Részecskeszennyezés a stockholmi metróban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Részecskeszennyezés a stockholmi metróban"

Átírás

1 LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 Részecskeszennyezés a stockholmi metróban Tárgyszavak: közlekedés; levegőszennyezés; PM10; PM2,5; mangán; expozíció; metró; városi közlekedés; TSP. Összehasonlították a taxisofőröket és a hivatali személyzetet érő mangánexpozíciót annak megállapítására, hogy a dízelolajhoz adalékanyagként használt metil-ciklopentadienil-mangán-trikarbonil (MMT) növeli-e a mangánexpozíciót. Váratlanul azt találták, hogy az irodai alkalmazottak mangánexpozíciója nagyobb mint a taxisofőröké. A további vizsgálatok kimutatták, hogy a legnagyobb terhelésnek a metrón utazók vannak kitéve. Az átlagos mangánterhelés a taxisofőrök között 20 ng/m 3, míg a metróval közlekedők közt 137 ng/m 3, tehát hétszer nagyobb. Ráadásul, az összes lebegő szemcsés anyag koncentrációja valamivel nagyobb volt a metróval közlekedők közt, mint a taxisofőrök körében. A további mérések kimutatták, hogy a PM 2,5 és a TSP (total suspended particulate matter az összes lebegő szemcsés anyag) koncentrációja nyolcszor, illetve tizenkétszer nagyobb a metróval utazóknál, mint a taxisofőröknél. ban a 2001-ben végzett felmérések hasonló eredményekre vezettek: a PM 2,5 -expozíció a metróval közlekedőkre 3-8-szor nagyobb, mint a felszíni közlekedőkre. A szemcsés anyag létrejöttének három forrását feltételezik a metróban: 1. Az acél kopása a kerekek és a sín súrlódása következtében. 2. A fékek kopása. 3. A fémek párolgása a szikraképződés következtében. A metró levegőjében észlelt mangán az acélból származhat. Ismerve a városi levegőben a hasonló méretű részecskék egészségkárosító hatását, lehetséges, hogy a metró levegőjében lévő aeroszolok hozzájárulhatnak a metróval utazók megbetegedési és halálozási

2 arányának növekedéséhez. A vizsgálat célja a PM 10 és PM 2,5 koncentrációjának meghatározása a metróállomásokon, a koncentráció időbeli változásának követése és összehasonlítása Stockholm legforgalmasabb utcáin mért értékekkel. Vizsgálati módszer A részecskék koncentrációjának mérését PM 10 - és PM 2,5 -beszívóval ellátott automatikus TEOM R műszerrel végezték. A műszer belsejében a levegőt 50 C-ra fűtötték, hogy a részecskéket víztelenítsék. A szénmonoxid (CO) monitorozását N-abszorpción alapuló kereskedelmi készülékkel végezték. A mérőkészülékeket a Mariatorget metróállomás észak felé haladó járatokat fogadó peronjának közepén, a védőkorlát mögé helyezték el. A metrószerelvények elhaladása az állomás levegőjét alaposan összekeveri, a koncentrációt a peron mentén egyenletessé teszi. A méréseket január 19. és február 23. között végezték. A metróállomás peronján végzett mérésekkel azonos műszerekkel méréseket végeztek Stockholm központjának forgalmas utcájában, a Hornsgatan-on. A méréseket 3 m magasban, az utca fölött, kb. 3 m távolságra a legközelebbi épület homlokzatától végezték. Az utcát e helyszínen 20 m magas épületek övezik utca metróállomás 1. ábra A PM 10 koncentrációja (1 órára mért átlagértékek) a Mariatorget metróállomáson (folytonos vonal) és a forgalmas Hornsgatan utcán (szaggatott vonal)

3 Eredmények Az 1. ábra a PM 10 -koncentrációt mutatja a Mariatorget (Stockholm) metróállomáson és összehasonlításképpen a nagy forgalmú belvárosi utcán. A metróállomáson a koncentráció naponta azonos módon változik: a korareggeli órákban (4 5 h -kor) minimális és délután (6 7 h -kor) maximális. Napközben a koncentráció kb. 500 µg/m 3. A koncentrációk hétvégeken valamivel kisebbek, mint a munkanapokon. A hétvégeken óránként 12 szerelvény halad át az állomáson mindkét irányba reggel 7 h és este 9 h között. A munkanapokon ugyanebben a napszakban az óránként áthaladó szerelvények száma 23. A vizsgált utcaszakaszon a naponta elhaladó járművek száma kb A PM 10 -koncentráció lényegesen kisebb. A koncentráció napi változása a meteorológiai tényezők miatt nagyon nagy. Mivel a PM 10 -et elsősorban az út felületéről származó részecskék idézik elő, az út nedvessége erősen hat a PM 10 koncentrációjának értékére az út közelében. A 2. ábra a PM 10 koncentrációjának átlagos napi változását mutatja munkanapokon és hétvégeken a metró peronján és az utcán. A munkanapokon két, a hétvégeken egy maximum van. A koncentráció az egész nap folyamán nagyobb a metróban, mint az utcán. A nappali órákban a koncentráció csaknem egyenletesen nagy. A metró peronján a koncentráció az óránként áthaladó szerelvények számával arányos. A 3. ábra az áthaladó szerelvények száma és a PM 10 -koncentráció közötti összefüggést mutatja. Az 1. táblázat a PM 10 -mérések összegzését adja. A metróperonon a koncentráció egy órára vett átlagértéke 60 és 720 µg/m 3 között változott. Az átlagértékek 4 5-ször nagyobbak voltak, mint a forgalmas utcán (Hornsgatan). Az utcán végzett folyamatos mérések szerint a legmagasabb koncentrációk tél végén és tavasszal lépnek fel, amikor az utak szárazak. Munkanapokon és vasárnaponként reggel 7 és este 7 óra között a PM 10 -koncentráció a metró peronján csaknem ötször akkora, mint a forgalmas utcán. Ez az arány szombatonként négyszeres. Az év más időszakaiban a különbség még nagyobb lehet, mivel a PM 10 koncentrációja az utcákon éppen tél végén, tavasszal, tehát a mérések idején a legnagyobb.

4 metrón utcán metrón utcán ábra A PM 10 koncentrációjának napi változása a metró peronján ( ) és az utcán ( ). A felső ábra a munkanapokra (hétfőtől péntekig) az alsó pedig a hétvégi napokra (szombat, vasárnap) vonatkozik 1. táblázat A metróban végzett PM 10 -koncentráció-mérések összegzése A mérés helye Átlag Minimális Maximális Órák száma Munkanap 7 19 h -ig Mariatorget Hornsgatan 98 6, Szombat 7 19 h -ig Mariatorget , Hornsgatan 90 9, Vasárnap 7 19 h -ig Mariatorget , Hornsgatan 62 3, Az értékek egy órára vonatkozó átlagértékek (µg/m 3 egységekben). A dőlt betűk az utcán mért értékek.

5 PM10 koncentrációja az óránként elhaladó szerelvények száma 3. ábra A PM 10 koncentrációjának függése az óránként elhaladó szerelvények számától a Mariatorget metróállomáson A PM 2,5 -koncentráció kb 55%-a a PM 10 -koncentrációnak, és időbeli változása a PM 10 változásához hasonló tendenciát követ. A PM 10 és a PM 2,5 koncentrációja közötti korreláció nagyon nagy (0,95). Bár a PM 2,5 jelentős része a felületi pornak megfelelő durva szemcsékből állhat, a teljes PM 10 finom részecskék járulékából eredő nagy hányada arra utal, hogy más források is jelentős mértékben hozzájárulnak képződéséhez. A PM 2,5 -re vonatkozó adatok összegzését a 2. táblázat adja. A metróban mért átlagértékek az utcán mért értékeknél kb. tízszer nagyobbak. (PM 10 esetében ez az arány csak 5 volt). Abból a célból, hogy meggyőződjenek, lehetséges-e a PM-szint csökkentése az alagút falainak és a pályának az egyszerű mosásával, 12 napon keresztül közvetlenül mosás után végeztek méréseket. Csak a peronok közötti szakaszokon végeztek mosást a metróban (az állomások falát és padlózatát nem mosták). A mosás előtti és mosás utáni PM 10 -értékeket a 3. táblázat tünteti fel. Az átlagos koncentrációk a 12 napos periódus során 13%-kal voltak kisebbek, mint a mosás előtt mért értékek. A PM 2,5 esetében a koncentráció csökkenése 10%-os volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a pályán és az alagút falain lévő részecskék csak csekély mértékben járulnak hozzá a mért koncentrációkhoz. Más eljárásokra van szükség a PM-koncentráció számottevő csökkentéséhez.

6 2. táblázat A PM 2,5 -koncentrációk egy órás átlagértékei a metróban Mérés helye Átlag Minimális Maximális Az értékek száma Munkanapok Mariatorget Hornsgatan 23,1 2,6 88,5 260 Szombat Mariatorget , Hornsgatan 20,3 5,2 50,7 65 Vasárnap Mariatorget , Hornsgatan 17,5 4,4 69,1 65 Az átlag számítása a nappali órák alapján történt (7 és 19 órák közötti időtartamra vonatkozik). Egység: µg/m táblázat Az átlagos PM 10 -koncentrációk a metróban a pálya és az alagút falának mosása előtt és után Munkanap 7 19 h -ig Szombat 7 19 h -ig Vasárnap 7 19 h -ig Előtt/után Átlag Minimális Maximális Az órák száma előtt után előtt után előtt után Értékelés Néhány rövidebb mérési kampányt végeztek a stockholmi metróban. Az egyes állomásokra a különböző szellőzési rendszerek és az eltérő vonatforgalom miatt eltérő eredmények várhatók. A 4. táblázat a TSP-t adja meg Stockholm különböző metróállomásain (1990). A mért koncentrációk 122 és 463 µg/m 3 értékek között változtak. Az 1983-ban végzett PMmérések valamivel nagyobb értéket adtak, mint a 2000-ben ugyanott végzett mérések (ez várható, mivel 1983-ban a TSP-t mérték, amely a PM 10 - nél nagyobb átmérőjű szemcséket is tartalmazza). Az 1997-ben végzett mérések szerint a stockholmi metróállomásokon a koncentráció 220 és 440 µg/m 3 között volt. Ez esetben a szemcsék aerodinamikai átmérője kisebb volt 2 µm-nél, a mintákat délután három órán keresztül gyűjtötték.

7 4. táblázat A szemcsés anyag koncentrációjának összehasonlítása a stockholmi és a londoni metró különböző állomásain Város A mérés helye és ideje PM-koncentráció (µg/m 3 ) Átlag ± szórás (időszak) Stockholm Stockholm Stockholm Stockholm Mariatorget (2000) 3 méterrel a peron felett Mariatorget (1983) 3 méterrel a peron felett Rådhuset (1983) 3 méterrel a peron felett Odenplan (1983) 3 méterrel a peron felett 357 ± 185 (munkanap) 267 ± 147 (munkanap) 199 ± 104 (munkanap) 148 ± 82 (hétvége) Szemcseméret PM 10 PM 10 PM 2,5 PM 2,5 463 (24 órás átlag) TSP 122 ± 6 (24 órás átlag) TSP 272 ± 44 (24 órás átlag) TSP Stockholm Mariatorget peron 250 (3 óra, szűrő) 440 (3 óra, szűrő)) Stockholm Medborgarplatsen peron 220 (3 óra, szűrő) 240 (3 óra, szűrő) PM 2 PM 2 Stockholm Västra Skogen peron <200 (3 óra, szűrő) PM 2 szerelvényon belüli és a peronon kapott expozíció keveréke (1996) Picadilly vonal, a szerelvényen belüli és a peronon kapott expozíció keveréke 1995/1996 Picadilly vonal, a szerelvény belsejében Victoria vonal, a szerelvény belsejében Northern vonal, a szerelvény belsejében Circle vonal, a szerelvény belsejében Central vonal, a szerelvény belsejében Bakerloo vonal, a szerelvény belsejében Jubilee vonal, a szerelvény belsejében 246 ± 52 (8 órás expozíció) 668 ± 103 (8 órás expozíció) 895 ± ± (3 óra) max.: 1450; min.: (3 óra) max.: 1220; min.: (3óra) max.: 1610; min.: (3 óra) max.: 1110; min.: (3 óra) max.: 1350; min.: (3óra) max.: 1190; min.: (3 óra) max.: 860; min.: 360 PM 2,5 TSP PM 5 PM 5

8 Priest 1998-as mérései szerint a londoni metró vonalain lebegő részecskék -nek megfelelő koncentrációja 500 és 1120 µg/m 3 között van. A méréseket a szerelvények belsejében végezték, ezért közvetlenül nem hasonlíthatók össze a stockholmi mérésekkel, azonban azt jelzik, hogy a londoni metróban a PM-koncentráció sokkal nagyobb, mint a stockholmiban. A becslések szerint a nemdohányzó utasok napi PMexpozíciójának 70%-a a metrón való utazásból ered. Hasonló következtetésre jutottak más kutatók is a londoni metróról a PM 2,5 - és TSPmérések alapján. A Stockholmban végzett mérések alapján nem lehet megállapítani a részecskék eredetét. Megállapítható azonban, hogy a felszíni közlekedésből eredő kipufogógázok vagy egyéb források nem számottevő forrásai a metró levegőjében talált szemcsés anyagnak, mivel a metróban mért koncentráció többszöröse az utcán mértnek. Ezenfelül a kipufogógázok jelenlétét a szén-monoxid-mérések is jelezték volna. A PM 10 és a CO közepes aránya 0,7 (g PM 10 / g CO) a metróban és 0,03 az utcán. Stockholm város Környezet- és Egészségvédelmi Hivatala 1982-ben néhány metróállomáson mérte a CO, a korom és néhány fém koncentrációját. A CO-mérések arra utaltak, hogy a kipufogógázok a szellőzőrendszeren keresztül hatással lehetnek a metró levegőjére. Néhány vegyület koncentrációja nagyobb volt a metróban, mint az utcán ben végzett mérések szerint a szemcsék fele jelentős mértékben tartalmazott Fe/Si-t, amelynek vastartalma átlagosan 23% volt. Viszonylag jelentős mennyiségben találtak rezet és mangánt. Az egészségkárosító hatások becslésénél fontos szerepe van a szemcsék méretének és kémiai összetételének. A londoni metróban a részecskék többségének aerodinamikai átmérője kisebb, mint 2,2 µm, és 23%-uk szubmikroszkópikus. E részecskék nagy része a felső légutakban rakódik le. A kémiai analízis kimutatta, hogy e részecskék jelentős mértékben tartalmaznak vasat. A metró levegőjének minőségére vonatkozóan nincsenek egészségügyi határértékek. A mért értékek azonban többszörösen meghaladják a kültéri levegőre vonatkozó határértékeket. Így a kültéri levegőben a PM 10 évi átlagos koncentrációja december 31. után nem haladhatja meg a 40 µg/m 3 értéket. A napi átlagérték évente legfeljebb 35-ször haladhatja meg az 50 µg/m 3 értéket. A távlati célkitűzés szerint a PM 10 évi átlagos kültéri koncentrációja 15 µg/m 3. Bár ezek az értékek nem vonatkoznak a beltérre vagy a metróalagútra, az összehasonlításhoz jó alapot szolgáltathatnak.

9 A részecskék felületén elhelyezkedő vas gyulladásos reakciókat képes kiváltani. Számos nyomelem biológiailag aktív, lerakódva a tüdőben sejten belüli folyamatokra képes hatást gyakorolni. Összeállította: Schultz György) Johansson, Ch.; Johansson, P.-Å.: Particulate matter in the underground of Stockholm. = Atmospheric Environment, 37. k. 1. sz p Adams, H. S.; Nieuwenhuijsen, M. J. stb.: Fine particle (PM 2,5 ) personal exposure levels in transport microenvironments,, UK. = The Science of the Total Environment, 279. k. 1. sz p Pfeiffer, G. D.; Harrison, R. M.; Lynam, D. R.: Personal exposures to airboone metals in taxi drivers and office workers in 1995 and = The Science of the Total Environment, 235. k. 3. sz p

A cél az volt, hogy adatokat kapjunk a Dunán közlekedő jelentős hajóforgalom okozta légszennyezettségről.

A cél az volt, hogy adatokat kapjunk a Dunán közlekedő jelentős hajóforgalom okozta légszennyezettségről. A pesti rakpart nitrogén-dioxid-szennyezettségének vizsgálata Simon Gergely környezetkémikus, Greenpeace CEE Miért, és mikor mértünk? A Greenpeace segítségével, eszközével és iránymutatása alapján az ahang

Részletesebben

Környezeti levegő porkoncentrációjának mérési módszerei és gyakorlati alkalmazásuk. Dr. Ágoston Csaba, Pusztai Krisztina KVI-PLUSZ Kft.

Környezeti levegő porkoncentrációjának mérési módszerei és gyakorlati alkalmazásuk. Dr. Ágoston Csaba, Pusztai Krisztina KVI-PLUSZ Kft. Környezeti levegő porkoncentrációjának mérési módszerei és gyakorlati alkalmazásuk Dr. Ágoston Csaba, Pusztai Krisztina KVI-PLUSZ Kft. A szállópor fogalma, keletkezése Ha van vízművek, van levegőművek

Részletesebben

Szoboszlai Zoltán, Furu Enikő, Kertész Zsófia, Angyal Anikó, Török Zsófia

Szoboszlai Zoltán, Furu Enikő, Kertész Zsófia, Angyal Anikó, Török Zsófia Beltéri aeroszol vizsgálata különböző oktatási intézményekben: óvodában, általános-, és középiskolában Szoboszlai Zoltán, Furu Enikő, Kertész Zsófia, Angyal Anikó, Török Zsófia X. Magyar Aeroszol Konferencia

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Készítette: Kovács Mónika Eszter Környezettan alapszakos hallgató. Témavezető: Dr. Mészáros Róbert adjunktus

Készítette: Kovács Mónika Eszter Környezettan alapszakos hallgató. Témavezető: Dr. Mészáros Róbert adjunktus Készítette: Kovács Mónika Eszter Környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Dr. Mészáros Róbert adjunktus Miről lesz szó? A légköri aeroszol: fogalma és dinamikája általános tulajdonságai mintavétele

Részletesebben

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA Doktori (PhD) értekezés tézisei Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola Konzulens: Dr. Molnár Ágnes tudományos főmunkatárs Pannon Egyetem

Részletesebben

Normafa történelmi sportterület rehabilitációja

Normafa történelmi sportterület rehabilitációja Normafa történelmi sportterület rehabilitációja 4. Melléklet Részletes forgalomfelvételi eredmények, forgalomáramlási ábrák .00-11.00.15-11.15.30-11.30.45-11.45 11.00-12.00 11.15-12.15 11.30-12.30 11.45-12.45

Részletesebben

JÓTÉKONY ÉS KÁROS AEROSZOL RÉSZECSKÉK A LEVEGŐBEN

JÓTÉKONY ÉS KÁROS AEROSZOL RÉSZECSKÉK A LEVEGŐBEN JÓTÉKONY ÉS KÁROS AEROSZOL RÉSZECSKÉK A LEVEGŐBEN SALMA Imre ELTE Kémiai Intézet URL: www.salma.elte.hu SZENNYEZETT LEVEGŐKÖRNYEZETBEN ÉLŐ SZEMÉLYEK SZÁMA 2007. ÉVBEN AZ AEROSZOL a levegő kolloid rendszere:

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A vörösiszap az alumíniumgyártás során visszamaradó hulladék. Összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott és visszamaradó

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

A vízfelvétel és - visszatartás (hiszterézis) szerepe a PM10 szabványos mérésében

A vízfelvétel és - visszatartás (hiszterézis) szerepe a PM10 szabványos mérésében A vízfelvétel és - visszatartás (hiszterézis) szerepe a PM10 szabványos mérésében Imre Kornélia 1, Molnár Ágnes 1, Gelencsér András 2, Dézsi Viktor 3 1 MTA Levegőkémia Kutatócsoport 2 Pannon Egyetem, Föld-

Részletesebben

Levegőminőségi helyzetkép Magyarországon

Levegőminőségi helyzetkép Magyarországon Levegőminőségi helyzetkép Magyarországon Dr. Radics Kornélia Országos Meteorológiai Szolgálat elnök Időjárás Éghajlat Levegőkörnyezet Az OLM felépítése AM / Agrárminisztérium OMSZ / Országos Meteorológiai

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Budapest, IV. kerület területén végzett levegőterheltségi szint mérés nem fűtési szezonban. (folyamatos vizsgálat környezetvédelmi mobil laboratóriummal) Megbízó: PANNON NATURA KFT.

Részletesebben

FÉLTÁVNÁL A PAJZSOK Hamarosan befekeződik az alagútépítés Budán

FÉLTÁVNÁL A PAJZSOK Hamarosan befekeződik az alagútépítés Budán FÉLTÁVNÁL A PAJZSOK Hamarosan befekeződik az alagútépítés Budán A budapesti 4-es metró északi alagútépítő pajzsa után, amely néhány hete érte el a Szent Gellért téri állomást, a következő napokban a déli

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 1097, Budapest, Gyáli út 2.-6. SZAKVÉLEMÉNY SAD típusú levegőtisztító készülék vizsgálata 2012. november 1 ELŐZMÉNY A SUPAIR-LUX Kft. (1212, Budapest, József A. u.

Részletesebben

Hatástávolság számítás az. Ipari Park Hatvan, Robert Bosch út és M3 autópálya közötti tervezési terület (Helyrajzi szám: 0331/75.

Hatástávolság számítás az. Ipari Park Hatvan, Robert Bosch út és M3 autópálya közötti tervezési terület (Helyrajzi szám: 0331/75. Hatástávolság számítás az Ipari Park Hatvan, Robert Bosch út és M3 autópálya közötti tervezési terület (Helyrajzi szám: 0331/75. ) légszennyező forrásaira (pontforrás engedélykérelemhez) Összeállítva:

Részletesebben

Újpest levegőminőségének évi értékelése

Újpest levegőminőségének évi értékelése Újpest levegőminőségének 2018. évi értékelése Újpest levegőminőségének 2018. évi értékelését a 6/2011 (I.14.) VM rendeletben meghatározott módszerek szerint, a 4/2011 (I.14.) VM rendeletben megadott egészségügyi

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 214. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

A TERVEZETT M0 ÚTGYŰRŰ ÉSZAKI SZEKTORÁNAK 11. ÉS 10. SZ. FŐUTAK KÖZÖTTI SZAKASZÁN VÁRHATÓ LÉGSZENNYEZETTSÉG

A TERVEZETT M0 ÚTGYŰRŰ ÉSZAKI SZEKTORÁNAK 11. ÉS 10. SZ. FŐUTAK KÖZÖTTI SZAKASZÁN VÁRHATÓ LÉGSZENNYEZETTSÉG Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék A TERVEZETT M0 ÚTGYŰRŰ ÉSZAKI SZEKTORÁNAK 11. ÉS 10. SZ. FŐUTAK KÖZÖTTI SZAKASZÁN VÁRHATÓ LÉGSZENNYEZETTSÉG Balczó Márton tudományos segédmunkatárs

Részletesebben

LEVEGŐKÉMIAI MÉRÉSEK ÉS MODELLEZÉS LOKÁLISTÓL REGIONÁLIS SKLÁLÁIG

LEVEGŐKÉMIAI MÉRÉSEK ÉS MODELLEZÉS LOKÁLISTÓL REGIONÁLIS SKLÁLÁIG LEVEGŐKÉMIAI MÉRÉSEK ÉS MODELLEZÉS LOKÁLISTÓL REGIONÁLIS SKLÁLÁIG Mészáros Róbert 1, Leelőssy Ádám 1, Lagzi István 2, Kovács Attila 1 és Csapó Péter 1 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem, Meteorológiai Tanszék,

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÓSÁGA KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUMA

ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÓSÁGA KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUMA ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÓSÁGA KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUMA 1097 Budapest, Albert Flórián út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Telefon: (1) 476-1132;

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (06-1) 476-1100 Fax: (06-1) 215-0148 http://www.oki.antsz.hu/ A PARLAGFŰ (Ambrosia artemisiifolia)

Részletesebben

AZ ULTRAFINOM LÉGKÖRI AEROSZOL KUTATÁSI PROJEKT

AZ ULTRAFINOM LÉGKÖRI AEROSZOL KUTATÁSI PROJEKT AZ ULTRAFINOM LÉGKÖRI AEROSZOL KUTATÁSI PROJEKT LEGFŐBB EREDMÉNYEINEK TÖMÖR FELSOROLÁSA A kutatási projekt markánsan új célokat fogalmazott meg a hazai és nemzetközi aeroszol kutatás területén. Azokat

Részletesebben

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben folyik, zavartalan. 3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik.

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben folyik, zavartalan. 3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

e-gépész.hu >> Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben Szerzo: Csáki Imre, tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar

e-gépész.hu >> Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben Szerzo: Csáki Imre, tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar e-gépész.hu >> Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben Szerzo: Csáki Imre, tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar Az ember zárt térben tölti életének 80-90%-át. Azokban a lakóépületekben,

Részletesebben

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül Kullai-Papp Andrea Feladat leírása A szakdolgozat célja: átfogó képet kapjak a családi házunkban mérhető talaj okozta radioaktív

Részletesebben

BUDAÖRS, KORLÁTOZOTT IDEJŰ VÁRAKOZÁSI ÖVEZET,

BUDAÖRS, KORLÁTOZOTT IDEJŰ VÁRAKOZÁSI ÖVEZET, Pannon Engineering Kft. Tervszám: 1526 BUDAÖRS, KORLÁTOZOTT IDEJŰ VÁRAKOZÁSI ÖVEZET, VALAMINT A KÖRNYEZŐ KÖZTERÜLETEK PARKOLÁSI JELLEMZŐINEK VIZSGÁLATA Készült: 215. május Megbízó: Budaörs Város Önkormányzatának

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÁSA MÁS SZÁLLÍTÁSI MÓDOKKAL

ÖSSZEHASONLÍTÁSA MÁS SZÁLLÍTÁSI MÓDOKKAL ÖSSZEHASONLÍTÁSA MÁS SZÁLLÍTÁSI MÓDOKKAL SKYWAY EMELT SZINTŰ SZÁLLÍTÁSI-INFRASTRUKTÚRÁLIS KOMPLEXUM SKYWAY ÖSSZEHASONLÍTÁSA MÁS SZÁLLÍTÁSI MÓDOKKAL 1 A PROJEKT GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁSA A PROJEKT GYAKORLATI

Részletesebben

BELTÉRI LEVEGŐMINŐSÉG AZ ISKOLÁKBAN

BELTÉRI LEVEGŐMINŐSÉG AZ ISKOLÁKBAN BELTÉRI LEVEGŐMINŐSÉG AZ ISKOLÁKBAN KBAN SEARCH program Magyarország SEARCH továbbképzés Budapest, 2008,szeptember 19. Vaskövi Éva, Endrődy Mária, Srauf Zsuzsanna, Udvardy Orsolya Országos Környezetegészségügyi

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 21. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A vörösiszap az alumíniumgyártás során visszamaradó hulladék. Összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott és visszamaradó

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A VÖRÖSISZAP RADIOAKTIVITÁSA IVÓVÍZ VIZSGÁLATOK: LÉGSZENNYEZETTSÉG INFORMÁCIÓK A VÖRÖSISZAPRÓL: A vörösiszap az alumíniumgyártás során visszamaradó hulladék. Összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott és visszamaradó

Részletesebben

Bevásárlóközpontok energiafogyasztási szokásai

Bevásárlóközpontok energiafogyasztási szokásai Bevásárlóközpontok energiafogyasztási szokásai Bessenyei Tamás Power Consult Kft. tamas.bessenyei@powerconsult.hu Bevezetés Az elmúlt években a nagyobb városokban, valamint azok külső részein igen sok

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 4. melléklet

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. 4. melléklet 4. melléklet A Paksi Atomerőmű Rt. területén található dízel-generátorok levegőtisztaság-védelmi hatásterületének meghatározása, a terjedés számítógépes modellezésével 4. melléklet 2004.11.15. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV a Szegeden, 2006-ban végzett környezeti levegő ózon mérés alapján. Készült: Szeged, 2006.

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV a Szegeden, 2006-ban végzett környezeti levegő ózon mérés alapján. Készült: Szeged, 2006. Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Környezetvédelmi Laboratórium A NAT által NAT-1-1224/2005 számon akkreditált vizsgálólaboratórium LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI VIZSGÁLATI

Részletesebben

Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OLM évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítı értékelése

Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OLM évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítı értékelése Országos Meteorológiai Szolgálat Az OLM 2009. évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítı értékelése Készítette: MFO Levegıtisztaság-védelmi Referencia Központ 2010 Tartalom Mintavételi program

Részletesebben

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM

TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM TATABÁNYA LÉGSZENNYEZETTSÉGE, IDŐJÁRÁSI JELLEMZŐI ÉS A TATABÁNYAI KLÍMAPROGRAM 1 Flasch Judit Környezettan BSc Meteorológia szakirányos hallgató Témavezető: Antal Z. László MTA Szociológiai Kutatóintézet

Részletesebben

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható.

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer folyamatosan működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE Heti összefoglaló a 1. október 4.-én Kolontár külterületén bekövetkezett vörösiszap tároló gátszakadással kapcsolatos ÁNTSZ tevékenységekről 11. május 26 Rövid összefoglaló az ÁNTSZ OTH, OKI és a Veszprém

Részletesebben

PÉCS: Pécs SALG: Salgótarján. MOSD: Mosdós NYH: Nyíregyháza

PÉCS: Pécs SALG: Salgótarján. MOSD: Mosdós NYH: Nyíregyháza PARLAGFŰ POLLENTERHELÉS ÉRTÉKELÉSE, MAGYARORSZÁG 1992-2010 Az Aerobiológiai Hálózat: Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata 1992-ben alakult 3 állomással, folyamatosan bővült 2007-ig (19 mérőállomás: Nyíregyháza,

Részletesebben

A budapesti aeroszol PM10 frakciójának kémiai jellemzése

A budapesti aeroszol PM10 frakciójának kémiai jellemzése A budapesti aeroszol PM10 frakciójának kémiai jellemzése Muránszky Gábor, Óvári Mihály, Záray Gyula ELTE KKKK 2006. Az előadás tartalma - Mintavétel helye és eszközei - TOC és TIC vizsgálati eredmények

Részletesebben

LEVEGŐTERHELTSÉGI SZINT VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

LEVEGŐTERHELTSÉGI SZINT VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG MÉRŐKÖZPONT A NAT által NAT 1-1040/2014 számon akkreditált vizsgálólaboratórium. 3530 Miskolc Mindszent tér 4. Pf 379 Telefon:(46)517-300

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Légköri nyomanyagok nagytávolságú terjedésének modellezése

Légköri nyomanyagok nagytávolságú terjedésének modellezése Légköri nyomanyagok nagytávolságú terjedésének modellezése Bozó László Meteorológiai Tudományos Napok, 2012. november 22-23. Magyar Tudományos Akadémia Tartalom Légköri nyomanyagok koncentrációjának és

Részletesebben

Az engedéllyel végzett zöldhulladék égetés hatása a levegőminőségre. Dr. Ágoston Csaba, KVI-PLUSZ Kft.

Az engedéllyel végzett zöldhulladék égetés hatása a levegőminőségre. Dr. Ágoston Csaba, KVI-PLUSZ Kft. Az engedéllyel végzett zöldhulladék égetés hatása a levegőminőségre Dr. Ágoston Csaba, KVI-PLUSZ Kft. Ha van Vízművek, van Levegőművek is? (7 éves kislány, 2010) 306/2010 (XII.23.) Korm. Rendelet a levegő

Részletesebben

A PM 10 Csökkentési Program Beszámoló OGY Fenntartható Fejlődés Bizottság 2013. szeptember 17.

A PM 10 Csökkentési Program Beszámoló OGY Fenntartható Fejlődés Bizottság 2013. szeptember 17. A PM 10 Csökkentési Program Beszámoló OGY Fenntartható Fejlődés Bizottság 2013. szeptember 17. Dr. Dobi Bálint főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium, Környezetmegőrzési Főosztály PM 10 - kisméretű

Részletesebben

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartalom Termékleírás és tulajdonságok Előkészítés - Hatékonyság - Tárolás Felhordási módok Graffiti eltávolítás Biztonsági intézkedések Felhasználási példák 2 Termékleírás

Részletesebben

Az OLM évi szálló por PM 10 és PM 2.5 mintavételi programjának összesítő értékelése

Az OLM évi szálló por PM 10 és PM 2.5 mintavételi programjának összesítő értékelése ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Az OLM 2015. évi szálló por PM 10 és PM 2.5 mintavételi programjának összesítő értékelése Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 2016. november TARTALOM Mintavételi program ismertetése...

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

2016. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján

2016. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT 216. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 217. TARTALOM 1. A levegőminőség értékelése

Részletesebben

GÁZTŰZHELYEK HATÁSA A BELSŐ KÖRNYEZETRE Dr. Kajtár László Ph.D. Leitner Anita

GÁZTŰZHELYEK HATÁSA A BELSŐ KÖRNYEZETRE Dr. Kajtár László Ph.D. Leitner Anita GÁZTŰZHELYEK HATÁSA A BELSŐ KÖRNYEZETRE Dr. Kajtár László Ph.D. Leitner Anita Egyetemi Docens okl.gm. Ph.D. hallgató BUDAPESTI MŰSZAKI M ÉS S GAZDASÁGTUDOM GTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÜLETGÉPÉSZETI TANSZÉK Témakörök

Részletesebben

2015. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján

2015. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT 215. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 216. TARTALOM 1. A levegőminőség értékelése

Részletesebben

Lelovics Enikő, Környezettan BSc Témavezetők: Pongrácz Rita, Bartholy Judit Meteorológiai Tanszék;

Lelovics Enikő, Környezettan BSc Témavezetők: Pongrácz Rita, Bartholy Judit Meteorológiai Tanszék; Lelovics Enikő, Környezettan BSc Témavezetők: Pongrácz Rita, Bartholy Judit Meteorológiai Tanszék; 21.5.28. Bevezetés: a városi hősziget Vizsgálatára alkalmas módszerek bemutatása Az általunk felhasznált

Részletesebben

Kell-e félnünk a salaktól az épületben?

Kell-e félnünk a salaktól az épületben? XLIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2018. április 17-19. Kell-e félnünk a salaktól az épületben? Homoki Zsolt Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Sugárbiológiai

Részletesebben

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások Dr. Szigeti Tamás Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019.03.20. A levegőminőségről sokat lehet hallani főleg a kültéri levegő kapcsán

Részletesebben

Budapest légszennyezettségi adatai

Budapest légszennyezettségi adatai Budapest légszennyezettségi adatai Az Európai Bizottság felkérésére a Tiszta Levegőt Európának (Clean Air For Europe, CAFE) folyamat részeként átfogó elemzés készült a légszennyezésnek a környezetre és

Részletesebben

A Kémiai Laboratórium feladata

A Kémiai Laboratórium feladata A Kémiai Laboratórium feladata Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban 2. Előadó: Csiki Tímea osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Igazgatóság Munkahigiénés

Részletesebben

Közúti forgalomszámlálás e_sensor rendszerrel. 2012.06.04 2012.06.10 Budapest dugódíj projekt (sajtóanyag)

Közúti forgalomszámlálás e_sensor rendszerrel. 2012.06.04 2012.06.10 Budapest dugódíj projekt (sajtóanyag) Közúti forgalomszámlálás e_sensor rendszerrel 2012.06.04 2012.06.10 Budapest dugódíj projekt (sajtóanyag) 1 Cégbemutató A Sensor Technologies Kft. videó analitikai rendszereket fejleszt budapesti székhellyel.

Részletesebben

Tárgyszavak: környezetszennyezés; városi közlekedés; lebegő por; jármű; emisszió; immisszió.

Tárgyszavak: környezetszennyezés; városi közlekedés; lebegő por; jármű; emisszió; immisszió. LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 2.2 Közlekedés okozta porszennyezés a városi levegőben Tárgyszavak: környezetszennyezés; városi közlekedés; lebegő por; jármű; emisszió; immisszió. A bécsi levegőt szennyező,

Részletesebben

Tájékoztató Új, utasbarát menetrend Dunaharaszti helyi közlekedésében

Tájékoztató Új, utasbarát menetrend Dunaharaszti helyi közlekedésében Tájékoztató Új, utasbarát menetrend Dunaharaszti helyi közlekedésében Tisztelt Utasaink! Örömmel értesítjük Önöket, hogy társaságunk 0. szeptember -től új menetrendet vezet be a dunaharaszti helyi autóbuszjáratokon.

Részletesebben

A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9

A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9 A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9 Név: Pitlik László Mérés dátuma: 2014.12.04. Mérőtársak neve: Menkó Orsolya Adatsorok: M24120411 Halmy Réka M14120412 Sárosi

Részletesebben

Veszélyes anyagok a fodrászüzletek levegőjében

Veszélyes anyagok a fodrászüzletek levegőjében FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 Veszélyes anyagok a fodrászüzletek levegőjében Tárgyszavak: fodrászat; veszélyes anyag; ammónia; hidrogén-peroxid; expozíció, szellőzés. A 80-as évek végén erősen megnövekedett

Részletesebben

SF 3-6-T2. Az kenőanyag és a sínkenő berendezés MÁV nyílttéri tesztelése. The Ultimate Lubricant

SF 3-6-T2. Az kenőanyag és a sínkenő berendezés MÁV nyílttéri tesztelése. The Ultimate Lubricant SF 3-6-T2 Az SF Railforce kenőanyag és a sínkenő berendezés MÁV nyílttéri tesztelése The Ultimate Lubricant Az SF 3-6-T2 kenőanyag és a sínkenő berendezés nyílttéri tesztelése A mérési helyszín A sínkopás

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter 71/2012. (VII. 16.) VM rendelete egyes miniszteri rendeletek levegõvédelemmel összefüggõ módosításáról

A vidékfejlesztési miniszter 71/2012. (VII. 16.) VM rendelete egyes miniszteri rendeletek levegõvédelemmel összefüggõ módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 94. szám 13685 A vidékfejlesztési miniszter 71/2012. (VII. 16.) VM rendelete egyes miniszteri rendeletek levegõvédelemmel összefüggõ módosításáról A környezet védelmének

Részletesebben

4. Légköri aeroszol időbeli változásának vizsgálata

4. Légköri aeroszol időbeli változásának vizsgálata 4.Légköri aeroszol időbeli változásának vizsgálata 25 4.1 Kétfokozatú mintavevővel gyűjtött minták vizsgálata Az ATOMKI udvarán 1996 óta történik rendszeresen, heti két alkalommal mintagyűjtés kétfokozatú

Részletesebben

VITUKI KÖRNYZETVÉDELMI ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSI KUTATÓ INTÉZET KHT. ENVIRONMENTAL PROTECTION AND WATER MANAGEMENT RESEARCH INSTITUTE NON-PROFIT COMPANY

VITUKI KÖRNYZETVÉDELMI ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSI KUTATÓ INTÉZET KHT. ENVIRONMENTAL PROTECTION AND WATER MANAGEMENT RESEARCH INSTITUTE NON-PROFIT COMPANY VITUKI KÖRNYZETVÉDELMI ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSI KUTATÓ INTÉZET KHT. ENVIRONMENTAL PROTECTION AND WATER MANAGEMENT RESEARCH INSTITUTE NON-PROFIT COMPANY ÖSSZESÍTŐ ÉRTÉKELÉS HAZÁNK LEVEGŐMINŐSÉGÉRŐL 2006. KÉSZÜLT

Részletesebben

Magyarország levegőminőségének állapota

Magyarország levegőminőségének állapota Magyarország levegőminőségének állapota szakmai ügyvezető-helyettes Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Kéményjobbítók Országos Szövetsége Hazai mérőhálózatok Mért komponensek Klasszikus légszennyezők helyzetkép

Részletesebben

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére Az SF RAILFORCE találmány lényege egy olyan újfajta kenőanyag család, amely fémek felületén egy kemény kopásálló és súrlódás-csökkentő bevonatot hoz létre.

Részletesebben

2017. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján

2017. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT 217. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 218. TARTALOM 1. A levegőminőség értékelése

Részletesebben

A vörösiszap kiporzásából származó aeroszol tulajdonságai és potenciális egészségügyi hatásai

A vörösiszap kiporzásából származó aeroszol tulajdonságai és potenciális egészségügyi hatásai A vörösiszap kiporzásából származó aeroszol tulajdonságai és potenciális egészségügyi hatásai Hoffer András, Gelencsér András, Kováts Nóra, Turóczi Beatrix, Rostási Ágnes, Imre Kornélia, Nyirő-Kósa Ilona,

Részletesebben

Londoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek

Londoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Londoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Helyszín: Ez a londoni ifjúsági program Ealing kerületben indul, amely egy kellemes, zöldövezeti kerülete Londonnak, a belvárostól metróval 25 percre. Ealing

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Iskolák belsőtéri környezetének egészségügyi összefüggései Dr. Rudnai Péter

Iskolák belsőtéri környezetének egészségügyi összefüggései Dr. Rudnai Péter Iskolák belsőtéri környezetének egészségügyi összefüggései Dr. Rudnai Péter Országos Környezetegészségügyi Intézet, Budapest HÁTTÉR Az Európai Országok Egészségügyi és Környezet-védelmi Minisztereinek

Részletesebben

2013. évi összesítő értékelés. hazánk levegőminőségéről. az automata mérőhálózat adatai alapján

2013. évi összesítő értékelés. hazánk levegőminőségéről. az automata mérőhálózat adatai alapján Országos Meteorológiai Szolgálat 2. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 24. május TARTALOM. A levegőminőség értékelése

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet Dr. Márton László PhD 1022 BUDAPEST, HERMAN O. U. 15. Tel.: 06/30/3418702, E-MAIL: marton@rissac.huc A levegőből

Részletesebben

Regionális időjárási helyzetek és légszennyezettség 1.

Regionális időjárási helyzetek és légszennyezettség 1. Regionális időjárási helyzetek és légszennyezettség 1. Légszennyezettség Tiszta levegő: az a levegő, melyben a szennyező komponensek koncentrációi nem haladják meg a tapasztalati, kísérleti úton meghatározott

Részletesebben

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE A légkör szerkezete kémiai szempontból Homoszféra, turboszféra -kb. 100 km-ig -turbulens áramlás -azonos összetétel Turbopauza

Részletesebben

A szolgáltatási díjak alakulása 2014-ben

A szolgáltatási díjak alakulása 2014-ben A szolgáltatási díjak alakulása 2014-ben A Kormány 2012-ben rendeletben vezette be a vényköteles gyógyszerek kiváltásához kapcsolódó gyógyszerbiztonsági ellenőrzésért járó szolgáltatási díjat, amely díj

Részletesebben

Mikropillárok plasztikus deformációja 3.

Mikropillárok plasztikus deformációja 3. Mikropillárok plasztikus deformációja 3. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0003 projekt Visegrád 2012 Mikropillárok plasztikus deformációja 3.: Ultra-finomszemcsés Al-30Zn ötvözet plasztikus deformációjának

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz Zajmérés Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Előadás, gyakorlat Zajmérés-elmélet Zajmérés-gyakorlat 25/2004.

Részletesebben

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM. Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján Tárgyszavak: levegőszennyezés; közúti alagút; benzol; nemmetán-szénhidrogének;

Részletesebben

A levegőterheltségi szint alakulása. Ózdon. a JKY-930 mobil mérőállomás évi mérési adatai alapján

A levegőterheltségi szint alakulása. Ózdon. a JKY-930 mobil mérőállomás évi mérési adatai alapján 3530 Miskolc, Mindszent tér 4. A NAT által az 1-1040/2010 számon akkreditált vizsgálólaboratórium A levegőterheltségi szint alakulása Ózdon a JKY-930 mobil mérőállomás 2011. évi mérési adatai alapján A

Részletesebben

Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József

Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József Bevezetés A Föld teljes vízkészlete,35-,40 milliárd km3-t tesz ki Felszíni vizek ennek 0,0 %-át alkotják Jelentőségük: ivóvízkészlet, energiatermelés,

Részletesebben

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok KSZGYSZ konferencia 2012. május 22. Bibók Zsuzsanna Tartalom A 2011-ben hatályba lépett jogszabályok új előírásai; 306/2011.(XII.23.)kormányrendelet,

Részletesebben

prezentáció Balusztrád és padlóreklám a metróállomásokon

prezentáció Balusztrád és padlóreklám a metróállomásokon Metró Reklám m Kft. prezentáció Balusztrád és padlóreklám a metróállomásokon Kik utaznak metróval? Az utazóközönség demográfiai összetétele kutatási adatok alapján Férfi 43% Nő 57% 50 évnél idősebb 38%

Részletesebben

MP ROTATOR Alkalmazási segédlet, telepítők számára

MP ROTATOR Alkalmazási segédlet, telepítők számára MP ROTATOR Alkalmazási segédlet, telepítők számára Érjen el egyenletes csapadékkijuttatást bármilyen szórási szög és bármilyen öntözési távolság mellett. JELEN SEGÉDLET TARTALMAZZA: 1. MP Rotator alkalmazása

Részletesebben

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Statisztika I. Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Boros Daniella OIPGB9 Kereskedelem és marketing I. évfolyam BA,

Részletesebben

Elméleti-, technikai háttér

Elméleti-, technikai háttér ÍVFÉNY ÁLTAL KELTETT SZERVETLEN EMISSZIÓ TOXIKOKINETIKÁJÁNAK VIZSGÁLATA ÁLLATMODELLBEN 1 Kővágó Csaba, 2 Májlinger Kornél, 1 Lehel József, 1 Állatorvostudományi Egyetem, Budapest, 2 Budapesti Műszaki és

Részletesebben

Kis Zoltán ügyvezető

Kis Zoltán ügyvezető Jobbágyi, 2018. augusztus 14. Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály 3100 Salgótarján Múzeum tér 1. Tárgy: előírások teljesítése Tisztelt

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/985/2008. Tervezet

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/985/2008. Tervezet KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/985/2008 Tervezet a légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 14/2001. (V. 9.)

Részletesebben

Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OLM 2013. évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítő értékelése

Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OLM 2013. évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítő értékelése Országos Meteorológiai Szolgálat Az OLM 2013. évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítő értékelése Készítette: ÉLFO Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ 2014 Tartalom Mintavételi program

Részletesebben

A 2009-es év országos átlaga megegyezik, a fenntartói 4% csökkenést mutat, az iskolai eredmény viszont 2%-kal jobb a tavalyinál.

A 2009-es év országos átlaga megegyezik, a fenntartói 4% csökkenést mutat, az iskolai eredmény viszont 2%-kal jobb a tavalyinál. Iskolánkban, a 2009-2010-es tanévben 5 osztály vett részt a központi mérésben, összesen.. tanuló. Két telephelyen folyt a mérés: 1. telephely- székhelyiskola - 4. a 2. telephely- Pais Tagiskola- 4. b,

Részletesebben

Nyári menetrendi módosítások

Nyári menetrendi módosítások Nyári menetrendi módosítások Változások Budapest elővárosában 80 sz. Budapest Miskolc vasútvonal Kínálatbővítésként az 5108-as gyorsvonat megáll Pécel, Isaszeg és Tura állomásokon. Ezáltal az esti órákban

Részletesebben

VVER-440 (V213) reaktor (főberendezések és legfontosabb üzemi jellemzők)

VVER-440 (V213) reaktor (főberendezések és legfontosabb üzemi jellemzők) VVER-440 (V213) reaktor (főberendezések és legfontosabb üzemi jellemzők) Reaktor és fővízkör A főkeringtető kör névleges adatai Névleges hőteljesítmény A hőhordozó közepes hőmérséklete Megnevezés Névleges

Részletesebben

Mozgásban a VODAFONE. 2007 december 6. december 16.

Mozgásban a VODAFONE. 2007 december 6. december 16. Mozgásban a VODAFONE 2007 december 6. december 16. A Vodafone mindig nagy nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az igényeknek leginkább megfelelô szolgáltatást nyújtsa ügyfeleinek. Ezek kommunikálására mindig

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben