A napenergia hasznosítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A napenergia hasznosítása"

Átírás

1 A napenergia hasznosítása

2 A napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Spanyolországban HU01-KA A tanulmányúton az Óbudai Egyetem, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Békéscsabai Központi Szakképző Intézet szakértői vettek részt. Az út célja a napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Spanyolországban. A meglátogatott dél-spanyol régióban kimagaslóan magas a napenergia hasznosításának az aránya. Dél-kelet Magyarország klimatikus viszonyai nyáron hasonlítanak az ottani körülményekhez. Természetesen a napsütéses órák száma, valamint az átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint Spanyolországban, de mégis elmondható, hogy országos tekintetben a régiónk jó adottságokkal rendelkezik. Ezeket a lehetőségeket célszerű kihasználni. A kiutazó szakértők kiválasztásánál a szakmai szempontok voltak meghatározóak. Az óbudai Egyetemmel már korábban is jó kapcsolatokat ápoltunk, megújuló energiagazdálkodási kutató központtal rendelkeznek. Részükről Dr Mersich Ivánné, Major László és Szántó András vett részt a tanulmányúton. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a technológia terjesztését tűzte ki célul, a kamarát Juhos János és Szikszai Csaba képviselte. A Békéscsabai Központi Szakképző Intézet Trefort Ágoston Tagintézménye az útra Kiss Mihályt, Kruzsic Lászlót és Kasoly Sándort delegálta. A szakértői tanulmányút projektvezetője Kruzsic László volt. A zsúfolt munkaprogramból csak néhány elemet szeretnék kiemelni. A fogadó spanyol cég rendkívül változatos és tartalmas programot állított össze számunkra. Az első napon egyeztettük a munkaprogramot a EUROPROYECTOS LEONARDO DA VINCI S.L (AC GROUP) munkatársával. Érdekes volt számomra egy olyan spanyol cég megismerése, amelynek fő profilja, a nemzetközi mobilitások lebonyolítása, s mindez piaci alapon. Itt meg kell jegyezni, hogy a szolgáltatásuk ára barátságos volt, a programszervezés minősége ellen nem volt kifogásunk. Sajnos a magyar köznevelési rendszerben a nemzetközi mobilitással foglalkozó kollégák feladataikat sokadik megterhelésként a kötelező óraszámuk felett végzik el. Talán érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy nagy oktatási intézetben főállású munkatársak foglalkozzanak ezzel a területtel, akár piaci alapon is. Majd Granada önkormányzata egy rendkívül érdekes előadás keretén belül tájékoztatott minket a helyi környezetvédelmi politikáról. A Granadai Önkormányzat nagy figyelmet fordít a megújuló energiagazdálkodás és a környezetvédelem területére. Létrehoztak egy bemutatóközpontot, ahol a lakosságot és a kisvállalkozásokat tájékoztatják a lehetőségekről.

3 # Később meglátogattuk a Granadai Kereskedelmi és Iparkamarát. Itt lehetőség nyílt a kamara szerepének, tevékenységének megismerése. A Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységének megismerése. Spanyolországban a közelmúlt törvényi változásai miatt eltörölték a kötelező kamarai tagságot, ez radikális változást eredményezett a kamara életében, a korábbi tagok csupán hét százaléka maradt bent a rendszerben, ez igen elgondolkoztató. Vajon nálunk a kamarák betöltik-e azt a szerepet amiért létrehozták? Vagy csak egy plusz hivatal, ahová be kell fizetni a kötelező tagsági díjat. Nem lehet tudni, hogy ilyen esetben nálunk hány százalék maradna, de ez is rávilágít arra, hogy minden szektor számára szolgáltatást adó kamarára van szükség, a kamara szolgálja a gazdaság érdekét és nem fordítva. Kamarai tagság, helyi vállalkozások. A kamara szolgáltatásai. A Spanyol kamara egyértelműen a szolgáltatások irányába mozdul el. A kötelező kamarai tagság eltörlésére már nálunk is voltak kísérletek, ha esetleg bekövetkezik, akkor a tagság csak akkor marad bent a rendszerben, ha ezzel kézzelfogható előnyök járnak, a gazdasági élet szereplőinek ad valami pluszt a tagság.

4 # A megújuló energiagazdálkodás és a környezetvédelem számos jele látható a középületeknél, például akkumulátoros motorkerékpárok alkalmazása. Töltő a főépület előtt is. Napelemek alkalmazása az épület tetején. A következő munkanapokon megtekintettünk egy nagy kapacitású szélerőmű parkot. A szélerőmű park kitűnt rendkívüli méretével és kapacitásával. Itt meg kell említeni, hogy Andalúzia energia termelésének nagyobb hányadát már megújuló energiaforrásból tudják biztosítani. Az Iberdrola Renovables a szélenergia alkalmazás területén a világ legnagyobb cégei közé tartozik MW villamos kapacitással rendelkezik összesen a világon, melyből közel 6000 MW a Spanyolországban főleg Andalúziában rendelkezésre álló teljesítmény. Folyamatosan bővítik az erőműveiket, növelik a kapacitásukat. A megtekintett szélerőmű park a 4. legnagyobb Európában a 180 MW teljesítménnyel, 100 turbinával. Évente kb MWh villamos energiát állítanak elő, mely kb lakás energiaellátására elegendő. Az erőmű park a Sierra Nevada hegységben található, ahol mindig erős szelek fújnak. A legmagasabb helye telepített szélgenerátor 1315 méter magasan helyezkedik el.

5 A szélenergia Magyarországon sajnos csak Győr környékén hasznosítható igazán, ott egy viszonylag stabil, állandó széláramlás van. Ott áramlik be a levegő nyugatról a kárpát medencébe.

6 DLR napenergia kutatási központ. A kutatóközpont nemzetközi együttműködés keretében jött létre, és a fenntartása, működtetése is nemzetközi együttműködés keretében történik. A kutatóközpont három telephelyen található Kölnben, Jülichben ( 60 kilométer távolságra, nyugati irányban van Kölntől ) és az általunk meglátogatott Almériai részleg. A kutatás fő területei, részlegei Napenergia hasznosítás technológiájának és anyagainak kutatása. Vonalban fókuszált rendszerek, pontban fókuszált rendszerek

7 Pontban fókuszált rendszer Jülichben. Napenergiás rendszerek minősítése A részleg foglalkozik a napenergia hasznosítására épülő berendezések vizsgálatával, minősítésével. Napenergia felhasználása a kémiai folyamatok kutatásához Napenergiás metánátalakítás Magas hőmérsékletű elektrolízis Vízbontás fény katalízis útján Termikus körfolyamatok vizsgálata (Stirling motor és generátor, hidrogén és hélium munkaközeggel Napenergiás víztisztítás A napenergiára épülő víztisztítási rendszer elsődlegesen a fejlődő világ számára jelentene jelentős előrelépést.

8 A jelenleg futó projektek: Napenergia elnyelő szilícium karbid kerámiából. A hőelnyelő cellákat a pontba fókuszált naptornyok esetén használják fel, ilyenkor rendkívül magas hőmérsékletnek van kitéve a cella. A feladata, hogy az intenzív hőt átadja valamilyen szekunder közvetítő közegnek. A naptornyok lehetőséget adnak még a hőálló és hőszigetelő anyagok tesztelésére is, ilyen módon tesztelték például az űrsiklók hővédő pajzsát is. Kis teljesítményű napenergiára épülő biomasszával kombinált erőművek Ez az erőműtípus elsődlegesen a fejlődő világban terjedhet el, az áramot napközben a napenergia segítségével termelnék meg, esti órákban, vagy borús időben, pedig biomasszára épülne az energiatermelés Termokémiai kutatások: A tüzelőanyag megújuló energiaforrásból való biztosítására Napenergiával gőz előállítása és felhasználása Talán ez a legelterjedtebb megoldás, az ilyen technológiára épülő erőműből már több tucat megépült a világban. Napenergiával hidrogén előállítás (Solar to Hydrogen Hybrid Cycles)

9 A közvetlen hidrogén előállítása jelentősen csökkentené a környezetszennyezést, hiszen az égéstermék víz, a technológia még csupán kutatási szakaszban tart, de gazdaságos megvalósítása esetén forradalmi változást eredményezne az energiaszektorban. Hőenergia szállítása A hőenergia nagy távolságú szállításának gondolata nem új keletű, aktualitását fokozza a napenergia egyre hatékonyabb hasznosítása, és az a tény, hogy a gazdaságosan megtermelhető energia helyszíne nem esik egybe a legnagyobb energiafelhasználók helyszínével. A hőenergia tervezett szállítási útvonalai

10 NAPSUGÁRZÁS HASZNOSÍTÁSA: A napkollektor: a napsugárzást elnyeli és hővé alakítja. Az így keletkezett hőenergia használható: - melegvíz készítésre, - épületek fűtésére, - medencék vizének fűtésére. - közvetett hasznosítás: szél, eső, tengeráramlás, - közvetlen hasznosítás: - passzív: épület tájolása, árnyékolás, - aktív: erre a célra gyártott berendezéssel napelem napkollektor # A földfelszínt a sugárzás 51 %-a éri el, - 10 % visszaverődik. Magyarországon: - a szórt és a közvetlen sugárzás aránya: 50%-50%, - az eltérés az ország területén belül < 10%, - legtöbb napsütés 40-42o dőlésszögű felületen 1450 kwh/m2 A NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK FELÉPÍTÉSE Levegő munkaközegű napkollektorok Egy ventilátor levegőt mozgat a levegős napkollektoron át, abban a napsugárzás hatására felmelegszik a levegő. Ez a levegő fűti a helyiségeket.

