Ha a levelező rendszere nem jeleníti meg ezt az -t, másolja böngészőjébe a következőt:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ha a levelező rendszere nem jeleníti meg ezt az email-t, másolja böngészőjébe a következőt: http://href.hu/x/7s9u"

Átírás

1 Ha a levelező rendszere nem jeleníti meg ezt az -t, másolja böngészőjébe a következőt: Ingyenes tanfolyam kisbefektetőknek Tananyagunk első leckéiben elsősorban azokat a problémákat tárgyaljuk, melyekkel minden kezdő befektető szembekerül. Ha a kezdőknél tájékozottabbnak érzi magát a befektetések területén, akkor is találhat olyan tanácsokat, melyek alkalmazása a hasznára válhatnak. Az alapismeretek és a veszteség-minimalizáló módszerek ismertetését követően segítséget nyújtunk a befektetési döntései meghozatalához. Ehhez egy ingyenes árfolyamelemző program működését mutatjuk be, és ezzel egyidőben a technikai elemzés rejtélyeibe is bevezetjük. Akinek ez nem lenne elég, bemutatunk egy általunk készített árfolyamfigyelő modellt, mellyel Önnek semmi más dolga sincs, csak figyelni a modell jelzéseit a befektetési döntései előtt. Természetesen cikkeink nem csak a tőzsdéről és a részvényekről szólnak, de ne feledkezzen meg r óla, hogy a legtöbb befektetési formában (gondoljon csak a befektetési jegyekre) jelen vannak a részvények. Ha pénzét magas hozamot hozó befektetésekben szeretné tartani, akkor elengedhetetlen ezen ismeretek elsajátítása. Cikkeinkből többek között az alábbi ismereteket sajátíthatja el: 1. Top 5 tanács, amivel megalapozhatja befektetései sikerét.. 2. Félénk vagy merész befektetési stílus áll közelebb az Ön személyiségéhez.. 3. A legsúlyosabb hiba, amit csak elkövethet, és annak kivédése.. 4. Hogyan készíthet saját technikai elemzést.. 5. Befektetési alapokban rejlő lehetőségek.. 6. Mik azok a japán gyertyák, és hogyan következtethet a jövőbeni árfolyamra segítségükkel.. 7. Hogyan juthat hozzá egy ingyenes árfolyam-elemző programhoz, és hogyan sajátíthatja el a működését.. 8. Hogyan kell értelmezni a fundamentális elemzéseket.

2 1.Hogyan fogjon hozzá, 5 általános tanács, melyből már holnap profitálhat Első cikkünk olyan általános tanácsokat tárgyal, melyekről már számtalanszor olvashatott. Mégis megfeledkezünk megfogadni, figyelembe venni ezeket a tanácsokat. Ezért javasoljuk Önnek, hogy miután elolvasta ezt a levelet, mentse le számítógépére, és később is olvassa át. Olyan fontos szabályok ezek, melyeket nem felejthet el mérlegelni egy befektetési döntés előtt. Tanfolyamunk nem csak az általános elméleti ismereteket érinti, hanem tárgyaljuk a befektetési szakma konkrét elemző és döntéshozó módszereit is. Oktatóanyagunk figyelmes olvasásával megismerkedhet a technikai elemzés, a fundamentális elemzés lehetőségeivel. Bemutatjuk Önnek egy árfolyam elemző program használatát, segítséget nyújtunk a brókercég választásában is. Ebben a cikkünkben bemutatásra kerülő tanácsok tanulmányozásával, megértésével, megalapozhatja befektetései sikerét. Ahhoz, hogy a jövőben helyes döntéseket hozzon elengedhetetlen az alapismeretek elsajátítása. 1. tanács: Határozza meg mi a célja! Tudja mi az első és legfontosabb lépés, amit nagyon sokan elmulasztanak megtenni? Határozza meg mi a célja befektetéseivel! Ilyen cél lehet: a megtakarításának értékmegőrzése, nyugdíj előtakarékosság vagy kiegészítő jövedelemszerzés. Nagyon fontos, hogy átgondolja mit szeretne kezdeni megtakarításaival, mert a befektetési stratégiáját is ehhez kell igazítania. Ha befektetéseivel az a célja, hogy megőrizze megtakarításainak értékét, esetleg nincs ideje foglalkozni más befektetési lehetőségekkel, akkor válasszon olyan lehetőséget, mellyel kockázatok nélküli hozamot érhet el. Erre kiválóan alkalmasak a bankbetétek, pénzpiaci befektetési jegyek és egyéb tőkegarantált befektetési jegyek. Természetesen a bankok rengeteg lehetőséget kínálnak. Legyen azonban óvatos, az ígért hozamok mellett egyéb költségekkel és jutalékokkal is számolhat, amit esetleg nem tüntettek fel a hirdetésben. Ez az egyik ok, amiért nagyon fontos körüljárni a dolgot, mielőtt befektetés mellett dönt.

3 Van azonban néhány tényező, amit összegyűjtve, kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbb hozamot ígérő konstrukciót. Ezeket az ellenőrző pontokat egy későbbi leckénkben részletesen ismertetni fogjuk. Nyugdíj előtakarékosság esetén a hosszú távú befektetéseket kell preferálnia. Az idő az a tényező mely lehetővé teszi, hogy vagyont halmozzon fel. Ehhez szükséges legalább a jövedeleme 10-15%-ának megtakarítása. Hosszú távon érdemes portfolióját részvényekkel is kibővíteni, hiszen a részvények hosszú távon bizonyítottan nagyobb hozamot hoznak, mint a bankbetétek. Felméréssel igazolták, hogy az elmúlt 80 évben a 15 évnél hosszabb részvény-befektetések minden esetben nagyobb hozamot hoztak, mint a bankbetétek. A hosszú távú befektetésekhez elengedhetetlen a kiválasztott vállalatok fundamentumainak elemzése, melyhez egy későbbi cikkünkben fogunk segítséget nyújtani. Ha kiegészítő jövedelmet szeretne, elsősorban a részvényeket, befektetési jegyeket kell választania, hiszen így érhet el magas hozamokat. A befektetési jegyek választása esetén az alapkezelő állítja össze portfolióját, mely bankbetétet, kötvényeket és részvényeket is tartalmazhat. Minél nagyobb a részvény aránya, annál magasabb a kockázat, amit Önnek vállalnia kell. Ha úgy érzi, hogy Ön is képes magának kiválasztani a részvényeket, akkor egyedi részvényekből is össze tudja válogatni a portfolióját. A részvény-befektetéseknél jellemző a magas kockázat, magas hozam arány. Tanulmányainkban tárgyalunk olyan módszereket, technikákat, melyekkel a kockázatát csökkenteni tudja. Ne feledje, hogy komolyabb hozamok profitálásához elméleti tudásra és gyakorlatra is szükség van! 2. tanács: Diverzifikáljon! Diverzifikáljon, azaz ne tegyen fel túl sokat egyre! A kezdők általában alábecsülik a kockázatot, túlságosan optimistán állítják össze portfoliójukat. Ezért tartsa pénzének egy részét kockázatmentes befektetésekben, ahol mind tőke- és hozamgaranciára számíthat. Ilyenek például a bankbetétek, illetve egyes tőkegarantált pénzpiaci alapok. Megtakarításának az értékétől függően ez az összeg akár 70%-a is lehet a teljes vagyonának, és csak a maradék 30%-ot fektetheti magasabb kockázatú alapokba, részvényekbe. 3. tanács: Ne dőljön be a sikerszámoknak!

4 Mielőtt a reklámok magas hozamígéretének hatására részvényt vagy befektetési jegyet vásárolna, gondolja át alaposan! Ha Ön nem rendelkezik kereskedési tapasztalattal, általános, hogy a részvények és befektetési alapok magas hozamára figyel fel. Ha Ön olyan ígéretet kap, hogy fektesse pénzét befektetési alapba, melynek hozama az elmúlt évben például: 48% volt, akkor legyen óvatos! A magas hozamú befektetési alapok részvényalapok. Ez azt jelenti, hogy a kisbefektetők pénzén az alapkezelők többségében részvényeket vásárolnak. A részvények árfolyama rövid távon ingadozhat, ezért előfordulhat kiemelkedő árfolyam-emelkedés és csökkenés is egyaránt. A nagy profittal dicsekvő alapoknál könnyen előfordulhat a következő években bekövetkező korrekció, árfolyam esés. Megeshet az is, hogy Ön pont a szárnyaló árfolyam tetején vásárol, így sokat veszíthet. Léteznek olyan módszerek, indikátorok, melyek segítségével előre jelezhető egy trend kifulladásának közeledése. Ha észreveszi a figyelmeztető jelzéseket nem fog előfordulni Önnel, hogy az árfolyamok csúcsán vásárol. Cikkeinkben bemutatjuk ezen indikátorok használatát, így Önnek nincs más dolga csak a leírtak alkalmazása. 4. tanács: Nemcsak a múltbeli adatok számítanak! Ha döntést hoz ne csak a múltbeli adatokból induljon ki! A múltbeli árfolyamok nagyon fontosak, hiszen a piacon levő befektetők magatartását befolyásolják. De ha a magas hozamok csalogatják Önt befektetésre, ne vegye biztosnak, hogy a jövőben is elérhető lesz ez a hozam. 5. tanács: Ismerje meg a befektetési jegyek előnyeit! Bankbetét helyett válasszon olyan befektetési jegyet, mely portfoliójának nagy részét állampapírok, bankbetétek teszik ki. Miért éri meg Önnek jobban? Mert bármikor hozzáférhet a pénzéhez, és nem kell a kamat periódusokra figyelnie. Nem veszít el kamatot, ha idő előtt pénzre lesz szüksége, hiszen ezek a befektetési jegyek nyíltvégűek tehát bármikor visszaválthatóak. Kockáztatnia sem kell, mivel a legtöbb pénzintézet tőkegaranciát vállal. Fontos szabályok: Ne tegyen túl sokat föl egyre! Megtakarításait mindig ossza szét különböző befektetések között. Ne csak a múltbeli hozamokból induljon ki a befektetés kiválasztásánál.

5 Befektetési döntéseit érzelmei, a magas profit utáni vágya nem befolyásolhatják. 2.Félénk vagy merész? Állítsa össze a személyiségének megfelelő portfoliót! Ön melyik csoportba tartozik? Olvassa el figyelmesen levelünket, próbálja megállapítani, melyik befektetői csoportba tartozik. A jelenlegi kereskedési stílusa befolyásolja az alkalmazandó befektetési stratégiát. Megmutatjuk Önnek, mire kell figyelnie befektetései során. A félénk típus A félénk befektető nem érzi magát igazi befektetőnek. Úgy érzi nincs tapasztalta, tudása, túl bonyolultnak és kockázatosnak tartja a részvénybefektetést. Jellemző erre a típusra, hogy takarékoskodó, aki befektetéseit vagyonának értékmegőrzésére használja. Óvatos, így nem hozzák lázba a sikerhozamok. Nehezen viseli el a kockázatot, a bizonytalanságot. Megtakarítását akkor érzi biztonságban, ha bankbetétben, állampapírban, fix kamatozású betétekben tartja. A félénk befektető bátortalansága, megfontoltsága megvédi őt a nagy veszteségektől, csalódásoktól, de egyúttal meg is akadályozza, hogy befektetéseivel magasabb hozamot érjen el. Ha Ön félénk befektetőnek tartja magát, a következőkre figyeljen: 1) Diverzifikálja befektetését! Megtakarításának egy kisebb részén nyugodtan vásároljon részvényeket. Kizárólag hosszú távon (5-10 év) gondolkodjon. Hosszú távon a részvényekkel érheti el a legmagasabb hozamot, de nem mindegy milyen részvényt választ! Későbbiekben részletesen tárgyaljuk, hogyan tudja kiválasztani a hosszú távon profitot hozó részvényeket. 2) Az árfolyam ciklikus esése esetén ne adjon el. Ne nézze minden nap a részvények árfolyamát! Ne számolja, hogy most mennyit ér a részvény portfoliója. A legfontosabb, hogy mennyit fog érni 10 év múlva. 3) Tájékozódjon, szerezzen ismereteket a részvényekről. Tanulmányaink segítségével át fogja látni a részvénypiac működését. Tudta, hogy az elmúlt 80 évben a 15 évnél hosszabb részvénybefektetések minden esetben nagyobb hozamot hoztak, mint a bankbetétek?

6 4) A vagyona nagy részét (80-90%) tartsa biztos befektetésekben, és a maradék 10-20%-kal ismerkedjen a kockázatosabb befektetésekkel. A merész típus A merész befektetőre jellemző, hogy sok mindent átélt a befektetések világában. A befektetők ezen típusa ismeri a trükköket, buktatókat. Sokat kereskedik, a tőzsdei befektetések vonzóak számára, nem fél határidős kontraktust vásárolni. Jellemző rá, hogy jól viseli a kockázatot, spekulánsként viselkedik. Vagyona nagyobb részét kockáztatja, és kizárólag rövid távon fektet be, keresi a trendeket. Nagy a bátorsága, és alábecsüli a kockázatot, ami igen nagy veszélyt jelent. Bankbetéteket, befektetési jegyeket unalmasnak tartja. Ha Ön merész befektetőnek tartja magát, a következőkre figyeljen: 1./ A legfontosabb, hogy megtanuljon uralkodni az érzelmein! A kereskedési kényszer veszteségekbe, fölöslegesen vállalt kockázatba hajthatja Önt. 2./ Ki kell alakítania egy kereskedési stratégiát, amit következetesen betart. 3./ Diverzifikáljon. A megtakarításának legalább a 70%-át fektesse be hosszabb távon részvényekbe, kötvényekbe, bankbetétbe. 4./ Nagyon fontos a helyes és következetes kockázat-kezelés. Ez a legfontosabb szabály Önnek. Ha ezt nem követi, előbb utóbb elköszön a tőzsdétől. Íme egy példa a kockázat-kezelésre: ha Ft-tal szeretne kereskedni, meg kell határoznia, hogy egy pozíció felvétele esetén maximum mennyit hajlandó kockáztatni. Első lépés kiválasztani ezt az értékhatárt. Ha úgy dönt maximum 3%-ot, azaz Ft-ot kockáztat, akkor a következő módon kell gondolkodnia: 1. Ha kiválasztotta a részvényt, észre fogja venni, hogy 3%-ot nagyon gyorsan elérhet egy részvény árfolyama, akár napon belül is ingadozhat az árfolyam 3%-os tartományban. Mivel nehéz a jó időpontot kiválasztania, könnyen előfordulhat, hogy a részvény megvásárlása esetén esik az árfolyam 3%-ot, és ilyenkor a szabály szerint Önnek zárnia kell a pozíciót. Zárás után könnyen lehet, hogy az árfolyam visszafordul és elkezd emelkedi, de Ön addigra már zárta a pozícióját. 2. Kerülje el a kirázást! Határozza meg egy részvény esetén mekkora ingadozásra számíthat. Általában vezető részvények (blue-chip

7 részvények) esetén 4-5%, kevésbé likvid részvények esetén 5-10% a normális ingadozás az árfolyamban. 6 %-os ingadozás esetén a befektethető összeget így számíthatja ki: Ft x 0,03 = Ft, maximum ekkora veszteséget vállal! Ft / 0,06 = Ft maximum ekkora értékben vásárolhat részvényt. Ez azt jelenti, hogy 6%-os árfolyam ingadozás esetén zárt pozícióban a vesztesége a teljes tőkéjének a 3%-a lesz. A 6%-os árfolyam esés a legtöbb részvény esetén trendtörést eredményez rövid távon. Ilyenkor az árfolyam esésére lehet számítani, nincs értelme bennragadni a pozícióban. 3. A befektetők legsúlyosabb hibája, és annak kivédése A befektetők jelentős része nem kezeli a befektetési döntés során vállalt kockázatot. Azt hiszik, hogy az árak csak felfelé mehetnek. Amikor pedig esnek az árak, először nem akarják elhinni, hogy ez velük megtörtént, és reménykednek az újbóli emelkedésben. A veszteség realizálását kudarcként könyvelik el, ezért képtelenek rávenni magukat arra, hogy megszabaduljanak a papírjaiktól. Ülnek a papírokon, és közben az árak csak zuhannak lefelé. Majd amikor már nagyon sokat vesztett a befektetésük értéke, nem bírják tovább a feszültséget, és eladnak. Általában ilyenkor vagy hamarosan éri el a mélypontját az árfolyam, majd indul újból emelkedésnek. Ön is át akarja ezt élni? Ha nem, akkor tanulmányozza cikkünket, melyben bemutatjuk Önnek, milyen módon kerülheti el ezt a súlyos hibát. Azoknak, akik már letöltötték a Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook-ot ez a levél ismétlés lesz, ami nem árt, mivel egy nagyon fontos dologról van szó! A veszteségek kezelése Ha érdeklődött már a téma iránt, akkor bizonyára hallotta a stop loss (veszteség elvágása) kifejezést. Mit is jelent pontosan? Ha sikeres befektető szeretne lenni, akkor elengedhetetlen, hogy meghatározza befektetései során maximum mekkora veszteséget hajlandó elviselni. Ha ezt nem teszi meg, illetve az adott veszteség elérése esetén nem zárja a pozícióját, sokat veszíthet. Elkezd reménykedni, várja az árak emelkedését. Közben a részvény árfolyamában trendtörés következik

8 be, és az árak a mélybe zuhannak. Akár évekig nem tér magához az árfolyam. Ön nem fér hozzá a pénzéhez, így nem tudja ismét befektetni. Ne kövesse el ezt a súlyos hibát! Ne reménykedjen! Ha eléri az árfolyam az Ön által meghatározott szintet, akkor zárni kell a pozíciót. Ez alól a szabály alól nincs kivétel. Profi befektető ha pozíciót nyit (részvényt vesz, vagy elad), mindig meghatározza maximum mennyit hajlandó elveszíteni és mekkora az elvárt profitja. FONTOS! Ha túl nagy a veszteség és kicsi a várható nyereség, akkor ne nyisson pozíciót. A veszteség nagyságát Ön állítja be a stop szint segítségével. Önnek kell eldönteni, a várható profit figyelembe vételével, hogy mekkora az az összeg, amit maximálisan hajlandó kockáztatni a befektetés során. Az adott szituációban a jelentősebb ellenállás szintek lesznek a kiszállási pontok. (Hogy milyen módón találhatja meg a ki- és belépési pontokat, arról a BefektetésTITKOK könyvben részletesen írunk, kattintson ide ha kíváncsi a részletekre..) A vásárolandó részvénymennyiséget a következő módon határozhatja meg: Ha például Ft-tal szeretne kereskedni, meg kell határoznia, hogy egy pozíció felvétele esetén maximum mennyit hajlandó kockáztatni. Első lépés kiválasztani mekkora összeget kockáztat. Ha úgy dönt, tőkéjének maximum 3%-át, azaz Ft-ot kockáztat, akkor a következő módon kell gondolkodnia: 1. Ha kiválasztotta a részvényt észre fogja venni, hogy 3%-ot nagyon gyorsan elérhet egy részvény árfolyama, akár napon belül is ingadozhat az árfolyam 3%-os tartományban. Mivel nehéz a jó időpontot kiválasztania könnyen előfordulhat, hogy a részvény megvásárlása esetén esik az árfolyam 3%-ot és ilyenkor a szabály szerint Önnek zárnia kell a pozíciót. Zárás után könnyen lehet, hogy az árfolyam visszafordul és elkezd emelkedi, de Ön addigra már zárt a pozícióját. 2. Kerülje el a kirázást! Határozza meg egy részvény esetén mekkora ingadozásra számíthat. Általában vezető részvények (blue-chip részvények) esetén 4-5%, kevésbé likvid részvények esetén 5-10% a normális ingadozás az árfolyamban. 6%-os ingadozás esetén a befektethető összeget így számíthatja ki: Ft x 0,03 = Ft maximum ekkora veszteséget vállal!

9 Ft / 0,06 = Ft maximum ekkora értékben vásárolhat részvényt. Ebben az esetben 6%-os árfolyam ingadozás esetén zárt pozícióban a vesztesége a teljes tőkéjének a 3%-a lesz. A 6%-os ingadozás az jelenti, hogy az adott részvény ilyen mértékű árfolyam esése trendtörést eredményez rövid távon, így az árfolyam esésére lehet számítani, nincs értelme bennragadni a pozícióban. Ha például 1000 Ft-ért vásárol részvényt, és az előbbi gondolatmenet alapján 6%-os esés esetén elad, akkor amint a részvény ára eléri a 940 Ft-ot el kell adnia. Önnek azonban nincs ideje egész nap a részvény árfolyamát nyomon követnie, ezért be kell állítania a kereskedési rendszerét, illetve megbízást kell adnia a brókerének. A számítógépes kereskedési rendszerekben az alábbi két paraméter megadásával lehet beállítani a stop szintet. Előszőr be kell állítani az aktiválási árat. Azt az árat, amelyet ha elér a részvény árfolyama, az Ön limitáras megbízása bekerül a részvény ajánlati könyvébe, esetünkben az eladási oldalon. Példánknál maradva az aktiválási ár 950 Ft lesz. Így ha a részvény ára eléri a 950 Ft-ot, akkor a limitáras megbízása 940 Ft/db áron bekerül az ajánlati könyvbe. Megadhat a limitárhoz közelebbi aktiválási árat is például 945 Ft, de vigyáznia kell, mert ha hirtelen esik a részvény ára és sok az eladó, előfordulhat, hogy megbízása későn kerül be az ajánlati könyvbe, és átugorják az Ön megbízását, így bennragad a pozícióba. Fontos szabályok: 1. Mindig határozza meg mennyit hajlandó veszíteni! 2. Mindig határozza meg ehhez az összeghez tartozó eladási árat! 3. Mindig állítsa be a stop megbízás aktiválási árát és a limit árat, amin kiszállhat. 4.A brókercég választás 8 fontos szempontja Ebben a cikkünkben útmutatást nyújtunk a brókercég választáshoz. Elsősorban kezdő befektetőknek javasoljuk cikkünk tanulmányozását, de haladó befektetők is találhatnak olyan szempontokat, amiket nem gondoltak át korábban a brókercégük kiválasztásakor. Nézzük meg ezeket!

10 Kezdő befektetőként a brókercég-választás lesz az első legfontosabb döntése, ezért nagy körültekintéssel kell eljárnia. A brókercég által kínált feltételek és díjak a későbbiekben alapvetően meghatározzák, hogy milyen kereskedési módon, milyen eredményekkel tudja pénzét befektetni. Legelőször el kell döntenie, hogy mi a célja a tőzsdézéssel. Ebben segítséget nyújthat a Félénk vagy merész című korábbi levelünk. A két szélsőséges befektetési magatartás közül az egyik lehetőség, ha pénzét hosszabb időre fekteti be, a másik pedig, ha sokszor fektet be rövidebb időtávra, spekulatív jelleggel. Ha hosszabb távra szeretne befektetni, akkor inkább előtérbe kell helyeznie a befektetési és elemzési tanácsadás minőségét. Ebben az esetben, mivel kevesebbszer fog kereskedni a magasabb díjak és jutalékok is megengedhetőek. Ha viszont rövid távra szeretne pozíciókat felvenni, akkor célszerű már a saját elemzésekre alapoznia kereskedési stratégiáját, kiegészítve, figyelembe véve a brókercég elemzéseit. Mivel sokszor fog kereskedni, akár naponta többször is, ezért a díjak, jutalékok is nagyon fontosak, hiszen a napon belüli kereskedések esetén maximum néhány százalék nyereséget lehet elérni egy pozícióval, így a magasabb díjak és jutalékok akár a felét is kitehetik a nyereségnek. Fontos jellemzői a brókercégeknek, amit mindenképpen ki kell derítenie a választás előtt: 1. Lehet-e interneten kereskedni? Az internetes kereskedés olcsóbb, gyorsabb. Kizárható a folyamatból az emberi tényező. Visszaigazolást kapunk, ha teljesült a megbízásunk. A technikai függőség hátrányt jelent, de ha van telefonos megbízási lehetőség, akkor ez kiküszöbölhető. Általában lehetőség van kipróbálni az adott brókercég internetes terminálját. Éljen ezzel a lehetőséggel! 2. Lehet-e megbízást adni telefonon, faxon, en keresztül? Miért fontos ez? Mert a számítógépes kapcsolat nem minden esetben megbízható. Előfordulhat, hogy az internet szolgáltatónál van a hiba, vagy a brókercég szervere túlterhelt. A lényeg az, hogy ebben az estben a telefonon, vagy faxon adott megbízás sokkal gyorsabb.

11 Előfordulhat, hogy ha nem tud megbízást adni akár percek alatt is súlyos veszteségeket szenvedhet el. Az is megtörténhet, hogy ahol éppen tartózkodik nincsen internet. 3. Van-e meghatározva minimális befektetési összeg? Nyilvánvaló, ha egy cégnél van ilyen minimum összeg, és Önnek nincs annyi pénze, akkor kihúzhatja a listáról. Általában ezek a cégek a kevesebb ügyfélszámra fókuszálnak, és a jutalékok is magasabbak, viszont szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak. 4. A megbízási jutalékok minimum díjainak a mértéke A megbízási díjakat (vételi megbízás és eladási megbízás költségei) általában százalékban határozzák meg, de egy minimális összeget mindig ki szoktak kötni. Például a vételi jutalék 0,5%, de a minimum díj 500 Ft. Ebben az esetben, ha Ön kisebb összeget fektet be, akkor arra az 500 Ft minimum díj fog vonatkozni, ami már nem 0,5%-os megbízási díjat jelent. Például, ha Ön rendszeresen csak Ft-ot tud befektetni, akkor a 0,5% megbízási díj 250 Ft lenne, de a minimum díj miatt 500 Ft-ot számolnak fel Önnek. Így valójában nem 0,5% a megbízási díj, hanem 1%. 5. Mivel kereskedhetünk? A legtöbb cégnél a következőkben felsorolt instrumentumokkal lehet kereskedni: magyar részvények, állampapírok, származékos termékek, határidős termékek, opciós termékek, külföldi részvények, kötvények. Természetesen cégenként vannak eltérések, de jelentős különbségek elsősorban a külföldi részvények kereskedésében mutatkoznak. Például vannak olyan brókercégek, ahol külföldi részvényekkel nem lehet kereskedni, vagy nagyon magas díjakkal. Ha a külföldi részvények iránt érdeklődik, jobban jár ha külföldi brókercéget keres, mert sok esetben alacsonyabbak a megbízási díjak. 6. Van-e kedvezőbb díjazás daytrade esetén? Daytrade kereskedés azt jelenti, hogy azon a napon zárjuk a pozíciót, amelyiken megnyitottuk. Napon belüli kereskedésnek is hívják. A napon belüli kereskedésnek általában alacsonyabbak a jutalékai, mint a normál megbízásoknak.

12 7. Milyen módón és milyen időtávra lehet short pozíciót nyitni? A short pozíciók nyitása egy kényes pontja a tőzsdei kereskedésnek. A brókercég-választásnál az a legfontosabb szempont, hogy legyen lehetőség a short pozíciók nyitására. Ha kezdőként még bonyolultnak tartja ezt a lehetőséget, a későbbiekben biztosan ki szeretné majd próbálni a short pozíciókat. Sajnos az átlagos magyar befektető egyedi részvényekben magyar brókercégnél nem tud napon túli short pozíciót nyitni. Akit érdekel ez a lehetőség, azoknak javasoljuk a határidős kereskedést, ahol jelenleg a BUX0712 indexel (2007-ben) lehet kereskedni. Bár tanfolyamunk csak érinti a határidős kereskedést, kiegészítő anyagainkban útmutatást talál, ha érdekli a téma. 8. Milyen elemzési eszközök állnak rendelkezésre? Itt is jelentős eltérések lehetnek. Vannak brókercégek, ahol személyesen is adnak tanácsot. Sok brókercégnél cégelemzéseket is készítenek a negyedéves jelentések után, vagy fontosabb, a cég eredményét érintő események bekövetkezése után. A legtöbb brókercég azonban a napi vagy heti rendszerességű technikai elemzés készítését helyezi előtérbe. Miután az előbb felsorolt tényezőket is figyelembe véve eldöntötte, melyik céget választja, mindenképpen tanulmányozza át a cég weboldalát. Ha erre nincs lehetőség, telefonon kérjen felvilágosítást a tisztázatlan dolgokról. A számlanyitáshoz mindenképpen személyesen is meg kell jelennünk, mivel a évi XV. törvény rendelkezései alapján minden befektetési szolgáltató köteles ügyfeleit azonosítani. A számlanyitáshoz szükséges személyigazolványt magunkkal vinni. Miután aláírtuk a szerződéseket, kapunk egy ügyfélszámot, ez alapján lesznek nyilvántartva a befektetéseink. A számlánkra pénzt kell utalnunk vagy befizetnünk, azért hogy részvényeket tudjunk vásárolni. Ha utalni szeretnénk, akkor a brókercég Keler Rt.-nél levő számlájára kell a pénzt utalni és a közleményben kell feltüntetnünk az ügyfélszámunkat. Néhány nap elteltével már a számlánkon lesz a pénz, és adhatunk megbízást, vásárolhatunk részvényeket.

13 5.A pénzpiaci- és a kötvényalapok hozamai... Ahogy múlt heti levelünkben ígértük most következnek a részletek az egyes alaptípusokkal kapcsolatban. A befektetési alapoknak nagyon sok típusát érheti el bankokon, pénzintézeteken keresztül. Most a legismertebbeket mutatjuk be, azaz a pénzpiaci alapot, a kötvényalapot és a részvényalapot. Általában a bankok különböző fantázia nevekkel látják el alapjaikat, de a tájékoztatóból egyértelműen kiderítheti, melyik típusról van szól. Helyhiány miatt csak a népszerűbb, nyílt végű befektetési jegyeket ismertetjük. 1. A pénzpiaci alapban rejlő lehetőségek A pénzpiaci alap kiválóan alkalmas pénzösszegek rövid idejű befektetésére. A legtöbb pénzintézetnél forgalmazási jutalék nélkül lehet vásárolni, illetve eladni. A pénzpiaci alapok közös jellemzője, hogy túlnyomórész bankbetétekben van az alap vagyona. Kisebb részben a magyar állam által garantált rövid hátralevő futamidejű értékpapírokban fektetik a pénzt. Alacsony kockázat, és a kiszámítható hozam miatt akár már 1-2 napra is érdemes pénzén pénzpiaci befektetési jegyet vásárolnia. A legtöbb esetben a bank tőkegaranciát vállal, ezt a tájékoztatóban feltüntetik. A pénzpiaci befektetési jegy árfolyama és hozama A befektetési jegyek esetében, a bankbetéteknél használt kamat fogalmától eltérően, hozamot számítunk. Ugyanis befektetőként a pénzpiaci jegyekkel az árfolyamkülönbségen realizál hozamot. Az más kérdés, hogy az alapkezelő a bankbetétek kamatával érte el, hogy az alap vagyona gyarapodjon. Ugyanis, amikor Ön pénzpiaci befektetési jegyet vásárol, akkor az alapkezelő a pénzét bankbetétek és állampapírok előre meghatározott típusaiba fekteti be. Nézzük meg mit jelent ez a gyakorlatban Az alábbi táblázatban láthatja egy pénzpiaci befektetési jegy egy jegyre jutó nettó eszközérték (árfolyam) változását:

14 Példánkban án vásároltuk meg a befektetési jegyet. Ekkor egy jegyért 1,13682 Ft-ot kell fizetni. Ha Ft-ért szeretnénk vásárolni, akkor ( /1,13682) ,67 db jegyet kapunk pénzünkért, melyek dematerizált értékpapírok. Ez azt jelenti, hogy az értékpapír-számlánkon lesz nyilvántartva. Tegyük fel, hogy án szükségünk van a pénzre, ezért eladjuk a jegyeket. Ekkor egy darabot 1,14319 Ft-os árfolyamon tudjuk eladni. Tehát ,67 x 1,14319= ,33 Ft. A hozama tehát 560,33 Ft 1 hónapra. A hozamot kiszámíthatja az eladási és a vételi árfolyam hányadosával is, azaz 1,14319/1,13682= 1, , azaz 0,56 százalék hozam 1 hónapra, így egy évre átszámítva ez kb. 6,72% hozamú befektetés. Az alábbi ábrán megfigyelheti, hogy a hozam napról napra nőtt, nincsen jelentős ingadozás az árfolyamban. (Ez általában jellemző a pénzpiaci alapokra)

15 A pénzpiaci jegyek hozamát azon bankbetétek kamata, illetve állampapírok hozama határozza meg, amelyekből az alapkezelő összeállította portfolióját. A bankbetétek kamatát elsősorban a jegybanki alapkamat, illetve az inflációs várakozás határozzák meg, ugyanis a bankok a jegybank monetáris politikájának függvényében változtatják a betétek kamatát. Ha a jegybank emeli a jegybanki alapkamatot, akkor a bankok is ugyanezt teszik a betétek kamatával, mely által a pénzpiaci befektetési jegyek hozama növekszik. Sajnos azonban a kötvények, államkötvények hozama ilyenkor csökken. A következő részben ezt fogjuk tárgyalni. 2. Kötvény alapú befektetési jegyek hozamlehetőségei A kötvény alapok portfoliójában nagy arányban találhatóak hosszú lejáratú állampapírok és különböző belföldi és külföldi vállalatok által kibocsátott kötvények. Legalább egy éves befektetési időtáv esetén ajánlott kötvényalapot választani, mivel a kötvények hozama kismértékben ingadozhat egy ennél rövidebb időszak alatt. Könnyen előfordulhat, ha csak például két hónapig tudja nélkülözni a pénzét, és el kell adnia jegyeit, akkor alacsonyabb lesz az árfolyama, mint amikor megvette. Nagyon fontos! Ahogy már korábban említettük, ha a jegybanki alapkamat emelkedik, a kötvények hozama, valamint a befektetési jegyek árfolyama is csökkenni fog.

16 Mitől függ a hozam? Nagyon jól megfigyelhető a fenti ábrán, hogy a 2006-os évben a romló inflációs várakozások miatti kamatemelés hatására egy a magyar piacon vásárolható, kötvény alapú befektetési jegy árfolyama milyen mértékben esett vissza. Ezután következett egy konszolidációs időszak, majd a befektetési jegy árfolyama ismét emelkedni kezdett A pénzpiaci- és kötvény alapú befektetési jegyek hozamát elsősorban a piaci kamatláb határozza meg. A részvény alapú befektetési jegyek esetében más a helyzet. Ezt is megbeszéljük, de a téma fontossága megköveteli azt a részletességet, hogy egy teljes levelet szenteljünk neki, ezért erről a befektetési lehetőségről a jövő héten olvashat. 6.Milyen lehetőségek rejlenek a befektetési alapokban? Gondolta volna, hogy a befektetési alapok olyan előnyöket nyújthatnak Önnek, hogy sok esetben a kockázatos tőzsdei befektetéseket is helyettesíteni lehet velük? A téma fontosságára való tekintettel a következő néhány cikkünkben bemutatjuk a befektetési jegyek típusait, a hozamok számításának módjait. Megmutatjuk, milyen szempontokat vegyen figyelembe a befektetési jegyek választása során. Kinek ajánljuk a befektetési jegyeket? Mindenkinek! Még azoknak is, akik rendszeresen a tőzsdén forgatják meg vagyonukat. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a befektetésre szánt összeg diverzifikálása. Ezért az legyen az első döntése, hogy ossza szét vagyonát, annak megfelelően, hogy mennyit hajlandó kockáztatni. Egy korábbi levelünkben már olvashatta, hogy a arányú felosztás egy lehetséges megoldás. Azaz portfolióját úgy alakítja ki, hogy 70%-ban alacsony kockázatú befektetéseket, és 30%-ban magasabb kockázatú befektetéseket tartalmazzon. Ennek a

17 szemléletnek megfelelően a 70%-os részt célszerű befektetési jegyekben, állampapírokban tartania, hiszen ezek jóval biztonságosabb befektetési formák az egyedi részvényeknél. (Fontos megértenie, hogy a diverzifikáció nem azt jelenti, hogy több különböző részvényt válogatunk a portfoliónkba, hanem azt, hogy különböző kockázatú befektetésekbe fektetjük pénzünket!) A vagyona 70%-ról van szó, mit gondol mennyire fontos a helyes döntés? A befektetési jegyek típusai között találhat különböző kockázatú és hozamú lehetőségeket. Pénzét befektetheti tőkegarantált pénzpiaci alapokba, vagy vásárolhat részvénytúlsúlyos befektetési jegyeket. Az ezekben rejlő lehetőségeket fogjuk ismertetni Önnel a következőkben. Kezdjük az alapoknál! A befektetési alap jogi személyiséggel felruházott vagyontömeget jelent. A kisbefektetők befektetési jegyek vásárlásával növelik az alap vagyonát. Az alapkezelő ezt a pénzmennyiséget fekteti be az általa megalkotott alapkezelési szabályok szerint. Attól függően, hogy milyen befektetési alapról beszélünk az alapkezelés szabályai eltérőek lehetnek. A befektetési alapok legnagyobb előnye, hogy kis összegű megtakarítás esetén is elérheti portfoliója diverzifikálását. Ezt egy példán keresztül szemléltetjük. Tegyük fel, hogy Ön Ft megtakarítással rendelkezik, és szeretné ezt az összeget befektetni. Vásárolhat belőle 2 db RICHTER részvényt vagy 5 db MOL részvényt. Így a portfoliója egyáltalán nem lenne diverzifikálva, és a nagy hozamlehetőség mellé magas kockázatot kellene vállalnia. Ha viszont Ön a Ft összegért befektetési jegyet vásárol, akkor részvényalap esetén vagyonának 40% kincstárjegybe, 60%- a pedig különböző részvénybe kerül. Az előbbivel ellentétben, így kisebb kockázatot kell vállalnia. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a befektetési jegy egy dematerizált értékpapír. Ez azt jelenti, hogy Ön nem fogja az értékpapírt kézhez kapni, hanem csak az értékpapírszámláján lesz vezetve. A befektetési jegy is tulajdonviszonyt testesít meg, de ellentétben a részvényekkel nincsenek tagsági jogai, csak vagyoni jogokkal rendelkezhet! Tehát az alap működésében nem szólhat bele, bármekkora hányaddal is rendelkezik az alap vagyonából. Egy jó tanács: Minden befektetési alap rendelkezik egy vagyonkezelési szabályzattal, ahol írásban rögzítik, hogy milyen elvek, stratégia alapján fektetik be a befektetők pénzét. Ezt a dokumentumot érdemes átfutnia, vagy a pénzintézettől tájékoztatást kérni, milyen részvényekbe fekteti be az alap a vagyonát. Mit jelent a gyakran használt egy jegyre jutó nettó eszközérték fogalma? Ha figyeli az alapkezelők ajánlatait, találkozni fog az egy jegyre jutó nettó eszközérték fogalmával. Nézzük meg kicsit részletesebben a fogalmat. A nettó eszközérték a befektetett vagyontömeget jelenti forintban kifejezve, azaz a befektetési alap teljes vagyonát jelzi. Az egy jegyre jutó nettó eszközérték (a

18 befektetési jegy árfolyama), pedig a nettó eszközérték osztva a jegyek számával. Ön az egy jegyre jutó nettó eszközérték árfolyamán tudja megvásárolni a befektetési jegyet. Ha meg akarja állapítani, hogy mennyit ér adott pillanatban a befektetése, akkor az aktuális egy jegyre jutó nettó eszközértéket kell megszorozni a birtokában levő jegyek számával. A részvény és a befektetési jegy közötti alapvető különbség Nyíltvégű alap esetén az alap jegyeinek a száma mindig növekszik. Tehát a jegyek árfolyama nem attól fog változni, hogy mennyire kedvelik a befektetők az adott alapot! (Ezzel ellentétben a részvényeknél a részvények összes darabszáma nem nő, ha vásárolunk a papírokból. A részvény árfolyamát ezért a kereslet-kínálat határozza meg.) Ha Ön vásárol 10 db befektetési jegyet az alap vagyona, azaz a nettó eszközértéke nőni fog, de a befektetési jegyek száma is gyarapszik 10 db-al, így az egy jegyre jutó nettó eszközérték, ami a jegyek árfolyamát fejezi ki nem fog változni. Hogyan lesz ebből Önnek haszna? A befektetési jegyekért Ön pénzt ad az alapkezelőnek, aki ezt a pénzt befekteti az alap típusától függően állampapírokba, kötvényekbe, részvényekbe. Ha ezekkel az instrumentumokkal hozamot ér el a befektetési alap (például, ha részvény esetén növekszik az adott részvény árfolyama), akkor az alap vagyona, nettó eszközértéke is gyarapszik, viszont ebben az esetben a befektetési jegyek száma nem nő, így az egy jegyre jutó nettó eszközérték is növekszik, ahogy az Ön befektetésének értéke is. Természetesen az előbb szemléltetett folyamat esetén akár csökkenhet is az alap vagyona, így az Ön megtakarítása is. A fent bemutatottak lennének azok az ismeretek, melyeket feltétlenül ismernie, és értenie kell ahhoz, hogy választani tudjon a befektetési jegyek típusai közül. Ha ezeket az ismereteket teljesen elsajátította, akkor léphetünk tovább a különböző befektetési alaptípusok, illetve hozamuk kalkulációja felé, de erre majd csak a következő levelünkben kerül sor. 7.Hogyan válasza ki a legjobb hozamot hozó befektetési jegyet? Ebben a cikkünkben befejezzük a befektetési alapok ismertetését. A részvény alapú, azaz részvénytúlsúlyos befektetési alapokat mutatjuk be, melyek legfőbb jellemzője, hogy portfoliójukban 50%-ot eléri, vagy meghaladja a részvények aránya. Rögtön az elején fontos tisztázni egy jelentős különbséget a részvényalap és az egyedi részvény között. Részvény esetén nagyon fontos a kereslet és a kínálat, ugyanis a részvények darabszáma adott. Tehát az ár függvényében túlkereslet, vagy túlkínálat alakulhat ki. A részvény árát a piacon az eladók és a vevők száma határozza meg, azaz ha több a vevő, mint az eladó, akkor emelkedik az ár. Ha pedig kevesebb a vevő, mint az eladó, akkor csökken a részvény ára.

19 Ezzel szemben a nyílt végű befektetési alapok esetén a jegyek száma nem korlátos. Mindig nő az új befektetők által befektetett összegnek megfelelően. Tehát nem alakulhat ki túlkereslet, túlkínálat. A befektetési jegyek árfolyam változása azon múlik, hogy az alap által vásárolt részvények hogyan teljesítenek. Ha az árfolyamok emelkednek, akkor nő az alap vagyona, így a befektetési jegyek árfolyama is. A következő táblázatban bemutatjuk, hogy milyen hatásra változik a részvény alapú befektetési jegy árfolyama: időpont nettó eszközérték egy jegyre jutó nettó eszközérték Ft 1,7075 Ft Ft 2,1446 Ft Ft 2,6500 Ft Ft 2,9270 Ft Látható, hogy az elmúlt években hogyan nőt a táblázatban bemutatott részvényalap nettó eszközértéke (az alap vagyona). Mire lehet ebből következtetni? Az első két évben alig volt növekedés, de ennek ellenére az egy jegyre jutó nettó eszközérték növekedett. Ez azt jelenti, hogy az alap vagyona nem nőtt, azaz a befektetők nem vásároltak jelentős mennyiséget a jegyekből, viszont az alap jó teljesítményt ért el, azaz a portfoliójában levő részvények hozama nőtt. Az elért hozam egy év alatt 2,1446 Ft/1,7075 Ft=1,255, azaz 25,5% hozam egy évre. Erre már a befektetők is felfigyeltek, és a nettó eszközérték Ft-ra nőtt a következő év végére. Ez annyit jelent, hogy a befektetők elkezdték venni az alap jegyeit, de mivel ilyenkor a jegyek száma is nő, ezért ennek hatására az egy jegyre jutó nettó eszközérték nem változik. Ismét az alap által választott papírok árfolyama nőtt, így egy év alatt 2,6500 Ft/2,1446 Ft=1,2346, azaz 23% hozamot lehetett elérni. Részvényalapok hozama, kockázata A pénzpiaci befektetési jegyeknél ismertetett napi árfolyam (egy jegyre jutó nettó eszközérték) a részvényalapoknál is napról-napra változik, csak az ingadozás mértéke nagyobb. Ahogy ezt az alábbi diagram is szemlélteti, melyben egy részvény alapú befektetési jegy árfolyam változását figyelheti meg:

20 Az ábrán is láthatja, hogy rövidtávon kockázatosak a részvényalapok, mivel a részvénypiac árfolyamváltozása miatt jelentős ingadozások fordulhatnak elő. Hosszabb időtávon (5-10 év) ez a hatás már nem érződik. Az ilyen időtávon elérhető profit azon múlik, hogy a részvények mögött rejlő vállalatok, hogyan teljesítenek. Ezért fontos, hogy a befektetési döntésünk előtt utánajárjunk, az alapkezelő milyen részvényekbe fekteti a pénzünket. Minden esetben az alapkezelő a befektetők rendelkezésére bocsátja az alapkezelési szabályzatot, tájékoztatót. Ezt letöltheti a pénzintézet weboldaláról, vagy kérheti a bankfiókokban. Célszerű a befektetési döntése előtt tanulmányozni néhány bank alapkezelési szabályzatát, mivel itt pontosan meg vannak határozva a részvények, melyekbe az alap fektet. Ha összegyűjtötte azokat a részvényeket, melyekbe a legnagyobb pénzösszeget fekteti az alap, akkor nincs más dolga, mint ezen részvények elemzése a következő szempontok szerint: A részvény árfolyamváltozásának meghatározása Az elemzés lépései: 1. A pozíció nyitása előtt mindenképpen tudnia kell, hogy az adott részvény hosszú, közép és rövid távú trendje, hogyan alakul. (trendelemzés) 2. A trendfordító alakzatok kialakulásának a nyomon követése. Az árfolyamok vizsgálata során folyamatosan figyelni kell a trendfordító alakzatokat, melyek a következők lehetnek: dupla alj, dupla csúcs, fej-váll, emelkedő háromszög, csökkenő háromszög, ékek, sziget. (technikai elemzés)

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook - Tartalomjegyzék - 1.1. Mindenkinek lesznek veszteséges pozíciói 1.2. Nézzük meg, a gyakorlatban

Részletesebben

Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével

Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével Miskolci Egyetem Gazdaságtudomány Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügy Tanszék Értékpapír Befektetési Lehetőségek Az Erste NetBroker Rendszerével Szakmai belső konzulens : Dr.

Részletesebben

A TŐZSDEI KERESKEDÉS ALAPJAI

A TŐZSDEI KERESKEDÉS ALAPJAI KBC EQUITAS A TŐZSDEI KERESKEDÉS ALAPJAI Tőzsdei oktatóanyag a KBC Equitas ügyfelei részére A kézirat zárása: 2014.07.03. Tartalom Bevezető... 1 1. Ismerkedés a tőzsdével... 3 1.1. A tőzsde... 4 1.2. A

Részletesebben

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book Elemzésközpont.hu www.elemzeskozpont.hu Kedves Olvasó! Ebbe az ebook-ba összeválogattuk azokat az általunk publikált cikkeket, melyek a külföldi tőzsdékhez

Részletesebben

A tőzsdei keres kedés alapjai

A tőzsdei keres kedés alapjai A tőzsdei keres kedés alapjai Portfolio Trader TudásCenter Minden, amit a kereskedésről tudni kell Interaktív online előadások (webinarium) Ingyenes délutáni szemináriumok Devizakereskedési tanfolyam Kezdő

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2014.03. havi tartalmakhoz. A hónap témája: Váljunk tudatos pénzügyi fogyasztóvá!

Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2014.03. havi tartalmakhoz. A hónap témája: Váljunk tudatos pénzügyi fogyasztóvá! Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2014.03. havi tartalmakhoz A hónap témája: Váljunk tudatos pénzügyi fogyasztóvá! Tájékozódás, tájékoztatás (banki ügyfél-tájékoztatás). Független információforrások,

Részletesebben

Forex kereskedés a GBPUSD devizapár példáján keresztül, eredménybeli különbségek fundamentális és technikai elemzések között

Forex kereskedés a GBPUSD devizapár példáján keresztül, eredménybeli különbségek fundamentális és technikai elemzések között Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástani Intézet Forex kereskedés a GBPUSD devizapár példáján keresztül, eredménybeli különbségek fundamentális és technikai elemzések között Készítette: Mészáros

Részletesebben

Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK

Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A hitel két szereplője az adós és a hitelező, ennek megfelelően a kötvényben a kibocsátó (az adós) arra vállal kötelezettséget,

Részletesebben

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel

Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Forex kereskedés automatizált rendszerekkel Tények és tévhitek a forex kereskedésről és a forex robotok használatáról. www.forexrobotworld.net Tartalom - Tartalom.... 2 - Bevezető.. 4 - A forex kereskedelem

Részletesebben

apró betűk helyett - amit a zártvégű tőkevédett és hozamvédett alapokról tudni érdemes

apró betűk helyett - amit a zártvégű tőkevédett és hozamvédett alapokról tudni érdemes apró betűk helyett - amit a zártvégű tőkevédett és hozamvédett alapokról tudni érdemes Gyakran találkozunk olyan hirdetésekkel, levelekkel, amelyek néhány hasznos információt adnak az adott befektetési

Részletesebben

Befektetéseket érintő Adók

Befektetéseket érintő Adók Befektetéseket érintő Adók Frissítés: 2010. Október. Összeállította: Faluvégi Balázs Jelen leírás a pénzügyi befektetéseket érintő adózási szabályokról, valamint az azokra adott adóoptimalizálási, csökkentési

Részletesebben

Hogyan válhatok befektetővé?

Hogyan válhatok befektetővé? Hogyan válhatok befektetővé? 1 dr. Tatár Attila Hogyan válhatok befektetővé? Rövidített kiadás Írta: dr.tatár Attila Frissítve: 2014.október Hogyan válhatok befektetővé? 2 dr. Tatár Attila Tartalomjegyzék

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetés kötvényekbe, részvényekbe. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetés kötvényekbe, részvényekbe. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Gábler Gergely Befektetés kötvényekbe, részvényekbe A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-006-50 BEFEKTETÉS

Részletesebben

Az értékpapírok fajtái

Az értékpapírok fajtái Legyen a tőzsde mindenkié! Oktatási segédanyag 2010. október 21. 2 1. A részvény... 2 1.1 A részvény fontosabb tulajdonságai...2 1.2 Részvényesi jogok, és azok gyakorlásának feltételei...3 1.3 A részvények

Részletesebben

Luttenberger Zoltán. Pénzügyi Tervezés 2011

Luttenberger Zoltán. Pénzügyi Tervezés 2011 Luttenberger Zoltán Pénzügyi Tervezés 2011 Pénzügyi Tervezés 2011 Bevezető Mi a pénzügyi tervezés? Ki a jó pénzügyi tervező? Ezekre a kérdésekre a Pénzügyi Tervezés 2011 elektronikus könyv választ ad az

Részletesebben

Befektetési szolgáltatásokról szóló további információ. A Pénzügyi eszközök jellemzői és kockázatai

Befektetési szolgáltatásokról szóló további információ. A Pénzügyi eszközök jellemzői és kockázatai Befektetési szolgáltatásokról szóló további információ A Pénzügyi eszközök jellemzői és kockázatai Bevezetés A DEGIRO a Befektetési szolgáltatásokról szóló további információkban részletesen ismerteti

Részletesebben

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet! TőzsdeParkett.hu Ingyenes Alap Tőzsdetanfolyam Mindenkinek 1 / 11 oldal TőzsdeParkett.hu bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK Írta: Szikra Zoltán tőzsdeoktató Tudással az ember rengeteg

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetési lehetőségek elemzése. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetési lehetőségek elemzése. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Gábler Gergely Befektetési lehetőségek elemzése A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-032-8 BEFEKTETÉSI

Részletesebben

Szerződés-, ügyletkötést megelőző tájékoztató a pénzügyi eszközökről és egyes ügyletekről és az ezekhez kapcsolódó kockázatokról

Szerződés-, ügyletkötést megelőző tájékoztató a pénzügyi eszközökről és egyes ügyletekről és az ezekhez kapcsolódó kockázatokról Szerződés-, ügyletkötést megelőző tájékoztató a pénzügyi eszközökről és egyes ügyletekről és az ezekhez kapcsolódó kockázatokról Budapest, 2007. február Equilor Befektetési Zrt. Tel: (36 1) 430 3980 equilor@equilor.hu

Részletesebben

PROGRAMOZOTT KERESKEDÉSI RENDSZEREK

PROGRAMOZOTT KERESKEDÉSI RENDSZEREK Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági francia SZAK Nappali tagozat Tőzsde- Pénzintézetek szakirány PROGRAMOZOTT KERESKEDÉSI RENDSZEREK Késztette: Kőrös Gábor László Budapest,

Részletesebben

RÖVIDÍTETT TÁJÉKOZTATÓ BUDAPEST 2015 ALAP

RÖVIDÍTETT TÁJÉKOZTATÓ BUDAPEST 2015 ALAP RÖVIDÍTETT TÁJÉKOZTATÓ BUDAPEST 2015 ALAP Alapkezelő: Budapest Alapkezelő Zrt. Székhely: 1138 Budapest, Váci út 193. Vezető forgalmazó: Budapest Bank Nyrt. Székhely: 1138 Budapest, Váci út 193. Letétkezelő:

Részletesebben

KERESKEDÉSI STATÉGIÁK A TECHNIKAI ELEMZÉS ALAPJÁN

KERESKEDÉSI STATÉGIÁK A TECHNIKAI ELEMZÉS ALAPJÁN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági szak Nappali tagozat Tőzsde és pénzintézetek szakirány KERESKEDÉSI STATÉGIÁK A TECHNIKAI ELEMZÉS ALAPJÁN Készítette: Tolnay Lajos

Részletesebben

HOGYAN KÉSZÜL? CERTIFIKÁTOK BEMUTATÁSA

HOGYAN KÉSZÜL? CERTIFIKÁTOK BEMUTATÁSA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS SZAK Levelező tagozat Külgazdasági Pénzügyi Menedzsment szakirány HOGYAN KÉSZÜL? CERTIFIKÁTOK BEMUTATÁSA Készítette: Farkas

Részletesebben

TakarékInvest Magazin

TakarékInvest Magazin TakarékInvest Magazin 2010. áprilisi szám az igazi értékpapír Makrogazdasági összefoglaló 2. oldal Faragja le adóját! 4. oldal Hozzuk létre befektetési portfóliónkat! 9. oldal Aktuális körkép a befektetési

Részletesebben

Témaelemzés a hazai tőkevédett alapok szektoráról. 2013. május

Témaelemzés a hazai tőkevédett alapok szektoráról. 2013. május Témaelemzés a hazai tőkevédett alapok szektoráról 2013. május Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló... 3 1. Bevezetés és módszertan... 6 2. A tőkevédett alapok piaci szerkezete... 8 3. A tőkevédett alapok,

Részletesebben

SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG, AVAGY A HEDGE FUNDOK EDDIGI TÖRTÉNETE

SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG, AVAGY A HEDGE FUNDOK EDDIGI TÖRTÉNETE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT TŐZSDE ÉS PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG,

Részletesebben

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Pénzügyi kéziköny Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Előszó Bizonyára ismered a három kismalac meséjét: az első szalmából építette a házát, a második deszkából, a harmadik pedig téglából. Amikor jött a

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT S z a k á l N ó r a 2007

SZAKDOLGOZAT S z a k á l N ó r a 2007 SZAKDOLGOZAT Szakál Nóra 2007 BUDAPESTI GAZDASÁGI FİISKOLA KÜLKERESKEDELMI FİISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAK NAPPALI TAGOZAT TİZSDE-PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY A PÉNZÜGY TERVEZÉS MODERN MEGOLDÁSAI (A RÉSZVÉNYBEFEKTETLS,

Részletesebben