VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás"

Átírás

1 VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás Kirendeltség-vezetők konferenciája Balatonföldvár Március

2 A Kirendeltség térképe

3 Általános jellemzők 3 HVB körzet- 4 Kistérség (94 település) 13 jegyzőség, 30 körjegyzőség (5 város) Lakosság: 115 e fő (Megyer-29 fő, Ajka-32 e fő) Létszámunk: 5 fő Elhelyezés: Ajka- Tűzoltóság Tapolca és Sümeg- Polgármesteri Hivatal Szolgálati autó: Ajka-Ajka HÖT-é (közös használat) Tapolca- Lada Níva Sümeg- nincs

4 Illetékességi- Működési területek Tűzoltóságok: 4 HÖT, 3 Ökt Rendőrség: 3 Rkp Mentőszolgálat: 5 mentőállomás 3 kórház, 2 ÁNTSZ 2 állami közútkezelő üzemmérnökség (plussz városi fenntartó cégek) Somló Volán (93 település) 3 vasúti fővonal; 8-as, 84-es, 71-es főút

5 Közműgazdák Gáz: 2 szolgáltató (8 területgazda) Villamos energia: Eon (7 területgazda) Víz-szennyvíz: 3 szolgáltató (5 üzemvezetőség) Vízfolyáskezelők: Vízügyi Ig.- Vizitársulatok Körzethatárok- NEM illeszkednek

6 Kirendeltségünk veszélyeztetettsége -Veszélyes árú közúti, vasúti szállítása -Felsőküszöbös üzem: Gógánfa (propán, bután, metanol) -Egyéb veszélyes üzemek: MAL Zrt. Ajka Kristály Kft. Szennyvíztelepek Bakonyi Erőmű Zrt. Szigetelőanyag-gyártók -Bányászati tevékenység (Bauxit, szén) -Tél -Ár- belvíz -Vízbázisok szennyeződése -Tömegrendezvények (Völgynapok, Balaton átúszás)

7 Az elmúlt évek eseményei Bányaterületek feletti területkiszakadások

8 Ár- és belvíz: május közepe, Június, augusztus és szeptember 1-1 nap

9 Egyéb események Gyanús küldemények ( levél polgármesternek, országgyűlési képviselőnek) Bombariadó: Ajka városháza Lőszer, robbanószer feltalálás: Ajka belváros, többszintes ház tetőcseréje, Tízemeletes tűz Szigetelőanyag-gyár teljes leégése Homokbánya- falomlás (3 kisgyerek meghalt) Hálózat-kidőlések- több napos téli áramszünet, stb.

10 Ifjúsági versenyek (8 közép-,29 ált. iskola) Kék Lámpák napja Szakkörök

11 Kiemelten veszélyeztetett településeink Ajka Devecser Kolontár Gógánfa Ukk Tapolca II. III. III. I. II. III.

12 Ajka ipartörténete Ajka fejlődését az ipar alapozza meg. Már 1836-ban kiderült, hogy Csingervölgyben szén is van. Pásztor ember akadt rá, miután tüzet rakott, és az nem akart kihunyni. Ugyanis tüzet fogott az alatta lévő föld, illetve a szénkibúvás. A kutatást azonban csak 1865-ben kezdeti meg a birtok tulajdonosa, Puzdor Gyula. A kitermelés 1869-ben kezdődik. A szénre és a vasútra alapozva Neumann Bernát 1878-ban üveggyárat alapít.

13 Ajka ipartörténete Bródy Imre szabadalma alapján 1937-ben Ajkacsingervölgyben felépül a világ első kriptongyára, amely az elektromos izzókhoz szükséges gázt állította elő. A környéken felfedezett nagyobb mennyiségű bauxit lázba hozza a tőkét. (A XX. Sz. elején Taliándörögd, Halimba, Szőc térségében) Csak 1943-ban kezdődik el a külfejtés. Az 1960-as évektől aktív vízvédelem: a karsztvízszint alatti bányászat fokozott vízkiemelés mellett történik kormányzati döntés alapján, elsősorban Hévíz védelme érdekében, a vízkiemeléssel járó bányászat megszűnt!

14 Ajka ipartörténete A feldolgozáshoz timföldgyárat, alumíniumkohót, és a jórészt ezeket kiszolgáló erőművet építenek ben. A helykiválasztásban újra döntő szerepe van a szénnek és a vasútnak. Várossá válás évtizedei: 1959-től város (15 e fő) 1971-ben Ajka járási székhely lesz ban Ajkára költözik a bíróság és az ügyészség Hild érem. A rendszerváltozás megroppantja Ajkát, a város iparát is. Az üzemek szerkezetváltása is jó eredményeket hoz. Csökkent a környezetszennyezés.

15 Ajka ipartörténete Az ajkai Hőerőmű első egységeit 1943-ban helyezték üzembe, a helyi szénvagyonra alapozva. Az erőmű feladata eredetileg a szomszédos Timföldgyár hőenergiával való ellátása volt. Az 1960-as évektől kiegészült a városi távfűtési célú hőenergia ellátásával. A szoros kapcsolat a timföldgyárral a továbbiakban is megmaradt, az ajkai Erőmű későbbi fejlesztéseit is a Timföldgyári hőigények növekedése indokolta. Az Erőmű a kezdetektől a hőigények kielégítése mellett kapcsoltan villamos energiát is termelt. Az 1990-es évek elején- átállás hibrid-fluid tüzelésre őszén biomassza tüzelésre átállás, a keletkezett szürkeiszap cementálódó képessége változik. Tájékoztatásul a szén 150 e tonna, a tüzifa-faapríték felhasználás 550 e tonna, közel négyszeres

16 A SZÜRKE ISZAP (a kazetta építés anyaga) Az erőmű működése során a szilárd tüzelőanyagot felhasználó erőművek melléktermékeként keletkezik szilárd halmazállapotú tüzelési maradék (ágysalak és a porleválasztó pernye): elhelyezése hulladéktárolóban történik. Hígzagyos technológiával kerül kijuttatásra. Az elégetett ajkai szén salakjából és pernyéjéből készült kazetta rendkívül nagy szilárdsággal és vízzáró képességgel bír.

17 Zagybelövő Zagykazetta Víznyelő

18 A zagykazetta építése Zagyvíz Zagy (salak + pernye + zagyvíz) A hígzagy fogadása a kijelölt területen. A hígzagy ülepítése a kijelölt területen. Az ülepítés utáni zagyvíz visszaforgatása (visszajuttatása) az erőműbe Az ülepedés utáni gátépítés munkagép segítségével.

19 A zagykazetta építése Belőtt zagy terülése

20 A Timföldgyár A közelben feltárt bauxit vagyonra között timföldgyárat és alumíniumkohót építenek. (20e tonna/év- timföld és 10e tonna/év alumínium) 1959-től elindul a gallium gyártás Megépül a Timföldgyár 2 gyáregység (375e tonna/év timföld, alumíniumkohó- 22e tonna/év) Megkezdődik az alumínium formaöntvény gyártás (1996-tól francia tulajdon) Nagynyomású öntöde üzembehelyezése Szárított és őrölt aluminíum-hidroxid termékek gyártása indul A Timföldgyár termelése eléri a 490e tonna/év értéket Szintetikus zeolit gyártása indul Megszűnik a kohászati tevékenység Leállítják a Timföldgyár 1-et Elindul a gyártás a zeolitüzemben Valamennyi termékelőállító egységben tanúsított minőségbiztosítási rendszer működik KIR és MEB rendszerek tanúsítása Precipitált hidrát gyártás indul.

21 A VÖRÖSISZAP A vörösiszap többféle fémvegyület elegye, a timföld (alumínium-oxid) gyártásának mellékterméke. A timföldet bauxitból állítják elő. A nyersanyagot porrá őrlik, majd nátrium-hidroxiddal (erős lúg) nagy nyomáson, C-on főzik. A gőz elengedése után a vizes szuszpenziót vízzel kétszeresére hígítják, majd ülepítőbe töltik. A vizes oldatot a kikeverő medencébe juttatják. A vízoldható nátrium-aluminátot vízzel elhidrolizálják alumíniumhidroxiddá, a keletkező nátrium-hidroxidot újra felhasználják. Egy tonna timföld előállításakor 1,5-2 tonna vörösiszap keletkezik.

22 A VÖRÖSISZAP Minden, a vízben nem oldódó komponens visszamarad. Mivel a vasoxid (ferri-oxid) vörösesbarna, erősen színező anyag, ezért nevezik a visszamaradó, vízben nem oldható zagyot vörösiszapnak. Ezt ülepítő berendezésben választják le, majd eltávolítják. Mosóvízzel lehetőleg minél több nátrium-hidroxidot öblítenek ki belőle, hogy a visszanyert lúgot újra felhasználhassák. Eredeti nedvességtartalma 40 45%; ebben az állapotában még szivattyúzható; így locsolják ki a tározó részmedencéibe (az ún. kazettákba)

23 A vörösiszap-lerakás

24 A vörösiszap-lerakás

25 A Magyarországon lerakott vörösiszap Almásfüzítő I-VIII kazetták közel 200 ha területen, között tonna Mosonmagyaróvár- I-V kazetták kb 65 ha területen között tonna Ajka Kolontár I-X kazetták 174,3 ha területen 1943-, között t

26 A lerakóhelyek környezetvédelmi rendszerei monitoring rendszerek (figyelőkutak, ph figyelés)

27 Létesítési és Üzemeltetési engedélyek Már az 1980-as évek közepén (alapvetően lakossági felháborodás és félelem miatt) ún. VÖRÖSISZAP BIZOTTSÁG alakult Ajkán (a szürke-vörösiszap elhelyezés és a tervezett beépítések felülvizsgálata, a magasítások előzetes vizsgálata). A Kolontáron tapasztalható ivóvíz-kutak fertőzöttsége miatt anyagilag is hozzájárult a Timföldgyár (kb. 16 millió Ft) az ivóvízhálózat kiépítéséhez. A város vezetése és a Timföldgyár között folyamatos egyeztetések voltak, hiszen a leendő elhelyezések kialakítása égetően szükséges volt a vállalat részére, amely a város életének meghatározó szereplője volt (munkahelyek, gazdasági szempontok). Az újabb tárolóhelyek kialakításának előkészítése céljából a kazetta-sorok között húzódó vasútvonal és a Torna patak medre áthelyezésre került a kazettákon kívüli déli oldalra. ( )

28 A VI-X kazetták területe és a lerakott mennyiség VI-VII. VIII. IX. X. X/a. 4.5 millió m3 (7.1 m t) -38 ha millió m3 (8.25 m t) -41 ha millió m3 (11.2 m t) -49 ha millió m3 (6.2 m t) -26 ha millió m3 (0.6 m t)

29 A X. kazetta engedélyei vízjogi létesítési engedély I. ütem (205,0 mbf) (terv alapján-műszaki jellemzők leírása, paraméterek, felhasználandó anyag-igény) vízjogi létesítési engedély II. ütem (216 mbf) vízjogi üzemeltetési engedély III. felügyeleti kategória (ellenőrzést 5 évente Vízig ellenőrzi) A megépített vízilétesítményt fenntartsa és vörösiszap tárolásra használja. Engedélyes köteles: -az engedélyben előírtak betartására -a hatósági ellenőrzés lehetőségének biztosítására -az üzemeltetett vizilétesítmény állagmegóvásáról, karbantartásáról rendszeresen gondoskodni 2001.a VI-X. kazetták környezetvédelmi rendszerének (függőleges résfallal lezárás- körbeépítés ben befejeződött, teljes hossz:7,4 km) vízjogi üzemeltetési engedélye. (Szakhatóság volt a Felügyelőség)

30 A X. kazetta engedélyei környezetvédelmi működési engedély teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálat VI-X. kazettákra (22/2001. KöM rendelet szerint) egyedi hulladékgazdálkodási terv jóváhagyása Felügyelőség részéről egységes környezethasználati engedély (környezetvédelmi tervezői jogosultsággal rendelkező szakcég által elvégzett teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatról készített dokumentáció alapján)

31 Egységes környezethasználati engedély Előírások: -jóváhagyott egyedi hulladékgazdálkodási terv -jóváhagyott üzemeltetési terv a vörösiszap kazettára, mint nem veszélyes hulladéklerakóra -környezetterhelés csökkentése érdekében az elérhető legjobb technika alkalmazása -vörösiszap EWC kóddal, tonna/év lerakással -a vörösiszap lerakás technológiája, az üzemelő kazettán lerakható anyagok paraméterei -monitoring kutak üzemeltetése (I-V. kazettáknál 13 db., VI-X. kazettáknál 153 db.) -a hulladéklerakón végzett ellenőrzésekről, megfigyelésekről éves jelentés benyújtása (a hulladéklerakó állapotleírása, szintjének süllyedési adatai, stb)

32 Egységes környezethasználati engedély módosítások IX-es kazetta üzemeltetésének meghosszabbítása Az egységes környezethasználati engedély módosítása: A vörösiszap lerakására szolgáló VIII-as és IX-es kazetta gátmagasításának megvalósítására vonatkozó létesítési engedély. A tervezett kapacitásbővítés a gátkorona kiegyenlítésével és magasításával összesen 4 millió m3 (6.5 millió tonna) vörösiszap elhelyezést tett volna lehetővé (max. 7 m gátmagasítás) új Egységes környezethasználati engedély 2011-től a bauxit feldolgozása során keletkező vörösiszap bányászati hulladék. (hatáskörök az építéssel kapcsolatban a bányafelügyeletnél)

33 Tervek Az engedélyezett vörösiszap lerakók üzemeltetéséhez 2, egymástól tartalmilag nem különböző, az üzem által jóváhagyott terv kapcsolható: Vízminőség-védelmi kárelhárítási terv Vörösiszaptérség katasztrófa megelőzési és elhárítási terve

34 Vízminőség-védelmi kárelhárítási terv A 21/1999. (VII. 22.) KHVM-KöM sz. együttes rendelet Vízminőség-védelmi kárelhárítási terv (1-1 példány: VIZIG; Felügyelőség, 5 évente felülvizsgálat) A MAL Zrt ben készíttette: vörösiszap lerakás, rendkívüli események kezelése (személyi, technikai feltételek) folyamatos, 24 órás figyelőhálózat, (vörösiszap kazetták gátjának állapotellenőrzése, a szivárgás, vagy átszakadás figyelése, szükséges esetben azonnali jelzés adása (minimum 8 óránként)) Felülvizsgálat és módosítás jóváhagyva: november január (a 90/2007. (IV. 26.) Korm. Rendelet szerint) Rendszeres aktualizálás: kibocsátott mennyiségek, a termelési adatok, ill. a személyi állomány összetétele. A módosított, felülvizsgált tervben továbbra is em3 folyadék valamint a vízfelszín közeléből em3 vörösiszap kifolyásával számolnak.

35 Üzemi veszélyelhárítási terv A MAL Timföld Kft. Vörösiszaptérség katasztrófa megelőzési és elhárítási terve (vörösiszap szállítóvezetékek, kazetták és a retúrvíz rendszer leírását, a meghibásodási lehetőségeket és a kármegelőző intézkedéseket, a riasztási rendszert) a veszélyeztetés értékelése is: A vörösiszap kazetták gátszakadása csak külső hatásra következhet be: -nagy erősségű földrengés -terrorcselekmény (rongálás, robbanás) -háborús bombatámadás (kijutó anyag: em3 lúgos víz és em3 vörösiszap) -a terv ével került módosításra (Második kiadás) -veszélyelhárítási terv tartalmazza azt is, hogy az üzem részéről a megfigyelés 8 óránként történik -pontosítás évente legalább kétszer Utolsó pontosítás: szeptember 20., (MAL levele)

36 Lakosságvédelmi tervek Kolontár: a településtől 800 m-re lévő vörösiszap tároló sérülése miatt a szennyezett víztől a település É-i része árvíz jellegű katasztrófát szenvedhet (veszélyeztetett településrész: Malom u., Kossuth u., a tervezett kimenekítendő létszám: 80 fő) Devecser: a településtől 4,8 km-re lévő vörösiszap tározó sérülése a Torna-patak melletti területeken árvíz jellegű katasztrófát okozhat (veszélyeztetett városrész: Árpád u., Pék köz, Bocskai u., Vadvirág u., Esze T. u., Kinizsi u., Szent Imre u., Patak u., Dankó telep, Füzes u., Móricz u., Batthyány u., Iskola u., Béke u., Pápai u., Táncsics u., Hunyadi u., Vasút u., a tervezett kimenekítendő létszám: 719 fő)

37

38

39 Balesetek a világban Korzika, 1972., 2500 t vörösiszap a Földközi-tengerbe Buffalo Creek, 1972., 500e m3, szükreiszaptározó gátja szakadt át, 125 ember halt meg Spanyolország, 1998., Aználcollar bánya, 5 millió m3 iszap-sár került egy közeli folyóba Kentucky, 2000., szürkeiszapülepítő kilyukadt, 1millió m3 iszap Tennessee, 2008., 4millió m3 szürkeiszap Kanada, 2007., majd 2008., vörösiszap

40 A Katasztrófa Az elmúlt évben lehullott csapadék a területünkön mm volt az addigi éves 660 mm-es átlaghoz képest. Ebből a május közepén 4 nap alatt több mint 300 mm esett le nyarán a X-es kazettán (hulladéklerakón) gátkiegyenlítési munkák végzésére került sor. A leginkább érintett három településen a katasztrófát megelőző napon megtartott önkormányzati választás során Devecserben új polgármester került megválasztásra.

41

42 A riasztás telefonon hívott a kolontári polgármester Hívtam a MAL műszaki igazgatót és az Ajkán lévő kollégákat Ajkai HÖT-től információkérés Igazgató-helyettesnek jelentettem Érdeklődés vízügyesektől Ajka polgármesterének tájékoztatása

43

44

45 Az áradás Az iszap 3-6 perccel a gátszakadást követően öntötte el a 750 m-re lévő első kolontári lakóházakat, 14 órára átvonult a településen, s órakor érkezett meg Devecserbe. Somlóvásárhelyen 15 órakor jelent meg (a patak gyakorlatilag fél órával előbb ért oda, mielőtt az elöntések megjelentek- Devecserben és Somlóvásárhelyen már volt egy kis idő a reagálásra)

46

47 AZ ELSŐ PERCEK Tájékozódás, információgyűjtés főként a sérültekről (több mint 150 fő), eltűntekről. Nagy gondot jelentett az ismeretlen hatású anyag. Mentés háztetőkről..,, VFCS-k alkalmazása, később az eltűntek keresése a speciális mentők bevonásával Érintett közművek és a vasúti forgalom leállítása Az érintett településeken lévő irányítás közti kapcsolat megteremtése (Kolontáron szinte nem volt térerő, EDR nehézségek) Felettes felé jelentés A lakosság, a média és az érdeklődök tájékoztatása (pánik elkerülése) Takarítás (útmosás) megkezdése, elsődleges kárbecslés, az érintettek elhelyezési feltételeinek előkészítése, megteremtése A vízszennyeződés terjedésének megállítása a Marcalnál. (gipszezés)

48

49 HVB, MVB ülések megtett intézkedések és a kialakult helyzet értékelése (előzetes károk, személyi sérülések, beavatkozó erők tevékenysége) a lúg tovább folyik az élővízre (12,4-es ph), semlegesítés gipsszel Duna szennyeződését meg kell előzni, nemzetközi problémákat okozhat- folyamatos mérések szükségesek házak tisztításának megoldása (por formában veszélyesebb az anyag) talajcsere kérdése veszélyhelyzet kihirdetésének kezdeményezése finanszírozás vis maior keretből elhullott állatok, gázpalackok mielőbbi összegyűjtése vagyonvédelem- folyamatos rendőri jelenlét Fosztogatás megelőzése)

50 Másnap Az operatív törzs munkafeltételeinek megteremtése, összeköttetés kiépítése. Polgári védelmi kollégák helyszínre vezénylésére Nagyszámú önkéntes takarítás megkezdése (ellátás, felszerelés) MAL: gát körüli elsődleges helyreállítás Tudományos élet bekapcsolódása NEO PVIR beüzemelése, Folyamatos figyelőszolgálat a gáton, mentesítő állomások Riasztóeszközök, EDR erősítő telepítése MVB ülések (híd építés, MAL kötelezés, hatósági intézkedések) Segélyszervezetek megjelenése

51

52 Harmadnap Veszélyhelyzet kihirdetése Fokozott rendőri jelenlét Lakosság-tájékoztatás (levegő szennyezettség, magatartási szabályok, ivóvízadatok, stb.) Első gyorssegélyek osztása Lakossági fórumok Sajtó mozgásának korlátozása az érintett területen Marcal- fenékgát építés, semlegesítés- csökkenő ph VIII-as kazettára szállítása, IX. kazetta leeresztése KKB Veszélyhelyzeti Központ teljes alkalmazási készenlét

53 Negyedik nap Kolontári híd elkészítése Állattetemek folyamatos összegyűjtése Légtérzár Vakriasztás újabb gátszakadásról Az eltűnt személyek felkutatása nagy erőkkel folytatódik (sajnos nincs remény velük kapcsolatban ) Folyamatos takarítás, gát-figyelés, semlegesítés

54

55 Ötödik nap Az érintett települések lezárása Újabb 3 fő áldozatot találnak Késő éjszaka döntés születik Kolontár kitelepítéséről Ajkára (MVB döntés) Devecser teljes kitelepítésének tervezése A kiszakadt kazetta előtt folyamatosan épülnek a védművek

56

57 A következő hét Elkészül a gát 1 hét múlva visszatelepülés Torna-patak melletti települések kitelepítésének tervezése Belterületek takarítása, Kolontáron az első bontások A 8. és 9. áldozatot is megtalálják, már csak 1 fő állapota életveszélyes A civil szervezetek és az egyházak jelentős segítséget nyújtanak a károsultak és a védekezésben résztvevők ellátásában, elhelyezésében MAL állami felügyelet alá kerül ( ) Oktatás a szomszédos településeken X/a kazettába töltik a vörösiszapot, VII-es kazettára beszállítások

58

59 Október második fele Az operatív csoport Devecserbe teszi át a székhelyét Október közepére elkészülnek az elsődleges kárfelmérések kárbecslések alapján elindul az ÚKKK jogi munkacsoportjának tevékenysége Kármentőbizottság (Kármentő Alap felhasználására) Megrongált vasút helyreállítása ( ) Folyamatos légszennyezettség mérés

60

61 Külterületek mentesítése október végén megtörténik a külterületek mentesítését végző vállalkozó kiválasztása az előzetes felmérések alapján keretszerződéssel Kisebb vastagságban lerakott iszappal szennyezett területek mentesítését a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezi a falugazdász hálózattal Vízfolyásokban lerakódott anyagtól mentesítés, Vízügy szervezésével Kastélypark mentesítése önkormányzati megbízás alapján

62 Újjáépítés Az egyeztetések alapján megszületnek a településeken az új lakóterületek kialakításával kapcsolatos döntések. (rendezési terv, területvásárlás) Az érintett településeken 315 ingatlan szenvedett kárt (Kolontáron 38, Devecserben 275, Somlóvásárhelyen 2, ezenkívül mintegy 50 belterületi ingatlanban keletkezett egyéb kár) Megtörténik a generál kivitelező kiválasztása (építés és bontás) A devecseri lakóparkban 101, a kolontáriban 21 telek került kialakításra Vállakozói szektorban keletkezett károk felmérése

63 A civil szervezetek Már a katasztrófa bekövetkezésének napján elindul a gyűjtés a károsultak megsegítésére, 100-asával érkeznek a felajánlások. Az első időszakban komoly gondot jelent a tárolásuk. A civil szervezetek nagy segítséget nyújtanak a védekezésben résztvevők ellátásában, a károsultak ellátásában, segélyezésében, lakhatási feltételeik megteremtésében. A civil szervezetek által történő adományázás összehangolására egyeztetői fórum alakul, azonban a segélyező szervezetek együttműködése nem felhőtlen.

64 Biztonság növelése a kazettáknál

65 A Kirendeltség állományából a MAL felügyelethez került vezénylésre 1 fő (a mai napig is ott van) az ügyviteli feladatokat ellátó kolléganő október 14től. Nem könnyítette a helyzetemet az sem, hogy a másik kollégám közel két hónapot volt táppénzen december közepéig. A két irodavezető felváltva vezénylésre került az operatív csoporthoz, illetve az ÚKKK-ba. A szolgálati autó, melyet a tűzoltósággal szerződés alapján közösen használtunk előzetes egyeztetéssel, az ő feladataik ellátása miatt számunkra elérhetetlen volt. (két hétig volt egy Lada Nivám november végén) Mindezek jelentősen nehezítettek a területen történő mozgást, feladatellátást. Mindezek mellett természetesen a kirendeltségen keletkező, határidős tevékenységeket is el kellett látni.

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110 Köszönöm a figyelmet és a türelmet!

SAUBERMACHER MAGYARORSZÁG KFT. CSR - KOLONTÁR VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA

SAUBERMACHER MAGYARORSZÁG KFT. CSR - KOLONTÁR VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA PD 71685 A környezettudatosság összetevői és mérési lehetőségeik 2008-2011 Kutatásvezető: Dr. Berényi László SAUBERMACHER MAGYARORSZÁG KFT. CSR - KOLONTÁR VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA Dr. Szabó Attila esettanulmány

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

Vörösiszap-katasztrófa:

Vörösiszap-katasztrófa: Vörösiszap-katasztrófa: következmények és tapasztalok, az újjáépítés koordinációja Dr. Hoffmann Imre tű. vezérőrnagy főigazgató-helyettes Budapest, 2011. március 1. Gátszakadás Elsődleges feladatok ÉLETMENTÉS

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal

Tavaszi hatósági kerekasztal Tavaszi hatósági kerekasztal A veszélyes üzemek és a nukleáris biztonság szakterület Mesics Zoltán tűzoltó alezredes mb. főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Veszélyes üzemek szakterület Főbb feladatok,

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

A vörösiszap katasztrófa fogságában

A vörösiszap katasztrófa fogságában [Ide írhatja a szöveget] 2012 Nyirádi Zsuzsanna A vörösiszap katasztrófa fogságában A lúgos, vörös ár az ott élő emberek addigi életét is magával vitte. A vörösiszap katasztrófa fogságában Az áradás- 2010.

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30 JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA 2011. TÉMAKÖR: 1 / 30 Hulladékgazdálkodás Levegővédelem Termékdíj Természetvédelem Vízvédelem, vízgazdálkodás Zaj- és rezgésvédelem 2 / 30 TÖRVÉNYEK

Részletesebben

SAJÓKÁPOLNA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2008. (IV.18.) SZ. RENDELETE A SZEMÉTSZÁLLÍTÁSRÓL ÉS A KÖZTISZTASÁGRÓL

SAJÓKÁPOLNA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2008. (IV.18.) SZ. RENDELETE A SZEMÉTSZÁLLÍTÁSRÓL ÉS A KÖZTISZTASÁGRÓL SAJÓKÁPOLNA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2008. (IV.18.) SZ. RENDELETE A SZEMÉTSZÁLLÍTÁSRÓL ÉS A KÖZTISZTASÁGRÓL Sajókápolna Község Önkormányzat Képviselőtestülete az egyes helyi közszolgáltatások

Részletesebben

A hulladéklerakás szabályozásának módosítása

A hulladéklerakás szabályozásának módosítása A hulladéklerakás szabályozásának módosítása Horváth Szabolcs Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium XVII. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás 2007. április 24-26. Szombathely Uniós követelmények

Részletesebben

Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai. Kistelek május 15.

Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai. Kistelek május 15. Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai Kistelek 2014. május 15. Célja: vizek kártétel nélküli kezelése elvezetése, felkészülés a belvizi és árvizi helyzetekre Cselekvési

Részletesebben

A közúti forgalom hatása Pécs város levegőminőségére

A közúti forgalom hatása Pécs város levegőminőségére A közúti forgalom hatása Pécs város levegőminőségére Készítette: Emesz Tibor Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség 2014. május 29. Jogszabályi háttér 306/2010 (XII.23.) Korm.

Részletesebben

INFORMÁCIÓK VEGYI VESZÉLYHELYZETRE

INFORMÁCIÓK VEGYI VESZÉLYHELYZETRE INFORMÁCIÓK VEGYI VESZÉLYHELYZETRE LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ ÉS FELKÉSZÍTŐ KIADVÁNY Kazincbarcika Helyi Védelmi Bizottságának kiadványa a vegyi veszélyhelyzetben végrehajtandó védekezési szabályokról Juhász

Részletesebben

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható.

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE Heti összefoglaló a 1. október 4.-én Kolontár külterületén bekövetkezett vörösiszap tároló gátszakadással kapcsolatos ÁNTSZ tevékenységekről 11. május 26 Rövid összefoglaló az ÁNTSZ OTH, OKI és a Veszprém

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése Bálint Mária Bálint Analitika Kft Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Kármentesítés aktuális

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése. Kódszám: KMOP-3.3.3-13.

Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése. Kódszám: KMOP-3.3.3-13. Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése Kódszám: KMOP-3.3.3-13. Támogatható tevékenységek köre I. Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő- és villamosenergia-,

Részletesebben

A Mátrai Erőmű ZRt., mint fenntartó 2007-ben hozta létre ipari parkját, Mátrai Erőmű Ipari Park néven.

A Mátrai Erőmű ZRt., mint fenntartó 2007-ben hozta létre ipari parkját, Mátrai Erőmű Ipari Park néven. A visontai telephelyű Mátrai Erőmű ZRt. a magyar villamosenergia-rendszer egyik megbízható alapegysége. Fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. A 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező Mátrai

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. év május 24.-i ülésére Tárgy: A közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Részletesebben

Szakigazgatások rendszere

Szakigazgatások rendszere Szakigazgatások rendszere Humán igazgatás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme (MGJ) (MGJ+BJ) Közrend, közbiztonság védelme, rendészet (BJ) Gazdasági igazgatás - áttekintés Főbb gazdasági szakigazgatási

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

3. Levegőszennyezettség: a mérési adatok alapján az érintett térség minden településén egészségügyi határérték alatti a porszennyezettség.

3. Levegőszennyezettség: a mérési adatok alapján az érintett térség minden településén egészségügyi határérték alatti a porszennyezettség. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 197 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-11 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását.

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. 1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. A katasztrófa kritikus esemény, események hatásának olyan következménye,

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Budapest, 2014. március 04. Dr. Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelem

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére A közútkezelői hatáskörök átruházásáról A 2012. évi XCIII. Törvény megszüntette a jegyző közútkezelői hatáskörét

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófa Igazgatóság Polgári Védelemi Kirendeltség Miskolc Miskolc Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Helyi

Részletesebben

Vízügyi hatósági feladatok a felszín alatti vizek területén

Vízügyi hatósági feladatok a felszín alatti vizek területén Vízügyi szervezet felépítése BELÜGYMINISZTÉRIUM Vízügyi Helyettes Államtitkársága Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízügyi Igazgatóságok Országos Vízügyi Hatóság Területi Vízügyi Hatóságok OVF és VIZIGEK

Részletesebben

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2007. (XII. 3.) rendelete a volt Mechanikai Művek iparterületnek helyi építési szabályzatáról valamint Törökbálint Nagyközség Helyi Építési Szabályzatáról

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III.

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. bevezetésének tapasztalatai Dr. Vass Gyula tű. ezredes szolgálatvezető 2016. A nemzetközi szabályozás kialakulása és szélesedése Kibocsátás éve, rövidített elnevezés Hazai jogba

Részletesebben

2011. 234/2011. (XI.10)

2011. 234/2011. (XI.10) Jogszabályi háttér A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény a Kat. végrehajtásáról szóló 234/2011. (XI.10) Korm. Rendelet V. fejezet

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Előadó: Weingartner Balázs József elnök-vezérigazgató Budapest, 2016. 10.

Részletesebben

ÁNTSZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL

ÁNTSZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ÁNTSZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ORSZÁGOS TISZTI FŐORVOS 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 215-09-30 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Kárelhárítási Terv. A kárelhárítási terv a Martin Metals Kft. 8104 Inota Fehérvári út 26 alatt működő telephelyén végzett tevékenységekre készült.

Kárelhárítási Terv. A kárelhárítási terv a Martin Metals Kft. 8104 Inota Fehérvári út 26 alatt működő telephelyén végzett tevékenységekre készült. Kárelhárítási Terv A kárelhárítási terv a Martin Metals Kft. 8104 Inota Fehérvári út 26 alatt működő telephelyén végzett tevékenységekre készült. A telephelyen a következő tevékenység végzése történik:

Részletesebben

AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLYEI ÉS AZOK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE

AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLYEI ÉS AZOK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGI ENGEDÉLYEI ÉS AZOK ÉRVÉNYESSÉGI IDEJE 2017. 01. 11. 1. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS ENGEDÉLYEK Közszolgáltatásra vonatkozó minősítési engedély: OKTF-KP/1309-60/2016.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V ÁPA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Pápa Város Polgármesteri Hivatalban, a polgármesteri tárgyalóban, a Gazdasági Bizottság 2011. április 13-án 8 00 órai kezdettel

Részletesebben

I Fejezet Általános rendelkezések. A rendelet célja. A rendelet hatálya

I Fejezet Általános rendelkezések. A rendelet célja. A rendelet hatálya Tiszatenyő községi önkormányzat képviselőtestületének 26/2004 (XI. 1.) rendelete a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 25/2004 (IX. 20.) rendeletének módosítására, és

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

Az átszervezés területi feladatai

Az átszervezés területi feladatai 1 A tájékoztató témái Az átszervezés területi feladatai A Megyei Védelmi Bizottság és a Helyi Védelmi Bizottságok illetékességi területe A Megyei Védelmi Bizottság összetétele A Megyei Védelmi Bizottság

Részletesebben

ÚJHARTYÁN KÖZSÉG HELYIVÍZKÁR_ELHÁRÍTÁSI TERV

ÚJHARTYÁN KÖZSÉG HELYIVÍZKÁR_ELHÁRÍTÁSI TERV Újhartyán Község Önkormányzata 2367 Újhartyán, Fő utca 21.sz. Telefon:29/372-133.Fax:372-025 E-mail cím: Nyilvántartási szám: Jóváhagyom Újhartyán, 2008.szeptember 20. Egyetértek: Budapest, 2008 Schulcz

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

Telepengedély kiadására irányuló kérelem a többször módosított ( 80 / 1999 (VI.11.) Korm. rendelet alapján )

Telepengedély kiadására irányuló kérelem a többször módosított ( 80 / 1999 (VI.11.) Korm. rendelet alapján ) Telepengedély kiadására irányuló kérelem a többször módosított ( 80 / 1999 (VI.11.) Korm. rendelet alapján ) 1. A kérelmező adatai 1.1. Jogállása: 1.Jogi személy (Kft. Rt. Kht. stb.) 2. Jogi személyiséggel

Részletesebben

5. Az Év Tűzoltója kitüntető cím adományozása Előterjesztő: dr. Őri László alpolgármester. Előadó: Vetusinszki Balázs t.alezredes kirendeltségvezető

5. Az Év Tűzoltója kitüntető cím adományozása Előterjesztő: dr. Őri László alpolgármester. Előadó: Vetusinszki Balázs t.alezredes kirendeltségvezető 4. A TOP-6.6.1-15 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése, illetve a TOP-6.5.1-15 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése projektek keretében Pécs MJV tulajdonában lévő Pécs, Csontváry

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

A mentő tűzvédelem diszlokációja

A mentő tűzvédelem diszlokációja Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A mentő tűzvédelem diszlokációja 2013. november 06. Fülep Zoltán tű. ezredes Tűzoltósági Főosztályvezető A mentő tűzvédelem magyarországi

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A VÍZGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR 1.) 1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról 2.) 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási

Részletesebben

Minőségügy-minőségbiztosítás a katasztrófák szemszögéből. Dr.Göndöcs Zsigmond Országos Mentőszolgálat Katasztrófavédelmi Kormánybiztosság

Minőségügy-minőségbiztosítás a katasztrófák szemszögéből. Dr.Göndöcs Zsigmond Országos Mentőszolgálat Katasztrófavédelmi Kormánybiztosság Minőségügy-minőségbiztosítás a katasztrófák szemszögéből Dr.Göndöcs Zsigmond Országos Mentőszolgálat Katasztrófavédelmi Kormánybiztosság a DEMIN célja: azokkal a kérdésekkel kíván foglalkozni, amelyek

Részletesebben

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Közlekedési Felügyelősége A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai Gida Attila útügyi szakmai tanácsadó Jogszabályi háttér 1988. évi

Részletesebben

Az árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens

Az árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens Az árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens TIVITIG árvízvédelmi szakaszai és elsőrendű árvízvédelmi töltései 09.01.

Részletesebben

2010. MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS 2010.02.17.

2010. MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS 2010.02.17. 2010. MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS 2010.02.17. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött pályázati anyag illeszkedik az Önök

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A vörösiszap az alumíniumgyártás során visszamaradó hulladék. Összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott és visszamaradó

Részletesebben

Tárgy: Középső Ferencváros rehabilitációja, KSZT módosítás, tervezői válasz

Tárgy: Középső Ferencváros rehabilitációja, KSZT módosítás, tervezői válasz T/F 4660 300, 3614 296 email: iroda@korenyikft.hu 1/5 IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Szűcs Balázs főépítész úr részére Budapest Bakáts tér 14. 1092 Tárgy: Középső Ferencváros rehabilitációja, KSZT

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A vörösiszap az alumíniumgyártás során visszamaradó hulladék. Összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott és visszamaradó

Részletesebben

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 Ügyszám: JNO-619- /2010. A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben folyik, zavartalan. 3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik.

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben folyik, zavartalan. 3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Hagyományos és modern energiaforrások

Hagyományos és modern energiaforrások Hagyományos és modern energiaforrások Életünket rendkívül kényelmessé teszi, hogy a környezetünkben kiépített, elektromos vezetékekből álló hálózatok segítségével nagyon könnyen és szinte mindenhol hozzáférhetünk

Részletesebben

Vízminőségi kárelhárítási munkák a vízfolyásokon és a gátakon

Vízminőségi kárelhárítási munkák a vízfolyásokon és a gátakon Vízminőségi kárelhárítási munkák a vízfolyásokon és a gátakon MTA, 2011. március 01. Csonki István Előadás vázlat I. Védekezés a vízfolyásokon Torna patak Marcal II. Védelmi művek (gátak) Belterület védelme

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS HÍDFŐ-PLUSSZ IPARI,KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Székhely:2112.Veresegyház Ráday u.132/a Tel./Fax: 00 36 28/384-040 E-mail: laszlofulop@vnet.hu Cg.:13-09-091574

Részletesebben

Koordináció. Nagy Ákos, humanitárius igazgató Ungvár, 2013.10.29.

Koordináció. Nagy Ákos, humanitárius igazgató Ungvár, 2013.10.29. Koordináció Nagy Ákos, humanitárius igazgató Ungvár, 2013.10.29. Koordináció UN OCHA Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala - (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs OCHA) Feladata: Nemzeti

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS Kérdőív Kelt: Kitöltötte: Beosztás, telefon, telefax: 1. Biztosított neve címe: 2. Tevékenység ismertetése: Mutassa be a telephelyen végzett tevékenységet Kérjük,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. november 27-i ülésére Tárgy: A Zirc 542 hrsz-ú Reguly Antal u. 46-72. számú ingatlanok előtti csapadékvíz árok és átereszek

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos 1 Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? DUNAALMÁS IDEIGLENES LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

A október 4-e óta kórházba szállítottak száma, állapota és megoszlása a fogadó intézmény szerinti bontásban (2010. november 15.

A október 4-e óta kórházba szállítottak száma, állapota és megoszlása a fogadó intézmény szerinti bontásban (2010. november 15. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Katasztrófavédelmi felkészítés

Katasztrófavédelmi felkészítés Közbiztonsági referensek képzése Katasztrófavédelmi felkészítés 2012.10.02. Jogi háttér - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII. törvény A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények

Részletesebben

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 1. oldal Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

J a v a s l a t önkormányzati hozzájárulás megadására a Startmunka programban való - 2013. 03. 01. és 2014. 02. 28. közötti - részvételhez

J a v a s l a t önkormányzati hozzájárulás megadására a Startmunka programban való - 2013. 03. 01. és 2014. 02. 28. közötti - részvételhez J a v a s l a t önkormányzati hozzájárulás megadására a Startmunka programban való - 2013. 03. 01. és 2014. 02. 28. közötti - részvételhez Előterjesztő: Egészségügyi és Szociális Bizottság Elnöke Előkészítő:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. év november 29.-i ülésére Tárgy: Eb rendészeti telep kialakítása Zircen Előadó: Horváth László polgármester Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok KSZGYSZ konferencia 2012. május 22. Bibók Zsuzsanna Tartalom A 2011-ben hatályba lépett jogszabályok új előírásai; 306/2011.(XII.23.)kormányrendelet,

Részletesebben

Orsz g;gyíités 1brvatal n

Orsz g;gyíités 1brvatal n Az Országgyűlés A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadás a miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák jöv őbeni megakadályozását célzó

Részletesebben

/A 10/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelettel módosított egységes szerkezetbe foglalt szöveg./

/A 10/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelettel módosított egységes szerkezetbe foglalt szöveg./ Vasasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II.7.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról /A 10/2018.

Részletesebben

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK Berecz György tű. ezredes igazgató 35/2012. számú intézkedés: A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására

Részletesebben

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft 8200 Veszprém, Hársfa u. 39. Tel: (88) 590-050 Fax: (88) 590-059 Honlap: www.blautech.hu E-mail cím: mail@blautech.hu A Környezetvédelmi Minisztérium

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A vörösiszap az alumíniumgyártás során visszamaradó hulladék. Összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott és visszamaradó

Részletesebben

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék A VESZÉLYES KATONAI OBJEKTUM ÜGYINTÉZŐK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI Dr. Kátai-Urbán Lajos PhD. tűzoltó alezredes I. Katonai Hatósági Konferencia ÜZEMELTETÉSI

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához!

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához! A nemzetgazdasági miniszter 20/2010. (XII. 31.) NGM rendelete szabályozza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal műszaki biztonsági, valamint hatáskörébe utalt építésügyi hatósági eljárásokért fizetendő

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

Magyar joganyagok - Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - alapító 2. oldal 5. Létrehozásáról rendelkező határozat: 1060/1953. (IX. 3

Magyar joganyagok - Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - alapító 2. oldal 5. Létrehozásáról rendelkező határozat: 1060/1953. (IX. 3 Magyar joganyagok - Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - alapító 1. oldal Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben

Részletesebben

Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével

Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével A sérülékeny vízbázisok védelme három fő irányból közelíthető meg Adminisztratív

Részletesebben

MAGYAR KÁRMENTŐ ALAP Veszprém Megyei Kármentő Bizottság Veszprém, Megyeház tér 1. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

MAGYAR KÁRMENTŐ ALAP Veszprém Megyei Kármentő Bizottság Veszprém, Megyeház tér 1. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MAGYAR KÁRMENTŐ ALAP Veszprém Megyei Kármentő Bizottság Veszprém, Megyeház tér 1. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A Veszprém Megyei Kármentő Bizottság SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A 252/2010. (X.21.)

Részletesebben

ÉRCEK ércnek ércásványok

ÉRCEK ércnek ércásványok ÉRCEK Minden olyan kőzetet ércnek nevezünk, melyből azadottkor technológiai szintjén gazdaságosan fémet nyerhetünk ki. Az érc azon komponensei, melyek az adott fémet (fémeket) tartalmazzák az ércásványok.

Részletesebben

Magyar joganyagok - Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - alapító okirata módosítás 2. oldal 8. A költségvetési szerv működési köre: a környezetvédelm

Magyar joganyagok - Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - alapító okirata módosítás 2. oldal 8. A költségvetési szerv működési köre: a környezetvédelm Magyar joganyagok - Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - alapító okirata módosítás 1. oldal Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A környezetvédelmi,

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az IPPC irányelv, Integrált szennyezés-megelőzés és csökkentés. 113.lecke

Részletesebben

LAKITELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE

LAKITELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE LAKITELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 6065 Lakitelek, Széchenyi krt. 48. Telefon: 06-(76) - 449-011, 449-003 Fax.: 06-(76) - 449-055 ALAPÍTÓ OKIRAT egységes szerkezetben Lakitelek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

XVIII. NEMZETKÖZI KÖZTISZTASÁGI SZAKMAI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS

XVIII. NEMZETKÖZI KÖZTISZTASÁGI SZAKMAI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS XVIII. NEMZETKÖZI KÖZTISZTASÁGI SZAKMAI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS Szombathely, 2008. április 24. A HULLADÉKLERAKÓK REKULTIVÁCIÓS PÁLYÁZATÁVAL KAPCSOLATOS ANOMÁLIÁK Előadó: Déri Lajos ügyvezető SOLVEX Kft. TERVEZŐI

Részletesebben