Környezetgazdaságtan. Közvetlen előírások (command-and-control) SZABÁLYOZÓESZKÖZÖK TÍPUSAI. A Coase-i elv szerint: A Pigou-i elv szerint: 7.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezetgazdaságtan. Közvetlen előírások (command-and-control) SZABÁLYOZÓESZKÖZÖK TÍPUSAI. A Coase-i elv szerint: A Pigou-i elv szerint: 7."

Átírás

1 Környezetgazdaságtan Az előző részek tartalmából: A környezeti szabályozás Pigou-i és Coase-i elmélete 7. előadás: A környezeti szabályozóeszközök típusai és a Coase-i elméletre alapuló szabályozás 2012 BME Környezetgazdaságtan Tanszék A Pigou-i elv szerint: Az állam feladata a szennyezési optimum kiszámítása, majd ezen optimum érvényesítése valamilyen szabályzóval Ilyen szabályzók a közvetlen előírások és a gazdasági ösztönzők A Coase-i elv szerint: Az állam feladata megfelelő intézményi környezet kialakítása a szennyezők és szennyezettek közötti megállapodások elősegítésére Ilyen szabályzók a jogallokálás és a felelősségi szabályok SZABÁLYOZÓESZKÖZÖK TÍPUSAI 1. Közvetlen előírások 2. Gazdasági ösztönzők 3. Jogosultságok allokálása 4. Felelősségi szabályok (kártérítés) 5. Morális késztetés Közvetlen előírások (command-and-control) Mennyiségi, fizikai korlátozás: a környezethasználat szintjének kormányzat általi meghatározása Utasítás: közvetlenül alkalmazható technológiai, műszaki, esetleg pénzügyi előírás, követelmény; a szabályozó hatóság által jogszabályban vagy szabványban előírva Az utasítás a környezethasználat lehetséges tartományát egy legális és egy tiltott halmazra osztja Ellenőrzés: a hatóság valamilyen módon ellenőrzi az utasítások teljesülését, kikényszerítve azok alkalmazását

2 Gazdasági ösztönzők (Pigou-i adók / market based instruments) Jogosultságok allokálása A környezethasználat beárazása : a kibocsátott szennyezésért vagy a kitermelt erőforrásért az okozott externáliával arányosan fizetni kell A környezethasználat bármely szintje legális, de annak költsége immár a piac által érzékelhető lesz Az állam jogszabályban határozza meg a környezethasználat díját, a fizetés módját Nem mindig az államnak kell a díjat megfizetni, a transzfer történhet piaci szereplők között is A környezeti problémák oka a magas tranzakciós költség (ebből fakad az externália és a közjavak tragédiája ) a tranzakciós költségek szintje azonban a jogrendszertől függ 1. A környezet használatával kapcsolatos jogosultságokat (tulajdonjog, használati jog, stb.) egyértelműen tisztázni kell 2. A környezet használatában érdekeltek ( szennyezők és szennyezettek ) számára lehetővé kell tenni az alkuk lefolytatását Felelősségi szabályok (kártérítés) Morális késztetés A környezethasználó felelős tevékenységének következményeiért. Polgári jogi (objektív vagy vétkességi) felelősség Büntetőjogi felelősség Közigazgatási jogi felelősség Leggyakoribb formája a kártérítés célja a visszatartás mások jogainak megsértésétől Ebben az esetben a bíróságok feladata a konkrét esetek megítélése a környezethasználat hatékony szintjének (utólagos) megállapítása. A korábbi esetek azonban hatnak az aktuális környezethasználók magatartására. Ezen akciók a társadalom tagjainak erkölcsi érzékére és állampolgári felelősségére próbálnak hatni. Önkéntes tevékenységek a környezeti állapot javítása érdekében. Nincs semmilyen kormányzati kényszer vagy ösztönzés. A közösségi elvárások ( divatok, szakmai-kamarai irányelvek, általánossá váló gyakorlatok) kormányozzák a környezethasználók magatartását Példák: vállalati fenntarthatósági politikák, CSR (vállalatok társadalmi felelőssége), önkéntes megállapodások, társadalmi vagy vallási közösségek belső szabályai

3 Mai előadás témája A Coase-tételre alapuló szabályzóeszközök: 1. Jogallokálás 2. Felelősségi szabályok - kártérítés A Coase-féle szabályozási formák előnyei Az államnak nem kell részletes számításokat készítenie a hatékony szabályozáshoz (ahol az intézményi költségek magasak lennének), elegendő az alapjogok vagy az alapkövetelmények tisztázása A szennyezés optimális szintje az érdekeltek alkujából fakad (nem külső kényszerből), ezért az önkéntes betartás esélye nagyobb lehet Az érintettek alkuja során érvényesülhetnek a regionális vagy helyi sajátosságok A hátrányokat külön-külön tárgyaljuk majd! Tranzakciós és intézményi költség A mi szóhasználatunkban: Tranzakciós költség: mindazok a költségek, amik az érintett felek ( szennyező és szennyezést elviselő ) közötti alkuk létrejöttéhez szükségesek Intézményi költség: Egy harmadik, az internalizálást elősegítő vagy meghatározó félnél (pl. bíróság) felmerülő költségek (1) Jogallokálás A tulajdonosnak általában érdekében áll a tulajdona értékének maximalizálása. Ha bárki a tulajdon értékét csökkentené, a tulajdonos a jog erejével érvényesítheti érdekeit. A természeti erőforrás értéke megóvható, ha a tulajdonosi vagy más jogok tisztázottak és egyértelműek.

4 A jogosultságok formái Wesley N. Hohfeld ( ) nyomán a jogosultságok következő formáit különböztethetjük meg: Menedzsment (használati) jog: a használat, a felhasználás módjáról való rendelkezés joga Kizárás joga: a jogosult meghatározhatja, hogy mások milyen jogokat gyakorolhatnak Átruházás joga: az adott menedzsment vagy kizárási jog másnak átadható A jogosultság nem csak tulajdonjog! Például: Fejlesztési jog (easement) Egy erdő lehet magántulajdonban is, de egy a természeti érték megóvásában érdekelt fél (zöld szervezet, kormány) megvásárolhatja a fejlesztés, az átalakítás jogát. Ezek után például az erdő helyén bevásárlóközpontot építeni a tulajdonos csak akkor tud, ha erre engedélyt kapna a fejlesztési jog birtoklójától A jogosultságok ösztönző hatásai Dinamikus ösztönző hatás: a beruházás haszna biztosan a jogosulté lesz, ha annak gyümölcseihez mások (akik nem ruháztak be) nem férhetnek hozzá [az vághatja ki a fát, aki ültette] Statikus ösztönző hatás: a jövőbeli hasznok is a jogosulté lesznek, ezért nem érdekelt a gyors kiaknázásban [az erdő fenntartható művelésében lesz érdekelt, nem kell gyorsan azt tarra vágni] Idézzük fel: pont ezen feltételek hiánya miatt következett be a közlegelő tragédiája A jogosultságok védelme Tulajdoni védelem A jogosultság megsértője (i) köteles a kárt megtéríteni és (ii) büntetésre is számíthat. Kártérítési védelem A jogosultság megsértője csak a kárt köteles megtéríteni.

5 Egy közkeletű tévedés eloszlatása A jogosultságok rendszerének pontos megfogalmazása, jogosult kijelölése nem feltétlenül privatizációt vagy államosítást jelent! A jogosult lehet egy közösség is. Példa: svájci hegyi legelők közös tulajdona, civil szervezetek tulajdonlása az USA-ban, stb. A gyakorlati alkalmazások vizsgálata 2009-ben a közgazdasági Nobel-díj felét Elinor Ostrom kapta a használati szabályokon alapuló megoldások tanulmányozásáért Példái: svájci legelő, kaliforniai vízbázis, török halászati terület vagy fülöp-szigeteki öntözőrendszer Kimutatta, hogy az érdekeltek (pl. halászok, gazdák, vízhasználók) önkéntesen szerveződő közösségeinek felügyelete alatt feltéve, hogy a közösségi irányítás intézményeit és szabályait (pl. ki, mikor, hol és mennyit halászhat) hatékonyan alakítják ki garantálható az adott természeti erőforrás hosszútávon is fenntartható, gazdaságilag eredményes használata. Egy speciális határeset A forgalmazható szennyezési jogok rendszere Egyesíti a közvetlen előírások, a gazdasági ösztönzők és a jogallokálás jellegzetességeit Lényege, hogy a környezethasználó (1) a szennyezéséhez szennyezési jogokat vásárolhat, s csak annyi kibocsátása lehet, amennyi jog-egysége van; (2) a szennyezési jogaival szabadon kereskedhet: vásárolhat vagy eladhat. Több szennyezőre működik az USA-ban, s így működik az EU-ETS, az Európai Unió üvegházgáz-kibocsátási szabályozása is A későbbiekben részletesen ismertetjük (a gazdasági ösztönzőknél) A szabályozás (jogallokálás) korlátai A szabályozás feltétele, hogy az érintettek alkuba tudjanak bocsátkozni. Ha például túl sok szennyező vagy szennyezett van, ez meghiúsulhat (magasak a tranzakciós költségek). DE: Az esetek egy részében a tranzakciós költségek megfelelő intézmények (pl. tőzsde) révén vagy a jogszabályok megváltoztatásával csökkenthetők.

6 A jogallokálás: hol használjuk? Közös használatú természeti erőforrások szabályozására kisebb közösségek szerte a világban (lásd: az Elinor Ostrom által vizsgált eseteket) A Nature Conservancy (a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete) a veszélyeztetett természeti területek megvásárlásával biztosítja a védelmet az USA-ban (de a világ más 30 országában is) Forgalmazható kibocsátási engedély rendszerek (USA és EU) Fejlesztési jogosultságok használata szerte a világban (2) Felelősségi szabályok A környezethasználó felelős tevékenységének következményeiért. Polgári jogi felelősség (Kártérítés ezt fogjuk példaként tárgyalni) Büntetőjogi felelősség Közigazgatási jogi felelősség A felelősség köre a jogszabályokban meghatározott. Ebben az esetben a bíróságok feladata a konkrét esetek megítélése. Az internalizáló ágens a bíróság. A felelősség megállapításának feltételei A kártérítés ösztönző hatása A károsultat kár érte A kárt a másik fél okozta A károkozás jogellenes volt Ezek szükségesek az objektív felelősség megállapításához. A károkozó nem úgy járt el, ahogyan az adott helyzetben elvárható lett volna Ez a negyedik feltétel is szükséges a vétkességi felelősség megállapításához. A jogrendszernek előre meg kell mondania, az egyes környezetszennyezési esetekben az objektív vagy a vétkességi felelősséget fogja-e alkalmazni. Hogyan hathat a kártérítés ösztönző szabályzóként, ha a kártérítést a bíróság mindig utólag szabja ki? Az azonos jellegű tevékenységet folytatók számára bármely kártérítési ügy precedens: velük is így fognak eljárni A potenciális károkozó mérlegelni fog: figyelembe veszi a várható kártérítés összegét, illetve azon megoldások költségeit, amivel a kár létrejöttének valószínűségét csökkenteni tudja A kár költsége függ a bekövetkezés valószínűségétől és a hatás nagyságától A károkozó minden elővigyázatossági lépést megtesz, amiknek költsége kisebb, mint az annak révén elkerülhető várható kár nagysága

7 A kártérítés korlátai A bíróságok kapacitása korlátozott: minden szennyezési ügy nem kerülhet bíróság elé. A bíróságok információ gyűjtési és feldolgozási kapacitásai korlátozottak (az információs költségek magasak): nem minden ügyben képes hatékonyan dönteni. Ha a kibocsátás és a kár létrejötte között hosszú idő telik el, lehet, hogy a szennyezőt már nem lehet felelősségre vonni (morális kockázat jelenik meg). A károkozással kapcsolatos kockázat csökkentése: a biztosítás Biztosítás kétféle lehet: A károsult kockázatát csökkentő: környezeti károk elleni biztosítás A szennyező kockázatát csökkentő: környezeti felelősségbiztosítás A biztosítás megkötése esetén a kárt a megfelelő mértékű és rendszerességű díjfizetés ellenében a biztosító vállalja magára. A biztosítás megköthetőségének feltételei Minimális a bizonytalanság (a kockázat esélyét ismerjük, a bizonytalanságét nem): a kár várható nagyságával és a bekövetkezés esélyével kalkulálhatunk A káresemény bekövetkezésének valószínűsége nem nagyon magas (biztos eseményre nem lehet biztosítást kötni) Létrehozható kockázatközösség, pl. nem csak 1-2 szennyező (potenciális károkozó) van a biztosítási eseményeknek kellően szétterítettnek kell lenniük A káros szelekció kezelhető (káros szelekció: a káresemény kockázatát a biztosított tudja, a biztosító azonban nem következmény: a jó kockázatúak nem kötnek biztosítást, csak a rossz kockázatúak) A morális kockázat kiküszöbölhető vagy csökkenthető (morális kockázat: biztosítottsága tudatában a biztosított nem tesz meg minden tőle elvárhatót a kockázat csökkentésére megoldás pl. ha a biztosító nem köt teljes biztosítást [van önrész]) Felelősségi szabályok és biztosítás: hol használjuk? A súlyos, szándékos környezetkárosítást sok országban a büntetőjog szankciói fenyegetik A környezeti károkozás sok országban kártérítési kötelezettséget vonhat maga után Pl. a MAL Zrt, illetve vezetői ellen kártérítési és büntetőper is folyik ma Magyarországon Biztosítás, felelősségbiztosítás sem ritka

8 Coase-féle szabályozás (összefoglalás) Jogosultságok védelme A jogosultság birtokosa: Tulajdonjog Kártérítési jog Szennyezést elviselő Szennyezést kibocsátó Védelem a szennyezéssel szemben A szennyezés lehetséges, nincs kártérítés A szennyezés lehetséges, de a kibocsátó kártérítésre köteles Nincs kártérítési felelősség, a költségeket a szennyezett viseli Tulajdonjog (jogallokálás) versus kártérítés (felelősségi szabályok) Jelentős információs költség Alacsony információs költség Nagy tranzakciós költség Alacsony tranzakciós költség Mindkét internalizáló eszköz alacsony hatékonyságú Mindkét internalizáló eszköz hatékony A felelősségi szabályok alkalmazhatók Mindkét internalizáló eszköz hatékony

1. Közvetlen előírások (command-and-control)

1. Közvetlen előírások (command-and-control) KÖRNYEZETI SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK Környezetgazdaságtan A közvetlen előírások és a gazdasági ösztönzők 1.Közvetlen előírások 2.Gazdasági ösztönzők 3.Jogosultságok allokálása 4.Felelősségi szabályok (kártérítés)

Részletesebben

Környezetvédelmi adók a gyakorlatban. A környezetszennyezés-szabályozási mátrix

Környezetvédelmi adók a gyakorlatban. A környezetszennyezés-szabályozási mátrix A környezetszennyezés-szabályozási mátrix A szennyezés árának meghatározója állam piac Közvetlen szabályozó eszközök /command and control/ (pl. szabvány) Szennyezési jogok piaca (pl. buborék politika)

Részletesebben

Környezetgazdaságtan. Emlékeztető: az externália hatása. 6. előadás. A szennyezés mint piaci kudarc kezelése: a Pigou-i hagyomány és a Coase-tétel

Környezetgazdaságtan. Emlékeztető: az externália hatása. 6. előadás. A szennyezés mint piaci kudarc kezelése: a Pigou-i hagyomány és a Coase-tétel Környezetgazdaságtan Externáliák 6. előadás Közjavak problémája Diszkontálás Stb A szennyezés mint piaci kudarc kezelése: a Pigou-i hagyomány és a Coase-tétel Környezeti állapotváltozás 2012 BME Környezetgazdaságtan

Részletesebben

JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN

JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Környezetgazdaságtan. A Pigou-i szabályozás tervezése. A szabályzóeszköz kiválasztásának szempontjai

Környezetgazdaságtan. A Pigou-i szabályozás tervezése. A szabályzóeszköz kiválasztásának szempontjai Környezetgazdaságtan A igou-i szabályozás tervezése 10. előadás: A közvetlen előírások és a gazdasági ösztönzők összehasonlítása A megfelelő szabályzóeszköz kiválasztásának szempontjai A környezethasználatból

Részletesebben

Környezettechnológia

Környezettechnológia Tantárgy neve Környezettechnológia Tantárgy kódja KVB1303, KVB1304, KVB1305 Meghirdetés féléve 2., 4., 6. Kreditpont 3+1+2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 1+0, 0+3 Számonkérés módja koll, koll, gy.j. Előfeltétel

Részletesebben

Budapesti Műszaki Egyetem. Környezetgazdaságtan. Rövid elméleti összefoglaló a második ZH-hoz. Kovács Levente és Mihályi László 2014.

Budapesti Műszaki Egyetem. Környezetgazdaságtan. Rövid elméleti összefoglaló a második ZH-hoz. Kovács Levente és Mihályi László 2014. Budapesti Műszaki Egyetem Környezetgazdaságtan Rövid elméleti összefoglaló a második ZH-hoz Kovács Levente és Mihályi László 2014. őszi félév A jegyzet a 2014-es előadás diák alapján készítette Kovács

Részletesebben

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN ELŐADÓ: DR. KOVÁCS ZSOLT XXIII. ALTENBURGER GYULA SZIMPÓZIUM BALATONVILÁGOS, 2013. MÁJUS 31. A KONTRAKTUÁLIS ÉS A DELIKTUÁLIS FELELŐSSÉG

Részletesebben

5. Előadás. Piaci kudarcok

5. Előadás. Piaci kudarcok 5. Előadás Piaci kudarcok Piaci kudarcok A piaci ármechanizmus által vezérelt egyéni döntéshozatal képes az egyéni viselkedések koordinálására, és (meghatározott feltételek mellett) figyelemre méltó hatékonysági

Részletesebben

Adóztatás vagy szabályozás (Szalai Ákos) Környezetgazdaságtan - 9. hét

Adóztatás vagy szabályozás (Szalai Ákos) Környezetgazdaságtan - 9. hét Adóztatás vagy szabályozás (Szalai Ákos) Környezetgazdaságtan - 9. hét 1. Ismétlés: Coase-i alku A marhák határi és határköltségei A növénytermesztő kára 1. marha 17 4 2. marha 15 4 3. marha 13 4 4. marha

Részletesebben

Különös biztosítási feltételek Pénzügyi szolgáltatások független közvetítőinek szakmai felelősségbiztosítása

Különös biztosítási feltételek Pénzügyi szolgáltatások független közvetítőinek szakmai felelősségbiztosítása Különös biztosítási feltételek Pénzügyi szolgáltatások független közvetítőinek szakmai felelősségbiztosítása 7/1 AHE-10440 1. Általános rendelkezések 1.1. A biztosítási esemény (káresemény) 1.1.1. Jelen

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

A szennyezési lánc 2009. 04. 06. 1

A szennyezési lánc 2009. 04. 06. 1 A szennyezési lánc Társadalmi-gazdasági tevékenység Emissziók Immissziók Hatások Mikro és makro szerkezet Transzmisszió Hatások Értékelés Gyógyító Hatás orientált Forrás orientált Szerkezet váltó (megelőző)

Részletesebben

CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA. Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek

CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA. Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. PANNÓNIA Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosításának Különös Feltételei Ügyféltájékoztató és biztosítási szerződési

Részletesebben

Különös biztosítási feltételek Környezetszennyezési felelősségbiztosítás

Különös biztosítási feltételek Környezetszennyezési felelősségbiztosítás Különös biztosítási feltételek Környezetszennyezési felelősségbiztosítás 1. A biztosítási esemény (káresemény) 1.1. A jelen különös biztosítási feltételek szempontjából biztosítási eseménynek minősül,

Részletesebben

A környezeti szabályozás célja, feladatai. A szabályozás alapkövetelményei. A szabályozás alapkövetelményei 2. A közvetlen szabályozás eszközei

A környezeti szabályozás célja, feladatai. A szabályozás alapkövetelményei. A szabályozás alapkövetelményei 2. A közvetlen szabályozás eszközei ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE Környezeti szabályozás, környezetvédelmi stratégiák A környezeti szabályozás célja, feladatai Közvetett vagy gazdasági szabályozás A környezetvédelem térnyerése a vállalati gyakorlatban

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1996.

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1996. Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1996. április 1-től 2 1. SZ.MELLÉKLET A MAGYAR ÜGYVÉDEK BIZTOSÍTÓ ÉS SEGÉLYEZŐ

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993.

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. január 1-től 2 1. SZ.MELLÉKLET A MAGYAR ÜGYVÉDEK BIZTOSÍTÓ ÉS SEGÉLYEZŐ

Részletesebben

Tóth I. János SZTE BTK Társadalomelméleti intézet

Tóth I. János SZTE BTK Társadalomelméleti intézet Tóth I. János SZTE BTK Társadalomelméleti intézet Környezeti elınyök hatása az árakra - externáliák internalizálása Fenntartható hulladékgazdálkodás Visegrád, 2008. fenruár 5-6. 1. Externália Ha nincs

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az a körülmény, hogy az egészségügyi szolgáltató és az egészségügyi dolgozó között,

Részletesebben

Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében

Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében Az adatvédelmi szabályozás célja, fontossága - A személyes adatok gyűjtése nyilvántartása, feldolgozása a legutóbbi időszakban került az alkotmányos

Részletesebben

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Ügyfél-tájékoztató és biztosítási szerződési feltételek Nyomtatványszám: NF3143 Hatályos: 2018. szeptember 01- Tartalom 1.

Részletesebben

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Az Informatikai Biztonsági Politika célja... 3 1.1.1 Az információ biztonság keret rendszere... 3 1.1.2

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1998.

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1998. Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1998. július 1-től 2 A MAGYAR ÜGYVÉDEK BIZTOSÍTÓ ÉS SEGÉLYEZŐ EGYESÜLETÉNEK ALAPSZABÁLYA

Részletesebben

A fenntartható fejlődés megjelenése az ÚMFT végrehajtása során Tóth Tamás Koordinációs Irányító Hatóság Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. szeptember 30. Fenntartható fejlődés A fenntarthatóság célja

Részletesebben

A környezetvédelmi jog szabályozási módszerei, szabályozási típusok, jogágak, alapfogalmak. dr. Gajdics Ágnes szeptember 6.

A környezetvédelmi jog szabályozási módszerei, szabályozási típusok, jogágak, alapfogalmak. dr. Gajdics Ágnes szeptember 6. A környezetvédelmi jog szabályozási módszerei, szabályozási típusok, jogágak, alapfogalmak dr. Gajdics Ágnes 2016. szeptember 6. A környezetjog rendszere, szabályozási módszerei A környezetjog sajátosságai,

Részletesebben

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN (AV_GNF1106-K4) 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Bauerné Dr. Gáthy Andrea, egyetemi adjunktus 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2 HÍRLEVÉL A szerződésszegési szabályok változása az új Ptk.-ban 2014 / 2 I. rész A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk., a 2013. évi V. törvény, amely sok tekintetben megváltoztatta a korábbi Ptk.,

Részletesebben

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett Biológiai biztonság Biológiai biztonság: Minden biológiai anyag potenciálisan kórokozó és szennyező; a biológiai biztonság ezen biológiai anyagok hatásaira (toxikus hatások, fertőzések) koncentrál és célja

Részletesebben

Kockázatkezelés az egészségügyben

Kockázatkezelés az egészségügyben Kockázatkezelés az egészségügyben Varga Tünde Emese XVI. Ker. KESZ/Int.vez. főnővér MBM hallgató 2018.02.15. Előadás célja 1. Kockázattal kapcsolatos fogalmak bemutatása 2. Releváns jogszabályok ismertetése

Részletesebben

A könyvvizsgálati standardok változásai

A könyvvizsgálati standardok változásai XXIII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Visegrád 2015. Szeptember 4-5. A könyvvizsgálati standardok változásai dr. Ladó Judit Alelnök Magyar Könyvvizsgálói Kamara Előzmény 1 Nemzetközi Könyvvizsgálati

Részletesebben

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin 2012. november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Számonkérés A számonkérés formája: írásbeli dolgozat Rendelkezésre álló idő: igény szerint, kb.

Részletesebben

2002-ben végze a Budapesti Közgazdaságtudományi. Államigazgatási Egyetemen (ma: Budapesti Corvinus Egyetem) marketing f - és környezeti

2002-ben végze a Budapesti Közgazdaságtudományi. Államigazgatási Egyetemen (ma: Budapesti Corvinus Egyetem) marketing f - és környezeti H A A m y y m v m m y y, m y F A v b j v. A mb j y, m y v mb y m ó - j -, m 24 ó j b yv y m ü. E v - v yv, b y v m mu u. A mb u b v bb v : j, - m. A u bó v, v u m y m v, m v -, y m m - m y v y m. N m v,

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Környezetmenedzsment

Környezetmenedzsment zöld beszerzé s ökocímkék környezetmene dzsment zöld rendezvény Környezetmenedzsment ISO 14001 és EMAS A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatójának kivonata

Részletesebben

Szorul a hurok (?) Bővülő lehetőségek a versenyjogi kártérítési perekben

Szorul a hurok (?) Bővülő lehetőségek a versenyjogi kártérítési perekben Szorul a hurok (?) Bővülő lehetőségek a versenyjogi kártérítési perekben Áttekintés A versenyjogi kártérítési perekről lehetőségek és kockázatok Jogszabályi háttér Ki indíthat pert és ki perelhető? A versenyjogi

Részletesebben

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Erdőgazdálkodás

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

Élelmiszer-etika: régimódi történet? Szeitzné Szabó Mária Cseh Júlia

Élelmiszer-etika: régimódi történet? Szeitzné Szabó Mária Cseh Júlia Élelmiszer-etika: régimódi történet? Szeitzné Szabó Mária Cseh Júlia Kérdések Tiszteljük-e még mindennapi kenyerünket? Van-e szabályozó szerepe az erkölcsnek - a jog mellett - napjainkban? Az erkölcs egyéni,

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

Zöld közbeszerzések szerepe a hazai építőipari beruházásokban. Dr. Kéri Zoltán október

Zöld közbeszerzések szerepe a hazai építőipari beruházásokban. Dr. Kéri Zoltán október Zöld közbeszerzések szerepe a hazai építőipari beruházásokban Dr. Kéri Zoltán 2016. október Új EU irányelvek Európai Parlament és a Tanács 2014/23/EU irányelve Európai Parlament és a Tanács 2014/24/EU

Részletesebben

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában Előadó: Ivanyos János Trusted Business Partners Kft. ügyvezetője Magyar Közgazdasági Társaság Felelős Vállalatirányítás szakosztályának

Részletesebben

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások? Bibók Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes 2011. június 14. Tartalom Fenntartható fejlődés A környezetvédelem és alapelvei

Részletesebben

GAZDASÁGPOLITIKA GPOLITIKA. Tananyag. gpolitika? Mi a gazdaságpolitika? Az előadások anyaga Tankönyv (Bod P. Á.: Gazdaságpolitika) (Kapcsolódó cikkek)

GAZDASÁGPOLITIKA GPOLITIKA. Tananyag. gpolitika? Mi a gazdaságpolitika? Az előadások anyaga Tankönyv (Bod P. Á.: Gazdaságpolitika) (Kapcsolódó cikkek) Tananyag GAZDASÁGPOLITIKA GPOLITIKA, BCE, adjunktus http://uni-corvinus.hu/gazdasagpolitika istvan.madar@uni-corvinus.hu Az előadások anyaga Tankönyv (Bod P. Á.: Gazdaságpolitika) (Kapcsolódó cikkek) Számonk

Részletesebben

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből Fábián Ferenc Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári

Részletesebben

Biztosítás és társadalombiztosítás

Biztosítás és társadalombiztosítás Biztosítás és társadalombiztosítás Dr. FARKAS Szilveszter PhD, egyetemi docens Pénzügy Intézeti Tanszék farkas.szilveszter@pszfb.bgf.hu, http://dr.farkasszilveszter.hu A vagyon- és felelősségbiztosítások.

Részletesebben

Szennyezett területek menedzsmentjének jogi háttere

Szennyezett területek menedzsmentjének jogi háttere Szennyezett területek menedzsmentjének jogi háttere Zöldi Irma Menedzsment Döntési helyzetek, döntésmechanizmus Jogszabályok, jogszabályi lehetőségek KÖRINFO konferencia, 2 Mi a menedzsment? Menedzsment

Részletesebben

Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései

Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései Budapest, 2017.09.07 Fenntartható munkahelyi mobilitási tervek koncepciója és lépései Domokos Esztergár-Kiss, BME MUNKAHELYI MOBILITÁSI TERV hosszú távú stratégia egy cég/szervezet alkalmazza célja a fenntartható

Részletesebben

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Közlekedési balesetek és a közlekedő ember című szeminárium Budapest, 2017. október 14. 1 Önvezető autók autonóm járművek 11/2017. (IV.12.)

Részletesebben

Mit fedez a felelősségbiztosítás? (különös tekintettel az építési beruházásokra) A közbeszerzés és a biztosítás kérdései November 7.

Mit fedez a felelősségbiztosítás? (különös tekintettel az építési beruházásokra) A közbeszerzés és a biztosítás kérdései November 7. Mit fedez a felelősségbiztosítás? (különös tekintettel az építési beruházásokra) A közbeszerzés és a biztosítás kérdései 2018. November 7. Felelősségbiztosítás Építési beruházás esetén az ajánlattevő köteles

Részletesebben

A megválaszolt kérdés Záró megjegyzések

A megválaszolt kérdés Záró megjegyzések A megválaszolt kérdés Záró megjegyzések Bartus Gábor Ph.D. titkár, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Tartalom (1) Érdemes-e a jelenlegi paksi blokkokat élettartamuk lejárta előtt bezárni? (2) Szükségünk

Részletesebben

A környezetszennyezés gazdaságtana

A környezetszennyezés gazdaságtana A gazdaság és a környezet A környezetszennyezés gazdaságtana R P C r R W A környezet a hulladék befogadója 2008. 02. 06. 1 ER RR 2008. 02. 06. 2 Az externáliák Hatás Fogyasztói Termelői Pozitív Negatív

Részletesebben

A Víz Keretirányelv végrehajtása

A Víz Keretirányelv végrehajtása WAREMA Nyári Egyetem Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar A Víz Keretirányelv végrehajtása Dr.Ijjas István egyetemi tanár a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke BME Vízépítési és Vízgazdálkodási

Részletesebben

MUNKÁLTATÓI BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

MUNKÁLTATÓI BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉG- BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI... 3 1. Biztosítási esemény... 3

Részletesebben

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi Tartalom n Kockázat vs. megelőzés n A kockázat fogalma n Hol található a kockázat az új szabványban? n Kritikus megjegyzések n Körlevél n Megvalósítás

Részletesebben

A biztosító mint hitelező és mint adós. Dr. Csőke Andrea

A biztosító mint hitelező és mint adós. Dr. Csőke Andrea A biztosító mint hitelező és mint adós Dr. Csőke Andrea A biztosító mint hitelező A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Cstv.) - Magyarországon + anyagi jogi szabályok

Részletesebben

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA ÉS KISHOMOK VÁROSRÉSZÉNEK SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA KEOP-7.1.2.0-2008-0295 LEHETSÉGES KOCKÁZATOK FELMÉRÉSE

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA ÉS KISHOMOK VÁROSRÉSZÉNEK SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA KEOP-7.1.2.0-2008-0295 LEHETSÉGES KOCKÁZATOK FELMÉRÉSE HÓDMEZŐVÁSÁRHELY SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA ÉS KISHOMOK VÁROSRÉSZÉNEK SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA KEOP-7.1.2.0-2008-0295 LEHETSÉGES KOCKÁZATOK FELMÉRÉSE 2009. október A projekt előkészítési szakasza az Új Magyarország

Részletesebben

GDPR: a felelősség átruházása. Dr. Vikor Áron május 8.

GDPR: a felelősség átruházása. Dr. Vikor Áron május 8. GDPR: a felelősség átruházása Dr. Vikor Áron 2018. május 8. Kire szeretnénk felelősséget átruházni? 2 Közös adatkezelőre vagy adatfeldolgozóra? A másik adatkezelővel mellérendelt viszonyban közös adatkezelés

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁRCIUS 20. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi

Részletesebben

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor

A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI. Az audit gyakorlati szempontjai. Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor A GDPR FELKÉSZÜLÉS INFORMATIKAI KÉRDÉSEI { Az audit gyakorlati szempontjai Sipos Győző CISA IT biztonságtechnikai auditor Mobil: +36 20 916 3541 E-mail: sipos.gyozo@nador.hu SZÁMSZERŰSÍTETT KOCKÁZATOK

Részletesebben

- Fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pályázatokban -

- Fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pályázatokban - - Fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pályázatokban - A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése ÁROP-1.1.5/C A Tokaji kistérség fejlesztési

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

A Raiffeisen Bank Zrt. KERESKEDÉSI POLITIKÁJA

A Raiffeisen Bank Zrt. KERESKEDÉSI POLITIKÁJA A Raiffeisen Bank Zrt. KERESKEDÉSI POLITIKÁJA Hatályos: 2019.04.24-től 1. A Kereskedési politika célja A jelen szabályzat (a továbbiakban: Kereskedési Politika) a Raiffeisen Bank Zrt. (a továbbiakban:

Részletesebben

Dr. Bodzási Balázs Tanszékvezető BCE Gazdasági Jogi Tanszék

Dr. Bodzási Balázs Tanszékvezető BCE Gazdasági Jogi Tanszék Dr. Bodzási Balázs Tanszékvezető BCE Gazdasági Jogi Tanszék balazs.bodzasi@uni-corvinus.hu Szabályozási háttér A nyilvánosan működő, tőzsdei részvénytársaságok tipikusan nagyméretű, nemzetgazdasági vagy

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás Államtudomány Közigazgatás 1. A kameralisztika, az abszolutizmus kormányzati változatai 2. Jogi irányzatok a közigazgatás-tudományban 3. A közigazgatás politikatudományi megközelítése 4. A közigazgatás

Részletesebben

. számú biztosítási feltétel Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek)

. számú biztosítási feltétel Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) . számú biztosítási feltétel Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1999. január 1-től 2 A MAGYAR ÜGYVÉDEK BIZTOSÍTÓ ÉS SEGÉLYEZŐ

Részletesebben

A Natura 2000 finanszírozása. Útmutató. A Natura 2000 finanszírozása. Útmutató. Bevezetés Szerkezet & tartalom Példák Kitekintés

A Natura 2000 finanszírozása. Útmutató. A Natura 2000 finanszírozása. Útmutató. Bevezetés Szerkezet & tartalom Példák Kitekintés A Natura 2000 finanszírozása Útmutató A Natura 2000 finanszírozása Útmutató Bevezetés Szerkezet & tartalom Példák Kitekintés 1 A KÉZIKÖNYV BEMUTATÁSA: Háttér I. rész: Miért készült? Kinek készült? Mire

Részletesebben

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK POLGÁRI JOG ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2017-2018. I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK 1. A polgári jog fogalma, tárgya, helye és összefüggései a jogrendszerben. 2. A magánjog története Nyugat-Európában és Magyarországon

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

Elméleti alapvetések A versenyjog szabályozási területei

Elméleti alapvetések A versenyjog szabályozási területei Az előadás vázlata I. Elméleti alapvetések II. Versenykorlátozó megállapodások (101. cikk) III. Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés (102. cikk) IV. Fúziókontroll (139/2004/EK rendelet) V. Kereskedelmi

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Dokumentum azonosítója: AT02 Dokumentum verziószáma: 1p0 Jóváhagyta: Huszár Péter/ Műszaki Igazgató Hatályos: 2018.11.15-től (visszavonásig) Adatkezelési tájékoztató a Nitrogénművek Zrt. területéről kitiltottak

Részletesebben

TÖRÖKBÁLINT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alap létrehozásáról. Preambulum

TÖRÖKBÁLINT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alap létrehozásáról. Preambulum 1. melléklet TÖRÖKBÁLINT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alap létrehozásáról Preambulum Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet

Részletesebben

Piaci elégtelenségek. Az externáliák és a közjavak problémája

Piaci elégtelenségek. Az externáliák és a közjavak problémája iaci elégtelenségek Az externáliák és a közjavak problémája Externália fogalma Externáliáról vagy külső gazdasági hatásról akkor beszélünk, ha egy gazdasági szereplő tevékenysége piaci ellentételezés nélkül

Részletesebben

Vállalatok társadalmi felelıssége

Vállalatok társadalmi felelıssége Vállalatok felelıssége Matolay Réka Budapesti Corvinus Egyetem E tantárgy 1. Közelítésmódok és eszközök (2008. szeptember 20.) Matolay Réka 2. Értelmezés a fenntarthatóság bázisán (2008. október 4.) Tóth

Részletesebben

Felszámolók szakmai felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek

Felszámolók szakmai felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek Felszámolók szakmai felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási A jelen kiegészítő biztosítási azokat a rendelkezéseket tartalmazzák, amelyeket az Allianz Hungária Zrt. Cg. 01-10-041356, székhely: 1087

Részletesebben

A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája

A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája A file megnevezése: javadalmazási politika v.1.1 Felelős szervezeti egység: Emberi Erőforrás Menedzsment Hatálybalépés dátuma: 2014. október 1. 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia április 22.

Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia április 22. Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia 2016. április 22. A FENNTARTHATÓSÁGRA NEVELÉS LEHETŐSÉGEI Galambos Annamária főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium VÁLTSUNK SZEMLÉLETET!

Részletesebben

1959. évi IV. Törvény a Polgári Törvénykönyvről. XLV. fejezet. A biztosítás. 1. Közös szabályok

1959. évi IV. Törvény a Polgári Törvénykönyvről. XLV. fejezet. A biztosítás. 1. Közös szabályok 1959. évi IV. Törvény a Polgári Törvénykönyvről XLV. fejezet A biztosítás 1. Közös szabályok 536. (1) Biztosítási szerződés alapján a biztosító meghatározott jövőbeni esemény (biztosítási esemény) bekövetkeztétől

Részletesebben

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe

A tananyag feldolgozására fordítható órák száma: Órák megoszlása Tárgykör száma. Tárgykör címe 1 1. A képzés célja A képzésen résztvevők jogi, szakmai és szolgálati ismeretinek aktualizálása, bővítése, valamint a szolgálati feladatok végrehajtásához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése innovatív

Részletesebben

Merre megy Európa könyvvizsgálata?

Merre megy Európa könyvvizsgálata? Merre megy Európa könyvvizsgálata? XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia 2012. szeptember 6-7. Dr. Judit Ladó Szakmai alelnök 9/10/2012 1 A változás igénye Témák A folyamat kezdete Zöld könyv A folytatás

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 11. Fenntartható erőforrásgazdálkodás és fejlődés 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Fenntartható fejlődés a fenntartható fejlődés

Részletesebben

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Szabó Katalin Csilla felügyelő Tőkepiaci felügyeleti főosztály Tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóság 2015. november 27. 1 A

Részletesebben

Hírlevél 2. A munkahelyi biztonság kialakítása, a Munkavédelem Országos Programjának alapelvei

Hírlevél 2. A munkahelyi biztonság kialakítása, a Munkavédelem Országos Programjának alapelvei Hírlevél 2. A munkahelyi biztonság kialakítása, a Munkavédelem Országos Programjának alapelvei GINOP-5.3.4-16-2016-00031 Legbb érték az ember- munkavédelem a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás,

Részletesebben

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelıs neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelıs neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN (AV_KMNA209-K3) 2. A tantárgyfelelıs neve, beosztása: Bauerné Dr. Gáthy Andrea, egyetemi adjunktus 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Részletesebben

KÖZBESZERZÉS ZÖLDEBBEN

KÖZBESZERZÉS ZÖLDEBBEN KÖZBESZERZÉS ZÖLDEBBEN Baumgartner Ida hivatalos közbeszerzési tanácsadó HAB 749 Mérnöki Tanácsadó Kft. Tartalom Zöld közbeszerzés (Green Public Procurement) Zöld közbeszerzés a gyakorlatban Jogszabályi

Részletesebben

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe ATLASZ LÉGIJÁRMŰ HASZNÁLÓK UTASFELELŐSSÉG-BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI

QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe ATLASZ LÉGIJÁRMŰ HASZNÁLÓK UTASFELELŐSSÉG-BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI ATLASZ LÉGIJÁRMŰ HASZNÁLÓK UTASFELELŐSSÉG-BIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS FELTÉTELEI (MJK: AVIPLL 001-2008) MJK: AVIPLL 001-2008 Érvényes: 2008. október 1-től 1/5 Légijármű Használók Utasfelelősség-biztosításának

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

Lakásbiztosítás. Biztosítási termékismertető. Milyen típusú biztosításról van szó?

Lakásbiztosítás. Biztosítási termékismertető. Milyen típusú biztosításról van szó? Lakásbiztosítás Biztosítási termékismertető A társaság: Wáberer Hungária Zrt. A termék: Panoráma Családi Otthonbiztosítás Garzon csomag Ez az ismertető rövid áttekintést ad Önnek a megkötni kívánt biztosítás

Részletesebben

Kockázatkezelés és biztosítás 1. konzultáció 2. rész

Kockázatkezelés és biztosítás 1. konzultáció 2. rész Kockázatkezelés és biztosítás 1. konzultáció 2. rész Témák 1) A kockázatkezelés eszközei 2) A kockázatkezelés szakmai területei 3) A kockázatelemzés nem holisztikus technikái 4) Kockázatfinanszírozás 5)

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ SZMSZ 5. sz. melléklet 4/2010. számú Főigazgatói utasítás a Szabálytalanságok kezelésének eljárásáról Hatályos: 2010. január 1. Dr. Brebán Valéria főigazgató

Részletesebben

EU-USA Adatvédelmi Pajzs. Tájékoztató és az amerikai Ombudsmannak szóló kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatvány

EU-USA Adatvédelmi Pajzs. Tájékoztató és az amerikai Ombudsmannak szóló kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatvány EU-USA Adatvédelmi Pajzs Tájékoztató és az amerikai Ombudsmannak szóló kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatvány Az Adatvédelmi Pajzs Ombudsmanja egy olyan új intézmény, melyet az Adatvédelmi Pajzs

Részletesebben

Átfogó EBK Oktatás. 1. Az adatkezelők jogos érdeke:

Átfogó EBK Oktatás. 1. Az adatkezelők jogos érdeke: Átfogó EBK Oktatás 1. Az adatkezelők jogos érdeke: Az érintettek köre: az Átfogó Egészségvédelem, Biztonságtechnika, Környezetvédelem Oktatáson ( Átfogó EBK Oktatás ) részt vevő, a MOL Nyrt. ( Társaság

Részletesebben

Fenntarthatósági szempontok az EU-s forrásból támogatott közbeszerzésekben

Fenntarthatósági szempontok az EU-s forrásból támogatott közbeszerzésekben Fenntarthatósági szempontok az EU-s forrásból támogatott közbeszerzésekben Kárpátiné Dr. Krausz Zsuzsanna Főosztályvezető-helyettes NFÜ, Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály Tartalom A támogatásból megvalósuló

Részletesebben

Adótudatosság a versenyképesség érdekében

Adótudatosság a versenyképesség érdekében Adótudatosság a versenyképesség érdekében Szalayné Ostorházi Mária főigazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága 2013. november 20. 1 Miről lesz szó? Kutatás eredményei

Részletesebben

2013 ÉV Hajdúhadház Város Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala és Intézményei Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja

2013 ÉV Hajdúhadház Város Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala és Intézményei Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV A 370/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 29.- 32. -ai szerint előírt éves i tervet a költségvetési szervnek az alábbi, egységes tartalommal javasolt elkészíteni Az éves i terv

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17.

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. A tervezés folyamata -közös programozási folyamat a két partnerország részvételével -2012 őszén programozó munkacsoport

Részletesebben

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11.

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Amit a zöld beszerzésről tudni kell Bevezetés Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ projekt

Részletesebben

SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK. 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme]

SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK. 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme] SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme] (1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy törvény és mások jogainak korlátai között

Részletesebben