sem befektetést nem lehet senkire rákényszeríteni...

11 A valóságban a helyzet összetettebb A válságnak nem egy oka van, a kialakulásához egyéni és (háztartás, vállalkozó) intézményi (állam, pénzügyi intézmények) döntések és magatartások is kellettek..

12 Az intézményi döntések háttere Az 1990-es évektől: Megnő a kockázati hajlam Rohamos pénzügyi innováció, Rohamos lemaradó pénzügyi állami innováció, szabályozás lemaradó állami szabályozás A befektetési piacon eltűnnek vagy háttérbe szorulnak a tulajdonosok, a menedzserek bónuszéhsége/mohósága mozgatja a gazdaságot

13 Intézményi hatások: politikai tényezők A jelszó az USA-ban (Clintontól kezdve Bushig): Tisztességes otthont teremteni minden amerikai számára... Ez jó a gazdaságnak is, mert az építőipar és számos további iparág teljesítménye nő a tovagyűrűző hatások növekedést váltanak ki De nem mindenki hitelképes!!! Mit lehet tenni a cél érdekében?

14 A válság intézményi háttere Politikai célok» A kis jövedelmű családok lakáshoz juttatása, ehhez állami jellegű hitelgarancia Újfajta hitelezési technikák Pénzügyi innovációk: értékpapírosítás, hitelkockázat-biztosítás (kockázatmenedzselésre és kamatcsökkentésre, nulla önrész ) A vezetők jutalmazása (opciók paper profit) és rövid távú szemlélet Hitelminőség-javítás, a hitelminősítők kudarca (információáramlása kudarca) Tőkebőség a nagy kereskedelmi aktívumot felhalmozó országokban óriási dollártartalékok alacsony kamattal lehet a világpiacon pénzhez jutni (olcsó hitel, alacsony adók)

15 Milyenek az USA-beli jelzálogadósok? Ezredfordulótól amerikai ingatlanpiac szárnyalása, mindenki hitelezni akar. Résztvevők: bankok, ill. kevésbé tőkeerős jelzálogházak, olykor a fedezet értékénél is több hitelt adnak kockázatkezelés és hitelbírálat nélkül. Még személyesen megjelenni sem kellett elég volt az internet. Elsőrendűek hitelek (a hitelek kb. 80%-a):jó hitelminősítés és hiteltörténet ;dokumentált jövedelem; megfelelő önrész és fedezet Subprime hitel (a hitelek kb. 14%-a): a nem jó kockázati jellemzőkkel rendelkező ügyfelek számára folyósított hitelek. Először az ezt folyósító cégek dőltek be! alacsony hitelminősítés vagy rossz hiteltörténet; bizonytalan jövedelmi kilátások; alacsony vagy hiányzó önrész, nem megfelelő fedezet 2006-ban már az összes új hitel 40%-a nem elsőrendű!!! Ezek a magasabb kockázat miatt magasabb (vagy változó) kamatra kaphatnának csak hitelt, a cél nem lenne elérhető Újracsomagolás: Összegyűjtik, újraminősítik és szétválogatják: átcsomagolt jelzálogpapírok: a subprime hiteleket belekeveték a jó minősítésűek közé és AAA+++ minősítésűként eladták!

16 Honnan jönnek a befektetők? USA: a háztartási megtakarítás nagyon alacsony, a válság előtt praktikusan nulla volt! Több ország hatalmas dollárkészleteket halmozott fel, amit az USA-ban fektet be Pl.: Kínának 2100 milliárd USDtartaléka van!!» Az USA-ban pénzbőséget okoz (napi 4 milliárd tőkeimport): megkönnyítik az eladósodott lakosságnak a további hitelfelvételt és fogyasztást a vállalati szektor is finanszírozhatja magát

17 Az amerikai ingatlanpiaci válság kitörése (suprprime válság) A lakás jó befektetés, mert alacsonyak a betéti kamatok a tőzsdei befektetés veszélyes, ( dotcom válság emléke) a lakásárak viszont 1999-től 2007-ig évente 7-9%-kal nőnek! az eladott lakások után kapott pénz kedvezően adózik Buborékpszichológia a biztos, jó befektetés; aki csak teheti, lakásba fektet (nyájszellem) a bankok a lakás értékénél nagyobb hitelt is adnak, mondván: az áremelkedés majd megteremti a fedezetet A lakáspiaci buborék kidurran... a túlkínálat miatt az árak esnek csökken a lakások fedezeti értéke a hitelösszegek meghaladják a lakásértéket: fedezeti probléma csökken a lakásépítés a rossz adósok nem tudnak fizetni a bankok által árult lakások lenyomják az árakat... amikor a bank igénybe veszi a fedezetet 200,00 180,00 160,00 140,00 120,00 100,00 80,00 60,00 40,00 20,00 0,00 Az USA-lakásárak alakulása 1999 =100% S&P/Case-Shiller U.S. National Home Price Index

18 A válság folyamata Lakáspiaci buborék Túlkínálat Lakásárak esnek Finanszírozás leáll Jelzálogcsőd Építőipar visszaesése, munkanélküliség Bank- és befektetőcégcsődök Befektetői tőkevesztés Pénzintézeti veszteségek Likviditási válság Beruházáscsökkenés Növekvő munkanélküliség A részvénypiac esése

19 Subprime loans geographical distribution 19

20 Általános hitel- és bankválság (credit crunch) I. Bankközi hitel piacok befagyása A bankok nem a megtakarítóktól, hanem a bankközi hitelpiacon szerzik be a forrásaikat ott rendszerint fedezetlen hiteleket nyújtanak de most nem lehet felmérni a kockázatokat, így nem tudnak árazni és hitelt adni... a befektetők az államkötvények felé menekülnek, a hozamok esnek a bankok igyekeznek begyűjteni a saját kihelyezéseiket (leánybankoktól) II. Gazdaság hitelezése leáll A vállalkozások hitelezése leáll A fogyasztói hitelek is beszűkülnek, leállnak III. A válság áttevődik a reálgazdaságra Lakás építőipar; Autó autóipar

21 Lehman Brothers mára történelem ( ) Lehman Brothers kidőlésével dominószerű összeomlás

22 A gazdasági válság földrajzi terjedése

23 közötti évtized második legjobb hozamot hozó befektetése a matrac alatt tartott pénz! Lsd. magyar magányugdíjpénzári reálhozamok!

24 Mentőakciók a világban megnövelték az államok eladósodását Pénzügyi mentőcsomagok a pénzügyi szférának (USA: 700 milliárd $!) állami támogatás (tőkejuttatás, hitel) a rossz eszközök megvásárlása Államosítás Kölcsönök a reálszférának Hiteladós-konszolidálás jelzálogadósok megsegítése Költségvetési kiadás növelése ahol lehet, deficitnövelés ahol van, tartalékok felélése Vállalkozások ösztönzése kamatlábcsökkentéssel Adócsökkentés, Vásárlásösztönzés Pl.: roncsprémium az autópiacon nyaráig az USA és az EU GDP-je 27%-át költötte pénzügyi rendszereik stabilitásának megőrzésére! USA adósságallománya milliárd USD (Magyar 80 milliárd $)

25 Az EUROzóna pénzügyi integrációjának korlátai és az adósságválság A világ legnagyobb monetáris uniója (a világ második pénzügyi piaca) Gazdasági, vagy politikai fundamentum?

26 Az Eurozóna integrációjának korlátai 1. EU pénzpiac nem egységes: több földrajzilag is elkülönülő pénzügyi piacból áll (Eurozóna, Nagy Britannia, Svájc, Norvégia) 2. A pénzügyi piac integrálsága elmarad az USA-tól Határokon átnyúló szolgáltatások és pénzügyi mechanizmusok Eurónak köszönhetően (de határokon átnyúló bankolás kisebb jelentőségű és a külföldi bankösszeolvadás is ritka; eltérő hitelkamatok, hozamok) 3. Monetáris vs. Fiskális politika, gazdaságpolitika Az egységes monetáris politika (eurórendszer) nem védi a gyengébb teljesítményű országokat és fejletlenebb régiókat Nincsen közös EU-s költségvetési politika Megosztott pénzügyi felügyeletek Erősödő területi különbségek (aszimmetrikus sokkok): a régióspecifikus sokkok kezelése nehéz a fiskális transzferek és egységes gazdaságpolitika hiányában

27 A válság az EU-ban Az EU-ban a válság kezdetben főleg reálgazdasági problémát generált, de azt inkább mint az USA-ban (GDP 2009: -4,2 vs. -2,7%) Bankcsődök később jelentkeztek (Írország),de az állam minden esetben mentőövet dobott a bajba jutott pénzintézeteknek (nincs európai Lehman ). Növekedési lemaradás az USA-tól, Kínától. Radikálisan romló makrohelyzet Recesszió (GDP növekedés/csökkenés) 2009: -4,3% (EU27) 2010: 1,8% (EU27) Elszálló költségvetési hiány (deficit) 2009: -6,8% (EU27) 2010: -7,2% (EU27) Növekvő államadósság (állomány a GDP%-ában) 2009: 74% (EU27) 2010: 82% (EU27)

28 A GDP arányos államadósságok és a fenntarthatatlan fogyasztás földrajzi koncentrációi, 2009/2010 Államok adósságválsága: 1. A pénzügyi válságok (állami bankmentés, gazdaságélénkítés, drágább hitelek) következménye. 2. Egy-másfél éves késéssel követik a pénzügyigazdasági válságokat.

29 Kettészakadó Eurozóna Centrum országok: Németország, Franciao., Hollandia, Ausztria, Finnország stb. Periféria országai: Portugália, Írország, Olaszország, Görögo., Spanyolo (PIIGS)

30 Államcsőd közeli helyzet az eurózóna perifériáján Alacsonyabb termelékenység/lassuló növekedés hitelhez korábban a németországihoz hasonlóan kedvező kondíciókkal jutottak. (erős bérkonvergencia is) Görögország Katasztrofális közpénzügyek Írország, Spanyolország Ingatlanbuborék, magánszektor adóssága elszáll Portugália Részben szerkezeti, részben buborék-válság Olaszország Második legnagyobb relatív adósság (102%/GDP) -finanszírozási probléma! De exportképes ágazatok és magas hazai megtakarítások.

31 A görög adósságállomány elszállt

32 Növekedési kilátások

33 Államadósság : a régi EU-ban rosszabb a helyzet

34 A pénzügyi szektor állami megsegítése (2009. februárig,, % of GDP) De ki segíti ki az államot? 34

35 Az euro-válság szakaszai

36 Hogyan vélekednek a euro válságról közgazdászok? Az euro nem fogja túlélni az első komolyabb európai válságot Professor Milton Friedman, Ha nem lenne közös valuta eurozóna országai még a mostaninál is nagyobb válságban lennének. Paul Volcker, former Federal Reserve Chairman

37 Kelet-Közép-Európa: válsággóc v. fertőzött? Alkalmazzátok a mi szabályainkat és mi megosztjuk veletek jólétünket és szabadságunkat - mondta az Európai Unió a kelet-európai régió államainak, akik buzgón elfogadták az "ajánlatot". A régió mohósága vezetett a jelenlegi problémák kialakulásához. Az uniós szabályok elfogadásával a nyugati bankok biztonságban érezték magukat a régió hitelezésekor, a térségbe beáramló eurómilliárdok pedig segítették a térség felzárkózását. Financial Times, 2009.febr. 19. Argentina on the Danube, The Economist 2009 February 20 Eastern crisis that could wreck the eurozone, Financial Times, 2009 February 13

38 A külföldi anyabankoktól való függőség: a válság a fejlett országok felől a félperifériák irányába rendhagyóan terjed A válság a világ legfejlettebb gazdaságában indult és átterjedt a kevésbé fejlett feltörekvő piacokra. A külső finanszírozásra erősen ráutalt feltörekvő piacokon a pénzügyi globalizáció piacrendszerébe legerősebben integrálódó kelet-közép-európai országok kerültek bajba (valutaválság) Az anyabankok "hazatelepítik" a tőkét a kelet-európai leányoktól

39 További árfolyamgyengülés és hatásai 2009-re 1000 milliárd forinttal nagyobb a svájcifrank-alapú hitelállomány, mint 2008-ban (5700 MRD FT devizahitel) További hitelszűkülés külföldi bankok leányainál továbbra sincs devizahitel (alapkamat csökken) a stabilabb országok elszívják a forrásokat A reálgazdaság eróziója (GDP. 6,4%, 2009) az export és a belső piacok beszűkülnek Termelés, foglalkoztatás csökken a belső piacok jobban szűkülnek A háztartásoknak nyújtott devizahitelek 68,5%-a DEVIZA ingatlanhitelek 60%-a, fogyasztási hitelek 73%-a, A leértékelődés miatt: a hitelállomány NŐ,a betétállomány kisebb mértékben Nő az államadósság a külföldi adósságszolgálat átértékelődik, nő... nő az új források nem fizetési kockázati prémiuma

40 Külföldi finanszírozástól való függőség Likviditási válság megszűnt 2009 után, de külső finanszírozás és magas költségkorlátos marad Bankok külföldi forrásai (az összes forrás %-ában, June 2009) Slovakia 3.5% Külső források leépítése, mérlegalakalmazkods (1) Czech Rep. Turkey 8.5% 10.5% Volumes (l.s.) % on total liab. (r.s.) 25% 20% Russia Serbia Poland 16.0% 17.4% 18.7% % 10% Croatia Bulgaria Ukraine 21.5% 23.8% 26.8% 100 5% Romania 27.2% F 0% Bosnia Slovenia 29.5% 30.3% (1) CEE-17 Source: UniCredit Group CEE Strategic Analysis In 2012-ben a külföldi bankok 18Mrd dollárt vontak ki Magyarországról A GDP 14,2%-a, (hasonló arány Spanyolországban) Hungary Kazakhstan Lithuania Estonia Latvia 31.0% 32.7% 44.6% 52.5% 53.9%

41 A magyar háztartások devizában történő eladósodása: 60% felett, nincs hatása az önálló monetáris politikának a devizaadósságra jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul jan. jul billion HUF billion HUF billion HUF billion HUF Foreign currency HUF Forrás: Király (2012) CHF EUR JPY

42 2000 Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 A magyar háztartások eladósodottsága a jövedelmük arányában (PDI) 80 per cent per cent Debt/PDI Forrás: Király (2012)

43 Írország Görögország Egyesült-Kir. Spanyolország Portugália Lettország Litvánia Románia Franciaország Lengyelország Szlovákia Belgium Csehország Szlovénia Olaszország Hollandia Magyarország Ausztria Németország Olaszország Görögország Belgium Magyarország Franciaország Portugália Németország Egyesült-Kir. Ausztria Írország Hollandia Spanyolország Lengyelország Lettország Szlovénia Szlovákia Csehország Litvánia Románia Magyarország költségvetési deficitje és államadóssága 16 % Budget deficit as % of GDP 140 % State debt as % of GDP (a Bizottság 2010 tavaszi előrejelzése) Átlagos

44 Fiskális stabilitás Kelet-Közép Európában? 44

45 De magas külföldi eladósodottság 45

46 Kelet-Közép-Európa függése

47 Válságmagyarázatok 2,3 milliárd kínai és indiai megjelenése a munkaerő piacon a fejlettebb gazdaságok lakosságának elhelyezkedési és bérlehetőségeit rontja az olcsó bérek által Technológiai változások (minőségi szak/képzettség szerepe megnő) A vágyak és a lehetőségek egyenlőtlensége a fogyasztás terén fenntarthatatlan eladósodáshoz vezet Az angolszász országokban a pénzügyi liberalizáció és a hiteboom ingatlan buborékhoz vezet (a háztartások adóssága megnő) Európában ez a közszolgáltatások esetében tovább mélyítette a szakadékot ingyenes oktatás, egészségügy, stb. mivel ezek (és a jóléti állam) fenntartása csak adókból nem volt lehetséges, így ez tovább növelte az államháztartási hiányt és az eladósodottságot mindkét esetben fenntarthatatlan módon A gyorsan növekvő, korábban alacsony jövedelemmel bíró országokban a jövedelem és jóléti egyenlőtlenségek nőnek

48 Válságmagyarázatok Munkahelyek bezárása Nyugaton gyakorlat a költségek megtakarítása végett. Önmagában nem jó taktika, hiszen amíg az egyik oldalon a munka kiadás (vállalat költségei), a másikon valakinek a bevétele (fogyasztást generál). A felfedezés nem új; Marx állítása szerint a globalizáció, az elszabaduló pénzügyi kapitalizmus és bevételeknek és a vagyonnak munkától való eltávolodása a kapitalizmus önpusztulásához vezethet. (VÁLSÁG: vagyonok gyors átcsoportosítása a többségtől egy szűk vagyonos kisebbség felé!) Ki finanszírozza a közszféra adósságát? (a megsegített pénzügyi intézmények?) Az ellenőrzés nélküli kapitalizmus a túltermeléshez, alulfogyasztáshoz, s pénzügyi válságokhoz vezethet, amit a pénzügyi hitelbuborékok, az eszközállomány árainak gyors

49 Válságmagyarázatok Már a felvilágosult tőkések is tisztában voltak azzal, hogy a forradalmak elkerülése érdekében javítani kell a munkakörülményeken, s a jóléti állam megteremtette ezeket a körülményeket es évek: töretlen növekedés az átlagjövedelmek terén, gazdasági egyenlőtlenségek ellaposodása. A jóléti állam eszközei: oktatás, egészségügy, szociális biztonság nyújtása. Mindennek létrejöttét a nagy gazdasági világválság gyorsította fel azáltal, hogy alapelvvé vált; az állam felel a makrogazdasági stabilitásért! Ennek feltétele széles középosztály kialakítása, fenntartása, a progresszív adózáson keresztül ezen közjavak fenntartása as évek Thatcher Reagan kormányzat (GB és USA): pénzügyi rendszer szigorú ellenőrzése komoly fiskális válsághoz vezettek. A laisses-faire angolszász modell nem vált be, de a deficitvezérelt jóléti államé sem. Az alternatív ázsiai megoldás sem járt sikerrel Kínában és Indiában tovább növekedtek az egyenlőtlenségek.

50 A válságban érintettek aránya

51 Occupy the Wall street & London

Ki menti meg a hajót? Az EU újraszabályozása. Martin József Péter Szeged, április 21.

Ki menti meg a hajót? Az EU újraszabályozása. Martin József Péter Szeged, április 21. Ki menti meg a hajót? Az EU újraszabályozása Martin József Péter Szeged, 2011. április 21. Témák Válság előtti helyzet AZ EU a válságban A válságra adott válasz: újraszabályozás Dilemmák Válság előtti

Részletesebben

A hazai bankszektor szerepe a magyar gazdaság növekedésében

A hazai bankszektor szerepe a magyar gazdaság növekedésében A hazai bankszektor szerepe a magyar gazdaság növekedésében Budapest, 219. április 5. Dr. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke 218-as csúcsév után a reálgazdaság lassulni fog, de a pénzügyi ciklus

Részletesebben

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban Magyarország éllovas az államadósság csökkentésében Magyarország az utóbbi két évben a jelenleg nemzetközileg is egyik leginkább figyelt mutató, az államadósság tekintetében jelentős eredményeket ért el.

Részletesebben

XXIII. TÉGLÁS NAPOK. 2008. november 7. Balatonfüred

XXIII. TÉGLÁS NAPOK. 2008. november 7. Balatonfüred XXIII. TÉGLÁS NAPOK 2008. november 7. Balatonfüred Tájékoztató az iparág helyzetéről Európa, illetve Magyarország Előadó: Kató Aladár Európában a lakáspiac az építés motorja 19 ország építési teljesítménye

Részletesebben

Recesszió Magyarországon

Recesszió Magyarországon Recesszió Magyarországon Makrogazdasági helyzet 04Q1 04Q2 04Q3 04Q4 05Q1 05Q2 05Q3 05Q4 06Q1 06Q2 06Q3 06Q4 07Q1 07Q2 07Q3 07Q4 08Q1 08Q2 08Q3 08Q4 09Q1 09Q2 09Q3 09Q4 A bruttó hazai termék (GDP) növekedése

Részletesebben

Lakossági pénzügyi megtakarítások EU vs.. Magyarország

Lakossági pénzügyi megtakarítások EU vs.. Magyarország 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Lakossági pénzügyi megtakarítások EU vs.. Magyarország 33,0% 13,0% 14,0% 8,0% 28,0% 12,0% 16,0% 10,0% 32,0% 34,0% 24,0% 9,0% 38,0% 27,0% 2,0% 15,0% 13,0% 15,0%

Részletesebben

Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés

Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés PSZÁF X. Jubileumi Pénztár-konferencia Siófok, 2007. 21. Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés Erdei Tamás elnök-vezérigazgató MKB Bank Zrt. A

Részletesebben

Válság Európában és Magyarországon

Válság Európában és Magyarországon Válság Európában és Magyarországon Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest, 2011. november 16. Világ: pénzügyi-gazdasági válság 2007 óta bankválságnak indult hatalmas gazdasági visszaesés

Részletesebben

Működőtőke-befektetések Adatok és tények

Működőtőke-befektetések Adatok és tények Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 1. Konjunktúrafórum 13. november. Működőtőke-befektetések Adatok és tények Működőtőke-befektetések állománya Magyarországon 1.1.31., származási ország szerint,

Részletesebben

A kilábalás ben megtorpan.

A kilábalás ben megtorpan. Válság Európában és Magyarországon g Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest, 2011. november 16. 2007 óta bankválságnak indult Világ: pénzügyi-gazdasági gazdasági válság hatalmas gazdasági

Részletesebben

A nemzetközi pénzügyi rendszer és a fenntarthatóság

A nemzetközi pénzügyi rendszer és a fenntarthatóság Blueprint for the Hungarian sustainability Kőszeg, 2017. január 20-21. A nemzetközi pénzügyi rendszer és a fenntarthatóság Prof. Dr. Gál Zoltán PhD tanszékvezető egyetemi tanár, Kaposvári Egyetem, Regionális

Részletesebben

ADÓVERSENY AZ EURÓPAI UNIÓ ORSZÁGAIBAN

ADÓVERSENY AZ EURÓPAI UNIÓ ORSZÁGAIBAN ADÓVERSENY AZ EURÓPAI UNIÓ ORSZÁGAIBAN Bozsik Sándor Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar pzbozsi@uni-miskolc.hu MIRŐL LESZ SZÓ? Jelenlegi helyzetkép Adóverseny lehetséges befolyásoló tényezői Az országklaszterek

Részletesebben

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Kiadások változása Az államháztartás kiadásainak változása (pénzforgalmi szemléletben milliárd Ft-ban) 8 500 8 700 9 500

Részletesebben

Az Otthonteremtési Program hatásai

Az Otthonteremtési Program hatásai Az Otthonteremtési Program hatásai NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA 2016. szeptember 16. Balogh László Pénzügypolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. Szeptember 16.

Részletesebben

Monetáris politika mozgástere az árstabilitás elérése után

Monetáris politika mozgástere az árstabilitás elérése után Monetáris politika mozgástere az árstabilitás elérése után Dr. Kocziszky György A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának külső tagja Költségvetési Tanács Magyar Közgazdasági Társaság 2014. július 17.

Részletesebben

Az EU gazdasági és politikai unió

Az EU gazdasági és politikai unió Brüsszel 1 Az EU gazdasági és politikai unió Egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad áramlását. Közös politikát

Részletesebben

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve X. Régiók a Kárpát-medencén innen és túl Nemzetközi tudományos konferencia Kaposvár, 2016. október 14. A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve Gazdaságtörténeti áttekintés a konvergencia szempontjából

Részletesebben

A globális, valamint az eurozóna válsága Hitek és tévhitek

A globális, valamint az eurozóna válsága Hitek és tévhitek A globális, valamint az eurozóna válsága Hitek és tévhitek Szapáry György Kecskemét 2016.09.16. Szapáry, 2016 1 Tévhit 1 és tény Tévhit: a válság költségvetési és szuverén adósság válság volt, vagyis a

Részletesebben

MONETÁRIS POLITIKAI DILEMMÁK

MONETÁRIS POLITIKAI DILEMMÁK MONETÁRIS POLITIKAI DILEMMÁK (ortodoxia vs. új monaterizmus) Kolozsvár 2013. 11. 22. Tartalomjegyzék 1. Gazdasági egyensúlytalanság okai? 2. Korlátlan pénzteremtés következményei? 3. Mi a megoldás? 1.

Részletesebben

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Túry Gábor MTA Világgazdasági kutatóintézet Válságról válságra A gazdasági világválság területi következményei

Részletesebben

A magyar építőipar számokban

A magyar építőipar számokban Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Landesfachverband der Bauunternehmer A magyar építőipar számokban 1. Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton

Részletesebben

Lóránt Károly: Az Európai Unió és Magyarország gazdasági helyzete Magyar Közgazdasági Társaság Fejlődésgazdasági Szakosztály

Lóránt Károly: Az Európai Unió és Magyarország gazdasági helyzete Magyar Közgazdasági Társaság Fejlődésgazdasági Szakosztály Lóránt Károly: Az Európai Unió és Magyarország gazdasági helyzete 213 Magyar Közgazdasági Társaság Fejlődésgazdasági Szakosztály 213.1.7 A GDP/fő hosszú távú alakulása (212. évi US$, 1 alapú log skála)

Részletesebben

Kicsák Gergely A Bundesbank módszertana szerint is jelentős a magyar költségvetés kamatmegtakarítása

Kicsák Gergely A Bundesbank módszertana szerint is jelentős a magyar költségvetés kamatmegtakarítása Kicsák Gergely A Bundesbank módszertana szerint is jelentős a magyar költségvetés kamatmegtakarítása Az MNB programok támogatásával bekövetkező jelentős hazai állampapírpiaci hozamcsökkenés, és a GDP-arányos

Részletesebben

A pénzügyi szektor átalakulása a Nyugat-Balkán országaiban

A pénzügyi szektor átalakulása a Nyugat-Balkán országaiban Centre for Regional Studies Hungarian MTA Regionális Academy Kutatások of Központja Sciences A pénzügyi szektor átalakulása a Nyugat-Balkán országaiban GÁL, Zoltán (PHD, Dr habil.) galz@rkk.hu Centre for

Részletesebben

Milyen új tanulságokkal szolgál a válság utáni időszak az euro bevezetése szempontjából?

Milyen új tanulságokkal szolgál a válság utáni időszak az euro bevezetése szempontjából? Milyen új tanulságokkal szolgál a válság utáni időszak az euro bevezetése szempontjából? Darvas Zsolt Az euro bejövetele a magyarokhoz Konferencia a GKI 25. születésnapja alkalmából Budapesti Kongresszusi

Részletesebben

FORDULATOK UTÁN / FORDULATOK ELŐTT

FORDULATOK UTÁN / FORDULATOK ELŐTT Matolcsy György Gazdasági Évnyitó 218 21-25 FORDULATOK UTÁN / FORDULATOK ELŐTT 12 FORDULAT A MAGYAR GAZDASÁG STABILIZÁLÁSÁRA 21-218 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216 217 MUNKAERŐPIACI

Részletesebben

Tények, lehetőségek és kockázatok a magyar agrárgazdaságban

Tények, lehetőségek és kockázatok a magyar agrárgazdaságban Tények, lehetőségek és kockázatok a magyar agrárgazdaságban Előadó: Kapronczai István Agrárakadémia Herman Ottó Konferencia Központ, 217. április 4. A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.

Részletesebben

A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei

A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei A Növekedési Hitelprogram tanulságai és lehetőségei Nagy Márton ügyvezető igazgató Vállalati finanszírozás 214 214. október 29. 1 Tartalom Az NHP eddigi eredményei Az NHP második szakasza folytatódik Az

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

Előadás a KPMG Biztosítási Konferenciáján 2012. Május 11. Urbán László

Előadás a KPMG Biztosítási Konferenciáján 2012. Május 11. Urbán László Előadás a KPMG Biztosítási Konferenciáján 2012. Május 11. Urbán László Túlzott eladósodottság külföld felé, vagyis elégtelen belföldi megtakarítás (kb. az utóbbi 30 évben) Közszféra is, magánszféra is

Részletesebben

Építési Piaci Prognó zis 2017.

Építési Piaci Prognó zis 2017. Építési Piaci Prognó zis 2017. Világgazdaság Nemsokára az eddigi egymilliárd helyett három milliárd ember fog fejlett országban élni. Az lenne a csoda, ha egy ilyen folyamat nem járna megrázkódtatásokkal.

Részletesebben

Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások. Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások. Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem) Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem) Kiindulási pontok I. Az eurózóna tagsági feltételeinek tekinthető maastrichti konvergencia-kritériumok

Részletesebben

Logisztika és versenyképesség Magyarországon

Logisztika és versenyképesség Magyarországon Közlekedésfejlesztés Magyarországon Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozata Logisztika és versenyképesség Magyarországon Chikán Attila Egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem Elnök, Magyar Logisztikai,

Részletesebben

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton 2012. évben volt ~1600 Mrd Ft értékkel. 2013-ban

Részletesebben

Az Európai Unió költségvetése. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem

Az Európai Unió költségvetése. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem Az Európai Unió költségvetése Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem Az EU és a nagyvilág lakosság Lakosság millió főben, (2009) 1339

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN SAJTÓKÖZLEMÉNY A kormány pénzügypolitikájának középpontjában a hitelesség visszaszerzése áll, és ezt a feladatot a kormány komolyan veszi hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter az Államadósság Kezelő

Részletesebben

Banai Ádám Vágó Nikolett: Hitelfelvételi döntéseink mozgatórugói

Banai Ádám Vágó Nikolett: Hitelfelvételi döntéseink mozgatórugói Banai Ádám Vágó Nikolett: Hitelfelvételi döntéseink mozgatórugói A válságot követően a hazai bankrendszer hitelállománya jelentősen csökkent. A reálgazdaságra gyakorolt erőteljesebb és közvetlenebb hatása

Részletesebben

Bűn és büntetés. Németh Dávid Vezető elemző. 2009 május 26.

Bűn és büntetés. Németh Dávid Vezető elemző. 2009 május 26. Bűn és büntetés Németh Dávid Vezető elemző 29 május 26. Irigység Konvergencia Egy főre eső GDP (EU15 átlagának %-ában, 28) GDP növekedés (év/év %) Bujaság Deviza hitelezés Háztartások hitelállománya (GDP

Részletesebben

A GAZDASÁGi ÉS TÁRSADALMI ÁTALAKULÁS PERSPEKTÍVÁI HAZÁNKBAN. Bod Péter Ákos

A GAZDASÁGi ÉS TÁRSADALMI ÁTALAKULÁS PERSPEKTÍVÁI HAZÁNKBAN. Bod Péter Ákos A GAZDASÁGi ÉS TÁRSADALMI ÁTALAKULÁS PERSPEKTÍVÁI HAZÁNKBAN xv. APÁCZAI NAPOK NYME Apáczai Csere János Kar 2011. Október 28 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár petera.bod@uni-corvinus.hu A zavarok a periférián

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

Helyzetkép a magyar gazdaságról

Helyzetkép a magyar gazdaságról Helyzetkép a magyar gazdaságról Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara XLIII. Küldöttgyűlése 213. április 3. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt. palocz@kopint-tarki.hu Az előadás témái Rövid visszatekintés,

Részletesebben

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap: Telefon: +3620/

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap:    Telefon: +3620/ Történelem adattár A JELENKOR 11. modul Elérhetőségek Honlap: www.tanszek.com Email: info@tanszek.com Telefon: +3620/409-5484 Tartalomjegyzék Fogalmak... 2 Európai integráció Globalizáció, globális világ...2

Részletesebben

PSZÁF II. Biztosítási Konferencia

PSZÁF II. Biztosítási Konferencia PSZÁF II. Biztosítási Konferencia Költségtranszparencia a bank szemszögéből dr. Patai Mihály, vezérigazgató UniCredit Bank Hungary Zrt. Siófok, 2007. május 17. Ki érdekelt a transzparens működésben? Ügyfél

Részletesebben

A magyar gazdaság és a pénzügyi stabilitás

A magyar gazdaság és a pénzügyi stabilitás A magyar gazdaság és a pénzügyi stabilitás Az államadósság és a bankrendszer finanszírozásának kihívásai Nagy Márton Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi stabilitás 212. Február 22. Az állam és pénzügyi szektor

Részletesebben

Verseny a lakossági bankpiacon

Verseny a lakossági bankpiacon Verseny a lakossági bankpiacon Dr. Kálmán Tamás, igazgató Magyar Nemzeti Bank A lakossági pénzügyi szolgáltatások egyes kérdéseiről, Budapest, 27. május 22-23. PSZÁF, MEH konferencia Novotel Budapest Centrum

Részletesebben

A magyar gazdaság, az államháztartás évi folyamatai

A magyar gazdaság, az államháztartás évi folyamatai A magyar gazdaság, az államháztartás 2017-2018. évi folyamatai Dr. Karsai Gábor vezérigazgató-helyettes GKI Gazdaságkutató Zrt. KT MKT Szakmai Konferencia Budapest, 2017. október 12. Három téma A magyar

Részletesebben

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4.

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. A két ország gazdasági kapcsolatainak alapjai A gazdasági kapcsolatok rendezettek: 1998-tól 2004-ig a CEFTA, azt követően az EU szabályozása hatályos, 2007 január

Részletesebben

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a www.nn.hu/hozamszamlalo oldalunkon.

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a www.nn.hu/hozamszamlalo oldalunkon. Kapcsolódó eszközalapok árfolyamai és visszatekintő hozamai Az alábbi táblázat tartalmazza a kapcsolódó eszközalapok - fejlécben megadott napon érvényes vételi nettó árfolyamait, valamint visszatekintő

Részletesebben

ÚT A FELLENDÜLÉSHEZ. 2014. szeptember VARGA MIHÁLY

ÚT A FELLENDÜLÉSHEZ. 2014. szeptember VARGA MIHÁLY ÚT A FELLENDÜLÉSHEZ 2014. szeptember VARGA MIHÁLY Tartalom Kockázatok és lehetőségek Gazdaságpolitikai teendők Irányvonalak a jövőre nézve Kockázatok és lehetőségek Csak némileg javul a nemzetközi

Részletesebben

A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI - STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI BIZTONSÁG -

A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI - STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI BIZTONSÁG - KOVÁCS ÁRPÁD MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI - STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI BIZTONSÁG - 2012. DECEMBER 13. AZ ELŐADÁS

Részletesebben

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a www.nn.hu/hozamszamlalo oldalunkon.

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a www.nn.hu/hozamszamlalo oldalunkon. Kapcsolódó eszközalapok árfolyamai és visszatekintő hozamai Az alábbi táblázat tartalmazza a kapcsolódó eszközalapok - fejlécben megadott napon érvényes vételi nettó árfolyamait, valamint visszatekintő

Részletesebben

AZ OROSZ BANKRENDSZER KILÁBALÁS A VÁLSÁGBÓL

AZ OROSZ BANKRENDSZER KILÁBALÁS A VÁLSÁGBÓL AZ OROSZ BANKRENDSZER KILÁBALÁS A VÁLSÁGBÓL Lengyel István BACEE 2011. február 24. BACEE 1 1. MAKROGAZDASÁGI HELYZET BACEE 2 Országminősítések S&P Minősítés Ország AA A + A A - Szlovénia Szlovákia Észtország

Részletesebben

Az MNB javaslatának összefoglalása

Az MNB javaslatának összefoglalása Szakmai háttéranyag A devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok növekedésére a Magyar Nemzeti Bank már évek óta számos alkalommal felhívta a figyelmet. A devizahitelezés negatív következményei már jelentősen

Részletesebben

Növekedés válságban. Halpern László MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet. Növekedés 2013, Pivátbankár.hu Budapest, 2013. szeptember 18.

Növekedés válságban. Halpern László MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet. Növekedés 2013, Pivátbankár.hu Budapest, 2013. szeptember 18. Növekedés válságban Halpern László MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet Növekedés 2013, Pivátbankár.hu Budapest, 2013. szeptember 18. Válságok Gazdaságpolitika Növekedés 2 Válságok Adósság bank valuta

Részletesebben

halálos iramban Németh Dávid vezető elemző

halálos iramban Németh Dávid vezető elemző halálos iramban Németh Dávid vezető elemző 2016.11.10. 1 innováció vezető innovátor követő innovátor mérsékelt innovátor lemaradó innovátor ki a gazdagabb? 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 versenyképesség alakulása

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

A lakáspiac jelene és jövője

A lakáspiac jelene és jövője A lakáspiac jelene és jövője Harmati László FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgató Fundamenta Lakásvásár Ingatlanszakmai Konferencia Budapest, 2011. szeptember 23. 2011.09.23 1 Tartalom Az FHB Lakásárindex

Részletesebben

Területi fejlettségi egyenlőtlenségek alakulása Európában. Fábián Zsófia KSH

Területi fejlettségi egyenlőtlenségek alakulása Európában. Fábián Zsófia KSH Területi fejlettségi egyenlőtlenségek alakulása Európában Fábián Zsófia KSH A vizsgálat célja Európa egyes térségei eltérő természeti, társadalmi és gazdasági adottságokkal rendelkeznek. Különböző történelmi

Részletesebben

Tőkepiaci körkép. -hazai és nemzetközi piacok, várható tendenciák -konszolidáció, liberalizáció - Pál Árpád. vezérigazgató Budapesti Értéktőzsde Zrt.

Tőkepiaci körkép. -hazai és nemzetközi piacok, várható tendenciák -konszolidáció, liberalizáció - Pál Árpád. vezérigazgató Budapesti Értéktőzsde Zrt. Tőkepiaci körkép -hazai és nemzetközi piacok, várható tendenciák -konszolidáció, liberalizáció - Pál Árpád vezérigazgató Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest, 2007. december 04. Az árfolyamok viselkedése

Részletesebben

KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.)

KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.) KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.) Dr. Sivák József tudományos főmunkatárs, c. egyetemi docens sivak.jozsef@pszfb.bgf.hu Az állam hatása a gazdasági folyamatokra. A hiány

Részletesebben

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország 57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország Az európai építési piac kilátásai 2004-2006 között Összefoglaló Készítette: Gáspár Anna, Build & Econ Stockholm, 2004. június 10-11. Gyógyulófélben

Részletesebben

A magyar gazdaság felülnézetből

A magyar gazdaság felülnézetből Orbán Gábor A magyar gazdaság felülnézetből Kötvény üzletág-vezető AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. Balatonalmádi, 212 szeptember 7. avagy Vezeklés 28-2?? Kényszerpályán a magyar gazdaság

Részletesebben

A bérlakásépítés lehetősége és jelentősége Magyarországon

A bérlakásépítés lehetősége és jelentősége Magyarországon A bérlakásépítés lehetősége és jelentősége Magyarországon Párdi Zsófia Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület 2016. november 23. Magántulajdon vagy bérlakás? Mindkettőre szükség van! Miért

Részletesebben

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható S A J TÓ KÖZ L E M É N Y L o n d o n, 2 0 1 6. m á j u s 1 2. Közép-kelet-európai stratégiai elemzés: Banki tevékenység a közép- és kelet-európai régióban a fenntartható növekedés és az innováció támogatása

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék: Detkiné Viola Erzsébet főiskolai docens 1. Digitális pénzügyek. Hagyományos

Részletesebben

Richter Csoport. 2014. 1-9. hó. 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6.

Richter Csoport. 2014. 1-9. hó. 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6. Richter Csoport 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6. Összefoglaló 2014. I-III. III. negyedév Konszolidált árbevétel: -2,8% ( ), +1,2% (Ft) jelentős forgalom visszaesés Oroszországban, Ukrajnában

Részletesebben

HITELEZÉSI FOLYAMATOK, AUGUSZTUS

HITELEZÉSI FOLYAMATOK, AUGUSZTUS Nagy Tamás Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság Sajtótájékoztató 218. augusztus 3. HITELEZÉSI FOLYAMATOK, 218. AUGUSZTUS 1 A KIADVÁNY FŐ ÜZENETEI A teljes vállalati hitelállomány 12 százalékkal, a kkv-hitelállomány

Részletesebben

Richter Csoport hó I. negyedévi jelentés május 7.

Richter Csoport hó I. negyedévi jelentés május 7. Richter Csoport 2014. I. negyedévi jelentés 2014. május 7. Összefoglaló 2014. I. negyedév Konszolidált árbevétel: -1,0% ( ), +3,1% (Ft) jelentős forgalom visszaesés Oroszországban és Ukrajnában valuta

Részletesebben

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Az emberi szenvedés kalkulusai Az utóbbi 15 évben lezajlott a kettős átmenet A társadalmi intézményrendszerekbe vetett bizalom csökken Nem vagyunk elégedettek

Részletesebben

Az Unió helye a globalizálódó gazdasági rendben

Az Unió helye a globalizálódó gazdasági rendben Az Unió helye a globalizálódó gazdasági rendben Az Eu létrejöttének oka: a széthúzó európai népek összefogása, és nem a világhatalmi pozíció elfoglalása, mégis időközben a globalizálódó világ versenyre

Részletesebben

Az Amerikai Egyesült Államok a világgazdaságban

Az Amerikai Egyesült Államok a világgazdaságban Az Amerikai Egyesült Államok a világgazdaságban USA sztereotípiák 2013 05 02 USA 2 Szerkezet 1. Néhány tény és adat 2. Fejlődés 3. Gazdaságpolitikák 2013 05 02 USA 3 Egyesült Államok néhány adat Világ

Részletesebben

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6 KKV-k jelene és jövője: a versenyképesség megőrzésének lehetőségei Dr. Parragh Bianka Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A KKV-szektor főbb jellemzői A mikro-, kis-

Részletesebben

NIKOLETTI ANTAL NEMZETKÖZI GAZDASÁGI KAPCSOLATOKÉRT ÉS FENNTARTHATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR NEMZETGAZDASÁGI MINISZTRÉIUM

NIKOLETTI ANTAL NEMZETKÖZI GAZDASÁGI KAPCSOLATOKÉRT ÉS FENNTARTHATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR NEMZETGAZDASÁGI MINISZTRÉIUM NIKOLETTI ANTAL NEMZETKÖZI GAZDASÁGI KAPCSOLATOKÉRT ÉS FENNTARTHATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR NEMZETGAZDASÁGI MINISZTRÉIUM a GDP százelékában a GDP százelékában százalék, % Százalék,

Részletesebben

Új típusú versenyképesség és az Európai Unió _ MNB statisztikák alapján

Új típusú versenyképesség és az Európai Unió _ MNB statisztikák alapján Új típusú versenyképesség és az Európai Unió _ MNB statisztikák alapján Prof. Dr. LENTNER CSABA egyetemi tanár, intézetvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem A felzárkózás és a versenyképesség evolúciója

Részletesebben

Polónyi István A felsőoktatási felvételi és a finanszírozás néhány tendenciája. Mi lesz veled, egyetem? november 3.

Polónyi István A felsőoktatási felvételi és a finanszírozás néhány tendenciája. Mi lesz veled, egyetem? november 3. Polónyi István A felsőoktatási felvételi és a finanszírozás néhány tendenciája Mi lesz veled, egyetem? 2015. november 3. A felvételi Összes jelentkező Jelentkezők évi alakulása az előző évhez v Összes

Részletesebben

Merre tart a gazdaság? Átalakuló ingatlanpiac, az ingatlanszektort leginkább érintő gazdasági kilátások

Merre tart a gazdaság? Átalakuló ingatlanpiac, az ingatlanszektort leginkább érintő gazdasági kilátások Merre tart a gazdaság? Átalakuló ingatlanpiac, az ingatlanszektort leginkább érintő gazdasági kilátások Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. NAPI GAZDASÁG INGATLANKONFERENCIA Budapest,

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 4. Élıállat és Hús 2009. 17. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé Világtendenciák A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé 80-as évek elejétől: túltermelési válság 25 % visszaesés (34% az EU-ban) Asztali bort adó szőlőterületek

Részletesebben

A magyar bakrendszer regionális vetületben. A magyar bankrendszer regionális vetületben

A magyar bakrendszer regionális vetületben. A magyar bankrendszer regionális vetületben A magyar bakrendszer regionális vetületben UNICREDIT GROUP A magyar bankrendszer regionális vetületben Előadás vázlat a Magyar Közgazdasági Társaság: Az államháztartási stabilitás és a versenyképesség

Részletesebben

A MAGYAR GAZDASÁG ELMÚLT ÉVTIZEDE A monetáris politika szerepe

A MAGYAR GAZDASÁG ELMÚLT ÉVTIZEDE A monetáris politika szerepe A MAGYAR GAZDASÁG ELMÚLT ÉVTIZEDE A monetáris politika szerepe Dr. Surányi György egyetemi tanár régió igazgató, KKE-régió 2013. szeptember. 19. MAGYAR GAZDASÁG 2001-2013: AMIT A SZÁMOK MUTATNAK Három

Részletesebben

Az előadás tartalma. 1. Világgazdasági kilátások. 2. Magyarország Gazdasági kilátások. 3. Devizapiaci várakozások. Sebességvesztés

Az előadás tartalma. 1. Világgazdasági kilátások. 2. Magyarország Gazdasági kilátások. 3. Devizapiaci várakozások. Sebességvesztés Az előadás tartalma 1. Világgazdasági kilátások Sebességvesztés 2. Magyarország Gazdasági kilátások Csökkenő bizonytalanság felszálló köd 3. Devizapiaci várakozások EUR/HUF, EUR/CHF, EUR/USD Európai gazdasági

Részletesebben

A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében Költségvetési politika gazdasági növekedés KT-MKT szeminárium, július 16.

A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében Költségvetési politika gazdasági növekedés KT-MKT szeminárium, július 16. A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében Költségvetési politika gazdasági növekedés KT-MKT szeminárium, 2013. július 16. Kopint-Tárki Zrt. www.kopint-tarki.hu Tartalom A német gazdaság

Részletesebben

Dr. Vágyi Ferenc Róbert PhD.

Dr. Vágyi Ferenc Róbert PhD. Válság a pénzügyekben - Pénzügyek a válságban Szakmai Konferencia Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Dr. Vágyi Ferenc Róbert PhD. A pénzügyi válságok jellemzıi és kezelésük Lámfalussy

Részletesebben

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015 A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015 Sajtóközlemény Készítette: Kopint-Tárki Budapest, 2014 www.kopint-tarki.hu A Világgazdasági Fórum (WEF) globális versenyképességi indexe

Részletesebben

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a oldalunkon.

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a   oldalunkon. Kapcsolódó eszközalapok árfolyamai és visszatekintő hozamai Az alábbi táblázat tartalmazza a kapcsolódó eszközalapok - fejlécben megadott napon érvényes vételi nettó árfolyamait, valamint visszatekintő

Részletesebben

Richter Csoport hó I. félévi jelentés július 31.

Richter Csoport hó I. félévi jelentés július 31. Richter Csoport 2014. I. félévi jelentés 2014. július 31. Összefoglaló 2014. I. félév Konszolidált árbevétel: -5,3% ( ), -1,7% (Ft) jelentős forgalom visszaesés Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban

Részletesebben

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A LEGFRISSEBB GAZDASÁGI STATISZTIKÁK FÉNYÉBEN (2014. II. félév) MIRŐL LESZ SZÓ? Konjunktúra (GDP, beruházások, fogyasztás) Aktivitás, munkanélküliség Gazdasági egyensúly

Részletesebben

KILÁBALÁS -NÖVEKEDÉS. 2013. szeptember VARGA MIHÁLY

KILÁBALÁS -NÖVEKEDÉS. 2013. szeptember VARGA MIHÁLY KILÁBALÁS -NÖVEKEDÉS 2013. szeptember VARGA MIHÁLY Tartalom Kiindulóhelyzet Makrogazdasági eredmények A gazdaságpolitika mélyebb folyamatai Kiindulóhelyzet A bajba jutott országok kockázati megítélése

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 3.

Vezetői összefoglaló október 3. 2017. október 3. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 10,0 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a oldalunkon.

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a   oldalunkon. Kapcsolódó eszközalapok árfolyamai és visszatekintő hozamai Az alábbi táblázat tartalmazza a kapcsolódó eszközalapok - fejlécben megadott napon érvényes vételi nettó árfolyamait, valamint visszatekintő

Részletesebben

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a www.nn.hu/hozamszamlalo oldalunkon.

Az eszközalap árfolyamokat és hozamokat folyamatosan nyomon követheti a www.nn.hu/hozamszamlalo oldalunkon. Kapcsolódó eszközalapok árfolyamai és visszatekintő hozamai Az alábbi táblázat tartalmazza a kapcsolódó eszközalapok - fejlécben megadott napon érvényes vételi nettó árfolyamait, valamint visszatekintő

Részletesebben

Gerlaki Bence Sisak Balázs: Megtakarításokban már a régió élmezőnyéhez tartozunk

Gerlaki Bence Sisak Balázs: Megtakarításokban már a régió élmezőnyéhez tartozunk Gerlaki Bence Sisak Balázs: Megtakarításokban már a régió élmezőnyéhez tartozunk A magyar gazdaság növekedési modellje az elmúlt években finanszírozási szempontból alapvetően megváltozott: a korábbi, külső

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2017. október 12. Célkitűzések

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 4.

Vezetői összefoglaló december 4. 2017. december 4. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, míg a svájci frankkal szemben erősödött. A BUX 9,2 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

Navigátor 2011.szeptember

Navigátor 2011.szeptember Navigátor 2011.szeptember Válság-óra Deviza strukturális kudarc Fogyasztó Itt tartunk most Állam Vállalat 65 pont 60 pont 55 pont 50 pont 45 pont 40 pont 35 pont 30 pont 25 pont Erősödtek a növekedési

Részletesebben

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. Megerősítem, hogy vállalkozásom ipari vagy kereskedelmi jellegű

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

Az államadósság alakulása és főbb jellemzői 2008-ban

Az államadósság alakulása és főbb jellemzői 2008-ban Fő kérdések: Adósságkezelés a hitelpiaci válság időszakában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes 1. Az államadósság alakulása és főbb jellemzői 28- ban, 2. A forint államkötvény-piac

Részletesebben