Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!"

Átírás

1 Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

2 Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Írta és szerkesztette: Valkó Kornélia A foglalkozások kidolgozásában részt vett: Borsós Zsófia, Horváth Edit, Kugelmann Eszter Szakmai lektor: Scheitler Adrienn A szerkesztésben és a véleményezésben segített: Borsós Zsófia Zöld - Híd Alapítvány

3 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésről óvodapedagógusoknak I. Bevezetõ II. Módszertani ajánló III. Foglalkozástervek Mentsük meg a Föld Anyát! Nagyvárosi dzsungel A természet és az ember Élj te is környezetbarát módon! IV. Mellékletek V. Felhasznált irodalom VI. Jegyzetek

4 Nevelni annyit tesz: hinni a változásban (Paulo Freire) Bevezető I. BEVEZETŐ Kedves Óvónők és kisgyermekekkel foglalkozó lelkes környezetvédők! Ma már senki előtt nem titok, hogy az emberiségnek milyen társadalmi és környezeti globális problémákkal kell megküzdenie a 21. században. Naponta szembesülünk azzal, hogy a sokszor önző, a jövőre nem gondoló életvitelünk, milyen visszafordíthatatlan változásokat okoz a környezetben. Elég csak a klímaváltozásra, a hulladék problémájára vagy az élőhelyek eltűnésére, fajok kihalására gondolnunk. Kiadványunk célja nem az, hogy hosszasan taglaljuk, miként zsákmányoljuk ki a Földünket, miként tesszük tönkre a természetet és a környezetet hanem, hogy felismerjük mind felelősek vagyunk érte. Felelősek vagyunk az otthont nyújtó Föld Anyáért! A legfontosabb, hogy mindenki tehet a Föld Anya megmentéséért, de első lépésként ezt el is kell hinnünk. Nem nevelhetjük a gyerekeket környezettudatos gondolkodásmódra, ha mi magunk nem hiszünk a változásban és nem szolgálunk követendő példaként számukra. A gyerekek ösztönösen tisztelik a természetet és rácsodálkoznak sokszínű élővilágunkra. Segítsünk nekik abban, hogy megmaradjon bennük ez az eredendő képesség és felnőtté válva is képesek legyenek harmóniában élni a természettel! Ebben a szellemben hozta létre a pécsi Zöld- Híd Alapítvány 2004 őszén az Öko Kuckó Interaktív Környezetvédelmi Oktatótermet, ahol az iskolás Fotó: Koczkás Péter korosztály játékos, kreatív, élményközpontú foglalkozások során ismerkedhet meg a hulladék, vásárlás fogyasztás, energia, természet és a víz témájával. Hamar jelentkezett az igény az óvónők részéről, hogy csoportjaikkal ők is részt vehessenek hasonló foglalkozásokon. Ennek lehetőségét teremtette meg a KvVM által kiírt, Izland, Liechtenstein és Norvégia által, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül támogatott nyertes pályázatunk: Környezettudatosság az óvodában Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! címmel. A program során négy, óvodás korosztálynak szóló környezeti nevelési foglalkozást dolgoztunk ki, majd több óvodás csoport bevonásával tökéletesítettük. Foglalkozásainkon már eddig is több száz gyerek vett részt, akik reményeink szerint megfogadják a tanácsainkat és az életük során mindvégig odafigyelnek a Föld Anyára! 3.

5 Módszertani ajánló Csodálatos, milyen eredeti tud lenni egy gyerek, ha hagyják. (Kosztolányi Dezső) II. MÓDSZERTANI AJÁNLÓ Az óvodás korosztálynak szóló, környezeti nevelési foglalkozások tervezése nagy körültekintést igényel a foglakozást vezető részéről, mivel ennek a korosztálynak az igényeit kielégíteni, már csak az életkori sajátosságaikból kifolyólag sem egyszerű. A gyermeki érdeklődés felkeltése és a figyelem fenntartása interaktív, játékos, élményközpontú, cselekedtetve tanító formában valósítható meg leginkább. Foglalkozásaink tervezésekor erre törekedtünk, s bár a kiadványban szereplő foglalkozásterveket számtalan óvodai csoporttal kipróbáltuk, szolgáljon mégis vezérfonalként és ötletindítóként saját munkájukban. Az általunk bemutatott foglalkozástervek rugalmasan alakíthatók az adott csoport képességeinek, életkori sajátosságainak megfelelően. Tetszés szerint gazdagíthatják új elemekkel, vagy éppen csak egy-egy feladat megvalósításával színesíthetik mindennapi nevelő munkájukat. A foglalkozásaink tervezésekor arra törekedtünk, hogy minden kelléket, játékot, kreatív feladatot, saját kezűleg, egyedi módon készítsünk el, ezzel is szemléltetve, hogy a bennünk rejlő kreativitás, a közös alkotás élménye többet ér, mint a boltok polcain sorakozó, csillogó, ám mesterséges, tömeggyártott játékok hada. A módszertani ajánlóban azt kívánjuk bemutatni, hogy az általunk, a foglalkozástervekben alkalmazott séma egyes pontjainál milyen általános szempontokra érdemes figyelni, ezzel is segítséget nyújtva ahhoz, hogy a legtöbbet tudják kihozni saját foglalkozásaikból, a gyerekek pedig maradandó és lelkesítő élményekkel gazdagodjanak. Ajánlott korosztály: Foglalkozásterveinkben ajánlott korosztályként az 5-6 évet adtuk meg, tehát elsősorban középső- és nagycsoportos óvodásoknak készült. Minden óvónő szabadon eldöntheti, hogy a saját csoportját elég érettnek tartja-e a feladatokhoz? Számos játék vegyes, illetve kiscsoportosokkal is megvalósítható, apróbb átalakításokkal. 4.

6 Módszertani ajánló Csoportlétszám: Véleményünk szerint a min. 10 max. 25 fős létszám a legideálisabb a foglalkozások hatékony levezetéséhez. Mivel foglalkozásterveinkbe több szabályjáték (társasjáték) is szerepel, amit csapatokban játszhatunk, így kisebb létszámnál gördülékenyebben működhet a foglalkozás. A kézműves alkotások elkészítésénél a gyerekek segítséget igényelhetnek, ezért több pedagógus részvételére lehet szükség. Növelheti a hatékonyságot, ha a munkafázisok szerint több csoportba osztjuk a gyerekeket. Szükséges idő: Foglalkozásainkat kb. 90 percre terveztük, ami hosszúnak tűnhet az óvodás korosztálynál. Tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy 1-1,5 órán keresztül is fenntarthatjuk a gyerekek figyelmét, a foglalkozástervekben szereplő, játékon alapuló módszerek által. Figyeljünk azonban arra, hogy ha lankad a gyerekek érdeklődése, a következő egységhez való átvezetésben alkalmazzunk energizereket (mozgásos rövid játékokat). Téma: A témánál tágabb értelemben adtuk meg a foglalkozások ismeretanyagát. Egy-egy témát köthetünk a zöld jeles napok egyikéhez, illetve ünnepkörökhöz. Cél: Foglalkozásaink átfogó célja, a környezettel való együttélésre nevelés, amely magában foglalja a környezet tényleges védelmét, beleértve a természetes (élő és élettelen) és mesterséges, ember által létrehozott környezetet is. Olyan szokások, szokásrendszerek, viselkedési formák megalapozása, valamint azon képességek tudatos fejlesztése, amelyek szükségesek a környezettel való harmonikus kapcsolat, a környezeti problémák iránti érzékenység, a helyes értékrendszer és a környezettudatos életvitel kialakításához. Előzetes tudás: A foglalkozások levezetéséhez nem szükséges komolyabb előismeret a gyerekek részéről, elegendő a családban és az óvodában megszerzett ismeret az adott téma tekintetében. Kiemelt fejlesztési feladatok: A megszerzett ismeret, a tudás alapvető érték, de önmagában mit sem ér. Ezért olyan attitűdök és kompetencia területek (kognitív, szociális, személyes, speciális) fejlesztését céloztuk meg, melyek által a gyerekek érzékenyebbé válnak a környezet, a természet és az élővilág állapota iránt. Módszer, munkaforma: A foglalkozások módszereinek kidolgozása során olyan szempontokat vettünk figyelembe, mint a sokoldalú, változatos ismeretátadás, figyelemfelkeltő, élményközpontú kooperatív feladatok, interaktív folyamatok. Nagy hangsúlyt fektettünk a közös és egyéni alkotás, valamint a játék örömére. 5.

7 Módszertani ajánló Szükséges anyagok, eszközök: Az általunk használt eszközök saját készítésűek, egyediek, ily módon teljes mértékben nem reprodukálhatók. Azonban a foglakozás tervekben ismertetett anyagok, eszközök, leírások, képek, valamint a mellékletek segítségével, és egy kis kreativitással könnyedén elkészíthetők hasonló igényes kellékek. Mellékletek: A megadott mellékletek a forrás megjelölésével (Zöld - Híd Alapítvány) szabadon felhasználhatók, fénymásolhatók. Felhasznált irodalom: A kiadvány végén található irodalomjegyzék támpontot jelenthet a témák bővebb megismerésében. A FOGLALKOZÁS MENETE Előkészítés: A termet rendezzük át úgy, hogy kötetlenül, körben ülve tudjuk kezdeni a foglalkozást. Lehetőség szerint a gyerekek és a foglalkozást vezető is üljön a földön, párnákon, szőnyegen, hogy kialakuljon a megfelelő légkör. Készítsük elő a foglalkozáshoz szükséges anyagokat, eszközöket, mellékleteket. Még a foglalkozás megkezdése előtt tisztázzuk a gyerekekkel a viselkedési szabályokat, illetve ismertessük a foglalkozás menetét. Ráhangolódás a témára: A foglalkozás tényleges megkezdése előtt keltsük fel a gyerekek érdeklődését az adott téma iránt. Ebben segítségünkre lehet egy, a foglalkozás végén elkészítendő alkotás bemutatása, valamilyen szemléltető eszköz (kép, kellék), történet, találós kérdés, bemelegítő játék. Foglalkozás levezetése: A foglalkozástervekben a főbb egységeket adtuk meg pontokba szedve, jól követhető logikai sorrendben, ügyelve a módszerek változatosságára. Zárás: A foglakozás végén elevenítsük fel a tanult ismereteket, összegezzük a hallottakat és ne mulasszuk el a gyerekek munkájának értékelését, valamint a dicséretet sem. 6.

8 Mentsük meg a Földanyát III. FOGLALKOZÁSTERVEK 1. MENTSÜK MEG A FÖLD ANYÁT! (GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK) Ajánlott korosztály: 5-6 év Csoportlétszám: min 10 - max 25 fő Szükséges idő: kb. 90 perc Téma: Globális környezeti problémák, a világunk sokszínűsége, és amit mi emberek tehetünk a Földünk természeti értékeinek megőrzése érdekében. Cél: A természeti és társadalmi környezethez fűződő pozitív érzelmi viszony kialakítása, a figyelem felhívása a természet értékeire, szépségeire, a gyerekek érzékenyítése a környezeti problémák iránt. A természet világának megismertetése, a növény- és állatvilág sokszínűségének, változatosságának együttes felfedezése, megszerettetése a gyerekekkel, ezáltal is előmozdítva az értékek megóvását. Előzetes tudás: Az óvodában és a családban megszerzett ismeretek a témában. Kiemelt fejlesztési feladatok: Manuális képesség, logikus gondolkodás és koncentráló képesség, kifejező készség, kreativitás, szabálytudat, beleérző képesség, együttműködésre való képesség fejlesztése, környezettudatos szemlélet formálása. Módszer, munkaforma: Beszélgetés A kíváncsi szivárvány és Mentsük meg a Földanyát! mese Sokszínű világunk játék képekkel Mentsük meg a Földanyát! társasjáték - értelemfejlesztő szabályjáték Szükséges anyagok, eszközök: Sokszínű világunk játékhoz: színes lapok, képek állatokról, növényekről és különféle természeti képződményekről Mentsük meg a Föld Anyát! társasjáték, nagy szivacs dobókocka, feladat- és kérdéskártyák, nyakba akasztható csapatjelek (lila, kék, zöld, sárga, narancs, vörös csapatjel, csapatonként egy smaragd medál az éppen játékban levő csapattag számára), bábuk (pl.: vízzel megtöltött PET palackok, a csapatjeleknek megfelelő színekkel megfestve) 7.

9 Mentsük meg a Földanyát Mellékletek: Mentsük meg a Föld Anyát! / 1. számú melléklet (csapatjelek) Mentsük meg a Föld Anyát! / 2. számú melléklet (csodálatos smaragdmedál jel, hőlégballon) Mentsük meg a Föld Anyát! /3. számú melléklet (feladat- és kérdéskártyák) Mentsük meg a Föld Anyát! /4. számú melléklet ( Mentsük meg a Föld Anyát! mese a társasjátékhoz) Mentsük meg a Föld Anyát! /5. számú melléklet (ajándékszínező) A FOGLALKOZÁS MENETE Ráhangolódás a témára: Ráhangolásként mutassunk a gyerekeknek egy földgömböt és meséljünk nekik róla, adjuk körbe, hogy mindenki megnézhesse, így jobban el tudják képzelni a Föld Anyát. Mesélhetünk a bolygókról, a csillagokról, a Napról. Különböző nagyságú labdákkal szemléltethetjük is a Föld helyzetét és mozgását az univerzumban. Foglalkozás levezetése: 1. Bevezető beszélgetés a témáról - Tudjátok-e, hogy mi az a Föld Anya? A hely, ahol élünk, az otthonunk a Föld, a kék bolygó! - Tudjátok-e, hogy miért nevezzük a Földünket kék bolygónak? Mert Földünknek több mint a felét víz borítja (tengerek, óceánok), olyan sok, hogy ha űrhajósok lennénk, és a világűrben kipillantanánk az űrhajónk ablakából, akkor egy csodálatos, kék színű bolygót látnánk. A mi Földünket! - Hogyan ártunk mi emberek a Földünknek? Szennyezzük a levegőt, vizeinket, a talajt, kivágjuk a fákat. Elborítjuk hulladékkal (egy nagy szeméttelep még a világűrből is látszik). Kipusztítjuk az élővilágot. Sok élőlénynek tönkretesszük az élőhelyét stb. - Miért lenne fontos, hogy vigyázzunk a környezetünkre, pl.: a levegőre, a vízre? Mert szükségesek az életben maradásunkhoz, a levegőt belélegezzük, a vizet mindennap isszuk, fürdünk benne, és mert ez az egy élőhelyünk van, ha tönkretesszük, nem lesz helyette másik. - Milyen élőlények élnek még rajtunk kívül itt a Földön? Növények és állatok! - Milyen állatokat ismertek? Milyen növényeket ismertek? Mindenki mondjon egyet! Nagyon változatos és sokszínű az élővilágunk. - Azt tudjátok-e, hogy Hány lába van a kutyának? És a póknak? Mekkora az elefánt? És a hangya? Milyen illata van az orgonának? És a fenyőnek? Milyen színű a pipacs? És a szivárvány? 8.

10 Mentsük meg a Földanyát 2. A kíváncsi szivárvány című mese és a Sokszínű világunk című játék Mese a kíváncsi szivárványról! Egyszer egy csodálatos szivárvány született a zápor után. Aki nagyon kíváncsi volt, mindig a magasban, az égen szeretett volna lenni, ahonnan mindent jól lát. Még akkor is így tett, amikor a Nap figyelmeztette: Vigyázz, mert ha én lebukok a felhők mögé, nélkülem te sem maradhatsz az égen! De a kíváncsi szivárvány nem hallgatta meg a Nap intő szavát. A nap lebukott a felhők mögé, a szivárvány pedig darabokra tört és lehullott a földre, én éppen arra jártam, megtaláltam a darabjait és elhoztam NEKTEK! A foglalkozásvezető most elővesz egy kosarat, és szétszórja a szivárvány darabjait a földön a gyerekek körül. Mindenki válasszon két különböző színt! Eközben szétszórunk képeket melyek különféle növényeket, virágokat, leveleket, gyümölcsöket, természeti képződményeket, állatokat ábrázolnak. A feladat: mindenki keressen a kezében levő színekhez hasonló színű természeti kincseket, élőlényeket és építsünk belőlük közösen szivárványt itt a Földön. Földünk élővilága rendkívül gazdag, az embereken kívül rengeteg állat és növény népesíti be. A környezetünkben mindenütt ott van a szivárvány csak jól körül kell nézni. 3. Mentsük meg a Földanyát! társasjáték - értelemfejlesztő szabályjáték A társasjáték elkészítése: Szükséges anyagok, eszközök: - viaszos vászon (2db x 3x1,5 m) - színes akrilfesték, ecsetek - filcek - erős ragasztó - decoupage ragasztó - nyomtatott képek A társasjáték alapja 2 db 3x1,5 m-es viaszos vászon (3x3 m-es négyzetbe kört szerkesztünk). Természetesen ettől el lehet térni, a méretek változtatásával. Az alap megrajzolása filccel történhet (szárazföldek, óceánok), majd akrilfesték segítségével érhetjük el a kívánt színt. 9.

11 Mentsük meg a Földanyát A mezők szintén akrilfestékkel készíthetők el. A képek (állatok, növények, környezeti problémák) felvitele decoupage ragasztó segítségével oldható meg. Miután az egész mű elkészült kenjük át az egész felületet decoupage lakkal. Mellékletek: Mentsük meg a Föld Anyát!/ 1. számú melléklet (csapatjelek, csodálatos smaragdmedál) Mentsük meg a Föld Anyát!/2. számú melléklet (hőlégballon) Mentsük meg a Föld Anyát!/3. számú melléklet (feladat- és kérdéskártyák) Mentsük meg a Föld Anyát!/4. számú melléklet ( Mentsük meg a Föld Anyát! mese a társasjátékhoz) Mentsük meg a Föld Anyát!/5. számú melléklet (ajándékszínező) Bevezető beszélgetés és a társas megtekintése a gyerekekkel. Megkérdezzük, ki ismeri fel, mit ábrázolnak a mezők? Beszélgessünk néhány mondatban a bolygónkról, a Földről, amit szárazföldek, tengerek, és óceánok alkotnak! Újra elővehetjük a foglalkozás elején bemutatott földgömböt is. Meséljük el a mellékletekben található Mentsük meg a Föld Anyát! című mesét. A gyerekekkel csapatokat alkotunk (létszámtól függ, lehet 4-5 vagy 6 csapat, csapatonként 4-5 fő) a nyakba akasztható színes csapatjelek segítségével (sárga, narancs, vörös, lila, kék, zöld körmedálok). Az azonos színjellel rendelkező gyerekek tartoznak egy csapatba. Minden csapat kap egy csodálatos smaragd medált, mely körönként változóan mindig annak a játékosnak a nyakába kerül,aki éppen bátor felfedezőként a csapatot képviseli a játékban. (Ha végigértünk a csapatokon és véletlenül az egyik csapatban több gyerek van, mint a másikban, akkor a sor elölről indul. Pl.: Ha sárga, narancs, piros, lila csapatnál 4 fő van, a kék csapatnál viszont 5 fő, akkor az ötödik körben, amíg a kék csapatnál az 5. játékos kapja a csodálatos smaragd medált, addig a többi csapatnál újra az első játékos). A játékszabályok tisztázása: - Minden csapat egy, a saját színének megfelelő bábuval rendelkezik. - Körönként mindig más gyerek képviseli a csapatot a bábuval. Ezt a nyakában levő smaragd medál jelöli. - A játék az Északi-sarkról indul, az útvonal menetirányába mutató zöld háromszögről, ami a Start mező. Ezen sorakoztatják fel a csapatok a bábuikat. Az útvonal végigkanyarog a kontinenseken (Észak-Amerika, Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Európa, Ázsia, Ausztrália), majd a Déli-sarkon a Célban végződik, amit egy vörös négyzet jelöl. A csapattagok annyit léphetnek egy-egy alkalommal, amennyit az óriás, szivacs dobókockával dobnak. A másik 10.

12 Mentsük meg a Földanyát lehetőségünk, hogy a 3 mezőszínnek megfelelően készítjük el a dobókockát (2-2 lila, narancs, piros-fehér oldal). A kocka egyik piros-fehér csíkos oldalára ragasszuk fel a hőlégballon képét. A játékosok mindig arra a mezőre lépnek, amilyen színt dobnak. Ha valamelyik játékos hőlégballonos piros-fehér csíkos oldalt dob a kockával, akkor a hőlégballon segítségével elrepülhet a következő kontinens csíkos mezőjére. Az a csapat nyer, aki először ér célba. - Az út során különféle mezők váltakoznak a játékosok előtt. A kisméretű sárga és zöld négyzetek csupán az útvonalat jelölik, ezen kívül nincs funkciójuk, ezekre lépve a játékosokkal semmi nem történik. Az előbb említett mezőkön kívül három nagyobb méretű keretes mező látható az utazás során, mely különféle feladatokat tartogat a játékosok számára: / Lila keretes mező/: Ezekre a mezőkre lépve a játékosoknak az adott kontinensre (ahol éppen jár) vonatkozó kérdésre kell válaszolnia. Amennyiben a válasz helyes, a játékos tovább mehet, még egyszer dobhat. Ha helytelen volt a válasz, a játékos nem mehet tovább, a következő csapaté a haladás lehetősége. A csapattagok segíthetnek megválaszolni a kérdést. /Narancssárga keretes mező/: Ezekhez a mezőkhöz érve a játékosokat az adott terület problémaköréhez kapcsolódó izgalmas próbák, ügyességi feladatok várják, melyeket, ha sikerül megoldaniuk a csapat tovább mehet, ha nem sikerül, a következő csapaté a lehetőség. /Fehér csíkokkal ellátott vörös keretes mező/: Ezek a mezők tanító jellegű információkat, ismereteket közvetítenek a globális környezeti problémák témakörén belül a játékosok számára, melyek meseszerű történésekbe szőve jutnak el a résztvevőhöz, akik valami jót vagy rosszat tettek a környezettel. - A győztes csapatot tapssal jutalmazzuk. Természetesen a többi csapatot is megtapsoljuk. - A játék vége attól függ, hogy mennyi ideje van az adott csoportnak, és hogy miként alakult a játék. Variációk: 1. Akkor ér véget a játék, ha egy csapat beér a célba. 2. Akkor ér véget a játék, ha minden csapat beér a célba. - A gyerekeknek adhatunk egy ajándék színezőt, ha ügyesen szerepeltek és megmentették a Föld Anyát. 4. Zárás Rövid összefoglalás, annak felelevenítése, hogy mit is tanultunk és csináltunk a foglalkozás során. A foglalkozás értékelése, dicséret. 11.

13 Nagyvárosi Dzsungel 2. NAGYVÁROSI DZSUNGEL (A VÁROS, MINT ÉLETTÉR) Ajánlott korosztály: 5-6 év Csoportlétszám: min 10 - max 25 fő Szükséges idő: kb. 90 perc Téma: A városi és falusi életmód összehasonlítása, irányított szempontok szerint: lakókörnyezet, épületek (rendeltetés szerint), közlekedés, természetes élővilág, zöldfelületek (szőlő, legelő, kert, szántóföld stb.), állatok (házi-, háztáji-, haszonállatok, házkörüli állatok), hulladékkezelés. Cél: A városi és a falusi életmód összehasonlítása, a különbségek és hasonlóságok megláttatása. Annak érzékeltetése, hogy az egyszerűbb, természetesebb és természet közelibb életmód kialakításával sokat tehetünk a környezetünk érdekében. Annak hangsúlyozása, hogy a modern városi életforma is élhető környezettudatosan, apró változtatásokkal. Előzetes tudás: Az óvodában és a családban megszerzett ismeretek a témában Kiemelt fejlesztési feladatok: Manuális képesség, logikus gondolkodás és koncentráló képesség, kifejező készség, kreativitás, szabálytudat, beleérző képesség, együttműködésre való képesség fejlesztése, környezettudatos szemlélet formálása. Módszer, munkaforma: Beszélgetés Puzzle kirakása a témához kapcsolódóan Falu és város modellépítés csoportmunkában A falu és a város hangjai (hallást fejlesztő játék) Vajon hol élhetek? játék Őzjáték - értelemfejlesztő szabály játék Szükséges anyagok, eszközök: Falu és város puzzle (kartonlapok, tépőzárak, laminált-színes képek) Kellékek a város és falu felépítéséhez (molinó, épületek, szelektív hulladékgyűjtők, autók, zöldfelületek, állatok) Hanganyag lejátszására szolgáló eszközök (laptop, hangfalak) Képek és mappák a Vajon, hol élhetek? feladathoz 12.

14 Nagyvárosi Dzsungel Mellékletek: - A FOGLALKOZÁS MENETE Ráhangolódás a témára: Falu és város puzzle kirakása: A játékhoz szükséges puzzle-t elkészíthetjük a következő módon: Válasszunk 2 színes képet, ami egy falut és egy várost ábrázol. Legyenek a képek, minél színesebbek és kifejezőbbek. Lamináljuk le a 2 képet, majd vágjuk össze úgy, hogy körülbelül 5-6 darabból álljanak. Egy vastagabb színes kartonra tépőzár segítségével fognak felkerülni a puzzle darabjai. Ahhoz, hogy a gyerekek el tudjuk képzelni azt a várost és azt a falut, amit fel fogunk építeni a foglalkozás során egy rövid kirakós játékkal keltsük fel az érdeklődésüket. A gyerekeket osszuk 2 csoportba. A feladatuk a város és falu képének kirakása a puzzle darabjaiból, ami egyben azt is kijelöli, hogy ki melyik csapatba fog tartozni. Foglalkozás levezetése: 1. Bevezető beszélgetés a témáról Kérdezzük meg a gyerekeket, hogy van-e köztük, aki faluban lakik? Kinek lakik a nagymamája, vagy más rokona vidéken? Jártak-e már faluban/vidéken? Szerintük mi a különbség a falu és a város között? Milyen alapvető különbségeket és hasonlóságokat tudnak említeni? (A faluban több a zöldfelület, az emberek állatokat tartanak, a városban sokféle épület van, sokkal több jármű stb.) 2. Falu és város modellépítés csoportmunkában A faluhoz és a városhoz szükséges molinók és modellek elkészítése: Szükséges anyagok, eszközök: - 2 db 6x1,5 m-es viaszos vászon - színes akrilfesték, ecset - vonalzó, olló, ragasztó, hurkapálca, hungarocell, színes üdítős kupakok - kartonlapok, papírdobozok, gyufás skatulya - képek A molinóvászon alapra külön-külön felfestjük a város és a falu alaprajzát. Kartonok, különböző méretű papírdobozok, hungarocell, hurkapálca segítségével készíthetjük el a modelleket, amit aztán kifesthetünk. Képek segítségével szemléltethetjük a különféle zöldfelületeket, illetve a falu állatait. 13.

