SULI-BULI Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Jóka június Ár: 0,40

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SULI-BULI Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Jóka 2013. június Ár: 0,40"

Átírás

1 SULI-BULI Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Jóka június Ár: 0,40 Téglás László Nyári szünet Szomorúan lépdel az óra mutatója, Hisz monoton köreit anélkül rója, Hogy reggelente, vidám zenét játszva, Énekelne arról, hogy menjek iskolába. Most csak elnyúlok hosszasan az ágyban, Arra gondolok, milyen jó, hogy nyár van. A mázsás könyvek nem nyomják a hátam, Tanárok sincsenek, kik feleltetnek bátran. A fiókban lapul a tankönyv és az irka, Bennük szunnyad sok vázlat és firka. Gyógyulgatnak a sötétben lassan, szépen, Hisz fájt nekik a betű, mit beléjük véstem. Szeptembertől pedig újból csak tűrnek, Ellenállnak a tollnak nevezett tűnek, Mert tudják, csak kilenc hónap az egész, Aztán újból jön három hónap, mi mesés.

2 Élménybeszámoló Az Egészségre való nevelés éves programjában kitűzött célként szerepelt a május 10-i Madarak és fák napja alkalmából szervezendő tanulmányút. A Szlovákia Magyar Pedagógusok Szövetsége támogatása által e kirándulás bővült egy megállóval, a FUTURA Interaktív központtal Mosonmagyaróváron. Két és fél óra utazás után megérkeztünk az első célpontunkra, a Zirci arborétumba. Bakony szívének nevezik e helyet, völgyek, források, erdők, sziklás hegyek szép vidékének. A város az erdőkkel is körülvett zirci medence központjában terül el. Rengeteg növény- és állatfajtát láttunk, nekem legjobban a ginkófa tetszett a növények közül, az állatok közül a ragyogó virágdísz bogár. Következő állomásunk szintén Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeum volt. Nagyon sok állatfajt tekinthettünk meg életterek szerint. Többek között védetteket is, pl: szarvasbogár, vidra,.... Egy órakor újra útnak indultunk a buszunkkal. Utunk következő célja az Interaktív Természettudományi Élményközpont FUTURA volt Mosonmagyaróváron. Útközben megálltunk egy pihenőhelyen, ahol fantasztikus kilátás nyílt a cseszneki várra. Itt fényképezkedtünk. Negyed négykor megérkeztünk a FUTURAba. A szlovákiai csoportot egy demonstrátor várta, kaptunk egy karszalagot, ezzel az épületben szabadon járkálhattunk. Nagyon sok fizikai, kémiai, és biológiai játékot kipróbáltunk, tanulmányoztuk a víz körforgását, képzeletben merültünk hajóval. Három óránkba telt, mire bejártuk mind a 4 szintet, és kipróbáltunk minden játékot. Nekem nagyon tetszett a szegecses ágy, a tükörszoba, az árnyjáték és a levélhordó hangyák a csőben. A FUTURAban nagyon sok jó emléket szereztünk. Megegyeztünk mind az osztályfőnökkel, mind egy ottani fizikussal, hogy osztálykirándulásra is ide jövünk az év végén, s akkor egy kísérleti bemutatón is részt veszünk. Nagyon jól sikerült ez a nap. Szívesen megismételném még egyszer. Köszönjük pedagógusainknak a szervezést, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének a támogatást, a természetnek és a FUTURA-nak ezt az élményt.

3 (Molnár Melinda, Szabó Ilona)

