Measure selection theory, practice and a tool Mobilitási intézkedések keresése elmélet, gyakorlat és egy segédeszköz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Measure selection theory, practice and a tool Mobilitási intézkedések keresése elmélet, gyakorlat és egy segédeszköz"

Átírás

1 Measure selection theory, practice and a tool Mobilitási intézkedések keresése elmélet, gyakorlat és egy segédeszköz GÖNCZI Attila, PhD Transportation Engineering Dept. - Közlekedésmérnöki Tanszék POLITEHNICA University of Timisoara Temesvári Műszaki Egyetem March the 4 th Budapest Hungarian National SUMP Seminar

2 Acknowledgement This presentation is based largely on materials which were created and edited by Prof. Antony MAY (Institute for Transport Studies, University of Leeds). Ezen előadást főleg a Prof. Antony MAY (Institute for Transport Studies, University of Leeds) által kidolgozott dokumentumokra építettem Hungarian National SUMP Seminar - Budapest- Gönczi 2

3 Főbb gondolatok A probléma és annak nehézségei Néhány meghatározás Az eljárás röviden Az SUMP ciklus és az intézkedések generálása Kutatási eredmények az intézkedés generálással kapcsolatban A megoldás generálás főbb akadályai KonSULT: egy hasznos segédeszköz az intézkedés-generálás folyamatának javítására Intézkedés generálás a jövőben Hungarian National SUMP Seminar - Budapest- Gönczi

4 A probléma és annak nehézségei Amennyiben nem veszünk tekintetbe nagyon sok lehetséges megoldási lehetőséget, fennáll a veszélye annak hogy a legjobb megoldásokat nem vesszük észre és pénzt herdálunk el. Egy jó megoldás-generálási eljárás döntően fontos ahhoz hogy a leghatékonyabb mobilitási beavatkozásokat megtaláljuk. A megoldások teljes skálája figyelemmel kell legyen az összes közlekedési módra és a meglévő közlekedési rendszer jobb kihasználását, hatékonyabb árképzést, kapacitásnövelő és infrastrukturális beruházásokat, illetve ezek kombinációit is tartalmaznia kell. [Eddington, 2006] Hungarian National SUMP Seminar - Budapest- Gönczi

5 Néhány meghatározás Intézkedés Egy olyan megoldás alkalmazása amelyet egy vagy több stratégiai cél elérése érdekében vezetünk be (pld. Közszállítás javítása, parkolási politikák, stb.) Intézkedési csomag Több intézkedés csoportos, kombinált bevezetése a stratégiai célok hatékonyabb elérése céljából ( pld. Közszállítás javítása és parkolási rendszerek együtt). Megoldás generálás Eljárás amivel intézkedést vagy intézkedési csomagokat találunk elemzés, illetve, amennyiben elfogadhatóak, esetleges alkalmazás céljából. Megoldások hatásának becslése (prediktív hatásvizsgálat) Egy olyan eljárás aminek folyamán intézkedések vagy csomagok hatásának becslését végezzük el ex ante (bevezetésük előtt) a stratégiai célok elérése szempontjából Hungarian National SUMP Seminar Budapest Gönczi 5

6 Az eljárás röviden A közlekedési politikák megfogalmazásának egy logikus struktúrája Része az Európai döntéshozók kézikönyvének (2005) A linken hozzáférhető Logikus és szekvenciális döntéshozatalra ösztönöz. A konvencionális döntéshozatal nem feltétlenül így szekvenciális és algoritmikus vagy módszeres Az SUMP ciklus egy egyszerűbb változata. Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15)

7 A lehetséges megoldások megtalálásamethods Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15) Hiba a megoldás(ok) meghatározásával kezdeni! A politikusok gyakran megígérnek vagy kitalálnak megoldásokat és azokat próbálják keresztülvinni. Pld. új metróvonal kell Ennek veszélyei: Nem feltétlenül a fontos problémákat orvosoljuk így. Vajon nem okozunk újabb, esetleg nagyobb problémát ezzel? Van esetleg más lehetséges, vagy jobb megoldás? Ez a legköltséghatékonyabb megoldása a problémáknak?

8 Mind több lehetséges megoldás létezik a mobilitási problémákra Közlekedés-szervezés (menedzsment) ITS Alacsony kibocsátású zónák Információ szerzés - megosztás Optimális útvonaltervezés Járműben valós idejű információ Crowd sourcing Szokások befolyásolása Sétáló buszok Személyre szabott ajánlások Bike sharing (közösségi kerékpárkölcsönző) Költségek befolyásolása Útvonalhasználati/behajtási díjak Okos kártyás rendszerek Kb. kétszer több mint 1984-ben De mennyit is tudunk ezekről? Jól, optimum közelében hasznosítjuk őket?

9 Csomagok kidolgozása Egyetlen megoldás soha nem lesz elegendő a problémák kezelésére Egy hatékony csomag Kihasználja a megoldások egy nagyon széles skáláját és több irányból is támadja a problémákat. Biztosítja hogy az egyes megoldások kölcsönösen erősítik egymást. Az egyik megoldás segít legyőzni a másik hatékony alkalmazása útjában álló akadályokat. Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15)

10 Megoldások hatásának becslése Meg kell jósolnunk az egyes megoldások illetve csomagok hatását A meghatározott célok szempontjából. Matematikai modellek segítségével (ha lehetséges) A döntéshozatalban is igen fontos hogy össze tudjunk hasonlítani különböző forgatókönyveket. Formalizált (módszeres becslés) lásd Challenge 4 Vagy jóváhagyják a legjobb megoldást, Vagy visszamegyünk és újraindítjuk a megoldás-keresést vagy a csomagok összeállítását Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15)

11 Monitoring és értékelés: tanuljunk a hibákból! A megoldás vagy csomag megvalósítása/alkalmazása még nem az út vége! Minden megvalósított intézkedést értékelni kell A meghatározott célok teljessége szempontjából. Lásd monitoring és értékelés. Fel kell ismerni a gyenge pontokat és kijavítani azt ami nem működik jól. A jövőbeni megoldás-keresés javítása céljából adatok gyűjtése. Lényeges bemenet a tapasztalat átadása/átvétele szempontjából. Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15)

12 Az SUMP ciklus és az intézkedések generálása - bemenetek

13 A 3, 4, 5, 7, 8-as elemek 3.1: Készítsünk egy problémaelemzést illetve mérjük fel a lehetőségeket 3.2: Fejlesszünk ki forgatókönyveket. 4.1: Dolgozzunk ki egy közös hosszútávú általános elképzelést arról hogy hova akarunk eljutni 5.1: Azonosítsuk a mobilitási prioritásokat Más szóval, a célokat és határozzuk meg a fontossági sorrendjüket 5.2: Fejlesszünk ki okos célokat, úgy hogy azoknak elérése mérhető legyen Amelyek teljesítmény indikátorokon alapszanak 7.1: Készítsünk akció tervet és költségvetést Legalább egy megközelítőleg pontos költségvetést ismernünk kell előre! 8.1: Készítsük elő a monitoring és értékelés tervet. A monitoring terv a 3.1-es tevékenység bemeneti oldalán szükséges.

14 The SUMP cycle and option generation

15 6. lépés: Dolgozzunk ki hatékony intézkedés-csomagokat 6.1: Azonosítsuk a leghatékonyabb intézkedéseket. ELTIS, CiViTAS, EPOMM, BESTFACT, KonSULT 6.2: Tanuljunk mások tapasztalataiból NICHES, SUGAR 6.3: Keressük a legjobb ár/érték arányt. Szoros kapcsolatban a monitorozással illetve az értékeléssel 6.4: Próbáljunk szinergiát teremteni és integrált intézkedési csomagokat létrehozni.

16 Kutatási eredmények az intézkedés generálással kapcsolatban Az egyenként alkalmazott intézkedések hatásainak kiterjedt irodalma van ELTIS, CIVITAS, EPOMM, VTPI, illetve szakmai és tudományos cikkek és szakkönyvek A KonSULT szakértői adatbázis Az intézkedés-csomagok teljesítményével kapcsolatban Sokkal kevesebbet tudunk mivel nagyon kevés empirikus adatunk van. Ezek helyett főleg az előrevetítő matematikai modellezésre építünk. Nagyon fontos az integráció elveinek a megértése.

17 A PROPOLIS projekt eredményei [hét európai város elemzése alapján] A közszállítás sebességének, szolgáltatási színvonalának és tarifarendszerének fejlesztése nagyon javíthatja a mobilitást. De növelheti az átlagos megtett utak hosszát, növelve a keresletet! A személygépkocsi-használat költségeinek mesterséges növelése szignifikáns javulást hozhat De bátoríthatja az áttelepedést! Az alternatív területfejlesztési politikák önmagukban gyenge hatást fejtenek ki. De a magasabb laksűrűségű vegyes városfejlesztés, összekapcsolva a minőségi közszállítással és költségekkel kapcsolatos intézkedésekkel nagyon jó együttes hatást érhet el. Az infrastruktúra fejlesztési projektek előnyöket generálhatnak de csak ha költséghatékonyak és ha az általános stratégiába beleillenek.

18 Az optimális stratégiák - főbb kutatási eredmények (hat brit város) Az optimális stratégiáknak általában tartalmazniuk kell. Régiós szinten komoly tarifacsökkenést a közszállításban. A városokban a követési időközök csökkenését. Csúcsidőben a városközpontra kiterjedő kordonos dugódíjat. Alacsony költségű forgalmi kapacitásnövelést. Az optimális stratégiák elvben magasabb költségűek. De ugyanazon költségekkel mint a szokásos stratégiák, az optimálishoz nagyon közeli (csak 15%-kal alacsonyabb hatékonyságú) majdnem optimális csomagokat is ki lehet dolgozni Általában egy 15%-os csökkenést okoznak a szgki használat arányában. És kb /lakos nyereséget hoz a most szokásos stratégiákhoz képest.

19 Az integráció elvei Szinergia keresése Amikor két vagy több intézkedés egymást erősíti. Új elővárosi vasútvonal vagy szolgáltatás és vele együtt P+R Szinergia: együttműködés, együtthatás: amikor több elem vagy tényező együttműködéséből nagyobb teljesítmény, magasabb eredmény jön létre, mintha az elemeket vagy tényezőket egyszerűen összeadnánk. (A+B) nyeresége > A nyeresége + B nyeresége Komplementaritás (kiegészítés): (A+B) nyeresége > mint akár A nyeresége akár B nyeresége Az akadályok kiküszöbölése vagy enyhítése Az egyik intézkedés csökkenti a másik alkalmazásának útjában álló akadályokat. A közszállítás javítása könnyebben elfogadhatóvá teszi a dugódíj bevezetését. A fő akadályok: anyagi, intézményi és politikai természetűek illetve az intézkedések elfogadásával kapcsolatosak Event - Location - Speaker 19

20 A megoldás generálás főbb akadályai ECMT 2002 felmérés 168 városban: Integrált csomagok alkalmazásáról bizonyítottan könnyebb beszélni mint a gyakorlatban megtenni. A főbb akadályok: az előítéletekre támaszkodó gondolkodás; a tradicionális, kínálatot növelő megoldások alkalmazása a keresletet célzó intézkedések helyett; a lehetséges intézkedések teljes skálája mély ismeretének a hiánya; a kevésbé ismert intézkedések hatásának felületes ismerete, főleg más kontextusban; a módszeres megoldás-keresési módszerek hiánya; egy adott intézkedés helyi igényeknek megfelelő tervezéséhez szükséges szakértelem hiánya; nehézségekbe ütközik a lehetséges intézkedések hatékonyságának, elfogadhatóságának és ár/érték arányának a meghatározása.

21 A KonSULT tudásbázis - segédeszköz Knowledgebase on Sustainable Urban Land use and Transport ( Az intézkedések széles skálájára ad pontos információt. Egy következetes 11 pontos értékskálát alkalmaz (-5 +5) Alapos elméleti ismeretekre és nemzetközi empirikus bizonyítékokra épül.

22 A KonSULT főbb elemei Három fő része van Az intézkedési opció generátor (Measure Option Generator - MOG) A kézikönyv ami 60 különböző intézkedést ír le részletesen A döntéshozó kézikönyve (a döntéshozatal minőségének a javítását hivatott segíteni) A KonSULT nem recepteket ad, hanem segít a kreatív gondolkodásban illetve a komplex(ebb), rendszerszerű(bb) megközelítés meghonosításában.

23 Az intézkedések csoportosítása a KonSULT-ban Területfejlesztés Infrastruktúra Közlekedés-szervezés Információ Közlekedési szokások Költségek befolyásolása

24 A honlap indulóoldala Event - Location - Speaker

25 Az intézkedési opció generátor (MOG) zónatípus meghatározása Event - Location - Speaker

26 MOG célok vagy problémák vagy indikátorok meghatározása Event - Location - Speaker

27 MOG a követendő stratégiai célok meghatározása és súlyozása Event - Location - Speaker

28 MOG csomag generálás első lap kiegészítő intézkedés Event - Location - Speaker

29 Mi mellé keresünk kiegészítőt? Event - Location - Speaker

30 Miből válogasson? Mindből. Milyen céllal, módszerrel? Szinergia Event - Location - Speaker

31 Kiegészítő intézkedés - eredmények Event - Location - Speaker

32 Miből válogasson? Mindből. Milyen céllal, módszerrel? Akadály elh Event - Location - Speaker

33 Az eredmény a hatékonyság csökkenő sorrendjében Event - Location - Speaker

34 MOG csomag generálás első lap Event - Location - Speaker

35 Csomag generálás csomag elemeinek száma, ill. a cél: akadály elhárítás Event - Location - Speaker

36 Eredmények Event - Location - Speaker

37 Csomag generálás csomag elemeinek száma, ill. a cél: szinergia Event - Location - Speaker

38 Event - Location - Speaker 38

39 Intézkedés generálás a jövőben Az alkalmazható megoldások köre gyorsan nő (illetve nőtt eddig) Kb. 30 volt 1984-ben; több mint 60 volt 2014-ben Főleg az információs technológiák fejlődésének köszönhetően. Az alkalmazott intézkedések hatásainak sokkal pontosabb felmérése Az adatgyűjtés módszereinek kiszélesedése és költségeinek csökkenése által. Valószínűleg sosem fog megszűnni az a politikai akadály hogy nem szeretjük/akarjuk beismerni ha hibázunk Sokkal áramvonalasabb hozzáférés a teljesítmény indikátorokhoz Sokrétűbb és hatékonyabb keresési funkciók ami segíti az átvehetőség elemzését A KonSULT el fog avulni, de a benne alkalmazott elvek még sokáig hatékonyak maradnak. Tobábbra is nagy szerepe kell legyen az emberi kreativitásnak Budapest Dr. Attila GÖNCZI 39

40 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Event - Location - Speaker

Fenntartható e a fenntartható mobilitási tervezés eredménye?

Fenntartható e a fenntartható mobilitási tervezés eredménye? Fenntartható e a fenntartható mobilitási tervezés eredménye? Dr. GÖNCZI Attila, egyetemi adjunktus Transportation Engineering Dept. Közlekedésmérnöki Tanszék POLITEHNICA University of Timisoara Temesvári

Részletesebben

VÁROSFEJLESZTÉS 2.1 SZAKMAI FÓRUM

VÁROSFEJLESZTÉS 2.1 SZAKMAI FÓRUM VÁROSFEJLESZTÉS 2.1 SZAKMAI FÓRUM FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁS - KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK Budapest, 2016. 06. 07. FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁS - KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK BESZÉGLETÉS A 2014-2020 IDŐSZAK VÁROSI

Részletesebben

CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél

CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél CROCODILE projektek a Budapest Közút Zrt.-nél Cooperation of Road Operators for COnsistent and Dynamic Information LEvels Csillik Ádám fejlesztési mérnök Fővárosi ITS projektek 2006 2008 CONNECT II. és

Részletesebben

Intelligens közlekedési fejlesztések a fővárosban

Intelligens közlekedési fejlesztések a fővárosban Intelligens közlekedési fejlesztések a fővárosban Rónai Gergely osztályvezető XVI. Városi közlekedés aktuális kérdései - 2016. szeptember 8-9. Fővárosi ITS trendek ITS térnyerése a szakmai gondolkodásban

Részletesebben

A BALÁZS MÓR-TERV STRATÉGIAI TERVEZÉS BUDAPESTEN

A BALÁZS MÓR-TERV STRATÉGIAI TERVEZÉS BUDAPESTEN A BALÁZS MÓR-TERV STRATÉGIAI TERVEZÉS BUDAPESTEN Hajnal Tünde innovációs szakértő BKK Zrt. 2017. augusztus 7. FLOW Workshop TÉMÁK Fenntartható városi mobilitás tervezés budapesti folyamata Balázs Mór-terv

Részletesebben

CROCODILE 2.0_HU projekt

CROCODILE 2.0_HU projekt CROCODILE 2.0_HU projekt Cooperation of Road Operators for COnsistent and Dynamic Information LEvels Rónai Gergely osztályvezető Csillik Ádám fejlesztési mérnök ITS Hungary évzáró rendezvény- 2017. december

Részletesebben

ELŐKÉSZÜLETBEN A BALÁZS MÓR TERV

ELŐKÉSZÜLETBEN A BALÁZS MÓR TERV NEMZETKÖZI PROJEKTEK A KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSBEN Széchenyi István Egyetem, Győr, 2014. március 27.- 28. ELŐKÉSZÜLETBEN A BALÁZS MÓR TERV Hajnal Tünde Kerényi László Sándor közlekedésstratégia Budapesti Közlekedési

Részletesebben

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29.

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben előad adó: Princz Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. : Princz-Jakovics Tibor (PhD tudományos munkatárs PhD) okl. építőmérnök Budapesti Műszaki

Részletesebben

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet, Győr Smarter cities okos városok Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Részletesebben

ÉS A KROKODIL. Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. 40. ÚTÜGYI NAPOK szeptember Szeged

ÉS A KROKODIL. Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. 40. ÚTÜGYI NAPOK szeptember Szeged 1 ÉS A KROKODIL Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. 40. ÚTÜGYI NAPOK 2015. szeptember15-16. Szeged Egy hüllő a fővárosi forgalomirányításban 2 2013-EU-50003-P? 40. ÚTÜGYI NAPOK 2015. szeptember15-16. Szeged

Részletesebben

Fenntartható városi mobilitási tervek A módszertan alkalmazási lehetőségei

Fenntartható városi mobilitási tervek A módszertan alkalmazási lehetőségei Fenntartható városi mobilitási tervek A módszertan alkalmazási lehetőségei EMH konferencia, Kecskemét, 2012.05.24. Gertheis Antal Városkutatás Kft. A prezentáció a Rupprecht Consult anyagainak felhasználásával

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK TDK TÉMAJAVASLATOK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA ÉS KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG: 1. Kerékpáros forgalom útkereszteződésekben

Részletesebben

Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései

Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései Budapest, 2017.09.07 Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései Domokos Esztergár-Kiss, BME MUNKAHELYI MOBILITÁSI TERV hosszú távú stratégia egy cég/szervezet alkalmazza célja a fenntartható

Részletesebben

VÁROSI KÖZLEKEDÉS. Földhasználat -tervezés. 7. előadás: dr. Schuchmann Gábor és Hajós Balázs

VÁROSI KÖZLEKEDÉS. Földhasználat -tervezés. 7. előadás: dr. Schuchmann Gábor és Hajós Balázs VÁROSI KÖZLEKEDÉS 7. előadás: Földhasználat -tervezés és Hajós Balázs FEJLŐDÉS 1. Városi közlekedés 7. előadás FEJLŐDÉS 2. Városi közlekedés 7. előadás KULCSSZAVAK 1. Közlekedés = származtatott igény GENERÁLÁS

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015 Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal FP7 támogatás szektoronként FP7 költségvetés tevékenységenkénti bontásban

Részletesebben

Az Ister-Granum Vállalkozási-Logisztikai Övezet. Ocskay Gyula CESCI 2013

Az Ister-Granum Vállalkozási-Logisztikai Övezet. Ocskay Gyula CESCI 2013 Az Ister-Granum Vállalkozási-Logisztikai Övezet Ocskay Gyula CESCI 2013 1. A CESCI rövid bemutatása 2. Az integrált területi beruházások 2014 után 3. A vállalkozási-logisztikai övezet 1. A CESCI rövid

Részletesebben

dr. Schuchmann Gábor TERÜLETHASZNÁLAT

dr. Schuchmann Gábor TERÜLETHASZNÁLAT TERÜLETHASZNÁLAT TÖRTÉNET - GIS LONDON, SOHO, 1854 Dr. SNOW MA MA FEJLŐDÉS KULCSSZAVAK 1. Közlekedés = származtatott igény GENERÁLÁS ELOSZTÁS MÓDVÁLASZTÁS RÁTERHELÉS IDŐPONTVÁLASZTÁS! MODELL 1. MODELL

Részletesebben

letfejlesztés IV. Gyakorlat

letfejlesztés IV. Gyakorlat Település- és s területfejleszt letfejlesztés IV. Gyakorlat Indikátorok (Jövőkép, Prioritások, Intézked zkedések) 2008-2009 2009 őszi félévf Gyakorlatvezető: Mátyás Izolda matyas.izolda@kti.szie.hu A fejlesztési

Részletesebben

Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése

Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank 1 2013. november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése 2 » Az európai lakosság több, mint 70%-a városi környezetben él, ezek az agglomerációk az Európai Unió

Részletesebben

INTELLIGENS KÖZLEKEDK

INTELLIGENS KÖZLEKEDK INTELLIGENS KÖZLEKEDK ZLEKEDÉSI FEJLESZTÉSEK SEK A FŐVÁROSBANF 10 év alatt az ITS alapoktól a működő szolgáltatásokig Rónai Gergely osztályvezető ITS Hungary 10 - jubileumi workshop - 2016. november 24.

Részletesebben

Dr. Béres András ügyvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Dr. Béres András ügyvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. LIFE IP HUNGAIRY Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásán keresztül Dr. Béres András ügyvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. LIFE IP HUNGAIRY Projektnyitó Konferencia

Részletesebben

HOGYAN ÚJULHAT MEG A GYÜLEKEZET? ÉPÜL, VAGY ÉPÍTJÜK?

HOGYAN ÚJULHAT MEG A GYÜLEKEZET? ÉPÜL, VAGY ÉPÍTJÜK? HOGYAN ÚJULHAT MEG A GYÜLEKEZET? ÉPÜL, VAGY ÉPÍTJÜK? "Aki azt akarja, hogy az egyház maradjon meg olyannak, amilyen, az nem akarja, hogy az egyház megmaradjon. (K.D.) 36302286015, www.egyhazmenedzsment.ewk.hu

Részletesebben

ÖKOTÁR S ZSEBKÖ NY V 1.

ÖKOTÁR S ZSEBKÖ NY V 1. ÖKOTÁR S ZSEBKÖ NY V 1. Sorozatunkkal az a célunk, hogy segítséget nyújtsunk a civil non-profit szervezetek életében felmerülő szervezési kérdésekben. Lényegre törő leírásokra törekedtünk, ami alkalmassá

Részletesebben

OKOS MEGOLDÁSOK A BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSBEN. Lénárt Máté innovációs főmunkatárs BKK Zrt március 23. Debrecen

OKOS MEGOLDÁSOK A BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSBEN. Lénárt Máté innovációs főmunkatárs BKK Zrt március 23. Debrecen OKOS MEGOLDÁSOK A BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSBEN Lénárt Máté innovációs főmunkatárs BKK Zrt. 2017. március 23. Debrecen TÉMÁK BKK, mint mobilitásmenedzser Okos megoldások a budapesti közlekedésben Kutatás-fejlesztési

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI KERÉKPÁRKÖLCSÖNZŐ RENDSZEREK ÉRTÉKELŐ ELEMZÉSE

KÖZÖSSÉGI KERÉKPÁRKÖLCSÖNZŐ RENDSZEREK ÉRTÉKELŐ ELEMZÉSE KÖZÖSSÉGI KERÉKPÁRKÖLCSÖNZŐ RENDSZEREK ÉRTÉKELŐ ELEMZÉSE XVI. VÁROSI KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Balatonfenyves, 2016.09.09. Előadó: Mátrai Tamás A téma fontossága A városokban élők részaránya régiónként

Részletesebben

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. MEGHATÁROZÁS 2014. évi 1303 sz. EU Rendelet

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Egy magyar empirikus kutatás eredményei Fodor Zita 2005. október 27. Bevezetés Általános tendencia,

Részletesebben

VÁROSOK A TÁRSADALMI T KIREKESZTŐDÉS S ELLEN (Cities Against Social Exclusion) CASE Pécs, 2007. március m 29. (csütört rtök) NEMZETKÖZI ZI PARTNEREK 6 ország, 7 város, 10 résztvevő partner Arad Város Önkormányzata

Részletesebben

INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA KÉSZÍTÉSE A TERVEZŐ SZEMÉVEL. dr. Kukely György Terra Studió Kft.

INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA KÉSZÍTÉSE A TERVEZŐ SZEMÉVEL. dr. Kukely György Terra Studió Kft. INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA KÉSZÍTÉSE A TERVEZŐ SZEMÉVEL dr. Kukely György Terra Studió Kft. MOTIVÁCIÓ MOTIVÁCIÓ KONCEPCIÓ? TÖBB INVESZTÍCIÓ? TÖBB, JOBB VÁROSI FUNKCIÓ? ANTISZEGREGÁCIÓ? FUNKCIÓBŐVÍTŐ

Részletesebben

LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási pályázatok LIFE Climate Governance and Information (GIC) projects

LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási pályázatok LIFE Climate Governance and Information (GIC) projects LIFE Éghajlat-politikai irányítási és tájékoztatási pályázatok LIFE Climate Governance and Information (GIC) projects Kovács Barbara, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály I. LIFE

Részletesebben

egy átfogó országos vasútfejlesztési koncepció keretében - Országos vasútfejlesztési koncepció ELŐKÉSZÍTÉS Dr. Tóth János BME Közlekedésüzemi Tanszék

egy átfogó országos vasútfejlesztési koncepció keretében - Országos vasútfejlesztési koncepció ELŐKÉSZÍTÉS Dr. Tóth János BME Közlekedésüzemi Tanszék A 2014 2020 közötti EU-s költségvetési ciklusban megvalósítandó és a 2021 2027 közötti ciklusra előkészítendő vasútfejlesztési projektek meghatározása és elő-megvalósíthatósági tanulmányaik elkészítése.

Részletesebben

Nemzeti Közlekedési Stratégia Stratégia készítés új megközelítésben

Nemzeti Közlekedési Stratégia Stratégia készítés új megközelítésben Funkcionális régió, mint közlekedési megközelítés Nemzeti Közlekedési Stratégia Stratégia készítés új megközelítésben Előadó: Takács Miklós, FŐMTERV Zrt. Balatonföldvár, 2014. május 13. Megbízó: Közlekedésfejlesztési

Részletesebben

MTVSZ, 2013.10.01. Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása

MTVSZ, 2013.10.01. Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása MTVSZ, 2013.10.01 Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása A közép-magyarországi régió és a VEKOP speciális helyzete A KMR és a régió fejlesztését célzó VEKOP speciális helyzete: Párhuzamosan

Részletesebben

Stockholm Public Transport (SL) Lars Romney Team Manager, Autóbusz- és Speciális közlekedés

Stockholm Public Transport (SL) Lars Romney Team Manager, Autóbusz- és Speciális közlekedés Stockholm Public Transport (SL) Lars Romney Team Manager, Autóbusz- és Speciális közlekedés 2011-05-26 1 Az SL mottója: Az SL a közösségi közlekedésen keresztül hozzájárul ahhoz, hogy Stockholmot Európa

Részletesebben

RFID RENDSZEREN ALAPULÓ, EGYSÉGES ORSZÁGOS HULLADÉK- KÖVETŐ INFORMATIKAI RENDSZER

RFID RENDSZEREN ALAPULÓ, EGYSÉGES ORSZÁGOS HULLADÉK- KÖVETŐ INFORMATIKAI RENDSZER RFID RENDSZEREN ALAPULÓ, EGYSÉGES ORSZÁGOS HULLADÉK- KÖVETŐ INFORMATIKAI RENDSZER Előadó: Dörnyei Zsolt fejlesztési koordinátor Fejlesztési és Stratégiai Igazgatóság Budapest, 2017. október 19. A projekt

Részletesebben

Rónai Gergely. fejlesztési főmérnök BKK Közút Zrt.

Rónai Gergely. fejlesztési főmérnök BKK Közút Zrt. ITS fejlesztés Budapesten Rónai Gergely fejlesztési főmérnök BKK Közút Zrt. A fővárosi ITS kezdetei Nemzeti Közlekedési Napok 2013 - ITS fejlesztés Budapesten 2 ITS fejlesztések szervezeti háttere Budapest

Részletesebben

Helyi közforgalmú közlekedési rendszerek tervezése tapasztalatok az elmúlt 20 évből

Helyi közforgalmú közlekedési rendszerek tervezése tapasztalatok az elmúlt 20 évből Helyi közforgalmú közlekedési rendszerek tervezése tapasztalatok az elmúlt 20 évből Dr. Horváth Balázs dékán, tanszékvezető, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki

Részletesebben

CIVITAS PROSPERITY. Helyi és nemzeti hatóságok támogatása a fenntartható városi mobilitási tervek bevezetésében és minőségének javításában

CIVITAS PROSPERITY. Helyi és nemzeti hatóságok támogatása a fenntartható városi mobilitási tervek bevezetésében és minőségének javításában CIVITAS PROSPERITY Helyi és nemzeti hatóságok támogatása a fenntartható városi mobilitási tervek bevezetésében és minőségének javításában Tartalom FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁSI TERVEK definíció, fő jellemzők

Részletesebben

Üzletmenet-folytonosság és katasztrófa helyzet kezelés (Honnan indultunk, miért változtunk, hova tartunk?)

Üzletmenet-folytonosság és katasztrófa helyzet kezelés (Honnan indultunk, miért változtunk, hova tartunk?) Üzletmenet-folytonosság és katasztrófa helyzet kezelés (Honnan indultunk, miért változtunk, hova tartunk?) Év indító IT szakmai nap - PSZÁF Budapest, 2007.01.18 Honnan indultunk? - Architektúra EBH IT

Részletesebben

Integrált Városfejlesztési Stratégia kiindulás

Integrált Városfejlesztési Stratégia kiindulás Integrált Városfejlesztési Stratégia kiindulás Az európai uniós városfejlesztési források megszerzésének eszköze, feltétele a pályázatok értékelésének alapja, a szociális- városrehabilitációs pályázatok

Részletesebben

Jó ötletnek tűnik? Közös Dolgaink, március 19.

Jó ötletnek tűnik? Közös Dolgaink, március 19. Jó ötletnek tűnik? Közös Dolgaink, 2019. március 19. Molnár László Az elmúlt évtized néhány legitim város és közlekedésfejlesztési dokumentuma: - BKRFT Budapest Közlekedési Rendszerének Fejlesztési Terve

Részletesebben

Mobilitás-szervezés és fenntartható városi közlekedés Éri Vilma Környezettudományi Központ Alapítvány

Mobilitás-szervezés és fenntartható városi közlekedés Éri Vilma Környezettudományi Központ Alapítvány Mobilitás-szervezés és fenntartható városi közlekedés Éri Vilma Környezettudományi Központ Alapítvány Mozdulj a jó irányba! Fenntartható Városi Közlekedési Tervek XI. Európai Mobilitási Hét előkészítő

Részletesebben

Az integrált tervezés alkalmazhatóságának kérdései területi szinten Dr. Finta István Ph.D. finta@rkk.hu

Az integrált tervezés alkalmazhatóságának kérdései területi szinten Dr. Finta István Ph.D. finta@rkk.hu Az integrált tervezés alkalmazhatóságának kérdései területi szinten Dr. Finta István Ph.D. finta@rkk.hu 2 Előtérbe került az integrált szemléletmód? Közösségi szabályozás: a KSK (közösségi stratégiai keret)

Részletesebben

Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály

Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály EU stratégiai és jogszabályi keretek Pálffy Anikó Elemzési és Statisztikai Főosztály Budapest, 2019. március 1. Európai energiapolitika 2015 után harmadik éve növekvő európai energiafogyasztás A 2020-as

Részletesebben

Struktúratervezés Pest megye északi mikro-régiójában minta projekt 2000-2002

Struktúratervezés Pest megye északi mikro-régiójában minta projekt 2000-2002 Struktúratervezés Pest megye északi mikro-régiójában minta projekt 2000-2002 A program a Holland Külügyminisztérium MATRA programjának finanszírozásában és a Pest Megyei Önkormányzat koordinálása mellett

Részletesebben

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020 Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020 Gecse Gergely Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály 2013. november 14. Integrált Közlekedésfejlesztés

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIÁK RENDSZERE UTAZÁSI IGÉNYTŐL AZ UTAZÁS MEGVALÓSULÁSÁIG

KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIÁK RENDSZERE UTAZÁSI IGÉNYTŐL AZ UTAZÁS MEGVALÓSULÁSÁIG KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIÁK RENDSZERE UTAZÁSI IGÉNYTŐL AZ UTAZÁS MEGVALÓSULÁSÁIG GTTSZ FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉS 2017.11.21. STRATÉGIÁK RENDSZERE Stratégiák, programok Szint Jelleg Országos Ágazati Megyei Települési

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében

Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében Hogyan kapcsolható össze a minőségügy a foglalkoztatással? 1. CSR (a cégek társadalmi felelősségvállalása) = szociális és környezeti

Részletesebben

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Szuppinger Péter REC 2013.05.08. Szentendre Integrált közlekedéstervezés és a kerékpározás Miért integrált? Cél: Miért kerékpározás, integrált? mint mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Tapasztalat:

Részletesebben

MOBILITY AS A SERVICE

MOBILITY AS A SERVICE MOBILITY AS A SERVICE Dr. Esztergár-Kiss Domokos 2018.10.17. Mobilitási szolgáltatások Mobility as a service (MaaS) Közlekedési szolgáltatók MaaS szolgáltató Felhasználók Multimodális utazástervezés Valós

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető 2014-2020-as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető Kb. 8000 milliárd Ft 2007-2013 Lakásberuházás korlátozott lehetőségek Forrás nagysága: operatív programnak nyújtott

Részletesebben

A projektgenerálás módszertana a klaszterekben

A projektgenerálás módszertana a klaszterekben A projektgenerálás módszertana a klaszterekben Name: Lisziewicz Zsolt, PhD Position: Chief Operating Officer Company: Genetic Immunity Tel: +36-1-272-0364, +36-30-2116402 E-mail: zsolt.lisziewicz@geneticimmunity.hu

Részletesebben

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása EEA Grants - HU04 Adaptation Programme TÁT-TOKOD TELEPÜLÉSEK CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓJA ÉS KLÍMAADAPTÁCIÓS LÉPÉSEI /Tát és Tokod Önkormányzata, DHI, BME, ÉDUVUZIG, ÉDV, BIOFORSK/ Tát Tokod matematikai

Részletesebben

Dr. Esztergár-Kiss Domokos BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR

Dr. Esztergár-Kiss Domokos BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR Dr. Esztergár-Kiss Domokos 2018.10.18. Mobilitási szolgáltatások Mobility as a service (MaaS) Közlekedési szolgáltatók MaaS szolgáltató Felhasználók Multimodális utazástervezés Valós idejű információ Helyfoglalás

Részletesebben

FŐVÁROSI E-MOBILITÁS FEJLESZTÉSI IRÁNYOK

FŐVÁROSI E-MOBILITÁS FEJLESZTÉSI IRÁNYOK FŐVÁROSI E-MOBILITÁS FEJLESZTÉSI IRÁNYOK Nyul Zoltán Stratégia és Innováció igazgató BKK Zrt. 2017. június 15. II. E-mobilitási konferencia Témák Fővárosi irányelvek (stratégia, koncepció) E-mobilitási

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások

Intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások Intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások Nemzeti Közlekedési Napok Siófok, 2013. november 7. Dr.- habil. Lindenbach Ágnes egyetemi tanár, PTE PMMIK Az ITS fogalma Az intelligens közlekedési

Részletesebben

Integrált gyártórendszerek. Ágens technológia - ágens rendszer létrehozása Gyakorlat

Integrált gyártórendszerek. Ágens technológia - ágens rendszer létrehozása Gyakorlat IGYR p. 1/17 Integrált gyártórendszerek Ágens technológia - ágens rendszer létrehozása Gyakorlat Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu IGYR

Részletesebben

IVC eredmények. Gönczi Richárd NCP SZPI Információs nap 2015. április 28., Budapest. SMART CAFE, 2014. december 09., Debrecen

IVC eredmények. Gönczi Richárd NCP SZPI Információs nap 2015. április 28., Budapest. SMART CAFE, 2014. december 09., Debrecen EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND IVC eredmények Gönczi Richárd NCP SZPI Információs nap 2015. április 28., Budapest SMART CAFE, 2014. december 09., Debrecen INTERREG IVC/EUROPE információs nap 2015.04.28

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

Regulation (EC) No. 1080/2006

Regulation (EC) No. 1080/2006 Irányító Hatóság Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 27-213 Európai kohéziós politika 27 és 213 között A. Stratégiai megközelítés: a kohéziós politika összekapcsolása a fenntartható

Részletesebben

Open Data technológia és üzlet

Open Data technológia és üzlet Open Data technológia és üzlet Kovács Zoltán Larkbio Kft. Debrecen Smart City Meetup 2015. 08. 27. Tartalom A Larkbio Kft-ről Open Data Technológia Szenzor hálózatok Üzlet Elvárások Mit tehet Debrecen

Részletesebben

DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN

DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube 26.09.2018 A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai RegionálisFejlesztési

Részletesebben

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA?

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A döntéshozatali tudatosság hiányosságai és lehetőségei a projekt menedzsmentben Török L. Gábor PhD Sikeres és sikertelen projektek arányai PMI nemzetközi felmérés

Részletesebben

Vállalkozások és lehetőségeik az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban

Vállalkozások és lehetőségeik az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban Vállalkozások és lehetőségeik az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban Lelkes Gábor, PhD. Danube EuroConsulting Kft. igazgatója Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke Legnagyobb

Részletesebben

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual. Rózsa Tünde Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.jpg 2 Kutatási célok Tématerület rövid áttekintése A kiválasztást

Részletesebben

AZ EU FEJLESZTÉSPOLITIKÁJA ÉS TURISZTIKAI VONATKOZÁSAI

AZ EU FEJLESZTÉSPOLITIKÁJA ÉS TURISZTIKAI VONATKOZÁSAI AZ EU FEJLESZTÉSPOLITIKÁJA ÉS TURISZTIKAI VONATKOZÁSAI Területileg integrált beruházások és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a 2014-20-as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI H.1 Inclusive growth, Urban

Részletesebben

Az ITIL hazai alkalmazhatóságának kérdései

Az ITIL hazai alkalmazhatóságának kérdései Az ITIL hazai alkalmazhatóságának kérdései Szabó Zoltán Ph.D Budapesti Corvinus Egyetem Információrendszerek Tanszék Az IT szervezet, mint szolgáltató Milyen az IT hazai elismertsége? Az IT Innovációs

Részletesebben

dr. Szaló Péter 2014.11.28.

dr. Szaló Péter 2014.11.28. Integrált településfejlesztési stratégiák a két programozási időszakban dr. Szaló Péter 2014.11.28. Városfejlesztés Tagállami hatáskör Nem közösségi politika Informális együttműködés a miniszterek között

Részletesebben

LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz LIFE - Climate Change Adaptation

LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz LIFE - Climate Change Adaptation LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz LIFE - Climate Change Adaptation Nyitrai Emese Klímapolitikai referens III. LIFE Klímapolitikai Tréning 2016. Szeptember 1. Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz

Részletesebben

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával

Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Multimédia anyagok szerkesztése kurzus hatékonyságnövelése web alapú projekt módszer alkalmazásával Béres Ilona Heller Farkas Főiskola Turcsányi-Szabó Márta ELTE-IK Média és Oktatásinformatika Tanszék

Részletesebben

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze

A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze A Nyitott Koordinációs Módszer, mint az EU oktatáspolitikai eszköze Előzmények a Római Szerződésben az oktatásügy kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartozó ágazat ennek ellenére a 90-es években elsősorban

Részletesebben

Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál

Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál Sajner Zsuzsanna Accenture Sztráda Gyula MAVIR ZRt. FIO 2009. szeptember 10. Tartalomjegyzék 2 Mi a Szolgáltatás Orientált Architektúra? A SOA bevezetés

Részletesebben

Hálózatok állapotfelmérése - Integrált informatikai rendszer bevezetése az ELMŰ ÉMÁSZ társaságcsoportnál

Hálózatok állapotfelmérése - Integrált informatikai rendszer bevezetése az ELMŰ ÉMÁSZ társaságcsoportnál Hálózatok állapotfelmérése - Integrált informatikai rendszer bevezetése az ELMŰ ÉMÁSZ társaságcsoportnál Orlay Imre, műszaki szakértő, ÉMÁSZ Hálózati Kft. Szécsy Tamás, vezető rendszertervező, GEOMETRIA

Részletesebben

Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050

Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050 Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050 Miskolc, 2019. június 25. Mikó Gergely LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. This project has received funding from the European Union s Horizon

Részletesebben

Hogyan lehet sikeres LIFE környezetvédelmi pályázatunk? Elvárások és tapasztalatok Brüsszelből

Hogyan lehet sikeres LIFE környezetvédelmi pályázatunk? Elvárások és tapasztalatok Brüsszelből Hogyan lehet sikeres LIFE környezetvédelmi pályázatunk? Elvárások és tapasztalatok Brüsszelből Szijártó Ágnes Környezetfejlesztési Főosztály LIFE Környezet és Erőforrás-hatékonyság Tréning, 2017. május

Részletesebben

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16.

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16. TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására MISKOLC 2010. november 16. V Á Z L A T Alapelvek A projekt célja A fogyatékosság értelmezése Projekt szolgáltatásai

Részletesebben

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére.

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. HASZNÁLATI ESETEK KATALÓGUSA Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. A Yammer használati eseteinek katalógusa

Részletesebben

Az ellátási láncok algoritmikus szintézise

Az ellátási láncok algoritmikus szintézise Az ellátási láncok algoritmikus szintézise Bertók Botond, Adonyi Róbert, Kovács Zoltán, Friedler Ferenc Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar XXVII. Magyar Operációkutatási Konferencia 2007. június 7.

Részletesebben

A benchmarking fogalma

A benchmarking fogalma Benchmarking Dr. Koczor Zoltán 1 A fogalma Összevetésként használt szervezet Felhasznált erőforrások ESZKÖZÖK CÉLOK Belső folyamatszabályozás Dr. Koczor Zoltán 2 1 A célja Értékelnünk kell a jelenlegi

Részletesebben

BX Routing. Routin

BX Routing. Routin BX Routing Inteligens Járatoptimalizáló Megoldás SAP Business One-hoz Routin Kis és közepes méretű, kereskedelmi és gyártó cégek logisztikai feladatainak tervezéséhez, optimalizálásához és megvalósításához

Részletesebben

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI TEMATIKA Projekt indokoltsága; Vállalt feladatok; Feladatok végrehajtásának rövid bemutatása; Elért eredmények; Tapasztalatok összegzése. PROJEKT INDOKOLTSÁGA

Részletesebben

A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon. Az EU városi közlekedéspolitikája ( Zöld Könyv 2007), összhang a hazai elképzelésekkel

A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon. Az EU városi közlekedéspolitikája ( Zöld Könyv 2007), összhang a hazai elképzelésekkel A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon Az EU városi közlekedéspolitikája ( Zöld Könyv 2007), összhang a hazai elképzelésekkel Kerényi László Sándor Ügyosztályvezető Budapest Fővárosi Önkormányzat

Részletesebben

Elmaradott vidéki térségek fejlesztése

Elmaradott vidéki térségek fejlesztése Elmaradott vidéki térségek fejlesztése Varga Péter 2010. november 12. Tokaj Kik és miért akarják fejleszteni az elmaradott térségeket? Mert ott élı emberek életkörülményeik javítása érdekében fejleszteni

Részletesebben

Javaslat. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának közötti időszakra szóló gazdasági program elfogadására

Javaslat. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának közötti időszakra szóló gazdasági program elfogadására MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE SO:15.102/2011. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2011-2014. közötti időszakra szóló gazdasági program elfogadására Összeállította:. Lengyel Zsolt

Részletesebben

Közlekedés és térségfejlesztés kapcsolata

Közlekedés és térségfejlesztés kapcsolata A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon Szakmai Konferencia 2008. május 13-15, Balatonföldvár Közlekedés és térségfejlesztés kapcsolata Dr. Szegvári Péter c.egyetemi docens Stratégiai Igazgató

Részletesebben

FEJLESZTÉSI ELKÉPZELÉSEK BUDAPESTEN

FEJLESZTÉSI ELKÉPZELÉSEK BUDAPESTEN FEJLESZTÉSI ELKÉPZELÉSEK BUDAPESTEN Nyul Zoltán Stratégia és innováció igazgató BKK Zrt. 2017. május 11. Siófok TÉMÁK E-mobilitás Balázs Mór-terv II. EIB tanulmány Főbb induló projektek 2 E-MOBILITÁS JELENE

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK

MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az

Részletesebben

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan Bácsi Zoltán Bedecs Szilárd Napirend Közép Európai Egyetem (CEU) bemutatása IT stratégia kialakítása Változás előtt Termék

Részletesebben

Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján különös tekintettel az ITI eszközre

Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján különös tekintettel az ITI eszközre Az integrált városfejlesztés a kohéziós politikai jogszabály tervezetek alapján - 2014-2020 különös tekintettel az ITI eszközre A diák Nicholas Martyn, a DG Regio főigazgatóhelyettesének 2012. március

Részletesebben

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Zilahy Gyula Tisztább Termelés Magyarországi Központja Budapest, Hungary http://hcpc.bke.hu Lépések a kibocsátások csökkentésének az irányába 1. Csővégi

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN

TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN 1 TÉRINFORMATIKA ÉS INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A FŐVÁROS KÖZÚTHÁLÓZATÁN Dr. Almássy Kornél BKK Közút Zrt. OKOS JÖVŐ KONFERENCIA / SMART FUTURE FORUM - GYŐR 2015. október 1-2. KARESZ

Részletesebben

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Sződi Sándor minőség szakértő IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Kérdések várakozások Mit várhatunk az új

Részletesebben

POLITIKA AJÁNLÁSOK. az ECOTALE projekt az INTERREG IVC program keretében az Európai Unió és Magyarország támogatásával valósul meg

POLITIKA AJÁNLÁSOK. az ECOTALE projekt az INTERREG IVC program keretében az Európai Unió és Magyarország támogatásával valósul meg az ECOTALE projekt az INTERREG IVC program keretében az Európai Unió és Magyarország támogatásával valósul meg A KÖZLEKEDÉS ÉS MOBILITÁSI RENDSZEREK KÜLSŐ KÖLTSÉGEINEK INTERNALIZÁCIÓJA KÜLSŐ KÖLTSÉGEK

Részletesebben

Interreg V-A Románia- Magyarország Program

Interreg V-A Románia- Magyarország Program Interreg V-A Románia- Magyarország 2014-2020 Program A határon átnyúló együttműködést támogató programok Phare CBC (1997-2004/2006) Interreg IIIA (2004-2006) HURO CBC (2007-2013) Interreg VA (2014-2020

Részletesebben

EU TÁMOGATÁSOKBÓL MEGVALÓSULÓ FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS. V. ÖKOINDUSTRIA Budapest november 8-10.

EU TÁMOGATÁSOKBÓL MEGVALÓSULÓ FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS. V. ÖKOINDUSTRIA Budapest november 8-10. EU TÁMOGATÁSOKBÓL MEGVALÓSULÓ FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS V. ÖKOINDUSTRIA Budapest 2017. november 8-10. INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 IKOP 1. PRIORITÁS 1. Nemzetközi

Részletesebben

Indikatív módszertan

Indikatív módszertan EURÓPAI BIZOTTSÁG XVI. FŐIGAZGATÓSÁG REGIONÁLIS POLITIKA ÉS KOHÉZIÓ Beavatkozások koordinálása és értékelése Az új programozási periódus 2000-2006: módszertani segédanyagok 3. SEGÉDANYAG Mutatók a monitoring

Részletesebben