Müller Zoltán. Illusztráció: Szabó Zenkő A csodatévő Herceg

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Müller Zoltán. Illusztráció: Szabó Zenkő A csodatévő Herceg"

Átírás

1 Müller Zoltán Illusztráció: Szabó Zenkő A csodatévő Herceg

2 A mesekönyv rajzait készítették: Nagy Mária ( Szabadszállás ) Szivel Rebeka ( Szabadszállás ) Szivel Barbara ( Szabadszállás ) Müller Zoltán Attila ( Szabadszállás ) Fábián Lilla ( Biatorbágy ) Fábián Noémi ( Biatorbágy ) Nagy Kitti ( Szabadszállás ) Kiss Jázmin ( Szabadszállás ) Huszár Olga ( Szabadszállás ) Csaplár Sára ( Szabadszállás ) Zsoldos Zsuzsa ( Szabadszállás ) Kis Regina ( Szabadszállás ) Horváth Gréta ( Szabadszállás ) Kulitár Krisztina ( Szabadszállás ) Szabó Zenkő ( Sepsiszentgyörgy, Erdély ) Vadászi Tiana ( Szabadszállás-Balázspuszta) Bőthe Vivien ( Csávoly ) Sendula Zoé ( Kecel ) Pintér Anett ( Szabadszállás ) Szekeres Soma ( Csávoly ) Kékes-Szabó Angyal ( Szabadszállás ) Árvai Emese ( Szabadszállás ) Asbóth Amanda ( Szabadszállás )

3 -1- Müller Zoltán A csodatévő Herceg Cicamosoly Nagy Mária ( Szabadszállás )

4 -2- Valami történt. Először csak fájdalmat érzett, majd rettenetesen fázott, tiszta víz volt a bundácskája. Nem a hidegtől reszketett, hanem inkább a félelemtől. Sötét volt, nagyon sötét. - Mama! Mama! kiáltott. Az elkeseredett hang bejárta a padlás minden zugát. - Itt vagyok kicsi fiam, semmi baj, csak megszülettél. Most nincs más dolgod, egyél és erősödj, a testvérkéid már jóllaktak és alszanak. Cicamama érdes nyelvével végigszántott a lucskos bundán, mely a többi gyermekétől eltérően hófehér és a megszokottól sokkal hosszabb volt. Bizonyára valami királyi vért örökölt az őseitől, gondolta, és Hercegnek nevezte el a kis jövevényt. Fáradtan terült el a vackán és hangos dorombolásával nyugtatgatta, ringatta álomba utolsónak született kiscicáját. A padlásra borult csendet csak néha törte meg egy-egy apró nesz, az egerek próbáltak észrevétlenül elillanni a félelmetes nagybajuszú közeléből. Herceg nyújtózott egy nagyot, a mama vigyáz rá, büszkén gondolt a nevére mielőtt elaludt.

5 -3- Cicacsalád (Szivel Rebeka )

6 -4- A padlás másik végében egy öreg faláda állt, tele réges-rég elfeledett ruhákkal, oldalán öklömnyi lyukkal. A lyukon át vörös szempár villant elő és a sötétbe fúródott. Bőrfarok volt, az éjszaka réme. Pontosan tudta, hogy mi történt a cicacsaládban, éles karmaival megvakargatta korgó gyomrát, fogait csikorgatva gondolt a szeme előtt lebegő ízletes vacsorára. A harcmodort fontolgatta. Szembeszállt ő már a kandúrokkal is, nem egynek beleharapott már a pökhendi képébe, de most másra várt. Ismert ő minden fortélyt. Tudta, hogy a kölykök anyja hamarosan megéhezik és a nagylábúakhoz dörgölőzve könyörög majd egy kis alamizsnáért. A kis nyekergők magukra maradnak, megtömheti velük éhes hasát. Elégedetten fúrta be magát a rongyok közé, még nem született olyan macska, mely legyőzhette volna Bőrfarkot, a patkányok királyát. Teltek-múltak az órák. A kakas a szomszéd udvarban riadóztatta a napot, hogy ideje felkelni. Nagy vörös korongja felkúszott az égre, elűzve a sötétséget.

7 -5- Bőrfarok ( Szivel Barbara )

8 -6- Ragyogó sugarai végigfutottak a házon, cirógatták a füvet elborító százszorszépek virágait, előcsalogatta a kis kerti tó mélyéről az aranyhalakat. A reggel fényeire ébredeztek a ház lakói, a padlásra felhallatszottak a halk neszek. Cicamama csak erre várt. Nagyot nyújtózott. A négy kis jövevény világra hozása nagyon kimerítette, pocója hangosan korgott, már alig várta a finom tejecskét, amit a házban lakóktól kapott minden reggel. Pár ugrással leszaladt a létrán és az ajtó elé telepedett a lábtörlőre, várva, hogy gazdája végre megjelenjen, kezében a semmihez nem hasonlítható illatot árasztó tálkával. Türelmetlenül topogott, sietnie kellene, míg a négy kis csöppség alszik. Lassan nyílt az ajtó. Cicamama minden alkalommal elcsodálkozott, az embereknek milyen hosszú a lábuk és vajon hogyan tudnak járni velük anélkül, hogy nem dőlnek el. A mosolygós arc Rebekáé volt. - Szia kiscicám!- köszöntötte Rebeka. Cicamama, bár már nagyon öreg volt, szerette, ha a kislány így szólítja, cirógatja, simogatja.

9 -7- Az otthon. (Müller Zoltán Attila )

10 -8- Boldogan kortyolgatta a finom tejecskét, miközben Rebeka apró kezét beletúrta a bundájába és megvakargatta a bőrét. Cicamama a szokottnál gyorsabban ivott, felfelpillantott és aggódva tekingetett a padlásfeljáró felé. - Sietek, sietek, rögtön jövök picikéim! gondolta. Rebeka felegyenesedett. Furcsán félrebillentette a fejét, Cicamamát figyelte, mintha csak hallgatózna. - Megszülettek a kiscicák. suttogta halkan. Majd beszaladt a konyhába, ahol apa és anya épp a reggelit készítette az asztalra. - Apa, anya! Képzeljétek megszülettek a kicsi cicák! ugrálta körül őket, hosszú fekete haja táncolt a levegőben. Cicamama fél füllel figyelte mi történik odabenn és egy cseppet sem csodálkozott. Kedvenc szórakozása volt, hogy hallgatta a nyagylábúak beszédét, olyan megnyugtató volt, milyen jólesett csengő hangjukra elszundítani a kanapén. Már nem gondolkodott azon, hogy lehet, ő érti minden szavukat, de bármennyire is próbálkozott őt nem értették. Talán a gazdák nem is olyan okosak?

11 -9- Rebeka ( ahogy én látom ) Zsoldos Zsuzsa Csaplár Sára Nagy Kitti Kiss Jázmin

12 -10- Egy ideje azonban valami nagyon különös történt. Rebeka egyre gyakrabban kitalálta, vagy talán inkább meghallotta amire gondolt. Cicamama ebbe mindig beleborzongott, ilyet még élete során nem tapasztalt és a lelke mélyén tudta, ennek nem szabadna megtörténnie. A szülők összenéztek. Egy hatéves kislány vajon miből tudná ezt megállapítani. - Miből gondolod kislányom? kérdezte apa. - Csak úgy tudom apa, tudom. nézett apukájára Rebeka várakozón. - Hát akkor lássuk. Mutasd magad Puki. Rebeka tudta, hogy Cicamama nagyon nem szerette, ha Pukinak szólítják, de nem merte megmondani a szüleinek, mert megint azt mondanák, hogy képzelődik. - Na? kérdezte Rebeka, miközben apa végigtapogatta Cicamama hasát, majd zavartan összehúzta a szemöldökét, úgy nézett anyára: - Valóban. Már egészen kicsi a hasa. - Gyerünk Puki! Mutasd meg nekünk a piciket. biztatta Cicamamát apa. - Murr! mondta Cicamama, miközben egy tejcsepp végiggurult a bajuszán. Apa nagyot nevetett: - Ez mit jelent? Azt, hogy mehetünk?

13 -11- Macskaszem ( Szivel Barbara )

14 -12- Cicamama lassan ügetett a padlásajtóhoz, farkát kecsesen ingatta jobbra-balra. Két gyors ugrással átszelte a létrafokokat és odakuporodott az alvó szőrgombócokhoz. Apa és Rebeka követte. Óvatosan dugták fel a fejüket a padlásajtó nyílásán. - Ó, de gyönyörűek! suttogta apának Rebeka. A hangos dorombolásra a kicsik felébredtek és sietős cumikázásba kezdtek. - Apa, nézd azt a fehéret! Milyen nagy a bundácskája. ámuldozott Rebeka. Apa nem szólt semmit, csak elismerően bólogatott. Még egy pár percig csodálták, ahogy a kiscicák megtömik a hasukat, majd óvatosan lelépdeltek a létrán. Rebeka szaladt vissza anyához a konyhába. - Képzeld anya! Négyen vannak és a hófehérnek már neve is van. Anya kérdőn nézett rá. - Hercegnek nevezte el Cicamama. jelentette ki Rebeka magabiztosan. Anya kétségbeesetten nézett apára. Tekintetéből sütött az aggodalom. Mindketten érezték az utóbbi időben valami történik a kislányukkal, amit nem értettek.

15 -13- Apa és Rebeka ( Fábián Lilla )

16 -14- Egyre gyakoribb volt, hogy Rebeka úgy tett, mintha belelátna az állatok gondolataiba. Apa és anya a kezdetben nem aggódott, mert úgy gondolták, kislányuknak csak jó a fantáziája és csupán egyszerű játékról van szó. A képzelgések az utóbbi időben már mindennapossá váltak, amit erős fejfájások kísértek. Rebeka nagyon készült az ősszel induló iskolába, de az érdeklődését a sorozatos rosszullétek során elveszítette, csak feküdt leverten naphosszat a szobájában. - Kicsi szívem menj, rajzolj egy kicsit. simogatta meg anya Rebeka buksiját. Miután Rebeka beviharzott a szobájába anya és apa szótlanul ült egymással szemben a konyhaasztalnál. Mindkettőjük szemében ott ült a szomorúság. Egy idő után apa nagyot sóhajtott: - Kihívom hozzá a dokit, ez nem mehet így tovább. mondta apa eltökélten. Várakozón nézett anyára, aki bólogatott, majd azt mondta: - Csak nehogy bolondnak nézzék, azt nem tudnám elviselni. Apa megfogta a kezét és megnyugtatta. - Ne félj! Az orvosokat köti a titoktartás, másnak meg nem kell tudnia miért járt nálunk a doki.

17 -15- Rebeka szobája ( Fábián Noémi )

18 -16- Már késő délutánra járt az idő, amikor Cicamama végzett a délutáni napozással. Hasa duzzadt a sok finomságtól, amit apától kapott, hogy legyen sok teje. A nap melege átjárta testét, nagyot ásított. Milyen gyönyörű nap, gondolta magában. Jól érezte magát, megszülettek a cicái, nagylábúak gondoskodnak a finomabbnál finomabb ételekről. Mi lehet ennél csodásabb. Indulni készült, épp ideje, hogy megetesse a piciket, talán már túl vannak a délutáni alváson. Nyújtózás közben hirtelen megmerevedett. Inai megfeszültek, füleit erősen hegyezte. Egy pillanatra szerette volna azt képzelni, hogy csak egy rossz megérzés kerítette hatalmába és biztosan nincs semmi baj. A következő pillanatban már tudta, hogy anyai ösztönei nem csaltak. Alig hallhatóan szállt a levegőben a segélykiáltás, mely minden anyának a rémálma: - Anyucikám, anyucikám! Segíts! Teljes erejéből futni kezdett a padlás bejárata felé. Az ajtóban megcsúszott és nekicsapódott az ajtó keretének, de nem is érezte a fájdalmat, csak az járt a fejében, hogy talán még nem késő, csak időben érkezzen. Átugrott a padlásfeljáró nyílásán és megtorpant.

19 -17- Cicamama ( Fábián Noémi )

20 -18- A szeme még nem látta, de az éles szaglása már tudta mi történt. Minden szőrszála felborzolódott. Készen állt a harcra. Az alom környéke bűzlött Bőrfarok szagától, melybe édeskés illat vegyült, a vér illata. Óvatosan lépett a vackához, mintha csak késleltetni akarná a látványt, de a lelke mélyén már tudta mi vár rá. Csupán egyetlen cica volt ott, akinek minden porcikája reszketett. Herceg volt. Az egyetlen túlélő. Halkan nyöszörgött: - Anyucikám segíts! Nagyon félek! Bár Herceg még olyan pici volt, hogy szemei nem nyíltak ki, mégis érezte a veszélyt, ami leselkedik rá. Ő volt az egyetlen, aki felébredt, amikor Bőrfarok odalopózott hozzájuk, de nem mert segítségért kiáltani. Mire összeszedte minden bátorságát, már egyedül volt, nem érezte testvérkéi melegét körülötte. Bőrfarok már negyedszer indult vissza a cicaalomhoz. Nem szeretett félmunkát végezni. Úgy döntött még Cicamama nem tér vissza elhurcolja az összes kicsit. Meghallotta a negyedik kiscica nyöszörgését.

21 -19- Cicamama nagyon mérges ( Szabó Zenkő )

22 -20- Azonnal megtorpant. Tudta, hogy Cicamamának nagyon éles a hallása és hamarosan itt terem, kimeresztett karmokkal. Semmi kedve nem volt egy felbőszült anyával harcba keveredni, veszélyesebb lehet a legnagyobb kandúrnál is. - Hamarosan te is sorba kerülsz! suttogta az utolsó megmaradt kiscica felé és eltűnt a padlás sötétjében. Cicamama szíve majd megszakadt fájdalmában, nem gondolta, hogy Bőrfarok ennyire gonosz. - Itt vagyok kicsim! nyalogatta végig Herceget, aki minden ízében reszketett. - Már nem történhet semmi baj. Elviszlek innen kicsi cicám! Cicamama óvatosan a szájába vette Herceget és leereszkedett vele a létrán. Semmi másra nem tudott gondolni, csak arra, hogy egyetlen megmaradt kiscicáját biztonságba helyezze és tudta, hogy ehhez az emberek segítségét kell kérnie. Apa és anya még mindig a konyhaasztalnál ült és azt tárgyalták vajon mit mond majd a doki bácsi, miután megvizsgálta a kislányukat. Hirtelen Rebeka szaladt ki a szobájából és anya nyakába borult. - Mi történt kislányom? anya teljesen megdöbbent és magához szorította Rebekát.

23 -21- Anya és Rebeka ( Fábián Lilla )

24 -22- Az imént még nem volt semmi baja ennek a pici lánynak. - Anyucikám! Meghaltak a kiscicák! zokogta Rebeka. Anya és apa összenézett és arra gondoltak, hogy kislányuk biztosan beteg, hiszen már megint félrebeszél. Ekkor hallották meg Cicamama keserves nyávogását, mely a konyhaajtó túloldaláról szűrődött át. Apa felpattant az asztaltól és kitárta az ajtót. - Mi baj Puki? mire kimondta már látta, hogy Cicamama nincs egyedül. A lábánál reszketett az a szép fehér bozontos, akinek Rebeka szerint Herceg a neve. Cicamama amint kinyílt az ajtó újra a szájába kapta kicsinyét és beszaladt Rebeka szobájába rejtekhelyet keresni. Sietve felugrott Rebeka ágyára, mancsaival megdagasztotta a takarót és óvatosan elhelyezte Herceget, aki olyan kicsire kuporodott össze, amilyen kicsire csak tudott. Apa elviharzott, fel a padlásra. Tudta, hogy Cicamama nagyon jó anya és ok nélkül nem kezdi el költöztetni a kiscicákat, pláne nem a születésük napján. A padláson csak a csend fogadta.

25 -23- Cicamama megmenti herceget. Kiss Jázmin Kis Regina

26 -24- Apa tudta, hogy nagyon nagy baj történt és azt is sejtette, hogy ki az oka. Már régóta igyekezett megfogni azt a túlméretezett, szemtelen patkányt, aki a környéken garázdálkodott és rendszeresen megrágta a kukoricával teli zsákokat, megdézsmálta a padláson lengedező kolbászokat. A kirakott csapdáiból azonban a csalétek mindig eltűnt, Bőrfarok rendszeresen túljárt az eszén. Szomorúan ment vissza a konyhába, ahol Rebeka még anyát átölelve siratta a három kiscicát. Anya kérdőn nézett apára: - Nos? kérdezte. Apa megrázta a fejét: - Megint igaza volt, nézett kislányára, nyomuk sincs. Rebeka könnyes szemekkel nézett apára: - Ugye bent maradhat nálam Herceg? Neki nem eshet semmi baja! A szülők tudták, hogy Rebeka fájdalmán csak úgy enyhíthetnek, ha beleegyeznek. - Jól van, jól van - mondta apa -, de akkor készítsünk neki házat, mert kell a jó meleg hely a kicsi cicának. Apa behozta a tévé dobozát, amire Rebeka ajtót és ablakot rajzolt, majd ollóval körbevágta. Belül kibélelte puha párnákkal.

27 -25- A cicadoboz Kulitár Krisztina

28 -26- Cicamama óvatosan bekémlelt a kivágott bejáraton, majd hálásan odadörgölőzött Rebeka lábához. Nagyon tetszett neki az új ház. Meleg volt és biztonságos. Apa óvatosan felemelte az ágyról Herceget, majd kislánya kezébe tette: - Még mindig reszket, kicsit nyugtasd meg, majd tedd be a házba. Rebeka nagyon örült, hogy új lakótársakat kapott. - Gyere ide kicsi cicám, majd én vigyázok rád. - simogatta végig a bundáját, majd betette a dobozba. Szeretett volna belesni, mi történik odabenn, de Cicamama ott tolakodott a nyílásnál. - Jó, jó menj csak. Már biztosan nagyon éhes. Apa és anya fürkészve nézték Rebekát. Mindketten ugyanarra gondoltak. Amikor így felizgatja magát, utána mindig rosszabbul lesz, megfájdul a feje és szédülések gyötrik. Apa átölelte anyát. - Nem lesz semmi baj, majd meglátod. Anya szótlanul ingatta a fejét. Nagyon rossz megérzése volt, már alig várta, hogy megérkezzen az orvos.

29 -27- A doki bácsi Horváth Gréta

30 -28- Esteledett. Rebeka korán lefeküdt, nagyon fáradtnak érezte magát, még azt sem hallotta, amint kocsi áll meg a ház előtt, amit apró csengetés követett. Megjött doki bácsi. Egy hosszú, fárasztó nap után érkezett Gyula bácsi, a város gyerekorvosa. Nagy sóhajtással huppant le a konyhában felkínált székre. - Hol van az a beteg kicsi lány? kérdezte. A szobában a cicaházban hirtelen abbamaradt a dorombolás. Cicamama tudta, hogy most történni fog valami és feszülten figyelt. - Elaludt, ma nem volt jó napja. mondta apa. Anya biztató pillantására apa részletesen beszámolt arról, amit a betegséggel kapcsolatban tapasztaltak. Tartottak attól, hogy Gyula bácsi csak legyinteni fog és azt mondja Rebeka képzelgéseiről, hogy csak jó a fantáziája, majd kinövi. Anya már alig várta, hogy megszólaljon, várta a megnyugtató szavakat, hogy rendben van minden, nem kell idegeskedni. Gyula bácsi nem szólt semmit. Csendben ingatta a fejét. Az, hogy a szülők szerint a kislány érti az állatokat, bolondságnak tűnt, de volt itt más is.

31 -29- A doki bácsi Kiss Jázmin

32 -30- A fejfájások, a szédülésekkel járó étvágytalanság, levertség nagyon aggasztotta. - Akkor nézzük meg! pattant fel idegesen a székről. Rebeka a mozgolódásra kinyitotta a szemét. Halkan köszönt, de a következő pillanatban már az ajtó mögött álló dobozt fürkészte. Doki bácsi követte a tekintetét. - Hű ha! csodálkozott nagyot. - Itt egy igazi lakosztály van. Kik a lakói? Rebeka izgatottan mesélte el Gyula bácsinak mi történt, minden részletre kitért. Apa jelentőségteljesen nézett a dokira, a tekintetén ült a kifejezés: - Ugye megmondtam, erről beszéltem az előbb. Doki bácsi közben vizsgálgatta Rebekát, megnézte a torkát, végigkopogtatta. Közben kérdezgette: - Mégis honnan tudod, hogyan hívják a kiscicát? Rebeka töprengés nélkül válaszolt: - Csak úgy érzem idebenn, kopogtatta meg jelentőségteljesen a fejét. - Gyula bácsi, nekem valami bajom van? - Tudod kislányom, további vizsgálatokra lenne szükség. A kórházban van egy gép, ami jól megvizsgálja az ember fejét. Nem fájdalmas, csak feküdni kell nyugodtan benne.

33 -31- A doki bácsi Kis Regina

34 Na mit szólsz hozzá? - Nem ijedek meg én semmitől! ült fel Rebeka az ágyban. - Nagyon bátor kislány! Doki bácsi a szülőkhöz fordult: - Írok egy beutalót és beszélek velük telefonon, hogy minél hamarabb végezzék el a vizsgálatot. Anya fáradtan roskadt le a székre. Valahogy nem erre számított. Arra gondolt, majd a doki megnyugtatja, hogy semmi baj, ad egy kis gyógyszert és hamarosan csak valami rossz emlék lesz az egész. E helyett most még jobban izgult. Kétségbeesetten nézett Gyula bácsira, aki csak ingatta a fejét. - Hamarosan meglátjuk. Nagyot sóhajtva állt fel, miközben óvatosan bepillantott a cicaház ajtaján, ahonnan hangos dorombolás hallatszott. - Ezeknek a cicáknak aztán jó soruk van! ámuldozott. - Az én cicáim! büszkélkedett Rebeka. - Én fogok rájuk vigyázni, hogy ne történhessen semmi baj. Cicamama nagyot ásított és még jobban összegömbölyödött, hogy minél jobban elrejtse az idegen elől Herceget, aki végre a megpróbáltatások után mély álomba szenderedett.

35 -33- Doki bácsi autója ( Vadászi Tiana )

36 -34- Miután doki bácsi elment, apa megsimogatta Rebeka buksiját: - Menj, kislányom, mozgasd meg egy kicsit Bundás kutyát. Bundás, a család kutyája már nagyon öreg volt és ritkán jött ki a házából. Csupán pár dolog volt, amit kedvelt, a szomszéd macskák megkergetése és a dobom a botot, hozd vissza, játék. Rebeka sűrűn játszotta ezt vele, mondván, nem árt Bundásnak a mozgás. Egyébként, ezen kívül, csak enni volt hajlandó előbújni a vackából, mert enni azt bizony nagyon szeretett. Rebeka kiugrott az ágyból, fogta a söprűnyélből vágott fadarabot amit ő csak egyszerűen varázspálcának nevezett és kiviharzott az udvarra. Bundás kilesett a házából, szemében kíváncsiság csillant. Nagyot nyújtózkodott, majd hatalmasat ásítva odagurult Rebekához. - Szegény kutyám, nagyon álmos! vakargatta meg Rebeka a fülét. - Gyere, játszunk egy kicsit! azzal elhajította a botot. Bundás zihálva, nyelvlógatva szedte utána csámpás lábait, majd boldogan vitte vissza gazdijának.

37 -35- Rebeka a varázspálcával ( Fábián Noémi )

38 -36- Cicamama is megjelent a konyhaajtóban, majd leült a lépcsőre. Imádta nézni ezt a bohóckodást. Arra gondolt, milyen jó lesz, amikor Herceg egy kicsit megnő és együtt nevethetnek Bundáson. Rebeka hirtelen a szájához emelte az ujját. - Macskák! suttogta Bundásnak. Az öreg kutya szemében ravaszság csillant. Óvatosan a kerítés felé kémlelt, ahol a szomszéd macskák sétáltak dölyfösen. Bundás kúszva indult meg feléjük. Rebeka alig bírta visszatartani a nevetést, annyira mulatságos volt. Úgy érezte Bundás tudja, hogy ez nagyon tetszik neki és azért produkálja annyira magát, mert örömet szeretne szerezni neki. Bundás hirtelen felugatott, nagyot vakkantott és a kerítés felé ügetett. A macskák szőrüket felborzolva kapaszkodtak fel a kerítésen, tetejéről fújták rá mérgüket Bundásra. Miután elzavarta őket, farkát csóválva lihegett vissza gazdijához és elterült a lábánál. - Nagyon ügyes kutya! simogatta végig a hátát. Bundás nagyon boldog volt, arra gondolt nincs is jobb dolog a világon, mint egy szerető gazdi. Miután Rebeka visszament a konyhába, Bundás visszaindult a házába.

39 -37- Bundás ( Müller Zoltán Attila )

40 -38- Egy pillanatra megállt Cicamama mellett, aki még mindig a lépcsőn sütkérezett és odavetette neki: - Nincs is semmi baja! a választ meg sem várva bújt vissza a vackába. Cicamama tudta, ha valami nagyon rossz történne a gazdival, ha nem tudják meggyógyítani, Bundás nem élné túl, belehalna a bánatba. Sietett vissza Herceghez, a padláson történt tragédia után nem akarta hosszabb időre magára hagyni, nagyon féltette. A kiscicája nem volt a cicaházban. Rebeka ölében aludt az ágyon, aki minden simogatáshoz mondott valamit: - Te vagy a legszebb cica..., te vagy az én kiscicám..., aludj szépen, majd én vigyázok rád... Cicamama nagyon büszke volt, nem akarta megzavarni őket, ezért bebújt a dobozba és onnan hallgatta, hogy dédelgeti Rebeka Herceget. Örült annak, hogy a kiscicája ekkora boldogságot szerez a kis gazdijának, mert a boldogság gyógyít és reményt ad. Ez a legjobb dolog a világon. Sajnos éles hallása mást is hallott: - Mi lesz most velünk? hallotta anya szavait.

41 -39- Bundás megkergeti a szomszéd cicákat. ( Vadászi Tiana )

42 -40- Anya a konyhában sírt. Az ablaknál ült, arcán végiggurultak a könnycseppek, mint egy apró patakocska. Apa megsimogatta a haját, így próbálta vigasztalni. Mindketten tudták, érezték, nehéz idők következnek a család számára. Cicamama nagyon szeretett volna valahogy segíteni, de nem tudta mit tehetne. Abban bízott, ilyen szomorú nap soha többet nem lesz és minden jóra fordul. Még egy gyors pillantást vetett Hercegre, akit Rebeka dédelgetett. Minden rendben lesz, minden rendben lesz - mondogatta magában és lassan álomba szenderedett. Teltek-múltak a napok. Amikor megcsörrent a telefon anya idegesen rohant és felkapta, de sosem doki bácsi volt, pedig már nagyon várta, hogy történjék már valami, mert Rebeka egyre rosszabbul érezte magát. Naphosszat csak feküdt és a fejét nyomogatta. Nem panaszkodott, de anya már a pillantásából kiolvasta a ki nem mondott szavakat: - Anya nagyon fáj! sugározták a kétségbeesett szavakat Rebeka szemei.

43 -41- Megszólal a telefon ( Vadászi Tiana )

44 -42- Már arra gondolt, hogy felhívja az orvost, amikor Gyula bácsi végre jelentkezett: - Holnap irány a kórház. mondta. Teljes kivizsgálás lesz, ezért biztosan több napra bent kell maradnia, úgy készüljenek. Doki részletesen taglalta anyának mit kell ilyenkor összekészíteni. Rebeka figyelmesen hallgatta az ágyából a beszélgetést. Még anya be sem fejezte a telefonálást, már vette elő a kis táskáját és azon tanakodott mit is vigyen magával. Cicamama a telefon csörgésére ébredt délutáni álmából. Gyorsan rájött, hogy gazdija elfog menni. Azt gondolta, mikor felébred minden jobb lesz, odabújhat Rebekához, aki majd elhalmozza a szeretetével. Csalódott volt. Hirtelen felugrott az ágyra, óvatosan szájába vette Herceget és befurakodott Rebeka táskájába. A kislány hatalmasat kacagott: - Nem szabad kiscicám! gyengéden kiemelte őket a táskából. - Nem jöhettek velem. A kórházba nem engednek be állatokat.

45 -43- Cicák a táskában ( Sendula Zoé )

46 -44- Még akkor sem, ha olyan szépek is mint ti. Meglátjátok hamarosan itthon leszek és sokat fogunk játszani. Cicamama nagyon szomorú lett, az ágy sarkára kuporodott, onnan nézte, ahogy Rebeka és anya csomagolnak, készülődnek a holnapi útra. Az éjszaka nagyon lassan telt. Rebeka nem tudott elaludni. Meredten nézte a falióra mutatóját, ahogy lomhán kúszik körbe-körbe. Gondolatai a holnapi napon jártak, vajon mi fog vele történni a kórházban. Félt a vizsgálatoktól, de eldöntötte, hogy nagyon bátor lesz, apa és anya akkor talán nem fog annyira aggódni érte. Végigsimított Cicamama és Herceg bundáján, akik odabújtak hozzá, hogy dorombolásukkal megvigasztalják és álomba ringassák kis gazdijukat. A reggel lassan, de eljött. A szomszéd kakas rákezdett a szokásos rikoltozásra, ami rosszabb volt, mint egy ébresztőóra, mert a kakast bizony nem lehetett egy gombnyomással leállítani. Lassan nyílt az ajtó és apa kukucskált be rajta: - Ébren vagy kislányom? kérdezte.

47 -45- Rebeka elbúcsúzik Hercegtől ( Szivel Barbara )

48 Igen, rögtön kelek. felelte Rebeka álmos szemekkel. Csendben készülődtek. Apa kivitte a táskákat a kocsiba. A mozgolódásra Bundás is előbújt a vackából. Gyanús szemekkel vizslatta mi történik körülötte. Nem tetszett neki, amit látott. Amikor Rebeka kijött a házból, szaladt hozzá, szájába kapta a varázspálcáját, hátha játszik vele. Rebeka leguggolt hozzá: - Édes kiskutyám! Egy ideig nem tudunk játszani. Legyél nagyon jó kutya. biztatásképp megvakargatta a füle tövét. Bundás szájából kiesett a pálca. Akkor vette tudomásul, hogy kedvenc játszópajtása elmegy. Kétségbeesetten nézett Cicamamára, aki kiült a lépcsőre búcsúzkodni: - Visszajön? kérdezte a tekintete, teste minden ízében reszketett. - Talán - suttogta szinte magának Cicamama. Apa lassan kigurult a kocsival a kapun. Rebeka az ablaknak szorította az arcát és búcsút intett Cicamamának és Bundásnak.

49 -47- A kórház ( Pintér Anett )

50 -48- A kórház sürgés-forgása lenyűgözte Rebekát. Orvosok, nővérek suhantak fehér ruhákban a folyosón. Betegek csoszogtak tarkabarka fürdőköpenyekben, hogy múlassák az időt. Látogatók jöttek-mentek nagy csomagokkal. Milyen érdekes világ, talán én is orvos leszek egyszer, csak én állatokat fogok gyógyítani. gondolta, mert nekik is szükségük van orvosságra, ha betegek. A nézelődésnek azonban hamar vége szakadt. Egy bácsi jött, aki egy kerekes széket tolt maga előtt. - Hölgyem a taxi előállt. viccelődött Rebekával. - A lábam biztosan nem beteg, tudok én járni. mondta a kislány, de azért belehuppant az együléses kocsiba. Milyen jó móka lesz. gondolta. A beteghordó végigszáguldott vele a kórház labirintusán, míg egy olyan szobába értek, ahol egy hatalmas gép terpeszkedett a helyiség közepén. - Ajaj, abba kell belefeküdnöm? sóhajtott Rebeka. Úgy néz ki, mint egy óriási lyukas hordó.

51 -49- A professzor ( Vadászi Tiana )

52 Na ezt még nem mondta senki. mondta a professzor, aki épp akkor lépett be az ajtón. - Igen, jó nagy a lelkem, de nem kell mitől félned, csak zúg-búg és fényképeket készít arról, ami a buksidban van. - kocogtatta meg a fejét. Rebeka összeszorított fogakkal feküdt a gépben, még a szemét sem merte kinyitni. A vizsgálat tényleg nem volt fájdalmas, de nem volt könnyű kibírni, hogy megmoccanni sem volt szabad, mozdulatlanul kellett feküdni. Nagyon hosszú időnek tűnt, mire vége lett és a kis taxijával eltolták a neki szánt szobába. - Hm 414, remélem szerencsés szám. érintette meg az ajtóra ragasztott ezüst színű számokat. A kórteremben egy ágy volt, mint otthon a saját szobájában, de itt minden egészen más volt. A padló, a falak csempével voltak kirakva, olyan volt, mint egy óriási sakktábla. Mire elhelyezkedtek a professzor is megjött egy nővér kíséretében, aki egy üvegcsét és injekciós tűt tartott a kezében. - Miért van erre máris szükség? kérdezte apa. A professzor nagyot sóhajtott: - Míg a nővér beköti az infúziót jöjjenek velem az orvosi szobába, elmondom a vizsgálat eredményét.

53 -51- Rebeka kórterme ( Bőthe Vivien )

54 -52- Anyának megremegett a lába, látta, hogy az orvosnak nincs jó kedve és nagyon félt attól, hogy rossz hírt kell velük közölnie. Szomorúan nézett az ágyban fekvő kislányára, aki könnyes szemekkel nézte, ahogy a nővérke megszúrja a tűvel a karját. Rebeka elcsukló hangon szólt utánuk: - Nem! Ne menjetek el! A felnőttek az ajtóból visszafordultak. - Mi baj kislányom? kérdezte apa. - Én is akarom hallani mi lett a vizsgálat eredménye, utána úgyis meg kell mondanotok. Apa bólogatott és kérdőn nézett a professzorra. - Jobb lett volna, ha az irodámban beszéljük meg. vakargatta meg a fejét az orvos gondterhelten. A professzor nagyot sóhajtott, melynek nyomán a kórteremre nyomasztó csend telepedett. Anya belekapaszkodott apa karjába, érezte, amint az orvos megtöri a csendet minden megváltozik és elillan a remény, hogy a vizsgálat után hazamehetnek. - Nos - szöszmötölt a prof a papírjaival, mintha csak az időt szeretné húzni. Megköszörülte a torkát és Rebekára nézett: - Tudod a vizsgálat kimutatott a fejedben valamit, aminek nem szabadna ott lennie.

55 -53- Kórházi taxi ( Sendula Zoé )

56 -54- Ez olyan, mint egy csomó, nagyon lassan növekszik és nyomja az agyszövetet. Anyának összerogytak a lábai. Apának erősen kellett tartani. Ott lüktetett a fejében a szó: agydaganat, kétségbeesetten nézett az orvosra, bízva abban, hogy mond valami reménykeltőt is. Rebeka szólalt meg elgondolkodva: - Akkor ezért hallottam a cicáim gondolatait? - Tudod kicsim mondta a prof -, az agy nagyon különleges szervünk, folyamatosan kutatjuk a titkait és biztosan marad olyan képessége, amit az ember soha nem tud majd megfejteni és örök rejtély marad a számunkra. Apa egy kicsit megrázta a professzor karját, mielőtt belemelegszik a tudományos előadásába: - Megtudják gyógyítani? Az orvos egy pillanatig gondolkodott. - A daganat jól megközelíthető helyen van, biztosan eltávolítható, ez nagyon jó hír, de egy agyműtét mindig veszélyes és bonyolult, ezért biztosra nem lehet semmit mondani. Doki a szülőktől várta a választ, de Rebeka eltökélt hangja hallatszott: - Csináljuk! nézett anyára és apára. Apa szemében csodálat csillant, egy pillanatra legyőzve a szomorúságot: - Az én lányom, az én lányom.

57 -55- Anya és apa ( Sendula Zoé )

58 -56- -Milyen kicsi és mégis milyen erős, megirigyelhetné bármelyik felnőtt - gondolta magában. Odabólintott a professzornak: - A lányom döntött, csinálják csinálják gyorsan. Anya nem szólt semmit, erőtlenül csimpaszkodott apa karjába, könnyes szemei a semmibe meredtek. - Meglátom mit tehetek. igazgatta meg a szemüvegét a professzor, azzal kisietett. Anya és apa Rebeka ágya szélére ült, gyengéden szorongatták a kezét, mintha csak ezzel akarnának erőt átadni a szemük fényének. Csendben várakoztak. Rebeka elhatározta, hogy nem fog sírni, bármennyire is szeretett volna, mert szüleinek akkor még nehezebb lesz elviselni az elkövetkezendő napokat. Az a pár perc, mire visszajött az orvos, egy örökkévalóságnak tűnt. - Három nap múlva megcsináljuk! láthatóan örült, hogy ilyen gyorsan tudott intézkedni. - Addig elvégzünk egy csomó vizsgálatot és persze megszabadulunk attól a szép fekete hajkoronától. Egy pillanatra értetlenül néztek rá.

59 -57- Hajvágó készlet ( Sendula Zoé )

60 -58- Aztán hirtelen jött a felismerés, hogy le kell vágni a műtéthez Rebeka haját, amire annyira büszke volt. Rebeka összeszorította a fogát, küszködött a sírás ellen. Nehéz volt legyőznie, mert most tudatosult benne, hogy ezentúl minden másképp lesz, minden megváltozik. Bundás hegyezte a fülét. Már messziről felismerte a kocsi zúgását. Boldogan ugrott ki a házából. Nem is volt sokáig távol, Cicamama bolondságokat beszélt. gondolta magában. Apa kiszállt a kocsiból és kinyitotta a kaput. Bundás hiába várta, nem nyílt több ajtó. Nyújtogatta a nyakát, de a kocsi üres volt. Nem jött haza, nem jött haza, hol a gazdám? Bundás minden porcikájában reszketett. Szűkölésére apa lehajolt hozzá és átölelte a nyakát: - Bundás vakargatta meg a füle tövét ne sírj, hamarosan hazajön, meglátod. Anya bent maradt vele a kórházban, ahol meggyógyítják. Bundás beoldalgott a házába.

LVASNI JÓ Holly Webb

LVASNI JÓ Holly Webb OLVASNI JÓ! 6 Holly Webb HOLLY WEBB Cirmos barátra vágyik Sophy Williams rajzaival Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2011 3 Sophie-nak 5 Elsô fejezet Ma is a tanya felé megyünk? kérdezte reménykedve Rosie a

Részletesebben

HOLLY WEBB CICA AZ ERD BEN. Sophy Williams rajzaival. második kiadás

HOLLY WEBB CICA AZ ERD BEN. Sophy Williams rajzaival. második kiadás Holly Webb HOLLY WEBB CICA AZ ERD BEN Sophy Williams rajzaival második kiadás Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2010 3 Tomnak 5 Els fejezet Pamacs cica hanyatt feküdt a kosarában szőrös hasát mutogatva, és

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

Rajzold ide magad! Ez a mesekönyv...tulajdona.

Rajzold ide magad! Ez a mesekönyv...tulajdona. Rajzold ide magad! Ez a mesekönyv...tulajdona. Copyright Hermann Marika, 2014 Illusztráció: Gönczi Anikó Szerkesztés: Szűcs Szilvia Hungarian edition Angry Cat Kiadó 2014. 1. kiadás Minden jog fenntartva!

Részletesebben

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI A IV-a 2014

EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI A IV-a 2014 CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI A IV-a 2014 Test 1 Limba maternă maghiară pentru elevii de la şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară Judeţul/sectorul...

Részletesebben

Élethely. Egy kis hely az élethez? ...egy pici kis élet. Mert minden lélek számít

Élethely. Egy kis hely az élethez? ...egy pici kis élet. Mert minden lélek számít Élethely Egy kis hely az élethez?...egy pici kis élet Mert minden lélek számít CSAK egy kis élet? Kora reggel láttam meg őt a szállodai szobám ablaka alatt: egy pici cicagyerek, talán ha négy hetes lehet.

Részletesebben

Max Lucado: Értékes vagy

Max Lucado: Értékes vagy Max Lucado: Értékes vagy A foltmanók kicsi, fából készült emberkék voltak. Mindannyian Éli fafaragómester keze alól kerültek ki. A mester műhelye messze fent a hegyen állt, ahonnan szép kilátás nyílt a

Részletesebben

LVASNI JÓ Holly Webb

LVASNI JÓ Holly Webb OLVASNI JÓ! 6 Holly Webb HOLLY WEBB Max elcsatangol Sophy Williams rajzaival Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2011 3 Rosie-nak 5 Elsô fejezet Molly kinyitotta a kaput, majd megállt, türelmetlenül várva szüleit,

Részletesebben

Feri rágja a térdét. Rónási Márton

Feri rágja a térdét. Rónási Márton Feri rágja a térdét Rónási Márton Tavasz volt, amikor beköltöztünk abba a házba, ahol kamaszkoromat éltem meg, abba a házba, ahol a legjobb barátom lett Láncos, a hatalmas fekete kutya, akit tíz éve temettem

Részletesebben

Bosnyák Viktória Gözde Bitir Sındırgı. Mantyusok. Bátorság, Tomi! Copyright Gözde Bitir Sındırgı

Bosnyák Viktória Gözde Bitir Sındırgı. Mantyusok. Bátorság, Tomi! Copyright Gözde Bitir Sındırgı Bosnyák Viktória Gözde Bitir Sındırgı Mantyusok Bátorság, Tomi! Copyright Gözde Bitir Sındırgı OLVASNI JÓ! 6 Mantyusok Bátorság, Tomi! 1 2 Bosnyák Viktória Mantyusok Bátorság, Tomi! 3 Illusztrálta: Gözde

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1.Feladat TOTÓ (Húzd alá a helyes választ!) 1. Mibe lépett bele Kópé, amikor vérzett a lába? egy hegyes szögbe egy süni

Részletesebben

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád.

egy jó vállalkozás. Aztán nem egészen egy év alatt az egész elúszott. A pincéred elbokázta. Igaza lett apádnak! Haragszik rád. Pista bácsi unokája A pesti kislány. A faluban csak így emlegették. Két éves lehetett, amikor az édesanyja hazavitte a faluba és a szülei segítségét kérte. Sírva panaszolta, hogy tovább már nem bírja a

Részletesebben

zsolnay eozina Ezt mondta? Ezt jelentette ki Kitkat ellentmondást nem tûrô hangon. Mikor megyünk?

zsolnay eozina Ezt mondta? Ezt jelentette ki Kitkat ellentmondást nem tûrô hangon. Mikor megyünk? zsolnay eozina Milyen szép név suttogta Kitkat egyik reggel. Micsoda? kérdezte Apu. Zsolnay Eozina felelte ábrándos szemmel. Vele álmodtál, Kitkat? Igen Ô egy szellemlány. Tündöklô zöld színe van. Ó! csodálkozott

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Lily Tiffin: A bűnjel

Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin A bűnjel (Részlet) Regény (Részlet) Lomart Kiadó A digitális kiadás a 2008-ban meg jelent ISBN 978-963-9632-15-8 számú kiadás változtatás nélküli másolata. A digitális

Részletesebben

Aparányi naphal a parti nádasban tért magához. Az igazat megvallva,

Aparányi naphal a parti nádasban tért magához. Az igazat megvallva, Elsô fejezet, amelyben megismerjük a főszereplőt, és ő is magát Aparányi naphal a parti nádasban tért magához. Az igazat megvallva, fogalma sem volt róla, hogy került oda. Lassan, óvatosan nézett körül,

Részletesebben

Péter egyetemi tanár volt. Kémiát

Péter egyetemi tanár volt. Kémiát A habókos Péter egyetemi tanár volt. Kémiát és fizikát tanított. Az ideje nagy részét az előadásaira való felkészülés, az előadások megtartása és a diákjaival való foglalkozás gyakorlati órák, kollokviumok,

Részletesebben

Pille. Fekete Andrea - Pille Oldal 1

Pille. Fekete Andrea - Pille Oldal 1 Szerelem első látásra, mármint beleszeretni egy fajtába úgy, hogy az elmondva szinte már giccses, pedig igaz. Egészen 21 éves koromig nem rendelkeztem komoly kutyás múlttal, ha csak azt nem nevezzük annak,

Részletesebben

SZKB104_14. Körön kívül, körön belül II.

SZKB104_14. Körön kívül, körön belül II. SZKB104_14 Körön kívül, körön belül II. TANULÓI KÖRÖN KÍVÜL, KÖRÖN BELÜL II. 4. ÉVFOLYAM D1 Három szituáció képen 137 138 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK TANULÓI D2 Fekete István: A két

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Vigh Viktória 5. osztály. Szob Hátizsákos kalandok

Vigh Viktória 5. osztály. Szob Hátizsákos kalandok Vigh Viktória 5. osztály Szob Hátizsákos kalandok 1 Hátizsákos kalandok Írta: Vigh Viktória (Szob) 2 Egy szép tavaszi napon a családommal elhatároztuk, hogy elmegyünk a Börzsönyhegységbe kirándulni. Mindenki

Részletesebben

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8.

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8. TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET Írta: Vészits Andrea Vezeto író: Vészits Andrea Dalit Kahan karakterei alapján 8. változat 2013. április 18. Pre-clearance Shooting Draft HBO Holding Zrt. H: 1026

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege A Biblia gyermekeknek bemutatja A Nílus hercege Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

Igazi ünnep. Karácsony 2009-88. Bethlen Gábor cscs. Mainz. Történetünk egy szegény cipészről szól, akinek kilenc gyermeke volt.

Igazi ünnep. Karácsony 2009-88. Bethlen Gábor cscs. Mainz. Történetünk egy szegény cipészről szól, akinek kilenc gyermeke volt. Igazi ünnep Karácsony 2009-88. Bethlen Gábor cscs. Mainz Szereplők: : Jacqueline János mester (az apa, aki cipész) : Ádám Gyermekei 1. gyerek (Klári): Ildikó 2. gyerek (Eszti): Anna 3. gyerek (Balázs):

Részletesebben

Az Este, az Éjfél meg a Hajnal lakodalma

Az Este, az Éjfél meg a Hajnal lakodalma Az Este, az Éjfél meg a Hajnal lakodalma Magyar népmese Illusztrációk: Szabó Enikő Egy királynak volt három leánya, akik már nagyra felnőttek, és mégsem eresztette őket atyjuk a napvilágra. Egyszer a legöregebbik

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

KATIE DREAMS É B R E D Ő K

KATIE DREAMS É B R E D Ő K KATIE DREAMS ÉBREDŐK va nézte Dirát. Dira földig érő sötét bordó köpenyben állt, levette a kámzsát a fejéről és szeretettel nézte testvérét. Szótlanul álltak. Végül Dira törte meg s csöndet. Testérem!

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. 1 2 'Abdu'l-Bahá sok évet töltött a Szentföldön, Akkó városában. Éveken keresztül fogoly volt, és

Részletesebben

Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Tanuló neve: Dátum: Olvasd el a következő regényrészletet, majd válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Egérszegi Cincin más volt, mint a többi egér. Ilyen kicsi egeret még életemben nem láttam! jegyezte

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja

A Biblia gyermekeknek. bemutatja A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Lázár Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSTERVEK 3.1 Kultúraközvetítés, ismeretterjesztés Elmés szerkezetek, rövid történetek

DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSTERVEK 3.1 Kultúraközvetítés, ismeretterjesztés Elmés szerkezetek, rövid történetek 5. Mellékletek M1 1. Egy francia mérnök* szerette a környékbeli erdőben, réteken sétáltatni a kutyáját. Nem szerette viszont a sétát követő tisztálkodást, mert a ruhája és a kutya szőre is tele volt undok,

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Leült a fia mellé a földre. Ült, amíg ki nem aludtak az íves fények a szemében. Akkor megszólalt:

Leült a fia mellé a földre. Ült, amíg ki nem aludtak az íves fények a szemében. Akkor megszólalt: BALLADA Az öreg és a fiú együtt laktak a faházban. Az öregről mindenki úgy tudta, hogy egyedül él, és a fiúról senki sem tudta, hogy a fia. A patak egy negyedórányi járásra volt, a legközelebbi faház egy

Részletesebben

A macska keresztfia. (széki népmese)

A macska keresztfia. (széki népmese) A macska keresztfia (széki népmese) Egyszer egy macska játszadozott egy egérrel. Meg akarta enni. Hát aztán már az egeret megsajnálta, olyan ügyes egér volt. Meggondolkozott a macska, s nem ette meg. -

Részletesebben

Mimó, Csipek és az Érzékek Ösvénye. Kisfaludy Boróka Szűcs Anikó

Mimó, Csipek és az Érzékek Ösvénye. Kisfaludy Boróka Szűcs Anikó Mimó, Csipek és az Érzékek Ösvénye Kisfaludy Boróka Szűcs Anikó 2013 Egyszer, egy nem is olyan messzi erdő tölgyfájának ágáról a földre röppent egy apró kismadár. Fejét forgatta, ugrott egyet vagy kettőt,

Részletesebben

VI. VI. ik lecke atoatodik lecke

VI. VI. ik lecke atoatodik lecke Hatodik lecke A nagy találkozás Szia, Lilla! Szia, Gergely! Hát te honnan jössz? Az egyetemről. Ma csak egy előadás van, reggel. Úgyhogy most fölmegyek a Várba. Mit csinálsz a Várban? Bemegyek a Ludwig

Részletesebben

Hatodik Erzsébet királyné Megyei Olvasópályázat 1-2. osztály

Hatodik Erzsébet királyné Megyei Olvasópályázat 1-2. osztály Hatodik Erzsébet királyné Megyei Olvasópályázat at 2009. 1-2. osztály Neved: Felkészítd neve: Iskolád: Osztályod: Általános tudnivalók Ebben az évben a Hatodik Erzsébet királyné Megyei Olvasópályázat témájául

Részletesebben

HARMATCSEPP LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY Olvasás-szövegértés III.

HARMATCSEPP LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY Olvasás-szövegértés III. A versenyző neve: HARMATCSEPP LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY Olvasás-szövegértés Forduló: III. Osztály: 3. Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Az iskola kódja: H- Elérhető pontszám: 39 p. Ellenőrizte:

Részletesebben

Csibe Csibi kalandjai

Csibe Csibi kalandjai Löwy Maya Csibe Csibi kalandjai Mesejáték két jelenetben Szín: Juliék udvara elkerített baromfirésszel. A függöny előtt a két mesemondó kétoldalt áll vagy ül. I. mesemondó: Kedves közönségünk, bemutatom

Részletesebben

K.E.Bliss: Gréta és Manka örökre szóló barátságot köt

K.E.Bliss: Gréta és Manka örökre szóló barátságot köt K.E.Bliss: Gréta és Manka örökre szóló barátságot köt Gréta gyönyörű téli reggelre ébredt, gyorsan pattant ki az ágyból. Ablakához futott, hogy kinézzen, esett-e a hó. Napok óta várta már a hóesést, mert

Részletesebben

A gazda és a házőrző róka magyar népmese

A gazda és a házőrző róka magyar népmese A gazda és a házőrző róka magyar népmese Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy együgyű gazda. Egész életében tett vett, dolgozott keményen, mégsem jutott ötről a hatra egész életében. Történt egyszer,

Részletesebben

Bábel. Nem sírt fel. Soha nem volt lehetőségünk hallani a hangját.

Bábel. Nem sírt fel. Soha nem volt lehetőségünk hallani a hangját. Bábel Nem sírt fel. Soha nem volt lehetőségünk hallani a hangját. Ezután egyfajta hallgatólagos megegyezés született közöttünk. Nem beszéltünk erről. Semmiről sem beszéltünk. Hallgattunk, napokat, heteket.

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

Hatodik lecke. fölmegyek a Várba. bemegyek a múzeumba. lemegyünk a Városmajorba kimegyünk Hűvösvölgybe. fölmegyünk a hegyre.

Hatodik lecke. fölmegyek a Várba. bemegyek a múzeumba. lemegyünk a Városmajorba kimegyünk Hűvösvölgybe. fölmegyünk a hegyre. Hatodik lecke A nagy találkozás Szia, Lilla! Szia, Gergely! Hát te honnan jössz? Az egyetemről. Ma csak egy előadás van, reggel. Úgyhogy most fölmegyek a Várba. Mit csinálsz a Várban? Bemegyek a Ludwig

Részletesebben

Egy visszautasíthatatlan ajánlat. A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben.

Egy visszautasíthatatlan ajánlat. A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben. Egy visszautasíthatatlan ajánlat A film alatt végig a nagy gengszterfilmekre, különösképp a Keresztapára hajazó zene szól lágyan a háttérben. Egy függönyökkel árnyékolt, tágas szobában járunk. A képen

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

NICK BRUEL ROSSZ CICA. Rossz Cica! Boldog szülinapot, New York Times bestsellersorozat

NICK BRUEL ROSSZ CICA. Rossz Cica! Boldog szülinapot, New York Times bestsellersorozat NICK BRUEL ROSSZ Boldog szülinapot, Rossz Cica! CICA OLVASNI JÓ! 6 New York Times bestsellersorozat Könyvmolyképző Kiadó 2014 2. TarTalomjegyzék Első fejezet Jó reggelt, Cica! 5 Második fejezet Cica első

Részletesebben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben

SZKB103_10. Konfliktusok a közösségben SZKB103_10 Konfliktusok a közösségben tanulói konfliktusok a közösségben 3. évfolyam 103 Diákmelléklet D1 Tornai József: Ki tud tovább lefelé lógni? Kora tavasz köszöntött ránk meleg esővel, s mi a kunyhót

Részletesebben

- Hallod-e, feleség! Elmegyek én Moldvába, s ott elvállalok valami kaszálnivalót, hogy egy kicsi pénzt szerezzek.

- Hallod-e, feleség! Elmegyek én Moldvába, s ott elvállalok valami kaszálnivalót, hogy egy kicsi pénzt szerezzek. A három jó tanács (népmese) Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, még az Óperenciás-tengeren is túl, volt egyszer egy szegény ember s egy szegény asszony. S azoknak volt egy kétesztendős forma

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg a házat, mert utcanevek nincsenek Japánban! Megismerkedtem

Részletesebben

Szerző: Horváth-Lukács Judit

Szerző: Horváth-Lukács Judit Örömteli családi ünnepségre készülünk! Bendegúz, legidősebb unokám, 6. születésnapja lesz a vasárnap. A szülinapi torta kapcsán jutottak eszembe a következő gondolatok. Kedves Olvasóm! Hadd meséljek el

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Hol szeretnél továbbtanulni? A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán. Mik a céljaid a közeljövőre nézve?

Hol szeretnél továbbtanulni? A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki szakán. Mik a céljaid a közeljövőre nézve? Gulyás Eszter iskolánk hatosztályos képzésben tanuló végzős, speciális matematika tagozatos diákja. Számos országos matematikai verseny előkelő helyezettje, az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT!

Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT! ténet r ö t Ó J n a b ó l a v Egy kal k o jz a r A S C R U F n valóba Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT! részlet 1. fejezet fj NEM TUDOK RAJZOLNI, OKÉ? Ez itt Pálcikakutya. Nem

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013.

Az egészséges táplálkozás alapjai e-book. Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. Az egészséges táplálkozás alapjai e-book Írta: Pappné Benedek Erika Lektorálta: Tőke Szilvia személyi edző 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 4 Néhány gondolat a diétázásról 6 Miért fontos az egészséges

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com)

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Wednesday, April 27, 2011 Néhány egyszerű példa azzal kapcsolatosan, hogy egy átlagos lakásban milyen elektromos sugárzás

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Sasvári Sándor. otthonában

Sasvári Sándor. otthonában Sasvári Sándor otthonában A természettõl körülölelve A legfoglalkoztatottabb musical énekes, kivételes hangadottsággal megáldott, népszerű zenész, boldog családapa, természetszerető állatbarát és még folytathatnánk

Részletesebben

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának!

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Minden kutyatartó álma, hogy kutyája a tárgyakat megbízhatóan visszahozza? Sok kutya azonban inkább elszalad, és várja, hogy a gazda csatlakozzon a fogócskához.

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

Sikertörténetek I. Joli eltűnt" a cisztája. boldogan várják a babát Böbe 6 éve nem menstruált 24 órán belül megjött a menstruációja

Sikertörténetek I. Joli eltűnt a cisztája. boldogan várják a babát Böbe 6 éve nem menstruált 24 órán belül megjött a menstruációja Joli - 3 éve próbálkoznak babával sikertelenül 2 évvel ezelőtt bal petefészkét kivették ciszta miatt A lombikprogram 1 évvel ezelőtt sikertelen volt Kétségbeesve jött a tornára, mert a jobb petefészkén

Részletesebben

Szövegértés _1. Olvasd el az alábbi történetet, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre!

Szövegértés _1. Olvasd el az alábbi történetet, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! Szövegértés _1. Olvasd el az alábbi történetet, és válaszolj a hozzá kapcsolódó kérdésekre! DUKE Ahogy az utcán mentem, könnyeim folyton-folyvást végigcsorogtak az arcomon. A többi ember persze furcsálkodva

Részletesebben

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS Tisztelet Önfegyelem Biztonság BEcsület Kedvesség leszünk! De hogyan??????? A vetélkedő ötlete, célja A diákok a helyes magatartást pont úgy sajátítják el, mint ahogyan minden mást

Részletesebben

Ha nem hiszed, járj utána!

Ha nem hiszed, járj utána! Gárdonyi-emlékév, 2013 Ha nem hiszed, járj utána! rejtvényfüzet 2. osztály 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játssz velünk! Néhány mese és az író életrajza

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

Mi a fontos, és mi zavar? 8. összejövetel

Mi a fontos, és mi zavar? 8. összejövetel Mi a fontos, és mi zavar? 8. összejövetel 57 Előkészítés Helyezz el körben annyi széket, ahányan vagytok! A kör közepén legyen egy gyertya, egy Szentírás és lehet más díszítés is, amit a mai naphoz illőnek

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Megfordult a világ a kék ég zöldre vált ragyogva húztak el a Liberátorok õk dobták lefele a robbanó babát mit késõbb a gyerek magához szorított

Megfordult a világ a kék ég zöldre vált ragyogva húztak el a Liberátorok õk dobták lefele a robbanó babát mit késõbb a gyerek magához szorított Gyermekportré Csak ott ül a gyerek mint kiszerelt pokolgép amit bölcsõ után az apja otthagyott a virágok között ha megnõ az erõtér és szétröpíti majd a jövõ századot kis seggét bökködik piros fehér virágok

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

Már is december. A városnegyed, ahol a minden napjaimat élem

Már is december. A városnegyed, ahol a minden napjaimat élem Már is december Rájöttem, mint fösvénynek, úgy kell öriznem a pillanatokat, az órákat Szabó Magda Hihetetlen gyorsasággal repül itt az idő. A napokban azon kaptam magam, hogy már a harmadik havi zsebpénzem

Részletesebben

Ő is móriczos diák volt

Ő is móriczos diák volt Ő is móriczos diák volt 107 Az idén évkönyvünk vendége Gryllus Dorka színésznő, aki 1987 és 1991 között volt iskolánk diákja. Vöröslő arccal, zihálva rohantam be egy magyar népmese címére hallgató pesti

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon.

Üdvözöllek benneteket ezen az (esti) alkalmon. A helység atmoszférája azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok elkezdjenek gondolkodni arról, hogy mi a baj ezzel a világgal. Képek használata: rakj ki olyan képeket a falra, melyeken különbözõ karitatív

Részletesebben

Egy nagyhírű, nemzetközi cég

Egy nagyhírű, nemzetközi cég Álláshirdetés Egy nagyhírű, nemzetközi cég álláshirdetését nemcsak munkanélküliek olvasták, hanem mások is, akik jobb munkához akartak jutni. A hirdetés elején a cég tevékenységéről, tevékenységének hatékonyságáról

Részletesebben

Te vagy fontos! 4. összejövetel

Te vagy fontos! 4. összejövetel Te vagy fontos! 4. összejövetel 35 Előkészítés Készíts elő egy körbe annyi széket, ahányan vagytok. Ha van olyan, akit ma nagyon vártatok, és nem jött, készíts neki is egy széket. A kör közepére helyezd

Részletesebben

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak

Szereplők: Bükk beszélő fa Hárs beszélő fa Harkály. Hernyók: Nyúlanya 2 nyúlcsemete Róka Darázs Madarak Erdei mesék Előadta a Harkácsi Pimpó Bábcsoport 2006-ban. A mesével a Duna Menti Tavasz országos döntőjén, Dunaszerdahelyen nívódíjat nyertek. Vezetők: Dolinsky Irén,Vezérné Gonda Klára 17 18 Szereplők:

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

NAGYTESÓK MESÉJE. Avagy, utálom a kistesót! Írta: Hodos Enikő

NAGYTESÓK MESÉJE. Avagy, utálom a kistesót! Írta: Hodos Enikő NAGYTESÓK MESÉJE Avagy, utálom a kistesót! Írta: Hodos Enikő Hol volt, hol nem volt, éppen a világ kellős közepén álldogált egy madárfüttyös, kerek erdő. A kerek erdő közepén állott egy hatalmas hársfa.

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Óravázlat. Eszközök Munkaformák. 5 perc I. Előkészítő rész. A teremben a padok átrendezése már megtörtént a szünetben. A padok félre vannak tolva.

Óravázlat. Eszközök Munkaformák. 5 perc I. Előkészítő rész. A teremben a padok átrendezése már megtörtént a szünetben. A padok félre vannak tolva. Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Életkor: 3. osztály Témakör: Közösségben és egyedül a társaim és én Téma: Egymás mellett élés, segítségnyújtás A óra célja és feladata: A segítségnyújtás erkölcsi szükségszerűségének

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

KÉRI FERENC. Liliom TÖRTÉNELMI DRÁMA SZENT IMRE HERCEGRİL

KÉRI FERENC. Liliom TÖRTÉNELMI DRÁMA SZENT IMRE HERCEGRİL KÉRI FERENC Liliom TÖRTÉNELMI DRÁMA SZENT IMRE HERCEGRİL Csonka-torony Alapítvány Soltszentimre, 2008 KÉRI FERENC: LILIOM Szereplık: Zsuzsanna, Imre felesége Gizella királyné Imre herceg István király

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

"Ki kötelezi el még magát közületek az Úrnak?"

Ki kötelezi el még magát közületek az Úrnak? "Ki kötelezi el még magát közületek az Úrnak?" 1 Krón 29,5 Gyógyulásunk és megerősödésünk akkor történik, amikor fenntartás nélkül átadjuk magunkat Jézusnak. Minél jobban megnyílunk, és engedjük, hogy

Részletesebben

Az ápolónő szerepe a daganatellenes kezelésben Együttműködés és kommunikáció a kezelés folyamán

Az ápolónő szerepe a daganatellenes kezelésben Együttműködés és kommunikáció a kezelés folyamán Az ápolónő szerepe a daganatellenes kezelésben Együttműködés és kommunikáció a kezelés folyamán Rabi Anna,Varró Mónika Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet,Onkológiai Osztály,Budapest

Részletesebben