Szókincsfejlesztő feladatok 1.feladatlap

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szókincsfejlesztő feladatok 1.feladatlap"

Átírás

1 1.feladatlap Szinonimakeresés Három oszlopot láttok, mindegyikben 10 szót találtok. Minden első oszlopban álló fogalomnak egy hasonló fogalom felel meg a második és a harmadik oszlopban. Keressétek ki ezeket a szavakat és írjátok ki az egymáshoz illő 3-3 számot! 1. alapít 1. vagyontalan 1. értelmes 2. újra 2. meglepődik 2. létrehoz 3. azután 3.olykor 3. utána 4. űz 4. rosszkedvű 4.álmélkodik 5. szegény 5. szalad 5. durcás 6. mogorva 6. kerget 6. hajszol 7. csodálkozik 7. eszes 7. megint 8. néha 8. majd 8. rohan 9. fut 9. ismét 9. nincstelen 10.okos 10.teremt 10. elvétve A négy szó közül melyik nem szinonima, azaz melyik kakukktojás? 1. bölcs öreg koros idős 2. enyhül alábbhagy csökken elmerül 3. büntet fenyít megtorol nyomoz 4. érvénytelen idejétmúlt hatálytalan téves 5. kiad kiszolgáltat ajándékoz elárul 6. belát kilát megért felfog 7. durva goromba faragatlan karakán 8. megvalósít végrehajt véghezvisz behajt 9. óvni viszonyítani védeni őrizni 10.cél szándék eredmény terv

2 1. feladatlap Megoldások Szinonimakeresés: Kakukktojás: 1. bölcs 2. elmerül 3. nyomoz 4. téves 5. megajándékoz 6. kilát 7. karakán 8. végrehajt 9. viszonyítani 10. eredmény

3 2. feladatlap Ritka szavak jelentése. Tudod-e mit jelentenek az alábbi szavak? Próbáld megtalálni az összeillő párokat! 1. csermely 2. toportyán 3. bölömbika 4. parenyica 5. bögöly 6. göböly 7. gödény 8. gácsér 9. halva 10.bugyelláris 11.tar 12.kikelet 13.ösztövér 14.kopjafa 15.kalamáris 16.szelence 17.deviza 18.buzgár 19.pellengér 20.pelyva 21.kaftán 22. felsál 23. dervis 24. fanfár 25. valcer 26. bulvár 27. konvoj 28. fantom 29. szolfézs 30. fabula szégyenoszlop, réti farkas, nemzetközi elszámolásban használatos fizetőeszköz, vízimadár, tavasz, tintatartó, madár, dobozka/tartó, magas/vékony/keskeny, szökőkútszerűen feltörő víz magas vízálláskor, gabonaszem levele, hizlalt ökör, mézes,diós keleti csemege, nagy légy, pénztárca, fejfa, füstölt sajt, patakocska, ijesztő látomás, alapvető zenei ismeretek, széles nagyvárosi utca(körút), állatokról szóló tanmese, kacsa hímje bokáig érő kabát a keleti népeknél, fúvós hangszer, ¾-es ütemű tánc(keringő), együtt haladó szállítóeszközök csoportja, kolduló muzulmán szerzetes, marhacomb felső részéből való hús, alapvető zenei ismeretek

4 2. feladatlap Megoldások 1. csermely patakocska 2. toportyán réti farkas 3. bölömbika madár 4. parenyica füstölt sajt 5. bögöly nagy légy 6. göböly hizlalt ökör 7. gödény vízimadár 8. gácsér kacsa hímje 9. halva mézes, sós keleti csemege 10.bugyelláris erszény, pénztárca 11.tar kopasz 12.kikelet tavasz 13.ösztövér magas, vékony, keskeny 14. kopjafa fejfa 15.kalamáris tintatartó 16.szelence dobozka, tartó 18.buzgár szökőkútszerűen feltörő víz 19.pellengér szégyenoszlop 20.pelyva gabonaszem levele 21.kaftán bokáig érő kabát a keleti népeknél 22.felsál marhacomb felső részéből való hús 23. dervis kolduló muzulmán szerzetes 24. fanfár fúvós hangszer 25.valcer ¾-es ütemű tánc (keringő) 26.bulvár széles nagyvárosi utca (körút) 27. konvoj együtt haladó szállítóeszközök csoportja 28. fantom ijesztő látomás 29. szolfézs alapvető zenei ismeretek 30. fabula állatokról szóló tanmese

5 3.feladatlap Mit jelentenek a következő szólások? 1. Megesik a szíve rajta. _ nagyon szerencsés 2. Burokban született. _ nélkülöz, éhezik 3. Botfülű. _ hibázik 4. Éles a nyelve. _ valami felháborítja, dühbe hozza 5. Borsot tör az orra alá. _ rossz a zenei érzéke 6. Köti az ebet a karóhoz. _ bosszantja 7. Bakot lő. _ megsajnálja 8. Nyomja a begyét. _ Mindent megígér, fogadkozik, valótlan dolgot erősítget, bizonygat. 9. Felkopik az álla. _ sértő megjegyzéseket tesz másra a zsebében. 11. Felönt a garatra. _ töprengésre, gondolkodásra késztet 12. Nyomja az ágyat. _ kiutasít 13. Két malomban őrölnek. _ okos 14. Ajtót mutat neki. _ berúg, lerészegedik 15. Megtollasodott. _ elver 16. Zöld ágra vergődik. _ meggazdagodott 17. Karót nyelt. _ boldogul 18. Vág az agya, mint a borotva. _ merev, feszélyezett 19. Bogarat tett a fülébe. _ beteg 20. Ellátja a baját. _ másról beszélnek, nem értik egymást

6 3.feladatlap Megoldások 7 hibázik 10 valami felháborítja, dühbe hozza 3 rossz a zenei érzéke 5 bosszantja 1 megsajnálja 6 mindent megígér, fogadkozik, valótlan dolgot erősítget, bizonygat 8 haragszik valamiért 4 sértő megjegyzéseket tesz másra 12 beteg 14 kiutasít 18 okos 11 berúg, lerészegedik 20 elver 15 meggazdagodott 16 boldogul 17 merev, feszélyezett 19 töprengésre, gondolkodásra késztet 13 másról beszélnek, nem értik egymást

7 4.feladatlap Mit jelentenek az alábbi szavak? préselhető műanyag _ spanyolfal, a bábokat mozgató színészeket takarja _ bútor fényezésére használt műgyanta _ fekete posztó, melyet a ravatalra terítenek _ a Nílus mentén termő nádból készült papírszerű anyag_ szándékosan rombol, rosszul végzi a dolgát _ ruhát díszítő zsinór _ földmunkás _ kőolajszármazék _ több szólamú_ mundér _ böllér _ dandár _ baksis _ düftin _ pendely_ benzol _ bükköny _ burnusz _ szaharin_ 1. polifon 2. kubikus 3. paszomány 4. papirusz 5. bakelit 6. szabotázs 7. bakacsin 8. politúr 9. paraván 10. paraffin 11. alsószoknya 12. aromás, mérgező szénhidrogén( C 6 H 6 ) 13. takarmánynövény 14. arabok és berberek által viselt csuklyás, bő köpeny 15. borravaló 16. katonai egyenruha 17. zászlóaljakból álló katonai egység 18. bársonyos felületű, sűrű 19. disznó leölését végző férfi 20. kalória nélküli édesítőszer

8 4.feladatlap Megoldások préselhető műanyag 5 spanyolfal, a bábokat mozgató színészeket takarja 9 bútor fényezésére használt műgyanta 8 fekete posztó, melyet a ravatalra terítenek 7 a Nílus mentén termő nádból készült papírszerű anyag 4 szándékosan rombol, rosszul végzi a dolgát 6 ruhát díszítő zsinór 3 földmunkás 2 kőolajszármazék 10 több szólamú 1 mundér 16 böllér 19 dandár 17 baksis 15 düftin 18 pendely11 benzol 12 bükköny 13 burnusz 14 szaharin 20

9 5.feladatlap Ismered-e az alábbi jelzős szerkezeteket? (Segítségül annyit elárulunk, hogy egy nép neve a hiányzó szó.) Egészítsd ki a kifejezéseket!..bélszín..hússaláta..káposzta..szoknya..krémes..kertész..saláta..park..sapka..kakas..kel..csepp..kávé..tangó..vizsla..juhász..dinnye

10 angol bélszín orosz hússaláta székelykáposzta skótszoknya franciakrémes bolgárkertész franciasaláta angolpark svájcisapka japán kakas kínai kel svédcsepp török kávé argentin tangó magyar/német vizsla skótjuhász/németjuhász görögdinnye Szókincsfejlesztő feladatok 5. feladatlap Megoldások

11 6.feladatlap Idegen szavak. Melyik tudományágat jelölik az alábbi szavak? archeológia biológia egyiptológia futurológia geológia lexikológia mitológia pszichológia zoológia Hogyan mondjuk másképpen az alábbi idegen szavakat? 1.tradíció 2.praxis 3.terápia 4.kandeláber 5.kollekció 6.véna 7.naiv 8.vitrázs 9.szatócs 10.inspekció vegyeskereskedő gyermekded ügyelet gyűjtemény ablakkeretre erősített kis függöny gyertyatartó gyógymód hagyomány gyakorlat gyűjtőér

12 6. feladatlap Megoldások archeológia=régészet biológia=élőlényekkel foglalkozó tudományok összessége egyiptológia=az ókori Egyiptommal foglalkozó tudomány futurológia= jövőkutatás geológia=földtan lexikológia=szókincstan mitológia= hitregék rendszere pszichológia=lélektan zoológia=állattan 1.tradíció 2.praxis 3.terápia 4.kandeláber 5.kollekció 6.véna 7.naiv 8.vitrázs 9.szatócs 10.inspekció 9 vegyeskereskedő 7 gyermekded 10 ügyelet 5 gyűjtemény 8 ablakkeretre erősített kis függöny 4 gyertyatartó 3 gyógymód 1 hagyomány 2 gyakorlat 6 gyűjtőér

13 7. feladatlap Az alábbi összetett szavak közös tagja a macska szó. Tudod-e mit jelentenek? macskanyelv macskakaparás macskaköröm macska-egér harc macskazene macskaszem vasmacska macskakő Hogy mondjuk az alábbi kifejezéseket idegen szóval? 1. szentírás ambíció 2. lábbilincs barbakán 3.támaszpont bekecs 4.bűvész klaviatúra 5.túlzott hivatali adminisztráció illuzionista 6.bőrmellény burleszk 7.billentyűzet bürokrácia 8. kapubástya bázis 9.becsvágy béklyó 10.bohózat bibilia

14 7.feladatlap Megoldások macskanyelv: csokoládéfajta macskakaparás: csúnya írás macskaköröm: ismétlőjel macska-egér harc:örökös harcban állnak macskazene: fülsértő zene macskaszem: világító közlekedési jelzőeszköz vasmacska: horgonyzásra alkalmas eszköz macskakő: kockakő (utakat burkolnak vele) macskajaj: másnapos állapot Hogy mondjuk az alábbi kifejezéseket idegen szóval? 1. szentírás ambíció 9 2. lábbilincs barbakán 8 3.támaszpont bekecs 6 4.bűvész klaviatúra 7 5.túlzott hivatali adminisztráció illuzionista 4 6.bőrmellény burleszk 10 7.billentyűzet bürokrácia 5 8. kapubástya bázis 3 9.becsvágy béklyó 2 10.bohózat bibilia 1

15 8. feladatlap Szinonimák Minden sorban négy szót találsz, melyek közöl kettő rokon értelmű /szinonima/. Keresd meg őket! kétszínű felemás bizonytalan álnok szeszélyes szenvedélyes szenvelgő bogaras tágas kimért terjedelmes mérhetetlen keszeg félszeg sovány korhely pucér tar meztelen kopár kopott kifosztott elhasznált gyenge mézes-mázos behízelgő csalafinta jóakaratú hiba tévedés tétovázás megvetés agresszív gunyoros szemtelen ironikus akadályoz becsap visszariaszt gátol hasznavehetetlen használt régimódi idejétmúlt boldog jómódú gazdag boldoguló megismétel terjeszt híresztel elmesél állhatatos fukar komoly kitartó háborgat zaklat morog becsmérel

16 8. feladatlap Megoldások kétszínű felemás bizonytalan álnok szeszélyes szenvedélyes szenvelgő bogaras tágas kimért terjedelmes visszafogott keszeg félszeg sovány korhely pucér tar meztelen kopár kopott kifosztott elhasznált gyenge mézes-mázos behízelgő csalafinta jóakaratú hiba tévedés tétovázás megvetés agresszív gunyoros szemtelen ironikus akadályoz becsap visszariaszt gátol hasznavehetetlen használt régimódi idejétmúlt boldog jómódú gazdag boldoguló megismétel terjeszt híresztel elmesél állhatatos fukar komoly kitartó háborgat zaklat morog becsmérel

17 9. feladatlap Az egyszerű kifejezések helyett szólásokkal és közmondásokkal sokkal érzékletesebben, színesebben fejezhetjük ki gondolatainkat. Milyen szituációra illenek az alábbi szólások? Állja a sarat: Húzza a lóbőrt: Köti az ebet a karóhoz: Felveszi a kesztyűt: Bedobja a törülközőt: Olajra lép: Ég a keze alatt a munka: Ágynak esik: Megél a jég hátán is: Kereket old: Kihúzza a gyufát: Megüti a bokáját: Kiköszörüli a csorbát: Dologra fekszik, dologra kel: Dugába dől: Fából vaskarika:

18 Vaj van a fején: Szemet huny fölötte: Kilóg a lóláb: Kopog a szeme: A mi kutyánk kölyke: Fittyet hány rá: Megtanítja kesztyűbe dudálni: Vak tyúk is talál szemet: Egyik kutya, másik eb: A tyúkszemére hágtak: Mindig karattyol, mint a kotlós tyúk: Kákán is csomót keres: Megalszik a tej a szájában: Nem esett a feje lágyára:

19 9.feladatlap Megoldások Állja a sarat: Húzza a lóbőrt: Köti az ebet a karóhoz: Felveszi a kesztyűt: Bedobja a törülközőt: Olajra lép: Ég a keze alatt a munka: Ágynak esik: Megél a jég hátán is: Kereket old: Kihúzza a gyufát: Megüti a bokáját: Kiköszörüli a csorbát: Dologra fekszik, dologra kel: Dugába dől: Fából vaskarika: Vaj van a fején: Szemet huny fölötte: Kilóg a lóláb: kitartó, állhatatos mélyen alszik makacs vállalja a kihívást, a versenyt feladja lelép, kereket old gyorsan, pontosan dolgozik megbetegszik minden helyzetben feltalálja magát elinal, elszökik, olajra lép addig ingerli, amíg felbosszantja meglakol a bűnéért helyrehozza a hibát sokat dolgozik meghiúsul lehetetlen dolog bűnös, ludas elnézi a mulasztást látszik az igazság

20 Kopog a szeme: A mi kutyánk kölyke: Fittyet hány rá: Megtanítja kesztyűbe dudálni: Vak tyúk is talál szemet: Egyik kutya, másik eb. A tyúkszemére hágtak: Mindig karattyol, mint a kotlós tyúk: Kákán is csomót keres: Megalszik a tej a szájában: Nem esett a feje lágyára: nagyon éhes közénk való, hozzánk tartozik nem törődik vele ellátja a baját, emberségre tanítja olykor az ostoba ember is rátalál a helyes megoldásra egyik sem jobb a másiknál kellemetlen helyzetbe kerül sokat beszél feleslegesen állandóan akadékoskodik mamlasz, bamba ember feltalálja magát, nem hagyja magát

21 10. feladatlap Idegen eredetű szavak. Keresd meg az összetartozó kifejezéseket! 1.szenzáció színkép(széles választék, sok lehetőség) 2. sansz sorozat 4. siló érdekfeszítő esemény 5.szimbólum a C-vitamin hiánya miatt fellépő betegség 6. skorbut jelkép 7. szimpátia közösségvállalás,összetartozás 8. spektrum kis falap, amit a nyelv leszorítására használnak 9. szolidaritás rokonszenv 10. spatula erjesztéssel tartósított takarmány 11. fuszulyka görög tánc 12. periszkóp befektet 13. donor magol 14. puliszka elszállásol 15. aszkéta bebalzsamoz 16. mumifikál adományozó (aki felajánlja szerveit halála utáni felhasználásra) 17. importál önmegtartóztató életmódot élő ember 18. kvártélyoz kukoricadarából készült étel 19. bifláz különleges tükörrendszerű távcső amelyet mélyebb helyről pl. tengeralattjáróból vagy árokból használnak 20. invesztál árut hoz be külföldről

22 10. feladatlap Megoldások 1. szenzáció érdekfeszítő esemény 2. sansz esély, kilátás a sikerre 3. széria sorozat 4. siló erjesztéssel tartósított takarmány 5. szimbólum jelkép 6. skorbut C-vitamin hiánya miatti betegség 7. szimpátia rokonszenv 8. spektrum színkép(széles választék, sok lehetőség 9. szolidaritás összetartozás, közösségvállalás 10. spatula kis falap, amit a nyelv leszorítására használnak 11. fuszulyka görög tánc 12. periszkóp különleges tükörrendszerű távcső amelyet mélyebb helyről pl. tengeralattjáróból vagy árokból használnak 13. donor adományozó (aki felajánlja szerveit halála utáni felhasználásra) 14. puliszka kukoricadarából készült étel 15. aszkéta önmegtartóztató életmódot élő ember 16. mumifikál bebalzsamoz 17. importál árut hoz be külföldről 18. kvártélyoz elszállásol 19. bifláz magol 20. invesztál befektet

23 11. feladatlap Szómagyarázat Minden szóhoz 4 magyarázatot adunk. Melyik az igazi? 1. cserje a) bokor b) legelő c) bokros, bozótos hely d) a cserfa lehántolt, ipari célokra használható kérge 2. egyelőre a) most, jelenleg még b) egyenletesre c) azonosra d) valamely időponttól számított bizonytalanul rövid ideig 3.keresetlen 4.szabatos a) alacsony szintű, kezdetleges b) kedves, barátságos c) egyszerű, természetes, nem mesterkélt d) kereső foglalkozást nem folytató a) a közlésre szánt tartalmat pontosan kifejező b) szabályzatoktól, társadalmi normáktól nem szabályozott c) felszabadított jobbágy d) szigorú formába nem kötött, szabad 5. kies a) üde, kellemes, szép táj,vidék b) nehezen megközelíthető c) sziklás, köves, terméketlen d) közlekedési vonaltól távol eső, vasút, országút nélküli 6.talizmán a) varázserejűnek hitt tárgy b) apró ékszer, csecsebecse c) keleti szent könyv d) babonás imádattal, szentként tisztelt tárgy, ruhadarab

24 7. önkényes a) a mások jogait, érdekeit semmibe vevő, saját kénye kedve szerinti b) alapos ok nélküli törvénytelen c) szabad elhatározásból történő,kényszer nélküli d) mások befolyásától független,függő viszonyban nem lévő 8. tőrölmetszett a) igazi, valódi b) eredeti, ősi eredetét, népe jellegét világosan mutató c) eleven, fürge gyorsmozgású d) egy tőröl kisarjadt virágos növény 9.talmi 10.szikkadt a) ócska, kopott b) az arany csekély értékű utánzata c) tetszetős, de értéktelen, nem igazi, hamis d) olcsó, leértékelt a) keletlen, rosszul sült, szivacsos b) keménnyé kiszáradt c) kiaszott, sovány d) alig nedves, nyirkos

25 1-a 2-a 3-c 4-a 5-a 6-a 7-a 8-b 9-c 10-d Szókincsfejlesztő feladatok 11. feladatlap Megoldások

26 12. feladatlap Keresd meg a szavakhoz tartozó magyarázatot, előfordulhat, hogy nem csak egy megoldás van. 1.ében 2.dereglye a) mélyfekete b) egészen sötétbarna c) a forró égöv alatt élő fa d) a másvilági boldogság helye, mennyország a) csónakokból hevenyészve összerakott alkalmi híd c) főleg teherszállításra használt széles, lapos fenekű vízi jármű d) egy, legfeljebb kétszemélyes, hamar billenő, könnyű kis csónak 3. jóllehet a) meglehetősen b) bár, noha c) elvétve, amennyiben d) elképzelhető 4. rőt a) világos, élénk, égő piros b) kopott fakó c) világos, vörösesszőke d) sötétvörös vagy barnásvörös, vörösesbarna 5.heveny 6.abál 7.vörhenyes a) hirtelen, nagyjából elkészített b) éles, heves (fájdalom, betegség) c) hirtelen fellépő, gyorsan lefolyó (fájdalom,betegség) a) főz b) füstöl c) fűszerez, besóz, paprikáz d) kifagyaszt a) sötét, lilásvörös b) fakó vörösesszőke c) élénken vöröses színű, vöröses foltos d) tompán, sárgásbarnás pi

27 8.abrak 9.üsző a) szemes vagy szálas takarmány b) fejadag c) lovak etetésére szolgáló tarisznya d) darált kukorica a) ivartalanított bika b) fiatal házillatok általában c) nőstény borjú d) gombás növénybetegség 10. zsizsik a) bogár b) borsófajta c) gyomnövény d) kis testű énekesmadár 11. vackor a) állat alvóhelye, tanyája b) vadkörte c) növényi szárrész d) medvebocs 12.törek a) a szőlő kisajtolása után visszamaradt szilárd növényi anyag b) valamely egésznek letört, leszakadt, elenyészően kis része c) cséplési melléktermék, apró levél és szalmarészek d) pálinkafőzésre alkalmas hulladékgyümölcs 13. kérész a) apró édesvízi hal b) egyetlen éjszakára életre kelő mesealak c) halászszerszám d) szárnyas rovar 14. dámvad a) erdei nagyvadak(főleg szarvasfélék) b) a szarvasnál kisebb az őznél nagyobb kérődző c) különösen fejlett agancsú öreg szarvasbika d) hegyvidéki kecskefajta 15. kárókatona a) nagy testű kártékony rovar b) kártyafigura c) fekete halászó madár d) madárijesztő

28 1. a) c) 2. c) 3. b) 4. d) 5. c) 6. a) 7. c) 8. a) 9. c) 10. a) 11. b) 12. c) 13. d) 14. a) 15. c) Szókincsfejlesztő feladatok 12.feladatlap Megoldások

29 13. feladatlap 1. helyt ad a) sajtótermékben leközöl b) valaminek előnyt ad, előtérbe helyez, pártfogol c) valamit valahova tesz azzal a céllal, hogy hosszabb ideig ott maradjon d) javaslatot, kérést, panaszt elfogad, orvosol 2. agyaggalamb a) felrepíthető korong, amelyre célba lőnek b) postagalambfajta c) rendszerint kertekben felállított szobor d) vadászatnál alkalmazott csalogató madár 3. beszédírás a) írás tollbamondásra b) gyorsírás legfelső fokú változata c) megbeszélések, tárgyalások jegyzőkönyvének vezetése d) betűírás 4. szelindek a) mérges gyomnövény b) nagy testű kutya c) a kutyával rokon dögevő ragadozó d) beépített padlástér 5. fedelesszárnyú a) kettős szárnyú rovar b) díszes tollú sarki madár c) hegyesszögben záródó fedél d) gerendával alátámasztott, lemezekkel fedett tető 6. mellékhajó a) mentőcsónak b) a templom főhajójától oszlopsorokkal leválasztott kisebb hajó c) a mellékoltár elhelyezésére szolgáló beugró d) kisebb hajóhadat felfedezés céljából kísérő hajó 7. borkorcsolya a) népi tánc b) borból főzött, édesített, melegen fogyasztandó ital c) olyan fűszeres, zsíros étel, melyre ízlik, csúszik a bor d) a must erjedésekor a hordó aljára lerakódó síkos, nyálkás anyag

30 8. kerengő a) népi tánc b) fedett körfolyosó, árkádos folyosó c) körhinta d) fából készült, forgatásra csattogó hangot adó eszköz 9. jóllehet a) meglehetősen b) bár, noha c) feltéve, amennyiben d) elképesztő 10.királyvíz a) ásványvíz, gyógyvíz b) borfajta c) savkeverék d) bor és szódavíz keveréke 11.zsinórpadlás a) a padlás szárításra használt tere b) a színpad fölötti tér c) mennyezetre erősíthető ruhaszárító berendezés d) a padlástér gerendás szerkezete 12.vájt fülű a) pletykás, pletykára éhes b) fejlődési rendellenességben szenvedő c) nyelvi, zenei, irodalmi finomságokra fogékony d) körmönfont, ravasz 13. csörte a) madár b) vívásban a mérkőzés egy menete c) olyan emlős, amelynek állkapcsai a madarak csőréhez hasonlóan megnyúltak d) kis méretű csörgettyű 14. igric a) kistestű madár b) középkori énekmondó c) udvari bolond d) kölyök, fickó

31 15.harmadfél a) három és él b) két és fél c) egy egésznek három egyenlő része közül valamelyik d. másfél 16. bárd a) középkori harci eszköz b) népi énekes, dalnok c) testet elfedő, domború védőfegyver d) vágószerszám 17.kámea 18.algoritmus a) nagy virágú üvegházi dísznövény b) vésett drágakő c) melltű d) növényi illóolaj a) a XX. századi jazz egy sajátos zenei eleme b) modern amerikai tánc meghatározott mozgáskombinációja c) az angol számítógépes nyelv ábécéje d) egymást követő műveletek sorrendisége

32 1 d) 2 a) 3 b) 4 b) 5 a) 6 b) 7 c) 8 b) 9 b) 10 c) 11 b) 12 c) 13 b) 14 b) 15 b) 16 a)b)d) 17 b) 18 d) 19 c) 20 b) Szókincsfejlesztő feladatok 13. feladatlap Megoldások

BOLYAI ANYANYELVI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. DECEMBER 8.) 3. osztály

BOLYAI ANYANYELVI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. DECEMBER 8.) 3. osztály 3. osztály Gyűjtsétek össze a lehető legtöbb (de legalább hat) szót vagy kifejezést, amely a kicsi szóval rokon értelmű! (Ugyanannak a szónak -ka / -ke képzős változata nem számít újabb szónak.) A keresztrejtvények

Részletesebben

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít?

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít? 1. t e j e s k u k o r i c a ( S ) g y e n g e t e n g e r i ( D ) g y e n g e m á l é ( D ) Mi a neve annak a még nem érett kukoricának, amit nyáron le szoktak szedni, hogy csövestől megfőzzék vízben?

Részletesebben

Felvételi előkészítő, magyar, Nyelvünk virágai PTE GYAKORLÓ ÁLT. ISK., GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISK. ÉS ÓVODA PTE BABITS

Felvételi előkészítő, magyar, Nyelvünk virágai PTE GYAKORLÓ ÁLT. ISK., GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISK. ÉS ÓVODA PTE BABITS Felvételi előkészítő, magyar, 2016. Nyelvünk virágai PTE GYAKORLÓ ÁLT. ISK., GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISK. ÉS ÓVODA PTE BABITS Szókészletünk részei az állandósult szókapcsolatok. Ezek olyan szókapcsolatok vagy

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

ABC Akadémia. 1.) kordon gordon. A... mögött felállított színpadon több... is arra vár, hogy végre megszólaltassák. 2.) kéz géz. 3.

ABC Akadémia. 1.) kordon gordon. A... mögött felállított színpadon több... is arra vár, hogy végre megszólaltassák. 2.) kéz géz. 3. 1.) kordon gordon Terület elzárására kifeszített kötél a.... A két térd közé állítva kezelt vonóshangszer a.... A... mögött felállított színpadon több... is arra vár, hogy végre megszólaltassák. 2.) kéz

Részletesebben

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat 3 osztály - Környezetismeret Mintafeladat Mi minden található meg egy tanyán? a Nézzetek utána a következő szavak jelentésének a könyvtárban! Írjátok le 1-2 mondatban a szó jelentését! Rajzoljátok is le,

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

IV. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítő tanár neve:

IV. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítő tanár neve: IV. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítő tanár neve: A név, cím részt nyomtatott nagybetűkkel kérjük kitölteni az olvashatóság

Részletesebben

MATEMATIKA C 6. évfolyam 6. modul CSUPA TALÁNY

MATEMATIKA C 6. évfolyam 6. modul CSUPA TALÁNY MATEMATIKA C 6. évfolyam 6. modul CSUPA TALÁNY Készítette: Köves Gabriella MATEMATIKA C 6. ÉVFOLYAM 6. MODUL: TALÁNY TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály A képességfejlesztés fókuszai

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Óravázlat 1. Készítette: Dr. Nagyné Oláh Eszter Évfolyam: 9. osztály. Módszer:

Óravázlat 1. Készítette: Dr. Nagyné Oláh Eszter Évfolyam: 9. osztály. Módszer: Óravázlat 1. Tantárgy: kommunikáció-magyar (szakiskola) Készítette: Dr. Nagyné Oláh Eszter Évfolyam: 9. osztály Témakör: Az óra anyaga: Szóbeli és írásbeli kommunikáció anyanyelvi játékok Az óra típusa:

Részletesebben

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG 1. feladatlap 1., Szinonimaolvasás Hasonlítsd össze a kisbetős és NAGYBETŐS szavakat! Figyeld meg melyik kisbetős szónak van NAGYBETŐS megfelelıje! van nincs étkészlet van nincs tartózkodó van nincs ragyogó

Részletesebben

Kéményseprőt látok, szerencsét kiáltok!

Kéményseprőt látok, szerencsét kiáltok! Kéményseprőt látok, szerencsét kiáltok! Kéményseprőt látok, szerencsét kiáltok!" Talán sokunknak az agyába megfordult már a kérdés: miért is kiáltunk szerencse után, amikor meglátjuk a kéményseprőt? Miért

Részletesebben

Megoldások IV. osztály

Megoldások IV. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások IV. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

ÉRVELÉSTECHNIKA-LOGIKA GYAKORLÓ FELADATOK, 1. ZH

ÉRVELÉSTECHNIKA-LOGIKA GYAKORLÓ FELADATOK, 1. ZH ÉRVELÉSTECHNIKA-LOGIKA GYAKORLÓ FELADATOK, 1. ZH 1. Mi a különbség a veszekedés és a racionális vita között? 2. Mit nevezünk premisszának a logikában? 3. Mi a hasonlóság és mi a különbség a veszekedés

Részletesebben

FELADATLAP az "ÉDES ANYANYELVUNK" nyelvhasználati verseny országos döntőjére szakképző iskolás versenyzők számára

FELADATLAP az ÉDES ANYANYELVUNK nyelvhasználati verseny országos döntőjére szakképző iskolás versenyzők számára "A magyar nyelv tanítására különös gond fordítandó." KAZINCZY FELADATLAP az "ÉDES ANYANYELVUNK" nyelvhasználati verseny országos döntőjére szakképző iskolás versenyzők számára Sátoraljaújhely 2003. 1.

Részletesebben

LELTÁROZD SZÍNEZÉSSEL A FELADATOKAT!

LELTÁROZD SZÍNEZÉSSEL A FELADATOKAT! LELTÁROZD SZÍNEZÉSSEL A FELADATOKAT! (Segítség a megoldáshoz: zöld: 10 db, piros: 1 db, lila: 5 db, kék: 2 db) 1 LÉPJ BE! Kedves Tanítványom! Meghívlak különleges játékkészítő műhelyembe, ahová két tanítványom

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. CSEREBERE 8 PONT Ha képeken látható szavakban egy hangot megváltoztattok, új szót kaptok. Írjátok az új szót a kép alá! 2.HOL FÉSZKEL A KISMADÁR?

Részletesebben

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 1. (BEUGRÓ) FORDULÓ: TOTÓ

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 1. (BEUGRÓ) FORDULÓ: TOTÓ Beugró-feladatsorunk első részében a házi állatokkal, majd a termesztett növényekkel kapcsolatos néhány alapvető elnevezés, fogalom jelentésével ismerkedünk. I.Mi a jerke? 1. fiatal tehén 2. nőstény juh

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 4. OSZTÁLY

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 4. OSZTÁLY ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 4. OSZTÁLY 1. FORDULÓ elérhető pontszám: név 100 elért pontszám: 1. LEHET EGY BETŰVEL TÖBB? 10 PONT Tegyél egy betűt a megadott szó elé, hogy új értelmes szót kapj! (Például:

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. TITKOS NYELV SZAVANKÉNT 1 PONT Gyűjtsetek szavakat titkos nyelven! A példa: tábla. 3 percig dolgozhattok. 2. MELYIKET VÁLASSZAM? 10+1 PONT Színezzétek

Részletesebben

Kognitív Profil Teszt 5 7 éves kor között

Kognitív Profil Teszt 5 7 éves kor között Kognitív Profil Teszt 5 7 éves kor között KIÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EGYÉNI FELADATLAPHOZ A teszt szabadon felhasználható a forrás feltüntetésével. A teszt készítőjét segíti, ha az eredményekről tájékoztatást

Részletesebben

BOLYAI ANYANYELVI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2014. DECEMBER 6.) 3. osztály

BOLYAI ANYANYELVI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2014. DECEMBER 6.) 3. osztály 3. osztály Mindennapi beszédünkben és az interneten is gyakori hiba, hogy rosszul használjuk szólásainkat. Javítsátok ki az alábbi helytelen szólást, és adjátok meg az eredeti, tehát a helyes szólás jelentését!

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka?

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Feladatok a meséhez 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! 2. Válaszolj! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Milyen munkaeszközökkel találkozott? Milyen munkahelyekre

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Farkas Mayer Zsó: Torkos (Fotó: Fetykó Judit) Farkas koma nem volt rest Piroska mamájához

Részletesebben

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL - és vacsorára mit kapunk? - ez az idős hölgy cukorbeteg! - ha kérhetném, valami száraz hús legyen inkább, a Bakonyit már ismerjük. - van a csoportban két vegetariánus! - sertéshúst ne, mert mohamedánok.

Részletesebben

2. forduló. Matematika

2. forduló. Matematika 2. forduló Matematika 1. Három öreg bölcs alszik egy nagy fa alatt. Egy arra járó csintalan gyerkőc mindhármuk homlokára egy piros kört fest, majd kacagva elszalad. Amikor a bölcsek felébrednek, és meglátják

Részletesebben

AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN. Dr. Koppány György VITAFORT ZRT

AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN. Dr. Koppány György VITAFORT ZRT AZ ALKOHOLGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEINEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TAKARMÁNYGYÁRTÁSBAN Dr. Koppány György VITAFORT ZRT BEVEZETÉS A BIOÜZEMANYAG CÉLÚ ALKOHOLGYÁRTÁS ALAPANYAGAI A MAGAS SZÉNHIDRÁT TARTALMÚ NÖVÉNYI

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2016. március 21. SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY név:... iskola:... Két ember és a medve Sok évvel ezelőtt két jóbarát, Sándor és József vándorolt át az

Részletesebben

A KIS KAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR N é p m e s e

A KIS KAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR N é p m e s e A KIS KAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR N é p m e s e Élt egyszer egy szegény asszony, Semmije se volt, ha mondom! Se kenyere, se garasa, Csak egy kedves kis kakasa. A kis kakas a szeméten Kipir-kapar, kutat éhen.

Részletesebben

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

Verseink könyve EGYEBFOG/verskony.doc

Verseink könyve EGYEBFOG/verskony.doc Verseink könyve EGYEBFOG/verskony.doc Montázs szövegek montázs metszetekkel. Széchenyi krt.-i Általános Iskola, Szolnok, 1995 (Vissza a tartalomjegyzékhez:..\tartalomjegyzék.doc - Verseink könyve ) (Vissza

Részletesebben

Felvételi nyelvtan feladatlap 2006

Felvételi nyelvtan feladatlap 2006 Felvételi nyelvtan feladatlap 2006 1. Egészítsd ki a helyes alakkal az alábbi szólásokat, közmondásokat! Rossz fát tett... Pálcát tört.. Hálni jár belé a. Messze van, mint.. Amelyik kutya ugat, az nem.

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Bagoly Bodó Csiba Gizella: Bölcs bagoly (Fotó: Kiss Tamás) Váram ablakában éjjel figyelek

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Zakariás Géza: Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges életmódról

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Zakariás Géza: Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges életmódról 2011. április 6. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Zakariás Géza: Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges életmódról előadását hallhatják! Wellness, fittness Hitek és tévhitek az egészséges

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

A szó jelentése. (folytatás)

A szó jelentése. (folytatás) A szó jelentése (folytatás) 48. Olvasd el Radnóti Miklós versét! Figyeld meg, milyen varázslatosan szép képet festett a költő az őszről! Állapítsd meg, melyik a vers uralkodó színe! Október Hűvös arany

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

TestLine - ERASMUS-Környezet kimeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - ERASMUS-Környezet kimeneti mérés Minta feladatsor TestLine - RSMUS-Környezet kimeneti mérés Szélsőséges pontok: 0 pont +80 pont soportosítsd a világtájakat! 1. 4:00 Normál H Kelet Észak Északkelet él élnyugat élkelet Északnyugat Nyugat minden sorban pontosan

Részletesebben

Csirke betegségek és problémák

Csirke betegségek és problémák Csirke betegségek és problémák A baromfi leggyakoribb betegségei A házityúk legtöbb betegségét tartási és takarmányozási hibák idézik elő. Természetesen vannak öröklött hajlamok bizonyos betegségekre és

Részletesebben

ELBESZÉLŐ TÍPUSÚ SZÖVEGEK. 1. feladatsor

ELBESZÉLŐ TÍPUSÚ SZÖVEGEK. 1. feladatsor Szövegtípus: élményt kínáló, elbeszélő (mese). MEGOLDÁSOK 3. OSZTÁLY ELBESZÉLŐ TÍPUSÚ SZÖVEGEK 1. feladatsor Az 1-4. feladat gondolkodási művelete: információ-visszakeresés. Az 1-4 feladat célja: az információ

Részletesebben

Szinonimák, antonimák

Szinonimák, antonimák Szinonimák, antonimák 1 ) Kezdjük a szinonimákkal A szinonima magyarul rokon értelmű szó. Nyugodtan mondhatja így is, úgy is A szinonimáknak hasonló a jelentése. Emlékszik, milyen szavakkal gratuláltak

Részletesebben

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 6.1 Munkakörnyezet... 4 6.2 Elektromos biztonság... 4 6.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV. 2. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. 2014. augusztus 25. A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *M14213112* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV MINT ANYANYELV 2. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2014. augusztus 25., hétfő / 90 perc Engedélyezett

Részletesebben

4. osztály Megoldások

4. osztály Megoldások 4. osztály 4. osztály Megoldások 1. Mely növényekből nyert olajat használjuk elsősorban étkezésre? (A) napraforgó (B) mandula (C) fóka (D) sárgarépa (E) szója Megoldás: Hazánkban a konyhában legtöbbet

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

20% Ajándékozza meg partnereit és kollégáit minőségi Scania Selection és Truck Gear termékekkel, most 20%-os kedvezményes áron december 24-ig.

20% Ajándékozza meg partnereit és kollégáit minőségi Scania Selection és Truck Gear termékekkel, most 20%-os kedvezményes áron december 24-ig. TRUCK GEAR 20% SELECTION Ajándékozza meg partnereit és kollégáit minőségi Selection és Truck Gear termékekkel, most 20%-os kedvezményes áron december 24-ig. 2.823 Ft * 2.823 Ft * 6.110 Ft * 10.598 Ft *

Részletesebben

www.whirlpool.com HU 1

www.whirlpool.com HU 1 www.whirlpool.com 1 BEÜZEMELÉS A HÁLÓZATRA CSATLAKOZTATÁS ELŐTT ELLENŐRIZZE, HOGY A TÖRZSLAPON jelzett feszültség megegyezik-e a lakás feszültségével. NE TÁVOLÍTSA EL A MIKROLLÁM-BEVEZETÉST VÉDŐ LE- MEZEKET,

Részletesebben

Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1. Készlet erejéig!

Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1. Készlet erejéig! Akciós Felnőtt Dekorációs Katalógus 2011/1 Készlet erejéig! 14 cm 34 cm 23,5 cm 23,5 cm 73,5 cm 70,5 cm 38,5 cm 34 cm XL Fali Dekor 1 ív: 70x100 cm HL Fali Dekor 1 ív:50x70 cm L Fali Dekor 1 ív:35x100

Részletesebben

karó karó ólak akol róka róka ólak akol lakó lakó ólak okos

karó karó ólak akol róka róka ólak akol lakó lakó ólak okos karó karó karó karó karó karó karó karó karó róka lakó akol ólak okos sokk baka karó róka róka róka róka róka róka róka akad róka lakó akol ólak okos sokk baka róka lakó lakó lakó lakó lakó lakó lakó akad

Részletesebben

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK

BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. A készülék csak így tudja a legjobb szolgáltatást és a maximális biztonságot nyújtani. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA (lásd

Részletesebben

I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák

I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák Horváth Mihály Történelemverseny középiskolások számára 2013 I. Közép- és Dél-Amerika ősi civilizációi, az aztékok és az inkák TESZT 60 perc Név:... Iskola neve:...... Javító tanár neve:... I. témakör

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

1. Általános rendelkezések 1.

1. Általános rendelkezések 1. Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete 31/2015.(XI.20.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről (egységes szerkezetben)

Részletesebben

Falukarácsony. Újévi koncert

Falukarácsony. Újévi koncert Ikladi Hírek XX. évfolyam 12. szám www.iklad.hu Önkormányzati Híradó ingyenes 2013. december Falukarácsony Hagyományos falukarácsonyi ünnepségünket december 20-án, pénteken, 18 órai kezdettel tartjuk az

Részletesebben

Dániel könyve. Világtörténelem dióhéjban

Dániel könyve. Világtörténelem dióhéjban Dániel könyve Világtörténelem dióhéjban 2300 éves prófécia Kr.e. 457 Kr.u. 34 Kr.u. 1844 490 év 1810 év 70 hét Rendelet 1. rész Evangélium 2. rész 10-11 Ki Mikáél? Mózes éneke Szólt az ellenség: `Üldözöm

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.*

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* HÚZD A KUTAT. Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* Húzd a kutat és idézd föl bátran tiszta szellemét, hadd merüljön fel a mélyből, hol aludta szenderét! Csillogjon ezüstruhája, hömpölyögjön

Részletesebben

1. évfolyam. Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás. Heti óraszám: Éves órakeret felosztás témakörönként. Témakörök

1. évfolyam. Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás. Heti óraszám: Éves órakeret felosztás témakörönként. Témakörök 1. évfolyam Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás Éves óraszám: Heti óraszám: 36. óra 1. óra Éves órakeret felosztás témakörönként Témakörök Az iskola 4 Az iskolás gyerek 4 Tájékozódás az iskolában

Részletesebben

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Játékos sárkánybarátkoztató ovisok és kisiskolások részére Kedves Barátom! Láttál már kínai sárkányt? Mit jelképez? Hogyan néz ki? Vízben lakik vagy föld

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 4. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 100

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 4. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 100 ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 4. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 100 csapattagok névsora elért pontszám: 1. KETTŐBŐL HÁROM 10 PONT + Hányféleképpen tehettek a kétbetűs szavak elé mássalhangzót úgy,

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok

Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok Beszédpercepciót fejlesztő gyakorlatok ÖSSZEÁLLÍTOTTA: TOMA KORNÉLIA F. DOCENS FORRÁS: GÓSY MÁRIA-IMRE ANGÉLA 2007. BESZÉDPERCEPCIÓS FEJLESZTŐ MODULOK. NIKOL KKT. BUDAPEST. Modul 1. Általános követelmény:

Részletesebben

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica.

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. Morzsolt kukorica takarmányozási célra MSZ 12540 Shelled maize for animal feeding E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. 1. Fogalommeghatározások

Részletesebben

Hátrább az agarakkal!

Hátrább az agarakkal! Hátrább az agarakkal! Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Ártatlan, mint a ma született bárány. Szelíd, mint a kezes bárány. Elfáradtam, mint a barom. A béka feneke alatt van. A békát is fölhajtaná

Részletesebben

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III.

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. Madarak voltunk 103_D.indb 21 2007.08.30. 11:39:18 103_D.indb 22 2007.08.30. 11:39:21 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN II. 3. ÉVFOLYAM 23 D1 TALÁLÓS KÉRDÉSEK,

Részletesebben

TestLine - ERASMUS-Magyar kimeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - ERASMUS-Magyar kimeneti mérés Minta feladatsor TestLine - RSMUS-Magyar kimeneti mérés olytasd! 1. 2:11 Normál Jelöld a helyes megoldást! Tavaszi szél Talpra sik az eső elszállott a minden sorban pontosan egy helyes válasz van ázik a heveder a páva

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

13. borotva Mi a neve annak a szerszámnak, amivel a borbély a férfiak szakállát leszedi?

13. borotva Mi a neve annak a szerszámnak, amivel a borbély a férfiak szakállát leszedi? Kérdőív hangtani jelenségek vizsgálatához 1. cukorrépa Mi az a kapásnövény, amiből a cukrot készítik? 2. torma Mi a neve annak a növénynek, amelynek vastag gyökerét lereszeljük, s ecetesen fogyasztjuk

Részletesebben

Duna utca. családvers

Duna utca. családvers Terék Anna Duna utca családvers és lehet, én mégiscsak a Duna utcában voltam egész életemben a legboldogabb. öten laktunk két szobában, s apám sosem tudta nyugodtan megcsókolni anyámat, mi néztük őket

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 3. OSZTÁLY

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 3. OSZTÁLY ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 3. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: csapattagok névsora 100 elért pontszám: 1. SOK KICSI SOKRA MEGY 10 PONT Keressetek szótagpárokat, melyek értelmes szót adnak! Írjátok

Részletesebben

PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv

PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót használat előtt. PUSB-150-19 Köszönjük, hogy Ön a PetSafe -et választotta, amely az eladási listán az 1. helyet képviseli

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

A gazda és a házőrző róka magyar népmese

A gazda és a házőrző róka magyar népmese A gazda és a házőrző róka magyar népmese Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy együgyű gazda. Egész életében tett vett, dolgozott keményen, mégsem jutott ötről a hatra egész életében. Történt egyszer,

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400 BAMBI: ALISA: született 2007. december 1. született 2008. március 1. szuka ivartalanított szuka Roti keverék. Játékos kölyök. Vizslakeverék. Kamaszkorát éli, nagyon eleven és játékos. BIKFIC: már gazdára

Részletesebben

Megoldások III. osztály

Megoldások III. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások III. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ 2 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk a 2012/2013. tanév biológia tantárgyi versenyének megyei döntőjén! Gratulálunk az iskolai fordulón elért eredményedhez,

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla 1. Játsszátok el, amit a képen láttok! Hány ujj van a magasban, ha 1 kezet 3 kezet 4 kezet 0 kezet 6 kezet 8 kezet látsz? 1 @ 5 = 3 @ 5 = 4 @ 5 = 0 @ 5 = 0 2. Építsd

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

FOGLALKOZTATÓ FÜZET. Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház Szentlászló, Petőfi u. 1.

FOGLALKOZTATÓ FÜZET. Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház Szentlászló, Petőfi u. 1. FOGLALKOZTATÓ FÜZET Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház 7936 Szentlászló, Petőfi u. 1. Foglalkoztató füzet a szentlászlói Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház megismeréséhez Szeretettel köszöntjük a

Részletesebben

Megmenteni a világot

Megmenteni a világot Megmenteni a világot Kisfilm forgatókönyv Tartalomjegyzék Bevezetés...2 Ne lődd le a hírvivőt...2 Nem minden az, aminek elsőre látszik...2 Megmenteni a világot...3 Mi a fene???...4 A világ bajai...4 Ökológiai

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd a világtájakat! 1. 4:04 Normál Jelöld! G H északkelet észak kelet délkelet délnyugat nyugat dél északnyugat minden sorban pontosan egy helyes válasz van ŐVILÁGTÁJK MLLÉKVILÁGTÁJK Jelöld! Melyik

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd az állatokat élőhelyük szerint! 1. 3:10 Normál tyúk vaddisznó szarvas szarvasmarha róka kecske Vadon élő állatok Ház körül élő állatok 2. kérdés nagyobb mint egy önálló oldal, ezért nem tud

Részletesebben

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Vendégek jönnek Te, Gergely, nem akarsz fölkelni? Tizenegy óra van! Mi van? Már tizenegy óra? És te már fönn vagy? Akkor nekem is föl kell kelnem. Mindjárt itt vannak

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve Csapat/iskola: Beadás ideje: Tudnivalók A teszt 100 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül a Példabeszédek

Részletesebben

csukás istván szövegfeldolgozó Munkafüzet Bayné Bojcsev Mónika Munkája

csukás istván szövegfeldolgozó Munkafüzet Bayné Bojcsev Mónika Munkája csukás istván szövegfeldolgozó Munkafüzet Bayné Bojcsev Mónika Munkája Csukás István A téli tücsök meséi Szövegfeldolgozó munkafüzet Bayné Bojcsev Mónika munkája Kedves Gyerekek! A mesék mindnyájunkban

Részletesebben

7. Kifordítom, befordítom, zongorázom, furulyázom. Ujjaimat tornáztatom. 9. Esik az eső, hajlik a vessző, haragszik a katona, mert megázik a lova.

7. Kifordítom, befordítom, zongorázom, furulyázom. Ujjaimat tornáztatom. 9. Esik az eső, hajlik a vessző, haragszik a katona, mert megázik a lova. 1. Ziki-zaka zakatol, ez a vonat valahol. Én vagyok a vasutas, te meg leszel az utas. 2. Süss fel nap, fényes nap. Kertek alatt a ludaim megfagynak. 3. Sétálunk, sétálunk egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs.

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Klapka György utca 2. Hrsz.: 6611 3300 EGER MAGYARORSZÁG 2015.07.13. Oldal 1 / 11 LOKÁCIÓ ANALÍZIS MAKRO KÖRNYEZET Megye Heves Régió Észak-Magyarország Lakosság száma Kb. 56 500

Részletesebben