A műtétek általános elvei, az aszepszis szabályai, alapvető sebészi beavatkozások és sebkezelés.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A műtétek általános elvei, az aszepszis szabályai, alapvető sebészi beavatkozások és sebkezelés."

Átírás

1 Reference number: 035/14 UNIVERSITY OF SZEGED, Institute of Surgical Research Animal experiments theory and practice C level Minimally invasive procedures; Principles of surgical procedures, the rules of asepsis. Wound management. Gabriella Varga SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, Sebészeti Műtéttani Intézet Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint A műtétek általános elvei, az aszepszis szabályai, alapvető sebészi beavatkozások és sebkezelés. Varga Gabriella

2 Tematika II. félév 1. Bevezetés. Az állatkísérletek törvényi szabályozása, az engedélyezések menete (BM). 2. Az állatkísérletek etikai vonatkozásai; Az állati jólét szempontjai; Az állatok tudományos célra való felhasználása mellett és ellen szóló érvek (BM) 3. Az állatkísérletek elméleti háttere és jelentősége; A helyettesítés, csökkentés és tökéletesítés (3R) követelménye; Állatmodellek az orvosbiológiai kutatásokban (BM) 4. A kísérleti állatok species specifikus biológiája I; Kis állatok (rágcsálók) bonctana, élettana, örökléstana, immungenetikája, viselkedés biológiája 5. A kísérleti állatok species specifikus biológiája II; Nagy állatok bonctana, élettana, örökléstana, immungenetikája, viselkedés biológiája 6. Állatokkal való bánásmód és kezelési formák 7. A kísérleti állatok tartásának jogi szabályozása és a környezetgazdagítás; A kísérleti állatok és állatházak higiénés fokozatai, a kísérleti állatház működtetése 8. A fájdalom, a szenvedés és a stressz felismerése; Az altatás és a fájdalomcsillapítás általános szabályai; Kíméletes végpontok és az eutanázia alkalmazása 9. A műtétek általános elvei, az aszepszis szabályai, alapvető sebészi beavatkozások 10. Kísérletek tervezése; Életjelenségek megfigyelése, rögzítése, nyilvántartása Április Kísérletek és projektek tervezése, kivitelezése. A kísérleti adatok feldolgozása, a statisztikai analízis alapjai Április Előadás csak B kurzus hallgatóknak - Május Írásbeli vizsga: Szabadon választható kurzus + A kurzus Május 14;

3 Gyakorlati és elméleti vizsga időpontok kurzusonként Kurzus Elméleti vizsga Gyakorlati vizsga Állatkísérletek az Orvostudományban Május Szabadon választható kurzus Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata A Május 14 Május 14 Kötelezően választható kurzus Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata B Május 19 Május 19 Kötelezően választható kurzus

4 Aszepsis és Antiszepsis Definíciók Aszepszis: ténykedések és eljárások, melyek célja a (bakteriális és egyéb, pl. fungális) kontamináció megelőzése. Antiszepszis: eljárások, melyek célja a tárgyakon, bőrön, sebben már fennálló, meglévő (bakteriális és egyéb) kontamináció leküzdése, fertőtlenítéssel, dezinfekcióval.

5 Aszepszis és Antiszepszis Állapot Tevékenység Elvek és szabályok Elvek és szabályok Cél: a műtéti seb ne fertőződjön Cél: A már fertőzött sebben lévő mikroorganizmusok elpusztítása

6 A kórokozók lehetséges eredete 1. A műtétben közreműködő műtői személyzet 2. Az operációra váró kísérleti állat (beteg ) 3. A műtői tárgyak, felszerelések, eszközök Az aszepszissel kapcsolatos szabályokat be kell tartani mindhárom esetben: aszepszis = prevenció!

7 I. Az aszepszis és a műtői személyzet Átöltözés; tunika, műtői cipő /lábzsák Sapka, maszk felvétele Bemosakodás: Bemosakodás, beöltözés - mechanikus kézmosás (3 perc) - kézfertőtlenítés (5 x 1 perc)*; Steril műtőköpeny, kesztyű felvétele (*NEM azonos a higiénés kézfertőtlenítéssel: más az időtartam, többszöri adagolás, a kézen felül az alkart is érinti stb!)

8 1. Átöltözés tunika műtői cipő/lábzsák - hajviselet - karkötő - karóra - körömlakk - műköröm

9 2. Sapka és maszk felvétele

10 3. Bemosakodás Műtéti beavatkozásban csak sebészi kézmosás, bemosakodás után lehet részt venni. A sebészi bemosakodást mindig az adott műtő elfogadott és alkalmazott szabályai szerint kell végezni. A szappanos kézmosás NEM dezinficiál!

11 Bemosakodás A bemosakodás célja: a rezidens és tranziens baktériumflóra aktivitásának gátlása

12 A bemosakodás menete A. Mechanikus tisztítás (3 perc) 1. (köröm toilette, pl. körömlakk eltávolítás, körmök vágása) 2. higiénés kézmosás, szabályos öblítés (1) 3. körmök mechanikus tisztítása steril körömkefével - a kéz más részét tilos kefével tisztítani! 4. szabályos öblítés (2) 5. a kéz és az alkar szappanos mosása könyékig 6. szabályos öblítés (3) B. Fertőtlenítőszeres bedörzsölés (5 x 1 perc)

13 Bemosakodás 1. Higiénés kézmosás

14 Bemosakodás a kézöblítés! 1.

15 Bemosakodás 2. A körmök mechanikus tisztítása

16 Bemosakodás kézöblítés 2.

17 Bemosakodás 3. A kéz és kar szappanozása

18 Bemosakodás kéz- és alkaröblítés 3.

19 Dezinficiálás 1.

20 Dezinficiálás fázisai 2.

21 Effektív steril terület A műtőköpeny bizonyos részei nem tekinthetők sterilnek (!) a. háta és hónalja b. az axillaris vonaltól oldalra eső terület c. a derék alatti rész d. a ruha ujja a válltól a könyök felett 10 cm-ig

