Kitűzni a célokat egyszerű. Elérni őket sokkal nehezebb.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kitűzni a célokat egyszerű. Elérni őket sokkal nehezebb."

Átírás

1 Kitűzni a célokat egyszerű. Elérni őket sokkal nehezebb. Eredeti (angol nyelvű) változat: Tom Big Al Schreiter, Fortune Network Publishing, Magyar változat: D. Bikfalvi Moni, Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc hatálya alá tartozik. A licenc szövegének megtekintéséhez látogasd meg a címet.

2 Kedves Olvasóm és Barátom! Bizonyára rengetegszer hallottad már a szakértőktől, a guruktól, a személyiségfejlesztő trénerektől (vagy pár sör után bármelyik helyi okosságtól, ami azt illeti), hogy Célkitűzés nélkül semmire sem mégy. Ez a siker kulcsa. Természetesen igazuk is van. Ha a célkitűzés a siker kulcsa, akkor mostanra mindannyian szupersikeresek vagyunk, igaz? Nos, sajnos nem vagyunk. Tudod, a célokat kitűzni könnyű. Minden egyes év végén célokat tűzünk ki az új évre, hogy többet fogunk keresni, hogy tornázni fogunk, hogy lefogyunk, hogy kedvesebbek leszünk a családunkhoz, hogy megnyerjük a helyi teniszversenyt, hogy egy órával korábban kelünk fel, hogy több új munkatársat szponzorálunk, hogy több időt töltünk a gyerekekkel... Hé, álljunk csak meg egy pillanatra! Ez egy lista azokról a céljaimról, amelyek nem valósultak meg... Igen, ilyen az életünk. Mindannyian kitűzünk célokat. Ezzel nincs is semmi problémánk. A probléma az, hogy ritkán érjük el a kitűzött céljainkat. Ismerősen hangzik? Ugyanezt hallod a családtagjaidtól, a barátaidtól, a munkatársaidtól, a fogyasztóidtól, az üzleti partnereidtől is? Lefogadnám, hogy igen. A sok odafigyeléssel kitűzött céljainkat bizony nem tudjuk elérni, ilyen az emberi természet. Jót akarunk, de kevesebbet érünk el, mint amit kitűztünk. Miért van ez? Én azt gondolom, hogy mindannyiunknak van egy titkos listája a hibáinkról és a hiányosságainkról, és amikor célokat állítunk, tulajdonképpen ezeket a hibáinkat és hiányosságainkat akarjuk kijavítani. Csakhogy van oka annak, hogy éppen ezek a hibáink és hiányosságaink vannak: mégpedig az, hogy ezek a dolgok azok, amelyeket nehezünkre esik csinálni! Hadd mondjak egy példát. Én kövér vagyok, és ez azért van, mert sokkal jobban szeretem nézni a Travel Channelt a tévében, mint edzésre járni. Számomra ez a választás egészen egyszerű. Ülni egy kényelmes székben, pattogatott kukoricát és jégkrémet enni, közben élvezettel nézni a távoli világok tájairól és kultúrájáról készült filmeket. Vagy átöltözni, elmenni a legközelebbi fitness-terembe, izzadni, szenvedni, küzdeni, erőlködni, és fájdalmasan kimerülni csupán azért, hogy egy vasdarabot mozgassak le és fel, aztán hazamenni egy-két órával később, túl fáradtan még ahhoz is, hogy a Travel Channelt nézzem...

3 Ugyanakkor jóbarátom, Tom Paredes, egészen másképp látja ezt a dolgot. Ő tele van energiával. Nem képes nyugton ülni. Imád fitness-terembe járni és edzeni. Fájdalmas büntetés lenne számára, ha minden este arra kényszerítenék, hogy órákig nézze a Travel Channelt. Bármelyikünknek, ha változtatni akar, célokat kell kitűznie. De ennek a célnak az elérése nehéz lesz számunkra, egész egyszerűen azért, mert ez nem az, amit szeretnénk csinálni. Mit tehetünk tehát? Nem fogom most arra pazarolni az időt, hogy a célkitűzésről beszéljek, mert ez a könnyebbik fele. Mindannyiunknak rengeteg tapasztalata van már arról, hogy hogyan kell célokat kitűzni. Inkább koncentráljunk arra, hogy hogyan lehet elérni ezeket a célokat. Hát nem lenne nagyszerű, ha következetesen elérnénk a céljainkat? Vagy nem lenne nagyszerű, ha tudnánk segíteni másoknak, például a munkatársainknak abban, hogy következetesen elérjék a céljaikat? Persze, hogy nagyszerű lenne, de a megoldásnak egyszerűnek kell lennie. Ugyanis ha bonyolult, többlépéses módszereket kellene követnünk, akkor nagyon sok pont lenne, ahol elvérezhetünk. Olyan megoldásra van szükségünk, amely gyors, könnyű bevezetni az életünkbe, és működik. Úgyhogy először is szükségünk van egy kísérleti nyúlra. Minden kísérlethez szükségünk van tesztalanyokra. Megpróbáltam megint megfűzni Art Jonakot vagy Craig Tuckert, de ők túl okosak ahhoz, hogy önként alávessék magukat ilyesminek. Úgyhogy nem marad más, mint én... és Te. Te és én egy nagyon kemény célt fogunk most felállítani, egy olyat, amelyet gyakorlatilag lehetetlen elérni. És mindössze egyetlenegy egyszerű módszert fogunk alkalmazni, hogy elérjük ezt a célt. Ne felejtsd el, hogy egy olyan cél-elérési technikát akarunk, amely egyszerű és könnyen alkalmazható. Olyat, amely tényleg működik a való életben. Kezdjük velem. Egy közel lehetetlen célt fogok kitűzni magam elé, olyat, amely éveken keresztül megvalósíthatatlan maradt a számomra. Tudnod kell, hogy általában nincs sok problémám a céljaim felállításával és elérésével. Sok barátom azt mondja: Tom, te csak eldöntesz valamit, aztán mész és megcsinálod. Számunkra ez nem ilyen egyszerű. Mi nem tudjuk azt megtenni, hogy egyszerűen csak elhatározunk valamit, aztán megcsináljuk. Nos, ez csak részben igaz. Olyasmiket határozok el, amiket nekem könnyű megtenni. Mondjuk több munkatársat szerezni, vagy kiállni beszélni egy csomó ember elé, vagy elindítani egy új üzletet. Ezeket valóban meg tudom tenni, mert ezek könnyűek nekem.

