10 A KERESNYELVEK KUTATÁSA, FEJLESZTÉSE, ALKALMAZÁSA- HELYZETKÉP ÉS TRENDEK. Összeáll. dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT, tanév, 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "10 A KERESNYELVEK KUTATÁSA, FEJLESZTÉSE, ALKALMAZÁSA- HELYZETKÉP ÉS TRENDEK. Összeáll. dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT, 2006-07. tanév, 1."

Átírás

1 10 A KERESNYELVEK KUTATÁSA, FEJLESZTÉSE, ALKALMAZÁSA- HELYZETKÉP ÉS TRENDEK Összeáll. dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT, tanév, 1. félév

2 TARTALOMJEGYZÉK A KERESNYELVEK ALKALMAZÁSI TRENDJEI ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI ALAPOK NYELVTECHNOLÓGIAI STRATÉGIÁK, SZINTEK, MÓDSZEREK HASZNÁLÓI, ALKALMAZÓI SZEMPONTOK ÉRTÉKELÉS ÉS FEJLESZTÉS A NYELVTECHNOLÓGIA A KERESSZOLGÁLTATÁSOKBAN 10.7 HOGYAN TOVÁBB?

3 10.1. A KERESNYELVEK ALKALMAZÁSI TRENDJEI A keresnyelvekkel szemben támasztott követelmények A keresnyelvek alkalmazásának változásai keresnyelvekkel kapcsolatos felmérés, értékelés, helyzetkép Az integráció követelménye

4 A keresnyelvekkel szemben támasztott követelmények (1) A keresnyelvekkel szemben támasztható kritériumcsoportok. (1)a keresés pontosságának, teljességének segítése, (2)a fejlesztés, alkalmazás segítése, támogatása, lehetvé tétele. Ezek támpontot nyújtanak értékelésükhöz

5 A keresnyelvekkel szemben támasztott követelmények (2) a keresés teljességének vagy pontosságának segítése Egyértelmség az osztályozási rendszer minden szavának egy és csakis egy jelentése legyen. Minden fogalomnak csakis egy szó/kifejezés feleljen meg Áttekinthetség tükrözze az osztályozandó tudomány, szakterület stb. logikai szerkezetét. Legyen áttekinthet, jelzetei lehetség szerint beszéljenek. Mélységbeni rugalmasság - a keresés során lehessen navigálni a fogalmi szintek között, a fölérendelt fogalmak, ill. alárendelt fogalmak felé Értelmi összefüggések kimutatása - legyen képes a fogalmak közötti összefüggések kifejezésére. Hívja fel a figyelmet ezekre az összefüggésekre! (pl. nem faj, egész rész, rokonsági viszony, szinonima stb.) Egyszeri összefüggések ábrázolása - legyen képes az egyedi dokumentumok differenciált egyedi tartalmának tükrözésére! Legyen képes az IKNY-szavak következetes összekapcsolására. Biztosítsa logikai összefüggések, ill. a szerepösszefüggések ábrázolását Sokszempontú megközelítés - tegye lehetvé, hogy egy-egy fogalmat, tárgyi, szakmai, földrajzi, id, formai, stb. szempontból is lehessen feltárni, keresni

6 A keresnyelvekkel szemben támasztott követelmények (3) - fejlesztési alkalmazási tényezk Változtathatóság, rugalmasság - legyen alkalmas az új fogalmak, összefüggések elhelyezésére illetve kifejezésére a keresnyelven Gyakorlati alkalmazhatóság - legyen alkalmas mind a feltárásra, mind a keresésre, legyen a gyakorlatban megvalósítható, ne pedig csak elméleti konstrukció Széleskör alkalmazhatóság - legyen alkalmas az egyetemes és nemzetközi információáramlás elsegítésére (nemzetközi információcserére, vagy összekapcsolhatóságra más keresnyelvekkel Könny megtanulhatóság - mind az információs szakember, mind pedig a használó számára legyen kényelmes, érthet és viszonylag egyszer a használata Elektronikus környezetben való alkalmazhatóság - legyen alkalmazható különféle technikai megoldásában, online, CD- ROM, Internet

7 (1) A keresnyelvek alkalmazására ható trendek Legfontosabb hatást gyakorló tényezk: technológiai tényezk ( az automatizálás, az integrált könyvtári rendszerek, a webes szolgáltatások,) emberi tényezk (a minségi források kiválasztásának igénye). komplex tényezk (a hálózati együttmködés),

8 (2) A keresnyelvek alkalmazásának változásai a 3 irányzat A keresrendszerek történetileg kialakult három irányzata jelents változáson mennek át a fenti tényezk hatására a tudományfelosztáson alapuló irányzat, mely az osztályozási rendszerekre koncentrál, a nyelvészeti irányzat, mely a természetes nyelveken alapuló rendszerek fejlesztésére koncentrál, s az ún. statisztikai irányzat, mely az automatikus osztályozásra, indexelésre, a teljes szövegben való keresésre koncentrál. E tétel ezeket a változásokat, a keresnyelvek irányzatainak sajátos integrációját követi nyomon.

9 (3) A keresnyelvek alkalmazásának változásai es évek Az 1990-es évek els felében: a könyvtárakban és információs intézményekben használt felosztáselv osztályozórendszerek használata a következ volt: Egyetemes Tizedes Osztályozás (25%), Dewey Tizedes Osztályozás (25 %), tezauruszok /különféle szaktezauruszok/ (10%), Kongresszusi Könyvtár Osztályozási Rendszere /LCC/ (5%) az Orosz/szovjet BBK (2%), Bliss Osztályozási Rendszere /Bliss Classification/ (1%), egyéb osztályozási rendszerek /könyvtárakban/ (32%) (Andrian, Alex C, 1996)

10 (4) A keresnyelvek alkalmazásának változásai es évek A %-os arányok azóta tovább változtak. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a felhasználói igények kutatása, a módszertani szakirodalom és a gyakorlat tanulmányozása alapján kijelenthet: A globális ETO szerepe csökkent, A volt szovjet BBK-é megsznt, a tezauruszoké, illetve az egyéb kategóriába sorolható internetes keresrendszereké, internetes katalógusok kategóriarendszereié meghatározó lett.

11 (1) A keresnyelvekkel kapcsolatos felmérések, értékelések - alapelvek Fontosak a többször is hivatkozott kritériumok (egyértelmség, mélységbeni rugalmasság stb.). N a jelentsége annak, hogy a dokumentumok feltártságával, a feltárás mélységével, minségével kapcsolatos felméréseket végezzünk a keresnyelvek megválasztásával, fejlesztésével kapcsolatos döntések elkészítésére Fontos a relevancia, pontosság, teljesség, zaj, zavar, jelveszteség, veszteség elemzése. Figyelni kell arra, hogy a teljesség és a pontosság fordított viszonyban áll egymással. (Így pl. szabadszavas rendszerek nagy teljességet, a tezauruszok nagyobb pontosságot eredményeznek) Mindezekbl következen abból kell kiindulni, hogy a keresnyelvek és módszerek nem kizárják, hanem kiegészítik egymást.

12 (2) A keresnyelvek felmerése, értékelése, együttes használata alapelvek 2 Felismerték, hogy nincs és nem is lehet. egyetlen üdvözít keresnyelv! A különböz keresnyelvek együttes alkalmazását indokolja, hogy nem lehet egyetlen olyan keresnyelv, mely tökéletesen eleget tesz az osztályozás minden követelményének (ld ) eleget tenne, mindenféle megközelítést lehetvé tenne Másrészt az együttes alkalmazás révén összességében eleget tudunk tenni minden követelménynek, S az együttmködés révén jobban lehetvé válik az információcsere a hazai, európai és globális intézmények és szolgáltatások között.

13 (3) A keresnyelvek felmerése, értékelése, együttes használata - Magyarországon Helyzetkép Egyes könyvtárak és könyvtári hálózatok helyi és osztott katalógusaiban. (pl. ETO, tárgyszó, kulcsszó stb.) Közepes és nagy közmveldési könyvtárakban, felsoktatási könyvtárakban stb. gyakori, hogy többféle keresnyelvet használnak, pl. könyvek, egyes különgyjtemények (például helyismereti, szakdolgozati) esetében. Bibliográfiákban, például az MNB online, illetve CD-ROM változata segítségével a tárgyi feltárást segít szövegszavak, az egységesített testületi nevek, személynevek, földrajzi.nevek széleskör alkalmazása.

14 Az integráció követelménye horizontális és vertikális (1) A horizontális integráció - egy keresrendszerben érhetk el a különböz információforrások adatai, vagy legalábbis egy felhasználói felületen. Példa: OPAC-ok, helyt adva a legkülönfélébb dokumentumtípusok szurrogátumainak (hagyományos, AV-, elektronikus dokumentumok stb.)

15 Az integráció követelménye horizontális és vertikális (2) A vertikális integráció a feldolgozási láncban egy mveletet csak egyszer kell elvégezni, a késbbiekben annak kimenetét a következ mvelet bemeneteként használják. Példa: integrált könyvtári rendszer a különféle moduljaival.

16 10.2 ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI ALAPOK Az információtudomány nyelvészeti alapjai A számítógépes nyelvészet fejldéstörténeti szakaszai A nyelvtechnológia fogalma Igények és szolgáltatások A számítógépes nyelvészet kutatásai és alkalmazásai

17 Az információtudomány nyelvészeti alapjai a számítógépes nyelvészet Az UNESCO 1988-ban közzétett nomenklatúrájában a könyvtártudomány kifejezés nem szerepel. Ami szakmánkra vonatkozik, az 57-es kódszám - alkalmazott nyelvtudomány alatt - : referálás, automatikus dokumentáció, dokumentációs nyelvek, dokumentáció/. Az UNESCO tehát az egész információtudományt tudományként a közlemények nyelvének adott célú,» dokumentációs «vizsgálatára korlátozza. Egyéb ismeretet nem tagad, de nem tekint tudománynak. Az álláspont vitatható, ám elgondolkodtató. /Horváth Tibor, p. /

18 Az információtudomány nyelvészeti alapjai a számítógépes nyelvészet - A számítógépes nyelvészet a nyelvészet és a számítógépes szakma interdiszciplináris területe, - amely abból indul ki, hogy a számítógép nagymértékben felhasználható nyelvészeti problémák megoldásában.

19 Az információtudomány nyelvészeti alapjai a számítógépes nyelvészet - fejldési fázisok 1950-es évek - gépi fordítás és a nyelvészeti eszközökkel végzett információkeresés, as évek - elssorban a mesterséges-intelligenciakutatás hatására általánosabb diszciplína, számítógépes nyelvészet (computational linguistics, CL) kialakulása es évek - a gyakorlati alkalmazások kerülnek az eltérbe - természetesnyelv-feldolgozás (Natural Language Processing, NLP) as évek - az NLP helyett nyelvtechnológia (language technology, LT), illetve nyelvmérnökség (language engineering, LE)

20 Az információtudomány nyelvészeti alapjai a számítógépes nyelvészet - legújabb tendenciák 1990-es évek óta - egyre gyakrabban használják az Európai Unióban meghonosodott szóhasználattal nyelvi iparról (language industry, LI) kifejezést.

21 A nyelvtechnológia fogalma Az alkalmazott nyelvészet területe, olyan automatikus eszközök alkalmazása a tartalmi, jelentésbeli azonosság vagy hasonlóság megállapítására, melyek képesek a sokrét, mély, gazdag nyelvtani, szintaktikai összefüggések felismerésére. (PRÓSZÉKY, 2002)

22 Igények és szolgáltatások A nyelvtechnológia fejlesztések igényli A magyar nyelvi szoftvereszközöket többszázezren használják naponta. E szoftvereszközök hatása egyre meghatározóbb az információt A nyelvtechnológiai szolgáltatók, szolgáltatások köre (1) MorphoLogic - nyelvhelyességi programok, szótárak készítése mellett a szöveges keresést támogató eszközöket, a morfológia elemzket, a mondatelemzket, a szótárkeres modulokat. A MorphoLogic kutatóinak tudományos és szakmai publikációi részben teljes szövegben is elérhetk. (2) MTA Nyelvtudományi Intézete (3) interdiszciplináris kutatási mhelyek /Szószablya, Szavak hálójában/.

23 Igények és szolgáltatások a bövülés területei ember-ember kommunikáció: / természetes nyelvek, non-verbális, képi stb. nyelv/ ember-dokumentum kommunikáció / természetes nyelvek, természetes nyelven alapuló információkeres nyelvek, képi nyelv/, ember-gép kommunikáció - programnyelvek, jelölnyelvek, lekérdez nyelvek, természetes nyelvek, természetes nyelven alapuló információkeres nyelvek, alakzatkeres nyelvek/. ember-eszköz kommunikáció / eszközök, kezelésük, mködtetésük folyamata, lépései/

24 A számítógépes nyelvészet jellegzetes kutatási és alkalmazási termékei - szavak szintje Karakterkonverterek optikai karakterfelismerk beszédfelismerk, -generátorokhelyesírás-ellenrzk elválasztó programok automatikus korrektorok (pl. beszéd-, karakterfelismeréshez) Szövegindexelk keresprogramok elektronikus szótárak

25 A számítógépes nyelvészet jellegzetes kutatási és alkalmazási termékei - mondatok szintje Modern nyelvtechnológiai alkalmazások nyelvtani és stiláris ellenrzk gépi és géppel segített fordítás nyelvi ellenrzés (pl. beszéd-, karakterfelismeréshez) helyes intonáció elállítása (beszédszintetizáláshoz) nyelvtani és stiláris ellenrzk gépi és géppel segített fordítás nyelvi ellenrzés (pl. beszéd-, karakterfelismeréshez) helyes intonáció elállítása (beszédszintetizáláshoz)

26 A számítógépes nyelvészet jellegzetes kutatási és alkalmazási termékei - szöveg szintje szövegkivonatoló rendszerek szövegszrk szövegszinkronizációk természetes nyelv gép-ember kapcsolat Forrás: Prószéky Gábor: Természetesnyelv-feldolgozás számítógéppel. (bevezetés a nyelvmérnökségbe) y.doc

27 10.3. NYELVTECHNOLÓGIAI STRATÉGIÁK, SZINTEK, MÓDSZEREK A nyelvtechnológiai stratégiák Nyelvtechnológiai kutatási és alkalmazási szintek

28 A nyelvtechnológiai stratégiák Az információfeltárás és keresés fejlesztése megoldandó ismeretelméleti kérdés lett. A számítógépnek nincs eszköze a tartalmi, jelentésbeli azonosság vagy hasonlóság megállapítására. Ez pedig lassan megkérdjelezi a hálózat mint információforrás használatát, hiszen - a fentiekbl láthatóan igencsak korlátozott képesség - számítógép az egyetlen eszköz, amelyen keresztül hozzáférhetünk a weben tárolt dokumentumokhoz. (PRÓSZÉKY, 2002) Az internetes keresés tömegessége olyan feltárási és keresési stratégiát követel, mely szerint az adatbázisokban kialakult bonyolult parancsnyelvek, jelöl nyelvek, lekérdez nyelvek mellett /helyett/ az átlagembert segít egyszer, könnyen alkalmazható nyelvtechnológiai eszközök álljanak rendelkezésre.

29 Nyelvtechnológiai kutatási és alkalmazási szintek Nyelvtechnológiai kutatási és alkalmazási szintek A szavak szintje A mondatok szintje A szöveg szintje

30 A szavak szintje morfológiai elemzés szerepe A morfológiai elemzés a szavak szintjén megy végbe. Feladata a szóalakok vizsgálata, a szótövek, toldalékok vizsgálata, egyes nyelvekben (például angol) a szótári alakok megállapítása. Választ adnak arra a kérdésre, hogy mibl és hogyan épül fel egy szó. Az eljárásnak az indexelés szempontjából az a lényege, hogy meghatározza azokat a szóalakokat, amelyek egy tárgyszólistába, szótárba, tezauruszba kerülve biztosítják az indexkifejezés függetlenségét a szövegben elforduló megjelenési formától.

31 A mondatok szintje A szintaktikai elemzés feladata A közlés tartalmának megragadásához a szavaknál és szintagmáknál nagyobb egységek megismerése is kívánatos. Nagyobb egység a mondat. A szintaktikai elemzés terepe a mondatok szintje, vizsgálatának tárgyai a mondatrészek. Az elemzések választ adnak arra a kérdésre, hogyan alkotják az egyes szavak a mondatot. Az elemzés eredménye a mondat szerkezete. Az ún. kontextusfüggetlen grammatika elemei alkalmasak arra, hogy megállapíthassuk, melyek a lehetséges kulcsszavak. Kulcsszóként szóba jöhetnek például a mondatok alanyai és tárgyai, míg a hozzájuk kapcsolódó jelzs és határozós szerkezetek esetenként a többtagú indexkifejezések forrásai lehetnek. Ahhoz, hogy késbb a mondatot elemezni tudjuk, elször meg kell határoznunk a szavak típusait, azaz a szófajokat. Ezek a következk lehetnek: fnév, ige, melléknév, elöljáró (angol), határozószó, egyéb

32 A szöveg szintje - a szövegelemzés feladata Az elemzés legátfogóbb szintje. A teljes dokumentumot (szöveget) veszi górcs alá, hogy az elemzés alacsonyabb szintjein megállapított elemek elfordulásai között a szöveg szintjén ható tartalmi összefüggéseket megállapítsa. Az elemzés a kontextusfügg tudás feltérképezését szolgálja abból a célból, hogy egy szöveget jelentésfügg egységekre bonthassunk. A célt két lépésben fogalmazhatjuk meg: /1/ a kognitívumok megállapítása / a szöveg szegmentálása./ /2/ a tartalomfeltárást támogató eszközök, például tezauruszok vagy szemantikus hálók automatikus generálása. A szövegtani elemzés fontos segítje a korpusz. A korpusz ténylegesen elforduló írott, vagy lejegyzett beszélt nyelvi adatok gyjteménye, melyben a szövegeket valamilyen szempont szerint válogatják és rendezik.

33 10.4 HASZNÁLÓI, ALKALMAZÓI SZEMPONTOK A keresést, alkalmazást szolgáló fejlesztések A keresést segít eszközök és szolgáltatások példái Információkinyerési technikák

34 A keresést, alkalmazást szolgáló fejlesztések Napjainkban az ún. intelligens keresésekkel kapcsolatos fejlesztések kerültek eltérbe. /1/ az internetes kereseszközöket tömegesen igénybevev laikus felhasználók tudásszintjének és attitdjeinek növelése /ez bizonyos körben járható és követend út/. /2/ A gépi kereséstámogató technológiák olyan szintre fejlesztése, hogy azok képesek legyenek kiszolgálni az egzakt keresnyelvek használatára nem képes felhasználókat. / projektbeszamolo alapján/

35 A keresést, alkalmazást segit eszközök és szolgáltatások példái Gyakoriság lekérdezése - lehetséget adnak a gyakoriság lekérdezésére, amely a tezaurusz kifejezéseit elfordulási gyakoriságuk szerint rangsorolja bármely keresésben Permutálás - a kifejezések alkotóelemeinek permutálása Külön hozzáférés az összetett szavakba beágyazott kifejezések külön hozzáférhetségének biztosítása. A természetes nyelv kérdések elemzése és értelmezése - / a keresés indexelése / viszonylag egyszer, ugyanakkor látványos, hatásos felhasználóbarát eljárás. Keres (böngész) szolgáltatások fejlesztése, új keresési formák, a hagyományos keresési formák és lehetségek továbbfejlesztése Az ember-gép-dokumentum kommunikáció területén a használatos nyelvek, információkeres nyelvek illetve az ezekkel kapcsolatos különféle problémák megoldása

36 Információkinyerési technikák A nagy adatbázisokban (esetleg elszórtan) tárolt információk kinyerésének 2 legfontosabb problémaköre: (1) Felsfokú keresési technikák - A szóalapú és a szövegbl szintaktikailag információt kinyer technikákat kiegészítik s a tartalom szerinti, szemantikus kereséssel ötvözik (XML) (2) Adatbányászat - A szövegbl történ információkinyerést parzolással történ automatizálása. Megj: Parzolás: az a folyamat, ahogy a gép megérti az emberi mondatot valamilyen séma szerint, s képes kiszrni belle a szavak közti relációkat.

37 10.5. ÉRTÉKELÉS ÉS FEJLESZTÉS Értéknövel hatások, a szemantikus web A kutatások-fejlesztések aktuális irányai

38 Értéknövel hatások, a szemantikus web A szemantikus web a jelenlegi web kiegészítését szolgálja, melyben az információnak jól meghatározott jelentést adnak, lehetvé téve a számítógépek és emberek együttmködését. (Forrás: BERNERS-LEE HENDLER LASSILA, 2001) A szemantikus weben (a jelentésen alapuló weben) olyan kifejezéseket használhatunk, melyeket a nyelvtechnológiai fejlesztéseknek köszönheten - a számítógép értelmezni és változtatni tud. Így lehetvé válik, hogy az unalmas, rendkívül idigényes problémákat, azok egy részét számítógéppel oldassuk meg, de megkönnyíti és meggyorsítja az információkeresést is (szakterületi, ill. gyakorlati problémákkal kapcsolatos információk, stb).

39 A kutatások-fejlesztések aktuális irányai a precizitás növelése, az információkinyerés hatékonyságának növelése, az intelligens elektronikus szótárfejlesztés, a természetes nyelvfeldolgozás, korpuszkutatás és fejlesztés a weboldalak kutatása, valamint a képi- és hanganyagok kereseszközeinek fejlesztése

40 10.6. NYELVTECHNOLÓGIA A KERESSZOLGÁLTATÁSOKBAN Problémák és a megoldási irányai Kereséspontossági problémák és megoldások Keresésteljességi problémák és megoldások A felületi és mély web integrálása Szoftvereszközök Szolgáltató-használói kommunikáció (A felsorolás szintjén kell csak tudni!)

41 10.7. HOGYAN TOVÁBB? Pierre Bourdieu, francia szociológus: Egy nyelv annyit ér, amennyit beszéli érnek. Ez az érték nem feltétlenül gazdasági jelleg; kommunikációs, kulturális, tudományos, politikai, vallásos, turisztikai, sporttal kapcsolatos, földrajzi, személyes mozzanatai is lehetnek. Az egyes nyelvek (pl. magyar nyelv) jövõbeli státusát /és így a könyvtár-és információtudományi alkalmazásait is/ az fogja meghatározni, hogy kinek lesz rá szüksége. Erre egyelre nem nagyon áll rendelkezésre semmilyen stratégia. /forrás: SZÉPE, é.n./

42 KÉRDÉSEK Tanulmányozza az elektronikus anyagban szerepl 21 kérdést, és legyen képes azokra választ adni!

43 Jó felkészülést kíván A szerz

4 A KERESNYELVEK NYELVÉSZETI IRÁNYZATA. Oktató: dr. Pálvölgyi Mihály Szombathely, BDF KIT, 2006-07.tanév, I. félév.

4 A KERESNYELVEK NYELVÉSZETI IRÁNYZATA. Oktató: dr. Pálvölgyi Mihály Szombathely, BDF KIT, 2006-07.tanév, I. félév. 4 A KERESNYELVEK NYELVÉSZETI IRÁNYZATA Oktató: dr. Pálvölgyi Mihály Szombathely, BDF KIT, 2006-07.tanév, I. félév. 1. TARTALOMJEGYZÉK 4.1. Áttekintés, alapfogalmak, történet 4.2. A keresnyelvek típusai

Részletesebben

Online információkeresés. Dr. Nyéki Lajos 2016

Online információkeresés. Dr. Nyéki Lajos 2016 Online információkeresés Dr. Nyéki Lajos 2016 Dokumentum és információ A dokumentum az ismeretek lelőhelye, hordozója. Az információkeresés viszont nem dokumentumokra irányul. A dokumentumgyűjtemények

Részletesebben

9. ADATBÁZISOK ÉS ONLINE KATALÓGUSOK. Összeállította: Dr. Pálvölgyi Mihály 2006-07.tanév I. félév

9. ADATBÁZISOK ÉS ONLINE KATALÓGUSOK. Összeállította: Dr. Pálvölgyi Mihály 2006-07.tanév I. félév 9. ADATBÁZISOK ÉS ONLINE KATALÓGUSOK Összeállította: Dr. Pálvölgyi Mihály 2006-07.tanév I. félév TARTALOM 9.1. AZ ADATBÁZISOK TÖRTÉNETI ELZMÉNYEI 9.2. AZ ADATBÁZISOK FOGALMA, TÍPUSAI 9.3. FELTÁRÁSI STRATÉGIA,

Részletesebben

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs rendszerek fejlesztését az elosztott információs környezetben.

Részletesebben

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz Önálló labor feladatkiírásaim 2016. tavasz (ezekhez kapcsolódó saját témával is megkereshetnek) Mészáros Tamás http://www.mit.bme.hu/~meszaros/ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika

Részletesebben

2. 3. Keresés az Interneten. Navigáció az Interneten: Megoldások. Internetes keresés buktatói. 1. Keresőmotorok. Webes keresési lehetőségek

2. 3. Keresés az Interneten. Navigáció az Interneten: Megoldások. Internetes keresés buktatói. 1. Keresőmotorok. Webes keresési lehetőségek Keresés az Interneten Navigáció az Interneten: Keresőrendszerek, keresési tippek Egyszerű keresőrendszerek Tematikus keresőrendszerek, katalógusok Portálok Adatbázisok, online folyóiratok Elektronikus

Részletesebben

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs

Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs Szemantikus Web Semantic Web A szemantikus web alkalmas megközelítés, illetve megfelel nyelvekkel, eszközökkel támogatja az intelligens információs rendszerek fejlesztését az elosztott információs környezetben.

Részletesebben

5. INDEXELÉS. Összeáll. dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT, 2006-07. tanév, 1. félév

5. INDEXELÉS. Összeáll. dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT, 2006-07. tanév, 1. félév 5. INDEXELÉS Összeáll. dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT, 2006-07. tanév, 1. félév TARTALOMJEGYZÉK 5. 1. AZ INDEX FOGALMA, TIPIZÁLÁSA 5.2. AZ INDEXEK RÉSZLETES TIPIZÁLÁSA 5.3. A KULCSSZÓINDEX FOGALMA, TÖRTÉNETE,

Részletesebben

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András /

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András / Lexikon és nyelvtechnológia 2011.11.13. Földesi András / A nyelvi anyag feldolgozásának célja és módszerei Célunk,hogy minden egyes eleme számára leírjuk paradigmatikus alakjainak automatikus szintézisét.

Részletesebben

PIAC_ Nemzetközi Határozatkereső rendszer fejlesztése. Szakmai fórum február 29.

PIAC_ Nemzetközi Határozatkereső rendszer fejlesztése. Szakmai fórum február 29. PIAC_13-1-2013-0117 Nemzetközi Határozatkereső rendszer fejlesztése Szakmai fórum 2016. február 29. A LEXPERT Nemzetközi Határozatkereső projekt célja Egy olyan új alkalmazás létrehozása, amely - naprakészen

Részletesebben

Ungváry Rudolf: Relex Relációkat és lexikai egységeket kezelő névtérszerkesztő a weben

Ungváry Rudolf: Relex Relációkat és lexikai egységeket kezelő névtérszerkesztő a weben Ungváry Rudolf: Relex Relációkat és lexikai egységeket kezelő névtérszerkesztő a weben Rendeltetés: Több felhasználó számára hozzáférhető kliens-szerver alkalmazás névterek, tezauruszok, taxonómiák és

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

Informatika 9Ny. Az informatikai eszközök használata

Informatika 9Ny. Az informatikai eszközök használata Informatika 9Ny Téma Az informatikai eszközök használata Alkalmazói ismeretek Írott és audiovizuális létrehozása - Szövegszerkesztés Tartalom A számítógépes perifériák megismerése, használatbavétele, működésük

Részletesebben

Reklám CL & LT Modell Mazsola Alkalmazás Példák Befejezés. Sass Bálint

Reklám CL & LT Modell Mazsola Alkalmazás Példák Befejezés. Sass Bálint ESZKÖZ A MAGYAR IGÉK BŐVÍTMÉNYSZERKEZETÉNEK VIZSGÁLATÁRA Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE ITK, MMT Doktori Iskola, Nyelvtechnológia Doktori Program

Részletesebben

II. Idegen nyelvek m veltségi terület. 1. Angol nyelv és kultúra tanára (általános iskolai)

II. Idegen nyelvek m veltségi terület. 1. Angol nyelv és kultúra tanára (általános iskolai) MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 15. szám 1005 II.Idegennyelvekmveltségiterület 1. Angolnyelvéskultúratanára(általánosiskolai) 1. Az 1. melléklet 2. pontjában foglaltakra tekintettel a szakképzettség oklevélben

Részletesebben

Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest. Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7.

Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest. Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7. Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7. www.webkat.hu A WebKat.hu 2004 februárjában: 213 459 rekord 44 087 saját anyag Cél: a magyar kulturális

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

Könyvtárak szövetségben! Magyar Zsuzsanna MTA SZTAKI ITAK 2011.04.29

Könyvtárak szövetségben! Magyar Zsuzsanna MTA SZTAKI ITAK 2011.04.29 Könyvtárak szövetségben! Magyar Zsuzsanna MTA SZTAKI ITAK 2011.04.29 "Piackutatók szerint 2015-re Magyarországon több okostelefont adnak majd el, mint hagyományos készüléket. Még megdöbbentőbb azonban

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Szövegtár új változatáról Váradi Tamás

A Magyar Nemzeti Szövegtár új változatáról Váradi Tamás A Magyar Nemzeti Szövegtár új változatáról Váradi Tamás varadi@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Osztály Tartalom Előzmény Motiváció Cél Fejlesztés Eredmény

Részletesebben

A könyvtárak fejlesztési lehetőségei. a TÁMOP-ban és a TIOP-ban

A könyvtárak fejlesztési lehetőségei. a TÁMOP-ban és a TIOP-ban A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály A könyvtárak fejlesztési lehetőségei az EU támogatási rendszerében (2007-2013) Országos

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség kezdete: 2013. 09. 01. Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 INFORMATIKA

Részletesebben

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások

Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások Az adatszolgáltatás technológiájának/algoritmusának vizsgálata, minőségi ajánlások A dokumentum a TÁMOP 5.4.1. számú kiemelt projekt keretében, a Magyar Addiktológiai Társaság megbízásából készült. Készítette:

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány. a 2015-tól fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány. a 2015-tól fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány a 2015-tól fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat

Részletesebben

Adatkeresés az interneten. Cicer Norbert 12/K.

Adatkeresés az interneten. Cicer Norbert 12/K. Adatkeresés az interneten Cicer Norbert 12/K. Internetes keresőoldalak Az internet gyakorlatilag végtelen adatmennyiséget tartalmaz A dokumentumokat és egyéb adatokat szolgáltató szerverek száma több millió,

Részletesebben

KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató

KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS NAGYVÁLLALATI TARTALOMKEZELŐ MEGOLDÁSOK Stratis Kft. / Autonomy üzleti reggeli / 2014.10.16. Mezei Ferenc üzletág-igazgató Hasonló, mégis más Ez se rossz amíg ezt ki nem próbáltad!

Részletesebben

A nyelvtechnológia hatása napjaink lexikográfiájára

A nyelvtechnológia hatása napjaink lexikográfiájára A nyelvtechnológia hatása napjaink lexikográfiájára Prószéky Gábor MorphoLogic & PPKE ITK www.morphologic.hu & www.itk.ppke.hu MTA, 2011. november 8. A nyelvtechnológia és az internet hatása napjaink szótáraira

Részletesebben

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola IGEI VONZATKERETEK AZ MNSZ TAGMONDATAIBAN Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola MSZNY2006 Szeged, 2006.

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei

Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei CNW Rendszerintegrációs Zrt. Mészáros Tamás értékesítési igazgató Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei NetRegisterX - Webes dokumentumkezelési megoldások A-Z-ig 1 Az éves papírfelhasználás mértéke

Részletesebben

6. TÁRGYSZAVAZÁS. Oktató: dr. Pálvölgyi Mihály. Szombathely: BDF KIT, tanév, 1. félév

6. TÁRGYSZAVAZÁS. Oktató: dr. Pálvölgyi Mihály. Szombathely: BDF KIT, tanév, 1. félév 6. TÁRGYSZAVAZÁS Oktató: dr. Pálvölgyi Mihály. Szombathely: BDF KIT, 2006-07.tanév, 1. félév TARTALOM 6.1. ALAPFOGALMAK, TÖRTÉNET, ELTERJEDÉS 6.2. TÁRGYSZAVAK ÉS RENDSZERBE SZERVEZÉSÜK 6.3.NYELVI ÉS LOGIKAI

Részletesebben

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros Online világ Oroszi Katalin KSZR Szakmai nap 2016. augusztus 29. Ostoros Modern könyvtár A könyvtár a számítógép és az internet segítségével minőségben újat tud nyújtani szolgáltatásaiban. Az emberek igénylik

Részletesebben

Üzleti szemlélet és a magyar nyelv támogatása a többnyelvű világban

Üzleti szemlélet és a magyar nyelv támogatása a többnyelvű világban Üzleti szemlélet és a magyar nyelv támogatása a többnyelvű világban Prószéky Gábor MorphoLogic & PPKE ITK www.morphologic.hu & www.itk.ppke.hu A magyar nyelv helyzete a digitális korban - MTA, 2013. január

Részletesebben

Mechatronika oktatásával kapcsolatban felmerülő kérdések

Mechatronika oktatásával kapcsolatban felmerülő kérdések Mechatronika oktatásával kapcsolatban felmerülő kérdések Az emberi tudásnak megvannak a határai, de nem tudjuk, hol (Konrad Lorenz) Célom ezzel a tanulmánnyal a mechatronika, mint interdiszciplináris tudomány

Részletesebben

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám:

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám: TÁJÉKOZTATÓ Digitális írástudás fejlesztése /D009 A képzés során megszerezhető kompetenciák A képzésben résztvevő: képessé válik a legfontosabb számítástechnikai kifejezések megnevezésére, megérti a számítógép

Részletesebben

A helyismereti információszolgáltatás jellemzői és új irányai a könyvtári honlapokon

A helyismereti információszolgáltatás jellemzői és új irányai a könyvtári honlapokon A helyismereti információszolgáltatás jellemzői és új irányai a könyvtári honlapokon Antaliné Hujter Szilvia KKMK, helyismereti szaktájékoztató Győr, 2012. július A témaválasztás indoka Információs társadalom

Részletesebben

KOPI. KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál DSD. Pataki Máté MTA SZTAKI. Elosztott Rendszerek Osztály

KOPI. KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál DSD. Pataki Máté MTA SZTAKI. Elosztott Rendszerek Osztály KOPI Rendszerek Osztály KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál Pataki Máté MA SZAKI émakörök Bemutatkozás A KOPI projekt célja A rendszer működése A KOPI portál bemutatása ovábbfejlesztési lehetőségek

Részletesebben

Tudásalapú információ integráció

Tudásalapú információ integráció Tudásalapú információ integráció (A Szemantikus Web megközelítés és a másik irány) Tanszéki értekezlet, 2008. május 14. 1 Miért van szükségünk ilyesmire? WWW: (Alkalmazások) Keresés a weben (pl. összehasonlítás

Részletesebben

AZ ÜGYFÉL KOMMUNIKÁCIÓ ÚJ FORMÁI POZITÍV ÜGYFÉLÉLMÉNY SZÖVEGBÁNYÁSZATI MEGOLDÁSOK

AZ ÜGYFÉL KOMMUNIKÁCIÓ ÚJ FORMÁI POZITÍV ÜGYFÉLÉLMÉNY SZÖVEGBÁNYÁSZATI MEGOLDÁSOK AZ ÜGYFÉL KOMMUNIKÁCIÓ ÚJ FORMÁI POZITÍV ÜGYFÉLÉLMÉNY SZÖVEGBÁNYÁSZATI MEGOLDÁSOK HOFGESANG PÉTER ÜZLETI INTELLIGENCIA A JÖVŐ, AHOGY MI LÁTJUK Hagyományos és új kommunikációs formák Szöveges adatok Szöveganalitika

Részletesebben

Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18.

Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18. Könyv dokumentum információ Könyvtár típusai, jellemzői, feladatai Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18. Kiss Danuta Könyvtári szakinformátor NyME Központi Könyvtára danuta.kiss@emk.nyme.hu

Részletesebben

KIR 2.0 A KIR MEGÚJÍTÁSÁNAK ELSŐ LÉPÉSEI BARCSÁNSZKY PÉTER OKTATÁSI HIVATAL. TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS Támogatása

KIR 2.0 A KIR MEGÚJÍTÁSÁNAK ELSŐ LÉPÉSEI BARCSÁNSZKY PÉTER OKTATÁSI HIVATAL. TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS Támogatása A KIR MEGÚJÍTÁSÁNAK ELSŐ LÉPÉSEI BARCSÁNSZKY PÉTER OKTATÁSI HIVATAL TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS Támogatása A köznevelés információs rendszere Jogszabályi környezet határozza meg a kapcsolódó

Részletesebben

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése 1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Természetes nyelv feldolgozás 2 Tudásalapú információ-kereső rendszerek

Részletesebben

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ Sass Bálint sass.balint@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet PPKE ITK Eötvös Collegium Budapest, 2012. április 27. 1 / 34 1 HÁTTÉR 2 HASZNÁLAT 3 MIRE JÓ? 4 PÉLDÁK 2 / 34 1

Részletesebben

Jelentésváltozás nélküli interkulturális üzenetváltások a neten

Jelentésváltozás nélküli interkulturális üzenetváltások a neten Jelentésváltozás nélküli interkulturális üzenetváltások a neten Multikulturalitás a XXI. században II. Nemzetközi Tudományos Konferencia Gödöllő 2016. május 6. Előadó: Dr. Kerényi Gábor informatikai tanácsadó

Részletesebben

A nyelvtechnológia alapjai

A nyelvtechnológia alapjai Prószéky Gábor A nyelvtechnológia alapjai 2015/2016 tanév, 1. félév A tantárgy órái 2015-ben 1. óra: szeptember 9. 2. óra: szeptember 16. (elmarad: szeptember 23.) 3. óra: szeptember 30. 4. óra: október

Részletesebben

Informatikus könyvtáros BA_AL (INFK-B-AL) hálóterve

Informatikus könyvtáros BA_AL (INFK-B-AL) hálóterve Informatikus könyvtáros BA_AL (INFK-B-AL) hálóterve MK TT/KPR Tantárgyelem - Topic in the subject 0 4 5 6 MK-K Közös képzési modul (levelező); Teljesítendő: min. 5k BALFIL Filozófiatörténet; teljesítendő

Részletesebben

A Digitális Egységes Piac és az AVMS irányelvek átültetésének médiajogi problémái, különös tekintettel az irányelv tárgyi hatályára -

A Digitális Egységes Piac és az AVMS irányelvek átültetésének médiajogi problémái, különös tekintettel az irányelv tárgyi hatályára - A Digitális Egységes Piac és az AVMS irányelvek átültetésének médiajogi problémái, különös tekintettel az irányelv tárgyi hatályára - Dr. Nyakas Levente, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatudományi

Részletesebben

A Paragvári és a Neumann Iskola konzorciuma

A Paragvári és a Neumann Iskola konzorciuma A Paragvári és a Neumann Iskola konzorciuma Pályázatunk címe Közös tudásbázis kialakítása az iskolai könyvtárak fejlesztésével Együttműködés a Paragvári Utcai Általános Iskola és a Neumann János Általános

Részletesebben

Beszédfelismerés alapú megoldások. AITIA International Zrt. Fegyó Tibor

Beszédfelismerés alapú megoldások. AITIA International Zrt. Fegyó Tibor Beszédfelismerés alapú megoldások AITIA International Zrt. Fegyó Tibor fegyo@aitia.hu www.aitia.hu AITIA Magyar tulajdonú vállalkozás Célunk: kutatás-fejlesztési eredményeink integrálása személyre szabott

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban

Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban CESAR Csatlakozás az európai nyelvtechnológiai infrastruktúra élvonalához Lendvai Piroska piroska@nytud.hu CEntral and *Közép- és South-East EuropeAn

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

TSIMMIS egy lekérdezés centrikus megközelítés. TSIMMIS célok, technikák, megoldások TSIMMIS korlátai További lehetségek

TSIMMIS egy lekérdezés centrikus megközelítés. TSIMMIS célok, technikák, megoldások TSIMMIS korlátai További lehetségek TSIMMIS egy lekérdezés centrikus megközelítés TSIMMIS célok, technikák, megoldások TSIMMIS korlátai További lehetségek 1 Információk heterogén információs forrásokban érhetk el WWW Társalgás Jegyzet papírok

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Szervezetek felépítése Szervezetek közötti információáramlás Információ fogadás Elosztás Új információk

Részletesebben

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: programtervező informatikus (Computer Science) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

18. századi folyóiratok komplex feldolgozása a Debreceni Egyetemen

18. századi folyóiratok komplex feldolgozása a Debreceni Egyetemen 18. századi folyóiratok komplex feldolgozása a Debreceni Egyetemen Koltay Klára, DEENK kkoltay@lib.unideb.hu 1 Cél A DE Nyelvtechnológia és bioetika kutatási program alprogramja A 18 19. századi sajtónyilvánosság

Részletesebben

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket?

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? Egy email szövegében elhelyezet információ annyira biztonságos, mintha ugyanazt az információt

Részletesebben

Petőfi Irodalmi Múzeum. megújuló rendszere technológiaváltás

Petőfi Irodalmi Múzeum. megújuló rendszere technológiaváltás Petőfi Irodalmi Múzeum A Digitális Irodalmi Akadémia megújuló rendszere technológiaváltás II. Partnerek, feladatok Petőfi Irodalmi Múzeum Megrendelő, szakmai vezetés, kontroll Konzorcium MTA SZTAKI Internet

Részletesebben

Igekötős szerkezetek a magyarban

Igekötős szerkezetek a magyarban Igekötős szerkezetek a magyarban Kalivoda Ágnes 2018. június 26., Budapest PPKE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Nyelvtechnológia Műhely Témavezető: Prószéky Gábor A kutatás célja az igekötős szerkezetek

Részletesebben

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Némethné Hajdu Márta projekt menedzser Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete 2011. 03. 17 Mint a csillagokat a távcsövek, úgy húztam körém, s egyre

Részletesebben

Kaszás Tímea: Corvina OPAC az SZTE Mez gazdasági Könyvtárában

Kaszás Tímea: Corvina OPAC az SZTE Mez gazdasági Könyvtárában Kaszás Tímea: Corvina OPAC az SZTE Mez gazdasági Könyvtárában Bevezetés Az amerikai Voyager integrált könyvtári rendszer magyar installálásának eredménye a Corvina rendszer. A Corvina-t használó könyvtárak

Részletesebben

Miért válaszd az E-business menedzsment szakirányt?

Miért válaszd az E-business menedzsment szakirányt? Miért válaszd az E-business menedzsment szakirányt? Az e-business menedzsment több, mint egy újabb oktatás az elektronikus kereskedelemr l. Ha meg akarunk felelni az elektronikus üzletvitel kihívásainak,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint (elméleti gazdaságtan) Emelt szint (elméleti gazdaságtan) 180 perc 15 perc 180 perc 20

Részletesebben

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei

Informatika tagozat osztályozóvizsga követelményei Tartalom 9. évfolyam... 1 10. évfolyam... 4 11. évfolyam... 6 12. évfolyam... 8 9. évfolyam Az informatikai eszközök használata Az egészséges munkakörnyezet megteremtése Neumann elvű számítógép felépítése

Részletesebben

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata

Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata Közbeszerzési rendszerek Informatikai Biztonsági Szabályzata 2009.11.19. TARTALOMJEGYZÉK 1 Általános rendelkezések... 3 1.1 A SZABÁLYOZÁS CÉLJA... 3 1.2 A DOKUMENTUM BESOROLÁSA... 3 1.3 KAPCSOLAT AZ ELECTOOL

Részletesebben

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL KERBER ZOLTÁN TÁMOP 3.1.15 SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP 3.1.15 projekt

Részletesebben

SZTE Eötvös Loránd Kollégium. 2. Móra György: Információkinyerés természetes nyelvű szövegekből

SZTE Eötvös Loránd Kollégium. 2. Móra György: Információkinyerés természetes nyelvű szövegekből 2010/2011 tavaszi félév SZTE Eötvös Loránd Kollégium 1. Dombi József: Fuzzy elmélet és alkalmazásai 2011. március 3. 19:00 2. Móra György: Információkinyerés természetes nyelvű szövegekből 2011. március

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

Lexikológia, lexikográfia a MID oktatásában

Lexikológia, lexikográfia a MID oktatásában Lexikológia, lexikográfia a MID oktatásában Fóris Ágota A MID napja Budapest, 2013. december 14. Paradigmaváltás a lexikográfiában (1) 1990-es évek: alapjaiban változott meg a szótárkészítés és a szótárhasználat

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Történet John Little (1970) (Management Science cikk)

Történet John Little (1970) (Management Science cikk) Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Vezetői információs rendszerek Döntéstámogató rendszerek (Decision Support Systems) Döntések információn

Részletesebben

Doktori téma A lényegesség mérése Kutatóeszköz Alkalmazás Befejezés. Sass Bálint

Doktori téma A lényegesség mérése Kutatóeszköz Alkalmazás Befejezés. Sass Bálint MAZSOLA ESZKÖZ A MAGYAR IGÉK BŐVÍTMÉNYSZERKEZETÉNEK VIZSGÁLATÁRA Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE ITK, MMT Doktori Iskola, Nyelvtechnológia Doktori

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

Alkalmazások architektúrája

Alkalmazások architektúrája Alkalmazások architektúrája Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 13. Bass, Clements, Kazman: Software Architecture in Practice, Addison- Wesley, 2004 2 Alkalmazás típusok Adat

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

Szemantikus világháló a BME-n

Szemantikus világháló a BME-n Szemantikus világháló a BME-n Lukácsy Gergely Szeredi Péter Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ßÐÙ Ý Þ Ö Ð º Ñ º Ù Számítástudományi és Információelméleti Tanszék ➀ Szemantikus technológiák

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

A gazdasági válság hatása a magyar felsoktatási és felnttképzési rendszerre

A gazdasági válság hatása a magyar felsoktatási és felnttképzési rendszerre A gazdasági válság hatása a magyar felsoktatási és felnttképzési rendszerre 1. A magyar felsoktatás reformfolyamatainak a tapasztalatairól 2. Van-e a magyar felsoktatás reformfolyamatának jövképe? 3.Hiányzik

Részletesebben

NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK

NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK A bibliográfiák rendszerező jegyzékek, amelyek a dokumentumokról készült leírásokat, valamilyen nézőpont vagy elv alapján egységben láttatják, értelmezik, visszakereshetővé

Részletesebben

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Dr. Varga Katalin Miért fontos ez a téma? Az interneten nem azt találjuk meg, amire kíváncsiak vagyunk, hanem

Részletesebben

7. AZ INFORMÁCIÓS TEZAURUSZOK. Oktató: dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT. 2006-07. tanév I. félév

7. AZ INFORMÁCIÓS TEZAURUSZOK. Oktató: dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT. 2006-07. tanév I. félév 7. AZ INFORMÁCIÓS TEZAURUSZOK Oktató: dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT. 2006-07. tanév I. félév TARTALOMJEGYZÉK 7.1. ALAPFOGALMAK 7.2. A TEZAURUSZ RÉSZEI 7.3. MAGYARORSZÁGI TEZAURUSZOK TÖRTÉNETE, ALKALMAZÁSA

Részletesebben

AZ ESÉLYTEREMTŐ PEDAGÓGIA INTÉZMÉNYI BUDAPESTI CORVINUS EGYETEMEN. Horváth H. Attila, Pálvölgyi Krisztián, Bodnár Éva, Sass Judit

AZ ESÉLYTEREMTŐ PEDAGÓGIA INTÉZMÉNYI BUDAPESTI CORVINUS EGYETEMEN. Horváth H. Attila, Pálvölgyi Krisztián, Bodnár Éva, Sass Judit AZ ESÉLYTEREMTŐ PEDAGÓGIA INTÉZMÉNYI IMPLEMENTÁCIÓJA TANULÁSI EREDMÉNY ALAPÚ KÉPZÉSI PROGRAMFEJLESZTÉS A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEMEN Horváth H. Attila, Pálvölgyi Krisztián, Bodnár Éva, Sass Judit 2016.04.22.

Részletesebben

Jelentésváltozás nélküli interkulturális üzenetváltások a neten

Jelentésváltozás nélküli interkulturális üzenetváltások a neten Jelentésváltozás nélküli interkulturális üzenetváltások a neten Multikulturalitás a XXI. században II. Nemzetközi Tudományos Konferencia Gödöllő 2016. május 6. Előadó: Dr. Kerényi Gábor informatikai tanácsadó

Részletesebben

8 iskola világába Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe. 2 kollokvium 3. 2 kollokvium 3. 1 gyakorlati jegy 2.

8 iskola világába Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe. 2 kollokvium 3. 2 kollokvium 3. 1 gyakorlati jegy 2. Pedagógia nappali alapszak Pedagógia alapozó képzés Félév és heti óraszám Számonkérés típusa Kredit 1 2 3 4 5 Bevezetés az oktatás és az iskola világába Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Kommunikációs fogalomtár. Kommunikációs felmérés 2010.

Kommunikációs fogalomtár. Kommunikációs felmérés 2010. Kommunikációs fogalomtár Kommunikációs felmérés 2010. Blog A blog az angol "web log", vagyis netes bejegyzés kifejezésből származik, magyarra az internetes napló kifejezéssel fordítható. A blog jellemzője,

Részletesebben

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK MAGYAR NYELVBŐL A tanulmányok alatti vizsgák szerkezete és az értékelés elvei Osztályozóvizsga Írásbeli Szóbeli Időtartam 45p 10p Aránya az értékelésnél 70% 30% A vizsga értékelése:

Részletesebben

Különgyűjtemények a könyvtárakban

Különgyűjtemények a könyvtárakban Különgyűjtemények a könyvtárakban Állomány rendezés Az egységes gyűjtemény részgyűjteményekre való felosztása Az állomány hasonló méretű állománytestekre van felosztva Központi gyűjteményrész (törzsgyűjtemény)

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Oktatás és tanulás online környezetben

Oktatás és tanulás online környezetben A digitális átállás hatása a Könyvtári Intézet továbbképzéseire avagy Miért foglalkozunk az online tanulással? Oktatás és tanulás online környezetben Szepesi Judit Bánkeszi Katalin Szepesi Judit Miről

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK A MAGYARÓRÁN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály XVI. MANYE kongresszus Gödöllő, 2006. április 10-12.

Részletesebben

Informatika 6. évfolyam

Informatika 6. évfolyam Informatika 6. évfolyam Egészséges, ergonómiai szempontok ismerete. A számítógép és a legszükségesebb perifériák rendeltetésszerű használata. Helyesírás ellenőrzése. Az adat fogalmának megismerése Útvonalkeresők,

Részletesebben

Az oktatás jelenlegi helyzete - jövőképe Információ alapú közoktatás fejlesztés a KIR bázisán

Az oktatás jelenlegi helyzete - jövőképe Információ alapú közoktatás fejlesztés a KIR bázisán Az oktatás jelenlegi helyzete - jövőképe Információ alapú közoktatás fejlesztés a KIR bázisán Salomvári György vezető közoktatási szakértő Közoktatási Osztály Az előadás tematikája 1. A KIR rövid története

Részletesebben

Hely- és kontextusfüggő alkalmazások fejlesztését támogató keretrendszer mobil környezetben

Hely- és kontextusfüggő alkalmazások fejlesztését támogató keretrendszer mobil környezetben Department of Distributed Systems Hely- és kontextusfüggő alkalmazások fejlesztését támogató keretrendszer mobil környezetben MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály - Mátételki Péter matetelki@sztaki.hu

Részletesebben

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható Rugalmas, skálázható és megbízható Az OpenScape Business rendszer a kis- és közepes vállalkozások változatos igényeinek minden szempontból megfelelő korszerű, egységes kommunikációs (UC) megoldás. A rendszer-felépítése

Részletesebben

Digitális írástudás, digitális műveltség

Digitális írástudás, digitális műveltség Digitális írástudás, digitális műveltség A statisztikai adatok és kutatási eredmények tükrében Eszenyiné dr. Borbély Mária Országos Könyvtárügyi Konferencia 202. november 22-23. Eurostat, 202 e-skills

Részletesebben

Könyvtárhasználati tananyag A forráskiválasztás

Könyvtárhasználati tananyag A forráskiválasztás Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében Budapest, 2016.10.10. Könyvtárhasználati tananyag A forráskiválasztás Cs.

Részletesebben