22 A steril köpeny kiemelése

23 A steril köpeny kibontása 1.

24 A steril köpeny kibontása 2.

25 A steril köpeny felvételének fázisai

26 A steril köpeny felvétele helyes hibás

27 A köpeny megkötése 3.

28 A kesztyű felvétele a bal kézre belülről

29 A kesztyű felvétele a jobb kézre kivülről

30 Önasszisztált kesztyű felvétel video-

31 II. Az aszepszsis és a beteg A páciens izolálása 1.

32 A páciens izolálása 2. Több rétegben textiliával, eldobható (papír) lepedőkkel Bőrhöz tapadó fóliával

33 III. Sebészeti instrumentárium

34 ollók Szétválasztó műszerek: szikék csipeszek Megragadó műszerek zárszerkezetes műszerek

35 A szike helyes tartása

36 A csipeszek helyes tartása ceruza kés

37 Zárszerkezetes fogóműszerek tartása

38 A lemosáshoz, izoláláshoz használt műszerek Magfogó Lepedő csipeszek típusai

39 Hegar és Mathieu tűfogók, a Hegar típusú tűfogó tartása Tűfogók

40 Varróanyagok: Tűk Standard / French-eye / Atraumatikus / Controlled-release tűkapcsolat A hagyományos és atraumatikus tűkapcsolás közti különbség (az első atraumatikus tű-fonal egységet 1874-ben szabadalmaztatták )

41 Varróanyagok: Fonalak Három (1,2,3) jellegzetes tulajdonság alapján csoportosíthatók 1. Felszívódó Nem felszívódó 2. Természetes Mesterséges Természetes Mesterséges 3. Monofil Multifil Monofil Multifil Monofil Multifil Monofil Multifil Előnye: Előnye:

42 IV. Sebészi csomózás Kétkezes csomózási technikák: - tengerész- v. hajóscsomó - sebészcsomó - bécsi csomó Műszeres csomózás tűfogóval, Péannal, csipesszel - ha mélyben kell csomózni - atraumatikus fonallal - rövid fonallal (fonaltakarékosság!)

43 1. A csomózás technikája Csomózás esetén általában a struktúrák közelítésére törekszünk, nem összeszorításukra. - az első félcsomót csak a szélek összeéréséig szorítjuk meg, - az ezt követő csomókat mindig szorosan rögzítjük az előzőhöz. A fonalszárak meghúzásának iránya a csomón áthaladó, képzeletbeli egyenes vonal mentén történik, a fonalszárak ellentétes irányú húzása mellett.

44 2. Csomózás - feszülés alatt Bizonyos esetekben a csomókat struktúrák összehúzására használjuk: rugalmas falú csöves képletek (erek) lumenének zárására; vérzések lekötésére;! Célunk, hogy az első félcsomó ne lazuljon meg, amíg a második félcsomót megkötjük! Ezt a következő módokon érhetjük el:

45 Csomózás - feszülés alatt 1.Tartsuk enyhe feszülés alatt az első félcsomót, miközben a másodikat hurkoljuk, illetve megszorítjuk. 2.Miután az első félcsomót meghúztuk, élesen rotálva rögzítjük, amíg a második félcsomót megkötjük.

46 V. A műtéti előkészítés Éheztetés 12 órás táplálék megvonás A folyadék bevitelt NE korlátozzuk Injekciózás premedikáció, fájdalomcsillapítás Véna biztosítás folyadék pótlás, infúzió Műtéti terület borotválása

47 VI. Műtét technikai elemek Bőrmetszés 1. Metszés közben a sebész és az első asszisztens megfeszítik a bőrt a műtéti terület két oldalán.

48 Bőrmetszés 2. A bőrt a felszínre merőlegesen, egy határozott metszéssel vágjuk át. - A metszés irányát a műtétre kerülő szerv helyzete határozza meg; - a bőrredőkkel (Langer-vonalak) párhuzamosan (jobb gyógyhajlam, kisebb heg) végezzük; - általában magunk felé, oldalirányú metszés esetén jobbkezeseknél balról jobbra.

49 Bőrmetszés 3. A metszésnek teljes hosszában azonos mélységűnek kell lennie: - a metszés elején a szikét merőlegesen tartva beszúrjuk a kívánt mélységig; os szögben metszünk a pengével (nem a hegyével!!!); - a metszés végén, a szikét ismét merőlegesen tartva befejezzük a metszést. A potenciálisan szennyezett szikét ledobjuk!

50 Műtéti vérzéscsillapítás 1. Módszerek: szivárgás: tamponálás száraz v. meleg fiz. sós törlőkendővel, Spongostan, Surgicel kisebb erek: elektrokoaguláció (diatermia) nagyfrekvenciájú váltóáram termikus hatása Csak mélyebb rétegekben, bőrön nem szabad használni (égési sérülés)!

51 Műtéti vérzéscsillapítás nagyobb vérző erek: érlekötés törlés: vér felitatása bucival (asszisztens) érlefogás: Péannal (operatőr) lekötés: megfelelő vastagságú fonallal, az 1. félcsomó után a Péant eltávolítjuk, majd megkötjük a 2. félcsomót.

52 Műtéti vérzéscsillapítás (videó)

53 Sebzárás varrat technikák A tűfogó felszerelése

54 Sebzárás varrat technikák A beöltés technikája

55 Sebzárás 1: Egyszerű tovafutó varrat

56 Sebzárás 2: Megszakított csomós öltés A subcutis zárása Ne kerüljön közel a bőrszélhez, mert ez zavarja a bőröltések behelyezését és alagút képződését eredményezi a sebalap közelében. A csomózást követően a fonalszárakat az utolsó öltés után (és ne egyenként) vágjuk le, ez segíti a feltárást is. megszakított csomós öltéssor

57 Sebzárás 3: A bőr zárása; Vertikális matrac (Donati) öltés

58 Többrétegű szövetegyesítés - réteges sebzárás 3. Bőröltések 2. Subcutis 1. Fascia 1. Mélyben levő rétegek (izom, hasfal) Felszívódó fonal; Tovafutó öltéssor; 2. Subcutis Felszívódó fonal; Egyszerű csomós öltés; 3. Bőr Nem felszívódó fonal; Donati-öltés;

59 Sebészi technikák E beavatkozások célja, hogy sebészi úton feltárjuk, azaz a megfigyelés számára láthatóvá tegyük a vizsgálandó területet (pl. hasüreg, mellkas), vagy a fiziológiai, biokémiai paraméterek monitorozására szolgáló érzékelő, jelátalakító és továbbító eszközöket (szenzorok, transzducerek, katéterek) a vizsgálandó szerv/szerv rendszer területére beültessük.

60 Véna preparálás és kanülálás nagy állatban I. (kutya) Bőrmetszés Tompa preparálás

61 Véna preparálás és kanülálás nagy állatban II. (kutya) Dupla fonalat vezetünk az ér alá A fonal ketté osztása

62 Véna preparálás és kanülálás nagy állatban III. (kutya) Az érlumen megnyitása érollóval A lumen feltárása fogász csipesszel

63 Véna preparálás és kanülálás nagy állatban IV. (kutya) A katéter bevezetése A katéter rögzítése

64 Légút biztosítás Tracheosztóma kivitelezése patkányon I.

65 Légút biztosítás Tracheosztóma kivitelezése patkányon II.

66 Légút biztosítás Tracheosztóma kivitelezése patkányon III.

67 Légút biztosítás Tracheosztóma kivitelezése patkányon IV.

68 Légút biztosítás Tracheosztóma kivitelezése patkányon V.

69 Perifériás artéria és véna biztosítás lehetőségei patkányban Artéria carotis Véna jugularis Artéria és véna femoralis

70 A véna jugularis preparálása, kanülálása 1.

71 A véna jugularis preparálása, kanülálása 2.

72 A véna jugularis preparálása, kanülálása 3.

73 A véna jugularis preparálása, kanülálása 4.

74 A véna jugularis preparálása, kanülálása 5.

75 Az arteria carotis preparálása, kanülálása 1.

76 Az arteria carotis preparálása, kanülálása 2.

77 Az arteria carotis preparálása, kanülálása 3.

78 Az arteria carotis preparálása, kanülálása 4.

79 Az arteria carotis preparálása, kanülálása 5.

80 Sebellátás

81 Alkalmi sebek ellátása Fázisok Inspekció Anamnézis Diagnosztikus eljárások Sebek ellátása Teendők Steril kautélák közötti vizsgálat (sapka, maszk, kesztyű). Sérülés körülményeinek tisztázása. Mikor keletkezett a sérülés? Minél korábban történik az ellástás, an-nál kisebb az infekció veszélye. Szenved-e olyan betegségben a sérült, ami befolyásolja a gyógyulást (pl. diabetes)? A sérülés körülményeinek tisztázása segít megítélni az infekció veszélyét. Tetanus oltás; Veszettség megelőzése: harapott sérülés esetén (oltás Rabipur oltóanyaggal) Kísérő sérülések kizárása. Keringés, szenzibilitás, motoros funkciók vizsgálata. Csontsérülések kizárására röntgen felvétel. A műtéti sebeket az öltéstípusok alfejezetben tárgyaltaknak megfelelően látjuk el. Az alkalmi sebeket a sérülés mélysége és az infekcióveszélynek megfelelően elsődleges sebellátással vagy késleltetett módon látjuk el (ld. következő táblázat).

82 Sebellátás formái I. Ideiglenes sebellátás (elsősegély) Cél: a másodlagos fertőzés megelőzése sebtisztítás vérzéscsillapítás fedés Végleges elsődleges sebellátás A sebészi szövetegyesítésre sor kerülhet, ha a sérüléstől maximum 12 óra telt el. Mindig elsődleges sebzárást végzünk tisztítás, érzéstelenítés, kimetszés (< 6 8 h, kivéve: arc, kéz), varratok (szúrt, harapott, lőtt, roncsolt sebnél szituációs varratok* + drén) mellüreget hasfalat kemény agyburkot áthatoló sérüléskor

83 Sebellátás formái II. Az elsődleges sebzárás kontraindikált: Az alábbi esetekben a sebtoilette-et követően a sebet fiziológiás sóoldattal kiöblítjük és steril kötéssel fedjük, nyugalomba helyezzük, majd halasztott varrattal 4-6 nap után látjuk el: gyulladásos jelek láthatók a seb erősen szennyezett az idegentestet nem sikerült maradéktalanul eltávolítani tasakos, erősen roncsolt sebek bizonyos foglalkozások speciális sérüléseinél: sebész, hentes, állatorvos, patológus, bakteriológus harapott, lőtt, mély szúrt sebek tisztítás fedés elsődleges halasztott varrat (3-8 nap)

84 Sebellátás formái III. Elsődleges halasztott varrat Korai másodlagos sebzárás Késői másodlagos sebzárás Ha a fenti 4 6 nap alatt fertőzés jelei nem mutatkoznak, a sebszélek kimetszése után a bőrt lazán visszaöltjük (vagy a szituációs varratokat csomózzuk). Ha az első ellátást követően a kimetszett seb gyulladás ill. necrosis lezajlása után kezd sarjadni, a sebszéleket fel kell frissíteni. A sarjadó sebrészeket, heget ki kell metszeni. Nagyobb de-fektus esetén transzplantációra lehet szükség. 3 8 nap múlva: érzéstelenítés, kimetszés (sebszél felfrissítése) varratok A sérülést követő 2. hét után: érzéstelenítés, kimetszés (defektus kimetszése) varratok drén A sérülést követő 4 6. héten: érzéstelenítés, kimetszés (másodlagosan gyógyuló heg kimetszése) varratok drén

85 Sebzárás lépései LÉPÉSEK: 1. Érzéstelenítés 2. Sebkimetszés Kivéve: arc, kéz 3. Elsődleges varrat 4. Drain Érzéstelenítés Sebkimetszés Sebzárás lehetőségei I: Varrat -tovafutó - egyszerű megszakított -Donáti II: Kapocs III. Steri-trip IV. Szöveti ragasztó

86 Sebtisztítás Szőr/haj eltávolítása Kiv: szemöldök Bőr lemosása betadinnal Seb átöblítése fiziológiás sóval Peroxid, betadin és detergensek kerülendők

87 Lemosás betadinnal

88 Anaesztézia Lidocaine +/- epi, marcaine Lokális vagy Lokális vagy regionális alkalmazás

89 Izolálás

90 Peroxidos irrigálás, debridement

91 Egyszerű csomós öltés

92 Varrat

93 Kötözés

94 4. A gyulladt seb ill. tályog ellátása (esetbemutatás)

95 Gyulladt seb, tályog ellátása Cél: a gennyes folyamat lokalizálása és felszín felé való ürülésének elősegítése Eszközei: 1. Párakötés - Kenőcs: (Burow-kenőcs, segíti a nekrotikus réteg demarkációját) - Steril mull-lap - Szintetikus réteg (pára és hő izolálás biztosítása) - Fedő/rögzítő réteg Eredmény: a genny kifelé ürül 2. Már demarkált folyamat: tályog MEGNYITÁS lokális érzéstelenítésben

96 Műtéti utógondozás túlélő műtéteknél Műtéti beavatkozások utáni (posztoperatív) tennivalók A sebek védelme műanyag gallérral és/vagy kötéssel (esetleg más módon). A sebek ellenőrzését és kezelését (fertőtlenítés, kötéscsere) naponta el kell végezni. Az alapvető biológiai funkciókat (étvágy, vizelet- és székletürítés) rendszeresen, naponta ellenőrizni kell, mert ezek az általános állapot indikátorai. A varratszedés a napon történhet. A fájdalmakat a beavatkozás után is csökkenteni kell (fájdalomcsillapítókkal)

97 Aluminium spray Betadine oldat Cinkoxid spray BRILLANTZÖLDES ECSETELŐ Keserű spray

98 A sebek védelme műanyag gallérral

99 és/vagy kötéssel (esetleg más módon),

100 Kompressziós kötés felhelyezése Robert-Jones-féle kompressziós kötés

101 Schroeder-Thomas-féle retenciós kötés

102

103

104

105 Köszönöm a figyelmet!

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet B Modul Gyakorlati Orvosi Alapismeretek B1-2 MODUL feszülés alatti csomózás csomózás a mélyben több rétegű sebzárás B3-4 MODUL katéterezés, szondázás tokos képletek eltávolítása

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A5. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet. Sebészeti Műtéttan A2. gyakorlati modul

Sebészeti Műtéttani Intézet. Sebészeti Műtéttan A2. gyakorlati modul Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A2. gyakorlati modul Sebészeti Műtéttan gyakorlatok A1. MODUL - Az aszepsis és a sebész Bemosakodás, beöltözés; A műtőbeli mozgás gyakorlása; Ismerkedés a

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A6. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN Szabadon választott tantárgy az ÁOK, FOK, GYTK, TTIK, JGYPK II-V. éves hallgatói számára Kredit: 1. Tantárgyfelelős: Felvétel feltétele: A tantárgy oktatásának célja:

Részletesebben

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő AZ ÁLLATKÍSÉRLETEK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA B kurzus részletes tematikája Hét Dátum és időpont 1 Szeptember 16. 17.0-19.0 17. 8.00-11.00 18. 8.00-10.00 2 Szeptember 23. 17.0-19.0 24 8.00-11.00 25. 8.00-10.00

Részletesebben

A 035/14 referencia számú FELASA kurzus során megszerzendő képességek

A 035/14 referencia számú FELASA kurzus során megszerzendő képességek SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM UNIVERSITY OF SZEGED ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR SCHOOL OF MEDICINE Sebészeti Műtéttani Intézet Institute of Surgical Research E-mail: office.expsur@med.u-szeged.hu web: http://web.szote.u-szeged.hu/expsur/

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015 / Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI

Részletesebben

Sebek és szövődményeik Wounds and healing complications

Sebek és szövődményeik Wounds and healing complications Sebek és szövődményeik Wounds and healing complications Dr. Hartmann Petra Ph.D 1. Az alkalmi sebek / Accidental wounds 1.1. Morfológia és kóroki szempontból történő osztályozás/classification according

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2016. november 28-december 9 Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete

Részletesebben

Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet A CSOMÓZÁSI ÉS ÖLTÉSI TECHNIKÁK ÖSSZEFOGLALÁSA

Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet A CSOMÓZÁSI ÉS ÖLTÉSI TECHNIKÁK ÖSSZEFOGLALÁSA A CSOMÓZÁSI ÉS ÖLTÉSI TECHNIKÁK ÖSSZEFOGLALÁSA Csomózási Technikák Bécsi Csomó Sebész Csomó Bécsi Csomó Sebész Csomó Sziketartási Módok Hegedűvonó-tartás Ceruza Tartás Feszítse meg a bőrt! Egyenletes nyomás

Részletesebben

A steril körülmények között végzett munka Bemosakodás-beöltözés, műtéti terület izolálása

A steril körülmények között végzett munka Bemosakodás-beöltözés, műtéti terület izolálása A steril körülmények között végzett munka Bemosakodás-beöltözés, műtéti terület izolálása Dr. Erős Gábor Gyakorlati jegyzet az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata A szint kurzus hallgatóinak A kísérlet

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet B Modul Gyakorlati orvosi alapismeretek B1-2 MODUL feszülés alatti csomózás csomózás a mélyben több rétegű sebzárás B3-4 MODUL Kisműtétek - helyi érzéstelenítésben Lumenes szervek

Részletesebben

SEBÉSZETI GYAKORLATI ALAPISMERETEK

SEBÉSZETI GYAKORLATI ALAPISMERETEK SEBÉSZETI GYAKORLATI ALAPISMERETEK Kötelező féléves tantárgy az SZTE ÁOK II. évfolyama számára. Kredit: 3 Prof. Dr. habil. Boros Mihály, az orvostudomány doktora, tanszékvezető egyetemi tanár; Tanulmányi

Részletesebben

C Modul Haladó orvosi eljárások

C Modul Haladó orvosi eljárások Sebészeti Műtéttani Intézet C Modul Haladó orvosi eljárások C1-2 MODUL Kisműtétek. Haladó szövetegyesítés C3-4 MODUL Nagyműtét a gyakorlatban Hasi drenázs: diagnosztikus és terápiás hasűri mosás Laparotomia

Részletesebben

Kísérletes és sebészeti műtéttan Elméleti tételsor 2015/2016. tanév. I. félév

Kísérletes és sebészeti műtéttan Elméleti tételsor 2015/2016. tanév. I. félév Kísérletes és sebészeti műtéttan Elméleti tételsor 2015/2016. tanév. I. félév Az aszepszis történeti háttere (Semmelweis) Az aszepszis fogalma Aszepszis a gyakorlatban: átöltözés Aszepszis a gyakorlatban:

Részletesebben

2012.09.04. Műtéti sebek Sérülés utáni elsősegély. A sebzárás célja az elsődleges. mélyre terjedő sebek vagy. Az elsősegélynyújtás célja az

2012.09.04. Műtéti sebek Sérülés utáni elsősegély. A sebzárás célja az elsődleges. mélyre terjedő sebek vagy. Az elsősegélynyújtás célja az Sebkezelés Sebkezelés fajtái Műtéti sebek Sérülés utáni elsősegély Sebkezelés sérülések után (12-2424 ó) Régi sebek kezelése Dr. Izing Simon Műtéti sebek A sebzárás célja az elsődleges sebgyógyulás feltételének

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás célja: Szövetek tehermentesítése

Részletesebben

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés -

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Both Béla*, JósvayJános**, Klauber András* * Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Sebészeti Klinika Sebészeti behatolások, műtéti feltárás, sebkezelési alapelvek

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Sebészeti Klinika Sebészeti behatolások, műtéti feltárás, sebkezelési alapelvek Sebészeti behatolások, műtéti feltárás, sebkezelési alapelvek Dr. Balázs Ákos SEBEK ALKALMI SEBEK ( TRAUMA ) MŰTÉTI SEBEK TERVEZETT ANATOMIAI ISMERETEK ASEPTIKUS KÖRNYEZET MŰTÉT DIAGNOSZTIKUS EXPLORATIO,

Részletesebben

Sebészeti Skill Tréning Program

Sebészeti Skill Tréning Program Sebészeti Skill Tréning Program 1. hét Általános sebészet (programvezető: Dr. Ferencz Andrea) HÉTFŐ 9.00-11.30 Előadás: A műtőblokk felépítése, berendezései. A műtő személyzete, feladataik és felelősségük

Részletesebben

Post-experimental management: humane endpoints, euthanasia. Dániel Érces

Post-experimental management: humane endpoints, euthanasia. Dániel Érces Reference number: 035/14 UNIVERSITY OF SZEGED, Institute of Surgical Research Animal experiments theory and practice C level SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, Sebészeti Műtéttani Intézet Az állatkísérletek elmélete

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet C Modul Haladó orvosi eljárások C1-2 2 MODUL Kisműtétek - helyi érzéstelenítésben Babérlevél kimetszés Tokos képletek, ciszták eltávolítása Haladó szövetegyesítés: enterotomia,

Részletesebben

A kézfertőtlenítés gyakorlata

A kézfertőtlenítés gyakorlata A kézfertőtlenítés gyakorlata 2012. október 24-25. Fábián Dóra Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A KÉZHIGIÉNE JELENTŐSÉGE IX. század: Semmelweis gyermekágyi lázzal

Részletesebben

Gyakorlatok fantomokon

Gyakorlatok fantomokon Gyakorlatok fantomokon Injekciózás, perifériás vénabiztosítás Injekciózás Gyógyszeres kezelést injekció formájában akkor alkalmazunk, ha 1/ a gyógyszert szájon át nem lehet beadni, 2/ a hatóanyag a bélben

Részletesebben

Skills Képzés és Értékelés

Skills Képzés és Értékelés Skills Képzés és Értékelés Gyakorlati segédanyag Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Műtéttani Intézet Szeged, 2008 Lektorálás: Dr. Szabó Andrea Dr. Kaszaki József Felelős kiadó: Dr. Boros Mihály Borítóterv:

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet B Modul Gyakorlati Orvosi Alapismeretek B1-2 MODUL feszülés alatti csomózás csomózás a mélyben több rétegű sebzárás B3-4 MODUL Kisműtétek - helyi érzéstelenítésben - Babérlevél

Részletesebben

Sebgyógyulás folyamata zárt és nyílt lágyrész-sérülések vérzésformák fedett és nyílt érsérülések

Sebgyógyulás folyamata zárt és nyílt lágyrész-sérülések vérzésformák fedett és nyílt érsérülések Sebgyógyulás folyamata zárt és nyílt lágyrész-sérülések vérzésformák fedett és nyílt érsérülések Dr. TURCHÁNYI BÉLA Tanszékvezető egyetemi docens Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék 1 A sebgyógyulás

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

2012.10.18. Tiszta-szennyezett szennyezett

2012.10.18. Tiszta-szennyezett szennyezett Sebellátás, sebkötözés Dr. Csébi Péter Péter SZIE ÁOTK Sebészeti Tanszék 2012 A sebek típusai vágott, szakított, zúzott, szúrt, lıtt, harapott, nyúzott, égési stb. A sebek csoportosítása a szennyezıdés

Részletesebben

SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE

SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE A DR CSAVARIMPLANTÁTUMOK KÉTSZAKASZOS MŰTÉTI MÓDSZERREL VÉGZETT BEÜLTETÉSE A kétszakaszos műtéti módszert akkor alkalmazzuk, ha biztosítani akarjuk

Részletesebben

Sebészeti Műtéttan. Egyetemi tankönyv. Támogató: ROP 3.3.1 2005 02 0001/34 sz. projekt. Szerkesztette: Dr. Boros Mihály

Sebészeti Műtéttan. Egyetemi tankönyv. Támogató: ROP 3.3.1 2005 02 0001/34 sz. projekt. Szerkesztette: Dr. Boros Mihály Sebészeti Műtéttan Egyetemi tankönyv Szerkesztette: Dr. Boros Mihály Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Intézet Szeged 2006 Támogató: ROP 3.3.1 2005 02 0001/34 sz.

Részletesebben

Sebészet, Traumatológia

Sebészet, Traumatológia Sebészet, Traumatológia A Traumatológia szervezése Sérülések fogalma, osztályozása Tompa és éles mechanikai sérülések Sebek fajtái, gyógyulás, ellátás Süveges Gábor Traumatológiai Klinika SEBÉSZET-CHIRURGIA-TRAUMATOLOGIA

Részletesebben

Perifériás vénabiztosítás branüllel. ÁpIg-Á7

Perifériás vénabiztosítás branüllel. ÁpIg-Á7 Perifériás vénabiztosítás branüllel Helyi eljárási leírás Perifériás vénabiztosítás branüllel Cél Azonnali intravénás beavatkozás lehetővé tétele Tartós vagy naponta többszöri intravénás kezelés Érvényességi

Részletesebben

Clinical Skills Centre/Orvosi Készségfejlesztési Központ: 6720 Szeged, Dóm tér phone: +36 (70) )

Clinical Skills Centre/Orvosi Készségfejlesztési Központ: 6720 Szeged, Dóm tér phone: +36 (70) ) Sebészeti Műtéttani Intézet / Institute of Surgical UNIVERSITY OF SZEGED, FACULTY OF MEDICINE Animal experiments theory and practice C level 40 hrs theory; 40 hrs workshop + practice January 11-22, 2016.

Részletesebben

S I Z E I AO A T O K NÁ N K

S I Z E I AO A T O K NÁ N K A sebfertőzés Dr Izing Simon SZIE AOTK NÁK Üllő A A sebfertőzés mértékétől függően elhúzódhat a seb gyógyulása Mechanikai okok (vérellátás csökkenése révén) Bakteriális kollagenolízis A sebfertőzés tünetei

Részletesebben

1. Gyakorlat. Ismerkedés a műtővel, a műtőtermi viselkedés szabályai, bemosakodás és a műtéti terület előkészítése (lemosás, izolálás)

1. Gyakorlat. Ismerkedés a műtővel, a műtőtermi viselkedés szabályai, bemosakodás és a műtéti terület előkészítése (lemosás, izolálás) 1. Gyakorlat Ismerkedés a műtővel, a műtőtermi viselkedés szabályai, bemosakodás és a műtéti terület előkészítése (lemosás, izolálás) A műtőbe belépve az anaesthesiához szükséges eszközöket találjuk, mint

Részletesebben

Sebészeti Műtéttan. Egyetemi tankönyv. Támogató: ROP 3.3.1 2005 02 0001/34 sz. projekt. Szerkesztette: Dr. Boros Mihály

Sebészeti Műtéttan. Egyetemi tankönyv. Támogató: ROP 3.3.1 2005 02 0001/34 sz. projekt. Szerkesztette: Dr. Boros Mihály Sebészeti Műtéttan Egyetemi tankönyv Szerkesztette: Dr. Boros Mihály Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Intézet Szeged 2006 Támogató: ROP 3.3.1 2005 02 0001/34 sz.

Részletesebben

Clinical Skills Centre/Orvosi Készségfejlesztési Központ: 6720 Szeged, Dóm tér phone: +36 (70) )

Clinical Skills Centre/Orvosi Készségfejlesztési Központ: 6720 Szeged, Dóm tér phone: +36 (70) ) UNIVERSITY OF SZEGED, FACULTY OF MEDICINE Animal experiments theory and practice C level 40 hrs theory; 40 hrs workshop + practice (16+24) June 01-12, 2015. Schedule of the course SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM,

Részletesebben

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat gastrostomia műtéthez, és közben tájékoztassa őt a műtéti megoldás lehetőségeiről! A tájékoztatás során az alábbiakra térjen

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens 14. évfolyam

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens 14. évfolyam (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Általános műtéttan Dr. Németh Tibor PhD tanszékvezető egyetemi docens SZIE, ÁOTK, Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Történelem előtti idők trepanáció (Peru, kr.e. 5000) Mezopotámia (Hammurabi

Részletesebben

A sterilitás 74 / 03: 000.qxd :14 Page 74

A sterilitás 74 / 03: 000.qxd :14 Page 74 03: 000.qxd 2013.03.29. 12:14 Page 74 74 / Az altatás biztonságát (és költségét!) jelentősen növeli az altatógépek és őrző monitorok alkalmazása. A sterilitás A műtétek sikere, a szövődmények elkerülésének

Részletesebben

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9.

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9. Vérzések, shock Varsányi Zoltán Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 10. előadás 2009. december 9. Traumatológiai ismeretek Általános ismeretek Sebek fajtái és ellátásuk Vérzéstípusok Sérülések

Részletesebben

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2465-06 Műtét lebonyolítása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat gastrostomia műtéthez, és közben tájékoztassa őt a műtéti megoldás lehetőségeiről! - lehetséges műtéti megoldások - a laparoszkópos

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mellső és hátsó hüvelyfali plasztikai műtét, gát helyreállító műtét

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mellső és hátsó hüvelyfali plasztikai műtét, gát helyreállító műtét BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mellső és hátsó hüvelyfali plasztikai műtét, gát helyreállító műtét Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály:

Részletesebben

Gyakorlat/Szeminárium Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő

Gyakorlat/Szeminárium Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő AZ ÁLLATKÍSÉRLETEK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA B kurzus részletes tematikája ANIMAL EXPERIMENTS THEORY AND PRACTICE - FELASA C LEVEL schedule Hét W e e k Előadás /Szeminárium /Gyakorlat Óra szám Lecture /Seminar

Részletesebben

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások A betegségről Az ajak és szájpadhasadékok a magzati élet korai szakaszában kialakuló veleszületett fejlődési rendellenességek. Lehetnek teljesek vagy részlegesek egyoldaliak vagy kétoldaliak illetve egymással

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN

ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN 2 ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN 2011 dr. Sére Viktória 2009/2010 Módosította: dr. Molnár Péter 2010/2011 A terápia célja 3 Sebfertőzés Műtéti sebek osztályozása 4 A műtéti sebeket a szennyezettség

Részletesebben

Anesztézia és alapvető beavatkozások vietnámi törpe sertésen Dr. Kaszaki József

Anesztézia és alapvető beavatkozások vietnámi törpe sertésen Dr. Kaszaki József Anesztézia és alapvető beavatkozások vietnámi törpe sertésen Dr. Kaszaki József 1. A sertés előkészítése az altatáshoz: Minimum 12 órás éhezés javasolt szabad vízfogyasztás mellett (a táplálék megvonást

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözés (LAPAROSCOPIA)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözés (LAPAROSCOPIA) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözés (LAPAROSCOPIA) Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály 1.

Részletesebben

Árjegyzék. 2015. május 15-től (Bruttó árak. Az árlistától való eltérő árképzés jogát fenntartjuk!)

Árjegyzék. 2015. május 15-től (Bruttó árak. Az árlistától való eltérő árképzés jogát fenntartjuk!) Árjegyzék 2015. május 15-től (Bruttó árak. Az árlistától való eltérő árképzés jogát fenntartjuk!) Vizsgálati díjak: Általános fizikális vizsgálat díja, vizitdíj (kutya, macska): Egyszerűbb fizikális vizsgálat

Részletesebben

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik?

elsosegely.hu A kültakaró sérülései hideg vizes hűtés 6. Mi indokolja, hogy az előző lépést követően a teljes betegvizsgálat következik? Név: A kültakaró sérülései 1. Nevezd meg a kültakaró, három leggyakoribb sérüléstípusát! vérzés égés marás 2. Mi lehetne mindhárom esetben az első (nulladik) lépés? biztonság biztonság biztonság 3. Írj

Részletesebben

A nemkívánatos események jelentésének

A nemkívánatos események jelentésének A nemkívánatos események jelentésének hasznosulása a kórházakban (elmaradt, vagy halasztott műtét, mint nem kívánatos esemény) dr. Tihanyi Mariann Zala Megyei Kórház Zalaegerszeg Tervezett, de halasztott,

Részletesebben

Műtéti kockázat, indikáció

Műtéti kockázat, indikáció Műtéti kockázat, indikáció A műtéti kockázat sajátos tényezői Műtéti kockázat, indikáció Megfelelő beteget Megfelelő időben Megfelelő módszerrel operálja a sebész Indikáció:kórisme ismerete, kockázat értékelése(indikacion

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Kórházi járványügyi osztály

Kórházi járványügyi osztály Dr Böröcz ö Karolina Kórházi járványügyi osztály OEK módszertani levél 2003 febr 07 EPINFO különszám Összefoglalja f l lj azon ismereteket, t amelyekkel l a kockázatok megbecsülhetők Ismerteti a hatékony

Részletesebben

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN Ragatsné Pusztai Julianna Harris Egészségügyi Szolgálat A modern sebkezelésnek napjainkban egyre

Részletesebben

Fogászati asszisztens feladatai parodontális műtétek végzésekor MP 016.ST

Fogászati asszisztens feladatai parodontális műtétek végzésekor MP 016.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Fogászati asszisztens feladatai parodontális műtétek végzésekor MP 016.ST Készítette: Kovácsné Köteles Zsuzsanna Klinikai

Részletesebben

MŰTÉTI BETEGTÁJÉKOZTATÓ MŰTÉT TÍPUSA: BESZAKADT CSŐ (DRAINAGE) ELTÁVOLÍTÁSA

MŰTÉTI BETEGTÁJÉKOZTATÓ MŰTÉT TÍPUSA: BESZAKADT CSŐ (DRAINAGE) ELTÁVOLÍTÁSA MŰTÉTI BETEGTÁJÉKOZTATÓ MŰTÉT TÍPUSA: BESZAKADT CSŐ (DRAINAGE) ELTÁVOLÍTÁSA Kedves betegünk! Gerincműtétje során, annak záró fázisakor a műtéti sebbe egy kivezető csövet, ún. draint helyezünk, melynek

Részletesebben

A fogeltávolítás műtéttana I. Javallatok, ellenjavallatok. A fogeltávolítás biomechanikája, sebészi technikája.

A fogeltávolítás műtéttana I. Javallatok, ellenjavallatok. A fogeltávolítás biomechanikája, sebészi technikája. A fogeltávolítás műtéttana I. Javallatok, ellenjavallatok. A fogeltávolítás biomechanikája, sebészi technikája. Fogeltávolítás csonkító műtéti beavatkozás, lágyrész- és csontseb létrehozásával o Javallat

Részletesebben

A MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA SZATOK BIZOTTSÁGÁNAK I R Á N Y M U T A T Ó A J Á N L Á S A A KEDVTELÉSBŐL TARTOTT KISEMLŐSÖK MŰTÉTI ELLÁTÁSÁRA

A MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA SZATOK BIZOTTSÁGÁNAK I R Á N Y M U T A T Ó A J Á N L Á S A A KEDVTELÉSBŐL TARTOTT KISEMLŐSÖK MŰTÉTI ELLÁTÁSÁRA A MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA SZATOK BIZOTTSÁGÁNAK I R Á N Y M U T A T Ó A J Á N L Á S A A KEDVTELÉSBŐL TARTOTT KISEMLŐSÖK MŰTÉTI ELLÁTÁSÁRA MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA SZATOK BIZOTTSÁG BUDAPEST Elfogadta

Részletesebben

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja 200. Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

Hogyan működik az Actisorb Plus 25?

Hogyan működik az Actisorb Plus 25? Actisorb Plus 25 ezüst tartalmú sebfedő Az Actisorb Plus 25 kötszer a hatékony sebgyógyuláshoz kedvező körülményeket biztosít azáltal. hogy megköti azokat a mikroorganizmusokat, melyek fertőzik a sebet.

Részletesebben

Infekció, kontamináció a fogászati környezetben. Dr. Gótai Laura. Semmelweis Egyetem Propedeutikai Tanszék

Infekció, kontamináció a fogászati környezetben. Dr. Gótai Laura. Semmelweis Egyetem Propedeutikai Tanszék Infekció, kontamináció a fogászati környezetben Dr. Gótai Laura Semmelweis Egyetem Propedeutikai Tanszék 2015 Fogászati infekciókontroll protokoll elemei: Páciens Személyzet Rendelő kialakítása Fertőtlenítés,

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE Készítette: Dr. Orbán Lászlóné Értékelés: 100 88 jeles 87 75 jó 74 62 közepes 61 51 elégséges 50-0 elégtelen 1. Sorolja fel a gyakori székletürítési zavarokat! 5 pont

Részletesebben

SEBÉSZETI MANUÁLIS EGYSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE

SEBÉSZETI MANUÁLIS EGYSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE SEBÉSZETI MANUÁLIS EGYSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE A DR+ CSAVARIMPLANTÁTUMOK EGYSZAKASZOS MŰTÉTI MÓDSZERREL VÉGZETT BEÜLTETÉSE 1.a FELTÁRÁS Az implantátum tervezett helyének megfelelően az állcsontgerinc

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet B Modul Gyakorlati Orvosi Alapismeretek Orvostechnika és Monitorozás a Gyakorlatban 1-2. Perioperatív folyadékterápia a gyakorlatban 3-4. Kardiovaszkuláris monitorozás és eszközei

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

Gyermekek érzéstelenítése

Gyermekek érzéstelenítése UKM Münsteri Egyetemi Kórház Gyermekek érzéstelenítése Alapvető tudnivalók gyermekeknek és szüleiknek Kedves Szülők! - - Gyermekét kórházunkban fogják műteni. Egy gyermek beutalása a legtöbb esetben félelemmel

Részletesebben

Hólyagkatéterezés indikációi és szabályai

Hólyagkatéterezés indikációi és szabályai Hólyagkatéterezés indikációi és szabályai Oktató kurzus Készítette: Nábrádi Tibor Zsoltné DE OEC Kórházhigiéne és Infekciókontroli Tanszék Tálas Lászlóné DEOEC ORFMT Dr. Benyó Mátyás, Forgó Idikó DE OEC

Részletesebben

Invazív beavatkozások sürgősségi osztályokon

Invazív beavatkozások sürgősségi osztályokon Invazív beavatkozások sürgősségi osztályokon Dr. Pikó Károly Sürgősségi szakvizsga előkészítő tanfolyam Debrecen, 2006. február 23. Mottó: Az orvostudomány művészetének elsajátítása csak ennek gyakorlása

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Sebészi és háziorvosi team együttműködése

Sebészi és háziorvosi team együttműködése Sebészi és háziorvosi team együttműködése Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet A háziorvos kompetenciája Diagn. tevékenységek,

Részletesebben

A negatív nyomású sebkezelés a klinikai gyakorlatban otthoni szakápolási vonatkozások

A negatív nyomású sebkezelés a klinikai gyakorlatban otthoni szakápolási vonatkozások A negatív nyomású sebkezelés a klinikai gyakorlatban otthoni szakápolási vonatkozások Dr. Hódi Zoltán, Dr. Simonka Zsolt Szegedi Tudományegyetem, Sebészeti Klinika MOHE Visegrád, 2016. október 14. Negatív

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Méhtükrözés (Hysteroscopia)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Méhtükrözés (Hysteroscopia) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Méhtükrözés (Hysteroscopia) Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

Részletesebben

A Fogorvostudományi Kar Arc-Állcsont és Szájsebészeti Műtőjének Működési Rendje MR 002.ST

A Fogorvostudományi Kar Arc-Állcsont és Szájsebészeti Műtőjének Működési Rendje MR 002.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: A Arc-Állcsont és Szájsebészeti Műtőjének Működési Rendje MR 002.ST Készítette: Morauszkiné Andriskó Szilvia főműtősnő

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Szeméremtest-eltávolítás (Vulvectomia)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Szeméremtest-eltávolítás (Vulvectomia) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Szeméremtest-eltávolítás (Vulvectomia) Beteg neve: Születési idő: T.A.J.: A kezelőorvos (felvilágosítást adó orvos) neve:. beosztása: A műtétet végző osztály: Szülészeti és Nőgyógyászati

Részletesebben

Higiénés betegápolás Pécsi Tudományegyetem yetem Egészségtudományi égtu Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék

Higiénés betegápolás Pécsi Tudományegyetem yetem Egészségtudományi égtu Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Személyi higiéné Higiénés betegápolás Pécsi Tudományegyetem yetem Egészségtudományi égtu Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Dr. Oláh András 1, Fullér Noémi 2, Germán Zsuzsanna na

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben. Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika

Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben. Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika A parodontális tapadásveszteség jelentősen meggyengítheti a fogak rögzítettségét.

Részletesebben

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

Folyadékterek volumenének csökkenése. subcutan intraossealis intravenas (i.v.) perifériás: Rövid kanül Középutas kanül (midline catheter)

Folyadékterek volumenének csökkenése. subcutan intraossealis intravenas (i.v.) perifériás: Rövid kanül Középutas kanül (midline catheter) Folyadékterek volumenének csökkenése Dr. Oláh András 1, Fullér Noémi 2, Szunomár Szilvia 3 Kis Tünde 3 1 egyetemi docens, dékán-helyettes, mb. intézetigazgató 2 tanársegéd,tanszékvezet helyettes 3 szakoktató

Részletesebben

5.4. kompetencia tábla

5.4. kompetencia tábla 5.4. kompetencia tábla Légutak Lélegeztetés Betegellátás ALAP MÁ 5.2 MÁ 5.5 MT MO Átjárható légutat biztosítani eszköz nélkül Pharingeális eszközöket alkalmazni Supraglotticus eszközöket alkalmazni Endotrachealis

Részletesebben

2326-06 Aszepszis- antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2326-06 Aszepszis- antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Lakóhelyén nagy ellentéteket váltott ki a szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése. A polgármester felkéri mint egészségügyi dolgozót, hogy beszéljen az emberekkel a szelektív hulladékgyűjtésről,

Részletesebben

NATO és nemzeti katona-egészségügyi kiképzési követelmények. Kitekintés a felkészülésre

NATO és nemzeti katona-egészségügyi kiképzési követelmények. Kitekintés a felkészülésre NATO UNCLASSIFIED NATO és nemzeti katona-egészségügyi kiképzési követelmények Kitekintés a felkészülésre Dr. Vekszler Péter ezredes NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ Kiképzési Osztály osztályvezető

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Árlista. Beavatkozás megnevezése. Állatorvosi igazolás. Kiszállás

Árlista. Beavatkozás megnevezése. Állatorvosi igazolás. Kiszállás Árlista 2016 Beavatkozás megnevezése Vizsgálat és alapellátás...3 000 Ft + gyógyszer Vizsgálat, állapotfelmérés kezelés nélkül...2 000 Ft Utókezelés, kontroll vizsgálat...1 500 Ft + gyógyszer Ultrahangos

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2464-06 Műtét előkészítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2464-06 Műtét előkészítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Medikusok érkeznek műtői gyakorlatra a műtőbe. A műtővezető főorvos megkéri Önt, hogy tartson számukra bemosakodási gyakorlatot. - Mondja el a medikusoknak a bemosakodás menetét, a felhasználható

Részletesebben

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel Földesné Ferenczi Tünde Diplomás ápoló, Eü.gyakorlat vezető Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános sebészet Székesfehérvár

Részletesebben