Változó hatalmi egyensúly Ázsiában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Változó hatalmi egyensúly Ázsiában"

Átírás

1 Változó hatalmi egyensúly Ázsiában Háda Béla NKE SVKK

2

3

4 Néhány adat az ázsiai hatalmak védelmi ráfordításairól Részesedés az ázsiai államok összes védelmi kiadásaiból (2012): Kínai Népköztársaság: 32,5% Japán:18,9% India: 12,2% A három összesen: 63,6% (világviszonylatban 15,5%) között 21.28%-kal nőttek Ázsia védelmi kiadásai. E növekmény 62,4%-a Kelet-Ázsiára, 13,8%-a DélkeletÁzsiára, míg 12,4%-a Dél-Ázsiára esett. A kelet-ázsiai régió katonai ráfordításainak több, mint 80%-át a Kínai Népköztársaság és Japán költi el. Ez Ázsia teljes védelmi kiadásainak több, mint 51%-át jelenti. Dél-Ázsia hasonló ráfordításaiból India 77%-kal részesedik.

5 Dél-Ázsia

6 Dél-Ázsia országai

7

8

9

10

11 Az indiai nagyhatalom Az indiai regionális hatalmi törekvések már évtizedek óta ismertek, első komolyabb lökést a Kínától elszenvedett évi vereség adott nekik. A valódi kibontakozásra azonban a hidegháború lezárulását követően nyílt lehetőség. Összetevői: Növekvő gazdasági potenciál. Az évben, Manmohan Szingh pénzügyminiszter irányításával útjára induló gazdasági reform következtében az ország gyors fejlődésnek indult. A GDP éves növekedése között meghaladta a 7,5%-ot, között a 7,4%-ot. Az indiai GDP vásárlóerő paritáson számítva 2011-ben már a 3. legnagyobb volt a világon. Kapcsolatok stabilizálásának törekvése a kisebb Dél-Ázsiai államokkal. Fejlődő együttműködés az Oroszországi Föderációval, az Amerikai Egyesült Államokkal és a Kínai Népköztársasággal. Korlátozott globális hatalmi törekvések megfogalmazása 1998-tól.

12 Az 1998-ban kormányra került Bháratíja Dzsanata Párt nagyhatalmi programjának elemei: Korábban már említett nukleáris fegyverkezés. India hagyományos katonai kapacitásainak fejlesztése. Élénk nemzetközi missziós szerepvállalás (felelősség hatalmi tényező arculata). ENSZ BT reformjának szorgalmazása (India állandó tagsága). Katonai/biztonságpolitikai kapcsolatok fejlesztése a környező államokkal, illetve a nagyhatalmakkal (különös tekintettel az Oroszországi Föderációra és az Amerikai Egyesült Államokra). Nagyhatalmi presztízsépítés tudományos/technológiai téren is (pl.: űrprogram) A nagyhatalmi törekvések, illetve azok fő összetevői tekintetében alapvető egyetértés alakult ki az indiai politikai élet két vezető politikai ereje, a BJP és a Kongresszus Párt között. A BJP kormány már igen korán nehézségekkel találta szembe magát: Nukleáris fegyverkezési verseny Pakisztánnal, illetve annak elítélő külföldi visszhangja. Kargili háború és a évi válság. Az ezek során szerzett tapasztalatok az indiai védelmi koncepciók felülvizsgálatát indokolták.

13 A tengeri hatalmi törekvések és azok doktrinális háttere Indiában a tengeri haderő stratégiai szerepe évtizedek óta elismert, de az ország biztonságpolitikai helyzete sokáig nem tette lehetővé komolyabb fejlesztését. A lényegi változást a nukleáris fegyverkezés, és a kargili háború által inspirált doktrinális felülvizsgálat hozta el. Az indiai fegyveres erők történetének első haditengerészeti doktrínája június 23-án született. Fő célkitűzései: A hajóegységek ellátása nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas rakétafegyverzettel (nukleáris triád tengeri lába). Ekkor még ez az elsődleges. A flotta felkészítése nyílt tengeri műveletekre és partraszállító akciókra is. A tengeri uralom biztosítása a környező vizeken.

14 A 21. század első évtizedében a tengeri hatalmi törekvések egyre nagyobb mértékben határozták meg az indiai hadfejlesztés irányait. A nagyhatalmi építkezés és Újdelhi erőkivetítésének egyik elsődleges eszköze lett. A 2004-es haditengerészeti doktrínát 2009 augusztusában újították meg. Az új dokumentumban az ország hagyományos haditengerészeti érdekövezetét átvéve a évi tengeri katonai stratégia megállapításait egy másodlagos zónával egészítették ki. Ezek: a Vörös-tenger, a Csendes-óceán déli medencéje, illetve a baráti országok jelenlétére hivatkozva a Dél-kínai-tenger és a keletcsendes-óceáni régió. Bár a távol-keleti vizeken való erőteljes, műveletképes jelenlét 2013ban még meghaladja az indiai flotta kapacitásait, az ország erőkivetítési törekvéseiben jóval messzebbre tekint. Ez Kína számára is kihívást jelent.

15 A tengeri útvonalak és az indiai diaszpórák

16 Az elméleti célkitűzésekhez a gyakorlatban a haditengerészet járműállományának és fegyverzetének jelentős fejlesztése társul. Fő szempont a flotta háromdimenziós (tengeralattjárók, felszíni egységek, haditengerészeti légierő) hadviselési képességeinek javítása. Beszerzések és fejlesztések: Repülőgép-hordozók. A meglévő egy mellé egy volt szovjet gyártmányú, illetve távlatilag három saját építésű (Vikrant-osztály) repülőgép-hordozó hadrendbe állítása. Saját gyártmányú, csökkentett észlelhetőségű, rakéta főfegyverzettel ellátott fregattok, korvettek és rombolók beszerzése a felszíni flotta megerősítése és a hordozók kíséretének biztosítása céljából. Új rakétás tengeralattjárók hadrendbe állítása. Atommeghajtású tengeralattjáró flotta felállítása. Az INS Csakra rakétás tengeralattjáró még orosz import, az INS Arihant interkontinentális ballisztikus rakéta-hordozó tengeralattjáró viszont már hazai építésű. Utóbbi tesztelése 2009-ben, felfegyverzése 2013-ban kezdődött meg. További négy példány építését tervezik, melyek az indiai atomütőerő globális megjelenését biztosíthatják majd. Haditengerészeti légierő és infrastruktúra fejlesztése.

17

18

19 Kolkata osztályú romboló animáción

20 és a valóságban.

21 A évi védelmi stratégia A hatályos indiai védelmi stratégia megfogalmazására 2009-ben került sor. Az új dokumentum öt fő területre koncentrál. Ezek a következők: Az ország fegyveres erőinek képesnek kell lenniük nagy kiterjedésű hadműveletek eredményes lefolytatására egyszerre két egymástól független térségben is. Egyértelmű amerikai hatás + reakció az erősödő kínai-pakisztáni szövetségre. Az aszimmetrikus fenyegetések és a negyedik generációs hadviselés, mint a képességfejlesztés fontos tájékozódási pontjai. Az ország stratégiai hatókörének bővítése, azaz a korábban tárgyalt tengeri hatalmi szerep további erősítése. Javítani kell a műveleti együttműködést a fegyveres erők három haderőneme között. Indiának törekednie kell a haditechnikai fölényre riválisaival szemben. Fontos célkitűzés, hogy a rendszeresített hadfelszerelés minél nagyobb arányban hazai gyártmány legyen. Mindez napjainkra csak részben valósult meg. A 2010-es évek végére az indiai ipar a várakozások szerint mintegy 70%-át lesz képes előállítani a fegyveres erők haditechnikai szükségleteinek.

22 Nagyhatalmi játszmák Az ezredfordulóra Dél-Ázsia geostratégiai felértékelődése egyre látványosabb folyamattá vált. Az ok elsősorban a globális kereskedelemben, nem mellesleg az energiahordozó szállításokban játszott szerepe. Az észak-indiaióceáni térség hajózási útvonalain szállítják a világkereskedelemben megjelenő árumennyiség kb. 1/3-át, a távol-keleti fogyasztóknak szánt szénhidrogének 80%-át. Ezektől a szállításoktól függ egyebek mellett a Kínai Népköztársaság, Japán és Dél-Korea gazdaságának működése ben Kína kőolaj-felhasználásának már 56,5%-át importból fedezte. Ez az arány 2030-ra 80%-ra nőhet. Az import több, mint 80%-a Nyugat-Ázsiából és Afrikából érkezik, javarészt a Malakaszoroson keresztül (Malaka-dilemma). India is ráutalt az importra (2010-ben kőolaj-felhasználásának 70%át behozatalból fedezte), de ellátási vonalai sokkal védettebbek, mint Kínáé.

23

24 Az India és Kína között kibontakozó stratégiai rivalizálás egyik fontos tétje lett a tengeri útvonalak ellenőrzésének/védelmének képessége. Kína helyi szövetségeseket keres (Pakisztán, Banglades, Srí Lanka, Mianmar) és pozíciókat épít (Gwadar, Hambantota, Chittagong, Sittwe) jelenlétének biztosítása érdekében. Az USA a stratégiai versengésben lehetőséget lát a kínai hatalmi emelkedés fékezésére, egyes térségekben a feltartóztatására. Hajlandó elismerni India nagyhatalmi igényeit, és mélyíti a szövetséget vele március 2: Amerikai-indiai békés célú nukleáris együttműködési megállapodás. Washington elismer India de facto atomhatalmi státuszát : Amerikai stratégiai dokumentumok támasztják alá az indiai szövetség szükségességét. Az USA számára ez a legolcsóbb és legkevésbé kockázatos módja a kínai nagyhatalmi törekvések ellensúlyozásának.

25 India, az USA és Kína jelenléte az Indiai-óceánon (2013)

26 Délkelet-Ázsia

27

28

29 Indonézia regionális hatalmi esélyei Délkelet-Ázsia legjelentősebb állama (történelmileg újszerű állapot). Hatalmi politika hagyományokkal nem rendelkezik. Deklarált célkitűzései nem terjednek túl az ország modernizációján, illetve sajátos földrajzi elhelyezkedésére alapozott regionális befolyásának növelésén. Biztonságpolitikai horizontja hagyományosan nem terjed túl közvetlen környezetén. Demográfiai, gazdasági stb. adottságait tekintve jelentős, katonai és politikai megközelítésben azonban gyenge szereplő. E tekintetben csak szerény mértékű elmozdulás várható a közeli jövőben. Natalegawa doktrína Dinamikus egyensúlyi állapot, konstruktív együttműködés mindenkivel, alkalmi szövetségek. Éppen a térségben maradt a legerősebb egy jövőbeli nagyhatalmi konfrontáció esélye. Jakarta az ASEAN bázisán törekszik regionális biztonsági rendszer kiépítésére, mellyel saját nemzetközi súlyát is növelheti.

30

31

32

33

34

35

36 Kelet-Ázsia

37 Kínai Népköztársaság Egyértelműen a világ 2. legnagyobb védelmi beruházója. Katonai kiadása között több, mint 8,5 szeresére növekedett (2011es értéken), mégis mindössze a GDP 2%-át teszi ki (hivatalosan). Biztonságpolitikáját meghatározó tényezők: Politikai gondolkodásának központi tradíciója a birodalmi szemlélet. A kínai (han) nacionalizmus szembeötlő erősödése. Kedvezőtlen geostratégiai pozíció. Teng Hsziao-ping eszmei öröksége. Biztonságpolitikai alaptörekvések: Békés nemzetközi (és regionális) környezet fenntartása. Más hatalmak tengeri hegemóniája elleni küzdelem. Flottafejlesztés. Bizonytalanság fenntartása saját potenciáljai kapcsán. Defenzív képességek fejlesztése. Új biztonsági kihívásokkal szembeni fellépés. Kereskedelmi és ellátási útvonalak zavartalansága.

