Az Orff zenekar és a Zengető együttes a es tanévben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Orff zenekar és a Zengető együttes a 2013 2014 es tanévben"

Átírás

1 Barbalics Dóra Gerber Dominika 12. A Az Orff zenekar és a Zengető együttes a es tanévben Bergics Lajos tanár úr 2012 ben csatlakozott az Orff zenekar életébe, majd a 2013 as tanévben vette át a zenekar irányítását Csák Lili tanárnőtől. Mindkét együttes számos fellépésen vett részt az idei tanévben is. Az őszi nyílt napon a Zengető szerepelt a Feljött immár című művel. A karácsonyi koncerten az Orff zenekar Edward Elgar Salut d Amour című darabját, az Istengyermek kezdetű művet, illetve a Te vagy a fény kezdetű taizéi ének feldolgozását adta elő. A Zengetőtől a Máriaéneket hallhattuk. A Zengető táncházakkal is színesítette az iskolai programokat. A Bemutatkozunkon a Zengető a Magura Táncegyüttest is kísérte, az Orff zenekar pedig a Nyári napfelkelte énekét adta elő, mely Csák Lili, Bors Luca és Hans Zimmer feldolgozása. A 2014 es Helikon főpróbájaként pedig április 2 án egy mágocsi koncertre is sor kerül, melyen mindkét együttes fellép. A Zengető a budapesti Táncháztalálkozón is részt vesz. A végzős tagokkal beszélgettünk a zenével kapcsolatos élményeikről, terveikről. Ötüknek különleges az idei Helikon, hiszen ez már a harmadik, melyen részt vesznek, ketten pedig mindkét együttesnek tagjai. Bán Fanni 12.A Hogyan kerültél kapcsolatba az iskolai zenei együttesekkel? 12 éve kezdtem hegedülni a zeneiskolában. Amikor a Nagy Lajosba jöttem, nagy örömmel léptem be a Zengető együttesbe, mert annak idején a nővérem is ott játszott, brácsázott. Egy év múlva pedig az Orff zenekarnak is tagja lettem. Jelenleg én vagyok a prímás a Zengetőben. Mesélj egy maradandó élményedről a zenéléssel kapcsolatban! A legviccesebb élményem az volt, mikor a szennai zenei táborba igyekezve több kilométert tettem meg gyalog az ellenkező irányba. Így reggel 9 helyett csak délután 2 re értem oda... A legnagyobb élményt a próbák hangulata adta, mert akármennyire is fáradtak voltunk, mindig megnevetettük egymást. Milyen terveid vannak a zenéléssel a jövőre nézve?

2 Szeretném folytatni, de még nem tudom, hol és milyen formában. Szerencsére barátaim is zenélnek, és remélem, ha majd hétvégenként újra találkozunk, nem csak beszélgetni, hanem muzsikálni is fogunk. Barbalics Dóra 12.A Több hangszeren is játszol a zenekarban, mesélj ezekről! Az Orff zenekarhoz 8. osztály elején csatlakoztam mint gitáros, bár eredetileg zongorázom. A Liszt Ferenc zeneiskola 10. évfolyamos, végzős diákja vagyok. A zenekarban a gitározás mellett marimbán is játszom. Két éve vettem át a zongorista szerepét. Milyen élményekkel gazdagodtál az elmúlt évek során? Két kiemelkedő élmény jut eszembe a zenekarral kapcsolatban. A 2010 es Helikon, melyen 8. os diákként vehettem részt, számos élménnyel gazdagított. Ilyenek voltak többek közt a hévízi koncert és az utcazenélés. Barátaimmal a mai napig emlegetjük a közös keszthelyi pillanatokat. Ezenkívül szívesen emlékszem vissza a 2012 augusztusi zenekari kirándulásra, melynek keretében bejártuk Szlovénia csodás vidékeit. Mikor lettél a Zengető együttes tagja? 11. osztály elején csatlakoztam a Zengetőhöz, ahol először csak népi furulyán tanultam játszani, de a karácsonyi koncerten már citeráztam februárjában kezdtem el Bergics tanár úrtól brácsázni tanulni. Idén az első brácsás szerepét töltöm be. A zenét mindenképpen szeretném folytatni, de még nem tudom, hogy milyen lehetőségek várnak rám az egyetemi évek alatt. Gerber Dominika 12.A Hogyan kerültél kapcsolatba az Orff zenekarral? 7. osztályban az akkori nyolcadikosokkal mi is felléptünk a zenekarral, méghozzá a Bemutatkozunkon a Heal the world c. Michael Jackson számban énekeltünk. Annyira megtetszett a hangulata, hogy a következő tanévben csatlakoztam a zenekarba. Mit emelnél ki a zenekarban töltött időből? A legfontosabbnak azt tartom, hogy sok embert volt lehetőségem megismerni a zenekaros évek alatt. A közös zenélés különleges kapcsolatot teremt az emberek között, ezért nagyon hálás vagyok. A zenekaron kívül is foglalkozol a zenével? Ünnepi alkalmakkor is volt lehetőségem fuvolázni, például Garay Jánosmegemlékezésen, és idén Huszár Ferenc tanár úr kiállításának megnyitóján is,

3 ami nagy megtiszteltetés volt. Bergics Lajos tanár úr hívására csatlakoztam az Ágoston téri templom zenész csapatához. Horváth Tamás 12.A Mint a zenekar legrégebbi tagja, mesélj a kezdetekről! Még 3. osztályos koromban kezdtem el szaxofonozni. Hetedikes koromban léptem be az Orff zenekarba mint szaxofonos, majd tizenegyedikben átkerültem a kiüresedett basszusgitár szólamba. Öreg rókaként nagyon sok emlékem fűződik a zenekarhoz. Milyen élményekkel gazdagodtál az elmúlt 6 év során? A három helikon, a próbák, és táborban szerzett élmények maradandóak számomra. Úgy gondolom, a zene elengedhetetlen nyelv a PHP, C++ és más idegen nyelvek mellett. Mik a terveid a zenével a jövőre nézve? Nem szeretném abbahagyni, sőt a zeneszerzés is foglalkoztat. Gondolkodom hangmérnökként való elhelyezkedésen, vagy csak hobbiból zene elektronika fejlesztésen is. Szabadidődben foglalkozol zenével? Igen, barátaimmal most is összeállunk örömzenélésre. Basszusgitárosként jelenleg kettő bandában játszom több fajta stílust kipróbálva. Remélem, jut idő az egyetemen is a barátokkal való zenélésre. Lőber Anna Laura 12.A Milyen hangszereken játszol? Másodikos korom óta furulyázom, és 5 évig szintetizátoron is tanultam játszani. Az Orff zenekarba még 8. os koromban léptem be. Milyen zenei tevékenységeket folytatsz a szabadidődben? A zenekar mellett énekelek a Székesegyház gyerekmise kórusában, amit az egyetem alatt is szeretnék folytatni. Melyek a legemlékezetesebb élményeid az elmúlt évekről? A szlovéniai utazásra, a suliban bentalvós Orff hétvégékre és a Helikonokra amit én háromszor is átélhettem a hatosztályos tagozat miatt mindig mosolyogva gondolok majd vissza! Kaszás András 12.B Mikor vált a zene az életed részévé?

4 Második osztályos koromban kezdtem zenélni. Kezdetben furulyán kellett gyakorolnom, aztán jöhetett a klarinét. De mostani és eddig legkedveltebb hangszerem a tenorszaxofon. Minek hatására léptél be az Orff zenekarba? Zenekari pályámat 5. osztályban kezdtem Harkányban. Ez ösztönzött arra, hogy a gimiben is folytassam a zenélést. Nem az egyéni szereplés, hanem a másokkal együtt, zenekarban való fellépés vonzott. Így nagyon örültem, mikor bekerültem az Orff zenekarba. Melyek a legmeghatározóbb élményeid a zenekarral kapcsolatban? A helikon az, ami először eszembe jut. Tizedikesként nagy élmény volt ilyen megmérettetésen részt venni egy klassz társasággal. Ezenkívül még sok emlékezetes pillanatot tudnék felidézni, de legmaradandóbbnak a Hafanana c. műben kapott szólót, és a 2012 es szlovéniai kirándulást tartom. Mik a terveid a jövőre nézve? A gimnázium után azt hiszem, a harkányi zenekarban folytatom zenei tevékenységeimet. Kovács Blanka 12.E Milyen kapcsolatod van a zenével? Zeneszerető családból jövök, apukám is gitározik, így senki sem lepődött meg, amikor kisgyerekként elhatároztam, hogy én is meg fogok tanulni valamilyen hangszeren ben kezdtem el fuvolázni, majd 3 évvel később beléptem a szigetvári zeneiskola Szívhúrosok nevű együttesébe, aminek a szombati próbáknak köszönhetően máig tagja vagyok. Az Orff zenekarba pedig rögtön a gimnáziumba való bekerülésemkor jelentkeztem. Milyennek látod az itt eltöltött időt? Úgy gondolom, a zenekarhoz való tartozás nagymértékben színesítette az itt eltöltött 4 évemet. Csák Lili tanárnő mindent megtett annak érdekében, hogy ne csak együtt zenélő iskolatársak legyünk, hanem egy tényleges csapat. Gondolok itt most a kirándulásokra és a táborokra. Mindig kreatív, változatos programok vártak ránk ezeken az összejöveteleken. Biztos, hogy még sokáig emlékezni fogok rájuk. A dalok, amiket tanultunk, szintén nagyon tetszettek, jó volt kicsit kilépni a már megszokott klasszikus zene bűvköréből. Vannak elképzeléseid a zenével a továbbiakban?

5 Azon, hogy egyetem alatt is folytatom e a zenélést, még nem nagyon gondolkoztam. Jövőre új szakasz kezdődik az életünkben, így nem biztos, hogy marad idő a zenélésre. De azt hiszem, hogy a hangszerem még biztosan sokáig hű társam marad.

A magyar cimbalom utazó nagykövete. Beszélgetés Balogh Kálmánnal

A magyar cimbalom utazó nagykövete. Beszélgetés Balogh Kálmánnal A magyar cimbalom utazó nagykövete Beszélgetés Balogh Kálmánnal Balogh Kálmán közkedvelt figurája a hazai népzenei életnek, amit bizonyít az is, hogy hány zenekarral, énekessel lépett fel, csinált lemezt.

Részletesebben

Túl a nyolcvanon még teli tervekkel. Beszélgetés Fodor Sándor Neti -vel

Túl a nyolcvanon még teli tervekkel. Beszélgetés Fodor Sándor Neti -vel Túl a nyolcvanon még teli tervekkel Beszélgetés Fodor Sándor Neti -vel 2003 forró nyarán a Kolozsvár melletti Kisbács helységben kerestem fel otthonában Kalotaszeg legendás prímását, a 81 éves Fodor Sándor

Részletesebben

Tíz éves a Zurgó. Beszélgetés Nagy Bercellel, az együttes vezetőjével

Tíz éves a Zurgó. Beszélgetés Nagy Bercellel, az együttes vezetőjével Tíz éves a Zurgó Beszélgetés Nagy Bercellel, az együttes vezetőjével Néhány napja zajlott le a Csángó Ünnep nevű rendezvény, amelynek keretén belül emlékezett meg a Zurgó együttes fennállásának 10. évfordulójáról.

Részletesebben

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

Tartalom. Szüreti barangolások, avagy pincétől-pincéig 20 km Egészséghét az iskolában. Miért jó itt továbbtanulni? Mi leszel, ha nagy leszel?

Tartalom. Szüreti barangolások, avagy pincétől-pincéig 20 km Egészséghét az iskolában. Miért jó itt továbbtanulni? Mi leszel, ha nagy leszel? 2012. november-december II. évfolyam 3-4. szám Szüreti barangolások, avagy pincétől-pincéig 20 km Egészséghét az iskolában Zrínyi székhelyiskola és BBÁG Csányi Tagintézményben Miért jó itt továbbtanulni?

Részletesebben

Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház

Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház Pusztinai Magyar Ház Közösségi Ház Az 1989-es rendszerváltás után úgy mint más csángóföldi faluban, Pusztinán is erős igény mutatkozott arra, hogy a magyar nyelv használata iskolában is, templomban is

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

Fotó: Tamás Gábor A TARTALOMBÓL: Hivatali hírek Kóbor kutyák Szelektív hulladékgyűjtés időpontjai 2015-ben A rendről...

Fotó: Tamás Gábor A TARTALOMBÓL: Hivatali hírek Kóbor kutyák Szelektív hulladékgyűjtés időpontjai 2015-ben A rendről... Fotó: Tamás Gábor A TARTALOMBÓL: Hivatali hírek Kóbor kutyák Szelektív hulladékgyűjtés időpontjai 2015-ben A rendről... Mozaik Perbáli Ünnep Karácsonyi összeállítás Óvodai hírek Iskolai hírek A Közösségi

Részletesebben

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 2014. Karácsony 22. évfolyam 82. szám A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diáklapja 14-19. oldal Tartalom Antal Emília: Mit üzen a Betlehem? 1 Csorbai Virág: (9.A): Beszélgetés Huszárné Mánfai Máriával

Részletesebben

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14)

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14) 2015. április. Életképek A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja. Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre

Részletesebben

Agghegyalja MOZAIK. K e d v e s O l v a s ó! I. évfolyam, VI. szám 2011. december Sopronkövesdről Sopronkövesdnek.

Agghegyalja MOZAIK. K e d v e s O l v a s ó! I. évfolyam, VI. szám 2011. december Sopronkövesdről Sopronkövesdnek. E G É S Z S É G N A P S P O R T N A P Farkas Károly szemével: Önkormányzati hírek Próbálom az elmúlt két hónap történéseit egy képzeletbeli mérlegre helyezni, a pozitív hírek irányába billenünk, de akad

Részletesebben

Kötodés. Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius

Kötodés. Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius Kötodés Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius Az írásokat összegyűjtötte: Gyöngyösi Olga Kedves Pedagógustársam! Tisztelt Olvasó! A 2009. év pedagógusnapjára

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! BEKÖSZÖNTÔ

KEDVES OLVASÓ! BEKÖSZÖNTÔ BEKÖSZÖNTÔ Visszanézni a megtett útra, akár hegyek közt, akár az életben, nem szerettem soha. Mindig csak arra néztem, ami elôttem volt. (Kodály Zoltán) KEDVES OLVASÓ! Iskolánk történetében az elmúlt esztendô

Részletesebben

Viccek. Kultúrmix. Recept. Kirándulásaink. Hobbi-sarok

Viccek. Kultúrmix. Recept. Kirándulásaink. Hobbi-sarok Kultúrmix Viccek Recept Hobbi-sarok Kirándulásaink Comenius project - Tychy, Lengyelország Vasárnap délután a gimi második osztályának tíz, harmadik osztályának pedig három tanulója, na meg persze Krnčan

Részletesebben

Szóval... A Pasaréti Gimnázium iskolaújsága 2008. ősz Kedves Olvasó! Nagy örömünkre megjel e n t a 2008/2009-es tanév iskolaújságának első száma. A legutóbbi szám megjelenése óta sok élményben volt részünk:

Részletesebben

A Harmonia Consort bemutatása

A Harmonia Consort bemutatása A Harmonia Consort bemutatása A Harmonia Consort 2002. decembere óta működik, az egyesületi formát hivatalosan 2003. novemberében vette fel. Megalakulásunk célja egyrészt az volt, hogy egy új színfolt

Részletesebben

NOVEMBERI KARÁCSONY IMPRESSZUM KÖSZÖNTŐ. FIGARO 2011. december

NOVEMBERI KARÁCSONY IMPRESSZUM KÖSZÖNTŐ. FIGARO 2011. december 02 KÖSZÖNTŐ NOVEMBERI KARÁCSONY Rettentő furcsa érzés már november közepén azzal leülni a gép elé, hogy jön a decemberi szám, köszöntőt kéne bele fogalmazni, és ráadásul: ha december, akkor karácsony,

Részletesebben

BÖLCSKEI RENDEZVÉNYEK

BÖLCSKEI RENDEZVÉNYEK Lakossági tájékoztató BÖLCSKEI RENDEZVÉNYEK Ó JANUÁR január 24. (péntek) IKSZT Moziterem 15-21 óráig folyamatos filmvetítések A MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából klasszikus magyar gyerek- és játékfilmek

Részletesebben

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft A zene ünnepe........ 2-3 Interjú Baráti Kristóffal...... 3 Emlékezés az aradiakra.....

Részletesebben

MA GYELŐ. 2009. december A MAGYAR FIZIKUSHALLGATÓK EGYESÜLETÉNEK HAVILAPJA

MA GYELŐ. 2009. december A MAGYAR FIZIKUSHALLGATÓK EGYESÜLETÉNEK HAVILAPJA F 2009. december MA GYELŐ A MAGYAR FIZIKUSHALLGATÓK EGYESÜLETÉNEK HAVILAPJA Örömmel jelentem, hogy a Mafihe rendes éves közgyűlését, nem meglepő módon, idén is sikerült abszolválni, aminek eredményeképp

Részletesebben

35 éve a népzene szolgálatában Beszélgetés Halmos Bélával

35 éve a népzene szolgálatában Beszélgetés Halmos Bélával 35 éve a népzene szolgálatában Beszélgetés Halmos Bélával Kérlek, mesélj először családi hátteredről és általában arról a környezetről, amiben felnőttél. 1946-ban születtem Szombathelyen, de Gyulán nőttem

Részletesebben

1992-ben határon túli és hazai matematikatanárok hozták létre ezt a versenyt. Célja az itthoni és a környező országok matematikatanítása közötti

1992-ben határon túli és hazai matematikatanárok hozták létre ezt a versenyt. Célja az itthoni és a környező országok matematikatanítása közötti Az idei tanévben a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium ad otthont a XX. Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. A jubileumi alkalomra való tekintettel, arra gondoltunk, hogy jó lenne visszaemlékezni

Részletesebben

NYME ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GYŐR

NYME ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GYŐR NYME ÖVEGES KÁLMÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GYŐR XV. évfolyam 1. szám KEZDŐDIK AZ ISKOLA 2 Beköszöntő ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA S ha már egyszer itt van, mi is itt vagyunk, újra indul az iskola, az

Részletesebben

Félünk attól, hogy szembesülnünk kell önmagunkkal,

Félünk attól, hogy szembesülnünk kell önmagunkkal, A győri EVAngÉLIKuS gyülekezet IdőSzAKI LApjA M E g j E L E n I K A z Ú R 2008. ÉVÉnEK ő S z É n Tükör által homályosan Krisztus által tisztán Csorbáné Farkas Zsófia lelkész Félünk attól, hogy szembesülnünk

Részletesebben

HIRMONDO. Szinte nincs is olyan emlékem, ami ne a zenével lenne kapcsolatban...

HIRMONDO. Szinte nincs is olyan emlékem, ami ne a zenével lenne kapcsolatban... NEVEZETES KALÁSZIAK ARCOK Szinte nincs is olyan emlékem, ami ne a zenével lenne kapcsolatban... IBUDAKALÁSZI HIRMONDO Beszélgetés Hlavacsek Tihamér budakalászi zongoramûvésszel Hlavacsek Tihamér zongoramûvész

Részletesebben

BábosHázi Figyelő. 2013. január- február Online kiadás

BábosHázi Figyelő. 2013. január- február Online kiadás BábosHázi Figyelő 2013. január- február Online kiadás Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit Hová siethet egy nyúl cilinderrel a fején? Ki az az Április Bolondja, és miért uzsonnázik állandóan a Kalapossal

Részletesebben

NYÁR 2012. MAG MISKOLCI AVASI GIMNÁZIUM XXV. ÉVFOLYAM III. SZÁM

NYÁR 2012. MAG MISKOLCI AVASI GIMNÁZIUM XXV. ÉVFOLYAM III. SZÁM NYÁR 2012. MAG MISKOLCI AVASI GIMNÁZIUM XXV. ÉVFOLYAM III. SZÁM AG Sziasztok! Üdvözöllek! Tanulni, tanulni, tanulni. csengett ez az idézet sok avasista fülében egy egész tanéven át, most viszont nyakunkon

Részletesebben

LÉGY KÉPBEN. A fogadalom az, mi összeköt minket! Közösség. Élmény. Partnerség.

LÉGY KÉPBEN. A fogadalom az, mi összeköt minket! Közösség. Élmény. Partnerség. I. évf. 8. szám LÉGY KÉPBEN Közösség. Élmény. Partnerség. A fogadalom az, mi összeköt minket! A Légy KÉPben! a Kisközösségi ifjúságnevelés támogatása című TÁMOP 5.2.8-12/1-2013-0001 számú kiemelt projekt

Részletesebben

Ő is móriczos diák volt

Ő is móriczos diák volt Ő is móriczos diák volt 107 Az idén évkönyvünk vendége Gryllus Dorka színésznő, aki 1987 és 1991 között volt iskolánk diákja. Vöröslő arccal, zihálva rohantam be egy magyar népmese címére hallgató pesti

Részletesebben