MAGYAR SZABVÁNY MSZ EN Helyhez kötött acél tárolórendszerek Tárolóeszközök alkalmazása és karbantartása (KIVONAT)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR SZABVÁNY MSZ EN Helyhez kötött acél tárolórendszerek Tárolóeszközök alkalmazása és karbantartása (KIVONAT)"

Átírás

1 MAGYAR SZABVÁNY MSZ EN Helyhez kötött acél tárolórendszerek Tárolóeszközök alkalmazása és karbantartása (KIVONAT) Ezt a dokumentumot (EN 15635:2008) a CEN/TC 344. számú Helyhez kötött acél tárolórendszerek" műszaki bizottság készítette, az a titkárság, amelyet a UNI tart fenn. Jóváhagyó közlemény Az EN 15635:2009 európai szabványt a Magyar Szabványügyi Testület a közzetételének napjától magyar nemzeti szabvannyá nyilvánítja. Ez az európai szabvány a tároló állványzat, polcozat alkalmazását és a karbantartását tárgyalja. Kifejezetten az EN szabványra vonatkozó további információk Ez az európai szabvány az EN 1990 és EN 1991 Eurokódokban található tudnivalókon túl további információkat nyújt a tárolórendszerek szerkezettervezésére vonatkozólag az alábbi feleknek szól: a) bizottságok, melyek tervezéssel összefüggő termék-, tesztelési és kivitelezési szabványokat fogalmaznak meg; b) ügyfelek (pl. különleges követelményeik kialakítására); c) szakértők, tervezők, szállítók, szerelők és a termék végfelhasználói; d) az illetékes építésellenőrzési hatóságok. Az állványzat elemeinek műszaki tulajdonságaival kapcsolatos szakértelemmel és a termékek biztonságos teherbíró képességének meghatározására alkalmas számítási módszerekkel a termék gyártója és forgalmazója rendelkezik. Ezek a szabványosított termékek konfigurációjukban végtelen variációs lehetőséget nyújthatnak. Az acélszerkezet-építés különleges figyelmet igényel a rendes körülmények között használt, hidegen alakított idomacélok, valamint a hajlítási és (komplett) állványkeret esetén. A felhasználók e szempontokról további tudnivalókat a pren szabványban találhatnak. A tárolóberendezés felhasználóinak ajánlatos az EN szabványhoz folyamodni annak biztosítására, hogy az előírt elrendezés és konfiguráció nincs ellentétben az üzemeltetési módokkal, és biztonságos működési feltételeket biztosít a munkahelyen. Ez az európai szabvány ezekkel a felhasználó által meghatározott szempontokkal foglalkozik. Egy világos, a felhasználó által készített műszaki előírás a biztonságos tárolóberendezés tervezéséhez nélkülözhetetlen alapot képez a biztonságos munkakörülményekről való gondoskodáshoz és azok kiegészítéséhez. Alkalmazási terület Ez az európai szabvány meghatározza az alkalmazandó állványszerkezet telepítési és üzemeltetési követelményeket valamennyi típusú, acéltagokból gyártott, állítható gerendájú rakodólapos állványrendszerhez, melyet egységrakományok tárolására szántak, és túlnyomóan statikus terhelésnek van kitéve. Ez az európai szabvány minimalizálja a veszélyes üzemeltetés vagy a szerkezet sérülésének kockázatát és ezek következményeit.

2 Rendelkező hivatkozások EN 15629, Helyhez kötött acél tárolórendszerek Tárolóeszközök előírása EN 15620, Helyhez kötött acél tárolórendszerek Állítható állványrendszerek Tűrések, alakváltozások és távközök Üzemelési követelmények A felhasználó köteles az üzemeltetés során folyamatosan igazolni, hogy a projekt előírása még mindig érvényes. Szükséges szakképzettség és utasítások A tárolóeszközök helyes összeállítását és beszerelését szakértő módon kell elvégezni, összhangban a szállító által biztosított utasításokkal, ezek azonos fontosságúak a biztonságos szerkezetterv biztosításával. A munkák minősége és pontossága jelentős befolyással lehet a tárolóeszközök teljesítményére. Változások a tárolóeszközök konfigurációjában Ha a tárolóeszközöket módosítják, változások következhetnek be a biztonságos teherbírásban. Minden változtatás esetén a szállítóval vagy egy megfelelő szakértővel kell konzultálni, és követni kell a kapott tanácsokat, mielőtt bármely változtatást végeznének. A szállítói utasításokkal összhangban kell a változtatásokat elvégezni, a következők szerint: a) Bármely változtatás elvégzése előtt az állványról ki kell rakodni; b) A tárolóeszközökön hegesztéssel vagy csavarozással végzett kiegészítések vagy változtatások nem engedélyezettek, kivéve, ha azt az eszközök szállítója kimondottan jóvá nem hagyta; c) A biztonságos terhelésre figyelmeztető feliratokat szükség szerint frissíteni kell, az állvány konfigurációjában történt változtatásokat követően; d) A merevítési csomópontok helyzetét meg kell változtatni, ha olyan gerendák helyzetét változtatták az állványzaton, ahol hátsó merevítők is voltak. Ez megkövetelheti bármely vízszintes merevítés áthelyezését is, melyeket néhány gerenda között lehet rögzíteni. A tárolóeszközök használata Általános biztonság: A tárolóeszközök biztonságáért felelős személy PRSES A felhasználónak ki kell jelölnie a tárolóeszközök biztonságáért felelős személyt, és annak a személynek a nevét a raktári dolgozókkal közölni kell. A PRSES-t utasítani kell a tárolóeszközök szállítója (szállítói) azonosítására, a velük való kapcsolattartásra, és a tárolóeszközök biztonságos üzemi állapotban tartására. A PRSES legyen tájékozott a raktárban folyó műveletekről és egy kockázatelemzés alapján a velük járó veszélyekről, valamint az óvintézkedésekről, amelyeket a veszélyek megelőzésére vagy korlátozására kell meghozni utasítások és/vagy jelzések formájában. Képzés A kezelőknek megfelelő képzésben kell részesülniük a tároló- és anyagmozgató eszközök használatából. Az alkalmazott targoncavezetőknek minősítéssel/jogosítvánnyal kell rendelkezniük.

3 Tárolóeszközök károsodása A mechanikus anyagmozgató berendezést óvatosan kell vezetni, és csupán az előírt egységrakományt szabad vele szállítani. Bármely véletlen vagy egyéb módon előforduló kárt azonnal jelentenie kell a PRSES felé annak, aki észlelte vagy okozta azt. Az ellenőrzéseket hozzáértő, házon belüli dolgozókkal, külső szakértőkkel vagy a gyártó műszaki állományával kell elvégeztetni. A vizsgálat azonban minden esetben hivatalosnak kell lennie, a vizsgálatok mértékét és eredményeit dokumentáló írásos jelentéssel egybekötve. Ezeket a jelentéseket legalább évente át kell nézni a biztonság javítása érdekében. A használatban lévő tárolóeszközök biztonsága és a sérült alkotóelemek kiértékelése Eljárások Létre kell hozni egy olyan igazgatási eljárást, amely legalább a következőket lefedi: a) a tárolórendszer használata a műszaki előírások szerinti; b) egy PRSES kijelölése c) ellenőrzések lefolytatása d) karbantartás lefolytatása e) károsodás csökkentése A károsodás mérési módját mutató elülső nézetek egy tipikus állítható állványzat függőleges tartói és merevítői esetén ZÖLD SZINT csak megfigyelést igényel A zöld szint azt jelzi, hogy a határérték nem igényli az állvány teherviselő képességének csökkentését, melyet a terhelési felirat jelez, vagy nem igényli a rendszer javítását. Ez azt jelzi, hogy az állvány elemeit biztonságosnak és használhatónak tekintik. Az ilyen alkatrészeket fel kell jegyezni, mint későbbi szervizre alkalmas elemeket a következő igazgatási vizsgálaton, azonban világosan azonosítani kell az újbóli vizsgálatra és újbóli értékelésre a jövőbeli ellenőrzések alkalmával. A zöld szintet meghaladó fokozat kockázatot jelent az állványrendszer számára. SÁRGA KOCKÁZAT veszélyes károsodás, amely intézkedést igényel, amilyen hamar csak lehet Ez egy olyan területet azonosít, ahol a károsodás eléggé komoly ahhoz, hogy helyreállítási munkát biztosítsanak, de nem annyira, hogy az állvány azonnali kirakását igényelje. Ha egy sérült elemről eltávolították a rakományt, akkor addig nem szabad megterhelni újra, míg a javítási munkát el nem végezték rajta. A felhasználónak az ilyen állványok elkülönítésére egy módszert kell kialakítania annak biztosítása érdekében, hogy nem kerülnek addig újra használatba, míg a javítást el nem végezték rajtuk, és a tárolóeszközt biztonságosnak nem nyilvánították. Olyan dátumozott öntapadós címkéket lehet használni például, amelyek jelzik azokat az állványokat, amelyeket nem lehet terhelni, amíg helyre nem hozták őket. Bármely SÁRGA KOCKÁZATÚ kategóriás sérülés átminősíthető PIROS KOCKÁZATÚ károsodássá, ha a javítási munkát nem végezték el négy héten belül az eredeti jelöléstől számítva.

4 PIROS KOCKÁZAT nagyon komoly károsodás, amely azonnali intézkedést igényel Ezek olyan szituációk, amelyeknél kritikus károsodási szintet azonosítottak, ami egy állványterület azonnali kirakását és a jövőbeli használattól való elkülönítését igényli a javítási munkák elvégzéséig. Az ilyen javítási munka rendszerint a sérült elem cseréjével történik. A felhasználó cégeknek az ilyen területek elkülönítésére egy módszert kell kialakítaniuk annak biztosítása érdekében, hogy nem kerülnek vissza a használatba a javítási munka elvégzése előtt. Például egy bizonyos mező kirakodható az ellenőr jelenlétében is, és kötéllel lezárható a további használat megakadályozása érdekében. Károsodásvizsgálat Bármely károsodás esetén ki kell vizsgálni a probléma lehetséges okait azzal a céllal, hogy csökkenjen vagy megszűnjön a probléma előfordulásának valószínűsége és a károsodás ne forduljon ismét elő. Ennek megfelelően kell meghozni a szükséges intézkedéseket. El kell jutni a következtetésekig, ahol lehetséges, meg kell állapítani a károsodás létrejöttének okait. A raktározási műveletek biztonsági vizsgálatát igénylő változások A raktározási műveletek biztonsági áttekintő vizsgálatát akkor kell elvégezni, ha az állványzat, az egységrakomány, vagy a mechanikus anyagmozgató berendezés megváltozik. Kockázatelemzést kell végezni bármely változtatás hatásaira és külön minden egyes változásra nézve, és ezt a vezetőségnek legalább éves alapon kell lefolytatni, felhasználva a naplózott jelentéseket a helyzet történeti szituációjának értékelésére, megtámogatva ezt egy helyszíni fizikai szemrevételezéssel annak biztosítására, hogy a jelentett helyzet egy reprezentatív jelzést ad a tárolóeszközök folyamatos biztonságáról. Azonnali jelentés Amint bármely személy biztonsági problémákat vagy károsodást figyelt meg, azt azonnal jelentenie kell a PRSES felé. Ezért valamennyi személynek kapnia kell hivatalos utasításokat rendszerük biztonságos üzemeléséről, ami az ő és mások biztonságát is érinti. Szemrevételezések A PRSES köteles biztosítani az ellenőrzések heti vagy más szabályos időközönkénti ismétlődését, ami egy kockázati értékelésen alapul. Hivatalos írásbeli feljegyzést kell készíteni. Szakértői ellenőrzések Az ellenőrzéseket műszakilag hozzáértő személynek kell elvégeznie, nem több mint 12 havi periódussal. Írásbeli jelentést kell benyújtani a PRSES-hez megfigyelésekkel és javaslatokkal bármely szükséges intézkedésre. Kárrendezési eljárások: A károsodott alkatrészek cseréje A károsodott alkatrészek javítása nem engedélyezett, hacsak az eszközök szállítója jóvá nem hagyta azt. A károsodott alkatrészeket inkább cserélni kell, mint javítani, mert a hidegen alakított anyagok hatékony minőségellenőrzése igen bonyolult.

5

MAGYAR SZABVÁNY MSZ EN 15635 (KIVONAT)

MAGYAR SZABVÁNY MSZ EN 15635 (KIVONAT) MAGYAR SZABVÁNY MSZ EN 15635 Helyhez kötött acél tárolórendszerek. Tárolóeszközök alkalmazása és karbantartása (KIVONAT) Ezt a dokumentumot (EN 15635:2008) a CEN/TC 344. számú Helyhez kötött acél tárolórendszerek"

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Alapok - Az építményben és annak környezetében a fizikai károsodás és az élőlények érintési és

Részletesebben

ÁLLVÁNYRENDSZEREK FELÜLVIZSGÁLATA

ÁLLVÁNYRENDSZEREK FELÜLVIZSGÁLATA Logistor Raktártechnika Kft Vecsés, Dózsa György út 1. 2220 info@logistor.hu +36 20 4466 017 www.logistor.hu www.raktártechnika.hu www.raktartechnika.hu MSZ EN 15635 ÁLLVÁNYRENDSZEREK FELÜLVIZSGÁLATA Biztonság

Részletesebben

APROD POLC. csavarkötés nélküli fém polcrendszer. Fő Alkalmazási területek. Színválaszték. Jellemző állványméretek

APROD POLC. csavarkötés nélküli fém polcrendszer. Fő Alkalmazási területek. Színválaszték. Jellemző állványméretek APROD POLC csavarkötés nélküli fém polcrendszer Az APROD kapcsolható fém polcos állvány csavarkötés nélkül összeállítható elemekből áll, mely egyszerű, gyors szerelhetőséget biztosít kimagasló stabilitás

Részletesebben

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01

Minőségirányítási eljárás készítése ME/42-01 D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar eljárás készítése ME/42-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft.

ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA. Magyari László DARULINE Kft. ÉLETTARTAMRA MÉRETEZETT HÍDDARUK VIZSGÁLATA Magyari László DARULINE Kft. Adjon az emelőjének egy újabb életet. Emelőmű teljes felújítása Egyedi, hagyományos tervezésű daru, múltban CSOPORTSZÁM MSZ 9750

Részletesebben

APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak

APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak APROD POLC csavarkötés nélküli fém polcrendszer ELEMKATALÓGUS ÉS ÁRJEGYZÉK Érvényes 2018.03.01-től visszavonásig APROD KÉSZ POLC ÖSSZEÁLLÍTÁSOK / Alap- és kiegészítő mező egységárak Méret Polcok Polcköz

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10. A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10.1 Beszerzés (ISO 9001, 4.6.) A termelési folyamatok közül a szabvány elsőként a beszerzést szabályozza. Az előírások a beszállító értékelésével,

Részletesebben

A tárlolandó áruk jellemzői és a tárolási mód közötti kapcsolat:

A tárlolandó áruk jellemzői és a tárolási mód közötti kapcsolat: Raktár A tárlolandó áruk jellemzői és a tárolási mód közötti kapcsolat: Raktári elrendezési változatok: Fejelrendezés Átmenő elrendezés Darabárus raktárak főbb típusai: Állvány nélküli tárolás változatai:

Részletesebben

Szerelési utasítás FS-245 Háromszemélyes szarvas rugósjáték BETONOS KIVITEL 3 személyes szarvas rugós játék fő egységei:

Szerelési utasítás FS-245 Háromszemélyes szarvas rugósjáték BETONOS KIVITEL 3 személyes szarvas rugós játék fő egységei: Szerelési utasítás FS-245 Háromszemélyes szarvas rugósjáték BETONOS KIVITEL 3 személyes szarvas rugós játék fő egységei: - Felületkezelt rugós állványzat - UV stabilizált polietilén ülőfelület Felületkezelt

Részletesebben

Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei:

Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei: Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei: - Felületkezelt rugós állványzat - Tartókar - Fészek Felületkezelt rugós állványzat (1db) Gólyafészek

Részletesebben

Szerelési utasítás RJFH-150 Mini fészekhinta

Szerelési utasítás RJFH-150 Mini fészekhinta Szerelési utasítás RJFH-150 Mini fészekhinta Gyártó: POLYDUCT ZRT Nádudvar Kabai út 62. 4181 Mini fészekhinta fő egységei: - Felületkezelt állványzat - Fészekhinta ülőke szett - 100 Felületkezelt állványzat

Részletesebben

PONIX-R RAKLAPOS ÁLLVÁNY Elemkatalógus és árjegyzék Érvényes: 2015.01.01 től visszavonásig

PONIX-R RAKLAPOS ÁLLVÁNY Elemkatalógus és árjegyzék Érvényes: 2015.01.01 től visszavonásig PONIX-R RAKLAPOS ÁLLVÁNY Elemkatalógus és árjegyzék Érvényes: 2015.01.01 től visszavonásig Rakodólapon elhelyezett termékekből képzett egységrakományok gazdaságos elhelyezése megfelelően kialakított állványrendszerben.

Részletesebben

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés

Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés Mozgás a tökéletesség jegyében Királykategória a lég-, szabályozás- és meghajtástechnikában Irányelv Termékbeszerzés és -jelölés A ZIEHL-ABEGG Kft. minden partnerére érvényes Tartalom 1. Alkalmazási terület

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a használatba helyezné.

Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a használatba helyezné. Olvassa el a kézikönyvet alaposan, mielott a használatba helyezné. 1 FIGYELMEZTETÉS Az összes biztonsági és muködtetési utasítást el kell olvasni a muveletek megkezdése elott. A helytelen muveletek maradandó

Részletesebben

PONIX-R PONIX-R RAKODÓLAPOS ÁLLVÁNYRENDSZER

PONIX-R PONIX-R RAKODÓLAPOS ÁLLVÁNYRENDSZER PONIX-R PONIX-R RAKODÓLAPOS ÁLLVÁNYRENDSZER Rakodólapos állványok, raklaptárolók, raklaptároló állványok. Különböző megnevezésekkel illetjük őket, mégis mind egy dologról, szólnak. Rakodólapon elhelyezett

Részletesebben

Az állványrendszer 1mm-es mélyhúzható acéllemezből, hideghengerléssel és hajlítással készül. A polctávolság 50mm-enként változtatható.

Az állványrendszer 1mm-es mélyhúzható acéllemezből, hideghengerléssel és hajlítással készül. A polctávolság 50mm-enként változtatható. APROD csavarmentes polcrendszer Előnyei: Csavarmentes Összeállítása gyors és egyszerű Korlátlanul bővíthető Nagy teherbírás, akár 200 kg/polclap megoszló terhelés esetén Felhasználási területek: Irattárak

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Tervezet Brüsszel, XXX C A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE a [ ] Bizottság 1702/2003/EK számú, a légijárművek és a hozzájuk kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző

Részletesebben

Termelési logisztika tervezése

Termelési logisztika tervezése Termelési logisztika tervezése Anyagáramlás tervezése: Raktárak, üzemek elhelyezésének tervezése. Az anyagáramlási utak minimálisra adódjanak. A kapcsolódás az anyagmozgató rendszerekhez a legkedvezőbb

Részletesebben

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal Gyártó: POLYDUCT zrt. 4181 Nádudvar, Kabai út 62. Asztal fő egységei: Felületkezelt vázszerkezet Felületkezelt fa tetőrész 1 Felületkezelt vázszerkezet: Porfestés Felületkezelt

Részletesebben

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ HERMES HEM 200/250 BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ FIGYELEM! Ez a kézikönyv kizárólag a szakszerelő részére készült. A készülék telepítését szerelő szakemberrel végeztesse. A telepítő szerepe továbbá tájékoztatni a

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

Minőség és minőségirányítás. 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015

Minőség és minőségirányítás. 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015 1 ZH jegyzetek 2 2 3. ISO 9000:2015 ISO 9000 Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár alapvető fontosságú hátteret biztosít a nemzetközi szabványnak a megfelelő

Részletesebben

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET 1. Hibamód és hatás elemzés : FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) A fejlett nyugati piacokon csak azok a vállalatok képesek hosszabbtávon megmaradni, melyek gazdaságosan

Részletesebben

Változások műszaki követelményekben

Változások műszaki követelményekben Változások műszaki követelményekben (2008. március) Szabados László tű. szds. 1 9/2008. (II.22.) ÖTM r. OTSZ 1. rész TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK I. FEJEZET TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható!

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magába: A raktározás szerepe az ellátási láncban A raktár-technológia összetevői Automatikus áruazonosítás

Részletesebben

JK-INTERNATIONAL GMBH

JK-INTERNATIONAL GMBH H 1010944 Tartalomjegyzék Üzemeltető címe... 1 Típustábla... 1 Általános tudnivalók... 2 Gépkönyv... 3 Üzemeltetési könyv... 5 Karbantartási kézi könyv... 8 Függelék... 15 Megjegyzés: A gépkönyvet, üzemeltetési

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ PARMEZÁN RESZELŐ DARÁLÓ FIGYELMEZTETÉS FIGYELEM: Olvassa el figyelmesen ezt a használati útmutató, mely fontos előírásokat tartalmaz a biztonságos használatra és a készülék karbantartására

Részletesebben

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet speciális szabályokkal egészült ki az egyes tevékenységekből

Részletesebben

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai

Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Hő- és füstelvezető rendszer időszakos karbantartási tapasztalatai Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok 2016. szeptember 14. Szabó Mónika Halas Tűzvédelem Kft. Karbantartási munkavégzés feltételei Tűzvédelmi

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

VisiFault látható fényű hibakereső. Használati útmutató

VisiFault látható fényű hibakereső. Használati útmutató VisiFault látható fényű hibakereső Használati útmutató Kérdésével, észrevételeivel forduljon a hivatalos magyarországi képviselethez: EQUICOM Méréstechnikai Kft. 1162 Budapest, Mátyás Király u. 12. Telefon:

Részletesebben

PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND. Érvényes: napjától

PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND. Érvényes: napjától PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND Érvényes: 2018.05.25. napjától 1 Tartalom BEVEZETÉS... 3 1. AZ ADATVÉDELMI INCIDENS FOGALMA ÉS BELSŐ JELENTÉSE...

Részletesebben

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről 147. sz. Ajánlás a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a

Részletesebben

Szerelési utasítás FS-247 Kétszemélyes WIPP rugósjáték Kétszemélyes Wipp rugósjáték fő egységei:

Szerelési utasítás FS-247 Kétszemélyes WIPP rugósjáték Kétszemélyes Wipp rugósjáték fő egységei: Szerelési utasítás FS-247 Kétszemélyes WIPP rugósjáték Kétszemélyes Wipp rugósjáték fő egységei: - Felületkezelt rugós állványzat - UV stabilizált polietilén ülőfelület és konzol Felületkezelt rugós állványzat

Részletesebben

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

Olvassa el a címkét! Amit feltétlenül tudnia kell a mosó- és tisztítószerek biztonságos otthoni használatáról

Olvassa el a címkét! Amit feltétlenül tudnia kell a mosó- és tisztítószerek biztonságos otthoni használatáról Olvassa el a címkét! Amit feltétlenül tudnia kell a mosó- és tisztítószerek biztonságos otthoni használatáról Hamarosan új figyelmeztető címkék jelennek meg a háztartási tisztítószereken. Az eddig megszokott

Részletesebben

MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY

MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY Vasúti jármővek tekercsrugói Alak, anyag, méretek, vizsgálat A hatálybalépés idıpontja: 1985. október 2. MÁVSZ 2186 A MÁVSZ 2186:1982 helyett A szabvány alkalmazása elıtt gyızıdjön

Részletesebben

Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés. Katonai Zsolt

Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés. Katonai Zsolt Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés Katonai Zsolt A szabvány alapú MIR logikája mérhető célok meghatározása folyamatok azonosítása kölcsönhatások elemzése a kívánt eredmény elérése és kockázatok

Részletesebben

Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat!

Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat! A mozgó munkaállványok üzembehelyezésének és rendszeres vizsgálatának gyakorlatáról Dániában és a társaságunknál Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat! Kovács László Mozgó Munka Állványok MMÁ Járműre szerelt

Részletesebben

AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA

AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA ACÉLSZERKEZETEK MEGERŐSÍTÉSE AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR KORÁBBI ELŐADÁSÁNAK KIEGÉSZÍTETT BŐVÍTETT VÁLTOZATA AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTA ANYAGMINŐSÉG (MECHANIKAI

Részletesebben

Dr. Kántor Béla

Dr. Kántor Béla Dr. Kántor Béla szükséges a könyvvizsgálói vélemény és jelentés alátámasztásához. jellegét tekintve kumulatív, és elsősorban a könyvvizsgálat során végrehajtott könyvvizsgálati eljárásokból származik.

Részletesebben

Acélcsarnokok komplett kivitelezése tervezéstől a megvalósításig. Szakmai konzultáció országszerte MÉK: 1 pont (2012/285) MMK: 1 pont (01/2012/0140)

Acélcsarnokok komplett kivitelezése tervezéstől a megvalósításig. Szakmai konzultáció országszerte MÉK: 1 pont (2012/285) MMK: 1 pont (01/2012/0140) Acélcsarnokok komplett kivitelezése tervezéstől a megvalósításig Szakmai konzultáció országszerte MÉK: 1 pont (2012/285) MMK: 1 pont (01/2012/0140) Acélcsarnokok gyors és gazdaságos kivitelezése tervezéstől

Részletesebben

Szerelés és használati utasítások

Szerelés és használati utasítások Szerelés és használati utasítások PickUp daru SX 2000 - A ŐRIZZE MEG EZT AZ ÚTMUTATÓT A KÉSŐBBIEKRE DARU SX 2000 - A az érvényes szabványok követelményeivel összhangban tervezve és gyártva, hogy biztosítva

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

FY-64 Terheléses akkumulátor-teszter

FY-64 Terheléses akkumulátor-teszter FY-64 Terheléses akkumulátor-teszter Ez a használati útmutató tartalmazza mindazon biztonsági előírásokat, melyek betartása nélkülözhetetlen a műszer helyes használata közben. Kérjük figyelmesen olvassa

Részletesebben

Használó Kamera PNI 65PR3C

Használó Kamera PNI 65PR3C Használó Kamera PNI 65PR3C Mielőtt csatlakoztatná vagy a termék, kérjük, olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat, és tartsa ezt a használati útmutatót későbbi használatra. FIGYELEM! Áramütés veszélye,

Részletesebben

Ellenőrzési és Karbantartási Terv

Ellenőrzési és Karbantartási Terv Ellenőrzési és Karbantartási Terv Üzemeltető (név, cím): Játszótér (név (ha van), cím): Játékeszköz lista: Megnevezés (azonosítás) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Gyártó (forgalmazó)

Részletesebben

156. sz. Ajánlás. a munkavállalóknak a munkahelyi levegőszennyeződés, a zaj és rezgés által okozott foglalkozási veszélyek elleni védelméről

156. sz. Ajánlás. a munkavállalóknak a munkahelyi levegőszennyeződés, a zaj és rezgés által okozott foglalkozási veszélyek elleni védelméről 156. sz. Ajánlás a munkavállalóknak a munkahelyi levegőszennyeződés, a zaj és rezgés által okozott foglalkozási veszélyek elleni védelméről Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet

Részletesebben

GHS/CLP végrehajtása a Linde Csoportnál

GHS/CLP végrehajtása a Linde Csoportnál GHS/CLP végrehajtása a Linde Csoportnál Alapismeretek 02/2011 Linde termékek: GHS alap információk GHS áttekintése (I) Vegyi anyagok osztályozásának és címkézésének globálisan harmonizált rendszerét jelenti.

Részletesebben

Felkészülés az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének alkalmazására

Felkészülés az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének alkalmazására Felkészülés az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének alkalmazására Dr. Liber Ádám, LLM, CIPP/E, ügyvéd Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda Általános Adatvédelmi Rendelet

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Felelősen, eredményesen, biztonságosan. A szállítás, raktározás baleseti veszélyforrásai

Felelősen, eredményesen, biztonságosan. A szállítás, raktározás baleseti veszélyforrásai A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A szállítás, raktározás baleseti veszélyforrásai A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző

Részletesebben

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzoltó készülék k tanúsítás s folyamata, tapasztalatai a vizsgáló intézet szemével Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzvédelmi Megfelelőségi gi Tanúsítv tvány szerepe

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG MOBILITÁSPOLITIKAI ÉS KÖZLEKEDÉSI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG MOBILITÁSPOLITIKAI ÉS KÖZLEKEDÉSI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MOBILITÁSPOLITIKAI ÉS KÖZLEKEDÉSI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2018. október 23. A 2018. július 5-i közlemény helyébe lép. KÖZLEMÉNY AZ ÉRDEKELT FELEK RÉSZÉRE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EU-BÓL

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.7.13. C(2018) 4438 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az (EU) 2016/1011 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

Szerelési utasítás RJFT-150 Forgótányér Forgótányér fő egységei:

Szerelési utasítás RJFT-150 Forgótányér Forgótányér fő egységei: Szerelési utasítás RJFT-150 Forgótányér Forgótányér fő egységei: - Forgótányér - Tartóváz - Forgótányér - Tartóváz Szereléshez szükséges alkatrészek: Megnevezés Méret Mennyiség Horganyzott belsőkulcsnyílású

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HOLDPEAK 8030 DIGITÁLIS FÁZISSORREND TESZTELŐ Tartalomjegyzék Oldalszám 1. Biztonsági figyelmeztetés...2 2. Termékjellemzők...3 3. Műszaki jellemzők...3 4. A készülék felépítése...4

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/003 (I. 5.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A műszaki specifikáció: MSZ EN 435- ÉME Tűz és füstgátló szerkezetek esetén Egyéb A megfelelőség-igazolás módozata

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző Tájékoztató

Részletesebben

Q30 ventilátor használati útmutató

Q30 ventilátor használati útmutató Q30 ventilátor használati útmutató Fontos! Későbbi használat céljából őrizzük meg az útmutatót. Összeszerelés előtt mindenképp tanulmányozzuk át az útmutatót. utasítások Motor Tápkábel Biztosító anya Hátsó

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz

Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT OLVASSA EL AZ ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! Bond-Rite Clamp II Öntesztelő sztatikai földelőcsipesz Üzembe helyezési és használati útmutató www.newson-gale.com Bond-Rite

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS. ipari hulladékgazdálkodás 04. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS. ipari hulladékgazdálkodás 04. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 04 dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék Tartalom Készítette: dr. Torma A. Készült: 2012.09. 2 1. Kiemelten kezelendő hulladékáramok 2. Jogszabályi feladatok

Részletesebben

IRÁNYMUTATÁS A SZOLGÁLTATÁSOK ÉS LÉTESÍTMÉNYEK MINIMUMLISTÁJÁRÓL EBA/GL/2015/ Iránymutatások

IRÁNYMUTATÁS A SZOLGÁLTATÁSOK ÉS LÉTESÍTMÉNYEK MINIMUMLISTÁJÁRÓL EBA/GL/2015/ Iránymutatások EBA/GL/2015/06 06.08.2015 Iránymutatások a 2014/59/EU irányelv 65. cikkének (5) bekezdése értelmében azon szolgáltatások és létesítmények minimumlistájáról, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az átvevő fél

Részletesebben

ÉME, TMI Műszaki adatlap kivonat

ÉME, TMI Műszaki adatlap kivonat ÉME, TMI Műszaki adatlap kivonat 1. Jelen okmány kiadásának alapja: az A-402/1/2005 SZÁMÚ ÉMI ÉME, Kiadásának dátuma: 2008. 11. 04. Érvényes: 2012. 12. 31-ig valamint a TMI-231/2008 dokumentum Kiadásának

Részletesebben

STABILO. Homlokzati állvány rendszerelemek. Normál bilincs. Forgó bilincs. Toldó bilincs. Félbilincs csatlakozó elemmel. Félbilincs.

STABILO. Homlokzati állvány rendszerelemek. Normál bilincs. Forgó bilincs. Toldó bilincs. Félbilincs csatlakozó elemmel. Félbilincs. Homlokzati állvány rendszerelemek Normál bilincs Forgó bilincs Fix 90, SW 22 48,3 mm-es átmérőjű csőhöz Acél és alumínium csőhöz egyaránt használható (DIN EN 74) SW 22 48,3 mm-es átmérőjű csőhöz Acél és

Részletesebben

YAC-A fűtés nélküli légfüggöny

YAC-A fűtés nélküli légfüggöny YAC-A fűtés nélküli légfüggöny MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2016.06.22. - 2 - Az ennek a gépkönyvnek a tárgyát képező termékcsoport YAC-A típusú, fűtés nélküli kapulégfüggöny termékcsalád

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

Munkavédelmi felügyelői útmutató

Munkavédelmi felügyelői útmutató Psychosocial Risk Assessments Munkavédelmi felügyelői útmutató The Committee of Senior Labour Inspectors (SLIC) www.av.se/slic2012 With support from the European Union Az ellenőrzés előtt A következő szektorokban

Részletesebben

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA

TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA TopNet Magyarország Kft. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI POLITIKÁJA Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Az Informatikai Biztonsági Politika célja... 3 1.1.1 Az információ biztonság keret rendszere... 3 1.1.2

Részletesebben

Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével

Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével A sérülékeny vízbázisok védelme három fő irányból közelíthető meg Adminisztratív

Részletesebben

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termék Irányelv A műszaki specifikáció:

Részletesebben

THR880i Ex. Biztonsági előírások

THR880i Ex. Biztonsági előírások THR880i Ex Biztonsági előírások 1 Tartalomjegyzék 1 Alkalmazás...3 2 Biztonsági információk...3 3 Biztonsági előírások...3 4 Akkumulátorfedél védelme...5 4.1 Az akkumulátorfedél lecsavarozása...5 4.2

Részletesebben

T80 ventilátor használati útmutató

T80 ventilátor használati útmutató T80 ventilátor használati útmutató 1. Tápkábel és 2. Motor állvány 3. Kondenzátor 4. Motor dugvilla 5. Hátsó borítás 6. Légbefúvó 7. Csapágy 8. Áramköri lap 9. Kapcsolódoboz 10. Kapcsoló fedél 11. Kapcsológomb

Részletesebben

ISO 9001 revízió Dokumentált információ

ISO 9001 revízió Dokumentált információ ISO 9001 revízió Dokumentált információ Dokumentumkezelés manapság dokumentált eljárás Minőségi kézikönyv DokumentUM feljegyzés Dokumentált eljárás feljegyzések kezeléséhez Dokumentált eljárás dokumentumok

Részletesebben

Változások folyamata

Változások folyamata ISO 9001:2008 Változások az új szabványban Változások folyamata A változtatások nem csak a rendszer dokumentumait előállítókra vonatkozik, hanem: az ellenőrzéseket végzőkre, a belső auditot végzőkre, és

Részletesebben

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402)

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402) (ÚT 2-3.402) Közúti hidak építése I. Beton, vasbeton és feszített vasbeton hídszerkezetek Tóth Emília VIA-PONTIS Kft. Útügyi Szabályozási Napok, Sopron, 2011. május 3-4. Az Eurocode-nak megfelelő tervezés

Részletesebben

Ellenőrzési és Karbantartási Terv. és Feladatrend a. Közösségi Játszótéri Eszközök. Használatáról és annak. Ellenőrzéséről

Ellenőrzési és Karbantartási Terv. és Feladatrend a. Közösségi Játszótéri Eszközök. Használatáról és annak. Ellenőrzéséről Ellenőrzési és Karbantartási Terv és Feladatrend a Közösségi Játszótéri Eszközök Használatáról és annak Ellenőrzéséről 1 1. Operatív (havi) ellenőrzés Olyan részletes ellenőrzés, mely a játékeszköz stabilitásának

Részletesebben

Szóbeli vizsgatevékenység

Szóbeli vizsgatevékenység Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 3141-10 Emelőgép kezelők speciális feladatai Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 3141-10/2 dott emelőgép szerkezeti felépítése,

Részletesebben

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK Downstream Logisztika MOL Csoport MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK TECHNOLÓGIA A vasúti biztosító rendszer műszaki specifikációja Vasúti létesítmények villámvédelmi igénye Rev 1.00.00 Ez a dokumentum a MOL Csoport

Részletesebben

F ÉLÉVES FELADAT. Egy feladat pontos kijelölése tehát pl:iv-c-8.

F ÉLÉVES FELADAT. Egy feladat pontos kijelölése tehát pl:iv-c-8. F ÉLÉVES FELADAT Alvállalkozóként, előregyártott vasbeton szerkezetből készülő ipari csarnok szerkezetépítési munkálatait kell elvégezni. Az alvállalkozói feladat csak a szerkezetépítésre vonatkozik. A

Részletesebben

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli)

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli) Elõre gyártott építészeti hõ(hang)szigetelõ anyagok I. Termékjellemzõk Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A mûszaki specifikáció: MSZ EN ÉME Egyéb A megfelelõség-igazolás

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG MOBILITÁSPOLITIKAI ÉS KÖZLEKEDÉSI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG MOBILITÁSPOLITIKAI ÉS KÖZLEKEDÉSI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MOBILITÁSPOLITIKAI ÉS KÖZLEKEDÉSI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2018. július 5. KÖZLEMÉNY AZ ÉRDEKELT FELEK RÉSZÉRE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EU-BÓL VALÓ KILÉPÉSE ÉS A LÉGI KÖZLEKEDÉS VÉDELMÉRE,

Részletesebben

Lízingben, bérletben üzemeltetett emelőgépek dokumentációi. Aktuális kérdések. Sülle Miklós ügyvezető S S Kft

Lízingben, bérletben üzemeltetett emelőgépek dokumentációi. Aktuális kérdések. Sülle Miklós ügyvezető S S Kft Lízingben, bérletben üzemeltetett emelőgépek dokumentációi. Aktuális kérdések. Sülle Miklós ügyvezető S S Kft A használható dokumentáció csak látszólag papír kérdés. Valójában az üzleti modell része, az

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

Szerelési utasítás Mászócsillag Mászócsillag fő egységei:

Szerelési utasítás Mászócsillag Mászócsillag fő egységei: Szerelési utasítás Mászócsillag Mászócsillag fő egységei: - Acélcső D152,4x4,5x2900 - Mászócsillag kötélháló alkatrész - Acélcső D152,4x4,5x2900 Mászócsillag kötélháló alkatrész talajrögzítő elemei - Kötélfeszítő

Részletesebben

ACÉLSZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ACÉLSZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ACÉLSZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT PÉLDÁK PÉLDÁK PÉLDÁK PÉLDÁK FOGALOMTÁR ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között acélszerkezetek előállítása,

Részletesebben

Szerelési utasítás RJB 185/215/275 POLYBALL (Alapbetontest kivitel)

Szerelési utasítás RJB 185/215/275 POLYBALL (Alapbetontest kivitel) Szerelési utasítás RJB 185/215/275 POLYBALL (Alapbetontest kivitel) Gyártó: POLYBALL fő egységei: POLYDUCT ZRT. Nádudvar Kabai út 62. 4181 - UV stabilizált polietilén POLYBALL elem; - Felületkezelt tartóoszlop;

Részletesebben

Kiegészítés a 0558003746. számú használati útmutatóhoz (HU):

Kiegészítés a 0558003746. számú használati útmutatóhoz (HU): PT-32EH PLAZMAÍVES VÁGÓPISZTOLYOK Kiegészítés a 0558003746. számú használati útmutatóhoz (HU): A mellékelt oldalon frissített adatok találhatók a kiegészítő alkatrészekről és alkatrészkészletekről. Helyes

Részletesebben