Bevezetés. Aktuális események

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezetés. Aktuális események"

Átírás

1

2 Bevezetés Kedves Olvasóm! Kezedben a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola havonta megjelenő lapját tartod. A Pollák magazint ajánljuk az összes iskolai dolgozónak, diáknak, bízva abban, hogy munkánkat olyan örömmel fogadják, és várják annak folytatását, mint ahogy azt a szerkesztőség elkészítette. Reméljük, el fogja nyerni tetszésed az újság, kezdjünk bele az aktualitásokba! Jó szórakozást! A szerkesztőség (azaz a diákok) Aktuális események Gólyanap, azaz a beilleszkedés első lépése Idén is, mint már oly sok éve, sor került a 9. évfolyamon tanulók számára rendezett gólyanapi programsorozatra. Most is sok és érdekes feladattal várták az új diákokat, többek közt padokat, tablókat és lépcsőfokokat számoltak, indulót írtak, aerobikszerű tánclépéseket tettek az udvaron. A rendezvény jó hangulatban indult és úgy is záródott. Reméljük, ez a hangulat megmarad az elkövetkező évek folyamán is Gólyabál Péntek este 7-kor megkezdődött az új diákok és tanárok avatása. Bővebben a 8. oldalon Felújítottuk a tornatermet! E napon adtuk át hivatalosan is az évek óta problémákkal küzdő, újonnan felújított tornatermünket. A megnyitót egy focimeccs követte a Zsoldos és Pollák válogatottja között. Bővebben a 7. oldalon BODIES - A kiállítás 19 végzős diákunk csütörtökön vonattal ment Pestre, ahol a TESTEK című kiállítást nézték meg. Bővebben a 10. oldalon.

3 Általános iskolásoknak Alapinformációk iskolánkról: Az épület: Jelenleg összesen 26 tantermünk van, ebből 6 számítástechnikai és 4 műhelyterem. A műhelytermekben az elektronikai áramkörök tervezését, tesztelését, nyomtatott áramkörű panelek készítését, PLC programozást, kombinációs hálózatok tervezését tanítjuk. Ehhez rendelkezünk számítógépekkel, oktató berendezésekkel, CAD programokkal, áramkört tervező és szimuláló szoftverekkel. A számítástechnikai szaktantermekben termenként db számítógépünk van. Összesen 120 db számítógéppel rendelkezünk. Ezek mindegyike hálózatba van kötve, így az iskola minden tanára és tanulója bármelyik munkaállomásról programokat futtathat az iskolai szerverekről, munkáit ott eltárolhatja, a szervereken keresztül használhatja az Internet minden szolgáltatását. Továbbá 2 történelem, 2 magyar nyelv és irodalom, 2 természettudományi, 3 matematikai és 2 angol nyelvi szaktanteremmel rendelkezünk. Sportolási lehetőségeket kínál tornatermünk, sportpályánk és konditermünk. Étkezési lehetőségek: Jelenleg épp felújítás alatt, de 2009 elejétől ismét használatba vehető az iskola mellett lévő Gyermekélelmezési Konyha, ahol bárki kérhet ebédet, a kollégiumban lakó diákok pedig reggelit és vacsorát is kaphatnak. Bejárás / Kollégium Kollégium: Terney Béla Középiskolai Kollégium 6600 Szentes, Jövendő utca 6. Az iskolától kb. 5 perc gyalogútra található. Bejárás: Mind a busszal, mind a vonattal való bejárás kedvező a Pollákosoknak, hiszen egyik megállóhely sincs messzebb perc sétánál. Érettségi tantárgyak: magyar nyelv és irodalom történelem matematika idegen nyelv (angol vagy német) kötelezően választható tantárgy: fizika, informatika, szakmacsoportos alapozó tantárgy, stb.

4 Informatika és Elektronika Ez az iskola két fő szakiránya, melyeket emelt óraszámban tanulhatnak az ide jelentkezők. Nézzük meg ezt kicsit bővebben: Informatika szakmacsoport: 9. évfolyamon (összesen 7 óra) Hetente 2 közismereti informatika - csoportbontásban (infósoknak és elektronikásoknak ugyanaz a tananyag!) - Microsoft Office programcsalád: Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés, Grafika, Prezentációkészítés. Hetente 2 szakmai informatika elmélet (SZIE). Számrendszerek, anyagismeret, számítástechnika története, perifériák, gép alkotórészei stb. Hetente 3 szakmai gyakorlat - csoportbontásban (SZIGY) - 9.-ben hasonló a közismereti informatikához. 10. évfolyamon (összesen 7 óra) Hetente 2 közismereti informatika - csoportbontásban. Előző évek folytatása + Adatbázis-kezelés Hetente 2 szakmai informatika elmélet (SZIE). Számítógépes programozás elméleti háttere, algoritmusok. Hetente 3 szakmai informatika gyakorlat - csoportbontásban (SZIGY). Programkészítés gyakorlatban, számítógépen, forráskódok készítése. 11. évfolyamon (összesen 10 óra) Hetente 2 közismereti informatika. Az előző évek folytatása alapján. Hetente 3 szakmai informatika elmélet (SZIE). Számítógépes programozás elméleti háttere, algoritmusok II. Hetente 5 szakmai informatika gyakorlat - csoportbontásban (SZIGY). Programkészítés gyakorlatban, számítógépen, forráskódok készítése II. 12. évfolyamon (összesen 10 óra) Hetente 2 közismereti informatika - az előző évek folytatása alapján. Hetente 2 szakmai informatika elmélet (SZIE). Érettségire felkészítő órák, szóbeli tételek kidolgozása. Számítógépes grafika, az informatika története, számrendszerek, a számítógép felépítése, operációs rendszerek. Hetente 6 szakmai informatika gyakorlat - csoportbontásban (SZIGY). Assembly programozás, Adatbázis-kezelés elmélete és gyakorlata, digitális áramkörök tervezése.

5 Versenyek: Diákjaink elindulhatnak az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen informatikából. A verseny a közismereti informatikán használt programok használatán alapul. (Microsoft Office: szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis-készítés, grafika, stb.). E vetélkedő 3 részből áll: helyi, regionális (megyei) és országos megmérettetés. Évente diákunk indul a helyi versenyen (amit az iskolánkban rendezünk), és szinte minden évben van továbbjutó a megyeire, ill. az országosra, ahol kiemelkedő eredményeket érnek el. A versenyben két kategória van: osztályos tanulók (Nemes Tihamér Alkalmazói Tanulmányi Verseny) osztályos tanulók (OKTV). Itt már az országos szintű feladatsorok vetekednek az emelt szintű informatika érettségi feladatokkal. A évfolyamon, országos versenyen (OKTV-n) kiemelkedő diákok továbbtanulási pontot kaphatnak e szerint: helyezésért 80 többletpont, helyezésért 50 többletpont, helyezésért 25 többletpont adható. A versenyekről többet olvashatsz: oldalon. Továbbá, itt megtalálhatod az összes eddigi feladatsort, megoldókulccsal. NYÍLT NAP Idén is lesz iskolánkban nyílt napi rendezvény, melyre szeretettel várunk minden diákot, szülőt és pedagógust! A rendezvény: november 19-én 15 órakor kezdődik az iskola tornatermében. A nyílt napon megtekinthetőek lesznek a multimédiás számítástechnika tantermek, az elektronikai laboratóriumok és az idegen nyelvi szaktantermek is. Mindezek mellett sor kerül egy számítógépes gyűjtemény kiállítására is, melynek darabjai minden évben újabb és újabb érdekességekkel bővülnek Szentes, Apponyi tér 1. : Tel/fax: 63/ ; : :

6 Iskolai élet Közeli események: (városi és iskolai szinten egyaránt) Őszi szünet: október 23-tól egészen november 2-ig őszi szünet! A 11 napos pihenés friss energiával tölti fel a diákokat a félév előtti utolsó pár hónapra. Nyílt nap: november 19-én, szerdán, 15:00-kor kinyitjuk kapuink az érdeklődők felé. Várunk szeretettel mindenkit! Téli szünet: december 21. vasárnap január 5. hétfő Első félév utolsó napja: január 16. péntek Mi történik iskolánkban? Karbantartási munkálatok A nyáron nagy karbantartási munkálatok kezdődtek az iskola területén, melyeknek összköltsége Ft volt. A nyáron többek közt sor került a bejárati ajtók, biztonsági rácsok és a beépített szekrények javítására, a mellékhelyiségek, a Rajzterem és a II. számítástechnika termek festésére. Ezek mellett lecserélték a Nyelvi labor burkolatát, és a Tornaterem teljes körű felújítása is a már kész munkák között szerepel. A karbantartási munkálatok mellett sor került a számítástechnika termek korszerűsítésére, ide LCD monitorok kerültek, és Windows Vista operációs rendszerek lettek telepítve.

7 Új tanárok iskolánkban Horváth Edit (Oktatott tantárgyak: informatika, matematika) 1979-ben születtem Kaposváron, majd ez idáig Velencén laktam a szüleimmel a Velencei-tó mellett. Idén májusban férjhez mentem, így kerültem erre a vidékre. Párommal Szegeden, az egyetemen ismerkedtem meg, most Békésszentandráson lakunk, onnan járok át minden nap Szentesre tanítani. Korábban Székesfehérváron tanítottam a Hunyadi Mátyás Közgazdasági Szakközépiskolában, idén májusban ballagott az első osztályom. Átkerülve a PAMSZ-ba, az első benyomásaim nagyon kellemesek voltak, a kollégák nagyon kedvesek és segítőkészek. A nagyrészt fiúkból álló diákság sem okozott meglepetést a viselkedés terén, nem jobbak, de nem is rosszabbak az átlagnál. Azokban az osztályokban, ahol tanítok, gondolom nehéz az átállás, és nem könnyű megszokni az új tanár stílusát, de remélem, hamarosan egy hullámhosszra tudunk hangolódni, és a közös munka meghozza gyümölcsét. A gólyabál számomra nagy élmény volt, megtisztelő, hogy én is gólya lehettem. Reményeim szerint még sokáig állok majd a Pollák katedráján. Gólyabál Az idén is megrendezésre került a 9. osztályba felkerülő diákok gólyaavató ünnepsége. A diákok cicanadrágot vagy harisnyát, fehér pólót, gumicsizmát és fehérneműt viseltek. Az rendezvény most is a zsűritagok bemutatásával kezdődött. Ezután a személyre szóló, kültéri feladatok kiosztására került sor. Sokan indultak útnak a városközpontba kannával és jó hangulattal, hogy énekeljenek némi pénzkereset reményében, páran házhoz mentek tojást sütni, de volt olyan feladat is, melyben határozott stílusjegyekkel rendelkező fiatalt kellett keresni. Az épületben megrendezett feladatok közt volt bicikliszerelés, karaoke, madzagról etetés és még sok más, a régiektől eltérő, vicces, mégis kínos feladat. Az ünnepséget a gólyák kórusban szavalt Pollák himnusza zárta. Az avató süti fogyasztása után buli következett. Képek:

8 Tanárainkat kérdeztük: E havi számunkban a 9. évfolyamos informatikaoktatásról kérdeztük tanárainkat. Ma Szili Imre és Fái András István beszámolóját olvashatjátok: Szili Imre (informatikai munkaközösség-vezető) (Oktatott tantárgyak: informatika, testnevelés, ECDL) - Milyen élményei vannak az eddig tanított és a jelenlegi 9.-es diákokról? - Pozitív élményeim vannak a feljövő nyolcadikosokról, mert sok ismerettel jönnek, jó képességekkel rendelkeznek és motiváltak. Az első órán felmértem, hogy a csoportom csaknem 100%-a rendelkezik otthon számítógéppel, ami nagyban segíti az oktatást. - Mit tudna elmondani a 9.-es tanmenetről? - A tanterv lebontása után kész tanmenetünk van az egész évre. Én a tervezés híve vagyok, de vannak esetek, amikor nem lehet teljesen ragaszkodni a tervekhez. Igyekszem mindig felkészülten menni az órákra. Szeretem,ha igényesen vezetett füzetük van, így, ha visszatérünk valamihez, csak lapozniuk kell. A 9. osztályban a legfontosabb cél a Microsoft Office programcsomag használatának elsajátítása. - Milyen az ön általános oktatásfilozófiája? -A célom az, hogy diákjaink az informatika és elektronika területén korszerű, magas szintű ismereteket szerezzenek, komplex képzést kapjanak. Fái András István (Oktatott tantárgyak: informatika, ECDL, elektronika,) - Milyen élményei vannak az eddig tanított és a jelenlegi 9.-es diákokról? - Az egyes általános iskolákban különbözőek a követelmények, és így különbözőek a diákok is. Vannak, akik tetemes tudással rendelkeznek, vannak, akik viszont épphogy tudnak valamit az informatikáról. - Mit tudna elmondani a 9.-es tanmenetről? - Amikor a diákok középiskolába kerülnek, felmérem a tudásukat, majd ismertetem velük az egész évi anyagot, és igyekszem megismerni őket. Az oktatás a kettes számrendszer ismertetésével kezdődik, ami elég nehéz és hálátlan témakör, mert matematika alapja van, és nem minden általános iskolában tanítják meg a számrendszerek közti átváltásokat. Muszáj megtanulniuk, mert előkerül 10. osztályban programozás órákon és az érettségin is. A közismereti informatika tanmenet az elektronika és informatika szakon ugyanaz. Első évben az elméleti órákon megismerkednek az informatika alapjaival, szoftver- és hardverelemekkel. A gyakorlaton szöveget szerkesztenek, táblázatkezelést tanulnak, kicsit rajzolnak, és ismerkednek az internettel.

9 - Milyen az ön általános oktatásfilozófiája? - Az órák csoportbontásban zajlanak, így viszonylag kis csoportokban oktatunk. Próbálom színessé és érdekessé tenni az órákat. Nézünk videókat, ismerkedés gyanánt különböző hardverelemeket kapnak a kezükbe. Szerintem a legfontosabb, hogy megtaláljuk a közös hangot a diákokkal, a közös hang pedig abban rejlik, hogy megpróbáljuk kideríteni, ki miben van otthon. Találkoztam olyan gyerekekkel, akik már ide kerülve honlapot terveznek, készítenek, vannak, akiket a hardverelemek érdekelnek, és vannak, akik megragadtak a játékok világában. Az én dolgom az, hogy megpróbáljam egy szintre hozni őket, gyarapítsam tudásukat, hogy megszeressék a számítógépet és ezáltal az informatikát. THE BODIES - A kiállítás október 2-án, csütörtökön pár tanuló a 12./a és 12./b osztályból tanulmányi kirándulásra utazott Pestre, ahol a fenti neves, de nagy port kavaró kiállítást lehetett megtekinteni. Vonattal indultunk 6:30-kor, és pár óra alatt felértünk Budapestre. Egy kis gyaloglás után elértünk a VI. kerület, Király u. 26.-hoz, ahol megkezdtük biológiai utunkat a testbe. A legkisebb csonttól kezdve, különféle szöveteken át az embriófejlődésig mindent bemutatott ez a tárlat. Emberalakokat különböző testhelyzetekben (pl. teniszlabdadobás közben) láthattunk, bőrfelszín nélkül. Sokszor felkavaró volt a látvány, de igazi élmény volt! A nap folyamán még elbandukoltunk a Szépművészeti Múzeumba, ahol régi történelmi korokból fennmaradt tárgyi emlékeket láthattunk, többek közt szarkofágokat, kőtáblákat, melyekre hieroglifákkal írtak, különböző alakú szobrokat. (pl. macska, fáraó) Kísérő tanárok voltak: Kozma Edit és Banka Rita. A kiállításról bővebben: A Nyugat 100 busz Hétfőn, szeptember 29-én a Városi Könyvtár előtt állomásozott pár óra erejéig egy speciális kiállítás. A mozgó múzeum az 1908-ban elinduló Nyugat folyóirat 100 éves évfordulójára jött létre. E mozgó jármű járja az országot, és most a Pollákos diákok is megtekinthették. A 3 tizenkettedikes osztály körbe is járhatta, olvashatott Adyról, Babitsról, Ignotusról, Kosztolányiról és a többi neves íróról és szerkesztőről. Számítógépeken pedig az akkori Budapestről is láthattunk térképet, kronológiát a folyóiratról, illusztrációkat, és megannyi információt szerezhettünk. Továbbá a diákok kaptak egy buszjegyet, amit a régi rendszerhez hasonlóan kilyukaszthattak.

10 Statisztika, eredményeink 1. Iskolai és országos eredmények A gimnáziumokban és középiskolákban tanuló diákok ez év májusában és júniusában is érettségi vizsgát tettek. Az érettségi vizsga írásbeli részén mindenki ugyanazt a feladatsort kapta, és ugyanabban az időpontban kezdtek hozzá azok megoldásához is. A szóbeli vizsga is szigorú keretek közt zajlott, kijelölt vizsgabiztos felügyeletével. A következő diagramok a mi iskolánkban és más iskolákban érettségizett diákok eredményeit hasonlítják össze tantárgyanként. A diagramok világosabb oszlopai a Pollák eredményeit jelölik, a sötétebb oszlopok pedig diagramtól függően a többi iskola eredményeit. Pollák és országos összes vizsgázó Az első diagram a Pollák eredményeit és az összes országos vizsgázó eredményeit szemlélteti. Ahogy azt az ábra is mutatja, némelyik tantárgyban jónak, némelyik tantárgyban gyengébbnek tűnünk, de nem szabad elfelejteni, hogy ezen a diagramon a sötétebb oszlopok az 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 Angol nyelv Német nyelv Informatika Magyar nyelv és irodalom Matematika Történelem ország összes vizsgázóját szemléltetik, így a gimnáziumban érettségiző diákokét is. Ami viszont nagyon fontos, hogy fő tantárgyunknál, az informatikánál alig van eltérés, és ez vonatkozik a magyar nyelv és irodalom tantárgyra is. Ráadásul eredményeink évről-évre javuló tendenciát mutatnak. Pollák és összes országos szakközép A második diagramon iskolánk az ország 3,50 3,00 összes szakközépiskolájával került 2,50 összehasonlításra. Az ország többi 2,00 szakközépiskolájához képest jobb 1,50 eredményt hoztunk angol nyelv, 1,00 informatika, magyar nyelv és irodalom 0,50 tantárgyakból. Az informatika tantárgyból, mint ahogy az elvárható és bizonyítható is, kiemelkedő sikereket értünk el. Nagyon szép 4,00 3,50 3,00 0,00 Angol nyelv Német nyelv Informatika Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom Matematika Történelem eredményként könyvelhetjük el, hogy annak ellenére, hogy a Pollák műszaki szakközépiskola, a magyar nyelv és irodalom átlageredménye szemmel láthatóan magasabb, mint az országos átlag. Pollák és szentesi nappalis 2,50 Ezen a diagramon iskolánkat 2,00 hasonlítottuk össze a szentesi nappali 1,50 tagozatos iskolákkal. 1,00 Itt is volt tantárgy, melynél lemaradást 0,50 0,00 mutattunk (ez természetes, hiszen az Angol nyelv Német nyelv Informatika összehasonlításban a gimnázium eredményei is szerepelnek), de ami a lényeg, hogy az informatika itt is megelőztük a többi iskolát, és a többi tantárgyból is alig van lemaradásunk. Matematika Történelem tantárgyból

11 Pollák és szentesi szakközép 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00 A negyedik diagramon a szentesi szakközépiskolákhoz viszonyítjuk az iskolánkban érettségizett tanulók átlageredményeit. Mint ahogy azt a diagramon is látjuk, a szakközépiskolákat fölényesen magunk mögé utasítottuk angol nyelv, informatika, magyar Angol nyelv Német nyelv Informatika Magyar nyelv Matematika Történelem nyelv és irodalom, matematika és történelem tantárgyakból, és irodalom és a német nyelvből sem túl nagy a lemaradásunk. Ha megfigyeljük az érettségi vizsga eredményét, jól látható, hogy iskolánkban az oktatás igen magas színvonalon zajlik. Tanáraink megkövetelik a tananyag megfelelő szintű elsajátítását es kompetenciamérés 2007-ben is volt országos kompetenciamérés a 10. évfolyamon tanuló diákok körében. A kompetenciamérés matematika és szövegértés feladatsorokból állt. A következő diagramok a felmérés eredményeit ismertetik. Kompetenciamérés eredményei 10. évfoyamon matematikából Mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja, az ország összes iskolája közül 553 iskolában gyengébb, 300-ban hasonló és 192 jobb eredményt értek el a matematika felmérésen, mint iskolánkban. Az országos szakközépiskolák viszonylatában 377 olyan iskola volt, ahol gyengébben, 179 iskola esetében hasonlóan és csak 25 iskola esetében teljesítettek jobban a diákok, mint nálunk. Iskolánk átlagpontszáma 530 pont volt, az országos pontszám 499, a gimnáziumok átlaga 557 és a szakközépiskolák átlaga 495 pont volt. Habár a gimnáziumok átlageredményétől elmaradtunk, a szakközépiskolákat 35 ponttal előztük meg, ami szép eredménynek tekinthető. Kompetenciamérés eredményei 10. évfolyamon szövegértésből Az ország összes iskolája közül 453 iskolában gyengébb, 223-ban hasonló és 371 iskolában értek el jobb eredményt a szövegértés felmérésen, mint iskolánkban. Az országos szakközépiskolák viszonylatában 283 olyan iskola volt, ahol gyengébben, 219 iskola estében hasonlóan és csak 79 iskola estében teljesítettek jobban a diákok, mint nálunk. A Pollákos diákok átlageredménye a szövegszerkesztés feladatsornál 512 pont volt, az országos átlag 506 pont. A gimnáziumok átlaga 570, a többi szakközépiskola átlageredménye 500 pont volt. A szakközépiskolákat 12 ponttal, az országos eredményt pedig 6 ponttal előztük meg.

12 Extrák Keresztrejtvény A fő megfejtést a címre várjuk! (Név+ Iskola + Osztály megnevezéssel!) A megfejtők között a nyílt napon tárgynyeremények kerülnek kisorsolásra! (általános iskolások versenyben!) Filmajánló Premierek A spanom csaja (Színes, feliratos amerikai vígjáték) 1. Az első igazgató vezetékneve 2. Az iskola rövidítése 3. Mássalhangzó 4. Tagiskolánk neve (a személy vezetékneve) 5. Kilencedikeseknek ennyi órája van hetente (betűkkel írva a szám) 6. A VII. tanterem ilyen szakterem 7. Mit jelent ez az órarendi rövidítés: Autm 8. Pollák Antal fő találmánya 10. Ez folyik az iskolában A történet elején megjelenik egy okos, szexi, önfejű nő (Alexis) és a barátja, Dustin. A nő igazi álom a pasik számára, így nem meglepő, hogy Dustin fülig szerelmes, csakhogy a tempó, amit a pasi diktál, nem tetszik Alexisnek, így lapátra teszi őt. A szerelmes Dustin viszont nem mond le álmai nőjéről, felkéri barátját, Tanket, aki mellesleg pénzért randizik csajokkal, akiket a volt párjuk bérel fel, hogy egy feledhetetlenül borzalmas randin vegyenek részt, s futva akarjanak visszamenni régi kedvesükhöz. Alexis esete azonban más. A dolgok jól indulnak, de Tank rájön, Alexis nem könnyű eset, és egy kis idő elteltével már nem tekinti munkának a randizgatást, kezdi jól érezni magát Alexis társaságában. Könyvajánló A coloradói kölyök Maine partjainál, egy szigeten halott férfit találnak. Nincs nála irat, testén nincs ismertetőjegy, így személyazonossága megállapíthatatlan. A rendőrség hamar lezárja az ügyet. Csupán a helyi lap két újságírójának és egy végzős diák szívós munkájának köszönhető, hogy több mint egy év után fény derül az áldozat kilétére. És itt kezdődik az igazi rejtély. Ugyanis minél többet tudnak meg az áldozatról, illetve halálának körülményeiről, annál kevésbé érthető az eset. Mi ez? Képtelen bűnügy? Vagy valami még ennél is furcsább? A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King ezúttal a krimi műfajban, ám a tőle megszokott módon, pillanatnyi lazítást sem engedélyezve kalauzolja az olvasót a lélek sötét mélyére.

13 Aranyköpések A 2001/2002-es tanév 9.-es évfolyamától Ki- Kicsoda? Szerintük: (diákok) Kossuth Lajos:- költő - a 13 aradi vértanú egyike Zrínyi Ilona:- Hunyadi Miklós felesége Petőfi Sándor édesanyja, mosásból tartotta el a családot Lenin:- Amerika első miniszterelnöke önkényuralmista - német hadvezér Kun Béla:- Árpád-házi fejedelem - árvízi hajós Dobó István:- az 1914-es parasztfelkelés vezetője, akit később levertek és máglyán megégettek Petőfi Sándor:- részt vett a II. vh.-ban Szerintünk: (tanárok) Kossuth Lajos: - államférfi - Magyarország kormányzója Zrínyi Ilona: - grófnő - I. Rákóczi Ferenc felesége - II. Rákóczi Ferenc édesanyja Lenin: - orosz nemzetiségű, szovjet államférfi, forradalmár Kun Béla:- újságíró - kommunista politikus Dobó István( ): - Eger várkapitánya Petőfi Sándor:- magyar költő, Az 1848-as forradalom szabadságharcosa Fogalmak Szerintük: (diákok) Szerintünk: (tanárok) bojkott: kis házak, amikben parasztok laknak városiasodás: gurbanizáció ugrásszerű emberi népességnövekedés: poligráphiai növekedés bojkott: valaminek a többek által összehangolt módon történő visszautasítása városiasodás: urbanizáció ugrásszerű emberi népességnövekedés: demográfiai robbanás Érdekességek Diákoktól több tantárgyban: - Mátyás király jele a holló. - A patkó miatt nem kopott az állat körme. - Koppányt négy részre osztották. - Böjt idején böjtölnek. - C++-ban a három alaptípus: char, float és getch(); - I break English very well. (~ én töröm az angolt nagyon jól )

14 Poén börze Az ajándék Egy fiatalember ajándékot szeretett volna vásárolni kedvese születésnapjára, s mivel még csak rövid ideje jártak együtt, hosszas fontolgatás után úgy döntött, hogy egy pár kesztyű lenne a legmegfelelőbb: romantikus, de nem túl személyes. Kedvese húga elkísérte őt az áruházba és segített kiválasztani a kesztyűt. A húg bugyit vett magának. Csomagolás közben az eladó összekeverte a ruhadarabokat, így a húgé lett a kesztyű, a kedvesé pedig a bugyi. A fiatalember ellenőrzés nélkül lezárta a csomagot, és elküldte kedvesének a következő kísérőlevéllel együtt: Azért választottam ezt, mert úgy vettem észre, hogy nem szoktál ilyet viselni, amikor esténként találkozunk. Ha a húgod nem lett volna velem, a hosszú gombosat választottam volna, de ő is rövidet visel, amit könnyebb levenni. Ez az árnyalat nagyon kényes, de az eladó hölgy megmutatta a sajátját, amit az elmúlt három hétben viselt, és alig volt még koszos. Felpróbáltattam vele a tiédet és igazán jól nézett ki benne. Bárcsak ott lennék Veled, hogy én adjam Rád elsőnek, mert nem kétséges, hogy más kezek is érinteni fogják, mielőtt még találkozhatnánk. Amikor leveszed, ne felejts el egy kicsit belefújni, mert a viseléstől természetszerűleg kicsit nedves lesz. Gondolj arra, hányszor fogom megcsókolni az elkövetkező években. Remélem, pénteken is rajtad lesz! UI.: A legutolsó divat szerint vissza kell hajtani, hogy kilátsszon kicsit a szőr. Cikk továbbtanulóknak: Pontrendszer a Főiskolákon Az új pontszámító rendszer a tavalyelőttitől eltérően, 480 pontos. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 80 pont) képezik. - Ha alapképzési szakra, illetve egységes, osztatlan képzésre jelentkezel, ezt a pontszámítást kell figyelembe venned: (2 féle variáció!) - 1) Középiskolai eredmények (maximum 100 pont) Az alábbi öt tantárgy utolsó két tanult év év végi érdemjegyeinek összege: - magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat átlaga), - történelem, - matematika, - legalább két évig tanult, választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom átlaga), - legalább két évig tanult választott tárgy (ez bármilyen 2 évig tanult tantárgy lehet, pl. testnevelés, ének-zene). Az így kapott eredmény kétszerese jelenti a tanulmányi pontok legfeljebb 100 pontot képező részét. - 2) Érettségi eredmények (maximum 100 pont)

15 4 kötelező + 1 választott érettségi tárgyak százalékainak átlaga. - 3) Érettségi pontok (200 pont) Érettségi pontok: 2 érettségi tárgy százalékos eredményeinek átlaga, amelyet a céliskola képzési területekre vonatkozóan ad meg. VAGY, - 1) Érettségi pontok kétszerese. (400 pont) Érettségi pontok: 2 érettségi tárgy százalékos eredményeinek százaléka, amelyet a céliskola képzési területekre vonatkozóan ad meg. Ebben az esetben ennek a dupláját számoljuk. A fenti két variáció közül (VAGY szóval elválasztva) csak az egyik kerül megvalósításra, attól függően, hogy a felvételizőnek melyik kedvezőbb! Ekkor már valamelyik variációból 400 pontot összeszedtünk. A következő 80 pontot az ún. többletpontokból lehet összehozni. Ezt lehet tanulmányi versenyből, emelt szintű érettségiből, nyelvvizsgából, szakképesítésből, sporteredményből szerezni. Tovább olvashatsz róla: Szerkesztőségünk tagjai: Főszerkesztő: Galambosi Diána Bánfi Csaba Felelős szerkesztő: Kovács Attila (tagintézmény vezető) Közreműködtek: Horváth Edit tanárnő Kozma Edit tanárnő Szvetnyik Melinda tanárnő Berényi Katalin tanárnő Szilágyi Anna tanárnő Szili Imre tanár úr Fái András tanár úr Szemerédi Endre tanár úr

16 Az elmúlt néhány hónap képekben (Pollák-nap)

Matematikai versenyfeladatok Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona

Matematikai versenyfeladatok Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona Matematikai versenyfeladatok Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona Matematikai versenyfeladatok Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Hallgatói Információs

Részletesebben

A Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola munkaterve a 2012-2013. tanévre

A Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola munkaterve a 2012-2013. tanévre A Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola munkaterve a 2012-2013. tanévre Motto: Amit az iskolában megtanultunk, annak nagy részét elfelejtjük, de a hatás melyet egy jó oktatási rendszer

Részletesebben

Návay Lajos Általános Iskola

Návay Lajos Általános Iskola 2011/2012-es tanév 1. félévi pedagógiai munka elemzése, értékelése, hatékonyságának vizsgálata I. Általános adatok 1. Belső felújítások, állagmegóvás Épületeinkben a nyár folyamán jelentős felújítás nem

Részletesebben

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Felelős kiadó: Dr. Sipos Mihály - igazgató Nyomdai munkák:

Részletesebben

ILYENEK VAGYUNK 2010-2011. Közgazdasági POLITECHNIKUM. Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum ötévfolyamos képzéséről

ILYENEK VAGYUNK 2010-2011. Közgazdasági POLITECHNIKUM. Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum ötévfolyamos képzéséről Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum ötévfolyamos képzéséről Tanulmányi terület kódszáma: 02 2010-2011 Közgazdasági POLITECHNIKUM Gimnázium és Szakközépiskola 1096 Budapest, Vendel u. 3. Tel.:

Részletesebben

A PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET TALLÓZÓJA IX. / 1. November

A PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET TALLÓZÓJA IX. / 1. November A PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET TALLÓZÓJA IX. / 1. November 2008 Kedves Olvasók! Az Európai Unióban folyó Oktatás és képzés 2010 munkaprogram egyik kiemelt témája az egész életen át tartó tanulást szolgáló

Részletesebben

PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT

PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT 2013 KÉSZÍTETTE: SZABÓ ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatok Név: Szabó István Sándor Születési hely és idő: Kecskemét,

Részletesebben

ILYENEK VAGYUNK 2010-2011. Közgazdasági POLITECHNIKUM. Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum hétévfolyamos képzéséről

ILYENEK VAGYUNK 2010-2011. Közgazdasági POLITECHNIKUM. Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum hétévfolyamos képzéséről Tájékoztató füzet a Közgazdasági Politechnikum hétévfolyamos képzéséről Tanulmányi terület kódszáma: 01 2010-2011 Közgazdasági POLITECHNIKUM Gimnázium és Szakközépiskola 1096 Budapest, Vendel u. 3. Tel.:

Részletesebben

Pályázat. a Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium intézményvezető (magasabb vezető) munkakör betöltésére.

Pályázat. a Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium intézményvezető (magasabb vezető) munkakör betöltésére. Pályázat a Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium intézményvezető (magasabb vezető) munkakör betöltésére. Készítette: Móricz Katalin 1 A tanulás nem felkészülés az életre, a tanulás

Részletesebben

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT lapja XXV. évfolyam 3. szám 2014. február 25. Ingyenes Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon Vers mindenkihez Reményik Sándor: Ne ítélj Közel

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN HEVES I NTÉZET PEDAGÓGI AI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN A 2014/2015-ÖS TANÉVBEN PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ Általános

Részletesebben

Rövid iskolatörténet

Rövid iskolatörténet 55. szám Jubileumi ünnepség December 17-én fél tizenkettőkor a zsúfolásig megtelt aulában Révay Lili köszöntötte a Bolyai János Gimnázium alapításának 20. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség vendégeit,

Részletesebben

Pályázat. a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. intézményvezetői beosztásának ellátására

Pályázat. a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. intézményvezetői beosztásának ellátására Pályázat a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola intézményvezetői beosztásának ellátására Imréné Lukácsi Ildikó matematika fizika - számítástechnika szakos középiskolai tanár ildiready@gmail.com

Részletesebben

A Szent István Általános Iskola Évkönyve

A Szent István Általános Iskola Évkönyve A Szent István Általános Iskola Évkönyve Készült az iskola 135. tanévében 2005 / 2006. A kiadásért felel: Molloné Balog Éva igazgató A szerkesztõ bizottság tagjai: Urbanics Sándorné igazgatóhelyettes Deák

Részletesebben

Az iskola története. Nagy Adrienn Illés Ferenc Az első évtizedek

Az iskola története. Nagy Adrienn Illés Ferenc Az első évtizedek 1 A pedagógushit, mely inkább természet, mint nézet dolga, kettőt tételez fel: hogy az emberek (az eddigieknél különbbé) nevelhetők, s hogy (az eddigieknél többre) taníthatók! Németh László Kedves Olvasó!

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium 5650 Mezőberény Petőfi u. 13-15. E-mail: psg@mezobereny. hu Tel.: 66/515-578, 66/515-579 Fax.: 66/515-580 TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium Kollégium és Közétkeztetési

Részletesebben

A Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium helyzetelemzése TÁMOP 3.1.4.

A Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium helyzetelemzése TÁMOP 3.1.4. A Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium helyzetelemzése TÁMOP 3.1.4. 1 Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium 2. Az intézmény bemutatása 2.1. Az intézményi feladatellátás jogi és

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2012-2013. TANÉVI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁNAK ÉRTÉKELÉSE

A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2012-2013. TANÉVI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁNAK ÉRTÉKELÉSE A NAGYKOVÁCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2012-2013. TANÉVI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁNAK ÉRTÉKELÉSE Készítette: Dér Zsuzsanna igazgató Nagykovácsi, 2013. június 25. Feltételrendszer 1.1. Tárgyi feltételek (épület, környezet,

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Nevelőtestület elfogadta: Igazgató jóváhagyta: 2013 TARTALOMJEGYZÉK I. AZ ISKOLA ÉS KÖRNYEZETE... 2. 1. Iskolánk helye Vác város és a Dunakanyar

Részletesebben

REFORMOK AZ OKTATÁSBAN 2002 2006

REFORMOK AZ OKTATÁSBAN 2002 2006 REFORMOK AZ OKTATÁSBAN 2002 2006 132 5 TARTALOM Kronológia Örökölt hátrányok, újratermelt kudarcok Nyelvi elôkészítô évfolyam Hátrányos helyzetû tanulók Nyelvoktatás nyelvoktatása Chatangoljunk Pályázatok

Részletesebben

Üdv Fészekrakó az ÁVF-en!

Üdv Fészekrakó az ÁVF-en! Kedves ÁVF-es Gólyák! Különös érzés Mindenhol új arcok, ismeretlen tekintetek De ezzel mindenki így van, amikor továbblép egy lépcsõfokot. Ismerem az érzést, ami most benned kavarog, hiszen majd három

Részletesebben

AVASTETŐI PATTANTYÚS-ÁBRAHÁM GÉZA ÁLTALÁNOS, MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY

AVASTETŐI PATTANTYÚS-ÁBRAHÁM GÉZA ÁLTALÁNOS, MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY AVASTETŐI PATTANTYÚS-ÁBRAHÁM GÉZA ÁLTALÁNOS, MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY MAGYAR-ANGOL I. Helyzetelemzés Tartalomjegyzék I.1. Az intézményben melyik tanévben

Részletesebben

HOL TANULHATOK? Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben a 2007/2008. tanévben

HOL TANULHATOK? Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben a 2007/2008. tanévben HOL TANULHATOK? Továbbtanulási lehetőségek Nógrád megye középfokú oktatási intézményeiben a 2007/2008. tanévben A Nógrád Megyei Munkaügyi Központ és a Nógrád Megyei Pedagógiai-, Közművelődési Szakmai Szolgáltató

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA

ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! 2009. május 8., III. évf., 9. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA www.ujpest.hu Ballagás 2009 FOTÓ:HORVÁTH DÁVID A végzős diákok idén

Részletesebben

Kötodés. Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius

Kötodés. Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius Kötodés Mottó: Az emberek egymásnak születtek: oktasd őket, vagy viseld el őket! Marcus Aurélius Az írásokat összegyűjtötte: Gyöngyösi Olga Kedves Pedagógustársam! Tisztelt Olvasó! A 2009. év pedagógusnapjára

Részletesebben

Kedves Gólyák! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR.

Kedves Gólyák! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR. BEKÖSZÖNTÛ Kedves Gólyák! Ismét itt a szeptember, a tanulás kezdete. Mégis teljesen új érzésekkel léptek be egy teljesen új iskolába, környezetbe. Minden ismeretlen számotokra egyelõre, de hála a Gólyatábornak

Részletesebben