4 Koszorúcska 2012 októberétől a VII., VIII. és IX. osztály tanulói három hónapon át a társastánc alapjait sajátíthatták el a tánciskola keretein belül. Januárban bemutatóval, Koszorúcskával, végződött, amely számomra felejthetetlen élmény volt. Októbertől januárig hétfőként hetente egyszer jártunk próbára. A tánciskolában összesen 31 voltunk. Szerencsére a három osztályból csaknem pontosan annyi lány jött össze, mint fiú, bár így is, mi lányok voltunk kevesebben. A próbák 18 órakor kezdődtek, és 20 órakor végződtek. Nagyon-nagyon sok táncot megtanultunk. Nekem személy szerint jobban tetszettek a gyorsabb táncok január 18-án volt a Koszorúcska, mely 17 órakor kezdődött. Nagyon izgultunk, hogy szüleinknek, barátainknak fog-e tetszeni a bemutatónk, nem fogjuk-e elrontani. A tánciskolásokkal együtt felül százan voltunk az iskol a éttermében. Öt óra után érkeztünk, s már ahogy beléptünk az étterembe, az tele volt szülővel és gyerekekkel. Minden lánynak nagyon szép ruhája volt, a fiúk pedig elegánsak voltak, egyszerű fehér ing nyakkendővel, és fekete nadrág. Mindenki tündöklött, ragyogott. A koszorúcska végén a fiúk nyakláncot adtak a szerintük legjobban táncoló lányoknak, és a lányok koszorút tűztek annak a fiúnak az ingjére, akivel a legszívesebben táncoltak. A szülők ezt egy hatalmas tapssal értékelték. Koszorúcska után buliztunk egy jó nagyot. Nagyon köszönjük tánctanárainknak, hogy kibírták velünk, és, hogy megtanítottak minket társas táncolni. Remélem még találkozni fogunk velük. Soha nem felejtem el ezt az élményt, nagyon örülök, hogy részt vehettem a tánciskolán. (Botló Renáta) Nárcisz-nap Ebben az évben három napon keresztül gyűjtöttük az adományokat a rákos betegeknek. Két napig jártunk a faluban felváltva a kilencedikes, a nyolcadikos és a hetedikes lányok. Volt, mikor senki sem jött ki a csengetésre, és volt olyan is, amikor csípős megjegyzésekkel küldtek el minket. Azonban az idős emberek nagyon kedvesek voltak velünk, és sokak közülük meghívtak sütire is. Csak nagy nehezen engedtek el minket, egy-két szó után. 80%- ban ezt a kérdést tették fel: És te kié vagy? Szerencsére sietnünk kellett, hogy időben

5 befejezzük a gyűjtést, így nem kellett az összes bácsinak és néninek elmondani, hogy ki gyermekei vagyunk. A harmadik napon, pénteken csak a kilencedikes lányok mentek a Jednota élelmiszerüzlet elé gyűjteni. Bár szemerkélt az eső, és nem olyan sokan jöttek bevásárolni, de szerintem jó ötlet volt az úgynevezett álló doboz. Mink a szomorkás időjárás ellenére is vidáman elszórakozgattunk. Olyan szórólapokat is osztottunk, amik felhívták a figyelmet a cigaretta káros hatására, vagy a szűrővizsgálatra. A tavalyi gyűjtéshez képest sokkal többet sikerült összegyűjtenünk. Az idei gyűjtésen 1300 euró gyűlt össze, és reméljük, hogy segítettünk ezzel az összeggel a rákos betegek gyógyulásában. (Kováč Scarlett) Megkérdeztük... - Mi a neve? Zaťko Laura. - Hol született? Vágsellyén születtem, a galántai járásban. - Hány éves? 49 éves vagyok, idén töltöm be az 50-et. - Mikor született? 1963-ban. - Mi a horoszkópja? Skorpió, novemberi születésű vagyok, mindenszentekkor van a születésnapom. - Mikor van a névnapja? Június 5-én ünneplem a névnapomat. - Kapcsolatban él? Férjnél vagyok. - Vannak gyermekei? Ha igen, hány évesek? - 2 lányom van. Az idősebb, Lilla, 27 éves, a húga, Zsófia 17, ő még gimnazista. - Van testvére? Van egy nővérem, 2 év korkülönbség van köztünk. - Hol tanult? Kisiskolásként Taksonyon tanultam, a felsőbb évfolyamokat Galántán fejeztem be. Tanulmányaimat a galántai gimnáziumban folytattam. Léván szereztem nevelőnői képesítést. Később lakberendezői oklevélre tettem szert. Végül a Komáromi Sellye János Egyetemen végeztem el a Bc. fokozatot. - Hogyan került Jókára? Fülembe jutott, hogy Jókára munkaerőt keresnek, és mivel épp nem volt munkám, elvállaltam. - Kedvenc tantárgya? Kedvelek minden tantárgyat, tanítani talán a matematikát szeretem legjobban. - Mi volt a legjobb élménye? Amikor megszülettek a gyermekeim. - Kedvenc költője? Radnóti Miklós. - Kedvenc állata? Nyuszi, és minden más pihés állat. - Valamire allergiás? Nem. - Szereti az édességet? A sütiket nagyon, a csokit és a cukorkát nem. - Miért akart tanító lenni? Szüleim is tanítók, így ez természetes volt. Nem is gondolkoztam máson, csak később, mikor tapasztaltam milyen nehéz az egyre engedetlenebb gyerekekkel foglalkozni. - Köszönjük szépen a beszélgetést!

6 Megkérdeztük... - Hogy hívják? A nevem Mészároš Erzsébet. - Hány éves? 22 éves vagyok. - Hol lakik? Galántán élek. - Hol született? Galántán, de eredetileg jókai származású vagyok. - Mi az életcélja? Majd idővel kialakul, egyelőre mindig más. - Miért akart tanító lenni? Talán ez áll hozzám a legközelebb. - Mit tanít? Második osztályosokat. - Szeret tanítani? Eddig igen. - Hol tanult? Alapiskolába Jókára jártam, innen mentem a galántai gimnáziumba és még mindig diák vagyok, Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetemen tanulok. - Mi a kedvenc étele és itala? Kedvenc ételem a pizza, italom pedig az ásványvíz. - Kedvenc színe? A feketét és a fehéret szeretem. - Szereti a horror filmeket? Annyira nem, jobban kedvelem a thrillereket. - Kapcsolatban él? Igen. - Szereti a gyerekeket? Igen, ezért is választottam ezt a pályát. - Milyen érzés együtt dolgozni a volt osztályfőnökével? Először furcsa volt, de már hozzászoktam. - Kedvenc osztálya? Természetesen a saját osztályom, a második. - Van példaképe? Nincs. - Van kedvenc zenéje? A rockot szeretem, és a vocal house-t. - Hová szeretne elutazni és miért? Finnországba szeretnék eljutni, ez az ország mindig vonzott. - Mi a kedvenc könyve és a legkedvesebb írója? Nincs kedvenc könyvem, sem íróm. - Csalódott már? Hát, olyan nagyot még nem, és remélem nem is fogok. - Volt már igazi szerelme? Remélem a mostani az igazi. - Hisz a szellemekben? Nem hiszek. - Köszönjük szépen a beszélgetést! Megkérdeztük... - Mi a neve? Koczó Kata. - Hány éves? 25 éves vagyok. - Mikor született? december 9-én születtem. - Mikor van a névnapja? A névnapomat november 25-én tartom. - Kapcsolatban él? Igen, szeptemberben férjhez megyek. - Hogyan került Jókára? Orsi tanító nénin keresztül, aki a facebook-on jelezte, hogy Jókán szülési szabadságra megy a szlovák szakos tanító néni, s a helyére én jelentkeztem.

7 - Hol tanult? Dunaszerdahelyre jártam alapiskolába, azután a Vámbéry Ármin Gimnáziumba, utána pedig a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemre, idén végzek magyar-szlovák tolmács szakon. - Mikor döntött úgy, hogy tanító lesz? Idén januárban, amikor Orsi tanító néni mondta, hogy Jókán üresedés van, szlovák szakos tanító nénit keresnek. Ez egy hirtelen döntés volt. - Kedvenc osztálya? Nincs kedvencem. - Szeret tanítani? Szeretek. A pályának vannak nehézségei, de vannak örömei is. - Vannak testvérei? Van egy öcsém, 23 éves. - Kedvenc étele? Kínai csípős savanyú leves, s amit nem szeretek, az a főzelék. - Kedvenc itala? Kávé. - Kedvenc ruhamárkája? Nincs kedvenc márkám, azt választom, ami tetszik. - Mit szeret szabadidejében csinálni? Kézilabdázni, és mindent, ami sport. - Játszik valamelyik klubban? Igen, a HKŽ Nové Zámky-ban versenyszerűen, és Dióspatonyba is járok kétszer hetente. - Van kedvenc színésze? Nem a külseje miatt, de Brad Pitt. Nagyon sokoldalú színész. Tökéletesen alakítja a különböző stílusú szerepeket. A Blöffben nyújtott alakítása is szuper volt, akárcsak az Ocean s trilógiában, vagy a Trója című filmben. - Kedvenc énekese? Kedvenc énekesem nincs, de énekesnőm igen, Lana Del Rey. Kedvenc együttesem pedig Parov Stelar. - Melyik zenei stílus áll közel Önhöz? Zene tagozatos osztályba jártam, s talán épp ezért mindenféle zenei stílusban találok olyat, ami tetszik. - Szeret olvasni? Mi a kedvenc könyve? Szeretek. Kedvencem Stephen Kingtől a Ragyogás. Szeretem a krimiket és a thrillereket. - Kedvenc színe? Piros. - Van háziállata? Vannak cicáim és egy kutyusom, amely a Buksi névre hallgat, de gondolkodtam egy nyúlon is. - Kedvenc sorozata? Abból is több van. Nagyon szeretem a Gyilkos elméket, és a Doctor House-ot is. A komédiák közül a Jó barátok az öreg klasszikus, az újak közül pedig az Így jártam anyátokkal. - Kedvenc írója? A külföldiek közül Stephen King, a magyarok közül pedig Karinthy Frigyes. - Van példaképe? Nincs. - Szeretne családot alapítani? Igen, szeretnék. Úgy érzem, jó úton haladok. - Mi az életcélja? Lediplomázni, azzal foglalkozni, amit szeretek, s közben azokkal lenni, akiket szeretek. - Köszönjük a beszélgetést! Deák Ibolya: Tavaszi varázslat Az én történetem az udvarunkon kora reggel kezdődik, mikor még csak a nap első sugarai villannak a távolban.

8 Aznap tényleg azt hittem, hogy nincs remény a tavasz érkezésére, és marad a zord, hideg tél. De nem! Hirtelen életteli csicsergést hallottam, megjöttek a madarak. Már ők is várták ezt a napot, úgy repkedtek, mintha a tenger habos hullámain lettek volna. Nemcsak a fecskék tértek vissza a gyönyörű, fakadozó tájra, hanem a gólyák, és még sok más madár is. Látom, ahogy a fák is nagy örömmel virágoznak, és a szél ringatja őket, mint édesanya az újszülött csecsemőt. Lágyan és kellemesen. Egyszer én is kipróbálnám ezt a ringatózó szellőt. Ám ez csak úgy lehetséges, ha felpattanok a kerékpáromra, és hagyom, hogy a szél vezessen. A tavaszban sok csodálatos dolog van. Érkeznek az új jövevények, melyeknek a tavasz sok táplálékot és zöldellő, friss réteket biztosít. Az erdők, mezők, lakótelepek körül is minden kizöldül. Az emberek a kertekben vetnek, ültetnek és készülődnek az újabb télre, mert egész életünk során ez így változik körbe-körbe. Szerintem ez az igazi tavasz, ez jelenti számunkra az újkezdetet, készülődést és örömet. Németh László: A tavasz A tavasz rossz és jó érzéseket egyaránt kivált belőlem. A jó érzést többnyire az váltja ki, mikor a nap tündöklő sugarai felcsillannak az égen, vagy pedig amikor a nagy kánikulában a figyelmet a nyíló virágok ékes szirmai pompázatos színt visznek a tavaszba. A rossz pedig az, mikor az a sok rovar előkerül a porhanyós föld, vagy az öreg fák száraz törzséből. A tavasz valakinek jelentheti a megújulást, a Föld fellélegezését. Én, ha a tavaszra gondolok, akkor a tömérdek játék jelenik meg előttem, de a családi sütögetések és a kisebb kiruccanások is eszembe ötlenek. A tavasz virágok a legszebbek. A kikukucskáló ciklámenek, az illatos bangiták, a bársonyos szirmú hóvirágok, vagy az aranyszín árnyalatú téltemetők. A tavasz elengedhetetlen része az emberi településeken a kerti munkák, például az ízletes burgonya ültetése, az édeskés kukoricáé, vagy a ropogós borsó vetése. A fák is élvezik a tavasz eljöttét. Az öreg és egetverő diófák lombkoronáján megjelennek az összetett, zöldes levelek. Tavasszal a költöző madarak is visszarepülnek. A kecses gólyák, a fürge fecskék és a csodaszép hattyúk, és kiköltik esetlen fiókáikat. Sok állat ébred a téli álomból, hogy táplálékot gyűjtsön. Ilyenek a nehézkes barna medvék, vagy a sünök, akik az avar alatt töltötték a telet Nagyon remélem, hogy ezek a természeti szépségek megmaradnak még egy kis ideig, hisz a tavasz a megújulást hozzá, és ami még ennél is fontosabb, hogy ez az évszak előfutára a nyárnak, ami a kedvenc évszakom. A Föld napja verseny Iskolánk minden évben megrendezi a Föld napja iskolai versenyt. Föld napját április 22-én tartják az egész világon. A verseny nálunk is e napon zajlott. Úgy kezdődött, hogy

9 a versenyzők az iskola kertjében elültettek egy tűlevelűt. Ezután megtekintettünk egy előadást a Zirci Arborétumban található növényfajokról. Ez tulajdonképpen egy memóriajáték volt. A versenyen kűlőnféle feladatokat kaptunk pl: totó, szólások és közmondások kiegészítése, activity, és még sok más. Körülbelül 2 héttel a verseny előtt a 9.osztályosok kiválasztották a csapatjuk tagjait. 5 csapat versenyzett. Még a verseny előtt egypár héttel kaptunk egy feladatot. Minél több rovart kellett összegyűjtenünk, és meghatározni a nevüket. A verseny győztesei nyertek egy ingyenes kirándulást a Zirci Arborétumba, a Mosonmagyaróvári FUTURA-ba, és a Bakonyi Természettudományi Múzeumba Zircen. Mi egyáltalán nem bántuk meg, hogy részt vettünk ezen a versenyen, annak ellenére, hogy nem a mi csapatunk nyerte meg. Íme a győztes csapat! Készítette: Holocsi Karolin és Holocsi Karin Vicckirály

10 A táblánál lévő felelőt sürgeti a tanár - Igyekezz fiam, mert mindjárt kicsöngetnek. - Én is azt várom. -Az ember Ádámtól és Évától származik mondja a tanár. Móricka közbeszól: -Nekem a papám azt mondta, hogy a majmoktól származunk. -Lehet, Móricka, de most nem rólatok van szó. Pistike áthívja a barátját a szomszédból. Már egy ideje játszanak, amikor megkérdezi a kis vendég Pistikétől: - Te, mi ez a nagy kiabálás a másik szobában? - Ja, nem érdekes, csak az apám próbálja megértetni anyámmal a házi feladatomat. Hogyan kezdi a fizikatanár az órát? "Ha az utolsó sorokban ülő gyerekek is olyan csöndben lennének, mint a középen rejtvényt fejtők, akkor az elöl ülők nyugodtan tudnának aludni!" Magyarórán a tanító néni Józsikát korholja - Józsika, a kutyádról írt fogalmazásod szó szerint ugyanaz, mint a testvéredé. - Igen, tanító néni, mert a kutya is ugyanaz. Az idei tanévben is rengeteg programba kapcsolódhattak be tanulóink. Szinte minden hónapra akadt egy-egy esemény, amely kellemes kikapcsolódást jelentett a tanulók számára, a különféle versenyeken felmérhették tudásukat, vagy valamely kirándulás kapcsán elmélyíthették ismereteiket. Néhány képkocka az idei tanévből:

11

12 FELELÉSMENTESÍTŐ SZELVÉNY JÓKAI GREGOROVITS LIPÓT EGYSZERI HASZNÁLATRA MTNYA 2013/2014-ES TANÉV 1.félév

2011 1júni n us u 18. szám 2010/2011

2011 1júni n us u 18. szám 2010/2011 2011 június jú j n u ni us 18. szám 2010/2011 2011 június Tisztelt Olvasók, kedves Gyerekek! A Szemerényi Károly Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Lángocska újságát tartjátok a kezetekben. Ebben az évben,

Részletesebben

Gyermeknap az iskolaügyi miniszternél

Gyermeknap az iskolaügyi miniszternél Tulipános láda Párizs Gyermeknap az iskolaügyi miniszternél Erdei iskola Naptár Dilongstar Zenesarok: Demi Lovato Ismerd meg a szlovák nyelvet Rimaszombati halihó Szórványprogram Így írunk mi: Galla Pál

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

Március 15. Az előadással célunk volt, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy az ilyen

Március 15. Az előadással célunk volt, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy az ilyen A Terplán Zénó Műszaki És Közgazdasági Szakképzõ Iskola Diákújságja 2011. május VIII. évfolyam 1. szám Március 15. Amárcius 15-dikei ünnepséget ebben a tanévben a 9. ny osztály rendezte. A próbák jó hangulatban

Részletesebben

Elérhetőségeink. Bankszámlaszámok

Elérhetőségeink. Bankszámlaszámok a j d á l a s c y g a Csaba testvér n y n á v ít p a l A c n e Szent Fer Elérhetőségeink ROMÁNIA SZENT FERENC ALAPÍTVÁNY (FUNDATIA SFANTUL FRANCISC) Cím: RO-330046 Deva, str Progresului nr. 6. Tel./fax:

Részletesebben

Boldog XXIII. János. Zsinatot. Ez a nap akkor Szűz Mária Istenanyaságának ünnepe volt. Ehhez a dátumhoz

Boldog XXIII. János. Zsinatot. Ez a nap akkor Szűz Mária Istenanyaságának ünnepe volt. Ehhez a dátumhoz Itt van az ősz, itt van újra hűvös éjszakáival, szélsodorta faleveleivel Október újra itt van, szomorúan szép és győzedelmes ünnepeivel, hősök és áldozatok emlékezetünkben felsorakozó hosszú menetével.

Részletesebben

A 7 képe. Dosztán Kft. Liszt Ferenc utca 11. 21480 Szenttamás dostan@eunet.rs. Versenyünk támogatója. Jó Pajtás, 37. szám, 2013. december 5.

A 7 képe. Dosztán Kft. Liszt Ferenc utca 11. 21480 Szenttamás dostan@eunet.rs. Versenyünk támogatója. Jó Pajtás, 37. szám, 2013. december 5. A jövő heti A 7 képe Jó Pajtás címoldala és posztere Szia Versenyünk támogatója Dosztán Kft. Liszt Ferenc utca 11. 21480 Szenttamás dostan@eunet.rs 67. évf., 2013. XII. 5., ára 50 dinár 37 A szabadkai

Részletesebben

A Hunyadi János Középiskolai Kollégiumi Napok Lapja

A Hunyadi János Középiskolai Kollégiumi Napok Lapja A Hunyadi János Középiskolai Kollégiumi Napok Lapja Kiadja: a Hunyadi János Középiskolai Kollégium, Kalocsa 2007. április IX. év 9. szám Nem szavak teszik vitézzé az embert, a csatasorban ismerszik meg,

Részletesebben

GALGA. Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester. Anyák napja

GALGA. Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester. Anyák napja Ára: 100 Ft Elõfizetés 1 évre: 1000 Ft GALGA Havonta megjelenô olvasnivaló 05. szám 2011. MÁJUS HÉVÍZ Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester Anyák napja Devecsery

Részletesebben

Menekültek Világnapja

Menekültek Világnapja A Károlyi István Gyermekközpont folyóirata 10. évfolyam, 2012/3. szám, július Menekültek Világnapja 2012. június 20-án először rendeztük meg a Menekültek Világnapját a Gyermekközpontban. Az itt élő fiatalok

Részletesebben

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor.

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor. BATTONYA A TÖRTÉNET KÉPEKBEN 1983 1984 1986 ÉV TÖRTÉNET Sok lelkes, segítôkész ember munkájának köszönhetôen itt, Battonyán kezdett épülni az elsô magyarországi SOS Gyermekfalu. 2009 Megépülhettek a családi

Részletesebben

KÍ- NÁ- LÓ. Karácsony. Ami az újságból kimaradt! Kihagyhatatlan! Nézd meg Te is! :)

KÍ- NÁ- LÓ. Karácsony. Ami az újságból kimaradt! Kihagyhatatlan! Nézd meg Te is! :) XVI. évfolyam 8. szám 2008. december A Tapolcai Általános Iskola Bárdos Lajos intézményegységének a lapja Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog, sikerekben gazdag új esztendõt kívánunk! Karácsony Jól

Részletesebben

Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben

Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben Bessenyei Emlékplakett Nagy Lajos szobrászművész alkotása, a Bessenyei Emlékérem az idén a következő arra érdemes tanulókhoz került: Barta Bálint 12.e, Barta Péter

Részletesebben

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14)

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14) 2015. április. Életképek A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja. Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre

Részletesebben

A B a l s a r á t i V i t u s J á n o s Á l t a l á n o s I s k o l a i d ő s z a k o s l a p j a

A B a l s a r á t i V i t u s J á n o s Á l t a l á n o s I s k o l a i d ő s z a k o s l a p j a A B a l s a r á t i V i t u s J á n o s Á l t a l á n o s I s k o l a i d ő s z a k o s l a p j a 2014.június XIII. évfolyam, 2. szám Néhány nap, és vége a tanévnek. A ballagáson búcsút vesznek az iskolától

Részletesebben

Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan

Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan Ha nyitott szemmel járunk az utcán, számtalan üzenet vár ránk. Hány szent szobra áll a munkahelyünk és az otthonunk között? Mind minket néz, mind ránk szeretne figyelni, mind felajánlkozik segítségül.

Részletesebben

Szeretettel: Márta néni

Szeretettel: Márta néni Kedves Gyerekek! Mostanában sokszor találkoztok ezzel az Igével. Hol is láthatjátok? Százéves templomunk főbejáratán ez a mondat fogadja az oda betérőket. A centenáriumi ünnepségsorozat keretében sokan

Részletesebben

Rózsahír. Kis herceg nagy hírek. IX. évfolyam 1. szám Ára: 50 Ft

Rózsahír. Kis herceg nagy hírek. IX. évfolyam 1. szám Ára: 50 Ft Rózsahír Kis herceg nagy hírek IX. évfolyam 1. szám Ára: 50 Ft Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola 2014 Jó olvasást kívánunk mindenkinek: Balló Anna, Horváth Jázmin, Korinek Elli, Kisházi Dóri, Kiss Katica,

Részletesebben

Ludányhalászi Hírmondó - 2 - Közhírré tétetik

Ludányhalászi Hírmondó - 2 - Közhírré tétetik XVI. évfolyam 2. szám L assan, de annál biztosabban úszunk mind mélyebbre az esztendő létfogyasztó bugyraiba. Az idő, mint villámtól megbokrosodott mén tör egyre csak előre, s a monoton mindennapi robotból

Részletesebben

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 3. szám 2014. MÁJUS JÚNIUS Ára: 120 Ft Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér PROGRAMOK: 10

Részletesebben

ZÁKLADNÁ ŠKOLA S VYUČOVACÍM JAZYKOM MAĎARSKÝM ULICA EÖTVÖSA Č. 39, KOMÁRNO ROČENKA 2011/2012

ZÁKLADNÁ ŠKOLA S VYUČOVACÍM JAZYKOM MAĎARSKÝM ULICA EÖTVÖSA Č. 39, KOMÁRNO ROČENKA 2011/2012 ZÁKLADNÁ ŠKOLA S VYUČOVACÍM JAZYKOM MAĎARSKÝM ULICA EÖTVÖSA Č. 39, KOMÁRNO ROČENKA 2011/2012 A KOMÁROMI EÖTVÖS UTCAI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉVKÖNYVE 2011/2012 1 2 A KOMÁROMI EÖTVÖS UTCAI ALAPISKOLA

Részletesebben

KÍNÁLÓ. Zelk Zoltán: Hóvirág. Tél eleje, tél közepe: Havas a hegyek teteje, Sehol egy árva virág- Zúzmarás a fán az ág.

KÍNÁLÓ. Zelk Zoltán: Hóvirág. Tél eleje, tél közepe: Havas a hegyek teteje, Sehol egy árva virág- Zúzmarás a fán az ág. XXII. évfolyam 2. szám 2014. február-március Zelk Zoltán: Hóvirág Tél eleje, tél közepe: Havas a hegyek teteje, Sehol egy árva virág- Zúzmarás a fán az ág. Ám a tél után, egy reggelen, Csoda történik a

Részletesebben

13. HÍRLEVÉL Rotary Club Szolnok Alapítva: 1932. október 23. Újraalapítva: 1999. május 23.

13. HÍRLEVÉL Rotary Club Szolnok Alapítva: 1932. október 23. Újraalapítva: 1999. május 23. 13. HÍRLEVÉL Rotary Club Szolnok Alapítva: 1932. október 23. Újraalapítva: 1999. május 23. 2015. június 2014/2015. Rotary év Tartalomjegyzék A 2015. június 13-i Charter évforduló ünnepség résztvevői Balról

Részletesebben

Hol van a misszionárius-gyerekek hazája?

Hol van a misszionárius-gyerekek hazája? A Nemzetközi Liebenzelli Misszió Molnár Mária Külmissziói Alapítvány Lapja XV. ÉVFOLYAM 5. SZÁM Hol van a misszionárius-gyerekek hazája? 2005 Október A misszionáriusok gyerekeivel hasonló a helyzet, mint

Részletesebben

X. évfolyam 1. szám 2008. november

X. évfolyam 1. szám 2008. november A Kölcsey Ferenc Református Tanítóképzõ Fõiskola Gyakorló Általános Iskolájának lapja X. évfolyam 1. szám 2008. november "Szakaszokra osztva olvasták a Könyvet, Isten törvényét, és úgy magyarázták, hogy

Részletesebben

Sárszentlõrinci Hírek 2007. június VII. évfolyam 2. szám Szerkesztette: Szüsz Jánosné Horváth Ilona, Orova Renáta

Sárszentlõrinci Hírek 2007. június VII. évfolyam 2. szám Szerkesztette: Szüsz Jánosné Horváth Ilona, Orova Renáta Sárszentlõrinci Hírek 27. június VII. évfolyam 2. szám Szerkesztette: Szüsz Jánosné Horváth Ilona, Orova Renáta Felelõs kiadó: Demény Károly ÜNNEP! SÁRSZENTLÕRINC-UZD ÜNNEPE! 27. JÚNIUS 30. - JÚLIUS 1.

Részletesebben

Ha még egyszer általános iskolát kel- lene választani, megint ezt az iskolát válasz- tanám!

Ha még egyszer általános iskolát kel- lene választani, megint ezt az iskolát válasz- tanám! Túl vagyunk egy újabb, mozgalmas, sikerekben gazdag, olykor bizony nehézségekkel is tűzdelt tanéven. Új feladatokkal, számtalan kihívással találtuk szembe magunkat, és rengeteg új ismerettel gazdagodva

Részletesebben

Vérükben a nevelés... 2-3. A látvány rabsága

Vérükben a nevelés... 2-3. A látvány rabsága A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2014. július 31. - XXV. évf. 31-32. szám 20 oldal, 200 Ft Vérükben a nevelés....... 2-3 A látvány rabsága........ 4-5 Még az égiek is könnyeket hullattak.

Részletesebben

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens valóság 245 Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens Educatio: Kérlek, mutatkozz be röviden olvasóinknak! LA: Nguyen Luu Lan Anh-nak [kiejtés: nuəŋ liu lʌn ain] hívnak. 16 éves koromban

Részletesebben

Putnok város közéleti. XIX. évfolyam 9. szám 2008. szeptember Ingyenes. Még folyik az építkezés, de már új üzletek nyíltak

Putnok város közéleti. XIX. évfolyam 9. szám 2008. szeptember Ingyenes. Még folyik az építkezés, de már új üzletek nyíltak GÖMÖRI HÍRMONDÓ Putnok város közéleti lapja Sokan szívünkön viseljük a város fejlődését, szépülését. A mikéntjét esetleg eltérő módon képzeljük, de akinek kedves településünk, az örül minden apró eredménynek.

Részletesebben