Müller Zoltán. Illusztráció: Szabó Zenkő A csodatévő Herceg

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Müller Zoltán. Illusztráció: Szabó Zenkő A csodatévő Herceg"

Átírás

1 Müller Zoltán Illusztráció: Szabó Zenkő A csodatévő Herceg

2 A mesekönyv rajzait készítették: Nagy Mária ( Szabadszállás ) Szivel Rebeka ( Szabadszállás ) Szivel Barbara ( Szabadszállás ) Müller Zoltán Attila ( Szabadszállás ) Fábián Lilla ( Biatorbágy ) Fábián Noémi ( Biatorbágy ) Nagy Kitti ( Szabadszállás ) Kiss Jázmin ( Szabadszállás ) Huszár Olga ( Szabadszállás ) Csaplár Sára ( Szabadszállás ) Zsoldos Zsuzsa ( Szabadszállás ) Kis Regina ( Szabadszállás ) Horváth Gréta ( Szabadszállás ) Kulitár Krisztina ( Szabadszállás ) Szabó Zenkő ( Sepsiszentgyörgy, Erdély ) Vadászi Tiana ( Szabadszállás-Balázspuszta) Bőthe Vivien ( Csávoly ) Sendula Zoé ( Kecel ) Pintér Anett ( Szabadszállás ) Szekeres Soma ( Csávoly ) Kékes-Szabó Angyal ( Szabadszállás ) Árvai Emese ( Szabadszállás ) Asbóth Amanda ( Szabadszállás )

3 -1- Müller Zoltán A csodatévő Herceg Cicamosoly Nagy Mária ( Szabadszállás )

4 -2- Valami történt. Először csak fájdalmat érzett, majd rettenetesen fázott, tiszta víz volt a bundácskája. Nem a hidegtől reszketett, hanem inkább a félelemtől. Sötét volt, nagyon sötét. - Mama! Mama! kiáltott. Az elkeseredett hang bejárta a padlás minden zugát. - Itt vagyok kicsi fiam, semmi baj, csak megszülettél. Most nincs más dolgod, egyél és erősödj, a testvérkéid már jóllaktak és alszanak. Cicamama érdes nyelvével végigszántott a lucskos bundán, mely a többi gyermekétől eltérően hófehér és a megszokottól sokkal hosszabb volt. Bizonyára valami királyi vért örökölt az őseitől, gondolta, és Hercegnek nevezte el a kis jövevényt. Fáradtan terült el a vackán és hangos dorombolásával nyugtatgatta, ringatta álomba utolsónak született kiscicáját. A padlásra borult csendet csak néha törte meg egy-egy apró nesz, az egerek próbáltak észrevétlenül elillanni a félelmetes nagybajuszú közeléből. Herceg nyújtózott egy nagyot, a mama vigyáz rá, büszkén gondolt a nevére mielőtt elaludt.

5 -3- Cicacsalád (Szivel Rebeka )

6 -4- A padlás másik végében egy öreg faláda állt, tele réges-rég elfeledett ruhákkal, oldalán öklömnyi lyukkal. A lyukon át vörös szempár villant elő és a sötétbe fúródott. Bőrfarok volt, az éjszaka réme. Pontosan tudta, hogy mi történt a cicacsaládban, éles karmaival megvakargatta korgó gyomrát, fogait csikorgatva gondolt a szeme előtt lebegő ízletes vacsorára. A harcmodort fontolgatta. Szembeszállt ő már a kandúrokkal is, nem egynek beleharapott már a pökhendi képébe, de most másra várt. Ismert ő minden fortélyt. Tudta, hogy a kölykök anyja hamarosan megéhezik és a nagylábúakhoz dörgölőzve könyörög majd egy kis alamizsnáért. A kis nyekergők magukra maradnak, megtömheti velük éhes hasát. Elégedetten fúrta be magát a rongyok közé, még nem született olyan macska, mely legyőzhette volna Bőrfarkot, a patkányok királyát. Teltek-múltak az órák. A kakas a szomszéd udvarban riadóztatta a napot, hogy ideje felkelni. Nagy vörös korongja felkúszott az égre, elűzve a sötétséget.

7 -5- Bőrfarok ( Szivel Barbara )

8 -6- Ragyogó sugarai végigfutottak a házon, cirógatták a füvet elborító százszorszépek virágait, előcsalogatta a kis kerti tó mélyéről az aranyhalakat. A reggel fényeire ébredeztek a ház lakói, a padlásra felhallatszottak a halk neszek. Cicamama csak erre várt. Nagyot nyújtózott. A négy kis jövevény világra hozása nagyon kimerítette, pocója hangosan korgott, már alig várta a finom tejecskét, amit a házban lakóktól kapott minden reggel. Pár ugrással leszaladt a létrán és az ajtó elé telepedett a lábtörlőre, várva, hogy gazdája végre megjelenjen, kezében a semmihez nem hasonlítható illatot árasztó tálkával. Türelmetlenül topogott, sietnie kellene, míg a négy kis csöppség alszik. Lassan nyílt az ajtó. Cicamama minden alkalommal elcsodálkozott, az embereknek milyen hosszú a lábuk és vajon hogyan tudnak járni velük anélkül, hogy nem dőlnek el. A mosolygós arc Rebekáé volt. - Szia kiscicám!- köszöntötte Rebeka. Cicamama, bár már nagyon öreg volt, szerette, ha a kislány így szólítja, cirógatja, simogatja.

9 -7- Az otthon. (Müller Zoltán Attila )

10 -8- Boldogan kortyolgatta a finom tejecskét, miközben Rebeka apró kezét beletúrta a bundájába és megvakargatta a bőrét. Cicamama a szokottnál gyorsabban ivott, felfelpillantott és aggódva tekingetett a padlásfeljáró felé. - Sietek, sietek, rögtön jövök picikéim! gondolta. Rebeka felegyenesedett. Furcsán félrebillentette a fejét, Cicamamát figyelte, mintha csak hallgatózna. - Megszülettek a kiscicák. suttogta halkan. Majd beszaladt a konyhába, ahol apa és anya épp a reggelit készítette az asztalra. - Apa, anya! Képzeljétek megszülettek a kicsi cicák! ugrálta körül őket, hosszú fekete haja táncolt a levegőben. Cicamama fél füllel figyelte mi történik odabenn és egy cseppet sem csodálkozott. Kedvenc szórakozása volt, hogy hallgatta a nyagylábúak beszédét, olyan megnyugtató volt, milyen jólesett csengő hangjukra elszundítani a kanapén. Már nem gondolkodott azon, hogy lehet, ő érti minden szavukat, de bármennyire is próbálkozott őt nem értették. Talán a gazdák nem is olyan okosak?

11 -9- Rebeka ( ahogy én látom ) Zsoldos Zsuzsa Csaplár Sára Nagy Kitti Kiss Jázmin

12 -10- Egy ideje azonban valami nagyon különös történt. Rebeka egyre gyakrabban kitalálta, vagy talán inkább meghallotta amire gondolt. Cicamama ebbe mindig beleborzongott, ilyet még élete során nem tapasztalt és a lelke mélyén tudta, ennek nem szabadna megtörténnie. A szülők összenéztek. Egy hatéves kislány vajon miből tudná ezt megállapítani. - Miből gondolod kislányom? kérdezte apa. - Csak úgy tudom apa, tudom. nézett apukájára Rebeka várakozón. - Hát akkor lássuk. Mutasd magad Puki. Rebeka tudta, hogy Cicamama nagyon nem szerette, ha Pukinak szólítják, de nem merte megmondani a szüleinek, mert megint azt mondanák, hogy képzelődik. - Na? kérdezte Rebeka, miközben apa végigtapogatta Cicamama hasát, majd zavartan összehúzta a szemöldökét, úgy nézett anyára: - Valóban. Már egészen kicsi a hasa. - Gyerünk Puki! Mutasd meg nekünk a piciket. biztatta Cicamamát apa. - Murr! mondta Cicamama, miközben egy tejcsepp végiggurult a bajuszán. Apa nagyot nevetett: - Ez mit jelent? Azt, hogy mehetünk?

13 -11- Macskaszem ( Szivel Barbara )

14 -12- Cicamama lassan ügetett a padlásajtóhoz, farkát kecsesen ingatta jobbra-balra. Két gyors ugrással átszelte a létrafokokat és odakuporodott az alvó szőrgombócokhoz. Apa és Rebeka követte. Óvatosan dugták fel a fejüket a padlásajtó nyílásán. - Ó, de gyönyörűek! suttogta apának Rebeka. A hangos dorombolásra a kicsik felébredtek és sietős cumikázásba kezdtek. - Apa, nézd azt a fehéret! Milyen nagy a bundácskája. ámuldozott Rebeka. Apa nem szólt semmit, csak elismerően bólogatott. Még egy pár percig csodálták, ahogy a kiscicák megtömik a hasukat, majd óvatosan lelépdeltek a létrán. Rebeka szaladt vissza anyához a konyhába. - Képzeld anya! Négyen vannak és a hófehérnek már neve is van. Anya kérdőn nézett rá. - Hercegnek nevezte el Cicamama. jelentette ki Rebeka magabiztosan. Anya kétségbeesetten nézett apára. Tekintetéből sütött az aggodalom. Mindketten érezték az utóbbi időben valami történik a kislányukkal, amit nem értettek.

15 -13- Apa és Rebeka ( Fábián Lilla )

16 -14- Egyre gyakoribb volt, hogy Rebeka úgy tett, mintha belelátna az állatok gondolataiba. Apa és anya a kezdetben nem aggódott, mert úgy gondolták, kislányuknak csak jó a fantáziája és csupán egyszerű játékról van szó. A képzelgések az utóbbi időben már mindennapossá váltak, amit erős fejfájások kísértek. Rebeka nagyon készült az ősszel induló iskolába, de az érdeklődését a sorozatos rosszullétek során elveszítette, csak feküdt leverten naphosszat a szobájában. - Kicsi szívem menj, rajzolj egy kicsit. simogatta meg anya Rebeka buksiját. Miután Rebeka beviharzott a szobájába anya és apa szótlanul ült egymással szemben a konyhaasztalnál. Mindkettőjük szemében ott ült a szomorúság. Egy idő után apa nagyot sóhajtott: - Kihívom hozzá a dokit, ez nem mehet így tovább. mondta apa eltökélten. Várakozón nézett anyára, aki bólogatott, majd azt mondta: - Csak nehogy bolondnak nézzék, azt nem tudnám elviselni. Apa megfogta a kezét és megnyugtatta. - Ne félj! Az orvosokat köti a titoktartás, másnak meg nem kell tudnia miért járt nálunk a doki.

17 -15- Rebeka szobája ( Fábián Noémi )

18 -16- Már késő délutánra járt az idő, amikor Cicamama végzett a délutáni napozással. Hasa duzzadt a sok finomságtól, amit apától kapott, hogy legyen sok teje. A nap melege átjárta testét, nagyot ásított. Milyen gyönyörű nap, gondolta magában. Jól érezte magát, megszülettek a cicái, nagylábúak gondoskodnak a finomabbnál finomabb ételekről. Mi lehet ennél csodásabb. Indulni készült, épp ideje, hogy megetesse a piciket, talán már túl vannak a délutáni alváson. Nyújtózás közben hirtelen megmerevedett. Inai megfeszültek, füleit erősen hegyezte. Egy pillanatra szerette volna azt képzelni, hogy csak egy rossz megérzés kerítette hatalmába és biztosan nincs semmi baj. A következő pillanatban már tudta, hogy anyai ösztönei nem csaltak. Alig hallhatóan szállt a levegőben a segélykiáltás, mely minden anyának a rémálma: - Anyucikám, anyucikám! Segíts! Teljes erejéből futni kezdett a padlás bejárata felé. Az ajtóban megcsúszott és nekicsapódott az ajtó keretének, de nem is érezte a fájdalmat, csak az járt a fejében, hogy talán még nem késő, csak időben érkezzen. Átugrott a padlásfeljáró nyílásán és megtorpant.

19 -17- Cicamama ( Fábián Noémi )

20 -18- A szeme még nem látta, de az éles szaglása már tudta mi történt. Minden szőrszála felborzolódott. Készen állt a harcra. Az alom környéke bűzlött Bőrfarok szagától, melybe édeskés illat vegyült, a vér illata. Óvatosan lépett a vackához, mintha csak késleltetni akarná a látványt, de a lelke mélyén már tudta mi vár rá. Csupán egyetlen cica volt ott, akinek minden porcikája reszketett. Herceg volt. Az egyetlen túlélő. Halkan nyöszörgött: - Anyucikám segíts! Nagyon félek! Bár Herceg még olyan pici volt, hogy szemei nem nyíltak ki, mégis érezte a veszélyt, ami leselkedik rá. Ő volt az egyetlen, aki felébredt, amikor Bőrfarok odalopózott hozzájuk, de nem mert segítségért kiáltani. Mire összeszedte minden bátorságát, már egyedül volt, nem érezte testvérkéi melegét körülötte. Bőrfarok már negyedszer indult vissza a cicaalomhoz. Nem szeretett félmunkát végezni. Úgy döntött még Cicamama nem tér vissza elhurcolja az összes kicsit. Meghallotta a negyedik kiscica nyöszörgését.

21 -19- Cicamama nagyon mérges ( Szabó Zenkő )

22 -20- Azonnal megtorpant. Tudta, hogy Cicamamának nagyon éles a hallása és hamarosan itt terem, kimeresztett karmokkal. Semmi kedve nem volt egy felbőszült anyával harcba keveredni, veszélyesebb lehet a legnagyobb kandúrnál is. - Hamarosan te is sorba kerülsz! suttogta az utolsó megmaradt kiscica felé és eltűnt a padlás sötétjében. Cicamama szíve majd megszakadt fájdalmában, nem gondolta, hogy Bőrfarok ennyire gonosz. - Itt vagyok kicsim! nyalogatta végig Herceget, aki minden ízében reszketett. - Már nem történhet semmi baj. Elviszlek innen kicsi cicám! Cicamama óvatosan a szájába vette Herceget és leereszkedett vele a létrán. Semmi másra nem tudott gondolni, csak arra, hogy egyetlen megmaradt kiscicáját biztonságba helyezze és tudta, hogy ehhez az emberek segítségét kell kérnie. Apa és anya még mindig a konyhaasztalnál ült és azt tárgyalták vajon mit mond majd a doki bácsi, miután megvizsgálta a kislányukat. Hirtelen Rebeka szaladt ki a szobájából és anya nyakába borult. - Mi történt kislányom? anya teljesen megdöbbent és magához szorította Rebekát.

23 -21- Anya és Rebeka ( Fábián Lilla )

24 -22- Az imént még nem volt semmi baja ennek a pici lánynak. - Anyucikám! Meghaltak a kiscicák! zokogta Rebeka. Anya és apa összenézett és arra gondoltak, hogy kislányuk biztosan beteg, hiszen már megint félrebeszél. Ekkor hallották meg Cicamama keserves nyávogását, mely a konyhaajtó túloldaláról szűrődött át. Apa felpattant az asztaltól és kitárta az ajtót. - Mi baj Puki? mire kimondta már látta, hogy Cicamama nincs egyedül. A lábánál reszketett az a szép fehér bozontos, akinek Rebeka szerint Herceg a neve. Cicamama amint kinyílt az ajtó újra a szájába kapta kicsinyét és beszaladt Rebeka szobájába rejtekhelyet keresni. Sietve felugrott Rebeka ágyára, mancsaival megdagasztotta a takarót és óvatosan elhelyezte Herceget, aki olyan kicsire kuporodott össze, amilyen kicsire csak tudott. Apa elviharzott, fel a padlásra. Tudta, hogy Cicamama nagyon jó anya és ok nélkül nem kezdi el költöztetni a kiscicákat, pláne nem a születésük napján. A padláson csak a csend fogadta.

25 -23- Cicamama megmenti herceget. Kiss Jázmin Kis Regina

26 -24- Apa tudta, hogy nagyon nagy baj történt és azt is sejtette, hogy ki az oka. Már régóta igyekezett megfogni azt a túlméretezett, szemtelen patkányt, aki a környéken garázdálkodott és rendszeresen megrágta a kukoricával teli zsákokat, megdézsmálta a padláson lengedező kolbászokat. A kirakott csapdáiból azonban a csalétek mindig eltűnt, Bőrfarok rendszeresen túljárt az eszén. Szomorúan ment vissza a konyhába, ahol Rebeka még anyát átölelve siratta a három kiscicát. Anya kérdőn nézett apára: - Nos? kérdezte. Apa megrázta a fejét: - Megint igaza volt, nézett kislányára, nyomuk sincs. Rebeka könnyes szemekkel nézett apára: - Ugye bent maradhat nálam Herceg? Neki nem eshet semmi baja! A szülők tudták, hogy Rebeka fájdalmán csak úgy enyhíthetnek, ha beleegyeznek. - Jól van, jól van - mondta apa -, de akkor készítsünk neki házat, mert kell a jó meleg hely a kicsi cicának. Apa behozta a tévé dobozát, amire Rebeka ajtót és ablakot rajzolt, majd ollóval körbevágta. Belül kibélelte puha párnákkal.

27 -25- A cicadoboz Kulitár Krisztina

28 -26- Cicamama óvatosan bekémlelt a kivágott bejáraton, majd hálásan odadörgölőzött Rebeka lábához. Nagyon tetszett neki az új ház. Meleg volt és biztonságos. Apa óvatosan felemelte az ágyról Herceget, majd kislánya kezébe tette: - Még mindig reszket, kicsit nyugtasd meg, majd tedd be a házba. Rebeka nagyon örült, hogy új lakótársakat kapott. - Gyere ide kicsi cicám, majd én vigyázok rád. - simogatta végig a bundáját, majd betette a dobozba. Szeretett volna belesni, mi történik odabenn, de Cicamama ott tolakodott a nyílásnál. - Jó, jó menj csak. Már biztosan nagyon éhes. Apa és anya fürkészve nézték Rebekát. Mindketten ugyanarra gondoltak. Amikor így felizgatja magát, utána mindig rosszabbul lesz, megfájdul a feje és szédülések gyötrik. Apa átölelte anyát. - Nem lesz semmi baj, majd meglátod. Anya szótlanul ingatta a fejét. Nagyon rossz megérzése volt, már alig várta, hogy megérkezzen az orvos.

29 -27- A doki bácsi Horváth Gréta

30 -28- Esteledett. Rebeka korán lefeküdt, nagyon fáradtnak érezte magát, még azt sem hallotta, amint kocsi áll meg a ház előtt, amit apró csengetés követett. Megjött doki bácsi. Egy hosszú, fárasztó nap után érkezett Gyula bácsi, a város gyerekorvosa. Nagy sóhajtással huppant le a konyhában felkínált székre. - Hol van az a beteg kicsi lány? kérdezte. A szobában a cicaházban hirtelen abbamaradt a dorombolás. Cicamama tudta, hogy most történni fog valami és feszülten figyelt. - Elaludt, ma nem volt jó napja. mondta apa. Anya biztató pillantására apa részletesen beszámolt arról, amit a betegséggel kapcsolatban tapasztaltak. Tartottak attól, hogy Gyula bácsi csak legyinteni fog és azt mondja Rebeka képzelgéseiről, hogy csak jó a fantáziája, majd kinövi. Anya már alig várta, hogy megszólaljon, várta a megnyugtató szavakat, hogy rendben van minden, nem kell idegeskedni. Gyula bácsi nem szólt semmit. Csendben ingatta a fejét. Az, hogy a szülők szerint a kislány érti az állatokat, bolondságnak tűnt, de volt itt más is.

31 -29- A doki bácsi Kiss Jázmin

32 -30- A fejfájások, a szédülésekkel járó étvágytalanság, levertség nagyon aggasztotta. - Akkor nézzük meg! pattant fel idegesen a székről. Rebeka a mozgolódásra kinyitotta a szemét. Halkan köszönt, de a következő pillanatban már az ajtó mögött álló dobozt fürkészte. Doki bácsi követte a tekintetét. - Hű ha! csodálkozott nagyot. - Itt egy igazi lakosztály van. Kik a lakói? Rebeka izgatottan mesélte el Gyula bácsinak mi történt, minden részletre kitért. Apa jelentőségteljesen nézett a dokira, a tekintetén ült a kifejezés: - Ugye megmondtam, erről beszéltem az előbb. Doki bácsi közben vizsgálgatta Rebekát, megnézte a torkát, végigkopogtatta. Közben kérdezgette: - Mégis honnan tudod, hogyan hívják a kiscicát? Rebeka töprengés nélkül válaszolt: - Csak úgy érzem idebenn, kopogtatta meg jelentőségteljesen a fejét. - Gyula bácsi, nekem valami bajom van? - Tudod kislányom, további vizsgálatokra lenne szükség. A kórházban van egy gép, ami jól megvizsgálja az ember fejét. Nem fájdalmas, csak feküdni kell nyugodtan benne.

33 -31- A doki bácsi Kis Regina

34 Na mit szólsz hozzá? - Nem ijedek meg én semmitől! ült fel Rebeka az ágyban. - Nagyon bátor kislány! Doki bácsi a szülőkhöz fordult: - Írok egy beutalót és beszélek velük telefonon, hogy minél hamarabb végezzék el a vizsgálatot. Anya fáradtan roskadt le a székre. Valahogy nem erre számított. Arra gondolt, majd a doki megnyugtatja, hogy semmi baj, ad egy kis gyógyszert és hamarosan csak valami rossz emlék lesz az egész. E helyett most még jobban izgult. Kétségbeesetten nézett Gyula bácsira, aki csak ingatta a fejét. - Hamarosan meglátjuk. Nagyot sóhajtva állt fel, miközben óvatosan bepillantott a cicaház ajtaján, ahonnan hangos dorombolás hallatszott. - Ezeknek a cicáknak aztán jó soruk van! ámuldozott. - Az én cicáim! büszkélkedett Rebeka. - Én fogok rájuk vigyázni, hogy ne történhessen semmi baj. Cicamama nagyot ásított és még jobban összegömbölyödött, hogy minél jobban elrejtse az idegen elől Herceget, aki végre a megpróbáltatások után mély álomba szenderedett.

35 -33- Doki bácsi autója ( Vadászi Tiana )

36 -34- Miután doki bácsi elment, apa megsimogatta Rebeka buksiját: - Menj, kislányom, mozgasd meg egy kicsit Bundás kutyát. Bundás, a család kutyája már nagyon öreg volt és ritkán jött ki a házából. Csupán pár dolog volt, amit kedvelt, a szomszéd macskák megkergetése és a dobom a botot, hozd vissza, játék. Rebeka sűrűn játszotta ezt vele, mondván, nem árt Bundásnak a mozgás. Egyébként, ezen kívül, csak enni volt hajlandó előbújni a vackából, mert enni azt bizony nagyon szeretett. Rebeka kiugrott az ágyból, fogta a söprűnyélből vágott fadarabot amit ő csak egyszerűen varázspálcának nevezett és kiviharzott az udvarra. Bundás kilesett a házából, szemében kíváncsiság csillant. Nagyot nyújtózkodott, majd hatalmasat ásítva odagurult Rebekához. - Szegény kutyám, nagyon álmos! vakargatta meg Rebeka a fülét. - Gyere, játszunk egy kicsit! azzal elhajította a botot. Bundás zihálva, nyelvlógatva szedte utána csámpás lábait, majd boldogan vitte vissza gazdijának.

37 -35- Rebeka a varázspálcával ( Fábián Noémi )

38 -36- Cicamama is megjelent a konyhaajtóban, majd leült a lépcsőre. Imádta nézni ezt a bohóckodást. Arra gondolt, milyen jó lesz, amikor Herceg egy kicsit megnő és együtt nevethetnek Bundáson. Rebeka hirtelen a szájához emelte az ujját. - Macskák! suttogta Bundásnak. Az öreg kutya szemében ravaszság csillant. Óvatosan a kerítés felé kémlelt, ahol a szomszéd macskák sétáltak dölyfösen. Bundás kúszva indult meg feléjük. Rebeka alig bírta visszatartani a nevetést, annyira mulatságos volt. Úgy érezte Bundás tudja, hogy ez nagyon tetszik neki és azért produkálja annyira magát, mert örömet szeretne szerezni neki. Bundás hirtelen felugatott, nagyot vakkantott és a kerítés felé ügetett. A macskák szőrüket felborzolva kapaszkodtak fel a kerítésen, tetejéről fújták rá mérgüket Bundásra. Miután elzavarta őket, farkát csóválva lihegett vissza gazdijához és elterült a lábánál. - Nagyon ügyes kutya! simogatta végig a hátát. Bundás nagyon boldog volt, arra gondolt nincs is jobb dolog a világon, mint egy szerető gazdi. Miután Rebeka visszament a konyhába, Bundás visszaindult a házába.

39 -37- Bundás ( Müller Zoltán Attila )

40 -38- Egy pillanatra megállt Cicamama mellett, aki még mindig a lépcsőn sütkérezett és odavetette neki: - Nincs is semmi baja! a választ meg sem várva bújt vissza a vackába. Cicamama tudta, ha valami nagyon rossz történne a gazdival, ha nem tudják meggyógyítani, Bundás nem élné túl, belehalna a bánatba. Sietett vissza Herceghez, a padláson történt tragédia után nem akarta hosszabb időre magára hagyni, nagyon féltette. A kiscicája nem volt a cicaházban. Rebeka ölében aludt az ágyon, aki minden simogatáshoz mondott valamit: - Te vagy a legszebb cica..., te vagy az én kiscicám..., aludj szépen, majd én vigyázok rád... Cicamama nagyon büszke volt, nem akarta megzavarni őket, ezért bebújt a dobozba és onnan hallgatta, hogy dédelgeti Rebeka Herceget. Örült annak, hogy a kiscicája ekkora boldogságot szerez a kis gazdijának, mert a boldogság gyógyít és reményt ad. Ez a legjobb dolog a világon. Sajnos éles hallása mást is hallott: - Mi lesz most velünk? hallotta anya szavait.

41 -39- Bundás megkergeti a szomszéd cicákat. ( Vadászi Tiana )

42 -40- Anya a konyhában sírt. Az ablaknál ült, arcán végiggurultak a könnycseppek, mint egy apró patakocska. Apa megsimogatta a haját, így próbálta vigasztalni. Mindketten tudták, érezték, nehéz idők következnek a család számára. Cicamama nagyon szeretett volna valahogy segíteni, de nem tudta mit tehetne. Abban bízott, ilyen szomorú nap soha többet nem lesz és minden jóra fordul. Még egy gyors pillantást vetett Hercegre, akit Rebeka dédelgetett. Minden rendben lesz, minden rendben lesz - mondogatta magában és lassan álomba szenderedett. Teltek-múltak a napok. Amikor megcsörrent a telefon anya idegesen rohant és felkapta, de sosem doki bácsi volt, pedig már nagyon várta, hogy történjék már valami, mert Rebeka egyre rosszabbul érezte magát. Naphosszat csak feküdt és a fejét nyomogatta. Nem panaszkodott, de anya már a pillantásából kiolvasta a ki nem mondott szavakat: - Anya nagyon fáj! sugározták a kétségbeesett szavakat Rebeka szemei.

43 -41- Megszólal a telefon ( Vadászi Tiana )

44 -42- Már arra gondolt, hogy felhívja az orvost, amikor Gyula bácsi végre jelentkezett: - Holnap irány a kórház. mondta. Teljes kivizsgálás lesz, ezért biztosan több napra bent kell maradnia, úgy készüljenek. Doki részletesen taglalta anyának mit kell ilyenkor összekészíteni. Rebeka figyelmesen hallgatta az ágyából a beszélgetést. Még anya be sem fejezte a telefonálást, már vette elő a kis táskáját és azon tanakodott mit is vigyen magával. Cicamama a telefon csörgésére ébredt délutáni álmából. Gyorsan rájött, hogy gazdija elfog menni. Azt gondolta, mikor felébred minden jobb lesz, odabújhat Rebekához, aki majd elhalmozza a szeretetével. Csalódott volt. Hirtelen felugrott az ágyra, óvatosan szájába vette Herceget és befurakodott Rebeka táskájába. A kislány hatalmasat kacagott: - Nem szabad kiscicám! gyengéden kiemelte őket a táskából. - Nem jöhettek velem. A kórházba nem engednek be állatokat.

45 -43- Cicák a táskában ( Sendula Zoé )

46 -44- Még akkor sem, ha olyan szépek is mint ti. Meglátjátok hamarosan itthon leszek és sokat fogunk játszani. Cicamama nagyon szomorú lett, az ágy sarkára kuporodott, onnan nézte, ahogy Rebeka és anya csomagolnak, készülődnek a holnapi útra. Az éjszaka nagyon lassan telt. Rebeka nem tudott elaludni. Meredten nézte a falióra mutatóját, ahogy lomhán kúszik körbe-körbe. Gondolatai a holnapi napon jártak, vajon mi fog vele történni a kórházban. Félt a vizsgálatoktól, de eldöntötte, hogy nagyon bátor lesz, apa és anya akkor talán nem fog annyira aggódni érte. Végigsimított Cicamama és Herceg bundáján, akik odabújtak hozzá, hogy dorombolásukkal megvigasztalják és álomba ringassák kis gazdijukat. A reggel lassan, de eljött. A szomszéd kakas rákezdett a szokásos rikoltozásra, ami rosszabb volt, mint egy ébresztőóra, mert a kakast bizony nem lehetett egy gombnyomással leállítani. Lassan nyílt az ajtó és apa kukucskált be rajta: - Ébren vagy kislányom? kérdezte.

47 -45- Rebeka elbúcsúzik Hercegtől ( Szivel Barbara )

48 Igen, rögtön kelek. felelte Rebeka álmos szemekkel. Csendben készülődtek. Apa kivitte a táskákat a kocsiba. A mozgolódásra Bundás is előbújt a vackából. Gyanús szemekkel vizslatta mi történik körülötte. Nem tetszett neki, amit látott. Amikor Rebeka kijött a házból, szaladt hozzá, szájába kapta a varázspálcáját, hátha játszik vele. Rebeka leguggolt hozzá: - Édes kiskutyám! Egy ideig nem tudunk játszani. Legyél nagyon jó kutya. biztatásképp megvakargatta a füle tövét. Bundás szájából kiesett a pálca. Akkor vette tudomásul, hogy kedvenc játszópajtása elmegy. Kétségbeesetten nézett Cicamamára, aki kiült a lépcsőre búcsúzkodni: - Visszajön? kérdezte a tekintete, teste minden ízében reszketett. - Talán - suttogta szinte magának Cicamama. Apa lassan kigurult a kocsival a kapun. Rebeka az ablaknak szorította az arcát és búcsút intett Cicamamának és Bundásnak.

49 -47- A kórház ( Pintér Anett )

50 -48- A kórház sürgés-forgása lenyűgözte Rebekát. Orvosok, nővérek suhantak fehér ruhákban a folyosón. Betegek csoszogtak tarkabarka fürdőköpenyekben, hogy múlassák az időt. Látogatók jöttek-mentek nagy csomagokkal. Milyen érdekes világ, talán én is orvos leszek egyszer, csak én állatokat fogok gyógyítani. gondolta, mert nekik is szükségük van orvosságra, ha betegek. A nézelődésnek azonban hamar vége szakadt. Egy bácsi jött, aki egy kerekes széket tolt maga előtt. - Hölgyem a taxi előállt. viccelődött Rebekával. - A lábam biztosan nem beteg, tudok én járni. mondta a kislány, de azért belehuppant az együléses kocsiba. Milyen jó móka lesz. gondolta. A beteghordó végigszáguldott vele a kórház labirintusán, míg egy olyan szobába értek, ahol egy hatalmas gép terpeszkedett a helyiség közepén. - Ajaj, abba kell belefeküdnöm? sóhajtott Rebeka. Úgy néz ki, mint egy óriási lyukas hordó.

51 -49- A professzor ( Vadászi Tiana )

52 Na ezt még nem mondta senki. mondta a professzor, aki épp akkor lépett be az ajtón. - Igen, jó nagy a lelkem, de nem kell mitől félned, csak zúg-búg és fényképeket készít arról, ami a buksidban van. - kocogtatta meg a fejét. Rebeka összeszorított fogakkal feküdt a gépben, még a szemét sem merte kinyitni. A vizsgálat tényleg nem volt fájdalmas, de nem volt könnyű kibírni, hogy megmoccanni sem volt szabad, mozdulatlanul kellett feküdni. Nagyon hosszú időnek tűnt, mire vége lett és a kis taxijával eltolták a neki szánt szobába. - Hm 414, remélem szerencsés szám. érintette meg az ajtóra ragasztott ezüst színű számokat. A kórteremben egy ágy volt, mint otthon a saját szobájában, de itt minden egészen más volt. A padló, a falak csempével voltak kirakva, olyan volt, mint egy óriási sakktábla. Mire elhelyezkedtek a professzor is megjött egy nővér kíséretében, aki egy üvegcsét és injekciós tűt tartott a kezében. - Miért van erre máris szükség? kérdezte apa. A professzor nagyot sóhajtott: - Míg a nővér beköti az infúziót jöjjenek velem az orvosi szobába, elmondom a vizsgálat eredményét.

53 -51- Rebeka kórterme ( Bőthe Vivien )

54 -52- Anyának megremegett a lába, látta, hogy az orvosnak nincs jó kedve és nagyon félt attól, hogy rossz hírt kell velük közölnie. Szomorúan nézett az ágyban fekvő kislányára, aki könnyes szemekkel nézte, ahogy a nővérke megszúrja a tűvel a karját. Rebeka elcsukló hangon szólt utánuk: - Nem! Ne menjetek el! A felnőttek az ajtóból visszafordultak. - Mi baj kislányom? kérdezte apa. - Én is akarom hallani mi lett a vizsgálat eredménye, utána úgyis meg kell mondanotok. Apa bólogatott és kérdőn nézett a professzorra. - Jobb lett volna, ha az irodámban beszéljük meg. vakargatta meg a fejét az orvos gondterhelten. A professzor nagyot sóhajtott, melynek nyomán a kórteremre nyomasztó csend telepedett. Anya belekapaszkodott apa karjába, érezte, amint az orvos megtöri a csendet minden megváltozik és elillan a remény, hogy a vizsgálat után hazamehetnek. - Nos - szöszmötölt a prof a papírjaival, mintha csak az időt szeretné húzni. Megköszörülte a torkát és Rebekára nézett: - Tudod a vizsgálat kimutatott a fejedben valamit, aminek nem szabadna ott lennie.

55 -53- Kórházi taxi ( Sendula Zoé )

56 -54- Ez olyan, mint egy csomó, nagyon lassan növekszik és nyomja az agyszövetet. Anyának összerogytak a lábai. Apának erősen kellett tartani. Ott lüktetett a fejében a szó: agydaganat, kétségbeesetten nézett az orvosra, bízva abban, hogy mond valami reménykeltőt is. Rebeka szólalt meg elgondolkodva: - Akkor ezért hallottam a cicáim gondolatait? - Tudod kicsim mondta a prof -, az agy nagyon különleges szervünk, folyamatosan kutatjuk a titkait és biztosan marad olyan képessége, amit az ember soha nem tud majd megfejteni és örök rejtély marad a számunkra. Apa egy kicsit megrázta a professzor karját, mielőtt belemelegszik a tudományos előadásába: - Megtudják gyógyítani? Az orvos egy pillanatig gondolkodott. - A daganat jól megközelíthető helyen van, biztosan eltávolítható, ez nagyon jó hír, de egy agyműtét mindig veszélyes és bonyolult, ezért biztosra nem lehet semmit mondani. Doki a szülőktől várta a választ, de Rebeka eltökélt hangja hallatszott: - Csináljuk! nézett anyára és apára. Apa szemében csodálat csillant, egy pillanatra legyőzve a szomorúságot: - Az én lányom, az én lányom.

57 -55- Anya és apa ( Sendula Zoé )

58 -56- -Milyen kicsi és mégis milyen erős, megirigyelhetné bármelyik felnőtt - gondolta magában. Odabólintott a professzornak: - A lányom döntött, csinálják csinálják gyorsan. Anya nem szólt semmit, erőtlenül csimpaszkodott apa karjába, könnyes szemei a semmibe meredtek. - Meglátom mit tehetek. igazgatta meg a szemüvegét a professzor, azzal kisietett. Anya és apa Rebeka ágya szélére ült, gyengéden szorongatták a kezét, mintha csak ezzel akarnának erőt átadni a szemük fényének. Csendben várakoztak. Rebeka elhatározta, hogy nem fog sírni, bármennyire is szeretett volna, mert szüleinek akkor még nehezebb lesz elviselni az elkövetkezendő napokat. Az a pár perc, mire visszajött az orvos, egy örökkévalóságnak tűnt. - Három nap múlva megcsináljuk! láthatóan örült, hogy ilyen gyorsan tudott intézkedni. - Addig elvégzünk egy csomó vizsgálatot és persze megszabadulunk attól a szép fekete hajkoronától. Egy pillanatra értetlenül néztek rá.

59 -57- Hajvágó készlet ( Sendula Zoé )

60 -58- Aztán hirtelen jött a felismerés, hogy le kell vágni a műtéthez Rebeka haját, amire annyira büszke volt. Rebeka összeszorította a fogát, küszködött a sírás ellen. Nehéz volt legyőznie, mert most tudatosult benne, hogy ezentúl minden másképp lesz, minden megváltozik. Bundás hegyezte a fülét. Már messziről felismerte a kocsi zúgását. Boldogan ugrott ki a házából. Nem is volt sokáig távol, Cicamama bolondságokat beszélt. gondolta magában. Apa kiszállt a kocsiból és kinyitotta a kaput. Bundás hiába várta, nem nyílt több ajtó. Nyújtogatta a nyakát, de a kocsi üres volt. Nem jött haza, nem jött haza, hol a gazdám? Bundás minden porcikájában reszketett. Szűkölésére apa lehajolt hozzá és átölelte a nyakát: - Bundás vakargatta meg a füle tövét ne sírj, hamarosan hazajön, meglátod. Anya bent maradt vele a kórházban, ahol meggyógyítják. Bundás beoldalgott a házába.

Kutyaharapás szőrével

Kutyaharapás szőrével Caroline Anderson Kutyaharapás szőrével Emily Thompson, a sikeres orvosnő sok megpróbáltatás után úgy dönt, hogy vidéken kezd új életet. Nevelt fia kérésére épp abban a festői kis helységben keres munkát,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Tél (vers) 50 25. Az árva kiscica 51 26. Az árva kiscica eltűnik 53 27. A hóember délre megy 55. 1. oldal

TARTALOMJEGYZÉK. Tél (vers) 50 25. Az árva kiscica 51 26. Az árva kiscica eltűnik 53 27. A hóember délre megy 55. 1. oldal TARTALOMJEGYZÉK Oldal Tavasz (vers) 3 l. A kis harangvirág 4 2. Bajban a kis harangvirág 6 3. Rigóbigó megszökik 8 4. Rigóbigó eltéved 10 5. Cini egér 12 6. Cini egér kalandjai 14 7. Az ábrándos katicabogár

Részletesebben

Lois Duncan LVASNI JÓ

Lois Duncan LVASNI JÓ Lois Duncan OLVASNI JÓ! 10 Lois Duncan Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2009 3 Azon négylábú családtagjaink emlékére, akik most már a Kutyamennyországban hancúroznak boldogan Ginger, Rascal, Mischief, Kelly,

Részletesebben

Christine Pacheco Melegíts fel!

Christine Pacheco Melegíts fel! Júlia különszám 2000/6. kötet Kyle a motorján a nővére családjához tart a karácsonyi ünnepekre, de váratlanul hóviharba kerül. Összefagyva elbotorkál a legközelebbi házikóig, amely az útjába akad, és csak

Részletesebben

Sara Egy zord téli napon, amikor a sárga köd olyan sűrűn és súlyosan ülte meg London utcáit, hogy a lámpák mind égtek és a kirakatokban is gázláng

Sara Egy zord téli napon, amikor a sárga köd olyan sűrűn és súlyosan ülte meg London utcáit, hogy a lámpák mind égtek és a kirakatokban is gázláng Sara Egy zord téli napon, amikor a sárga köd olyan sűrűn és súlyosan ülte meg London utcáit, hogy a lámpák mind égtek és a kirakatokban is gázláng lobogott, ahogy éjjel szokott, egy hintó haladt végig

Részletesebben

Zentay László: Népleges napfogyatkozás

Zentay László: Népleges napfogyatkozás Zentay László: Népleges napfogyatkozás Felbolydult a város és mindenki lázban égett a hírre: habár mindenhol a világon csak részleges lesz a napfogyatkozás, innen, az ő városkájukból teljes napfogyatkozást

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Szerkesztő: Dr. Pétery Kristóf Műszaki szerkesztés,

Részletesebben

Ted Clever. A repülő kutya. mesék

Ted Clever. A repülő kutya. mesék Ted Clever A repülő kutya mesék TARTALOM A bátor vitézek és a félős sárkány A király és a királyka A pórul járt birkatolvajok A hétmérföldet lépő pata Az unatkozó pásztorfiú Az ármánykodó banya Az ördög

Részletesebben

Marion Lennox Nem kell mindig osztriga

Marion Lennox Nem kell mindig osztriga Marion Lennox Nem kell mindig osztriga Fiatal lány korában Fern elvesztette családját, s azóta senkit sem enged igazán közel magához. Szerelem és szenvedély helyett egy megbízható régi barátságra alapozná

Részletesebben

KENÉZ HEKA ETELKA MESEORSZÁG

KENÉZ HEKA ETELKA MESEORSZÁG KENÉZ HEKA ETELKA MESEORSZÁG Mese világ Világ mesék és versek KENÉZ HEKA ETELKA MESEORSZÁG Mese világ Világ mesék és versek részben saját illusztrációival Felelős kiadó: Kenéz Heka Etelka Nyomdai munkák:

Részletesebben

EGYEDÜL A VILÁG ELLEN

EGYEDÜL A VILÁG ELLEN Wass Albert EGYEDÜL A VILÁG ELLEN Az öreg nagyon oda volt. Nyögött, forgolódott a vackán. Barázdás arcából kiütköztek a csontok, gyér, szürke haja izzadtságtól csapzottan lógott a homlokába. - Mártonka

Részletesebben

Heather Graham Rózsák között

Heather Graham Rózsák között Heather Graham Rózsák között A szép és határozott Lady Genevieve bármit megtenne, hogy megóvja szeretett kastélyát, Edenbyt... kelljen akár a legveszedelmesebb ellenségével megosztania nevét - és ágyát.

Részletesebben

Cora Carmack. Színjáték. Ők a tökéletes pár. Bárcsak ne lenne az egész... színjáték

Cora Carmack. Színjáték. Ők a tökéletes pár. Bárcsak ne lenne az egész... színjáték Cora Carmack Színjáték Ők a tökéletes pár. Bárcsak ne lenne az egész... színjáték A fordítás alapjául szolgáló mű: Cora Carmack: Faking It Copyright 2013 Cora Carmack Fordította: Lukács Andrea ISBN 978

Részletesebben

Amíg nem szólították Jugovics Bözsinek

Amíg nem szólították Jugovics Bözsinek A lánygyerek Amíg nem szólították Jugovics Bözsinek vagy Bözsikének, addig Picurkának hívták. Apuka nevezte el Picurkának. Nem szeretett Picurka lenni, mert Apuka nem szerette Anyukát. Ezt onnan tudta,

Részletesebben

ALEXANDRA RIPLEY Scarlett MARGARET MITCHELL Elfújta a szél című regényének folytatása. EURÓPA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST 1992 FORDÍTOTTA DEZSÉNYI KATALIN

ALEXANDRA RIPLEY Scarlett MARGARET MITCHELL Elfújta a szél című regényének folytatása. EURÓPA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST 1992 FORDÍTOTTA DEZSÉNYI KATALIN ALEXANDRA RIPLEY Scarlett MARGARET MITCHELL Elfújta a szél című regényének folytatása. EURÓPA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST 1992 FORDÍTOTTA DEZSÉNYI KATALIN KATONA ÁGNES SARLÓS ZSUZSA SZÁNTÓ JUDIT ZSOLT ANGÉLA A

Részletesebben

Nagyfeszültség! 2 999 Ft

Nagyfeszültség! 2 999 Ft monika feth Monika Feth Az eperszedõ Első kiadás Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2009 3 Írta: Monika Feth A mű eredeti címe: Der Erdbeerpflücker Fordította: Szakál Gertrúd A szöveget gondozta: Laczkó Denise

Részletesebben

ELSŐ FEJEZET A fekete csillag

ELSŐ FEJEZET A fekete csillag ELSŐ FEJEZET A fekete csillag Sötét éjszaka volt; úgy tűnt, mintha a teliholdat csak úgy ráakasztották volna az égre, és csillagok milliárdjai ragyogtak, mint kék és vörös lámpácskák. A mennybolt fényei

Részletesebben

Nagy Anikó Johanna. Csillagfürt. avagy. hogyan gyógyuljunk ki a lustaságbetegségből. Meseregény és furulyaiskola. Egri Mónika rajzaival

Nagy Anikó Johanna. Csillagfürt. avagy. hogyan gyógyuljunk ki a lustaságbetegségből. Meseregény és furulyaiskola. Egri Mónika rajzaival Nagy Anikó Johanna Csillagfürt avagy hogyan gyógyuljunk ki a lustaságbetegségből Meseregény és furulyaiskola Egri Mónika rajzaival 2013 Írta: Nagy Anikó Johanna Illusztrálta: Egri Mónika Copyright Abrakadabra

Részletesebben

ARTHUR MADSEN. Five2. Shamala bosszúja SCOLAR

ARTHUR MADSEN. Five2. Shamala bosszúja SCOLAR ARTHUR MADSEN Five2 Shamala bosszúja SCOLAR ʺ ~ Elso fejezet~ A város alatt húzódó csatornarendszer sötét volt, és elhagyatott, most mégis léptek zaja visszhangzott a mocskos falakon. Egy alaké, aki a

Részletesebben

Heather Graham Rajzold le holtan! ELŐHANG

Heather Graham Rajzold le holtan! ELŐHANG Heather Graham Rajzold le holtan! ELŐHANG A szobában csak a hold fénye törte meg a sötétséget. A nő szeme hatalmasra kerekedett, amikor hirtelen rádöbbent, hol van, és ki mellett fekszik. Agya lázasan

Részletesebben

A lány, aki tudott repülni. Victoria Forester

A lány, aki tudott repülni. Victoria Forester Victoria Forester A lány, aki tudott repülni Ez a regény a Kis ház a prérin és az X-man különös, édes keveréke. Egész végig mosolyogtam (kivéve azokat a helyeket, ahol sírtam). Készülj fel a szívmelengető

Részletesebben

SZILVÁSI LAJOS Albérlet a Síp utcában REGÉNY SZÉPIRODALMI KÖNYVKIADO BUDAPEST NEGYEDIK KIADÁS Felírta a gyógyszert, lebélyegezte a receptet, és

SZILVÁSI LAJOS Albérlet a Síp utcában REGÉNY SZÉPIRODALMI KÖNYVKIADO BUDAPEST NEGYEDIK KIADÁS Felírta a gyógyszert, lebélyegezte a receptet, és SZILVÁSI LAJOS Albérlet a Síp utcában REGÉNY SZÉPIRODALMI KÖNYVKIADO BUDAPEST NEGYEDIK KIADÁS Felírta a gyógyszert, lebélyegezte a receptet, és odaadta a betegnek. A sápadt, már-már egészen kopasz férfi

Részletesebben

Adjátok vissza a hegyeimet!

Adjátok vissza a hegyeimet! Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! Urak, akik a világ dolgait igazítjátok: adjátok vissza a hegyeimet! Bevallom őszintén: nem érdekel sem a politikátok, sem a világnézeti kérdéseitek, sem nagyszabású

Részletesebben

Fehér Klára. Mi, szemüvegesek TARTALOM

Fehér Klára. Mi, szemüvegesek TARTALOM Fehér Klára Mi, szemüvegesek TARTALOM Megint szeptember A híres-neves Hajagosok Huhu, az új lány Hétfejű sárkány a bélyegen Újabb veszedelem A rejtekhely Titok és madáreledel Az elveszett szemüveg Iskolabetegség

Részletesebben

3 999 Ft http://www.facebook.com/vorospottyos

3 999 Ft http://www.facebook.com/vorospottyos Colleen Houck COLLEEN HOUCK első regénye saját kiadású elektronikus könyvként is be tudott robbanni a TOP bestsellerek közé, és bejutott a 2010-es Next Generation Indie Book Award döntősei közé, YA regény

Részletesebben

MARIELUISE VON INGENHEIM Sissy 6. Már csak az emlékek...

MARIELUISE VON INGENHEIM Sissy 6. Már csak az emlékek... MARIELUISE VON INGENHEIM Sissy 6. Már csak az emlékek... Rövid ismertető a hátoldalról: Sissy élete alkonyán már csak emlékeinek él Íróasztalán díszes keretben ott áll leghűségesebb lovagja, gróf Andrássy

Részletesebben

Már reggeli hét óra volt, de a köd még mindig ott ült a város felett. Mintha fáztak volna a soproni házak és tornyok: az utcák és a templomok úgy

Már reggeli hét óra volt, de a köd még mindig ott ült a város felett. Mintha fáztak volna a soproni házak és tornyok: az utcák és a templomok úgy SZILVÁSI LAJOS EGYSZER-VOLT SZERELEM REGÉNY KOZMOSZ KÖNYVEK 1966 "Bujkál a hold" címû regényemben megírtam öt Kanadába szakadt soproni fiú sorsát. Azokról a soproni fõiskolásokról van szó, akik 1956 novemberében

Részletesebben

Az eső megállíthatatlanul esett egész nap, mintha máris november lett volna. A cipője sötétbarnára ázott, és laptoptáskáját a hóna alá szorítva hiába

Az eső megállíthatatlanul esett egész nap, mintha máris november lett volna. A cipője sötétbarnára ázott, és laptoptáskáját a hóna alá szorítva hiába 1. Az eső megállíthatatlanul esett egész nap, mintha máris november lett volna. A cipője sötétbarnára ázott, és laptoptáskáját a hóna alá szorítva hiába egyensúlyozott Monet-festményt idéző esernyője alatt,

Részletesebben

NNCL1490-521v1.0. Fekete István. Téli berek MÓRA KÖNYVKIADÓ REICH KÁROLY RAJZAIVAL TIZEDIK KIADÁS

NNCL1490-521v1.0. Fekete István. Téli berek MÓRA KÖNYVKIADÓ REICH KÁROLY RAJZAIVAL TIZEDIK KIADÁS NNCL1490-521v1.0 Fekete István Téli berek MÓRA KÖNYVKIADÓ REICH KÁROLY RAJZAIVAL TIZEDIK KIADÁS Fekete István jogutódja, 1970 ISBN 963 11 5138 7 Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest Felelős kiadó:

Részletesebben