TŰZ MODUL október Kiscsoport

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TŰZ MODUL 2011. október Kiscsoport"

Átírás

1 TŰZ MODUL október Kiscsoport Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye

2 Tamkó Sirató Károly: Dombon Dombon törik a diót, hegyormon a mogyorót zajuk ide csattog!, völgyben meg a makkot. Három diót feltörtem, négy mogyorót megettem, leltem egy zsák makkot ebből ti is kaptok!

3 A környezet megismerése, védelme Tűz 1. A nap tüze, éltető melege. Tűz 3. A tűz az ember barátja Tűz 4. A nap mint energiaforrás Szüret (szőlőben,pincénél) Séták a környékünkön. Erdő világa tabló: állatok, növények felismerése, felhelyezése. Gyümölcsszüret (pl.: alma,körte, szilva,dió) Népi eszközök megismerése: puttony, prés. A gyümölcsök lehetséges felhasználása. A gyermekek természeti tapasztalat szerzésének gazdagítása Őszi termések gyűjtése: gesztenye, makk, dió. falevelek. Csoportszobában a természetsarok évszaknak megfelelő berendezése, növények, állatok gondozása. Gyűjtögetés (virágmagok, szárazbab, különféle zöldségek, és gyümölcsök, sütőtök, makk, gyógynövények, kukoricacső, kukoricaszár, csuhé); Az időjárás változásainak figyelemmel kísérése és jelölése.

4 A környezet téri, formai, mennyiségi megismerése Matematikai tapasztalatszerzések a tárgyak különféle tulajdonságairól: Színek Formák Méretek Azonosságok - különbözőségek Halmazok. Szétválogatások megadott tulajdonságok szerint. Elrontott szétválogatások javítása. Érzékelő játékok. Mi változott meg? - típusú játékok. Több-kevesebb fogalmak játékos gyakorlása.. Relációk. Játék: cipőpárosítás.

5 Vers, mese Tűz 1. Én kis kertet kertettem Weöres S: Kert Tűz 3. Cipót sütök Szitáló - mondóka Tűz 4. Falánk kiscsibe A kiscsibe és az öreg macska Mesék: Iciri-piciri A török és a tehenek A répa A kecskegidák és a farkas A cinege cipője Versek: Takáts Gyula: Rigórúgta dió Muskát Zsuzsa: A sün Nyulász Péter: Almát eszem Tamkó Sirató Károly: Dombon Sarkady Sándor: Édes ősz Csanádi Imre: Mókus - csalogató Gyárfás Endre: Gesztenyéző

6 Rajzolás, mintázás, kézimunka Tűz 1. Gyümölcsfa - ujjfestés Tűz 3. Főzőcske Játék ételek sóliszt gyurmából Tűz 4. Ennivaló ékszer Tésztanyaklánc - festés, fűzés Dióhéj festés, ragasztás: katica, egér, baba, hajó készítés Termések fűzése Levél préselés, festés, nyomda. Termések gyűjtése: gesztenye, makk,csipkebogyó, dió Fák, bokrok az ősz színeiben Tépés, ragasztás Agyagozás, fazekasság. Gyümölcsös kép sodrott kreppgolyókból ragasztással. Gyümölcsök nyomdázása gyurmázás: nyomkodás, sodrás-gömbölyítés Barkácsolás termésekből, gyümölcsökből, zöldségfélékből: Gesztenye állatok, termés állatok: dió hajó, krumpli baba, gesztenye süni

7 Ének, zene, énekes játék Tűz 1.-3.foglalkozás Zenevarázs 1.Telefonos játék Ácsorogjunk, bácsorogjunk 2.Tűzőrzés Kendő elejtő, vesd el a kendőt 3.Lángok tánca Tüzet viszek, lángot viszek Táncos mozdulatok utánzása közben mozgásfejlesztés. Veronika zeneprojekt játékai Óvó-védő kapcsolatok kendős Dalok, mondókák, játékok: Várd meg az estét Dombon törik a diót Kinézek az ablakon Ritmushangszerek megszólaltatásának módja, helyes hangszertartás Állatmozgások és -hangok utánzása. Egyenletes beszéd- egyenletes járás összekapcsolása

8 Mozgás Tüzes golyó Hernyómozgás Nagymozgások: futó-fogó játékok, - meredek dombra kapaszkodás, leereszkedés, - függeszkedve előrehaladás, - mélyugrás, Finommozgás: ujj kéz - kar: lángok tánca napsugarak Ajakgyakorlatok: fújás technika- gyertyafújás. Labdás játékok a szabadban. Veronika zeneprojekt játékai Varázslabda Futó-és ugró gyakorlatok a szabadban. Játék a karikákkal. Padgyakorlatok. Kúszással tárgyak kerülgetése. Egyensúlyozó járások lejtőn, emelkedőn Magyar Mozgáskotta Játékos mozgásfejlesztés a készlet eszközeivel.

9 Etnikai projekt Tűzgyújtási technikák modern eszközök nélkül. Termésbábok készítése. Lókupecek vásári kereskedése. Mesék: A nyúl és a fülbevalók Két fürt szőlő Versek, mondókák Rostás-Farkas: Ősz Volt istenem énnekem (nép-költés) Cigány vagyok (népköltés) Szüreti mulatság idején a szőlőlopás és a tánc volt a legkedveltebb tevékenység. Teknővájás, szakajtókészítés. Öregek köszöntése. Nagy családban a család feje a legöregebb férfi volt. A legöregebb nő a nőket irányította. (Tuza Tibor romológus)

10 Ősz szele zümmög, Aluszik a nyár már.

11 Játszunk

12

13

14

15 Társasjátékok

16 Különféle formák kirakása kisebb-nagyobb termésekkel

17 Minden növény magból kel ki. Vetegetünk. Meglocsoljuk a földet, a Nap melegére bízzuk a magocskák növekedését, amit folyamatosan figyelemmel kísérünk.

18 Tűz 1. A nap tüze, éltető melege. Felidézzük,hogy a növények magból kelnek ki, és a meleg,víz,föld (talaj) és a napfény segíti a növekedésüket. Mi is egy kis magocskából lettünk, és édesanyánk hasában melegedtünk,táplálkoztunk,növekedtünk,amíg meg nem születtünk. Körberajzoljuk tenyerünket, talpunkat, összemérjük őket.

19 Dalok, mondókák a Napról, az őszről

20 Magvas képek ragasztással

21 Már nagyra nőttünk! Milyen magas és mennyi kiló vagyok?

22 Azonosságok különbözőségek. Szétválogatások megadott tulajdonságok szerint. Elrontott szétválogatások javítása.

23 Körbe-körbe ez még nehéz! Lipem - lopom a szőlőt, elaludt az öreg csősz

24 Szőlőfürt papírgolyókból

25 Még mindig lehet homokozni!

26 Édes ősz jött, hullt a körte.

27 Pályára!!!

28 Gesztenyés

29 Cini, cini, kisegér, minden lyukba belefér

30 Volt egy török, Mehemed

31 Festés, rajzolás nagy felületen

32 Mocorgás

33

34 ,, OSZ KINCSEI témahét eseményei OKTÓBER

35 Tervezett tevékenységek DÉLELŐTT DÉLUTÁN 10. HÉTFŐ 11. KEDD 12. SZERDA 13. CSÜTÖRTÖK 14. PÉNTEK Termések, termények szétválogatása. Mi változott meg? - típusú játékok. Kukorica morzsolás, kukoricás-mezítlábas torna. Erdő világa tabló: állatok, növények felismerése, megnevezése. Érzékelő játékok. Mesék ismétlése: Iciri-piciri, A török és a tehenek Új mese: A répa Kompót-, lekvárkóstolás, gyümölcssaláta készítés. Tűz 3. Főzőcske - Játék ételek sóliszt gyurmából Tűz 3. Cipót sütök - Szitáló - mondóka A mi konyhánk süteménysütés kemencében. Mese, vers, zene ismétlések a tűz körül Tűz 3. A tűz az ember barátja Dalok, mondókák, játékok: Várd meg az estét Dombon törik a diót Kinézek az ablakon Termések fűzése, levél préselés, festés, gyümölcsnyomda. Vers: Takáts Gyula: Rigórúgta dió Kirándulás a szülőkkel: Bükkösd, Öko-Park Az elkészült alkotásokból kiállítás szervezése az óvoda folyosóján, előterében. Együtt megtekintjük a produktumokat. Közös verselés, dalolás, gyermekjátékok játszása. Gyűjtött termések, természeti kincsek rendezése, válogatása. Álomba ringató mesénk: Az alma Szabad mozgás az udvaron. Gyűjtött termések, természeti kincsek rendezése, válogatása. Álomba ringató mesénk: A hinta meg a körtefa Szabad mozgás az udvaron. Álomba ringató mesénk: Az alma meg a kerti manó Szabad mozgás az udvaron. Álomba ringató mesénk: Szűcs Kati: Az égig érő paszuly Szabad mozgás az udvaron. Álomba ringató mesénk: Andersen: Borsószem hercegkisasszony Szabad mozgás az udvaron.

36 Október 10. hétfő Erdő világa tabló: állatok, növények felismerése, megnevezése. Az erdő állatai képeskönyvekben

37 Erdőn-mezőn prezentáció megtekintése: növények és állatok

38 Kukoricafosztás, morzsolás

39 Termések szétválogatása: nyuszi, maci, süni kedvencei

40 A répa orosz népmese Kóstolgatjuk apóka és anyóka répáját

41 Rágcsálás közben beszélgetünk, mondókázunk, énekelgetünk

42 Meséink ismétlése: Iciri-piciri A kiskakas gyémánt félkrajcárja A török és a tehenek

43 Hátteret festünk az előző héten készített szőlőfürtöknek így még szebbek lettek!

44 Vadgesztenyéző

45 Gesztenyehajigálás Udvari rágcsálás

46 Október 11. kedd Tűz 3. Főzőcske - Játék ételek sóliszt gyurmából Tűz 3. Cipót sütök - Szitáló - mondóka

47 Zöldséges A zöldségfélék megnevezése színek, formák, méretek, illatok

48 Leveles Testséma fejlesztő játékok

49 Gyümölcssalátás

50 Rajzolgatunk

51 Firkák vegyesen

52 Október 12. szerda Levélnyomatok

53

54 Zenét hallgatunk, mondókázunk, énekelünk Kinézek az ablakon, falevél egy nagy halom, már a földet takarja, a szél összekavarja.

55 Avarjátékok Szállnak, szállnak, peregnek a levelek, erdő, mező lakóinak puha ágyat vetnek.

56 Őszi kerti munkák gereblyézés, komposztálás

57 Október 13. csütörtök Levélfüzér

58 Gesztenyelánc

59 Mezítlábas torna termésekkel

60 Almakarikákat aszalunk

61 Gyurmázgatunk

62 Növekednek a magocskák A répa mese ismétlése

63 Október 14. péntek Kirándulás szülőkkel a bükkösdi Öko-Parkba

64

65

66

67

68

69

70 Melegedünk - A tűz az ember barátja

71 A témahét délelőttjeit átszövő játékok

72

73 A tervezett tevékenységek a hét folyamán egyéb külső tényezők miatt /pl. esős, hidegebb időjárás/ módosultak, illetve kiegészültek olyan előre nem tervezett játékokkal, vizuális tartalmakkal,stb.,melyek szervesen illeszthetők voltak a megfogalmazott célokhoz, feladatokhoz. A gyermekek sokoldalú tapasztalatokhoz jutottak az ősz, mint évszak jellegzetes jegyeit illetően. Lehetőségük nyílt a különböző felajánlott tevékenységekbe való bekapcsolódásra, aktív részvételre. A gyermekek és a családok által gyűjtött termések, termények, gyümölcsök hozzájárultak a témahét sikeréhez, azok sokféle és változatos felhasználása valósult meg. A különböző technikai megoldásokkal készült gyermekmunkák folyamatosan díszítették a szobánk, az óvoda belső tereit.

74 A témahét eseményei október 14-én, pénteken zárultak.

75 A játék megy tovább

76

77

78 Növényeink között

79 Tűz 3. A tűz az ember barátja Tüzet raktunk

80 Zenevarázs - Telefonos játék Ácsorogjunk, bácsorogjunk

81 Tűz van! - drámajátékok Oltjuk a tüzet Tűzoltóautók székekből

82 A tűz, mint veszélyforrás beszélgetés, kísérletek a gyertyák körül

83 Matematikai tapasztalatszerzések Számlálgatás. Mennyi gyertya ég? Füst, korom, levegőszennyezés Mivel fűtenek az oviban?

84 Tűz 3. A tűz az ember barátja

85

86 Lángmanók

87 Sétálunk A patakba hullanak a falevelek Fűrészelnek itt a hidegebb idő!

88 Sütőtöközünk

89 Színek és méretek - mackókkal

90 Őszi levelek - ragasztás

91 A tűzben elszenesedett fával firkálgatunk

92 Kormos volt a kemence, fekete lett kis Bence

93 Zenevarázs Lángok tánca

94 Mondókázunk ritmusjátékokkal

95

96

97 Itt járt a tűzmanó!

98 Még mindig gurul a labda

99 Mozgás a szobában

100 Mese, mese

101 A tűz az emberbarátja A tűz, mint veszélyforrás

102 Tűzoltók akcióban! Oltás szárazföldről és a levegőből.

103 Almafüzérek

104 Mozgás kendőkkel

105

106 Kendős bizalomjátékok

107 Létrás, csúszdás

108

109 Köteles

110 Agyagozunk

111

112

113 Méhviasz - kréta rajzok

114 A gyurma mindig jó játék

115 Utazunk!

116 Festés szivacsdarabokkal: a tűz színei

117

118 Székfoglaló

119 Mondókák, dalok háziállatokról

120 Az én kis tyúkocskáim - drámajáték Megépítjük tyúkanyó házát

121 Tűz 4. Falánk kiscsibe - mese

122 Tűz 4. Ennivaló ékszer

123

124 Fűzés

125 De sok dolog van egy kisbabával!

126

127 Tököcskék közt

128 Tapasztalatszerzések: méret, súly, darabszám Szétválogatások: nagy-kicsi

129 Töklámpás

130 Gyékén gyákán, gyün a Gyuri bátyám, tököt visz a hátán. Hogyha nehéz, leteszi, hogyha éhes, megeszi. Itt ülünk a sötétben, huuu!

131 Szabad mozgás

132

133 Rajzolgatunk - emberke

134 Hangszerekkel játszunk: halk-hangos, gyors-lassú Melyik hangszer hangját hallottad?

135 Első festésünk gombfestékkel

136

137 Ismét zene - Színzenekar Mondókák, dalok, új dalos játék a tűz körül Bújj, bújj, itt megyek, tüzes lapátot viszek, egyet szólok, kettőt szólok, harmadikra rátalálok.

138 Téri irányok gyakorlása, testséma fejlesztő játékok mondókákkal, drámajátékokkal

139 Ma mindenki álmos?

140 A TŰZ modulon belüli, októberi havi tevékenységeinket október 28-án zártuk.

141 Forrás: A kiscsoport októberi tevékenységeiről készült képanyag. TŰZ modul Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Összeállította: Kiticsics Anikó Bükkösd, október 30. Elérhetőségeink: SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye 7682 Bükkösd, Ságvári Endre utca /

TŰZ MODUL - nagycsoport-

TŰZ MODUL - nagycsoport- TŰZ MODUL - nagycsoport- 2010. október 1.-31. SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Tűz színe, vér színe falevélen. Kosaramba alma hull, ha elérem. Buda Ferenc TŰZ JEGY Kasza Gábor, Takács

Részletesebben

LEVEGŐ MODUL. KISCSOPORT 2011. szeptember. Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta

LEVEGŐ MODUL. KISCSOPORT 2011. szeptember. Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta LEVEGŐ MODUL KISCSOPORT 2011. szeptember Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Kányádi

Részletesebben

ŐSZI PROJEKT programterv

ŐSZI PROJEKT programterv ŐSZI PROJEKT programterv Készítette: Malcsik Józsefné A megvalósítás időszaka: 2012.október 15. november 15. A megvalósítás helye: ABV KIKI Általános Iskola Bakonysárkány A programban részt vevő csoport:

Részletesebben

DÖMÖTÖR TÉMAHÉT 2010. OKTÓBER 25.-29.

DÖMÖTÖR TÉMAHÉT 2010. OKTÓBER 25.-29. DÖMÖTÖR TÉMAHÉT 2010. OKTÓBER 25.-29. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI

Részletesebben

DÖMÖTÖR TÉMAHÉT OKTÓBER

DÖMÖTÖR TÉMAHÉT OKTÓBER SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program

Részletesebben

EGÉSZSÉGES, MINT A MAKK

EGÉSZSÉGES, MINT A MAKK EGÉSZSÉGES, MINT A MAKK 1 1. EGÉSZSÉGES, MINT A MAKK! őszi Egészséganimáció 2016.10.28. Péntek 18:00 20:00 Kreatív foglalkozás Nyomdázás 20:00 22:00 Gyermekfelügyelet : mese olvasás, Mini Disco - - Nyomdázás

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése.

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. KÖRNYEZETI NEVELÉS Őszi természet megfigyelése, Falevelek, termések

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2017. november 6-10. Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Testünk projekt 1. hét. Cél: Testséma fejlesztése, tájékozódás testen, testrészek ismerete, az emberi test

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció október október 06. Sárga kiscsoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka)

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció október október 06. Sárga kiscsoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka) 2017. október 02. - október 06. Sárga kiscsoport Külső világ tevékeny megismerésére környezeti Anyag: Állatok világnapja ismerkedés az állatokkal Cél: ismerjék fel a közvetlen környezetükben élő állatokat,

Részletesebben

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010.

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Önálló intézményi innováció Medve hét A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Témahét feladata: Medve ( febr. 2) Áttekintő táblázat Téma Nevelési területek A környező világ tevékeny megismerése

Részletesebben

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program CSOPORTNAPLÓJA Tisztellek téged, fontos vagy nekem, csakis rád figyelek, és segítek neked, ha szükséged van a segítségemre 1 Az óvoda bélyegzője

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Készülődés a csoportunk anyák napi ünnepségére Cél: A csoport ünnepi hangulatának a megteremtése.

Részletesebben

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3.

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. ALKOT-LAK Tehetségműhely

SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. ALKOT-LAK Tehetségműhely SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye ALKOT-LAK Tehetség A tervezett 30 órásprogramja Február tervezett tevékenységek Időpont- időkeret helyszín Tevékenységekdifferenciálás Felelős Sikerkritérium

Részletesebben

NAPIREND Tervezett tevékenység felajánlása Mindennapos mozgás Gyümölcsfogyasztás Vízfürdő, pancsolás

NAPIREND Tervezett tevékenység felajánlása Mindennapos mozgás Gyümölcsfogyasztás Vízfürdő, pancsolás NAPIREND Időtartam Tevékenység 06. 30.- 09. 00 Gyerekek fogadása, játék, szabadon választott időjárástól függően a csoportszobában vagy az udvaron. Készülődés a reggelihez, reggeli elfogyasztása 09. 00.-

Részletesebben

FÖLD MODUL. 2011. május 2-31. NAGYCSOPORT. Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó. Dajka: Györe Károlyné

FÖLD MODUL. 2011. május 2-31. NAGYCSOPORT. Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó. Dajka: Györe Károlyné FÖLD MODUL 2011. május 2-31. NAGYCSOPORT Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye A KÖRNYEZET MEGISMERÉSE, VÉDELME

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010. szeptember-2011. június

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010. szeptember-2011. június A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005

Részletesebben

A VAS MEGYEI BÁZISÓVODÁK NYILVÁNOS SZAKMAI PROGRAMJAI, JÓ GYAKORLATOS BEMUTATÓI A 2016/2017. TANÉVBEN

A VAS MEGYEI BÁZISÓVODÁK NYILVÁNOS SZAKMAI PROGRAMJAI, JÓ GYAKORLATOS BEMUTATÓI A 2016/2017. TANÉVBEN A VAS MEGYEI BÁZISÓVODÁK NYILVÁNOS SZAKMAI PROGRAMJAI, JÓ GYAKORLATOS BEMUTATÓI A 2016/2017. TANÉVBEN Benned a létra (?) (W.S) 9.00-11.0 Mikrocsoportos foglalkozás nagycsoportos gyermekekkel (terepgyakorlat,

Részletesebben

HAVI ESEMÉNYNAPTÁR 2018/2019-es nevelési év. Szeptember

HAVI ESEMÉNYNAPTÁR 2018/2019-es nevelési év. Szeptember HAVI ESEMÉNYNAPTÁR 2018/2019-es nevelési év Szeptember 3. Nevelési év első napja (Minden Óvoda) Nevelési évet nyitó értekezlet (Kossuth Ovi) 4. Munka alkalmassági orvosi vizsgálat (Minden óvoda) 5. Vezetői

Részletesebben

Reflexió- Hospitálás

Reflexió- Hospitálás Reflexió-Hospitálás Reflexió- Hospitálás A csoportszobában kialakított játszóhelyek, a fellelhető játékeszközök tükrözték a csoport életkori összetételét. Mindhárom korosztály megtalálta az életkorának

Részletesebben

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM Óvodai nevelés alappillérei: -Köznevelési Törvény -Óvodai nevelés Országos -Pedagógiai Program Alapprogramja ÓVODAI ÉLET, MŰKÖDÉSI PARAMÉTEREK: Gyerekekkel

Részletesebben

CSOPORTNAPLÓ. TÁMOP-3.1.4/09/1.-2009.-0012 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben

CSOPORTNAPLÓ. TÁMOP-3.1.4/09/1.-2009.-0012 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben CSOPORTNAPLÓ TÁMOP-3.1.4/09/1.-2009.-0012 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Biga-csiga csoport 2012/2013

Részletesebben

Nagyközségi Óvoda, Földes PROJEKT BEMUTATÁSA GYERMEKLÁNC

Nagyközségi Óvoda, Földes PROJEKT BEMUTATÁSA GYERMEKLÁNC Nagyközségi Óvoda, Földes PROJEKT BEMUTATÁSA GYERMEKLÁNC projekt az adventi ünnepkörhöz, karácsonyhoz kapcsolódóan (a projekt része a TÁMOP 3.1.4. projekt óvodai programcsomag helyi adaptációjának) TÁMOP

Részletesebben

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére --------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 0kksa09 ---------- csoport részére a 2015/2016-os nevelési évre ---------------------------------------------

Részletesebben

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig Projekt címe Víz víz tiszta víz Időtartam:Március 8-26-ig Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Téma: Vízi közlekedés Időtartam: 1 hét Külső világ tevékeny megismerése Vízi járművek Matematikai

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3 SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA Szeged, Földmíves u. 3 CÉLOK Alakuljon és tudatosodjon a gyermekek környezetükhöz fűződő pozitív viszonya. Ismerjék meg a gyerekek a kulturált életvitel szokásait. Legyenek

Részletesebben

Ég a gyertya, ég témahét december

Ég a gyertya, ég témahét december Ég a gyertya, ég témahét 2011. december 12.-16. SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés

Részletesebben

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.március

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.március VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.március Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye A környezet megismerése, védelme Víz 5.

Részletesebben

Szülői igények A logopédiai foglalkozások az óvodában történjenek. Több fakultatív program ( pld. ovi foci ) beépítése délelőtt időszakba.

Szülői igények A logopédiai foglalkozások az óvodában történjenek. Több fakultatív program ( pld. ovi foci ) beépítése délelőtt időszakba. Az elmúlt 10 év Nevelési cél Ami jól működik: - Óvodai szokásrendszer kialakítása, megtartása (4,8 4,9). - Gyermekem gondozottsága (gondozási feladatok végzése, alakítása (4,8-4,9) - Az óvodában kínált

Részletesebben

Orosz, mint élő idegen nyelv. Szakköri tematika

Orosz, mint élő idegen nyelv. Szakköri tematika Orosz, mint élő idegen nyelv Szakköri tematika I. Az orosz nyelv, mint idegen nyelv tanításának létjogosultsága: Ismerve történelmünket, tudjuk, hogy a felszabadulástól kezdve a rendszerváltásig az általános-

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

Hagyományőrzés a óvodánkban

Hagyományőrzés a óvodánkban Önálló intézményi innováció Hagyományőrzés a óvodánkban A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. 2. Ismerkedés az óvoda más csoportjaival, az ott dolgozókkal 3. Őszi termések gyűjtögetése

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Készítette: Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok, zöldnapok,

Részletesebben

Különös közzétételi lista. 2017/2018. nevelési év

Különös közzétételi lista. 2017/2018. nevelési év Különös közzétételi lista 2017/2018. nevelési év A kormány 229/2012 (VIII.28.) kormányrendelete a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. -a értelmében az alábbi adatokat tesszük közzé:

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010. szeptember-2011. június

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010. szeptember-2011. június A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK 2014. Nekünk minden gyermek fontos Az óvodai ének, zene, énekes játék,

Részletesebben

Óvodai kompetencia alapú programcsomag célja: - Segítségnyújtás - Lehetőség a megújulásra

Óvodai kompetencia alapú programcsomag célja: - Segítségnyújtás - Lehetőség a megújulásra Óvodai kompetencia alapú programcsomag célja: - Segítségnyújtás - Lehetőség a megújulásra 1 Közoktatás Az óvoda a rendszer jól működő eleme Továbbfejlesztés területei: - Óvoda-iskola átmenet - Inkluzív

Részletesebben

Szakmai munkaközösség munkaterve

Szakmai munkaközösség munkaterve Szakmai munkaközösség munkaterve 2011/2012 1. BEVEZETŐ A 2009.-2010-es nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében egy óvodai csoportban kompetencia alapú óvodai programcsomag került bevezetésre,

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november 6. november 9. sárga kiscsoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka)

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november 6. november 9. sárga kiscsoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka) 2017. november 6. november 9. sárga kiscsoport Külső világ tevékeny megismerésére környezeti Anyag: Zöldségek Cél: Ismerjenek meg minél zöldséget és azoknak a tulajdonságait. Kóstoljanak meg minél több

Részletesebben

Mese mese mátka 1 hetes projekt

Mese mese mátka 1 hetes projekt Külső világ tevékeny megismerése - Hogyan készül a mesekönyv? - Minden családban vannak könyvek? - Miért jó, ha vannak könyveink otthon? - Ki ismer meseírókat? - Mese kezdések, mese végződések - Tanulunk

Részletesebben

Kincskereső tábor 2012. LABIRINTUS

Kincskereső tábor 2012. LABIRINTUS Kincskereső tábor 2012. LABIRINTUS 2012. július 30. hétfő Időpont Tartalmi rész Felelős és feladatai Terem berendezése Kellékek kiosztása, 8:15-8:45 - Névtanulás, ismerkedés - Csapatalakítás - CSENDJEL

Részletesebben

TŰZ MODUL 2011.december Kiscsoport

TŰZ MODUL 2011.december Kiscsoport TŰZ MODUL 2011.december Kiscsoport Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Kányádi Sándor:

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

sz, szi népszokások ( nyár mögöttünk, tél elttünk )

sz, szi népszokások ( nyár mögöttünk, tél elttünk ) sz, szi népszokások ( nyár mögöttünk, tél elttünk ) Készítették: Barbalicsné Vigh Márta, Kumánovich Judit, Szabóné Hatos Ágnes A témakör célja: - Az szi természet változásainak megfigyelése. - A természetes

Részletesebben

Encsi Csoda Vár Óvoda és Bölcsőde 3860 Encs, Gagarin út (kedd) 9:00-12: Encs, Gagarin út 1. Katicabogár csoport

Encsi Csoda Vár Óvoda és Bölcsőde 3860 Encs, Gagarin út (kedd) 9:00-12: Encs, Gagarin út 1. Katicabogár csoport tartó Encsi Csoda Vár Óvoda és Bölcsőde 3860 Encs, Gagarin út 1. környezetvédelmi csoportban 2018.03.06. (kedd) 9:00-12:00 3860 Encs, Gagarin út 1. Katicabogár csoport Előadó: Vajkóné Zsiros Emese környezetvédelmi

Részletesebben

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Óvodai Tájékoztató 2009 /2010. 1. szám Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Tanévindítás: Óvodánk létszáma 2009 / 2010 es tanévben : 34 fő gyermek Csoport szám: 2 Óvodapedagógusok:

Részletesebben

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.február

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.február VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.február Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Fürge patak, liccs-loccs, Hová, merre

Részletesebben

Készítette: A megvalósítás időszaka: Feladat-ellátási hely neve: Feladat-ellátási hely címe: Csobán Judit Borzáné Fodor Éva

Készítette: A megvalósítás időszaka: Feladat-ellátási hely neve: Feladat-ellátási hely címe: Csobán Judit Borzáné Fodor Éva ŐSZ PROJEKT Készítette: A megvalósítás időszaka: Csobán Judit Borzáné Fodor Éva Feladat-ellátási hely neve: 2009.október 12-november 13. Bimbó óvoda Feladat-ellátási hely címe: 4060 Balmazújváros, Bimbó

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A múzeumi foglalkozások keretében intézményünk hallássérült iskolai tagozatának

Részletesebben

Volt, volt hun nem volt.

Volt, volt hun nem volt. Bercsényi Utcai Kincskereső Óvoda Ficánka csoport Készítette: Dr. Némedi Lászlóné Vincze Sándorné Volt, volt hun nem volt. Projektterv 2011. szeptember 12 - október 7. Mese egy tyúkról Önmagunkat becsüljük

Részletesebben

visszatekintés az óvodára

visszatekintés az óvodára visszatekintés az óvodára Kedves..! Szeretettel adjuk át Neked ezt a tankönyvet, melyet azzal a céllal készítettünk, hogy segítsük a körülötted lévő csodálatos világ felfedezését az ének-zene, a technika

Részletesebben

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

Ütemterv, naptári terv

Ütemterv, naptári terv Ütemterv, naptári terv 2019/2020. Szülői értekezlet 2019. szeptember 18. hétfő 17 Szeptember Szüreti mulatság hagyományőrzés az óvodában Szereplés nagy-középső csoport Szüreti babaszínház-babos Bábos Társulat-

Részletesebben

Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22.

Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22. Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22. Hétfő 07. 18. 9.15-10.00 Bemutatkozás-ismerkedés. 10.00-12.00 Zeneiskola - Fúvószenekar bemutatója, hangszerek kipróbálása

Részletesebben

Hírlevél. A múlt hónapban történt

Hírlevél. A múlt hónapban történt Hírlevél A múlt hónapban történt 2015.02.11 FARSANGRA készülődtünk: A jelmezek kiegészítőit a gyerekházban a szülőkkel együtt készítettük el február 11-én 11 anyuka társaságában. Alkottunk hercegnő fejdíszt,

Részletesebben

ÖKOMUNKATERV 2011/2012. KÉSZÍTETTE: ÖKOMUNKACSOPORT

ÖKOMUNKATERV 2011/2012. KÉSZÍTETTE: ÖKOMUNKACSOPORT ÖKOMUNKATERV 2011/2012. KÉSZÍTETTE: ÖKOMUNKACSOPORT 1 Szeptember: Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások \túrák_kirándulások Szeptember 17. Ásványkiállítás - kiállítás

Részletesebben

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Az aranyalma a népmesében az újjászületés, a megváltás, valamilyen jó cselekedet jutalma, csodatévő hatása van. Az alma a néphagyományban az egészség, az összetartozás

Részletesebben

Kisharang Keresztyén Családi Napközi. Bárány Keresztyén Családi Napközi

Kisharang Keresztyén Családi Napközi. Bárány Keresztyén Családi Napközi Kisharang Keresztyén Családi Napközi - Bárány Keresztyén Családi Napközi A Családi napközik 2012. évi működéséről A CSANA fenntartásának célja: a családban nevelkedő gyermekek számára életkoruknak megfelelő

Részletesebben

ESZKÖZIGÉNY. eszközigénye. Tevékenységi helyek 1. Az udvar a. egyik udvarrész a. két csoport számára felszerelt fa mozgásfejlesztő eszközökkel.

ESZKÖZIGÉNY. eszközigénye. Tevékenységi helyek 1. Az udvar a. egyik udvarrész a. két csoport számára felszerelt fa mozgásfejlesztő eszközökkel. ESZKÖZIGÉNY Az óvodai Jelenlegi felszerelés Tevékenységi 1. Az udvar a. egyik udvarrész a. két csoport számára felszerelt fa mozgásfejlesztő eszközökkel. b. másik udvarrész üres, füves. A fa mozgásfejlesztő

Részletesebben

Tökfesztivál. Témahét Projektterv TÁMOP 3.1.4/08/2-2009-0092. Napközi Otthonos Óvoda Bordány. 2009. 10. 19.-től - 2009.10.22.-ig

Tökfesztivál. Témahét Projektterv TÁMOP 3.1.4/08/2-2009-0092. Napközi Otthonos Óvoda Bordány. 2009. 10. 19.-től - 2009.10.22.-ig Tökfesztivál Témahét Projektterv TÁMOP 3.1.4/08/2-2009-0092. Napközi Otthonos Óvoda Bordány 2009. 10. 19.-től - 2009.10.22.-ig Készítette: Németh Józsefné Az óvoda adatai Neve: Bordány Napközi Otthonos

Részletesebben

Komplex foglalkozás

Komplex foglalkozás http://webovoda.blogspot.com/ Komplex foglalkozás Ezt a foglalkozást nyílt napra terveztem, középső és nagycsoportos korú gyermekek számára (12 gyermek) A célom az volt, hogy a szülők minél több területen

Részletesebben

Három hetet meghaladó projekt lezárása Iskolánk névadójára Benedek Elekre Emlékeztünk

Három hetet meghaladó projekt lezárása Iskolánk névadójára Benedek Elekre Emlékeztünk Három hetet meghaladó projekt lezárása Iskolánk névadójára Benedek Elekre Emlékeztünk 2010/2011 Időtartama:2010.szeptember 20 - október 20-ig BENEDEK ELEK PROJEKT ÖSSZEGZÉSE A három hetet meghaladó projekt

Részletesebben

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet Erdő Anyó meséi Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet- Erdő anyó meséi Víz, víz tiszta víz 2018. március CÉL: Óvodánk természeti környezetének felfedezése, megismerése- Természetünk

Részletesebben

EGÉSZSÉGEDRE! A tényői Napközi Otthonos Óvodában 2010. Óvodai témahét

EGÉSZSÉGEDRE! A tényői Napközi Otthonos Óvodában 2010. Óvodai témahét EGÉSZSÉGEDRE! Óvodai témahét A tényői Napközi Otthonos Óvodában 2010. A projektben résztvevők: Kiscsoport (3-4 éves gyermekek) A témahetet záró napon mindkét gyermekcsoport. Óvodapedagógusok: Pintér Katalin

Részletesebben

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné 1. osztály Írjunk hát egy medve-dalt! Minden medve tudja majd, minden medve megtanulja, két perc múlva fejből fújja: medve-dal, medve-dal, amit minden medve hall! (Nemzetközi medve-induló) Készítette:

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet Búcsú az óvodától Projekt Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Dévaványa, Kossuth úti óvoda nagycsoportjában. TÁMOP 3.1.4 pályázat keretén belül felkészülés

Részletesebben

A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetségkibontakoztató NTP-OTKP

A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetségkibontakoztató NTP-OTKP A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetségkibontakoztató programjának támogatása NTP-OTKP-17-0114 Megvalósult témáink A pályázat megvalósításának folytatása 3. Egy kiállítás képei

Részletesebben

Eseménynaptár 2017/2018 nevelési év

Eseménynaptár 2017/2018 nevelési év PESTERZSÉBETI NYITNIKÉK ÓVODA 1203 Budapest, Kossuth L. u. 3. Tel: 284-5755 Email: pesterzsebeti.nyitnikekovoda@mail.h1telekom.hu OM:034710 Eseménynaptár 2017/2018 nevelési év Szeptember 04-15. Szülői

Részletesebben

Eseményeink naptára. Ellenőrzést nap. események. 17 órától Tanévnyitó értekezlet Vecsei Brigitta Fenntartó

Eseményeink naptára. Ellenőrzést nap. események. 17 órától Tanévnyitó értekezlet Vecsei Brigitta Fenntartó Év, hó, Időpontja Rendezvény, Team vezetője, nap 8.25-8.28 17 órától Tanévnyitó értekezlet Fenntartó aug.29. 7.00 órától Alkalmazotti kirándulás Szabóné Rozgonyi Krisztina szept. 10. 15.30-19.00 Bográcsozás

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜNK ÉRTÉK (a témahét tervezete)

AZ EGÉSZSÉGÜNK ÉRTÉK (a témahét tervezete) AZ EGÉSZSÉGÜNK ÉRTÉK (a témahét tervezete) Készítették: Baánné Gruber Irén, Boros Rudolfné, Horváthné Pados Teréz, Ladányiné Karádi Róza, Molnár Edina, Varsányiné Horváth Erika A témahét célja: - A gyermek

Részletesebben

Nyári napközi 2010. június 15 augusztus 31 Programok 06.15-06.18. Idő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 7.30-8.00

Nyári napközi 2010. június 15 augusztus 31 Programok 06.15-06.18. Idő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 7.30-8.00 Nyári napközi 2010. június 15 augusztus 31 Programok 06.15-06.18. Idő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Megérkezés Megérkezés Megérkezés Megérkezés Házirend és programok ismertetése, - Sorversenyek Játszótéri

Részletesebben

Különös Közzétételi Lista

Különös Közzétételi Lista Különös Közzétételi Lista 2017/2018 Nevelési év A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Kormányrendelete a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. - a értelmében a következő adatokat tesszük közzé:

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

AZ ÓVÓNŐ ZENEI FELKÉSZÜLTSÉGE. Az óvónőnek, tanulmányai befejeztével a következő zenei ismeretekkel

AZ ÓVÓNŐ ZENEI FELKÉSZÜLTSÉGE. Az óvónőnek, tanulmányai befejeztével a következő zenei ismeretekkel AZ ÓVÓNŐ ZENEI FELKÉSZÜLTSÉGE Az óvónőnek, tanulmányai befejeztével a következő zenei ismeretekkel kell rendelkeznie: o biztos kottaolvasási készség hat hangterjedelemben; o abszolút hangok ismerete kis

Részletesebben

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL Törvényi háttér: 363/2012. (XII.17.) orm. rendelete az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról Az óvodai élet megszervezése 4. Az óvodai nevelés tervezését, valamint a gyermekek megismerését és fejlesztését,

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4.-08/2-2008-0069. Húsvét projekt

TÁMOP 3.1.4.-08/2-2008-0069. Húsvét projekt Zsadány Község Önkormányzata Zsadányi Általános Művelődési Központ Napközi Otthonos Óvoda 5537, Zsadány Béke u. 56. TÁMOP 3.1.4.-08/2-2008-0069 Húsvét projekt Készítette: Tébiné Bari Anikó Lupsán Ildikó

Részletesebben

A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetségkibontakoztató NTP-OTKP

A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetségkibontakoztató NTP-OTKP A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetségkibontakoztató programjának támogatása NTP-OTKP-17-0114 Pályázat megvalósítása Megvalósítás helye: Manóvár Tagintézménye Műhelyvezető: Somogyi

Részletesebben

FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE

FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE Pitypang hetek Pitypang hetek FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE Szeptember Napok Téma hetek Programok Felelősök 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. Vezetői értekezlet Szülői értekezlet vezető

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT. Általános Iskola Vokány 1. osztály

Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT. Általános Iskola Vokány 1. osztály Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT Általános Iskola Vokány 1. osztály A farsangi témahét programja: Osztály: 1. Buzás Tamás, Gartner Anna, Győrfi Attila, Horváth Adrián, Horváth

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013 INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. IDŐPONT 2013. 08. 31. A tanév végére a csoport létszám 21 fő. SNI: 2 fő Idegen anyanyelvű:1 fő Éves munkánk

Részletesebben

Napsugár Óvoda Programterve

Napsugár Óvoda Programterve Napsugár Óvoda Programterve 2015-2016 Polgári u. 48-50. ŐSZ - Aula dekorációja: maci és alma csoport Kerékgyártó Józsefné Fejes Sándorné Fegyveres Antalné Bakóné Laczkó Tímea, Sebő-Kiss Judit Program A

Részletesebben

Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2012/2013-as tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2012/2013-as tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 21. Európai Mobilitási

Részletesebben

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Készült: Időpont: Csillagvár Waldorf Tagóvoda 8200 Veszprém Szent István út 12. 2013 november 25-december 05-ig A megvalósításban résztvevő óvodapedagógusok:

Részletesebben

Programjaink, ünnepeink 2018/2019 nevelési évben

Programjaink, ünnepeink 2018/2019 nevelési évben Programjaink, ünnepeink 2018/2019 nevelési évben Hónap Program Időpont Helyszín Tanév: Szept.3/hétfő/ - június14. /péntek/ Első félév: Szept 3- jan.25. Szülői értekezlet Szülői étekezlet- bölcsőde Szülőcsoportos

Részletesebben

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZOLGÁLAT ÉS PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZMÉNY Az innováció címe: Barátom a természet Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria Az

Részletesebben

ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2014/2015. NEVELÉSI ÉV

ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2014/2015. NEVELÉSI ÉV AZ ÓVODA LOGÓJA ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2014/2015. NEVELÉSI ÉV csoport részére TARTALOMJEGYZÉK A gyermekek névsora és óvodai jele... 6 A gyermekek névsora korcsoport szerint... 7 Születésnapok nyilvántartása...

Részletesebben

2010. Tavaszi szél vizet áraszt Három hetet meghaladó projekt Készítette: Komárominé Fehér Lilian Liszt Ferenc ének-zenei Általános Iskola 2010.01.01.

2010. Tavaszi szél vizet áraszt Három hetet meghaladó projekt Készítette: Komárominé Fehér Lilian Liszt Ferenc ének-zenei Általános Iskola 2010.01.01. 2010. Tavaszi szél vizet áraszt Három hetet meghaladó projekt Készítette: Komárominé Fehér Lilian Liszt Ferenc ének-zenei Általános Iskola 2010.01.01. Március a tavasz ébredésének hónapja. A tavaszvárás,

Részletesebben

ERDEI ISKOLA programja

ERDEI ISKOLA programja ERDEI ISKOLA programja 2010. május 10-14. Felsőtárkány Hagyd ott a várost. Csend-övembe jöjj, hagyd ott az ingerült és hetyke szókat. Itt fákat, felhőt, forrást üdvözölj, s hallgasd a zengő, mámoros rigókat.

Részletesebben

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.január

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.január VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.január Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Csoóri Sándor: Hókutya Csináljatok hóembert,

Részletesebben

A család című témahét

A család című témahét Körmend Város Önkormányzata 9900 Körmend, Szabadság tér 7. Tel.: 94/592-900, Fax: 94/410-623 E-mail: kormend@kormend.hu Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Pedagógiai Szakszolgálat Dienes Lajos Tagóvoda,

Részletesebben

SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE. Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Somorjai Tagóvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12.

SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE. Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Somorjai Tagóvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12. SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12. A feladatok ellátásában közreműködők: Csoport neve, összetétele életkor szerint

Részletesebben