Measure selection theory, practice and a tool Mobilitási intézkedések keresése elmélet, gyakorlat és egy segédeszköz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Measure selection theory, practice and a tool Mobilitási intézkedések keresése elmélet, gyakorlat és egy segédeszköz"

Átírás

1 Measure selection theory, practice and a tool Mobilitási intézkedések keresése elmélet, gyakorlat és egy segédeszköz GÖNCZI Attila, PhD Transportation Engineering Dept. - Közlekedésmérnöki Tanszék POLITEHNICA University of Timisoara Temesvári Műszaki Egyetem March the 4 th Budapest Hungarian National SUMP Seminar

2 Acknowledgement This presentation is based largely on materials which were created and edited by Prof. Antony MAY (Institute for Transport Studies, University of Leeds). Ezen előadást főleg a Prof. Antony MAY (Institute for Transport Studies, University of Leeds) által kidolgozott dokumentumokra építettem Hungarian National SUMP Seminar - Budapest- Gönczi 2

3 Főbb gondolatok A probléma és annak nehézségei Néhány meghatározás Az eljárás röviden Az SUMP ciklus és az intézkedések generálása Kutatási eredmények az intézkedés generálással kapcsolatban A megoldás generálás főbb akadályai KonSULT: egy hasznos segédeszköz az intézkedés-generálás folyamatának javítására Intézkedés generálás a jövőben Hungarian National SUMP Seminar - Budapest- Gönczi

4 A probléma és annak nehézségei Amennyiben nem veszünk tekintetbe nagyon sok lehetséges megoldási lehetőséget, fennáll a veszélye annak hogy a legjobb megoldásokat nem vesszük észre és pénzt herdálunk el. Egy jó megoldás-generálási eljárás döntően fontos ahhoz hogy a leghatékonyabb mobilitási beavatkozásokat megtaláljuk. A megoldások teljes skálája figyelemmel kell legyen az összes közlekedési módra és a meglévő közlekedési rendszer jobb kihasználását, hatékonyabb árképzést, kapacitásnövelő és infrastrukturális beruházásokat, illetve ezek kombinációit is tartalmaznia kell. [Eddington, 2006] Hungarian National SUMP Seminar - Budapest- Gönczi

5 Néhány meghatározás Intézkedés Egy olyan megoldás alkalmazása amelyet egy vagy több stratégiai cél elérése érdekében vezetünk be (pld. Közszállítás javítása, parkolási politikák, stb.) Intézkedési csomag Több intézkedés csoportos, kombinált bevezetése a stratégiai célok hatékonyabb elérése céljából ( pld. Közszállítás javítása és parkolási rendszerek együtt). Megoldás generálás Eljárás amivel intézkedést vagy intézkedési csomagokat találunk elemzés, illetve, amennyiben elfogadhatóak, esetleges alkalmazás céljából. Megoldások hatásának becslése (prediktív hatásvizsgálat) Egy olyan eljárás aminek folyamán intézkedések vagy csomagok hatásának becslését végezzük el ex ante (bevezetésük előtt) a stratégiai célok elérése szempontjából Hungarian National SUMP Seminar Budapest Gönczi 5

6 Az eljárás röviden A közlekedési politikák megfogalmazásának egy logikus struktúrája Része az Európai döntéshozók kézikönyvének (2005) A linken hozzáférhető Logikus és szekvenciális döntéshozatalra ösztönöz. A konvencionális döntéshozatal nem feltétlenül így szekvenciális és algoritmikus vagy módszeres Az SUMP ciklus egy egyszerűbb változata. Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15)

7 A lehetséges megoldások megtalálásamethods Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15) Hiba a megoldás(ok) meghatározásával kezdeni! A politikusok gyakran megígérnek vagy kitalálnak megoldásokat és azokat próbálják keresztülvinni. Pld. új metróvonal kell Ennek veszélyei: Nem feltétlenül a fontos problémákat orvosoljuk így. Vajon nem okozunk újabb, esetleg nagyobb problémát ezzel? Van esetleg más lehetséges, vagy jobb megoldás? Ez a legköltséghatékonyabb megoldása a problémáknak?

8 Mind több lehetséges megoldás létezik a mobilitási problémákra Közlekedés-szervezés (menedzsment) ITS Alacsony kibocsátású zónák Információ szerzés - megosztás Optimális útvonaltervezés Járműben valós idejű információ Crowd sourcing Szokások befolyásolása Sétáló buszok Személyre szabott ajánlások Bike sharing (közösségi kerékpárkölcsönző) Költségek befolyásolása Útvonalhasználati/behajtási díjak Okos kártyás rendszerek Kb. kétszer több mint 1984-ben De mennyit is tudunk ezekről? Jól, optimum közelében hasznosítjuk őket?

9 Csomagok kidolgozása Egyetlen megoldás soha nem lesz elegendő a problémák kezelésére Egy hatékony csomag Kihasználja a megoldások egy nagyon széles skáláját és több irányból is támadja a problémákat. Biztosítja hogy az egyes megoldások kölcsönösen erősítik egymást. Az egyik megoldás segít legyőzni a másik hatékony alkalmazása útjában álló akadályokat. Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15)

10 Megoldások hatásának becslése Meg kell jósolnunk az egyes megoldások illetve csomagok hatását A meghatározott célok szempontjából. Matematikai modellek segítségével (ha lehetséges) A döntéshozatalban is igen fontos hogy össze tudjunk hasonlítani különböző forgatókönyveket. Formalizált (módszeres becslés) lásd Challenge 4 Vagy jóváhagyják a legjobb megoldást, Vagy visszamegyünk és újraindítjuk a megoldás-keresést vagy a csomagok összeállítását Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15)

11 Monitoring és értékelés: tanuljunk a hibákból! A megoldás vagy csomag megvalósítása/alkalmazása még nem az út vége! Minden megvalósított intézkedést értékelni kell A meghatározott célok teljessége szempontjából. Lásd monitoring és értékelés. Fel kell ismerni a gyenge pontokat és kijavítani azt ami nem működik jól. A jövőbeni megoldás-keresés javítása céljából adatok gyűjtése. Lényeges bemenet a tapasztalat átadása/átvétele szempontjából. Scenarios (11) Barriers (10) Possible strategies (11) Optimisation (14) Appraisal (13) Objectives/Indicators (7) Assess problems (8) Possible instruments (9) Predict impacts (12) Compare solutions (13) Implement (15) Evaluate performance (15) Monitor (15)

12 Az SUMP ciklus és az intézkedések generálása - bemenetek

13 A 3, 4, 5, 7, 8-as elemek 3.1: Készítsünk egy problémaelemzést illetve mérjük fel a lehetőségeket 3.2: Fejlesszünk ki forgatókönyveket. 4.1: Dolgozzunk ki egy közös hosszútávú általános elképzelést arról hogy hova akarunk eljutni 5.1: Azonosítsuk a mobilitási prioritásokat Más szóval, a célokat és határozzuk meg a fontossági sorrendjüket 5.2: Fejlesszünk ki okos célokat, úgy hogy azoknak elérése mérhető legyen Amelyek teljesítmény indikátorokon alapszanak 7.1: Készítsünk akció tervet és költségvetést Legalább egy megközelítőleg pontos költségvetést ismernünk kell előre! 8.1: Készítsük elő a monitoring és értékelés tervet. A monitoring terv a 3.1-es tevékenység bemeneti oldalán szükséges.

14 The SUMP cycle and option generation

15 6. lépés: Dolgozzunk ki hatékony intézkedés-csomagokat 6.1: Azonosítsuk a leghatékonyabb intézkedéseket. ELTIS, CiViTAS, EPOMM, BESTFACT, KonSULT 6.2: Tanuljunk mások tapasztalataiból NICHES, SUGAR 6.3: Keressük a legjobb ár/érték arányt. Szoros kapcsolatban a monitorozással illetve az értékeléssel 6.4: Próbáljunk szinergiát teremteni és integrált intézkedési csomagokat létrehozni.

16 Kutatási eredmények az intézkedés generálással kapcsolatban Az egyenként alkalmazott intézkedések hatásainak kiterjedt irodalma van ELTIS, CIVITAS, EPOMM, VTPI, illetve szakmai és tudományos cikkek és szakkönyvek A KonSULT szakértői adatbázis Az intézkedés-csomagok teljesítményével kapcsolatban Sokkal kevesebbet tudunk mivel nagyon kevés empirikus adatunk van. Ezek helyett főleg az előrevetítő matematikai modellezésre építünk. Nagyon fontos az integráció elveinek a megértése.

17 A PROPOLIS projekt eredményei [hét európai város elemzése alapján] A közszállítás sebességének, szolgáltatási színvonalának és tarifarendszerének fejlesztése nagyon javíthatja a mobilitást. De növelheti az átlagos megtett utak hosszát, növelve a keresletet! A személygépkocsi-használat költségeinek mesterséges növelése szignifikáns javulást hozhat De bátoríthatja az áttelepedést! Az alternatív területfejlesztési politikák önmagukban gyenge hatást fejtenek ki. De a magasabb laksűrűségű vegyes városfejlesztés, összekapcsolva a minőségi közszállítással és költségekkel kapcsolatos intézkedésekkel nagyon jó együttes hatást érhet el. Az infrastruktúra fejlesztési projektek előnyöket generálhatnak de csak ha költséghatékonyak és ha az általános stratégiába beleillenek.

18 Az optimális stratégiák - főbb kutatási eredmények (hat brit város) Az optimális stratégiáknak általában tartalmazniuk kell. Régiós szinten komoly tarifacsökkenést a közszállításban. A városokban a követési időközök csökkenését. Csúcsidőben a városközpontra kiterjedő kordonos dugódíjat. Alacsony költségű forgalmi kapacitásnövelést. Az optimális stratégiák elvben magasabb költségűek. De ugyanazon költségekkel mint a szokásos stratégiák, az optimálishoz nagyon közeli (csak 15%-kal alacsonyabb hatékonyságú) majdnem optimális csomagokat is ki lehet dolgozni Általában egy 15%-os csökkenést okoznak a szgki használat arányában. És kb /lakos nyereséget hoz a most szokásos stratégiákhoz képest.

19 Az integráció elvei Szinergia keresése Amikor két vagy több intézkedés egymást erősíti. Új elővárosi vasútvonal vagy szolgáltatás és vele együtt P+R Szinergia: együttműködés, együtthatás: amikor több elem vagy tényező együttműködéséből nagyobb teljesítmény, magasabb eredmény jön létre, mintha az elemeket vagy tényezőket egyszerűen összeadnánk. (A+B) nyeresége > A nyeresége + B nyeresége Komplementaritás (kiegészítés): (A+B) nyeresége > mint akár A nyeresége akár B nyeresége Az akadályok kiküszöbölése vagy enyhítése Az egyik intézkedés csökkenti a másik alkalmazásának útjában álló akadályokat. A közszállítás javítása könnyebben elfogadhatóvá teszi a dugódíj bevezetését. A fő akadályok: anyagi, intézményi és politikai természetűek illetve az intézkedések elfogadásával kapcsolatosak Event - Location - Speaker 19

20 A megoldás generálás főbb akadályai ECMT 2002 felmérés 168 városban: Integrált csomagok alkalmazásáról bizonyítottan könnyebb beszélni mint a gyakorlatban megtenni. A főbb akadályok: az előítéletekre támaszkodó gondolkodás; a tradicionális, kínálatot növelő megoldások alkalmazása a keresletet célzó intézkedések helyett; a lehetséges intézkedések teljes skálája mély ismeretének a hiánya; a kevésbé ismert intézkedések hatásának felületes ismerete, főleg más kontextusban; a módszeres megoldás-keresési módszerek hiánya; egy adott intézkedés helyi igényeknek megfelelő tervezéséhez szükséges szakértelem hiánya; nehézségekbe ütközik a lehetséges intézkedések hatékonyságának, elfogadhatóságának és ár/érték arányának a meghatározása.

21 A KonSULT tudásbázis - segédeszköz Knowledgebase on Sustainable Urban Land use and Transport (www.konsult.leeds.ac.uk) Az intézkedések széles skálájára ad pontos információt. Egy következetes 11 pontos értékskálát alkalmaz (-5 +5) Alapos elméleti ismeretekre és nemzetközi empirikus bizonyítékokra épül.

22 A KonSULT főbb elemei Három fő része van Az intézkedési opció generátor (Measure Option Generator - MOG) A kézikönyv ami 60 különböző intézkedést ír le részletesen A döntéshozó kézikönyve (a döntéshozatal minőségének a javítását hivatott segíteni) A KonSULT nem recepteket ad, hanem segít a kreatív gondolkodásban illetve a komplex(ebb), rendszerszerű(bb) megközelítés meghonosításában.

23 Az intézkedések csoportosítása a KonSULT-ban Területfejlesztés Infrastruktúra Közlekedés-szervezés Információ Közlekedési szokások Költségek befolyásolása

24 A honlap indulóoldala Event - Location - Speaker

25 Az intézkedési opció generátor (MOG) zónatípus meghatározása Event - Location - Speaker

26 MOG célok vagy problémák vagy indikátorok meghatározása Event - Location - Speaker

27 MOG a követendő stratégiai célok meghatározása és súlyozása Event - Location - Speaker

28 MOG csomag generálás első lap kiegészítő intézkedés Event - Location - Speaker

29 Mi mellé keresünk kiegészítőt? Event - Location - Speaker

30 Miből válogasson? Mindből. Milyen céllal, módszerrel? Szinergia Event - Location - Speaker

31 Kiegészítő intézkedés - eredmények Event - Location - Speaker

32 Miből válogasson? Mindből. Milyen céllal, módszerrel? Akadály elh Event - Location - Speaker

33 Az eredmény a hatékonyság csökkenő sorrendjében Event - Location - Speaker

34 MOG csomag generálás első lap Event - Location - Speaker

35 Csomag generálás csomag elemeinek száma, ill. a cél: akadály elhárítás Event - Location - Speaker

36 Eredmények Event - Location - Speaker

37 Csomag generálás csomag elemeinek száma, ill. a cél: szinergia Event - Location - Speaker

38 Event - Location - Speaker 38

39 Intézkedés generálás a jövőben Az alkalmazható megoldások köre gyorsan nő (illetve nőtt eddig) Kb. 30 volt 1984-ben; több mint 60 volt 2014-ben Főleg az információs technológiák fejlődésének köszönhetően. Az alkalmazott intézkedések hatásainak sokkal pontosabb felmérése Az adatgyűjtés módszereinek kiszélesedése és költségeinek csökkenése által. Valószínűleg sosem fog megszűnni az a politikai akadály hogy nem szeretjük/akarjuk beismerni ha hibázunk Sokkal áramvonalasabb hozzáférés a teljesítmény indikátorokhoz Sokrétűbb és hatékonyabb keresési funkciók ami segíti az átvehetőség elemzését A KonSULT el fog avulni, de a benne alkalmazott elvek még sokáig hatékonyak maradnak. Tobábbra is nagy szerepe kell legyen az emberi kreativitásnak Budapest Dr. Attila GÖNCZI 39

40 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Event - Location - Speaker

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999.

