E m l é k e z t e t ı

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E m l é k e z t e t ı"

Átírás

1 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ E m l é k e z t e t ı az EU és ENSZ-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ (EKK) 4. hazai Egyeztetı Fórumán, 2005.február 15-én, a Közlekedéstudományi Intézetben elhangzottakról. A 4. hazai Egyeztetı Fórumon - a célkitőzésnek megfelelıen a meghívottak és résztvevık mellékelt jegyzékében szereplı hazai hatóságok, vizsgáló szervezetek, egyetemek és fıiskolák, gyártó-, üzemeltetı-, kereskedelmi- és fuvarozó vállalatok, egyesületek stb. megjelent képviselıi (21 fı), a részükre elızetesen megküldött napirendnek megfelelıen, szóbeli tájékoztatást kaptak a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában: - az Európai Unió egyes szervezeteiben, Brüsszelben, illetıleg - az ENSZ-EGB- W. 29 Világfórum keretében, Genfben, az elmúlt hónapokban folytatott hazai tevékenységrıl. Az említett nemzetközi szervezetek ülésein résztvevı magyar szakértık beszámoltak a gépjármővekre vonatkozó új elıírásokról, illetıleg elıírás módosításokról, majd a résztvevık hozzászólásait követıen a FÓRUM tudomásul vette az elhangzott beszámolókat. A FÓRUM- on elhangzott elsı kézbıl származó, és a jelen emlékeztetıben összefoglalt információk, a meghívott szakmai kör számára, a következı idıszakban folytatott tevékenységük fontos bázisául, míg a következı EU és ENSZ-EGB üléseken, Brüsszelben vagy Genfben résztvevı magyar szakértık számára, tárgyalási magatartásuk alapjául szolgálnak.

2 2 1. Megnyitó A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Közúti Közlekedési Fıosztálya nevében Pongrácz károly vezetı fıtanácsos üdvözölte a GKM Ipari fıosztályát képviselı Gyırfi Ferenc vezetı fıtanácsost és a megjelenteket. Kérdésre jelezte, hogy az EGB-115 számú Gázüzemő motorok szerelvényei tárgyú ENSz-EGB elıírás vonatkozásában a GKM bejelentette a KTI-t magyar vizsgáló szervezetként a WP.29 Világfórum titkárságánál. Az EU-hoz bejelentett magyar jóváhagyó hatóságok és mőszaki vizsgáló állomások megtalálhatók az Internet-en az EU- DG- Enterprise-Automotive Industry honlapján, az alábbi helyen: illetıleg Ezt követıen felkérte Szabó Sándort az EKK vezetıjét a hazai Egyeztetı Fórum 4. ülésének levezetésére. 2. EU-Beszámolók 2.1 EU-Tanács Mőszaki Harmonizációs Gépjármő Munkacsoport 2004.X.26, XI.23-24, XII.1, XII.20 és 2005.II.1-én Brüsszelben tartott ülésein, GKM szakértıjeként résztvevı Brett Gábor, szóban összefoglalta az említett öt ülésrıl készített írásbeli jelentéseinek lényegét: Ezeken, az üléseken folytatódott a 70/156/EEC jelő gépjármő tipusjóváhagyási keretirányelv módosítása. Különösen az alábbi három, még nyitva maradt kérdést vitatták Minısítı (típusjóváhagyó és a jóváhagyottal egyezı gyártást ellenırzı COP = Controll Of Production) vizsgálatokra feljogosított vizsgálóállomások kijelölésének új feltételeiben az EU-ban, még nincs megegyezés.(38.cikk) Magyarországon, a jelenleg érvényes EU keretirányelvvel összhangban, a kijelölt vizsgálószervezeteknek akkreditálással kell rendelkezniük. A módosítás alatt álló 1995 évi XXIX.Törvény szabályozza a hazai akkreditálás kérdéseit. A Nemzeti Akkreditáló Testületet (NAT) a GKM-Ipari Fıosztálya felügyeli és nemzetkızi mőködését a költségvetésbıl, támogatja. Tisztázandó, hogy a NAT tagja e az akkreditáló testületek nemzetközi szervezetének. Az angol, spanyol és olasz fél ellenzi a hatósági akkreditálást, és elegendınek tartja, ha a szervezet (Testület = Competent Body) kielégíti ( shall comply ) a vizsgáló állomásokra vonatkozó ISO szabványokat. A kissorozatban, vagy egyedileg gyártott jármővek nemzeti jóváhagyást kapnak, amit a többi EU tagállam elfogad (hat).

3 3 A teljes gépjármőre, vagy jármő részekre vonatkozó típusjóváhagyás egyelıre csak az M1 és N1 jármőkategóriára vonatkozik. Az új irányelv életbe lépése 2006-ra várható. A többi jármőkategóriára (tgk, busz stb) kiterjesztése tíz évet is késhet? A roncsautók újrahasznosítására vonatkozó (korábban a 2000/53/EC számú) Irányelv képezze az új keretirányelv részét.a jármőbe beépített anyagok 85 %- ának visszanyerését már a tervezési fázisban kell a gyártónak, vagy beszállítóinak biztosítania. A megtőrt nehézfém tartalomra vonatkozó számításokat kell végeznie, amit a Testület (szakértık bevonásával) ellenırizne és Bizonyítvánnyal ( Certificat ) igazolna. A kérdést a Környezetvédelmi Minisztérium, a GKM Környezetvédelmi Fıosztálya valamint a Közlekedési Fıfelügyelet együttesen kezeli.a megtőrt nehézfémtartalom a jármővek 7 %-ánál fogadható el Ezt a GKM Közúti közlekedési fıosztálya figyeli Gépjármővek frontális ütközésére vonatkozó parlamenti és tanácsi irányelv tervezet. A vita alapjául a 13693/03 számú, 31 oldalas dokumentumot módosító, 2005.II.9-én kelt DM No.2 jelő, 44.oldalas munkadokumentum szolgál. Az uj irányelvnek összhangban kell lennie a 2003/102/EC számú gyalogosvédelemre vonatkozó irányelvvel. A gallytörırács (Bull-bar) irányelv nemcsak a 2,5 to-nál kisebb tömegő terepjáró gépkocsikra, hanem az ezekbe szánt, önálló egységként gyártott, védırácsokra is vonatkozik. Több ország megtiltaná, de a Skandinávok a rénszarvasok miatt igénylik. Egyetértünk azzal, hogy év múlva ellenırizni kell az elıírás megfelelısségét. A gallytörırács maximálisan 18 kg-os tömegét elfogadjuk. A védırács magasságát a tompított fényszóróhoz, vagy a motorburkolat vezérlıéléhez viszonyítva kell elıírni. Ha az utóbbit választják, úgy a vezérlıélt az 1.8 pont ban foglaltak szerint kell meghatározni. A védırács normál üzemben nem takarhatja a lámpákat. 2.2 EU-Bizottság MVEG Emissziós szakértıi Munkacsoport 2004.VII.7-én Brüsszelben megtartott 96.ülésérıl készített írásbeli jelentésének lényegét ismertette a GKM szakértıjeként ott résztvevı Pollák Iván A tehergépkocsik emissziós elıírása készül. Több fórum is vitatja ezt a kérdést (EU-MVEG, EU-CATP és ENSz-GRPE, valamint a Világelıírást készítık ).Nincs teljes összhang a tartalomban. Az emissziót csökkentı (SCR= Selective Catalytic Reduction ) közeg / Urea ) fogyását NOx érzékelıvel kívánják ellenırizni.ez az anyag is elosztó hálózatot igényel, hogy elfogyása esetén pótolni lehessen. Az emisszió csökkentı rendszertıl 500 ekm,vagy 7 év élettartamot várnak. A magyar rendeletekben elıírt október 1-tıl érvényes-euro-4 és 2008.X.1-tıl érvényes Euro-5 szerinti (az EGB-49 elıírást követı) tipusjóváhagyási határértékek megfelelıek.

4 A kis kéntartalmú tüzelıanyag (50 mg/km) 2005.június 1-tıl, míg a még szigorúbb (10 mg/km) elıírás 2009-tıl kerülhetne elıírásra Az egyre terjedı légkondicionálónak is van káros anyag emissziója, továbbá a fogyasztást is növeli. Erre vonatkozó elıírás 2010-re várható Motorkerékpár és moped missziómérı ciklus kidolgozása egyelıre határértékek nélkül folyik. Az indiaiak különleges üzemeltetési viszonyait késıbb veszik figyelembe. 2.3 EU-Bizottság CATP (Committee for the Adaptation to Technical Progres) Motor Vehicle bizottságának 2004.XII.14-i 81. és a 2005.II.11-i 82.üléseirıl készített írásbeli beszámolóját ismertette Brett Gábor Vészfékezést jelzı villogó féklámpák használatára a BMV, a Mercedes és az Opel felmentést kaphat. Az ENSz GRE világítási és GRRF fék szakértıi munkacsoportjának állásfoglalása még készül. ( Az ABS is mőködtetheti e?) Az EGB-49 elıírásnak megfelelı és a fenti pontban is tárgyalt kb.300 oldalas tehergépkocsi emissziós elıírást CATP elfogadta(fordítás miatt késik) A személykocsikra vonatkozó Euro január1-i életbelépése kapcsán adókedvezménnyel kívánják preferálni a 25 mg/km-nél kisebb részecskeemissziójú (pl. 5 mg/km-t kibocsátó) jármőveket. Ezzel kapcsolatosan notifikációs kötelezettségünk is van (a dán bejelentés miatt) Közeltéri 24GHz-es radar használatát 2013-ig engedélyezik a jármővek 7 %- ánál.(errıl nyilvántartást kell vezetni.).ezután át kell térni a drágább 79 GHz es sáv használatára. 2.4 EU-Bizottság CATP-AT traktor bizottságának 2004.XII.14-i 19.ülésérıl és a EU-Bizottság- WGAT traktor szakértıi munkacsoport 2005.II.10-i 79.ülésérıl dr. Nagy József- akadályoztatása miatt, késıbb fog beszámolni. 3. ENSZ-EGB Beszámolók 3.1 -WP.29 Gépjármő Világfórum 2004.november közt Genfben megtartott 134.ülésszakáról készített írásbeli beszámolójához Szabó Sándor főzött megjegyzéseket : Elfogadásra került 17 db. régebbi EGB elıírás módosítása S.R.1 jelő Különleges Határozatba (Special Resolution) foglalták a mőszaki Világelıírásokban, a méretek és tömegek vonatkozásában, használandó definíciókat Autóbuszok homlokütközése tárgyában a magyar fél elıkészítı dokumentum készítését vállalta. Ez szétosztásra és elıadásra kerül a WP ülésén Genfben Dr.Matolcsy Mátyást 2005 évre újra a GRSG általános biztonsági szakértıi munkacsoport alelnökéül választották Az 1997 évi Bécsi Idıszakos Mőszaki Ellenırzési egyezményt gondozó AC.4 Adminisztratív Bizottság ülése elmaradt,mert megvárják az EU jelzett csatlakozását. Ezen Egyezmény vonatkozásában bejelentett magyar illetékes hatóság a Közlekedési Fıfelügyelet.

5 Az elsı Mőszaki Világelıírást az Ajtózárak és beerısítı szerkezetekrıl beiktatták a mőszaki Világelıírások Világ-győjteményébe.Ez GKM intézkedést igényel A WP.29 Világfórum 2005.III közt tartandó 135.ülésszakának (TRANS/WP.29/1038 számú) Elızetes napirendjét a résztvevık magyar nyelven megkapták, és tudomásul vették. A jelen lévı szakértık az ott felsorolt 19 db régebbi EGB elıírás módosításának, valamint a Kézivezérlık és visszajelzık megjelölésére és az Utastér főtıberendezésére vonatkozó, függıben maradt, új EGB elıírás, elfogadását támogatták. 3.2 GRPE légszennyezési szakértıi munkacsoport 2004.VI.1-4 és 2005.I közt Genfben megtartott 48. és 49. ülésérıl készített írásbeli jelentését ismertette Pollák Iván: 3.2.1A WHDC (teherkocsi emissziót vizsgáló világciklus) elkészülte 2006-ra várható. A részecskevizsgálat nem darabszámolással, hanem, teljes, vagy részáramú szőréssel és tömegméréssel történik. USA-ban a munkát a környezetvédelmi Hivatal felügyeli A vizsgálati cikluson kívüli missziómérésre, például sarki viszonyok közt van szükség Az EGB-115 számú gázüzemi szerelvényekre vonatkozó elıírás módosítása folyamatban van A folyékonygáz töltıfej európai változatát elfogadták,miután az olasz fél visszavonta fenntartását Az EU akkor csatlakozik az 1997 évi bécsi idıszakos mőszaki felülvizsgálati Egyezményhez, ha a hozzácsatolt 1 számú szabályzatot (Rule No.1), a 3,5 to feletti tömegő jármővek vonatkozásában a 96/96/EC számú EU direktívához hangolják Elkezdıdik a hidrogén és tüzelıanyag cellás és hibrid üzemő jármővekre vonatkozó elıírások kidolgozása Ezt a témát EU+USA+Japán is sponzorálja. 3.3 GRRF fék és futómő szakértıi munkacsoport 2005.I.3l-II.4 közt Genfben megtartott 57.ülésérıl készített írásbeli jelentését ismertette Brett Gábor: Féklámpát a retarder (tartóslassító-fék),vagy az ESP (Electronic Stability Program) is mőködtetheti. Lassulási határértéket nem írnak elı Az M1 jármőkategória fékelıírását esetleg külön fogják választani Az idıszakos mőszaki ellenırzést az O4 kategóriájú pótkocsikra is kiterjesztenék Az ABS (fék blokkolásgátló) kötelezı alkalmazását motorkerékpárokra is elıírnák Felvetıdött informális munkacsoportban elıírás kidolgozása fékdobokra, féktárcsákra, gumiabroncsok szerelésére és tapadására,valamint keréktárcsákra vonatkozólag Az ESP re vonatkozó elıírás kidolgozása Dr.Palkovics László vezetésével informális munkacsoportban elkezdıdött. 3.4 GRSP passzív biztonság szakértıi munkacsoport 2004.XII.7-10 közt Genfben megtartott 36.ülésérıl készített írásbeli jelentését ismertette Bády László:

6 A csoport dolgozik a fejtámaszokra, gyermekvédık bekötési pontjára, valamint a gyalogosvédelemre vonatkozó GTR (Global Technical Regulation)-ek elkészítésén.a költség/haszon elemzés is készül Napirenden van még az oldalról ütközés bábúja (Eurosid-II és Worldsid),a biztonságiöv bekapcsolását jelzés (fénnyel,vagy/és hanggal), az ülés szilárdság, a csomagok sérülés okozása, az utólagosan szerelt térelválasztó, a kerekesszékek rögzítése, a gyerek bekötések kötelezıvé tétele autóbuszban ( EU-ban már így van), Felmerül annak szükségessége, hogy össze kell hangolni az R.E.3 jelő Közös Határozatok, az EU direktívák és a GTR-ek azonos kérdésekkel foglalkozó részeit. 3.5 GRSG általános biztonság szakértıi munkacsoport 2004.X közt Genfben megtartott 87.ülésérıl készített írásbeli beszámolóját ismertette Dr.Matolcsy Mátyás: Készül a valamennyi autóbusz kategóriára vonatkozó összesített EGB-107 számú elıírás Rev.2 jelő változata. Kérdés mi lesz az EGB-36, 52 és a régi 107 elıírások sorsa? A 15 m hosszú busz farseprése túl nagy.( GB kezdeményezés) A kerekesszék helyének elıírása (NL kezdeményezés) Tetı nélküli városnézı buszok elıírása (OICA,+E+H javaslat) EGB-66 busz tetıszilárdsági elıírás (bekötött utasok tömegének figyelembe vételével) módosítása.( Az EU is elfogadja.) A tetıszilárdsági elıírást minden buszkategóriára kiterjesztı, spanyol és magyar közös informális dokumentum készült Felmerült, jogtalan használatot jelzı távvezérelt készülék alkalmazása, visszapillantótükör felületének növelése, EDR (Even Data Recorder) baleseti adatrögzítı kérdése is Buszok homlokütközése tárgyában már három elıkészítı ülést tartottak. Kérdés hogy a GRSG,vagy a GRSP szakértıi munkacsoport illetékes e? 4. Egyéb kérdések 4.1 Állásfoglalások A WP ülés napirendje 6 pontja keretében tisztázandó az egy évnél fiatalabb 3,5 to-nál nagyobb tömegő és a nemzetközi forgalomban fuvarozó tehergépkocsik környezetvédelmi (levegı és zajszennyezési) követelményei kielégítését igazoló Certificat alkalmazásának kérdése Az 1958 évi Jóváhagyási Egyezmény AC.1 Adminisztratív Bizottsága ülésén- az illetékes szakértıi munkacsoportokban résztvevı magyar szakértık véleménye alapján- a hazai 4. Egyeztetı Fórum támogatja az EGB-6,7,13,23,36,38,48,50,52,54,66,90,92,109 és 115 számú 15 db régi EGB elıírás módosításának,valamint a kézivezérlık és visszajelzık megjelölésére és a gépjármő utasterének főtıberendezésére vonatkozó 2 db új EGB elıírásnak az elfogadását.

7 A 1998 évi Világegyezmény AC.3 Végrehajtóbizottsága ülésén a hazai 4.Egyeztetı Fórum támogatja: - az S.R.1 jelő Gépjármő kategóriák tömegét és méreteit meghatározó Speciális Határozat elfogadását. - A motorkerékpárok gáznemő szennyezıit és CO2 emisszióját, valamint fogyasztását, vizsgáló ciklust elıíró tervezet mőszaki világelıírásként (GTR) elfogadását. - A csökkent kéntartalmú teherkocsi dízel tüzelıanyag, csökkent kéntartalmú személygépkocsi benzin tüzelıanyag és a csökkent kéntartalmú nem közúti jármő dízel tüzelıanyagokra vonatkozó elıírásoknak a világelıírások győjteményébe foglalását. Budapest 2005.február 18 Az emlékeztetıt összeállította... Szabó Sándor a KTI-EKK vezetıje Mellékelve: Meghívottak és megjelentek jegyzéke

8 8 Meghívottak és résztvevık jegyzéke az EU és ENSz-EGB Jármő-mőszaki Koordinációs Központ 4. hazai Egyeztetı Fórumán a Közlekedéstudományi Intézetben 2005.február 15-én Hatóságok: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium: Kereskedelempolitikai Fıo. Piller Erika Ipari Fıosztály Gyırfi Ferenc vezetı fıtanácsos Környezetvédelmi Fıo. - Közúti Közlekedési Fıo. Pongrácz Károly vezetı fıtanácsos Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési M. Dr.Nagy József vezetı fıtanácsos* Környezetvédelmi Minisztérium - Külügyminisztérium - HM Technológiai Hivatal - Közlekedési Fıfelügyelet Dr.Tóth Zoltán vezetı fıtanácsos* Központi Közlekedési Felügyelet Pajor Ákos osztályvezetı Mőszaki Biztonsági Hivatal - Intézetek, társaságok: Bánki Donát Mőszaki Fıiskola - BME Gépjármő Tanszék Dr.Kismartoni Péter adjunktus Budapesti Mőszaki Fıisk. (Kandó) - FVM Mőszaki Intézet - Gépipari Tudományos Egyesület Közlekedéstudományi Intézet Magyar Autóklub - Magyar Elektrotechnikai Ellenırzı Int. - Magyar Gépjármőipari Szövetség Magyar Jármőalkatrészgyártók O.Sz - Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete - Magyar Szabványügyi Testület - Magyar Gépjármő Importırök Egyesülete - Széchenyi István Egyetem Gyır - Vállalatok: Audi Hungária Motor Kft. Autóipari Kutató és Fejlesztı Rt. Dr.Matolcsy Mátyás társelnök Pollák Iván tud.fımts. Szabó Sándor Koord. Közp.vez. Katona Jenıné titk.vez. dr.lukács Pál igazgató dr.körmendy Ágoston üv.titkár Kozma László fıtanácsadó Imre Gyula vezérigazgató Vincze-Pap Sándor laborvez. AVL-AUTÓKUT Mérnöki Kft. - Bakony Mővek Autóalkatrészgyártó Rt. - Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. - GANZ-Transelektro Kft. - GE-Hungary Rt. Tungsram Hirschler Üvegipari Vállalkozás - Ikarusbus Rt. Budapest - Dr.Székács György laborvezetı

9 9 INVENTURE Kft. Dr.Szalay Zsolt* KNORR-Bremse Fékrendszerek Kft. dr.voith András fıoszt.vez.* Közlekedési Mőszergyártó Rt. - Kravtex Kft. - Magyar Suzuki Rt. - Michelin Hungária Teherabroncs Gyár Kiss Zoltán dok. kezelı NABI Rt. Varga Huba István mősz. gazdasági szakértı Opel Magyarország Kft. - Rába Jármőipari Alkatrészgyártó Kft. Mór - Rába Jármőipari Kft. Üzletfejlesztési és Katonai projekt - Róna Kft. - SALGGLAS Üvegipari Rt. - TÜV NORD-KTI Kft. Brett Gábor ügyvez.h. Bády László mőszaki tanácsadó Ferenczy Sándor mks. TÜV Rheinland Hungária Kft. Görgey Péter üv.ig.* VOLÁN Egyesülés - Volánbusz Közlekedési Rt. - ZF Hungária Kft *kimentette magát

10 10 Képviseleti Felhatalmazás A 4. hazai Egyeztetı Fórum Emlékeztetıjét jóváhagyom és az abban rögzített szakmai álláspont képviseletére a mandátum megadását, javasolom: Budapest 2005.február án. GKM Közúti Közlekedési Fıosztály Pongrácz Károly vezetı fıtanácsos A napirendben, szereplı kérdésekben felhatalmazzuk a GKM képviseletében delegált Szabó Sándor szakértıt a 4. hazai Egyeztetı FÓRUM- ról készült Emlékeztetıben foglalt magyar álláspont képviseletére. Budapest február -án. Dr.Molnár Sándor fıosztályvezetı GKM Ipari Fıosztály. Székely András fıosztályvezetı GKM Közúti Közlekedési Fıosztály

11 11

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ ( E.K.K.) 6. hazai

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ E m l é k e z t e t ı az EU és ENSZ-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ (EKK) 3. hazai Egyeztetı Fórumán,

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2006. október

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 20. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 20. hazai Egyeztetı Fórumról 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2010.június

Részletesebben

3. ENSz-EGB beszámolók

3. ENSz-EGB beszámolók 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2006. május 31-én

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2009.

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı (1.változat )

E m l é k e z t e t ı (1.változat ) 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı (1.változat ) az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2007. november

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2008.március

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2007. június

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 17. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 17. hazai Egyeztetı Fórumról 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2009. június

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 19. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 19. hazai Egyeztetı Fórumról 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2010. február

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2008.

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 23. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 23. hazai Egyeztetı Fórumról Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2011. június

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı

E m l é k e z t e t ı 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı az EU és ENSz-EGB Közúti jármő Mőszaki Koordinációs Központ által 2007.február

Részletesebben

E m l é k e z t e t ı. 21. hazai Egyeztetı Fórumról

E m l é k e z t e t ı. 21. hazai Egyeztetı Fórumról 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2010. november

Részletesebben

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ KTI-EKK E m l é k e z t e t ı a közúti jármővek nemzetközi mőszaki követelményei tárgyában 2011. március

Részletesebben

Az érintett ENSZ-EGB elıírás

Az érintett ENSZ-EGB elıírás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

ENSZ EGB június 16. Pollák Iván 1. GRPE Working Party on Pollution and Energy (Légszennyezés és energiakérdésekkel foglalkozó munkacsoport)

ENSZ EGB június 16. Pollák Iván 1. GRPE Working Party on Pollution and Energy (Légszennyezés és energiakérdésekkel foglalkozó munkacsoport) DG MVEG EU Enterprise and Industries Automotive Motor Vehicle Emission group (gépjármő emissziós csoport) ENSZ EGB GRPE Working Party on Pollution and Energy (Légszennyezés és energiakérdésekkel foglalkozó

Részletesebben

I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes:

I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes: 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza.

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza. 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

Beszámoló a 46. GRSP ülésrıl. Összeállította: Szeitl Norbert

Beszámoló a 46. GRSP ülésrıl. Összeállította: Szeitl Norbert Beszámoló a 46. GRSP ülésrıl Összeállította: Szeitl Norbert Röviden az ülésrıl A filozófiai viták és a különbözı munkacsoportok beszámolói töltötték ki többségében a rendelkezésre álló idıkeretet. Több

Részletesebben

A hivatalos értekezletet megelızıen, ad.hoc munkacsoportokban, öt téma elızetes megvitatására került sor az alábbiak szerint:

A hivatalos értekezletet megelızıen, ad.hoc munkacsoportokban, öt téma elızetes megvitatására került sor az alábbiak szerint: U T I J E L E N T É S az ENSZ EGB GRPE 50. sz. ülésérıl (2005. május 30. június 3.) Az értekezlet Genfben a Nemzetek Palotájában került megrendezésre. A tárgyaláson a következı országok képviselıi vettek

Részletesebben

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ EKK

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ EKK 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ EKK B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes:

I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes: 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

JELENTÉS. Egri István Pollák Iván Pongrácz Károly Schuchtár Endre Szabó Sándor dr. Szoboszlay Miklós

JELENTÉS. Egri István Pollák Iván Pongrácz Károly Schuchtár Endre Szabó Sándor dr. Szoboszlay Miklós JELENTÉS A jelentés készítıjének intézménye TÜV NORD-KTI Kft (GKM Közúti Közlekedési Fıosztály) A jelentés készítıjének neve és Brett Gábor elérhetısége brett@tuvnord.hu, tel.:371-5950, 06-30-9522-915,

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes:

B E S Z Á M OLÓ I. ÖSSZEFOGLALÓ. A részletes beszámolóból külön kiemelésre érdemes: 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ. az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum 2007. november 13-16. között Genfben megtartott

B E S Z Á M OLÓ. az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum 2007. november 13-16. között Genfben megtartott 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ E.K.K. B E S Z Á M OLÓ az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum 2007.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2010. október 19-22) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2010. október 19-22) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

Beszámoló a GRSP 48. ülésérıl

Beszámoló a GRSP 48. ülésérıl Beszámoló a GRSP 48. ülésérıl Genf, 2010. december 7-10. Összeállította: Szeitl Norbert 1/7. oldal 1. A napirend és a kapcsolódó dokumentumok Napirendi pont az elızetes napirend alapján Elıírás sz. Témakör

Részletesebben

ÚTIJELENTÉS. az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 40. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, szept )

ÚTIJELENTÉS. az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 40. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, szept ) ÚTIJELENTÉS az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 40. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, 2004. szept. 23.-24.) Az értekezleten az alábbi országok és szervezetek képviseltették magukat: Amerikai Egyesült

Részletesebben

Beszámoló az ENSZ-EGB GRPE (A gépjármővek légszennyezésével és energia kérdésével foglalkozó elıadói csoport) 61. ülésérıl

Beszámoló az ENSZ-EGB GRPE (A gépjármővek légszennyezésével és energia kérdésével foglalkozó elıadói csoport) 61. ülésérıl Beszámoló az ENSZ-EGB GRPE (A gépjármővek légszennyezésével és energia kérdésével foglalkozó elıadói csoport) 61. ülésérıl Genf 2011. 01. 10. 2010. 01. 15. Az értekezlet napirendjén az alábbi kérdések

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A fogyasztóvédelemrıl

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK

B E S Z Á M OLÓ I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ LÉNYEGES KÉRDÉSEK Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és környezeti Igazgatóság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Kutató Központ EU- és ENSZ EGB Jámű-műszaki Koordináció B E S Z Á M OLÓ

Részletesebben

Beszámoló a GRRF 68. üléséről

Beszámoló a GRRF 68. üléséről Beszámoló a GRRF 68. üléséről Genf, 2010. szeptember 21-23. Elnök: Ian Yarnold Department for Transport, Anglia Összeállította: Finszter Ferenc TÜV NORD-KTI KFT 1 I. Napirend 1. A napirend elfogadása 2.

Részletesebben

B e s z á m o l ó. A jelen beszámoló az ülésszak alatt megtartott alábbi ülésekrıl szól:

B e s z á m o l ó. A jelen beszámoló az ülésszak alatt megtartott alábbi ülésekrıl szól: B e s z á m o l ó az ENSZ keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP. 29) Világfórum 2004. III. 912 közt Genfben megtartott 132. ülésszakáról. A jelen beszámoló az ülésszak alatt megtartott

Részletesebben

Beszámoló a GRRF 69. ülésérıl

Beszámoló a GRRF 69. ülésérıl Beszámoló a GRRF 69. ülésérıl Genf, 2011. január 31. - február 4. Elnök: Ian Yarnold Department for Transport, Anglia Összeállította: Finszter Ferenc TÜV NORD-KTI KFT 1 I. Napirend 1. A napirend elfogadása

Részletesebben

JELENTÉS. Deák János Egri István Pollák Iván Pongrácz Károly Schuchtár Endre Szabó Sándor

JELENTÉS. Deák János Egri István Pollák Iván Pongrácz Károly Schuchtár Endre Szabó Sándor JELENTÉS A jelentés készítıjének intézménye TÜV NORD-KTI Kft (GKM Közúti Közlekedési Fıosztály) A jelentés készítıjének neve és Brett Gábor elérhetısége brett@tuvnord.hu, tel.:371-5950, 06-30-9522-915,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2004. ápr. 19-23) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2004. ápr. 19-23) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ. Ez a munka az évi szerzıdés gyökeres átalakítását is szükségessé teszi, hiszen ez eredetileg egész más céllal készült.

B E S Z Á M OLÓ. Ez a munka az évi szerzıdés gyökeres átalakítását is szükségessé teszi, hiszen ez eredetileg egész más céllal készült. 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a 153. WP.29 ülésrıl (Genf 2011. március 8-11.)

BESZÁMOLÓ. a 153. WP.29 ülésrıl (Genf 2011. március 8-11.) BESZÁMOLÓ a 153. WP.29 ülésrıl (Genf 2011. március 8-11.) A korábbi gyakorlatot követve az ülés adminisztratív-szakmai részérıl (EGB és GTR elıírások módosításai, új elıírások kezdeményezése, stb.) Deák

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.6.4. COM(2012) 263 final 2012/0141 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió által az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának megfelelő bizottságaiban az ENSZ Európai

Részletesebben

JELENTÉS EU Tanácsi Munkacsoport ülésérıl

JELENTÉS EU Tanácsi Munkacsoport ülésérıl JELENTÉS EU Tanácsi Munkacsoport ülésérıl Tanácsi Munkacsoport neve 2. napirendi pont: Article 133 Committee ( Motor Vehicles ) 3. napirendi pont: Technical Harmonisation ( Motor Vehicles ) Az ülés idıpontja

Részletesebben

03/12 2007/11 C,G,J régi 38. Hátsó ködlámpa 00/16 2013/10 B,G,J 39. Sebességmérő műszer 00/05 2002/12 C,G,J 40. Motorkerékpár

03/12 2007/11 C,G,J régi 38. Hátsó ködlámpa 00/16 2013/10 B,G,J 39. Sebességmérő műszer 00/05 2002/12 C,G,J 40. Motorkerékpár Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és Környezeti Igazgatóság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Kutató Központ EU és ENSZEGB Közúti Jármű Koordinációs Központ ENSZ gépjármű

Részletesebben

2. Elfogadtuk a 6. számú, biztonsági üvegekre vonatkozó GTR 1. számú helyesbítését (lásd a beszámoló 14.1 szakaszát)

2. Elfogadtuk a 6. számú, biztonsági üvegekre vonatkozó GTR 1. számú helyesbítését (lásd a beszámoló 14.1 szakaszát) 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 28. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0038 (NLE) 6620/17 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: ECO 10 ENT 43 MI 154 UNECE 4 A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ. Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum november közt Genfben megtartott

B E S Z Á M OLÓ. Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum november közt Genfben megtartott 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ E.K.K. B E S Z Á M OLÓ Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum 2005.

Részletesebben

Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum november között Genfben megtartott. 140.

Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum november között Genfben megtartott. 140. 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ E.K.K. B E S Z Á M OLÓ Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum 2006.

Részletesebben

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva 1. (1) A magyar számviteli standardokról, azok értelmezéseirıl és a kapcsolódó

Részletesebben

A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Ügyrendje

A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Ügyrendje A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Ügyrendje (Az Ügyrendet a Tanács 7/2012.(IV.24.) számú határozatával fogadta el) A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi

Részletesebben

TÜV Rheinland-KTI Kft. H-1119 Budapest, Thán Károly u H-1519 Budapest, Pf.: 327.

TÜV Rheinland-KTI Kft. H-1119 Budapest, Thán Károly u H-1519 Budapest, Pf.: 327. EU előírások: Irányelv 70/157 Zajszint és kipufogó berendezések Pótalkatrész kipufogó berendezés 70/220 Károsanyag kibocsátás, légszennyezés Műszaki terület 715/2007 692/2008 Károsanyag-kibocsátás 70/221

Részletesebben

az ENSz keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP.29) Világfórum 2005.március 8-11 közt Genfben megtartott 135.

az ENSz keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP.29) Világfórum 2005.március 8-11 közt Genfben megtartott 135. 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSz-EGB Közúti-jármő Mőszaki Koordinációs Központ ( E.K.K ) B e s z á m o l ó az ENSz keretében mőködı Gépjármő Elıírásokat Összehangoló (WP.29) Világfórum 2005.március

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V J E G Y Z İ K Ö N Y V Páty Község Önkormányzata Pénzügyi, Településfejlesztési, Ügyrendi és Környezetvédelmi Bizottságának 2010. november 22-én (hétfın) 16.00 órai kezdettel megtartott ülésérıl 1 Az ülés

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 14. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 14. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 14. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0162 (NLE) 9703/16 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: ECO 42 ENT 106 MI 406 UNECE 10 A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA

SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA Iktatószám: IV.50-4/2012. J E G Y Z İ K Ö N Y V amely készült Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének

Részletesebben

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza.

Az E fejezet a beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza. 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ. - D fejezet: a Beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza.

B E S Z Á M OLÓ. - D fejezet: a Beszámolóból kiemelésre érdemes kérdések, felsorolását tartalmazza. 1 Közlekedéstudományi Intézet Kht. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ E.K.K. B E S Z Á M OLÓ Az ENSz keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő- Világfórum 2005.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Az ülés kezdetekor egyhangúlag újraválasztottuk a GRRF elnökét, Ian Yarnold urat (UK).

BESZÁMOLÓ. Az ülés kezdetekor egyhangúlag újraválasztottuk a GRRF elnökét, Ian Yarnold urat (UK). BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (TRANS) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP29) keretében mőködı Fék- és Futómő Szakértıi Csoport (GRRF) 56. ülésérıl (Genf,

Részletesebben

ÚTIJELENTÉS. az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 48. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, 2008. szeptember 1-3.)

ÚTIJELENTÉS. az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 48. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, 2008. szeptember 1-3.) ÚTIJELENTÉS az ENSz-EGB/WP.29/GRB gépjármő zajszakértık 48. ülésérıl (Genf, Nemzetek Palotája, 2008. szeptember 1-3.) Az értekezleten az alábbi országok és szervezetek képviseltették magukat: Amerikai

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

e) Hidrogén/tüzelıanyagcella meghajtású jármővek (Hydrogen) munkacsoport

e) Hidrogén/tüzelıanyagcella meghajtású jármővek (Hydrogen) munkacsoport U T I J E L E N T É S az ENSZ EGB GRPE (gépjármővek levegıtisztasági és energia kérdéseivel foglalkozó munkacsoport) 49. sz. ülésérıl (2005. január 10-15.) Az értekezlet Genfben a Nemzetek Palotájában

Részletesebben

PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 23/2002.(XII. 26.) sz. önkormányzati rendelete. Hatályba lépés napja: január 1.

PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 23/2002.(XII. 26.) sz. önkormányzati rendelete. Hatályba lépés napja: január 1. PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének 23/2002.(XII. 26.) sz. önkormányzati rendelete A gépjármőadóról szóló, 13/1998. (XII. 10) sz. önkormányzati rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

Európai ajánlások, elıírások összefoglalása. Daczi László PLF TEO 2009.10.09.

Európai ajánlások, elıírások összefoglalása. Daczi László PLF TEO 2009.10.09. Európai ajánlások, elıírások összefoglalása Daczi László PLF TEO 2009.10.09. Tartalom: 1. UIC döntvények 2. EU szabványok 3. EU direktívák, Vasúti csomagok 4. TSI-k 1. UIC döntvények 3 típusa: - Kötelezı

Részletesebben

Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap

Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap Összefoglaló - Jármőipari biztonságtechnikai szakmai nap 2010 október 26. kedd 09:30 INNONET elıadóterme - 9027 Gyır, Gesztenyefa u. 4. 09:30 09:35 Köszöntı Kabács Zoltán NYDRFÜ által felkért külsı szakértı

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2012. április 10-én megtartott rendkívüli ülésérıl

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2012. április 10-én megtartott rendkívüli ülésérıl SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE 4/2012. JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2012. április 10-én megtartott rendkívüli ülésérıl Határozat száma: 39-41. TARTALOMJEGYZÉK HATÁROZATOK: 39/2012.(IV.10.)

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

Teljes saját létszám: 182 fı Bérmunkás létszám: 73 fı Összesen: 255 fı

Teljes saját létszám: 182 fı Bérmunkás létszám: 73 fı Összesen: 255 fı Rába Jármő Kft. Rába Jármő Kft. Személyi összetétel Teljes saját létszám: 182 fı Bérmunkás létszám: 73 fı Összesen: 255 fı 2005.07.01-tıl integráció a Rába Alkatrész Kft gyıri gyárával ( A Jármő Kft addigi

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT Szeged Megyei Jogú Város Idısügyi Tanácsa (továbbiakban: IT) figyelemmel a létrehozása óta eltelt idı tapasztalataira, a korábbi és 2003-ban elfogadott Szervezeti és Mőködési Szabályzatát visszavonja és

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v lkunbaracs Község Önkormányzatának Képviselı-testülete 4. /2012. J e g y z ı k ö n y v Készült: Kunbaracs Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. június 27-én (szerdán) 15: 00 órakor tartott

Részletesebben

B E S Z Á M OLÓ. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ

B E S Z Á M OLÓ. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ 1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. EU és ENSZ-EGB Közúti Jármő Mőszaki Koordinációs Központ B E S Z Á M OLÓ az ENSz EGB keretében mőködı Gépjármő elıírásokat összehangoló -WP. 29 jelő - Világfórum

Részletesebben

JELENTÉS. Deák János Egri István Pollák Iván Pongrácz Károly Schuchtár Endre Szabó Sándor

JELENTÉS. Deák János Egri István Pollák Iván Pongrácz Károly Schuchtár Endre Szabó Sándor JELENTÉS A jelentés készítıjének intézménye TÜV NORD-KTI Kft (GKM Közúti Közlekedési Fıosztály) A jelentés készítıjének neve és Brett Gábor elérhetısége brett@tuvnord.hu, tel.:371-5950, 06-30-9522-915,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2005. október 11-14) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2005. október 11-14) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

Szám: 41-1 /2012. Jegyzıkönyv. Készült: a Fejér Megyei Közgyőlés Pénzügyi, Jogi, Fejlesztési és Nemzetiségi Bizottság 2012. január 25-i ülésérıl

Szám: 41-1 /2012. Jegyzıkönyv. Készült: a Fejér Megyei Közgyőlés Pénzügyi, Jogi, Fejlesztési és Nemzetiségi Bizottság 2012. január 25-i ülésérıl Szám: 41-1 /2012. Jegyzıkönyv Készült: a Fejér Megyei Közgyőlés Pénzügyi, Jogi, Fejlesztési és Nemzetiségi Bizottság 2012. január 25-i ülésérıl Jelen vannak: Dr. Sükösd Tamás a bizottság elnöke, Dr. Szabadkai

Részletesebben

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése A közlekedés légszennyezése Jogi eljárások lehetőségei a jobb levegőminőség és az éghajlatvédelem érdekében Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 18. november 26. A közúti közlekedésből származó légszennyezés

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belső Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármű Előírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül működő Világítási Szakértői

Részletesebben

Beszámoló. Genf, 2013.június 3.-7.

Beszámoló. Genf, 2013.június 3.-7. Beszámoló az ENSZ-EGB GRPE (A gépjárművek légszennyezésével és energia kérdésével foglalkozó előadói csoport) 66. üléséről. Genf, 2013.június 3.-7. Az értekezlet napirendjén az alábbi témák megvitatása

Részletesebben

Közgyőlési jegyzıkönyv

Közgyőlési jegyzıkönyv Közgyőlési jegyzıkönyv Készült: az Oroszlányi Szolgáltató Zártkörően Mőködı Részvénytársaság (2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.) évi rendes közgyőlésén, 2009. május 29. napján 10 órakor az OSZ Zrt. székházában.

Részletesebben

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés április 28-ai ülésére

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés április 28-ai ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Elnöke Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2011. április 28-ai ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2007. április 16-20.) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2007. április 16-20.) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

JELENTÉS EU Tanácsi Munkacsoport ülésérıl

JELENTÉS EU Tanácsi Munkacsoport ülésérıl JELENTÉS EU Tanácsi Munkacsoport ülésérıl Tanácsi Munkacsoport neve Article 133 Committee ( Motor Vehicles ) + Technical Harmonisation ( Motor Vehicles ) Az ülés idıpontja : 2004 okt. 26. helyszíne : Brüsszel

Részletesebben

Beszámoló a GRRF 66. ülésérıl

Beszámoló a GRRF 66. ülésérıl TÜV NORD-KTI KFT Beszámoló a GRRF 66. ülésérıl Genf, 2009. szeptember 15-17. Elnök: Ian Yarnold Department for Transport, Anglia Összeállította: Finszter Ferenc 1 I. Napirend 1. A napirend elfogadása 2.

Részletesebben

Beszámoló. az ENSZ-EGB GRPE. 63. üléséről. Genf, 2012. január 16-20

Beszámoló. az ENSZ-EGB GRPE. 63. üléséről. Genf, 2012. január 16-20 Beszámoló az ENSZ-EGB GRPE (A gépjárművek légszennyezésével és energia kérdésével foglalkozó előadói csoport) 63. üléséről Genf, 2012. január 16-20 Az értekezlet napirendjén a titkárság ECE/TRANS/WP.29/GRPE/2012/1/1sz.munkaanyaga

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM JKH-180/6/2008. Tervezet a környezetvédelmi és vízügyi miniszter irányítása, illetve felügyelete alá tartozó szervek fontos és bizalmas munkaköreinek megállapításáról

Részletesebben

Szekszárdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat

Szekszárdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat Szám: IV.535/2010. J E G Y ZİKÖNYV a Szekszárdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2010. október 13-án (szerdán) 15 00 órakor a Polgármesteri Hivatal II. emeleti mőszaki tárgyalójában megtartott alakuló ülésérıl.

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V. Tét Város Önkormányzat Képviselı-testületének október 28-án megtartott ülésérıl.

J E G Y Z İ K Ö N Y V. Tét Város Önkormányzat Képviselı-testületének október 28-án megtartott ülésérıl. TÉT VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 9100 Tét, Fı u. 88. 143-16/2008. J E G Y Z İ K Ö N Y V Tét Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2008. október 28-án megtartott ülésérıl. 2 TÉT VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE

Részletesebben

OTSZ VILLÁMVÉDELEM. Elemzés és módosítási javaslat

OTSZ VILLÁMVÉDELEM. Elemzés és módosítási javaslat OTSZ Elemzés és módosítási javaslat OTSZ 3. rész Elemzés Válasz a következı kérdésekre: - a szabályzat tartalmaz-e szabványhivatkozásokat - a hivatkozások megfelelnek-e az európai elveknek és az európai

Részletesebben

ENERGOTEST NAPOK 2018

ENERGOTEST NAPOK 2018 ENERGOTEST NAPOK 2018 Jogszabályi változások és hatósági elvárások a műszaki megvizsgálás területén Mikulás Róbert NFM JÁRMŰ MÓDSZERTANI HATÓSÁGI FŐOSZTÁLY 1 VÁLTOZÓ JOGSZABÁLYOK 2 VÁLTOZÓ JOGSZABÁLYOK

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2009. május 4-8) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, 2009. május 4-8) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. (Genf, okt.12-15) dr. Matolcsy Mátyás

BESZÁMOLÓ. (Genf, okt.12-15) dr. Matolcsy Mátyás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (ITC) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP.29) keretében mőködı ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZAKÉRTİI CSOPORT (GRSG)

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 258. MELLÉKLET:- TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2013. ( ) önkormányzati rendelete a közterületi parkolók üzemeltetésérıl és a parkolási díjakról

Részletesebben

A témák és munkaanyagok Internet címe:

A témák és munkaanyagok Internet címe: BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belső Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT Committee) Gépjármű előírásokat Összehangoló Világfórum (WP29) Keretén belül működő Világítási Szakértői

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Szerkezeti Munkacsoport (WP 29) keretén belül mőködı Passzív Biztonság Szakértıi Csoport

Részletesebben

Jegyzıkönyv. Készült: Dömös Község Önkormányzat Képviselıtestületének június 15-én megtartott rendkívüli ülésérıl

Jegyzıkönyv. Készült: Dömös Község Önkormányzat Képviselıtestületének június 15-én megtartott rendkívüli ülésérıl Jegyzıkönyv Készült: 2012. június 15-én megtartott rendkívüli ülésérıl Jelen vannak:pálmai József korelnök Csonka József Dr. Pálinkási Csaba Bartók László képviselık Dr. Szabó Attila jegyzı Jegyzıkönyvvezetı:

Részletesebben

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE)

(INLAND TRANSPORT COMMITTEE) BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben