Vaddisznógazdálkodás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vaddisznógazdálkodás"

Átírás

1 Vaddisznógazdálkodás

2 Megkülönböztetünk nyugati rasszt, keleti rasszt, dél-ázsiai rasszt és malajziai rasszt, A faj nyugati rasszába legalább 6, de valószínűleg 8 alfaj tartozik, ezek a következők: S. s. scrofa Linnaeus, 1758 (É. Spanyolország, É. Olaszország, Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium, Dánia, Lengyelország, Csehország, ± Albánia ± Ausztria, ± Svájc, ± Szlovénia, ± Szlovákia, Svédország, Norvégia, Finnország és a balti államok), S. s. meridionalis Forsyth Major, 1882 (Korzika és Szardínia), S. s. baeticus Thomas, 1912 (Spanyolországban Coto Doñana, Andalúzia, dél Spanyolország), S. s. majori De Beaux és Festa, 1927 (közép és dél Olaszország), S. s. algira Loche, 1867 ( Tunézia, Algéria, Marokkó), Sus scrofa attila Thomas, 1912 (Magyarország, Ukrajna, Közép- és Dél- Fehéroroszország, Románia, Moldova, Dél-Oroszország, Észak-Kaukázus), Sus scrofa lybicus Gray, 1868 (Törökország, Szíria, Jordánia, Izrael, Palesztina, Egyiptom, és a volt Jugoszlávia egyes, eddig nem pontosított részei), Sus scrofa nigripes Blanford, 1875 (Tien-san hegység szegélyterülete Kirgizisztánban Észak-nyugat Kína).

3 A vaddisznó elterjedése Európában (MITCHELL-JONES ET AL., 1999)

4

5 Vaddisznó becslés és hasznosítás Magyarországon 2013 (OVA alapján) Becslés Hasznosítás példány (db)

6 A vadaskertek megyénkénti megoszlása 2012-ben Vegyesvadas kert Muflonkert Gímkert Dámoskert Disznóskert 4 2 0

7 Vaddisznó állományszabályozás között db Vaddisznó becslés és lelövés adatok Becslés Hasznosítás arány (%) 25,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0 Zárttéri vaddisznó arányának alakulása Állomány belüli arány Terítéken belüli arány

8 Az urbanizáció problémája

9 Az urbanizáció problémája A városi, elővárosi és üdülőterületi élőhelyek a vaddisznónak könnyen hozzáférhető táplálékot, vizet és menedéket kínálnak olyan periódusban, amikor a környező élőhelyeken megváltoznak a feltételek: kemény tél, szárazság, táplálékhiány, fokozott vadászati zavarás. A betelepülést elősegíti a megnövekedett állománysűrűség és a lakosság általi esetenként megfigyelhető célzott vagy akaratlan etetés (szeméttároló, kuka, kert, gyep, kerti hulladék).

10 Az urbanizáció problémája Jelentős károkat okoznak a kertészetekben, magánkertekben, szőlőben, parkokban és egyéb gyepterületeken, károsítják a kerítéseket. Külön, bár eseti problémát jelent a közlekedés veszélyeztetése, a félelemkeltés a lakosság körében. Lehetséges az egészségügyi veszélyeztetés is, például a kólibaktérium (Escherichia coli) vagy leptospira fertőzést. A vaddisznó közelsége a háziállatokhoz megnövelheti a toxoplazmózis (Toxoplasmosis gondii) veszélyét a macskákhoz kapcsolódóan (RICHOMME ET AL., 2010) vagy a kutyákon keresztül a galandféreg fertőzést (Echinococcus granulosus/multilocularis). Szélső esetben előfordul az ember vagy kutya megtámadása. Viszonylag kevés a konfliktusok száma nyáron, sűrűsödnek ősszel, majd télen és kora tavasszal csúcsosodnak ki.

11 Az urbanizáció problémája Az urbanizáció problémájának kezelése: letális módszerek közé sorolhatóak a vadászat különböző módszerei (íjjal, egyéni vadászat lőfegyverrel, társas vadászatok lőfegyverrel-kutyával, befogások). nem letális eljárások közé tartozik a lakosság előzetes kiértesítése mellett a riasztó lőszer használata, az élőhely átalakítása, a befogott vaddisznók elszállítása és elengedése, a fogamzásgátlás alkalmazása.

12 Vaddisznó elütések alakulása Magyarországon elütések (db)

13 A vad-gépjármű ütközések kezelése A vad rendszeresen, napi tevékenysége során vagy mozgáskörzet váltáskor átlépheti a kisebb forgalmú utakat. A nagy forgalmú főutakat gyakrabban eseti jelleggel, szétszóródás közben vagy mozgáskörzetének kiterjesztésekor lépi át, ez azonban ritkább és kiszámíthatatlan esemény. Az úton történő átváltás leggyakrabban a hajnali és esti órákban történik, legritkábban nap közben, de ez utóbbi sem zárható ki. Az úton történő átváltást előidézheti, de nem feltétlenül idézi elő valamely zavarás, amit okozhat a vadászatra jogosult de más is. Az úton történő átváltást nem lehet teljes biztonsággal megakadályozni. A vadászatra jogosult lehetőségei a vad-gépjármű ütközések elkerülésére erősen korlátosak.

14 Vadveszélyt jelző közlekedési táblák kihelyezése Csak olyan szakaszokon érdemes kihelyezni, ahol rendszeres a vad átváltása (Putman, 1997), ezért a rendszertelen vad átváltások esetén nem nyújt semmilyen védelmet. Hosszabb távon nem hatékonyak, mert a gj. vezetők hozzászoknak (Putman, 1997). Ráadásul, ha túl gyakran teszik ki, a gj. vezetők figyelmen kívül hagyják (Sullivan and Messmer, 2003)! Mégis, mivel viszonylag olcsó, nélkülözhetetlen eleme a védekezésnek (Blamey and Blamey, 1990). és akkor még ott van a kérdés: kinek a feladata és ki fizesse??? Blamey, G. and Blamey, G.: The Results of a Deer Survey Carried out on an Area between Hatfield Forest and Dunmow, Essex. Ove Arup and Partners, London, Putman, R.J.: Deer and Road Traffic Accidents: Options for Management. Journal of Environmental Management (1997) 51, Sullivan, T.L. and Messmer, T.A.: Perceptions of deer-vehicle collision management by state wildlife agency and department of transportation administrators. Wildlife Society Bulletin 2003(31):

15 Fényvisszaverő (felvillanó és vizuális korlát) és hangkibocsájtó prizmák kihelyezése Csak éjszaka hatékonyak Az egyszerű felvillanó prizmák nem hatékonyak, hozzászokik a vad és gyorsan korrodálódnak (Gilbert, 1982). Hatékonyságára vonatkozó adatok rendkívül ellentmondásosak (Putman, 1997). Úgy tűnik a vándorlás jellegű, éves egyszeri, szezonális átváltásoknál jó eredményt produkál, ezek tradicionális útvonalak. Diszperzió esetén is működik, ekkor azonban az útvonalak esetlegesek, kiszámíthatatlanok. Gyenge viszont a hatékonyságuk mozgáskörzeten belül, mert hozzászokik a vad (Putman, 1997 feldolgozása alapján). Gilbert, J. R. (1982). Evaluation of Deer Mirrors for Reducing Deer Vehicle Collisions. United States Federal Highway Administration Report FHWA/RD/82/061; Washington, D.C. 16 pp. Putman, R.J.: Deer and Road Traffic Accidents: Options for Management. Journal of Environmental Management (1997) 51, 43 57

16 Az út szélének tisztán tartása és kerítésvédelem Az út szélén m-es tisztán tartott sáv csökkentheti a balesetek számát (Jaren et al., 1991), de ez fák kivágásával jár és költséges a karbantartás (Hedlund et al., 2003) legtöbbször megvalósíthatatlan a tulajdonviszonyok miatt és kinek a feladata? Putman (1997) és Bruinderink & Hazebroek (1996) javasolják a mesterséges takarmányozás mellőzését az utak mentén. Ám még ennél is nagyobb problémát jelent a szemestakarmány elszórása is a szállító kamionokból vagy vasúti kocsikból. Bruinderink, G.W.T.A. and Hazebroek, E.: Ungulate traffic collisions in Europe. Conservation Biology 1996(10): Hedlund, J.H., Curtis, D., Curtis, G. and Williams, A.F.: Methods to Reduce Traffic Crashes Involving Deer: What Works and What Does Not. Highway Safety North, Ithaca, NY, Cornell University, Ithaca, NY pp. 21. Jaren, V.; Andersen, R.; Ulleberg, M.; Pedersen, P.H. and Wiseth, B.: Moose-train collisions: the effects of vegetation removal with a cost-benefit analysis. Alces 1991(27): Putman, R.J.: Deer and Road Traffic Accidents: Options for Management. Journal of Environmental Management (1997) 51, 43 57

17 Kerítések és átjárók A kettő csak együtt működik és még ezzel sem lehet 100 százalékig kizárni az útra kerülést (Putman, 1997). Autópályákon van realitása, itt azonban, a hazai gyakorlat az átjárók kialakítására elégtelen úgy mennyiségi, mint minőségi paraméterek tekintetében. Elvileg alkalmazható lenne autóutakon is, itt a költségek csökkenthetők lennének. Itt azonban felüljárók és alagút rendszerű átjárók nem alkalmazhatók magas költségvonzatuk miatt. Megoldás lehet az at-grade crossings rendszerű az útszintre helyezett átkelő folyosó (Hedlund et al., 2003). Azonban itt is fennáll a balesetveszély a kerítések végénél. Hedlund, J.H., Curtis, D., Curtis, G. and Williams, A.F.: Methods to Reduce Traffic Crashes Involving Deer: What Works and What Does Not. Highway Safety North, Ithaca, NY, Cornell University, Ithaca, NY pp. 21. Putman, R.J.: Deer and Road Traffic Accidents: Options for Management. Journal of Environmental Management (1997) 51, 43 57

18 Akusztikus és vegyszeres riasztás A gépjármű elejére szerelt magas frekvenciájú sípoló hangot kiadó szerkezetnek Romin és Dalton (1992) szerint nincs hatása a vadra. Az út szélére kiszórt illékony szerves vegyszer (repellens) az állatok 60%-át a vegyszeres útszakasz kikerülésére ösztönözte, máskor az úton történő átrohanásra kényszerítette a vadat, ezzel még több kárt okozott (Lutz, 1994; Putman, 1997). Lutz,W. (1994). Ergebnisse der Anwendung eines sogenannten Duftzaunes zur Vermeidung von Wildverlusten durch den Strassenverkehr nach Gehege- und Freilandorientierungen. Zeitschrift fu r Jagdwissenschaft 40, Putman, R.J.: Deer and Road Traffic Accidents: Options for Management. Journal of Environmental Management (1997) 51, Romin, L. A. and Dalton, L. B.: Lack of response by mule deer to wildlife warning whistles. Wildlife Society Bulletin 1992(20):

19 Kifizetett mezőgazdasági vadkár alakulása Magyarországon évi gabona árakon

20 A mezőgazdasági vadkár csökkentésének lehetőségei

21 A mezőgazdasági vadkár csökkentésének lehetőségei

22 A mezőgazdasági vadkár csökkentésének lehetőségei

23 A mezőgazdasági vadkár csökkentésének lehetőségei

24 A mezőgazdasági vadkár csökkentésének lehetőségei

25 A mezőgazdasági vadkár csökkentésének lehetőségei

26 A mezőgazdasági vadkár csökkentésének lehetőségei

27 Az erdei vadkár csökkentésének lehetőségei

28 Az erdei vadkár csökkentésének lehetőségei

29 Az állománycsökkentés lehetőségei

30

31

32 Születési arányszám y = 0,396x + 5,2127 r = 0,8176 n = 123 A becsült születési arányszám a koca korának függvényében A koca kora (év)

33 A becsült születési arányszám változása a kocák testhosszának függvényében Születési arányszám y = 0,106x - 9,1162 r = 0,5416 n = 141 Testhossz (cm)

34 A becsült születési arányszám alakulása a zsigerelt testtömeg függvényében Születési arányszám y = 3,7457Ln(x) - 10,075 r = 0,5648 n=112 Testtömeg (kg)

35 A sárgatestek és az embriók száma közötti összefüggés 12 Embriók száma y = 0,7374x + 0,7316 r = 0,7489 n = 130 Sárgatestek száma

36 A születési arányszám és a felnevelt szaporulat alakulása Arány Születési arányszám 98 Őszi felnevelt szaporulat Születési arányszám 99 Őszi felnevelt szaporulat Születési arányszám 00 Őszi felnevelt szaporulat Születési arányszám 01 Őszi felnevelt szaporulat Születési arányszám 02 Őszi felnevelt szaporulat Születési arányszám 03 Őszi felnevelt szaporulat

37 Kor Spanyolország Franciaország Lengyelország Malac Süldő < Vaddisznó ivararánya különböző országokban, három korcsoportban (Garzon-Heydt, nyomán)

38 Szerzők A fiatal egyedek aránya % Hely Andrzejewski et al. (1978) 77.7 Lengyelország Dardaillon (1984) 79.1 Camargue (Franciaország) Barret (1978) 71.6 Kalifornia (USA) Mauget (1980) 69.0 Chizé (Franciaország) Garzon-Heydt (1992) 68.5 Monfrague (Spanyolország) A vaddisznó populációk korosztályi megoszlása különböző helyeken (Garzon-Heydt, nyomán) A malacok és süldők részesedése a terítékből 75 84% kell legyen

39 Néhány következtetés: Az állomány szaporodóképessége erősen függ a kocák átlagkorától és testméreteitől (kondíciójától) A szaporodó képesség jól becsülhető az elejtett kocák testméretei alapján A vemhesség korai szakaszában a sárgatestek száma jó tájékoztatást nyújt a várható születési arányszámról A születési arányszám évenként változhat (4,8-6,1) A változás mértéke függ a korosztályi eloszlástól és a kondíciótól A felnevelt szaporulat évenkénti változása jelentős (2,7-3,6)

40 A vaddisznóállomány becslési és hasznosítási adatai Országos adatok Év Mennyiség - 22% Becslés Teríték

41 Mennyiség A vaddisznóállomány hasznosítási adatai Országos adatok Év ÉKH DK A

42 Lelövések-malac+süldő Mennyiség ÉKH DNYD A Év

43 Lelövések-kan Mennyiség Év ÉKH DNYD A

44 Lelövések-koca Mennyiség Év ÉKH DNYD A

45 Néhány következtetés: Az 1993-as rendelet koca lelövési időszakos tilalma az összes kocahasznosítást visszavetette A környékén kezdődött egyre gyarapodó tilalom alóli felmentések a hasznosítás növekedését eredményezték A fiatal (malac és süldő) egyedek aránya a terítékben 60%. A fiatal példányok fokozott hasznosításával nagyobb hasznosítási arány érhető el.

46 Mivel jár mindez? 100 kocás törzsállomány esetén az őszi vadászatig felnevelt szaporulat 320 süldő, ebből 180 kocasüldő, 140 kansüldő. és van az állományban kb kan Szinten tartó gazdálkodás esetén ebből elejtendő: 200 süldő, 40 felnőtt disznó ebből 15 kan Ehelyett lövünk: 170 süldőt, 70 felnőtt disznót, ebből kant

47 Következmények: 1. A kocaállomány elfiatalodik ezért több koca tud csak azonos számú szaporulatot elleni, és nagyobb lesz az elhullások száma a malacok között. 2. A kanállomány elfiatalodik 3. A süldők elhullását nem tudja kompenzálni a vadászati hasznosítás.

48 Javaslatok: 1. A kocák hasznosítási számát emelni kell. 2. A kanok lelövési aránya az összes felnőtt teríték kb. 1/3-a legyen. 3. A süldők és malacok hasznosítási aránya az összes teríték kb. 80%-a legyen.

49 Az állománycsökkentés lehetőségei A vaddisznóállomány hatékony csökkentése érdekében a társas vadászatok jogszabályi kötöttségeit részbeni fel kell oldani. Ezért a terelés, a hajtás külön jogszabályi meghatározása és a mozdítás vadászati mód bevezetése indokolt. Eszerint a terelés maximum 6 vadász és hajtók részvételével folytatott társas vadászat, ahol vaddisznó, a gím- és dámszarvasból a tehén, ünő, borjú, a muflonjuh, jerke, bárány, az őzsuta és gida, valamint a szőrmés ragadozók ejthetők el. Kutya alkalmazása ennél a vadászati módnál tilos. A vadászok felállítása az összelövés lehetőségének kizárásával történjen, ezért előzetesen a tiltott lőirányok kialakítására és magasított lőállások alkalmazására nincs szükség. A hajtás tekintetében meg kell különböztetni a csak vaddisznóra történő hajtást azzal, hogy a jelenlegi szabályozás megtartása mellett (kutyák használatának engedélyezése, magasított lőállások alkalmazása, tiltott lőirányok kijelölése), ne lehessen 6 méternél keskenyebb útra vagy nyiladékra egymás mellé úgy vadászokat leállítani, hogy az összelövés lehetősége fennálljon. A 25 fős vadász-létszámkeret feloldása indokolt. 25 főnél nagyobb létszám esetén elő kellene írni a vadászok olyan felállítását, hogy az összelövés teljesen kizárt legyen.

50 Az állománycsökkentés lehetőségei Tarvadra is (vaddisznóval együtt) történő hajtás esetén engedélyezni kellene a kistestű hajtókutyák alkalmazását (tacskók, kistestű terrierek, stb.). Emellett elő kellene írni a vadászok kötelező leállítását a következők szerint: csak távváltókon, a sűrűktől (beállóhelyektől) távol lehet lőállást kialakítani, az összelövés lehetőségének teljes kizárásával. A cél ugyanis az, hogy egyrészt a tarvad ne futtában kerüljön a vadászok elé, ennek valószínűségét a beállóhelyektől távolabbi leállítással és a kistestű kutyák alkalmazásával növelni lehet. Másrészt a vaddisznónál magasabb lővonal okozta balesetveszélyt a leállítás módjának előírásával ki lehet küszöbölni. A kis területű, néhány főt (max. 6 vadász) igénylő mozdítások bevezetése a vaddisznó társas vadászatai közé indokolt. A mozdítás kizárólag a vaddisznó vadászatát elősegítő, elsősorban a sűrű beállóhelyeket érintő kutyás vadászat. Sok tekintetben (vadászok létszáma, nem kötelező bejelentési kötelezettség, stb.) a kizárólag tarvad vadászatára szolgáló klasszikus terelés megfelelője vaddisznó vadászatára. A mozdítást a tereléssel együtt külön kellene kezelni és kivenni a bejelentési kötelezettség (Vhr. 66. (2)) és a hajtástérkép készítésének kötelezettsége alól (Vhr. 66. (3)), (lásd a B 3.2 fejezet részletes indoklását).

51 Ennél a fiatal kannál, az egyenes, vörösbarna süldősertét ezüstszürke nyári szőrzetre váltja. A pamacs jól kivehető. Az agyarak végei szemből még nem látszanak, bőrrel fedettek, így az orr szélesebbnek tűnik. Egy fél éven belül már biztosan látszanak az agyarvégek.

52 Fiatal, malacokat nem vezető koca, nyári szőrben. Jellegzetes a hosszú, csúcsos fej. A vadásznak az egyed meghatározásánál, a vaddisznók magatartását és a kondán belüli státusát mindig figyelembe kell vennie. A külalaknak és a megjelenésnek, mindig nagy jelentőséget kell tulajdonítani: A kondánál, az első megjelenő vaddisznó szokás szerint a vezérkoca! Erős példányokkal rendelkező kankondában gyakran vannak kocák is. Ha több, hasonló erősségű disznó jön, akkor azok legtöbbször kanok. Az idősebb kanok a búgási időn kívül, majdnem mindig egyedül járnak (remetekanok).

53 3-5 éves kan tavasszal, szőrváltáskor. Az agyarakat és az orrpúpot jól lehet látni. A torok és az alsó állkapocs területén még hosszú téli sörték vannak. A téli, majdnem egyenlő szárú háromszögű fejformából, nyárra egy hegyesszögű forma lesz.

54 Kan süldő, tavaszi szőrváltáskor (április). A hátán még az első téli szőrzet vörös sertéi láthatók. A herét és a pamacsot, ebben a korban csak jó fénynél lehet felismerni. Az agyarak még nem láthatóak.

55 Az közelebb álló kocánál, már az első pillantásra, láthatjuk az emlőket. A mögötte álló, szemmel láthatólag (még) nem vezet malacokat Koruk becslése bizonytalan. A nagyobbik (elöl álló) talán idősebb lehet. A malacok jó két hetesek. Fontos: Ebben az évszakban általában nincs a koca mellett kan!

56 Erős, még téli szőrzetben levő kan, kora tavasszal. Most, világosságban, könnyű meghatározni. Esti szürkületkor azonban némely koca, mely közvetlenül a malacok előtt áll, vagy a malacai még a vacokban fekszenek, összetéveszthető a kannal.

57 Ezeknél a malacoknál a csíkok már elmosódtak, és a pofájuk már szürke. Ebből következően már a második hónapban vannak.

58 Közelebb malacos koca (még téli szőrben) csíkos 4-5 hetes malaccal. Hátul valószínűleg egy kocasüldő, melynek a vedlése már előrehaladott. Az év elején már megtalálhatóak a téli szőrben levő kondákban az ezüstszürke példányok, melyek vagy kocasüldők, vagy nem malac nélküli kocák! Nyolc hetes kortól a malac csíkozottsága kezd elmosódni, és öt hónap után, leggyakrabban, már fel sem lehet ismerni azokat.

59 Vegyes konda, májusban. Egészen jobbra hátul, egy második éves kan áll. Bár, ilyenkor már legtöbbször elkülönül a családtól, azért vannak kivételek. Az előtérben két malac áll, balra mögöttük valószínűleg egy emse, s tőle jobbra valószínű egy koca. Aki nem akar hibát elkövetni, az válassza az egyik malacot.

60 Két malac játékosan állapítja meg a rangsort kettejük között. A csíkozottságukat elvesztett malacok majdnem mindig vöröses színűek.

61 Két koca süldőkkel őszi szőrváltáskor. Nézzük meg a disznók pofáját. Ez a koca és két malac esetében keskeny, oldalt ív nélkül kocasüldők. Az egészen balra lévő, majdnem fekete süldőnél felismerhetjük az ívet az agyarak területénél kan.

62 Második éves kan ősszel. Már nincs vörösbarna malacbőre! Az agyarak csúcsa a felső ajkak alatt már gyengén kibújt. Idősebb kanoknál az agyarak már teljesen kint vannak.

63 Fiatal kan, nyári szőrzetben. A combok között láthatóak a herék, de az pamacsnál hiányoznak a téli szőrzet hosszú szőrszálai. Kivehető az orr az agyarak miatti felgyűrődése. Az agyarak nem sokat árulnak el a vadkan koráról, mert a középkorú vaddisznóknál, alkalomadtán, letörnek, ami lövés előtt nem mindig felismerhető.

64 Vegyes konda, az őszi erdőben: elöl a koca egy kicsi, későn született malaccal. Mögötte erős süldők, jellemzően vörös csuhában. Aki őszi hajtóvadászaton egy hibás lövést el akar kerülni, az a vörös disznókat vegye célba.

65 Kan (közelebb) és koca búgási időben. A kan feje tömzsibb, mint a kocáé. Az orr jóval szélesebb hatást kelt. Az agyarak és a púp az orron, ennél a példánynál jól kivehetőek.

66 Búgási idő: testalkata alapján fiatal kan (balra), melynek az agyarai már jól láthatók. Vizsgálja a kocát, hogy párzásképes-e már, amit egy másik kan figyel a háttérből. Az elöl álló kannál, a pamacsot jól ki lehet venni.

67 Valószínűleg öreg, nagy koca, téli szőrben. A fejforma csaknem egyenlő szárú háromszöget formáz. A test fő tömege a rekeszizmon nyugszik. A hát vonala pontyhátra emlékeztet. A kampókat erős és idős kocánál sem lehet látni. Hasonló nagyságú kanoknál, az orron, a púp jellemző.

68 Így láthatjuk a kondát, decemberben, a hajtóvadászat közben: a koca halad elöl, a süldők gyöngyfüzérben, libasorban mögötte. Nem kérdéses, hogy a süldőket vezető koca idős. Sok vadász kapásból a legelső példányt lövi, mert az a legnagyobb és a legkönnyebb eltalálni.

A vaddisznóállomány itthon és Európában helyzetelemzés és a gazdálkodásra vonatkozó észrevételek

A vaddisznóállomány itthon és Európában helyzetelemzés és a gazdálkodásra vonatkozó észrevételek A vaddisznóállomány itthon és Európában helyzetelemzés és a gazdálkodásra vonatkozó észrevételek Náhlik András Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet Magyar Agrár-,

Részletesebben

Vaddisznó. Európai és hazai elterjedés. Nagyvadállományok hasznosítása

Vaddisznó. Európai és hazai elterjedés. Nagyvadállományok hasznosítása Európai és hazai elterjedés Vaddisznó Nagyvadállományok hasznosítása P Kb. 25 alfaj: fôleg testnagyság és szinezet alapján P 120-150 kg-os nagyság, de 200-300 kg-os is elôfordul P Észak- és Dél-Amerikába

Részletesebben

A vaddisznó elterjedése

A vaddisznó elterjedése A vaddisznó elterjedése Számos (25+) alfaj Méret, színezet és nagyság (tömeg) alapján Általában 120-150 kg nagyság, de 200-300 kg-os is előfordul Eurázsiai-elterjedés Észak- és Dél-Amerikába betelepítették

Részletesebben

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél!

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Vadászati Árjegyzék 2011/2012 Pilisi Parkerdő Zrt Mielőtt nekilátnának áraink áttanulmányozásához, kérjük, hogy olvassák el az általános tudnivalókat.

Részletesebben

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( )

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( ) 1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országok (1993-2007) Év Országok Összes lakosság /milliárd fő/ Tűzesetek /millió db/ Tűzesetben elhunytak /ezer fő/ 1000 lakosra jutó tűzesetek

Részletesebben

ASP a Cseh Köztársaságban

ASP a Cseh Köztársaságban ASP a Cseh Köztársaságban Topigs Norsvin Danubia Workshop 2017 Simon Amstutz Sertéshús termelés Csehországban Egy főre jutó sertéshús fogyasztás 40 kg évente Önellátottság ~40% 1998-2011 kocaállomány csökkenés

Részletesebben

Belföldi EMS Gyorsposta

Belföldi EMS Gyorsposta Belföldi EMS Gyorsposta Az EU területére megállapított zónadíjak ÁFA-t tartalmaznak. Az EMS küldemények EU-n kívüli szállításának díja csak a belföldi szakaszra vonatkozólag tartalmaz ÁFA-t. A táblázatban

Részletesebben

Madárinfluenza Dr. Bognár Lajos Helyettes államtitkár, Országos Főállatorvos Budapest, 2017.

Madárinfluenza Dr. Bognár Lajos Helyettes államtitkár, Országos Főállatorvos Budapest, 2017. Madárinfluenza 2016 2017. Dr. Bognár Lajos Helyettes államtitkár, Országos Főállatorvos Budapest, 2017. Áttekintés A 2016-os járvány kezdete: 2016. november 3. Tótkomlós, Békés megye -10 000-es pulykatelep

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései

A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései Náhlik András Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet Bevezetés Európa nagyon kevés országában van

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései március 20. Az afrikai sertéspestisjárványhelyzet alakulása Európában

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései március 20. Az afrikai sertéspestisjárványhelyzet alakulása Európában A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2018. március 20. Az afrikai sertéspestisjárványhelyzet alakulása Európában Dr. Nemes Imre elnökhelyettes, NÉBIH Afriai sertéspestis (ASP, ASF)

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Évről évre gyorsabban köszönt be a tél, és ilyenkor az ember felteszi a kérdést, hogy az európai országokban milyen előírások vonatkoznak a téli gumiabroncsra,

Részletesebben

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI 1. Észak-Európa Norvégia Oslo Svédország Stockholm Finnország Helsinki Dánia Koppenhága Izland Reykjavík 2. Nyugat-Európa Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság, United Kingdom

Részletesebben

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben Dr. Szemethy László egyetemi docens SzIE, Gödöllő Vadvilág Megőrzési Intézet Létszám - sűrűség Létszám: a vad száma a területen ezt jelentjük, de tudjuk-e,

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

Magyarország népesedésföldrajza

Magyarország népesedésföldrajza Magyarország népesedésföldrajza Magyarország népességváltozásának hosszú távú trendjei A demográfiai átmenet stációi Magyarországon Magyarországon a demográfiai átmenet kezdetét 1880-ra teszik 1885-ig

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

Youth Football Festival

Youth Football Festival 2018 Youth Football Festival 7 13 July 2018 Kaposvár, Hungary Youth Football Festival HUNGARY KAPOSVÁR 2 0 1 8 7 13 JULY www.youthfootballfestival.org 2018 Üdvözlünk minden sportbarátot az INTERSPORT Youth

Részletesebben

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Ausztria Országúton, lakott területen kívül 100 km/h Éjjel (22-05 óra között) az A10, az A13 és az A14 autópályán azonban csak max. 110 km/h Vannak továbbá

Részletesebben

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin

Az EU közjogi alapjai Gombos Katalin Az EU közjogi alapjai 2017. 03. 13. Gombos Katalin 2017. 03. 13. 1 Csatlakozás Csatlakozások: Északi kibővülés Déli kibővülés Volt EFTA-államok Keleti kibővülés Horvátország Gombos Katalin 2017. 03. 13.

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában)

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók 3.1. Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3.1.1. Az EU innovációs eredménytáblája (European Innovation Scoreboard)

Részletesebben

Ragadozók. Emlős ragadozók Magyarországon. Ragadozók kladogramja. Konfliktusok a ragadozókkal 2013.10.29. Ragadozók szerepe az ökoszisztémában

Ragadozók. Emlős ragadozók Magyarországon. Ragadozók kladogramja. Konfliktusok a ragadozókkal 2013.10.29. Ragadozók szerepe az ökoszisztémában Ragadozók Emlős ragadozók Ragadozó gazdálkodás A ragadozók (Carnivora) az emlősök (Mammalia) osztályának egyik rendje. Latin nevük Carnivore, a Carne (hús) és a Vorare (felfal) szóösszetétel eredménye,

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 1993. december 2. 1994. március 6.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 1993. december 2. 1994. március 6. WIPO Szerzői Jogi Szerződés (2004. évi XLIX. törvény a Szellemi Tulajdon Világszervezete 1996. december 20-án, Genfben aláírt Szerzői Jogi Szerződésének, valamint Előadásokról és a Hangfelvételekről szóló

Részletesebben

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI Zsigmond Richárd földművelésügyi igazgató 2014. március 25. Zárttéri nagyvadtartás 1996. évi LV. törvény (Vtv.) és végrehajtási rendelete szabályozza Vadaskertek

Részletesebben

MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA

MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA MEHIB ZRT. 2014. I. FÉLÉVRE ÉRVÉNYES ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA Hatályos 2014. január 1-től 2014. I. félévre vonatkozó országkockázati besorolás és biztosíthatósági szabályok (táblázatban

Részletesebben

79/2004 (V.4.) FVM rendelet

79/2004 (V.4.) FVM rendelet 79/2004 (V.4.) FVM rendelet Nagyvadfajok gímszarvas dámszarvas őz, muflon, vaddisznó [szikaszarvas] LV/1996. (VI.16.) törvény vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról A földművelésügyi miniszter

Részletesebben

Leövey Klára Gimnázium

Leövey Klára Gimnázium 4 Leövey Klára Gimnázium Az Önök iskolájára vontakozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. osztály matematika 1 Standardizált átlagos képességek matematikából Az Önök iskolájának átlagos standardizált

Részletesebben

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR)

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR) Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak - TÉRKÉPNET - térkép Hol tankoljak? - Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak,

Részletesebben

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 4 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 18 Budapest, Horváth Mihály tér 8. Az Önök iskolájára vontakozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. osztály szövegértés 1 18

Részletesebben

Élelmiszervásárlási trendek

Élelmiszervásárlási trendek Élelmiszervásárlási trendek Magyarországon és a régióban Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: Élelmiszeripari Körkép 2017 Csillag-Vella Rita GfK 1 Kiskereskedelmi trendek a napi fogyasztási cikkek piacán 2 GfK

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje

Részletesebben

EXIMBANK ZRT OKTÓBER 21-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁS ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁSI ELVEK

EXIMBANK ZRT OKTÓBER 21-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁS ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁSI ELVEK EXIMBANK ZRT. 2016. OKTÓBER 21-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁS ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁSI ELVEK Hatályos 2016. október 21. 2016. október 21-től hatályos országkockázati besorolás és kockázatvállalási

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék 2015/2016 Vadászati árjegyzék 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje meg, hogy néhány

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

A vadgazdálkodás idõszerû kérdései 3. VADDISZNÓ

A vadgazdálkodás idõszerû kérdései 3. VADDISZNÓ A vadgazdálkodás idõszerû kérdései 3. VADDISZNÓ A vadgazdálkodás idõszerû kérdései 3. VADDISZNÓ A konferencia címe: Vaddisznó-gazdálkodásunk idõszerû kérdései Helyszíne és idõpontja: Nemzeti Ménesbirtok

Részletesebben

Tájékoztató a magyar kajak-kenu válogatott olimpiai felkészüléséről /vázlat/

Tájékoztató a magyar kajak-kenu válogatott olimpiai felkészüléséről /vázlat/ Magyar Kajak-Kenu Szövetség Közgyűlése Tájékoztató a magyar kajak-kenu válogatott olimpiai felkészüléséről /vázlat/ Budapest, 2012. április 4. Készítette: Storcz Botond szövetségi kapitány Helyzetelemzés

Részletesebben

Dr. Zentai Zoltán Jogi Igazgató GYSEV CARGO Zrt.

Dr. Zentai Zoltán Jogi Igazgató GYSEV CARGO Zrt. Dr. Zentai Zoltán Jogi Igazgató GYSEV CARGO Zrt. 8 egyezmény 4 mérföldkő IÜG CIM COTIF 1890 1924 1933 1952 1961 1970 1980 1999 Kezdetek Hidegháború Intézményesülés Liberalizáció KTN 2016.09.20 CIM 2 KTN

Részletesebben

A fenntartható gazdasági növekedés dilemmái a magyar gazdaságban. Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató, egyetemi oktató

A fenntartható gazdasági növekedés dilemmái a magyar gazdaságban. Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató, egyetemi oktató A fenntartható gazdasági növekedés dilemmái a magyar gazdaságban Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató, egyetemi oktató A fenntartható gazdasági növekedés értelmezése (24) a.) Ellentmondásos megközelítésekkel

Részletesebben

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez

Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez Najat, Shamil Ali Közel-Kelet: térképek, adatok az észak-afrikai helyzet gazdasági hátterének értelmezéséhez A mai közel-keleti változások elemzéséhez elengedhetetlen az eseményeket jelentős mértékben

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20.

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20. A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. június 20. Adatforrásaink UN WORLD TOURISM ORGANIZATION IMF, CIA World FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL COMMISSON

Részletesebben

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Kiadások változása Az államháztartás kiadásainak változása (pénzforgalmi szemléletben milliárd Ft-ban) 8 500 8 700 9 500

Részletesebben

Egészség, versenyképesség, költségvetés

Egészség, versenyképesség, költségvetés Egészség, versenyképesség, költségvetés Banai Péter Benő Pénzügyminisztérium 2018. december 7. Az elmúlt időszakban folytatódott a magyar gazdaság felzárkózása az EU átlagához GDP növekedés nemzetközi

Részletesebben

Nagykövetségek March 13.

Nagykövetségek March 13. Nagykövetségek 2007. March 13. Albánia Albán Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron u. 55. Telefon: +31 1 326 8905 Algéria Algériai Demokratikus Népi Köztársaság Magyarországi

Részletesebben

A fácánállomány és a -hasznosítás változásai az elmúlt évtizedekben

A fácánállomány és a -hasznosítás változásai az elmúlt évtizedekben Ausztria és Németország kivételével valamennyi vizsgált országban exponenciálisan nőttek a szarvasterítékek. Kivétel Lengyelország és Magyarország, ahol az utóbbi évtizedben jelentős csökkenés is történt.

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira

Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira Dr. Tihanyi László, professor emeritus Galyas Anna Bella, PhD hallgató Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira 2 16 15 4 2 MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Gázmérnöki

Részletesebben

Mennyibe kerül a BVD?

Mennyibe kerül a BVD? Mennyibe kerül a BVD? (Budapest, 2013. február 21.) Dr. Ózsvári László PhD, MBA SZIE-ÁOTK, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék BEVEZETÉS A téma aktualitása, jelentősége BVD előfordulása:

Részletesebben

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség Konferencia 2014. Május 14. Dr. Pecsenye Csaba Vadak tulajdonjogának megszerzése Főszabály A vadak az állam tulajdonában vannak Kivétel Vadászterületen elejtett,

Részletesebben

1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT. Származás fajok szerint

1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT. Származás fajok szerint XI/810/95rev3 1.1. 1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT 1.2. 1.3. A jelentést tevő országon belül bejegyzett tenyésztő vagy beszállító létesítményből származó állatok Származás

Részletesebben

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december A PISA 2003 vizsgálat eredményei Értékelési Központ 2004. december PISA Programme for International Students Assessment Monitorozó jellegű felmérés-sorozat Három felmért terület Szövegértés, matematika,

Részletesebben

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 Szolgáltatási körünkbe tartozik minden 36 hónapnál fiatalabb, Magyarországon forgalomba helyezett és a magyarországi importőr által regisztrált

Részletesebben

Változunk és változtatunk: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerepe a gyermekvédelemben

Változunk és változtatunk: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerepe a gyermekvédelemben Változunk és változtatunk: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerepe a gyermekvédelemben Szalai Annamária elnök 2010. 09. 21. A 15-24 éves korosztály 84 százaléka rendszeresen internetezik Internetezési

Részletesebben

Vaddisznó (Sus scrofa)

Vaddisznó (Sus scrofa) Vaddisznó (Sus scrofa) Felismerés jegyei: A vaddisznó hímjét kannak, nőstényét kocának (emsének), szaporulatát malacnak (kanmalac, emsemalacnak) hívjuk. A fiatalokat süldőnek hívja a szaknyelv. A vaddisznó

Részletesebben

Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja, november 9.

Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja, november 9. A harcsatenyésztés fejlesztésének lehetősége itthon Lengyel Péter, Udvari Zsolt Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja,

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr.

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr. SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 086 FAX:(28) 420 189 E-MAIL: S.CSANYI@GMAIL.COM Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Munkaidő-szab{lyoz{s Európ{ban A Policy Solutions közpolitikai h{ttérelemzése az Európai Unió egyes tag{llamainak munkaidő-szab{lyoz{s{ról

Munkaidő-szab{lyoz{s Európ{ban A Policy Solutions közpolitikai h{ttérelemzése az Európai Unió egyes tag{llamainak munkaidő-szab{lyoz{s{ról Munkaidő-szab{lyoz{s Európ{ban A Policy Solutions közpolitikai h{ttérelemzése az Európai Unió egyes tag{llamainak munkaidő-szab{lyoz{s{ról 2011. augusztus Vezetői összefoglaló A munkaidőre vonatkozó szabályozás

Részletesebben

Nemzetközi turizmus Szerkezet (1) Világ (2004): 763,2 mil. turista Európa 431,3 mil. Ázsia és Csendes Óceán 151,2 mil. Amerika 127,7 mil. Közel-Kelet Kelet 22 mil. Afrika 18,2 mil. Ismeretlen 12,8 mil.

Részletesebben

Lokális cselekvés. Előadó: Hegedűs Imre Készítették: Fehér Viktória és Glaszhütter Anett Debrecen,

Lokális cselekvés. Előadó: Hegedűs Imre Készítették: Fehér Viktória és Glaszhütter Anett Debrecen, Lokális cselekvés Előadó: Hegedűs Imre Készítették: Fehér Viktória és Glaszhütter Anett Debrecen, 2011. 05.27. Felvezető: Tiboldi Lajos Név: Ica Apja neve: 15548 SAPHIR-ET Eredményei: 2009 Hódmezővásárhelyi

Részletesebben

Előzmények. KIOP pályázat 2008-2009: Védett kistestű gerincesek (kétéltű, hüllő, kisemlős) konfliktustérképének elkészítése. vadelutes.elte.

Előzmények. KIOP pályázat 2008-2009: Védett kistestű gerincesek (kétéltű, hüllő, kisemlős) konfliktustérképének elkészítése. vadelutes.elte. Biotikus és abiotikus tényezők hatása az utak menti hot spotok kialakulásában, a konfliktus csökkentés lehetséges módszerei Pokorni Flóra Környezettudományi Doktori Iskola I. évfolyam Témavezető: dr. Farkas

Részletesebben

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös agrárpolitika (KAP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 1. oldal 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet a Dél-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási

Részletesebben

ÁRLISTA. Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda

ÁRLISTA. Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda ÁRLISTA Nagyvad Hunting Kft. H-2694, Magyarnándor, Kossuth u. 6/A Mobil: +36/30/370-9476 Fax: +36/35/300-052 E-mail: nagyvad-hunting@freemail.hu nagyvad@t-email.hu

Részletesebben

Mobilitásgarancia füzet

Mobilitásgarancia füzet Mobilitásgarancia füzet Minőségi használt autók. Garanciával. Mobilitásgarancia Fontos tudnivalók Kérjük, figyelmesen olvassa el a klubkártya használatáról szóló jelen fejezetet, mielőtt szolgáltatásainkat

Részletesebben

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+

Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel. Education and Culture Erasmus+ Nemzetközi kreditmobilitás a partnerországok felsőoktatási intézményeivel Education and Culture Erasmus+ Miről szól a nemzetközi kreditmobilitás? Erasmus nemzetközi kinyitása Rövid-időtartamú mobilitás

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. október 5. Élıállat és Hús 2009. 39. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Gödri Irén Globális migrációs folyamatok és Magyarország Budapest, 2015. november 16 17. Bevezető gondolatok (1) A magyarországi bevándorlás

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

NAGYBEREK VADÁSZATI BT.

NAGYBEREK VADÁSZATI BT. Szarvasbika GÍMSZARVAS Trófeasúly EUR ( ) EUR ( ) / 10g 3,99 kg - ig 700.- - 4,00-4,99 kg 900.- - 5,00-5,99 kg 1200.- - 6,00-6,99 kg 1450.- + 7,5.- 7,00-7,99 kg 2150.- + 8,5.- 8,00-8,99 kg 3000.- + 10,5.-

Részletesebben

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT Tartalom 1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 2. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK MEGOSZLÁSA ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 3. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

Részletesebben

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru Dámszarvas Nagyvadállományok hasznosítása A dám jellemzése P Elõ- és Kisázsiából származik < Európai és mezopotámiai v. perzsa dám 100000 éve élt Európában egy hasonló faj K-Macedóniában 4600-1900 évvel

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 18. Élıállat és Hús 2009. 19. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter, az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem, Győr egyetemi

Részletesebben

A Tempus Közalapítvány által koordinált kifelé és befelé irányuló felsőoktatási ösztöndíj lehetőségek

A Tempus Közalapítvány által koordinált kifelé és befelé irányuló felsőoktatási ösztöndíj lehetőségek A Tempus Közalapítvány által koordinált kifelé és befelé irányuló felsőoktatási ösztöndíj lehetőségek Erasmus+, CEEPUS, Campus Mundi és Államközi ösztöndíjak Budapest, 2019. június 17. Winkler-Antal Krisztina

Részletesebben

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220)

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Integrációtörténeti áttekintés Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet - 1950 május 9. Schuman-terv Szén-és

Részletesebben

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl SZARVAS VADÁSZAT Vadászati idény: Bika, tehén: szeptember 1-január 31. Ünı, borjú: szeptember 1-február

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

Vadkár-megelőzés és -becslés X. előadás

Vadkár-megelőzés és -becslés X. előadás Költség (1000 Ft) Vadkár-megelőzés és -becslés X. előadás A hazai vadfajok állományainak alakulása. Az erdősültség szerepe a nagyvadfajok megjelenésében. Sűrűségfüggő hatások hazai nagyvadfajaink állományainál.

Részletesebben

A magyar építőipar számokban

A magyar építőipar számokban Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Landesfachverband der Bauunternehmer A magyar építőipar számokban 1. Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton

Részletesebben

Migrációs trendek és tervek Magyarországon

Migrációs trendek és tervek Magyarországon Migrációs trendek és tervek Magyarországon Gödri Irén HELYZETKÉP: 5 éves a KSH Népességtudományi Kutatóintézet 214. január 2., Budapest Előzmények: - 1956 1957: nagyfokú elvándorlás (194 ezer fő) - 1958

Részletesebben

Bőr-, bőrdíszmű-, bőrkonfekció- és lábbeli termékek exportjának összehasonlító adatai és év

Bőr-, bőrdíszmű-, bőrkonfekció- és lábbeli termékek exportjának összehasonlító adatai és év 1. sz. táblázat Bőr-, bőrdíszmű-, bőrkonfekció- és lábbeli termékek exportjának összehasonlító adatai 1996. és 2003. év Sorszám Termékcsoport 2003. tény 1996. tény 1996. árf. korrekcióval Index 1000 USD

Részletesebben

InterRail. MÁVDIREKT: 06 (40) (00:00-24:00 óráig helyi tarifával hívható kék szám)

InterRail. MÁVDIREKT: 06 (40) (00:00-24:00 óráig helyi tarifával hívható kék szám) InterRail MÁVDIREKT: 06 (40) 49 49 49 (00:00-24:00 óráig helyi tarifával hívható kék szám) küldföldről: +36 (1) 444 44 99 E-MAIL: informaciókérés: informacio@mav-start.hu egy, különvonat, Diák-Charter,

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Tartalom Német juhászkutya...1 Teste...3 Feje...3 Marmagassága...4 Testtömege...4 Szőrzete...4 Színei...4 Alomszáma...4 Várható élettartama...5 Vérmérséklete...5 Jelleme...5

Részletesebben

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004.

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004. Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 24. Elemzésünket a Központi Statisztikai Hivatal által rendelkezésre bocsátott, a hajdú-bihar megyei székhelyű vállalkozások összesített export-import adatai alapján készítettük

Részletesebben

Poggyász: méret- és súlykorlátozások - United Airlines

Poggyász: méret- és súlykorlátozások - United Airlines Utolsó aktualizáció: 14.04.2019 Poggyász: méret- és súlykorlátozások - United Airlines United Airlines Nézd meg a United Airlines poggyász-szabályzatát. Ne feledd, hogy minden szolgáltató csomagszabályzata

Részletesebben

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő . A vadkárelhárítás gyakorlata A vadkár megelőzés, -elhárítás, vizsgálata a szakértő szemével A vadkár megelőzés, -elhárítás környezete, körülményei. Az egyes módszerek

Részletesebben

Átpolitizált intézményi bizalom Közép- és Kelet-Európában

Átpolitizált intézményi bizalom Közép- és Kelet-Európában Medve-Bálint Gergő és Boda Zsolt: Átpolitizált intézményi bizalom Közép- és Kelet-Európában ESS konferencia 2016. november 17. Az intézményi bizalom mintázatai K-Európában 1) Alacsonyabb szint, de nagyobb

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

Az Emberi Jogok Nemzetközi Egyezségokmányai és a Fakultatív Jegyzőkönyvek megerősítésének helyzete

Az Emberi Jogok Nemzetközi Egyezségokmányai és a Fakultatív Jegyzőkönyvek megerősítésének helyzete Az Emberi Jogok i és a Jegyzőkönyvek megerősítésének helyzete Tagállam Első Afganisztán 1983.01.24.a 1983.01.24.a Albánia 1991.10.04.a 1991.10.04.a 10.04.a 10.17.a Algéria 1989.09.12. 1989.09.12. 1989.09.12.a

Részletesebben

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG 2533 Bajót, Dámvadasi Vadászház, 0121/10 hrsz. Telefon:+36/20/440-9293 BÉRVADÁSZTATÁSI TARIFÁK Érvényes 2018. május 1.-től visszavonásig. Valamennyi vadfajnál felszámított díjak:

Részletesebben

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK Belföldi magánszemélyek Magyarországon csak érvényes vadászjegy birtokában vadászhatnak. A megkötött vadászati szerzõdés alapján a Budapesti Erdõgazdaság Zrt. biztosítja a vadászvendég

Részletesebben

Vándorló milliók 1. Kontinensek közötti (interkontinentális) vándorlások: - népvándorlás Ázsiából Európa felé (4-9. század); - kivándorlás Európából Amerikába (15-16. 16. századtól napjainkig, a legintenzívebb

Részletesebben