on air 6 Interjú Joachim Rohovec úrral a szennyvíziszap gazdaságos és környezetkímélô eltávolításáról.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "on air 6 Interjú Joachim Rohovec úrral a szennyvíziszap gazdaságos és környezetkímélô eltávolításáról."

Átírás

1 on air I. Magazin a Messer vevôi és partnerei részére 6 Interjú Joachim Rohovec úrral a szennyvíziszap gazdaságos és környezetkímélô eltávolításáról. 10 Címlaptéma A tökéletes hûtôlánc biztosításának rendszere. A Siber System garantálja a stabil hômérsékletet. 13 Több mint csupán a levegô szétválasztása - jubileumi programok a magyar ipari gáz gyártás 100 éves évfordulója alkalmából.

2 2 : Tartalom Címlaptéma : Egy rendszer a tökéletes hûtôláncért Milyen tapasztalatokat szerzett a francia ED diszkontlánc a Siber rendszerrôl? Olvassa el, hogyan segít a szárazjéghó a szupermarket vevôk friss áruval történô ellátásában? Thomas Berger alkalmazástechnikai szakember szerint a Siber rendszer cool, mivel biztos hûtôláncot garantál. Elôszó : 3 Aktuális : BAR Messer Világ : Interjú : 8 9 Az ember, a környezet és a költségvetés tehermentesítése. Szerkesztôségi interjú Joachim Rohovec környezetvédelmi szakértôvel. Aktív : 17 Tippek, események, érdekességek Impresszum Kiadja: Messer Hungarogáz Kft Budapest, Váci út 117. Szerkesztôség: Diana Buss - felelôs szerkesztô Németország Tel.: Kötél Anita - felelôs szerkesztô Magyarország Tel:+36 (1) Benjamin Auweiler, Thomas Böckler, Marc Dierckx, Christoph Erdmann, Michael Holy, Monika Lammertz, Joachim Rohovec, Marlen Schäfer Koncepció: Maenken Kommunikation GmbH Von-der-Wettern Straße 25 D Köln Fordítás: RST TEAM Übersetzungsbüro Wolf-Dietrich-Gasse 8 D Laufen A és a weboldalakon is talál információt az on air magazinról, valamint a szerkesztôségi tagok elérhetôségeirôl. Az on air magazin évente négy kiadásban jelenik meg angolul, németül és magyarul.

3 Elôszó Aktuális : 3 Kedves Olvasónk! Önök az on air elsô kiadását tartják kezükben, a Messer Csoport új, vevôi és partnerei számára készülô magazinját. Kiadványunkban negyedévente aktuális témákkal szolgálunk majd Önöknek az iparigáz piacról, vállalatcsoportunkról és azokról az eseményekrôl, projektekrôl, melyek üzleti sikereink mögött állnak. Mióta 2004 májusában a Messer család teljes tulajdonrészét visszaszerezte az 1898-ban Adolf Messer által alapított vállalatban, a Messer ismét 100 %-ban egyedüli tulajdonos irányítása alá került. Ezt megelôzôen mintegy 40 éven át a Messer elôbb a német Hoechst, majd késôbb az Aventis konszern leányvállalataként, egy világszerte tevékenykedô vállalatcsoport részeként mûködött ben pénzügyi befektetôk szerezték meg a Messer Aventis által birtokolt kétharmad részét az addigi legnagyobb magán részvénytulajdon értékesítési ügylet során. A befektetôk támogatásával évekig tartó növekedési fázis után a Messer ismét jövedelmezô, tevékenységét legfontosabb piacaira összpontosító vállalattá vált ben értékesítésre kerültek a németországi, nagy-britanniai és USA-beli üzletrészek. Ezen országokban a Messer jelenleg nem folytat ipari gázokkal kapcsolatos üzleti tevékenységet, a cég központja azonban Frankfurt am Main-ban található. A mûszaki, nagytisztaságú és orvosi gázok, valamint a különleges gázkeverékek rendkívül sok és sokféle ipari eljáráshoz nélkülözhetetlenek. Ez a sokoldalúság magyarázza, hogy termékeinket szinte minden iparágban alkalmazzák. Az on air magazinban különbözô or szágokból és alkalmazási területekrôl gyûjtöttünk össze Önöknek híreket, ismertetôket és beszámolókat. A kiadvány szerkesztôgárdája nemzetközi, így az Ön nyelvét is beszéli. Az on air-rôl az interneten is tájékozódhat, melyen keresztül a kapcsolatot is felveheti velünk. A weboldalon a további számok ingyenesen megrendelhetôk. Remélem, szívesen lapozzák majd magazinunkat! Üdvözlettel: Stefan Messer Változás a Felügyelô Bizottságban Dr. Alexander C. Dibeliusnak, a Goldman Sachs ügy- visszakerült a család tulajdonába. Utódjaként szeptem- vezetô igazgatójának és közép- és kelet-európai veze- ber 1-jétôl Dr. Jürgen Großmann kapott meghívást, aki tôjének felügyelôbizottsági mandátuma augusztus 31-én lejárt. Alexander Dibelius a Messer Csoport 2004 májusi újraalapításáig nemcsak a pénzügyi befektetôk szóvivôje volt, hanem a Messer család tanácsadója is. E tisztségeiben képes volt megvalósítani, hogy mindkét fél érdekét kiválóan szolgálja. Neki köszönhetô a sikeres szerkezetváltás, és hogy a vállalat 1997 óta a Georgsmarienhütte Holding GmbH (GMH) egyedüli tulajdonosa és ügyvezetôje. A GMH csoport jelenleg 43 vállalatból áll ban mintegy alkalmazottal kereken 2,3 milliárd Euro forgalmat ért el. Andrea Launer, Messer Group Photo: GMH Jürgen Grossmann vette át szeptember 1-tôl Alexander Dibelus felügyelôbizottsági mandátumát.

4 4 : Aktuális Gázok modern ipari parkoknak Foshan új levegôszétválasztói naponta 360 tonna nitrogént és oxigént állítanak elô. A második levegôszétválasztó rendszer üzembe helyezésével Foshan városában a Messer az egyik legnagyobb gázszállítóvá vált a kínai Guangdong tartományban. Az MS Foshan Gas Company (FMS) közös vállalat berendezései 360 tonna nitrogént és oxigént állítanak elô naponta. Egyedülállónak számít a tonna cseppfolyós gáz készletezését lehetôvé tévô tárolókapacitás: ezzel az FMS üzemelteti az ország legnagyobb töltôállomását. Kína hatalmas iparterületein egyre nô az igény az ipari gázok iránt. Foshan nyugati részében a levegôszétválasztó berendezések fehér tornyai már a modern ipari parkok képének jellemzôivé váltak. Cheng Yingjian, FMS Csendes ásványvíz töltése az Aquarius Aqua-nál egy csepp nitrogén gondoskodik a belsô nyomásról. 300 BAR 300 BAR Több gáztöltet Észak-Olaszországnak 300 bar Brugine-nak A gázok 300 bar nyomáson történô palackba töltésének számos elônye van: azonos ûrtartalom mellett a gázpalackba 45%-kal többet lehet tölteni ez szállítási és bérleti költség megtakarítást jelent, valamint idônyereséget az újratöltésig. A Messer vevôk Olaszországban hamarosan örülhetnek a többlet palacktöltetnek, miután az északolaszországi Brugine-ben (Pádua) megkezdôdött egy modern automata lefejtôállomás építése. Itt hamarosan 300 bar nyomáson lehet majdnem minden gázt palackba tölteni. Az új rendszer garanciát nyújt a termékminôségre és megbízhatóságra. További projektek is már tervbe vannak véve, melyek megvalósítására hamarosan sor kerül. A cél, hogy még közelebb kerüljünk a vevôkhöz. Lorena Vaschetto, Messer Italia Még rugalmasabban cseppfolyós nitrogénnel A Stabilus kényelmessé teszi a technológiát állítja magáról a gázrugók és hidraulikus lengéscsillapítók piacvezetôje. A nagy tradíciókkal rendelkezô német vállalat 10 országban van jelen. A romániai termeléshez szükséges cseppfolyós nitrogén ellátásnál a Stabilus a Messer legmodernebb technológiáját választotta: a brassói telephelyen nagynyomású kriogén szivattyú került felszerelésre, amely a nitrogén nyomását 400 barra növeli, és ezáltal a Stabilus-nak kisebb energiafelhasználás mellett nagyobb rugalmasságot biztosít. A Stabilus más telephelyein hagyományos párologtatót és nagynyomású kompresszort alkalmaz. A Stabilus Romania gyorsan döntött a Messerrel való együttmûködésrôl a szerzôdést már két héttel az elsô ajánlatkérés után aláírta. Paula Sterian, Messer Romania Gaz 45 %-kal több töltet a 300 bar-os töltési technológiával 300 BAR

5 Aktuális : 5 Csepprôl cseppre Még a szénsavmentes italok is igényelnek nyomást! A magyar Aquarius Aqua szénsavmentes ásványvíz töltôsorába a Messer két cseppfolyós nitrogén injektort épített be. A vékonyfalú PET-palackok vagy dobozok szénsavmentes itallal való feltöltésekor még a csekély igénybevétel is deformációt vagy behorpadást okozhat. A feltöltés után, de még a palack, vagy doboz lezárása elôtt egy csepp folyékony nitrogént injektálnak be. A nitrogén elpárolog, és a palackban nyomást képez, amely révén a mûanyag alaktartó és egymásra rakható lesz. A vevôk számára ez az eljárás egyszerû és takarékos nyomásstabilizálást tesz lehetôvé. Kötél Anita, Messer Hungarogáz A számunkra mindennapi termékek ezrei találkoznak elôállításuk során ipari gázokkal. Mely gázok ezek, és hogyan készülnek? A Messer több mint 200 ipari tanulót fogadott a Bécs melletti Gumpoldskirchenben mûködô modern kutató- és fejlesztô központjában, az Alsó-Ausztriai Ipari Napok keretében ezen kérdések megválaszolására. Itt minden információt egy kézbôl szerezhettek meg az érdeklôdôk a levegôszétválasztó berendezésektôl a gázok palackba és tartályokba töltésén át azok élelmiszeripari, környezetvédelmi, orvosi és hegesztés- ill. vágástechnológiai alkalmazásáig. Végül a természet rendjébe való kisebb beavatkozáson keresztül mutatták be az ipari gázok sokoldalúságát igazán érthetôen a szakértôk: egy meleg ôszi napon havazást hoztak létre természetesen a szén-dioxid segítségével. Herbert Herzog, Messer Austria Peter Bauer bemutatja, mi mindenre jók a gázok. Hull a hó... Kis levegôszétválasztó prototípusként kifejlesztve Folyamatos ellátás, csekély és pontosan kiszámítható költségek, valamint zavarmentes folyamatok ezek a nitrogénellátás elônyei. Ljubljanai vevônk, a Julon ebbôl már profitálhat: a Messer a szlovéniai mûszálgyártónál kisméretû levegôszétválasztó berendezést helyezett üzembe. A berendezés óránként 225 Nm 3 nagy tisztasági fokú, gázalakú nitrogént állít elô. A komponensek optimalizálásával és egy új vezérlôszoftver alkalmazásával mind az energiafelhasználás, mind a beruházási költségek jelentôsen csökkentek. A berendezés egy sorozat prototípusa, amelynek kapacitástartománya Nm 3 óránkénti teljesítményig terjed. Az irányító rendszer lényegében a budapesti Messernél lévô Európai Ellenôrzôközpont távfelügyeletébôl és a helyi Messer rendszeres karbantartásából áll. Gerd-Lutz Büscher, Messer Group A kis levegôszétválasztó alig magasabb mint az álló tárolótartályok.

6 6 : Aktuális Labortechnika - különleges gázok különlegesen magas követelményekhez Februárban immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a labortechnika és analitika legnagyobb hazai seregszemléje, a Labortechnika kiállítás a Hungexpo Vásárközpont területén. A Messer önálló standon mutatja be nagytisztaságú laborgázait, gázkeverékeit és a kezelésükhöz nélkülözhetetlen speciális szerelvényeket és ellátó eszközöket. Különleges gázok az analitikában A nagytisztaságú gázok közül fôleg a hidrogén, hélium, nitrogén, oxigén szintetikus levegô (CH-mentes) és argon használatos vivôgázként, referenciagázként, munkagázként, segédgázként, vagy védôgázként az analitikában, méréstechnikában, ill. a kutatás és fejlesztés területén. A gázok különbözô tisztasági fokozatokban kaphatók. Így például a nitrogén 5.0 azt jelenti, hogy a nitrogéntartalom minimum 99,999%, az argon 5.5 pedig azt, hogy az argontartalom minimum 99,9995%. Segéd- vagy munkagázként használható jellemzô speciális gázkeverékek például a lángfotométerek és lángionizációs detektorok mûködtetéséhez szükséges szénhidrogénmentes szintetikus levegô, a nukleáris sugárzásmérôkben használatos metán-argon elegy, a nagytisztaságú hélium-hidrogén és argon-hidrogén elegyek, valamint az általában hélium-hidrogén-széndioxid összetételû lézergázok. A nagytisztaságú gázok és gázkeverékek általában nagynyomású könnyített acél- vagy alumíniumpalackokban kerülnek forgalomba, a leggyakoribb palackméret: 10, 40 és 50 liter, a szokásos töltési nyomások pedig: 100, 125, 150 vagy 200 bar. Nagy felhasználásra palackköteges, vagy kriogén tartályos, mélyhûtött cseppfolyós ellátás is lehetséges. A mûszeres gázelemzéshez elengedhetetlenül szükségesek a különbözô kalibrálógázok, amelyeket megfelelô bizonyítvány esetén gázösszetételi anyagmintáknak vagy használati gázetalonoknak is nevezünk. A Messer Hungarogáz Kft. által készített gravimetrikus, vagy manometrikus gázetalonok összetételét a cég Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által akkreditált Gázanalitikai Kalibráló Laboratóriuma az EN ISO szabvány szerinti akkreditált bizonyítvánnyal tanúsíthatja a megrendelô igényére. Látogasson meg minket... a Labortechnika kiállításon február , Budapest, Hungexpo, C pavilon, 6/A stand Korlátozott számban ingyenes belépésre feljogosító látogatói belépôkártyát biztosítunk partnereink részére. Belépôkártyákat munkatársunktól, Kötél Anitától igényelhet postán, telefonon ( ), faxon ( ), vagy en Számos analitikai eljárásban dolgoznak nagytisztaságú gázokkal és gázkeverékekkel. Dewar edények kisebb cseppfolyós gáz igényhez A dewar edény nevét feltalálójáról, a XIX. században élt skót kutatóvegyészrôl, Sir James Dewar-ról kapta (1890). A dewar edények duplafalú, vákuumszigetelt edények, melyek elsôsorban cseppfolyós, mélyhômérsékletû gázok (hélium, nitrogén) tárolására és szállítására szolgálnak. A LAB dewar edények jellemzôi: könnyen kezelhetô zárófedél alacsony párolgási veszteség kiváló vákuumteljesítmény 5 éves vákuumgarancia ellenálló, könnyített alumínium kivitel maximális hôszigetelô képesség A Messer által forgalmazott LAB sorozatot kifejezetten laboratóriumi és orvostechnikai célokra fejlesztették ki. A méretpaletta a 4 literestôl egészen az 50 literes kiszerelésig terjed. Az edényhez csatlakoztatható egy kézi lefejtô, mellyel az edénybôl a felhasználás helyén kisebb edénybe töltésre, közvetlenül mintafagyasztásra könnyen hozzáférhetô, át- ill. lefejthetô a cseppfolyós gáz. A szuperszigetelésû Dewar-edényekben szállítható és tárolható kisebb mennyiségû cseppfolyós nitrogént, vagy héliumot igény esetén Cryospeed szervizjármûveink a felhasználási helyre szállítják.

7 Aktuális : 7 Központi gázellátás biztos megoldás. Kiváló és egyenletes gázminôség a gázpalacktól a mérômûszerig Központi laboratóriumi gázellátó rendszerek A segédgázokkal üzemelô analitikai mérômûszerek pontosságának szükséges és elengedhetetlen feltétele a gáz szállítását adott tisztaságban, szennyezésmentesen biztosító gázellátó rendszer. A szennyezések nagymértékben befolyásolják egy nagypontosságú gázanalitikai mûszer méréseit, ezért rendkívül fontos ezek kiküszöbölése. A gázellátó rendszerek feladata, a gáz szennyezésmentes, szabályozható nyomás és áramlásértékek mellett történô biztosítása, a gázpalackból a mérômûszerig. A szennyezés fô okai az alábbiak lehetnek: 1. A gázpalack cseréjénél a környezeti levegô bekerül a lefejtôcsôbe, mely a reduktoron lévô manométer burdoncsövében felgyülemlik, s ezért nem tud dugószerûen távozni, hanem folyamatosan szennyezi az áramló gázt. 2. Egy adott rendszer tömítetlenségét kihasználva a környezeti levegô komponensei a diffúziós erô által hajtva bekerülnek a gázáramba és elszennyezik azt. A gáztisztaság megtartását csak fémmembrános nyomásszabályozókkal, szelepekkel biztosíthatjuk, például a Messer Spectrolab vagy Spectrocem terméksorozatával. A Spectrolab nikkelezett réz szerelvényeit nem korrozív, nem agresszív nagytiszta gázoknál - mint az argon, hélium, nitrogén - és keverékeknél ajánljuk 6.0 gáztisztaságig. A korrozív, reaktív, agresszív, toxikus gázokhoz (mint például kéndioxid, sósav, ammónia, nitrogén-oxidok) és érzékenyebb, alacsony koncentrátumú gázkeverékekhez viszont megfelelôbbek a nemesacélból készült Spectrocem szerelvények, ahol mind a test, mind a membrán rozsdamentes acél Gázellátó rendszer telepítése A lefejtô állomásokat állandó jelleggel szerelik be az arra tervezett helyekre (pl. biztonsági szekrények, laboratóriumi palacktárolók és raktártelepek). Az utánuk felszerelt csôvezeték-rendszeren keresztül vezetik az általában 200 bar-ról lecsökkentett palacknyomást a gázelvételi helyhez, illetve a felhasználóhoz. A lefejtôállomásokat öblítôszeleppekkel látjuk el, így a palackcsere után saját közeggel (a felhasznált gázzal) átöblítve távolítják el a levegôt és egyéb szennyezôket a rendszerbôl. Bôvítô elemek segítségével a lefejtô állomások többszörösen kiterjeszthetôk. A telepített állomás lehet egy, illetve kétpalackos, de amennyiben a gázigény menetközben tovább nô (pl. technológiai fejlôdés, kapacitásbôvülés, stb.) lehetôség van akár 2x6 palackos lefejtô kialakítására is. Amennyiben a többpalackos megoldást választjuk, kiépíthetô a rendszer automata verziója, ami nagyban hozzájárul a folyamatos munkavégzés biztosításához. Kontaktmanométer beiktatásával hang-, vagy fényjelek jelzik az elôre beállított, lecsökkent nyomásérték elérését (pl. ha a töltetnyomás 5-6 bar-ra csökken a palackban), így idôben gondoskodhatunk a következô töltet beszerzésérôl és a mindennapos nyomásellenôrzést is megspórolhatjuk. Mikor elônyös egy gázellátó rendszer építése? Ha a felhasználás kicsi ugyan, de a palack mozgatása és tárolása a felhasználás helyén nehézkes, vagy lehetetlen. Ha a felhasználás nagy, vagy több palackkal kell egyidejûleg dolgozni vagy több mûszert kell ellátni ugyanazzal a gázzal. Ha folyamatos gázellátást kell biztosítani felügyelet nélkül. Ha folyamatos gázellátást kell biztosítani még a palackcsere idôtartamára is. Ha sokféle gázt használnak, de ennyi biztonsági okból a laborban nem helyezhetô el. Ha nincs személyzet a palackok hosszabb távon történô mozgatására. Egy átfogó komplett ajánlatban mindenhez kedvezôbb áron jutnak hozzá. AZ ÖN PARTNERE: :: Radnóti László, Különleges gáz értékesítési vezetô Messer Hungarogáz Kft. H-1044 Budapest, Váci út 117. Tel Fax

8 8 : Interjú Az ember, a környezet és a kö Egyrészt még mindig túl sok a háztartási hulladék másrészt a hulladékégetési kapacitás gyakran túl kevés. Ebben az interjúban Joachim Rohovec magyarázza el, hogyan lehet ezt az ellentmondást például a szennyvíziszap tiszta oxigénnel történô elégetésénél feloldani. Égetômû egy Messer vevônél, a Galindo-nál. Ne keletkezzenek újabb szeméthegyek a mágikus június 1-i dátummal kellett volna Európában a lerakásra orientált hulladékgazdálkodásnak megszûnnie. Ennek ellenére még egy évvel ezután is a háztartási hulladék majdnem fele deponálásra kerül. A hulladéknak csak 32%-át hasznosítják újra, és 24%-a kerül termikus megsemmisítésre azaz: lesz a lángok martaléka. Ezért az égetési igény jelentôsen növekszik a szennyvíziszap megsemmisítésének terén is. A gyorsabb és hatékonyabb megoldások iránti igény egyre sürgetôbb. Az on air szerkesztôségének Joachim Rohovec, a Messer környezeti és vegyipari alkalmazások technológiai vezetôje fejti ki, milyen technológiákat kínál a Messer az égetôberendezések üzemeltetôinek. on air: Milyen eljárásokat dolgozott ki és alkalmaz a Messer a szennyvíziszap elégetéséhez? Rohovec: A mûszaki gázok egyik legnagyobb európai gyártójaként intenzíven foglalkozunk a tiszta oxigén égetési eljárásoknál való alkalmazásával. A szennyvíziszap termikus ártalmatlanítása mind a mono- (kizárólag szennyvíziszap), mind az együttégetésnél különleges kihívást jelent, mivel a szennyvíziszap a gyakorlatban nem bocsátható rendelkezésre meghatározott összetételben. Ami még rosszabb: gyakran naponta változik az összetétel. Az égetôlevegô tiszta oxigénnel történô dúsítása bevált módszer a terhelésingadozás leküzdésében, és gyorsan üzembe állítható. on air: Kik használnak termikus hulladékeltávolítási eljárást? Rohovec: A célcsoport minden szennyvíziszap monoégetô üzemeltetôje, akik kapacitásukat gyorsan szeretnék átállítani. A tiszta oxigén azonban az együttégetôk számára, mint pl. hulladékégetôk, cement- és gipszipar, is érdekes. Ugyancsak érdemes alkalmazni saját felhasználásnál, pl. a szennyvíziszap saját hôerômûben történô elégetésénél, mint amelyet a cellulózgyárak és finomítók üzemeltetnek.

9 Interjú : 9 ltségvetés tehermentesítése Joachim Rohovec megbeszélés közben. on air: Milyen elônye származik a vevônek az oxigén alkalmazásából? Rohovec: Ebbôl nem csak vevôink profitálnak, hanem mindenki más is: a már említett kapacitásnövekedés mellett, amely egyes esetekben akár a 30%-ot is elérheti, mindenekelôtt a költségek csökkennek és a környezetet is tehermentesítjük. Az elégetett szennyvíziszap fajlagos tonnánkénti fix költségei a teljesítménynövekedéssel arányosan csökkennek, éppúgy, mint a fajlagos energia költségek. A vevô berendezése mûszakilag javul. Ezen kívül az összhatékonyság is növekszik, mivel a szennyvíziszap köztes tárolása az eljárás nagyfokú rugalmassága miatt nem szükséges. Ugyanakkor az oxigénkoncentrációt mérô- és ellenôrzô berendezés, valamint a betápláló rendszer kemencébe építésének beruházási költsége szerény keretek között marad. Az oxigén költsége a szennyvíziszap tonnájára vetítve ugyancsak elhanyagolható az elérhetô többletteljesítményhez képest. Ezen túlmenôen csökken a fajlagos szén-dioxidkibocsátás, mivel kevesebb primer energiabevitel szükséges. Ugyanez vonatkozik a nitrogénoxid kibocsátásra. on air: Mely égetési eljárásoknál alkalmazható az oxigéndúsítás? Rohovec: Mindegyiknél! Maga az égetôberendezés nem korlátozza módszerünk alkalmazhatóságát. Természetesen a berendezés kialakítása befolyásolja az oxigén betáplálásának módját. Mi rendelkezünk azonban a szükséges technológiákkal, hogy az oxigént a primer és szekunder levegôbe, illetve közvetlenül az égetôkamrába, vagy az utóégetôbe is bejuttassuk. on air: Hogyan jár el a Messer a helyszínen, a vevônél? Rohovec: Tekintettel az igen különbözô helyzetekre, általában elôször próbákat végzünk a vevô berendezésében. Különösen bonyolult esetekben külsô partnereket tudunk bevonni, mint a karlsruhei kutatóközpontot, vagy a Bécsi Mûszaki Egyetem Eljárás- és Égéstechnikai Intézetét és azok szakembereit. Próbaberendezést egész Európa területén egy héten belül fel tudunk állítani. on air: Milyen fejleményekre számítanak a következô években? Rohovec: Arra számítunk, hogy a következô években az ipari és kommunális hulladék elhelyezése további problémákba fog ütközni- a hulladékégetés erre jelent környezetkímélô alternatívát, amire az igény várhatóan a következô néhány évben jelentkezik. AZ ÖN PARTNERE: :: Joachim Rohovec, Alkalmazástechnikai vezetô Környezeti/Vegyipari alkalmazások Messer Group Tel.:

10 10 : Címlapon A frissáru minôségének megôrzése garantált. Photo: Olivo A tökéletes hûtôlánc biztosításának rendszere A francia ED diszkontlánc (a Carrefour szupermarket-hálózat tagja) kiemelkedôen magas, 40%-os részesedéssel rendelkezik a frissáru ellátásban. Ahhoz, hogy minden ízletesen és minôségileg kifogástalan állapotban érkezzen a fogyasztóhoz, a hûtôláncot nem szabad megszakítani. A Messer és partnere, a francia Olivo, együtt egy olyan rendszert dolgozott ki, amely az árut szárazjég segítségével több, mint 24 órán át a kívánt hômérsékleten tartja.

11 Címlapon : 11 Partnerünkkel együtt a Siber System folyamatos továbbfejlesztésén dolgozunk Christophe Henry (jobbra), vevôszolgálat vezetô, Messer France, csapatával: Emilien Frere (bal) és Laurent Depré (középen). A törvények elôírják, hogy a könnyen romló áruk hûtôlánca a gyártótól a szállítón keresztül az üzletig biztosítva legyen. Ezért az érzékeny frissárut 0 C és +4 C között, a fagyasztott termékeket -18 C alatt kell tartani. A költségek optimalizálása érdekében az ED a különbözô árucsoportokat egyazon teherjármûben akarta szállítani. A termékek különbözô hômérsékletigénye folytán többféle, pontosan ellenôrzött mikroklíma szükséges, ismerteti az alaphelyzetet Jean-Marc Bourdier, az ED franciaországi Mâcon-ban lévô területi elosztó központjának vezetôje. Az optimális megoldást ebben az esetben a Messer és az Olivo új hûtveszállítási technológiája, a Siber System jelenti. Az ED központi mûszaki osztálya számára Vitryben két lehetôség kínálkozott: egy alap hûtött környezet biztosítása szállításnál (szállítás hûtôkocsiban), amely azután mélyhûtött élelmiszertárolókkal egészíthetô ki, vagy minden termék szállítása hagyományos jármûvekben, hûtôkonténerekkel a különbözô termékek számára. A különbözô paraméterek értékelése után mint az elosztóhálózat, hûtôlánc aránya a meglévô választékhoz, a hûtôtárolók egymásra rakhatósága a palettázáshoz képest, valamint a hagyományos jármûben való szállítás összehasonlítása a hûtôkocsis szállítással a partner (ED) az elsô változat mellett döntött: csak fagyasztott termékek kerülnek a szállítójármûben található Siber konténerekbe. Tudjuk, hogy néhány konkurensünk a második megoldás mellett voksolna. Mi azonban meg vagyunk gyôzôdve arról, hogy döntésünk a pillanatnyi árukínálathoz a legmegfelelôbb, véli a logisztikai szakértô, Bourdier. Az ED rendszeresen elemzi a gazdasági feltételeket, hogy a változásokra proaktívan reagáljon: a választékban történô mindennemû változás új kihívást jelent a logisztikai részlegnek. Az ED-nek végül azt kellett még eldönteni, melyik konténert és milyen hûtôközeget alkalmazzon, hogy a napi üzemben a követelményeknek megfeleljenek. Ehhez ellenôrizte a hûtôrendszer mûszaki teljesítôképességét és megbízhatóságát, valamint a hûtôközeg kezelhetôségét. Mindezek figyelembevételével a Messer Siber System hûtéstechnológiája mellett döntöttek. Hogyan tovább? A Messer a rendszert az ED-vel karöltve fejleszti tovább: ehhez tartozik a konténeradatok automatikus beillesztése a cég saját informatikai rendszerébe, és a konténerek nyomon követése. A vevôkkel tartott szoros kapcsolat folytán a Messer élelmiszeripari alkalmazástechnikai szakemberei tisztában vannak az élelmiszeripar elvárásaival. Miközben a Siber hûtveszállítási

12 12 : Címlapon Az ED-logisztikai központ szakemberei megerôsítik: Különbözô eljárásokat hasonlítottunk össze. Eredményünk: a Siber System a leggazdaságosabb és leghatékonyabb a piacon rendszer referenciaként szolgál számos egyéb hûtôlánc során, a Messer a vevôkkel és technológiai partnereivel, mint pl. az Olivo, együttmûködve már azon dolgozik, hogy a holnap élelmiszeripari követelményeinek megfelelô referencia rendszert fejlesszen ki. A Siber System hûtveszállítási rendszer a gyakorlatban Az ED Mâcon-i logisztikai központjában mintegy 500 konténer van használatban. A munkamenet igen egyszerû: az üres konténereket a hûtôtérben tárolják. A szállítás megrendelésekor a konténereket megtöltik a friss áruval, és továbbra is a hûtôtérben maradnak. Szállítás elôtt beadagolják a Siber-töltôállomáson ED a vezetô diszkontlánc ED a Carrefour egyik leányvállalata vezetô francia élelmiszer-diszkontlánc 850 üzlettel és 11 raktárral rendelkezik Franciaországban. Az elosztó központ Mâcon-ban 150 alkalmazottal rendelkezik, akik havonta több mint egyedi terméket kezelnek, 50 tehergépjármû raklap termékkel hagyja el naponta az ED logisztikai központot. Az eladó a hûtött árut a hûtôkonténerbôl tölti fel. Photo: Olivo

13 Címlapon : 13 A VEVÔK ELÔNYE: kevesebb szén-dioxid felhasználás nagyfokú megbízhatóság kezelôbarát üzemeltetés biztonságos kezelés nincs szükség külsô áramellátásra teljesen dokumentálható Photo: Olivo A Siber konténerbôl az áru közvetlenül az önkiszolgáló pultra kerül a diszkontláncban. a szárazjeget. Az ajtót bezárják, a konténereket a raktár kiszállítási területére viszik, ahol normál környezeti hômérséklet uralkodik. Ezután a szállítójármûre rakják. Ekkor térül meg igazán, hogy a konténert szárazjéggel hûtik, mivel ez feleslegessé teszi egyéb energiaforrás igénybevételét. A jármû vezetôjének nem kell áruátvételnél a helyi személyzetre várakoznia mint ahogy a hûtôkocsis szállításnál: a hûtôkonténereket lerakja az üzletben, és megy tovább. A konténereket kirakják, és általában egy héten belül visszaszállítják a központi raktárba. A hûtôláncon belüli hômérséklettartás megbízhatóságát a raktár HACCP-rendszere tanúsítja. Számos konténerbe hômérsékletszondát építettek be, és többször egymás után bevetették. Az ezután elvégzett adatelemzések bebizonyították: a Siber System megbízható, a hûtôlánc nem szakad meg. Interjú: Marc Dierckx, Messer France Szöveg: szerkesztôség AZ ÖN PARTNERE: :: Christophe Henry Vevôszolgálat vezetô Messer France Tel.: Siber System: ideális megoldás különbözô hûtési igényekre A Siber System stabil hômérsékletet biztosít szállítás során. Központi eleme a Siber hûtôrekesz, amely technológiai partnerünk, az Olivo által szállított és szabadalmaztatott konténerbe van beépítve. A rekesz folyamatosan szabá lyozza a hômérsékletet a konténer belsejében, és azt állandóan a kívánt szinten tartja. A különbözô rekeszek révén a konténerek rugalmasan alkalmazhatók friss- vagy fagyasztott termékekhez. A töltôpisztoly segítségével juttatnak a konténer felsô rekeszébe cseppfolyós szén-dioxidot. Az így kialakuló majdnem -80 C-os hômérsékletû CO 2 hó a konténerben több mint 24 órán át tartja az árut a kívánt hômérsékleten. A speciális pisztollyal kialakított töltôegységet Siber-állomásnak nevezik. Egy pillantást vetve a pisztolyra kiderül a konstrukció trükkje : egy elektromágneses érintkezô automatikusan biztosítja a szoros kapcsolatot a pisztoly és a konténer között. Ezáltal egy személy is képes egy konténert biztonságosan feltölteni és ugyanakkor a következôt feltöltésre elôkészíteni. A gázhalmazállapotú szén-dioxidot, amely a szárazjég készítésekor keletkezik, a térbôl biztonságos módon elvezetik.

14 14 : Messer Világ E Duplán jó beruházás Szerbia: Smederevo Szerbia valamikori fôvárosa Belgrádtól dél-keletre környékén újabban két fehér torony magasodik: a Messer 40 millió eurót ruházott be az új levegôszétválasztó berendezés építésébe, amelyet több mint egyévi építés után helyezett üzembe. Az avatóünnepélyre az egész város Több mint 5000 smederevoi lakos vett részt az ünnepségen. hivatalos volt! Ipari parkok, üzemek telepítésénél az ipari gázok rendelkezésre állása legalább olyan alapvetô szükséglet, mint a víz és az áram. Ahol pedig ipar van, ott emberek is élnek. Smederevo, ez a Belgrádtól mintegy 50 km-re fekvô jelentôs iparváros, lakost számlál, akik ott élnek és dolgoznak. A hivatalos avatóünnepség estéjén a Messer Tehnogas AD, a Messer Csoport szerbiai leányvállalata ezért a város piacterén rendezett ingyenes szabadtéri koncertre és sörözésre hívta meg a várost. A társaság így köszönte meg a város támogatását, és a lakosságnak a megértést az építkezés alatt. Ez volt a legjobb beruházás, nyilatkozta Ernst Bode, a Messer Tehnogas ügyvezetôje. Köszönet a lakosságnak A teret az ünnepségre ellátogató 5000 ember töltötte meg, amikor az ismert énekes, Željko Samardži és a Galia zenekar színpadra lépett. Szerbiában szinte mindenki ismeri a Messer Tehnogast, amely a 90-es évekig állami vállalat volt. A szerb berendezés kapacitása Nm3/h gázalakú oxigén és Nm 3 /h gázalakú nitrogén. Elsôsorban az US Steel acélgyártó olvasztókemencéit látják el oxigénnel és nitrogénnel. Emellett argongázt is elôállítanak, amelyet az egész Balkánon értékesítenek különbözô ipari eljárásokhoz. Diana Buss, Messer Group A két új levegôszétválasztó a régió tekintélyes szimbóluma.

15 Messer Világ : 15 Több mint a levegô szétválasztása Magyarország: az ipari gáz elôállítás Magyarországon idén ünnepli 100. születésnapját az évfordulóról való megemlékezés kiemelt jelentôséget kapott vállalatunk ez évi eseményei között. E kerek jubileumot egy egész programsorozat keretében ünnepeltük ügyfeleinkkel, partnereinkkel és munkatársainkkal együtt. A programsorozat hivatalos csúcspontja a szeptember 8-án kiemelt partnerek részére rendezett jubileumi party volt. Legfontosabb vevôink, beszállítóink, intézményi partnereink közül több mint háromszázan fogadták el meghívásunkat. Vendégeink közt köszönthettük Habsburg Györgyöt a Messer Hungarogáz Kft. felügyelô bizottságának elnöki tisztében, Csizmár Gábor munkaügyi államtitkárt, Horváth Ágnes egészségügyi államtitkárt és Derce Tamás IV. kerületi polgármestert is. A hivatalos ünnepi programot Johann Ringhofer úr nyitotta meg köszöntôjével, amelyet Stefan Messer úr és Csizmár Gábor államtitkár beszédei követtek. A 100 év méltatása, a tradíciók ápolása, a szakma alapját képezô emberi értékek mellett a beszédek egyik központi mondanivalója a társadalmi felelôsségvállalás fontossága volt. A rendezvény ünnepi pontjaként Johann Ringhofer, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetô igazgatója Ft készpénzadományban részesítette a budapesti Heim Pál Gyermekkórházhoz tartozó Madarász utcai Gyermekkórház Gyermekkor Alapítványát. Az összeget egy új sebészi egység és kiegészítô felszereléseinek megvásárlására fordítják. Három kiemelt alkalmazástechnikai terület a környezetvédelem, labortechnika és lézertechnika szakemberi számára rendeztünk szakmai napokat azzal a céllal, hogy az adott területeken született legújabb Johann Ringhofer (balról 1.) és Stefan Messer (balról 2.) átnyújták a Gyermekkor Alapítvány részére az adományt. fejlesztésekrôl tájékoztassuk a felhasználókat. A jubileumi programok keretében a Messer Hungarogáz munkatársai és családtagjaik részére szervezett családi nappal köszönte meg az ügyvezetés a sokéves sikeres munkát. 100 éve iparigáz Magyarországon Iparágunk története 1906 decemberéig nyúlik vissza, mikor is Krückl és Hansmann bécsi vállalkozók megalapították az elsô acetiléngyárat Kelenföldön Magyar Dissous-Gáz Rt. néven, hogy a közvilágításban és vasútnál használt nagyobb acetilénlámpákhoz, illetve a bányászatban, vagy autókon és hintókon használatos kisebb karbidlámpákhoz disszugázt állítsanak elô. Évekkel késôbb a Magyar Dissousgáz Rt-bôl átalakulások és egyesülések sora után létrejött az Oxigén-és Dissousgázgyár, melyet a Messer privatizált a rendszerváltás idején. Kötél Anita, Messer Hungarogáz Együtt ünnepeltünk: vevôk, partnerek és munkatársak. Tökéletes szervezés: a játékok kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes szórakozást nyújtottak a családi napon.

16 16 : Messer Világ E A Messer Cutting & Welding a legújabb technológiákat mutatta be a kiállításon, például a képen látható plazmavágógép által. (jobbra) Katrin Hohneck egy kisméretû lézerhegesztôgépen demonstrálta a különleges hegesztési védôgázok alkalmazási lehetôségeit. A szakértelem összeköt Németország: Euroblech 2006 a Messer Group és Messer Cutting & Welding közös szereplése. A felhasználó áll a középpontban! Az Euroblech 2006 kiállítás standvezetôje, Dr. Bernd Hildebrandt ezen mottó alatt szervezte a Messer részvételét a Hannoveri Vásáron. A Messer Group a Messer Cutting & Weldinggel közösen több mint 200 négyzetméteren technológia- és gyakorlatorientált standdal képviseltette magát a kiállításon. Számos bemutatót szerveztek, pl. egy lézeres hegesztô-berendezés szemléltette a hegesztô- és vágógázok alkalmazásait. Mindkét testvérvállalat a vásáron a Messer Gases Competence that welds together és Your Cutting World under control szlogenek által promotált és kölcsönösen támogatták egymást. A vevô mindent megtalál egy helyen, és a gázokat valamint a megfelelô technológiát egy kézbôl kapja, magyarázza Bernd Hildebrandt a közös fellépés elônyeit. Az esseni Schweissen und Schneiden kiállításon elkezdett sikeres együttmûködés a 2006 októberében rendezett Euroblech kiállításon folytatódott, és bizonyos, hogy a jövôben is lesz közös Messer fellépés a két, Messer Világhoz tartozó vállalat részvételével. Achim Wankum, Messer Group A szén biztonságos kinyerése A fokozott biztonság javítja az alkalmazottak munkakörülményeit. Románia: A biztonság színvonalának emelése nitrogénnel a CNH Petrosani-nál. A CNH-nál Petrosaniban, a romániai antracit szénbányában október végén felavatták a romániai szénipar elsô mobil nitrogéngenerátorát. A Messer a CNH Petrosaninál a piac egyik legmodernebb berendezését szerelte fel a bányák oxigénmentes környezetének kialakítására. A berendezés a bányában inert atmoszférát alakít ki, ami megbízhatóan megakadályozza a robbanást, és hatékonyan leküzdi a bányatüzet. Így a munkahelyi biztonság jelentôsen javul. A CNH Petrosani a romániai biztonsági elôírások betartásának éllovasa ez elég ok arra, hogy sok prominens látogató és a média részt vegyen az ünnepélyes avatáson. Több mint 50 médiaképviselô tudósított a bánya-üzemeltetôrôl, mint olyan vállalatról, amely a munkafeltételeket az Európai Unió elôírásainak megfelelôen folyamatosan javítja. A Messer a berendezést szabályosan rekordidô alatt építette meg: a szerzôdést egy nyilvános pályázat után, március 1-én írták alá. N 2 Photo: CNH Petrosani Paula Sterian, Messer Romania Gaz

17 Aktív : 17 Új gyakorlati kézikönyv a gázkromatográfiás gázanalízishez Könyvismertetô Dr. Hüttner Jenô: Adatok és gyakorlati tanácsok a gázkromatográfiás gázanalízishez (Kiadó: Messer Hungarogáz Kft., Budapest, 2007) Dr. Hüttner Jenô okl. vegyészmérnök okl. mûszeres analitikus szakmérnök Messer Hungarogáz Kft. A szerzô ezzel a könyvvel a gázelemzésben és univerzális módszerében a gázkromatográfiában, valamint a gázok kezelésében szerzett közel 50 éves tapasztalatát adja át mindazoknak, akik különféle gázokkal, gázelegyekkel valamilyen kapcsolatba kerülnek. A számos adat, összefüggés, diagram és számítási példa közvetlenül használható gyakorlati segítséget jelent. A gázkromatográfiai szakirodalomban számos jó munka jelent már meg, de ezek egy része fôleg az elméletet, vagy a technikát tárgyalja, a gyakorlati tárgyúak pedig a gázanalitikával általában nem, vagy csak mellékesen foglalkoznak. A hazai könyvkiadásban ez az elsô olyan mû, amelynek fô témája a gyakorlati gázkromatográfiás gázelemzés, és amely emellett tájékoztatást ad olyan specifikus gázanalitikai módszerek alkalmazására, mint az infravörös fotometria, a paramágneses és elektrokémiai oxigénelemzés, vagy a kapacitív higrometria. A könyv magán az analitikán kívül gyakorlati útmutatást és tanácsokat ad gázkeverékek, kalibráló gázok készítésére, különbözô gázmintavételi módszerekre (különös tekintettel a technológiai berendezésekbôl, tárolótartályokból és palackokból való helyes mintavételre és a minta halmazállapotára, mélyhûtött cseppfolyós állapotú kriogén gázok esetében is) és a gázok, gázkeverékek kezelésére, felhasználására is. Külön fejezet foglalkozik gyakorlati példákon keresztül is a gázok fizikai-kémiai tulajdonságaival, valamint a mérési eredmények értékelésével. A könyv tárgyalja a gázkromatográfiás eszközökkel kapcsolatos egyes speciális kérdéseket, kolonnákhoz és mérési körülményekhez tartozó retenciós adatokat ( gázkromatográfiás atlaszt ), egyes komponensek meghatározásához és a legfontosabb gázok teljes elemzéséhez ajánlott analitikai megoldásokat. A 6. fejezet, amely gyakorlati gázanalitikai feladatokkal foglalkozik, kitér egyes olyan specifikus gázanalitikai módszerekre is, amelyek a gázkromatográfiás módszereket hasznosan kiegészítik. A könyv tehát hasznos lehet nemcsak azoknak, akik laboratóriumokban, vagy például on-line gázelemzô mûszerekkel kapcsolatban gázanalitikával foglalkoznak, hanem mindazoknak is, akik valamilyen területen felhasználóként vagy gyártóként, illetve egyéb módon gázokkal kapcsolatba kerülnek. A könyv megjelenését a Messer Hungarogáz Kft. tette lehetôvé, amelynek jelenlegi akkreditált Gázanalitikai Kalibráló Laboratóriumában a szerzô és munkatársai által kidolgozott, ismertetett módszereket ma is sikeresen alkalmazzák. RENDELJE MEG MOST A könyv megrendelhetô az címen, vagy megvásárolható a Labortechnika kiállításon a Messer Hungarogáz Kft. standján (2007. február , Budapest, Hungexpo Vásárközpont, C pavilon, 6/A stand). A könyvrôl további információkat talál a weboldalon.

18 18 : Aktív A Messer Csoport az alábbi kiállításokon, vásárokon vesz részt 2007 elsô felében: METALLBAU Nemzetközi építôipari szakkiállítás Svájc Basel, MCH Messe január GAS2007 Nemzetközi gázanalitikai Vásár és Szimpózium Hollandia Rotterdam február Labortechnika kiállítás analitikai mûszer, laboreszköz, laborbútor, vegyszergyártók és forgalmazók, méréstechnikai szolgáltatók számára Budapest HUNGEXPO Vásárközpont február Powtech nemzetközi eljárástechnikai és analitikai szakkiállítás Németország Nürnberg, Vásárközpont március Welding. Related Technologies nemzetközi hegesztés-, és vágástechnikai vásár Ukrajna Kiev, KyivExpoPlaza április MACH-TECH 8. nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállítás Budapest HUNGEXPO Vásárközpont május Saldat 3. hegesztés-, és vágástechnikai kiállítás Olaszország Verona, Fairgrounds május MACH-TOOL gépgyártástechnológiai vásár Lengyelország Poznan június Blechexpo Nemzetközi fémmegmunkálási szakkiállítás Németország, Stuttgart június > Prospektusok, termékadatlapok Az Ön iparágához köthetô Messer alkalmazásokról és gázokról szeretne információt kapni? Akkor látogasson el honlapunkra (www.messer.hu) és tekintse meg átfogó kínálatunkat. Prospektusainkat és termékadatlapjainkat a honlap 'Infotár' menüpontjában találja. Az adatbázist folyamatosan fejlesztjük, újdonságokkal egészítjük ki, ezért érdemes rendszeresen meglátogatni weboldalunkat.

19 Aktív : 19 Nyereményjáték Nyerjen egy Messer tartálykocsi modellt (1:50 arányú) Kérdésünk az, hogy a kiadvány hányadik oldalán található ez a képrészlet? A megoldásokat ben várjuk > a következô címre: Kiállítás, vásár Látogasson meg minket... A MACH-TECH gépgyártástechnológiai szakkiállításon! Budapest, Hungexpo Vásárközpont, D pavilon, május Kiállítási tematika: Ipari és hegesztési gázok Újdonságok a védôgázas hegesztésben, többkomponensû védôgázkeverékek Védôgázas ívhegesztés Lézerhegesztés és -vágás Plazmahegesztés és -vágás Autogéntechnika: melegítés, vágás, roncsdarabolás, kézi vágóeszközök Központi gázellátó rendszerek Hegesztéstechnikai eszközök Különleges anyagok hegesztése: pl. réz, ötvözetek Ívforrasztás, könnyûfémek, acél- és bevonatos lemezek hidegkötése >? Mondja el véleményét! Mit talált különösen jónak kiadványunkban? Mi az, ami kevésbé tetszett? Mirôl szeretne a következô kiadványokban olvasni? Írja meg nekünk! Szakembereink a következô témakörökben nyújtanak szaktanácsadást: védôgáz kiválasztása az optimális hegesztési teljesítményhez megfelelô gázok kiválasztása lézeres anyagmegmunkáláshoz hegesztés- és forrasztástechnológia kidolgozása hegesztôk betanítása új technológiákra >

20 Következô kiadványunkban errôl is olvashatnak: A szén-dioxid felfrissíti szénsavas italainkat. A szilárd szén-dioxid, vagyis a szárazjég még sokkal többre is képes. A Messer úttörômunkája Kínában befektetôként. Stratégiánk: együtt növekedni a kínai piaccal. A spanyol Tarragonában lévô vízmûvek az ivóvíz ph-értékének beállítását mellékhatások nélkül végzik.

SZAKMAI NAP 2013. március 21. Laboratórium

SZAKMAI NAP 2013. március 21. Laboratórium Laboratórium A Messer Hungarogáz Kft. laboratóriumának feladata a laboratóriumi háttér biztosítása a cég teljes tevékenységéhez. Ebbe tartoznak a következő feladatok: A gyártott ipari, élelmiszeripari,

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

Kistelepülési szennyvíztisztítók intenzifikálása Előadó: Paszera András Dénes

Kistelepülési szennyvíztisztítók intenzifikálása Előadó: Paszera András Dénes Kistelepülési szennyvíztisztítók intenzifikálása Előadó: Messer Csoport A Messer Csoport világszerte a legnagyobb, családi tulajdonban lévő ipari gázgyártó specialista. A Messer gázok úgy, mint oxigén,

Részletesebben

A MI SZAKÉRTELMÜNK AZ ÖN BIZTONSÁGA ZARGES - AZ ÖN PARTNERE AZ OPTIMÁLIS MEGOLDÁSOK, A TERMÉKEK ÉS AZ IDŐSZAKOS BEVIZSGÁLÁSOK TERÉN.

A MI SZAKÉRTELMÜNK AZ ÖN BIZTONSÁGA ZARGES - AZ ÖN PARTNERE AZ OPTIMÁLIS MEGOLDÁSOK, A TERMÉKEK ÉS AZ IDŐSZAKOS BEVIZSGÁLÁSOK TERÉN. A MI SZAKÉRTELMÜNK AZ ÖN BIZTONSÁGA ZARGES - AZ ÖN PARTNERE AZ OPTIMÁLIS MEGOLDÁSOK, A TERMÉKEK ÉS AZ IDŐSZAKOS BEVIZSGÁLÁSOK TERÉN. MAXIMÁLIS BIZTONSÁG A MEGFELELŐ TERMÉKKEL A biztonságos munkavégzést

Részletesebben

Nagytisztaságú laboratóriumi gázellátó rendszerek és szerelvények. Radnóti László, Messer Hungarogáz Kft.

Nagytisztaságú laboratóriumi gázellátó rendszerek és szerelvények. Radnóti László, Messer Hungarogáz Kft. Nagytisztaságú laboratóriumi gázellátó rendszerek és szerelvények Radnóti László, Messer Hungarogáz Kft. Eszközök Nyomáscsökkentő Nyomáscsökkentő szerkezeti felépítése Eszközök Nyomáscsökkentő F zárórugó

Részletesebben

Messer Hungarogáz vállalati prezentáció 2010

Messer Hungarogáz vállalati prezentáció 2010 Messer Hungarogáz vállalati prezentáció 2010» Vállalat» Termékek» Alkalmazások» Referenciák Gázok minden célra Messer Csoport - több mint 250.000 vevő világszerte Amerika: Európa: Afrika: Ázsia: Peru A

Részletesebben

Messer újdonságok és fejlesztések

Messer újdonságok és fejlesztések Messer újdonságok és fejlesztések Halász Gábor hegesztés-vágás szaktanácsadó Tartalom MegaPack innováció a köteges gázellátásban Korszerű védőgázok, gyökvédelem Autogéntechnikai fejlesztések Újdonságok

Részletesebben

Constant 2000 palack-nyomásszabályozók

Constant 2000 palack-nyomásszabályozók Termékjellemzôk: Egy- és kétlépcsôs kivitel, belépô nyomás kiegyenlítôvel. Ergonómiailag jól kialakított kezelô elemek. Duplán biztosított kilépô nyomás határolás. A maximális nyomást mechanikus fékezô

Részletesebben

Ügyfelünk a mall.cz. A legjobb logisztikai szolgáltatás az ügyfél számára

Ügyfelünk a mall.cz. A legjobb logisztikai szolgáltatás az ügyfél számára Ügyfelünk a mall.cz A legjobb logisztikai szolgáltatás az ügyfél számára Rugalmas B2C logisztikai megoldás Egy nagy online webáruházban mint mint például a Mall.cz esetében minden megtalálható, amire

Részletesebben

KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS

KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS Cég Moduláris rendszer Adagolás és keverés Szárítás KOCH-TECHNIK Werner Koch Maschinentechnik GmbH Több mint 35 éve a KOCH TECHNIK név elválaszthatatlanul összekapcsolódik

Részletesebben

DesinFix Fertőtlenítő szer az Ön környezetéért

DesinFix Fertőtlenítő szer az Ön környezetéért DesinFix Fertőtlenítő szer az Ön környezetéért A tiszta víz globális szükség A Kemira elkötelezett a hatékony és innovatív szennyvíz tisztító technológiák iránt. A fertőtlenítés lehetővé teszi a szennyvízkezelés

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

IBC TARTÁLYOK BEGYŰJTÉSE ÉS REKONDICIONÁLÁSA VILÁGSZERTE

IBC TARTÁLYOK BEGYŰJTÉSE ÉS REKONDICIONÁLÁSA VILÁGSZERTE IBC TARTÁLYOK BEGYŰJTÉSE ÉS REKONDICIONÁLÁSA VILÁGSZERTE Tartós megoldás az Ön üres tartályai számára: A SCHÜTZ TICKET SERVICE szolgáltatás. A mai ipari vállalatok egyik legfontosabb célja a sértetlen

Részletesebben

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer Harmadik generációs infra fűtőfilm forradalmian új fűtési rendszer Figyelmébe ajánljuk a Toma Family Mobil kft. által a magyar piacra bevezetett, forradalmian új technológiájú, kiváló minőségű elektromos

Részletesebben

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Ívhegesztéskor a kialakuló elektromos ívben az áram hőteljesítménye olvasztja meg az összehegesztendő anyagokat, illetve a hozaganyagot. Ha a levegő oxigénjétől az

Részletesebben

Ipari gázok szerepe a haltenyésztés és feldolgozás során. Paszera András Dénes Alkalmazástechnikai mérnök

Ipari gázok szerepe a haltenyésztés és feldolgozás során. Paszera András Dénes Alkalmazástechnikai mérnök Ipari gázok szerepe a haltenyésztés és feldolgozás során Paszera András Dénes Alkalmazástechnikai mérnök Haltenyésztő telepek termelékenysége A haltenyésztő telepek termelékenysége számos tényezőtől függ

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

Ügyfelünk a Henkel. Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz

Ügyfelünk a Henkel. Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz Ügyfelünk a Henkel Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz Összefoglalás Árufuvarozás különböző európai helyszínekről bulgáriai, romániai, szerbiai vagy horvátországi vevőknek a legegyszerűbb

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1593/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEDIO TECH Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. (9700 Szombathely, Körmendi út

Részletesebben

F l e x C o m. Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció

F l e x C o m. Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció Kombinációs egység F l e x C o m Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció Setting the standard 7,5 tonna össztömeg GVW jármű A hidraulikusan mozgatható válaszfal Nagyon felhasználóbarát Hidraulikus

Részletesebben

Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts )

Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts ) Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts ) Hegesztéstechnikai Osztály Szteránku Milán Áttekintés Főbb témák: Karbantartási és hibaelhárítási feladatok korábbi

Részletesebben

Megbízható mérés és szabályozás

Megbízható mérés és szabályozás Megbízható mérés és szabályozás Pontosság tervezéssel www.prominent.com Az optimális adagolás garanciája az adagolószivattyú, a szabályzó és az érzékelő tökéletese együttműködése. A ProMinent maximális

Részletesebben

Hűtés és fagyasztás. Kriogén hűtési és fagyasztási alkalmazások. Kontakt

Hűtés és fagyasztás. Kriogén hűtési és fagyasztási alkalmazások. Kontakt Kriogén hűtési és fagyasztási alkalmazások Kontakt Kapás László Alkalmazástechnika - Élelmiszeripar Élelmiszeripari Mérnök Tel.: 06 (70) 3351-144 laszlo.kapas@messer.hu Cryogen Rapid -gyors hűtés és fagyasztás

Részletesebben

Anaerob 5 CO 2 /N 2 /H 2

Anaerob 5 CO 2 /N 2 /H 2 Anaerob 5 CO 2 /N 2 /H 2 CAS-szám 7727-37-9 (N 2 ) 124-38-9 (CO 2 ) 1333-74-0 (H 2 ) EK-szám 231-783-9 (N 2 ) 204-696-9 (CO 2 ) 215-605-7 (H 2 ) Színtelen, szagtalan, nem éghetô, redukáló hatású gázkeve

Részletesebben

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Ügyfelünk a Grundfos Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Összefoglalás A Grundfos globális viszonylatban vezető szerepet tölt be a szivattyúágazatban. A dán vállalat jelenléte Magyarországon

Részletesebben

Esseni vásári hírek szeptember CLOOS Tandem Weld Cold Weld

Esseni vásári hírek szeptember CLOOS Tandem Weld Cold Weld Esseni vásári hírek A CLOOS cég 2013. szeptember 16-21. között, az esseni Schweissen und Schneiden vásáron mutatja be a hegesztés, vágás és felületfelhordás területén a legújabb eljárásokat, berendezéseket,

Részletesebben

A projekt kezdete: január 20. A projekt zárása: június 30.

A projekt kezdete: január 20. A projekt zárása: június 30. Sajtóközlemény Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi területéhez tartozó monitoring rendszer korszerűsítés és mérőeszközök beszerzése SH / 3 / 10 Mottó:

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal. Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal

Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal. Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal 2 A technológia lényege: A szárazjég-szóró berendezés a -79 C-os szárazjeget kb. 300 m/s sebességgel a tisztítandó felületre fújja, amit sokkszerűen lehűt.

Részletesebben

Heinz és Helene Töpker, Haren, Németország. Tervezés Kivitelezés Szerviz

Heinz és Helene Töpker, Haren, Németország. Tervezés Kivitelezés Szerviz Heinz és Helene Töpker, Haren, Németország Tervezés Kivitelezés Szerviz 2 BIOGÁZ, TERMÉSZETESEN. BIOGÁZ. A JÖVŐ ENERGIAFORRÁSA. Mi a közös a tehénlepény és hatórányi kerékpározásban? Mindkettő ugyanakkora

Részletesebben

Maxx Gázok. vedőgázok a gyors és tiszta hegesztéshez

Maxx Gázok. vedőgázok a gyors és tiszta hegesztéshez Maxx Gázok vedőgázok a gyors és tiszta hegesztéshez A szénacél, szénmangán-acél és alacsonyan ötvözött acélok MAG hegesztésénél a Ferromaxx gázok használata minőségi varratot, kiváló hegesztési penetrációt,

Részletesebben

Szakmai távlatok a láthatáron

Szakmai távlatok a láthatáron Szakmai távlatok a láthatáron Lehetőségek egyetemi hallgatók számára a Schaeffler csoporton belül az FAG Magyarország Ipari Kft.-nél FAG Magyarország Ipari Kft. 4031 DEBRECEN Határ út 1/D. A Schaeffler

Részletesebben

A mobil térrendszerek szakértője

A mobil térrendszerek szakértője A mobil térrendszerek szakértője Az Ön mobil térrendszereinek szakértője CONTAINEX a WALTER GROUP tagja Értékeink A CONTAINEX a konténerek és mobil térrendszerek vezető értékesítője egész Európában több

Részletesebben

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innovációs leírás Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor 0 Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innováció kategóriája Az innováció rövid leírása Elérhető megtakarítás %-ban Technológia költsége

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

Ügyfelünk a K+B Progres. Komplex és átlátható hálózat

Ügyfelünk a K+B Progres. Komplex és átlátható hálózat Ügyfelünk a K+B Progres Komplex és átlátható hálózat Logisztika és disztribúció egyszerűen A K+B Progres számos elektronikai áruházzal, szerviztelephellyel és saját internetes shoppal rendelkezik. Ezen

Részletesebben

Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás

Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás Printed in Germany, PT PM 020 07/08 H MT18 A 01 07/08 H Ózon előállítás és adagolás OZONFILT OZVa ózonberendezések

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

A nemesacél új generációja: A gazdaságos Viega 1.4521-es Sanpress csœ.

A nemesacél új generációja: A gazdaságos Viega 1.4521-es Sanpress csœ. A nemesacél új generációja: A gazdaságos Viega 1.4521-es Sanpress csœ. Több gazdaságosság a tervezésben és a kalkulációban: Viega 1.4521-es Sanpress csœ. A Viega válasza az ingadozó nemesacél árakra A

Részletesebben

Ügyfelünk a Knorr-Bremse. Központilag szervezett európai disztribúció

Ügyfelünk a Knorr-Bremse. Központilag szervezett európai disztribúció Ügyfelünk a Knorr-Bremse Központilag szervezett európai disztribúció Copyright Knorr-Bremse AG Közös növekedés lépésről lépésre A stabil kapcsolatok kialakulásához idő kell. Idő kell a kölcsönös bizalom

Részletesebben

Környezeti CO-/CO 2 mérőműszer

Környezeti CO-/CO 2 mérőműszer Környezeti CO-/CO 2 mérőműszer testo 315-3 Párhuzamos CO- és CO 2 mérés, az európai EN 50543 szabványnak megfelelően Párhuzamos és közvetlen CO-/CO 2 mérés C Megfelel az EN 50543 szabványnak Kényelmes

Részletesebben

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27.

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27. ÖKOINDUSTRIA 2013 ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás 2013. Szeptember 25-27. SYMA Rendezvényközpont 1146 Budapest, Dózsa György

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Manfred Schulz 2014. május 27. Kezdetben pusztán egy vízió volt 2 A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának bemutatása és mára, íme

Részletesebben

Háromszoros megtakarítás. Hogyan takaríthatunk meg hegesztési idôt, utómunkát és költséget a Messer háromkomponensû

Háromszoros megtakarítás. Hogyan takaríthatunk meg hegesztési idôt, utómunkát és költséget a Messer háromkomponensû Háromszoros megtakarítás Hogyan takaríthatunk meg hegesztési idôt, utómunkát és költséget a Messer háromkomponensû védôgázaival? A korszerû anyagok korszerû védôgázokat igényelnek A fémiparban a gyártási

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2 Perpetuum mobile?!? Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2,- SO 2,-és H 2 O-vá történő tökéletes elégetésekor felszabadul, a víz cseppfolyós halmazállapotban

Részletesebben

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Folyamat ésszerűsítés Hidak a jövőbe Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Küldetésünk Ön műszakilag igényes termékeket vagy alkatrészeket készít. Mi a gyártás hatékonyságáról és megbízhatóságáról,

Részletesebben

Tiszta környezet alacsonyabb energiaköltségek

Tiszta környezet alacsonyabb energiaköltségek Tiszta környezet alacsonyabb energiaköltségek Látogasson meg minket a Főnix Csarnokban az 50/A standon, 2012. június 13-15. között! 2012. június 13-15. Főnix Csarnok, Debrecen 50/A stand Forgódugattyús

Részletesebben

Sűrített levegő tartályok

Sűrített levegő tartályok tartályok Tartálytérfogat: 90 10.000 liter www.kaeser.com tartályok Kiváló minőségű horganyzás sokkal hosszabb élettartam! Minden egy kézből A sűrített levegő tartályoknak, mint tároló- és puffereszközöknek

Részletesebben

Magyarország 2008. Egészség g és kényelem

Magyarország 2008. Egészség g és kényelem Magyarország 2008 Egészség g és kényelem A SISTEM-AIR CSOPORT A SISTEM-AIR az európai központi porszívó gyártás és kereskedelem kiemelkedö képviselöje mind a lakossági, mind az ipari szektor területén.

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Készítette: az EVEN-PUB Kft. 2014.04.30. Projekt azonosító: DAOP-1.3.1-12-2012-0012 A projekt motivációja: A hazai brikett

Részletesebben

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft.

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Cégünk, a 2001. évben alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú vállalatként. Központi telephelyünk, üzemünk, raktárunk Balatonfűzfőn, az Ipari Park területén található.

Részletesebben

Adagolószivattyúk. Process adagolószivattyúk. www.prominent.hu

Adagolószivattyúk. Process adagolószivattyúk. www.prominent.hu Adagolószivattyúk Process adagolószivattyúk A motoros- és process adagolószivattyúk felnőttek az extrém körülményekhez Az ipari alkalmazások a fluid adagolástechnika egész területén rendkívül sokoldalúak,

Részletesebben

NYOMÁSTARTÁS TÁVHŐS RENDSZEREKBEN

NYOMÁSTARTÁS TÁVHŐS RENDSZEREKBEN NYOMÁSTARTÁS TÁVHŐS RENDSZEREKBEN Kepka György Okl. gépészmérnök Energetikus szakmérnök Nyomástartás A melegítés hatására a rendszerben lévő közvetítő közeg tágul Nyomástartás A melegítés hatására a rendszerben

Részletesebben

Hulladékkezelés. Gyűjtés-tárolás

Hulladékkezelés. Gyűjtés-tárolás Hulladékkezelés Gyűjtés-tárolás feladatok az első technológiai lépés A hulladékkezelés technológiai folyamatának első fázisa a hulladék összegyűjtése és tárolása az elszállításig a keletkezés üteméhez

Részletesebben

MB-light Világítási Energia-megtakarító Rendszerek:

MB-light Világítási Energia-megtakarító Rendszerek: MB-light Világítási Energia-megtakarító Rendszerek: Az MB-light rendszerek egyedülálló technológiával képesek az energetikában a befektetés legrövidebb megtérülésével a világítási költségeken akár 25 38%-os

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 4. TÉTEL 2 1. TÉTEL 1. Ismertesse a nagynyomású levegőrendszer feladatát, a nagynyomású levegő fogyasztóit! 2. Ismertesse a kisnyomású kompresszorok felépítését, üzemi paramétereit! 3. Ismertesse az üzemelő hidrogénfejlesztő

Részletesebben

Entra-Sys Kft. - Hidraulika, pneumatika, egyedi gépgyártás

Entra-Sys Kft. - Hidraulika, pneumatika, egyedi gépgyártás Entra-Sys Kft. - Hidraulika, pneumatika, egyedi gépgyártás cégjegyzékszámunk: 06-09-003238 adószám: 11094315-2-06 Cégünk a nagy ipari üzemek és a termelõ kisvállalkozások műszaki problémáinak megoldására

Részletesebben

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER FEJLETT INVERTERES TECHNOLÓGIA. Aerogor ECO Inverter Az új DC Inverter szabályzású Gorenje hőszivattyúk magas hatásfokkal, környezetbarát módon és költséghatékonyan biztosítják

Részletesebben

CoroDrill 808 Elsődlegesen ajánlott megoldás szoros tűrésű mély furatokhoz

CoroDrill 808 Elsődlegesen ajánlott megoldás szoros tűrésű mély furatokhoz CoroDrill 808 CoroDrill 808 Elsődlegesen ajánlott megoldás szoros tűrésű mély furatokhoz Sok éven át közelről figyeltük az iparági fejleményeket, figyelemmel kísérve a felmerülő kihívásokat, szükségleteket

Részletesebben

Komfortos fürdőzés egész évben

Komfortos fürdőzés egész évben Komfortos fürdőzés egész évben A szabályzott belső légállapot egy fontos tényező különösen a medenceterekben, ahol a magas relatív páratartalom és a kondenzáció előfordulása csökkentheti a felhasználók

Részletesebben

43 47, N 6 515. Gázellátás: korlátlanul, folyamatosan, fáradság nélkül Az eredeti Truma gáznyomás-szabályozók. Gázellátás a szabadidőjárműben

43 47, N 6 515. Gázellátás: korlátlanul, folyamatosan, fáradság nélkül Az eredeti Truma gáznyomás-szabályozók. Gázellátás a szabadidőjárműben Gázellátás: korlátlanul, folyamatosan, fáradság nélkül Az eredeti Truma gáznyomás-szabályozók 43 47, N 6 515 BIZTONSÁGOS GÁZELLÁTÁS? AHOL CSAK SZERETNÉ MonoControl CS és DuoControl CS biztonsági gáznyomás-szabályozó

Részletesebben

Keményforrasztási megoldások a szerszámgyártók részére

Keményforrasztási megoldások a szerszámgyártók részére Keményforrasztási megoldások a szerszámgyártók részére www.voestalpine.com/welding Metallurgiai kompetenciával a legjobb hegesztési eredményért (korábbi Böhler Welding Group) vezető gyártója és globális

Részletesebben

Fűtési rendszerek korszerűsítése energetikai befektetővel

Fűtési rendszerek korszerűsítése energetikai befektetővel Fűtési rendszerek korszerűsítése energetikai befektetővel Küszöbön a felújítás! Cothec Kft. Az ESCO-ról általában ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az 1900-as évek elejétől létező

Részletesebben

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban.

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. Szabványos megoldások Horizontális páternoszter rendszerek Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. 20 21 Kardex Remstar Horizontal Kardex Remstar Horizontal:

Részletesebben

Sokkolók. Hűtés. Šokové zchlazovače Concept...200 Šokové zchlazovače Advance...201 Kabinové šokové zchlazovače...202

Sokkolók. Hűtés. Šokové zchlazovače Concept...200 Šokové zchlazovače Advance...201 Kabinové šokové zchlazovače...202 Hűtés Sokkolók Šokové zchlazovače Concept...200 Šokové zchlazovače Advance...201 Kabinové šokové zchlazovače...202 Hűtés és fagyasztás...78 ATM Sokkoló hűtők és fagyasztók...80 ATA Sokkoló hűtők és fagyasztók...81

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

EFFEKT Hungary Kft. MÉDIABEMUTATÓ

EFFEKT Hungary Kft. MÉDIABEMUTATÓ EFFEKT Hungary Kft. 2010 MÉDIABEMUTATÓ TERJESZTÉS Kiadványainkat ingyenesen terjesztjük: Biztonságtechnikával, vagyonvédelemmel foglalkozó cégek döntéshozói (tervezők, telepítők, kivitelezők, távfelügyeleti

Részletesebben

- Műszaki tartalom: Ajánlati ár tartalmaz: Tesztelés: Tisztelt Ügyfelünk:

- Műszaki tartalom: Ajánlati ár tartalmaz: Tesztelés: Tisztelt Ügyfelünk: Tisztelt Ügyfelünk: Szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani ezt a saját gyártású kiváló minőségű készüléket. A szerszám és alkatrész gyártó olaj vagy víz hűtésű gépek hűtésére egy költségkímélő megoldásként

Részletesebben

IMMERPAN. Acél lapradiátorok

IMMERPAN. Acél lapradiátorok IMMERPAN Acél lapradiátorok IMMERPAN, AZ ÚJ TERMÉKVONAL AZ IMMERGAS KÍNÁLATÁBAN Az Immergas a felhasználói igények széleskörű kiszolgálása érdekében acél lapradiátorokkal bővíti termékskáláját, melyeket

Részletesebben

Veszélyes áruk, Veszélyes anyagok és Veszélyes termékek szállítása

Veszélyes áruk, Veszélyes anyagok és Veszélyes termékek szállítása A fordítás csupán tájékoztató jellegű jogi értelemben kizárólag az angol és a francia nyelvű verziók kötelező érvényűek Veszélyes áruk, Veszélyes anyagok és Veszélyes termékek szállítása A jelen Szabályzat

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások RÖVID CÉGISMERTETŐ SZÁMOKBAN - 20 éve vagyunk jelen szállítmányozás, raktározás,

Részletesebben

BEVEZETÉS Tisztelt Partnerünk! Az elkövetkező időszakban számos változás érinti a Linde Gáz Magyarország Zrt. palackos értékesítési folyamatait, melyn

BEVEZETÉS Tisztelt Partnerünk! Az elkövetkező időszakban számos változás érinti a Linde Gáz Magyarország Zrt. palackos értékesítési folyamatait, melyn K -SZERZŐDÉS KÖTÉSÉNEK FOLYAMATA (kevesebb mint 5db palack esetében) Boros Ádám 2012. 01. 27. BEVEZETÉS Tisztelt Partnerünk! Az elkövetkező időszakban számos változás érinti a Linde Gáz Magyarország Zrt.

Részletesebben

Konferencia A bioenergia hasznosítási lehetőségei AHK Budapest

Konferencia A bioenergia hasznosítási lehetőségei AHK Budapest Konferencia A bioenergia hasznosítási lehetőségei AHK Budapest 2010.11.08. Energie Germany GmbH PPM = Peter Paul Münzberg Diplomás fizikus 1996 óta foglalkozik biogáz és biodízel üzemek építésével, illetve

Részletesebben

KERÁMIAFŰTÉS GAZDASÁGOS KÉNYELMES KÖRNYEZETBARÁT

KERÁMIAFŰTÉS GAZDASÁGOS KÉNYELMES KÖRNYEZETBARÁT KÉNYELEM A SZEMÉLYZET SZÁMÁRA JOBB TERMELÉKENYSÉG ÉVI 30 40% ENERGIAMEGTAKARÍTÁS A kerámiafűtés fűti a padlót, a gépeket és az embereket. A kerámiafűtés nem fűti túl az épületek magasban lévő részeit;

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI CSOPORT: KLINIKAI VIZSGÁLATOK

EGÉSZSÉGÜGYI CSOPORT: KLINIKAI VIZSGÁLATOK EGÉSZSÉGÜGYI CSOPORT: KLINIKAI VIZSGÁLATOK NÖVEKVŐ SZÁMOK, SEBESSÉG ÉS KOMPLEXITÁS 2 A gyógyszeripar egy új fázisba ér a gyors növekedés a nagyobb bevizsgálási kapacitáson alapszik, amely elősegíti az

Részletesebben

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít.

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Mi jobb az alacsony költségeknél? A költségmentesség! A Hilti az Ön igényeihez

Részletesebben

.több Fejlesztés.több Illetékesség.több Szervíz

.több Fejlesztés.több Illetékesség.több Szervíz .több Fejlesztés.több Illetékesség.több Szervíz Tervezés, Fejlesztés Gyártás & Szervíz " csoport még több " Egy igazán specialista keresése a megoldás a részletes feladatokra, amelyet ajánlunk és nem törvényszerű

Részletesebben

Használati útmutató a. Meusburger portálhoz

Használati útmutató a. Meusburger portálhoz Használati útmutató a Meusburger portálhoz 1. Tartalomjegyzék 1. Általános információk 3 2. Regisztrálás a Mesuburger portálra 4 3. 3.1 3.2 Jelszó Jelszó a regisztrálásnál Elfelejtette jelszavát? 4. Jegyrendelés

Részletesebben

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat!

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat! GDF SUEZ Cége velünk csak megtakaríthat! Cége velünk csak megtakaríthat! Időt Pénzt ENERGIÁT Amit biztosan elvárhat tőlünk: földgázt, szakértelmet, egyszerű ügyintézést személyes kapcsolattartó segítségével,

Részletesebben

Construction. Egy piacvezetô biztonságával a lapostetô-szigetelés területén

Construction. Egy piacvezetô biztonságával a lapostetô-szigetelés területén Construction Egy piacvezetô biztonságával a lapostetô-szigetelés területén Többletérték a tetôn Innováció A beruházók, tervezôk és szigetelési szakkivitelezôk a mûanyag - lemezes szigetelések területén

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György ÉMI TÜV SÜD Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése Magasházy György 2016.11.29. ÉMI - TÜV SÜD 2016. 12. 01. Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén Slide 1 Szakértelem és tapasztalat

Részletesebben

Osztott rendszerû klímaberendezések

Osztott rendszerû klímaberendezések Osztott rendszerû klímaberendezések INNOVATION IS LIFE A HISENSE Air-Conditioners Ltd. Kína egyik legnagyobb és legfejlettebb légkondícionáló berendezés gyártója. Éves szinten több millió darab légkondicionáló

Részletesebben

BERALMAR TECNOLOGIC S.A.

BERALMAR TECNOLOGIC S.A. BERALMAR TECNOLOGIC S.A. A PETROL-KOKSZ HASZNÁLTÁNAK ELTERJEDÉSE FŐ ÜZEMANYAGKÉNT KÖZÉP-EURÓPÁBAN ÉS A BALKÁN TÉRSÉGBEN Balatonvilágos, 2013. október 10. A VÁLLALAT A BERALMAR berendezéseket tervez, gyárt

Részletesebben

Összefoglaló a GOP-1.3.1.-11/A-2011-0164-es kutatásfejlesztési projektről.

Összefoglaló a GOP-1.3.1.-11/A-2011-0164-es kutatásfejlesztési projektről. Összefoglaló a GOP-1.3.1.-11/A-2011-0164-es kutatásfejlesztési projektről. Old. 1 Kutatás célja Nyolcatomos kén alkalmazása hőenergia tárolására, villamos energia előállítása céljából. Koncentrált nap

Részletesebben

Küzdi Gyöngyi Ágnes ELTE TTK Környezettudomány, földtudományi szakirány 2010. Témavezető: Dr. Munkácsy Béla

Küzdi Gyöngyi Ágnes ELTE TTK Környezettudomány, földtudományi szakirány 2010. Témavezető: Dr. Munkácsy Béla BIOGÁZ MINT MEGÚJULÓ ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS LEHETŐSÉGE A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGBAN ÉS AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁSBAN A PÁLHALMAI BIOGÁZÜZEM PÉLDÁJÁN SZEMLÉLTETVE Küzdi Gyöngyi Ágnes ELTE TTK Környezettudomány,

Részletesebben

VÄRMEBARONEN SVÉDORSZÁG

VÄRMEBARONEN SVÉDORSZÁG Nagykereskedelem VÄRMEBARONEN SVÉDORSZÁG Faelgázosító kazánok Egy modern rendszerrel a Värmebaronen-től, mindig megfelelő hőmérsékletet és elegendő meleg vizet biztosíthat otthonában. Egy időtálló rendszer,

Részletesebben

CÉGTÖRTÉNET. A Cső-Montage Kft. 1990 decemberében alakult és 1991 március óta működő Társaság. Társaságunk 100%-ban magyar tulajdonban

CÉGTÖRTÉNET. A Cső-Montage Kft. 1990 decemberében alakult és 1991 március óta működő Társaság. Társaságunk 100%-ban magyar tulajdonban BEMUTATKOZÁS 1103, Gyömrői út 33. Tel.: 260-4681, 261-6740, 431-5336, 431-4595 Fax: 431-7391 e-mail: csomontage@csomontage.hu web: www.csomontage.hu CÉGTÖRTÉNET A Cső-Montage Kft. 1990 decemberében alakult

Részletesebben

NYITOTTSÁG TAPASZTALAT TERVEZÉS, KUTATÁS, FEJLESZTÉS MEGOLDÁS KAPACITÁS, DINAMIKA PARTNERSÉG KÖZELSÉG

NYITOTTSÁG TAPASZTALAT TERVEZÉS, KUTATÁS, FEJLESZTÉS MEGOLDÁS KAPACITÁS, DINAMIKA PARTNERSÉG KÖZELSÉG NYITOTTSÁG Engedjék meg, hogy néhány szóban bemutassuk a KORAX Gépgyárat és tevékenységünket. A gépgyártás során megszerzett tapasztalataink és technikai (technológiai) lehetőségeink felhasználásával kívánunk

Részletesebben

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Tűzoltó készülékek Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Porraloltó 50 kg.-os készülék Porraloltó GLÓRAI készülék Habbaloltó IFEX készülékek Halonnal oltó készülék Széndioxiddal oltó készülék Japán gyártmányú

Részletesebben

Szivattyúk Szerelvények Rendszerek. PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés.

Szivattyúk Szerelvények Rendszerek. PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés. Szivattyúk Szerelvények Rendszerek PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés. 2 Bevezetés PumpMeter. Innováció a jobb átláthatóságért. Képzelje el, hogy egy új autó vásárlását tervezi. Az ideális modell

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Saját fejlesztésű esővíz hasznosító rendszerünk és szennyvízátemelő berendezésünk, számos helyen üzemel, hazánkban.

BEMUTATKOZÁS. Saját fejlesztésű esővíz hasznosító rendszerünk és szennyvízátemelő berendezésünk, számos helyen üzemel, hazánkban. A HYDRO-KING Kft. 1996 ban alakult. A cég története szorosan összefügg a szivattyúkkal. Az alapító id. Dienes György vegyipari gépészmérnök húsz éven át szivattyúk üzemeltetésével, fejlesztésével, vízgépészeti

Részletesebben

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör SL és SC típusminta Két elkülönített kör A Sunfab kétáramú szivattyúja két teljesen különálló fogyasztó kiszolgálására képes. A külön hidraulikus körök mindegyikét nyomáshatároló szeleppel kell ellátni.

Részletesebben