A PANNONPOWER HOLDING ZRT. ÚJ BIOMASSZA-PROJEKTJE.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PANNONPOWER HOLDING ZRT. ÚJ BIOMASSZA-PROJEKTJE."

Átírás

1 A PANNONPOWER HOLDING ZRT. ÚJ BIOMASSZA-PROJEKTJE. Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőműve

2 A megújuló energia szakértőjeként a Dalkia Energia csoporthoz tartozó PANNONPOW- ER Holding Zrt. Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőművét építi. Elkötelezettek vagyunk a fenntartható alapokon nyugvó energiatermelés iránt, ezért törekszünk arra, hogy 2012 végétől Pécs város távhő-igényét gyakorlatilag teljes egészében megújuló energiafor-rásból biztosítsuk. Legújabb projektünk a bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermé-kek eltüzelésére alkalmas erőmű megépítése, ami számos előnyt hordoz nemcsak Pécs város, hanem a régió, sőt egész Magyarország számára. A pécsi zöldenergia fejlesztés: - élénkíti a gazdaságot Szakértői becslés alapján az építés időszakában 4,6 milliárd forint többletbevétel keletkezik, amelyből 1,4 milliárd forint a régióban marad, az állami költségvetés bevétele pedig 3,8 milliárd forinttal nő. Az üzemeltetés időszakában évente mintegy 3,5 milliárd forintot költünk el tüzelőanyagra ez az összeg a régió vállalkozásaihoz jut el. - kitörési pont az agrárium számára A gazdák számára a növénytermesztés során keletkező melléktermékek eddig másra nem felhasznált részének értékesítése kiszámítható, biztos és stabil jövedelmet ad. Az évről évre változó, az időjárás szeszélyeinek kitett gazdálkodóknak ez olyan biztos alapot jelenthet, ami a fejlődésük záloga lehet. - munkahelyeket teremt A szalmatüzelésű blokk 150 embernek ad munkát a régióban. A szalma bálázása és szállítása részben foglalkoztatási gondokkal küzdő térségekben, például az Ormánságban teremt majd jövedelmet. - CO2-semleges A tüzelés során csak az a növény által megkötött CO2-mennyiség szabadul fel, amelyet a következő évi termés újra megköt. Ez évente legalább tonnányi CO2- kibocsátás megtakarítását jelenti, azaz ennyivel kevesebb kvótát kell az országnak felhasználnia.

3 - csökkenti energiafüggőségünket A jelenlegi földgáztüzelésű kazánok kiváltásával mintegy 80 millió köbméter földgáz takarítható meg. Ennyivel csökken Pécs (és az ország) függősége az importált fosszilis tüzelőanyagoktól. - illeszkedik a Nemzeti Energiastratégiába A fenntartható alapokon nyugvó, megújuló energiatermelést ösztönző stratégiához maradéktalanul illeszkedik a szalmatüzelésű erőmű, amely magas hatásfokával és szén-dioxidsemlegességével Magyarországnak a megújuló energiatermelés növelésére és a széndioxidkibocsátás csökkentésére tett vállalásainak teljesítéséhez is hozzájárul. - fenntartható és biztonságos Az erőmű km-es körzetében évente átlagban 7 millió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik. Ennek alig 3,5%-át használja fel az erőmű, amely így a térség megújuló erejének töredékét aknázza ki. Az erőmű csak a növényeknek a szárára tart igényt, a termést és a szemeket nem használjuk fel. Így az új blokk működtetése sem az élelmiszeriparra, sem az állattartásra nem jelent veszélyt. Ez egyben az ellátásbiztonságot is garantálja. - fenntartja a kedvező termelői hőár lehetőségét A szalmatüzelésű erőmű a jelenlegi árszinten is alacsonyabb költségmutatók mellett képes majd hőt előállítani, mint a gázüzemű blokkok. A várossal kötött hosszú távú hőmegállapodás nyújtotta kedvező fogyasztói hőárak fenntartása csak az új szalmatüzelésű erőmű belépésével garantálható, a földgáz-tüzelés folytatásával még rövidtávon sem. A szalmatüzelésű erőmű Pécs város 31 ezer lakást és 450 intézményt kiszolgáló távhő-rendszerének hőigényét mintegy 60 százalékban tudja kielégíteni. Ez a kapacitás egészül ki a meglévő, faapríték alapú biomassza-blokk által biztosított hőmennyiséggel, ami azt jelenti, hogy 2012 végétől Pécs lesz az első olyan hazai nagyváros, amelynek távfűtését gyakorlati-lag teljes egészében megújuló energiaforrásból látjuk el. Büszkék vagyunk arra, hogy a zöld távhő biztosításával a PANNONPOWER Holding Zrt. is jelentős mértékben hozzá tud járulni ahhoz, hogy Pécs még élhetőbb, környezettudatosabb és szerethetőbb város legyen.