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999. Európai Bizottság * XVI. Főigazgatóság Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana MEANS füzetek 1999. III. kötet Főbb értékelési technikák és eszközök A magyar

Részletesebben

PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat)

PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) IMPRESSZUM E könyv készítése során a Szerzők és a Kiadó a legnagyobb gondossággal jártak el. Ennek ellenére hibák előfordulása

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA STRATÉGIAI DOKUMENTUM 2014. AUGUSZTUS

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA STRATÉGIAI DOKUMENTUM 2014. AUGUSZTUS NEMZETI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA STRATÉGIAI DOKUMENTUM 2014. AUGUSZTUS Tartalom Vezetői összefoglaló... 7 A stratégia célja, időtávja... 7 A stratégia megalapozása... 9 A stratégia

Részletesebben

Vezetői összefoglaló. Bevezetés

Vezetői összefoglaló. Bevezetés Tanulmány a közpolitikában a társadalmi befogadással és szociális védelemmel kapcsolatos szempontok érvényesítésének eszközeként alkalmazott társadalmi hatáselemzésről az EU tagállamaiban 1 Vezetői összefoglaló

Részletesebben

Számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerek (CMMS)

Számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerek (CMMS) Számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerek (CMMS) (Összeállította: Pék Katalin és Farkasné Antal Anikó, A. A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft.) A publikáció megjelent a Raabe Kiadó karbantartási

Részletesebben

A helyi-kisregionális szint szerepe a fenntarthatóságban

A helyi-kisregionális szint szerepe a fenntarthatóságban Szlávik János A helyi-kisregionális szint szerepe a fenntarthatóságban 17. szám Budapest, 2002. december ISBN 963 503 294 3 ISSN 1587-6586 A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Környezettudományi

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

MÓDSZEREK A SIKERES FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁSI AKCIÓTERVEK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÜLÖNBÖZŐ VÁROSOKBAN

MÓDSZEREK A SIKERES FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁSI AKCIÓTERVEK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÜLÖNBÖZŐ VÁROSOKBAN MÓDSZEREK A SIKERES FENNTARTHATÓ ENERGIAGAZDÁLKODÁSI AKCIÓTERVEK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÜLÖNBÖZŐ VÁROSOKBAN 2 Ezt a brosúrát a Sustainable NOW projekt során készítettük. Burgasz (BU), Ludwigsburg (DE), Miskolc

Részletesebben

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 4 2. A CAF MODELL JELENTŐSÉGE, FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE... 5 3. A CAF MODELL GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK MENETE... 7 4. AZ ADOTTSÁGOK ÉRTÉKELÉSE... 9 1. KRITÉRIUM: VEZETÉS... 10 1.1.

Részletesebben

Dr. Benkő János. Korrupciós kockázatelemzés és kezelés

Dr. Benkő János. Korrupciós kockázatelemzés és kezelés Dr. Benkő János Korrupciós kockázatelemzés és kezelés 1 Nem a legerősebb fajok képesek a túlélésre, és nem is a legintelligensebbek, hanem azok, amelyek a leginkább képesek reagálni a változásokra. Charles

Részletesebben

Életciklus elemzés készítése

Életciklus elemzés készítése II. kötet Életciklus elemzés készítése Dr. Tamaska László Dr. Rédey Ákos Vizi Szilárd ISBN 963 00 6829 X Életciklus elemzés készítése 2. oldal Cím: Szerzők: ISBN szám: Sorozat: Sorozatszerkesztő: Zilahy

Részletesebben

TELJESÍTMÉNY-ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV

TELJESÍTMÉNY-ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV TELJESÍTMÉNY-ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV ÁTTEKINTÉS Oldalszám A TELJESÍTMÉNY-ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV FEJEZETEI 2. oldal Bevezetés 7. oldal 1. fejezet - Az Európai Számvevőszék teljesítmény-ellenőrzési keretrendszere

Részletesebben

ITIL - az informatikaszolgáltatás módszertana. Fejlesztés és felülvizsgálat

ITIL - az informatikaszolgáltatás módszertana. Fejlesztés és felülvizsgálat ITIL - az informatikaszolgáltatás módszertana észült: 2002. novemberében a Széchenyi-terv támogatásával FI Számítástechnikai Rt Verzió: 3.1 Fejlesztés és felülvizsgálat Tartalom 1. FEJLESZTÉS ÉS FELÜLVIZSGÁLAT...

Részletesebben

Stratégiai tervezés a szociális munkában

Stratégiai tervezés a szociális munkában Stratégiai tervezés a szociális munkában 1 2 Kőnig Éva (szerk.) Stratégiai tervezés a szociális munkában Debrecen, 2011 3 A kiadvány a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke, valamint

Részletesebben

GAZDASÁG ÜZLETI IRÁNYÍTÁSA SZERZŐ MERKEL KRISZTINA

GAZDASÁG ÜZLETI IRÁNYÍTÁSA SZERZŐ MERKEL KRISZTINA GAZDASÁG ÜZLETI IRÁNYÍTÁSA SZERZŐ MERKEL KRISZTINA LEKTOR DR. BIRÓ ZOLTÁN 1 TARTALOM Bevezetés 4 I. Üzleti vállalkozás 6 A. A vállalat tevékenységi rendszere 6 1. A vállalkozási tevékenység általános

Részletesebben

NEMZETKÖZI PROJEKT KOORDINÁTOR JEGYZET

NEMZETKÖZI PROJEKT KOORDINÁTOR JEGYZET REGIOLINE NONPROFIT KFT. NEMZETKÖZI PROJEKT KOORDINÁTOR JEGYZET 2014. E - 0 0 0 7 5 4 / 2 0 1 4 / B 0 0 3 PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS ÉS PROJEKT TERVEZÉS 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 3 Projekttervezés 8 Üzletiterv-készítés

Részletesebben

Összefoglalás. 1. Nagyvárosi régiók az innováció középpontjában

Összefoglalás. 1. Nagyvárosi régiók az innováció középpontjában Összefoglalás Az európai közlekedéspolitika fontos válaszút elé érkezett. A közlekedési rendszerek közelgő átszervezése új megoldásokat tesz szükségessé, ha el szeretnénk érni a fő célokat: - csökkenteni

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI FINNA HENRIETTA - TÓTH ZSUZSANNA ESZTER A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI Oktatási anyag a magyarországi kis- és középvállalkozások számára 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 1. Az európai

Részletesebben

ENERGIAOKTATÁS. A holnap energiafogyasztóinak tanítása EURÓPAI BIZOTTSÁG. Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóság

ENERGIAOKTATÁS. A holnap energiafogyasztóinak tanítása EURÓPAI BIZOTTSÁG. Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóság ENERGIAOKTATÁS A holnap energiafogyasztóinak tanítása Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóság EURÓPAI BIZOTTSÁG Luxembourg: Az Európai Közösségek Hivatalos Kiadványainak Hivatala, 2006 ISBN 92-79-00781-5

Részletesebben

Az Európai Képesítési Keretrendszer megvalósításának néhány fontos kérdése Az EKKR várható hatásai a nemzeti képesítési keretrendszerek fejlesztésére

Az Európai Képesítési Keretrendszer megvalósításának néhány fontos kérdése Az EKKR várható hatásai a nemzeti képesítési keretrendszerek fejlesztésére TÁMOP-4.1.3-08/1-2008-0004 A felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése Az Európai Képesítési Keretrendszer megvalósításának néhány fontos kérdése Az EKKR várható hatásai a nemzeti képesítési

Részletesebben

Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve 2016-ig, kitekintéssel 2020-ra

Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve 2016-ig, kitekintéssel 2020-ra Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve 2016-ig, kitekintéssel 2020-ra Dokumentum az Európai Bizottság részére a végső energiamegtakarítást elősegítő nemzeti célkitűzésekről és intézkedésekrőla

Részletesebben

Társadalmi részvétel a környezetpolitikai döntéshozatalban (döntéstámogató eszközök és értékelési eljárások alkalmazása)

Társadalmi részvétel a környezetpolitikai döntéshozatalban (döntéstámogató eszközök és értékelési eljárások alkalmazása) Bela Györgyi Pataki György Valené Kelemen Ágnes Társadalmi részvétel a környezetpolitikai döntéshozatalban (döntéstámogató eszközök és értékelési eljárások alkalmazása) 20. szám Budapest, 2003. május ISBN

Részletesebben

Skaliczki Judit STRATÉGIAI TERVEZÉS

Skaliczki Judit STRATÉGIAI TERVEZÉS Skaliczki Judit STRATÉGIAI TERVEZÉS 1 TARTALOM Bevezető 1. Általános megjegyzések 1.1 A stratégiai tervezés definíciói 1.2 A stratégiai tervezés érvényességi köre 2. A stratégiai tervezés folyamata - a

Részletesebben

Gwen Swinburn, Soraya Goga, Fergus Murphy A helyi gazdaságfejlesztés kézikönyve. A Változás Városai tudásterméke

Gwen Swinburn, Soraya Goga, Fergus Murphy A helyi gazdaságfejlesztés kézikönyve. A Változás Városai tudásterméke Gwen Swinburn, Soraya Goga, Fergus Murphy A helyi gazdaságfejlesztés kézikönyve A Változás Városai tudásterméke Köszönetnyilvánítás Ezt a kézikönyvet a Világbank Városfejlesztési Főosztálya Helyi Gazdaságfejlesztésért

Részletesebben

bcsdh Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság előmozdításához

bcsdh Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság előmozdításához Felelős vállalatirányítás Etikus működés Alapértékek tisztelete Környezeti felelősségvállalás Partnerség az érintett és érdekelt felekkel Átlátható működés Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság

Részletesebben

Dugódíj de hogyan? Kordon nélkül is csökkenthető a közlekedési levegőszennyezés

Dugódíj de hogyan? Kordon nélkül is csökkenthető a közlekedési levegőszennyezés Dugódíj de hogyan? Kordon nélkül is csökkenthető a közlekedési levegőszennyezés Mottó: Angol, francia, szovjet és magyar diák feladatul kapja, hogy írjanak dolgozatot az elefántról. Az angol diák dolgozatának

Részletesebben

INTEGRÁLT HELYI JÓLÉTI RENDSZER (Jóléti kistérség stratégia)

INTEGRÁLT HELYI JÓLÉTI RENDSZER (Jóléti kistérség stratégia) INTEGRÁLT HELYI JÓLÉTI RENDSZER (Jóléti kistérség stratégia) SÁRVIZÍ KISTÉRSÉG KÖZÖS ÉRDEKELTSÉGŰ PARTNERI EGYÜTTMŰKÖDÉSE A JÓLÉTI RENDSZER MEGVALÓSÍTÁSÁRA Készítette: Stratégiakutató Intézet Írta: Dr.

Részletesebben

ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK ÉS PROGRAMOK TERÜLETFEJLESZTÉSI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE

ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK ÉS PROGRAMOK TERÜLETFEJLESZTÉSI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE VÁTI Kht. - Területfejlesztési Igazgatóság Elemző és értékelő iroda ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK ÉS PROGRAMOK TERÜLETFEJLESZTÉSI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 2004. június VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai

Részletesebben

Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. Öko-dizájn FELADATLAPOK. dr. Damjan Krajnc. 2014.

Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. Öko-dizájn FELADATLAPOK. dr. Damjan Krajnc. 2014. Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Öko-dizájn dr. Damjan Krajnc FELADATLAPOK 2014. november CIP - Kataložni zapis o publikaciji Univerzitetna knjižnica Maribor 7.05:502.1

Részletesebben