A kurzushoz tartozó kötelező irodalom: Kálmán László és Trón Viktor: Bevezetés a nyelvtudományba (2. kiadás)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kurzushoz tartozó kötelező irodalom: Kálmán László és Trón Viktor: Bevezetés a nyelvtudományba (2. kiadás)"

Átírás

1 A kurzus kódja: BBN-FLN-101/kl, BBN-ENY-101, ENN-001, VKN , ZAN-NY01 A kurzus címe: Bevezetés a nyelvtudományba, A nyelvészet területei A kurzus címe (angolul): Introduction to linguistics A kurzus előadója: Kálmán László A kurzus helye és ideje: MÚK, Gólyavár A, Sz. 10:00 11:30 A kurzus előfeltétele(i): A jegyszerzés módja(i): írásbeli vizsga Követelmények: A kötelező irodalom és az előadáson elhangzottak ismerete és alkalmazása 1. Nyelv és nyelvtudomány 2. Nyelv és gondolkodás 3. A nyelv használata 4. Jelentéstani irányzatok 5. Fonetika és fonológia 6. Fonológiai iskolák 7. Hagyományos alaktan fogalmai és problémái 8. A mondattan alapfogalmai 9. Mondattani iskolák 10.A lexikon: Lexémák és konstrukciók 11. A nyelvi változás 12. A nyelvi változás 2.; a nyelv és az agy Kálmán László és Trón Viktor: Bevezetés a nyelvtudományba (2. kiadás) Kenesei István (szerk.): A nyelv és a nyelvek. (Hálózaton olvasható/letölthető Kiadás:

2 A kurzus kódja: BBN, ENY 103 Óraszám: 2 Jelleg: előadás. Kredit: 4 A kurzus címe: Nyelvészeti alapfogalmak A kurzus címe (angolul): Basic concepts in Linguistic Theory A kurzus előadója: Bánréti Zoltán A kurzus helye és ideje: VI. Benczúr u. 33., csütörtök, óra. A kurzus előfeltétele(i): nincs A jegyszerzés módja(i): kollokvium Követelmények: a kollokvium teljesítése A részletes tematika 1. A nyelvleírás fogalma. A megfigyelés szintjén, az empirikus adekvátság szintjén és a magyarázat szintjén adekvát nyelvleírás. A generativ grammatika. 2. A nyelvészeti kutatás és leírás eszköztárára követelményeket rovó tényezők: a nyelvek elsajátíthatósága, az anyanyelvi kompetencia, a kreativitás, az emberi nyelv univerzális és specifikus jegyeinek viszonya, a nyelv társadalmi érvénye, a nyelv és a gondolkodás, a nyelv és a megismerés viszonyainak problémái. 3. Egyes nyelvek specifikus grammatikájának leírhatósága. Az anyanyelvi intuíció alkalmazhatósága. Az agrammatikus adatok funkciója. Miképpen lehet felfedezni és bizonyítani szerkezeteket és nyelvi szabályokat? 4. Hogyan lehet definiálni szintaktikai kategóriákat? Tesztelési lehetőségek. A formális paradigmákban való részvétel. A disztribuciós módszer. A feltételezett szabályok indirekt (megsértésükön keresztüli) bizonyíthatósága. 5. Hogyan lehet definiálni szerkezeti kategóriákat (a frázis kategóriákat). Tesztelési lehetőségek. (Pld. mozgathatóság, koordinálhatóság, elliptikus válaszban alkalmazhatóság, proniminalizálhatóság, nyomaték kiosztás. A frázis kategóriák univerzális szerkezete: fej, kötelező bővítmény, specifizáló, (determináns), szabad bővítmény. A lexikon és a szintaxis közti relációk. 6. A generatív grammatika moduláris modellje. A magyar mondatszerkezet generálásának lépései. 7. A lexikon (a szótár) tételeinek, és a bennük tárolt információk. Tesztelésük módszerei. A szubkategorizációnak, a tematikus szerepek hálójának kivetíthetősége (projekciója) a szintaxisba. 8. A szójelentés és a mondatjelentés jellemezhetősége. A természetes nyelvi nevek, leírások, mondatok extenziója és intenziója. A modellelméleti szemantika. 9. A nyelv és a beszéd, a kompetencia/performancia relációinak értelmezése. A nyelvhasználat pragmatikai elvei.

3 10. A nyelvi szocializáció stratégiáinak leírhatósága a korlátozott és a kifejtett kód kereteiben. A szociolektusok mint a beszélők csoportjai által használt repertoárok. A nyelvi változatok presztízs jegyeinek, stigmatizációjának, korrekciójának a megállapíthatósága. 11. Mit jelent a magyarázat fogalma a történeti nyelvészetben? Magyarázattípusok. 12. A neurolingvisztika alapproblémái és legfontosabb elméletei. A nyelvtan szerkezete és az agystruktúra összefüggésrendszerei. Az afázia. Az afáziás nyelvi korlátozottságok legfontosabb magyarázatai. 13. A nyelv és a megismerés, a nyelv és gondolkodás viszonyaira vonatkozó legfontosabb elméletek. Bánréti Zoltán: Nyelv és az agy, Neurolingvisztikai tanulmányok, Corvina kiadó, Budapest, Megjegyzések a neurolingvisztikáról c. fejezet: : 1-77 É.Kiss Katalin: Az egyszerű mondat szerkezete, in: Kiefer (szerk) 1992., Frege, G.: Az értelem és a jelentés vizsgálata, in: Horányi-Szépe (1975), Frege, G.: Logika, szemantika, matematika. Válogatott tanulmányok, szerk.: Ruzsa I., Gondolat kiadó, Bp 1980., Jelentés és jelölet című fejezet: Herman József: A nyelvi változás belsô és külsô tényezôinek kérdéséhez in: Általános Nyelvészeti Tanulmányok V. Akadémiai kiadó Bp Horányi Ö. Szépe Gy.: A jel tudománya, Akadémiai kiadó, Kálmán László - Trón Viktor: Bevezetés a nyelvtudományba, Tinta kiadó, Kenesei István (szerk): A nyelv és a nyelvek, Akadémiai kiadó, Bp Kelemen János: A nyelvfilozófia rövid története, Bp Kiefer Ferenc:(szerk.) Strukturális magyar nyelvtan, 1. Mondattan -- Szerkesztői bevezető (7-20 l.), Grammatikaelméleti bevezető (21-78 l.), első kiadás: Akadémiai kiadó, Bp Pléh Cs.- Siklaki I. - Terestyényi (szerk): Nyelv, kommunikáció, cselekvés. Osiris kiadó, Budapest Réger Zita: Utak a nyelvhez, Gondolat, Bp Austin, J: A tetten ért szavak, Gondolat, Bp Altrichter F.(szerk.): A Bécsi Kör filozófiája, Gondolat, Bp Bevezetô tanulmány, 5-47.

4 Antal László: Egy új magyar nyelvtan felé, Első kiadás: Magvetô Bp Bernstein B.: Társadalmi rétegzôdés és nyelvhasználat, válogatott tanulmányok, Gondolat kiadó, Bp Carnap, R.: Jelentés és szinonimia, in: Horányi-Szépe (1975) É.Kiss Katalin _ Kiefer Ferenc - Siptár Péter: Új magyar nyelvtan, Osiris, Herman J.: Afázia-kutatás és nyelvelmélet:általános Nyelvészeti Tanulmányok VII. (szerk.: Telegdi Zs.) Akadémiai kiadó, Bp Jakobson R. Az afázia nyelvi tipológiája, In. R. Jakobson: Hang-jel-vers, Gondolat Bp (szerk.: Fónagy I. Szépe Gy.) Komlósy András: Régensek és vonzatok, in: Kiefer (szerk), 1992, Pap Mária - Szépe Gy. (szerk): Társadalom és nyelv, Gondolat, Bp Pléh Csaba-Lukács Ágnes: A magyar morfológia pszicholingvisztikája, Bp Vigotszkij, L.: Gondolkodás és beszéd, Gondolat,Bp Wittgenstein L. Logikai-filozófiai értekezés, Akadémiai Bp

5 A kurzus kódja: ENN-004, ZAN-NY03, BBN-ENY-104 A kurzus címe: Bevezetés a nyelvleírásba / Nyelvészeti alapfogalmak A kurzus címe (angolul): Introduction to Descriptive Linguistics / Foundations of Linguistics A kurzus előadója: Héja Enikő A kurzus helye és ideje: A kurzus előfeltétele(i): - A jegyszerzés módja(i): gyakorlat Követelmények: Házi feladat elkészítése vagy írásbeli vizsga A kurzus célja, hogy bevezesse a hallgatókat a nyelvleírás módszereibe. A félév során egy nyelvfeldolgozó program alkalmazását sajátítjuk el alapszinten. Ennek kapcsán részletesen tárgyaljuk a nyelvi leírás szintjeit (lexikon, morfológia, szintaxis), legfontosabb alapfogalmait és az ezekhez kapcsolódó problémákat. Kálmán László, Trón Viktor: Bevezetés a nyelvtudományba. Tinta kiadó, Budapest, 2005.

6 A kurzus kódja: BBN-ENY-213, ENN-213 és BBN-ENY-214, ENN-214, ZAN-MNS02 A kurzus címe: Logika ea. és sz. A kurzus címe (angolul): Logic A kurzus előadója: Kálmán László A kurzus helye és ideje: Budapest VI., Benczúr u. 33., Kedd 15:00 16:30 A kurzus előfeltétele(i): A formális szemantika logikai alapjai, Matematikai és logikai alapismeretek A jegyszerzés módja(i): Szeminárium: órai aktivitás, házi feladatok megoldása; Előadás: egyszerű írásbeli vizsga a félév végén Követelmények: Az órákon elhangzottak és a kötelező irodalom megjelölt részének ismerete (nem szó szerint, hanem problémákra alkalmazható módon) 1. A logika tárgya. A következtetés fogalma. Természetes és formalizált nyelvek. Tárgynyelv és metanyelv. 2. A kalkulus fogalma. A bizonyítás (levezetés) fogalma. Hilbert- és Gentzen- stílusú kalkulusok nulladrendben. A következtetések helyességének formális igazolása: analitikus táblázatok, a természetes levezetés rendszere (gyakorlatok). 3. Elsőrendű következtetések. A modus ponens és alkalmazása az előre- és hátrafelé láncolásban. Rezolúciós algoritmus. Az eldönthetőség problémája. 4. Konzisztencia és inkonzisztencia. Kielégíthetőség. A következményreláció szintaktikai és szemantikai jellemzése. 5. Metalogikai alapfogalmak: helyesség, teljesség. A klasszikus következményreláció monotonitása. 6. Szükségszerű, kontingens és lehetséges igazságok. Modalitások a nyelvben és a logikában. Lehetséges világok, elérhetőségi relációk. Kvantifikáció és modalitás. A fontosabb modális kalkulusok. 7. Az intenzionalitás bevezetésének egyéb lehetőségei: lehetséges világok a tárgynyelvben; az intenzor és az extenzor használata. Extenzionális és intenzionális funktorok. Ruzsa Imre Máté András: Bevezetés a modern logikába. Osiris Kiadó, Budapest, (Nem az egész könyv!) 10. Pólos László Ruzsa Imre: A logika elemei. Tankönyvkiadó, Budapest. 11. James D. McCawley: Everything That Linguists Have Always Wanted to Know About Logic (But Were Ashamed to Ask). The University of Chicago Press, Chicago, 1981.

7 A kurzus kódja: ENN-107, BBN-ENY-209, ZAN-NY08, ZAN-SN04, ZAN-NU04 A kurzus címe: Szintaxis II. ea. A kurzus címe (angolul): Syntax II lecture A kurzus előadója: Bartos Huba A kurzus helye és ideje: óramegbeszélés szerint A kurzus előfeltétele(i): Szintaxis I. A jegyszerzés módja(i): kollokvium Követelmények: vizsga az órai anyag és a megadott szakirodalom alapján A tantárgy eslődleges célja a generatív szintaxis fogalmainak, problémamegoldási módszereinek, technikáinak elsajátítása; tematikában a Szintaxis I. c. kurzusra épül és azt folytatja. Radford, Andrew. Syntax: A minimalist introduction, Cambridge University Press, Cambridge, fejezettől a végéig. Radford, Andrew. Transformational Grammar, Cambridge University Press, Cambridge, 1988.

8 A kurzus kódja: ENN-108, BBN-ENY-210 A kurzus címe: Szintaxis II. gyakorlat A kurzus címe (angolul): Syntax II practice A kurzus előadója: Bartos Huba A kurzus helye és ideje: óramegbeszélés szerint A kurzus előfeltétele(i): Szintaxis I. A jegyszerzés módja(i): gyakorlati jegy Követelmények: rendszeres házi feladatok beadása A tantárgy eslődleges célja a generatív szintaxis fogalmainak, problémamegoldási módszereinek, technikáinak elsajátítása, gyakorlati alkalmazás, begyakorlása. A kurzus a Szintaxis I. ea. kurzust követi és támogatja; tematikában a Szintaxis I. c. kurzusra épül és azt folytatja. Radford, Andrew. Syntax: A minimalist introduction, Cambridge University Press, Cambridge, fejezettől a végéig. Radford, Andrew. Transformational Grammar, Cambridge University Press, Cambridge, 1988.

9 A kurzus kódja: ENN , ZAN-MNF04.04 A kurzus címe: Haladó magyar fonológia ea. A kurzus címe (angolul): Advanced phonology of Hungarian A kurzus előadója: Siptár Péter DSc A kurzus helye és ideje: Benczúr u. 33. A kurzus előfeltétele(i): ENN-115 Magyar fonológia A jegyszerzés módja(i): Kollokvium Követelmények: A kötelező olvasmányok ismerete, képesség egyszerűbb fonológiai problémák megoldására Az utóbbi tíz év magyar fonológiára vonatkozó nemzetközi szakirodalmának áttekintése. Témakörök: a magánhangzó-harmónia; a zöngésségi hasonulás; a /v/ fonológiája; a /h/ fonológiája; a /j/ fonológiája Hayes, Bruce Cziráky Londe, Zsuzsa: Stochastic phonological knowledge: The case of Hungarian vowel harmony, Phonology 23 (2006): Jansen, Wouter Toft, Zoë: On sounds that like to be paired (after all): An acoustic investigation of Hungarian voicing assimilation, SOAS Working Papers in Linguistics 12 (2002): Kiss Zoltán Bárkányi Zsuzsanna: A phonetically-based approach to the phonology of [v] in Hungarian, Acta Linguistica Hungarica 53 (2006): Siptár Péter Szentgyörgyi Szilárd: H as in Hungarian, Acta Linguistica Hungarica 49 (2002): Siptár Péter: Hungarian yod, Acta Linguistica Hungarica 50 (2003): Blaho, Sylvia: Another look at the misbehaving segments of Hungarian voice assimilation, in Christopher Piñón Péter Siptár szerk., Approaches to Hungarian 9: Papers from the Düsseldorf Conference. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2005, Cser András Szende, Tamás: The question of [j]: Systemic aspects, phonotactic position and diachrony, Sprachtheorie und germanistische Linguistik 12 (2002): Petrova, Olga Szentgyörgyi Szilárd: /v/ and voice assimilation in Hungarian and Russian, Folia Linguistica, 38 (2004): Reiss, Charles: Deriving the feature-filling/feature-changing contrast: an application to Hungarian vowel harmony, Linguistic Inquiry 34 (2003): Siptár Péter Törkenczy Miklós: The phonology of Hungarian. Oxford: Oxford University Press, Szentgyörgyi Szilárd Siptár Péter: Hungarian h-type segments in Optimality Theory, in Christopher Piñón Siptár Péter szerk., Approaches to Hungarian 9: Papers from the Düsseldorf Conference. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2005, Törkenczy Miklós Siptár Péter: Hungarian syllable structure: Arguments for/against complex constituents, in Harry van der Hulst Nancy Ritter szerk., The syllable: Views and facts (Berlin/New York: Mouton de Gruyter), 1999,

10 A kurzus kódja: ENN A kurzus címe: Haladó magyar fonológia szem. A kurzus címe (angolul): Advanced phonology of Hungarian A kurzus előadója: Siptár Péter DSc A kurzus helye és ideje: Benczúr u. 33. A kurzus előfeltétele(i): ENN-115 Magyar fonológia A jegyszerzés módja(i): Gyakorlati jegy Követelmények: Kiselőadás tartása, házi dolgozat, olvasószemináriumi részvétel Az utóbbi tíz év magyar fonológiára vonatkozó nemzetközi szakirodalmának áttekintése. Témakörök: a magánhangzó-harmónia; a zöngésségi hasonulás; a /v/ fonológiája; a /h/ fonológiája; a /j/ fonológiája Hayes, Bruce Cziráky Londe, Zsuzsa: Stochastic phonological knowledge: The case of Hungarian vowel harmony, Phonology 23 (2006): Jansen, Wouter Toft, Zoë: On sounds that like to be paired (after all): An acoustic investigation of Hungarian voicing assimilation, SOAS Working Papers in Linguistics 12 (2002): Kiss Zoltán Bárkányi Zsuzsanna: A phonetically-based approach to the phonology of [v] in Hungarian, Acta Linguistica Hungarica 53 (2006): Siptár Péter Szentgyörgyi Szilárd: H as in Hungarian, Acta Linguistica Hungarica 49 (2002): Siptár Péter: Hungarian yod, Acta Linguistica Hungarica 50 (2003): Blaho, Sylvia: Another look at the misbehaving segments of Hungarian voice assimilation, in Christopher Piñón Péter Siptár szerk., Approaches to Hungarian 9: Papers from the Düsseldorf Conference. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2005, Cser András Szende, Tamás: The question of [j]: Systemic aspects, phonotactic position and diachrony, Sprachtheorie und germanistische Linguistik 12 (2002): Petrova, Olga Szentgyörgyi Szilárd: /v/ and voice assimilation in Hungarian and Russian, Folia Linguistica, 38 (2004): Reiss, Charles: Deriving the feature-filling/feature-changing contrast: an application to Hungarian vowel harmony, Linguistic Inquiry 34 (2003): Siptár Péter Törkenczy Miklós: The phonology of Hungarian. Oxford: Oxford University Press, Szentgyörgyi Szilárd Siptár Péter: Hungarian h-type segments in Optimality Theory, in Christopher Piñón Siptár Péter szerk., Approaches to Hungarian 9: Papers from the Düsseldorf Conference. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2005, Törkenczy Miklós Siptár Péter: Hungarian syllable structure: Arguments for/against complex constituents, in Harry van der Hulst Nancy Ritter szerk., The syllable: Views and facts (Berlin/New York: Mouton de Gruyter), 1999,

11 A kurzus kódja: ENN A kurzus címe: Szabálytalan fonológia ea. A kurzus címe (angolul): Irregular/rule-free phonology A kurzus előadója: Siptár Péter DSc A kurzus helye és ideje: Benczúr u. 33. A kurzus előfeltétele(i): ENN-103 Fonológia A jegyszerzés módja(i): Kollokvium Követelmények: A kötelező olvasmányok ismerete, képesség egyszerűbb fonológiai problémák megoldására A kurzus címe szándékosan kétértelmű. Egyrészt legalábbis szabálytalannak, azaz rendhagyónak mondható egy fonológiaelméleti kurzus, amelyben a huszadik század legnevezetesebb fonológiai iskolái csak érintőlegesen kerülnek szóba. Másrészt viszont azokban a fonológiaelméleti irányzatokban, amelyről a kurzus szól, a strukturális fonológiában, a kormányzásfonológiában és az optimalitáselméletben éppen az a közös, hogy a fonológiai szabály fogalma nem játszik szerepet bennük, vagy legalábbis nem a levezetéses elméletek rendezett szabályrendszereinek értelmében. A tárgyalt fonológiák tehát ebben a második értelemben is szabálytalanok. Siptár Péter szerk.: Szabálytalan fonológia. Budapest, Tinta Könyvkiadó, Siptár Péter: A fonéma tündöklése és Magyar Nyelv 102 (2006): Varga László: Metrikus fonológia és a ritmikai hangsúlyváltozás. Budapest, Tinta Könyvkiadó, Côté, Marie-Hélène: Syntagmatic distinctness in consonant deletion, Phonology 21 (2004): Polgárdi Krisztina: Hungarian superheavy syllables and the strict CV approach, in Kenesei István Siptár Péter szerk., Approaches to Hungarian 8: Papers from the Budapest Conference. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2002, Port, Robert F. Leary, Adam P.: Against formal phonology. Language 81 (2005): Scheer, Tobias Szigetvári Péter: Unified representation for stress and the syllable. Phonology 22 (2005): Szigetvári Péter: Dismantling syllable structure, Acta Linguistica Hungarica 48 (2001): Szigetvári Péter: The markedness of the unmarked, Acta Lingusitica Hungarica 53 (2006): Szilágyi N. Sándor: Elmélet és módszer a nyelvészetben, különös tekintettel a fonológiára. Kolozsvár, Erdélyi Múzeum-Egyesület, Törkenczy Miklós: Absolute phonological ungrammaticality in output-biased phonology, in Kenesei István Siptár Péter szerk., Approaches to Hungarian 8: Papers from the Budapest Conference. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2002,

12 A kurzus kódja: ENN A kurzus címe: Szabálytalan fonológia szem. A kurzus címe (angolul): Irregular/rule-free phonology A kurzus előadója: Siptár Péter DSc A kurzus helye és ideje: Benczúr u. 33. A kurzus előfeltétele(i): ENN-103 Fonológia A jegyszerzés módja(i): Gyakorlati jegy Követelmények: Kiselőadás tartása, házi dolgozat, olvasószemináriumi részvétel A kurzus címe szándékosan kétértelmű. Egyrészt legalábbis szabálytalannak, azaz rendhagyónak mondható egy fonológiaelméleti kurzus, amelyben a huszadik század legnevezetesebb fonológiai iskolái csak érintőlegesen kerülnek szóba. Másrészt viszont azokban a fonológiaelméleti irányzatokban, amelyről a kurzus szól, a strukturális fonológiában, a kormányzásfonológiában és az optimalitáselméletben éppen az a közös, hogy a fonológiai szabály fogalma nem játszik szerepet bennük, vagy legalábbis nem a levezetéses elméletek rendezett szabályrendszereinek értelmében. A tárgyalt fonológiák tehát ebben a második értelemben is szabálytalanok. Siptár Péter szerk.: Szabálytalan fonológia. Budapest, Tinta Könyvkiadó, Siptár Péter: A fonéma tündöklése és Magyar Nyelv 102 (2006): Varga László: Metrikus fonológia és a ritmikai hangsúlyváltozás. Budapest, Tinta Könyvkiadó, Côté, Marie-Hélène: Syntagmatic distinctness in consonant deletion, Phonology 21 (2004): Polgárdi Krisztina: Hungarian superheavy syllables and the strict CV approach, in Kenesei István Siptár Péter szerk., Approaches to Hungarian 8: Papers from the Budapest Conference. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2002, Port, Robert F. Leary, Adam P.: Against formal phonology. Language 81 (2005): Scheer, Tobias Szigetvári Péter: Unified representation for stress and the syllable. Phonology 22 (2005): Szigetvári Péter: Dismantling syllable structure, Acta Linguistica Hungarica 48 (2001): Szigetvári Péter: The markedness of the unmarked, Acta Lingusitica Hungarica 53 (2006): Szilágyi N. Sándor: Elmélet és módszer a nyelvészetben, különös tekintettel a fonológiára. Kolozsvár, Erdélyi Múzeum-Egyesület, Törkenczy Miklós: Absolute phonological ungrammaticality in output-biased phonology, in Kenesei István Siptár Péter szerk., Approaches to Hungarian 8: Papers from the Budapest Conference. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2002,

13 A kurzus kódja: ENN , BBN-ENY A kurzus címe: Fejezetek a szószemantika köréből A kurzus címe (angolul): A kurzus előadója: Kiefer Ferenc, prof A kurzus helye és ideje: A kurzus előfeltétele(i): A jegyszerzés módja(i): kollokvium Követelmények: 1. Az ige szemantikájának néhány válogatott szempontja: modalitás, aspektus akcióminőség, eseményszerkezet. 2. A melléknév szemantikai osztályai, az egyes osztályok szemantikai elemzése. A melléknév jelzői szerepe és annak a jelzett szó jelentésétől való függősége. A melléknévi jelzők sorrendje. 3. A főnév jelentése. A tulajdonnév logikai és pragmatikai elemzése. 4. A prototípuselmélet szerepe a szójelentés leírásában. Az elmélet korlátai. Kiefer Ferenc: Jelentéselmélet, 4. fejezet. Corvina, Kiefer Ferenc: Tanulmányok a modalitás köréből. Tinta Könyvkiadó, Kiefer Ferenc (szerk.): Igék, főnevek, melléknevek. Tinta Könyvkiadó, Kiefer Ferenc: Aspektus és akcióminőség különös tekintettel a magyar nyelvre. Akadémiai Kiadó, 2006.

14 A kurzus kódja: ENN , BBN-ENY-454sz.01 A kurzus címe: Fejezetek a szószemantika köréből A kurzus címe (angolul): A kurzus előadója: Kiefer Ferenc, prof A kurzus helye és ideje: A kurzus előfeltétele(i): A jegyszerzés módja(i): gyakorlat Követelmények: 5. Az ige szemantikájának néhány válogatott szempontja: modalitás, aspektus akcióminőség, eseményszerkezet. 6. A melléknév szemantikai osztályai, az egyes osztályok szemantikai elemzése. A melléknév jelzői szerepe és annak a jelzett szó jelentésétől való függősége. A melléknévi jelzők sorrendje. 7. A főnév jelentése. A tulajdonnév logikai és pragmatikai elemzése. 8. A prototípuselmélet szerepe a szójelentés leírásában. Az elmélet korlátai. Feladatok megoldása a fenti négy témából Kiefer Ferenc: Jelentéselmélet, 4. fejezet. Corvina, Kiefer Ferenc: Tanulmányok a modalitás köréből. Tinta Könyvkiadó, Kiefer Ferenc (szerk.): Igék, főnevek, melléknevek. Tinta Könyvkiadó, Kiefer Ferenc: Aspektus és akcióminőség különös tekintettel a magyar nyelvre. Akadémiai Kiadó, 2006.

15 A kurzus kódja: ENN A kurzus címe: Bi-OT (Bidirekcionális Optimalitáselmélet) A kurzus címe (angolul): Bi-OT (Bidirectional Optimality Theory) A kurzus előadója: Gyuris Beáta A kurzus helye és ideje: A kurzus előfeltétele(i): Szemantika, Formális szemantika A jegyszerzés módja(i): házi dolgozat írása Követelmények: az órákon tárgyalt tanulmányokban szereplő elméletek ismerete A kurzus a modern pragmatika egyik igen jelentős és dinamikusan fejlődő elméletének alapjait, és annak alkalmazásait tárgyalja. A Bidirekcionális Optimalitáselméletet az különbözteti meg az Optimalitáselmélet többi ágától, hogy itt a jelöltek, amelyek közül a nyelvtannak az optimálisat kell megtalálnia, párokból, mégpedig forma-jelentés párokból állnak, így lehetővé válik a beszédprodukció és az interpretáció folyamataiban részt vevő beszélő és hallgató nézőpontjának egyidejű érvényesítése. 1. Az optimalitáselméletről általában 2. Optimalitáselméleti fonológia, szintaxis és szemantika 3. A bidirekcionális optimalizáció előnyei 4. A Bidirekcionális Optimalitáselmélet formális tulajdonságai 5. Ismert nyelvészeti problémák megoldásai Bidirekcionális Optimalitáselméleti keretben D. Beaver & H. Lee (2003): Input-Output mismatches in OT. Kézirat. Reinhard Blutner (2000): Some aspects of optimality in natural language interpretation, Journal of Semantics 17. Dekker, P. and van Rooy, R. (2000): Bi-Directional Optimality Theory: An Application of Game Theory. Journal of Semantics 17: Hendriks and de Hoop (2001): Optimality theoretic semantics. Linguistics and Philosophy 24:1-32. Hendriks, P. and Spenader, J. (2005): When production precedes comprehension. Kézirat. Gerhard Jäger (2002): Some notes on the formal properties of bidirectional optimality theory, JoLLI 11. Krifka, M. (2006): Approximate interpretations of number words: A case for strategic communication. Kézirat. Blutner, R. & H. Zeevat (szerk.) (2003): Optimality theory and pragmatics. Palgrave. Blutner, R., H. de Hoop, and P. Hendriks (2005): Optimal Communication. CSLI.

16 A kurzus kódja: ENN A kurzus címe: Bi-OT szeminárium (Bidirekcionális Optimalitáselmélet) A kurzus címe (angolul): Bi-OT (Bidirectional Optimality Theory) A kurzus előadója: Gyuris Beáta A kurzus helye és ideje: A kurzus előfeltétele(i): Szemantika, Formális szemantika A jegyszerzés módja(i): referátum egy tanulmányról Követelmények: az órákon tárgyalt tanulmányokban szereplő elméletek ismerete A kurzus a modern pragmatika egyik igen jelentős és dinamikusan fejlődő elméletének alapjait, és annak alkalmazásait tárgyalja. A Bidirekcionális Optimalitáselméletet az különbözteti meg az Optimalitáselmélet többi ágától, hogy itt a jelöltek, amelyek közül a nyelvtannak az optimálisat kell megtalálnia, párokból, mégpedig forma-jelentés párokból állnak, így lehetővé válik a beszédprodukció és az interpretáció folyamataiban részt vevő beszélő és hallgató nézőpontjának egyidejű érvényesítése. 6. Az optimalitáselméletről általában 7. Optimalitáselméleti fonológia, szintaxis és szemantika 8. A bidirekcionális optimalizáció előnyei 9. A Bidirekcionális Optimalitáselmélet formális tulajdonságai 10. Ismert nyelvészeti problémák megoldásai Bidirekcionális Optimalitáselméleti keretben D. Beaver & H. Lee (2003): Input-Output mismatches in OT. Kézirat. Reinhard Blutner (2000): Some aspects of optimality in natural language interpretation, Journal of Semantics 17. Dekker, P. and van Rooy, R. (2000): Bi-Directional Optimality Theory: An Application of Game Theory. Journal of Semantics 17: Hendriks and de Hoop (2001): Optimality theoretic semantics. Linguistics and Philosophy 24:1-32. Hendriks, P. and Spenader, J. (2005): When production precedes comprehension. Kézirat. Gerhard Jäger (2002): Some notes on the formal properties of bidirectional optimality theory, JoLLI 11. Krifka, M. (2006): Approximate interpretations of number words: A case for strategic communication. Kézirat. Blutner, R. & H. Zeevat (szerk.) (2003): Optimality theory and pragmatics. Palgrave. Blutner, R., H. de Hoop, and P. Hendriks (2005): Optimal Communication. CSLI.

17 A kurzus kódja: ENN , BBN-ENY A kurzus címe: Bevezetés a pszicholingvisztikába A kurzus címe (angolul): Introduction to psycholinguistics A kurzus előadója: Lukács Ágnes A kurzus helye és ideje: A kurzus előfeltétele(i): A jegyszerzés módja(i): kollokvium Követelmények: írásbeli vizsga az előadások anyaga és a tankönyv alapján A kurzuson bemutatjuk a pszicholingvisztika kutatási területeit és módszereit, és ezeknek a területeknek a legfontosabb eredményeit, különös hangsúllyal a nyelvészeti konstruktumok mentális realitásának kritikus elemzésére. A diákok elsajátítják a megértés, produkció és nyelvelsajátítás modelljeit és képessé válnak azok kritikai értékelésére, ezeket tudják nyelvészeti és kognitív modellekhez kapcsolni. Szó lesz a nyelv biológiai alapjairól és evolúciójáról, a nyelvelsajátítás és a felnőttkori nyelvhasználat zavarairól is. Harley, Trevor (2001) The psychology of language from data to theory. East Sussex: Psychology Press. Pinker, Steven (2001) A nyelvi ösztön. Bp.: Typotex. Pléh Csaba (1998) A mondatmegértés a magyar nyelvben. Bp.: Osiris. Pléh Csaba és Lukács Ágnes (2001). A magyar morfológia pszicholingvisztikája. Bp.: Osiris.

18 A kurzus kódja: ENN , BBN-ENY-457sz.01 A kurzus címe: Bevezetés a pszicholingvisztikába A kurzus címe (angolul): Introduction to psycholinguistics A kurzus előadója: Lukács Ágnes A kurzus helye és ideje: A kurzus előfeltétele(i): A jegyszerzés módja(i): gyakorlat Követelmények: a félév közbeni házifeladatok elkészítése A kurzuson bemutatjuk a pszicholingvisztika kutatási területeit és módszereit, és ezeknek a területeknek a legfontosabb eredményeit, különös hangsúllyal a nyelvészeti konstruktumok mentális realitásának kritikus elemzésére. A diákok elsajátítják a megértés, produkció és nyelvelsajátítás modelljeit és képessé válnak azok kritikai értékelésére, ezeket tudják nyelvészeti és kognitív modellekhez kapcsolni. Szó lesz a nyelv biológiai alapjairól és evolúciójáról, a nyelvelsajátítás és a felnőttkori nyelvhasználat zavarairól is. Harley, Trevor (2001) The psychology of language from data to theory. East Sussex: Psychology Press. Pinker, Steven (2001) A nyelvi ösztön. Bp.: Typotex. Pléh Csaba (1998) A mondatmegértés a magyar nyelvben. Bp.: Osiris. Pléh Csaba és Lukács Ágnes (2001). A magyar morfológia pszicholingvisztikája. Bp.: Osiris.

19 A kurzus kódja: ENN , ENN A kurzus címe: Neurolingvisztika 7. A kurzus címe (angolul): A kurzus előadója: Bánréti Zoltán A kurzus helye és ideje: A kurzus előfeltétele(i): A jegyszerzés módja(i): előadás és gyakorlat Követelmények: 1. Neurolingvisztikai kutatások eredményeiből adódó következtetések a mentális nyelvtan architektúrájára.. A lokalizációs elméletek. A kettős disszociációk vizsgálatainak tanulságai. A holisztikus elméletek. A nyelvi és a kognitiv rendszerek viszonyainak problémái. Napjaink nemzetközi és hazai kutatási irányai. 2. A nyelvi funkciókkal összekapcsolódó emlékezeti rendszerek: a rövid idejű munkamemória, a deklaratív és a procedurális memória. Neurológiai hátterük. A nyelvtan komponenseivel alkotott viszonyaik. 3. A nyelvi zavarok fogalma és típusai. A veleszületett nyelvi zavarok: például a Williams szindróma és a Specifikus nyelvi zavar beszéd produkciós és beszédértési tünetegyüttesei. A szerzett nyelvi zavarok: az afáziák. Anterior afázia, posterior afázia,,primer progresszív afázia. A non-fluens és a fluens afáziák nyelvi tünetegyütteseinek különbségei a mentális nyelvtan szempontjából. Az Alzheimer kór, a Parkinson kór és a Huntington kór nyelvi tünet együttesei. Neurolingvisztikai magyarázó modellek, elméletek. 4. Az időskor nyelvi zavarai. Az Alzheimer-kór kutatásának aktuális eredményei. 5. A legfontosabb vizsgálati eljárások. Standardizált nyelvi tesztek (pld. WAB, Boston teszt, Token teszt). A regionális kérgi véráramlás mérései: PET, fmri, MEG.. Az esemény kiváltotta agyi potenciálok mérései: ELAN, LAN, N400, P600. A kutatási és értelmezési problémák, dilemmák. 6. Egy-egy kiválasztott vizsgálati módszer laboratóriumi körülmények közti alkalmazásának elsajátítása. Baddeley, A. D. (2000) Az emberi emlékezet. Osiris Kiadó, Budapest Bánréti Zoltán (szerk.) (1999) Nyelvi struktúrák és az agy. Neurolingvisztikai tanulmányok. Corvina Kiadó, Budapest Csépe Valéria (2003 a) A nyelvi zavarok idegtudományi elemzése. In Pléh Csaba, Kovács Gyula, Gulyás Balázs (szerk.) Kognitív idegtudomány Osiris Kiadó, Budapest Csépe Valéria (2003) EN, a sokat ígérő negativitás. Eseményhez kötött agyi potenciálok a beszédészlelés és a diszlexia vizsgálatában. Magyar Pszichológiai Szemle Gulyás Balázs (2003) Funkcionális képalkotó eljárások a kognitív idegtudományokban. In Pléh Csaba, Kovács Gyula, Gulyás Balázs (szerk.) Kognitív idegtudomány Osiris Kiadó, Budapest Ullman, M. T. et al (1997) A Neural Dissociation within Language: Evidence that the Mental Dictionary is part if Declarative Memory, and that Grammatical Rules are Processed by the Procedural System. Journal of Cognitive Neuroscience 9:2. Az Aphasiology, a Journal of Neurolinguistics, a Pszichológia, a Pszichológiai Szemle, a Brain and Language, a Journal of Memory and Language és más periodikák aktuális publikációi.

20 A kurzus kódja: ENN , BBN-ENY A kurzus címe: Bevezetés a számítógépes nyelvészetbe A kurzus címe (angolul): Introduction to computational linguistics A kurzus előadója: Oravecz Csaba A kurzus helye és ideje: Nyelvtudományi Intézet, Benczúr u. 33. A kurzus előfeltétele(i): nincs A jegyszerzés módja(i): szóbeli vizsga Követelmények: óralátogatás, évközi feladatok beadása A kurzus célja alapfokú de rendszeres bevezetőt adni a természetes nyelv vizsgálatának és feldolgozásának számítógépes módszereiről. A kurzus megismerteti a hallgatókat a számítógépes nyelvészet alapjaival, fontos területeivel és alapvető elemzési eljárásaival. Az érintett témakörök az alábbiak: - Bevezető: elméleti és alkalmazott számítógépes nyelvészet és ezek fő kutatási célkitűzései. - Számítógépes fonológia és morfológia, véges állapotú módszerek. - Számítógépes szintaktikai elemzés. Valószínűségi nyelvtanok és elemzők. - Számítógépes szemantika. - Gépi fordítás. Dan Jurafsky and James Martin, "Speech and Language Processing: An Introduction to Natural Language Processing, Speech Recognition, and Computational Linguistics", Prentice-Hall (2000) Christopher D. Manning and Hinrich Schütze, "Foundations of Statistical Natural Language Processing", The MIT Press, 1999 James Allen, "Natural Language Understanding, 2nd ed., Benjamin/Cummings, Kaplan, R. M. and Kay, M. (1981). Phonological rules and finite-state transducers. Paper presented at the annual meeting of the Linguistics Society of America. New York. Winograd, T. (1972). Understanding Natural Language. Academic Press, New York. Grosz, B. J., Jones, K. S., and Webber, B. L., editors (1986). Readings in Natural Language Processing. Morgan Kaufmann, Los Altos, Calif. J.E. Hopcroft, R. Motwani, and J.D. Ullman. Introduction to Automata Theory, Languages, and Computation. Addison-Wesley Publishing Company, 2001.

21 A kurzus kódja: ENN , BBN-ENY-455sz.01, ZAN-SN08.04 A kurzus címe: Bevezetés a számítógépes nyelvészetbe (gy.) A kurzus címe (angolul): Introduction to computational linguistics A kurzus előadója: Oravecz Csaba A kurzus helye és ideje: Nyelvtudományi Intézet, Benczúr u. 33. A kurzus előfeltétele(i): nincs A jegyszerzés módja(i): záró nagyfeladat beadása Követelmények: óralátogatás, évközi feladatok beadása A kurzus célja alapfokú de rendszeres bevezetőt adni a természetes nyelv vizsgálatának és feldolgozásának számítógépes módszereiről. A kurzus megismerteti a hallgatókat a számítógépes nyelvészet alapjaival, fontos területeivel és alapvető elemzési eljárásaival. Az érintett témakörök az alábbiak: - Bevezető: elméleti és alkalmazott számítógépes nyelvészet és ezek fő kutatási célkitűzései. - Számítógépes fonológia és morfológia, véges állapotú módszerek. - Számítógépes szintaktikai elemzés. Valószínűségi nyelvtanok és elemzők. - Számítógépes szemantika. - Gépi fordítás. Dan Jurafsky and James Martin, "Speech and Language Processing: An Introduction to Natural Language Processing, Speech Recognition, and Computational Linguistics", Prentice-Hall (2000) Christopher D. Manning and Hinrich Schütze, "Foundations of Statistical Natural Language Processing", The MIT Press, 1999 James Allen, "Natural Language Understanding, 2nd ed., Benjamin/Cummings, Kaplan, R. M. and Kay, M. (1981). Phonological rules and finite-state transducers. Paper presented at the annual meeting of the Linguistics Society of America. New York. Winograd, T. (1972). Understanding Natural Language. Academic Press, New York. Grosz, B. J., Jones, K. S., and Webber, B. L., editors (1986). Readings in Natural Language Processing. Morgan Kaufmann, Los Altos, Calif. J.E. Hopcroft, R. Motwani, and J.D. Ullman. Introduction to Automata Theory, Languages, and Computation. Addison-Wesley Publishing Company, 2001.

22 Kurzus kódja:* FLN 108, FL 228, BBN-ENY , BBN-ENY-458sz.01 Kurzus megnevezése: Nyelvfilozófia szeminárium Kurzus megnevezése angolul: Philosophy of Language Kurzus előadója: Zvolenszky Zsófia Kurzus helye és ideje: MUK i/221, (ELTE BTK Filozófia Intézet), péntek Oktató elérhetősége: honlap: philosophy.elte.edu/zvolenszky (a kurzus weboldala elérhető itt) fogadóóra: MUK i/226 (ELTE BTK Filozófia Intézet, Logika Tsz.), csütörtök Kurzus előfeltétele(i): nincs A jegyszerzés módja(i): szeminárium Követelmények: minden óra elején villámteszt (összesen az érdemjegy 20%-a) 2 kiselőadás tartása egy referátum, egy opponensi vélemény (20+10%) rövid, ötoldalas esszé írása és átírása (25+15%) órai hozzászólások (10%) Kurzus leírása, tematikája: Szavaink, mondataink tárgyakról, emberekről, eseményekről a világ dolgairól szólnak, azokra utalnak. Nyilvánvalónak tűnik, hogy mindebben a szavak és mondatok jelentése fontos szerepet játszik. De pontosan miféle szerepet? A válasz egyáltalán nem egyszerű. Vegyük például a két mondatot: Mark Twain híres író volt. Samuel Clemens híres író volt. Az első jelentése miben különbözik a másodikétól? Hiszen mindkettő ugyanarról a személyről szól: akit Samuel Clemensnek hívtak, de Mark Twain néven vált híressé. Viszont Gottlob Frege szerint nem jelentheti ugyanazt a két mondat, ha az egyikben (például az elsőben) racionálisan hihetünk anélkül, hogy a másik mellett is elköteleznénk magunkat. Ebben rejlik Frege rejtvénye, amely a XX. századi nyelvfilozófia kiindulópontja. A szemináriumon a jelentés fogalmát vizsgáljuk ebből a problémakörből kiindulva, az analitikus filozófia eszköztárának segítségével. Kurzushoz tartozó kötelező irodalom: Farkas Katalin Kelemen János: Nyelvfilozófia. Áron Kiadó, Bp (részletek) Mark Sainsbury: Filozófiai logika in A. C. Grayling Filozófiai kalauz. Akadémiai Kiadó, Bp (részletek) Saul Krike: Azonosság és szükségszerűség In: Farkas Huoranszki (Szerk.), Metafizika. ELTE Eötvös Kiadó, Bp. (részlet) Gottlob Frege: Logikai vizsgálódások. Osiris, Bp Gottlob Frege: Logikai vizsgálódások I: A gondolat (részlet) Gottlob Frege: Jelentés és jelölet (megtalálható még: Copi Gould, lent) I. M. Copi J. A. Gould (Szerk.): Kortárs tanulmányok a logikaelmélet kérdéseiről. Gondolat, Bp Peter Strawson: A referálásról.

23 Bertrand Russell: A denotálásról. Pléh Síklaki Terestyéni (Szerk.): Nyelv Kommunikáció Cselekvés. Osiris, Bp J. L. Austin: Tettenért szavak részlet. Paul Grice: Jelentés. Paul Grice: A társalgás logikája. javított változat elérhető: Forrai Gábor Szegedi Péter (Szerk.): Tudományfilozófia. Áron Kiadó, Bp W. V. O. Quine: Az empirizmus két dogmája. * Megjegyzés: Az oktatóval való előzetes egyeztetés alapján az FLN 107 és FL 227 kódok teljesíthetőek az itt felsorolt szemináriumi követelmények abszolválásával.

24 Kurzus kódja: FLN , FL , ENN ENN Kurzus megnevezése: Kripke: Megnevezés és szükségszerűség Kurzus megnevezése angolul: Kripke s Naming and Necessity Kurzus előadója: Zvolenszky Zsófia Kurzus helye és ideje: MUK i/208 (ELTE BTK Filozófia Intézet), hétfő Oktató elérhetősége: zvolenszky@nyu.edu honlap: philosophy.elte.edu/zvolenszky (a kurzus weboldala elérhető itt) fogadóóra: MUK i/226 (ELTE BTK Filozófia Intézet, Logika Tsz.), csütörtök Kurzus előfeltétele(i): kurzusfelvétel az oktatóval való egyeztetés alapján minimális feltételek: angol szövegértés; nyelvfilozófia és logika, vagy legalább két analitikus filozófia kurzus. A jegyszerzés módja(i): emeltszintű olvasószeminárium (doktoranduszoknak is) Követelmények: 2 kiselőadás tartása egy referátum, egy opponensi vélemény (40+20%) minden óra elején villámteszt az aktuális kötelező irodalom alapján (összesen az érdemjegy 20%-a) órai hozzászólások (20%) Kurzus leírása, tematikája: Saul Kripke Megnevezés és szükségszerűség címmel 1970-ben tartott előadásait gyakorlatilag a kezdetektől a 20. század második felének egyik legfontosabb (sokak szerint a legfontosabb) filozófiai műveként tartják számon. Az előadások alapjaiban változtatták meg nemcsak azt, ahogyan nyelvfilozófiai és metafizikai problémákról gondolkodunk, hanem általánosabban az analitikus filozófia módszerét is. A szemináriumon behatóan tanulmányozzuk a 2007 őszén magyarul is megjelenő kötetet, közben kitekintve az előzmények és a recepció néhány kulcsfontosságú mozzanatára. Hetente átlagosan oldal kötelező irodalmat vitatunk meg (ennek kb. egyharmada angolul íródott). Az ajánlott irodalom további fontos háttérolvasmányokat és szekunder forrásokat (hetente átlagosan 100 oldalt) tartalmaz, a szemináriumon igény szerint ezekre is kitérünk. Kripke, Saul 1980/2007 (1972). Megnevezés és szükségszerűség (ford. Bárány Tibor). Zvolenszky Zsófia (szerk.), Budapest: Akadémiai Kiadó. * * * * * Evans, Gareth The Causal Theory of Names. Proceedings of the Aristotelian Society, Supplementary Volume 47, Kaplan, David 1989a (1977). Demonstratives. In Themes from Kaplan. Joseph Almog, John Perry és Howard Wettstein (eds.), Oxford: Oxford University Press, (részletek) Kaplan, David 1989b. Afterthoughts. In Themes from Kaplan. Joseph Almog, John Perry és

25 Howard Wettstein (eds.), Oxford: Oxford University Press, (részletek) McGinn, Colin Rigid Designation and Semantic Value. Philosophical Quarterly 32:127, Quine, Willard V. 1953/2002. Referencia és modalitás (ford. Eszes Boldizsár). In uő. A tapasztalattól a tudományig. Forrai Gábor (szerk.), Budapest: Osiris Kiadó, Searle, John Proper Names. Mind 67, Zvolenszky Zsófia Megnevezés és szükségszerűség Négy évtized távlatában. In Saul Kripke: Megnevezés és szükségszerűség (ford. Bárány Tibor). Zvolenszky Zsófia (szerk.), Budapest: Akadémiai Kiadó. *Burgess, John Quinus ab Omni Nævo Vindicatus. In Meaning and Reference: Canadian Journal of Philosophy Supplement 23. A. A. Kazmi (ed.), *Burgess, John Saul Kripke, Naming and Necessity. In Central Works of Philosophy. 5. John Shand (ed.), London: Acumen Publishing. *Donnellan, Keith Reference and Definite Descriptions. Philosophical Review 75, Donnellan, Keith Proper Names and Identifying Descriptions. Synthese 21, Farkas Katalin Kelemen János Nyelvfilozófia. Bárdos Judit (szerk.), Budapest: Áron Kiadó, Frege, Gottlob 1892/1980. Jelentés és jelölet (ford. Máté András). In Gottlob Frege: Logika, szemantika, matematika. Ruzsa Imre (szerk.), Budapest: Gondolat. Reprint in Logikai vizsgálódások. Máté András (szerk.), Budapest: Osiris, 2000, Kaplan, David Bob and Carol and Ted and Alice. In Approaches to Natural Language. Jaakko Hintikka, Julius Moravcsik és Patrick Suppes (eds.), Dordrecht: D. Reidel, Kaplan, David 1979 (1967, 1978). Transworld Heirlines. In The Possible and the Actual. Michael J. Loux (ed.), Ithaca, New York: Cornell University Press 1979, Lewis, David 1973/2004. Lehetséges világok. In Modern metafizikai tanulmányok. Farkas Katalin és Huoranszki Ferenc (szerk.), Budapest, ELTE Eötvös Kiadó, Marcus, Ruth Barcan Modalities and Intensional Languages. Synthese 13, Reprint in Boston Studies in the Philosophy of Science. Marx Wartofsky (ed.), Dordrecht: D. Reidel Marcus, Ruth Barcan Quine, W. V. et al (1962). Discussion. In Boston Studies in the Philosophy of Science. Marx Wartofsky (ed.), Dordrecht: D. Reidel 1963, Neale, Stephen R On a Milestone of Empiricism. In Knowledge, Language and Logic: Questions for Quine. Petr Kotatko és Alex Orenstein (eds.), Dordrecht: Kluwer Putnam, Hilary It Ain t Necessarily So. Journal of Philosophy 59, Putnam, Hilary Meaning and Reference. Journal of Philosophy 70, Putnam, Hilary The Meaning of Meaning. In Minnesota Studies in the Philosophy of Science VII: Language, Mind and Knowledge, Keith Gunderson (ed.), Minneapolis:

26 University of Minnesota Press, Soames, Scott Beyond Rigidity: The Unfinished Semantic Agenda of Naming and Necessity. Oxford: Oxford University Press. (részletek) Soames, Scott Philosophical Analysis in the Twentieth Century: The Age of Meaning, 2. kötet. Princeton: Princeton University Press. (részletek) Russell, Bertrand (1912/1996) Tudás ismeretség és tudás leírás révén, (Fogarasi Béla fordítása alapján ford. Bánki Dezső). In uő. A filozófia alapproblémái. Budapest: Kossuth Könyvkiadó, (részletek) Russell, Bertrand (1918b/1976) Tudás ismeretség és tudás leírás révén (ford. Márkus György). In uő. Miszticizmus és logika. Budapest: Magyar Helikon, (részletek) Strawson, Peter F Individuals. London: Routledge. (részletek) A *-gal jelölt írások a szerző weboldaláról, vagy egyéb nyilvános tárhelyről letölthetőek.

27 A kurzus kódja: ENN A kurzus címe: A kínai nyelv szerkezete ea. A kurzus címe (angolul): The structure of Mandarin Chinese (lecture) A kurzus előadója: Bartos Huba A kurzus helye és ideje: óramegbeszélés szerint A kurzus előfeltétele(i): nincs A jegyszerzés módja(i): kollokvium Követelmények: vizsga az órai anyag és a feldolgozott szakirodalom alapján A kurzus célja, hogy a hallgatók alapvető képet kapjanak a (mandarin) kínai nyelv szerkezetéről (hangrendszer, morfológia, szintaktikai struktúrák), valamint annak (elsősorban generatív) nyelvészeti elemzési lehetőségeiről, a nemzetközi szakirodalom által tárgyalk legérdekesebb, legkiemelkedőbb problémákról. 1. Általános ismertető: A kínai nyelv genetikája, tipológiai sajátosságai; a dialektusok; a kínai írás; a kínai nyelv tagozódása, rétegződése; írott vs. beszélt nyelv 2. Fonológia: hangzókészlet, tónusok, fonotaktika, szótagszerkezet 3. Morfológia 4. Szintaxis: frázisszerkezet, topic-comment tagolás, mondat és szöveg aspektus, modalitás; az igeidő hiánya; igekomplexumok, szeriális igei szerkezetek 5. Klasszikus témák a generatív szakirodalomban: távoli antecedensű anaforák, általánosított kontroll, rejtett kérdőszómozgatás, alulspecifikált névmások mint szemantikai változók, esetviszonyok egy esetjelölés nélküli nyelvben stb. Huang, C.T.J, Y.A. Li, & Y. Li (megj.a.): The syntax of Chinese. Duanmu, S The phonology of Standard Chinese. Oxford: Oxford University Press. Norman, J Chinese. Cambridge University Press. Li, Ch.N. & S.A. Thompson (1981): Mandarin Chinese. Univ of California Press. Huang, C.-T.J. & Y.A. Li (szerk.) New Horizons in Chinese Linguistics. Kluwer, Dordrecht Sybesma, R. (2000) The Mandarin VP. Kluwer, Dordrecht.

28 A kurzus kódja: EN , EN A kurzus címe: A kínai nyelv szerkezete gyak. A kurzus címe (angolul): The structure of Mandarin Chinese (practice) A kurzus előadója: Bartos Huba A kurzus helye és ideje: óramegbeszélés szerint A kurzus előfeltétele(i): nincs A jegyszerzés módja(i): gyakorlati jegy Követelmények: órai prezentáció egyéni felkészülés alapján, vagy szemináriumi dolgozat a kurzus témakörében A kurzus a hasonló című előadás kísérőkurzusa, az szemináriumi jelleggel támogatja, szakirodalmi tételek (hallgatói prezentációk formájában történő) feldolgozásával, a problémák megvitatásával. Huang, C.T.J, Y.A. Li, & Y. Li (megj.a.): The syntax of Chinese. Duanmu, S The phonology of Standard Chinese. Oxford: Oxford University Press. Norman, J Chinese. Cambridge University Press. + a hallgatók által kiválasztandó, feldolgozandó szakcikkek Li, Ch.N. & S.A. Thompson (1981): Mandarin Chinese. Univ of California Press. Huang, C.-T.J. & Y.A. Li (szerk.) New Horizons in Chinese Linguistics. Kluwer, Dordrecht Sybesma, R. (2000) The Mandarin VP. Kluwer, Dordrecht.

29

A gyakorlatok során pszichológiai kísérletek és tesztek kerülnek bemutatásra az észlelés, képzelet, figyelem, tanulás, emlékezés témaköreiből.

A gyakorlatok során pszichológiai kísérletek és tesztek kerülnek bemutatásra az észlelés, képzelet, figyelem, tanulás, emlékezés témaköreiből. BTPS225BA-K3 - Általános pszichológia gyakorlat A gyakorlatok során pszichológiai kísérletek és tesztek kerülnek bemutatásra az észlelés, képzelet, figyelem, tanulás, emlékezés témaköreiből. 1. Varga,

Részletesebben

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

A kurzus előfeltétele(i): - A jegyszerzés módja(i): kollokvium Követelmények: a generatív fonológia modern módszereinek készségszintű elsajátíttatása

A kurzus előfeltétele(i): - A jegyszerzés módja(i): kollokvium Követelmények: a generatív fonológia modern módszereinek készségszintű elsajátíttatása A kurzus kódja: BBN-NYT-221, ENN-101, ZAN-NY05, ZAN-MNF01, ZAN-SN01, ZAN- NU01 A kurzus címe: Fonológia I A kurzus címe (angolul): Phonology I A kurzus előadója: Törkenczy Miklós A kurzus előfeltétele(i):

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV-101.51, BMVD-101.78 Biró Tamás 2015. február 10.: Bevezetés Praktikus dolgok: A kurzus honlapja: http://birot.web.elte.hu/courses/2015-nyelv/

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak elméleti nyelvészet szakmai modul (specializáció) 2018-tól fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak elméleti nyelvészet szakmai modul (specializáció) 2018-tól fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak elméleti nyelvészet szakmai modul (specializáció) 2018-tól fölvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium

Részletesebben

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan Nyelvészet I. Témakör: Leíró nyelvtan 1. A magyar magánhangzó-harmónia és a hangtani hasonulások jellegzetességei KASSAI ILONA (1998): A beszédlánc fonetikai jelenségei. In: Kassai Ilona: Fonetika. Budapest:

Részletesebben

MAGYAR NYELVÉSZETI TÁRGYAK ISMERTETÉSE BA NYELVTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY

MAGYAR NYELVÉSZETI TÁRGYAK ISMERTETÉSE BA NYELVTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY MAGYAR NYELVÉSZETI TÁRGYAK ISMERTETÉSE BA NYELVTECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY Tantárgy neve: BBNMT00300 Fonetika 3 A tantárgy célja, hogy az egyetemi tanulmányaik kezdetén levő magyar szakos hallgatókat megismertesse

Részletesebben

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok A BA-záróvizsga nyelvtudományi tételsora amelynek alapján besoroljuk a magyar szakon a nyelvtudományi témájú szakdolgozatokat alapképzési témakörbe, illetve szakirányi témakörbe Alapkézési tételek HANGTAN:

Részletesebben

Általános nyelvészet Tematika és olvasmányjegyzék a magyar nyelvtudományi doktori iskola hallgatóinak

Általános nyelvészet Tematika és olvasmányjegyzék a magyar nyelvtudományi doktori iskola hallgatóinak Általános nyelvészet Tematika és olvasmányjegyzék a magyar nyelvtudományi doktori iskola hallgatóinak A kurzus feltételezi valamilyen nyelvtudományi / általános nyelvészeti bevezető tankönyv anyagának,

Részletesebben

magyar (BA)-BTK XXX-MAGTANB2/ képzési terv

magyar (BA)-BTK XXX-MAGTANB2/ képzési terv magyar (BA)-BTK XXX-MAGTANB2/14-15-1-1 képzési terv Bölcsészettudományi Kar Kód: XXX-MAGTANB2/14-15-1-1 Szükséges kredit: 180 Félévek száma: 6 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Az írásos tanterv

Részletesebben

A JOGI NYELV NYELVÉSZETI MEGKÖZELÍTÉSE VINNAI EDINA

A JOGI NYELV NYELVÉSZETI MEGKÖZELÍTÉSE VINNAI EDINA Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXVIII. (2010). pp. 145-171 A JOGI NYELV NYELVÉSZETI MEGKÖZELÍTÉSE VINNAI EDINA Ebben a tanulmányban arra vállalkozom, hogy bemutassam azt a nyelvészeti hátteret,

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Általános nyelvészet A tantárgy típusa DF DD DS DC X II.

Részletesebben

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1)

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRKÉPZÉS:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁR KÉPZÉS:

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA

BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA néhány évtizedes nem egységes elmélet alapfogalma: megnyilatkozás kommunikatív jelentésével, szerepével foglalkozik a megnyilatkozás jelentése nem állandó pl. Na, ez szép! a

Részletesebben

A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai

A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai 2017-től érvényes!!! 1 A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai 1. félév (ősz) 2. félév (tavasz) Bevezetés a nyelvtudományba (előadás, 2 óra/ 2 Magyar nyelvészeti

Részletesebben

Orsolya egyetemi docens. egyetemi docens dr. Beretzky Ágnes egyetemi docens dr. Sárosdyné dr. Szabó Judit egyetemi docens. Szabó Judit egyetemi docens

Orsolya egyetemi docens. egyetemi docens dr. Beretzky Ágnes egyetemi docens dr. Sárosdyné dr. Szabó Judit egyetemi docens. Szabó Judit egyetemi docens Mintatanterv hagyományos angol szakos főiskolai diplomával rendelkező angoltanári mesterszakos hallgatók számára (T/D) (2 félév, 30 ) (A pedagógia-pszichológia modult l. a Tanárképzési tanszék honlapján)

Részletesebben

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I.

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I. A tantárgy kódja: 7SO30NAKL3M A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Sociological Theories I. A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+2 óra előadás hetente

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Tájékoztató óra. A pszichológia evolúció nélkül. LEHETSÉGES REFERÁTUM : Kimura: Férfi agy női agy Referáló 1: Varga Veronika

Tájékoztató óra. A pszichológia evolúció nélkül. LEHETSÉGES REFERÁTUM : Kimura: Férfi agy női agy Referáló 1: Varga Veronika EVOLÚCIÓS SZEMLÉLET A PSZICHOLÓGIÁBAN KURZUS BME KOGNITÍV TUDOMÁNYI TANSZÉK Dr Pléh Csaba, Ivády Rozália Eszter e-mail: ivady@cogsci.bme.hu 2007/2008 1. félév. Péntek 13.15.-14.45. ST 320-as terem TEMATIKA:

Részletesebben

Záróvizsgatételek Kognitív Tanulmányok mesterszak, Filozófia:

Záróvizsgatételek Kognitív Tanulmányok mesterszak, Filozófia: Záróvizsgatételek Kognitív Tanulmányok mesterszak, 2018 Filozófia: 1. Mi a kapcsolat az agyak a tartályban gondolatkísérlet és a szkepszis problémája között Wright, Crispin (1992) On Putnam's Proof That

Részletesebben

A nyelvtechnológia alapjai

A nyelvtechnológia alapjai Prószéky Gábor A nyelvtechnológia alapjai 2015/2016 tanév, 1. félév A tantárgy órái 2015-ben 1. óra: szeptember 9. 2. óra: szeptember 16. (elmarad: szeptember 23.) 3. óra: szeptember 30. 4. óra: október

Részletesebben

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév)

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) Neptun kód Tanegység Heti Féléves Beszámolási óraszám óraszám kötelezettség Kredit Megjegyzés Előfeltétel 1. év 1. félév BTSBN001X01 Filozófia

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba

Bevezetés a nyelvtudományba Bevezetés a nyelvtudományba Előadás 2009/2010. I.félév Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1. előadás: Bevezetés Előadó: Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba Előadás 2009/2010. I.félév Pázmány Péter

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

Félévi óraszám Ajánlott félév. Követelmény. Heti óraszám. Felvétel típusa. Kreditpont. Felvétele. típusa

Félévi óraszám Ajánlott félév. Követelmény. Heti óraszám. Felvétel típusa. Kreditpont. Felvétele. típusa Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Félévi óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Szabadon választható Minor Más szakon Meghirdető tanszék/intézet MAGYAR ALAPSZAK (BA) TANTÁRGYLISTÁJA

Részletesebben

Master s theses completed at the Department

Master s theses completed at the Department Master s theses completed at the Department 2010: Anna Gazdik: A magyar diskurzusfunkciók a Lexikai-Funkcionális Grammatikában: A diskurzus, az információs szerkezet and a szintaxis összefüggéseiről [Hungarian

Részletesebben

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek Tanmenet és tantárgyi követelmények a Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek tantárgyhoz 2016/2017. tanév I. (őszi) félév Közigazgatás-szervező alapképzési szak 2014. NAPPALI és LEVELEZŐ

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. Szociolingvisztika MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tukacsné dr. Károlyi Margit

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS

ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara (ME BTK) magyar szakos képzéseinek megtervezésekor alapvetően két tényezőt vettünk figyelembe: a hagyományos magyar

Részletesebben

Érvényes: 2016/2017. tanévtől. Magyartanár

Érvényes: 2016/2017. tanévtől. Magyartanár (/V/S Mintatanterv kód: MR76+NE74_2016OOZN Irodalomtudományi alapozó tárgyak (6 REDIT) Propedeutika 1. Bevezetés az irodalomtudományba előadás TNM 0115 15 v 2 Propedeutika 2: Bevezetés az irodalomtudományba

Részletesebben

ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS

ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara (ME BTK) magyar szakos képzéseinek megtervezésekor alapvetően két tényezőt vettünk figyelembe: a hagyományos magyar

Részletesebben

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS Mintatanterv

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS Mintatanterv ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS Mintatanterv 017 szeptemberétől országos szinten új rendszerű tanárképzés jelenik meg a felsőoktatásban, mivel a korábbi, bolognai rendszerű tanárképzések

Részletesebben

Diszlexiások/diszgráfiások anyanyelvi és idegen nyelvi szókincsszerkezete

Diszlexiások/diszgráfiások anyanyelvi és idegen nyelvi szókincsszerkezete Diszlexiások/diszgráfiások anyanyelvi és idegen nyelvi szókincsszerkezete Kohlmann Ágnes Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola kohlmannagi@yahoo.de Előzmények és kutatási kérdés

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOLTANÁR KÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy neve Félév és

Részletesebben

Tantárgy adatlap Társadalom és lélektan

Tantárgy adatlap Társadalom és lélektan A tantárgy kódja: 7PE20NGKC4B A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Society and Psychology A tanóra száma (Előadás szeminárium gyakorlat egyéb): Kreditérték: 6 A tantárgy meghirdetésének

Részletesebben

KIEFER FERENC ÉLETÚTJA

KIEFER FERENC ÉLETÚTJA KIEFER FERENC ÉLETÚTJA 2018-ban folytatódott az Arcképek a magyar informatika történetéből videó sorozat. Ennek keretében készült el Kiefer Ferenc portréja. A riport előkészítése során készült az alábbi

Részletesebben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben Szak : Angol Nyelv és Irodalom tanári szak Tagozat: Levelező Képzési idő: 8 félév Az oktatás nyelve: angol Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő

Részletesebben

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

KT jóváhagyta Követelmény. Ajánlott félév. Heti óraszám. óraszám. Félévi. típusa

KT jóváhagyta Követelmény. Ajánlott félév. Heti óraszám. óraszám. Félévi. típusa Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Félévi óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Szabadon válszatható Minor Más szakon Meghirdető intézet/tanszék GERMANISZTIKA ALAPSZAK (BA) TANTÁRGYLISTAJA

Részletesebben

Nyelvtudományi Doktori Iskola - Japán filológia Doktori Program

Nyelvtudományi Doktori Iskola - Japán filológia Doktori Program Nyelvtudományi Doktori Iskola - Japán filológia Doktori Program A program rövid bemutatása: A nagy kulturális örökséggel rendelkező Japán megértése csak Japán kulturális gyökereinek és fejlődési sajátosságainak

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

amerikanisztika szeptemberétől Tantárgyfelelős tanszék ANB G 2 AN Dr. Ajtay-Horváth Magda _ X

amerikanisztika szeptemberétől Tantárgyfelelős tanszék ANB G 2 AN Dr. Ajtay-Horváth Magda _ X - Anglisztika alapszak - angol szakirányok mintatanterve - amerikanisztika 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantágy neve Tantárgy kódja Heti kontakt óraszám Tantárgyfelelős

Részletesebben

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár intézmény 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (BA) Magyar alapszak tól fölvett hallgatóknak

TANEGYSÉGLISTA (BA) Magyar alapszak tól fölvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (BA) Magyar alapszak 2016-tól fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

MAGYARTANÁR Általános iskolai tanárképzés

MAGYARTANÁR Általános iskolai tanárképzés MAGYARTANÁR Általános iskolai tanárképzés A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara magyar szakos képzéseinek megtervezésekor alapvetően két tényezőt vettünk figyelembe: a hagyományos magyar szakos képzés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.)

Részletesebben

Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban. Tárgyfelvétel típusa. Tárgy kredit

Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban. Tárgyfelvétel típusa. Tárgy kredit Anglisztika BA - Szakfelelős: Dr. Hegedűs Irén egyetemi docens Tárgykód Tárgycím Félév szám Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban Tárgy kredit Tárgyfelvétel típusa Tárgykövetel mény Heti óraszám1 Heti

Részletesebben

Angol-Amerikai Intézet (SEAS): ANN/AKN/AMN/AFN BBN BMA TANM-ANG ekvivalenciák

Angol-Amerikai Intézet (SEAS): ANN/AKN/AMN/AFN BBN BMA TANM-ANG ekvivalenciák Angol- Intézet (SEAS): ANN/AKN/AMN/AFN BBN BMA TANM-ANG ekvivalenciák Rendezés módja: ) kód szerint ábécé sorrendben (AMN >> ANN/stb.) majd Magyar cím (régi képzés) társadalom társadalom társadalom társadalom

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia A tudományos kutatás módszertana A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

Az elefántcsonttorony átépítése *

Az elefántcsonttorony átépítése * Vilagossag_5-6_MasodikTordelt.qxd 2003.06.30. 9:59 Page 219 VILÁGOSSÁG 2003/5 6. Kijelentés, norma, cselekvés / nyelvfilozófia Gervain Judit Zemplén Gábor Az elefántcsonttorony átépítése * BEVEZETÉS Minden

Részletesebben

Érvényes: 2015/2016. tanévtől. Angol nyelv és kultúra tanára. TNA v 3. TNA é 3. TNA 2210 *TNA v 3

Érvényes: 2015/2016. tanévtől. Angol nyelv és kultúra tanára. TNA v 3. TNA é 3. TNA 2210 *TNA v 3 Mintatanterv kód: AN74+MR7_2015OOZN Mintatanterv angol nyelv és kultúra tanára - magyartanár szakos hallgatók számára (nappali tagozat) özös képzési szakasz ( félév, 180 kredit) (74 kredit angol nyelv

Részletesebben

Minőség és mennyiség a magyar magánhangzók szerkezetében

Minőség és mennyiség a magyar magánhangzók szerkezetében Minőség és mennyiség a magyar magánhangzók szerkezetében Balogné Bérces Katalin (PPKE) Vágó Róbert köszöntése 2018. április 3. MTA Nyelvtudományi Intézet Minőség és mennyiség a magyar magánhangzók szerkezetében

Részletesebben

A metaforikus jelentés metafizikai következményei

A metaforikus jelentés metafizikai következményei VILÁGOSSÁG 2006/8 9 10. Metafora az analitikus filozófiában Ujvári Márta A metaforikus jelentés metafizikai következményei Az analitikus filozófiai irodalom ma már hagyományosnak tekinthető, Max Black-hez

Részletesebben

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (BA) Szabad bölcsészet alapszak filmelmélet és filmtörténet szakmai modul (specializáció) 2018-tól fölvett hallgatóknak

TANEGYSÉGLISTA (BA) Szabad bölcsészet alapszak filmelmélet és filmtörténet szakmai modul (specializáció) 2018-tól fölvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (BA) Szabad bölcsészet alapszak filmelmélet és filmtörténet szakmai modul (specializáció) 018-tól fölvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni szakdolgozati felkészülés G = gyakorlati

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak filozófia specializáció* 2015-től fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési- és kimeneti követelményeiben

Részletesebben

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Kutatás, alkalmazás, gyakorlat A tudományos kutatás célja: kérdések megfogalmazása és válaszok keresése

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom szak, BA levelező Tanrendi előírások, leckekönyvi adatok a III. évfolyam számára

Magyar nyelv és irodalom szak, BA levelező Tanrendi előírások, leckekönyvi adatok a III. évfolyam számára Magyar nyelv és irodalom szak, BA levelező a III. évfolyam számára Neptun kód Tanegység Félévi Beszámolási Kredit Előfeltétel Oktató óraszám kötelezettség BTMAL503 20. századi és kortárs magyar 10 gyakorlati

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A tantárgy típusa Tantárgy

Részletesebben

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR DOKTORI DISSZERTÁCIÓ HALM TAMÁS THE GRAMMAR OF FREE-CHOICE ITEMS IN HUNGARIAN A SZABAD VÁLASZTÁST KIFEJEZŐ ELEMEK NYELVTANA A MAGYARBAN TÉZISFÜZET

Részletesebben

MEGNEVEZÉS ÉS SZÜKSÉGSZERÛSÉG

MEGNEVEZÉS ÉS SZÜKSÉGSZERÛSÉG MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA FILOZÓFIAI KUTATÓINTÉZET FILOZÓFIAI ÍRÓK TÁRA HARMADIK FOLYAM Szerkeszti BENCE GYÖRGY (2005 2006) BODNÁR M. ISTVÁN BORBÉLY GÁBOR BOROS GÁBOR SAUL KRIPKE MEGNEVEZÉS ÉS SZÜKSÉGSZERÛSÉG

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER ANGOL KÖZÉP-, FELSŐFOKÚ PROFEX II. KURZUS

KÖVETELMÉNYRENDSZER ANGOL KÖZÉP-, FELSŐFOKÚ PROFEX II. KURZUS KÖVETELMÉNYRENDSZER ANGOL KÖZÉP-, FELSŐFOKÚ PROFEX II. KURZUS Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Nyelvi Kommunikációs Központ Tantárgy neve: Angol PROFEX II nyelvizsga-előkészítő kódja: kreditértéke:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 8. Nemlétezőkre vonatkozó mondatok november 4.

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 8. Nemlétezőkre vonatkozó mondatok november 4. Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei 8. Nemlétezőkre vonatkozó mondatok 2013. november 4. Tanulságok a múlt óráról A modern szimbolikus logika feltárja a kifejezések valódi szerkezetét, ami nem azonos

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2015. november 25. Témaválasztás házi dolgozatra (ע "ו ( igeragozás Ismétlés: Mondatok: Arnold & Choi 5. rész A mondat belső

Részletesebben

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS. Mintatanterv

ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS. Mintatanterv ME BTK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM RÖVID CIKLUSÚ TANÁRKÉPZÉS Mintatanterv 017 szeptemberétől országos szinten új rendszerű tanárképzés jelenik meg a felsőoktatásban, mivel a korábbi, bolognai rendszerű tanárképzések

Részletesebben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben Szak : Angol Nyelv és Irodalom tanári szak Tagozat: Levelező Képzési idő: 8 félév Az oktatás nyelve: angol Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő

Részletesebben

Tanulás- és kutatásmódszertan

Tanulás- és kutatásmódszertan PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tanulás- és kutatásmódszertan 2010/2011. II. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom MAM1001L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék 1.4

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2018-tól fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2018-tól fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak kommunikáció és médiatudomány szakmai modul (specializáció) 2018-tól fölvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított specializációk: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Filozófia, Esztétika, Etika, Vallástudomány,

Részletesebben

Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézete 2016/2017-es tanév őszi félév

Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézete 2016/2017-es tanév őszi félév Keleti nyelvek és kultúrák alapszak japán szakirány I-III. évfolyam, japán minor, Japanológia mesterképzési szak I-II. évfolyam 1 BJP 4210 Japán irodalomtörténet I. előadás 2x45 2 BJP 9210 Japán irodalomtörténet

Részletesebben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben

Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő rendszerben Szak : Angol Nyelv és Irodalom tanári szak Tagozat: Nappali Képzési idő: 8 félév Az oktatás nyelve: angol Az Angol Nyelv és Irodalom tanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004 tanévtől, felmenő

Részletesebben

Demeter Tamás ebben a könyvében a népi

Demeter Tamás ebben a könyvében a népi legyünk-e mentális fikcionalisták? TÔZSÉR JÁNOS Demeter Tamás: Mentális fikcionalizmus Gondolat Kiadó, Budapest, 2008. 206. oldal, 2780 Ft Kognitív Szeminárium Demeter Tamás ebben a könyvében a népi pszichológia

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja A nevelés társadalmi alapjai TKB1202 Meghirdetés féléve 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Márton Sára főiskolai tanár Tantárgyi követelmények Az előadáson

Részletesebben

ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI TANSZÉK 2009/2010. tanév tavaszi félév

ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI TANSZÉK 2009/2010. tanév tavaszi félév ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI TANSZÉK 2009/2010. tanév tavaszi félév név hétf kedd szerda csütörtök péntek szombat Dr. Tóth Szergej tanszékvezet fiskolai tanár kötetlen Gaál Zsuzsanna adjunktus 02.09., 03.09.,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szolgáltatás menedzsment. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szolgáltatás menedzsment. tanulmányokhoz IV. évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Szolgáltatás menedzsment tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Szolgáltatás menedzsment Tanszék: Tantárgyfelelős

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Beszédművelés Tantárgy kódja BTA1102 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 0+2 gyak.) gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód)

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Anyanyelv-pedagógia. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II.

Részletesebben

ANGLISZTIKA. Oldal 1

ANGLISZTIKA. Oldal 1 KÓD TÍPUS TANTÁRGY NEVE KORÁBBI TANTÁRGY NEVE (EKVIVALENS TÁRGY) KREDIT KÖVETELMÉNY JELLEG (EA/SZEM/GYAK) FELELŐS TANSZÉK félév1 TT160 törzs A társadalomtudomány alapjai (filozófiai, társadalmi ismeretek)

Részletesebben

2012/2013. tanév II. félév Politikatudományi PhD program órarendje

2012/2013. tanév II. félév Politikatudományi PhD program órarendje 2012/2013. tanév II. félév Politikatudományi PhD program órarendje Csütörtök III. emelet 321. szoba PhD szoba Február 14 10.00-12.00 Dr. Arató Krisztina: Az Európai Unió válsága 12.00-14.00 Dr. Bíró Gáspár:

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben