Gyártási minőségbiztosítás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyártási minőségbiztosítás"

Átírás

1 Gyártási minőségbiztosítás Felkészülést segítő kérdések 1. A minőség fogalma, leíró jellemzői, jelentősége, minőséget befolyásoló tényezők. A vevői igények Kano féle értelmezése, teljes igénykielégítési folyamat. 2. A minőség összetevői, azok értelmezése. 3. A minőségirányítás, a minőségpolitika, a minőségbiztosítás és a minőségszabályozás definíciói. A minőségszabályozás 4 lépése (Deming PDCA ciklus). 4. A minőségbiztosítás értelmezésének és megvalósításának fejlődése, jelentős képviselői. 5. A minőségtervezés feladata és módszerei. 6. A QFD módszer célja, alapfilozófiája, végrehajtásának lépései, alkalmazásának előnyei, hátrányai. 7. A minőségház struktúrája, almátrixok tartalma. 8. A QFD alkalmazásának 4 fázisú modellje. 9. A gyártási hibák kiküszöbölésének szerepe a minőségbiztosításban, a hibák feltárásának folyamata, módszerei. 10. Poka-Yoke (hibabiztos) elv alkalmazása, típusai, előnyei, példák. 11. A tervbírálat (design review) módszer megvalósítása, formái. 12. A hibafa analízis (FTA) módszer célja, megvalósítása, feladatai. 13. A hibafa struktúrája, létrehozása, értelmezése, kiértékelése. 14. Ok és hatáselemzés (Ishikawa) módszer, célja, megvalósítása. 15. Pareto elv, Pareto diagram, megvalósítás lépései, alkalmazása a minőségbiztosításban. 16. FMEA módszer célja, alkalmazási területei, fajtái, a módszer helye, szerepe a termelési folyamatban. 17. Az FMEA folyamata, lépései, végrehajtása FMEA team-ek. 18. FMEA munkalap felépítése, alkalmazott mérőszámok, rizikó elemzés jellemzői, értelmezésük, beavatkozási, javítási stratégiák. 19. A statisztikai folyamatszabályozás célja, modellje, elvi alapja, eredménye, statisztikai szabályozottság, viselkedési típusok. 20. A szabályozókártyák felépítése, típusai, jellegzetes jellemzők értelmezése. 21. Ismertesse az Átlag-Terjedelem kártya mintáján egy mérhető mennyiségekre vonatkozó szabályozókártya megtervezésének feladatait, összefüggéseit! 22. Ismertesse a p-kártya példáján a minősítéses jellemzők szabályozókártyájának készítésére vonatkozó eljárást. 23. A szabályozókártyák grafikus kiértékelésének lehetősége, grafikus eredmények és a folyamat kapcsolata. 24. A folyamatképesség definíciója, információtartalma, azt befolyásoló hatások. 25. A kapacitásindexek számítása, értelmezése, felelősségek meghatározása. 26. A folyamatminőség potenciál jellemzőinek számítása és kiértékelése.

2 27. A gépkapacitás vizsgálat értelmezése, az egyenes vonal módszer és alkalmazása. 28. Mit tud a minőségügyi rendszerekről, és hogyan kell bevezetni őket egy vállalatnál? 29. Milyen minőségügyi rendszer dokumentációt ismer, és azoknak mik a főbb tartalmi elemei? 30. Mit jelent a TQM rövidítés, milyen fő alapelvei vannak? 31. Mik a TQM filozófia elvei, és ezeket milyen főbb eszközökkel valósíthatják meg? 32. Határozza meg, és sorolja fel az ISO9000, és a TQM minőségügyi rendszerek közötti különbségeket! 33. Mi a minőségbiztosítás fogalmán; vázolja fel a minőségmenedzsment folyamat történeti fejlődését! 34. Az ISO9000-es rendszereken kívül milyen más minőségmenedzsment rendszereket ismer? (Felsorolás, felhasználási területek megnevezése) 35. Mik az ISO9000 szabványrendszer fontosabb jellemzői? 36. Miben más az ISO szabványrendszer az ISO9000 szabványrendszerhez képest? Sorolja fel az eltéréseket, és ismertesse az ISO szabványrendszer 4 fő alappillérét! 37. Mit értünk QS9000 szabványrendszer alatt? Ismertesse a szabványrendszer elemeit, követelményeit, eltéréseit az ISO9000 szabványrendszerhez képest! 38. Mit értünk ISO14000 szabványrendszer alatt? Ez miben tér el az ISO9000 től, és milyen előnyökkel jár a bevezetése? 39. Mit értünk a minőségbiztosítási rendszer érvényre juttatása alatt? 40. Mit jelent a minőségügyi audit kifejezés? Sorolja fel és ismertesse a minőségügyi auditok fajtáit! 41. A tanúsító szervezetek milyen minőségügyi rendszerauditokat végezhetnek el? (Felsorolás) Vázolja fel és részletezze az auditálás folyamatának lépéseit, történéseit! 42. A kísérlettervezés célja, folyamata, alkalmazása 43. A kísérlettervezés modellje (black-box modell), faktorok és szintek kiválasztása 44. A kísérlettervezés feladattípusai 45. Egyfaktoros kísérlettervezés 46. Boksz-Wilson módszer és teljes faktoriális kísérlettervezés 47. Kétszintű kísérletek, 2 k típusú tervezés (nemlinearitások elemzése, középpont hozzáadása, kölcsönhatások, hatásdiagram) példamegoldás! 48. Részleges faktoriális kísérlettervezés (kísérletszám csökkentése, átfedések) példamegoldás! 49. Taguchi módszere és veszteségfüggvény értelmezése 50. A metrológia fogalma, tárgya, területei, a tudományos metrológia szakterületei egyegy vizsgálati példával 51. Az etalon fogalma, típusai, típusainak értelmezése, anyagminták 52. A visszavezethetőség fogalma, gyakorlati megvalósulása (a tolómérő példáján), visszavezethetőségi lánc 53. Kalibrálás fogalma, végrehajtása, dokumentumai 54. Mérési bizonytalanság fogalma, A és B típusú kiértékelése 55. A minősítés fogalma, alapesetei és ezek értelmezése 56. Centrális határeloszlás tétele és ennek következménye a bizonytalanság számításában

3 57. Mérési egyenlet és a standard valamint a kiterjesztett bizonytalanság meghatározásának lépései, összefüggései

4 Gyártási minőségbiztosítás 1. A minőség fogalma, leíró jellemzői, jelentősége, minőséget befolyásoló tényezők. A vevői igények Kano féle értelmezése, teljes igénykielégítési folyamat. A minőség fogalma I. Hagyományos A gyármány szabványnak illetve műszaki követelményeknek való megfelelése. II. Korszerű Legyen a vevő elégedett. III. Szabványos " A termék és a szolgáltatás mindazon értékesítési, tervezési, gyártási és karbantartási jellemzőinek teljes összessége, amely által a termék és a szolgáltatás a használat során kielégíti a vevő elvárásait." Leíró jellemzők Kvantitatív: teljesítmény, hatásfok, pontosság, megbízhatóság, üzemkészség, üzembiztonság, élettartam, energiafogyasztás, tömeg, térfogat, fajlagos mutatók, moduláris felépítés, kiépítettség, zaj- és rezgésmentesség, környezetkímélés, klímaállóság, software-ellátottság, HW-SW-kompatibilitás, automatizáltsági szint, szolgáltatások (kimenetek), külföldi szabványoknak megfelelés, felhasznált anyagok minősége, referenciahelyek száma, stb. Kvalitatív: korszerűségi szint, korszerűség tartama, rugalmas alkalmazhatóság, sokoldalúság, integrálhatóság, a kezelés egyszerűsége, a kiszolgálás komfortja, karbantartási igény, javíthatóság a szerelés minősége, alkatrész és szervízellátottság, értékesítési kultúra, iskolázás, kiképzés, továbbképzés, patronálás, esztétikai tartalom (anyagok választéka, térbeli forma, felületek minősége, színek harmóniája, betűk és számok típusa, jelek és szimbólumok alakja, fény- és hanghatások, stb.) Jelentősége A minőség jelentősége az utóbbi időben jelentősen megnövekedett, értelmezése kiterjedt. A minőséget károsan befolyásoló tényezők a termék, a szolgáltatás keletkezésének minden pillanatát végigkísérik, ezért a minőség biztosítására irányuló tevékenységnek is hasonlóképpen kell működnie. Minőséget befolyásoló tényezők 9M 1. markets (piacok) 2. money (pénz) 3. management (vezetés) 4. men (emberek) 5. motivation (ösztönzés) 6. materials (anyagok) 7. machines and mechanization (gépek és gépesítés) 8. modern information methods (modern információs módszerek) 9. mounting product requirements (növekvő követelmények a termékekkel szemben)

5 Kano féle értelmezés Teljes igénykielégítés folyamata

6 2. A minőség összetevői, azok értelmezése Adott időpontbeli minőség a./ előnyös összetevő: Hasznos: fogyasztói hasznosság: funkciók kielégítésére való alkalmasság termelői hasznosság: gazdaságosság, sikeresség Élvezeti: esztétikai élvezet, jó munkahelyi légkör b./ hátrányos összetevő: Káros: zaj, por, környezeti károk, gyógyszerek mellékhatásai Veszélyes: Megbízhatósági elmélet Olyan terméket akarok venni, amelyik hibátlanul működik nap mint nap, bármikor ha bekapcsolom. Annak a valószínűsége, hogy egy rendszer adott feladatot (funkciót), adott üzemviteli feltételek mellett (működés, fenntartás, tárolás, fejlesztés), adott időtartamon belül hiba nélkül működik. A termék megbízhatóságának jellemzői: hibamentesség (adott időszakra) javíthatóság (javítás, karbantarthatóság rövid idő alatt) tartósság (előírt karbantartás mellett) tárolhatóság (működőképessége megmaradjon) Biztonság: a minőség elfogadható kockázata Ha egy rendszer, folyamat rendellenes működése a termelő illetve fogyasztó rendszerre vagy annak környezetére veszélyt jelent veszélyes a rendszer, folyamat. Veszélyes rendszerek, folyamatok kárt, katasztrófát (veszteség) okozhatnak. Kockázat: annak a valószínűsége, hogy a kár bekövetkezik. (várható veszély) Védelmi rendszer kiépítése: A kockázat elfogadható szintjének biztosítása. (A veszélyt csökkenteni, a biztonságot növelni.) Ha bekövetkezik a kár: kárelhárítás (kár megszüntetése, következményeinek felszámolása) kártérítés (felelősség megállapítása)

7 Megfelelőség Egy termék, egy folyamat, egy tevékenység megfelelősége: meghatározzuk a megfigyelhető, mérhető tulajdonságokat, ezen tulajdonságok értékére követelményrendszert írunk elő és megvizsgáljuk (mérjük), hogy a termék, a folyamat vagy a tevékenység megfelel-e a követelményeknek. Megfelelőség követelményrendszere: Vizsgálandó tulajdonságok megállapítása Vizsgálandó tulajdonságok mérésére szolgáló vizsgálati módszerek A tulajdonságok mért értékére vonatkozó követelmények A minőség és a megfelelőség ugyanannak az objektumnak a kétféle szempontú jellemzése. minőség: - szubjektív, közvetlenül nem, vagy csak nehezen mérhető - alapvetően értékszemléletű, bizonyos funkciók alapján értelmezhető megfelelőség: - a követelményrendszer alapján mérhető, egyértelműen értelmezhető - alapvetően naturális szemléletű, leíró tulajdonságok alapján értelmezhető. Minőség az elsődleges, lényeges, a megfelelőség a minőség leírásának másodlagos eszköze. Cél: a megfelelőségből következzen a minőség. 3. A minőségirányítás, a minőségpolitika, a minőségbiztosítás és a minőségszabályozás definíciói. A minőségszabályozás 4 lépése (Deming PDCA ciklus). Minőségirányítás: vezetési tevékenység, a minőségpolitika meghatározása megvalósítása Minőségpolitika: a minőségre vonatkozó, vezetőség által kitűzött cél, irányvonal Minőségbiztosítás: valamennyi tervezett és rendszeres intézkedés annak érdekében, hogy a termék, szolgáltatás az adott minőségi követelményeket kielégítse. Minőségszabályozás: a minőségi követelmények teljesitése érdekében alkalmazott operatív eljárások, tevékenységek. A Deming PDCA ciklus 4 lépésben történik: 1. Minőségi szintek kitűzése (Plan) irányítási funkció /költség / teljesitőképesség / biztonság / 2. Megfelelőség megítélése (Do & Check) ellenőrzési funkció 3. Beavatkozás (Act) ellenőrzési, szabályozási funkció 4. Tökéletesítés (Cycle) szabályozási, irányitási funkció

8 4. A minőségbiztosítás értelmezésének és megvalósításának fejlődése, jelentős képviselői. (Itt a minőségirányítást nyomatja kb végig, beleteszem ami a biztosításos, de szerintem jó, ha a minőségirányítás összefoglalása itt meglesz) Minőség megvalósításának fejlődése: MinőségellenőrzésMinőségszabályozásMinőségbiztosításMinőségirányításTQM Integrált irányítási rendszerek A minőségirányítás fejlődése: A minőségirányítás területén az utóbbi 20 évben lezajlott változás 3 fő pontban lehet összefoglalni: Minőségszabályozás bevezetése minél több területen. Statisztikai módszerek, eszközök széleskörű alkalmazása. A minőségirányítás növekvő automatizálása, számítógéppel segített mérő és értékelési technikák alkalmazása. A jövőkép: Kézben tartott gyártás, ahol egyáltalán nem keletkezik selejt. Philip B. Crosby elmélete a Nullhiba-elmélet (Zero Defects Concept): célja a hibátlan, selejttől, utólagos megmunkálástól mentes gyártás. Armand V. Feigenbaum (amerikai) nevéhez fűződik 1961-ben a TQC (Total Quality Control) koncepciója. A TQC: - Az egész vállalatot átfogó minőségstratégia, amely a vevők igényeit helyezi a központba, és kimondja, hogy a vállalat minden dolgozója felelős a minőségért. Kaoru Ishikawa (japán): Deming, Feigenbaum, Juran és saját tapasztalatai alapján megfogalmazza: CWQC (Company-Wide Quality Control) filozófiáját. Josef M. Juran (amerikai) elve: Olyan irányítás központú vállalati filozófia, amely 3 fokozatban valósítja meg a szisztemetikus, állandó javítás folyamatát (Juran-trilógia): minőségtervezés minőségszabályozás minőségjavítás Walter Maring (német): a minőség soha nem öncélú dolog, hanem egy adott termék gazdasági sikerességét meghatározó tényező. Genichi Taguchi (japán): minőségi veszteségi függvény megalkotója. Megállapítja, hogy az előírt (névleges, Target) értéktől való eltérés minden esetben veszteséget jelent, (még ha a tűréshatáron belül van is). A minőségbiztosítás feladatkörei: A vevő kívánságainak összegyűjtése, értékelése Optimális és a minőségnek megfelelő gyártás előkészítése Közbenső minőségvizsgálat Utófelügyelet, gyenge pontok feltárása, javítása

9 5. A minőségtervezés feladata és módszerei. Minőségtervezés: a minőségbiztosítás részfeladata, nem más, mint a minőségi jellemzők kiválasztása, osztályozása, súlyozása. A minőségtervezés módszerei: Minőségbiztosítási programterv készítése: Átfogó programterv valamennyi minőségbiztosítási intézkedés tervezésére és határidőzítésre, főleg a fejlesztésben, a konstrukcióban és a gyártás előkészítésben. De tartalmazhat a cégre vonatkozóan: küldetéstervet, jövőképet, stratégiai és minőségi célok megállapításokat, QFD: Minőségi tevékenység módszeres rendszerbe iktatása. 6. A QFD módszer célja, alapfilozófiája, végrehajtásának lépései, alkalmazásának előnyei, hátrányai. Quality Function Deployment - QFD (Módszeres Minőségi Tevékenység Rendszerbe állítása) A QFD-filozófia alapelve: a vevő elvárásainak és kívánságainak a gyártmány keletkezésének minden fázisában nagyobb fontosságot kell tulajdonítani, mint a tervezőmérnökök megvalósításra vonatkozó elképzeléseinek, azaz a termékfejlesztés valamennyi tevékenységét a vevő szemszögéből kell értelmezni. Quality - team Valamennyi érintett tevékenység szakértője képviselteti magát benne

10 A QFD tevékenység végrehajtása Amikor a tulajdonos, a vevővel találkozó és a feladatokat (gyártás, szolgáltatás) végrehajtó személy ugyanaz, nem probléma a fogyasztói igények figyelembevétele. Egy összetett struktúrájú vállalat esetén viszont kell valamilyen módszertan a vásárlói igények ( voice of client ) figyelembevételére. Ez a Minőségház módszere Előnyei: szisztematikus felépítés és általános használhatóság a minőségtervezésben érdekelt valamennyi vállalati szférában; a termék tulajdonságai "jó fedésben vannak" a vevő követelményeivel; a vállalati erőforrások a vevő által igényelt jellemzőkre koncentrálódnak. Hátrányai a szakemberek team-jében elengedhetetlen az idő- és költségigényes megbeszélés, vita; a "minőség-ház"-ban ábrázolás már viszonylag egyszerű terméknél is bonyolulttá válhat. 7. A minőségház struktúrája, almátrixok tartalma A minőségház egy összetett mátrix, amely 7 össze-kapcsolódó almátrixból áll, és a fogyasztói igények technikai paraméterekre történő lefordításában nyújt segítséget. A minőség-ház felépítésének lépései Felhasználó véleményének megszerzése Versenyképesség vizsgálata Műszaki fejlesztés véleménye Konstrukcióelemzés Műszaki összehasonlítás Kivitelezhetőség elemzése I.Terasz: A fogyasztói igények II.Bejárat: Fontossági tényezők III.Garázs: Tervező mátrix IV.Padlás: Műszaki jellemzők V.Ház: Összefüggések mátrix VI.Tető: Műszaki jellemzők kapcsolatai VII.Pince: Műszaki célok rangsorolása I: Első lépés a fogyasztói igények mátrix kitöltése. Ezeknek az összegyűjtése a vevővel történő kommunikáció segítségével történhet. Gyakran alkalmazott módszer a rokonsági vagy fa diagramok létrehozása. A fogyasztói igények először egyenként, összekapcsolódások nélkül kerülnek összegyűjtésre. Következő lépésben csoportosítjuk a követelményeket, elkészítjük a rokonsági diagramot. Végül a rokonsági diagram segítségével létrehozzuk a fa diagramot. II: A fogyasztói igényeket fontosság szerint 1-5 skálán súlyozni kell, majd az így kapott értékek legjellemzőbbikét (vagy átlagát) írjuk a mátrixba.

11 III: Ez a szegmens szolgál a saját termék és a versenytársak termékei összehasonlítására a vásárlói elégedettség szempontjából. Az értékelést itt is a vevők által kitöltött, 1-5 értékig történő osztályozás szerint végezzük az egyes fogyasztói igényekre Az egyes igény jellemzőkre elvégezzük a termékünk és a versenytársak osztályozását Valamennyi jellemző értékelése után a jellemzők értékeit összekötve ellenőrizhetjük, melyik termék teljesíti magasabb szinten a vásárlói igényeket; ebben a grafikus ábrázolás sokat segít. IV: Ezt a részét a minőségháznak a Quality team tölti ki, hiszen ehhez szakmai kompetencia kell. Ennek megfelelően szokás a szolgáltató vagy gyártó hangjának is nevezni, (voice of the producer). A fogyasztói igényekhez köthető, mérhető jellemzőket tartalmazza. A fogyasztói igények megjelenítéséhez hasonlóan a rokonsági és fa diagramok alkalmazásával készíthetjük el Szokás kiegészíteni a fejlesztés irányát jelző nyilakkal. V: A Minőségház fő része, amelyben a fogyasztói követelmények és a műszaki paraméterek kapcsolatát írjuk le. Kialakításában egy kétdimenziós mátrix, ahol a cellák teremtik meg a kapcsolatot, a benne szereplő jelek pedig annak erősségét jelzik. Szintén a Quality team tölti ki. Nem kap jelet valamennyi cella! VI: A tető háromszögében a műszaki jellemzők kapcsolatát határozzuk meg páronként, A jellemzők erősíthetik (segíthetik) egymást + Jellemzők gyengíthetik a másik hatását - VII: A pince adatai alapvetően 3 funkciót töltenek be: 1.A műszaki paraméterek prioritásának meghatározása 2.A versenytársak termékének jellemzőivel való összehasonlítás 3.A műszaki jellemzők tervezett (célzott) értékeinek meghatározása A prioritás meghatározásához a fogyasztói igények fontossági értékét az összefüggés mátrixban szereplő kapcsolat erősségével megszorozzuk, és a kapott értékeket a műszaki jellemzőknek megfelelő oszloponként összegezzük A versenytársak termékével történő összehasonlítás a műszaki jellemzők szempontjából hasonlóan történik, mint a fogyasztói igények szempontjából történő összehasonlítás, azonban itt az értékelés alapja a számszerűsíthető jellemzők értéke, és az elemzést a Quality team végzi. A kiértékelés itt is lehet grafikus. A minőségház végső kimenete a műszaki jellemzőkre meghatározott számszerű értékek. Ezek a ház (mátrix) fölépítéséből következően már a fogyasztói igények maximális figyelembe-vételével kerülnek meghatározásra, és az új termék tervezésekor kulcsparamétereknek számítanak. 8. A QFD alkalmazásának 4 fázisú modellje Termék tervezés Vevők azonosítása, igényeik felmérése, rendszerezése Vevői igényeket kielégítő minőségi ismérvek definiálása Vevői igények szaknyelvre, vállalati terminológiára fordítása, Benchmarking

12 Részegység tervezés Igények jelentőségük szerinti csoportosítása, súlyozása Kulcsfontosságú elemek beazonosítása, jellemzőinek meghatározása Benchmarking Folyamat tervezés A kulcsfontosságú részegységek előállítására alkalmas folyamat meghatározása Folyamat paraméterek meghatározása Folyamat képességének vizsgálata Folyamatszabályozás Kritikus paraméterek értékeinek meghatározása, azok értéken tartása Hibamegelőző tevékenységek meghatározása Konkrét munkautasítások, ellenőrzési utasítások, időközök, ellenőrzések száma 9. A gyártási hibák kiküszöbölésének szerepe a minőségbiztosításban, a hibák feltárásának folyamata, módszerei A korszerű minőségirányítási stratégiák szerint a minőségbiztosítás célja : a hibák elkerülése vagy kijavítása már a keletkezésük stádiumában. Eredmény: kisebb költséghányad, ráfordítás nagyobb hatékonyság

13 Hibák feltárásának és javításának folyamata 10. Poka-Yoke (hibabiztos) elv alkalmazása, típusai, előnyei, példák PokaYoke vagy hiba-biztos azt jelenti, hogy lépéseket teszünk annak érdekében, hogy ne fordulhassanak elő hibák vagy rendellenességek. Alapvetően 3 típusát valósítjuk meg: 1 Kapcsolódás típusú: Alak, méret vagy más fizikai tulajdonság használta annak észlelésére, hogy egy adott jellemző kapcsolódik vagy nem kapcsolódik. Pl.: Alkatrészek csak egyféleképp csatlakozhatnak 2 Állandó szám típusú: Ha egy állandó számú tevékenység vagy mozgás nincs elvégezve akkor hibajelzés keletkezik. Pl.: 4 db csavar meghúzást vár 3 Sorrend típusú: Biztosítja, hogy a lépések a megfelelő sorrendben legyenek elvégezve Pl.: Ha nem jó a szerelési sorrend hibajelzést kapunk A Poka yoke megoldások vagy: A) Kizáró típusúak Megelőzik, hogy hibát kövessünk el. B) Felhívó típusúak Jelzi, hogy hibát követtünk el. A Kizáró' típus preferált a Felhívó -val szemben, mert véd a veszteségek ellen és nem függ a hiba jelzés észlelésétől. Az ideális PokaYoke megoldások: nem drágák egyszerű és könnyű bevezetni felhasználás specifikus minden dolgozó fejlesztheti

14 11. A tervbírálat (design review) módszer megvalósítása, formái. A tervbírálatot a projektvezetõ vezetésével egy team hajtja végre. A team összetételét esetenként állapítják meg, de mindig tagja a fejlesztés, a tervezés-szerkesztés, a gyártás és a gyártáselőkészítés képviselõje. A tervbírálat valamely terv/fejlesztési eredmény formális felülvizsgálata azoknak a problémáknak és elégtelenségeknek (fogyatékosságoknak, hiányosságoknak) megállapítására, amelyek hatással vannak a termék felhasználására és a felhasználás feltételeire. A megvalósítás módja szerint a DR-nek két típusát különböztetjük meg: Szóbeli tervbírálat. Akkor alkalmazzák, amikor a DR csak kevés résztvevőre korlátozódik. Az objektum kritikai vizsgálatának eredményeit jegyzőkönyvben rögzítik. Írásos tervbírálat. Ebben az esetben a különböző területek szakemberei - előre meghatározott időn belül - írásos kifogásokat és javaslatokat terjesztenek elõ. Ezeket a team tagjai között kiosztják, és az egyes területek illetékes képviselői azokat még a tulajdonképpeni ülés előtt megválaszolják. Célja a korrekciós intézkedések (rendszabályok) identifikálása és bevezetése annak biztosítására, hogy a termékkel szemben támasztott követelmények teljesüljenek. A tervbírálat céljai: biztosítani a vevő kívánságainak teljesítését, javítani a termék minõségét, idejekorán felismerni a gyenge pontokat, redukálni a késői tervmódosításokat, lerövidíteni a fejlesztés időtartamát A tervbírálat feladatai: valamennyi résztvevő tapasztalatait felhasználni, a hibákat, elégtelenségeket feltárni és elhárítani, az eredményeket dokumentálni, az osztályokat túllépő kommunikációt javítani. 12. A hibafa analízis (FTA) módszer célja, megvalósítása, feladatai. A Bool algebra, a valószínűség elmélet és a diagnosztikai következtetés egyesítésével működő módszer Fölülről lefele (Top Down) építkezés Feltételezi, hogy az egyik hiba keletkezése nem befolyásol más hibákat Nem kezeli a hibák közötti interakciókat A klasszikus logika eszközei alkalmazhatók a következtetésben A rendszer állapotát a fő-esemény segítségével írjuk le. A hibafa modellje beazonosítja az összes olyan alkotóelem meghibásodást, amely ezen rendszerállapot kialakulásához vezet.

15 Az elemzés során két alapvetően különböző felfogás lehetséges: Megelőzés Ha a hibafaelemzést megelőzés céljából hajtják végre (elsősorban új rendszer tervezésekor), akkor a nem kívánt események (fő-események) a rendszer azon lehetséges állapotait jelölik, amikor az nem felel meg az elvárásoknak. Javítás A bekövetkezett rendszer-meghibásodás a fő-esemény. Helyes leírásához szükséges az ún. problémaelemzés végrehajtása. Ebből következik a hibás működésre vonatkozó összes információ. A rendszerelemzés során vizsgálandó A rendszer feladata A rendszer feladatának egyértelmű meghatározása érdekében felsoroljuk az összes igényelt funkciót, és hozzárendeljük az ezeket kielégítő elemekhez. Környezeti feltételek A rendszer az előírt módon kell működjön különböző, általa nem befolyásolható környezeti hatások között. A környezet hatásain kívül figyelembe kell még venni a rendszerelemek fizikai és kémiai tulajdonságait. Kapcsolatok és viselkedés A rendszert az alábbi szempontok szerint is meg kell vizsgálni: o a rendszerelemek kölcsönhatása a rendszerfeladatok megvalósítása érdekében, o a rendszer reakciója a környezeti feltételekre, o a rendszer viselkedése belső hibák és az erőforrások meghibásodása esetén (pl. áramkimaradás). 13. A hibafa struktúrája, létrehozása, értelmezése, kiértékelése A fa gyökere a lehetséges hiba A fa azokat az állapotokat tartalmazza, amelyek a hibát okozhatják Az ágak között a megfelelő logikai kapcsolatokat kell felírni (és, vagy) A cél a közvetlen és egyedi hiba okok csökkentése, ill. eltüntetése A fa levelei által képviselt, tovább már nem bontható meghibásodások három osztályba sorolhatók: elsődleges hiba, másodlagos hiba, kezelési hiba. Az elsődleges hiba egy olyan meghibásodás, mely az előírt működési körülmények között áll elő. A másodlagos hiba egy olyan meghibásodás, ami nem megengedett külső behatások következtében áll elő. A kezelési hibát a nem megfelelő használat okozza. A hibafa felállítása feltételezi a normálisan működő rendszer folyamatainak pontos ismeretét. Az elemzés táblázatos formában egy munkalapon történik.

16 Megvalósítás: Egy hibafa felállításának kiindulópontja mindig a fő-esemény. Első lépésben megvizsgáljuk, hogy a fő-esemény leírható-e egyetlen rendszerelem meghibásodásaként. Ilyenkor általában egy VAGY kapu következik három bemenettel (elsődleges, másodlagos és kezelési hiba). Ezután meg kell keresnünk azon meghibásodásokat vagy meghibásodás láncolatokat, melyek egyenként vagy valamilyen összhatásra a fő-eseményt kiválthatják. A hibafa kidolgozása után az elemzés céljától függően következik a rendszerhibák és hibaláncolatok minőségi és/vagy mennyiségi kiértékelése. Viszonylag egyszerű esetekben a kiértékelés kézzel papíron is történhet, azonban a bonyolultabb hibafák számítógép alkalmazását igénylik. A hibafa mennyiségi kiértékelése A rendszerelemekre vonatkozó megbízhatósági mérőszámokból kiindulva kiszámítható a főesemény bekövetkezési valószínűsége, és ezáltal jellemezhető a rendszer megbízhatósága. rendelkezésre nem állás valószínűsége ( F(t) ), azaz annak a valószínűsége, hogy a vizsgált egység a t időpontig meghibásodik, rendelkezésre állás valószínűsége ( R(t) ), azaz az F(t) komplemense: (R(t) = 1 - F(t)), A bázis-eseményektől kiindulva, és az egyes kapukban alkalmazva a táblázatban szereplő összegzési szabályokat, végighaladva az egyes ágakon eljutunk a főeseményhez. 14. Ok és hatáselemzés (Ishikawa) módszer, célja, megvalósítása. Problémák földerítése és megoldása a cél További elnevezései: Halszálka diagramm vagy Ishikawa diagramm Megvalósítás lépései Definiáljuk a problémát, amit megoldani szeretnénk Fölrajzoljuk a fő okokat Megnevezzük, hogy ezeken belül mi okozhatja a problémát Megismételjük a lépéseket minden alesetre Az Ishikawa alapvetően egy ok-okozati elemzés, melynek legfőbb célja a kialakult probléma meghatározása, ábrázolása, annak érdekében, hogy megvizsgálja és elemezze az észlelt hiba létrejöttének okát. Az ok-okozati diagramm első megalkotója és egyben feltalálója Dr. Kaora Ishikawa japán minőségellenőr volt.

17 A felmerülő problémákhoz okokat kell rendelnünk, amelyek alapján meghatározható a megfelelő beavatkozás. A célszerű beavatkozáshoz azonban elengedhetetlen az okok elemzése alapján meghozott megfelelő intézkedés. Az ok-okozati elemzés célja tehát egy probléma vagy hatás okainak részletes vizsgálata annak érdekében, hogy a problémát kiváltó okokat megszüntessük. Jellemzői: teljes körűségre törekvés hosszabb idő, alaposabb munka jelentős erőforrás- és időigény a probléma alapos ismeretét igényli akkor jó, ha nincsenek kiugró elemek Előnyei: Segít a diagramot elkészítő teamnek abban, hogy a problémára koncentráljon Az ötleteket hierarchikus rendszerbe foglalja, megmutatja a közöttük lévő kapcsolatokat, segíti az ötletek rendszerezését Az ötletek főbb csoportokba való besorolása segít észrevenni a kimaradt, hiányzó területeket, segít teljessé tenni a brainstormingot. A tünetek kezelése helyett a valódi okokra irányítja a figyelmet Segít a teamnek nyomon követni, hogy hol tart a problémamegoldó folyamat, az ötletroham eredményének egy könnyen áttekinthető dokumentuma Pillanatképet ad a közös tudásról a probléma okainak feltárásakor

18 15. Pareto elv, Pareto diagram, megvalósítás lépései, alkalmazása a minőségbiztosításban. 80%-a a termékben felmerülő hibáknak az előállításban illetve a tervezésben elkövetett hibák 20%-ára vezethető vissza. A feltételezés az, hogy az okok kis száma, mintegy 20%-a felelős a problémák 80%-ának keletkezéséért. Egyszerű eszköz, ami megkülönbözteti a lényeges keveset a nyilvánvaló soktól. Lépései: Lehetséges hiba okok kiválasztása - pontosan hogy ne felesleges okok felderítésére pazaroljuk energiánkat Vizsgálati periódus meghatározása, okok megszámlálása - nem korlátozható gondolatainkat szabadon engedjük :P Grafikus ábrázolás csökkenő előfordulás szerint 80/20 szabály alkalmazása

19 16. FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) módszer célja, alkalmazási területei, fajtái, a módszer helye, szerepe a termelési folyamatban. A leggyakrabban alkalmazott hibafeltárási technika NASA alkalmazta az űrkutatási iparban, 3 nagy autógyár az USA-ban Alkalmazási területei: A gyártási és szerelési folyamat (illetve annak tervei) elemzése A termék vagy gyártmány tervek vizsgálata mielőtt gyártásba kerülne A rendszerek és alrendszerek vizsgálata, a termelés korai, koncepció megfogalmazási stádiumában A berendezések és eszközök elemzése mielőtt beszerzésre kerülnének A szerviz szolgáltatások vizsgálata mielőtt a vevővel kapcsolatba kerülve problémák jelentkezhetnének Módszer helye a termelési folyamatban: A konstrukció FMEA-t a termelési folyamat legkoraibb fázisában kell kezdeni, de még a gyártás tervezése előtt befejeződik. A folyamat FMEA a tervezéssel párhuzamosan kezdődjön, és a gyártástervezés befejezése előtt be kell fejeződjön. Fajtái:

20 17. Az FMEA folyamata, lépései, végrehajtása FMEA team-ek. Folyamat: Lépései: Szervezési előkészítés: alkatrész, vagy folyamat kiválasztása felelősök kiválasztása határidők rögzítése Tartalmi előkészítés az elemzés tárgyának meghatározása feladatok szétosztása Elemzés végrehajtása potenciális hibaokozók, hibák meghatározása megelőző intézkedések leírása a mindenkori állapot értékelése Az elemzés eredményeinek kiértékelése intézkedések meghatározása a rizikó elkerülésére felelősök és határidők rögzítése A határidők és az eredmények ellenőrzése a tervezett intézkedések felülvizsgálata a javított állapot értékelése

21 18. FMEA munkalap felépítése, alkalmazott mérőszámok, rizikó elemzés jellemzői, értelmezésük, beavatkozási, javítási stratégiák. Munkalap: RPN- risk priority number - rizikó faktor SEV - severity - súlyosság OCC - előfordulás DET - észlelés RPN= SEV* OCC* DET Minél kisebb az RPN annál kedvezőbb a hibaforma (max 1000, <75 az már jó) BEAVATKOZÁSI STARTÉGIÁK: Elsődlegesen a legmagasabb súlyossági pontszámú hibamódokkal kell foglalkozni 9-10 nál már kötelező az intézkedés 8 vagy alatta a legmagasabb gyakoriságú vagy legmagasabb észlehetőségűvel kell foglalkozni Javítások: 19. A statisztikai folyamatszabályozás (Statistical Process Controll) célja, modellje, elvi alapja, eredménye, statisztikai szabályozottság, viselkedési típusok. Cél :

22 Nagy sorozatban gyártott termékek esetén A gyártott termék vagy a végzett szolgáltatás minőségének egyenletességét hivatott biztosítani A folyamatra ható zavarok azonosítása, vizsgálata a folyamat kézben tartása matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával történik Eredmény: csökken a selejtképződés, optimalizálódik a beavatkozások száma, kezelhetővé válhat a tűrésen kívüli állapot, feltárhatók a minőségtartalékok, a folyamatról dokumentált információhalmaz keletkezik, a termék biztonsággal megfelel az előírásoknak és követelményeknek. Model: Beavatkozás a folyamatba jövő orientált: megakadályozzuk a folyamat nem kívánt irányba történő változását. Beavatkozás a kimeneten múlt orientált: A nem megfelelő termékek továbbjutásának megakadályozása. Elvi alapok: Véletlen hibaokok jellemzői: több apró tényezőből tevődnek össze, kisebb hibát eredményeznek, állandóan jelen vannak, ha nem történik beavatkozás. a folyamat viselkedése megjósolható. Rendszeres hibaokok jellemzői egy-két jelentősebb tényező okozza, rendszertelenül jelentkezik, a folyamat viselkedése nem jósolható, ismételten jelentkeznek, ha nem történik beavatkozás.

23 Statisztikai szabályozottság: Rövidtávú megfigyelések (pillanat-felvételek). A hosszútávú eredmény a rövidtávú megfigyelések összességével írható le. Véletlen tényezők esetén a folyamat hosszútávon is bizonyos kiszámítható határok között ingadozik Viselkedési típusok: Átlag és szórás tulajdonságaival írhatók le 20. A szabályozókártyák felépítése, típusai, jellegzetes jellemzők értelmezése. a termék-, illetve folyamatjellemző változásait grafikusan jeleníti meg az adatokat mintázatokká alakítja át, amelyek statisztikai eszközökkel vizsgálhatók és lehetővé teszi a folyamat viselkedésének leírását Felépítése:

24 Típusai: Mérhető mennyiségek szabályozó kártyái Széleskörű alkalmazhatóság, mivel a legtöbb folyamatnak vannak mérhető jellemzői. Kvantitatív információ, amely több információt nyújt, mint az egyszerű minősítéses igen/nem adatok. Kevesebb minta szükséges a minősíthető jellemzőkhöz képest, Dimenziónélküli mennyiségek szabályozókártyái pl: átlag-terjedelem,medián-terjedelem, átlag-szórás, egyedi érték- mozgó terjedelem mintákon belüli kicsi (0-hoz közelli) ingadozás esetén, szakaszos vagy folyamatos homogén vegyi folyamatoknál Minősítéses jellemzők szabályozókártyái p-kártya hibás darabok aránya np-kártya hibás darabok száma c-kártya hibák száma u-kártya hibaarány Mérhető jellemzők: Átlag: egy folyamat, vagy termékparaméter átlagértékének időbeli változását figyeli. A szélsőséges ingadozásokra érzékeny. Terjedelem: az adott paraméter időbeli ingadozásának csökkenését, vagy növekedését figyeli. Kézi kártyavezetéshez igen alkalmas. Szórás: az adott paraméter időbeli ingadozásának csökkenését, vagy növekedését figyeli. Számításigényes, ezért főleg számítógépes kártyavezetésnél használják. Egyedi érték: az adott paraméter időbeli változását és egyben az egyedi mérések közötti eltérés ingadozásának mértékét figyeli. Medián: egy folyamat, vagy termékparaméter közepes értékének (medián) időbeli változását figyeli. Kevésbé érzékeny a szélsőséges ingadozásokra. Mozgó átlag: az egyedi adatok ingadozásának kisimításával inkább a hosszú távú trendek kimutatására alkalmas. Alapvetően ott alkalmazzuk, ahol a mintázás hosszú időt vesz igénybe. A múlt és a jelen adatai egyformán lényegesek. Mozgó terjedelem: az egyedi adatok ingadozásának kisimításával inkább a hosszú távú trendek kimutatására alkalmas. Alapvetően ott alkalmazzuk, ahol a mintázás hosszú időt vesz igénybe. A múlt és a jelen adatai egyformán lényegesek. 21. Ismertesse az Átlag-Terjedelem kártya mintáján egy mérhető mennyiségekre vonatkozó szabályozókártya megtervezésének feladatait, összefüggéseit! Mintanagyság megválasztása. Azonos körülmények között, rövid időintervallumon belül készült darabokat kell választani egy mintába, hogy a mintán belüli szórás kicsi legyen. Méréses jellemzőnél általában n=4, vagy n=5. Mintavétel gyakorisága. Elegendően sok mintát kell vennünk megfelelő időpontokban ahhoz, hogy a minták tükrözzenek minden folyamatváltozást. Ha elérjük a szabályozott állapotot a mintavétel gyakoriságát csökkenthetjük. A szükséges minták száma A kártya megszerkesztéséhez 25 vagy több minta azaz n=5 esetén 125 egyedi mért érték szükséges. Mérés, adatok rögzítése Átlagérték és terjedelem számítása

25 Kártya skála meghatározása Eredmények ábrázolása A kapott minta átlagokat ábrázoljuk a felső kártyán, a minta terjedelmeket az alatta lévőn.a kapott pontokat kössük összese. A folyamat átlag és átlag terjedelem kiszámítása A terjedelem kártya határai: Az átlag kártya határai: az A2, D3, D4 mintanagyságtól függő állandók, n=5 mintanagyság esetén értékeik: A2=0,58; D3=0; D4=2, Ismertesse a p-kártya példáján a minősítéses jellemzők szabályozókártyájának készítésére vonatkozó eljárást. A p-kártya egy minősíthető mennyiségre vonatkozó kártya, amely egy minta nem-megfelelő (hibás) hányadát ábrázolja, tehát a hibaarányt. Határozzuk meg a mintanagyságot - általában Határozzuk meg a mintavételi gyakoriságot Határozzuk meg a kártya elkészítéséhez szükséges minták számát, ez min 25 legyen Minden mintára vonatkozóan a következő adatokat kell feljegyezni: Az ellenőrzött (megvizsgált)darabok számát n-t, mivel a mintanagyság változhat.

26 A mintában talált hibás darabok számát np Számoljuk ki a hibaarányt :p=np/n Számítsuk ki az átlagos hibaarányt ahol n1p1, n2p2,, nkpk a nem megfelelő darabok száma, míg n1, n2,, nk a megvizsgált darabok száma mintánként. Számítsuk ki a szabályzóhatárokat ahol n az állandó mintanagyság 23. A szabályozókártyák grafikus kiértékelésének lehetősége, grafikus eredmények és a folyamat kapcsolata. Eszközök A folyamatképesség meghatározása kapacitás indexek A folyamatteljesítmény meghatározása Gépképesség meghatározása 24. A folyamatképesség definíciója, információtartalma, azt befolyásoló hatások. a folyamat saját ingadozása, amelyet véletlen zavarások váltanak ki. Ha a folyamatot csak a saját ingadozása zavarja, adott körülmények között a folyamat a minőségképesség szintjén működik, a folyamat külső ingadozását un. rendszeres zavarok váltják ki, az ilyen zavarok hirtelen lépnek fel, feltárhatók és megszüntethetők, sőt célszerű megszüntetni. A rendszeres zavarok lehetnek: középértéket befolyásolók, ingadozást befolyásolók, a kettő szuperpoziciója. Folyamatképesség = ahol a szabályozás alatt álló, azaz rendszeres zavarástól mentes folyamat szórása. Szabályozott folyamatok esetén a folyamatképesség közvetlenül összevethető a rögzített tűréshatárokkal. A folyamatok nagy része viszont nem szabályozott, tehát a fenti vizsgálati mód nem alkalmazható

27 25. A kapacitásindexek számítása, értelmezése, felelősségek meghatározása. A folyamat kapacitás meghatározásához az alábbi feltételezéseket kell tennünk: a folyamat statisztikailag stabil, az egyedi minta értékek normális eloszlásból származnak, a rajz és egyéb specifikációk pontosan a vevőigényt tükrözik, a tervezett célérték a türéshatárok közepén helyezkedik el, a mérőrendszer szórása relatívan kicsi. A folyamat kapacitás indexei választ adnak arra, hogy szabályozott folyamat esetén a folyamatban előállított alapsokaság milyen részaránya várható a specifikált határokon (rajzon jelölt tűrés határokon) belűl. A cp tényező csak az eloszlás szélességét hasonlítja össze a tűréshatárok közötti távolsággal csak kétoldalas tűrés esetén van értelme. A cpk tényező az eloszlás tűrésen belüli helyzetét és szélességét is figyelembe veszi és a következő módon határozható meg kétoldalas tűrés esetén: Értelmezés: A cp és cpk tényezőket táblázatban összefoglalva jól használhatjuk a vezetés tájékoztatására. A folyamat központosításáért a gépkezelő tehető felelőssé, de amikor a 6szigma szórás nagyobb a tűrésnél a vezetés intézkedése szükséges.

28 26. A folyamatminőség potenciál jellemzőinek számítása és kiértékelése. A Pp és Ppk tényezők A nem ismert eloszlású, illetve nem szabályozott folyamatok összehasonlítására, ill. fejlesztési vagy folyamatjavítási célok meghatározására használhatjuk. ahol Értékelés: cp>1,33 és Pp>1,66 A folyamat illetve gép képes eleget tenni az előírt gyártási tűréseknek. cp=1,33 és Pp=1,66 A folyamat vagy gép épp megfelel a kívánalmaknak. cp<1.33 és Pp<1,66 A folyamat vagy gép nem képes eleget tenni a kívánalmaknak. cpk=cp és Ppk=Pp A folyamat vagy gép a névleges érték körül működik, beállítási szint a névleges érték. cpk><cp és Ppk><Pp A folyamat vagy gép beállítási szintje nem a névleges értéken van. Technológusi, konstruktőri vagy karbantartási beavatkozás szükséges. 27. A gépkapacitás vizsgálat értelmezése, az egyenes vonal módszer és alkalmazása. A gépek teljesítőképessége egy rövid idejű mintavételből származó eredmény, ahol csak a berendezések hatását vizsgáljuk a szóródásra. Ez a vizsgálat nem mutatja, hogy milyen hatása van a szóródásra a folyamat többi elemeinek az idő múlásával. A gépek teljesítőképesség indexére szigorúbb követelményt állapítanak meg, mint a folyamatéra Egyenes vonal módszer A normál eloszlás valószínűségeit egyenes vonallá transzformálja. A vizsgálat ábrázolásához Gauss papír használatos

29 Alkalmazása: Gyakorisági diagram (hisztogram) Kumulált értékek és százalékok ábrázolása

30 28. Mit tud a minőségügyi rendszerekről, és hogyan kell bevezetni őket egy vállalatnál? 29. Milyen minőségügyi rendszer dokumentációt ismer, és azoknak mik a főbb tartalmi elemei?

31 30. Mit jelent a TQM rövidítés, milyen fő alapelvei vannak? 31. Mik a TQM filozófia elvei, és ezeket milyen főbb eszközökkel valósíthatják meg? Az ötösért:

32

33 32. Határozza meg, és sorolja fel az ISO9000, és a TQM minőségügyi rendszerek közötti különbségeket! 33. Mi a minőségbiztosítás fogalmán; vázolja fel a minőségmenedzsment folyamat történeti fejlődését!

34 34. Az ISO9000-es rendszereken kívül milyen más minőségmenedzsment rendszereket ismer? (Felsorolás, felhasználási területek megnevezése) Gyógyszeripar: GMP (Good Manufacturing Practice) GCP ( jó klinikai gyakorlat ) GLP ( jó laboratóriumi gyakorlat ) Élelmiszeripar: HACCP (Hazard Analysis Control Point, magyarul "veszélyelemzés, kritikus szabályozási pont") Autóipar és az élelmiszeripar beszállítója: QS 9000 előírásrendszer VDA 6.1 szabványrendszer megjegyzés: Kétségtelen, hogy az iparvállalatok és szolgáltató intézmények minőségügyi rendszereinek kialakításakor leggyakrabban mégis az ISO 9000 szabványrendszer előírásait veszik figyelembe. 35. Mik az ISO9000 szabványrendszer fontosabb jellemzői?

35 36. Miben más az ISO szabványrendszer az ISO9000 szabványrendszerhez képest? Sorolja fel az eltéréseket, és ismertesse az ISO szabványrendszer 4 fő alappillérét! a felső vezetés felelőssége erőforrás-menedzsment, folyamatmenedzsment, felmérés, elemzés és fejlesztés Jellemzők:

36 37. Mit értünk QS9000 szabványrendszer alatt? Ismertesse a szabványrendszer elemeit, követelményeit, eltéréseit az ISO9000 szabványrendszerhez képest! Eltérések:

37 38. Mit értünk ISO14000 szabványrendszer alatt? Ez miben tér el az ISO9000 től, és milyen előnyökkel jár a bevezetése? Ennél a sorozatnál nem minőségügyi rendszert szabályozó szabványról van szó. Az ISO es szabványsorozat, tartalmazza a környezeti menedzsment rendszerek specifikációit, az alapelvekre, rendszerekre és támogató technikákra vonatkozó útmutatókat, továbbá az audittal, a védjegyhasználattal kapcsolatos előírásokat. Az ISO szabványsorozat a környezetvédelemre irányítja a figyelmet annak érdekében, hogy tisztább, biztonságosabb, egészségesebb világban élhessünk. A szabványsorozat lehetővé teszi, hogy a szervezetek környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységüket egy nemzetközileg elfogadott követelményrendszer szerint végezzék. Ez a szabványsorozat bármilyen méretű és tevékenységet folytató szervezetre alkalmazható. Az ISO szabványnem tartalmaz abszolút előírásokat a környezeti teljesítéssel kapcsolatosan. Hasonló tevékenységet folytató szervezetek egymástól nagyon különböző irányítási rendszereket működtethetnek úgy, hogy ezek mindegyike megfelel az ISO szabvány előírásainak. A vállalatok így az alábbi előnyöket érhetik el a rendszerek alkalmazásával: megtakarítás a szennyezés csökkentésével növekvő forgalom a környezetileg felelős magatartás fogyasztókra gyakorolt hatása miatt piaci előnyök az üzleti partnereknél, beszállítóknál - a tanúsítvány megszerzésekor 39. Mit értünk a minőségbiztosítási rendszer érvényre juttatása alatt? A minőségbiztosítási rendszer érvényre juttatása alatt azt a folyamatot értjük, amelynek eredménye képen megtörténik a rendszer koncepciójának kialakítása, elkészül a dokumentációs rendszer, megtörténik a dokumentációk kiadása és érvénybe léptetése, megindul a próbaműködés, megvalósul a rendszer működésének előértékelése, megtörténnek a hibajavító intézkedések, és végül elkezdődik a felkészülés a tanúsításra.

38 40. Mit jelent a minőségügyi audit kifejezés? Sorolja fel és ismertesse a minőségügyi auditok fajtáit! Minőségügyi audit: rendszerezett és független vizsgálat annak meghatározására, hogy a minőséggel kapcsolatos tevékenységek és a rájuk vonatkozó eredmények megfelelnek-e a tervezett intézkedéseknek, ezeket az intézkedéseket hatásosan megvalósították-e és alkalmasak-e ezek a célok elérésére. A minőségügyi auditokat csoportosíthatjuk tárgyuk és céljuk szerint: Tárgyuk szerint: termék audit eljárás (folyamat) audit, rendszer audit Céljuk szerint: külső audit (lehet vevői audit vagy tanúsító audit) belső audit Termékaudit: célja annak egyértelmű bizonyítása, hogy a termék megfelel a vonatkozó előírásoknak és a vevői igényeknek, valamint a termék előállítási folyamata alkalmas arra, hogy a létrehozott termék várhatóan megfelel a követelményeknek. Eljárás audit: célja annak egyértelmű bizonyítása, hogy valamely eljárás (folyamat) megfelel a vonatkozó munkautasításokkal, specifikációkkal, vevői igényekkel, technológiai előírásokkal meghatározott követelményeknek. rendszeraudit: a teljes minőségügyi rendszer hatékonyságának a felülvizsgálatát jelenti, azaz kiterjed minden vonatkozó szabványelemre és a teljes rendszerbe bevont minden szervezeti egységre és funkcióra.rendszerauditok pl. a tanúsító szervezetek által végzett minőségügyi auditok. Belső audit a vállalat belső munkatársai által (esetleg külső segítséggel) végzett tervszerű felülvizsgálat. Fontos követelmény, hogy a belső auditot olyan személyek végezzék, akiknek nincs közvetlen érdekeltségük az auditált szervezet, funkció vagy személy tevékenységének eredményében. Külső audit során a felülvizsgálatot külső cég, ill. annak megbízottja végzi. A külső cég lehet maga a vevő vagy az általa megbízott harmadik fél. Tanúsító audit: ez egy teljekörű minőségügyi rendszeraudit, melyet tanúsító cég végez. Vevői audit: megrendelő, ill. a vevő tartja a beszállítónál, főleg akkor gyakori, ha nincs ISO tanúsítása a beszállítónak.

39 41 A tanúsító szervezetek milyen minőségügyi rendszerauditokat végezhetnek el? (Felsorolás) Vázolja fel és részletezze az auditálás folyamatának lépéseit, történéseit! A tanúsító szervezetek által végzett minőségügyi rendszerauditok a következők: előaudit tanúsítási audit utóaudit felügyeleti audit kibővítő audit ismétlő audit joint audit

40 1. Az auditálás folyamata - az audit előkészítése: - céljának meghatározása - mértékének rögzítése - az audit csoport összeállítása - a meghatalmazás elkészítése - kapcsolatfelvétel, konzulltáció - informálódás - előaudit - az audit kérdés-listák elkészítése 1. Fázis Előkészítés (Helyesbítő intézkedések) (Helyesbítő intézkedések) 2. Minőségügyi dokumentáció ellenőrzése - a minőségbiztosítási kézkönyv - minőségbiztosítási eljárási utasítások - munkautasítások - mérési, ellenőrzési utasítások - vállalati minőségügyi bizonylatok, és feljegyzésjelentés kiértékelése - jelentés a dokumentáció vizsgálatról 3. Az audit elvégzés - bevezető megbeszélés, az auditterv és az audit-mátrix ismertetése - az auditáló terület vezetőjének kikérdezése a kérdéslista alapján - betekintés a dokumentációkba - a folyamatok végigkövetése - szúrórpóbák lefolytatása a helyszínen - audit záró megbeszélés 4. Az audit jelentés elékszítése - az audit eredmények értékelése - az eltérés jelentések összeállítása - helyesbítő intézkedések megállapítása - auditjelntés 2. Fázis Dokumentáció konformitásának ellenőrzése 3. Fázis Az audit elvégzése 4. Fázis Audit jelentés elkészítése 5. Helyesbítő intézkedések ellenőrzése - utólagos ellenőrzés - követtő auditok 5. Fázis Utólagos ell. 6. Tanusítási eljárás - auditjelentés vizsgálata - tanúsítvány kiadása, regisztrálása 6. Fázis Tanúsítás

Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT

Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT Bedzsula Bálint gyakornok Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Q. épület A.314. bedzsula@mvt.bme.hu http://doodle.com/bedzsula.mvt Az előző előadás

Részletesebben

IATF 16949:2016 szabvány fontos kapcsolódó kézikönyvei (5 Core Tools):

IATF 16949:2016 szabvány fontos kapcsolódó kézikönyvei (5 Core Tools): APQP IATF 16949:2016 szabvány fontos kapcsolódó kézikönyvei (5 Core Tools): PPAP (Production Part Approval Process) Gyártás jóváhagyási folyamat APQP (Advanced Product Quality Planning and Control Plans)

Részletesebben

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET 1. Hibamód és hatás elemzés : FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) A fejlett nyugati piacokon csak azok a vállalatok képesek hosszabbtávon megmaradni, melyek gazdaságosan

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Minőség

Összeállította: Sallai András. Minőség Összeállította: Sallai András Minőség MINŐSÉG (QUALITY) Az egység azon jellemzőinek összessége, amelyek befolyásolják képességét, hogy meghatározott és elvárt igényeket kielégítsen. Célok a vevő elvárásainak

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

Minőségellenőrzés. Miről lesz szó? STATISZTIKAI FOLYAMATSZABÁLYOZÁS (SPC) Minőségszabályozás. Mikor jó egy folyamat? Ellenőrzés Szabályozás

Minőségellenőrzés. Miről lesz szó? STATISZTIKAI FOLYAMATSZABÁLYOZÁS (SPC) Minőségszabályozás. Mikor jó egy folyamat? Ellenőrzés Szabályozás STATISZTIKAI FOLYAMATSZABÁLYOZÁS (SPC) Erdei János Miről lesz szó? Mit értünk folyamatok stabilitásán, szabályozottságán? Mit jelent a folyamatképesség, és hogyan mérhetjük azt? Hogyan vehetjük észre a

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

Tartalom és mutatók 1/1

Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom és mutatók 1/1 1/1 Tartalom 1 Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom 1/2 Szerzôk 1/3 Ellenôrzô lap 2013. február 2 A vállalati stratégia, rendszer és folyamat minôségtudatos fejlesztése 2/1 Tartalom

Részletesebben

Minőségelmélet kommunikációs dosszié MINŐSÉGELMÉLET. Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié

Minőségelmélet kommunikációs dosszié MINŐSÉGELMÉLET. Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MINŐSÉGELMÉLET Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék MISKOLC,

Részletesebben

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból 16. Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból. Az értékteremtő folyamatok a vállalat működésében, az értéklánc elemei. A teljesítmény és menedzsmentje, kiemelten

Részletesebben

Hibafaelemzés a hibátlan tervezés érdekében

Hibafaelemzés a hibátlan tervezés érdekében Hibafaelemzés a hibátlan tervezés érdekében Johanyák Zsolt Csaba A minõségbiztosítás hagyományos módszerei legtöbbször csak a gyártásközi és végellenõrzésre szorítkoznak. Ez azonban nem elégíti ki a termékfejlesztéssel

Részletesebben

Minőségmenedzsment. 1. Minőséggel kapcsolatos alapfogalmak. Minőségmenedzsment - Török Zoltán - 2013. BKF és BKF SZKI

Minőségmenedzsment. 1. Minőséggel kapcsolatos alapfogalmak. Minőségmenedzsment - Török Zoltán - 2013. BKF és BKF SZKI Minőségmenedzsment oktató: Török Zoltán, PMP Minőségmenedzsment 1. Minőséggel kapcsolatos alapfogalmak Bevezetés a tárgyba Mi a minőség? A minőségmenedzsment lényege, főbb tartalmi elemei Török Zoltán,

Részletesebben

MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI. 7. előadás Folyamatfejlesztési modellek és módszerek 1. (minőségmenedzsment módszerek) Bedzsula Bálint

MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI. 7. előadás Folyamatfejlesztési modellek és módszerek 1. (minőségmenedzsment módszerek) Bedzsula Bálint MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI 7. előadás Folyamatfejlesztési modellek és módszerek 1. (minőségmenedzsment módszerek) bedzsula@mvt.bme.hu Amiről szó lesz ma Választ adok a következőkre: Mi jellemzi a minőségmenedzsment

Részletesebben

Dr. Topár József 3. Eladás Marketing Külső szolgáltatás Alvállalkozók Fogyasztók. Engineering Termelés Anyagszabályozás Beszerzés Minőség

Dr. Topár József 3. Eladás Marketing Külső szolgáltatás Alvállalkozók Fogyasztók. Engineering Termelés Anyagszabályozás Beszerzés Minőség A minőségterv (quality plan) olyan dokumentum, amely előírja, hogy milyen folyamatokat eljárásokat és vele kapcsolódó erőforrásokat ki és mikor fogja alkalmazni, hogy egy konkrét projekt, termék, folyamat

Részletesebben

A Mikulás is benchmarkol - 8. konferencia 2014 december 4. Dr. Topár József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

A Mikulás is benchmarkol - 8. konferencia 2014 december 4. Dr. Topár József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) A Mikulás is benchmarkol - 8. konferencia 2014 december 4. Dr. Topár József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 1 Növekvő bevétel Továbbfejlesztett megoldások Elégedett vevők Magasabb

Részletesebben

Aktuális VDA kiadványok és képzések

Aktuális VDA kiadványok és képzések Tisztelt Partnerünk! Az autóipari, elektronikai ipari beszállítók munkatársainak a vevői igényeknek, előírásoknak való megfelelés magas szakmai ismereteket követel meg. Egy jól felkészült szakembernek

Részletesebben

Alapfogalmak, a minőségügyi gondolkodás fejlődése

Alapfogalmak, a minőségügyi gondolkodás fejlődése 1. Alapfogalmak, a minőségügyi gondolkodás fejlődése 1.1 A minőség jelentése A minőség azt jelenti, hogy egy termék vagy szolgáltatás megfelel a rá vonatkozó követelményeknek, rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal,

Részletesebben

Tantárgyi dosszié. Minőségirányítás GEGTT404B

Tantárgyi dosszié. Minőségirányítás GEGTT404B Tantárgyi dosszié Minőségirányítás GEGTT404B Tájékoztató A Minőségirányítás című tárgy oktatásához Szak: Villamosmérnöki Alapszak (BV): Ipari automatizálás és kommunikáció specializáció (3BV-A), Villamos

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Rikker Tamás tudományos igazgató WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. január 17. Kis történelem 1920-as években, a Bell Laboratórium telefonjainak

Részletesebben

Egy lehetséges tartalomjegyzék TÜV 100

Egy lehetséges tartalomjegyzék TÜV 100 A TÜV 100 egy olyan fogalomgyûjtemény, amely a minõséget oktató felsõoktatási intézmények számára a TÜV Rheinland Akadémia által meghirdetett "Minõségügyi rendszerreferens" és "Minõségügyi rendszerfejlesztõ"

Részletesebben

Hat Szigma Zöldöves Tanfolyam Tematikája

Hat Szigma Zöldöves Tanfolyam Tematikája Hat Szigma Zöldöves Tanfolyam Tematikája Megjegyzések: A tanfolyamon haszáljuk: - Minitab statisztikai (demo) és - Companion by Minitab projektek menedzselésére szolgáló (demo) szoftvert, átadunk: - egy

Részletesebben

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer Amiről szó lesz ma Választ adok a következőkre: Hogyan fejlődtek a minőségbiztosítási

Részletesebben

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév

BME MVT. Dr. Topár József 1. Minőségmenedzsment MSc_ /2013 II felév 1 Bevezettük az ISO-t, aztán foglalkoztunk a TQM-mel, belevágtunk a SixSigmába, most pedig Leanezünk..?????? Módszer? Divat???? Vezetési eszköz? Gondolkodás mód?????? 2 3 Dr. Topár József 1 1. generáció

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék gépészmérnöki szak III. évfolyam

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék gépészmérnöki szak III. évfolyam Tantárgy neve: INFORMATIKÁVAL TÁMOGATOTT MINŐSÉGMENEDZSMENT Tantárgy kódja: GM 2503 Meghirdetés féléve: 5. Össz-óraszám (elm. + gyak.): 28 5. 14 1 1 14 14 Összesen: 14 14 Előfeltétel (tantárgyi kód): GM

Részletesebben

Minőségirányítási rendszerek 1. előadás

Minőségirányítási rendszerek 1. előadás Minőségirányítási rendszerek 1. előadás 2013.02.15. Dr. Szabó Gábor Csaba, valamint Dr. Topár József (BME GTK Menedzsment és Vállaltgazdaságtan Tanszék) előadásfóliáinak felhasználásával összeállította

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Berényi Vilmos vegyész, analitikai kémiai szakmérnök, akkreditált EOQ-minőségügyi rendszermenedzser, regisztrált vezető felülvizsgáló

Berényi Vilmos vegyész, analitikai kémiai szakmérnök, akkreditált EOQ-minőségügyi rendszermenedzser, regisztrált vezető felülvizsgáló WIL-ZONE TANÁCSADÓ IRODA Berényi Vilmos vegyész, analitikai kémiai szakmérnök, akkreditált EOQ-minőségügyi rendszermenedzser, regisztrált vezető felülvizsgáló A kockázatelemzés buktatói, kockázatbecslés

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor 2013.06.18 A TPM A TPM a Total Productive Maintenance kifejezés rövidítése, azaz a teljes, a gyártásba integrált karbantartást jelenti. A TPM egy állandó

Részletesebben

119.oldal

119.oldal 119.oldal 1 (Minőséggel kapcsolatos költségek) 119.oldal 2 Korábban az erősebb minőségprogramok bevezetésének egyik fő akadálya az a hibás elképzelés volt, hogy a jobb minőség elérése sokkal költségigényesebb.

Részletesebben

Modellezés és szimuláció a tervezésben

Modellezés és szimuláció a tervezésben Modellezés és szimuláció a tervezésben Szimuláció: egy másik rendszerrel - amely bizonyos vonatkozásokban hasonló az eredeti rendszerhez - utánozzuk egy rendszer viselkedését, vagyis az eredeti rendszer

Részletesebben

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam ALKALMAZOTT SZÁMÍTÁSTECHNIKA MG2613 Meghirdetés féléve: 6. 6. 11 1 1 11 11 Összesen: 11 11 Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős beosztása: MG1108; MG1207 Dr. Végső Károly főiskolai docens A tantárgy

Részletesebben

Minőségirányítási Kézikönyv

Minőségirányítási Kézikönyv FVM MGI Oldal: 1/7 4. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 4.1. Általános követelmények Olyan minőségirányítási rendszert hoztunk létre, dokumentáltunk és tartunk fenn, amely megfelelő eszköz arra, hogy tevékenységünk

Részletesebben

Minőségügy kommunikációs dosszié MINŐSÉGÜGY. Anyagmérnök alapszak (BsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié

Minőségügy kommunikációs dosszié MINŐSÉGÜGY. Anyagmérnök alapszak (BsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MINŐSÉGÜGY Anyagmérnök alapszak (BsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék MISKOLC, 2012.

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

A képzés elvégzése tökéletes alapot nyújt a lean menedzsment megismeréséhez is.

A képzés elvégzése tökéletes alapot nyújt a lean menedzsment megismeréséhez is. MINŐSÉGMENEDZSMENT A KÉPZÉSRŐL Minőségmenedzsment képzésünk segítségével a résztvevők az alapfogalmak megismerésén túl többek között az általános, szabványos (ISO 9000-es sorozat) és az ágazat-specifikus

Részletesebben

Statistical Process Control (SPC), Statisztikai Folyamatszabályozás

Statistical Process Control (SPC), Statisztikai Folyamatszabályozás Statistical Process Control (), Statisztikai Folyamatszabályozás 1 2 2 A statisztikai folyamatszabályozás () koncepcióját először Dr Walter Shewhart fejlesztette ki a Bell laboratóriumokban, az 1920-as

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF)

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) TERVEZÉS ELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN (BMEGEGE MGTM) TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) 12. Előadás QFD 2010/2011 II. félév Tervezés elmélet és módszertan MGTM Dr. Horák Péter 2010 1 / 38 Ütemterv 2011. tavaszi

Részletesebben

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN BMEKOGJA154 BMEKOGJA113 Ászity Sándor BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL

Részletesebben

Tárgyszavak: minőségbiztosítás; hibalehetőség; hibamódelemzés; egészségügy.

Tárgyszavak: minőségbiztosítás; hibalehetőség; hibamódelemzés; egészségügy. A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.6 2.1 FMEA: valami régi és valami új az egészségügyben Tárgyszavak: minőségbiztosítás; hibalehetőség; hibamódelemzés; egészségügy. A kockázatelemzés

Részletesebben

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17.

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17. AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE 2015. Szeptember 17. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: Ellenőrzés, vizsgálat és tanúsítás Szervezet: 80.000

Részletesebben

Kockázatkezelés és biztosítás 1. konzultáció 2. rész

Kockázatkezelés és biztosítás 1. konzultáció 2. rész Kockázatkezelés és biztosítás 1. konzultáció 2. rész Témák 1) A kockázatkezelés eszközei 2) A kockázatkezelés szakmai területei 3) A kockázatelemzés nem holisztikus technikái 4) Kockázatfinanszírozás 5)

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

Minőségmenedzsment alapok

Minőségmenedzsment alapok MENEDZSMENT ÉS VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN (BMEGT20A001) Z ALAPKÉRDÉSEK 2007/08/2 félév 3. zárthelyi dolgozat Minőségmenedzsment alapok Tesztek (A zh-n nem ugyanebben a sorrendben szerepelnek a válaszok, egy

Részletesebben

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei 3. Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai A minőségügyi szabványokat az ISO egyik bizottsága, az ISO/TC 176 alkotta, ez a bizottság végzi, a továbbfejlesztés munkáját is. A szabványsorozat

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

A kockázatelemzés menete

A kockázatelemzés menete A kockázatelemzés menete 1. Üzem (folyamat) jellemzői Veszélyforrások 2. Baleseti sorok meghatározása 3a. Következmények felmérése 3b. Gyakoriság becslése 4. Kockázat meghatározás Balesetek Gyakoriság

Részletesebben

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF)

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) TERVEZÉS ELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN (BMEGEGE MGTM) TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) 6. Előadás Hiba és kockázatelemzés. FMEA-elemzés, hibafaelemzés. 2010/2011 II. félév 1 / 37 Ütemterv 2011. tavaszi félév Hét

Részletesebben

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból 16. Tétel Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból. Az értékteremtő folyamatok a vállalat működésében, az értéklánc elemei. A teljesítmény és menedzsmentje,

Részletesebben

Érzékeink csábításában

Érzékeink csábításában Workshop az innovációról Érzékeink csábításában (organoleptikus vizsgálatok napjainkban) Horváthné Dr.Almássy Katalin főiskolai tanár SZTE TIK, 2012. február 16. 1 Az élelmiszerminőség elemei 1. EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Hanthy László Tel.: 06 20 9420052

Hanthy László Tel.: 06 20 9420052 Hanthy László Tel.: 06 20 9420052 Néhány probléma a gyártási folyamatok statisztikai szabályzásával kapcsolatban Miben kellene segíteni az SPC alkalmazóit? Hanthy László T: 06(20)9420052 Megválaszolandó

Részletesebben

ISO/TS 16949:2009 belső auditorképző

ISO/TS 16949:2009 belső auditorképző ISO/TS 16949:2009 belső auditorképző A képzés az ISO/TS 16949:2009 autóipari ben auditálási feladatokat végzők számára ajánlott. Célja: a belső és vevői autóipari auditokat végző szakemberek elméleti és

Részletesebben

Minőségmenedzsment módszerek

Minőségmenedzsment módszerek Minőségmenedzsment módszerek A folyamatjavítás eszközei Brainstorming Ok-okozati elemzés Pareto-elemzés Ellenőrzőkártya Hisztogram 2 A minőségfejlesztés módszerei A gond ott kezdődik, hogy Az alternatívák

Részletesebben

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont)

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont) 16. A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és 9004 5. pont) 16.1 A vezetőség elkötelezettsége (ISO 9001 és 9004 5.1. pont) A vezetőség felelősségi körére vonatkozó fejezet a két szabványban szinte azonos

Részletesebben

IV. F M E A. 1. FMEA célja

IV. F M E A. 1. FMEA célja IV. F M E A Az FMEA (németül Fehlermöglichkeiten und Einflufianalyse vagy angolul Failure Mode and Effects Analysis) módszer a termékben megtestesülő hiba-lehetőségek és hiba-hatások feltárására, illetve

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN BMEKOGJA113 Ászity Sándor BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL

Részletesebben

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO 50001 EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR AZ SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

Menedzsment rendszerek

Menedzsment rendszerek Menedzsment rendszerek Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék

Részletesebben

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam EOQ QMHC tanfolyam Minőségi vezetők az alapismereteket egyetemi / felsőfokú végzettség során szerzik meg és emellett legalább négy éves teljes munkaidős munkahelyi tapasztalata szükséges, melyből legalább

Részletesebben

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam)

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Tanfolyam célja A tanfolyam célja a résztvevők számára olyan általános és egészségspecifikus minőségmenedzsmenti ismeretek

Részletesebben

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása BME Járműgyártás és -javítás Tanszék Javítási ciklusrend kialakítása A javítási ciklus naptári napokban, üzemórákban vagy más teljesítmény paraméterben meghatározott időtartam, amely a jármű, gép új állapotától

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK POLES JÁNOS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN - 2 0 0 6 - MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN JEGYZET T A R T A

Részletesebben

Minőségirányítás 1. Dr. Dénes Levente

Minőségirányítás 1. Dr. Dénes Levente Minőségirányítás 1. Dr. Dénes Levente 2010.09.08. Tantárgyi követelmények: Szorgalmi időszak : A tananyag folyamatos elsajátítása, 3 ZH (kvíz) A kiadott gyakorlati feladatot időarányos elkészítése Félévi

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képzettséget szerez az MSZ ISO/TS 16949 szabvány belső,

Részletesebben

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Tirián Attila NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 2016. November 15. Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Időtáv 2013. október 8-tól hatályos

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör,

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, amely kiterjed valamennyi munkatársra, a gazdasági szerep,

Részletesebben

MENEDZSMENT RENDSZEREK

MENEDZSMENT RENDSZEREK MENEDZSMENT RENDSZEREK ANYAGMÉRNÖK/KOHÓMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET

Részletesebben

MENEDZSMENT RENDSZEREK

MENEDZSMENT RENDSZEREK MENEDZSMENT RENDSZEREK ANYAGMÉRNÖK/KOHÓMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET

Részletesebben

Mit tud a QFD? Dr. Topár József 1

Mit tud a QFD? Dr. Topár József 1 Vevői igények A VEVŐ HANGJA A QFD olyan egyszerű szisztematikus módszert kínál, amellyel a vevő hangját a termékbe beépíthetjük. A QFD eredménye : Szisztematikusan tervek elkészítése arra, hogy hogyan

Részletesebben

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint Tartalomjegyzék 1. Kérelmezés átvizsgálása, audit előkészítése...2 1.1 Előaudit...2 1.2 Kérdéskatalógus...2 1.3 Auditmegbízott...2 2 A kezdeti (tanúsító) audit...2 2.1 A kezdeti audit 1. szakasza:...2

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Termelés- és szolgáltatásmenedzsment egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 13. Előrejelzési módszerek 14. Az előrejelzési modellek felépítése

Részletesebben

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Minőségmenedzsment Bedzsula Bálint BME MVT bedzsula@mvt.bme.hu 2013.04.03. Bedzsula Bálint 1 Témakörök 4 előadás Minőség fogalma, minőségrendszerek fejlődése Szektor

Részletesebben

Advanced Product Quality Planning APQP

Advanced Product Quality Planning APQP Advanced Product Quality Planning 1 IATF 16949:2016 szabvány fontos kapcsolódó kézikönyvei (5 Core Tools): PPAP (Production Part Approval Process) Gyártás jóváhagyási folyamat (Advanced Product Quality

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

MINŐSÉGÜGYI STATISZTIKAI MÓDSZEREK. Dr. Drégelyi-Kiss Ágota ÓE BGK

MINŐSÉGÜGYI STATISZTIKAI MÓDSZEREK. Dr. Drégelyi-Kiss Ágota ÓE BGK MINŐSÉGÜGYI STATISZTIKAI MÓDSZEREK Dr. Drégelyi-Kiss Ágota ÓE BGK e-mail: dregelyi.agota@bgk.uni-obuda.hu 1 STATISZTIKA CÉLJA Sokaság Következtetés bizonytalansága Véletlenszerű és reprezentatív mintavétel

Részletesebben

Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT

Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT Bedzsula Bálint gyakornok Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Q. épület A.314. bedzsula@mvt.bme.hu http://doodle.com/bedzsula.mvt Az előző előadás

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/42-01 eljárás készítése 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Kockázatok és dilemmák az új ISO EN 9001:2015 szabvány szellemében

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Kockázatok és dilemmák az új ISO EN 9001:2015 szabvány szellemében ÉMI-TÜV SÜD Kft. Kockázatok és dilemmák az új ISO EN 9001:2015 szabvány szellemében XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia Előadó: Bolya Árpád ISO FORUM előadás, 2015.09.17. ÉMI-TÜV SÜD SÜD 2015.05.14.

Részletesebben

A benchmarking fogalma

A benchmarking fogalma Benchmarking Dr. Koczor Zoltán 1 A fogalma Összevetésként használt szervezet Felhasznált erőforrások ESZKÖZÖK CÉLOK Belső folyamatszabályozás Dr. Koczor Zoltán 2 1 A célja Értékelnünk kell a jelenlegi

Részletesebben

Minőségirányítás. 2. Előadás

Minőségirányítás. 2. Előadás Minőségirányítás 2. Előadás 2010.09.22. I. MINŐSÉGMENEDZSMENT RENDSZEREK FEJLŐDÉSE A minőségmenedzsment fejlődésének fontosabb szakaszai és jellemzői Minőség-ellenőrzés Minőségszabályozás Minőségbiztosítás

Részletesebben

A minőségügyi szabványrendszer fejlődése, az új szabványok

A minőségügyi szabványrendszer fejlődése, az új szabványok 14. A minőségügyi szabványrendszer fejlődése, az új szabványok 14.1 Az ISO 9000:2000 szabványok 1987. évi első megjelenésük után 1994-ben módosították a szabványokat. A 2000-ben megjelent harmadik kiadás

Részletesebben

Hat Szigma Testre Szabva (Six Sigma for You 6S4U)

Hat Szigma Testre Szabva (Six Sigma for You 6S4U) Hat Szigma Testre Szabva (Six Sigma for You 6S4U) A Six Sigma módszertant az elmúlt 20 évben az igazán nagy vállalatok alkalmazták úgy, hogy minden számba jöhető embert kiképeztek Green Belt-nek. A tapasztalatok

Részletesebben

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása

Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása DR. MÓGA ISTVÁN -DR. GŐSI PÉTER Az építészeti öregedéskezelés rendszere és alkalmazása Magyar Energetika, 2007. 5. sz. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása előkészítésének fontos feladata annak biztosítása

Részletesebben

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Építési folyamat 1 J O G S Z A B Á LY O K N E M Z E T I S Z A B VÁ N Y O K SZAKMAI ÉS VÁLLALATI SZABVÁNYKIADVÁNYOK A műszaki szabályozás szintjei és hierarchiája HAZAI

Részletesebben

A HACCP rendszer fő részei

A HACCP rendszer fő részei A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem kis mértékben az űrutazásokhoz szükséges

Részletesebben

A HACCP minőségbiztosítási rendszer

A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem

Részletesebben

Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása, Tételek 1. Ászity Sándor

Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása, Tételek 1. Ászity Sándor Járműipari gyártási folyamatok minőségbiztosítása, Tételek 1 Ászity Sándor 1 Tömegtermelés Lean termelés Toyota Termelési Rendszer: 2 2017.04.09. Szerepek az autóipari beszállítói láncban OEMs System integrators

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Kalibrálás és mérési bizonytalanság. Drégelyi-Kiss Ágota I

Kalibrálás és mérési bizonytalanság. Drégelyi-Kiss Ágota I Kalibrálás és mérési bizonytalanság Drégelyi-Kiss Ágota I. 120. dregelyi.agota@bgk.uni-obuda.hu Kalibrálás Azoknak a mőveleteknek az összessége, amelyekkel meghatározott feltételek mellett megállapítható

Részletesebben

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING. Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS E- LEARNING Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola Minőség fogalma (üzleti) 1 egy termék vagy szolgáltatás olyan tulajdonságainak összessége amelyek meghatározott vagy elvárható

Részletesebben