Jó gyakorlatok az áldozatsegítés, áldozatvédelem területén. - Kitekintés hazai és nemzetközi példákon keresztül. Mottó:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jó gyakorlatok az áldozatsegítés, áldozatvédelem területén. - Kitekintés hazai és nemzetközi példákon keresztül. Mottó:"

Átírás

1 Jó gyakorlatok az áldozatsegítés, áldozatvédelem területén 1 - Kitekintés hazai és nemzetközi példákon keresztül Mottó: Ha a társadalom nem tudja megvédeni egyes állampolgárait attól, hogy bűncselekmények áldoztaivá váljanak, akkor legalább, ha bajba kerültek, próbáljunk meg rajtuk segíteni. (az Európai Áldozatvédő Fórum alapgondolata) Debrecen, 2013.

2 A magyarországi áldozatvédelem rövid történeti áttekintése A hivatalos statisztikai adatok szerint Magyarországon évente átlagosan ezer személy válik bűncselekmény áldozatává. Ez a szám évről évre közel azonos. Azt is elmondhatjuk, hogy a sértetté vált személyek 90 százaléka ellen vagyon elleni bűncselekményt követnek el. Felmérések és becslések szerint a tényleges viktimizáció előfordulása azonban ennél jóval magasabb, azonban különböző okok miatt a bűncselekmények még mindig nagy százaléka titokban marad. 2 A bűncselekmények áldozataival való törődés, jogaik érvényre juttatása alapvető társadalmi érdek. Mint oly sok mindent, az áldozatsegítés első komoly lépései hazánkban is a civileknek köszönhető. Az első mérföldkő, a civil kezdeményezésű és német mintát követő Fehér Gyűrű Egyesület nevéhez fűződik, amely óta konkrét és közvetlen támogatást ad, valamint segítséget nyújt a bűncselekmény áldozatainak, hozzátartozóinak. A civil áldozatsegítésre jellemző, hogy többnyire specializálják szolgáltatásaikat, így nem fogják át az áldozatsegítés valamennyi területét. Tevékenységük különböző áldozatokra fókuszál, így azok nem minden bűncselekmény áldozataira terjed ki. Ezzel nyilvánvalóan szaktudásukat és a forrásaikat hatékonyabban tudják felhasználni, de pont emiatt a gyengeségük az, hogy országos lefedettség hiányában sok esetben csak fővárosi, illetve annak kornyékén elő áldozatokat tudnak ellátni. A projekt keretében összegyűjtöttük ezeket a szervezeteket, és bár körük korántsem teljes, mégis képet ad a jelenlegi Magyarországi rendszerről. ESZTER Ambulancia: Az 1994 óta működő ESZTER Ambulancia szakképzett munkatársak közreműködésével a szexuális erőszak áldozatainak lelki felépülését szolgálja. Az Ambulancia szolgáltatásai ingyenesek, azt bárki igénybe veheti, akit szexuális erőszak vagy abúzus ért. Az Ambulancia ellátási formái: - egyéni beszélgetés, tanácsadás - egyéni pszichoterápia - család és párterápia - csoportos pszichoterápia - orvosi tanácsadás Részletesen lsd. lentebb, hazai jó gyakorlatok.

3 NANE Egyesület: 1994 februárjában alakult meg azzal a céllal, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett erőszak ellen. Tevékenységük első lépéseként létrehoztak egy segélyvonalat, ahol információkkal, lelki támogatással és gyakorlati intézkedésekkel (jogi tanácsadás, felvilágosítás, olvasmányok ajánlása, stb.) segítik az erőszakot elszenvedőket. A hívások (a létrehozása óta több mint tízezer) legnagyobb része a családon belüli fizikai és szexuális erőszakról szól. Anyaotthonok és családok átmeneti otthonai: főként egyházi, alapítványi fenntartású intézmények, melyek bajba jutott nőknek és gyermekeiknek nyújtanak védelmet az ország számos pontján. Férőhelyeik korlátozottak, általában 6-12 hónapig maradhatnak a rászorultak. Civil szervezetek, akik ezeket az otthonokat fenntartják: Borostyánvirág Alapítvány, Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, Magyar Vöröskereszt, S.O.S. Krízis Alapítvány, Szent Cirill és Method Alapítvány. A polgárőrségről szóló évi LII. törvény szerint a polgárőrszervezetek egyik vállalt feladata lehet az áldozatvédelem és a bűnmegelőzés. Ennek jegyében sok település polgárőrsége együttműködések keretében reszt vesz az áldozatokkal végzett munkában. Jelentős előrelépés az is, hogy a TAMOP C konstrukció célul tűzte ki az áldozatsegítő rendszer fejlesztését, bővítését, ezen belül is azt, hogy a sértettek hatékonyabb, személyre szabottabb segítségben, támogatásban részesüljenek. A konstrukció közvetlen célja az állampolgárok áldozattá válásának megelőzését és a már bűncselekmény áldozatává vált személyek sérelmeinek kezelését célzó ellátórendszer hatékonyabbá tétele az állami és nem állami szervezetek helyi együttműködésének kialakításával, az állami és nem állami szervezetek által nyújtott szolgáltatások fejlesztésén és összekapcsolásán keresztül. Cél továbbá, hogy a már kriminális cselekmény áldozatává vált személyek segítőszolgáltatáshoz jussanak, sérelmeik ne maradjanak ellátatlanul, becsatornázódjanak az állami vagy nem állami szervezetek által nyújtott áldozatsegítés rendszerébe. A konstrukció keretén belül számos projekt indult el folyamán, és zárul 2014-ben, melyek különböző módszerekkel érik el a fentebb jelölt célokat. Ezeket a projekteket nem mutatjuk be, mint jó gyakorlatokat, hiszen még nem zárultak, társadalmi hatásuk később mutatkozik meg. 3

4 A civil és társadalmi kezdeményezések mellett az államnak is fel kellett ismernie, hogy az áldozatsegítési, áldozatvédelemi tevékenységek fontosak, az áldozatok számára pedig a közösségi, társadalmi szolidaritás megléte mellett állami - jogi szabályozást és garanciális elemeket is biztosítani kell. A jogszabály megszületett, január 01. napjával hatályba lépett. A jogszabály A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló évi CXXXV. Tv. -, amely törvényi szintre emelte az áldozatok jogait, nagy előrelépés. 4 Áldozattá bárki válhat. Gyakran tragikus és kilátástalan a bűncselekmény áldozatává vált ember helyzete. A kirabolt, megfélemlített, esetleg bántalmazott áldozat nemcsak helyzetfelmérésre képtelen, de lelkileg is súlyosan sérülhet. Az Európai Unió többféle formában is foglalkozott a bűncselekmények áldozatává vált személyek jogaival, eljárási helyzetével, támogatásuk szükségességével. Régóta ismert, hogy az igazságszolgáltatás önmagában nem elégséges arra, hogy helyrehozza a bűncselekmény következményeit. Az alábbiakban olyan modell-értékű gyakorlatokat mutatunk be hazai és nemzetközi szinten, amik jelentősek az áldozatsegítés tekintetében.

5 HAZAI JÓ GYAKORLATOK PSZICHOLÓGUS AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ RENDSZERBEN A projekt tartalma: Három hónapon keresztül minden hétfőn egy pszichológus szakember közös ügyfélfogadáson vett részt a Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat munkatársaival. A hétfői nap kijelölése erre közös megállapodás volt. Ezeken a napokon az pszichológus nem mindig ugyanazzal a jogásszal dolgozott együtt, a cél az volt, hogy minden alkalmazottra sor kerüljön a projekt időszaka alatt. 5 A projekt időtartalma: Három hónap, október december 31. A projekt célja: A cél az volt, hogy megvizsgálják: beilleszthető-e a szolgálat munkájába ez a típusú segítségnyújtás, ha igen, akkor milyen módon. A KIH módszertani osztálya már régen foglalkoztatta annak vizsgálata, egy pszichológus belefér-e az Áldozatsegítő Szolgálat munkájába, és egy ilyen típusú segítségnyújtásra, van-e igény és milyen módon szervezhető meg a legpraktikusabban. Ezen a célon kívül felmerülő tisztázandó kérdések a következők voltak: - Látják-e az ÁS szolgálatnál dolgozó szakemberek azt, hogy mikor van szüksége az áldozatnak továbbirányításra; - Akinek szüksége van továbbirányításra, az hogy a legmegfelelőbb, legpraktikusabb az áldozat számára; - A helyes irányítás kérdése: az ÁS munkatársai csak abban az esetben küldik a pszichológushoz az áldozatot, ha arra szükségük van, vagy akkor is, amikor nem tudnak mit kezdeni a hozzájuk fordulókkal, mondjuk azok agresszivitása miatt. Ne azért küldjék a pszichológushoz, mert nem találják a közös hangot; Az első hónap végére kiderült, hogy az ÁS szolgálat munkatársai közül mindenki tudja a három éves IH-nál töltött tapasztalat alapján, hogy mikor van szüksége az egyes

6 áldozatoknak krízisintervencióra. Ha felismerték, hogy beavatkozásra van szükség, akkor felajánlották a szolgálatnál dolgozó pszichológus segítségét. A rendszer úgy működött, hogy ha a pszichológus nem volt épp jelen, annak naptárjában a rendelkezésre állási idejébe beírták az áldozatsegítők, hogy mikor ki érkezik krízisintervencióra. Jelentkezni akár telefonon is lehetett. A projekt sikereként értékelhető, hogy beteltek a hétfői napok kliensekkel. A három hónap statisztikáját elemezve láthatjuk, hányan, milyen bűncselekmény típus esetén igényelték a szolgáltatást. 6 BŰNCSELEKMÉNY TÍPUSOK ESETSZÁM (DB) Lopás 7 Csalás 2 Családon belüli erőszak (gyermekkorú áldozat) 4 Családon belüli erőszak 2 Szomszédsági vita 1 Meglévő pszichológiai kórkép miatt 3 Összesen 18 A program ideje alatt a pszichológus csak krízisintervenciós szolgáltatást nyújtott, ami lehetett egy alkalom, de akár öt-hat találkozás is. A krízisintervenciós szolgáltatást összesen 18-an vették igénybe a projekt időtartalma alatt. Ez nem 18 órát jelentett, ha átlagot számolunk, akkor kb. három találkozást jelentett egy egyénnel. Ennek a projektnek hatalmas újítása az volt, hogy olyan addig nem jelen lévő szolgáltatást integrált, ha csak rövid időre is, amely addig nem állt rendelkezésre, és az ún. hivatalos rendszerben szokatlan is volt. A projekt azonban ebben a rövid időben is megmutatta létjogosultságát, és azt, hogy effajta szolgáltatásra szükség van. Megvalósítás alatt álló saját projektünk is részben ennek a programnak az indíttatásából született. Látva az igényt, hogy erre szükség van, úgy építettük fel projektünket, hogy abban jelentős szerepe van a pszichológusnak, és az általa nyújtott szolgáltatásoknak.

7 ESZTER ALAPÍTVÁNY AZ ERŐSZAKOS SZEXUÁLIS TÁMADÁST ELSZENVEDETTEK REHABILITÁCIÓJÁRA Szervezet és céljainak, módszerének bemutatása Az E.SZ.T.E.R. Közhasznú Alapítvány az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjáért, 1991-ben alakult. Az Alapítvány egyik fő törekvése a kezdetektől fogva egy olyan központ létrehozása és működtetése volt, amely segítséget nyújt - elsősorban lélektani, pszichológiai rehabilitációs lehetőséget biztosítva - az erőszak áldozatai számára, és emellett szervezi és koordinálja az egyéb (jogi, szociális, oktatási, stb.) tevékenységeket is ben elkezdte munkáját a budapesti központ (ESZTER Ambulancia) és 2009-ben az ingyenes Jogsegély Szolgálat is. Az alapítvány munkája nem csak a szexuális bántalmazást elszenvedettek számára elérhető. Az egyes bántalmazási formák közötti szoros kapcsolat, a családon belül vagy gyermekként elszenvedett abúzusok magas száma már a kezdetektől abban motiválta az alapítvány munkatársait, hogy a családon belüli erőszak, nőbántalmazás, gyermekbántalmazás és az erőszakos bántalmazások áldozatai számára is elérhetővé tegye szolgáltatásait illetve társadalmi célú kampányaival, kiadványaival és a munkatársak által végzett kutatásokkal ezeken a területeken is jelen legyen. Az 1994 óta működik ESZTER Ambulancia, az ESZTER Alapítvány pszichoterápiás rendelője. Célja, hogy az áldozatok ne maradjanak magukra sérelmükkel, és rendelőnkben segítséget kapjanak önmaguk, életük, kapcsolataik újraszervezéséhez illetve, hogy az alapítványhoz fordulók feldolgozhassák a velük történteket és terheitől szabadulva ismét élhessék a saját életüket. 7 Jó gyakorlat A projektgazda alaptevékenysége szakképzett munkatársak közreműködésével a szexuális erőszak áldozatainak lelki felépülését szolgálja. Az alapítvány azért jött létre, hogy az áldozatok ne maradjanak magukra sérelmükkel, és segítséget kapjanak önmaguk, életük, kapcsolataik újraszervezéséhez. Az alapítvány célja, hogy a segítséget kérő felnőttek, gyerekek és családtagjaik feldolgozhassák a velük történteket és

8 terheiktől szabadulva ismét élhessék a saját életüket. Azért hozták létre, hogy az áldozatok ne maradjanak magukra sérelmükkel, és rendelőben segítséget kapjanak önmaguk, életük, kapcsolataik újraszervezéséhez. Céljuk, hogy a hozzánk forduló feldolgozhassa a vele történteket és lelki terheitől megszabaduljon. A finanszírozási nehézségek ellenére az indulás óta folyamatosan működtetik az Ambulanciát, ezen a területen képzett szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek) részvételével óta a lélektani ellátás mellett jogsegélyszolgálat is rendelkezésére áll a hozzájuk fordulóknak. Ennek működését kezdetben a Fővárosi Szociális Közalapítvány is támogatta a Norvég Alap Finanszírozási mechanizmuson keresztül, a támogatás megszűnése óta azonban az Alapítvány saját forrásaiból fedezi a jogi szolgáltatás fenntartását is. Jogász munkatársunk az Ambulancia ellátó szakembereivel együttműködve, konzultálva nyújt jogsegélyt a bántalmazottak részére. 8 Az ESZTER Ambulancián évente mintegy új jelentkezőt regisztrálnak. A legfiatalabb két éves, a legidősebb hatvan éves volt. Az Ambulancia szolgáltatásai ingyenesek, azt bárki igénybe veheti, akit szexuális erőszak vagy abuzus ért. Az ESZTER Ambulancia az ország egész területéről, valamennyi megyéből fogadja a segítséget kérőket. A fentiekből is látszik, hogy a pszichológus, adott esetben akár pszichiáter bevonása mennyire indokolt, főleg a szexuális bűncselekmények, abúzus kapcsán. A legnagyobb múlttal az ESZTER Alapítvány rendelkezik az abúzuson átesett áldozatok tekintetében. Az alapítvány munkássága vitatatlan, jelentőségük óriási, éppen ezért van helyük ebben a kitekintésben is. Elérhetőség: telefon: +36(1) posta cím: 1525 Budapest, Pf.:41

9 NEMZETKÖZI JÓ GYAKORLATOK THE WHITE RIBBON CAMPAIGN (WRC) FEHÉR SZALAG KAMPÁNY November 25-én, a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Napján minden évben rengeteg férfi visel fehér szalagot. A fehér szalag hordása a viselő személyes fogadalmának szimbóluma, mely szerint soha nem fog elkövetni erőszakot, és sosem próbálja felmenteni az erőszak elkövetőit azzal, hogy bármely nő kiprovokálta vagy megérdemelte azt, amit vele tettek. A mozgalom indulását egy tragikus cselekmény indította el. Ennek hatására alakult meg a szervezet, mely azóta is fokozatosan növekszik, immár nemzetközi szinten is. 9 A szervezet bemutatása: White Ribbon: A világon az egyik legnagyobb szervezet, mely férfiakat és fiatalembereket tömörít, azzal a céllal, hogy véget vessen a nők és a lányok elleni erőszaknak, hirdesse a nemek egyenjogúságát, és az egészséges párkapcsolatokat, ahol nincs sem lelki sem testi terror a felek között ben egy kampánynak köszönhetően terjedt el, hogy a férfiak hordjanak az év bizonyos napján fehér karszalagot, jelezve, hogy elítélik a nők elleni erőszakot, valamint, felvállalva azt, hogy soha ne hallgassanak a nők, és a lányok sérelmére elkövetett erőszakos cselekedetről. Közvetlen előzménye az volt, hogy 1989-ben, egy kanadai egyetemen egy férfi 14 nő csoporttársát mészárolta le, mely cselekedet megrendítette az egész országot, és egyben arra ösztökélte a társadalmat, hogy ilyen vagy ehhez hasonló ne történhessen meg újra. Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy a nők elleni erőszak sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk, és az elkövetők túlnyomó többségben férfiak. Azóta a mozgalom több mint 60 országban van jelen (Ausztráliától, Angliáig szerte a világon), képviselve az eredeti célokat. A szervezet célja, hogy feltárja az okokat, ami miatt a nők erőszakot szenvednek el, illetve, megváltoztassa a társadalmi hozzáállást, mely hozzásegíti a nőket az

10 erőszakmentes jövőhöz. Céljuk továbbá, hogy példát mutassanak a férfiak számára híres politikusok, személyek, tanárok, közismert személyeken keresztül. Eszközeik, módszerük: - oktatás, képzés, tájékoztatás; - a tudatosság erősítése; - információs, technikai segítségnyújtás; - kapacitásbővítés, partnerségek és kreatív kampányok, konferenciák világszerte; - kiadványok szerkesztése, terjesztése. 10 A szervezet működése azt bizonyítja, hogy van olyan cél és módszer, ami egy helyről kiindulva, a világ számos és messzi pontjára elterjedhet. A szervezet tevékenysége tehát arra alapul, hogy viselkedésváltozást érjenek el, elsősorban férfiak körében, már egészen kicsi kortól kezdve, így előzve meg a nők ellen erőszakos cselekedeteket. Elérhetőség: VICTIM SUPPORT - ANGLIA

11 A Victim Supprot egy független jótékonysági szervezet Angliában, mely több mint negyven éve működik, így elmondható róla, hogy a legrégebben foglalkozik áldozatok segítésével. Célcsoportja nem csak az áldozatokra korlátozódik, hanem kiterjed a családra, barátokra, a szűkebb társadalmi környezetre is. A szervezet 1974-ben alakult, és négy év múlva már több mint 30 szervezet létezett Anglia szerte, 1986-ra pedig az ország teljes területét lefedte re már több mint egymillió embernek nyújtottak segítséget, 1996-ra elérték, hogy minden egyes bíróságon volt képviseletük. Közel ezer, speciálisan képzett önkéntes segítőjük van, akik eljutnak az ország területén bárhova. Szoros együttműködést folytatnak a rendőrséggel, és egyéb igazságügyi szervezetekkel. Szolgáltatásaik abban az esetben is elérhetőek, ha az áldozat nem kíván feljelentést tenni, akár saját védelme érdekében, akár más okból kifolyólag. Szolgáltatások, amit nyújtanak: - Érzelmi támogatás: tanácsadással segítenek az áldozatoknak és hozzátartozóiknak túljutni az érzelmi megrázkódtatáson, és a stresszen. Az önkéntesek meghallgatásra, releváns információk átadására és visszajelzés adására vannak kiképezve. Képesek arra, hogy hozzásegítsék az áldozatot arra, hogy élete felett újból ő maga irányítson, ne az általa átélt események. - Gyakorlati segítség: ha valaki áldozattá válik, olyan problémákba is ütközhet, ami az érzelmi megrázkódtatáson kívül esik, tehát adott esetben a keletkezett anyagi károkkal, veszteségekkel is szembe kell néznie. Ebben is segítenek, akár nyomtatványok kitöltésével kapcsolatban, orvoshoz jutás esetében, illetve bármilyen segítséggel, ami az adott élethelyzetet megkönnyíti. - SupportLine telefonos szolgálat, 1998 óta: lényege, hogy meghatározott időpontokban tudja hívni a vonalat az áldozat, ahol segítséghez jut. Egyelőre a hívás nem ingyenes, de tervezik azzá tenni. Évente hívás, és érkezik hozzájuk. A szolgáltatás lényege, hogy az érzelmi terheket csökkentsék, és megfelelő tájékoztatást nyújtsanak arról, hová lehet fordulni az adott esetben. - Titoktartás: alapvetően anonimen és diszkréten kezelik az eseteket, de előfordul, hogy más emberek érdekében be kell avatkozzanak, vagy értesíteniük kell a rendőrséget, mentőket. Ezek csak olyan esetekben fordulnak elő, ha arra törvényi kötelességük van. 11

12 - Speciális esetekben, például 13 éves kor alatt csak szülői engedéllyel lehet beavatkozniuk, erre az esetre külön kidolgozott rendszer áll rendelkezésükre. A szervezet nagy hangsúlyt fektet nemcsak az áldozatokra, hanem a szemtanúkra is. Számukra nyújtott szolgáltatások egyike, hogy felkészítik őket arra, mi fog történni a tárgyaláson, mire kell számítaniuk, akár teszt-kérdések (amit a bíróságon is feltesznek nekik) formájában. Olyan speciális szolgáltatásokat is nyújtanak országszerte, mint az áldozatsegítő szolgálat, emberöléssel kapcsolatos szolgálat, és a szemtanúk számára létesült szolgálat. Az emberöléssel, gyilkossággal kapcsolatos szolgálat azt jelenti, olyan egyedi megállapodásuk van a rendőrséggel, hogy ha valahol gyilkosság történik, azt azonnal jelentik a Victim Supportnak. A fő szolgáltatások mellett olyan speciális szolgáltatások is vannak, melyek célzottan segítenek egyes áldozattípusoknak: - Antiszociális viselkedés áldozatai, - A családon belüli erőszak áldozatai, - A gyűlölet-bűncselekmények áldozatai, - Szexuális erőszak áldozatai, és - Fiatal sértettek és tanúk. Velük speciálisan, és személyre szabottan történik a segítségadás. 12 A szervezet honlapja könnyen áttekinthető, ugyanakkor informatív. Az egész rendszer tökéletesen lefedi az áldozat/szemtanú szempontjából a segítség formáit, annak igénybevételét, és a lehetőségeket, melyek nyitva állnak előtte. A negyven éves múlt meglátszik a rendszeren, a témakör minden szegmensét lefedi, teljes körű szolgáltatást nyújtva az áldozatok minden típusának. Elérhetőség:

13 ÖSSZEGZÉS Tanulmányunk összeállításakor igyekeztünk olyan példákat megragadni a hazai és a nemzetközi példákból, szakirodalmakból, amelyek valamilyen szempontból fontosak és szakmailag kiemelkedőek az áldozatsegítő rendszerben. Az első jó gyakorlat arra hívja fel a figyelmet, amit a szakirodalmak, tanulmányok már régen megírtak: nem elég csak az áldozatok testi, vagyoni sérelmeivel foglalkozni, igenis ugyanolyan fontos a lelki gondozásuk is. Egy seb, egy sérülés begyógyul előbb-utóbb, a tárgyak is pótolhatók adott esetben, de egy traumát szinte kivétel nélkül, mindenki magával cipel egy életen keresztül. A pszichológusok bevonásával lehetőség nyílik ezen érzelmi megrázkódtatások kezelésére, és arra, hogy a sértett személy visszataláljon saját, korábbi életéhez. Jelen projektünk is ezt az újítást vezette be Hajdú-Bihar megyében. 13 A második jó gyakorlat létjogosultsága is messzemenőkig bizonyított: ezt a speciális áldozati csoportot speciális eszközökkel, célzott terápiával sikerülhet csak újrastrukturálni az életbe. Számtalan negatív példa, esettanulmány támasztja alá, mi történhet, ha ezek a segítségek nem elérhetőek az áldozat számára. A Fehér Szalag szervezet rámutat arra, hogyan lehet egy nemes cél, egy eszme az áldozat-megelőzés/áldozatvédelem hatékony eszköze. A legutolsó példa pedig a professzionalizált rendszert mutatja be, mely virtuálisan, személyesen, hivatalosan és mégis jótékony szervezetként van jelen egy országban. A Victim Support az a rendszer, mely szinte teljesen lefedi az áldozatok szükségleteit, igényeit, és minden lehetséges eszközt megragad arra, hogy segítséget nyújtson. Természetesen nem tudtunk minden jól működő példát bemutatni, de törekedtünk szakmailag kiemelkedő, mérföldkő jelentőségű gyakorlatok bemutatására. Mindenesetre biztató, hogy sokfelé, sokféle rendszer működik mind hazánkban, mind külföldön.

A Rendőrség áldozatsegítő tevékenysége/tapasztalatok. Buczkó Erika r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály

A Rendőrség áldozatsegítő tevékenysége/tapasztalatok. Buczkó Erika r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály A Rendőrség áldozatsegítő tevékenysége/tapasztalatok Buczkó Erika r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály A kezdetek. 1999: a kormány elkötelezi magát az áldozatok teljesebb körű védelme mellett (1074/1999.

Részletesebben

A pszichológus szerepe az áldozatsegítésben. Hegedűs Ibolya Klinikai szakpszichológus

A pszichológus szerepe az áldozatsegítésben. Hegedűs Ibolya Klinikai szakpszichológus A pszichológus szerepe az áldozatsegítésben Hegedűs Ibolya Klinikai szakpszichológus Bemutatkozás Klinikai szakpszichológus, családterapeuta 2007-2011: Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat, pszichológiai

Részletesebben

A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban történő eldöntését, és a

A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban történő eldöntését, és a A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban történő eldöntését, és a társadalom érdekeit szolgáló büntetés végrehajtását.

Részletesebben

MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK A szexuális erőszakkal foglalkozó szakemberek számára. Hogyan bánjunk a szexuális erőszak áldozataival. Betlen Anna-Pap Enikő

MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK A szexuális erőszakkal foglalkozó szakemberek számára. Hogyan bánjunk a szexuális erőszak áldozataival. Betlen Anna-Pap Enikő MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK A szexuális erőszakkal foglalkozó szakemberek számára Hogyan bánjunk a szexuális erőszak áldozataival Betlen Anna-Pap Enikő Húsz éve dolgozom bíróként, de az igazat megvallva én magam

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2014. április 24-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2014. április 24-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 51/2014. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2014. április 24-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Tájékoztató a Sorsunk és Jövőnk

Részletesebben

Gyermekjogok, gyermekbántalmaz. ntalmazás. Dr. Kovács Zsuzsanna

Gyermekjogok, gyermekbántalmaz. ntalmazás. Dr. Kovács Zsuzsanna Gyermekjogok, gyermekbántalmaz ntalmazás Dr. Kovács Zsuzsanna Gyermekjogok - jogszabályok Egyezmény a gyermek jogairól l az ENSZ KözgyK zgyűlés 44/25 határozata New York 1989. november 20. 1991.évi LXIV.

Részletesebben

Finanszírozási szerződés II. számú melléklete. 2012. év

Finanszírozási szerződés II. számú melléklete. 2012. év NEMZETI REHABILITÁCIÓS ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL 1071 Budapest, Damjanich u. 48. Finanszírozási szerződés II. számú melléklete 2012. év Kötelezően vezetendő dokumentáció a Krízisközpontok működtetéséhez Kötelezően

Részletesebben

Tamási Erzsébet. A családon belüli erőszak férfi szereplői PhD értekezés

Tamási Erzsébet. A családon belüli erőszak férfi szereplői PhD értekezés Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék Büntető Eljárásjogi és Büntetésvégrehajtási Jogi Tanszék Tamási Erzsébet A családon belüli erőszak

Részletesebben

REGIOLINE NONPROFIT KFT. 7622 PÉCS, SIKLÓSI ÚT 1. KOZPONT@REGIOLINE.ORG.HU WWW.REGIOLINE.ORG.HU WWW.UJSZECHENYITERV.GOV.HU

REGIOLINE NONPROFIT KFT. 7622 PÉCS, SIKLÓSI ÚT 1. KOZPONT@REGIOLINE.ORG.HU WWW.REGIOLINE.ORG.HU WWW.UJSZECHENYITERV.GOV.HU P-05 PROTOKOLL A CIVIL SZERVEZETEK, ÉS TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ÁLDOZATSEGÍTŐ TEVÉKENYSÉGÉRE VONATKOZÓAN TARTALOMJEGYZÉK 1 A PROTOKOLL CÉLJA... 3 2 TERÜLETI ÉRVÉNYESSÉG... 3 3 FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK...

Részletesebben

A KERET Koalíció tevékenységei 2010-2012-ben: áttekintés ----------------------------------------

A KERET Koalíció tevékenységei 2010-2012-ben: áttekintés ---------------------------------------- A KERET Koalíció tevékenységei 2010-2012-ben: áttekintés ---------------------------------------- Gárdos Tódor (Amnesty International Magyarország) és Sáfrány Réka (MONA Alapítvány) Segítségnyújtás a szexuális

Részletesebben

A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer szerepe az egészség- egyenlőtlenségek csökkentésében

A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer szerepe az egészség- egyenlőtlenségek csökkentésében A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer szerepe az egészség- egyenlőtlenségek csökkentésében Katona Gergely Gyermekjóléti alapellátási főreferens Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Gyermekjóléti

Részletesebben

Szakmai ajánlás A KRÍZISKÖZPONTOK RÉSZÉRE

Szakmai ajánlás A KRÍZISKÖZPONTOK RÉSZÉRE NEMZETI REHABILITÁCIÓS ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL 1071 Budapest, Damjanich u. 48. Szakmai ajánlás A KRÍZISKÖZPONTOK RÉSZÉRE Budapest, 2011 Nemzeti Erőforrás Minisztérium Engedélyezési száma: 59155-0/2011-SZOCSZOLG

Részletesebben

Az együttműködést szabályozó eljárásrend, protokoll

Az együttműködést szabályozó eljárásrend, protokoll "Egy jó szó Zuglóban" Zugló Önkormányzata és a Zuglói Polgárőrség Áldozatvédelmi Programja Azonosító szám: TÁMOP-5.6.1.C-11/1-2011-0011 Az együttműködést szabályozó eljárásrend, protokoll TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Pszichológiai segítségnyújtás bemutatása a Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat munkájában

Pszichológiai segítségnyújtás bemutatása a Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat munkájában Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata Pszichológiai segítségnyújtás bemutatása a Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálat munkájában Hegedűs Ibolya TÁMOP-5.6.2. Nyitó konferencia Siófok,

Részletesebben

Van jogom, de még sincs (esszé)

Van jogom, de még sincs (esszé) III. díj Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Szabadka Bakos Rebeka: Van jogom, de még sincs (esszé) Szabadka, 2014. november 24. 1 Az idei év nyarán eltűnt, többszörösen fizikailag és szexuálisan

Részletesebben

GONDOZÁSI KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT

GONDOZÁSI KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Encs és Térsége Szociális Társulás fenntartásában- által működtetett Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat GONDOZÁSI KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT INÁNCS TELEPÜLÉSRŐL

Részletesebben

A) RÉSZ SZEMÉLYI ADATOK ÉS A BŰNCSELEKMÉNYRE, VALAMINT TULAJDON ELLENI SZABÁLYSÉRTÉSRE VONATKOZÓ ADATOK

A) RÉSZ SZEMÉLYI ADATOK ÉS A BŰNCSELEKMÉNYRE, VALAMINT TULAJDON ELLENI SZABÁLYSÉRTÉSRE VONATKOZÓ ADATOK Kérelem-nyomtatvány a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény szerinti azonnali pénzügyi segély és/vagy állami kárenyhítés iránti kérelem előterjesztéséhez

Részletesebben

A) RÉSZ SZEMÉLYI ADATOK ÉS A BŰNCSELEKMÉNYRE, VALAMINT TULAJDON ELLENI SZABÁLYSÉRTÉSRE VONATKOZÓ ADATOK

A) RÉSZ SZEMÉLYI ADATOK ÉS A BŰNCSELEKMÉNYRE, VALAMINT TULAJDON ELLENI SZABÁLYSÉRTÉSRE VONATKOZÓ ADATOK A hivatal érkeztető bélyegzője: Kérelem-nyomtatvány a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény szerinti azonnali pénzügyi segély és/vagy állami

Részletesebben

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL

A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL A NYÍRTELEKI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT NAGYCSERKESZ KÖZSÉG ELLÁTÁSI HELYÉNEK BESZÁMOLÓJA 2014. ÉVBEN VÉGZETT FELADATOKRÓL Tartalom Az intézmény tevékenysége Szakmai egység, személyi

Részletesebben

A gyász feldolgozása gyilkosság vagy vétkes emberölés után

A gyász feldolgozása gyilkosság vagy vétkes emberölés után A gyász feldolgozása gyilkosság vagy vétkes emberölés után A gyász feldolgozása A közeli hozzátartozó halála megrázó élmény. Különösen fájdalmas, ha megölnek egy hozzánk közel álló embert. Az ily módon

Részletesebben

Hazánkban 1999-től minden évben, február 22-én emlékezünk meg a bűncselekmények áldozatairól.

Hazánkban 1999-től minden évben, február 22-én emlékezünk meg a bűncselekmények áldozatairól. Eleekkt trroonni ikkuuss Laakkoossssáággi i Bűűnnmeeggeel lőőzzééssi i IInnffoorrmáácci ióóss Reennddsszzeerr Okkt taat táássi i hhí írrl leevvéél l 2013.. ffeebrruáárr 14000/570-4/2013. ált. Áldozatvédelem

Részletesebben

A családon belüli erıszak áldozatait segítı szolgálatok és intézmények listája Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A családon belüli erıszak áldozatait segítı szolgálatok és intézmények listája Szabolcs-Szatmár-Bereg megye A családon belüli erıszak áldozatait segítı szolgálatok és intézmények listája Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Egymásért Egy- Másért Kiemelkedıen Közhasznú Nemzetközi Alapítvány Krízisotthona A Krízisotthon

Részletesebben

Önkéntes hálózat kialakítása az áldozatsegítésben, az önkéntes munka jellemzői Magyarországon

Önkéntes hálózat kialakítása az áldozatsegítésben, az önkéntes munka jellemzői Magyarországon Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata Önkéntes hálózat kialakítása az áldozatsegítésben, az önkéntes munka jellemzői Magyarországon Dr. Tóth Zsófia, áldozatsegítő szakreferens,

Részletesebben

SZAKMAI KONCEPCIÓ TAMOP-5.6.1.C-11/1. ESZTER Közhasznú Alapítvány

SZAKMAI KONCEPCIÓ TAMOP-5.6.1.C-11/1. ESZTER Közhasznú Alapítvány SZAKMAI KONCEPCIÓ TAMOP-5.6.1.C-11/1. ESZTER Közhasznú Alapítvány Mit kezdjen, akit elítélt, de fölmentett később az ég, megvonva tőle a halált, mikor már megadta magát? Kit mindenétől üresen talált a

Részletesebben

Az ellátórendszer intézményei A prostitúció és az emberkereskedelem áldozatait segítő ellátórendszer főbb feladatai, szakmai, etikai alapelvei B.A. H.K. Ártalomcsökkentő, alacsony küszöbű szolgáltatások

Részletesebben

Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása

Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása Dr. Szemelyácz János INDIT Közalapítvány Pécs 2005.okt.18.

Részletesebben

Beszámoló a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok tevékenységéről, hálózatuk aktuális helyzetéről

Beszámoló a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok tevékenységéről, hálózatuk aktuális helyzetéről Beszámoló a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok tevékenységéről, hálózatuk aktuális helyzetéről A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok és az NDI kapcsolata Az NDI feladata, hogy az országban található összes

Részletesebben

Az iskola lehetséges feladatai az online zaklatás felismerésében, kezelésében és megelőzésében

Az iskola lehetséges feladatai az online zaklatás felismerésében, kezelésében és megelőzésében Az iskola lehetséges feladatai az online zaklatás felismerésében, kezelésében és megelőzésében A pedagógusok nem csupán munkavégző állampolgárok, feladatuk ennél sokkal kiterjedtebb: nevelési, valamint

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7599/2012. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7599/2012. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7599/2012. számú ügyben Előadó: dr. Zséger Barbara dr. Bódis Cecília Az eljárás megindulása A bűnözésnek az 1990-es évek elejétől tapasztalható rendkívül gyors

Részletesebben

Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Programok A 2003-as év statisztikájából. Bevezetés

Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Programok A 2003-as év statisztikájából. Bevezetés "Segítőkéz" Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Programok A 2003-as év statisztikájából Bevezetés Kedves Ügyelőtársak! Január 26-án közgyűlésen számoltunk

Részletesebben

RegioLine Nonprofit Kft. 7622 Pécs, Siklósi út 1. kozpont@regioline.org.hu www.regioline.org.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu

RegioLine Nonprofit Kft. 7622 Pécs, Siklósi út 1. kozpont@regioline.org.hu www.regioline.org.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu P-02 PROTOKOLL A SZOCIÁLIS-ÉS EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK ÁLDOZATSEGÍTŐ TEVÉKENYSÉGÉRE VONATKOZÓAN TARTALOMJEGYZÉK 1 A PROTOKOLL CÉLJA... 3 2 TERÜLETI ÉRVÉNYESSÉG... 3 3 FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK... 3 4 FELADAT,

Részletesebben

Gyermekbántalmazás kitekintés

Gyermekbántalmazás kitekintés Gyermekbántalmazás kitekintés Dr. Scheiber Dóra, Dr. Kovács Zsuzsa, Toma Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet Dr. Kassai Tamás Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet, Budapest MAVE megyei napok

Részletesebben

NŐK ELLENI ERŐSZAK az adatok tükrében FRA-népesség-bűnügyi statisztikák (2015)

NŐK ELLENI ERŐSZAK az adatok tükrében FRA-népesség-bűnügyi statisztikák (2015) NŐK ELLENI ERŐSZAK az adatok tükrében FRA-népesség-bűnügyi statisztikák (2015) Wirth Judit Winkler Zsuzsanna (forrás megadásával idézhető) info@nane.hu Az adatok forrásai Európai Alapjogi Ügynökség (FRA),

Részletesebben

A nők elleni erőszakról szó sincs a költségvetésben avagy pénzkérdés-e az Isztambuli Egyezmény ratifikálása?

A nők elleni erőszakról szó sincs a költségvetésben avagy pénzkérdés-e az Isztambuli Egyezmény ratifikálása? A nők elleni erőszakról szó sincs a költségvetésben avagy pénzkérdés-e az Isztambuli Egyezmény ratifikálása? Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség 2015. június A Civilek a költségvetésről projektet támogatja

Részletesebben

A FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület. Felügyelő Bizottságának jelentése az Egyesület 2013. évi pénzügyi és szakmai tevékenységéről

A FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület. Felügyelő Bizottságának jelentése az Egyesület 2013. évi pénzügyi és szakmai tevékenységéről A FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület Felügyelő Bizottságának jelentése az Egyesület 2013. évi pénzügyi és szakmai tevékenységéről A Felügyelő Bizottság áttekintette a FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület 2013.

Részletesebben

A Tanács 2004/80/EK (2004. április 29.) irányelve

A Tanács 2004/80/EK (2004. április 29.) irányelve 1 / 5 2014.10.20. 14:36 A Tanács 2004/80/EK (2004. április 29.) irányelve 2012.08.10. A Tanács 2004/80/EK irányelve Nyomtatás: A Tanács 2004/80/EK (2004. április 29.) irányelve a bűncselekmények áldozatainak

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Miskolci Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Igazságügyi Hivatal

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Miskolci Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Igazságügyi Hivatal EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Miskolci Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Igazságügyi Hivatal 2 0 0 7.1 2. 1 8. Regionális szinten több tekintetben is meghatározó, a miskolci Állam- és Jogtudományi Kar

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR POLGÁRMESTERI HÍRLEVÉL

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR POLGÁRMESTERI HÍRLEVÉL Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR POLGÁRMESTERI HÍRLEVÉL 2007. OKTÓBER Tisztelt Polgármester Asszony / Úr! Több hazai szervezet közösen "Partnerség a családon belüli erőszak

Részletesebben

Időskori bántalmazás az abúzus változó formái

Időskori bántalmazás az abúzus változó formái Időskori bántalmazás az abúzus változó formái Nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná, hogy az egyik ember miért válik erőszakossá, bántalmazóvá, míg egy másik személy nem. Az erőszaknak összetett okai vannak,

Részletesebben

Nefelejcs ne felejts! 2012. május 25. Eltűnt gyermekek világnapja

Nefelejcs ne felejts! 2012. május 25. Eltűnt gyermekek világnapja Nefelejcs ne felejts! 2012. május 25. Eltűnt gyermekek világnapja Május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve.

Részletesebben

Az Autizmussal élő Gyermekek Oktatási és Integrációs Szakértői Bizottsága (P-RR-AUT)

Az Autizmussal élő Gyermekek Oktatási és Integrációs Szakértői Bizottsága (P-RR-AUT) Az Autizmussal élő Gyermekek Oktatási és Integrációs Szakértői Bizottsága (P-RR-AUT) Európa Tanács, Strasbourg 2004-2006. Őszi Tamásné - gyógypedagógus A bizottság létrejötte: A P-RR-AUT létrehozásáról

Részletesebben

Házirend. Hétfő: 8.00-18.00 Kedd: 8.00-16.00 Szerda: 8.00-18.00 Csütörtök: 8.00-14.00 Péntek: 8.00-14.00 Szombat: zárva Vasárnap: zárva

Házirend. Hétfő: 8.00-18.00 Kedd: 8.00-16.00 Szerda: 8.00-18.00 Csütörtök: 8.00-14.00 Péntek: 8.00-14.00 Szombat: zárva Vasárnap: zárva Az intézmény nyitvatartási ideje: Házirend Hétfő: 8.00-18.00 Kedd: 8.00-16.00 Szerda: 8.00-18.00 Csütörtök: 8.00-14.00 Péntek: 8.00-14.00 Szombat: zárva Vasárnap: zárva Az intézmény telefonszáma: 06-28-742-083

Részletesebben

303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Igazságügyi Hivatalról

303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Igazságügyi Hivatalról A jogszabály mai napon hatályos állapota 303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet az Igazságügyi Hivatalról A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az

Részletesebben

A családon belüli erőszak Dana Jason Bhavin S p r i n g 2 0 0 9 C O U N 6 5 3 3 C r i s i s Dr. Pace

A családon belüli erőszak Dana Jason Bhavin S p r i n g 2 0 0 9 C O U N 6 5 3 3 C r i s i s Dr. Pace A családon belüli erőszak Dana Jason Bhavin S p r i n g 2 0 0 9 C O U N 6 5 3 3 C r i s i s Dr. Pace A családon belüli erőszak nem kellene megtörténjen senkivel soha.kész! De megtörténik - és amikor megtörténik,

Részletesebben

Áldozatsegítés ember- és gyermekjogi megközelítésben Nemzetközi trendek Dr. (Habil) Herczog Mária Ph.D. Egyetemi docens ENSZ Gyermekjogi Bizottság

Áldozatsegítés ember- és gyermekjogi megközelítésben Nemzetközi trendek Dr. (Habil) Herczog Mária Ph.D. Egyetemi docens ENSZ Gyermekjogi Bizottság Áldozatsegítés ember- és gyermekjogi megközelítésben Nemzetközi trendek Dr. (Habil) Herczog Mária Ph.D. Egyetemi docens ENSZ Gyermekjogi Bizottság tagja Budapest, 2012. December 11. Sokféle megközelítési

Részletesebben

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon: EU eszközök és támogatási lehetőségek szeminárium Budapest, 2014.

Részletesebben

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete

A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete 1989-ben alakult, azzal a céllal, hogy hatékony segítséget nyújtson Miskolcon és vonzáskörzetében

Részletesebben

Legújabb képzésünk! Fegyvertelen Játszótárs

Legújabb képzésünk! Fegyvertelen Játszótárs Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * Legújabb képzésünk! Fegyvertelen

Részletesebben

Új szolgáltatások-fiatalok foglalkoztatása regionális munkaerő-piaci program KOMPLEX BÖRTÖNPROGRAM MODELL

Új szolgáltatások-fiatalok foglalkoztatása regionális munkaerő-piaci program KOMPLEX BÖRTÖNPROGRAM MODELL Új szolgáltatások-fiatalok foglalkoztatása regionális munkaerő-piaci program KOMPLEX BÖRTÖNPROGRAM MODELL SZOLGÁLTATÁSÁNAK BEMUTATÁSA, EREDMÉNYEI, HATÁSA A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉRE ÉS KÖRNYEZETÉRE Előzmények

Részletesebben

Európában számos olyan kezdeményezés létezik, mely a mentális problémákkal küzdők kutatástervezésbe és kivitelezésbe való bevonódását célozza.

Európában számos olyan kezdeményezés létezik, mely a mentális problémákkal küzdők kutatástervezésbe és kivitelezésbe való bevonódását célozza. A mentális egészség kutatásának jelentősége A mentális betegségek egyaránt hatalmas terhet rónak a páciensekre, családjaikra és a társadalomra is. Egy adott évben minden harmadik európai polgár közül legalább

Részletesebben

családon belüli erőszak elleni

családon belüli erőszak elleni ábrák családon belüli erőszak elleni tárcaközi kampány a lelki elsősegély telefonszolgálatok hozzájárulása 23. december 1. 24. február 29. 24. A kampányt megelőző, a kampány-időszak, valamint az azt követő

Részletesebben

BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓ / 2005-2010 /

BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓ / 2005-2010 / BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓ / 2005-2010 / BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓ / 2005-2010 / Simontornyán, valamint Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltatásra társult településein. * *Aktuális helyzet, célcsoportok.

Részletesebben

DMJV Gyermekvédelmi Intézménye Gyermekjóléti Központja. Gyermekvédelmi Tanácskozás 2012 év tapasztalatairól

DMJV Gyermekvédelmi Intézménye Gyermekjóléti Központja. Gyermekvédelmi Tanácskozás 2012 év tapasztalatairól DMJV Gyermekvédelmi Intézménye Gyermekjóléti Központja Gyermekvédelmi Tanácskozás 2012 év tapasztalatairól Ellátási terület, személyi feltételek Debrecen város északi része Székhely: 4032 Debrecen, Böszörményi

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr, Vasvári Pál u. 1/a. www.maltai.hu 2011. Február 25. Szakmai Nap Előzmények Bűnmegelőzési pályázat:kiíró

Részletesebben

Egymásra. hangolva HUMÁNIGAZGATÁSI OSZTÁLY CSALÁDSEGÍTÕ SZOLGÁLAT ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT GONDOZÁSI KÖZPONT CSALÁD- GONDOZÁS KÖZOKTATÁS KÖZNEVELÉS

Egymásra. hangolva HUMÁNIGAZGATÁSI OSZTÁLY CSALÁDSEGÍTÕ SZOLGÁLAT ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT GONDOZÁSI KÖZPONT CSALÁD- GONDOZÁS KÖZOKTATÁS KÖZNEVELÉS CSALÁD- GONDOZÁS KISGYERMEKEK NAPKÖZBENI ELLÁTÁSA KÖZOKTATÁS Egymásra HÁZIGONDOZÁS HUMÁNIGAZGATÁSI OSZTÁLY KÖZNEVELÉS hangolva SZEMÉLYES GONDOSKODÁS VÉDÕNÕI SZOLGÁLTATÁS GONDOZÁSI KÖZPONT CSALÁDSEGÍTÕ

Részletesebben

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november)

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november) Egy segítő hang (Képmás Családmagazin 2010/november) Szöveg: Váczi Éva Kép: Hrabovszki Viktor Személyes válságainkban néha nagyon magányosnak érezzük magunkat. Néha hosszú ideig egyedül birkózunk problémáinkkal,

Részletesebben

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Előadók: N. Kollár Katalin, Tamás Márta 2012. április 24. Milyen törvények és rendeletek vonatkoznak

Részletesebben

A gyermekbántalmazás specifikumai. Dr. Krivácsy Péter OMSz

A gyermekbántalmazás specifikumai. Dr. Krivácsy Péter OMSz A gyermekbántalmazás specifikumai Dr. Krivácsy Péter OMSz Kérdések - Önök szerint Agresszíven viselkednek-e a szülők bántalmazás esetén előttünk a gyermekkel? Elárulja-e a gyermek nekünk, hogy bántalmazták?

Részletesebben

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai)

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) Az adatokról A számok nem reprezentatívak, és nem is teljesek (nem mindenről

Részletesebben

Tájékoztató a NÉP ÜGYVÉDJE jogi segítségnyújtó szolgálatról

Tájékoztató a NÉP ÜGYVÉDJE jogi segítségnyújtó szolgálatról pénzügyekben hitelesen Tájékoztató a NÉP ÜGYVÉDJE jogi segítségnyújtó szolgálatról INFORMÁCIÓS ANYAGOK Tanácsadásra bejelentkezés: email: info@hitelszovetseg.hu telefon: +36(30) 7091269 S Z É C H E N Y

Részletesebben

Az iskolapszichológiai,

Az iskolapszichológiai, Az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás Készítette: Czirjákné Vértesi Marianna klinikai gyermek szakpszichológus B.-A.-Z. Megyei Ped.Szakszolg. Miskolci Tagintézményének igazgatója Pszichológiai

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT A TÁMOGATÁS RÉSZCÉLJA A TÁMOP 1.4.3 pályázati kiírás keretében olyan kezdeményezéseket támogattak amelyek innovatív megoldásokkal

Részletesebben

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. ELNÖKSÉG 545. ülés 2008. március 11. TÁJÉKOZTATÁSUL

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. ELNÖKSÉG 545. ülés 2008. március 11. TÁJÉKOZTATÁSUL Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 7. a) pont ELNÖKSÉG 545. ülés 2008. március 11. Tárgy: A napirend 7. a) pontja A tagokra vonatkozó biztosítási rendszer TÁJÉKOZTATÁSUL 2007. októberi ülésén az

Részletesebben

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve 1 A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala 2010. évi munkaterve A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala (továbbiakban: Szociális

Részletesebben

Bírónők Egyesületének 2012. november 27. napján a családon belüli erőszak tárgyában tartott konferencián elhangzott előadás

Bírónők Egyesületének 2012. november 27. napján a családon belüli erőszak tárgyában tartott konferencián elhangzott előadás Bírónők Egyesületének 2012. november 27. napján a családon belüli erőszak tárgyában tartott konferencián elhangzott előadás A családon belüli, vagy úgynevezett otthoni erőszak (violence in the family,

Részletesebben

H Í R L E V É L 2014. június TARTALOM:

H Í R L E V É L 2014. június TARTALOM: H Í R L E V É L 2014. június TARTALOM: 1. TÁMOP 5.6.1.C-11/2. pályázat aktuális hírei 2. A TÁMOP projekt megvalósulása, főbb eredményei Hírlevelünk első részében röviden beszámolunk a TÁMOP projektben

Részletesebben

Szöveges közhasznú beszámolója a 2009 évi tevékenységéről

Szöveges közhasznú beszámolója a 2009 évi tevékenységéről HAJDÚSÁGI JELNYELVI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZPONT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Szöveges közhasznú beszámolója a 2009 évi tevékenységéről A Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület a Hajdú-Bihar

Részletesebben

Burszki Mónika. Nemzeti Drogmegelőzési Iroda

Burszki Mónika. Nemzeti Drogmegelőzési Iroda Burszki Mónika Nemzeti Drogmegelőzési Iroda Új DS Szakértői munkacsoport Berényi András (diáktanácsadás, mentálhigiéné, civil szervezetek) Buda Béla (addiktológia, mentálhigiéné, kommunikáció) Grezsa Ferenc

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: 1075 Budapest, Madách tér 3-4. IV. emelet száma Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: PROTOKOLL Betegjogi képviselő tevékenységei önkéntes, sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén. 1. PROTOKOLL CÉLJA

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012. évre A Különlegesek-Ért Alapítvány részére

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012. évre A Különlegesek-Ért Alapítvány részére KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2012. évre A Különlegesek-Ért Alapítvány részére A.) A Különlegesek-Ért Alapítvány egyszerűsített beszámolójának eredménylevezetése Sorsz A tétel megnevezése 2011 2012 1 A. Összes

Részletesebben

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva Dr. Antalfai Márta XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva A katasztrófa legtöbbször végzetes következményekkel járó, nem várt fordulat,

Részletesebben

AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA ÉS

AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA ÉS AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA ÉS HOZZÁFÉRHETŐSÉG MUNKACSOPORT JELENTÉSE 2009-2010 (KIVONAT) A Jelentés célja, hogy feltárja a különböző akadályokat az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai Gesztelyi Tamás Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum A Debreceni KEF bemutatása KEF szakmai fórum 2003. óta működik Debrecenben

Részletesebben

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése a 2014. évről ;

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése a 2014. évről ; 5. napirendi pont: Előterjesztés A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése a 2014. évről ; Előadó: Domjánné dr. Fehérvári Diána aljegyző A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek

Részletesebben

Tolmács közreműködése a pszichológiai ellátásban

Tolmács közreműködése a pszichológiai ellátásban Tolmács közreműködése a pszichológiai ellátásban Nagy Ildikó klinikai szakpszichológus pszichoterapeuta Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Alapítvány MPT Hon-és Rendvédelmi Tagozat MPT Nyári Egyetem

Részletesebben

Szakmai ajánlás. Svájci-Magyar Együttműködési Program. Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap KÖZPONTI IRODA

Szakmai ajánlás. Svájci-Magyar Együttműködési Program. Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap KÖZPONTI IRODA Szakmai ajánlás Szakmai ajánlás partnerszervezetek részére a prostitúció és emberkereskedelem áldozatainak részére nyújtott segítési lehetőségekről és a segítségnyújtás folyamatáról Fehér Gyűrű Közhasznú

Részletesebben

A HAJDÚRING KÖZÉRDEKŰ, KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY (4026 Debrecen, Mester u. 1.) KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE (az 1997. évi CLVI. törvény alapján) 2009.

A HAJDÚRING KÖZÉRDEKŰ, KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY (4026 Debrecen, Mester u. 1.) KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE (az 1997. évi CLVI. törvény alapján) 2009. A HAJDÚRING KÖZÉRDEKŰ, KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY (4026 Debrecen, Mester u. 1.) KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE (az 1997. évi CLVI. törvény alapján) 2009. év TARTALOM: 1.) SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ 2.) KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁS

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011 Segítők Innovatív Közössége Közhasznú Egyesület KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011 Székhely: 4029 Debrecen Víztorony utca 19 Közhasznúsági fokozat: közhasznú szervezet Közhasznúsági végzés: TPk.60.214/2006/2

Részletesebben

Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Sióagárd község közbiztonságának javítása, bűnmegelőzési feladatok hatékony ellátása érdekében

Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Sióagárd község közbiztonságának javítása, bűnmegelőzési feladatok hatékony ellátása érdekében Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Sióagárd község közbiztonságának javítása, bűnmegelőzési feladatok hatékony ellátása érdekében Bűnmegelőzési koncepciót alkot A bűnmegelőzés a társadalom

Részletesebben

J Ó GYAKORLATOK. Előadó: Kósa Gyuláné

J Ó GYAKORLATOK. Előadó: Kósa Gyuláné J Ó GYAKORLATOK A CSALÁDSEGÍTÉS TERÜLETÉN Előadó: Kósa Gyuláné Bevezetés A családsegítés célja Jelzőrendszer ő Ellátandó célcsoportok jellemzői Jellemző probléma területek Igénybevétel Alapelvek, Szociális

Részletesebben

Személyi feltételek, pszichológusi ellátás

Személyi feltételek, pszichológusi ellátás Beszámoló, a TÁMOP 5.6.1. C 11/1 Bűnmegelőzés és ádozatsegítés Budapesten Józsefvárosi modellprogrammal projekt 10. tematikus csoportfoglalkozásáról (2014. január 30.) A TÁMOP 5.6.1. C 11/1 BŰNMEGELŐZÉS

Részletesebben

RegioLine Nonprofit Kft. 7622 Pécs, Siklósi út 1. kozpont@regioline.org.hu www.regioline.org.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu

RegioLine Nonprofit Kft. 7622 Pécs, Siklósi út 1. kozpont@regioline.org.hu www.regioline.org.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu P-01 PROTOKOLL A KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK ÁLDOZATSEGÍTŐ TEVÉKENYSÉGÉRE VONATKOZÓAN TARTALOMJEGYZÉK 1 A PROTOKOLL CÉLJA... 3 2 TERÜLETI ÉRVÉNYESSÉG... 3 3 FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK... 3 4 FELADAT, FELELŐSSÉG,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A CSALÁDSEGÍTÉS FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL 2012. 01. 01. 2012. 01. 31. Készítette: Kámán-Németh Martina Családgondozó 30/842-9870

BESZÁMOLÓ A CSALÁDSEGÍTÉS FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL 2012. 01. 01. 2012. 01. 31. Készítette: Kámán-Németh Martina Családgondozó 30/842-9870 BESZÁMOLÓ A CSALÁDSEGÍTÉS FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL 2012. 01. 01. 2012. 01. 31. Készítette: Kámán-Németh Martina Családgondozó 30/842-9870 2 A CSALÁDGONDOZÓ FELADATAI A Családsegítõ Szolgálat feladata -

Részletesebben

KAPOSVÁRI ÁLDOZATVÉDELMI, ÁLDOZATSEGÍTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉST SZABÁLYOZÓ PROTOKOLL

KAPOSVÁRI ÁLDOZATVÉDELMI, ÁLDOZATSEGÍTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉST SZABÁLYOZÓ PROTOKOLL KAPOSVÁRI ÁLDOZATVÉDELMI, ÁLDOZATSEGÍTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉST SZABÁLYOZÓ PROTOKOLL Készült: a TÁMOP 5.6.1.C-11/2-2011-0003 azonosítószámú, Ne legyél áldozat! projekt keretében 2015. 1 Tartalom 1. A projektgazda

Részletesebben

A CSOBÁNKAI POLGÁRŐR Egyesület

A CSOBÁNKAI POLGÁRŐR Egyesület A CSOBÁNKAI POLGÁRŐR Egyesület ALAPSZABÁLYA Csobánka, 2012 március 23 2 I) Általános rendelkezések 1. Az egyesület neve: Csobánkai Polgárőr Egyesület 2. Székhelye: 2014 Csobánka, Fő út 1. (Csobánka Község

Részletesebben

A Miniszteri Bizottság az Európa Tanács Alapszabálya 15.b Cikkében foglaltak alapján

A Miniszteri Bizottság az Európa Tanács Alapszabálya 15.b Cikkében foglaltak alapján EURÓPA TANÁCS MINISZTERI BIZOTTSÁG A Miniszteri Bizottság Rec(2002)5 számú Ajánlása a tagállamok számára a nők erőszakkal szembeni védelméről 1 (Elfogadta a Miniszteri Bizottság 2002. április 30. napján,

Részletesebben

PSZICHOSZOCIÁLIS ELLÁTÁS Kríziskezelés és utógondozás

PSZICHOSZOCIÁLIS ELLÁTÁS Kríziskezelés és utógondozás PSZICHOSZOCIÁLIS ELLÁTÁS Kríziskezelés és utógondozás TÉNYEK - EREDMÉNYEK JAVASLATOK a vörösiszap-katasztrófa nyomán CSÉPE VALÉRIA ADÁNYI LÁSZLÓ V. KOMLÓSI ANNAMÁRIA Forrás: ABC News Az alkalmazkodási

Részletesebben

Felvezető előadás 2009. október 17. Dombos Tamás tdombos@hatter.hu

Felvezető előadás 2009. október 17. Dombos Tamás tdombos@hatter.hu Felvezető előadás 2009. október 17. Dombos Tamás tdombos@hatter.hu Gyűlölet-bűncselekmény olyan bűncselekmények, amelyekben a tett elkövetésének indoka az áldozat valamely társadalmi csoporthoz tartozása

Részletesebben

AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Cím 1053 Budapest, Fejér György utca 10. I. emelet 3. a. Telefon 061 354-1073 Fax 061 302-194 E-mail info@esoember.hu Honlap www.esoember.hu Adószám 19025915-1-42 AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ÉS A MAJORHÁLÓ

Részletesebben

A női erőforrás menedzsment fontossága és aktuális kérdései. Dr. Vámosi Tamás egyetemi adjunktus PTE FEEK

A női erőforrás menedzsment fontossága és aktuális kérdései. Dr. Vámosi Tamás egyetemi adjunktus PTE FEEK A női erőforrás menedzsment fontossága és aktuális kérdései Dr. Vámosi Tamás egyetemi adjunktus PTE FEEK Bevezető gondolatok A nők esélyegyenlőségi törekvései már régóta a társadalmigazdasági rendszer

Részletesebben

A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények

A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények 13. sz. melléklet A koncepció felülvizsgálatának folyamatában érintett személyek, szervek és intézmények Sorszám A szervezet neve Tevékenysége Önkormányzati szervek 1. Polgármester Részvétel a döntés-előkészítési,

Részletesebben

BEMUTATKOZUNK. Mielőtt folytatnám az írást egy-két fontos fogalmat szeretnék tisztázni. Kik is a kísérő nélküli kiskorúak?

BEMUTATKOZUNK. Mielőtt folytatnám az írást egy-két fontos fogalmat szeretnék tisztázni. Kik is a kísérő nélküli kiskorúak? 1 BEMUTATKOZUNK A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 2013 áprilisában indította el a Kísérő Nélküli Kiskorúak gyermekotthonát, melynek szakmai munkáját szeretném bemutatni a kedves olvasónak. A fő

Részletesebben

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015.

Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendkívüli és egyéb események jelentésének szabályai 2015. Rendészeti Szabályzat 3. sz. melléklete Hatályba lépett: 2015. A szabályzat hatálya Kiterjed a Javítóintézet minden dolgozójára, és növendékére.

Részletesebben

A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március. Gondozás 2013 SZ2. Intézmény sorszáma: Intézmény neve:

A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március. Gondozás 2013 SZ2. Intézmény sorszáma: Intézmény neve: A KÉRDŐÍV BIZALMASAN KEZELENDŐ! A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! 2013. március Gondozás 2013 SZ2 Intézmény sorszáma: Intézmény neve: Kérdező neve:.. Kérdező száma: Instruktor neve:.. Instruktor száma: Interjú kezdete:

Részletesebben

ALPOLGÁRMESTER B E S Z Á M O L Ó. a szociális és gyermekjóléti feladatokra vonatkozó ellátási szerződések végrehajtásáról

ALPOLGÁRMESTER B E S Z Á M O L Ó. a szociális és gyermekjóléti feladatokra vonatkozó ellátási szerződések végrehajtásáról BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA ALPOLGÁRMESTER B E S Z Á M O L Ó a szociális és gyermekjóléti feladatokra vonatkozó ellátási szerződések végrehajtásáról Készítette: Szimoncsikné dr. Laza Margit

Részletesebben