on air 6 Interjú Joachim Rohovec úrral a szennyvíziszap gazdaságos és környezetkímélô eltávolításáról.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "on air 6 Interjú Joachim Rohovec úrral a szennyvíziszap gazdaságos és környezetkímélô eltávolításáról."

Átírás

1 on air I. Magazin a Messer vevôi és partnerei részére 6 Interjú Joachim Rohovec úrral a szennyvíziszap gazdaságos és környezetkímélô eltávolításáról. 10 Címlaptéma A tökéletes hûtôlánc biztosításának rendszere. A Siber System garantálja a stabil hômérsékletet. 13 Több mint csupán a levegô szétválasztása - jubileumi programok a magyar ipari gáz gyártás 100 éves évfordulója alkalmából.

2 2 : Tartalom Címlaptéma : Egy rendszer a tökéletes hûtôláncért Milyen tapasztalatokat szerzett a francia ED diszkontlánc a Siber rendszerrôl? Olvassa el, hogyan segít a szárazjéghó a szupermarket vevôk friss áruval történô ellátásában? Thomas Berger alkalmazástechnikai szakember szerint a Siber rendszer cool, mivel biztos hûtôláncot garantál. Elôszó : 3 Aktuális : BAR Messer Világ : Interjú : 8 9 Az ember, a környezet és a költségvetés tehermentesítése. Szerkesztôségi interjú Joachim Rohovec környezetvédelmi szakértôvel. Aktív : 17 Tippek, események, érdekességek Impresszum Kiadja: Messer Hungarogáz Kft Budapest, Váci út 117. Szerkesztôség: Diana Buss - felelôs szerkesztô Németország Tel.: Kötél Anita - felelôs szerkesztô Magyarország Tel:+36 (1) Benjamin Auweiler, Thomas Böckler, Marc Dierckx, Christoph Erdmann, Michael Holy, Monika Lammertz, Joachim Rohovec, Marlen Schäfer Koncepció: Maenken Kommunikation GmbH Von-der-Wettern Straße 25 D Köln Fordítás: RST TEAM Übersetzungsbüro Wolf-Dietrich-Gasse 8 D Laufen A és a weboldalakon is talál információt az on air magazinról, valamint a szerkesztôségi tagok elérhetôségeirôl. Az on air magazin évente négy kiadásban jelenik meg angolul, németül és magyarul.

3 Elôszó Aktuális : 3 Kedves Olvasónk! Önök az on air elsô kiadását tartják kezükben, a Messer Csoport új, vevôi és partnerei számára készülô magazinját. Kiadványunkban negyedévente aktuális témákkal szolgálunk majd Önöknek az iparigáz piacról, vállalatcsoportunkról és azokról az eseményekrôl, projektekrôl, melyek üzleti sikereink mögött állnak. Mióta 2004 májusában a Messer család teljes tulajdonrészét visszaszerezte az 1898-ban Adolf Messer által alapított vállalatban, a Messer ismét 100 %-ban egyedüli tulajdonos irányítása alá került. Ezt megelôzôen mintegy 40 éven át a Messer elôbb a német Hoechst, majd késôbb az Aventis konszern leányvállalataként, egy világszerte tevékenykedô vállalatcsoport részeként mûködött ben pénzügyi befektetôk szerezték meg a Messer Aventis által birtokolt kétharmad részét az addigi legnagyobb magán részvénytulajdon értékesítési ügylet során. A befektetôk támogatásával évekig tartó növekedési fázis után a Messer ismét jövedelmezô, tevékenységét legfontosabb piacaira összpontosító vállalattá vált ben értékesítésre kerültek a németországi, nagy-britanniai és USA-beli üzletrészek. Ezen országokban a Messer jelenleg nem folytat ipari gázokkal kapcsolatos üzleti tevékenységet, a cég központja azonban Frankfurt am Main-ban található. A mûszaki, nagytisztaságú és orvosi gázok, valamint a különleges gázkeverékek rendkívül sok és sokféle ipari eljáráshoz nélkülözhetetlenek. Ez a sokoldalúság magyarázza, hogy termékeinket szinte minden iparágban alkalmazzák. Az on air magazinban különbözô or szágokból és alkalmazási területekrôl gyûjtöttünk össze Önöknek híreket, ismertetôket és beszámolókat. A kiadvány szerkesztôgárdája nemzetközi, így az Ön nyelvét is beszéli. Az on air-rôl az interneten is tájékozódhat, melyen keresztül a kapcsolatot is felveheti velünk. A weboldalon a további számok ingyenesen megrendelhetôk. Remélem, szívesen lapozzák majd magazinunkat! Üdvözlettel: Stefan Messer Változás a Felügyelô Bizottságban Dr. Alexander C. Dibeliusnak, a Goldman Sachs ügy- visszakerült a család tulajdonába. Utódjaként szeptem- vezetô igazgatójának és közép- és kelet-európai veze- ber 1-jétôl Dr. Jürgen Großmann kapott meghívást, aki tôjének felügyelôbizottsági mandátuma augusztus 31-én lejárt. Alexander Dibelius a Messer Csoport 2004 májusi újraalapításáig nemcsak a pénzügyi befektetôk szóvivôje volt, hanem a Messer család tanácsadója is. E tisztségeiben képes volt megvalósítani, hogy mindkét fél érdekét kiválóan szolgálja. Neki köszönhetô a sikeres szerkezetváltás, és hogy a vállalat 1997 óta a Georgsmarienhütte Holding GmbH (GMH) egyedüli tulajdonosa és ügyvezetôje. A GMH csoport jelenleg 43 vállalatból áll ban mintegy alkalmazottal kereken 2,3 milliárd Euro forgalmat ért el. Andrea Launer, Messer Group Photo: GMH Jürgen Grossmann vette át szeptember 1-tôl Alexander Dibelus felügyelôbizottsági mandátumát.

4 4 : Aktuális Gázok modern ipari parkoknak Foshan új levegôszétválasztói naponta 360 tonna nitrogént és oxigént állítanak elô. A második levegôszétválasztó rendszer üzembe helyezésével Foshan városában a Messer az egyik legnagyobb gázszállítóvá vált a kínai Guangdong tartományban. Az MS Foshan Gas Company (FMS) közös vállalat berendezései 360 tonna nitrogént és oxigént állítanak elô naponta. Egyedülállónak számít a tonna cseppfolyós gáz készletezését lehetôvé tévô tárolókapacitás: ezzel az FMS üzemelteti az ország legnagyobb töltôállomását. Kína hatalmas iparterületein egyre nô az igény az ipari gázok iránt. Foshan nyugati részében a levegôszétválasztó berendezések fehér tornyai már a modern ipari parkok képének jellemzôivé váltak. Cheng Yingjian, FMS Csendes ásványvíz töltése az Aquarius Aqua-nál egy csepp nitrogén gondoskodik a belsô nyomásról. 300 BAR 300 BAR Több gáztöltet Észak-Olaszországnak 300 bar Brugine-nak A gázok 300 bar nyomáson történô palackba töltésének számos elônye van: azonos ûrtartalom mellett a gázpalackba 45%-kal többet lehet tölteni ez szállítási és bérleti költség megtakarítást jelent, valamint idônyereséget az újratöltésig. A Messer vevôk Olaszországban hamarosan örülhetnek a többlet palacktöltetnek, miután az északolaszországi Brugine-ben (Pádua) megkezdôdött egy modern automata lefejtôállomás építése. Itt hamarosan 300 bar nyomáson lehet majdnem minden gázt palackba tölteni. Az új rendszer garanciát nyújt a termékminôségre és megbízhatóságra. További projektek is már tervbe vannak véve, melyek megvalósítására hamarosan sor kerül. A cél, hogy még közelebb kerüljünk a vevôkhöz. Lorena Vaschetto, Messer Italia Még rugalmasabban cseppfolyós nitrogénnel A Stabilus kényelmessé teszi a technológiát állítja magáról a gázrugók és hidraulikus lengéscsillapítók piacvezetôje. A nagy tradíciókkal rendelkezô német vállalat 10 országban van jelen. A romániai termeléshez szükséges cseppfolyós nitrogén ellátásnál a Stabilus a Messer legmodernebb technológiáját választotta: a brassói telephelyen nagynyomású kriogén szivattyú került felszerelésre, amely a nitrogén nyomását 400 barra növeli, és ezáltal a Stabilus-nak kisebb energiafelhasználás mellett nagyobb rugalmasságot biztosít. A Stabilus más telephelyein hagyományos párologtatót és nagynyomású kompresszort alkalmaz. A Stabilus Romania gyorsan döntött a Messerrel való együttmûködésrôl a szerzôdést már két héttel az elsô ajánlatkérés után aláírta. Paula Sterian, Messer Romania Gaz 45 %-kal több töltet a 300 bar-os töltési technológiával 300 BAR

5 Aktuális : 5 Csepprôl cseppre Még a szénsavmentes italok is igényelnek nyomást! A magyar Aquarius Aqua szénsavmentes ásványvíz töltôsorába a Messer két cseppfolyós nitrogén injektort épített be. A vékonyfalú PET-palackok vagy dobozok szénsavmentes itallal való feltöltésekor még a csekély igénybevétel is deformációt vagy behorpadást okozhat. A feltöltés után, de még a palack, vagy doboz lezárása elôtt egy csepp folyékony nitrogént injektálnak be. A nitrogén elpárolog, és a palackban nyomást képez, amely révén a mûanyag alaktartó és egymásra rakható lesz. A vevôk számára ez az eljárás egyszerû és takarékos nyomásstabilizálást tesz lehetôvé. Kötél Anita, Messer Hungarogáz A számunkra mindennapi termékek ezrei találkoznak elôállításuk során ipari gázokkal. Mely gázok ezek, és hogyan készülnek? A Messer több mint 200 ipari tanulót fogadott a Bécs melletti Gumpoldskirchenben mûködô modern kutató- és fejlesztô központjában, az Alsó-Ausztriai Ipari Napok keretében ezen kérdések megválaszolására. Itt minden információt egy kézbôl szerezhettek meg az érdeklôdôk a levegôszétválasztó berendezésektôl a gázok palackba és tartályokba töltésén át azok élelmiszeripari, környezetvédelmi, orvosi és hegesztés- ill. vágástechnológiai alkalmazásáig. Végül a természet rendjébe való kisebb beavatkozáson keresztül mutatták be az ipari gázok sokoldalúságát igazán érthetôen a szakértôk: egy meleg ôszi napon havazást hoztak létre természetesen a szén-dioxid segítségével. Herbert Herzog, Messer Austria Peter Bauer bemutatja, mi mindenre jók a gázok. Hull a hó... Kis levegôszétválasztó prototípusként kifejlesztve Folyamatos ellátás, csekély és pontosan kiszámítható költségek, valamint zavarmentes folyamatok ezek a nitrogénellátás elônyei. Ljubljanai vevônk, a Julon ebbôl már profitálhat: a Messer a szlovéniai mûszálgyártónál kisméretû levegôszétválasztó berendezést helyezett üzembe. A berendezés óránként 225 Nm 3 nagy tisztasági fokú, gázalakú nitrogént állít elô. A komponensek optimalizálásával és egy új vezérlôszoftver alkalmazásával mind az energiafelhasználás, mind a beruházási költségek jelentôsen csökkentek. A berendezés egy sorozat prototípusa, amelynek kapacitástartománya Nm 3 óránkénti teljesítményig terjed. Az irányító rendszer lényegében a budapesti Messernél lévô Európai Ellenôrzôközpont távfelügyeletébôl és a helyi Messer rendszeres karbantartásából áll. Gerd-Lutz Büscher, Messer Group A kis levegôszétválasztó alig magasabb mint az álló tárolótartályok.

6 6 : Aktuális Labortechnika - különleges gázok különlegesen magas követelményekhez Februárban immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a labortechnika és analitika legnagyobb hazai seregszemléje, a Labortechnika kiállítás a Hungexpo Vásárközpont területén. A Messer önálló standon mutatja be nagytisztaságú laborgázait, gázkeverékeit és a kezelésükhöz nélkülözhetetlen speciális szerelvényeket és ellátó eszközöket. Különleges gázok az analitikában A nagytisztaságú gázok közül fôleg a hidrogén, hélium, nitrogén, oxigén szintetikus levegô (CH-mentes) és argon használatos vivôgázként, referenciagázként, munkagázként, segédgázként, vagy védôgázként az analitikában, méréstechnikában, ill. a kutatás és fejlesztés területén. A gázok különbözô tisztasági fokozatokban kaphatók. Így például a nitrogén 5.0 azt jelenti, hogy a nitrogéntartalom minimum 99,999%, az argon 5.5 pedig azt, hogy az argontartalom minimum 99,9995%. Segéd- vagy munkagázként használható jellemzô speciális gázkeverékek például a lángfotométerek és lángionizációs detektorok mûködtetéséhez szükséges szénhidrogénmentes szintetikus levegô, a nukleáris sugárzásmérôkben használatos metán-argon elegy, a nagytisztaságú hélium-hidrogén és argon-hidrogén elegyek, valamint az általában hélium-hidrogén-széndioxid összetételû lézergázok. A nagytisztaságú gázok és gázkeverékek általában nagynyomású könnyített acél- vagy alumíniumpalackokban kerülnek forgalomba, a leggyakoribb palackméret: 10, 40 és 50 liter, a szokásos töltési nyomások pedig: 100, 125, 150 vagy 200 bar. Nagy felhasználásra palackköteges, vagy kriogén tartályos, mélyhûtött cseppfolyós ellátás is lehetséges. A mûszeres gázelemzéshez elengedhetetlenül szükségesek a különbözô kalibrálógázok, amelyeket megfelelô bizonyítvány esetén gázösszetételi anyagmintáknak vagy használati gázetalonoknak is nevezünk. A Messer Hungarogáz Kft. által készített gravimetrikus, vagy manometrikus gázetalonok összetételét a cég Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által akkreditált Gázanalitikai Kalibráló Laboratóriuma az EN ISO szabvány szerinti akkreditált bizonyítvánnyal tanúsíthatja a megrendelô igényére. Látogasson meg minket... a Labortechnika kiállításon február , Budapest, Hungexpo, C pavilon, 6/A stand Korlátozott számban ingyenes belépésre feljogosító látogatói belépôkártyát biztosítunk partnereink részére. Belépôkártyákat munkatársunktól, Kötél Anitától igényelhet postán, telefonon ( ), faxon ( ), vagy en Számos analitikai eljárásban dolgoznak nagytisztaságú gázokkal és gázkeverékekkel. Dewar edények kisebb cseppfolyós gáz igényhez A dewar edény nevét feltalálójáról, a XIX. században élt skót kutatóvegyészrôl, Sir James Dewar-ról kapta (1890). A dewar edények duplafalú, vákuumszigetelt edények, melyek elsôsorban cseppfolyós, mélyhômérsékletû gázok (hélium, nitrogén) tárolására és szállítására szolgálnak. A LAB dewar edények jellemzôi: könnyen kezelhetô zárófedél alacsony párolgási veszteség kiváló vákuumteljesítmény 5 éves vákuumgarancia ellenálló, könnyített alumínium kivitel maximális hôszigetelô képesség A Messer által forgalmazott LAB sorozatot kifejezetten laboratóriumi és orvostechnikai célokra fejlesztették ki. A méretpaletta a 4 literestôl egészen az 50 literes kiszerelésig terjed. Az edényhez csatlakoztatható egy kézi lefejtô, mellyel az edénybôl a felhasználás helyén kisebb edénybe töltésre, közvetlenül mintafagyasztásra könnyen hozzáférhetô, át- ill. lefejthetô a cseppfolyós gáz. A szuperszigetelésû Dewar-edényekben szállítható és tárolható kisebb mennyiségû cseppfolyós nitrogént, vagy héliumot igény esetén Cryospeed szervizjármûveink a felhasználási helyre szállítják.

7 Aktuális : 7 Központi gázellátás biztos megoldás. Kiváló és egyenletes gázminôség a gázpalacktól a mérômûszerig Központi laboratóriumi gázellátó rendszerek A segédgázokkal üzemelô analitikai mérômûszerek pontosságának szükséges és elengedhetetlen feltétele a gáz szállítását adott tisztaságban, szennyezésmentesen biztosító gázellátó rendszer. A szennyezések nagymértékben befolyásolják egy nagypontosságú gázanalitikai mûszer méréseit, ezért rendkívül fontos ezek kiküszöbölése. A gázellátó rendszerek feladata, a gáz szennyezésmentes, szabályozható nyomás és áramlásértékek mellett történô biztosítása, a gázpalackból a mérômûszerig. A szennyezés fô okai az alábbiak lehetnek: 1. A gázpalack cseréjénél a környezeti levegô bekerül a lefejtôcsôbe, mely a reduktoron lévô manométer burdoncsövében felgyülemlik, s ezért nem tud dugószerûen távozni, hanem folyamatosan szennyezi az áramló gázt. 2. Egy adott rendszer tömítetlenségét kihasználva a környezeti levegô komponensei a diffúziós erô által hajtva bekerülnek a gázáramba és elszennyezik azt. A gáztisztaság megtartását csak fémmembrános nyomásszabályozókkal, szelepekkel biztosíthatjuk, például a Messer Spectrolab vagy Spectrocem terméksorozatával. A Spectrolab nikkelezett réz szerelvényeit nem korrozív, nem agresszív nagytiszta gázoknál - mint az argon, hélium, nitrogén - és keverékeknél ajánljuk 6.0 gáztisztaságig. A korrozív, reaktív, agresszív, toxikus gázokhoz (mint például kéndioxid, sósav, ammónia, nitrogén-oxidok) és érzékenyebb, alacsony koncentrátumú gázkeverékekhez viszont megfelelôbbek a nemesacélból készült Spectrocem szerelvények, ahol mind a test, mind a membrán rozsdamentes acél Gázellátó rendszer telepítése A lefejtô állomásokat állandó jelleggel szerelik be az arra tervezett helyekre (pl. biztonsági szekrények, laboratóriumi palacktárolók és raktártelepek). Az utánuk felszerelt csôvezeték-rendszeren keresztül vezetik az általában 200 bar-ról lecsökkentett palacknyomást a gázelvételi helyhez, illetve a felhasználóhoz. A lefejtôállomásokat öblítôszeleppekkel látjuk el, így a palackcsere után saját közeggel (a felhasznált gázzal) átöblítve távolítják el a levegôt és egyéb szennyezôket a rendszerbôl. Bôvítô elemek segítségével a lefejtô állomások többszörösen kiterjeszthetôk. A telepített állomás lehet egy, illetve kétpalackos, de amennyiben a gázigény menetközben tovább nô (pl. technológiai fejlôdés, kapacitásbôvülés, stb.) lehetôség van akár 2x6 palackos lefejtô kialakítására is. Amennyiben a többpalackos megoldást választjuk, kiépíthetô a rendszer automata verziója, ami nagyban hozzájárul a folyamatos munkavégzés biztosításához. Kontaktmanométer beiktatásával hang-, vagy fényjelek jelzik az elôre beállított, lecsökkent nyomásérték elérését (pl. ha a töltetnyomás 5-6 bar-ra csökken a palackban), így idôben gondoskodhatunk a következô töltet beszerzésérôl és a mindennapos nyomásellenôrzést is megspórolhatjuk. Mikor elônyös egy gázellátó rendszer építése? Ha a felhasználás kicsi ugyan, de a palack mozgatása és tárolása a felhasználás helyén nehézkes, vagy lehetetlen. Ha a felhasználás nagy, vagy több palackkal kell egyidejûleg dolgozni vagy több mûszert kell ellátni ugyanazzal a gázzal. Ha folyamatos gázellátást kell biztosítani felügyelet nélkül. Ha folyamatos gázellátást kell biztosítani még a palackcsere idôtartamára is. Ha sokféle gázt használnak, de ennyi biztonsági okból a laborban nem helyezhetô el. Ha nincs személyzet a palackok hosszabb távon történô mozgatására. Egy átfogó komplett ajánlatban mindenhez kedvezôbb áron jutnak hozzá. AZ ÖN PARTNERE: :: Radnóti László, Különleges gáz értékesítési vezetô Messer Hungarogáz Kft. H-1044 Budapest, Váci út 117. Tel Fax

8 8 : Interjú Az ember, a környezet és a kö Egyrészt még mindig túl sok a háztartási hulladék másrészt a hulladékégetési kapacitás gyakran túl kevés. Ebben az interjúban Joachim Rohovec magyarázza el, hogyan lehet ezt az ellentmondást például a szennyvíziszap tiszta oxigénnel történô elégetésénél feloldani. Égetômû egy Messer vevônél, a Galindo-nál. Ne keletkezzenek újabb szeméthegyek a mágikus június 1-i dátummal kellett volna Európában a lerakásra orientált hulladékgazdálkodásnak megszûnnie. Ennek ellenére még egy évvel ezután is a háztartási hulladék majdnem fele deponálásra kerül. A hulladéknak csak 32%-át hasznosítják újra, és 24%-a kerül termikus megsemmisítésre azaz: lesz a lángok martaléka. Ezért az égetési igény jelentôsen növekszik a szennyvíziszap megsemmisítésének terén is. A gyorsabb és hatékonyabb megoldások iránti igény egyre sürgetôbb. Az on air szerkesztôségének Joachim Rohovec, a Messer környezeti és vegyipari alkalmazások technológiai vezetôje fejti ki, milyen technológiákat kínál a Messer az égetôberendezések üzemeltetôinek. on air: Milyen eljárásokat dolgozott ki és alkalmaz a Messer a szennyvíziszap elégetéséhez? Rohovec: A mûszaki gázok egyik legnagyobb európai gyártójaként intenzíven foglalkozunk a tiszta oxigén égetési eljárásoknál való alkalmazásával. A szennyvíziszap termikus ártalmatlanítása mind a mono- (kizárólag szennyvíziszap), mind az együttégetésnél különleges kihívást jelent, mivel a szennyvíziszap a gyakorlatban nem bocsátható rendelkezésre meghatározott összetételben. Ami még rosszabb: gyakran naponta változik az összetétel. Az égetôlevegô tiszta oxigénnel történô dúsítása bevált módszer a terhelésingadozás leküzdésében, és gyorsan üzembe állítható. on air: Kik használnak termikus hulladékeltávolítási eljárást? Rohovec: A célcsoport minden szennyvíziszap monoégetô üzemeltetôje, akik kapacitásukat gyorsan szeretnék átállítani. A tiszta oxigén azonban az együttégetôk számára, mint pl. hulladékégetôk, cement- és gipszipar, is érdekes. Ugyancsak érdemes alkalmazni saját felhasználásnál, pl. a szennyvíziszap saját hôerômûben történô elégetésénél, mint amelyet a cellulózgyárak és finomítók üzemeltetnek.

9 Interjú : 9 ltségvetés tehermentesítése Joachim Rohovec megbeszélés közben. on air: Milyen elônye származik a vevônek az oxigén alkalmazásából? Rohovec: Ebbôl nem csak vevôink profitálnak, hanem mindenki más is: a már említett kapacitásnövekedés mellett, amely egyes esetekben akár a 30%-ot is elérheti, mindenekelôtt a költségek csökkennek és a környezetet is tehermentesítjük. Az elégetett szennyvíziszap fajlagos tonnánkénti fix költségei a teljesítménynövekedéssel arányosan csökkennek, éppúgy, mint a fajlagos energia költségek. A vevô berendezése mûszakilag javul. Ezen kívül az összhatékonyság is növekszik, mivel a szennyvíziszap köztes tárolása az eljárás nagyfokú rugalmassága miatt nem szükséges. Ugyanakkor az oxigénkoncentrációt mérô- és ellenôrzô berendezés, valamint a betápláló rendszer kemencébe építésének beruházási költsége szerény keretek között marad. Az oxigén költsége a szennyvíziszap tonnájára vetítve ugyancsak elhanyagolható az elérhetô többletteljesítményhez képest. Ezen túlmenôen csökken a fajlagos szén-dioxidkibocsátás, mivel kevesebb primer energiabevitel szükséges. Ugyanez vonatkozik a nitrogénoxid kibocsátásra. on air: Mely égetési eljárásoknál alkalmazható az oxigéndúsítás? Rohovec: Mindegyiknél! Maga az égetôberendezés nem korlátozza módszerünk alkalmazhatóságát. Természetesen a berendezés kialakítása befolyásolja az oxigén betáplálásának módját. Mi rendelkezünk azonban a szükséges technológiákkal, hogy az oxigént a primer és szekunder levegôbe, illetve közvetlenül az égetôkamrába, vagy az utóégetôbe is bejuttassuk. on air: Hogyan jár el a Messer a helyszínen, a vevônél? Rohovec: Tekintettel az igen különbözô helyzetekre, általában elôször próbákat végzünk a vevô berendezésében. Különösen bonyolult esetekben külsô partnereket tudunk bevonni, mint a karlsruhei kutatóközpontot, vagy a Bécsi Mûszaki Egyetem Eljárás- és Égéstechnikai Intézetét és azok szakembereit. Próbaberendezést egész Európa területén egy héten belül fel tudunk állítani. on air: Milyen fejleményekre számítanak a következô években? Rohovec: Arra számítunk, hogy a következô években az ipari és kommunális hulladék elhelyezése további problémákba fog ütközni- a hulladékégetés erre jelent környezetkímélô alternatívát, amire az igény várhatóan a következô néhány évben jelentkezik. AZ ÖN PARTNERE: :: Joachim Rohovec, Alkalmazástechnikai vezetô Környezeti/Vegyipari alkalmazások Messer Group Tel.:

10 10 : Címlapon A frissáru minôségének megôrzése garantált. Photo: Olivo A tökéletes hûtôlánc biztosításának rendszere A francia ED diszkontlánc (a Carrefour szupermarket-hálózat tagja) kiemelkedôen magas, 40%-os részesedéssel rendelkezik a frissáru ellátásban. Ahhoz, hogy minden ízletesen és minôségileg kifogástalan állapotban érkezzen a fogyasztóhoz, a hûtôláncot nem szabad megszakítani. A Messer és partnere, a francia Olivo, együtt egy olyan rendszert dolgozott ki, amely az árut szárazjég segítségével több, mint 24 órán át a kívánt hômérsékleten tartja.

11 Címlapon : 11 Partnerünkkel együtt a Siber System folyamatos továbbfejlesztésén dolgozunk Christophe Henry (jobbra), vevôszolgálat vezetô, Messer France, csapatával: Emilien Frere (bal) és Laurent Depré (középen). A törvények elôírják, hogy a könnyen romló áruk hûtôlánca a gyártótól a szállítón keresztül az üzletig biztosítva legyen. Ezért az érzékeny frissárut 0 C és +4 C között, a fagyasztott termékeket -18 C alatt kell tartani. A költségek optimalizálása érdekében az ED a különbözô árucsoportokat egyazon teherjármûben akarta szállítani. A termékek különbözô hômérsékletigénye folytán többféle, pontosan ellenôrzött mikroklíma szükséges, ismerteti az alaphelyzetet Jean-Marc Bourdier, az ED franciaországi Mâcon-ban lévô területi elosztó központjának vezetôje. Az optimális megoldást ebben az esetben a Messer és az Olivo új hûtveszállítási technológiája, a Siber System jelenti. Az ED központi mûszaki osztálya számára Vitryben két lehetôség kínálkozott: egy alap hûtött környezet biztosítása szállításnál (szállítás hûtôkocsiban), amely azután mélyhûtött élelmiszertárolókkal egészíthetô ki, vagy minden termék szállítása hagyományos jármûvekben, hûtôkonténerekkel a különbözô termékek számára. A különbözô paraméterek értékelése után mint az elosztóhálózat, hûtôlánc aránya a meglévô választékhoz, a hûtôtárolók egymásra rakhatósága a palettázáshoz képest, valamint a hagyományos jármûben való szállítás összehasonlítása a hûtôkocsis szállítással a partner (ED) az elsô változat mellett döntött: csak fagyasztott termékek kerülnek a szállítójármûben található Siber konténerekbe. Tudjuk, hogy néhány konkurensünk a második megoldás mellett voksolna. Mi azonban meg vagyunk gyôzôdve arról, hogy döntésünk a pillanatnyi árukínálathoz a legmegfelelôbb, véli a logisztikai szakértô, Bourdier. Az ED rendszeresen elemzi a gazdasági feltételeket, hogy a változásokra proaktívan reagáljon: a választékban történô mindennemû változás új kihívást jelent a logisztikai részlegnek. Az ED-nek végül azt kellett még eldönteni, melyik konténert és milyen hûtôközeget alkalmazzon, hogy a napi üzemben a követelményeknek megfeleljenek. Ehhez ellenôrizte a hûtôrendszer mûszaki teljesítôképességét és megbízhatóságát, valamint a hûtôközeg kezelhetôségét. Mindezek figyelembevételével a Messer Siber System hûtéstechnológiája mellett döntöttek. Hogyan tovább? A Messer a rendszert az ED-vel karöltve fejleszti tovább: ehhez tartozik a konténeradatok automatikus beillesztése a cég saját informatikai rendszerébe, és a konténerek nyomon követése. A vevôkkel tartott szoros kapcsolat folytán a Messer élelmiszeripari alkalmazástechnikai szakemberei tisztában vannak az élelmiszeripar elvárásaival. Miközben a Siber hûtveszállítási

12 12 : Címlapon Az ED-logisztikai központ szakemberei megerôsítik: Különbözô eljárásokat hasonlítottunk össze. Eredményünk: a Siber System a leggazdaságosabb és leghatékonyabb a piacon rendszer referenciaként szolgál számos egyéb hûtôlánc során, a Messer a vevôkkel és technológiai partnereivel, mint pl. az Olivo, együttmûködve már azon dolgozik, hogy a holnap élelmiszeripari követelményeinek megfelelô referencia rendszert fejlesszen ki. A Siber System hûtveszállítási rendszer a gyakorlatban Az ED Mâcon-i logisztikai központjában mintegy 500 konténer van használatban. A munkamenet igen egyszerû: az üres konténereket a hûtôtérben tárolják. A szállítás megrendelésekor a konténereket megtöltik a friss áruval, és továbbra is a hûtôtérben maradnak. Szállítás elôtt beadagolják a Siber-töltôállomáson ED a vezetô diszkontlánc ED a Carrefour egyik leányvállalata vezetô francia élelmiszer-diszkontlánc 850 üzlettel és 11 raktárral rendelkezik Franciaországban. Az elosztó központ Mâcon-ban 150 alkalmazottal rendelkezik, akik havonta több mint egyedi terméket kezelnek, 50 tehergépjármû raklap termékkel hagyja el naponta az ED logisztikai központot. Az eladó a hûtött árut a hûtôkonténerbôl tölti fel. Photo: Olivo

13 Címlapon : 13 A VEVÔK ELÔNYE: kevesebb szén-dioxid felhasználás nagyfokú megbízhatóság kezelôbarát üzemeltetés biztonságos kezelés nincs szükség külsô áramellátásra teljesen dokumentálható Photo: Olivo A Siber konténerbôl az áru közvetlenül az önkiszolgáló pultra kerül a diszkontláncban. a szárazjeget. Az ajtót bezárják, a konténereket a raktár kiszállítási területére viszik, ahol normál környezeti hômérséklet uralkodik. Ezután a szállítójármûre rakják. Ekkor térül meg igazán, hogy a konténert szárazjéggel hûtik, mivel ez feleslegessé teszi egyéb energiaforrás igénybevételét. A jármû vezetôjének nem kell áruátvételnél a helyi személyzetre várakoznia mint ahogy a hûtôkocsis szállításnál: a hûtôkonténereket lerakja az üzletben, és megy tovább. A konténereket kirakják, és általában egy héten belül visszaszállítják a központi raktárba. A hûtôláncon belüli hômérséklettartás megbízhatóságát a raktár HACCP-rendszere tanúsítja. Számos konténerbe hômérsékletszondát építettek be, és többször egymás után bevetették. Az ezután elvégzett adatelemzések bebizonyították: a Siber System megbízható, a hûtôlánc nem szakad meg. Interjú: Marc Dierckx, Messer France Szöveg: szerkesztôség AZ ÖN PARTNERE: :: Christophe Henry Vevôszolgálat vezetô Messer France Tel.: Siber System: ideális megoldás különbözô hûtési igényekre A Siber System stabil hômérsékletet biztosít szállítás során. Központi eleme a Siber hûtôrekesz, amely technológiai partnerünk, az Olivo által szállított és szabadalmaztatott konténerbe van beépítve. A rekesz folyamatosan szabá lyozza a hômérsékletet a konténer belsejében, és azt állandóan a kívánt szinten tartja. A különbözô rekeszek révén a konténerek rugalmasan alkalmazhatók friss- vagy fagyasztott termékekhez. A töltôpisztoly segítségével juttatnak a konténer felsô rekeszébe cseppfolyós szén-dioxidot. Az így kialakuló majdnem -80 C-os hômérsékletû CO 2 hó a konténerben több mint 24 órán át tartja az árut a kívánt hômérsékleten. A speciális pisztollyal kialakított töltôegységet Siber-állomásnak nevezik. Egy pillantást vetve a pisztolyra kiderül a konstrukció trükkje : egy elektromágneses érintkezô automatikusan biztosítja a szoros kapcsolatot a pisztoly és a konténer között. Ezáltal egy személy is képes egy konténert biztonságosan feltölteni és ugyanakkor a következôt feltöltésre elôkészíteni. A gázhalmazállapotú szén-dioxidot, amely a szárazjég készítésekor keletkezik, a térbôl biztonságos módon elvezetik.

14 14 : Messer Világ E Duplán jó beruházás Szerbia: Smederevo Szerbia valamikori fôvárosa Belgrádtól dél-keletre környékén újabban két fehér torony magasodik: a Messer 40 millió eurót ruházott be az új levegôszétválasztó berendezés építésébe, amelyet több mint egyévi építés után helyezett üzembe. Az avatóünnepélyre az egész város Több mint 5000 smederevoi lakos vett részt az ünnepségen. hivatalos volt! Ipari parkok, üzemek telepítésénél az ipari gázok rendelkezésre állása legalább olyan alapvetô szükséglet, mint a víz és az áram. Ahol pedig ipar van, ott emberek is élnek. Smederevo, ez a Belgrádtól mintegy 50 km-re fekvô jelentôs iparváros, lakost számlál, akik ott élnek és dolgoznak. A hivatalos avatóünnepség estéjén a Messer Tehnogas AD, a Messer Csoport szerbiai leányvállalata ezért a város piacterén rendezett ingyenes szabadtéri koncertre és sörözésre hívta meg a várost. A társaság így köszönte meg a város támogatását, és a lakosságnak a megértést az építkezés alatt. Ez volt a legjobb beruházás, nyilatkozta Ernst Bode, a Messer Tehnogas ügyvezetôje. Köszönet a lakosságnak A teret az ünnepségre ellátogató 5000 ember töltötte meg, amikor az ismert énekes, Željko Samardži és a Galia zenekar színpadra lépett. Szerbiában szinte mindenki ismeri a Messer Tehnogast, amely a 90-es évekig állami vállalat volt. A szerb berendezés kapacitása Nm3/h gázalakú oxigén és Nm 3 /h gázalakú nitrogén. Elsôsorban az US Steel acélgyártó olvasztókemencéit látják el oxigénnel és nitrogénnel. Emellett argongázt is elôállítanak, amelyet az egész Balkánon értékesítenek különbözô ipari eljárásokhoz. Diana Buss, Messer Group A két új levegôszétválasztó a régió tekintélyes szimbóluma.

15 Messer Világ : 15 Több mint a levegô szétválasztása Magyarország: az ipari gáz elôállítás Magyarországon idén ünnepli 100. születésnapját az évfordulóról való megemlékezés kiemelt jelentôséget kapott vállalatunk ez évi eseményei között. E kerek jubileumot egy egész programsorozat keretében ünnepeltük ügyfeleinkkel, partnereinkkel és munkatársainkkal együtt. A programsorozat hivatalos csúcspontja a szeptember 8-án kiemelt partnerek részére rendezett jubileumi party volt. Legfontosabb vevôink, beszállítóink, intézményi partnereink közül több mint háromszázan fogadták el meghívásunkat. Vendégeink közt köszönthettük Habsburg Györgyöt a Messer Hungarogáz Kft. felügyelô bizottságának elnöki tisztében, Csizmár Gábor munkaügyi államtitkárt, Horváth Ágnes egészségügyi államtitkárt és Derce Tamás IV. kerületi polgármestert is. A hivatalos ünnepi programot Johann Ringhofer úr nyitotta meg köszöntôjével, amelyet Stefan Messer úr és Csizmár Gábor államtitkár beszédei követtek. A 100 év méltatása, a tradíciók ápolása, a szakma alapját képezô emberi értékek mellett a beszédek egyik központi mondanivalója a társadalmi felelôsségvállalás fontossága volt. A rendezvény ünnepi pontjaként Johann Ringhofer, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetô igazgatója Ft készpénzadományban részesítette a budapesti Heim Pál Gyermekkórházhoz tartozó Madarász utcai Gyermekkórház Gyermekkor Alapítványát. Az összeget egy új sebészi egység és kiegészítô felszereléseinek megvásárlására fordítják. Három kiemelt alkalmazástechnikai terület a környezetvédelem, labortechnika és lézertechnika szakemberi számára rendeztünk szakmai napokat azzal a céllal, hogy az adott területeken született legújabb Johann Ringhofer (balról 1.) és Stefan Messer (balról 2.) átnyújták a Gyermekkor Alapítvány részére az adományt. fejlesztésekrôl tájékoztassuk a felhasználókat. A jubileumi programok keretében a Messer Hungarogáz munkatársai és családtagjaik részére szervezett családi nappal köszönte meg az ügyvezetés a sokéves sikeres munkát. 100 éve iparigáz Magyarországon Iparágunk története 1906 decemberéig nyúlik vissza, mikor is Krückl és Hansmann bécsi vállalkozók megalapították az elsô acetiléngyárat Kelenföldön Magyar Dissous-Gáz Rt. néven, hogy a közvilágításban és vasútnál használt nagyobb acetilénlámpákhoz, illetve a bányászatban, vagy autókon és hintókon használatos kisebb karbidlámpákhoz disszugázt állítsanak elô. Évekkel késôbb a Magyar Dissousgáz Rt-bôl átalakulások és egyesülések sora után létrejött az Oxigén-és Dissousgázgyár, melyet a Messer privatizált a rendszerváltás idején. Kötél Anita, Messer Hungarogáz Együtt ünnepeltünk: vevôk, partnerek és munkatársak. Tökéletes szervezés: a játékok kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes szórakozást nyújtottak a családi napon.

16 16 : Messer Világ E A Messer Cutting & Welding a legújabb technológiákat mutatta be a kiállításon, például a képen látható plazmavágógép által. (jobbra) Katrin Hohneck egy kisméretû lézerhegesztôgépen demonstrálta a különleges hegesztési védôgázok alkalmazási lehetôségeit. A szakértelem összeköt Németország: Euroblech 2006 a Messer Group és Messer Cutting & Welding közös szereplése. A felhasználó áll a középpontban! Az Euroblech 2006 kiállítás standvezetôje, Dr. Bernd Hildebrandt ezen mottó alatt szervezte a Messer részvételét a Hannoveri Vásáron. A Messer Group a Messer Cutting & Weldinggel közösen több mint 200 négyzetméteren technológia- és gyakorlatorientált standdal képviseltette magát a kiállításon. Számos bemutatót szerveztek, pl. egy lézeres hegesztô-berendezés szemléltette a hegesztô- és vágógázok alkalmazásait. Mindkét testvérvállalat a vásáron a Messer Gases Competence that welds together és Your Cutting World under control szlogenek által promotált és kölcsönösen támogatták egymást. A vevô mindent megtalál egy helyen, és a gázokat valamint a megfelelô technológiát egy kézbôl kapja, magyarázza Bernd Hildebrandt a közös fellépés elônyeit. Az esseni Schweissen und Schneiden kiállításon elkezdett sikeres együttmûködés a 2006 októberében rendezett Euroblech kiállításon folytatódott, és bizonyos, hogy a jövôben is lesz közös Messer fellépés a két, Messer Világhoz tartozó vállalat részvételével. Achim Wankum, Messer Group A szén biztonságos kinyerése A fokozott biztonság javítja az alkalmazottak munkakörülményeit. Románia: A biztonság színvonalának emelése nitrogénnel a CNH Petrosani-nál. A CNH-nál Petrosaniban, a romániai antracit szénbányában október végén felavatták a romániai szénipar elsô mobil nitrogéngenerátorát. A Messer a CNH Petrosaninál a piac egyik legmodernebb berendezését szerelte fel a bányák oxigénmentes környezetének kialakítására. A berendezés a bányában inert atmoszférát alakít ki, ami megbízhatóan megakadályozza a robbanást, és hatékonyan leküzdi a bányatüzet. Így a munkahelyi biztonság jelentôsen javul. A CNH Petrosani a romániai biztonsági elôírások betartásának éllovasa ez elég ok arra, hogy sok prominens látogató és a média részt vegyen az ünnepélyes avatáson. Több mint 50 médiaképviselô tudósított a bánya-üzemeltetôrôl, mint olyan vállalatról, amely a munkafeltételeket az Európai Unió elôírásainak megfelelôen folyamatosan javítja. A Messer a berendezést szabályosan rekordidô alatt építette meg: a szerzôdést egy nyilvános pályázat után, március 1-én írták alá. N 2 Photo: CNH Petrosani Paula Sterian, Messer Romania Gaz

17 Aktív : 17 Új gyakorlati kézikönyv a gázkromatográfiás gázanalízishez Könyvismertetô Dr. Hüttner Jenô: Adatok és gyakorlati tanácsok a gázkromatográfiás gázanalízishez (Kiadó: Messer Hungarogáz Kft., Budapest, 2007) Dr. Hüttner Jenô okl. vegyészmérnök okl. mûszeres analitikus szakmérnök Messer Hungarogáz Kft. A szerzô ezzel a könyvvel a gázelemzésben és univerzális módszerében a gázkromatográfiában, valamint a gázok kezelésében szerzett közel 50 éves tapasztalatát adja át mindazoknak, akik különféle gázokkal, gázelegyekkel valamilyen kapcsolatba kerülnek. A számos adat, összefüggés, diagram és számítási példa közvetlenül használható gyakorlati segítséget jelent. A gázkromatográfiai szakirodalomban számos jó munka jelent már meg, de ezek egy része fôleg az elméletet, vagy a technikát tárgyalja, a gyakorlati tárgyúak pedig a gázanalitikával általában nem, vagy csak mellékesen foglalkoznak. A hazai könyvkiadásban ez az elsô olyan mû, amelynek fô témája a gyakorlati gázkromatográfiás gázelemzés, és amely emellett tájékoztatást ad olyan specifikus gázanalitikai módszerek alkalmazására, mint az infravörös fotometria, a paramágneses és elektrokémiai oxigénelemzés, vagy a kapacitív higrometria. A könyv magán az analitikán kívül gyakorlati útmutatást és tanácsokat ad gázkeverékek, kalibráló gázok készítésére, különbözô gázmintavételi módszerekre (különös tekintettel a technológiai berendezésekbôl, tárolótartályokból és palackokból való helyes mintavételre és a minta halmazállapotára, mélyhûtött cseppfolyós állapotú kriogén gázok esetében is) és a gázok, gázkeverékek kezelésére, felhasználására is. Külön fejezet foglalkozik gyakorlati példákon keresztül is a gázok fizikai-kémiai tulajdonságaival, valamint a mérési eredmények értékelésével. A könyv tárgyalja a gázkromatográfiás eszközökkel kapcsolatos egyes speciális kérdéseket, kolonnákhoz és mérési körülményekhez tartozó retenciós adatokat ( gázkromatográfiás atlaszt ), egyes komponensek meghatározásához és a legfontosabb gázok teljes elemzéséhez ajánlott analitikai megoldásokat. A 6. fejezet, amely gyakorlati gázanalitikai feladatokkal foglalkozik, kitér egyes olyan specifikus gázanalitikai módszerekre is, amelyek a gázkromatográfiás módszereket hasznosan kiegészítik. A könyv tehát hasznos lehet nemcsak azoknak, akik laboratóriumokban, vagy például on-line gázelemzô mûszerekkel kapcsolatban gázanalitikával foglalkoznak, hanem mindazoknak is, akik valamilyen területen felhasználóként vagy gyártóként, illetve egyéb módon gázokkal kapcsolatba kerülnek. A könyv megjelenését a Messer Hungarogáz Kft. tette lehetôvé, amelynek jelenlegi akkreditált Gázanalitikai Kalibráló Laboratóriumában a szerzô és munkatársai által kidolgozott, ismertetett módszereket ma is sikeresen alkalmazzák. RENDELJE MEG MOST A könyv megrendelhetô az címen, vagy megvásárolható a Labortechnika kiállításon a Messer Hungarogáz Kft. standján (2007. február , Budapest, Hungexpo Vásárközpont, C pavilon, 6/A stand). A könyvrôl további információkat talál a weboldalon.

18 18 : Aktív A Messer Csoport az alábbi kiállításokon, vásárokon vesz részt 2007 elsô felében: METALLBAU Nemzetközi építôipari szakkiállítás Svájc Basel, MCH Messe január GAS2007 Nemzetközi gázanalitikai Vásár és Szimpózium Hollandia Rotterdam február Labortechnika kiállítás analitikai mûszer, laboreszköz, laborbútor, vegyszergyártók és forgalmazók, méréstechnikai szolgáltatók számára Budapest HUNGEXPO Vásárközpont február Powtech nemzetközi eljárástechnikai és analitikai szakkiállítás Németország Nürnberg, Vásárközpont március Welding. Related Technologies nemzetközi hegesztés-, és vágástechnikai vásár Ukrajna Kiev, KyivExpoPlaza április MACH-TECH 8. nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállítás Budapest HUNGEXPO Vásárközpont május Saldat 3. hegesztés-, és vágástechnikai kiállítás Olaszország Verona, Fairgrounds május MACH-TOOL gépgyártástechnológiai vásár Lengyelország Poznan június Blechexpo Nemzetközi fémmegmunkálási szakkiállítás Németország, Stuttgart június > Prospektusok, termékadatlapok Az Ön iparágához köthetô Messer alkalmazásokról és gázokról szeretne információt kapni? Akkor látogasson el honlapunkra (www.messer.hu) és tekintse meg átfogó kínálatunkat. Prospektusainkat és termékadatlapjainkat a honlap 'Infotár' menüpontjában találja. Az adatbázist folyamatosan fejlesztjük, újdonságokkal egészítjük ki, ezért érdemes rendszeresen meglátogatni weboldalunkat.

19 Aktív : 19 Nyereményjáték Nyerjen egy Messer tartálykocsi modellt (1:50 arányú) Kérdésünk az, hogy a kiadvány hányadik oldalán található ez a képrészlet? A megoldásokat ben várjuk > a következô címre: Kiállítás, vásár Látogasson meg minket... A MACH-TECH gépgyártástechnológiai szakkiállításon! Budapest, Hungexpo Vásárközpont, D pavilon, május Kiállítási tematika: Ipari és hegesztési gázok Újdonságok a védôgázas hegesztésben, többkomponensû védôgázkeverékek Védôgázas ívhegesztés Lézerhegesztés és -vágás Plazmahegesztés és -vágás Autogéntechnika: melegítés, vágás, roncsdarabolás, kézi vágóeszközök Központi gázellátó rendszerek Hegesztéstechnikai eszközök Különleges anyagok hegesztése: pl. réz, ötvözetek Ívforrasztás, könnyûfémek, acél- és bevonatos lemezek hidegkötése >? Mondja el véleményét! Mit talált különösen jónak kiadványunkban? Mi az, ami kevésbé tetszett? Mirôl szeretne a következô kiadványokban olvasni? Írja meg nekünk! Szakembereink a következô témakörökben nyújtanak szaktanácsadást: védôgáz kiválasztása az optimális hegesztési teljesítményhez megfelelô gázok kiválasztása lézeres anyagmegmunkáláshoz hegesztés- és forrasztástechnológia kidolgozása hegesztôk betanítása új technológiákra >

20 Következô kiadványunkban errôl is olvashatnak: A szén-dioxid felfrissíti szénsavas italainkat. A szilárd szén-dioxid, vagyis a szárazjég még sokkal többre is képes. A Messer úttörômunkája Kínában befektetôként. Stratégiánk: együtt növekedni a kínai piaccal. A spanyol Tarragonában lévô vízmûvek az ivóvíz ph-értékének beállítását mellékhatások nélkül végzik.

2009. I. A Z I B M Ü G Y F É L M A G A Z I N J A

2009. I. A Z I B M Ü G Y F É L M A G A Z I N J A Kék Rózsa 2009. I. A Z I B M Ü G Y F É L M A G A Z I N J A IBM Business Partner 20 éves az Inter-Computer A mi emberünk: Tóth Bence Made in Hungary: MorphoLogic Kft. Utazás: Sümeg sziklavárának sasfészkében

Részletesebben

aktuális 1/2010 REMONDIS AG & Co. KG cégmagazin www.remondis.com Szűkös nyersanyagkészletek A hulladék válik a legfontosabb forrássá

aktuális 1/2010 REMONDIS AG & Co. KG cégmagazin www.remondis.com Szűkös nyersanyagkészletek A hulladék válik a legfontosabb forrássá REMONDIS AG & Co. KG cégmagazin www.remondis.com aktuális 1/2010 A hulladék, mint nyersanyagforrás: A JÖVŐ garanciája Szűkös nyersanyagkészletek A hulladék válik a legfontosabb forrássá Éghajlatvédelem

Részletesebben

SPAR2011. 3 20 2200 13 880 45 000 391 467 2 200 000 389,6 milliárd. City SPAR szupermarket nyitása. éves a magyarországi SPAR. féle SPAR saját márka

SPAR2011. 3 20 2200 13 880 45 000 391 467 2 200 000 389,6 milliárd. City SPAR szupermarket nyitása. éves a magyarországi SPAR. féle SPAR saját márka SPAR 2011 3 20 2200 13 880 45 000 391 467 2 200 000 389,6 milliárd City SPAR szupermarket nyitása éves a magyarországi SPAR féle SPAR saját márka munkatárs internetfelhasználó elérése m 2 eladótér SuperShop-kártyatulajdonos

Részletesebben

online Együtt másokért Önkéntes felelősségvállalás az Élelmiszerbankkal MAGYARORSZÁG rovattal! Munkatársainkra építünk Megújultak a B.

online Együtt másokért Önkéntes felelősségvállalás az Élelmiszerbankkal MAGYARORSZÁG rovattal! Munkatársainkra építünk Megújultak a B. rovattal! online MAGYARORSZÁG A B. Braun csoport belső lapja 1. szám 2012. április Top story Együtt másokért Önkéntes felelősségvállalás az Élelmiszerbankkal 16-17. oldal Hírek Munkatársainkra építünk

Részletesebben

Fenntarthatósági jelentés 2010. A zöldebb jövőért program

Fenntarthatósági jelentés 2010. A zöldebb jövőért program Fenntarthatósági jelentés A zöldebb jövőért program 1 Tartalom 1 Előszó 2 Cégtörténet, cégprofil 4 A zöldebb jövőért - Bevezetés FEJLESZTÉS 6 Környezetbarát sörgyártás 14 Környezetbarát kereskedelem TÁMOGATÁS

Részletesebben

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt.

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt. Fenntarthatósági 2010/2011 jelentés Tesco-Global Áruházak Zrt. 4 Vezérigazgatói köszöntő 6 A Tesco Magyarországon 6 köszöntő Tartalomjegyzék 8 20 12 Vállalati felelősség a Tescónál Vállalati értékeink

Részletesebben

Fenntarthatósági jelentés 2009. Szilárd, megbízható alapokon

Fenntarthatósági jelentés 2009. Szilárd, megbízható alapokon Fenntarthatósági jelentés 2009 Szilárd, megbízható alapokon Bevezetô 2 Kedves Olvasó! Mennyire fenntarthatóak a fenntarthatósági törekvéseink a válság idején? Minden bizonnyal ez a leggyakrabban elhangzó

Részletesebben

INNOVÁCIÓ. Rohde&Schwarz jubileum 6 30 milliárd forint stratégiai kutatásokra 8 GÉPIPAR

INNOVÁCIÓ. Rohde&Schwarz jubileum 6 30 milliárd forint stratégiai kutatásokra 8 GÉPIPAR TECHNIKA KRÓNIKA Lapunk internetes változata a www.technikamagazin.hu címen található Megjelenik havonta Fõszerkesztõ: Dr. Wellek Margit e-mail: mwellek@muszakiszemle.hu Fõmunkatárs: Békés Sándor e-mail:

Részletesebben

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva Omron magazin 2008 Garantált minőség, élvezetes percek Illy caffé: a tökéletes presszókávé A kiváló minőségű, légmentesen zárt kávésdobozok három évvel tovább őrzik meg az aromát A 8. oldalon megtudhatja,

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2011 CÉGBEMUTATÓ GAZDASÁGI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS KÖRNYEZETI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2011 ÁLLAMI AUTÓPÁLYA KEZELŐ ZRT. 2 TARTALOM

Részletesebben

G S 1 M a g y a r o r s z á g. ü z L E T I j E L E N T é S 2 0 0 9

G S 1 M a g y a r o r s z á g. ü z L E T I j E L E N T é S 2 0 0 9 G S 1 M a g y a r o r s z á g ü z L E T I j E L E N T é S 2 0 0 9 GS1 Hungary 2009 Tartalom Elnöki köszöntő A vezérigazgató összefoglalója Az operatív igazgató összefoglalója A GS1 MAGyArorSzáGról röviden

Részletesebben

A FRAISA csoport üzleti jelentése. passion for precision

A FRAISA csoport üzleti jelentése. passion for precision A FRAISA csoport üzleti jelentése passion for precision Igazgatótanács és ügyvezetés A FRAISA csoport igazgatótanácsa és ügyvezetése (balról jobbra) Josef Maushart Prof. Dr. Peter Ruf Dr. Fritz Gantert

Részletesebben

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási

Részletesebben

www.ssi-schaefer.hu Vállalati magazin hatékonyságát Egy hatékony 4 Termékhírek 15 kiskereskedelmi lánc Toptéma ősz 2011/19

www.ssi-schaefer.hu Vállalati magazin hatékonyságát Egy hatékony 4 Termékhírek 15 kiskereskedelmi lánc Toptéma ősz 2011/19 ősz 2011/19 Vállalati magazin Toptéma New Wave: Adatok nélküli rendszertervezés 2 Egy hatékony 4 Termékhírek 15 kiskereskedelmi lánc Coop: Kifinomult komissiózási stratégiák SSI Order Verifier a teljesen

Részletesebben

Szabványok. Szerelt kábelek gyártása. Kábelkereskedelem. Kábelipari döntéshozóknak. 2013. április I. évfolyam 1. szám

Szabványok. Szerelt kábelek gyártása. Kábelkereskedelem. Kábelipari döntéshozóknak. 2013. április I. évfolyam 1. szám 2013. április I. évfolyam 1. szám Kábelipari döntéshozóknak Magyar Kábelipar Kábelgyártás, -kereskedelem, kábelszerelvények, rézárfolyam-elemzés, kábelfeldolgozó gépek, szerszámok, szerelt kábelek gyártása,

Részletesebben

SZERBIÁBA KÉSZÜLŐ VÁLLALKOZÁSOK KÉZIKÖNYVE 2014. DVD MELLÉKLETTEL

SZERBIÁBA KÉSZÜLŐ VÁLLALKOZÁSOK KÉZIKÖNYVE 2014. DVD MELLÉKLETTEL SZERBIÁBA KÉSZÜLŐ VÁLLALKOZÁSOK KÉZIKÖNYVE 2014. DVD MELLÉKLETTEL SZERBIÁBA KÉSZÜLŐ VÁLLALKOZÁSOK KÉZIKÖNYVE 2014. DVD MELLÉKLETTEL Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara H-6722 Szeged, Párizsi krt. 8-12.

Részletesebben

Éves beszámoló 2014 Tartalomjegyzék 1. Független könyvvizsgálói jelentés 2. Üzleti jelentés 2.1 Áttekintés 2.2 Duális képzés 2.3 Társadalmi felelősségvállalás 2.4 Környezetvédelem 2.5 Pénzügyi helyzet

Részletesebben

ormációs társadalmat az infor FELÜLNÉZET: INTERJÚ SÍK ZOLTÁN INFORMATIKAI KORMÁNYBIZTOSSAL MIÉRT IS MEGYÜNK HORVÁTORSZÁGBA?

ormációs társadalmat az infor FELÜLNÉZET: INTERJÚ SÍK ZOLTÁN INFORMATIKAI KORMÁNYBIZTOSSAL MIÉRT IS MEGYÜNK HORVÁTORSZÁGBA? www.magasyn.hu 2000. ÕSZ Együtt építjük az infor ormációs társadalmat FELÜLNÉZET: INTERJÚ SÍK ZOLTÁN INFORMATIKAI KORMÁNYBIZTOSSAL MIÉRT IS MEGYÜNK HORVÁTORSZÁGBA? SZÜLETÉSNAPOK Tartalom: Stratégia 4 Magasabb

Részletesebben

50. évfolyam, 2007. 8. szám 700 Ft. Induktív energiaátvitel 9. oldal

50. évfolyam, 2007. 8. szám 700 Ft. Induktív energiaátvitel 9. oldal 50. évfolyam, 2007. 8. szám 700 Ft Induktív energiaátvitel 9. oldal Kétkomponensû anyagkeverõ-adagoló rendszerek az I&J FISNAR Inc.-tõl Dispenser Technologies LTD 2310. Szigetszentmiklós, Pelikán u. 3.

Részletesebben

Kedves Olvasó! Kiadó és hirdetés: PROSYSTEM PRINT Kft. 1152 Budapest, Cserba Elemér u. 42. Tel.: 305-4001 Fax: 306-4483. Honlap: www.prosystem.

Kedves Olvasó! Kiadó és hirdetés: PROSYSTEM PRINT Kft. 1152 Budapest, Cserba Elemér u. 42. Tel.: 305-4001 Fax: 306-4483. Honlap: www.prosystem. TARTALOM RENDEZVÉNYEK Szakmai látogatás a KBA-nál BEMUTATKOZIK 140 éves az Offset Nyomda Zrt. Bemutatkozik a Signál Print Kft. Az utóbbi évek fejlesztései az Aduprintnél Stabil lábakon álló Szekszárdi

Részletesebben

A FLAVIA projekt bemutatása Oldal 4. Bevezető - Eljöhet a vasút reneszánsza? Oldal 5. Cargo-Partner Kft./ Papírtekercsek Oldal 7

A FLAVIA projekt bemutatása Oldal 4. Bevezető - Eljöhet a vasút reneszánsza? Oldal 5. Cargo-Partner Kft./ Papírtekercsek Oldal 7 Közútról Vasútra TARTALOMJEGYZÉK Előszó Oldal 3 A FLAVIA projekt bemutatása Oldal 4 Bevezető - Eljöhet a vasút reneszánsza? Oldal 5 Cargo-Partner Kft./ Papírtekercsek Oldal 7 Pultrans Kft./ Poranyagok

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Közlekedésmérnöki Kar. Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Közlekedésmérnöki Kar. Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV Bevezetés A diplomamunkám témája a teljes ellátási láncot támogató és a logisztikai folyamatokat

Részletesebben

Innováció. képes újság nem csak a sűrített levegőről. évfolyam 2012/1. Ne becsülje le a kompresszorok szervizigényét

Innováció. képes újság nem csak a sűrített levegőről. évfolyam 2012/1. Ne becsülje le a kompresszorok szervizigényét Innováció évfolyam 2012/1 képes újság nem csak a sűrített levegőről A megújult GA 30-90 család >> 2. oldal Magasnyomású ok >> 5. oldal Ne becsülje le a ok szervizigényét >> 7. oldal Csavarok Innováció

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

Mag. Elmar Wieland. Sikeres konferencia 7. oldal. Air cargo bázis Budapesten 31. oldal. Székesfehérvári raktáravató 32. oldal

Mag. Elmar Wieland. Sikeres konferencia 7. oldal. Air cargo bázis Budapesten 31. oldal. Székesfehérvári raktáravató 32. oldal szállítmányozás fuvarozás logisztika vám informatika XIX. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2011. NOVEMBER Sikeres konferencia 7. oldal Air cargo bázis Budapesten 31. oldal Székesfehérvári raktáravató 32. oldal Mag. Elmar

Részletesebben

gáz.áram Az E.ON energiamagazin 2010. ősz-tél www.eon.hu 45 MILLIÁRD E.ON E.ON Csökkentsük a lábnyomunkat! Energiamegtakarítás E.

gáz.áram Az E.ON energiamagazin 2010. ősz-tél www.eon.hu 45 MILLIÁRD E.ON E.ON Csökkentsük a lábnyomunkat! Energiamegtakarítás E. 2010. ősz-tél gáz.áram Az E.ON energiamagazin www.eon.hu 45 MILLIÁRD AZ ÁRAMHÁLÓZATAINKRA TELI FÖLDGÁZ- TÁROLÓK JÖHET A TÉL E.ON VÉDENDŐ FOGYASZTÓK PROGRAM Csökkentsük a lábnyomunkat! Energiamegtakarítás

Részletesebben

Éves integrált jelentés a gazdasági, környezeti és szociális teljesítményünkről 2010-2011.

Éves integrált jelentés a gazdasági, környezeti és szociális teljesítményünkről 2010-2011. Éves integrált jelentés a gazdasági, környezeti és szociális teljesítményünkről 2010-2011. Dióhéjban A vállalat neve: Grundfos Magyarország Gyártó Kft. Alapítás éve: 2000. Tulajdonos: Grundfos A/S Telephelyek:

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK ALAP/LEVELEZŐ TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN Készítette:

Részletesebben

Tartalom. 4. szám 2014. november. www.pwc.com/hu Iránytű A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek. Bevezető 2. IFRS átállás Magyarországon 3

Tartalom. 4. szám 2014. november. www.pwc.com/hu Iránytű A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek. Bevezető 2. IFRS átállás Magyarországon 3 www.pwc.com/hu Iránytű A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek 4. szám 2014. november Tartalom Bevezető 2 IFRS átállás Magyarországon 3 E-learning képzések a PwC s Academyvel 5 IFRS átállás -

Részletesebben

www.hungarocontrol.hu

www.hungarocontrol.hu www.hungarocontrol.hu A HungaroControl Zrt. Társadalmi Felelősségvállalási Programja 3 A HungaroControl Zrt. társadalmi felelőssége Vezérigazgatói köszöntő 2 1 HungaroControl Zrt. 4 2 A HungaroControl

Részletesebben