15 Nagyvárosi Dzsungel A város és falu modell felépítése nagyon jó lehetőséget teremt arra, hogy játékosan építkezés közben tárgyaljuk meg a különböző kérdésköröket. Mindig az adott kérdéskörhöz kapcsolódó épületek kerülnek fel az alaprajzra. Az alaprajzon különböző szimbólumok segítik a gyerekek eligazodását. Mielőtt elkezdenénk az építkezést, ezeket közösen beszéljük meg a gyerekekkel, hogy mindenkinek érthető legyen az építés folyamata! Például a postát egy borítékkal jelölhetjük, a színházat egy álarccal, a baromfiudvart egy kakassal stb. Város Falu Téma: Lakóépületek Milyen fajta házban laktok? Miért vannak magas emeletes és panelházak? Csak panelházak vannak a városban? Felkerülnek a különböző házak. A faluban milyenek a házak? Felkerülnek a különböző házak. Téma: Egyéb épületek Átvezető kérdés: Milyen épületek vannak még? Hol töltitek a mindennapjaitokat? Soroljátok fel, milyen épületek vannak a lakóhelyetek/ óvoda közelében! A városban milyen épületek vannak még a lakóépületeken kívül? Felkerül az óvoda-iskola, színház, mozi, könyvtár, posta, templom, szupermarket. Tegyük fel a megfelelő épületeket a faluban is. Beszéljük meg, mi a különbség. Miért nem található meg minden épület a faluban is? Felkerül az óvoda-iskola, posta, templom, kocsma-abc. Téma: Közlekedés Átvezető kérdés: Hogyan jártok az óvodába reggelente? Melyik közlekedési forma környezetbarát? Hol jellemzőek a következő járművek? Például villamos, taxi, markoló, daru a városban; szekér, traktor a faluban. Kinyomtatott, laminált kártyák/ kisautók szétválogatása és elhelyezése a molinón. 14.

16 Nagyvárosi Dzsungel Város Milyen épületek köthetők a közlekedéshez? Honnan indul a busz, vonat? Hol tankolunk az autóval? Ki tud biciklizni? Hol biciklizhetünk biztonságosan? Mire kell vigyázni biciklizés és gyaloglás közben? Felkerül a buszpályaudvar, vasútállomás, benzinkút, bicikliút tábla. Falu Hogyan tudunk a városból a faluba utazni? Van-e a faluban buszpályaudvar, benzinkút? Hol lehet a faluban biciklizni? (Mindenhol?) Felkerül a buszmegálló tábla. Téma: Ellátás Átvezető kérdés: Mi történik, ha elesünk a biciklivel? Hová tudunk menni? Felkerül a kórház. Felkerül egy pici orvosi rendelő. Téma: Parkok, zöldövezet Átvezető kérdés: Hol lehet a megszokottnál csöndesebb a város? Hol tudunk a városban biciklizni, ha nincs bicikliút? Mi van a parkban? Hol van még sok fa a városban? Felkerülnek a parkok. Vannak-e parkok a faluban? Miért nincsenek? Téma: Háziállatok, állat-tartás Átvezető kérdés: Mit lehet még csinálni a parkban? Mit csinálnak a faluban a zöld területtel? Kinek van otthon háziállata? Ki szeretne kutyát, macskát otthon? Miért nem lehet? Mit gondoltok, hol érzi jobban magát egy kutya, kertes házban vagy emeletes házban? Milyen más állatokat tarthatunk a városban? Hol kaphatunk hörcsögöt, halat? Felkerül a kisállat-kereskedés. Voltatok már ilyen helyen? Állatot tartanak. Növényt termesztenek. Milyen állatok vannak a faluban, mit jelent a háziállat, ház körüli állat, haszonállat? Mondjatok rá példákat! Láttatok már gólyafészket? Miért nincs a városban? Felkerül az istálló, baromfiudvar, ólak, ménes. Téma: Növények, növénytermesztés Átvezető kérdés: Mit esznek az állatok? Hol vesszük az állatoknak az eledelt? Honnan kerül a városba az élelem? Mit vásárolhatunk a piacon? Felkerül a vásárcsarnok, piac. Honnan vesszük az élelmet az állatoknak? Hova kerül a számunkra már felesleges zöldség, gyümölcs a kertből? Felkerülnek a szántók, rétek, legelők, gyümölcsösök, szőlők. Téma: Munkák a ház körül Átvezető kérdés: Ki végzi nálatok a ház körüli feladatokat? Milyen ház körüli feladatok vannak? Kutyasétáltatás. Háziállatok, növények gondozása. Fűnyírás. Hólapátolás. Kocsi mosás. Állatok etetése, gondozása. Növények ültetése, ápolása, betakarítás, szüret. Lekvár főzés, befőttek elrakása. Hólapátolás, fűnyírás. 15.

17 Nagyvárosi Dzsungel Város Falu Téma: Vásárlás Átvezető kérdés: Hol szoktuk megvásárolni az élelmiszereket? Miért van olyan sok bolt a városban? Hol vehetjük meg az egyéb szükséges használati tárgyainkat? Hogyan vásárolhatunk környezettudatosan? Miért kisebb a bolt a faluban? Téma: Hulladékkezelés Hova dobjuk a szemetet? Hova kerül a kukából a szemét? Mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes hulladék, komposztálás? (Karácsonykor megbeszélhetjük, mi történik a kidobott fenyőfával.) Felkerülnek a szelektív hulladékgyűjtő konténerek (színes kupakok) és a szeméttelep. 3. A falu és a város hangjai (hallást fejlesztő játék) Ahhoz, hogy mindenki még inkább el tudja képzelni a városi és a falusi életmód különbségét, mutatunk néhány hangot, amelyekről ki kell találni, hogy minek a hangja lehet és, hogy hol hallhatjuk inkább, városban vagy faluban? Olyan hangot is mutassunk, amelyet mindkét helyen megfigyelhetünk. Városi hangok: - a városi forgalom hangja - dudaszó - a piac hangjai - galambok - vásári forgatag - emberek beszélgetése - papagáj Falusi hangok: - harangszó - bagolyhuhogás - madárdal - kutyaugatás - házkörüli állatok hangjai 4. Vajon hol élhetek? játék A játék elkészítése és levezetése: Szükség lesz kb. 10 db kinyitható, egyszerű irattartó mappára, illetve különféle állatokat ábrázoló képekre. A következő képeket érdemes használni: róka a szeméttelepen, gólya a fészkében, macska a házkörül, kutya a parkban, görény a baromfi ólban, galambok a galambdúcban, lovas rendőrök, teknős a tóban, medve a házak körül, patkány a csatornában. 16.

18 Nagyvárosi Dzsungel A képeket egyenként ragasszuk be a mappák jobb oldalára, a baloldalra pedig vágjunk egy akkora ablakot, hogy az állatnak csak egy kis részlete látsszon, de már ki tudják találni a gyerekek, vajon mit is ábrázol a kép. Miután kitalálták, hogy milyen állat van a képen, kérdezzük meg tőlük: Vajon, hol élhet ez az állat, faluban vagy városban? Várjuk meg a válaszukat és figyelmeztessük őket arra, hogy lehet becsapós is a feladat. Végül nyissuk ki a mappát, így az egész kép láthatóvá válik és kiderül, valójában hol is tartózkodik az adott állat. A feladat során számos összefüggést megvilágíthatunk a gyerekeknek, például a róka a szeméttelepen kép esetében a következő beszélgetés hangozhat el (a tapasztalatok alapján): - Mi látható a képen? - Róka. - Szerintetek, hol élhet a róka, faluban vagy városban? - Faluban, de inkább az erdőben! - Nézzük meg, hogy hol is van, a mi rókánk? (Ekkor a foglalkozásvezető kinyitja a mappát és a gyerekek csodálkozva nézik a rókát, ami éppen a szeméttelepen keresgél.) - A városban a szeméttelepen. - Hogyan kerül a róka a szeméttelepre? - Mert ennivalót keres magának! - Miért, az erdőben nem talál?(ennél a pontnál a gyerekek elbizonytalanodnak és nem nagyon kapunk több választ.) Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy a rókának bizony az erdőben a helye, ott keresi a táplálékát, de mivel mi emberek egyre több élőhelyet hódítunk el a természettől, a rókák arra kényszerülnek, hogy bejöjjenek a városba, és ott nézzenek valamilyen könnyen megszerezhető falat után. 5. Őzjáték - értelemfejlesztő szabály játék A gyerekeket 2 csapatba osztjuk: őzek és természeti elemek, majd ismertetjük a játékszabályokat. Az állatoknak alapvetően négyféle dologra van szükségük: élelem, víz, menedék, élettér. Ezeket nevezzük most természeti elemeknek. Az élelem és a víz a testük és erejük fenntartásához, a menedék a ragadozók előli elrejtőzéshez és a rossz időjárás előli elbújáshoz szükséges, az élettér pedig azért, hogy elegendő helyről tudják a táplálékot megszerezni, valamint el tudjanak menekülni a ragadozók elől. (Játszhatjuk úgy is, hogy a gyerekeknek kell kitalálniuk, mi az a 4 fontos dolog, amire minden élőlénynek szüksége van.) A természeti elemeket a következőképpen lehet jelezni: - az élelem, a hasunkra tesszük a kezünket - a víz, a szánkhoz emeljük a kezünket - a menedék, háztetőt formálunk a kezünkkel a fejünk fölé - az élettér, oldalra kitartjuk a kezünket A jeleket többször elismételjük, begyakoroltatjuk a gyerekekkel. 17.

19 Nagyvárosi Dzsungel Az őzek és a természeti elemek egymástól kb cm-re, egymásnak háttal álljanak fel két sorban. Az őzek közül mindenki gondolja ki, hogy a természeti elemek közül éppen mire van a legnagyobb szüksége, és azt jelezze a kezével. A természeti elemek ugyanígy gondolják ki, hogy ők most melyik elemet képviselik, és szintén jelezzék a kezükkel. Adott jelre forduljon meg mindkét sor. Az őzek keressék meg azt a természeti elemet, amelyre szükségük van, fussanak oda hozzá, fogják meg a kezét, és együtt fussanak vissza az őzek sorába. Egy természeti elemet azonban csak egy őz vihet vissza, így nem jut mindenkinek pár! Amelyik őz nem talált magának párt, az sajnos elpusztul, és a természeti elemek sorába lép. A játékvezető időnként változtathat a játék alakulásán. Megsúghatja például a természeti elemeknek, hogy az erdőben szárazság van, így senki nem lehet víz abban a fordulóban. Az őzek viszont erről nem tudnak, így továbbra is keresik a vizet Ha túl sok az őz, lehetséges, hogy az élettér vagy az élelem fogy el. Végül az is megeshet, hogy ragadozó költözik az erdőbe: Egy önként vállalkozó farkassá válhat, aki a menedék vagy élelem nélkül maradt őzet kaphatja el. Az elfogott őzek farkassá válnak. Érdemes megfigyelni, hogy hogyan alakul az őzek száma az erdőben attól függően, hogy mennyien voltak, vagy, hogy milyen hatások érték őket és az erdőt! 6. Zárás Rövid összefoglalás, annak felelevenítése, hogy mit is tanultunk és csináltunk a foglalkozás során. A foglalkozás értékelése, dicséret. 18.

20 A természet és az ember 3. A TERMÉSZET ÉS AZ EMBER Ajánlott korosztály: 5-6 év Csoportlétszám: min 10 - max 25 fő Szükséges idő: kb. 90 perc Téma: Az embernek a természethez fűződő viszonya a természet körforgásának tükrében. Cél: A természeti és társadalmi környezethez fűződő pozitív érzelmi viszony kialakítása, a figyelem felhívása a természet értékeire, szépségeire, a gyerekek érzékenyítése a környezeti problémákra. A természet és az évszakok körforgásának megismertetése. Előzetes tudás: Az óvodában és a családban megszerzett ismeretek a témában. Kiemelt fejlesztési feladatok: Manuális képesség, logikus gondolkodás és koncentráló képesség, kifejező készség, kreativitás, szabálytudat, beleérző képesség, együttműködésre való képesség fejlesztése, környezettudatos szemlélet formálása. Módszer, munkaforma: Beszélgetés Az erdő megelevenedő fái mese szerepjáték Évszak-híradó játék Négy évszak természetismereti társasjáték - értelemfejlesztő szabályjáték Alkotás a természet kincsestárából, terméskép készítés Szükséges anyagok, eszközök: Négy évszak természetismereti társasjáték, szivacs dobókocka, nyakba akasztható csapatjelek, laminált, színes állatokat és növényeket ábrázoló képek, kérdéssor Alkotáshoz: sablonok, megfelelő vastagságú papír, ollók, ragasztók, ceruzák, anyagok a természet kincsestárából (termések, magvak, növényi részek stb.) Mellékletek: A természet és az ember / 1. számú melléklet (csapatjelek) A természet és az ember / 2. számú melléklet ( Az erdő megelevenedő fái mese a szerepjátékhoz) A természet és az ember / 3. számú melléklet (Kérdéssor a Négy évszak természetismereti társasjátékhoz) 19.

21 A természet és az ember A FOGLALKOZÁS MENETE Ráhangolódás a témára: A foglalkozás során a gyerekekkel közösen elkészítendő terméskép egy előre elkészített mintáját mutassuk be, így felkelthetjük érdeklődésüket a téma iránt. Mindig az adott évszakban, a természetben fellelhető anyagokat használjuk a terméskép elkészítéséhez, figyelembe véve a közelgő ünnepeket, zöld jeles napokat. A gyerek által így, saját kezűleg elkészített alkotások kedves ajándékként szolgálhatnak a családtagoknak. Foglalkozás levezetése: 1. Bevezető beszélgetés a témáról Az éppen aktuális évszak jellegzetességeinek megbeszélése, majd az évszakhoz kapcsolódó emlékek felidézése. Az emlékek felidézéséhez kapcsolódó kérdések: Jártatok-e már tavasszal az erdőben? Milyen a tavaszi erdő? Vissza tudtok-e emlékezni, hogy éreztétek magatokat ott? Milyen hangokat hallottatok? Milyen színeket láttatok? Milyen illatokat éreztetek? Milyen növényekkel és állatokkal találkoztatok? A gyerekek válaszait követően a foglalkozást vezető is foglalja össze tapasztalatait!: Az erdőben csend és nyugalom honol, csak a falevelek suhogását hallani és a hihetetlen madárdalt, vagy egy forrás csörgedezését. Minden harsogó zöld, finom virágillatot és az erdei föld illatát érezni a levegőben. Színpompás tavaszi növényeket láthatunk, sőt ha halkan megyünk, még állatokat is megpillanthatunk és megfigyelhetünk! A gyerekekkel megbeszélhetjük egy közös óvodai kirándulás élményeit is. Fontos, hogy rávilágítsunk, hogyan kell viselkednünk az erdőben, ne felejtsük el: Kirándulásod során csak a lábnyomodat hagyd az erdőben, és csak az emlékeidet vidd magaddal! Beszélgessünk a gyerekekkel arról, hogy az erdő milyen szép és izgalmas hely, ám mi emberek mégis tönkretesszük! Kérdezzük meg, mivel ártunk a természetnek mi emberek? Utaljunk a gyerekek által is ismert, emberek által okozott környezeti problémákra: Kivágjuk a fákat; szennyezzük a levegőt, talajt, vizeket; szemetelünk, így aztán sok-sok élőlénynek elpusztítjuk az élőhelyét. 20.

22 A természet és az ember Tárgyaljuk meg, hogy, miért lenne fontos megóvni, megvédeni az erdőket és a természetet: Megnyugtató és kellemes érzés kint lenni a természetben, nagyon sok izgalmas dolgot lehet csinálni (fára mászni, gyümölcsöt szedni, kirándulni, madárdalt hallgatni, nagyokat szippantani a friss és tiszta levegőből, megfigyelni az állatokat). A növények adják az oxigént, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy életben maradjunk. Élőhelyet és táplálékot jelent az élőlényeknek. Terméseket, gyógynövényeket, gyümölcsöket ad nekünk. 2. Az erdő megelevenedő fái szerepjáték - mese Elmondjuk a gyerekeknek, hogy most egy mesét fognak hallani, de nem akármilyet, hiszen ennek a mesének ők is részesei lesznek. Fává fogjuk varázsolni őket, így mindent átélhetnek és el is játszhatják, ami a mesében történik a fákkal. Elmondjuk azt is, hogy végig csukott szemmel kell hallgatniuk a mesét, mert ha valaki kinyitja a szemét, akkor megtörik a varázslat és visszaváltoznak emberré. Mi fogjuk őket a végén újra emberré változtatni! Megkérjük a gyerekeket, hogy csukják be a szemüket és forduljanak hármat maguk körül, közben elmondjuk a varázsigét, amitől fává változnak! : Csiribú, csiribá, abrakadabra változzatok fává! A természet és az ember/ 2. számú melléklet ( Az erdő megelevenedő fái szerepjáték mese) A mese során bíztassuk a gyerekeket arra, hogy éljék bele magukat a szerepbe! A mese végén varázsoljuk vissza a fákat, majd beszélgessünk a meséről: Kérdezzük meg a gyerekeket, hogy milyen érzés volt fának lenni? Mit éreztek, amikor jöttek a kiránduló családok, illetve mit éreztek, amikor jöttek a motorosok? Hogyan viselkedtek az erdőben? Mi történt, amikor jött a vihar? Mi lett a mese vége? Képzeljétek el, hogy néhány fa több 100 évig is élhet, lehet, hogy már a nagyszüleitek is ücsörögtek alatta vagy ettek a gyümölcséből, esetleg a gallyaiból tüzet raktak és annál melegedtek vagy szalonnát sütöttek. Ültetek már tábortűz körül? 3. Évszak-híradó játék Mielőtt elkezdenénk játszani a Négy évszak természetismereti társasjátékkal az Évszak-híradó játék során beszélgessünk az évszakokról, illetve a természet örök körforgásáról, az élővilág évszakokhoz kötődő változásairól! A következő információkból kell kitalálni a gyerekeknek, hogy vajon melyik évszakhoz tartoznak: 1. A fák lehullatják a lombkoronájukat. (tél) 2. Gyöngyvirág nő az erdőben. (tavasz) 3. Gesztenyét gyűjtünk az parkban. (ősz) 21.

23 A természet és az ember 4. Orgonák virágoznak és illatoznak a kertben. (tavasz) 5. A madarak cseresznyét esznek. (nyár) 6. Az éjszaka hosszabb, mint a nappal. (tél) 7. A medvék a barlangjuk mélyén alszanak. (tél) 8. Pipacsok nyílnak a búzamezőn. (nyár) 9. A mókus mogyorót tesz félre magának. (ősz) 10. A fák virágait rovarok porozzák be. (tavasz) 11. Szüreti időszak, a szőlőskertekben leszedik a szőlőt. (ősz) 12. Az erdei fészkekben kikelnek a madárfiókák. (tavasz) 4. Négy évszak természetismereti társasjáték A társasjáték elkészítése: A társasjáték többféle módon elkészíthető, az óvónők kreativitására van bízva, hogy milyen is lesz a végeredmény. A Négy évszak társasjáték elkészítésénél vastagabb vászon anyagot használtunk, az ábrák megrajzolása pedig színes textilfilcekkel történt. A dobókocka elkészíthető szivacsból vagy akár erősebb kartonból is. A játékhoz szükséges képeket kivághatjuk újságokból, magazinokból vagy az interneten is böngészhetünk. A csapatjelek elkészítéséhez a mellékelt sablon használható. Ezeket kinyomtatva, lamináljuk le, az időtállóság érdekében, vágjuk ki, majd fűzzünk át rajtuk egy zsinórt, így a gyerekek a nyakukba tudják akasztani, ezzel átláthatóbbá téve a játékot. A játékszabályok rugalmasan alakíthatók az adott korosztály tudásának, képességeinek megfelelően. Mellékletek: A természet és az ember/ 1. számú melléklet (csapatjelek) A természet és az ember/ 3. számú melléklet (kérdéssor) A játékszabályok tisztázása: - Csak cipő nélkül lehet a játékra lépni. - Egy csapatból egyszerre csak egy gyerek tartózkodhat a játékon. - A zászlóval jelölt Start/Cél mezőből indul a játék és ide is kell beérkezni. A célba pontosan kell beérni, amennyiben a játékos többet dob, visszafelé kell lépnie. Az a csapat nyer, amelyik először ér be pontosan a cél mezőbe. 22.

24 A természet és az ember - Ha egy játékos a képkerettel jelölt mezőbe lép, akkor egy képet mutatunk neki (állatról, növényről), amit fel kell ismernie és pontosan meg kell neveznie. Ez jó lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekeknek érdekességeket meséljünk az adott növény vagy állatfajról, ezáltal ismereteket szerezzenek a játék közben. Pluszkérdéseket is feltehetünk az adott témáról. Ha helyes a válasz, akkor jutalomból dobhat még egyszer a játékos. Az adott játékos csapattagjai is megmondhatják a helyes választ. Amennyiben nem tudják, a többi csapat segítségét kérjük, de ebben az esetben elmarad a jutalomdobás és a játékos a helyén marad. - Ha a játékos kérdőjellel jelölt mezőre lép, akkor egy kérdésre kell válaszolnia (követve az előbbi szisztémát). - A társasjátékon szerepelnek ún. csúszó pályák : 1. tavasz: tavacskán átívelő híd biztosítja a mezők közötti mozgást két irányban 2. nyár: csúszda biztosítja a mezők közötti mozgást egy irányban 3. ősz: létra biztosítja a mezők közötti mozgást két irányban 4. tél: szánkó biztosítja a mezők közötti mozgást egy irányban - A győztes csapatot tapssal jutalmazzuk és természetesen a többieket is. - A játék vége attól függ, hogy mennyi ideje van az adott csoportnak és hogy miként alakult a játék. Variációk: 1. Akkor ér véget a játék, ha valaki pontosan beér a célba (időhiány esetén). 2. Akkor ér véget a játék, ha minden csapat, minden játékosa beér a célba. 5. Alkotómunka: terméskép készítés Rendezzük át a termet az alkotómunkához: asztalok, székek szükségesek, hogy a gyerekek kényelmesen tudjanak dolgozni! Előkészítjük a szükséges anyagokat és eszközöket. - Osszunk ki papírokat, sablonokat, ceruzákat és ollókat! A gyerekek rajzolják körbe a sablont (természetesen általuk választott formát is kitalálhatnak, rajzolhatnak), majd vágják ki a mintát. 23.

25 A természet és az ember - Kiteszünk az asztalokra ragasztókat és különböző terméseket, magvakat, gyógyfüveket, illetve különböző természetes anyagokat. - A gyerekek ragasztózzák be a sablon felületét és szórják be a díszítő elemekkel, az a saját kreativitásukra van bízva, hogy hogyan, de fontos, hogy mutassunk már elkészült alkotásokat nekik, gondolatébresztőként. - Alkotás közben beszélgethetünk a termésekről, gyógyfüvekről. Melyik micsoda? Hol terem? Mire használják a népi gyógyászatban? Milyen illata van? stb. - A munka befejeztével közösen pakoljunk el a gyerekekkel. 6. Zárás Rövid összefoglalás, annak felelevenítése, hogy mit is tanultunk és csináltunk a foglalkozás során. A foglalkozás értékelése, dicséret. 24.

26 Élj te is környezetbarát módon 4. ÉLJ TE IS KÖRNYEZETBERÁT MÓDON! (KÖRNYEZETTUDATOS VÁSÁRLÁS, FOGYASZTÁS, HULLADÉK) Ajánlott korosztály: 5-6 év Csoportlétszám: min 10 - max 25 fő Szükséges idő: kb. 90 perc Téma: A környezettudatos életviteli szokások a vásárlás, fogyasztás és a hulladék tekintetében. Cél: A reklámok hatása fogyasztási szokásainkra, környezettudatos vásárlás-fogyasztás, a hulladék keletkezésének megelőzése, újrahasználat - újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés szabályai, veszélyes hulladékok, komposztálás. A reklámok értelmezése, környezetbarát-etikus vásárlásra, fogyasztásra való ösztönzés, a figyelem felkeltése a hulladék témakörével kapcsolatban. A környezetbarát vásárlási szokások elsajátíttatása, használható ötletek átadása. Előzetes tudás: Az óvodában és a családban megszerzett ismeretek a témában Kiemelt fejlesztési feladatok: Manuális képesség, logikus gondolkodás és koncentráló képesség, kifejező készség, kreativitás, szabálytudat, beleérző képesség, együttműködésre való képesség fejlesztése, környezettudatos szemlélet formálása. Módszer, munkaforma: Beszélgetés Vásárolj te is okosan! szerepjáték a környezettudatos vásárlásról Játék a szelektív hulladékgyűjtésről Élj te is környezetbarát módon! társasjáték - értelemfejlesztő szabályjáték Alkotás (hulladékékszer) Szükséges anyagok, eszközök: Beszélgetéshez figyelemfelkeltő, színes plakát reklámokból Szerepjátékhoz (környezettudatos vásárlás), termékpárok, textil- és műanyagszatyor, játék pénztárgép, vásárló- illetve eladókártyák, játékpénz Játék a szelektív hulladékgyűjtésről kellékek: műanyag kukák, hulladékról készült laminált képek Élj te is környezetbarát módon! társasjáték - értelemfejlesztő szabályjáték: lepedő méretű textília festett mezőkkel, a játékhoz szükséges kérdések és feladatok, termékpárok, különböző színű bábuk PET palackból, csapatjelek, dobókocka 25.

27 Élj te is környezetbarát módon Alkotás (hulladékékszer): reklámújság, hurkapálca, ragasztó, olló, színes gumiszalag Mellékletek: Élj te is környezetbarát módon!/ 1. számú melléklet (csapatjelek) Élj te is környezetbarát módon!/ 2. számú melléklet (kérdés és feladatkártyák) A FOGLALKOZÁS MENETE Ráhangolódás a témára: Néhány igényesen elkészített hulladékékszer bemutatása. Foglalkozás levezetése: 1. Bevezető beszélgetés a témáról Kérdezzük meg a gyerekeket, hogy náluk a családban ki szokott vásárolni? Ők is szoktak-e? Hol szoktak vásárolni, mit vesznek ilyenkor? Mutassunk be egy színes, figyelemfelkeltő plakátot, ami különféle reklámokat ábrázol, majd beszélgessünk a gyerekekkel a reklámokról és azok életünkre gyakorolt hatásairól. Hol láthatunk vagy hallhatunk reklámokat? Mik a trükkök? Mi miatt veszik meg az emberek a termékeket? Utaljunk a színes csomagolásokra, a gyerekek szemmagasságában elhelyezett édességekre, az akciós feliratokra, a különböző nyereményjátékokra stb. Mondjuk el, hogy az a reklámok célja, hogy vásárlásra ösztönözzenek minket. Beszéljünk arról, hogy milyen káros következménnyel jár a vásárlás a környezetünkre nézve (a vásárlás és fogyasztás mindig hulladék keletkezésével jár, illetve egy adott termék előállítása is a legtöbb esetben környezetterhelő). Beszéljük meg a gyerekekkel, miként lehet környezettudatosan vásárolni, mi az, amire ők is figyelhetnek a környezetünk védelme érdekében, a szüleikkel történő vásárlásaik alkalmával! Valóban mindig csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van? - Mindig írjunk listát, gondoljuk át, hogy mit kell vennünk! Mire van szükségünk? - A vásárláshoz vigyünk magunkkal, lehetőleg egy textilszatyrot, így nem kell újabb műanyag szatyrot elfogadnunk, vagy megvennünk. - Válasszuk az egynemű, szelektíven gyűjthető, tehát újrahasznosítható csomagolást. Amit lehet csomagolás nélkül vegyünk meg! - Nézzük meg a csomagoláson a különböző jelzéseket, melyek tájékoztatnak minket (cédrus, újrahasznosítható, magyar termék, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, állatokon nem tesztelt, fair trade). 26.

28 Élj te is környezetbarát módon - Válasszuk a helyi termékeket, hiszen ezzel a magyar gazdaságot támogatjuk, illetve elkerülhetjük a távoli országokból való szállítás során fellépő környezetszennyezést. 2. Vásárolj te is okosan! szerepjáték a környezettudatos vásárlásról Készítsük elő a szerepjátékhoz szükséges kellékeket, majd a kártyák szerint osszunk ki különböző szerepeket a gyerekeknek (eladó, pénztáros, anyuka, apuka, nagyszülő, testvér stb.). Az eladók feladata, hogy különböző termékpárokat kínáljanak a vásárlóknak, melyek közül a leginkább környezetbarátot kell kiválasztani. Segítsünk a gyerekeknek a döntésben és mindig beszéljük meg, hogy melyik terméket érdemes választani és miért. A játékban a következő termékpárok használatát ajánljuk (a lista bővíthető): - tojástartó, műanyag és papír - ásványvíz, nagy és kis flakonos - szatyor, textil és műanyag - spray vagy golyós dezodor - tejföl, kicsi, nagy és óriás - kóla, dobozos és üveges - bio köles golyó és chips - tisztítószer, ecet és sósav - energiatakarékos izzó és hagyományos villanykörte - ceruza és filctoll - teafű és papírba csomagolt filterek - gyümölcsleves palack, üveg és Tetra Pak - baba rongyból, műanyagból 3. Játék a szelektív hulladékgyűjtésről Tegyük ki sorba a szelektív hulladékgyűjtő ládákat vagy kukákat, elé egy képet a megfelelő színű szelektív hulladékgyűjtő konténer szimbólumával. Osszunk ki a gyerekeknek hulladékokat ábrázoló képeket. Mielőtt a gyerekek elhelyeznék a képeket a megfelelő gyűjtőbe, tárgyaljuk meg közösen a hulladék témájával kapcsolatos tudnivalókat (kerüljön szóba a szemét és hulladék közti különbség, a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasználat, újrahasznosítás, veszélyes hulladék, hulladékudvar és a komposztálás). Kérdezzük meg, hogy mi lesz a kukába került szemét sorsa? Hova kerül? Kukásautóval elszállítják a szeméttelepre és ott már nem történik semmi, csak terheli a környezetünket és 27.

29 Élj te is környezetbarát módon növeli az egyébként is óriási szeméthegyet itt a Földünkön. Néha a kukásautó nem a szeméttelepre, hanem gyárakba szállítja a szemetet, ahol elégetik azt. Ez szintén nagyon káros ránk, emberekre, az állatokra és a növényekre, mert ilyenkor rengeteg mérgező anyag kerül a levegőbe (füst, por). Magyarázzuk el a gyerekeknek mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés. Anyagfajták szerint külön válogatjuk az egynemű hulladékot, majd kidobjuk a megfelelő színű hulladékgyűjtő konténerbe. Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy csak a szelektíven gyűjtött hulladékot hasznosítják újra a gyárban, ami a szeméttelepre kerül, a kukából azt már nem tudják újrahasznosítani. Beszéljük meg a gyerekekkel, hogy mit jelent a komposztálás. Ki halotta már a szót? Mit lehet komposztálni? Komposztálni a kertben szoktuk a kerti és konyhai hulladékokat (zöld hulladék, tojáshéj, kávézacc, teafű stb.). Térjünk ki arra, hogy mit nem lehet a komposztba dobni (hús, diófalevél, fenyő stb.). A komposzt tartalma lassan lebomlik és trágya lesz belőle, amit a kertben hasznosíthatunk. Ki hallotta már azt a szót, hogy veszélyes hulladék? Magyarázzuk el, hogy ezek valamilyen egészségre káros anyagot tartalmaznak az élővilágra nézve (elem, elektronikai cikkek, festék, sütőolaj stb.). 4. Élj te is környezetbarát módon! társasjáték - értelemfejlesztő szabályjáték A társasjáték elkészítése: A társasjáték alapja egy színes lepedő. A csigavonalban haladó mezőket textilfestékkel készítettük el, négy féle mezőt alakítottunk ki, mindegyiket különböző szimbólumokkal láttuk el. A képeket decoupage ragasztóval rögzítettük. A megfestett pillepalackok szolgálnak bábuként. A csapatjelek elkészítéséhez a mellékelt sablon használható. A dobókocka szivacsból vagy erős kartonból készíthető el. Mellékletek: Élj te is környezetbarát módon!/ 1. számú melléklet (csapatjelek) Élj te is környezetbarát módon!/ 2. számú melléklet (kérdés- és feladatkártyák) A játékszabályok tisztázása: - Csak cipő nélkül lehet a játékra lépni. - A gyerekeket csapatokba osztjuk, az egy csapatba tartozást a színes medálok jelölik. Minden csapat a medállal megegyező színű bábuval halad a mezőkön. - Egy csapatból egyszerre csak egy gyerek tartózkodhat a játékon. - A játékban 3 féle mező található: 1. vásárlás mező: A gyerekeknek 2 termék közül kell kiválasztani azt, amelyik környezetkímélőbb. 2. hulladékos mező: A gyerekeknek el kell dönteni, hogy melyik szelektív gyűjtőbe kell dobni az adott hulladékot, illetve a témával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. 3. Benő mező: A gyerekeknek el kell dönteni, hogy Benő helyesen vagy helytelenül cselekedett-e? 28.

30 Élj te is környezetbarát módon - Aki jól oldja meg a feladatot még egyszer dobhat. - A győztes csapatot tapssal jutalmazzuk és természetesen a többieket is. - A játék vége attól függ, hogy mennyi ideje van az adott csoportnak és hogy miként alakult a játék. Variációk: 1. Akkor ér véget a játék, ha valaki pontosan beér a célba (időhiány esetén). 2. Akkor ér véget a játék, ha minden csapat, minden játékosa beér a célba. 5. Alkotás (hulladékékszer) Rendezzük át a termet az alkotómunkához: asztalok, székek szükségesek, hogy a gyerekek kényelmesen tudjanak dolgozni! Készítsük elő a szükséges anyagokat és eszközöket! Tekerjük fel a hurkapálcára egy újság lapot, mielőtt kihúznánk a pálcát, ragasztóval rögzítsük a tekercset! Miután megszáradt a ragasztó, vágjuk apróra, majd fűzzük gumiszalagra és csomózzuk meg! Készülhet belőle karkötő, nyaklánc, gyűrű. 6. Zárás Rövid összefoglalás, annak felelevenítése, hogy mit is tanultunk és csináltunk a foglalkozás során. A foglalkozás értékelése, dicséret. 29.

31 Mellékletek IV. MELLÉKLETEK Mentsük meg a Föld Anyát/ 1. A természet és az ember / 1. Élj te is környezetbarát módon/ 1. Csapatjelek 30.

32 Mellékletek Mentsük meg a Föld Anyát/ 2. Csodálatos smaragdmedál jel Hőlégballon 31.

33 Mellékletek Mentsük meg a Föld Anyát/ 3. Feladat- és kérdéskártyák SARKVIDÉKEK Egy sérült jegesmedvebocsra találsz egy barátoddal és segítséget kértek a helyiektől, akik megfelelő ellátásban részesítik. + Melyik az itt élő legnagyobb szárazföldi állat? (jegesmedve) Járj úgy, mint a pingvin, amíg a társaid 10-ig számolnak! Mindenki járjon egy kört a társas körül, mint a pingvin! Leültök egy hóbuckára falatozni. Társad már tömködné is a hó alá a nejlonzacskót, de Te figyelmezteted, hogy ne szennyezze a környezetét. + Hogy hívják azt az itt élő madárfajt, ami nem tud repülni és mindig olyan mintha ünneplőben lenne? (pingvin) Mondj 3 élőlényt, lehet növény és állat is, aminek fehér a színe! (jegesmedve, hó párduc, hóvirág) Eszkimók szállásolnak el benneteket jégkunyhóikban. Tüzet raksz és elolvad a kunyhó. Máskor legyél figyelmes! - Melyik az északi sarkvidék környékén élő legnagyobb testű vízi élőlény? (bálna) Tengert, tavat, folyót szeret, víz nélkül nem sokra mehet, szárazon nem bír megélni, nem hall és nem tud beszélni. (hal) Segítesz eszkimó barátaidnak egy hótorlasz ellapátolásában. + Ezen a vidéken él a sarki róka. Mit gondolsz miről kapta a nevét? Onnan, hogy a sark-vidéken él. Vicces szokása, hogy a két hátsólábán a sarkaira áll és így szemlélődik. Gondolj a kedvenc állatodra, és meséld el hogy néz ki anélkül, hogy kimondanád a nevét! (Mekkora, mi borítja a testét, milyen színű, lába vagy, szárnya van, hogy mozog, mit eszik stb.) Egy fáradt és kimerítő nap után életerő teát főzöl társaidnak, hogy átmelegítse őket. + Mit gondolsz miért jó a jegesmedvének, hogy fehér a bundája? (illeszkedik a környezetébe, így könnyebben tud vadászni) Mutasd meg hányféleképpen mozoghat a jegesmedve! (jár, úszik) 32.

34 Mellékletek Búvárkodás közben csodálatos korallzátony közelébe értetek, mely élőlények sokaságának nyújt otthont és táplálékot. Letörtél egy darabot emlékbe. - Segítettél egy családnak, akiknek a tornádó kárt tett az otthonában. + ÉSZAK-AMERIKA Melyik állatra mondják? Alszik, mint a (mormota) Ágról ágra, fákról fára fürgén, vígan szökkenek, ám legvígabb akkor vagyok, hogyha diót törhetek. Szeretem a mogyorót is, a rügyet is megeszem! Találjátok ki gyerekek, hogy mi lehet a nevem! (mókus) Barlang mélye az én hazám, Itt élem világom, Télen alszom, nyáron meg a Kerekerdőt járom. Azt se bánnám, ha az erdő Csupa mézzé válna! Bár nem tudom, hogy akkor majd Hol terem a málna? (medve) Tudsz-e olyan dalt vagy verset, amiben szerepel állat? Mondd el vagy énekeld el! A többiek segíthetnek. A vízben úszva delfincsapattal találkoztál, akik a hátukon elvittek egy közeli szigetre. + Itt él a világ legnagyobb fája. Melyik ez? mamutfenyő karácsonyfa A nagy szárazságok miatt itt Amerikában gyakran alakulnak ki erdőtüzek. Mit gondolsz, miért lehet baj, ha kigyullad egy erdő? A túlhalászat, azt jelenti, hogy az emberek túl sok halat fognak ki a vízből. Te is szoktál halászni, így sok ritka hal veszélybe kerül. - Melyik az a vízben élő állat, amelyik rendkívül okos és könnyen idomítható, ezért vízi cirkuszokban gyakran látni? Sajnos e miatt jó páran fogságban élnek, hogy pénzt keressenek az emberek belőlük. (delfin). Hullámverés- alkossunk egy kört, fogjuk meg egymás kezét. Elindítunk egy hullámot, közben változik az időjárás (szellő, vihar, lecsendesedik a vihar). Egy kalandos nap után a hegyekben nyugovóra tértek, de a tábortüzet eloltjátok, mert tudjátok, hogy bozóttüzet okozhat. + Hogy hívják azt az itt látható nagymacska fajt, aminek a neve egy manapság nagyon népszerű sport márkanév is egyben? (puma) Keress a társason három olyan állatot, ami a vízben él! (hering, rozmár, fóka, delfin, medúza, cápa, polip) 33.

35 Mellékletek KÖZÉP- ÉS DÉL-AMERIKA Miközben az erdőben barangolsz, észreveszed, hogy egy orvvadász éppen megcélzott egy leopárdot, hogy lelője és a bundáját jó pénzért eladja. Te sikeresen elijeszted az állatot így megmented az életét. + Mi nyújt védelmet a teknősnek az ellenfeleitől? (a hátpáncélja) Zöld színű és fürge vagyok, hogyha farkam elvesztem, nemsokára lesz egy újabb, mivel újra növesztem. (gyík) Vízparton sütkérező teknősökkel találkozol utad során. Óvatosan közeledsz feléjük, nem zavarva őket. + Az itt látható földrészen lakó madarak közül, van egy, amit gyakran tartunk otthon háziállatként, nagyon szórakoztatóak tudnak lenni, és mindenféle produkciókra képesek, ha megtanítják őket. Pl.: énekelnek, beszélnek, táncolnak. Melyik lehet ez? (papagáj) Láttál e már papagájt? Hogy mozog? Milyen hangot ad ki? Hogy néz ki? (Utánozza mindenki a papagáj hangját, s közben csapdossunk a szárnyainkkal!) Az őserdő gyönyörű növényeket rejt. Nem bírtál ellenállni a csábításnak és leszedtél egy értékes virágot. - A majmok nagyon ügyesen és mókásan tudnak közlekedni. A lábukon kívül mit használnak még a kapaszkodásra, csimpaszkodásra? (a farkukat) Ugrálj úgy, mint egy béka! Mindenki utánozza a békát! A sziget felfedezése során üldözőbe vettél egy ritka lepkefajt, hogy megszerezd gyűjteményedbe. - A kontinensen látható állatok közül tudod e, melyik állatról mondják, hogy nagyot tud köpni? (a lámáról) Utánozd a kígyó hangját, úgy hogy a többiek kitalálják! Mindenki utánozza a kígyó hangját! Egy társad egy szép még élő kagylót talál a sekély vízben sétálva, de te figyelmezteted, hogy ez még él, csak üres kagylókat gyűjtsön. + Itt Dél-Amerikában nagyon sok erdőt vágnak ki az emberek. Szerinted miért lehet baj, ha sok fát kivágnak? Szárazon is tud mászkálni, de a vízben jobb úszkálni; tó feneke a hazája, káka közt a palotája. Néha a parton mélázgat, egyhangúan fuvolázgat. Mikor kél a hold kereke, így kiabál: brekekeke! (béka) 34.

36 Mellékletek AFRIKA A sűrűben egy hurokcsapdába esett majmot pillantasz meg. Ügyesen leoldod a lábáról a kötelet és útjára engeded. + Itt él a leggyorsabban futó állat. Melyik lehet az? (gepárd) Mutass 3 állatot, ami vízben él, vagy szeret víz közelében lenni ezen a földrészen és környékén! (halak, teknős, flamingó, viziló) Felfedező túrátok előtt okos voltál és egy helyi lakostól szereztél térképet, hogy ne tévedjetek el a dzsungel ösvényein. + Melyik az, az Afrikában élő állat, aki képes a színét a környezetéhez változtatni? (kaméleon) Mondj egy itt élő állatot a csapattársaid által javasolt színnel! Az afrikai elefánt védett állat, nem kellett volna az agyarából készített tárgyat/ékszert venned ajándékba! - Melyik állat képes könnyedén, a magas fák lombjairól is legelészni? (zsiráf) Afrikában élő állatok, amiknek a testét valamilyen mintás szőrzet borítja (csíkos, foltos). Mutass egykét példát, és nevezd meg őket! A folyó partján sétálgatva furcsa zajra figyeltél fel. Néhány férfi motoros fűrésszel vágta ki az erdő fáit. Megijedtél, bár tudtad, hogy nem helyes, mégsem szóltál a helyi erdésznek. - Melyik állatot hívják az állatok királyának? (az oroszlánt) Én vagyok a leggyönyörűbb a Földön és az égen, tudod-e, hogy szörnyen csúnya hernyó voltam régen. Ki vagyok? (lepke) A nagy hőségben sok folyadékot fogyasztottál, így nem száradtál ki és tovább tudod folytatni utadat. + Mit tárol a teve a púpjában? zsírt vizet Hogyan kell viselkedni a természetben? Foglald össze! 35.

37 Mellékletek A tavaszi erdőt járjátok, egyszer csak egy olyan részhez értek, ahol mindent hóvirág borít, társad már guggolna is le, hogy szedjen egy nagy csokorral, de Te figyelmezteted, hogy a hóvirág védett növény, ezért nem szabad leszedni. + EURÓPA Több madár nem tölti nálunk a telet, ezek a költöző madarak. Sorolj fel néhányat! Hol töltik a telet? Miért? Mondj egy olyan madarat, ami tud repülni és egy olyat, amelyik nem (ezek általában falun a baromfiudvarban élnek) Utánozzuk a kakas hangját! Gyümölcsöket, bogyókat, gombákat gyűjtesz, ám néhány mérgező példány is a kosaradba kerül. Okosan szakember tanácsát kéred, hogy melyiket lehet elfogyasztani. + Ha sokáig nagyon meleg van, süt a nap és nem esik az eső a talaj kiszáradhat, ezt hívjuk aszálynak. Mikor jöhet létre inkább aszály? nyáron tavasszal Fúr-farag, de mégsem ács kopog, mint a kalapács. Fák orvosa, doktora, erdőben az otthona. Ki az? (harkály) Úgy döntesz, felfedezed a környéket. Hogy el ne tévedj, bicskáddal jeleket vésel a fákra. Ennél kevésbé kártékony módszert is választhattál volna. - Mi az árvíz? Szerinted mikor alakulhat ki? (Amikor egy folyó kiönt a medréből pl. hóolvadás után.) Vannak állatok, amiknek van házi és vadon élő megfelelője is, mint pl.: a vadnyúl, és a házi nyúl. Mondj te is egy ilyen példát! Egy sziklán sütkérező gyík után eredsz, amikor elkapod, letörik a farka, bár a gyík farka újranő, máskor légy óvatosabb. - Erdő, mező a hazája, hol ételét megtalálja; de ha éhség sanyargatja, a falut is felkutatja. Belopódzik az udvarba, libát, tyúkot fogdos sorba. Lompos, hosszú farka vagyon, ravasz állat, ravasz nagyon. (róka) Szúrós gombóc jár, a kertben Szusszan, pöffen minden percben Bokrok alját nézi sorra Buzgón szaglász nedves orra Hátán kócos a sok tüske Megfésülné, de nincs tükre Nem nyúl hozzá, így is jó Úgy hívják, hogy (sündisznó) Az út során elfáradsz és leülsz egy kőre, hogy elfogyaszd a reggel elcsomagolt elemózsiádat. Az evés végeztével véletlenül ott felejted a nejlonzacskót a kő mellett. - Nappal alszik odújában, éjjel pedig ébren huhog. Egér, pocok fuss, ha látod, hogy feletted a szárnya suhog. (bagoly) Állj egy lábon, mint a gólya, legalább 10 másodpercig! Társaid segíthetnek számolni. Mindenki álljon egy lábon, mint a gólya, amíg 10-ig számolok! 36.

38 Mellékletek ÁZSIA Jelzéseket hagytál magad után, így nem tévedtél el visszafele a táborhelyetekre vezető úton. + Az autók, motorok, és a különféle gyárak füstje szennyezi a levegőnket: Mivel közlekedhetünk környezetbarát módon? Mutatok egy állatot a társasról, mutasd meg a kezeddel, hogy mozog! (jár, ugrál, repül, úszik, siklik) Nem hallgattál társaidra és a kényelmes sportcipő helyett a városi cipődet húztad fel túrázáshoz, feltörte a lábadat, így pihenned kell. - Mit gondolsz hol él a teve? sivatagos területen erdőben Olyan, mint a falevél, ide-oda libben, napsütötte réteken s jó szagú szelekben. Lábujjhegyen követheted, rászáll egy virágra, felé kapsz, és ámultan pillantasz utána. (pillangó) Társaid észrevettek egy vízparton sütkérező békapárt és el akarták kapni őket. De a te tanácsodra, csak messzebbről figyelték meg az állatokat. + Mit gondolsz káros hatással van- e a vízi élővilágra a testünkről strandolás közben a vízbe kerülő napolaj? (igen) Se hárfája, se gitárja, mégis szól a muzsikája. (tücsök) A gyárak káros anyagokat bocsátanak a levegőbe, emiatt alakul ki a savas eső, mely káros hatással van pl.: bolygónk növényvilágára. Te felhívod társaid figyelmét erre a gondra. + Tudod e mi a szelektív hulladékgyűjtés? mindig más színű gyűjtőbe dobom a szemetet anyagfajták szerint külön gyűjtöm a hulladékot Mondj el egy verset vagy mondókát, amiben szerepel egy állat/növény! A levegő szennyezése itt is nagy gond. Te helyesen biciklivel közlekedsz autó helyett. + Mi a panda kedvenc tápláléka? bogarak és apró állatok bambuszrügy Válassz a földrészen és környékén élő állatok közül 3-at! Nevezd meg őket! 37.

39 Mellékletek AUSZTRÁLIA Egy sérült koalára bukkansz felfedező utad során, és szólsz a helyi állatkórház egy orvosának. + Mit visz az erszényében a kenguru? (a kis kengurut) Ugrálj, minta kenguru, amíg a társaid 10-ig számolnak! Mindenki ugráljon, mint a kenguru! Társaiddal, dingó kölykökkel találkoztok felfedezőutatok során. (A dingó vadon élő kutya faj.) Nem háborgatjátok őket, hiszen tudjátok, hogy anyjuk hamarosan visszatér a vadászatról. + Milyen környezeti probléma okoz gondot Ausztráliában? Nézz körül a földrészen, ahol állsz, keresd meg a megfelelő képet és meséld el! Él itt egy érdekes állat, amelyiknek olyan a csőre, mint a kacsáé és testét finom szőr borítja. Melyik ez? (kacsacsőrű emlős) Miután megittad az ásványvizet, az ásványvizes flakont eltetted és a városban egy szelektív műanyaggyűjtő konténerbe dobtad, így megóvtad a környezetet. + Ezen a földrészen él a vadonban egy állat, melynek házi állat párja világszerte elterjedt és sok gyereknek a kedvence otthon. Nagyon játékos és hűséges típus. Melyik lehet ez az állat? Keresd meg a képek között! (dingó) Tavasszal kap levelet, s ősszel küld csak választ, de nem egyet, nem is kettőt, hanem sok-sok százat! Mi az? (fa) Búvárkodás közben csodálatos korallzátony közelébe értetek, mely élőlények sokaságának nyújt otthont és táplálékot. Letörsz egy darabot emlékbe. - Tüzet raktok a természetben társaiddal, és szalonnát süttök. Mit kell tenned az óvatosságból, mielőtt elhagyjátok a területet (leönteni a parazsat vízzel) Ilyen élőlény a csiperke és a légyölő galóca: hogyha zuhog, alá bújhat hangya, tücsök, kabóca. Mi az? (gomba) Ausztrália szárazabb területein gyakran pusztít bozóttűz. Egy ilyen alkalommal, társaiddal épp a közelben tartózkodtok, és segítetek a tűzoltóknak a tűz eloltásában, akik hálásak nektek ezért. + Ausztrália egyik jellegzetes állata a koala. Szerinted mi a koala fő tápláléka? pálmalevél eukaliptusz levél Utánozzuk a rák járását! Hogyan mozog ehhez képest a pók? 38.

40 Mellékletek Mentsük meg a Föld Anyát! / 4. Mentsük meg a Föld Anyát! Most el fogok nektek mesélni egy történetet és elviszlek benneteket egy kalandos utazásra! Réges-régen született egy bolygó, amit úgy hívunk: Föld. A Földnek rengeteg kincse volt! Csilingelő patakok és tavak, susogó erdők, illatos virágok, kedves állatok és persze olyan gyerekek, amilyenek Ti is vagytok. Abban az időben még tündérek is laktak a Földön. Hol volt az otthonuk? A vidáman hömpölygő folyók sodrában, a fák levelei között, a büszkén magasodó sziklák falában és a puha föld mélyén. Együtt éltek, játszottak a fákkal, virágokkal, fogócskáztak az állatokkal, és a gyerekekkel. Kacagó hangjuk messze földre hallatszott. Ám életük nem csak játék és vidámság volt. Dolgoztak, akárcsak a mai felnőttek. Segítettek az embereknek abban, hogy megőrizzék azt a sok csodálatos természeti kincset,mely körülvette őket. Akkor az emberek még hallották a hangjukat, és megfogadták tanácsaikat. A tündérek megmutatták az embereknek, hogyan tartsák tisztán a folyókat, a tengereket, és a levegőt. Nem szemeteltek és nem engedtek szennyező anyagokat a tiszta folyókba, nem utaztak olyan sokat autóval, inkább sétáltak vagy lovagoltak. Megmutatták nekik, hogyan őrizzék meg az állatok lakhelyét, az erdőket és mezőket. Egy idő múlva azonban az emberek túl sokan lettek, és a tündérek hasznos tanácsai már nem jutottak el mindenkihez. A Föld kincseit az emberek egyre inkább elpazarolták. Képzeljétek, ma is magas házakat emelnek, olyan ételeket esznek, amit műanyagba és fémbe csomagolnak. Autót, repülőgépet és vonatot gyártanak, hogy minél távolabbi tájakra is eljuthassanak. Nézzetek csak körbe, mi minden mást is kitaláltak: TV-t, utakat, boltokat, távirányítós autót huh, fel sem tudom sorolni, hát ti? Az emberek tevékenységei miatt egyre kevesebb a tiszta víz, és a Föld egyre zsúfoltabb, piszkosabb és zajosabb lett. A tündérek többsége el is költözött a Földről, csak néhányan maradtak, de ők azóta is itt vannak velünk és megsúgták nekem, hogy szeretnének segíteni újra széppé és tisztává varázsolni a Földet, hogy olyan legyen, mint régen volt! Csak néhány bátor gyerekre lenne szükségük, akik kiállják a próbákat és segítenek megmenteni a Földet! Mit gondoltok, képesek vagytok rá? Most körbeutazhatjátok a világot, a csapataitoknak az út során helyes döntéseket kell hozniuk, érdekes és izgalmas próbákat kell kiállniuk ahhoz, hogy a Földön újra biztonságban boldogan élhessen minden élőlény. Kalandra fel! Itt az ideje, hogy körbejárjuk a világot. Legyetek ügyesek gyerekek! 39.

41 Mellékletek Mentsük meg a Föld Anyát! / 5. (Ajándékszínező) 40.

42 Mellékletek A természet és az ember / 2. Az erdő megelevenedő fái Képzeljétek el, hogy ti fák egy nagy, sűrű, kerek erdő lakói vagytok. Néhányatok nagyon fiatal, néhányatok pedig már nagyon öreg, egyesek pedig épp virágkorukat élik. Vannak köztetek: bükkök, tölgyek, vadkörték. De mindannyitokban közös, hogy már rettenetesen várjátok a közelgő tavaszt! Amely aztán nem is várat magára sokat! Lágy szellő lengedezik. A felhők mögül előbújik a Nap. Sugarai lágyan simogatják a már kibontakozott leveleiteket. Annyira szeretitek a napfényt, hogy egyre csak nyújtózkodtok, ágaskodtok felé (Nyújtózkodjatok a Nap felé!). Lassan kinyílnak a virágaitok is és az egész erdőben csodálatos virágillat lebeg. (Szimatoljatok bele a levegőbe!) Ennek a csodálatos világnak az emberek sem tudnak ellenállni. Vasárnaponként kirándulók sétálnak a lábaitoknál, és ti örömmel fogadjátok őket, mert mindig megcsodálnak benneteket. A gyerekek megsimogatják a törzseteket, nem törik le az ágaitokat, nem tépik le a virágaitokat, és soha-soha nem hagynak maguk után szemetet. De sajnos nem csak ilyen kirándulók járnak a ti kerek erdőtökben. Egyre gyakrabban motorok hangja zavarja meg a nyugalmatokat. A zaj elviselhetetlen, a kipufogógáz füstje fojtogató. A kerekek mély sebet vágnak a földbe, ahol gyökereitek erednek. Ti szólnátok az embereknek, de hangotokat valahogy senki sem hallja. Ettől nagyon szomorúak vagytok. S mintha ez nem lenne elég nagy baj, a motorral érkező emberek még a szemetüket is eldobálják, és nevüket pedig mélyen a törzseitekbe vésik. Hangoskodásukkal még az erdőben élő állatokat is megzavarják. Megkönnyebbülve lélegeztek fel, amikor a harsány társaság odébbáll. De a nyugalom nem tart soká, viharfelhők gyűlnek az erdő felett menydörgés rázza meg a csendet és fényes villámok cikáznak felétek. Először csak lassan fújdogál a szél, kissé jobbra, majd balra dönt benneteket (Dülöngéljetek!). A szél egyre csak erősödik, már tépi, szaggatja lombjaitokat, mígnem hatalmas vihar támad. Milliónyi és milliónyi esőcsepp hull leveleitekre. Az öreg fák már nem tudnak ellenállni a szél kíméletlen tombolásának és nagy reccsenéssel zuhannak a földre, derékba törve. (Akinek megérintem a fejét, guggoljon le!) Először csak egy, majd még egy és még egy. A vihar lassan lecsendesedik, kisüt a nap, a madarak újra csiripelnek, az állatok előbújnak rejtekükből. Ti is megnyugszotok, kinyitjátok a szemeteket és körbenéztek. (Nyissátok ki a szemeteket és nézzetek körbe!) Körülöttetek kidőlt öreg fák fekszenek, lombotok csapzott. De ahogy múlik az idő, újra kivirultok és valami csodálatos dolognak lehettek szemtanúi. A kidőlt öreg fákon gombák, növények jelennek meg, apró állatok laknak kérgük alatt, egyesek táplálékukat is itt találják meg. Más állatok a fa odvas törzsében lelnek búvó- és lakóhelyet. Arra gondoltok, milyen szerencsések is ezek a fák, melyek hosszú életük végén bölcsői lehetnek az új életnek. 41.

43 Mellékletek A természet és az ember / 3. Kérdéssor 1. Melyik állat az állatok királya? 13. Hogy hívják azt a tyúkot, amelyik Oroszlán. éppen ül a tojásokon? 2. Milyen színű bolygónak nevezzük a Kotlós. Földet? 14. A baromfiudvarban, hogy hívjuk a Kék bolygónak. kakas fején lévő pompás díszt és 3. Melyik ételben van sok C-vitamin? milyen színű? Citrom, káposzta, paprika, kivi. Taréj, vörös. 4. Mondok 3 gyümölcsöt, melyik az, 15. Mi borítja a madarak testét? amelyik Magyarországon nem Toll. terem? 16. Miért van szárnya a madaraknak? alma / banán / körte Mert repülő életmódot folytat. 5. Mit kell csinálni a gyümölcsökkel, 17. Minden madár tud repülni? mielőtt megennénk? Nem, vannak röpképtelen madarak is, Meg kell mosni. ilyen a strucc. 6. Vannak olyan növények, melyeknek a 18. Sorolj fel olyan madarakat, melyek gyökerét esszük meg. Tudsz ilyet ősszel elköltöznek? mondani? Fehér gólya, fecske. Sárgarépa, fehérrépa. 19. Tudod-e, hogy miért költöznek el? 7. A tej, amit a tehenek adnak fontos, A táplálékhiány miatt. tápanyagban gazdag italunk. Sokféle 20. Tudsz-e olyan madarakat, melyek itt tejterméket készítenek belőle. maradnak télen? Melyek ezek a tejtermékek? Kék cinke, házi veréb, feketerigó. Sajt, tejföl, kefir, túró, vaj, joghurt. 21. Melyik a ma élő legnagyobb testű 8. Mivel lehet környezetbarát módon madár? közlekedni? A strucc. Biciklivel, gyalog. 22. Milyen évszak van most? Miből 9. Sorolj fel vadon élő állatokat! tudod, mi a jellemzője? Róka, vaddisznó, őz, szarvas, fácán stb. 23. Sorolj fel néhány dolgot, ami a télre 10. Sorolj fel háziállatokat! jellemző! Kutya, macska. Hideg, hó, fagy, zúzmara, jég. 11. Mit nevezünk baromfinak? 24. Sorolj fel néhány dolgot, ami a Liba, kacsa, tyúk, pulyka. tavaszra jellemző! 12. Miből kelnek ki a madarak? Újraéledő természet, nyíló virágok, Tojásból. lombosodó fák, melegedő idő, madárdal. 42.

44 Mellékletek 25. Sorolj fel néhány dolgot, ami a nyárra 38. Melyik az a rovar, amelyik mézet jellemző! készít? Napsütés, meleg, viharok. Méh. 26. Sorolj fel néhány dolgot, ami az őszre 39. M e l y i k á l l a t a z, a m e l y i k jellemző! földkupacokat készít a kertünkbe? Szüret, szarvasbőgés, lehulló levelek, Vakond. ködös-esős idő, gyülekeznek a költöző 40. Sorolj fel vízben, vízparton élő madarak. állatokat! 27. Sorolj fel virágokat! Halak (ponty, harcsa), békák, vízi Ibolya, hóvirág, nárcisz, rózsa. madarak (récék, hattyú). 28. Miből kelnek ki a növények? 41. Hány pettyes a katicabogár? Magból. Hét pettyes. 29. M i s z ü k s é g e s a n ö v é n y e k 42. Tudod-e, hogy mi a becsületes neve a fejlődéséhez, hogyan gondozod? suszterbogárnak? Fény, víz, tápanyagok (föld), megfelelő Verőköltő bodobács. hőmérséklet. 43. M i l y e n á l l a t F e k e t e I s t v á n 30. Melyik az a virág, amelyik először regényében, Hú? bújik ki tavasszal? Bagoly. A hóvirág. 43. Hogy hívják Fekete István ismert 31. Tudod-e mit jelent, ha egy virág rókáját? védett? Vuk Már annyira kevés van belőlük, hogy 45. Hány lába van a póknak? tiltott a leszedésük. Nyolc. 32. Védett-e a hóvirág? 46. Mi az ebihal? Igen. A békák kicsinye. 33. Tudod-e milyen ital készül a szőlőből? 47. Hova kell dobni a kimerült elemeket? Bor. Az elemgyűjtőbe. 34. Tudjátok-e miből lesz a liszt, amiből 48. Ismeritek-e az utcára kihelyezett kenyeret sütjük? UFO - kat (szelektív hulladékgyűjtő Megőrlik a gabonát pl.: a búzát. konténerek)? Mire jók ezek? Mit 35. Melyik állat az ember legjobb lehet bele gyűjteni? Milyen színűek? barátja? Sárga- műanyag, kék-papír, zöld-üveg, A kutya. szürke-fém. 36. Melyik az a háziállat, amelyik 49. Mit gondolsz a hím vagy a nőstény egerekre vadászik? szúnyog szokott vért szívni? Macska. A nőstény. 37. H o g y a n k e l l v i s e l k e d n i a 50. Milyen állat Bambi? természetben? Őz (Nem szarvas, ami egy külön faj). Nem szabad hangoskodni, szemetelni, nem tépkedjük le a növényeket stb. 43.

45 Mellékletek Élj te is környezetbarát módon! / 2. Kérdések és feladatkártyák Benő helyes/helytelen mezők: Hulladékos kérdésmező: 1. Benő a műanyaggyűjtő konténerbe 1. Hova helyezitek az öblítős, helyezett egy kimosott öblítős dobozt. ásványvizes és üdítős dobozokat? 2. Benő fehér, barna és zöld színű 2. Hogyan tudtok takarékoskodni a üvegeket helyezett az üveggyűjtő papírral? konténerbe. 3. Melyik a kakukktojás? Ásványvizes 3. Benő a bébiételes üveget a flakon, üdítős doboz vagy használt komposztálóba dobta. elem? 4. Benő a használt szárazelemet bevitte 4. A használt elemet szabad-e a kukába az oviba és a gyűjtőedénybe tette. dobni? 5. Benő a zöldség- és 5. Mit kell tenni, hogy a hulladék kisebb gyümölcshulladékot a komposztálóba helyen elférjen? teszi. 6. Hova helyezitek a fehér, barna, zöld 6. Benő az összegyűjtött papírból üvegeket? újrapapírt készít. 7. Melyik gyűjtőbe való az újság, 7. Benő a kiránduláskor a zacskót és telefonkönyv? szalvétát nem dobta el, hanem 8. Mondjatok egy olyan tárgyat, ami visszatette a táskájába és hazavitte. papírból készül! 8. Benő a kiránduláskor szalvétáját 9. Hova helyezitek a bébiételes üveget? eldobta. 10. Milyen színű konténerben gyűjtjük az 9. Benő a sárga konténerbe dobja a fém üveget? tárgyakat. 11. Milyen színű konténerben gyűjtjük a 10. Benő a kék konténerbe dobja a papírt. fémet? 11. Benő a zöld konténerbe dobja a papírt. 12. Mit jelent az, hogy szelektív 12. Benő, ha vásárolni megy, vászon hulladékgyűjtés? bevásárló szatyrot visz magával. 13. Melyik a kakukktojás? Újságpapír, 13. Benő a nagymamájával lekvárt tesz el írólap vagy tejfölös pohár? a kimosott üvegekbe. 14. Milyen színű konténerben gyűjtjük a 14. Benő mindig ír bevásárló listát mielőtt műanyagot? elindul a boltba. 15. Milyen színű konténerben gyűjtjük a 15. Benő a papír mindkét oldalára rajzol. papírt? 16. Benő csak a papír egyik felére rajzol 16. Panelházban is lehet komposztálni? és utána kidobja a kukába. 17. Melyik a kakukktojás? Italos üveg, 17. Benő soha nem visz magával kosarat magazin vagy befőttes üveg? vagy szatyrot az áruházba. 18. Mondjatok olyan tárgyakat, amiket a 18. Benő szelektíven gyűjti a hulladékot. műanyag gyűjtőbe kell tenni! 19. Benő pénztárcát készít a 19. Mondjatok olyan tárgyakat, amiket a gyümölcsleves dobozokból. papír gyűjtőbe kell tenni! 20. Benő összeturmixolja a régi papírokat 20. Mondjatok olyan tárgyakat, amiket az és papírképet merít. üveggyűjtőbe kell tenni! 44.

46 Mellékletek Vásárlás kérdésmező: Melyik környezetbarát? Melyiket vennéd meg 1. tojástartó: műanyag vagy papír 2. ásványvíz: nagy vagy kis flakonos 3. szatyor: textil vagy műanyag 4. spray vagy golyós dezodor 5. tejföl: kicsi, nagy vagy óriás 6. kóla: dobozos vagy üveges 7. bio köles golyó vagy chips 8. tisztítószer: ecet vagy sósav 9. energiatakarékos izzó vagy hagyományos villanykörte 10. ceruza vagy filctoll 11. teafű vagy papírba csomagolt filterek 12. gyümölcsleves palack vagy üveg vagy Tetra Pak 13. baba: rongyból vagy műanyagból 45.

47 Felhasznált Mellékletek irodalom Adorján Rita: Magonc-természetismereti játékok az erdõben. MKNE, Bp., 2004 Babodi Béláné: A környezetismereti foglalkozások módszertana. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 1996 Barabás Dániel: A titkos dzsungel társasjáték IV. FELHASZNÁLT IRODALOM Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésről óvodapedagógusoknak Bihariné dr. Kreskó Ilona: Környezeti nevelés az erdõben. Öko-Fórum Alapítvány, Bp., 2006 Csalló Attila: Hulladék-Suli, Oktatócsomag. Komáromi Nyomda és Kiadó Kft Drexler Szilárd: Madarász Suli Füzetek: Egy velünk élõ világ az erdõ. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Környezeti Nevelési Hálózat kiadványa, Bp., 2001 Fehér Anna: Játszunk? Természetesen! ( A világ befogadásának elérhetõsége 1.). sulinova Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht., Bp., 2006 Gyöngyössy Péter: Természetrõl természetben (Környezeti nevelés a gyakorlatban). Kerekerdõ Alapítvány, Szombathely, 2001 Hatvani Környezetvédõ Egyesület kiadványa: Az elveszett szivárvány (mesék a környezetvédelemrõl) Hulladék Munkaszövetség: Kuka Búvár 2009 tél, XV. évfolyam, 4. szám Kanczler Gyuláné: Hulladékgazdálkodásról óvodapedagógusoknak. (Oktatási segédkönyv) Kanczler Gyuláné: Környezeti nevelés az erdõben a mûvészetek észközeivel. Öko-Fórum Alapítvány, Bp., 2002 Martin Gizella- Vikár P. István: Mesék a Föld körül. E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Nyíregyháza, 2005 MKNE módszerkosár - Emri Erika Nem minden hulladék szemét címû írás (www.mkne.hu) Mowbray, Pamela: Tips, Tricks, and Techniques In : Wilson, Ruth A. (ed.): Environmental Education at Early Childhood Level o., 1994 Óvodai Módszertani Füzetek: A kûlsõ világ tevékeny megismerése játékgyûjtemény P. Simon, Émilie Beaumont: Játékos természetismeret. Passage Kiadó, 1998 Porkolábné Dr. Balogh Katalin: Kudarc nélkül az iskolában. Alex-typo Kiadó és Reklámiroda Bt., 1992 Róka Sándor:Válogatott gondolatok a tanár munkájáról. B. K. L. Kiadó, Szombathely Tímár Gábor, Neumayer Éva: Természetismereti játékok (www.magosfa.hu) Tóth Tiborné: Néphagyomány (A világ befogadásának elérhetõsége 4.). sulinova Közoktatásfejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht., Bp., 2006 Tudatos Vásárlók Egyesülete: Jó cuccok? Információk a pult alól, útmutató a hétköznapi termékekhez. Bp., 2005 Újvárosy Antal: Ötlettár a környezeti neveléshez. Tiszta Forrás Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Jósvafõ,

48 Jegyzetek 47.

49 Jegyzetek 48.

50 Grafikai terv: Radnóti Gábor Nyomdai munkák: Duplex Rota Kft. Fotók: Koczkás Péter, Zöld-Híd Alapítvány Honlap:

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket . FEJEZET Zelenák Adrián és Krassován Krisztina A környezettudatos ember Bevezetô, avagy miért kell odafigyelnünk környezetünkre? Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket globális

Részletesebben

Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita. Kézikönyv. Az én világom 1. tanításához

Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita. Kézikönyv. Az én világom 1. tanításához Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita Kézikönyv Az én világom 1. tanításához A kiadványt az Oktatási Hivatal TKV/4084-15/2013 határozati számon 2013. 04. 05-tól 2018. 08. 31-ig tankönyvvé nyilvánította.

Részletesebben

Jó gyakorlatok a Tett-Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózatban. Módszertani kiadvány

Jó gyakorlatok a Tett-Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózatban. Módszertani kiadvány Jó gyakorlatok a Tett-Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózatban Módszertani kiadvány Kiadja a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Kárpáti Árpád Pécs, 2014. A kiadvány A jövőre nyitott megye komplex

Részletesebben

Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára. Rolf Gollob/Peter Krapf

Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára. Rolf Gollob/Peter Krapf A DÁN/EJO hatkötetes sorozatának V. része Rolf Gollob/Peter Krapf Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára Fedezzük fel a gyermekjogokat! Tanóravázlatok

Részletesebben

Több egyenlő rész 35. modul feldolgozása a tanulói személyiségfejlesztés tükrében (3. osztály, teljes lefedettség)

Több egyenlő rész 35. modul feldolgozása a tanulói személyiségfejlesztés tükrében (3. osztály, teljes lefedettség) Több egyenlő rész 35. modul feldolgozása a tanulói személyiségfejlesztés tükrében (3. osztály, teljes lefedettség) Nekem először nem tetszett a kompetencia matek, de márciusban már belejöttem. Nagyon tetszett

Részletesebben

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez Kedves Kolléga! Resseau szerint a játék maga a tanulás, ahol ez nem uralkodó elem, ott a tanulás nehezített, akadályozott. Fontos, hogy sokféle játékot tanítsunk meg a gyerekeknek. Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Részletesebben

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben

Teremtsd meg az első milliódat!

Teremtsd meg az első milliódat! Korosztály: 6-18 év Teremtsd meg az első milliódat! M u n k a f ü z e t g y e r e k p é n z ü g y e k I I. Pénzügyi sikeralapozó útmutató és munkafüzet 6-18 éves gyerekeknek. www.elsomillio.hu Tel: + 36

Részletesebben

MUNKAANYAG. Czigléné Farkas Katalin. A tanórák előkészítése óratípusok, vázlatok- tervek és a hozzárendelt. eszközszükséglet, valamint berendezés.

MUNKAANYAG. Czigléné Farkas Katalin. A tanórák előkészítése óratípusok, vázlatok- tervek és a hozzárendelt. eszközszükséglet, valamint berendezés. Czigléné Farkas Katalin A tanórák előkészítése óratípusok, vázlatok- tervek és a hozzárendelt eszközszükséglet, valamint berendezés. A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok

Részletesebben

Ökoiskolai jó gyakorlatok gyűjteménye

Ökoiskolai jó gyakorlatok gyűjteménye Ökoiskolai jó gyakorlatok gyűjteménye Ez a gyűjtemény iskolák, magánszemélyek által rendelkezésre bocsátott és az Internetről összegyűjtött, iskolai keretek között működőképes, az ökoiskola szellemiség

Részletesebben

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára

Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Dráviczki Csaba Áhítatok az év minden napjára óvodások számára Bárányka füzetek I. 2012 Szakmai lektor: Dr. Jakab-Szászi Andrea Kiadja a Református Pedagógiai Intézet 1146 Budapest, Abonyi u. 21. www.refpedi.hu

Részletesebben

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Kókayné Lányi Marietta KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Sajátos nevelési igényű gyerekek együttnevelése a Gyermekek Házában Kókayné Lányi Marietta KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Sajátos nevelési igényű gyerekek együttnevelése

Részletesebben

Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez

Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna Közreműködtek Gelencsérné Tamási Márta

Részletesebben

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila.

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút. József Attila. Mert mi teremtünk szép, okos lányt és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila Készítette: a Kolozsvári úti Óvoda nevelőtestülete 1 A múlt tisztelete

Részletesebben

Dr. Mester Miklósné érdemes tankönyvíró KÉZIKÖNYV. A mi világunk 1. tanításához

Dr. Mester Miklósné érdemes tankönyvíró KÉZIKÖNYV. A mi világunk 1. tanításához Dr. Mester Miklósné érdemes tankönyvíró KÉZIKÖNYV A mi világunk 1. tanításához DR. MESTER MIKLÓSNÉ a Tankönyvesek Országos Szövetségétől 2005-ben elnyerte az Érdemes tankönyvíró kitüntető címet Szerkesztette

Részletesebben

http://www.kozossegfejlesztes.hu Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal:

http://www.kozossegfejlesztes.hu Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal: Ez az anyag és sok más, a közösségi munkával kapcsolatos segédanyag letölthető a Közösségfejlesztők Egyesületének honlapjáról: http://www.kozossegfejlesztes.hu Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal:

Részletesebben

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II.

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. Varga Olga A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma: 1283-06 A tartalomelem

Részletesebben

Új témák és tevékenykedtető módszerek a pedagógusképzésben. Foglalkozástervek

Új témák és tevékenykedtető módszerek a pedagógusképzésben. Foglalkozástervek Új témák és tevékenykedtető módszerek a pedagógusképzésben Foglalkozástervek Visszacsatolás az alapképzésbe Tartalom Új témák és tevékenykedtető módszerek a pedagógusképzésben... 1 Tartalom... 2 Bevezető...

Részletesebben

TÁMOP 3. 1. 4. INNOVÁCIÓ. A Sükösd Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3. 1. 4./ 08/ 2-2008 0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE:

TÁMOP 3. 1. 4. INNOVÁCIÓ. A Sükösd Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3. 1. 4./ 08/ 2-2008 0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: TÁMOP 3. 1. 4. INNOVÁCIÓ A Sükösd Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében : 3. 1. 4./ 08/ 2-2008 0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: A hátrányos helyzetű szülőkkel való kapcsolattartás formái, módszerei

Részletesebben

te,én,mi és az emberi jogok az Amnesty International Magyarország képzése te, én, mi ÉS az emberi jogok

te,én,mi és az emberi jogok az Amnesty International Magyarország képzése te, én, mi ÉS az emberi jogok te,én,mi és az emberi jogok az Amnesty International Magyarország képzése Ha mindig csak azokkal beszélgetünk, akik olyanok, mint mi, akkor nagyon keveset fogunk tudni a világról. Köszönet a borsodnádasdi

Részletesebben

A családok örökkévalóak

A családok örökkévalóak A közös foglalkozás 2014-es vázlata A családok örökkévalóak És az atyák szívét a fiakhoz fordítja, a fiak szívét pedig az atyákhoz (Malakiás 4:6). Irányelvek a közös foglalkozáshoz és a gyermekek úrvacsorai

Részletesebben

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Miskolc

Részletesebben

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Forrás: eq_focus_1_20080306.mp3 A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Jó. Tehát szolgáltatási folyamaton haladunk keresztül, néhány területet mi meghatároztunk, amiről majd szó lesz,

Részletesebben

Kommunikációs készséget fejlesztő feladatok, játékok

Kommunikációs készséget fejlesztő feladatok, játékok Kövessssii Errzssébett Szakképző IIsskolla éss Giimnáziium OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951 E-mail: titkarsag@neteverest.hu honlap: www.esely-szakkepzo.hu

Részletesebben

KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig

KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig könnyedén. Pedig nagyon vágyunk rá, hogy megszabaduljunk

Részletesebben

2002. szeptember, XII. évf. 3. (31.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja. Fotó: Varga Kata KOPOGTATÓ

2002. szeptember, XII. évf. 3. (31.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja. Fotó: Varga Kata KOPOGTATÓ 2002. szeptember, XII. évf. 3. (31.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja Erõforrásunk a család Fotó: Varga Kata KOPOGTATÓ A házasság nem magánügy, hanem országépítõ közügy. Isten azt az építõkövet

Részletesebben

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN "Az önkéntesek fantasztikus újítók. Ezért lelkünk rajta,ha nem vesszük munkájukat komolyan. De ne felejtsük el, mindannyian sokat tanulhatunk egymástól." Elisabeth Hoodless (1997), Igazgató, Community

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben