Kitűzni a célokat egyszerű. Elérni őket sokkal nehezebb.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kitűzni a célokat egyszerű. Elérni őket sokkal nehezebb."

Átírás

1 Kitűzni a célokat egyszerű. Elérni őket sokkal nehezebb. Eredeti (angol nyelvű) változat: Tom Big Al Schreiter, Fortune Network Publishing, Magyar változat: D. Bikfalvi Moni, Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc hatálya alá tartozik. A licenc szövegének megtekintéséhez látogasd meg a címet.

2 Kedves Olvasóm és Barátom! Bizonyára rengetegszer hallottad már a szakértőktől, a guruktól, a személyiségfejlesztő trénerektől (vagy pár sör után bármelyik helyi okosságtól, ami azt illeti), hogy Célkitűzés nélkül semmire sem mégy. Ez a siker kulcsa. Természetesen igazuk is van. Ha a célkitűzés a siker kulcsa, akkor mostanra mindannyian szupersikeresek vagyunk, igaz? Nos, sajnos nem vagyunk. Tudod, a célokat kitűzni könnyű. Minden egyes év végén célokat tűzünk ki az új évre, hogy többet fogunk keresni, hogy tornázni fogunk, hogy lefogyunk, hogy kedvesebbek leszünk a családunkhoz, hogy megnyerjük a helyi teniszversenyt, hogy egy órával korábban kelünk fel, hogy több új munkatársat szponzorálunk, hogy több időt töltünk a gyerekekkel... Hé, álljunk csak meg egy pillanatra! Ez egy lista azokról a céljaimról, amelyek nem valósultak meg... Igen, ilyen az életünk. Mindannyian kitűzünk célokat. Ezzel nincs is semmi problémánk. A probléma az, hogy ritkán érjük el a kitűzött céljainkat. Ismerősen hangzik? Ugyanezt hallod a családtagjaidtól, a barátaidtól, a munkatársaidtól, a fogyasztóidtól, az üzleti partnereidtől is? Lefogadnám, hogy igen. A sok odafigyeléssel kitűzött céljainkat bizony nem tudjuk elérni, ilyen az emberi természet. Jót akarunk, de kevesebbet érünk el, mint amit kitűztünk. Miért van ez? Én azt gondolom, hogy mindannyiunknak van egy titkos listája a hibáinkról és a hiányosságainkról, és amikor célokat állítunk, tulajdonképpen ezeket a hibáinkat és hiányosságainkat akarjuk kijavítani. Csakhogy van oka annak, hogy éppen ezek a hibáink és hiányosságaink vannak: mégpedig az, hogy ezek a dolgok azok, amelyeket nehezünkre esik csinálni! Hadd mondjak egy példát. Én kövér vagyok, és ez azért van, mert sokkal jobban szeretem nézni a Travel Channelt a tévében, mint edzésre járni. Számomra ez a választás egészen egyszerű. Ülni egy kényelmes székben, pattogatott kukoricát és jégkrémet enni, közben élvezettel nézni a távoli világok tájairól és kultúrájáról készült filmeket. Vagy átöltözni, elmenni a legközelebbi fitness-terembe, izzadni, szenvedni, küzdeni, erőlködni, és fájdalmasan kimerülni csupán azért, hogy egy vasdarabot mozgassak le és fel, aztán hazamenni egy-két órával később, túl fáradtan még ahhoz is, hogy a Travel Channelt nézzem...

3 Ugyanakkor jóbarátom, Tom Paredes, egészen másképp látja ezt a dolgot. Ő tele van energiával. Nem képes nyugton ülni. Imád fitness-terembe járni és edzeni. Fájdalmas büntetés lenne számára, ha minden este arra kényszerítenék, hogy órákig nézze a Travel Channelt. Bármelyikünknek, ha változtatni akar, célokat kell kitűznie. De ennek a célnak az elérése nehéz lesz számunkra, egész egyszerűen azért, mert ez nem az, amit szeretnénk csinálni. Mit tehetünk tehát? Nem fogom most arra pazarolni az időt, hogy a célkitűzésről beszéljek, mert ez a könnyebbik fele. Mindannyiunknak rengeteg tapasztalata van már arról, hogy hogyan kell célokat kitűzni. Inkább koncentráljunk arra, hogy hogyan lehet elérni ezeket a célokat. Hát nem lenne nagyszerű, ha következetesen elérnénk a céljainkat? Vagy nem lenne nagyszerű, ha tudnánk segíteni másoknak, például a munkatársainknak abban, hogy következetesen elérjék a céljaikat? Persze, hogy nagyszerű lenne, de a megoldásnak egyszerűnek kell lennie. Ugyanis ha bonyolult, többlépéses módszereket kellene követnünk, akkor nagyon sok pont lenne, ahol elvérezhetünk. Olyan megoldásra van szükségünk, amely gyors, könnyű bevezetni az életünkbe, és működik. Úgyhogy először is szükségünk van egy kísérleti nyúlra. Minden kísérlethez szükségünk van tesztalanyokra. Megpróbáltam megint megfűzni Art Jonakot vagy Craig Tuckert, de ők túl okosak ahhoz, hogy önként alávessék magukat ilyesminek. Úgyhogy nem marad más, mint én... és Te. Te és én egy nagyon kemény célt fogunk most felállítani, egy olyat, amelyet gyakorlatilag lehetetlen elérni. És mindössze egyetlenegy egyszerű módszert fogunk alkalmazni, hogy elérjük ezt a célt. Ne felejtsd el, hogy egy olyan cél-elérési technikát akarunk, amely egyszerű és könnyen alkalmazható. Olyat, amely tényleg működik a való életben. Kezdjük velem. Egy közel lehetetlen célt fogok kitűzni magam elé, olyat, amely éveken keresztül megvalósíthatatlan maradt a számomra. Tudnod kell, hogy általában nincs sok problémám a céljaim felállításával és elérésével. Sok barátom azt mondja: Tom, te csak eldöntesz valamit, aztán mész és megcsinálod. Számunkra ez nem ilyen egyszerű. Mi nem tudjuk azt megtenni, hogy egyszerűen csak elhatározunk valamit, aztán megcsináljuk. Nos, ez csak részben igaz. Olyasmiket határozok el, amiket nekem könnyű megtenni. Mondjuk több munkatársat szerezni, vagy kiállni beszélni egy csomó ember elé, vagy elindítani egy új üzletet. Ezeket valóban meg tudom tenni, mert ezek könnyűek nekem.

4 A barátaimhoz hasonlóan, nem tudom csak úgy eldönteni, aztán menni és megcsinálni azokat a dolgokat, amelyek nem könnyűek nekem. Példaként hadd álljon itt pár dolog, ami rettenetesen nehéz lenne a számomra: autót szerelni, edzeni, ülni egy szúnyogokkal teli folyóparton és várni, hogy egy hal akadjon a horgomra, csevegni csak úgy a csevegés kedvéért, bevásárolni, végignézni egy balettelőadást, hosszasan telefonálni, végignézni Jerry Springer műsorát a tévében, siklóernyőzni. Mindannyiunknak vannak erős oldalai és gyenge oldalai. Vannak például, akiknek nehezen megy új munkatársak találása, mert nehezen viselik az elutasítást. Lehet, hogy ettől még nagyon elkötelezettek, és eljönnek minden üzleti bemutatóra csak éppen sajnos meghívottak nélkül. Nekem ez sosem okozna gondot. Mivel egy közel lehetetlen célt kellett találnom, megkérdeztem a háztartásom vezető hatalmát, azaz a feleségemet, Susant. Ő fogja kiválasztani azt a kihívást, amely számomra a teszt-cél lesz. Mit gondolsz, mit választott Susan? Egy fogyókúrát. Egy fogyókúrát?! Tudnod kell, hogy vadásztam már alligátorra az Amazonas folyón éjszaka, egy apró lélekvesztőn, puszta kézzel. Semmi probléma. Vezettem kicsike repülőgépeket orkánban. Semmi probléma. Még a mexikói ennivalót is túléltem Matamorosban. Csak átmeneti problémát okozott. De betartani egy fogyókúrát??? Fogalmam sincs, hogy hogyan kell lefogyni. Igazság szerint arról sincs fogalmam, hogy kell meghízni. Úgyhogy megkértem Susant, hogy válasszon egy másik közel-lehetetlen célt, egy kicsit könnyebbet. De ő azt mondta: Nem. Tudod, milyen kövér vagyok? Igazából nem tartom magamat kövérnek... csak egy kicsit alacsonynak a súlyomhoz képest. A hasam tulajdonképpen nem nagy, csak nem elég erős a hasizmom. Valójában formában vagyok. A gömb végül is egy forma, nem? De azt hiszem, észre kellett volna vennem, hogy valami nem stimmel velem, amikor a helyi élelmiszer-áruház felajánlotta, hogy egy üzletláncot épít ki körém. Na jó, félre a viccel. Egy 82 kilós zsírpacni vagyok. Még soha életemben nem találkoztam olyan étellel, amely ne ízlett volna. Életem minden egyes évében nehezebb lettem, mint az előzőben, és nem hiszek a visszafordulásban.

5 A feleségem, Susan, úgy gondolja, hogy ha motivációról és célokról beszélek, akkor meg is kellene tennem. Utálja azokat a trénereket és tanácsadókat, akik csak beszélnek arról, hogy mit kellene tenni, de sosem csinálják azt ők maguk is. Úgyhogy a kihívás megvolt. Susan úgy gondolja, hogy 68 kilóra kellene lefogynom. Ez összesen 14 kg fogyás abból az értékes zsírból, amelynek minden grammját kifizettem. És mindössze 90 napom van elérni ezt a célt. Ez azt jelenti, hogy december 31-re 68 kilónak kell lennem! Te jó ég! Ez aztán tényleg egy közel-lehetetlen cél. Ugyanis éppen úgy, mint Neked rengeteg mentségem van rá, hogy miért ne érjem el ezt a célt. Itt következnek a mentségeim. Először is, októberben 12 napot kell töltenem Olaszországban egy ételkóstolási utazáson néhány network marketinges barátommal. Ez egy hízókúrás út lesz, nem egy fogyókúrás. Másodszor, október utolsó hetében és november első hetében Ausztráliában leszek a jóbarátommal, Mark Davisszel. Meglátogatjuk az én hősömet, a Krokodilvadászt Brisbaneben. Lehetetlen diétázni, amikor az ember utazik, nem? Harmadszor, november 12-től 19-ig a Dél-Karibi-tengeren fogok vakációzni egy luxushajón. Lehet, hogy találkozunk ott, ugye? Az biztos, hogy megtalálsz a Lido Fedélzeten, a nonstop fagyigép mellett. Mindegy, öt nap ezen a hajón biztos, hogy nem lesz a segítségemre, hogy veszítsek a súlyomból. Negyedszer, amikor visszajövök a hajóról, jön a Hálaadás és a Karácsony, a családi összejövetelek. Csak gondolj a bejglikre meg a többi karácsonyi sütikre! Juj. Ötödször, nagyon nehezemre esik az edzés, amióta kétszer is megoperálták a vállamat. Tudom, hogy ez már több, mint hét éve volt, de igazából még mindig nem gyógyultam meg egészen. Hatodszor, valószínűleg nem húzhatom tovább, hogy legalább egyszer ellátogassak az anyukámhoz, nem utolsósorban a fantasztikus házi készítésű csokis keksze miatt. Szóval ezt a fogyási célt gyakorlatilag lehetetlen elérni! Lehetetlen! Hacsak nem leszek motivált, de igazán motivált. És ez a kulcs a célok eléréséhez. Megtalálni az igazán jó motivációt. Motiváció nélkül csak vesztegetjük az időnket grafikonok megrajzolásával, képek összegyűjtésével olyan célokról, amelyeket sohasem fogunk elérni, könyvek olvasásával, még több ígéret megszegésével... mindegy, érted, mit akarok mondani, ugye?

6 Motivációs technikák, hogy megmeneküljünk... Nos, akkor nézzünk néhány motivációs technikát, amelyekkel esélyem lehet arra, hogy elérjem a majdnem-lehetetlen célomat, a súlycsökkentést. Mert ha én le tudok fogyni, Te is meg tudsz csinálni bármit, amit csak akarsz! Először is, ne felejtsük el, hogy a súlyvesztés még csak egy cél. Természetesen határidőt kell állítanunk hozzá, pontosan meg kell fogalmaznunk, kisebb részcélokat kell állítanunk... egyszóval meg kell tennünk mindazt, amit tanultunk a célállításról és amelyek nem működnek a valós életben... Hiszen már oly sok célt felállítottál Te is, amelyeket nem sikerült elérned, igaz? A célok felállítása nem nehéz. Azt bárki meg tudja tenni. Amire most szükségünk van, az egy olyan módszer megtalálása, amely segít elérni a célunkat. Mindenkinek van kedvenc módszere arra, hogy hogyan motiválja önmagát. Biztos vagyok benne, hogy nincsen egyetlen üdvözítő módszer mindenki számára. Itt van például néhány technika, amelyet én is alkalmazhatnék, hogy segítsen a fogyási célom elérésében: 1. Javítani a hozzáállásomon. Igen, hallgathatnék motivációs kazettákat, olvashatnék motivációs könyveket. Talán még meditációs felvételeket is hallgathatnék. Valójában már csináltam ilyet nem egyszer, de az egyetlen eredményük az volt, hogy megéheztem tőlük. És mi is lesz, ha elbukom? Kiderül, hogy rossz a hozzáállásom. Hát, ez nem valami vidító lehetőség, nem tesz jót az önértékelésemnek. 2. Megváltoztatni az önmagamról alkotott képet. Ez egy nagyszerű dolog, ámbár könnyebb beszélni róla, mint meg is tenni. Általában rengeteg időbe és erőfeszítésbe kerül. A legtöbbünknek ez túl bonyolult, különösen, ha azonnali eredményt szeretnénk. Különben sincs időm erre, mindössze 90 napom van. 3. Hamis lelkesedés. Biztosan tudod, miről beszélek. Felugrálni a székről, tapsolni, ostobán mosolyogni, és hiperaktívan mozogni. Ezzel általában meg tudunk lepni másokat, de a saját személyiségünk ettől nem változik meg. 4. Kirakni a falra egy karcsú ember fényképét. Erről már biztosan hallottál. Tegyél ki magad elé egy képet, amely a célodat ábrázolja, olyan helyre, ahol minden nap láthatod. Ez nagyon szép. Minden nap emlékeztetni fog a célomra, az igaz, de semmilyen érzelmi segítséget nem ad, hogy el is érjem ezt a célt. 5. Meditálni, és a karcsúságot vizualizálni. Ezt is próbáltam már. A vizualizációmban semmi más nem jutott az eszembe, mint a Karcsú Menta nevű nagyon vékony palacsinta, tejszínhabbal és hosszú vékony csokicsíkokkal. Nyami. Valami miatt ezek a technikák egyszerűen nem működnek. Mi mást tehetnénk? Mi a baj ezekkel a módszerekkel, és hogyan találhatunk egy másikat, amely tényleg működik?

7 Értelem szemben az érzelmekkel... Valamennyien tudjuk, hogy az értelem remek dolog, de minket, embereket az érzelmeink vezetnek. Ez van. Ha változtatni akarunk, ha motiváltak akarunk lenni, akkor érzelmi indokokra van szükségünk. Ha visszanézel az előbb tárgyalt motivációs technikákra, bizony egyet sem találsz közöttük, amely igazán mély érzelmeket váltott volna ki Belőled, ugye? És éppen ez az, amiért ezek nem működnek. Ha el akarjuk érni a célunkat, ahhoz egy rendkívül erős érzelmi indíttatás szükséges. Ha ez megvan, akkor már nem lesz nehéz elérnünk a célunkat, még akkor sem, ha ez egy közel-lehetetlen cél. És most Te jössz. Mielőtt megmutatnám, hogy hogyan juthatsz hozzá egy olyan erős érzelmi indíttatáshoz, amely aztán rakétaként röpít a célod felé, először Neked is fel kell állítanod a célodat. Itt a Te nagy lehetőséged. Válassz egy közel-lehetetlen célt, amelyet szeretnél elérni. Nem kell ugyanolyan nehéznek lennie, mint az én esetemben, hogy leadj 14 kg-t, de azért feszegesse a lehetőségeidet. Válassz valami olyasmit, amit tényleg nagyon szeretnél elérni. Mondjuk (ha semmi nem jut eszedbe) minden reggel két órával hamarabb felkelni, harminc egymást követő napon nem veszekedni a házastársaddal, ebédidőben minden nap sétálni három km-t, hatvan napig nem nézni tévét... Nos, van már ötleted? Mielőtt folytatnánk, állj meg itt egy pillanatra, és döntsd el, mi lesz a majdnem-lehetetlen célod. Ne felejtsd el, hogy Te is teszt-alany vagy. Ne csalj! Ne menj tovább addig, amíg el nem döntötted, mi lesz ez a cél, és írd is le! Írd ide: A célom az, hogy Nos, leírtad? Nagyon remélem. Mert ha nem, ha csalsz, akkor csakis saját magadat csapod be. Legyünk motiváltak érzelmileg... Most megosztok Veled egy fantasztikus módszert arra, hogy érzelmileg fel legyél töltve a célod eléréséhez. Tudod, ez nem egy elegáns módszer. Sőt, egyesek talán még durvának is mondanák. De működik! Méghozzá ott működik, ahol ez számít a való világban. Az elegáns, tiszta, csinos elméletek, a 17 lépésből álló technikák nagyszerűen mutatnak a könyvekben, de amikor igazi kihívás előtt állsz, akkor nem működnek. És most nagy a kihívás, igaz? Biztos vagyok benne, hogy nem választottál egy könnyen elérhető célt! Valójában két tényezője van annak a technikának, amelyet most megosztok Veled. Azért ne felejtsd el, hogy ez csak egy technika, vannak más, lassabb módszerek is, azokat is választhatod. De mi most itt egy bizonyos technikát tesztelünk, és ez nem más, mint a... zsarolás!

8 Igen, így van. Zsarolás. Biztosan hallottad már sokszor, hogy valaminek az elvesztésétől való félelem mindig sokkal erősebb, mint egy valami megszerzése iránti vágy. Például rendkívül motiváltak tudunk lenni, hogy elkerüljük egy büntetés kifizetését. Lehet, hogy kiveszünk egy fél nap szabadságot, fogadunk egy ügyvédet, bemegyünk a bíróságra, és mindet megteszünk, csakhogy elkerüljük a fizetést. Ugyanakkor nem vagyunk hajlandóak egy órán át telefonálni annak a tudatában, hogy ez valószínűleg sokszázezer forint nyereséget fog hozni nekünk. A veszteségtől való félelem mindig erősebb, mint a nyereség iránti vágy. Tehát, ha igazán a maximumig motivált szeretnék lenni, ha túl akarok jutni a tornázás iránti ellenszemvemen és le akarom csökkenteni a heti csokiadagomat egy kilóval, akkor ehhez a veszteségtől való félelem eszközét kell használnom. Megmutatom, hogyan működik ez. Fel kell állítanom magamnak egy büntetést, ha nem érem el a célomat. És ennek a büntetésnek elég félelmetesnek kell lennie. Nos, gyerünk. Válasszunk egy büntetést, amely annyira fájdalmas, hogy biztosan elérem miatta a célomat. Itt van pár ötlet. Ha nem fogyok le 14 kg-t december végéig, akkor: Meg kell látogatnom a haszontalan unokaöcsémet és részt kell vennem a szilveszteri partiján New Yorkban. (Utálok partikra járni. Utálom a haszontalan unokaöcsémet. De végül is szenvedhetek pár órát, annyit kibírok.) Egyedül, a saját kezemmel ki kell festenem a házunkat. (Ez tényleg nagy munka. És utálnám csinálni. De nem annyira, hogy lemondjak érte a csokoládéról.) Hét egymást követő napon el kell kísérnem a feleségemet bevásárolni. (Uhh. Ez tényleg fájdalmas. De végül is olvashatok egy könyvet, amíg ő körülnéz az áruházban.) Nyers tojást és brokkolit kell ennem minden nap. (Juj! Ez rémes. Undorító vacak. De talán ha befogom a szemem és gyorsan lenyelem, akkor könnyen túl lehetek rajta.) Mi a csuda történik itt? Úgy néz ki, hogy egyik büntetés sem elég nagy vagy elég fájdalmas ahhoz, hogy igazán motiváljon engem a fogyásra. Nagyobb büntetésre van szükségem. Ha a büntetés nem elég nagy, a technika sem működik. Nagy, nagy büntetésnek kell lennie. Tehát, mi a legszörnyűbb, legkegyetlenebb, legundorítóbb, legrettenetesebb büntetés, amit el tudok képzelni? Milyen büntetés venne rá arra, hogy most azonnal elkezdjek fogyókúrázni, hogy még a luxushajón is fogyjak? Milyen büntetés lenne ennyire rossz?

9 Mondjuk ha adományoznék dollárt a Bill Clinton Jogi Védelme Alapítványnak! Te jó ég! Ez tényleg szörnyű! Ez annyira szörnyű, hogy máris egészen elment miatta az étvágyam! Nem tudok elképzelni annál rosszabbat, mint hogy a kemény munkával megkeresett, adózás utáni pénzemből ilyen hatalmas összeget adjak egy politikus ügyvédjének. Amúgy sem szeretem túlzottan az ügyvédeket, de egy alapítvány, amely arra szolgál, hogy felmentsen egy politikust, aki a beosztottjával hetyegett! dollárt adni a Bill Clinton Alapítványnak alighanem megölne engem... Ez aztán tényleg a zsarolás legrosszabb fajtája. És éppen ez az, amiért működni fog! (Ma, Magyarországon mindenki helyettesítse be ezt a kedvenc, előzetesben ülő politikusával... ) Biztos lehetsz benne, hogy december 31-ére elérem a 68 kilós súlyt. Mert ha nem... nos, az egyszerűen nem lehetséges. Az nem történhet meg! És semmi nem állhat az utamba, hogy elérjem ezt a célt. Ha a demokrata párti barátaim ingyen csokoládét kínálnak nekem, az érzelmi reakcióim azonnal működésbe lépnek majd, és azt mondom: Kösz, nem, nem vagyok éhes. Igazság szerint egy kicsit émelygek. Ha a nonstop fagyigép mellett ülök a luxushajón, akkor azt fogom gondolni: dollár adózás utáni pénz a nehezen megkeresett jövedelmemből? Nem létezik, nem létezik! És most Te jössz! Tudod, ez csapatmunka. Te ismered a célomat. Tudod, mi lesz a büntetésem, ha nem érem el a célomat. Ismered a saját célodat. Le is írtad. Most pedig az a dolgod, hogy válassz egy megfelelő, azaz egy rémes, borzalmas, ocsmány büntetést, amely elegendően erős érzelmekkel tölt el Téged. Olyan büntetésre van szükséged, amelytől rosszul leszel, ha csak rágondolsz. Tehát, mi lesz az? Itt a lehetőséged, hogy végiggondold, és írd is le. Írd ide: Ha nem érem el a célomat, a büntetésem az lesz, hogy Tehát, leírtad a büntetésedet? Nagyon remélem, Mert ha nem, becsapod saját magadat. Most már elég motivált vagy, ugye? Ha nem, akkor menj vissza, és válassz súlyosabb büntetést. És mi a második tényező? Mert itt még nincs vége. Emlékszel, mit mondtam korábban? Hogy ennek a technikának két tényezője van? Az első tényező az volt, hogy egy kellően rémséges büntetést kell kilátásba helyeznünk magunknak.

10 A második pedig az, hogy ezt mindenkinek elmondjuk! Így van. Könnyen lemondhatunk a célunkról, ha senki nem tudott róla. És szükségünk van a rokonaink és a barátaink érzelmi segítségére ahhoz, hogy elérjük a célunkat, mert különben folytonosan kísérteni fognak minket. De így, tudod, mi fog történni? Azt mondják majd: Hé, Tom! Gyere, egyél még egy fagyit! Bill Clinton ügyvédjének szüksége van egy új úszómedencére! A barátaink és a nem annyira barátaink is állandóan emlékeztetni fognak minket, és ezzel segítenek, hogy elérjük a célunkat. Hát nem kedves tőlük? Tehát tárd a világ elé a célodat és a büntetésedet is! Minél több embernek mondod el, hogy mit határoztál el, és hogy mi lesz a büntetésed, annál elkötelezettebb leszel. És hogy ne kerülj kínos helyzetbe az ismerőseid előtt, mindent meg fogsz tenni a célod érdekében. Semmi nem állíthat majd meg. Ennyi az egész. A többi Rajtad áll. Kiválasztottad a közel-lehetetlen célodat. Kiválasztottad a büntetésedet, ha nem éred el. És elmondtad mindenkinek. A legjobb úton vagy ahhoz, hogy elérd a célod. Ne felejtsd el, hogy bárki tud célokat felállítani ez a könnyebbik fele. De Te, aki rászántad az időt és erőfeszítést, hogy végigolvasd ezt a pár oldalt, sokkal többet tudsz, mint bárki más. Te meg is fogod tudni valósítani a célodat. Az összes rokonod, barátod, sőt, még az ellenségeid is irigyelni fognak. Menj és valósítsd meg! * * * Tom Big Al Schreiter Kedves Olvasóm és Barátom! Talán emlékszel még, hogy Tom azt írta: fogalma sincs, hogy kell lefogyni, és hogy hogy kell meghízni. Te tudod? Lehetséges, hogy a Te céljaid között is ott van, hogy leadj pár kilót? Próbálkoztál már ezzel korábban? Tudod, hogy miért nem sikerült?... Lehet, hogy az Enni Kell Klub lesz az a közösség, akik támogatni fognak a célod elérésében. Velünk megtanulhatod az alapvető technikákat, a csapat pedig a segítségedre lesz, hogy ne add fel. Érdekel? Olvasd tovább itt: Sok sikert kívánok a céljaid eléréséhez! D. Bikfalvi Moni

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

Gyors fogyás, éhség nélkül. Ahogy én csináltam

Gyors fogyás, éhség nélkül. Ahogy én csináltam Gyors fogyás, éhség nélkül Ahogy én csináltam 2015 Copyright Radócz Ádám, 2015 Web: www.gyorsfogyasdieta.hu Minden jog fenntartva. A könyvet vagy annak bármely részét tilos másolni, sokszorosítani, bármely

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg!

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Az anyagi függetlenség képlete A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Mi a pénz? A pénz alapvetően ENERGIA. Igaz? Mi az energia?

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk 12 A NYERŐ ÉNKÉP Egy országnak, egy iparágnak, egy cégnek, egy szervezetnek, egy terméknek, vagy egy személynek, mind van hírneve és imázsa. Nagyon fontos az, hogy mint cég, vagy személy, milyennek látnak

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Miért vagyunk itt?... 3 Megéri változtatni?... 4 Sosem késő... 5 Sorsunk a saját kezünkben van!...

Részletesebben

Érvényes: 2013. július 15-től

Érvényes: 2013. július 15-től Érvényes: 2013. július 15-től 1 Gratulálunk! Épp most csatlakoztál az egyik legjobb kapcsolati marketing céghez! Most vagy azon az úton, amelyen eljuthatsz addig az életszínvonalig, amiről mindig álmodtál...és

Részletesebben

A változás szabadsága II.

A változás szabadsága II. Hollenda Zsolt A változás szabadsága II. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Zéró tolerancia... 4 Adni jobb, mint kapni!?... 5 Megnyertem a lottó főnyereményt!!!... 6 Lehet

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Tárgy: [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer, avagy siker 8 lépésben... Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]!

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 3. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 3. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Újjászületés - Beleszületni Isten családjába

Újjászületés - Beleszületni Isten családjába Kenneth E. Hagin Nem az a fontos, hogy melyik gyülekezetbe tartozol, hanem az, hogy melyik családba. Jézus azt tanította, hogy az embernek újjá kell születnie. A következő állítások Jézus szájából származnak:

Részletesebben

Mennyire vagy NAGY? Pont ennyire: Amekkora korlátokat odateszel magadnak! Igaz? Annyira vagy nagy... Akkora a tered. A hatalmad. Az erőd. Stb.

Mennyire vagy NAGY? Pont ennyire: Amekkora korlátokat odateszel magadnak! Igaz? Annyira vagy nagy... Akkora a tered. A hatalmad. Az erőd. Stb. Mennyire vagy NAGY? Pont ennyire: Amekkora korlátokat odateszel magadnak! Igaz? Annyira vagy nagy... Akkora a tered. A hatalmad. Az erőd. Stb. Oké. Játsszunk el ezzel kicsit! Lássuk csak. Hol vagy most?

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 2. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 2. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

A világos, egyértelmű utasítások fontossága

A világos, egyértelmű utasítások fontossága A világos, egyértelmű utasítások fontossága Kedves Szülők, ebben a fejezetben a következő témákkal foglalkozunk: - Miért tűnik úgy, hogy az ADHD-s gyermek meg sem hallja, amit a szülő mond? - Fejleszthető-e,

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

KÖTELEZD EL ÉS ÉLVEZD A GYÜMÖLCSÉT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT

KÖTELEZD EL ÉS ÉLVEZD A GYÜMÖLCSÉT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT KÖTELEZD EL ÉS ÉLVEZD A GYÜMÖLCSÉT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT HAJTSD VÉGRE EZT A TERVET & ÉS MÁR EL IS INDULTÁL A SIKERHEZ VEZETŐ ÚTON Gratulálunk a döntésedhez, amellyel az általunk RAIN-nek nevezett

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu 23 CSOPORTDINAMIKA A csoportok másképpen viselkednek, mint az egyének. A hasonló gondolkodású emberek találkozása a Network Marketing/MLM üzlet rendezvényein, különleges atmoszférát teremt. Nagyon nehéz

Részletesebben

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III.

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. fejezet Kiadó: Missionsdienst Sonnenstrahlen D-7120 Bietigheim-Bissingen,

Részletesebben

Mozogj! De hogyan? Szalka Andival segítünk Neked!

Mozogj! De hogyan? Szalka Andival segítünk Neked! Mozogj! De hogyan? Szalka Andival segítünk Neked! Szalka Andihoz évek óta járok edzésre, így személyes tapasztalatom, hogy az egyik legjobb edző. A mozgással kapcsolatban így neki adlak át, és hidd el,

Részletesebben

A gyarapodás üzenete 3. rész

A gyarapodás üzenete 3. rész Beszéltünk Istennek a megalapozott rendjéről, Isten feddéséről, ami lerontja a hamis tanításokat. Isten Igéje mindig a javadra van. Meg kell formálni az anyagi életünket Isten Igéjével. Krisztus Testének

Részletesebben

Hogy tűzzek ki igazán jó célokat?

Hogy tűzzek ki igazán jó célokat? Hogy tűzzek ki igazán jó célokat? Néhány idézet: A siker abból fakad, hogy kitűzünk egy célt, egy változást, amit el szeretnék érni. És amíg nem léptük át a célvonalat, addig nincs megállás. (Csernus Imre)

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Egy TITOK az idegen nyelv tanulásával kapcsolatban Amire senki nem gondol Nagy Erika, 2014 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 2. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 2. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra.

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Évindító 2015 Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Induljon ez az éved másként, mint eddig! Te vagy az, aki változtatni

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Válság és kommunikáció!

Válság és kommunikáció! Válság és kommunikáció! A potenciális vevıink irányába történı kommunikáció válság idején kiemelten fontos. Sajnos nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy nehéz helyzetben (pl. válság idején) behúzzák

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 1. hét 3. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 1. hét 3. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába!

isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába! isteve Szerkesztette George Beahm Steve Jobs egy az egyben Kukkants bele egy zseni agyába! Az Apple tehetségekre épül, olyan tehetségekre, akik, azt hiszem, képesek jó hardvert tervezni, erősek az ipari

Részletesebben

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én is elhittem mindazt, amit előtte 8 éven át hirdettél.

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak:

Buddha pedig azt mondta a tanítványainak: Buddha egy fa alatt ült, és a tanítványainak magyarázott. Odament hozzá egy férfi, és beleköpött az arcába. Buddha megtörölte az arcát, és visszakérdezett: - És most?akarsz még mondani valamit? A férfi

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet (Népszava 2009. február 27.) Dobjuk félre a meglévő fogalmakat és határokat, mert nem működnek - mondja Kállai Ernő. A nemzeti és etnikai kisebbségi

Részletesebben

El camino A zarándokút. 1. állomás

El camino A zarándokút. 1. állomás 1. állomás Ennek a zarándokútnak az alapjai nagyon sok régi katedrális falára fel van vésve, de nem úgy, mint egy labirintus, hanem mint egy egyszerű út. Nincsenek benne kijárat nélküli zsákutcák. Az emberek

Részletesebben

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról PAPP ZSOLT Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról Összefoglalás A nehéz sorsú, hajléktalanszállón lakó, AIDS betegségének állandó fenyegetettségében élő szerző a halálról, félelmeiről,

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Szeretettel Hargitai Ágnes

Szeretettel Hargitai Ágnes Minden korszakunk lezárása egy számvetéssel ér véget. Bármilyen nehéz időszakot is éltünk meg, jól esik visszatekinteni az elmúlt pillanatokra, hiszen a nehézségek ellenére szebbé is tették életünket.

Részletesebben

Megmenteni a világot

Megmenteni a világot Megmenteni a világot Kisfilm forgatókönyv Tartalomjegyzék Bevezetés...2 Ne lődd le a hírvivőt...2 Nem minden az, aminek elsőre látszik...2 Megmenteni a világot...3 Mi a fene???...4 A világ bajai...4 Ökológiai

Részletesebben

1. Hipnotikus Csábítás technika: Benned van az erő. Nicholas Victor www.csabitasakademia.com

1. Hipnotikus Csábítás technika: Benned van az erő. Nicholas Victor www.csabitasakademia.com 1. Hipnotikus Csábítás technika: Benned van az erő Nicholas Victor www.csabitasakademia.com Tartalom: 1. Hipnotikus Csábítás technika:... 2 Benned van az erő... 2 Nicholas Victor www.csabitasakademia.com...

Részletesebben

BEVEZETÉS A 28 NAPOS PROGRAMBA. by 4% Fitness

BEVEZETÉS A 28 NAPOS PROGRAMBA. by 4% Fitness BEVEZETÉS A 28 NAPOS PROGRAMBA by 4% Fitness A 28 NAPOS PROGRAM KÉT CÉLJA: 28 nap alatt minél jobb formát érj el 28 nap alatt olyan dolgokat tanulj meg az étkezésről, az edzésről és a saját testedről,

Részletesebben

Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék. Kedves Olvasó!

Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék. Kedves Olvasó! Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék Kedves Olvasó! Ha olvasod a levelem, akkor máris jól kezdődik a 2012-es év: - mert túlélted a tavalyit, - mert jól vagy és van időd levelemet

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed?

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Horváth Zoltán Cashflow Mérnök 2008 Kimberley Group Kft. Minden jog fenntartva. Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Library-t, amiért engedélyezte,

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

Filyó "Flame" Tibi kiszálló táblája : 170-től 1-ig. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló Nincs kiszálló

Filyó Flame Tibi kiszálló táblája : 170-től 1-ig. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló Nincs kiszálló 170 169 168 167 166 165 164 163 162 161 160 159 158 157 156 155 T20, T20, DB Ahogy az angolok mondják: Minden kiszálló Big Daddy-je, sok sikert hozzá! T20, T19, DB Az első két darts megcserélhető. T20,

Részletesebben

Mi a virtuális valóság?

Mi a virtuális valóság? VIRTUÁLIS VALÓSÁG - KERESZTYÉNYSÉG Kol 2,20-23 Ha tehát Krisztussal meghaltatok a világ elemei számára, miért terhelitek magatokat olyan kötöttségekkel, amelyek csak az e világ szerint élőkre kötelezők:

Részletesebben

Zágonyi Mónika. Jég és gyöngy

Zágonyi Mónika. Jég és gyöngy Zágonyi Mónika Jég és gyöngy JÉG ÉS GYÖNGY Első fejezet Uramisten úristen csak ennyit bírtam kinyögni, miközben az űrhajóban lévő számítógép monitorjára meredtem. Mi van? kérdezte Alain, az egyetlen társam,

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

Agresszív marketing?- II. rész. Elıszó. Kedves Vállalkozó!

Agresszív marketing?- II. rész. Elıszó. Kedves Vállalkozó! Témakörök: vállalkozás indítása, kisvállalkozó, stratégiai tervezés, marketing terv, online marketing, felnıttképzés, tanfolyamok, képzés, vállalkozói tanfolyamok, egyéni vállalkozó, internet marketing,

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 2. hét 3. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 2. hét 3. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

Akár tótágast is állhatsz!

Akár tótágast is állhatsz! Akár tótágast is állhatsz! Elızı cikkemben már érintettem a vállalkozás lélektani oldalát, és még a mostaniban is ezt a fonalat fogom folytatni. Én sajnos azt tapasztalom, hogy egy-két igazán fantasztikus

Részletesebben

Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is!

Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is! ELSZÖKTEM OTTHONRÓL Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is! 116 000 Ki akar elszökni otthonról? Ha már elszöktél otthonról? Legfontosabb a biztonságod!

Részletesebben

Én ezt nem így látom. Minden választás szól valamiről. Mindegyiknek saját tétje van.

Én ezt nem így látom. Minden választás szól valamiről. Mindegyiknek saját tétje van. KELEMEN HUNOR: Az erős közösség hangja! Kampányindító beszéd Hölgyeim és uraim, tisztelt kollegák, kedves barátaim! Három év alatt immár ötödször járulnak az urnákhoz Románia választói. Négy választás

Részletesebben

SZKA_209_21. A Kilimandzsáró gyermekei

SZKA_209_21. A Kilimandzsáró gyermekei SZKA_209_21 A Kilimandzsáró gyermekei diákmelléklet A kilimandzsáró gyermekei 9. évfolyam 201 Diákmelléklet 21/1 A KILIMANDZSÁRÓ ÉS A KIBO 1. Bizonyára hallottatok már a Kilimandzsáróról, és talán a ti

Részletesebben

MIT NEVEZÜNK GONDOLKODÁSMÓDNAK?

MIT NEVEZÜNK GONDOLKODÁSMÓDNAK? G O N D O L KO D Á S M Ó D MIT NEVEZÜNK GONDOLKODÁSMÓDNAK? Azokat a gondolatokat, amelyeket a diákok korlátaikról, lehetőségeikről hordoznak magukban céljaikkal, álmaikkal kapcsolatban. Gondolkodási beállítottság:

Részletesebben

Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára?

Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára? 1. oldal Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára? Nagy Erika, 2013 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI.

Részletesebben

CW7 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ FEJLESZTÉSEKRŐL

CW7 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ FEJLESZTÉSEKRŐL CW7 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ FEJLESZTÉSEKRŐL A CW7 úgy döntött, hogy fejlesztéseket hajt végre a Juttatási Rendszerben, és jutalmazza Értékesítési Partnerei erőfeszítéseit, amennyire csak lehetséges. A kifizetési

Részletesebben

A településrendezési tervek fejlesztési összefüggései A tervezési program és a területek adottságai Annak idején, a 80-as években, s különösen az önkormányzati rendszer létrejötte után rendszeres és erőteljes

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Közeledtek 2012 megtapasztalása felé, megkezdődik a magok elvetése, hogy növekedjen a fizikai bolygó rezgésszáma. Ez az ami rajtatok múlik.

Közeledtek 2012 megtapasztalása felé, megkezdődik a magok elvetése, hogy növekedjen a fizikai bolygó rezgésszáma. Ez az ami rajtatok múlik. Ide gyűjtöttem össze kivonatolva az információkat, amelyeket Kryon 2012-vel kapcsolatban tett közzé... Mindenkinek ajánlom továbbá Lee Carroll Végzetgyár című témába vágó cikkét 2012-ről, valamint a magyar

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. 1 2 'Abdu'l-Bahá sok évet töltött a Szentföldön, Akkó városában. Éveken keresztül fogoly volt, és

Részletesebben

Karácsonyi készülődés

Karácsonyi készülődés 1 Karácsonyi készülődés 1 rész Tervezés 2. hét: Költségvetés készítés (október 31 november 6.) 2.1 Mivel rendelkezel most: vannak listáid olyan dolgokról, amelyek pénzbe kerülnek: ajándékok gyerekeknek

Részletesebben

Szinonimák, antonimák

Szinonimák, antonimák Szinonimák, antonimák 1 ) Kezdjük a szinonimákkal A szinonima magyarul rokon értelmű szó. Nyugodtan mondhatja így is, úgy is A szinonimáknak hasonló a jelentése. Emlékszik, milyen szavakkal gratuláltak

Részletesebben