on air 6 Interjú Joachim Rohovec úrral a szennyvíziszap gazdaságos és környezetkímélô eltávolításáról.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "on air 6 Interjú Joachim Rohovec úrral a szennyvíziszap gazdaságos és környezetkímélô eltávolításáról."

Átírás

1 on air I. Magazin a Messer vevôi és partnerei részére 6 Interjú Joachim Rohovec úrral a szennyvíziszap gazdaságos és környezetkímélô eltávolításáról. 10 Címlaptéma A tökéletes hûtôlánc biztosításának rendszere. A Siber System garantálja a stabil hômérsékletet. 13 Több mint csupán a levegô szétválasztása - jubileumi programok a magyar ipari gáz gyártás 100 éves évfordulója alkalmából.

2 2 : Tartalom Címlaptéma : Egy rendszer a tökéletes hûtôláncért Milyen tapasztalatokat szerzett a francia ED diszkontlánc a Siber rendszerrôl? Olvassa el, hogyan segít a szárazjéghó a szupermarket vevôk friss áruval történô ellátásában? Thomas Berger alkalmazástechnikai szakember szerint a Siber rendszer cool, mivel biztos hûtôláncot garantál. Elôszó : 3 Aktuális : BAR Messer Világ : Interjú : 8 9 Az ember, a környezet és a költségvetés tehermentesítése. Szerkesztôségi interjú Joachim Rohovec környezetvédelmi szakértôvel. Aktív : 17 Tippek, események, érdekességek Impresszum Kiadja: Messer Hungarogáz Kft Budapest, Váci út 117. Szerkesztôség: Diana Buss - felelôs szerkesztô Németország Tel.: Kötél Anita - felelôs szerkesztô Magyarország Tel:+36 (1) Benjamin Auweiler, Thomas Böckler, Marc Dierckx, Christoph Erdmann, Michael Holy, Monika Lammertz, Joachim Rohovec, Marlen Schäfer Koncepció: Maenken Kommunikation GmbH Von-der-Wettern Straße 25 D Köln Fordítás: RST TEAM Übersetzungsbüro Wolf-Dietrich-Gasse 8 D Laufen A és a weboldalakon is talál információt az on air magazinról, valamint a szerkesztôségi tagok elérhetôségeirôl. Az on air magazin évente négy kiadásban jelenik meg angolul, németül és magyarul.

3 Elôszó Aktuális : 3 Kedves Olvasónk! Önök az on air elsô kiadását tartják kezükben, a Messer Csoport új, vevôi és partnerei számára készülô magazinját. Kiadványunkban negyedévente aktuális témákkal szolgálunk majd Önöknek az iparigáz piacról, vállalatcsoportunkról és azokról az eseményekrôl, projektekrôl, melyek üzleti sikereink mögött állnak. Mióta 2004 májusában a Messer család teljes tulajdonrészét visszaszerezte az 1898-ban Adolf Messer által alapított vállalatban, a Messer ismét 100 %-ban egyedüli tulajdonos irányítása alá került. Ezt megelôzôen mintegy 40 éven át a Messer elôbb a német Hoechst, majd késôbb az Aventis konszern leányvállalataként, egy világszerte tevékenykedô vállalatcsoport részeként mûködött ben pénzügyi befektetôk szerezték meg a Messer Aventis által birtokolt kétharmad részét az addigi legnagyobb magán részvénytulajdon értékesítési ügylet során. A befektetôk támogatásával évekig tartó növekedési fázis után a Messer ismét jövedelmezô, tevékenységét legfontosabb piacaira összpontosító vállalattá vált ben értékesítésre kerültek a németországi, nagy-britanniai és USA-beli üzletrészek. Ezen országokban a Messer jelenleg nem folytat ipari gázokkal kapcsolatos üzleti tevékenységet, a cég központja azonban Frankfurt am Main-ban található. A mûszaki, nagytisztaságú és orvosi gázok, valamint a különleges gázkeverékek rendkívül sok és sokféle ipari eljáráshoz nélkülözhetetlenek. Ez a sokoldalúság magyarázza, hogy termékeinket szinte minden iparágban alkalmazzák. Az on air magazinban különbözô or szágokból és alkalmazási területekrôl gyûjtöttünk össze Önöknek híreket, ismertetôket és beszámolókat. A kiadvány szerkesztôgárdája nemzetközi, így az Ön nyelvét is beszéli. Az on air-rôl az interneten is tájékozódhat, melyen keresztül a kapcsolatot is felveheti velünk. A weboldalon a további számok ingyenesen megrendelhetôk. Remélem, szívesen lapozzák majd magazinunkat! Üdvözlettel: Stefan Messer Változás a Felügyelô Bizottságban Dr. Alexander C. Dibeliusnak, a Goldman Sachs ügy- visszakerült a család tulajdonába. Utódjaként szeptem- vezetô igazgatójának és közép- és kelet-európai veze- ber 1-jétôl Dr. Jürgen Großmann kapott meghívást, aki tôjének felügyelôbizottsági mandátuma augusztus 31-én lejárt. Alexander Dibelius a Messer Csoport 2004 májusi újraalapításáig nemcsak a pénzügyi befektetôk szóvivôje volt, hanem a Messer család tanácsadója is. E tisztségeiben képes volt megvalósítani, hogy mindkét fél érdekét kiválóan szolgálja. Neki köszönhetô a sikeres szerkezetváltás, és hogy a vállalat 1997 óta a Georgsmarienhütte Holding GmbH (GMH) egyedüli tulajdonosa és ügyvezetôje. A GMH csoport jelenleg 43 vállalatból áll ban mintegy alkalmazottal kereken 2,3 milliárd Euro forgalmat ért el. Andrea Launer, Messer Group Photo: GMH Jürgen Grossmann vette át szeptember 1-tôl Alexander Dibelus felügyelôbizottsági mandátumát.

4 4 : Aktuális Gázok modern ipari parkoknak Foshan új levegôszétválasztói naponta 360 tonna nitrogént és oxigént állítanak elô. A második levegôszétválasztó rendszer üzembe helyezésével Foshan városában a Messer az egyik legnagyobb gázszállítóvá vált a kínai Guangdong tartományban. Az MS Foshan Gas Company (FMS) közös vállalat berendezései 360 tonna nitrogént és oxigént állítanak elô naponta. Egyedülállónak számít a tonna cseppfolyós gáz készletezését lehetôvé tévô tárolókapacitás: ezzel az FMS üzemelteti az ország legnagyobb töltôállomását. Kína hatalmas iparterületein egyre nô az igény az ipari gázok iránt. Foshan nyugati részében a levegôszétválasztó berendezések fehér tornyai már a modern ipari parkok képének jellemzôivé váltak. Cheng Yingjian, FMS Csendes ásványvíz töltése az Aquarius Aqua-nál egy csepp nitrogén gondoskodik a belsô nyomásról. 300 BAR 300 BAR Több gáztöltet Észak-Olaszországnak 300 bar Brugine-nak A gázok 300 bar nyomáson történô palackba töltésének számos elônye van: azonos ûrtartalom mellett a gázpalackba 45%-kal többet lehet tölteni ez szállítási és bérleti költség megtakarítást jelent, valamint idônyereséget az újratöltésig. A Messer vevôk Olaszországban hamarosan örülhetnek a többlet palacktöltetnek, miután az északolaszországi Brugine-ben (Pádua) megkezdôdött egy modern automata lefejtôállomás építése. Itt hamarosan 300 bar nyomáson lehet majdnem minden gázt palackba tölteni. Az új rendszer garanciát nyújt a termékminôségre és megbízhatóságra. További projektek is már tervbe vannak véve, melyek megvalósítására hamarosan sor kerül. A cél, hogy még közelebb kerüljünk a vevôkhöz. Lorena Vaschetto, Messer Italia Még rugalmasabban cseppfolyós nitrogénnel A Stabilus kényelmessé teszi a technológiát állítja magáról a gázrugók és hidraulikus lengéscsillapítók piacvezetôje. A nagy tradíciókkal rendelkezô német vállalat 10 országban van jelen. A romániai termeléshez szükséges cseppfolyós nitrogén ellátásnál a Stabilus a Messer legmodernebb technológiáját választotta: a brassói telephelyen nagynyomású kriogén szivattyú került felszerelésre, amely a nitrogén nyomását 400 barra növeli, és ezáltal a Stabilus-nak kisebb energiafelhasználás mellett nagyobb rugalmasságot biztosít. A Stabilus más telephelyein hagyományos párologtatót és nagynyomású kompresszort alkalmaz. A Stabilus Romania gyorsan döntött a Messerrel való együttmûködésrôl a szerzôdést már két héttel az elsô ajánlatkérés után aláírta. Paula Sterian, Messer Romania Gaz 45 %-kal több töltet a 300 bar-os töltési technológiával 300 BAR

5 Aktuális : 5 Csepprôl cseppre Még a szénsavmentes italok is igényelnek nyomást! A magyar Aquarius Aqua szénsavmentes ásványvíz töltôsorába a Messer két cseppfolyós nitrogén injektort épített be. A vékonyfalú PET-palackok vagy dobozok szénsavmentes itallal való feltöltésekor még a csekély igénybevétel is deformációt vagy behorpadást okozhat. A feltöltés után, de még a palack, vagy doboz lezárása elôtt egy csepp folyékony nitrogént injektálnak be. A nitrogén elpárolog, és a palackban nyomást képez, amely révén a mûanyag alaktartó és egymásra rakható lesz. A vevôk számára ez az eljárás egyszerû és takarékos nyomásstabilizálást tesz lehetôvé. Kötél Anita, Messer Hungarogáz A számunkra mindennapi termékek ezrei találkoznak elôállításuk során ipari gázokkal. Mely gázok ezek, és hogyan készülnek? A Messer több mint 200 ipari tanulót fogadott a Bécs melletti Gumpoldskirchenben mûködô modern kutató- és fejlesztô központjában, az Alsó-Ausztriai Ipari Napok keretében ezen kérdések megválaszolására. Itt minden információt egy kézbôl szerezhettek meg az érdeklôdôk a levegôszétválasztó berendezésektôl a gázok palackba és tartályokba töltésén át azok élelmiszeripari, környezetvédelmi, orvosi és hegesztés- ill. vágástechnológiai alkalmazásáig. Végül a természet rendjébe való kisebb beavatkozáson keresztül mutatták be az ipari gázok sokoldalúságát igazán érthetôen a szakértôk: egy meleg ôszi napon havazást hoztak létre természetesen a szén-dioxid segítségével. Herbert Herzog, Messer Austria Peter Bauer bemutatja, mi mindenre jók a gázok. Hull a hó... Kis levegôszétválasztó prototípusként kifejlesztve Folyamatos ellátás, csekély és pontosan kiszámítható költségek, valamint zavarmentes folyamatok ezek a nitrogénellátás elônyei. Ljubljanai vevônk, a Julon ebbôl már profitálhat: a Messer a szlovéniai mûszálgyártónál kisméretû levegôszétválasztó berendezést helyezett üzembe. A berendezés óránként 225 Nm 3 nagy tisztasági fokú, gázalakú nitrogént állít elô. A komponensek optimalizálásával és egy új vezérlôszoftver alkalmazásával mind az energiafelhasználás, mind a beruházási költségek jelentôsen csökkentek. A berendezés egy sorozat prototípusa, amelynek kapacitástartománya Nm 3 óránkénti teljesítményig terjed. Az irányító rendszer lényegében a budapesti Messernél lévô Európai Ellenôrzôközpont távfelügyeletébôl és a helyi Messer rendszeres karbantartásából áll. Gerd-Lutz Büscher, Messer Group A kis levegôszétválasztó alig magasabb mint az álló tárolótartályok.

6 6 : Aktuális Labortechnika - különleges gázok különlegesen magas követelményekhez Februárban immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a labortechnika és analitika legnagyobb hazai seregszemléje, a Labortechnika kiállítás a Hungexpo Vásárközpont területén. A Messer önálló standon mutatja be nagytisztaságú laborgázait, gázkeverékeit és a kezelésükhöz nélkülözhetetlen speciális szerelvényeket és ellátó eszközöket. Különleges gázok az analitikában A nagytisztaságú gázok közül fôleg a hidrogén, hélium, nitrogén, oxigén szintetikus levegô (CH-mentes) és argon használatos vivôgázként, referenciagázként, munkagázként, segédgázként, vagy védôgázként az analitikában, méréstechnikában, ill. a kutatás és fejlesztés területén. A gázok különbözô tisztasági fokozatokban kaphatók. Így például a nitrogén 5.0 azt jelenti, hogy a nitrogéntartalom minimum 99,999%, az argon 5.5 pedig azt, hogy az argontartalom minimum 99,9995%. Segéd- vagy munkagázként használható jellemzô speciális gázkeverékek például a lángfotométerek és lángionizációs detektorok mûködtetéséhez szükséges szénhidrogénmentes szintetikus levegô, a nukleáris sugárzásmérôkben használatos metán-argon elegy, a nagytisztaságú hélium-hidrogén és argon-hidrogén elegyek, valamint az általában hélium-hidrogén-széndioxid összetételû lézergázok. A nagytisztaságú gázok és gázkeverékek általában nagynyomású könnyített acél- vagy alumíniumpalackokban kerülnek forgalomba, a leggyakoribb palackméret: 10, 40 és 50 liter, a szokásos töltési nyomások pedig: 100, 125, 150 vagy 200 bar. Nagy felhasználásra palackköteges, vagy kriogén tartályos, mélyhûtött cseppfolyós ellátás is lehetséges. A mûszeres gázelemzéshez elengedhetetlenül szükségesek a különbözô kalibrálógázok, amelyeket megfelelô bizonyítvány esetén gázösszetételi anyagmintáknak vagy használati gázetalonoknak is nevezünk. A Messer Hungarogáz Kft. által készített gravimetrikus, vagy manometrikus gázetalonok összetételét a cég Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által akkreditált Gázanalitikai Kalibráló Laboratóriuma az EN ISO szabvány szerinti akkreditált bizonyítvánnyal tanúsíthatja a megrendelô igényére. Látogasson meg minket... a Labortechnika kiállításon február , Budapest, Hungexpo, C pavilon, 6/A stand Korlátozott számban ingyenes belépésre feljogosító látogatói belépôkártyát biztosítunk partnereink részére. Belépôkártyákat munkatársunktól, Kötél Anitától igényelhet postán, telefonon ( ), faxon ( ), vagy en Számos analitikai eljárásban dolgoznak nagytisztaságú gázokkal és gázkeverékekkel. Dewar edények kisebb cseppfolyós gáz igényhez A dewar edény nevét feltalálójáról, a XIX. században élt skót kutatóvegyészrôl, Sir James Dewar-ról kapta (1890). A dewar edények duplafalú, vákuumszigetelt edények, melyek elsôsorban cseppfolyós, mélyhômérsékletû gázok (hélium, nitrogén) tárolására és szállítására szolgálnak. A LAB dewar edények jellemzôi: könnyen kezelhetô zárófedél alacsony párolgási veszteség kiváló vákuumteljesítmény 5 éves vákuumgarancia ellenálló, könnyített alumínium kivitel maximális hôszigetelô képesség A Messer által forgalmazott LAB sorozatot kifejezetten laboratóriumi és orvostechnikai célokra fejlesztették ki. A méretpaletta a 4 literestôl egészen az 50 literes kiszerelésig terjed. Az edényhez csatlakoztatható egy kézi lefejtô, mellyel az edénybôl a felhasználás helyén kisebb edénybe töltésre, közvetlenül mintafagyasztásra könnyen hozzáférhetô, át- ill. lefejthetô a cseppfolyós gáz. A szuperszigetelésû Dewar-edényekben szállítható és tárolható kisebb mennyiségû cseppfolyós nitrogént, vagy héliumot igény esetén Cryospeed szervizjármûveink a felhasználási helyre szállítják.

7 Aktuális : 7 Központi gázellátás biztos megoldás. Kiváló és egyenletes gázminôség a gázpalacktól a mérômûszerig Központi laboratóriumi gázellátó rendszerek A segédgázokkal üzemelô analitikai mérômûszerek pontosságának szükséges és elengedhetetlen feltétele a gáz szállítását adott tisztaságban, szennyezésmentesen biztosító gázellátó rendszer. A szennyezések nagymértékben befolyásolják egy nagypontosságú gázanalitikai mûszer méréseit, ezért rendkívül fontos ezek kiküszöbölése. A gázellátó rendszerek feladata, a gáz szennyezésmentes, szabályozható nyomás és áramlásértékek mellett történô biztosítása, a gázpalackból a mérômûszerig. A szennyezés fô okai az alábbiak lehetnek: 1. A gázpalack cseréjénél a környezeti levegô bekerül a lefejtôcsôbe, mely a reduktoron lévô manométer burdoncsövében felgyülemlik, s ezért nem tud dugószerûen távozni, hanem folyamatosan szennyezi az áramló gázt. 2. Egy adott rendszer tömítetlenségét kihasználva a környezeti levegô komponensei a diffúziós erô által hajtva bekerülnek a gázáramba és elszennyezik azt. A gáztisztaság megtartását csak fémmembrános nyomásszabályozókkal, szelepekkel biztosíthatjuk, például a Messer Spectrolab vagy Spectrocem terméksorozatával. A Spectrolab nikkelezett réz szerelvényeit nem korrozív, nem agresszív nagytiszta gázoknál - mint az argon, hélium, nitrogén - és keverékeknél ajánljuk 6.0 gáztisztaságig. A korrozív, reaktív, agresszív, toxikus gázokhoz (mint például kéndioxid, sósav, ammónia, nitrogén-oxidok) és érzékenyebb, alacsony koncentrátumú gázkeverékekhez viszont megfelelôbbek a nemesacélból készült Spectrocem szerelvények, ahol mind a test, mind a membrán rozsdamentes acél Gázellátó rendszer telepítése A lefejtô állomásokat állandó jelleggel szerelik be az arra tervezett helyekre (pl. biztonsági szekrények, laboratóriumi palacktárolók és raktártelepek). Az utánuk felszerelt csôvezeték-rendszeren keresztül vezetik az általában 200 bar-ról lecsökkentett palacknyomást a gázelvételi helyhez, illetve a felhasználóhoz. A lefejtôállomásokat öblítôszeleppekkel látjuk el, így a palackcsere után saját közeggel (a felhasznált gázzal) átöblítve távolítják el a levegôt és egyéb szennyezôket a rendszerbôl. Bôvítô elemek segítségével a lefejtô állomások többszörösen kiterjeszthetôk. A telepített állomás lehet egy, illetve kétpalackos, de amennyiben a gázigény menetközben tovább nô (pl. technológiai fejlôdés, kapacitásbôvülés, stb.) lehetôség van akár 2x6 palackos lefejtô kialakítására is. Amennyiben a többpalackos megoldást választjuk, kiépíthetô a rendszer automata verziója, ami nagyban hozzájárul a folyamatos munkavégzés biztosításához. Kontaktmanométer beiktatásával hang-, vagy fényjelek jelzik az elôre beállított, lecsökkent nyomásérték elérését (pl. ha a töltetnyomás 5-6 bar-ra csökken a palackban), így idôben gondoskodhatunk a következô töltet beszerzésérôl és a mindennapos nyomásellenôrzést is megspórolhatjuk. Mikor elônyös egy gázellátó rendszer építése? Ha a felhasználás kicsi ugyan, de a palack mozgatása és tárolása a felhasználás helyén nehézkes, vagy lehetetlen. Ha a felhasználás nagy, vagy több palackkal kell egyidejûleg dolgozni vagy több mûszert kell ellátni ugyanazzal a gázzal. Ha folyamatos gázellátást kell biztosítani felügyelet nélkül. Ha folyamatos gázellátást kell biztosítani még a palackcsere idôtartamára is. Ha sokféle gázt használnak, de ennyi biztonsági okból a laborban nem helyezhetô el. Ha nincs személyzet a palackok hosszabb távon történô mozgatására. Egy átfogó komplett ajánlatban mindenhez kedvezôbb áron jutnak hozzá. AZ ÖN PARTNERE: :: Radnóti László, Különleges gáz értékesítési vezetô Messer Hungarogáz Kft. H-1044 Budapest, Váci út 117. Tel Fax

8 8 : Interjú Az ember, a környezet és a kö Egyrészt még mindig túl sok a háztartási hulladék másrészt a hulladékégetési kapacitás gyakran túl kevés. Ebben az interjúban Joachim Rohovec magyarázza el, hogyan lehet ezt az ellentmondást például a szennyvíziszap tiszta oxigénnel történô elégetésénél feloldani. Égetômû egy Messer vevônél, a Galindo-nál. Ne keletkezzenek újabb szeméthegyek a mágikus június 1-i dátummal kellett volna Európában a lerakásra orientált hulladékgazdálkodásnak megszûnnie. Ennek ellenére még egy évvel ezután is a háztartási hulladék majdnem fele deponálásra kerül. A hulladéknak csak 32%-át hasznosítják újra, és 24%-a kerül termikus megsemmisítésre azaz: lesz a lángok martaléka. Ezért az égetési igény jelentôsen növekszik a szennyvíziszap megsemmisítésének terén is. A gyorsabb és hatékonyabb megoldások iránti igény egyre sürgetôbb. Az on air szerkesztôségének Joachim Rohovec, a Messer környezeti és vegyipari alkalmazások technológiai vezetôje fejti ki, milyen technológiákat kínál a Messer az égetôberendezések üzemeltetôinek. on air: Milyen eljárásokat dolgozott ki és alkalmaz a Messer a szennyvíziszap elégetéséhez? Rohovec: A mûszaki gázok egyik legnagyobb európai gyártójaként intenzíven foglalkozunk a tiszta oxigén égetési eljárásoknál való alkalmazásával. A szennyvíziszap termikus ártalmatlanítása mind a mono- (kizárólag szennyvíziszap), mind az együttégetésnél különleges kihívást jelent, mivel a szennyvíziszap a gyakorlatban nem bocsátható rendelkezésre meghatározott összetételben. Ami még rosszabb: gyakran naponta változik az összetétel. Az égetôlevegô tiszta oxigénnel történô dúsítása bevált módszer a terhelésingadozás leküzdésében, és gyorsan üzembe állítható. on air: Kik használnak termikus hulladékeltávolítási eljárást? Rohovec: A célcsoport minden szennyvíziszap monoégetô üzemeltetôje, akik kapacitásukat gyorsan szeretnék átállítani. A tiszta oxigén azonban az együttégetôk számára, mint pl. hulladékégetôk, cement- és gipszipar, is érdekes. Ugyancsak érdemes alkalmazni saját felhasználásnál, pl. a szennyvíziszap saját hôerômûben történô elégetésénél, mint amelyet a cellulózgyárak és finomítók üzemeltetnek.

9 Interjú : 9 ltségvetés tehermentesítése Joachim Rohovec megbeszélés közben. on air: Milyen elônye származik a vevônek az oxigén alkalmazásából? Rohovec: Ebbôl nem csak vevôink profitálnak, hanem mindenki más is: a már említett kapacitásnövekedés mellett, amely egyes esetekben akár a 30%-ot is elérheti, mindenekelôtt a költségek csökkennek és a környezetet is tehermentesítjük. Az elégetett szennyvíziszap fajlagos tonnánkénti fix költségei a teljesítménynövekedéssel arányosan csökkennek, éppúgy, mint a fajlagos energia költségek. A vevô berendezése mûszakilag javul. Ezen kívül az összhatékonyság is növekszik, mivel a szennyvíziszap köztes tárolása az eljárás nagyfokú rugalmassága miatt nem szükséges. Ugyanakkor az oxigénkoncentrációt mérô- és ellenôrzô berendezés, valamint a betápláló rendszer kemencébe építésének beruházási költsége szerény keretek között marad. Az oxigén költsége a szennyvíziszap tonnájára vetítve ugyancsak elhanyagolható az elérhetô többletteljesítményhez képest. Ezen túlmenôen csökken a fajlagos szén-dioxidkibocsátás, mivel kevesebb primer energiabevitel szükséges. Ugyanez vonatkozik a nitrogénoxid kibocsátásra. on air: Mely égetési eljárásoknál alkalmazható az oxigéndúsítás? Rohovec: Mindegyiknél! Maga az égetôberendezés nem korlátozza módszerünk alkalmazhatóságát. Természetesen a berendezés kialakítása befolyásolja az oxigén betáplálásának módját. Mi rendelkezünk azonban a szükséges technológiákkal, hogy az oxigént a primer és szekunder levegôbe, illetve közvetlenül az égetôkamrába, vagy az utóégetôbe is bejuttassuk. on air: Hogyan jár el a Messer a helyszínen, a vevônél? Rohovec: Tekintettel az igen különbözô helyzetekre, általában elôször próbákat végzünk a vevô berendezésében. Különösen bonyolult esetekben külsô partnereket tudunk bevonni, mint a karlsruhei kutatóközpontot, vagy a Bécsi Mûszaki Egyetem Eljárás- és Égéstechnikai Intézetét és azok szakembereit. Próbaberendezést egész Európa területén egy héten belül fel tudunk állítani. on air: Milyen fejleményekre számítanak a következô években? Rohovec: Arra számítunk, hogy a következô években az ipari és kommunális hulladék elhelyezése további problémákba fog ütközni- a hulladékégetés erre jelent környezetkímélô alternatívát, amire az igény várhatóan a következô néhány évben jelentkezik. AZ ÖN PARTNERE: :: Joachim Rohovec, Alkalmazástechnikai vezetô Környezeti/Vegyipari alkalmazások Messer Group Tel.:

10 10 : Címlapon A frissáru minôségének megôrzése garantált. Photo: Olivo A tökéletes hûtôlánc biztosításának rendszere A francia ED diszkontlánc (a Carrefour szupermarket-hálózat tagja) kiemelkedôen magas, 40%-os részesedéssel rendelkezik a frissáru ellátásban. Ahhoz, hogy minden ízletesen és minôségileg kifogástalan állapotban érkezzen a fogyasztóhoz, a hûtôláncot nem szabad megszakítani. A Messer és partnere, a francia Olivo, együtt egy olyan rendszert dolgozott ki, amely az árut szárazjég segítségével több, mint 24 órán át a kívánt hômérsékleten tartja.

11 Címlapon : 11 Partnerünkkel együtt a Siber System folyamatos továbbfejlesztésén dolgozunk Christophe Henry (jobbra), vevôszolgálat vezetô, Messer France, csapatával: Emilien Frere (bal) és Laurent Depré (középen). A törvények elôírják, hogy a könnyen romló áruk hûtôlánca a gyártótól a szállítón keresztül az üzletig biztosítva legyen. Ezért az érzékeny frissárut 0 C és +4 C között, a fagyasztott termékeket -18 C alatt kell tartani. A költségek optimalizálása érdekében az ED a különbözô árucsoportokat egyazon teherjármûben akarta szállítani. A termékek különbözô hômérsékletigénye folytán többféle, pontosan ellenôrzött mikroklíma szükséges, ismerteti az alaphelyzetet Jean-Marc Bourdier, az ED franciaországi Mâcon-ban lévô területi elosztó központjának vezetôje. Az optimális megoldást ebben az esetben a Messer és az Olivo új hûtveszállítási technológiája, a Siber System jelenti. Az ED központi mûszaki osztálya számára Vitryben két lehetôség kínálkozott: egy alap hûtött környezet biztosítása szállításnál (szállítás hûtôkocsiban), amely azután mélyhûtött élelmiszertárolókkal egészíthetô ki, vagy minden termék szállítása hagyományos jármûvekben, hûtôkonténerekkel a különbözô termékek számára. A különbözô paraméterek értékelése után mint az elosztóhálózat, hûtôlánc aránya a meglévô választékhoz, a hûtôtárolók egymásra rakhatósága a palettázáshoz képest, valamint a hagyományos jármûben való szállítás összehasonlítása a hûtôkocsis szállítással a partner (ED) az elsô változat mellett döntött: csak fagyasztott termékek kerülnek a szállítójármûben található Siber konténerekbe. Tudjuk, hogy néhány konkurensünk a második megoldás mellett voksolna. Mi azonban meg vagyunk gyôzôdve arról, hogy döntésünk a pillanatnyi árukínálathoz a legmegfelelôbb, véli a logisztikai szakértô, Bourdier. Az ED rendszeresen elemzi a gazdasági feltételeket, hogy a változásokra proaktívan reagáljon: a választékban történô mindennemû változás új kihívást jelent a logisztikai részlegnek. Az ED-nek végül azt kellett még eldönteni, melyik konténert és milyen hûtôközeget alkalmazzon, hogy a napi üzemben a követelményeknek megfeleljenek. Ehhez ellenôrizte a hûtôrendszer mûszaki teljesítôképességét és megbízhatóságát, valamint a hûtôközeg kezelhetôségét. Mindezek figyelembevételével a Messer Siber System hûtéstechnológiája mellett döntöttek. Hogyan tovább? A Messer a rendszert az ED-vel karöltve fejleszti tovább: ehhez tartozik a konténeradatok automatikus beillesztése a cég saját informatikai rendszerébe, és a konténerek nyomon követése. A vevôkkel tartott szoros kapcsolat folytán a Messer élelmiszeripari alkalmazástechnikai szakemberei tisztában vannak az élelmiszeripar elvárásaival. Miközben a Siber hûtveszállítási

12 12 : Címlapon Az ED-logisztikai központ szakemberei megerôsítik: Különbözô eljárásokat hasonlítottunk össze. Eredményünk: a Siber System a leggazdaságosabb és leghatékonyabb a piacon rendszer referenciaként szolgál számos egyéb hûtôlánc során, a Messer a vevôkkel és technológiai partnereivel, mint pl. az Olivo, együttmûködve már azon dolgozik, hogy a holnap élelmiszeripari követelményeinek megfelelô referencia rendszert fejlesszen ki. A Siber System hûtveszállítási rendszer a gyakorlatban Az ED Mâcon-i logisztikai központjában mintegy 500 konténer van használatban. A munkamenet igen egyszerû: az üres konténereket a hûtôtérben tárolják. A szállítás megrendelésekor a konténereket megtöltik a friss áruval, és továbbra is a hûtôtérben maradnak. Szállítás elôtt beadagolják a Siber-töltôállomáson ED a vezetô diszkontlánc ED a Carrefour egyik leányvállalata vezetô francia élelmiszer-diszkontlánc 850 üzlettel és 11 raktárral rendelkezik Franciaországban. Az elosztó központ Mâcon-ban 150 alkalmazottal rendelkezik, akik havonta több mint egyedi terméket kezelnek, 50 tehergépjármû raklap termékkel hagyja el naponta az ED logisztikai központot. Az eladó a hûtött árut a hûtôkonténerbôl tölti fel. Photo: Olivo

13 Címlapon : 13 A VEVÔK ELÔNYE: kevesebb szén-dioxid felhasználás nagyfokú megbízhatóság kezelôbarát üzemeltetés biztonságos kezelés nincs szükség külsô áramellátásra teljesen dokumentálható Photo: Olivo A Siber konténerbôl az áru közvetlenül az önkiszolgáló pultra kerül a diszkontláncban. a szárazjeget. Az ajtót bezárják, a konténereket a raktár kiszállítási területére viszik, ahol normál környezeti hômérséklet uralkodik. Ezután a szállítójármûre rakják. Ekkor térül meg igazán, hogy a konténert szárazjéggel hûtik, mivel ez feleslegessé teszi egyéb energiaforrás igénybevételét. A jármû vezetôjének nem kell áruátvételnél a helyi személyzetre várakoznia mint ahogy a hûtôkocsis szállításnál: a hûtôkonténereket lerakja az üzletben, és megy tovább. A konténereket kirakják, és általában egy héten belül visszaszállítják a központi raktárba. A hûtôláncon belüli hômérséklettartás megbízhatóságát a raktár HACCP-rendszere tanúsítja. Számos konténerbe hômérsékletszondát építettek be, és többször egymás után bevetették. Az ezután elvégzett adatelemzések bebizonyították: a Siber System megbízható, a hûtôlánc nem szakad meg. Interjú: Marc Dierckx, Messer France Szöveg: szerkesztôség AZ ÖN PARTNERE: :: Christophe Henry Vevôszolgálat vezetô Messer France Tel.: Siber System: ideális megoldás különbözô hûtési igényekre A Siber System stabil hômérsékletet biztosít szállítás során. Központi eleme a Siber hûtôrekesz, amely technológiai partnerünk, az Olivo által szállított és szabadalmaztatott konténerbe van beépítve. A rekesz folyamatosan szabá lyozza a hômérsékletet a konténer belsejében, és azt állandóan a kívánt szinten tartja. A különbözô rekeszek révén a konténerek rugalmasan alkalmazhatók friss- vagy fagyasztott termékekhez. A töltôpisztoly segítségével juttatnak a konténer felsô rekeszébe cseppfolyós szén-dioxidot. Az így kialakuló majdnem -80 C-os hômérsékletû CO 2 hó a konténerben több mint 24 órán át tartja az árut a kívánt hômérsékleten. A speciális pisztollyal kialakított töltôegységet Siber-állomásnak nevezik. Egy pillantást vetve a pisztolyra kiderül a konstrukció trükkje : egy elektromágneses érintkezô automatikusan biztosítja a szoros kapcsolatot a pisztoly és a konténer között. Ezáltal egy személy is képes egy konténert biztonságosan feltölteni és ugyanakkor a következôt feltöltésre elôkészíteni. A gázhalmazállapotú szén-dioxidot, amely a szárazjég készítésekor keletkezik, a térbôl biztonságos módon elvezetik.

14 14 : Messer Világ E Duplán jó beruházás Szerbia: Smederevo Szerbia valamikori fôvárosa Belgrádtól dél-keletre környékén újabban két fehér torony magasodik: a Messer 40 millió eurót ruházott be az új levegôszétválasztó berendezés építésébe, amelyet több mint egyévi építés után helyezett üzembe. Az avatóünnepélyre az egész város Több mint 5000 smederevoi lakos vett részt az ünnepségen. hivatalos volt! Ipari parkok, üzemek telepítésénél az ipari gázok rendelkezésre állása legalább olyan alapvetô szükséglet, mint a víz és az áram. Ahol pedig ipar van, ott emberek is élnek. Smederevo, ez a Belgrádtól mintegy 50 km-re fekvô jelentôs iparváros, lakost számlál, akik ott élnek és dolgoznak. A hivatalos avatóünnepség estéjén a Messer Tehnogas AD, a Messer Csoport szerbiai leányvállalata ezért a város piacterén rendezett ingyenes szabadtéri koncertre és sörözésre hívta meg a várost. A társaság így köszönte meg a város támogatását, és a lakosságnak a megértést az építkezés alatt. Ez volt a legjobb beruházás, nyilatkozta Ernst Bode, a Messer Tehnogas ügyvezetôje. Köszönet a lakosságnak A teret az ünnepségre ellátogató 5000 ember töltötte meg, amikor az ismert énekes, Željko Samardži és a Galia zenekar színpadra lépett. Szerbiában szinte mindenki ismeri a Messer Tehnogast, amely a 90-es évekig állami vállalat volt. A szerb berendezés kapacitása Nm3/h gázalakú oxigén és Nm 3 /h gázalakú nitrogén. Elsôsorban az US Steel acélgyártó olvasztókemencéit látják el oxigénnel és nitrogénnel. Emellett argongázt is elôállítanak, amelyet az egész Balkánon értékesítenek különbözô ipari eljárásokhoz. Diana Buss, Messer Group A két új levegôszétválasztó a régió tekintélyes szimbóluma.

15 Messer Világ : 15 Több mint a levegô szétválasztása Magyarország: az ipari gáz elôállítás Magyarországon idén ünnepli 100. születésnapját az évfordulóról való megemlékezés kiemelt jelentôséget kapott vállalatunk ez évi eseményei között. E kerek jubileumot egy egész programsorozat keretében ünnepeltük ügyfeleinkkel, partnereinkkel és munkatársainkkal együtt. A programsorozat hivatalos csúcspontja a szeptember 8-án kiemelt partnerek részére rendezett jubileumi party volt. Legfontosabb vevôink, beszállítóink, intézményi partnereink közül több mint háromszázan fogadták el meghívásunkat. Vendégeink közt köszönthettük Habsburg Györgyöt a Messer Hungarogáz Kft. felügyelô bizottságának elnöki tisztében, Csizmár Gábor munkaügyi államtitkárt, Horváth Ágnes egészségügyi államtitkárt és Derce Tamás IV. kerületi polgármestert is. A hivatalos ünnepi programot Johann Ringhofer úr nyitotta meg köszöntôjével, amelyet Stefan Messer úr és Csizmár Gábor államtitkár beszédei követtek. A 100 év méltatása, a tradíciók ápolása, a szakma alapját képezô emberi értékek mellett a beszédek egyik központi mondanivalója a társadalmi felelôsségvállalás fontossága volt. A rendezvény ünnepi pontjaként Johann Ringhofer, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetô igazgatója Ft készpénzadományban részesítette a budapesti Heim Pál Gyermekkórházhoz tartozó Madarász utcai Gyermekkórház Gyermekkor Alapítványát. Az összeget egy új sebészi egység és kiegészítô felszereléseinek megvásárlására fordítják. Három kiemelt alkalmazástechnikai terület a környezetvédelem, labortechnika és lézertechnika szakemberi számára rendeztünk szakmai napokat azzal a céllal, hogy az adott területeken született legújabb Johann Ringhofer (balról 1.) és Stefan Messer (balról 2.) átnyújták a Gyermekkor Alapítvány részére az adományt. fejlesztésekrôl tájékoztassuk a felhasználókat. A jubileumi programok keretében a Messer Hungarogáz munkatársai és családtagjaik részére szervezett családi nappal köszönte meg az ügyvezetés a sokéves sikeres munkát. 100 éve iparigáz Magyarországon Iparágunk története 1906 decemberéig nyúlik vissza, mikor is Krückl és Hansmann bécsi vállalkozók megalapították az elsô acetiléngyárat Kelenföldön Magyar Dissous-Gáz Rt. néven, hogy a közvilágításban és vasútnál használt nagyobb acetilénlámpákhoz, illetve a bányászatban, vagy autókon és hintókon használatos kisebb karbidlámpákhoz disszugázt állítsanak elô. Évekkel késôbb a Magyar Dissousgáz Rt-bôl átalakulások és egyesülések sora után létrejött az Oxigén-és Dissousgázgyár, melyet a Messer privatizált a rendszerváltás idején. Kötél Anita, Messer Hungarogáz Együtt ünnepeltünk: vevôk, partnerek és munkatársak. Tökéletes szervezés: a játékok kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes szórakozást nyújtottak a családi napon.

16 16 : Messer Világ E A Messer Cutting & Welding a legújabb technológiákat mutatta be a kiállításon, például a képen látható plazmavágógép által. (jobbra) Katrin Hohneck egy kisméretû lézerhegesztôgépen demonstrálta a különleges hegesztési védôgázok alkalmazási lehetôségeit. A szakértelem összeköt Németország: Euroblech 2006 a Messer Group és Messer Cutting & Welding közös szereplése. A felhasználó áll a középpontban! Az Euroblech 2006 kiállítás standvezetôje, Dr. Bernd Hildebrandt ezen mottó alatt szervezte a Messer részvételét a Hannoveri Vásáron. A Messer Group a Messer Cutting & Weldinggel közösen több mint 200 négyzetméteren technológia- és gyakorlatorientált standdal képviseltette magát a kiállításon. Számos bemutatót szerveztek, pl. egy lézeres hegesztô-berendezés szemléltette a hegesztô- és vágógázok alkalmazásait. Mindkét testvérvállalat a vásáron a Messer Gases Competence that welds together és Your Cutting World under control szlogenek által promotált és kölcsönösen támogatták egymást. A vevô mindent megtalál egy helyen, és a gázokat valamint a megfelelô technológiát egy kézbôl kapja, magyarázza Bernd Hildebrandt a közös fellépés elônyeit. Az esseni Schweissen und Schneiden kiállításon elkezdett sikeres együttmûködés a 2006 októberében rendezett Euroblech kiállításon folytatódott, és bizonyos, hogy a jövôben is lesz közös Messer fellépés a két, Messer Világhoz tartozó vállalat részvételével. Achim Wankum, Messer Group A szén biztonságos kinyerése A fokozott biztonság javítja az alkalmazottak munkakörülményeit. Románia: A biztonság színvonalának emelése nitrogénnel a CNH Petrosani-nál. A CNH-nál Petrosaniban, a romániai antracit szénbányában október végén felavatták a romániai szénipar elsô mobil nitrogéngenerátorát. A Messer a CNH Petrosaninál a piac egyik legmodernebb berendezését szerelte fel a bányák oxigénmentes környezetének kialakítására. A berendezés a bányában inert atmoszférát alakít ki, ami megbízhatóan megakadályozza a robbanást, és hatékonyan leküzdi a bányatüzet. Így a munkahelyi biztonság jelentôsen javul. A CNH Petrosani a romániai biztonsági elôírások betartásának éllovasa ez elég ok arra, hogy sok prominens látogató és a média részt vegyen az ünnepélyes avatáson. Több mint 50 médiaképviselô tudósított a bánya-üzemeltetôrôl, mint olyan vállalatról, amely a munkafeltételeket az Európai Unió elôírásainak megfelelôen folyamatosan javítja. A Messer a berendezést szabályosan rekordidô alatt építette meg: a szerzôdést egy nyilvános pályázat után, március 1-én írták alá. N 2 Photo: CNH Petrosani Paula Sterian, Messer Romania Gaz

17 Aktív : 17 Új gyakorlati kézikönyv a gázkromatográfiás gázanalízishez Könyvismertetô Dr. Hüttner Jenô: Adatok és gyakorlati tanácsok a gázkromatográfiás gázanalízishez (Kiadó: Messer Hungarogáz Kft., Budapest, 2007) Dr. Hüttner Jenô okl. vegyészmérnök okl. mûszeres analitikus szakmérnök Messer Hungarogáz Kft. A szerzô ezzel a könyvvel a gázelemzésben és univerzális módszerében a gázkromatográfiában, valamint a gázok kezelésében szerzett közel 50 éves tapasztalatát adja át mindazoknak, akik különféle gázokkal, gázelegyekkel valamilyen kapcsolatba kerülnek. A számos adat, összefüggés, diagram és számítási példa közvetlenül használható gyakorlati segítséget jelent. A gázkromatográfiai szakirodalomban számos jó munka jelent már meg, de ezek egy része fôleg az elméletet, vagy a technikát tárgyalja, a gyakorlati tárgyúak pedig a gázanalitikával általában nem, vagy csak mellékesen foglalkoznak. A hazai könyvkiadásban ez az elsô olyan mû, amelynek fô témája a gyakorlati gázkromatográfiás gázelemzés, és amely emellett tájékoztatást ad olyan specifikus gázanalitikai módszerek alkalmazására, mint az infravörös fotometria, a paramágneses és elektrokémiai oxigénelemzés, vagy a kapacitív higrometria. A könyv magán az analitikán kívül gyakorlati útmutatást és tanácsokat ad gázkeverékek, kalibráló gázok készítésére, különbözô gázmintavételi módszerekre (különös tekintettel a technológiai berendezésekbôl, tárolótartályokból és palackokból való helyes mintavételre és a minta halmazállapotára, mélyhûtött cseppfolyós állapotú kriogén gázok esetében is) és a gázok, gázkeverékek kezelésére, felhasználására is. Külön fejezet foglalkozik gyakorlati példákon keresztül is a gázok fizikai-kémiai tulajdonságaival, valamint a mérési eredmények értékelésével. A könyv tárgyalja a gázkromatográfiás eszközökkel kapcsolatos egyes speciális kérdéseket, kolonnákhoz és mérési körülményekhez tartozó retenciós adatokat ( gázkromatográfiás atlaszt ), egyes komponensek meghatározásához és a legfontosabb gázok teljes elemzéséhez ajánlott analitikai megoldásokat. A 6. fejezet, amely gyakorlati gázanalitikai feladatokkal foglalkozik, kitér egyes olyan specifikus gázanalitikai módszerekre is, amelyek a gázkromatográfiás módszereket hasznosan kiegészítik. A könyv tehát hasznos lehet nemcsak azoknak, akik laboratóriumokban, vagy például on-line gázelemzô mûszerekkel kapcsolatban gázanalitikával foglalkoznak, hanem mindazoknak is, akik valamilyen területen felhasználóként vagy gyártóként, illetve egyéb módon gázokkal kapcsolatba kerülnek. A könyv megjelenését a Messer Hungarogáz Kft. tette lehetôvé, amelynek jelenlegi akkreditált Gázanalitikai Kalibráló Laboratóriumában a szerzô és munkatársai által kidolgozott, ismertetett módszereket ma is sikeresen alkalmazzák. RENDELJE MEG MOST A könyv megrendelhetô az címen, vagy megvásárolható a Labortechnika kiállításon a Messer Hungarogáz Kft. standján (2007. február , Budapest, Hungexpo Vásárközpont, C pavilon, 6/A stand). A könyvrôl további információkat talál a weboldalon.

18 18 : Aktív A Messer Csoport az alábbi kiállításokon, vásárokon vesz részt 2007 elsô felében: METALLBAU Nemzetközi építôipari szakkiállítás Svájc Basel, MCH Messe január GAS2007 Nemzetközi gázanalitikai Vásár és Szimpózium Hollandia Rotterdam február Labortechnika kiállítás analitikai mûszer, laboreszköz, laborbútor, vegyszergyártók és forgalmazók, méréstechnikai szolgáltatók számára Budapest HUNGEXPO Vásárközpont február Powtech nemzetközi eljárástechnikai és analitikai szakkiállítás Németország Nürnberg, Vásárközpont március Welding. Related Technologies nemzetközi hegesztés-, és vágástechnikai vásár Ukrajna Kiev, KyivExpoPlaza április MACH-TECH 8. nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállítás Budapest HUNGEXPO Vásárközpont május Saldat 3. hegesztés-, és vágástechnikai kiállítás Olaszország Verona, Fairgrounds május MACH-TOOL gépgyártástechnológiai vásár Lengyelország Poznan június Blechexpo Nemzetközi fémmegmunkálási szakkiállítás Németország, Stuttgart június > Prospektusok, termékadatlapok Az Ön iparágához köthetô Messer alkalmazásokról és gázokról szeretne információt kapni? Akkor látogasson el honlapunkra (www.messer.hu) és tekintse meg átfogó kínálatunkat. Prospektusainkat és termékadatlapjainkat a honlap 'Infotár' menüpontjában találja. Az adatbázist folyamatosan fejlesztjük, újdonságokkal egészítjük ki, ezért érdemes rendszeresen meglátogatni weboldalunkat.

19 Aktív : 19 Nyereményjáték Nyerjen egy Messer tartálykocsi modellt (1:50 arányú) Kérdésünk az, hogy a kiadvány hányadik oldalán található ez a képrészlet? A megoldásokat ben várjuk > a következô címre: Kiállítás, vásár Látogasson meg minket... A MACH-TECH gépgyártástechnológiai szakkiállításon! Budapest, Hungexpo Vásárközpont, D pavilon, május Kiállítási tematika: Ipari és hegesztési gázok Újdonságok a védôgázas hegesztésben, többkomponensû védôgázkeverékek Védôgázas ívhegesztés Lézerhegesztés és -vágás Plazmahegesztés és -vágás Autogéntechnika: melegítés, vágás, roncsdarabolás, kézi vágóeszközök Központi gázellátó rendszerek Hegesztéstechnikai eszközök Különleges anyagok hegesztése: pl. réz, ötvözetek Ívforrasztás, könnyûfémek, acél- és bevonatos lemezek hidegkötése >? Mondja el véleményét! Mit talált különösen jónak kiadványunkban? Mi az, ami kevésbé tetszett? Mirôl szeretne a következô kiadványokban olvasni? Írja meg nekünk! Szakembereink a következô témakörökben nyújtanak szaktanácsadást: védôgáz kiválasztása az optimális hegesztési teljesítményhez megfelelô gázok kiválasztása lézeres anyagmegmunkáláshoz hegesztés- és forrasztástechnológia kidolgozása hegesztôk betanítása új technológiákra >

20 Következô kiadványunkban errôl is olvashatnak: A szén-dioxid felfrissíti szénsavas italainkat. A szilárd szén-dioxid, vagyis a szárazjég még sokkal többre is képes. A Messer úttörômunkája Kínában befektetôként. Stratégiánk: együtt növekedni a kínai piaccal. A spanyol Tarragonában lévô vízmûvek az ivóvíz ph-értékének beállítását mellékhatások nélkül végzik.

Nagytisztaságú laboratóriumi gázellátó rendszerek és szerelvények. Radnóti László, Messer Hungarogáz Kft.

Nagytisztaságú laboratóriumi gázellátó rendszerek és szerelvények. Radnóti László, Messer Hungarogáz Kft. Nagytisztaságú laboratóriumi gázellátó rendszerek és szerelvények Radnóti László, Messer Hungarogáz Kft. Eszközök Nyomáscsökkentő Nyomáscsökkentő szerkezeti felépítése Eszközök Nyomáscsökkentő F zárórugó

Részletesebben

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés Ívhegesztéskor a kialakuló elektromos ívben az áram hőteljesítménye olvasztja meg az összehegesztendő anyagokat, illetve a hozaganyagot. Ha a levegő oxigénjétől az

Részletesebben

Hűtés és fagyasztás. Kriogén hűtési és fagyasztási alkalmazások. Kontakt

Hűtés és fagyasztás. Kriogén hűtési és fagyasztási alkalmazások. Kontakt Kriogén hűtési és fagyasztási alkalmazások Kontakt Kapás László Alkalmazástechnika - Élelmiszeripar Élelmiszeripari Mérnök Tel.: 06 (70) 3351-144 laszlo.kapas@messer.hu Cryogen Rapid -gyors hűtés és fagyasztás

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Ügyfelünk a K+B Progres. Komplex és átlátható hálózat

Ügyfelünk a K+B Progres. Komplex és átlátható hálózat Ügyfelünk a K+B Progres Komplex és átlátható hálózat Logisztika és disztribúció egyszerűen A K+B Progres számos elektronikai áruházzal, szerviztelephellyel és saját internetes shoppal rendelkezik. Ezen

Részletesebben

Ügyfelünk a Henkel. Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz

Ügyfelünk a Henkel. Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz Ügyfelünk a Henkel Központi fordítókorong komplex logisztikai feladatokhoz Összefoglalás Árufuvarozás különböző európai helyszínekről bulgáriai, romániai, szerbiai vagy horvátországi vevőknek a legegyszerűbb

Részletesebben

Construction. Egy piacvezetô biztonságával a lapostetô-szigetelés területén

Construction. Egy piacvezetô biztonságával a lapostetô-szigetelés területén Construction Egy piacvezetô biztonságával a lapostetô-szigetelés területén Többletérték a tetôn Innováció A beruházók, tervezôk és szigetelési szakkivitelezôk a mûanyag - lemezes szigetelések területén

Részletesebben

Ügyfelünk a mall.cz. A legjobb logisztikai szolgáltatás az ügyfél számára

Ügyfelünk a mall.cz. A legjobb logisztikai szolgáltatás az ügyfél számára Ügyfelünk a mall.cz A legjobb logisztikai szolgáltatás az ügyfél számára Rugalmas B2C logisztikai megoldás Egy nagy online webáruházban mint mint például a Mall.cz esetében minden megtalálható, amire

Részletesebben

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén

SONIMA. Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén SONIMA Az Ön partnere a moduláris üzleti szolgáltatások terén 1 Moduláris megoldások Manufacturing Gyártás Assembly Szerelés Industrial Ipari Cleaning tisztítás Warehousing Raktározás Logisztika Logistics

Részletesebben

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Manfred Schulz 2014. május 27. Kezdetben pusztán egy vízió volt 2 A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának bemutatása és mára, íme

Részletesebben

ÁRAJÁNLAT. Ballonos vízautomaták üzemeltetésére

ÁRAJÁNLAT. Ballonos vízautomaták üzemeltetésére ÁRAJÁNLAT Ballonos vízautomaták üzemeltetésére Az ajánlat csak tájékoztató jellegű, internetes és egyéb felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Roska Miklós 06-20-7714410 Cégismertető A ClearWater

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

.több Fejlesztés.több Illetékesség.több Szervíz

.több Fejlesztés.több Illetékesség.több Szervíz .több Fejlesztés.több Illetékesség.több Szervíz Tervezés, Fejlesztés Gyártás & Szervíz " csoport még több " Egy igazán specialista keresése a megoldás a részletes feladatokra, amelyet ajánlunk és nem törvényszerű

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

A mobil térrendszerek szakértője

A mobil térrendszerek szakértője A mobil térrendszerek szakértője Az Ön mobil térrendszereinek szakértője CONTAINEX a WALTER GROUP tagja Értékeink A CONTAINEX a konténerek és mobil térrendszerek vezető értékesítője egész Európában több

Részletesebben

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA.

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. MAGYAR TALÁLMÁNYOK NAPJA - Dunaharaszti - 2011.09.29. HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. 1 BEMUTATKOZÁS Vegyipari töltő- és lefejtő

Részletesebben

CÉGTÖRTÉNET. A Cső-Montage Kft. 1990 decemberében alakult és 1991 március óta működő Társaság. Társaságunk 100%-ban magyar tulajdonban

CÉGTÖRTÉNET. A Cső-Montage Kft. 1990 decemberében alakult és 1991 március óta működő Társaság. Társaságunk 100%-ban magyar tulajdonban BEMUTATKOZÁS 1103, Gyömrői út 33. Tel.: 260-4681, 261-6740, 431-5336, 431-4595 Fax: 431-7391 e-mail: csomontage@csomontage.hu web: www.csomontage.hu CÉGTÖRTÉNET A Cső-Montage Kft. 1990 decemberében alakult

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

MADE IN AUSTRIA INNOVATÍV GYÁRTMÁNYOK MINDEN TÉREN

MADE IN AUSTRIA INNOVATÍV GYÁRTMÁNYOK MINDEN TÉREN MADE IN AUSTRIA INNOVATÍV GYÁRTMÁNYOK MINDEN TÉREN REGENT A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYTERMESZTÉS TÖKÉLETES GÉPEINEK FEJLESZTŐJE A FELSŐ-AUSZTRIAI ATTNANG-PUCHHEIMBEN 85 ÉVE GYÁRTANAK KIEMELKEDŐ MINŐSÉGŰ MEZŐGAZDASÁGI

Részletesebben

ÁLTALÁNOS LOGISZTIKAI STRATÉGIÁK

ÁLTALÁNOS LOGISZTIKAI STRATÉGIÁK ÁLTALÁNOS LOGISZTIKAI STRATÉGIÁK A logisztikai stratégiákat egyrészt a teljes vállalati logisztikai rendszer egészének kialakításánál, működtetésénél kell figyelembe venni, másrészt az alrendszereknél.

Részletesebben

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek Hő felszabadítás katalitikus izzótéren, (ULE) ultra alacsony káros anyag kibocsátáson és alacsony széndioxid kibocsátással. XIV. TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIÁT

Részletesebben

ÚJ SZEREP: LOGISZTIKAI MEDIÁTOR A VEVŐI IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ FOLYAMATOK

ÚJ SZEREP: LOGISZTIKAI MEDIÁTOR A VEVŐI IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ FOLYAMATOK a a aa. ÚJ SZEREP: LOGISZTIKAI MEDIÁTOR A VEVŐI IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ FOLYAMATOK Fuvarozási vegyes vállalat Vámügynökség, LSZK, ISO 9001 Raktározás Önálló fuvarozás Romániai leányvállalat Polimer Logisztika

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

Hulladékkezelés. Gyűjtés-tárolás

Hulladékkezelés. Gyűjtés-tárolás Hulladékkezelés Gyűjtés-tárolás feladatok az első technológiai lépés A hulladékkezelés technológiai folyamatának első fázisa a hulladék összegyűjtése és tárolása az elszállításig a keletkezés üteméhez

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Készítette: az EVEN-PUB Kft. 2014.04.30. Projekt azonosító: DAOP-1.3.1-12-2012-0012 A projekt motivációja: A hazai brikett

Részletesebben

Termékeink az alábbi felhasználási területekre: Klíma/környezet Élelmiszer Bioenergia Anyag Épület Papír

Termékeink az alábbi felhasználási területekre: Klíma/környezet Élelmiszer Bioenergia Anyag Épület Papír Az Eurochrom bemutatja a levegő- és anyagnedvesség mérő műszerek legújabb generációját. A felhasználók és a vevők igényei ugyanúgy realizálódtak, mint ahogyan azok a funkciók, melyek eddig a nedvességmérőkre

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Modern Üzleti Tudományok Főiskolája Innovációs Folyamatok Problémái és Megoldásai Prof. Dr. Hajtó János Dunaharaszti 2011 Március 31.

Modern Üzleti Tudományok Főiskolája Innovációs Folyamatok Problémái és Megoldásai Prof. Dr. Hajtó János Dunaharaszti 2011 Március 31. Modern Üzleti Tudományok Főiskolája Innovációs Folyamatok Problémái és Megoldásai Prof. Dr. Hajtó János Dunaharaszti 2011 Március 31. MÜTF a tudásmenedzsment regionális központja A Modern Üzleti Tudományok

Részletesebben

Állatkísérlet-mentes termékkereső Kézikönyv

Állatkísérlet-mentes termékkereső Kézikönyv Állatkísérlet-mentes termékkereső Kézikönyv 1. Keresés Mit kereshet?: Kereshet terméknevekre, vagy gyártókra, vagy akár termékekre is (sampon, szappan). Az adatbázis folyamatosan bővül, Állatkísérlet-mentes

Részletesebben

A hulladékok hasznosításának társadalmi elfogadottsága

A hulladékok hasznosításának társadalmi elfogadottsága Pirolízis szakmai konferencia A hulladékok hasznosításának társadalmi elfogadottsága ÖKOINDUSTRIA Szent István Egyetem GAEK -Szakmai Konferencia Dr. Farkas Tibor, SZIE GAEK Farkas.tibor@gtk.szie.hu 2013.

Részletesebben

3100-Salgótarján, Fülemüle út 9. Tel.: (32) 440 855; Fax: (32) 441 369; email: pirazol@pirazol.hu www.pirazol.hu

3100-Salgótarján, Fülemüle út 9. Tel.: (32) 440 855; Fax: (32) 441 369; email: pirazol@pirazol.hu www.pirazol.hu 3100-Salgótarján, Fülemüle út 9. Tel.: (32) 440 855; Fax: (32) 441 369; email: pirazol@pirazol.hu www.pirazol.hu Bemutatkozás A PIRAZOL KFT. 1993-ban alakult, salgótarjáni telephellyel. Jelenleg is itt

Részletesebben

EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN 2012 / 13

EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN 2012 / 13 FŰTÉS Iroda HŰTÉS Szerverszoba 2012 / 13 EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN Bemutatjuk az új TOSHIBA SHRM rendszert Bemutatjuk az SHRM, Super Heat Recovery Multi rendszert,

Részletesebben

made for your success

made for your success Messer Hungarogáz Kft. Központ 1044 Budapest, Váci út 117. Tel: 06 (1) 435 1100 Fax: 06 (1) 435 1100 Budapesti disszuüzem 1103 Budapest, Noszlopy út 12. Tel: 06 (1) 260 7361 Fax: 06 (1) 262 2714 Dunaföldvári

Részletesebben

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja Virtuális hegesztés A jövő kiképzési módja Valósághű tanulás a szimulátorral 100%-ban biztonsági kockázat nélkül Erőforrás takarékos A sikeres oktatócsomag ÁLTALÁNOS TUNDNIVALÓK A jövő hegesztési kiképzésének

Részletesebben

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL

AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) AZ ELŐRETOLT CSŐTÁMOGATÁS GYORS TELEPÍTÉST ÉS KONDENZÁCIÓ- MEGELŐZÉST TESZ LEHETŐVÉ AZ AF/ARMAFLEX -SZEL Biztonságos Euroclass B/ L B,

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Összefoglaló a GOP-1.3.1.-11/A-2011-0164-es kutatásfejlesztési projektről.

Összefoglaló a GOP-1.3.1.-11/A-2011-0164-es kutatásfejlesztési projektről. Összefoglaló a GOP-1.3.1.-11/A-2011-0164-es kutatásfejlesztési projektről. Old. 1 Kutatás célja Nyolcatomos kén alkalmazása hőenergia tárolására, villamos energia előállítása céljából. Koncentrált nap

Részletesebben

Solar-Pécs. Napelem típusok ismertetése. Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid

Solar-Pécs. Napelem típusok ismertetése. Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid Napelem típusok ismertetése Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid előnyök Monokristályos legjobb hatásfok: 15-18% 20-25 év teljesítmény garancia 30 év élettartam hátrányok árnyékra érzékeny

Részletesebben

Pirolízis a gyakorlatban

Pirolízis a gyakorlatban Pirolízis szakmai konferencia Pirolízis a gyakorlatban Bezzeg Zsolt Klaszter a Környezettudatos Fejlődésért Environ-Energie Kft. 2013. szeptember 26. 01. Előzmények Napjainkban világszerte és itthon is

Részletesebben

Innovatív szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiai fejlesztések a KISS cégcsoportnál

Innovatív szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiai fejlesztések a KISS cégcsoportnál 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Innovatív szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiai fejlesztések a KISS cégcsoportnál Veres András előadása

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt: ipn-quadcore.co.uk

Részletesebben

Tiszta levegőt - Kriokondenzációval

Tiszta levegőt - Kriokondenzációval Szakmai publikáció, 2004.05.28. Magyar Műszaki Magazin, 2004/6, III. évf., 26-28. o. Tiszta levegőt - Kriokondenzációval Korunk egyik legfontosabb kérdése, hogyan védjük meg környezetünket, hiszen az ipari

Részletesebben

Fűtési rendszerek korszerűsítése energetikai befektetővel

Fűtési rendszerek korszerűsítése energetikai befektetővel Fűtési rendszerek korszerűsítése energetikai befektetővel Küszöbön a felújítás! Cothec Kft. Az ESCO-ról általában ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az 1900-as évek elejétől létező

Részletesebben

Web Értékesítő" 3. 1. Szerepkör leírás" 3. 2 Szerepkör profil" 4. 2.1 Profil összefoglalása" 4. 2.2 Részletes profil" 5

Web Értékesítő 3. 1. Szerepkör leírás 3. 2 Szerepkör profil 4. 2.1 Profil összefoglalása 4. 2.2 Részletes profil 5 ! Web Értékesítő Web Értékesítő" 3 1. Szerepkör leírás" 3 2 Szerepkör profil" 4 2.1 Profil összefoglalása" 4 2.2 Részletes profil" 5 2 Web Értékesítő 1. Szerepkör leírás Profil neve Profil alternatív nevei

Részletesebben

Arany mosás. Arany fejtés. Bánya ipar

Arany mosás. Arany fejtés. Bánya ipar Arany ár - fejlődés Arany mosás Arany fejtés Bánya ipar Összesen 12 állam fedi le a világ arany szükségletének 66 százlékát A világ arany állománya 153.000 tonna 28.600 t (18 %) arany pénzintézetekhez

Részletesebben

Lánghegesztés és lángvágás

Lánghegesztés és lángvágás Dr. Németh György főiskolai docens Lánghegesztés és lángvágás 1 Lánghegesztés Acetilén (C 2 H 2 ) - oxigén 1:1 keveréke 3092 C 0 magas lánghőmérséklet nagy terjedési sebesség nagy hőtartalom jelentéktelen

Részletesebben

Út a csúcsra. A lakatosműhelytől, a teljes megoldásokat kínáló, nemzetközi szinten vezető szolgáltatóig

Út a csúcsra. A lakatosműhelytől, a teljes megoldásokat kínáló, nemzetközi szinten vezető szolgáltatóig HU Út a csúcsra A lakatosműhelytől, a teljes megoldásokat kínáló, nemzetközi szinten vezető szolgáltatóig Headquarter: Oberwart, Burgenland, Austria 1952 Az apai üzem alapítása Welgersdorfban Josef Unger

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghetõ hõ- és hangszigetelõ ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

3 Filozófia A biológiai információ generációk közötti átadását az örökítőanyag biztosítja. A DNS szerkezete teremti meg az információ majdnem tökéletesen stabil tárolását, pontos megkettőződését és átadását.

Részletesebben

Elgázosító CHP rendszer. Combined Heat & Power

Elgázosító CHP rendszer. Combined Heat & Power Mobil biomassza kombinált erőmű Hu 2013 Elgázosító CHP rendszer Combined Heat & Power Elgázosító CHP rendszer Rendszer elemei: Elgázosítás Bejövő anyag kezelés Elgázosítás Kimenet: Korom, Hamu, Syngas

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése

A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése A vegyesen gyűjtött települési hulladék mechanikai előkezelése XX. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2010. május 11-12-13. Horváth Elek, ügyvezető Gépsystem Kft. A Gépsystem

Részletesebben

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Maria Rugina cikke ICEMENBERG, Romania A zöld tanúsítvány rendszer egy olyan támogatási mechanizmust

Részletesebben

Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára

Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára JÖVŐBIZTONSÁG A szoftver gyártója Invesztíció az elmúlt évben 1.700 új dolgozó 600 új fejlesztő 5.293 új programfunkció A harmadik

Részletesebben

FMC felügyeleti és vezérlőegységek

FMC felügyeleti és vezérlőegységek Running head FMC felügyeleti és vezérlőegységek Fejlett szivattyúvezérlési alkalmazások 3 Miért kötne kompromisszumot? Számtalan különféle szivattyúvezérlő található a piacon. De a legtöbbjüket igen különböző

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások RÖVID CÉGISMERTETŐ SZÁMOKBAN - 20 éve vagyunk jelen szállítmányozás, raktározás,

Részletesebben

Sűrített levegő tartályok

Sűrített levegő tartályok tartályok Tartálytérfogat: 90 10.000 liter www.kaeser.com tartályok Kiváló minőségű horganyzás sokkal hosszabb élettartam! Minden egy kézből A sűrített levegő tartályoknak, mint tároló- és puffereszközöknek

Részletesebben

VITIgroup Víz- és Környezettechnológiák Klaszter Szövetségben a környezet védelméért

VITIgroup Víz- és Környezettechnológiák Klaszter Szövetségben a környezet védelméért VITIgroup Víz- és Környezettechnológiák Klaszter Szövetségben a környezet védelméért VITIgroup Víz- és Környezettechnológiák Klaszter Szövetségben a környezet védelméért A környezetvédelem minden területén

Részletesebben

Meleg víz a Nap energiájával Az Apricus elhozza Önnek. www.apricus-hungary.hu

Meleg víz a Nap energiájával Az Apricus elhozza Önnek. www.apricus-hungary.hu Meleg víz a Nap energiájával Az Apricus elhozza Önnek www.apricus-hungary.hu A szolár meleg víz alapjai A napsugarak befogása A napenergia mértéke a Föld felszínén egy derűs nyári napon elérheti az 1000W/m2-t.

Részletesebben

on air Manfred Neuböck a repülôgépgyártásban használt gázalkalmazásokról. A borkészítés számos folyamatához alkalmaznak

on air Manfred Neuböck a repülôgépgyártásban használt gázalkalmazásokról. A borkészítés számos folyamatához alkalmaznak on air 2007. december Ipari gáz magazin 6 Manfred Neuböck a repülôgépgyártásban használt gázalkalmazásokról. 8 Címlaptéma A borkészítés számos folyamatához alkalmaznak gázokat. 14 CO 2 -vel gyorsabban

Részletesebben

Reflecting Excellence

Reflecting Excellence SMG / SMR Hungary Bt. cégismertető Az SMR (Samvardhana Motherson Reflectec) Hungary Bt. az SMG (Samvardhana Motherson Groupe) indiai telephelyű cégcsoport tagja. Az SMG világviszonylatban 140 telephellyel

Részletesebben

Intelligens Ellátási Lánc az Innovatív megoldások tárháza a GINNT Expo 2010 kiállításon

Intelligens Ellátási Lánc az Innovatív megoldások tárháza a GINNT Expo 2010 kiállításon Intelligens Ellátási Lánc az Innovatív megoldások tárháza a GINNT Expo 2010 kiállításon Global Innovation Technologies Expo Nemzetközi Innovációs Megoldások Kiállítása 2010. szeptember 15-17. SYMA Rendezvényközpont

Részletesebben

Szivattyúk Szerelvények Rendszerek. PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés.

Szivattyúk Szerelvények Rendszerek. PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés. Szivattyúk Szerelvények Rendszerek PumpMeter. Átlátható szivattyúüzemeltetés. 2 Bevezetés PumpMeter. Innováció a jobb átláthatóságért. Képzelje el, hogy egy új autó vásárlását tervezi. Az ideális modell

Részletesebben

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával Készítette:

Részletesebben

Koncepció az ERP rendszereket. vállalatirányítás) gyártó és/vagy forgalmazó cégek számára

Koncepció az ERP rendszereket. vállalatirányítás) gyártó és/vagy forgalmazó cégek számára 10 10.. Personal Hungary Szakkiállítás 2013. október 9-10 10.. Koncepció az ERP rendszereket (komplex ügyvitelszervezés, vállalatirányítás) gyártó és/vagy forgalmazó cégek számára 10. Personal Hungary

Részletesebben

Energiafelügyelet egyszerűen, mindenkinek. Energy Online - szinte ingyen

Energiafelügyelet egyszerűen, mindenkinek. Energy Online - szinte ingyen Energiafelügyelet egyszerűen, mindenkinek Energy Online - szinte ingyen Energiafelügyelet a legmodernebb eszközökkel Intelligens és célirányos információ akkor és ahogy Ön szeretné Napjainkban már végtelen

Részletesebben

STIEBER Levegőtisztaság-védelmi védelmi Bt STIEBER Környezetvédelmi Kft. STIEBER Akkreditált Kalibráló Laboratórium Előadó: Stieber József Tevékenységi körünk Gázelemző szerviz Akkreditált kalibráló laboratórium

Részletesebben

KS-407-H / KS-107-H BELSŐTÉRI KIVITELŰ, TÖBB CÉLÚ, LÉGFŰTÉSES/-HŰTÉSES SZŰRŐHÁZ, SZONDASZÁR IZOKINETIKUS AEROSZOL - PORMINTAVEVŐ MÉRŐKÖRHÖZ

KS-407-H / KS-107-H BELSŐTÉRI KIVITELŰ, TÖBB CÉLÚ, LÉGFŰTÉSES/-HŰTÉSES SZŰRŐHÁZ, SZONDASZÁR IZOKINETIKUS AEROSZOL - PORMINTAVEVŐ MÉRŐKÖRHÖZ KS-407-H / KS-107-H BELSŐTÉRI KIVITELŰ, TÖBB CÉLÚ, LÉGFŰTÉSES/-HŰTÉSES SZŰRŐHÁZ, SZONDASZÁR IZOKINETIKUS AEROSZOL - PORMINTAVEVŐ MÉRŐKÖRHÖZ ELŐNYPONTOK Nagy nedvességtartalmú gázban is alkalmazható fűtött,

Részletesebben

Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt.

Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt. Vasúti szállítás Magyarországon Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt. Magyarországi áruszállítás helyzete és kilátásai Nemzetközi kitekintés vasúti árufuvarozás Versenytársak Gazdasági válság

Részletesebben

IV. ÖKOINDUSTRIA. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás

IV. ÖKOINDUSTRIA. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás IV. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás Hírlevél 2015. július A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 4. alkalommal rendezi

Részletesebben

Logon megrendelő felület

Logon megrendelő felület Szilárd, megbízható alapokon. Logon megrendelő felület Felhasználói kézikönyv Holcim Magyarország Kft. Cement Logisztika 2014 Holcim Country Company Name 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bejelentkezés

Részletesebben

Building Technologies. DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere

Building Technologies. DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere Building Technologies DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere A DESIGO PX mögött több éves tapasztalat áll. Világelsõk vagyunk az automatizálás és a HVAC irányítás

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek NAR-19-IV. 1. kiadás. 2001. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer A környezeti minták vételével foglalkozó szervezetek akkreditálása NAR-19-IV 1. kiadás 2001. március 1. Bevezetés A környezeti minták vételével

Részletesebben

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék HULLADÉKOK A HULLADÉK Hulladékok: azok az anyagok és energiák, melyek eredeti használati értéküket elvesztették és a termelési vagy fogyasztási folyamatból kiváltak. Csoportosítás: Halmazállapot (szilárd,

Részletesebben

A logisztika feladata, célja, területei

A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata: Anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben

Részletesebben

JÉGKÁSA ADAGOLÓK. Készülékek minden használatra

JÉGKÁSA ADAGOLÓK. Készülékek minden használatra JÉGKÁSA ADAGOLÓK Készülékek minden használatra 1 JÉGKÁSA ADAGOLÓK MT1 Mini modell A világon legkisebb pulti jégkása-keverõgép, szabadalmaztatott mágneses keverõrendszerrel. Jégkása és más jeges italok

Részletesebben

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A Nap- és szél alapú megújuló energiaforrások nagyléptékű integrálása az országos és

Részletesebben

VAKOLT FALFŰTÉS/FALHŰTÉS SystemWand. EasyFlexWand.

VAKOLT FALFŰTÉS/FALHŰTÉS SystemWand. EasyFlexWand. www.variotherm.hu VAKOLT FALFŰTÉS/FALHŰTÉS SystemWand. EasyFlexWand. FŰTÉS. HŰTÉS. KOMFORT. VAKOLT FALFŰTÉS FALHŰTÉS Kiváló komfort? Gyerekjáték! Mint felületfűtések, a SystemWand és az EasyFlexWand rendszerek

Részletesebben

Rosta nélküli darálók. Jellemzők. Alkalmazás SG14/24N/24T

Rosta nélküli darálók. Jellemzők. Alkalmazás SG14/24N/24T Forgalmazó: Extrémplast Bt 8000 Székesfehérvár, Berényi út 1/A Tel.:22 784 270, Mobil:70 327 0746 info@extremplast.hu www.extremplast.hu Rosta nélküli darálók SG14/24N/24T Jellemzők Az 14/24 sorozatok

Részletesebben

Üdvözöljük! Ing. Franz Jöbstl & Andreas Liska

Üdvözöljük! Ing. Franz Jöbstl & Andreas Liska Mechanikai CNC preciziós és hegesztett alkatrészek gyártójaként több, mint 17 éve vagyunk megbízható szállítója igényes mechanikai alkatrészeknek, emellett elektromos kapcsolószekrények előállításával

Részletesebben

Tekno Point Hungary Kft. CÉGBEMUTATÓ

Tekno Point Hungary Kft. CÉGBEMUTATÓ Tekno Point Hungary Kft. CÉGBEMUTATÓ "Komforttechnika az Adriától a Kárpátokig" Tevékenységünk: A Tekno Point Hungary Kft főként lakossági és részben ipari komforttechnológiai termékeket gyárt, árusít

Részletesebben

A Mórakert TÉSZ információs rendszere

A Mórakert TÉSZ információs rendszere A Mórakert TÉSZ információs rendszere Berecz Patrícia DE AMTC GVK SU 2009-2009.08.27 Tartalom A Mórakert TÉSZ bemutatás Informatikai ellátottság Kommunikáció Egyéb informatikai rendszerek A Mórakert TÉSZ

Részletesebben

Felületi párologtató ENERGIAHATÉKONY HŰTÉS VÍZZEL! Felületi párologtató az elszívott levegő adiabatikus hűtésére CONDAIR SH2

Felületi párologtató ENERGIAHATÉKONY HŰTÉS VÍZZEL! Felületi párologtató az elszívott levegő adiabatikus hűtésére CONDAIR SH2 Felületi párologtató ENERGIAHATÉKONY HŰTÉS VÍZZEL! Felületi párologtató az elszívott levegő adiabatikus hűtésére CONDAIR SH2 Condair SH2 Mentes a nemkívánatos üvegszáltól és cellulóztól Szabadalmaztatott

Részletesebben

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat!

GDF SUEZ. Cége velünk csak megtakaríthat! GDF SUEZ Cége velünk csak megtakaríthat! Cége velünk csak megtakaríthat! Időt Pénzt ENERGIÁT Amit biztosan elvárhat tőlünk: földgázt, szakértelmet, egyszerű ügyintézést személyes kapcsolattartó segítségével,

Részletesebben

A folytatás tartalma. Előző óra tartalmából HULLADÉKFELDOLGOZÁS

A folytatás tartalma. Előző óra tartalmából HULLADÉKFELDOLGOZÁS Előző óra tartalmából HULLADÉKFELDOLGOZÁS 2.óra Hulladékgazdálkodás Miskolci Egyetem Eljárástechnikai Tanszék A félév tananyagáról Környezetvédelem célja, tárgya, területei Fenntartható fejlődés Hulladék

Részletesebben

STAP DN 65-100. Nyomáskülönbség szabályozó szelep ENGINEERING ADVANTAGE

STAP DN 65-100. Nyomáskülönbség szabályozó szelep ENGINEERING ADVANTAGE Nyomáskülönbség szabályozók STAP DN 65-100 Nyomáskülönbség szabályozó szelep Nyomástartás & Vízminőség Beszabályozás & Szabályozás Hőmérséklet-szabályozás ENGINEERING ADVANTAGE A karimás STAP egy kiváló

Részletesebben

Nagy hatékonyságú és gazdaságos égők az üvegipar számára

Nagy hatékonyságú és gazdaságos égők az üvegipar számára Nagy hatékonyságú és gazdaságos égők az üvegipar számára Tartalom Tüzeléstechnikai kompetencia-központ bemutatása A tüzelés elmélete Új Oxy-fuel égő technológia 2 Égő tesztelő központ Nyitott égő tesztelő

Részletesebben

Pályázati felhívás a SIRHA Budapest 2014 innovációs versenyre

Pályázati felhívás a SIRHA Budapest 2014 innovációs versenyre Budapest X., Albertirsai út 10. Levélcím 1441 Budapest, Pf. 44. Tel: +06 1 263-6455, Fax: +06 1 263 6086 K&H Bank 10402283-50526554-52511006 SIRHA Budapest - Nemzetközi Élelmiszeripari, Sütő- és Cukrászipari,

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22.

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22. Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében Előadó: Uhri László 2015. április 22. A Hulladék Keretirányelv előírja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó papír-, fém-

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

C é g t ö r t é n e t

C é g t ö r t é n e t C é g t ö r t é n e t t a l a p a s p o r t k f t. z ö l d s é g - g y ü m ö l c s n a g y k e r e s k e d é s A Talapa Sport Kft. 1994. április 11- ével alakult, határozatlan idôre. A cég alapítója és

Részletesebben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Ellenőrzött beszállítás = Jó minőségű termék! Textilruházati Beszerzési és Gyártói Szakmai Fórum Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Gyöngyösi Ferenc mk. alezredes HM FHH Haditechnikai Intézet

Részletesebben

Hogyan válasszunk rendszergazdát?

Hogyan válasszunk rendszergazdát? Hogyan válasszunk rendszergazdát? Milyen szempontok alapján hozzunk döntést, ha el akarjuk kerülni az esetleges buktatókat? Kiadás: 2012/02 Készítette: Tamás Bence, itvezeto.hu Copyright 2012 Tamás Bence

Részletesebben

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27.

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27. ÖKOINDUSTRIA 2013 ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás 2013. Szeptember 25-27. SYMA Rendezvényközpont 1146 Budapest, Dózsa György

Részletesebben

Egy iparvállalat energia takarékossági eredményei. 2008-2015 CHINOIN Zrt. Újpesti telep

Egy iparvállalat energia takarékossági eredményei. 2008-2015 CHINOIN Zrt. Újpesti telep Egy iparvállalat energia takarékossági eredményei 2008-2015 CHINOIN Zrt. Újpesti telep KÖVET környezetvédelmi konferencia, 2015. május 20. Összeállította Sebő Béla Tartalom Bemutatkozás Az energia management

Részletesebben

Beghelli a Nagyvilágban 2. A Beghelli Csoport 4. Tevékenységi területek 6

Beghelli a Nagyvilágban 2. A Beghelli Csoport 4. Tevékenységi területek 6 CÉGPROFIL Beghelli Csoport Cégprofil Beghelli a Nagyvilágban 2 A Beghelli Csoport 4 Tevékenységi területek 6 Tartalékvilágítás.................................... 8 Általános világítás..................................

Részletesebben

Hírlevél 1. Mozgó Tüdőszűrő Program

Hírlevél 1. Mozgó Tüdőszűrő Program Hírlevél 1 Mozgó Tüdőszűrő Program 1995-ben indult, és máig egyedülálló programként működik a hajléktalan emberek TBC szűrése és az ehhez kapcsolódó gyógyítás, utógondozás, illetve a nyomon követés megszervezése.

Részletesebben

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva

VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva Kedvezményes csomagok Érvényes: 2012. aug. 31-ig VITOCAL 200-S Levegős hőszivattyú rendszerek, hatékonyságra hangolva M M A Vitocal 200-S műszaki jellemzői: Levegős hőszivattyú 4, 7, 10, és 13 kw-os névleges

Részletesebben