Vállalkozások pénzügyi helyzetének bemutatása a Számviteli beszámolókban (a Magyarországon alkalmazott gyakorlat tükrében)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vállalkozások pénzügyi helyzetének bemutatása a Számviteli beszámolókban (a Magyarországon alkalmazott gyakorlat tükrében)"

Átírás

1 László Norbert PhD jelölt, tanársegéd Vezetői Számvitel Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Vállalkozások pénzügyi helyzetének bemutatása a Számviteli beszámolókban (a Magyarországon alkalmazott gyakorlat tükrében) A tanulmány a Magyarországon alkalmazott gyakorlatot vizsgálja a vállalkozások pénzügyi helyzetének bemutatását illetően. Az elemzés a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ által szervezett mérlegképes továbbképzésein résztvevő regisztrált könyvelők kérdőíves felmérésén alapul. A kutatás a profitorientáltan működő 1 és nem külön kormányrendelettel szabályozott 2 vállalkozásokkal foglalkozik, bár a megállapítások többsége ha korlátozottan és kisebb módosításokkal a többi gazdálkodóra is érvényes. A kutatás alapjául szolgáló kérdőív a mérlegképes továbbképzőkön került kiosztásra önkéntes és anonim válaszadási lehetőséggel. A felmérés lezárásáig a kérdőívet 588 fő töltötte ki. A mintában - a teljes regisztrált könyvelők sokaságához hasonlóan a nők aránya a jelentősebb (81 %), s válaszadók minden korosztályból voltak (26-82 év között, átlagéletkor 45,5 év). A területi megoszlást vizsgálva a kérdőívet visszaküldök többsége (67 %) Budapesten, kisebb része (27 %) Pest megyében lakik, s a többi megyében lakók nem képviseltek jelentősebb arányt, amely részben az oktatás területi koncentráltságából ered. A kérdőívek kiosztására a vállalkozási mérlegképes továbbképzőkön került sor, bár ezeken a tanfolyamokon bárki rész vehet (nem csak a vállalkozási területen regisztrált könyvelők). A regisztrációja a többségnek (93 %) csak vállalkozási volt, de több területű (2,2 %), nem vállalkozási területű (1,5 %) vagy nem regisztrált (1,0 %) válaszolók is voltak. A könyvelési és beszámoló készítési tevékenység többféle jogviszonyban is ellátható. Az ezzel foglalkozó kérdésre összesen 548-an válaszoltak, de közülük sokan egyszerre többféle jogviszonnyal is végeznek ilyen tevékenységet. A jogviszonyok és az ügyfélszám statisztikáját a következő táblázat mutatja. Jogviszony Válaszolók száma Ügyfelek száma Összesen Átlagosan Maximum Medián a) a könyvelt cég alkalmazottjaként , b) könyvelési iroda alkalmazottjaként , c) egyéni vállalkozóként , d) társas vállalkozóként , e) megbízási jogviszonyban , f) egyéb jogviszonyban , Összesen , ,5 1 Nem kerül elő az egyszeres könyvvezetésen alapuló Egyszerűsített beszámoló. 2 A Szv. tv okban felsorolt szervezetek (pl. államháztartás szervezetei, hitelintézetek).

2 Az adatok alapján az 548 fő összesen ügyfél könyvelési és beszámoló készítési tevékenységében vesz részt, átlagosan 11,34 ügyfelet kiszolgálva. A medián 5,5 ügyfél/fő értéke azonban jelzi, hogy itt egy jelentősen balra ferde eloszlással találkozhatunk, vagyis a válaszolók fele 5 vagy annál kevesebb ügyféllel foglalkozik, s a másik felének van csak 5-nél több ügyfele, de a néhány jelentősebb ügyfélkörrel rendelkező könyvelő adata erősen felfelé húzza az átlagot. Itt azonban felvetődhet, hogy nem a saját tevékenységben ellátott, hanem a társaság (pl. könyvelő iroda) összes ügyfelét adták meg. Az ellátandó könyvelési és/vagy beszámoló készítési feladatok körét jelentősen befolyásolja az ügyfelek fajtája. Erre a kérdésre 547-en válaszoltak, viszont itt már összesen ügyfél került említésre, amely jelentős eltérés valószínűleg azzal magyarázható, hogy az előző kérdésnél többen csak a vállalkozásokra vonatkozó adatot írták be, nem a teljes ügyfélkört (az egyéni vállalkozókat részben kihagyva az ügyfélszámból). Az ügyfél-fajta szerinti megoszlást az alábbi táblázat szemlélteti. Ügyfél Válaszolók Ügyfelek száma száma Összesen Átlagosan Maximum Medián a) egyéni vállalkozó , b) betéti társaság , c) korlátolt felelősségű társaság , d) részvénytársasát , e) szövetkezet , f) non-profit szervezet , g) egyéb fel nem sorolt , Összesen , A leggyakoribb ügyféltípus a két legjellemzőbb társas vállalkozás (Bt. és Kft.) köréből kerül ki, s e mellett még jelentős arányt képviselnek az egyéni vállalkozók részéré végzett szolgáltatások is. Az átlag és a medián tekintetében az előző táblázatnál szereplő megjegyzések érvényesek itt is. A Számviteli törvény (2000. évi C. törvény) több helyen 3 is megfogalmazza, hogy a gazdálkodó szervezeteknek a beszámoló keretében a vagyoni, a pénzügyi és a jövedelmi helyzetükről kell információt szolgáltatniuk. A beszámoló három fő eleméből a Mérleg elsősorban a vagyoni, az Eredménykimutatás a jövedelmi helyzet bemutatását hivatott szolgálni, míg a pénzügyi helyzet ismertetése a Kiegészítő mellékletben szerepelhet. Ebből adódóan a gazdálkodó pénzügyi helyzetének bemutatását jelentősen befolyásolja a vállalkozás számviteli beszámolójának fajtája. Ez alapján 4 kategóriát különíthetünk el. 1. Nem kell beszámolót készíteni (pl. bevételi nyilvántartásos EVA-s Bt.): nincs semmilyen számviteli információ a vállalkozásról. 2. Sajátos egyszerűsített éves beszámoló: csak Mérleg és Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet nélkül, ezért kifejezetten pénzügyi helyzetre vonatkozó bemutatás nem szerepel. 3. Egyszerűsített éves beszámoló: mindhárom beszámolóelem, a pénzügyi helyezet bemutatásával a Kiegészítő mellékletben, de konkrét előírás nélkül. 4. Éves beszámoló: mindhárom beszámolóelem, a pénzügyi helyezet bemutatásával a Kiegészítő mellékletben, legalább a Cash Flow kimutatás kötelező elkészítésével. 3 például: bevezető; 4. (1); 18.

3 A pénzügyi helyezet vizsgálata csak az utolsó két kategóriában releváns, így a felmérés tartalmi részének vizsgálata előtt az ügyfélkört le kellett ennek megfelelően szűkíteni. Beszámoló fajtája Válaszolók száma Ügyfelek száma Össz. Átlag Max. Medián Könyvvizsgálat aránya a) nem készít beszámolót , b) egyszerűsített beszámoló , ,6 % c) egyszerűsített éves beszámoló , ,3 % d) éves beszámoló , ,0 % e) konszolidált beszámoló , ,4 % f) nemzetközi beszámoló , ,8 % Összesen , ,4 % A Mérleg és az Eredménykimutatás kötött formátumával szemben a Kiegészítő mellékletre ilyen jellegű előírás nincs, így itt szabadabb kezet kap a beszámoló összeállítója. A felmérés során megkérdeztük, hogy a Kiegészítő melléklethez használnak-e szoftvereket a könyvelők. A többség (72,9 %) nem használ erre szoftvert, vagy csak az általános irodai programokat (szövegszerkesztő, táblázatkezelő) említette (5,4 %). Célzott segédprogramot a válaszadók 21,7 %-a használ, melyből 92 fő (17,1 %) nevezett meg konkrét szoftvert, de nincs köztük általánosan elterjedt (összesen 42 féle szoftvert említett a 92 fő). A vállalkozások pénzügyi helyzetének bemutatására több módszer is használható, így e területen elméletileg sokféle megoldás szóba jöhet, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a mutatószámok alkalmazása a legelterjedtebb. Alkalmazás aránya Pénzügyi helyzetet Egyszerűsített Éves bemutató módszer éves beszámolókban beszámolókban a) cash flow kimutatás 20 % 71 % b) tőkeforgalmi kimutatás 19 % 28 % c) likviditási mérleg 17 % 23 % d) likviditási ráták 48 % 52 % e) nettó forgótőke mutató 42 % 41 % f) cash flow mutatószámok 25 % 38 % g) egyéb 3 % 7 % Az eredmények közül több adat is meglepő, ezért a könyvelők véleményén alapuló kérdőíves felmérést kiegészítettem a magyar vállalkozások körében végrehajtott reprezentatív mintavételes beszámoló elemzéssel. Az elkészített beszámoló fajtája elsősorban a vállalkozás méretétől függ (mérlegfőösszeg, árbevétel, létszám), de egyéb tényezők is befolyásolják kisebb mértékben. Jelenleg a vállalkozások többsége Egyszerűsített éves beszámolót készít és csak kisebb hányaduk készít Éves beszámolót. Sajnos nincs olyan nyilvánosan hozzáférhető adatbázis, mely a vállalkozások beszámoló fajtája szerinti szűrést lehetővé teszi, ezért az egyszerűsített éves beszámoló mintájához a teljes cégadatbázist, az éves beszámoló mintájához más szűrési lehetőség hiányában csak a részvénytársaságok adatbázisát használtam. A rendben működő cég közül az elemzés céljára 100 Egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozást kívántam kiválasztani, azonban ehhez 159 vállalkozás vizsgálatára volt szükség, mivel 28 nem töltötte fel a beszámolóját, 19 nem teljes naptári éves

4 beszámolóval rendelkezik (előtársaság, átalakulás vagy végleszámolás miatt), 11 vállalkozás valószínűleg sajátos egyszerűsített éves beszámolót készít (nincs Kiegészítő mellékletük) és 1 vállalkozás Éves beszámolót készít. A mintába bekerülő 100 vállalkozás közül 37 semmilyen adatot nem közöl a pénzügyi helyzetéről. Aki a szabályokat betartva közzétesz pénzügyi helyzetet jellemző elemzést (63 %) szinte kizárólag mutatószámokkal valósítja ezt meg, s 1 esetben szöveges elemzés formájában jelenik meg. A használt módszerekből a likviditási mutatószámok a leggyakoribbak: likviditási ráta (53 esetben), likviditási gyorsráta (35 esetben), készpénz likviditási ráta (18 esetben) és egyéb mutatószámok (19 esetben). A pénzügyi helyzet elemzését a többség egyetlen (20 eset) vagy két (17 eset) mutatószám bemutatásával teszi, s csak a cégek negyede (25 eset) alkalmaz 3 vagy több mutatószámot az elemzésben. Mutatószámokon kívüli egyéb elemzési technika (Cash Flow kimutatás, Tőkeforgalmi kimutatás, Likviditási mérleg) azonban egyik beszámolóban sem volt. Az Éves beszámolót készítő vállalkozások mintájához csak a részvénytársaságok sokaságát vettem alapul, így a rendben működő Rt-ből választottam ki véletlenszerűen 60 céget. Ebből 2 nem töltötte fel a beszámolóját, 1 vállalkozásnak nincs Kiegészítő melléklete, 6 nem teljes naptári éves beszámolóval rendelkezik (előtársaság vagy átalakulás miatt), 3 vállalkozás egyszerűsített éves beszámolót készít (most már ZRt-k körében is van erre lehetőség), ezen felül speciális tevékenysége van (biztosító, pénzügyi vállalkozás) 5 cégnek, így e körben 43 vállalkozás szerepel a mintában. A pénzügyi helyzet bemutatására az Éves beszámolók Kiegészítő mellékletében is a likviditási mutatószámok a leggyakoribbak (81 %). Itt azonban a Cash Flow kimutatás már a beszámolók 70 %-ában szerepel, ez viszont nem magas, hanem kifejezetten alacsony arány, ha figyelembe vesszük, hogy a jelenlegi szabályozás szerint ez kötelező eleme az Éves beszámolónak. Azt, hogy a mintában szereplő 13 vállalkozás (ebből 9 könyvvizsgált is) miért nem tesz közzé Cash Flow kimutatást, a beszámolókból nem derült ki. Az egyéb módszereknél főként a ki nem emelt mutatószámok szerepelnek, s a Tőkeforgalmi kimutatás és a Likviditási mérleg is megjelent 1-1 alkalommal a mintában. A mérlegképes kérdőíves felmérés és a céges beszámolók mintájának összehasonlítását a következő táblázat foglalja össze. Alkalmazás aránya Pénzügyi helyzetet Egyszerűsített éves beszámolókban Éves beszámolókban bemutató módszer Könyvelők Beszámolók Könyvelők Beszámolók kérdőíve mintája kérdőíve mintája a) cash flow kimutatás 20 % - 71 % 70 % b) tőkeforgalmi kimutatás 19 % - 28 % 2 % c) likviditási mérleg 17 % - 23 % 2 % d) likviditási ráták 48 % 61 % 52 % 81 % e) nettó forgótőke mutató 42 % 2 % 41 % - f) cash flow mutatószámok 25 % - 38 % - g) Egyéb, éspedig: 3 % 19 % 7 % 47 % Összehasonítva a két elemzést azonban a főbb megállapítások hasonlóak: a pénzügyi helyzet bemutatásánál a mutatószámok (elsősorban likviditási mutatószámok) dominálnak; az Éves beszámolóban a cégek kb. 30 %-a nem készíti el a számukra kötelezően előírt Cash Flow kimutatást. A kutatás a kétféle elemzés eredményeinek jelentős eltérésének okozati vizsgálatára nem terjedt ki.

5 A kérdőíves felmérés második részében a témakörrel kapcsolatban feltett állításokat kellett értékelni, hogy a válaszoló mennyire ért egyet azokkal (1 Egyáltalán nem 2 Kismértékben 3 Közepes mértékben 4 Nagyon 5 Teljesen). A Számviteli törvény szabad kezet ad, hogy milyen módszerrel történjen a vállalkozás pénzügyi helyzetének bemutatása (kivéve az Éves beszámolónál a kötelező Cash Flow kimutatást). Az egyik kérdés azt vizsgálta, hogy mi alapján döntenek a könyvelők a módszerek kiválasztásánál. A négy lehetőség közül az alábbi sorrend alakult ki (a zárójelben a válaszolók száma n-nel, az egyetértési index átlaga á-val, mediánja me-vel és módusza móval szerepel): 1. Sémát használok. (n=367; á=3,72; me=4; mó=5) 2. A könyvvizsgálóval egyeztetve határozzuk meg. (n=347; á=3,48; me=4; mó=5) 3. Mindig a céget legjobban jellemzőeket használom testre szabva. (n=310; á=3,36; me=4; mó=5) 4. Ügyfél határozza meg. (n=259; á=1,93; me=1; mó=1) Az eredmények azt mutatják, hogy döntően nem a megbízó, hanem a beszámolót készítő megbízott határozza meg a bemutatásra kerülő módszereket, s a sémahasználat a legelterjedtebb megoldás. A befejező rész a Kiegészítő melléklet, s azon belül elsősorban a Cash Flow kimutatásokkal kapcsolatos állítások értékelésével foglalkozik. Az értékelés az előzőhöz hasonlóan történt. A többség szerint A Kiegészítő melléklet sok hasznos információt tartalmaz.. A felmérés elsősorban a Kiegészítő melléklettet is tartalmazó beszámolók (EÉB és ÉB) vizsgálatára irányult, s érdemben nem foglalkozott a Kiegészítő mellékletet nem tartalmazó (sajátos EÉB és az akkor még hatályban nem lévő mikrogazdálkodói EÉB) beszámolókkal. (n=491; á=3,75; me=4; mó=3) A Kiegészítő melléklet pénzügyi helyzet jellemzését szabályozó része alapos és egyértelmű. Ezzel viszont már csak gyenge közepes egyetértése volt a könyvelőknek. (n=491; á=3,75; me=4; mó=3) A jelenlegi szabályozás szerint az Egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozások mentesülnek a kötelező Cash Flow kimutatás összeállítása alól, s ezt a megoldást a válaszadók is jónak tartják, mivel inkább nem értettek egyez azzal az állítással, hogy A Cash flow kimutatás összeállítását mindenki részére kötelezővé kellene tenni.. (n=471; á=2,29; me=2; mó=1) A következő kérdéspár a pénzügyi helyzet bemutatására alkalmazott módszereket vizsgálta, melyből a Cash flow kimutatást közepesre értékelték, s inkább más megoldásokat használnak e célra: A Cash flow kimutatás jól jellemzi a vállalkozás pénzügyi helyzetét. (n=472; á=2,99; me=3; mó=3) A Cash flow kimutatás helyett más megoldások jobbak lennének a vállalkozások pénzügyi helyzetének bemutatására. (n=457; á=3,48; me=4; mó=4) A kapott eredmények összhangban vannak a korábban bemutatott gyakorlattal, azaz a mutatószámok jellemzőbb alkalmazásával. A Számviteli törvény a pénzügyi helyzet elemzési módszereiből csak a Cash Flow kimutatással foglalkozik a 7. számú mellékletében, bár viszonylag kis terjedelemben (1 oldal séma és 3 oldal kiegészítő magyarázat), ebből adódóan az összeállításhoz kevés támpontot nyújt. A kimutatás összeállításának gyakorlati alkalmazására kérdezett rá a következő hat állítás.

6 A Számviteli törvény egyértelműen szabályozza a Cash flow kimutatás összeállítását. (n=470; á=3,24; me=3; mó=3); A Cash flow kimutatás összeállításához kevés támpontot nyújt a Számviteli törvény mellékletében lévő magyarázat. (n=453; á=3,20; me=3; mó=3) A Cash flow kimutatást könnyű összeállítani. (n=464; á=2,60; me=3; mó=3) A Cash flow kimutatás összeállításánál sok korrekciót kell elvégezni. (n=449; á=3,54; me=4; mó=4) A Cash flow kimutatás sorainak elnevezése sokszor megegyezik a mérleg és eredménykimutatás soraival, de ez csak nehezíti az összeállítást. (n=459; á=2,91; me=3; mó=3) A Cash flow kimutatás összeállításánál csak az a fontos, hogy a végeredménye egyezzen a mérleg pénzeszközeinek változásával. (n=453; á=2,75; me=3; mó=3) A válaszok alapján megállapítható, hogy a gyakorlatban problémát okoz a Cash Flow kimutatás összeállítása, mivel nincs annyira részletes szabályozása, mint a beszámoló többi elemének, és több helyen is nyitott kérdések vannak az egyes sorainak értelmezése tekintetében. A Cash Flow kimutatás összeállításánál, amennyiben a Számviteli törvény 7. melléklete alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy pontosan milyen tartalommal kell egy adott sort kitölteni, ott fontos szerepe van a beszámoló készítőjének szakmai tudásának. A problémás esetek kezelésének megkönnyítésére két úton lehet előre lépni. A kimutatás összeállításához használhatunk segédprogramot, bár ebben az esetben is felmerülnek ugyanazok a problémák, de így legalább részben azonos megoldások születnének. A könyvelők többsége élne egy ilyen lehetőséggel: Szívesen használnék egy Cash flow kimutatás összeállítását segítő szoftvert. (n=462; á=3,93; me=4; mó=5) A másik fejlődési lehetőség a továbbképzés tananyagában való megjelenés, mely a 2012-es évben meg is valósult: Hasznos lenne a mérlegképes továbbképző tanfolyamon a Cash flow kimutatás témakörével foglalkozni. (n=465; á=3,87; me=4; mó=5) Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy a Cash Flow kimutatások terén van még mit fejleszteni mind a szabályozás, mind pedig az alkalmazott gyakorlat terén, melyre a felmérés szerint a regisztrált könyvelők körében meg is van az igény és az elszántság. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet a Magyar Könyvvizsgáló Kamara Oktatási Központ munkatársainak és oktatóinak a kutatás megvalósításában való segítségükért.

III. ELŐADÁS SZÁMVITELI SZABÁLYOZÁS ÉS IRÁNYÍTÁS MAGYARORSZÁGON

III. ELŐADÁS SZÁMVITELI SZABÁLYOZÁS ÉS IRÁNYÍTÁS MAGYARORSZÁGON Számvitel alapjai III. ELŐADÁS SZÁMVITELI SZABÁLYOZÁS ÉS IRÁNYÍTÁS MAGYARORSZÁGON Dr. Pál Tibor 2016.09.28. Számviteli szabályozás és irányítás Magyarországon 1875. évi Kereskedelmi Törvény 1979. évi Pénzügyi

Részletesebben

eladatgyûjtemény a könyvviteli alapismeretekhez

eladatgyûjtemény a könyvviteli alapismeretekhez S z á m v i t e l I. F Éva Katalin, Madarasiné Szirmai Andrea, Miklósyné Ács Klára, Reizingerné Ducsai Anita, Romsics Anikó, Siklósi Ágnes, Simon Szilvia eladatgyûjtemény a könyvviteli alapismeretekhez

Részletesebben

Beszámoló, beszámolás

Beszámoló, beszámolás Beszámoló, beszámolás Cél: piaci szereplők tájékoztatása a gazdálkodásról, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetről Eszköz: adatok, információk rendszeres nyilvánosságra hozatala Forma: beszámoló Beszámoló

Részletesebben

Sentinel Olimpiai Taekwondo Sportegyesület

Sentinel Olimpiai Taekwondo Sportegyesület Sentinel Olimpiai Taekwondo Sportegyesület Szöveges kiegészítő melléklete a 2014. évi beszámolóhoz Budapest, 2015. 07.03.... a szervezet képviselője 2 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2014. I. Általános rész A szervezet

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület május 25-i rendkívüli ülésére

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület május 25-i rendkívüli ülésére Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendkívüli ülésére 134/2010.(V.25) számú előterjesztés Tárgy: Készítette: Egyeztetve: Javaslat

Részletesebben

Sasadi és Farkasréti Öregdiákok Egyesülete

Sasadi és Farkasréti Öregdiákok Egyesülete 1. Általános kiegészítések 1.1.A gazdálkodó bemutatása 1.1.1. A gazdálkodó főbb adatai - Székhely: - Internetes honlap címe: (ha a beszámolót a honlapon is közzéteszi) - Működési forma: Társasdalmi Rgyesület

Részletesebben

Szükség van-e kamarai nyilvántartásra?

Szükség van-e kamarai nyilvántartásra? Felmérés az iparkamarai szolgáltatásokról és díjakról kutatási jelentés A felmérés A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatok Országos Egyesülete 2015 március 3-a és 18-a között online felmérést

Részletesebben

Átalakuló civil világ. A 2012. évre vonatkozó, az új szabályok szerinti. beszámolót és közhasznúsági. mellékletet az elektronikus. bíróságnak.

Átalakuló civil világ. A 2012. évre vonatkozó, az új szabályok szerinti. beszámolót és közhasznúsági. mellékletet az elektronikus. bíróságnak. Átalakuló civil világ Tisztelt Ügyfelünk! Jelen hírlevelünkben, a civil szervezetek működési rendjének, a közhasznú jogállás megszerzés feltételeinek, a beszámolók elkészítésének és közzétételének módjának

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft december 31.-i fordulónapra elkészített beszámolójához

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft december 31.-i fordulónapra elkészített beszámolójához KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. 2017. december 31.-i fordulónapra elkészített beszámolójához I.1. A társaság bemutatása: I. ÁLTALÁNOS KIEGÉSZÍTÉSEK A Mezőkövesdi Média Nonprofit

Részletesebben

www.egzatik.hu E-mail: info@egzatik.hu

www.egzatik.hu E-mail: info@egzatik.hu EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A számviteli tv. hatálya alá tartozó kettős könyvvitelt vezető vállalkozások részére (Eredménykimutatás: összköltség, Mérleg: A ) Ez a táblázatrendszer alkalmas arra, hogy

Részletesebben

EKF-GTK Gazdálkodás és menedzsment Záróvizsgatételek 2010

EKF-GTK Gazdálkodás és menedzsment Záróvizsgatételek 2010 14. tétel Az éves beszámoló részei, felépítése. Az éves beszámolóból nyerhető információk. A mérleg, eredmény-kimutatás elemzése, kapcsolatuk. Az összköltség- és forgalmi költség eljárással készített eredmény

Részletesebben

Független ellenőrzés (inspekció) a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálóinál

Független ellenőrzés (inspekció) a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálóinál Független ellenőrzés (inspekció) a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálóinál Molnár Csilla koordináló független ellenőr 1 TÉMÁK Inspekciós rendszer elindulása 2011 2012. évi események

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Számviteli esettanulmányok

GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R. Számviteli esettanulmányok MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI K A R P É N Z Ü G Y I É S S Z Á M V I T E L I I N T É Z E T S Z Á M V I T E L I N T É Z E T I TA N S Z É K Számviteli esettanulmányok A beszámolási kötelezettség A gazdálkodó

Részletesebben

Minőség a számvitelben

Minőség a számvitelben Minőség a számvitelben Dr. Pál Tibor Sopron, 2010.10. 01. A minőség megközelítése Tudományos Gyakorlati üzleti szempontok A számvitel minősége az előállított információk - valóságtartalmát - teljességét

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Szkéné Színház Nonprofit Közhasznú Kft. 2011. december 31-i közhasznú egyszerűsített éves beszámolójához

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Szkéné Színház Nonprofit Közhasznú Kft. 2011. december 31-i közhasznú egyszerűsített éves beszámolójához KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Szkéné Színház Nonprofit Közhasznú Kft. 2011. december 31-i közhasznú egyszerűsített éves beszámolójához A Műegyetemi Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. (továbbiakban:

Részletesebben

Kiegészítő melléklet

Kiegészítő melléklet Kiegészítő melléklet 1. Általános összefoglalás A kiegészítő melléklet a BJB-Sysem Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 2013. január 1-től 2013. december 31-ig terjedő időszak üzleti tevékenységéről készült.

Részletesebben

I./ Általános jellegű kiegészítések

I./ Általános jellegű kiegészítések Statisztikai számjel, vagy adószám Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő melléklet 1 8 9 3 9 8 1 5-9 4 9 9-5 2 9-1 9 egyéb szervezet Bejegyzési szám: Szervezet: Szigligeti Turisztikai Egyesület 6 4

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 3527 Miskolc, Zsigmondy u.2.sz. Adószám: 18142031-1-05 Cégjegyzékszám: - - KSH: 18142031-9499-952-05 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2014. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Miskolc, 2015.01.31. Készült a FORINT-Soft

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló mérlege "A" változat

Egyszerűsített éves beszámoló mérlege A változat Adószám: Cégbíróság: Cégjegyzék szám: 12067778-2-43 Fővárosi Törvényszék Cégbírósága 01-09-462002 Kun Hulladék Korlátolt Felelősségű Társaság 1211 Budapest, Szállító utca 6 Egyszerűsített éves beszámoló

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Kft. 2011 évre vonatkozó Egyszerűsített Éves beszámolójához

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Kft. 2011 évre vonatkozó Egyszerűsített Éves beszámolójához A Kft. rövid bemutatása : KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Kft. 2011 évre vonatkozó Egyszerűsített Éves beszámolójához A társaságot, mint egyszemélyes Kft.-t Érd Város

Részletesebben

Őszikék 2005 Közhasznú Nonprofit Kft

Őszikék 2005 Közhasznú Nonprofit Kft Őszikék 2005 Közhasznú Nonprofit Kft 3232 Gyöngyös Üdülősor út 58. 2015. évi Egyszerűsített éves beszámolójának KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE 1. Általános kiegészítések 1.1.A gazdálkodó bemutatása 1.1.1. A gazdálkodó

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés A ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ -HOZ

Közhasznúsági jelentés A ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ -HOZ Pro Physica Hallgatói Alapítvány 67 Szeged, Tisza Lajos krt 84-86. Közhasznúsági jelentés A 016. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ -HOZ A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva. 1. Általános

Részletesebben

A Magyar Államkincstár ellenőrzési feladata és a könyvvizsgálattal történő együttműködés lehetőségei

A Magyar Államkincstár ellenőrzési feladata és a könyvvizsgálattal történő együttműködés lehetőségei könyvvizsgálattal történő együttműködés lehetőségei Sebestyén Gabriella osztályvezető, Államháztartási Összefoglaló és Adatszolgáltatási Főosztály 2015. szeptember 3. A Magyar Államkincstár ellenőrzési

Részletesebben

Számviteli alapfogalmak. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Számviteli alapfogalmak. A számvitel területei.

Számviteli alapfogalmak. Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek. Számviteli alapfogalmak. A számvitel területei. Számviteli alapfogalmak Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Szendrői Etelka szendroi@witch.pmmf.hu Számvitel fogalma Olyan tevékenységek összessége, amelyek célja az objektív információszolgáltatás

Részletesebben

Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Szöveges kiegészítő melléklete a 2014. évi beszámolóhoz Budapest, 2015.03.12 a szervezet képviselője 1 K I E G É S Z Í T Ő M E L L É K L E T 2014. I. Általános

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 213.2.7-213.12.31 egyszerűsített éves beszámolójához 213. március 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A

Részletesebben

Elemzés, értékelés 2017.

Elemzés, értékelés 2017. Adószám: 18256127-2-43 Törvényszék: 01 Fővárosi Törvényszék Bejegyző határozat száma: 16 PK.60914/2001/1 Nyilvántartási szám: 01/01/86227 1212 Budapest, Zsolnai utca 28 2017. Fordulónap: 2017. december

Részletesebben

Független könyvvizsgálói jelentés a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (8086 Felcsút Fő utca 176) tulajdonosainak. Elvégeztem a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (továbbiakban Alapítvány)

Részletesebben

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról 2013. február 11. Háttér A Fejér Megyei Kereskedelmi

Részletesebben

TÁRSASHÁZAK, LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉVZÁRÓ KÖZGYŰLÉSÉRE BETERJESZTENDŐ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ TARTALMI ÉS FORMAI ELŐÍRÁSAI

TÁRSASHÁZAK, LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉVZÁRÓ KÖZGYŰLÉSÉRE BETERJESZTENDŐ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ TARTALMI ÉS FORMAI ELŐÍRÁSAI TÁRSASHÁZAK, LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉVZÁRÓ KÖZGYŰLÉSÉRE BETERJESZTENDŐ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ TARTALMI ÉS FORMAI ELŐÍRÁSAI Előadó: Bakos Gáborné LÉTÉSZ közgazdasági referens Budapest, 2019. április

Részletesebben

KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET TÁMASZ IDŐSEK OTTHONA BALATONFŰZFŐ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG 2012. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ

KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET TÁMASZ IDŐSEK OTTHONA BALATONFŰZFŐ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG 2012. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET TÁMASZ IDŐSEK OTTHONA BALATONFŰZFŐ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG 2012. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ Általános rész: A vállalkozás megnevezése: TÁMASZ Idősek Otthona

Részletesebben

Pesthy Ügyvédi Iroda Szekszárd Széchenyi u. 34. 7100 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2014. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ

Pesthy Ügyvédi Iroda Szekszárd Széchenyi u. 34. 7100 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2014. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ 1 Pesthy Ügyvédi Iroda Szekszárd Széchenyi u. 34. 7100 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2014. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ 2 1.) Általános jelentés A Pesthy Ügyvédi Iroda alapításának időpontja 1997.március 01. Az ügyvédi iroda

Részletesebben

KIEGÉSZÍT MELLÉKLET. Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 2014.01.01-2014.12.31. egyszer sített éves beszámolójához. 2015. május 18.

KIEGÉSZÍT MELLÉKLET. Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 2014.01.01-2014.12.31. egyszer sített éves beszámolójához. 2015. május 18. KIEGÉSZÍT MELLÉKLET a Mérték Médiaelemz M hely Közhasznú Nonprofit Kft. 214.1.1-214.12.31 egyszer sített éves beszámolójához 215. május 18. a vállalkozás vezet je (képvisel je) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2013. ÉVRE VIGADÓ KULTURÁLIS ÉS CIVIL KÖZPONT NONPROFIT KFT.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2013. ÉVRE VIGADÓ KULTURÁLIS ÉS CIVIL KÖZPONT NONPROFIT KFT. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2013. ÉVRE VIGADÓ KULTURÁLIS ÉS CIVIL KÖZPONT NONPROFIT KFT.. ügyvezető Monor, 2014.02.28. 1/6 2013.ÉVI KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A cég neve: VIGADÓ KULTURLÁSI ÉS CIVIL KÖZPONT NONPROFIT

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Közgyűlésének május 5-ei ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Közgyűlésének május 5-ei ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Közgyűlésének 2016. május 5-ei ülésére Iktatószám: 10-87/10/2016 Készítette: Kozma György hivatalvezető Szavazás módja: egyszerű

Részletesebben

Szegedi Víziközmű Működtető Statisztikai számjel: 11889094711211406. Szeged, Széchenyi tér 5. Adószám: 11889094-2-06

Szegedi Víziközmű Működtető Statisztikai számjel: 11889094711211406. Szeged, Széchenyi tér 5. Adószám: 11889094-2-06 Szegedi Víziközmű Működtető Statisztikai számjel: 11889094711211406 és Fejlesztő Zrt. Cégjegyzékszám:06-10-000270 Szeged, Széchenyi tér 5. Adószám: 11889094-2-06 1 Kiegészítő melléklet a 2012. évi beszámolóhoz

Részletesebben

Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány. 2011. évi Közhasznúsági jelentés

Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány. 2011. évi Közhasznúsági jelentés Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány 2011. évi Közhasznúsági jelentés Címe: 1065 Budapest, Bajcsy Zsilinszky u. 9. Bírósági végzés száma: 61194 Statisztikai száma: 18023099-9499-569-01 Közhasznúság fokozata:

Részletesebben

A közzétett adatok könyvvizsgálóval nincsenek alátámasztva JUVENILIS-DIAB-HELP ALAPÍTVÁNY

A közzétett adatok könyvvizsgálóval nincsenek alátámasztva JUVENILIS-DIAB-HELP ALAPÍTVÁNY A közzétett adatok könyvvizsgálóval nincsenek alátámasztva JUVENILIS-DIAB-HELP ALAPÍTVÁNY 2011.évi Közhasznú egyszerűsített éves beszámolójának KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE 1.Általános rész: Az alapítványt 1991.évben

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2014. évi egyszerűsített éves beszámolójáról, valamint a közhasznúsági mellékletéről Készítette: C.C. Audit Könyvvizsgáló Korlátolt

Részletesebben

2012. Szobért-Szobiakért Közalapítvány 2628 Szob, Szent Imre u. 12. Egyszerűsített éves beszámoló. Nyilvántartási szám: 1380

2012. Szobért-Szobiakért Közalapítvány 2628 Szob, Szent Imre u. 12. Egyszerűsített éves beszámoló. Nyilvántartási szám: 1380 Szobért-Szobiakért Közalapítvány 2628 Szob, Szent Imre u. 12. Nyilvántartási szám: 138 Egyszerűsített éves beszámoló 212. Tartalom: - közhasznúsági jelentés - mérleg - eredmény-kimutatás - könyvvizsgálói

Részletesebben

A közzétett adatok könyvvizsgálóval nincsenek alátámasztva JUVENILIS-DIAB-HELP ALAPÍTVÁNY

A közzétett adatok könyvvizsgálóval nincsenek alátámasztva JUVENILIS-DIAB-HELP ALAPÍTVÁNY A közzétett adatok könyvvizsgálóval nincsenek alátámasztva JUVENILIS-DIAB-HELP ALAPÍTVÁNY 2014.évi Közhasznú egyszerűsített éves beszámolójának KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE 1.Általános rész: Az alapítványt 1991.évben

Részletesebben

Községi Önkormányzat Balatonberény

Községi Önkormányzat Balatonberény Községi Önkormányzat Balatonberény A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 92/A.. (3) bekezdése szerinti 2011. évi önkormányzati közzététele ESZKÖZÖK költségveté si 21. melléklet a 10./2012.(05.03

Részletesebben

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY ÁLLAMHÁZTARTÁSI VONATKOZÁSAI. Kézdi Árpád

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY ÁLLAMHÁZTARTÁSI VONATKOZÁSAI. Kézdi Árpád A SZÁMVITELI TÖRVÉNY ÁLLAMHÁZTARTÁSI VONATKOZÁSAI Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály Államháztartási Számviteli Osztály Nemzetgazdasági Minisztérium Számviteli törvény 5. Az államháztartás

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET FÉLEGYHÁZI TÉRSÉGI SPORTISKOLA NONPROFIT 6100 KISKUNFÉLEGYHÁZA, KOSSUTH LAJOS utca 35. Adószám: 23494341-2-03 Cégjegyzékszám: 03-09-123014 KSH: 23494341-8551-572-03 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2011. évi egyszerűsített

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET FÉLEGYHÁZI TÉRSÉGI SPORTISKOLA NONPROFIT 6100 KISKUNFÉLEGYHÁZA, KOSSUTH LAJOS utca 35. Adószám: 23494341-2-03 Cégjegyzékszám: 03-09-123014 KSH: 23494341-8551-572-03 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2012. évi egyszerűsített

Részletesebben

2011. ÉVI ÖSSZEVONT (KONSZOLIDÁLT) ÉVES BESZÁMOLÓJÁRÓL. Korlátolt Felelősségű Társaság 1148 Budapest, Fogarasi út 58. (Nysz.

2011. ÉVI ÖSSZEVONT (KONSZOLIDÁLT) ÉVES BESZÁMOLÓJÁRÓL. Korlátolt Felelősségű Társaság 1148 Budapest, Fogarasi út 58. (Nysz. FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS a BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a konszolidálásba bevont vállalkozások 2011. ÉVI ÖSSZEVONT (KONSZOLIDÁLT) ÉVES

Részletesebben

MINTAFELADATOK. 1. Az alábbi diagram egy kiskereskedelmi lánc boltjainak forgalomkoncentrációját szemlélteti:

MINTAFELADATOK. 1. Az alábbi diagram egy kiskereskedelmi lánc boltjainak forgalomkoncentrációját szemlélteti: 1. Az alábbi diagram egy kiskereskedelmi lánc boltjainak forgalomkoncentrációját szemlélteti: 100% 90% 80% 70% 60% 50% 2010 2011 40% 30% 20% 10% 0% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% a) Nevezze

Részletesebben

ÁTLÁTHATÓSÁGI JELENTÉS. Nagy Györgyi bejegyzett könyvvizsgáló tekintetében

ÁTLÁTHATÓSÁGI JELENTÉS. Nagy Györgyi bejegyzett könyvvizsgáló tekintetében ÁTLÁTHATÓSÁGI JELENTÉS Nagy Györgyi bejegyzett könyvvizsgáló tekintetében A jelentés a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló

Részletesebben

Kiegészítő melléklet 2011

Kiegészítő melléklet 2011 Adószám: 14603204-1-43 Cégbíróság: Főv. Bíróság mint Cégbíróság Cégjegyzék szám: 01-09-911437 IFUA Nonprofit Partner Közhasznú Nonprofit Kft. 1119 Budapest, Fehérvári út 79. 2011 Fordulónap: 2011. december

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosainak

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS. A Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosainak FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosainak Az egyszerűsített éves beszámolóról készült jelentés Elvégeztük a Pro Rekreatione

Részletesebben

Számvitel 2013. 2013. január 31. Tóth Mihály bejegyzett könyvvizsgáló

Számvitel 2013. 2013. január 31. Tóth Mihály bejegyzett könyvvizsgáló Számvitel 2013 2013. január 31. Tóth Mihály bejegyzett könyvvizsgáló Számviteli változások 2013-tól Többes munkáltatói foglalkoztatás Munkahelyvédelmi akcióterv KATA, KIVA számvitele Őszi adócsomag Számviteli

Részletesebben

Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány. Kiegészítő melléklet. A Számviteli törvény szerint egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójához. 2013.

Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány. Kiegészítő melléklet. A Számviteli törvény szerint egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. Bírósági bejegyzés: PK.60.144/2003/4. Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány Kiegészítő melléklet A Számviteli törvény szerint egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójához 2013. év Kistelek, 2014.március

Részletesebben

Éves beszámoló összeállítása és elemzése

Éves beszámoló összeállítása és elemzése Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Éves beszámoló összeállítása és elemzése VII. előadás Vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzet elemzése

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője)

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyszerűsített éves beszámolójához. 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 egyszerűsített éves beszámolójához 2015. május 29. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: Alapítás időpontja:

Részletesebben

Számviteli törvény 2008. évi módosítása

Számviteli törvény 2008. évi módosítása Számviteli törvény 2008. évi módosítása Szt. módosítás helye Egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló 2008. évi tv. A 2009. évi költségvetést megalapozó egyes tvek módosításáról szóló 2008. évi

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 4027 Debrecen, Kados utca 5. Adószám: 25099760-2-09 Cégjegyzékszám: 09-09-028647 KSH-szám: 25099760-7020-113-09 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2016. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Debrecen, 2017.05.25. A

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a évi. egyszerűsített éves beszámolóhoz

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a évi. egyszerűsített éves beszámolóhoz 1 Kumánia Gyógyfürdő Kft. Cégjegyzék száma: 16-09-013675 5310. Kisújszállás Statisztikai számjele: 23580259-9329-113-16 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2011. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz 2 I. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2012.01.01 2012.12.31.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2012.01.01 2012.12.31. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2012.01.01 2012.12.31. Az EQUILOR FINE ART Műkincs-Kereskedelmi és Tanácsadó Korlátolt felelősségű társaság 2006. június 26-án kelt Társasági Szerződéssel, határozatlan időtartamra

Részletesebben

10 éve foglalkozom kis- és középvállalkozások tanácsadásával. Rendszeresen tartok előadást adóváltozásokról, az aktuális adójogszabályok

10 éve foglalkozom kis- és középvállalkozások tanácsadásával. Rendszeresen tartok előadást adóváltozásokról, az aktuális adójogszabályok Pénzügy Bemutatkozás Az OFA Kooperáció program pénzügyi szakértője vagyok. Végzettségemet tekintve gazdasági mérnök és mérlegképes könyvelő. Ezen kívül 2003-ban a BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 7342 Mágocs Szabadság u.39. Adószám: 25372508-1-02 Cégjegyzékszám: 02-09-081782 KSH: 25372508749057202 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2015. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Mágocs, 2016.04.30 A közzétett adatok

Részletesebben

A számviteli törvény, könyvvizsgálati törvény, és a vonatkozó számvitelt szabályozó kormányrendeletek változásai

A számviteli törvény, könyvvizsgálati törvény, és a vonatkozó számvitelt szabályozó kormányrendeletek változásai A számviteli törvény, könyvvizsgálati törvény, és a vonatkozó számvitelt szabályozó kormányrendeletek változásai Molnár Csilla főosztályvezető-helyettes Számviteli és Felügyeleti Főosztály 2013. december

Részletesebben

Könyvelési díj és bérszámfejtési díj AKCIÓ!!!

Könyvelési díj és bérszámfejtési díj AKCIÓ!!! http:// Könyvelési díj és bérszámfejtési díj AKCIÓ!!! Kezdő társaságok cégalapítása ingyenes, amennyiben a könyvelésével 2 évre társaságunkat bízza meg! Számviteli politikáját, pénzkezelési -, leltározási

Részletesebben

Az összeállításban érintett témák: Könyvviteli szolgáltatás Ki végezhet könyvviteli szolgáltatást?

Az összeállításban érintett témák: Könyvviteli szolgáltatás Ki végezhet könyvviteli szolgáltatást? Könyvelők és könyvvizsgálók a számvitelben 1/A modul: A regisztrált mérlegképes könyvelő Egy jó könyvelő aranyat ér, s míg a szakember jelöltből elismert számviteli szakember lesz, hosszú az út. Felmerül

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

55 345 01 0010 55 06 Reklámszervező szakmenedzser Kereskedelmi menedzser 55 345 01 0010 55 07 Üzleti szakmenedzser Kereskedelmi menedzser

55 345 01 0010 55 06 Reklámszervező szakmenedzser Kereskedelmi menedzser 55 345 01 0010 55 07 Üzleti szakmenedzser Kereskedelmi menedzser Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22. ) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2014. évi egyszerűsített beszámolóhoz

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2014. évi egyszerűsített beszámolóhoz KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2014. évi egyszerűsített beszámolóhoz Általános jellegű kiegészítések Társaság neve: Rockenbauer Felsőoktatási Közhasznú Nonprofit Kft. Székhelye: 8000 Székesfehérvár, Koppány u.

Részletesebben

I. A Pályázó vállalkozás tulajdonosainak vizsgálata az államháztartáshoz kapcsolódás tekintetében.

I. A Pályázó vállalkozás tulajdonosainak vizsgálata az államháztartáshoz kapcsolódás tekintetében. A pályázó vállalkozás minősítése a kis-és középvállalkozás kedvezményezett helyzetének megállapításához a Bizottság 800/2008/EK rendelete (2008.08.06) valamint a KKV meghatározásáról szóló 2003/361/EK

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A számviteli tv. hatálya alá tartozó kettős könyvvitelt vezető vállalkozások részére (Eredménykimutatás: összköltség, Mérleg: A ) Ez a táblázatrendszer alkalmas arra, hogy

Részletesebben

A Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közhasznúsági jelentése a évről

A Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közhasznúsági jelentése a évről A Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2008. évről Alapítványunknak a közhasznú szervezetekről szóló többször módosított 1997. évi CLVI. törvény rendelkezése alapján beszámolási

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2013 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely, 2014.02.14. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

2013. Szobért-Szobiakért Közalapítvány. Egyszerűsített éves beszámoló. Nyilvántartási szám: 1380. 2628 Szob, Szent Imre u. 12.

2013. Szobért-Szobiakért Közalapítvány. Egyszerűsített éves beszámoló. Nyilvántartási szám: 1380. 2628 Szob, Szent Imre u. 12. Szobért-Szobiakért Közalapítvány 2628 Szob, Szent Imre u. 12. Nyilvántartási szám: 138 Egyszerűsített éves beszámoló 213. Tartalom: - közhasznúsági jelentés - mérleg - eredménykimutatás - könyvvizsgálói

Részletesebben

A TISZAI KÖZSZOLGÁLATI ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZ- TÁR évi kiegészítő melléklete

A TISZAI KÖZSZOLGÁLATI ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZ- TÁR évi kiegészítő melléklete A TISZAI KÖZSZOLGÁLATI ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZ- TÁR 24. évi kiegészítő melléklete I. BEVEZETŐ RÉSZ 1. A PÉNZTÁR BEMUTATÁSA a) Elnevezése: Tiszai Közszolgálati Önkéntes Egészségpénztár Rövidített neve: Tiszai

Részletesebben

Számviteli törvény változások 2016

Számviteli törvény változások 2016 Számviteli törvény változások 2016 Számos, az IFRS-ből már ismert szabály került a számviteli törvényünkbe. Változások segítik az éves pénzügyi kimutatások, számviteli beszámolók egész unióra kiterjedő

Részletesebben

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6798 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Gazdálkodási és menedzsment szak Statisztikus

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Az ICF Magyar Tagozata Egyesület

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Az ICF Magyar Tagozata Egyesület 1 18216547-9412-529-01 01-02-0014415 statisztikai számjel nyilvántartási szám KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Az 2016. ÉVI BESZÁMOLÓJÁHOZ Beszámolási időszak kezdete: 2016. 01. 01. Az üzleti év mérlegforduló napja:

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft 217 egyszerűsített éves beszámolójához Budapest, 218.5.22. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A cég teljes neve: atlatszo.hu

Részletesebben

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra 9. Számvitel tantárgy 93 óra 9.1. A tantárgy tanításának célja A tantárgy oktatásának célja, hogy a tanuló elsajátítsa a számviteli alapismereteket, megismerje és megtanulja az egyes mérlegcsoportokhoz

Részletesebben

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet. 2013. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete

DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet. 2013. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁLKODÁSI KFT. 2336 Dunavarsány Kossuth Lajos utca 18. Kiegészítő melléklet 2013. évi egyszerűsített éves beszámoló melléklete Adószám: 13386140-2-13 Cégjegyzékszám: 13-09-101130 Ügyvezető

Részletesebben

Kiegészítő melléklet 2017 A beszámoló előtársasági időszakot is tartalmaz

Kiegészítő melléklet 2017 A beszámoló előtársasági időszakot is tartalmaz Adószám: 26183356-2-4 Cégbíróság: Gyulai Törvényszék Cégjegyzék szám: 4-9-14325 Körösladányi Városüzemeltetési Kft 5516 Körösladány, Dózsa György utca 2. Kiegészítő melléklet 217 A beszámoló előtársasági

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási program

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A FONAVITA KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT fordulónapi beszámolójához

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A FONAVITA KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT fordulónapi beszámolójához KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A FONAVITA KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. 2010.12.31 fordulónapi beszámolójához Bejegyzés dátuma: 2007. május 31. Társaság megnevezése: FONAVITA Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű

Részletesebben

SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK

SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK Budapest, 2018 Szerzők: Dr. Veress Attila Dr. Borzán Anita Dr. Kardos Barbara Lektor: Dr. Siklósi Ágnes ISBN 978-963-638-556-9 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ (Cégjegyzékszám: )

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ (Cégjegyzékszám: ) KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. 2017. 12. 31. EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ (Cégjegyzékszám: 01-10-049687) I. Általános rész A Zrt. éves beszámolójának aláírására jogosult

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2011

Közhasznúsági jelentés 2011 Adószám: 13953757-2-15 Bejegyző szerv: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság Regisztrációs szám: 15-09-071493 Tömöttvár 2007 Közhasznú Nonprofit Kft 4900 Fehérgyarmat, Tömöttvár út 5-7. 2011 Fordulónap:

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Dr. Cseke László kamarai tag könyvvizsgáló, engedély szám: 001430. 7400 Kaposvár, Kazinczy F. u. 36. tel/fax:82-427-456, 06-30-288-54-23, e-mail:kondit@t-online.hu FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS SZEKSZÁRD

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS, JELENTÉS. Tiszaújváros Város Önkormányzata I. félévi költségvetési beszámolójának felülvizsgálatáról

KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS, JELENTÉS. Tiszaújváros Város Önkormányzata I. félévi költségvetési beszámolójának felülvizsgálatáról KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS, JELENTÉS Tiszaújváros Város Önkormányzata 2013. I. félévi költségvetési beszámolójának felülvizsgálatáról 2013. augusztus KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS Tiszaújváros Város Önkormányzata

Részletesebben

Szegedi Vadaspark és Programszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. évi Egyszerűsített éves beszámolójának KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE

Szegedi Vadaspark és Programszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. évi Egyszerűsített éves beszámolójának KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE Szegedi Vadaspark és Programszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. évi Egyszerűsített éves beszámolójának KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE 1. Általános kiegészítések 1.1. A vállalkozás bemutatása 1.1.1. A gazdálkodó

Részletesebben

Hallgatói elégedettségi felmérés

Hallgatói elégedettségi felmérés Hallgatói elégedettségi felmérés 2012/2013. tanév 1. és 2. félév Kérdések k4 k5 k6 k7 k8 k9 k10 k11 k12 k13 k14 Az oktató mennyire felkészült az órákra? Mennyire érthető az oktató által átadott ismeret?

Részletesebben

Könyvvizsgálói jelentés

Könyvvizsgálói jelentés Könyvvizsgálói jelentés 2016-2017 Könyvvizsgálói jelentéssel kapcsolatos változások 2016. december 15-én vagy azt követően végződő időszakokra vonatkozó pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata során kell

Részletesebben

Vállalkozások fejlesztési tervei

Vállalkozások fejlesztési tervei Vállalkozások fejlesztési tervei A 2014-2020-as fejlesztési időszak konkrét pályázati konstrukcióinak kialakítása előtt célszerű felmérni a vállalkozások fejlesztési terveit, a tervezett forrásbevonási

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS A Plotinus Holding Nyrt. részvényesei részére A konszolidált éves beszámolóról készült jelentés Elvégeztem a Plotinus Holding Nyrt. (a Társaság ) mellékelt 2013. évi konszolidált

Részletesebben

Átláthatósági jelentés

Átláthatósági jelentés Átláthatósági jelentés 2012 RSM DTM AUDIT Átláthatósági jelentés 2012 Tartalomjegyzék Gazdálkodási forma és tulajdonosi struktúra 2 Cégcsoport bemutatása 3 RSMi hálózat 3 Irányító struktúra leírása 4 Belső

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására!

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására! A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosító száma és megnevezése: 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató

Részletesebben

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról

Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány évi beszámolójának elfogadásáról Előterjesztés A Bicske Város Sportjáért Közalapítvány 2018. évi beszámolójának elfogadásáról 1. előterjesztés száma: 128/2019. 2. előterjesztést készítő személy neve: Setéth-Fazekas Hajnalka 3. előterjesztést

Részletesebben

Kiegészítő melléklete

Kiegészítő melléklete Statisztikai számjel: 25004582-6312-113-01 Cégjegyzék száma: 01-09-194184 Vállalkozás megnevezése: Direkt36 Újságíró Központ Nonprofit Kft. Vállalkozás székhelye: 1137 BUDAPEST POZSONYI ÚT 10. 2. EM/8

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló mérlege "A" változat

Egyszerűsített éves beszámoló mérlege A változat Adószám: Cégbíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága Likvid Trade 2010 Korlátolt Felelősségű Társaság 1156 Budapest, Szilas park 2. fszt. 2. Egyszerűsített éves beszámoló mérlege "A" változat A mérleg

Részletesebben

Az ICF Magyar Tagozata Egyesület

Az ICF Magyar Tagozata Egyesület 1 18216547-9412-529-01 14415 statisztikai számjel nyilvántartási szám KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Az 2014. ÉVI BESZÁMOLÓJÁHOZ Beszámolási időszak kezdete: 2014. 01. 01. Az üzleti év mérlegforduló napja: 2014.

Részletesebben

KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET A 2013. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz

KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET A 2013. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET A 2013. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Az AGORA Építőipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságot 1989. Június 5-i alapító közgyűlés jegyzőkönyve szerint 6 fő magánszemély

Részletesebben

NOVA VILLA 2010 NONPROFIT KFT Berettyóújfalu, Bajcsy u. 27.

NOVA VILLA 2010 NONPROFIT KFT Berettyóújfalu, Bajcsy u. 27. NOVA VILLA 2010 NONPROFIT KFT. 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy u. 27. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS A NOVA VILLA 2010. NONPROFIT KFT. 2011. évi tevékenységérl Berettyóújfalu, 2012. március 23. A vállalkozás vezetje

Részletesebben

Magyar Orvosi Kamara B-A-Z Megyei Területi Szervezete

Magyar Orvosi Kamara B-A-Z Megyei Területi Szervezete A tevékenységét 2007- ben kezdte meg. A köztestület alaptevékenysége: Szakmai érdekképviselet. A szervezet kamaraként működik, a törzstőke nagysága 44502 ezer Ft. Székhelye: 3527 Miskolc Zsolcai kapu 19.

Részletesebben