11 Alkalmazható: - direkt légbefúvásos módon: a ventilátor a fűtendő helyiség levegőjét mozgatja a levegős napkollektoron át, a kollektorban keletkezett meleg levegőt egyenesen a lakótér levegőjébe juttatja

12 vissza. Előnyei: - egyszerű szerkezeti kialakítás, - hosszú élettartam, - nem igényel karbantartást (max.légszűrőt kell cserélni), - nem tartalmaz veszélyes fagyálló folyadékot, - villamos hálózattól függetlenül is működtethető, Hátrányai: - hatékonysága alacsony: fűtésrásegítésre, temperálásra alkalmas - nem képes tárolni a megtermelt hőmennyiséget. - hővisszanyerő, szellőztető módon: szellőztető rendszerbe való integrálással, a helység elhasznált levegőjének hőenergiáját visszanyerve és a levegős napkollektorral a kívánt hőmérsékletre melegítve friss levegőt juttat vissza a helyiségbe. Kollektor sörösdobozokból: - abszorber: (hulladék) Al doboz - keret: fából - hőszigetelés: polikarbonát - gyűjtő: Al

13 - csőrendszer: PVC lefolyócső - ventillátor: PC-processzor hűtő A napkollektor A napkollektor a Nap hőjét hasznosító berendezés, amely a napsugarakból kinyert hő segítségével állít elő használati- vagy fűtésrásegítésre alkalmazható meleg vizet.

14 # A napkollektor működése A napkollektor tulajdonképpen egy hőcsapda, amely az alábbi elven működik: A napfény bejut a napkollektorba és elnyelődik benne, miközben hője felmelegíti a napkollektor csöveiben keringő folyadékot (a speciális szigetelésnek köszönhetően az elnyelt hő kijutni már nem tud a napkollektorból). A felmelegített folyadékot egy szivattyú keringeti a napkollektor csöveiben, így szállítja el a hőt egy hőcserélőig. A hőcserélő tartályban a folyadék hője átadódik a tartály vizének, felmelegítve azt. Amikor a tartály vize eléri a megfelelő (a vezérlőben előre beállított) hőfokot, a meleg víz felhasználásra kész.

15 # Amennyiben - pl. borús időben vagy télen - nem melegszik fel eléggé a víz, kiegészítő fűtést kell alkalmazni (pl. elektromos fűtőbetét, gáz-, villany-, vagy vegyes tüzelésű kazán). A napkollektor működtetése ilyen esetben is költségtakarékosabb, hiszen a napkollektor által előmelegített vizet a kívánt hőfokra melegíteni már kevesebb energiafelhasználást igényel. A napkollektor rendszer teljesen automatikusan üzemel, a vezérlőelektronika szabályozza működését az egyedileg beállított paraméterek alapján. Napkollektor rendszerek hazánkban A Magyarországon üzemelő napkollektor rendszereket elsősorban használati meleg vizet előállításra, illetve fűtésrásegítésre és medence fűtésre alkalmazzák. Külföldön már vannak olyan napkollektor rendszerek is, amelyek képesek eltárolni a nyár folyamán felmelegített vizet az épület alatt lévő hatalmas méretű tartályokban, és télen ennek hőjét használják fel a fűtésre. Mivel hazánkban a nyári és a téli napsütéses órák száma között jelentős eltérés van, a napkollektorokat átgondoltan, pontosan kell megtervezni (méretezni) és programozni. Napkollektor fajták A melegített közeg fajtái szerint kétféle napkollektor létezik:

16 # - levegőt melegítő napkollektor - folyadékot melegítő napkollektor. Levegőt melegítő napkollektor: Több típusa létezik. Ennél a fajtánál a levegőt egy hőcsapdán fújják át, így az a bennrekedt hőt felvéve felmelegszik. A napkollektorból kiáramló meleg levegő már irányítottan felhasználható. Folyadékot melegítő napkollektor: Ennek is több típusa ismert, de az alapvető működési elv itt is egységes. A napkollektor belsejében keletkezett hőt veszi fel a rendszerben keringtetett folyadék, amely elszállítani és a megfelelő helyen felhasználja ezt a hőt. A folyadék-kollektorok két főbb csoportja: síkkollektor és vákuumcsöves napkollektor Síkkollektor: Ez az elsőként kifejlesztett napkollektor típus, amelynek szerkezete gyakorlatilag egy jó hőszigeteléssel rendelkező, üveggel lefedett dobozból és a benne elhelyezett, hosszú csőkígyóból áll. Utóbbi úgy van elhelyezve, hogy az üvegen át beengedett napsugárzás révén keletkezett hő minél jobban elnyelődjön a cső falaiban, és át tudja azt adni a benne keringetett folyadéknak. Vákuumcsöves napkollektor: A vákuumcsöves napkollektor típus egy közös gyűjtőegységbe dugott, különálló üvegcsövekből áll, amelyek mindegyikében van belül még egy üvegcső az abba beépített, hőt elvezetni képes fűtőcsővel. A külső és belső üvegcső közti térben vákuum van.

17 # A korszerű vákuumcsöves napkollektoroknál ez a két üvegcső valójában egy: a termosz betétjéhez hasonló duplafalú cső, aminek falai közt vákuum van. Ez a kialakítás jobb, mivel a két cső közötti rész tökéletesen zárt, nincsen tömítés, és amíg az üveg el nem törik, addig a vákuum nem szűnhet meg. A külső beengedi, a belső csőfal pedig elnyeli a sugárzást, hővé alakítva azt. Napjainkban a vákuumcsöves napkollektornak két típusa használatos; a HEAT- PIPE és az U-csöves rendszerű napkollektor. HEAT-PIPE rendszerű napkollektor: A fűtőcső önálló egységet képez, belsejében alkoholos folyadék van, ami hő hatására elpárolog. Ez a fűtőcsőben felszálló pára vezeti el a napkollektor gyűjtőegységébe a keletkezett hőt, és ott átadja a rendszerben keringetett glykolos folyadéknak. A folyadék elszállítja a napkollektor hőcserélőjébe. #

18 # U-csöves napkollektor: Ennél a napkollektor típusnál az U-alakú fűtőcső a rendszerben keringetett glykolos oldatot levezeti az üvegcső aljára, ahol az U formának köszönhetően visszafordul és felül kijön az üvegcsőből. Mivel ezt a kanyart a napkollektor összes csövénél megteszi, alaposan átmelegszik. Az U- csöves rendszernél egy hőátadási lépcső kimarad, ezért előnyösebb. Speciális napkollektor fajták A teljesség kedvéért megemlítenénk, hogy létezik néhány speciális napkollektor fajta is. Az egyiknél pl. egy hatalmas tükörrendszert alkalmaznak, amelynek forgását számítógéppel vezérlik úgy, hogy a tükrök fókusza mindig a Nap felé legyen, és a napsugárzást egy helyre koncentrálják. Ez a fajta napkollektor rendkívül magas hőfok elérése képes. Működnek ezen az elven gőzturbinák, sőt napkohók is, amelyekben akár több ezer fokot is képesek előállítani. A síkkollektorok kipróbált megoldást képviselnek a napkollektor technológia terén, élettartamuk akár 40 év is lehet. A vákuumcsöves napkollektorok viszonylag új technológiának számítanak, így ezek mögött még nincsenek évtizedes tapasztalatok. A kétfajta napkollektor összehasonlításának tükrében általánosan igaz, hogy egy vákuumcsöves napkollektor hatásfoka kb %-al jobb, viszont ára is 10-15%-al magasabb, mint egy síkkollektoré.

19 Naperőművek Dél Spanyolországban Almeria naperőmű meglátogatása. A naperőmű parkban fotovoltaikus napelemek segítségével állítanak elő villamos energiát. A megtermelt energiát közvetlenül a hálózatba táplálják. La Africana Energía erőmű megtekintése. # Az erőmű volt talán az út legnagyobb érdekessége. A nap irányába forduló tükrök segítségével olajat melegítenek fel, majd a hővel gőzt állítanak elő. A nagynyomású gőzt gőzturbinák segítségével mechanikai energiává, majd generátorok segítségével villamos energiává alakítják át. A rendszer gyakorlatilag folyamatos üzemű, mivel a rendszer alkalmas a hő tárolására is, a hőt folyékony sót tartalmazó tartályok tárolják, így az erőmű éjszaka, illetve borús időben is termel energiát. Az erőmű maximális kapacitása 52MW.

20 SZOLÁR PARABOLA (PARABOLA KONCENTRÁTOROS) RENDSZER Olyan napenergia-hasznosító berendezés, amely a nap sugarait koncentráltan összegyűjti egyetlen fókuszpontba. - direkt napsugárzást hasznosítva működik, felhős, vagy árnyékos időben pihen a rendszer, - kis hűlő felület a kollektoron: nagy hőmérséklet különbségnél (télen) is hatékony, - követi a nap járását, SZOLÁR PARABOLA (PARABOLA KONCENTRÁTOROS) RENDSZER VILLAMOS ENERGIA TERMELÉSRE Napenergia-hasznosító berendezés, amely a nap sugarait koncentráltan csőrendszerrel gyűjti, egy részét gőzzé alakítva turbinákkal generátorokkal villamos energiává alakítja, másik részét hőkapacitás tárolókban tárolja, s azt a napsütésmentes időszakban alakítja át villamos energiává.

21 Córdoba, dél Spanyolország, 50 MW teljesítmény, 270 hektár területen, db m2 területű tükörfelület, Az erőmű látképe madártávlatból Az erőmű 50 MW teljesítmény leadására képes folyamatos üzemben.

22 A folyamatos üzemmódot két hőtároló tartály teszi lehetővé, amelyben tonna folyékony sóban tárolják a hőenergiát. Ez akár több napos borús időjárás esetén is képes az energiatermelést fenntartani. A nap hőenergiáját hatalmas felületű napkövető tükörrendszerrel fogják be A tükrök fókuszpontjába elhelyezett csőben fokra olajat melegít fel a napsugárzás

23 # A két monumentális hőtároló tartály és a kisegítő berendezések látképe.

24 A hőtárolótartályok képe madártávlatból tonna olvadt só Az erőművi berendezések A megtermelt hőenergiát gőzturbinás erőművi berendezésekkel villamos energiává alakítják #

25 Az erőmű képe madártávlatból A córdobai tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek az erőműtípusok jól használhatók azokon a területeken, ahol nagyon magas a napsütéses órák száma, így Dél-Magyarországon is elképzelhető az alkalmazása. Azonban csak olyan területeket érdemes felhasználni, amelyek más módon például mezőgazdasági célra nem hasznosíthatóak. Milyen napkollektor rendszer javasolható? Mindenekelőtt a napkollektor rendszer révén elérni kívánt célokat, igényeket kell meghatározni, ennek függvénye a méretezés. A napkollektor által termelt meleg vizet használhatjuk: - használati melegvíz (fürdés, mosogatás, stb.) - fűtésrásegítés - úszómedence fűtése Ha meghatároztuk, hogy mire szeretnénk a napkollektor által termelt meleg vizet használni, azzal meghatároztuk azt is, hogy mikor mennyi és hány fokos meleg vízre van szükségünk.

26 # Figyelembe kell venni, hogy hazánkban a nyári-téli napsütéses órák között jelentős különbség van. Ha úgy méreteznénk egy napkollektor rendszert, hogy az nagy mennyiségű meleg vizet állítson elő télen, az hatalmas problémát jelentene nyáron, mivel fűtés híján nem lehetne mit kezdeni ennyi meleg vízzel és a rendszer állandóan felforrna. Nemcsak hamar tönkremenne, hanem ráadásul egy ilyen napkollektor rendszer igen sokba is kerülne. Minden esetben az igényekhez legjobban illeszkedő, mind műszaki, mind pedig gazdaságossági szempontból optimális megoldást kell megtalálni. Egy napkollektor rendszer ideális működéséhez az alábbi 3 tényező elengedhetetlenül szükséges: 1. A napkollektor rendszer szakszerű tervezése, méretezése és kivitelezése. 2. Jó minőségű napkollektorok és kiegészítők alkalmazása. 3. A telepített napkollektor rendszer egyedi igények szerint testre szabott beállítása, programozása. Részlet az út eredményeként elkészült fotovoltaikus tananyagelemből A napelem működése

27 A napelem cellákból épül fel, melyek a napfényt elektromos árammá alakítják. Minden cellában félvezető rétegek találhatók. A cellákra eső fény elektromos mezőt hoz létre a rétegek között, és áram jön létre. A fény erőssége határozza meg, hogy mennyi áram jön létre cellánként. #

28 # # A napelemes rendszer nem csak erős napsütésben működik, esős és borús napokon is termel áramot a visszaverődött, átszűrődő napfény hatására. A napelemes rendszereket latin eredetű szóval és a nemzetközi szóhasználatban "fotovoltaikus" rendszereknek is nevezzük. Napelemes rendszer típusok Alapvetően két napelemes rendszer típust különböztetünk meg aszerint, hogy kapcsolódik-e a villamos hálózathoz: Szigetüzemű rendszer Teljesen független és önálló áramellátó rendszer, alkalmazása csak akkor ajánlott, ha nincs villamos hálózat, vagy annak kiépítése nagyon drága lenne. A megtermelt és el nem használt villamos energia tárolása akkumulátorban történik. Az akkumulátorok ára rendkívül magas, az élettartamuk véges, így 5-6 évenkénti cseréjükkel számolni kell. A hálózatra kapcsolt rendszer árának átlagosan kétszeresébe kerülnek. Télen csak napelemmel nem biztosítható a 100%-os áramellátás (generátor kellhet).

29 # Az akkumulátorban tárolt áramot egy inverter 230V/50Hz-re visszaalakítja, amit normál elektromos berendezésekkel használhatunk. A villamos energia tárolása rontja a hatásfokot. Az akkumulátorok miatt rendszeres karbantartást, gondozást igényel, a téli hónapokban az akkumulátorok esetleges mélykisülése azok tönkremenetelét eredményezheti. A szigetüzemű napelemes rendszerrel, a berendezés magas költségei miatt jelenleg nem lehet versenyképesen villamos energiát előállítani. Hálózatra kapcsolt Korszerű megoldás, megfelelő méretezés esetén akár az egész évi áramfogyasztást fedezheti. A megtermelt és el nem használt villamos energia tárolása nem akkumulátorban történik, hanem a kisfeszültségű villamos hálózatba kerül visszatáplálásra. Karbantartási igénye kisebb, mint a szigetüzemű rendszeré, bekerülési költsége az akkumulátorok hiánya miatt szintén kisebb. Az időjárás függő áramtermelést a villamos hálózat segítségével kiegyensúlyozza, a nyári többlettermelést átveszi az áramszolgáltató (törvényi kötelezettségük). A rendszer csak kisfeszültségű hálózattal együtt működik, a megtermelt és hálózatra táplált villamos energiát kétirányú mérőórával lehet mérni, az odavissza mérő órát az áramszolgáltató biztosítja. Áramszünet esetén, érintésvédelmi okok miatt az energiatermelést le kell állítani. Éves elszámolást kérve az áramszolgáltatótól a nyári többletet télen visszavehetjük a hálózatból.

30 # A napelemek által termelt egyenáram átalakítását 230V/50Hz-re és a hálózati visszatáplálást az inverter szabályozza. Az inverter speciális (grid inverter) rászinkronizálódik a hálózatra és áramkimaradás esetén automatikusan lekapcsol. Az áramszolgáltatók csak az általuk elfogadott és minősített invertereket fogadják el, ezek ára sajnos még magas. A kétirányú mérőórák ára és felszerelési költsége szintén növeli a beruházási költségeket. Mivel a napelemekkel termelt villamos energia nehezen tervezhető és bizonytalan, ezért az áramszolgáltatók csak egy meghatározott mennyiséget hajlandók átvenni. Ha van villamos hálózat (be van kötve az áram), akkor a korszerűbb és gazdaságosabb megoldás a hálózatra kapcsolt rendszer. A napelemes rendszerek 95% feletti arányban hálózatra kapcsoltak A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer által előállított villamos energia ára versenyképesebb a szigetüzemben termelt megoldáshoz képest. Hálózatra kapcsolt napelemes rendszer felépítése A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer felépítése és kapcsolódása: 1. A napelemek egyenáramot termelnek. 2. Az inverter az egyenáramot 230V/50Hz váltakozó árammá alakítja. 3. A kapcsolószekrényben csatlakozik a ház villamos rendszere és az inverter.

31 # 4. A napelem által megtermelt energiát a ház elfogyasztja 5. Az oda-vissza mérő óra rögzíti az el nem fogyasztott, hálózatba visszatáplált áram és az áramszolgáltatótól átvett áram mennyiségét Napelem típusok Napelemeket technológiájuk alapján két fő csoportba lehet sorolni: a kristályos és vékonyrétegű napelemek. Kristályos napelemek: mono- és polikristályos technológia A kristályos napelemek a legrégebben használt, legkiforrottabb és a legelterjedtebb technológiának számítanak, 1954 óta gyártják tömeggyártásban. A napelemek a kristályos technológia esetén nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra. A cellák gyártási technológiája alapján megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos cellákat.

32 # A különbség a két technológia között a szilícium tömbök előállításában van, amiből a cellákat vágják: A) a monokristályos szilíciumot elektromos térben húzzák ki henger alakúra, és a szilícium egy tömbben dermed meg (ezért mono, azaz "egy" kristályos). B) a polikristályos cellákat öntik négyzet alapú tömbökbe, eközben a szilícium több kristályban dermed meg (innen a poli, azaz "több" kristályos név). A monokristályos cellák az éleit levágják a henger alakú tömbből, hogy jobban el lehessen helyezni őket a napelem modulon. Leggazdaságosabban nyolcszög alakú cellákat lehet vágni a mono tömbökből. Így ránézésre is meg lehet különböztetni a poli- és monokristályos cellákat és az abból készült napelemeket, a polikristályos négyzet, a monokristályos nyolcszög alakú cellái alapján: A gyártási eljáráson kívül a mindennapi gyakorlatban csak nagyon kevés és kismértékű különbség van a mono- és polikristályos napelemek között, hiszen végül is mindkét esetben ugyanaz a szilícium a félvezető réteg. Néhány eltérés: forró égövben a monokristályos modulok kicsit jobban teljesítenek, míg északon a polikristályos teljesít jobban; illetve általában minimálisan nagyobb a hatásfoka a mono celláknak.

33 # Közép-Európában gyakorlatilag azonos mennyiségű áramot lehet megtermelni velük ugyanakkora összteljesítmény esetén, azaz nem lehet kimutatni szignifikáns éves különbséget egy pl. 1kW-os polikristályos és egy 1kW-os monokristályos rendszer között. Így jellemzően a gyártó, az ár, a beszerezhetőség és a tetőn való elhelyezhetőség alapján szokás választani köztük. Vékonyrétegű technológiák A vékonyrétegű (vagy vékonyfilmes) technológiánál nem kristályos szilícium tömbökből vágnak cellákat, hanem a félvezető réteget kémiai vagy fizikai lecsapatással közvetlenül az üvegre, vagy akár más hordozó felületre viszik fel. Ahogy a fenti képeken is látható, egységesen bevont felületről beszélünk, ahogy néhány mikron vastagságban, szinte filmrétegként viszik fel a félvezető réteget. A halvány csíkok utólagos, lézerrel történt bevágások a filmrétegen, ami a kedvezőbb Volt-Amper arányok beállítása miatt szükséges. A félvezető filmréteget és az alapanyagot a gyártási technológia határozza meg, jelenleg az elterjedt és már tömeggyártásban lévő vékonyrétegű technológiák a következők:

34 Az asi-µsi, azaz amorf szilícium (asi) és mikromorf (µsi) szilícium: ez a ma használt technológiák közül az egyik nagyon elterjedt, jelentős számú cég vágott bele az utóbbi években ilyen technológiájú gyártásba. A félvezető réteg itt is szilícium, mint a kristályos napelemek esetén, azonban nem kristályos tömbökből, hanem szilán gázból (SiH4) állítják elő: kémiai reakció során a hidrogént leválasztják a szilíciumról, ami így lerakódik az üvegre - vagy más felületre, pl. műanyagra, fémre is akár. Viszonylag kis hatásfokú technológia, asi 5-6%-os, µsi (ami az asi továbbfejlesztett változata) 7-9%-os. A CdTe, azaz kadmium-tellurid technológia: a másik fő vékonyrétegű technológia, de itt egy gyártó kezében (First Solar) koncentrálódik a termelés döntő része - olyannyira, hogy ma már ez a cég a világ egyik legnagyobb gyártója. A First Solar speciális, VTD gyártási technológiát (nagy hőfokú porlasztást) használ a gyártásban. Óriási szériában tudják előállítani 7-10% hatásfokú napelemeiket. CIGS, CIS, azaz réz-indium-gallium-diszelenid és réz-indium-diszelenid: a vékonyrétegű technológiák újabb változata. Tömeggyártása csak 2010-ben indult be, addig csak pilot-sorokon folyt a gyártás és fejlesztés, általában 5-20MW éves kapacitással. Nagyon sok cég fejleszt ilyen gyártási módokat, mivel 9-12%-os hatásfokot is el lehet érni az ilyen napelemekkel. Azonban egyelőre nem sikerült igazán olcsó gyártási módot találni, és az alapanyagok közül némelyik szűkösen hozzáférhető és drága, de a nagyszámú fejlesztések miatt ígéretes és lassan elérhető technológiának számít. Léteznek még más vékonyrétegű technológiák is (pl. műholdakon használt indium-ezüst-gallium és egyéb ritka fémek ötvözete, és általában rendkívül magas gyártási költségen), azonban tömeggyártásban, azaz kapható modul formájában a fentiek a ma vékonyrétegű technológiái. Előnyök, hátrányok, alkalmazás Vékonyrétegű napelemek a világ napelemes piacának 20%-át jelentik, és viszonylag új technológiának számítanak, de azért már kipróbált és elfogadott megoldásnak tekinthetők. Mivel kisebb a hatásfokuk, így családi ház tetőjére nagyon ritkán kerülnek, mert nagyobb a területi igényük a kristályos napelemekhez képest. Inkább erőművi (földre telepített) alkalmazásuk gyakoribb.

35 A vékonyrétegű napelemeknek jobb a hőmérsékleti együtthatója, így főként a sivatagos, nagyon meleg környezetben (tehát nem Közép-Európában) van előnye, mert nagy melegre kevésbé érzékenyek, mint a kristályos napelemek. Napelemes tetőcserép, integrált napelemek A hagyományos, modulonként beépített napelemek esetén technológiájuk alapján megkülönböztetünk kristályos és vékonyrétegű napelemeket. Beépítés szerint még szokás megkülönböztetni egy harmadik kategóriát, az integrált napelemeket: árnyékoló elemekként, építészeti megoldásként, vagy tetőbe építve, néha tetőfedést helyettesítő megoldások, mint pl. napelemes cserép. A napelemek élettartama A gyártók legtöbbször 10 év 90%-os, illetve 25 év 80%-os teljesítménygaranciát vállalnak minden monokristályos és polikristályos Si alapú napelemre. Minden napelem elején, megnövelt fénygyûjtô tulajdonsággal rendelkezô edzett üveg nyújt megfelelô védelmet, minden idôjárási körülményben. A napelemek esetleges meghibásodásai A napelemek tervezhető élettartama megközelítőleg 25-év, azonban ritkán, de előfordulhat a meghibásodása. Az első és talán leggyakrabban előforduló a viharkár, bár a napelem védőüvege általában edzett, de sajnos ez sem véd meg a nagyobb jégdaraboktól és a lehulló faágaktól, ebben az esetben a napelem törik, ez sajnos nem javítható. A másik gyakori hiba, hogy a laminálásban valamelyik villamos kötés meghibásodik, sajnos ez sem javítható, bár a mostanában elterjedt víztiszta átlátszó szilikon impregnálásba rögzített cellák esetén érdemes megpróbálkozni a javítással. Cella meghibásodások: A modulokat felépítő cellákban a hőmérsékletváltozás és mechanikai feszültségek hatására mikrotöredezettségek és szakadások jöhetnek létre. Ezt vizsgálhatják hőkamerával és elektro-lumineszcencia felvételek segítségével. Nagyrészt ettől függ egy modul hosszú távú teljesítőképessége, tehát az egyik legfontosabb tulajdonságról van szó. A kisebb töredezettségek idővel a cellák teljes kiesését okozhatják, ami a modul teljesítményének esését eredményezi a természetes degradáción túl.

36 # # A cellák részleges kitakarása ellenáramú táplálást jelent az adott cellára, ez tartós esetben a cella teljesítménycsökkenését, vagy teljes meghibásodását is jelentheti. Általánosan elmondható, hogy a soros cellabekötések miatt mindig a legkisebb teljesítményű cella határozza meg a panel teljesítményét, bármelyik cella mikrorepedése, vagy ellenáramú táplálás miatti meghibásodása az egész panel jelentős teljesítménycsökkenését eredményezi. 1. Épületbe integrált napelemes megoldások (BIPV) Építészeti szempontból a jövőben fontos területe lehet a napelemek felhasználásának a beépített, épületbe integrált napelemek (pl. üveget helyettesítő) megoldásai. Ez évek óta önálló irányzata a napelemek fejlesztésének, és a nemzetközi szakmai anyagokban BIPV-ként említik (Building Integrated Photovoltaics - azaz épületbe integrált fotovoltaikus megoldások). A napelemek árnyékoló, dekorációs céllal, jellemzően üveg helyett kerülnek beépítésre, általában félig átlátszó megoldásokkal. Ezek a megoldások azonban

37 # kis szériás egyedi gyártás miatt azonban ma még a "sima" napelemek többszörösébe kerülnek, így alkalmazásuk nagyon ritka. 2. Tetőbe integrált, vagy tetőfedés helyettesítő napelemes megoldások Ide sorolható a napelemes cserepek, napelemes zsindelyek és komplett tetőfedést helyettesítő megoldások. Ezek mindegyikéből több tucat gyártó található világszerte. A hagyományos napelemekhez áraihoz képest ezek a megoldások általában 2-3- szoros árat jelentenek, ami még a kiváltott cserép és tetőfedés árát leszámítva is jelentősen költségesebb megoldást jelent. Emiatt ez a megoldás nagyon ritka, általában csak bemutató vagy reprezentatív célból épül, ahol a gazdaságosság és megtérülés nem szempont. A BIPV megoldások és a tetőbe integrált napelemes megoldások egyelőre a világ napelemes piacán alig kimutatható, 1% alatti részesedést jelentenek. Bár építészetileg érdekesek, várhatóan csak év múlva lesz jelentősebb részesedésük, ha ezek a megoldások a hagyományos építőanyag áraival is versenyképesek lesznek.

38 # Inverter Az inverter a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer "szíve": velük lehet a napelemek által termelt egyenáramot (DC) átalakítani a gépeink és a villamos hálózatokon használt váltóárammá (AC). A fenti képeken a világ vezető invertergyártóinak néhány típusa látható. Az invertereket általában a garázsban, kazánházban, pincében, jól szellőző padláson szereljük fel, de kültéren is elhelyezhető. A hálózati inverterek fő funkciói: - a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja,

39 - a váltóáramot a villamos hálózat értékeihez szinkronizálja, védelmi funkciókat lát el, - megjeleníti a termelt áram mennyiségét, monitoring rendszerrel kiegészítve számítógépen is követhető részletes információkat ad az áramtermelésről. Az inverterek méretezése Kisebb rendszereket egyfázisú inverterekkel szokás szerelni (családi házaknál ez a jellemző), nagyobb rendszereket háromfázisú inverterekkel. Erőművi, több száz kilowattos rendszerek pedig akár konténernyi, középfeszültségre is kapcsolható inverterekkel és trafóval működnek. Az inverterek méretezésénél a beépíteni kívánt napelemek összteljesítménye határozza meg. Javasolt a kiépített rendszerhez méretezett invertert használni, mert bár az inverterek széles tartományban tudnak dolgozni, jó hatásfokkal (ld. később) megfelelő méretezés mellett tudnak dolgozni. Jó minőségű hálózati inverterek általában 2kW-nál indulnak. Ennél kisebb inverterek is léteznek, de általános szabályként elmondható, hogy minél kisebb az inverter, annál drágább az 1 Wattra jutó költsége. A jó minőségű inverter a napelemet az optimális munkapontban terheli, megkeresi a napelem maximális munkapontját (maximum power point tracking, MPPT). A napelemek optimális munkapontja változik mind a megvilágítás, mind a napelem réteg hőmérsékletének függvényében. Mivel ezek a jellemzők gyorsan változnak, ezért az MPPT folyamatosan megkeresi az optimális munkapontot.

40 # # # Inverterek hatásfoka

41 # # Minden inverter adatlapján szerepel egy százalékban megadott hatásfok érték, általában a következő formában: A hatásfok százalékban azt fejezi ki, hogy mekkora veszteséggel dolgozik az inverter, azaz a bejövő egyenáramból az átalakítás során mennyi vész el. A fenti példában a maximális hatásfok az ideális körülmények (tökéletes besugárzás és hőmérséklet) esetén fennáló veszteségre utalnak (3% a példában). A második adat az Euro-hatásfok, ami pedig az Európában szokásos átlagos üzemelés és időjárás esetén meglévő veszteséget jelenti (3,7% ebben a példában). A modern inverterek 95% feletti hatásfokkal dolgoznak, a legjobb inverterek 98%-osak ma a piacon. Inverter technológiák Két fő technológiával épülnek a ma kapható hálózati inverterek: transzformátorral és transzformátor nélkül. A két technológia alap topológiája itt látható (forrás és rajzok: SMA) A transzformátor nélküli inverterek általában magasabb hatásfokúak, újabb technológiának számítanak. Vékonyrétegű napelemekhez azonban általában korlátozottan használhatók. Az inverterek élettartalma

42 Invertereket jellemzően 5 év garanciával kínálják a gyártók, várható élettartamuk év. Ez azt is jelenti, hogy egy napelemes rendszernél és annak jellemzően tervezett 25 éves élettartama alatt egyszer számolni kell az inverter cseréjével. Napelem rögzítése Napelemek telepítésénél nagyon fontos a rögzítés minősége, mivel évre tartós, erős és az időjárásnak ellenálló rögzítéssel kell felrakni. Ezért csak hosszú távon is rozsdamentes rögzítést, alumínium és rozsdamentes acél rögzítési elemeket használunk tetőn. Napelem rögzítése cserepes tetőre Galvanizált vagy horganyzott vas kezelés és ellenőrzés nélkül 5-15 év után korrodálódik, így tetőre (ahol rendszeres ellenőrzésük nehezen biztosítható) az ilyen rögzítési megoldást nem javasoljuk. A napelemeket rögzíthetjük ferdetetőre, lapostetőre vagy földre. A megfelelő (Magyarországon fok közötti) dőlésszög kialakításához lapostetőn vagy földön alépítmény szükséges, így ezek költségesebb rögzítések. Ha van jó, dél-kelet és dél-nyugat közötti tájolású ferdetető, arra való rögzítés a gazdaságosabb megoldás. A napelemek felszerelésénél gondoskodni kell azok hátoldali szellőzési lehetőségéről, ugyanis növekvő hőfoknál csökken a napelem által leadott teljesítmény. Napelem rögzítése cserepes tetőre

43 # # Napelem rögzítése lapos tetőre Napelem rögzítése talajra Napelem megtérülés és hozamok Hogy megtérülést számíthassunk, először is tudni kell, hogy mennyi megtermelt áramra számíthatunk napelemes rendszerünkből. Leegyszerűsítve úgy számolhatunk, hogy déli irányba tájolt, fok dőlésszögű 1 kw-os (1000 Watt összteljesítményű) napelemes rendszer átlagosan évente 1100 kwh áramra számíthatunk. Azaz egy átlagos családi házra szerelt 2-3kW-os rendszer kwh-t tud megtermelni évente.

44 # A fenti szám országos átlagnak mondható, természetesen van kisebb eltérés országos szinten is: - Nyugat- vagy Észak-Magyarországon inkább 1050 kwh várható, - Dél-Alföldön pedig 1150 kwh várható 1kW-os rendszertől. A pontos számításhoz lehet egyszerű modellt alkalmazni, vagy egész komplex üzleti terv szerinti megközelítéssel és számos további változóval is lehet kalkulálni (pl. infláció vagy meg nem keresett kamat, villamos energia áramelkedése, finanszírozási költség, napelem degradáció, biztosítási díj, és még egyéb tényezők és költségek). A lakosság bekapcsolódása az energiatermelésbe A háztartási méretű rendszerek terén kiemelkedik a Spanyol IBESOL cég a napelemes és a napkollektoros rendszereivel. A napenergia lakossági felhasználásával kapcsolatban korábban szkeptikus voltam, de ezen néhány tény változtatott. 1. Magyarország klímája sajnos folyamatosan melegszik, ez növeli a gazdaságosságot.

45 2. A majdnem nulla százalékos banki reálkamathoz képest, a viszonylag kis hozamú napkollektoros vagy napelemes rendszerek is lehetnek gazdaságosak. 3. Ha a lakosság telepíti a rendszereket, akkor ez nem állami tehervállalás. A beruházás költségeit és esetleges rizikófaktorát is a lakosság vállalja, míg egy nagy erőműépítés mindig jelentősen igénybe veszi a költségvetést. 4. Soha még senki nem vetette fel azt a kérdést, hogy mikor térül meg egy gázkazán, vagy egy benzinüzemű autó ára. 6. A napelemek és a napkollektorok akkor termelik a legtöbb energiát, amikor a nyári villamos energia felhasználási csúcsok vannak, ilyenkor a klímák üzemeltetése sok energiát igényel. A nyári meleg miatt a lakosság sok meleg vizet használ fürdésre, illetve a medencék feltöltésére, ez napkollektorral jól biztosítható. A klíma miatt Spanyolországban szinte minden családi házban található medence. A tanulmányút valamennyi résztvevője számára nagy élmény volt a kint eltöltött idő. A látottakat jól tudjuk majd hasznosítani szaktanári munkánkban. A szakmai programok mellett esténként lehetőség adódott városnézésre, egy kis kikapcsolódásra is. A kiutazók kissé fáradtan, de élményekben, tapasztalatokban rendkívül gazdagon érkeztek meg.

46

A napenergia hasznosítása

A napenergia hasznosítása Készült a napenergia hasznosítása a dél-spanyolországi tanulmányút tapasztalatai alapján A napenergia hasznosítása NAPSUGÁRZÁS HASZNOSÍTÁSA: A napkollektor: a napsugárzást elnyeli és hővé alakítja. Az

Részletesebben

Europroyectos Leonardo da Vinci. Napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Dél-Spanyolországban

Europroyectos Leonardo da Vinci. Napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Dél-Spanyolországban fipjfr AC Traductores Napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Dél-Spanyolországban 2014-1-HU01-KA102-000335 14/KA1VET/335 ÚTIBESZÁMOLÓ Spanyolország Cordoba, Granada

Részletesebben

Napenergia hasznosítás

Napenergia hasznosítás Fókusztéma - üzemeltetőknek Napenergia hasznosítás Szoláris potenciál (éves szoláris hozam) Fa Lignit Földgáz Tüzelőolaj A tájolás és a meredekség hatása az energiahozamra Tájolás (fok) Nyugat Kelet Délnyugat

Részletesebben

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783 30 ÉV Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése Több napelem, több energia Csak egyszer kell megvenni, utána a villany ingyen van! 1m 2 jóminőségű napelem egy évben akár 150 kwh villamos energiát

Részletesebben

NAPELEMEK KÖRNYEZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS SEGÍTSÉGÉVEL. Darvas Katalin

NAPELEMEK KÖRNYEZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS SEGÍTSÉGÉVEL. Darvas Katalin NAPELEMEK KÖRNYEZETI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS SEGÍTSÉGÉVEL Darvas Katalin AZ ÉLETCIKLUS ELEMZÉS Egy termék, folyamat vagy szolgáltatás környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatára használt

Részletesebben

JÜLLICH GLAS SOLAR Karnyújtásnyira a Naptól Nagyméretű napelemes erőművek

JÜLLICH GLAS SOLAR Karnyújtásnyira a Naptól Nagyméretű napelemes erőművek JÜLLICH GLAS SOLAR Karnyújtásnyira a Naptól Nagyméretű napelemes erőművek A megújuló energiák között a napenergia hasznosítása a legdinamikusabban fejlődő üzletág manapság. A napenergia hasznosításon belül

Részletesebben

Napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Dél-Spanyolországban 2014-1-HU01-KA102-000335 14/KA1VET/335

Napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Dél-Spanyolországban 2014-1-HU01-KA102-000335 14/KA1VET/335 Euro proyectos L-eortardo da V in ti Napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Dél-Spanyolországban 2014-1-HU01-KA102-000335 14/KA1VET/335 ÚTIBESZÁMOLÓ Spanyolország

Részletesebben

Napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Dél-Spanyolországban 2014-1-HU01-KA102-000335 14/KA1VET/335

Napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Dél-Spanyolországban 2014-1-HU01-KA102-000335 14/KA1VET/335 Euro proyectos Lao nardo da Vinci Napenergia hasznosítás technológiájának és gyakorlati oktatásának tanulmányozása Dél-Spanyolországban 2014-1-HU01-KA102-000335 14/KA1VET/335 ÚTIBESZÁMOLÓ Spanyolország

Részletesebben

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről

Az 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek műszaki követelményeiről 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelet beszerzéséhez és működtetéséhez nyújtott támogatások igénybevételének A rendeletben előírt műszaki követelményeket azon megújuló energiaforrásból energiát termelő rendszerek

Részletesebben

Napelemes Rendszerek a GIENGER-től

Napelemes Rendszerek a GIENGER-től Napelemes Rendszerek a GIENGER-től Előadó: Laszkovszky Csaba 1 Naperőmű kapacitás Világviszonylatban (2011) 2 Naperőmű kapacitás Európai viszonylatban (2011) 3 Kínai Gyártók Prognosztizált Napelem árai

Részletesebben

Solar-Pécs. Napelem típusok ismertetése. Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid

Solar-Pécs. Napelem típusok ismertetése. Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid Napelem típusok ismertetése Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid előnyök Monokristályos legjobb hatásfok: 15-18% 20-25 év teljesítmény garancia 30 év élettartam hátrányok árnyékra érzékeny

Részletesebben

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az alternatív energiák fizikai alapjai Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az energia felhasználása Hétköznapi energiafelhasználás: autók meghajtása, háztartási eszközök működtetése, fűtés ipari méretű

Részletesebben

ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ CPC U-Pipe vákuumcsöves kollektorhoz

ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ CPC U-Pipe vákuumcsöves kollektorhoz ÜZEMBEHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ CPC U-Pipe vákuumcsöves kollektorhoz Készült: 2009.03.02. "U-Pipe" vákuumcsöves napkollektor CPC tükörrel Az "U-Pipe" vákuumcsöves napkollektor jelenti a kollektorok fejlődésének

Részletesebben

A napelemek környezeti hatásai

A napelemek környezeti hatásai A napelemek környezeti hatásai különös tekintettel az energiatermelő zsindelyekre Készítette: Bathó Vivien Környezettudományi szak Amiről szó lesz Témaválasztás indoklása Magyarország tetőire (400 km 2

Részletesebben

A napenergia alapjai

A napenergia alapjai A napenergia alapjai Magyarország energia mérlege sötét Ahonnan származik Forrás: Kardos labor 3 A légkör felső határára és a Föld felszínére érkező sugárzás spektruma Nem csak az a spektrum tud energiát

Részletesebben

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép Figyelem! Az előadás tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, azt a szerző kizárólag a konferencia résztvevői számára, saját felhasználásra bocsátotta rendelkezésre, harmadik személyek számára nem átruházható,

Részletesebben

Napkollektorok telepítése. Előadó: Kardos Ferenc

Napkollektorok telepítése. Előadó: Kardos Ferenc Napkollektorok telepítése Előadó: Kardos Ferenc Napkollektor felhasználási területek Használati melegvíz-előállítás Fűtés-kiegészítés Medence fűtés Technológiai melegvíz-előállítása Napenergiahozam éves

Részletesebben

NAPELEMES RENDSZEREK

NAPELEMES RENDSZEREK NAPELEMES RENDSZEREK Napelemes rendszerek A napelemes rendszereknek alapvetően két fajtája van. A hálózatba visszatápláló (On- Grid) és a szigetüzemű (Off-Grid) rendszerek. A hálózatba visszatápláló rendszert

Részletesebben

Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató SOKAN MÉG ÖSSZEKEVERIK 2 ŐKET Magazin címlap, 2012 Magazin ajánló, 2012 NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK 3 Napkollektoros

Részletesebben

A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK HAZAI LEHETŐSÉGEI. Farkas István, DSc egyetemi tanár, intézetigazgató E-mail: Farkas.Istvan@gek.szie.

A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK HAZAI LEHETŐSÉGEI. Farkas István, DSc egyetemi tanár, intézetigazgató E-mail: Farkas.Istvan@gek.szie. SZENT ISTVÁN EGYETEM A NAPENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK HAZAI LEHETŐSÉGEI MTA Budapest, 2011. november 9. GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR KÖRNYEZETIPARI RENDSZEREK INTÉZET Fizika és Folyamatirányítási Tanszék 2103 Gödöllő

Részletesebben

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN!

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A napkollektor TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A meleg víz előállítása az egyik legállandóbb háztartási kiadás. Ez a költség az egyetlen amelyet ellentétben a fűtéssel és a légkondicionálással-

Részletesebben

- igények feltérképezése kérdések alapján (pl. Milyen célra tervezi

- igények feltérképezése kérdések alapján (pl. Milyen célra tervezi - igények feltérképezése kérdések alapján (pl. Milyen célra tervezi a rendszert? Sziget- vagy hálózatra visszatápláló üzemű lesz? Mekkora a villamos-energia felhasználása? Hol van alkalmas terület ingatlanán

Részletesebben

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Termikus napenergia hasznosítás napkollektoros rendszerekkel Általában kiegészítő

Részletesebben

Magyarország 2015. Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép. Varga Pál elnök MÉGNAP

Magyarország 2015. Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép. Varga Pál elnök MÉGNAP Varga Pál elnök MÉGNAP Fototermikus napenergia-hasznosítás Napkollektoros hőtermelés Fotovoltaikus napenergia-hasznosítás Napelemes áramtermelés Történelem Napkollektor növekedési stratégiák I. Napenergia

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Megújuló energia, megtérülő befektetés

Megújuló energia, megtérülő befektetés Megújuló energia, megtérülő befektetés A megújuló energiaforrás fogalma Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik (napenergia, szélenergia,

Részletesebben

MediSOLAR napelem és napkollektor rendszer

MediSOLAR napelem és napkollektor rendszer MediSOLAR napelem és napkollektor rendszer Érvényes: 2014. február 1-től. A gyártó a műszaki változás jogát fenntartja. A nyomdai hibákból eredő károkért felelősséget nem vállalunk. Miért használjunk NAPENERGIÁT?

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK A NAPKOLLEKTOR BEMUTATÓN!

ÜDVÖZÖLJÜK A NAPKOLLEKTOR BEMUTATÓN! ÜDVÖZÖLJÜK A NAPKOLLEKTOR BEMUTATÓN! Energiaracionlizálás Cégünk kezdettől fogva jelentős összegeket fordított kutatásra, új termékek és technológiák fejlesztésre. Legfontosabb kutatás-fejlesztési témánk:

Részletesebben

NCST és a NAPENERGIA

NCST és a NAPENERGIA SZIE Egyetemi Klímatanács SZENT ISTVÁN EGYETEM NCST és a NAPENERGIA Tóth László ACRUX http://klimatanacs.szie.hu TARTALOM 1.Napenergia potenciál 2.A lehetséges megoldások 3.Termikus és PV rendszerek 4.Nagyrendszerek,

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

TÖRÖK IMRE :21 Épületgépészeti Tagozat

TÖRÖK IMRE :21 Épületgépészeti Tagozat TÖRÖK IMRE 1 Az előadás témája Az irodaház gépészeti rendszerének és működtetésének bemutatása. A rendszeren elhelyezett a mérési pontok és paraméterek ismertetése. Az egyes vizsgált részrendszerek energetikai

Részletesebben

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép Termikus hasznosítás - Napkollektor Globális helyzetkép 62 GW th (89 millió m 2 ) 435 GW th (622 millió m 2 ) Forrás: EA Solar Heating & Cooling Programme Solar Heat Worldwide, 2016 51 TWh 357 TWh A folyadék

Részletesebben

ENERGETIKA ÉS MEGÚJULÓ ENERGIÁHOZ KÖTŐDŐ KIÍRÁSOK INFORMÁCIÓS NAPJA. Tábori Péter,Tóth Tamás

ENERGETIKA ÉS MEGÚJULÓ ENERGIÁHOZ KÖTŐDŐ KIÍRÁSOK INFORMÁCIÓS NAPJA. Tábori Péter,Tóth Tamás ENERGETIKA ÉS MEGÚJULÓ ENERGIÁHOZ KÖTŐDŐ KIÍRÁSOK INFORMÁCIÓS NAPJA Tábori Péter,Tóth Tamás -Szélenergia -Vízenergia -Napenergia -Biomassza -Geotermikus energia Megújuló Energiaforrások A földre sugárzott

Részletesebben

Napkollektoros pályázat 2012. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Napkollektoros pályázat 2012. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Napkollektoros pályázat 2012 Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató 10 ÉVE MEGÚJULUNK 2 2002 óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon is minél több ember számára legyen elérhető

Részletesebben

HÁZTARTÁSI MELEGVÍZ ELLÁTÁS ÉS FŰTÉSRÁSEGÍTÉS BIZTOSÍTÁSA

HÁZTARTÁSI MELEGVÍZ ELLÁTÁS ÉS FŰTÉSRÁSEGÍTÉS BIZTOSÍTÁSA HÁZTARTÁSI MELEGVÍZ ELLÁTÁS ÉS FŰTÉSRÁSEGÍTÉS BIZTOSÍTÁSA Napjaink megemelkedett energiaigénye, a fosszilis energiahordozók magas ára, a fokozott környezetszennyezés súlyos terheket rónak ránk. A megújuló

Részletesebben

(PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése

(PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése (PV) Fotovillamos rendszerek Védelmi-és kapcsolási elemek tervezése M E E 60. Vándorgyűlés és Konferencia A1 Szekció: - Új utakon az energiatermelés Darvas István Kft. 30kWp teljesítményű PV - fotovillamos

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 01 Energiahasznosító berendezés szerelője É 1/5

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 01 Energiahasznosító berendezés szerelője É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Napenergiás jövőkép. Varga Pál elnök. MÉGNAP Egyesület

Napenergiás jövőkép. Varga Pál elnök. MÉGNAP Egyesület Napenergiás jövőkép Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Fototermikus napenergia-hasznosítás Napkollektoros hőtermelés Fotovoltaikus napenergia-hasznosítás Napelemes áramtermelés Új technika az épületgépészetben

Részletesebben

NAPELEMES RENDSZEREK és ALKALMAZÁSUK TERVEZÉS, KIVITELEZÉS. Herbert Ferenc Budapest, 2012.dec. 6. LG

NAPELEMES RENDSZEREK és ALKALMAZÁSUK TERVEZÉS, KIVITELEZÉS. Herbert Ferenc Budapest, 2012.dec. 6. LG NAPELEMES RENDSZEREK és ALKALMAZÁSUK TERVEZÉS, KIVITELEZÉS Herbert Ferenc Budapest, 2012.dec. 6. LG Családi ház, Németország Fogadó Kis gazdaság, Németország Fogadó 2 LG 10 kw monokristályos napelemmel

Részletesebben

Napenergia hasznosítása

Napenergia hasznosítása Napenergia hasznosítása A felhasználható energia szinte teljes egészében a Napból (fosszilis energia, biomassza, szél, beeső sugárzás)ered. A napsugárzásból eredő energia- mennyiség: 178 ezer terrawatt

Részletesebben

Napelemes rendszerek a gyakorlatban Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft.

Napelemes rendszerek a gyakorlatban Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. Napelemes rendszerek a gyakorlatban 2016 Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. TÖBB MINT 14 ÉVE MEGÚJULUNK 2 2002 óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon is minél több ember számára legyen elérhető

Részletesebben

Napelemek és napkollektorok hozamának számítása. Szakmai továbbképzés február 19., Tatabánya, Edutus Egyetem Előadó: Dr.

Napelemek és napkollektorok hozamának számítása. Szakmai továbbképzés február 19., Tatabánya, Edutus Egyetem Előadó: Dr. Napelemek és napkollektorok hozamának számítása Szakmai továbbképzés 2019. február 19., Tatabánya, Edutus Egyetem Előadó: Dr. Horváth Miklós Napenergia potenciál Forrás: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#pvp

Részletesebben

5 kw-os polikristályos napelemes rendszer

5 kw-os polikristályos napelemes rendszer 5 kw-os polikristályos 20 db. Sharp 250 Wp japán polikristályos napelem IG TL 5.0 Készleten lévő Preimium minőségű 5 kw-os telepítését megrendelést követően három munkanapon belül telepítjük. A rendszer

Részletesebben

Bicskei Oroszlán Patika Bt 22076423-2-07

Bicskei Oroszlán Patika Bt 22076423-2-07 MVM Partner - a vállalkozások energiatudatosságáért pályázat 2. rész A pályázó által megvalósított, energiahatékonyságot növelő beruházás és/vagy fejlesztés bemutatása A napelem a Napból érkező sugarak

Részletesebben

NAPKOLLEKTOR VAGY NAPELEM?

NAPKOLLEKTOR VAGY NAPELEM? NAPKOLLEKTOR VAGY NAPELEM? írta: Darabos Balázs okl. építészmérnök forrás: www.bio-solar-haz.hu Mire való, s valójában megéri-e? Válaszút elõtt állunk. A megújuló energiaforrások bevezetése halaszthatatlan.

Részletesebben

Kitzinger Zsolt Áramtermelés nap- és szélenergiával Felhasználási területek Tetszőleges céllal felhasználható elektromos áram előállítása Tanyavillamosítás, hétvégi házak villamosítása Egyedi vízellátás

Részletesebben

Napenergia-hasznosítás hazai és nemzetközi helyzetkép. Varga Pál elnök, MÉGNAP

Napenergia-hasznosítás hazai és nemzetközi helyzetkép. Varga Pál elnök, MÉGNAP Varga Pál elnök, MÉGNAP Globális helyzetkép Forrás: EA Solar Heating & Cooling Programme Solar Heat Worldwide, 2016 A többi megújuló-energia hasznosítási módhoz hasonlítva, az éves hőenergia termelés tekintetében

Részletesebben

Galambos Erik. NAPENERGIÁS RENDSZEREK TERVEZÉSE MEE - SZIE - Solart System szakmai rendezvény Gödöllő, május 15.

Galambos Erik. NAPENERGIÁS RENDSZEREK TERVEZÉSE MEE - SZIE - Solart System szakmai rendezvény Gödöllő, május 15. NAPENERGIÁS RENDSZEREK TERVEZÉSE MEE - SZIE - Solart System szakmai rendezvény Gödöllő, 2012. május 15. Galambos Erik Szent István Egyetem, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék Páter K. u. 1., H-2103 Gödöllő

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE, KÜLÖNLEGES TEKINTETTEL A NAPENERGIA TERMIKUS HASZNOSÍTÁSÁRA. Prof. Dr.

MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE, KÜLÖNLEGES TEKINTETTEL A NAPENERGIA TERMIKUS HASZNOSÍTÁSÁRA. Prof. Dr. MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE, KÜLÖNLEGES TEKINTETTEL A NAPENERGIA TERMIKUS HASZNOSÍTÁSÁRA. Napsugárzás Mérlege Összesen: =100% napsugárzás =30% reflexió a világűrbe =2% ózon

Részletesebben

Elengedhetetlen elem a rendszer működéséhez a NAPSÜTÉS. Magyarországon ÁTLAGOSAN napsütéses órával számolhatunk évente.

Elengedhetetlen elem a rendszer működéséhez a NAPSÜTÉS. Magyarországon ÁTLAGOSAN napsütéses órával számolhatunk évente. NAPENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Napelem Napkollektor NAPELEM Működési elv: A napelem a Nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja át. Az energia átalakítását félvezető anyag

Részletesebben

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Németország környezetvédelme Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Törvényi háttér 2004-ben felváltotta elődjét a megújuló energia

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról

Frank-Elektro Kft. EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com EMLÉKEZTETŐ Nyílt napról Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A

Részletesebben

Napelemes rendszer a háztartásban

Napelemes rendszer a háztartásban Napelemes rendszer a háztartásban Dr. Kádár Péter kadar.peter@kvk.uni-obuda.hu 1 Vázlat Szigetüzem Hálózati termelés ÓE KVK VEI laboratórium 2 Típusmegoldások Kategória jelleg tipikus költség összkapacitás

Részletesebben

Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer

Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer Környezetbarát Esztétikus Könnyű Takarékos Időtálló Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Innovatív gondolkodásmód, folyamatos fejlesztés,

Részletesebben

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L Magas nagyobb energiaigényű lakásokhoz is NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ (földhő/víz) NILAN JVP hőszivattyú Takarítson meg pénzt a

Részletesebben

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK Napenergia Vízenergia Szélenergia Biomassza SZÉL TERMÉSZETI ELEM Levegő vízszintes irányú mozgása, áramlása Okai: eltérő mértékű felmelegedés

Részletesebben

KÖZÉPÜLETEK ENERGIARÁSEGÍTÉSE NAPELEMEKKEL

KÖZÉPÜLETEK ENERGIARÁSEGÍTÉSE NAPELEMEKKEL Energiatudatos épülettervezés KÖZÉPÜLETEK ENERGIARÁSEGÍTÉSE NAPELEMEKKEL 2015.04.03. Tartalomjegyzék MAGYARORSZÁG NAPENERGIA VISZONYAI A NAP SUGÁRZÁSÁNAK FOLYAMATA A NAP SUGÁRZÁSÁBÓL TERMELHETŐ VILLAMOS

Részletesebben

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A Nap- és szél alapú megújuló energiaforrások nagyléptékű integrálása az országos és

Részletesebben

Korszerű szolártechnika. Szolártechnika Buderus Fűtéstechnika Kft. Minden jog fenntartva!

Korszerű szolártechnika. Szolártechnika Buderus Fűtéstechnika Kft. Minden jog fenntartva! Korszerű szolártechnika Buderus Fűtéstechnika Kft. Minden jog fenntartva! 1. sz. fólia Napkollektorok típusai 2. sz. fólia Járatos kollektor típusok Síkkollektorok Vákuumcsöves kollektorok 3. sz. fólia

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

Fénytechnika. Tükrös nap erőmű. Dr. Wenzel Klára. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. egyetemi magántanár

Fénytechnika. Tükrös nap erőmű. Dr. Wenzel Klára. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. egyetemi magántanár Fénytechnika Tükrös nap erőmű Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A Föld energia forrásai A kimerülőben lévő energia források: Fa Szén Lignit Kőolaj Földgáz

Részletesebben

Szabó Árpádné. ügyvezető. CERTOP -Budapest, 2013. október 29

Szabó Árpádné. ügyvezető. CERTOP -Budapest, 2013. október 29 Megújuló Energiahasznosító és Szélerőgép Építő Kft LEGYEN ÖN IS MILLIOMOS! - SZÉL- és NAPENERGIÁVAL Szabó Árpádné ügyvezető CERTOP -Budapest, 2013. október 29 TARTALOMJEGYZÉK MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

Giga Selective síkkollektor TERVEZÉSI SEGÉDLET

Giga Selective síkkollektor TERVEZÉSI SEGÉDLET Giga Selective síkkollektor ERVEZÉSI SEGÉDLE ervezési segédlet síkkollektor felépítése Giga Selective síkkollektor felépítése: A Giga Selective síkkollektor abszorbere (a napkollektor sík hőelnyelő felülete),

Részletesebben

Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése

Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése Magyar Regionális Tudományi Társaság XII. vándorgyűlése Veszprém, 2014. november 27 28. Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs MTA KRTK Regionális

Részletesebben

z ö ld le s ze k.h u

z ö ld le s ze k.h u Aki szeret néha kiszakadni a városi, civilizált és a technika minden csodájával telített életkörülmények közül és a szereti a vízi élet, a kempingezés vadregényes élményét, annak is szüksége van energiára.

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

Premium VTN vákuumcsöves kollektor TERVEZÉSI SEGÉDLET

Premium VTN vákuumcsöves kollektor TERVEZÉSI SEGÉDLET Premium VTN vákuumcsöves kollektor TERVEZÉSI SEGÉDLET napkollektor felépítése Premium VTN napkollektor felépítése: A Premium VTN vákuumcsöves napkollektor felépítését tekintve a legmodernebb kategóriát

Részletesebben

NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS - hazai és nemzetközi helyzetkép. Prof. Dr. Farkas István

NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS - hazai és nemzetközi helyzetkép. Prof. Dr. Farkas István NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS - hazai és nemzetközi helyzetkép Előadó ülés Magyar Meteorológiai Társaság, Budapest, 2017. május 9. Prof. Dr. Farkas István Szent István Egyetem, KÖRI Fizika és Folyamatirányítási

Részletesebben

A villamos energiát termelő erőművekről. EED ÁHO Mérnökiroda 2014.11.13

A villamos energiát termelő erőművekről. EED ÁHO Mérnökiroda 2014.11.13 A villamos energiát termelő erőművekről EED ÁHO Mérnökiroda 2014.11.13 A villamos energia előállítása Az ember fejlődésével nőtt az energia felhasználás Egyes energiafajták megtestesítői az energiahordozók:

Részletesebben

11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások)

11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások) 11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások) 11.1. A Nap sugárzásának és a Föld közethőjének fizikája, technikai alapok. 11.2.

Részletesebben

Napelem, napelemes rendszerek - családi házra

Napelem, napelemes rendszerek - családi házra Napelem, napelemes rendszerek családi házra Napelem, napelemes rendszerek tervezése, szállítása, kivitelezése Hogyan mûködik a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer? A napelemek (poli ill. monokristályos)

Részletesebben

Üdvözöljük a rendezvényen! Megújuló energia hasznosításának építészeti vonzatai

Üdvözöljük a rendezvényen! Megújuló energia hasznosításának építészeti vonzatai 1.dia Üdvözöljük a rendezvényen! Megújuló energia hasznosításának építészeti vonzatai Makk Árpád Műszaki referens Viessmann Fűtéstechnika Kft www.viessmann.hu 2.dia Lakossági trend a megújuló energia hasznosításának

Részletesebben

Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Megújulók - alapfogalmak Primer energia Egyes energiahordozók eléréséhez, használható formába hozásához,

Részletesebben

Újszilvás. A jövő nyomában

Újszilvás. A jövő nyomában Újszilvás A jövő nyomában Újszilvás elhelyezkedése a Közép-magyarországi régióban Egyedülállóak vagyunk: A településen komlóültetvény található Egyedülállóak vagyunk: Bolyhos Ágyaspálinka Egyedülállóak

Részletesebben

Napelemre pályázunk -

Napelemre pályázunk - Napelemre pályázunk - Napelemes rendszerek hálózati csatlakozási kérdései Harsányi Zoltán E.ON Műszaki Stratégiai Osztály 1 Erőmű kategóriák Háztartási méretű kiserőmű P

Részletesebben

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec. Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.hu Főbb pontok Az 811..813/2013 EU direktíva hatásai az épületgépészeti

Részletesebben

Hidrogén alapú villamosenergia-tárolás szigetüzemű rendszerekben. Milánkovich Attila, E.ON Hungária

Hidrogén alapú villamosenergia-tárolás szigetüzemű rendszerekben. Milánkovich Attila, E.ON Hungária Hidrogén alapú villamosenergia-tárolás szigetüzemű rendszerekben Milánkovich Attila, E.ON Hungária 2018.09.27 Mire keresünk megoldást? A részben, vagy egészben autonóm működésű, fogyasztó/termelő/tároló

Részletesebben

Építőipari Kivitelezés Megújuló Energia, BIPV System Tervezés, gyártás és kivitelezés Inteligens Office rendszerek. FSD GROUP FSD INDUSTRY Kft

Építőipari Kivitelezés Megújuló Energia, BIPV System Tervezés, gyártás és kivitelezés Inteligens Office rendszerek. FSD GROUP FSD INDUSTRY Kft Építőipari Kivitelezés Megújuló Energia, BIPV System Tervezés, gyártás és kivitelezés Inteligens Office rendszerek FSD GROUP FSD INDUSTRY Kft FSD Group FSD Industry FSD Innopark Csoport Profil Háttér Tevékenységek

Részletesebben

Magyar László Környezettudomány MSc. Témavezető: Takács-Sánta András PhD

Magyar László Környezettudomány MSc. Témavezető: Takács-Sánta András PhD Magyar László Környezettudomány MSc Témavezető: Takács-Sánta András PhD Két kutatás: Güssing-modell tanulmányozása mélyinterjúk Mintaterület Bevált, működő, megújuló energiákra épülő rendszer Bicskei járás

Részletesebben

Szabó Mihály. ABB Kft., 2013/05/09 Energiahatékonyság és termelékenység a hálózati csatlakozástól a gyártási folyamatokig

Szabó Mihály. ABB Kft., 2013/05/09 Energiahatékonyság és termelékenység a hálózati csatlakozástól a gyártási folyamatokig Szabó Mihály. ABB Kft., 2013/05/09 Energiahatékonyság és termelékenység a hálózati csatlakozástól a gyártási folyamatokig May 15, 2013 Slide 1 Tartalomjegyzék Energiahatékonyság Termelés és átvitel Smart

Részletesebben

SZKA208_39 A NAPLOPÓ

SZKA208_39 A NAPLOPÓ SZKA208_39 A NAPLOPÓ tanulói A naplopó 8. évfolyam 405 39/1a A NAP ENERGIÁJA Lexikoncikkek 1. napenergia: természetes, megújuló energiaforrás, a Napból kisugárzó energia. Forrása a Napban lejátszódó termonukleáris

Részletesebben

Energiahasznosítás lehetőségei koncentráló kollektorokkal Délkelet-Magyarországon

Energiahasznosítás lehetőségei koncentráló kollektorokkal Délkelet-Magyarországon Energiahasznosítás lehetőségei koncentráló kollektorokkal Délkelet-Magyarországon Dr Fodor Dezső PhD főiskolai docens Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar- Mérnöki Kar 2010 szept. 23-24 A napenergia

Részletesebben

Napenergia kontra atomenergia

Napenergia kontra atomenergia VI. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben és kiállítás Napenergia kontra atomenergia Egy erőműves szakember gondolatai Varga Attila Budapest 2015 Május 12 Tartalomjegyzék 1. Napelemmel termelhető

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra Feladatsor a Föld napjára oszt:.. 1. Mi a villamos energia mértékegysége(lakossági szinten)? a MJ (MegaJoule) b kwh (kilówattóra) c kw (kilówatt) 2. Napelem mit állít elő közvetlenül? a Villamos energiát

Részletesebben

2012. Dec.6. Herbert Ferenc LG-előadás. Napelemek

2012. Dec.6. Herbert Ferenc LG-előadás. Napelemek 2012. Dec.6. Herbert Ferenc LG-előadás Napelemek Napsugárzás Történelem Napjaink napelem termékei: -Fajták -Karakterisztikák -Gyártásuk Főbb alkalmazásaik: -Sziget üzem -Hálózatszinkron üzem -Speciális

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

LOGITEX MÁRKÁJÚ HIBRID VÍZMELEGÍTŐK

LOGITEX MÁRKÁJÚ HIBRID VÍZMELEGÍTŐK VÍZMELEGÍTÉS FOTOVOLTAIKUS PANELEKKEL SZABADALMAZOTT SZLOVÁK TERMÉK LOGITEX MÁRKÁJÚ HIBRID VÍZMELEGÍTŐK TERMÉKKATALÓGUS A LOGITEX márkájú vízmelegítők egy új műszaki megoldást képviselnek a vízmelegítés

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila

Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila Magyar Fejlesztési Intézet Korcsmáros Attila Hogyan működik? A falazat anyaga perforált síklemez, felületén elnyeli a napsugárzást. A lemezeken lévő perforációkon keresztül a beáramló levegő felmelegszik.

Részletesebben

INTÉZMÉNYI NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Kopasz Gábor Soltec Kft. Key Account Manager

INTÉZMÉNYI NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Kopasz Gábor Soltec Kft. Key Account Manager INTÉZMÉNYI NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON Kopasz Gábor Soltec Kft. Key Account Manager Az igazi probléma Igény: 2,9 Trillió m³/év Tartalékok: 177,4 Trillió m³/év 60 évre elegendő földgáz

Részletesebben

VILLAMOS ENERGIA TERMELÉS

VILLAMOS ENERGIA TERMELÉS VILLAMOS ENERGIA TERMELÉS A Föld megújuló természetforrásai közül a szélenergia- és napenergia-technológiák alkalmazása adnak lehetőséget arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő villamos energiájának,

Részletesebben

Összefoglaló a GOP-1.3.1.-11/A-2011-0164-es kutatásfejlesztési projektről.

Összefoglaló a GOP-1.3.1.-11/A-2011-0164-es kutatásfejlesztési projektről. Összefoglaló a GOP-1.3.1.-11/A-2011-0164-es kutatásfejlesztési projektről. Old. 1 Kutatás célja Nyolcatomos kén alkalmazása hőenergia tárolására, villamos energia előállítása céljából. Koncentrált nap

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek

Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek Energia Akadémia, Budaörs 2016. május 17. Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek Pénzes László osztályvezető Energetikai Szolgáltatások Osztály Alapfogalmak, elszámolás A napenergia jelentősége Hálózati

Részletesebben

Napelemes akkumulátor-töltő készletek lakókocsikhoz, lakóautókhoz, hajókhoz

Napelemes akkumulátor-töltő készletek lakókocsikhoz, lakóautókhoz, hajókhoz Napelemes akkumulátor-töltő készletek lakókocsikhoz, lakóautókhoz, hajókhoz Aki szeret néha kiszakadni a városi, civilizált és a technika minden csodájával telített életkörülmények közül és a szereti a

Részletesebben

A napenergia aktív hőhasznosítása - hazai és nemzetközi helyzetkép

A napenergia aktív hőhasznosítása - hazai és nemzetközi helyzetkép 2017. 05. 09. A napenergia aktív hőhasznosítása - hazai és nemzetközi helyzetkép Varga Pál, elnök Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete Globális helyzetkép 62 GW th (89 millió m 2 ) 435 GW th (622

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

Háztartási kiserőművek. Háztartási kiserőművek

Háztartási kiserőművek. Háztartási kiserőművek Háztartási kiserőművek Háztartási kiserőművek FINANSZÍROZÁS BEFEKTETÉS ENERGIATERMELÉS MCHP 50 kwe Mikro erőmű Hőenergia termelés hagyományos kazánnal Hatékonyabb hőenergia termelés kondenzációs kazánnal

Részletesebben

Nagyon itt az ideje, hogy más úgynevezett alternatív energiaforrások után nézzünk, ami pótolni tudja a fennmaradáshoz szükséges energia igényeket.

Nagyon itt az ideje, hogy más úgynevezett alternatív energiaforrások után nézzünk, ami pótolni tudja a fennmaradáshoz szükséges energia igényeket. Bevezető: Energiaforrások Napjaink egyik legnagyobb kihívása az emberiség energiával való ellátása. Energiára van szükségünk, ha főzünk, termékeket állítunk elő, fűtünk, hűtünk, közlekedünk, szállítunk

Részletesebben