FOGYASZTÓI VÉLEMÉNYKUTATÁS A FŐTÁV RT. SZÁMÁRA (2000)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FOGYASZTÓI VÉLEMÉNYKUTATÁS A FŐTÁV RT. SZÁMÁRA (2000)"

Átírás

1 FOGYASZTÓI VÉLEMÉNYKUTATÁS A FŐTÁV RT. SZÁMÁRA (2000)

2 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS A FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK ISMERTETÉSE, ELEMZÉSE A FŐTÁV RT. TÁJÉKOZTATÓ TEVÉKENYSÉGE A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI TÖRVÉNY ÉS ANNAK VÉGREHAJTÁSA A mérés szerinti elszámolásra történő áttérés ütemezése, határideje A mérés szerinti elszámolás alapegysége A FŰTÉSHEZ IGÉNYELT HŐENERGIA MENNYISÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A fűtési időszak alatti hőmérséklet A távhő fogyasztás alakulása A fűtési hálózat állapota mennyre befolyásolja a hőenergia mennyiségét? A fűtési hálózat korszerűsítéséről A TÁVFŰTÉS IMÁZSA, A TÁVFŰTÉSSEL KAPCSOLATOS ÉRTÉKÍTÉLETEK A távfűtés és a környezetvédelem kapcsolata Mely tényezők növelnék egy, a távhőszolgáltatásba bekapcsolt lakás piaci értékét? Melyik tényező megvalósulása csökkentené a legnagyobb mértékben a távfűtés árát? A Főtáv Rt.-ről összességében kialakult kép A FOGYASZTÓK SZOCIÁLIS HELYZETE A családok anyagi helyzetének alakulása A budapestiek anyagi helyzetének alakulása a fogyasztók szerint Inflációs várakozások A rezsi szerepe a családok költségvetésében A távhőszolgáltatás költségeinek aránya a család jövedelméhez képest A lakások értékének alakulása ÖSSZEGZÉS... 40

3 3 1. BEVEZETÉS A Főtáv Rt. az elkövetkező időszakban két egymással szorosan összefüggő kampányt készül indítani, melyek célja egyrészt: a lakossági fogyasztói kör távhőszolgáltatási törvénnyel kapcsolatos ismereteinek kiszélesítése, elmélyítése, másrészt: a távfűtés - s ezzel együtt a Főtáv Rt - imázsának javítása. A tervezett kampányokat egy fogyasztói véleménykutatással kívánta megalapozni, melynek elvégzésével a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaságot bízta meg. A kampánycéloknak megfelelően a felmérés fókuszába a távhőszolgáltatási törvénnyel - és annak hatásaival - kapcsolatos ismeretszint mérését, illetve a távfűtés és a Főtáv Rt. imázsának vizsgálatát állítottuk. Az adatfelvételekre március 4. és 19. között került sor, egy 1005 elemszámú háztartási mintában. A mintát hőszolgáltatási körzetek szerint alakítottuk ki, a távhőszolgáltatásba bekapcsolt lakások száma szerint súlyozva. A megkérdezendők köréből kizártuk azokat a társasházakat, ahol már jelenleg is mérés alapján történik a költségek elszámolása. A megkérdezéseket a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság kérdezőbiztosai végezték, face-to-face módszerrel, strukturált kérdőív segítségével. A felkeresett háztartások képviseletében egy-egy, a háztartáshoz tartozó, a válaszadásra kompetens, felnőtt (minimum 18 éves) véleményét rögzítettük. A minta ismérvek szerinti megoszlását a következő ábrák szemléltetik.

4 4 1. ábra A minta megoszlása a lakóépület típusa szerint panel 96% hagyományos építésű 4% N = 1005 A minta megoszlása a lakás mérete szerint 1 + fél szoba 30% 2. ábra fél szoba 27% 2 szoba 16% 2 + fél szoba 17% 1 szoba 4% 3 szoba 3% fél szoba 3% N = 1005

5 5 A minta megoszlása a háztartás létszáma szerint 3-4 fő 40% 3. ábra 5 vagy több fő 8% 1 fő 17% 2 fő 35% N = 1005 A minta megoszlása a háztatás aktív keresőinek száma szerint 2 fő 38% 4. ábra 4 vagy több fő 1% 3 fő 6% nincs 33% 1 fő 23% N = 1005

6 6 A minta megoszlása az egy főre eső havi jövedelem szerint 5. ábra Ft 17% Ft 22% Ft 16% Ft alatt 2% Ft 4% nincs válasz 15% Ft 9% Ft 9% Ft felett 7% N = 1005 A minta megoszlása a válaszadó neme szerint férfi 41% 6. ábra N = 1005 nő 59%

7 7 A minta megoszlása a válaszadó kora szerint 7. ábra év 41% 60 év felett 32% év 21% év 6% N = 1005 Jelen tanulmányban a felmérés során feltárt összefüggések, jelenségek közül azokat emeljük ki, amelyek megítélésünk szerint a legmarkánsabban fejezik ki a megkérdezettek véleményét. A tanulmány mellékletében az összes gépi táblát közöljük annak érdekében, hogy a Megbízó a lehető legnagyobb mértékben fel tudja használni a kutatás során feltárt információkat.

8 8 2. A FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK ISMERTETÉSE, ELEMZÉSE 2.1. A Főtáv Rt. tájékoztató tevékenysége A felmérés első lépésében azt térképeztük fel, hogy a lakossági fogyasztókat milyen mértékben éri el a Főtáv Rt. a különböző tájékoztatási csatornákon keresztül. A megkérdezettek 59%-a találkozott már a távhőszolgáltató tájékoztató anyagaival, azaz ha minimális mértékben de nő azok aránya, akikhez eljutnak a szolgáltató információi. (1999- ben ez az érték 56% volt). 8. ábra Találkozott-e már Ön a Főtáv Rt. tájékoztató anyagaival? * * % 20% 40% 60% 80% 100% igen nem * Az MC/OPK felmérése alapján A szegmentációs elemzések tanúsága szerint a szolgáltatónak elsősorban a év közöttieket, a 3-4 fős családban élőket, illetve a jobb anyagi helyzetben lévőket sikerült elérnie. Az információs források listáját akárcsak tavaly - messze a Főtáv Rt. kiadványai vezetik, a többi lehetséges csatorna említetési aránya jelentős mértékben elmarad ezektől.

9 9 9. ábra Hol találkozott Ön a Főtáv Rt. információs anyagaival? százalék Főtáv Rt. kiadványai kerületi lap napilap/ok/ reklám-, hirdetési újság országos sugárzású TV regionális TV 2 egyéb N = 1005 A következőkben az egyes szegmensek információszerzésével kapcsolatosan néhány érdekes jelenségre hívjuk fel a figyelmet: a férfiak, a Főtáv Rt. kiadványait kivéve, minden csatornán keresztül jobban elérhetők, mint a nők, azaz a férfiak szélesebb körben, a nők viszont kötelességtudóbban tájékozódnak, a napilapokból elsősorban a 30 év alattiak illetve a 60 év felettiek szereztek Főtávval kapcsolatos ismereteket, a szolgáltató tájékozató kiadványai leginkább a éveseknek szolgáltak ismeretforrásul.

10 A távhőszolgáltatási törvény és annak végrehajtása A megkérdezettek valamivel több, mint a fele tudja, hogy a távhőszolgáltatásról szóló törvény az átalánydíj helyett az elfogyasztott hőmennyiség mérése alapján történő elszámolást teszi kötelezővé. Azok körében, akik találkoztak már a Főtáv Rt. tájékoztató anyagaival szignifikánsan magasabb volt a rendelkezést ismerők aránya, mint az azokat nem ismerők között. 10. ábra Tudja-e, hogy a távhőszolgáltatásról szóló törvény, kötelezővé teszi az elfogyasztott hőenergia mérésén alapuló díjfizetést? találkozott a Főtáv Rt. táj. anyagaival nem találkozott azokkal átlagosan % 20% 40% 60% 80% 100% igen nem N = 1005 A kérdést szegmensenként vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az átlagosnál tájékozottabbak a három fős vagy annál nagyobb háztartások képviseletében nyilatkozók, a jobb szociális helyzetben /több aktív kereső, magasabb jövedelem / lévők, a év közötti válaszadók, illetve a férfiak.

11 A mérés szerinti elszámolásra történő áttérés ütemezése, határideje A kötelező átállásról tudomással bíró válaszadók közel kétharmada azzal is tisztában van, hogy azt több lépcsőben kell végrehajtani. 11. ábra Az áttérést egy időben vagy több lépcsőben kell végrehajtani? több lépcsőben 62% egyidőben 7% nem tudja 31% N = 535 E téren a 3-4 fős, illetve a több aktív keresővel rendelkező családok képviselői, a ezer Ft/fő/hó jövedelemmel rendelkezők és a 40 év alattiak bizonyultak jól informáltnak. Ugyanakkor az átállás befejezésének határideje már körükben is csak 44%-ban volt ismert, azaz az összes megkérdezett közül 146 fő /15%/ volt tisztában azzal, hogy a távhőszolgáltatási törvény által kötelezően előírt mérés szerinti elszámolásra való áttérést 2003-ig kell befejezni. A válaszadók 46%-a nem vállalkozott dátum megjelölésére, megnevezésre. Akik igen, és tévedtek /35 fő/, azok két kivételtől eltekintve, a tényleges végrehajtási időhöz képest korábbi időpontot jelöltek meg.

12 A mérés szerinti elszámolás alapegysége A következő ábrából kitűnik, hogy a mérés alapegységével kapcsolatban a megkérdezettek többsége vagy nem rendelkezik információval, vagy téves adatok birtokában van. 12. ábra A mérés szerinti elszámolásnál mely alapegység mérését teszi kötelezővé a törvény? nem tudja 41% más 1% lakás 32% épület 26% N = 1005 A vizsgált csoportok közül a 3-4 fős, két aktív keresős, év közötti családfő vezette, magasabb egy főre eső jövedelmű háztartásokban élő válaszadók, illetve a fiatalok /18-30 éves/ valamint a férfiak bizonyultak átlagon felül tájékozottnak. Ugyanakkor a Főtáv Rt. tájékoztató anyagait ismerők körében 36%, a távhőtörvény kötelező mérés szerinti áttérést előíró határozatáról tudók között pedig 39% volt a helyes választ adók aránya.

13 13 Azoktól, akik tisztában voltak azzal, hogy az épület a mérés kötelezően előírt alapegysége, megkérdeztük azt is, hogy ismereteik szerint kit terhel a hőmennyiség-mérés feltételeinek kialakítása akkor, ha azok jelenleg nincsenek meg. A kérdésre válaszadók közel felének tudomása szerint a hőmennyiség-mérés feltételeinek kialakítása a Főtáv Rt.-t terheli, mintegy harmaduk szerint viszont az a lakástulajdonosok közösségét terheli. 13. ábra Kit terhel a hőmennyiség mérés feltételeinek kialakítása azoknál az épületeknél, ahol azok jelenleg nincsenek meg? Főtáv Rt. 48% nem tudja 9% lakástulajdonosok 35% más 7% N = 264 A felmérés keretében azt is feltérképeztük, hogy mit gondolnak a lakásonkénti mérés megvalósításának lehetőségéről.

14 ábra Ön szerint van-e lehetőség emellett lakásonkénti mérésre? 50% 9% 22% 19% nincs nem tudja igen, a tulajdonosok költségén, de akkor minden épületrészben meg kell valósítani igen, a meglévő műszaki feltélelek lehetővé teszik N = 264 E körben vizsgáltuk meg azt a kérdést is, hogy a mérés szerinti elszámolásnál hogyan történik a távhőszolgáltatási költségek kiegyenlítése. A válaszadók közel fele /48%/ tudta azt, hogy a fogyasztói közösség megállapodásától függ, hogy együttesen vagy külön-külön fizetnek. Akik tudják azt, hogy van lehetőség a külön-külön fizetésre is, azok szinte teljes mértékben elvetették azt a lehetőséget, hogy alapvetően a Főtáv Rt. dönthet a költségek felosztásáról.

15 ábra Külön-külön való fizetés esetén ki dönt a felosztás arányairól? 47% 3% 5% 45% alapvetően a fogy. köz., ha nem tudnak megállapodni akkor a Főtáv Rt. a légtérfogat arányában a fogyasztói közösség a Főtáv Rt. nem tudja N = A fűtéshez igényelt hőenergia mennyiségét befolyásoló tényezők A fűtési időszak alatti hőmérséklet A megkérdezettek kétharmada elégedett lakása fűtési időszak alatti hőmérsékletével. A következő ábrán látható, hogy a tavalyi értékhez képest némileg csökkent a hőmérsékletet megfelelőnek tartók aránya, s minimális mértékben nőtt a túl hidegnek illetve a túl melegnek érzőké.

16 ábra Fűtési időszakban milyen az Önök lakásának hőmérséklete? * * * % 20% 40% 60% 80% 100% nem tudja túl meleg éppen megfelelő túl hideg * Az MC/OPK felmérése alapján A távhő fogyasztás alakulása A válaszadók valamivel több, mint fele /56%/ átlagosnak tartja lakóépülete egy légköbméterre vetített távhő fogyasztását. Az MC/OPK tavalyi felmérésének eredményéhez képest nőtt az átlagos, s csökkent a nem tudja választ adók aránya. Ennek hátterében az állhat, hogy aki igazából nem tud állást foglalni, az sokszor az átlagos értéket választja. Érdekes, hogy akik túl hidegnek, illetve túl melegnek tartják otthonukat, azok egyrészt: az átlagosnál nagyobb arányban nem tudták megbecsülni a lakás távhő fogyasztását, másrészt: hajlamosak ezt az értéket a lakás hőmérséklete alapján értékelni, azaz ha szerintük túl meleg, akkor átlag feletti, illetve ha túl hideg, akkor átlag alatti a fogyasztás.

17 ábra Annak az épületnek, ahol az Ön(ök) lakása van, milyen az egy légköbméterre vetített távhő fogyasztása? A lakás túl meleg éppen megfelelő túl hideg nem tudja átlagosan % 20% 40% 60% 80% 100% átlagosnál magasabb átlagos átlagosnál alacsonyabb nem tudja N = 1005 A lakóépületük távhőfogyasztását átlagon felülinek tartók mindössze harmada /35%/ gondolja úgy, hogy neki, illetve a tulajdonosok közösségének van tennivalója a fogyasztás csökkentése érdekében. Ez az MC/OPK által tavaly mért értéknél 12%-kal kisebb, azaz jóval kevesebben hiszik azt, hogy tudnak valamit tenni e téren. Akik mégis erre az álláspontra helyezkedtek, azok elsősorban a szigetelés javítását tartják fontosnak /21 fő/. Az említett visszaesésben megítélésünk szerint szerepet játszott az, hogy a 90-es évektől a lakosság mind jobban rákényszerül az energiával való takarékoskodásra. Ezért az energiatakarékosság lehetőségei számukra egyre jobban beszűkülnek A fűtési hálózat állapota mennyire befolyásolja a hőenergia mennyiségét? A felmérés eredményei szerint a távhőszolgáltatás fogyasztói egyértelműen úgy látják, hogy az épület illetve a fűtési hálózat állapota egyaránt jelentős mértékben meghatározza a fűtéséhez igényelt hőenergia mennyiséget.

18 18 Az épület fűtéséhez igényelt hőenergia mennyisége milyen mértékben függ az épület illetve a fűtési hálózat állapotától? 18. ábra az épület állapotától a fűtési hálózat állapotától % 20% 40% 60% 80% 100% döntő mértékben nagy mértékben közepesen kis mértékben nem függ tőle nem tudja N = 1005 A szegmentációs elemzések tanúsága szerint ugyanazok a csoportok tartják kiemelkedően fontosnak az épület, illetve fűtési hálózat állapotát, nevezetesen a közötti válaszadók és a magas /min Ft/fő/hó/ nettó jövedelemmel rendelkező családok képviselői. A két kérdés összefüggéseit vizsgálva általában megállapíthatjuk, hogy aki az egyik tényezőt meghatározónak tartja, az, jelentőséget tulajdonít a másiknak is, azaz az egyes válaszadók vagy mind a két tényezőt fontosnak tartják, vagy egyiket sem.

19 A fűtési hálózat korszerűsítéséről A megkérdezettek alig több mint egy harmada van csak tisztában azzal, hogy az épületen belüli fűtési hálózat a társasház, szövetkezet osztatlan tulajdona. Az épületen belüli fűtési hálózat kinek a tulajdona? 45% 19. ábra 15% 38% 1% N = 1005 a Főtáv Rt. tulajdona a társasház, szövetkezet tulajdona másé nem tudja Az átlagosnál tájékozottabbak voltak a három aktív keresővel rendelkező családok képviselői, a minimum Ft/fő/hó jövedelemmel rendelkezők és a férfiak. Azok, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy találkoztak a Főtáv Rt. kiadványaival, szintén jobban informáltak voltak, körökben 49% -os volt e tény ismertsége. Megvizsgáltuk azt is, hogy a fogyasztók mit várnak a fűtési hálózat esetleges korszerűsítésétől. A kapott válaszokat a következő táblázatban foglaltuk össze.

20 20 1.tábla Amennyiben korszerűsítik a fűtési hálózatot, akkor /a válaszadók százalékában/ Kérdés igen nem nem tudja megvalósul-e a fűtés egyedi szabályozása? megakadályozható lesz a felesleges hőenergia fogyasztás /pl. túlfűtés/? értékesebbek lesznek az épületben található lakások? A táblázatból kitűnik, hogy a megkérdezettek viszonylag jelentős része nem tudott nyilatkozni az egyes kérdésekről. A szegmentációs elemzések tanúsága szerint határozott véleménnyel elsősorban a több aktív keresővel illetve a magasabb egy főre jutó jövedelemmel rendelkező családok képviseletében nyilatkozók, a fiatalabb /max. 40 éves/ válaszadók és a férfiak rendelkeztek. Ezzel szemben azzal kapcsolatosan, hogy különböző feltételekkel részt vennének-e a fűtési hálózat korszerűsítésében, sokkal határozottabban tudtak állást foglalni a megkérdezettek.

21 21 Részt venne-e az Önök háztartása a fűtési hálózat korszerűsítésében, ha 20. ábra az e Ft/lakás lenne? és ha ehhez kedvező feltételekkel kapna kölcsönt? % 20% 40% 60% 80% 100% biztosan igen valószínűleg igen valószínüleg nem biztosan nem nem tudja N = 1005 Azt, hogy Ft/lakás költségvonzat mellett biztosan részt vennének a programban elsősorban a fiatalok /max. 40 év/ és a magasabb /min Ft/fő/hó/ nettó jövedelemmel rendelkezők nyilatkozták. A részvételüket valószínűnek tartók a nem egyszemélyes háztartások képviselői, illetve szintén a fiatalok /max. 40 év/ és a magasabb /min Ft/fő/hó/ nettó jövedelemmel rendelkezők köréből kerültek ki elsősorban. A kedvező feltételekkel kapható kölcsön lehetősége a már említett csoportok mellett elsősorban a két vagy három aktív keresővel rendelkező családok képviselőit vonzotta.

22 A távfűtés imázsa, a távfűtéssel kapcsolatos értékítéletek A távfűtés és a környezetvédelem kapcsolata A kérdéskör vizsgálatának első lépésében azt térképeztük fel, hogy a különböző fűtési módokat mennyire tartják környezetszennyezőnek a Főtáv Rt. fogyasztói. 21. ábra Mennyire környezetszennyezőek az egyes fűtési módok? 7 átlag 6 5,87 5 4,84 4, ,94 2,66 3,42 3, N = 1005 távfűtés kp.-i fűtés gázkazánnal egyedi fűtés gázzal kp.-i fűtés tüzelőolajjal egyedi fűtés tüzelőolajjal /max. ért. = 7/ kp.-i fűtés szilárd tüzelőanyaggal egyedi fűtés szilárd tüzelőanyaggal Az ábrából kitűnik, hogy a megkérdezettek magasan a távfűtést tartják a leginkább környezetkímélő fűtési megoldásnak. Az egyes csoportok véleménye nagymértékben nem tért el egymástól, s a távfűtés első helye minden szegmensben egyértelmű volt. A válaszadók kétharmada úgy látja, hogy a távfűtött lakás ténye hozzájárul ahhoz, hogy a fővárosban csak néhány körzetben fordul elő a levegő kritikus mértéket meghaladó szennyeződése.

23 ábra A távfűtött lakás ténye hozzájárul-e ahhoz, hogy a fővárosban csak néhány körzetben fordul elő a levegő kritikus mértéket meghaladó szennyeződése? igen 69% nem 8% nem tudja 23% N = 1005 Az ábrából az is kitűnik, hogy akik ezzel nem értének egyet, általában azok sem ellentétes állásponton vannak, hanem nem tudják megítélni a kérdést Mely tényezők növelnék egy, a távhőszolgáltatásba bekapcsolt lakás piaci értékét? A kutatási cél maximális elérése érdekében megvizsgáltuk azt is, hogy a távhőszolgáltatásba bekapcsolt otthonokban élők szerint mely tényezők növelnék lakásuk piaci értékét. A kapott válaszokat a következő táblázatban foglaltuk össze. 2.tábla Növelné-e egy, a távhőszolgáltatásba bekapcsolt lakás piaci értékét az, ha Kérdés igen, jelentős mértékben igen, kis mértékben nem nem tudja vízórákkal szerelnék fel? korszerűsítenék és jól szabályozhatóvá tennék a lakás illetve az épület fűtési rendszerét? fűtési rendszerét fölgázzal üzemelő központi fűtésre cserélnék? a földgáz ára jelentősen megnőne?

24 24 A válaszadók tehát elsősorban a meglévő fűtési rendszer korszerűsítését tartják értéknövelő tényezőnek Melyik tényező megvalósulása csökkentené a legnagyobb mértékben a távfűtés árát? A válaszadókat arra is felkértük, hogy három, előre megadott tényező közül válasszák ki azt, amelyik megvalósulása szerintük a legnagyobb mértékben csökkentené a távfűtés árát. Melyik tényező megvalósulása csökkentené a legnagyobb mértékben a távfűtés árát? 55% 23. ábra 13% 17% N = % ha korszerűbb technológiával olcsóbban termelnék a hőt ha távfűtő vállalat kisebb lenne és így kisebb lenne a működési költsége ha távhővezeték nagyobb részét jobb csővezetékre cserélnék nem tudja Az ábrán jól látható, hogy a fogyasztók elsősorban a korszerűbb technológia alkalmazásában bíznak. Az ismérvek szerinti elemzések ennél a kérdésnél nem hoztak felszínre említésre méltó eltéréseket. Az egyes szegmensek homogén álláspontot alkottak arról, hogy, a távfűtés árát legnagyobb mértékben a korszerűbb technológia bevezetése csökkentené.

25 A Főtáv Rt.-ről összességében kialakult kép A válaszadók a távhőszolgáltatót összességében egy ötfokú skálán, az iskolai osztályzásnak megfeleleőn értékelték, az alábbiak szerint. 24. ábra Összességében milyen kép alakult ki Önben a Főtáv Rt.-ről és tevékenységéről? /max. ért = 5/ százalék nem tudja N = 1005 A kapott eredményt az MC/OPK által korábban elvégzett felmérések eredményével összevetve megállapíthatjuk, hogy a szolgáltatóról a lakossági fogyasztók körében kialakult kép évek óta változatlan. Az értékekből kapott átlagok alakulása

26 A fogyasztók szociális helyzete A kérdéskör vizsgálatának első lépésében a családok anyagi helyzetének alakulását vizsgáltuk meg A családok anyagi helyzetének alakulása A válaszadók közel kétharmada úgy ítélte meg, hogy az elmúlt öt évben családja anyagi helyzete romlott valamilyen mértékben. 25. ábra Az elmúlt öt évben hogyan alakult az Ön illetve családja anyagi helyzete? némileg romlott 40% jelentősen romlott 21% jelentősen javult 1% kis mértékben javult 10% nem változott 28% N = 964 A kapott válaszokat az MC/OPK felméréseinek adataival összevetve megállapíthatjuk, hogy az elmúlt évek javuló tendenciája megfordult, a válaszadók kedvezőtlenebbül ítélik meg anyagi helyzetüket, mint egy évvel ezelőtt tették.

27 ábra A család anyagi helyzetének megítélése * * * % 20% 40% 60% 80% 100% jelentősen javult kis mértékben javult nem változott némileg romlott jelentősen romlott * A MARKETING CENTRUM felmérése alapján A család anyagi helyzete az átlaghoz képest nagyobb mértékben romlott az egy szobás lakások tulajdonosainak körében az egy fős háztartásokban ahol a családfő 60 évesnél idősebb illetve ahol a család egy főre jutó nettó jövedelme nem éri el a 25 ezer forintot. Ugyanakkor a következő egy évre vonatkozó prognózis, ha nem is optimista, nem annyira pesszimista, mint az elmúlt időszak megítélése. Ezt szemlélteti a következő ábra.

28 ábra Várakozása szerint az elkövetkező egy évben hogyan fog alakulni az Önök anyagi helyzete? nem változik 35% némileg romlik 32% kis mértékben javul 12% jelentősen romlik 5% nem tudja 15% jelentősen javul 1% N = 974 Jövőbeni anyagi helyzetüket leginkább a 3-4 fős háztartások képviselői a két aktív keresővel rendelkező családok, valamint azok ítélték meg a legderűlátóbban, ahol a háztartásfő életkora 30 évnél fiatalabb. A kapott értékeket az MC/OPK korábbi eredményeivel összevetve megállapíthatjuk, hogy idén csökkent a változatlanságot várók aránya, s ezzel párhuzamosan bővült mind az optimisták, mind a pesszimisták tábora.

29 29 A család anyagi helyzetének alakulásával kapcsolatos várakozások alakulása 28. ábra * * * % 20% 40% 60% 80% 100% jelentősen javul kis mértékben javul nem változik némileg romlik jelentősen romlik nem tudja * Az MC/OPK felmérése alapján A budapestiek anyagi helyzetének alakulása a fogyasztók szerint A távhőszolgáltatásba bekapcsolt budapesti lakosság a főváros egészének anyagi helyzetét egyrészt: kevésbé tudja megítélni, mint a sajátját, másrészt: ebben a vonatkozásban kevésbé pesszimista.

30 ábra Várakozása szerint az elkövetkező egy évben hogyan fog alakulni a budapestiek anyagi helyzete? nem változik 29% némileg romlik 34% kis mértékben javul 8% jelentősen romlik 5% nem tudja 25% N = 965 A budapestiek anyagi helyzetének romlására különösen azok számítanak, ahol a háztartás létszáma egy fő aktív kereső nincs a családban illetve a háztartásfő 60 évesnél idősebb. Ezeket az adatokat is összevetettük az MC/OPK eredményeivel. E szerint a budapestiek anyagi helyzetének alakulásával kapcsolatos várokozások némileg borúlátóbbak, mint az előző években.

31 ábra A budapestiek anyagi helyzetének alakulásával kapcsolatos várakozások alakulása * * * % 20% 40% 60% 80% 100% kis mértékben javul nem változik némileg romlik jelentősen romlik nem tudja * Az MC/OPK felmérése alapján

32 Inflációs várakozások A felmérés tapasztalata szerint a Főtáv Rt. fogyasztói az idei esztendőre a hivatalos előirányzatot meghaladó mértékű inflációt prognosztizálnak. Hány százalékos lesz az infláció a következő egy év során? 10-15% 46% 31. ábra magasabb 9% nem tudja 19% 3-5% 1% 6-9% 25% N = 1000 Az inflációt illetően különösen az egy fős háztartások képviselői pesszimisták. Ez talán azzal magyarázható, hogy az egyedülállók nagyobb hányada, a nyugdíjas korosztályhoz tartozik, így őket az infláció erőteljesebben érinti. Az energia árak várható alakulásának tekintetében a válaszadók még ennél is pesszimistábbnak bizonyultak. A vizsgálatba bevont megkérdezettek egynegyede úgy ítéli meg, hogy idén az energiaárak átlagos emelkedése meghaladja a 15%-os értéket.

33 ábra Hány százalékos lesz az energia árak átlagos emelkedése a következő egy év során? 15 %-nál magasabb 25% 10-15% 27% nem tudja 24% 3-5% 2% 6-9% 22% N = 1000 A szegmensenként elvégzett összehasonlító vizsgálat során megállapíthatjuk, hogy: a három, illetve ennél több szobás lakások tulajdonosai a 3-4 fős háztartások képviselői és a nyugdíjas korúak tartanak attól különösen, hogy az energia árak emelkedése idén 15% felett lesz A rezsi szerepe a családok költségvetésében A felkeresett háztartások ötödében a jövedelem legalább fele a rezsi költségek fedezésére megy el. A rezsiköltségek kifizetése továbbra is az egyedül álló, inaktív, idős fogyasztókat valamint a nagy létszámú családokat terheli a legnagyobb mértékben.

34 ábra A rezsi aránya a családok költségvetésében * * * % 20% 40% 60% 80% 100% 10% alatti 10-19% 20-29% 30-39% 40-49% min. 50% nem tudja * Az MC/OPK felmérése alapján Az idei eredményeket a korábbi MC/OPK által mért adatokkal összevetve megállapíthatjuk, hogy az elmúlt évek javuló tendenciája megfordult, a megkérdezettek ismét növekvő tehernek érzik a rezsit. Ezzel párhuzamosan csökkent az elviselhetőnek tartott rezsi aránya a jövedelemhez képest. -

35 ábra A még elviselhető rezsi a jövedelem százalékában * * * % 20% 40% 60% 80% 100% nagyon kicsi 10% alatti 10-19% 20-29% 30-39% 40-49% min. 50% nem tudja * Az MC/OPK felmérése alapján A távhőszolgáltatás költségeinek aránya a család jövedelméhez képest A fogyasztók a rezsi költségek arányának emelkedésével párhuzamosan úgy érzik, hogy a fűtési költségek is egyre nagyobb részt visznek el a jövedelmükből, mind a fűtési, mind pedig az azon kívüli időszakban.

36 36 A távhőszolgáltatás díjának aránya a háztartás jövedelmében fűtési időszakban 35. ábra * * * % 20% 40% 60% 80% 100% * Az MC/OPK felmérése alapján 10% alatti 10-19% 20-29% 30-39% 40-49% min. 50% nem tudja A távhőszolgáltatás díjának aránya a háztartás jövedelmében fűtési időszakon kívül 36. ábra * * * % 20% 40% 60% 80% 100% * Az MC/OPK felmérése alapján nagyon kicsi 10% alatti 10-19% 20-29% 30-39% min. 40% nem tudja

37 37 Ugyanakkor a megkérdezettek jelentős része úgy gondolja, hogy a mérés szerinti elszámolás bevezetésével csökkenni fognak a távhőszolgáltatási díj kiegyenlítésére fordított kiadásai. Várakozása szerint a mérés szerinti elszámolás megvalósulása után hogyan fog változni az Ön(ök) távhőszolgáltatási számlája? némileg csökken 44% 37. ábra jelentősen csökken 10% nem változik 13% nem tudja 22% jelentősen nő 1% némileg nő 10% N = 1005 Elsősorban a 30 év alatti válaszadók, a magasabb /min Ft/fő/hó/ jövedelműek, illetve a több aktív keresővel rendelkező háztartások képviselői számítanak arra, hogy a mérés szerinti elszámolás a nekik számlázott összeg csökkenését fogja eredményezni.

38 A lakások értékének alakulása A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek többsége tisztában van azzal, hogy a lakásának értéke az elmúlt egy év során jelentős mértékben megnőtt. Az Önök lakásának értéke hogyan változott az elmúlt egy év alatt? 38. ábra némileg nőtt 46% nem változott 5% némileg csökkent 4% N = 1005 nem tudja 8% jelentősen nőtt 37% Különösen a fiatal /max. 40 év/ és a magasabb jövedelmű /min Ft/fő/hó/ válaszadók tartják nagymértékűnek lakásuk értéknövekedését. A lakások értékének alakulásával kapcsolatos várakozások is kedvezőek, még ha nem is ilyen mértékben.

39 ábra Várakozása szerint az Ön(ök) lakásának értéke hogyan fog alakulni a következő egy év során? némileg nő 58% N = 1005 nem változik 8% némileg csökken 5% nem tudja 16% jelentősen nő 13% Lakásuk értékének jövőbeni növekedésére elsősorban az egy szobás lakások tulajdonosai illetve a 30 évnél fiatalabb válaszadók számítanak.

40 40 3. ÖSSZEGZÉS A kutatás során feltárt adatok, információk birtokában témakörönként a következő fő megállapításokra hívjuk fel a figyelmet: A Főtáv Rt. tájékoztató tevékenysége A megkérdezettek 59%-a találkozott már a távhőszolgáltató tájékoztató, információs anyagaival. Az információs források listáját messze a Főtáv Rt. kiadványai vezetik, a többi lehetséges csatorna említési aránya jelentős mértékben elmarad ezektől. A férfiak minden csatornán keresztül jobban elérhetők, mint a nők, kivéve a Főtáv Rt. kiadványait, azaz a férfiak szélesebb körben, a nők viszont kötelességtudóbban tájékozódnak. A napilapokból elsősorban a 30 év alattiak illetve a 60 év felettiek szereztek Főtávval kapcsolatos ismereteket. A szolgáltató tájékozató kiadványai leginkább a éveseknek szolgáltak ismeretforrásul. A távhőszolgáltatási törvény és annak végrehajtása A megkérdezettek valamivel több, mint a fele tudja, hogy a távhőszolgáltatásról szóló törvény az átalánydíj helyett az elfogyasztott hőmennyiség mérése alapján történő elszámolást teszi kötelezővé. Azok körében, akik találkoztak már a Főtáv Rt. tájékoztató anyagaival, szignifikánsan magasabb volt a rendelkezést ismerők aránya, mint az azokat nem ismerők között. A kötelező átállásról tudomással bíró válaszadók közel kétharmada azzal is tisztában van, hogy azt több lépcsőben kell végrehajtani. Az összes megkérdezett 15%-a tudja azt, hogy a távhőszolgáltatási törvény által kötelezően előírt mérés szerinti elszámolásra való áttérést 2003-ig kell befejezni. Akik ezzel kapcsolatban téves dátumot jelöltek meg, azok korábbi időpontra tették az átállás határidejét. A mérés alapegységével kapcsolatban a megkérdezettek többsége vagy nem rendelkezik információval, vagy téves adatok birtokában van. A fűtéshez igényelt hőenergia mennyiségét befolyásoló tényezők A megkérdezettek kétharmada elégedett lakása fűtési időszak alatti hőmérsékletével. Akik nem, azok inkább érzik otthonukat túl hidegnek, mint túl melegnek. A válaszadók valamivel több, mint fele /56%/ átlagosnak tartja lakóépülete egy légköbméterre vetített távhő fogyasztását.

41 41 A lakóépületük távhőfogyasztását átlagon felülinek tartók mindössze harmada /35%/ gondolja úgy, hogy neki, illetve a tulajdonosok közösségének van tennivalója a fogyasztás csökkentése érdekében. Akik erre az álláspontra helyezkedtek, azok elsősorban a szigetelés javítását tartják fontosnak /21 fő/. A felmérés eredményei szerint a távhőszolgáltatás fogyasztói egyértelműen úgy látják, hogy az épület-, illetve a fűtési hálózat állapota jelentős mértékben meghatározza a fűtéséhez igényelt hőenergia-mennyiséget. Általában megállapíthatjuk, hogy aki az egyik tényezőt meghatározónak tartja, az jelentőséget tulajdonít a másiknak is, azaz az egyes válaszadók vagy mind a két tényezőt fontosnak tartják, vagy egyiket sem. A megkérdezettek alig több mint harmada van csak tisztában azzal, hogy az épületen belüli fűtési hálózat a társasház, szövetkezet osztatlan tulajdona. A felmérésbe bevont háztartások 38%-a részt venne az épület fűtési hálózatának korszerűsítésében, ha annak költsége ezer forintot igényelne. A fűtési hálózat korszerűsítésében elsősorban a fiatalok /max. 40 év/ és a magasabb /min Ft/fő/hó/ nettó jövedelemmel rendelkezők vennének részt. A távfűtés imázsa A megkérdezettek magasan a távfűtést tartják a leginkább környezetkímélő fűtési megoldásnak. A válaszadók kétharmada úgy látja, hogy a távfűtött lakás ténye hozzájárul ahhoz, hogy a fővárosban csak néhány körzetben fordul elő a levegő kritikus mértéket meghaladó szennyeződése. A fogyasztók véleménye szerint elsősorban a korszerűbb technológia eredményezheti a távfűtés árának csökkenését. A kutatás eredményét az MC/OPK által korábban elvégzett felmérések eredményeivel összevetve megállapíthatjuk, hogy a lakossági fogyasztói kör Főtáv Rt.-vel kapcsolatos értékítélete gyakorlatilag változatlan. A fogyasztók szociális helyzete A válaszadók közel kétharmada úgy ítélte meg, hogy az elmúlt öt évben családja anyagi helyzete romlott valamilyen mértékben. A Főtáv Rt. fogyasztói az idei esztendőre a hivatalos előirányzatot meghaladó mértékű inflációt prognosztizáltak, az energia árak várható alakulásának tekintetében még ennél is pesszimistábbnak bizonyultak. A felkeresett háztartások ötödében a jövedelem legalább fele a rezsi költségek fedezésére megy el.

42 42 A fogyasztók a rezsi költségek arányának emelkedésével párhuzamosan úgy érzik, hogy a fűtési költségek is egyre nagyobb részt visznek el a jövedelmükből, mind a fűtési, mind pedig az azon kívüli időszakban. Ugyanakkor a megkérdezettek jelentős része (54%) úgy gondolja, hogy a mérés szerinti elszámolás bevezetésével csökkenni fognak a távhőszolgáltatási díj kiegyenlítésére fordított kiadásai. A megkérdezettek 83%-a tisztában van azzal, hogy a lakásának értéke az elmúlt egy év során emelkedett. A távfűtött lakások tulajdonosainak döntő többsége (71%) úgy ítéli meg, hogy az elkövetkezendő egy évben lakásának értéke tovább fog emelkedni. A megkérdezettek véleménye szerint (68%) a távhőszolgáltatásba bekapcsolt lakások piaci értékét jelentős mértékben növelné, ha az épület, lakás fűtési rendszerét korszerűsítenék.

KUTATÁSI JELENTÉS AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI VIZSGÁLAT KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEIRŐL. részére december

KUTATÁSI JELENTÉS AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI VIZSGÁLAT KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEIRŐL. részére december KUTATÁSI JELENTÉS AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI VIZSGÁLAT KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEIRŐL A részére 2013. december TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ EGYES ÜGYINTÉZÉSI MÓDOK NÉPSZERŰSÉGE... 3 1.1. ÜGYINTÉZÉSI MÓDOK NÉPSZERŰSÉGE A SZEMÉLYES

Részletesebben

Alba Radar. 26. hullám

Alba Radar. 26. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 26. hullám Az elmúlt év értékelése és a jövőre vonatkozó lakossági várakozások 205. január 3. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu

Részletesebben

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2013.

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2013. FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2013. 2 Szerkesztette: Dr. Ács Ferenc A munkában részt vevők: Dr. Ács Ferenc Dr. Sárkány Péterné A mű szerzői jogilag védett. A M.Á.S.T. Kft. és a

Részletesebben

PÉNZÜGYEK ÉS PÉNZÜGYI MAGATARTÁSOK KISTELEPÜLÉSEKEN. - online kérdőíves kutatás kistelepülések teleházainak látogatói körében-

PÉNZÜGYEK ÉS PÉNZÜGYI MAGATARTÁSOK KISTELEPÜLÉSEKEN. - online kérdőíves kutatás kistelepülések teleházainak látogatói körében- PÉNZÜGYEK ÉS PÉNZÜGYI MAGATARTÁSOK KISTELEPÜLÉSEKEN - online kérdőíves kutatás kistelepülések teleházainak látogatói körében- I. ALAPINFORMÁCIÓK A KUTATÁSRÓL 1. Az adatfelvétel időpontja: 2015. január

Részletesebben

THE GALLUP ORGANIZATION PRINCETON, NEW JERSEY MAGYAR GALLUP INTÉZET

THE GALLUP ORGANIZATION PRINCETON, NEW JERSEY MAGYAR GALLUP INTÉZET THE GALLUP ORGANIZATION PRINCETON, NEW JERSEY MAGYAR GALLUP INTÉZET BUDAPEST, FŐ TÉR 1. ZICHY KASTÉLY Az energiaárak és az energiafogyasztás összefüggése, a környezeti károkkal és az energiafogyasztással

Részletesebben

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról Közép-európai közvélemény: Vélemények az állampolgárok saját anyagi és az ország gazdasági helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

Összességében hogyan értékeli az igénybe vett szolgáltatás minőségét?

Összességében hogyan értékeli az igénybe vett szolgáltatás minőségét? Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. 2016. évi fogyasztói vizsgálat eredményei Elosztói szolgáltatások és vállalat specifikus kérdések ÉSZAKI és DÉLI régió A hat magyarországi földgázelosztó társaság fogyasztói

Részletesebben

A lakáspiac alakulása

A lakáspiac alakulása A lakáspiac alakulása 2010. november 10. szerda A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelések 2008 és 2009 júliusa között felmérésről-felmérésre romlottak, azóta a megítélés hullámvasútra ült.

Részletesebben

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról Közép-európai közvélemény: Vélemények az állampolgárok saját anyagi és az ország gazdasági helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

Alba Radar. 28. hullám

Alba Radar. 28. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 28. hullám Civil szervezetek megítélése Székesfehérváron 2015. november 6. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

Az Iránytű Intézet júniusi közvélemény-kutatásának eredményei. Iránytű Közéleti Barométer

Az Iránytű Intézet júniusi közvélemény-kutatásának eredményei. Iránytű Közéleti Barométer Az Iránytű Intézet júniusi közvélemény-kutatásának eredményei Iránytű Közéleti Barométer Kutatásunk 2000 fős reprezentatív mintára épül. A feldolgozott adatok a megyei és fővárosi nem- és korösszetétel,

Részletesebben

A fogyasztói árindex és a reáljövedelmek lakossági megítélése egyes közép-kelet-európai országokban

A fogyasztói árindex és a reáljövedelmek lakossági megítélése egyes közép-kelet-európai országokban Közép-európai közvélemény: A fogyasztói árindex és a reáljövedelmek lakossági megítélése egyes közép-kelet-európai országokban A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE ELSŐ FÉLÉV

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE ELSŐ FÉLÉV ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. ELSŐ FÉLÉV KUTATÁSI JELENTÉS 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A MINTA KIALAKÍTÁSA, KÉRDEZÉSI MÓDSZERTAN... 4 1.2. AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE...

Részletesebben

Lakossági véleményfeltárás. A pályakezdők elhelyezkedési esélyei

Lakossági véleményfeltárás. A pályakezdők elhelyezkedési esélyei Lakossági véleményfeltárás A pályakezdők elhelyezkedési esélyei 2014. április 14. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu A kutatás háttere és módszertana Az Enigma 2001 Kft. rendszeres társadalomtudományi

Részletesebben

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT!

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! 24. Távhő Vándorgyűlés Épület-felújítások üzemviteli tapasztalatai dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu BME, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék NYÍREGYHÁZA,

Részletesebben

A MAGYAR LAKOSSÁG UTAZÁSI TERVEI A MÁJUS SZEPTEMBERI IDŐSZAKRA

A MAGYAR LAKOSSÁG UTAZÁSI TERVEI A MÁJUS SZEPTEMBERI IDŐSZAKRA A MAGYAR LAKOSSÁG UTAZÁSI TERVEI A 2011. MÁJUS SZEPTEMBERI IDŐSZAKRA A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készítette a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Kft. 1 TARTALOMJEGYZÉK VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...

Részletesebben

Alba Radar. 21. hullám

Alba Radar. 21. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 21. hullám A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlási hajlandósága - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2014.

Részletesebben

Lakossági vélemények a lajosmizsei szennyvízcsatorna beruházással kapcsolatban

Lakossági vélemények a lajosmizsei szennyvízcsatorna beruházással kapcsolatban Lakossági vélemények a lajosmizsei szennyvízcsatorna beruházással kapcsolatban - Kutatási beszámoló A kutatásra Lajosmizse Város Csatornahálózatának Kiépítése és Szennyvíztisztító Telepének Bővítése KEOP-

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20

KUTATÁSI JELENTÉS. CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 KUTATÁSI JELENTÉS CommOnline 2008. topline jelentés 2008.05.20 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 2. Kutatás leírása 5 A kutatás háttere 5 A kutatás módszertana 5 A topline jelentés szerkezete,

Részletesebben

INGATLANPIACI KILÁTÁSOK

INGATLANPIACI KILÁTÁSOK ORSZÁGOS ÁTLAGBAN VÁLTOZATLAN, BUDAPESTEN KISSÉ JAVULÓ INGATLANPIACI KILÁTÁSOK (A GKI 2013. OKTÓBERI FELMÉRÉSEI ALAPJÁN) A GKI évente kétszer szervez felmérést a vállalatok, az ingatlanokkal foglalkozó

Részletesebben

Az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatottsága Kelet-Közép- Európában

Az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatottsága Kelet-Közép- Európában Közép-európai közvélemény: Az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatottsága Kelet-Közép- Európában A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása 2002. május 1

Részletesebben

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS AZ OROSZLÁNYI SZOLGÁLTATÓ ZRT. SZÁMÁRA 2008.

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS AZ OROSZLÁNYI SZOLGÁLTATÓ ZRT. SZÁMÁRA 2008. FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS AZ OROSZLÁNYI SZOLGÁLTATÓ ZRT. SZÁMÁRA 2008. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A HÁZTARTÁSI FOGYASZTÓK ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATA... 5 2. A HÁZTARTÁSI FOGYASZTÓK ELÉGEDETTSÉGI

Részletesebben

Optimista a magánszféra az egészségügyi ellátásban

Optimista a magánszféra az egészségügyi ellátásban Optimista a magánszféra az egészségügyi ban Egészségügyi szolgáltatással Magyarországon több, mint tízezer vállalkozás foglalkozik. A cégek jegyzett tőkéje meghaladja a 12 milliárd forintot, a saját tőke

Részletesebben

A szegénység percepciója a visegrádi. országokban

A szegénység percepciója a visegrádi. országokban Közép-európai közvélemény: A szegénység percepciója a visegrádi országokban A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása 2000. június CEORG Central European Opinion

Részletesebben

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS AZ OROSZLÁNYI SZOLGÁLTATÓ ZRT. SZÁMÁRA 2010.

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS AZ OROSZLÁNYI SZOLGÁLTATÓ ZRT. SZÁMÁRA 2010. FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS AZ OROSZLÁNYI SZOLGÁLTATÓ ZRT. SZÁMÁRA 2010. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A HÁZTARTÁSI FOGYASZTÓK ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATA... 5 2. A HÁZTARTÁSI FOGYASZTÓK ELÉGEDETTSÉGI

Részletesebben

Kutatás a rezsicsökkentésről

Kutatás a rezsicsökkentésről Kutatás a rezsicsökkentésről A társadalom véleménye a rezsicsökkentésről Jövedelem Képzettség Kor Nem Lakástípus Aktivitás A magyar társadalom rezsiköltségei és problémaérzékelése (KSH, Eurobarometer,

Részletesebben

KOZTATÓ. és s jellemzői ábra. A népesség számának alakulása. Népszámlálás Sajtótájékoztató, március 28.

KOZTATÓ. és s jellemzői ábra. A népesség számának alakulása. Népszámlálás Sajtótájékoztató, március 28. SAJTÓTÁJÉKOZTAT KOZTATÓ 2013. március m 28. 1. NépessN pesség g száma és s jellemzői 2. HáztartH ztartások, családok 3. A lakásállom llomány jellemzői 1. A népessn pesség g száma és s jellemzői 1.1. ábra.

Részletesebben

A LAKOSSÁG LAKÁSPIACI VÁRAKOZÁSAI 1

A LAKOSSÁG LAKÁSPIACI VÁRAKOZÁSAI 1 2002. ELSÕ ÉVFOLYAM 3. SZÁM 51 SKULTÉTY LÁSZLÓ A LAKOSSÁG LAKÁSPIACI VÁRAKOZÁSAI 1 Az utóbbi idõben erõsödött a háztartások lakásépítési, -vásárlási, valamint -felújítási hajlandósága. Azok a háztartások,

Részletesebben

Lankadt a német befektetők optimizmusa

Lankadt a német befektetők optimizmusa www.duihk.hu Sajtóközlemény Kiadja: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), Budapest Kelt: 2018. október 25. Sajtókapcsolat: Dirk Wölfer, kommunikációs osztályvezető T: +36 (1) 345 76 24, Email:

Részletesebben

Választásoktól távolmaradók indokai:

Választásoktól távolmaradók indokai: KUTATÁSI BESZÁMOLÓ Az Identitás Kisebbségkutató Műhely 2016 januárjában közvéleménykutatást végzett a vajdasági magyarok körében. A 800 fős reprezentatív mintán végzett kérdőíves vizsgálat fő témája a

Részletesebben

Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai (2009. októberi felmérések alapján)

Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai (2009. októberi felmérések alapján) Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai (2009. októberi felmérések alapján) A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2000 tavasza óta szervez negyedévenkénti felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és forgalmazók,

Részletesebben

Fókuszban a tejtermékek!

Fókuszban a tejtermékek! Fókuszban a tejtermékek! Fogyasztói igények és szokások változása napjainkban V. Tejágazati Konferencia 2015. november 26 Csillag-Vella Rita GfK 1 Magyarország vásárlóerejének Európa átlagához viszonyított,

Részletesebben

Jelentés az egészségügyi magánszféráról 2004 II. negyedév

Jelentés az egészségügyi magánszféráról 2004 II. negyedév Jelentés az egészségügyi magánszféráról 2004 II. negyedév Budapest, 2004. október vállalkozások változatlan pesszimizmus A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. 2002 óta végzi az egészségügyben működő

Részletesebben

Jelentés az egészségügyi magánszféráról 2004 I. negyedév

Jelentés az egészségügyi magánszféráról 2004 I. negyedév Jelentés az egészségügyi magánszféráról 2004 I. negyedév Budapest, 2004. Július vállalkozások pesszimista kilátások A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. 2002 óta végzi az egészségügyben működő vállalkozások

Részletesebben

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról 2013. február 11. Háttér A Fejér Megyei Kereskedelmi

Részletesebben

A PM szakma tükre 2017 Tendenciák és próféciák. Török L. Gábor PhD

A PM szakma tükre 2017 Tendenciák és próféciák. Török L. Gábor PhD A PM szakma tükre 2017 Tendenciák és próféciák Török L. Gábor PhD A projekt menedzsment tevékenység jelenéről és jövőjéről Vállalati/üzleti stratégia - projektszemlélet Mennyire érvényesül a projektszemlélet,

Részletesebben

30. hullám. II. Gyorsjelentés. Adományozási szokások január 2.

30. hullám. II. Gyorsjelentés. Adományozási szokások január 2. 30. hullám II. Gyorsjelentés Adományozási szokások 2017. január 2. 1 A KUTATÁS HÁTTERE ÉS MÓDSZERTANA A Magyar Városkutató Intézet havi rendszerességgel vizsgálja a települések, különös tekintettel a városok

Részletesebben

1. ábra: Az egészségi állapot szubjektív jellemzése (%) 38,9 37,5 10,6 9,7. Nagyon rossz Rossz Elfogadható Jó Nagyon jó

1. ábra: Az egészségi állapot szubjektív jellemzése (%) 38,9 37,5 10,6 9,7. Nagyon rossz Rossz Elfogadható Jó Nagyon jó Fábián Gergely: Az egészségügyi állapot jellemzői - 8 A nyíregyházi lakosok egészségi állapotának feltérképezéséhez elsőként az egészségi állapot szubjektív megítélését vizsgáltuk, mivel ennek nemzetközi

Részletesebben

Recesszió Magyarországon

Recesszió Magyarországon Recesszió Magyarországon Makrogazdasági helyzet 04Q1 04Q2 04Q3 04Q4 05Q1 05Q2 05Q3 05Q4 06Q1 06Q2 06Q3 06Q4 07Q1 07Q2 07Q3 07Q4 08Q1 08Q2 08Q3 08Q4 09Q1 09Q2 09Q3 09Q4 A bruttó hazai termék (GDP) növekedése

Részletesebben

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt A költségvetés finanszírozási igénye 2016 óta folyamatosan meghaladja az ESAdeficitet

Részletesebben

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra Kérdőív értékelés Az adatfelmérést a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár olvasói töltötték ki 0- ben. Önkéntesen ember töltötte ki a kérdőívet teljes anonimitás mellett. A kérdőív célcsoportja

Részletesebben

Lakossági Földgázhasználati Felmérés

Lakossági Földgázhasználati Felmérés Lakossági Földgázhasználati Felmérés 41. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás - 2009. október 28. A kutatás módszertana 2 Elemszám: Minta jellege: Kvótázási szempontok: Az adatok reprezentativitása:

Részletesebben

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január

Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január Mindenki a WEB2-őn? A KutatóCentrum villámkutatása 2011. január KutatóCentrum 102 Budapest, Margit krt. /b Tel.:+ (1) 09. Fax: + (1) 09. A felmérésről Ha tíz évvel ezelőtt valakit megkérdeztünk volna,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

Kutatási gyorsjelentés Zugló közbiztonságának megítélése. "Egy jó szó Zuglóban" 2013. április

Kutatási gyorsjelentés Zugló közbiztonságának megítélése. Egy jó szó Zuglóban 2013. április Kutatási gyrsjelentés Zugló közbiztnságának megítélése "Egy jó szó Zuglóban" 2013. április 1 Bevezető, módszertani kérdések A Strategplis Kft. telefns kérdőíves közvélemény-kutatást végzett a Budapest

Részletesebben

A kormány Új Egyensúly Programjának rövid előzetes hatásvizsgálata

A kormány Új Egyensúly Programjának rövid előzetes hatásvizsgálata A kormány Új Egyensúly Programjának rövid előzetes hatásvizsgálata A program teljes hatásáról a kormány nem adott tájékoztatást annak ellenére, hogy a törvényi előírások szerint ezt a törvényjavaslatok

Részletesebben

Zsolt Péter MEGÉRTENI A ZÖLDHÍREKET

Zsolt Péter MEGÉRTENI A ZÖLDHÍREKET Zsolt Péter MEGÉRTENI A ZÖLDHÍREKET A százalékok azt mutatják, hányan ismerték fel a logót. 21% 6% 18% A megértés első lépcsője A megértés első lépcsője az észlelés, s mindig azt észleljük, amire amúgy

Részletesebben

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel Friss országos adatok a kerékpárhasználatról 2010. tavaszától a Magyar Kerékpárosklub háromhavonta országos reprezentatív adatokat fog

Részletesebben

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 18. hullám Az iskolai közösségi szolgálat megítélése - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2013. június 17. Készítette:

Részletesebben

A magyar lakosság természetjárással kapcsolatos attitûdjei

A magyar lakosság természetjárással kapcsolatos attitûdjei Magyar Turizmus Zrt. A magyar lakosság természetjárással kapcsolatos attitûdjei Tanulmány 2006. 2007 www.itthon.hu Minden jog fenntartva. A Magyar Turizmus Zrt. jelen tanulmánya szerzői jog hatálya alá

Részletesebben

Székesfehérvári véleménykutatás december Telefonos kutatás 600 fő megkérdezésével, települési reprezentatív mintán

Székesfehérvári véleménykutatás december Telefonos kutatás 600 fő megkérdezésével, települési reprezentatív mintán Telefonos kutatás 600 fő megkérdezésével, települési reprezentatív mintán Összefoglaló A székesfehérváriak közhangulata rendkívül kedvező, a közösségépítő programok látogatottsága magas, a lakosok többsége

Részletesebben

A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni

A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni A magyarok kétharmada otthon szeretne meghalni Mit gondolnak a magyarok a gyógyíthatatlan betegségekről, hol töltenék el életük utolsó szakaszát; mitől félnek leginkább, s mennyire ismerik az emberek a

Részletesebben

Alba Radar. 24. hullám

Alba Radar. 24. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 24. hullám Seuso-kiállítással kapcsolatos vélemények 2014. november 12. Készítette: Macher Judit macher.judit@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

Közelgő kvótareferendum: továbbra is kérdéses az érvényesség A REPUBLIKON INTÉZET KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSA AZ OKTÓBER 2-I NÉPSZAVAZÁSRÓL

Közelgő kvótareferendum: továbbra is kérdéses az érvényesség A REPUBLIKON INTÉZET KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSA AZ OKTÓBER 2-I NÉPSZAVAZÁSRÓL Közelgő kvótareferendum: továbbra is kérdéses az érvényesség A REPUBLIKON INTÉZET KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSA AZ OKTÓBER 2-I NÉPSZAVAZÁSRÓL ÖSSZEFOGLALÁS! Továbbra is igen magas a kvótareferendummal kapcsolatos

Részletesebben

A politika szereplôinek és a demokrácia. állapotának megítélése. Kelet-közép-európai összehasonlítás

A politika szereplôinek és a demokrácia. állapotának megítélése. Kelet-közép-európai összehasonlítás Közép-európai közvélemény: A politika szereplôinek és a demokrácia állapotának megítélése. Kelet-közép-európai összehasonlítás A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024 CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET 3300 EGER, KERTÉSZ ÚT 3. TELEFON / FAX: 06-36/784-825 E-mail: csaladsegito.intezet@upcmail.hu Web: csskeger.hu EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

Részletesebben

A partneri elégedettség és igény elemzése

A partneri elégedettség és igény elemzése Szentistváni Általános Művelődési Központ Baja A partneri elégedettség és igény elemzése (szülők és tanulók) 211 Készítette: MICS 1 Bevezetés A mérés amely egyéb, mint a kísérletező személy kölcsönhatása

Részletesebben

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban HARGITA MEGYE TANÁCSA ELEMZŐ CSOPORT RO 530140, Csíkszereda, Szabadság Tér 5. szám Tel.: +4 0266 207700/1120, Fax.: +4 0266 207703 e-mail: elemzo@hargitamegye.ro web: elemzo.hargitamegye.ro Munkaerőpiaci

Részletesebben

MÁRCIUSBAN IS CSAK A FOGYASZTÓK LETTEK OPTIMISTÁBBAK

MÁRCIUSBAN IS CSAK A FOGYASZTÓK LETTEK OPTIMISTÁBBAK MÁRCIUSBAN IS CSAK A FOGYASZTÓK LETTEK OPTIMISTÁBBAK Márciusban egy évvel ezelőtti egyébként elég alacsony szintjére emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke.

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Jó Állam Véleményfelmérés bemutatása Demeter Endre Nemzeti Közszolgálati Egyetem JÓ ÁLLAM VÉLEMÉNYFELMÉRÉS CÉLJAI Hiányzó

Részletesebben

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A. Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.5-2013-2013-0102 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT A dokumentum a szervezeti önértékelés 217-es felmérési eredményeit veti össze a 213-as értékelés eredményeivel. 213-ban csak az oktató/kutató

Részletesebben

K Ú R I A Ügykezelő Iroda 1055 Budapest, V., Markó utca 16.

K Ú R I A Ügykezelő Iroda 1055 Budapest, V., Markó utca 16. K Ú R I A Ügykezelő Iroda 1055 Budapest, V., Markó utca 16. Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy bíróságunk 2016. január 15- február 15 közötti időszakban az Önök segítő közreműködésével Ügyfél-elégedettséget

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017. év Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás... 4 Villamosenergia-felhasználás... 4 Gázfelhasználás... 5 Távhőfelhasználás...

Részletesebben

REZSICSÖKKENTÉS SZÉKELYUDVARHELYEN. Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

REZSICSÖKKENTÉS SZÉKELYUDVARHELYEN. Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala REZSICSÖKKENTÉS SZÉKELYUDVARHELYEN 2015 A távhőszolgáltatásról való leválás tendenciája napjainkig A szolgáltatás minőségének romlása és a földgáz alacsony ára miatt a 90-es évek végén elindult egy leválási

Részletesebben

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA KORSZERŰ, MÉRHETŐ FŰTÉS ÉS MELEGVÍZ SZOLGÁLTATÁS TULAJDONI EGYSÉGENKÉNTI / LAKÁSONKÉNTI HŐMENNYISÉG MÉRÉSSEL TÁVFŰTÉS VAGY KÖZPONTI KAZÁNHÁZ ALKALAMZÁSA

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ÖSSZEGZETT ORSZÁGELEMZÉS

MAGYARORSZÁG ÖSSZEGZETT ORSZÁGELEMZÉS Módszer: személyes MAGYARORSZÁG November - December 2015 ÖSSZEGZETT ORSZÁGELEMZÉS 2013 és 2014 között a magyarországi válaszadók pozitívabbakká váltak a fejlesztés sok szempontját tekintve, de ez a tendencia

Részletesebben

Gyermekek szegénységéről iskola kezdés előtt. Készítette: Korózs Lajos

Gyermekek szegénységéről iskola kezdés előtt. Készítette: Korózs Lajos Gyermekek szegénységéről iskola kezdés előtt Készítette: Korózs Lajos ELTE-kutatás eredménye Soha nem volt annyi szegény gyermek hazánkban mint most! A leghátrányosabb helyzetű térségekben a gyerekek 84

Részletesebben

Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet

Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet Megjelent: Angelusz Róbert és Tardos Róbert (szerk.): Törések, hálók, hidak. Választói magatartás és politikai

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben

Elemzések a gazdasági és társadalompolitikai döntések elôkészítéséhez 5. 1999. július. Budapest, 1999. augusztus

Elemzések a gazdasági és társadalompolitikai döntések elôkészítéséhez 5. 1999. július. Budapest, 1999. augusztus Elemzések a gazdasági és társadalompolitikai döntések elôkészítéséhez 5. 1999. július Budapest, 1999. augusztus Az elemzés a Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére készült. Készítette: Gábos András TÁRKI

Részletesebben

Kóczián Balázs: Kell-e aggódni a Brexit hazautalásokra gyakorolt hatásától?

Kóczián Balázs: Kell-e aggódni a Brexit hazautalásokra gyakorolt hatásától? Kóczián Balázs: Kell-e aggódni a Brexit hazautalásokra gyakorolt hatásától? Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkat követően jelentősen nőtt a külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok száma és

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÖZBESZERZÉSEK ELSŐ FÉLÉVI ALAKULÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A KÖZBESZERZÉSEK ELSŐ FÉLÉVI ALAKULÁSÁRÓL KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA TÁJÉKOZTATÓ A KÖZBESZERZÉSEK 2010. ELSŐ FÉLÉVI ALAKULÁSÁRÓL 1. 2010. első félévében az ajánlatkérők összesen 4356 eredményes közbeszerzési t folytattak le, ami közel 145-os növekedést

Részletesebben

Komplex versenykultúra-felmérés Lakosság

Komplex versenykultúra-felmérés Lakosság Komplex versenykultúra-felmérés 2015 Lakosság Dátum: 2015. október 15. Témaszám: 15S5195 1 Tartalom 1. Vezetői összefoglaló... 3 2. Bevezető... 5 2.1 A kutatás módszere... 5 2.2 A minta összetétele...

Részletesebben

Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete

Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete 30. hullám III. Gyorsjelentés Székesfehérvári közlekedés, és parkolás helyzete 2017. január 2. 1 A KUTATÁS HÁTTERE ÉS MÓDSZERTANA A Magyar Városkutató Intézet havi rendszerességgel vizsgálja a települések,

Részletesebben

LAKOSSÁGI INTERNET-HASZNÁLAT 2006

LAKOSSÁGI INTERNET-HASZNÁLAT 2006 LAKOSSÁGI INTERNET-HASZNÁLAT 2006 A felmérés módszertana adatfelvétel november 25-e és december 8-a között személyes interjúkkal a válaszadók lakásán Az adatfelvételt a Medián kft. kérdezőbiztosai végezték

Részletesebben

A magyar háztartások tagjainak kapcsolathálódinamikája és 2007 között

A magyar háztartások tagjainak kapcsolathálódinamikája és 2007 között A magyar háztartások tagjainak kapcsolathálódinamikája 1992 és 2007 között Kopasz Marianna Szántó Zoltán Várhalmi Zoltán HÉV projekt záró műhelykonferencia Budapest, 2008. október 13. Tartalom A minta,

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. december 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép

Munkaerő-piaci helyzetkép A tartalomból: Főbb megyei adatok 2 Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2015. augusztus Álláskeresők száma 3 Álláskeresők aránya 3 Összetétel adatok 4 Ellátás, iskolai végzettség 5 Áramlási információk

Részletesebben

Gyorsjelentés a helyi adókkal kapcsolatban készített vállalkozói véleménykutatásról 2012. június 11.

Gyorsjelentés a helyi adókkal kapcsolatban készített vállalkozói véleménykutatásról 2012. június 11. Háttér Gyorsjelentés a helyi adókkal kapcsolatban készített vállalkozói véleménykutatásról 2012. június 11. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megalakulása óta kiemelten kezeli a konstruktív párbeszéd

Részletesebben

Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás

Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás, Infrastruktúra Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás 5,00 4,50 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00 T F T F T F T F T F T F 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A természettudomány képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által készített, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

Vélemények az oktatás színvonaláról. és az oktatási rendszer mobilitási. funkciójának mûködésérôl a keletközép-európai

Vélemények az oktatás színvonaláról. és az oktatási rendszer mobilitási. funkciójának mûködésérôl a keletközép-európai Közép-európai közvélemény: Vélemények az oktatás színvonaláról és az oktatási rendszer mobilitási funkciójának mûködésérôl a keletközép-európai államokban A Central European Opinion Research Group (CEORG)

Részletesebben

NEGAJOULE2020 A magyar lakóépületekben rejlő energiamegtakarítási potenciál www.negajoule.hu

NEGAJOULE2020 A magyar lakóépületekben rejlő energiamegtakarítási potenciál www.negajoule.hu NEGAJOULE2020 A magyar lakóépületekben rejlő energiamegtakarítási potenciál www.negajoule.hu Fülöp Orsolya A NegaJoule2020 kutatási projekt A NegaJoule2020 kutatási projekt: 2000 háztartást megvizsgálva

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

OSAP 1626. Bér- és létszámstatisztika. Egészségügyi ágazat. Vezetõi összefoglaló

OSAP 1626. Bér- és létszámstatisztika. Egészségügyi ágazat. Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika Egészségügyi ágazat Vezetõi összefoglaló 2004 Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Az OSAP 1626/04 nyilvántartási számú bér- és létszámstatisztika adatszolgáltatóinak

Részletesebben

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban

Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban Magyarország kerékpáros nagyhatalom és Budapest minden kétséget kizáróan elbringásodott: egyre többen és egyre gyakrabban ülnek nyeregbe a fővárosban 2014. június 30. A Magyar Kerékpárosklub legfrissebb,

Részletesebben

Otthon Melege Program ZFR-TÁV/2019 Pályázat feltételei

Otthon Melege Program ZFR-TÁV/2019 Pályázat feltételei KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. Otthon Melege Program ZFR-TÁV/2019 Pályázat feltételei 2019.07.11. 61% Kecskeméti lakások fűtéskorszerűsítésének megoszlása 39% 1 500 db 5 500 db 4 500 db A nem fűtéskorszerűsített

Részletesebben

Vállalkozások fejlesztési tervei

Vállalkozások fejlesztési tervei Vállalkozások fejlesztési tervei A 2014-2020-as fejlesztési időszak konkrét pályázati konstrukcióinak kialakítása előtt célszerű felmérni a vállalkozások fejlesztési terveit, a tervezett forrásbevonási

Részletesebben

Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2018

Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2018 Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2018 Összefoglaló Az adatfelvétel 2017 szeptember-október során került sor a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit kft. Rövidtávú

Részletesebben

FIT - jelentés 2011. Kompetenciamérés a SIOK Vak Bottyán János Általános Iskolában

FIT - jelentés 2011. Kompetenciamérés a SIOK Vak Bottyán János Általános Iskolában FIT - jelentés 2011. Kompetenciamérés a SIOK Vak Bottyán János Általános Iskolában 1. Létszámadatok: A 2011-es kompetenciamérésben, a 6.évfolyamosok közül 64, míg a nyolcadik évfolyamosok közül 76 tanuló

Részletesebben

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017 Öngondoskodás kutatás Allianz Hungária Zrt. 2017 Tartalom 1 Összefoglaló 2 Kilátások és bizalom a piaci szereplőkben 3 Öngondoskodás tervezése 4 Öngondoskodás kezdete 5 Nyugdíjas évek 2 Összefoglaló A

Részletesebben

WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA

WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉSE BUDAPEST 017. 1 1. A kutatás körülményei A Wekerle Sándor Főiskolán 017. októberében hallgatói elégedettség vizsgálatot végeztünk. A megkérdezés

Részletesebben

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus 10. A mai magyar társadalom helyzete Kovács Ibolya szociálpolitikus Népességi adatok Magyarország népessége 2014. január 1-jén 9 877 365 fő volt, amely 1981 óta a születések alacsony, és a halálozások

Részletesebben

Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat

Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat 404 milliárd forinttól esett el a hazai kkv-szektor tavaly az elavult eszközök miatt Továbbra is visszafogott a magyar

Részletesebben

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Üzleti helyzet 2009- ben rendkívül mély válságot élt meg a magyar gazdaság, a recesszió mélysége megközelítette a transzformációs visszaesés (1991-1995) során

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A SZEGÉNYSÉG STRUKTÚRÁJÁBAN

VÁLTOZÁSOK A SZEGÉNYSÉG STRUKTÚRÁJÁBAN Tematikus nap az egyenlőtlenség g vizsgálatáról, l, mérésérőlm Budapest,, 2011. január r 25. VÁLTOZÁSOK A SZEGÉNYSÉG STRUKTÚRÁJÁBAN Vastagh Zoltán Életszínvonal-statisztikai felvételek osztálya zoltan.vastagh@ksh.hu

Részletesebben

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Projekt (EMIR) azonosító száma: ÁROP-1.A.2/A-2008-0097 Kézikönyv eredményességi mutatószámok bevezetéséhez

Részletesebben

FENNMARADT, DE NEM ERŐSÖDÖTT AZ INGATLANPIACI DERŰLÁTÁS (A GKI 2015. OKTÓBERI FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI)

FENNMARADT, DE NEM ERŐSÖDÖTT AZ INGATLANPIACI DERŰLÁTÁS (A GKI 2015. OKTÓBERI FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI) FENNMARADT, DE NEM ERŐSÖDÖTT AZ INGATLANPIACI DERŰLÁTÁS (A GKI 2015. OKTÓBERI FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI) A GKI évente kétszer szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők,

Részletesebben