4 A projekt bemutatása Zöldenergia-fejlesztés a Pécsi Erőműben A pécsi hőerőmű 1959-es indulásától kezdve egészen 2004-ig szén eltüzelésével termelte meg a villamosés hőenergiát, amelyre a fogyasztóknak szüksége volt. A privatizáció és a többszöri tulajdonváltás után a PANNONPOWER HOLDING Zrt. irányítá-sa alatt álló társaságcsoport korszakváltást előidéző stratégiai fejlesztése révén 2004-ben Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű kazánja kezdte meg működését Pécsett. Ezen szerepvállalásával a PANNONPOWER olyan vállalkozássá nőtte ki magát, amely hazánkban és határainkon is túlmutatóan a globalizálódó villamosenergia-piacon is megállja helyét. Az egykori széntüzelésű kazán átalakításával az erőmű fontos tapasztalati tőkét halmozott fel a zöld energia projektek előkészítése, megvalósítása és üzemeltetése területén. A 2004-ben végzett sikeres fejlesztésekkel így egyértelműen a zöld energia irányába mozdult. A jelenleg működő, évi 450 ezer tonna biomasszát felhasználó blokk eredményes működése alapul szolgált egy újabb, 35 MW teljesítményű zöld blokk építéséhez. A megújulókon alapuló stratégia megvalósításának második lépcsőjeként 2008-ban megin-dultak az előkészületek egy további, bálázható lágyszárú mezőgazdasági termékek (szalma és más mezőgazdasági melléktermékek, ill. energianád) felhasználásával működő kazán kialakítására. A program megvalósítása több részprojekt keretében történik: egy új vibrációs rostély-tüzelésű kazán megépítése a meglévő kazánházban a bálázott tüzelőanyag fogadását és tárolását megvalósító korszerű, intelligens logisztikai rendszer kialakítása a meglévő, a projekt működéséhez szükséges erőművi eszközpark felújítása A projekt során olyan új, speciális vibrációs rostélytüzelésű kazánt építünk meg, amely al-kalmas bálázott mezőgazdasági melléktermékek (szalma, kukoricaszár, stb.), valamint erre a célra termesztett úgynevezett főtermékek, például az energianád (Miscanthus) eltüzelésére. Társaságunk a kazán és a tüzelőanyag-rendszer kivitelezésére ajánlati felhívást bocsátott ki, amely során kiválasztotta azt a vállalkozót (Kraftszer Kft.) akivel tárgyalásokat kezdett a dán Dragon Power, korábbi nevén Bioener által gyártott kazán felépítésére. A versenyeztetés célja egy olyan vállalkozó kiválasztása volt, akinek feladata lesz a tervezés, engedélyeztetés, építési munkák, technológiai rendszerek és berendezések gyártása, leszállítása, szerelése, üzembe helyezése és a sikeres próbaüzem lebonyolítása. A kazán és a tüzelőanyagellátó-rendszer megvalósítása fővállalkozó menedzsment (EPCM) konstrukcióban történik. A kazán gyártója teljesítmény- és környezetvédelmi-garanciát nyújt a be rendezésre.

5 Száz százalék zöldenergia-projekt és a zöld távhő Pécsett A tervezett projekt megvalósítását számos tudományos kutatás előzte meg, amelynek során az erőmű szakemberei hazai egyetemekkel és szakmai civil szervezetekkel működtek együtt. A nagyszabású fejlesztések elindításához 2009 végére a PANNONPOWER valam-ennyi szükséges engedélyt beszerzett, többek között az egységes környezethasználati en-gedélyeket is. Zöld távhő A projekt megvalósulását követően a távhőtermelés alapeleme lesz a bálázott termékekre alapuló blokk, amely a társaságcsoport által Pécs város részére értékesített hő több mint 60%-át állítja elő. A további hőszolgáltatást a faapríték alapú 49,9 MW-os biomassza-tüzelésű blokk nyújtja, míg a csúcs hőigényeket és a tartalékképzést földgáz bázison biztosítjuk, de már nem kapcsolt energiatermeléses alapon. Ezzel a megoldással tovább növeljük a pécsi távhőfogyasztók ellátásbiztonságát. A tervezett fejlesztés megvalósulásával 2012 végétől a pécsi lesz az első olyan hazai erőmű, amely mind a villamos-, mind a hőenergiát csaknem teljes egészében megújuló energiafor-rásból állítja elő. Zöld Pécs - az élhető város programja Pécs méltán lehet büszke arra, hogy 2008-ban előkelő, második helyezést ért el az élhető települések nemzetközi versenyen. A városvezetés továbbra is eltökélt abban, hogy még inkább élhetőbbé és lakhatóbbá tegye a várost az itt lakók számára. Ehhez elengedhetetlen, hogy az energia-felhasználás minél környezetkímélőbb és gazdaságosabb legyen. Ehhez szervesen hozzájárul a PANNONPOWER korábbi és legújabb zöldenergetikai fejlesztése. Dalkia csoport szakmai befektető a megújuló energia piacán A folyamatos fejlesztések egy olyan stabil tulajdonosi háttér irányítása és támogatása mellett történnek, amely a világ 42 országában csaknem alkalmazottal 8,6 milliárd euró éves árbevételt ért el ben. A Dalkia Energia Zrt februárjában, a közel 40 éves hazai tapasztalattal rendelkező Prometheus Zrt. jogutódjaként vásárolta meg a PANNONPOWER HOLDING Zrt. részvényeinek 99,94%-át.

6 Élénkíti a gazdaságot A PANNONPOWER Holding Zrt. fejlesztése jelentős mértékben segíti a regionális gazdaság működését. A szalmatüzelésű erőmű építésének mintegy két éves időszakában a kivitele-zésben résztvevő vállalkozások bevétele, azok munkavállalóinak jövedelme és a központi költségvetést illető adó- és járulék-befizetések egyaránt emelkednek. Az erőmű 2012 végére tervezett átadását követően pedig a blokk folyamatos és fenntartható működése jelent majd bevételt a régió mezőgazdasági termelői, logisztikai vállalkozásai és a központi költségvetés, valamint a városi büdzsé számára. Fejlesztésünkkel tehát a közvetlen régió gazdaságának élénkítését is szolgáljuk. Beruházási időszak Az új blokk tervezési időszakában ( ) megfogalmazott elméleti és módszertani fel-tételek szerint, a beruházási költségek figyelembevételével számolták ki a bevont közgazda-sági szakemberek a beruházás által létrejövő többletjövedelmeket és az azokból származó költségvetési bevételeket. Ezek alapján a beruházás által nemzetgazdasági szinten indukált többletjövedelem 4,6 milliárd forintra becsülhető, amelyből 1,4 milliárd forint a régióban jelentkezik. A generálódó több-letjövedelmekből származó költségvetési bevételek nemzetgazdasági szinten 3,8 milliárd forintra rúgnak, amelyből a kalkuláció szerint a régióban 1,2 milliárd forint marad. A beruházás által indukált többletjövedelmek (millió Ft) Megnevezés Összes hazai Regionális Vállalkozói jövedelem Bérjövedelem Összesen Megnevezés Összes hazai Regionális Társasági adó Személyi jövedelemadó Általános forgalmi adó Bérjárulékok Összesen Üzemeltetési időszak A felépített 35 MW-os új erőmű helyben termelt biomassza tüzelőanyagot (mezőgazdasági mellékterméket) hasznosít, ezzel a PANNONPOWER évente közel 3,5 milliárd forintot a ré-gióban költ el. Így az eddig alkalmazott import földgáz megvásárlására fordított és külföldre irányuló pénzösszeg a térségben marad, és itt tudja gazdaságélénkítő hatását kifejteni. A régió mezőgazdasági termelői és a tüzelőanyagot jelentő bálákat az erőműbe szállító lo-gisztikai vállalkozások bevételéből fakadó adó- és járulékkötelezettségek révén a központi költségvetés is jelentős bevételre számíthat. Ezen túlmenően a városi önkormányzat helyi iparűzési adóbevétele is emelkedni fog, az előzetes számítások alapján csak a PANNONPOWER által befizetett helyi iparűzési adó többlete meghaladja majd a 100 millió forintot évente.

7 Kitörési pont az agrárium számára A mezőgazdasági eredetű biomassza-tüzelőanyagok előtérbe kerülése új lehetőséget nyújt a mezőgazdaság számára is, hiszen ahhoz, hogy az erőmű tüzelőanyag-ellátása folyamatosan biztosított legyen, mezőgazdasági partnerek szükségesek, akiknek az erőmű által felkínált hosszú távú szerződések kiszámítható, biztos jövedelmet ígérnek. Leendő beszállítók - Számunkra a hosszútávon kiszámítható jövedelemforrás miatt tűnik kedvezőnek a part-nerség a PAN- NONPOWER-rel mondta Szalay Tamás, a Sáity Bt. ügyvezetője. - A fo-lyamatosan változó piaci feltételek mellett előnyös, ha egy agrárvállalkozás olyan stabil céggel is kapcsolatban tud lenni, amelyik évre biztosítani tudja a vállalt feltételeket. Legalább ennyire fontos az is, hogy a biomassza alapú energiatermelés az ország egyik legelmaradottabb vidékén, az Ormánságban is munkához segíti akár a képzetlen munka-erőt is, hiszen az energiaültetvények telepítésében és üzemeltetése során a kevésbé kva-lifikált munkavállalók is jövedelmet szerezhetnek. Fontos szempont továbbá az, hogy az energianövények, így az energianyár, vagy a miscanthus termesztése kitolja a szezont, ezzel optimalizálja a meglévő munkahelyek kihasználtságát: a betakarítás, vagy az ültet-vényt övező kerítés karbantartása akkor végezhető el, amikor más szántóföldi munka nincs, így az eddig holt idénynek számító hónapokban is tudunk munkát adni az embereknek. - Mi jelenleg elsősorban cukorrépát és burgonyát termesztünk, de területeink kihasznált-ságának optimalizálása miatt vetésforgóban kalászos növények termesztésével is foglal-kozunk, amelyek így már nemcsak a terményükkel, hanem az eddig mellékterméknek te-kintett szalmával is növelhetik bevételeinket. Külföldi partnereink eddig is biztos és kiszá-mítható piacot jelentettek a számunkra, most egy hasonlóan stabil partnerünk lehet a PANNONPOWER fogalmazta meg Pásztor László, a Pilz-Express Kft. ügyvezetője. - Pécsi polgárként számomra az eredményes üzleti együttműködésen túl az is fontos szempont, hogy szűk lakóhelyem fenntartható fejlesztését is biztosítva látom azzal, hogy a városi távhőrendszer rövidesen csaknem teljes egészében megújuló forrásból származó energiát kap az erőmű biomassza-tüzelésű kazánjaiból. A régión belüli zöldenergia-fejlesztést így mi is segítjük a szalmánkkal, ami azt is mutatja, hogy a kis- és középvállal-kozások is elkötelezettek tudnak lenni a környezetvédelem és a helyi fejlesztések iránt. - Cégünk nagy méretekben foglalkozik a szalma összegyűjtésével, tárolásával és értéke-sítésével, gépparkunkban bálázó- és rakodógépek, valamint szállító kamionok is vannak áll a hajósi IMZ Mezőgazdasági Kft. tájékoztatójában. - Szabad kapacitásainkat tudjuk le-kötni a PANNONPOWER megrendelésének teljesítésével. Számunkra az is fontos, hogy a pécsi erőmű gazdaságosan elérhető közelségben van, autópályán könnyen megközelíthető és a város elkerülésével tudjuk megoldani a szalma beszállítását. Munkahelyeket teremt A PANNONPOWER Holding Zrt. szalmatüzelésű erőművének megépítése hozzájárul a város és a régió foglalkoztatási helyzetének javításához. A munkavállalók elsőként a kivitelezés során az építés kétéves időszakára jutnak munkához és jövedelemhez, míg az erőmű üze-meltetésének időszakában újabb munkalehetőségek jönnek létre.

8 Beruházási időszak A blokk kivitelezése 2010 szeptemberében kezdődött meg. Az azóta eltelt egy év alatt ösz-szesen 198 fő dolgozott a kivitelezésben. A kazánház átalakításában és az új kazán környe-zetének kialakításában eddig 30 munkás vett részt. A világszínvonalú technológiát jelentő új kazán megépítése 48 főnek adott munkát. A szalmabála-tároló kivitelezésében pedig 120 munkavállaló jutott álláshoz. A projekt indulásától októberig tartó 13 hónap alatt ösz-szesen megközelítőleg 110 ezer munkaórát töltöttek a munkások az építkezésen. Üzemeltetési időszak A szalmatüzelésű kazán átadását követően a blokk működtetése is munkahelyeket teremt, illetve őriz meg. Az erőműben a blokk üzemeltetését (ami a tüzelőanyag átvételét és telephe-lyi logisztikáját, a blokk és a turbina működtetését jelenti) három műszakban mintegy 40 fő fogja végezni. A fenti létszám a már működő blokkokat üzemeltető személyzet átképzésével áll majd rendelkezésre, a projektnek tehát munkahelymegtartó hatása van. Munkahely-teremtés szempontjából a biomasszahasznosítás az egyik legkedvezőbb megújulóenergia-technológia, hiszen az alapanyag-termelés a növénytermesztés révén fo-lyamatosan jelentős számú munkaerőt igényel. Az alapanyag előállítása mellett a beszállítása is további munkahelyek létrehozását teszi szükségessé. Beszállítói oldalról a munkahelyteremtő hatás - regionális szinten - megközelítheti a 110 főt. Ebből mintegy 60 főnek jelent majd munkát a tüzelőanyag előállítása, vagyis a mezőgazda-sági melléktermékek összegyűjtése, bálázása, szántóföldi raktározása és a betárolt mellék-termék őrzése. A folyamatos alapanyag-ellátás érdekében, elengedhetetlen egy tervezhető és biztonságos szállítói háttér kialakítása. A szállítói kapacitás növekedése 50 embernek ad majd munkát. A szalmatüzelésű erőműnek köszönhetően munkához és jövedelemhez jutók megközelítőleg háromnegyede regionális vállalkozó által foglalkoztatott munkavállaló lesz. Örömünkre szolgál, hogy a PANNONPOWER Holding Zrt. beruházásának köszönhetően javulhat a régió foglalkoztatási helyzete. CO2-semleges A PANNONPOWER Holding Zrt. korábbi, évi biomassza-fejlesztésének jelentős eredménye, hogy a faapríték alapú biomassza-tüzelésű blokknak köszönhetően az erőmű károsanyag-kibocsátási értékei nagymértékben csökkentek. A korábban mért kén-dioxid (SO2) kibocsátás gyakorlatilag megszűnt, a por- és szénmonoxidszennyezés is rendkívüli mértékben csökkent. A szalmatüzelésű erőmű ezt a kedvező hatást egészíti ki azzal, hogy a tüzelés jellegéből fakadóan széndioxid-semleges lesz. Ez azt jelenti, hogy a tüzelés során felszabaduló CO2-mennyiséget a következő év gabonatermesztése során újra megkötik a haszonnövények.

9 A PANNONPOWER Holding Zrt. erőművi blokkjainak együttes éves légterhelése (tonna/év) Erőmű éves levegőterhelése SO2 [t] NOx [t] por [t] 2010 Széntüzelés biomassza + földgáz tüzelés 2013 CSAK biomassza tüzelés A földgázról mezőgazdasági melléktermékre történő tüzelőanyag-váltás éves szinten ösz-szességében mintegy tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarítást eredményez. Ez egyfelől a pécsi erőműben megtakarított mintegy tonna CO2, másfelől az országos villamosenergia-termelés szintjén (más, jelenleg földgáztüzelésű erőművi blokk kiváltásával) megtakarított földgázmennyiségből adódó, további tonna CO2 mennyiségéből tevődik össze. Ezen a mérlegen érezhetően a szállítás sem ront: ha a szállítás esetében száz kilométeres átlagos távolsággal számolunk, akkor a fuvarozás CO2-kibocsátása pesszimista becslések szerint is legfeljebb tonna körül alakul évente. Ez azonban csak töredéke annak a mennyiségnek, amelyet a földgáztüzelés kiváltásával fog az erőmű megtakarítani. Fontos leszögezni, hogy a projekthez tervezett létesítmények mindenben kielégítik a hatályos környezetvédelmi előírásokat és az egységes környezethasználati engedélyben foglalt követelményeket. Sőt, a szalmatüzelésű kazán építése során az elérhető legkorszerűbb füstgáz-tisztító berendezéseket telepítjük az erőműbe. Ezeknek köszönhetően a minimálisra csökken a szalmatüzelésű erőmű által kibocsátott károsanyag-mennyiség. Ez messze alatta marad az egyre szigorúbb környezetvédelmi határértékeknek. Ennek köszönhetően a város levegőjében az új blokk belépése érzékelhető változást nem fog okozni. Csökkenti energiafüggőségünket Meghatározó eleme a tervezett projektnek, hogy erőművi szinten 46 millió m3, az országos földgázalapú villamosenergia-termelés szintjén pedig további 35,5 millió m3 import földgáz megtakarításához vezet, összesen csaknem 1 %-kal csökkentve a hazai földgázfelhaszná-lást. Az új szalmatüzelésű erőmű a tüzelőanyagot regionális területről szerzi be, így a föld-gáztüzelést kiváltó új blokk jelentősen hozzájárul Magyarország energiafüggőségének csök-kentéséhez. Illeszkedik a Nemzeti Energiastratégiához A Megújuló Energia Cselekvési Tervben és a Nemzeti Energiastratégiában egyaránt azok a tényezők dominálnak, amelyekkel a PANNONPOWER Holding Zrt. épülő szalmatüzelésű blokkja a legmesszebbmenőkig harmonizálni fog. Az energiafüggőség mértékének már em-lített csökkentése, a lokális gazdaságot élénkítő, már szintén részletezett működtetés, az országnak az EU felé tett környezetvédelmi vállalásainak teljesítése, vagy a megújuló ener-gia-termelés arányának növelése harmonizál a hosszú távú nemzeti koncepciókban foglal-takkal. Magyarország vállalta, hogy 2020-ra teljes energia-felhasználásának 14,65%-át, azaz 120,56 PJ/év nagyságú energiát megújuló energiaforrással elégíti ki. Jelenlegi becslések szerint ehhez a PANNONPOWER Holding Zrt. szalmatüzelésű erőműve 2,7%-ban járul hozzá 2020-ban.

10 A PANNONPOWER Holding Zrt. megújuló energiatermelés iránti elkötelezettségét mutatja, hogy cégünk biomassza alapon működő kazánjai 2013-ra Magyarország megújuló primer energiafelhasználásának 9,1%-át biztosítják majd. A szalmatüzelésű erőmű tehát tökéletesen illeszkedik mind a Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Tervben, mind az ország energiapolitikáját 2030-ig meghatározó Nemzeti Ener-giastratégiában megfogalmazott célok elvárásaihoz, valamint az Európai Unió széndioxid-kibocsátás mérséklését célzó 20/20/20-as célkitűzéséhez. Fenntartható és biztonságos A szalmatüzelésű blokk megvalósításával létrejövő folyamatok biztosítják a fenntartható fej-lődést, a jövő nemzedékek szükségletei kielégíthetőségének veszélyeztetése nélkül. A beru-házással harmónia teremthető a természeti és az épített környezet között. A projekt fenntart-ható fejlődési, környezet- és természetvédelmi, valamint gazdasági céljai egymással össz-hangban állnak, az ügy társadalmi támogatottsága egyértelműen pozitív. Fontos leszögezni, hogy az erőmű kizárólag a gabona melléktermékét képező bálázott szal-maszárat használja fel, az élelmiszeripari alapanyagot jelentő gabonaszemeket nem. A gaz-dák jelenleg a szalmának csak nagyjából 8-12%-át használják fel almozásra vagy állataik etetésére. A maradék lényegében felesleges számukra, amit a tarlóégetés uniós tilalmának következtében beszántanak. A régióban az évente megtermelt mezőgazdasági melléktermék mennyisége egy 2011-ben készült felmérésünk szerint az aktuálisan vetett növények fajtájától függően átlagosan mint-egy 7 millió tonna, ebből ez erőmű szükséglete évi 240 ezer tonna. Ez nem haladja meg a teljes mennyiség 3,5 %-át. Az erőmű üzemeltetéséhez szükséges szalma-mennyiség tehát nem fog hiányozni a mezőgazdaságból, az erőmű belépésével sem borul fel az agrártermelés egyensúlya, a gazdáknál maradó mennyiség bőven fedezi a szükségleteiket. További előny a gazdák számára, hogy a velük kötött szerződés alapján az erőműtől vissza-kapják a beszállított mezőgazdasági melléktermékek égetése után visszamaradó ún. ros-télyhamut. Ez kiváló talajjavító hatású, és alkalmas a savanyú földek lúgosítására is, így hozzájárul a talaj termőképességének megőrzéséhez. Tüzelőanyag és ellátásbiztonság Az éves fűtőanyag-igény mintegy 240 ezer tonna, melyből a fő tüzelőanyagot a régióban gazdálkodó termelőktől, integrátoroktól vásárolja meg a cég szalma és kukoricaszár formá-jában. A tüzelőanyag-portfolióban szerepel még az energianád, amelyet elsősorban az ennek termesztésére szakosodott cégek fognak beszállítani. A tüzelőanyag-ellátás biztonságának érdekében az erőmű már az üzemeltetéshez szükséges mezőgazdasági melléktermék-menny-

11 iség több mint háromnegyedét biztosító mennyiségre kötött szerződést több mint egy tucat beszállítóval. Partnereink az erőmű kilométeres körzetéből, vagyis elsősorban Tolna, Baranya, Somogy és Bács- Kiskun megyékből szállítják majd hozzánk a tüzelőanyagot. Az erőmű szalmával való ellátása nagyjából kilencven kamionfordulót jelent naponta. Ez két-ségkívül megnöveli az érintett útszakaszok forgalmát. Ez a növekedés az út típusától és je-lenlegi kihasználtságától függően becslések szerint 1-6% közötti lesz, amely egyedül az erőmű közvetlen közelében lévő útszakaszon jelenthet kismértékben érzékelhető növekedést a forgalomban. Tűzbiztonsági okokból az új tüzelőanyagból 3,5 napra elegendő készlet elhelyezésére lesz lehetőség az erőmű területén belül. A bálák így lényegében közvetlenül a szántóföldről ér-keznek majd az erőműbe, azonnali felhasználásra. A jelenlegi földgáztüzelésű kazán tarta-lékként megmarad, s rendkívüli hideg vagy bármilyen ellátási nehézség esetén azonnal be tud kapcsolódni az energiatermelésbe. Fenntartja a kedvező termelői hőár lehetőségét A szalmatüzelésű kazán a jelenlegi árszinten is alacsonyabb költségmutatók mellett képes hőt előállítani, mint a földgázüzemű blokkok. Emellett képes kiküszöbölni a gáz világpiaci árának emelkedéséből és az EU-s szén-dioxid-kibocsátási kvóta vásárlásából eredő további költségkockázatokat is. A fogyasztói hőár meghatározása ugyanakkor 2011 óta állami privi-légium, így arra az erőműnek nincs ráhatása. Annyi biztos, hogy a várossal kötött hosszútávú hőmegállapodás nyújtotta kedvező fogyasztói hőárak fenntartása csak az új szalmatüzelésű erőmű belépésével garantálható, a földgáz-tüzelés folytatásával viszont nem. Zárszó Elkötelezettek vagyunk a megújuló energiatermelés iránt, mert meggyőződésünk, hogy a biomassza-alapú villamosés hőenergia termelés fenntartható, környezetbarát és a régió gazdaságát élénkítő tevékenység. Ennek érdekében már meglévő faapríték-alapú biomasz-sza-tüzelésű blokkunkat egy szalmatüzelésű blokkal egészítjük ki, így 2012 végétől erőmű-vünk mind a villamos-, mind a hőenergiát gyakorlatilag teljes egészében megújuló forrásokból állítja majd elő. Hiszünk abban, hogy tulajdonosunk, a Dalkia Energia Zrt. önerőből történő erőmű-fejlesztése nemcsak az Európai Unió megújuló energiák arányának növelését és a széndioxid-kibocsátás mérséklését célzó törekvéseihez, hanem hazánk fenntartható alapú, az energia-függőség csökkentését és az ellátásbiztonság növelését célzó stratégiai céljaihoz is illeszke-dik. Büszkék vagyunk rá, hogy szalmatüzelésű erőművünk 150 embernek ad munkát a régióban, és hozzájárul ahhoz, hogy a térség gazdasága növekedjen. Mindezt úgy éri el, hogy segíti közvetlen környezetünk, vagyis Pécs város még élhetőbbé alakulását.

12

Stratégia a magyarországi megújuló energiaforrások. felhasználásának növelésére 2008-2020

Stratégia a magyarországi megújuló energiaforrások. felhasználásának növelésére 2008-2020 Stratégia a magyarországi megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére 2008-2020 Budapest, 2008. július 2 TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. ELŐZMÉNYEK...4 1.1.1. Indíttatás... 4 1.1.2. Mandátum...

Részletesebben

ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia

ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia 6. Jövőkép megfogalmazása Készítők neve: Kovacsics István Popovics Attila Szabó István Készítette: Pannon Novum Nonprofit Kft 2011-2012 és a Magyarország

Részletesebben

1. melléklet. e-tudomány Zöld Különszám beérkezett és elfogadott cikkei (teljes terjedelemben)

1. melléklet. e-tudomány Zöld Különszám beérkezett és elfogadott cikkei (teljes terjedelemben) 1. melléklet e-tudomány Zöld Különszám beérkezett és elfogadott cikkei (teljes terjedelemben) Vavrik Antal - Ács Tibor - Kovács Gábor - Eörsi-Tóta Gábor 1 Szilárd biomassza gyakorlati energetikai hasznosítása

Részletesebben

MAGYARORSZÁG MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSI CSELEKVÉSI TERVE. A 2020-ig terjedő megújuló energiahordozó felhasználás alakulásáról

MAGYARORSZÁG MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSI CSELEKVÉSI TERVE. A 2020-ig terjedő megújuló energiahordozó felhasználás alakulásáról MAGYARORSZÁG MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSI CSELEKVÉSI TERVE A 2020-ig terjedő megújuló energiahordozó felhasználás alakulásáról (a 2009/28/EK irányelv 4. cikk (3) bekezdésében előírt adatszolgáltatás)

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ENERGIAPOLITIKÁJA 2007-2020 A BIZTONSÁGOS, VERSENYKÉPES ÉS FENNTARTHATÓ ENERGIAELLÁTÁS STRATÉGIAI ERETEI

MAGYARORSZÁG ENERGIAPOLITIKÁJA 2007-2020 A BIZTONSÁGOS, VERSENYKÉPES ÉS FENNTARTHATÓ ENERGIAELLÁTÁS STRATÉGIAI ERETEI MAGYARORSZÁG ENERGIAPOLITIKÁJA 2007-2020 A BIZTONSÁGOS, VERSENYKÉPES ÉS FENNTARTHATÓ ENERGIAELLÁTÁS STRATÉGIAI ERETEI Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1. Bevezetés... 3 2. Új energiapolitika igénye...

Részletesebben

A megújuló energiaforrások szerepe és hatásai a hazai agrárgazdaságban

A megújuló energiaforrások szerepe és hatásai a hazai agrárgazdaságban 575 A megújuló energiaforrások szerepe és hatásai a hazai agrárgazdaságban MAGDA RÓBERT Kulcsszavak: energiafüggőség, megújuló energiahordozók, biomassza, foglalkoztatás. ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK,

Részletesebben

ENERGIA HÍRLEVÉL. Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa. Bemutatkozik az Energia Ügynökség

ENERGIA HÍRLEVÉL. Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa. Bemutatkozik az Energia Ügynökség ENERGIA HÍRLEVÉL Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa I. évf. 1. szám, 2009. november Bemutatkozik az Energia Ügynökség Az Észak-alföldi régió adottságai kiválóak

Részletesebben

Közös tervezés a Sajó-völgy jövőjéről HUSK/1101/1.5.1/0218

Közös tervezés a Sajó-völgy jövőjéről HUSK/1101/1.5.1/0218 A jövő embere Tanulmánysorozat az integrált projektszándékokról Közös tervezés a Sajó-völgy jövőjéről HUSK/1101/1.5.1/0218 Sajóvölgyi Tájszépítő Egyesület 2014. Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló

Részletesebben

KISTÉRSÉGI ENERGETIKAI MODELL

KISTÉRSÉGI ENERGETIKAI MODELL MEGÚJULÓ ENERGIÁRA ALAPOZOTT KOMPLEX KISTÉRSÉGI ENERGETIKAI MODELL Megújuló energiára alapozott, hatékony intézmény fenntartási, foglalkoztatási, gazdaságfejlesztési akciók energetikai feltételeinek vizsgálata

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2020-IG HASZNOSÍTHATÓ MEGÚJULÓ ENERGIAPOTENCIÁLJÁNAK GAZDASÁGOSSÁGI, MEGTÉRÜLÉSI- MODELL, OPTIMÁLIS TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK VIZSGÁLATA

MAGYARORSZÁG 2020-IG HASZNOSÍTHATÓ MEGÚJULÓ ENERGIAPOTENCIÁLJÁNAK GAZDASÁGOSSÁGI, MEGTÉRÜLÉSI- MODELL, OPTIMÁLIS TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK VIZSGÁLATA NEMZETI MEGÚJULÓ ENERGIAHASZNOSÍTÁSI CSELEKVÉSI TERV háttértanulmánya B kötet Végleges anyag MAGYARORSZÁG 2020-IG HASZNOSÍTHATÓ MEGÚJULÓ ENERGIAPOTENCIÁLJÁNAK GAZDASÁGOSSÁGI, MEGTÉRÜLÉSI- MODELL, OPTIMÁLIS

Részletesebben

Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve 2016-ig, kitekintéssel 2020-ra

Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve 2016-ig, kitekintéssel 2020-ra Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve 2016-ig, kitekintéssel 2020-ra Dokumentum az Európai Bizottság részére a végső energiamegtakarítást elősegítő nemzeti célkitűzésekről és intézkedésekrőla

Részletesebben

Magyar zöldség-gyümölcs ágazati stratégia

Magyar zöldség-gyümölcs ágazati stratégia Magyar zöldség-gyümölcs ágazati stratégia 2013. augusztus 29. 1 ELŐSZÓ A mezőgazdaság legnagyobb munkahely teremtő ágazata a zöldség-gyümölcs szektor, magas kézimunkaigényével és eltartó képességével központi

Részletesebben

TISZAI VEGYI KOMBINÁT NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

TISZAI VEGYI KOMBINÁT NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TISZAI VEGYI KOMBINÁT NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÉVES JELENTÉS 2014 1 TARTALOM A TVK-ról röviden... 4 Fő tevékenységünk... 4 Fő célkitűzéseink versenyképesség, hatékonyság, eredményesség... 5

Részletesebben

Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23.

Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23. Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23. 2015.4.23. TARTALOMJEGYZÉK 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 1.1 A magyar élelmiszeripar helye, helyzete... 5 1.2

Részletesebben

Hazai Hatékonyság. Az energiahatékonysági beruházások finanszírozása a 2014-2020-as uniós támogatási programokban

Hazai Hatékonyság. Az energiahatékonysági beruházások finanszírozása a 2014-2020-as uniós támogatási programokban Hazai Hatékonyság Az energiahatékonysági beruházások finanszírozása a 2014-2020-as uniós támogatási programokban 1 Tartalom 1 Hazai Hatékonyság: Vezetői összefoglaló... 4 2 Kihívások, szükségletek és lehetőségek

Részletesebben

ÓZD TELEPÜLÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP)

ÓZD TELEPÜLÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP) 1. melléklet /2013 (III.28) határozathoz ÓZD TELEPÜLÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP) 2013. FEBRUÁR Készült az Európai Unió IEE programjának City_SEC projekt keretében Készítette: ENEREA Észak-Alföldi

Részletesebben

Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014

Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014 Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014 Háttéranyag 2010. február 09. Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 I. Települési környezetminőség... 3 II. Hulladékgazdálkodás...

Részletesebben

Energia. trend. Csak rövid távon megoldás a rezsicsökkentés? Energiaaudit: felelős döntés, optimális költségek

Energia. trend. Csak rövid távon megoldás a rezsicsökkentés? Energiaaudit: felelős döntés, optimális költségek Energia trend magazin hírek az energia világából az elmú -émász-mász üzleti ügyfelei számára 2013 tavasz Energiaaudit: felelős döntés, optimális költségek Az energetikai tanúsítványok új szabályai Csak

Részletesebben

ENERGIAPOLITIKA, ENERGIABIZTONSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

ENERGIAPOLITIKA, ENERGIABIZTONSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAKIRÁNY ENERGIAPOLITIKA, ENERGIABIZTONSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

KIBOCSÁTÁSCSÖKKENTÉSI PROGRAM

KIBOCSÁTÁSCSÖKKENTÉSI PROGRAM AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS TANÁCS 2001/81/EK IRÁNYELVÉBEN AZ EGYES LEVEGŐSZENNYEZŐ ANYAGOKRA 2010-RE ELŐÍRT ÖSSZKIBOCSÁTÁSI HATÁRÉRTÉKEK HAZAI TELJESÍTÉSE KIBOCSÁTÁSCSÖKKENTÉSI PROGRAM Budapest 2006. 2 1.

Részletesebben

Dél-Dunántúl JÖVŐTERV. Baranya, Somogy és Tolna megyék fejlesztési koncepciója MUNKAANYAG. Vitaanyag

Dél-Dunántúl JÖVŐTERV. Baranya, Somogy és Tolna megyék fejlesztési koncepciója MUNKAANYAG. Vitaanyag Dél-Dunántúl JÖVŐTERV Baranya, Somogy és Tolna megyék fejlesztési koncepciója MUNKAANYAG Vitaanyag MSZP 2012 0 Tartalomjegyzék Előszó...2 SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK...21 EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS...21 A RÉGIÓ ELHELYEZKEDÉSE...3

Részletesebben

A MAGYAR IPAR LEHETŐSÉGEI ÉS KIHÍVÁSAI A XXI. SZÁZADBAN

A MAGYAR IPAR LEHETŐSÉGEI ÉS KIHÍVÁSAI A XXI. SZÁZADBAN A MAGYAR IPAR LEHETŐSÉGEI ÉS KIHÍVÁSAI A XXI. SZÁZADBAN ÁROP 1.1.19-2012-2012-0011 Hatásvizsgálatok és stratégiák készítése az NGM kompetenciájába tartozó szakpolitikai területeken Iparpolitika Készítette:

Részletesebben

ENERGETIKAI KONCEPCIÓ

ENERGETIKAI KONCEPCIÓ ENERGETIKAI KONCEPCIÓ 2014.12.15. KÖRÖS CONSULT KFT. - készült a Városliget Zrt. számára- Készítette: KÖRÖS CONSULT KFT. 1113, BUDAPEST KAROLINA U. 17/B. TEL: 365-1656 FAX: 365-1659 2 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) *

Ökológiailag-orientált vállalkozások. (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) * Ócsai András Ökológiailag-orientált vállalkozások (Körös-Maros Biofarm Kft, Hubai Kft, Ráspi Étterem és Borászat, Tiszta Forrás, Treehugger Dan s) * Műhelytanulmány * A műhelytanulmány a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR-2010-0005

Részletesebben

KÖZÉLET GAZDASÁG ÉLHETÔ TELEPÜLÉSEK KÖRNYEZETVÉDELEM PÁLYÁZATOK EURÓPAI UNIÓ

KÖZÉLET GAZDASÁG ÉLHETÔ TELEPÜLÉSEK KÖRNYEZETVÉDELEM PÁLYÁZATOK EURÓPAI UNIÓ KÖZÉLET GAZDASÁG ÉLHETÔ TELEPÜLÉSEK KÖRNYEZETVÉDELEM PÁLYÁZATOK EURÓPAI UNIÓ DÖNTSÖN OKOSAN! ÁLLAMI TÁMOGATÁS A KAZÁNCSERÉKHEZ (Információk a 2 11. oldalon) GAZDASÁG Elkészültek a költségvetések (10. oldal)

Részletesebben

H/4582. számú. országgyűlési határozati javaslat. a 2015 2020 közötti időszakra szóló. Nemzeti Környezetvédelmi Programról

H/4582. számú. országgyűlési határozati javaslat. a 2015 2020 közötti időszakra szóló. Nemzeti Környezetvédelmi Programról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA H/4582. számú országgyűlési határozati javaslat a 2015 2020 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Programról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest,

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Gazdaságtudományi Kar. Vállalkozási Szak. Kiskereskedelmi vállalat áruforgalmi tevékenységének értékelése

Miskolci Egyetem. Gazdaságtudományi Kar. Vállalkozási Szak. Kiskereskedelmi vállalat áruforgalmi tevékenységének értékelése Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalkozási Szak Kiskereskedelmi vállalat áruforgalmi tevékenységének értékelése Készítette: Kerekes Bernadett 2013 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Kereskedelmi tevékenység

Részletesebben

Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2009-2020.

Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2009-2020. Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2009-2020. 2 Tartalom 1. Bevezetés... 6 2. A magyarországi hulladékgazdálkodás sajátosságai... 6 2.1. Magyarországi hulladékgazdálkodás jelenlegi helyzete, előrejelzés...

Részletesebben

Magyarországi fenntartható energiastratégia

Magyarországi fenntartható energiastratégia Magyarországi fenntartható energiastratégia (Tanulmány) Energia Klub 2006. május Szerzők: Ámon Ada, Kardos Péter, Kazai Zsolt, Perger András, Tóth Nelli A szerzők köszönetet mondanak az Energia Klub többi

Részletesebben

BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA

BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA 2014-2020 programozási időszak tervezése Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 5 2. Európai Uniós Irányelvek, hazai stratégiai tervdokumentumok... 7 2.1 Európai Uniós stratégiák

Részletesebben