4 A barátaimhoz hasonlóan, nem tudom csak úgy eldönteni, aztán menni és megcsinálni azokat a dolgokat, amelyek nem könnyűek nekem. Példaként hadd álljon itt pár dolog, ami rettenetesen nehéz lenne a számomra: autót szerelni, edzeni, ülni egy szúnyogokkal teli folyóparton és várni, hogy egy hal akadjon a horgomra, csevegni csak úgy a csevegés kedvéért, bevásárolni, végignézni egy balettelőadást, hosszasan telefonálni, végignézni Jerry Springer műsorát a tévében, siklóernyőzni. Mindannyiunknak vannak erős oldalai és gyenge oldalai. Vannak például, akiknek nehezen megy új munkatársak találása, mert nehezen viselik az elutasítást. Lehet, hogy ettől még nagyon elkötelezettek, és eljönnek minden üzleti bemutatóra csak éppen sajnos meghívottak nélkül. Nekem ez sosem okozna gondot. Mivel egy közel lehetetlen célt kellett találnom, megkérdeztem a háztartásom vezető hatalmát, azaz a feleségemet, Susant. Ő fogja kiválasztani azt a kihívást, amely számomra a teszt-cél lesz. Mit gondolsz, mit választott Susan? Egy fogyókúrát. Egy fogyókúrát?! Tudnod kell, hogy vadásztam már alligátorra az Amazonas folyón éjszaka, egy apró lélekvesztőn, puszta kézzel. Semmi probléma. Vezettem kicsike repülőgépeket orkánban. Semmi probléma. Még a mexikói ennivalót is túléltem Matamorosban. Csak átmeneti problémát okozott. De betartani egy fogyókúrát??? Fogalmam sincs, hogy hogyan kell lefogyni. Igazság szerint arról sincs fogalmam, hogy kell meghízni. Úgyhogy megkértem Susant, hogy válasszon egy másik közel-lehetetlen célt, egy kicsit könnyebbet. De ő azt mondta: Nem. Tudod, milyen kövér vagyok? Igazából nem tartom magamat kövérnek... csak egy kicsit alacsonynak a súlyomhoz képest. A hasam tulajdonképpen nem nagy, csak nem elég erős a hasizmom. Valójában formában vagyok. A gömb végül is egy forma, nem? De azt hiszem, észre kellett volna vennem, hogy valami nem stimmel velem, amikor a helyi élelmiszer-áruház felajánlotta, hogy egy üzletláncot épít ki körém. Na jó, félre a viccel. Egy 82 kilós zsírpacni vagyok. Még soha életemben nem találkoztam olyan étellel, amely ne ízlett volna. Életem minden egyes évében nehezebb lettem, mint az előzőben, és nem hiszek a visszafordulásban.

5 A feleségem, Susan, úgy gondolja, hogy ha motivációról és célokról beszélek, akkor meg is kellene tennem. Utálja azokat a trénereket és tanácsadókat, akik csak beszélnek arról, hogy mit kellene tenni, de sosem csinálják azt ők maguk is. Úgyhogy a kihívás megvolt. Susan úgy gondolja, hogy 68 kilóra kellene lefogynom. Ez összesen 14 kg fogyás abból az értékes zsírból, amelynek minden grammját kifizettem. És mindössze 90 napom van elérni ezt a célt. Ez azt jelenti, hogy december 31-re 68 kilónak kell lennem! Te jó ég! Ez aztán tényleg egy közel-lehetetlen cél. Ugyanis éppen úgy, mint Neked rengeteg mentségem van rá, hogy miért ne érjem el ezt a célt. Itt következnek a mentségeim. Először is, októberben 12 napot kell töltenem Olaszországban egy ételkóstolási utazáson néhány network marketinges barátommal. Ez egy hízókúrás út lesz, nem egy fogyókúrás. Másodszor, október utolsó hetében és november első hetében Ausztráliában leszek a jóbarátommal, Mark Davisszel. Meglátogatjuk az én hősömet, a Krokodilvadászt Brisbaneben. Lehetetlen diétázni, amikor az ember utazik, nem? Harmadszor, november 12-től 19-ig a Dél-Karibi-tengeren fogok vakációzni egy luxushajón. Lehet, hogy találkozunk ott, ugye? Az biztos, hogy megtalálsz a Lido Fedélzeten, a nonstop fagyigép mellett. Mindegy, öt nap ezen a hajón biztos, hogy nem lesz a segítségemre, hogy veszítsek a súlyomból. Negyedszer, amikor visszajövök a hajóról, jön a Hálaadás és a Karácsony, a családi összejövetelek. Csak gondolj a bejglikre meg a többi karácsonyi sütikre! Juj. Ötödször, nagyon nehezemre esik az edzés, amióta kétszer is megoperálták a vállamat. Tudom, hogy ez már több, mint hét éve volt, de igazából még mindig nem gyógyultam meg egészen. Hatodszor, valószínűleg nem húzhatom tovább, hogy legalább egyszer ellátogassak az anyukámhoz, nem utolsósorban a fantasztikus házi készítésű csokis keksze miatt. Szóval ezt a fogyási célt gyakorlatilag lehetetlen elérni! Lehetetlen! Hacsak nem leszek motivált, de igazán motivált. És ez a kulcs a célok eléréséhez. Megtalálni az igazán jó motivációt. Motiváció nélkül csak vesztegetjük az időnket grafikonok megrajzolásával, képek összegyűjtésével olyan célokról, amelyeket sohasem fogunk elérni, könyvek olvasásával, még több ígéret megszegésével... mindegy, érted, mit akarok mondani, ugye?

6 Motivációs technikák, hogy megmeneküljünk... Nos, akkor nézzünk néhány motivációs technikát, amelyekkel esélyem lehet arra, hogy elérjem a majdnem-lehetetlen célomat, a súlycsökkentést. Mert ha én le tudok fogyni, Te is meg tudsz csinálni bármit, amit csak akarsz! Először is, ne felejtsük el, hogy a súlyvesztés még csak egy cél. Természetesen határidőt kell állítanunk hozzá, pontosan meg kell fogalmaznunk, kisebb részcélokat kell állítanunk... egyszóval meg kell tennünk mindazt, amit tanultunk a célállításról és amelyek nem működnek a valós életben... Hiszen már oly sok célt felállítottál Te is, amelyeket nem sikerült elérned, igaz? A célok felállítása nem nehéz. Azt bárki meg tudja tenni. Amire most szükségünk van, az egy olyan módszer megtalálása, amely segít elérni a célunkat. Mindenkinek van kedvenc módszere arra, hogy hogyan motiválja önmagát. Biztos vagyok benne, hogy nincsen egyetlen üdvözítő módszer mindenki számára. Itt van például néhány technika, amelyet én is alkalmazhatnék, hogy segítsen a fogyási célom elérésében: 1. Javítani a hozzáállásomon. Igen, hallgathatnék motivációs kazettákat, olvashatnék motivációs könyveket. Talán még meditációs felvételeket is hallgathatnék. Valójában már csináltam ilyet nem egyszer, de az egyetlen eredményük az volt, hogy megéheztem tőlük. És mi is lesz, ha elbukom? Kiderül, hogy rossz a hozzáállásom. Hát, ez nem valami vidító lehetőség, nem tesz jót az önértékelésemnek. 2. Megváltoztatni az önmagamról alkotott képet. Ez egy nagyszerű dolog, ámbár könnyebb beszélni róla, mint meg is tenni. Általában rengeteg időbe és erőfeszítésbe kerül. A legtöbbünknek ez túl bonyolult, különösen, ha azonnali eredményt szeretnénk. Különben sincs időm erre, mindössze 90 napom van. 3. Hamis lelkesedés. Biztosan tudod, miről beszélek. Felugrálni a székről, tapsolni, ostobán mosolyogni, és hiperaktívan mozogni. Ezzel általában meg tudunk lepni másokat, de a saját személyiségünk ettől nem változik meg. 4. Kirakni a falra egy karcsú ember fényképét. Erről már biztosan hallottál. Tegyél ki magad elé egy képet, amely a célodat ábrázolja, olyan helyre, ahol minden nap láthatod. Ez nagyon szép. Minden nap emlékeztetni fog a célomra, az igaz, de semmilyen érzelmi segítséget nem ad, hogy el is érjem ezt a célt. 5. Meditálni, és a karcsúságot vizualizálni. Ezt is próbáltam már. A vizualizációmban semmi más nem jutott az eszembe, mint a Karcsú Menta nevű nagyon vékony palacsinta, tejszínhabbal és hosszú vékony csokicsíkokkal. Nyami. Valami miatt ezek a technikák egyszerűen nem működnek. Mi mást tehetnénk? Mi a baj ezekkel a módszerekkel, és hogyan találhatunk egy másikat, amely tényleg működik?

7 Értelem szemben az érzelmekkel... Valamennyien tudjuk, hogy az értelem remek dolog, de minket, embereket az érzelmeink vezetnek. Ez van. Ha változtatni akarunk, ha motiváltak akarunk lenni, akkor érzelmi indokokra van szükségünk. Ha visszanézel az előbb tárgyalt motivációs technikákra, bizony egyet sem találsz közöttük, amely igazán mély érzelmeket váltott volna ki Belőled, ugye? És éppen ez az, amiért ezek nem működnek. Ha el akarjuk érni a célunkat, ahhoz egy rendkívül erős érzelmi indíttatás szükséges. Ha ez megvan, akkor már nem lesz nehéz elérnünk a célunkat, még akkor sem, ha ez egy közel-lehetetlen cél. És most Te jössz. Mielőtt megmutatnám, hogy hogyan juthatsz hozzá egy olyan erős érzelmi indíttatáshoz, amely aztán rakétaként röpít a célod felé, először Neked is fel kell állítanod a célodat. Itt a Te nagy lehetőséged. Válassz egy közel-lehetetlen célt, amelyet szeretnél elérni. Nem kell ugyanolyan nehéznek lennie, mint az én esetemben, hogy leadj 14 kg-t, de azért feszegesse a lehetőségeidet. Válassz valami olyasmit, amit tényleg nagyon szeretnél elérni. Mondjuk (ha semmi nem jut eszedbe) minden reggel két órával hamarabb felkelni, harminc egymást követő napon nem veszekedni a házastársaddal, ebédidőben minden nap sétálni három km-t, hatvan napig nem nézni tévét... Nos, van már ötleted? Mielőtt folytatnánk, állj meg itt egy pillanatra, és döntsd el, mi lesz a majdnem-lehetetlen célod. Ne felejtsd el, hogy Te is teszt-alany vagy. Ne csalj! Ne menj tovább addig, amíg el nem döntötted, mi lesz ez a cél, és írd is le! Írd ide: A célom az, hogy Nos, leírtad? Nagyon remélem. Mert ha nem, ha csalsz, akkor csakis saját magadat csapod be. Legyünk motiváltak érzelmileg... Most megosztok Veled egy fantasztikus módszert arra, hogy érzelmileg fel legyél töltve a célod eléréséhez. Tudod, ez nem egy elegáns módszer. Sőt, egyesek talán még durvának is mondanák. De működik! Méghozzá ott működik, ahol ez számít a való világban. Az elegáns, tiszta, csinos elméletek, a 17 lépésből álló technikák nagyszerűen mutatnak a könyvekben, de amikor igazi kihívás előtt állsz, akkor nem működnek. És most nagy a kihívás, igaz? Biztos vagyok benne, hogy nem választottál egy könnyen elérhető célt! Valójában két tényezője van annak a technikának, amelyet most megosztok Veled. Azért ne felejtsd el, hogy ez csak egy technika, vannak más, lassabb módszerek is, azokat is választhatod. De mi most itt egy bizonyos technikát tesztelünk, és ez nem más, mint a... zsarolás!

8 Igen, így van. Zsarolás. Biztosan hallottad már sokszor, hogy valaminek az elvesztésétől való félelem mindig sokkal erősebb, mint egy valami megszerzése iránti vágy. Például rendkívül motiváltak tudunk lenni, hogy elkerüljük egy büntetés kifizetését. Lehet, hogy kiveszünk egy fél nap szabadságot, fogadunk egy ügyvédet, bemegyünk a bíróságra, és mindet megteszünk, csakhogy elkerüljük a fizetést. Ugyanakkor nem vagyunk hajlandóak egy órán át telefonálni annak a tudatában, hogy ez valószínűleg sokszázezer forint nyereséget fog hozni nekünk. A veszteségtől való félelem mindig erősebb, mint a nyereség iránti vágy. Tehát, ha igazán a maximumig motivált szeretnék lenni, ha túl akarok jutni a tornázás iránti ellenszemvemen és le akarom csökkenteni a heti csokiadagomat egy kilóval, akkor ehhez a veszteségtől való félelem eszközét kell használnom. Megmutatom, hogyan működik ez. Fel kell állítanom magamnak egy büntetést, ha nem érem el a célomat. És ennek a büntetésnek elég félelmetesnek kell lennie. Nos, gyerünk. Válasszunk egy büntetést, amely annyira fájdalmas, hogy biztosan elérem miatta a célomat. Itt van pár ötlet. Ha nem fogyok le 14 kg-t december végéig, akkor: Meg kell látogatnom a haszontalan unokaöcsémet és részt kell vennem a szilveszteri partiján New Yorkban. (Utálok partikra járni. Utálom a haszontalan unokaöcsémet. De végül is szenvedhetek pár órát, annyit kibírok.) Egyedül, a saját kezemmel ki kell festenem a házunkat. (Ez tényleg nagy munka. És utálnám csinálni. De nem annyira, hogy lemondjak érte a csokoládéról.) Hét egymást követő napon el kell kísérnem a feleségemet bevásárolni. (Uhh. Ez tényleg fájdalmas. De végül is olvashatok egy könyvet, amíg ő körülnéz az áruházban.) Nyers tojást és brokkolit kell ennem minden nap. (Juj! Ez rémes. Undorító vacak. De talán ha befogom a szemem és gyorsan lenyelem, akkor könnyen túl lehetek rajta.) Mi a csuda történik itt? Úgy néz ki, hogy egyik büntetés sem elég nagy vagy elég fájdalmas ahhoz, hogy igazán motiváljon engem a fogyásra. Nagyobb büntetésre van szükségem. Ha a büntetés nem elég nagy, a technika sem működik. Nagy, nagy büntetésnek kell lennie. Tehát, mi a legszörnyűbb, legkegyetlenebb, legundorítóbb, legrettenetesebb büntetés, amit el tudok képzelni? Milyen büntetés venne rá arra, hogy most azonnal elkezdjek fogyókúrázni, hogy még a luxushajón is fogyjak? Milyen büntetés lenne ennyire rossz?

9 Mondjuk ha adományoznék dollárt a Bill Clinton Jogi Védelme Alapítványnak! Te jó ég! Ez tényleg szörnyű! Ez annyira szörnyű, hogy máris egészen elment miatta az étvágyam! Nem tudok elképzelni annál rosszabbat, mint hogy a kemény munkával megkeresett, adózás utáni pénzemből ilyen hatalmas összeget adjak egy politikus ügyvédjének. Amúgy sem szeretem túlzottan az ügyvédeket, de egy alapítvány, amely arra szolgál, hogy felmentsen egy politikust, aki a beosztottjával hetyegett! dollárt adni a Bill Clinton Alapítványnak alighanem megölne engem... Ez aztán tényleg a zsarolás legrosszabb fajtája. És éppen ez az, amiért működni fog! (Ma, Magyarországon mindenki helyettesítse be ezt a kedvenc, előzetesben ülő politikusával... ) Biztos lehetsz benne, hogy december 31-ére elérem a 68 kilós súlyt. Mert ha nem... nos, az egyszerűen nem lehetséges. Az nem történhet meg! És semmi nem állhat az utamba, hogy elérjem ezt a célt. Ha a demokrata párti barátaim ingyen csokoládét kínálnak nekem, az érzelmi reakcióim azonnal működésbe lépnek majd, és azt mondom: Kösz, nem, nem vagyok éhes. Igazság szerint egy kicsit émelygek. Ha a nonstop fagyigép mellett ülök a luxushajón, akkor azt fogom gondolni: dollár adózás utáni pénz a nehezen megkeresett jövedelmemből? Nem létezik, nem létezik! És most Te jössz! Tudod, ez csapatmunka. Te ismered a célomat. Tudod, mi lesz a büntetésem, ha nem érem el a célomat. Ismered a saját célodat. Le is írtad. Most pedig az a dolgod, hogy válassz egy megfelelő, azaz egy rémes, borzalmas, ocsmány büntetést, amely elegendően erős érzelmekkel tölt el Téged. Olyan büntetésre van szükséged, amelytől rosszul leszel, ha csak rágondolsz. Tehát, mi lesz az? Itt a lehetőséged, hogy végiggondold, és írd is le. Írd ide: Ha nem érem el a célomat, a büntetésem az lesz, hogy Tehát, leírtad a büntetésedet? Nagyon remélem, Mert ha nem, becsapod saját magadat. Most már elég motivált vagy, ugye? Ha nem, akkor menj vissza, és válassz súlyosabb büntetést. És mi a második tényező? Mert itt még nincs vége. Emlékszel, mit mondtam korábban? Hogy ennek a technikának két tényezője van? Az első tényező az volt, hogy egy kellően rémséges büntetést kell kilátásba helyeznünk magunknak.

10 A második pedig az, hogy ezt mindenkinek elmondjuk! Így van. Könnyen lemondhatunk a célunkról, ha senki nem tudott róla. És szükségünk van a rokonaink és a barátaink érzelmi segítségére ahhoz, hogy elérjük a célunkat, mert különben folytonosan kísérteni fognak minket. De így, tudod, mi fog történni? Azt mondják majd: Hé, Tom! Gyere, egyél még egy fagyit! Bill Clinton ügyvédjének szüksége van egy új úszómedencére! A barátaink és a nem annyira barátaink is állandóan emlékeztetni fognak minket, és ezzel segítenek, hogy elérjük a célunkat. Hát nem kedves tőlük? Tehát tárd a világ elé a célodat és a büntetésedet is! Minél több embernek mondod el, hogy mit határoztál el, és hogy mi lesz a büntetésed, annál elkötelezettebb leszel. És hogy ne kerülj kínos helyzetbe az ismerőseid előtt, mindent meg fogsz tenni a célod érdekében. Semmi nem állíthat majd meg. Ennyi az egész. A többi Rajtad áll. Kiválasztottad a közel-lehetetlen célodat. Kiválasztottad a büntetésedet, ha nem éred el. És elmondtad mindenkinek. A legjobb úton vagy ahhoz, hogy elérd a célod. Ne felejtsd el, hogy bárki tud célokat felállítani ez a könnyebbik fele. De Te, aki rászántad az időt és erőfeszítést, hogy végigolvasd ezt a pár oldalt, sokkal többet tudsz, mint bárki más. Te meg is fogod tudni valósítani a célodat. Az összes rokonod, barátod, sőt, még az ellenségeid is irigyelni fognak. Menj és valósítsd meg! * * * Tom Big Al Schreiter Kedves Olvasóm és Barátom! Talán emlékszel még, hogy Tom azt írta: fogalma sincs, hogy kell lefogyni, és hogy hogy kell meghízni. Te tudod? Lehetséges, hogy a Te céljaid között is ott van, hogy leadj pár kilót? Próbálkoztál már ezzel korábban? Tudod, hogy miért nem sikerült?... Lehet, hogy az Enni Kell Klub lesz az a közösség, akik támogatni fognak a célod elérésében. Velünk megtanulhatod az alapvető technikákat, a csapat pedig a segítségedre lesz, hogy ne add fel. Érdekel? Olvasd tovább itt: Sok sikert kívánok a céljaid eléréséhez! D. Bikfalvi Moni

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Miért vagyunk itt?... 3 Megéri változtatni?... 4 Sosem késő... 5 Sorsunk a saját kezünkben van!...

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 3. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 3. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Hogy tűzzek ki igazán jó célokat?

Hogy tűzzek ki igazán jó célokat? Hogy tűzzek ki igazán jó célokat? Néhány idézet: A siker abból fakad, hogy kitűzünk egy célt, egy változást, amit el szeretnék érni. És amíg nem léptük át a célvonalat, addig nincs megállás. (Csernus Imre)

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 2. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 2. hét 1. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk.

6 hetes futó edzésterv 1. hét 2. edzés. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. Csak egy módon indulhatunk el egy cél felé: ha ott kezdjük, ahol most vagyunk. 1 FONTOS INFÓK OLVASD EL! Először is üdvözöllek a Szupernő futói körében. Tök jó, hogy itt vagy velünk, remélem sok boldog

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013.

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. Az egészséges táplálkozás alapjai e-book Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 4 Néhány gondolat a diétázásról 6 Miért fontos az egészséges

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

KÖTELEZD EL ÉS ÉLVEZD A GYÜMÖLCSÉT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT

KÖTELEZD EL ÉS ÉLVEZD A GYÜMÖLCSÉT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT KÖTELEZD EL ÉS ÉLVEZD A GYÜMÖLCSÉT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT HAJTSD VÉGRE EZT A TERVET & ÉS MÁR EL IS INDULTÁL A SIKERHEZ VEZETŐ ÚTON Gratulálunk a döntésedhez, amellyel az általunk RAIN-nek nevezett

Részletesebben

CW7 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ FEJLESZTÉSEKRŐL

CW7 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ FEJLESZTÉSEKRŐL CW7 ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ FEJLESZTÉSEKRŐL A CW7 úgy döntött, hogy fejlesztéseket hajt végre a Juttatási Rendszerben, és jutalmazza Értékesítési Partnerei erőfeszítéseit, amennyire csak lehetséges. A kifizetési

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Akár tótágast is állhatsz!

Akár tótágast is állhatsz! Akár tótágast is állhatsz! Elızı cikkemben már érintettem a vállalkozás lélektani oldalát, és még a mostaniban is ezt a fonalat fogom folytatni. Én sajnos azt tapasztalom, hogy egy-két igazán fantasztikus

Részletesebben

Eszünk és Fogyunk klub

Eszünk és Fogyunk klub Egy kis kóstoló az Eszünk és Fogyunk klub eredményeiből Mit mondanak a klubtagok képben és szóban? Lapozd végig a tapasztalatokat! Péter Juli Változás a klub ideje alatt: Testsúly: - 8,7 kg Testzsír: -

Részletesebben

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet I. KÉRDÉS SOR: MINTA Töltsd ki az alábbi táblázatot a jelenlegi gondolataid, tudásanyagod, feltételezéseid alapján.

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Egy jövedelmező online üzlet 6 kritériuma

Egy jövedelmező online üzlet 6 kritériuma Egy jövedelmező online üzlet 6 kritériuma Minden jog fenntartva www.onlinesikertitkok.hu 1 Ez a tanulmány olyan ideális lehetőségek felkutatásában fog segítséget adni, amelyek jó alapot adhatnak egy online

Részletesebben

A macska keresztfia. (széki népmese)

A macska keresztfia. (széki népmese) A macska keresztfia (széki népmese) Egyszer egy macska játszadozott egy egérrel. Meg akarta enni. Hát aztán már az egeret megsajnálta, olyan ügyes egér volt. Meggondolkozott a macska, s nem ette meg. -

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. 1 2 'Abdu'l-Bahá sok évet töltött a Szentföldön, Akkó városában. Éveken keresztül fogoly volt, és

Részletesebben

Rendszer bevezetés. Hogyan kezdjük el?

Rendszer bevezetés. Hogyan kezdjük el? Rendszer bevezetés. Hogyan kezdjük el? Nehéz a változás Mint minden új projekt, egy minőségmenedzsment rendszer bevezetése is változásokat fog hozni cége életében. Úgy kellemeseket, mint kellemetleneket

Részletesebben

Válság és kommunikáció!

Válság és kommunikáció! Válság és kommunikáció! A potenciális vevıink irányába történı kommunikáció válság idején kiemelten fontos. Sajnos nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy nehéz helyzetben (pl. válság idején) behúzzák

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA Készítette: Hunet Kft, 2013 Ez az alkotás a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc alá tartozik. A licenc megtekintéséhez

Részletesebben

A 13 MLM-Sorsdöntő Hiba, amit a Sikertelen Hálózatépítők Elkövetnek a Modern Korban

A 13 MLM-Sorsdöntő Hiba, amit a Sikertelen Hálózatépítők Elkövetnek a Modern Korban Különleges Beszámoló A 13 MLM-Sorsdöntő Hiba, amit a Sikertelen Hálózatépítők Elkövetnek a Modern Korban Valahol Máltán Steven Szabó zsúfolt asztaláról Nem hiszem, hogy túlságosan érdekel, hogy jelenleg

Részletesebben

A siker meghatározásától a céljaidig

A siker meghatározásától a céljaidig A siker meghatározásától a céljaidig Nyári mini célkitűző-tanfolyam (c) AngolNyelvTanitas.hu, Szalai Gabriella Anatole France szerint ahhoz, hogy nagy dolgokat érjünk el, nemcsak cselekednünk kell, hanem

Részletesebben

SOS webinárium a válságban nyíló lehetőségekről, sorsfordításra váró cégvezetőknek

SOS webinárium a válságban nyíló lehetőségekről, sorsfordításra váró cégvezetőknek A VÁLSÁG MINT ÁLDÁS? SOS webinárium a válságban nyíló lehetőségekről, sorsfordításra váró cégvezetőknek MUNKAFÜZET a Marketing Commando díjmentes webináriumához További infó: www.marketingcommando.hu/webinarium

Részletesebben

Ezek ismerete nélkül ugyanis már akkor bukásra van ítélve az induló webáruházas, mielőtt egyáltalán megnyitná az első webáruházát.

Ezek ismerete nélkül ugyanis már akkor bukásra van ítélve az induló webáruházas, mielőtt egyáltalán megnyitná az első webáruházát. INDUL A WEBÁRUHÁZ! E-BOOK MELYBŐL MEGTUDHATOD HOGYAN INDÍTHATSZ TELJESEN INGYEN EGY MŰKÖDŐKÉPES WEBÁRUHÁZAT 0 FT BEFEKTETÉSSEL - 0 TECHNIKAI TUDÁSSAL! TE IS SZERETNÉL SAJÁT WEBÁRUHÁZAT? Itt a lehetőség,

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

Egy visszautasíthatatlan ajánlat. A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben.

Egy visszautasíthatatlan ajánlat. A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben. Egy visszautasíthatatlan ajánlat A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben. Egy függönyökkel árnyékolt, tágas szobában járunk. A képen

Részletesebben

Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet... Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés

Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet... Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet... Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés írta: Ambach Mónika Témaválasztás Biztos van valami a világon, ami érdekel téged! Gondolkodj, gondolkodj!!! Neeeem?! Akkor

Részletesebben

Hogyan emelj árat?- 1.rész

Hogyan emelj árat?- 1.rész Hogyan emelj árat?- 1.rész Elıszó Az áremelés kérdése kényes téma, de beszélni kell róla. Az áremelés témája arról jutott eszembe, hogy pár nappal ezelıtt az egyik multiban bevásároltam, és alkalmam volt

Részletesebben

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél!

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! 7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com A hetedik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Irreális igényeid vannak,

Részletesebben

Max Lucado: Értékes vagy

Max Lucado: Értékes vagy Max Lucado: Értékes vagy A foltmanók kicsi, fából készült emberkék voltak. Mindannyian Éli fafaragómester keze alól kerültek ki. A mester műhelye messze fent a hegyen állt, ahonnan szép kilátás nyílt a

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

Üdvözlünk Isten családjában!

Üdvözlünk Isten családjában! Üdvözlünk Isten családjában! Amikor Jézust elfogadod Megváltódnak, Isten családjának tagja leszel. Isten azt akarja, hogy ha az Ő gyermeke lettél, növekedj az Ő megismerésében, és válj minél inkább Jézushoz

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

Programozói elvárások. avagy mit vár tőlünk a munkahelyünk

Programozói elvárások. avagy mit vár tőlünk a munkahelyünk Programozói elvárások avagy mit vár tőlünk a munkahelyünk Konstantinusz Kft. 2010 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezetés... 2 3. Programozással kapcsolatos elvárások... 3 4. Kommunikációs

Részletesebben

Ő is móriczos diák volt

Ő is móriczos diák volt Ő is móriczos diák volt 107 Az idén évkönyvünk vendége Gryllus Dorka színésznő, aki 1987 és 1991 között volt iskolánk diákja. Vöröslő arccal, zihálva rohantam be egy magyar népmese címére hallgató pesti

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

Első lecke A döntéshozatal

Első lecke A döntéshozatal Első lecke A döntéshozatal Tanári útmutató Te döntöd el, úgy gondolkozol-e, hogy segítsd önmagadat a boldogulásban és a sikerességben, vagy ezzel ellentétesen. Naponta hozunk döntéseket életünk különféle

Részletesebben

NICK BRUEL ROSSZ CICA. Rossz Cica! Boldog szülinapot, New York Times bestsellersorozat

NICK BRUEL ROSSZ CICA. Rossz Cica! Boldog szülinapot, New York Times bestsellersorozat NICK BRUEL ROSSZ Boldog szülinapot, Rossz Cica! CICA OLVASNI JÓ! 6 New York Times bestsellersorozat Könyvmolyképző Kiadó 2014 2. TarTalomjegyzék Első fejezet Jó reggelt, Cica! 5 Második fejezet Cica első

Részletesebben

Hogyan mutatkozz be hatásosan?

Hogyan mutatkozz be hatásosan? Hogyan mutatkozz be hatásosan? Copyright Odrovics János 2008 www.dmgyar.hu - 0 - Hogyan mutatkozz be hatásosan? Ugye alapvetően a legtöbb cégvezető, ha megkérdik tőle Te mivel foglalkozol?, akkor valami

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte?

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? 1 Tisztázzunk valamit: Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? Még mielőtt belevágnánk a nagy munkánkba, röviden nézzük is meg, milyen is ez a német nyelv. A NÉMET nyelvről röviden: Azonnal fel fog tűnni

Részletesebben

Mitıl függ vállalkozásod piacképessége?

Mitıl függ vállalkozásod piacképessége? Mitıl függ vállalkozásod piacképessége? Nemrég elkaptam egy beszélgetést az egyik közösségi portálon, de ez a beszélgetés egyáltalán nem volt egyedi, úgy érzékelem, sok helyen, - és nem csak az interneten,

Részletesebben

Milyen egy okos honlap? Tíz gondolat, mielőtt weblap-készítésre adnád a fejed Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc hatálya alá tartozik. A licenc szövegének

Részletesebben

Seth Godin. A holtponton ne add fel!

Seth Godin. A holtponton ne add fel! Seth Godin A holtponton ne add fel! Seth Godin A holtponton ne add fel! A fordítás alapja: Seth Godin: The Dip: A Little Book that Teaches You When to Quit (and When to Stick). Portfolio, Penguin Group

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

Vezess úgy, mint Jézus! Dr. Gary L. Johnson

Vezess úgy, mint Jézus! Dr. Gary L. Johnson Vezess úgy, mint Jézus! Dr. Gary L. Johnson A vezetőfejlesztés jézusi módszere 2 Timóteus 2:2 1) Válassz jól Lukács 6:12-16 1 Timóteus 5:22 Elhívás Jellem Képességek 2) Fektess be időt 12 Egy A három Egy

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG Szentírás Szövetség A mû eredeti címe: Following Jesus Pathway Bible Guides: Luke 9 12 Szerzô: Gordon Cheng Originally published by Matthias

Részletesebben

Pályázati kisokos. Első lépés

Pályázati kisokos. Első lépés Pályázati kisokos Első lépés Az első legfontosabb dolog, hogy tisztában legyünk saját lehetőségeinkkel, céljainkkal. Ehhez állítottunk össze egy kérdéssort, amely segít elindulni. 1. Mikor alapították

Részletesebben

30. Lecke: Engedd el és Következtetés

30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke : Engedd el és Következtetés Fogalmak: Engedd el Az eredmény az univerzum felelőssége. Határozd meg, hogy mit akarsz megvalósítani, hogy mi a célod, majd

Részletesebben

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem?

Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Vajon Isten tényleg az életemben van, ha mellette döntöttem? Amikor úgy döntöttél, hogy behívod Jézust az életedbe, lehet, hogy felmerült benned a kérdés: Vajon Isten hallotta egyáltalán, amit mondtam?

Részletesebben

Nefelejcs ne felejts! 2012. május 25. Eltűnt gyermekek világnapja

Nefelejcs ne felejts! 2012. május 25. Eltűnt gyermekek világnapja Nefelejcs ne felejts! 2012. május 25. Eltűnt gyermekek világnapja Május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve.

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

hogyan döntheti el, hogy melyik az Önnek megfelelő online marketing ügynökség? Google AdWords ügynökség kiválasztása:

hogyan döntheti el, hogy melyik az Önnek megfelelő online marketing ügynökség? Google AdWords ügynökség kiválasztása: Google AdWords ügynökség kiválasztása: hogyan döntheti el, hogy melyik az Önnek megfelelő online marketing ügynökség? Még több hasznos info» www.klikkmarketing.hu Google AdWords ügynökség kiválasztása:

Részletesebben

SEGÍTÜNK, HOGY SEGÍTHESS!

SEGÍTÜNK, HOGY SEGÍTHESS! SEGÍTÜNK, HOGY SEGÍTHESS! Heavenly Flowers Marketing bemutató A Heavenly flowers értékesítése kizárólag Multi Level Marketing rendszerben, egy egységes nemzetközi marketing koncepció alapján történik!

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.0* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

3. Hiba Nem adsz esélyt magadnak!

3. Hiba Nem adsz esélyt magadnak! 3. Hiba Nem adsz esélyt magadnak! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com A harmadik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Nem adsz esélyt magadnak! Ha komoly párkapcsolatban szeretnél élni

Részletesebben

Hol szeretnél továbbtanulni? A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán. Mik a céljaid a közeljövőre nézve?

Hol szeretnél továbbtanulni? A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán. Mik a céljaid a közeljövőre nézve? Gulyás Eszter iskolánk hatosztályos képzésben tanuló végzős, speciális matematika tagozatos diákja. Számos országos matematikai verseny előkelő helyezettje, az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok!

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok! MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Kedves Ügyfelek és Barátok! Szeretettel meghívunk minden érdeklödöt a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Summer Opening összejövetelére. Idöpont: 2015 június

Részletesebben

KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány 1039 Budapest, József Attila u. 28. 2009. évi Közhasznúsági jelentése

KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány 1039 Budapest, József Attila u. 28. 2009. évi Közhasznúsági jelentése KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós Alapítvány 1039 Budapest, József Attila u. 28. 2009. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2010. május. 17. Theisz Gábor elnök - 1 - A KIMA Keresztyén Ifjúsági Missziós

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

A Cashflow Hatékonysága

A Cashflow Hatékonysága A Cashflow Hatékonysága GR: Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel beszélgetek. A cashflow hatékonysága a mai téma. Hogyan lehet vajon egy cashflow-t jól, optimálisan működtetni? Nagyjából tudom, hogy mennyi

Részletesebben

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE III.

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE III. Lawrence VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT & Bennet A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE III. 1 Legelőször is tisztázzuk le, hogy miért is kell éves tervet készítenünk? Ez nem a multik kötelező gyakorlata és kiváltsága. Az éves terv

Részletesebben

A sikeres diéta titka A futás segítségével

A sikeres diéta titka A futás segítségével A sikeres diéta titka A segítségével Galambos Ádám Fotók. Dreamstime.com A sikeres diéta titka A segítségével Manapság számos módszer áll az ember rendelkezésére, ha fogyni szeretne. A piacon olyan szerkentyűket

Részletesebben

1. Készíts stratégiai cash flow tervet: 2. Vezess, pénzügyi háztartási naplót! 3. Mindig tervezd alul a bevételeket a kiadásokat pedig felül!

1. Készíts stratégiai cash flow tervet: 2. Vezess, pénzügyi háztartási naplót! 3. Mindig tervezd alul a bevételeket a kiadásokat pedig felül! 1. Készíts stratégiai cash flow tervet: ez a terv alapvetően megmutatja a készpénz áramlás irányait. A család pénzáramlását kb. úgy képzeld el, hogy van egy szűrő különböző méretű lyukakkal. Felül, akár

Részletesebben

Mitől jó egy weboldal?

Mitől jó egy weboldal? 1 Mitől jó egy weboldal? Mitől jó egy weboldal? Készítette: Pálinkás Róbert Csatlós Csaba 2 Mitől jó egy weboldal? Ellenőrző lista A Marketingzseni módszer négy lépésből áll (bővebbet a módszerről a www.marketingzseni.hu

Részletesebben

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Kutatási összefoglaló 2012 Készítette: Votisky Petra Pszichológus, coach és expat http://www.nokkulfoldon.hu/ Kutatás háttere: Külföldön élő nőként,

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

Gondolatok a tegnapokról. és arról, hogy milyen ismérvei vannak egy jó vezetőnek?

Gondolatok a tegnapokról. és arról, hogy milyen ismérvei vannak egy jó vezetőnek? Gondolatok a tegnapokról és arról, hogy milyen ismérvei vannak egy jó vezetőnek? Semmi értelme azon gondolkodni, hogy a tegnap miért alakult úgy, ahogy. Azon azonban érdemes elmélkedni, hogy miképpen lehet

Részletesebben

GÁLIK PÉTER DIÁK MURPHY, avagy a problémák kezdete nem esik egybe a felnőttkor kezdetével. 1. rész. A felelet törvényei

GÁLIK PÉTER DIÁK MURPHY, avagy a problémák kezdete nem esik egybe a felnőttkor kezdetével. 1. rész. A felelet törvényei GÁLIK PÉTER DIÁK MURPHY, avagy a problémák kezdete nem esik egybe a felnőttkor kezdetével 1. rész A felelet törvényei FELELETELKERÜLÉSI ALAPTÖRVÉNY Ha a tanár azt keresi, hogy ki feleljen: 1. Szedd össze

Részletesebben

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu

MarketingMánia - A kisvállalkozók marketingasszisztense www.marketingmania.hu Érdemes még hírlevelet írni? Kérdőíves felmérés Nemrég készítettem egy kérdőívet, mert érdekelt, hogy mennyire megalapozott az az állítás, hogy a hírlevél halott, és nem érdemes már foglalkozni vele. A

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Edzésterv fizikai tesztek teljesítéséhez

Edzésterv fizikai tesztek teljesítéséhez Tisztelt Sporttársak! Az alábbi edzésterv olyan céllal készült, hogy útmutatást adjon Nektek az MKSZ JAB és a BKSZ JAB követelmény rendszerében előírt fizikai felmérési szint teljesítéséhez szükséges felkészüléshez.

Részletesebben

De mi is az a CHALLENGE?

De mi is az a CHALLENGE? By VI De mi is az a CHALLENGE? Ez ma a világ egyik első számú súlycsökkentő és fitneszprogramja Már több mint fél milliárd shake fogyott, és 3 millióan alakultak át 13 országban Több mint 100 millió dollár

Részletesebben

I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál. I Idıgazdálkodási kérdıív.

I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál. I Idıgazdálkodási kérdıív. I Idıgazdálkodási kérdıív. Ha Te nem értékeled a saját idıdet, más sem fogja. Legyen több idıd! Lépésrıl lépésre. www.sikertervezes.com I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál Ezt az idıgazdálkodási kérdıívet

Részletesebben

Hallgatói Külügyi Testület

Hallgatói Külügyi Testület BME Hallgatói Külügyi Testület A sikerhez vezető út HKT a nemzetközisgben relik Oldal 2 Hallgatói Külügyi Testület (BME HKT) A HKT a Műegyetemen működő nemzetközi tevékenységekkel foglalkozó diákszervezetek

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

Egy nagyon hatékony prezentáció!

Egy nagyon hatékony prezentáció! Egy nagyon hatékony prezentáció! Kedves munkatársam! Bizonyára te is hallottál már arról, hogy amikor egy érdeklődővel beszélsz és megmutatod, hogy mivel kereshet pénzt, akkor kérdéseket kell feltenni

Részletesebben

A zsebrádiótól Turán tételéig

A zsebrádiótól Turán tételéig Jegyzetek egy matekóráról Lejegyezte és kiegészítésekkel ellátta: Meszéna Balázs A katedrán: Pataki János A gráfokat rengeteg életszagú példa megoldásában tudjuk segítségül hívni. Erre nézzünk egy példát:

Részletesebben

- A Harley Davidson egy menedzsere

- A Harley Davidson egy menedzsere "Amit mi árulunk, az nem más, mint a lehetőség, hogy egy 43 éves könyvelő fekete bőrruhát húzzon, kis falukon motorozzon keresztül, és az ott lakókat félelemmel töltse el." - A Harley Davidson egy menedzsere

Részletesebben

Van jogom, de még sincs (esszé)

Van jogom, de még sincs (esszé) III. díj Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Szabadka Bakos Rebeka: Van jogom, de még sincs (esszé) Szabadka, 2014. november 24. 1 Az idei év nyarán eltűnt, többszörösen fizikailag és szexuálisan

Részletesebben

Hitelesség. 1. összejövetel

Hitelesség. 1. összejövetel Hitelesség 1. összejövetel 19 Előkészítés Az összejövetel helyszínét rendezzük be úgy, hogy mindnyájan kényelmesen le tudjunk ülni, és láthassuk is egymást (körben ülve). A kör közepére helyezzünk el egy

Részletesebben

mona segítség a gluténmentes életben kiss móni tippek tanácsok receptek TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER

mona segítség a gluténmentes életben kiss móni tippek tanácsok receptek TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER kiss móni mona TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÓ, GASZTROBLOGGER segítség a gluténmentes életben tippek tanácsok receptek KISS MÓNI Segítség a gluténmentes életben Megjelent 2015-ben, a szerző magánkiadásában. A

Részletesebben

A türelem dollárt terem! Pénz a neten. Tartalomjegyzék

A türelem dollárt terem! Pénz a neten. Tartalomjegyzék A türelem dollárt terem! Pénz a neten Tartalomjegyzék Bevezetés... 2 Ami a befektetéshez kell... 3 A HYIP oldalak általános használata... 4 HYP fiók belső oldal... 5 Befektetés egy példával illusztrálva...

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben