Müller Zoltán. Illusztráció: Szabó Zenkő A csodatévő Herceg

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Müller Zoltán. Illusztráció: Szabó Zenkő A csodatévő Herceg"

Átírás

1 Müller Zoltán Illusztráció: Szabó Zenkő A csodatévő Herceg

2 A mesekönyv rajzait készítették: Nagy Mária ( Szabadszállás ) Szivel Rebeka ( Szabadszállás ) Szivel Barbara ( Szabadszállás ) Müller Zoltán Attila ( Szabadszállás ) Fábián Lilla ( Biatorbágy ) Fábián Noémi ( Biatorbágy ) Nagy Kitti ( Szabadszállás ) Kiss Jázmin ( Szabadszállás ) Huszár Olga ( Szabadszállás ) Csaplár Sára ( Szabadszállás ) Zsoldos Zsuzsa ( Szabadszállás ) Kis Regina ( Szabadszállás ) Horváth Gréta ( Szabadszállás ) Kulitár Krisztina ( Szabadszállás ) Szabó Zenkő ( Sepsiszentgyörgy, Erdély ) Vadászi Tiana ( Szabadszállás-Balázspuszta) Bőthe Vivien ( Csávoly ) Sendula Zoé ( Kecel ) Pintér Anett ( Szabadszállás ) Szekeres Soma ( Csávoly ) Kékes-Szabó Angyal ( Szabadszállás ) Árvai Emese ( Szabadszállás ) Asbóth Amanda ( Szabadszállás )

3 -1- Müller Zoltán A csodatévő Herceg Cicamosoly Nagy Mária ( Szabadszállás )

4 -2- Valami történt. Először csak fájdalmat érzett, majd rettenetesen fázott, tiszta víz volt a bundácskája. Nem a hidegtől reszketett, hanem inkább a félelemtől. Sötét volt, nagyon sötét. - Mama! Mama! kiáltott. Az elkeseredett hang bejárta a padlás minden zugát. - Itt vagyok kicsi fiam, semmi baj, csak megszülettél. Most nincs más dolgod, egyél és erősödj, a testvérkéid már jóllaktak és alszanak. Cicamama érdes nyelvével végigszántott a lucskos bundán, mely a többi gyermekétől eltérően hófehér és a megszokottól sokkal hosszabb volt. Bizonyára valami királyi vért örökölt az őseitől, gondolta, és Hercegnek nevezte el a kis jövevényt. Fáradtan terült el a vackán és hangos dorombolásával nyugtatgatta, ringatta álomba utolsónak született kiscicáját. A padlásra borult csendet csak néha törte meg egy-egy apró nesz, az egerek próbáltak észrevétlenül elillanni a félelmetes nagybajuszú közeléből. Herceg nyújtózott egy nagyot, a mama vigyáz rá, büszkén gondolt a nevére mielőtt elaludt.

5 -3- Cicacsalád (Szivel Rebeka )

6 -4- A padlás másik végében egy öreg faláda állt, tele réges-rég elfeledett ruhákkal, oldalán öklömnyi lyukkal. A lyukon át vörös szempár villant elő és a sötétbe fúródott. Bőrfarok volt, az éjszaka réme. Pontosan tudta, hogy mi történt a cicacsaládban, éles karmaival megvakargatta korgó gyomrát, fogait csikorgatva gondolt a szeme előtt lebegő ízletes vacsorára. A harcmodort fontolgatta. Szembeszállt ő már a kandúrokkal is, nem egynek beleharapott már a pökhendi képébe, de most másra várt. Ismert ő minden fortélyt. Tudta, hogy a kölykök anyja hamarosan megéhezik és a nagylábúakhoz dörgölőzve könyörög majd egy kis alamizsnáért. A kis nyekergők magukra maradnak, megtömheti velük éhes hasát. Elégedetten fúrta be magát a rongyok közé, még nem született olyan macska, mely legyőzhette volna Bőrfarkot, a patkányok királyát. Teltek-múltak az órák. A kakas a szomszéd udvarban riadóztatta a napot, hogy ideje felkelni. Nagy vörös korongja felkúszott az égre, elűzve a sötétséget.

7 -5- Bőrfarok ( Szivel Barbara )

8 -6- Ragyogó sugarai végigfutottak a házon, cirógatták a füvet elborító százszorszépek virágait, előcsalogatta a kis kerti tó mélyéről az aranyhalakat. A reggel fényeire ébredeztek a ház lakói, a padlásra felhallatszottak a halk neszek. Cicamama csak erre várt. Nagyot nyújtózott. A négy kis jövevény világra hozása nagyon kimerítette, pocója hangosan korgott, már alig várta a finom tejecskét, amit a házban lakóktól kapott minden reggel. Pár ugrással leszaladt a létrán és az ajtó elé telepedett a lábtörlőre, várva, hogy gazdája végre megjelenjen, kezében a semmihez nem hasonlítható illatot árasztó tálkával. Türelmetlenül topogott, sietnie kellene, míg a négy kis csöppség alszik. Lassan nyílt az ajtó. Cicamama minden alkalommal elcsodálkozott, az embereknek milyen hosszú a lábuk és vajon hogyan tudnak járni velük anélkül, hogy nem dőlnek el. A mosolygós arc Rebekáé volt. - Szia kiscicám!- köszöntötte Rebeka. Cicamama, bár már nagyon öreg volt, szerette, ha a kislány így szólítja, cirógatja, simogatja.

9 -7- Az otthon. (Müller Zoltán Attila )

10 -8- Boldogan kortyolgatta a finom tejecskét, miközben Rebeka apró kezét beletúrta a bundájába és megvakargatta a bőrét. Cicamama a szokottnál gyorsabban ivott, felfelpillantott és aggódva tekingetett a padlásfeljáró felé. - Sietek, sietek, rögtön jövök picikéim! gondolta. Rebeka felegyenesedett. Furcsán félrebillentette a fejét, Cicamamát figyelte, mintha csak hallgatózna. - Megszülettek a kiscicák. suttogta halkan. Majd beszaladt a konyhába, ahol apa és anya épp a reggelit készítette az asztalra. - Apa, anya! Képzeljétek megszülettek a kicsi cicák! ugrálta körül őket, hosszú fekete haja táncolt a levegőben. Cicamama fél füllel figyelte mi történik odabenn és egy cseppet sem csodálkozott. Kedvenc szórakozása volt, hogy hallgatta a nyagylábúak beszédét, olyan megnyugtató volt, milyen jólesett csengő hangjukra elszundítani a kanapén. Már nem gondolkodott azon, hogy lehet, ő érti minden szavukat, de bármennyire is próbálkozott őt nem értették. Talán a gazdák nem is olyan okosak?

11 -9- Rebeka ( ahogy én látom ) Zsoldos Zsuzsa Csaplár Sára Nagy Kitti Kiss Jázmin

12 -10- Egy ideje azonban valami nagyon különös történt. Rebeka egyre gyakrabban kitalálta, vagy talán inkább meghallotta amire gondolt. Cicamama ebbe mindig beleborzongott, ilyet még élete során nem tapasztalt és a lelke mélyén tudta, ennek nem szabadna megtörténnie. A szülők összenéztek. Egy hatéves kislány vajon miből tudná ezt megállapítani. - Miből gondolod kislányom? kérdezte apa. - Csak úgy tudom apa, tudom. nézett apukájára Rebeka várakozón. - Hát akkor lássuk. Mutasd magad Puki. Rebeka tudta, hogy Cicamama nagyon nem szerette, ha Pukinak szólítják, de nem merte megmondani a szüleinek, mert megint azt mondanák, hogy képzelődik. - Na? kérdezte Rebeka, miközben apa végigtapogatta Cicamama hasát, majd zavartan összehúzta a szemöldökét, úgy nézett anyára: - Valóban. Már egészen kicsi a hasa. - Gyerünk Puki! Mutasd meg nekünk a piciket. biztatta Cicamamát apa. - Murr! mondta Cicamama, miközben egy tejcsepp végiggurult a bajuszán. Apa nagyot nevetett: - Ez mit jelent? Azt, hogy mehetünk?

13 -11- Macskaszem ( Szivel Barbara )

14 -12- Cicamama lassan ügetett a padlásajtóhoz, farkát kecsesen ingatta jobbra-balra. Két gyors ugrással átszelte a létrafokokat és odakuporodott az alvó szőrgombócokhoz. Apa és Rebeka követte. Óvatosan dugták fel a fejüket a padlásajtó nyílásán. - Ó, de gyönyörűek! suttogta apának Rebeka. A hangos dorombolásra a kicsik felébredtek és sietős cumikázásba kezdtek. - Apa, nézd azt a fehéret! Milyen nagy a bundácskája. ámuldozott Rebeka. Apa nem szólt semmit, csak elismerően bólogatott. Még egy pár percig csodálták, ahogy a kiscicák megtömik a hasukat, majd óvatosan lelépdeltek a létrán. Rebeka szaladt vissza anyához a konyhába. - Képzeld anya! Négyen vannak és a hófehérnek már neve is van. Anya kérdőn nézett rá. - Hercegnek nevezte el Cicamama. jelentette ki Rebeka magabiztosan. Anya kétségbeesetten nézett apára. Tekintetéből sütött az aggodalom. Mindketten érezték az utóbbi időben valami történik a kislányukkal, amit nem értettek.

15 -13- Apa és Rebeka ( Fábián Lilla )

16 -14- Egyre gyakoribb volt, hogy Rebeka úgy tett, mintha belelátna az állatok gondolataiba. Apa és anya a kezdetben nem aggódott, mert úgy gondolták, kislányuknak csak jó a fantáziája és csupán egyszerű játékról van szó. A képzelgések az utóbbi időben már mindennapossá váltak, amit erős fejfájások kísértek. Rebeka nagyon készült az ősszel induló iskolába, de az érdeklődését a sorozatos rosszullétek során elveszítette, csak feküdt leverten naphosszat a szobájában. - Kicsi szívem menj, rajzolj egy kicsit. simogatta meg anya Rebeka buksiját. Miután Rebeka beviharzott a szobájába anya és apa szótlanul ült egymással szemben a konyhaasztalnál. Mindkettőjük szemében ott ült a szomorúság. Egy idő után apa nagyot sóhajtott: - Kihívom hozzá a dokit, ez nem mehet így tovább. mondta apa eltökélten. Várakozón nézett anyára, aki bólogatott, majd azt mondta: - Csak nehogy bolondnak nézzék, azt nem tudnám elviselni. Apa megfogta a kezét és megnyugtatta. - Ne félj! Az orvosokat köti a titoktartás, másnak meg nem kell tudnia miért járt nálunk a doki.

17 -15- Rebeka szobája ( Fábián Noémi )

18 -16- Már késő délutánra járt az idő, amikor Cicamama végzett a délutáni napozással. Hasa duzzadt a sok finomságtól, amit apától kapott, hogy legyen sok teje. A nap melege átjárta testét, nagyot ásított. Milyen gyönyörű nap, gondolta magában. Jól érezte magát, megszülettek a cicái, nagylábúak gondoskodnak a finomabbnál finomabb ételekről. Mi lehet ennél csodásabb. Indulni készült, épp ideje, hogy megetesse a piciket, talán már túl vannak a délutáni alváson. Nyújtózás közben hirtelen megmerevedett. Inai megfeszültek, füleit erősen hegyezte. Egy pillanatra szerette volna azt képzelni, hogy csak egy rossz megérzés kerítette hatalmába és biztosan nincs semmi baj. A következő pillanatban már tudta, hogy anyai ösztönei nem csaltak. Alig hallhatóan szállt a levegőben a segélykiáltás, mely minden anyának a rémálma: - Anyucikám, anyucikám! Segíts! Teljes erejéből futni kezdett a padlás bejárata felé. Az ajtóban megcsúszott és nekicsapódott az ajtó keretének, de nem is érezte a fájdalmat, csak az járt a fejében, hogy talán még nem késő, csak időben érkezzen. Átugrott a padlásfeljáró nyílásán és megtorpant.

19 -17- Cicamama ( Fábián Noémi )

20 -18- A szeme még nem látta, de az éles szaglása már tudta mi történt. Minden szőrszála felborzolódott. Készen állt a harcra. Az alom környéke bűzlött Bőrfarok szagától, melybe édeskés illat vegyült, a vér illata. Óvatosan lépett a vackához, mintha csak késleltetni akarná a látványt, de a lelke mélyén már tudta mi vár rá. Csupán egyetlen cica volt ott, akinek minden porcikája reszketett. Herceg volt. Az egyetlen túlélő. Halkan nyöszörgött: - Anyucikám segíts! Nagyon félek! Bár Herceg még olyan pici volt, hogy szemei nem nyíltak ki, mégis érezte a veszélyt, ami leselkedik rá. Ő volt az egyetlen, aki felébredt, amikor Bőrfarok odalopózott hozzájuk, de nem mert segítségért kiáltani. Mire összeszedte minden bátorságát, már egyedül volt, nem érezte testvérkéi melegét körülötte. Bőrfarok már negyedszer indult vissza a cicaalomhoz. Nem szeretett félmunkát végezni. Úgy döntött még Cicamama nem tér vissza elhurcolja az összes kicsit. Meghallotta a negyedik kiscica nyöszörgését.

21 -19- Cicamama nagyon mérges ( Szabó Zenkő )

22 -20- Azonnal megtorpant. Tudta, hogy Cicamamának nagyon éles a hallása és hamarosan itt terem, kimeresztett karmokkal. Semmi kedve nem volt egy felbőszült anyával harcba keveredni, veszélyesebb lehet a legnagyobb kandúrnál is. - Hamarosan te is sorba kerülsz! suttogta az utolsó megmaradt kiscica felé és eltűnt a padlás sötétjében. Cicamama szíve majd megszakadt fájdalmában, nem gondolta, hogy Bőrfarok ennyire gonosz. - Itt vagyok kicsim! nyalogatta végig Herceget, aki minden ízében reszketett. - Már nem történhet semmi baj. Elviszlek innen kicsi cicám! Cicamama óvatosan a szájába vette Herceget és leereszkedett vele a létrán. Semmi másra nem tudott gondolni, csak arra, hogy egyetlen megmaradt kiscicáját biztonságba helyezze és tudta, hogy ehhez az emberek segítségét kell kérnie. Apa és anya még mindig a konyhaasztalnál ült és azt tárgyalták vajon mit mond majd a doki bácsi, miután megvizsgálta a kislányukat. Hirtelen Rebeka szaladt ki a szobájából és anya nyakába borult. - Mi történt kislányom? anya teljesen megdöbbent és magához szorította Rebekát.

23 -21- Anya és Rebeka ( Fábián Lilla )

24 -22- Az imént még nem volt semmi baja ennek a pici lánynak. - Anyucikám! Meghaltak a kiscicák! zokogta Rebeka. Anya és apa összenézett és arra gondoltak, hogy kislányuk biztosan beteg, hiszen már megint félrebeszél. Ekkor hallották meg Cicamama keserves nyávogását, mely a konyhaajtó túloldaláról szűrődött át. Apa felpattant az asztaltól és kitárta az ajtót. - Mi baj Puki? mire kimondta már látta, hogy Cicamama nincs egyedül. A lábánál reszketett az a szép fehér bozontos, akinek Rebeka szerint Herceg a neve. Cicamama amint kinyílt az ajtó újra a szájába kapta kicsinyét és beszaladt Rebeka szobájába rejtekhelyet keresni. Sietve felugrott Rebeka ágyára, mancsaival megdagasztotta a takarót és óvatosan elhelyezte Herceget, aki olyan kicsire kuporodott össze, amilyen kicsire csak tudott. Apa elviharzott, fel a padlásra. Tudta, hogy Cicamama nagyon jó anya és ok nélkül nem kezdi el költöztetni a kiscicákat, pláne nem a születésük napján. A padláson csak a csend fogadta.

25 -23- Cicamama megmenti herceget. Kiss Jázmin Kis Regina

26 -24- Apa tudta, hogy nagyon nagy baj történt és azt is sejtette, hogy ki az oka. Már régóta igyekezett megfogni azt a túlméretezett, szemtelen patkányt, aki a környéken garázdálkodott és rendszeresen megrágta a kukoricával teli zsákokat, megdézsmálta a padláson lengedező kolbászokat. A kirakott csapdáiból azonban a csalétek mindig eltűnt, Bőrfarok rendszeresen túljárt az eszén. Szomorúan ment vissza a konyhába, ahol Rebeka még anyát átölelve siratta a három kiscicát. Anya kérdőn nézett apára: - Nos? kérdezte. Apa megrázta a fejét: - Megint igaza volt, nézett kislányára, nyomuk sincs. Rebeka könnyes szemekkel nézett apára: - Ugye bent maradhat nálam Herceg? Neki nem eshet semmi baja! A szülők tudták, hogy Rebeka fájdalmán csak úgy enyhíthetnek, ha beleegyeznek. - Jól van, jól van - mondta apa -, de akkor készítsünk neki házat, mert kell a jó meleg hely a kicsi cicának. Apa behozta a tévé dobozát, amire Rebeka ajtót és ablakot rajzolt, majd ollóval körbevágta. Belül kibélelte puha párnákkal.

27 -25- A cicadoboz Kulitár Krisztina

28 -26- Cicamama óvatosan bekémlelt a kivágott bejáraton, majd hálásan odadörgölőzött Rebeka lábához. Nagyon tetszett neki az új ház. Meleg volt és biztonságos. Apa óvatosan felemelte az ágyról Herceget, majd kislánya kezébe tette: - Még mindig reszket, kicsit nyugtasd meg, majd tedd be a házba. Rebeka nagyon örült, hogy új lakótársakat kapott. - Gyere ide kicsi cicám, majd én vigyázok rád. - simogatta végig a bundáját, majd betette a dobozba. Szeretett volna belesni, mi történik odabenn, de Cicamama ott tolakodott a nyílásnál. - Jó, jó menj csak. Már biztosan nagyon éhes. Apa és anya fürkészve nézték Rebekát. Mindketten ugyanarra gondoltak. Amikor így felizgatja magát, utána mindig rosszabbul lesz, megfájdul a feje és szédülések gyötrik. Apa átölelte anyát. - Nem lesz semmi baj, majd meglátod. Anya szótlanul ingatta a fejét. Nagyon rossz megérzése volt, már alig várta, hogy megérkezzen az orvos.

29 -27- A doki bácsi Horváth Gréta

30 -28- Esteledett. Rebeka korán lefeküdt, nagyon fáradtnak érezte magát, még azt sem hallotta, amint kocsi áll meg a ház előtt, amit apró csengetés követett. Megjött doki bácsi. Egy hosszú, fárasztó nap után érkezett Gyula bácsi, a város gyerekorvosa. Nagy sóhajtással huppant le a konyhában felkínált székre. - Hol van az a beteg kicsi lány? kérdezte. A szobában a cicaházban hirtelen abbamaradt a dorombolás. Cicamama tudta, hogy most történni fog valami és feszülten figyelt. - Elaludt, ma nem volt jó napja. mondta apa. Anya biztató pillantására apa részletesen beszámolt arról, amit a betegséggel kapcsolatban tapasztaltak. Tartottak attól, hogy Gyula bácsi csak legyinteni fog és azt mondja Rebeka képzelgéseiről, hogy csak jó a fantáziája, majd kinövi. Anya már alig várta, hogy megszólaljon, várta a megnyugtató szavakat, hogy rendben van minden, nem kell idegeskedni. Gyula bácsi nem szólt semmit. Csendben ingatta a fejét. Az, hogy a szülők szerint a kislány érti az állatokat, bolondságnak tűnt, de volt itt más is.

31 -29- A doki bácsi Kiss Jázmin

32 -30- A fejfájások, a szédülésekkel járó étvágytalanság, levertség nagyon aggasztotta. - Akkor nézzük meg! pattant fel idegesen a székről. Rebeka a mozgolódásra kinyitotta a szemét. Halkan köszönt, de a következő pillanatban már az ajtó mögött álló dobozt fürkészte. Doki bácsi követte a tekintetét. - Hű ha! csodálkozott nagyot. - Itt egy igazi lakosztály van. Kik a lakói? Rebeka izgatottan mesélte el Gyula bácsinak mi történt, minden részletre kitért. Apa jelentőségteljesen nézett a dokira, a tekintetén ült a kifejezés: - Ugye megmondtam, erről beszéltem az előbb. Doki bácsi közben vizsgálgatta Rebekát, megnézte a torkát, végigkopogtatta. Közben kérdezgette: - Mégis honnan tudod, hogyan hívják a kiscicát? Rebeka töprengés nélkül válaszolt: - Csak úgy érzem idebenn, kopogtatta meg jelentőségteljesen a fejét. - Gyula bácsi, nekem valami bajom van? - Tudod kislányom, további vizsgálatokra lenne szükség. A kórházban van egy gép, ami jól megvizsgálja az ember fejét. Nem fájdalmas, csak feküdni kell nyugodtan benne.

33 -31- A doki bácsi Kis Regina

34 Na mit szólsz hozzá? - Nem ijedek meg én semmitől! ült fel Rebeka az ágyban. - Nagyon bátor kislány! Doki bácsi a szülőkhöz fordult: - Írok egy beutalót és beszélek velük telefonon, hogy minél hamarabb végezzék el a vizsgálatot. Anya fáradtan roskadt le a székre. Valahogy nem erre számított. Arra gondolt, majd a doki megnyugtatja, hogy semmi baj, ad egy kis gyógyszert és hamarosan csak valami rossz emlék lesz az egész. E helyett most még jobban izgult. Kétségbeesetten nézett Gyula bácsira, aki csak ingatta a fejét. - Hamarosan meglátjuk. Nagyot sóhajtva állt fel, miközben óvatosan bepillantott a cicaház ajtaján, ahonnan hangos dorombolás hallatszott. - Ezeknek a cicáknak aztán jó soruk van! ámuldozott. - Az én cicáim! büszkélkedett Rebeka. - Én fogok rájuk vigyázni, hogy ne történhessen semmi baj. Cicamama nagyot ásított és még jobban összegömbölyödött, hogy minél jobban elrejtse az idegen elől Herceget, aki végre a megpróbáltatások után mély álomba szenderedett.

35 -33- Doki bácsi autója ( Vadászi Tiana )

36 -34- Miután doki bácsi elment, apa megsimogatta Rebeka buksiját: - Menj, kislányom, mozgasd meg egy kicsit Bundás kutyát. Bundás, a család kutyája már nagyon öreg volt és ritkán jött ki a házából. Csupán pár dolog volt, amit kedvelt, a szomszéd macskák megkergetése és a dobom a botot, hozd vissza, játék. Rebeka sűrűn játszotta ezt vele, mondván, nem árt Bundásnak a mozgás. Egyébként, ezen kívül, csak enni volt hajlandó előbújni a vackából, mert enni azt bizony nagyon szeretett. Rebeka kiugrott az ágyból, fogta a söprűnyélből vágott fadarabot amit ő csak egyszerűen varázspálcának nevezett és kiviharzott az udvarra. Bundás kilesett a házából, szemében kíváncsiság csillant. Nagyot nyújtózkodott, majd hatalmasat ásítva odagurult Rebekához. - Szegény kutyám, nagyon álmos! vakargatta meg Rebeka a fülét. - Gyere, játszunk egy kicsit! azzal elhajította a botot. Bundás zihálva, nyelvlógatva szedte utána csámpás lábait, majd boldogan vitte vissza gazdijának.

37 -35- Rebeka a varázspálcával ( Fábián Noémi )

38 -36- Cicamama is megjelent a konyhaajtóban, majd leült a lépcsőre. Imádta nézni ezt a bohóckodást. Arra gondolt, milyen jó lesz, amikor Herceg egy kicsit megnő és együtt nevethetnek Bundáson. Rebeka hirtelen a szájához emelte az ujját. - Macskák! suttogta Bundásnak. Az öreg kutya szemében ravaszság csillant. Óvatosan a kerítés felé kémlelt, ahol a szomszéd macskák sétáltak dölyfösen. Bundás kúszva indult meg feléjük. Rebeka alig bírta visszatartani a nevetést, annyira mulatságos volt. Úgy érezte Bundás tudja, hogy ez nagyon tetszik neki és azért produkálja annyira magát, mert örömet szeretne szerezni neki. Bundás hirtelen felugatott, nagyot vakkantott és a kerítés felé ügetett. A macskák szőrüket felborzolva kapaszkodtak fel a kerítésen, tetejéről fújták rá mérgüket Bundásra. Miután elzavarta őket, farkát csóválva lihegett vissza gazdijához és elterült a lábánál. - Nagyon ügyes kutya! simogatta végig a hátát. Bundás nagyon boldog volt, arra gondolt nincs is jobb dolog a világon, mint egy szerető gazdi. Miután Rebeka visszament a konyhába, Bundás visszaindult a házába.

39 -37- Bundás ( Müller Zoltán Attila )

40 -38- Egy pillanatra megállt Cicamama mellett, aki még mindig a lépcsőn sütkérezett és odavetette neki: - Nincs is semmi baja! a választ meg sem várva bújt vissza a vackába. Cicamama tudta, ha valami nagyon rossz történne a gazdival, ha nem tudják meggyógyítani, Bundás nem élné túl, belehalna a bánatba. Sietett vissza Herceghez, a padláson történt tragédia után nem akarta hosszabb időre magára hagyni, nagyon féltette. A kiscicája nem volt a cicaházban. Rebeka ölében aludt az ágyon, aki minden simogatáshoz mondott valamit: - Te vagy a legszebb cica..., te vagy az én kiscicám..., aludj szépen, majd én vigyázok rád... Cicamama nagyon büszke volt, nem akarta megzavarni őket, ezért bebújt a dobozba és onnan hallgatta, hogy dédelgeti Rebeka Herceget. Örült annak, hogy a kiscicája ekkora boldogságot szerez a kis gazdijának, mert a boldogság gyógyít és reményt ad. Ez a legjobb dolog a világon. Sajnos éles hallása mást is hallott: - Mi lesz most velünk? hallotta anya szavait.

41 -39- Bundás megkergeti a szomszéd cicákat. ( Vadászi Tiana )

42 -40- Anya a konyhában sírt. Az ablaknál ült, arcán végiggurultak a könnycseppek, mint egy apró patakocska. Apa megsimogatta a haját, így próbálta vigasztalni. Mindketten tudták, érezték, nehéz idők következnek a család számára. Cicamama nagyon szeretett volna valahogy segíteni, de nem tudta mit tehetne. Abban bízott, ilyen szomorú nap soha többet nem lesz és minden jóra fordul. Még egy gyors pillantást vetett Hercegre, akit Rebeka dédelgetett. Minden rendben lesz, minden rendben lesz - mondogatta magában és lassan álomba szenderedett. Teltek-múltak a napok. Amikor megcsörrent a telefon anya idegesen rohant és felkapta, de sosem doki bácsi volt, pedig már nagyon várta, hogy történjék már valami, mert Rebeka egyre rosszabbul érezte magát. Naphosszat csak feküdt és a fejét nyomogatta. Nem panaszkodott, de anya már a pillantásából kiolvasta a ki nem mondott szavakat: - Anya nagyon fáj! sugározták a kétségbeesett szavakat Rebeka szemei.

43 -41- Megszólal a telefon ( Vadászi Tiana )

44 -42- Már arra gondolt, hogy felhívja az orvost, amikor Gyula bácsi végre jelentkezett: - Holnap irány a kórház. mondta. Teljes kivizsgálás lesz, ezért biztosan több napra bent kell maradnia, úgy készüljenek. Doki részletesen taglalta anyának mit kell ilyenkor összekészíteni. Rebeka figyelmesen hallgatta az ágyából a beszélgetést. Még anya be sem fejezte a telefonálást, már vette elő a kis táskáját és azon tanakodott mit is vigyen magával. Cicamama a telefon csörgésére ébredt délutáni álmából. Gyorsan rájött, hogy gazdija elfog menni. Azt gondolta, mikor felébred minden jobb lesz, odabújhat Rebekához, aki majd elhalmozza a szeretetével. Csalódott volt. Hirtelen felugrott az ágyra, óvatosan szájába vette Herceget és befurakodott Rebeka táskájába. A kislány hatalmasat kacagott: - Nem szabad kiscicám! gyengéden kiemelte őket a táskából. - Nem jöhettek velem. A kórházba nem engednek be állatokat.

45 -43- Cicák a táskában ( Sendula Zoé )

46 -44- Még akkor sem, ha olyan szépek is mint ti. Meglátjátok hamarosan itthon leszek és sokat fogunk játszani. Cicamama nagyon szomorú lett, az ágy sarkára kuporodott, onnan nézte, ahogy Rebeka és anya csomagolnak, készülődnek a holnapi útra. Az éjszaka nagyon lassan telt. Rebeka nem tudott elaludni. Meredten nézte a falióra mutatóját, ahogy lomhán kúszik körbe-körbe. Gondolatai a holnapi napon jártak, vajon mi fog vele történni a kórházban. Félt a vizsgálatoktól, de eldöntötte, hogy nagyon bátor lesz, apa és anya akkor talán nem fog annyira aggódni érte. Végigsimított Cicamama és Herceg bundáján, akik odabújtak hozzá, hogy dorombolásukkal megvigasztalják és álomba ringassák kis gazdijukat. A reggel lassan, de eljött. A szomszéd kakas rákezdett a szokásos rikoltozásra, ami rosszabb volt, mint egy ébresztőóra, mert a kakast bizony nem lehetett egy gombnyomással leállítani. Lassan nyílt az ajtó és apa kukucskált be rajta: - Ébren vagy kislányom? kérdezte.

47 -45- Rebeka elbúcsúzik Hercegtől ( Szivel Barbara )

48 Igen, rögtön kelek. felelte Rebeka álmos szemekkel. Csendben készülődtek. Apa kivitte a táskákat a kocsiba. A mozgolódásra Bundás is előbújt a vackából. Gyanús szemekkel vizslatta mi történik körülötte. Nem tetszett neki, amit látott. Amikor Rebeka kijött a házból, szaladt hozzá, szájába kapta a varázspálcáját, hátha játszik vele. Rebeka leguggolt hozzá: - Édes kiskutyám! Egy ideig nem tudunk játszani. Legyél nagyon jó kutya. biztatásképp megvakargatta a füle tövét. Bundás szájából kiesett a pálca. Akkor vette tudomásul, hogy kedvenc játszópajtása elmegy. Kétségbeesetten nézett Cicamamára, aki kiült a lépcsőre búcsúzkodni: - Visszajön? kérdezte a tekintete, teste minden ízében reszketett. - Talán - suttogta szinte magának Cicamama. Apa lassan kigurult a kocsival a kapun. Rebeka az ablaknak szorította az arcát és búcsút intett Cicamamának és Bundásnak.

49 -47- A kórház ( Pintér Anett )

50 -48- A kórház sürgés-forgása lenyűgözte Rebekát. Orvosok, nővérek suhantak fehér ruhákban a folyosón. Betegek csoszogtak tarkabarka fürdőköpenyekben, hogy múlassák az időt. Látogatók jöttek-mentek nagy csomagokkal. Milyen érdekes világ, talán én is orvos leszek egyszer, csak én állatokat fogok gyógyítani. gondolta, mert nekik is szükségük van orvosságra, ha betegek. A nézelődésnek azonban hamar vége szakadt. Egy bácsi jött, aki egy kerekes széket tolt maga előtt. - Hölgyem a taxi előállt. viccelődött Rebekával. - A lábam biztosan nem beteg, tudok én járni. mondta a kislány, de azért belehuppant az együléses kocsiba. Milyen jó móka lesz. gondolta. A beteghordó végigszáguldott vele a kórház labirintusán, míg egy olyan szobába értek, ahol egy hatalmas gép terpeszkedett a helyiség közepén. - Ajaj, abba kell belefeküdnöm? sóhajtott Rebeka. Úgy néz ki, mint egy óriási lyukas hordó.

51 -49- A professzor ( Vadászi Tiana )

52 Na ezt még nem mondta senki. mondta a professzor, aki épp akkor lépett be az ajtón. - Igen, jó nagy a lelkem, de nem kell mitől félned, csak zúg-búg és fényképeket készít arról, ami a buksidban van. - kocogtatta meg a fejét. Rebeka összeszorított fogakkal feküdt a gépben, még a szemét sem merte kinyitni. A vizsgálat tényleg nem volt fájdalmas, de nem volt könnyű kibírni, hogy megmoccanni sem volt szabad, mozdulatlanul kellett feküdni. Nagyon hosszú időnek tűnt, mire vége lett és a kis taxijával eltolták a neki szánt szobába. - Hm 414, remélem szerencsés szám. érintette meg az ajtóra ragasztott ezüst színű számokat. A kórteremben egy ágy volt, mint otthon a saját szobájában, de itt minden egészen más volt. A padló, a falak csempével voltak kirakva, olyan volt, mint egy óriási sakktábla. Mire elhelyezkedtek a professzor is megjött egy nővér kíséretében, aki egy üvegcsét és injekciós tűt tartott a kezében. - Miért van erre máris szükség? kérdezte apa. A professzor nagyot sóhajtott: - Míg a nővér beköti az infúziót jöjjenek velem az orvosi szobába, elmondom a vizsgálat eredményét.

53 -51- Rebeka kórterme ( Bőthe Vivien )

54 -52- Anyának megremegett a lába, látta, hogy az orvosnak nincs jó kedve és nagyon félt attól, hogy rossz hírt kell velük közölnie. Szomorúan nézett az ágyban fekvő kislányára, aki könnyes szemekkel nézte, ahogy a nővérke megszúrja a tűvel a karját. Rebeka elcsukló hangon szólt utánuk: - Nem! Ne menjetek el! A felnőttek az ajtóból visszafordultak. - Mi baj kislányom? kérdezte apa. - Én is akarom hallani mi lett a vizsgálat eredménye, utána úgyis meg kell mondanotok. Apa bólogatott és kérdőn nézett a professzorra. - Jobb lett volna, ha az irodámban beszéljük meg. vakargatta meg a fejét az orvos gondterhelten. A professzor nagyot sóhajtott, melynek nyomán a kórteremre nyomasztó csend telepedett. Anya belekapaszkodott apa karjába, érezte, amint az orvos megtöri a csendet minden megváltozik és elillan a remény, hogy a vizsgálat után hazamehetnek. - Nos - szöszmötölt a prof a papírjaival, mintha csak az időt szeretné húzni. Megköszörülte a torkát és Rebekára nézett: - Tudod a vizsgálat kimutatott a fejedben valamit, aminek nem szabadna ott lennie.

55 -53- Kórházi taxi ( Sendula Zoé )

56 -54- Ez olyan, mint egy csomó, nagyon lassan növekszik és nyomja az agyszövetet. Anyának összerogytak a lábai. Apának erősen kellett tartani. Ott lüktetett a fejében a szó: agydaganat, kétségbeesetten nézett az orvosra, bízva abban, hogy mond valami reménykeltőt is. Rebeka szólalt meg elgondolkodva: - Akkor ezért hallottam a cicáim gondolatait? - Tudod kicsim mondta a prof -, az agy nagyon különleges szervünk, folyamatosan kutatjuk a titkait és biztosan marad olyan képessége, amit az ember soha nem tud majd megfejteni és örök rejtély marad a számunkra. Apa egy kicsit megrázta a professzor karját, mielőtt belemelegszik a tudományos előadásába: - Megtudják gyógyítani? Az orvos egy pillanatig gondolkodott. - A daganat jól megközelíthető helyen van, biztosan eltávolítható, ez nagyon jó hír, de egy agyműtét mindig veszélyes és bonyolult, ezért biztosra nem lehet semmit mondani. Doki a szülőktől várta a választ, de Rebeka eltökélt hangja hallatszott: - Csináljuk! nézett anyára és apára. Apa szemében csodálat csillant, egy pillanatra legyőzve a szomorúságot: - Az én lányom, az én lányom.

57 -55- Anya és apa ( Sendula Zoé )

58 -56- -Milyen kicsi és mégis milyen erős, megirigyelhetné bármelyik felnőtt - gondolta magában. Odabólintott a professzornak: - A lányom döntött, csinálják csinálják gyorsan. Anya nem szólt semmit, erőtlenül csimpaszkodott apa karjába, könnyes szemei a semmibe meredtek. - Meglátom mit tehetek. igazgatta meg a szemüvegét a professzor, azzal kisietett. Anya és apa Rebeka ágya szélére ült, gyengéden szorongatták a kezét, mintha csak ezzel akarnának erőt átadni a szemük fényének. Csendben várakoztak. Rebeka elhatározta, hogy nem fog sírni, bármennyire is szeretett volna, mert szüleinek akkor még nehezebb lesz elviselni az elkövetkezendő napokat. Az a pár perc, mire visszajött az orvos, egy örökkévalóságnak tűnt. - Három nap múlva megcsináljuk! láthatóan örült, hogy ilyen gyorsan tudott intézkedni. - Addig elvégzünk egy csomó vizsgálatot és persze megszabadulunk attól a szép fekete hajkoronától. Egy pillanatra értetlenül néztek rá.

59 -57- Hajvágó készlet ( Sendula Zoé )

60 -58- Aztán hirtelen jött a felismerés, hogy le kell vágni a műtéthez Rebeka haját, amire annyira büszke volt. Rebeka összeszorította a fogát, küszködött a sírás ellen. Nehéz volt legyőznie, mert most tudatosult benne, hogy ezentúl minden másképp lesz, minden megváltozik. Bundás hegyezte a fülét. Már messziről felismerte a kocsi zúgását. Boldogan ugrott ki a házából. Nem is volt sokáig távol, Cicamama bolondságokat beszélt. gondolta magában. Apa kiszállt a kocsiból és kinyitotta a kaput. Bundás hiába várta, nem nyílt több ajtó. Nyújtogatta a nyakát, de a kocsi üres volt. Nem jött haza, nem jött haza, hol a gazdám? Bundás minden porcikájában reszketett. Szűkölésére apa lehajolt hozzá és átölelte a nyakát: - Bundás vakargatta meg a füle tövét ne sírj, hamarosan hazajön, meglátod. Anya bent maradt vele a kórházban, ahol meggyógyítják. Bundás beoldalgott a házába.

LVASNI JÓ Holly Webb

LVASNI JÓ Holly Webb OLVASNI JÓ! 6 Holly Webb HOLLY WEBB Elli hazavágyik Sophy Williams rajzaival Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2011 3 Tomnak, Robinnak és Williamnek 5 Elsô fejezet Megan, arról volt szó, hogy bepakolod azokat

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény Lázár Éva AJÁNDÉK regény Az élet furcsa játéka, a beletörődés és a küzdelem. A belső és külső lélek harca. A féltés, a halál, a megértés, a szeretet és az elfogadás játéka. Egy lány lelki tusája, a család

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Pálfalvi Ilona MÉG MEDDIG?

Pálfalvi Ilona MÉG MEDDIG? Pálfalvi Ilona MÉG MEDDIG? I. könyv Még meddig tart a dackorszak? PROLÓGUS Géza és Lina egymás mellett ültek a folyosói padon, a főorvosi szoba előtt. Várták, hogy beszólíttassanak. Nem beszéltek, mindegyikük

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

HOLLY WEBB CICA AZ ERD BEN. Sophy Williams rajzaival. második kiadás

HOLLY WEBB CICA AZ ERD BEN. Sophy Williams rajzaival. második kiadás Holly Webb HOLLY WEBB CICA AZ ERD BEN Sophy Williams rajzaival második kiadás Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2010 3 Tomnak 5 Els fejezet Pamacs cica hanyatt feküdt a kosarában szőrös hasát mutogatva, és

Részletesebben

ALEA, az eszkimó lány. Regény

ALEA, az eszkimó lány. Regény ANAUTA ALEA, az eszkimó lány Regény 2011 Előszó Amit ebben a könyvben elmondok, az nem kitalálás. Nagy részét apámtól, Jorgkétől hallottam gyerekkoromban. Viharos téli estéken sokszor kértem, hogy meséljen

Részletesebben

cselenyák imre illusztrálta: szonyi

cselenyák imre illusztrálta: szonyi cselenyák imre illusztrálta: szonyi gergely cselenyák imre Az ArAnyhAjú kisfiú álma illusztrálta: szonyi gergely Az öreg gőzmozdony Bálint megfürdött, fogat mosott, pizsamába bújt, és anyukája ölébe fészkelte

Részletesebben

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013)

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) Név, osztály:... Visszaküldési határidô: 2013. március 11. 2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) A világ összes kincse Ebben a feladatsorban Bátky András: A világ összes kincse című könyvéhez kapcsolódóan találtok

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

III. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY

III. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY III. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítı tanár neve: EGÉRKE PIROS SZEGÉLYES KÉK KABÁTJA Volt egyszer egy öregapó, annak volt egy

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet)

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Észak hírnökei 4023 Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Az Opera szálló Hamburg külterületén, egy építkezés mellett állt. Jóval éjfél után érkeztünk meg, útközben többször is megálltunk, hogy

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

A szenvede ly hatalma

A szenvede ly hatalma Előhang Leonard Kastner mostanában egyre többször gondolt ar ra, hogy vissza kéne vonulnia. Miért is ne? Az időzítés tökéletes lenne. Annyi pénzt keresett már, amiről régebben álmodni sem mert volna, ráadásul

Részletesebben

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van Százat egy ütéssel Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy mesterlegény, kinek se égen, se földön nem volt egyebe egy rongyos garasánál. Elindult ő vándorolni. A mint ment, mendegélt hegyen völgyön

Részletesebben

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese

Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére. Pirosmalac. Hangos mese Varázsbetű Mesetár Hangos mesék, versek és ismeretterjesztő cikkek a szövegértés fejlesztésére http://varazsbetu.hu/mesetar Pirosmalac Hangos mese (A hanganyag itt található: http://varazsbetu.hu/mesetar/pirosmalac)

Részletesebben

LVASNI JÓ Holly Webb

LVASNI JÓ Holly Webb OLVASNI JÓ! 6 Holly Webb HOLLY WEBB Cirmos barátra vágyik Sophy Williams rajzaival Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2011 3 Sophie-nak 5 Elsô fejezet Ma is a tanya felé megyünk? kérdezte reménykedve Rosie a

Részletesebben

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén 1. A támadás Viktor az erőd tetejéről nézte a közeli erdőt. Minden nyugodtnak tűnt mozgásnak semmi nyomát nem látta. Pedig érezte a jelenlétüket, tudta, hogy a közelben vannak, nem látja őket, de valahol

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 009. DECEMBER 7. 1 CÍM: FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS

Részletesebben

KIHALT, CSENDES UTCA

KIHALT, CSENDES UTCA KIHALT, CSENDES UTCA Göb megállt egy hosszú kőkerítés mellett. Nem messze innen, rézsút egy valamivel szélesebb utca nyílt, s vége felé, a házak falára már bevilágítottak az állomás fényei. Utazótáskáját

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Pierre Anthon aznap hagyta ott az iskolát, amikor rájött, hogy semmit sem érdemes csinálni, ha egyszer amúgy sincs értelme semminek.

Pierre Anthon aznap hagyta ott az iskolát, amikor rájött, hogy semmit sem érdemes csinálni, ha egyszer amúgy sincs értelme semminek. 8 II Pierre Anthon aznap hagyta ott az iskolát, amikor rájött, hogy semmit sem érdemes csinálni, ha egyszer amúgy sincs értelme semminek. Mi, többiek maradtunk. Bár a tanárok igyekeztek gyorsan eltüntetni

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Miklya Luzsányi Mónika

Miklya Luzsányi Mónika Miklya Luzsányi Mónika Farkasidő Nem kell ma a húsokat jégverembe tenni. Csikorog a hó, foga van a szélnek, süt át a hideg a falakon. Akkor is egész éjjel vonított a szél, mint a csikaszok a nádasban.

Részletesebben

Szép karácsony szép zöld fája

Szép karácsony szép zöld fája Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája Illusztrációk: Szabó Enikő Nyolcéves voltam, a harmadik elemibe jártam, és először léptem a közszereplés terére. A közszereplés tere az öreg templomunk volt. Úri

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága,

A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága, A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága, sokkal inkább a házába befogadott kislány kezdeti viselkedése

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Volt egyszer a világon egy király, akit a népe nagyon szeretett. Csak egy búsította az ország népét. A király hallani sem akarta, amikor arról beszéltek neki, hogy ültessen

Részletesebben

Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe. Ábrándosabb lelkületű olvasóim, akik nem közömbösek régmúlt csaták és elporladt hősök iránt, bizonyára nem vennék zokon, ha úgy kezdeném: régesrég, azokban

Részletesebben

HOLLY WEBB MASZAT, AZ ELRABOLT. Sophy Williams rajzaival

HOLLY WEBB MASZAT, AZ ELRABOLT. Sophy Williams rajzaival HOLLY WEBB MASZAT, AZ ELRABOLT kiscica Sophy Williams rajzaival Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2013 3 Robinnak 5 Elso fejezet Füttyszó hasított a levegőbe. Ben Williams és Rob Ford! Most azonnal gyertek

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

Talabér Gergő Ugrani muszály...

Talabér Gergő Ugrani muszály... Talabér Gergő Ugrani muszály... Épp az ablak előtt álltam, amikor a harang tizenkettőt ütött. Figyeltem a sürgő-forgó város kavalkádját. Emberek siettek a dolguk után a főtér macskakövein botladozva. Némelyek

Részletesebben

Teremtés utazói. Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet

Teremtés utazói. Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet Teremtés utazói Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet - Képzeljük el, hogy az időnek nincs eleje és vége, végtelen folyamként halad önmagába visszatérve. Elméleti síkon lehetséges,

Részletesebben

CSUKÁS ISTVÁN SAJDIK FERENC POM POM MESÉI FESTÉKTÜSSZENTŐ HAPCI BENŐ. Könyv moly kép ző Ki adó

CSUKÁS ISTVÁN SAJDIK FERENC POM POM MESÉI FESTÉKTÜSSZENTŐ HAPCI BENŐ. Könyv moly kép ző Ki adó CSUKÁS ISTVÁN SAJDIK FERENC POM POM MESÉI FESTÉKTÜSSZENTŐ HAPCI BENŐ Könyv moly kép ző Ki adó Pom Pom ült az ágon, leskelődött, nézelődött, várakozott, hogy mikor jön már Picur. Jött egy fekete kutya,

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 (SERBÁN ANDRÁS igaz székely ember emlékének) Karácsonyi történet Mi, gyerekek, nagyon vártuk az első

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni.

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni. Amikor Konrad Lang felébredt, sötét volt. Idegen ágyban feküdt. Keskeny volt és magas, Elisabeth nem feküdt mellette. Fel akart kelni, de nem tudott. Az ágy két oldalán rács volt. Hé! kiáltotta. Majd hangosabban.

Részletesebben

A szomorú királykisasszony. Feldolgozta: BRÉDA SZILVIA

A szomorú királykisasszony. Feldolgozta: BRÉDA SZILVIA A szomorú királykisasszony Feldolgozta: BRÉDA SZILVIA 119 120 A mese Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy király, annak volt egy gyönyörűséges szép leánya, aki soha el nem mosolyodott, mindig

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Erskine Angelika: Lélekmadár

Erskine Angelika: Lélekmadár A vers- és prózaíró pályázat díjazott alkotói a 2011-12-es tanévben: Erskine Angelika 1.a Ring Dóra 1.b Robotka Ádám 2.b Both Noémi 3.a Miletics Maya 4.b Bonecz Bendegúz 5.b Bodóczy Iliáná 8.b Török Anna

Részletesebben

Ez a könyv.... kalóz tulajdona

Ez a könyv.... kalóz tulajdona Ez a könyv... kalóz tulajdona A kis csapat öt főből áll, mint kézen az ujjak. A Tengeri Mackók a Kalóziskola első évét járják, és arra pályáznak, hogy igazi tengeri medvévé váljanak! Az angol származású

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS DIÁKJAI RÉSZÉRE

ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS DIÁKJAI RÉSZÉRE ÁLTALÁNOS ISKOLÁK ALSÓ TAGOZATOS DIÁKJAI RÉSZÉRE A kiadványt összeállította: Laskó Zoltánné, Rosta Helga, Szirmai Nóra Grafika: Varga Gábor Farkas, Tunyogi Gábor Kiadja: Városi Képtár - Deák Gyűjtemény,

Részletesebben

A három narancs spanyol népmese

A három narancs spanyol népmese BOLDOG KARÁCSONYT! Veronika meséi A három narancs spanyol népmese Sok-sok évvel ezel tt élt egy faluban egy öregasszony, akinek három feln tt fia volt. Éppen házasulandó korban, de sajnos nem találtak

Részletesebben

Tatay Sándor HÚSHAGYÓKEDD

Tatay Sándor HÚSHAGYÓKEDD Tatay Sándor HÚSHAGYÓKEDD TATAY SÁNDOR Húshagyókedd Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Tatay Sándor jogutódja Barabás már kilencedik napja kerülgette a várost. S e kilenc napot megelőző kilenc hónapig vándorolt.

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

A kiscsacsi megérkezik

A kiscsacsi megérkezik A kiscsacsi megérkezik Hol volt, hol nem volt, a szoba sarkában, a virágtartón volt egyszer egy kiscsacsi. Samu volt a neve, kék volt a bundája, lakkozott a patája, s a füle ahogy az egy rendes csacsihoz

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Óravázlat. Megjegyzés. munkaforma. I. Bevezető beszélgetés, ráhangolódás: Közös megbeszélés az óravezető irányításával, frontális munkaforma.

Óravázlat. Megjegyzés. munkaforma. I. Bevezető beszélgetés, ráhangolódás: Közös megbeszélés az óravezető irányításával, frontális munkaforma. Óravázlat Készítette: Csillagné Lugossy Marianna (kiegészítette Bubernik Eszter) Évfolyam: 5. Tematikai egység: A technikai fejlődés hatásai Az óra témája: Más, mások tulajdonának tisztelete. Az emberi

Részletesebben

kegyetlen igazságot egészen az utolsó vizsgálatok lezárultáig.

kegyetlen igazságot egészen az utolsó vizsgálatok lezárultáig. Gesztenyefaág A kórház hűvös, steril levegője körülölelte az idős asszonyt. A szoba fehér berendezése és a csempézett fal tisztaságot sugárzott. Négy ágy volt benne, közülük egy üresen állt, a mellette

Részletesebben

Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Tanuló neve: Dátum: Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Egérszegi Cincin más volt, mint a többi egér. Ilyen kicsi egeret még életemben nem láttam! jegyezte

Részletesebben

Baróthy Borbála. Kártyák kiterítve. Cards on the table

Baróthy Borbála. Kártyák kiterítve. Cards on the table Baróthy Borbála Kártyák kiterítve Cards on the table 1. Fejezet A tükörből visszabámuló lányra meredtem. Szomorúnak tűnt és félt. Az arca fehérebb volt a szokásosnál és általában csillogó kék szeme most

Részletesebben

útja a szabadság felé

útja a szabadság felé Szandra útja a szabadság felé Szandra útja a szabadság felé Szandra egy teljesen hétköznapi erdélyi kisvárosban nőtt fel. A családi házuk két kis szobából és egy nappali-konyhából állt. Két húga volt és

Részletesebben

Velence ártatlan volt. Megtette, amit tudott, hogy beteljesítse a romantikáról alkotott elképzeléseit. Csakhogy színes gondoláival és zöld lagúnáival

Velence ártatlan volt. Megtette, amit tudott, hogy beteljesítse a romantikáról alkotott elképzeléseit. Csakhogy színes gondoláival és zöld lagúnáival 9 Velence ártatlan volt. Megtette, amit tudott, hogy beteljesítse a romantikáról alkotott elképzeléseit. Csakhogy színes gondoláival és zöld lagúnáival együtt is eleve esélytelen volt Hannes Bergtalerral

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

M. Veress Mária. Szép halál

M. Veress Mária. Szép halál 184 Rügyek Szép halál Először nem figyeltem fel a kiáltásra, nem volt abban semmi különös, hogy valaki ordibál, megszokott volt ez arrafelé. Csak mikor közelebb értem, akkor hallottam, hogy mintha segítségért

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

LVASNI JÓ Holly Webb

LVASNI JÓ Holly Webb OLVASNI JÓ! 6 Holly Webb HOLLY WEBB A MAG NYOS KISKUTYA Sophy Williams rajzaival Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2009 3 Alice-nek, Maxnak és Georgie-nak 5 Els fejezet Evie, ezt te raktad a bevásárlókocsiba?

Részletesebben

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI A IV-a 2014

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI A IV-a 2014 CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI A IV-a 2014 Test 1 Limba maternă maghiară pentru elevii de la şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară Judeţul/sectorul...

Részletesebben

TaTay Sándor Kinizsi pál regény 2011

TaTay Sándor Kinizsi pál regény 2011 Tatay sándor Kinizsi Pál Regény 2011 1. JÓNÁS, A NAGY MEDVE Állt az erdőben egy óriási tölgyfa. Éppen ott, ahol két magas hegyről csobogó, két kicsi patak összefutott. Azért nőtt talán éppen ilyen nagyra,

Részletesebben

De cuki! Nem hiszem el, hogy lehet ennyire aranyos! Meg kell zabálni! Mindig rá vágytam!

De cuki! Nem hiszem el, hogy lehet ennyire aranyos! Meg kell zabálni! Mindig rá vágytam! 6 Az elsô vakkantás Tomo vagyok, és ez itt az ÉN történetem. Na, jó, meg Leventéé, a gazdámé is egy kicsit, de amúgy mindig minden róla szól, szóval ez a könyv most itt főleg rólam fog. Szívesen megosztom

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege A Biblia gyermekeknek bemutatja A Nílus hercege Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

tünk nagyon megromlott, anya hangja megkomolyodott, arcán ráncok jelentek meg, az addig idilli családi életünk apa halálával a semmibe veszett, és

tünk nagyon megromlott, anya hangja megkomolyodott, arcán ráncok jelentek meg, az addig idilli családi életünk apa halálával a semmibe veszett, és Negyedik fejezet Az a nap, az a szörnyű nap volt az utolsó napom az óvodában. Soha többé nem láttam a kedves szőke óvónénit és a szivárvány minden színében pompázó játékhegyeket sem. Apát sem. Sőt, anyát

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben