2008. évre SZOCIÁLIS ÉS CSALÁDÜGYI MINISZTÉRIUM ZALAEGERSZEGI GYERMEKOTTHONA 8900 ZALAEGERSZEG, POSTA U Zalaegerszeg, április 06.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2008. évre SZOCIÁLIS ÉS CSALÁDÜGYI MINISZTÉRIUM ZALAEGERSZEGI GYERMEKOTTHONA 8900 ZALAEGERSZEG, POSTA U. 144. Zalaegerszeg, 2009. április 06."

Átírás

1 SZOCIÁLIS ÉS CSALÁDÜGYI MINISZTÉRIUM ZALAEGERSZEGI GYERMEKOTTHONA 8900 ZALAEGERSZEG, POSTA U. 44. BESZÁMOLÓ 008. évre Zalaegerszeg, 009. április 06. Készítette: Szegedi János igazgató

2 I. Az intézmény bemutatása Intézményünkben 970. óta olyan fiatalok nevelése és oktatása történik, akik korábbi környezetükben nem tudtak, vagy nem akartak illeszkedni. Korrekciós nevelésünk célja fiataljaink felkészítése, hogy felelősséggel döntsenek saját sorsukat érintő kérdésekben. Alkalmassá váljanak döntéseik kivitelezésére, vegyenek részt saját sorsuk formálásában, viseljék el annak következményeit, és a nevelési programjuknak megfelelő időn belül korábbi környezetükbe visszahelyezhetők legyenek. A beszámolási időszakban befejeződött intézményünk egészét érintő nagyberuházás, a fűtés rekonstrukciója, vele párhuzamosan kicserélésre kerültek az irodaház ablakai. Az oktatási blokkban audiovizuális termet hoztunk létre, amely lehetőséget ad a tananyag átadásának megválasztására, az információs csatornák hatékonysága szerint. Kiemelt fontossággal bírt az intézményünkben tartott igazgatói munkaközösségi értekezlet, amelyen a fenntartó és társintézmények képviselői előtt alkalmazottaink biztonságérzetének vizsgálatával kapcsolatos konklúziókat vitattunk meg. II. Létszámadatok Hónap jan. Fő 40 febr. márc. ápr május jún. 4 4 júl. 4 aug. szept. okt nov. dec december 3i záró létszám 45fő. Befogadás 7fő Elbocsátás 0fő Egy főnek befogadó nyilatkozatot adtunk a jelzett létszám felett, ő várólistára került. A fenntartó határozata alapján fő krízishely fenntartására vagyunk kötelezettek. Beutalási okok szerint: Súlyos pszichés Súlyos antiszociális 9 8 Drog és egyéb szenvedélybetegségek kipróbálás szintű érintettsége a gondozottak 90 % át érinti. Kezelésük az intézet ellátási rendszerében megoldott.

3 3 III. Intézményi struktúra alapján: Gondozás, gondoskodás Intézményünkben a 008as évben gondozás, gondoskodás feladatrendszerében a Szakmai Program és a Munkaterv feladatai alapján haladtunk../ Étkezés, étkeztetés Az élelmezési, étkeztetési szolgáltatásaink biztosították az ellátottak napi ötszöri étkezését. Az ebéd kivételével a fiatalok a nevelési folyamatba építetten saját nevelési egységükben külön beosztás alapján biztosították társaik és önmaguk étkeztetését. E nevelési részfolyamat a vásárlástól a konyhai előkészítésen keresztül, a főzésen át a tálalásig magában foglalja azokat az ismerteket, amelyek szükségesek egy későbbi önálló életvitel megalapozására. Az étrendek kialakításába a nevelési egységek aktívan bevonták az ellátottakat, az étrend kialakításánál orientálták az egészséges életmód és a korszerű táplálkozás szempontjait. Sajnos fiataljaink korábbi környezetük étkezési kultúrájától és szokásrendszerétől nehezen szabadulnak, az egysíkú érkezésről csak fokozatosan lehet áttérni az elvárt táplálkozási szokásokra. Rendszerbe építetten kontrollját adtuk a tervezett és a megvalósított étrendeknek. Az ebédet külső szolgáltatótól vásároljuk, csak a tálalás és az azzal kapcsolatos tevékenységek gyakorlására van lehetőség. Kivételt képez ez alól a Karácsony, az Újév és a Húsvét, amikor a közösségek önmaguknak készítik az ünnepi ebédet. A vásárolt ebéd a 008es évben 546 adag.

4 4./ Ruházat A törvény előírásainak megfelelően minden befogadott fiatal ruházatát kiegészítettük. Ez 7 fiatalt érintett az év folyamán. Az évszaknak megfelelő ruházati ellátás korrekciójánál, és az esetleges selejtezéseknél rendszeresen pótoltuk a ruházatot. Azoknál az ellátottaknál, akik ruhájukat akarattal megrongálták, vagy szabadság, eltávozás idejéről ruházatukat nem hozták vissza, kártérítést kezdeményeztünk. A foglalkoztatás specifikumának megfelelően biztosítottuk a szükséges felszerelést, ruházatot. Sajnos, fiataljaink tulajdonosi szemlélete ruházatuk kapcsán is nehezen alakul ki. Nevelési programunk célkitűzéseit nem segíti néhány gyám és gyámhivatal azon leegyszerűsített állásfoglalása, miszerint a gyermek az intézménytől kapott ruhájával önmaga, mintegy tulajdonosként rendelkezik, annak hiányáért, rongálásáért nem tartozik kártérítéssel. Ezen problémánk évek óta változatlanul fennáll, előrelépést felmutatni nem tudunk. 3./ Elhelyezés Ellátottaink az általuk használt épületrészeket és tárgyakat fokozott igénybevételnek teszik ki (zuhanyzócső, nyílászárók ablakai stb), indulataikat a nevelődés bizonyos fázisaiban rosszul kezelik, ezért jelentős az az erőfeszítés, amit az elhelyezés színvonalának megtartása érdekében kell tennünk. Az igények kialakítására és fenntartására korábbi életterük nem ad jó példát. A változás érdekében motiváltuk a gyerekeket, hogy vegyenek részt saját környezetük karbantartásában (meszelés, festés), a reggeli és az esti önkiszolgáló tevékenységet követően értékeljük a nevelési egységek helyiségeinek rendjét, tisztaságát és rendeltetésszerű használatát, amelynek eredményeként év végén jutalomban részesülnek.

5 5 A nevelési egység kialakulását az alábbi táblázat szemlélteti. Nappali Hálószoba Főzőkonyha Vizes helyiségek Nevelői szoba Kézi raktár Élelmiszer raktár 4 db db db db db db db A fenti helyiségek 8 fő elhelyezését biztosítják. A képzési tevékenységet az alábbi helyiségmegoszlásban végzzük: Tanterem Foglalkoztató Kézműves helyiség Szaktanterem Üvegház 6 3

6 6 Szabadidős létesítményeink: Sportpálya Klubszoba Kondi terem Torna terem Kreatív műhely A fenti helyiségeken kívül igénybe vesszük környezetünk, s a város sportés kulturális létesítményeit is. Hétfőnként a téli időszakban ingyenes belépési lehetőség biztosított ellátottainknak a Városi Jégcsarnokba. 4./ A gyermekek pénzbeli ellátása: Az elhelyezettek számára zsebpénzt és motivációs rendszerünk értékrendjének megfelelően jutalom zsebpénzt biztosítunk. Zsebpénz 3800 Ft X 0 fő Zsebpénz 500 FT X49 fő Jutalom zsebpénz 77 Ft / 55 fő 5. Egészségügyi ellátás Befogadott fiataljaink pszichés és szomatikus státusa életkori átlagukhoz viszonyítottan kedvezőtlen, korábbi életük egészségtelen életmódja, esetleg familiáris terheltsége a belépési státusokban 7 főnél ellátási szükségletet jelölt. Az egészségügyi alapellátás szolgáltatásait 99 alkalommal vették igénybe ellátottaink. 35 főt belső diagnosztikai rendszerünk a szakellátás felé irányított, akik 44 alkalommal vették igénybe az ellátási formát. Többségükben egészségi állapotuk tisztázása érdekében laborvizsgálatot (43 eset) kezdeményeztünk, fogazatuk elhanyagoltsága pedig fogászati szakellátást igényelt. 5 esetben, 4 fő pedig szájsebészeti ellátásban részesült. 43 alkalommal vettük igénybe a baleseti sebészeti ellátást, 5 alkalommal pedig a fekvőbeteg ellátásba részesültek, ezen belül pszichiátria alkalom gyermek 9 alkalom műtét 5 alkalom A kórházban eltöltött napok száma: 4. A kilépési státusvizsgálatok nem tették szükségessé az elbocsátott fiataloknál az ellátás folytatását.

7 7 6 Mentálhigiéné A belépési státusvizsgálat 7 fiatalnál jelzett ellátási szükségletet. Belső pszichiátriai terápiában 38 fő vett részt, ezeknek egy része gyógyszeres támogatást jelöl. Pszichoterápiás ellátásban egyéni és csoportfoglalkozásokon minden ellátott részt vett, a terápiás tervnek megfelelően. Elélátottaink kedvezőtlen személyiségállapota következtében megnőtt az egyéni terápiák jelentősége, gyakorta kell alkalmazni indulatkezelési problémák magoldásaként. Sajnos az egészségügyi szakellátó rendszer nem fogadja a gyermekkorú pszichiátriai problémákat mutató fiatalokat. Rendszeres önismereti csoportok heti gyakorisággal ismétlődnek, havi alkalommal a nevelési egységek részére konfliktuskezelő csoportfoglalkozást szervezünk, ahol az ellátottak és a felnőttek is részt vesznek. A csoportterápiás jellegű foglalkozások beépülnek nevelési rendszerünkbe. Értékelő csoport minden egységben, minden hét péntekjén, tematikus csoport minden héten két alkalommal van. A csoportfoglalkozások tematikája direktív és nondirektív metódusra épült, és minden esetben zárt jellegű. A direktív metódushoz intézményünk kiscsoportos tematikát biztosít, mely szakmai programunk része. Elbocsátás előtt életvezetési tanácsadás 45 alkalommal volt.

8 8 Nevelés A nevelési folyamatokat szakmai programunk általános és speciális feladatokban határozza meg. A 008as évben az ellátottak megyénkénti megoszlása: Megye Baranya BácsKiskun BorsodAbaúj.Zemplén Budapest Csongrád Fejér GyőrMosonSopron HajdúBihar KomáromEsztergom Pest Somogy SzabolcsSzatmárBereg JászNagykúnSzolnok Tolna Vas Zala Összesen: Fő Általános nevelési feladatok Intézményünkbe fogadott fiatalok általános jellemzője az alacsony együttműködési szint, gyenge kommunikációs készség, az életkori átlaguktól elmaradó általános képességek. A fiatalok egy kivételével a beutalását megelőzően intézményes nevelésben részesült, tanulmányaikban jelentős mértékben elmaradottak, életmódjuk és életstílusuk a kortárscsoporttól eltérő. Önkiszolgálásukban és önellátásukban járatlanok, az együttélés normáit deviánsan értelmezik. A serdülőkorral együtt járó általános krízishelyzetekre felkészületlenek.

9 9 A fentebb említett problémák kezelésére a hat lakásotthonban készült munkaterv általános feladatokat határoz meg az önkiszolgálás, a szabadidő eltöltésének színterein. Intézményi rendezvényeket szervezünk, amelyekre való felkészülés biztosítja az együttes élmény, a közösségért dolgozás és a saját kiteljesedés hármasát. A rendezvények sorozatában kiemelést érdemel a hagyományosan megrendezett Intézeti Napok és a Farsang. A lakóegységek önálló gazdálkodási lehetőségei biztosítják az ellátottaknak a családi gazdálkodással kapcsolatos ismeretek elsajátítását, a pénz vásárlóértékének érzékelését. Az élettérben a fiúk kisebb javítási feladatokat is elsajátíthatnak. A befogadott fiatalok vezető diagnosztikai tüneteik szerint: diszociális tünetképzés 8 pszichiátriai tünetképzés 9 A vizsgált időszakban 0 fő elbocsátására került sor Szülőhöz távozott Nagykorúvá vált 6 Más intézménybe 3 Utógondozása megszünt

10 0. Speciális nevelés Az OGYSZB javaslatára a gyámhivatal valamennyi fiatalt speciális szükségletűvé nyilvánított. 9 fiatal rendszeres pszichiátriai kezelést, gyógyszeres támogatást kap, 8 fő tanulási képességeiben zavart, enyhe fokban értelmi sérült. A 008 évben a 7 főre korrekciós terv készült. Az intézményben lévők korrekciós programjának felülvizsgálata amely megerősíthette, vagy módosíthatta nevelési programjukat megtörtént. A korrekciós program tartalmazza az egyéni szükségleteknek megfelelő terápiás tervet, és annak csoportos támogatási lehetőségét. A bevezetett komplex diagnosztikai és terápiás tervezési mód (problémaprofil) átláthatóbbá és tervezhetőbbé teszi korrekciós munkánkat. Sajnos a családi együttműködés csak kis % ban realizálódott (7 család). Intézményünkben szállást és megfelelő gyámhivatali támogatással néhány napos együttélési lehetőséget tudunk biztosítani a látogató szülőknek ( alkalom). Minden ellátottunkat, ha a törvényi feltételek biztosítottak a kapcsolattartás időszakára családgondozónk hazakísér, alkalmat találva így a gyermek fejlődésével kapcsolatos teendők megbeszélésére. Gondot jelent számunkra, hogy intézményünkben részmunkaidős ápolónő foglakoztatására van csak lehetőség. Az érdeklődési körnek megfelelő klubfoglalkozásaink terápiás jellegükkel lehetőséget biztosítanak speciális igényű, egyéni szükségleteknek megfelelően, a korábbi élményanyag feldolgozására (pszichiáterterapeuta, pszichológus segítségével). Az önkormányzati rendszer a szocializálódás azon színterét biztosítja, amely az egymásért való felelősségvállalás motívumát erősíti meg. Prevenciós foglalkozásaink a csoportok nevelési programjába illeszkednek 0 órás programmal, valamint Ne tedd program minden nevelési egységben feldolgozásra került. Személyi szabadság korlátozására alkalommal történt intézkedés két növendék esetében. A biztonsági elkülönítő használatára tíz esetben kontrollálatlan indulati kitörési problémák miatt 8 főnél került sor, orvosi ellátásra nem volt szükség. Nevelési felügyelet két alkalommal az OGYSZB szakvéleménye alapján a beutalás pillanatától lett alkalmazva, ön és közveszélyes magatartás miatt. Az eljárást a törvényi előírásoknak megfelelően hajtottuk végre, dokumentálásuk megtörtént. Tapasztalatunk az, hogy a nevelési felügyelet végrehajtásához szükséges a rendeletben meghatározott időintervallumokat nem lehet tartani. 3. Utógondozás Két fiatal számára adtunk befogadó nyilatkozatot, utógondozói ellátás céljából, ebből agy fő mert tanulmányait nagykorúságáig nem fejezte be, egy fő pedig szociális intézménybe várta elhelyezését. Az elbocsátást megelőzően 0 fő részére biztosítottunk életvezetési tanácsadást, mely segítséget nyújtott utógondozásuk, illetve utógondozói ellátásuk igénybevételéhez.

11 4. Egyéb Szökések: Szökési alkalom alkalom alkalom 3 alkalom 4 alkalom Fő 6 A szökések vizsgálatánál megállapítható, hogy a szökések fő okaként a frusztrációs tolerancia alacsony szintje, korábbi környezethez való kötődés, s néhány fiatalban a kalandvágy motívuma jelenik meg. A szökések motívumait erősíti a viszonylagos hosszú távolléti idő ( fő van egy évet megközelítően távol). A rendőrség által előállított fiatalok visszaszállításánál problémát jelent a fogva tartási idő rövid tartama, és az intézménybe való visszaszállítás távolsága. Előfordul, hogy a gyermekotthonba beszállított engedély nélkül eltávozott fiatal, mire érte megyünk, már ismét szökésben van. Jutalmazás: Intézményünk motivációs rendszerében történő értékelésnek megfelelően 55 főt 50, s hat csoportot öt alkalommal jutalmaztunk. Büntetés: fő 0 alkalommal elmarasztalásban részesült. A büntetések kiszabásának fő oka a tárgy elleni agresszió, és másik személy bántalmazása.

12 5. Munkavégzés Belső munkavégzés: Az intézmény parkjának, sportlétesítményei karbantartásával összefüggő feladatvégzésére, illetve a karbantartók mellett végzendő egyszerű feladatokra korlátozódik. A lakókörnyezet tisztántartása, termek és műhelyek takarítása is fiataljaink feladata. A 4es nevelési egység nappaliját és folyosóját saját erőből az ott élő fiatalok lambériázták, az anyagot az intézmény biztosította.

13 3 Növendékügy Befogadás 7 fő Elbocsátás 0 fő Az eljárásról értesítést kap: A gyermek gyámja Szülő Illetékes gyámhatóság Illetékes TEGYESZ Gyermekjóléti Szolgálat Pártfogó, ha a gyermek pártfogói felügyelet alatt áll Az elhelyezési értekezleteken 4 alkalommal vettünk részt. Az értekezleteken való részvétel biztosítja számunkra a tájékozódás és tájékoztatás lehetőségét, valamint a megszületendő határozatban a kapcsolattartásra vonatkozó szabályok tisztázását. A gyermekek ügyeinek intézése közben 49 gyámhivatallal 0 eljárásban foglalkoztunk. A nevelődési folyamat közben a 55 növendék esetében 9 hatósággal volt kapcsolatunk. 9 növendékünk pártfogói felügyelet alatt áll.. A befogadási eljárás során 9 dokumentum készült, és 60 az elbocsátáskor. Életút dokumentáció: Előzményi 53 Helyi 90 Iskolai dokumentáció: Előzményi 55 Helyi 0 Képviselet: Jogi Átruházott Felülvizsgálat 6 Intézményünk számítógépes nyilvántartási rendszerrel rendelkezik, melyben az adatok hozzáférhetősége megfelel az adatvédelmi törvény által előírt kritériumoknak. Adatbázisa azonban nincs szinkronban a megváltozott adatszolgáltatási kötelezettségekkel.

14 4 Oktatás Képzés Intézményünkben elhelyezett fiatalok viselkedési és tanulási problémáik miatt magántanulói jogviszony alapján folytatják tanulmányaikat. A befogadást követően tudásszint felmérésre kerül sor, melynek alapján megállapítható, hogy mind a 7 fiatal iskolai tudásszintje alapján alulteljesítő. Tanulók bontásban: Sajátos nevelési igényű képzésben 34 fő részesült Iskolai teljesítményük alapján 55 fő fiatalt felzárkóztató képzésben részesítettünk. Készségfejlesztő foglalkozások rendszeresek: kézműves és művészeti foglalkozás 55 fő A szabadidő hasznos eltöltése érdekében az alábbi szakköröket szerveztük: kerámia és rajz számítástechnika sport hagyományőrző 7 fő 55 fő 5 fő fő 9.

15 5 Rendszeresen szervezünk kiemelt intézeti programokat, melyekre a felnőttek és a gyerekek közösen készülnek, élik át a közös játék örömét, és a teljesítés sikerét. Farsang 40 fő Március fő Gyermeknapi sportrendezvény 4 fő Nyári tábor fő Október fő Intézeti Napok 45 fő Kispályás labdarúgó torna 35 fő Teremlabdarúgó torna 4 fő Kimit tud? 3 fő

16 6 Kapcsolatok Intézményünk nyitottsága kapcsolatrendszerén keresztül valósul meg, hármas irányt taglalva. Felügyeleti rendszeres Fenntartó Megyei Gyámhivatal Képző Intézmények Izsák Ált.isk. Béke ligeti Ált.isk. Szakmai rendszeres Fenntartó Társintézmények OGYSZB Munkácsi M Törvényes Szakképz.Isk. képviselők Szakmai rendszertelen TEGYESZ Gyermekjóléti Szolg. Szociális és Eü. Int. Gyermekvéd. intézmények Civil rendszeres CKÖ FICE Civil rendszertelen Alapítványok LOSZE Polgárőr Szövetség 34 esetben látogattunk családokat, a gyermekek nevelési programjának egyeztetése céljából.

17 7. Humánpolitika Képzés A gyakran változó feltételrendszerek és elvárások szükségessé teszik az alkalmazottak képzését és továbbképzését, melyet éves képzési tervben rögzítünk. Képzés Posztgraduális fő Tanárképző Főiskola fő Továbbképzés Gyermekvédelmi konferencia IMIs továbbképzés Szakmai továbbképz.akkred. TB ügyintézői Gazdasági ügyintéző Belső ellenőrzés Mérlegképes továbbképző Munkavédelmi és tűzvéd.okt. Ped.pszich. ismeretek 4 fő fő 4 fő fő fő fő fő 56 fő 50 fő A külső képzésben résztvevőkre fordított kiadás: A belső képzésben résztvevőkre fordított kiadás: Külső továbbképzés összege: Ft. Belső továbbképzés összege:. Tevékenységek minőségfejlesztése Esetmegbeszélés 58 alkalom Egyéni szupervízió 66 alkalom Csoportos szupervízió 47 alkalom

18 8 3. Infrastruktúra Internet Elhelyezetteknek: 55 fő Alkalmazottaknak: 57 fő Számítógép Elhelyezetteknek: 9 Alkalmazottaknak: Telefon Fővonalak száma: 4 Mellékvonalak: 3 Mobilkészülék. 4 Televízió 8 készülék Gazdálkodás. Gondozás, gondoskodás * Étkeztetés Éves költség felhasználás ezer Ftban Megnevezés Belső étkeztetés Külső étkeztetés főre jutó napi felhasználás Ft A belső étkeztetést a lakóotthonok önállóan oldják meg, heti gyakorisággal nyersanyagot vásárolnak, amelyből reggeli, tízórai uzsonna, vacsora készül. Az ebédet melegétel vásárlásával biztosítjuk. * Megnevezés Ruházat Ruházat Éves költség felhasználás ezer Ftban 34 főre jutó napi felhasználás Ft. 85 A ruházati vásárlás az évszakváltáshoz kapcsolódik, tavasszal és őszi vásárlásokkal, kihasználva a kereskedelmi akciókat. A felsőruházatot (cipő, télikabát, nadrág, pulóver stb. ) a gyermekfelügyelő vezetésével saját maguk vásárolják, a fehérneműt (zokni, pizsama stb.) az intézet egy tételben vásárolja. A textíliát szintén egy tételben vásároljuk, szintén figyelembe véve az akciókat.

19 9 * Gyermekek pénzbeli ellátása: A zsebpénz, jutalom és egyéb juttatás éves ráfordítása: Zsebpénz: Ft. Jutalmazás: Ft. Egyéb juttatás: Ft Ez utóbbi összeg tartalmazza a gyermekek kulturális, sport kiadásait, valamint a helyi járatú közlekedés, diákigazolvány és személyigazolvány költségeit. * Egészségügy és mentálhigiéné Az éves összeg: Ft., amely a szükséges gyógyszer beszerzését, valamint az orvosi ellátás és asszisztencia költségét foglalja magába. * Elhelyezés Hat nevelési egység (lakásotthon) összes lakótere: 50 m Ehhez tartozik még 05 m képzési tér, amely a kézműves termet és a kertészeti üvegházat és a kreatív műhelyt foglalja magába. Szabadidős létesítményünk: 054 m.. Nevelés Az év során általános nevelésre 55 fő részére Ftot, Speciális nevelésre 55 fő részére Ftot, költöttünk. 3. Gazdálkodás Járműveink száma: 3 db. Az év során futott összes km: Üzemeltetési költségre Ftot költöttünk. Mobiltelefon használatra: Ft. Néhány fontosabb adat a működéssel kapcsolatban: Működési költségek összege: ezer ft. Ebből közüzemi díjak:. 308 ezer ft. Bér és dologi kiadások aránya: 5.7 % Dologi kiadások és közüzemi díjak aránya: 9.4 %

20 0 III. Az intézmény működésének értékelése Intézményünk a hat nevelési egységben megközelítően 00 %os férőhely kihasználással látja el azon speciális szükségletű fiatalok korrekciós nevelését, akiket a területileg illetékes gyámhivatal az OGYSZB javaslata alapján intézményünkben elhelyez. Nevelési egységeink és a segítő munkatársak a törvényi előírásoknak megfelelő létszámmal és szakmai végzettséggel rendelkeznek. A fluktuáció nehéz feladat elé állította intézményünket a szakmai színvonal megtartását illetően. Nevelési munkánk folyamatában fontos támpont a Szakmai Program, az SZMSZ, és a Kollektív Szerződés. Az újonnan bekerülő fiatalok személyiségállapota és kedvezőtlen nevelési státusa intézményünk szakmai metódusának állandó fejlesztését, módszereinek bővítését igényli. A jelzett szakmai kihívások szükségessé teszik az alkalmazottak rendszeres képzését, mentális és pszichés támogatásukat. Az értékelt időszakban intézményünkben rendkívüli esemény történt, amely nevelő és nevelt fizikai kontaktusát eredményezte. Fegyelmi, illetve bírósági eljárást vont maga után. Hiányosságaink a nevelési eljárások egységes értelmezésében és kivitelezésében érhetők tetten, a sérülési specifikumok széles skálája következtében személyzetünk esetenként eszköztelennek érzi magát a változások előidézésében. A lehetőségek tükrében szélesítenünk kell azokat a terápiás jellegű foglalkozásokat, amelyek segítségével ellátottaink bevonhatók fejlesztésük folyamatába. A személyzet részére biztosítanunk kell, hogy megismerkedhessenek az ellátási specifikumok szélesebb körével. Tapasztalatot szerezzenek más intézmények sikeres eljárásaiból. A beszámolási ciklust áttekintve megállapítható, hogy intézményünkben a működésből eredő, és a működés sajátosságaiból adódó problémákon túlmenően, működési zavart nem tapasztaltunk.

21 A 009as szakmai évre az ellátottak szükségleteiből kiindulva továbbra is hangsúlyt fektetünk a fizikai terhelés életkori sajátosságoknak megfelelő szintjére és a nemspecikus (masculin) viselkedés orientálására. Terveinket a sport és a szabadidő eltöltésének bővített jellegű kínálatával próbáljuk elérni. Az életkori határok csökkenésével gondot kell fordítanunk a fiatalok prepubertásba megjelenő szükségleteire (tematikus csoport), az identitás megőrzésének és kialakulásának biztosítására. Az épület struktúrájából eredően a fenntartó döntésétől függően lehetőség van még egy nevelési egység kialakítására. A szükségletorientált ellátás specifikumának megfelelően védőcsoportot hoztunk létre. amelynek szakmai protokollja és működtetése a 009es év feladata. A nevelődési folyamat kezdeti fázisában gyakran előfordul, hogy az ellátott csak diálikus (egy felnőtt, egy gyerek) viszonylatában fejleszthető. Ez a jelenlegi alkalmazott létszámmal csak jelentős túlóra vonzattal oldható meg. Ilyen lett Ilyen volt

B E S Z Á M O L Ó. 2007. évre

B E S Z Á M O L Ó. 2007. évre SZOCIÁLIS ÉS CSALÁDÜGYI MINISZTÉRIUM ZALAEGERSZEGI GYERMEKOTTHONA 8900 ZALAEGERSZEG, POSTA U. 144. B E S Z Á M O L Ó 2007. évre Zalaegerszeg, 2008. március 28. Készítette: Szegedi János igazgató 2 I. Az

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. 2006. évre

B E S Z Á M O L Ó. 2006. évre SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM ZALAEGERSZEGI GYERMEKOTTHONA B E S Z Á M O L Ó 2006. évre Zalaegerszeg, 2007. február 19. Készítette: Szegedi János igazgató I.Az intézmény bemutatása Intézményünk korrekciós

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. 2009. évre

B E S Z Á M O L Ó. 2009. évre Szociális és Munkaügyi Minisztérium Zalaegerszegi Gyermekotthona 8900 Zalaegerszeg, Posta u. 144. Pf.: 177. Telefon: 92/599-392, 92/599-395, Fax: 92/599-391 E-mail: zegigyermekotth@t-online.hu Web: http://www.zegispeci.hu

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. 2010. évre

B E S Z Á M O L Ó. 2010. évre Nemzeti Erőforrás Minisztérium Zalaegerszegi Gyermekotthona 8900 Zalaegerszeg, Posta u. 144. Pf.: 177. Telefon: 92/599-392, 92/599-395, Fax: 92/599-391 E-mail: zegigyermekotth@t-online.hu Web: http://www.zegispeci.hu

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. 2012. évre

B E S Z Á M O L Ó. 2012. évre Emberi Erőforrások Minisztériuma Zalaegerszegi Gyermekotthona 8900 Zalaegerszeg, Posta u. 144. Pf.: 177. Telefon: 92/599-392, 92/599-395, Fax: 92/599-391 E-mail: zegigyermekotth@t-online.hu Web: http://www.zegispeci.hu

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. 2013. évre

B E S Z Á M O L Ó. 2013. évre Emberi Erőforrások Minisztériuma Zalaegerszegi Gyermekotthona 8900 Zalaegerszeg, Posta u. 144. Pf.: 177. Telefon: 92/599-392, 92/599-395, Fax: 92/599-391 E-mail: zegigyermekotth@t-online.hu Web: http://www.zegispeci.hu

Részletesebben

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület 1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006 1. Gyermekjóléti alapellátások Az intézmény fenntartója önkormányzat a) egyház, egyházi intézmény alapítvány, közalapítvány egyesület egyéni

Részletesebben

Az utógondozói elhelyezés Szabályzata 2015.

Az utógondozói elhelyezés Szabályzata 2015. Az utógondozói elhelyezés Szabályzata 2015. A Szakmai Program 5. sz. melléklete Hatályba lépett: 2015. I. Utógondozói elhelyezés Személyi hatálya Kiterjed az utógondozói elhelyezésben részesülő fiatalkorúakra

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL 1 BESZÁMOLÓ A GYERMEKVÉDELMI ÉS GYERMEKJÓLÉTI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL I. A TELEPÜLÉS DEMOGRÁFIAI MUTATÓI: Jánossomorján 2015. december 31-én 6182 fő élt, míg 2016. december 31-én 6124 fő. Az említett adatok

Részletesebben

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények száma megyénként, Családi napközik

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények száma megyénként, Családi napközik 9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS 9.1.1 A gyermekjóléti intézmények megyénként, 2002 Gyermekjóléti szolgálatok Bölcsődék Családi napközik Házi gyermekfelü gyeletek Gyermekek átmeneti gondozása Helyettes szülők

Részletesebben

Hatósági intézkedés fajtái, az eljárások rövid bemutatása

Hatósági intézkedés fajtái, az eljárások rövid bemutatása TÁMOP-557-08/1-2008-0001 TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/II Hatósági intézkedés fajtái, az eljárások rövid

Részletesebben

4.7. A szerv nyilvántartásai

4.7. A szerv nyilvántartásai 4.7. A szerv nyilvántartásai Az in téz mén y alap f eladata Az intézmény alapfeladata, hogy a személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátás keretében az ápolást-gondozást nyújtó intézmények, a lakóotthonok,

Részletesebben

ALAPELLÁTÁS IV. GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK

ALAPELLÁTÁS IV. GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK ALAPELLÁTÁS IV. GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK 2003. évi összesítés a 227/2002.(XI.7.) Korm. rendelet alapján 1775. számon elrendelt JELENTÉS A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOKRÓL (gyermekjóléti szolgáltatás, gyermekek

Részletesebben

A VESZPRÉM MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT évi költségvetésének szöveges indoklása

A VESZPRÉM MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT évi költségvetésének szöveges indoklása A VESZPRÉM MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT 2012. évi költségvetésének szöveges indoklása 2012. évi bevételek Egyéb sajátos bevétel 4 147 000,-Ft - ellátottak szülei által területileg illetékes önkormányzatokhoz

Részletesebben

KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN

KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN KETTŐS SZÜKSÉGLETŰ GYERMEKEK A GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁSBAN VÍGH KATA ELTE-TÁTK KINEK AZ ÉRDEKE? GYERMEKVÉDELMI KONFERENCIA 2017. NOVEMBER 23. Speciális, különleges és kettős szükséglet (Gyvt. 53. ) Speciális:

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

Otthont mindenkinek! című projekt keretében szervezett műhelysorozat tapasztalatai

Otthont mindenkinek! című projekt keretében szervezett műhelysorozat tapasztalatai Otthont mindenkinek! című projekt keretében szervezett műhelysorozat tapasztalatai tapasztalatai alapján Falvai Rita műhelyvezető Résztvevők: Fészek Gyermekvédő Egyesület: tiszakécskei nevelőszülők és

Részletesebben

A gyermekvédelmi szakellátás iránti szükséglet és az ellátási kínálat. Gulyásné dr. Kovács Erzsébet CSILI 2013.

A gyermekvédelmi szakellátás iránti szükséglet és az ellátási kínálat. Gulyásné dr. Kovács Erzsébet CSILI 2013. A gyermekvédelmi szakellátás iránti szükséglet és az ellátási kínálat Gulyásné dr. Kovács Erzsébet CSILI 2013. Miről lesz szó az ellátási igények háttere bekerülési okok a bekerülők jellemzői a bent lévők

Részletesebben

GYÓGYPEDAGÓGIAI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE

GYÓGYPEDAGÓGIAI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE GYÓGYPEDAGÓGIAI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2011/2012 Készítette: Jantek Lászlóné mkv. Jóváhagyta: Kiss Péterné ig. Munkaközösség tagjai: Bárányné Szaxon Szilvia Jantek Lászlóné Halász Lászlóné ŐSZI IDŐSZAK:

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat Árpád-házi Szent Erzsébet Otthona 7150 Bonyhád, Schweitzertanya évi pénzügyi beszámoló

Tolna Megyei Önkormányzat Árpád-házi Szent Erzsébet Otthona 7150 Bonyhád, Schweitzertanya évi pénzügyi beszámoló Tolna Megyei Önkormányzat Árpád-házi Szent Erzsébet Otthona 7150 Bonyhád, Schweitzertanya 51. 2007. évi pénzügyi beszámoló Az intézmény pénzügyi helyzetét a forráshiány jellemezte. Állandó finanszírozási

Részletesebben

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/I. A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

Mell.: 2 db kimutatás ASZKGYSZ beszámolója

Mell.: 2 db kimutatás ASZKGYSZ beszámolója Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota, Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001 Fax: 62/263-105 731/2013. Tárgy: Az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásának

Részletesebben

Szakmai beszámoló negyedév Esztergom

Szakmai beszámoló negyedév Esztergom HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Szakmai beszámoló 2014. 2. negyedév Esztergom Szolgálat neve: HÍD GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT Szolgálat székhelye: 2500 Esztergom, Aranyhegyi u 5. Telefon/fax: 06-33-415-435 Egyéb

Részletesebben

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Szükségletfelmérés iskola részére Az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység bevezetése céljából I. A Köznevelési intézmény megnevezése: A Köznevelési intézmény címe:. Adatszolgáltató neve, és elérhetősége:..

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS

SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS SZEDERFA OTTHO : LAKÓOTTHO, ÉS APPALI ELLÁTÁS 28. évi Szakmai beszámolója Készítette: Turba Attila Székhely: 2181 Iklad, Szabadság u. 7. Ellátási terület appali Ellátás: Aszód, Bag, Domony, Galgahévíz,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIHAR MEGYE DR. SZARKA ÁRPÁD ÁLLAMI ÉS CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNTARTÁSÁBAN SZEREPLŐ GYERMEKEK SZÁMA SZERVEZETI STRUKTÚRA FINANSZIROZÁSI LEHETŐSÉGEK GYERMEKVÉDELMI

Részletesebben

Család és Gyermekjóléti Szolgálat-észlelő és jelzőrendszer. Szekszárd

Család és Gyermekjóléti Szolgálat-észlelő és jelzőrendszer. Szekszárd Család és Gyermekjóléti Szolgálat-észlelő és jelzőrendszer Szekszárd 2018.02.22. A 2016. Január 1-től jogszabályi változások Családsegítő- Gyermekjóléti Központok/Szolgálatok 2016. január 1 előtt külön

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE

GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁS INTÉZMÉNYRENDSZERE Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁRCIUS TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály Új Megegyezés 2010 Nemzeti Együttműködés Programja Szociális

Részletesebben

A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI

A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI Dr. Csák Annamária Gyermekpszichológiai ellátás fejlődése 1899 Ranschburg Pál vezette Pszichológiai Laboratórium 1904 Ideges Gyermekek alsó és középfokú Állami

Részletesebben

A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői bizottság tevékenységére

A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői bizottság tevékenységére TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/III A gyermek elhelyezésének folyamata, különös tekintettel a szakértői

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2015. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

Nappali oktatás: Első tanítási nap: 2009. 09.01. (kedd) Utolsó tanítási nap: 2010. 06. 15. (kedd)

Nappali oktatás: Első tanítási nap: 2009. 09.01. (kedd) Utolsó tanítási nap: 2010. 06. 15. (kedd) IGAZGATÓI UTASÍTÁS A TANÉV RENDJÉRE VONATKOZÓAN: Nappali oktatás: Első tanítási nap: 2009. 09.01. (kedd) Utolsó tanítási nap: 2010. 06. 15. (kedd) Tanítási napok száma: 183 általános iskolában 182 Szakiskolában

Részletesebben

Készségek, szükségletek, igények felmérési. Sebestyénné Veisz Anna

Készségek, szükségletek, igények felmérési. Sebestyénné Veisz Anna Készségek, szükségletek, igények felmérési módszerek Sebestyénné Veisz Anna Komplex támogatási szükséglet felmérése Atámogatott lakhatásba kerülés előfeltétele a komplex támogatási szükségletfelmérés.

Részletesebben

10. Napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról

10. Napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról 1 0. N a p i r e n d BESZÁMOLÓ az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.)

Részletesebben

Gyermekvédelmi ellátás rendszere II.

Gyermekvédelmi ellátás rendszere II. TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere II. Előadó: Kátainé Lusztig Ilona gyermekjogi képviselő 2013. október

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1875-06/1 Az önálló életre való felkészítés folyamatának és elemeinek ismertetése Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kisgyermekgondozó, -nevelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 61 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

OSAP Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló

OSAP Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika Vezetõi összefoglaló 2003 Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Vezetői összefoglaló Az OSAP 1626/02 nyilvántartási számú bérstatisztika adatszolgáltatóinak köre a

Részletesebben

Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátó rendszere

Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátó rendszere Bács-Kiskun megye gyermekvédelmi szakellátó rendszere Bács-Kiskun megyében a gyermekvédelmi szakellátás sokszínű, több szolgáltató vesz részt az otthont nyújtó ellátásban. Ez a teljes körű ellátás minden

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki jogok: A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2014. évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2014. évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2014. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

A gyermekjóléti szolgálatok feladatai a nevelésbe vétel szabályainak tükrében. 2014. szeptember 23.

A gyermekjóléti szolgálatok feladatai a nevelésbe vétel szabályainak tükrében. 2014. szeptember 23. A gyermekjóléti szolgálatok feladatai a nevelésbe vétel szabályainak tükrében 2014. szeptember 23. Szempontsor Eddigi tapasztalatok: Teljes körű adatszolgáltatás a gyámhivatalok felé Egyre jobb minőségű,

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

Elemi költségvetés elkészítéséhez használandó

Elemi költségvetés elkészítéséhez használandó Szociális és Munkaügyi Minisztérium Zalaegerszegi Gyermekotthona Zalaegerszeg, Posta út 144. Elemi költségvetés elkészítéséhez használandó 20. évi formanyomtatványok, mellékletek Zalaegerszeg, 20. február

Részletesebben

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve 1 A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala 2010. évi munkaterve A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala (továbbiakban: Szociális

Részletesebben

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról

Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Tájékoztató a Békés-Rehab Integrált Szociális Intézmény 2013-as szakmai munkájáról Készítette: Prorok Mihály intézményvezető. Tartalom 1. Az intézmény békési egységének adatai... 3. 2. Fenntartó adatai...

Részletesebben

Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2010. évi módszertani feladatellátásának munkaterve

Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2010. évi módszertani feladatellátásának munkaterve 1 Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2010. évi módszertani feladatellátásának munkaterve 2010. évben folyamatosan végzett feladatok: A területi gyermekvédelmi szakszolgálatok nyilvántartási

Részletesebben

9. GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK

9. GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK 9. GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOK 9.1 Gyermekjóléti szolgálatatás 9.1.1 Gyermekjóléti intézmények férőhelyeinek megyénként, 2004 Gyermekek átmeneti gondozása Bölcsődék Családi napközik Helyettes szülők Gyermekek

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Jogszabályi háttere: KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015-2016. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 23. értelmében az alábbi adatokat tesszük közzé:

Részletesebben

Pályázati támogatások

Pályázati támogatások Pályázati támogatások 2011. 2010. 2008. 2007. Időtartam2011. 06. 01. -2011. 10. 31. Eredmény: pedagógiai fejlesztés, családterápia biztosítása; működési kiadásokhoz hozzájárulás Támogatás mértéke: 103.000

Részletesebben

Éves beszámoló az észlelő- és jelzőrendszer tagjai részéről

Éves beszámoló az észlelő- és jelzőrendszer tagjai részéről A tanácskozás helyszíne: Katolikus Pedagógiai Intézet 1068 Budapest, Városligeti fasor 42. A tanácskozás témája: Védelmi nyomok A tanácskozás ideje: 2019. április 09. 10 óra, várható befejezés 14.30 A

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ

GYERMEKVÉDELMI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ GYERMEKVÉDELMI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ 2010 GYERMEKVÉDELMI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ 2010 Készült a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Kutatási Igazgatóságán és Családpolitikai Igazgatóságán a

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2012. évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2012. évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2012. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók PSZI-INT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV PSZI-INT PSZICHIÁTRIAI BETEGEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IRÁNYELV Készítették: Bugarszki Zsolt Dr. Gárdos Júlia Gordos Erika Marketti Judit PSZI-INT.doc Létrehozás dátuma: 2007.01.13.

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése a 2014. évről ;

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése a 2014. évről ; 5. napirendi pont: Előterjesztés A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése a 2014. évről ; Előadó: Domjánné dr. Fehérvári Diána aljegyző A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek

Részletesebben

A GYERMEKVÉDELEM TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON

A GYERMEKVÉDELEM TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON A GYERMEKVÉDELEM TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON dr. Radoszáv Miklós Fővárosi TEGYESZ GYERMEKI JOGOK A legalapvetőbb gyermeki jogok: az élethez való jog a származás megismerésének joga a családban

Részletesebben

Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 28-i soros ülésére

Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 28-i soros ülésére 6. napirendi pont E L Ő T E R J E S Z T É S Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 28-i soros ülésére Előterjesztés címe és tárgya: Beszámoló a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok

Részletesebben

Támogatás mértéke: ,- Ft, Önrész: szervezés, helyszín biztosítása, ,- Ft

Támogatás mértéke: ,- Ft, Önrész: szervezés, helyszín biztosítása, ,- Ft Eredmények Pályázattal megvalósított programjaink 1999. Szülőcsoport Célja a sérült gyermekek szüleinek előadássorozat tartása a gyermekük fejlesztéséhez. Időtartam: 1999.10.01.-2000.05.31. Eredmény: 9

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2013. évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2013. évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2013. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATOK

GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATOK GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS V. TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLATOK 2005. évi adatok összesítése (ORSZÁGOS és néhány megyei) a 303/2004.(XI.2.) Korm. rendelet alapján 1209. számon elrendelt JELENTÉS

Részletesebben

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös Jogszabályi háttér 1997. évi XXXI. törvény a Gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról 40/A. ag) pont szerint 2018. szeptember 1-től a Család és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítő

Részletesebben

AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének

AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA Azoknak a tanulóknak, akik 2016. január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének feltétele, hogy 50 óra közösségi szolgálatban eltöltött

Részletesebben

Gyermekvédelmi munkaterv 2014 2015

Gyermekvédelmi munkaterv 2014 2015 Gyermekvédelmi munkaterv 2014 2015 A Tervezést segítő Dokumentumok: 2011. évi törvény a nemzeti köznevelésről 2010. évi LXIII. törvény a közoktatási törvény módosításáról 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet

Részletesebben

KISCSILLAG ÓVODA DOMONY 2182 Domony, Fő út 98. tel.: 28/ ; 28/ mobil: /

KISCSILLAG ÓVODA DOMONY 2182 Domony, Fő út 98. tel.: 28/ ; 28/ mobil: / KISCSILLAG ÓVODA DOMONY 2182 Domony, Fő út 98. tel.: 28/576-530; 28/576-531 mobil: +36 20/824 59 89 e-mail: ovoda.dompol@invitel.hu NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016-2017. NEVELÉSI ÉV

Részletesebben

ALAPELLÁTÁS III. CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK

ALAPELLÁTÁS III. CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK ALAPELLÁTÁS III. CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK 2003. évi összesítés a 227/2002.(XI.7.) Korm. rendelet alapján 1696. számon elrendelt KIMUTATÁS A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK 2003. ÉVI MŰ KÖDÉSI ADATAIRÓL című kérdőív

Részletesebben

(Szentgyörgyi Albert) 2017/2018. tanév helyi rendje (2017. szeptember augusztus 31.) Készült a 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelet alapján

(Szentgyörgyi Albert) 2017/2018. tanév helyi rendje (2017. szeptember augusztus 31.) Készült a 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelet alapján Kisfaludy Utcai Tagiskola Kaposvár Ahogyan ma tanítunk, olyan lesz a holnap (Szentgyörgyi Albert) 2017/2018. tanév helyi rendje (2017. szeptember 01-2018. augusztus 31.) Készült a 14/2017. (VI. 14.) EMMI

Részletesebben

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél A szolgáltatás átfogó és operatív célja A Pro-Team Nonprofit Kft. rehabilitációs akkreditált foglalkoztató, ahol több mint 2000 fő megváltozott

Részletesebben

Gyermekvédelmi munkaterv

Gyermekvédelmi munkaterv DÉVAVÁNYAI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÓVODAI,BÖLCSŐDEI INTÉZMÉNYEGYSÉG 5510 Dévaványa, Eötvös út 2. Telefon/fax: 06-66/483-149 E-mail: devaovik@gmail.com BÖLCSŐDEI Gyermekvédelmi munkaterv Készítette:Diósné

Részletesebben

Szociális Szolgáltatások igénybevehetősége - 2015

Szociális Szolgáltatások igénybevehetősége - 2015 Szociális Szolgáltatások igénybevehetősége - 2015 2015. január 1-től több jogszabály tételesen rendelkezik arról, hogy az egyes szociális, és gyermekjóléti szolgáltatások, valamint a gyermekvédelmi szakellátás

Részletesebben

Várandós gondozás a védőnői statisztika tükrében

Várandós gondozás a védőnői statisztika tükrében Várandós gondozás a védőnői statisztika tükrében Odor Andrea országos vezető védőnő osztályvezető ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Védőnői Szakfelügyeleti Osztály 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. Tel:

Részletesebben

Beruházás-statisztika

Beruházás-statisztika OSAP 1576 Beruházás-statisztika Egészségügyi ágazat Önkormányzatok és önállóan jelentő egészségügyi szolgáltatók 2011 Önkormányzatok és önállóan jelentő egészségügyi szolgáltatók beruházási és felújítási

Részletesebben

5. Hatályon kívül helyező rendelkezések. 6. Hatályba léptető rendelkezések

5. Hatályon kívül helyező rendelkezések. 6. Hatályba léptető rendelkezések 89036 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 222. szám 29. E rendelet 15. (7) bekezdésétől eltérően a közigazgatási szerv 2014-ben a 2014. január 1-jei állapotnak megfelelően köteles adatot szolgáltatni legkésőbb

Részletesebben

Módosító okirat. 1. A költségvetési szerv megnevezése, székhelye, telephelye

Módosító okirat. 1. A költségvetési szerv megnevezése, székhelye, telephelye 459/2015. (XII. 17.) KÖKT határozat a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ alapító okirata módosításáról (17 igen, egyhangú szavazattal) 1. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület! Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 6775 Kiszombor, Óbébai u. 11. Tel: 62/297-074 e-mail: kszgyi.kiszombor@gmail.com Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testület részére Ikt.sz.: 316/2016.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A képviselő-testület 2012. január 25-i ülésére. Tárgy: Berecz Skolasztika Szociális Intézmény intézményi térítési díjak módosítása

ELŐTERJESZTÉS. A képviselő-testület 2012. január 25-i ülésére. Tárgy: Berecz Skolasztika Szociális Intézmény intézményi térítési díjak módosítása 5. ELŐTERJESZTÉS A képviselő-testület 2012. január 25-i ülésére Tárgy: Berecz Skolasztika Szociális Intézmény intézményi térítési díjak módosítása Ikt. sz{m: 298-18/2012. Előterjesztés jellege: Rendelet-tervezet

Részletesebben

ALAPELLÁTÁS III. CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK

ALAPELLÁTÁS III. CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK ALAPELLÁTÁS III. CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK 2002. évi összesítés a 198/2001.(X.19.) Korm. rendelet alapján 1696. számon elrendelt KIMUTATÁS A CSALÁDSEGÍTO SZOLGÁLATOK 2002. ÉVI MUKÖDÉSI ADATAIRÓL című kérdőív

Részletesebben

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények férőhelyinek száma megyénként, Házi gyermekfelü gyeletek

9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS A gyermekjóléti intézmények férőhelyinek száma megyénként, Házi gyermekfelü gyeletek 9.1 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁS 9.1.1 A gyermekjóléti intézmények férőhelyinek megyénként, 2003 Bölcsődék Családi napközik Házi gyermekfelü gyeletek Gyermekek átmeneti gondozása Helyettes szülők Gyermekek

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény helyi végrehajtásáról I. Rész Biharkeresztes

Részletesebben

Magyar joganyagok - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Gyermekvédelmi Közpo 2. oldal 8. Közfeladata: A szakellátás keretében biztosítja az ideigle

Magyar joganyagok - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Gyermekvédelmi Közpo 2. oldal 8. Közfeladata: A szakellátás keretében biztosítja az ideigle Magyar joganyagok - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Gyermekvédelmi Közpo 1. oldal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Gyermekvédelmi Központ Nyíregyháza alapító okirata, módosításokkal egységes

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság február 14-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság február 14-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-36/2018. ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság 2018. február 14-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Tájékoztató

Részletesebben

Tárgy: Szociális rendeletek módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet

Tárgy: Szociális rendeletek módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet Szentes Város Polgármesterétõl 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 01-24426-4/2006. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes.hu Tárgy: Szociális rendeletek módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok A nappali ellátás igénybevételéhez hasonlóan rendelkezni kell: - Szakmai Program - Szervezeti és Működési Szabályzat - Házirend A Szakmai

Részletesebben

os NEVELÉSI ÉV

os NEVELÉSI ÉV NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015-2016-os NEVELÉSI ÉV SZENT MIKLÓS GÖRÖGKATOLIKUS ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016/2017-es NEVELÉSI ÉV A Nemzeti Erőforrás

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

A gyermeki és a szülői jogok, a gyermekvédelmi rendszer vázlata

A gyermeki és a szülői jogok, a gyermekvédelmi rendszer vázlata dr. Sipos László PhD docens A gyermeki és a szülői jogok, a gyermekvédelmi rendszer vázlata Digitális oktatási segédanyag Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2015. A gyermeki jogok testi, értelmi, érzelmi,

Részletesebben

9. napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról

9. napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról 9. napirend Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról 9. Napirend BESZÁMOLÓ az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról A gyermekek védelméről és a

Részletesebben

Csömör Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének. 22/2010. (XII. 10.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

Csömör Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének. 22/2010. (XII. 10.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi szabályozásáról Csömör Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének 22/2010. (XII. 10.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi szabályozásáról Csömör Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete a gyermekek

Részletesebben

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye Szülőkkel való kapcsolattartás (A Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat hatályos SZMSZ-e alapján.) A szülőkkel való kapcsolattartás formája és rendje - Az Intézmény csak a szülő, vagy a törvényes képviselő

Részletesebben

Söjtör Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 12/2003. /VII.25./ számú rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Söjtör Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 12/2003. /VII.25./ számú rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Söjtör Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2003. /VII.25./ számú rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Egységes szerkezetben a módosító 2/2004. /II.16./, 11/2004. /VI.4./, 9/2005. /IX.l./,

Részletesebben

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Szakterületi ismeretek Az egészségfejlesztés célja, fogalma,

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI ÉVES MUNKATERV 2012 2013.

GYERMEKVÉDELMI ÉVES MUNKATERV 2012 2013. Körösladányi Általános Művelődési Központ Zöldág Napköziotthonos Óvodája és Bölcsődéje 5516 Körösladány, Arany János utca 7. E-mail: klovoda@fuzestv.hu; zoldagovi@gmail.com / Web: www.amkkorosladany.hu

Részletesebben

Magyar joganyagok - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ Tisza 2. oldal 8. Közfeladata: A szakellátás keretében biztosítja az ideiglen

Magyar joganyagok - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ Tisza 2. oldal 8. Közfeladata: A szakellátás keretében biztosítja az ideiglen Magyar joganyagok - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ Tisza 1. oldal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ Tiszadob alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben

Részletesebben