Ha a levelező rendszere nem jeleníti meg ezt az -t, másolja böngészőjébe a következőt:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ha a levelező rendszere nem jeleníti meg ezt az email-t, másolja böngészőjébe a következőt: http://href.hu/x/7s9u"

Átírás

1 Ha a levelező rendszere nem jeleníti meg ezt az -t, másolja böngészőjébe a következőt: Ingyenes tanfolyam kisbefektetőknek Tananyagunk első leckéiben elsősorban azokat a problémákat tárgyaljuk, melyekkel minden kezdő befektető szembekerül. Ha a kezdőknél tájékozottabbnak érzi magát a befektetések területén, akkor is találhat olyan tanácsokat, melyek alkalmazása a hasznára válhatnak. Az alapismeretek és a veszteség-minimalizáló módszerek ismertetését követően segítséget nyújtunk a befektetési döntései meghozatalához. Ehhez egy ingyenes árfolyamelemző program működését mutatjuk be, és ezzel egyidőben a technikai elemzés rejtélyeibe is bevezetjük. Akinek ez nem lenne elég, bemutatunk egy általunk készített árfolyamfigyelő modellt, mellyel Önnek semmi más dolga sincs, csak figyelni a modell jelzéseit a befektetési döntései előtt. Természetesen cikkeink nem csak a tőzsdéről és a részvényekről szólnak, de ne feledkezzen meg r óla, hogy a legtöbb befektetési formában (gondoljon csak a befektetési jegyekre) jelen vannak a részvények. Ha pénzét magas hozamot hozó befektetésekben szeretné tartani, akkor elengedhetetlen ezen ismeretek elsajátítása. Cikkeinkből többek között az alábbi ismereteket sajátíthatja el: 1. Top 5 tanács, amivel megalapozhatja befektetései sikerét.. 2. Félénk vagy merész befektetési stílus áll közelebb az Ön személyiségéhez.. 3. A legsúlyosabb hiba, amit csak elkövethet, és annak kivédése.. 4. Hogyan készíthet saját technikai elemzést.. 5. Befektetési alapokban rejlő lehetőségek.. 6. Mik azok a japán gyertyák, és hogyan következtethet a jövőbeni árfolyamra segítségükkel.. 7. Hogyan juthat hozzá egy ingyenes árfolyam-elemző programhoz, és hogyan sajátíthatja el a működését.. 8. Hogyan kell értelmezni a fundamentális elemzéseket.

2 1.Hogyan fogjon hozzá, 5 általános tanács, melyből már holnap profitálhat Első cikkünk olyan általános tanácsokat tárgyal, melyekről már számtalanszor olvashatott. Mégis megfeledkezünk megfogadni, figyelembe venni ezeket a tanácsokat. Ezért javasoljuk Önnek, hogy miután elolvasta ezt a levelet, mentse le számítógépére, és később is olvassa át. Olyan fontos szabályok ezek, melyeket nem felejthet el mérlegelni egy befektetési döntés előtt. Tanfolyamunk nem csak az általános elméleti ismereteket érinti, hanem tárgyaljuk a befektetési szakma konkrét elemző és döntéshozó módszereit is. Oktatóanyagunk figyelmes olvasásával megismerkedhet a technikai elemzés, a fundamentális elemzés lehetőségeivel. Bemutatjuk Önnek egy árfolyam elemző program használatát, segítséget nyújtunk a brókercég választásában is. Ebben a cikkünkben bemutatásra kerülő tanácsok tanulmányozásával, megértésével, megalapozhatja befektetései sikerét. Ahhoz, hogy a jövőben helyes döntéseket hozzon elengedhetetlen az alapismeretek elsajátítása. 1. tanács: Határozza meg mi a célja! Tudja mi az első és legfontosabb lépés, amit nagyon sokan elmulasztanak megtenni? Határozza meg mi a célja befektetéseivel! Ilyen cél lehet: a megtakarításának értékmegőrzése, nyugdíj előtakarékosság vagy kiegészítő jövedelemszerzés. Nagyon fontos, hogy átgondolja mit szeretne kezdeni megtakarításaival, mert a befektetési stratégiáját is ehhez kell igazítania. Ha befektetéseivel az a célja, hogy megőrizze megtakarításainak értékét, esetleg nincs ideje foglalkozni más befektetési lehetőségekkel, akkor válasszon olyan lehetőséget, mellyel kockázatok nélküli hozamot érhet el. Erre kiválóan alkalmasak a bankbetétek, pénzpiaci befektetési jegyek és egyéb tőkegarantált befektetési jegyek. Természetesen a bankok rengeteg lehetőséget kínálnak. Legyen azonban óvatos, az ígért hozamok mellett egyéb költségekkel és jutalékokkal is számolhat, amit esetleg nem tüntettek fel a hirdetésben. Ez az egyik ok, amiért nagyon fontos körüljárni a dolgot, mielőtt befektetés mellett dönt.

3 Van azonban néhány tényező, amit összegyűjtve, kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbb hozamot ígérő konstrukciót. Ezeket az ellenőrző pontokat egy későbbi leckénkben részletesen ismertetni fogjuk. Nyugdíj előtakarékosság esetén a hosszú távú befektetéseket kell preferálnia. Az idő az a tényező mely lehetővé teszi, hogy vagyont halmozzon fel. Ehhez szükséges legalább a jövedeleme 10-15%-ának megtakarítása. Hosszú távon érdemes portfolióját részvényekkel is kibővíteni, hiszen a részvények hosszú távon bizonyítottan nagyobb hozamot hoznak, mint a bankbetétek. Felméréssel igazolták, hogy az elmúlt 80 évben a 15 évnél hosszabb részvény-befektetések minden esetben nagyobb hozamot hoztak, mint a bankbetétek. A hosszú távú befektetésekhez elengedhetetlen a kiválasztott vállalatok fundamentumainak elemzése, melyhez egy későbbi cikkünkben fogunk segítséget nyújtani. Ha kiegészítő jövedelmet szeretne, elsősorban a részvényeket, befektetési jegyeket kell választania, hiszen így érhet el magas hozamokat. A befektetési jegyek választása esetén az alapkezelő állítja össze portfolióját, mely bankbetétet, kötvényeket és részvényeket is tartalmazhat. Minél nagyobb a részvény aránya, annál magasabb a kockázat, amit Önnek vállalnia kell. Ha úgy érzi, hogy Ön is képes magának kiválasztani a részvényeket, akkor egyedi részvényekből is össze tudja válogatni a portfolióját. A részvény-befektetéseknél jellemző a magas kockázat, magas hozam arány. Tanulmányainkban tárgyalunk olyan módszereket, technikákat, melyekkel a kockázatát csökkenteni tudja. Ne feledje, hogy komolyabb hozamok profitálásához elméleti tudásra és gyakorlatra is szükség van! 2. tanács: Diverzifikáljon! Diverzifikáljon, azaz ne tegyen fel túl sokat egyre! A kezdők általában alábecsülik a kockázatot, túlságosan optimistán állítják össze portfoliójukat. Ezért tartsa pénzének egy részét kockázatmentes befektetésekben, ahol mind tőke- és hozamgaranciára számíthat. Ilyenek például a bankbetétek, illetve egyes tőkegarantált pénzpiaci alapok. Megtakarításának az értékétől függően ez az összeg akár 70%-a is lehet a teljes vagyonának, és csak a maradék 30%-ot fektetheti magasabb kockázatú alapokba, részvényekbe. 3. tanács: Ne dőljön be a sikerszámoknak!

4 Mielőtt a reklámok magas hozamígéretének hatására részvényt vagy befektetési jegyet vásárolna, gondolja át alaposan! Ha Ön nem rendelkezik kereskedési tapasztalattal, általános, hogy a részvények és befektetési alapok magas hozamára figyel fel. Ha Ön olyan ígéretet kap, hogy fektesse pénzét befektetési alapba, melynek hozama az elmúlt évben például: 48% volt, akkor legyen óvatos! A magas hozamú befektetési alapok részvényalapok. Ez azt jelenti, hogy a kisbefektetők pénzén az alapkezelők többségében részvényeket vásárolnak. A részvények árfolyama rövid távon ingadozhat, ezért előfordulhat kiemelkedő árfolyam-emelkedés és csökkenés is egyaránt. A nagy profittal dicsekvő alapoknál könnyen előfordulhat a következő években bekövetkező korrekció, árfolyam esés. Megeshet az is, hogy Ön pont a szárnyaló árfolyam tetején vásárol, így sokat veszíthet. Léteznek olyan módszerek, indikátorok, melyek segítségével előre jelezhető egy trend kifulladásának közeledése. Ha észreveszi a figyelmeztető jelzéseket nem fog előfordulni Önnel, hogy az árfolyamok csúcsán vásárol. Cikkeinkben bemutatjuk ezen indikátorok használatát, így Önnek nincs más dolga csak a leírtak alkalmazása. 4. tanács: Nemcsak a múltbeli adatok számítanak! Ha döntést hoz ne csak a múltbeli adatokból induljon ki! A múltbeli árfolyamok nagyon fontosak, hiszen a piacon levő befektetők magatartását befolyásolják. De ha a magas hozamok csalogatják Önt befektetésre, ne vegye biztosnak, hogy a jövőben is elérhető lesz ez a hozam. 5. tanács: Ismerje meg a befektetési jegyek előnyeit! Bankbetét helyett válasszon olyan befektetési jegyet, mely portfoliójának nagy részét állampapírok, bankbetétek teszik ki. Miért éri meg Önnek jobban? Mert bármikor hozzáférhet a pénzéhez, és nem kell a kamat periódusokra figyelnie. Nem veszít el kamatot, ha idő előtt pénzre lesz szüksége, hiszen ezek a befektetési jegyek nyíltvégűek tehát bármikor visszaválthatóak. Kockáztatnia sem kell, mivel a legtöbb pénzintézet tőkegaranciát vállal. Fontos szabályok: Ne tegyen túl sokat föl egyre! Megtakarításait mindig ossza szét különböző befektetések között. Ne csak a múltbeli hozamokból induljon ki a befektetés kiválasztásánál.

5 Befektetési döntéseit érzelmei, a magas profit utáni vágya nem befolyásolhatják. 2.Félénk vagy merész? Állítsa össze a személyiségének megfelelő portfoliót! Ön melyik csoportba tartozik? Olvassa el figyelmesen levelünket, próbálja megállapítani, melyik befektetői csoportba tartozik. A jelenlegi kereskedési stílusa befolyásolja az alkalmazandó befektetési stratégiát. Megmutatjuk Önnek, mire kell figyelnie befektetései során. A félénk típus A félénk befektető nem érzi magát igazi befektetőnek. Úgy érzi nincs tapasztalta, tudása, túl bonyolultnak és kockázatosnak tartja a részvénybefektetést. Jellemző erre a típusra, hogy takarékoskodó, aki befektetéseit vagyonának értékmegőrzésére használja. Óvatos, így nem hozzák lázba a sikerhozamok. Nehezen viseli el a kockázatot, a bizonytalanságot. Megtakarítását akkor érzi biztonságban, ha bankbetétben, állampapírban, fix kamatozású betétekben tartja. A félénk befektető bátortalansága, megfontoltsága megvédi őt a nagy veszteségektől, csalódásoktól, de egyúttal meg is akadályozza, hogy befektetéseivel magasabb hozamot érjen el. Ha Ön félénk befektetőnek tartja magát, a következőkre figyeljen: 1) Diverzifikálja befektetését! Megtakarításának egy kisebb részén nyugodtan vásároljon részvényeket. Kizárólag hosszú távon (5-10 év) gondolkodjon. Hosszú távon a részvényekkel érheti el a legmagasabb hozamot, de nem mindegy milyen részvényt választ! Későbbiekben részletesen tárgyaljuk, hogyan tudja kiválasztani a hosszú távon profitot hozó részvényeket. 2) Az árfolyam ciklikus esése esetén ne adjon el. Ne nézze minden nap a részvények árfolyamát! Ne számolja, hogy most mennyit ér a részvény portfoliója. A legfontosabb, hogy mennyit fog érni 10 év múlva. 3) Tájékozódjon, szerezzen ismereteket a részvényekről. Tanulmányaink segítségével át fogja látni a részvénypiac működését. Tudta, hogy az elmúlt 80 évben a 15 évnél hosszabb részvénybefektetések minden esetben nagyobb hozamot hoztak, mint a bankbetétek?

6 4) A vagyona nagy részét (80-90%) tartsa biztos befektetésekben, és a maradék 10-20%-kal ismerkedjen a kockázatosabb befektetésekkel. A merész típus A merész befektetőre jellemző, hogy sok mindent átélt a befektetések világában. A befektetők ezen típusa ismeri a trükköket, buktatókat. Sokat kereskedik, a tőzsdei befektetések vonzóak számára, nem fél határidős kontraktust vásárolni. Jellemző rá, hogy jól viseli a kockázatot, spekulánsként viselkedik. Vagyona nagyobb részét kockáztatja, és kizárólag rövid távon fektet be, keresi a trendeket. Nagy a bátorsága, és alábecsüli a kockázatot, ami igen nagy veszélyt jelent. Bankbetéteket, befektetési jegyeket unalmasnak tartja. Ha Ön merész befektetőnek tartja magát, a következőkre figyeljen: 1./ A legfontosabb, hogy megtanuljon uralkodni az érzelmein! A kereskedési kényszer veszteségekbe, fölöslegesen vállalt kockázatba hajthatja Önt. 2./ Ki kell alakítania egy kereskedési stratégiát, amit következetesen betart. 3./ Diverzifikáljon. A megtakarításának legalább a 70%-át fektesse be hosszabb távon részvényekbe, kötvényekbe, bankbetétbe. 4./ Nagyon fontos a helyes és következetes kockázat-kezelés. Ez a legfontosabb szabály Önnek. Ha ezt nem követi, előbb utóbb elköszön a tőzsdétől. Íme egy példa a kockázat-kezelésre: ha Ft-tal szeretne kereskedni, meg kell határoznia, hogy egy pozíció felvétele esetén maximum mennyit hajlandó kockáztatni. Első lépés kiválasztani ezt az értékhatárt. Ha úgy dönt maximum 3%-ot, azaz Ft-ot kockáztat, akkor a következő módon kell gondolkodnia: 1. Ha kiválasztotta a részvényt, észre fogja venni, hogy 3%-ot nagyon gyorsan elérhet egy részvény árfolyama, akár napon belül is ingadozhat az árfolyam 3%-os tartományban. Mivel nehéz a jó időpontot kiválasztania, könnyen előfordulhat, hogy a részvény megvásárlása esetén esik az árfolyam 3%-ot, és ilyenkor a szabály szerint Önnek zárnia kell a pozíciót. Zárás után könnyen lehet, hogy az árfolyam visszafordul és elkezd emelkedi, de Ön addigra már zárta a pozícióját. 2. Kerülje el a kirázást! Határozza meg egy részvény esetén mekkora ingadozásra számíthat. Általában vezető részvények (blue-chip

7 részvények) esetén 4-5%, kevésbé likvid részvények esetén 5-10% a normális ingadozás az árfolyamban. 6 %-os ingadozás esetén a befektethető összeget így számíthatja ki: Ft x 0,03 = Ft, maximum ekkora veszteséget vállal! Ft / 0,06 = Ft maximum ekkora értékben vásárolhat részvényt. Ez azt jelenti, hogy 6%-os árfolyam ingadozás esetén zárt pozícióban a vesztesége a teljes tőkéjének a 3%-a lesz. A 6%-os árfolyam esés a legtöbb részvény esetén trendtörést eredményez rövid távon. Ilyenkor az árfolyam esésére lehet számítani, nincs értelme bennragadni a pozícióban. 3. A befektetők legsúlyosabb hibája, és annak kivédése A befektetők jelentős része nem kezeli a befektetési döntés során vállalt kockázatot. Azt hiszik, hogy az árak csak felfelé mehetnek. Amikor pedig esnek az árak, először nem akarják elhinni, hogy ez velük megtörtént, és reménykednek az újbóli emelkedésben. A veszteség realizálását kudarcként könyvelik el, ezért képtelenek rávenni magukat arra, hogy megszabaduljanak a papírjaiktól. Ülnek a papírokon, és közben az árak csak zuhannak lefelé. Majd amikor már nagyon sokat vesztett a befektetésük értéke, nem bírják tovább a feszültséget, és eladnak. Általában ilyenkor vagy hamarosan éri el a mélypontját az árfolyam, majd indul újból emelkedésnek. Ön is át akarja ezt élni? Ha nem, akkor tanulmányozza cikkünket, melyben bemutatjuk Önnek, milyen módon kerülheti el ezt a súlyos hibát. Azoknak, akik már letöltötték a Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook-ot ez a levél ismétlés lesz, ami nem árt, mivel egy nagyon fontos dologról van szó! A veszteségek kezelése Ha érdeklődött már a téma iránt, akkor bizonyára hallotta a stop loss (veszteség elvágása) kifejezést. Mit is jelent pontosan? Ha sikeres befektető szeretne lenni, akkor elengedhetetlen, hogy meghatározza befektetései során maximum mekkora veszteséget hajlandó elviselni. Ha ezt nem teszi meg, illetve az adott veszteség elérése esetén nem zárja a pozícióját, sokat veszíthet. Elkezd reménykedni, várja az árak emelkedését. Közben a részvény árfolyamában trendtörés következik

8 be, és az árak a mélybe zuhannak. Akár évekig nem tér magához az árfolyam. Ön nem fér hozzá a pénzéhez, így nem tudja ismét befektetni. Ne kövesse el ezt a súlyos hibát! Ne reménykedjen! Ha eléri az árfolyam az Ön által meghatározott szintet, akkor zárni kell a pozíciót. Ez alól a szabály alól nincs kivétel. Profi befektető ha pozíciót nyit (részvényt vesz, vagy elad), mindig meghatározza maximum mennyit hajlandó elveszíteni és mekkora az elvárt profitja. FONTOS! Ha túl nagy a veszteség és kicsi a várható nyereség, akkor ne nyisson pozíciót. A veszteség nagyságát Ön állítja be a stop szint segítségével. Önnek kell eldönteni, a várható profit figyelembe vételével, hogy mekkora az az összeg, amit maximálisan hajlandó kockáztatni a befektetés során. Az adott szituációban a jelentősebb ellenállás szintek lesznek a kiszállási pontok. (Hogy milyen módón találhatja meg a ki- és belépési pontokat, arról a BefektetésTITKOK könyvben részletesen írunk, kattintson ide ha kíváncsi a részletekre..) A vásárolandó részvénymennyiséget a következő módon határozhatja meg: Ha például Ft-tal szeretne kereskedni, meg kell határoznia, hogy egy pozíció felvétele esetén maximum mennyit hajlandó kockáztatni. Első lépés kiválasztani mekkora összeget kockáztat. Ha úgy dönt, tőkéjének maximum 3%-át, azaz Ft-ot kockáztat, akkor a következő módon kell gondolkodnia: 1. Ha kiválasztotta a részvényt észre fogja venni, hogy 3%-ot nagyon gyorsan elérhet egy részvény árfolyama, akár napon belül is ingadozhat az árfolyam 3%-os tartományban. Mivel nehéz a jó időpontot kiválasztania könnyen előfordulhat, hogy a részvény megvásárlása esetén esik az árfolyam 3%-ot és ilyenkor a szabály szerint Önnek zárnia kell a pozíciót. Zárás után könnyen lehet, hogy az árfolyam visszafordul és elkezd emelkedi, de Ön addigra már zárt a pozícióját. 2. Kerülje el a kirázást! Határozza meg egy részvény esetén mekkora ingadozásra számíthat. Általában vezető részvények (blue-chip részvények) esetén 4-5%, kevésbé likvid részvények esetén 5-10% a normális ingadozás az árfolyamban. 6%-os ingadozás esetén a befektethető összeget így számíthatja ki: Ft x 0,03 = Ft maximum ekkora veszteséget vállal!

9 Ft / 0,06 = Ft maximum ekkora értékben vásárolhat részvényt. Ebben az esetben 6%-os árfolyam ingadozás esetén zárt pozícióban a vesztesége a teljes tőkéjének a 3%-a lesz. A 6%-os ingadozás az jelenti, hogy az adott részvény ilyen mértékű árfolyam esése trendtörést eredményez rövid távon, így az árfolyam esésére lehet számítani, nincs értelme bennragadni a pozícióban. Ha például 1000 Ft-ért vásárol részvényt, és az előbbi gondolatmenet alapján 6%-os esés esetén elad, akkor amint a részvény ára eléri a 940 Ft-ot el kell adnia. Önnek azonban nincs ideje egész nap a részvény árfolyamát nyomon követnie, ezért be kell állítania a kereskedési rendszerét, illetve megbízást kell adnia a brókerének. A számítógépes kereskedési rendszerekben az alábbi két paraméter megadásával lehet beállítani a stop szintet. Előszőr be kell állítani az aktiválási árat. Azt az árat, amelyet ha elér a részvény árfolyama, az Ön limitáras megbízása bekerül a részvény ajánlati könyvébe, esetünkben az eladási oldalon. Példánknál maradva az aktiválási ár 950 Ft lesz. Így ha a részvény ára eléri a 950 Ft-ot, akkor a limitáras megbízása 940 Ft/db áron bekerül az ajánlati könyvbe. Megadhat a limitárhoz közelebbi aktiválási árat is például 945 Ft, de vigyáznia kell, mert ha hirtelen esik a részvény ára és sok az eladó, előfordulhat, hogy megbízása későn kerül be az ajánlati könyvbe, és átugorják az Ön megbízását, így bennragad a pozícióba. Fontos szabályok: 1. Mindig határozza meg mennyit hajlandó veszíteni! 2. Mindig határozza meg ehhez az összeghez tartozó eladási árat! 3. Mindig állítsa be a stop megbízás aktiválási árát és a limit árat, amin kiszállhat. 4.A brókercég választás 8 fontos szempontja Ebben a cikkünkben útmutatást nyújtunk a brókercég választáshoz. Elsősorban kezdő befektetőknek javasoljuk cikkünk tanulmányozását, de haladó befektetők is találhatnak olyan szempontokat, amiket nem gondoltak át korábban a brókercégük kiválasztásakor. Nézzük meg ezeket!

10 Kezdő befektetőként a brókercég-választás lesz az első legfontosabb döntése, ezért nagy körültekintéssel kell eljárnia. A brókercég által kínált feltételek és díjak a későbbiekben alapvetően meghatározzák, hogy milyen kereskedési módon, milyen eredményekkel tudja pénzét befektetni. Legelőször el kell döntenie, hogy mi a célja a tőzsdézéssel. Ebben segítséget nyújthat a Félénk vagy merész című korábbi levelünk. A két szélsőséges befektetési magatartás közül az egyik lehetőség, ha pénzét hosszabb időre fekteti be, a másik pedig, ha sokszor fektet be rövidebb időtávra, spekulatív jelleggel. Ha hosszabb távra szeretne befektetni, akkor inkább előtérbe kell helyeznie a befektetési és elemzési tanácsadás minőségét. Ebben az esetben, mivel kevesebbszer fog kereskedni a magasabb díjak és jutalékok is megengedhetőek. Ha viszont rövid távra szeretne pozíciókat felvenni, akkor célszerű már a saját elemzésekre alapoznia kereskedési stratégiáját, kiegészítve, figyelembe véve a brókercég elemzéseit. Mivel sokszor fog kereskedni, akár naponta többször is, ezért a díjak, jutalékok is nagyon fontosak, hiszen a napon belüli kereskedések esetén maximum néhány százalék nyereséget lehet elérni egy pozícióval, így a magasabb díjak és jutalékok akár a felét is kitehetik a nyereségnek. Fontos jellemzői a brókercégeknek, amit mindenképpen ki kell derítenie a választás előtt: 1. Lehet-e interneten kereskedni? Az internetes kereskedés olcsóbb, gyorsabb. Kizárható a folyamatból az emberi tényező. Visszaigazolást kapunk, ha teljesült a megbízásunk. A technikai függőség hátrányt jelent, de ha van telefonos megbízási lehetőség, akkor ez kiküszöbölhető. Általában lehetőség van kipróbálni az adott brókercég internetes terminálját. Éljen ezzel a lehetőséggel! 2. Lehet-e megbízást adni telefonon, faxon, en keresztül? Miért fontos ez? Mert a számítógépes kapcsolat nem minden esetben megbízható. Előfordulhat, hogy az internet szolgáltatónál van a hiba, vagy a brókercég szervere túlterhelt. A lényeg az, hogy ebben az estben a telefonon, vagy faxon adott megbízás sokkal gyorsabb.

11 Előfordulhat, hogy ha nem tud megbízást adni akár percek alatt is súlyos veszteségeket szenvedhet el. Az is megtörténhet, hogy ahol éppen tartózkodik nincsen internet. 3. Van-e meghatározva minimális befektetési összeg? Nyilvánvaló, ha egy cégnél van ilyen minimum összeg, és Önnek nincs annyi pénze, akkor kihúzhatja a listáról. Általában ezek a cégek a kevesebb ügyfélszámra fókuszálnak, és a jutalékok is magasabbak, viszont szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak. 4. A megbízási jutalékok minimum díjainak a mértéke A megbízási díjakat (vételi megbízás és eladási megbízás költségei) általában százalékban határozzák meg, de egy minimális összeget mindig ki szoktak kötni. Például a vételi jutalék 0,5%, de a minimum díj 500 Ft. Ebben az esetben, ha Ön kisebb összeget fektet be, akkor arra az 500 Ft minimum díj fog vonatkozni, ami már nem 0,5%-os megbízási díjat jelent. Például, ha Ön rendszeresen csak Ft-ot tud befektetni, akkor a 0,5% megbízási díj 250 Ft lenne, de a minimum díj miatt 500 Ft-ot számolnak fel Önnek. Így valójában nem 0,5% a megbízási díj, hanem 1%. 5. Mivel kereskedhetünk? A legtöbb cégnél a következőkben felsorolt instrumentumokkal lehet kereskedni: magyar részvények, állampapírok, származékos termékek, határidős termékek, opciós termékek, külföldi részvények, kötvények. Természetesen cégenként vannak eltérések, de jelentős különbségek elsősorban a külföldi részvények kereskedésében mutatkoznak. Például vannak olyan brókercégek, ahol külföldi részvényekkel nem lehet kereskedni, vagy nagyon magas díjakkal. Ha a külföldi részvények iránt érdeklődik, jobban jár ha külföldi brókercéget keres, mert sok esetben alacsonyabbak a megbízási díjak. 6. Van-e kedvezőbb díjazás daytrade esetén? Daytrade kereskedés azt jelenti, hogy azon a napon zárjuk a pozíciót, amelyiken megnyitottuk. Napon belüli kereskedésnek is hívják. A napon belüli kereskedésnek általában alacsonyabbak a jutalékai, mint a normál megbízásoknak.

12 7. Milyen módón és milyen időtávra lehet short pozíciót nyitni? A short pozíciók nyitása egy kényes pontja a tőzsdei kereskedésnek. A brókercég-választásnál az a legfontosabb szempont, hogy legyen lehetőség a short pozíciók nyitására. Ha kezdőként még bonyolultnak tartja ezt a lehetőséget, a későbbiekben biztosan ki szeretné majd próbálni a short pozíciókat. Sajnos az átlagos magyar befektető egyedi részvényekben magyar brókercégnél nem tud napon túli short pozíciót nyitni. Akit érdekel ez a lehetőség, azoknak javasoljuk a határidős kereskedést, ahol jelenleg a BUX0712 indexel (2007-ben) lehet kereskedni. Bár tanfolyamunk csak érinti a határidős kereskedést, kiegészítő anyagainkban útmutatást talál, ha érdekli a téma. 8. Milyen elemzési eszközök állnak rendelkezésre? Itt is jelentős eltérések lehetnek. Vannak brókercégek, ahol személyesen is adnak tanácsot. Sok brókercégnél cégelemzéseket is készítenek a negyedéves jelentések után, vagy fontosabb, a cég eredményét érintő események bekövetkezése után. A legtöbb brókercég azonban a napi vagy heti rendszerességű technikai elemzés készítését helyezi előtérbe. Miután az előbb felsorolt tényezőket is figyelembe véve eldöntötte, melyik céget választja, mindenképpen tanulmányozza át a cég weboldalát. Ha erre nincs lehetőség, telefonon kérjen felvilágosítást a tisztázatlan dolgokról. A számlanyitáshoz mindenképpen személyesen is meg kell jelennünk, mivel a évi XV. törvény rendelkezései alapján minden befektetési szolgáltató köteles ügyfeleit azonosítani. A számlanyitáshoz szükséges személyigazolványt magunkkal vinni. Miután aláírtuk a szerződéseket, kapunk egy ügyfélszámot, ez alapján lesznek nyilvántartva a befektetéseink. A számlánkra pénzt kell utalnunk vagy befizetnünk, azért hogy részvényeket tudjunk vásárolni. Ha utalni szeretnénk, akkor a brókercég Keler Rt.-nél levő számlájára kell a pénzt utalni és a közleményben kell feltüntetnünk az ügyfélszámunkat. Néhány nap elteltével már a számlánkon lesz a pénz, és adhatunk megbízást, vásárolhatunk részvényeket.

13 5.A pénzpiaci- és a kötvényalapok hozamai... Ahogy múlt heti levelünkben ígértük most következnek a részletek az egyes alaptípusokkal kapcsolatban. A befektetési alapoknak nagyon sok típusát érheti el bankokon, pénzintézeteken keresztül. Most a legismertebbeket mutatjuk be, azaz a pénzpiaci alapot, a kötvényalapot és a részvényalapot. Általában a bankok különböző fantázia nevekkel látják el alapjaikat, de a tájékoztatóból egyértelműen kiderítheti, melyik típusról van szól. Helyhiány miatt csak a népszerűbb, nyílt végű befektetési jegyeket ismertetjük. 1. A pénzpiaci alapban rejlő lehetőségek A pénzpiaci alap kiválóan alkalmas pénzösszegek rövid idejű befektetésére. A legtöbb pénzintézetnél forgalmazási jutalék nélkül lehet vásárolni, illetve eladni. A pénzpiaci alapok közös jellemzője, hogy túlnyomórész bankbetétekben van az alap vagyona. Kisebb részben a magyar állam által garantált rövid hátralevő futamidejű értékpapírokban fektetik a pénzt. Alacsony kockázat, és a kiszámítható hozam miatt akár már 1-2 napra is érdemes pénzén pénzpiaci befektetési jegyet vásárolnia. A legtöbb esetben a bank tőkegaranciát vállal, ezt a tájékoztatóban feltüntetik. A pénzpiaci befektetési jegy árfolyama és hozama A befektetési jegyek esetében, a bankbetéteknél használt kamat fogalmától eltérően, hozamot számítunk. Ugyanis befektetőként a pénzpiaci jegyekkel az árfolyamkülönbségen realizál hozamot. Az más kérdés, hogy az alapkezelő a bankbetétek kamatával érte el, hogy az alap vagyona gyarapodjon. Ugyanis, amikor Ön pénzpiaci befektetési jegyet vásárol, akkor az alapkezelő a pénzét bankbetétek és állampapírok előre meghatározott típusaiba fekteti be. Nézzük meg mit jelent ez a gyakorlatban Az alábbi táblázatban láthatja egy pénzpiaci befektetési jegy egy jegyre jutó nettó eszközérték (árfolyam) változását:

14 Példánkban án vásároltuk meg a befektetési jegyet. Ekkor egy jegyért 1,13682 Ft-ot kell fizetni. Ha Ft-ért szeretnénk vásárolni, akkor ( /1,13682) ,67 db jegyet kapunk pénzünkért, melyek dematerizált értékpapírok. Ez azt jelenti, hogy az értékpapír-számlánkon lesz nyilvántartva. Tegyük fel, hogy án szükségünk van a pénzre, ezért eladjuk a jegyeket. Ekkor egy darabot 1,14319 Ft-os árfolyamon tudjuk eladni. Tehát ,67 x 1,14319= ,33 Ft. A hozama tehát 560,33 Ft 1 hónapra. A hozamot kiszámíthatja az eladási és a vételi árfolyam hányadosával is, azaz 1,14319/1,13682= 1, , azaz 0,56 százalék hozam 1 hónapra, így egy évre átszámítva ez kb. 6,72% hozamú befektetés. Az alábbi ábrán megfigyelheti, hogy a hozam napról napra nőtt, nincsen jelentős ingadozás az árfolyamban. (Ez általában jellemző a pénzpiaci alapokra)

15 A pénzpiaci jegyek hozamát azon bankbetétek kamata, illetve állampapírok hozama határozza meg, amelyekből az alapkezelő összeállította portfolióját. A bankbetétek kamatát elsősorban a jegybanki alapkamat, illetve az inflációs várakozás határozzák meg, ugyanis a bankok a jegybank monetáris politikájának függvényében változtatják a betétek kamatát. Ha a jegybank emeli a jegybanki alapkamatot, akkor a bankok is ugyanezt teszik a betétek kamatával, mely által a pénzpiaci befektetési jegyek hozama növekszik. Sajnos azonban a kötvények, államkötvények hozama ilyenkor csökken. A következő részben ezt fogjuk tárgyalni. 2. Kötvény alapú befektetési jegyek hozamlehetőségei A kötvény alapok portfoliójában nagy arányban találhatóak hosszú lejáratú állampapírok és különböző belföldi és külföldi vállalatok által kibocsátott kötvények. Legalább egy éves befektetési időtáv esetén ajánlott kötvényalapot választani, mivel a kötvények hozama kismértékben ingadozhat egy ennél rövidebb időszak alatt. Könnyen előfordulhat, ha csak például két hónapig tudja nélkülözni a pénzét, és el kell adnia jegyeit, akkor alacsonyabb lesz az árfolyama, mint amikor megvette. Nagyon fontos! Ahogy már korábban említettük, ha a jegybanki alapkamat emelkedik, a kötvények hozama, valamint a befektetési jegyek árfolyama is csökkenni fog.

16 Mitől függ a hozam? Nagyon jól megfigyelhető a fenti ábrán, hogy a 2006-os évben a romló inflációs várakozások miatti kamatemelés hatására egy a magyar piacon vásárolható, kötvény alapú befektetési jegy árfolyama milyen mértékben esett vissza. Ezután következett egy konszolidációs időszak, majd a befektetési jegy árfolyama ismét emelkedni kezdett A pénzpiaci- és kötvény alapú befektetési jegyek hozamát elsősorban a piaci kamatláb határozza meg. A részvény alapú befektetési jegyek esetében más a helyzet. Ezt is megbeszéljük, de a téma fontossága megköveteli azt a részletességet, hogy egy teljes levelet szenteljünk neki, ezért erről a befektetési lehetőségről a jövő héten olvashat. 6.Milyen lehetőségek rejlenek a befektetési alapokban? Gondolta volna, hogy a befektetési alapok olyan előnyöket nyújthatnak Önnek, hogy sok esetben a kockázatos tőzsdei befektetéseket is helyettesíteni lehet velük? A téma fontosságára való tekintettel a következő néhány cikkünkben bemutatjuk a befektetési jegyek típusait, a hozamok számításának módjait. Megmutatjuk, milyen szempontokat vegyen figyelembe a befektetési jegyek választása során. Kinek ajánljuk a befektetési jegyeket? Mindenkinek! Még azoknak is, akik rendszeresen a tőzsdén forgatják meg vagyonukat. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a befektetésre szánt összeg diverzifikálása. Ezért az legyen az első döntése, hogy ossza szét vagyonát, annak megfelelően, hogy mennyit hajlandó kockáztatni. Egy korábbi levelünkben már olvashatta, hogy a arányú felosztás egy lehetséges megoldás. Azaz portfolióját úgy alakítja ki, hogy 70%-ban alacsony kockázatú befektetéseket, és 30%-ban magasabb kockázatú befektetéseket tartalmazzon. Ennek a

17 szemléletnek megfelelően a 70%-os részt célszerű befektetési jegyekben, állampapírokban tartania, hiszen ezek jóval biztonságosabb befektetési formák az egyedi részvényeknél. (Fontos megértenie, hogy a diverzifikáció nem azt jelenti, hogy több különböző részvényt válogatunk a portfoliónkba, hanem azt, hogy különböző kockázatú befektetésekbe fektetjük pénzünket!) A vagyona 70%-ról van szó, mit gondol mennyire fontos a helyes döntés? A befektetési jegyek típusai között találhat különböző kockázatú és hozamú lehetőségeket. Pénzét befektetheti tőkegarantált pénzpiaci alapokba, vagy vásárolhat részvénytúlsúlyos befektetési jegyeket. Az ezekben rejlő lehetőségeket fogjuk ismertetni Önnel a következőkben. Kezdjük az alapoknál! A befektetési alap jogi személyiséggel felruházott vagyontömeget jelent. A kisbefektetők befektetési jegyek vásárlásával növelik az alap vagyonát. Az alapkezelő ezt a pénzmennyiséget fekteti be az általa megalkotott alapkezelési szabályok szerint. Attól függően, hogy milyen befektetési alapról beszélünk az alapkezelés szabályai eltérőek lehetnek. A befektetési alapok legnagyobb előnye, hogy kis összegű megtakarítás esetén is elérheti portfoliója diverzifikálását. Ezt egy példán keresztül szemléltetjük. Tegyük fel, hogy Ön Ft megtakarítással rendelkezik, és szeretné ezt az összeget befektetni. Vásárolhat belőle 2 db RICHTER részvényt vagy 5 db MOL részvényt. Így a portfoliója egyáltalán nem lenne diverzifikálva, és a nagy hozamlehetőség mellé magas kockázatot kellene vállalnia. Ha viszont Ön a Ft összegért befektetési jegyet vásárol, akkor részvényalap esetén vagyonának 40% kincstárjegybe, 60%- a pedig különböző részvénybe kerül. Az előbbivel ellentétben, így kisebb kockázatot kell vállalnia. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a befektetési jegy egy dematerizált értékpapír. Ez azt jelenti, hogy Ön nem fogja az értékpapírt kézhez kapni, hanem csak az értékpapírszámláján lesz vezetve. A befektetési jegy is tulajdonviszonyt testesít meg, de ellentétben a részvényekkel nincsenek tagsági jogai, csak vagyoni jogokkal rendelkezhet! Tehát az alap működésében nem szólhat bele, bármekkora hányaddal is rendelkezik az alap vagyonából. Egy jó tanács: Minden befektetési alap rendelkezik egy vagyonkezelési szabályzattal, ahol írásban rögzítik, hogy milyen elvek, stratégia alapján fektetik be a befektetők pénzét. Ezt a dokumentumot érdemes átfutnia, vagy a pénzintézettől tájékoztatást kérni, milyen részvényekbe fekteti be az alap a vagyonát. Mit jelent a gyakran használt egy jegyre jutó nettó eszközérték fogalma? Ha figyeli az alapkezelők ajánlatait, találkozni fog az egy jegyre jutó nettó eszközérték fogalmával. Nézzük meg kicsit részletesebben a fogalmat. A nettó eszközérték a befektetett vagyontömeget jelenti forintban kifejezve, azaz a befektetési alap teljes vagyonát jelzi. Az egy jegyre jutó nettó eszközérték (a

18 befektetési jegy árfolyama), pedig a nettó eszközérték osztva a jegyek számával. Ön az egy jegyre jutó nettó eszközérték árfolyamán tudja megvásárolni a befektetési jegyet. Ha meg akarja állapítani, hogy mennyit ér adott pillanatban a befektetése, akkor az aktuális egy jegyre jutó nettó eszközértéket kell megszorozni a birtokában levő jegyek számával. A részvény és a befektetési jegy közötti alapvető különbség Nyíltvégű alap esetén az alap jegyeinek a száma mindig növekszik. Tehát a jegyek árfolyama nem attól fog változni, hogy mennyire kedvelik a befektetők az adott alapot! (Ezzel ellentétben a részvényeknél a részvények összes darabszáma nem nő, ha vásárolunk a papírokból. A részvény árfolyamát ezért a kereslet-kínálat határozza meg.) Ha Ön vásárol 10 db befektetési jegyet az alap vagyona, azaz a nettó eszközértéke nőni fog, de a befektetési jegyek száma is gyarapszik 10 db-al, így az egy jegyre jutó nettó eszközérték, ami a jegyek árfolyamát fejezi ki nem fog változni. Hogyan lesz ebből Önnek haszna? A befektetési jegyekért Ön pénzt ad az alapkezelőnek, aki ezt a pénzt befekteti az alap típusától függően állampapírokba, kötvényekbe, részvényekbe. Ha ezekkel az instrumentumokkal hozamot ér el a befektetési alap (például, ha részvény esetén növekszik az adott részvény árfolyama), akkor az alap vagyona, nettó eszközértéke is gyarapszik, viszont ebben az esetben a befektetési jegyek száma nem nő, így az egy jegyre jutó nettó eszközérték is növekszik, ahogy az Ön befektetésének értéke is. Természetesen az előbb szemléltetett folyamat esetén akár csökkenhet is az alap vagyona, így az Ön megtakarítása is. A fent bemutatottak lennének azok az ismeretek, melyeket feltétlenül ismernie, és értenie kell ahhoz, hogy választani tudjon a befektetési jegyek típusai közül. Ha ezeket az ismereteket teljesen elsajátította, akkor léphetünk tovább a különböző befektetési alaptípusok, illetve hozamuk kalkulációja felé, de erre majd csak a következő levelünkben kerül sor. 7.Hogyan válasza ki a legjobb hozamot hozó befektetési jegyet? Ebben a cikkünkben befejezzük a befektetési alapok ismertetését. A részvény alapú, azaz részvénytúlsúlyos befektetési alapokat mutatjuk be, melyek legfőbb jellemzője, hogy portfoliójukban 50%-ot eléri, vagy meghaladja a részvények aránya. Rögtön az elején fontos tisztázni egy jelentős különbséget a részvényalap és az egyedi részvény között. Részvény esetén nagyon fontos a kereslet és a kínálat, ugyanis a részvények darabszáma adott. Tehát az ár függvényében túlkereslet, vagy túlkínálat alakulhat ki. A részvény árát a piacon az eladók és a vevők száma határozza meg, azaz ha több a vevő, mint az eladó, akkor emelkedik az ár. Ha pedig kevesebb a vevő, mint az eladó, akkor csökken a részvény ára.

19 Ezzel szemben a nyílt végű befektetési alapok esetén a jegyek száma nem korlátos. Mindig nő az új befektetők által befektetett összegnek megfelelően. Tehát nem alakulhat ki túlkereslet, túlkínálat. A befektetési jegyek árfolyam változása azon múlik, hogy az alap által vásárolt részvények hogyan teljesítenek. Ha az árfolyamok emelkednek, akkor nő az alap vagyona, így a befektetési jegyek árfolyama is. A következő táblázatban bemutatjuk, hogy milyen hatásra változik a részvény alapú befektetési jegy árfolyama: időpont nettó eszközérték egy jegyre jutó nettó eszközérték Ft 1,7075 Ft Ft 2,1446 Ft Ft 2,6500 Ft Ft 2,9270 Ft Látható, hogy az elmúlt években hogyan nőt a táblázatban bemutatott részvényalap nettó eszközértéke (az alap vagyona). Mire lehet ebből következtetni? Az első két évben alig volt növekedés, de ennek ellenére az egy jegyre jutó nettó eszközérték növekedett. Ez azt jelenti, hogy az alap vagyona nem nőtt, azaz a befektetők nem vásároltak jelentős mennyiséget a jegyekből, viszont az alap jó teljesítményt ért el, azaz a portfoliójában levő részvények hozama nőtt. Az elért hozam egy év alatt 2,1446 Ft/1,7075 Ft=1,255, azaz 25,5% hozam egy évre. Erre már a befektetők is felfigyeltek, és a nettó eszközérték Ft-ra nőtt a következő év végére. Ez annyit jelent, hogy a befektetők elkezdték venni az alap jegyeit, de mivel ilyenkor a jegyek száma is nő, ezért ennek hatására az egy jegyre jutó nettó eszközérték nem változik. Ismét az alap által választott papírok árfolyama nőtt, így egy év alatt 2,6500 Ft/2,1446 Ft=1,2346, azaz 23% hozamot lehetett elérni. Részvényalapok hozama, kockázata A pénzpiaci befektetési jegyeknél ismertetett napi árfolyam (egy jegyre jutó nettó eszközérték) a részvényalapoknál is napról-napra változik, csak az ingadozás mértéke nagyobb. Ahogy ezt az alábbi diagram is szemlélteti, melyben egy részvény alapú befektetési jegy árfolyam változását figyelheti meg:

20 Az ábrán is láthatja, hogy rövidtávon kockázatosak a részvényalapok, mivel a részvénypiac árfolyamváltozása miatt jelentős ingadozások fordulhatnak elő. Hosszabb időtávon (5-10 év) ez a hatás már nem érződik. Az ilyen időtávon elérhető profit azon múlik, hogy a részvények mögött rejlő vállalatok, hogyan teljesítenek. Ezért fontos, hogy a befektetési döntésünk előtt utánajárjunk, az alapkezelő milyen részvényekbe fekteti a pénzünket. Minden esetben az alapkezelő a befektetők rendelkezésére bocsátja az alapkezelési szabályzatot, tájékoztatót. Ezt letöltheti a pénzintézet weboldaláról, vagy kérheti a bankfiókokban. Célszerű a befektetési döntése előtt tanulmányozni néhány bank alapkezelési szabályzatát, mivel itt pontosan meg vannak határozva a részvények, melyekbe az alap fektet. Ha összegyűjtötte azokat a részvényeket, melyekbe a legnagyobb pénzösszeget fekteti az alap, akkor nincs más dolga, mint ezen részvények elemzése a következő szempontok szerint: A részvény árfolyamváltozásának meghatározása Az elemzés lépései: 1. A pozíció nyitása előtt mindenképpen tudnia kell, hogy az adott részvény hosszú, közép és rövid távú trendje, hogyan alakul. (trendelemzés) 2. A trendfordító alakzatok kialakulásának a nyomon követése. Az árfolyamok vizsgálata során folyamatosan figyelni kell a trendfordító alakzatokat, melyek a következők lehetnek: dupla alj, dupla csúcs, fej-váll, emelkedő háromszög, csökkenő háromszög, ékek, sziget. (technikai elemzés)

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook - Tartalomjegyzék - 1.1. Mindenkinek lesznek veszteséges pozíciói 1.2. Nézzük meg, a gyakorlatban

Részletesebben

Kereskedés a tőzsdén

Kereskedés a tőzsdén Kereskedés a tőzsdén Egy kis ismétlés a tőzsde Térben és időben koncentrált piac A kereskedés az áru jelenléte nélkül történik Szabályozott piac törvény szabályozza a működést és a kereskedés módját Közvetlenül

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,638 HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 8 180 498 608 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,657HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 7 625 768 268 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben

TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETŐ A Tőzsdejáték az Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által közösen működtetett a tőzsdei kereskedést egyszerűsített körülmények közt bemutató,

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2017 II. NEGYEDÉV

HÍRLEVÉL 2017 II. NEGYEDÉV HÍRLEVÉL 2017 II. NEGYEDÉV TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS 3 2. PORTFÓLIÓ AJÁNLÓ 4 KONZERVATÍV MINTAPORTFÓLIÓ 4 MÉRSÉKELT MINTAPORTFÓLIÓ 5 NÖVEKEDÉSI MINTAPORTFÓLIÓ 6 MINTAPORTFÓLIÓK TELJESÍTMÉNYE 7 3. VEGYES

Részletesebben

CIB FEJLETT RÉSZVÉNYPIACI ALAPOK ALAPJA. Féléves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt.

CIB FEJLETT RÉSZVÉNYPIACI ALAPOK ALAPJA. Féléves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. CIB FEJLETT RÉSZVÉNYPIACI ALAPOK ALAPJA Féléves jelentés CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 2013 1/5 1. Alapadatok 1.1. A CIB Fejlett Részvénypiaci Alapok Alapja

Részletesebben

Reálszisztéma Csoport

Reálszisztéma Csoport Reálszisztéma Csoport Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 1053 Budapest, Kossuth L. u. 4 - Városház u. 1. Befektetési Alapkezelő Zrt. Autó Buda Toyota márkakereskedés Autó Buda Lexus márkakereskedés

Részletesebben

K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap

K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap kereskedelmi kommunikáció 2014. november 2 háttér, piaci trendek 1Q12 2Q12 3Q12 4Q12 1Q13 2Q13 3Q13 4Q13 1Q14 2Q14 3Q14 4Q14 1Q15 2Q15 3Q15 4Q15

Részletesebben

Honics István CFA befektetési igazgató

Honics István CFA befektetési igazgató OTP Paletta Az alap neve: OTP Paletta Fajtája, típusa: Nyíltvégű, nyilvános, vegyes alap Az alap indulása: 1997. november 17. : 7+RDX+Titan20+CETOP20 Az OTP Paletta egy kötvényekből, kincstárjegyekből

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

A KÁLYHÁTÓL A HOZAMOKIG

A KÁLYHÁTÓL A HOZAMOKIG A KÁLYHÁTÓL A HOZAMOKIG TARTALOM Hogyan kezdjük el? Lépések a devizapiacig Hogyan válasszunk brókercéget? A brókercég választás legfontosabb kritériumai Milyen típusú befektető vagyok én? Önvizsgálattal

Részletesebben

Jelentés február QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés február QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2010. február Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2010. február tipp Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes alapunk

Részletesebben

-menedzselt konzervatív eszközalap

-menedzselt konzervatív eszközalap -menedzselt konzervatív EUR Kockázati besorolás: ++ Ajánlott időtáv: 3 év döntő része az eurozóna kötvénypiacán főleg államkötvényekbe kerül, de vásárolhat vállalati kötvényeket A 10%-nyi részvény rész

Részletesebben

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet. Treasury termékei és szolgáltatásai. Lakossági Ügyfelek részére

Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet. Treasury termékei és szolgáltatásai. Lakossági Ügyfelek részére Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet Treasury termékei és szolgáltatásai Lakossági Ügyfelek részére 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Befektetési szolgáltatások és termékek... 3 1.1 Portfoliókezelés... 3 2. Pénz-és

Részletesebben

Jelentés Október QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés Október QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2010. Október Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2010. Október A hónap Alapja Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes

Részletesebben

A japán gyertyák használata

A japán gyertyák használata A japán gyertyák használata www.elemzeskozpont.hu Mire használható ez az ebook? Az ebook-ban ismertetésre kerülő anyag szükséges az elemzeskozpont.hu weboldalon megjelenő technikai elemzések értelmezéséhez.

Részletesebben

Jelentés Február QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés Február QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2011. Február Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2011. Február A hónap Alapja Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes

Részletesebben

Tudnivalók a Megfelelési tesztről

Tudnivalók a Megfelelési tesztről Tudnivalók a Megfelelési tesztről Tartalom 1. TÁJÉKOZTATÓ A MEGFELELÉSI TESZTRŐL... 1 2. MEGFELELÉSI TESZT... 3 1. TÁJÉKOZTATÓ A MEGFELELÉSI TESZTRŐL Mi a megfelelési teszt? A megfelelési teszt a 2007.

Részletesebben

Access BWM Hedge Fund Követő Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap PORTFOLIÓ JELENTÉS augusztus

Access BWM Hedge Fund Követő Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap PORTFOLIÓ JELENTÉS augusztus Access BWM Hedge Fund Követő Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap 2012. augusztus Könyvvizsgáló: HKH Consulting Kft. Kibocsátás időpontja: 2008.05.19 Nyilvántartásba vételi szám: 1111-278 ISIN kód:

Részletesebben

Access Global Aggressive Nyíltvégű Befektetési Alap PORTFOLIÓ JELENTÉS 2012 Március

Access Global Aggressive Nyíltvégű Befektetési Alap PORTFOLIÓ JELENTÉS 2012 Március Access Global Aggressive Nyíltvégű Befektetési Alap 2012 Március Könyvvizsgáló: ABN Könyvvizsgáló Kft.. Kibocsátás időpontja: 2001.02.06 Nyilvántartásba vételi szám: 1111-110 ISIN kód: HU0000701933 Az

Részletesebben

FÉLÉVES JELENTÉS 2015 - Budapest 2015 Alap

FÉLÉVES JELENTÉS 2015 - Budapest 2015 Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2015 - Budapest 2015 Alap Alapadatok Elnevezés angolul Rövid neve Rövid név angolul Harmonizáció Az alap típusa, fajtája Futamideje Indulás dátuma Az alapcímlet devizaneme Budapest 2015

Részletesebben

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19%

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19% 1. Mekkora az euró féléves paritásos határidős árfolyama, ha az azonnali árfolyam 240 HUF/EUR, a kockázatmentes forint kamatláb minden lejáratra évi 8%, a kockázatmentes euró márka kamatláb minden lejáratra

Részletesebben

Access BWM Hedge Fund Követő Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap PORTFOLIÓ JELENTÉS Február

Access BWM Hedge Fund Követő Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap PORTFOLIÓ JELENTÉS Február Access BWM Hedge Fund Követő Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alap Könyvvizsgáló: HKH Consulting Kft. Kibocsátás időpontja: 2008.05.19 Nyilvántartásba vételi szám: 1111-278 ISIN kód: HU0000706437 Az

Részletesebben

Árfolyam

Árfolyam Access Global Aggressive Nyíltvégű Befektetési Alap 2012 Június Könyvvizsgáló: ABN Könyvvizsgáló Kft.. Kibocsátás időpontja: 2001.02.06 Nyilvántartásba vételi szám: 1111-110 ISIN kód: HU0000701933 Az Alapkezelő

Részletesebben

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1.

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Jánosi Imre Kármán Környezeti Áramlások Hallgatói Laboratórium, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

FÉLÉVES JELENTÉS Budapest Aranytrió 2. Nyíltvégű Pénzpiaci Alapok Alapja

FÉLÉVES JELENTÉS Budapest Aranytrió 2. Nyíltvégű Pénzpiaci Alapok Alapja FÉLÉVES JELENTÉS 2015 - Budapest Aranytrió 2. Nyíltvégű Pénzpiaci Alapok Alapja Alapadatok Rövid neve Harmonizáció Az alap típusa, fajtája Futamideje Indulás dátuma Alapcímlet devizaneme Budapest Aranytrió

Részletesebben

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő.

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Mielőtt befektetne Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Tanulmányozza át tájékoztató füzetünket, készüljön fel körültekintően döntésére, mielőtt befektetne! BEFEKTETÉSEK 9 Milyen kérdésekben

Részletesebben

CIB NYERSANYAG ALAPOK ALAPJA. Féléves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 1/5

CIB NYERSANYAG ALAPOK ALAPJA. Féléves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 1/5 CIB NYERSANYAG ALAPOK ALAPJA Féléves jelentés CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. Vezető forgalmazó, Letétkezelő: CIB Bank Zrt. 2013 1/5 1. Alapadatok 1.1. A CIB Nyersanyag Alapok Alapja Megnevezése: Típus:

Részletesebben

Budapest Pénzpiaci Tőkevédett Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013

Budapest Pénzpiaci Tőkevédett Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Budapest Pénzpiaci Tőkevédett Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Alapadatok Elnevezés angolul Rövid neve Rövid név angolul Budapest Money Market Capital Protected Investment Fund Budapest Pénzpiaci Alap Budapest

Részletesebben

o f) Egyéb korlátlan felelősségű forma

o f) Egyéb korlátlan felelősségű forma Megfelelési teszt jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére Felhívjuk Tisztelt Ügyfelünk figyelmét, hogy a Random Capital Zrt. a befektetési szolgáltatási tevékenysége és

Részletesebben

(tudás és tapasztalat) Kérdőív. Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon?

(tudás és tapasztalat) Kérdőív. Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon? Név: Cím: Ügyfélszám: Megfelelési teszt (tudás és tapasztalat) Kérdőív Lépést tart Ön azzal, hogy mi történik a gazdaságban (az üzleti életben) és a pénzügyi piacokon? 1) Egyáltalán nem érdekel. Ritkán

Részletesebben

Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában

Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Szalay György szakértő Pannon Egyetem Veszprém 2015. október 12. 1 2 Pénzügyi pozíció az egyes életszakaszokban Több megtakarítás, mint adósság Egyszerű

Részletesebben

A tőzsdézés tévhitei, misztériumai

A tőzsdézés tévhitei, misztériumai 2 A tőzsdézés tévhitei, misztériumai A közgondolkodásban a tőzsde világa misztikus és elérhetetlen dolognak tűnhet. Természetesen ez nem így van, a tőzsdézés ma már mindenki számára elérhető pénzkereseti

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

Figyelmeztetés a kockázatokra:

Figyelmeztetés a kockázatokra: A jelen előadáson vagy videóban elhangzottak az előadó magánvéleményét tükrözik. Nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont

Részletesebben

K&H HOZAMLÁNC ÉLETBIZTOSÍTÁSHOZ VÁLASZTHATÓ NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK

K&H HOZAMLÁNC ÉLETBIZTOSÍTÁSHOZ VÁLASZTHATÓ NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK K&H HOZAMLÁNC ÉLETBIZTOSÍTÁSHOZ VÁLASZTHATÓ NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK K&H TŐKEVÉDETT PÉNZPIACI ESZKÖZALAP Az eszközalap kockázatviselő kategória szerinti besorolása: védekező A tőkevédett pénzpiaci eszközalap

Részletesebben

Az eszközalap tervezett befektetési korlátai: Eszközcsoport Minimális arány Maximális arány Megcélzott arány. Mögöttes befektetési alap 90% 100% 100%

Az eszközalap tervezett befektetési korlátai: Eszközcsoport Minimális arány Maximális arány Megcélzott arány. Mögöttes befektetési alap 90% 100% 100% AEGON TEMPÓ ALLEGRO 10 Az eszközalap kizárólag az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt, forintban denominált Aegon Tempó Allegro 10 Alapokba Aegon Tempó Allegro 10 Alapok Alapja

Részletesebben

A technikai elemzés alapjai

A technikai elemzés alapjai A technikai elemzés alapjai Mi a technikai elemzés? Grafikonok vizsgálata múltbéli árfolyammozgásokból következtetés a várható árfolyammozgásra Kiválóan tükröződik a piacon megjelenő tömeg gondolkodása/érzelmei

Részletesebben

Részvénykereskedés a KBC Equitas rendszereiben

Részvénykereskedés a KBC Equitas rendszereiben Részvénykereskedés a KBC Equitas rendszereiben 2015. szeptember 22. 17:30 Sándor Dávid Vezető elemző A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva.

Részletesebben

Budapest Értékpapír Alapok és a Devizapiac

Budapest Értékpapír Alapok és a Devizapiac Budapest Értékpapír Alapok és a Devizapiac Amikor befektetésekben gondolkozunk, akkor mindenki ismeri azt az általános szabályt, hogy osszuk meg megtakarításunkat különbözı befektetési lehetıségek között:

Részletesebben

FÉLÉVES JELENTÉS 2015 - Sberbank Pénzpiaci Befektetési Alap

FÉLÉVES JELENTÉS 2015 - Sberbank Pénzpiaci Befektetési Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2015 - Sberbank Pénzpiaci Befektetési Alap Alapadatok Harmonizáció Az alap típusa, fajtája Futamideje Indulás dátuma Az alapcímlet devizaneme Alternatív befektetési alap (ABA) nyilvános,

Részletesebben

Jelentés Május QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés Május QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2013. Május QUAESTOR Befektetési Alapok QUAESTOR Aranytallér Vegyes Alap tipp Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes alapunk közepes kockázata

Részletesebben

Részvénykereskedés a KBC Equitas rendszereiben

Részvénykereskedés a KBC Equitas rendszereiben Részvénykereskedés a KBC Equitas rendszereiben 2016. február 23. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk:

Részletesebben

Az Alap alacsony kockázatú, nagy likviditású befektetési eszközökbe, elsôsorban pénzpiaci betétekbe és rövid futamidejû állampapírokba fektet.

Az Alap alacsony kockázatú, nagy likviditású befektetési eszközökbe, elsôsorban pénzpiaci betétekbe és rövid futamidejû állampapírokba fektet. CIB Hozamgarantált Betét Alap Portfoliójelentés 2008. október 31. AZ ALAP HOZAM / KOCKÁZAT SZERINTI BESOROLÁSA alacsony pénzpiaci alapok kötvényalapok vegyes alapok részvényalapok Havi jelentés magas www.cib.hu

Részletesebben

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét Kiemelt Befektetői Információk Ez a dokumentum ellátja Önt a Trend Kombinált befektetési termékre vonatkozó kiemelt befektetői információkkal, melyek segítségével Ön jobban megértheti az ebbe a termékbe

Részletesebben

Kategóriák Fedezeti követelmények

Kategóriák Fedezeti követelmények 1 Válasszon kedvére a világ 20 különböző tőzsdéjét leképező 6.000 különböző CFD közül. Az elérhető tőkeáttétel akár 10-szeres is lehet. Long és short pozíció nyitására egyaránt van lehetőség, akár napon

Részletesebben

Budapest 2015 Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013

Budapest 2015 Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Budapest 2015 Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Alapadatok Elnevezés angolul Rövid neve Rövid név angolul Harmonizáció Az alap típusa, fajtája Futamideje Indulás dátuma Az alapcímlet devizaneme Budapest 2015

Részletesebben

Jelentés január QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés január QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2008. január Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2008. január Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes alapunk közepes

Részletesebben

Jelentés. 2012. Április QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés. 2012. Április QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2012. Április Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2012. Április Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes alapunk közepes

Részletesebben

6. számú melléklet: NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK BEFEKTETÉSI POLITIKÁJA

6. számú melléklet: NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK BEFEKTETÉSI POLITIKÁJA 6. számú melléklet: NYÍLTVÉGŰ ESZKÖZALAPOK BEFEKTETÉSI POLITIKÁJA 6.1 számú melléklet K&H TŐKEVÉDETT PÉNZPIACI ESZKÖZALAP Az eszközalap kockázatviselő kategória szerinti besorolása: védekező Megcélzott

Részletesebben

A befektetési alapok által kínált lehetőségek

A befektetési alapok által kínált lehetőségek A befektetési alapok által kínált lehetőségek 2015. Szeptember 08. 17:30 Sándor Dávid Vezető elemző A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva.

Részletesebben

EHO-MENTES BEFEKTETÉS! Pioneer Konzervatív Vegyes Alap. Pioneer vegyes eszköz stratégiák

EHO-MENTES BEFEKTETÉS! Pioneer Konzervatív Vegyes Alap. Pioneer vegyes eszköz stratégiák EHO-MENTES BEFEKTETÉS! Pioneer Konzervatív Vegyes Alap Pioneer vegyes eszköz stratégiák Pioneer Konzervatív Vegyes Alap Olyan befektetést keres, amely többet hozhat a jelenlegi betéti ajánlatoknál, bármikor

Részletesebben

Forintban Denominált Modell Portfoliók Átmeneti portfolió 45% 10% Átmeneti portfolió 45% Pénzpiaci Kötvény Abszolút hozamú A befektetési stratégia célja: A tőke reálértékének megőrzése és egy stabil kamatjövedelem

Részletesebben

MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére

MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére AZONOSÍTÓ ADATOK Ügyfél neve Állandó lakcím Adóazonosító jele Ügyfél azonosító MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére A Raiffeisen Bank Zrt. (továbbiakban: Bank) a befektetési vállalkozásokról

Részletesebben

XGA Aranytégla Nyíltvégű Befektetési Alap ÉVES JELENTÉS 2009. ÉVES JELENTÉS 2009.

XGA Aranytégla Nyíltvégű Befektetési Alap ÉVES JELENTÉS 2009. ÉVES JELENTÉS 2009. XGA Aranytégla Nyíltvégű Befektetési Alap Befektetési Alap megnevezése XGA Aranytégla Nyíltvégű Befektetési Alap Típusa Az XGA Aranytégla Nyíltvégű Befektetési Alap (továbbiakban: Alap) ) a tőkepiacról

Részletesebben

Az FHB Nyári Hozamduett Megtakarítás betéti része az alábbi kamatozással érhető el: Magyar Posta Takarék Harmónia Vegyes Befektetési Alap

Az FHB Nyári Hozamduett Megtakarítás betéti része az alábbi kamatozással érhető el: Magyar Posta Takarék Harmónia Vegyes Befektetési Alap KIEMELT BEFEKTETŐI INFORMÁCIÓK FHB Nyári Hozamduett Megtakarítás Hatályos: 2017. július 17. napjától visszavonásig, de legkésőbb 2017. augusztus 31. napjáig. Összefoglalás Az FHB Nyári Hozamduett Megtakarítás

Részletesebben

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól.

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól. 1 Ask (Legjobb eladó) Hívják offer árnak is. Az adott instrumentumra a legjobb eladási ár. Ezen az árfolyamon nyithatunk long pozíciót. Példaként véve a deviza kereskedést, ezen az áron vehető meg a fix

Részletesebben

CIB FEJLETT RÉSZVÉNYPIACI ALAPOK ALAPJA. Féléves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelı Zrt. Vezetı forgalmazó, Letétkezelı: CIB Bank Zrt.

CIB FEJLETT RÉSZVÉNYPIACI ALAPOK ALAPJA. Féléves jelentés. CIB Befektetési Alapkezelı Zrt. Vezetı forgalmazó, Letétkezelı: CIB Bank Zrt. CIB FEJLETT RÉSZVÉNYPIACI ALAPOK ALAPJA Féléves jelentés CIB Befektetési Alapkezelı Zrt. Vezetı forgalmazó, Letétkezelı: CIB Bank Zrt. 2012 1/5 1. Alapadatok 1.1. A CIB Fejlett Részvénypiaci Alapok Alapja

Részletesebben

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét Kiemelt Befektetői Információk Ez a dokumentum ellátja Önt a Trend Kombinált befektetési termékre vonatkozó kiemelt befektetői információkkal, melyek segítségével Ön jobban megértheti az ebbe a termékbe

Részletesebben

A befektetési alapok által kínált lehetőségek

A befektetési alapok által kínált lehetőségek A befektetési alapok által kínált lehetőségek 2015. február 17. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. László Zoltán Üzletfejlesztési

Részletesebben

Megfelelési és alkalmassági teszt

Megfelelési és alkalmassági teszt Megfelelési és alkalmassági teszt Ajánlatszám: Tanácsadó neve, kódja: Szerződő neve: Anyja neve: Születési hely, idő: Tisztelt Ügyfelünk! Jogszabályi előírás alapján a biztosítási alapú befektetési termékek

Részletesebben

ALKALMASSÁGI KÉRDŐÍV Magánszemély részére A évi CXXXVIII. törvény 44. alapján. Személyes adatok

ALKALMASSÁGI KÉRDŐÍV Magánszemély részére A évi CXXXVIII. törvény 44. alapján. Személyes adatok ALKALMASSÁGI KÉRDŐÍV Magánszemély részére A 2007. évi CXXXVIII. törvény 44. alapján Személyes adatok Kérjük, hogy az alábbi adatokat nyomtatott betűvel töltse ki! Név: Lakcím: E-mail cím: Telefonszám:

Részletesebben

EHO-MENTES BEFEKTETÉS! Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap. Pioneer Magyar Állampapír Befektetések

EHO-MENTES BEFEKTETÉS! Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap. Pioneer Magyar Állampapír Befektetések EHO-MENTES BEFEKTETÉS! Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap Pioneer Magyar Állampapír Befektetések Olyan befektetést keres, amely alacsony kockázatvállalás mellett, a normál 1 lekötött betétekkel versenyképes

Részletesebben

QUAESTOR Befektetési Alapok. QUAESTOR Pénzügyek. jelentés 2015. március. www.q25.hu

QUAESTOR Befektetési Alapok. QUAESTOR Pénzügyek. jelentés 2015. március. www.q25.hu QUAESTOR Befektetési Alapok QUAESTOR Pénzügyek jelentés 2015. március 06 40 222 111 www.q25.hu A hónap Alapja QUAESTOR Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe

Részletesebben

Befektetési politika kivonat

Befektetési politika kivonat Befektetési politika kivonat A PÉNZTÁRI BEFEKTETÉSEK IRÁNYELVEI A Pénztár elsődleges célja a befektetett vagyon biztonságos gyarapítása. A Pénztár lehetővé teszi tagjai számára, hogy megtakarításukat koruk,

Részletesebben

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét Kiemelt Befektetői Információk Ez a dokumentum ellátja Önt a Trend Kombinált befektetési termékre vonatkozó kiemelt befektetői információkkal, melyek segítségével Ön jobban megértheti az ebbe a termékbe

Részletesebben

Pozíció nyitása megbízással

Pozíció nyitása megbízással Pozíció nyitása megbízással Pozíció nyitása megbízással: Amennyiben Ön a jelenlegi árfolyamszintnél kedvezőbb, esetleg kedvezőtlenebb árszinten szeretne belépni a piacra a Buda-cash Trader V2 Pro lehetőséget

Részletesebben

MEGFELELÉSI TESZT. Természetes személy ügyfelek részére

MEGFELELÉSI TESZT. Természetes személy ügyfelek részére MEGFELELÉSI TESZT Természetes személy ügyfelek részére Név: Anyja neve: Állandó lakcím: Születési hely és idő: Adóazonosító jel: Telefonszám: Email: Azonosító okmány típusa és száma: Jelen teszt (a továbbiakban:

Részletesebben

Budapest Ingatlan Alapok Alapja FÉLÉVES JELENTÉS 2013

Budapest Ingatlan Alapok Alapja FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Budapest Ingatlan Alapok Alapja FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Alapadatok Rövid neve Elnevezés angolul Rövid név angolul Harmonizáció Az alap típusa, fajtája Futamideje Indulás dátuma Az alapcímlet devizaneme Budapest

Részletesebben

Money és Risk Management

Money és Risk Management Money és Risk Management Antimartingale rendszerek módszerek modellek technikák Kreatív Stop kockázatok Kockázatcsökkentés Profitmaximalizálás Stop Loss megbízások A kereskedésünk legfontosabb része, mely

Részletesebben

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét

Kiemelt Befektetői Információk. Trend Lekötött Betét Kiemelt Befektetői Információk Ez a dokumentum ellátja Önt a Trend Kombinált befektetési termékre vonatkozó kiemelt befektetői információkkal, melyek segítségével Ön jobban megértheti az ebbe a termékbe

Részletesebben

Ingatlan Alap Figyelő

Ingatlan Alap Figyelő Ingatlan Alap Figyelő OTP Ingatlan Befektetési Alapok Portfoliójelentés december Tartalom OTP Ingatlan Befektetési Alapok OTP Ingatlanbefektetési Alap OTP Prime Ingatlanbefektetési Alap OTP Ingatlanvilág

Részletesebben

Jelentés 2009. január QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés 2009. január QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2009. január Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2009. január Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes alapunk közepes

Részletesebben

A határidős kereskedés

A határidős kereskedés A határidős kereskedés 2015. október 20. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

MEGFELELÉSI TESZT. (jogi személy)

MEGFELELÉSI TESZT. (jogi személy) MEGFELELÉSI TESZT (jogi személy) A a Keretszerződés megkötése előtt a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében köteles feltárni Megfelelési teszt keretében az Ön által ismert szolgáltatásokat, ügyleteket

Részletesebben

Megfelelési teszt. Név: Cím: Ügyfélszám: Számlatulajdonos: Meghatalmazott/képviselő:

Megfelelési teszt. Név: Cím: Ügyfélszám: Számlatulajdonos: Meghatalmazott/képviselő: Megfelelési teszt Felhívjuk Tisztelt Ügyfelünk figyelmét, hogy a Random Capital Zrt. a befektetési szolgáltatási tevékenysége és kiegészítő tevékenysége és kiegészítő szolgáltatása keretében történő szerződéskötést,

Részletesebben

ALKALMASSÁGI / MEGFELELÉSI TESZT

ALKALMASSÁGI / MEGFELELÉSI TESZT TISZTELT ÜGYFELÜNK! ALKALMASSÁGI / MEGFELELÉSI TESZT JOGI SZEMÉLY VAGY JOGIS SZEMÉLYISÉGGEL NEM RENDELKEZŐ SZERVEZET RÉSZÉRE Tájékoztatjuk Önt, hogy jelen alkalmassági/megfelelési teszt (a továbbiakban:

Részletesebben

Equilor Equity Nyíltvégű Befektetési Alap ÉVES JELENTÉS 2008. ÉVES JELENTÉS 2008.

Equilor Equity Nyíltvégű Befektetési Alap ÉVES JELENTÉS 2008. ÉVES JELENTÉS 2008. EQUILOR EQUITY NYÍLTVÉGŰ BEFEKTETÉSI ALAP Befektetési Alap megnevezése Equilor Equity Nyíltvégű Befektetési Alap Típusa Az Equilor Equity Nyíltvégű Befektetési Alapot április 1-én nyíltvégű értékpapír

Részletesebben

Lakossági ügyfelek Befektetések. Gyümölcsöző befektetés! Adómentes megtakarítási lehetőségek

Lakossági ügyfelek Befektetések. Gyümölcsöző befektetés! Adómentes megtakarítási lehetőségek Lakossági ügyfelek Befektetések Gyümölcsöző befektetés! Adómentes megtakarítási lehetőségek Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ-R) A Nyugdíj-előtakarékossági Számla jelenleg az egyetlen olyan megtakarítási

Részletesebben

Kérdések és Válaszok. A Budapest Ingatlan Alapok Alapja illikvid IL sorozat létrehozása kapcsán. 2013. szeptember 23

Kérdések és Válaszok. A Budapest Ingatlan Alapok Alapja illikvid IL sorozat létrehozása kapcsán. 2013. szeptember 23 Kérdések és Válaszok A Budapest Ingatlan Alapok Alapja illikvid IL sorozat létrehozása kapcsán 2013. szeptember 23 Mi a különbség az ingatlan- és az értékpapír-befektetések között? Az ingatlanalapok egyik

Részletesebben

FÉLÉVES JELENTÉS 2014 - Budapest 2015 Alap

FÉLÉVES JELENTÉS 2014 - Budapest 2015 Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2014 - Budapest 2015 Alap Alapadatok Elnevezés angolul Rövid neve Rövid név angolul Harmonizáció Az alap típusa, fajtája Futamideje Indulás dátuma Az alapcímlet devizaneme Budapest 2015

Részletesebben

HAVI JELENTÉS CIB HOZAMVÉDETT BETÉT ALAP VALÓDI LEHETŐSÉGEK PORTFÓLIÓ-ÖSSZETÉTEL AZ ALAP HOZAM/KOCKÁZAT SZERINTI BESOROLÁSA AZ ALAP TELJESÍTMÉNYE

HAVI JELENTÉS CIB HOZAMVÉDETT BETÉT ALAP VALÓDI LEHETŐSÉGEK PORTFÓLIÓ-ÖSSZETÉTEL AZ ALAP HOZAM/KOCKÁZAT SZERINTI BESOROLÁSA AZ ALAP TELJESÍTMÉNYE 2017. december 31. HAVI JELENTÉS CIB HOZAMVÉDETT BETÉT ALAP VALÓDI LEHETŐSÉGEK PORTFÓLIÓ-ÖSSZETÉTEL Az Alap alacsony kockázatú, nagy likviditású befektetési eszközökbe, elsôsorban pénzpiaci betétekbe és

Részletesebben

HAVI JELENTÉS CIB HOZAMVÉDETT BETÉT ALAP VALÓDI LEHETŐSÉGEK PORTFÓLIÓ-ÖSSZETÉTEL AZ ALAP HOZAM/KOCKÁZAT SZERINTI BESOROLÁSA AZ ALAP TELJESÍTMÉNYE

HAVI JELENTÉS CIB HOZAMVÉDETT BETÉT ALAP VALÓDI LEHETŐSÉGEK PORTFÓLIÓ-ÖSSZETÉTEL AZ ALAP HOZAM/KOCKÁZAT SZERINTI BESOROLÁSA AZ ALAP TELJESÍTMÉNYE 2017. november 30. HAVI JELENTÉS CIB HOZAMVÉDETT BETÉT ALAP VALÓDI LEHETŐSÉGEK PORTFÓLIÓ-ÖSSZETÉTEL Az Alap alacsony kockázatú, nagy likviditású befektetési eszközökbe, elsôsorban pénzpiaci betétekbe és

Részletesebben

Dátum Volksbank Pénzpiaci Befektetési Alap. Nyíltvégű határozatlan futamidejű, értékpapír alap

Dátum Volksbank Pénzpiaci Befektetési Alap. Nyíltvégű határozatlan futamidejű, értékpapír alap Volksbank Pénzpiaci Befektetési Alap Nyíltvégű határozatlan futamidejű, értékpapír alap Alapkezelő: Budapest Alapkezelő Zrt. (1138 Budapest, Váci út 188.) Letétkezelő: Magyarországi Volksbank Zrt.. (1088

Részletesebben

FRIEDRICH WILHELM RAIFFEISEN KONDÍCIÓS LISTA KIEMELT MAGÁNÜGYFELEK RÉSZÉRE ÉRVÉNYES: FEBRUÁR 13-TÓL. 2. számú melléklet

FRIEDRICH WILHELM RAIFFEISEN KONDÍCIÓS LISTA KIEMELT MAGÁNÜGYFELEK RÉSZÉRE ÉRVÉNYES: FEBRUÁR 13-TÓL. 2. számú melléklet FRIEDRICH WILHELM RAIFFEISEN KONDÍCIÓS LISTA KIEMELT MAGÁNÜGYFELEK RÉSZÉRE 2. számú melléklet ÉRVÉNYES: 2018. FEBRUÁR 13-TÓL Előzetes minta költségkalkulációk Előzetes minta költségkalkulációk Jelen előzetes

Részletesebben

A befektetési alapok által kínált lehetőségek

A befektetési alapok által kínált lehetőségek A befektetési alapok által kínált lehetőségek 2015. május 26. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk:

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 1 Budapest, 2006. augusztus 21. A II. negyedévben az állampapírpiacon a legszembetűnőbb változás a hitelintézeteket magába foglaló egyéb monetáris intézmények

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

BetBulls Opciós Portfolió Manager

BetBulls Opciós Portfolió Manager BetBulls Opciós Portfolió Manager Ennek a modulnak a célja, hogy ügyfeleinknek lehetőséget biztosítson virtuális számlanyitásra és részvény, valamint opciós pozíciók vásárlására, eladására a naponta frissülő,

Részletesebben

Jelentés Március QUAESTOR Befektetési Alapok

Jelentés Március QUAESTOR Befektetési Alapok Jelentés 2012. Március Befektetési Alapok Alapok Jelentés 2012. Március A hónap Alapja Aranytallér Vegyes Alap Ajánlás: Magyarországi kötvény- és részvénypiaci eszközökbe fektet. Kiegyensúlyozott vegyes

Részletesebben

Alkalmassági és Megfelelési teszt KÖZÜLETEKNEK

Alkalmassági és Megfelelési teszt KÖZÜLETEKNEK KÖZÜLETEKNEK Az Üzletszabályzat 19. sz. melléklete Az alábbi teszt kitöltését a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló

Részletesebben

kockázatai A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások

kockázatai A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások kockázatai Mennyiben jelenthet megoldást befektetési/megtakarítási céljai elérésére, nyugdíjas évei, illetve gyermekei anyagi biztonságára nézve a befektetési

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL ÖSSZEFOGLALÓ A SIGNAL BIZTOSÍTÓ ÁLTAL FORGALMAZOTT EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ALAPOK ÖSSZETÉTELÉRŐL 2014. október HANSAINVEST Hanseatische Investment Gmbh alapjai 2014. október Forrás: hansainvest.de HANSAinternational

Részletesebben

HAVI JELENTÉS CIB HOZAMVÉDETT BETÉT ALAP VALÓDI LEHETŐSÉGEK PORTFÓLIÓ-ÖSSZETÉTEL AZ ALAP HOZAM/KOCKÁZAT SZERINTI BESOROLÁSA AZ ALAP TELJESÍTMÉNYE

HAVI JELENTÉS CIB HOZAMVÉDETT BETÉT ALAP VALÓDI LEHETŐSÉGEK PORTFÓLIÓ-ÖSSZETÉTEL AZ ALAP HOZAM/KOCKÁZAT SZERINTI BESOROLÁSA AZ ALAP TELJESÍTMÉNYE 2016. január 31. HAVI JELENTÉS CIB HOZAMVÉDETT BETÉT ALAP PORTFÓLIÓ-ÖSSZETÉTEL VALÓDI LEHETŐSÉGEK AZ ALAP HOZAM/KOCKÁZAT SZERINTI BESOROLÁSA Az Alap alacsony kockázatú, nagy likviditású befektetési eszközökbe,

Részletesebben

Az eszközalap befektetéseinek jellemző földrajzi és szektoriális kitettsége: amerikai dollárban jegyzett pénzpiaci eszközök.

Az eszközalap befektetéseinek jellemző földrajzi és szektoriális kitettsége: amerikai dollárban jegyzett pénzpiaci eszközök. ABERDEEN LIQUIDITY FUND (LUX) US DOLLAR PÉNZPIACI ESZKÖZALAP (USD) Érvényes: 2019. augusztus 9-től Az eszközalap kizárólag az Aberdeen Standard Liquidity Fund (Lux) US Dollar Fund befektetési jegyeit tartalmazza,

Részletesebben

Mik is pontosan az ETC-k? Physical ETC Classic ETC Forward ETC Short ETC Leveraged ETC

Mik is pontosan az ETC-k? Physical ETC Classic ETC Forward ETC Short ETC Leveraged ETC 1 Exchange Traded Funds (ETF): tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely leginkább a részvényekhez hasonlatos. A legnépszerűbbek az indexkövető és szektor ETF-ek, melyek az irányadó tőzsdeindexek árfolyamát

Részletesebben

A fundamentális elemzés alapjai

A fundamentális elemzés alapjai A fundamentális elemzés alapjai 2016. november 09. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

Pénz-és kockázatkezelés

Pénz-és kockázatkezelés Pénz-és kockázatkezelés X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Soós Róbert Egy befektetési stratégia elemei 1. Meg kell határozni a belépési és zárási pozíciókat. 2. Pénz-és kockázatkezelés 3. Pszichológia

Részletesebben