Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. október 2-ai állapot)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. október 2-ai állapot)"

Átírás

1 Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. október 2-ai állapot) INDULÓ SZENIOR TANFOLYAMOK NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2013 októberétől a Zsigmond Király Főiskolán (1039 Budapest, Kelta u. 2.) Főiskolánk 2013 októberétől nemcsak plenáris előadásokkal, hanem ingyenes és tandíjas tanfolyamokkal is várja az 50+-os tanulni vágyókat! A tanfolyamok tandíja egységesen forint/fő/tanfolyam, az ingyenes tanfolyamok ingyenesen látogathatók. A tanfolyamok másik látogatási lehetősége a Zsigmond Senior Kártya kiváltása, amelynek ára forint, s ezzel négy tandíjas tanfolyamra járhat a hallgató (kérjük, hogy a jelentkezéskor a tanfolyamok száma alapján jelezzék, melyik az a négy tanfolyam, amelyre Senior Kártyával járni szeretnének! A számok még a tanfolyamok indulásáig cserélhetők!). Az alkalmi tanfolyam-látogatás díja november első hetétől: 1500 forint/tanfolyami alkalom. (Az alkalmi látogató jegyet a tanárnak kell átadni) A tanfolyamokra jelentkezni a Jegyzettárban, augusztus 13-tól A Jegyzettár nyitva tartása: Hétfő Zárva Kedd 10:00-14:00 Szerda 10:00-14:00 Csütörtök 10:00-14:00 Péntek 10:00-16:00 Szombat 8:30-12:00 Utolsó jelentkezési határidő: október 30. További regisztráció nem szükséges. FONTOS: A képzésekre csak 50 év feletti hallgatók jelentkezhetnek. A jelentkezésnek nincs egyéb feltétele! A tanfolyamokkal kapcsolatban felmerülő további kérdéseket a címre küldjék.

2 Ingyenes tanfolyamok a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával (A Richter Gedeon gyógyszercég támogatásával nyugdíjas hallgatóink számára térítésmentesen látogathatóak a Dietetika egészséges táplálkozás, valamint a Számítástechnika kezdőknek című tanfolyamok. A Richter Gedeon Nyrt. mindenkor kiemelt célként kezelte és támogatta az egészség megőrzésével, a betegségek megelőzésével valamint a betegségek tudatos kezelésével járó ismeretek bővítését és társadalmi szerepvállalása során is elsődlegesnek tekinti az egészségügyi ismeretterjesztést) A01 Kezdő számítástechnika (az első 20 jelentkező kerül bele a csoportba, a többiek tandíjasok vagy Senior Kártyások lesznek!) Lévai István A kurzus címe: Kezdő számítástechnika A kurzus vezetője: Lévai István A kurzus időpontjai: október 10-től ( hetente) mindig a NYÓA nagy előadás után C/04-es terem. A02 Dietetika Veresné Dr. Bálint Márta A kurzus címe: Dietetika - Egészség és táplálkozás A kurzus vezetője: Veresné dr. Bálint Márta A kurzus időpontjai: között , mindig A/06-os terem A kurzus minimális indulási létszáma:

3 A kurzus bemutatja az emberi test számára fontos tápanyagokat, és szerepüket az egészség megtartásában. Szó lesz továbbá az élelmiszercsoportok (gabonák, zöldségek, gyümölcsök, húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek, tojás, zsiradékok, édességek, élvezeti szerek kávé, tea, fűszerek választékáról, összetevőiről, és azok szervezetünkre gyakorolt hatásairól. Kitérünk olyan a fogyasztók számára fontos témákra, mint élelmiszerbiztonság, élelmiszercímke értelmezése, és a táplálkozási ajánlások gyakorlati megvalósítása. Végül kitekintünk arra, hogyan jelenik meg az étkezés a művészetben. 1. Étkezés, táplálkozás (miért kell róla beszélni, tápanyagok szerepe, tápanyagszükséglet.) 2. Gabonafélék (választék, fogyasztás - mit, miért, mennyit?) 3. Zöldségek, gyümölcsök (választék, fogyasztás - mit, miért, mennyit?) 4. Húsok, tej, tejtermékek, tojás (választék, fogyasztás - mit, miért, mennyit?) 5. Zsiradékok, édességek, élvezeti szerek (kávé, tea) fűszerek (választék, fogyasztás - mit, miért, mennyit?) 6. Élelmiszer-biztonság. Fogyasztói tájékoztatás. Fogyasztóvédelem. Táplálkozási ajánlások, gyakorlati megvalósítás. 7. Étkezés, ételek a művészetben.

4 Kiemelt, tandíjas tanfolyamaink, október első hetétől (tandíj: forint/fő) A03 Kezdő számítástechnika Lévai István (Október 8. keddtől, 16:30-18:30, 7 alkalom) (C/03 terem) A04 Haladó számítástechnika Lévai István (Október 9. szerdától, 16:30-18:30, 7 alkalom, C/04-es terem) A05 Kezdő angol Szilassy Eszter (Október 9-től szerdánként, 14:00-16:00, 7 alkalom), (A/6-os terem) A06 Haladó angol Szilassy Eszter (Október 9-től szerdánként 16:00-18:00, 7 alkalom), (A/6-os terem) A07 Középhaladó angol Szilassy Eszter (Október 10-től csütörtökönként, 16:00-18:00, 7 alkalom), (A/6-os terem)

5 További, tandíjas tanfolyamaink a tanfolyamok október első hetétől kezdődnek ( forint/fő) 003 A kurzus címe: Egészséges életmód (Az egészséges élet 7 pillére) A kurzus vezetője: dr. Szabó Endre A kurzus időpontjai: Szerda, től 15:45-17:45, 7 alkalom, A/5-ös terem A kurzus minimális indulási létszáma: 5 fő Sok ember a vagyonért feláldozza az egészségét, utána a vagyonát, hogy újra egészséges lehessen. A megelőzés azonban sokkal helyénvalóbb lenne. A magyar ember sajnos nem arról híres, hogy egészséges életet folytatna. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a világon elsők között vagyunk a szív-és érrendszeri, a daganatos betegségek és a cukorbetegség tekintetében. Bár vannak olyan esetek is, amikor a tünetekért a genetikai meghatározottság felelős, de az esetek túlnyomó többsége a hibás életmódra vezethető vissza. Ezért fontos, hogy megismerjük az egészséges életmód 7 alapelvét, amely olcsó, mindenki által gyakorolható és könnyen megvalósítható a családban. A foglalkozásokon megismerkedünk az egészséges életmód 7 alapelvével: 1) Egészséges táplálkozás 2) Mozgás, testedzés 3) Víz (hidroterápia) 4) Fitoterápia (gyógynövények) 5) Aromaterápia 6) Fényterápia 7) A test-lélek-szellem harmóniája 004 A kurzus címe: Tanulás felnőtt korban (Tények és hiedelmek) A kurzus vezetője: dr. Szabó Endre A kurzus időpontjai: Szerda, től 18:00-20:00, 7 alkalom A kurzus minimális indulási létszáma: 5 fő A felnőttképzésben a cél a felnőttek személyiségének fejlesztése. A hangsúly a tanuláson van. A felnőtt tanulása egyrészt azt a folyamatot jelenti, amelyen a felnőtt keresztülmegy, miközben megpróbálja jelentéstartalmait (tudását, értékeit, készségeit és életstratégiáját) gazdagítani, másrészt a tanulás magában foglalja az így keletkező tudást, értéket és stratégiát. A tanulás természetes, magától kibontakozó folyamat, és a felnőttnek a környezetével fenntartott kapcsolatából ered. Így a tanulás fő mozgatóereje a személyközi, interperszonális energia, nem pedig a külső irányítás, jutalom vagy büntetés. Témakörök: A felnőttkori tanulás sajátosságai, Az idősebb felnőttek képzése Az egész életen át tartó tanulás stratégiája Életminőség átfogó javítása tanulással

6 Felnőttek tanulási sajátosságai Az idős tanuló. Tanulási módszerek és formák Felnőttkori tanulás EU stratégiák 005 A kurzus címe: Hogyan működik a kereskedelmi és közszolgálati média? Mit nézzünk és hogyan? A kurzus vezetője: Szegvári Katalin A kurzus időpontjai: Október 15. kedd, 14:00-16:00, utána még 6 kedd A kurzus minimális indulási létszáma: A kurzuson a résztvevőket beavatjuk a nyomtatott és elektronikus média és a műsorkészítés rejtelmeibe. Felidézzük a hazai média múltját. Részletesebben kitérünk a jelen helyzetre. Műsorokat elemzünk, és megvitatjuk, kinek mi és miért tetszik illetve nem tetszik. 006 A kurzus címe: Hogyan kommunikáljunk eredményesen? A kurzus vezetője: Szegvári Katalin A kurzus időpontjai: Október 15. kedd, 16:00-18:00, utána még 6 kedd A kurzus minimális indulási létszáma: Mi a sikeres kommunikáció titka? Hogyan kommunikáljunk az élet különböző területein? Kommunikációs magatartásformák elemzése. Politikai és civil kommunikáció. Mindez sok illusztrációval, gyakorlati példákkal, kommunikációs játékokkal, helyzetgyakorlatokkal. 009 A kurzus címe: Az iszlám: vallás, kultúra, történelem és politika A kurzus vezetője: Dr. Udvarvölgyi Zsolt A kurzus időpontjai: :00-16:00 A :00-16:00 Zsigmond/ :00-16:00 B :00-16:00 A :00-16:00 A :00-16:00 Zsigmond/ :00-16:00 B217 A kurzus minimális indulási létszáma: 5 fő Az iszlám vallás rövid ismertetése (kialakulása, Mohamed próféta, pillérei, irányzatai, ünnepei, szokásai, jogrendszere). Kitekintünk Európában élő muszlimok történetére, jelenlegi helyzetére. Különös hangsúlyt kap a Nyugat-Európában letelepedett bevándorlók élete a többségi társadalmakban, a Balkán muszlim vallású népeinek (török, albán, bosnyák) története, és a magyarországi iszlám. Részletesebben: Az iszlám kialakulása. Mohamed a vallásalapító. Mohamed tanítása. A muszlim vallási világkép. Az iszlám vallásos élet főbb követelményei. Az iszlám 5 pillére-oszlopa (Hitvallás, Napi ötszöri ima, Ramadán böjt, Alamizsna (Zakát) adó, Mekkai zarándoklat). A dzsihád.

7 Az iszlám közösség (umma) vezetői (kalifa, sejk, kádi, mufti). Tiltott dolgok az iszlámban. Korán. Az iszlám misztika-szúfik. A kultusz és szertartás. Az iszlám nagy ünnepei. Az iszlám irányzatai: kháridzsiták, szunniták (4 nagy iskola), síiták. Izmailiták. Wahabiták. Ahmadijják. A népi iszlám. Az iszlám elterjedésének története. Az első arab hódítások. A kalifátus fénykora. Síiták és törökök, keresztesek és mongolok. Muszlim birodalmak. Nyugatbarát reformok a 19. században. Arabok a 20. század elején. A fundamentalizmus. Független államok, új utakat kereső uralkodók. Az iszlám előretörése. Az iszlám napjainkban. Iszlám az Egyesült Államokban, Afrikában, Európában, és Ázsiában. Az iszlám Magyarországon az őstörténettől napjainkig. 010 A kurzus címe: Nemcsak kenyérrel él az ember: Életvezetési hogyanok és esszenciák egy pszichológus szemüvegén keresztül Avagy lehetséges-e a harmonikus és dinamikus élet? A kurzus vezetője: Limpár Imre A kurzus időpontjai: október :00-14: október :00-14: október :00-14: november :00-14: november :00-14: november :00-14: december :00-14:00, mindig ZS/4-es terem A kurzus minimális indulási létszáma: 15 A kurzus két fő pillérre épül: egyrészt olyan kézzelfogható életvezetési praktikákat vesz górcső alá, melyek használatával és segítségével örömtelibbnek, sikeresebbnek, hatékonyabbnak élhetjük meg létünket, nem pusztán az ünnepnapok, hanem az egyszerű szürke keddek és szürke szerdák során is; másrészt olyan szemléletet, gondolkodásmódot kíván mintaként, modellként bemutatni, amely globálisan járul hozzá a személy harmonikus és dinamikus életvezetéséhez. A nyolc alkalom hétről hétre újabb és újabb témacsoportot érint, melyek aztán egy szerves egésszé állnak össze a záró alkalom során. 011 A kurzus címe: Művészettörténet IV. A kurzus vezetője: Jászberényi József A kurzus időpontjai: október :00-14: október :00-14: október :00-14: október :00-14: november 7. 12:00-14: november :00-14: november :00-14:00, ZS/2

8 A kurzus minimális indulási létszáma: nincs A kurzus a XIX. század végének és a XX. század elejének magyar és nemzetközi művészetét tárgyalja. A magyar művészeti elemzések a kései romantika és a modernebb stílusok megjelenéseit vizsgálja a képzőművészet és az irodalom alrendszerében. A nemzetközi elemzések a látás forradalma fogalmi keretében az absztrakt művészet kialakulásáról szólnak. A kurzusra nem kell előtanulmány, az is beiratkozhat, aki az előző félévekben nem volt hallgató. 012 A kurzus címe: Étkezéstörténet II. A kurzus vezetője: Jászberényi József A kurzus időpontjai: október :00-12: október :00-12: október :00-12: október :00-12: november 7. 10:00-12: november :00-12: november :00-12:00, ZS/02-es terem A kurzus minimális indulási létszáma: nincs A kurzus folytatja az előző félévi tematikát a XVIII. évszázaddal kezdődően végigtekinti az európai konyhaművészet kialakulását és fejlődését, külön kitérve a francia, a német, az angol és az olasz konyha sajátosságaira, s ebben a félévben lesz szó a magyar konyháról is. A kurzusra az is beiratkozhat, aki az előző félévben nem volt hallgató. 014 A kurzus címe: Időstorna A kurzus vezetője: Kardon Edit A kurzus időpontjai: október 10. csütörtök, 11:30-13:00, majd további 9 alkalom, B/9 A kurzus minimális indulási létszáma: 6 fő Speciális torna idősebbeknek, a nem mindennap használt izom és ízületek átmozgatása, a gerinc erősítése, az egész test felfrissítése, pihentető és nyújtó gyakorlatokkal. 017 A kurzus címe: A meseterápia alapjai A kurzus vezetője: Dr. Molnár Krisztina PhD. A kurzus időpontjai: től csütörtökönként 10-12, ZS/01 A kurzus minimális indulási létszáma: 7 fő 1. A mesék terápiás hatásrendszere 2. A mesék szerepe a gyermek személyiségfejlődésében 3. Életállomások, életfordulók a mesékben 4. A férfivé és nővé válás folyamata a mesékben 5. A felnőtt élet krízisei a mesékben

9 6. Az időskor megjelenése a mesékben 7. A halál és a halhatatlanság motívuma a mesékben 020 A kurzus címe: Képszerkesztés alapismeretek A kurzus vezetője: Dr. T. Várkonyi Attila A kurzus időpontjai: péntek 14 óra (10.11-től) A kurzus minimális indulási létszáma:10 A hallgatók a számítógépes képek retusálásával, feldolgozásával, egyéb számítógépes manipulációs lehetőségeivel ismerkednek meg. 021 A kurzus címe: Nyelvhasználat és kultúra a 21. században A kurzus vezetője: Szilassy Eszter A kurzus időpontjai: Péntekenként 12:00-től ( től, 7 alkalom) A kurzus minimális indulási létszáma: A tanfolyam azoknak ajánlott, akik érdeklődnek a modern magyar nyelvű kommunikáció, a nyelvünkben felmerülő új tendenciák, jelenségek iránt, s ezekről szívesen folytatnának beszélgetéseket. A kurzus érinti a magyar nyelv 20. század végi 21. század eleji gyors megváltozását, a stílus, a nyelvhasználat új tendenciáit. Felveti azt a kérdést, hogy romlik-e napjainkban a magyar nyelv; hogy veszélyeztetett helyzetben van-e anyanyelvünk, és szükség van-e nyelvvédelemre. Foglalkozni kíván a különböző generációk nyelvhasználatával, abból a célból, hogy hozzájáruljon a generációk közti kommunikációs problémák kezeléséhez, elkerüléséhez. 024 A kurzus címe: Szenior önkéntes tanfolyam A kurzus vezetője: Baranyi Éva A kurzus időpontjai: október 9. szerda, 10:00-12:00, B217. A kurzus minimális indulási létszáma: A tanfolyam alapvető célja, hogy a résztvevők széleskörű és megalapozott ismereteket kapjanak az önkéntességről. Bővíthetik és rendszerezhetik ismereteiket a civil társadalomról, s ezen belül a nonprofit szervezetek alapvető sajátosságairól, társadalmi szerepéről, az önkéntesség hazai és nemzetközi vonatkozású értékeiről. Cél: egyéni és csoport szinten motiváció és igény keltése az önszerveződésre, önkéntes tevékenységre, s ezáltal elősegíteni, megerősíteni a demokratikus attitűdök alakulását, és fejleszteni a tanítható, fejleszthető tudások, képességek önkéntesként való továbbadásának, hasznosításának készségeit. A tanfolyam végére a résztvevők az elméleti és gyakorlati képzési részekben szerzett tudások, élmények, tapasztalatok rendszerezése, valamint motiváltságuk, lehetőségeik alapján kapcsolatba kerülnek szenior önkénteseket váró szervezetekkel. A szükséges attitűdök és ismeretek birtokában, képesek lesznek önkéntesként tevékenykedni a három szektor bármelyikének körében.

10 Már a tanfolyam idején bekapcsolódhatnak a ZSKF Szenior Önkéntes Szolgálatának feladataiba. Vázlatos tematika: Ismeretek a demokráciával, a felelős állampolgári viszonyulással, az önkéntességgel kapcsolatosan (hazai és nemzetközi viszonylatban). Önismeret. Motivációk. Tudatosság. Kompetenciák. Készségek. Önkéntes portfólió. Kommunikáció és PR. Projektmenedzsment. Tudatos kommunikáció. Kommunikációs modellek, média-használat, önkéntesek orientációja. Jogi és szervezeti feltételek, szabályok. Önkéntes törvény. Szerződés. Értékelés. Visszajelzés. A hierarchiában való elhelyezés. Feladat/munkaköri leírás. Felelősségi körök. A szervezet és az önkéntes viszonya. Csapatépítés. Etikai/magatartási szabályok. Az önkéntesség, a munka értéke, jogok és kötelezettségek. Az önkéntest fogadó szervezet elvárható felkészültsége. A munkatársak-önkéntesek kapcsolata. Elvárható magatartás az önkéntes koordinátortól és az önkéntestől. Gyakorlat. A képzést kiegészítik olyan rendezvények, programok, melyek tapasztalatcserét biztosítanak a résztvevők számára mindhárom szektor potenciális fogadó szervezeteinek képviselőivel. Egyéni önkéntes-stratégiák készítése. 025 A kurzus címe: Memóriafejlesztés A kurzus vezetője: Baranyi Éva A kurzus időpontjai: október 9. szerda, 12:30-14:30, B217 A kurzus minimális indulási létszáma: 10 fő Emlékezetünk túlságosan értékes ahhoz, hogy hagyjuk elöregedni. Tudjuk, hogy változunk a korral, s memóriánk is változik: egyes korábbi emlékeink élénken élnek bennünk, míg a mindennapok apróságai, teendői kimennek a fejünkből. Memóriánk folyton változó szerkezet, s rajtunk múlik, mit teszünk azért, hogy emlékezőképességünk fejlődjön, de legalább megőrizze korábbi frissességét. A tanfolyam alapvető célja, hogy megmutassa: a memória bármely életkorban fejleszthető. A kurzus gyakorlatorientált. A résztvevők memóriafejlesztő technikákat, módszereket ismernek meg, sajátítanak el. Vázlatos tematika: Memória és életmód A memória működése (agy, az öt érzék, kapacitás, figyelem, koncentráció, felejtés) A memória formái (epizodikus, szemantikai, procedurális) Minden alkalommal: emlékezőképesség javítása gyakorlatokkal (játékok, rejtvények, feladványok, technikák) 026 A kurzus címe: Érzelmi intelligencia mindennapjainkban A kurzus vezetője: Baranyi Éva A kurzus időpontjai: október 9. szerda, 15:00-17:00 A kurzus minimális indulási létszáma: 12 fő A tanfolyam alapvető célja, hogy a résztvevők megalapozott ismereteket kapjanak, és tapasztalatot szerezzenek az érzelmi intelligenciáról, vagyis arról, hogy a gondolkodás és az érzelem hasznosan kapcsolódhat össze egymással. Mindennapjainkban gyakran szembesülünk azzal, hogy technikai

11 problémákat hamarabb és hatékonyabban tudunk megoldani, mint az emberieket. Az érzelmi intelligencia egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy képesek vagyunk a magunk és mások érzéseit felismerni, önmagunkat motiválni, az érzelmeinkkel magunkban és emberi viszonylatainkban megfelelően bánni. A tanfolyam tartalma tudományosan megalapozott ismeretekre épített, ugyanakkor a gyakorlati alkalmazhatóságra, alkalmazásra fókuszál. A résztvevők megismerhetik a különböző megközelítéseket, különböző szakmai irányultságokat és nézőpontokat az érzelmi intelligenciával (ÉI) kapcsolatban. A gyakorlatok, tesztek, játékok tanulságai rámutatnak, milyen fontos szerepet tölt be az ÉI abban, hogy kapcsolataink erősek és egészségesek maradjanak, s egyben segítenek a mindennapokban való hasznosításhoz is. Vázlatos tematika: Éntudatosság Saját belső állapotaink, preferenciáink, erőforrásaink és intuícióink ismerete Érzelmi tudatosság Pontos önértékelés Önbizalom Önszabályozás Önkontroll, megbízhatóság, lelkiismeretesség, alkalmazkodás, innováció Motiváció Empátia Mások érzéseinek, szükségleteinek és meggyőződéseinek ismerete Társas készségek Készségek, amelyek lehetővé teszik, hogy másokból az általunk kívánt reakciót váltsuk ki Befolyásolás Konfliktuskezelés A változás katalizálása Kapcsolatépítés Együttműködés 030 A kurzus címe: Megérthető informatika - kezdő A kurzus vezetője: Dr. Nagy Gábor A kurzus időpontjai: :00-19:00 C :00-19:00 C :00-19:00 C :00-19:00 C :00-19:00 C :00-19:00 C :00-19:00 C14 A kurzus minimális indulási létszáma: 10 fő Alapvető ismereteket kínálunk. A számítógépek és perifériák hardvereivel, a szoftverekkel és a velük kapcsolatos alapfogalmakkal ismertetjük meg a ZSKF számítógépes termeiben a tanfolyam résztvevőit, akik elsajátítják a napi számítógép-használathoz elengedhetetlen gyakorlati ismereteket: bekapcsolás, leállítás, újraindítás, programok indítása, leállítása, operációs rendszerek és alkalmazói szoftverek használata, szoftver telepítés és eltávolítás, internet használat, irodai (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő) szoftverek, kommunikációs és csoportmunka (levelezés, csevegő) szoftverek. A fájlrendszer és fájlkezelés (másolás, mozgatás, törlés, mappákba szervezés stb.) gyakorlata, biztonsági

12 mentés és helyreállítás, archiválás, biztonsági szoftverek (tűzfal, antivírus, titkosítás, digitális aláírás). Kinek ajánljuk:bárkinek, aki most kezd ismerkedni a számítógépekkel és szoftverekkel. Ajánlott/elvárt ismeretek: nincs Tervezett tematika (7 x 120 perces órákkal számolva): 1. alkalom: Látogatás a boncteremben ismerkedés a számítógép belsejével. Számítógép típusok, perifériák, gépválasztás. Helyi és világháló, az operációs rendszer (Windows7/Linux/MacOSX/Android). Böngészés, levelezés (webes és levelező programmal), keresés (Google), letöltések, veszélyek és védelmek (vírus és egyéb malware, számítógépes betörők, bűnözők). 2. alkalom: Fájlrendszerek, fájlkezelés intézővel és/vagy fájlmenedzserrel. Fájl- és könyvtárnevek, ajánlott, veszélyes, valamint tiltott karakterek. A kiterjesztések szerepe és használata. Kezelőprogram hozzárendelése kiterjesztéshez, csoportos átnevezés (fájljaink rendezgetéséhez). Programok indítása és leállítása, rendszerindítás, újraindítás és leállítás. A Windows 7 hasznos segédprogramjai: Jegyzettömb (NotePad), Paint, WordPad, Számológép, hangrögzítő, Képmetsző, Parancssor, karbantartó programok. Az IrfanView képnézegető trükkjei. Parancssoros program paraméterezés DOS ablakból és parancsfájlból vagy szkript programok segítségével. 3. alkalom: Szövegszerkesztési alapismeretek a Jegyzettömb, a WordPad, a Microsoft Word 2010/2013 és LibreOffice Writer, valamint egyéb népszerű texteditor és RTF szerkesztő programokkal. Karakter-, bekezdés- és oldalformázás, felsorolások, beágyazott táblázatok. Mentés, nyomtatás. PDF készítés. Élőfej és élőláb, oldalszámozás, nyelvi eszközök. 4. alkalom: Stílusok használata, tartalomjegyzék, irodalomjegyzék és egyéb jegyzékek készítése és karbantartása. Lábjegyzet, irodalmi hivatkozások, kereszthivatkozások. Képek, ábrák, grafikus elemek, objektumok beágyazása, formázása, képaláírás. Körlevél, nyomtatott űrlap. 5. alkalom: Prezentáció készítés egy ülésben a PowerPoint segítségével. Ugyanez a LibreOffice Impress programjával. Pár szó a Prezi-ről. 6. alkalom: Táblázatkezelési alapok. Képernyőelemek, cellahivatkozások, mozgás, mozgatás, adattípusok, képletek. Mindennapi függvényeink a ötven függvénnyel a világ körül: statisztika, kereső függvények, feltételvizsgálatok stb. Feltételes formázás, diagramok, hasznos tudnivalók. 7. alkalom: Szűrések (autoszűrés és irányított szűrés), adatbázis-függvények, kimutatás, részösszeg pilótavizsga nélkül. Környezet: 24 fős számítógéplabor Windows 7/8 MS Office 2010/2013, LibreOffice Google Chrome, FireFox, Internet Explorer 032 A kurzus címe: Szövegszerkesztés haladó A kurzus vezetője: Dr. Nagy Gábor A kurzus időpontjai: :00-20:00 C :00-20:00 C14

13 :00-20:00 C :00-20:00 C :00-20:00 C :00-20:00 C :00-20:00 C14 A kurzus minimális indulási létszáma: 10 fő Miben és hogyan segít(het) a számítógép a szövegek beírásában, szerkesztésében és nyomdai előkészítésében? Szövegszerkesztési alapismeretek: alapfogalmak, fájlkezeléssi-elnevezési alapok, szövegelemek, formázások. Rendelkezésre álló, választható programtípusok és ezek használati köre. Levelek, körlevelek, szövegformázás. Beágyazható objektumok: képek, ábrák, táblázatok, diagramok, egyebek. Nagyobb terjedelmű dokumentumok készítése, szerkesztése. Szövegformázás közvetlen formázó eszközökkel és stílusokkal. A szövegszerkesztés fájltípusai. Nyomtatható űrlapok készítése. Ismétlődő feladatok segítése makrókkal. Nyelvi eszközök. Nyomtatás, PDF készítés. Kinek ajánljuk:aki nem most kezd ismerkedni a számítógépekkel és szoftverekkel, és szeretne többet kihozni szövegszerkesztőjéből. Ajánlott/elvárt ismeretek: Szövegszerkesztési alapismeretek Tervezett tematika (7 x 120 perces órákkal számolva): 1. alkalom: Ajánlott programtípusok (texteditor) és programok (NotePad++ és TextPad) szövegbeíráshoz. Kisebb szerkesztésekhez WordPad vagy Atlantis Nova, nagyobb lélegzetű munkákhoz MS Word 2010/2013 és LibreOffice Writer. Jellegzetes fájltípusok és kiterjesztések. Mentések, mentés másként. Szövegelemek, alapvető és bővebben vett karakter- és bekezdés-formázások. Fájlkezelési minimum névadás. 2. alkalom: Felsorolások, tabulátorok, keretezések, hátterek. Oldalformázás, élőfej-élőláb, első oldal (címoldal), páros-páratlan oldalak, Margók, szövegtükör, vízjel. Nyomtatóbeállítás, nyomtatás, PDF. Szövegboxok és táblázatok a szövegszerkesztőn belül. 3. alkalom Többhasábos kialakítás. Képek, ábrák, objektumok beszúrása képaláírásokkal. Ugyanez szövegdobozokban. WordArt. Grafikus objektumok használata. Táblázatok és diagramok beszúrása. 4. alkalom: Stílusok használata, tartalomjegyzék, irodalomjegyzék és egyéb jegyzékek. Lábjegyzet, irodalmi hivatkozások, kereszthivatkozások. Képek, képaláírás, kereszthivatkozások. Körlevél. 5. alkalom: Programbeállítások, testreszabás. A tabulátorok használata, kvázi-táblázatok és nyomtatott űrlapok készítése. Nyelvi eszközök. Változáskövetés, korrektúrázás a csoportmunka eszközei. 6. alkalom: Makrózás: makrórögzítés, indítás, szerkesztés, mozgatás. Autotext. 7. alkalom: Hogyan segítsünk könyvet írni családtagjainknak, ismerőseinknek. A szerzői könyvkiadás (Self publishing) gyorsan elsajátítható titkai, trükkjei és eszközei. Környezet: 24 fős számítógéplabor Windows 7/8 MS Office 2010/2013, LibreOffice

14 Google Chrome, FireFox, Internet Explorer 036 A kurzus címe: Jobb agyféltekés rajztanfolyam kezdő A kurzus vezetője: Molnár Beáta A kurzus időpontjai: (09:00-11:00) 10.14, 10.21, 10.28, 11.04, 11.11, 11.18, ugyanebben az időpontban A/08 A kurzus minimális indulási létszáma: A kurzus rövid leírása A bal agyfélteke racionális gondolkodása alapján egyértelművé válik kialakított hitünk arról, hogy képtelenek vagyunk rajzolni. A rajzolás művészete viszont a jobb agyfélteke feladata. Ennek a pár alkalomnak az a lényege, hogy képesek legyünk elérni, hogy a bal agyfélteke racionalitása ne gátolja meg a jobb agyfélteke kreativitását. Ezért olyan technikai feladatokat kapnak a hallgatók, ami rajzolásnak tűnik ugyan, de mégis azt a célt szolgálja, hogy a bal agyfélteke ne gátolja működésében a jobb agyféltekét. Mivel az emberiség több, mint 95 %-a bal agyféltekés dominanciával bír, a programon résztvevő emberek racionalitásuk hatalmával kerülnek szembe. Valójában azokkal az érzelmekkel, amik a mindennapi tevékenységük során a bal agyféltekéjük működése által vannak jelen. Ez az a viselkedésforma, amely az ember személyiségére jellemző. Tehát a résztvevő rajzolás közben saját magáról alkotott véleményével kerül ellentmondásba 037 A kurzus címe: Haladó Jobb agyféltekés rajz tanfolyam A kurzus vezetője: Molnár Beáta A kurzus időpontjai: , , , , , , , B216 A kurzus minimális indulási létszáma: 15 fő max: 15 fő A kezdő tanfolyamon megismerkedtünk a portré rajzolás művészetével, most pedig jön a természet, grafittal, vagy ha igény mutatkozik rá színes ceruzával is. 038 A kurzus címe: Lakberendezés A kurzus vezetője: Sváb Katalin belsőépítész A kurzus időpontjai: október 9, okt.16, okt.23, okt. 30, nov.06, nov.13, nov.20. mindig 14:30-16:00 A kurzus minimális indulási létszáma: 10 fő Lakás, vagy otthon - történelmi áttekintés a kezdetektől napjainkig. Mit jelent a lakberendezés: térszervezés, lakás ergonómia helyiségről helyiségre, térhatást módosító eszközök, színtervezés elmélete és gyakorlata, élettani hatásai. Akadálymentes tervezés. Lakberendezési stílusok napjainkban. Ízlésformáló hatások, dekorációs eszközök. Kisebb feladatok megoldása közösen. 039

15 A kurzus címe: A nem keresztény világvallások általános jellemzői A kurzus vezetője: Dr. S. Szabó Péter A kurzus időpontjai: Október 21 hétfő, 14:00-16:00, 7 alkalom ZS/2 A kurzus minimális indulási létszáma: A hinduizmus általános jellemzői, fejlődésének történeti szakaszai. Az Indus-völgyi civilizáció vallása. A védikus vallás, a védikus társadalom, a védikus irodalom. A klasszikus hinduizmus panteonja, a lélekvándorlás tana, a Bhagavad Gíta hindu szintézise. A buddhizmus jellemzői, Buddha élete, a Buddha legenda. Buddha alapvető tanítása, a buddhizmus irányzatai. A buddhizmus terjedése; Kína vallásai: a konfucianizmus, a taoizmus, a kínai buddhizmus. Japán vallásai, a sintoizmus, a zen buddhizmus jellemzői. A tibeti buddhizmus jellemzői, a tibeti bon vallás, a lámaizmus sajátosságai, tibeti eszkatológia. A zsidó vallás jellemzői, a monoteizmus, a messiásvárás, a Héber Szentírás, a Tóra, a Talmud, a judaizmus jellemzői. Az iszlám kialakulásának körülményei, az iszlám öt oszlopa, a Korán jellemzői. Az iszlám irányzatai, szunniták, síiták. 040 A kurzus címe: A kereszténység általános jellemzői A kurzus vezetője: Dr. S. Szabó Péter A kurzus időpontjai: Október 21 hétfő, 16:00-18:00, 7 alkalom, ZS/2 A kurzus minimális indulási létszáma: A kurzus leírása: A kereszténység előzményei, a zsidó vallás hatása, az Ószövetség jellemzői, a kereszténység kialakulásának történelmi körülményei, a hellenizmus hatása, a Római Birodalom helyzete, vallásai, a vallási szinkretizmus, a korai kereszténység jellemzői, az Újszövetség kialakulása, kanonizált és apokrif evangéliumok, a kereszténység világvallássá válása, a páli teológia, a dogmafejlődés folyamata, eretnekmozgalmak, egyetemes zsinatok, a keresztény liturgia kialakulása, keresztény ünnepek, az egyházszervezet fejlődése, a kereszténység intézményeinek kialakulása, a keresztény szerzetesség; az ortodox kereszténység létrejöttének történelmi körülményei, hittanítás, dogmatika, liturgia, egyházszervezet, ünnepek, naptár, templomépítészet, ikonok; a protestantizmus létrejöttének történelmi körülményei, a lutheri reformáció, a a kálvinizmus tanítása, további irányzatok. 043 A kurzus címe: Az avantgárd A kurzus vezetője: Jászberényi József A kurzus időpontjai: október :00-18: október :00-18: október :00-18: október :00-18: november 7. 16:00-18: november :00-18: november :00-18:00, mindig a ZS/2-es teremben A kurzus minimális indulási létszáma: nincs A kurzus az avantgárd képzőművészeti irányzatokról szól, elsősorban közös

16 képelemzésekkel, beszélgetésekkel. A kurzus ugyan a nyári egyetemi képzés folytatása, de bárki jelentkezhet rá, aki nem vett részt a nyári órákon, mivel az elejétől, a kubizmustól és a fauveizmustól indulunk, s megyünk végig az összes fontos irányzaton, beleértve az expresszionizmust, a futurizmust, a dadaizmust, a konstruktivizmust és a szürrealizmust. Amennyiben lesz rá idő, kitérünk a neoavantgárdra is. 044 A kurzus címe: Szépségápolás időskorban A kurzus vezetője: Dr. Kovácsné Magyari Hajnalka A kurzus időpontjai: október október október november november november november 29., mindig 10:00-12:00-ig, A/05 A kurzus minimális indulási létszáma: nincs Bőrünk az idő múlásával öregszik. Állapota nem csupán genetikai adottságunktól függ, hanem olyan szépségápolási technikáktól is, amelyeknek ismeretében éveket fiatalodhatunk és ezt az állapotot odafigyeléssel, sikeresen fenntarthatjuk. A tanfolyam célja ezen szépségápolási technikák elméleti és gyakorlati bemutatása, a szépségiparban használt hatóanyagok ismertetése, a dekorkozmetika trükkjeinek bemutatása. Összességében az anti-ageing kozmetika elméleti és gyakorlati oktatása oly módon, hogy ez a mindennapi életben is hasznosítható tudást és sikert jelentsen. A képzés tematikája: 1.Bőr anatómiája. Bőr típusok idősödő korban. Tisztítás, radírozás (szappan, arclemosó, bőrradír, tonik), krémek. 2.Bőr élettana és öregedése. Hatóanyagok (Hyaluronsav, Collagén, Argirelin) és azok bejuttatása. 3.Masszázs. Elmélet és gyakorlat. 4.Pakolások (maszkok, anti-ageing pakolások, A-HA pakolás, stb.). Elmélet és gyakorlat. 5.Bőrmegújító technikák (mechanikai, kémiai és gépi megoldások). 6.Gyantázás (bajusz, arc, láb, kar). Elmélet és gyakorlat. 7.Dekorkozmetika (szemöldök és szempillafestés, szemöldökigazítás, smink). Elmélet és gyakorlat. 045 A kurzus címe: Enterieur és bútortörténet A kurzus vezetője: Láng Beatrix A kurzus időpontjai: október 14-ei héten kezdődik A kurzus minimális indulási létszáma: 5 fő

17 048 A kurzus címe: Ügynökügyek A kurzus vezetője:dr. Tóth Eszter Zsófia A kurzus időpontjai és terem: B épület, Széchenyi terem :00-15: :00-15: :00-15: :00-15: :00-15: :00-15:00 A kurzus minimális indulási létszáma:nincs A kurzus során szakirodalom segítségével- áttekintjük, mi mindent tudhattunk meg a szocialista időszak ügynökeiről, nézünk a témával kapcsolatos filmeket. Megvitatjuk, milyen lehetőségei vannak a múltfeldolgozásnak, sikeres-e a magyar modell. Beszélünk a nagy port felvert ügyekről (Dalos ügynök stb.) Irodalom: Tabajdi Gábor: A III/III. Budapest, Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim voltak. Bp., Szilágyi Sándor: A Hétfői Szabadegyetem és a III/III. Bp., Filmek: Apacsok Mások élete 050 A kurzus címe: Családfakutatás új tematika A kurzus vezetője:dr. Tóth Eszter Zsófia Bárdossy Péter A kurzus időpontjai és terem: B épület, Széchenyi terem :00-13: :00-13: :00-13: :00-13: :00-13: :00-13:00 A kurzus minimális indulási létszáma: nincs A kurzust közösen tartjuk Bárdossy Péter történésszel, aki a családfakutatás legelismertebb hazai szakértője. Előző félévi tapasztalataink alapján a törzsanyagon felül külön foglalkozunk a nemesi családok, a sváb, a felvidéki, a mai Horvátország területén zajló kutatásokkal. A törzsanyag tematikája az alábbi: Anyám kún volt, az apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az. Anyám szájából édes volt az étel,

18 apám szájából szép volt az igaz. Mikor mozdulok, ők ölelik egymást. József Attila: A Dunánál (részlet) Mindannyiunkat érdekel, honnan jöttünk, kik vagyunk, hová megyünk? Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyek segítik a levéltári kutatást is atekintetben, hogy feltárhassuk saját családunk történetét, összeállíthassuk saját családfánkat. A kurzus során betekintést nyerhetünk abba, mit jelent a genealógia, gyakorlati útmutatót kapunk ahhoz, hogyan kezdjük el saját családfánkat kutatni, tájékozódunk a családtörténeti szakirodalomban. Megismerjük az anyakönyvekre, a különböző társadalmi rétegekhez és nemzetiséghez tartozó családokra vonatkozó alapvető információkat és választ keresünk arra kérdésre is, hogyan érdeklődhetünk például Amerikába vándorolt családtagok után. Bevezetés genealógiai források a magyarországi református egyházi levéltárakban genealógiai források a magyarországi evangélikus egyházi levéltárakban mikrofilmen kereshető anyakönyvek genealógiai kutatás a Magyar Nemzeti Levéltárban középkori források (DL-DF adatbázis) erdélyi családtörténeti kutatások a Magyar Nemzeti Levéltárban genealógiai kutatások a Hadtörténeti Levéltárban genealógiai kutatások a megyei levéltárakban genealógiai kutatások a települések iratanyagában családi fondok családfakutatás az interneten művészek családfái- Czeizel Endre könyvei saját családfa készítése (gyakorlat, bemutatók) 053 A kurzus címe: Az időskori viselkedés változásainak hatása az egyénre és a környezetére A kurzus vezetője: Kovács György A kurzus időpontjai: október 8. kedd, 10:00-12:00 ZS/2 A kurzus minimális indulási létszáma: 6 fő Az emberi viselkedés egy állandó megszakítás nélküli folyamat, mely születésünk pillanatától a halálunkig elkísér. De hogyan és miért viselkedünk bizonyos helyzetekben, úgy, ahogy, illetve a megértjük-e a környezetünkben élő embertársaink, családtagjaink viselkedését? Vajon ők miképpen reagálnak az idősek viselkedésére? A családokon belül örök probléma a generációk közötti viselkedéskülönbségek kezelése. Mi fontos a fiataloknak, mi az időseknek? A tanfolyam során ezekre az izgalmas és sokakat érintő kérdésekre adunk válaszokat, ahol a hallgatók helyzetgyakorlatok segítségével tapasztalhatják meg az egyes viselkedési minták egyénre gyakorolt hatásait, azok optimális kezelési lehetőségeit.

19 A TANFOLYAMOK ADATAI FOLYAMATOSAN BŐVÜLNEK, KÉRJÜK, HOGY LÁTOGASSANAK VISSZA AZ OLDALRA!

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. október 2-ai állapot)

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. október 2-ai állapot) Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. október 2-ai állapot) INDULÓ SZENIOR TANFOLYAMOK NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2013 októberétől a Zsigmond Király Főiskolán

Részletesebben

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. szeptember 18-ai állapot)

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. szeptember 18-ai állapot) Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. szeptember 18-ai állapot) INDULÓ SZENIOR TANFOLYAMOK NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2013 októberétől a Zsigmond Király Főiskolán

Részletesebben

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája VI. félév A 2013/14-es tanév II. féléve (2014. január 22-ei állapot)

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája VI. félév A 2013/14-es tanév II. féléve (2014. január 22-ei állapot) Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája VI. félév A 2013/14-es tanév II. féléve (2014. január 22-ei állapot) INDULÓ SZENIOR TANFOLYAMOK NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2014 márciusától a Zsigmond Király Főiskolán

Részletesebben

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. július 29-ei állapot)

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. július 29-ei állapot) Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája V. félév (A 2013/14-es tanév I. féléve) (2013. július 29-ei állapot) INDULÓ SZENIOR TANFOLYAMOK NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2013 októberétől a Zsigmond Király Főiskolán

Részletesebben

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája VI. félév A 2013/14-es tanév II. féléve (2014. március 7-ei állapot)

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája VI. félév A 2013/14-es tanév II. féléve (2014. március 7-ei állapot) Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája VI. félév A 2013/14-es tanév II. féléve (2014. március 7-ei állapot) INDULÓ SZENIOR TANFOLYAMOK NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2014 márciusától a Zsigmond Király Főiskolán

Részletesebben

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája III. félév (2012/13-as tanév, I. félév)

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája III. félév (2012/13-as tanév, I. félév) Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája III. félév (2012/13-as tanév, I. félév) NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2012 szeptemberétől a Zsigmond Király Főiskolán Főiskolánk 2012 őszétől nemcsak plenáris előadásokkal,

Részletesebben

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája IV. félév (A 2012/13-as tanév II. féléve)

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája IV. félév (A 2012/13-as tanév II. féléve) Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája IV. félév (A 2012/13-as tanév II. féléve) (2013. március 8-ai állapot) INDULÓ SZENIOR TANFOLYAMOK NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2013 márciusától a Zsigmond Király Főiskolán

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK INFORMATIKÁBÓL 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A jelek csoportosítása 1.1.2. Kód, kódolás, bináris kód 1.1.3. A kommunikáció általános modellje

Részletesebben

HELYI TANTERV / INFORMATIKA

HELYI TANTERV / INFORMATIKA Célok és kompetenciák Alap és legfontosabb cél INFORMATIKA TANTERV A GIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA A tanuló képes legyen a modern információs társadalom előnyeit kihasználni, veszélyeit kikerülni. Legyen

Részletesebben

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 1. oldal, összesen: 6 oldal INFORMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: gyakorlati és szóbeli. Emeltszinten: gyakorlati és szóbeli. Az informatika érettségi vizsga

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Informatika tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Informatika tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Informatika tantárgyból 2014-2015 Vizsgakövetelmények: A 9. évfolyamon a tanulóknak több kisebb feladatot kell megoldaniuk a számítógép felhasználásával 45 perc alatt. Felsőbb

Részletesebben

2013/2014.tanév TANMENET

2013/2014.tanév TANMENET 2013/2014.tanév TANMENET a. osztály.. tantárgyának tanításához. Összeállította: Ellenőrizte: Jóváhagyta:... tanár munkaközösség vezető igazgató Sopron, 2013. szeptember 01. Informatika tanmenet a 12G.

Részletesebben

Informatika 9Ny. Az informatikai eszközök használata

Informatika 9Ny. Az informatikai eszközök használata Informatika 9Ny Téma Az informatikai eszközök használata Alkalmazói ismeretek Írott és audiovizuális létrehozása - Szövegszerkesztés Tartalom A számítógépes perifériák megismerése, használatbavétele, működésük

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tapolcai Tankerülete SZAKMAI BESZÁMOLÓ Batsányi Tagintézmény 2013. október

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tapolcai Tankerülete SZAKMAI BESZÁMOLÓ Batsányi Tagintézmény 2013. október SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Tapolcai Általános Iskola innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben

Részletesebben

R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA

R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA Számítástechnika és informatika, Robotzsaru tantárgyakból a nappali tagozat részére 2009/2010 tanévtől A hallgatói

Részletesebben

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

INFORMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.NY OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség kezdete: 2013. 09. 01. Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 INFORMATIKA

Részletesebben

Számítástechnika tanfolyam kezdőknek és haladóknak a Zalakomári Művelődési Házban 2013

Számítástechnika tanfolyam kezdőknek és haladóknak a Zalakomári Művelődési Házban 2013 a Zalakomári Művelődési Házban 2013 1 Témakörök, előadás időpontok 1. Alapismeretek 2013. március 24. 16-19 óráig 2. Szövegszerkesztés 2013. április 7. 16-19 óráig 3. Táblázatkezelés 2013. április 14.

Részletesebben

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével A szalag kezelése Az új Fájl File menü A Gyorselérési eszköztár Az új nézetvezérlő elemek Összefoglalás Tudnivalók a Windows XP-t használó olvasók számára

Részletesebben

Alap és legfontosabb cél. Továbbtanulás szempontjából. Speciális ismeretek, képességek

Alap és legfontosabb cél. Továbbtanulás szempontjából. Speciális ismeretek, képességek Célok és kompetenciák Alap és legfontosabb cél HELYI TANTERV / INFORMATIKA NORMÁL / NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ INFORMATIKA NORMÁL TANTERV - NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ A GIMNÁZIUM 9-10. ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA A tanuló képes

Részletesebben

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny)

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Témák: A magyar pénz A magyar vasíút Bármelyik téma választható. Versenykövetelmények: A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Általános tudnivalók A verseny során a tanulók a számítógépes

Részletesebben

EduSim Office 2007 Tematika

EduSim Office 2007 Tematika EduSim Office 2007 Tematika Excel kezdő modul 1. A táblázatkezelésről röviden: Miért, és hogyan alakultak ki: számolótábla, adatbázis, diagram 2. Az Excel részei 3. Miben más a 2007 es Excel a korábbiakhoz

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

TANMENET. IV: Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV. Béla út 131. Csoport életkor (év): 14 Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2004. 09. 10.

TANMENET. IV: Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV. Béla út 131. Csoport életkor (év): 14 Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2004. 09. 10. TANMENET Iskola neve: IV: Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV. Béla út 131. Tantárgy: Tanár neve: Csoport életkor (év): 14 Kitöltés dátuma (év.hó.nap): Informatika Tóth László 2004. 09.

Részletesebben

A kurzusokra való jelentkezés módjai. Pénztárban, és egy kurzus egy alkalmára vonatkozik. A jegyet át kell adni a tanárnak!

A kurzusokra való jelentkezés módjai. Pénztárban, és egy kurzus egy alkalmára vonatkozik. A jegyet át kell adni a tanárnak! Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája, VIII. félév (2014/15-ös tanév, II. félév) Szenior Tanfolyamok A kurzusokra való jelentkezés módjai 1. Szenior Kártya vásárlása a Pénztárban (a kártya 15.000 forintba kerül

Részletesebben

7. osztály. SNI felmentett követelmények Számítógép ki-bekapcsolása, Operációs rendszer grafikus felületének használata

7. osztály. SNI felmentett követelmények Számítógép ki-bekapcsolása, Operációs rendszer grafikus felületének használata 7. osztály Évi óraszám: 37 óra Órakeret Javasolt óraszámfelosztás témakörök szerint: I. Hardware, karbantartás 5 óra II. Internet, adatgyűjtés 6 óra III. Perifériák használata 5 óra IV. Szövegszerkesztés

Részletesebben

VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE 2013, Tantárgy megnevezése: INFORMATIKA

VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE 2013, Tantárgy megnevezése: INFORMATIKA VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE 2013, Tantárgy megnevezése: INFORMATIKA Heti óraszám 9. évf. 10. évf. 11. évf. 12.é vf. Általános képzés.d... osztály 3 3 4 4 Érettségi előkészítő 2 2 2 12. évfolyam

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

6. osztály. Évi óraszám: 37 óra

6. osztály. Évi óraszám: 37 óra 6. osztály Évi óraszám: 37 óra Órakeret 1. Az informatikai eszközök használata 4 óra 2. Alkalmazói ismeretek 14 óra 3. Problémamegoldás informatikai eszközökkel és módszerekkel 8 óra 4. Infokommunikációs

Részletesebben

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató)

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató) A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. Összeállította: Informatika munkaközösség 20 0. év szeptember hó 01. nap. (tanár) (tagintézmény igazgató)

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 3. modul. Szövegszerkesztés

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 3. modul. Szövegszerkesztés Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 3. modul Szövegszerkesztés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

TOP SCHOOL KÉPZÉSI AJÁNLATOK

TOP SCHOOL KÉPZÉSI AJÁNLATOK TOP SCHOOL KÉPZÉSI AJÁNLATOK TOP SCHOOL OKTATÓKÖZPONT Akkreditációs lajstromszám: AL 1975 Felnőttképzési nyilvántartási szám 13-0544-06, 01002-2008 www.topschool.hu TOP SCHOOL OKTATÓKÖZPONT Informatikai

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 3. modul. Szövegszerkesztés

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 3. modul. Szövegszerkesztés Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 3. modul Szövegszerkesztés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által ajánlott IKT 0-1 kompetencia lista 1

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által ajánlott IKT 0-1 kompetencia lista 1 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által ajánlott IKT 0-1 kompetencia lista 1 Alapszintű digitális kompetencia fejlesztéséhez Általános alapelvek 1. A képzéseket a képző intézménynek a vonatkozó hatályos

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 2. modul Operációs rendszerek Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László

Részletesebben

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája IV. Félév (A 2012/13-as tanév II. féléve)

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája IV. Félév (A 2012/13-as tanév II. féléve) Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája IV. Félév (A 2012/13-as tanév II. féléve) (2012. december 27-ei állapot) INDULÓ SZENIOR TANFOLYAMOK NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2013 márciusától a Zsigmond Király Főiskolán

Részletesebben

Tanmenet. Sziegl Hajnalka informatika IV 2003-2004 tavaszi félév - 1 -

Tanmenet. Sziegl Hajnalka informatika IV 2003-2004 tavaszi félév - 1 - Tanmenet Szakközépiskolák 9. évfolyama számára informatika IV 2003-2004 tavaszi félév - 1 - Bevezetés A szakközépiskolában 9. és 10. évfolyamon heti 1-1 órában oktatják az informatikát. A 11. és 12. osztályban,

Részletesebben

Zsigmond Király Főiskola Gerontoedukációs Kutatóközpont. Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája, VII. félév. (2014/15-ös tanév II. féléve) SZENIOR TANFOLYAMOK

Zsigmond Király Főiskola Gerontoedukációs Kutatóközpont. Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája, VII. félév. (2014/15-ös tanév II. féléve) SZENIOR TANFOLYAMOK Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája, VII. félév (2014/15-ös tanév II. féléve) SZENIOR TANFOLYAMOK A tanfolyami képzéseken részt vehet minden 50 év feletti érdeklődő. Az ingyenes képzésekre csak el kell menni,

Részletesebben

2 0 1 5 / 2 0 1 6 - o s t a n év

2 0 1 5 / 2 0 1 6 - o s t a n év Zalaegerszegi SZC Közgazdasági Szakközépiskolája 8360 Keszthely, Rózsa u. 12. Telefon: 83/312-030, Fax: 83/314-208 E-mail: titkarsag@kozgazd.hu, igazgato@kozgazd.hu www.kozgazd.hu OM kód: 203067 2 0 1

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET Miskolci Magister Gimnázium OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET 2013/2014-es tanév 11. osztály Készítette : Berecz Mária OSZTÁLYFŐNÖKI MUNKATERV Az osztályfőnöki órák tematikája illeszkedik iskolánk nevelési koncepciójába

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK

SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK SAPIENTIA EMTE Műszaki és Humántudományok Kar SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK Domokos József domi@ms.sapientia.ro ELŐADÁSOK 7 előadás Szeptember 19.-től, hetente Dr. DOMOKOS József, egyetemi adjunktus elérhetőség:

Részletesebben

KÉPZÉSI LISTA 2015. I. félév Akkreditált képzéseink és Engedélyezett programjaink

KÉPZÉSI LISTA 2015. I. félév Akkreditált képzéseink és Engedélyezett programjaink INFORMATIKAI KÉPZÉSEK Lajstromszám/ Engedélyszám PL-8089 MS Windows7 6 gyakorlati beszámoló PL-8089 Áttérés a Windows 7 operációs rendszerre 4 gyakorlati beszámoló PL-8089 MS Outlook levelezés 6 gyakorlati

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

A kurzusokra való jelentkezés módjai. Pénztárban, és egy kurzus egy alkalmára vonatkozik. A jegyet át kell adni a tanárnak!

A kurzusokra való jelentkezés módjai. Pénztárban, és egy kurzus egy alkalmára vonatkozik. A jegyet át kell adni a tanárnak! Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája, VIII. félév (2014/15-ös tanév, II. félév) Szenior Tanfolyamok A kurzusokra való jelentkezés módjai 1. Szenior Kártya vásárlása a Pénztárban (a kártya 15.000 forintba kerül

Részletesebben

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája IV. félév (A 2012/13-as tanév II. féléve)

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája IV. félév (A 2012/13-as tanév II. féléve) Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája IV. félév (A 2012/13-as tanév II. féléve) (2013. január 25-ei állapot) INDULÓ SZENIOR TANFOLYAMOK NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2013 márciusától a Zsigmond Király Főiskolán

Részletesebben

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola Kedvezményezett : Projektazonosító: Projektidőszak: Program típus TÁMOP-6.2-11/1-2012-1253 2013.09.01-2014.06.30 Bibó István i Alapítvány Program neve/címe: 8252 Balatonszepezd, Szegfű köz A rendszeres

Részletesebben

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. február 22.

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. február 22. PC-Kismester XVII. informatikai verseny feladatok 1. oldal, összesen: 7 5-8. osztály PC-Kismester verseny második forduló feladatai Beküldési határidő: 2014. február 22. Informatikai alapismeretek 1. Egy

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET 11. évfolyam 2014/2015 Osztályfőnök: Osztály: Nyíregyháza, 2014. szeptember 01. Készítette: Salamonné Bíró Beáta (OFMK. vez.) Engedélyezte:. intézményvezető helyettes SZEPTEMBER

Részletesebben

PÉTERY KRISTÓF PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉKE

PÉTERY KRISTÓF PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉKE PÉTERY KRISTÓF PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉKE Tudományos folyóiratok 1. Az áteresztőképességi együttható meghatározása és értékének változásai Mélyépítéstudományi Szemle, Budapest, XXXII.évfolyam 11.szám, 1982.,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. fejezet A Windows 2000 választása 19

Tartalomjegyzék. 1. fejezet A Windows 2000 választása 19 Tartalomjegyzék Elõszó Kiknek szánjuk könyvünket.................................. 2 Mi mindent tanulhatunk meg a könyvbõl........................ 3 A könyv szerkezete........................................

Részletesebben

Bevezetés az informatikába 9. előadás. Microsoft Word szövegszerkesztők folyt. Stílusok. Egyedi formátum. Nyelvi elemek.

Bevezetés az informatikába 9. előadás. Microsoft Word szövegszerkesztők folyt. Stílusok. Egyedi formátum. Nyelvi elemek. Bevezetés az informatikába 9. előadás Microsoft Word szövegszerkesztők folyt. Dokumentumkészítés számítógéppel II Stílusok Formázási paraméterek névvel ellátva karakter-stílus bekezdés-stílus (stílus)

Részletesebben

2012.11.16. FELKÉSZÍTÉSI SEGÉDANYAGOK AZ ALKALMAZÓIOKTV-RE. Barta Anita Csongrádi Tamás Kiss Csaba Molnár Katalin ELTE IK

2012.11.16. FELKÉSZÍTÉSI SEGÉDANYAGOK AZ ALKALMAZÓIOKTV-RE. Barta Anita Csongrádi Tamás Kiss Csaba Molnár Katalin ELTE IK 2012.11.16. FELKÉSZÍTÉSI SEGÉDANYAGOK AZ ALKALMAZÓIOKTV-RE Barta Anita Csongrádi Tamás Kiss Csaba Molnár Katalin ELTE IK 2012.11.16. Adatbázis-kezelés Csongrádi Tamás ELTE IK Használható eszközök MS Access

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

Minősített programok a köztisztviselők részére

Minősített programok a köztisztviselők részére 1/5 A Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ Közigazgatási Képzési Igazgatósága által minősített programjaink: Program neve: Projektmenedzsment és személyes hatékonyság tanóra

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN

Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN A képzés célja A vállalkozások hatékonyságának növelése a munkatársak kommunikációs technikájának, eszközeinek,

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Irodaautomatizálás. Készítette: Adamcsik János Némedi János

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Irodaautomatizálás. Készítette: Adamcsik János Némedi János Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Irodaautomatizálás Készítette: Adamcsik János Némedi

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül!

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! Office 2007 teszt Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! a. Hierarchia b. Kapcsolatok c. Mátrix d. Folyamatok e. Gantt-chart Question 2 Az Access 2007-ben

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13)

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13) AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV Cím: 3524 Miskolc, Klapka Gy. u. 2. OM kód: 029264 Telefon: 46/562-289; 46/366-620 E-mail: titkarsag@avasi.hu Honlap: www.avasi.hu I. A 2014/2015.

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP AZ IRODÁBAN KÉPZÉSI PROGRAM

SZÁMÍTÓGÉP AZ IRODÁBAN KÉPZÉSI PROGRAM SZÁMÍTÓGÉP AZ IRODÁBAN KÉPZÉSI PROGRAM a Felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. tv. 12. (1) bekezdésének megfelelően. A képzési program Megnevezése Nyilvántartásba vételi száma Számítógép az irodában

Részletesebben

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK PRIZMA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY pedagógiai szakmai szolgáltatás OM-038423 1134 Budapest, Váci út 57. : 06-1-3408-980 Fax: 06-13408-980/37 E-mail: prizmaegymi@prizmaegymi.hu

Részletesebben

Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény. Szabó Anna Felnőttképzési vezető

Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény. Szabó Anna Felnőttképzési vezető Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény Szabó Anna Felnőttképzési vezető Nem akkreditált, egyházunk által elfogadott képzések Kreditpontos szociális szférában, munkatársi továbbképzés Felnőttképzési

Részletesebben

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások

Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások Nyári gyakorlat teljesítésének igazolása Hiányzások - - Az összefüggő szakmai gyakorlatról hiányozni nem lehet. Rendkívüli, nem tervezhető esemény esetén az igazgatóhelyettest kell értesíteni. - A tanulók

Részletesebben

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége.

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. SZOFTVEREK SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. Programok Programnak nevezzük egy algoritmus valamelyik számítógépes programnyelven való leírását, amely a számítógép

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Grafikai programok Grafika rajz I.1. Mit várunk el egy rajzolóprogramtól? Ld. tk. 57. oldal I.2. Szabadkézi rajz és számítógépes rajz Szabadkézi rajz Számítógép

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra

TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra TANULÁSMÓDSZERTAN 5. évfolyam 36 óra A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása

II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11.

Részletesebben

Informatika SZTE 2014/15 tavaszi félév

Informatika SZTE 2014/15 tavaszi félév Informatika SZTE 2014/15 tavaszi félév dr. Németh Tamás egyetemi adjunktus SZTE TTIK, Informatikai Tanszékcsoport, Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék Tematika Informatikai alapfogalmak,

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL http://bit.ly/a1lhps Abonyi-Tóth Andor Egyetemi tanársegéd 1117, Budapest XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.404 Tel: (1) 372-2500/8466 http://abonyita.inf.elte.hu

Részletesebben

I. ADATLAP - A program általános tartalma. 2.1 Általános képzés 2.2 Nyelvi képzés 2.3 Szakmai képzés X

I. ADATLAP - A program általános tartalma. 2.1 Általános képzés 2.2 Nyelvi képzés 2.3 Szakmai képzés X I. ADATLAP - A program általános tartalma 1. A program megnevezése 1.1. Számítógép a munka világában OKJ-s program esetén 1.2. OKJ száma is - 2. A program besorolása Csak egy terület jelölhető meg! 2.1

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Legújabb képzésünk! Fegyvertelen Játszótárs

Legújabb képzésünk! Fegyvertelen Játszótárs Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * Legújabb képzésünk! Fegyvertelen

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Üdvözöljük felhasználóik között! Köszönjük, hogy

Részletesebben

TANMENET INFORMATIKA (orientációs képzés) 9.C1 csoport

TANMENET INFORMATIKA (orientációs képzés) 9.C1 csoport TANMENET INFORMATIKA (orientációs képzés) 9.C1 csoport 3 óra/hét 1. Balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatás, teremhasználati rend I. INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM, INFORMÁCIÓ TECHNOLÓGIA A kommunikáció 2. A jelek

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Hallgatói tájékoztató Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP 3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja (Szakszolgálatok fejlesztése)

Részletesebben

Tartsd a formád! Program bemutató előadás

Tartsd a formád! Program bemutató előadás Tartsd a formád! Program bemutató előadás Előadók: Baranyai Rita Diófási Orsolya Dr Andriska István Miről lesz szó? Mi ez a program? Miért foglalkozunk egészséggel a munkahelyen? Milyen programok lesznek

Részletesebben

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1 Az alkalmazás 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1.1.1 A táblázatkezelő alkalmazás megnyitása és bezárása. 4.1.1.2 Egy és több munkafüzet (dokumentum) megnyitása. 4.1.1.3

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Informatika Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Évfolyam: 5 Vizsga típusa: Gyakorlati Követelmények, témakörök:

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 7. modul Információ és kommunikáció Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Számítástechnikai megoldások a közlekedés támogatására. Mártonyi Tibor

Számítástechnikai megoldások a közlekedés támogatására. Mártonyi Tibor Számítástechnikai megoldások a közlekedés támogatására Mártonyi Tibor Amiről szó lesz A Down Alapítvány számítógépes képzése- MAK projekt Felkészülés a Mentálisan Akadálymentes Közlekedésre: - Előzetes

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEGED VÁROS KÖZLEKEDÉSE 1.00 verzió Dátum: 2012.02.29. Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

55 213 01 0010 55 04 Sportkommunikátor Kommunikátor

55 213 01 0010 55 04 Sportkommunikátor Kommunikátor Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ Vállakozások informatikai és kommunikációs rendszere tárgyból 2010/2011. tanév 1. félév Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser

ÚTMUTATÓ Vállakozások informatikai és kommunikációs rendszere tárgyból 2010/2011. tanév 1. félév Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser ÚTMUTATÓ Vállakozások informatikai és kommunikációs rendszere tárgyból 2010/2011. tanév 1. félév Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser A tantárgy megnevezése: Az oktatás féléve: Kontakt órák száma

Részletesebben

9. Képaláírás, kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek

9. Képaláírás, kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek , kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája III. félév (2012/13-as tanév, I. félév) NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2012 szeptemberétől a Zsigmond Király Főiskolán

Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája III. félév (2012/13-as tanév, I. félév) NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2012 szeptemberétől a Zsigmond Király Főiskolán Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája III. félév (2012/13-as tanév, I. félév) NYUGDÍJAS (50+-os) TANFOLYAMOK 2012 szeptemberétől a Zsigmond Király Főiskolán Főiskolánk 2012 őszétől nemcsak plenáris előadásokkal,

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 Bevezetés 1 A könyv felépítése 2 Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 I. Rész A számítógép megosztása 5 1 n Saját profilt mindenkinek 7 Alapfogalmak 8 Hogyan mûködik? 8 Biztonság 9 Felhasználói

Részletesebben

AZ AFRIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY

AZ AFRIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY AZ AFRIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY ISMERETTERJESZTŐ ÉS KULTURÁLIS ELŐADÁSAI Az Afrikáért Alapítvány 2002 óta működik Magyarországon. segélyezést és fejlesztést végzünk oktatási és egészségügyi területen, Magyarországon

Részletesebben

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató)

A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET. az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. (tagintézmény igazgató) A nyomtatvány használata nem kötelező! TANMENET az osztály INFORMATIKA tantárgyának tanításához. Összeállította: Informatika munkaközösség 2010. év szeptember hó 01. nap. (tanár) (tagintézmény igazgató)

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben