2012. szeptember 21. A szekció

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2012. szeptember 21. A szekció 11.00 12.15"

Átírás

1 2012. szeptember 21. A szekció GRAMMNÁL KISEBB SÚLLYAL SZÜLETETT ÚJSZÜLÖTTEK ELLÁTÁSÁBAN SZERZETT TAPASZTALATAINK Jeager Judit, Berecz Botond, Varga Péter, Harmath Ágnes, Pete Barbara, Kollár Tímea, Beke Anna, Görbe Éva, Prof. Hajdú Júlia, Prof. Rigó János Semmelweis egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika NIC Célkitűzés: Az elmúlt hat évben klinikánkon született és kezelt 400 grammnál kisebb súlyú újszülöttek mortalitási és morbiditási adatainak elemzése. A kapott eredmények összehasonlítása az irodalmi adatokkal. Módszer: Retrospektív módszerrel történt adatgyűjtés során elemeztük az ok-okozati összefüggéseket, amelyek a túléléshez, ill. az elhalálozáshoz vezettek. Eredmények: 2006 és 2012 között tizenegy olyan élve született újszülöttet ápoltunk osztályunkon, akiknek születési súlya 400 grammnál kisebb volt. Közülük hárman maradtak életben, ők mind az elmúlt két évben születtek. Mindhárom életbenmaradt koraszülött dysmaturus volt. Gestatiós idejük hét közé esett. Ketten anyai HELLP syndroma, egyikük reverse flow miatt született meg sürgős császármetszéssel. Mindhármuknál kialakult BPD és retinopathia is. Következtetés: Az életbentarthatóság határa bár lassú ütemben évről évre tolódik az egyre kisebb súlykategóriák felé. A minőségi túlélés feltételei között - a korszerű gépek, eszközök és gyógyszerek mellett - szükséges kihangsúlyozni a megfelelően képzett és megfelelő létszámban dolgozó neonatológus szakorvosok és intenzív terápiás szakasszisztensek szerepét.

2 500 GRAMM ALATTI SZÜLETÉSI SÚLYÚ KORASZÜLÖTTEK PROGNÓZISÁNAK VÁLTOZÁSA OSZTÁLYUNKON Varga Péter, Berecz Botond, Jeager Judit, Pete Barbara, Kollár Tímea, Harmath Ágnes, Beke Anna, Görbe Éva, Prof. Hajdú Júlia, Prof. Rigó János Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti Klinika NIC Célkitűzés: Az elmúlt években osztályunkon 500 grammnál kisebb születési súllyal született koraszülöttek adatainak elemzése. Módszer: A január 1. és július 1. között osztályunkon kezelt 500 gramm alatti születési súlyú koraszülöttek adatait vizsgáltuk. Betegeinket születési idejük szerint két csoportra osztottuk, január 1. előtt és után születettekre. Összehasonlítottuk a két csoport túlélési arányait, illetve a túlélőknél előforduló neonatális szövődmények gyakoriságát Eredmények: A január 1. után született 29 koraszülött 55,1%-os túlélése szignifikánsan jobb volt a másik csoportba tartozó 19 koraszülött 26,3%-os túlélésénél. (P:0,048) A neonatális szövődmények tekintetében a túlélőknél változatlanul nagy arányban fordult elő BPD (93,3 % vs. 100%), és laeser kezelést igénylő ROP (50% vs. 60%). Kisebb, de gyakorlatilag változatlan arányban fordult elő enyhébb I-II stádiumú IVH (31, 2% vs. 40%), valamint PVL (12.5% vs. 20%). Következtetés: Adataink alapján, az osztályunkon kezelt 500 grammnál kisebb születési súlyú koraszülöttek túlélése az elmúlt három évben jelentős javulást mutatott. A neonatális szövődmények gyakoriságában mérsékelt csökkenést tapasztaltunk.

3 AZ 500 GRAMM ALATTI SZÜLETÉSI SÚLYÚ KORASZÜLÖTTEK UTÁNVIZSGÁLATÁNAK EREDMÉNYE Beke Anna, Varga Péter, Berecz Botond, Jeager Judit, Pete Barbara, Kollár Tímea, Harmath Ágnes, Görbe Éva, Prof. Hajdú.Júlia, Prof. Rigó János Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti Klinika NIC Célkitűzés: az elmúlt öt és fél évben klinikánkon született 500 grammnál kisebb születési súlyú koraszülöttek utánvizsgálatával nyert adatok elemzése. Módszer: A január 1. és július 1. között osztályunkon kezelt tizenhat 500 grammnál kisebb súllyal született koraszülött - közülük három 400 grammnál kisebb születési súlyú - fejlődését követtük, meghatározott protokoll szerint. Vizsgáltuk a fejlődési mutatók illetve a leggyakrabban előforduló súlyos, mérsékelt illetve enyhe szövődmények alakulását s ezek összefüggését a neonatális állapottal. Eredmények: az utóképeket tekintve a CP súlyos foka egyötödüknél, a súlyos látássérülés két esetben, értelmi és általános fejlődési elmaradás 3 esetben fordult elő. A csaknem minden esetben észlelt retinopatia a lézerkezelés hatására 14 esetben gyógyult, két hallássérült koraszülött fejlesztésben részesül. Következtetés: eddigi eredményeink alapján, az osztályunkon kezelt 500 gramm alatti születési súlyú koraszülöttek rendszeres követés és komplex fejlesztés mellett bíztató késői kimenetelt mutatnak

4 1500 GRAMMNÁL KISEBB SZÜLETÉSI SÚLYÚ KORASZÜLÖTTEK SZÜLŐSZOBAI STABILIZÁLÁSA ROADSHOW ÉS TAPASZTALATOK Nádor Cs., Bodrogi E. Honvédkórház, Budapest 2005 óta gyűjti az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a magyarországi PIC-ek statisztikai adatait. Ezekből már látszott az a trend, hogy Magyarországon is egyre jobbak a koraszülöttek egészséges túlélési mutatói, azonban a csecsemőhalálozás aránya az Európai Unió országaiban 3-4, nálunk először 2011-ben volt 5 alatti ben a Chiesi támogatásával megalakult Magyarországon a BPD-munkacsoport, akik első célként azt tűzték ki, hogy standardizálják az 1500 gramm alatti születési súlyú koraszülöttek szülőszobai ellátását, hiszen a csecsemőhalálozások 2/3-a ezt a populációt érinti. Felkérték a Honvédkórház PIC csapatát, hogy dolgozzon ki erre egy oktatási programot, amiben elméleti és gyakorlati képzés is szerepel decembere óta roadshow szerűen járjuk az országot, az oktató teamet minden alkalommal 2 orvos és 2 intenzíves nővér alkotja. Az előadásban a roadshow tapasztalatairól számolunk be.

5 KOMPORATÍV KÉPALKOTÓ ÉS KLINIKAI FEJLŐDÉSNEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA Dr. Berényi Marianne Fejlődésneurológia -Budapest Célkitűzés: A magzati és a perinatális időszakban keletkező agyfejlődési rendellenességek egy része későbbiekben is változik. A Fejlődésneurológiai Osztály fontos feladatnak tartotta annak rendszeres nyomon követését, hogyan függ össze a képalkotással észlelt agyfejlődési rendellenesség és a fejlődésneurológiai diagnosztikai programokkal megállapított diagnózis. Módszer: A serialis ultrahang vizsgálatokkal és a hozzáférhető MR vizsgálatokkal jobb lehetőség nyílt a kóros agyfejlődés folyamatának nyomon követésére. A fejlődésneurológiai módszer tökéletesítése is jobb összehasonlítási lehetőséget nyújt a morfológiai és a neurofiziológiai vizsgálatok kapcsolatainak értékelésére. Eredmények: Újszülött- és fiatal csecsemőkorban az agy morfológiájának felmérése ultrahang, CT, illetve MR vizsgálatokkal fontos helyzetképet ad az agy állapotáról, a vizsgálat idején. Számos esetben ez elegendő is a kóros agyfejlődés állapotának becslésére, azonban mind a hypoxiás károsodások, mind a fejlődési rendellenességek egy része sorozatos nyomon követést igényel. Néha ijesztő elváltozások nem progrediálnak és emellett semmiféle kóros tünet nem jelentkezik a complex fejlődésneurológiai kivizsgálás alatt, a nyomon követett fejlődés minden vonatkozásban normális marad. Következtetés: A képalkotó eljárássokkal kapott információ önmagában nem jelent fejlődésneurológiai diagnosist és nem teszi szükségessé a neurotherapiás program indítását. Amennyiben a strukturális laesiohoz funkcionális elváltozás társul azonnali therapia szükséges!

6 2012. szeptember 21. B szekció A KORSZERŰ SZÜLÉSZET FŐBB ISMÉRVEI ÉS KÖVETELMÉNYEI Berkő Péter Miskolci Egyetem, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és EOK A szerző 21 éves osztályvezetői és 15 éves szakfelügyelő főorvosi tapasztalatai alapján kisérli meg összefoglalni a korszerű szülészet legfőbb ismérveit és követelményeit. A fő ismérvek: törekvés a terhesség és szülés alatti, valamint a gyermekágyi betegségek és szövődmények megelőzésére; - a biztonságos szülészeti ellátásra; - az ésszerűség határáig a természetességre; - és a családközpontú szülészet megvalósítására. Kiemelkedően fontos feladatnak tartja a prékoncepcionális orvosi kivizsgálás és gondozás általánossá tételét; - a terhesgondozás rendjének újbóli szabályozását; - a bababarát újszülöttellátás teljeskörűvé tételét; - a szülészeti és neonatológiai ellátás feltételrendszerének javítását; - az anya- és csecsemővédelemnek (újból) az egészségügyi ellátás prioritásai közé emelését; - új, országos és teljeskörű, on line elérhető, a terhesgondozásra, szülészeti és újszülöttellátásra is kiterjedő perinatológiai adatszolgáltatási rendszer megvalósítását. - Határozott fellépést sürget a választás szabadsága nevében követelt otthonszülés, fájdalom nélküli szülés, az orvosi javallat nélküli császármetszések gyakorlata ellen - és fontosnak tartja a mundér becsületének megvédését.

7

8 JAVASLAT A TERHESGONDOZÁST, A SZÜLÉ- SZETI- ÉS ÚJ-SZÜLÖTTELLÁTÁST IS ÁTFOGÓ ÚJ, ORSZÁGOS PERINATOLÓGIAI ADATSZOL- GÁLTATÁSI RENDSZER BEVEZETÉSÉRE Berkő Péter Miskolci Egyetem, B.A.Z. Megyei Kórház A szerző, a több mint 25 éve jól működö Borsod-Abaúj- Zemplén megyei perinatológiai adatszolgáltatási rendszer tapasztalatai alapján új, országos, teljeskörű, on line adatbevitellel működő, az eredmények folyamatos, és szabad lekérdezését az adatszolgáltató szülészeti és neonatológiai osztályok számára is lehetővé tevő adatzolgáltatási rendszer kialakítását és bevezetését sürgeti. Véleménye szerint olyan új adatszolgáltatási rendszerre van szükség: 1./ Amely biztosítja azt, hogy az egyes szülőnőket, ill. újszülötteket ellátó orvosok (és akár patológusok is) információkat kapjanak a betegellátás előző szakaszában, tehát a terhesgondozás, a szülészeti és neonatológiai ellátás során történtekről. 2./ Amely lehetővé teszi az egyes intézmények, megyék és az ország perinatológiai adatainak folyamatos feldolgozását. 3./ Amely biztosíthaja a hiánytalan adatszolgáltatást az EUROPERISTAT statisztikai feldolgozások számára is. - A szerző bemutatja, és egyben vitára bocsátja azt az adatlap-tervezetet, amely megfelelhet ezeknek az elvárásoknak.

9 AZ ÉFT (MDN) RENDSZER LEHETŐVÉ TESZI A KÉSŐBBIEKBEN NÖVEKEDÉSIHORMON-KEZE- LÉSRE SZORULÓ ÚJSZÜLÖTTEK ELKÜLÖ- NÍTÉSÉT Berkő Péter, Joubert Kálmán, és Gyenis Gyula Miskolc Budapest Célkitűzés. A szülők és gyermekgyógyászok számára is fontos lenne mielőbb tudni, hogy legalább az átlagos testmagasság elérése érdekében, a későbbiekben, melyik gyermek szorul majd növekedésihormon-kezelésre. A szerzők azt szerették volna tisztázni, hogy a Berkő-féle ÉFT (MDN)-rendszer tud-e ehhez segítséget nyújtani. Módszer. A szerzők 6335, olyan 18 éves sorköteles férfi testmagasságát vizsgálták, akiknek ismert volt a születéskori gesztációs koruk, testsúlyuk és testhosszuk. Eredmények. A születésükkor abszolút átlagosan fejlett újszülöttek testmagassága 18 éves korukban átlagosan 176,1cm volt. Ettől szignifikánsan (***) nagyobb (180,2cm) volt a testhossza a születésükkor arányosan túlfejletteknek, és szignifikánsan (***) kisebb (170,8cm) volt a testmagassága a születésükkor proporcionált retardáltaknak. Következtetés. Az eddig hittektől eltérően, növekedésihormon-kezelést nem a heterogén csoportot alkotó, ún SGA újszülöttek igényelnek, hanem közűlük, csak a proporcionált retardáltak. Az MDN-rendszer alkalmas módszer ezeknek az újszülötteknek az elkülönítéséhez..

10 2012. szeptember 21. A szekció A VÉRCUKORMEGHATÁROZÁS NEONATOLÓGIAI VONATKOZÁSAI Dr. Békefi Dezső 1 és Dr. Szőke Ildikó 2 Szent Borbála Kórház, Tatabánya, 1 Csecsemő- és Gyermekosztály és 2 Központi Laboratórium Célkitűzés Korábbi vizsgálataink során a gyors vércukormérő módszerek Ht függőségét találtuk. Vizsgálatainkkal az újabb vércukormérők Ht-függőségét határoztuk meg. Módszer A 77 Elektronika Kft Dcont Optimum és Ideál készülékeivel és a Méry vércukormérővel végeztük a vizsgálatainkat. 15, 30, 45 és 60%-os Ht tartományban különböző vércukortartományban végeztünk méréseket. Az eredményeket összehasonlítottuk a laboratóriumi méréssel (glukóz-oxidáz). Mindhárom vércukormérőt teszteltettük 3 koraszülöttosztályos nővérrel. Eredmények Az Ideál készülék minden vércukor és Ht tartományban igen jó, az Optumun jó egyezést mutatott a referenciamódszerrel. A Méry készülék hibahatára és szórása igen nagy volt. A nővérek az Ideál készüléket találták legjobbnak, ezt a Méry majd az Optimum követte. Következtetés Vizsgálataink alapján újszülött-koraszülöttek vércukormeghatározásához a 77 Elektronika Kft Dcont Ideál készülékét tartjuk legmegfelelőbbnek a vizsgálat három készülék közül..

11 TRANSZKUTÁN BILIRUBINOMÉTEREK A GYAKORLATBAN Bedi Viktória, Csáthy László Jahn Ferenc Kórház és Rendelőintézet, NIC-PIC II., Budapest Bevezetés: A hyperbilirubinaemia diagnosztikájában a gyorsaság és pontosság mellett nem elhanyagolható szempontként szerepel a fájdalom-, és a technikával járó vérveszteség kiküszöbölése az újszülött/koraszülött populációban. A mindezidáig gold standard -nek számító szérum bilirubinszint mérés mellett ígéretes alternatíva lehet a noninvazív, transzkután bilirubinmérési technika. Célkitűzés: Saját vizsgálatunk során, a magyar piacon hozzáférhető transzkután bilirubinométerek mérési pontosságát tanulmányoztuk. Módszer: Az MBJ-20 típusú transzkután bilirubinmérővel 160, a Dräger márkájú készülékkel 100 mérést végeztünk 35. gest.hét után született betegeinken az előírt módon. Az eredményeket összevetettük a szérum bilirubin értékekkel, valamint meghatároztuk a műszerek intra-assay coefficiensét is 80, illetve 50 esetben. Eredmények: A véres úton mért bilirubinérték az MBJ- 20 típusú készülékkel végzett mérések 48%-ában, a Dräger típusú bilirubinométer esetében a mérések 60%- ában esett a ± 10%-os szórási tartományba. A ± 25 µmol/l-es intervallumba az értékek 61, illetve 73 %-a tartozott. Következtetés: Eredményeink alapján az MBJ-20 és Dräger típusú transzkután bilirubinmérők tájékozódó mérésekre javasolhatók.

12 CALPROTECTIN ÚJSZÜLÖTTKORBAN Vida Gabriella, Lévai Tibor, Gyarmati Judit, Ertl Tibor PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Neonatológia Tanszék, Pécs Célkitűzés:A calprotectin az S100 fehérjecsaládba tartozó kalcium- és cink kötő protein, mely bizonyítottan a bélrendszeri gyulladások egyik érzékeny markere. A neutrophyl granulocytákból a székletbe kerül, így noninvazív módon vizsgálható. Célkitűzésünk a calprotectin fiziológiás változásainak és patológiás állapotokban mért értékeinek tanulmányozása, a koncentrációt befolyásoló tényezők és az újszülöttkori referenciaérték felállítása. Módszer: 66 újszülöttől (51/15: érett/koraszülött) gyűjtöttünk 106 székletmintát. Ezeknek ELISAmódszerrel történő calprotectin meghatározását végeztük. Az eredmények statisztikai kiértékelésére SPSS programot használtunk. Eredmények: Az érett újszülöttek széklet-calprotectin koncentrációja a 4 éves kor utáni referenciaérték sokszorosa. A biomarker szint az első élethét során jelentős változást mutat. A kezdeti emelkedést, az első hét végére jelentős csökkenés követi. Császármetszéssel születetteknél ez a változás eltolódik. Anyatejes táplálás mellett magasabb calprotectin koncentrációt találtunk, mint tápszer mellett. Necrotizáló enterocolitisben (NEC) a tünetek megjelenése előtt magas calprotectin szintet mértünk ( és μg/g). Következtetés: A széklet-calprotectin meghatározás, az egészséges újszülöttek értékeit alapul véve, a NEC, illetve a generalizált infekció jó prognosztikai biomarkerének tekinthető.

13 HYPERGLYCAEMIA ÉS INZULIN INDUKÁLTA RETINÁLIS VÁLTOZÁSOK ÚJSZÜLÖTT PATKÁNYBAN Gyarmati J 1, Szabadfi K 3, Gábriel R 3, Kiss P 2, Reglődi D 2, Kvárik T 1, Mammel B 1, Ertl T 1 1 Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, ÁOK, 2 Anatómiai Intézet, ÁOK, 3 Biológiai Intézet, TTK, PTE, Pécs Célkitűzés: Újszülött patkánymodellen tanulmányoztuk a hyperglycaemia (HG) és inzulin (Inz)-kezelés esetleges szerepét a ROP pathogenezisében. Módszer: Újszülött patkányokon vizsgáltuk a STZindukálta HG és Inz-kezelés retinális hatásait a következő csoportokban: Inz-kezelt (Stz-/Inz+), HG (Stz+/Inz-), Inz-kezelt HG (Stz+/Inz+), kontroll Stz-/Inz-. Emellett tanulmányoztuk egy retinoprotektív anyag (PACAP) intravitreális hatását. A metabolikus stressz aspecifikus markereit (GFAP, TH) és GLUT-1-t vizsgáltuk a retinán. Eredmények: A Stz-/Inz+ és Stz+/Inz- csoportokban normoglycaemia és HG volt megfigyelhető, a GFAPexpresszió növekedett. Inz-kezeléssel a STZ-indukálta hyperglycaemia rendeződött (Stz+/Inz+), a magas GFAP aktivitás azonban nem csökkent. Az intravitreális PACAP hatására csak az Stz-/Inz+ csoportban csökkent a GFAP expresszió. Az anti-th-, és a GLUT1-expressziók tekintetében nem észleltünk eltérést. Következtetés: A korai életkorban fennálló HG és Inzkezelés hatására metabolikus inzultus jeleit észleltük újszülött patkányok retináján, mely elváltozások intravitreális PACAP alkalmazásával részben kivédhetők. A modell alkalmas a ROP és a HG, valamint Inz-kezelés közti kapcsolat további tanulmányozására.

14 TRANSFER NÉLKÜLI SZEMÉSZETI MŰTÉT TAPASZTALATAI Sárkány Ilona, Vida Gabriella, Funke Simone, Gyarmati Judit, Till Ágnes, Gaál Valéria, Márton Sándor, Ertl Tibor PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszék A koraszülöttség egyik leggyakoribb szövődménye a retinopathia prematurorum (ROP), melynek korai kezelése a dióda lézerkezelés. A Pécsi Szülészeti Klinikáról december 31-ig műtét céljából az újszülötteket a Szemészeti Klinikára szállítottuk január 1. óta a szemészeti műtétek klinikánk műtéti blokkjában zajlanak szakszerű aneszteziológiai háttérrel, neonatológus jelenlétében g alatti súlycsoportban január 1. és december 31. között a súlyos ROP 71 (17,8%) volt, az összes ROP 155 esetben (39%) fordult elő. Ez megegyezett a nemzetközi irodalomban talált aránnyal. A súlyos ROP betegek 33,8%-a, azaz 24 koraszülött szorult lézerkezelésre. A műtéteket inhalációs narkózisban végeztük, melyek közül 14 esetben intubáció történt és 10 esetben laryngealis maszk használatára került sor. A műtétet követően az újszülöttek fél órán belül extubálhatóak voltak, tartós 24 órás lélegeztetésre 2 esetben volt szükség. Vizsgálatunk célja az volt, hogy kedvező tapasztalatainkról beszámoljunk.

15 RUTINSZERŰEN VÉGZETT ÚJSZÜLÖTTKORI RETINO-TELEMETRIÁS SZEMÉSZETI SZŰRÉS VÁRATLAN EREDMÉNYEI Harangozó Éva, Mótyvainé Jakab Ildikó, Toldi Teodóra, Dr. Maka Erika*, Dr. Somogyvári Zsolt Peter Cerny Alapítvány, SE Szemészeti Klinika* Célkitűzés: A koraszülöttek retinopátiájának (ROP) mentési rendszerre telepített mobil telemetriás szűrési rendszerével felismert, nem ROP-os eseteinek elemzése. Módszer: Egy III-szintű neonatális intenzív centrumban (NIC) között végzett szemészeti szűrővizsgálatok eredményeinek retrospektív értékelése. Eredmények: A 2,5 éves időtartam alatt a NIC-ben, összesen 989 újszülött retino-telemetriás vizsgálatára került sor. A szűrővizsgálatok során 222 db (22,4%) nem-rop-os melléklelet került észlelésre, közel azonos éves incidenciával. A diagnózisok között kiugróan magas számban 139/222 db (62,6%) a vérzések szerepeltek, de 2 retinoblastomás eset is kiszűrésre került. A gesztációs kor szerinti elemzés a vérzéseknél a 36.- hétnél idősebb csoport dominanciáját mutatta, míg az egyéb elváltozások közel egyenletes szórást mutattak. Következtetések: Az újszülöttkori szemelváltozások felismerésében komoly segítséget jelent a retinotelemetria használata, amely jól felhasználható a normál újszülött-populáció rutinszerű szűrésére is. Ezért az adott NIC-ben ma már minden újszülött szűrését rutinszerűen elvégzik. A primer prevenciós alaptevékenység szerves részévé tett objektív újszülöttkori szemészeti szűrés a kötelező hallásszűréshez hasonlóan a jövőben biztosíthatná a korai ellátást és esélyegyenlőséget.

16 ÚJSZÜLÖTTEK OBJEKTÍV HALLÁSSZŰRÉSE SAJÁT VAGY VENDÉG SZEMÉLYZETTEL A NEONATÁLIS INTENZÍV CENTRUMOKBAN Szabó Elvira Dr.Gáborján Anita* Dr.Bódis Fruzsina* Dr.Somogyvári Zsolt Peter Cerny Alapítvány, Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika* Probléma: Az újszülöttek objektív hallásszűrése egyes intézményekben a tárgyi vagy a személyi feltételrendszer részleges vagy teljes hiánya miatt nem valósulhat meg. Célkitűzés: A Peter Cerny Alapítvány (PCA) céljainak megfelelően igyekszik segíteni a neonatológiai ellátás hiányterületein. Azt vizsgáltuk, hogy a mentési tevékenységben a készenléti szolgálatot ellátó és az objektív hallásszűrésre kiképzett szakasszisztensek, napi rendszerességgel, biztonsággal el tudják-e végezni a NIC-ekben és az újszülött osztályokon az objektív hallásszűrést. Módszerek: A hallásszűrés a Madsen AccuScreen ProTE készülék használatával történik. A szűrővizsgálatok eredményei internetes rendszeren keresztül audiológiai szakorvosi kontrollt is biztosítva dokumentálásra kerülnek, mind a PCA adatbázisában, mind az egyetemi MedSol rendszerben. Eredmények: A PCA és között összesen 5754 újszülött, és koraszülött gyermeknél végezte el a fülészeti szűrővizsgálatot. Az általunk vizsgált NIC-ekben és újszülött-osztályon elvégzett, a mentési logisztikára épülő objektív hallásszűrési rendszer gyakorlatilag teljes lefedettséget (98%) biztosított, hasonlóan az olyan intézményekhez, ahol helyben, saját személyzettel teljes lefedettséggel végzik a szűrővizsgálatokat (Az elemzésből kizártuk azt

17 a 6 hetes időszakot, amikor a készülék üzemképtelen volt és a szerviz cserekészüléket nem biztosított. Következtetések: A neonatológiai ellátásban különböző okok miatt kialakult átmeneti hiányállapotok megszüntetését a koraszülött mentési rendszer és a NICek együttműködése hatékonyan oldhatja meg. Így az alapítványi mentőszolgálat kivonuló szolgálata, a napi rutinfeladatai mellett, az újszülöttkori szűrővizsgálatok elvégzésében is képes maradéktalanul segítséget nyújtani.

18 2012. szeptember 21. B szekció OTTHON VAGY KÓRHÁZBAN? Afonyiné Kaló Tünde, Szűcs Mária, Dr. Szűcs Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ Osztályunkon évente néhány esetben előfordul, hogy a megszületést követő tartós kórházi ápolás után, felmerül a kérdés hogyan tovább? Olyan volt kora- és újszülöttekről van szó, akiket hónapokig kezeltünk, akik fejlődési rendellenességgel, vagy asphyxiában születtek, tartós gépi lélegeztetésre szorultak, súlyos szövődményekkel küzdöttek. Maradandó, további életüket befolyásoló károsodásokkal, de hazatérhetnének. Az alternatíva, a más kórházi osztályon történő elhelyezés. A hazabocsájtás előtti időszaknak a szülők és az ellátó személyzet még szorosabb kapcsolatáról kell szólnia, aminek középpontjában a beteg gyermek áll. Fel kell készíteni a szülőket a gyermek alapvető szükségleteinek otthoni körülmények közötti kielégítésére, az ehhez szükséges speciális készségek és eszközök használatának elsajátítására. Fontos a szülők pszichés támogatása, hogy gyermeküket önmagukkal, a szűkebb és a tágabb környezetükkel is el tudják fogadtatni. Segítenünk kell a szülőknek beszerezni az otthoni ápoláshoz szükséges eszközöket, és meg kell szerveznünk a folyamatos utógondozási védőhálót. A háziorvos, védőnő pozitív hozzáállása nélkülözhetetlen. Munkánk eredménye, ha a sérült gyermek évek múlva is a családjában él és ott nő fel.

19 KORAI ANYA-GYERMEK KAPCSOLAT LEHETŐSÉGEK ÉS KORLÁTOK Nagy Zsoltné, Dudás Gabriella, Afonyiné Kaló Tünde, Dr. Vichor Diána, Dr. Szűcs Ildikó, Farkas Edina Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ A Koraszülött-Újszülöttpatológia osztályunk csak szállított újszülötteket lát el, így kis betegeink minden esetben elszakadnak édesanyjuktól rövidebb-hosszabb időszakra. Rendszeres feladataink ezért az anya-gyermek kapcsolat ápolására is irányulnak. Az első napok anyai hiányát pótolni nem tudjuk. Különböző az anyák egészségügyi és lelki állapota a szülés után, és vágyakozása gyermeke irányába. Életveszélyes helyzetben a kötődési igény még hetekkel később is labilis lehet. Az apák, nagyszülők bevonása, egyházi segítők szerepe nélkülözhetetlen a feldolgozás folyamatában. Céltudatos munkát végzünk, bár néha ezt a szülők nem érzik. Feladatunk nem könnyű, empátiát, emberismeretet, megújuló szeretetet kíván. Segíteni és fokozni a szülői kötődést egy intenzív osztályon, olykor kedvezőtlen körülmények között is, nagyon összetett. A szakdolgozói képzésnek része kellene, hogy legyen az ez irányú pszichológiai ismeretet szerzés.

20 BABA SZÜLETIK /LEENDŐ ÉDESANYÁK GYAKORLATI FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMA OSZTÁLYUNKON/ Pál Aranka, Lukszits Erika, Bartha Mónika, Csáthy László NIC-PIC II., Jahn Ferenc Délpesti Kórház és Rendelőintézet A kórházi ápolás mellett valamennyi szakdolgozónk egészségnevelő tevékenységet is végez. Igyekszünk az anyákat megtanítani újszülöttjük otthoni alapellátására. Rooming-in-es nővérünk minden nap az anyákat látogatja, kérdéseikre válaszol. Részt veszünk terhesek felkészítő programjában is. A tanfolyamokat osztályunk részéről szakdolgozóink, kórházi védőnőnk, valamint neonatológusok végezik. Cél a betegelégedettség növelése, mert a pozitív élmények növelik a páciens elégedettségét, ami kihatással van együttműködési készségére is. A leendő, eddig még gyermektelen anyák magabiztosabban tudják újszülöttjeiket ellátni, ezáltal a kórházban töltött idő alatt csökken a szakdolgozó, illetve szülőnő találkozásainak időtartama anélkül, hogy az ápolás minősége romlana között 100, először szülő édesanya véleményét kérdeztük, 50 édesanya részt vett, 50 nem vett részt a gyakorlati felkészítő tanfolyamon. A kérdőív hét fokozatú Likert- skálát tartalmazott, valamint zárt kérdéseket, ahol a kérdezett megjelölhette a számára megfelelő választ. A kérdőív végén egy nyitott kérdésre a kérdezett bármit, bármilyen megfogalmazásban leírhatott. A kérdőívek fő kérdéscsoportjai közé tartozott:

21 Személyes információk az anonimitás figyelembe vételével; Az ápolás minőségének általános értékelésére Az ápolás minőségét befolyásoló tényezők A kórházi személyzet és a betegek kapcsolata a betegek szemszögéből A tanfolyamon résztvevő anyák sokkal magabiztosabbak voltak újszülöttük ellátásában. Elégedetlen pácienssel nem találkoztunk. Az ápolási idő jelentősen csökkent. A gyakorlati felkészítő tanfolyam beváltotta a hozzáfűzött reményeket, az ápolás minőségének megítélése javult.

22 TANULNI SOHASEM KÉSŐ, AVAGY A ZSIRÁFPROJECT NŐVÉRSZEMMEL Gombácsiné Csiki Andrea, Bodrogi Eszter dr., Nádor Csaba dr. Honvédkórház, Budapest Az elmúlt pár év során osztályunkon jelentős változások történtek. Kis betegeink ellátása egy korábbitól eltérő szemlélet alapján történik, melynek kulcsszavai: noninvazív, bababarát, családközpontú. Ezt a számunkra teljesen újfajta ellátási formát nehéz volt elfogadnunk. Osztályunkon a nővérek többsége éve van a pályán. Ez idő alatt sok változásnak részesei voltunk az általunk tanultakhoz képest. S bizony az idő előrehaladtával egyre kevésbé vagyunk nyitottak a változásokra. Ezért tartom nagyon nagy jelentőségűnek a folyamatos továbbképzést, oktatást, rendszeres gyakorlást, és végül, de nem utolsósorban a személyre szabott motivációt. Előadásomban bemutatom az új ellátási modell sarokköveit, összehasonlítva az újat a régivel. Ismertetem, hogy a bevezetés során milyen nehézségekbe ütköztünk s azokat hogyan küzdöttük le, míg mindannyian eljutottunk odáig, hogy elfogadjuk, ez az új ellátási forma maximálisan szolgálja a csepp emberpalánták életben maradását és életminőségének javulását.

23 A BABA- BARÁT SZÜLÉSZETI ÉS ÚJSZÜLÖTT OSZTÁLY EGYÜTTMŰKÖDÉSE AZ EGRI MARKHOT FERENC KÓRHÁZBAN Egri Tünde Tímea, Simon Zsuzsanna, Tóthné Komáromi Beáta, Célkitűzés: A 6 hónapig, kizárólag anyatejjel táplált újszülöttek számának növelése azáltal, hogy a kórházban eltöltött első napokban az Édesanyák az őket körülvevő szakemberektől a Baba- Barát irányelveknek megfelelő gyakorlati útmutatást, támogatást kapjanak. Módszer: A régi gyakorlattal ellentétben az anya és újszülöttjének biológiai sajátosságainak, fiziológiai szükségletinek figyelembe vétele! Új irányelvek alkalmazása= 10 lépés. Eredmény: A és évet vizsgálva, hogyan változott a 6 hónapos korig kizárólag, igény szerint szoptatott csecsemők száma. Következtetés: a SZÜLÉSZETI ÉS ÚJSZÜLÖTT OSZTÁLY EGYÜTTMŰKÖDÉSE nagyban hozzájárul az anyatejjel táplált csecsemők biológiai, érzelmi és társadalmi jelentőségének magvalósulásához.

24 FIZIKAI STRESSZ-INGEREK CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGEI A NEONATÁLIS MENTÉSBEN Pákozdy Richárd Dr. Széll András Dr. Somogyvári Zsolt Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat Célkitűzés: Mivel a koraszülöttek és a beteg újszülöttek fokozottan érzékenyek a környezeti hatásokra, a biztonságos neonatológiai transzport során ezeket a fizikai behatásokat és a fizikális stresszorok által létrejött reakciókat minimalizálni kell. A szállítási trauma csökkentésének lehetőségeit a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálatnál elemeztük. Módszer: A rohamkocsi-koncepciók, az eszközök és a vezetéstechnikai lehetőségek összehasonlító elemzését végeztük. Eredmények: A stresszreakciót kiváltó fizikális ingerek (menetzaj, vibráció, kinetikus ártalom) jelentős részét a megfelelően megválasztott és célzottan berendezett mentőautók, az atraumatikus vezetéstechnika és a megfelelő útvonal megválasztása minimalizálja. A zaj-, fény-, és hő-vagy hidegártalom csökkentésében a a fentiek mellett a szakszerű ápolói munka (inkubátortér megfelelő berendezése, az újszülött elhelyezése, rögzítése, a fényforrások beállítása, minimál handling, stb.) bír kiemelkedő jelentőséggel. Következtetések: A neonatológiai transzport során a káros fizikális hatások tudatos tervezői munkával, a megfelelő technikai háttérrel és jól képzett személyzettel, valamint a stresszmentes ápolás elveinek betartásával a gyakorlatban is csökkenthetők.

25 A NEONATÁLIS SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÓK HATÁSA AZ ANYA-GYERMEK KAPCSOLATRA Mótyvainé Jakab Ildikó, Mikulecz Ágnes, Dr. Nagy Ágnes, Dr. Somogyvári Zsolt Peter Cerny Alapítvány Célkitűzés: A születés helyéről a neonatális intenzív centrumokba történő szállítás során az újszülöttet az édesanyától el kell szakítani. Az anyától való elválást mindketten erős traumaként élik meg, ami komoly stresszforrást jelent mindkettőjüknek és a családnak is. Vizsgáltuk, hogy a neonatális sürgősségi ellátóknak milyen eszközeik vannak arra, hogy az anya-gyermek kapcsolat csak a lehető legkisebb mértékben sérüljön. Módszer: A vészhelyzetek elhárítását követő pszichés stressz oldására szolgáló lehetőségek elemzése. Eredmények: Az anya megnyugtatása, az újszülött megmutatása, a szem és a tactilis ingerek lehetővé tétele a szülők részére, a fotó készítése, kézzel fogható emlék átadása, továbbá a pszichés erőgyűjtésre szolgáló segédanyagok használata, valamint a fájdalom csökkentésére adott 24%-os szacharóz használata mentési rendszerünkben mára már az ellátási rutin részévé vált. Következtetések: A bőr-bőr kontaktus fontossága miatt a koraszülött mentési gyakorlatban aktívan kell segíteni az anyákat abban, hogy az újszülöttjeiket időszakosan mellre tehessék, még akkor is, ha elkerülhetetlen orvosi beavatkozásra van szükség. A bőr-bőr kontaktus kialakítására az apák is alkalmasak pl. míg az anya a császármetszésből ébred ezért őket is lehetőség szerint be kell vonni a korai kötődés kialakulásának segítésébe.

Magyar Perinatológiai Társaság XI. Kongresszusa

Magyar Perinatológiai Társaság XI. Kongresszusa Kedves Kolléganők és Kollégák! Szeretettel köszöntünk Mindenkit, Szombathelyen, a nyugat kapujaként is emlegetett városban. Külön köszöntjük a szakdolgozókat, hiszen az ő munkájuk is nélkülözhetetlen a

Részletesebben

Az intenzív újszülött ellátás hazai felépítése és mőködése Az újszülött ellátás igényei, minimum feltételek. Dr. Machay Tamás SE I.Sz.

Az intenzív újszülött ellátás hazai felépítése és mőködése Az újszülött ellátás igényei, minimum feltételek. Dr. Machay Tamás SE I.Sz. Az intenzív újszülött ellátás hazai felépítése és mőködése Az újszülött ellátás igényei, minimum feltételek Dr. Machay Tamás SE I.Sz. Gyermekklinika Az élveszülöttek és csecsemıhalálozás alakulása 2004-2006-ban

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Csecsemő- és gyermek rehabilitációs gyakorlat gyermek rehabilitációs osztályon 2 hét (Terv ) Gyermekneurológiai Osztály Dr. Fogarasi András 2 hét 2 fő 2012.09.15. - 2015.09.01. EEG laboratóriumi gyakorlat

Részletesebben

Perinatalis mortalitás. Neonatológiai statisztikai fogalmak. Csecsemőhalálozás. Érett újszülöttek és koraszülöttek jellemzői

Perinatalis mortalitás. Neonatológiai statisztikai fogalmak. Csecsemőhalálozás. Érett újszülöttek és koraszülöttek jellemzői Neonatológiai statisztikai fogalmak Adamovich Károly 2007. V. évfolyam előadása Perinatalis mortalitás > 28. hét, i.u. elhalt magzatok + megszületés után az első 168 órában meghaltak Késői magzati halálozás

Részletesebben

FEJLŐDÉSNEUROLÓGIAI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM FOGJUNK ÖSSZE!

FEJLŐDÉSNEUROLÓGIAI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM FOGJUNK ÖSSZE! FEJLŐDÉSNEUROLÓGIAI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM Konszenzus konferencia a fejlődésneurológiával, a korai fejlesztéssel és a rehabilitációval foglalkozók részére BUDAPEST, MERCURE BUDAPEST BUDA 2016. MÁRCIUS 31

Részletesebben

KÖZPONTBAN A GYERMEK

KÖZPONTBAN A GYERMEK KÖZPONTBAN A GYERMEK Térségi ellátás és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Észak- közép- magyarországi térség Korszerű terhesgondozás Dr. Bálint Koppány Korszerű terhesgondozás A terhesgondozás célja:

Részletesebben

IZOTÓPDIAGNOSZTIKA A GYERMEKGYÓGYÁSZATBAN BÁRTFAI KATALIN

IZOTÓPDIAGNOSZTIKA A GYERMEKGYÓGYÁSZATBAN BÁRTFAI KATALIN IZOTÓPDIAGNOSZTIKA A GYERMEKGYÓGYÁSZATBAN BÁRTFAI KATALIN 1. Izotópterápiára alkalmas radiofarmakon: a) Tc99m-MAG3 b) I131-MIBG c) I123-MIBG d) Tc99m-foszfonát e) Tc99m-EC 2. Meckel-diverticulum izotópos

Részletesebben

Koraszülött és újszülött szállítás. Dr. Nagy Andrea DEOEC Gyermekklinika

Koraszülött és újszülött szállítás. Dr. Nagy Andrea DEOEC Gyermekklinika Koraszülött és újszülött szállítás Dr. Nagy Andrea DEOEC Gyermekklinika Mozgó Intenzív Osztály mnicu Összetétele: Nagy gyakorlatú intenzíves szakasszisztens Neonatológiában jártas orvos Mentőgépkocsivezető

Részletesebben

A Magyar Kardiológus Társaság és a

A Magyar Kardiológus Társaság és a A Magyar Kardiológus Társaság és a Magyar Gyermekgyógyász Társaság Gyermekkardiológiai Szekciójának Ülése Mátraháza Lifestyle Hotel Mátra**** 2012. október 5 6. 1 Megnyitó: 2012. október 5., péntek, 11.00

Részletesebben

Tónuszavar diagnózis miatt rehabilitációra utalt csecsemők

Tónuszavar diagnózis miatt rehabilitációra utalt csecsemők Tónuszavar diagnózis miatt rehabilitációra utalt csecsemők fejlődésének nyomonkövetése Dr Szabó Éva Dr Nagy Beáta Bakó Adél EJK Non profit Kft DE Népegészségügyi Tanszék Gyermekrehabilitáció Kell-e kezelni

Részletesebben

Nutricia Gyermekgyógyász Mesterkurzus

Nutricia Gyermekgyógyász Mesterkurzus Nutricia Gyermekgyógyász Mesterkurzus Életkorhoz adaptált táplálásterápia különleges tápanyagigényekkel járó betegségek esetén 2012. május 10. csütörtök: Moderátor: Havasi Anikó és Valent Ádám 9 30-9 40

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI

PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI Orosz Mónika ÁOK VI. évfolyam Témavezető: Dr. Deli Tamás DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika POLYCYSTÁS OVARIUM SZINDRÓMA Rotterdami Kritériumok

Részletesebben

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula 2011. május 13. Péntek: 08:0010:00-10:30 Regisztráció Megnyitó, köszöntők Dr. Párducz László a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház

Részletesebben

A VELESZÜLETETT KÓROS MOZGÁS ÉS ÉRTELMI FEJLÔDÉS PREVENCIÓJA, KORAI KEZELÉSE ÉS REHABILITÁCIÓJA

A VELESZÜLETETT KÓROS MOZGÁS ÉS ÉRTELMI FEJLÔDÉS PREVENCIÓJA, KORAI KEZELÉSE ÉS REHABILITÁCIÓJA A VELESZÜLETETT KÓROS MOZGÁS ÉS ÉRTELMI FEJLÔDÉS PREVENCIÓJA, KORAI KEZELÉSE ÉS REHABILITÁCIÓJA Tudományos szakmai konferencia gyermekgyógyász, gyermekneurológus, neonatológus, házi gyermekorvos, pszichológus,

Részletesebben

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Kovács Éva 1,Várallyay György 2, Harkányi Zoltán 1, Rosdy Beáta 3, Móser Judit 3, Kollár Katalin 3, Barsi

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei

A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei A magzat növekedésbeli eltérései. A várandós nő tüdő, gastrointestinalis, máj és neurológiai kórképei Prof. Dr. Rigó János egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz.

Részletesebben

PRIMER IMMUNDEFICIENCIA - KOMPLEMENT DEFEKTUS. LABORVIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA EGY BETEGÜNK KAPCSÁN

PRIMER IMMUNDEFICIENCIA - KOMPLEMENT DEFEKTUS. LABORVIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA EGY BETEGÜNK KAPCSÁN 2014. 1. szám TESZTKÉRDÉSEI: PRIMER IMMUNDEFICIENCIA - KOMPLEMENT DEFEKTUS. LABORVIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA EGY BETEGÜNK KAPCSÁN SZILÁGYI ÁGNES 1, VARGA LILIAN 1, PROHÁSZKA ZOLTÁN 1, DÉRFALVI BEÁTA 2 Milyen

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT

Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT A terhességek kb. 1%-ában az újszülött teljesen egészséges szülőktől súlyos szellemi vagy testi fogyatékkal születik. A veleszületett értelmi

Részletesebben

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekrehabilitációs Osztály A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában Készítette: Magyarné Szabó Tímea 2013. Előadásom fő témája

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359.

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. Az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára a 2006. évben 143 nosocomialis

Részletesebben

ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet. Meghívó

ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet. Meghívó Meghívó Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk 2010. június 10-11-én megrendezésre kerülő konferenciánkat, melynek címe: Konferencia a Perikoncepcionális Egészségről és a Veleszületett Rendellenességek

Részletesebben

XIII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzô Tanfolyam

XIII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzô Tanfolyam Továbbképzô Tanfolyam Budapest, Kempinski Hotel Corvinus***** 2010. március 5 6. Budapest, Kempinski Hotel Corvinus Továbbképzô Tanfolyam 2010. március 5 6. A továbbképzés elnöke: Prof. Dr. Tulassay Tivadar

Részletesebben

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma.

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. A magasvérnyomásos populációban emelkedett vércukor értéket (5,6 mmol/l

Részletesebben

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. tudományos ülés Debrecenben. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49.

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. tudományos ülés Debrecenben. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Meghívó tudományos ülés Debrecenben Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. REGISZTRÁCIÓS LAP tudományos ülés Helyszín Debreceni Akadémiai

Részletesebben

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Célcsoport: endokrinológia, aneszteziológia-intenzív terápia, családorvos, belgyógyászat, sebészet, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat, idegsebészet,

Részletesebben

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése MALDI-TOF MS módszerrel Pappné Ábrók Marianna, Arcson Ágnes, Urbán Edit, Deák Judit Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Klinikai Mikrobiológiai

Részletesebben

Konferencia a perikoncepcionális egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről. Szeged,

Konferencia a perikoncepcionális egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről. Szeged, Konferencia a perikoncepcionális egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről Szeged, 2010.06.10-11. A szülészeti ellátás hatása a csecsemők életkilátásaira Dr. Mészáros József OSZMK az

Részletesebben

1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon

1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon 1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon 2. Intenzív ellátásra szoruló politraumatizált beteg ápolása 3. Immobilizációs szindróma megelőzése az intenzív terápiás osztályon

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Gyermek intenzív szakápolás modul 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Gyermek intenzív szakápolás modul 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy születendő gyermeke egészséges legyen. A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra.

Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy születendő gyermeke egészséges legyen. A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra. Egészséges magzat, biztonságos jövő Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy születendő gyermeke egészséges legyen. A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra. A veleszületett fejlődési

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Budapest Ér- és Szívsebészeti Klinika. CPB indul Melegítés kezdete CPB vége Műtét vége. Bőrmetszés

Semmelweis Egyetem Budapest Ér- és Szívsebészeti Klinika. CPB indul Melegítés kezdete CPB vége Műtét vége. Bőrmetszés Indukció Intubálás Semmelweis Egyetem Budapest Bőrmetszés CPB indul Melegítés kezdete CPB vége Műtét vége 1. ábra 72 éves beteg nyitott szívműtétje során készült AAI grafikon. Az anesztézia teljes folyamata.

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

MAGYAR GYERMEKORVOSOK TÁRSASÁGA DÉL-MAGYARORSZÁGI DECENTRUMÁNAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSE Orosháza-Gyopárosfürdő, 2011. április 29-30.

MAGYAR GYERMEKORVOSOK TÁRSASÁGA DÉL-MAGYARORSZÁGI DECENTRUMÁNAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSE Orosháza-Gyopárosfürdő, 2011. április 29-30. MAGYAR GYERMEKORVOSOK TÁRSASÁGA DÉL-MAGYARORSZÁGI DECENTRUMÁNAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSE Orosháza-Gyopárosfürdő, 2011. április 29-30. Tudományos program 2011. április 29., péntek Referátumok Prof. Dr. Túri Sándor,

Részletesebben

A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből

A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből ORFMMT XXXII. Vándorgyűlése Miskolc, 2013.08.29-2013.08.31 A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből T E N K S Z A B I N A D R. U R B Á N E D I N A Kutatás

Részletesebben

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv 1. Parodontálisan teljesen egészséges egyén kezelési terve aktuális teendőnk nincs panaszok esetén, illetve legalább

Részletesebben

A szűrővizsgálatok változó koncepciója

A szűrővizsgálatok változó koncepciója A szűrővizsgálatok változó koncepciója Magyar Tudomány Ünnepe 2010. Vályi Péter dr. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Szűrővizsgálat: olyan vizsgálat, amelynek célja a betegség tüneteit nem mutató

Részletesebben

Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok

Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok Név: Születési hely, idő: TAJ szám: Lakcím: Pontos diagnózis, oldaliság: Hasadék Centrumba kerülés időpontja: A hasadék felismerésének időpontja: Gyermeksebészeti

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2011; 4 (SUPPL. 3) CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VII. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS KEZELÉSE SZAKMAI IRÁNYELVEINEK AKTUALIZÁLÁSA PROGRAM 2011. OKTÓBER 14. Aesculap

Részletesebben

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású:

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású: Jelentés a munkavállalói létszámról Foglalkozás-egészségügyi szolgálat neve: címe: orvosok száma: ápolók száma: alkalmazott egyéb személyek száma: Osztály A B C D főállású: részállású: Jelenleg ellátott

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Csecsemő- és gyermek rehabilitációs gyakorlat gyermek rehabilitációs osztályon 2 hét (Terv ) Gyermekneurológiai Osztály Dr. Fogarasi András 2 hét 2 fő 2012.09.15. - 2016.09.15. EEG laboratóriumi gyakorlat

Részletesebben

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score számítást alkalmazó, nem-invazív prenatális molekuláris genetikai teszt a magzati 21-es triszómia észlelésére, anyai vérből végzett DNS izolálást követően

Részletesebben

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15.

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. Meghívó Sürgősségi Orvostani Fórum tudományos ülés Debrecenben Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Semmelweis Egyetem VIII. Infektológiai Továbbképző Tanfolyam

Semmelweis Egyetem VIII. Infektológiai Továbbképző Tanfolyam 2015. március 20 21. Fókuszban az antibiotikum terápia PROGRAM 2015. MÁRCIUS 20. PÉNTEK 07.30 09.00 Regisztráció 09.00 09.30 Antibiotikum kezelés jelene és jövője 09.30 10.00 10.00 10.30 Prof. Dr. Ludwig

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére Budakalász Város Polgármestere 131/2012.(VI.28.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. június 28-ai ülésére Tárgy: Beszámoló a Védőnői Szolgálat 2011. évben végzett munkájáról

Részletesebben

Dr. MóczKrisztina SE AITK Korányi Sándor részleg

Dr. MóczKrisztina SE AITK Korányi Sándor részleg Dr. MóczKrisztina SE AITK Korányi Sándor részleg Osztályunkon plazmaferezissel kezelt betegek: Guillan-Barreszindróma 2 eset Hyperlipidaemiaokozta pancreatitis Anti-NMDAreceptor encephalitis A kezelés

Részletesebben

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Scheuring N.(1); Danis I.(2); Németh T.(3); Papp E.(1); Czinner Antal Prof.(1) Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, Belgyógyászat (1);

Részletesebben

REHABILITÁLHATÓ-E A NAGYKOCKÁZATÚ

REHABILITÁLHATÓ-E A NAGYKOCKÁZATÚ REHABILITÁLHATÓ-E A NAGYKOCKÁZATÚ KÓROKOZÓT HORDOZÓ BETEG? Péley Iván (1,2) Pintér Vendelné (2) PTE KK Neurológiai Klinika (1) Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció (2) IGEN HOL? MIKOR? MILYEN FELTÉTELEKKEL?

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET C:secsemoszívsebészeti Osztály 10. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok A beteg / szülo / törvényes gyám mutéttel kapcsolatos tájékoztatása, orvosi felvilágosítása

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

Tudományos program. 2015. március 27. Péntek. 9:00 Megnyitó. 9:30 11:00 Regionális beszámoló tájékoztató Üléselnök: Prof. Póka Róbert, Adorján Gusztáv

Tudományos program. 2015. március 27. Péntek. 9:00 Megnyitó. 9:30 11:00 Regionális beszámoló tájékoztató Üléselnök: Prof. Póka Róbert, Adorján Gusztáv Tudományos program 2015. március 27. Péntek 9:00 Megnyitó 9:30 11:00 Regionális beszámoló tájékoztató Üléselnök: Prof. Póka Róbert, Adorján Gusztáv Az észak-kelet magyarországi régió 2014-ik évi helyzete

Részletesebben

Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér. ködéséről

Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér. ködéséről Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér ködéséről A Védőnői Szolgálat a világon szinte egyedülálló. Az eltelt évtizedek során sok változáson ment keresztül, de a védőnői munka fő célkitűzése nem változott.

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak 21-es triszómia: Mi az a Down kór Down-kór gyakorisága: 0,13% Anya életkora (év) 20 25 30 35 40 45 49 Down-kór

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása Dr. Gallai Mária gyermekpszichiáter Fejlődési zavar Fejlődési zavar gyanúja: megkésett eltérő disszociált fejlődés Fejlődési részterületek:

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

Család és Nővédelem aktuális kérdései. Uzsoki utcai Kórház, Budapest, Uzsoki u. 29-41. 2015 április 24. 12 00

Család és Nővédelem aktuális kérdései. Uzsoki utcai Kórház, Budapest, Uzsoki u. 29-41. 2015 április 24. 12 00 Család és Nővédelem aktuális kérdései Uzsoki utcai Kórház,, Uzsoki u. 29-41 2015 április 24. 12 00 Szeretettel köszöntöm Önöket a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Szimpoziumán! A tavasz megérkeztével

Részletesebben

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II.

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. Ratkóczi Éva ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. SZEMÉLTISÉGZAVAROK Párbeszéd (Dialógus) Alapitvány Semmelweis Egyetem Me ntálbigiéné In tézet TARTALOM ELŐSZÓ 11 A LELKI ZAVAROKRÓL SZÓLÓ ISMERETEK ALKALMAZÁSA

Részletesebben

Tisztelt Kolléganők és Kollégák, Kedves Barátaink!

Tisztelt Kolléganők és Kollégák, Kedves Barátaink! FIATAL NEONATOLÓGUSOK I. TALÁLKOZÓJA KECSKEMÉT, FOUR POINTS BY SHERATON 2016. JÚNIUS 3-4. KÖSZÖNTŐ Tisztelt Kolléganők és Kollégák, Kedves Barátaink! Amikor februárban elkezdtük szervezni a Fiatal Neonatológusok

Részletesebben

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337.

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. 2005. évben az ÁNTSZ fővárosi és megyei intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára 20 nosocomialis járványt és egy pseudojárványt

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Batthyány-Strattmann László napi elismerések

Batthyány-Strattmann László napi elismerések Batthyány-Strattmann László napi elismerések Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az egészségügy területén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű szakmai és tudományos munkája elismeréseként

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23.

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. A tüdőgondozás időszerű témái DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. Rendszeres időszakos ellenőrzést,gondozást igénylő tüdőbetegségek TBC Asthma COPD Tüdőrák Intersticiális tüdőbetegségek

Részletesebben

FELHÍVÁS TANFOLYAMRA

FELHÍVÁS TANFOLYAMRA A Borsod-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház és a Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika FELHÍVÁS TANFOLYAMRA Légúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai gyorsdiagnosztikája

Részletesebben

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Örömmel jelentjük be Önöknek, hogy a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének egyik új projektje azon betegségek genetikai hátterének feltérképezésére irányul,

Részletesebben

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 4. hét Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő.

Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő. A congenitalis vitiumok Veleszületett szívbetegség az élveszületettek kb. 8 -énél fordul elő. Kialakulásukban örökletes tulajdonságok és környezeti tényezők játszhatnak szerepet. terhesség alatti fertőzések,

Részletesebben

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5.

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5. Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner SE- TK/2014.I./00079 Szemeszter 2014.I.félév Jelleg Daganatok és komplex terápiája A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai

Részletesebben

Hat terhes isotretinoinkezelésének értékelése MSzNUT Pécs 2011 TIMMERMANN Gábor*, KONDÉR Béla**, GIDAI JÁNOS*, CZEIZEL Endre*** *SE. II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika **Jávorszky Ödön Kórház

Részletesebben

2 2. O R S Z Á G O S A N T I B I O T I K U M T O V Á B B K É P Z Ô TA N F O LYA M

2 2. O R S Z Á G O S A N T I B I O T I K U M T O V Á B B K É P Z Ô TA N F O LYA M PROGRAM 2016. NOVEMBER 17. CSÜTÖRTÖK 10.00 20.00 Regisztráció 13.00 Megnyitó 13.05 13.35 Lázas megbetegedés szokatlan oka: Haemophagocytosis Dr. Szombati Andrea főorvos Fővárosi Önkormányzat Egyesített

Részletesebben

A CISZTÁS VESE ULTRAHANGMORFOLÓGIÁJA A KÓROKI GÉN FÜGGVÉNYÉBEN

A CISZTÁS VESE ULTRAHANGMORFOLÓGIÁJA A KÓROKI GÉN FÜGGVÉNYÉBEN Várkonyi Ildikó, Balogh Eszter, Kis Éva, Nyitrai Anna, Kerti Andrea, JávorszkyEszter, Kalmár Tibor, Balogh István, Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika MTA SE Lendület Nephrogenetikai

Részletesebben

DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS AJÁNLÁSOK GYERMEKGYÓGYÁSZATI KÓRKÉPEKHEZ ÉS TÜNETEKHEZ SZERKESZTETTE: TULASSAY TIVADAR

DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS AJÁNLÁSOK GYERMEKGYÓGYÁSZATI KÓRKÉPEKHEZ ÉS TÜNETEKHEZ SZERKESZTETTE: TULASSAY TIVADAR DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS AJÁNLÁSOK GYERMEKGYÓGYÁSZATI KÓRKÉPEKHEZ ÉS TÜNETEKHEZ SZERKESZTETTE: TULASSAY TIVADAR 2006. OKTÓBER 3 A KLINIKAI IRÁNYELVEK KÉZIKÖNYVE ELKÉSZÍTÉSÉÉRT KÖSZÖNET ILLETI SZERZÕINKET:

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9.

KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9. KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédiai Osztályának, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesületének és a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták

Részletesebben

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink Dr. Hortobágyi Judit Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon alapuló, krónikus, gyulladásos bőrbetegség Gyakorisága Európában 2-3% Magyarországon

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

Magzati MR vizsgálatok

Magzati MR vizsgálatok Szentágothai TK - Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont Magzati MR vizsgálatok Dr. Rudas Gábor MR Kutató Központ Semmelweis Egyetem Bevezetés Az elsőként választandó modalitás: UH Indikáció a magzati MR

Részletesebben

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Az újszülöttben kialakuló trombocitopénia (

Részletesebben

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Gyermektüdőgyógyász Szekciójának Konferenciája Székesfehérvár, Hotel Novotel****

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Gyermektüdőgyógyász Szekciójának Konferenciája Székesfehérvár, Hotel Novotel**** A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Gyermektüdőgyógyász Szekciójának Konferenciája Székesfehérvár, Hotel Novotel**** 2015. november 5-7. Programfüzet Tisztelt Kongresszusi

Részletesebben

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő.

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő. INFECTOLOGIA OSZTÁLY Ágyszám: 55 + 2 intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő 2009-ben 3061 fő 2010-ben 2612 fő ebből gyermek: 1067 Ambuláns betegforgalom: 2010-ben

Részletesebben

Tájékoztató a védőnői tevékenységről

Tájékoztató a védőnői tevékenységről Tájékoztató a védőnői tevékenységről Berhida Város Önkormányzatának Egészségügyi és Szociális Bizottsága valamint Képviselőtestülete 2010. márciusi ülésére. Berhida II.sz.védőnői körzet Bodnár Lajosné

Részletesebben

KÖZPONTI IDEGRENDSZERI INFEKCIÓK

KÖZPONTI IDEGRENDSZERI INFEKCIÓK KÖZPONTI IDEGRENDSZERI INFEKCIÓK dr. Hollódy Katalin AKUT BAKTERIÁLIS MENINGITIS LEGGYAKORIBB KÓROKOZÓI AZ ÉLETKOR SZERINT KOR 0-4 hét 1-3 hónap 3 hó-18 év Kórokozó Streptococcus agalactiae B csoportú

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. augusztus 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. augusztus 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Kovács Tünde A minősítő beosztása: mb. főosztályvezető

Részletesebben

Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép

Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép MRT XXVIII. KONGRESSZUSA A.2.1. Klinikus-radiológus symposium: Sürgősségi radiológia. Budapest, 2016. június 24. Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép dr. Barta Miklós PhD Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Részletesebben

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont.

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont. ACE-gátlók és angiotenzin II antagonisták: alkalmazás terhességben és szoptatás alatt A PhVWP által 2008 októberben jóváhagyott alkalmazási előírás és betegtájékoztató szöveg ACE-gátlók Lisinopril, Fosinopril,

Részletesebben

XXIII. PROGRAM ORSZÁGOS SZÜLÉSZNŐI KONFERENCIA. 2015. május 14-16. Budapest, Ramada Resort Aquaworld www.convennon.hu

XXIII. PROGRAM ORSZÁGOS SZÜLÉSZNŐI KONFERENCIA. 2015. május 14-16. Budapest, Ramada Resort Aquaworld www.convennon.hu XXIII. ORSZÁGOS SZÜLÉSZNŐI KONFERENCIA PROGRAM 2015. május 14-16. Budapest, Ramada Resort Aquaworld www.convennon.hu 2015. MÁJUS 14., CSÜTÖRTÖK 16:00- Regisztáricó 18:00-19:00 A Dél-pesti Kórházban szültem

Részletesebben

Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során

Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során Ph.D. Thesis Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során Dr. Bálint Anita I.sz.Belgyógyászati Klinika Szegedi Tudományegyetem 2014 Gyógyszermellékhatások és fertőzések

Részletesebben

Prenatalis MR vizsgálatok

Prenatalis MR vizsgálatok Prenatalis MR vizsgálatok Prof. Dr. Lombay Béla Borsod A.Z. Megyei Kórház és s Egyetemi Oktatókórház Miskolci Egyetem, Egészségtudományi gtudományi Kar, Képalkotó Diagnosztikai Tanszék Miskolc Múlt - jelen

Részletesebben