Pedagógia alapszak Képzési program

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pedagógia alapszak Képzési program"

Átírás

1 Tantárgy neve: Bevezetés a művelődés és a tudomány világába Kredit: 8 Félév: 1 x2/2 Óratípus: Előadás 2x2 óra/hét 1x2 óra/hét Értékelés Kollokvium 2 i jegy 1 A tantárgy kurzusai: 1. A neveléstudomány értelmezései 2. Pedagógiai gondolkodók 3. Ember- és világképek, gyermek- és nevelésfelfogások Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár

2 Tantárgy (kurzus) neve: Bevezetés a művelődés és a tudomány világába: 1. A neveléstudomány értelmezései Kredit: 3 Félév: 1 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A kurzus célja a neveléstudomány alapkérdéseinek, szakterületeinek, azok belső tagozódásának, a pedagógia tudományrendszertani helyének, emberképeinek és a személyiségfejlesztés lehetőségeinek a megismerése. A kurzus során a pedagógia elméleti paradigmái, különböző szempontú megközelítései között a hallgatók megtanulnak tájékozódni, valamint képessé válnak a neveléstudományok rendszerében a tanulmányaik során általuk feldolgozott irodalmakat elhelyezésére. - Németh A.: A magyar neveléstudomány fejlődéstörténete. Gondolat, Budapest, Dietrich J.-Tenorth, H.-E. A modern iskola kialakulása és működése. Műszaki, Bp., Kron, Friedrich: Pedagógia. Osiris Kiadó, Budapest, Zrinszky. László: Neveléselmélet. Műszaki Tankönyvkiadó. Budapest, Zrinszky László: Iskolaelméletek és iskolai élet. OKKER, Budapest Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Oktatók: Dr. Antal Sándor főisk. doc. Molnár Béla főisk. adj.

3 Tantárgy (kurzus) neve: Bevezetés a művelődés és a tudomány világába: 2. Pedagógiai gondolkodók Kredit: 3 Félév: 1 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A tantárgy tanításának célja történeti áttekintésben a kiemelkedő hazai és nemzetközi pedagógiai gondolkodók iskolateremtő munkásságának bemutatása, főként annak szemléltetése, hogy tevékenységük eredményeképpen miként gazdagodott a pedagógiai kultúra. A hallgatók a tantárgy ismereteinek elsajátítása során megismerkednek a pedagógiatörténet főbb kérdéseivel, irányaival, problématörténeti megközelítésben gazdagodik ismeretviláguk, módszertani jártasságuk. Későbbi pedagógiai tanulmányaik során az alapozó tantárgy ismereteinek birtokában könnyebben eligazodnak a pedagógiai irányzatok sokféleségében. - Mészáros István Németh András Pukánszky Béla: Neveléstörténet. - Bevezetés a pedagógia és az iskoláztatás történetébe. Osiris Kiadó, Budapest Kéri Katalin (szerk.): Távoli tájak, ismeretlen gyerekek. JPTE TI, Pécs Pukánszky Béla: A gyermekkor története. Műszaki Könyvkiadó, Budapest Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Oktatók: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Dr. Antal Sándor főisk. doc.

4 Tantárgy (kurzus) neve: Bevezetés a művelődés és a tudomány világába: 3. Ember- és világképek, gyermek- és nevelésfelfogások Kredit: 2 Félév: 1 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A tanegység az összehasonlító elemzések segítségével azt vizsgálja, hogy miként változik az egyes korok és kultúrák (pl. európai-transzatlanti, muszlim, távolkeleti) keretei között megfogalmazódó antropológiai és világ-, gyermek- és nevelésfelfogás. A különböző korok ember- és világfelfogása, változó mentalitása, az európai és Európán kívüli kultúrák történeti genezisének hátterében álló implicit emberképek és azok metamorfózisának ábrázolása egyrészt új dimenziókat nyújthat a pedagógiai jelenségek megközelítéséhez, másrészt elősegítheti az emberi jelenség nevelési vonatkozásainak tágabb összefüggések keretében történő értelmezését. Nem általános szinten vizsgálja az embert, a gyermeket, a nevelést, hanem a különböző történeti korok, kultúrák téri és időbeli horizontjai között létező emberekről, gyermekekről kíván szólni. Miután a nevelés és oktatás mindig valamilyen implicit emberképre alapozódik, egy adott korban és kultúrában legitimnek elfogadott vagy éppen vitatott paradigmatikus, ember-, illetve világértelmezések jelentős mértékben befolyásolják a különböző történeti korok nevelésről folytatott elméleti diskurzusait, nevelési ideológiáit, sőt a nevelés intézményesült keretei és a nevelőtevékenység gyakorlatának alakulását is. - Németh A.: Az ember és világainak változásai. In: Németh A.-Pukánszky B.: A pedagógia problématörténete. Gondolat, Bp., 2004, Kéri K. (szerk.): Távoli tájak ismeretlen gyermekek. Pécs, Kéri K.: nevelésügy a középkori iszlámban. Iskolakultúra, Pécs Tüske L. (szerk.): Muszlim művelődéstörténeti tanulmányok. Iskolakultúra, Pécs, Wulf, Christoph (Hrsg.): Vom Menschen. Handbuch Historische Antropologie. Beltz, Weinheim-Basel, Wolf, E. Die Völker ohne Geschichte. Europa und die andere Welt. Frankfurt, Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Oktatók: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Dr. Antal Sándor főisk. doc.

5 Tantárgy neve: Bevezetés az oktatás és az iskola világába Kredit: 6 Félév: 1 x2/0 Óratípus: Előadás 2x2/hét Értékelés: Kollokvium 2 i jegy A tantárgy kurzusai: 1. Az oktatási intézmények világa 2. Iskola és érték Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Meleg Csilla egyetemi tanár

6 Tantárgy (kurzus) neve: Bevezetés az oktatás és az iskola világába: 1. Az oktatási intézmények világa Kredit: 3 Félév: 1 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A bevezető kurzus keretében a hallgatók megismerkednek az iskola mint szervezet és mint életvilág jellegzetességeivel. Az iskola és környezetének kapcsolatában megismerik azokat az általános és speciális funkciókat, amelyeknek teljesítését a konkrét iskoláktól az őket fenntartó, működtető és használó közösségek várnak. Érintjük az iskola belső világával, az oktatás szereplőivel kapcsolatos főbb kérdéseket: az iskola életét szabályozó normákat, a jellemző konfliktusokat, a kapcsolatrendszerek sajátosságait, az iskolai klíma és az iskolaetosz kérdéseit. - Meleg Csilla. Iskola és társadalom /Szöveggyűjtemény/ Dialóg Campus, Meleg Csilla (2001): Egész-ség. Lelki egészségvédelem és iskolafejlesztés. Pécsi Tudományegyetem, Pécs - Életvilágok találkozása. Az iskola külső és belső világának interdiszciplináris vizsgálata. Szerk.: Kovács Zoltán Perjés István. Aula, Budapest, Kozma Tamás: Bevezetés a nevelésszociológiába, Nemzeti Tankönyvkiadó, Németh András (1997): Nevelés, gyermek, iskola. Boreczky Ágnes: A gyermekkor változó színterei. Eötvös József Könyvkiadó - Perjés István: Az iskola mítosza. Aula, Budapest Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Meleg Csilla egyetemi tanár Oktatók: Dr. Iker János főisk. doc. Pálfiné dr. Szalay Anna főisk. adj.

7 Tantárgy (kurzus) neve: Bevezetés az oktatás és az iskola világába: 2. Iskola és érték Kredit: 3 Félév: 1 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A kurzus a nevelést elsősorban mint értékközvetítő folyamatot vizsgálja. Áttekintjük annak az összefüggéseit, hogy a társadalomban uralkodó értékhierarchiák milyen módon épülnek be az iskola világába. Megvizsgáljuk, hogy milyen értékrend húzódik meg az egyes nevelési fölfogások hátterében. Célunk, hogy a hallgatók érzékennyé váljanak a pluralista társadalmi környezetben álló iskola értékválasztási problémáira, az egyén és a társadalom számára egyaránt elfogadható értékek kiválasztására. Nyomon követjük mindezek manifeszt és látens megjelenését az iskola dokumentumaiban, illetve a rejtett szocializációs folyamatokban. - Bábosik István: Neveléselmélet. Osiris Kiadó, Bp Boros László: Érték, iskola, család. Akadémiai Kiadó, Budapest Horváth Attila: Elméletek a nevelésről. OKKER, Bp Jelentés a magyar közoktatásról OKI, Bp Jelentés a közoktatásról 2003 (2004): Okker Kiadó - Meleg Csilla (2001): Egész-ség. Lelki egészségvédelem és iskolafejlesztés. Pécsi Tudományegyetem, Pécs - Pusztai Gabriella: Iskola és közösség. Gondolat, Vastagh Zoltán (2005): Közös élmények fonalán. Válogatott írások. Argumentum Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Meleg Csilla egyetemi tanár Oktatók: Prof. Dr. Meleg Csilla egyetemi tanár Köcséné Szabó Ildikó főisk. adj.

8 Tantárgy neve: Bevezetés az iskolán kívüli nevelés világába Kredit: 8 Félév: 1 /2 Óratípus: Előadás 2/hét 2/hét Értékelés: Kollokvium 1 i jegy 1 A tantárgy kurzusai: 1. A társadalompedagógia alapjai 2. A nevelés lokális rendszerei Tantárgyfelelős: Pásztor Miklósné dr. főisk. doc.

9 Tantárgy (kurzus) neve: Bevezetés az iskolán kívüli nevelés világába: 1. A társadalompedagógia alapjai Kredit: 4 Félév: 1 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A kurzus megismertet az iskolai színtéren kívül zajló szocializációs folyamatokkal. Ezzel kapcsolatosan vizsgálja a család, kortárs csoportok, a média a civil szervezetek, helyi közösségek, szerepét. Megismertet a szocioökonómiai státus, és a szociokulturális háttér iskolai eredményességet befolyásoló hatásaival, a hátrányos helyzetűek és veszélyeztetettek speciális problémáival. Feltárja a probléma kezelésére rendelkezésre álló pedagógiai módszereket, bemutatja a segítő intézményi hátteret. - Boreczky Ágnes (2000): Kultúraazonos pedagógia-a differenciáláson innen és túl. Új Pedagógiai Szemle, 7-8. sz. - Kozma Tamás: Bevezetés a nevelésszociológiába. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Szociálpedagógia. Szöveggyűjtemény. Osiris, Budapest Vastagh Zoltán (szerk.): Kooperatív pedagógiai stratégiák az iskolában. PTE, Pécs Tantárgyfelelős: Pásztor Miklósné dr. főisk. doc. Oktatók: Pásztor Miklósné dr. főisk. doc. Köcséné Szabó Ildikó főisk. adj. Pálfiné dr. Szalay Anna főisk. adj.

10 Tantárgy (kurzus) neve: Bevezetés az iskolán kívüli nevelés világába: 2. A nevelés lokális rendszerei Kredit: 4 Félév: 1 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A kurzus célja megismertetni a hallgatókat az informális nevelés elméletével és módszertanával. A kurzus tartalmában szerepelnek a helyi társadalom iskolán kívüli nevelési rendszerei, melyek olyan színterekhez köthetők, mint az iskola előtti intézményes nevelés, a civil szervezetek, a gyermekmozgalmak és a lényegében humánszolgáltatást nyújtó helyi intézmények. Fontos feladat a feldolgozás során e nevelési területek funkcióinak, szerepének valamint nevelésmódszertani sajátosságainak bemutatása. - Bábosik István: A nevelés elmélete és gyakorlata. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., Bábosik István: Alkalmazott neveléselmélet. OKKER K., Bp Kozma Tamás: Bevezetés a nevelésszociológiába. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., Pálfiné dr, Szalay Anna: Alapok a neveléselmélet tanulmányozásához. Lekt. dr. Füle Sándor. Szombathely, Zrinszky László: Neveléselmélet. Műszaki Könyvkiadó, Bp., Tantárgyfelelős: Pásztor Miklósné dr. főisk. doc. Oktatók: Pásztor Miklósné dr. főisk. doc. Pálfiné dr. Szalay Anna főisk. adj.

11 Tantárgy neve: Képzési ágban választható és bölcsész tárgyak Kredit: 8 Félév: 1 x2/2 Óratípus: Előadás 2x2/hét 2/hét Értékelés: Kollokvium 2 i jegy 1 A tantárgy kurzusai: 1. Filozófiatörténet 2. A kommunikáció elmélete és gyakorlata 3. Bevezetés a pszichológiába Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Tallár Ferenc egyetemi tanár

12 Tantárgy (kurzus) neve: Képzési ágban választható és bölcsész tárgyak: 1. Filozófiatörténet Kredit: 2 Félév: 1 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A tantárgy bevezetést nyújt az európai filozófiai gondolkodás néhány kiemelkedően fontos területének fogalmi- és problémavilágába. Bemutatja a metafizika, az ismeretelmélet, a történelemfilozófia és a politikai filozófia főbb témaköreit, s vázlatosan áttekinti a felsorolt filozófiai diszciplínákban történetileg változó formákban megfogalmazódó legjellegzetesebb kérdésfeltevéseket és válaszkísérleteket. Collingwood, R. G.: A történelem eszméje Gondolat K. Bp Huoranszky F. (szerk.): Modern politikai filozófia. Osiris Láthatatlan Kollégium Bp Politikai filozófiák enciklopédiája. Kossuth Kk. Bp Steiger K.: Filozófia (Tankönyv). Holnap K. Bp.1997 Steiger K.: Bevezetés a filozófiába (Szöveggyűjtemény) Holnap K Warburton, R.: Bevezetés a filozófiába. Kossuth Kk. Bp Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Tallár Ferenc egyetemi tanár Oktatók: Prof. Dr. Tallár Ferenc egyetemi tanár Dr. Sümegi István főisk. doc.

13 Tantárgy (kurzus) neve: Képzési ágban választható és bölcsész tárgyak: Kredit: 3 Félév: 1 2. A kommunikáció elmélete és gyakorlata Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A szeminárium lehetőséget teremt a hallgatók számára, hogy megismerjék a verbális és nonverbális kommunikáció sajátosságait, a kommunikációs helyzetek típusait, működési mechanizmusait, elsajátítsák a legfontosabb tárgyalástechnikai ismereteket, és különböző helyzetgyakorlatok révén önmaguk is ebbéli jártasságokra, készségekre tegyenek szert. Külön hangsúlyt fektetünk a csoportokban, szervezetekben és a vezető mellett történő interakciók tanulmányozására, továbbá a meggyőző közlés működésmódjaival való megismerkedésre. - Buda Béla: A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűségei. Animula Kiadó, Bp., Birkenbihl, Vera F.: Kommunikációs gyakorlatok. Trivium Kiadó, H. Varga Gyula: Kommunikációs ismeretek. Hungarovox Kiadó, Bp Hidasi Judit szerk.: Kultúra, viselkedés, kommunikáció. KJK, Bp Németh Erzsébet: Az önismeret és a kommunikációs készség fejlesztése. Századvég Kiadó, Raymond Hull: A sikeres nyilvánosbeszéd alapjai. Bagolyvár Kiadó, Bp Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Kossuth Kiadó, Bp., Tantárgyfelelős: Prof. Dr.Tallár Ferenc egyetemi tanár Oktatók: Ujlaky Judit főisk. tan. segéd Dr. Szabó Endre óraadó

14 Tantárgy neve: Képzési ágban választható és bölcsész tárgyak: 3. Bevezetés a pszichológiába Kredit: 3 Félév: 1 Óratípus: Előadás: X : : Értékelés: Kollokvium: 1 i jegy: A pszichológiával kapcsolatos illúziók, a laikus és az önismereti pszichológia. Az önismeret fejlesztésének elméleti és gyakorlati kérdései. Az emberismeret szintjei, hétköznapi és tudományos emberismeret. A pszichológia tudománya, kapcsolata más tudományokkal. A pszichológia mint tudomány kialakulásának története. Klasszikus irányzatok a pszichológiában. A viselkedés biológiai alapjai. Az emberi megismerés alapmechanizmusai. Megismerési folyamatok, a megismerés szakaszai. Figyelem; aktivációs szintek és tudatállapotok; emlékezés és felejtés; képzelet; gondolkodás. A tanulás fogalma, fajtái, törvényei; szociális tanulás. A cselekvés hajtóerői; motiváció és érzelem. Személyiségelméletek. - A pszichológia alapjai (szerk.: Bernáth László Révész György) Tertia Kiadó, Bp., Atkinson: Pszichológia Osiris Századvég Kiadó Bp Keményné Dr. Pálffy Katalin: Bevezetés a pszichológiába Tankönyvkiadó, Bp., N. Kollár Katalin, Szabó Éva (szerk.): Pszichológia pedagógusoknak Osiris, Bpest, Pléh Csaba, Boross Ottilia (szerk): Bevezetés a pszichológiába. Osiris Kiadó, Budapest, ( ) Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Tallár Ferenc egyetemi tanár Oktatók: Dr. Gáspár Mihály főiskolai tanár Holecz Anita főisk. adj.

15 A tantárgy neve: Magyar és egyetemes neveléstörténet Kredit: 10 Félév: 2, 3 x2/2 Óratípus: Előadás 2x2/hét 2/hét Értékelés: Kollokvium 2 i jegy 1 A tantárgy kurzusai: 1. A nevelés kezdetei és európai klasszikusai 2. A magyar nevelés történetének forrásai századi reformok és hagyományok Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár

16 Tantárgy (kurzus) neve: Magyar és egyetemes neveléstörténet: 1. A nevelés kezdetei és európai klasszikusai Kredit: 2 Félév: 2 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A tantárgy tanításának célja a hallgatók előzetes történelmi ismereteire alapozva, azt kiszélesítve egy problématörténeti, társadalom,- gazdaság, mentalitástörténeti nézőpontból bemutatott neveléstörténet iránti igény és érdeklődés felkeltése. A tantárgy elsajátítása során a kezdetektől fogva áttekintjük a nevelési felfogásokat, elgondolásokat, filozófiákat.áttekintjük azt a folyamatot, amelynek eredményeként megszületik a modern európai individuum, kialakul a modern nevelés, ezen belül a magyar neveléstudomány és iskola. - Mészáros István Németh András Pukánszky Béla: Neveléstörténet (Szöveggyűjtemény). Osiris, Budapest Kéri Katalin: A tudás kapui. Tárogató, Budapest Pukánszky Béla Németh András: Neveléstörténet Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Pukánszky Béla: A pedagógiai eszmetörténet néhány kiemelkedő alakja. In: Németh András-Pukánszky Béla: A pedagógia problématörténete. Gondolat, Bp., 2004, Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Oktatók: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Dr. Antal Sándor főisk. docens

17 A tantárgy (kurzus) neve: Magyar és egyetemes neveléstörténet: 2. A magyar nevelés történetének forrásai Kredit: 4 Félév: 2 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A tantárgy leírása: A tantárgy tanításának célja, hogy felkeltsük a hallgatók érdeklődését a magyar neveléstörténeti források tanulmányozása iránt, valamint készítsük fel őket a források megtalálásának és használatának módját illetően. Mutassunk rá arra a tényre, hogy az eredeti források, dokumentumok semmi mással nem pótolható jelentőséggel bírnak. Ismerjék meg azokat a helyeket, ahol a kutatásokat végezhetik: könyvtárak, helytörténeti gyűjtemények, levéltárak, képtárak, múzeumok, művészeti gyűjtemények. Szerezzenek alapvető jártasságot a kutatási anyagok rendszerezését illetően. Legyenek tisztában a források feldolgozásainak szakaszaival: a források felkutatása, forráskritika, forrásértelmezés. Lehetőség szerint ismerkedjenek meg olyan személyekkel, vagy azok munkásságával, akik ezen a területen jelentős kutatásokat végeztek. Érezzenek kedvet a helytörténeti kutatások megkezdéséhez, végzéséhez. - Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Szerk.Falus Iván Keraban Kiadó Bp Jáki László: A magyar neveléstudomány forrásai. OPKM Bp., Kéri Katalin: Bevezetés a neveléstörténeti kutatások módszertanába. Műszaki Könyvkiadó, Bp Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Oktatók: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Dr. Antal Sándor főisk. doc. Molnár Béla főisk. adj.

18 Tantárgy (kurzus) neve: Magyar és egyetemes neveléstörténet: századi reformok és hagyományok Kredit: 4 Félév: 3 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A 20. században az alap és középfokú iskoláztatás szétterjedésével egyidőben egyre nagyobb elvárások fogalmazódtak meg az iskolával szemben. A tantárgy tanítása során vizsgálódás tárgyává tesszük a népoktatás, a középfokú oktatás és részben a felsőoktatás törekvéseit, társadalomban betöltött szerepét, a velük szemben támasztott elvárások teljesülését. Különös tekintettel a reformpedagógiai irányzatok megjelenésére, az egyházak nevelésben betöltött szerepére, valamint az élénkülő munkásmozgalmi tevékenység hatásait illetően. - Mészáros István Németh András Pukánszky Béla: Bevezetés a pedagógia és iskoláztatás történetébe. Osiris, Budapest Németh András: A reformpedagógia múltja és jelene. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Németh András Ehrenhard Skiera: Reformpedagógia és az iskola reformja. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Németh András- Skiera Ehrenhard-Mikonya György (szerk.): Reformpedagógia és életreform Magyarországon. Gondolat, Bp., Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Oktatók: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Dr. Antal Sándor főisk. docens

19 Tantárgy neve: Neveléstudományi ismeretek Kredit: 10 Félév: 2., 3. x2/2 Óratípus: Előadás 2x2/hét 2/hét Értékelés: Kollokvium 2 i jegy 1 A tantárgy kurzusai: 1. Klasszikus neveléstanok, iskolakoncepciók 2. Alternatív pedagógiák 3. Modern nevelésfilozófiák Tantárgyfelelős: Dr. Gáspár Mihály főisk. Tanár

20 Tantárgy (kurzus) neve: Neveléstudományi ismeretek 1. Klasszikus neveléstanok, iskolakoncepciók Kredit: 4 Félév: 2 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A kurzus az a célja, hogy megismertesse a hallgatókkal a klasszikus neveléstanok emberképét és a nevelésfelfogását, a normatív nevelési koncepciókat. A kurzus során megismerkedhetnek a század neveléstanának reprezentánsaival és pedagógiai koncepcióikkal, a klasszikus neveléstanok célrendszereivel, a pedagógiai antropológiával, a nevelés hatásfolyamatainak elméleteivel. - Bábosik István(szerk.:) A modern nevelés elmélete. TELOSZ. Bp Brezsnyánszky László. (Szerk.): Iskolaelméletek, iskolafilozófiák. KLTE, Debrecen, Dietrich Tenorth: A modern iskola kialakulása. Műszaki Tankönyvkiadó, Budapest Gáspár László: Neveléselmélet, OKKER Kiadó, Bp., Pálfiné dr. Szalay Anna: Alapok a neveléselmélet tanulmányozásához. Lekt. dr. Füle Sándor. Szombathely, Zrinszky László: Neveléselmélet. Műszaki Könyvkiadó, Bp., Tantárgyfelelős: Dr. Gáspár Mihály főisk. tanár Oktatók: Prof. Dr. Németh András egyetemi tanár Pálfiné dr. Szalay Anna főisk. adj.

21 Tantárgy (kurzus) neve: Neveléstudományi ismeretek 2. Alternatív pedagógiák Kredit: 2 Félév: 3 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A kurzus célja, hogy megismerjék a hallgatók az alternatív pedagógiai koncepciók történeti hátterét. Egyúttal feltárja a hagyományos iskola didaktikai-metodikai jellegzetes vonásait, problémáit. Foglalkozik a modern kor válságjelenségeivel, főbb nevelési reformtörekvéseivel. Megismertet a gyermekközpontú iskolai koncepciókkal. Részletesen bemutatja az alternatív pedagógiák iskolakoncepcióját, elemzi az alternatív iskolák jellemzőit, típusait, pedagógiai alapelveit, didaktikai-metodikai, szervezeti jellemzőit és neveléselméleti alapelveit, kitér az alternatív iskolák értékelésére. - Czike Bernadett (Szerk.): Bevezetés a pedagógiába. Eötvös József Könyv- és Lapkiadó Bt Németh András Ehrenhard Skiera: Reformpedagógia és az iskola reformja. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest, Németh András: A reformpedagógia múltja és jelene. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest, Pukánszky Béla (Szerk.): Két évszázad gyermekei. Eötvös Kiadó, Budapest, Tantárgyfelelős: Dr. Gáspár Mihály főisk. tanár Oktatók: Dr. Gáspár Mihály főisk. tanár Köcséné Szabó Ildikó főisk. adj. Pálfiné dr. Szalay Anna főisk. adj.

22 Tantárgy (kurzus) neve: Neveléstudományi ismeretek 3. Modern nevelésfilozófiák Kredit: 4 Félév: 3 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A kurzus célja, hogy megismertesse a hallgatókat az iskola funkcióival, perspektíváival. Bemutatja a változások trendjeit. Részletesen tárgyalja a 20. század második felének társadalmi kihívásait, iskolamodelljeit és nevelésfilozófiáit. Érinti a posztmodernitás társadalom- és emberképét, pedagógiáját, a közeljövőben felvetődő pedagógiai kérdéseket (globális problémák, túlélési esélyek és pedagógiai válaszok, a tanulás és nevelés helye az információs társadalomban). - Horváth Attila: Elméletek a nevelésről. Okker, Bp Kron: Pedagógia. Osiris, Bp. (1.3 és 5.4 fejezet) - Mihály Ottó: Bevezetés a nevelésfilozófiába. Okker, Bp Zrinszky László: Iskolaelméletek és a mai iskolák. Okker, Bp Tantárgyfelelős: Dr. Gáspár Mihály főisk. tanár Oktatók: Dr. Antal Sándor főisk. docens Pálfiné dr. Szalay Anna főisk. adj.

23 Tantárgy neve: Didaktika alapjai Kredit: 10 Félév: 2, 3 x2/2 Óratípus: Előadás 2x2/hét 2/hét Értékelés: Kollokvium 2 i jegy 1 A tantárgy kurzusai: 1. Tanítás és megismerés 2. Tanulási színterek 3. Tanulási modellek, tanítási stratégiák Tantárgyfelelős: Dr. Simon Katalin főisk. doc.

24 Tantárgy (kurzus) neve: Didaktika alapjai: 1. Tanítás és megismerés Kredit: 4 Félév: 2 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A kurzus a tanítás, mint tanulásirányítás a tanulás, mint megismerési folyamat, továbbá a tudásszerveződés alapkérdéseivel foglalkozik. A tanulásról alkotott különböző felfogásokat bemutatva, elemezve jut el a kognitív tudományok felismerései által definiált tanulás-tanítás-tudás értelmezéséig. A tanítás és tanulás folyamatát egyrészt a tanuló(diák) szemszögéből, valamint a tanulásszervezés/tanulássegítés vonatkozásában a pedagógus tevékenységén, pedagógiai tudásán keresztül vizsgálja - Báthory Zoltán: Tanulók, iskolák-különbségek. OKKER Bp Csapó Benő: Az iskolai műveltség. Osiris Kiadó, Bp Falus Iván: Didaktika. Nemzeti TK. Bp Nagy József: A tudástechnológia elméleti alapjai. Tankönyvkiadó, Bp. - Nahalka István: Hogyan alakul ki a tudás a gyerekekben. Konstruktivizmus és pedagógia. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Orosz Sándor: A tananyag elemzése. OOK, Veszprém Szabó László Tamás: Didaktikai szövegggyűjtemény (egyetemi jegyzet). Kossuth Egyetemi Kiadó 2004 Tantárgyfelelős: Dr. Simon Katalin főisk. doc. Oktatók: Dr. Simon Katalin főisk. doc. Némethné dr. Tóth Ágnes főisk. doc.

25 Tantárgy (kurzus) neve: Didaktika alapjai: 2. Tanulási színterek Kredit: 4 Félév: 2 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A tanítás és tanulás alapvetően a tanítási órán, részben azonban a tanórán kívüli színtereken valósul meg (extracurriculum). Az eredményes egyéni tanuláshoz segítséget tudnak adni a napközi otthon, a különböző szakkörök, iskolai versenyek stb. biztosította lehetőségek. Az egyéni érdeklődés és különbségek fokozottabb figyelembevételének feltételeit, a hátrányos helyzet csökkentését is biztosíthatják e különböző színterek. - Báthory Zoltán: Tanulók, iskolák, különbségek OKKER Didaktika (szerk. Falus Iván) Nemzeti Tankönyvkiadó Nagy Sándor: Az oktatáselmélet alapkérdései. Tankönyvkiadó, Bp Tantárgyfelelős: Dr. Simon Katalin főisk. doc. Oktatók: Dr. Bokkon László főisk. doc. Némethné dr. Tóth Ágnes főisk. doc.

26 Tantárgy (kurzus) neve: Didaktika alapjai: 3. Tanulási modellek, tanítási stratégiák Kredit: 2 Félév: 3 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A stúdium keretében a hallgatók megismerik a tanítási -tanulási stratégiákat, a stratégia eljárás, módszer, eszköz, fogás közötti összefüggéseket didaktikai célok, oktatási feladatok tudatos és hatékony alkalmazása érdekében. A cél-tartalommódszer rendszerében a munkaszervezési módok, mint rendszeralkotó összetevők kerülnek feldolgozásra, szoros összefüggésben az adaptívitás biztosítása szem előtt tartásával az oktatásban - Berner, Hans: Az oktatás kompetenciái. Bevezetés az oktatásközpontú tervezés és a reflektív oktatás elméleti alapjaiba. AULA, Budapest Falus Iván (szerk.): Didaktika. Elméleti alapok a tanítás tanulásához. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Orosz Sándor: Korszerű tanítási módszerek. Tankönyvkiadó, Budapest, Nagy Sándor: Az oktatás folyamata és módszerei. Volos Kiadó, Mogyoród Tantárgyfelelős: Dr. Simon Katalin főisk. doc. Oktatók: Dr. Bokkon László főisk. doc. Némethné dr. Tóth Ágnes főisk. doc.

27 Tantárgy neve: Pszichológia Kredit: 10 Félév: 2.,3. x2/2 Óratípus: Előadás 2x2/hét 2/hét Értékelés: Kollokvium 2 i jegy 1 A tantárgy kurzusai: 1. Fejlődéslélektan 2. Bevezetés a pedagógiai pszichológiába 3. Az iskolai tanítás és tanulás pszichológiája Tantárgyfelelős: Dr. Simon Katalin főisk. doc

28 Tantárgy (kurzus) neve: Pszichológia: 1. Fejlődéslélektan Kredit: 4 Félév: 2 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy Ismertesse meg a hallgatókkal a pszichikum fejlődésének útját, meghatározó tényezőit; a fejlődésben ható törvényszerűségeket; az egyes életszakaszok főbb jellemzőit, változásait. Olyan szemléletet alakítson ki, mely segítségével a hallgató képessé válik az egyes életkori szakaszokban az életkori fejlettség által meghatározott lehetőségek figyelembe vételére. A fejlődéslélektan tárgya, története, kutatási területei. Fejlődési elvek, elméletek, törvények. A prenatális fejlődés. Az újszülöttkor. A csecsemőkor. A kisgyermekkor. Az óvodáskor. Iskolaérettség. A kisiskoláskor pszichés sajátosságai. A prepubertáskori fejlődés. A pubertáskor pszichés sajátosságai. Az ifjúkor pszichológiai jellemzői. Az érettség főbb meghatározói. Az érett felnőttkor. A változás kora. Az öregedő személyiség jellemzői. - Cole, M. Cole, S.R.: Fejlődéslélektan. Osiris, Budapest, N. Kollár Katalin, Szabó Éva (szerk.): Pszichológia pedagógusoknak Osiris, Bpest, Mérei Ferenc V.Binét Ágnes: Gyermeklélektan. Gondolat Kiadó, Budapest, Mönks, F.J. Knoers, A.M.: Fejlődéslélektan. FITT IMAGE- Ego School, Szentendre, Vajda Zsuzsanna: A gyermek pszichológiai fejlődése, Helikon Kiadó Tantárgyfelelős: Dr. Simon Katalin főisk. doc Oktatók: Dr. Gáspár Mihály főiskolai tanár Holecz Anita főisk. adj,

29 Tantárgy (kurzus) neve: Pszichológia: 2. Bevezetés a pedagógiai pszichológiába Kredit: 3 Félév: 2 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A kurzus célja a fejlesztés (személyiségfejlesztés) nevelés emberség (az emberegész) kibontakoztatásának segítése, a fejlődést eredményező tevékenység ösztönzésének és irányításának, valamint a fejlesztő környezet biztosításának az elsajátítása. Ennek révén a hallgatók képessé válnak a pedagógiai pszichológiai ismeretek iskolai gyakorlatban történő felhasználásra. A tanegység foglalkozik a személyiségfejlesztés törvényszerűségeivel, a családi és az iskolai szocializáció pszichológiai mechanizmusaival, a pedagógus személyiségjellemzőivel, az átlagos és az átlagtól eltérő tanulók pszichés sajátosságaival. - Balogh László-Koncz István-Tóth László: Pedagógiai pszichológia a tanárképzésben. FITT-IMAGE, Debreceni Egyetem, Pedagógiai-Pszichológiai Tanszék, Szentendre, Bagdy Emőke: A pedagógus hivatásszemélyisége. KLTE, Debrecen, Kósáné Ormai V.: A mi iskolánk. Neveléspszichológiai módszerek az iskola belső értékelésében. Kiadja: Országos Közoktatási Intézet Program- és Tantervfejlesztési Központ, Bp., N. Kollár Katalin, Szabó Éva (szerk.): Pszichológia pedagógusoknak Osiris, Bp., Pedagógiai szociálpszichológia. (Szerk.: Schmercz István.) Élmény 94Bt. Hajdúhadháza, (Pszichológia a pedagógusképzésben 2. kötet.) - Tóth László: Pszichológia a tanításban. Pedellus Kiadó, Debrecen, Tóth László: Pszichológiai módszerek a tanulói személyiség megismeréséhez. KLTE, Debrecen, Tantárgyfelelős: Dr. Simon Katalin főisk. doc Oktatók: Dr. Simon Katalin főisk. doc. Ujlaky Judit főisk. tsg.

30 Tantárgy (kurzus) neve: Pszichológia: 3. Az iskolai tanítás és tanulás pszichológiája Kredit: 3 Félév: 3. Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A kurzus célja, hogy a hallgatók elméleti ismereteik alapján tájékozódjanak a tanítástanulás folyamatának pszichológiai jelenségeiről. Ismerjék meg a tanulók iskolai motivációját befolyásoló személyiségbeli tényezőket, a külső, belső és internalizált ösztönzőket, a tanulás sikerességének és sikertelenségének pszichológiai okait, a korrekciót segítő módszereket. A tárgy hozzá kíván járulni továbbá a hallgatók saját tanulási módszereinek fejlesztéséhez. A főbb témakörök: a nevelési és oktatási folyamat során alkalmazott módszerek pszichológiai háttere, a tanulási motiváció fajtái, a tanulási technikák makro-, mezoés mikrostruktúrája, a tanulás megtanítási stratégiái. - Gefferth Éva: A tanulás eredményességét befolyásoló tényezők vizsgálata. = A Neveléslélektani kutatások aktuális kérdései. (Szerk.: Kürti Jarmila.) Akadémiai Kiadó, Budapest, p. - Mankó Mária: Tanulási technikák. Szhely, Oroszlány Péter: Könyv a tanulásról. Bp., Réthy Endréné: A tanulás. FPI. Bp., Sallai Éva. Tanulható-e a pedagógusmesterség? Veszprémi Egyetem, Veszprém Selikowitz, M.: Diszlexia és egyéb tanulási nehézségek. Medicina, Bp., Dr. Tóth László: Pszichológia a tanításban, Pedellus TK Tantárgyfelelős: Dr. Simon Katalin főisk. doc. Oktatók: Dr. Simon Katalin főisk. doc. Ujlaky Judit főisk. tsg.

31 Tantárgy neve: Nevelésszociológia, oktatás-gazdaságtan, oktatáspolitika Kredit: 10 Félév: 2,3,4 x2/2 Óratípus: Előadás 2x2/hét 2/hét Értékelés: Kollokvium 2 i jegy 1 A tantárgy kurzusai: 1. A gyermekkor szociológiája 2. Az iskolarendszerű oktatás szociológiája 3. Felnőttképzés és társadalom Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Meleg Csilla egyetemi tanár

32 Tantárgy (kurzus) neve: Nevelésszociológia, oktatás-gazdaságtan, oktatáspolitika: 1. A gyermekkor szociológiája Kredit: 4 Félév: 2. Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A tantárgy keretében áttekintjük a nevelés társadalmi meghatározottságát, a gyermekkor szociológiai jellegzetességeit, a gyermekek helyzetét a modern társadalomban. Vizsgáljuk a szocializáció színtereit (elsősorban a családot), az elsődleges és másodlagos szocializáció összefüggéseit. Részletesen foglalkozunk a családi szocializáció társadalmi különbségeivel; kiemelten a nyelvi szocializációval, nevelési stílussal, családszerkezet és társas környezet összefüggéseivel. - Meleg Csilla. Iskola és társadalom /Szöveggyűjtemény/ Dialóg Campus, Budapest-Pécs Biztos alapokon kisgyermekkori nevelés és oktatás. Országos Közoktatási Intézet Kutatási Központ. Budapest, Boreczky Ágnes: A szimbolikus család. Gondolat, Harcsa István: Az ifjúság életkörülményei. Gyermekek a családban. Családok közötti együttműködés. Budapest, KSH Kozma Tamás Bevezetés a nevelésszociológiába. Nemzeti Tankönyvkiadó - Németh András (1997): Nevelés, gyermek, iskola. Boreczky Ágnes: A gyermekkor változó színterei. Eötvös József Könyvkiadó - Réger Zita: Utak a nyelvhez. Akadémiai Kiadó, Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Meleg Csilla egyetemi tanár Oktatók: Kiss Judit főisk. doc. Köcséné Szabó Ildikó főisk. adj.

33 Tantárgy (kurzus) neve: Nevelésszociológia, oktatás-gazdaságtan, oktatáspolitika: 2. Az iskolarendszerű oktatás szociológiája Kredit: 3 Félév: 3 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 Az oktatás intézményesülésének kulturális, gazdasági és politikai összefüggésrendszerén keresztül a hallgató elsajátítja a nevelés- és oktatásszociológia alapfogalmait. A kurzus alapvető célja, hogy az iskola társadalmi meghatározottságának megismertetésével rávilágítson a társadalmi egyenlőtlenségeknek az iskolarendszeren keresztül történő átörökítésére. Áttekinti az iskola funkcióit, foglakozik a mobilizációs funkció és az iskolai szelekció egymás ellen ható tényezőivel. Vizsgálja az iskolarendszer struktúrájának jellegzetességeit, és ennek az elmúlt évtizedekben végbement változásait. További célja, hogy segítsen kialakítani a hallgatók érzékenységét és elemző képességét a társadalmi, gazdasági, oktatáspolitikai változások iskolarendszerre és oktatásra gyakorolt hatásával kapcsolatosan. - Meleg Csilla. Iskola és társadalom /Szöveggyűjtemény/ Dialóg Campus, Andor Mihály - Liskó Ilona: Iskolaválasztás és mobilitás. Iskolakultúra, Budapest ( obilitas.doc) - Bourdieu, P.: A társadalmi egyenlőtlenségek újratermelődése. Budapest, Gondolat Halász Gábor: Társadalmi igények, iskola, oktatáspolitika. Budapest, Oktatáskutató Intézet, Kozma Tamás: Kié az egyetem? A felsőoktatás nevelésszociológiája. Új Mandátum, Budapest Nagy Mária (szerk.): Mindenki középiskolája. Középfokú képzés az ezredforduló Magyarországán. Országos Közoktatási Intézet, Budapest Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Meleg Csilla egyetemi tanár Oktatók: Pálfiné dr. Szalay Anna főisk. adj. Köcséné Szabó Ildikó főisk. adj.

34 Tantárgy (kurzus) neve: Nevelésszociológia, oktatás-gazdaságtan, oktatáspolitika: 3. Felnőttképzés és társadalom Kredit: 3 Félév: 4 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A tantárgy célja kettős: egyrészt számba veszi az egész életen át tartó tanulás jelenségeit, amelyek a tudásszerkezet, az érvényes tudás folyamatos változásából következnek. Másrészt azoknak a csoportoknak a problémáit tematizálja, amelyek kívül rekedtek az iskolarendszeren, azaz a második esély iskoláinak nevezett hálózattal szemben támasztott igényeket, valamint nemzetközi és hazai megvalósulásait. A kurzus kitér az iskola és a munka világa közti átmenet kérdéseire, a felnőttképzés gazdasági meghatározottságaira és összefüggéseire, valamint az azzal kapcsolatos oktatás- és társadalompolitikákra. - Csoma Gy.: A felnőttképzési rendszerek diverzifikációja. In.: Munkaerőpiac és felnőttképzés. Pécs Koncz Katalin Tamási Erzsébet (szerk.) Felnőttek. Budapest, BKE Mayer József Singer Péter (szerk.): A tanulás kora. Országos Közoktatási Intézet Felnőttoktatási és Kisebbségi Központ, Budapest Társadalmi riport, TÁRKI, 2003 Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Meleg Csilla egyetemi tanár Oktatók: Prof. Dr. Meleg Csilla egyetemi tanár Némethné dr. Tóth Ágnes főisk. doc.

35 Tantárgy neve: Összehasonlító neveléstudomány Kredit: 10 Félév: 3,4 x2/2 Óratípus: Előadás 2x2/hét 2/hét Értékelés: Kollokvium 2 i jegy 1 A tantárgy kurzusai: 1. Oktatási rendszerek, gazdaság és társadalom 2. Összehasonlító iskolakutatások 3. Euroharmonizáció Tantárgyfelelős: Dr. Antal Sándor főisk. doc.

36 Tantárgy (kurzus) neve: Összehasonlító neveléstudomány: 1. Oktatási rendszerek, gazdaság és társadalom Kredit: 4 Félév: 3. Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A tantárgy tanításának célja, hogy az oktatás és társadalom, az oktatás és gazdaság kapcsolatát akár nemzetközi kitekintésben is vizsgálja. Különösen fontos annak bemutatása, hogy a gazdaság erősödése, versenyképessége milyen hatással van az oktatás színvonalára. Másrészt pedig lényeges annak feltérképezése, hogy a társadalom, a gazdaság milyen felkészítést, tudást vár el az iskolától, különösen az iskolából kikerülő fiatalok vonatkozásában. Lényeges a kutatás- fejlesztés- oktatás kapcsolatrendszerének bemutatása. A korszerű tudás, a társadalmilag hasznos tudás és a nemzetközi mércével mérhető tudás értelmezése szintén a kurzus kiemelendő témaköreit jelenti. - A magyar közoktatás fejlesztésének stratégiája OKI Kutatási Központ Bábosik István Kárpáti Andrea (Szerk.): Összehasonlító pedagógia. BIP Bessenyei István Debreceni Péter Setényi János: Report on Hungarian Higher Education - Bessenyei István: A gazdaság versenyképessége és az oktatás. OKI, Halász Gábor: A közigazgatás továbbfejlesztése és a közoktatás: a települések közötti együttműködés kérdése OKI Mátrai Zsuzsa: Tanterv és vizsga külföldön. Budapest: Akadémiai Kiadó Szabó László Tamás: Tanárképzés Európában. Budapest: Oktatáskutató Intézet (Educatio Könyvek) Tantárgyfelelős: Dr. Antal Sándor főisk. doc. Oktatók: Dr. Palkovits István főisk. doc. Dr. Antal Sándor főisk. doc.

37 Tantárgy (kurzus) neve: Összehasonlító neveléstudomány: 2. Összehasonlító iskolakutatások Kredit: 2 Félév: 4 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A hallgatók ismereteket szereznek az iskolarendszerről, valamint az iskola és társadalom összefüggéseiről: az iskola működése, tendenciák, stratégiák az oktatáspolitikai irányításban. A társadalmi kihívások, munkaerőpiaci igények és az iskolai tudás (oktatás) kapcsolatáról. A hazai oktatási rendszeren belüli különbségek, eltérések, továbbá a külföldi oktatási rendszerek összehasonlító elemzése segíti őket az iskola funkcióinak (változásainak), az oktatáspolitika egyéb időszerű kérdéseinek megfelelő definiálásában. - Bábosik István Kárpáti Andrea (szerk.): Összehasonlító pedagógia, Books in Print, Budapest, Csapó Benő (szerk.): Az iskolai műveltség, OSIRIS, Budapest Kovács Zoltán --Perjés István (szerk.): Életvilágok találkozása. Az iskola külső és belső világának interdiszciplináris vizsgálata. Budapest, Aula Kiadó, Zrinszky László: Iskolaelméletek és az iskolai élet, OKKER K. Budapest Tantárgyfelelős: Dr. Antal Sándor főisk. doc. Oktatók: Dr. Antal Sándor főisk. doc. Dr. Bokkon László főisk. doc. Molnár Béla főisk. adj.

38 Tantárgy (kurzus) neve: Összehasonlító neveléstudomány: 3. Euroharmonizáció Kredit: 4 Félév: 4 Óratípus: Előadás X Értékelés: Kollokvium 1 i jegy A tantárgy tanításának célja, hogy a hallgatók, úgy is, mint az Európai Unió állampolgárai megismerkedjenek az Uniós kihívásokkal. Legyen kitekintésük az Európai Unió történetét illetően. Ismerjék a közösség főbb oktatási célkitűzéseit az általános képzés, a szakképzés és az ifjúságpolitika vonatkozásában. Ismerjék meg az ide vonatkozó fontosabb programokat és pályázati lehetőségeket. Tudjanak élni azokkal. Legyenek tájékozottak az Unió munkaerő piaci elképzeléseiről, kiemelten a tanárképzéssel kapcsolatos elvárások vonatkozásában. - Az oktatás jövője és az európai kihívás. Szerk.: Halász Gábor. Educatio Kiadó, Budapest Balázs Péter: Az Európai Unió külkapcsolatai és Magyarország. Közgazdasági és Jogi Kiadó, Budapest Euroharmonizáció. Szerk.: Kozma Tamás. Oktatáskutató Intézet, Budapest Az Európai Unió intézményei Szerk. Hernádi Gyula Változó Világ 51.sz. - Az Európai integráció Tények És adatok Európai Institut Bp.MTA Történettudományi Int Horváth Zoltán: Kézikönyv az Európai Unióról Magyar Országgyűlés Tantárgyfelelős: Dr. Antal Sándor főisk. doc. Oktatók: Dr. Antal Sándor főisk. doc. Dr. Pogátsa Zoltán főisk. adj.

39 Tantárgy neve: Pedagógiai kutatásmódszertan Kredit: 8 Félév: 2,3 Heti óraszám: 0/2x2 Óratípus: Értékelés: Előadás 2x2/hét Kollokvium i jegy 2 A tantárgy kurzusai: 1. Az oktatáskutatás módszerei 2. Kutatásmódszertani gyakorlatok Tantárgyfelelős: Dr. Antal Sándor főisk. doc

40 Tantárgy (kurzus) neve: Pedagógiai kutatásmódszertan: 1. Az oktatáskutatás módszerei Kredit: 4 Félév: 2 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A stúdium keretében a hallgatók megismerik a pedagógiai kutatás funkcióját, folyamatát, továbbá a kutatás stratégiáit-módszereit eszközeit. Értelmezik, vizsgálják a kvantitatív, illetve a kvlitatív kutatás sajátosságait, szemléleti megközelítésmódját. Vizsgálják az egyes módszerek-eszközök sajátosságait, alkalmazásuk lehetőségeit a pedagógiai tevékenység folyamatában. Tájékozottságra tesznek szert a módszerek felismerésében, a kutatási eszközök készítésében (kérdőív, megfigyelési szempontok) készítésében, a kutatások elemzésében, értelmezésében. Saját kutatási tervek készítésével, megvalósításával próbálkoznak. - Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Szerk: Falus Iván. Műszaki könyvkiadó, Bp., Csapó Benő: Tudáskoncepciók. In: Csapó benő Vidákovich Tibor: Neveléstudomány az ezredfordulón. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Golnhoffer Erzsébet- Nahalka István (szek.): A pedagógusok pedagógiája. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Tantárgyfelelős: Dr. Antal Sándor főisk. doc Oktatók: Dr. Antal Sándor főisk. doc. Némethné dr. Tóth Ágnes főisk. doc. Dr. Bokkon László főisk. doc.

41 Tantárgy (kurzus) neve: Pedagógiai kutatásmódszertan: 2. Kutatás-módszertani gyakorlatok Kredit: 4 Félév: 3 Heti óraszám: 2 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A tárgy célja, hogy a hallgatókat megismertesse a legfontosabb statisztikai fogalmakkal, eljárásokkal. Képessé váljanak a statisztikai módszereket alkalmazó szakirodalom megértésére, a megfelelő statisztikai eljárások kiválasztására, az egyszerűbb számítások elvégzésére, a kapott eredmények értelmezésére. A tárgy a pedagógiai kutatás megtervezésének, a minta kiválasztásának, az adatgyűjtés lefolytatásának sajátosságai mellett a mért, a rangsorolt és a megállapítható adatok elemzésére alkalmas statisztikai eljárások megismertetésével foglalkozik. - Falus Iván (szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Budapest, Keraban Falus Iván-Ollé János: Statisztikai módszerek pedagógusok számára. Okker Kiadó, Bp., Halász Gábor: A neveléstudományi kutatások intézményi és finanszírozási feltételei vitaanyag. In: Magyar Pedagógia, 2002/1. sz o. - Orosz Sándor: Pedagógiai mérések. Korona Kiadó, Bp., Tantárgyfelelős: Dr. Antal Sándor főisk. doc Oktatók: Dr. Simon Katalin főisk. doc. Dr. Bokkon László főisk. doc

42 Tantárgy neve: Alkalmazott pedagógiai gyakorlatok Kredit: 8 Félév: 2,3,4,4 Heti óraszám: 0/2x2x2x2 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 4 A tantárgy kurzusai: 1. Az iskola előtti fejlesztés intézményei, programjai 2. Sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése 3. A gyermekvédelmi ellátások pedagógiai színterei 4. A szabadidő pedagógiai terepei Tantárgyfelelős: Dr. Bokkon László főisk. doc.

43 Tantárgy (kurzus) neve: Alkalmazott pedagógiai gyakorlatok: 1. Az iskola előtti fejlesztés intézményei, programjai Kredit: 2 Félév: 2 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A hallgatók a tantárgy keretében megismerkednek az iskola előtti nevelés-oktatás intézményeivel, az óvodában és a bölcsődében és a korai fejlesztés intézményeiben folyó nevelőmunkával és terápiás lehetőségekkel. Elméleti ismereteiket a gyakorlatban intézménylátogatásokkal, egyéni megfigyelésekkel egészítik ki. Az elsajátított ismeretek segítségével könnyebbé válhat a hallgatók számára a kisgyermekkori közoktatás intézményei közötti váltás segítése (óvoda-iskola közötti átmenet megkönnyítése, az egyéni bánásmód biztosítása). Tapasztalataik alapot nyújtanak számukra az iskolán kívüli (pl.közművelődési vagy szabadidőszervező) intézményekben végezhető oktató-nevelő munkához is. - Cole M. Cole S.: Fejlődéslélektan. Osiris Fejlesztő pedagógia (szerk. Martonné Tamás Márta). ELTE Eötvös Kiadó Hegyi Ildikó: Fejlődési lépcsőfokok óvodáskorban OKKER Porkolábné Balogh Katalin: Kudarc nélkül az iskolában. Alex-typo Bp /1994. MKM rendelet a pedagógiai szakszolgálatok működéséről - LXXIX. Törvény a közoktatásról - 2/2005.OM A fogyatékosok óvodai nevelésének és iskolai oktatásának irányelvei Tantárgyfelelős: Dr. Bokkon László főisk. doc. Oktató: Némethné dr.tóth Ágnes főisk. doc. Völgyiné Sebik Judit főisk. adj.

44 Tantárgy (kurzus) neve: Alkalmazott pedagógiai gyakorlatok: 2. Sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése Kredit: 2 Félév: 3 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A stúdium keretében a hallgatók megismerik a sajátos nevelési igényű tanulók különböző csoportjait, valamint e gyermekek pedagógiai-pszichológiai sajátosságait, oktatásukhoz szükséges feltételek rendszerét, oktatásuk tartalmi szabályozásának kérdéseit, sajátosságait. Tájékozottságot, tapasztalatot szereznek e gyermekeket ellátó intézmények típusairól, feladatairól. (Szegregáció- integráció-befogadás (inklúzió) formái és intézményei) Az inkluzív oktatás iránti pozitív attitűd, szemlélet kialakítása ugyancsak cél és feladat. - Didaktika (szerk. Falus Iván) Nemzeti Tankönyvkiadó Gordosné Szabó Anna: Bevezető általános gyógypedagógiai ismeretek Nemzeti Tankönyvkiadó Gyógypedagógiai alapismeretek (szerk. Illyés Sándor) ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar Halász Gábor: A sajátos nevelésű igényű gyermemek oktatása: európai politikák és hazai kihívások.új Pedagógiai Szemle, 2004/2. - Az inkluzív oktatás fenntartása: a speciális oktatást igénylő gyerekek bevonása a többségi iskolákba %FK Tantárgyfelelős: Dr. Bokkon László főisk. doc. Oktató: Dr. Bokkon László főisk. doc. Völgyiné Sebik Judit főisk. adj.

45 Tantárgy (kurzus) neve: Alkalmazott pedagógiai gyakorlatok: 3. A gyermekvédelmi ellátások pedagógiai színterei Kredit: 2 Félév: 4 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A gyakorlatok célja, hogy egyrészt a köznevelés és közoktatás rendszerében, továbbá pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben is megjelenő gyermekvédelmi ellátásokat megismerjék. Kiemelt feladat a szükséges pszichopedagógiai, szociológiai szemlélet, tudás, a pedagógusi kompetenciák felismerése, és a körülmények által biztosított alkalmazhatóságuk az ellátások típusai és az egyes konkrét ellátások vonatkozásában. A hallgatók megismerik egy egy színtér (terület) tevékenységrendszerét, pedagógiai vonatkozású feladatait. Kialakul bennük a szintézisre törekvés, egy egy eset, probléma komplex szemlélete. - Bábosik István: Alkalmazott neveléselmélet. OKKER K. Bp Herczog Mária: Gyermekvédelmi kézikönyv. KJK-KERSZÖV Veczkó József: Gyermek- és ifjúságvédelem. APC STÚDIÓ, Gyula Tantárgyfelelős: Dr. Bokkon László főisk.doc. Oktató: Dr. Bokkon László főisk. doc. Dr. Asbóth Mária óraadó tanár

46 Tantárgy (kurzus) neve: Alkalmazott pedagógiai gyakorlatok: 4. A szabadidő pedagógiai terepei Kredit: 2 Félév: 4 Óratípus: Értékelés: Előadás X Kollokvium i jegy 1 A hallgatók értsék a szabadidő jelentőségét a személyiségformálásban, a sport, a játék, a kulturális-művészeti, a technikai tevékenységek szerepét a szabadidő kultúrált eltöltésében. Ismerjék a szabadidő kultúra alakításának pedagógiai kérdéseit, a játékpedagógia elméleti alapjait. Tudjanak önállóan szabadidős tevékenységet tervezni, szervezni, lebonyolítani különböző korosztályok számára. A szabadidő fogalma, jelentősége, a szabadidő kultúrát befolyásoló tényezők. A szabadidő fejlesztő hatásai, a szabadidő kultúra alakításának feltételei, a család, mint nevelőkörnyezet szerepe a szabadidő alakításában. Szabadidő a nevelőotthonokban, az iskolában és az iskolán kívül, a közművelődési intézmények szerepe a szabadidő hasznos eltöltésében. Kulturális-művészeti-, technikai- és sport-játék foglalkozások felépítése, jellemző mozzanataik. Kirándulások, túrák, táborok szervezésének, lebonyolításának pedagógiai kérdései. Szabadidős csoportok szervezésének módjai. A játék fogalma, kialakulása, fejlődése. A játék típusai, jellemző játékok életkoronként. Játékok szervezésének, lebonyolításának követelményei, szabályai. Játéktanítás. - Bodor Tamás: A táborszervezés, táborvezetés módszertana BDTF- PTE EFK Szombathelyi Képzési Központ Bányai Sándor (szerk):szabadidő- kalauz Raabe Bp Hoffmann Judit A szabadidő pedagógiai és gyógypedagógiai kérdései. Szöveggyűjtemény - Comenius Bt. Pécs, Lakatos Mihály: Cigány gyermekek nevelése és a napközi otthon pedagógiája egy cigány - pedagógus gyakorlatában. OKKER K. Budapest, Magyar István: Technikai jellegű szabadidős foglalkozások módszertani kérdései In: Eszterházy Károly Főiskola Tudományos Közleményei Új sorozat XXXI. Kötet szerk.: Estefánné-Ludányi EKF Líceum K. Eger 2004 p Maszler Irén: Játékpedagógia. Comenius Bt. Pécs, 1996 Tantárgyfelelős: Dr. Bokkon László főisk. doc. Oktató: Kiss Judit főisk. doc. Bodor Tamás óraadó tanár

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

A pedagógia alapképzés tanterve és óra- és vizsgaterve

A pedagógia alapképzés tanterve és óra- és vizsgaterve 1. A szak és szakirányok tanterve, óra-és vizsgaterve A pedagógia alapképzés tanterve és óra- és vizsgaterve Alapozás Képzési ági közös tárgyak Tanulás, kommunikáció szocializáció 30 Kollokvium 3 Bevezetés

Részletesebben

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Bevezetés a pszichológiába TAB 1201

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja A nevelés társadalmi alapjai TKB1202 Meghirdetés féléve 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Márton Sára főiskolai tanár Tantárgyi követelmények Az előadáson

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés M1014 Kollokvium M1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000 leütés terjedelemben. (Két megadott cím

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

8 iskola világába Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe. 2 kollokvium 3. 2 kollokvium 3. 1 gyakorlati jegy 2.

8 iskola világába Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe. 2 kollokvium 3. 2 kollokvium 3. 1 gyakorlati jegy 2. Pedagógia nappali alapszak Pedagógia alapozó képzés Félév és heti óraszám Számonkérés típusa Kredit 1 2 3 4 5 Bevezetés az oktatás és az iskola világába Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe

Részletesebben

Pedagógia alapszak mintatanterve

Pedagógia alapszak mintatanterve Pedagógia alapszak mintatanterve "A" típusú tantárgyak Tantágy neve Digitális kommunikáció, távoktatás PDB1000 0 4 G 4 TK Dr. Dráviczki Sándor Filozófia AIB1002 2 0 K 2 FT Dr. Trembeczki István Bevezetés

Részletesebben

Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék. Nappali képzés. KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék. Nappali képzés. KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés KÖVETELMÉNYEK Differenciált fejlesztés pszichológiája SPB 2301 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Tantárgy neve Bevezetés a pszichológiába

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123L Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + 1+0 gyak.) Koll. PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása és beosztása A hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév Multikulturális nevelés SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium SPB1621 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr Kis Katalin Bodnárné D r Kis Katalin A Hallgató ismerje

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. Multikulturális nevelés etnikai és vallási dimenziói SPF1207 Meghirdetés féléve 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin Ph.D., főiskolai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+0 K PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában.

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK A tantárgy kódja, neve: PDM1005 Euroharmonizáció A tantárgy felelőse, beosztása: Dr. Hollósi Hajnalka Zsuzsanna főiskolai adjunktus Heti óraszám (nappali): 2+0 Kredit: 4 Féléves óraszám (levelező): 12

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége TKM1002 Konzultáció óraszáma 2+0 - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett leírása (Választható

Részletesebben

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar - Tanárképző Intézet Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája Tantárgy megnevezése Beveztés a pszichológiába

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Személyes hatékonyság fejlesztése INM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy teljesítésének feltétele

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények 2009. szeptember. Pszichológia

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények 2009. szeptember. Pszichológia NYME-SEK Természettudományi és Mőszaki Kar Mősz. Inf. és Gazdaságtud. Intézet TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények 2009. szeptember Pszichológia Ipari termék- és formatervezı alapszak nappali tagozat

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Neveléselmélet, nevelésfilozófia Tantárgy kódja. Dr. Baracsi Ágnes, főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. Neveléselmélet, nevelésfilozófia Tantárgy kódja. Dr. Baracsi Ágnes, főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Neveléselmélet, nevelésfilozófia SPB1621 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 koll SPB1123 Az előadásokon való részvételre a Nyíregyházi Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának 8. 1 pontja

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2014/15/2. félév

KÖVETELMÉNYEK. 2014/15/2. félév KÖVETELMÉNYEK 2014/15/2. félév Tantárgy neve Oktatási rendszerek és gazdaság PDB1601L Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium PDB1005 Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet és nevelésfilozófia

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet és nevelésfilozófia Neveléselmélet és nevelésfilozófia B1601 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 koll B1113 Dr. habil Brezsnyánszky László TK Az előadásokon való részvételre a Nyíregyházi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. EU intézményrendszere és a jólléti ellátások kapcsolata SPF1206 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 kollokvium SPF1105 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Gyermekvédelem az iskolában CSM1002, 1002L Meghirdetés féléve 1 Heti kontaktóraszám (elm. + 1-0 gyak.) kollokvium A hazai és a nemzetközi gyermekvédelem fejlődési tendenciáinak és törvénykezési folyamatának

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK Dr. Vincze Tamás 2016/17. II. félév

KÖVETELMÉNYEK Dr. Vincze Tamás 2016/17. II. félév Dr. Vincze Tamás 2016/17. II. félév A nevelés történeti alapjai CGB 1101 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+0 Dr. Pornói Imre főiskolai tanár SP A kurzus kollokviummal zárul, amelyen szóban adnak számot

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgy: Esélyegyenlőségi ismeretek Oktató: Bodnárné Dr. Kis Katalin Féléves óraszám:5 Kredit:2kr 1. konzultáció: Az esélyegyenlőség fogalma és európai dimenziói Az esélyegyenlőség társadalmi, közpolitikai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2016-2017. 1I.félév Az erőszak pszichológiai kérdései CGB 1309 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása A gyakorlati jegy teljesítésének feltétele a

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK A tantárgy kódja, neve: PDB1702 Az oktatáskutatás módszerei A tantárgy felelőse, beosztása: Dr. Schmercz István főiskolai tanár Heti óraszám (nappali): 0+2 Kredit: 3 Féléves óraszám (levelező): 9 Félévzárás

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301L Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.) 9 - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy oktatója: A kurzus

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége M1002 Kreditpont 3 Konzultáció óraszáma 2+0 - - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus AK Zárthelyi dolgozat írása az

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014/2015.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2014/2015.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2014/2015.II.félév Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011 Meghirdetés féléve 2. 0+2 Minősített aláírás INM 2010 Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában zajlanak. A minősített aláírás teljesítésének

Részletesebben

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A tantárgy típusa Tantárgy

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2017 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Mutassa be a pedagógia fogalmát, célját, tárgyát, feladatát! (Témakör: Általános pedagógia)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás INM 2010 Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában zajlanak.

Részletesebben

Iskolai szociális munka gyakorlata

Iskolai szociális munka gyakorlata Iskolai szociális munka gyakorlata B1206 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 30 óra gyakorlat Min ai Előfeltétel (tantárgyi kód) B1101 Dr. Torkos Katalin 1. A tantárgy

Részletesebben

A jóléti ellátások rendszere Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0

A jóléti ellátások rendszere Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 A jóléti ellátások rendszere IS1356 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) IS1351 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

Szakmai tanárképzés záróvizsga tételsor pedagógia-pszichológia

Szakmai tanárképzés záróvizsga tételsor pedagógia-pszichológia Szakmai tanárképzés záróvizsga tételsor pedagógia-pszichológia 1.a. A tanítási-tanulási folyamat tervezése és tantermi menedzselése (tervezési szintek: NAT - kerettanterv - tanmenet- tanóra, az óraterv

Részletesebben

Cigány gyerekek szocializációja CGB2009, CGB2009L TEMATIKA

Cigány gyerekek szocializációja CGB2009, CGB2009L TEMATIKA Cigány gyerekek szocializációja CGB2009, CGB2009L Nappali: heti óraszám: 1 óra gyakorlat Levelező: félévi óraszám: 5 óra gyakorlat Zárási forma: gyakorlati jegy Kreditérték: 2 TEMATIKA Nyíregyháza, 2018.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I. félév

KÖVETELMÉNYEK I. félév 2016-2017. I. félév Tanulási nehézségek szűrése, fejlesztő eljárások Prevenció és módszertan FP1139 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 12 A hallgatók ismerjék meg a tanulási

Részletesebben

A pedagógia BA alapszakhoz (szakirányokhoz) tartozó záróvizsga és a kötelező szakirodalom

A pedagógia BA alapszakhoz (szakirányokhoz) tartozó záróvizsga és a kötelező szakirodalom A pedagógia BA alapszakhoz (szakirányokhoz) tartozó záróvizsga és a kötelező szakirodalom I. A pedagógia BA alapszakhoz (szakirányokhoz) tartozó, általános záróvizsga-követelmények A pedagógia szak záróvizsgájának

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája. Dr. Györgyiné Dr. Harsányi Judit főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája. Dr. Györgyiné Dr. Harsányi Judit főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája INM1013L Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak) Számonkérés módja Gy Tantárgyfelelős neve Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy oktatója:

Részletesebben

Záróvizsga tételek az Emberi erőforrás tanácsadó mesterszak hallgatói számára. A tételsor

Záróvizsga tételek az Emberi erőforrás tanácsadó mesterszak hallgatói számára. A tételsor Záróvizsga tételek az Emberi erőforrás tanácsadó mesterszak hallgatói számára A tételsor 1/A Az emberi erőforrás, mint komplex tudományelméleti probléma. Gáspár L. (2000): 11-20; 71-125. o. 2/A Stratégiai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus KÖVETELMÉNYEK 20. századi reformok és hagyományok Tantárgy kódja PDB 1102 L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 2+0 gyak.) Előfeltétel (tantárgyi kód) PDB 1103 L Tantárgyfelelős

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Tanárképző szak

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Tanárképző szak SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Tanárképző szak Osztálymenedzsment A tantárgy típusa DF DD DS DC x II. Tantárgy felépítése

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés 2014/2015. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY 1. Tantárgy megnevezése: NEVELÉSTÖRTÉNET 2. Az évfolyam/szak megnevezése: Mérnöktanár Szak Nappali (egyetemi szint) tagozat I. évfolyam 2. félév 3. A tantárgy oktatásának célja: A neveléstörténet tantárgy

Részletesebben

CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) Plenáris ülés CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) Szimpóziumok

CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) Plenáris ülés CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) Szimpóziumok CSÜTÖRTÖK (NOVEMBER 8.) 9.00-13.00 9.00-10.00 BME Q épület Aula Regisztráció Plenáris ülés 10.00-12.00 Q2 Heller Farkas terem Péceli Gábor BME rektor köszöntője Benedek András megnyitója Lesley Wilson:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Tantárgy neve Pszichés funkciók zavarai

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Tantárgy neve Pszichés funkciók zavarai Pszichés funkciók zavarai FP1206L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 15 Kollokvium A hallgatók ismerjék meg tanulási zavarok okait, tüneteit és a fejlesztési lehetőségeket.

Részletesebben

DNEV16-ELM-102 DNEV16-ELM-103 NEVD DNEV16-KMM-101 DNEV16-KMM-105 DNEV-SZV:7 DNEV-SZV:9

DNEV16-ELM-102 DNEV16-ELM-103 NEVD DNEV16-KMM-101 DNEV16-KMM-105 DNEV-SZV:7 DNEV-SZV:9 Modul Kurzuskódok DNEV16-ELM-102 DNEV16-ELM-103 TÖRZSMODUL Elméleti modul Kutatásmódszertani modul NEVD13-106 DNEV16-KMM-101 DNEV16-KMM-105 DNEV-SZV:7 DNEV-SZV:9 DNEV-SZV:13 DNEV16-ETP-102 NEVD13-PT105

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2016 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

Záróvizsga témakörök Neveléstudományi mesterszak 2011. Alap- és törzsképzés témakörei

Záróvizsga témakörök Neveléstudományi mesterszak 2011. Alap- és törzsképzés témakörei Záróvizsga témakörök Neveléstudományi mesterszak 2011. Alap- és törzsképzés témakörei 1. Tudományfejlődési paradigmák és értelmezések a nevelés tudományában 2. Nevelési elvek, hatások és módszerek összefüggései

Részletesebben

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium - Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Neveléstudományi modellek és paradigmák Tantárgy kódja PDM 1002 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 - koll. A félév kollokviummal zárul, a kollokviumra való jelentkezés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2015-2016. 1. félév Személyes hatékonyság fejlesztése INM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés CGF1305 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár Tantárgy oktatója APPI

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia Neveléselmélet, nevelésfilozófia B1621 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 koll B1113 Az előadásokon való részvételre a Nyíregyházi Főiskola Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának

Részletesebben

Tanári mesterszak Inkluzív nevelés szakképzettség mintatanterve ( 5 féléves, 150 kredit) tanévtől

Tanári mesterszak Inkluzív nevelés szakképzettség mintatanterve ( 5 féléves, 150 kredit) tanévtől Tanári mesterszak Inkluzív nevelés szakképzettség mintatanterve ( 5 s, 150 kredit) 2009-2010. tanévtől Inkluzív nevelés diszciplináris mintatanterve (40 kredit) Alapozó törzstárgyak (8 kredit) felelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései PDM 1003L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Konzultációs órák száma 12 K Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Az előadáson való részvétel kötelező, orvosi

Részletesebben

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia mint tudomány Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia tárgya, jellegzetes vonásai A neveléstudomány tárgya az ember céltudatos, tervszerű alakítása. A neveléstudomány jellegét tekintve társadalomtudomány.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. CG1046 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Minősített aláírás CG1045 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr. Figula

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév. Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek

KÖVETELMÉNYEK félév. Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek Pedagógiai és gyógypedagógiai pszichológiai alapismeretek INM 1001L 9+0/félév kollokvium dr. Györgyiné dr. Harsányi Judit főiskolai docens Követelmények: Hiányzás a TVSZ szerint, az órai anyag és a kötelező

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az óra tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Cigány gyerekek szocializációja Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Cigány gyerekek szocializációja Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Cigány gyerekek szocializációja Tantárgy kódja CM3005 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Egy szemináriumi dolgozat írása és bemutatása kiselőadás

Részletesebben

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat két fő tartalmi részből áll: (a) általános jellegű, csoportos és

Részletesebben

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA 2006 KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ÉS TANTÁRGYELEMEIK PSZICHOLÓGIA A TANTÁRGY CÉLJA: A pszichológia oktatása

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése PDB2304L Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus

Részletesebben

Komplex pedagógia és pszichológia szigorlat

Komplex pedagógia és pszichológia szigorlat Komplex pedagógia és pszichológia szigorlat PEAN0401 Komplex pedagógia és pszichológia szigorlat 0 óra/0 kredit, elõfeltétel 18 kredit teljesítése A komplex pedagógia és pszichológia szigorlat leírása:

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR PEDAGÓGIA BA ALAPSZAK SZOCIÁLPEDAGÓGIA BA ALAPSZAK TANÍTÓ BA ALAPSZAK IFJÚSÁGSEGÍTŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS

PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR PEDAGÓGIA BA ALAPSZAK SZOCIÁLPEDAGÓGIA BA ALAPSZAK TANÍTÓ BA ALAPSZAK IFJÚSÁGSEGÍTŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR PEDAGÓGIA SZOCIÁLPEDAGÓGIA TANÍTÓ IFJÚSÁGSEGÍTŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKNEVELŐ- GONDOZÓ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANÁRI MESTERSZAK (MA) PEDAGÓGIA ALAPSZAKOS BÖLCSÉSZ Az

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakterületi gyakorlat. Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám (elm.+gyak.) 2

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakterületi gyakorlat. Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám (elm.+gyak.) 2 Szakterületi gyakorlat INM1000L Meghirdetés féléve 2. Konzultációs óraszám (elm.+gyak.) 2 - Tantárgyfelelős neve és beosztása A megadott szempontok szerinti dolgozat elkészítése és benyújtása. Nincs. Kommunikáció-konfliktuskezelés

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája Fejlődéslélektan A tantárgy típusa DF

Részletesebben

TANÁRI KÉPESÍTÉSI KÖVETELMÉNYEK LEVELEZŐ TAGOZAT. A TANÁRI KÉPESÍTÉSI KÖVETELMÉNYEK kredit alapú mintatanterve a 2002/2003-as tanévtől*

TANÁRI KÉPESÍTÉSI KÖVETELMÉNYEK LEVELEZŐ TAGOZAT. A TANÁRI KÉPESÍTÉSI KÖVETELMÉNYEK kredit alapú mintatanterve a 2002/2003-as tanévtől* A TANÁRI KÉPESÍTÉSI KÖVETELMÉNYEK kredit alapú mintatanterve a 2002/2003-as tanévtől* Kötelező (A típusú) tanak: pszichológia, pedagógia. Teljesítendő 16 kredit. Tan neve Kód Óra sz. ea. Gya k. szk. Teljesítés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése TKM1013L Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A tréningen való részvétel kötelező.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Az EU. társadalompolitikai rendszere

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Az EU. társadalompolitikai rendszere Az EU. társadalompolitikai rendszere B1406L Kreditpont 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) K B1407 1. A tantárgy elsajátításának célja: A szociális ellátások, a hozzájutás feltételrendszerének és a segítségnyújtás

Részletesebben

Komplex szigorlat az osztatlan tanárképzésben résztvevők számára

Komplex szigorlat az osztatlan tanárképzésben résztvevők számára Komplex szigorlat az osztatlan tanárképzésben résztvevők számára Kedves Hallgatók! 2017 A komplex tételekben található témakörök mind olyan ismeretek, amelyeket a különböző pedagógiai (Pedagógiatörténet,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Kisebbségek szociálpszichológiája SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB 1501 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kollokviummal

Részletesebben

Pedagógia - gyógypedagógia

Pedagógia - gyógypedagógia 2 Pedagógia - gyógypedagógia 1. A pedagógia tudománya. A nevelés fogalma és alapvető jegyei 2. A nevelés szükségessége: a személyiség fejlődését befolyásoló tényezők (öröklés, környezet, nevelés) 3. Érték,

Részletesebben

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning CB3063 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Spanyol Ágnes tanársegéd-gyakornok SP A tréning

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekcsoportok kohéziójának mérése és fejlesztése. Bicsák Zsanett Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős szervezeti egység kódja

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekcsoportok kohéziójának mérése és fejlesztése. Bicsák Zsanett Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős szervezeti egység kódja Tantárgy neve Gyermekcsoportok kohéziójának mérése és fejlesztése PDB2301 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 G Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens Tantárgyfelelős szervezeti egység kódja A kurzus

Részletesebben