Ne feledje, jogában áll, hogy:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ne feledje, jogában áll, hogy:"

Átírás

1 Az alábbi jogait és felhatalmazásait Anglia és Wales joga garantálja az Emberi Jogokról szóló Európai Egyezmény értelmében Ne feledje, jogában áll, hogy: 1. Közölje a rendőrséggel, ha ügyvéd segítségét kéri, amíg a rendőrségen tartózkodik. Ez ingyenes. 2. Közölje a rendőrséggel, ha szólni akar valakinek, hogy a rendőrségen tartózkodik. Ez ingyenes. 3. Közölje a rendőrséggel, ha be akar tekinteni a szabályzatukba, ennek a neve Működési Szabályzat. Közölje a rendőrséggel, ha orvosi segítségre van szüksége. Ez ingyenes. E tájékoztatóban további részleteket talál a jogairól, és arról, hogyan kell Önnel bánni, és hogyan kell Önt kezelni a rendőrségen. A jogokról és felhatalmazásokról szóló tájékoztató e változata 11/8/1-tól van hatályban.

2 Őrizze meg ezt az tájékoztatót, és olvassa elő mielőbb. Segít Önnek döntéseket hozni, amíg a rendőrségen tartózkodik. Ha Önt szabálysértés/bűncselekmény gyanúja miatt kihallgatják, nem köteles vallomást tenni. A védelmének ártalmára lehet azonban, ha nem említ meg a kihallgatás során valamit, amire később a bíróság előtt támaszkodik. Bármi, amit mond Ügyvéd kérése Ha ügyvédet kér, ez még nem kelt olyan látszatot, mintha vétkes lenne bármiben. Az Önt letartóztató rendőrtisztnek meg kell kérdeznie Öntől, kér-e ügyvédet. Ez ingyenes. A rendőrségnek engednie kell, hogy Ön bármikor, éjjel vagy nappal, beszélhessen ügyvéddel, amíg a rendőrségen tartózkodik. Ha ügyvédet kért, a rendőrség általában nem tehet fel kérdéseket addig, amíg nem tudott az ügyvéddel beszélni. Ha a rendőrségen Önt kihallgatják, kérheti, hogy a helyiségben ügyvéd legyen Önnel. Ha szól a rendőrnek, hogy Ön nem akar ügyvédet, de később megváltoztatja a döntését, közölje az Önt letartóztató rendőrrel, aki akkor segít Önnek, hogy kapcsolatba léphessen ügyvéddel. Ha az ügyvéd nem jelenik meg, vagy nem lép kapcsolatba Önnel a rendőrségen, vagy ismét beszélnie kellene az ügyvéddel, szóljon újra a rendőrnek, hogy hívja ismét az ügyvédet. INGYENES JOGI TANÁCS ENYHÉBB SÚLYOSSÁGÚ ÜGYEKBEN: Ez a Criminal Defence Service (CDS) Direct (Büntetőjogi Védelmi Szolgálat) szakképzett ügyvédei részéről nyújtott korlátozott körű telefonos tanácsadás, kivéve, ha bizonyos meghatározott kivételek esetét, amikor az ügyvédnek be kell jönnie a rendőrségre, például, ha: ~ a rendőr ki akarja Önt hallgatni szabálysértés/bűncselekmény ügyében, vagy szembesítési eljárás lefolytatására kerül sor, ~ Önnek szüksége van megfelelő felnőtt jelenlétére. Ld. segítségre szorulók. ~ Ön nem tud telefonon beszélni, vagy ~ Ön szerint a rendőrség súlyos vétséget követett el.

3 AMIKOR AZ INGYENES JOGI TANÁCS NEM KORLÁTOZÓDIK A CDS DIRECTTŐL KAPOTT TELEFONOS TANÁCSADÁSRA: Kérheti, hogy Ön által ismert ügyvéddel beszéljen, és nem kell fizetnie, ha jogsegélynyújtás keretében végzi a munkáját. Ha nem ismer ügyvédet, vagy az Ön által ismert ügyvéd nem elérhető, beszélhet az ügyeletes ügyvéddel. Ez ingyenes. Az ügyeletes ügyvéd nem áll semmilyen kapcsolatban a rendőrséggel. AZ INGYENES JOGI TANÁCS INTÉZÉSE: A rendőr hívja a Defence Solicitor Call Centre-t (DSCC Védőügyvéd Telefonközpont). A DSCC biztosítja a jogi tanácsadást, akár a CDS Direct, az Ön által kért ügyvéd, akár az ügyeletes ügyvéd részéről. A DSCC és a CDS Direct független szolgálatok, amelyek ingyenes jogi tanácsadást nyújtanak, és semmilyen kapcsolatban nem állnak a rendőrséggel. HA FIZETNI AKAR A JOGI TANÁCSADÁSÉRT Ha az ingyenes jogi tanácsadás a CDS Direct részéről történő telefonos tanácsadásra korlátozódik, akkor is beszélhet a választott ügyvédjével telefonon, ha akar, de az ő honoráriumát nem fizeti a jogsegélyszolgálat, és díjat számíthat fel Önnek. A DSCC az Ön nevében felveszi a kapcsolatot az ügyvédjével. Önnek jogában áll, hogy egyéni konzultációt folytasson le a választott ügyvédjével telefonon, vagy az ügyvéd meglátogathatja Önt a rendőrségen. Ha a választott ügyvédjét nem lehet elérni, a rendőr még felhívhatja a DSCC-t, hogy megszervezze az ingyenes jogi tanácsadást az ügyeletes ügyvéd részéről.

4 2. Közli valakivel, a rendőrségen tartózkodik Kérheti a rendőrséget, hogy hívjanak fel valakit, akinek tudnia kell, hogy Ön a rendőrségen tartózkodik. Ez ingyenes. A rendőrség - amint lehetséges - intézkedik a kapcsolatfelvételről. 3. Betekintés a Működési Szabályzatba A Működési Szabályzat olyan előírások gyűjteménye, amelyek ismertetik, mit tehet, és mit nem tehet a rendőrség Önnel, amíg ott tartózkodik. A rendőr átadja Önnek elolvasásra a Működési Szabályzatot, de nem olvasgathatja olyan hosszasan, hogy ezzel akadályozza a rendőrséget annak megállapításában, hogy Ön törvénysértést követett-e el. Ha el akarja olvasni a Működési Szabályzatot, szóljon az Önt letartóztató rendőrnek.

5 A rendőrségen való tartózkodással kapcsolatos egyéb tudnivalók A rendőrségen való tartózkodása idejével kapcsolatos részletek megismerése Bármi, ami a rendőrségen való tartózkodása alatt történik, jegyzőkönyvbe kerül. Ennek a neve Őrizetbe vételi jegyzőkönyv. Amikor eltávozik a rendőrségről, Ön, az ügyvédje, vagy egy megfelelő felnőtt, kérheti az Őrizetbe vételi jegyzőkönyv másolatát. A rendőr, amint lehet, átadja Önnek az Őrizetbe vételi jegyzőkönyv másolatát. A rendőrségről való eltávozása után 12 hónapig kérheti a rendőrtől az Őrizetbe vételi jegyzőkönyve másolatát. Hogyan kell Önnel bánni és Önt kezelni Van egy rövid tájékoztató arról, mit várhat el, amíg a rendőrségen tartózkodik. A részleteket megtalálja a Működési Szabályzatban. Abban van egy felsorolás, amely ismerteti, hol talál részletes tájékoztatást ezekről a dolgokról. Forduljon az Önt letartóztató rendőrhöz, ha bármi kérdése van. Ha rosszul van Szóljon a rendőrnek, ha rosszul van, vagy gyógyszerre van szüksége. Hívják az orvost, vagy nővért, vagy más egészségügyi szakalkalmazottat és ez a szolgáltatás ingyenes. Beveheti a gyógyszereit, de azokat előbb a rendőrség megvizsgálja. Először általában a nővér vizsgálja meg, de a rendőrség szükség esetén orvost hív. Kérhet másik orvost is, de esetleg ezért fizetnie kell. Kapcsolattartás Azon túl, hogy ügyvédet hív, és szól valakinek, hogy Önt letartóztatták, általában engedélyeznek még egy telefonhívást. Szóljon a rendőrnek, ha szeretne valakit telefonon felhívni. Kérhet tollat és papírt is. Látogatókat is fogadhat, de ezt az Önt letartóztató rendőr el is utasíthatja. A cellája Amennyiben lehetséges, Önt egyedül helyezik el zárkában. Ennek tisztának, fűtöttnek, és kivilágítottnak kell lennie. Az ágyneműjének is tisztának és rendezettnek kell lennie. Lehetőséget kell kapnia WC-használatra és mosakodásra. Ruházat Ha elveszik a ruháját, a rendőrségnek más ruhát kell biztosítania az Ön számára.

6 Étel és ital Napi háromszori étkezést és folyadékot kell Önnek biztosítani. Az étkezések között is fogyaszthat folyadékot. Mozgás Lehetőség szerint biztosítani kell az Ön részére minden nap a friss levegőn való tartózkodást. Mennyi ideig tarthat az őrizet? Vádemelés nélkül általában legfeljebb 24 óráig tarthatják fogva. Ez csak a rendőrparancsnok vagy a bíróság határozatával hosszabbítható meg. 36 óra után csak a bíróság engedélyezhet a rendőrség számára hosszabb fogva tartási időt vádemelés nélkül. Ilyen esetben általában magasabb rangú rendőrtisztnek kell megvizsgálnia az ügyét, hogy eldöntse, szükséges-e a további fogva tartás. Ennek neve felülvizsgálat. Kivéve, ha az egészségi állapota nem engedi meg, Önnek jogában áll, hogy felszólamlással éljen a döntéssel kapcsolatban. Az ügyvédjének is joga van, hogy az Ön nevében felszólamlással éljen e döntéssel kapcsolatban. Amikor a rendőrség kihallgatja A kihallgatási helyiségnek tisztának, fűtöttnek, és kivilágítottnak kell lennie. Önnek nem kell felállnia. A rendőrtiszteknek be kell mutatkozniuk, és közölniük kell a rangjukat. Önnek jogában áll, hogy szünetet kapjon a szokásos étkezési időkben és körülbelül 2 óránként ivás céljából. Az őrizetben töltött minden 24 órában legalább 8 óra pihenési időre jogosult. Segítségre szorulók Ha Ön még nincs 17 éves, vagy tanulási nehézségekkel küzd, vagy mentális egészségügyi problémái vannak, akkor legyen Önnel valaki, amíg a rendőrség Önnel foglalkozik. E személy neve megfelelő felnőtt. E megfelelő felnőtt legyen Önnel, amikor a bíróság közli az Ön jogait, és elmondja, hogy miért tartják őrizetben a rendőrségen. Önnel kell lennie akkor is, amikor a rendőrség felolvassa Önnek a rendőri figyelmeztetést. A megfelelő felnőtt az Ön nevében ügyvédet is kérhet. Beszélhet az ügyvédjével anélkül, hogy a megfelelő felnőtt a helyiségben tartózkodna, ha ezt akarja.

7 A rendőrnek szüksége lehet bármelyik alább felsorolt dolgok megtételére, amíg Ön a rendőrségen tartózkodik. A megfelelő felnőtt, kivéve, ha erre speciális okok állnak fenn, legyen Önnel az egész idő alatt, ha a rendőrség bármilyen alábbi dolgot tesz: Az Ön kihallgatása, vagy felszólítása arra, hogy írja alá az írásos vallomását vagy a rendőrségi jelentést. A külső ruházatán túl bármilyen ruhadarabjának levetetése motozás céljából. Szembesítési eljárással kapcsolatban bármi. Ha a megfelelő felnőtt rendelkezésre áll, jelen kell lennie, amikor a rendőrség: megvizsgálja, hogy Önt további őrizetben kell-e tartani. vádat emel Ön ellen ujjlenyomatot vesz, fényképez vagy DNS vagy egyéb mintát vesz. Tolmács kérése Ha nem beszél angolul, vagy nem érti jól az angolt, a rendőr biztosít valakit, aki beszél az Ön nyelvén, hogy a segítségére legyen. Ha Ön nagyothalló, vagy kommunikációs nehézségei vannak, a rendőrség biztosít brit jelnyelvű angol tolmácsot, hogy a segítségére legyen. Amikor a rendőrség kihallgatja, a tolmács jegyzeteket készít a kérdésekről és az Ön válaszairól az Ön nyelvén. Ezt ellenőrizheti, mielőtt aláírja mint pontos jegyzőkönyvet. Ha vallomást tesz a rendőrségen, a tolmács elkészíti e vallomás fordítását ellenőrzésre és pontos megfelelőjeként való aláírásra. Külföldi állampolgárok Ha Ön nem brit állampolgár, szólhat a rendőrségnek, hogy szeretne kapcsolatba lépni a követsége főbiztosával, a követségével vagy a konzulátusával, hogy közölje velük, hol tartózkodik, és miért van a rendőrségen. Meg is látogathatják Önt személyesen, vagy intézkedhetnek, hogy ügyvédet küldjenek Önhöz.

8 Amikor a szokásos szabályoktól eltérő szabályok vannak érvényben Ügyvéd igénybevétele Vannak bizonyos esetek, amikor a rendőrségnek sürgősen ki kell hallgatnia Önt, mielőtt még ügyvéddel beszélne. Az ilyen speciális esetekre vonatkozó információt a Működési Szabályzat tartalmazza. Ez a tájékoztató ismerteti, mit tehet, és mit nem tehet a rendőrség, amíg Ön ott tartózkodik. Ha meg akarja ismerni a részleteket, ezeket a Működési Szabályzat C. kötete 6.6. pontjában találja. Van egy bizonyos eset, amikor a rendőrség nem engedélyezi, hogy a választott ügyvédjével beszéljen. Ez esetben másik ügyvédet kell választania. Ha meg akarja ismerni a részleteket, ezeket a Működési Szabályzat C. kötetének B. mellékletében találja. Bejelentés valakinek, hogy a rendőrségen tartózkodik Vannak bizonyos speciális esetek, amikor a rendőrség nem engedélyezi, hogy bárkivel kapcsolatba lépjen. Az ilyen speciális esetekre vonatkozó tájékoztatást a Működési Szabályzat tartalmazza. Ha meg akarja ismerni a részleteket, ezeket a Működési Szabályzat C. kötetének B. mellékletében találja. Szondázás Ha alkoholos befolyásoltság alatti vezetés miatt tartóztatták le, jogában áll, hogy ügyvéddel beszéljen. Ez a jog nem jelenti azt, hogy megtagadhatja a rendőrségen a szondázással, vérvétellel, vagy vizelet adásával történő mintavételt, még akkor sem, ha még nem beszélt az ügyvéddel.

9 Az évi mentális egészségügyi törvény szerinti fogva tartás A rendőrség a mentális egészségügyi törvény szerint is fogva tarthat embereket a rendőrségen vizsgálat céljából. Ha Önt a mentális egészségügyi törvény szerint tartják őrizetben, ez nem azt jelenti, hogy szabálysértés vagy bűncselekmény miatt tartóztatták le. Ez azt jelenti, hogy a rendőrségnek őrizet alatt kell tartania, hogy megvizsgálhassa orvos és az értékelés elvégzésére felhatalmazott mentális egészségügyi szakalkalmazott. A rendőrségre való érkezésétől számított 72 órán (3 napon) belül értékelni kell az állapotát, de a rendőrségnek meg kell próbálnia ezt lehetőleg minél előbb megtenni. Ez idő alatt a rendőrség átviheti Önt alkalmasabb helyre, ahol az értékelés elvégezhető. Amíg az értékelésére vár, a rendőrség megszervezheti, hogy Önt megfelelő egészségügyi gyakorlati szakember megvizsgálja. Ő nem végezheti el az értékelést, de segíthet Önnek bármilyen egyéb egészségügyi probléma esetén, és segíthet elmagyarázni, mit jelent az értékelés. Az őrizetes független látogatói A közösség bizonyos tagjai bejelentés nélkül bemehetnek a rendőrségre. Őket nevezzük független látogatóknak, és ők önkéntes alapon dolgoznak annak érdekében, hogy az őrizetesek megfelelő elbánásban részesüljenek és érvényesíthessék a jogaikat. Önnek nincs joga arra, hogy találkozzon a független látogatóval, és nem kérheti, hogy független látogató jöjjön el Önt meglátogatni. Ha egy független látogató meglátogatja Önt az őrizetben töltött ideje alatt, a rendőrségtől függetlenül jár el, hogy ellenőrizze a bánásmódot és a jogainak védelmét. De Önnek nem kell beszélnie vele, ha nem akar. Hogyan tehet panaszt Ha panaszt akar tenni a bánásmóddal kapcsolatban, kérje, hogy felügyelővel vagy magasabb rangú rendőrtiszttel beszélhessen. A kiengedése után is tehet panaszt bármely rendőrségen az Independent Police Complaints Commission (IPCC - Független Rendőrségi Panaszügyi Bizottság) részére címezve, vagy az ügyvédjén, illetve a parlamenti képviselőjén keresztül.

4. Közölje a rendőrséggel, ha orvosi segítségre van szüksége. Tudassa a rendőrséggel, ha beteg vagy megsérült. Az orvosi ellátás ingyenes.

4. Közölje a rendőrséggel, ha orvosi segítségre van szüksége. Tudassa a rendőrséggel, ha beteg vagy megsérült. Az orvosi ellátás ingyenes. Ismerje a jogait az őrizetbe vétel alatt! Anglia és Wales joga garantálja a jelen Tájékoztatóban ismertetett jogait, amelyek megfelelnek a büntető eljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló 2012/13/EU

Részletesebben

Jegyezze meg jogait:

Jegyezze meg jogait: Anglia és Wales törvényei a következő jogokat és jogosultságokat garantálják Önnek, és ezek megfelelnek az Emberi Jogok Európai Egyezményének. Jegyezze meg jogait: 1. Közölje a rendőrséggel, ha ügyvédet

Részletesebben

1. Közölje a rendőrséggel, ha ügyvéd segítségét szeretné igénybe venni a rendőrségen való tartózkodása alatt. Ez a szolgáltatás ingyenes.

1. Közölje a rendőrséggel, ha ügyvéd segítségét szeretné igénybe venni a rendőrségen való tartózkodása alatt. Ez a szolgáltatás ingyenes. 2000. évi törvény a terrorizmusról Ismerje a jogait az őrizetbe vétel alatt! Anglia és Wales joga garantálja a jelen Tájékoztatóban ismertetett jogait, amelyek megfelelnek a büntető eljárás során a tájékoztatáshoz

Részletesebben

EU levélsablon büntetőeljárás alá vont személyek (gyanúsítottak és vádlottak) jogairól való tájékoztatáshoz

EU levélsablon büntetőeljárás alá vont személyek (gyanúsítottak és vádlottak) jogairól való tájékoztatáshoz Hungarian EU levélsablon büntetőeljárás alá vont személyek (gyanúsítottak és vádlottak) jogairól való tájékoztatáshoz Önnek joga van ezt a jogairól tájékoztató levelet fogva tartása alatt magánál tartani.

Részletesebben

Tájékoztató a jogairól

Tájékoztató a jogairól Tájékoztató a jogairól Ez a tájékoztató fontos információkat tartalmaz az Ön jogairól, ha a rendőrségen tartózkodik. Jogok alatt azokat a fontos szabadságokat és igénybe vehető segítségeket értjük, amelyek

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015 Győr-Moson-Sopron megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket mutatnak.

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018 Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Vas Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálata Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Tolmácsszolgálat jele Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018 A siket

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Komárom-Esztergom megyei Jelnyelvi tolmácsszolgálat Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2018-2021 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Komárom-Esztergom megyei Jelnyelvi tolmácsszolgálat Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015 Jelnyelvi Tolmácsok a Hallássérültekért Alapítvány Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálata Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni. 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek.

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója - mint a társaság képviselője

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni GRÁTISZ Kommunikációs és Jelnyelvi Tolmács Központ Heves Megyei Közhasznú Egyesülete Tolmácsszolgálat jele Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni. 2018. A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a

Részletesebben

Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat

Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat J E L N Y E L V I S S Z O L G Á L A T Á N A K T O L M Á C S Z O L G Á L T A T Á S I

Részletesebben

JELNYEVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT BUDAPEST

JELNYEVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT BUDAPEST HID JELNYEVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT BUDAPEST Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni. 2012 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket mutatnak. Ez a jelelés. Ez

Részletesebben

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Iromány száma: T/708/J Benyújtás dátuma: 2018. július ~ 2) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Érkezett: 2018 JúL 1 3, Tárgy:

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Komárom-Esztergom megyei Jelnyelvi tolmácsszolgálat Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015-2018 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek

Részletesebben

Az egészségügyi nyilvántartás változásai Kezelési összefoglaló bejegyzések

Az egészségügyi nyilvántartás változásai Kezelési összefoglaló bejegyzések Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatót Az egészségügyi nyilvántartás változásai Kezelési összefoglaló bejegyzések Az NHS Angliában megváltoztatja a betegek egészségügyi adatai tárolásának és kezelésének

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére Melléklet: Panaszbejelentõ lap Budapest, 2013. április 10. Hatályos: 2013. április 10. Jóváhagyta:

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015 SIKETVAKOK ORSZÁGOS EGYESÜLETE JELNYELVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni? 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket mutatnak.

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT BIATORBÁGYI BENEDEK ELEK ÓVODA PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Intézmény OM- azonosítója 032933 Intézményvezető:... Hingyiné Molnár Ildikó Legitimációs eljárás Nevelőtestület nevében: Alkalmazotti közösség nevében:

Részletesebben

MMSZ VAS MEGYEI JELNYELVI TOLMÁCSZOLGÁLAT SZOLGÁLTATÁSI RENDJE. Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni

MMSZ VAS MEGYEI JELNYELVI TOLMÁCSZOLGÁLAT SZOLGÁLTATÁSI RENDJE. Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni MMSZ VAS MEGYEI JELNYELVI TOLMÁCSZOLGÁLAT SZOLGÁLTATÁSI RENDJE Tolmácsszolgálat jele Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2013-2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel

Részletesebben

#énisszavazniakarok. Európai Parlamenti választások 2019

#énisszavazniakarok. Európai Parlamenti választások 2019 #énisszavazniakarok Választójogot Mindenkinek! Európai Parlamenti választások 2019 Európai Parlamenti Választások 2019-ben 2019. májusban európai parlamenti választások lesznek. Ez nagyon fontos minden

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT TÁMOP-3.1.7.-11/2-2011-0524 PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Bevezetés A Iskolája a referencia intézményi partnerek panaszainak egységes szabályok szerint történő, átlátható, hatékony kezelése

Részletesebben

A SIKET EMBEREK NEM HALLANAK. A SIKET EMBEREK A KEZÜKKEL BESZÉLGETNEK. A KEZEKKEL JELEKET MUTATNAK. EZ A JELELÉS. EZ A JELNYELV.

A SIKET EMBEREK NEM HALLANAK. A SIKET EMBEREK A KEZÜKKEL BESZÉLGETNEK. A KEZEKKEL JELEKET MUTATNAK. EZ A JELELÉS. EZ A JELNYELV. HALLATLAN ALAPÍTVÁNY OKTATÁSI KÖZPONT ÉS JELNYELVI VIDEOTOLMÁCS-SZOLGÁLAT BUDAPEST Leírás, hogyan lehet videó jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2013 Könnyen érthető Szolgáltatási rendet készítette az ÉFOÉSZ.

Részletesebben

ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt.

ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. Ügyfélfogadás rendje és panaszkezelésre vonatkozó szabályzat Verzió Hatályos Döntés száma 1. 2012. április 26. 7/2012.(04.26) vezérigazgatói határozat 2. 2014. július

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2017. TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ...3 1.1 Bevezetés:...3 2.1 A szabályzat célja:...3 3.1 Alapelvek...3 2. A PANASZKEZELÉS MENETE...3 2.1 A panasz bejelentése...3 2.2 A panasz kivizsgálása

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2015 Jelnyelvi Tolmácsok a Hallássérültekért Alapítvány Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálata Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni. 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek.

Részletesebben

VAN! Képregény a jogaidról a szabálysértési eljárásban. Készült a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával.

VAN! Képregény a jogaidról a szabálysértési eljárásban. Készült a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával. JOGOD VAN! Képregény a jogaidról a szabálysértési eljárásban Készült a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával. www.tasz.hu HELYSZÍNI BÍRSÁG Helyszíni bírságot akkor kaphatsz, ha elismered, hogy elkövetted

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2012-2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2012-2015 Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni. 2012-2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket mutatnak. Ez a jelelés. Ez a jelnyelv. A siket és

Részletesebben

Panasza van? A Fogyasztóvédelmi Tanács segíthet

Panasza van? A Fogyasztóvédelmi Tanács segíthet Panasza van? A Fogyasztóvédelmi Tanács segíthet Panasza a továbbiak egyikkével kapcsolatos: autóbusz, vonat, repülőgép, komp, áramszolgáltató, gáz, szén vagy vízszolgáltató? Ha már kapcsolatba lépett az

Részletesebben

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015

Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015 SIKETVAKOK ORSZÁGOS EGYESÜLETE JELNYELVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT Leírás, hogyan lehet jelnyelvi tolmácsolást kérni? 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat

Panaszkezelési Szabályzat KÁMK Zöldág Napköziotthonos Óvoda Panaszkezelési Szabályzat 2018. TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 1.1 Bevezetés:... 3 2.1 A szabályzat célja:... 3 3.1 Alapelvek... 3 2. A PANASZKEZELÉS MENETE... 3 2.1

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat

Panaszkezelési Szabályzat 22/2014. számú közvetlen hatályú szabályzat Panaszkezelési Szabályzat KM 3. számú melléklet Tompa és Vidéke Takarékszövetkezet Panaszkezelési Tájékoztató Hatályos: 2014. december 18. A Tompa és Vidéke

Részletesebben

ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt.

ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. Ügyfélfogadás rendje és panaszkezelésre vonatkozó szabályzat Verzió Hatályos Döntés száma 1. 2012. április 26. 7/2012.(04.26) vezérigazgatói határozat 2. 2014. július

Részletesebben

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás szociális étkezés i génybevételéről

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás szociális étkezés i génybevételéről ÚÚÚÚÚÚÚ www.ujpestszi.hu Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi.hu Megállapodás szociális étkezés i génybevételéről

Részletesebben

a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet Panaszkezelési Szabályai KM 3. számú melléklet

a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet Panaszkezelési Szabályai KM 3. számú melléklet a Takarékbank Zrt. 22/2014. számú közvetlen hatályú szabályzata alapján a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet Panaszkezelési Szabályai KM 3. számú melléklet 2 Hatályos: 2015. év február hó 4. napjától A

Részletesebben

Adatvédelmi tájékoztató ügyfelek részére a szolgáltatási tevékenységgel összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozóan

Adatvédelmi tájékoztató ügyfelek részére a szolgáltatási tevékenységgel összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozóan Adatvédelmi tájékoztató ügyfelek részére a szolgáltatási tevékenységgel összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozóan Tájékoztatjuk, hogy a szolgáltatási tevékenység ellátásával összefüggésben személyes

Részletesebben

Banco Primus Fióktelep Magyarország. Panaszkezelési szabályzat

Banco Primus Fióktelep Magyarország. Panaszkezelési szabályzat Banco Primus Fióktelep Magyarország Panaszkezelési szabályzat Hatálybalépés időpontja: 2011. július 1. 1 Tartalomjegyzék I. A szabályzat hatálya és a kapcsolódó szabályok... 3 II. A panasz bejelentésének

Részletesebben

TAPOLCAI KÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI NONPROFIT KFT. 8300 TAPOLCA, ADY E. U.1-3.

TAPOLCAI KÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI NONPROFIT KFT. 8300 TAPOLCA, ADY E. U.1-3. TAPOLCAI KÓRHÁZ EGÉSZSÉGÜGYI NONPROFIT KFT. 8300 TAPOLCA, ADY E. U.1-3. PANASZBEJELENTÉS KIVIZSGÁLÁSÁNAK SZABÁLYZATA SZ-22 KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA: HÁRSFA GYULÁNÉ ÁPOLÁSI IGAZGATÓ A DOKUMENTÁCIÓ KÓDJA:

Részletesebben

A HACC program, az igénybevev k jogai és kötelezettségei

A HACC program, az igénybevev k jogai és kötelezettségei Hungarian A HACC program, az igénybevev k jogai és kötelezettségei Az otthoni és közösségi gondozó (HACC) szolgálat széleskör támogatást nyújt törékeny id s és fogyatékkal él személyeknek, akik továbbra

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2016.6.17. L 160/29 A BIZOTTSÁG (EU) 2016/960 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2016. május 17.) az 596/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a piaci szereplők véleményére vonatkozó közvélemény-kutatásokat

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1. Bevezető PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT ProfitSYSTEM Üzletág A Profit Holding Hungary Zrt. (székhely:, cégjegyzékszám: 02-10-060382, adószám: 23867778-2-02 a továbbiakban: Szolgáltató) az MNB elnökének a

Részletesebben

3. A Könyvtár a panasz megtételére az alábbi két eljárási lehetőséget biztosítja: nem hivatalos, illetve hivatalos panaszkezelési eljárás.

3. A Könyvtár a panasz megtételére az alábbi két eljárási lehetőséget biztosítja: nem hivatalos, illetve hivatalos panaszkezelési eljárás. Panaszkezelési szabályzat I. Általános rendelkezések 1. A szabályzat célja, hogy a Művészetek Háza Kulturális Központ és Városi Könyvtár, Pilisvörösvár (továbbiakban: Könyvtár) nyilvános könyvtári funkcióinak

Részletesebben

Magyar joganyagok - 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás - a bódító hatású szertől befo 2. oldal a) az intézkedés alá vont személyen a kábítószer okozta

Magyar joganyagok - 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás - a bódító hatású szertől befo 2. oldal a) az intézkedés alá vont személyen a kábítószer okozta Magyar joganyagok - 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás - a bódító hatású szertől befo 1. oldal 32/2014. (VIII. 29.) ORFK utasítás a bódító hatású szertől befolyásolt állapotú járművezetőkkel, valamint

Részletesebben

PANASZOK KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT ÉS TÁJÉKOZTATÓ hatályba lépés:

PANASZOK KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT ÉS TÁJÉKOZTATÓ hatályba lépés: Ű PANASZOK KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT ÉS TÁJÉKOZTATÓ hatályba lépés: 2018.03.20. Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük, hogy pénzügyei kezelésével az Erste Befektetési Zrt-t bízta meg. Elsődleges szempontunk,

Részletesebben

Egyesült Királyság. 3. Milyen korlátozások vannak ha vannak egyáltalán a videokonferencia útján beszerezhető bizonyítéktípusok tekintetében?

Egyesült Királyság. 3. Milyen korlátozások vannak ha vannak egyáltalán a videokonferencia útján beszerezhető bizonyítéktípusok tekintetében? Egyesült Királyság Anglia és Wales 1. Van-e lehetőség videokonferencia útján történő bizonyításfelvételre akár a megkereső tagállam bíróságának részvételével, akár közvetlenül e tagállam bírósága által?

Részletesebben

A vádlottra irányadó szabályok az előkészítő ülésen

A vádlottra irányadó szabályok az előkészítő ülésen Előkészítő ülés Az előkészítő ülés lényege Az előkészítő ülés a vádemelés után a tárgyalás előkészítése érdekében tartott nyilvános ülés, amelyen a vádlott és a védő a tárgyalást megelőzően kifejtheti

Részletesebben

C 326/266 Az Európai Unió Hivatalos Lapja (7.) JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL

C 326/266 Az Európai Unió Hivatalos Lapja (7.) JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL C 326/266 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.10.26. (7.) JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL A MAGAS SZERZŐDŐ FELEK, FIGYELEMBE VÉVE, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés

Részletesebben

NETMAXX HUNGARY KFT. Panaszkezelési és fogyasztóvédelmi szabályzata Hatályba lépés napja: 2014. március 15. netmaxx.hu. Oldal: 1

NETMAXX HUNGARY KFT. Panaszkezelési és fogyasztóvédelmi szabályzata Hatályba lépés napja: 2014. március 15. netmaxx.hu. Oldal: 1 NETMAXX HUNGARY KFT. Panaszkezelési és fogyasztóvédelmi szabályzata Hatályba lépés napja: 2014. március 15. Oldal: 1 TARTALOM 1. PREAMBULUM 3. oldal 2. DEFINÍCIÓK 4. oldal 3. ÜGYFÉLPANASZOK TÍPUSAI 5.

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Krízis-Megoldás Kft PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Kelt Budapesten, 2013. június 10. napján Porpáczy Tamás ügyvezető 1 Krízis-Megoldás Kft Jelen szabályzat a Krízis-Megoldás Kft működésével kapcsolatos panaszügyek

Részletesebben

A MAGYAR KORMÁNY SZÁMÁRA A KÍNZÁS ÉS EMBERTELEN VAGY EURÓPAI BIZOTTSÁG (CPT) MAGYARORSZÁGI LÁTOGATÁSÁRÓL

A MAGYAR KORMÁNY SZÁMÁRA A KÍNZÁS ÉS EMBERTELEN VAGY EURÓPAI BIZOTTSÁG (CPT) MAGYARORSZÁGI LÁTOGATÁSÁRÓL Fordítás angol nyelvről EURÓPA TANÁCS Titkos CPT/Inf (2004) 18 Strasbourg, 2003. november 18. JELENTÉS A MAGYAR KORMÁNY SZÁMÁRA A KÍNZÁS ÉS EMBERTELEN VAGY MEGALÁZÓ BÁNÁSMÓD VAGY BÜNTETÉSEK MEGELŐZÉSÉRE

Részletesebben

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012.

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Tanszék: Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék A tantárgy oktatásának célja: Cél, hogy a hallgatók megismerjék a

Részletesebben

Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Jelnyelvi Tolmácsszolgálat

Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Jelnyelvi Tolmácsszolgálat Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Jelnyelvi Tolmácsszolgálat /rövidítve: HJKE-JTSZ/ Könnyen érthető Szolgáltatási Rend 2018. szeptember 01-2021. március 31-ig Működési terület:

Részletesebben

A KLASSIS Z Biztosítási Alkusz Kft. Panaszkezelési Szabályzata. Közzétéve: 2013. december 12.

A KLASSIS Z Biztosítási Alkusz Kft. Panaszkezelési Szabályzata. Közzétéve: 2013. december 12. A KLASSIS Z Biztosítási Alkusz Kft. Panaszkezelési Szabályzata Közzétéve: 2013. december 12. 1 Szeretnénk megköszönni, hogy ügyfelünkként megtisztelt minket bizalmával. Fontosnak tartjuk, hogy szolgáltatásainkat

Részletesebben

ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM SZABÁLYZATA

ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM SZABÁLYZATA ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM SZABÁLYZATA Érdekképviseleti Fórum Szabályzata A szabályzat az 1993. évi III. törvényben biztosított felhatalmazás és a 11/2000 (10.26) Ö.R. alapján készült. I. fejezet Az Érdekképviseleti

Részletesebben

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz kapcsolódó díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Az NN Biztosító Zrt. a Csoportos biztosítási fedezeteihez visszavonásig, de

Részletesebben

Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015.

Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015. Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015. Szakmai Program 6.sz. szabályzata Hatályba lépett: 2015. A fegyelmi eljárás rendje, részletes szabályai Vonatkozó jogszabályok: 2013. évi CCXL. törvény 374-376. 1/2015.(

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 8-án megtartott rendkívüli üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 8-án megtartott rendkívüli üléséről JEGYZŐKÖNYV Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 8-án megtartott rendkívüli üléséről Határozat Tárgya: száma: 21/2015. (IV.8.) Helyi Építési Szabályzat módosítása Rendelet

Részletesebben

Panaszkezelési szabályzat

Panaszkezelési szabályzat ARGENTUM HOLDING ZRT. Panaszkezelési szabályzat Az ügyfelek panaszainak bejelentéséről, kezeléséről, nyilvántartásától Elfogadva az Alapító /2014 (.). határozatával 2014.01.01. Lucsik János Elnök-vezérigazgató

Részletesebben

Kedves betegünk. Betegek felvétele a kórházba

Kedves betegünk. Betegek felvétele a kórházba Kedves betegünk Köszönjük, hogy gyógyulása, ápolása érdekében kórházunk segítségét veszi igénybe. A kórház személyzete arra törekszik, hogy figyelembe véve személyes jogait, emberi méltóságát, színvonalas

Részletesebben

Érintetti tájékoztató

Érintetti tájékoztató Érintetti tájékoztató Sorszám Adatkezelés megnevezése Adatkezelés célja Adatkezelés jogalapja 29000-148/123/2018.RAV Szabálysértési jogsegély Külföldi hatóság megkeresésére eljárási és végrehajtási jogsegély

Részletesebben

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz kapcsolódó díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Az NN Biztosító Zrt. a Csoportos biztosítási fedezeteihez visszavonásig, de

Részletesebben

Érintetti tájékoztató. Szabálysértési eljárás lefolytatása. GDPR 6. cikk (1) bek. c) pont,

Érintetti tájékoztató. Szabálysértési eljárás lefolytatása. GDPR 6. cikk (1) bek. c) pont, Érintetti tájékoztató Sorszám Adatkezelés megnevezése Adatkezelés célja Adatkezelés jogalapja 29000-148/122/2018.RAV Szabálysértési eljárás Szabálysértési eljárás lefolytatása GDPR 6. cikk (1) bek. c)

Részletesebben

Panaszügyek intézésének szabályzata. Rules of Customer Complaints

Panaszügyek intézésének szabályzata. Rules of Customer Complaints 037.2010. Panaszügyek intézésének szabályzata Rules of Customer Complaints - 1/9 - 1. A Panaszügyek intézésének szabályzatáról A Bank az ügyfelek panaszainak kezelése során a hatályos jogszabályok rendelkezései

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN 1998. július elsejétõl új egészségügyi törvény szabályozza a betegjogokat. Fõbb rendelkezései meghatározzák, milyen jogok illetnek meg minket a gyógykezelésünk

Részletesebben

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E HATÁLYOS 2010. SZEPTEMBER 14. NAPJÁTÓL AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

Részletesebben

pénzügyi panaszunk PÉNZÜGYI NAVIGÁTOR Mit tegyünk, ha van

pénzügyi panaszunk PÉNZÜGYI NAVIGÁTOR Mit tegyünk, ha van PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELMI KÖZPONT PÉNZÜGYI NAVIGÁTOR Mit tegyünk, ha pénzügyi panaszunk van Pénzügyeink terén nem ismerhetünk kompromisszumokat. Bármilyen pénzügyi szolgáltatóval, piaci szereplővel állunk

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Jelen szabályzat a NOVIS Poisťovňa a.s. (továbbiakban: Biztosító) panaszkezeléssel kapcsolatos eljárási szabályait definiálja. 1. Panaszkezelési fogalmak: Panasz fogalma: Minden

Részletesebben

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA A SOMOGYI-KÖNYVTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Készült: 2016. május 4. Hatálybaléptetés dátuma: 2016. június 1. Jóváhagyta: Minőségirányítási bizottság Készítette:

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye Őszi Fény Integrált Gondozási Központ 1046. Budapest, Tungsram u. 9. Tel: 230-5363 Fax: 370-4179 E-mail: oszifeny@ujpestszi. hu IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND A házirend

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Ikt.sz: 39/66/2017. 202187 ÁGASEGYHÁZA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 6076 Ágasegyháza, Óvoda utca 2. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 ÁLTALÁNOS RÉSZ Bevezetés Az óvoda a dolgozók, szülők, partnerek panaszainak egységes

Részletesebben

A TakarékBank Zrt. Panaszkezelési Szabályai

A TakarékBank Zrt. Panaszkezelési Szabályai A TakarékBank Zrt. Panaszkezelési Szabályai Tisztelt Ügyfelünk! A Takarékbank Zrt. (a továbbiakban: Bank) munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy Önt a lehető leghatékonyabban szolgálják ki,

Részletesebben

VASUTAS ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS KIEGÉSZÍTŐ PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

VASUTAS ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS KIEGÉSZÍTŐ PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA VASUTAS ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS KIEGÉSZÍTŐ EGÉSZSÉG- ÉS ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁR PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA 2017. A Vasutas Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár a panaszkezelés során alkalmazandó

Részletesebben

Panaszkezelés. Tájékoztató a panaszkezelési eljárásról

Panaszkezelés. Tájékoztató a panaszkezelési eljárásról Panaszkezelés Tájékoztató a panaszkezelési eljárásról A Focus Kft. panaszkezelési szabályozásának célja, hogy rendezett eljárásban biztosítsa ügyfelei számára a Focus Kft.. szolgáltatásai igénybe vétele,

Részletesebben

PANASZOK KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT ÉS TÁJÉKOZTATÓ hatályba lépés: május 6.

PANASZOK KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT ÉS TÁJÉKOZTATÓ hatályba lépés: május 6. Ű PANASZOK KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYZAT ÉS TÁJÉKOZTATÓ hatályba lépés: 2016. május 6. Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük, hogy pénzügyei kezelésével az Erste Befektetési Zrt-t bízta meg. Elsődleges szempontunk,

Részletesebben

A Configuro Válságkezelő és Tanácsadó Kft. Panaszkezelési Szabályzata

A Configuro Válságkezelő és Tanácsadó Kft. Panaszkezelési Szabályzata A Configuro Válságkezelő és Tanácsadó Kft. Panaszkezelési Szabályzata I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. A Szabályzat célja A panaszkezelés szabályozásának célja a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról 1991. évi

Részletesebben

H I D JELNYEVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT BUDAPEST

H I D JELNYEVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT BUDAPEST H I D JELNYEVI TOLMÁCSSZOLGÁLAT BUDAPEST Leírás, hogyan lehet jelnyelvi t kérni. 2015 A siket emberek nem hallanak. A siket emberek a kezükkel beszélgetnek. A kezekkel jeleket mutatnak. Ez a jelelés. Ez

Részletesebben

ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA. 1.. A fegyelmi szabályzat célja

ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA. 1.. A fegyelmi szabályzat célja ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA 1.. A fegyelmi szabályzat célja A szabályzat szankciórendszerén keresztül biztosítani az egyesület tagsága számára az egyesületi élet zavartalan működését,

Részletesebben

TMX Mobile Solution Szerviz Kft. P A N A S Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T

TMX Mobile Solution Szerviz Kft. P A N A S Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T TMX Mobile Solution Szerviz Kft. P A N A S Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T I. Bevezetés 1. A jelen panaszkezelési szabályzat (továbbiakban Szabályzat ) a TMX Mobile Solution Szerviz Szolgáltató Korlátolt

Részletesebben

MBI Kft. Panaszkezelési és fogyasztóvédelmi szabályzata

MBI Kft. Panaszkezelési és fogyasztóvédelmi szabályzata MBI Kft. Panaszkezelési és fogyasztóvédelmi szabályzata Elfogadva: 1/2015. ügyvezetői határozattal Hatályba lépés napja: 2015. január 01. 1 TARTALOM 1. PREAMBULUM 3 2. DEFINÍCIÓK 4 3. PANASZOK TÍPUSAI

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Kisrécse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 22-én 14.00 órakor megtartott nyílt üléséről. Az ülés helye: Közös Önkormányzati Hivatal helyisége, Kisrécse,

Részletesebben

1. cikk. 2. cikk. 3. cikk

1. cikk. 2. cikk. 3. cikk 2004.12.16. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 310/261 7. JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓ KIVÁLTSÁGAIRÓL ÉS MENTESSÉGEIRŐL A MAGAS SZERZŐDŐ FELEK, FIGYELEMBE VÉVE, hogy az Alkotmány III-434. cikke szerint

Részletesebben

Támogass, hogy dönthessek!

Támogass, hogy dönthessek! 2009. évi 120-as törvény a Polgári Törvénykönyvről Támogass, hogy dönthessek! Az én életem, az én választásom! Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Könnyen-érthető

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék 1 2012/18. szám Budapest, 2012. október 16. Szám: 34370/2012.ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék Utasítások: 1. 17/2012. (X. 12.) ORFK utasítás az Európa

Részletesebben

Érintetti tájékoztató

Érintetti tájékoztató Érintetti tájékoztató Sorszám 29000148/118/2018.RAV Adatkezelés megnevezése Szabálysértési szakterületen kizárási indítvány elbírálása, illetékességi vita eldöntése Adatkezelés célja Szabálysértési szakterületen

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Piliscsaba Nagyközség Önkormányzatának 23/2002. (XII. 17.) Öt. r. számú rendelete a helyi önkormányzati képviselők és a polgármester vagyon-nyilatkozataikra vonatkozó eljárás szabályzatáról Általános rendelkezések

Részletesebben

ÜGYFÉLPANASZ-KEZELÉSI SZABÁLYZAT RAIFFEISEN Biztosításközvetítő Kft. Hatályos: 2014. augusztus 1-től visszavonásig. Bevezető

ÜGYFÉLPANASZ-KEZELÉSI SZABÁLYZAT RAIFFEISEN Biztosításközvetítő Kft. Hatályos: 2014. augusztus 1-től visszavonásig. Bevezető ÜGYFÉLPANASZ-KEZELÉSI SZABÁLYZAT RAIFFEISEN Biztosításközvetítő Kft. Hatályos: 2014. augusztus 1-től visszavonásig Bevezető A Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft. (Szolgáltató) egyik elsődleges célja az

Részletesebben

Csendes Ősz Idősek Otthona 6237 Kecel, Szabadság tér 11. NAPPALI ELLÁTÁS HÁZIREND

Csendes Ősz Idősek Otthona 6237 Kecel, Szabadság tér 11. NAPPALI ELLÁTÁS HÁZIREND Csendes Ősz Idősek Otthona 6237 Kecel, Szabadság tér 11. NAPPALI ELLÁTÁS HÁZIREND 1 Kedves Ellátottak! Kérem Önöket, hogy ezen házirendet, amely a nappali ellátás életének fontos meghatározója, szíveskedjenek

Részletesebben

Panaszkezelési szabályzat

Panaszkezelési szabályzat Panaszkezelési szabályzat I. Általános rendelkezések 1. A szabályzat célja, hogy a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (továbbiakban: Könyvtár) nyilvános könyvtári funkcióinak és minőségbiztosítási

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT A Biztosítások.hu Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére I. BEVEZETÉS A Biztositasok.hu Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. (továbbiakban: Alkusz) a tevékenységére,

Részletesebben

VÁLTOZÁS SZEPT. 1-TŐL, HA FELVESZ EGY ÚJ DOLGOZÓT

VÁLTOZÁS SZEPT. 1-TŐL, HA FELVESZ EGY ÚJ DOLGOZÓT REZON IRODA HÍRLEVÉL 2012. SZEPTEMBER KEDVES ÜGYFELÜNK! ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA Visszatértünk. Ugye milyen gyorsan elröppent a szabadságunk? Vagy csak nekünk? Hiányoztunk? Ne restellje, ha nemmel

Részletesebben

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről: Cég/szervezet neve: Kisebbségi Jogvédő Alapítvány Képviselők: Dr. Tersztyánszkyné Dr. Vasadi Éva, Dr. Bándi Gyula Székhely: Budapest, 1026 Verseghy F.u.9.

Részletesebben

Értékesítési promóció

Értékesítési promóció 5. Fejezet 2. Modul Marketingtervezés Értékesítési promóció Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM 2. MODULE MARKETINGTERVEZÉS 5. Fejezet: Értékesítési promóció Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr.

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató Az Ön és cége személyes adatainak védelme fontos a Dymol Kft. számára, amely e tekintetben szigorú elveket fogadott el az egész cégre vonatkozóan. A jelen tájékoztató részletes

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT I.) Általános rendelkezés Szabályzatunk célja, hogy a Pomázi Városi Könyvtár, mint nyilvános könyvtár, a könyvtár funkcióinak és a minőségbiztosítási rendszerének figyelembe vételével

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Bevezető A Profit Holding Hungary Zrt. (székhely: 7622 Pécs, Liszt Ferenc utca 1. fszt. 1.., cégjegyzékszám: 02-10-060382, a továbbiakban: Szolgáltató) a PSZÁF 11/2012. (XI.8.)

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Az NN Biztosító Zrt. a 935 jelű 32 súlyos betegségre fedezetet nyújtó, a 936 jelű Rosszindulatú daganatos megbetegedésekre szóló és a 937 jelű Mellrákra

Részletesebben

Könnyen érthető Szolgáltatási Rend

Könnyen érthető Szolgáltatási Rend Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Jelnyelvi Tolmácsszolgálat /rövidítve: HJKE-JTSZ/ Könnyen érthető Szolgáltatási Rend 2015. június 01-2018. március 31-ig Módosítva: 2015.10.01.

Részletesebben

Készült: Csopak Község Önkormányzata Képviselő-testülete október 22-én órai kezdettel tartott alakuló üléséről.

Készült: Csopak Község Önkormányzata Képviselő-testülete október 22-én órai kezdettel tartott alakuló üléséről. Szám: 1/1337-2/2014. JEGYZŐKÖNYV Készült: Csopak Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. október 22-én 17.00 órai kezdettel tartott alakuló üléséről. Jelen vannak: Ambrus Tibor polgármester, Balogh

Részletesebben