Látványos üzemanyag-megtakarítás A Scania Opticruise különböző üzemmódjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Látványos üzemanyag-megtakarítás A Scania Opticruise különböző üzemmódjai"

Átírás

1 Sajtóközlemény ISO 9001 Látványos üzemanyag-megtakarítás A Scania Opticruise különböző üzemmódjai Számos új funkció, köztük a Scania Active Prediction került felár nélkül beépítésre a Scania Opticruise-ba, így hozva létre egy prediktív hajtásláncot, amely 4-5 százalékos üzemanyag-megtakarítást eredményezhet. A különböző alkalmazásokban a hatékonyság növelése érdekében specializált üzemmódokat fejlesztettek ki. A Scania Opticruise alap verziója további opció a maimális üzemanyag-hatékonyság eléréséhez; meghatározott működési módokkal tovább egyszerűsíti a gazdaságos járművezetést. Az új Economy üzemmód a hosszú távú fuvarozás során a maimális üzemanyag-hatékonyság elérését szolgálja. A Scania Opticruise, a Scania Active Prediction-nel és az új Economy üzemmóddal kiegészülve akár 4-5 százalékos üzemanyag-megtakarítást tesznek lehetővé. További jelentős megtakarítás a Scania Streamline-nal bevezetett új aerodinamikai kialakításnak, a jobb átviteli hatásfokú sebességváltóknak és az Euro 6 motorok 450 és 490 lóerős második generációjának köszönhetően realizálható. A Scania Active Prediction egy fejlett sebességtartó automatika, amely egyrészt a GPS adatokat, másrészt a domborzati adatokat felhasználva állítja be a jármű menetsebességét. Teljes egészében integrálták az új működési módokba és a különböző üzemeltetési körülményeknél eltérő üzemanyag-megtakarítási stratégiákat használ. A Scania Ecocruise új változata azokban az országokban használható, ahol a domborzati adatokat tartalmazó térkép nem elérhető. Az új üzemmódok lehetővé teszik, hogy az ügyfelek a jármű teljesítményét teljes egészében a saját felhasználási területükre szabják, figyelembe vegyék a funkcionalitás terén az egyéni kívánságokat, valamint a járművezető képességeit. Az összes beállítás a későbbiekben finomítható a Scania szervizekben. Az új funkciók a már meglévő irányítóegységbe lettek integrálva például a Scania Active Prediction a kormánykerék gombjairól irányítható, a Scania Opticruise a kormánykerék bajuszkapcsolójáról. Az üzemmódok közötti váltást a gyűrűkapcsoló teszi lehetővé, az elérhető üzemmódokat a központi kijelző mutatja. MAGYARORSZÁG HUNGARY 1(7)

2 Gyűrűkapcsoló N Üres D Direkt / Előremenet R Hátramenet Üzemmód-kapcsoló Üzemmód váltás Standard üzemmód E Economy üzemmód P Power üzemmód O Off-road üzemmód Bajuszkapcsoló + Manuális felváltás Manuális váltás lefele Manőverezés (1 másodpercig tartani) A/M Automata / manuális AUT kapcsoló AUT Automata retarder / fékpedál Testre szabott teljesítmény akár három üzemmód egy tehergépkocsin A Scania Opticruise-zal három különböző üzemmód specifikálható a tehergépkocsin. Az ügyfél igényei alapján számos egyéb paraméter egyénileg beállítható, amelyek mindegyike a későbbiek folyamán megváltoztatható a Scania szervizekben. A Standard üzemmód egy sokoldalú üzemmód, amely amellett, hogy kedvező üzemanyag-hatékonyságot biztosít, hegyvidékes terepen is kitűnő teljesítményt nyújt. Hegymenet során a rendszer arra törekszik, hogy maimális nyomatékon menjen a motor. A Scania Active Prediction-t teljes mértékben integrálták a rendszerbe, így kissé megemeli a szerelvény sebességét a hegymenet előtt annak érdekében, hogy a jármű lendületet szerezzen. A lejtmenet előtt viszont az üzemanyag-takarékosság miatt üresbe kapcsol, és a jármű lendületét kihasználva szerzi meg a szükséges sebességet. A jármű a beállított menetsebességhez képest 6 százalékkal csökkenti, illetve 4 százalékkal növeli a sebességet. (-6%, +4%) Az Economy üzemmód a lehető legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztás elérésére van beállítva, viszont ez a menetidő terén némi áldozatot jelent. A motor lassabban reagál a gázadásra (Euro 6 motorokkal). Alternatívaként 85 vagy 80 km/órás sebességhatár állítható be, és a jármű az Economy üzemmód bekapcsolásakor automatikusan ezzel a sebességgel fog haladni. A padlógáz ( kickdown ) funkció nem használható. A Scania Active Prediction különleges gazdaságossági stratégiát alkalmaz. A beállított sebességhez képest 12 százalékkal csökkenhet a sebesség, viszont fölé nem megy (- 12%, 0%). Economy üzemmódban lejtmenet esetén a retarder használatával a minimálisan beállítható eltérés a menetsebességhez képest 5 km/óra (egyéb üzemmódokban 3 km/óra). A Power üzemmód azokra az alkalmazásokra, fuvarfeladatokra lett kifejlesztve, ahol a menetidő a legfontosabb tényező. A gázadási reakció agresszív (Euro 5 XPI, Euro 6 motorok), a hegymeneti teljesítményt arra optimalizálták, hogy a motor maimális MAGYARORSZÁG HUNGARY 2(7)

3 teljesítménnyel pörögjön, a Standard módnál valamivel gyorsabb sebességváltásokkal. A Scania Active Prediction nem elérhető és a sebességtartó automatika normál módon működik. Az Off-road üzemmód ideális választás laza talajon és nagy gördülési ellenállású felszínen történő vezetéshez. A terepen történő vezetéshez specifikált járművek rendelkeznek Off-road üzemmóddal, de ugyanakkor más alkalmazásokhoz is specifikálhatóak, például erdészeti munkához. A gázadási reakció lágyabb (Euro 5 XPI, Euro 6 motorok) az akadálymentes haladás érdekében. A rendszer a lehető leghosszabb ideig próbálja meg összezárva tartani a kuplungot azért, hogy elkerülje az erőátvitel megszakadását a hajtásláncban. A sebességváltások száma minimalizálható azáltal, hogy a motor szélesebb fordulatszám-tartományban dolgozhat. A sebességváltások gyorsabbak, sőt a sebességváltás gyorsasága előnyt élvez a kényelemmel szemben. A Scania Active Prediction nem elérhető és a sebességtartó automatika normál módon működik. Scania Opticruise alap változat, limitált funkcionalitással A Scania kifejlesztett egy egyszerűsített sebességváltási rendszert, amely korlátozza a járművezető beavatkozási lehetőségét a sebességváltásba. Általában a nagyobb, különböző márkákból álló flották tulajdonosai számára jelenthet kedvezőbb üzemanyag-hatékonyságot ez a megoldás. Scania Opticruise Basic változat a hosszú távú fuvarozás számára: Teljesen automatizált Scania Opticruise (automata kuplunggal) Standard és Economy üzemmód Scania Active Prediction (vagy Scania Ecocruise) Sebességhatároló 85 vagy 80 km/órára állítva Padlógáz ( kickdown ) kiiktatva Manuális sebességváltás kiiktatva (50 km/órás sebesség felett) Az üzemmódok opcióinak összefoglalója Az összes paraméter beállítható a Scania szervizekben. Scania Opticruise Scania Retarder Scania Active Prediction Scania Ecocruise (domborzati adatokat nélkülöző országokban) 1 Padlógáz ( kickdown ) letiltva Opció Opció Opció MAGYARORSZÁG HUNGARY 3(7)

4 Manuális sebességváltás letiltva X km/óra sebesség felett Opció Opció Sebességhatároló beállítások Opcionális beállítás Economy üzemmódban Opcionális beállítás Economy üzemmódban 89 km/óra 89 km/óra 85 km/óra 80 km/óra 89 km/óra 89 km/óra Automatikus sebességszabályozás 1 A Scania Active Prediction Standard üzemmódban letiltható a Scania szervizekben. TECHNIKAI RÉSZLETEK A Scania Opticruise funkciói 1995-ös bevezetése idején a Scania Opticruise az egyik első automatizált váltási rendszer volt a piacon, amely teljesen új szintre emelte a vezetési kényelmet és a járművezetőnek nyújtott támogatást. A rendszert, illetve funkcióit folyamatosan fejlesztették, mígnem mára a Scania Opticruise egy átfogó hajtáslánc-vezérlő rendszerré fejlődött. Az ügyfelek igényeik szerint választhatnak a teljesen automatizált vagy a kuplungpedálos verzió között. Az elektro-hidraulikus automata kuplung kivételesen pontos és sima váltást biztosít. Az új üzemmódok bármelyik változatra specifikálhatóak. A sebességváltáshoz kapcsolódó összes irányító funkciót a kormánykerék jobb oldalán levő bajuszkapcsolóba integrálták, ugyanabba, amellyel a Scania Retarder is vezérelhető. Gyűrűkapcsoló N Üres D Direkt / Előremenet R Hátramenet Üzemmód kapcsoló Üzemmód választó Standard üzemmód E Economy üzemmód P Power üzemmód O Off-road üzemmód Bajuszkapcsoló + Manuális felváltás Manuális váltás lefele Manőverezés (1 másodpercig tartani) AUT kapcsoló AUT Automata retarder / fékpedál MAGYARORSZÁG HUNGARY 4(7)

5 Az összes vezetési módot az Opticruise bajuszkapcsolóján található gyűrűkapcsolóval lehet beállítani, és a kiválasztott üzemmód a központi kijelzőn is megjelenik. Példák a kijelzőre N R m Üres Hátramenet Manőverező Automata A Standard üzemmód AE Economy üzemmód AP Power üzemmód AO Off-road üzemmód Manuális M Standard üzemmód ME Economy üzemmód MP Power üzemmód MO Off-road üzemmód Hatékony nehézáru szállítás A Scania Opticruise egy költséghatékony megoldás a nehéz-teheráru fuvarozás esetében, ahol a szerelvény teljes össztömege elérheti a 250 tonnát Az erőátvitel tisztán mechanikus, a Scania automata kuplunggal és a gyorsítóváltóval. A mechanikus hajtás jó hatásfokú és üzemanyaghatékony. Köszönhetően a kis fordulatszámon leadott nagy nyomatéknak a kuplung egyenletesen kapcsol már kis fordulatszámon is. Tempomat stratégiák A 2011-ben bevezetett Scania Active Prediction úttörő megoldásnak számított a tempomatok között, hiszen a GPS és domborzati adatokat felhasználva igazította a jármű sebességét az előtte álló úthoz. A Scania ügyfelei három különböző stratégiát alkalmazó sebességtartó automatika közül választhatnak. A normál tempomat hegymenetben megpróbálja fenntartani a sebességet a motor maimális nyomatéktartományát felhasználva. A Scania Active Prediction a GPS helymeghatározását, valamint a topográfiai adatokat tartalmazó térkép adatait felhasználva optimalizálja a szerelvény sebességét hegy- és völgymenetben, amellyel akár 2-3 százalék üzemanyag-megtakarítás is elérhető dombos terepen. A Scania Active Prediction a Scania Opticruise-zal együttműködve Economy üzemmódban egy különleges üzemanyag-takarékos stratégiát alkalmaz, ami további 2 százalék megtakarítást tesz lehetővé dombos terepen. A Scania Ecocruise a domborzathoz igazítja a jármű haladási sebességét. A Scania Ecocruise csak Economy üzemmódban érhető el és a Scania Active Prediction rendszert helyettesíti azokban az országokban, ahol a domborzati adatokat tartalmazó térkép nem áll rendelkezésre. Hegyes, dombos területen az üzemanyag-megtakarítás a 3 százalékot is elérheti. MAGYARORSZÁG HUNGARY 5(7)

6 Példák a különböző üzemmódokra és alkalmazási területekre Maimum három üzemmód specifikálható a tehergépjárművön. A lenti táblázat megmutatja, hogy a különböző üzemmódok hogyan használhatók különböző alkalmazások esetén. Az összes beállítás módosítható a Scania szervizekben. Üzemmódok Hosszú távú fuvarozás Könnyű 1 Nehéz Hegyes Sík Építőipari tehergépjárművek Billenőplatós Betonszállítók Rönkszállító Bányászati Összkerékmeghajtás Nehézáru Elosztó Városi Tűzoltó és műszaki mentőjárművek 1 Economy üzemmód a leghatékonyabban nehéz körülmények között működik minél dombosabb, meredekebb a terep, annál jobban teljesít. További részletekért és fényképekért látogassa meg a Streamline újdonságait bemutató weboldalt: A Scaniáról A Scania a világ vezető nehéztehergépkocsi-, autóbusz-, hajómotor- és iparimotorgyártói közé tartozik. A vállalat tevékenységében a termékek mellett egyre nagyobb részarányt képviselnek a pénzügyi és egyéb szolgáltatások, amelyek költséghatékony szállítmányozási megoldásokat és maimális üzemidőt biztosítanak a Scania ügyfeleinek. A Scania több mint 38 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett. A 2012-es évben a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 79 milliárd svéd koronát, míg nettó eredménye 6,6 milliárd svéd koronát tett ki. MAGYARORSZÁG HUNGARY 6(7)

7 További információ: Kőhegyi Erika Scania Hungária Kft. Tel.: 06/ MAGYARORSZÁG HUNGARY 7(7)

140-255. Erő, teljesítmény és hatékonyság díjnyertes gépek a Massey Fergusontól

140-255. Erő, teljesítmény és hatékonyság díjnyertes gépek a Massey Fergusontól LE 7600 140-255 Erő, teljesítmény és hatékonyság díjnyertes gépek a Massey Fergusontól JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ POZÍCIÓ MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG Okkal díjnyertes Az MF

Részletesebben

p_bts 10C0007 BR INB_Layout 1 10/09/13 11:37 Pagina 1 171-269 LE MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNY - TELJESÍTMÉNY VEZÉRLÉS 131-228 LE NÉVLEGES TELJESÍTMÉNY

p_bts 10C0007 BR INB_Layout 1 10/09/13 11:37 Pagina 1 171-269 LE MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNY - TELJESÍTMÉNY VEZÉRLÉS 131-228 LE NÉVLEGES TELJESÍTMÉNY p_bts 10C0007 BR INB_Layout 1 10/09/13 11:37 Pagina 1 171-269 LE MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNY - TELJESÍTMÉNY VEZÉRLÉS 131-228 LE NÉVLEGES TELJESÍTMÉNY p_bts 10C0007 BR INB_Layout 1 10/09/13 11:37 Pagina 2 4.

Részletesebben

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh sorozat. volvo fh és volvo fh16 termékkatalógus

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh sorozat. volvo fh és volvo fh16 termékkatalógus Volvo Trucks. Driving Progress volvo fh sorozat volvo fh és volvo fh16 termékkatalógus A jövő teherautója most még futurisztikusabb. Azt mondják, a nyerő koncepción ne változtass. Mi mégis pontosan ezt

Részletesebben

MF5400 JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG

MF5400 JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG LE MF5400 125-145 Nagyobb teljesítmény, több lehetőség, nagyobb termelékenység Új kínálati paletta a közepes teljesítménykategóriában 5 modell: 125 145 LE JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG

Részletesebben

Fendt 200 Vario V/F/P

Fendt 200 Vario V/F/P Fendt Vario V/F/P Vario Fokozatmentes hajtóművel A Fendt speciális traktorok nagy múltra tekintenek vissza, nevük egyet jelent a megbízhatósággal, gazdaságossággal és értékállósággal. Lehet ezt még tovább

Részletesebben

JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG

JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG 270-370 LE 8600 Erőteljes jövő a gazdálkodásban 5 modell 270-től 370 LE-ig JÖVŐKÉP INNOVÁCIÓ VEZETŐ SZEREP MINŐSÉG MEGBÍZHATÓSÁG TÁMOGATÁS BÜSZKESÉG ELKÖTELEZETTSÉG Pontosan olyan, amilyennek egy traktornak

Részletesebben

Simán spórol. Szöveg: Rob Shoemaker Fotó: Freek van Arkel. 6 SCANIA VILÁGA 2008/2 www.scania.hu

Simán spórol. Szöveg: Rob Shoemaker Fotó: Freek van Arkel. 6 SCANIA VILÁGA 2008/2 www.scania.hu Simán spórol Még a tapasztalt gépjárművezetőknek is felnyitja a szemét a Scania gépjárművezető továbbképzése. A belga Danny DeRuyter sok újat tanult, és 15 százalékos üzemanyag-megtakarítást ért el. Szöveg:

Részletesebben

Power Partner. T Széria. T120 T130 T140e T150 T160 T170 T180 T190

Power Partner. T Széria. T120 T130 T140e T150 T160 T170 T180 T190 H Power Partner T Széria T10 T130 T140e T150 T160 T170 T180 T190 Power Partner Tartalom Valtra T modellek és Sisu diesel motorok az Ön igényei szerint 45 Sebességváltómı és hidraulika az Ön igényei szerint

Részletesebben

Innováció. képes újság nem csak a sűrített levegőről. évfolyam 2012/1. Ne becsülje le a kompresszorok szervizigényét

Innováció. képes újság nem csak a sűrített levegőről. évfolyam 2012/1. Ne becsülje le a kompresszorok szervizigényét Innováció évfolyam 2012/1 képes újság nem csak a sűrített levegőről A megújult GA 30-90 család >> 2. oldal Magasnyomású ok >> 5. oldal Ne becsülje le a ok szervizigényét >> 7. oldal Csavarok Innováció

Részletesebben

p_bts 10C0005 BR INB 10-10 sn_layout 1 28/01/13 10:10 Pagina 1 273-389 le maximális teljesítmény - teljesítmény vezérlés

p_bts 10C0005 BR INB 10-10 sn_layout 1 28/01/13 10:10 Pagina 1 273-389 le maximális teljesítmény - teljesítmény vezérlés p_bts 10C0005 BR INB 10-10 sn_layout 1 28/01/13 10:10 Pagina 1 273-389 le maximális teljesítmény - teljesítmény vezérlés p_bts 10C0005 BR INB 10-10 sn_layout 1 28/01/13 09:45 Pagina 2 4. OLDAL TERMELÉKENYSÉG

Részletesebben

fényszórórendszerrel (Afs AdAptive front-lighting system)

fényszórórendszerrel (Afs AdAptive front-lighting system) X70 A sportosság, a praktikum és egy modern művészeti alkotás jellemzőit ötvöző QX70 nem tartozik semelyik hagyományos járműkategóriába. Nagy teljesítményű és páratlan vezetési élményt nyújtó luxus crossover,

Részletesebben

Új 6030 as Premium Traktorok 100 155 LE (97/68 EC) 110 180 LE maximális teljesítmény az intelligens motorvezérléssel

Új 6030 as Premium Traktorok 100 155 LE (97/68 EC) 110 180 LE maximális teljesítmény az intelligens motorvezérléssel Új 6030 as Premium Traktorok 100 155 LE (97/68 EC) 110 180 LE maximális teljesítmény az intelligens motorvezérléssel 6030 Premium Traktorok A teljesen új 6030 Premium sorozatú traktorokat a szerteágazó

Részletesebben

AZ ÚJ EURO 6 JÁRMŰKÍNÁLAT

AZ ÚJ EURO 6 JÁRMŰKÍNÁLAT AZ ÚJ EURO 6 JÁRMŰKÍNÁLAT A járműkínálat minősége Az új Euro 6 DAF termékválaszték. Teljesen új tervezés a maximális hatékonyságért, megbízhatóságért és a legmagasabb szintű vezetési kényelemért. Az új,

Részletesebben

Új Prius Termékismertető

Új Prius Termékismertető Új Prius Termékismertető Íme, a világ első számú hibrid autója! Nézze meg közelebbről az új Priust, és fedezze fel számos ötletes formai megoldását! Ismerje meg az áttörést jelentő technológiát, amely

Részletesebben

VÁLTSA VALÓRA ÁLMAIT!

VÁLTSA VALÓRA ÁLMAIT! ÉLETRE VALÓ! A Suzuki környezeti koncepciója Környezeti filozófiánknak megfelelően azon dolgozunk, hogy csökkentsük termékeink környezetüket terhelő hatását, valamint kutatási és fejlesztési tevékenységet

Részletesebben

AZ Ú IS FEDEZZE FEL AZ

AZ Ú IS FEDEZZE FEL AZ AZ Ú IS AZ Ú IS TARTALOM AZ Ú IS Bevezetés 04-07 Menetdinamika 08-09 L-Finesse 1 0-1 1 Luxuskivitelű Utastér 1 2-1 5 Modern megoldások 1 6-1 7 Full Hybrid 1 8-2 1 V6 kifinomultság 22-23 F SPORT 24-25

Részletesebben

Az üzleti vállalkozások készen állnak az informatikai háttér új megközelítésére

Az üzleti vállalkozások készen állnak az informatikai háttér új megközelítésére PureSystems 2012. április Az üzleti vállalkozások készen állnak az informatikai háttér új megközelítésére Egyszerűbbé válik a telepítés és csökken az összetettség a szakértelmet integráló rendszerek használatával

Részletesebben

Tartós haszongépjármű a tartós üzleti sikerekhez

Tartós haszongépjármű a tartós üzleti sikerekhez ÚJ PEUGEOT boxer Tartós haszongépjármű a tartós üzleti sikerekhez Az új Peugeot Boxer-kínálat jóval több, mint egy egyszerű haszongépjárműcsalád. Az intenzív igénybevétel megkívánta kiemelkedő megbízhatóság

Részletesebben

Ahol élni jó Budapest

Ahol élni jó Budapest Ahol élni jó Budapest Intelligens helyi megoldások egy feltörekvő európai nagyvárosért A kiadvány a Studio Metropolitana és az MTA Regionális Kutatások Központja KÉTI közreműködésével készült www.siemens.hu

Részletesebben

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI MEGOLDÁS Egyedi termékek gyártásával foglalkozó vállalatok számára. Microsoft Dynamics alapon

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI MEGOLDÁS Egyedi termékek gyártásával foglalkozó vállalatok számára. Microsoft Dynamics alapon Egyedi termékek gyártásával foglalkozó vállalatok számára Microsoft Dynamics alapon 2 A Microsoft Dynamics NAV moduljai Pénzügy főkönyv vevők és követelések szállítók és kötelezettségek tárgyi eszközök

Részletesebben

Miért. jók a hibridek?

Miért. jók a hibridek? A Honda a vállalat alapítása óta a környezetvédelem elkötelezett híve. Az 1990-es években a cég átalakította szervezeti felépítését és kiadta a vállalat környezetvédelmi állásfoglalását, melyben szigorú

Részletesebben

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva

Garantált minőség, élvezetes percek. Illy caffé: a tökéletes presszókávé. Profinet: Önnel fejlesztettük. 100 000 lóerő féken tartva Omron magazin 2008 Garantált minőség, élvezetes percek Illy caffé: a tökéletes presszókávé A kiváló minőségű, légmentesen zárt kávésdobozok három évvel tovább őrzik meg az aromát A 8. oldalon megtudhatja,

Részletesebben

98% VLT nagy teljesítményű frekvenciaváltók az Ön alkalmazási igényeinek figyelembevételével. Kiválasztási útmutató. www.danfoss.hu/vlt.

98% VLT nagy teljesítményű frekvenciaváltók az Ön alkalmazási igényeinek figyelembevételével. Kiválasztási útmutató. www.danfoss.hu/vlt. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Kiválasztási útmutató VLT nagy teljesítményű frekvenciaváltók az Ön alkalmazási igényeinek figyelembevételével 98% Hatásfok Jobb energiafelhasználás és csökkenő költségek

Részletesebben

B2C elektronikus piacterek - lehetőségek az Internetes kiskereskedelemben

B2C elektronikus piacterek - lehetőségek az Internetes kiskereskedelemben B2C elektronikus piacterek - lehetőségek az Internetes kiskereskedelemben 1. Elektronikus piacterek fogalma, kialakulása, csoportosítása Az elektronikus kereskedelem elemzése előtt érdemes áttekinteni

Részletesebben

Az illusztrációkon olyan kiegészítő felszereltségek és tartozékok is láthatóak, amelyek nem képezik az alapfelszereltség részét.

Az illusztrációkon olyan kiegészítő felszereltségek és tartozékok is láthatóak, amelyek nem képezik az alapfelszereltség részét. M-osztály. Von zerő. Az állandó magabiztosság azt jelenti, hogy a jelen kihívásainak éppúgy meg kell felelni, mint a jövőben várhatóknak. Az új M-osztállyal az SUV-k történetének új fejezetét írjuk. Egy

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2020-IG HASZNOSÍTHATÓ MEGÚJULÓ ENERGIAPOTENCIÁLJÁNAK GAZDASÁGOSSÁGI, MEGTÉRÜLÉSI- MODELL, OPTIMÁLIS TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK VIZSGÁLATA

MAGYARORSZÁG 2020-IG HASZNOSÍTHATÓ MEGÚJULÓ ENERGIAPOTENCIÁLJÁNAK GAZDASÁGOSSÁGI, MEGTÉRÜLÉSI- MODELL, OPTIMÁLIS TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK VIZSGÁLATA NEMZETI MEGÚJULÓ ENERGIAHASZNOSÍTÁSI CSELEKVÉSI TERV háttértanulmánya B kötet Végleges anyag MAGYARORSZÁG 2020-IG HASZNOSÍTHATÓ MEGÚJULÓ ENERGIAPOTENCIÁLJÁNAK GAZDASÁGOSSÁGI, MEGTÉRÜLÉSI- MODELL, OPTIMÁLIS

Részletesebben

Modulus ERP Integrált Vállalatirányítási rendszer

Modulus ERP Integrált Vállalatirányítási rendszer Modulus ERP Integrált Vállalatirányítási rendszer MODULUS KERETRENDSZER MODULUS FRAMEWORK ERP Mi az a MODULUS Vállalatirányítási Rendszer? A MODULUS Vállalatirányítási Rendszer egy modern, internetes technológiára

Részletesebben

Az új S-osztály Coupé.

Az új S-osztály Coupé. Pappas Auto Klasszisokkal vezet/www.pappas.hu A Pappas Auto Magazinja Kilencedik évfolyam 2/2014. október Gran Performer. Az új S-osztály Coupé. Vadonatúj 2015-ös Jeep Renegade Ingyenes téli átvizsgálás

Részletesebben

RENAULT TRAFIC DRIVE THE CHANGE

RENAULT TRAFIC DRIVE THE CHANGE ÚJ RENAULT TRAFIC DRIVE THE CHANGE INNOVÁCIÓ MINDEN NAP 1. 2. 3. 4. 5. DINAMIKUS, ROBUSZTUS, TELJESEN ÚJRAGONDOLT VONALAK, PÁRATLAN FELSZERELTSÉG ÉS MOTORVÁLASZTÉK: EZEK AZ ÚJ TRAFIC JELLEMZŐI. MÉG HATÉKONYABB

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS)

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS) NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (S) Közlekedési Energiahatékonyság-javítási Cselekvési Terv 2013. OKTÓBER MEGRENDELŐ: KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KOORDINÁCIÓS KÖZPONT KÉSZÍTETTE: STRATÉGIA KONZORCIUM KONZORCIUM

Részletesebben