38

39

40

41

42 A 2013-as kínai fehér könyv április 16-án jelent meg. Két évre határozza meg az ország biztonság- és védelempolitikájának alaptéziseit. Fő megállapítások: A világ továbbra is a békés fejlődés korszakát éli. Globalizáció és gazdasági interdependencia. Erősödnek a neointervencionista és hegemonisztikus törekvések. Erősödnek a regionális feszültségek (USA és Japán szerepe, tengeri határok kérdése).

43 A Népi Felszabadító Hadsereg szerepét a következő területeken emeli ki: Kína állampolgárainak védelme. Az ország területi épségének és szuverenitásának megvédelmezése. Belső vészhelyzetekre való reagálás. A gazdasági fejlődés elősegítése. A tengeren túli kínai érdekek megóvása. Az ország elkötelezettségének demonstrálása a nemzetközi békefenntartás, a katasztrófa-elhárítás és a tengeri útvonalak védelme terén.

44 Tervek a jövőre nézve: Légierejét a modern katonai járművek számát tekintve a legnagyobbá fejlesztené a világon. A 2020-as évekre legalább 6 saját építésű repülőgép-hordozó hadrendbe állítása. Tengeralattjáró-flotta rakétás és ballisztikus rakéta-hordozó egységeinek fejlesztése. Az informatikai hadviselési, illetve felkelés-ellenes képességek fejlesztése.

45

46 Japán A japán védelempolitika alapját az évi alkotmány II. fejezet 9. cikkelye képezi. A japán haderő sem támadó, sem nukleáris fegyverzetet nem fejleszthet. Külföldi katonai műveletekben (ENSZ keretek között) is csak 1997 óta vesz részt. Védelmi kiadásai a GDP 1%-a körül mozognak, ami nominálértéken így is az legnagyobb a világon. E ráfordítások 11 éven át folyamatosan csökkentek, míg 2012-ben újra növekedésnek indultak január 19.: Kölcsönös együttműködési és biztonsági szerződés az USA-val.

47 Nemzeti Védelmi Program Irányelvei (2011, 10 évre) Célkitűzések: Az Önvédelmi Haderő képes legyen elhárítani bármely külső támadást, még mielőtt az elérné az ország területét (haditengerészet, légierő). A globális béke és stabilitás, valamint a humán biztonság alapvető igény. A nemzetközi biztonsági környezet stabilizálódásának elősegítése. Aktív nemzetközi együttműködés képessége a szövetségesekkel, főként az USA-val Nukleáris leszerelés szorgalmazása, de ezzel párhuzamosan a rakétavédelem fejlesztése is. Dinamikus védelmi erők felépítése. A haderő reagáló képességének fokozása. Demonstratív és elrettentő erejű katonai képességek fejlesztése. Erősödő törekvés a normális haderőre.

48 Alapvető megállapítások: A térségben szürke zónák (azaz vitatott státuszú területek, illetve ezekhez kötődő válsággócok) vannak, melyek veszélyeztethetik a stabilitást. A világban alapvető hatalmi átrendeződés zajlik. Új hatalmi tényezők felemelkedése. Japán létét jelenleg senki sem fenyegeti. Az ország kapcsolatai a térség államaival történelmileg terheltek.

49 2013 decemberében megtörténik a NVPI idő előtti felülvizsgálata: Az alapvető megállapítások maradnak, de időközben elfogadják Japán történelmének első nemzetbiztonsági stratégiáját, ami a védelmi stratégia újrafogalmazását is szükségessé teszi. Még hangsúlyosabban jelenik meg a bilaterális és multilaterális kapcsolatok fejlesztésének igénye. Védelem átfogó szervezeti megerősítése Újabb lépés a normális haderő irányába. Erőfölény kialakítása a környező vizeken, különös tekintettel a délnyugati szigetívre. Az amerikai-japán együttműködés titkosszolgálati összetevőit is erősíteni kell. Bizonyos haditechnikai korlátozások megmaradna, de a technológiai fölény biztosítása fontos célkitűzés.

50 A fegyveres erők alkalmazásának alapfeltételei: Japán elleni agresszió esetén. Ha nincs egyéb eszköz egy ilyen helyzet kezelésére. A katonai erő alkalmazásának a veszély elhárításához minimálisan szükséges szinten kell maradnia.

51

52

53

54 Crude Oil Imports to Japan(FY 2012) Europe & Russia 70.4mb Import Dependency : 99.7% Middle East (83%) 1,103.7mb N. America 0 mb ES. Asia 90.8mb MS. America 10.8mb Africa 39.4mb Australia 12.1mb Source : Meti, Statistic Report

55 LNG Imports to Japan(Year 2012) Import Dependency : 96% Russia 8.31mt 2Qatar 15.66mt USA 0.27mt Egypt 1.04mt Nigeria 4.78mt Yemen 0.30mt Equatorial Guinea 2.79mt UAE 5.54mt Oman 3.98mt 3Malaysia 14.61mt Brunei 5.91mt Indonesia 6.16mt TT 0.27mt Peru 0.82mt 1Australia 15.91mt Source : MOFA, Statistic Report

56

57

58 Köszönöm a figyelmet!

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján Nemzeti biztonsági stratégia Globalizáció, multipoláris világrend, de katonai versengés folytatódik Kína célja a béke megőrzése Defenzív

Részletesebben

Megvéd-e minket a NATO?

Megvéd-e minket a NATO? Megvéd-e minket a NATO? Európa biztonsága Donald Trump korában Csiki Tamás NKE SVKK csiki.tamas@uni-nke.hu Budapest, 2017. 05. 24. Főbb témakörök Európa geostratégiai helyzete Pillanatfelvétel a NATO-ról

Részletesebben

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19.

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19. UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, 2009. MÁJUS 19. A magyar külgazdasági stratégia alapkérdései Az EU csatlakozás, a közös kereskedelempolitika átvétele módosította a magyar külgazdasági

Részletesebben

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév

Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév Vizsgakérdések az Európai Biztonsági Struktúra tárgyból 2006/2007 I. félév 1. Mit értünk biztonságpolitika alatt? 2. Hogyan változott meg a biztonságnak, mint fogalomnak a tartalmi háttere az elmúlt 16

Részletesebben

Nemzetközi szervezetek és a válságkezelés ENSZ, NATO és EU

Nemzetközi szervezetek és a válságkezelés ENSZ, NATO és EU Nemzetközi szervezetek és a válságkezelés ENSZ, NATO és EU Dr. Benkő Tibor vezérezredes Honvéd Vezérkar főnök 2013. szeptember 26. Tartalom Magyarország biztonságának és a nemzetközi szervezetek válságkezelési

Részletesebben

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER

A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A második világháború öröksége és a japán-filippínó biztonsági kapcsolatok fejlődésének perspektívái KLEMENSITS PÉTER A világháború a Fülöpszigeteken A háború kitörése, hadműveletek a Corregidor elestéig

Részletesebben

Egy új (h)idegháború kezdete a Krím orosz megszállása, Ukrajna feldarabolása?

Egy új (h)idegháború kezdete a Krím orosz megszállása, Ukrajna feldarabolása? Egy új (h)idegháború kezdete a Krím orosz megszállása, Ukrajna feldarabolása? Kaiser Ferenc NKE HHK 2014. 10. 01. Oroszország Területe: 17 098 242 km 2 (1.) Határai: 20 241 km szárazföldi (284 km Azerbajdzsán,

Részletesebben

Dél-Ázsia és az Indiai-óceán északi térségének stratégiai és biztonságpolitikai folyamatai.

Dél-Ázsia és az Indiai-óceán északi térségének stratégiai és biztonságpolitikai folyamatai. HÁDA Béla tudományos segédmunkatárs Telefon: 432-9092, 29-270 Email: hada.bela@uni-nke.hu Végzettség ELTE BTK történelem szak (2008) ELTE TáTK politológia szak (2010) ELTE BTK Történelemtudományok Doktori

Részletesebben

Tálas Péter NKE NETK SVKK

Tálas Péter NKE NETK SVKK Tálas Péter NKE NETK SVKK talas.peter@uni-nke.hu A nemzetközi hatalom forrásai katonai hatalom: jelentős és a világ minden részében bevethető modern hadsereg; gazdasági hatalom: a világgazdaságban való

Részletesebben

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban

A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban A Biztonsági Tanács hatásköre fegyveres konfliktusokban 2013 Valki László 2 ENSZ alapokmány anyagi és eljárási normáinak összefüggése Biztonsági Tanács: államok közösségének egyetlen bírósága Eljárási:

Részletesebben

Az Európa előtt álló új típusú kihívások

Az Európa előtt álló új típusú kihívások Az Európa előtt álló új típusú kihívások talas.peter@uni-nke.hu NKE NETK SVKK Az előadás vázlata A hatalmi erőviszonyok eredőiről A nemzetközi biztonság struktúrájának változása Az új hatalmi realizmus

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

A stratégiai vizsgálat nehézségeiről Az államok külpolitikai kompetenciájáról A stratégiai vizsgálat nagyobb nehézségeiről A globális stratégiai

A stratégiai vizsgálat nehézségeiről Az államok külpolitikai kompetenciájáról A stratégiai vizsgálat nagyobb nehézségeiről A globális stratégiai A stratégiai vizsgálat nehézségeiről Az államok külpolitikai kompetenciájáról A stratégiai vizsgálat nagyobb nehézségeiről A globális stratégiai folyamatokról Az európai stratégiai folyamatokról A regionális

Részletesebben

A tisztázatlan tengeri határok értelmezésének problémája Délkelet- Ázsiában: a dél-kínai-tengeri konfliktus és a kínai-amerikai geostratégiai küzdelem

A tisztázatlan tengeri határok értelmezésének problémája Délkelet- Ázsiában: a dél-kínai-tengeri konfliktus és a kínai-amerikai geostratégiai küzdelem A tisztázatlan tengeri határok értelmezésének problémája Délkelet- Ázsiában: a dél-kínai-tengeri konfliktus és a kínai-amerikai geostratégiai küzdelem Klemensits Péter PhD, szenior kutató, Dél- Délkelet-

Részletesebben

A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre

A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre dr. Keszely László ezds. Karl Marx: A történelem ismétli

Részletesebben

Európa az új geopolitikai térben. Tálas Péter NKE NETK SVKK

Európa az új geopolitikai térben. Tálas Péter NKE NETK SVKK Európa az új geopolitikai térben Tálas Péter NKE NETK SVKK talas.peter@uni-nke.hu Az előadás vázlata A nemzetközi hatalom forrásai A nemzetközi hatalom hierarchiája A nemzetközi biztonság struktúrájának

Részletesebben

70. évfordulós megemlékezés Pekingben - stratégiai, geopolitikai üzenetek a mának (Peking, szeptember 3.)

70. évfordulós megemlékezés Pekingben - stratégiai, geopolitikai üzenetek a mának (Peking, szeptember 3.) 70. évfordulós megemlékezés Pekingben - stratégiai, geopolitikai üzenetek a mának (Peking, 2015. szeptember 3.) Kusai Sándor nemzetközi kapcsolatok szakértője, közgazdász, volt pekingi magyar nagykövet

Részletesebben

A nemzetközi helyzet kemény lett

A nemzetközi helyzet kemény lett A nemzetközi helyzet kemény lett II. Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny Hakuna Matata Fehér Zsolt, Rottek Bence, Vályogos Anna 1 2015. 02. 29. A cél egy Európára kiterjedő háború elkerülése,

Részletesebben

A 21. század világgazdasága szeptember 11. után a világpolitika új korszaka

A 21. század világgazdasága szeptember 11. után a világpolitika új korszaka Kelet-Közép-Európa a 21. század geopolitikai erőviszonyaiban Dr. Bernek Ágnes a ZSKF Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője SZE RGDI Kelet-Közép-Európa térszerkezetének változásai 2012. november 30.

Részletesebben

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ

Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ Nemzetközi Közszolgálati Továbbképzési Program A magyar külpolitika aktuális kérdései Bába Iván Nemzeti Közszolgálati Egyetem Postacím: 1581 Budapest, Pf.: 15.

Részletesebben

Merénylet Szarajevóban LEGO

Merénylet Szarajevóban LEGO Merénylet Szarajevóban LEGO Augusztini Krisztián, Dombrovszky Borbála, Kovács-Osváth Apolka Városmajori Gimnázium A cél békés megoldás a szarajevói merénylet okozta helyzetre, és a belső konfliktusokra

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSSOR NKK MA 2017 júniusi vizsgaidőszak. KÖZÖS KÉRDÉSSOR Nemzetközi jog / nemzetközi szervezetek / külügyi igazgatás

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSSOR NKK MA 2017 júniusi vizsgaidőszak. KÖZÖS KÉRDÉSSOR Nemzetközi jog / nemzetközi szervezetek / külügyi igazgatás ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSSOR NKK MA 2017 júniusi vizsgaidőszak KÖZÖS KÉRDÉSSOR Nemzetközi jog / nemzetközi szervezetek / külügyi igazgatás 1. A nemzetközi jog forrásai és alanyai 2. Az állami, mint a nemzetközi

Részletesebben

BIZTONSÁGPOLITIKA TANANYAG ÉS TEMATIKA BIZTONSÁG ÉS KONFLIKTUSOK A NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK RENDSZERÉBEN. Összeurópai biztonsági struktúra

BIZTONSÁGPOLITIKA TANANYAG ÉS TEMATIKA BIZTONSÁG ÉS KONFLIKTUSOK A NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK RENDSZERÉBEN. Összeurópai biztonsági struktúra BIZTONSÁGPOLITIKA TANANYAG ÉS TEMATIKA BIZTONSÁG ÉS KONFLIKTUSOK A NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK RENDSZERÉBEN Összeurópai biztonsági struktúra Cél A megváltozott körülményekre, a radikálisan átalakuló nemzetközi

Részletesebben

Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája

Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiája 1 Nemzeti Biztonsági Stratégia I. Magyarország biztonságpolitikai környezete II. Magyarország helye és biztonságpolitikai érdekei a világban III. A Magyarországot

Részletesebben

Dmitrij Medvegyev elnök 2010. február

Dmitrij Medvegyev elnök 2010. február NB10_02_bel.qxd 2010.03.10 6:43 du. Page 92 92 Rácz András NEMZET ÉS BIZTONSÁG 2010. MÁRCIUS Az Orosz Föderáció új katonai doktrínája Dmitrij Medvegyev elnök 2010. február 5-én hagyta jóvá az Orosz Föderáció

Részletesebben

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár Külgazdasági értekezlet, 2015. június 23. Nemzeti Energiastratégia A Nemzeti Energiastratégia

Részletesebben

Ázsiai versenyfutás az Indiai-óceánért India és Kína új stratégiai játéktere

Ázsiai versenyfutás az Indiai-óceánért India és Kína új stratégiai játéktere 24 NEMZET ÉS BIZTONSÁG 2010. JÚLIUS Háda Béla Ázsiai versenyfutás az Indiai-óceánért India és Kína új stratégiai játéktere Az Indiai-óceán északi térségének biztonságpolitikai folyamatait vizsgálva a nyugati

Részletesebben

Környezetmérnöki alapok (AJNB_KMTM013) 3. Népesedésünk és következményei. 1. A népesedési problémák és következményeik

Környezetmérnöki alapok (AJNB_KMTM013) 3. Népesedésünk és következményei. 1. A népesedési problémák és következményeik . A népesedési problémák és következményeik Környezetmérnöki alapok (AJNB_KMTM0). Népesedésünk és következményei 08/0-es tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki

Részletesebben

India úton a tengeri hatalommá válás felé

India úton a tengeri hatalommá válás felé VÉDELEMPOLITIKA 41 Háda Béla India úton a tengeri hatalommá válás felé A tengeri hatalmiság kérdésköre legkésõbb Alfred Thayer Mahan ellentengernagy munkásságától kezdve egyértelmûen a nyugati stratégiai

Részletesebben

Az indiai biztonság és védelempolitika alapvonalai

Az indiai biztonság és védelempolitika alapvonalai 36 NEMZET ÉS BIZTONSÁG 2009. JANUÁR Háda Béla Az indiai biztonság és védelempolitika alapvonalai Ma már szinte közhelynek számít az a megállapítás, miszerint az Indiai Köztársaság minden bizonnyal a 21.

Részletesebben

VÉLEMÉNY. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2010/2311(INI) 27.5.2011. a Külügyi Bizottság részéről

VÉLEMÉNY. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2010/2311(INI) 27.5.2011. a Külügyi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Külügyi Bizottság 27.5.2011 2010/2311(INI) VÉLEMÉNY a Külügyi Bizottság részéről az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság részére az EU terrorizmus elleni politikájáról:

Részletesebben

Az érdekérvényesítés határai A V4 hatalmi képességeiről

Az érdekérvényesítés határai A V4 hatalmi képességeiről Az érdekérvényesítés határai A V4 hatalmi képességeiről Dr. Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont Budapest, 2017. május 24. Az előadás vázlatpontjai A V4 együttműködés

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK ÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.6.7. COM(2016) 385 final ANNEX 3 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ ÓPAI PARLAMENTNEK, AZ ÓPAI TANÁCSNAK, A TANÁCSNAK ÉS AZ ÓPAI BERUHÁZÁSI BANKNAK Az európai

Részletesebben

8.3. 94/1998. (XII. 29.) OGY határozat a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikájának alapelveirõl

8.3. 94/1998. (XII. 29.) OGY határozat a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikájának alapelveirõl 8.3 94/1998. (XII. 29.) OGY határozat a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikájának alapelveirõl Az Országgyûlés 1. elfogadja a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikájának alapelveit;

Részletesebben

A Balkán, mint régió szerepe a magyar külgazdasági stratégiában. Budapest, 2009. november 12.

A Balkán, mint régió szerepe a magyar külgazdasági stratégiában. Budapest, 2009. november 12. A Balkán, mint régió szerepe a magyar külgazdasági stratégiában Budapest, 2009. november 12. A külgazdasági stratégia főbb meghatározó kérdései, feladatai Az áru-és szolgáltatás export növelése. A kereskedelempolitika

Részletesebben

Az atomnagyhatalmak nukleáris fegyver arzenálja

Az atomnagyhatalmak nukleáris fegyver arzenálja Az atomnagyhatalmak nukleáris fegyver arzenálja Zhu Ruichen 1 Kivonat A közlemény rövid összefoglaló áttekintést ad az öt atomnagyhatalom nukleáris potenciáljának kifejlesztéséről és arzenáljáról, azon

Részletesebben

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+ Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel Education and Culture Erasmus+ Miről szól a nemzetközi kreditmobilitás? Erasmus nemzetközi kinyitása Rövid-időtartamú mobilitás

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT

A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT 1. BIZTONSÁGI TANULMÁNYOK KUTATÁSI TERÜLET Vezető: Prof. Dr. Szenes Zoltán CSc, egyetemi tanár 1. A NATO kollektív

Részletesebben

... 51... 51... 52... 52 2

... 51... 51... 52... 52 2 1 ... 51... 51... 52... 52 2 ... 54... 55... 62... 62... 64... 64... 65... 65... 65... 66... 66... 67 3 4 1 Jászfényszaru Város Településfejlesztési Koncepció Jászfényszaru Város Önkormányzata 2002., Integrált

Részletesebben

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés Sajtótájékoztató Budapest, 2009. október 29. Ez a dokumentum a sajtótájékoztatóra meghívott résztvevők használatára készült. A dokumentumban szereplő összes

Részletesebben

BRICS Summit III. Sanya Kína

BRICS Summit III. Sanya Kína Az atlanti erőtérből az eurázsiai erőtérbe? Magyarország a 21. század többpólusú világában Dr. Bernek Ágnes a ZSKF Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője Orosz és kínai befektetők Magyarországon SZE-

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG SZOLNOK Tömböl László mérnök altábornagy

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG SZOLNOK Tömböl László mérnök altábornagy MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG 2008.04.11. SZOLNOK Tömböl László mérnök altábornagy 1 A KÖZELMÚLT 20 ÉVE 1987.07.01- től. 1991.11. 01-től. 1997.09. 01-től. 2007.01. 01-től. MN LÉRE PSÁG

Részletesebben

Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely

Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely Az élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat Dublecz Károly Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely Hazánk tudománya, innovációja és versenyképessége szakmai vitafórum Nagykanizsa, 2012. november 7.

Részletesebben

kis robbanás-erős sugárzás a páncélzat ellen: a neutronbomba (Sam Cohen, , ) szabályozható hatóerejű bomba

kis robbanás-erős sugárzás a páncélzat ellen: a neutronbomba (Sam Cohen, , ) szabályozható hatóerejű bomba atomakna táskabomba kis robbanás-erős sugárzás a páncélzat ellen: a neutronbomba (Sam Cohen, 1958-1962-1978, 1981-1992) pl. (tríciumos) hidrogénbomba uránium tartály nélkül (helyette króm, nikkel), a neutron

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz:

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 80 final ANNEX 1 AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A

Részletesebben

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból

Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Az egészség nemzeti érték helyzetünk nemzetközi nézőpontból Prof. Dr. Orosz Éva egyetemi tanár ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, az OECD szakértője Alapvető kérdések Merre tart Európa?

Részletesebben

A Kárpát-medence politikai földrajza

A Kárpát-medence politikai földrajza Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem A területi kohézió jövője Debrecen, 2010. július 26 augusztus 1. A Kárpát-medence politikai földrajza Hajdú Zoltán hajdu@rkk.hu Az előadás négy érintett

Részletesebben

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán

Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán Globális pénzügyi válság, avagy egy új világgazdasági korszak határán 2009. október 16. Dr. Bernek Ágnes főiskolai tanár Zsigmond Király Főiskola "A jelenlegi globális világgazdaságban mindössze csak két

Részletesebben

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei

A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei A nemzetközi jog létrejöttének és fejlődésének feltételei Valki László 2011. szeptember A nemzetközi jog létrejöttének előfeltételei 1. Tartósan elkülönült politikai entitások 2. Tényleges, intenzív kapcsolatok

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1

c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1 Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1 Az információs társadalom fogalma Az információs és kommunikációs technológiák

Részletesebben

Fejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság részére

Fejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság részére EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Fejlesztési Bizottság 21.8.2012 2011/0461(COD) VÉLEMÉNYTERVEZET a Fejlesztési Bizottság részéről a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság részére

Részletesebben

Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes

Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes 2013. február 07. Magyar Innovációs Szövetség Tevékenység: műszaki, technológiai innováció érdekképviselete, érdekérvényesítés innováció

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák Dr. Viski József főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály Hatásvizsgálatok

Részletesebben

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet

5. A NATO. Vázlat. Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 5. A NATO Nemzetközi szervezetek joga 2010. október 07. Vázlat 1. A NATO létrejötte 2. Tagság 3. Stratégia 4. Szervezet 1 1. A NATO létrejötte Vörös hadsereg Európa katonailag (+ gazdaságilag) gyenge USA-t

Részletesebben

Átalakuló energiapiac

Átalakuló energiapiac Energiapolitikánk főbb alapvetései ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Átalakuló energiapiac Napi Gazdaság Konferencia Budapest, December 1. Az előadásban érintett témák 1., Kell-e új energiapolitika?

Részletesebben

Bevándorlási válság és annak kezelése a 21. században. Horváth Csaba

Bevándorlási válság és annak kezelése a 21. században. Horváth Csaba Bevándorlási válság és annak kezelése a 21. században Horváth Csaba Az előadás szerkezete Migrációs trendek és útvonalak, célországok eltérő stratégiái Kibocsátó területek, átrendeződés a globális népesedési

Részletesebben

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország

Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő. Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Szőcs Mihály Vezető projektfejlesztő Globális változások az energetikában Villamosenergia termelés Európa és Magyarország Áttekintés IEA World Energy Outlook 2017 Globális trendek, változások Európai környezet

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola Deák Anita alezredes Az orosz katonai gondolkodás átalakulása a 21. században az Oroszországi Föderáció katonai doktrínáinak tükrében Doktori (PhD)

Részletesebben

Magyarország Energia Jövőképe

Magyarország Energia Jövőképe Magyarország Energia Jövőképe Tóth Tamás főosztályvezető Közgazdasági Főosztály Magyar Energia Hivatal totht@eh.gov.hu ESPAN Pannon Energia Stratégia záró-konferencia Győr, 2013. február 21. Tartalom A

Részletesebben

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament 2016/2030(INI)

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament 2016/2030(INI) Európai Parlament 2014-2019 Külügyi Bizottság 2016/2030(INI) 2.5.2016 JELENTÉSTERVEZET a harmadik felek által kifejtett EU-ellenes propaganda elleni fellépést szolgáló uniós stratégiai kommunikációról

Részletesebben

Beszéd a Magyar Atlanti Tanács 20 éves évfordulóján

Beszéd a Magyar Atlanti Tanács 20 éves évfordulóján Beszéd a Magyar Atlanti Tanács 20 éves évfordulóján Stefánia, 2012. október 5. Tisztelt Nagykövet Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Tanácskozás! Ünnepelni és emlékezni jöttünk ma össze. Ünnepelni a

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban BUSINESS ASSURANCE Aktualitások a minőségirányításban Auditok változásai ZRUPKÓ János 1 SAFER, SMARTER, GREENER Új távlatok Biztosítani, hogy a minőségirányítás többet jelentsen egy tanúsításnál és amely

Részletesebben

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés A vidékfejlesztés koncepciója és a fejlesztésekhez rendelhető források Gáti Attila Egy kis történelem avagy a KAP kialakulása Mezőgazdaság Élelmiszerellátás Önellátás

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS. Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen

KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS. Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen KATONAI ALAPISMERETEK ÓRAELOSZTÁS Évfolyam Fejezet Elmélet Gyakorlat Összesen 9. A) FEJEZET A Magyar Köztársaság biztonság- és szövetségi politikája 26 10 36 10. B) FEJEZET Térkép- és tereptani alapismeretek

Részletesebben

Feladatok a fenntartható városfejlesztés érdekében Dr. Szaló Péter szakállamtitkár

Feladatok a fenntartható városfejlesztés érdekében Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Feladatok a fenntartható városfejlesztés érdekében Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Győr, 2009. október 28. Válság van? Szabó Lajos: Válság akkor van, ha az emberek válságként élik meg a körülöttük levő

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

Hronyecz Erika Mária. A Kínai Népköztársaság fegyveres ereje napjainkban

Hronyecz Erika Mária. A Kínai Népköztársaság fegyveres ereje napjainkban Hronyecz Erika Mária A Kínai Népköztársaság fegyveres ereje napjainkban Napjainkban a kínai fegyveres erőkre a folyamatos fejlődés jellemző. Egyelőre a tömeghadsereg jellegű, kissé túlcentralizált, fegyverzetek

Részletesebben

TIT HADTUDOMÁNYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI EGYESÜLET BIZTONSÁGPOLITIKAI FÜZETEK. Dr. Héjja István MAGYARORSZÁG EURO-ATLANTI CSATLAKOZÁSA BUDAPEST 1998

TIT HADTUDOMÁNYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI EGYESÜLET BIZTONSÁGPOLITIKAI FÜZETEK. Dr. Héjja István MAGYARORSZÁG EURO-ATLANTI CSATLAKOZÁSA BUDAPEST 1998 TIT HADTUDOMÁNYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI EGYESÜLET BIZTONSÁGPOLITIKAI FÜZETEK Dr. Héjja István MAGYARORSZÁG EURO-ATLANTI CSATLAKOZÁSA BUDAPEST 1998 A TIT Hadtudományi és Biztonságpolitikai Egyesület kiadványa

Részletesebben

Dél- és Délkelet-Ázsia, valamint az Indiai-óceán északi térségének stratégiai és biztonságpolitikai folyamatai.

Dél- és Délkelet-Ázsia, valamint az Indiai-óceán északi térségének stratégiai és biztonságpolitikai folyamatai. HÁDA Béla tudományos segédmunkatárs Telefon: 432-9092, 20-818 Email: hada.bela@uni-nke.hu Végzettség ELTE BTK történelem szak (2008) ELTE TáTK politológia szak (2010) ELTE BTK Történelemtudományok Doktori

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

A Dr. prof. Jordán Gyula Emlékverseny

A Dr. prof. Jordán Gyula Emlékverseny A Dr. prof. Jordán Gyula Emlékverseny esszéíró pályázatot hirdet! A pályázók egy 3000 szavas esszében mutathatják meg, hogy milyen ismeretekkel rendelkeznek Kelet-Ázsiáról és Tajvanról. A legjobb esszé

Részletesebben

A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ jövőbeni földgázellátásában. Jó szerencsét!

A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ jövőbeni földgázellátásában. Jó szerencsét! A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ jövőbeni földgázellátásában Jó szerencsét! Holoda Attila ügyvezető igazgató Budapesti Olajosok Hagyományápoló Köre Budapest, 2014. február 28. A palagáz

Részletesebben

A Duna Stratégia közlekedési

A Duna Stratégia közlekedési Dr. Pál Ernő A Duna Stratégia közlekedési vonatkozásai Közlekedéstudományi Konferencia Széchenyi Egyetem, Győr 2011 március 24-25 Tartalom Bevezetés Kiemelt témakörök A Duna, mint vízi út jelentősége Európában

Részletesebben

Újvári Ágnes nemzetközi hálózati igazgató Magyar Turizmus ZRt.

Újvári Ágnes nemzetközi hálózati igazgató Magyar Turizmus ZRt. A főbb küldőterületek előrejelzései, piaci várakozások 2006. Újvári Ágnes nemzetközi hálózati igazgató Magyar Turizmus ZRt. A nemzetközi turizmus középtávú tendenciái 2005-ben minden korábbinál szívesebben

Részletesebben

KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN

KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia és Kerekasztal 2009. június 3. RAKUSZ LAJOS TISZTELETI ELNÖK IPE Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai

Részletesebben

KORSZERŰ HADVISELÉS ÉS HADERŐ HADTUDOMÁNYI KUTATÓMŰHELY

KORSZERŰ HADVISELÉS ÉS HADERŐ HADTUDOMÁNYI KUTATÓMŰHELY KORSZERŰ HADVISELÉS ÉS HADERŐ HADTUDOMÁNYI KUTATÓMŰHELY AZ ÖSSZHADERŐNEMI ÉS LÉGI MŰVELETEK EVOLÚCIÓJA KIEMELT KUTATÁSI TERÜLET RENDEZVÉNYE A LÉGIERŐ ALKALMAZÁSÁNAK MODERN TEÓRIÁI, TEORETIKUSAI 2014. október

Részletesebben

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai 2015. október 14. Az előadás felépítése I. A honvédelem

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Stratégiai célok vázlatos meghatározása

Stratégiai célok vázlatos meghatározása Stratégiai célok vázlatos meghatározása Oktatás 1. Az Egyetem képzésterületi fókuszai Az intézmény képzésterületi fókuszainak meghatározásával a Miskolci Egyetem magas szinten meghatározza képzésfejlesztési

Részletesebben

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet A Nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképe és operatív programja Győr, 2004. szeptember 30. A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli

Részletesebben

A Turizmus jövője 2030-ig november 23. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Éves Közgyűlése Somogyi Zoltán Executive Director UNWTO

A Turizmus jövője 2030-ig november 23. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Éves Közgyűlése Somogyi Zoltán Executive Director UNWTO A Turizmus jövője 23-ig 211 november 23. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Éves Közgyűlése Somogyi Zoltán Executive Director UNWTO Nemzetközi turizmus: Előrejelzés 211 21 Forecast 211 Globális

Részletesebben

Gazdasági aktivitás, foglalkozási szerkezet

Gazdasági aktivitás, foglalkozási szerkezet Gazdasági aktivitás, foglalkozási szerkezet A gazdasági aktivitás fogalma Kortól függetlenül, magába foglalja mindkét nemhez tartozó mindazon személyeket, akik munkát végeznek a gazdasági javak és a szolgáltatások

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség A világn gnépesség g térbeli t eloszlása, sa, a népsûrûség 60 30 0 Fõ/km 2 < 1 30 1-10 11-25 26-50 51-100 101-200 > 200 A világn gnépesség g rasszok, nyelvek és s vallások szerinti megoszlása sa Rassz

Részletesebben

Hazaszeretet, hivatástudat, elkötelezettség

Hazaszeretet, hivatástudat, elkötelezettség Beküldte hodosz - 2018, május 15-12:34 Többek között a katonák élet- és munkakörülményeinek javítását, a kor kihívásainak megfelelő Magyar Honvédség létrehozását jelölte meg kiemelt prioritásként honvédelmi

Részletesebben

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap: Telefon: +3620/

Történelem adattár. 11. modul A JELENKOR. Elérhetőségek Honlap:    Telefon: +3620/ Történelem adattár A JELENKOR 11. modul Elérhetőségek Honlap: www.tanszek.com Email: info@tanszek.com Telefon: +3620/409-5484 Tartalomjegyzék Fogalmak... 2 Európai integráció Globalizáció, globális világ...2

Részletesebben

Hiánypótló kiadvány az aszimmetrikus hadviselésről

Hiánypótló kiadvány az aszimmetrikus hadviselésről Hiánypótló kiadvány az aszimmetrikus hadviselésről A negyedik generációs hadviselésről szól az a kötet, amelyet április 20-án mutattak be a Stefánia Palotában. Dr. Kiss Álmos Péter Háború a nép között

Részletesebben

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH Szélessávú piacok hatósági szabályozása Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH 2 Tartalom I. Szélessávú piacok helyzete, fejlődési irányai II. Szélessávú piacok fejlődését

Részletesebben

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában Az állami költségvetési rendszer környezetvédelmi felülvizsgálata mint a gazdasági válságból való kilábalás eszköze Konferencia az Országgyűlési Biztosok Irodájában, Budapesten, 2009. június 11-én Lehetőségek

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

IPARI PARKOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

IPARI PARKOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON IPARI PARKOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON DÉL-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 2009. június 17. RAKUSZ LAJOS TISZTELETI ELNÖK IPE Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai

Részletesebben

Termelői szervezetek működési tapasztalatai és fejlesztésének lehetőségei. Bittsánszky Márton Agrárpiaci Főosztály

Termelői szervezetek működési tapasztalatai és fejlesztésének lehetőségei. Bittsánszky Márton Agrárpiaci Főosztály Termelői szervezetek működési tapasztalatai és fejlesztésének lehetőségei Bittsánszky Márton Agrárpiaci Főosztály Termelői szervezetek és kialakulásuk Feladatkörük Érdekviszonyaik Szerves fejlődés Európai

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi vállalkozások fejlesztése,

Részletesebben

Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok

Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok dr Sárosi György Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok A veszélyes áruk szállítására megbízható hazai statisztikai adatok csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Az Eurostat

Részletesebben

Az Amerikai Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok Az amerikai külpolitika Az Amerikai Egyesült Államok Fehér Zoltán Zsigmond Király Főiskola Nemzetközi kapcsolatok szak III. évf. 2004. tavaszi félév Amerika mint kísérlet Perception Kivételesség-tudat

Részletesebben

A hadviselés ökológiai következményeinek enyhítése. Dr. Halász László

A hadviselés ökológiai következményeinek enyhítése. Dr. Halász László A hadviselés ökológiai következményeinek enyhítése Dr. Halász László Alapfogalmak Az ökológia a szünbiológia tudományának része. A szünbiológia megfelel az angol ecology kifejezésnek, így tartalmilag általában

Részletesebben