EMLÉKEZTETŐ október 14-én tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EMLÉKEZTETŐ. 2013. október 14-én tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról"

Átírás

1 EMLÉKEZTETŐ október 14-én tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról Napirend: Integrációs KSZ megtárgyalása Jelen vannak: VDSZSZ részéről: Bárány Balázs Péter Halasi Zoltán Gelencsér László VSZ részéről: Károlyi Csaba Képesné Szabó Ildikó Fridrich Imre Kuti Horváth József MOSZ részéről: Kiss László Apavári József Dr. Dancsa Attila VFSZSZ részéről: Decsi Sándor GSZ részéről: Szabó Péter Kicska László Tamás MTSZSZ részéről: Sulyok László Császár Zsolt Novodonszki András PVDSZ részéről: Bátori István MÁV-START részéről: Beleznai Lilla humán igazgató, Csépke András üzemeltetési igazgató, Dr. Várkonyi Péter jogtanácsos Dr. Gönczi Tamás jogtanácsos, levezető elnök Dr. Szőke Lajos jogtanácsos Hénapné Kaufmann Rita jegyzőkönyvvezető

2 Dr. Gönczi Tamás levelező elnök megnyitja a tárgyalást azzal a kérdéssel, van-e napirend előtti javaslat. VSZ: felveti, hogy Záhonyban biztonsági őr ellenőrzi a munkavállalókat, valamint térfigyelőn keresztül figyelik őket. Kérdezi, hogy ez az üzemi tanáccsal lett-e egyeztetve? Jogszerű ez a tevékenység? Csépke András: még ő rendelte el ezt az ellenőrzést, mivel nagy mennyiségben tűnt el gázolaj. A Vasútőr Kft. megbízás alapján végzi az ellenőrzést. Tudomása szerint azóta megszűnt az üzemanyaglopás. VSZ: az a kérdés, hogy volt-e véleményeztetve az üzemi tanáccsal, mert ha igen, akkor visszavonja a kérdést. Csépke András: ígéretet tesz, hogy utánanéz. MOSZ: felveti, hogy régebben a béremelést a mozdonyvezetők esetében úgy hajtották végre, hogy figyelembe vették a bértarifa táblázatot, arra adta meg munkáltató a bérfejlesztést. Ez most nem így történt, ezért kéri a munkáltatót, hogy revideálja az álláspontját, és az annak megfelelően hajtsa végre a béremelést. VDSZSZ: szintén a béremeléssel kapcsolatban jegyzik meg, hogy a tisztképzős tanfolyamon végzett munkavállalók júliusi átsorolással kerültek át magasabb MMK-s munkakörbe, ahol MMK minimumra lett állítva a bérük és így nem részesültek bérfejlesztésben. Kéri munkáltatótól ennek rendezését. Megállapodás szerint a kocsivizsgálók havi Ft pótlékban részesülnek. A munkáltató nem tölti fel a technológiai létszámot. A megállapodás a plusz elvégzendő feladatokra kötődött és nem része ennek létszámmal történő megspórolása. Csépke András: a megállapodás valóban nem erről szól. Ahol a kocsivizsgálói kapacitás engedte, ott lemondtak külső féltől megrendelt szolgáltatást és ezért kapják a plusz díjazást. Ezek hatékonyság-javítási intézkedések. VDSZSZ: Nem pártolja, hogy a gépészetnél kieső embert kocsivizsgálóval pótolják. Beleznai Lilla: a tisztképzős tanfolyamon végzettek átsorolásával kapcsolatban megvizsgálják, hogyan történt a bérfejlesztés. Munkáltató nem tudja garantálni a szakmai idő alapján az alapbérfejlesztést és nem kívánja újranyitni a megállapodással zárult tárgyalást. MTSZSZ: a bérfejlesztéssel kapcsolatban szintén támogatja az MMK sáv felettiek béremelését. Felveti továbbá, hogy azok a munkavállalók, akik képzésben vettek részt, de feltétel-hiányosak voltak, kimaradtak a béremelésből. Kéri vizsgálni, hogy lehetne az alsófelső bérsávokat megemelni. Beleznai Lilla: a bérmegállapodás megszületett, a munkáltató már nem kíván változtatni rajta. MOSZ: ha nem teszi meg a munkáltató, ez konfliktus forrást jelent.

3 VDSZSZ: nem érti a hozzáállást. Azokat büntetik, akik segítőik lesznek a tisztképzőt követően a vezetésnek. Az átsorolás miatt nem érzékelik a béremelést. Úgy tudja, ez kb. 30 embert érint, ezért nem érdemes konfliktusba kerülni. MTSZSZ: szerinte nem született bérmegállapodás, egyoldalúan döntött a munkáltató a béremelés mértékéről. Beleznai Lilla: az átsorolással kapcsolatban nem kell tovább érvelni, egyeztet vezérigazgató úrral. A bérmegállapodásról egyebekben nem kíván a továbbiakban tárgyalni. MOSZ: később kapták meg a munkavállalók a bérértesítőt az emelésről, mint az átsorolásról, ezzel kapcsolatban tájékoztatást kér. Beleznai Lilla: ígéretet tesz, hogy utána néz. Dr. Gönczi Tamás: miután nincs több napirend előtti felszólaló, ezért rátér a KSZ módosítására. A legutóbbi alkalommal a 26. fogalom meghatározásoknál fejezték be az egyeztetést. dr. Várkonyi Péter: a nyújtott állandó nappalos nem dolgozik hétvégén, egyébként megfelel a nyújtott műszakos munkarendnek, ezért javasolja, hogy külön kerüljön be a KSZ-be ez a munkarend meghatározás is. Elfogadja a VSZ javaslatát a kötetlen munkarend vonatkozásában, hogy bár az Mt. szabályozza, de célszerű lenne beemelni a KSZ-be azzal a szöveggel, ahogy a törvényben szerepel. A személyzeti forduló fogalmát pontosítanánk egységesen a személyszállítási utazókkal és a vontatási utazókkal. VDSZSZ: a nyújtott állandó nappalos szöveg mit takar? VSZ: a gépészeknél a nyújtott állandó nappalosok hétvégén is dolgoznak. dr. Várkonyi Péter: ha a VSZ és a VDSZSZ között nincs egyetértés, akkor javasolja az oldalegyeztetést. Két külön munkarendről és szabályairól van szó. A nyújtott állandó nappalos nem dolgozik hétvégén, így pótlék sem illeti meg, a nyújtott műszakos hétvégére is beosztható és műszakpótlék illeti meg. VSZ: a gépészeknél a nyújtott nappalosoknál nem a hétvége a probléma, hanem hogy fordások helyett vezénylik őket. Állandó nappalos nem lehet fordában. VDSZSZ: részéről rendben van a szöveg. MTSZSZ: a kötetlen munkavégzéssel kapcsolatban a következő alkalommal válaszolna. dr. Gönczi Tamás: a 26. módosul azzal, hogy az 1. pont visszavonásra került. A munkáltató javaslatából a munkarend, a nyújtott műszakos munkarend, a nyújtott állandó nappalos munkarend, a délutános munkarend, a vezényelt vontatási utazói munkarend kiegészítéssel elfogadásra került.

4 MOSZ: a szokásosan telephelyen kívüliek köréből szeretné, ha kikerülnének a mozdonyvezetők. Kéri az összes munkaszerződés felülvizsgálatát. dr. Várkonyi Péter: től a vontatási utazók is a Startnál lesznek. Komoly szakmai viták előzték meg ezt a döntést. A telephelyhez az irányadó, hogy mikor jár kiküldetési díj. A munkaszerződések is felülvizsgálatra kerülnek. Változó munkavégzési hely esetében nem értelmezhető. MOSZ: tavaly decemberben megállapodás született ennek feloldására. Áprilisban a TRAKCIÓ KSZ-ben rendezték, véleménye szerint nem kellene ezt újra kezdeni, mert megfelelő. MTSZSZ: a pénztárellenőröknél és a tartalékos pénztárellenőröknél is probléma a telephelyen kívüli munkavégzés kérdése, náluk is munkaszerződésben kellene rögzíteni a telephelyet. Ez a KSZ-ben nem megfelelő. dr. Gönczi Tamás: a szokásosan telephelyen kívül végzett munka fogalmát meghatározó részt függőben hagyták. A 26. -t a többi részben elfogadták. dr. Várkonyi Péter: a 27. -al kapcsolatos munkáltatói javaslat kiegészül a Trakció KSZ-ben foglaltakkal. VDSZSZ: nem fogadja el. dr. Várkonyi Péter: ha a VDSZSZ nem fogadja el, akkor függőben marad. A munkáltató kiveszi a módosítást. MOSZ: ragaszkodik, hogy benne maradjon. Kéri, hogy vizsgálják meg az összes munkakört a készenléti munkakörökben. dr. Gönczi Tamás: a 27. függőben marad, szakszervezeti oldalon érdekellentét merült fel. dr. Várkonyi Péter: a 28. -al kapcsolatban a munkaidőkeretek tekintetében fő szabály a munkáltató javaslata szerint, hogy a munkavállalókat havi munkaidőkeretben kell foglalkoztatni. Ez alól kivételt képeznek a gépész munkavállalók, őket 2 havi munkaidőkeretben kell foglalkoztatni. Helyi függelékben valamennyi munkakörben legfeljebb 3 havi mértékig lehet eltérni. Két hónap munkaidő-mennyiség közötti eltérés maximum 36 óra lehet. Csépke András: teherszállítással összefüggő tevékenységnél 10 nappal előre látható a változás, de hónapokkal előbb nem. Ez az időintervallum alkalmas, hogy ne kelljen a létszámot levenni, vagy túlóráztatni, ez indokolja a többhavi munkaidőkeretet. MOSZ: a gépészeknek mi az álláspontja? VSZ: elfogadható szerintük a 3 hónap, ha a helyi függelékben kerül megállapításra, jelenleg 2 havi munkaidőkeretben dolgoznak.

5 Csépke András: a kocsivizsgálókat kivéve elfogadható? dr. Gönczi Tamás: a 28. nem került elfogadásra, függőben marad. dr. Várkonyi Péter: a 29. -al kapcsolatban a munkáltató technikai javaslatokat tett. MOSZ: régen a munkarendeket helyi függelékben állapították meg. Most is így kellene, de nem tiltakoznak. dr. Gönczi Tamás: a 29. elfogadásra került a munkáltató javaslatával. dr. Várkonyi Péter: a 30. -al kapcsolatban a munkáltatói javaslat a munkaidő-beosztásra vonatkozóan azért került megfogalmazásra, mert a Startos és a Trakciós KSZ. e tekintetben eltér. Másrészről, hogy a távollévő (szabadság) munkavállalóval telefonon és -en is közölhető legyen a munkaidő beosztás. MOSZ: semmiféle olyan közlés, amihez a munkáltató az eszközt nem biztosítja a munkavállaló részére, nem fogadható el. Vagy ki kell hangsúlyozni, hogy ez csak tájékoztató jellegű. MTSZSZ: a kötetlen munkarenddel kapcsolatban felveti, hogy a központok mindenkit kötetlenbe sorolnának be. Ez az ünnepek és menetrendváltás miatt felmerülő rendkívüli munkavégzés díjazása miatt nem elfogadható, csak a vezetők tekintetében. dr. Várkonyi Péter: jegyezte az észrevételeket. Az MTSZSZ javaslata nem elfogadható, a többiek tekintetében módosító indítvány esetén azok beépíthetőek. Csépke András: nincs szándékukban sok köteletlen beosztást létrehozni, sőt, inkább szűkíteni szeretnék ezt a kört. Beleznai Lilla: a kötetlen munkarendben foglalkoztatottak esetében is az ünnepi és menetrendváltozással összefüggő plusz tevékenység egyéb díjazással megoldott. MTSZSZ: van olyan a kötetlen beosztású munkavállalók között, akinek éjszaka kell bemenni a munkahelyére. Ezt túlórában kell elszámolni. Ez nem a vezetőkre vonatkozik, hanem az egyéb munkavállalókra. Csépke András: alapjaiban egyetért a felülvizsgálati javaslattal. VSZ: nem tudja értelmezni a helyben szokásos módon megfogalmazást. A vezénylést nem a hirdetményi faliújságon kellene kitenni. Mi a hirdetmény fogalma? dr. Várkonyi Péter: nem utastájékoztatásra gondol, hanem zárt helyen, ahol csak a munkavállalók férhetnek hozzá. VDSZSZ: véleményük szerint az eredeti szöveg jó. Elfogadott értesítés a tartósan akadályozott munkavállalók felé a távirat, levél stb. dr. Gönczi Tamás: mivel nincs összhang, ezért a 30. függőben marad.

6 dr. Várkonyi Péter: a törvény alapján 4 nappal korábban kell értesíteni a munkavállalót a munkaidő-beosztásról. Ezt szeretné munkáltató a KSZ-benn is rögzíteni azzal, hogy ez havonta csak legfeljebb 8 alkalommal módosítható. MOSZ: nem fogadja el a munkáltató javaslatát, ragaszkodnak az általuk tett javaslathoz, mely szerint a munkaidő-beosztást legfeljebb havonta 5 alkalommal lehessen módosítani. VSZ: szintén nem fogadja el a munkáltató javaslatát, viszont a MOSZ Ft-os átvezénylési díjról szóló javaslatával egyetért. MOSZ: ez nem javaslat, ez a Trakció KSZ-ben szerepel. MTSZSZ: támogatja a Trakció KSZ-ben foglaltakat. dr. Várkonyi Péter: javaslatot kér, hogy hány alkalommal legyen módosítható a mozdonyvezetők munkarendje? MOSZ: a Trakció KSZ-ben benne van. dr. Várkonyi Péter: véleménye szerint nem indokolt különbséget tenni a munkavállalók között. MOSZ: amennyiben a Trakció KSZ-ben foglaltakat alkalmazza a munkáltató, akkor nincs kifogása. dr. Gönczi Tamás: a 31. függőben marad. A 32. -t változatlan formában elfogadták. dr. Várkonyi Péter: a 33. -al kapcsolatos munkáltatói javaslattal kapcsolatban egységesíteni szeretnék a Startos és a Trakciós KSZ-ben foglaltakat. A Trakciós KSZ-ből átvennék a tehervonatot továbbító munkavállalók szolgálatára vonatkozó részt. MOSZ: nem kíván feladni semmit, ami a Trakciós KSZ-ben benne volt, és a Startéban előnytelenebb. Az egységes MÁV-nál is külön szabály vonatkozott a vontatási és az egyéb utazó szolgálatot ellátókra. dr. Gönczi Tamás: a 33. függőben marad. A 34. : az eltérő munkaidő-beosztást a munkáltató egységesíteni szeretné. Az érdekképviseletek nem járultak hozzá. A 34. függőben marad. dr. Várkonyi Péter: a 35. -al kapcsolatos MOSZ észrevételt nem fogadja el a munkáltató. Véleménye szerint a Startos szabály tartandó fenn. Ha a szolgálat elmarad, le kell dolgozni, ha nem tudja, munkaidőként került elszámolásra. Ha mínusz óra keletkezezik, alapbérrel kerül elszámolásra.

7 MOSZ: a Trakciós KSZ-ben foglaltakat szeretné fenntartani. dr. Gönczi Tamás: a 35. függőben marad. A 36. -al kapcsolatban a MOSZ tett módosító javaslatot. VDSZSZ: az eredeti változatot szeretné fenntartani. dr. Várkonyi Péter: pontosít, nem kíván változtatni, a MOSZ a Trakciós KSZ-t szeretné átvenni az éjszakai szolgálat tekintetében. MOSZ: ez a szabály is túlságosan a munkáltatónak kedvez, vissza lehet vele élni. VDSZSZ: a KSZ nem lehet kedvezőtlenebb a munkavállalókra. Minimalizálni kellene a kedvezőtlen hatásokat. Javasolja az éjszakai szolgálat 3 óra időtartamú elfogadását. dr. Gönczi Tamás: a 36. függőben marad. dr. Várkonyi Péter: a 37. -ban foglaltakkal kapcsolatos munkáltatói javaslat arra vonatkozik, hogy a helyi függelékben nem szabályozottak miatt az egy szolgálatban eltöltött munkaidő ne haladhassa meg a 12 órát. A Trakciós KSZ-ben nem alkalmazható a vezényelt vontatási utazói munkarendben dolgozók esetében osztott munkaidő. VDSZSZ és VSZ: nem támogatják a munkáltató javaslatát. dr. Gönczi Tamás: a 37. függőben marad. dr. Várkonyi Péter: a 38. -ra vonatkozó módosítások tulajdonképpen pontosítást tartalmaznak az idénymunkarendben foglalkoztatottak tekintetében. VDSZSZ: mi az indoka Kelenföld felvételének e paragrafushoz? Csépke András: a Budapest Déli illetve Balatont érintő forgalom miatt érintett. MTSZSZ: véleménye szerint jellemzően nem érintett a balatoni forgalomban Kelenföld. VSZ: a Kelenföldön dolgozóknak Déli SZSZK. szerepel a munkaszerződésükben, így idénymunkarend szerint vezénylik őket. Csépke András: a szándék a megnövekedett balatoni forgalom lebonyolítása. 10 %-kal bővült az utasforgalom, így nagyobb munkavállalói kört lehessen bevonni. VDSZSZ és MTSZSZ: nem javasolják Kelenföldet. dr. Gönczi Tamás: 38. függőben marad. dr.várkonyi Péter: a 39. -al kapcsolatos munkáltatói javaslat lényege, hogy a kötelező oktatáson résztvevőknek a tényleges időtartam kerüljön elszámolásra, de legalább 6 óra, munkaidőként.

8 VDSZSZ: nem fogadja el a munkáltató javaslatát. dr. Várkonyi Péter: az időszakos oktatás elszámolása tekintetében fenntartja a javaslatát, viszont a második javaslattól visszalép a munkáltató, vagyis a tényleges oktatási idő kerüljön kifizetésre. VDSZSZ: véleménye szerint a munkáltató minimalizálja a keretet, amiben nem tudja támogatni. VSZ: az eredeti 1. pontot javasolja. MOSZ: az utazási idő kérdésköre alapvető. dr. Várkonyi Péter: a munkáltató 6 órás oktatásnál nem számolhat el 8 órát. MOSZ: vissza kell térni a napi teljes munkaidő fogalmához. MTSZSZ: tényleges időtartam, de legalább 8 óra, úgy kell tervezni. dr. Gönczi Tamás: a 39. függőben marad. dr. Várkonyi Péter: a módosításokkal kapcsolatban elmondja, hogy a KSZ vonatkozásában eltérés, hogy vonatkésés nem minősül rendkívüli munkavégzésnek. MTSZSZ: felveti, hogy az ügyeletet sokszor elfelejtik elrendelni, gyakorlati megvalósítása probléma. MOSZ: saját javaslatát ajánlja elfogadásra. MTSZSZ: köteletleneknél a rendkívüli munkavégzést nem lehet díjazni. Ezt az ellentmondást fel kellene oldani. VDSZSZ: meddig kötetlen, meddig nem: meg kellene határozni. Csépke András: ígéretet tett új szövegjavaslatra. dr. Gönczi Tamás: a Startnál folytatott szabály elfogadható-e a MOSZ-nak? MOSZ: a mozdonyvezetők nem kerülhetnek rosszabb vagy jobb helyzetbe az integráció miatt. Csépke András: tartja a szavát a munkáltató. Más megállapodás is biztosítja, hogy nem kerülnek rosszabb helyzetbe a munkavállalók, nem csak a KSZ. dr. Várkonyi Péter: a mozdonyvezetők nem járnak rosszabbul, vonatkésésnél is 100 %-os bérpótlékot kapnak. MOSZ: nem kíván ilyen nyereséget elkönyvelni. Az összes Trakciós eltérést mellékletben kellene szerepeltetni. A munkáltató nem hajlandó erre, egységes KSZ-t készít, ami nem tudja véleménye szerint szabályozni a munkavállalók eltérő feladataiból adódó eseteket. Eddig nem reagált a javaslatokra.

9 Csépke András: kéri, hogy először ismerjék meg egymás álláspontját az egyes -okkal kapcsolatban, aztán ezt a csomagot átbeszélik. Az egységes KSZ minden munkavállalóra vonatkozna. Úgy érzi, a MOSZ képviselői nem tárgyalni jöttek, hanem a Trakciós KSZ-hez ragaszkodnak, ami a tárgyalást nehezíti. MOSZ: elejétől fogva ragaszkodnak a Trakciós KSZ-ben foglaltakhoz. A munkáltató átcsoportosítja az egyes elemeket. A foglalkoztatási szabályoknál és a jövedelem elemeknél kéri a Trakciós KSZ átültetését. Ezt esetleg lehet közelíteni egymáshoz. Mindig voltak különbségek a munkavállalói csoportok között. Az integráció leple alatt jövedelmeket csoportosít át a munkáltató. Csépke András: nem célja a megkülönböztetés. Az alapbér az, amiben különbséget lehet tenni a munkavállalók között felelősség, feladat és hatáskör tekintetében. Szándéka és érdeke a KSZ-ben minden munkavállaló érdekeinek egységes szabályozása. MOSZ: eddigi tapasztalatai alapján a munkáltató egységesítési szándéka, hogy a rosszabbhoz igazítsa a többit. Ez inkorrekt. VFSZSZ: a beolvadással kapcsolatban nem történt kockázatelemzés. Konkretizálni kell a munkavállalók irányába, milyen többlet-teljesítményt várnak el? Mi az a többlet, ami a vasútbiztonsági kockázatokba belefér? Csépke András: nem áll érdekében a munkáltatónak a munkavállalók érdekének sérelme. VSZ: az Mt. nem ismeri a rendkívüli időjárás fogalmát. Ezt definiálni kell, vagy kivenni a tervezetből. Egyebekben egyetért a MOSZ véleményével. VDSZSZ: a Startnál működik a vonatkésés elszámolása. dr. Várkonyi Péter: ismétli, vonatkésésből adódóan egységesen kell kezelni a munkavállalókat. A mozdonyvezetők is jobban járnak, számszakilag is elemezni lehet a javaslatot. A Start KSZ minden utazóra vonatkozik. VDSZSZ: lehet, de nincs benne a javaslatban. dr. Gönczi Tamás: a Start hatályos KSZ-e tartalmazza, hogy a vonatkésés nem tartozik bele a rendkívüli munkavégzésbe. A MOSZ nem támogatta. MOSZ: ami a Start KSZ-ben van, az anyagilag jobb, mint a Trakciós KSZ-ben van. dr. Gönczi Tamás: a 40. függőben marad. A 41. A rendkívüli munkavégzés díjazása kapcsán megjegyzi, hogy jobban járnak a mozdonyvezetők a Startos KSZ szerint. MOSZ: erkölcstelennek tartja, hogy a Startos KSZ-t fogadja el, mert ennek ára lesz később, hiába előnyösebb a mozdonyvezetők részére.

10 Csépke András: ha átadja az SAP adatokat a munkáltató a szakszervezeteknek, azt elfogadják tárgyalási alapnak? MOSZ: emberek szintjén kell nézni a dolgokat, nem célszerűségi szinten. Indulásként mellékletben kellett volna megjelentetni a mozdonyvezetőkre vonatkozó szabályokat, ez lett volna célszerű. VDSZSZ: el kell fogadni az ajánlatot azzal, hogy látni szeretné a plusz és mínuszt. MTSZSZ: a Startos változatot tartja elfogadhatónak, a Trakciós hátrányosabb. VSZ: elvárja azt az anyagot, amit a munkáltató felajánlott. dr. Gönczi Tamás: a 41. függőben marad. dr. Várkonyi Péter: a 42. -al kapcsolatos munkáltatói javaslatban a készenlét szabályai vonatkozásában a Trakciós KSZ szövege lett átemelve. VSZ: az általuk tett javaslatot fogadja el. MOSZ: miért kell készenlét, átirányítás, kiküldetés stb. címen több munkaidőben foglalkoztatni a munkavállalót, mint ami a munkaszerződésében lett rögzítve? Mi szükség van erre? A Trakciós KSZ-ben foglaltakat tartja megfelelőnek. VDSZSZ: mennyi volt a maximum készenlét? Választ kér. Miért szerepel 1200 óra maximum? Véleménye szerint nincs rá szükség. MOSZ: Beleznai Lillától kérdezi, lát-e esélyt a mellékletes variációra, miszerint a Trakciós és Gépész KSZ mellékletben szerepeljen, amíg fel nem áll az egységes szervezet. Beleznai Lilla: vezérigazgató úr ahogy a tárgyalások elején hangsúlyozta is, egységes KSZ kialakítását tűzte ki célul, és mint Csépke András mondta, rendelkezésre áll a bázis szintű keretösszeg, rajtunk áll, hogyan osszuk el. A három társaság vonatkozásában vannak tételek ahol engedni kell, ahhoz, hogy más tételeknél a társasági korrekciókat megtehessük. VSZ: támogatja a MOSZ javaslatát a mellékletes megoldás vonatkozásában. Három vállalat teljesen eltérő rendszerét próbáljuk összehozni. Nincs idő egységesíteni. A tevékenységek különbözőek. Keretszabályokat kellene kialakítani, az eltéréseket pedig mellékletben szabályozni. Így nem lesz egyezség. Beleznai Lilla: csak azért nem támogatja a javaslatot, mert az egységes szabályozás mind jogilag, szabályozásban, értelmezésben és kivitelezésben is könnyen kezelhető és a munkavállalókkal szemben fair megoldás. Ha csak a kedvezőbb opciók kerülnek át az egyes társaságok KSZ-eiből, akkor jelentős költségnövekedés lép elő, amire munkáltatónak nincs plusz fedezete. A évi kifizetések adják meg a tárgyalási kereteket.. MTSZSZ: számokat kellene látni. Egységes KSZ lenne jó, de nem látja lehetőségét a megegyezésnek. Szerinte is mellékletben kellene gondolkodni. Statisztikát szeretne látni, hogy melyik szakmacsoport veszít vagy nyer.

11 Beleznai Lilla: költségek vonatkozásában témakörönként munkáltató adatokat szolgáltat, de az egységes KSZ-hez ragaszkodik. dr.gönczi Tamás: a 42. függőben marad. A 43. -t módosítás nélkül elfogadják. A 44. -t módosítás nélkül elfogadják. Dr. Várkonyi Péter: a 45. -al kapcsolatban a javaslat lényege, hogy kiadható-e a munkaközi szünet vonaton. VDSZSZ: nem támogatja, vonaton nem kiadható. VSZ: nem támogatja, a munkáltató többször visszaélt ezzel. MOSZ: a mozdony is a vonat része. Visszavonja a javaslatát, reméli a Trakciós KSZ egyéb rendelkezéseinek bevonását. VDSZSZ: a pontja rendezi ezt a kérdést, ezt kellene átvenni. A jogszabály szigorú feltételhez köti a munkaközi szünet kezelését. A munkaközi szünet a munkaidő részét képezi. A törvény rendelkezéseit kellene alkalmazni. Nem kellene a vonaton kivenni a munkaközi szünetet, mivel nem felel meg a feltételeknek. dr. Gönczi Tamás: a 45. függőben marad. MOSZ: a 46. vonatkozásában a jogszabály szó szerinti alkalmazását kéri a munkáltatótól. dr. Várkonyi Péter: a vasúti törvényből van ez a mondat, de nem pontos. Ezt a javaslatot a szakma nem támogatta, a jogszabály szövegét a KSZ-be nem lehet idézni. A Trakció vezetése a KSZ-ben foglaltakat a MOSZ-al közösen elfogadta és ezt alkalmazza. MOSZ: nem mentesíti a munkáltatót, hogy a törvényt betartsa. A KSZ szerinte nem írhatja felül a jogszabályt. dr. Várkonyi Péter: nem új probléma ez a Trakció és a MOSZ között. Jogvita van folyamatban, hatóság vizsgálja a napi pihenőidő kérdését. Javasolja, hogy várják meg a döntést. dr. Gönczi Tamás: a 46. függőben marad. dr. Várkonyi Péter: a 47. vonatkozásában a munkáltató javaslata a pihenőnapok összevonására vonatkozik. Ez a Startos KSZ-ben nem szerepel. MOSZ: nem támogatja, mivel a munkaidő beosztások elképesztőek, kiszámíthatatlanok. dr. Várkonyi Péter: tapasztalta, a Trakciós KSZ nem pontos, ezen próbál segíteni. Megszüntetné ezt a problémát.

12 dr. Gönczi Tamás: a 47. függőben marad. dr. Várkonyi Péter: javasolja a 48. hatályon kívül helyezését, de szakszervezeti javaslatra hatályban tartja. A 48. elfogadásra kerül. dr. Várkonyi Péter: a 49. -t szintén hatályon kívül tervezi helyezni a rendkívüli szabadságra vonatkozóan, viszont az ionizált sugárzásnak kitett munkahelyen dolgozók tekintetében javasolja a munkáltató módosító javaslatának elfogadását. VSZ: nem fogadja el a hatályon kívül helyezést, a második javaslatot viszont igen. VDSZSZ: nem fogadja el a munkáltató javaslatát a hatályon kívül helyezésre, egyebekben igen. MOSZ: nem fogadja el a törlési javaslatot. Javasolja viszont a tevékenységi szünet behatárolását, pl.: irányítási szinten vagy év végi megjelöléssel. Beleznai Lilla: támogatja a pontosítást. dr. Gönczi Tamás: a 49. függőben marad. dr. Várkonyi Péter: az 50. tekintetében eltérés van a Trakciós és a Startos KSZ vonatkozásában. Helyi függelék teremtheti meg az összhangot az eltérő szabályozások között. VDSZSZ: mind a két szabályozás nem kerülhet bele? MOSZ: szigorítani kellene a munkavállaló érdekében ezt a szabályt. dr. Várkonyi Péter: módosítja a tekintetben, hogy helyi függelék eltérő rendelkezése hiányában legkorábban 6.00 órára vezényelhető a munkavállaló munkavégzésre. Az 50. módosításokkal elfogadásra kerül. Az 51. -al kapcsolatban hatósági eljárás van folyamatban, MOSZ javasolja az eljárás végének megvárását. A felek megállapodnak abban, hogy az egyeztetést október 22-én 13 órai kezdettel folytatják. k.m.f.

13

EMLÉKEZTETŐ november 13-án tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról

EMLÉKEZTETŐ november 13-án tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról EMLÉKEZTETŐ 2013. november 13-án tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról Napirend: Integrációs KSZ megtárgyalása Jelen vannak: VDSZSZ részéről: Gaskó István Bárány Balázs Péter

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ. 2014. június 5-én tartott MÁV-START Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról

EMLÉKEZTETŐ. 2014. június 5-én tartott MÁV-START Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról EMLÉKEZTETŐ 2014. június 5-én tartott MÁV-START Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról Napirend: 1. munkáltatói tájékoztató 2.VSZ javaslat a bérsávok 2,4 %-os emelésére 3. KSZ módosítása Jelen vannak: VDSZSZ

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ. 2013. október 22-én tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról

EMLÉKEZTETŐ. 2013. október 22-én tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról EMLÉKEZTETŐ 2013. október 22-én tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról Emlékeztetőt készítette: Dr. Szőke Lajos Napirend: Integrációs KSZ megtárgyalása Jelen vannak: VDSZSZ

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ. 2013. október 29-én tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról

EMLÉKEZTETŐ. 2013. október 29-én tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról EMLÉKEZTETŐ 2013. október 29-én tartott MÁV-START/TRAKCIÓ/GÉPÉSZET Zrt. érdekegyeztető tárgyalásról Napirend: Integrációs KSZ megtárgyalása Jelen vannak: VDSZSZ részéről: Halasi Zoltán Gelencsér László

Részletesebben

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),másrészről a jelen megállapodás aláíróiként

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÁTVEZÉNYLÉS. Start Trakció Gépészet Új KSZ Új KSZ

TÁJÉKOZTATÓ ÁTVEZÉNYLÉS. Start Trakció Gépészet Új KSZ Új KSZ 1 MÁV-START VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÓ Zrt. 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt.54-60. Postacím: 1940 Budapest Telefon (1) 511-3160 Fax: (1) 511-1364 Webcím: www.mav-start.hu TÁJÉKOZTATÓ A 2014. január 2-ra

Részletesebben

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE SZERVEZETI EGYSÉG NEVE A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE (egységes szerkezetben) IRATMINTA a MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének 2012. augusztus 1. napjától hatályos szövegéhez 2 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com Munkajogi aktualitások 2015 Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com 1 1 Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, munkaidőkeret 2 2 A munkaidő beosztása - Annak meghatározása, a mv mikor teljesíti

Részletesebben

javaslat kezdeményezője munkáltató munkáltató munkáltató heti pihenőidő (KSZ pont) munkáltató heti pihenőidő - munkáltató (KSZ 47.

javaslat kezdeményezője munkáltató munkáltató munkáltató heti pihenőidő (KSZ pont) munkáltató heti pihenőidő - munkáltató (KSZ 47. a szabályozás tárgya a munkavégzés helye szokásosan telephelyen kívüli munkavégzés esetén (KSZ 14. 1. pont) a munkavégzés helye változó munkahelyre történő alkalmazás esetén (KSZ 14. 2. pont) a heti pihenőnapok,

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására

MEGÁLLAPODÁS A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására MEGÁLLAPODÁS A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására I. A KSz 24. 1. pontjának új szövege a következő: A Kollektív Szerződés, illetőleg más munkaviszonyra vonatkozó szabályok alkalmazásában: a)

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET

MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET Iktatószám: Gy. 4-3/2012. MEGÁLLAPODÁS a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. 2012. évi bérintézkedéseiről TERVEZET Budapest, 2012. január 06. MÁV-TRAKCIÓ VASÚTI VONTATÁSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1087 Budapest,

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ 2016/22. SZÁM TARTALOM

ÉRTESÍTŐ 2016/22. SZÁM TARTALOM 2016/22. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 29/2016. (VI. 29. MÁV-START Ért. 22.) sz. vezérigazgatói utasítás a rendkívüli munkaidő tervezésének, kontrolljának folyamatszabályozása, és rendkívüli munkaórák

Részletesebben

A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók

A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók 1 Az év vége sikeréhez, célkitűzéseink eléréséhez, áruházaink hatékony és jövedelmező működéséhez elengedhetetlen, hogy a 2013. év

Részletesebben

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok:

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok: Mennyi bérpótlék jár? - Bérpótlékok 2011-2012: éjszakai pótlék, műszakpótlék, ügyeleti pótlék, készenléti díj, vasárnapi és munkaszüneti napi munkavégzés pótléka. Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy

Részletesebben

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL HÍRLEVÉL 2018. ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL Hatályos: 2019.01.01-től (de lásd az átmeneti rendelkezések is.) A módosítások a módosító törvény sorrendjében

Részletesebben

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban News Flash Július, 2016 Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Szinte minden munkavállalót érinthet a bérpótlékok kérdése, hiszen egy teljesen általános és nagyon sok feltételre

Részletesebben

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén 1. Kell külön értesíteni a munkavállalót a KSZ megszűnéséről? Ok: A KSZ határozott időre került megkötésre, december 31-én automatikusan lejár.

Részletesebben

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével HÍRLEVÉL Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével 2013 / 8 Közel egy éve fogadták el az új Munka törvénykönyvét, és idén már számos jogintézmény esetében felmerült a módosítás szükségessége, amelyre

Részletesebben

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok 1. A munkarend fogalma A munkarend a munkáltató által alkalmazott munkaidő-beosztás általánosan meghatározott rendszere. A munkarend

Részletesebben

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE Magyar Állami Operaház Budapest, 2015. szeptember 29. dr. Pál Lajos ügyvéd pal.lajos@paleskozma.hu www.paleskozma.hu 2 Bevezetés előzetes megjegyzések a munkaviszony létesítésének

Részletesebben

A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon. Tarsoly Imréné szeptember 23.

A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon. Tarsoly Imréné szeptember 23. A kollektív szerződéskötés szerepe, jelentősége és lehetséges tartalma Magyarországon Tarsoly Imréné 2016. szeptember 23. Bratislava Kollektív szerződés A KSZ a munkabéke eszköze, kiszámítható, szabályozott

Részletesebben

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21.

Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Pest Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013. március 21. Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség

Részletesebben

Megszületett a évi bérmegállapodás

Megszületett a évi bérmegállapodás Megszületett a 2017. évi bérmegállapodás A Rail Cargo Hungaria és a szakszervezetek (VDSZSZ, VSZ, MTSZSZ, MOSZ) hosszú előkészítő munka és többhetes tárgyalássorozat eredményeként december 8-án aláírták

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Komlódi Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Általános magatartási követelmények Az adott helyzetben általában elvárható magatartás ÚJ! Jóhiszeműség és tisztesség

Részletesebben

XVIII. évfolyam 1. szám Alapítás éve: 1892 2008. január

XVIII. évfolyam 1. szám Alapítás éve: 1892 2008. január XVIII. évfolyam 1. szám Alapítás éve: 1892 2008. január 2 2008. január szerkesztõi jegyzet Mozdonyvezetõk Lapja 2008. Másfél évtizedes múltra tekint vissza a Mozdonyvezetõk Lapja. A kezdeti fénymásolási

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Felelősen, egészségesen, biztonságosan A foglalkoztatásra vonatkozó legfontosabb szabályok és a munkáltatók által elkövetett leggyakoribb jogsértések Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi

Részletesebben

./2018/FKG. MEGÁLLAPODÁS A ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEKRŐL

./2018/FKG. MEGÁLLAPODÁS A ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEKRŐL ./2018/FKG. MEGÁLLAPODÁS A 2018. ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEKRŐL Preambulum: 2017. március 13. napján az aláíró felek a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének javítására 11703/2017/MAV számon megállapodást

Részletesebben

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének évi konferenciája - előadás

Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének évi konferenciája - előadás Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének 2016. évi konferenciája - előadás dr. Schulcz Máté 2016. október 6. Előadás témakörei: Munkaidő beosztás kérdései - munkaidő keret, pihenőidő és rendkívüli munkaidő

Részletesebben

Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban

Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban 1. A munkaidő beosztás szabályai Munkarend A munkaidő megszervezésének (beosztásának)

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

Kollektív Szerződése

Kollektív Szerződése A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. határozatlan időtartamra szóló, Kollektív Szerződése a 2015. augusztus 28-án elfogadott (a 4. sz. mellékletet érintő) módosításokkal egységes szerkezetben I. RÉSZ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Kollektív Szerződés Helyi Függelék MÁV-START Zrt.

Kollektív Szerződés Helyi Függelék MÁV-START Zrt. MÁV-START VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÓ Zrt. Területi Személyszállítási és Vontatási Igazgatóság 4025 Debrecen, Petőfi tér 12. Telefon (1) 513-2115 Fax: (1) 513-2118 Webcím: www.mav-start.hu../2016/start Kollektív

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 14 hetes szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 14 hetes szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 14 hetes szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására Amely létrejött egyrészről az Óbudai Egyetem (ÓE) Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Székhely: 1034

Részletesebben

A Kollektív Szerződés alkalmazásának elősegítése

A Kollektív Szerződés alkalmazásának elősegítése TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT A Kollektív Szerződés alkalmazásának elősegítése A vasúttársaságoknál alkalmazott Kollektív Szerződések ismertetése KSZ kötési technikák és szabályozási kérdések Előadó:

Részletesebben

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni.

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. MUNKAJOGI ALAPOK A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Mit kell tartalmaznia a munkaszerződésnek? A munkaszerződésnek vannak kötelező

Részletesebben

HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről

HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről HIRLEVÉL Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépéséről Tisztelt Partnerünk, Tájékoztatjuk Önöket, hogy az 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2012.06.30.-i hatállyal érvényét veszítette, s helyette

Részletesebben

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása

Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Munkaidőkeretben történő foglalkoztatás gyakorlati alkalmazása Készítette: Kissné Horváth Marianna Saldo Zrt. Igazgató helyettes Greskóné Koller Krisztina Saldo Zrt. Gazdasági tanácsadó Dedákné Németh

Részletesebben

A 2013. január 1-jétől hatályba lépő munkajogi szabályok

A 2013. január 1-jétől hatályba lépő munkajogi szabályok Dr. Borsy János ügyvéd 2012 / 24 A 2013. január 1-jétől hatályba lépő munkajogi szabályok Köztudottan július 1. napján életbe lépett az új Munka Törvénykönyve (Mt.), azonban annak bizonyos szakaszai csak

Részletesebben

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd

2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd 2012. október 18. Dr. Rátkai Ildikó, ügyvéd Tematika A munkaviszony létesítése A munkaviszony megszüntetése Alapvető munkaidő-szabályok A munka díjazása, bérpótlékok Jogforrások 1992. évi XXII. törvény

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására (költségvetési szerv esetén)

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására (költségvetési szerv esetén) amely létrejött, egyrészről a Szent István Egyetem EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására (költségvetési szerv esetén) Székhely: 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására VII./1. sz. melléklet 1 EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására Amely létrejött egyrészről az Óbudai Egyetem (ÓE) Kar Székhely: 1034 Budapest, Bécsi út 96/b Adószám:

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. I. Általános rendelkezések

MUNKASZERZŐDÉS. I. Általános rendelkezések MUNKASZERZŐDÉS amely létrejött - egyrészről a.. (székhelye:.. adószám:., képviselő: ), a továbbiakban mint Munkáltató, - másrészről (szül:.., an:, TAJ szám:.., adóazonosító jel: )... szám alatti lakos,

Részletesebben

A MUNKAIDŐRE (PIHENŐIDŐRE) VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁS RUGALMAS ALKALMAZÁSA

A MUNKAIDŐRE (PIHENŐIDŐRE) VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁS RUGALMAS ALKALMAZÁSA A MUNKAIDŐRE (PIHENŐIDŐRE) VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁS RUGALMAS ALKALMAZÁSA A szabályok rugalmas alkalmazásának motívumai Munkáltató minél inkább igazodjék a munkáltató működéséhez. Munkavállaló minél inkább

Részletesebben

Kollektív Szerződése

Kollektív Szerződése A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. határozatlan időtartamra szóló, Kollektív Szerződése a 2014. július 2-án elfogadott módosításokkal (dőlt betűvel) egységes szerkezetben I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.)

MUNKASZERZŐDÉS. 1. Általános előírások. (Ez a kikötés csak a munkaviszony létesítésekor érvényes.) MUNKASZERZŐDÉS amely létrejött a... (cím:..., székhely:., cégjegyzékszám:, adószám:..) mint munkáltató és... (cím:..., szül. hely és idő:., anyja neve:., adóazonosító jele: tb. azonosító jele:..) mint

Részletesebben

Az Új Munka Törvénykönyve. Gyakorlati Alkalmazás től

Az Új Munka Törvénykönyve. Gyakorlati Alkalmazás től Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás 2012.07.01-től A munkaviszony létesítése Munkaviszony kizárólag munkaszerződéssel jöhet létre munkaviszony kezdetének megjelölésével A munkaszerződés - a

Részletesebben

2013/36. SZÁM TARTALOM

2013/36. SZÁM TARTALOM 2013/36. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 46/2013. (XII. 20. MÁV-START Ért. 36.) sz. i utasítás a MÁV-START Zrt. munkáltatói jogkörgyakorlásának szabályozásáról (egységes szerkezetben)... 2 Egyéb közlemények

Részletesebben

A Kollektív Szerződés rendelkezései a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. felügyelete alá tartozó szolgálati helyeken kötelező érvénnyel bírnak.

A Kollektív Szerződés rendelkezései a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. felügyelete alá tartozó szolgálati helyeken kötelező érvénnyel bírnak. A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Vezetése és a munkavállalók érdekképviseletét ellátó szervezetek (szakszervezetek) a Munka törvénykönyve 31.. felhatalmazása alapján Kollektív Szerződést kötnek. 1 A Kollektív Szerződés

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására (nem költségvetési szerv esetén)

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására (nem költségvetési szerv esetén) amely létrejött, egyrészről a Szent István Egyetem EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátására (nem költségvetési szerv esetén) Székhely: 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Részletesebben

2014. KÜLÖNSZÁM I. MÁV-START

2014. KÜLÖNSZÁM I. MÁV-START 2014. KÜLÖNSZÁM I. MÁV-START Zrt. KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS I. RÉSZ 2 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Kollektív Szerződés hatálya 1. 1. A Kollektív Szerződés hatálya a 2. pontban foglaltak kivételével kiterjed a MÁV-

Részletesebben

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177)

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177) Munkavállalói jogot sért Keresetcsökkenéssel jár Egyéb, munkavállalókra hátrányos Szakszervezeti jogot sért Egyéb kollektív jogot sért Nagyon súlyos munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.10.27 Munkaviszony létesítése Munkaszerződés teljesítése (jogok és kötelezettségek, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól) Munkaszerződés

Részletesebben

a MÁV ZRt. módosított

a MÁV ZRt. módosított a MÁV ZRt. módosított ő Hatályos : 2009. január 01. napjától Helyesbítve : Kiadja : Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete A felek megállapodnak abban, hogy a Kollektív Szerződés időbeli hatályát 2010. január

Részletesebben

1. szám 124. évfolyam 2009. január 9. TARTALOM

1. szám 124. évfolyam 2009. január 9. TARTALOM 1. szám 124. évfolyam 2009. január 9. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások A MÁV Zrt. 2009. január 1. napjától hatályos Kollektív Szerződése... A MÁV Zrt.

Részletesebben

XVIII. Országos Postás Konferencia HR Szekció. 3. Megújult a KSz! Visegrád, 2012. november 20.

XVIII. Országos Postás Konferencia HR Szekció. 3. Megújult a KSz! Visegrád, 2012. november 20. XVIII. Országos Postás Konferencia HR Szekció 3. Megújult a KSz! jelentősebb változv ltozások az 55. sz. módosm dosítása sa alapján Előad adó: Konrát t Ervin, jövedelempolitikai vezető Visegrád, 2012.

Részletesebben

A munkaidő-szervezés új szabályai

A munkaidő-szervezés új szabályai A munkaidő-szervezés új szabályai Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat? 2019. január 1-től több ponton változtak (2018. évi CXVI. törvénnyel) a munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó rendelkezések

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Az új Munka Törvénykönyve dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Tartalom Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ 2015. KÜLÖNSZÁM IV. A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Kollektív Szerződése

ÉRTESÍTŐ 2015. KÜLÖNSZÁM IV. A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Kollektív Szerződése A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Kollektív Szerződése 2/133 oldal I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Kollektív Szerződés hatálya 1. 1. A Kollektív Szerződés hatálya

Részletesebben

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA TARTALOMJEGYZÉK ELSŐ RÉSZ 13 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET (1. 13. ) 13 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A törvény célja 13 2. A törvény hatálya

Részletesebben

OMMF ÁPRILISI HÍRLEVÉL

OMMF ÁPRILISI HÍRLEVÉL OMMF 2009. ÁPRILISI HÍRLEVÉL Jelen számunkban a kollektív szerződés fogalmát, jelentőségét, illetve ezzel kapcsolatosan a munkaügyi hatóság ellenőrzési jogkörét elemezzük A Munka Törvénykönyvéről szóló

Részletesebben

Munkajog és munkavédelem

Munkajog és munkavédelem Munkajog és munkavédelem Dudás Katalin A munkaviszony Kollízió Létesítéskor a foglalkoztatási feltételekről való tájékoztatás jelentősége Egyoldalú teljesítés meghatározáskor méltányos mérlegelés, aránytalan

Részletesebben

Figyelem: A MÁV Zrt.

Figyelem: A MÁV Zrt. Figyelem: A MÁV Zrt. Kollektív Szerződés 2012. augusztus 1. napjától hatályos módosítását szakszervezetünk a PVDSz Honlapján szereplő indokok alapján egyetértően nem írta alá. A KSZ 4. számú mellékletét

Részletesebben

Kollektív Szerződése

Kollektív Szerződése A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. határozatlan időtartamra szóló, (2018.01.01-től hatályos) Kollektív Szerződése a 2018. január 24-én elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben 1 I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

I. Fejezet. a) Ezt a Kollektív Szerződést határozatlan időre kötötték a felek. b) A Kollektív Szerződés 2012. 07. hó 01. napján lép hatályba.

I. Fejezet. a) Ezt a Kollektív Szerződést határozatlan időre kötötték a felek. b) A Kollektív Szerződés 2012. 07. hó 01. napján lép hatályba. I. Fejezet 1. A Kollektív Szerződésre vonatkozó szabályok Kollektív Szerződés valamint mellékletei, kiegészítései szabályozzák a munkaviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket, ezek gyakorlásának,

Részletesebben

Kollektív Szerződés módosítási javaslat - munkáltatói részről -

Kollektív Szerződés módosítási javaslat - munkáltatói részről - 17. Igazgatósági melléklet Kollektív Szerződés módosítási javaslat - munkáltatói részről - Az igazgatósági mellékletek a Kollektív Szerződés részét képezik, azok megkötésére vonatkozó tárgyalásokat haladéktalanul

Részletesebben

TERVEZET (munkáltatói) MEGÁLLAPODÁS A MÁV-START Zrt Kollektív Szerződésének módosításáról

TERVEZET (munkáltatói) MEGÁLLAPODÁS A MÁV-START Zrt Kollektív Szerződésének módosításáról TERVEZET (munkáltatói) MEGÁLLAPODÁS A MÁV-START Zrt Kollektív Szerződésének módosításáról Amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),

Részletesebben

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt évi takarítási óradíj A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség által javasolt 2017. évi takarítási óradíj A 2017. évi takarítási óradíj költségelemei % Betanított takarító alkalmazottként, heti 5 munkanap, állandó 1 műszak

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: 22612- /2007-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól szóló 2/2004. (I. 15.) FMM

Részletesebben

A munka- és pihenőidő szabályai

A munka- és pihenőidő szabályai 2012. évi I. törvény (Mt.) XI. Fejezet A munka- és pihenőidő szabályai Előadó: Dr. Végh Lajos Fogalmak 86. Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdettől befejezéséig tart valamint a munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

Igaz-hamis, felelet-választós tesztsor IV. forduló

Igaz-hamis, felelet-választós tesztsor IV. forduló Igaz-hamis, felelet-választós tesztsor IV. forduló 2015.10.27. Előadó: Sümegi Nóra Jogszabályi háttér: A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) XII. fejezet A munka díjazása (136 152.

Részletesebben

A munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében január 1-től. (Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat?

A munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében január 1-től. (Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat? A munkaidőszervezés új szabályai a Munka Törvénykönyvében 2019. január 1-től (Hogyan értelmezzük és alkalmazzuk az új szabályokat?) 2019. január 1-től több ponton változtak (2018. évi CXVI. törvénnyel)

Részletesebben

K-360/2010. MEGÁLLAPODÁS A MÁV ZRT ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEIRŐL ÉS A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELTÉTELEIRŐL JANUÁR 16.

K-360/2010. MEGÁLLAPODÁS A MÁV ZRT ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEIRŐL ÉS A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELTÉTELEIRŐL JANUÁR 16. K-360/2010. MEGÁLLAPODÁS A MÁV ZRT. 2010. ÉVI BÉRINTÉZKEDÉSEIRŐL ÉS A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK FELTÉTELEIRŐL 2010. JANUÁR 16. 1 A MÁV Zrt. és az aláíró szakszervezetek megállapodnak, hogy a Társaság 2010.

Részletesebben

2013/31. SZÁM TARTALOM

2013/31. SZÁM TARTALOM 2013/31. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 40/2013. (XI. 07. MÁV-START Ért. 31.) sz. i utasítás a MÁV-START Zrt. munkáltatói jogkörgyakorlásának szabályozásáról (egységes szerkezetben)... 2 Utasítások ÉRTESÍTŐ

Részletesebben

A Kollektív Szerződés hatálya

A Kollektív Szerződés hatálya I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Kollektív Szerződés hatálya 1. 1. A Kollektív Szerződés hatálya a 2. pontban foglaltak kivételével kiterjed a MÁV-START Zrt. munkáltatóra, annak valamennyi munkavállalójára

Részletesebben

Magyar joganyagok évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló oldal (3) A 30. (1) bekezdés b) pontjában megjelölt szervek

Magyar joganyagok évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló oldal (3) A 30. (1) bekezdés b) pontjában megjelölt szervek Magyar joganyagok - 1997. évi LVI. törvény - a közalkalmazottak jogállásáról szóló 19921. oldal 1997. évi LVI. törvény a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény módosításáról 1 1.

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag

Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag I. A tervezet és a háromoldalú tárgyalásokon született megállapodások viszonya (Dőlt betűvel a háromoldalú tárgyalásokon született megállapodások

Részletesebben

Közfoglalkoztatottak védekezésbe történő bevonása

Közfoglalkoztatottak védekezésbe történő bevonása Közfoglalkoztatottak védekezésbe történő bevonása XXXIV. Országos Vándorgyűlés Debrecen, 2016. július 6-8. összeállította: Jilling Alexa - Gyakori árvizek - Létszámhiány a vízügyi ágazatban (elsősorban

Részletesebben

Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató. Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor.

Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató. Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor. Munkaszerződés, munkaköri leírás, tájékoztató Vagyis mit fogunk kapni a munkába lépéskor. Munkaszerződés Amit a munkaszerződésnek tartalmaznia kell: Feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására (munkáltatói javaslat)

MEGÁLLAPODÁS A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására (munkáltatói javaslat) MEGÁLLAPODÁS A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására (munkáltatói javaslat) I. A KSz 1.. 2. pontjának új szövege a következő: 2. Nem terjed ki a Kollektív Szerződés hatálya az Mt. 208.

Részletesebben

A Kollektív Szerződés hatálya

A Kollektív Szerződés hatálya I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Kollektív Szerződés hatálya 1. 1. A Kollektív Szerződés hatálya a 2. pontban foglaltak kivételével kiterjed a MÁV-START Zrt. munkáltatóra, annak valamennyi munkavállalójára

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. A TESTÜLETI ÜLÉS HELYE: A Polgármesteri Hivatal díszterme.

JEGYZŐKÖNYV. A TESTÜLETI ÜLÉS HELYE: A Polgármesteri Hivatal díszterme. JEGYZŐKÖNYV KÉSZÜLT: Tótkomlós Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. szeptember 22-én 8,00 órai kezdettel tartott soron kívüli, nyilvános ülésén. A TESTÜLETI ÜLÉS HELYE: A Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2007. május 14-én 16,15 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2007. május 14-én 16,15 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 14 / 2007. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. május 14-én 16,15 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2010. február 5-én 9,15 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2010. február 5-én 9,15 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 3 / 2010. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 5-én 9,15 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

BEREKFÜRDŐ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Tel/Fax: 59/ E L Ő T E R J E S Z T É S

BEREKFÜRDŐ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Tel/Fax: 59/ E L Ő T E R J E S Z T É S BEREKFÜRDŐ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Tel/Fax: 59/519-002. E-mail: berekf.hivatal@mail.datanet.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Községi Önkormányzat Kóspallag

Községi Önkormányzat Kóspallag Községi Önkormányzat Kóspallag J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Kóspallag Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 3-án (szerda) 12.00 órakor kezdődő RENDKÍVÜLI testületi üléséről. Az ülés

Részletesebben

AZ EGYENLŐTLEN MUNKAIDŐ-BEOSZTÁS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA

AZ EGYENLŐTLEN MUNKAIDŐ-BEOSZTÁS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA GAZDÁLKODÁSI KÉZIKÖNYVEK AZ EGYENLŐTLEN MUNKAIDŐ-BEOSZTÁS GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Munkaidőkeret-elszámolási időszak Budapest, 2016 Szerzők: Kissné Horváth Marianna Greskóné Koller Krisztina Sorozatszerkesztő:

Részletesebben

A MÁV Zrt. 2010. február 1. napjától határozatlan időtartamra szóló, hatályos Kollektív Szerződése

A MÁV Zrt. 2010. február 1. napjától határozatlan időtartamra szóló, hatályos Kollektív Szerződése A MÁV Zrt. 2010. február 1. napjától határozatlan időtartamra szóló, hatályos Kollektív Szerződése A felek megállapodnak abban, hogy a Kollektív Szerződés időbeli hatályát határozatlan időtartamúvá változtatják,

Részletesebben

Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Jegyzőkönyv készült a Humán Ügyek Bizottsága 2011. február 1-jén 15 órakor megtartott 2. nyílt üléséről

Jegyzőkönyv készült a Humán Ügyek Bizottsága 2011. február 1-jén 15 órakor megtartott 2. nyílt üléséről Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Humán Ügyek Bizottsága Jegyzőkönyv készült a Humán Ügyek Bizottsága 2011. február 1-jén 15 órakor megtartott 2. nyílt üléséről Jelen vannak: Illyés

Részletesebben

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének álláspontja a munkáltató Kollektív Szerződés módosítási javaslataira

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének álláspontja a munkáltató Kollektív Szerződés módosítási javaslataira A Mozdonyvezetők Szakszervezetének álláspontja a munkáltató Kollektív Szerződés módosítási javaslataira I. A KSz 1.. 2. pontjának új szövege a következő: 2. Nem terjed ki a Kollektív Szerződés hatálya

Részletesebben

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Bérügyi szakfeladatok

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Bérügyi szakfeladatok (vizsgázó olvasható neve) NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2017. október. 4. 8.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető

Részletesebben

Cafetéria juttatás 45.

Cafetéria juttatás 45. A Független HÉV Szakszervezet a mai napon belső egyeztetést tartott a Kollektív szerződés tárgyában, melynek eredményeképpen a már megállapodott és a vitás pontokon felül további javaslatokat, észrevételeket

Részletesebben

HATÁLYOS VASÚTI TÖRVÉNNYEL KAPCSOLATOS

HATÁLYOS VASÚTI TÖRVÉNNYEL KAPCSOLATOS Észrevételeket megfogalmazó szervezet neve: SafeTrain Tanácsadó és Szolgáltató Kft. A vasúti közlekedési tevékenység definíciója nem fedi le teljes körűen a vasúti pályán közlekedés céljait. A vasúti társaság

Részletesebben

Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia

Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia Előadó: Antalikné Szabó Mária Munkaügyi felügyelő BFKH MMSZSZ E-mail cím: antalikneszm@ommf.gov.hu Telefonszám: +36 1 3233-600 Munkaidő- és pihenőidő

Részletesebben

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa gépipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Minimálbér kifizetés, kiküldetés, behívásos munkavégzés szabályosan A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

A Kollektív Szerződés hatálya 1. 2. Nem terjed ki a Kollektív Szerződés hatálya az Mt. 208. (1) (2) bekezdései szerinti vezető állású munkavállalóra.

A Kollektív Szerződés hatálya 1. 2. Nem terjed ki a Kollektív Szerződés hatálya az Mt. 208. (1) (2) bekezdései szerinti vezető állású munkavállalóra. A MÁV Zrt. határozatlan időtartamra szóló, Kollektív Szerződése (egységes szerkezetben a 2013. július 1. napjától hatályos módosításokkal) 2 A felek megállapodnak abban, hogy a Kollektív Szerződés időbeli

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 4/2013. TERKA J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának tanácskozó termében 2013. április 22. napján 16:30 órai kezdettel az Ügyrendi Bizottság nyilvános ülésén. Jelen vannak:

Részletesebben

Vasszécseny, Tanakajd, Csempeszkopács Községek Képviselő-testületeinek 2015. január 15-én megtartott együttes üléséről

Vasszécseny, Tanakajd, Csempeszkopács Községek Képviselő-testületeinek 2015. január 15-én megtartott együttes üléséről 1/2015. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny, Tanakajd, Csempeszkopács Községek Képviselő-testületeinek 2015. január 15-én megtartott együttes üléséről Hozott döntések: Vasszécseny Tanakajd Csempeszkopács

Részletesebben

2. A cafetéria juttatás részletes szabályait a munkáltató egyedi utasításban állapítja meg.

2. A cafetéria juttatás részletes szabályait a munkáltató egyedi utasításban állapítja meg. A folyamatos egyeztetéseknek megfelelő státuszhelyzet rögzítése érdekében a Független HÉV Szakszervezet az alábbiakban felsorolt tételek rögzítésében érdekelt, illetve ezekkel összefüggésben fejezi ki

Részletesebben