Jó gyakorlatok az áldozatsegítés, áldozatvédelem területén. - Kitekintés hazai és nemzetközi példákon keresztül. Mottó:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jó gyakorlatok az áldozatsegítés, áldozatvédelem területén. - Kitekintés hazai és nemzetközi példákon keresztül. Mottó:"

Átírás

1 Jó gyakorlatok az áldozatsegítés, áldozatvédelem területén 1 - Kitekintés hazai és nemzetközi példákon keresztül Mottó: Ha a társadalom nem tudja megvédeni egyes állampolgárait attól, hogy bűncselekmények áldoztaivá váljanak, akkor legalább, ha bajba kerültek, próbáljunk meg rajtuk segíteni. (az Európai Áldozatvédő Fórum alapgondolata) Debrecen, 2013.

2 A magyarországi áldozatvédelem rövid történeti áttekintése A hivatalos statisztikai adatok szerint Magyarországon évente átlagosan ezer személy válik bűncselekmény áldozatává. Ez a szám évről évre közel azonos. Azt is elmondhatjuk, hogy a sértetté vált személyek 90 százaléka ellen vagyon elleni bűncselekményt követnek el. Felmérések és becslések szerint a tényleges viktimizáció előfordulása azonban ennél jóval magasabb, azonban különböző okok miatt a bűncselekmények még mindig nagy százaléka titokban marad. 2 A bűncselekmények áldozataival való törődés, jogaik érvényre juttatása alapvető társadalmi érdek. Mint oly sok mindent, az áldozatsegítés első komoly lépései hazánkban is a civileknek köszönhető. Az első mérföldkő, a civil kezdeményezésű és német mintát követő Fehér Gyűrű Egyesület nevéhez fűződik, amely óta konkrét és közvetlen támogatást ad, valamint segítséget nyújt a bűncselekmény áldozatainak, hozzátartozóinak. A civil áldozatsegítésre jellemző, hogy többnyire specializálják szolgáltatásaikat, így nem fogják át az áldozatsegítés valamennyi területét. Tevékenységük különböző áldozatokra fókuszál, így azok nem minden bűncselekmény áldozataira terjed ki. Ezzel nyilvánvalóan szaktudásukat és a forrásaikat hatékonyabban tudják felhasználni, de pont emiatt a gyengeségük az, hogy országos lefedettség hiányában sok esetben csak fővárosi, illetve annak kornyékén elő áldozatokat tudnak ellátni. A projekt keretében összegyűjtöttük ezeket a szervezeteket, és bár körük korántsem teljes, mégis képet ad a jelenlegi Magyarországi rendszerről. ESZTER Ambulancia: Az 1994 óta működő ESZTER Ambulancia szakképzett munkatársak közreműködésével a szexuális erőszak áldozatainak lelki felépülését szolgálja. Az Ambulancia szolgáltatásai ingyenesek, azt bárki igénybe veheti, akit szexuális erőszak vagy abúzus ért. Az Ambulancia ellátási formái: - egyéni beszélgetés, tanácsadás - egyéni pszichoterápia - család és párterápia - csoportos pszichoterápia - orvosi tanácsadás Részletesen lsd. lentebb, hazai jó gyakorlatok.

3 NANE Egyesület: 1994 februárjában alakult meg azzal a céllal, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett erőszak ellen. Tevékenységük első lépéseként létrehoztak egy segélyvonalat, ahol információkkal, lelki támogatással és gyakorlati intézkedésekkel (jogi tanácsadás, felvilágosítás, olvasmányok ajánlása, stb.) segítik az erőszakot elszenvedőket. A hívások (a létrehozása óta több mint tízezer) legnagyobb része a családon belüli fizikai és szexuális erőszakról szól. Anyaotthonok és családok átmeneti otthonai: főként egyházi, alapítványi fenntartású intézmények, melyek bajba jutott nőknek és gyermekeiknek nyújtanak védelmet az ország számos pontján. Férőhelyeik korlátozottak, általában 6-12 hónapig maradhatnak a rászorultak. Civil szervezetek, akik ezeket az otthonokat fenntartják: Borostyánvirág Alapítvány, Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, Magyar Vöröskereszt, S.O.S. Krízis Alapítvány, Szent Cirill és Method Alapítvány. A polgárőrségről szóló évi LII. törvény szerint a polgárőrszervezetek egyik vállalt feladata lehet az áldozatvédelem és a bűnmegelőzés. Ennek jegyében sok település polgárőrsége együttműködések keretében reszt vesz az áldozatokkal végzett munkában. Jelentős előrelépés az is, hogy a TAMOP C konstrukció célul tűzte ki az áldozatsegítő rendszer fejlesztését, bővítését, ezen belül is azt, hogy a sértettek hatékonyabb, személyre szabottabb segítségben, támogatásban részesüljenek. A konstrukció közvetlen célja az állampolgárok áldozattá válásának megelőzését és a már bűncselekmény áldozatává vált személyek sérelmeinek kezelését célzó ellátórendszer hatékonyabbá tétele az állami és nem állami szervezetek helyi együttműködésének kialakításával, az állami és nem állami szervezetek által nyújtott szolgáltatások fejlesztésén és összekapcsolásán keresztül. Cél továbbá, hogy a már kriminális cselekmény áldozatává vált személyek segítőszolgáltatáshoz jussanak, sérelmeik ne maradjanak ellátatlanul, becsatornázódjanak az állami vagy nem állami szervezetek által nyújtott áldozatsegítés rendszerébe. A konstrukció keretén belül számos projekt indult el folyamán, és zárul 2014-ben, melyek különböző módszerekkel érik el a fentebb jelölt célokat. Ezeket a projekteket nem mutatjuk be, mint jó gyakorlatokat, hiszen még nem zárultak, társadalmi hatásuk később mutatkozik meg. 3

4 A civil és társadalmi kezdeményezések mellett az államnak is fel kellett ismernie, hogy az áldozatsegítési, áldozatvédelemi tevékenységek fontosak, az áldozatok számára pedig a közösségi, társadalmi szolidaritás megléte mellett állami - jogi szabályozást és garanciális elemeket is biztosítani kell. A jogszabály megszületett, január 01. napjával hatályba lépett. A jogszabály A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló évi CXXXV. Tv. -, amely törvényi szintre emelte az áldozatok jogait, nagy előrelépés. 4 Áldozattá bárki válhat. Gyakran tragikus és kilátástalan a bűncselekmény áldozatává vált ember helyzete. A kirabolt, megfélemlített, esetleg bántalmazott áldozat nemcsak helyzetfelmérésre képtelen, de lelkileg is súlyosan sérülhet. Az Európai Unió többféle formában is foglalkozott a bűncselekmények áldozatává vált személyek jogaival, eljárási helyzetével, támogatásuk szükségességével. Régóta ismert, hogy az igazságszolgáltatás önmagában nem elégséges arra, hogy helyrehozza a bűncselekmény következményeit. Az alábbiakban olyan modell-értékű gyakorlatokat mutatunk be hazai és nemzetközi szinten, amik jelentősek az áldozatsegítés tekintetében.

5 HAZAI JÓ GYAKORLATOK PSZICHOLÓGUS AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ RENDSZERBEN A projekt tartalma: Három hónapon keresztül minden hétfőn egy pszichológus szakember közös ügyfélfogadáson vett részt a Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat munkatársaival. A hétfői nap kijelölése erre közös megállapodás volt. Ezeken a napokon az pszichológus nem mindig ugyanazzal a jogásszal dolgozott együtt, a cél az volt, hogy minden alkalmazottra sor kerüljön a projekt időszaka alatt. 5 A projekt időtartalma: Három hónap, október december 31. A projekt célja: A cél az volt, hogy megvizsgálják: beilleszthető-e a szolgálat munkájába ez a típusú segítségnyújtás, ha igen, akkor milyen módon. A KIH módszertani osztálya már régen foglalkoztatta annak vizsgálata, egy pszichológus belefér-e az Áldozatsegítő Szolgálat munkájába, és egy ilyen típusú segítségnyújtásra, van-e igény és milyen módon szervezhető meg a legpraktikusabban. Ezen a célon kívül felmerülő tisztázandó kérdések a következők voltak: - Látják-e az ÁS szolgálatnál dolgozó szakemberek azt, hogy mikor van szüksége az áldozatnak továbbirányításra; - Akinek szüksége van továbbirányításra, az hogy a legmegfelelőbb, legpraktikusabb az áldozat számára; - A helyes irányítás kérdése: az ÁS munkatársai csak abban az esetben küldik a pszichológushoz az áldozatot, ha arra szükségük van, vagy akkor is, amikor nem tudnak mit kezdeni a hozzájuk fordulókkal, mondjuk azok agresszivitása miatt. Ne azért küldjék a pszichológushoz, mert nem találják a közös hangot; Az első hónap végére kiderült, hogy az ÁS szolgálat munkatársai közül mindenki tudja a három éves IH-nál töltött tapasztalat alapján, hogy mikor van szüksége az egyes

6 áldozatoknak krízisintervencióra. Ha felismerték, hogy beavatkozásra van szükség, akkor felajánlották a szolgálatnál dolgozó pszichológus segítségét. A rendszer úgy működött, hogy ha a pszichológus nem volt épp jelen, annak naptárjában a rendelkezésre állási idejébe beírták az áldozatsegítők, hogy mikor ki érkezik krízisintervencióra. Jelentkezni akár telefonon is lehetett. A projekt sikereként értékelhető, hogy beteltek a hétfői napok kliensekkel. A három hónap statisztikáját elemezve láthatjuk, hányan, milyen bűncselekmény típus esetén igényelték a szolgáltatást. 6 BŰNCSELEKMÉNY TÍPUSOK ESETSZÁM (DB) Lopás 7 Csalás 2 Családon belüli erőszak (gyermekkorú áldozat) 4 Családon belüli erőszak 2 Szomszédsági vita 1 Meglévő pszichológiai kórkép miatt 3 Összesen 18 A program ideje alatt a pszichológus csak krízisintervenciós szolgáltatást nyújtott, ami lehetett egy alkalom, de akár öt-hat találkozás is. A krízisintervenciós szolgáltatást összesen 18-an vették igénybe a projekt időtartalma alatt. Ez nem 18 órát jelentett, ha átlagot számolunk, akkor kb. három találkozást jelentett egy egyénnel. Ennek a projektnek hatalmas újítása az volt, hogy olyan addig nem jelen lévő szolgáltatást integrált, ha csak rövid időre is, amely addig nem állt rendelkezésre, és az ún. hivatalos rendszerben szokatlan is volt. A projekt azonban ebben a rövid időben is megmutatta létjogosultságát, és azt, hogy effajta szolgáltatásra szükség van. Megvalósítás alatt álló saját projektünk is részben ennek a programnak az indíttatásából született. Látva az igényt, hogy erre szükség van, úgy építettük fel projektünket, hogy abban jelentős szerepe van a pszichológusnak, és az általa nyújtott szolgáltatásoknak.

7 ESZTER ALAPÍTVÁNY AZ ERŐSZAKOS SZEXUÁLIS TÁMADÁST ELSZENVEDETTEK REHABILITÁCIÓJÁRA Szervezet és céljainak, módszerének bemutatása Az E.SZ.T.E.R. Közhasznú Alapítvány az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjáért, 1991-ben alakult. Az Alapítvány egyik fő törekvése a kezdetektől fogva egy olyan központ létrehozása és működtetése volt, amely segítséget nyújt - elsősorban lélektani, pszichológiai rehabilitációs lehetőséget biztosítva - az erőszak áldozatai számára, és emellett szervezi és koordinálja az egyéb (jogi, szociális, oktatási, stb.) tevékenységeket is ben elkezdte munkáját a budapesti központ (ESZTER Ambulancia) és 2009-ben az ingyenes Jogsegély Szolgálat is. Az alapítvány munkája nem csak a szexuális bántalmazást elszenvedettek számára elérhető. Az egyes bántalmazási formák közötti szoros kapcsolat, a családon belül vagy gyermekként elszenvedett abúzusok magas száma már a kezdetektől abban motiválta az alapítvány munkatársait, hogy a családon belüli erőszak, nőbántalmazás, gyermekbántalmazás és az erőszakos bántalmazások áldozatai számára is elérhetővé tegye szolgáltatásait illetve társadalmi célú kampányaival, kiadványaival és a munkatársak által végzett kutatásokkal ezeken a területeken is jelen legyen. Az 1994 óta működik ESZTER Ambulancia, az ESZTER Alapítvány pszichoterápiás rendelője. Célja, hogy az áldozatok ne maradjanak magukra sérelmükkel, és rendelőnkben segítséget kapjanak önmaguk, életük, kapcsolataik újraszervezéséhez illetve, hogy az alapítványhoz fordulók feldolgozhassák a velük történteket és terheitől szabadulva ismét élhessék a saját életüket. 7 Jó gyakorlat A projektgazda alaptevékenysége szakképzett munkatársak közreműködésével a szexuális erőszak áldozatainak lelki felépülését szolgálja. Az alapítvány azért jött létre, hogy az áldozatok ne maradjanak magukra sérelmükkel, és segítséget kapjanak önmaguk, életük, kapcsolataik újraszervezéséhez. Az alapítvány célja, hogy a segítséget kérő felnőttek, gyerekek és családtagjaik feldolgozhassák a velük történteket és

8 terheiktől szabadulva ismét élhessék a saját életüket. Azért hozták létre, hogy az áldozatok ne maradjanak magukra sérelmükkel, és rendelőben segítséget kapjanak önmaguk, életük, kapcsolataik újraszervezéséhez. Céljuk, hogy a hozzánk forduló feldolgozhassa a vele történteket és lelki terheitől megszabaduljon. A finanszírozási nehézségek ellenére az indulás óta folyamatosan működtetik az Ambulanciát, ezen a területen képzett szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek) részvételével óta a lélektani ellátás mellett jogsegélyszolgálat is rendelkezésére áll a hozzájuk fordulóknak. Ennek működését kezdetben a Fővárosi Szociális Közalapítvány is támogatta a Norvég Alap Finanszírozási mechanizmuson keresztül, a támogatás megszűnése óta azonban az Alapítvány saját forrásaiból fedezi a jogi szolgáltatás fenntartását is. Jogász munkatársunk az Ambulancia ellátó szakembereivel együttműködve, konzultálva nyújt jogsegélyt a bántalmazottak részére. 8 Az ESZTER Ambulancián évente mintegy új jelentkezőt regisztrálnak. A legfiatalabb két éves, a legidősebb hatvan éves volt. Az Ambulancia szolgáltatásai ingyenesek, azt bárki igénybe veheti, akit szexuális erőszak vagy abuzus ért. Az ESZTER Ambulancia az ország egész területéről, valamennyi megyéből fogadja a segítséget kérőket. A fentiekből is látszik, hogy a pszichológus, adott esetben akár pszichiáter bevonása mennyire indokolt, főleg a szexuális bűncselekmények, abúzus kapcsán. A legnagyobb múlttal az ESZTER Alapítvány rendelkezik az abúzuson átesett áldozatok tekintetében. Az alapítvány munkássága vitatatlan, jelentőségük óriási, éppen ezért van helyük ebben a kitekintésben is. Elérhetőség: telefon: +36(1) posta cím: 1525 Budapest, Pf.:41

9 NEMZETKÖZI JÓ GYAKORLATOK THE WHITE RIBBON CAMPAIGN (WRC) FEHÉR SZALAG KAMPÁNY November 25-én, a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Napján minden évben rengeteg férfi visel fehér szalagot. A fehér szalag hordása a viselő személyes fogadalmának szimbóluma, mely szerint soha nem fog elkövetni erőszakot, és sosem próbálja felmenteni az erőszak elkövetőit azzal, hogy bármely nő kiprovokálta vagy megérdemelte azt, amit vele tettek. A mozgalom indulását egy tragikus cselekmény indította el. Ennek hatására alakult meg a szervezet, mely azóta is fokozatosan növekszik, immár nemzetközi szinten is. 9 A szervezet bemutatása: White Ribbon: A világon az egyik legnagyobb szervezet, mely férfiakat és fiatalembereket tömörít, azzal a céllal, hogy véget vessen a nők és a lányok elleni erőszaknak, hirdesse a nemek egyenjogúságát, és az egészséges párkapcsolatokat, ahol nincs sem lelki sem testi terror a felek között ben egy kampánynak köszönhetően terjedt el, hogy a férfiak hordjanak az év bizonyos napján fehér karszalagot, jelezve, hogy elítélik a nők elleni erőszakot, valamint, felvállalva azt, hogy soha ne hallgassanak a nők, és a lányok sérelmére elkövetett erőszakos cselekedetről. Közvetlen előzménye az volt, hogy 1989-ben, egy kanadai egyetemen egy férfi 14 nő csoporttársát mészárolta le, mely cselekedet megrendítette az egész országot, és egyben arra ösztökélte a társadalmat, hogy ilyen vagy ehhez hasonló ne történhessen meg újra. Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy a nők elleni erőszak sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk, és az elkövetők túlnyomó többségben férfiak. Azóta a mozgalom több mint 60 országban van jelen (Ausztráliától, Angliáig szerte a világon), képviselve az eredeti célokat. A szervezet célja, hogy feltárja az okokat, ami miatt a nők erőszakot szenvednek el, illetve, megváltoztassa a társadalmi hozzáállást, mely hozzásegíti a nőket az

10 erőszakmentes jövőhöz. Céljuk továbbá, hogy példát mutassanak a férfiak számára híres politikusok, személyek, tanárok, közismert személyeken keresztül. Eszközeik, módszerük: - oktatás, képzés, tájékoztatás; - a tudatosság erősítése; - információs, technikai segítségnyújtás; - kapacitásbővítés, partnerségek és kreatív kampányok, konferenciák világszerte; - kiadványok szerkesztése, terjesztése. 10 A szervezet működése azt bizonyítja, hogy van olyan cél és módszer, ami egy helyről kiindulva, a világ számos és messzi pontjára elterjedhet. A szervezet tevékenysége tehát arra alapul, hogy viselkedésváltozást érjenek el, elsősorban férfiak körében, már egészen kicsi kortól kezdve, így előzve meg a nők ellen erőszakos cselekedeteket. Elérhetőség: VICTIM SUPPORT - ANGLIA

11 A Victim Supprot egy független jótékonysági szervezet Angliában, mely több mint negyven éve működik, így elmondható róla, hogy a legrégebben foglalkozik áldozatok segítésével. Célcsoportja nem csak az áldozatokra korlátozódik, hanem kiterjed a családra, barátokra, a szűkebb társadalmi környezetre is. A szervezet 1974-ben alakult, és négy év múlva már több mint 30 szervezet létezett Anglia szerte, 1986-ra pedig az ország teljes területét lefedte re már több mint egymillió embernek nyújtottak segítséget, 1996-ra elérték, hogy minden egyes bíróságon volt képviseletük. Közel ezer, speciálisan képzett önkéntes segítőjük van, akik eljutnak az ország területén bárhova. Szoros együttműködést folytatnak a rendőrséggel, és egyéb igazságügyi szervezetekkel. Szolgáltatásaik abban az esetben is elérhetőek, ha az áldozat nem kíván feljelentést tenni, akár saját védelme érdekében, akár más okból kifolyólag. Szolgáltatások, amit nyújtanak: - Érzelmi támogatás: tanácsadással segítenek az áldozatoknak és hozzátartozóiknak túljutni az érzelmi megrázkódtatáson, és a stresszen. Az önkéntesek meghallgatásra, releváns információk átadására és visszajelzés adására vannak kiképezve. Képesek arra, hogy hozzásegítsék az áldozatot arra, hogy élete felett újból ő maga irányítson, ne az általa átélt események. - Gyakorlati segítség: ha valaki áldozattá válik, olyan problémákba is ütközhet, ami az érzelmi megrázkódtatáson kívül esik, tehát adott esetben a keletkezett anyagi károkkal, veszteségekkel is szembe kell néznie. Ebben is segítenek, akár nyomtatványok kitöltésével kapcsolatban, orvoshoz jutás esetében, illetve bármilyen segítséggel, ami az adott élethelyzetet megkönnyíti. - SupportLine telefonos szolgálat, 1998 óta: lényege, hogy meghatározott időpontokban tudja hívni a vonalat az áldozat, ahol segítséghez jut. Egyelőre a hívás nem ingyenes, de tervezik azzá tenni. Évente hívás, és érkezik hozzájuk. A szolgáltatás lényege, hogy az érzelmi terheket csökkentsék, és megfelelő tájékoztatást nyújtsanak arról, hová lehet fordulni az adott esetben. - Titoktartás: alapvetően anonimen és diszkréten kezelik az eseteket, de előfordul, hogy más emberek érdekében be kell avatkozzanak, vagy értesíteniük kell a rendőrséget, mentőket. Ezek csak olyan esetekben fordulnak elő, ha arra törvényi kötelességük van. 11

12 - Speciális esetekben, például 13 éves kor alatt csak szülői engedéllyel lehet beavatkozniuk, erre az esetre külön kidolgozott rendszer áll rendelkezésükre. A szervezet nagy hangsúlyt fektet nemcsak az áldozatokra, hanem a szemtanúkra is. Számukra nyújtott szolgáltatások egyike, hogy felkészítik őket arra, mi fog történni a tárgyaláson, mire kell számítaniuk, akár teszt-kérdések (amit a bíróságon is feltesznek nekik) formájában. Olyan speciális szolgáltatásokat is nyújtanak országszerte, mint az áldozatsegítő szolgálat, emberöléssel kapcsolatos szolgálat, és a szemtanúk számára létesült szolgálat. Az emberöléssel, gyilkossággal kapcsolatos szolgálat azt jelenti, olyan egyedi megállapodásuk van a rendőrséggel, hogy ha valahol gyilkosság történik, azt azonnal jelentik a Victim Supportnak. A fő szolgáltatások mellett olyan speciális szolgáltatások is vannak, melyek célzottan segítenek egyes áldozattípusoknak: - Antiszociális viselkedés áldozatai, - A családon belüli erőszak áldozatai, - A gyűlölet-bűncselekmények áldozatai, - Szexuális erőszak áldozatai, és - Fiatal sértettek és tanúk. Velük speciálisan, és személyre szabottan történik a segítségadás. 12 A szervezet honlapja könnyen áttekinthető, ugyanakkor informatív. Az egész rendszer tökéletesen lefedi az áldozat/szemtanú szempontjából a segítség formáit, annak igénybevételét, és a lehetőségeket, melyek nyitva állnak előtte. A negyven éves múlt meglátszik a rendszeren, a témakör minden szegmensét lefedi, teljes körű szolgáltatást nyújtva az áldozatok minden típusának. Elérhetőség:

13 ÖSSZEGZÉS Tanulmányunk összeállításakor igyekeztünk olyan példákat megragadni a hazai és a nemzetközi példákból, szakirodalmakból, amelyek valamilyen szempontból fontosak és szakmailag kiemelkedőek az áldozatsegítő rendszerben. Az első jó gyakorlat arra hívja fel a figyelmet, amit a szakirodalmak, tanulmányok már régen megírtak: nem elég csak az áldozatok testi, vagyoni sérelmeivel foglalkozni, igenis ugyanolyan fontos a lelki gondozásuk is. Egy seb, egy sérülés begyógyul előbb-utóbb, a tárgyak is pótolhatók adott esetben, de egy traumát szinte kivétel nélkül, mindenki magával cipel egy életen keresztül. A pszichológusok bevonásával lehetőség nyílik ezen érzelmi megrázkódtatások kezelésére, és arra, hogy a sértett személy visszataláljon saját, korábbi életéhez. Jelen projektünk is ezt az újítást vezette be Hajdú-Bihar megyében. 13 A második jó gyakorlat létjogosultsága is messzemenőkig bizonyított: ezt a speciális áldozati csoportot speciális eszközökkel, célzott terápiával sikerülhet csak újrastrukturálni az életbe. Számtalan negatív példa, esettanulmány támasztja alá, mi történhet, ha ezek a segítségek nem elérhetőek az áldozat számára. A Fehér Szalag szervezet rámutat arra, hogyan lehet egy nemes cél, egy eszme az áldozat-megelőzés/áldozatvédelem hatékony eszköze. A legutolsó példa pedig a professzionalizált rendszert mutatja be, mely virtuálisan, személyesen, hivatalosan és mégis jótékony szervezetként van jelen egy országban. A Victim Support az a rendszer, mely szinte teljesen lefedi az áldozatok szükségleteit, igényeit, és minden lehetséges eszközt megragad arra, hogy segítséget nyújtson. Természetesen nem tudtunk minden jól működő példát bemutatni, de törekedtünk szakmailag kiemelkedő, mérföldkő jelentőségű gyakorlatok bemutatására. Mindenesetre biztató, hogy sokfelé, sokféle rendszer működik mind hazánkban, mind külföldön.

GYERMEKEK SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁSA

GYERMEKEK SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁSA GYERMEKEK SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁSA adatgyűjtésen, felmérésen, esetelemzésen alapuló jelentés a magyarországi helyzetről a PANDÓRA SZELENCÉJE nevű nemzetközi projekt részeként BŐVÍTETT VÁLTOZAT Független

Részletesebben

GYERMEKEK SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁSA

GYERMEKEK SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁSA GYERMEKEK SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁSA adatgyûjtésen, felmérésen, esetelemzésen alapuló jelentés a magyarországi helyzetrõl, a PANDÓRA SZELENCÉJE nevû nemzetközi projekt részeként FÜGGETLEN MÉDIAKÖZPONT n Budapest,

Részletesebben

Összefogás a gyermekek szexuális bántalmazása ellen Ajánlások

Összefogás a gyermekek szexuális bántalmazása ellen Ajánlások Összefogás a gyermekek szexuális bántalmazása ellen Ajánlások a magyarországi helyzetről készített jelentés alapján, a PANDÓRA SZELENCÉJE nemzetközi projekt részeként Független Médiaközpont Budapest, 2011

Részletesebben

Áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll és eljárásrend

Áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll és eljárásrend Áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll és eljárásrend Gyula 2014 1088 Budapest, Múzeum u. 17. Online kiadást jóváhagyta: Szilágyiné dr. Szász Zsuzsanna, Igazságügyi Szolgálat, igazgató 2014.

Részletesebben

Szakmai módszertani útmutató. a párkapcsolati erôszak elleni hatékony fellépésre

Szakmai módszertani útmutató. a párkapcsolati erôszak elleni hatékony fellépésre Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erôszak elleni hatékony fellépésre Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erôszak elleni hatékony fellépésre NANE Egyesület PATENT Egyesület Budapest,

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Médiamenedzsment szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Médiamenedzsment szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Médiamenedzsment szakirány A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK KÖZÜGGYÉ VÁLÁSA AZ ÁLLAMI ÉS CIVIL SZERVEZETEK

Részletesebben

25 éves A FEHÉR GYŰRŰ

25 éves A FEHÉR GYŰRŰ 25 éves A FEHÉR GYŰRŰ Budapest, 2014 Fehér gyűrű. A kifejezés hallatán valami tisztára, erősre, biztonságosra gondolunk. A gyűrű kör alakja szimbólumok sokaságát hordozza. Ősidőktől fogva az örökkévalóság,

Részletesebben

Betlen Anna Pap Enikő MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK A SZEXUÁLIS ERŐSZAK ÁLDOZATAIVAL FOGLALKOZÓ SZAKEMBEREK SZÁMÁRA. KERET Koalíció, 2012.

Betlen Anna Pap Enikő MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK A SZEXUÁLIS ERŐSZAK ÁLDOZATAIVAL FOGLALKOZÓ SZAKEMBEREK SZÁMÁRA. KERET Koalíció, 2012. Betlen Anna Pap Enikő MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK A SZEXUÁLIS ERŐSZAK ÁLDOZATAIVAL FOGLALKOZÓ SZAKEMBEREK SZÁMÁRA KERET Koalíció, 2012. BEMUTATKOZÁS KERET Kik vagyunk: A KERET Koalíciót ( Koalíció a Szexuális

Részletesebben

a Képviselő-testületnek az önkormányzat 2014. évi átfogó értékelése a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátására

a Képviselő-testületnek az önkormányzat 2014. évi átfogó értékelése a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátására 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 1729-3/2015. 28. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testületnek az önkormányzat

Részletesebben

Családi (v)iszonyok A családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállásának dilemmái 1

Családi (v)iszonyok A családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállásának dilemmái 1 Szabó Alexandra Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar A XXXI. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciójának helyezett pályamunkája. Családi (v)iszonyok A családon belüli erőszak önálló büntetőjogi

Részletesebben

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ 1 KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ 2013 ( R Ö V I D) T A R T A LM I B E S Z Á M O L Ó 201 3 114/2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés Hazai Intézmények Szociális és Fejlesztési Igazgatóság

Részletesebben

A szolgáltatások szerepe a szociális ellátásokban

A szolgáltatások szerepe a szociális ellátásokban Dr. Hazai Istvánné A szolgáltatások szerepe a szociális ellátásokban 1. A szolgáltatások jelentősége a szociális ellátásban Amikor szakmai és egyéb fórumokon szociálpolitikáról esik szó, akkor általában

Részletesebben

WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól!

WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól! WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól! A menhelyek felállításának és fenntartásának minőségi standardja Bécs, 2004 Eredeti cím: Away from Violence! WAVE, 2004

Részletesebben

Családtájékoztatási modell

Családtájékoztatási modell Családtájékoztatási modell Az autizmussal élők családjának / gondozóinak tájékoztatása, támogatása és bevonása a teljes ellátási spektrumban és a teljes életút során Szerzők: Giflo H. Péter, gyógypedagógus,

Részletesebben

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Rákoskeresztúri Családsegítő Központ. Éves BESZÁMOLÓ 2014.

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Rákoskeresztúri Családsegítő Központ. Éves BESZÁMOLÓ 2014. Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Rákoskeresztúri Családsegítő Központ 1173 Budapest, Újlak u. 106. email: csskbp17@ enternet.hu 25-71-624, 25-85-181 (fax) web: www.cssk17.hu Éves

Részletesebben

A kriminálpolitika és a társadalmi bűnmegelőzés kézikönyve 2009. Borbíró Andrea Kiss Anna Velez Edit Garami Lajos (szerk.)

A kriminálpolitika és a társadalmi bűnmegelőzés kézikönyve 2009. Borbíró Andrea Kiss Anna Velez Edit Garami Lajos (szerk.) A kriminálpolitika és a társadalmi bűnmegelőzés kézikönyve 2009 II. Borbíró Andrea Kiss Anna Velez Edit Garami Lajos (szerk.) ISBN: 978-963-88445-0-7 Ö ISBN: 978-963-88445-2-1 Nyomdai munkák: FRESH ART

Részletesebben

Női terek II. [2013] Nőket segítő vidéki civil hálózat kiépítésének lehetőségei Magyarországon. Készítette: Milánkovics Kinga és Kövesdi Zsuzsa

Női terek II. [2013] Nőket segítő vidéki civil hálózat kiépítésének lehetőségei Magyarországon. Készítette: Milánkovics Kinga és Kövesdi Zsuzsa Női terek II. Nőket segítő vidéki civil hálózat kiépítésének lehetőségei Magyarországon Készítette: a REGINA Alapítvány megbízásából Milánkovics Kinga és Kövesdi Zsuzsa www.reginanet.hu A kiadvány a Svájci

Részletesebben

TANULMÁNYOK. JÖVŐNK A JELENBEN Avagy a fiatalkori bűnözés prevenciója TANULMÁNYOK ARADI CSILLA: JÖVŐNK A JELENBEN ARADI CSILLA 1.BEVEZETŐ GONDOLATOK

TANULMÁNYOK. JÖVŐNK A JELENBEN Avagy a fiatalkori bűnözés prevenciója TANULMÁNYOK ARADI CSILLA: JÖVŐNK A JELENBEN ARADI CSILLA 1.BEVEZETŐ GONDOLATOK TANULMÁNYOK ARADI CSILLA JÖVŐNK A JELENBEN Avagy a fiatalkori bűnözés prevenciója A gyerekek és a fiatalok nem tárgyak. Nem csak statisztikai adatok vagy ügyek. Ők jelentik a kapcsot a jelen és a jövő

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2013. évi tevékenységéről

SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2013. évi tevékenységéről BUDAPEST FŐVÁROS II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT 1027 Budapest, Horvát utca 2-12. Telefon/fax: 225-7956 E-mail: papp.krisztina@csgyk02.hu SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő

Részletesebben

BÁNTALMAZOTTAK RÉSZÉRE NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK

BÁNTALMAZOTTAK RÉSZÉRE NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK BÁN BÁNTALMAZOTTAK RÉSZÉRE NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK IRÁNYELVEK Készítették: Gyurkó Szilvia Mózes Ernőné Németh Margit Papp Krisztina Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 1.1 A bántalmazás definíciója:... 3

Részletesebben

MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG A DISZKRIMINÁCIÓ ELLENI KÜZDELEM MÓDSZEREI 111 A DISZKRIMINÁCIÓ ELLENI KÜZDELEM MÓDSZEREI SZERZŐ: BODROGI BEA SZERKESZTETTE: KŐSZEG FERENC BUDAPEST 2011 A KIADVÁNY MEGJELENÉSÉT

Részletesebben

Jelentés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében élő gyermek- és fiatalkorú bűnelkövetők helyzetéről, a 2010. évi bűnmegelőzési tevékenység értékelése

Jelentés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében élő gyermek- és fiatalkorú bűnelkövetők helyzetéről, a 2010. évi bűnmegelőzési tevékenység értékelése Jelentés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében élő gyermek- és fiatalkorú bűnelkövetők helyzetéről, a 2010. évi bűnmegelőzési tevékenység értékelése 4400 Nyíregyháza, Hôsök tere 5. 4401 Nyíregyháza, Pf.: 199.

Részletesebben

Módszertani fejlesztés és adaptáció

Módszertani fejlesztés és adaptáció SANSZ - ESÉLYEGYENLŐSÉGI KÍSÉRLETI PROGRAM BARANYA MEGYÉBEN CÍMŰ TÁMOP 5.5.1/A-10/1-2010-0011 SZÁMÚ PÁLYÁZAT Módszertani fejlesztés és adaptáció PSZICHOSZOCIÁLIS TANÁCSADÁS - módszertani tanulmány - Készítette:

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről

GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről Bucsa Község Önkormányzata GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. Törvény 96.. (6) bekezdése alapján 2011.05.16. Tisztelt Képviselő

Részletesebben

dr. Bolyky - dr. Sárik A fiatalkorúak bűnelkövetésére és a bűnelkövetések szankcionálására jellemző magyarországi helyzetről Rosszgyerek

dr. Bolyky - dr. Sárik A fiatalkorúak bűnelkövetésére és a bűnelkövetések szankcionálására jellemző magyarországi helyzetről Rosszgyerek dr. Bolyky - dr. Sárik HELYZeTElemzés A fiatalkorúak bűnelkövetésére és a bűnelkövetések szankcionálására jellemző magyarországi helyzetről 2015 Rosszgyerek www.pressleyridge.hu A fiatalkorúak bűnelkövetésére

Részletesebben

Dr. Katonáné dr. Pehr Erika

Dr. Katonáné dr. Pehr Erika Dr. Katonáné dr. Pehr Erika A gyermekvédelem szerepe és lehetőségei az iskolai erőszak megelőzésében és kezelésében (Szülők szerepe, az iskola, a család felelőssége, a nevelés kérdései témakörben) 1.)

Részletesebben

Emberi jogok a. Gyermekpszichiátriában. Kiadja a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum 1083 Budapest, Szigony u. 13/A. Levelezési cím: 1437 Bp., Pf.: 287.

Emberi jogok a. Gyermekpszichiátriában. Kiadja a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum 1083 Budapest, Szigony u. 13/A. Levelezési cím: 1437 Bp., Pf.: 287. Emberi jogok a Gyermekpszichiátriában 2003 Kiadja a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum 1083 Budapest, Szigony u. 13/A. Levelezési cím: 1437 Bp., Pf.: 287. Emberi Jogok a Gyermekpszichiátriában Szerző: Gombos

Részletesebben

Beszámoló. 2014. évi szakmai beszámolója. a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága (FESZGYI)

Beszámoló. 2014. évi szakmai beszámolója. a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága (FESZGYI) 2. számú melléklet Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága 1095 Budapest, Mester u. 19 tel: 216-0983, 218-6175. Beszámoló a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények

Részletesebben

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat középtávú gyermek- és ifjúságvédelmi szakellátási terve (2009-2013)

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat középtávú gyermek- és ifjúságvédelmi szakellátási terve (2009-2013) A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat középtávú gyermek- és ifjúságvédelmi szakellátási terve (2009-2013) 2008. november Készítették: Dr. Györgyi Lajos Péntek Györgyi Közreműködött: Dr. Borbás István

Részletesebben

OTH, Budapest 2013. október

OTH, Budapest 2013. október Koragyermekkori (0-7 év) program TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. Levelezési cím: 1437 Budapest, Pf. 839. Telefon: +36 1 476-1100

Részletesebben