ÚJ, ENUM MEGOLDÁSRA ÉPÜLŐ KOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK I. BEVEZETŐ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÚJ, ENUM MEGOLDÁSRA ÉPÜLŐ KOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK I. BEVEZETŐ"

Átírás

1 ÚJ, MEGOLDÁSRA ÉPÜLŐ KOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK Benyó Balázs Informatika Tanszék Széchenyi István Egyetem 9026 Győr, Egyetem tér 1. Kulcsszavak: internetes tartalomszolgáltatás, telekommunikációs szolgáltatás, eljárás, DNS adatbázis, NAPTR rekord, felhasználó azonosítás, alkalmzás kliens I. BEVEZETŐ Az (Telephone Number Mapping) egy olyan internetes műszaki megoldás, amely lehetővé teszi, hogy az internetes domain név rendszert (DNS), mint egy világméretű elosztott adatbázist felhasználva, valamely E.164 szabvány [1] szerinti telefonszámhoz különféle internetes, és hagyományos távközlési szolgáltatásokat rendeljünk, és azt a telefonszám alapján elérjük. Az műszaki megoldás magja az az eljárás [7], mely a telefonszámokat egyértelműen Internet domain névvé alakítja át. Az megoldásra épülő rendszerekben két világ találkozik: az internetes világ és a távközlési világ. A két világ eltérő fejlődése számtalan problémát vet fel, amelyeket az együttműködés érdekében meg kell oldani. Ilyen lényeges eltérés, hogy a két világ másmás eljárást használ az előfizetők, szolgáltatások azonosítására. A különböző szolgáltatások számának gyors növekedésével mindkét területen nagymértékben megnövekedett egy felhasználó által használt azonosítók száma. Ennek, a távközlési és tartalomszolgáltatások területén egyaránt jelentkező problémának a megoldására vonatkozó kritériumok azonosak: A felhasználók által használt és tárolt azonosítók fajtája csökkenjen. Az azonosító egyszerűsítse az autentikációt, és egyben növelje annak hatékonyságát. Könnyen meghatározható legyen, hogy hogyan lehet egy másik felhasználóval kommunikálni, és milyen azonosítót kell használni. Ne lehessen könnyen hamisítani, csalás ellen védett legyen. Jelenleg több módszer van fejlesztés, kidolgozás alatt, ezek közül néhány fontosabb: Az, mely az E.164 szerinti telefonszámokat az.e164.arpa domain név tartományba konvertálja át. Az egyirányú átalakítás, csak a telefonszámokat alakítja át domain névvé.

2 Univerzális Távközlési Azonosító UCI. Ez az ETSI által javasolt, az EU által támogatott új azonosítási rendszer. Az UCI három részből áll: Egyedi szám azonosító + természetes név + kiegészítő információ. Az egyedi szám azonosító szolgál a hívó és a hívott fél azonosítására, ez az E.164 kibővítése. Az egyedi név az előfizetőt azonosítja. Microsoft Passport. A Microsoft szervereken fut, a meglévő címeken alapul. Liberty Alliance. Számos szolgáltató által támogatott nyílt kezdeményezés, elosztott architektúrájú rendszer, melyben a felhasználók nem rendelkeznek master azonosítóval. Ezek közül az elsőként említett eljárás a leggyorsabban terjedő, legnagyobb támogatottságú megoldás. Jelen cikk egy olyan kutatásfejlesztési projektet mutat be, melynek célja olyan új, megoldásra épülő szolgáltatások megvalósítása, melyek kihasználják az technológia nyújtotta előnyöket, és versenyképesek a meglevő szolgáltatásokkal. A projekt célja a szolgáltatások megtervezésén és technikai megvalósításán túl a szolgáltatások működtetését leíró üzleti modellek kidolgozása. A cikk első része bemutatja az eljárást és annak alkalmazási lehetőségeit, majd ismerteti a közelmúltban indult projekt eddigi eredményeit. II. AZ FUNKCIONÁLIS MODELLJE Az működésének alapja az Interneten alkalmazott világméretű elosztott adatbázis, a domain név rendszer. Ezt az adatbázis használják fel arra, hogy a telefonszámokhoz a felhasználó elérésére adatokat tároljanak és keressenek ki az Interneten alkalmazott különböző szolgáltatásokhoz. Ehhez a telefonszámokat olyan DNS azonosítóvá kell konvertálni, amihez információs rekordokat lehet kötni. A telefonszámok International Telecommunication Union (ITU) által készített ITU-T E.164 ajánlás szerinti hierarchikus felépítése miatt a konverzió egyértelműen elvégezhető. Egy számhoz több adatbázis rekord (Naming Authority Pointer NAPTR) tartozhat. A rekordokban elvben minden jelenleg meglevő és később kialakuló szolgáltatáshoz tartozó fontos információ elhelyezhető egy ún. Uniform Resource Identifier (URI) formájában [4]. Az URI-k értelmezése elsősorban a DNS bejegyzéseket lekérő kliens programra van bízva, így egy URI kiválasztásával elindítható a kommunikáció a megfelelő alkalmazás segítségével a kapott URI azonosító alapján. Például hívás indítható az IP telefonra, fax küldhető a megadott számra, küldhető a megadott címre, stb. Az adatokat a DNS tárolja. Az adatok tárolása és a rendszer működtetése a domain nevek tárolásához és működtetéséhez hasonló. Az adatok adminisztrációja hierarchikusan, felülről lefelé, három szinten történik. Mivel a telefonszámok kiosztását szigorú nemzetközi előírások szabályozzák, az adminisztráció szintjeit ezekhez illesztik [2][3].

3 Az megvalósítás a 1. ábrán látható háromszintű architektúrára épül. A DNS mindhárom szintjén vannak adminisztratív és működtetési feladatok, ezen kívül kapcsolatot kell tartani az E.164-es telefonszámok előfizetőivel, a távközlési szolgáltatókkal és a számgazdálkodást végző szervezetekkel is. Ez utóbbira annak ellenőrzésére van szükség, hogy az adatokat a telefonszámok birtokosa viszi a DNS-be. ITU 0. szint nyilvántartó Nemzeti keretszabályozás Delegálás 1. szint nyilvántartó Validálás Delegálás regisztrátor Hatóság, Távközlési szolgáltató 2. szint nyililvántartó előfizető (regisztrált) E.164 számkijelölés Együttműködés Szabályozás, adminisztráció Alkalmazások 1. ábra Az funkcionális modellje A megvalósítás alapelvei: Általános alapelvek: Olyan általános szabályok gyűjteménye, melyek biztosítják, hogy az rendszer ne veszyélyeztesse a telefonszámok eddigi felhasználását. Önkéntesség elve: Az -ban való részvételhez a telefonszám birtokosának a kifejezett

4 kérése szükséges ahhoz, hogy az E.164-es telefonszámát az domain-ben regisztrálják és a számhoz bármilyen NAPTR rekordot közzétegyenek. Ez azért fontos, mert az rekord a DNS lekérdezéssel nyilvánosan elérhető. Elvek a hívók és a szolgáltatók részére: Amikor a hívó fél egy E.164-es telefonszámot tárcsáz, alapértelmezésben a meglévő (ITU-T E.105 ajánlás szerinti) telefonszolgáltatást kell nyújtani az bevonása nélkül. III. AZ TECHNOLÓGIA A fejezet a technológia legfontosabb elemeit és azok kapcsolatát ismerteti. A részletes, mindenre kiterjedő specifikációk természetesen az ide vonatkozó szabványok, ill. ajánlások alapján ismerhetők meg. A. Az eljárás Az (Telephone Number Mapping) egy olyan internetes műszaki megoldás, amely lehetővé teszi, hogy az internetes domain név rendszert (DNS) felhasználva valamely E.164 szabvány szerinti számhoz (telefonszámhoz) különféle szolgáltatásokat rendeljünk. A művelet egyik fele, hogy az E.164 szerinti számhoz egy domain név képzési eljárás alkalmazásával, továbbá egy regisztrált (domain név regisztráció) mutató segítségével kikeressük az Interneten azt a zónafájlt, amely az adott E.164 szerinti számhoz tartozó különböző szolgáltatások igénybevételéhez szükséges adatokat tartalmazza. A keresés eszköze az Interneten alapszolgáltatásként hagyományosan működő DNS rendszer, amely egy alfanumerikus karaktersorozathoz egyértelműen hozzárendel egy adatállományt (zónafájlt), amely az adatállomány gazdája által regisztráltatott helyen található az Interneten. A művelet másik fele, hogy a zónafájlban található adatok alapján különféle szolgáltatásokhoz kapcsolódó információhoz juthatunk. Így pl. az adott E.164 szerinti számhoz tartozó cím(ek)hez, további telefonszám(ok)hoz, fax számhoz, Web címhez, stb. Ezeket az adatokat jellemzően valamilyen alkalmazás használja fel például arra, hogy a telefonszám (az E.164 szerinti szám) ismeretében t (például ben hangüzenetet) küldjön a telefonszám gazdájának, vagy a nyilvános kapcsolt telefonhálózat helyett internetes telefonon kezdeményezze a hívást. Az adatok között egy szolgáltatáshoz több protokoll és cím is fel lehet sorolva, sőt közöttük rangsort lehet megadni. Például megadhatjuk, hogy telefonhívást inkább az Interneten x címen szeretnénk kapni, de ha ez nem működik, akkor a nyilvános telefonhálózat y számán várjuk a hívást. A zónafájlban az információ ún. erőforrás rekordok (RR - resource record) formájában található. Az definiál olyan erőforrás rekord formátumokat, amelyek az ilyen szolgáltatások megvalósításához szükségesek. A szabvány nyitott olyan értelemben, hogy újabb és újabb szolgáltatás típusok definiálására ad módot.

5 Az lényegét az RFC 2916 (E.164 numbers and DNS) számú internetes szabvány írta le, amit 2000 szeptemberében fogadtak el. Mára ezt tovább bővítették, az újabb változat az RFC 2916bis (The E.164 to URI DDDS Application) jelzést viseli, de ez még nem lezárt, hivatalosan még nem elfogadott szabvány. B. A DNS gyökér meghatározása A DNS-ben egy teljes domain név egyediségét az garantálja, hogy a névadás hierarchikus, fordított fa struktúrában történik. Ahhoz, hogy az E.164 szerinti számok szerint a DNS-ben kereshessünk, előbb el kell helyezni az E.164 szerinti számokból képzett nevet a DNS hierarchiában olyan helyen, ahol az így előálló név már egyedi lesz az egész globális DNS rendszerben. A szabvány erre a célra az.e164.arpa alatti névteret jelöli ki. A.arpa legfelső szintű domain a címeknek és útválasztó paramétereknek van fenntartva (Address and Routing Parameter Area). Ez alatt hozták létre az e164 jelölésű domaint, amely az céljaira használható [8]. Az helyét a DNS hierarchiában a 2. ábra mutatja. C. Az E.164 szerinti számok átalakítása domain névvé Annak érdekében, hogy egy E.164 szerinti szám alapján a világon bárki egyértelműen meghatározhassa, hogy abból milyen domain nevet kell képezni, pontosan meg kell határozni a szám átalakításának módját domain névvé. Ez a következőképpen történik: A kiinduló formátum az E.164 szerinti szám a teljes alakjában, tartalmazva az országkódot is (pl ). Az átalakítás első lépcsőjében csak a szám karaktereket hagyjuk meg és közéjük pontot helyezünk el (pl ). Az átalakítás második lépcsőjében az előző lépésben nyert karaktersorozatot elhelyezzük a DNS fordított hierarchikus rendszerében az gyökér alá. Ez úgy történik, hogy az első lépésben nyert karaktersorozatot fordított sorrendben írjuk le és a végére illesztjük a.e164.arpa karaktersorozatot (pl e164.arpa). Ezzel megkaptuk a DNS használatához szükséges ún. teljesen meghatározott domain nevet.

6 Gyökér.arp.hu....com.e164.arp.in-addr.bme 2. szintű domain 2. szintű domain.6.3.e164.arpa.ik 3. szintű domain e164.arpa 2. ábra Az helye a DNS hierarchiában A DNS rendszer számára bemenetül szolgáló domain név láthatólag közvetlenül nehezen értelmezhető. De a rendszer nem is arra számít, hogy a felhasználók közvetlen DNS parancsokat adnak ki, majd a választ értékelve megállapítják pl. a nevezett címét. A tervezők arra számítanak, hogy ezeket a feladatokat kliens program végzi. Az kliens programok pedig vagy más alkalmazásoktól (kliens vagy szerver programoktól) kapják a bemenő adatokat vagy barátságos felhasználói felületeket szolgáltatnak, ahol a telefonszámok a szokásos írásmóddal adhatók meg. Tehát pl. a számítógép képernyőjén megjelenő "Melyik telefonszámhoz tartozó címet keresi?" kérdésre nyugodtan beírhatjuk a " " karaktersorozatot, mert a program ezt értelmezi és elvégzi az átalakítási lépéseket, majd a DNS-nek elküldi a e164.arpa domain névre vonatkozó kérdést. A választ hasonlóképpen vagy programok kapják vagy ember, ez utóbbi esetben nyilvánvalóan valamilyen érthető formátumban és kommentárral. A továbbiakban azt tárgyaljuk, hogy a kérdésre milyen válaszok érkezhetnek. D. A DNS lekérdezésre adott válasz Az előző pont szerint előállított domain névre elküldött szabályos DNS lekérdezés bármely más domain névre vonatkozó lekérdezéshez hasonlóan végigjárja a DNS-ről szóló részben tárgyalt utakat. A lényeg, hogy a rendszer előbb-utóbb megtalálja azt az autoritatív választ tudó szervert, illetve azt a zónafájlt, amely az adott domain névhez tartozó erőforrás rekordokat tartalmazza. Természetesen most nem a domain névhez tartozó IP címre van szükségünk (az A erőforrás rekordra), hanem különböző

7 szolgáltatásokra vonatkozó információkra. Szerencsére a DNS rendszer lehetővé teszi, hogy a zónafájlban többféle erőforrás rekord legyen és ezeket a rendszer el is küldi a lekérdezésre adott válaszban. Ezután a lekérdező feladata a kapott rekordok közül a neki szükségeseket kiválasztani és azokat értelmezni. Az lekérdezés a zónafájlban elhelyezett NAPTR (Naming Authority Pointer) erőforrás rekordokra kíváncsi, mert ezek tartalmazzák a számára fontos információkat. A NAPTR rekordokban olyan bejegyzéseket találhatunk, amelyek további erőforrások elérésének módját, helyét mondják meg az ún. URI (Uniform Resource Identifier) szintaxis szerint. A különböző szolgáltatásokhoz különböző URI-kat találunk, illetve egy szolgáltatáshoz találhatunk több URI-t, amelyekhez különböző preferencia szint van megadva. Az alkalmazás tehát a DNS lekérdezésre válaszul egy URI listát kap, amelyből kiválasztja az adott szolgáltatáshoz, az adott helyzetben megfelelőt (pl. üzenet küldéséhez szükségeset). A következő lépés függ az adott szolgáltatástól, de rendszerint az következik, hogy az URI domain név részét véve az alkalmazás egy újabb DNS lekérdezést hajt végre, ímmár az URI-ból nyert domain névre vonatkozóan és így jut hozzá ahhoz az IP címhez, amely címen már a tulajdonképpen elérni kívánt szolgáltatással, számítógéppel közvetlenül kapcsolatba léphet. A folyamatot leegyszerűsítve úgy vázolhatjuk, hogy a hagyományos domain név -> IP cím feloldás elé egy megelőző lekérdezés kerül, amely során a telefonszámból képzett domain névből egy szolgáltatás specifikus domain névhez és protokoll megválasztáshoz jutunk. E. Az alkalmazások működésének általános sémája Ezek után vizsgáljuk meg az alkalmazások működéi modelljét. Egy tipikus alkalmazás működése a következő (0. ábra): Az alkalmazás (azaz az kliens) előállítja az E.164 formátumú számból a domain nevet. Pl.: e164.arpa (ld pontban) Az kliens szoftver egy DNS lekérdezést indít az előállított domain névre. A lekérdezésre válaszul az NS-től ( nyilvántartók névszerveitől) megkapja az adott zónafájlban tárolt, kért domain névhez tartozó erőforrás (NAPTR) rekordokat. Az alkalmazás az NAPTR rekordok közül kikeresi az adott típusú szolgáltatásra vonatkozó bejegyzéseket. A bejegyzések tartalma alapján amennyiben az adott szolgáltatás megvalósításához szükség van rá további hagyományos, domain név IP cím feloldó lekérdezéseket kezdeményez.

