Operációs rendszerek (PMB1206)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Operációs rendszerek (PMB1206)"

Átírás

1 1 Operációs rendszerek PMB1206 NyF MII 2012 Félévi tematika Hét Előadás Gyakorlat Bevezetés, történet, fajták, strukturák Processzusok, Szálak, IPC általásos ismeretek Ütemezés jogosultságrendszer, chmod Deadlock es algoritmusok fájlműveletek Memória kezelés 1 fájlműveletek Memória kezelés 2 szűrés, keresés Input Output 1 reguláris kifejezések, Regex Coach Input Output 2 zh Tavaszi szünet File rendszerek felépítése 1 shed, XVI File rendszerek felépítése 2 awk, Cygwin Biztonság vi, WinVi Miltiprocesszoros rendszerek shell scriptek, *.bat fájlok Egyéb operációs rendszerek zh Összefoglaló pótzh

2 2 Bevezetés 1. Mi az operációs rendszer? 2. Korai rendszerek. 3. A kötegelt feldolgozás egyszerű rendszerei. (Simple Batch) 4. A kötegelt feldolgozás multiprogramozott rendszerei. (Multiprogramming Batched Systems) 5. Időosztásos (time-sharing) rendszerek. 6. Személyi számítógépes rendszerek. 7. Párhuzamos rendszerek. 8. Elosztott rendszerek. 9. Valós idejű rendszerek.

3 3 Mi az operációs rendszer? Operációs rendszer: Egy program (rendszer), amely közvetítő szerepet játszik a számítógép felhasználója és a számítógép hardver között. Operációs rendszer célok: 1. Felhasználói programok végrehajtása, a felhasználói feladatmegoldás megkönnyítése. 2. A számítógép rendszer használatának kényelmesebbé tétele. 3. A számítógép hardver kihasználásának hatékonyabbá tétele.

4 4 Számítógép rendszerek komponensei (séma) 1. Hardver az alapvető számítási erőforrásokat nyújtja (CPU, operatív memória, I/O berendezések). 2. Operációs rendszer koordinálja és vezérli a hardver erőforrások különböző felhasználók különböző alkalmazói programjai által történő használatát. 3. Alkalmazói programok definiálják azt a módot, ahogyan az egyes rendszer-erőforrásokat a felhasználók számítási problémáinak megoldásához föl kell használni (fordítók, adatbázis kezelők, videó játékok, ügyviteli programok). 4. Felhasználók (emberek, gépek, más számítógépek).

5 5 Számítógép rendszerek komponensei (séma)

6 6 A számítógép funkcionális felépítése

7 7 A számítógép funkcionális struktúrája

8 8 Operációs rendszer definíciók (nézetfüggő) 1.Erőforrás allokáló/kiosztó menedzseli és kiosztja a hardver erőforrásokat. 2.Felügyelő program felügyeli a felhasználói programok végrehajtását, az I/O berendezések működését. 3.Kernel (mag) az egyetlen program, amelyik "állandóan fut" (minden más program alkalmazói program).

9 9 Korai rendszerek "pucér" gépek ( ), operációs rendszerek nélkül. MARK I. Hardver relék, kommutációs panelek. A számítógépes rendszerek fejlődését erősen befolyásolta a második világháború (rakéták pályájának kiszámítása, kódolt szövegek megfejtése, stb.) 1939 ABC - az első digitális számítógép. Dr. John Astanasoff tervezte.

10 Mark I - az első amerikai általános célú számítógép, amelyet programok vezéreltek (Re lékkel működött). A Harvard egyetemen tizenöt évig használták MARK II - az első "bug". A Mark II fejlesztése közben a számítógép egyik reléje elromlott, és a kutatók egy agyonütött molylepkét találtak az érintkezői között. Azt tartják, hogy ez az eredete az angol "bug" (bogár, apró programhiba) és a debugging (hibakeresés) szakkifejezéseknek ENIAC - Electronic Numeric Integrator and Computer. 30 tonna, 18 ezer rádiócső, programozáshoz 6000 kapcsolót kellett átállítani.

11 11 Tranzisztor alapú gépek ( ), kötegelt feldolgozás (Simple Batch) I. Szerkezeti jellemzők a nagyméretű gépet a konzolról irányítják, egy felhasználós rendszer, a programozó egyben operátor is, lyukszalagos és/vagy lyukkártyás adatbevitel és kivitel.

12 12 Korai szoftver assemblerek, betöltők (loader-ek), kapcsolat szerkesztők (linkage editor), közös szubrutin-könyvtárak, fordítók (compiler-ek), I/O berendezés kezelő rutinok (device driver-ek). Biztonság -? Drága erőforrások rossz hatékonyságú kihasználása alacsony CPU kihasználtság, jelentős mennyiségű "beállítási idő" (setup time).

13 13 A kötegelt feldolgozás rendszerei (Simple Batch) II. Professzionális operátor. Felhasználó saját alkalmazást készít és átadja operátornak. Rendszer rendelkezik egy/több kártyaolvasóval. Automatikus soros munka végrehajtása (job sequencing): a vezérlés egyik job-ról (a job vége után) automatikusan kerül át a következőre.

14 14 Az első elemi operációs rendszer megjelenése. Rezidens monitor (felügyelőprogram, schedular) működési elve: kezdetben a vezérlés a monitornál van, a vezérlés átadódik a job-nak, ha a job befejeződött a vezérlés vissza kerül a monitorhoz. Egy tipikus job szerkezete és a számítógépes problémamegoldás folyamata, job-lépés (jobstep). Problémák: 1. Hogyan szerezhet a monitor tudomást az adott job természetéről (pl. FORTRAN vagy ASSEMBLY nyelvű-e?), vagy melyik programot kell végrehajtani? 2. Hogyan tudja a monitor megkülönböztetni egyik job-ot a másiktól? az adatot a programtól? Megoldás: Vezérlő kártyák, pozicionálás, JCL-nyelv (Job Controlling Language) Speciális kártyák, amelyek megmondják a monitornak, mely programot kell futtatni ($JOB, $FTN, $RUN, $DATA, $END)

15 15 Speciális karakterek különböztetik meg az adat és program kártyákat. (//, $, 7-2, lyukasztás)

16 16 A kötegelt feldolgozás rendszerei (Simple Batch) III. A rezidens monitor funkcionális részei Vezérlő kártya interpreter (értelmező) felelős a vezérlőkártyák beolvasásáért és értelmezéséért. Betöltő (loader) háttértárból betölti az egyes rendszer és felhasználói programokat az operatív memóriába. Készülék meghajtó programok (device drivers) ismerik a rendszer az egyes I/O berendezéseinek tulajdonságait és működtetésük logikáját. Előny: csökken a beállítási idő (setup time)! Probléma: Alacsony teljesítmény mivel az I/O és a CPU műveletek nem fedhetik át egymást (párhuzamosság!) és a kártyaolvasó nagyon lassú! Megoldás: Off-line elő- és utófeldolgozás a job-okat egy másik (olcsóbb, egyszerűbb) gép segítségével szalagra másoljuk, ill. az eredményeket (mágneses) szalagra írjuk, majd a főgépen (mainframe) a több job-ból összeállított csomagot (batch) futatjuk.

17 17 A kötegelt feldolgozás rendszerei (Simple Batch) IV. Még jobb megoldás: Spooling (SPOOL - Simultaneous Peripheral Operation On Line) IBM704, Mialatt egy job végrehajtódik, az operációs rendszer: 1. beolvassa a következő job-ot a kártyaolvasóról a lemezre (job queue) 2. egy előző job által nyomtatni szánt adatokat lemezről printerre továbbítja, Ennek következtében drasztikusan növekszik a CPU kihasználtsága! Job pool olyan adatszerkezet, amelynek segítségével az operációs rendszer kiválaszthatja a lemezről a következő job-ot.

18 18 A kötegelt feldolgozás multiprogramozott rendszerei. (Multiprogramming Batched Systems) Alapelv néhány job (step) futtatható kódja állandóan az operatív memóriában helyezkedik el és készen áll arra, hogy utasításokkal lássa el a CPU-t. Vigyázat Nem párhuzamosan futó programokról van szó! Az operációs rendszer valamilyen stratégia szerint adja oda a CPU-t a sorban álló futásra kész programoknak. A multiprogramozás által az operációs rendszerekkel szemben támasztott követelmények: Az I/O-nak az operációs rendszer részéről történő teljes körű felügyelete. (adat- és programkód-védelem!)

19 19 Az I/O-t az operációs rendszer nem egyszerűen támogatja, hanem végrehajtásához elkerülhetetlen. Hardver feltételek (kernel/supervisor mode, privileged operations) Memória gazdálkodás a rendszernek fel kell osztania a memóriát a futó job-ok között. Hardver feltételek (kernel/supervisor mode, privileged operations, segmentation) CPU ütemezés a rendszernek választani kell tudni a futásra kész job-ok között. Eszközökhöz való hozzárendelés. Nem jut minden job-nak printer, lemez, stb.

20 20 Időosztásos (TS - time-sharing) rendszerek interaktivitás CTSS Compatible Time Sharing System A kötegelt rendszerek hátránya: nincs interaktivitás! TS esetén a CPU váltakozva áll olyan job-oknak a rendelkezésére, amelyek a memóriában, vagy lemezen találhatók. (Természetesen a CPU-t csak olyan job kaphatja meg, amely éppen a memóriában van.) Egy job a lemezről a memóriába, ill. a memóriából a lemezre betölthető vagy kimenthető az ütemezési stratégiának (időosztás!) megfelelően. Új fogalom: folyam (process)! A rendszer és a felhasználó között on-line kommunikációt tételezünk fel; ha az operációs rendszer befejezi egy parancs végrehajtását, a következő vezérlő utasítás -t nem a kártyaolvasóról, hanem a felhasználó klaviatúrájáról várja. Egy adatokat és utasításkódokat tároló on-line fájl-rendszer (file system) kell, hogy a felhasználók rendelkezésére álljon.

21 21 Személyi számítógépes rendszerek. Személyi számítógépek (PC- Personal Computer) a teljes számítógép rendszer egy egyszerű felhasználónak kizárólagos rendelkezésére áll. Tipikus konfigurációjú I/O berendezések klaviatúra (keyboard), egér (mouse), képernyő kijelző (monitor, screen), kis(ebb) teljesítményű nyomtató (printer). Előtérben a felhasználó (személy) kényelme és felelőssége. Több esetben adaptál eredetileg nagygépes operációs rendszerekre kidolgozott információ technológiai megoldásokat (rendszer migráció). Példa: MULTICS (MIT, ) UNIX (Bell Labs, 1970) POSIX szabvány (IEEE), ahol MILTICS MULTiplexed Infromation and Computing Service, IEEE- Institute of Electrical and Electronics Engineers, UNIX- eredetileg UNICS, azaz UNIplexed Information and Computing System. A felhasználó személy sokszor a számítógép kizárólagos tulajdonosa, felhasználója, és így nincs szüksége fejlett CPU kiszolgáló és adatvédő szolgáltatásokra.

22 22 Párhuzamos rendszerek / multiprocesszoros rendszerek. Egynél több (szoros kommunikációs kapcsolatban levő) CPUval. Szorosan kapcsolt/csatolt rendszerek a processzorok közösen használják a memóriát és a rendszer órát. A kommunikáció a közös memória segítségével történik. Párhuzamos rendszerek előnyei: Megnövelt átbocsátó képesség, magasabb teljesítmény Gazdaságosság Növekvő megbízhatóság

23 23 Szimmetrikus multiprocesszálás Minden egyes processzor az operációs rendszer azonos változatát (másolatát) futtatja. Ezek egymással szükség szerint kommunikálhatnak. Sok processz futhat egyszerre teljesítménycsökkenés nélkül (I/O problémák, ütemezés) Aszimmetrikus multiprocesszálás (master-slave modell) Minden egyes processzor a hozzárendelt specifikus feladatot (task) oldja meg. A futtatandó feladatot a mester határozza meg! Ezek a taskok egymással szükség szerint kommunikálhatnak. Nagyon nagy rendszerekben elterjedtebb megoldás.

24 24 Elosztott rendszerek a számításokat több processzor között osztják meg. Lazán kapcsolt/csatolt rendszerek a processzorok saját lokális memóriát és rendszer órát használnak. A kommunikáció nagy kapacitású adatvonalak (korábban telefonvonalak) segítségével történik. Új fogalmak: LAN (Local Area Network), site (hely, telek), node (csomópont). Elosztott rendszerek előnyei: Erőforrás megosztás (printerek, adattárolók, stb.), Számítási teljesítmény növelés, Túlterhelés védelem (load sharing), Növekvő megbízhatóság, Kommunikáció ( , Web-alkalmazások, stb.)

25 25 Valós idejű (real-time) rendszerek Gyakran úgy jelenik meg, mint valamilyen dedikált alkalmazás (pl. tudományos kisérlet támogatása, orvosi képfeldolgozás, ipari kontroll, kijelző rendszerek, forgalomirányítás, stb.) irányító-felügyelő rendszere. A kiszolgálás azonnal megkezdődik! Jól definiált, rögzített idejű korlátozások. Hard ("merev" valós idejű) rendszerek. A másodlagos tár korlátozott, vagy teljesen hiányzik; az adatokat az operatív memóriában (RAM), vagy akár ROM-ban tárolják. Példa: robotizált gyártás (hegesztés, festés, szerelés). Szoft ("puha" valós idejű) rendszerek. Korlátozott szolgáltató programok az ipari kontroll, a robotika területén. A fejlett operációs rendszer szolgáltatásokat igénylő alkalmazásoknál igen hasznosak. Példa: VxWorks, QNX multimédiás operációs rendszerek.

26 26 Beépített (built-in) rendszerek Korlátozott képességű speciális feladatok végrehajtására fejlesztett rendszerek. Sokszor JVM (Java Virtual Machine) és Java applet (kis program) alapúak. Területek: PDA Personal Digital Assistant, GPS Global Positioning System, Mobil telefonok / kommunikátorok / SMART eszközök, Videó- és fényképezőgépek, bankkártyák, ipod- féle eszközök, stb. Példák: PalmOS, Windows CE (Consumer Electronics), Android, stb.

Operációs rendszerek (I 1204)

Operációs rendszerek (I 1204) egyetemi docens Debreceni Egyetem 1999/2000 2. félév Mi az operációs rendszer? Korai rendszerek. Bevezetés A kötegelt feldolgozás egyszerû rendszerei. (Simple Batch) A kötegelt feldolgozás multiprogramozott

Részletesebben

Operációs rendszerek (PMB1206)

Operációs rendszerek (PMB1206) 1 Operációs rendszerek PMB1206 NyE MII 2016-201* (ahol *=7,8,9) Félévi tematika Hét Előadás Gyakorlat 1 Bevezetés, történet, fajták, strukturák MS-DOS alapok 2 Processzusok, Szálak, IPC MS-DOS parancsok

Részletesebben

Operációs rendszerek. Bemutatkozás

Operációs rendszerek. Bemutatkozás Bevezetés az operációs rendszerek világába dr. Benyó Balázs benyo@sze.hu Bemutatkozás www.sze.hu/~benyo 1 Számítógép HW-SW felépítése felhasználó felhasználó felhasználó Operációs rendszer Operációs rendszer

Részletesebben

Operációs rendszerek MINB240 V2+2+0

Operációs rendszerek MINB240 V2+2+0 Operációs rendszerek MINB240 V2+2+0 Dr Iványi Péter Nagyváradi Anett Radó János Nagyváradi Anett Elérhetőségek Rendszer és Szoftvertechnológia Tanszék Boszorkány út B138 Tel.: 3634-es mellék anettn@morpheus.pte.hu

Részletesebben

Operációs rendszerek MINB240 V3+2+0-5 kredit KF Nagyváradi Anett 0. előadás Bevezetés

Operációs rendszerek MINB240 V3+2+0-5 kredit KF Nagyváradi Anett 0. előadás Bevezetés Üzleti környezetre k optimalizált lt rendszerek SANB107 IBM System i IBM System p rendszerének ismertetése Csütörtökönként 12:45-től blokkosítva A102-es teremben http://morpheus.pte.hu/~varady/ Várady

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek? Szükségünk van operációs rendszerre? NEM, mert mi az alkalmazással szeretnénk játszani dolgozni, azért használjuk a számítógépet. IGEN, mert nélküle a számitógépünk csak egy halom

Részletesebben

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication)

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1 Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1. A folyamat (processzus, process) fogalma 2. Folyamatok: műveletek, állapotok, hierarchia 3. Szálak (threads)

Részletesebben

Bevezetés az informatikába

Bevezetés az informatikába Bevezetés az informatikába 5. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Matematikus BSc - I. félév / 2008 / Budapest Dr.

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek

Számítógépes alapismeretek Számítógépes alapismeretek 3. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Programtervező Informatikus BSc 2008 / Budapest

Részletesebben

Az informatika alapjai. 10. elıadás. Operációs rendszer

Az informatika alapjai. 10. elıadás. Operációs rendszer Az informatika alapjai 10. elıadás Operációs rendszer Számítógépek üzemmódjai Az üzemmód meghatározói a számítógép adottságai: architektúra hardver kiépítés, térbeli elhelyezés, szoftver, stb. Üzemmód

Részletesebben

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication)

Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1 Processzusok (Processes), Szálak (Threads), Kommunikáció (IPC, Inter-Process Communication) 1. A folyamat (processzus, process) fogalma 2. Folyamatok: műveletek, állapotok, hierarchia 3. Szálak (threads)

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK. Elmélet

OPERÁCIÓS RENDSZEREK. Elmélet 1. OPERÁCIÓS RENDSZEREK Elmélet BEVEZETÉS 2 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszerek feladatai Csoportosítás BEVEZETÉS 1. A tantárgy tananyag tartalma 2. Operációs rendszerek régen és most

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

Operációs rendszerek Bevezetés 1.1

Operációs rendszerek Bevezetés 1.1 Operációs rendszerek p. Operációs rendszerek Bevezetés 1.1 Pere László (pipas@linux.pte.hu) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR INFORMATIKA ÉS ÁLTALÁNOS TECHNIKA TANSZÉK Az operációs rendszer

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Operációs Rendszerek II.

Operációs Rendszerek II. Operációs Rendszerek II. Második előadás Első verzió: 2004/2005. I. szemeszter Ez a verzió: 2009/2010. II. szemeszter Visszatekintés Visszatekintés Operációs rendszer a számítógép hardver elemei és az

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. BEVEZETÉS Koczka Ferenc -

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. BEVEZETÉS Koczka Ferenc - OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. BEVEZETÉS Koczka Ferenc - koczka.ferenc@ektf.hu KÖVETELMÉNYEK GYAKORLATI JEGY: Két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Forrás: http://wiki.koczka.hu ELMÉLETI VIZSGA Az előadások

Részletesebben

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs

Részletesebben

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Prezentáció tartalma Szoftverek csoportjai Operációs rendszerek Partíciók, fájlrendszerek Tömörítés Vírusok Adatvédelem 2 A szoftver fogalma A szoftver teszi használhatóvá

Részletesebben

Operációs rendszerek 1. kidolgozott tételsor Verzió: 1.0 (Build: 1.0.2011.05.19.)

Operációs rendszerek 1. kidolgozott tételsor Verzió: 1.0 (Build: 1.0.2011.05.19.) Készült: Operációs rendszerek 1. kidolgozott tételsor Verzió: 1.0 (Build: 1.0.2011.05.19.) Operációs rendszerek I. elméleti (Dr. Fazekas Gábor), gyakorlati (Dr. Adamkó Attila) jegyzet Számítógép architektúrák

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Operációs rendszerek Folyamatok 1.1

Operációs rendszerek Folyamatok 1.1 Operációs rendszerek p. Operációs rendszerek Folyamatok 1.1 Pere László (pipas@linux.pte.hu) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR INFORMATIKA ÉS ÁLTALÁNOS TECHNIKA TANSZÉK A rendszermag Rendszermag

Részletesebben

1. Fejezet: Számítógép rendszerek. Tipikus számítógép hirdetés

1. Fejezet: Számítógép rendszerek. Tipikus számítógép hirdetés 1. Fejezet: Számítógép The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College Linda

Részletesebben

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek Térinformatika Térinformatika 1. A térinformatika szerepe 2. A valós világ modellezése 3. Térinformatikai rendszerek 4. Térbeli döntések 5. Térbeli műveletek 6. GIS alkalmazások Márkus Béla 1 2 Rendszer

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

Programozás alapjai. Wagner György Általános Informatikai Tanszék

Programozás alapjai. Wagner György Általános Informatikai Tanszék Általános Informatikai Tanszék Hirdetmények (1) Jelenlevők: műsz. informatikusok progr. matematikusok A tantárgy célja: alapfogalmak adatszerkezetek algoritmusok ismertetése Követelményrendszer: Nincs:

Részletesebben

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs Szoftver labor III. Dr. Csébfalvi Balázs Irányítástechnika és Informatika Tanszék e-mail: cseb@iit.bme.hu http://www.iit.bme.hu/~cseb/ Tematika Bevezetés Java programozás alapjai Kivételkezelés Dinamikus

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Operációs Rendszerek II.

Operációs Rendszerek II. Operációs Rendszerek II. Első előadás Első verzió: 2004/2005. I. szemeszter Ez a verzió: 2009/2010. II. szemeszter Bemutatkozás Bringye Zsolt E-mail: Bringye.zsolt@nik.bmf.hu Web: http://www.bringyezsolt.hu

Részletesebben

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Kezdeti elektronikus számítógépek kultúrtörténete ITK 7/58/1 Számológép - számítógép? Lady Ada Lovelace (1815-1852). Charles Babbage (1791-1871) ITK

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 409917-211 2006. május Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

Operációs rendszerek. A Windows NT felépítése

Operációs rendszerek. A Windows NT felépítése Operációs rendszerek A Windows NT felépítése A Windows NT 1996: NT 4.0. Felépítésében is új operációs rendszer: New Technology (NT). 32-bites Windows-os rendszerek felváltása. Windows 2000: NT alapú. Operációs

Részletesebben

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor illentyűzet billentyű: (1) ackspace, (2) elete, (3) S, (4) PrintScr 1. Párosítsd össze a következő 2:24 Normál kifejezéseket! Hatására az éppen futó programfolyamat megáll. Hatására a képernyő tartalma

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Operációsrendszerek. 1. elıadás. Standard ismeretek

Operációsrendszerek. 1. elıadás. Standard ismeretek Operációsrendszerek 1. elıadás Standard ismeretek Bevezetés Az operációsrendszer környezete Informatikai megközelítés A személyi számítógép szintjén A történelem Amikor még nem volt OR (1945-1955) JOB,

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

1. Fejezet: Számítógép rendszerek

1. Fejezet: Számítógép rendszerek 1. Fejezet: Számítógép The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College Linda

Részletesebben

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti

Küls eszközök. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti Küls eszközök Dokumentum cikkszáma: 396847-211 2006. március Ez az útmutató a külön beszerezhető külső eszközök használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Az USB-eszközök használata USB-eszköz csatlakoztatása.......................

Részletesebben

Dr. Schuster György október 30.

Dr. Schuster György október 30. Real-time operációs rendszerek RTOS 2015. október 30. Jellemzők ONX POSIX kompatibilis, Jellemzők ONX POSIX kompatibilis, mikrokernel alapú, Jellemzők ONX POSIX kompatibilis, mikrokernel alapú, nem kereskedelmi

Részletesebben

Uniprogramozás. várakozás. várakozás. Program A. Idő. A programnak várakoznia kell az I/Outasítások végrehajtására mielőtt továbbfuthatna

Uniprogramozás. várakozás. várakozás. Program A. Idő. A programnak várakoznia kell az I/Outasítások végrehajtására mielőtt továbbfuthatna Processzusok 1 Uniprogramozás Program A futás várakozás futás várakozás Idő A programnak várakoznia kell az I/Outasítások végrehajtására mielőtt továbbfuthatna 2 Multiprogramozás Program A futás vár futás

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek? Szükségünk van operációs rendszerre? NEM, mert mi az alkalmazással szeretnénk játszani dolgozni, azért használjuk a számítógépet. IGEN, mert nélküle a számitógépünk csak egy halom

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

Operációs rendszerek PMTRTNB230H V2+2+0-5 kredit. Radó János 0. előadás Bevezetés

Operációs rendszerek PMTRTNB230H V2+2+0-5 kredit. Radó János 0. előadás Bevezetés Operációs rendszerek PMTRTNB230H V2+2+0-5 kredit Radó János 0. előadás Bevezetés Félévi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat gyakorlati órákon gyakorlati és elméleti anyagból Félévközi gyakorlati anyagrész

Részletesebben

Számítógép architektúra

Számítógép architektúra Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ Székesfehérvár Számítógép architektúra Dr. Seebauer Márta főiskolai tanár seebauer.marta@roik.bmf.hu Irodalmi források Cserny L.: Számítógépek

Részletesebben

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis-kezelő rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév 1. félév Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPEK BELSŐ FELÉPÍTÉSE - 1

SZÁMÍTÓGÉPEK BELSŐ FELÉPÍTÉSE - 1 INFORMATIKAI RENDSZEREK ALAPJAI (INFORMATIKA I.) 1 NEUMANN ARCHITEKTÚRÁJÚ GÉPEK MŰKÖDÉSE SZÁMÍTÓGÉPEK BELSŐ FELÉPÍTÉSE - 1 Ebben a feladatban a következőket fogjuk áttekinteni: Neumann rendszerű számítógép

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

Számítógép-rendszerek fontos jellemzői (Hardver és Szoftver):

Számítógép-rendszerek fontos jellemzői (Hardver és Szoftver): B Motiváció B Motiváció Számítógép-rendszerek fontos jellemzői (Hardver és Szoftver): Helyesség Felhasználóbarátság Hatékonyság Modern számítógép-rendszerek: Egyértelmű hatékonyság (például hálózati hatékonyság)

Részletesebben

Párhuzamos programozási platformok

Párhuzamos programozási platformok Párhuzamos programozási platformok Parallel számítógép részei Hardver Több processzor Több memória Kapcsolatot biztosító hálózat Rendszer szoftver Párhuzamos operációs rendszer Konkurenciát biztosító programozási

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

Ütemezés (Scheduling),

Ütemezés (Scheduling), 1 Ütemezés (Scheduling), Alapfogalmak Ütemezési feltételek (kritériumok) Ütemezési algoritmusok Több-processzoros eset Algoritmus kiértékelése 2 Alapfogalmak A multiprogramozás célja: a CPU foglaltság

Részletesebben

Párhuzamos programozási platformok

Párhuzamos programozási platformok Párhuzamos programozási platformok Parallel számítógép részei Hardver Több processzor Több memória Kapcsolatot biztosító hálózat Rendszer szoftver Párhuzamos operációs rendszer Konkurenciát biztosító programozási

Részletesebben

Everything Over Ethernet

Everything Over Ethernet Everything Over Ethernet Következő Generációs Adatközpontok felépítése Lenkei Árpád Arpad.Lenkei@snt.hu 2009. November 12. www.snt-world.com 0 0 Tartalom Adatközpont 3.0 Migráció fázisai, kihívások Építőelemek

Részletesebben

Máté: Számítógépes grafika alapjai

Máté: Számítógépes grafika alapjai Történeti áttekintés Interaktív grafikai rendszerek A számítógépes grafika osztályozása Valós és képzeletbeli objektumok (pl. tárgyak képei, függvények) szintézise számítógépes modelljeikből (pl. pontok,

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép mőködését lehetıvé tevı elektromos, elektromágneses egységek összessége. A számítástechnikában hardvernek hívják

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output 1 Input/Output 1. I/O műveletek hardveres háttere 2. I/O műveletek szoftveres háttere 3. Diszkek (lemezek) ------------------------------------------------ 4. Órák, Szöveges terminálok 5. GUI - Graphical

Részletesebben

Mértékegységek a számítástechnikában

Mértékegységek a számítástechnikában Mértékegységek a számítástechnikában BIT legkisebb adattárolási egység Értékei lehetnek: 0,1. Bájt= 8 BIT a számítógép számára egységesen kezelhető legkisebb egység. (Bit,) Bájt, KiloBájt, MegaBájt, GigaBájt,

Részletesebben

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel GIS adatgyűjtés zseb PC-vel Mit jelent a midas GIS kifejezés? Mapping Information Data Acquisition System Térképi Információ- és Adat Gyűjtő Rendszer Terepi adatgyűjtés a felhasználó által definiált adatbázisban.

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

Mi szükséges a működéshez?

Mi szükséges a működéshez? 1 Mi szükséges a működéshez? Hardver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök Szoftver a számítógépet működtető programok összessége 2 A számítógép fő részei Számítógép-ház CD-, DVDmeghajtó

Részletesebben

Matematikai és Informatikai Intézet. 4. Folyamatok

Matematikai és Informatikai Intézet. 4. Folyamatok 4. Folyamatok A folyamat (processzus) fogalma Folyamat ütemezés (scheduling) Folyamatokon végzett "mûveletek" Folyamatok együttmûködése, kooperációja Szálak (thread) Folyamatok közötti kommunikáció 49

Részletesebben

1. Generáció( ):

1. Generáció( ): Generációk: 1. Generáció(1943-1958): Az elektroncsövet 1904-ben találták fel. Felfedezték azt is, hogy nemcsak erősítőként, hanem kapcsolóként is alkalmazható. A csövek drágák, megbízhatatlanok és rövid

Részletesebben

UNIX / Linux rendszeradminisztráció

UNIX / Linux rendszeradminisztráció UNIX / Linux rendszeradminisztráció VIII. előadás Miskolci Egyetem Informatikai és Villamosmérnöki Tanszékcsoport Általános Informatikai Tanszék Virtualizáció Mi az a virtualizáció? Nagyvonalúan: számítógép

Részletesebben

evosoft Hungary Kft.

evosoft Hungary Kft. 2. fejezet: Runtime Software Előadó: Petényi István - üzletágvezető ELŐADÓ: PETÉNYI ISTVÁN üzletágvezető Programozó matematikus, ELTE Informatikai Kar projektvetető, ágazatvezető, szakterületvezető, üzletág

Részletesebben

Folyamatok. 6. előadás

Folyamatok. 6. előadás Folyamatok 6. előadás Folyamatok Folyamat kezelése, ütemezése folyamattábla új folyamat létrehozása átkpcsolás folyamatok elválasztása egymástól átlátszó Szál szálkezelő rendszer szálak védése egymástól

Részletesebben

A Számítógépek hardver elemei

A Számítógépek hardver elemei Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Kovács Endre tud. Mts. A Számítógépek hardver elemei Korszerű perifériák és rendszercsatolásuk A µ processzoros rendszer regiszter modellje A µp gépi

Részletesebben

Adatok ábrázolása, adattípusok

Adatok ábrázolása, adattípusok Adatok ábrázolása, adattípusok Összefoglalás Adatok ábrázolása, adattípusok Számítógépes rendszerek működés: információfeldolgozás IPO: input-process-output modell információ tárolása adatok formájában

Részletesebben

Számítógép architektúrák. Bevezetés

Számítógép architektúrák. Bevezetés Számítógép architektúrák Bevezetés Mechanikus számológépek Blaise Pascal (1642) Gottfried Willhelm von Leibniz báró (~1676) Összeadás, kivonás Mai négyműveletes zsebszámológépek mechanikus őse Charles

Részletesebben

Alkalmazások architektúrája

Alkalmazások architektúrája Alkalmazások architektúrája Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 13. Bass, Clements, Kazman: Software Architecture in Practice, Addison- Wesley, 2004 2 Alkalmazás típusok Adat

Részletesebben

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz A mobil robot vezérlőrendszerének feladatai Elvégzendő feladat Kommunikáció Vezérlő rendszer

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA Ismeretterjesztő előadás 2. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. leggyakrabban

Részletesebben

1_Linux_bevezeto_bash

1_Linux_bevezeto_bash 1_Linux_bevezeto_bash September 21, 2016 1 Számítógépes alapismeretek 1.1 ELTE - Fizika Bsc 1. évfolyam 1.2 # Félévés tematika: Linux alapismeretek Szövegszerkesztés Adatok ábrázolása Bevezetés a programozás

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu PROCONTROL Proxer 6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 2.0 2012. Létrehozás dátuma: 2012.08.07 18:42 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (egyéb

Részletesebben

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép A számítógép elsõ ránézésre A PC az angol Personal Computer rövídítése, jelentése: személyi számítógép. A szám í- tógépek rohamos elterjedésével a személyi

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Hálózati nyomtatás

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Hálózati nyomtatás Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Hálózati nyomtatás 1 Főbb jellemzők Hagyományosan 3 elemből (queue, printer, print server) álló rendszer Egyirányú kommunikáció a nyomtató és a munkaállomás

Részletesebben

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban Fekete Tamás 2015. December 3. Szoftver verifikáció és validáció tantárgy Áttekintés Miért és mennyire fontos a megfelelő validáció és

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége)

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) Számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

Operációs rendszerek MINB240 V kredit KF Nagyváradi Anett 0. előadás Bevezetés

Operációs rendszerek MINB240 V kredit KF Nagyváradi Anett 0. előadás Bevezetés Operációs rendszerek MINB240 V3+2+0-5 kredit KF Nagyváradi Anett 0. előadás Bevezetés Félévi követelmények 2 db zárthelyi gyakorlati órákon gyakorlati és elméleti anyagból pótlás: félév végén vagy vizsgaidőszakban

Részletesebben

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés Wago Hungária Kft. Cím: 2040. Budaörs, Gyár u. 2. Tel: 23 / 502 170 Fax: 23 / 502 166 E-mail: info.hu@wago.com Web: www.wago.com Készítette: Töreky Gábor Tel:

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az NT folyamatok kezelése

Operációs rendszerek. Az NT folyamatok kezelése Operációs rendszerek Az NT folyamatok kezelése Folyamatok logikai felépítése A folyamat modell: egy adott program kódját végrehajtó szál(ak)ból és, a szál(ak) által lefoglalt erőforrásokból állnak. Folyamatok

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

A szoftverfejlesztés eszközei

A szoftverfejlesztés eszközei A szoftverfejlesztés eszközei Fejleszt! eszközök Segédeszközök (szoftverek) programok és fejlesztési dokumentáció írásához elemzéséhez teszteléséhez karbantartásához 2 Történet (hw) Lyukkártya válogató

Részletesebben

Operációs rendszerek MINB240 V kredit KF Nagyváradi Anett 0. előadás Bevezetés

Operációs rendszerek MINB240 V kredit KF Nagyváradi Anett 0. előadás Bevezetés Üzleti környezetre k optimalizált lt rendszerek SANB107 IBM System i IBM System p rendszerének ismertetése Csütörtökönként 12:45-től blokkosítva A102-es teremben http://morpheus.pte.hu/~varady/ Várady

Részletesebben

Külső eszközök. Felhasználói útmutató

Külső eszközök. Felhasználói útmutató Külső eszközök Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt szereplő

Részletesebben

SC Kérdés. SC Kérdés. SC Kérdés

SC Kérdés. SC Kérdés. SC Kérdés Melyik Windows Vista verzióról lehet melyik Windows 7 verzióra helyben frissíteni? Windows Vista Business -> Windows 7 Professional Windows Vista Business -> Windows 7 Home Premium Windows Vista Ultimate

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek erettsegizz.com Érettségi tételek Az informatika fejlődéstörténete, jogi ismeretek Információ és társadalom Az informatika fejlődéstörténete a XX. Században, napjainkban Jogi ismeretek, szerzőjog, szoftver

Részletesebben

14. óra op. rendszer ECDL alapok

14. óra op. rendszer ECDL alapok 14. óra op. rendszer ECDL alapok 26. El kell-e menteni nyomtatás előtt egy dokumentumot? a) Nem, de ajánlott, mert a nem mentett dokumentum elveszhet. b) Igen, mert mentés nélkül nem lehet nyomtatni. c)

Részletesebben

Iman 3.0 szoftverdokumentáció

Iman 3.0 szoftverdokumentáció Melléklet: Az iman3 program előzetes leírása. Iman 3.0 szoftverdokumentáció Tartalomjegyzék 1. Az Iman rendszer...2 1.1. Modulok...2 1.2. Modulok részletes leírása...2 1.2.1. Iman.exe...2 1.2.2. Interpreter.dll...3

Részletesebben

Bevezetés a párhuzamos programozási koncepciókba

Bevezetés a párhuzamos programozási koncepciókba Bevezetés a párhuzamos programozási koncepciókba Kacsuk Péter és Dózsa Gábor MTA SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratórium E-mail: kacsuk@sztaki.hu Web: www.lpds.sztaki.hu Programozási modellek

Részletesebben

A számítógép részei. Rendszeregység

A számítógép részei. Rendszeregység A számítógép részei Amennyiben asztali számítógépet használ, valószínűleg már tudja, hogy nem létezik egy olyan különálló rész, amelyet számítógépnek lehet nevezni. A számítógép valójában több együttműködő

Részletesebben