VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás"

Átírás

1 VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás Kirendeltség-vezetők konferenciája Balatonföldvár Március

2 A Kirendeltség térképe

3 Általános jellemzők 3 HVB körzet- 4 Kistérség (94 település) 13 jegyzőség, 30 körjegyzőség (5 város) Lakosság: 115 e fő (Megyer-29 fő, Ajka-32 e fő) Létszámunk: 5 fő Elhelyezés: Ajka- Tűzoltóság Tapolca és Sümeg- Polgármesteri Hivatal Szolgálati autó: Ajka-Ajka HÖT-é (közös használat) Tapolca- Lada Níva Sümeg- nincs

4 Illetékességi- Működési területek Tűzoltóságok: 4 HÖT, 3 Ökt Rendőrség: 3 Rkp Mentőszolgálat: 5 mentőállomás 3 kórház, 2 ÁNTSZ 2 állami közútkezelő üzemmérnökség (plussz városi fenntartó cégek) Somló Volán (93 település) 3 vasúti fővonal; 8-as, 84-es, 71-es főút

5 Közműgazdák Gáz: 2 szolgáltató (8 területgazda) Villamos energia: Eon (7 területgazda) Víz-szennyvíz: 3 szolgáltató (5 üzemvezetőség) Vízfolyáskezelők: Vízügyi Ig.- Vizitársulatok Körzethatárok- NEM illeszkednek

6 Kirendeltségünk veszélyeztetettsége -Veszélyes árú közúti, vasúti szállítása -Felsőküszöbös üzem: Gógánfa (propán, bután, metanol) -Egyéb veszélyes üzemek: MAL Zrt. Ajka Kristály Kft. Szennyvíztelepek Bakonyi Erőmű Zrt. Szigetelőanyag-gyártók -Bányászati tevékenység (Bauxit, szén) -Tél -Ár- belvíz -Vízbázisok szennyeződése -Tömegrendezvények (Völgynapok, Balaton átúszás)

7 Az elmúlt évek eseményei Bányaterületek feletti területkiszakadások

8 Ár- és belvíz: május közepe, Június, augusztus és szeptember 1-1 nap

9 Egyéb események Gyanús küldemények ( levél polgármesternek, országgyűlési képviselőnek) Bombariadó: Ajka városháza Lőszer, robbanószer feltalálás: Ajka belváros, többszintes ház tetőcseréje, Tízemeletes tűz Szigetelőanyag-gyár teljes leégése Homokbánya- falomlás (3 kisgyerek meghalt) Hálózat-kidőlések- több napos téli áramszünet, stb.

10 Ifjúsági versenyek (8 közép-,29 ált. iskola) Kék Lámpák napja Szakkörök

11 Kiemelten veszélyeztetett településeink Ajka Devecser Kolontár Gógánfa Ukk Tapolca II. III. III. I. II. III.

12 Ajka ipartörténete Ajka fejlődését az ipar alapozza meg. Már 1836-ban kiderült, hogy Csingervölgyben szén is van. Pásztor ember akadt rá, miután tüzet rakott, és az nem akart kihunyni. Ugyanis tüzet fogott az alatta lévő föld, illetve a szénkibúvás. A kutatást azonban csak 1865-ben kezdeti meg a birtok tulajdonosa, Puzdor Gyula. A kitermelés 1869-ben kezdődik. A szénre és a vasútra alapozva Neumann Bernát 1878-ban üveggyárat alapít.

13 Ajka ipartörténete Bródy Imre szabadalma alapján 1937-ben Ajkacsingervölgyben felépül a világ első kriptongyára, amely az elektromos izzókhoz szükséges gázt állította elő. A környéken felfedezett nagyobb mennyiségű bauxit lázba hozza a tőkét. (A XX. Sz. elején Taliándörögd, Halimba, Szőc térségében) Csak 1943-ban kezdődik el a külfejtés. Az 1960-as évektől aktív vízvédelem: a karsztvízszint alatti bányászat fokozott vízkiemelés mellett történik kormányzati döntés alapján, elsősorban Hévíz védelme érdekében, a vízkiemeléssel járó bányászat megszűnt!

14 Ajka ipartörténete A feldolgozáshoz timföldgyárat, alumíniumkohót, és a jórészt ezeket kiszolgáló erőművet építenek ben. A helykiválasztásban újra döntő szerepe van a szénnek és a vasútnak. Várossá válás évtizedei: 1959-től város (15 e fő) 1971-ben Ajka járási székhely lesz ban Ajkára költözik a bíróság és az ügyészség Hild érem. A rendszerváltozás megroppantja Ajkát, a város iparát is. Az üzemek szerkezetváltása is jó eredményeket hoz. Csökkent a környezetszennyezés.

15 Ajka ipartörténete Az ajkai Hőerőmű első egységeit 1943-ban helyezték üzembe, a helyi szénvagyonra alapozva. Az erőmű feladata eredetileg a szomszédos Timföldgyár hőenergiával való ellátása volt. Az 1960-as évektől kiegészült a városi távfűtési célú hőenergia ellátásával. A szoros kapcsolat a timföldgyárral a továbbiakban is megmaradt, az ajkai Erőmű későbbi fejlesztéseit is a Timföldgyári hőigények növekedése indokolta. Az Erőmű a kezdetektől a hőigények kielégítése mellett kapcsoltan villamos energiát is termelt. Az 1990-es évek elején- átállás hibrid-fluid tüzelésre őszén biomassza tüzelésre átállás, a keletkezett szürkeiszap cementálódó képessége változik. Tájékoztatásul a szén 150 e tonna, a tüzifa-faapríték felhasználás 550 e tonna, közel négyszeres

16 A SZÜRKE ISZAP (a kazetta építés anyaga) Az erőmű működése során a szilárd tüzelőanyagot felhasználó erőművek melléktermékeként keletkezik szilárd halmazállapotú tüzelési maradék (ágysalak és a porleválasztó pernye): elhelyezése hulladéktárolóban történik. Hígzagyos technológiával kerül kijuttatásra. Az elégetett ajkai szén salakjából és pernyéjéből készült kazetta rendkívül nagy szilárdsággal és vízzáró képességgel bír.

17 Zagybelövő Zagykazetta Víznyelő

18 A zagykazetta építése Zagyvíz Zagy (salak + pernye + zagyvíz) A hígzagy fogadása a kijelölt területen. A hígzagy ülepítése a kijelölt területen. Az ülepítés utáni zagyvíz visszaforgatása (visszajuttatása) az erőműbe Az ülepedés utáni gátépítés munkagép segítségével.

19 A zagykazetta építése Belőtt zagy terülése

20 A Timföldgyár A közelben feltárt bauxit vagyonra között timföldgyárat és alumíniumkohót építenek. (20e tonna/év- timföld és 10e tonna/év alumínium) 1959-től elindul a gallium gyártás Megépül a Timföldgyár 2 gyáregység (375e tonna/év timföld, alumíniumkohó- 22e tonna/év) Megkezdődik az alumínium formaöntvény gyártás (1996-tól francia tulajdon) Nagynyomású öntöde üzembehelyezése Szárított és őrölt aluminíum-hidroxid termékek gyártása indul A Timföldgyár termelése eléri a 490e tonna/év értéket Szintetikus zeolit gyártása indul Megszűnik a kohászati tevékenység Leállítják a Timföldgyár 1-et Elindul a gyártás a zeolitüzemben Valamennyi termékelőállító egységben tanúsított minőségbiztosítási rendszer működik KIR és MEB rendszerek tanúsítása Precipitált hidrát gyártás indul.

21 A VÖRÖSISZAP A vörösiszap többféle fémvegyület elegye, a timföld (alumínium-oxid) gyártásának mellékterméke. A timföldet bauxitból állítják elő. A nyersanyagot porrá őrlik, majd nátrium-hidroxiddal (erős lúg) nagy nyomáson, C-on főzik. A gőz elengedése után a vizes szuszpenziót vízzel kétszeresére hígítják, majd ülepítőbe töltik. A vizes oldatot a kikeverő medencébe juttatják. A vízoldható nátrium-aluminátot vízzel elhidrolizálják alumíniumhidroxiddá, a keletkező nátrium-hidroxidot újra felhasználják. Egy tonna timföld előállításakor 1,5-2 tonna vörösiszap keletkezik.

22 A VÖRÖSISZAP Minden, a vízben nem oldódó komponens visszamarad. Mivel a vasoxid (ferri-oxid) vörösesbarna, erősen színező anyag, ezért nevezik a visszamaradó, vízben nem oldható zagyot vörösiszapnak. Ezt ülepítő berendezésben választják le, majd eltávolítják. Mosóvízzel lehetőleg minél több nátrium-hidroxidot öblítenek ki belőle, hogy a visszanyert lúgot újra felhasználhassák. Eredeti nedvességtartalma 40 45%; ebben az állapotában még szivattyúzható; így locsolják ki a tározó részmedencéibe (az ún. kazettákba)

23 A vörösiszap-lerakás

24 A vörösiszap-lerakás

25 A Magyarországon lerakott vörösiszap Almásfüzítő I-VIII kazetták közel 200 ha területen, között tonna Mosonmagyaróvár- I-V kazetták kb 65 ha területen között tonna Ajka Kolontár I-X kazetták 174,3 ha területen 1943-, között t

26 A lerakóhelyek környezetvédelmi rendszerei monitoring rendszerek (figyelőkutak, ph figyelés)

27 Létesítési és Üzemeltetési engedélyek Már az 1980-as évek közepén (alapvetően lakossági felháborodás és félelem miatt) ún. VÖRÖSISZAP BIZOTTSÁG alakult Ajkán (a szürke-vörösiszap elhelyezés és a tervezett beépítések felülvizsgálata, a magasítások előzetes vizsgálata). A Kolontáron tapasztalható ivóvíz-kutak fertőzöttsége miatt anyagilag is hozzájárult a Timföldgyár (kb. 16 millió Ft) az ivóvízhálózat kiépítéséhez. A város vezetése és a Timföldgyár között folyamatos egyeztetések voltak, hiszen a leendő elhelyezések kialakítása égetően szükséges volt a vállalat részére, amely a város életének meghatározó szereplője volt (munkahelyek, gazdasági szempontok). Az újabb tárolóhelyek kialakításának előkészítése céljából a kazetta-sorok között húzódó vasútvonal és a Torna patak medre áthelyezésre került a kazettákon kívüli déli oldalra. ( )

28 A VI-X kazetták területe és a lerakott mennyiség VI-VII. VIII. IX. X. X/a. 4.5 millió m3 (7.1 m t) -38 ha millió m3 (8.25 m t) -41 ha millió m3 (11.2 m t) -49 ha millió m3 (6.2 m t) -26 ha millió m3 (0.6 m t)

29 A X. kazetta engedélyei vízjogi létesítési engedély I. ütem (205,0 mbf) (terv alapján-műszaki jellemzők leírása, paraméterek, felhasználandó anyag-igény) vízjogi létesítési engedély II. ütem (216 mbf) vízjogi üzemeltetési engedély III. felügyeleti kategória (ellenőrzést 5 évente Vízig ellenőrzi) A megépített vízilétesítményt fenntartsa és vörösiszap tárolásra használja. Engedélyes köteles: -az engedélyben előírtak betartására -a hatósági ellenőrzés lehetőségének biztosítására -az üzemeltetett vizilétesítmény állagmegóvásáról, karbantartásáról rendszeresen gondoskodni 2001.a VI-X. kazetták környezetvédelmi rendszerének (függőleges résfallal lezárás- körbeépítés ben befejeződött, teljes hossz:7,4 km) vízjogi üzemeltetési engedélye. (Szakhatóság volt a Felügyelőség)

30 A X. kazetta engedélyei környezetvédelmi működési engedély teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálat VI-X. kazettákra (22/2001. KöM rendelet szerint) egyedi hulladékgazdálkodási terv jóváhagyása Felügyelőség részéről egységes környezethasználati engedély (környezetvédelmi tervezői jogosultsággal rendelkező szakcég által elvégzett teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatról készített dokumentáció alapján)

31 Egységes környezethasználati engedély Előírások: -jóváhagyott egyedi hulladékgazdálkodási terv -jóváhagyott üzemeltetési terv a vörösiszap kazettára, mint nem veszélyes hulladéklerakóra -környezetterhelés csökkentése érdekében az elérhető legjobb technika alkalmazása -vörösiszap EWC kóddal, tonna/év lerakással -a vörösiszap lerakás technológiája, az üzemelő kazettán lerakható anyagok paraméterei -monitoring kutak üzemeltetése (I-V. kazettáknál 13 db., VI-X. kazettáknál 153 db.) -a hulladéklerakón végzett ellenőrzésekről, megfigyelésekről éves jelentés benyújtása (a hulladéklerakó állapotleírása, szintjének süllyedési adatai, stb)

32 Egységes környezethasználati engedély módosítások IX-es kazetta üzemeltetésének meghosszabbítása Az egységes környezethasználati engedély módosítása: A vörösiszap lerakására szolgáló VIII-as és IX-es kazetta gátmagasításának megvalósítására vonatkozó létesítési engedély. A tervezett kapacitásbővítés a gátkorona kiegyenlítésével és magasításával összesen 4 millió m3 (6.5 millió tonna) vörösiszap elhelyezést tett volna lehetővé (max. 7 m gátmagasítás) új Egységes környezethasználati engedély 2011-től a bauxit feldolgozása során keletkező vörösiszap bányászati hulladék. (hatáskörök az építéssel kapcsolatban a bányafelügyeletnél)

33 Tervek Az engedélyezett vörösiszap lerakók üzemeltetéséhez 2, egymástól tartalmilag nem különböző, az üzem által jóváhagyott terv kapcsolható: Vízminőség-védelmi kárelhárítási terv Vörösiszaptérség katasztrófa megelőzési és elhárítási terve

34 Vízminőség-védelmi kárelhárítási terv A 21/1999. (VII. 22.) KHVM-KöM sz. együttes rendelet Vízminőség-védelmi kárelhárítási terv (1-1 példány: VIZIG; Felügyelőség, 5 évente felülvizsgálat) A MAL Zrt ben készíttette: vörösiszap lerakás, rendkívüli események kezelése (személyi, technikai feltételek) folyamatos, 24 órás figyelőhálózat, (vörösiszap kazetták gátjának állapotellenőrzése, a szivárgás, vagy átszakadás figyelése, szükséges esetben azonnali jelzés adása (minimum 8 óránként)) Felülvizsgálat és módosítás jóváhagyva: november január (a 90/2007. (IV. 26.) Korm. Rendelet szerint) Rendszeres aktualizálás: kibocsátott mennyiségek, a termelési adatok, ill. a személyi állomány összetétele. A módosított, felülvizsgált tervben továbbra is em3 folyadék valamint a vízfelszín közeléből em3 vörösiszap kifolyásával számolnak.

35 Üzemi veszélyelhárítási terv A MAL Timföld Kft. Vörösiszaptérség katasztrófa megelőzési és elhárítási terve (vörösiszap szállítóvezetékek, kazetták és a retúrvíz rendszer leírását, a meghibásodási lehetőségeket és a kármegelőző intézkedéseket, a riasztási rendszert) a veszélyeztetés értékelése is: A vörösiszap kazetták gátszakadása csak külső hatásra következhet be: -nagy erősségű földrengés -terrorcselekmény (rongálás, robbanás) -háborús bombatámadás (kijutó anyag: em3 lúgos víz és em3 vörösiszap) -a terv ével került módosításra (Második kiadás) -veszélyelhárítási terv tartalmazza azt is, hogy az üzem részéről a megfigyelés 8 óránként történik -pontosítás évente legalább kétszer Utolsó pontosítás: szeptember 20., (MAL levele)

36 Lakosságvédelmi tervek Kolontár: a településtől 800 m-re lévő vörösiszap tároló sérülése miatt a szennyezett víztől a település É-i része árvíz jellegű katasztrófát szenvedhet (veszélyeztetett településrész: Malom u., Kossuth u., a tervezett kimenekítendő létszám: 80 fő) Devecser: a településtől 4,8 km-re lévő vörösiszap tározó sérülése a Torna-patak melletti területeken árvíz jellegű katasztrófát okozhat (veszélyeztetett városrész: Árpád u., Pék köz, Bocskai u., Vadvirág u., Esze T. u., Kinizsi u., Szent Imre u., Patak u., Dankó telep, Füzes u., Móricz u., Batthyány u., Iskola u., Béke u., Pápai u., Táncsics u., Hunyadi u., Vasút u., a tervezett kimenekítendő létszám: 719 fő)

37

38

39 Balesetek a világban Korzika, 1972., 2500 t vörösiszap a Földközi-tengerbe Buffalo Creek, 1972., 500e m3, szükreiszaptározó gátja szakadt át, 125 ember halt meg Spanyolország, 1998., Aználcollar bánya, 5 millió m3 iszap-sár került egy közeli folyóba Kentucky, 2000., szürkeiszapülepítő kilyukadt, 1millió m3 iszap Tennessee, 2008., 4millió m3 szürkeiszap Kanada, 2007., majd 2008., vörösiszap

40 A Katasztrófa Az elmúlt évben lehullott csapadék a területünkön mm volt az addigi éves 660 mm-es átlaghoz képest. Ebből a május közepén 4 nap alatt több mint 300 mm esett le nyarán a X-es kazettán (hulladéklerakón) gátkiegyenlítési munkák végzésére került sor. A leginkább érintett három településen a katasztrófát megelőző napon megtartott önkormányzati választás során Devecserben új polgármester került megválasztásra.

41

42 A riasztás telefonon hívott a kolontári polgármester Hívtam a MAL műszaki igazgatót és az Ajkán lévő kollégákat Ajkai HÖT-től információkérés Igazgató-helyettesnek jelentettem Érdeklődés vízügyesektől Ajka polgármesterének tájékoztatása

43

44

45 Az áradás Az iszap 3-6 perccel a gátszakadást követően öntötte el a 750 m-re lévő első kolontári lakóházakat, 14 órára átvonult a településen, s órakor érkezett meg Devecserbe. Somlóvásárhelyen 15 órakor jelent meg (a patak gyakorlatilag fél órával előbb ért oda, mielőtt az elöntések megjelentek- Devecserben és Somlóvásárhelyen már volt egy kis idő a reagálásra)

46

47 AZ ELSŐ PERCEK Tájékozódás, információgyűjtés főként a sérültekről (több mint 150 fő), eltűntekről. Nagy gondot jelentett az ismeretlen hatású anyag. Mentés háztetőkről..,, VFCS-k alkalmazása, később az eltűntek keresése a speciális mentők bevonásával Érintett közművek és a vasúti forgalom leállítása Az érintett településeken lévő irányítás közti kapcsolat megteremtése (Kolontáron szinte nem volt térerő, EDR nehézségek) Felettes felé jelentés A lakosság, a média és az érdeklődök tájékoztatása (pánik elkerülése) Takarítás (útmosás) megkezdése, elsődleges kárbecslés, az érintettek elhelyezési feltételeinek előkészítése, megteremtése A vízszennyeződés terjedésének megállítása a Marcalnál. (gipszezés)

48

49 HVB, MVB ülések megtett intézkedések és a kialakult helyzet értékelése (előzetes károk, személyi sérülések, beavatkozó erők tevékenysége) a lúg tovább folyik az élővízre (12,4-es ph), semlegesítés gipsszel Duna szennyeződését meg kell előzni, nemzetközi problémákat okozhat- folyamatos mérések szükségesek házak tisztításának megoldása (por formában veszélyesebb az anyag) talajcsere kérdése veszélyhelyzet kihirdetésének kezdeményezése finanszírozás vis maior keretből elhullott állatok, gázpalackok mielőbbi összegyűjtése vagyonvédelem- folyamatos rendőri jelenlét Fosztogatás megelőzése)

50 Másnap Az operatív törzs munkafeltételeinek megteremtése, összeköttetés kiépítése. Polgári védelmi kollégák helyszínre vezénylésére Nagyszámú önkéntes takarítás megkezdése (ellátás, felszerelés) MAL: gát körüli elsődleges helyreállítás Tudományos élet bekapcsolódása NEO PVIR beüzemelése, Folyamatos figyelőszolgálat a gáton, mentesítő állomások Riasztóeszközök, EDR erősítő telepítése MVB ülések (híd építés, MAL kötelezés, hatósági intézkedések) Segélyszervezetek megjelenése

51

52 Harmadnap Veszélyhelyzet kihirdetése Fokozott rendőri jelenlét Lakosság-tájékoztatás (levegő szennyezettség, magatartási szabályok, ivóvízadatok, stb.) Első gyorssegélyek osztása Lakossági fórumok Sajtó mozgásának korlátozása az érintett területen Marcal- fenékgát építés, semlegesítés- csökkenő ph VIII-as kazettára szállítása, IX. kazetta leeresztése KKB Veszélyhelyzeti Központ teljes alkalmazási készenlét

53 Negyedik nap Kolontári híd elkészítése Állattetemek folyamatos összegyűjtése Légtérzár Vakriasztás újabb gátszakadásról Az eltűnt személyek felkutatása nagy erőkkel folytatódik (sajnos nincs remény velük kapcsolatban ) Folyamatos takarítás, gát-figyelés, semlegesítés

54

55 Ötödik nap Az érintett települések lezárása Újabb 3 fő áldozatot találnak Késő éjszaka döntés születik Kolontár kitelepítéséről Ajkára (MVB döntés) Devecser teljes kitelepítésének tervezése A kiszakadt kazetta előtt folyamatosan épülnek a védművek

56

57 A következő hét Elkészül a gát 1 hét múlva visszatelepülés Torna-patak melletti települések kitelepítésének tervezése Belterületek takarítása, Kolontáron az első bontások A 8. és 9. áldozatot is megtalálják, már csak 1 fő állapota életveszélyes A civil szervezetek és az egyházak jelentős segítséget nyújtanak a károsultak és a védekezésben résztvevők ellátásában, elhelyezésében MAL állami felügyelet alá kerül ( ) Oktatás a szomszédos településeken X/a kazettába töltik a vörösiszapot, VII-es kazettára beszállítások

58

59 Október második fele Az operatív csoport Devecserbe teszi át a székhelyét Október közepére elkészülnek az elsődleges kárfelmérések kárbecslések alapján elindul az ÚKKK jogi munkacsoportjának tevékenysége Kármentőbizottság (Kármentő Alap felhasználására) Megrongált vasút helyreállítása ( ) Folyamatos légszennyezettség mérés

60

61 Külterületek mentesítése október végén megtörténik a külterületek mentesítését végző vállalkozó kiválasztása az előzetes felmérések alapján keretszerződéssel Kisebb vastagságban lerakott iszappal szennyezett területek mentesítését a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezi a falugazdász hálózattal Vízfolyásokban lerakódott anyagtól mentesítés, Vízügy szervezésével Kastélypark mentesítése önkormányzati megbízás alapján

62 Újjáépítés Az egyeztetések alapján megszületnek a településeken az új lakóterületek kialakításával kapcsolatos döntések. (rendezési terv, területvásárlás) Az érintett településeken 315 ingatlan szenvedett kárt (Kolontáron 38, Devecserben 275, Somlóvásárhelyen 2, ezenkívül mintegy 50 belterületi ingatlanban keletkezett egyéb kár) Megtörténik a generál kivitelező kiválasztása (építés és bontás) A devecseri lakóparkban 101, a kolontáriban 21 telek került kialakításra Vállakozói szektorban keletkezett károk felmérése

63 A civil szervezetek Már a katasztrófa bekövetkezésének napján elindul a gyűjtés a károsultak megsegítésére, 100-asával érkeznek a felajánlások. Az első időszakban komoly gondot jelent a tárolásuk. A civil szervezetek nagy segítséget nyújtanak a védekezésben résztvevők ellátásában, a károsultak ellátásában, segélyezésében, lakhatási feltételeik megteremtésében. A civil szervezetek által történő adományázás összehangolására egyeztetői fórum alakul, azonban a segélyező szervezetek együttműködése nem felhőtlen.

64 Biztonság növelése a kazettáknál

65 A Kirendeltség állományából a MAL felügyelethez került vezénylésre 1 fő (a mai napig is ott van) az ügyviteli feladatokat ellátó kolléganő október 14től. Nem könnyítette a helyzetemet az sem, hogy a másik kollégám közel két hónapot volt táppénzen december közepéig. A két irodavezető felváltva vezénylésre került az operatív csoporthoz, illetve az ÚKKK-ba. A szolgálati autó, melyet a tűzoltósággal szerződés alapján közösen használtunk előzetes egyeztetéssel, az ő feladataik ellátása miatt számunkra elérhetetlen volt. (két hétig volt egy Lada Nivám november végén) Mindezek jelentősen nehezítettek a területen történő mozgást, feladatellátást. Mindezek mellett természetesen a kirendeltségen keletkező, határidős tevékenységeket is el kellett látni.

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110 Köszönöm a figyelmet és a türelmet!

A VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA KÖRNYEZETI HATÁSAI, KÁRELHÁRÍTÁSI FOLYAMATA, ALKALMAZOTT MÓDSZEREI

A VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA KÖRNYEZETI HATÁSAI, KÁRELHÁRÍTÁSI FOLYAMATA, ALKALMAZOTT MÓDSZEREI VI. évfolyam 1. szám - 2011. március Vágföldi Zoltán vagfoldi@hotmail.com A VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA KÖRNYEZETI HATÁSAI, KÁRELHÁRÍTÁSI FOLYAMATA, ALKALMAZOTT MÓDSZEREI Absztrakt Magyarország eddigi legnagyobb

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a vörösiszap katasztrófa következményei felszámolásáról, a helyreállításújjáépítésről

TÁJÉKOZTATÓ a vörösiszap katasztrófa következményei felszámolásáról, a helyreállításújjáépítésről TÁJÉKOZTATÓ a vörösiszap katasztrófa következményei felszámolásáról, a helyreállításújjáépítésről Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy egyetemi docens A vörösiszap katasztrófa minősítése: Magyarország

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató H-5600 Békéscsaba Kazinczy utca 9. Telefon: 06/66 549-470 Fax: 06/66 441-628 Email cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu Szám:1199-2/2011. 2. számú példány

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat

Jegyzőkönyvi kivonat Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2015. május 28-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 1. napirendi pont: Előterjesztés Győr-Moson-Sopron Megyei

Részletesebben

J Ó V Á H A G Y O M! 2014. év...hónap...-n. E G Y E T É R T E K! 2014. év...hónap...-n. Melléklet Budapest IX. kerület Veszélyelhárítási alaptervéhez

J Ó V Á H A G Y O M! 2014. év...hónap...-n. E G Y E T É R T E K! 2014. év...hónap...-n. Melléklet Budapest IX. kerület Veszélyelhárítási alaptervéhez Melléklet Budapest IX. kerület Veszélyelhárítási alaptervéhez J Ó V Á H A G Y O M! 2014. év...hónap...-n.. Varga Ferenc tű. dandártábornok Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató E G Y E T É R

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség. és a. Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. 2013. évi tevékenységéről

B E S Z Á M O L Ó. a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség. és a. Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. 2013. évi tevékenységéről szám:08-01/740-1/2013/gy B E S Z Á M O L Ó a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2013. évi tevékenységéről i K készítette és felterjesztette: Sári Ákos tűzoltó

Részletesebben

POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE

POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE POLGÁRI VÉDELMI SZEMLE BUDAPEST, 2011 K I A D V Á N Y U N K S Z E R Z Ô I Bérczi LászLó tü. ezredes, a BM. OKF. tűzoltósági főfelügyelő, a ZMNE doktorandusza DoBson TiBor tü. dandártábornok, a BM. OKF.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a Dombóvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2012-2013. évi tevékenységéről és a térség tűzvédelmi helyzetéről

BESZÁMOLÓ a Dombóvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2012-2013. évi tevékenységéről és a térség tűzvédelmi helyzetéről TOLNA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szám: 17.2/286-2/2013/D. Jóváhagyom: Szabó Jenő tű. alezredes kirendeltség-vezető BESZÁMOLÓ a Dombóvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

Részletesebben

Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltségvezető

Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltségvezető Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltségvezető H-8600 Siófok, Somlay A. utca 3. : 8600, Siófok Pf. 94 Tel: +36 (84) 310-938 Fax: +36 (84) 310-509

Részletesebben

KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS VESZÉLYELHÁRÍTÁSI TERVE

KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS VESZÉLYELHÁRÍTÁSI TERVE KŐRÖSHEGYI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL Szám: J ó v á h a g y o m!.., 2013. július.-n..... HVB Elnök KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS VESZÉLYELHÁRÍTÁSI TERVE E g y e t é r t e k! K é s z í t e t t e! Siófok, 2013. július.-n..

Részletesebben

Ajka Város. Integrált Városfejlesztési Stratégiája

Ajka Város. Integrált Városfejlesztési Stratégiája Ajka Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája Megbízó: Ajka Város Önkormányzata Készítette: Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Munkatársak: Sebestyén Csaba, az igazgatóság elnöke EX ANTE Tanácsadó

Részletesebben

LINDE GÁZ Magyarország Zrt. Miskolci Telephely BIZTONSÁGI ELEMZÉS

LINDE GÁZ Magyarország Zrt. Miskolci Telephely BIZTONSÁGI ELEMZÉS LINDE GÁZ Magyarország Zrt. Miskolci Telephely 219/2011. (X.20.) Korm. rendelet szerinti BIZTONSÁGI ELEMZÉS Nyilvános változat Miskolc, 2012. szeptember 23. 1 LINDE GÁZ Magyarország Zrt. Miskolci Telephely

Részletesebben

AZ INTEGRÁLT KATASZTRÓFAVÉDELEM SZERVEZETI FEJLŐDÉSE 1990-TŐL

AZ INTEGRÁLT KATASZTRÓFAVÉDELEM SZERVEZETI FEJLŐDÉSE 1990-TŐL VIII. Évfolyam 2. szám - 2013. június Kozák Attila kozaka24@gmail.com AZ INTEGRÁLT KATASZTRÓFAVÉDELEM SZERVEZETI FEJLŐDÉSE 1990-TŐL Absztrakt Ma Magyarországon az átszervezések korát éljük. Az átszervezéseknek

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR. NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat. EU-Üzleti szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR. NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat. EU-Üzleti szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat EU-Üzleti szakirány KATASZTRÓFATURIZMUS, VALAMINT A NEMZETKÖZI KATASZTRÓFA-SEGÍTSÉGNYÚJTÁS RENDSZERE

Részletesebben

Informatika hasznosítása a katasztrófavédelemben

Informatika hasznosítása a katasztrófavédelemben Informatika hasznosítása a katasztrófavédelemben 2012 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 2. TÉMAFELVETÉS... 6 3. SZAKIRODALMI ÁTTEKINTÉS... 8 3.1. A katasztrófákról... 8 3.1.1. A katasztrófa fogalma...

Részletesebben

Beszámoló. a katasztrófavédelmi és árvízvédelmi felkészülésekről

Beszámoló. a katasztrófavédelmi és árvízvédelmi felkészülésekről Beszámoló a katasztrófavédelmi és árvízvédelmi felkészülésekről Tisztelt Képviselőtestület! A kockázatcsökkentés, a megelőzés, a lakosság tájékoztatásának, ösztönzésének, öntevékenységének fontossága kulcskérdés.

Részletesebben

JELENTÉS. a természeti katasztrófák megelőzésére, elhárítására, következményeinek felszámolására kialakított rendszerek ellenőrzéséről

JELENTÉS. a természeti katasztrófák megelőzésére, elhárítására, következményeinek felszámolására kialakított rendszerek ellenőrzéséről JELENTÉS a természeti katasztrófák megelőzésére, elhárítására, következményeinek felszámolására kialakított rendszerek ellenőrzéséről 1107 2011. május 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS. Tovább az úton...

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS. Tovább az úton... FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS Tovább az úton... n TVK RT. 2004 Tisztelt Partnereink! Az elmúlt néhány évben olvasható Környezetvédelmi Jelentésünket szélesebb körre kiterjeszt ve tavaly tettük közzé első,

Részletesebben

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről OptiJus Opten Kft. I. 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről A 2012.1.1. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1 Az Országgyűlés, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének

Részletesebben

I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. Általános szabályok

I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. Általános szabályok 1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről Az Országgyűlés az Alkotmányból, a nemzetközi

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK OptiJus Opten Kft. 1. 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény

Részletesebben

Fenntarthatósági jelentés 2009. Szilárd, megbízható alapokon

Fenntarthatósági jelentés 2009. Szilárd, megbízható alapokon Fenntarthatósági jelentés 2009 Szilárd, megbízható alapokon Bevezetô 2 Kedves Olvasó! Mennyire fenntarthatóak a fenntarthatósági törekvéseink a válság idején? Minden bizonnyal ez a leggyakrabban elhangzó

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Tét Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. december 21-én megtartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS Tét Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. december 21-én megtartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS Tét Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. december 21-én megtartandó ülésére Tárgy: Tájékoztató a Katasztrófavédelmi Törvény, a Honvédelmi Törvény változásaiból adódó az önkormányzatokat

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 131/2003. (V. 28.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 131/2003. (V. 28.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 131/2003. (V. 28.) számú h a t á r o z a t a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közbiztonsági Koncepciójának elfogadásáról A Közgyűlés Nyíregyháza Megyei Jogú Város

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 131. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. november 10., csütörtök. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 131. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. november 10., csütörtök. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. november 10., csütörtök 131. szám Tartalomjegyzék 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet 24/2011. (XI. 10.) PSZÁF rendelet 62/2011. (XI. 10.) NEFMI

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2014. évi tűzvédelmi tevékenységéről Csorvás

B E S Z Á M O L Ó az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2014. évi tűzvédelmi tevékenységéről Csorvás Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság H-5900 Orosháza, Kossuth Lajos tér 3. Tel: 06/66 549-481 Fax: 06/68 414-244

Részletesebben

Ezt a Környezetvédelmi Nyilatkozatot a Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Építésügyi és Környezetvédelmi Irodájának és

Ezt a Környezetvédelmi Nyilatkozatot a Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Építésügyi és Környezetvédelmi Irodájának és DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL ÉPÍTÉSÜGYI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI IRODA, VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI IRODA KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZAT 2008. Ezt a Környezetvédelmi Nyilatkozatot

Részletesebben

6.3.1. Természeti katasztrófák. 6.3.2. Civilizációs katasztrófák

6.3.1. Természeti katasztrófák. 6.3.2. Civilizációs katasztrófák Legjellemzőbb a katasztrófák eredete szerinti csoportosítás. Ez alapján a katasztrófákat két fő csoportba sorolhatjuk: természeti és civilizációs katasztrófák. 6.3.1. Természeti katasztrófák A természeti

Részletesebben

BIZTONSÁGI ELEMZÉS A TEVA GYÓGYSZERGYÁR ZRT. DEBRECENI TELEPÉN

BIZTONSÁGI ELEMZÉS A TEVA GYÓGYSZERGYÁR ZRT. DEBRECENI TELEPÉN A TEVA GYÓGYSZERGYÁR ZRT. DEBRECENI TELEPÉN Nyilvános verzió Debrecen, 2010. október 5. Tartalomjegyzék 1. A TEVA Zrt. alapadatai... 5 1.1. A debreceni telephely azonosító adatai... 5 2. A veszélyes üzem

Részletesebben