TARTALOM, AJÁNLÁS 2 TARTALOM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALOM, AJÁNLÁS 2 TARTALOM"

Átírás

1

2

3 TARTALOM, AJÁNLÁS 2 TARTALOM Ajánlás...3 Demográfia...4 Társadalmi-gazdasági mutatók... 9 Halálozás...12 Morbiditás Egészséget befolyásoló tényezôk Egészségügyi ellátórendszer...29 Források...35

4 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés 2005 AJÁNLÁS 3 A népegészségügyi jelentések a döntéshozók és szakemberek számára a lakosság egészségérôl és az azt meghatározó legfontosabb tényezôkrôl készített rendszeres beszámolók elején az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium kezdeményezésére indult meg a hazai népegészségügyi jelentési rendszer kialakítása a szakterület legjelentôsebb intézményeinek összefogásával. Az együttmûködés eredményeként jelent meg 2004 novemberében a Népegészségügyi Jelentés 2004 a szakértôknek, mely átfogó képet ad a magyar lakosság egészségérôl. A regionális népegészségügyi jelentések kiadványsorozat a fenti kezdeményezés keretén belül készült el. Célja, hogy gyorsjelentés formájában bemutassa egy-egy magyarországi régió lakosságának egészségi állapotát a fontosabb meghatározó tényezôkkel együtt. Az Országos Epidemiológiai Központ által 2004 novemberében kiírt pályázati felhívásra a Dél-alföldi Régiót alkotó megyék ÁNTSZ intézetei összefogásával elkészült az itt élô lakosság egészségi állapotát elemzô tanulmány, amely több évre visszatekintve mutatja be a régióban végbement demográfiai változásokat, a megbetegedési és halálozási viszonyok, egyes egészség meghatározó tényezôk alakulását és az egészségügyi ellátórendszert.

5 DEMOGRÁFIA 4 DEMOGRÁFIA TELEPÜLÉSSZERKEZET, NÉPESSÉG Az ország területének 19,7%-át elfoglaló Dél-Alföldön az ország lakosságának 13,5%-a, lakos él. A népsûrûség (74,5 fô/km 2 ) lényegesen alacsonyabb, mint az országos átlag. A régió 254 településébôl 43 város. A városi lakosság aránya 67,7%, ezzel másodikként az ország legurbanizáltabb térsége. A lakosság közel egytizede szórványban, külterületen él. A régiót alkotó 23 kistérség közül 19 társadalmi-gazdasági szempontból elmaradottnak minôsül, közülük 7 az ország leghátrányosabb helyzetû 42 kistérsége közé tartozik. A régióra, ahogy az ország egészére, jellemzô az élveszületések és halálozások számának különbségébôl eredô természetes fogyás (1. ábra). A fogyás mértéke az összes régió közül itt a legnagyobb (-5,4/1000 fô), csak Budapest lakossága fogy ugyanilyen mértékben. Az utóbbi két évtized alatt több mint fôvel csökkent a lélekszám, s a fogyás üteme egyre nô: a legutóbbi évben meghaladta a 6000 fôt. A gyermekvállalási kedv csökken, 2003-ban gyermek született, a nyers élveszületési arány 8,8, nem éri el az egyébként nemzetközi összehasonlításban is alacsony országos átlagot sem (9,3 ). A nemek aránya az országoshoz hasonló, 1000 férfira 1102 nô jut. A nôtöbblet alapvetôen a

6 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés férfiak magas halandóságából, valamint kisebb mértékben a férfiak nagyobb mobilitásából, elvándorlásából adódik. A régió népességére a fejlett országokhoz hasonlóan az elöregedés jellemzô hoz képest a 60 éven felüliek száma több mint kétszeresére, a középkorú felnôtteké közel másfélszeresére nôtt, ugyanakkor a fiatal nemzedék létszáma erôteljesen fogyatkozott. Az elöregedés kedvezôtlen hatással van többek között a foglalkoztatási struktúrára, növeli a szociális jellegû kiadásokat. A gyermek népesség és idôs népesség eltartottsági rátája a régióban egyaránt 23,7%, a harmadik legmagasabb érték az országban. A közeljövôben, az 1950-es években született népes populáció nyugdíjas korúvá válásával nehezen kezelhetô szociális válság alakulhat ki a térségben (2. ábra).

7 DEMOGRÁFIA 6 VÁRHATÓ ÉLETTARTAM Jelenleg a férfiak születéskor várható átlagos élettartama 67,85 év, a nôké 76,5 év (3. ábra), az országos átlaghoz közeli. A legnagyobb különbség a Bács-Kiskun megyei férfiaknál jelentkezik, ôk 1,4 évvel rövidebb élettartamra számíthatnak, mint az országban általában. Elôreszámítások szerint 2020-ban a férfiak születéskor várható átlagos élettartama a régióban 73,5 év lesz, több mint öt évet emelkedik, a nôké 80,3 év, az emelkedés kevesebb mint 3,5 év.

8 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés SZÜLETÉS, TERMÉKENYSÉG A népességfogyás legjelentôsebb mozgatója az alacsony születésszám, az egyszerû reprodukciót sem biztosító termékenységi szint. Az egy gyermeket nevelô családok 1920-tól egyre gyakoribbak lettek, majd az ezredfordulóra arányuk mérsékelten visszaesett. Napjainkban a családok közel fele kétgyermekes. A háromgyermekes családok aránya hosszútávon stagnál, míg a négy, vagy annál több gyermekes családok száma a 40%-ot meghaladó szintrôl jelentôsen visszaesett: a régióban 2001-ben csak Békés megyében haladta meg az öt százalékot (5,8%). A Dél-Alföldön a 2003-ban született gyermekre 6351 abortusz jutott, ez megszületett gyermekenként 0,53 terhességmegszakítást jelent. A régió megyéi között nincs lényeges különbség. A születésszám csökkenésével párhuzamosan emelkedett a szülô anyák életkora is, mind késôbbre tolódott az elsô gyermek vállalásának ideje. Míg Bács-Kiskunban és Békésben 20 körüli a éves korú nôk élveszülési arányszáma, a éveseké 100, a évesek között a gyermekvállalási kedv már radikálisan visszaesik. Csongrádban a évesek arányszáma mindössze 13, a éveseké 89, viszont a és évesek 8, illetve 5 -kel több gyermeket hoznak világra, mint a másik két megyében. A szülô nôk életkora magasabb a városokban és az iskolázottak körében. Az alacsony termékenység rövidtávon csökkenti a gyermekekkel kapcsolatos kiadásokat, a hosszú távú következmények azonban számos problémával járnak, érintve a háztartások összetételét, késôbbi finanszírozhatóságát, a családon belüli szociális kapacitást, a teljes munkaerôpiacot, az egész társadalmat. Elôrejelzések szerint a három megye együttesen több mint lakost fog veszíteni ig. A legnagyobb veszteségre Bács-Kiskunban lehet számítani, ahol a fogyás elérheti a fôt.

9 DEMOGRÁFIA, TÁRSADALMI GAZDASÁGI MUTATÓK 8 HALÁLOZÁS A népességfogyás másik fô elôidézôje az elöregedô népesség emelkedô halálozása. A Dél- Alföldön 2003-ban személy halt meg, a nyers halálozási arányszám 14,2, az egész országban a legmagasabb. Az utóbbi néhány év mérséklôdése után ismét emelkedik. A halálozásokkal részletesen, fôbb halálokok szerint, késôbbi fejezetben foglalkozunk. CSALÁDI ÁLLAPOT A népesség alakulására további jelentôs hatással van a lakosság családi állapot szerinti összetétele. Bizonyított, hogy családban élô személyek várható élettartama, életminôsége jobb, mint a nem házasoké. A régióban, 2003-ban a 15 éves és idôsebb lakónépesség 28,6%-a volt nôtlen vagy hajadon, 49%-a házas, 12,1%-a özvegy, 10,3%-a elvált. A házasok aránya csökken. Az ebben az évben kötött házasságok száma 5711 volt, a válásoké 3417, mindkettô gyakorisága az országos átlag szerint alakult. VÁNDORLÁS Az országon belüli és a nemzetközi vándorlás népességalakító hatása sem elhanyagolható. A belsô vándorlásból fakadó 1000 lakosra jutó veszteség 0,6 fô (-0,6/1000). Különösen a fejlettebb régió elszívó hatása érvényesül, például a Közép-magyarországi Régióé. A nemzetközi vándorlás révén ez a veszteség jelenleg még pótlódik (+1/1000), sôt, elsôsorban a szomszédos országokból többen érkeznek hozzánk, mint ahányan a belsô vándorlásban eltávoznak, tehát a vándorlás eredôje a régióban pozitív (+0,4/1000).

10 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés 2005 TÁRSADALMI-GAZDASÁGI MUTATÓK 9 MUNKAERÔPIAC A régió éves népességének jelenleg alig több mint a fele tartozik a gazdaságilag aktív körhöz (50,3%). A foglalkoztatottak száma az utóbbi öt évben ingadozott, ám 1999-hez képest összességében mára mintegy húszezer fôvel lett kevesebb (485,2 ezer fô). A visszaesés nem a termelés szempontjából meghatározó éves korosztály rovására történt, ugyanakkor sajnálatos, hogy a 25 évesnél fiatalabbak és a 65 évnél idôsebbek fokozatosan kiszorultak a munkaerôpiacról. Több a férfi foglalkoztatott, mint a nôi, ebben fôként a nôk gyermekvállalás miatti munkából való kiesése és alacsonyabb nyugdíjkorhatára játszik szerepet. Ugyanebben az idôszakban nôtt a munkanélküliségi ráta. Csongrád megyében a munkanélküliek aránya kisebb, mint a másik két megyében. A fiatalok elhelyezkedési gondját tükrözi, hogy a éves korosztály munkanélküliségi rátája több mint duplája a évesekének. A munkanélküliség elsôsorban a kevésbé iskolázottakat, a szakképzetleneket sújtja. Az állást keresôk több mint háromnegyede nem rendelkezik érettségivel. GAZDASÁG A Dél-Alföldön a mezôgazdaságban foglalkoztatottak száma az utóbbi két évtizedben folyamatosan csökkent. A szektorban a foglalkoztatottaknak már csak 11,6%-a dolgozik (országos átlag 5,5%). Az iparban, beleértve az építôipart, dolgozik a foglalkoztatottak 33,5%-a, a kereskedelemben 14,4%-a, a közigazgatásban 7,4%-a, az oktatásban 8,2%-a, az egészségügyben 6,9%-a. A vállalkozói létszám csökken, 80 ezres állományuk a foglalkoztatottak egy hatodát teszi ki. Ez a foglalkoztatási szerkezet eltér az országostól, a termelô és szolgáltató szféra aránya 47%:53%, szemben az országos 40%:60%-kal. A munkaerô iskolázottsága javulóban van, egyre többen rendelkeznek szakirányú végzettséggel, szakközépiskolai, gimnáziumi érettségivel, míg a csak 8 általánost, vagy kevesebbet végzettek aránya jelentôsen visszaesett. Az alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az ország régiói közül a két alföldi régióban majdnem azonos értékkel a legalacsonyabb ( Ft). Az utóbbi öt évben az átlagkereset ugyan csaknem megduplázódott, de még így is az országos értéknek csak 81,5%-a, a különbség meghaladja a havi huszonötezer forintot. A növekedést fôként a minimálbér emelése, és az állami alkalmazottak béremelése okozta.

11 TÁRSADALMI-GAZDASÁGI MUTATÓK 10 Az elôállított bruttó hazai termék összege 2002-ben 1556 milliárd forint volt. Évrôl évre emelkedik ugyan, de kisebb mértékben, mint az ország más tájain, így az országos GDP-nek egyre kisebb részarányát adja (9,3% 2002-ben) (4. ábra). Az elmúlt idôszakban a régiót alkotó megyék mindegyikére jellemzô volt a fajlagos GDP országos átlaghoz viszonyított fokozatos csökkenése. Régiónkban ezer lakosra 72 vállalkozás jut, ami 13-mal kevesebb az országos átlagnál. Ezer lakosra mindössze 1,4 külföldi tôkével mûködô vállalkozás, egy vállalkozásra pedig átlagosan 133 millió forint saját tôke jut, az országos átlagnak megközelítôen a fele. Ebben nagy szerepet játszhat az épített infrastruktúra hiányossága, beleértve a vasúthálózatot és a közutakat. A térség gazdasági felzárkóztatásához, versenyképessé tételéhez elengedhetetlen az infrastrukturális hátrányok mielôbbi felszámolása. E téren természetesen eddig is születtek már eredmények: a távbeszélô vonalak száma 1995 és 2001 között kétszeresére bôvült és meghaladta a 402 ezret, a vezetékes telefon ellátottság megfelel a vidéki átlagnak. A régió településeinek 35%-a rendelkezik már szennyvízcsatorna hálózattal, igaz, hogy az egy kilométerre jutó szennyvízcsatorna hossza még így is csak a Dél- Dunántúlon rövidebb, mint ebben a régióban. Az üzemelô hulladék-lerakóhelyek száma 147. Nagy kiterjedésû ( ha) országos jelentôségû védett területtel rendelkezünk.

12 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés HÁZTARTÁSOK A régió népessége közel félmillió háztartásban él (494 ezer), ezek átlagosan az országosnak megfelelôen nem egészen három fôbôl állnak (2,73). A száz lakásra számított lakosok száma, a lakósûrûség 236. A háztartásokhoz tartozók többsége keresô tevékenységet nem folytató nyugdíjas (27,8%), munkanélküli (4,2%), illetve eltartott, így minden aktív keresô mellett (35,8%) két nem dolgozó személy alkot egy átlagos háztartást. Az egy fôre jutó átlagos nettó évi jövedelem 529,3 ezer Ft, nem a legalacsonyabb az országban, de az országos átlagot (573,3 ezer Ft) nem éri el. Ezt az összeget a rendszeres kiadások döntôen felemésztik (483,9 ezer Ft), ritkán kerülhet sor tartós fogyasztási cikk vásárlására, a megtakarítás pedig mindössze 10% körül alakul. Egy átlagos háztartás a Dél-Alföldön összes személyes célú kiadásának 33,8%-át költi élelmiszerre. Az országos átlag 28,8%. Lakásfenntartásra 16,8%-ot költ, kicsivel az országos átlag alatt (17,6%). A ruházkodásra (5,6%) és az élvezeti cikkek vásárlására (5,4%) fordított összeg közelít az országos átlaghoz. A kiadási tételekben elôkelô helyen szerepel az élelmiszer, a közlekedés és a hírközlés. Lényegesen kevesebb fordítódik egészségügyre, mûvelôdésre, kikapcsolódásra, ruházkodásra. OKTATÁS, FEJLESZTÉS A régió általános- és középiskolával való ellátottsága átlagos. A szellemi potenciál legfontosabb mutatója a felsôfokú oktatási intézmények és a kutatóhelyek aránya, ez az arány jó. A régi egyetemi hagyományokkal rendelkezô Szegeden és a régióban nagy hagyománya van a pedagógus-, orvos- és jogászképzésnek, újabban a közgazdász- és informatikusképzésnek. Az ország kutató-fejlesztô helyein dolgozó alkalmazottak 11%-a, több mint ötezer fô tevékenykedik a Dél-Alföldön. Közülük minden harmadiknak van tudományos fokozata. Ezeken a kutatóhelyeken 2001-ben csaknem kétezer témán dolgoztak, ami 40%-al több, mint 1995-ben.

13 HALÁLOZÁS 12 HALÁLOZÁS A HALÁLOZÁS ÁLTALÁNOS JELLEMZÔI A lakosság egészségi állapotának jellemzésekor számos tényezôt kell vizsgálni, a halálozási adatok feldolgozása egy speciális nézôpontot képvisel. A halál bekövetkezte egy folyamat végét jelenti, visszatekintve e pontból következtetünk az egészségi állapotban lejátszódó folyamatokra. A kockázati tényezôk jellemzéséhez, népegészségügyi döntések meghozatalához a halálozás alapindikátor. Magyarországon a halandóság növekedése a 80-as években vált kritikussá, a romló trend a 90-es évek közepétôl fordult meg. A csökkenés Bács-Kiskun és Csongrád megyében jelentôs, Békés megyében mérsékeltebb (5. ábra). A Dél-alföldi Régióban is érvényesül az országosan jellemzô halandóság-csökkenés. A halandóság viszonylagos javulása mellett azonban 2003-ban a régió a legmagasabb nyers halálozási mutatóval rendelkezett, a lakosra számított halálozás itt volt a legmagasabb az országban.

14 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés A HALÁLOKI STRUKTÚRA A halálesetek több mint 53%-áért a keringési rendszer betegségei, 24%-áért a daganatok tehetôk felelôssé. A két vezetô halálok közül a daganatok részaránya növekszik. CSECSEMÔHALÁLOZÁS Az elsô életév elôtt elhalálozott csecsemôk aránya a születésekhez viszonyítva folyamatosan csökken (6. ábra). A megyék között az évek során tapasztalt ingadozás az országos arányszám változásához viszonyítottan állandóságot mutat. A Bács-Kiskun megyei arányszám az országos átlag körül változott. A Békés megyei arányszám az országosnál roszszabb helyzetet tükrözött 1996-ig amikor a legmagasabb értéket érte el azóta lassú javulás mutatkozik. Csongrád megye adatai az országos helyzetnél kedvezôbb képet mutatnak.

15 HALÁLOZÁS 14 KERINGÉSI RENDSZER BETEGSÉGEI A halandóság 50%-át meghaladóan részesednek a halálokok közül a keringési rendszer betegségei (7. ábra). A régióban a relatív halálozás lassú emelkedést mutat mind a férfiak, mind a nôk körében. A keringési betegségek többlethalálozást jelentenek, amely nem magyarázható csak az öregedéssel. A nôk esetében folyamatos többletben mutatkozik, férfiaknál az országos adatokhoz viszonyított többlethalálozás 1995 után meredeken emelkedik (8. ábra). A Dél-alföldi Régióban a férfiak keringési betegségben való elhalálozásának relatív kockázata magasabb az országosnál, trendje emelkedô ban az ischaemiás szívbetegségek és a cerebrovaszkuláris betegségek okozták a szív- és érrendszeri halálozás 68,4%-át. Az ischaemiás szívbetegség okozta halálozás országos rangsorában a Dél-alföldi Régió kedvezô helyzete a Csongrád megyei különösen alacsony halandóságnak tulajdonítható (9. ábra). Az agyérbetegségek okozta halálozást vizsgálva, a régió kedvezôtlenebb besorolását a kimagaslóan magas Békés megyei többlethalálozás idézi elô. Az agyérbetegségek okozta halálozást a 0-64 éves korosztályban a fejlett országokban, több mint két évtizede elkerülhetônek tekintik.

16 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés

17 HALÁLOZÁS 16 ROSSZINDULATÚ DAGANATOK A daganatos betegségekben 2003-ban a Dél-alföldi Régióban annyian haltak meg, mint ahány újszülött látta meg a napvilágot Bács-Kiskun megyében. A daganatos halálozások csoportosítása a daganat kialakulásának helye, az elsôdleges támadási pont alapján történik. E szerint a daganatos halálozás leggyakrabban, az esetek 23%-ában, a légzôrendszer, ezen belül is a tüdô és a légcsô daganatos megbetegedésének következménye (10. ábra). Az emésztôrendszer daganatos elfajulásai is igen gyakoriak, olyannyira, hogyha egyes szakaszainak daganatait együtt tartanánk számon, még a légzôszervitôl és az egyéb szervekbôl, szövetekbôl kiinduló primer daganatoktól is magasabb, 37%-os okspecifikus halálozást kapnánk, annak ellenére, hogy pl. a gyomorrák elôfordulása visszaszorulóban van. A légcsô-, hörgô- és tüdôrák alakulását a 0-64 éves korosztályban vizsgálva megállapíthatjuk, hogy 1985-tôl 2003-ig nôk esetében 3 szorosára, férfiak esetében 1,4-szeresére emelkedett a relatív halálozás országosan és a régióban is ( ábra). A régión belül Békés megyében az emelkedés nagyobb mértékû, férfiaknál 1,78-szoros, nôk esetében a tüdôrák relatív kockázata

18 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés ,3-szeres az 1985 évhez képest. Bács-Kiskun megyében egy alacsonyabb évi szintrôl a nôk halálozási kockázata ötszörösére emelkedett. A két említett megye többlethalálozása azért sajnálatos, mert Magyarország vezeti az európai tüdôrákos halálozási listát, a régió pedig az országosnál is magasabb halandóságot ért el. A Dél-alföldi Régióban a nôk 65 év alatti korosztályában a tüdôrákos halálozás 1985-tôl napjainkra megháromszorozódott. Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a tüdôrák kialakulásának kockázata. Bizonyított tény, hogy napi egy doboz cigaretta elszívása a férfiak esetében tízszeresére, nôknél ötszörösére emeli a tüdôrák kialakulásának kockázatát. Erôs dohányosok esetében naponta két doboz cigaretta szorosára is növelheti a tüdôrák kockázatát. Meghatározó továbbá, hogy mely életkorban kezdte el az illetô a dohányzást. Minél fiatalabb korban, annál nagyobb az esélye a tüdôrák kialakulásának. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a tüdôrák nem az egyedüli daganat, amelynek kialakulása a dohányzás következménye lehet. A gége, a szájüreg, a nyelôcsô, a hólyag, a vesék, a gyomor, a prosztata, a hasnyálmirigy, sôt újabban a méhnyak rákos megbetegedései vonatkozásában is igazolták a dohányzás kockázatnövelô szerepét.

19 HALÁLOZÁS 18 A leírtakkal még korántsem merült ki a dohányzás szervezetünkre gyakorolt káros hatása. Számos más légúti megbetegedést hörghurutot, tüdôtágulatot, melléküreg-gyulladást, szívés érrendszeri megbetegedések kialakulását és súlyosbodását, a bôr idô elôtti öregedését okozhatja. Ma már bizonyítást nyert, hogy a cigarettázás nem csupán a dohányosra jelent veszélyt, hanem a rendszeresen és hosszabb idôn át vele egy helyiségben tartózkodó családtagokra vagy munkatársakra is. A passzív dohányosok körében a tüdôrák kialakulásának kockázata közel 5%. A nem dohányzó tüdôrákos betegek kb. 17%-ánál azért jelentkezik a kór, mert gyermekkorukban voltak kitéve a dohányfüst hatásának. A dohányzók számára erôsen megfontolandó, hogy a dohányzás abbahagyása után tíz évvel a volt dohányosokban a tüdôrák kialakulásának kockázata oly mértékben csökken, hogy gyakorlatilag alig magasabb a nem dohányzóknál észlelt kockázat szintjénél! A nôk korai, a 65. életév elôtt bekövetkezô halálozását az emlô- és méhnyakrák alakulása meghatározóan befolyásolja. A két betegséget korai stádiumban, szûrôvizsgálattal felfedezve magas hatékonysággal lehet gyógyítani. A halálozás mind országosan, mind régiós szinten kisebb ingadozás mellett a 90-es évek közepén érte el a maximumát, azóta lassú csökkenés

20 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés regisztrálható. A régión belül a legmagasabb halálozás Csongrád megyében észlelhetô, az 1996-ban elért maximum óta lassú javulás indult meg, a megyék halandósági adatai alapján felállított emlôrákos lista élérôl 2003-ban a megye lekerült. A férfiak körében az emésztôrendszer szerveit érintô daganatos mortalitás emelkedik. Ezt az ajak, a szájüreg, a vastagbél, végbél daganatai idézik elô. Követve az országos változást a férfiak halandósága 1,5-2-szeresére emelkedett. Nôk körében bár lényegesen ritkábban fordul elô halálokként, mint a férfiaknál a halandóság 1986-tól 2,5-szeresére emelkedett 2003-ig (13. ábra). Bizonyított, hogy keletkezésében a dohányzásnak és a mértéktelen alkoholfogyasztásnak rendkívül jelentôs szerepe van. A szájüregi rákok 80-90%-a dohányzással, szivarozással, pipázással kapcsolatban alakul ki.

21 HALÁLOZÁS 20 Felmérések szerint erôs dohányosnál 4-15-ször nagyobb a szájüregi rák kialakulásának kockázata, mint nem dohányosokban. A mértéktelen alkoholfogyasztás is mintegy hétszeresére növeli a kockázatot. Olyanoknál, akik egyszerre dohányoznak és mértéktelen alkoholfogyasztók, különösen magas a szájüregi rák kialakulásának esélye. Bizonyított, hogy azoknál, akik sokéves dohányzás után felhagynak a káros szokással, idôvel jelentôsen csökken a szájüregi rák kialakulásának kockázata. LÉGZÔRENDSZER BETEGSÉGEI A légzôrendszer betegségei mint halálokok közül az idült obstruktív tüdôbetegségeket kell megemlíteni. Ez a betegség a halál okaként nem mindig kerül regisztrálásra, mivel beszûkült légzésteljesítmény miatt egyéb szervek károsodása is kialakul. Országosan ez az a haláloki fôcsoport, ahol közel 40%-kal csökkent a halálozás. A régiók légzôrendszeri betegségek okozta halálozását a nôk és a férfiak esetében is Bács- Kiskun megye megdöbbentô adatai határozzák meg. Nógrád megye mellett Bács-Kiskun az a megye, ahol emelkedett a halálozás az elmúlt idôszak alatt, ellentétben az egész országra jellemzô csökkenéssel (14/a-14/b. ábra). Magyarországon az elmúlt 18 év alatt csak Bács-Kiskun megyében emelkedett mind a férfiak, mind a nôk körében az idült alsó légúti megbetegedések okozta halálozás. EMÉSZTÔRENDSZER BETEGSÉGEI A haláloki fôcsoporton belül a meghatározó betegség a májzsugor és a májelégtelenség. Férfiaknál ezen betegségek csökkenése és emelkedése az egész emésztôszervi halálozás azonos irányú változását idézi elô. A nôk adatai ezt az összefüggést nem támasztják alá. Mindkét nem esetében Békés megyében legalacsonyabb a két betegségbôl eredô halandóság az országban. Bács-Kiskun megye halálozása 1985-ben kétszerese volt a Békés megyeinek, ez az arány 2003-ban is megmaradt lassú csökkenés mellett. A Csongrád megyei halálozás országos átlag körüli értékeket mutat.

22 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés KÜLSÔ OKOK A szándékos önártalom és a közlekedési balesetekbôl bekövetkezô haláleseteket soroljuk a külsô okok miatti halálozások csoportjába. A halálesetek éves száma itt magasabb, mint az emésztôszervek, vagy a légzôrendszer betegségeinek következtében meghaltak száma.

23 HALÁLOZÁS, MORBIDITÁS 22

24 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés 2005 MORBIDITÁS 23 A lakosság megbetegedési viszonyainak vizsgálata alapja lehet az egészségügyi ellátórendszer kapacitás-tervezésének, felhasználható az egészségpolitikai döntéshozatalban, a népegészségügyi prioritások meghatározásában és az egészségpolitikai programok hatékonyságának elemzésében. Fontossága ellenére mégsem rendelkezünk egységes nemzetközi metodikával a megbetegedések gyakoriságának mérésére. A háziorvosok évi tevékenységérôl szóló jelentés szerint a régióban fôre számítva hipertónia betegségben fordultak orvoshoz a legtöbben (20063 férfi és nô). Az országos gyakoriság férfiaknál 19225, nôknél Különösen sok nô fordult orvoshoz magas vérnyomással Bács-Kiskun megyében (27032). Igen gyakori panasz a hátgerinc valamilyen deformáló, vagy izületi elváltozása. Nôk körében a régióban a fôre számított érték 11535, Bács-Kiskunban majdnem 12 ezer, míg az országos átlag alig haladja meg a 9 ezret. A férfiak közötti prevalencia kicsivel az országos átlag feletti. Amennyiben minden mozgásszervi panaszt és a csontsûrûséggel kapcsolatos problémákat is figyelembe veszünk, még aggasztóbb a kép. A régióban, ahogy az egész országban, kiemelkedôen nagy számban jelentkeztek a betegek orvosuknál ischaemiás szívbetegséggel (7376 férfi és 8381 nô). Bács-Kiskunban a nôk körében a gyakoriság csaknem elérte a 10 ezret (országos érték 8548). Az agyérbetegségek területén ettôl is rosszabb a helyzet, ugyancsak a nôk körében Bács- Kiskunban (3341) és Békésben (3318) a prevalencia jóval meghaladja az országos elôfordulást (2798). Cukorbetegségével mindkét nem az országos átlaghoz közelítôen 6-6 ezer alkalommal járt orvosánál. Ugyanez mondható el a rosszindulatú daganatok miatti orvoslátogatásokról. A férfiak körében 1886, a nôk között 2403 orvoslátogatás jut fôre, lényegében megfelel az országos átlagnak. Feltétlenül megemlítendô a pajzsmirigy rendellenességeinek gyakorisága Csongrád megyében. Míg a régió másik két megyéjében ez a panasz nagyjából országos átlag szerinti (férfi 491, nô 2644), addig Csongrádban annak kétszerese (férfi 1019, nô 4277). Kisebb mértékû, de ugyancsak jelentôs a többlet Csongrádban az egyéb belsô elválasztású mirigyek rendellenességeiben is. Az emésztôrendszer betegségeiben a régió háziorvosai az országos átlag alatti gyakoriságot jegyeztek, de a régión belül gyomor- és nyombélfekély panasszal Csongrád mindkét nemben jelentôsen meghaladja mind a régiós, mind az országos átlagot.

25 MORBIDITÁS, EGÉSZSÉGET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZÔK 24 A Bács-Kiskunban mûködô Háziorvosi Morbiditási Adatgyûjtés Program (HMAP) kiválasztott háziorvosi körzetekben elôforduló új megbetegedéseket regisztrál ban 21 háziorvosi körzetben összesen bejelentkezett beteg körében 11 kórképrôl gyûjtve adatot 965 új megbetegedést rögzítettek. Az észlelt új megbetegedések több mint fele (51,7%, bejelentkezettre 1180 eset), magas vérnyomás volt, 19,8% cukorbetegség ( bejelentkezettre 452), 15,2% pedig ischaemiás szívbetegség, vagy szívinfarktus ( bejelentkezettre 347). E három igen gyakori kórképen túl jelentôs volt még az agyérbántalom (4,8%), az emlô rosszindulatú daganata (2,6%), a légutak rosszindulatú daganata (2%) és a vastagbél rosszindulatú daganata (1,7%) is.

26 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés 2005 EGÉSZSÉGET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZÔK 25 Az egészség egy olyan komplex állapot, mely magába foglalja a testi, lelki és szociális jólétet egyaránt, biztosítva a szûkebb és tágabb társas környezetben az egyén számára a tevékenykedést a tôle általában elvárható szinten. Az egészséget az életkoron túl többek között az egyén biológiai adottsága, életmódja, családi, munkahelyi, és társadalmi környezete befolyásolja. VÉLT EGÉSZSÉG Az Országos Lakossági Egészségfelmérés (OLEF) 2000 és 2003 kutatás rámutatott, hogy az egészségi állapot szubjektív megítélése az életkor elôrehaladtával folyamatosan romlik. A nôk kortól függetlenül rosszabbnak ítélik egészségi állapotukat, mint a velük azonos korú férfiak ben a Dél-alföldi Régióban a nôknek csupán 36%-a, 2003-ban 34%-a tartotta egészségi állapotát jónak/nagyon jónak, míg a férfiaknál ez az arány 43% és 49% volt, ami az országos átlagot nem érte el. Az egészségi állapotot, és azzal párhuzamosan annak megítélését kedvezôen befolyásolja a magasabb iskolai végzettség, a gazdasági aktivitás, a családhoz tartozás, a konszolidált anyagi helyzet, a városi életforma és a fejlettebb régióhoz tartozás. ALKOHOLFOGYASZTÁS A túlzott alkoholfogyasztás egészségromboló hatását számos tudományos kutatás támasztja alá. Magyarországon egyes becslések szerint a népesség 8-10%-a alkoholfüggô. Nemzetközi összehasonlításban ez nem kiemelkedô érték, de nem is lebecsülendô. Az alkoholfogyasztás még ma is férfi túlsúllyal jellemezhetô, bár a nôk felzárkózása folyamatos ben a régió férfilakosságának 12,1%-a nem fogyasztott alkoholt sosem, 69%-a ritkán vagy mérséklettel iszik, a nagyivók aránya 18,9%. A nôk 80%-a sohasem, vagy ritkán fogyaszt alkoholt s csak 2,7% számít nagyivónak. A régiós adatok kedvezôbbek az országos átlagnál, ám ez az alkoholos májbetegségek elôfordulási gyakoriságában egyáltalán nem tükrözôdik. A nagyivás szempontjából elsôsorban az egyedülállók, a nem értelmiségi foglalkozásúak, a heti 40 óránál nagyobb munkaterheléssel dolgozók, a társas támogatottság súlyos hiányával küzdôk, valamint az 1000 fônél kisebb településen élôk a legveszélyeztetettebbek. Az alkoholfogyasztás a fiatal korosztályokban növekvô, s a évesek között a legnagyobb mértékû.

27 EGÉSZSÉGET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZÔK 26 DOHÁNYZÁS A dohányzás egészségkárosító hatása jól ismert, de mértéke alábecsült a köztudatban ban a Dél-alföldi Régió felnôtt férfilakosságának 39%-a vallotta magáról, hogy rendszeres dohányos, elenyészô kisebbség dohányzott alkalomszerûen, a leszokott és soha nem dohányzott személyek aránya 58% volt. A nôk 22%-a rendszeresen dohányzott, 74% leszokott, vagy sosem gyújtott rá. A magyar férfiak dohányzása európai mércével mérve is kiemelkedôen magas. Körükben a dohányzásra visszavezethetô halálozási arány kétszerese az EU átlagnak. A nôk mérsékeltebb dohányosok a férfiaknál, ám ez a mérsékelt prevalencia is lényegesen meghaladja a korábbi évtizedekben megszokottat. Különösen fenyegetô a helyzet a fiatalok körében. A középiskolások közel háromnegyede legalább kipróbálás szintjén rágyújtott már életében. Napi rendszerességgel egyharmaduk dohányzik, a fiúk aránya valamivel meghaladja a lányokét. A fiúk körében csökkenô, míg a lányok körében emelkedô a trend. Jelenleg dohányzás szempontjából elsôsorban a férfiak, a fiatalabbak, a kedvezôtlen anyagi körülmények között élôk, a rossz lakáskörülményekkel rendelkezôk, a szakképzetlenek, az egyedülállók és a munkában túlterheltek veszélyeztetettek. DROGHASZNÁLAT A magyar vidék a drogfogyasztás szempontjából lényegesen kevésbé exponált, mint a fôváros. A megyékben 2003-ban összesen nyilvántartott drogbetegek száma (5704) alig több mint fele a budapestinek (9629). A legexponáltabb megye Csongrád (789), a régió másik két megyéje az átlaghoz közelítô gyakoriságot mutat, Bács-Kiskun 286, Békés 259 gondozottal. Országosan a droghasználat elterjedôben van, különösen a fiatalabb korosztályokban. Elsôsorban a középiskolás korú fiatalok veszélyeztetettek. Az iskoláskorú gyermekek egészségmagatartásával foglalkozó 2003-as Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) vizsgálat szerint a középiskolások 24,3%-a még érettségi bizonyítványa átvétele elôtt kipróbál valamilyen drogot.

28 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés TESTTÖMEG A normálist meghaladó testsúly számos betegség keringési betegségek, cukorbetegség kialakulásában játszik szerepet. Az elhízás korunk új népbetegsége ban a magyar lakosság 52,6%-a a kívánatosnál magasabb testtömegû. A régióban a túlsúlyos férfiak aránya (58,9%) az országos átlaghoz közeli (57,5%), míg a nôk között a túlsúlyosak aránya (54,4%) messze túlhalad minden régiós értéket és az országos átlagot is (48,2%). Mivel a túlsúly elsôsorban a helytelen táplálkozás és az inaktív életmód következménye, a probléma orvoslásához elsôsorban e két mutatót szükséges vizsgálni, illetve széleskörû egészségnevelô tevékenységgel helyes irányba fordítani. TÁPLÁLKOZÁS Mint korábban említettük, a régióban az élelmiszerre fordított egy fôre jutó kiadás a legmagasabb az országban. Ezen belül messze elsô a régióban a lakosság húsfogyasztása (84,1 kg/év, az országos átlag 62,4 kg/év), valamint a kenyér és péksütemény fogyasztása is (82,5 kg/év, az országos átlag 72,8 kg/év). A háztartásokban fôzéshez vagy sütéshez több állati zsír fogy el, mint bármely más régióban. Az országos átlaghoz képest (58%) alacsony a konyhán kizárólag növényi olajat használók aránya (45%). Az OLEF 2003 felmérés szerint friss zöldség és gyümölcs kicsivel ritkábban kerül az asztalra, mint az ország más tájain, a KSH 2002 adatai alapján viszont az egy fôre jutó friss zöldség- (60,9 kg) és gyümölcsfogyasztás (55,3 kg) meghaladja az országos átlagot (54,5 kg és 46,9 kg). Teendônk elsôsorban az összes elfogyasztott élelmiszer mennyiségének mérséklésében, a zsíros- és szénhidrát dús ételeink kalóriaszegényebb ételekre cserélésében mutatkozik (15. ábra). TESTMOZGÁS A megfelelô mértékû és intenzitású testmozgás pozitív élettani hatása közismert. A fizikai aktivitás javítja az anyagcserét és nagyon sok betegséggel szemben preventív tényezô. A délalföldi felnôttek körében a nôk 85%-a, a férfiak 88%-a az országos átlagot (84-84%) meghaladó arányban nyilatkoztak elegendô testmozgásról. A testtömeget a fizikai aktivitás a bevitt kalóriánál erôteljesebben befolyásolja, ezért érdemes volna részletes idômérleg-vizsgálattal

29 EGÉSZSÉGET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZÔK, EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER 28 feltárni a régióban kimutatott túlzott testtömeg és az elegendônek vélt testmozgás közötti ellentmondást. A KSH 1999/2000. évi vizsgálatából az derül ki, hogy szabadidôs tevékenységre fordított idônk 60%-át televíziózás tölti ki, testedzésre mindössze 3-5%-ot fordítunk.

30 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés 2005 EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER 29 Az egészségügyi ellátórendszer a lakosság egészségi állapotának alakulását a megelôzés, a kezelés és rehabilitációs tevékenységével befolyásolja. Az ellátórendszer szervezettsége, az ellátás minôsége, a hozzáférés lehetôsége és a szolgáltatás hatékonysága 10-15%-ban, idôsek körében nagyobb mértékben felelôs a lakosság egészségi állapotáért. Az egészségügy anyagi és humán erôforrásai jelentôsen befolyásolják az ellátás minôségét. Az anyagi erôforrást az egy fôre jutó egészségügyi kiadásokkal, és az ország bruttó nemzeti termékébôl (GDP) az egészségügyre fordított kiadásainak arányával lehet jellemezni. Hazánkban az összes egészségügyi kiadás a GDP-bôl 2001-ben 6,8%, 2002-ben 7,8%. Az egészségügyre fordított kiadások hasonlóak az európai országokéhoz, az ellátás színvonalának eltérését az elosztás és a szervezés különbözôsége okozza. A magyar egészségügy humánerôforrás hiánya a nemzetközi egészségügyi ellátórendszerekhez hasonlóan komoly gondokat okoz. A csökkenô egészségügyi humánerôforrás létszámmal szemben az ellátási szükséglet növekszik az idôsödô népesség ellátása terén, új technológiák bevezetése több és nagyon jól képzett szakembert igényel. A Dél-alföldi Régióban, 2003-ban 4232 orvos és szakdolgozó dolgozott az egészségügyi ellátásban, 324 orvosi (7,6%) és 361 (2,7%) szakdolgozói állás betöltetlen. A kórházi betöltetlen orvosi állások száma 200, leggyakrabban aneszteziológus, belgyógyász és sebész hiányzik. A szakdolgozóknál a kórházakban 212 az üres állás, fôleg belgyógyászati, urológiai és a tüdôgyógyászati szakterületen. A járóbeteg-szakellátásból 74 orvos és 66 szakdolgozó hiányzik. Orvosoknál a belgyógyász, fül-orr-gégész és szemész szakorvos, szakdolgozóknál a belgyógyászatokon, reumatológián és tüdôgyógyászatokon van hiány. A háziorvosi szolgálatoktól 17 felnôtt és 1 gyermekorvos hiányzott 2003-ban. HÁZIORVOSI ELLÁTÁS A Dél-alföldi Régióban, 2003-ban 917 háziorvosi szolgálat mûködött, melyhez fô jelentkezett be, 64 ezer fô (5%) nem rendelkezik háziorvossal. A praxisok 95% területi ellátási kötelezettséggel, 90,6% vállalkozási formában dolgozik. Az egy szolgálatra jutó bejelentkezettek száma a felnôtt ellátásban 26, a gyermek ellátásban 42 fôvel magasabb, a vegyes ellátásban 135 fôvel alacsonyabb az országos átlagnál.

31 EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER 30 A háziorvosi praxisok száma az elmúlt 10 évben 13%-kal emelkedett, az egy praxisban ellátottak száma átlagosan 354 fôvel csökkent, melynek oka a népesség fogyása és az új praxisok kialakítása. Az egy rendelôben végzett vizsgálatok száma 14%-kal, a házhoz hívások száma 12%-kal növekedett 10 éven belül. A háziorvosi ellátás évi betegforgalmi adatai alapján megállapítható, hogy a rendelésen 5,9%-kal többen jelennek meg, lakásra hívás 1,4%-kal kevesebb az országos átlagnál. Az egy praxisra jutó kórházi beutalás több mint 12%-kal magasabb az országosnál (Békés-megye, 22%). A Dél-alföldi Régióban 316 körzet betegeirôl 40 ügyeleti szolgálat gondoskodik. Az ügyeletet végzô orvosok száma naponta átlagosan 54 fô, akik körülbelül 41 beteget látnak el a rendelôkben és naponta 15 beteghez mennek a hívás helyszínére.

32 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés IRÁNYÍTOTT BETEGELLÁTÁSI RENDSZER (IBR) Az alapellátás megerôsítésére 1999-ben az OEP modellkísérletet indított, mely ma már rendszerré nôtte ki magát. A rendszer célja, hogy az egészséges életmód, a megelôzés és gondozás támogatásával, valamint az egészségügyi rendszerben lévô felesleges párhuzamosságok kiküszöbölésével a lakosság számára jobb egészségügyi ellátást biztosítson, az ellátás gazdaságosabbá, hatékonyabbá váljon. Az IBR-ben mûködô praxisokban a megelôzési tevékenységet az OEP finanszírozza. A Dél-alföldi Régióban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eddig 3 szolgáltatóval kötött szerzôdést mintegy lakos ellátására. JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS Az egészségügyi ellátórendszer középsô szintjének két formája az általános szakorvosi és a szakorvosi gondozói ellátás. A Dél-alföldi Régió szakorvosi ellátását 62 szolgáltató végzi. A száz lakosra jutó esetszám 2003-ban 2%-kal, a száz lakosra jutó beavatkozás 1,6%-kal volt kevesebb az országos átlagnál. Csongrád megyében a száz lakosra jutó eset 20,7%-kal, a beavatkozás 16,6%-kal több az országos átlagnál, a megyék összehasonlításában is a legmagasabb értékkel szerepel.

33 EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER 32 Az elmúlt években a teljesített szakorvosi munkaórák száma alig emelkedett, viszont az ezer lakosra jutó gyógykezelési esetek száma 22%-kal növekedett. A leggyakrabban igénybe vett szakmacsoportok a labordiagnosztika, a képalkotó eljárások, belgyógyászatok, sebészetek és a fogászatok szolgáltatásai. A keringési rendszer megbetegedéseiben szenvedô betegek szakellátása Bács-Kiskun megyében 5, Békés megyében 5, és Csongrád megyében 10 szakrendelésen folyik. A betegforgalmi adatok szerint Bács-Kiskunban 33%-kal, Békésben 22%-kal mentek kevesebben kardiológiai szakrendelésre az országos átlaghoz viszonyítva. OTTHONI SZAKÁPOLÁS A beteg otthonában orvosi rendelésre végzett szakápolói tevékenység célja a jóval költségesebb fekvôbeteg-ellátás kiváltása. A tevékenységet 1996-tól szûk körben, 1999-óta általánosan finanszírozza az OEP. A Dél-alföldi Régióban 2003-ban 44 szolgálat mûködött, az egy szolgálatra jutó lakosok száma fô. A területi lefedettség 67,7%-os, amely a régiók között a legrosszabb. A megyék között Csongrád rendelkezik a legkedvezôtlenebb lefedettséggel (49,3%). Az egy szakápolói szolgálatra jutó vizitek száma a régióban 2738, mely átlagosan 112 beteget és 227 esetet jelent. Leggyakrabban (88,3%) háziorvos rendelte el a vizitet, legtöbbször szakápolást javasoltak az orvosok, de Csongrád megyében Budapesthez hasonlóan a gyógytorna felírása volt a

34 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés leggyakoribb. Viszonylag kevés a fizioterápiás kezelés, logopédiai foglalkozás alig-alig történt. A vizitek kétharmadát a 65 éven felülieknél tették. FEKVÔBETEG ELLÁTÁS A Dél-alföldi Régióban 20 fekvôbeteg intézmény található. A régió fekvôbeteg ellátása összesen 9875 ágyon folyik. Ezen belül aktív finanszírozású ágyon történnek a rövid idôtartamú kezelést igénylô gyógyító eljárások, melyre a régióban 8031 ágy biztosított. A hosszabb idôt igénylô gyógyító folyamatok krónikus finanszírozású ágyon történnek, melyre 1735 ágy áll rendelkezésre. A mûködô ágyak száma tízezer lakosra 71,2, amely 7,5-del kevesebb az országos átlagnál. Az ágyak kihasználtsága 78%-os, az átlagos ápolási idô 7-8 nap, alig tér el az országostól. A régióban a mûködô kórházi ágyak száma 1990 óta 18,9%-kal csökkent, miközben az elbocsátott betegek száma 15,9%-kal nôtt. A régióban minden szakmacsoport képviselteti magát, legnagyobb ágyszámmal a belgyógyászat (1614), a sebészet-traumatológia (1301) és az elmegyógyászat (1188).

35 EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER, FORRÁSOK 34 SZERVEZETT LAKOSSÁGI SZÛRÉS A népegészségügyi szûrôvizsgálatok célja, hogy a korai, még tünetmentes idôszakba szûrje ki a megbetegedetteket. A Nemzeti Népegészségügyi Program 2010-re a 0-64 éves lakosság daganatok miatti halálozásának 10%-os mérséklését tûzte ki célul. Az eredmények elérése érdekében az ÁNTSZ koordinálásával 2001-ben indult az emlôrák-szûrés, 2003 végén a méhnyak-szûrés. Számottevô eredményrôl jelenleg csak az emlôrák-szûrés esetében tudunk beszámolni. Az emlôrák-szûrésre a éves korú nôk behívó levelet kapnak a kijelölt szûrô centrumokba. A Dél-alföldi Régióban, 2001-ben 8 telephelyen kezdôdött meg a szûrés, majd 2004-ben még 2 Békés megyei telephellyel bôvült a hálózat.

36 Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés 2005 FORRÁSOK 35 A WHO és az Európai Unió ajánlásai alapján a Népegészségügyi Program a 70%-os szûrési arány elérését célozta meg. A éves idôszakban szûrési vagy diagnosztikus célból emlôszûrésen a év közötti nôk Bács-Kiskun megyében 52,59, Békés megyében 27,07, Csongrád megyében 54,61 százaléka vett részt (az országos átlag 53,46%). Források: Demográfiai évkönyv , KSH Területi statisztikai évkönyv 2002, KSH Magyar statisztikai évkönyv , KSH Bács-Kiskun megyei statisztikai évkönyv 2003, KSH Békés megyei statisztikai évkönyv , KSH Csongrád megyei statisztikai évkönyv 2003, KSH A magyar régiók zsebkönyve 2003, KSH Magyarország régiói 2003, KSH évi népszámlálás, KSH Morbiditási adattár 2001, KSH Morbiditási adattár 2003, KSH A komorbiditás vizsgálata a fekvô- és járóbeteg-szakellátás évi adatai alapján, KSH Magyar Egészségadattár 2004, Országos Epidemiológiai Központ Regionális Egészségügyi Adattár 2004, Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Tanulmány Magyarország régióinak egészségügyi helyzetérôl 2003, Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Népegészségügyi Jelentés Szakértôi változat 2004, Országos Epidemiológiai Központ Népegészségügyi gyorsjelentés 2003, Országos Epidemiológiai Központ Országos Lakossági Egészségfelmérés 2000, Országos Epidemiológiai Központ Országos Lakossági Egészségfelmérés 2003, Országos Epidemiológiai Központ Magyarország lakosságának egészségi állapota Országos Tisztifôorvosi Hivatal A fekvôbeteg- és járóbeteg-szakellátás morbiditási adatainak felhasználási lehetôsége a lakosság egészségi állapotának vizsgálatában 2003, KSH Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása (HBSC) 2003, Országos Gyermekegészségügyi Intézet, Nemzeti Drogmegelôzési Intézet Egészségügyi szolgáltatások modernizációs programja a dél-alföldi régióban 1998, Dél-alföldi Regionális Egészségügy-fejlesztési Közhasznú Társaság (DAREK KHT) Statisztikai adatok 2003, Országos Addiktológiai Intézet A magyar lakosság egészségi állapota az ezredfordulón, Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, Szerkesztette Prof. Ádány Róza Nemfertôzô betegségek epidemiológiája éves jelentés 2003, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye. Statisztikai évkönyv, Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Budapest, Az irányított betegellátási rendszer mûködésének értékelése: (szerk: Belicza É., Boncz I., Horváth Á., Katona K.) OEP, Budapest, Magyarország egészségügye és szociális rendszere. Országos Egészségügyi Információs Intézet és Könyvtár. Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Baukó M., Belicza É., Fodor M., Kullman L., Miskovits E., Réthelyi J., et al.: Humánerôforrás-hiány az egészségügyben rövid vagy hosszú távú probléma? Egészségügyi Menedzsment (4): Egészségügyi Statisztikai Évkönyv, Központi Statisztikai Hivatal, Budapest, Boncz I., Sebestyén A., Dózsa Cs., Hoffer G., Ember I.: A szervezett lakossági emlôszûrések részvételi arányai ( ). Magyar Onkológia, 2004, 48(3S):3. (MKOT III. Kongresszusa)

37 DOKUMENTUM INFORMÁCIÓK Készült: november február Az Országos Epidemiológiai Központ pályázati felhívására Sorozatcím: Népegészségügyi Jelentés Kiadványcím: Dél-Alföldi Regionális Népegészségügyi Jelentés 2005 Pályázatban közremûködôk: Dél-Alföld területén mûködô Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megyei Intézetei Intézetvezetôk: Dr. Városi Zsuzsanna megyei tisztifôorvos ÁNTSZ Bács-Kiskun Megyei Intézete Dr. Mucsi Gyula megyei tisztifôorvos ÁNTSZ Békés Megyei Intézete Dr. Kovács Ferenc megyei tisztifôorvos ÁNTSZ Csongrád Megyei Intézete Szerzôk: Dr. Lehoczki Károly ÁNTSZ Bács-Kiskun Megyei Intézete Klimentné Keszthelyi Magdolna ÁNTSZ Békés Megyei Intézete Gyurisné Pethô Zsuzsanna ÁNTSZ Csongrád Megyei Intézete Felelôs kiadó: Dr. Melles Márta Országos Epidemiológiai Központ Szerkesztôk: Bakacs Márta, Kaposvári Csilla Országos Epidemiológiai Központ A kiadás dátuma: április Kiadja: Országos Epidemiológiai Központ Országos Tisztifôorvosi Hivatal A dokumentum pdf formátumban letölthetô a weboldalról Kapcsolattartó: Kiss Gábor (kissgabor@oek.antsz.hu) A kiadvány adatainak másodlagos publikálása csak a forrás feltüntetésével történhet!

38

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL 2015. november 2. Tartalomjegyzék Fogalmak... 4 Demográfia népesség, népmozgalom, foglalkoztatottság... 6 Halálozás (mortalitás)

Részletesebben

A magyar lakosság egészségi állapota

A magyar lakosság egészségi állapota A -64 éves férfi és női népesség kor szerint standardizált halandóságának alakulása (Magyarország, 193/31-1999) A magyar lakosság egészségi állapota Ádány Róza, egyetemi tanár, Debreceni Egyetem OEC Népegészségügyi

Részletesebben

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2007-2011 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai

Részletesebben

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV Az alábbi oldalakon található adatok közül a félkövér kiemeléssel rendelkezők a szóbeli vizsgán kötelező jellegűek, ezek nem tudása elégtelent eredményez. A többi

Részletesebben

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV Az alábbi oldalakon található adatok közül a félkövér kiemeléssel rendelkezők a szóbeli vizsgán kötelező jellegűek, ezek nem tudása elégtelent eredményez. A többi

Részletesebben

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus 10. A mai magyar társadalom helyzete Kovács Ibolya szociálpolitikus Népességi adatok Magyarország népessége 2014. január 1-jén 9 877 365 fő volt, amely 1981 óta a születések alacsony, és a halálozások

Részletesebben

Hódmezővásárhely halálozási viszonyainak alakulása és főbb jellemzői 2000-2007 között

Hódmezővásárhely halálozási viszonyainak alakulása és főbb jellemzői 2000-2007 között Hódmezővásárhely halálozási viszonyainak alakulása és főbb jellemzői 2000-2007 között Az elemzést végezték: a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar munkatársai 1 A

Részletesebben

Beszámoló Nógrád megye egészségi helyzetéről Megyei Államigazgatási Kollégium 2015.06.18.

Beszámoló Nógrád megye egészségi helyzetéről Megyei Államigazgatási Kollégium 2015.06.18. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Beszámoló Nógrád megye egészségi helyzetéről Megyei Államigazgatási Kollégium 2015.06.18. Dr. Surján

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

Beszámoló a Gödöllői kistérség lakosságának egészségi állapotáról

Beszámoló a Gödöllői kistérség lakosságának egészségi állapotáról ÁNTSZ Gödöllői, Aszódi, Veresegyházi Kistérségi Intézete Beszámoló a Gödöllői kistérség lakosságának egészségi állapotáról 2008.11.20. Készült Gödöllő Város Önkormányzata Képviselőtestülete számára 1.

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. december 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5.

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1-08/1-2009-005 vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 DOKUMENTUM 5. Foglalkoztatottság és munkanélküliség

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. július 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye február

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye február CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központ Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. február 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024 CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET 3300 EGER, KERTÉSZ ÚT 3. TELEFON / FAX: 06-36/784-825 E-mail: csaladsegito.intezet@upcmail.hu Web: csskeger.hu EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. február 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. április 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. október 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSOK A DÉL-ALFÖLDÖN

TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSOK A DÉL-ALFÖLDÖN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Szegedi Igazgatósága TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSOK A DÉL-ALFÖLDÖN Szeged, 2005. november 7. Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Igazgatósága, 2005 ISBN 963 215 872 5 Igazgató:

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép

Munkaerő-piaci helyzetkép A tartalomból: Főbb megyei adatok 2 Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2015. augusztus Álláskeresők száma 3 Álláskeresők aránya 3 Összetétel adatok 4 Ellátás, iskolai végzettség 5 Áramlási információk

Részletesebben

Milyen a felnőtt lakosság egészségi állapota, melyek a legfontosabb egészségproblémák Vásárhelyen? Milyen krónikus betegségben szenvednek a

Milyen a felnőtt lakosság egészségi állapota, melyek a legfontosabb egészségproblémák Vásárhelyen? Milyen krónikus betegségben szenvednek a Hódmezővásárhelyi Lakossági Egészségfelmérés HODEF2008 Dr. Vitrai József EgészségMonitor Nonprofit Közhasznú Kft. Kutatási cél, kutatási kérdések Milyen a felnőtt lakosság egészségi állapota, melyek a

Részletesebben

HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN

HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2010-2014 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai alapján Készítette:

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. március 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. április 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. július 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. november 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. december 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében november november

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében november november Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2011. NOVEMBER 2011. november 20-án a Tolna megyei munkaügyi kirendeltségek nyilvántartásában 12 842 álláskereső szerepelt, amely

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében december december. már jan. feb.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében december december. már jan. feb. Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2011. DECEMBER 2011. december 20-án a Tolna megyei munkaügyi kirendeltségek nyilvántartásában 13.706 álláskereső szerepelt, amely

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI DUNÁNTÚLI RÉGIÓ NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETE

DÉL-DUNÁNTÚLI DUNÁNTÚLI RÉGIÓ NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETE DÉL-DUNÁNTÚLI DUNÁNTÚLI RÉGIÓ NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETE A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZET INDIKÁTORAI Területi elhelyezkedés jellegzetességei, településszerkezet Demográfiai helyzetkép Népmozgalmi mutatók alakulása

Részletesebben

2010-2011. I. félév. Szolnok, 2011. október 05. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Jászberény. Karcag. Szolnok. Mezőtúr

2010-2011. I. félév. Szolnok, 2011. október 05. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Jászberény. Karcag. Szolnok. Mezőtúr Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról, az egészségromlást kiváltó vélelmezett okokról és a szükséges tennivalókról 2010-2011. I. félév

Részletesebben

KOZTATÓ. és s jellemzői ábra. A népesség számának alakulása. Népszámlálás Sajtótájékoztató, március 28.

KOZTATÓ. és s jellemzői ábra. A népesség számának alakulása. Népszámlálás Sajtótájékoztató, március 28. SAJTÓTÁJÉKOZTAT KOZTATÓ 2013. március m 28. 1. NépessN pesség g száma és s jellemzői 2. HáztartH ztartások, családok 3. A lakásállom llomány jellemzői 1. A népessn pesség g száma és s jellemzői 1.1. ábra.

Részletesebben

A munkaerő-piac fontosabb jelzőszámai a Közép-magyarországi régióban 2010. május

A munkaerő-piac fontosabb jelzőszámai a Közép-magyarországi régióban 2010. május Pályázathoz anyagok a TÁMOP 4.1.1/AKONV2010-2019 Munkaerőpiaci alkalmazkodás fejlesztése 1/b képzéskorszerűsítési alprojekt Munkaerőpiaci helyzetkép II. negyedév Negyed adatok régiókra bontva 2010. 1.

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Homonnai Balázs ACNIELSEN Programstatisztika 2010-2011-2012 Összesen 528 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 191 o 2012:

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató adatok a Kunszentmiklósi kistérség lakosainak egészségi

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató adatok a Kunszentmiklósi kistérség lakosainak egészségi BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KUNSZENTMIKLÓSI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 213 Tájékoztató

Részletesebben

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról T a r t a l o m j e g y z é k 1. BEVEZETÉS... 4 2. ADATFORRÁSOK... 4 3. ELEMZÉSI MÓDSZEREK... 4 4.

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON DR. PAKSY ANDRÁS A lakosság egészségi állapotát jellemző morbiditási és mortalitási mutatók közül a halandósági tábla alapján

Részletesebben

2 TARTALOM. Bevezetô...3 Demográfia...4 A lakosság egészsége...13 Egészségmagatartás...22 Egészségügyi ellátórendszer...28 Források...

2 TARTALOM. Bevezetô...3 Demográfia...4 A lakosság egészsége...13 Egészségmagatartás...22 Egészségügyi ellátórendszer...28 Források... TARTALOM, BEVEZETÔ 2 TARTALOM Bevezetô...3 Demográfia...4 A lakosság egészsége...13 Egészségmagatartás...22 Egészségügyi ellátórendszer...28 Források...31 Dél-Dunántúli Regionális Népegészségügyi Jelentés

Részletesebben

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Népesség, népmozgalom Magyarországon az 1980-as évek elejére új demográfiai helyzet állt elő. A XX. század korábbi évtizedeit

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése - 2004. május A regisztrált munkanélküliek főbb adatai - 2004. május Megnevezés 2004 május Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző

Részletesebben

Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához. Országos szintű mutatók (nemzetközi összehasonlításban)

Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához. Országos szintű mutatók (nemzetközi összehasonlításban) 199 1992 1994 1996 1998 2 22 24 26 28 1 Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához Készítette: Erdős Katalin Közgazdaságtudományi Kar Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézete

Részletesebben

Forrás Internet-helye:

Forrás Internet-helye: A svájci egészségügy statisztikai zsebkönyve 2018 Taschenstatistik Gesundheit 2018 egységes szerkezetben Bundesamt für Statistik (BFS) 14. Gesundheit, Neuchâtel, 22. 02. 2019. (44 p.) Forrás Internet-helye:

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal. Tájékoztatási főosztály Területi tájékoztatási osztály BUDAPESTI MOZAIK. 2. szám

Központi Statisztikai Hivatal. Tájékoztatási főosztály Területi tájékoztatási osztály BUDAPESTI MOZAIK. 2. szám Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatási főosztály Területi tájékoztatási osztály BUDAPESTI MOZAIK 2. szám Demográfiai jellemzők Gazdasági aktivitás, foglalkoztatottság Háztartás, család Lakáskörülmények

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. október 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban HARGITA MEGYE TANÁCSA ELEMZŐ CSOPORT RO 530140, Csíkszereda, Szabadság Tér 5. szám Tel.: +4 0266 207700/1120, Fax.: +4 0266 207703 e-mail: elemzo@hargitamegye.ro web: elemzo.hargitamegye.ro Munkaerőpiaci

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

A HALANDÓSÁG ALAKULÁSA

A HALANDÓSÁG ALAKULÁSA 4. Az átlagos szülési kor egyenletesen emelkedett a kerületekben az utóbbi 15 évben, mérsékelt különbség növekedés mellett. Hipotézisünk úgy szól, hogy a kerületi átlagos szülési kor párhuzamosan alakul

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. május 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Egészség, versenyképesség, költségvetés

Egészség, versenyképesség, költségvetés Egészség, versenyképesség, költségvetés Banai Péter Benő Pénzügyminisztérium 2018. december 7. Az elmúlt időszakban folytatódott a magyar gazdaság felzárkózása az EU átlagához GDP növekedés nemzetközi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁRCIUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁRCIUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

1. ábra: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, táblázat: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, 2011

1. ábra: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, táblázat: A Kiskunhalasi kistérség népességének korösszetétele, 2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE TÁJÉKOZTATÓ ADATOK A KISKUNHALASI KISTÉRSÉG LAKOSAINAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL Készítette: Dr. Lehoczki Károly, 213 Tájékoztató adatok

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 2014/5 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VIII. évfolyam 5. szám 2014. január 30. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 A tartalomból A dél-dunántúli régió megyéinek társadalmi,

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében március március. júni. máj. ápr.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében március március. júni. máj. ápr. Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2013. MÁRCIUS 2013. március 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 15.507 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

Mérés módja szerint: Időtáv szerint. A szegénység okai szerint

Mérés módja szerint: Időtáv szerint. A szegénység okai szerint Szegénység Fogalma: Az alacsony jövedelem és az ebből fakadó hátrányok HIÁNY (tárgyi, információs, pszichés, szociális következmények) Mérés módja szerint: Abszolút szegénység létminimum (35-45 e Ft) Relatív

Részletesebben

A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek

A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek II. évfolyam 176. szám 2008. december 17. 2008/176 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek A tartalomból 1 Bevezető 1 A haláloki struktúra változásai

Részletesebben

Herend lakosságának egészségi állapota

Herend lakosságának egészségi állapota ÁLLAMI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TISZTIORVOSI SZOLGÁLAT KÖZÉP DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS INTÉZETE VESZPRÉM Herend lakosságának egészségi állapota 2010. 1 Demográfia Herend város lakosságszáma 2010. január 1-jén 3 447

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében május május. máj. márc

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében május május. máj. márc Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2012. MÁJUS 2012. május 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 13.296 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Békés Megyei augusztus. Főbb Békés megyei adatok. Áramlási információk. A tartalomból:

Munkaerő-piaci helyzetkép. Békés Megyei augusztus. Főbb Békés megyei adatok. Áramlási információk. A tartalomból: Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Munkaerő-piaci helyzetkép Békés megye Főbb Békés megyei adatok Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szervezési Osztály Békéscsaba, Árpád sor 2/6.

Részletesebben

Népmozgalmi események alakulása az Észak-Magyarország régió kistérségeiben, 2008

Népmozgalmi események alakulása az Észak-Magyarország régió kistérségeiben, 2008 2010/19 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam 19. szám 2010. március 11. Népmozgalmi események alakulása az Észak-Magyarország régió kistérségeiben, 2008 Tartalom 1 Bevezető

Részletesebben

EREDMÉNYEK EURÓPAI LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS (2009)

EREDMÉNYEK EURÓPAI LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS (2009) EREDMÉNYEK EURÓPAI LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS (2009) ÓRAMENET Krónikus epidemiológiai válság A felmérés 4 modulja: 1. Egészség-magatartás összetevői egészség-magatartás típusok 2. Munkakörülmények 3. Egészségi

Részletesebben

Fejér megye munkaerőpiacának alakulása I-III. negyedév

Fejér megye munkaerőpiacának alakulása I-III. negyedév Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Elemzési Osztály Fejér megye munkaerőpiacának alakulása 2009. I-III. negyedév Készült: Székesfehérvár, 2009. október hó 8000 Székesfehérvár, Sörház tér 1.,

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április. júni. júli. máj. ápr.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április. júni. júli. máj. ápr. Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2013. ÁPRILIS 2013. április 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 13.842 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JÚNIUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JÚNIUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében január január. okt jan. ápr.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében január január. okt jan. ápr. Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2013. JANUÁR 2013. január 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 15.851 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. május 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon

Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon Az egészségügyi és gazdasági indikátorok összefüggéseinek vizsgálata Magyarországon Készítette: Bakos Izabella Mária SZIE-GTK Enyedi György RTDI PhD-hallgató Kutatási téma Az egészségügyi állapot (lakosság

Részletesebben

Forrás Internet-helye: 3. A lakosság egészségi állapota

Forrás Internet-helye:   3. A lakosság egészségi állapota A svájci egészségügy statisztikai zsebkönyve 2017 egységes szerkezetben Gesundheit. Taschenstatistik 2017 Bundesamt für Statistik 14 Gesundheit, Neuchâtel 2018 (44 p.), megj. 2018. 01. 30. Forrás Internet-helye:

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés. Közösségi jóllét Prof. Dr. Báger Gusztáv

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés. Közösségi jóllét Prof. Dr. Báger Gusztáv KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Közösségi jóllét Prof. Dr. Báger Gusztáv 1 FŐBB TÉMAKÖRÖK 1. Reagálás a Jó Állam Jelentés 2015-tel kapcsolatos szakmai

Részletesebben

Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA

Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA Sinyiné Nagy Éva ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete Békéscsaba, 2010. 09.29. A Dél-alföldi régió 254 település Régiós egészségvédelmi struktúra ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális

Részletesebben

Jövőnk a gyermek. Gyermekvállalás és család június 20. Hablicsekné dr. Richter Mária

Jövőnk a gyermek. Gyermekvállalás és család június 20. Hablicsekné dr. Richter Mária Jövőnk a gyermek Gyermekvállalás és család 2018. június 20. Hablicsekné dr. Richter Mária Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely Létrehozása, munkája, ez a konferencia A

Részletesebben

Munkaerő-piaci folyamatok (2007/2008)

Munkaerő-piaci folyamatok (2007/2008) Munkaerő-piaci folyamatok (2007/2008) Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu Foglalkoztatottság, gazdasági aktivitás 4. 208.700 fő van jelen a munkaerőpiacon (15-64) Aktivitási

Részletesebben

OSAP Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló

OSAP Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika Vezetõi összefoglaló 2003 Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Vezetői összefoglaló Az OSAP 1626/02 nyilvántartási számú bérstatisztika adatszolgáltatóinak köre a

Részletesebben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben Központi Statisztikai Hivatal 2012. március Tartalom Bevezető... 2 Demográfiai helyzetkép... 2 Egészségügyi jellemzők... 12 Oktatás és kutatás-fejlesztés...

Részletesebben

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER Központi Statisztikai Hivatal Szegedi főosztálya Kocsis-Nagy Zsolt főosztályvezető Bruttó hazai termék (GDP) 2012 Dél-Alföld gazdasági

Részletesebben

Vukovich Gabriella: Egyedülálló szülők és gyermeküket egyedül nevelő szülők

Vukovich Gabriella: Egyedülálló szülők és gyermeküket egyedül nevelő szülők Vukovich Gabriella: Egyedülálló szülők és gyermeküket egyedül nevelő szülők (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Vukovich Gabriella (1999): Egyedülálló

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2015.december december. okt. márc. máj. aug. szept. febr.

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2015.december december. okt. márc. máj. aug. szept. febr. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2017. DECEMBER Nyilvántartott álláskeresők száma és aránya 2017. december 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási

Részletesebben

Tóth Ákos. Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata

Tóth Ákos. Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata Tóth Ákos Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata Az elemzésben arra vállalkozunk, hogy a rendszerváltás első éveitől kezdődően bemutassuk, hogyan alakult át Bács-Kiskun megye gazdasága.

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április 1 Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2014. ÁPRILIS Tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. 2014. április 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi

Részletesebben

17. Az idősek egészségügyi ellátása, nyugdíjrendszer

17. Az idősek egészségügyi ellátása, nyugdíjrendszer 17. Az idősek egészségügyi ellátása, nyugdíjrendszer 1.Egészségügyi ellátás igénybevétele Az időskorúak gyakrabban szorulnak orvosi kezelésre, gyakrabban utalják őket szakorvoshoz és gyakrabban kezelik

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében szeptember szeptember

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében szeptember szeptember Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2012. SZEPTEMBER 2012. szeptember 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 13.356 álláskereső

Részletesebben

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG Központi Statisztikai Hivatal Miskolci Igazgatósága KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG Miskolc, 2006. május 23. Központi Statisztikai Hivatal Miskolci Igazgatóság, 2006 ISBN 963 215 973 X Igazgató: Dr. Kapros

Részletesebben

Lépések a fenntarthatóság felé(?) NFFT-MTVSZ-műhelybeszélgetés. A humán erőforrások legfontosabb jellemzői. Jász Krisztina Budapest, május 10.

Lépések a fenntarthatóság felé(?) NFFT-MTVSZ-műhelybeszélgetés. A humán erőforrások legfontosabb jellemzői. Jász Krisztina Budapest, május 10. Lépések a fenntarthatóság felé(?) NFFT-MTVSZ-műhelybeszélgetés A humán erőforrások legfontosabb jellemzői Jász Krisztina Budapest, 2017. május 10. A Keretstratégia egyik alapállítása: az ember a nemzet

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE Győr 2006 Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága, 2006 ISBN-10: 963-235-050-2 ISBN-13: 978-963-235-050-9

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Békés Megyei február. Főbb Békés megyei adatok. Áramlási információk. A tartalomból: Álláskeresők száma 2

Munkaerő-piaci helyzetkép. Békés Megyei február. Főbb Békés megyei adatok. Áramlási információk. A tartalomból: Álláskeresők száma 2 Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Munkaerő-piaci helyzetkép Békés megye Főbb Békés megyei adatok Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szervezési Osztály Békéscsaba, Árpád sor 2/6.

Részletesebben

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése Szabó Beáta Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése A régió fő jellemzői szociális szempontból A régió sajátossága, hogy a szociális ellátórendszer kiépítése szempontjából optimális lakosságszámú

Részletesebben

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Népesség Az EU 28 tagállamának népessége 510 millió fő, amelynek 1,9%-a élt Magyarországon 2016 elején. Hazánk lakónépessége

Részletesebben

IDŐSEK SZEREPE A CSALÁDBAN. Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma

IDŐSEK SZEREPE A CSALÁDBAN. Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma IDŐSEK SZEREPE A CSALÁDBAN Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma NÉHÁNY FONTOSABB DEMOGRÁFIAI ADAT Hiszem, hogy az öregedésre nem akkor kell készülni, amikor ott van.

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. március 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a munkaerőpiac főbb folyamatairól Heves megyében július

T Á J É K O Z T A T Ó a munkaerőpiac főbb folyamatairól Heves megyében július Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja T Á J É K O Z T A T Ó a munkaerőpiac bb folyamatairól Heves megyében 2012. ius A megye munkáltatói több mint ezer új álláshelyet jelentettek be kirendeltségeinken

Részletesebben

Megyei Felzárkózási Fórum Idősek munkacsoport

Megyei Felzárkózási Fórum Idősek munkacsoport Megyei Felzárkózási Fórum Idősek munkacsoport Kovács Edina Felzárkózás-politikai együttműködések támogatása Békés megyében EFOP-1.6.3.-17-2017-00013 2018. január 1. - 2020. december 31. Fórum célja Megyei

Részletesebben

JÁRÁSI ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV ÉS HELYZETELEMZÉS

JÁRÁSI ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV ÉS HELYZETELEMZÉS JÁRÁSI ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV ÉS HELYZETELEMZÉS Pályázó: Tét Város Önkormányzata Készítette: BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft. Alvállalkozó: Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JANUÁR

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JANUÁR TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 2013. jan. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben

Részletesebben

Munkaügyi Központja. álláskeresők száma álláskeresők aránya* júli. szept. jún. febr márc

Munkaügyi Központja. álláskeresők száma álláskeresők aránya* júli. szept. jún. febr márc Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2012. JÚLIUS 2012. július 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 13.186 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

Természetes népmozgalom

Természetes népmozgalom Természetes népmozgalom Termékenység és halandóság Termékenység fertilitás Nem minden nő ad gyermeknek életet De egy nő élete során több gyermeknek is adhat életet Halandóság mortalitás Mindenki meghal

Részletesebben

Közép-Dunántúli Régió Regionális Egészségügyi Fejlesztési Terv. I. fejezet A régió általános leírása, sajátosságai

Közép-Dunántúli Régió Regionális Egészségügyi Fejlesztési Terv. I. fejezet A régió általános leírása, sajátosságai A Közép-Dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács Közép-Dunántúli Regionális Egészségügyi Fejlesztési Terv I. fejezet A régió általános leírása, sajátosságai Szövőszék Kft. Heves István mérnök-közgazdász

Részletesebben

Romák egészsége Esélyegyenlőség elvének érvényesülése a kardiovaszkuláris prevencióban. Németh Lajosné Bischof Géza

Romák egészsége Esélyegyenlőség elvének érvényesülése a kardiovaszkuláris prevencióban. Németh Lajosné Bischof Géza Szívbarát életmóddal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért Budapest, 2006. május 20. Romák egészsége Esélyegyenlőség elvének érvényesülése a kardiovaszkuláris prevencióban Németh Lajosné Bischof

Részletesebben