2012. szeptember 21. A szekció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2012. szeptember 21. A szekció 11.00 12.15"

Átírás

1 2012. szeptember 21. A szekció GRAMMNÁL KISEBB SÚLLYAL SZÜLETETT ÚJSZÜLÖTTEK ELLÁTÁSÁBAN SZERZETT TAPASZTALATAINK Jeager Judit, Berecz Botond, Varga Péter, Harmath Ágnes, Pete Barbara, Kollár Tímea, Beke Anna, Görbe Éva, Prof. Hajdú Júlia, Prof. Rigó János Semmelweis egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika NIC Célkitűzés: Az elmúlt hat évben klinikánkon született és kezelt 400 grammnál kisebb súlyú újszülöttek mortalitási és morbiditási adatainak elemzése. A kapott eredmények összehasonlítása az irodalmi adatokkal. Módszer: Retrospektív módszerrel történt adatgyűjtés során elemeztük az ok-okozati összefüggéseket, amelyek a túléléshez, ill. az elhalálozáshoz vezettek. Eredmények: 2006 és 2012 között tizenegy olyan élve született újszülöttet ápoltunk osztályunkon, akiknek születési súlya 400 grammnál kisebb volt. Közülük hárman maradtak életben, ők mind az elmúlt két évben születtek. Mindhárom életbenmaradt koraszülött dysmaturus volt. Gestatiós idejük hét közé esett. Ketten anyai HELLP syndroma, egyikük reverse flow miatt született meg sürgős császármetszéssel. Mindhármuknál kialakult BPD és retinopathia is. Következtetés: Az életbentarthatóság határa bár lassú ütemben évről évre tolódik az egyre kisebb súlykategóriák felé. A minőségi túlélés feltételei között - a korszerű gépek, eszközök és gyógyszerek mellett - szükséges kihangsúlyozni a megfelelően képzett és megfelelő létszámban dolgozó neonatológus szakorvosok és intenzív terápiás szakasszisztensek szerepét.

2 500 GRAMM ALATTI SZÜLETÉSI SÚLYÚ KORASZÜLÖTTEK PROGNÓZISÁNAK VÁLTOZÁSA OSZTÁLYUNKON Varga Péter, Berecz Botond, Jeager Judit, Pete Barbara, Kollár Tímea, Harmath Ágnes, Beke Anna, Görbe Éva, Prof. Hajdú Júlia, Prof. Rigó János Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti Klinika NIC Célkitűzés: Az elmúlt években osztályunkon 500 grammnál kisebb születési súllyal született koraszülöttek adatainak elemzése. Módszer: A január 1. és július 1. között osztályunkon kezelt 500 gramm alatti születési súlyú koraszülöttek adatait vizsgáltuk. Betegeinket születési idejük szerint két csoportra osztottuk, január 1. előtt és után születettekre. Összehasonlítottuk a két csoport túlélési arányait, illetve a túlélőknél előforduló neonatális szövődmények gyakoriságát Eredmények: A január 1. után született 29 koraszülött 55,1%-os túlélése szignifikánsan jobb volt a másik csoportba tartozó 19 koraszülött 26,3%-os túlélésénél. (P:0,048) A neonatális szövődmények tekintetében a túlélőknél változatlanul nagy arányban fordult elő BPD (93,3 % vs. 100%), és laeser kezelést igénylő ROP (50% vs. 60%). Kisebb, de gyakorlatilag változatlan arányban fordult elő enyhébb I-II stádiumú IVH (31, 2% vs. 40%), valamint PVL (12.5% vs. 20%). Következtetés: Adataink alapján, az osztályunkon kezelt 500 grammnál kisebb születési súlyú koraszülöttek túlélése az elmúlt három évben jelentős javulást mutatott. A neonatális szövődmények gyakoriságában mérsékelt csökkenést tapasztaltunk.

3 AZ 500 GRAMM ALATTI SZÜLETÉSI SÚLYÚ KORASZÜLÖTTEK UTÁNVIZSGÁLATÁNAK EREDMÉNYE Beke Anna, Varga Péter, Berecz Botond, Jeager Judit, Pete Barbara, Kollár Tímea, Harmath Ágnes, Görbe Éva, Prof. Hajdú.Júlia, Prof. Rigó János Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti Klinika NIC Célkitűzés: az elmúlt öt és fél évben klinikánkon született 500 grammnál kisebb születési súlyú koraszülöttek utánvizsgálatával nyert adatok elemzése. Módszer: A január 1. és július 1. között osztályunkon kezelt tizenhat 500 grammnál kisebb súllyal született koraszülött - közülük három 400 grammnál kisebb születési súlyú - fejlődését követtük, meghatározott protokoll szerint. Vizsgáltuk a fejlődési mutatók illetve a leggyakrabban előforduló súlyos, mérsékelt illetve enyhe szövődmények alakulását s ezek összefüggését a neonatális állapottal. Eredmények: az utóképeket tekintve a CP súlyos foka egyötödüknél, a súlyos látássérülés két esetben, értelmi és általános fejlődési elmaradás 3 esetben fordult elő. A csaknem minden esetben észlelt retinopatia a lézerkezelés hatására 14 esetben gyógyult, két hallássérült koraszülött fejlesztésben részesül. Következtetés: eddigi eredményeink alapján, az osztályunkon kezelt 500 gramm alatti születési súlyú koraszülöttek rendszeres követés és komplex fejlesztés mellett bíztató késői kimenetelt mutatnak

4 1500 GRAMMNÁL KISEBB SZÜLETÉSI SÚLYÚ KORASZÜLÖTTEK SZÜLŐSZOBAI STABILIZÁLÁSA ROADSHOW ÉS TAPASZTALATOK Nádor Cs., Bodrogi E. Honvédkórház, Budapest 2005 óta gyűjti az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a magyarországi PIC-ek statisztikai adatait. Ezekből már látszott az a trend, hogy Magyarországon is egyre jobbak a koraszülöttek egészséges túlélési mutatói, azonban a csecsemőhalálozás aránya az Európai Unió országaiban 3-4, nálunk először 2011-ben volt 5 alatti ben a Chiesi támogatásával megalakult Magyarországon a BPD-munkacsoport, akik első célként azt tűzték ki, hogy standardizálják az 1500 gramm alatti születési súlyú koraszülöttek szülőszobai ellátását, hiszen a csecsemőhalálozások 2/3-a ezt a populációt érinti. Felkérték a Honvédkórház PIC csapatát, hogy dolgozzon ki erre egy oktatási programot, amiben elméleti és gyakorlati képzés is szerepel decembere óta roadshow szerűen járjuk az országot, az oktató teamet minden alkalommal 2 orvos és 2 intenzíves nővér alkotja. Az előadásban a roadshow tapasztalatairól számolunk be.

5 KOMPORATÍV KÉPALKOTÓ ÉS KLINIKAI FEJLŐDÉSNEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA Dr. Berényi Marianne Fejlődésneurológia -Budapest Célkitűzés: A magzati és a perinatális időszakban keletkező agyfejlődési rendellenességek egy része későbbiekben is változik. A Fejlődésneurológiai Osztály fontos feladatnak tartotta annak rendszeres nyomon követését, hogyan függ össze a képalkotással észlelt agyfejlődési rendellenesség és a fejlődésneurológiai diagnosztikai programokkal megállapított diagnózis. Módszer: A serialis ultrahang vizsgálatokkal és a hozzáférhető MR vizsgálatokkal jobb lehetőség nyílt a kóros agyfejlődés folyamatának nyomon követésére. A fejlődésneurológiai módszer tökéletesítése is jobb összehasonlítási lehetőséget nyújt a morfológiai és a neurofiziológiai vizsgálatok kapcsolatainak értékelésére. Eredmények: Újszülött- és fiatal csecsemőkorban az agy morfológiájának felmérése ultrahang, CT, illetve MR vizsgálatokkal fontos helyzetképet ad az agy állapotáról, a vizsgálat idején. Számos esetben ez elegendő is a kóros agyfejlődés állapotának becslésére, azonban mind a hypoxiás károsodások, mind a fejlődési rendellenességek egy része sorozatos nyomon követést igényel. Néha ijesztő elváltozások nem progrediálnak és emellett semmiféle kóros tünet nem jelentkezik a complex fejlődésneurológiai kivizsgálás alatt, a nyomon követett fejlődés minden vonatkozásban normális marad. Következtetés: A képalkotó eljárássokkal kapott információ önmagában nem jelent fejlődésneurológiai diagnosist és nem teszi szükségessé a neurotherapiás program indítását. Amennyiben a strukturális laesiohoz funkcionális elváltozás társul azonnali therapia szükséges!

6 2012. szeptember 21. B szekció A KORSZERŰ SZÜLÉSZET FŐBB ISMÉRVEI ÉS KÖVETELMÉNYEI Berkő Péter Miskolci Egyetem, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és EOK A szerző 21 éves osztályvezetői és 15 éves szakfelügyelő főorvosi tapasztalatai alapján kisérli meg összefoglalni a korszerű szülészet legfőbb ismérveit és követelményeit. A fő ismérvek: törekvés a terhesség és szülés alatti, valamint a gyermekágyi betegségek és szövődmények megelőzésére; - a biztonságos szülészeti ellátásra; - az ésszerűség határáig a természetességre; - és a családközpontú szülészet megvalósítására. Kiemelkedően fontos feladatnak tartja a prékoncepcionális orvosi kivizsgálás és gondozás általánossá tételét; - a terhesgondozás rendjének újbóli szabályozását; - a bababarát újszülöttellátás teljeskörűvé tételét; - a szülészeti és neonatológiai ellátás feltételrendszerének javítását; - az anya- és csecsemővédelemnek (újból) az egészségügyi ellátás prioritásai közé emelését; - új, országos és teljeskörű, on line elérhető, a terhesgondozásra, szülészeti és újszülöttellátásra is kiterjedő perinatológiai adatszolgáltatási rendszer megvalósítását. - Határozott fellépést sürget a választás szabadsága nevében követelt otthonszülés, fájdalom nélküli szülés, az orvosi javallat nélküli császármetszések gyakorlata ellen - és fontosnak tartja a mundér becsületének megvédését.

7

8 JAVASLAT A TERHESGONDOZÁST, A SZÜLÉ- SZETI- ÉS ÚJ-SZÜLÖTTELLÁTÁST IS ÁTFOGÓ ÚJ, ORSZÁGOS PERINATOLÓGIAI ADATSZOL- GÁLTATÁSI RENDSZER BEVEZETÉSÉRE Berkő Péter Miskolci Egyetem, B.A.Z. Megyei Kórház A szerző, a több mint 25 éve jól működö Borsod-Abaúj- Zemplén megyei perinatológiai adatszolgáltatási rendszer tapasztalatai alapján új, országos, teljeskörű, on line adatbevitellel működő, az eredmények folyamatos, és szabad lekérdezését az adatszolgáltató szülészeti és neonatológiai osztályok számára is lehetővé tevő adatzolgáltatási rendszer kialakítását és bevezetését sürgeti. Véleménye szerint olyan új adatszolgáltatási rendszerre van szükség: 1./ Amely biztosítja azt, hogy az egyes szülőnőket, ill. újszülötteket ellátó orvosok (és akár patológusok is) információkat kapjanak a betegellátás előző szakaszában, tehát a terhesgondozás, a szülészeti és neonatológiai ellátás során történtekről. 2./ Amely lehetővé teszi az egyes intézmények, megyék és az ország perinatológiai adatainak folyamatos feldolgozását. 3./ Amely biztosíthaja a hiánytalan adatszolgáltatást az EUROPERISTAT statisztikai feldolgozások számára is. - A szerző bemutatja, és egyben vitára bocsátja azt az adatlap-tervezetet, amely megfelelhet ezeknek az elvárásoknak.

9 AZ ÉFT (MDN) RENDSZER LEHETŐVÉ TESZI A KÉSŐBBIEKBEN NÖVEKEDÉSIHORMON-KEZE- LÉSRE SZORULÓ ÚJSZÜLÖTTEK ELKÜLÖ- NÍTÉSÉT Berkő Péter, Joubert Kálmán, és Gyenis Gyula Miskolc Budapest Célkitűzés. A szülők és gyermekgyógyászok számára is fontos lenne mielőbb tudni, hogy legalább az átlagos testmagasság elérése érdekében, a későbbiekben, melyik gyermek szorul majd növekedésihormon-kezelésre. A szerzők azt szerették volna tisztázni, hogy a Berkő-féle ÉFT (MDN)-rendszer tud-e ehhez segítséget nyújtani. Módszer. A szerzők 6335, olyan 18 éves sorköteles férfi testmagasságát vizsgálták, akiknek ismert volt a születéskori gesztációs koruk, testsúlyuk és testhosszuk. Eredmények. A születésükkor abszolút átlagosan fejlett újszülöttek testmagassága 18 éves korukban átlagosan 176,1cm volt. Ettől szignifikánsan (***) nagyobb (180,2cm) volt a testhossza a születésükkor arányosan túlfejletteknek, és szignifikánsan (***) kisebb (170,8cm) volt a testmagassága a születésükkor proporcionált retardáltaknak. Következtetés. Az eddig hittektől eltérően, növekedésihormon-kezelést nem a heterogén csoportot alkotó, ún SGA újszülöttek igényelnek, hanem közűlük, csak a proporcionált retardáltak. Az MDN-rendszer alkalmas módszer ezeknek az újszülötteknek az elkülönítéséhez..

10 2012. szeptember 21. A szekció A VÉRCUKORMEGHATÁROZÁS NEONATOLÓGIAI VONATKOZÁSAI Dr. Békefi Dezső 1 és Dr. Szőke Ildikó 2 Szent Borbála Kórház, Tatabánya, 1 Csecsemő- és Gyermekosztály és 2 Központi Laboratórium Célkitűzés Korábbi vizsgálataink során a gyors vércukormérő módszerek Ht függőségét találtuk. Vizsgálatainkkal az újabb vércukormérők Ht-függőségét határoztuk meg. Módszer A 77 Elektronika Kft Dcont Optimum és Ideál készülékeivel és a Méry vércukormérővel végeztük a vizsgálatainkat. 15, 30, 45 és 60%-os Ht tartományban különböző vércukortartományban végeztünk méréseket. Az eredményeket összehasonlítottuk a laboratóriumi méréssel (glukóz-oxidáz). Mindhárom vércukormérőt teszteltettük 3 koraszülöttosztályos nővérrel. Eredmények Az Ideál készülék minden vércukor és Ht tartományban igen jó, az Optumun jó egyezést mutatott a referenciamódszerrel. A Méry készülék hibahatára és szórása igen nagy volt. A nővérek az Ideál készüléket találták legjobbnak, ezt a Méry majd az Optimum követte. Következtetés Vizsgálataink alapján újszülött-koraszülöttek vércukormeghatározásához a 77 Elektronika Kft Dcont Ideál készülékét tartjuk legmegfelelőbbnek a vizsgálat három készülék közül..

11 TRANSZKUTÁN BILIRUBINOMÉTEREK A GYAKORLATBAN Bedi Viktória, Csáthy László Jahn Ferenc Kórház és Rendelőintézet, NIC-PIC II., Budapest Bevezetés: A hyperbilirubinaemia diagnosztikájában a gyorsaság és pontosság mellett nem elhanyagolható szempontként szerepel a fájdalom-, és a technikával járó vérveszteség kiküszöbölése az újszülött/koraszülött populációban. A mindezidáig gold standard -nek számító szérum bilirubinszint mérés mellett ígéretes alternatíva lehet a noninvazív, transzkután bilirubinmérési technika. Célkitűzés: Saját vizsgálatunk során, a magyar piacon hozzáférhető transzkután bilirubinométerek mérési pontosságát tanulmányoztuk. Módszer: Az MBJ-20 típusú transzkután bilirubinmérővel 160, a Dräger márkájú készülékkel 100 mérést végeztünk 35. gest.hét után született betegeinken az előírt módon. Az eredményeket összevetettük a szérum bilirubin értékekkel, valamint meghatároztuk a műszerek intra-assay coefficiensét is 80, illetve 50 esetben. Eredmények: A véres úton mért bilirubinérték az MBJ- 20 típusú készülékkel végzett mérések 48%-ában, a Dräger típusú bilirubinométer esetében a mérések 60%- ában esett a ± 10%-os szórási tartományba. A ± 25 µmol/l-es intervallumba az értékek 61, illetve 73 %-a tartozott. Következtetés: Eredményeink alapján az MBJ-20 és Dräger típusú transzkután bilirubinmérők tájékozódó mérésekre javasolhatók.

12 CALPROTECTIN ÚJSZÜLÖTTKORBAN Vida Gabriella, Lévai Tibor, Gyarmati Judit, Ertl Tibor PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Neonatológia Tanszék, Pécs Célkitűzés:A calprotectin az S100 fehérjecsaládba tartozó kalcium- és cink kötő protein, mely bizonyítottan a bélrendszeri gyulladások egyik érzékeny markere. A neutrophyl granulocytákból a székletbe kerül, így noninvazív módon vizsgálható. Célkitűzésünk a calprotectin fiziológiás változásainak és patológiás állapotokban mért értékeinek tanulmányozása, a koncentrációt befolyásoló tényezők és az újszülöttkori referenciaérték felállítása. Módszer: 66 újszülöttől (51/15: érett/koraszülött) gyűjtöttünk 106 székletmintát. Ezeknek ELISAmódszerrel történő calprotectin meghatározását végeztük. Az eredmények statisztikai kiértékelésére SPSS programot használtunk. Eredmények: Az érett újszülöttek széklet-calprotectin koncentrációja a 4 éves kor utáni referenciaérték sokszorosa. A biomarker szint az első élethét során jelentős változást mutat. A kezdeti emelkedést, az első hét végére jelentős csökkenés követi. Császármetszéssel születetteknél ez a változás eltolódik. Anyatejes táplálás mellett magasabb calprotectin koncentrációt találtunk, mint tápszer mellett. Necrotizáló enterocolitisben (NEC) a tünetek megjelenése előtt magas calprotectin szintet mértünk ( és μg/g). Következtetés: A széklet-calprotectin meghatározás, az egészséges újszülöttek értékeit alapul véve, a NEC, illetve a generalizált infekció jó prognosztikai biomarkerének tekinthető.

13 HYPERGLYCAEMIA ÉS INZULIN INDUKÁLTA RETINÁLIS VÁLTOZÁSOK ÚJSZÜLÖTT PATKÁNYBAN Gyarmati J 1, Szabadfi K 3, Gábriel R 3, Kiss P 2, Reglődi D 2, Kvárik T 1, Mammel B 1, Ertl T 1 1 Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, ÁOK, 2 Anatómiai Intézet, ÁOK, 3 Biológiai Intézet, TTK, PTE, Pécs Célkitűzés: Újszülött patkánymodellen tanulmányoztuk a hyperglycaemia (HG) és inzulin (Inz)-kezelés esetleges szerepét a ROP pathogenezisében. Módszer: Újszülött patkányokon vizsgáltuk a STZindukálta HG és Inz-kezelés retinális hatásait a következő csoportokban: Inz-kezelt (Stz-/Inz+), HG (Stz+/Inz-), Inz-kezelt HG (Stz+/Inz+), kontroll Stz-/Inz-. Emellett tanulmányoztuk egy retinoprotektív anyag (PACAP) intravitreális hatását. A metabolikus stressz aspecifikus markereit (GFAP, TH) és GLUT-1-t vizsgáltuk a retinán. Eredmények: A Stz-/Inz+ és Stz+/Inz- csoportokban normoglycaemia és HG volt megfigyelhető, a GFAPexpresszió növekedett. Inz-kezeléssel a STZ-indukálta hyperglycaemia rendeződött (Stz+/Inz+), a magas GFAP aktivitás azonban nem csökkent. Az intravitreális PACAP hatására csak az Stz-/Inz+ csoportban csökkent a GFAP expresszió. Az anti-th-, és a GLUT1-expressziók tekintetében nem észleltünk eltérést. Következtetés: A korai életkorban fennálló HG és Inzkezelés hatására metabolikus inzultus jeleit észleltük újszülött patkányok retináján, mely elváltozások intravitreális PACAP alkalmazásával részben kivédhetők. A modell alkalmas a ROP és a HG, valamint Inz-kezelés közti kapcsolat további tanulmányozására.

14 TRANSFER NÉLKÜLI SZEMÉSZETI MŰTÉT TAPASZTALATAI Sárkány Ilona, Vida Gabriella, Funke Simone, Gyarmati Judit, Till Ágnes, Gaál Valéria, Márton Sándor, Ertl Tibor PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszék A koraszülöttség egyik leggyakoribb szövődménye a retinopathia prematurorum (ROP), melynek korai kezelése a dióda lézerkezelés. A Pécsi Szülészeti Klinikáról december 31-ig műtét céljából az újszülötteket a Szemészeti Klinikára szállítottuk január 1. óta a szemészeti műtétek klinikánk műtéti blokkjában zajlanak szakszerű aneszteziológiai háttérrel, neonatológus jelenlétében g alatti súlycsoportban január 1. és december 31. között a súlyos ROP 71 (17,8%) volt, az összes ROP 155 esetben (39%) fordult elő. Ez megegyezett a nemzetközi irodalomban talált aránnyal. A súlyos ROP betegek 33,8%-a, azaz 24 koraszülött szorult lézerkezelésre. A műtéteket inhalációs narkózisban végeztük, melyek közül 14 esetben intubáció történt és 10 esetben laryngealis maszk használatára került sor. A műtétet követően az újszülöttek fél órán belül extubálhatóak voltak, tartós 24 órás lélegeztetésre 2 esetben volt szükség. Vizsgálatunk célja az volt, hogy kedvező tapasztalatainkról beszámoljunk.

15 RUTINSZERŰEN VÉGZETT ÚJSZÜLÖTTKORI RETINO-TELEMETRIÁS SZEMÉSZETI SZŰRÉS VÁRATLAN EREDMÉNYEI Harangozó Éva, Mótyvainé Jakab Ildikó, Toldi Teodóra, Dr. Maka Erika*, Dr. Somogyvári Zsolt Peter Cerny Alapítvány, SE Szemészeti Klinika* Célkitűzés: A koraszülöttek retinopátiájának (ROP) mentési rendszerre telepített mobil telemetriás szűrési rendszerével felismert, nem ROP-os eseteinek elemzése. Módszer: Egy III-szintű neonatális intenzív centrumban (NIC) között végzett szemészeti szűrővizsgálatok eredményeinek retrospektív értékelése. Eredmények: A 2,5 éves időtartam alatt a NIC-ben, összesen 989 újszülött retino-telemetriás vizsgálatára került sor. A szűrővizsgálatok során 222 db (22,4%) nem-rop-os melléklelet került észlelésre, közel azonos éves incidenciával. A diagnózisok között kiugróan magas számban 139/222 db (62,6%) a vérzések szerepeltek, de 2 retinoblastomás eset is kiszűrésre került. A gesztációs kor szerinti elemzés a vérzéseknél a 36.- hétnél idősebb csoport dominanciáját mutatta, míg az egyéb elváltozások közel egyenletes szórást mutattak. Következtetések: Az újszülöttkori szemelváltozások felismerésében komoly segítséget jelent a retinotelemetria használata, amely jól felhasználható a normál újszülött-populáció rutinszerű szűrésére is. Ezért az adott NIC-ben ma már minden újszülött szűrését rutinszerűen elvégzik. A primer prevenciós alaptevékenység szerves részévé tett objektív újszülöttkori szemészeti szűrés a kötelező hallásszűréshez hasonlóan a jövőben biztosíthatná a korai ellátást és esélyegyenlőséget.

16 ÚJSZÜLÖTTEK OBJEKTÍV HALLÁSSZŰRÉSE SAJÁT VAGY VENDÉG SZEMÉLYZETTEL A NEONATÁLIS INTENZÍV CENTRUMOKBAN Szabó Elvira Dr.Gáborján Anita* Dr.Bódis Fruzsina* Dr.Somogyvári Zsolt Peter Cerny Alapítvány, Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika* Probléma: Az újszülöttek objektív hallásszűrése egyes intézményekben a tárgyi vagy a személyi feltételrendszer részleges vagy teljes hiánya miatt nem valósulhat meg. Célkitűzés: A Peter Cerny Alapítvány (PCA) céljainak megfelelően igyekszik segíteni a neonatológiai ellátás hiányterületein. Azt vizsgáltuk, hogy a mentési tevékenységben a készenléti szolgálatot ellátó és az objektív hallásszűrésre kiképzett szakasszisztensek, napi rendszerességgel, biztonsággal el tudják-e végezni a NIC-ekben és az újszülött osztályokon az objektív hallásszűrést. Módszerek: A hallásszűrés a Madsen AccuScreen ProTE készülék használatával történik. A szűrővizsgálatok eredményei internetes rendszeren keresztül audiológiai szakorvosi kontrollt is biztosítva dokumentálásra kerülnek, mind a PCA adatbázisában, mind az egyetemi MedSol rendszerben. Eredmények: A PCA és között összesen 5754 újszülött, és koraszülött gyermeknél végezte el a fülészeti szűrővizsgálatot. Az általunk vizsgált NIC-ekben és újszülött-osztályon elvégzett, a mentési logisztikára épülő objektív hallásszűrési rendszer gyakorlatilag teljes lefedettséget (98%) biztosított, hasonlóan az olyan intézményekhez, ahol helyben, saját személyzettel teljes lefedettséggel végzik a szűrővizsgálatokat (Az elemzésből kizártuk azt

17 a 6 hetes időszakot, amikor a készülék üzemképtelen volt és a szerviz cserekészüléket nem biztosított. Következtetések: A neonatológiai ellátásban különböző okok miatt kialakult átmeneti hiányállapotok megszüntetését a koraszülött mentési rendszer és a NICek együttműködése hatékonyan oldhatja meg. Így az alapítványi mentőszolgálat kivonuló szolgálata, a napi rutinfeladatai mellett, az újszülöttkori szűrővizsgálatok elvégzésében is képes maradéktalanul segítséget nyújtani.

18 2012. szeptember 21. B szekció OTTHON VAGY KÓRHÁZBAN? Afonyiné Kaló Tünde, Szűcs Mária, Dr. Szűcs Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ Osztályunkon évente néhány esetben előfordul, hogy a megszületést követő tartós kórházi ápolás után, felmerül a kérdés hogyan tovább? Olyan volt kora- és újszülöttekről van szó, akiket hónapokig kezeltünk, akik fejlődési rendellenességgel, vagy asphyxiában születtek, tartós gépi lélegeztetésre szorultak, súlyos szövődményekkel küzdöttek. Maradandó, további életüket befolyásoló károsodásokkal, de hazatérhetnének. Az alternatíva, a más kórházi osztályon történő elhelyezés. A hazabocsájtás előtti időszaknak a szülők és az ellátó személyzet még szorosabb kapcsolatáról kell szólnia, aminek középpontjában a beteg gyermek áll. Fel kell készíteni a szülőket a gyermek alapvető szükségleteinek otthoni körülmények közötti kielégítésére, az ehhez szükséges speciális készségek és eszközök használatának elsajátítására. Fontos a szülők pszichés támogatása, hogy gyermeküket önmagukkal, a szűkebb és a tágabb környezetükkel is el tudják fogadtatni. Segítenünk kell a szülőknek beszerezni az otthoni ápoláshoz szükséges eszközöket, és meg kell szerveznünk a folyamatos utógondozási védőhálót. A háziorvos, védőnő pozitív hozzáállása nélkülözhetetlen. Munkánk eredménye, ha a sérült gyermek évek múlva is a családjában él és ott nő fel.

19 KORAI ANYA-GYERMEK KAPCSOLAT LEHETŐSÉGEK ÉS KORLÁTOK Nagy Zsoltné, Dudás Gabriella, Afonyiné Kaló Tünde, Dr. Vichor Diána, Dr. Szűcs Ildikó, Farkas Edina Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ A Koraszülött-Újszülöttpatológia osztályunk csak szállított újszülötteket lát el, így kis betegeink minden esetben elszakadnak édesanyjuktól rövidebb-hosszabb időszakra. Rendszeres feladataink ezért az anya-gyermek kapcsolat ápolására is irányulnak. Az első napok anyai hiányát pótolni nem tudjuk. Különböző az anyák egészségügyi és lelki állapota a szülés után, és vágyakozása gyermeke irányába. Életveszélyes helyzetben a kötődési igény még hetekkel később is labilis lehet. Az apák, nagyszülők bevonása, egyházi segítők szerepe nélkülözhetetlen a feldolgozás folyamatában. Céltudatos munkát végzünk, bár néha ezt a szülők nem érzik. Feladatunk nem könnyű, empátiát, emberismeretet, megújuló szeretetet kíván. Segíteni és fokozni a szülői kötődést egy intenzív osztályon, olykor kedvezőtlen körülmények között is, nagyon összetett. A szakdolgozói képzésnek része kellene, hogy legyen az ez irányú pszichológiai ismeretet szerzés.

20 BABA SZÜLETIK /LEENDŐ ÉDESANYÁK GYAKORLATI FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMA OSZTÁLYUNKON/ Pál Aranka, Lukszits Erika, Bartha Mónika, Csáthy László NIC-PIC II., Jahn Ferenc Délpesti Kórház és Rendelőintézet A kórházi ápolás mellett valamennyi szakdolgozónk egészségnevelő tevékenységet is végez. Igyekszünk az anyákat megtanítani újszülöttjük otthoni alapellátására. Rooming-in-es nővérünk minden nap az anyákat látogatja, kérdéseikre válaszol. Részt veszünk terhesek felkészítő programjában is. A tanfolyamokat osztályunk részéről szakdolgozóink, kórházi védőnőnk, valamint neonatológusok végezik. Cél a betegelégedettség növelése, mert a pozitív élmények növelik a páciens elégedettségét, ami kihatással van együttműködési készségére is. A leendő, eddig még gyermektelen anyák magabiztosabban tudják újszülöttjeiket ellátni, ezáltal a kórházban töltött idő alatt csökken a szakdolgozó, illetve szülőnő találkozásainak időtartama anélkül, hogy az ápolás minősége romlana között 100, először szülő édesanya véleményét kérdeztük, 50 édesanya részt vett, 50 nem vett részt a gyakorlati felkészítő tanfolyamon. A kérdőív hét fokozatú Likert- skálát tartalmazott, valamint zárt kérdéseket, ahol a kérdezett megjelölhette a számára megfelelő választ. A kérdőív végén egy nyitott kérdésre a kérdezett bármit, bármilyen megfogalmazásban leírhatott. A kérdőívek fő kérdéscsoportjai közé tartozott:

21 Személyes információk az anonimitás figyelembe vételével; Az ápolás minőségének általános értékelésére Az ápolás minőségét befolyásoló tényezők A kórházi személyzet és a betegek kapcsolata a betegek szemszögéből A tanfolyamon résztvevő anyák sokkal magabiztosabbak voltak újszülöttük ellátásában. Elégedetlen pácienssel nem találkoztunk. Az ápolási idő jelentősen csökkent. A gyakorlati felkészítő tanfolyam beváltotta a hozzáfűzött reményeket, az ápolás minőségének megítélése javult.

22 TANULNI SOHASEM KÉSŐ, AVAGY A ZSIRÁFPROJECT NŐVÉRSZEMMEL Gombácsiné Csiki Andrea, Bodrogi Eszter dr., Nádor Csaba dr. Honvédkórház, Budapest Az elmúlt pár év során osztályunkon jelentős változások történtek. Kis betegeink ellátása egy korábbitól eltérő szemlélet alapján történik, melynek kulcsszavai: noninvazív, bababarát, családközpontú. Ezt a számunkra teljesen újfajta ellátási formát nehéz volt elfogadnunk. Osztályunkon a nővérek többsége éve van a pályán. Ez idő alatt sok változásnak részesei voltunk az általunk tanultakhoz képest. S bizony az idő előrehaladtával egyre kevésbé vagyunk nyitottak a változásokra. Ezért tartom nagyon nagy jelentőségűnek a folyamatos továbbképzést, oktatást, rendszeres gyakorlást, és végül, de nem utolsósorban a személyre szabott motivációt. Előadásomban bemutatom az új ellátási modell sarokköveit, összehasonlítva az újat a régivel. Ismertetem, hogy a bevezetés során milyen nehézségekbe ütköztünk s azokat hogyan küzdöttük le, míg mindannyian eljutottunk odáig, hogy elfogadjuk, ez az új ellátási forma maximálisan szolgálja a csepp emberpalánták életben maradását és életminőségének javulását.

23 A BABA- BARÁT SZÜLÉSZETI ÉS ÚJSZÜLÖTT OSZTÁLY EGYÜTTMŰKÖDÉSE AZ EGRI MARKHOT FERENC KÓRHÁZBAN Egri Tünde Tímea, Simon Zsuzsanna, Tóthné Komáromi Beáta, Célkitűzés: A 6 hónapig, kizárólag anyatejjel táplált újszülöttek számának növelése azáltal, hogy a kórházban eltöltött első napokban az Édesanyák az őket körülvevő szakemberektől a Baba- Barát irányelveknek megfelelő gyakorlati útmutatást, támogatást kapjanak. Módszer: A régi gyakorlattal ellentétben az anya és újszülöttjének biológiai sajátosságainak, fiziológiai szükségletinek figyelembe vétele! Új irányelvek alkalmazása= 10 lépés. Eredmény: A és évet vizsgálva, hogyan változott a 6 hónapos korig kizárólag, igény szerint szoptatott csecsemők száma. Következtetés: a SZÜLÉSZETI ÉS ÚJSZÜLÖTT OSZTÁLY EGYÜTTMŰKÖDÉSE nagyban hozzájárul az anyatejjel táplált csecsemők biológiai, érzelmi és társadalmi jelentőségének magvalósulásához.

24 FIZIKAI STRESSZ-INGEREK CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGEI A NEONATÁLIS MENTÉSBEN Pákozdy Richárd Dr. Széll András Dr. Somogyvári Zsolt Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat Célkitűzés: Mivel a koraszülöttek és a beteg újszülöttek fokozottan érzékenyek a környezeti hatásokra, a biztonságos neonatológiai transzport során ezeket a fizikai behatásokat és a fizikális stresszorok által létrejött reakciókat minimalizálni kell. A szállítási trauma csökkentésének lehetőségeit a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálatnál elemeztük. Módszer: A rohamkocsi-koncepciók, az eszközök és a vezetéstechnikai lehetőségek összehasonlító elemzését végeztük. Eredmények: A stresszreakciót kiváltó fizikális ingerek (menetzaj, vibráció, kinetikus ártalom) jelentős részét a megfelelően megválasztott és célzottan berendezett mentőautók, az atraumatikus vezetéstechnika és a megfelelő útvonal megválasztása minimalizálja. A zaj-, fény-, és hő-vagy hidegártalom csökkentésében a a fentiek mellett a szakszerű ápolói munka (inkubátortér megfelelő berendezése, az újszülött elhelyezése, rögzítése, a fényforrások beállítása, minimál handling, stb.) bír kiemelkedő jelentőséggel. Következtetések: A neonatológiai transzport során a káros fizikális hatások tudatos tervezői munkával, a megfelelő technikai háttérrel és jól képzett személyzettel, valamint a stresszmentes ápolás elveinek betartásával a gyakorlatban is csökkenthetők.

25 A NEONATÁLIS SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÓK HATÁSA AZ ANYA-GYERMEK KAPCSOLATRA Mótyvainé Jakab Ildikó, Mikulecz Ágnes, Dr. Nagy Ágnes, Dr. Somogyvári Zsolt Peter Cerny Alapítvány Célkitűzés: A születés helyéről a neonatális intenzív centrumokba történő szállítás során az újszülöttet az édesanyától el kell szakítani. Az anyától való elválást mindketten erős traumaként élik meg, ami komoly stresszforrást jelent mindkettőjüknek és a családnak is. Vizsgáltuk, hogy a neonatális sürgősségi ellátóknak milyen eszközeik vannak arra, hogy az anya-gyermek kapcsolat csak a lehető legkisebb mértékben sérüljön. Módszer: A vészhelyzetek elhárítását követő pszichés stressz oldására szolgáló lehetőségek elemzése. Eredmények: Az anya megnyugtatása, az újszülött megmutatása, a szem és a tactilis ingerek lehetővé tétele a szülők részére, a fotó készítése, kézzel fogható emlék átadása, továbbá a pszichés erőgyűjtésre szolgáló segédanyagok használata, valamint a fájdalom csökkentésére adott 24%-os szacharóz használata mentési rendszerünkben mára már az ellátási rutin részévé vált. Következtetések: A bőr-bőr kontaktus fontossága miatt a koraszülött mentési gyakorlatban aktívan kell segíteni az anyákat abban, hogy az újszülöttjeiket időszakosan mellre tehessék, még akkor is, ha elkerülhetetlen orvosi beavatkozásra van szükség. A bőr-bőr kontaktus kialakítására az apák is alkalmasak pl. míg az anya a császármetszésből ébred ezért őket is lehetőség szerint be kell vonni a korai kötődés kialakulásának segítésébe.

Magyar Perinatológiai Társaság XI. Kongresszusa

Magyar Perinatológiai Társaság XI. Kongresszusa Kedves Kolléganők és Kollégák! Szeretettel köszöntünk Mindenkit, Szombathelyen, a nyugat kapujaként is emlegetett városban. Külön köszöntjük a szakdolgozókat, hiszen az ő munkájuk is nélkülözhetetlen a

Részletesebben

KÖZPONTBAN A GYERMEK

KÖZPONTBAN A GYERMEK KÖZPONTBAN A GYERMEK Térségi ellátás és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Észak- közép- magyarországi térség Korszerű terhesgondozás Dr. Bálint Koppány Korszerű terhesgondozás A terhesgondozás célja:

Részletesebben

Koraszülött és újszülött szállítás. Dr. Nagy Andrea DEOEC Gyermekklinika

Koraszülött és újszülött szállítás. Dr. Nagy Andrea DEOEC Gyermekklinika Koraszülött és újszülött szállítás Dr. Nagy Andrea DEOEC Gyermekklinika Mozgó Intenzív Osztály mnicu Összetétele: Nagy gyakorlatú intenzíves szakasszisztens Neonatológiában jártas orvos Mentőgépkocsivezető

Részletesebben

A Magyar Kardiológus Társaság és a

A Magyar Kardiológus Társaság és a A Magyar Kardiológus Társaság és a Magyar Gyermekgyógyász Társaság Gyermekkardiológiai Szekciójának Ülése Mátraháza Lifestyle Hotel Mátra**** 2012. október 5 6. 1 Megnyitó: 2012. október 5., péntek, 11.00

Részletesebben

Nutricia Gyermekgyógyász Mesterkurzus

Nutricia Gyermekgyógyász Mesterkurzus Nutricia Gyermekgyógyász Mesterkurzus Életkorhoz adaptált táplálásterápia különleges tápanyagigényekkel járó betegségek esetén 2012. május 10. csütörtök: Moderátor: Havasi Anikó és Valent Ádám 9 30-9 40

Részletesebben

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula 2011. május 13. Péntek: 08:0010:00-10:30 Regisztráció Megnyitó, köszöntők Dr. Párducz László a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház

Részletesebben

PRIMER IMMUNDEFICIENCIA - KOMPLEMENT DEFEKTUS. LABORVIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA EGY BETEGÜNK KAPCSÁN

PRIMER IMMUNDEFICIENCIA - KOMPLEMENT DEFEKTUS. LABORVIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA EGY BETEGÜNK KAPCSÁN 2014. 1. szám TESZTKÉRDÉSEI: PRIMER IMMUNDEFICIENCIA - KOMPLEMENT DEFEKTUS. LABORVIZSGÁLATOK BEMUTATÁSA EGY BETEGÜNK KAPCSÁN SZILÁGYI ÁGNES 1, VARGA LILIAN 1, PROHÁSZKA ZOLTÁN 1, DÉRFALVI BEÁTA 2 Milyen

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT

Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT A terhességek kb. 1%-ában az újszülött teljesen egészséges szülőktől súlyos szellemi vagy testi fogyatékkal születik. A veleszületett értelmi

Részletesebben

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359.

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. Az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára a 2006. évben 143 nosocomialis

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

Tónuszavar diagnózis miatt rehabilitációra utalt csecsemők

Tónuszavar diagnózis miatt rehabilitációra utalt csecsemők Tónuszavar diagnózis miatt rehabilitációra utalt csecsemők fejlődésének nyomonkövetése Dr Szabó Éva Dr Nagy Beáta Bakó Adél EJK Non profit Kft DE Népegészségügyi Tanszék Gyermekrehabilitáció Kell-e kezelni

Részletesebben

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score számítást alkalmazó, nem-invazív prenatális molekuláris genetikai teszt a magzati 21-es triszómia észlelésére, anyai vérből végzett DNS izolálást követően

Részletesebben

1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon

1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon 1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon 2. Intenzív ellátásra szoruló politraumatizált beteg ápolása 3. Immobilizációs szindróma megelőzése az intenzív terápiás osztályon

Részletesebben

Tudományos program. 2015. március 27. Péntek. 9:00 Megnyitó. 9:30 11:00 Regionális beszámoló tájékoztató Üléselnök: Prof. Póka Róbert, Adorján Gusztáv

Tudományos program. 2015. március 27. Péntek. 9:00 Megnyitó. 9:30 11:00 Regionális beszámoló tájékoztató Üléselnök: Prof. Póka Róbert, Adorján Gusztáv Tudományos program 2015. március 27. Péntek 9:00 Megnyitó 9:30 11:00 Regionális beszámoló tájékoztató Üléselnök: Prof. Póka Róbert, Adorján Gusztáv Az észak-kelet magyarországi régió 2014-ik évi helyzete

Részletesebben

A szűrővizsgálatok változó koncepciója

A szűrővizsgálatok változó koncepciója A szűrővizsgálatok változó koncepciója Magyar Tudomány Ünnepe 2010. Vályi Péter dr. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Szűrővizsgálat: olyan vizsgálat, amelynek célja a betegség tüneteit nem mutató

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere """"/_,._&_,_k,. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Peter Cseroy Alapítvány támogatási kérelméről I. Tartalmi

Részletesebben

Család és Nővédelem aktuális kérdései. Uzsoki utcai Kórház, Budapest, Uzsoki u. 29-41. 2015 április 24. 12 00

Család és Nővédelem aktuális kérdései. Uzsoki utcai Kórház, Budapest, Uzsoki u. 29-41. 2015 április 24. 12 00 Család és Nővédelem aktuális kérdései Uzsoki utcai Kórház,, Uzsoki u. 29-41 2015 április 24. 12 00 Szeretettel köszöntöm Önöket a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Szimpoziumán! A tavasz megérkeztével

Részletesebben

Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok

Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok Hasadékos Kezelő lap - Általános adatok Név: Születési hely, idő: TAJ szám: Lakcím: Pontos diagnózis, oldaliság: Hasadék Centrumba kerülés időpontja: A hasadék felismerésének időpontja: Gyermeksebészeti

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23.

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. A tüdőgondozás időszerű témái DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. Rendszeres időszakos ellenőrzést,gondozást igénylő tüdőbetegségek TBC Asthma COPD Tüdőrák Intersticiális tüdőbetegségek

Részletesebben

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése MALDI-TOF MS módszerrel Pappné Ábrók Marianna, Arcson Ágnes, Urbán Edit, Deák Judit Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Klinikai Mikrobiológiai

Részletesebben

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. tudományos ülés Debrecenben. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49.

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. tudományos ülés Debrecenben. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Meghívó tudományos ülés Debrecenben Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. REGISZTRÁCIÓS LAP tudományos ülés Helyszín Debreceni Akadémiai

Részletesebben

Újszülöttkori szőrıvizsgálatok

Újszülöttkori szőrıvizsgálatok Újszülöttkori szőrıvizsgálatok Szınyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest 1 Mirıl lesz szó? 1. Újszülöttkori szőrıvizsgálatok szabályozása. 2. Fejlıdési rendellenességek szőrése. 3. Anyagcsere-betegségek

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Csecsemő- és gyermek rehabilitációs gyakorlat gyermek rehabilitációs osztályon 2 hét (Terv ) Gyermekneurológiai Osztály Dr. Fogarasi András 2 hét 2 fő 2012.09.15. - 2016.09.15. EEG laboratóriumi gyakorlat

Részletesebben

Terhesgondozás normál és különleges vonatkozásai. Dr. Timmermann Gábor

Terhesgondozás normál és különleges vonatkozásai. Dr. Timmermann Gábor Terhesgondozás normál és különleges vonatkozásai Dr. Timmermann Gábor Terhességhez kapcsolódó gondozás Optimális családtervezési tanácsadás Fogamzás előtti (praeconceptionalis( praeconceptionalis) ) gondozás

Részletesebben

PROGRAM. 2007. szeptember 6. (csütörtök) 18.00-19.30 Megnyitó, üdvözlések

PROGRAM. 2007. szeptember 6. (csütörtök) 18.00-19.30 Megnyitó, üdvözlések 2007. szeptember 6. (csütörtök) 18.00-19.30 Megnyitó, üdvözlések Nyitó előadások Papp Zoltán (Budapest) - Tóth Zoltán (Debrecen) - Szabó István (Budapest) A szülészeti és nőgyógyászati ellátás aktuális

Részletesebben

KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9.

KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9. KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédiai Osztályának, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesületének és a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták

Részletesebben

Újszülöttek és koraszülöttek újraélesztése. Dr. Szabó Miklós 2010. Április 1.

Újszülöttek és koraszülöttek újraélesztése. Dr. Szabó Miklós 2010. Április 1. Újszülöttek és koraszülöttek újraélesztése Dr. Szabó Miklós 2010. Április 1. A megszületéskor adaptálódik 1/ légzés, keringés, idegi mőködések, érzékszervek metabolizmus, tápcsatorna, kültakaró, immunrendszer,

Részletesebben

Az MPS kezelési és követési protokollok változásai. Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Az MPS kezelési és követési protokollok változásai. Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály Az MPS kezelési és követési protokollok változásai Dr. Varga Norbert Toxikológia és Anyagcsere Osztály MPS-k MPS I MPS II MPS III MPS IV MPS VI MPS VII MPS IX Hurler-Scheie Hunter Sanfilippo Morquio Maroteaux

Részletesebben

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum II. (KIIF)

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum II. (KIIF) Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum II. (KIIF) 2011.11.10 2011.11.12. Hotel Divinus, Debrecen Főszervező: Prof. Dr. Zeher Margit A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és

Részletesebben

Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS SOROZAT

Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS SOROZAT Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS SOROZAT szintentartó és továbbképző tanfolyam Szeged, 2014.szeptember

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2005. JANUÁR 1- DECEMBER 31. EPINFO 2006; 7:89-95.

Részletesebben

Intrauterin magzati infectiók. Dr. Timmermann Gábor

Intrauterin magzati infectiók. Dr. Timmermann Gábor Intrauterin magzati infectiók Dr. Timmermann Gábor Definíció Az amnionűr fertőzése a magzat és/vagy az endometrium érintettségével Iu. infectiók jelentősége Vetéléshez, koraszüléshez vezethetnek Fejlődési

Részletesebben

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Scheuring N.(1); Danis I.(2); Németh T.(3); Papp E.(1); Czinner Antal Prof.(1) Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, Belgyógyászat (1);

Részletesebben

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19.

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19. 2013. március 18. Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ea:Gál Lászlóné Az intenzív szakápolók mentálhigiénéje Ea:Gál Lászlóné Folyadék

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2011; 4 (SUPPL. 3) CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VII. KONGRESSZUSA AZ ELHÍZÁS KEZELÉSE SZAKMAI IRÁNYELVEINEK AKTUALIZÁLÁSA PROGRAM 2011. OKTÓBER 14. Aesculap

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során

Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során Ph.D. Thesis Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során Dr. Bálint Anita I.sz.Belgyógyászati Klinika Szegedi Tudományegyetem 2014 Gyógyszermellékhatások és fertőzések

Részletesebben

Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése

Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS SOROZAT VII. szintentartó, továbbképző és rezidens tanfolyam PROGRAMFÜZET

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15.

Meghívó. Sürgősségi Orvostani Fórum. Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. Meghívó Sürgősségi Orvostani Fórum tudományos ülés Debrecenben Helyszín Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza Debrecen, Thomas Mann utca 49. Időpont 2015. május 15. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi

Részletesebben

ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet. Meghívó

ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet. Meghívó Meghívó Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk 2010. június 10-11-én megrendezésre kerülő konferenciánkat, melynek címe: Konferencia a Perikoncepcionális Egészségről és a Veleszületett Rendellenességek

Részletesebben

XII. Down Szimpózium: Tudományos továbbképzés a magzati orvostan aktuális fejezeteiből P R O G R A M. 2014. június 5. CSÜTÖRTÖK

XII. Down Szimpózium: Tudományos továbbképzés a magzati orvostan aktuális fejezeteiből P R O G R A M. 2014. június 5. CSÜTÖRTÖK XII. Down Szimpózium: Tudományos továbbképzés a magzati orvostan aktuális fejezeteiből P R O G R A M 2014. június 5. CSÜTÖRTÖK 9:00 Megnyitó Szabó János 1,2, Széll Márta 1 SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézet

Részletesebben

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1.

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1. 1. feladat Új dolgozó kollégájának magyarázza el a beteg felvétel rendjét a sürgősségi osztályon, a triage kategória jelentőségét, megállapításának módját, mutassa be az első állapot felmérés során alkalmazható

Részletesebben

MAGYAR GYERMEKORVOSOK TÁRSASÁGA DÉL-DUNÁNTÚLI TERÜLETI SZERVEZETE KONGRESSZUSA ÉS TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAMA Mohács, 2013. szeptember 20-21.

MAGYAR GYERMEKORVOSOK TÁRSASÁGA DÉL-DUNÁNTÚLI TERÜLETI SZERVEZETE KONGRESSZUSA ÉS TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAMA Mohács, 2013. szeptember 20-21. MAGYAR GYERMEKORVOSOK TÁRSASÁGA DÉL-DUNÁNTÚLI TERÜLETI SZERVEZETE KONGRESSZUSA ÉS TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAMA Mohács, 2013. szeptember 20-21. 2013. szeptember 20. - péntek 09:00 09:15 Megnyitó Köszöntők 09:20

Részletesebben

MEGRENDELŐ TERHESGONDOZÁSI CSOMAG SZOLGÁLTATÁSHOZ

MEGRENDELŐ TERHESGONDOZÁSI CSOMAG SZOLGÁLTATÁSHOZ MEGRENDELŐ TERHESGONDOZÁSI CSOMAG SZOLGÁLTATÁSHOZ páciens neve címe TAJ száma kezelőorvos neve, ha a páciens választott orvost Szüless nálunk! Otthonos és biztonságos! A MAI NAPON MEGRENDELEM A RÓBERT

Részletesebben

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekrehabilitációs Osztály A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában Készítette: Magyarné Szabó Tímea 2013. Előadásom fő témája

Részletesebben

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink Dr. Hortobágyi Judit Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon alapuló, krónikus, gyulladásos bőrbetegség Gyakorisága Európában 2-3% Magyarországon

Részletesebben

I. SÜRGŐSSÉGI TUDOMÁNYOS ÜLÉS

I. SÜRGŐSSÉGI TUDOMÁNYOS ÜLÉS Szervezők: Szegedi helyi Bizottság Elsősegélynyújtó Csoport Elérhetőségek: MOE-SZHB: Boros István: 06/20 522-0053 Csatári Péter: 06/70 949-2215 Magyar Mentő- és Mentőtiszti Egyesület: www.mentoegyesület.com

Részletesebben

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak 21-es triszómia: Mi az a Down kór Down-kór gyakorisága: 0,13% Anya életkora (év) 20 25 30 35 40 45 49 Down-kór

Részletesebben

Különleges tápanyagigények kezelése táplálásterápiával

Különleges tápanyagigények kezelése táplálásterápiával Különleges tápanyagigények kezelése táplálásterápiával 2015. Február 27. péntek 11 00-12 45 Érkezés, regisztráció és ebéd 12 45-13 00 Megnyitó Havasi Anikó NUTRICIA Advanced Medical Nutrition Táplálék

Részletesebben

A DOWN-KÓR SZŰRÉSE. Down-kór szűrés az egészséges babákért és a boldog kismamákért. Mi az a Down szindróma? A Down szindróma tünetei:

A DOWN-KÓR SZŰRÉSE. Down-kór szűrés az egészséges babákért és a boldog kismamákért. Mi az a Down szindróma? A Down szindróma tünetei: A DOWN-KÓR SZŰRÉSE Kedves Kismama! Gratulálunk születendő gyermekéhez! Ön és családja bizonyára örömmel várják az újszülött érkezését, azonban a legtöbb kismamához hasonlóan Önben is felmerül, hogy a szülés

Részletesebben

A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA

A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA A VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA Gitidiszné Gyetván Krisztina Védőnő, IBCLC 2015. 03.26 Dr Várady Erzsébet Neonatologus,IBCLC TÁJÉKOZTASSUNK MINDEN VÁRANDÓS ANYÁT A SZOPTATÁS ELŐNYEIRŐL ÉS MÓDJÁRÓL

Részletesebben

Tudományos program. Fővédnök: Lovász László, az MTA elnöke

Tudományos program. Fővédnök: Lovász László, az MTA elnöke MAGYAR ORVOSTUDOMÁNYI NAPOK 2014. november 5-7 Hotel Novotel Budapest, 1123 Alkotás u. 63-67 Rendező: Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) Tudományos program Fővédnök: Lovász László,

Részletesebben

,([~. számú előterjesztés

,([~. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere,([~. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Peter Cseroy Alapítvány támogatási kérelméről I. Tartalmi összefoglaló

Részletesebben

Biometriai adatok alkalmazása a gyermekegészs. Joubert Kálmán Gyenis Gyula

Biometriai adatok alkalmazása a gyermekegészs. Joubert Kálmán Gyenis Gyula Biometriai adatok alkalmazása a gyermekegészs szségügyi gyi ellátásban Joubert Kálmán Gyenis Gyula Az egészségügyet érintő reformfolyamatokban, a világ bármely részén, a preventio curatio rehabilitatio

Részletesebben

Prenatalis MR vizsgálatok

Prenatalis MR vizsgálatok Prenatalis MR vizsgálatok Prof. Dr. Lombay Béla Borsod A.Z. Megyei Kórház és s Egyetemi Oktatókórház Miskolci Egyetem, Egészségtudományi gtudományi Kar, Képalkotó Diagnosztikai Tanszék Miskolc Múlt - jelen

Részletesebben

Prevenció a háziorvosi praxisban Dr. Nagy Árpád

Prevenció a háziorvosi praxisban Dr. Nagy Árpád Kánya Község Önkormányzata Háziorvosi szolgálat Prevenció a háziorvosi praxisban Dr. Nagy Árpád SMKNSZSZ megyei alapellátási értekezlet 2014.04.16. Prevenció definíció I. Az egészségügyi célú prevenció

Részletesebben

Programtervezet. Vécsei László, az MTA Orvosi Osztály elnöke. Moderátor: Poór Gyula és Sótonyi Péter

Programtervezet. Vécsei László, az MTA Orvosi Osztály elnöke. Moderátor: Poór Gyula és Sótonyi Péter Magyar Orvostudományi Napok 2013. november 6 8 Hotel Novotel Budapest (Alkotás utca 63 67) Rendező: Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) Programtervezet 2013. november 6. 10.00 Megnyitó

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

A MEGELŐZÉS SZOLGÁLATÁBAN

A MEGELŐZÉS SZOLGÁLATÁBAN A MEGELŐZÉS SZOLGÁLATÁBAN VI. TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Gyula, 2014. november 27. A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság Békés Megyei Szervezetének és MTA Szegedi Területi Bizottsága Orvostudományi

Részletesebben

II. Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF)

II. Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) II. Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) 2011.11.10 2011.11.12. Hotel Divinus, Debrecen (Debrecen, Nagyerdei krt. 1.) Főszervező: A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság

Részletesebben

Nanosomia A kivizsgálás indikációi, irányai. Dr. Halász Zita egyetemi docens Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest

Nanosomia A kivizsgálás indikációi, irányai. Dr. Halász Zita egyetemi docens Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest Nanosomia A kivizsgálás indikációi, irányai Dr. Halász Zita egyetemi docens Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest Az ideális növekedés alapfeltétele adequat táplálkozás, energia bevitel krónikus

Részletesebben

Down-szindrómás babák születése, születés előtti kommunikáció, szűrések. Dr. Tóth Ágnes RE-PoD Záró konferencia 2014.09.25.

Down-szindrómás babák születése, születés előtti kommunikáció, szűrések. Dr. Tóth Ágnes RE-PoD Záró konferencia 2014.09.25. Down-szindrómás babák születése, születés előtti kommunikáció, szűrések Dr. Tóth Ágnes RE-PoD Záró konferencia 2014.09.25. Mottó Egy civilizáció minőségét a leggyengébb tagjaival szemben tanúsított tisztelete

Részletesebben

Prof. Dr. Machay Tamás Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika 2013.Május 3.

Prof. Dr. Machay Tamás Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika 2013.Május 3. Újszülöttkori-csecsemőkori transzfúziók sajátosságai,transzfúziók indikációja Prof. Dr. Machay Tamás Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika 2013.Május 3. Az újszülöttkori anaemia okai Fiziológiás anaemia

Részletesebben

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Dr. Simon Attila, Dr. Gelesz Éva, Dr. Szentendrei Teodóra, Dr. Körmendi Krisztina, Dr. Veress Gábor Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Balatonfüredi

Részletesebben

A hemokultúra vételének metodikája

A hemokultúra vételének metodikája A hemokultúra vételének metodikája Hajdú Edit Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet 14. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam

Részletesebben

III. Szakdolgozói Tudományos Nap

III. Szakdolgozói Tudományos Nap III. Szakdolgozói Tudományos Nap Mosonmagyaróvár Karolina Kórház-Rendelőintézet Ápolásfejlesztési és Oktatási Munkacsoportja Szakdolgozói Továbbképző Tudományos Napot szervez Időpont: 2014. február 07.

Részletesebben

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/301-4/2011. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának e l ő t e r j e s z t é s e a Petz Aladár

Részletesebben

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely

2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től. Központi telephely 2015.évi fekvőbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. június 01-től Központi telephely Aktiv fekvőbeteg ellátás 0100 050210101 I. Belgyógyászat Kardiológiai

Részletesebben

Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér. ködéséről

Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér. ködéséről Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér ködéséről A Védőnői Szolgálat a világon szinte egyedülálló. Az eltelt évtizedek során sok változáson ment keresztül, de a védőnői munka fő célkitűzése nem változott.

Részletesebben

Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése

Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS SOROZAT szintentartó, továbbképző és rezidens tanfolyam PROGRAMFÜZET

Részletesebben

Az alábbiakban megjelölt akkreditált helyen letöltendő gyakorlatok időtartama, alapszakvizsgák szerint:

Az alábbiakban megjelölt akkreditált helyen letöltendő gyakorlatok időtartama, alapszakvizsgák szerint: A Debreceni Egyetemen a belgyógyász, csecsemő-és gyermekgyógyász, vagy háziorvos szakorvosok által megszerezhető diabetológiai licenc képzési követelményei és feltételei (2014. évtől kezdődően) A képzés

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Stroke kezelésének alapelvei. Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója

Stroke kezelésének alapelvei. Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója Stroke kezelésének alapelvei Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika igazgatója Hogyan kezelhetı a stroke? Primer prevenció a stroke rizikójának csökkentése STROKE Akut kezelés Szekunder

Részletesebben

MOLSZE VEZETŐSÉG elérhetősége (2013-2017)

MOLSZE VEZETŐSÉG elérhetősége (2013-2017) MOLSZE VEZETŐSÉG elérhetősége (2013-2017) EGYETEMEK 1 Vargáné Budai Erika Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Budapest Városmajor utca 68. 1122 1/458-6754 1/458-6755 20/666-3038

Részletesebben

Az onkológiai ellátáshoz való hozzáférés esélyei

Az onkológiai ellátáshoz való hozzáférés esélyei Az onkológiai ellátáshoz való hozzáférés esélyei Garami Miklós 15 Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Hozzáférhetőség a magyar egészségügyben ELTE TáTK, 2013 május 31 Az egészségügyi teljesítmény dimenziói

Részletesebben

Opponensi vélemény Lakos András Kullancs által terjesztett fertőzések; Lyme. Borreliosis, kullancsencephalitis, TIBOLA című MTA doktori értekezéséről.

Opponensi vélemény Lakos András Kullancs által terjesztett fertőzések; Lyme. Borreliosis, kullancsencephalitis, TIBOLA című MTA doktori értekezéséről. Opponensi vélemény Lakos András Kullancs által terjesztett fertőzések; Lyme Borreliosis, kullancsencephalitis, TIBOLA című MTA doktori értekezéséről. Az összességében 162 oldal terjedelmű, 99 ábrát, 7

Részletesebben

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr.

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Domokos Gabriella Syncope: hirtelen jelentkező, eszméletvesztés, amely során a beteg

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Általános (felnőtt) sebészet 6 hónap (Terv2) Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest Maglódi út 89-432-7774 sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Dr. Bányász Zsolt 6 hónap 1 fő 2014.01.01.

Részletesebben

Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek?

Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek? Mi lenne ha az MPS is része lenne az újszülöttkori tömegszűrésnek? Dr. Jávorszky Eszter, Kánnai Piroska Dr. Szőnyi László Semmelweis Egyetem, I. Gyermekklinika, Budapest Anyagcsere szűrőközpont 2 Ritka

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport 11. évfolyam ÁLLAPOTMEGFIGYELÉS -- ELMÉLET Bokor: Általános ápolástan és gondozástan Dr. Orbán Lászlóné: Váladékok

Részletesebben

Gyakorlati protokoll-témakörök a XI. félévi kisállat-belgyógyászati klinikai gyakorlat teljesítésére

Gyakorlati protokoll-témakörök a XI. félévi kisállat-belgyógyászati klinikai gyakorlat teljesítésére 11_félév_bel_gyak_protokoll_13_12_08 vzs.doc Gyakorlati protokoll-témakörök a XI. félévi kisállat-belgyógyászati klinikai gyakorlat teljesítésére Összeállította: Dr. Vörös Károly Rotáció az egyes klinikai

Részletesebben

Stroke Ne késlekedj kampány 2010. Stroke: szomorú tények. Sajtófigyelés

Stroke Ne késlekedj kampány 2010. Stroke: szomorú tények. Sajtófigyelés Stroke Ne késlekedj kampány 2010 Stroke: szomorú tények Sajtófigyelés Stroke: szomorú tények http://www.168ora.hu/tudas/stroke-szomoru-tenyek-53262.html 2010. április 1. 20:52 Hazánkban évente 42 ezren

Részletesebben

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5.

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5. Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner SE- TK/2014.I./00079 Szemeszter 2014.I.félév Jelleg Daganatok és komplex terápiája A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai

Részletesebben

Az újszülöttek ellátása Széll András

Az újszülöttek ellátása Széll András Az újszülöttek ellátása Széll András Peter Cerny Alapítvány Az újszülöttellátás célja A cardiorespiratoricus adaptatio elősegítése Az adaptatiót zavaró tényezők kiküszöbölése A megzavart adaptatio élettani

Részletesebben

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ Megelõzés és gyógyítás egy kézben! Általános és komplex szûrõok Budapesti VE VIP Központ Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ 1062 Budapest, Podmaniczky út 109. +36

Részletesebben

Endocarditis infektológiai szempontok: ajánlások és lehetőségek

Endocarditis infektológiai szempontok: ajánlások és lehetőségek Endocarditis infektológiai szempontok: ajánlások és lehetőségek Avagy gájdlájn a végvárakon, egy infektológus szemszögéből Dr. Maszárovics Zoltán, Eger Számtalan felosztás és alcsoport Natív billentyű

Részletesebben

Tisztelt Főszerkesztő Úr! Debrecen, 2002. január 28.

Tisztelt Főszerkesztő Úr! Debrecen, 2002. január 28. Magyar Nőorvosok Lapja Szerkesztősége Semmelweiss Egyetem Egészségtudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 1389 Budapest, Pf.: 112. Prof. Dr. Doszpod József Főszerkesztő Úr Tisztelt Főszerkesztő

Részletesebben

a minősített továbbképzésekről

a minősített továbbképzésekről T Á J É K O Z T T Ó a minősített továbbképzésekről z Egészségügyi Szak- és Továbbképzési izottság (ESZT) 2010. januárban megtartott ülésén újabb továbbképzési programokat minősített amelyeket az alábbi

Részletesebben

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2011. évi tevékenységéről

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2011. évi tevékenységéről Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2011. évi tevékenységéről Az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző intézetek kötelező adatgyűjtését a 339/2008 (XII.30.) Kormányrendelet

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

2010. évben 737 ellátottról gondoskodtunk, 364 férfi és 373 nő. férfi: 52 év legfiatalabb 19 év legidősebb 92 év

2010. évben 737 ellátottról gondoskodtunk, 364 férfi és 373 nő. férfi: 52 év legfiatalabb 19 év legidősebb 92 év Dr. Lakosi György: Háziorvosként azt a feladatot kaptam, hogy az intézet lakóinak szomatikus betegségeiről keresztmetszeti képet adjak, és bemutassam Önöknek az itt folyó gyógyító munkát, kiemelve ennek

Részletesebben

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET C:secsemoszívsebészeti Osztály 10. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok A beteg / szülo / törvényes gyám mutéttel kapcsolatos tájékoztatása, orvosi felvilágosítása

Részletesebben

Mentális retardáció BNO 10 (F70-79) BNO-10 BNO-10 BNO-10. Mentális retardáció és pszichopatológia

Mentális retardáció BNO 10 (F70-79) BNO-10 BNO-10 BNO-10. Mentális retardáció és pszichopatológia BNO 10 (F70-79) Mentális retardáció Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Pécs Abbamaradt vagy nem teljes mentális fejlődés, amelyre jellemző a különböző készségek romlása, olyan készségeké amelyek

Részletesebben

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER 1 of 6 12/1/2008 2:33 AM THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER Az infravörös monitorozás emisszión alapuló noninvazív képalkotó eljárás. A Budapesti Mûszaki Egyetemen kidolgozott thermográfiai vizsgálati rendszer

Részletesebben

Fejfájáscentrumok Magyarországon

Fejfájáscentrumok Magyarországon Fejfájáscentrumok Magyarországon B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Ideggyógyászati szakrendelés (ügyeleti ambulancia is) Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76. Telefonszám: 46/515-200

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ, ILLETVE MŰTÉTI BEAVATKOZÁST NEM IGÉNYLŐ MEGBETEGEDÉSEK FEKVŐBETEG ELLÁTÁSBAN VÉGZETT KEZELÉSÉNEK, TOVÁBBÁ A JÁRÓBETEGELLÁTÁS KERETÉBEN VÉGZETT VIZSGÁLATOK,

Részletesebben