8 1.szint Nyilvántartó NS 2.szint Nyilvántartó NS frissítések Regisztrátor NAPTR rekordok rendszer NAPTR rekord lekérdezések Előfizető rendszerre épülő alkalmazás alkalmazás kliens Alkalmazás szerver Alkalmazás kliens szoftver Az alkalmazások által megteremtett kommunikációs kapcsolat felhasználó 3. ábra alkalmazás általános működési sémája Az egyes szolgáltatások megvalósításához különböző típusú információt kell az NAPTR rekordokban tárolni. Az, hogy egy adott NAPTR rekord melyik szolgáltatásra vonatkozó információt tartalmazza az NAPTR rekord Szolgáltatás mezője fogja azonosítani az RFC ben (Dynamic Delegation Discovery System) leírt formában. Az NAPTR rekordok általános szintaktikája jól definiált az RFC 2916bis-ben. Ugyan az RFC 2916bis még nem hivatalos szabvány, azonban a vele kapcsolatos egyeztetés igen előrehaladott állapotában van. Fontos kiemelni, hogy az a szolgáltatások a szempontjából teljesen nyílt, mindenki olyan szolgáltatást, ill. hozzá tartozó NAPTR rekordot definiálhat, amit szeretne. Az egyes szolgáltatásokhoz tárolandó információ, ill. a tárolás formátuma jelenleg szabvány által nem szabályozott. Világszerte folynak kísérletek (trial-ek) az szolgáltatásokkal kapcsolatban. Vannak olyan szolgáltatások, amelyek NAPTR leírásának szintaxisára már véglegesnek tűnő javaslatok vannak, mások még képlékeny állapotban vannak. Azonban egyik esetben sem beszélhetünk hivatalosan elfogadott szabványokról.

9 Ilyen körülmények között fennáll a veszélye annak, hogy a különböző országokban folyó kísérletekben szolgáltatásokat megvalósító rendszerek nem tudnak együttműködni egymással. Ennek az inkompatibilitásnak a veszélye nagy, hiszen az egyes szolgáltatások bevezetését célzó kísérletek különböző országokban folynak, így az -os domain névhez tartozó bejegyzéseket (NAPTR rekordokat) különböző Regisztrátor rögzíti. A 4. ábrán olyan rendszer működését láthatjuk, melyben több kísérleti rendszerek működik. A domain nevek lekérdezésekor az kliens számára transzparens, hogy melyik Regisztrátor által rögzített telefonszámhoz tartozó domain nevet kérdezi le. Az ábrán jól látható, hogy a kliens a domain névtől függően bármelyik NS-től kaphat választ, vagyis nem biztos, hogy a saját kísérletében résztvevő Regisztrátor által rögzített NAPTR rekordot fogja megkapni. Ha különböző kísérletekben használt NAPTR rekordokban tárolt információ nem kompatibilis egymással, az kliens nem fog tudni az alkalmazás számára értelmezhető NAPTR rekordokat lekérdezni, ill. tovább adni [6]. kísérlet 1 kísérlet 2 1. szint Nyilvántartó NS 1. szint Nyilvántartó NS Regisztrátor frissítések 2. szint Nyilvántartó NS 2. szint Nyilvántartó NS frissítések Regisztrátor NAPTR rekordok NAPTR rekordok Előfizető NAPTR rekord lekérdezések NAPTR rekord lekérdezések Előfizető alkalmazás kliens Az alkalmazások által megteremtett kommunikációs kapcsolat Alkalmazás szerver felhasználó Alkalmazás kliens szoftver Az alkalmazások által megteremtett kommunikációs kapcsolat 4. ábra Különböző kísérleti alkalmazások együttműködése

10 F. szolgáltatások és a hozzájuk tartozó DNS bejegyzések Az eljárás megvalósításának kérdéseit különböző technikai ajánlások specifikálják. Ezek pontosan definiálják az kliensek szerepét, ajánlott működési módjukat az URI sémák tartalmát és formáját. Ezek a technikai ajánlások tartalmazzák a szolgáltatások egy minimális alaphalmazát, melyek olyan NAPTR rekordokat leírását tartalmazzák, melyeket minden kliensnek értelmeznie kell. Ezen felül létezik a az NAPTR rekordoknak, ill. az ezekhez tartozó szolgáltatásoknak egy olyan köre, mely szolgáltató specifikus. Annál is inkább igaz ez, hiszen az egyik fontos előnye az, hogy nyitott, minden szolgáltató kiterjesztheti az NAPTR rekordok halmazát. G. szolgáltatások minimális alaphalmaza Minden szolgáltatás definíciónak a következő formátumúnak kell lennie: típus:altípus az RFC 2916bis szerint, kivéve a sip és a h323 szolgáltatásokat, amelyekben csak típus megnevezés szerepel. A következő definíciókban az altípus helyén szereplő azonosító az NAPTR rekordban tárolt URI sémával megegyezik. szolgáltatások média stream átvitelre Ez az szolgáltatás mező olyan erőforrás azonosítására szolgál, amely interaktív (media stream exchange) hívások lebonyolítására alkalmas. o Hang átviteli szolgáltatások. o Videó átviteli szolgáltatások. szolgáltatások egyedi üzenet küldésre Ez a csoportja az szolgáltatás mezőknek olyan erőforrások azonosítására szolgál mely alkalmas különálló (egyedi) (non-session related) üzenetek vagy dokumentumok fogadására. Ezt a csoportját az szolgáltatás mezőknek akkor kérdezi le a kliens alkalmazás, ha üzeneteket (pl. faxot) akar a címzettnek küldeni. szolgáltatások információ forrásokra Ezek az szolgáltatás mezők olyan NAPTR rekordokat jelölnek, melyekben azonosított erőforrások információ források lehetnek. Ezek a szolgáltatások az üzenet küldő szolgáltatások ellentétei, hiszen ezek az információ adói, míg az előzőekben ismertetett üzenetküldők az információ nyelői. szolgáltatások szolgáltatást feloldó (engedélyező) szolgáltatásokhoz Az szolgáltatásoknak ezt a csoportját akkor használjuk, ha az Előfizető az mellett az -tól független "Service Resolution Service" szolgáltatást akarja használni. Erre akkor van szükség, ha az szolgáltatások köre olyan tényezőktől függ, amelyeket az rendszer nem kezel. Ilyen lehet például a hirdetés szolgáltatás, amikor is a hirdetést küldő (jelen esetben a lekérdezést indító) személyének azonosítása után küldhető csak vissza a kért információ.

11 szolgáltatások session-oriented üzenet küldésre Ezek az szolgáltatás mezők olyan NAPTR rekordokat jelölnek, melyekben azonosított távoli erőforrás alkalmas chat-elésre (chat sessions session-oriented message exchanges). Ez különbözik a korábban említett szolgáltatástól, ahol különálló leveleket lehetet küldeni. szolgáltatások hirdetmények megjelenítésére Az szolgáltatások ezen csoportja olyan szolgáltatásokat jelöl, ahol az Előfizető az kliensen keresztül közvetlen üzeneteket tud küldeni a az felhasználónak. szolgáltatások átirányítása Ez az szolgáltatás különleges abból a szempontból, hogy magában foglalja az összes többi szolgáltatást. A cél az volt, hogy egy alapértelmezett szolgáltatást lehessen definiálni. Ezt arra lehet használni, hogy az adott NAPTR rekordban ne kelljen tovább részletezni, hogy rekordban megnevezett erőforrás milyen szolgáltatásokat támogat. Az ilyen rekordot definiáló Előfizető kijelenti, hogy az NAPTR rekordban leírt erőforrás(ok) minden szolgáltatást támogat(nak). Ez azonban a gyakorlatban azt jelenti, hogy a végfelhasználónak tovább fel kell dolgoznia az NAPTR rekordot kifejtve a reguláris kifejezést annak érdekében, hogy azonosítani tudja a benne definiált URI-t és eldönthesse, hogy a szóban forgó NAPTR rekordot fel tudja használni, vagy el kell dobnia. H. További szolgáltatások szolgáltatások helymeghatározásra Ez az szolgáltatás mező jelzi, hogy a hozzá társított erőforrás képes földrajzi elhelyezkedés azonosítására alkalmas információt adni. A tervek szerint az információt Geography Markup Language (GML) segítségével lehet elérni. szolgáltatások nyilvános kulcs (Public Key) megadására Ez az szolgáltatás mező jelzi, hogy a hozzá társított erőforrásról lehetséges Public Key lekérdezése. I. kliensek által lekérdezett információ feldolgozása Általános kliens Az általános kliensnek kell lekérdeznie a DNS-től adott domainhez tartozó összes NAPTR rekordot. Az általános kliensnek fel kell ismernie az szolgáltatások minimális halmazát. Az kliensnek meg kell jeleníteni azokat az szolgáltatásokat, melyekhez a lekérdezett NAPTR erőforrás rekordok tartoznak. Ha például az szolgáltatás E2U+voice:sip, a hozzá tartozó URI sip:user@work.net a kliens felajánlhatja a felhasználónak a Hívja fel telefonon opciót. -képes alkalmazás kliens

12 Az összes rendelkezésre álló (adott helyen elérhető) alkalmazás klienst indíthatja egy általános kliens. Maguk az alkalmazás kliensek is végezhetnek közvetlen lekérdezéseket. Ezeket a klienseket -képes alkalmazás klienseknek nevezik. Az -képes alkalmazás kliensek csak azokat az szolgáltatásokat kell támogatniuk, melyek használatára tervezték őket. Az igénybevétele az E.164 szám cél mezőbeli, +NNN formátumban való megadásával történik. Azoknál az alkalmazásoknál, melyek közvetlenül megértik az E.164 számokat (pl. PC telefonok), megengedett, hogy külön konfigurálni lehessen, hogy egy adott szolgáltatás megvalósítása előtt végezzenek-e először lekérdezést. Minden -képes alkalmazás kliensnek mindig először az all: szolgáltatást kell lekérdeznie. Ha van ilyen szolgáltatáshoz tartozó NAPTR, akkor további lekérdezéseket kell végrehajtani az : URI sémával megadott domainre. A végtelen hurkok elkerülésére a kliensnek maximum 5 ilyen átirányítást kell csak figyelembe vennie. Ha az -képes alkalmazás kliens talált ann:http szolgáltatást, akkor ezt külön jeleznie kell. (Ez a szolgáltatás a lekérdezett számhoz tárolt hirdetmények megjelenítését jelenti.) Az -képes alkalmazás kliensnek meg kell jelenítenie az összes olyan ann:http szolgáltatást melyek megjeleníthetők az -képes alkalmazás kliens felhasználói terminálján. Az -képes alkalmazás kliensek megjeleníthetik (lejátszhatják) az ann:sip, ann:h323 és ann:tel szolgáltatásokat amennyiben a felhasználói terminál képes ilyen szolgáltatásokat fogadni, ill. megjeleníteni. (Ezek a szolgáltatások különböző formátumban tárolt üzeneteket jeleznek.) Az -képes alkalmazás kliensnek meg kell keresnie az összes olyan NAPTR erőforrás rekordot, melyek olyan szolgáltatásokhoz tartoznak, melyek az adott alkalmazás kliens által megvalósított szolgáltatással kapcsolatosak. Ha nem található olyan NAPTR rekord mely az alkalmazás kliens számára felhasználható szolgáltatást tartalmaz, akkor az -képes alkalmazás kliensnek ezt tudatnia kell a felhasználóval. Ennek a jelzésnek eltérőnek kell lennie a domain nem található jelzéstől. -képes SIP kliens Az -képes SIP kliens először a sip szolgáltatáshoz tartozó NAPTR rekordokat kell keresnie [2]. Ha megtalálta a sip szolgáltatáshoz tartozó NAPTR rekordot, akkor az abban található SIP URI által definiált végponttal veszi fel a kapcsolatot. Ha nem található sip szolgáltatáshoz tartozó NAPTR rekord, akkor az képes SIP kliensnek kereshet voice:sip szolgáltatáshoz tartozó NAPTR rekordot, és ha talál ilyet, akkor létesít csak hang átvitelére alkalmas összeköttetést.

13 Attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat kínál fel a felhasználóknak az adott -képes SIP kliens, megkeresheti a voice:tel, video:sip és video:tel, azután a mailto fax:tel és im:sip szolgáltatáshoz tartozó NAPTR rekordokat az adott típusú szolgáltatások felajánlása érdekében. IV. ÜZLETI MODELLEK Az -ra épülő szolgáltatások és alkalmazások definiálásakor a megoldandó problémáknak csak egy része technikai/technológia jellegű. A szolgáltatások megvalósítása érdekében nagyon fontos, hogy a különböző szolgáltatásokhoz ki kell dolgozni a megfelelő üzleti modelleket, ill. folyamatokat, valamint az ezekhez kapcsolódó díjszabási sémákat. A. Díjszabás A telekommunikáció azon területei, melyeket az összeköt, különböző díjszabási megoldásokat alkalmaznak. Míg az Internet hozzáférésekre az átalányár alkalmazása jellemző, addig a hagyományos telefonhálózatot a perc vagy átvitt információ mennyiség alapú számlázás jellemzi. A különféle szolgáltatási scenáriókra alkalmazható díjszabási megoldásokat a bevezetési kísérletek során kell kiértékelni. Az szolgáltatás által generált más költség profilba tartozó E.164 számra történő átirányítás esetén meg kell oldani a fellépő problémás helyzeteket. Például ha egy földrajzi számra irányuló hívás egy mobil vagy emeltdíjas számra kerül átirányításra, akkor a hívó feltételezi a földrajzi számra tartozó tarifát, míg a végződtető operátor a magasabb végződtetési költséget várja el. Vagyis a kiindulási operátornak meg kell győződnie róla, hogy a hívó állja-e a drágább hívási költséget vagy az szolgáltató kompenzálja a végződtető operátort az előfizető költségére. B. Szabályozás Az megoldásra alapuló szolgáltatások megtervezésekor igen alaposan körül kell járni a jogi szabályozás kérdéseit. Az esetén találkozó telefonos világ igen alaposan és részletesen szabályozott, míg az internetes világra pont ennek az ellenkezője igaz. A telefonszám, mint telekommunikációs azonosító, nem telefonálás céljára történő felhasználása sem egyértelműen megengedett az aktuális szabályok szerint, erre az Európai Unió országaiban is eltérő jogi normák vonatkoznak. Az új szolgáltatások bevezetésekor fontos definiálni, hogy telekommunikációs szólgáltatásként, vagy kommunikációt lehetővé tevő műszaki megoldásként jelenik-e meg a felhasználó számára. A telekommunikációs világ igen élesen megkülönbözteti a két fogalmat. Míg az első esetben a szolgáltatónak kötelessége bizonyos rendelkezésreállást, és a segélyhívés lehetőségét garantálnia, úgy a második esetben ez nem kötelező. C. Megtérülés Bármilyen új kommunikációs szolgáltatás bevezetésekor számolni kell a piaci szereplők ellenálásával. Egyik működő szolgáltató sem fog egy alternatív, számára konkurens szolgáltatást támogatni vagy terjeszteni.

14 Vagy olyan újszerű megoldásokat kell kidolgozni, melyek eddig nem ismert szolgáltatásokat adnak a felhasználóknak, vagy a már meglevő szolgáltatásokat tudják a felhasználók számára lényegesen alacsonyabb áron elérhetővé tenni. Mindkét esetben a felhasználók fogják a szolgáltatás elterjesztését kikényszeríteni a piac többi szereplőjétől. V. NEMZETKÖZI KITEKINTÉS Az elmúlt néhány évben számos kísérleti projekt indult el a világ különböző országában. A technológia iránt fokozott érdeklődést mutatnak az európai országok, de több ázsiai ország is beindította a kísérleti üzemet. Természetesen az Amerikai Egyesült Államokban is több konferenciát rendeztek, ahol beszámoltak az elért eredményekről, ill. ismertették az elsősorban szabályozási problémákat, és azok megoldásainak lehetséges módszereit. Az amerikai számkiosztás miatt ugyanis az első szint adminisztrációja nem egyszerű feladat. A számunkra érdekes európai projektek közül a legfontosabbakat a 1. táblázatban tüntettük fel. 1. táblázat kísérleti projektek Ország Anglia Ausztria Franciaország Hollandia Információk az kísérleti projektről Regisztrációs portált üzemeltet. Kínálnak mobiltelefonos klienst. A kísérleti üzem feltehetőleg 2002-ben indult. Alkalmazás: SIP Internetwork Application: különböző SIP szolgáltatásokat használó szigetek közvetlen összekapcsolása. Közepesen aktív projekt. Számos profit orientált támogató partner részt vesz a kísérletekben. Igen sok dokumentumot és munkaanyagot adtak ki, melyek hasznos információkat tartalmaznak [16]. Windows alapú, csak lekérdezésre szolgáló szoftverek: Kapsch EnumObserver, AOSA, Infonova. Az adatok a Weben keresztül is lekérdezhetők. Rendszeres workshopokat rendeznek. Kísérleti regisztrációs Web szervert üzemeltetnek, melyen keresztül minden ausztriai felhasználó regisztrálhat júliusa óta működő, igen aktív projekt. Átgondolt projektszervezetet és projekttervet találhatunk a fenti Web-címen. Rendszeres workshopokat szerveznek. Kliensek, szolgáltatások: WHOIS rendszer integrációja web kliens. ASP szintű admin. felület (https). Tier2 szintű admin. felület (https). Kereső kliens (Java) az adatok eléréséhez (telefonszám, ország, szolgáltatás, rendezés megadható). kame kliens: Dnssec/IPv6 támogatás. Teljes -DNS architektúra szimulátor. A projekt májusában indult, igen aktív. A projekt júniusában indult de jelenleg nem aktív az oldal.

15 Ország Lengyelország Németország Svédország Svájc Információk az kísérleti projektről 2002-ben készült egy viszonylag részletes terv az rendszer működésére vonatkozóan [10] azóta nincs frissítés. Megvalósított kliensek nem elérhetőek. Több profit orientált támogatót vontak be. Mobiltelefonos (Sony Ericsson P800/900-as telefonon használható) kliens. Elérhető szolgáltatások az általános lekérdezés. Rendszeres rendeznek -hoz kapcsolódó rendezvényeket. A ma is aktív projekt novemberében indult szeptemberétől működő projekt. Résztvevők száma: 2004-ben 367. Számos munkaanyagot dolgoztak ki: Adminisztratív modellek: felelősségek (feladatok) meghatározására a nyilvántartó (DENIC) és a regisztrátorok között DENIC modell. Hitelesítés, annak ellenőrzésére, hogy az igénylő használatában van-e az a telefonszám, amelyhez kapcsolódó regisztrációját igényli (Portunity GmbH, Deutsche telekom AG.) Számos -ra épülő alkalmazást dolgoztak ki: Lekérdező portal. Institutszentrum Birlinghoven (IZB): VoIP-s szigetek összekapcsolása. T-Systems Nova: ESP SOAP-Connector. Universität des Saarlandes: VoIP szolgáltatás a hallgatóknak (SIPtelefonos kliensek, szoftverkliensek, SIP szigetek összekapcsolása DNS szerverek segítségével) Rendszeres workshopok. A projekt igen aktív. klienseket nem tettek közzé Lekérdező portált üzemeltetnek (RIPE Whois Database kereső). A projekt ma is aktív. Számos dokumentumot és munkaanyagot adtak ki. Szerveztek több workshop-ot. Közepesen aktív projekt. VI. ÉRTÉKELÉS A cikkben az eljárást és az eljárásra épülő kommunikációs szolgáltatások megvalósításával kapcsolatos legfontosabb problémákat mutattuk be. Az eljárás megvalósításának technológiai részleteit a vonatkozó technikai ajánlások részletesen taglalják. Az eljárás gyakorlatban történő elterjedéséhez azonban konkrét szolgáltatásokat kell kidolgozni melyek képesek kihasználni az előnyeit, ill. ki kell dolgozni a meglévő szolgáltatások -ra épülő hatékony megvalósításának módszerét. A szolgáltatások megvalósítását célzó projekt kezdeti stádiumban van, azonban az eddigi eredmények alapján látható, hogy a projekt keretében megvalósítandó, -ra épülő hagyományos szolgáltatások között előkelő helyen állnak az IP alapú hang-, ill. képtovábbítási szolgáltatások. Eredeti szolgáltatások kidolgozásakor legfontosabb szempont a szolgáltatás újszerűsége. Az újszerű szolgáltatások megvalósításakor meghatározó tényező, az hogy

16 az -hoz tartozó DNS bejegyzések nyilvánosak. Mivel a DNS-ben tárolt információ könnyen lekérdezhető, ez azt jelenti, hogy a bejegyzésekben tárolt információ rosszindulatú, ill. nem rendeltetésszerű felhasználása nem akadályozható meg [15]. Ezért vagy csak nyilvánosan más úton is elérhető információ tárolása célszerű, vagy olyan információé, ami csak az adott alkalmazás számára értelmezhető, jellemzően valamilyen módszerrel kódolt. Az szolgáltatás üzleti modelljével kapcsolatos legfontosabb három kérdéskör a díjszabási modellek, a jogi szabályozás, valamint a megtérülés. VII. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS A kutatómunkát támogatta az Országos Tudományos Kutatási Alap (OTKA-F046726), valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium GVOP-AKF

17 VIII. IRODALOM [1] ITU-T Recommendation E.164.1: Criteria and procedures for the reservation, assignment and reclamation of E.164 country codes and associated Identification Codes (IC) [2] Service registration for SIP Addresses-of-Record [3] Service Registration for H.323 URL [4] The "" URI scheme [5] The tel URI for Telephone Calls [6] ETSI TS Services and Protocols for Advanced Networks (SPAN); Minimum requirements for interoperability of European trials [7] ITU-T. Global Implementation of : A Tutorial Paper [8] Bernardi, Marco: principles and administration aspects, ETNO workshop, [9] ETSI: Administration in Europe, [10] Dutch Group (NLEG): in the Netherlands, [11] Steven Cheung, Department of Computer Science, Universit yof California A Formal-Specification Based Approach for Protecting the Domain Name System [12] Giuseppe Ateniese, Department of Computer Science and JHU Information Security Institute, The Johns Hopkins University, A New Approach to DNS Security (DNSSEC) [13] Hagnell, Staffan, 2 Description of Administrative Routines for and Prestudy fro the Trieal, [14] Nooren, P.A.: Enum in the Netherlands An operator s view of the currend status and next steps, ETNO workshop, [15] NetNumber Inc: Securiy Policy and Procedure Overwiew, [16] Reichinger, Kurt: An update on situation on Austria, ETNO workshop, [17] Shockey, Richard: is everywhere, Woice on the Net, Atlanta, 2002.

ENUM technológia. Széchenyi István Egyetem

ENUM technológia. Széchenyi István Egyetem technológia Széchenyi István Egyetem Témakörök Az általános ismertetése A domain név rendszer (DNS) áttekintése műszaki megoldás adatok adminisztrálása Biztonsági kérdések Kapcsolódó szabványok 2 1 Az

Részletesebben

Videokonferencia. Gyır - Budapest. 2005. március 16.

Videokonferencia. Gyır - Budapest. 2005. március 16. Videokonferencia Gyır - Budapest 2005. március 16. Vizsgált országok Anglia Ausztria Franciaország Hollandia Lengyelország Németország Svédország Anglia www.ukenumgroup.org Klienstámogatás Regisztráló

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt 2010. Törzskönyvi száma: T 000123/FI38878/S-N Tartalomjegyzék Tartalmi

Részletesebben

Az ENUM technológia. - oktatási anyag - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai Központ Verzió: 1.0 Dátum: 2005.12.22.

Az ENUM technológia. - oktatási anyag - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai Központ Verzió: 1.0 Dátum: 2005.12.22. Az ENUM technológia - oktatási anyag - Készítette: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai Központ Verzió: 1.0 Dátum: 2005.12.22. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETŐ... 3 2

Részletesebben

URN használata hálózati dokumentumok azonosításában Országos Széchényi Könyvtár Könyvtár-informatikai M hely Budapest, június 12.

URN használata hálózati dokumentumok azonosításában Országos Széchényi Könyvtár Könyvtár-informatikai M hely Budapest, június 12. URN használata hálózati dokumentumok azonosításában Országos Széchényi Könyvtár Könyvtár-informatikai M hely Budapest, 2003. június 12. Horváth Ádám OSZK informatikai f igazgató- helyettes Napirend OSZKKM

Részletesebben

Építsünk IP telefont!

Építsünk IP telefont! Építsünk IP telefont! Moldován István moldovan@ttt-atm.ttt.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK TANTÁRGY INFORMÁCIÓK Órarend 2 óra előadás, 2 óra

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata Az Internet avagy a hálózatok hálózata Az Internet története 1. A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején: Az amerikai kormányszervek hogyan tudják megtartani a kommunikációt

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 8. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Domain Name System Mire való? IP címek helyett könnyen megjegyezhető nevek használata. (Pl. a böngésző címsorában)

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai

SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ. A Windows névfeloldási szolgáltatásai SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATOK BEADANDÓ ESSZÉ A Windows névfeloldási szolgáltatásai Jaszper Ildikó jaszper.ildiko@stud.u-szeged.hu Jaszper.Ildiko@posta.hu Budapest, 2007. május 19. - 1 - TARTALOMJEGYZÉK 1. Névfeloldás...

Részletesebben

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol A TRBOnet egy kliens szerver diszpécser szoftver MOTOTRBO rádiók száméra. A TRBOnet szoftver jól alkalmazható a MOTOTRBO rádiós rendszereknél. A szoftver

Részletesebben

2. munkacsoport 1. fejezet (elektronikus banki szolgáltatások)

2. munkacsoport 1. fejezet (elektronikus banki szolgáltatások) Elektronikus banki szolgáltatások 2. munkacsoport 1. fejezet (elektronikus banki szolgáltatások) Elektronikus csatornákon azonosítást követően, meghatározott jogosultság szerint nyújtott banki szolgáltatások

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 5. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 5. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 5. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2017.03.22. Active Directory Active Directory Eredeti definíció: Active Directory Domain Services

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Titkosítás NetWare környezetben

Titkosítás NetWare környezetben 1 Nyílt kulcsú titkosítás titkos nyilvános nyilvános titkos kulcs kulcs kulcs kulcs Nyilvános, bárki által hozzáférhető csatorna Nyílt szöveg C k (m) Titkosított szöveg Titkosított szöveg D k (M) Nyílt

Részletesebben

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel A jövő üzleti telefon rendszere A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés Összhang az IT-vel É rdemes elolvasni! Ajánlatkérés Kérem, töltse ki az űrlapot,

Részletesebben

SMS küldő központ Leírás

SMS küldő központ Leírás SMS küldő központ Leírás Budapest 2015 Bevezetés A Clicxoft programcsalád egyes programjaiból sms-t lehet küldeni. Az sms-t küldése nem közvetlenül a programokból történik. Az egyes programok a küldendő

Részletesebben

Zoiper VoIP mobil alkalmazás szoftver beállítása Android rendszerre

Zoiper VoIP mobil alkalmazás szoftver beállítása Android rendszerre Zoiper VoIP mobil alkalmazás szoftver beállítása Android rendszerre A Zoiper VoIP szoftver Android operációs rendszert futtató mobil okos telefonokra is telepíthető. Egy nagyon jó minőségű SIP kompatibilis

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek.

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek. BUDAPEST FövÁROS KORMÁNYHIvATAIA Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály B melléklet Műszaki, szolgáltatási melléklet ggb melléklet A szolgáltatás leírása 1.1

Részletesebben

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS A jövő üzleti telefon rendszere 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés és jelenlét Összhang az IT-vel Olvassa el! Ajánlatkérő

Részletesebben

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...3 2. A MICROSOFT IIS INDÍTÁSA...3 3. TITKOS KULCS GENERÁLÁSA...3 4. TANÚSÍTVÁNYKÉRELEM

Részletesebben

Névfeloldás hosts, nsswitch, DNS

Névfeloldás hosts, nsswitch, DNS Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/hosts_fájl http://tldp.fsf.hu/howto/nis-howto-hu/nisplus.html https://hu.wikipedia.org/wiki/domain_name_system https://hu.wikipedia.org/wiki/dns-rekordt%c3%adpusok_list%c3%a1ja

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás A FRING egy olyan alkalmazás, aminek segítségével hívásokat tud kezdeményezni a FONIO, az internet telefon szolgáltatást felhasználva. Igen költségkímélő,

Részletesebben

Szoftver fő funkciói. Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7

Szoftver fő funkciói. Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7 Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7 Diszpécser rádió funkciók Funkciók - Egyedi, csoport és összes tagállomás hívása a diszpécser konzolról - Tagállomások

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás. kommunikációs protokollja. Ver.: 2.1

InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás. kommunikációs protokollja. Ver.: 2.1 InFo-Tech emelt díjas SMS szolgáltatás kommunikációs protokollja Ver.: 2.1 InFo-Tech SMS protokoll Az emelt díjas SMS szolgáltatással kapcsolatos beállításokat az adminisztrációs felületen végezheti el.

Részletesebben

VIII. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

VIII. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás IPv6 A Távközlés-informatika laborban natív IPv6 rendszer áll rendelkezésre. Először az ún. állapotmentes automatikus címhozzárendelést (SLAAC, stateless address autoconfiguration) vizsgáljuk

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS, , http, P2P

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS,  , http, P2P Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P 1 Felhasználói réteg Domain Name System Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System Felhasználói réteg Domain Name System Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat API tervezése mobil környezetbe gyakorlat Feladat Szenzoradatokat gyűjtő rendszer Mobil klienssel Webes adminisztrációs felület API felhasználói Szenzor node Egyirányú adatküldés Kis számítási kapacitás

Részletesebben

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1]

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] T a r t a l o m j e g y z é k 1 Bevezetés... 3 1.1 A rendszer rövid leírása... 3 1.2 A dokumentum célja... 3 1.3 A rendszer komponensei... 3 1.4

Részletesebben

Hitelesítési Rend nyilvános körben kibocsátott minősített tanúsítványokra (HR-MTT)

Hitelesítési Rend nyilvános körben kibocsátott minősített tanúsítványokra (HR-MTT) Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság Hitelesítési Rend nyilvános körben kibocsátott minősített tanúsítványokra (HR-MTT) Verziószám 3.0 OID szám 1.3.6.1.4.1.14868.2.2.1.3

Részletesebben

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése 1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Természetes nyelv feldolgozás 2 Tudásalapú információ-kereső rendszerek

Részletesebben

NetPay technikai áttekintés partnereink számára

NetPay technikai áttekintés partnereink számára NetPay technikai áttekintés partnereink számára Üdvözöljük NetPay partnereink között. Ebben a dokumentumban megtalálja azon alapinformációkat, amelyek segítenek az on-line fizettetés megvalósításában.

Részletesebben

A JGrid rendszer biztonsági architektúrája. Magyaródi Márk Juhász Zoltán Veszprémi Egyetem

A JGrid rendszer biztonsági architektúrája. Magyaródi Márk Juhász Zoltán Veszprémi Egyetem A JGrid rendszer biztonsági architektúrája Magyaródi Márk Juhász Zoltán Veszprémi Egyetem A JGrid projekt Java és Jini alapú szolgáltatás orientált Grid infrastruktúra IKTA-5 089/2002 (2003-2004) Konzorcium:

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2013) 2014. július

Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2013) 2014. július Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2013) 2014. július Változások a 2013-as HomeZone kérdőívhez képest: A korábban külön dokumentumként szereplő Nyilatkozat rész külön

Részletesebben

Hívásirányítás, azonosítók NIIF IP alapú kollaboráció konvergenciája

Hívásirányítás, azonosítók NIIF IP alapú kollaboráció konvergenciája Hívásirányítás, azonosítók NIIF IP alapú kollaboráció konvergenciája Mészáros Mihály NIIF Intézet 1 Áttekintés VoIP és Videokonferencia hívásirányításának felépítése Összekapcsolódás lehetőségei (Peering)

Részletesebben

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN)

IP alapú távközlés. Virtuális magánhálózatok (VPN) IP alapú távközlés Virtuális magánhálózatok (VPN) Jellemzők Virtual Private Network VPN Publikus hálózatokon is használható Több telephelyes cégek hálózatai biztonságosan összeköthetők Olcsóbb megoldás,

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2014) 2015. június

Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2014) 2015. június Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2014) 2015. június FONTOS INFORMÁCIÓK A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN A kérdőív kitöltésének menete Az 1.HZ_Kapcsolat munkalap

Részletesebben

DNS hamisítás szerepe, működése, védekezés. Benda Szabolcs G-5S5A Peller Nándor G-5i10 Sőregi Gábor G-5S5A

DNS hamisítás szerepe, működése, védekezés. Benda Szabolcs G-5S5A Peller Nándor G-5i10 Sőregi Gábor G-5S5A DNS hamisítás szerepe, működése, védekezés Benda Szabolcs G-5S5A Peller Nándor G-5i10 Sőregi Gábor G-5S5A Bevezetés Az interneten levő hálózati eszközök, számítógépek mindegyikének egyedi azonosítója,

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható Rugalmas, skálázható és megbízható Az OpenScape Business rendszer a kis- és közepes vállalkozások változatos igényeinek minden szempontból megfelelő korszerű, egységes kommunikációs (UC) megoldás. A rendszer-felépítése

Részletesebben

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS)

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Networkshop, 2008 Márc. 17 19., Dunaújváros Holl Erdődi: Fejlett kereső... 1 Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Holl András Erdődi Péter MTA Konkoly Thege Miklós

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat Megoldás Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat A feladatban szereplő specifikáció eredeti, angol nyelvű változata egy létező eszköz leírása. Nem állítjuk, hogy az eredeti dokumentum jól

Részletesebben

ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás

ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ LAP 2016. március 10. v2 EREDETI 2 Tartalom 1. A SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA... 3 2. A SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE... 5 3. A SZOLGÁLTATÁS FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

Vodafone e-sms. Használati útmutató

Vodafone e-sms. Használati útmutató Vodafone e-sms Használati útmutató Tartalomjegyzék Bevezetés 3 Követelmények Telepítés 3 Telepítési útmutató A program első indítása Üzenetek küldése 5 Címzettek kiválasztása Üzenetek írása Üzenetek elküldése

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

TAKARÉKSZÖVETKEZETI E-BANKING RENDSZER

TAKARÉKSZÖVETKEZETI E-BANKING RENDSZER TAKARÉKSZÖVETKEZETI E-BANKING RENDSZER ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ V.1.3 2012. március 1. oldal TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 3 II. A SZOLGÁLTATÁSOK KÖRE... 3 2.1. STRÁZSA SZOLGÁLTATÁS... 3 2.2. LEKÉRDEZÉS, PARAMÉTEREZÉS

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II.

Hálózati operációs rendszerek II. Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Web-es felügyelet, DNS/DHCP szerver, mentési alrendszer 1 Web-es felügyelet Netware Web Manager HTTPS protokollon keresztül pl.: https://fs1.xy.hu:2200

Részletesebben

DNS és IPv6. Pásztor Miklós. 2012. május, Budapest ISZT, PPKE. Pásztor Miklós (ISZT, PPKE) DNS és IPv6 2012. május, Budapest 1 / 21

DNS és IPv6. Pásztor Miklós. 2012. május, Budapest ISZT, PPKE. Pásztor Miklós (ISZT, PPKE) DNS és IPv6 2012. május, Budapest 1 / 21 DNS és IPv6 Pásztor Miklós ISZT, PPKE 2012. május, Budapest Pásztor Miklós (ISZT, PPKE) DNS és IPv6 2012. május, Budapest 1 / 21 Miről lesz szó? 1 Amikor az IPv6 a DNS üzenetek tárgya 2 Amikor az IPv6

Részletesebben

Utolsó módosítás: 2015. 03. 15.

Utolsó módosítás: 2015. 03. 15. Utolsó módosítás: 2015. 03. 15. 1 2 3 Delegálás: adott részfa menedzselését át tudjuk adni másoknak. Nagy szervezet esetén hasznos ez. A címtár szerkezetét úgy kell kialakítani, hogy egybe tartozó elemek

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF Az Internet 2 A hálózatok összekapcsolt, hálózatba szervezett rendszere, amely behálózza a világot. Részévé vált életünknek.

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Első lépések a KRÉTA-Poszeidon modul használatához. Gyors Áttekintő Segédlet

Első lépések a KRÉTA-Poszeidon modul használatához. Gyors Áttekintő Segédlet Első lépések a KRÉTA-Poszeidon modul használatához Gyors Áttekintő Segédlet Bevezetés A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (a továbbiakban: KRÉTA) a fenntartó által üzemeltetett, az egyes

Részletesebben

HC Csoport Ügyfélkapu

HC Csoport Ügyfélkapu HC Csoport Ügyfélkapu Felhasználói útmutató Készült: 2013. augusztus 28. Tartalomjegyzék Bevezető... 2 Bejelentkezés... 2 Jelszóváltás... 3 Főoldal... 3 Szűrések és rendezések... 5 Bejelentés... 6 Üzenet

Részletesebben

Adatbázismodellek. 1. ábra Hierarchikus modell

Adatbázismodellek. 1. ábra Hierarchikus modell Eddig az adatbázisokkal általános szempontból foglalkoztunk: mire valók, milyen elemekből épülnek fel. Ennek során tisztáztuk, hogy létezik az adatbázis fogalmi modellje (adatbázisterv), amely az egyedek,

Részletesebben

Magyar Telekom fokozott e- Szignó. nem-minősített hitelesítés szolgáltatás. Standard Üzleti Tanúsítvány. Fokozott Személyi Tanúsítvány

Magyar Telekom fokozott e- Szignó. nem-minősített hitelesítés szolgáltatás. Standard Üzleti Tanúsítvány. Fokozott Személyi Tanúsítvány Magyar Telekom fokozott e- Szignó nem-minősített hitelesítés szolgáltatás Standard Személyi Tanúsítvány Standard Üzleti Tanúsítvány Fokozott Személyi Tanúsítvány Fokozott Üzleti Tanúsítvány Hitelesítési

Részletesebben

Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre

Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszerûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Nokia N97_mini készülékre. Az alkalmazás

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

KELER KID Internetwork System (KIS)

KELER KID Internetwork System (KIS) KELER KID Internetwork System (KIS) Éles és teszt program installációs segédlet Verzió: 2.0 2015. 04. 10. Cardinal Kft. 2015. Tartalomjegyzék 1. Néhány alapvető információ...3 1.1 KID program hardware

Részletesebben

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16.

Számítástechnika nyugdíjasoknak. 2011. Február 16. Számítástechnika nyugdíjasoknak 2011. Február 16. A mai előadás témája Az internet Az Internet a hálózatok hálózata, avagy egy mindent és mindenkit összekötı világmérető informatikai szuper sztráda. Szerepe

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Ügyintézés (EÜHT) Kézbesítési tárhely V 1.6 Utolsó mentés: 2015. 08. 11. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Fogalomtár... 3 3. Kézbesítési Tárhely - szolgáltatás Intézmények

Részletesebben

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN )

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN ) IKT trendek Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens A konvergencia következményei Konvergencia Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája

Részletesebben

Szolgáltatási szint megállapodás

Szolgáltatási szint megállapodás Szolgáltatási szint megállapodás Verzió: 1.1 (2017. november 30.) aai@niif.hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzésk 1 Műszaki szolgáltatások...3 1.1 Fájl-alapú metadata...3 1.1.1 Szolgáltatás URL...3 1.1.2

Részletesebben

ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE

ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE Felhasználói leírás E-HATÁROZAT 2012 - verzió 1.2 Érvényes: 2012. május 24-től. Azonosító: ehatarozat_ugyfél_ beallitasok_kezikonyv_felh_v1.2_20120524_tol 1/15 1 Tartalom

Részletesebben

Az ENUM hazai megvalósításának előkészítése

Az ENUM hazai megvalósításának előkészítése Az ENUM hazai megvalósításának előkészítése - tanulmány - készült a Nemzeti Hírközlési Hatóság megbízásából Készítette: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai Központ Verzió: 1.0

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos Az internet ~84000 (2018 )különböző hálózatból épül fel, ezeket domainnek nevezzük Minden domain több routerből és hostból áll, amelyet egy szervezt

Részletesebben

Kiss Gergő, Kovács László, Micsik András, Moldován István

Kiss Gergő, Kovács László, Micsik András, Moldován István Rendszerek Osztály HEKTÁR: Hazai elektronikus könyvtári rendszerek összekapcsolása Kiss Gergő, Kovács László, Micsik András, Moldován István MTA SZTAKI A HEKTÁR projektről HEKTÁR: Nyílt archívumi ajánlások

Részletesebben

Személyügyi nyilvántartás szoftver

Személyügyi nyilvántartás szoftver Személyügyi nyilvántartás szoftver A nexonhr személyügyi nyilvántartás szoftver a személyügyi, továbbképzési és munkaköri adatok kezelését teszi lehetővé. A szoftver támogatja a HR adminisztrációs feladatokat,

Részletesebben

SC Kérdés. SC Kérdés. SC Kérdés

SC Kérdés. SC Kérdés. SC Kérdés Melyik Windows Vista verzióról lehet melyik Windows 7 verzióra helyben frissíteni? Windows Vista Business -> Windows 7 Professional Windows Vista Business -> Windows 7 Home Premium Windows Vista Ultimate

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

IT BIZTONSÁGTECHNIKA. Tanúsítványok. Nagy-Löki Balázs MCP, MCSA, MCSE, MCTS, MCITP. Készítette:

IT BIZTONSÁGTECHNIKA. Tanúsítványok. Nagy-Löki Balázs MCP, MCSA, MCSE, MCTS, MCITP. Készítette: IT BIZTONSÁGTECHNIKA Tanúsítványok Készítette: Nagy-Löki Balázs MCP, MCSA, MCSE, MCTS, MCITP Tartalom Tanúsítvány fogalma:...3 Kategóriák:...3 X.509-es szabvány:...3 X.509 V3 tanúsítvány felépítése:...3

Részletesebben

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A J2EE fejlesztési si platform (application model) 1.4 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. A J2EE application model A Java szabványok -

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A.

A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A. JOGI INFORMATIKA A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A. A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve

Részletesebben

ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás

ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ LAP 2017. július 1. v2.1 EREDETI 2 Tartalom 1. A SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA... 3 2. A SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE... 5 3. A SZOLGÁLTATÁS FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

KFKI Unified Messaging Server (UMS) Felhasználói Útmutató

KFKI Unified Messaging Server (UMS) Felhasználói Útmutató KFKI Unified Messaging Server (UMS) Felhasználói Útmutató Bemutató Az UMS Egységes Üzenetkezelő Rendszer hang- és faxüzenetek fogadására és faxüzenetek küldésére alkalmas. Felhasználói weboldal Elérhetőség

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

GoWebeye Monitor Release 1.6.4 Üzenetküldés

GoWebeye Monitor Release 1.6.4 Üzenetküldés GoWebeye Monitor Release 1.6.4 Üzenetküldés 1/10 Tartalom AZ ÜZENETVÁLTÁS MODUL... 3 AZ ÜZENETVÁLTÁS MODUL FUNKCIÓI... 3 AZ ÜZENETVÁLTÁS FOLYAMATA... 4 AZ ÜZENETVÁLTÁS MODUL FELÉPÍTÉSE ÉS HASZNÁLATA...

Részletesebben

OJOTE - Soron kívüli beutalhatóság vizsgálat

OJOTE - Soron kívüli beutalhatóság vizsgálat Országos Egészségbiztosítási Pénztár OJOTE - Soron kívüli beutalhatóság vizsgálat Felhasználói leírás verzió: 1.10 2011.07.18 Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 A DOKUMENTUM CÉLJA... 3 1.2 KAPCSOLÓDÓ

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2012. 03. 06. 1 2 3 Delegálás: adott részfa menedzselését át tudjuk adni másoknak. Nagy szervezet esetén hasznos ez. A címtár szerkezetét úgy kell kialakítani, hogy egybe tartozó elemek

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

Valimed API. REST API a magyarországi orvos pecsétszámok validálására

Valimed API. REST API a magyarországi orvos pecsétszámok validálására Valimed API REST API a magyarországi orvos pecsétszámok validálására 1. A Valimedről és a jogi háttérről A Valimed legfőképpen gyógyszergyártóknak és orvosi témában érdekelt online szolgáltatóknak szóló

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

SSL elemei. Az SSL illeszkedése az internet protokoll-architektúrájába

SSL elemei. Az SSL illeszkedése az internet protokoll-architektúrájába SSL 1 SSL elemei Az SSL illeszkedése az internet protokoll-architektúrájába 2 SSL elemei 3 SSL elemei 4 SSL Record protokoll 5 SSL Record protokoll Az SSL Record protokoll üzenet formátuma 6 SSL Record

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Elektronikus Döntéstámogató Rendszer. Publikus felület rövid ismertetése. Verzió: 1.0

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Elektronikus Döntéstámogató Rendszer. Publikus felület rövid ismertetése. Verzió: 1.0 Globomax Elektronikai Kft. 1155 Budapest, Dembinszky út 1. Telefon: 06-1-306-5371 Mobil: 06-30-911-2475 Internet: www.globomax.hu E-mail: info@globomax.hu KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Elektronikus Döntéstámogató

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben