19. szám február hírmondó

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "19. szám 2015. február hírmondó"

Átírás

1 19. szám február hírmondó Kövessen minket a facebookon is!

2 Ügyvezetői köszöntő Kedves Partnerünk! Tartalom: Beköszöntött a tavasz, mely megfényesíti cégünk fennállásának közelgő 11. születésnapját. Hoszszú évek tapasztalatával és profi szakmai csapatunkkal várjuk a hamarosan dömpingszerűen beinduló pályázati időszakot. Az év első hónapjait ügyfeleink és partnereink pályázati felkészülésének szenteljük. Folyamatos informálással és a várható támogatási lehetőségek közlésével kalauzoljuk Önt a pályázatok világában. Ügyvezetői köszöntő Előnyben a gyártó és feldolgozó cégek? Késedelmes projektek! Rendezvényeink GoodWine Külföldi irodánk jelenti Napos oldal 1. oldal 2. oldal 4. oldal 5. oldal 6. oldal 7. oldal 9. oldal 2015 az első év, melyben nagy változások következhetnek be a pályáztatás területén, így fontosnak tartjuk a megfelelő tájékoztatást. Büszkén jelenthetem ki, hogy már az első negyedévben több neves eseményen részt vettünk. Megjelenéseinkkel szakmai támogatást, felkészülési tanácsokat kívánunk közvetíteni a pályázni vágyók felé az új kapcsolatok, és kiváló eredmények elérése érdekében. Az elmúlt esztendőben több újdonsággal is szolgáltunk partnereink számára, melyeket az idei évben fejleszteni szeretnénk. Szinte már hagyomány jellegű eseménnyé avanzsál a GoodWine Üzleti Borklub, melyet negyedik alkalommal szerveztünk meg. A méltán sikeres rendezvény keretében az üzletemberek ismét egy kötetlenebb, ám mégis szakmai kapcsolatépítésen vehettek részt. Fontos említést tennünk róla, hogy egyre közelebb van a várva várt április, amikor az első nagyobb pályázati hullám keretében magas összegű támogatásokra lehet majd pályázni. Egyre több pályázati kiírás lát napvilágot, melyeket hitvallásunknak megfelelően a lehető leghamarabb osztunk meg ügyfeleinkkel, valamint pályázati témában érdekelt cégvezetőkkel, önkormányzatokkal, non-profit szervezetekkel. Jelen lapszámunkban összefoglalót készítettünk Önnek az idén már megvalósult eseményekről, rendezvényekről és előrevetítjük várható megjelenéseinket. Információkat közlünk a várható pályázati lehetőségekről a nyugodt felkészülés szellemében. Kellemes és hasznos időtöltést kívánok! Harsányi Gábor ügyvezető igazgató, tulajdonos GoodWill Cégcsoport GoodWill Consulting Kft Budapest, Timur utca 74. Tel.: 06/ , Fax: 06/ Web:

3 Pályázati hírek Előnyben a gyártó és feldolgozó cégek? Áprilisban beindul a pályázati szezon! Február 13-a nem volt fekete péntek az Uniós források területén, hiszen ezen a napon 5 magyar operatív programunkat hagyta jóvá az Európai Bizottság és ennek értelmében a következő években közel 20 Milliárd Euró fejlesztés valósulhat meg hazánkban. A kedvező hírt követően már tisztán látható: 2-3 hónapon belül több száz milliárd forint értékben kerülnek kiírásra a as költségvetés első pályázatai! Az operatív programok tervezeteiből kiolvasható, hogy a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások részesülnek előnyben. Több pályázat, több támogatási cél. De mit is jelent ez? A gyártó és feldolgozó vállalkozások főként a GINOP, VEKOP és KEHOP program pályázataiból számíthatnak támogatásra. A rendelkezésre álló keretösszeg igen magas, tehát érdemes a szektor vállalkozóinak előre megtervezni fejlesztéseiket és kivárni a megfelelő pályázat megjelenését, hisz ezzel akár felére csökkenthetik a kívánt beruházásuk költségét! Operatív program Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Környezet és Energiahatékonyság Operatív Program (KEHOP) Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) Uniós támogatás (Mrd Ft) Nemzeti önrész (Mrd Ft) Összesen (Mrd Ft) A legnépszerűbbek: telephelyfejlesztés és eszközbeszerzés A konvergencia régióban székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozások előre láthatóan elsőként (akár már áprilisban) a KKV-k termelési kapacitásának bővítése pályázaton indulhatnak. A pályázat keretében telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre nyílik lehetőség átlagosan millió forint/projekt értékben. Fontos pályázati cél lesz a munkahelyteremtés is, így az új munkahelyet teremtő vállalkozások további támogatást igényelhetnek üzemük fejlesztésére. Fontos, hogy ezeken a konstrukciókon kizárólag feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások jogosultak indulni. A fiatal pályakezdőket alkalmazók külön pályázaton is indulhatnak gyakornoki program működtetésével, melyre tervezetten 3-4 Millió forint támogatást igényelhetnek. Energetika a termelési költségek jelentősen csökkenthetőek! A GINOP-ban fontos szerepet kapnak az energetikai korszerűsítést célzó pályázatok, mellyel a gyártó cégek energetikailag tudják korszerűsíteni üzemüket és akár megújuló energiával tudják jelentősen csökkenteni energiaszámlájukat. A pályázati támogatás mindenképpen hasznos a megújuló energiát például napenergiát hasznosítani kívánó vállalkozásoknak, hiszen a korábbi évek tapasztalata alapján pályázati támogatás igénybevételével akár felére csökkenthető a megtérülési idő. Az energetikai pályázatok kapcsán előre láthatóan épületenergetikai fejlesztésekre (hőszigetelés, nyílászáró-csere) és napelem, napkollektor, hőszivattyú beszerzésére nyílik lehetőség.

4 Pályázati hírek Egy sikeres fejlesztés a korábbi Uniós költségvetésből - Napelemes rendszer a pilisjászfalui N&N Sváb Pékség Épületére Az N & N Sváb Pékség 8 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el napelemes rendszer telepítésére a GoodWill Consulting Kft. segítségével a KMOP kódjelű pályázati kiíráson. A napelemes rendszer 136 darab, egyenként 250 Wp-es polikristályos napelem modulból épül fel. A napelemek által termelt egyenáramot 2 darab 17 kw-os háromfázisú, kültéri inverter alakítja át váltakozó árammá. A napelemes rendszer éves szinten kwh-t termel, és segítségével az üvegházhatású gázok kibocsátása éves szinten várhatóan 32,2 tonnával fog csökkenni. Innováció Még mindig kiemelt cél! Ahogy korábban, úgy a as Uniós költségvetésben is kiemelkedő helyen szerepel az innováció. Azok a vállalkozások, melyek tevékenységük során újszerű (innovatív) megoldást alkalmaznak, vagy új terméket, szolgáltatást vezetnek be, számos innovációt célzó pályázaton indulhatnak és jelentős többlettámogatást igényelhetnek. Informatika Új támogatási területek is! A GINOP pályázatokban fontos hangsúlyt kapnak továbbá az informatikai fejlesztések is. A korábbi évekből ismert vállalati folyamatmenedzsment támogatásán túl a tervek szerint új informatikai fejlesztésekre is igényelhető támogatás. dr. Veres Ilona Operatív és marketing igazgató GoodWill Consulting Kft.

5 Pályázati hírek Késik uniós projektjének befejezése? Emiatt eleshet számos Széchenyi 2020-as pályázati forrástól! Komoly szankciókra számíthatnak azok, akiknek nem zárul le uniós projektjük 2015 decemberéig. A palyazat.gov.hu portálon olvasható közlemény szerint idén év végéig az összes as projektet le kell zárni, hogy Magyarország lehetőség szerint az ebben az időszakban meghatározott keretösszeg 100%-át le tudja hívni. Ugyanakkor nem csak a fejlesztéseket kell befejezni, hanem a pénzügyi elszámolásoknak is meg kell lenniük a megadott időpontra. Azon korábban már támogatott fejlesztésektől, melyek a kormány megítélése szerint veszélyeztetik a ciklus zárását, megvonhatják a forrásokat, ezáltal csökkentve az ország költségvetési kockázatát. Az is előfordulhat szankcióként, hogy a késedelmes projekteknél kamatokkal együtt vissza kell fizetni a támogatást, mely komoly hatással lehet az adott cég gazdasági helyzetére. Továbbá jelentős pénzügyi forrásoktól is eleshetnek a fejlesztéseikkel késlekedő projektgazdák, ugyanis projektjük lezárásáig nem vehetnek igénybe támogatást a Széchenyi 2020 pályázati rendszerben. Ugyanakkor a gazdasági élet azon szereplőit, akiknek projektjét kockázatosnak ítélik, levélben értesítik ennek tényéről. Ugyanakkor szankcióval sújtják azon állami intézményeket is, melyeknek hibájából nem teljesül egyegy projekt lezárása. Ebben az esetben az elvesztett forrás mértékével csökkentik a 2016-os évben a központi költségvetési támogatásukat. Érdemes tehát minél hatékonyabban kihasználni a következő hónapokat, hiszen jelentős gazdasági hátrányba kerülhetnek azok, akik kimaradnak a Széchenyi 2020 hamarosan startoló pályázataiból. Források: projekteket_a_kormany html

6 Rendezvényeink Évindító rendezvényeink Ugyan még csak két hónap telt el 2015-ből, cégcsoportunk máris számos konferencián vett részt pályázati és energetikai témakörben is. Saját szervezésű rendezvényeinken túl több külsős konferenciára is felkértek bennünket előadást tartani, melyeken értékes tudással és hasznos információkkal gazdagítottuk a hallgatóságot. Az elmúlt évek tendenciáit követve idén is kirajzolódni látszik az informátori szerep fontosságát hűen tükröző konferencianaptárunk, számos találkozási pontot igyekszünk biztosítani egész évben az érdeklődőknek. Ezen alkalmaknak fontossága abban is rejlik, hogy minél gyorsabban, minél pontosabb tudással vértezzük fel vendégeinket az új pályázati rendszerrel, elérhető és várható támogatásokkal, beruházási elképzeléseikkel kapcsolatban. Az idei évben megjelenő társasházi pályázatok előkészítésére és a pályázat részletesebb tájékoztatása érdekében, január én Debrecenben és Miskolcon került megrendezésre második alkalommal a Társasházi konferenciánk. A konferencián előadást tartott Csépány Zsuzsa a nyíregyházi irodánk regionális igazgatója, a nyílászárócsere, hőszigetelés, megújuló energia témakörében Baranyák Zoltán vezető energetikai szakmérnök-goodwill Consulting Kft.- Lakatos Imre energetikai szakmai vezető, gépészmérnök- GoodWill Energy Kft.- valamint az Otthon melege program finanszírozása témakörében Zupcsán László, az N-Alexander Kft. üzleti vezetője. Február 5-én, Budapesten a BKIK Székházában a Piac és Profit szervezésében megrendezésre kerülő Start Up konferencián Madarász András értékesítési igazgatónk tartott előadást a Hazai és EU-s pályázati forrásokról startupoknak címmel. A konferencia eredményességének köszönhető, hogy számos megkeresésünk volt kiállítói asztalunknál. A MAPASZ, Magyar Passzívház Szövetség szervezésében február 18-tól február 20-ig került megrendezésre a VIII. Magyar Passzívház Konferencia, melyen vezető pályázati tanácsadó, csoportvezető kolléganőnk Torma Erzsébet tartott előadást energetikai pályázatok témakörében. A hónap végén pedig egy három napos rendezvénysorozat keretében a BNI Nemzetközi Networking-en is részt tudtunk venni, melyet a Lurdy házban tartottak meg február 24-től február 26-ig. A rendezvénysorozat fókuszában a kis- és középvállalkozások szervezeti fejlesztései, az új piaci dimenziók elérésének lehetőségei álltak. A konferencia résztvevői történeteiket, tapasztalataikat, az elkövetett hibákból és a végigvitt jó megoldásokból leszűrt következtetéseiket ismerhették meg, miközben a körasztalos bemutatkozások során számos új üzleti kapcsolatra tehettek szert. Rendezvényeink a jövőben Márciusban is számos rendezvényen találkozhat és ismerkedhet meg vállalkozásunkkal. Többek között mi is ott leszünk az év egyik legjelentősebb szakmai rendezvényén. A Portfolio szervezésében 2015 március 12-én - Uniós Források 2015 című konferencián cégünk ügyvezetője, Harsányi Gábor is előadást fog tartani a as időszak pályázati lehetőségeiről. Ezen a napon a már rendszeressé vált Online konferenciánkra is regisztrálhat, melynek témája az új célterületek, jelentős támogatásai az új Uniós pályázatokban ennek tükrében, fókuszban az informatika lesz. Ezt követően március 17-én a Világ Gazdaság konferenciáján innováció témakörében Harsányi Gábor cégünk ügyvezetője tart majd előadást, Minden, ami innováció - kkv-k innovatív fejlesztési lehetőségei hazai társfinanszírozott és tisztán uniós forrásokból címmel. Az elkövetkező időszakban saját szervezésű pályázat felkészítő Workshop-ok alkalmával személyesen tudjuk majd a pályázatokra való felkészítést és tájékoztatást biztosítani. Előzetesen a terveink szerint az első állomások Kecskemét, Szolnok, Szeged, Győr, és Balassagyarmat lesznek.

7 GoodWine Tartalmas beszélgetések és jó borok IV. GoodWine Üzleti Borklub Negyedik alkalommal került megrendezésre a GoodWine Üzleti Borklub én az Almárium Bisztróban, ahol az előadók és a vendégek egyaránt kellemes környezetben, ízletes borok kíséretében tölthették el ezt a könnyed estét. A rendezvény fő témája a Sport volt, így neves olimpikonok és szakemberek emelték az est színvonalát. A sport nem egy könnyű szakma, és nem csak a szőlőhegyen kell kemény munkával megizzadni az eredményekért. A kiemelkedő sportsikerek mögött kemény lelki és fizikai munka áll, mely nap, mint nap próbára teszi a sportolók szervezetét. Az este folyamán arra kerestük a választ, hogy valójában miben rejlik a magyar sportsikerek titka illetve, hogy gyakorlás, pénz vagy szerencse kell a kiemelkedő eredményekhez? A program hangulatát ismert sportolóink tették feledhetetlenné. Beszélgető partnereink voltak többek közt, Tokaji-Kulcsár Zsófia olimpikon, kétszeres magyar junior és felnőtt ezüstérmes műkorcsolyázó, Dr. Tóth Frank 256-szoros válogatott, többszörös Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, Hajnal András kétszeres olimpikon, EB ezüstérmes műugró, Tokaji Viktor 154-szeres válogatott jégkorongozó, és Szabó Szilárd sportújságíró. Az est műsorvezetőjeként R. Kárpáti Péter színművészt köszönthettük. A tartalmas és érdekes beszélgetések mellett a résztvevők élvezhették a borkóstolás élményét is, melyhez a borokat a Tiffan s Pincészet biztosította, Ifj. Tiffán Zsolt képviseletében. A program újdonsága volt, hogy a vendégeknek különleges íz világú vacsorát szolgáltak fel, melyhez az este kínált borok kitűnően passzoltak. A Borklub egy kiváló alkalmat biztosított arra, hogy üzletemberek kötetlen hangulatban beszélgethettek szakmai témákról, és üzleti életről a mindennapokból kiszakadva egy kellemes borkóstolóval egybekötve. Köszönjünk vendégeinknek a megtisztelő részvételt!

8 Külföldi irodánk jelenti! 8 milliárd euró Horvátország ennyivel gazdálkodhat között 2013-ban Horvátország csatlakozásának évében, zágrábi székhelylyel már a 4. Európai Uniós tagállamban nyitott irodát a magyar tulajdonú Goodwill Cégcsoport. A horvát pályázati rendszerről és a EU költségvetés horvát pályázatairól Gordon Safarikot, a Goodwill Consulting doo ügyvezetőjét kérdeztük ban Horvátország is az Európai Unió tagjává vált. Mi jellemezte azt az évet? Voltak már pályázatok? Mielőtt beléptünk az EU-ba, az IPA pályázatok már elérhetőek voltak, az utolsót június 6-án függesztették fel ban hazai intézmények készítették az operatív programokat és nem voltak strukturális alapok. Hazánkban már 2013 végén bejelentették a költségvetési időszakot. Hogyan viszonyulnak a horvát vállalkozások a csatlakozás nyújtotta előnyökhöz? Nagy Önöknél a pályázati kedv? Természetesen nagy a pályázati kedv és a várakozás, főleg mivel naponta hallani a médiában a politikusok bejelentéseit a tervezett magas támogatási összegekről. Másik fontos dolog pedig az, hogy a vállalkozások lehetőséget látnak a pályázatokban arra, hogy valamilyen módon visszakapják azt a pénzt, amelyet éveken át befektettek az állami gazdaságba és az egész Európai Uniós csatlakozás folyamatba. Továbbá mindezek mellett nagy előny az is, hogy a rendelkezésükre álló támogatások segítségével fellendül a gazdasági aktivitás és fejlődik a versenyképesség között milyen jelentősebb pályázatok kerültek kiírásra? Melyek a népszerű pályázati területek? A legnagyobb várakozás a mezőgazdasági termelésben és az iparban használatos eszközökre, berendezésekre vonatkozó kiírások iránt mutatkozik, de népszerűek az energetikai, turisztikai pályázatok is, továbbá állandó kedvencnek számítanak az IKT (Infokommunikációs technológia) szektor támogatási lehetőségei. Az új közötti pályázati időszak Horvátországnak is jelentős támogatási keretet biztosít. Horvátország pontosan mekkora összeggel gazdálkodhat? A közötti pályázati időszakban több mint 8 milliárd eurót biztosítanak Horvátországnak, tehát ez több mint 1,14 milliárd euro évente. Ez az összeg majdnem tízszer több, mint amennyi a rendelkezésünkre állt az IPA programban. Egyrészt a pályázatok fajtájától függ, hogy mennyit sikerül ebből a keretből kihasználni, másrészt sok múlik a horvát illetékes hatóságokon, mert ők felelősek a pályázatok kiírásáért. A támogatás elosztása viszont az operatív programoktól függ. Az új költségvetési időszakból mely gazdaságfejlesztésre irányuló pályázatok kerültek már kiírásra és mit várnak az idénre? Kiírásra kerültek támogatások az ipari és irodai berendezések beszerzésére; az infrastruktúrafejlesztésre és az energiahatékonyság növelésére (a közcélú berendezések, magánjogi személyek, vállalkozások számára). Nagyon várjuk és remélhetőleg ebben az évben kiírásra kerülnek a mezőgazdasági, és vidéki területre vonatkozó pályázatok is. A magyar vállalkozások érzékenyek a támogatási intenzitásra. Önöknél hány százalékos intenzitás mellett pályázhatnak a vállalkozások? Minimálisan 35% és maximálisan 70% támogatási intenzitás jellemző, de bizonyos pályázatokban akár 100 % is elérhető. Horvátországban ez attól függ, hogy honnan érkezik a támogatási igény. Nagyobb intenzitást szánnak a tájvédelmiés hegyvidéki területekre, továbbá a szigetekre.

9 Külföldi irodánk jelenti! Horvátországban húzóágazat a turisztika. Milyen támogatási formák vannak Önöknél erre a területre és kik vehetik igénybe? Általában olyan pályázatokról van szó, amelyek ösztönözik a turisztikai szezont, a turisztikai infrastruktúra építését, felújítását, a promóciós aktivitásokat, rendezvényeket. Többféle támogatásra lehet pályázni. Az Idegenforgalmi Minisztériumon kívül, Horvátországban támogatásokat biztosít az úgynevezett Idegenforgalmi Fejlesztési Alap is. Mivel a turizmus Horvátországban húzóágazatnak számít, kiemelt státuszban, több pályázati konstrukcióban is szerepel. Hogy látja, mennyire népszerű a magyar vállalkozások körében Horvátország? Az együttműködés nagyon fontos mindkét országnak, főleg az új piacok nyitása, az új EU források miatt. Az EU csatlakozásnak köszönhetően a magyar vállalkozásoknak is elérhető lett a horvát piac. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a magyar vállalkozások száma. Ennek oka az lehet, hogy a két ország közötti politikai és közlekedési kapcsolatok nagyon jól alakultak. Horvátország a magyarok számára már évek óta az egyik kedvenc üdülőhely, érzelmi kapcsolatok is kialakultak, ami nagyon sokat számít. Továbbá a földrajzi pozíció is kedvez az üzleti terjeszkedésnek. Magyar nemzetiségű munkavállaló is dolgozik Önöknél Zágrábban. Ezek szerint a magyar vállalkozások könnyen tudnak a horvát pályázati rendszerről informálódni. Van érdeklődés? Természetesen minden alkalmazottunk beszél angolul, ami nagyban megkönnyíti a kommunikációt a külföldi cégekkel. Ami a magyar vállalkozásokat illeti, nagy érdeklődés mutatnak a pályázatok iránt, mert egyre több magyar tulajdonú cég nyitja meg a kapuit Horvátországban. Vannak olyan vállalkozások, amelyek már pályáztak Magyarországon, de most szeretnék kihasználni a lehetőségeiket nálunk is. Mivel sokan nem beszélik a horvát nyelvet, hatalmas előny és segítség a cégeknek a magyarul beszélő pályázatíró. A magyar nemzetiségű pályázatíró mellett, még egy magyar nyelvű munkavállaló dolgozik nálunk, így felkészülten várjuk az esetleges nemzetközi együttműködést. Minek kell megfelelnie egy magyar vállalkozásnak, ha horvátországi fejlesztéséhez támogatást venne igénybe? Szinte minden pályázat esetén szükséges a céget Horvátországban regisztrálni. Ennek az egyik oka az új cégek alapításának ösztönözése, attól függetlenül, hogy ki a tulajdonosa, főleg ha a munkalehetőség jelent a helyi lakosság számára. A másik lehetőség a partner keresés Horvátországban, akivel aztán pályázni tud, vagy akin keresztül a szolgáltatásokat, termékeket értékesíteni lehet a jövőben. Milyen tervei vannak, hogyan képzeli el, milyen lesz a horvát Goodwill 2016-ban? A terveink elsősorban a terjeszkedéshez kötődnek Horvátországban, ami teljesen összhangban van az Eu-ból jövő támogatások összegével. Meg kell említenem, hogy számunkra nagy kihívást jelent azon vállalati szabványok alkalmazása, amelyeket az anyacég már évek óta sikeresen használ. Célunk megvalósulásáért nagyon fontos a munkatársaink támogatása és a többi GWC iroda, főleg a magyar iroda tapasztalatainak megvitatása. Horvátországi cégbejegyzés, partnerkeresés, pályázati lehetőségek felkutatása esetén a Goodwill Cégcsoport áll rendelkezésére! Goodwill Consulting d.o.o Maksimirska cesta 94, Zagreb Tel.:

10 Napos oldal Állítsa a napsugarakat saját otthona szolgálatába! Megújuló energia magánszemélyeknek A napelem segítségével a napenergiát elektromos árammá alakíthatja, így akár teljesen kiválthatja vele villanyszámláját! Miért érdemes Önnek napelemes rendszert telepíteni családi házára? - Egyszeri ráfordítást igényel, akár évig is hibátlanul működik, így garantáltan megtérülő befektetés, ha napelemes rendszert telepíttet otthonára - Akár 100%-ban kiválthatja áramszámláját a napelem által megtermelt energiával - Minimális karbantartási költségek - a napelemek nagyon stabil, és jó minőségű szerkezetek, az időjárási viszontagságoknak ellenállnak; hosszú élettartamuk alatt megbízhatóan üzemelnek, ezért a karbantartásra fordított idő és energia minimális - A napenergia független. Nem befolyásolja sem a politikai, sem a gazdasági környezet - A napenergia a fenntartható energiagazdálkodás alapja a napenergia tiszta, természetes, környezetbarát energiaforrás, nincs károsanyag kibocsátása, így az energia megtakarítás és a költségcsökkentés mellett környezetünkre is odafigyelhetünk a napelemes rendszerek létesítésével Mit jelent ez egy átlagos családi ház esetében? Egy átlagos családi ház esetében 4 fő állandó lakóval számolva, az éves fogyasztás 3500 kwh, ez éves körülbelül Ft-os áramszámlát jelent évente. Ekkora áramigény kiszolgálására egy 3kW-os rendszer telepítésére van szükség. A fenti rendszer összköltsége Ft. * A számok tájékoztató jellegűek. Az egyes lakóépületek fogyasztása eltérhet a példában megjelölttől. Telepítsen most kedvező árak mellett napelemes rendszert családi házára és takarítsa meg áramszámlája nagy részét!

5. szám 2013. november. hírmondó. Kövessen minket a facebookon is!

5. szám 2013. november. hírmondó. Kövessen minket a facebookon is! 5. szám 2013. november hírmondó Kövessen minket a facebookon is! Ügyvezetői köszöntő Tisztelt Ügyfelünk! A Goodwill Hírmondó novemberi számában a nonprofit szervezetekre kívánunk fókuszálni. A civil szervezetek

Részletesebben

HITELESFORRÁS. 2.évfolyam / 4. szám PÁLYÁZATI MAGAZIN. HITELES FORRÁS www.palyazatisajtokozlemenyek.hu. Nők a tudomány és gazdaság világából

HITELESFORRÁS. 2.évfolyam / 4. szám PÁLYÁZATI MAGAZIN. HITELES FORRÁS www.palyazatisajtokozlemenyek.hu. Nők a tudomány és gazdaság világából PÁLYÁZATI MAGAZIN 2.évfolyam / 4. szám 1 HITELESFORRÁS Eva M Szabo Photography Nők a tudomány és gazdaság világából Adósságátvállalás Győrben Varga Mihály: A magyar gazdaság erősödik Széchenyi Kártya Program

Részletesebben

2006. júniusi hírek. Többször ki kellett egészíteni (HEFOP) E-piacteret épít az unió vállalkozóknak

2006. júniusi hírek. Többször ki kellett egészíteni (HEFOP) E-piacteret épít az unió vállalkozóknak Többször ki kellett egészíteni (HEFOP) E-piacteret épít az unió vállalkozóknak 2006. júniusi hírek Pályázat a magyar találmányok külföldi bejelentésének támogatására Jól igényeltük az uniós pénzeket A

Részletesebben

ENERGIA HÍRLEVÉL. Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa. Bemutatkozik az Energia Ügynökség

ENERGIA HÍRLEVÉL. Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa. Bemutatkozik az Energia Ügynökség ENERGIA HÍRLEVÉL Az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa I. évf. 1. szám, 2009. november Bemutatkozik az Energia Ügynökség Az Észak-alföldi régió adottságai kiválóak

Részletesebben

Vállalati K+F Jelentés 2013

Vállalati K+F Jelentés 2013 Vállalati K+F Jelentés 2013 Magyarország, 2013. június 2 Eloszó Örömmel mutatom be a Deloitte Magyarország K+F és Állami Támogatások üzletágának Vállalati K+F Jelentését. A közép- és nagyvállalatok körében

Részletesebben

HITELES FORRÁS. Pályázati Magazin www.hitelesforras.hu. 4 ÉLETMENTŐ VÁLLALKOZÁS Interjú a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetőjével, Varga Erikával

HITELES FORRÁS. Pályázati Magazin www.hitelesforras.hu. 4 ÉLETMENTŐ VÁLLALKOZÁS Interjú a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetőjével, Varga Erikával HITELES FORRÁS Pályázati Magazin www.hitelesforras.hu HIRDETÉSFELVÉTEL Fax: +36.707.017.689 E-mail: iroda@palyazatisajtokozlemenyek.hu FELELŐS KIADÓ Bannerpark Kft., Cím: 6000 Kecskemét, Katona József

Részletesebben

2006. márciusi hírek

2006. márciusi hírek 2006. márciusi hírek Most kell pályázni komoly pénzekért Energetika Munkaügy Egészségügy Gyermek- és ifjúsági ügyek 100 millió forintos keret fedezi az art mozi-hálózat fejlesztésének támogatását Regionális

Részletesebben

Újévi köszöntő gondolatok Tabutémák nyitódtak ki, évtizedes dogmák dőltek meg, a gazdaságpolitika kijelölte a nemzeti érdekérvényesítés kereteit

Újévi köszöntő gondolatok Tabutémák nyitódtak ki, évtizedes dogmák dőltek meg, a gazdaságpolitika kijelölte a nemzeti érdekérvényesítés kereteit XVI. évfolyam 2014. 1. szám január Újévi köszöntő gondolatok Tabutémák nyitódtak ki, évtizedes dogmák dőltek meg, a gazdaságpolitika kijelölte a nemzeti érdekérvényesítés kereteit Tabu 1. 2010 előtt a

Részletesebben

Felelősség és fejlesztések. HMVTA: Egy szívverés egy forint. Kiépült a szennyvízhálózat a Tarna-menti településeken.

Felelősség és fejlesztések. HMVTA: Egy szívverés egy forint. Kiépült a szennyvízhálózat a Tarna-menti településeken. heves megyei pénzvilág a MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYa 2014. október 5. évfolyam 10. szám Felelősség és fejlesztések HMVTA: Egy szívverés egy forint Kiépült a szennyvízhálózat a Tarna-menti

Részletesebben

Szakképzés német módra Összefogás az építőiparban Ismét közlekedési konferencia Párbeszéd a pénzügyőrökkel

Szakképzés német módra Összefogás az építőiparban Ismét közlekedési konferencia Párbeszéd a pénzügyőrökkel XVII. évfolyam 7. szám 2011 október Szakképzés német módra Összefogás az építőiparban Ismét közlekedési konferencia Párbeszéd a pénzügyőrökkel Egy sikeres pályázatnak köszönhetően kamaránk szakképzési

Részletesebben

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. április 2. évfolyam 4. szám

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. április 2. évfolyam 4. szám heves megyei PÉNZVILÁG a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. április 2. évfolyam 4. szám Régi-új elnök Ismét Bodnár Pál lett a Vállalkozók Országos Szövetségének Heves Megyei Szervezetének

Részletesebben

2013. augusztus szeptember. Ingyenes vállalkozói tanácsadás a VOSZ-nál A Munkáért projekt keretében

2013. augusztus szeptember. Ingyenes vállalkozói tanácsadás a VOSZ-nál A Munkáért projekt keretében VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE INTERNET: WWW.VOSZ.HU 2013. AUG. SZEPT. 18. ÉVF. 5. SZÁM Ingyenes vállalkozói tanácsadás a VOSZ-nál A Munkáért projekt keretében Ülésezett a VOSZ Elnöksége

Részletesebben

Gyakornoki program a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők támogatására a konvergencia régiókban - TÁMOP-2.3.4. A-13 /1

Gyakornoki program a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők támogatására a konvergencia régiókban - TÁMOP-2.3.4. A-13 /1 Gyakornoki program a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők támogatására a konvergencia régiókban - TÁMOP-2.3.4. A-13 /1 1. Alapvető cél Jelen pályázat célja azon mikro- és kisvállalkozások, valamint

Részletesebben

Nagy sikerű Latin-amerikai Fórumot tartottak Budapesten

Nagy sikerű Latin-amerikai Fórumot tartottak Budapesten IV. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2012/3. MEGJELENIK: NEGYEDÉVENTE Nagy segítség kisvállalkozásoknak Ingyenes és sokrétű szolgáltatással várja a cégeket a BKIK új irodája Nagy sikerű Latin-amerikai Fórumot tartottak

Részletesebben

A felsőoktatást célzó programok értékelése

A felsőoktatást célzó programok értékelése A felsőoktatást célzó programok értékelése Esettanulmányok értékelési zárójelentés II. kötet 2013. február 28. Készítette: Mike Károly [HÉTFA 7. LOT] vezető értékelő Magyari Donát [HÉTFA 7. LOT] Remete

Részletesebben

Tartalomjegyzék 2. 3.

Tartalomjegyzék 2. 3. Tartalomjegyzék Elnöki köszöntő 4 Főtitkári értékelő Major Gábor főtitkár 7 Az IVSZ szervezete 8 Az elnökség felépítése 8 Az IVSZ testületei 9 Az IVSZ tagsága taglétszám, tagság alakulása 10 Szakmai érdekvédelem,

Részletesebben

2009. augusztusi hírek

2009. augusztusi hírek 2009. augusztusi hírek Uniós pályázat a nagyvállalkozások OKJ-s és akkreditált képzéseinek támogatására Fölgyorsult uniós kifizetések - több adminisztráció A cégek fele reálisnak tartja, hogy pályázaton

Részletesebben

Gazdaság. Jászkun VÁLLALKOZÓK ÉS VÁLLALKOZÁSOK MAGAZINJA. www.jnszmkik.hu. Megjelenik negyedévente. Kamarai tagok számára. ingyenes. 1.

Gazdaság. Jászkun VÁLLALKOZÓK ÉS VÁLLALKOZÁSOK MAGAZINJA. www.jnszmkik.hu. Megjelenik negyedévente. Kamarai tagok számára. ingyenes. 1. A magazinja Jászkun Gazdaság Gazdaságfejlesztés Szakmai rendezvények Aktuális pályázatok Cégbemutatók Szakképzés VÁLLALKOZÓK Megjelenik negyedévente ÉS VÁLLALKOZÁSOK MAGAZINJA www.jnszmkik.hu Kamarai tagok

Részletesebben

VOSZ FINANSZÍROZÁS. Tartalom

VOSZ FINANSZÍROZÁS. Tartalom Tartalom I. A mikro-, kis- és középvállalati (MKKV) szektor finanszírozásának alapkérdései 4 1. A forrásszerzés két megközelítése 4 2. Mi a szerencsés kisebbség titka? 4 II. Vállalkozás-finanszírozás és

Részletesebben

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. június 2. évfolyam 6. szám

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. június 2. évfolyam 6. szám heves megyei PÉNZVILÁG a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. június 2. évfolyam 6. szám Vidékfejlesztési konferencia Egerben rendezték meg az Európai Unió e félévi vidékfejlesztési konferenciáját,

Részletesebben

FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ

FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ A FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK KIADVÁNYA 17. évfolyam 2009/1. szám Tájékoztató a FATOSZ nemzetközi kapcsolatairól A kiadvány a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA)

Részletesebben

Átalakul a szociális támogatások rendszere. Egymilliárd forintos beruházás Bélapátfalván. Vidékfejlesztés. Új vezető az Ostorosbor élén

Átalakul a szociális támogatások rendszere. Egymilliárd forintos beruházás Bélapátfalván. Vidékfejlesztés. Új vezető az Ostorosbor élén heves megyei pénzvilág a MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYa 2015. MÁRCIUS 6. évfolyam 3. szám Átalakul a szociális támogatások rendszere Egymilliárd forintos beruházás Bélapátfalván Vidékfejlesztés

Részletesebben

Hazai Hatékonyság. Az energiahatékonysági beruházások finanszírozása a 2014-2020-as uniós támogatási programokban

Hazai Hatékonyság. Az energiahatékonysági beruházások finanszírozása a 2014-2020-as uniós támogatási programokban Hazai Hatékonyság Az energiahatékonysági beruházások finanszírozása a 2014-2020-as uniós támogatási programokban 1 Tartalom 1 Hazai Hatékonyság: Vezetői összefoglaló... 4 2 Kihívások, szükségletek és lehetőségek

Részletesebben

2012. szeptember 3. évfolyam 9. szám

2012. szeptember 3. évfolyam 9. szám 2012. szeptember 3. évfolyam 9. szám MEGNYÍLT EGER 1552 AJÁNDÉKÜZLETE KÉZZELFOGHATÓVÁ TESSZÜK AZ EGRI TÖRTÉNETED! EGER, DOBÓ TÉR 2. EGER1552@EGERTERMAL.HU TEL.: +36 (30) 755 7757 1552.EGER.HU Napelemes

Részletesebben

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. március 3. évfolyam 3. szám

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. március 3. évfolyam 3. szám heves megyei PÉNZVILÁG a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. március 3. évfolyam 3. szám Idén is lesz Prima-díj Idén is támogatja a VOSZ megyei szervezete a Príma-díjat, és ez évben is megválasztják

Részletesebben

heves megyei pénzvilág Fogyasztóbarát mobilapplikáció Hamarabb indul a dinnyeszezon Japán üzletemberek a megyében Kormányablak Lőrinciben

heves megyei pénzvilág Fogyasztóbarát mobilapplikáció Hamarabb indul a dinnyeszezon Japán üzletemberek a megyében Kormányablak Lőrinciben heves megyei pénzvilág a MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYa 2014. július 5. évfolyam 7. szám Fogyasztóbarát mobilapplikáció Hamarabb indul a dinnyeszezon Japán üzletemberek a megyében Kormányablak

Részletesebben

A versenyképes vállalkozói tudás KKC-2008-V támogatási konstrukció

A versenyképes vállalkozói tudás KKC-2008-V támogatási konstrukció A versenyképes vállalkozói tudás KKC-2008-V támogatási konstrukció Projektgazda: Régiófókusz Kht. Szombathely, Kisfaludy S. u. 57. Telefon: 94/500-354 www.regiofokusz.hu Projekt címe: A regionális versenyképesség

Részletesebben

Angol magyar üzleti fórum Szegeden Csongrád Megye Gazdaságáért Díj 10 éves a Magyar Kézműves Remek cím Küldöttgyűlés előtt tagozati ülések

Angol magyar üzleti fórum Szegeden Csongrád Megye Gazdaságáért Díj 10 éves a Magyar Kézműves Remek cím Küldöttgyűlés előtt tagozati ülések XVII. évfolyam 3. szám 2011 április Angol magyar üzleti fórum Szegeden Csongrád Megye Gazdaságáért Díj 10 éves a Magyar Kézműves Remek cím Küldöttgyűlés előtt tagozati ülések Angol üzletemberek jártak

Részletesebben

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. január 2. évfolyam 1. szám

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. január 2. évfolyam 1. szám heves megyei PÉNZVILÁG a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. január 2. évfolyam 1. szám Új év A január hónap Ianus isten nevét őrzi. A kétarcú istenét, aki előre és hátra is néz, egyszerre.

Részletesebben

SZERBIÁBA KÉSZÜLŐ VÁLLALKOZÁSOK KÉZIKÖNYVE 2014. DVD MELLÉKLETTEL

SZERBIÁBA KÉSZÜLŐ VÁLLALKOZÁSOK KÉZIKÖNYVE 2014. DVD MELLÉKLETTEL SZERBIÁBA KÉSZÜLŐ VÁLLALKOZÁSOK KÉZIKÖNYVE 2014. DVD MELLÉKLETTEL SZERBIÁBA KÉSZÜLŐ VÁLLALKOZÁSOK KÉZIKÖNYVE 2014. DVD MELLÉKLETTEL Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara H-6722 Szeged, Párizsi krt. 8-12.

Részletesebben