Az alapok feladata a terhek biztonságos átadása az altalajnak. - dinamikus hatások (pl. forgalom, cölöpverés);

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az alapok feladata a terhek biztonságos átadása az altalajnak. - dinamikus hatások (pl. forgalom, cölöpverés);"

Átírás

1 Az alapozás feladata Az alapok feladata a terhek biztonságos átadása az altalajnak. A figyelembe veendő terhek és hatások - állandó és időszakos jellegűek; - önsúly és hasznos terhek; - víznyomás irányokban; - dinamikus hatások (pl. forgalom, cölöpverés); - széllökések hatása (lengés); - hőhatás: térszint alatt kisebb, felette nagyobb mértékű hőmozgás várható; meleg üzemű épületeknél fennáll a talaj kiszáradásának veszélye; hűtőházaknál a talaj átfagyása veszélyeztet; vegyi hatás (talajvízből, technológiából). Erőtani követelmények: teherbírás; állékonyság (elcsúszással, felborulással, billenéssel és felúszással szemben); alakváltozás korlátozása (süllyedésből kár nem keletkezhet); Alapozási szempontból egyszerű összetett épület Egyéb szempontok: alapokhoz szivárgó víz nem juthat (felszínről, közműből, technológiai okokból, stb.); az alapgödör visszatöltése megfelelő tömörítéssel kell történjék; a szomszédos épületek semmi módon nem veszélyeztethetők.

2 Főcsoport Csoport Talajnem Megjegyzés I. szilárd kőzetek 1. termett szikla eruptív, üledékes, metamorf kőzetek, II. laza kőzetek (talajok) 2. laza, szemcsés talajok görgeteg, kavics, homok, homokliszt, 3. kötött talajok iszap, kolloidok, agyag, 4. szerves talajok humusz, szerves iszap és agyag, tőzeg III. részlegesen megkövesült talajok 5. Átmeneti egyedek a laza kőzetekből a szilárd kőzetekbe lösz, márga, stb. Minden szilárdulás alatt álló kőzet IV. bomlófélben lévő kőzetek 6. átmeneti egyedek a szilárd kőzetekből a laza kőzetekbe lösz, márga, stb. Minden mállás alatt álló kőzet Alapozás szempontjából rossz altalajok: 2. csoportból a folyós homok, 3. csoportból a nagy víztartalmú puha iszap- és agyagtalajok, 4. csoportból minden egyes szerves talaj, 5. csoportból a módosult (átázott) lösz. A talajvizsgálatok a rétegződés, a fizikai és egyéb tulajdonságok meghatározására szolgálnak. A módszerek: szemrevételezés; közvetlen talajfeltárás (a mintákat laboratóriumban vizsgálják): - aknákkal, próbagödrökkel, - fúrásokkal, - táróval, próbaterhelés: - felszínen (aknában), - fúrólyukban, - próbacölöpön, - szondázással, geofizikai módszerekkel (gravimetrikus, magnetikus, szeizmikus eljárások, dinamikus módszer). Tisztázni kell hogyan alakul a feszültség mélységi irányban; milyen a szomszédos alaptestek kölcsönhatása; milyen a talpfeszültségek jellege. A talajvizsgálat része a talajvíz vizsgálata (szint, agresszivitás, áramlás, stb.).

3 Alapozási módok Az alapozások két fő csoportja: síkalapozás; mélyalapozás. Síkalapozás A síkalapok az építményt a felszínhez közeli talajrétegekre helyezik. Az alap közvetlenül, alsó támaszkodó felületével adja át a terheket a talajnak (az oldalfelületen átadott teher elhanyagolható). A síkalapok körébe tartoznak az alábbi megoldások is: - az alapok alatt a talajt kicserélik, vagy megszilárdítják; - az alapok alatt felszíni, vagy mélytömörítést végeznek; - az alapok kerülete mentén szádpallókat vernek le; - a talajt cölöprendszer tömöríti, mely nem ér fel az alapok síkjáig; - az alapok alsó síkja és a teherbíró talajréteg között teherátadó soványbeton rtg készül. A síkalapok változatai: sávalap; pontalap; gerenda és gerendarács alap; lemezalap. Sávalap A sávalap a falak alatt végigmenő, folytonos megtámasztást biztosító hosszú alaptest. Jellemzői: hosszúsága meghaladja szélességének 3,5-szörösét; alsó felülete sík (esetleg íves); tömör falas, vagy pincefalra állított pillérvázas épületek, támfalak stb. szerkezete; a falnál szélesebb, azon konzolszerűen túlnyúlik. A sávalap anyaga: leggyakrabban csömöszölt beton, de lehet úsztatott köves beton, vasbeton, régebben kő és tégla.

4 Az anyagtól függő készítési szabályok: a) Csömöszölt beton sávalap: az alap ágyazórtg nélkül, a talajra kerül; általában teljes keresztmetszetében azonos minőségű betonból készül (lépcsős szelvény esetén az igénybevételhez igazodhat); a lépcsőzés cm. b) Úsztatott köves beton sávalap: az alap közvetlenül az alapárok fenéksíkjára készül; a kövek érintkezésének elkerülése érdekében: a kövek mennyisége a beton tömegének kevesebb, mint 0,3-a; a legnagyobb kőméret kisebb, mint a legkisebb szerkezeti vastagság 1/3-a; a kövek közötti távolság 5 cm, de inkább 8-10 cm; az alaptest felületén a kövek betontakarása minimum 8-10 cm; úsztatott kő maximum a teljes magasság felében lehet; c) Tégla sávalap: az alap 3-6 cm vastag homok- vagy habarcsrétegre épül; lépcsőzése - a teherátadási vonal figyelembe vételével általában 2 vagy 4 rétegenként, ¼, ½ tégla vastagsággal kialakított; az állóhézagokat teljesen kitöltik habarccsal. d) Terméskő sávalap: az alap ágyazása 3-6 cm vastag homok vagy habarcs; elmozdulás-mentesen beépített kövekből épül; lépcsőzése a teherátadási vonal szerinti; rétegenként ~ 2 cm vastag habarcsba, a vastagabb habarcsrétegeket kőékekkel megosztva rakják. e) Vasbeton sávalapok: az alapok 4-5 cm vastag szerelőbeton rétegre, méretezett vasalással készülnek.

5 A sávalap szelvénye. A sávalap felső szélességét: a ráterhelő fal vastagsága (b); a csatlakozó szerkezetek helyigénye (pl. a szigetelést védő illetve tartófal, a szigetelés toldása); a csatlakozó munkanemek méretpontossága határozza meg. Az alap alsó, teherátadó szélességét: elsődlegesen a talaj teherbíró-képessége (nyomó határfeszültsége) határozza meg, az állékonysági és alakváltozási megfelelőséget ellenőrizni kell. Az alap szélességének kiszámítása: σ P F h = = P B *1 amiből: P B = σ *1 ahol: P: a sávalap 1 m hosszára átadódó terhelés, σ h : a talaj határfeszültsége h A sávalap magassága: a méretezés kiindulása: a sávalap megfordított konzolos tartó, melyet a végigmenő falazat támaszt meg, és a talajfeszültség, mint megoszló terhelés vesz hajlításra, nyírásra igénybe; az alaptestben keletkező feszültségek nem léphetik túl az alaptest anyagára megengedett értékeket; A méretezés szempontjából alapvető fontosságú a talpfeszültség eloszlása, mely függ: az alaptest és a felmenő szerkezet merevségétől; a talaj fizikai tulajdonságaitól - nyírószilárdságától, összenyomhatóságától; az alapozási sík mélységétől a takaró földtömeg összsúlyától; az alaptest geometriai méreteitől; a terhelés nagyságától, eloszlásától. Gyakorlati célokra megfelelő az alábbi megközelítés: merev sávalapok alatt kötött talajoknál sinusgörbe menti, tömörfekvésű szemcsés talajoknál egyenletes a feszültség-eloszlás; rugalmas sávalapok alatt kötött talajon egyenletes, szemcsés talajon parabolikus a talpfeszültség eloszlása. Az alap magasságának kiszámítása: Az összefüggés: tg α = m k amiből: m = k *tgα ahol: k: az alaptest konzolkinyúlása, tgα: az alap alsó síkja és a teherátadási vonal által bezárt szög (a teherátadási vonal a terhelő fal szélét és az alap alsó sarokpontját összekötő vonal); tgα: táblázati érték (az alaptest anyagától, az átlagos talajfeszültségtől és az alaptest felső síkján fellépő feszültségtől függ, minél nagyobb szilárdságú az alaptest tgα értéke annál kisebb);

6 A sávalap szelvénye: minimális magassági mérete 50 cm; négyszög szelvényű, ha a konzolkiülés < 15 cm; nagyobb konzolkiülés esetén lefelé szélesedő trapéz (beton, úsztatott köves beton, vasbeton alap), illetve lépcsős (kő, tégla alap); fölső szélességi mérete: a ráterhelő fal +5 cm mindkét oldalon (szigeteléstartó fal esetén +15, +25 cm); az alap alsó szakasza (beton alapoknál) függőleges síkokkal készül m/10, min. 10 cm magasságban; az alap lépcsőzése (kő, tégla alapoknál) a teherátadási vonalat nem metszheti át. Az alapozási sík megválasztását befolyásoló tényezők: a kiindulás a szerkezetileg szükséges minimális mélységű alapozási sík; a szerves talajréteget (humuszt) el kell távolítani; az alaptest minimális magassági mérete (m); a talajrétegződés, a teherbíró talaj szintje; a fagyhatár, mely a hőmérsékleti viszonyoktól és a talaj fagyveszélyességétől (0,02 mm alatti szemcsék mennyiségétől) függ: a talajvízviszonyok: ha az építési vízszint magasabb az alapozási síknál talajvízszint-süllyesztésre van szükség, vagy az építés átütemezésére (a várható talajvízszint októberben a legalacsonyabb); nyomás alatti talajvíz esetén a vízzáró réteg megközelítése talajtörés veszélyével fenyeget; agresszív talajvíz esetén az alaptestek védelméről gondoskodni kell; a talajvíz és a talaj határfeszültsége összefügg; a szomszédos épületek alapjainak helyzete kihatással van az újakra; a teherbíró altalaj fekvését figyelembe kell venni; a ferde rétegződés csúszásveszéllyel jár, ez az alapok lépcsőzésével elkerülhető; a lépcsőzés szöge a talaj belső súrlódási szögéhez igazodik (általában 30 ); A csúszásveszély elhárításához a felszíni és rétegvizek távoltartására van szükség (a talaj átázásának megelőzésére szivárgó-rendszereket alkalmaznak) fagyhatár Tengerszint feletti magasság Szemcsés talajok Kötött talajok < 300 m 50 cm 80 cm > 300 m 80 cm 100 cm

7

8 Az alapozási sík módosítása Meglévő épület mellé történő építéskor a feszültséghalmozódás következtében fenyegető talajtörés elkerülésére - az alapozási síkok egyeztetésére van szükség: a régi épület mélyebben fekvő alapteste mellé az újat azonos síkra kell levinni. ha az új alap nyúlik mélyebbre, a régi alapot szakaszos aláfalazással, alábetonozással kell lemélyíteni az új épület alapsíkjával megegyező szintre. Az alapozási sík magasabbra helyezésével: víztelenítési munka takarítható meg; a mélyebben fekvő talajrétegekre áthárított feszültségek intenzitása csökkenthető; az artézi nyomású talajvizet lezáró közbenső agyagréteg elvékonyítása elkerülhető; Az alapozási sík mélyebbre helyezésére van szükség, ha: az alapozási sík alatt kis vtg-ságú, erősen összenyomható talajrtg (pl.tőzeg) van.

9 A nem teherhordó válaszfalak alapozása az alábbiak szerint történik: nehéz falak esetén sávalap készül; könnyű válaszfalak alatt elégséges az aljzat megerősítése; rossz talaj esetén a könnyű válaszfalakat gerendakiváltásra építik. A könnyű teraszépítmények alapozása célszerűen pilléres (a fölakadás megelőzése érdekében) A sávalap merevségének fokozására van szükség: nedvesség hatására térfogatváltozó talajok, illetve süllyedésre érzékeny felmenő szerkezetek esetén. Ennek eszköze a vasbeton alapkoszorú (talpkoszorú).

10 Pontalap A pont- (tömb-, talp-) alap a pillérvázas épületek alapozási szerkezete. Oszlopok, pillérek alá kerülő, különálló konzolos alaptest, amely talpfelületének oldalaránya 1:3,5-en belüli. Anyaga jellemzően vasbeton, de készült betonból, kőből és téglából is. Szelvénye: alaprajza négyszög (négyzet), ritkábban sokszög vagy kör; fölső és alsó felülete méreteire a sávalapoknál elmondottak értelemszerűen érvényesek; magassági méretének megállapításakor a méretezés abból indul ki, hogy két irányban hajlított, kis kiülésű térbeli konzolként kezeli. Az alapozási sík megválasztásának szempontjai a sávalapokéhoz hasonlóak. A szomszédos épületek mellé kerülő pontalapok esetén az alapozási sík egyeztetésén túlmenően a pilléralap - aszimmetrikus terhelés okozta - stabilitásvesztését meg kell akadályozni: a pillért az épület szélétől beljebb húzva; a szélső fél pilléralapot a szomszédos pilléralappal összefogva; a fél pilléralapot és a szomszédos pontalapot nyomatékbíró gerendával összekötve. A körítő pincefalak, a lépcsőházi és merevítő falak a pontalapokra támaszkodó alapgerendákra épülnek. Előregyártott vasbeton vázak alapozásához előregyártott kehelyalapokat alkalmaznak.

11

12 Gerenda és gerendarács alapok A gerendaalap a pillérek (falsávok) alatti egy irányban futó szerkezet. A gerendarács-alap a pillérek alatt két irányban végigmenő szerkezet. Alkalmazásukra pillérvázas épületeknél akkor kerül sor, ha a nagy terhelés (gyengébb talaj) miatt túl nagy felületű pontalapok adódnának; a felépítmény süllyedés-érzékeny (a merevség ezzel növelhető); a terület csúszásveszélyes. Anyaguk vasbeton, melyet hosszirányban többtámaszú, hajlított tartóként vasalnak. Szerelőbetonra épülnek. Szelvényük négyszög vagy fordított T alak. Talajvíz esetén alkalmazásuk célszerűtlen. Lemezalapozás A lemezalap az egész épület vagy annak többnyire mélyített pinceszakasza alatti teljes felületű, összefüggő vasbeton szerkezet. Teherhordó falas, pillérvázas és vegyes teherhordó szerkezetű épületeknél egyaránt használható Alkalmazására akkor kerül sor, ha a talaj teherbírása csekély vagy a terhelés túl nagy (túl nagy méretű sáv, illetve pontalapok adódnának); a talaj minősége változó (a feladat a káros süllyedéskülönbségek megelőzése); az épület egésze vagy egy része talajvíznyomás alá kerül (a lemezalap ez esetben ellenszerkezetként működik). A lemezalap fordított födémként fogható fel, amelynél a terheket levezető falak, pillérek által továbbított - támaszerők ismertek. Szerkezeti kialakítását tekintve: síklemez; bordáslemez; gombafödém-szerű.

13 A méretezés szempontjai: alapfeltétel a talpfeszültségek helyes eloszlásának ismerete, ami függ: az altalaj minőségétől; az építmény méreteitől; hajlékonyságától; rugalmas ágyazású szerkezetként kezelendő, ha a lemez hajlékony; a talaj tömör szemcsés, vagy kemény, kötött; merev szerkezetként kezelendő, ha a lemez merev (a támaszok távolsága kicsi, a lemez vastag); a talaj rendkívül puha. A lemezalap és a pincepadló összefüggése: bordás lemezek esetén a feltöltés szükségessége magától értetődő; síklemez esetén is szükség lehet rá a gépészeti vezetékek számára. A lemezalap és a szigetelés kapcsolata: ha csak talajnedvesség igénybevételével kell számolni, a szigetelés nyomvonala az alap fölső síkján jelölhető ki ha az épület talajvízbe merül, a lemezalap ellenszerkezetként működik, a szigetelés tehát alsó síkjára kerül, az alap a védett oldalon helyezkedik el

14 Az alapozási mód megválasztása Az alapozási mód megválasztásakor szem előtt kell tartani a következőket: a mélyalapozással szemben előnyben kell részesíteni a síkalapozást; a teherhordó falas épületek jellemző alapozása a sávalap; a pillérvázasoké a pontalap; ha a sáv-, illetve pontalapok túl közel kerülnének egymáshoz - a feszültséghalmozódás nagyobb süllyedésekkel, süllyedéskülönbségekkel fenyeget, ennek elkerülése érdekében gerenda-, gerendarács, illetve lemezalapot kell alkalmazni; a gerenda-, gerendarács alap merevebbé teszi az épületet, s ezzel csökkenti a csúszásveszélyt; a lemezalap előnyei: kiküszöböli a kis teherbírású talaj hátrányait; kevésbé érzékeny a lokális külső - dinamikus, felszín alatti eróziós, szomszédos épület okozta - hatásokból adódó következményekre; építése jól gépesíthető; a különböző alapozási módok eltérő mértékben teszik lehetővé a felmenő szerkezettel való együttdolgozást, és különböző mértékben érzékenyek a lokális hatásokra (pl. átázás): legkedvezőtlenebb a pontalap; legkedvezőbb a lemez (illetve doboz-) alap. Az épületek egy részénél többféle alapozási mód együttes, összehangolt alkalmazására kerül sor

15 Különleges síkalapok a) A rövid fúrt cölöpök anyaga beton vagy vasbeton cm átmérővel, azonos mélységig lehatolva, 1,0-3,0 m tengelytávolsággal készülnek. Alkalmazásukra pince nélküli, kis terhelésű (legfeljebb egyemeletes) épületeknél kerül sor, a technológia szempontjából megfelelő terepviszonyok esetén. b) A vasbeton héjalapok kis teherbírású talajon, az épület teljes felülete alatt készülnek. Anyagtakarékos, kis szerkezeti magasságú alapok, melyeket nagy élőmunka- és időráfordítás jellemez.

16

Alapozások (folytatás)

Alapozások (folytatás) Alapozások (folytatás) Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 Szerkezetváltozatok Sávalapok Helyszíni pontalapok Pontalapok

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 3. Előadás

Magasépítéstan alapjai 3. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 3. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015 II. szemeszter 3. Előadás

Részletesebben

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SÍKALAPOK TERVEZÉSE SÍKALAPOK TERVEZÉSE síkalap mélyalap mélyített síkalap Síkalap, ha: - megfelelő teherbírású és vastagságú talajréteg van a felszín közelében; - a térszín közeli talajréteg teherbírása

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

ALAPOZÁSOK I. ALAPELVEK. Dr. PETRÓ Bálint Dr. TAKÁCS Lajos Gábor HORVÁTH Sándor BME Épületszerkezettani Tanszék

ALAPOZÁSOK I. ALAPELVEK. Dr. PETRÓ Bálint Dr. TAKÁCS Lajos Gábor HORVÁTH Sándor BME Épületszerkezettani Tanszék ALAPOZÁSOK I. ALAPELVEK Dr. PETRÓ Bálint Dr. TAKÁCS Lajos Gábor HORVÁTH Sándor BME Épületszerkezettani Tanszék AZ ALAPOZÁS TÖRTÉNETE AZ ALAPOZÁS TÖRTÉNETE - ANYAGOK KŐ TÉGLA BETON VASBETON SÍKALAPOK MÉLY-

Részletesebben

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Talajosztályok: 1 Homok, laza termőtalaj 2 Nedves homok, kavics, tömör termőföld 3 Homokas agyag, száraz lösz 4 Tömör agyag, nagyszemű kavics

Részletesebben

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János Rugalmasan ágyazott gerenda vizsgálata AXIS VM programmal Szép János 2013.10.14. LEMEZALAP TERVEZÉS 1. Bevezetés 2. Lemezalap tervezés 3. AXIS Program ismertetés 4. Példa LEMEZALAPOZÁS Alkalmazás módjai

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 582 04 Mélyépítő technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Cölöpalapozási alapismeretek

Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapozás Cölöpalapozási alapismeretek A cölöpök definiciója teherátadás a mélyebben levő talajrétegekre a cölöptalpon és a cölöppaláston függőleges méretére általában H 5 D jellemző a teherbíró réteg

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL Wolf Ákos Bevezetés 2 Miért fontos a geotechnikus és statikus mérnök együttm ködése? Milyen esetben kap nagy hangsúlyt

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK Bevezetés 2 Miért létesítünk támszerkezeteket? földtömeg és felszíni teher megtámasztása teherviselési típusok támfalak: szerkezet és/vagy kapcsolt talaj súlya (súlytámfal,

Részletesebben

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Dr. Móczár Balázs 1 A z e l ő a d á s c é l j a MSZ EN 1997-1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

Épület lábazat-falazat csomópont, lemezalappal

Épület lábazat-falazat csomópont, lemezalappal 10 21 4 39 20 20 30 20 10 homlokzati hőszigetelés +nemesvakolat 16 30 falazóelem kezdősín aluprofil lábazati zártcellás hőszigetelés +gyöngyvakolat 20 25 padlóburkolat aljzatbeton (padlófűtéssel) 1 rtg.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását.

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását. 10. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Síkalap süllyedése Program: Fájl: Síkalap Demo_manual_10.gpa Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

ELÔREGYÁRTOTT VASBETON CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSA PANELOS ÉPÜLETEKNÉL

ELÔREGYÁRTOTT VASBETON CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSA PANELOS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELV MI 04.195 80 ELÔREGYÁRTOTT VASBETON CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSA PANELOS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1980 Készült az ÉVM Mûszaki Fejlesztési Fôosztálya

Részletesebben

ALAPOK KIVITELEZÉSE

ALAPOK KIVITELEZÉSE ALAPOK KIVITELEZÉSE 2018.11.26. 1 A) Alapozás B) Síkalapok kivitelezése C) Süllyesztett alapok kivitelezése D) Cölöpalapok kivitelezése E) Résfalak kivitelezése F) Kihorgonyzások 2018.11.26. 2 1 A) ALAPOZÁS

Részletesebben

GEOTECHNIKAI TERVEZÉS I. (LGM-SE012-1) 2. ELŐADÁS SÍKALAPOZÁSOK TERVEZÉSE WOLF ÁKOS április 2

GEOTECHNIKAI TERVEZÉS I. (LGM-SE012-1) 2. ELŐADÁS SÍKALAPOZÁSOK TERVEZÉSE WOLF ÁKOS április 2 GEOTECHNIKAI TERVEZÉS I. (LGM-SE02-) 2. ELŐADÁS SÍKALAPOZÁSOK TERVEZÉSE WOLF ÁKOS 206. április 2 Síkalapozás - ismétlés 2 Síkalap fogalma Síkalap alkalmazási köre teherátadás az alapsíkon felszínközeli

Részletesebben

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck Tronsole típus Monolit vasbeton pihenő és falazott lépcsőházi fal közötti lépéshangszigetelés Schöck Tronsole 4 típus Lépcsőpihenő: Monolit vasbeton Lépcsőházi fal: Falazat Egyszerű rendszer: csatlakozó

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54.

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54. K21 Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ Bencs Villa átalakítás és felújítás (Építtető: Nyíregyháza MJV Önkormányzata,

Részletesebben

Síkalap ellenőrzés Adatbev.

Síkalap ellenőrzés Adatbev. Síkalap ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátu : 02.11.2005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : EN 199211 szerinti tényezők : Süllyedés Száítási ódszer : Érintett

Részletesebben

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei 24. terepmagasság térszín hajlása vízszintek Geometriai adatok réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei a d =a nom + a a: az egyes konkrét szerkezetekre vonatkozó

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II.

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II. TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 10. 15. Az előadás tartalma Szerkezetek teherbírásának

Részletesebben

Földstatikai feladatok megoldási módszerei

Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai alapfeladatok Földnyomások számítása Általános állékonyság vizsgálata Alaptörés parciális terhelés alatt Süllyedésszámítások Komplex terhelési esetek

Részletesebben

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA 5 V. AZ ALAPTESTEk ÁLLÉkONYSÁgÁNAk A vizsgálata 1. TALAJTÖRÉSSEL, felúszással, ELCSÚSZÁSSAL, felbillenéssel SZEMbENI biztonság Az épületek, létesítmények állékonyságának

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Vasalt falak: 4. Vasalt falazott szerkezetek méretezési mószerei Vasalt falak 1. Vasalás fekvőhézagban vagy falazott üregben horonyban, falazóelem lyukban. 1 2 1 Vasalt falak: Vasalás fekvőhézagban vagy

Részletesebben

Építészeti tartószerkezetek II.

Építészeti tartószerkezetek II. Építészeti tartószerkezetek II. Vasbeton szerkezetek Dr. Szép János Egyetemi docens 2019. 05. 03. Vasbeton szerkezetek I. rész o Előadás: Vasbeton lemezek o Gyakorlat: Súlyelemzés, modellfelvétel (AxisVM)

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

2013. tavasz 1. Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a munkatér határolása.

2013. tavasz 1. Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a munkatér határolása. 2013. tavasz 1 1. réteg 14 1,00 14 1,10 2. réteg 11 4,30 11 4,60 3. réteg 2 14,70 2 14,30 építési vízszint (GWL): 94,30 m tsz. f. kar. tv. Szint (GWL k ): 96,60 m tsz. f. szulfáttartalom: 95 mg/l A padlószint

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Budapest, II. Szeréna út 36. alatti épület kiviteli terveihez

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Budapest, II. Szeréna út 36. alatti épület kiviteli terveihez TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Budapest, II. Szeréna út 36. alatti épület kiviteli terveihez 2016. július 1. Előzmények, általános leírás A tervezett épület egy teljesen új szerkezetekkel épülő pince,

Részletesebben

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ Székesfehérvár, 2000, július 29. Tövisháti András okl. mérnök, okl vízellátás, csatornázás

Részletesebben

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező)

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező) TERVEZŐI NYILATKOZAT 1 Építtető: Balatonboglár Városi Önkormányzat 8630 Balatonboglár, Erzsébet u.11. Építés helye: 8630 Balatonboglár, Attila u. Hrsz 423 Tervezett szerkezet: Ravatalozó épület Vezető

Részletesebben

ÉPSZERK / félév

ÉPSZERK / félév ÉPSZERK-5 2015/2016. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK KÜLÖNLEGES VÁLASZFALAK Előadó JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens BME ÉPÜLETSZERKEZETTANI TANSZÉK CSARNOK VÁLASZFAL RAKTÁR CSARNOKTÉR FELADAT

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON SZERKEZETEK

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON SZERKEZETEK ELŐREGYÁRTOTT VASBETON SZERKEZETEK Szerkezetépítés I. Széchenyi István Egyetem Győr. Előadó: Koics László TARTALOM 1. Felhasználási terület 2. Csarnokszerkezetek típusai 3. Tervezés alapjai, megrendelői

Részletesebben

Tartószerkezeti műszaki leírás

Tartószerkezeti műszaki leírás Tartószerkezeti műszaki leírás kiviteli tervekhez FINO PIAC 2045 Törökbálint, Park u. 4. hrsz.: 3305/2. Tartalom Statikus tervezői nyilatkozat 3 Tartószerkezeti műszaki leírás 4 A megbízás tárgya 4 A tervezett

Részletesebben

Alapozási hibák. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Dr.

Alapozási hibák. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Dr. Alapozási hibák A tárgy oktatásának célja A mérnökök számára elméleti és gyakorlati segítség nyújtása az alapozási hibák elkerülésére, az építménykárosodások vizsgálatával, a károsodások megelőzésének

Részletesebben

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés Wolf Ákos BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési

Részletesebben

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11.

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11. Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök Az előadás tartalma Magyarország autópálya hálózata Cölöpözési technológiák az autópálya hidak alapozásának kivitelezésében: Franki cölöp

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések A vízelvezetésről általában A talajban és a felszínen megtalálható különbözõ megjelenési formájú vizek veszélyt jelenthetnek az épületeinkre. Az épületet érõ nedvességhatások

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Négyzet keresztmetsz etű cölöp Típusválaszték Előregyártott cölöpök előnyei Teherbírási adatok Geometriai méretek Minőség Emelés, tárolás, szállítás Társaságunk

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

Schöck Isokorb D típus

Schöck Isokorb D típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Többtámaszú födémmezőknél alkalmazható. Pozítív és negatív nyomatékot és nyíróerőt képes felvenni. 89 Elemek elhelyezése Beépítési részletek típus 1 -CV50 típus

Részletesebben

3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (alapozás, építési módok, falszerkezetek, áthidalások, födémek)

3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (alapozás, építési módok, falszerkezetek, áthidalások, födémek) 3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek 3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (alapozás, építési módok, falszerkezetek, áthidalások, födémek) Alapozási módok a) sík alapozás; b) mély alapozás. Síkalapozásnak

Részletesebben

Ajánlott Műszaki Megoldások V-AMM 2-001:2011.10.30. Vasbeton szerkezetek

Ajánlott Műszaki Megoldások V-AMM 2-001:2011.10.30. Vasbeton szerkezetek Ajánlott Műszaki Megoldások V-AMM 2-001:2011.10.30. Vasbeton szerkezetek Bevezetés A vasbeton szerkezetek villamos célú felhasználására vonatkozó ajánlás elkészítését az alábbiak indokolják: - Az áramütés

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 05. Méretezéselméleti kérdések TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 05. Méretezéselméleti kérdések TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 05. Méretezéselméleti kérdések Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 10. 15. Az előadás tartalma Az igénybevételek jellege A támaszköz szerepe Igénybevételek változása A

Részletesebben

Cölöpalapozások - bemutató

Cölöpalapozások - bemutató 12. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpalapozások - bemutató Ennek a mérnöki kézikönyvnek célja, hogy bemutassa a GEO 5 cölöpalapozás számításra használható programjainak gyakorlati

Részletesebben

Schöck Isokorb K-UZ típus

Schöck Isokorb K-UZ típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Gerendához vagy vasbeton falhoz csatlakozó konzolos erkélyekhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. őszigetelés = mm 57 Schöck

Részletesebben

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - ak Egyre gyakoribb felhasználói igény, az épületeink terepszint alatti tereinek (pincehelységeinek) a teljes értékű lakásként való kialakítása. Ebből kifolyólag

Részletesebben

Előregyártott fal számítás Adatbev.

Előregyártott fal számítás Adatbev. Soil Boring co. Előregyártott fal számítás Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.0 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : CSN 0 R Fal számítás Aktív földnyomás számítás

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés Alkalmazástechnikai Útmutató Alépítményi szigetelés 2006 EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA Alépítményi szigetelés RÉTEGRENDEK 1. Talajnedvesség elleni szigetelés általános rétegfelépítés

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 6. előadás ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 2. 1. ALAPTEST ANYAGÁNAK MEGERŐSÍTÉSE, JAVÍTÁSA 2. FELSZERKEZET MEREVÍTÉSE, MEGERŐSÍTÉSE 3. ALAPTEST ANYAGÁNAK RÉSZLEGES CSERÉJE 4. ALÁTÁMASZTÁSI FELÜLET NÖVELÉSE, ALAPSZÉLESÍTÉS

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ a Újtikos, Széchenyi tér 12-14. sz. ( Hrsz.: 135/1 ) alatt lévő rendelő átalakításának, bővítésének építéséhez TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: Soós Ferenc okl.

Részletesebben

Földművek ea. (BMEEOGMAT43) Dr. Takács Attila BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék. Támfalak

Földművek ea. (BMEEOGMAT43) Dr. Takács Attila BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék. Támfalak Földművek ea. (BMEEOGMAT43) Dr. Takács Attila BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék Támfalak Támszerkezetek típusai Támfalak: Kő, beton vagy vasbeton anyagú, síkalapon nyugvó, előre vagy hátra nyúló

Részletesebben

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA 48 Ágfalva Nagykanizsa vasútvonal, Nemesszentandrás külterülete Több évtizede tartó függőleges és vízszintes mozgások Jelentős károk, folyamatos karbantartási igény 49 Helyszín Zalai dombság É-D-i völgye,

Részletesebben

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Hatvani Jenő Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Fejér Megyei Mérnöki Kamara 2018. november 09. Az előadás témái Bemutatom a tégla-

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens ÉPSZERK-5 2013/2014. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens Válaszfalak fogalma: épületen belüli, függőleges térelválasztó szerkezetek Jellemzők: nem hordanak

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT.

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. Szombathely, Szövő u. 3. / Kőszeg, Alsó krt. 39. TEL: 06-70-3350-548 bukits.zoltan@gmail.com Perenyei Aranyhíd Óvoda felújítása és bővítése Szerkezeti

Részletesebben

Töltésalapozások tervezése II.

Töltésalapozások tervezése II. Töltésalapozások tervezése II. Talajmechanikai problémák 2 alaptörés állékonyságvesztés vastag gyenge altalaj deformációk, elmozdulások nagymértékű, egyenlőtlen, időben elhúzódó süllyedés szétcsúszás vastag

Részletesebben

Vizsgakérdések. www.g4m4.atw.hu

Vizsgakérdések. www.g4m4.atw.hu Vizsgakérdések www.g4m4.atw.hu 1. Alaptestek kialakítása, fajtái, anyaguk. Az építmények terheit az alapok közvetítik a talajra. Ha az alap közvetlenül az építmény szerkezete alá kerül, akkor síkalapról

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 6.2. fejezet 483 FEJEZET BEVEZETŐ 6.2. fejezet: Síkalapozás (vb. lemezalapozás) Az irodaház szerkezete, geometriája, a helyszín és a geotechnikai adottságok is megegyeznek az előző (6.1-es) fejezetben

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

SZEMMEL. Előadó: Tornai László tartószerkezeti vezető tervező KÉSZ Építő Zrt. 2011. 12. 16. 1

SZEMMEL. Előadó: Tornai László tartószerkezeti vezető tervező KÉSZ Építő Zrt. 2011. 12. 16. 1 A FÖLDRENGF LDRENGÉSRŐL L MÉRNM RNÖK SZEMMEL 4. rész: r szabályok, példp ldák Előadó: Tornai László tartószerkezeti vezető tervező KÉSZ Építő Zrt. 2011. 12. 16. 1 Szabályok A földrengésre méretezett szerkezetek

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK RÖVID FELADATOK 1. feladat 2 pont Egészítse ki az alábbi mondatokat! A statika I. alaptétele: Két erő akkor és csakis akkor van egyensúlyban,

Részletesebben

SZAKVÉLEMÉNY A TARTÓSZERKEZETEKRŐL STATIKAI KIVITELI TERV

SZAKVÉLEMÉNY A TARTÓSZERKEZETEKRŐL STATIKAI KIVITELI TERV SZAKVÉLEMÉNY A TARTÓSZERKEZETEKRŐL STATIKAI KIVITELI TERV BUDAPEST FŐVÁROS XIV. KERÜLET ZUGLÓ ÖNKORMÁNYZATA FENNTARTÁSÁBAN ÁLLÓ TERÜLETI VÉDŐNŐI ÉS HÁZI GYERMEKORVOSI RENDELŐ ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSA 1145

Részletesebben

Budapest, Városligeti műjégpálya és tó

Budapest, Városligeti műjégpálya és tó Kavicscölöpözés Budapest, Városligeti műjégpálya és tó A jégpálya az átépítés előtt balra a központi épület Célok és az átépítés szempontjai A XIX. századi központi épület felújítása, részbeni átépítése,

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése 36. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. június Mikrocölöp alapozás ellenőrzése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_en_36.gsp Ennek a mérnöki kézikönyvnek a célja, egy mikrocölöp alapozás ellenőrzésének

Részletesebben

IGAZI, GEORÁCCSAL ERŐSÍTETT HÍDFŐ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ALKALMAZÁSA. Tóth Gergő

IGAZI, GEORÁCCSAL ERŐSÍTETT HÍDFŐ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ALKALMAZÁSA. Tóth Gergő IGAZI, GEORÁCCSAL ERŐSÍTETT HÍDFŐ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ALKALMAZÁSA Tóth Gergő Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. 1034 Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/436-0990 www.gradex.hu Pálossy, Scharle, Szalatkay:Tervezési

Részletesebben

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár MSZ EN 1610 Zárt csatornák fektetése és vizsgálata Dr. Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens, Dulovics Dezsőné dr. főiskolai tanár, Az előadás témakörei: -alkalmazási terület, fogalom meghatározások, általános

Részletesebben

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák...

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák... Schöck Isokorb SCHÖCK ISOKORB Schöck Isokorb 6/6 Tartalom oldal Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel......................................................... 46 Méretezési táblázat/alaprajzok..................................................................

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

Hővösvölgyi Terminál Permacrib máglyafal

Hővösvölgyi Terminál Permacrib máglyafal Hővösvölgyi Terminál Permacrib máglyafal 1375 jelő elemek és vízszintes felszín esetén BBA-engedély ÁKMI-engedély térszíni terhelés belsı súrlódási szög ϕ h [ ] 25 40 25 40 q [kpa] térfogatsúly γ h

Részletesebben

RÉSZLETES TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szombathely Akacs Mihály u 7. HEMO átalakítás tervezéséhez

RÉSZLETES TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szombathely Akacs Mihály u 7. HEMO átalakítás tervezéséhez RÉSZLETES TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szombathely Akacs Mihály u 7. HEMO átalakítás tervezéséhez A SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt Szombathely Welther Károly u 4. megbízásából

Részletesebben

Schöck Isokorb T K-O típus

Schöck Isokorb T K-O típus Alsó alátámasztó gerendához vagy vasbeton falhoz csatlakozó konzolos erkélyhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/u/2019.1/augusztus 55 Alacsonyabban

Részletesebben

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve STATIKAI SZÁMÍTÁSOK Tervezők: Róth Ernő, okl. építőmérnök TT-08-0105

Részletesebben

SZERKEZETEK KÁROSODÁSAI ÉS DIAGNOSZTIKÁJA JELLEMZŐ SZERKEZETI BEAVATKOZÁSOK MEGLÉVŐ ÉPÜLETEKBEN

SZERKEZETEK KÁROSODÁSAI ÉS DIAGNOSZTIKÁJA JELLEMZŐ SZERKEZETI BEAVATKOZÁSOK MEGLÉVŐ ÉPÜLETEKBEN ÉPÜLETSZERKEZETTAN 7. FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS SZERKEZETEK KÁROSODÁSAI ÉS DIAGNOSZTIKÁJA JELLEMZŐ SZERKEZETI BEAVATKOZÁSOK MEGLÉVŐ ÉPÜLETEKBEN Laczkovics János okl. építészmérnök, tud. segédmunkatárs BME Épületszerkezettani

Részletesebben

Schöck Isokorb T D típus

Schöck Isokorb T D típus Folyamatos födémmezőkhöz. Pozitív és negatív nyomaték és nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/hu/2019.1/augusztus 79 Elemek elhelyezése Beépítési részletek DL típus DL típus

Részletesebben

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS Építész szakmérnöki 2016. Bevezetés 2 k é z s s é n a épz T i ik t e z k e ö k n r r új dokumentum típusok e é z s m ó ak t új szemlélet r a z S T s s é

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK Építészeti és építési alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Tartószerkezeti tervdokumentáció

Tartószerkezeti tervdokumentáció Tartószerkezeti tervdokumentáció a Balatonkenese 4447/1. hrsz. alatti ingatlanon tervezett kerékpár pihenő kiszolgáló épülethez Építtető: Balatonkenese Város Önkormányzata 8174 Balatonkenese, Béri Balogh

Részletesebben

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe:

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe: Építtetô neve: Tervezô neve: Építési engedély szám: Kivitelezés megnevezése: (*) családi ház / sorház / ikerház Kivitelezés helyszíne (címe): Kivitelezést végzô cég neve: Kivitelezést végzô cég címe: telefonszáma:

Részletesebben