A PANNONPOWER HOLDING ZRT. ÚJ BIOMASSZA-PROJEKTJE.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PANNONPOWER HOLDING ZRT. ÚJ BIOMASSZA-PROJEKTJE."

Átírás

1 A PANNONPOWER HOLDING ZRT. ÚJ BIOMASSZA-PROJEKTJE. Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőműve

2 A megújuló energia szakértőjeként a Dalkia Energia csoporthoz tartozó PANNONPOW- ER Holding Zrt. Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőművét építi. Elkötelezettek vagyunk a fenntartható alapokon nyugvó energiatermelés iránt, ezért törekszünk arra, hogy 2012 végétől Pécs város távhő-igényét gyakorlatilag teljes egészében megújuló energiafor-rásból biztosítsuk. Legújabb projektünk a bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermé-kek eltüzelésére alkalmas erőmű megépítése, ami számos előnyt hordoz nemcsak Pécs város, hanem a régió, sőt egész Magyarország számára. A pécsi zöldenergia fejlesztés: - élénkíti a gazdaságot Szakértői becslés alapján az építés időszakában 4,6 milliárd forint többletbevétel keletkezik, amelyből 1,4 milliárd forint a régióban marad, az állami költségvetés bevétele pedig 3,8 milliárd forinttal nő. Az üzemeltetés időszakában évente mintegy 3,5 milliárd forintot költünk el tüzelőanyagra ez az összeg a régió vállalkozásaihoz jut el. - kitörési pont az agrárium számára A gazdák számára a növénytermesztés során keletkező melléktermékek eddig másra nem felhasznált részének értékesítése kiszámítható, biztos és stabil jövedelmet ad. Az évről évre változó, az időjárás szeszélyeinek kitett gazdálkodóknak ez olyan biztos alapot jelenthet, ami a fejlődésük záloga lehet. - munkahelyeket teremt A szalmatüzelésű blokk 150 embernek ad munkát a régióban. A szalma bálázása és szállítása részben foglalkoztatási gondokkal küzdő térségekben, például az Ormánságban teremt majd jövedelmet. - CO2-semleges A tüzelés során csak az a növény által megkötött CO2-mennyiség szabadul fel, amelyet a következő évi termés újra megköt. Ez évente legalább tonnányi CO2- kibocsátás megtakarítását jelenti, azaz ennyivel kevesebb kvótát kell az országnak felhasználnia.

3 - csökkenti energiafüggőségünket A jelenlegi földgáztüzelésű kazánok kiváltásával mintegy 80 millió köbméter földgáz takarítható meg. Ennyivel csökken Pécs (és az ország) függősége az importált fosszilis tüzelőanyagoktól. - illeszkedik a Nemzeti Energiastratégiába A fenntartható alapokon nyugvó, megújuló energiatermelést ösztönző stratégiához maradéktalanul illeszkedik a szalmatüzelésű erőmű, amely magas hatásfokával és szén-dioxidsemlegességével Magyarországnak a megújuló energiatermelés növelésére és a széndioxidkibocsátás csökkentésére tett vállalásainak teljesítéséhez is hozzájárul. - fenntartható és biztonságos Az erőmű km-es körzetében évente átlagban 7 millió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik. Ennek alig 3,5%-át használja fel az erőmű, amely így a térség megújuló erejének töredékét aknázza ki. Az erőmű csak a növényeknek a szárára tart igényt, a termést és a szemeket nem használjuk fel. Így az új blokk működtetése sem az élelmiszeriparra, sem az állattartásra nem jelent veszélyt. Ez egyben az ellátásbiztonságot is garantálja. - fenntartja a kedvező termelői hőár lehetőségét A szalmatüzelésű erőmű a jelenlegi árszinten is alacsonyabb költségmutatók mellett képes majd hőt előállítani, mint a gázüzemű blokkok. A várossal kötött hosszú távú hőmegállapodás nyújtotta kedvező fogyasztói hőárak fenntartása csak az új szalmatüzelésű erőmű belépésével garantálható, a földgáz-tüzelés folytatásával még rövidtávon sem. A szalmatüzelésű erőmű Pécs város 31 ezer lakást és 450 intézményt kiszolgáló távhő-rendszerének hőigényét mintegy 60 százalékban tudja kielégíteni. Ez a kapacitás egészül ki a meglévő, faapríték alapú biomassza-blokk által biztosított hőmennyiséggel, ami azt jelenti, hogy 2012 végétől Pécs lesz az első olyan hazai nagyváros, amelynek távfűtését gyakorlati-lag teljes egészében megújuló energiaforrásból látjuk el. Büszkék vagyunk arra, hogy a zöld távhő biztosításával a PANNONPOWER Holding Zrt. is jelentős mértékben hozzá tud járulni ahhoz, hogy Pécs még élhetőbb, környezettudatosabb és szerethetőbb város legyen.

4 A projekt bemutatása Zöldenergia-fejlesztés a Pécsi Erőműben A pécsi hőerőmű 1959-es indulásától kezdve egészen 2004-ig szén eltüzelésével termelte meg a villamosés hőenergiát, amelyre a fogyasztóknak szüksége volt. A privatizáció és a többszöri tulajdonváltás után a PANNONPOWER HOLDING Zrt. irányítá-sa alatt álló társaságcsoport korszakváltást előidéző stratégiai fejlesztése révén 2004-ben Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű kazánja kezdte meg működését Pécsett. Ezen szerepvállalásával a PANNONPOWER olyan vállalkozássá nőtte ki magát, amely hazánkban és határainkon is túlmutatóan a globalizálódó villamosenergia-piacon is megállja helyét. Az egykori széntüzelésű kazán átalakításával az erőmű fontos tapasztalati tőkét halmozott fel a zöld energia projektek előkészítése, megvalósítása és üzemeltetése területén. A 2004-ben végzett sikeres fejlesztésekkel így egyértelműen a zöld energia irányába mozdult. A jelenleg működő, évi 450 ezer tonna biomasszát felhasználó blokk eredményes működése alapul szolgált egy újabb, 35 MW teljesítményű zöld blokk építéséhez. A megújulókon alapuló stratégia megvalósításának második lépcsőjeként 2008-ban megin-dultak az előkészületek egy további, bálázható lágyszárú mezőgazdasági termékek (szalma és más mezőgazdasági melléktermékek, ill. energianád) felhasználásával működő kazán kialakítására. A program megvalósítása több részprojekt keretében történik: egy új vibrációs rostély-tüzelésű kazán megépítése a meglévő kazánházban a bálázott tüzelőanyag fogadását és tárolását megvalósító korszerű, intelligens logisztikai rendszer kialakítása a meglévő, a projekt működéséhez szükséges erőművi eszközpark felújítása A projekt során olyan új, speciális vibrációs rostélytüzelésű kazánt építünk meg, amely al-kalmas bálázott mezőgazdasági melléktermékek (szalma, kukoricaszár, stb.), valamint erre a célra termesztett úgynevezett főtermékek, például az energianád (Miscanthus) eltüzelésére. Társaságunk a kazán és a tüzelőanyag-rendszer kivitelezésére ajánlati felhívást bocsátott ki, amely során kiválasztotta azt a vállalkozót (Kraftszer Kft.) akivel tárgyalásokat kezdett a dán Dragon Power, korábbi nevén Bioener által gyártott kazán felépítésére. A versenyeztetés célja egy olyan vállalkozó kiválasztása volt, akinek feladata lesz a tervezés, engedélyeztetés, építési munkák, technológiai rendszerek és berendezések gyártása, leszállítása, szerelése, üzembe helyezése és a sikeres próbaüzem lebonyolítása. A kazán és a tüzelőanyagellátó-rendszer megvalósítása fővállalkozó menedzsment (EPCM) konstrukcióban történik. A kazán gyártója teljesítmény- és környezetvédelmi-garanciát nyújt a be rendezésre.

5 Száz százalék zöldenergia-projekt és a zöld távhő Pécsett A tervezett projekt megvalósítását számos tudományos kutatás előzte meg, amelynek során az erőmű szakemberei hazai egyetemekkel és szakmai civil szervezetekkel működtek együtt. A nagyszabású fejlesztések elindításához 2009 végére a PANNONPOWER valam-ennyi szükséges engedélyt beszerzett, többek között az egységes környezethasználati en-gedélyeket is. Zöld távhő A projekt megvalósulását követően a távhőtermelés alapeleme lesz a bálázott termékekre alapuló blokk, amely a társaságcsoport által Pécs város részére értékesített hő több mint 60%-át állítja elő. A további hőszolgáltatást a faapríték alapú 49,9 MW-os biomassza-tüzelésű blokk nyújtja, míg a csúcs hőigényeket és a tartalékképzést földgáz bázison biztosítjuk, de már nem kapcsolt energiatermeléses alapon. Ezzel a megoldással tovább növeljük a pécsi távhőfogyasztók ellátásbiztonságát. A tervezett fejlesztés megvalósulásával 2012 végétől a pécsi lesz az első olyan hazai erőmű, amely mind a villamos-, mind a hőenergiát csaknem teljes egészében megújuló energiafor-rásból állítja elő. Zöld Pécs - az élhető város programja Pécs méltán lehet büszke arra, hogy 2008-ban előkelő, második helyezést ért el az élhető települések nemzetközi versenyen. A városvezetés továbbra is eltökélt abban, hogy még inkább élhetőbbé és lakhatóbbá tegye a várost az itt lakók számára. Ehhez elengedhetetlen, hogy az energia-felhasználás minél környezetkímélőbb és gazdaságosabb legyen. Ehhez szervesen hozzájárul a PANNONPOWER korábbi és legújabb zöldenergetikai fejlesztése. Dalkia csoport szakmai befektető a megújuló energia piacán A folyamatos fejlesztések egy olyan stabil tulajdonosi háttér irányítása és támogatása mellett történnek, amely a világ 42 országában csaknem alkalmazottal 8,6 milliárd euró éves árbevételt ért el ben. A Dalkia Energia Zrt februárjában, a közel 40 éves hazai tapasztalattal rendelkező Prometheus Zrt. jogutódjaként vásárolta meg a PANNONPOWER HOLDING Zrt. részvényeinek 99,94%-át.

6 Élénkíti a gazdaságot A PANNONPOWER Holding Zrt. fejlesztése jelentős mértékben segíti a regionális gazdaság működését. A szalmatüzelésű erőmű építésének mintegy két éves időszakában a kivitele-zésben résztvevő vállalkozások bevétele, azok munkavállalóinak jövedelme és a központi költségvetést illető adó- és járulék-befizetések egyaránt emelkednek. Az erőmű 2012 végére tervezett átadását követően pedig a blokk folyamatos és fenntartható működése jelent majd bevételt a régió mezőgazdasági termelői, logisztikai vállalkozásai és a központi költségvetés, valamint a városi büdzsé számára. Fejlesztésünkkel tehát a közvetlen régió gazdaságának élénkítését is szolgáljuk. Beruházási időszak Az új blokk tervezési időszakában ( ) megfogalmazott elméleti és módszertani fel-tételek szerint, a beruházási költségek figyelembevételével számolták ki a bevont közgazda-sági szakemberek a beruházás által létrejövő többletjövedelmeket és az azokból származó költségvetési bevételeket. Ezek alapján a beruházás által nemzetgazdasági szinten indukált többletjövedelem 4,6 milliárd forintra becsülhető, amelyből 1,4 milliárd forint a régióban jelentkezik. A generálódó több-letjövedelmekből származó költségvetési bevételek nemzetgazdasági szinten 3,8 milliárd forintra rúgnak, amelyből a kalkuláció szerint a régióban 1,2 milliárd forint marad. A beruházás által indukált többletjövedelmek (millió Ft) Megnevezés Összes hazai Regionális Vállalkozói jövedelem Bérjövedelem Összesen Megnevezés Összes hazai Regionális Társasági adó Személyi jövedelemadó Általános forgalmi adó Bérjárulékok Összesen Üzemeltetési időszak A felépített 35 MW-os új erőmű helyben termelt biomassza tüzelőanyagot (mezőgazdasági mellékterméket) hasznosít, ezzel a PANNONPOWER évente közel 3,5 milliárd forintot a ré-gióban költ el. Így az eddig alkalmazott import földgáz megvásárlására fordított és külföldre irányuló pénzösszeg a térségben marad, és itt tudja gazdaságélénkítő hatását kifejteni. A régió mezőgazdasági termelői és a tüzelőanyagot jelentő bálákat az erőműbe szállító lo-gisztikai vállalkozások bevételéből fakadó adó- és járulékkötelezettségek révén a központi költségvetés is jelentős bevételre számíthat. Ezen túlmenően a városi önkormányzat helyi iparűzési adóbevétele is emelkedni fog, az előzetes számítások alapján csak a PANNONPOWER által befizetett helyi iparűzési adó többlete meghaladja majd a 100 millió forintot évente.

7 Kitörési pont az agrárium számára A mezőgazdasági eredetű biomassza-tüzelőanyagok előtérbe kerülése új lehetőséget nyújt a mezőgazdaság számára is, hiszen ahhoz, hogy az erőmű tüzelőanyag-ellátása folyamatosan biztosított legyen, mezőgazdasági partnerek szükségesek, akiknek az erőmű által felkínált hosszú távú szerződések kiszámítható, biztos jövedelmet ígérnek. Leendő beszállítók - Számunkra a hosszútávon kiszámítható jövedelemforrás miatt tűnik kedvezőnek a part-nerség a PAN- NONPOWER-rel mondta Szalay Tamás, a Sáity Bt. ügyvezetője. - A fo-lyamatosan változó piaci feltételek mellett előnyös, ha egy agrárvállalkozás olyan stabil céggel is kapcsolatban tud lenni, amelyik évre biztosítani tudja a vállalt feltételeket. Legalább ennyire fontos az is, hogy a biomassza alapú energiatermelés az ország egyik legelmaradottabb vidékén, az Ormánságban is munkához segíti akár a képzetlen munka-erőt is, hiszen az energiaültetvények telepítésében és üzemeltetése során a kevésbé kva-lifikált munkavállalók is jövedelmet szerezhetnek. Fontos szempont továbbá az, hogy az energianövények, így az energianyár, vagy a miscanthus termesztése kitolja a szezont, ezzel optimalizálja a meglévő munkahelyek kihasználtságát: a betakarítás, vagy az ültet-vényt övező kerítés karbantartása akkor végezhető el, amikor más szántóföldi munka nincs, így az eddig holt idénynek számító hónapokban is tudunk munkát adni az embereknek. - Mi jelenleg elsősorban cukorrépát és burgonyát termesztünk, de területeink kihasznált-ságának optimalizálása miatt vetésforgóban kalászos növények termesztésével is foglal-kozunk, amelyek így már nemcsak a terményükkel, hanem az eddig mellékterméknek te-kintett szalmával is növelhetik bevételeinket. Külföldi partnereink eddig is biztos és kiszá-mítható piacot jelentettek a számunkra, most egy hasonlóan stabil partnerünk lehet a PANNONPOWER fogalmazta meg Pásztor László, a Pilz-Express Kft. ügyvezetője. - Pécsi polgárként számomra az eredményes üzleti együttműködésen túl az is fontos szempont, hogy szűk lakóhelyem fenntartható fejlesztését is biztosítva látom azzal, hogy a városi távhőrendszer rövidesen csaknem teljes egészében megújuló forrásból származó energiát kap az erőmű biomassza-tüzelésű kazánjaiból. A régión belüli zöldenergia-fejlesztést így mi is segítjük a szalmánkkal, ami azt is mutatja, hogy a kis- és középvállal-kozások is elkötelezettek tudnak lenni a környezetvédelem és a helyi fejlesztések iránt. - Cégünk nagy méretekben foglalkozik a szalma összegyűjtésével, tárolásával és értéke-sítésével, gépparkunkban bálázó- és rakodógépek, valamint szállító kamionok is vannak áll a hajósi IMZ Mezőgazdasági Kft. tájékoztatójában. - Szabad kapacitásainkat tudjuk le-kötni a PANNONPOWER megrendelésének teljesítésével. Számunkra az is fontos, hogy a pécsi erőmű gazdaságosan elérhető közelségben van, autópályán könnyen megközelíthető és a város elkerülésével tudjuk megoldani a szalma beszállítását. Munkahelyeket teremt A PANNONPOWER Holding Zrt. szalmatüzelésű erőművének megépítése hozzájárul a város és a régió foglalkoztatási helyzetének javításához. A munkavállalók elsőként a kivitelezés során az építés kétéves időszakára jutnak munkához és jövedelemhez, míg az erőmű üze-meltetésének időszakában újabb munkalehetőségek jönnek létre.

8 Beruházási időszak A blokk kivitelezése 2010 szeptemberében kezdődött meg. Az azóta eltelt egy év alatt ösz-szesen 198 fő dolgozott a kivitelezésben. A kazánház átalakításában és az új kazán környe-zetének kialakításában eddig 30 munkás vett részt. A világszínvonalú technológiát jelentő új kazán megépítése 48 főnek adott munkát. A szalmabála-tároló kivitelezésében pedig 120 munkavállaló jutott álláshoz. A projekt indulásától októberig tartó 13 hónap alatt ösz-szesen megközelítőleg 110 ezer munkaórát töltöttek a munkások az építkezésen. Üzemeltetési időszak A szalmatüzelésű kazán átadását követően a blokk működtetése is munkahelyeket teremt, illetve őriz meg. Az erőműben a blokk üzemeltetését (ami a tüzelőanyag átvételét és telephe-lyi logisztikáját, a blokk és a turbina működtetését jelenti) három műszakban mintegy 40 fő fogja végezni. A fenti létszám a már működő blokkokat üzemeltető személyzet átképzésével áll majd rendelkezésre, a projektnek tehát munkahelymegtartó hatása van. Munkahely-teremtés szempontjából a biomasszahasznosítás az egyik legkedvezőbb megújulóenergia-technológia, hiszen az alapanyag-termelés a növénytermesztés révén fo-lyamatosan jelentős számú munkaerőt igényel. Az alapanyag előállítása mellett a beszállítása is további munkahelyek létrehozását teszi szükségessé. Beszállítói oldalról a munkahelyteremtő hatás - regionális szinten - megközelítheti a 110 főt. Ebből mintegy 60 főnek jelent majd munkát a tüzelőanyag előállítása, vagyis a mezőgazda-sági melléktermékek összegyűjtése, bálázása, szántóföldi raktározása és a betárolt mellék-termék őrzése. A folyamatos alapanyag-ellátás érdekében, elengedhetetlen egy tervezhető és biztonságos szállítói háttér kialakítása. A szállítói kapacitás növekedése 50 embernek ad majd munkát. A szalmatüzelésű erőműnek köszönhetően munkához és jövedelemhez jutók megközelítőleg háromnegyede regionális vállalkozó által foglalkoztatott munkavállaló lesz. Örömünkre szolgál, hogy a PANNONPOWER Holding Zrt. beruházásának köszönhetően javulhat a régió foglalkoztatási helyzete. CO2-semleges A PANNONPOWER Holding Zrt. korábbi, évi biomassza-fejlesztésének jelentős eredménye, hogy a faapríték alapú biomassza-tüzelésű blokknak köszönhetően az erőmű károsanyag-kibocsátási értékei nagymértékben csökkentek. A korábban mért kén-dioxid (SO2) kibocsátás gyakorlatilag megszűnt, a por- és szénmonoxidszennyezés is rendkívüli mértékben csökkent. A szalmatüzelésű erőmű ezt a kedvező hatást egészíti ki azzal, hogy a tüzelés jellegéből fakadóan széndioxid-semleges lesz. Ez azt jelenti, hogy a tüzelés során felszabaduló CO2-mennyiséget a következő év gabonatermesztése során újra megkötik a haszonnövények.

9 A PANNONPOWER Holding Zrt. erőművi blokkjainak együttes éves légterhelése (tonna/év) Erőmű éves levegőterhelése SO2 [t] NOx [t] por [t] 2010 Széntüzelés biomassza + földgáz tüzelés 2013 CSAK biomassza tüzelés A földgázról mezőgazdasági melléktermékre történő tüzelőanyag-váltás éves szinten ösz-szességében mintegy tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarítást eredményez. Ez egyfelől a pécsi erőműben megtakarított mintegy tonna CO2, másfelől az országos villamosenergia-termelés szintjén (más, jelenleg földgáztüzelésű erőművi blokk kiváltásával) megtakarított földgázmennyiségből adódó, további tonna CO2 mennyiségéből tevődik össze. Ezen a mérlegen érezhetően a szállítás sem ront: ha a szállítás esetében száz kilométeres átlagos távolsággal számolunk, akkor a fuvarozás CO2-kibocsátása pesszimista becslések szerint is legfeljebb tonna körül alakul évente. Ez azonban csak töredéke annak a mennyiségnek, amelyet a földgáztüzelés kiváltásával fog az erőmű megtakarítani. Fontos leszögezni, hogy a projekthez tervezett létesítmények mindenben kielégítik a hatályos környezetvédelmi előírásokat és az egységes környezethasználati engedélyben foglalt követelményeket. Sőt, a szalmatüzelésű kazán építése során az elérhető legkorszerűbb füstgáz-tisztító berendezéseket telepítjük az erőműbe. Ezeknek köszönhetően a minimálisra csökken a szalmatüzelésű erőmű által kibocsátott károsanyag-mennyiség. Ez messze alatta marad az egyre szigorúbb környezetvédelmi határértékeknek. Ennek köszönhetően a város levegőjében az új blokk belépése érzékelhető változást nem fog okozni. Csökkenti energiafüggőségünket Meghatározó eleme a tervezett projektnek, hogy erőművi szinten 46 millió m3, az országos földgázalapú villamosenergia-termelés szintjén pedig további 35,5 millió m3 import földgáz megtakarításához vezet, összesen csaknem 1 %-kal csökkentve a hazai földgázfelhaszná-lást. Az új szalmatüzelésű erőmű a tüzelőanyagot regionális területről szerzi be, így a föld-gáztüzelést kiváltó új blokk jelentősen hozzájárul Magyarország energiafüggőségének csök-kentéséhez. Illeszkedik a Nemzeti Energiastratégiához A Megújuló Energia Cselekvési Tervben és a Nemzeti Energiastratégiában egyaránt azok a tényezők dominálnak, amelyekkel a PANNONPOWER Holding Zrt. épülő szalmatüzelésű blokkja a legmesszebbmenőkig harmonizálni fog. Az energiafüggőség mértékének már em-lített csökkentése, a lokális gazdaságot élénkítő, már szintén részletezett működtetés, az országnak az EU felé tett környezetvédelmi vállalásainak teljesítése, vagy a megújuló ener-gia-termelés arányának növelése harmonizál a hosszú távú nemzeti koncepciókban foglal-takkal. Magyarország vállalta, hogy 2020-ra teljes energia-felhasználásának 14,65%-át, azaz 120,56 PJ/év nagyságú energiát megújuló energiaforrással elégíti ki. Jelenlegi becslések szerint ehhez a PANNONPOWER Holding Zrt. szalmatüzelésű erőműve 2,7%-ban járul hozzá 2020-ban.

10 A PANNONPOWER Holding Zrt. megújuló energiatermelés iránti elkötelezettségét mutatja, hogy cégünk biomassza alapon működő kazánjai 2013-ra Magyarország megújuló primer energiafelhasználásának 9,1%-át biztosítják majd. A szalmatüzelésű erőmű tehát tökéletesen illeszkedik mind a Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Tervben, mind az ország energiapolitikáját 2030-ig meghatározó Nemzeti Ener-giastratégiában megfogalmazott célok elvárásaihoz, valamint az Európai Unió széndioxid-kibocsátás mérséklését célzó 20/20/20-as célkitűzéséhez. Fenntartható és biztonságos A szalmatüzelésű blokk megvalósításával létrejövő folyamatok biztosítják a fenntartható fej-lődést, a jövő nemzedékek szükségletei kielégíthetőségének veszélyeztetése nélkül. A beru-házással harmónia teremthető a természeti és az épített környezet között. A projekt fenntart-ható fejlődési, környezet- és természetvédelmi, valamint gazdasági céljai egymással össz-hangban állnak, az ügy társadalmi támogatottsága egyértelműen pozitív. Fontos leszögezni, hogy az erőmű kizárólag a gabona melléktermékét képező bálázott szal-maszárat használja fel, az élelmiszeripari alapanyagot jelentő gabonaszemeket nem. A gaz-dák jelenleg a szalmának csak nagyjából 8-12%-át használják fel almozásra vagy állataik etetésére. A maradék lényegében felesleges számukra, amit a tarlóégetés uniós tilalmának következtében beszántanak. A régióban az évente megtermelt mezőgazdasági melléktermék mennyisége egy 2011-ben készült felmérésünk szerint az aktuálisan vetett növények fajtájától függően átlagosan mint-egy 7 millió tonna, ebből ez erőmű szükséglete évi 240 ezer tonna. Ez nem haladja meg a teljes mennyiség 3,5 %-át. Az erőmű üzemeltetéséhez szükséges szalma-mennyiség tehát nem fog hiányozni a mezőgazdaságból, az erőmű belépésével sem borul fel az agrártermelés egyensúlya, a gazdáknál maradó mennyiség bőven fedezi a szükségleteiket. További előny a gazdák számára, hogy a velük kötött szerződés alapján az erőműtől vissza-kapják a beszállított mezőgazdasági melléktermékek égetése után visszamaradó ún. ros-télyhamut. Ez kiváló talajjavító hatású, és alkalmas a savanyú földek lúgosítására is, így hozzájárul a talaj termőképességének megőrzéséhez. Tüzelőanyag és ellátásbiztonság Az éves fűtőanyag-igény mintegy 240 ezer tonna, melyből a fő tüzelőanyagot a régióban gazdálkodó termelőktől, integrátoroktól vásárolja meg a cég szalma és kukoricaszár formá-jában. A tüzelőanyag-portfolióban szerepel még az energianád, amelyet elsősorban az ennek termesztésére szakosodott cégek fognak beszállítani. A tüzelőanyag-ellátás biztonságának érdekében az erőmű már az üzemeltetéshez szükséges mezőgazdasági melléktermék-menny-

11 iség több mint háromnegyedét biztosító mennyiségre kötött szerződést több mint egy tucat beszállítóval. Partnereink az erőmű kilométeres körzetéből, vagyis elsősorban Tolna, Baranya, Somogy és Bács- Kiskun megyékből szállítják majd hozzánk a tüzelőanyagot. Az erőmű szalmával való ellátása nagyjából kilencven kamionfordulót jelent naponta. Ez két-ségkívül megnöveli az érintett útszakaszok forgalmát. Ez a növekedés az út típusától és je-lenlegi kihasználtságától függően becslések szerint 1-6% közötti lesz, amely egyedül az erőmű közvetlen közelében lévő útszakaszon jelenthet kismértékben érzékelhető növekedést a forgalomban. Tűzbiztonsági okokból az új tüzelőanyagból 3,5 napra elegendő készlet elhelyezésére lesz lehetőség az erőmű területén belül. A bálák így lényegében közvetlenül a szántóföldről ér-keznek majd az erőműbe, azonnali felhasználásra. A jelenlegi földgáztüzelésű kazán tarta-lékként megmarad, s rendkívüli hideg vagy bármilyen ellátási nehézség esetén azonnal be tud kapcsolódni az energiatermelésbe. Fenntartja a kedvező termelői hőár lehetőségét A szalmatüzelésű kazán a jelenlegi árszinten is alacsonyabb költségmutatók mellett képes hőt előállítani, mint a földgázüzemű blokkok. Emellett képes kiküszöbölni a gáz világpiaci árának emelkedéséből és az EU-s szén-dioxid-kibocsátási kvóta vásárlásából eredő további költségkockázatokat is. A fogyasztói hőár meghatározása ugyanakkor 2011 óta állami privi-légium, így arra az erőműnek nincs ráhatása. Annyi biztos, hogy a várossal kötött hosszútávú hőmegállapodás nyújtotta kedvező fogyasztói hőárak fenntartása csak az új szalmatüzelésű erőmű belépésével garantálható, a földgáz-tüzelés folytatásával viszont nem. Zárszó Elkötelezettek vagyunk a megújuló energiatermelés iránt, mert meggyőződésünk, hogy a biomassza-alapú villamosés hőenergia termelés fenntartható, környezetbarát és a régió gazdaságát élénkítő tevékenység. Ennek érdekében már meglévő faapríték-alapú biomasz-sza-tüzelésű blokkunkat egy szalmatüzelésű blokkal egészítjük ki, így 2012 végétől erőmű-vünk mind a villamos-, mind a hőenergiát gyakorlatilag teljes egészében megújuló forrásokból állítja majd elő. Hiszünk abban, hogy tulajdonosunk, a Dalkia Energia Zrt. önerőből történő erőmű-fejlesztése nemcsak az Európai Unió megújuló energiák arányának növelését és a széndioxid-kibocsátás mérséklését célzó törekvéseihez, hanem hazánk fenntartható alapú, az energia-függőség csökkentését és az ellátásbiztonság növelését célzó stratégiai céljaihoz is illeszke-dik. Büszkék vagyunk rá, hogy szalmatüzelésű erőművünk 150 embernek ad munkát a régióban, és hozzájárul ahhoz, hogy a térség gazdasága növekedjen. Mindezt úgy éri el, hogy segíti közvetlen környezetünk, vagyis Pécs város még élhetőbbé alakulását.

12

Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőműve. Tájékoztató füzet

Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőműve. Tájékoztató füzet Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőműve Mit kell tudni róla? Tájékoztató füzet Zöld távhő Pécsett, 2012-től Kedves Kollégák! Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy egy több mint 7 éve elindított

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

A pécsibiomassza projektektapasztalatai

A pécsibiomassza projektektapasztalatai A pécsibiomassza projektektapasztalatai Péterffy Attila Elnök-vezérigazgató Pannon Hőerőmű Zrt. 2014. november 13. REKK Workshop Budapest ) Tartalom A Veolia tevékenységi területei A Pannonpower megújuló

Részletesebben

ELSŐ SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ SZERENCS BHD

ELSŐ SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ SZERENCS BHD ELSŐ SZALMATÜZEL ZELÉSŰ ERŐMŰ SZERENCS BHD HőerH erőmű Zrt. http:// //www.bhd.hu info@bhd bhd.hu 1 ELŐZM ZMÉNYEK A fosszilis készletek kimerülése Globális felmelegedés: CO 2, CH 4,... kibocsátás Magyarország

Részletesebben

MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB BIOMASSZA ERŐMŰVE FÁSSZÁRÚ BIOMASSZA-TÜZELÉSŰ BLOKK

MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB BIOMASSZA ERŐMŰVE FÁSSZÁRÚ BIOMASSZA-TÜZELÉSŰ BLOKK MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB BIOMASSZA ERŐMŰVE FÁSSZÁRÚ BIOMASSZA-TÜZELÉSŰ BLOKK Melyik évben adták át a PANNONPOWER első biomassza-tüzelésű erőművi blokkját? (1p) 2000 2004 2008 Az alábbiak közül mely tüzelőanyagokat

Részletesebben

HÍRLEVÉL I. PANNON MECHATRONIKAI KLASZTER TEVÉKENYSÉGEI

HÍRLEVÉL I. PANNON MECHATRONIKAI KLASZTER TEVÉKENYSÉGEI HÍRLEVÉL Hírlevelünk célja, hogy tájékoztatást adjunk projektjeink állásáról, új forrásszerzési kísérleteinkről, valamint olyan műszaki és gazdasági információkról, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot.

Részletesebben

energetikai fejlesztései

energetikai fejlesztései Miskolc város v energetikai fejlesztései sei 2015. 09. 04. Kókai Péter MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Célok A város levegőminőségének javítása Helyi adottságok kihasználása Miskolc város v energiastratégi

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

ZÖLD TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS PÉCSEN

ZÖLD TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS PÉCSEN ZÖLD TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS PÉCSEN KÉNYELEM ÉS BIZTONSÁG FENNTARTHATÓ MÓDON A távfűtés a legkorszerűbb és a leginkább környezetbarát fűtési megoldás a nagyvárosokban élők számára. Egy megfelelően hőszigetelt,

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Hulladékból Energia Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök

Hulladékból Energia Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök Hulladékból Energia 2012.10.26. Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében. A legnagyobb mennyiségű

Részletesebben

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása Ipari szimbiózis workshop Orosz Zoltán 2014.04.15. 1 A Mátrai Erőmű ZRt. vállalati profilja Telephely Mutatók Tulajdonosi struktúra Beépített teljesítm. Értékesített

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 II. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ÉS TÉRKÖRNYEZETE (NÖVÉNYI ÉS ÁLLATI BIOMASSZA)... 8 1. Jogszabályi háttér ismertetése... 8 1.1. Bevezetés... 8 1.2. Nemzetközi

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012.

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. Zöldenergia Konferencia Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. június 14 A zöldenergia szerepe a hazai energiatermelés és felhasználás

Részletesebben

"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen)

Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta. (Woody Allen) "Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen) Kapcsolt energiatermelés helyzete és jövője, MET Erőmű fórum, 2012. március 22-23.; 1/18 Kapcsolt energiatermelés

Részletesebben

Megújuló energiák hasznosítása MTA tanulmány elvei

Megújuló energiák hasznosítása MTA tanulmány elvei Megújuló energiák hasznosítása MTA tanulmány elvei Büki Gergely A MTA Földtudományi Osztálya és a Környezettudományi Elnöki Bizottság Energetika és Környezet Albizottsága tudományos ülése Budapest, 2011.

Részletesebben

BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT. Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85

BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT. Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85 BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85 09/23/10 1 DECENTRALIZÁLT KISERŐMŰVEK Villamosenergia-rendszer általában: hatékony termelés és

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket tett az elmúlt évek során az

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés II. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését és hasznosítását

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017. év Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás... 4 Villamosenergia-felhasználás... 4 Gázfelhasználás... 5 Távhőfelhasználás...

Részletesebben

Zöldenergia szerepe a gazdaságban

Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldakadémia Nádudvar 2009 május 8 dr.tóth József Összefüggések Zöld energiák Alternatív Energia Alternatív energia - a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető

Részletesebben

2010. MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS 2010.02.17.

2010. MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS 2010.02.17. 2010. MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS 2010.02.17. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött pályázati anyag illeszkedik az Önök

Részletesebben

CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek

CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek XXI. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia Balatonfüred, 2018.március 22. CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek Zanatyné Uitz

Részletesebben

Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból

Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból Dr. Ivelics Ramon PhD. irodavezetı-helyettes Barcs Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda Hulladékgazdálkodás

Részletesebben

PANNONPOWER Holding Zrt. új biomassza projekt

PANNONPOWER Holding Zrt. új biomassza projekt PANNONPOWER Holding Zrt. új biomassza projekt Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőműve. Pécs zöld távfűtése 2012-ben indul. Tisztelt Hölgyem/Uram! A korábbi sikeres biomasszaprogramunk eredményeiből

Részletesebben

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország.

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország. VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban 1 Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van

Részletesebben

EEA Grants Norway Grants

EEA Grants Norway Grants EEA Grants Norway Grants Szurovcsák András, SZURO-TRADE Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 2017. április 28. Cégismertető Az 1996-ban alakult Szuro-Trade Kft. mára a régió

Részletesebben

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megújuló energiát hazánkban elsősorban a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza és a szélenergia felhasználásából nyerhetünk. Magyarország energiafelhasználása

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2008-2009. tanév tavaszi félév Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Forrás: GKM Alapkérdések a XXI. század

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Maria Rugina cikke ICEMENBERG, Romania A zöld tanúsítvány rendszer egy olyan támogatási mechanizmust

Részletesebben

Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei VEOLIA MAGYARORSZÁGON. Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017.

Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei VEOLIA MAGYARORSZÁGON. Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017. Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017. március VEOLIA MAGYARORSZÁGON Több, mint 20 éve a piacon Víz Hulladék Energia ESZKÖZÖK AJÁNLATOK

Részletesebben

Megvalósítási javaslat SiófokVáros Önkormányzata részére 2014. május

Megvalósítási javaslat SiófokVáros Önkormányzata részére 2014. május Megvalósítási javaslat SiófokVáros Önkormányzata részére 2014. május A Balaton-parti Kft. földgázos hőtermelői rendszereinek részleges kiváltása biomasszán alapuló hőtermeléssel A biomassza tüzelőanyaggal

Részletesebben

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Kaposvári Vagyonkezelő Zrt Távfűtési Üzem Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Zanatyné Uitz Zsuzsanna okl. gépészmérnök Nyíregyháza, 2011. szeptember

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Veolia Energia Magyarország Zrt. Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke Sajtótájékoztató Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, Zrt. az Igazgatóságának elnöke Hamvas István vezérigazgató Budapest, 2015. február 4. stratégia Küldetés Gazdaságpolitikai célok megvalósítása Az Csoport

Részletesebben

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE BIOGÁZ-POTENCIÁLJA ÉS ANNAK ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI Papp Luca Geográfus mesterszak Táj- és környezetkutató szakirány Energiaföldrajz c. kurzus 2019. 04. 01. Témaválasztás

Részletesebben

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6.

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6. A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai Örményi Viktor 2015. május 6. Előzmények A Virtuális Erőművek kialakulásának körülményei 2008-2011. között a villamos energia piaci árai

Részletesebben

Pelletgyártási, felhasználási adatok

Pelletgyártási, felhasználási adatok Construma Építőipari Szakkiállítás Budapest 2011. április 08. Pelletgyártási, felhasználási adatok Pannon Pellet Kft Burján Zoltán vállalkozási vezető Pelletgyár létesítés I. A BERUHÁZÁSI CÉLOK, KÖRNYEZET

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

Biogáz alkalmazása a miskolci távhőszolgáltatásban

Biogáz alkalmazása a miskolci távhőszolgáltatásban Biogáz alkalmazása a miskolci távhőszolgáltatásban Kovács Tamás műszaki csoportvezető 23. Távhő Vándorgyűlés Pécs, 2010. szeptember 13. Előzmények Bongáncs utcai hulladéklerakó 1973-2006 között üzemelt

Részletesebben

Magyarország Energia Jövőképe

Magyarország Energia Jövőképe Magyarország Energia Jövőképe Tóth Tamás főosztályvezető Közgazdasági Főosztály Magyar Energia Hivatal totht@eh.gov.hu ESPAN Pannon Energia Stratégia záró-konferencia Győr, 2013. február 21. Tartalom A

Részletesebben

Baranya megye kistérségi fejlesztési projektjeinek kapcsolódási lehetőségei a Pécsi fejlődési Pólushoz

Baranya megye kistérségi fejlesztési projektjeinek kapcsolódási lehetőségei a Pécsi fejlődési Pólushoz Baranya megye kistérségi fejlesztési projektjeinek kapcsolódási lehetőségei a Pécsi fejlődési Pólushoz Dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke A Baranya Megyei Önkormányzat a pólus stratégia

Részletesebben

Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Ágazat nemzetközi megatrendjei EU országai 5 fő energiapiaci trenddel és folyamattal számolnak levegőszennyezés és a bekövetkező

Részletesebben

A kapcsolt energiatermelés jelene és lehetséges jövője Magyarországon

A kapcsolt energiatermelés jelene és lehetséges jövője Magyarországon ENERGETIKAI ÉS KÖZÜZEMI TANÁCSADÁS A kapcsolt energia jelene és lehetséges jövője Magyarországon Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) 2010 TANÁCSADÁS A kapcsolt a primerenergia-megtakarításon keresztül

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN. Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN. Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK LEHETSÉGES SZEREPE A LOKÁLIS HŐELLÁTÁSBAN Németh István Okl. gépészmérnök Energetikai szakmérnök TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS ÖSSZEFOGLALÓ ADATAI Mértékegység 1990 1995 2000 2001 2002

Részletesebben

A Csepel III beruházás augusztus 9.

A Csepel III beruházás augusztus 9. A Csepel III beruházás 2010. augusztus 9. Áttekintés 1. Anyavállalatunk, az Alpiq 2. Miért van szükség gáztüzelésű erőművekre? 3. Csepel III beruházás 4. Tervezés és engedélyeztetés 5. Ütemterv 6. Csepel

Részletesebben

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök TARTALOM Energia hordozók, energia nyerés (rendelkezésre állás, várható trendek) Energia termelés

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

A Nemzeti Energiastratégia keretében készülő Távhőfejlesztési Cselekvési Terv bemutatása

A Nemzeti Energiastratégia keretében készülő Távhőfejlesztési Cselekvési Terv bemutatása A Nemzeti Energiastratégia keretében készülő Távhőfejlesztési Cselekvési Terv bemutatása Dr. Toldi Ottó főosztályvezető helyettes Klímaügyi-, és Energiapolitikai Államtitkárság Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai A megújuló energiaforrások környezeti hatásai Dr. Nemes Csaba Főosztályvezető Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2011. május 10.. Az energiapolitikai alappillérek

Részletesebben

Hagyományos és modern energiaforrások

Hagyományos és modern energiaforrások Hagyományos és modern energiaforrások Életünket rendkívül kényelmessé teszi, hogy a környezetünkben kiépített, elektromos vezetékekből álló hálózatok segítségével nagyon könnyen és szinte mindenhol hozzáférhetünk

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

PROGNÓZIS KISÉRLET A KEMÉNY LOMBOS VÁLASZTÉKOK PIACÁRA

PROGNÓZIS KISÉRLET A KEMÉNY LOMBOS VÁLASZTÉKOK PIACÁRA PROGNÓZIS KISÉRLET A KEMÉNY LOMBOS VÁLASZTÉKOK PIACÁRA Magyarország fakitermelése em 3 AESZ 2008 6000 5000 4000 3000 5836 5784 5659 5940 5912 2000 1000 0 2002 2003 2004 2005 2006 A kemény sarangolt és

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

Települések hőellátása helyi energiával

Települések hőellátása helyi energiával MTA KÖTEB Jövőnk a Földön Albizottság MTA Energetikai Bizottság, Hőellátás Albizottság, a MMK, MATÁSZSZ és MTT közreműködésével szervezett konferencia Települések hőellátása helyi energiával A konferencia

Részletesebben

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Energia Másképp III., Heti Válasz Konferencia 2011. március 24. Dr. Németh Miklós, ügyvezető igazgató Projektfinanszírozási Igazgatóság OTP Bank

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

Stratégia és fejlesztési lehetőségek a biológiailag lebomló hulladékok energetikai hasznosításában

Stratégia és fejlesztési lehetőségek a biológiailag lebomló hulladékok energetikai hasznosításában Stratégia és fejlesztési lehetőségek a biológiailag lebomló hulladékok energetikai hasznosításában Bocskay Balázs tanácsadó Magyar Cementipari Szövetség 2011.11.23. A stratégia alkotás lépései Helyzetfelmérés

Részletesebben

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20.

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. KKV Energiahatékonysági Stratégiák Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. Áttekintés 1. Az energiahatékonyság fejlesztésének irányai 2. Energetikai rendszerek üzemeltetésének kiszervezése 3. Az ALTEO

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül Kuntner Gábor vezérigazgató, Energy Hungary Zrt Energiamegtakarítás = függetlenség Energiamegtakarítás

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS I. negyedévének időszaka április 15.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS I. negyedévének időszaka április 15. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS I. negyedévének időszaka április 15. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés I. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését és hasznosítását

Részletesebben

A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon. XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19.

A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon. XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19. A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19. Siófok Kapcsolt termelés az összes hazai nettó termelésből (%) Kapcsoltan

Részletesebben

Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél

Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél Temesvári Péter fejlesztési és térinformatikai osztályvezető 2013. Május 29. Cégünkről Alapítás:

Részletesebben

Miskolci geotermikus és biomassza projektek tapasztalatai, a távhő rendszer fejlesztése

Miskolci geotermikus és biomassza projektek tapasztalatai, a távhő rendszer fejlesztése Miskolci geotermikus és biomassza projektek tapasztalatai, a távhő rendszer fejlesztése 2014. 11. 13. Nyíri László MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Áttekintés Miskolci távhőszolgáltató bemutatása Mutatószámok

Részletesebben

MET 7. Energia műhely

MET 7. Energia műhely MET 7. Energia műhely Atomenergetikai körkép Paks II. a kapacitás fenntartásáért Nagy Sándor vezérigazgató MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2012. december 13. Nemzeti Energia Stratégia 2030 1 Fő célok:

Részletesebben

A KAPCSOLT ENERGIATERMELÉS ELMÚLT 3 ÉVE TÁVHŐSZOLGÁLTATÓI SZEMMEL

A KAPCSOLT ENERGIATERMELÉS ELMÚLT 3 ÉVE TÁVHŐSZOLGÁLTATÓI SZEMMEL A KAPCSOLT ENERGIATERMELÉS ELMÚLT 3 ÉVE TÁVHŐSZOLGÁLTATÓI SZEMMEL XVII. Kapcsolt hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia Siófok, 2014. március 18-19. Orbán Tibor MaTáSzSz alelnök FŐTÁV műszaki vigh.

Részletesebben

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW Szélenergia trend 4 évente megduplázódik Európa 2009 MW Magyarország 2010 december 31 330 MW Világ szélenergia kapacitás Növekedés 2010 2020-ig 1 260 000MW Ez ~ 600 Paks kapacitás és ~ 300 Paks energia

Részletesebben

A kapcsolt, a megújuló és a hulladék energiaforrások jelene és jövője a távhőben Úton az optimális energiamix felé

A kapcsolt, a megújuló és a hulladék energiaforrások jelene és jövője a távhőben Úton az optimális energiamix felé A kapcsolt, a megújuló és a hulladék energiaforrások jelene és jövője a távhőben Úton az optimális energiamix felé XVIII. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia Balatonalmádi, 2015. március

Részletesebben

Megvalósult és tervezett biomassza projektek. Magyarországon. Vajnai Attila. 15 perc

Megvalósult és tervezett biomassza projektek. Magyarországon. Vajnai Attila. 15 perc Megvalósult és tervezett biomassza projektek Magyarországon Vajnai Attila 15 perc A jelenlegi helyzet Magyarország a kiválóan teljesítő országok között van, hiszen a 2010-es célt már 2005-ben teljesítettük.

Részletesebben

Konferencia A bioenergia hasznosítási lehetőségei AHK Budapest

Konferencia A bioenergia hasznosítási lehetőségei AHK Budapest Konferencia A bioenergia hasznosítási lehetőségei AHK Budapest 2010.11.08. Energie Germany GmbH PPM = Peter Paul Münzberg Diplomás fizikus 1996 óta foglalkozik biogáz és biodízel üzemek építésével, illetve

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái. Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás

A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái. Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás Az európai atomerőművek esetében 2025-ig kapacitásdeficit várható Épülő atomerőművek Tervezett

Részletesebben

Megújuló energia, megtérülő befektetés

Megújuló energia, megtérülő befektetés Megújuló energia, megtérülő befektetés A megújuló energiaforrás fogalma Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik (napenergia, szélenergia,

Részletesebben

MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG COGEN HUNGARY. A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag

MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG COGEN HUNGARY. A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag ? A biogáz hasznosítás helyzete Közép- Európában és hazánkban Mármarosi István, MKET elnökségi tag Tartalom MAGYAR KAPCSOLT ENERGIA TÁRSASÁG A biogáz és a fosszilis energiahordozók A biogáz felhasználásának

Részletesebben

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Mi a jövő? Atom vagy zöld? Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikai Szakkollégium, 2004. november 11.

Részletesebben

A decentralizált megújuló energia Magyarországon

A decentralizált megújuló energia Magyarországon A decentralizált megújuló energia Magyarországon Közpolitikai gondolatok Őri István Green Capital Zrt. Bevált portugál gyakorlatok konferencia Nyíregyháza 2010. június 4. Miről fogok beszélni? A portugál-magyar

Részletesebben

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató Sajtótájékoztató 2009. február 11. Kovács József vezérigazgató 1 Témakörök 2008. év értékelése Piaci környezet Üzemidő-hosszabbítás Teljesítménynövelés 2 Legfontosabb cél: A 2008. évi üzleti terv biztonságos

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ 1 1. DEFINÍCIÓK Emissziós faktor: egységnyi elfogyasztott tüzelőanyag, megtermelt villamosenergia, stb. mekkora mennyiségű ÜHG (üvegházhatású gáz) kibocsátással

Részletesebben

STRATÉGIA: Növekedésre programozva

STRATÉGIA: Növekedésre programozva STRATÉGIA: Növekedésre programozva 1) MODERN KONCEPCIÓ: SMART ENERGY MANAGEMENT: Az energiatermelés, kereskedelem és összetett szolgáltatások rugalmas és kifinomult kombinációja. A piacon egyedülálló.

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés. Kőbányahő Kft.

Éves energetikai szakreferensi jelentés. Kőbányahő Kft. Éves energetikai szakreferensi jelentés Kőbányahő Kft. Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén

Részletesebben

KÉNYSZERPÁLYA- ERŐFORRÁS TEREMTÉS

KÉNYSZERPÁLYA- ERŐFORRÁS TEREMTÉS KÉNYSZERPÁLYA- ERŐFORRÁS TEREMTÉS Létesítménygazdálkodás az egészségügyben Budapest, 2015. június 3. Előadó: Dr. Szabó Géza ERŐFORRÁS TEREMTÉS LEHETŐSÉGEI Szervezeten belül: saját források hatékonyabb

Részletesebben

Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály

Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály Energiahatékonyság, megújuló energiaforrások, célkitűzések és szabályozási rendszer Varga Tamás Zöldgazdaság-fejlesztési Főosztály Build Up Skills Hungary I. projekt konferencia Budapest, Ramada Resort

Részletesebben

Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége. Kép!!!

Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége. Kép!!! Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége Kép!!! Decentralizált bioenergia központok energiaforrásai Nap Szél Növényzet Napelem Napkollektor Szélerőgépek Biomassza Szilárd Erjeszthető Fagáz Tüzelés

Részletesebben

Kapcsolt energiatermelés Magyarországon XIX. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia március 2-3.

Kapcsolt energiatermelés Magyarországon XIX. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia március 2-3. Kapcsolt energiatermelés Magyarországon 2016 XIX. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2016. március 2-3. Hajdúszoboszló Szabályozási alapok 2011 októberétől Hatósági hőár rendszer [50/2011.

Részletesebben

FA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSÁNAK VESZÉLYEI A MAGYAR FAIPARRA

FA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSÁNAK VESZÉLYEI A MAGYAR FAIPARRA FA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSÁNAK VESZÉLYEI A MAGYAR FAIPARRA Miért kell a címben szereplő témáról beszélni? Ezen érdekek összehangolásával kell megfelelő állami szabályokat hozni. Most úgy tűnik, hogy ezen

Részletesebben

energiaforrása Kőrösi Viktor Energetikai Osztály KUTIK, Summer School, Miskolc, 2007. Augusztus 30.

energiaforrása Kőrösi Viktor Energetikai Osztály KUTIK, Summer School, Miskolc, 2007. Augusztus 30. Biogáz z a jövőj energiaforrása Kőrösi Viktor Energetikai Osztály Biogáz jelentősége Energiatermelés és a hulladékok környezetbarát megsemmisítése (21CH 4 =1CO 2, állati trágya, szennyvíziszap, hulladéklerakók),

Részletesebben

AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL SZÓLÓ, ÉVI LVII. TÖRVÉNY SZERINTI ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS EVAT ZRT

AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL SZÓLÓ, ÉVI LVII. TÖRVÉNY SZERINTI ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS EVAT ZRT KORONCZAI ÉS TÁRSA BT 1064 Budapest, Izabella u. 65 Tel: 06-20-3266866 AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL SZÓLÓ, 2015. ÉVI LVII. TÖRVÉNY SZERINTI ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS EVAT ZRT 2018. év ENERGIAFELHASZNÁLÁSÁRA

Részletesebben

Energetikai pályázatok 2012/13

Energetikai pályázatok 2012/13 Energetikai pályázatok 2012/13 Összefoglaló A Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012/13-ban 8 új pályázat konstrukció jelenik meg. A pályázatok célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

SZAKMAI SZIMPÓZIUM BERUHÁZÁSOK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TERÉN

SZAKMAI SZIMPÓZIUM BERUHÁZÁSOK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TERÉN SZAKMAI SZIMPÓZIUM BERUHÁZÁSOK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TERÉN 2012.09.25. Biogáz Németországban (2010) : Működő üzemek: 5.905 (45) Épített kapacitás: 2.291 MW Termelt energia: 14,8 M MWh Összes energiatermelés:

Részletesebben

Sertéstartó telepek korszerűsítése VP

Sertéstartó telepek korszerűsítése VP Sertéstartó telepek korszerűsítése VP2-4.1.1.5-16 A felhívás a mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági termelők egyes csoportjai és a fiatal mezőgazdasági termelők részére az állattartó gazdaságokban a

Részletesebben

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 Pannonia Ethanol Zrt. Helyszín: Dunaföldvár, Tolna megye Alakult: 2009 Fő befektetése az Ethanol Europe Renewables Limited vállalatnak Termelés kezdete: 2012 március

Részletesebben