Ügytípus megnevezése: HADIGONDOZOTTI ELLÁTÁSOKKAL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI ELJÁRÁSOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ügytípus megnevezése: HADIGONDOZOTTI ELLÁTÁSOKKAL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI ELJÁRÁSOK"

Átírás

1 Ügytípus megnevezése: HADIGONDOZOTTI ELLÁTÁSOKKAL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI ELJÁRÁSOK Hatáskörrel rendelkező szerv: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Záhonyi Járási Hivatala Illetékesség: A járási hivatal alábbi illetékességi területén lakóhellyel rendelkező személyek vonatkozásában: Benk, Eperjeske, Győröcske, Komoró, Mándok, Tiszabezdéd, Tiszamogyorós, Tiszaszentmárton, Tuzsér, Záhony, Zsurk. Ügytípus rövid leírása: A hadigondozás állami feladat, amelynek során az ellátások és kedvezmények jövedelmi értékhatárra tekintet nélkül illetik meg a jogosultat. A hadigondozásról szóló évi XLV. törvény (a továbbiakban: Hdt.) alapján hadigondozásra jogosult az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki a) katonai szolgálat b) kötelező katonai előképzés c) légitámadás és hadművelet d) visszamaradt robbanóanyag felrobbanása (a továbbiakban együtt: szolgálat) során vagy következtében testi épségének vagy egészségének károsodása folytán hadi eredetű fogyatkozást szenvedett, továbbá akit hadigyámoltként, hadiözvegyként, hadiárvaként illetőleg hadigondozott családtagként kell gondozásba venni (a továbbiakban együtt: hadigondozott). A hadigondozási igényjogosultság megállapítás iránti eljárás kérelemre indul. A kérelmezőnek kell bizonyítania a fogyatkozás, illetve halál hadi eredetét. HADIROKKANT: az a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki katonai szolgálat, vagy kötelező katonai előképzés, vagy légitámadás és hadművelet, vagy visszamaradt robbanóanyag felrobbanása (a továbbiakban együtt: szolgálat) során vagy következtében testi épségének vagy egészségének károsodása folytán hadi eredetű fogyatkozást szenvedett. A hadirokkantat a hadieredetű fogyatkozás által bekövetkezett egészségkárosodás mértéke szerint I. II. III. IV. V. járadékosztályba kell sorolni. A hadieredetű fogyatkozást és az általa okozott járadékosztályba sorolás alapját képező egészségkárosodás százalékos mértékét a rehabilitációs szakigazgatási szerv végzi. HADIROKKANTKÉNT TÖRTÉNŐ NYILVÁNTARTÁSBA VÉTEL: azt a kérelmezőt, aki hadirokkantként kéri nyilvántartásba vételét, illetve azt a hadirokkantat, aki magasabb járadékosztályba történő 4625 Záhony, Ady Endre u. 35. Telefon: 06 (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu Honlap:

2 2 besorolását kéri, a járási hivatal vezetője a Hdt. 2. számú melléklete szerinti formanyomtatvány felhasználásával a rehabilitációs szakigazgatási szerv elé utalja vizsgálat céljából. HADIGYÁMOLT: A hadirokkant gyermeke hadigyámoltnak minősül: a) a gyermek tizenhatodik életévének betöltéséig; b) ha oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig; c) ha a gyermek az a) és b) pontban meghatározott időtartam alatt tartósan megrokkan, ennek az állapotnak a tartamára, a gyermek életkorára tekintet nélkül, feltéve, hogy munkaképességének csökkenése a 67%-ot, illetve egészségkárosodása az 50%-ot elérte. HADIÖZVEGY: a szolgálat közben meghalt személy özvegye. Hadiözvegy továbbá a hadirokkantként hadigondozásba vett személy özvegye is, ha a házasságot a hadieredetű sérülés bekövetkezte előtt kötötték, vagy a házastárs halálakor már legalább 5 éve együtt éltek, vagy házasságukból gyermek született. A külön élő, illetőleg elvált házastárs hadiözvegy, amennyiben a bíróság a házastársát tartásdíj fizetésére kötelezte. HADIÁRVA: a szolgálat következtében meghalt személynek, illetőleg a meghalt hadirokkantnak a gyermeke a 4. -ban meghatározott feltételek fennállása esetén. Hadiárva a gyermek akkor is, ha a bíróság a meghalt személyt, illetőleg a meghalt hadirokkantat életében az apaság megállapítása nélkül tartásdíj fizetésére kötelezte. HADIGONDOZOTT CSALÁDTAG: a szolgálat következtében meghalt személynek, illetőleg hadirokkantnak az általa életében ténylegesen eltartott, 60. évét betöltött, vagy legalább 67%-ban csökkentett munkaképességű, illetve legalább 50%-os egészségkárosodású szülője, nagyszülője, testvére és féltestvére. NEM JOGOSULT HADIGONDOZÁSRA a) aki rokkantságát, egészségkárosodását szándékosan maga okozta, b) az a hozzátartozó, aki a hadigondozott halálát szándékosan okozta, MEGSZŰNIK A HADIGONDOZÁSRA JOGOSULTSÁG: ha a) az özvegy újból megházasodik, kivéve, ha hadirokkanttal köt házasságot. A szolgálat következtében meghalt, illetve hadirokkantként elhunyt házastársára tekintettel feléled a hadigondozásra jogosultság, ha az özvegy újabb házasságában is megözvegyül; b) a hadiárva, hadigyámolt betölti a 4 -ban meghatározott életkort; c) a hadigondozott meghal, d) a hadirokkant egészségkárosodása megszűnt, vagy egészségkárosodása 20%-nál kisebb mértékűvé vált e) a 4. -ban meghatározott mértékben megrokkant és csak ennél fogva jogosult hadigyámolt, hadiárva és hadigondozott családtag egészségkárosodása az 50%-ot már nem éri el Záhony, Ady Endre u. 35. Telefon: 06 (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu Honlap:

3 3 HADIGONDOZOTTAK ELLÁTÁSA: 1. EGYÖSSZEGŰ TÉRÍTÉS: Az a hadirokkant, hadiözvegy, volt hadiárva, volt hadigyámolt és volt hadigondozott családtag, akinek a korabeli hadigondozó hatóság által megállapított pénzellátását 1944.december 22.-ét követően politikai okból megszüntették, vagy szüneteltették, illetve ilyen ellátás iránti kérelmet politikai okból elutasították, továbbá ez irányú kérelmét politikai okból elő sem terjesztette, az elmaradt pénzellátás kompenzálására egyösszegű térítésre jogosult. Meg kell állapítani az egyösszegű térítést annak a hadirokkantnak és hadiözvegynek, akinek hadigondozotti igényjogosultsága december 31-e előtt fennállt, de számára pénzellátást ezen időpontot követően állapítottak meg. A pénzellátás politikai okból történő megszüntetése, szüneteltetése, illetve elutasítása bizonyítására dokumentumok hiányában a kérelmező írásos nyilatkozata is elfogadható. EGYÖSSZEGŰ TÉRÍTÉS ÖSSZEGE: a térítés mértéke: I. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén: Ft. II. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén: Ft. III. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén: Ft. IV. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén: Ft. V. járadékosztályba sorolt hadirokkant, valamint a hadiözvegy esetén: Ft. volt hadiárva, volt hadigyámolt és a volt hadigondozott családtag részére: Ft. 2. HADIROKKANT JÁRADÉK: A hadirokkantat havi rendszeres járadék (pénzellátás) illeti meg. A HADIROKKANT JÁRADÉK ÖSSZEGE: a járadék havonkénti összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének %-ban kifejezett mértéke: I. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén: 210/% (2013. évben: Ft) II. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén: 195% (2013. évben: Ft) III. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén: 180% (2013. évben: Ft) IV. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén: 155% (2013. évben: Ft) V. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén: 110% (2013.évben: Ft) Ha a hadirokkant a hadigondozotti pénzellátáson kívül, (hadirokkant-járadék) nem rendelkezik egyéb jövedelemmel, akkor a megfelelő járadékosztály szerinti pénzellátás havi összegét növelni kell az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. 3. NEVELÉSI PÓTLÉK: A járadékban részesülő hadirokkantat a saját háztartásában nevelt, valamint egészségi állapota miatt ápolást, gondozást nyújtó intézményben vagy rehabilitációs intézményben elhelyezett hadigyámolt után a 4 -ban meghatározott feltételek fennállása esetén nevelési pótlék illeti meg, feltéve, hogy a gyermeket a hadirokkant háztartásából helyezték az említett intézmények valamelyikébe. A nevelési pótlék mértéke gyermekenként és havonta az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-a (2013. évben Ft). 4. ÁPOLÁSI PÓTLÉK: 4625 Záhony, Ady Endre u. 35. Telefon: 06 (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu Honlap:

4 4 Azt a hadirokkantat, aki orvosi szakvélemény alapján mások rendszeres ápolására, gondozására szorul, a járadékon felül havonként pótlék is megilleti. Az ápolási pótlék mértéke: I. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 60%-a (2013. évben: Ft) II. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 54%-a (2013. évben: Ft) III. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 48%-a (2013. évben: Ft) IV. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 38%-a (2013. évben: Ft) V. járadékosztályba sorolt hadirokkant esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 28%-a (2013.évben: 7980 Ft) 5. HADIÖZVEGYI JÁRADÉK: A hadiözvegyet havi rendszeres járadék illeti meg, amelynek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 75%-a. (2013. évben: Ft.) Ha a hadiözvegy a hadigondozotti pénzellátáson kívül (hadiözvegyi járadék) nem rendelkezik egyéb jövedelemmel, akkor pénzellátása havi összegét növelni kell az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. 6. HADIÁRVA JÁRADÉKA: A hadiárvát, amennyiben a) tizenhatodik életévét nem töltötte be, vagy b) oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig, c) ha a gyermek az a) és b) pontban meghatározott időtartam alatt tartósan megrokkan, ennek az állapotnak a tartamára a gyermek életkorára tekintet nélkül, feltéve, hogy munkaképességének csökkenése a 67%-ot, illetve egészségkárosodása az 50%-ot elérte. esetén egyéb ellátásától függetlenül havi rendszeres járadék illeti meg, amelynek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30%-a (2013. évben: Ft) 7. HADIGONDOZOTT CSALÁDTAG JÁRADÉKA: A hadigondozott családtagot havi rendszeres járadék illeti meg, amelynek összege az egyéb ellátásáról függetlenül az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 30%-a (2013. évben Ft) Több jogosult esetén a járadék mindegyik jogosultat külön-külön megilleti. 8. TEMETÉSI HOZZÁJÁRULÁS: A járadékban részesült hadirokkant halála esetén ha a temetés nem közköltségen történt- temetési hozzájárulást kell folyósítani annak, aki igazolja, hogy a temetés költségeit fedezte. A temetési hozzájárulás mértéke a IV. járadékosztályba sorolt hadirokkantat megillető járadék 200%-a, azaz Ft. A temetési hozzájárulást az elhunyt hadirokkant lakóhelye szerint illetékes járási hivatal állapítja meg a bemutatott eredeti temetési számla alapján. A temetési számlára a járási hivatal a kifizetett összeget rávezeti Záhony, Ady Endre u. 35. Telefon: 06 (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu Honlap:

5 5 9. TÉRÍTÉSMENTES GYÓGYÁSZATI ELLÁTÁS: A hadirokkantat bármely betegségével kapcsolatban térítésmentesen illeti meg: a) orvosi alapellátás (gyógykezelés) b) állami, önkormányzati intézményi ellátás (kórház, szanatórium, gyógyfürdő, terápiás ellátások) c) fogászati alapellátás d) szociális intézményi ellátás. Szociális intézményi ellátás keretében a hadirokkantat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény ában meghatározott ellátás illeti meg. (falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás, étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, közösségi ellátások, nappali ellátás,) Az ellátás ellenértékét a Hadigondozottak Közalapítványa megtéríti az ellátást nyújtó szervnek, illetve fenntartójának. Térítési díjként az intézményi térítési díj számolható el. 10. GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁS: A hadirokkant térítésmentesen jogosult a hadieredetű fogyatkozása folytán használhatatlanná vált vagy hiányzó testrészének mesterséges pótlására, és azokra a gyógyászati segédeszközökre, műlábcipőkre (a továbbiakban: gyógyászati segédeszköz), amelyekkel életvitele, munkaképessége helyreállítható vagy javítható. A hadirokkant térítésmentes segédeszközzel való ellátását a járási hivatal által megküldött határozat alapján a Közalapítvány Hadirokkant Irodája végzi. Változás bekövetkezése esetén bejelentési kötelezettség: A hadigondozott a körülményeiben bekövetkezett, a hadigondozási jogosultságra kihatós változást nyolc napon belül köteles a hadigondozási hatóságnak bejelenteni. Jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítése: Ha az egyösszegű térítést a hadigondozott, illetve a hadiárva, a volt hadigyámolt és a volt hadigondozott családtag rosszhiszeműségének következményeként jogosulatlanul fizették ki, a felvett összeget a jogosulatlan és rosszhiszemű igénybe vevő a folyósító szerv részére köteles visszafizetni. Nyomtatványok elérhetősége: Az egyösszegű térítés megállapítása iránti igényt a hadigondozásról szóló évi XLV. törvény végrehajtásáról szóló 113/1994.(VIII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 5. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. Új hadigondozási igény bejelentésekor a Korm. rendelet 4. mellékletét ki kell tölteni és a kérelemhez csatolni. A formanyomtatvány elérhető a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Záhonyi Járási Hivatala (4625 Záhony, Ady Endre u. 35.) irodájában. Szükséges iratok: Új hadigondozás iránti kérelem esetén a kérelmezőnek a Korm. rendelet 4. számú mellékletében foglalt formanyomtatványon nyilatkoznia kell arról, hogy ugyanazon hátrány miatt részesül-e nemzeti gondozásban. A hadigondozás iránti kérelem határidő-korlátozás nélkül bármikor előterjeszthető. A hadigondozásba vétellel egyidejűleg a járási hivatal a Korm. rendelet 6. melléklete szerint hadigondozási igazolványt állít ki Záhony, Ady Endre u. 35. Telefon: 06 (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu Honlap:

6 6 Az egyösszegű térítésre vonatkozó jogosultságot közokirattal kell bizonyítani. Amennyiben ezeket a tényeket közokirattal a kérelmező igazolni nem tudja, úgy a járási hivatal hivatalból megkeresi a nyugdíjfolyósító szervet a kérelmező korabeli adatainak pontos feltüntetésével a pénzellátás december 22-ét követő megszüntetésének (szüneteltetésének) bizonyítására. Folyósítási szabályok: A járadék új megállapítás esetén az igény érvényesítését követő hónap 1. naptól jár. A járadékot havonta kell folyósítani. A járadék összegének megváltozása esetén a magasabb összegű járadékot az igény megnyílását követő hónap 1. napjától kell megállapítani. A járási hivatal az egyösszegű térítésre, a hadigondozási járadékra és az egyéb pénzellátásokra való jogosultságot jogerősen megállapító, módosító, megszüntető határozatát megküldi a nyugdíjfolyósító szervnek, amely intézkedik az egyösszegű térítés, illetve a pénzellátás folyósítása iránt. A hadigondozotti járadékot, valamint a temetési hozzájárulást a nyugdíjfolyósító szerv az esedékesség hónapjában a nyugdíjjal egyidejűleg folyósítja, de a nyugdíjtól elkülönülten kezeli. Fel nem vett, vagy tévesen kifizetett járadék: ha a hadigondozott a részére megállapított és folyósított járadékot önhibájából nem vette fel, visszamenőleges igénye 1 év elteltével elévül. HADIGONDOZOTTAK KEDVEZMÉNYEI: Közlekedési kedvezmény: A hadirokkant és hadiözvegy térítésmentesen veheti igénybe a helyi tömegközlekedési és helyközi (távolsági) tömegközlekedési (vonat, autóbusz, hajó, komp stb.) eszközöket. Ha a hadirokkant bármely fogyatkozása miatt az orvosszakértői szerv szakvéleménye alapján kísérőre szorul, a kísérőt is megilleti a térítésmentes utazási kedvezmény. A mozgáskorlátozott személyeket megillető támogatások során azonos feltételek fennállása esetén a hadirokkantat előnyben kell részesíteni. Mentesség a helypénz megfizetése alól: A hadirokkant és a hadiözvegy a vásárcsarnokokban és a piacokon a helypénz megfizetése nélkül árusíthatja saját kisipari és mezőgazdasági termékeit, illetve terményeit. Eljárási költségek: A szociális igazgatás eljárás költség és illetékmentes. Hol intézzem el? A kérelmet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Záhonyi Járási Hivatalánál személyesen, illetve postai úton a Záhonyi Járási Hivatal 4625 Záhony, Ady Endre u. 35. sz. alatti címre lehet benyújtani. Ügyintézési határidő: 30 nap (általános) ügyintézési határidő, ez a határidő egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható Ügyintézési határidőbe be nem számító időtartamok: a hatásköri vagy illetékességi vita egyeztetésének, valamint az eljáró hatóság kijelölésének időtartama, a jogsegélyeljárás időtartama, adatnak nyilvántartásból történő beszerzéséhez szükséges idő, _ a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő, 4625 Záhony, Ady Endre u. 35. Telefon: 06 (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu Honlap:

7 7 szakhatóság eljárásának időtartama, az eljárás felfüggesztésének időtartama, a bizonyítékok ügyféllel történő ismertetésére irányuló eljárás időtartama, a hatóság működését legalább egy teljes napra ellehetetlenítő üzemzavar vagy más elháríthatatlan esemény időtartama, a fellebbezési kérelem, a döntés és egyéb irat hiteles fordításához szükséges idő, a szakértői vélemény elkészítésének időtartama, a hatósági megkeresés vagy a döntés postára adásának napjától annak kézbesítéséig terjedő időtartam, valamint a hirdetményi, továbbá a kézbesítési meghatalmazott és a kézbesítési ügygondnok útján történő közlés időtartama. Kapcsolódó jogszabályok: - a hadigondozásról szóló évi XLV. törvény - a hadigondozásról szóló évi XLV. törvény végrehajtásáról szóló 113/1994.(VIII.31.) Korm. rendelet - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény - a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény Jogorvoslat: A járási hivatal által első fokon hozott határozat ellen benyújtott fellebbezést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala (4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5.) bírálja el. A fellebbezés illetékmentes, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Záhonyi Járási Hivatalához (4625 Záhony, Ady Endre u. 35.) kell benyújtani. Az ügyintéző neve, elérhetősége: Lippainé Bakó Adrienn / 312 mellék, Móré Boglárka / 312 mellék, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Záhonyi Járási Hivatala 4625 Záhony, Ady Endre u. 35. Telefon: 45/ jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu Egyéb információk: A kérelem ügyfélfogadási időben nyújtható be. Ügyfélfogadás: Hétfő - Csütörtök: 8:00-16:00, Péntek: 08:00-13:00. Záhony, április 23. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető 4625 Záhony, Ady Endre u. 35. Telefon: 06 (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu Honlap:

8 Mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa Ügyleírás: A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa közokirat. Igazolványra az a személy jogosult: - aki a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló rendelet értelmében közlekedőképességében súlyosan akadályozott, - aki a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló rendelet értelmében látási fogyatékosnak; értelmi fogyatékosnak; autistának; mozgásszervi fogyatékosnak minősül, - akit a vakok személyi járadékának bevezetéséről szóló rendelet alapján július 1-jét megelőzően vaknak minősítettek, - vagy aki a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. számú melléklete szerint vaknak vagy gyengénlátónak (K.1.), mozgásszervi fogyatékosnak (L.1-5.), értelmi fogyatékosnak (M.1-2.) vagy autistának (N.1.) minősül. Az igazolvány kiadására irányuló eljárás kérelemre indul. A kérelemhez mellékelni kell a mozgáskorlátozottságot igazoló szakvéleményt vagy szakhatósági állásfoglalást. Ha az ügyfél nem személyesen vagy nem a fenti bekezdés szerinti hatóságnál nyújtja be kérelmét, egy darab igazolványképet is mellékelnie kell a kérelméhez. Ha a kérelem benyújtásakor a mozgáskorlátozottságot igazoló szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás nem áll rendelkezésre, a kérelemhez mellékelni kell a súlyos mozgáskorlátozott személy közlekedőképességének minősítését elősegítő, rendelkezésre álló orvosi dokumentációt és egyéb iratokat. Ebben az esetben a járási hivatal a kérelem beérkezésétől számított nyolc napon belül az iratok megküldésével megkeresi a rehabilitációs szakigazgatási szervet a közlekedőképesség minősítése érdekében. Az igazolvány meghosszabbítására, cseréjére, pótlására irányuló eljárásban a kérelmet az igazolvány kiadására irányadó szabályok szerint kell benyújtani. Az igazolvány cseréjére irányuló kérelem benyújtása esetén a régi igazolványt egyidejűleg le kell adni. Akinek az igazolványát eltulajdonították, megsemmisült vagy elvesztette, köteles azt haladéktalanul, de legkésőbb a tudomására jutástól számított tíz napon belül bármely járási hivatalnál bejelenteni. A járási hivatal haladéktalanul gondoskodik az okmány elvesztése, eltulajdonítása, valamint megsemmisülése tényének a nyilvántartáson történő átvezetéséről, és egyidejűleg a jogosult részére - ha a jogosultság továbbra is fennáll, és a jogosult kéri - új igazolványt állít ki. Szükséges iratok: - Személyazonosító okmány (személyazonosító igazolvány, vagy útlevél és lakcímigazolvány, vagy kártyás vezetői engedély és lakcímigazolvány).

9 2 - Orvosi szakvélemény, (amennyiben az állapota nem végleges felülvizsgálata szükséges). - Régi parkolási igazolvány. - Fénykép készítése helyben történik, de lehet 32x45 mm-es igazolványképet hozni. A fentieken kívül: - Kiskorú mozgáskorlátozott esetében, a törvényes képviselő személyazonosító okmányai és a kiskorú születési anyakönyvi kivonata vagy személyazonosító igazolványa és lakcímkártyája. A kiskorú személyes megjelenése. - Gondnokság esetében a gondnokságot igazoló határozat. - Adateltérés esetében születési anyakönyvi kivonat, vagy házassági anyakönyvi kivonat. - Külföldi esetében tartózkodási engedély és szálláshelyre vonatkozó igazolás. Ha meghatalmazott jár el: - Kitöltött kérelem adatlap, 2 tanú aláírásával ellátott meghatalmazás, és a meghatalmazott személyazonosító okmánya szükséges még. Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Kádár Tiborné, Lesku-Mester Melinda Hétfő, kedd, szerda: csütörtök: péntek: Ügyintézés határideje és díja: Fő szabály szerint 30 nap, de a kérelem hiánytalan benyújtása esetén azonnal megtörténik az okmányirodai ügyintézés. Pótlás esetén 3100 Ft csekken történő befizetés (a csekket az ügyintéző adja). Illetékesség: Országos Az alkalmazott jogszabályok: - A súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. (VIII.9.) Korm. rendelet. - A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) Korm. rendelet. - A 6/1971. (XI.30.) EüM. rendelet. - A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II.19.) ESZCSM rendelet. - A évi CXL. tv. a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól.

10 3 - A 218/2012. (VIII. 13. ) Korm. rend a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról. - A 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet a mozgásban korlátozott személy parkolási igazolványáról. - A 29/2004. (VI. 16) BM rendelet a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárásának díjairól 1. mell. Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Záhony, április 24. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

11 Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Záhony Oktatási (diák) igazolvány ügyintézés Ügyleírás: Oktatási (diák) igazolvány igénylésének megkezdése előtt, amennyiben a jogosult nem rendelkezik érvényes fényképpel és aláírás képpel a központi fénykép adatbázisban, úgy az okmányirodában szükséges ezek elkészíttetése. Az okmányirodai folyamat során a jogosult adatai ellenőrzésre kerülnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján. Az eljárás részeként a jogosult egy Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlapot kap az okmányirodai ügyintézőtől, melyen a nyilvántartásban szereplő adatok, a fénykép és az eredeti aláírás szerepel. Ezen adatlapnak része a 16 karakterből álló NEK azonosító, mely a diákigazolvány igénylési folyamatában kap szerepet, ezért ezen adatlap megőrzésére a jogosultnak fokozottan ügyelnie kell. Illetékesség: országos Szükséges okiratok: - személyazonosításra alkalmas okmány (érvényes személyazonosító igazolvány, útlevél, új típusú vezetői engedély, amennyiben rendelkezik vele) - a fenti okmányok hiányában születési anyakönyvi kivonat - lakcímigazolvány - személyes megjelenés - 14 év alatti kiskorú esetében a szülő, törvényes képviselő megjelenése is szükséges, személyazonosságát igazoló okirattal - külföldi kérelmező esetében, amennyiben nem rendelkezik lakcímigazolvánnyal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiadott szálláshely bejelentőlap és az útlevél Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Az eljárás okmányirodai része illeték- és eljárási költségmentes. Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Kádár Tiborné, Leposa Tünde, Lesku-Mester Melinda, Vincze Ágnes Hétfő, kedd, szerda: csütörtök:

12 2 péntek: Az alkalmazott jogszabályok: - Az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet módosításáról szóló 59/2012. (III.30.) Korm. rendelet. - A 218/2012. (VIII. 13. ) Korm. rend. a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról. Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Záhony, április 24. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

13 Új egyéni vállalkozói tevékenység indítása Ügyleírás: január 1-jét követően az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése az az ügytípus, amely mind személyesen az okmányirodában, mind pedig elektronikus úton intézhető. Az egyéni vállalkozással kapcsolatos változás-bejelentési, a szünetelés, illetve megszüntetés bejelentési ügyek kizárólag elektronikus úton - erre szolgáló elektronikus nyomtatványok igénybevételével - az Ügyfélkapun keresztül kezdeményezhetőek. A szolgáltatás az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentéséről szól. Illetékesség: Országos Szükséges iratok: Személyes ügyintézés esetén: - Érvényes személyazonosságot igazoló okmány (személyazonosító igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély vagy útlevél). - Lakcímigazolvány. - Külföldiek esetében tartózkodási engedély, Uniós tagországok esetében érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél. - Kitöltött bejelentési űrlap, amely letölthető oldalról. Elektronikus ügyintézés esetén: A kérelem benyújtása a portálon keresztül lehetséges. - Érvényes, a leendő vállalkozó nevére szóló ügyfélkapu. - Kitöltött bejelentési űrlap, amely letölthető oldalról. Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Kádár Tiborné Hétfő, kedd, szerda: csütörtök: péntek:

14 2 Ügyintézés díja/illetéke: Amennyiben a leendő vállalkozó az űrlapon arról nyilatkozik, hogy nem kér vállalkozói igazolványt (amely nem kötelező), úgy az ügyintézés illetékmentes; ebben az esetben a vállalkozásról az Okmányiroda igazolást ad ki. A vállalkozói igazolvány kiállítása személyesen, Ft illeték ellenében történik, amelyet csekken kell leróni. A csekket az ügyintéző adja. Kapcsolódó dokumentumok, nyomtatványok, útmutatók: Ügyintézési határidő: Fő szabály szerint 30 nap. Az alkalmazott jogszabályok: - Az évi XCIII. törvény az illetékekről. - A évi CXL. törvény a közigazgatási eljárás és szolgáltatás általános szabályairól. - A évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről. Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Az eljárási díj, illetve illeték fizetése bankkártyával is történhet. Záhony, április 24. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

15 Ügyfélkapu regisztráció / módosítás / aktiválás / megszüntetés Ügyleírás: Ügyfélkapu létesítését bármely természetes személy kezdeményezheti. A regisztrációhoz személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, útlevél, január 1. után kiállított kártya formátumú vezetői engedély) szükséges. Ezen kívül az ügyfélnek meg kell adnia szabadon választott egyedi felhasználói nevét és egy elektronikus levélcímet ( cím) is, mivel erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszer használatos kódját. Illetékesség: Országos Szükséges iratok: Személyazonosság igazolására alkalmas okmány (személyazonosító igazolvány, vagy útlevél, vagy kártyás vezetői engedély), lakcímigazolvány érvényes cím személyes megjelenés Kiskorú, illetve cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló állampolgár esetében: a szülő (törvényes képviselő) személyazonosításra alkalmas okmánya, a gondnok, -illetőleg gyámkirendelő határozat vagy az intézeti gyám igazolása az intézeti gyámság fennállásáról, a szülőnek (törvényes képviselőnek) a közjegyző, a gyámhatóság vagy a regisztráló szerv előtt tett nyilatkozata vagy a szülői felügyelet megszűnését, illetőleg szüneteltetését igazoló jogerős bírósági határozat másolata Az ügyet intéző osztály: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Leposa Tünde, Kádár Tiborné Hétfő, kedd, szerda: csütörtök:

16 2 péntek: Az ügyintézés határideje és díja: Második ügyfélkapu esetén 3000 Ft (általános eljárási illeték) csekken történő befizetése (a csekket az ügyintéző adja). Kapcsolódó dokumentumok: Az alkalmazott jogszabályok: évi LX. tv. az elektronikus közszolgáltatásról évi CXL. tv. a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 224/2009. (X.14.) Korm. rend. a központi elektronikus szolgáltató rendszer igénybevevőinek azonosításáról és az azonosítási szolgáltatásról 225/2009. (X.14.) Korm. rend. az elektronikus közszolgáltatásról és annak igénybevételéről 218/2012. (VIII. 13. ) Korm. rend. a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Az eljárási díj, illetve illeték fizetése bankkártyával is történhet. Záhony, április 23. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

17 Egyéni vállalkozás adatainak módosítása Ügyleírás: Egyéni vállalkozás adatainak módosítása során a módosítandó adatokat elektronikusan kell eljuttatni az Okmányirodához, a kormányzati portálon keresztül. Az elektronikus formában kapott visszajelzést követően az ügyfél az Okmányirodában leadja a korábbi okmányát. Illetékesség: Országos Szükséges iratok: Érvényes, a vállalkozó nevére szóló ügyfélkapu. Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Kádár Tiborné Hétfő, kedd, szerda: csütörtök: péntek: Ügyintézés díja/illetéke: Amennyiben a vállalkozó az adatlapon úgy nyilatkozik, hogy nem kéri a vállalkozói igazolvány kiállítását (amely nem kötelező), úgy az ügyintézés illetékmentes. A vállalkozói igazolvány új módosított adattartalommal való kiállítása személyesen, Ft illeték ellenében történik, amelyet csekken kell leróni. A csekket az ügyintéző adja. Kapcsolódó dokumentumok, nyomtatványok, útmutatók: Ügyintézési határidő: Fő szabály szerint 30 nap. Az alkalmazott jogszabályok: - Az évi XCIII. törvény az illetékekről. - A évi CXL. törvény a közigazgatási eljárás és szolgáltatás általános szabályairól.

18 2 - A évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről. Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Az eljárási díj, illetve illeték fizetése bankkártyával is történhet. Záhony, április 24. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

19 Egyéni vállalkozás szüneteltetése, megszüntetése Ügyleírás: Egyéni vállalkozás szüneteltetése esetén a vállalkozói tevékenység szüneteltetésének bejelentését elektronikusan kell eljuttatni az Okmányirodához, a kormányzati portál ügyfélkapuján keresztül. Az elektronikus formában kapott visszajelzést követően az ügyfél az Okmányirodában leadja a korábbi okmányát. A szüneteltetés ideje 1 hónaptól 5 évig terjedhet. A vállalkozói tevékenység megszüntetésének bejelentése benyújtható személyesen és elektronikus úton is. Illetékesség: Országos Szükséges iratok: Érvényes, a vállalkozó nevére szóló ügyfélkapu. Személyes ügyintézés (megszüntetés) esetén szükséges továbbá: - Érvényes személyazonosságot igazoló okmány (személyazonosító igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély vagy útlevél). - Lakcímigazolvány. - Külföldiek esetében tartózkodási engedély, Uniós tagországok esetében érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél. - Kitöltött bejelentési űrlap, amely letölthető oldalról. Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Kádár Tiborné Hétfő, kedd, szerda: csütörtök: péntek: Ügyintézés díja/illetéke: A szüneteltetés illetékmentes. Amennyiben a szüneteltetés után a leendő vállalkozó arról nyilatkozik, hogy nem kér vállalkozói igazolványt (amely nem kötelező), úgy az ügyintézés illetékmentes; ebben az esetben a vállalkozásról az Okmányiroda igazolást ad ki.

20 2 A vállalkozói igazolvány kiállítása személyesen, Ft illeték ellenében történik, amelyet csekken kell leróni. A csekket az ügyintéző adja. Ügyintézési határidő: Főszabály szerint 30 nap. Kapcsolódó dokumentumok, nyomtatványok, útmutatók: Az alkalmazott jogszabályok: - Az évi XCIII. törvény az illetékekről. - A évi CXL. törvény a közigazgatási eljárás és szolgáltatás általános szabályairól. - A évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről. Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Az eljárási díj, illetve illeték fizetése bankkártyával is történhet. Záhony, április 24. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

21 Gépjármű műszaki vagy tulajdonosi adatainak változása Ügyleírás: Erre az eljárásra akkor van szükség, ha a gépjármű műszaki vagy tulajdonosi adataiban változás következik be. (pl. motorcsere, hatósági alvázszámmal történő ellátás, lakcím változás, stb). Illetékesség: Országos. Szükséges iratok: Név és/vagy lakcímváltozás esetén: ,-Ft csekken (csekket az ügyintéző adja ki), régi típusú forgalmi engedély esetén ,-Ft csekken történő befizetése (a csekket az ügyintéző adja) címváltozás esetén (forgalmi engedély csere) ,-Ft csekken történő befizetése (a csekket az ügyintéző adja) névváltozás esetén (forgalmi engedély és törzskönyv csere). - Forgalmi engedély, törzskönyv (csak névváltozás esetén). - Új adatokkal kiállított érvényes személyi igazolvány, vagy érvényes kártyás vezetői engedély és lakcímigazolvány, vagy érvényes útlevél és lakcímigazolvány. - Cég esetén: eredeti, vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány, cégbírósági bejegyzés (3 hónapnál nem régebbi). - Meghatalmazás, ha nem a tulajdonos, vagy nem a cég képviselője jár el. Műszaki adatváltozás esetén: ,-Ft csekken történő befizetése (a csekket az ügyintéző adja) ,-Ft csekken történő befizetése (a csekket az ügyintéző adja), ha nincs törzskönyv, ha a változás érinti a törzskönyv adatait. - Érvényesítő címke díj 585,-Ft, csekken (az ügyintéző adja ki). - Színváltozás esetén 6.000,- Ft csekken történő befizetése (a csekket az ügyintéző adja) az új forgalmi engedélyre vagy , Ft- csekken történő befizetése, ha a törzskönyv adatait is érinti a változás bejegyzés. - Törzskönyv, ha van, és a változás érinti a törzskönyv adatait. - Hátsó rendszámtábla és műszaki adatlap, ha új műszaki érvényességgel rendelkezik a jármű. - Érvényes személyi igazolvány, vagy kártyás vezetői engedély, vagy érvényes útlevél és lakcímigazolvány. - Cég esetén: eredeti, vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány, cégbírósági kivonat (3 hónapnál nem régebbi). - Meghatalmazás, ha nem a tulajdonos, vagy nem a cég képviselője jár el.

22 2 Motorcsere: - Motor tulajdonjogának jogszerű megszerzését igazoló okirat, adásvételi szerződés, külföldi motor esetén eredeti számla stb. (igazolni kell milyen rendszámú gépjárműből származik a beépítendő használt motor). - Műszaki adatlap, vagy típus azonos motorcsere esetén a szakszerviz igazolása. - Nem típus azonos motorcsere esetén a regisztrációs adó megfizetéséről szóló igazolás és a NKH igazolása. - Forgalmi engedély, törzskönyv , -Ft csekken történő befizetése (csekket az ügyintéző ad). - Érvényes személyigazolvány, vagy kártyás vezetői engedély, vagy érvényes útlevél és lakcímigazolvány. - Cég esetén: eredeti, vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány, cégbírósági kivonat (3 hónapnál nem régebbi). - Meghatalmazás, ha nem a tulajdonos, vagy nem a cég képviselője jár el. Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Lesku - Mester Melinda; Vincze Ágnes Hétfő, kedd, szerda: csütörtök: péntek: Ügyintézés határideje és díja: Fő szabály szerint 30 nap, de a kérelem hiánytalan benyújtása esetén azonnal megtörténik az ügyintézés. Az alkalmazott jogszabályok: - Az évi I. törvény a közúti közlekedésről. - Az évi XCIII. törvény az illetékekről. - Az évi LXXXIV. törvény a közúti közlekedési nyilvántartásról. - A évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól. - A 29/2004. (VI. 16.) BM rendelet a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól. - A 301/2009 (XII. 22.) Korm. rendelet az előzetes eredetiségvizsgálat részletes szabályairól. - A 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről. - A 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról.

23 3 - A 218/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról. Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Az eljárási díj, illetve illeték fizetése bankkártyával is történhet. Záhony, április 25. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

24 Gépjármű forgalomból való kivonása Ügyleírás: Az üzemben tartó, a tulajdonos vagy a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező más ügyfél kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes vagy végleges forgalomból történő kivonásáról. A jármű közúti forgalomból történő ideiglenes kivonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemben meghatározott időtartamra, de legfeljebb hat hónapra a rendszámtáblán lévő címke érvénytelenítése nélkül bejegyzi a kivonás időtartamát a járműnyilvántartásba. Illetékesség: Országos. Szükséges iratok: Forgalomból való ideiglenes kivonás kérelemre (maximum 6 hónap): - Érvényes személyi igazolvány, vagy kártyás vezetői engedély, vagy érvényes útlevél és lakcímigazolvány. - Cég esetén: eredeti, vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány, cégbírósági kivonat (3 hónapnál nem régebbi). - Meghatalmazás, ha nem a tulajdonos, vagy nem a cég képviselője jár el Ft díj csekken ideiglenes kivonás esetén (a csekket az ügyintéző adja ki). - Forgalmi engedély. Külön jogszabályban meghatározott M1, N1 kategóriájú, valamint a motoros triciklinek nem minősülő háromkerekű gépjármű végleges kivonásához szükséges okmányok: - Regisztrált autóbontótól igazolás (M1 és N1 kategóriába tartozó gépjárművek esetén). - Mindkét rendszámtábla. - Forgalmi engedély, törzskönyv. - Tulajdonos nyilatkozata az üzembentartói jog visszavonásáról, ha volt üzembentartó. - Érvényes személyi igazolvány, vagy kártyás vezetői engedély, vagy érvényes útlevél és lakcímigazolvány. - Cég esetén: eredeti, vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány, cégbírósági kivonat (3 hónapnál nem régebbi). - Meghatalmazás, ha nem a tulajdonos, vagy nem a cég képviselője jár el Ft díj csekken (a csekket az ügyintéző adja ki).

25 2 A jármű átmeneti időszakra történő kivonása (lopás, külföldre történő értékesítés, külföldre történő letelepedés, muzeális előminősítés): - Rendszámtábla (kivéve lopás esetén). - Kérelemben megjelölt indokot tanúsító okirat. - Törzskönyv, forgalmi engedély (ha rendelkezésre áll) Ft igazgatási szolgáltatási díj (csekket az ügyintéző ad). - Érvényes személyi igazolvány, vagy kártyás vezetői engedély, vagy érvényes útlevél és lakcímigazolvány. - Cég esetén: eredeti, vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány, cégbírósági kivonatbejegyzés (3 hónapnál nem régebbi). - Meghatalmazás, ha nem a tulajdonos, vagy nem a cég képviselője jár el. Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Lesku - Mester Melinda; Vincze Ágnes Hétfő, kedd, szerda: csütörtök: péntek: Ügyintézés határideje és díja: Fő szabály szerint 30 nap, de a kérelem hiánytalan benyújtása esetén azonnal megtörténik az okmányirodai ügyintézés. Az alkalmazott jogszabályok: - Az évi I. törvény a közúti közlekedésről. - Az évi XCIII. törvény az illetékekről. - Az évi LXXXIV. törvény a közúti közlekedési nyilvántartásról. - A évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól. - A 29/2004. (VI. 16.) BM rendelet a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól. - A 301/2009 (XII. 22.) Korm. rendelet az előzetes eredetiségvizsgálat részletes szabályairól. - A 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről. - A 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról. - A 218/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról.

26 3 Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Az eljárási díj, illetve illeték fizetése bankkártyával is történhet. Záhony, április 24. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

27 Gépjármű ideiglenes hatósági jelzésének, forgalmi engedélyének kiadása Ügyleírás: Az ügyfél személyesen vagy meghatalmazottja útján gépjárművére ideiglenes hatósági jelzés, forgalmi engedély kiadását kérheti. Az ideiglenes rendszámtábla olyan hatósági jelzés, mely a közúti forgalomban meghatározott ideig használható. Illetékesség: Országos. Szükséges iratok: - A közlekedési hatóság által kiállított műszaki adatlap. - Tulajdonjog igazolása. - Kötelező felelősség biztosítás igazolása. - Érvényesítő címke díjáról szóló csekk (ügyintéző adja). - Az ügyintéző által (a rendszám áráról) kiadott csekkre történő befizetés ( Ft). Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhony Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Lesku - Mester Melinda; Vincze Ágnes Hétfő, kedd, szerda: csütörtök: péntek: Az ügyintézés határideje: Fő szabály szerint 30 nap, de a kérelem hiánytalan benyújtása esetén azonnal megtörténik az engedély kiadása az okmányirodai ügyintézés során. Az alkalmazott jogszabályok: - Az évi I. törvény a közúti közlekedésről. - Az évi XCIII. törvény az illetékekről. - Az évi LXXXIV. törvény a közúti közlekedési nyilvántartásról. - A évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól. - A 29/2004. (VI. 16.) BM rendelet a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól.

28 2 - A 301/2009 (XII. 22.) Korm. rendelet az előzetes eredetiségvizsgálat részletes szabályairól. - A 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről. - A 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról. - A 218/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról. Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Az eljárási díj, illetve illeték fizetése bankkártyával is történhet. Záhony, április 25. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

29 Gépjármű ismételt forgalomba helyezése ideiglenesen kivont gépjárműveknél Ügyleírás: Forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont gépjárműve ismételt forgalomba helyezése esetén az ügyfél személyesen vagy meghatalmazottja útján járhat el. Illetékesség: Országos. Szükséges iratok: - Érvényes személyi igazolvány, vagy kártyás vezetői engedély és lakcímigazolvány, vagy érvényes útlevél és lakcímigazolvány ,-Ft forgalomba helyezési díj csekken (a csekket az ügyintéző adja). - Cég esetén: eredeti, vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány, 3 hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzés. - Meghatalmazás, ha nem a tulajdonos, vagy nem a cég képviselője jár el. - Kötelező gépjármű felelősség-biztosítás kötvénye. - Érvényes műszaki alkalmasság. Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Lesku - Mester Melinda; Vincze Ágnes Hétfő, kedd, szerda: csütörtök: péntek: Ügyintézés határideje és díja: Fő szabály szerint 30 nap, de a kérelem hiánytalan benyújtása esetén azonnal megtörténik az okmányirodai ügyintézés. Az alkalmazott jogszabályok: - Az évi I. törvény a közúti közlekedésről. - Az évi XCIII. törvény az illetékekről.

30 2 - Az évi LXXXIV. törvény a közúti közlekedési nyilvántartásról. - A évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól. - A 29/2004. (VI. 16.) BM rendelet a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól. - A 301/2009 (XII. 22.) Korm. rendelet az előzetes eredetiségvizsgálat részletes szabályairól. - A 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről. - A 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról. - A 218/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról. Egyéb fontos tudnivalók: Időpontfoglalás a weboldalon, illetve személyesen a helyszínen ügyfélhívóval lehetséges. Az eljárási díj, illetve illeték fizetése bankkártyával is történhet. Záhony, április 24. Kovács Lajosné sk. hivatalvezető

31 Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Záhony Gépjármű okmányainak elvesztése, annak bejelentése, jegyzőkönyv felvétele Ügyleírás: Gépjármű okmányainak elvesztése, illetve eltulajdonítása esetén a járművel jogszerűen rendelkező ügyfél azt haladéktalanul bejelenti, és kéri jegyzőkönyv felvételét. Illetékesség: Országos. Szükséges okiratok: - Ügyfél által kitöltött jegyzőkönyv (ügyintéző adja). - Eltulajdonítás esetén rendőrségi jegyzőkönyv. - Érvényes személyazonosságot igazoló okmány (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél). - Lakcímigazolvány. - Cég esetén: eredeti vagy közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta, cégbírósági kivonat (3 hónapnál nem régebbi), - Meghatalmazás, ha nem a tulajdonos vagy nem a cég képviselője jár el. Az ügyet intéző osztály: SZSZBM KH Záhonyi Járási Hivatal Okmányiroda Ügyintézés helye, elérhetősége és rendje: 4625 Záhony, Ady Endre út 35. Telefon/Fax: (45) jarasi.hivatal@zahony.szszbmkh.gov.hu zahony@zahony.szszbmkh.gov.hu Ügyintéző: Lesku - Mester Melinda; Vincze Ágnes Hétfő, kedd, szerda: csütörtök: péntek: Ügyintézés határideje és díja/illetéke: Fő szabály szerint 30 nap, de a kérelem hiánytalan benyújtása esetén azonnal megtörténik az okmányirodai ügyintézés. Az eljárás díj- és illetékmentes.

Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól

Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól Hadigondozásra jogosult az a magyar állampolgár, aki a) katonai szolgálat; b) kötelező katonai előképzés; c) légitámadás és hadművelet; d) visszamaradt

Részletesebben

Hadigondozotti ellátások

Hadigondozotti ellátások 1 Hadigondozotti ellátások Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok: Az újonnan hadigondozásba vett személynek formanyomtatványon nyilatkoznia kell, amelyben kijelenti, hogy hadigondozásba vétele

Részletesebben

Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól

Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól Hadigondozásra jogosult az a magyar állampolgár, aki a) katonai szolgálat; b) kötelező katonai előképzés; c) légitámadás és hadművelet; d) visszamaradt

Részletesebben

Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól

Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól Tájékoztató a hadigondozottak ellátásának szabályairól Hadigondozásra jogosult az a magyar állampolgár, aki a) katonai szolgálat; b) kötelez katonai elképzés; c) légitámadás és hadművelet; d) visszamaradt

Részletesebben

a volt hadiárva, a volt hadigondozott családtag és volt hadigyámolt rendszeres havi járadékának megállapításához családi és utóneve: születési neve:

a volt hadiárva, a volt hadigondozott családtag és volt hadigyámolt rendszeres havi járadékának megállapításához családi és utóneve: születési neve: CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZEGEDI JÁRÁSI HIVATALA (Átvétel: Szignó: ) Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala Hatósági Osztály 6722 Szeged, Rákóczi tér 1. Az I G É N Y B E J E L E N

Részletesebben

Forgalmi engedélyes ügyek: Gépjármű tulajdonjogának átírása (új típusú forgalmi engedély esetén)

Forgalmi engedélyes ügyek: Gépjármű tulajdonjogának átírása (új típusú forgalmi engedély esetén) Forgalmi engedélyes ügyek: Gépjármű tulajdonjogának átírása (új típusú forgalmi engedély esetén) Ügyintézés határideje és díja Kapcsolódó nyomtatványok, iratminták: dokumentumok, útmutatók, Gépjármű tulajdonjogának

Részletesebben

HADIGONDOZÁS Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági Osztály

HADIGONDOZÁS Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági Osztály HADIGONDOZÁS Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági Osztály Illetékességi terület: Bárna, Cered, Egyházasgerge, Etes,

Részletesebben

HADIGONDOZÁS. Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági Osztály

HADIGONDOZÁS. Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági Osztály HADIGONDOZÁS Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági Osztály Illetékességi terület: Bárna, Cered, Egyházasgerge, Etes,

Részletesebben

Személyazonosító okmány csere (rongált)

Személyazonosító okmány csere (rongált) Személyazonosító okmány csere (rongált) országos Amennyiben a fénykép azonosítható: a rongálódott személyazonosító igazolvány lakcímigazolvány (amennyiben rendelkezik vele) születési anyakönyvi kivonat

Részletesebben

A parkolási igazolvány kiadására irányuló eljárás kérelemre indul.

A parkolási igazolvány kiadására irányuló eljárás kérelemre indul. A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványával kapcsolatos ügyintézése A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa (a továbbiakban: igazolvány vagy parkolási igazolvány) közokirat,

Részletesebben

Egyéni vállalkozói igazolvány

Egyéni vállalkozói igazolvány Egyéni vállalkozói igazolvány Egyéni vállalkozói igazolvány igénylése illetékmentes Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. Törvény (Evctv.), valamint a kapcsolódó végrehajtási

Részletesebben

2 Személyi igazolvány ügyek - Személyazonosító igazolvány, amennyiben azzal az ügyfél rendelkezik. - Érvényes útlevél, vagy kártya formátumú vezetői e

2 Személyi igazolvány ügyek - Személyazonosító igazolvány, amennyiben azzal az ügyfél rendelkezik. - Érvényes útlevél, vagy kártya formátumú vezetői e Tájékoztató Okmányirodai ügyintézéssel kapcsolatos legfőbb tudnivalókról Útlevél ügyek - személyazonosító igazolvány (SZIG hiányában kártya típusú vezetői engedély/állampolgársági bizonyítvány/, érvényes

Részletesebben

16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez

16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez 16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez I. A járművek származás-ellenőrzési nyilvántartásba vételéhez szükséges okmányok 1. A nyilvántartásba vételi eljárás megindítására irányuló kérelem

Részletesebben

Nagyatádi Járási Hivatala

Nagyatádi Járási Hivatala Nagyatádi Járási Hivatala Nagyatádi Járási Hivatala Okmányirodai Osztály Ügyfélfogadás rendje: Hétfő: 8.00-12.00-ig- 13.00-16.00-ig Kedd: 8.00-16.00 Szerda: 8.00-12.00-13.00-16.00-ig Csütörtök: nincs ügyfélfogadás

Részletesebben

Forgalomból történő kivonás

Forgalomból történő kivonás Ideiglenes kivonás Forgalomból történő kivonás Jogosultak köre Jármű forgalomból történő ideiglenes kivonását kezdeményezheti: a jármű üzembentartója vagy az ő meghatalmazottja a törzskönyv jogosítottja

Részletesebben

Ügytípus tájékoztató információk lekérdezése

Ügytípus tájékoztató információk lekérdezése Szakrendszer: Összes szakrendszer Egyéni vállalkozói igazolvány ügyek: Időpontfoglalás Egyéni vállalkozói igazolvány igénylése Az eljárás díja: 10000 Ft értékű illeték - 3 hónapnál nem régebben kiállított

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatalának okmányügyintézéssel kapcsolatos munkájáról

TÁJÉKOZTATÓ a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatalának okmányügyintézéssel kapcsolatos munkájáról TÁJÉKOZTATÓ a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatalának okmányügyintézéssel kapcsolatos munkájáról Az Okmányiroda a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatala és

Részletesebben

Egyéni vállalkozói igazolvány. Vezet i engedély

Egyéni vállalkozói igazolvány. Vezet i engedély Egyéni vállalkozói igazolvány Egyéni vállalkozói igazolvány igénylése illetékmentes Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégr l szóló 2009. évi CXV. törvény (Evctv.), valamint a kapcsolódó végrehajtási

Részletesebben

Első lakcímbejelentés esetén Lakcímigazolvány első alkalommal történő kiadása kérelmezhető:

Első lakcímbejelentés esetén Lakcímigazolvány első alkalommal történő kiadása kérelmezhető: Lakcímigazolvánnyal kapcsolatos feladatok Első lakcímbejelentés esetén Lakcímigazolvány első alkalommal történő kiadása kérelmezhető: - a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél - a letelepedett jogállású

Részletesebben

Az ujjnyomat adása kötelező, e kötelezettség alól kizárólag a jogszabályban meghatározott alábbi esetekben van kivétel:

Az ujjnyomat adása kötelező, e kötelezettség alól kizárólag a jogszabályban meghatározott alábbi esetekben van kivétel: Útlevél ára 2011-ben - Útlevél eljárásban fizetendő illetékek és érvényességi idő 2011-ben. A kérelmező arcképmása, aláírása, valamint ujjnyomata - 12. életév betöltése felett a kérelem benyújtásakor kerül

Részletesebben

ujjnyomat adására állandó jelleggel fizikailag képtelen ujjnyomat adására átmenetileg fizikailag képtelen

ujjnyomat adására állandó jelleggel fizikailag képtelen ujjnyomat adására átmenetileg fizikailag képtelen ZALA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NAGYKANIZSAI JÁRÁSI HIVATALA KORMÁNYABLAK OSZTÁLY Ügy megnevezése és ismertetése: Útlevél kiállítása Az eljáró ügyintéző az arcképmás, aláírás, és ujjnyomat felvételezését a

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNY KIÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES OKIRATOKRÓL (2011.01.01.):

TÁJÉKOZTATÓ A SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNY KIÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES OKIRATOKRÓL (2011.01.01.): TÁJÉKOZTATÓ A SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNY KIÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES OKIRATOKRÓL (2011.01.01.): 1. Ha a személyazonosító érvényességi ideje lejár 14-70 év között, és 70 év felett (addig, amíg érvényes az

Részletesebben

K É R E L E M. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében KÉRJÜK NYOMTATOTT NAGYBETŰKKEL, OLVASHATÓAN KITÖLTENI!

K É R E L E M. Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében KÉRJÜK NYOMTATOTT NAGYBETŰKKEL, OLVASHATÓAN KITÖLTENI! (Átvétel: Szignó: Előzmény: ) K É R E L E M Súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében KÉRJÜK NYOMTATOTT NAGYBETŰKKEL, OLVASHATÓAN KITÖLTENI! KÉRELMEZŐ ADATAI: Név: Születéskori

Részletesebben

Polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos hatósági eljárások

Polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos hatósági eljárások Polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos hatósági eljárások 1. Lakcímbejelentés Eljárás tárgya: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992.

Részletesebben

Gépjármű ügyintézés: Elérhetőség. Ügyfélfogadási idő. Főbb típusok:

Gépjármű ügyintézés: Elérhetőség. Ügyfélfogadási idő. Főbb típusok: Gépjármű ügyintézés: Az ügyfélfogadás főszabály szerint előjegyzés alapján történik. Előjegyzés nélkül érkező ügyfeleket abban az esetben áll módunkban fogadni, ha a napi előjegyzések nem fogytak el. Az

Részletesebben

Mit kell magunkkal vinni a személyazonosító igazolvány igényléséhez?

Mit kell magunkkal vinni a személyazonosító igazolvány igényléséhez? A személyes megjelenésében - egészségügyi okból - akadályozott és a 14 éven aluli kérelmező az állandó személyazonosító igazolvány kiadására irányuló kérelmét a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint

Részletesebben

Gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés

Gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés Gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés Személygépkocsi - motorkerékpár átírása Kérjük, hogy az ügyintézéshez minden esetben hozzák magukkal a személyi igazolványukat! kötelező felelősségbiztosítási kötvény

Részletesebben

Személyazonosító igazolvány

Személyazonosító igazolvány Első személyazonosító igazolvány Személyazonosító igazolvány Állandó személyazonosító igazolványra az a személyiadat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozó, Magyarországon élő magyar állampolgár,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNY ÜGYINTÉZÉSÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNY ÜGYINTÉZÉSÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNY ÜGYINTÉZÉSÉHEZ Személyazonosító igazolvány igénylése 14. életév betöltése után 18 éves kor betöltéséig Személyazonosító igazolvány igénylése 14. életévet be nem

Részletesebben

Az eljárás az ügyfél kérelmére indul az okmányirodában. okmányirodában készül.

Az eljárás az ügyfél kérelmére indul az okmányirodában. okmányirodában készül. Gépjármű vezetői engedélyekkel kapcsolatos eljárások Ki kaphat vezetői engedélyt? 1. Magyar állampolgár, ha lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye Magyarországon van. 2. Az Európai Gazdasági Térség

Részletesebben

Igénybejelentés az egyösszegű térítés megállapításához. Az igénylő családi és utóneve:... Leánykori név:... Lakóhelye/Tartózkodási helye:...

Igénybejelentés az egyösszegű térítés megállapításához. Az igénylő családi és utóneve:... Leánykori név:... Lakóhelye/Tartózkodási helye:... 5. melléklet a 113/1994. (VIII. 31.) Korm. rendelethez 110 ELSŐFOKÚ HADIGONDOZÁSI HATÓSÁG RÉSZÉRE Igénybejelentés az egyösszegű térítés megállapításához Az igénylő családi és utóneve:... Leánykori név:...

Részletesebben

Ózd Városi Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztály 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel.: 48/574-100, Fax: 48/574-180. Útlevél ügyek

Ózd Városi Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztály 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel.: 48/574-100, Fax: 48/574-180. Útlevél ügyek Ózd Városi Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztály 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel.: 48/574-100, Fax: 48/574-180 Útlevél ügyek Ügyintéző: Mihalik Anikó Ügyfélfogadás: hétfő 8-12 13-16 kedd 8-12 szerda 8-12

Részletesebben

OKMÁNYIRODAI TÁJÉKOZTATÓ. Személyazonosító igazolvány igénylés

OKMÁNYIRODAI TÁJÉKOZTATÓ. Személyazonosító igazolvány igénylés OKMÁNYIRODAI TÁJÉKOZTATÓ Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy egyes okmányirodai eljárások esetében milyen okmányok benyújtása szükséges. Személyazonosító igazolvány igénylés Állandó személyazonosító

Részletesebben

Kérem, a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló többször módosított 164/1995. (XII. 27.) Korm.

Kérem, a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló többször módosított 164/1995. (XII. 27.) Korm. KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEK IRÁNTI KÉRELEM Kérelmező adatai: családi és utóneve:... születési neve:... anyja neve:... születési helye, ideje:..., év... hó... nap... családi állapota:... személyi ig. száma:...

Részletesebben

Kérelem. Súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek igénybevételére. Születési neve:. Település irányítószámmal:

Kérelem. Súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek igénybevételére. Születési neve:. Település irányítószámmal: Kérelem Súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeinek igénybevételére Súlyos mozgáskorlátozott (kérelmező) Neve: Születési neve:. Anyja neve:. Születési hely és idő :. Családi állapota: hajadon

Részletesebben

Az okmány hátoldalán szereplő kategória érvényességig.

Az okmány hátoldalán szereplő kategória érvényességig. GYIK (Gyakran ismételt kérdések) 1./ Mikor van nyitva az Okmányiroda? Hétfő - Péntek 8.00-12,00 12,30-20.00 óra 2./ Van-e hosszított ügyfélfogadás az Okmányirodában? Igen van, minden nap este 8 óráig.

Részletesebben

1994. évi XLV. törvény. a hadigondozásról 1. I. Fejezet HADIGONDOZÁSI JOGOSULTSÁG. Hadigondozottak

1994. évi XLV. törvény. a hadigondozásról 1. I. Fejezet HADIGONDOZÁSI JOGOSULTSÁG. Hadigondozottak Hatály: 2018.III.9. - 2018.VI.30. 1994. évi XLV. törvény a hadigondozásról 1 Az Országgyűlés - eleget téve a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény rendelkezésének -, tisztelettel emlékezve meg a hadiesemények

Részletesebben

Személyi igazolvány ügyintézés:

Személyi igazolvány ügyintézés: Személyi igazolvány ügyintézés: Elérhetőség 2457 Adony, Rákóczi u. 21. tel: 25/ 504-522 Ügyintézők: Erős Krisztina 25/504-522 11.m. Ügyfélfogadási idő Steiger Beatrix 25/504-522 16.m. Hétfő: 8:00-11:30,

Részletesebben

ADÓ ELENGEDÉSÉRE, MÉRSÉKLÉSÉRE, RÉSZLETFIZETÉSRE VONATKOZÓ HATÁROZATOK

ADÓ ELENGEDÉSÉRE, MÉRSÉKLÉSÉRE, RÉSZLETFIZETÉSRE VONATKOZÓ HATÁROZATOK ADÓ ELENGEDÉSÉRE, MÉRSÉKLÉSÉRE, RÉSZLETFIZETÉSRE VONATKOZÓ HATÁROZATOK a. Építményadó mentesség b. Gépjármű adómentesség c. Iparűzési adó elengedése, illetve mérséklése d. Talajterhelési díj megfizetése

Részletesebben

Frissítve: március 6. 1:14 Hatály: 2018.III VI.30. Magyar joganyagok évi XLV. törvény - a hadigondozásról Netjogtár 1. oldal 1

Frissítve: március 6. 1:14 Hatály: 2018.III VI.30. Magyar joganyagok évi XLV. törvény - a hadigondozásról Netjogtár 1. oldal 1 1. oldal 1994. évi XLV. törvény a hadigondozásról 1 Az Országgyűlés - eleget téve a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény rendelkezésének -, tisztelettel emlékezve meg a hadiesemények során tanúsított

Részletesebben

A járművezetésre jogosító okmányok kiadására, cseréjére és pótlására irányuló eljárás kérelemre indul! Ügyleírás:

A járművezetésre jogosító okmányok kiadására, cseréjére és pótlására irányuló eljárás kérelemre indul! Ügyleírás: KÖZLEKEDÉSI ÜGYEK: Vezetői engedélyek kiadásával kapcsolatos hatósági ügyek: Vezetői engedély csere Amennyiben a vezetői engedély lejárt, betelt, megrongálódott, vagy új kategóriát szerzett valamint ha

Részletesebben

Vezetői engedéllyel kapcsolatos hatósági eljárások

Vezetői engedéllyel kapcsolatos hatósági eljárások Ózd Városi Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztály 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel.: 48/574-100, Fax: 48/574-180 Vezetői engedéllyel kapcsolatos hatósági eljárások Ügyfélfogadás: hétfő: 8.00-12.00 és 13.00-16.00

Részletesebben

Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos eljárások

Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos eljárások Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos eljárások 2000. január 1-jétől az új személyazonosító igazolvány kártya formátumú. A személyazonosításra alkalmas okmányok köre kibővült 2000. január 1-jétől

Részletesebben

Z A L A M E G Y E I TÁJÉKOZTATÓ

Z A L A M E G Y E I TÁJÉKOZTATÓ Z A L A M E G Y E I K O R M Á N Y H I V A T A L E G É S Z S É G B I Z T O S Í T Á S I P É N Z T Á R I S Z A K I G A Z G A T Á S I S Z E R V E TÁJÉKOZTATÓ I. Utazási költségtérítés Ki jogosult az utazási

Részletesebben

Frissítve: június :41 Hatály: 2019.IV Magyar joganyagok évi XLV. törvény - a hadigondozásról Netjogtár 1. oldal évi XL

Frissítve: június :41 Hatály: 2019.IV Magyar joganyagok évi XLV. törvény - a hadigondozásról Netjogtár 1. oldal évi XL 1. oldal 1994. évi XLV. törvény a hadigondozásról 1 Az Országgyűlés - eleget téve a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény rendelkezésének -, tisztelettel emlékezve meg a hadiesemények során tanúsított

Részletesebben

Szociális és Gyámhivatal T Á J É K O Z T A T Ó A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEIRŐL

Szociális és Gyámhivatal T Á J É K O Z T A T Ó A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEIRŐL Szociális és Gyámhivatal T Á J É K O Z T A T Ó A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEIRŐL Vonatkozó jogszabály: 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet Módosította: 189/2011. (IX.19.)

Részletesebben

Kormányablak ügyintézéssel kapcsolatos jogszabályok

Kormányablak ügyintézéssel kapcsolatos jogszabályok Kormányablak ügyintézéssel kapcsolatos jogszabályok MINDEN KORMÁNYABLAK ÜGYINTÉZÉS 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról 66/2015. (III.30.) Korm. rendelet a fővárosi és megyei

Részletesebben

Közlekedési kedvezmény (személygépkocsi szerzési/átalakítási támogatás) megállapításához

Közlekedési kedvezmény (személygépkocsi szerzési/átalakítási támogatás) megállapításához KÉRELEM Közlekedési kedvezmény (személygépkocsi szerzési/átalakítási támogatás) megállapításához 1. A kérelmező személyes adatai Neve: Születési neve:. Anyja neve:.. Születési hely, év, hó, nap:... Állampolgárság:...

Részletesebben

Rendszeres szociális segély. Ügyleírás: Szükséges okiratok:

Rendszeres szociális segély. Ügyleírás: Szükséges okiratok: Rendszeres szociális segély Ügyleírás: Szükséges okiratok: A hátrányos munkaerőpiaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére nyújtott támogatás. Az ügyintézéshez a kérelmező személyi igazolványa,

Részletesebben

BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT LÉTESÍTÉSE MAGYARORSZÁGON, NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ SZEMÉLYEK ESETÉN

BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT LÉTESÍTÉSE MAGYARORSZÁGON, NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ SZEMÉLYEK ESETÉN 1. Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal 2. Illetékességi terület: Nógrád megye 3. Ügyfélfogadás ideje: Hétfő Csütörtök: 8 00-16 30 Péntek: 8 00-14 00 4. Ügyintéző és elérhetőség:

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ ÜGYINTÉZÉS. Email: danko.attilane@mateszalka.szszbmkh.gov.h u

GÉPJÁRMŰ ÜGYINTÉZÉS. Email: danko.attilane@mateszalka.szszbmkh.gov.h u GÉPJÁRMŰ ÜGYINTÉZÉS Illetékességi terület: országos Ügyintéző: Dankó Attiláné Tel.. 44/545 308 Email: danko.attilane@mateszalka.szszbmkh.gov.h u Közlekedési hatósági ügyintéző: Dankó Attiláné Tel.: 44/545

Részletesebben

Gépjárm? ügyek Dunaújváros MJV webhelyen lett közzétéve (

Gépjárm? ügyek Dunaújváros MJV webhelyen lett közzétéve ( Gépjárm? ügyek Helye: Dunaújváros, Október 23. tér 1. Munkaállomás: 19. / 20. / 21. / 22. / 23. / 24. Telefon: 25/795-235, 25/795-236, 25/795-237 Az ügyfélfogadás sorszám alapján történik, melyet az el?térben

Részletesebben

Ügytípus tájékoztató információk lekérdezése

Ügytípus tájékoztató információk lekérdezése Szakrendszer: Vezetői engedély ügyek Vezetői engedély ügyek: Ügyindítás Nemzetközi vezetői engedély igénylése Az eljárás költsége: 2300 Ft igazgatási - kiadás alapjául szolgáló érvényes magyar vezetői

Részletesebben

HATÓSÁGI IGAZOLVÁNY KIADÁSA HIVATALBÓL TÖRTÉNIK, HA

HATÓSÁGI IGAZOLVÁNY KIADÁSA HIVATALBÓL TÖRTÉNIK, HA A lakcímkártya kiadására irányuló eljárás hivatalból vagy kérelemre indul. A HATÓSÁGI IGAZOLVÁNY KIADÁSA HIVATALBÓL TÖRTÉNIK, HA 1. a polgár a lakcímet is tartalmazó régi típusú személyazonosító igazolványát

Részletesebben

Első lakcímbejelentés

Első lakcímbejelentés Első lakcímbejelentés Jogosultak köre Jogosult lakcímigazolványra: a Magyarországon élő bevándorolt jogállású személy letelepedett jogállású személy menekültként elismert személy oltalmazottként elismert

Részletesebben

Gépjárműügyintézés: Első forgalomba helyezés Ügyintézés kezdeményezhető: Az ügyintézés díja: Az alkalmazott jogszabályok Ügyintézésési határidő:

Gépjárműügyintézés: Első forgalomba helyezés Ügyintézés kezdeményezhető: Az ügyintézés díja: Az alkalmazott jogszabályok Ügyintézésési határidő: Gépjárműügyintézés: Első forgalomba helyezés : A külföldi gyártótól közvetlenül megvásárolt és importált, illetve Magyarországon gyártott jármű forgalomba helyezése. forgalmi engedély: 6.000 Ft, törzskönyv:

Részletesebben

Időskorúak járadéka Jegyző PH. Ügyfélszolgálati Osztály Szociális Irodája Jászberény Illetékmentes

Időskorúak járadéka Jegyző PH. Ügyfélszolgálati Osztály Szociális Irodája Jászberény Illetékmentes Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok (jogszabályok) Eljárás megindító

Részletesebben

Országos illetékességre tekintettel a kérelem bármelyik okmányirodán benyújtható A JÁRMŰVEK SZÁRMAZÁS-ELLENŐRZÉSI NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELE

Országos illetékességre tekintettel a kérelem bármelyik okmányirodán benyújtható A JÁRMŰVEK SZÁRMAZÁS-ELLENŐRZÉSI NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELE Országos illetékességre tekintettel a kérelem bármelyik okmányirodán benyújtható A JÁRMŰVEK SZÁRMAZÁS-ELLENŐRZÉSI NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELE A jármű tulajdonjog jogszerű megszerzését igazoló okirat eredeti

Részletesebben

Ügytípus megnevezése: ÁPOLÁSI DÍJRA VALÓ JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSA

Ügytípus megnevezése: ÁPOLÁSI DÍJRA VALÓ JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSA Ügytípus megnevezése: ÁPOLÁSI DÍJRA VALÓ JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSA Hatáskörrel rendelkező szerv: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala Illetékesség: A járási hivatal

Részletesebben

Útlevél Új igény/18 éven aluli Új igény/18 éven felüli Új igény/70 éven felüli Útlevél/Elvesztés/18 éven felüli. Egyéni vállalkozói tevékenység

Útlevél Új igény/18 éven aluli Új igény/18 éven felüli Új igény/70 éven felüli Útlevél/Elvesztés/18 éven felüli. Egyéni vállalkozói tevékenység Vezetői engedély Pótlás Csere Nemzetközi vezetői engedély Első vezetői engedély Vezetői engedély leadása Bevont vezetői engedély kiadása Útlevél Új igény/18 éven aluli Új igény/18 éven felüli Új igény/70

Részletesebben

Az ügytípus megnevezése: Mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei

Az ügytípus megnevezése: Mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei Az ügytípus megnevezése: Mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei Eljáró osztály: Illetékességi terület: Eljárási illeték: Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok (jogszabályok)

Részletesebben

Szentlőrinci Járási Hivatal ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA HATÓSÁGI ÉS GYÁMÜGYI OSZTÁLY

Szentlőrinci Járási Hivatal ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA HATÓSÁGI ÉS GYÁMÜGYI OSZTÁLY Szentlőrinci Járási Hivatal ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA II. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok HATÓSÁGI ÉS GYÁMÜGYI OSZTÁLY A HATÓSÁGI ÉS GYÁMÜGYI OSZTÁLY HATÁSKÖRÉBE TARTOZÓ ÜGYEK: 1. HATÓSÁGI

Részletesebben

Közlekedési kedvezmény megállapítása iránti KÉRELEM (Beadási határidő: tárgyév március 31. és szeptember 30.)

Közlekedési kedvezmény megállapítása iránti KÉRELEM (Beadási határidő: tárgyév március 31. és szeptember 30.) Közlekedési kedvezmény megállapítása iránti KÉRELEM (Beadási határidő: tárgyév március 31. és szeptember 30.) Kérem, hogy kitöltés előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót! A kérelmet és a

Részletesebben

IGÉNYBEJELENTÉS A VOLT HADIÁRVA, A VOLT HADIGONDOZOTT CSALÁDTAG ÉS VOLT HADIGYÁMOLT RENDSZERES HAVI JÁRADÉKÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

IGÉNYBEJELENTÉS A VOLT HADIÁRVA, A VOLT HADIGONDOZOTT CSALÁDTAG ÉS VOLT HADIGYÁMOLT RENDSZERES HAVI JÁRADÉKÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ 5/A. melléket a 113/1994. (VIII. 31.) Korm. rendelethez IGÉNYBEJELENTÉS A VOLT HADIÁRVA, A VOLT HADIGONDOZOTT CSALÁDTAG ÉS VOLT HADIGYÁMOLT RENDSZERES HAVI JÁRADÉKÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ Az igénylő családi

Részletesebben

Okmányiroda. Tisztelt Felhasználó!

Okmányiroda. Tisztelt Felhasználó! Okmányiroda Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban megtalálhatja a polgármesteri hivatal okmányirodája által intézett leggyakoribb ügyeket és azok leírásait. Elérhetősége: Karcag Városi Önkormányzat Polgármesteri

Részletesebben

Adóbehajtás. ügyintéző. ügyintézés helyszíne. telefon / mellék: . Tamás Andrea. II. épület 6. iroda 06 (23) /178.

Adóbehajtás. ügyintéző. ügyintézés helyszíne. telefon / mellék:  . Tamás Andrea. II. épület 6. iroda 06 (23) /178. Adóbehajtás ügyintéző ügyintézés helyszíne telefon / mellék: e-mail Tamás Andrea II. épület 6. iroda 06 (23) 535-710/178 ado.o@budakeszi.hu 1 / 11 ADÓK MÓDJÁRA BEHAJTANDÓ TARTOZÁSOK ÜGYINTÉZÉSE a. Közigazgatási

Részletesebben

ADÓ ÜGYTÍPUSOK FELSOROLÁSA ÜGYINTÉZŐK SZERINT. Gépjárműadó kivetés. ügyintéző. Ügyintézés helyszíne. telefon / mellék: . Fodorné Kiss Bernadett

ADÓ ÜGYTÍPUSOK FELSOROLÁSA ÜGYINTÉZŐK SZERINT. Gépjárműadó kivetés. ügyintéző. Ügyintézés helyszíne. telefon / mellék:  . Fodorné Kiss Bernadett ADÓ ÜGYTÍPUSOK FELSOROLÁSA ÜGYINTÉZŐK SZERINT Gépjárműadó kivetés ügyintéző Ügyintézés helyszíne telefon / mellék: e-mail Fodorné Kiss Bernadett II. épület 6. szoba 06 (23) 535-710/140 ado.o@budakeszi.hu

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA VALÓ JOGOSULTSÁG. Hatáskörrel rendelkező szerv: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Kemecsei Járási Hivatala

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA VALÓ JOGOSULTSÁG. Hatáskörrel rendelkező szerv: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Kemecsei Járási Hivatala Ügytípus megnevezése: EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA VALÓ JOGOSULTSÁG Hatáskörrel rendelkező szerv: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Kemecsei Járási Hivatala Illetékesség: A járási hivatal illetékességi

Részletesebben

Ügyfélfogadás: Hétfő: 8.00-17.30 csütörtök: 8.00-16.00 Kedd: 8.00-16.00 péntek: 8.00-12.00 Szerda: 8.00-16.00. Fizetési módok:

Ügyfélfogadás: Hétfő: 8.00-17.30 csütörtök: 8.00-16.00 Kedd: 8.00-16.00 péntek: 8.00-12.00 Szerda: 8.00-16.00. Fizetési módok: 1 Tolna Megyei Kormányhivatal Paksi Járási Hivatal Dunaföldvári Okmányiroda 7020 Dunaföldvár, Kossuth L.u.2. Email: titkarsagpaks@jaras.tolnamegye.hu Tel: Központ: (3675), 541-550, Lakcím: 541-552, Okmányok:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az özvegyi nyugdíj

TÁJÉKOZTATÓ. az özvegyi nyugdíj TÁJÉKOZTATÓ az özvegyi nyugdíj A hozzátartozói ellátások sajátossága, hogy a jogosultsági feltételeknek az elhunyt jogszerző és a nyugdíjigénylő részéről is teljesülniük kell. Özvegyi nyugdíj címén a jogosultat

Részletesebben

Szociális és Gyámhivatal K É R E L E M

Szociális és Gyámhivatal K É R E L E M Szociális és Gyámhivatal K É R E L E M a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeihez (szerzési és átalakítási támogatás) a 102/2011. (VI. 29.) Kormányrendelet alapján A kérelmet 2012.

Részletesebben

KÉRELEM Jármű tulajdonosában vagy üzembentartójában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételéhez

KÉRELEM Jármű tulajdonosában vagy üzembentartójában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételéhez Az eljáró iroda fejbélyegzője Kérjük nyomtatott betűkkel kitölteni! KÉRELEM Jármű tulajdonosában vagy üzembentartójában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételéhez A jármű azonosítója: Rendszáma:

Részletesebben

GYERMEKTARTÁSDÍJ MEGELŐLEGEZÉSE

GYERMEKTARTÁSDÍJ MEGELŐLEGEZÉSE GYERMEKTRTÁSDÍJ MEGELŐLEGEZÉSE Ügyleírás: Gyermektartásdíj megelőlegezésének akkor van helye, ha a bíróság a gyermektartásdíjat jogerősen megállapította, behajtása átmenetileg lehetetlen, továbbá a gyereket

Részletesebben

A rendelet hatálya. Esztergom Város Önkormányzatának 29/2007. (IV.27.) ör. rendelete az idősek támogatásáról

A rendelet hatálya. Esztergom Város Önkormányzatának 29/2007. (IV.27.) ör. rendelete az idősek támogatásáról Esztergom Város Önkormányzatának 29/2007. (IV.27.) ör. rendelete az idősek támogatásáról (Egységes szerkezetben a 26/2008.(III.20.)* esztergomi ör. rendelettel) Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Hatáskörrel rendelkező szerv. Öttevény Község Jegyzője 9153 Öttevény, Fő utca 100. Illetékességi terület. Öttevény Község közigazgatási területe.

Hatáskörrel rendelkező szerv. Öttevény Község Jegyzője 9153 Öttevény, Fő utca 100. Illetékességi terület. Öttevény Község közigazgatási területe. Hatáskörrel rendelkező szerv Öttevény Község Jegyzője 9153 Öttevény, Fő utca 100. Illetékességi terület Öttevény Község közigazgatási területe. Elérhetőség Öttevényi Polgármesteri Hivatal 9153 Öttevény,

Részletesebben

SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNNYAL KAPCSOLATOS ÜGYINTÉZÉS

SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNNYAL KAPCSOLATOS ÜGYINTÉZÉS SZEMÉLYAZONOSÍTÓ IGAZOLVÁNNYAL KAPCSOLATOS ÜGYINTÉZÉS Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskemét Járási Hivatala Okmányirodai Osztály Illetékességi terület: országos

Részletesebben

Mozgáskorlátozott parkolási engedély Kiadás

Mozgáskorlátozott parkolási engedély Kiadás Vezetői engedély Pótlás Csere Nemzetközi vezetői engedély Első vezetői engedély Vezetői engedély leadása Bevont vezetői engedély kiadása Útlevél Új igény/18 éven aluli Új igény/18 éven felüli Új igény/70

Részletesebben

Szociális ügyek. Szociális ügyintéző: Pölöskeiné Köstner Szilvia igazgatási főmunkatárs Telefon: 99/330-012. Ügyintézési határidők:

Szociális ügyek. Szociális ügyintéző: Pölöskeiné Köstner Szilvia igazgatási főmunkatárs Telefon: 99/330-012. Ügyintézési határidők: Szociális ügyintéző: Szociális ügyek Pölöskeiné Köstner Szilvia igazgatási főmunkatárs Telefon: 99/330-012 Ügyfélfogadási időpontok:. hétfő: 08:00-12:00; 13:00-16:00 kedd 13:00-15:30 szerda: 08:00-12:00

Részletesebben

Ügyfélkapunyitással kapcsolatos ügyintézés Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri

Részletesebben

Benyújtandó: Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala (4025 Debrecen, Erzsébet utca 25.)

Benyújtandó: Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala (4025 Debrecen, Erzsébet utca 25.) Benyújtandó: Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala (4025 Debrecen, Erzsébet utca 25.) SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT, ILLETVE EGYÉB FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ SZEMÉLYEK SZEMÉLYGÉPKOCSI SZERZÉSI

Részletesebben

TUDNIVALÓK. az Adatváltozás bejelentési adatlap egyéni vállalkozók részére nyomtatvány-garnitúra kitöltéséhez

TUDNIVALÓK. az Adatváltozás bejelentési adatlap egyéni vállalkozók részére nyomtatvány-garnitúra kitöltéséhez TUDNIVALÓK az Adatváltozás bejelentési adatlap egyéni vállalkozók részére nyomtatvány-garnitúra kitöltéséhez A nyomtatvány-garnitúra törzslapból és pótlapokból áll. A törzslap kitöltése minden esetben

Részletesebben

1. Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)

1. Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) 1. Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok: - kérelem formanyomtatványon benyújtva. A kérelemmel egyidejűleg csatolandó okmányok: a kérelmező természetes

Részletesebben

Személyi igazolvánnyal, a lakcímet és személyi azonosítót tartalmazó hatósági igazolványokkal kapcsolatos feladatok

Személyi igazolvánnyal, a lakcímet és személyi azonosítót tartalmazó hatósági igazolványokkal kapcsolatos feladatok Személyi igazolvánnyal, a lakcímet és személyi azonosítót tartalmazó hatósági igazolványokkal kapcsolatos feladatok Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos feladatok Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése:

Részletesebben

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÉRDI JÁRÁSI HIVATAL HATÓSÁGI OSZTÁLY Érdi Járási Hivatal tölti ki: Érkezett:.... No.:. Átvevő aláírása:... Ügyfélfogadás helye és rendje: Hétfő: 13.00-18.30 Szerda: 8.00-12.00

Részletesebben

GYERMEKGONDOZÁSI SEGÉLY IGÉNYBEJELENTÉS

GYERMEKGONDOZÁSI SEGÉLY IGÉNYBEJELENTÉS I. Igénylőre vonatkozó adatok: I.1. Igénylés jogcíme:* vér szerinti szülő örökbe fogadó szülő szülővel együtt élő házastárs az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni

Részletesebben

Anyakönyvi ügyek. 1. Születés anyakönyvezése. Ügyleírás:

Anyakönyvi ügyek. 1. Születés anyakönyvezése. Ügyleírás: Anyakönyvi ügyek 1. Születés anyakönyvezése A születést a születés helye szerinti anyakönyvvezetőnek kell bejelenteni a születést követő első munkanapon. Az intézetben történt születést az intézet vezetője,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 113/1994. (VIII. 31.) Korm. rendelet - a hadigondozásról szóló 1 2. oldal 3. 1 A Hdt. 5. (1) bekezdése és 7/A. (1) bekezdése alkal

Magyar joganyagok - 113/1994. (VIII. 31.) Korm. rendelet - a hadigondozásról szóló 1 2. oldal 3. 1 A Hdt. 5. (1) bekezdése és 7/A. (1) bekezdése alkal Magyar joganyagok - 113/1994. (VIII. 31.) Korm. rendelet - a hadigondozásról szóló 1 1. oldal 113/1994. (VIII. 31.) Korm. rendelet a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény végrehajtásáról A hadigondozásról

Részletesebben

ÜGYMENET LEÍRÁS ÁPOLÁSI DÍJ. fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása

ÜGYMENET LEÍRÁS ÁPOLÁSI DÍJ. fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása ÁPOLÁSI DÍJ fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása, 35/342-806 ápolási díj megállapítása iránti kérelem jövedelemnyilatkozat vagyonnyilatkozat

Részletesebben

KÉRELEM. Helyi gyermeknevelési támogatás megállapítása iránt. NYILATKOZAT A) Személyi adatok

KÉRELEM. Helyi gyermeknevelési támogatás megállapítása iránt. NYILATKOZAT A) Személyi adatok KÉRELEM Helyi gyermeknevelési támogatás megállapítása iránt lulírott kérem gyermeke(i)m részére a helyi gyermeknevelési támogatásra való jogosultság megállapítását. Kérelem indokolása:........ NYILTKOZT

Részletesebben

Közlekedési kedvezmény megállapítása iránti KÉRELEM (Beadási határidő: tárgyév március 31. és szeptember 30.)

Közlekedési kedvezmény megállapítása iránti KÉRELEM (Beadási határidő: tárgyév március 31. és szeptember 30.) Közlekedési kedvezmény megállapítása iránti KÉRELEM (Beadási határidő: tárgyév március 31. és szeptember 30.) Kérem, hogy kitöltés előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót! A kérelmet és a

Részletesebben

Ügytípus megnevezése: ÁPOLÁSI DÍJRA VALÓ JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSA

Ügytípus megnevezése: ÁPOLÁSI DÍJRA VALÓ JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSA Ügytípus megnevezése: ÁPOLÁSI DÍJRA VALÓ JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSA Hatáskörrel rendelkező szerv: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala Illetékesség: A járási hivatal

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI BÉRLAKÁSBA TÖRTÉNŐ BEFOGADÁS

ÖNKORMÁNYZATI BÉRLAKÁSBA TÖRTÉNŐ BEFOGADÁS 1041 Budapest, István út 14. 231-3179, Fax.: 231-3191 lakas.osztaly@ujpest.hu Hivatali ügyfélkapu elérhetőség: IVKERPMH, KRID: 701127129 Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat POLGÁRMESTERI HIVATAL

Részletesebben

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA JOGOSÍTÓ HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY III. törvény 54. valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 50. Jegyzői hatáskör

Részletesebben

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:...

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:... 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

Ügymenetmodell. 1. Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal. 2. Illetékességi terület: Nógrád megye

Ügymenetmodell. 1. Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal. 2. Illetékességi terület: Nógrád megye 1. Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Nógrád Megyei Kormányhivatal 2. Illetékességi terület: Nógrád megye 3. Ügyfélfogadás ideje: Hétfő - Csütörtök: 8 00-16 30 Péntek: 8 00-14 00 4. Ügyintéző és

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól

TÁJÉKOZTATÓ. a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól TÁJÉKOZTATÓ a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. Törvény értelmében 2012. január

Részletesebben

Nyíregyházi Járási Hivatala

Nyíregyházi Járási Hivatala Nyíregyházi Járási Hivatala 4. Államigazgatási, önkormányzati, és egyéb hatósági ügyekben ügyfajtánként és eljárástípusonként a hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése, hatáskör gyakorlásának átruházása

Részletesebben

Anyakönyvi ügyintézés. Az ügyintézés helye: Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal Anyakönyvvezető 8648 Balatonkeresztúr, Ady E. u. 52.

Anyakönyvi ügyintézés. Az ügyintézés helye: Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal Anyakönyvvezető 8648 Balatonkeresztúr, Ady E. u. 52. Anyakönyvi ügyintézés Az ügyintézés helye: Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal Anyakönyvvezető 8648 Balatonkeresztúr, Ady E. u. 52. Szükséges okiratok Eljárási szabályok Eljárási illeték Születés

Részletesebben