barkácsboltban megleljük a szükséges anyagot (lásd táblázat). A KÍSÉRLETEZ TÁLCA ESZKÖZEI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "barkácsboltban megleljük a szükséges anyagot (lásd táblázat). A KÍSÉRLETEZ TÁLCA ESZKÖZEI"

Átírás

1 A KÍSÉRLETEZ TÁLCA ESZKÖZEI barkácsboltban megleljük a szükséges anyagot (lásd táblázat). 1. Kémcs kefe 2. Fa keresztrúd 3. Villanyég tartó 4. Kémcs tartó 5. Tölcsértartó 6. Csipesz 7. Tartó drót 8. Kampó 9. Drótháló 10. Fémpálca 11. M anyag töml 12. Töml csatlakozás 13. Dugó 14. Csiszolók 15. Teáskanál 16. Fúvócs 17. Söröskupak 18. Spiritusz ég 19. Éget kanál 20. Ruhacsipesz 21. Vizes tekn 22. Víztartó üveg 23. Kémcs v. villanyég 24. Tölcsér 25. Injekciós üvegcsék gumi záróval 26. Sz r papír 27. Bef ttes üveg 28. Acéllapocska 29. Kis konzervdoboz 30. Gázfejleszt 31. Villanyég k Honnan szerezzük be az ökolabor anyagait? Els sorban saját háztartásunkból. Ha nem dobtunk el semmit, hanem minden csomagolást, régi eszközt meg-tisztítva elraktároztunk, nemcsak az ökolaborhoz, hanem egyéb barkácsolás-hoz és javításokhoz is mindig találunk hasznosítható anyagot a gy jtemé-nyünkben! Ha mégsem, ekkor induljunk útnak, hogy haszonvastelepen, tüzépen, MINDEN KÍSÉRLET EL TT A TANÁR BESZÉLJE MEG A DIÁKOKKAL A KÍSÉRLET LEFOLYÁSÁT ÉS A BIZTONSÁGI KÉRDÉSEKET!

2 HOGYAN ÁLLÍTSUK ÖSSZE A TÁLCÁT? A tálca lapjához szerezzünk be keményfát vagy préselt lemezt. Méretek: 52 x 33 x 2 cm A tálca szélére keresztlécet er sítünk. Az egyik hosszabb lécbe, miel tt rögzítjük, lyukakat fúrunk. A lyukak az állványrudak furataival összhangban legyenek. A TÁLCA ELEMEI a. Egy keményfa vagy préselt lemez 52 x 33 x 0,5 cm b. Hosszú keresztléc, 2 db. 52x2x1,5 cm c. Rövid keresztléc, 2 db. 30x2x1,5 cm d. Fém állványpálca, 4 db. A kísérletez tálca oldalaiba tároló dobozokat építünk. Méretei: 29,5 x 9 x 5 cm A dobozok lehetnek préselt lemezb l vagy keményfából. KÉMCS TARTÓ Az egyik tároló rekeszbe kémcs tartót teszünk. Ez lehet egy kilyuggatott lapocska vagy fakocka. GYUFASKATULYA FIÓKOK Ha gyufaskatulyákat összeragasztunk, mini fiókos tárolót kapunk, apró tárgyak tárolására. Egy kis darab zsineg vagy drót segít a fiókokat kinyitni. BÖGRÉK, KONZERV- DOBOZOK. LEKVÁROSÜVEGEK Ezek szintén alkalmasak leveg n állandó anyagok tárolására. 1. ÜVEGTISZTÍTÓ KEFE Sodort drót közé szorítsunk be rongyot, szálas anyagot, szalmát, kendert. Kihegyezett használt fogkefe is megteszi.

3 2. KERESZTRUDAK A két fa keresztrúd-tartóként szolgál oly módon, hogy a belefúrt lyukakba kemény drótból készült különböz formájú tartókat dugunk. A keresztrúd mérete: 26x2x1,5 cm. Az állványpálcának és a drótoknak megfelel lyukakat kell fúrnunk. Hogy a keresztrudak magasságát változtathassuk, csúszó szorosságúra kell fúrni a lyukakat vagy pedig a keresztrudakat hátulról szárnyas csavarral rögzíteni. 3. VILLANYÉG TARTÓ 30 cm hosszú, kemény drótot (30 cm) 2,3 cm vastag sepr nyélen vagy rúdon csavarjunk át kétszer. Lehet más méret drótgy r ket is készíteni. Egy alsó tartó is szükséges, ez lehet a tölcsértartó. 4. KÉMCS TARTÓ DRÓTGY R 40 cm-es drótból hajlítsuk. Tekerjük háromszor egy 1,6 cm vastag fapálca vagy fémcs körül.

4 5. TÖLCSÉRTARTÓ 5 cm átmér j rúd körül hajlítsunk meg egy 30 cm-es drótdarabot. 6. CSIPESZ Alkalmas acéllemezb l (festékes doboz, konzervdoboz) vágjunk ki egy 8x1 cm-es csíkot, majd hajlítsuk meg a rajzon látható módon. 7. U DRÓT 40 cm-es drótot hajlítsunk meg kétszer derékszögben. Ez lesz a dróthálótartónk.

5 8. KAMPÓK 10 cm-es drótokat horog alakúra hajlítsunk. 9. DRÓTHÁLÓ Ezt legjobb készen venni, de guberálhatunk is. Ha egy festékes doboz fedelét kilyuggatjuk, az is jó. A dróthálón a láng nem hatol át, az edény nem sérül meg. 10. FÉMPÁLCÁK Haszonvastelepen keressünk 5-6 mm vastag vaspálcákat. Vágjuk 30 cm-es darabokra. 11. M ANYAG-TÖML Ezt legjobb vásárolni, de ha kórházból kapunk infúziós csöveket, az is jó. (Jól kif zni!) 12. KÉMCS -CSATLAKOZÓ Erre a célra kiürült golyóstoll-betétet használhatunk, ha fém, égessük ki a tintamaradékot vagy jól f zzük ki. Két végét vágjuk le. M anyag betét is jó, de el bb próbáljuk ki, nem olvad-e forró vízben. Ilyen üres golyóstoll fémbetétb l fúvókát is készíthetünk.

6 13. DUGÓK Dugókat készíthetünk parafából, puhafából, kukoricacsutkából vagy más puha anyagból. Dörzsk vel vagy reszel vel alakítsuk ki a megfelel méretet és formát. 14. DÖRZSKÖVEK E célra vizek mentén keressünk érdes, morzsolatlan felület kerek vagy lapos köveket. Természetesen dörzspapír (smirgli) is jó. 15. TEÁSKANÁL Alkalmas rozsdamentes vagy m anyag kanál. Spatnit fából is készíthetünk. A gyúlékony kanalat lángba ne vigyük. 16. FÚVÓKA Mint már említettük, fúvókát üres golyóstoll-betétb l készíthetünk, miután kif ztük vagy kiolvasztottuk a maradék tintát. Használt infúzióscs is jó. Injekciós t ket alaposan kif zve szintén használhatunk. 17. SÖRÖSÜVEGKUPAKOK Használat el tt a kupakból távolítsuk el a m anyagbevonatot (kiégetni).

7 18. ÉG K A) S p i r i t u s z é g Tartályának kis, nem rozsdásodó edény, pl. tintásüveg alkalmas. Az ég kanócát szálas, összesodort anyagból vagy használt hevederb l (pl. roló) készíthetjük. M szál nem jó. A kanócot tegyük fémtokba és dugjuk át egy fadugón ( gumidugó nem jó). A kanóc fölszívja az alkoholt. Átfúrt söröskupak zárja le az üveget. B) K e r o z i n é g Ez az ég boltban is kapható. Majdnem korommentes lángot ad és sokkal hatékonyabb. C) F a s z é n é g (korommentes) Készülhet konzervdobozból, lásd rajz.

8 19. ÉGET KANÁL Ehhez egy 30 cm-es kemény drót és egy söröskupak szükséges. 20. RUHACSIPESZ Fa ruhacsipesz (a m anyag megolvad!) kiválóan alkalmas kémcsövek tartására és áthelyezésére. Összehajtogatott papírcsíkkal is segíthetünk magunkon. 21. VIZES KÁD Erre kiválóan alkalmas egy négyszögletes, egyik oldalán fölvágott m anyag flakon (pl. hypós flakon) 22. NAGY PALACK Víz tárolására szerezzünk be egyliteres üvegeket. 23. KÉMCSÖVEK, T ZÁLLÓ EDÉNYEK A drága t zálló kémcs helyett villanyég k buráját használhatjuk.

9 23. KÉMCSÖVEK, T ZÁLLÓ EDÉNYEK A drága t zálló kémcs helyett villanyég k búráját használhatjuk. Nyissuk föl a használt villanyég t a talapzatnál soha sem az üvegnél! egy fogóval, használjunk véd keszty t vagy ruhát, nehogy megsérüljünk! A nyílást kerek reszel vel kiszélesítjük. Mindenféle ég t használhatunk, ezért ezeket ne dobjuk a szemétbe. Ezek kibírják a spiritusz és a kerozin lángját, de a Bunsen-ég megolvasztja ket. A burát nagyon óvatosan melegítsük, agresszív anyagoknál használjunk kémcsövet. 24. TÖLCSÉR Flakonok nyakából egyszer en és gyorsan tölcséreket vághatunk ki. Készen is kapható olcsón, ekkor más méretet válasszunk. 25. KIS ORVOSI ÜVEGEK Pl. injekciós üvegek kiválóan alkalmasak kísérletekre szobah mérsékleten, gázfejlesztésre vagy folyékony és szilárd anyagok tárolására. Gy jtsünk be minden csavaros üveget, a záró fedelük ne vesszen el!

10 26. SZ R PAPÍR A legjobb sz r papír-helyettesít a cementes zsák bels rétege. Használat el tt tisztítsuk meg. El fordulhat, hogy enyhén festi a sz rletet. Itatós papírt vagy kávész r t is használhatunk. 27. NAGYOBB EDÉNYEK El nyösek a csavaros tetej bef ttes üvegek és m anyag dobozok. Ezekben langyos h mérséklet kísérleteket és sz réseket végezhetünk; oldatokat, vizet tárolhatunk bennük. 28. EGYSZER MÉRLEG Súlykülönbségek kimutatására, de súlymérésre is alkalmas egyszer mérleget készíthetünk acéllapocskából vagy acélpálcából. Az acélcsíkot beszorítjuk, és a hosszabbik felére akasztjuk a mérend tárgyat. A lapocska mögé skálalapot er sítünk, ismert súlyokkal kalibráljuk. Zsilett pengéb l és szalmaszálból is készíthetünk mérleget, lásd ábra. 29. KIS KONZERVDOBOZOK Ezek nagyon hasznosak vízforralásra vagy vizes oldatok melegítésére, ahol nincs üvegedényre szükség. 30. GÁZFEJLESZT (Lásd fedlap) Kis gázfejleszt t készíthetünk injekciós üvegb l, golyóstoll-betétb l és infúziós cs b l (lásd ábra). Bánj óvatosan a gázfejleszt vel, és csak kis mennyiség anyagot tölts bele! Sohse használj koncentrált savat vagy lúgot!figyeld a töml t, mert nem szabad, hogy elduguljon!

11 S z e l í d E n e r g i a F ü z e t e k 7 ================================================= Ökolabor hulladékból - 25 kísérlettel ================================================= Szelíd Energia Alapítvány Budapest 2004

12 A KÉMIAI KÍSÉRLETEZ! TÁLCA A kísérletez" tálca egy hordozható minilabor, amit könnyen bárhová szállíthatunk, bármilyen helyiségben elhelyezhetünk. Eszközeit használt flakonokból, göngyölegekb" l, hulladékokból házilag, a gyerekekkel közösen állítjuk össze. El" nyei: Hordozható Házilag bárki helyi anyagokból és hulladékokból összeállíthatja A diákok saját maguk gy# jthetik a tálcához szükséges anyagokat, 4-5 diák dolgozhat egy tálcával Haladó diákok is használhatják A tálca hazavihet", a gyerekek otthon is felügyelet mellett - használhatják El" készületben: Gyertyakísérletek (53 kísérlet gyertyával) és: Szelíd kémia iskolásoknak Készült az Ökotárs támogatásával 2004-ben. Összeállította: dr. Rózsa Sándor Átnézte: Földi Mihály Szelíd Energia Füzetek: 1.Kazánteszt, 2.Hormonszer$ anyagok, 3.Mosóporteszt, 4.F$ tés, 5.Energiamérlegek a mez% gazdaságban, 6.Mosógépek, 7.Ökolabor hulladékból 25 kísérlettel, 8.Energiamenü; Hogyan mosunk, hogyan mossunk? (Ökoszolgálat 2001), elfogyott; Testápoló lexikon, 1100 összetev% min% sítése (Ökotársnál 600 Ft, 2002) Aki egy önmagának megcímzett, 65 Ft-tal felbélyegzett, A5-borítékot küld, annak egy füzetünket megküldjük.szelíd Energia Alapítvány, 1118 Budapest, Sasadi út 24. szeliden@pro.hu A füzet ingyenes, az adomány tetsz& leges! Postabank Bp

13 KÖNNYEN BESZEREZHET' VEGYSZEREK Csoport Vegyjel Lel( hely =============================================== Fémek Fe (vas) Fémek: haszonvastelep, Al (alumínium) MÉH, barkácsbolt, bádogos, Cu (réz ) kimerült szárazelem Pb (ólom) Zn (cink) Sn (ón) Nemfémek S (kén) borászati szaküzlet C (szén) tüzép (faszén, koksz) Oxidok CaO (kalciumoxid) tüzép (égetett mész) Fe2O3 (vas(iii)oxid) festékpigment, rozsda) MnO2 (mangándioxid ) szárazelem (barnak) ) CO2 (széndioxid) szódásüveg, süt) por+sav H2O2 (hidrogénperoxid) patika, kémszerbolt Savak HCl (hidrogénklorid, sósav) festékbolt H2SO4 (kénsav) használt akku CH3COOH (ecetsav) közért (ecet) H2CO3 (szénsav) szódavíz, ásványvíz Citromsav közért Lúgok NaOH (marónátron, zsírszóda) festékbolt Ca(OH)2(kalciumhidroxid) CaO+víz (oltott mész) Mg(OH)2 (magnéziumhidroxid) patika Sók NaCl (nátriumklorid) konyhasó Na2CO3 (nátriumkarbonát) mosószóda NaHCO3 (nátriumhidrogénkarbonát) süt) por K2CO3 (káliumkarbonát) süt) por (hamuzsír) CaCO3 (kalciumkarbonát) mészk), kréta CaSO4 (kalciumszulfát) festékbolt (gipsz) CuSO4 (rézszulfát) kertészet (rézgálic) MgSO4 (magnéziumszulfát) patika NH4Cl (ammóniumklorid) barkácsbolt (szalmiák) CaCl(OCl) (kalciumhipoklorit) hipo tisztító, patika KMnO4 (káliumpermanganát) patika Víz H2O es) víz, desztillált víz, forralt víz =============================================

14 1. A LEVEG+ MELEGÍTVE KITERJED * Egy literes üveg * Nylonzacskó v. lufi * Vödör meleg víz 25 KÍSÉRLET LEVEG*, ÉGÉS Az üveg szájára ráer, sítjük a zacskót vagy a luftballont majd bele helyezzük a forró vízbe. Mi történik? 2. AZ ÉGÉS ELFOGYASZTJA AZ OXIGÉNT * Lapos edény (kanna félbe vágva) * Bef- ttes üveg * Gyertya * Tintás víz A lapos edény aljára gyertyát er, sítünk, meggyújtjuk, majd festett vizet töltünk bele. A gyertyát leborítjuk egy üres üveggel. Figyeljük a vízszintet a gyertyánál. Mit veszünk észre? 3. A HÍNÁR OXIGÉNT FEJLESZT * Bef. ttes üveg * Tölcsér * Kémcs. vagy pohár * Hínár vagy valami zöld vízinövény Nagyobb üvegbe vizet töltünk, bele tesszük a vízi növényt, majd ráborítunk egy tölcsért és egy vízzel telt kémcsövet. A kémcs, ben összegy/ lik valami. Mi lehet ez? 4. SZÉNDIOXID ÖNTÉSE * 2 db. bef. ttes üveg * Szódabikarbóna * Ecet * Ég. pálca * Szódásüveg Fölfordított szódásüvegb, l töml, vel egy üvegbe óvatosan széndioxidot engedünk. Másik edénybe ég, pálcát dugunk, majd a széndioxidot óvatosan

15 átöntjük. Szódabikarbónából és ecetb0 l is nyerhetünk széndioxidot. Mi történik az üvegben? 5. KÉZMOSÁS * Tiszta víz * Szappan * Nagyobb edény El0 ször tiszta vízben mosunk kezet. Milyenek a vízcseppek? szappanozzuk be a kezünket. Milyen változást észlelünk? Most 6. BORS ÉS SZAPPAN A VÍZ FELSZÍNÉN * Lapos edény * 1 rölt bors vagy f2 részpor * Szappan Töltsünk kevés vizet a lapos edénybe, majd szórjunk rá egy kevés borsot. Mit láthatunk? Most oldjunk föl egy kevés szappant. A vízen különös tolakodás támad. Mi történik? 7. A MOSÓSZER KISZABADÍTJA AZ OLAJAT * Bef3 ttes üveg * Kicsi, sz2 knyakú üveg * Paprikás olaj * Mosogatószer A paprikás olajjal töltött kis üveget belehelyezzük a nagy edénybe a víz alá. Ha óvatosan mosogatószert csöpögtetünk a vízbe, az olaj elkezd fölfelé áramolni. Mi történt? 8. A MOSÓSZER EMULGÁL * 2 db. hosszúkás edény vagy mér3 -henger * Paprikás olaj * Mosogatószer Egy kevés paprikás olajt öntünk mindkét edénybe a vízre. Összerázzuk. Most az egyik edénybe néhány csöpp mosogatószert adunk és újból össze-rázzuk. Mit láthatunk? Mi történt és miért?

16 9. VÍZKEMÉNYSÉG, MÉSZSZAPPAN * 3 db. edény * Desztillált víz, es4 víz, csapvíz * Szappanreszelék * Vízlágyító (Csillag, Calgon) Oldjunk föl szappanreszeléket a három féle vízben! Mit láthatunk? Most oldjunk föl egy kávéskanál vízlágyítót friss csapvízben, utána adjuk bele a szappant. Ezután hogyan reagál a csapvíz? Deszt. víz: átlátszó oldat, jó habzás Es4 víz: esetleg kissé zavaros oldat, kisebb habzás Csapvíz (kemény víz): zavaros oldat, mészszappan kicsapódása, hab nincs ill. csak szappan túladagoláskor

17 FESTÉK 10. VIRÁGFESTÉS * Bef5 ttes üveg * Tinta * Fehér virág (anemona, tulipán, stb.) Ha a tintás vízbe állítjuk a frissen vágott virágokat, a szirmok elszínez6 dnek. 11. FESTÉKLEMOSÁS * Élelmiszerfestékkel színezett édességek (pl. földieper-utánzat) * Edény langyos vízzel Tegyük az édességeket a vízbe és kevergessük. A festék leoldódik az édességr6 l. 12. KARAMELL-FESTÉK (kul6 r) KÉSZÍTÉSE * Villanyég7 bura vagy kémcs7 * Teáskanál cukor * Spirituszég7 Óvatosan hevítsük a cukrot (100*C), amíg meg nem olvad. Vigyázzunk, ne szenesedjen! A barna, illatos olvadékot oldjuk föl vízben, barna festéket kapunk. 13. KROMATOGRÁFIA * Bef7 ttes üveg fedéllel * Csésze * Spiritusz vagy benzin * Kréta * Papírcsík * Sz8 r7 papír (kerek) * Zöld filctoll

18 A bef9 ttes üvegbe töltsünk egy ujjnyi oldószert. Ezután a krétára zöld filctol-lal húzzunk egy vonalat és állítsuk az oldószerbe. A papírcsíkkal tegyük ugyanúgy. Pár percnyi futtatás után mit láthatunk? A zöld filctoll festék sárga és kék színekre bomlik föl, a kék vándorol messzebbre. A kör alakú sz: r9 papíron is futtathatjuk a festéket az ábra szerint. 14. TOBOZ CSIKI-CSUKI * Toboz * Szalmavirág * Bogáncsvirág * Bef; ttes üveg Helyezzük a száraz tobozt vagy a száraz virágokat az üvegbe, amelybe egy ujj-nyi vizet öntöttünk és zárjuk le. Pár perc nézzük meg újra, történt-e valami változás? A toboz vagy a virág nedves leveg9 ben becsukódik. Környezetmérgek 15. Kéndioxid hatása *Bef9 ttes üveg *Kén-csíkok *Színes virág *Muskátli levél *Szög Helyezzünk el a növények ill. a szög mellett egy darab ég9 kéncsíkot, majd zárjuk le az üveget. Egy negyed óra múlva ismét nézzük meg a kísérletet. Mit észlelünk? 16. Mosogatószer hatása *Bef9 ttes üveg *Pohár *Muskátli levél *Mosogatószer *Papír-poháralátét A papírt átitatjuk mosogatószerrel és a

19 muskátli levél alá helyezzük. Szigetel< szalaggal a fed< t tömítjük. Egy óra múlva nézzük meg ismét az üveget. Mit észlelünk? 17. Természetes indikátorok Piros, ibolya vagy rózsaszín= virágok, színes gyümölcsök, gyökerek vizes vagy alkoholos oldatai fölhasználhatók természetes indikátorként, ha színük a savfokkal változik. A vizes oldatokat nyomban föl kell használnunk, az alkoholos kivonatok tartósabbak. Kérjük meg a diákokat, keressenek ilyen színes virágokat vagy gyümölcsöket és próbálják ki < ket ecetes vagy szappanos vízben (savas vagy lúgos közegben), az eredményeket pedig írják be a munkafüzetükbe. Növény neve savas lúgos Terminali catapa piros kék Rosea rucunae rózsaszín zöld Bouganvillea spectabilis bíbor sárga Iresina (n< szirom) bíbor sárga Vörös káposzta piros kék Tradescancia (pletyka) barna zöld Hypoestes vericillaris bíbor narancs Kísérletek tesztcsíkokkal 18. Nitrát kimutatása *Nitrát-tesztcsík *Kés *Csapvíz, retek, saláta A növényb< l levet préselünk ki és ebbe mártjuk a tesztcsíkot. Minél lilább lesz a tesztcsík, annál több nitrát van a mintában. Ha nem színez< dik el a tesztcsík (pl. csapvízben), fölhasználhatjuk újból. 19. C-vitamin kimutatása *C-vitamin tesztcsík *Kés *Banán, kivi, narancs A gyümölcsökb< l nedvet préselünk a tesztcsíkra. C-vitamin (aszkorbin sav) jelenlétére a tesztcsík zöldeskékre változik. 20. Sz< l< cukor kimutatása *Glükóz-tesztcsík *Kés *Alma, körte, sz< l< A tesztcsík sz< l< cukor jelenlétekor intenzív kékeszöld szín= lesz. 21. Répacukor fölbontása *Répacukor *Sz< l< cukor-tesztcsík *Ecet *Ég< Oldjuk föl a répacukrot vízben. A glükóz-tesztcsíkkal vizsgáljuk meg. Most adjunk ecetet a cukros oldathoz és forraljuk föl. Ismételjük meg a glükóz-tesztet. A répacukor sav hatására sz< l< cukrot ad le. 22. Dióbél-égetés *Dióbél *Vékony drót * Öngyújtó Készítsünk állványt drótból és t= zzünk a hegyére egy fél dióbelet, majd gyújtsuk meg. A dió sok energiát tartalmaz. 4 g dió kb. 2-3 percig ég. Amíg ég, ennyi energiával futhatunk. A dióbél ún. jó zsírokat tartalmaz, ezek nem okoznak érelmeszesedést. 23. Emeletes víz * 2 db. pohár Kék és piros tinta *Só *Pipetta (kihúzott vég= üvegcs< ) Oldjunk föl egy fél pohár vízben annyi sót, amennyit csak lehet. Csöppentsünk bele pár csöpp kék tintát. Egy másik edényben fessünk be piros tintával valamennyi vizet. Most egy pipettával a piros vizet óvatosan eresszük rá a kék vízre! 24. M= anyagok azonosítása sós vízben *M= anyag darabkák különböz< anyagokból *Bef< ttes üveg *Konyhasó Gy= jtsünk különböz< göngyölegekb< l,

20 m > anyag tárgyakból darabkákat. Ha fokozatosan sót oldunk a vízben, egyes m > anyag darabkák úszni kezdenek a vízben, a következ? sorrendben: 1. polietilén (PE) 2. polisztirol (PS) 3. polimetil-metakrilát (PMMA) 4. polivinilklorid (PVC) 5. fenoplaszt (PF) 6. poliészter (UP) Termoplasztok: megolvadnak Duroplasztok: nem olvadnak Elasztomérek: szivacsszer > ek 25. M > anyagok fölismerése lángpróbával Selyem (fehérje): égetett haj, büdös Gyapjú (fehérje): égetett haj, büdös Pamut (cellulóz-szénhidrát): izzó papír M > szál (cellulózacetát): sárgászöld, csillagszóró PE (polietilén): gyertyaszer >, megolvad, csöpög, sárgáskék láng, paraffinszag, körömmel karcolható PP (polipropilén): lángban mint a PE, kissé nehezebb, keményebb, nehezebben karcolható PS (polisztirol): joghurtos pohár, csörög; sárgásfehér, kormozó láng: apró, olvadt gömböcskék, édeskés szag PVC (polivinilklorid): zöldes láng, lángból kivéve elalszik, sósav szagú PF (polifluoretilén): nem ég Könnyen beszerezhet? vegyszerek Fémek Nemfémek Oxidok Savak Lúgok Sók Fe Al Cu Pb Zn Sn S C CaO Fe2O3 MnO2 CO2 H2O2 HCl H2SO4 CH3COOH H2CO3 NaOH Ca(OH)2 Mg(OH)2 NaCl Na2CO3 NaHCO3 K2CO3 CaCO3 CaSO4 CuSO4 MgSO4 NH4Cl CaCl(OCl) KMnO4 Vas alumínium réz ólom cink ón kén szén kalciumoxid vas(iii)oxid mangándioxid (barnak? ) széndioxid hidrogénperoxid sósav kénsav ecetsav szénsav citromsav zsírszóda oltott mész magnéziumhidroxid konyhasó mosószóda szódabikarbóna hamuzsír kicsapott kréta gipsz rézszulfát magnéziumszulfát ammóniumklorid kalciumhipoklorit kaliumpermanganát víz, sómentes Haszonvas-telep, MÉH kimerült szárazelem bádogos borászati szaküzlet faszén, koksz égetett mész, tüzép rozsda szárazelem szódásüveg, ásványvíz süt? por+sav patika, kémszerbolt bádogos akku, hasonvas telep ecet ásványvíz bevásárló központ barkács áruház patika bolt bolt süt? por, bolt süt? por, bolt papírbolt barkácsbolt mez? gazda-bolt patika barkácsbolt hipo, bolt patika desztillált víz, forralt es? víz, lágyított víz Szakirodalom -SOURCE BOOK FOR TEACHING CHEMISTRY TO BEGINNERS WITH LOCALLY AVAILABLE MATERIALS Mzumbe Book, Tanzania BENDEL, E: Chemie eine ganz alltaegliche Sache, Stuttgart DZSIDA László: 200 kémiai kísérlet, Bp BALÁZS Lórántné: Színes vegyészkedés, Bp AG DEUTSCHE KUNSTSTOFFINFUSTRIE: Kunststoffe, Werkstoffe unserer Zeit, Frankfurt 1990

21 2002. dec. 17. ÖKOLABOR HULLADÉKBÓL - 25 kísérlettel - A kémiai kísérletez@ tálca A kísérletez@ tálca egy hordozható minilabor, amit könnyen bárhová szállíthatunk, bármilyen helyiségben elhelyezhetünk. Eszközeit használt flakonokból, göngyölegekb@ l, hulladékokból házilag a gyerekekkel állítjuk össze. El@ nyei: * Hordozható * Házilag bárki helyi anyagokból és hulladékokból összeállíthatja * A diákok saját maguk gya jthetik a tálcához szükséges anyagokat. 4-5 diák dolgozhat egy tálcával. * Haladó diákok is használhatják * A tálca hazavihet@, a gyerekek otthon is felügyelet mellett - használhatják. A kísérletez@ tálca eszközei 32. Kémcs@ -kefe 33. Fa-keresztrúd 34. Villanyég@ -tartó 35. Kémcs@ -tartó 36. Tölcsér-tartó 37. Csipesz 38. Tartó 39. Kampó 40. Drótháló 41. Fémpálca 42. MA anyag-töml@ 43. Töml@ -csatlakozás 44. Dugó 45. Csiszolók@ 46. Teáskanál 47. Fúvócs@ 48. Söröskupak 49. Spiritusz ég@ 50. Éget@ kanál 51. Ruhacsipesz 52. Vizes tekn@ 53. Víztartó üveg 54. Kémcs@ v. villanyég@ 55. Tölcsér 56. Injekciós üvegcsék gumi záróval 57. SzA r@ papír 58. Bef@ ttes üveg 59. Acél-lapocska 60. Kis konzervdoboz 61. Gázfejleszt@ 62. Villanyég@ k Minden kísérlet el@ tt a tanár beszélje meg a diákokkal a kísérlet lefolyását és a biztonsági kérdéseket! Hogyan állítsuk össze a tálcát? A tálca lapjához szerezzünk be keményfát vagy préselt lemezt. Méretek 52x33x2 cm A tálca szélére keresztlécet er@ sítünk. Az egyik hosszabb lécbe, miel@ tt rögzítjük, lyukakat fúrunk. A lyukak az állványrudak lyukaival összhangban legyenek. A tálca elemei a) Egy keményfa vagy préselt lemez 52x53x0,5 cm b) Hosszú keresztléc, 2 db. 52x2x1,5 cm c) Rövid keresztléc, 2 db. 30x2x1,5 cm d) Fém állványpálca, 4 db. A kísérletez@ tálca oldalaiba tároló dobozokat építünk. Méretei: 29,5x9x5 cm A dobozok lehetnek préselt lemezb@ l vagy keményfából. Kémcs@ tartó Az egyik tároló rekeszbe kémcs@ tartót teszünk. Ez lehet egy kilyuggatott lapocska. Gyufaskatulya-fiókok Ha gyufaskatulyákat összeragasztunk, mini fiókos tárolót kapunk, apró tárgyak tárolására. Egy kis darab zsineg vagy drót segít a fiókokat kinyitni. Bögrék, konzervdobozok, lekvárosüvegek Ezek szintén alkalmasak leveg@ n állandó anyagok tárolására. A kísérletez@ tálca eszközei 1. Üvegtisztító kefe Sodort drót közé szorítsunk be rongyot, szálas anyagot, szalmát, kendert. Kihegyezett használt fogkefe is megteszi. 2. Keresztrudak A két fa keresztrúd tartóként szolgál oly módon, hogy a belefúrt lyukakba kemény drótból készült különböz@ formájú tartókat dugunk. A keresztrúd mérete: 26x2x1,5 cm Az állványpálcának és a drótoknak megfelel@ lyukakat kell fúnunk. Hogy a keresztrudak magasságát változtathassuk, csúszó szorosságúra kell fúrni a lyukakat vagy pedig a keresztrudakat hátulról szárnyas csavarral rögzíteni. 3. Villanyég@ -tartó 30 cm hosszú, kemény drótot (30 cm) 2,3 cm vastag sepra nyélen vagy rúdon csavarjunk át kétszer. Lehet más méreta drótgya ra ket is készíteni. Egy alsó tartó is szükséges, ez lehet a tölcsértartó. 4. Kémcs@ tartó drótgya ra 40 cm-es drótból hajlítsuk. Tekerjük háromszor egy 1,6 cm vastag fapálca vagy fémcs@ körül. 5. Tölcsértartó % cm átmér@ ja rúd körül hajlítsunk meg egy 30 cm-es drótdarabot. 6. Csipesz Alkalmas acéllemezb@ l (festékes doboz, konzervdoboz) vágjunk ki egy 8x1 cm-es csíkot, majd hajlítsuk meg a rajzon látható módon. 7. U-drót 40 cm-es drótot hajlítsunk meg kétszer derékszögben. Ez lesz a drótháló-tartónk. 8. Kampók 10 cm-es drótokat horog alakúra hajlítsunk.

22 9. Drótháló Ezt legjobb készen venni, de guberálhatunk is. Ha egy festékes doboz fedelét kilyuggatjuk, a kapott perforált lemez is jó. A dróthálón a láng nem hatol át, az edény nem sérül meg. 10. Fémpálcák Haszonvas telepen keressünk 5-6 mm vastag vaspálcákat. Vágjuk 30 cm-es darabokra. 11. MB anyag-tömlc Ezt legjobb vásárolni, de ha kórházból kapunk infúziós csöveket, az is jó. (Jól kifc zni). 12. KémcsC -csatlakozó Erre a célra kiürült golyóstoll-betétet használhatunk, ha fém, égessük ki a tintamaradékot vagy jól fc zzük ki. Két végét vágjuk le. MB anyag betét is jó, de elc bb próbáljuk ki, nem olvad-e forró vízben? Ilyen üres golyóstoll fémbetétbc l fúvókát is készíthetünk. 13. Dugók Dugókat készíthetünk parafából, puhafából, kukoricacsutkából vagy más puha anyagból. DörzskC vel vagy reszelc vel alakítsuk ki a megfelelc méretet és formát. 14. Dörzskövek E célra vizek mentén keressünk érdes, morzsolatlan felületb kerek vagy lapos köveket. Természetesen dörzspapír (smirgli) is jó. 15. Teáskanál Alkalmas rozsdamentes vagy mb anyag kanál. Spatnit fából is készíthetünk. A gyúlékony kanalat lángba ne vigyük. 16. Fúvóka Mint már említettük, fúvókát üres golyóstoll-betétbc l készíthetünk, miután kifc ztük vagy kiolvasztottuk a maradék tintát. Használt infúzióscsc is jó. Injekciós tb ket alaposan kifc zve szintén használhatunk. 17. Sörösüveg-kupakok Használat elc tt a kupakból távolítsuk el a mb anyag-bevonatot (kiégetni). 18. ÉgC k a) SpirituszégC Tartályának kis, nem rozsdásodó edény, pl. tintásüveg alkalmas. Az égc kanócát szálas, összesodort anyagból vagy használt hevederbc l (pl. roló) készíthetjük. MB szál nem jó. A kanócot tegyük fémtokba és dugjuk át egy fadugón ( gumidugó nem jó). A kanóc fölszívja az alkoholt. Átfúrt söröskupak zárja le az üveget. B) KerozinégC Ez az égc boltban is kapható. Majdnem korommentes lángot ad és sokkal hatékonyabb. C) Korommentes faszén-égc Készülhet konzervdobozból, lásd rajz. 19. ÉgetC kanál Ehhez egy 30 cm-es kemény drót és egy sörös kupak szükséges. 20. Ruhacsipesz Fa-ruhacsipesz (mb anyag megolvad!) kiválóan alkalmas kémcsövek tartására és áthelyezésére. Összehajtogatott papírcsíkkal is segíthetünk magunkon. 21. Vizes kád Erre kiválóan alkalmas egy négyszögletes, egyik oldalán fölvágott mb anyag flakon (pl. hypós flakon) 22. Nagy palack Víz tárolására szerezzünk be egyliteres üvegeket. 23. Kémcsövek, tb zálló edények A drága tb zálló kémcsc helyett villanyégc k búráját használhatjuk. Nyissuk föl a használt villanyégc t a talapzatnál soha sem az üvegnél! egy fogóval, használjunk védc kesztyb t vagy ruhát, nehogy megsérüljünk! A nyílást kerek reszelc vel kiszélesítjük. Mindenféle égc t használhatunk, ezért ezeket ne dobjuk a szemétbe. Ezek kibírják a spiritusz és a kerozin lángját, de a BunsenégC megolvasztja C ket. A burát nagyon óvatosan melegítsük, agresszív anyagoknál használjunk kémcsövet. 24. Tölcsér Flakonok nyakából egyszerb en és gyorsan tölcséreket vághatunk ki. Készen is kapható olcsón, ekkor más méretet válasszunk. 25. Kis orvosi üvegek Pl. injekciós üvegek kiválóan alkalmasak kísérletekre szobahc mérsékleten, gázfejlesztésre vagy folyékony és szilárd anyagok tárolására. GyB jtsünk be minden csavaros üveget, a záró fedelük ne vesszen el! 26. A legjobb szb rc papír-helyettesítc a cementes zsák belsc rétege. Használat elc tt tisztítsuk meg. ElC fordulhat, hogy enyhén festi a szb rletet. Itatós papírt vagy kávészb rc t is használhatunk. 27. Nagyobb edények ElC nyösek a csavaros tetejb befc ttes üvegek és mb anyag dobozok. Ezekben langyos hc mérsékletb kísérleteket és szb réseket végezhetünk; oldatokat, vizet tárolhatunk bennük. 28. EgyszerB mérleg Súlykülönbségek kimutatására, de súlymérésre is alkalmas egyszerb mérleget készíthetünk acél lapocskából vagy acél pálcából. Az acélcsíkot beszorítjuk és a hosszabbik felére akasztjuk a mérendc tárgyat. A lapocska mögé skálalapot erc sítünk, ismert súlyokkal kalibráljuk. Zsilett pengébc l és szalmaszálból is készíthetünk mérleget, lásd ábra. 29. Kis konzervdobozok Ezek nagyon hasznosak vízforralásra vagy vizes oldatok melegítésére, ahol nincs üvegedényre szükség. 30. GázfejlesztC Kis gázfejlesztc t készíthetünk injekciós üvegbc l, golyóstoll-betétbc l és infúziós csc bc l (lásd ábra). Bánj óvatosan a gázfejlesztc vel és csak kis mennyiségb anyagot tölts bele. Sohse használj koncentrált savat vagy lúgot. Figyeld a tömlc t, mert nem szabad, hogy elduguljon. 25 KÍSÉRLET 1. LevegC, égés A levegc melegítve kiterjed *Egy literes üveg *Nylonzacskó v. lufi *Vödör meleg víz Az üveg szájára ráerc sítjük a zacskót vagy a luftballont majd bele helyezzük a forró vízbe. Mi történik? 2. Az égés elfogyasztja az oxigént * Lapos edény (kanna félbe vágva) *BefC ttes üveg * Gyertya * Tintás víz A lapos edény aljára gyertyát erc sítünk, meggyújtjuk, majd festett vizet töltünk bele. A gyertyát leborítjuk egy üres üveggel. Figyeljük a vízszintet a gyertyánál. Mit veszünk észre? 3. A hínár oxigént fejleszt *BefC ttes üveg * Tölcsér *KémcsC vagy pohár *Hínár vagy valami zöld vízinövény Nagyobb üvegbe vizet töltünk, bele tesszük a vízi növényt, majd ráborítunk egy tölcsért és egy vízzel telt kémcsövet. A kémcsc ben összegyb lik valami. Mi lehet ez? 4. Széndioxid öntése *2 db. BefC ttes üveg *Szódabikarbóna *Ecet *ÉgC pálca *Szódásüveg Fölfordított szódásüvegbc l tömlc vel egy üvegbe óvatosan széndioxidot engedünk. Másik edénybe égc pálcát dugunk, majd a széndioxidot óvatosan átöntjük. Szódabikarbónából és ecetbc l is nyerhetünk széndioxidot. Mi történik az üvegben: 5. Kézmosás *Tiszta víz *Szappan *Nagyobb edény ElC ször tiszta vízben mosunk kezet. Milyenek a vízcseppek? Most szappanozzuk be a kezünket. Milyen változást észlelünk? 6. Bors és szappan a víz felszínén *Lapos edény *D rölt bors vagy fb részpor *Szappan Töltsünk kevés vizet a lapos edénybe, majd szórjunk rá egy kevés borsot. Mit láthatunk? Most oldjunk föl egy kevés szappant. A vízen különös tolakodás támad. Mi történik? 7. A mosószer kiszabadítja az olajt *BefC ttes üveg *Kicsi, szb knyakú üveg *Paprikás olaj *Mosogatószer A paprikás olajjal töltött kis üveget belehelyezzük a nagy edénybe a víz alá. Ha óvatosan mosogatószert csöpögtetünk a vízbe, az olaj elkezd fölfelé áramolni. Mi történt? 8. A mosószer emulgál *2 db. hosszúkás edény vagy mérc henger *paprikás olaj * Mosogatószer Egy kevés paprikás olajt öntünk mindkét edénybe a vízre. Összerázzuk. Most az egyik edénybe néhány csöpp mosogatószert adunk és újból összerázzuk. Mit láthatunk? Mi történt és miért? 9. Vízkeménység, mészszappan *3 db. edény *Desztillált víz, esc víz, csapvíz *Szappanreszelék *Vízlágyító (Csillag, Calgon) Oldjunk föl szappanreszeléket a három féle vízben! Mit láthatunk? Most oldjunk föl egy kávéskanál vízlágyítót friss csapvízben, utána adjuk bele a szappant. Most hogyan reagál a csapvíz? Deszt. víz: átlátszó oldat, jó habzás EsC víz: esetleg kissé zavaros oldat, kisebb habzás Csapvíz (kemény víz): zavaros oldat, mészszappan kicsapódása, hab nincs ill. csak szappan túladagoláskor Festék 10. Virágfestés *BefC ttes üveg *Tinta *Fehér virág (anemona, tulipán, stb.) Ha a tintás vízbe állítjuk a frissen vágott virágokat, a szirmok elszínezc dnek. 11. Festéklemosás *Élelmiszerfestékkel színezett édességek (pl. földieper-utánzat) *Edény langyos vízzel Tegyük az édességeket a vízbe és kevergessük. A festék leoldódik az édességrc l.

23 12. Karamell-festék (kule r) készítése VillanyégE bura vagy kémcse *Teáskanál cukor *SpirituszégE Óvatosan hevítsük a cukrot (100*C), amíg meg nem olvad. Vigyázzunk, ne szenesedjen! A barna, illatos olvadékot oldjuk föl vízben, barna festéket kapunk. 13. Kromatográfia *BefE ttes üveg fedéllel *Csésze *Spiritusz vagy benzin *Kréta *Papírcsík *SzF re papír (kerek) *Zöld filctoll A befe ttes üvegbe töltsünk egy ujjnyi oldószert. Ezután a krétára zöld filctollal húzzunk egy vonalat és állítsuk az oldószerbe. A papírcsíkkal tegyük ugyanúgy. Pár percnyi futtatás után mit láthatunk? A zöld filctoll festék sárga és kék színekre bomlik föl, a kék vándorol messzebbre. A kör alakú szf re papíron is futtathatjuk a festéket az ábra szerint. 14. Toboz csiki-csuki *Toboz *Szalmavirág *Bogáncsvirág * BefE ttes üveg Helyezzük a száraz tobozt vagy a száraz virágokat az üvegbe, amelybe egy ujjnyi vizet öntöttünk és zárjuk le. Pár perc nézzük meg újra, történt-e valami változás? A toboz vagy a virág nedves levege ben becsukódik. Környezetmérgek 15. Kéndioxid hatása *BefE ttes üveg *Kén-csíkok *Színes virág *Muskátli levél *Szög Helyezzünk el a növények ill. a szög mellett egy darab ége kéncsíkot, majd zárjuk le az üveget. Egy negyed óra múlva ismét nézzük meg a kísérletet. Mit észlelünk? 16. Mosogatószer hatása *BefE ttes üveg *Pohár *Muskátli levél *Mosogatószer *Papír-poháralátét A papírt átitatjuk mosogatószerrel és a muskátli levél alá helyezzük. SzigetelE szalaggal a fede t tömítjük. Egy óra múlva nézzük meg ismét az üveget. Mit észlelünk? 17. Természetes indikátorok Piros, ibolya vagy rózsaszínf virágok, színes gyümölcsök, gyökerek vizes vagy alkoholos oldatai fölhasználhatók természetes indikátorként, ha színük a savfokkal változik. A vizes oldatokat nyomban föl kell használnunk, az alkoholos kivonatok tartósabbak. Kérjük meg a diákokat, keressenek ilyen színes virágokat vagy gyümölcsöket és próbálják ki E ket ecetes vagy szappanos vízben (savas vagy lúgos közegben), az eredményeket pedig írják be a munkafüzetükbe. Növény neve savas lúgos Terminali catapa piros kék Rosea rucunae rózsaszín zöld Bouganvillea spectabilis bíbor sárga Iresina (ne szirom) bíbor sárga Vörös káposzta piros kék Tradescancia (pletyka) barna zöld Hypoestes vericillaris bíbor narancs Kísérletek tesztcsíkokkal 18. Nitrát kimutatása *Nitrát-tesztcsík *Kés *Csapvíz, retek, saláta A növénybe l levet préselünk ki és ebbe mártjuk a tesztcsíkot. Minél lilább lesz a tesztcsík, annál több nitrát van a mintában. Ha nem színeze dik el a tesztcsík (pl. csapvízben), fölhasználhatjuk újból. 19. C-vitamin kimutatása *C-vitamin tesztcsík *Kés *Banán, kivi, narancs A gyümölcsökbe l nedvet préselünk a tesztcsíkra. C-vitamin (aszkorbin sav) jelenlétére a tesztcsík zöldeskékre változik. 20. SzE le cukor kimutatása *Glükóz-tesztcsík *Kés *Alma, körte, sze le A tesztcsík sze le cukor jelenlétekor intenzív kékeszöld színf lesz. 21. Répacukor fölbontása *Répacukor *SzE le cukor-tesztcsík *Ecet *ÉgE Oldjuk föl a répacukrot vízben. A glükóz-tesztcsíkkal vizsgáljuk meg. Most adjunk ecetet a cukros oldathoz és forraljuk föl. Ismételjük meg a glükóz-tesztet. A répacukor sav hatására sze le cukrot ad le. 22. Dióbél-égetés *Dióbél *Vékony drót * Öngyújtó Készítsünk állványt drótból és tf zzünk a hegyére egy fél dióbelet, majd gyújtsuk meg. A dió sok energiát tartalmaz. 4 g dió kb. 2-3 percig ég. Amíg ég, ennyi energiával futhatunk. A dióbél ún. jó zsírokat tartalmaz, ezek nem okoznak érelmeszesedést. 23. Emeletes víz * 2 db. pohár Kék és piros tinta *Só *Pipetta (kihúzott végf üvegcse ) Oldjunk föl egy fél pohár vízben annyi sót, amennyit csak lehet. Csöppentsünk bele pár csöpp kék tintát. Egy másik edényben fessünk be piros tintával valamennyi vizet. Most egy pipettával a piros vizet óvatosan eresszük rá a kék vízre! 24. MF anyagok azonosítása sós vízben *MF anyag darabkák különböze anyagokból *BefE ttes üveg *Konyhasó GyF jtsünk göngyölegekbe különböze l, mf anyag tárgyakból darabkákat. Ha fokozatosan sót oldunk a vízben, egyes mf anyag darabkák úszni kezdenek a vízben, a következe sorrendben: 1. polietilén (PE) 2. polisztirol (PS) 3. polimetil-metakrilát (PMMA) 4. polivinilklorid (PVC) 5. fenoplaszt (PF) 6. poliészter (UP) Termoplasztok: megolvadnak Duroplasztok: nem olvadnak Elasztomérek: szivacsszerf ek 25. MF anyagok fölismerése lángpróbával Selyem (fehérje): égetett haj, büdös Gyapjú (fehérje): égetett haj, büdös Pamut (cellulózszénhidrát): izzó papír MF szál (cellulózacetát): sárgászöld, csillagszóró PE (polietilén): gyertyaszerf, megolvad, csöpög, sárgáskék láng, paraffinszag, körömmel karcolható PP (polipropilén): lángban mint a PE, kissé nehezebb, keményebb, nehezebben karcolható PS (polisztirol): joghurtos pohár, csörög; sárgásfehér, kormozó láng: apró, olvadt gömböcskék, édeskés szag PVC (polivinilklorid): zöldes láng, lángból kivéve elalszik, sósav szagú PF (polifluoretilén): nem ég Könnyen beszerezhete vegyszerek Fémek Nemfémek Oxidok Savak Lúgok Sók Fe Al Cu Pb Zn Sn S C CaO Fe2O3 MnO2 CO2 H2O2 HCl H2SO4 CH3COOH H2CO3 NaOH Ca(OH)2 Mg(OH)2 NaCl Na2CO3 NaHCO3 K2CO3 CaCO3 CaSO4 CuSO4 MgSO4 NH4Cl CaCl(OCl) KMnO4 Vas alumínium réz ólom cink ón kén szén kalciumoxid vas(iii)oxid mangándioxid (barnake ) széndioxid hidrogénperoxid sósav kénsav ecetsav szénsav citromsav zsírszóda oltott mész magnéziumhidroxid konyhasó mosószóda szódabikarbóna hamuzsír kicsapott kréta gipsz rézszulfát magnéziumszulfát ammóniumklorid kalciumhipoklorit kaliumpermanganát víz, sómentes Haszonvas-telep, MÉH kimerült szárazelem bádogos borászati szaküzlet faszén, koksz égetett mész, tüzép rozsda szárazelem szódásüveg, ásványvíz süte por+sav patika, kémszerbolt bádogos akku, hasonvas telep ecet ásványvíz bevásárló központ barkács áruház patika bolt bolt süte por, bolt süte por, bolt papírbolt barkácsbolt meze gazda-bolt patika barkácsbolt hipo, bolt patika desztillált víz, forralt ese víz, lágyított víz Szakirodalom -SOURCE BOOK FOR TEACHING CHEMISTRY TO BEGINNERS WITH LOCALLY AVAILABLE MATERIALS Mzumbe Book, Tanzania BENDEL, E: Chemie eine ganz alltaegliche Sache, Stuttgart DZSIDA László: 200 kémiai kísérlet, Bp BALÁZS Lórántné: Színes vegyészkedés, Bp AG DEUTSCHE KUNSTSTOFFINFUSTRIE: Kunststoffe, Werkstoffe unserer Zeit, Frankfurt 1990

S z e l í d E n e r g i a F ü z e t e k 7 ================================================= Ökolabor hulladékból 25 kísérlettel

S z e l í d E n e r g i a F ü z e t e k 7 ================================================= Ökolabor hulladékból 25 kísérlettel S z e l í d E n e r g i a F ü z e t e k 7 ================================================= Ökolabor hulladékból 25 kísérlettel ================================================= Szelíd Energia Alapítvány

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

Tapasztalat: Magyarázat:

Tapasztalat: Magyarázat: 1. Kísérlet Szükséges anyagok: 3,2 g cinkpor; 1,5 g kénpor Szükséges eszközök: porcelántál, vegyszeres kanál, vas háromláb, agyagos drótháló, Bunsen-égő Végrehajtás: Keverjük össze a cinkport és a kénport,

Részletesebben

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban:

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban: 1. Kísérlet : Hidrogén kimutatása, égése Szükséges anyagok: egy darab cink, sósav Szükséges eszközök: kémcső, cseppentő, gyújtópálca Végrehajtás: a, A kémcsőbe tedd bele a cinkdarabot, majd csepegtess

Részletesebben

Veszélyes anyagok álruhában

Veszélyes anyagok álruhában Veszélyes anyagok álruhában SZKA103_29 Vegyszerek a környezetben tanulói Veszélyes anyagok álruhában 3. évfolyam 121 Diákmelléklet D1 Megfigyelési feladatok A csoport Figyeljétek meg, milyen hatással van

Részletesebben

- 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír

- 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír 1. A talaj vízmegkötő képességének vizsgálata Kötelező védőeszközök Szükséges eszközök - 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír Szükséges anyagok - talajminták

Részletesebben

KissKirály-Manufaktúra Kft. Tel.: 06 (36) 516 088 Mob: 06 (30) 383 0399 E-mail: uzlet@prodrofa.hu. Kép CikkszámMegnevezés Leírás nettó ár.

KissKirály-Manufaktúra Kft. Tel.: 06 (36) 516 088 Mob: 06 (30) 383 0399 E-mail: uzlet@prodrofa.hu. Kép CikkszámMegnevezés Leírás nettó ár. 10002 Kürtőskalács készítő (kicsi) Anyaga: fa + fém Mérete: 64 cm hosszú a nyéllel együtt; a sütőfelület 20 cm hosszú és 4,5 cm átmérőjű Súlya: 535 g Tisztítása: semleges folyékony mosószerrel mossa el.ne

Részletesebben

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai 1. Cink reakciói Három kémcsőbe öntsön rendre 2cm 3-2cm 3 vizet, 2 mol/dm 3 koncentrációjú sósavat, rézszulfát-oldatot, és mindegyik

Részletesebben

Háztartási praktikák, receptek

Háztartási praktikák, receptek Háztartási praktikák, receptek 1. Fertőtlenítő felülettisztító spray 100 ml desztilláltvíz 100 ml alcohol vagy vodka 50 ml ecet 30 csepp illóolaj (levendula, citrom, narancs, oregano, fenyő, rozmaring)

Részletesebben

Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból

Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból Témakörök: 1. Atomszerkezet 2. Kémiai kötések 3. Molekulák és összetett ionok 4. Anyagi halmazok 5. Kémiai átalakulások 6. Hidrogén és nemesgázok 7. Halogénelemek

Részletesebben

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap 1. Írd le a következő elemek és vegyületek kémiai nevét: 1.NaOH, 2.Ca, 3.Mg, 4.CaCO 3, 5.NaCl, 6.Na 2 CO 3 7.CaSO 4, 8.Ca(OH) 2, 9.CaO, 10CO 2, 11.HCl, 12.Na,

Részletesebben

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Kedves Kollégák! A Panoráma sorozat kiadványainak megalkotása során két fő szempontot tartottunk szem előtt. Egyrészt olyan tankönyvet szerettünk volna létrehozni,

Részletesebben

Általános iskola (7-8. évfolyam)

Általános iskola (7-8. évfolyam) Általános iskola (7-8. évfolyam) TÉMAKÖR / Vizsgálat megnevezése Vizsgálat sorszáma Jelleg (T=tanulói; D=demonstrációs; Tg=Tehetséggondozó) ANYAG, KÖLCSÖNHATÁS, ENERGIA, INFORMÁCIÓ Ismerkedés a laboratóriumi

Részletesebben

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint Szóbeli vizsga A témakörök ismeretének mélységét a részletes érettségi követelmény meghatározza. A zárójelben levő számok a vizsgakövetelmény megfelelő fejezetére

Részletesebben

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik Kémia: minden, ami körülvesz 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik TARTALOM 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik...2 1. Sodium PolYacrylate egy polimer a babák egészségéért...3

Részletesebben

B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat!

B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat! 2015/2016. B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat! cink réz híg sósav Jód melegítése Egy száraz

Részletesebben

Kooperatív csoportmunkára épülő kémiaóra a szilárd anyagok rácstípusainak vizsgálatára

Kooperatív csoportmunkára épülő kémiaóra a szilárd anyagok rácstípusainak vizsgálatára Kooperatív csoportmunkára épülő kémiaóra a szilárd anyagok rácstípusainak vizsgálatára Ez az óra összefoglalásra és számonkérésre is épült. A diákok már tanultak a különböző rácstípusokról és gyakorlati

Részletesebben

Hűtővitrin. Üzembe helyezés előtti tudnivalók

Hűtővitrin. Üzembe helyezés előtti tudnivalók Hűtővitrin HU Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. A hűtővitrin háztartási alkalmazásra, italok 0

Részletesebben

Beépíthet elektromos f z lap... 3

Beépíthet elektromos f z lap... 3 Beépíthet elektromos f z lap HU Tisztelt Vev! A beépíthet elektromos f z lap a háztartásban való felhasználasra készült. A csomagoláshoz környezetbarát anyagokat használunk, melyek a környezet veszélyeztetése

Részletesebben

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Kedves Vásárlónk, kedves Háziasszonyok! A Befőző géppel új értelmet nyer a lekvárkészítés, egyszerűbb és egészségesebb lesz, mint hinnék! A Weck befőző géppel való

Részletesebben

Érettségi kísérletek kémiából 2012.

Érettségi kísérletek kémiából 2012. Érettségi kísérletek kémiából 2012. 1. Két óraüvegen tejföl található, az egyik lisztezett. A tálcán lévő anyagok segítségével azonosítsa a lisztezett tejfölt! Válaszát indokolja! 2 db óraüveg Lugol-oldat

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI I. TÉTEL SZENT-GYÖRGYI ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2011. 1. A szőlőcukor és répacukor megkülönböztetése A tálcán szőlőcukor,

Részletesebben

SZERVETLEN KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK

SZERVETLEN KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK SZERVETLEN KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK Budapesti Reáltanoda Fontos! Sok reakcióegyenlet több témakörhöz is hozzátartozik. Zárójel jelzi a reakciót, ami más témakörnél található meg. REAKCIÓK FÉMEKKEL fém

Részletesebben

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont)

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont) KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (12 pont) Az ion neve Kloridion Az ion képlete Cl - (1 pont) Hidroxidion (1 pont) OH - Nitrátion NO

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos dönt. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos dönt. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos dönt Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyz azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

Száraz porszívó vizes szűrővel

Száraz porszívó vizes szűrővel Száraz porszívó vizes szűrővel Kezelési útmutató Használati útmutató ARNICA BORA 4000 Száraz porszívó vizes szűrővel Köszönjük, hogy a mi termékünket választotta. Ezt a használati útmutató az Ön számára

Részletesebben

4809 HIDEGFALÚ VÍZFORRALÓ Kezelési útmutató

4809 HIDEGFALÚ VÍZFORRALÓ Kezelési útmutató 1 4809 HIDEGFALÚ VÍZFORRALÓ Az Európai Unióban forgalomba hozza: Cloer Elektrogeräte GmbH Von-Siemens-Straße12 D-59757 Arnsberg Magyarországon forgalomba hozza: BonAir BG Kft. 1174 Budapest rinci út 24.

Részletesebben

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása...

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása... Általános és szervetlen kémia Laborelőkészítő előadás IX-X. (2008. október 18.) A réz(i)-oxid és a lecsapott kén előállítása Metallurgia, a fém mangán előállítása Megfordítható redoxreakciók Szervetlen

Részletesebben

FIGYELMEZTETÉS. Súlyos vagy halálos sérülés veszélyének jelzésére szolgáló ikon

FIGYELMEZTETÉS. Súlyos vagy halálos sérülés veszélyének jelzésére szolgáló ikon FIGYELMEZTETÉS A sérülések, balesetveszély elkerülése és helytelen használat elkerülése érdekében olvassa el az alábbi tájékoztatót, majd őrizze meg. A gép további használóihoz is juttassa el a tájékoztatót.

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Összeállította: Baricsné Kapus Éva, Tábori Levente 1) témakör Mendgyelejev féle periódusos

Részletesebben

Használati utasítás. Hűtővitrin

Használati utasítás. Hűtővitrin Használati utasítás Hűtővitrin 142382hu.indd 1 4.11.2005, 8:54 Köszönjük készülékünk megvásárlásával irántunk tanúsított megtisztelő bizalmát és reméljük, hogy sokáig örömét fogja lelni benne. A hűtővitrin

Részletesebben

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Disszociációs egyensúlyi állandó HAc H + + Ac - ecetsav disszociációja [H + ] [Ac - ] K sav = [HAc] NH 4 OH NH 4 + + OH - [NH + 4 ] [OH - ] K bázis = [ NH 4 OH] Ammóniumhidroxid

Részletesebben

HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SP100 sorozat HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mielőtt használatba venné a varrógépet, figyelmesen olvassa át ezt az útmutatót, és mindig tartsa be az utasításokat. Tartsa kéznél ezt az útmutatót,

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

Az Egyszerű kvalitatív kísérletek és az egész órás mérési gyakorlatok időzítése, szervezési kérdései!

Az Egyszerű kvalitatív kísérletek és az egész órás mérési gyakorlatok időzítése, szervezési kérdései! Tartalomjegyzék Az Egyszerű kvalitatív kísérletek és az egész órás mérési gyakorlatok időzítése, szervezési kérdései! Egyszerű kvalitatív kísérletek 1. Forog vagy nem? 2. Szívószál-rakéta 3. Itt a golyó

Részletesebben

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64 RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT 65 A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA 65 Kezelőlap... 65 Professzionális vasaló... 65 Háztartási vasaló... 65 ELŐKÉSZÍTÉS

Részletesebben

B TÉTEL Az étolaj vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL Az étolaj vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2013/2014. B TÉTEL Az étolaj vizsgálata Két kémcsőbe töltsön kb. 6 cm 3 -t a következő oldószerekből: víz, benzin. Mindegyikbe tegyen étolajat, rázza össze. Mit tapasztal? Indokolja a látottakat! víz benzin

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 9. évfolyam III. forduló 2018/2019.

Curie Kémia Emlékverseny 9. évfolyam III. forduló 2018/2019. A feladatokat írta: Név: Pócsiné Erdei Irén, Debrecen... Lektorálta: Iskola: Kálnay Istvánné, Nyíregyháza... Beküldési határidő: 2019. január 07. Curie Kémia Emlékverseny 9. évfolyam III. forduló 2018/2019.

Részletesebben

ungarisch hungarian hongaarse hongrois maďarský maďarský magyar

ungarisch hungarian hongaarse hongrois maďarský maďarský magyar ungarisch hungarian hongaarse hongrois maďarský maďarský magyar 2 547 156-5 515 220-4 515 009-2 510 099-2 515 204-8 515 023-3 515 011-1 Partvis PBT közepesen kemény l 515 204-400 x 50 b 50 515 220-470

Részletesebben

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004.

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. 8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

A120465 / 1KA10 A120466 / 2KA20. Original-Gebrauchsanleitung V2-2/0516

A120465 / 1KA10 A120466 / 2KA20. Original-Gebrauchsanleitung V2-2/0516 A120465 / 1KA10 A120466 / 2KA20 Original-Gebrauchsanleitung V2-2/0516 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 82 1.1 Biztonsági előírások... 82 1.2 A szimbólumok magyarázata... 85 1.3 Rendeltetésszerű használat...

Részletesebben

Süssük 220 C-on 25 percig.

Süssük 220 C-on 25 percig. 4. TÉSZTA Pizzatészta (350 gr.) 200 ml víz 3 evőkanál olívaolaj 350 gr "0" minőségű fehér liszt 1 tasak szárított (*) vagy 25 g friss Vegye ki a gépből és gyúrja át újra. Tekerje föl és hagyja pihenni

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez

HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez HASZNÁLATI UTASÍTÁS és jótállási jegy 2055 típusú légmosó készülékhez Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc rinci út 24. Tel: 253-7285 info@bonair-bg.hu

Részletesebben

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia A tételek: Elméleti témakörök Általános kémia 1. Az atomok szerkezete az atom alkotórészei, az elemi részecskék és jellemzésük a rendszám és a tömegszám, az izotópok, példával az elektronszerkezet kiépülésének

Részletesebben

Az Ön kézikönyve ZANUSSI ZWF2105W http://hu.yourpdfguides.com/dref/652198

Az Ön kézikönyve ZANUSSI ZWF2105W http://hu.yourpdfguides.com/dref/652198 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1

1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1 1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 1265/69/EGK RENDELETE (1969. július 1.)

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. IGLOO-PLUS89 Fagyasztó láda használati útmutató. Üveg tolótetős fagyasztó láda

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. IGLOO-PLUS89 Fagyasztó láda használati útmutató. Üveg tolótetős fagyasztó láda . HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ IGLOO-PLUS89 Fagyasztó láda használati útmutató Üveg tolótetős fagyasztó láda Mielőtt a készüléket üzembe helyezné, figyelmesen olvassa el jelen használati útmutatót. Olvassa el,

Részletesebben

Oldódás, mint egyensúly

Oldódás, mint egyensúly Oldódás, mint egyensúly Szilárd (A) anyag oldódása: K = [A] oldott [A] szilárd állandó K [A] szilárd = [A] oldott S = telített oldat conc. Folyadék oldódása: analóg módon Gázok oldódása: [gáz] oldott =

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ BP01-HU CIKKSZÁM EH54-A EN54 HM5467 LM5467 RM54-A RMG54 RMW54 VL5467 WL54 717710515 Raktár: 16 Sq. Ft. 98 Cu. Ft. méretei 1,5 m 2 2,8 m 3 FIGYELEM: AZ EGYES RÉSZEK ÉLESEK.

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben

Vizes oldatok ph-jának mérése

Vizes oldatok ph-jának mérése Vizes oldatok ph-jának mérése Név: Neptun-kód: Labor elızetes feladat Mennyi lesz annak a hangyasav oldatnak a ph-ja, amelynek koncentrációja 0,330 mol/dm 3? (K s = 1,77 10-4 mol/dm 3 ) Mekkora a disszociációfok?

Részletesebben

Termékkatalógus 2012 A felsorolt termékek RAKTÁRI TERMÉKEK

Termékkatalógus 2012 A felsorolt termékek RAKTÁRI TERMÉKEK Termékkatalógus 2012 A felsorolt termékek RAKTÁRI TERMÉKEK Érvényes: 2012.01.01-t l Vivaker Bt. 9027 Gy r, K risfa u. 12. Kép Cikkszám Megnevezés, felhasználási terület Kiszerelés Higiéniai eszközök Partvis

Részletesebben

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK KÉMIÁBÓL 2018.

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK KÉMIÁBÓL 2018. SZÓBELI TÉMAKÖRÖK KÉMIÁBÓL 2018. A tételhez: 1. Elsőrendű kémiai kötések 2. A molekulák térszerkezete és polaritása 3. A négy kristályrács összehasonlító jellemzése 4. A hidrogén jellemzése 5. A klór jellemzése

Részletesebben

Laboreszköz katalógus DUGÓK, KUPAKOK

Laboreszköz katalógus DUGÓK, KUPAKOK Laboreszköz katalógus DUGÓK, KUPAKOK Kedves Ügyfelünk! A könnyebb használhatóság kedvéért átalakítottuk katalógusunkat. A tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban ha a megnevezésekre kattint akkor a katalógus

Részletesebben

V É R Z K A S A Y E N P

V É R Z K A S A Y E N P Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 7. évfolyam 1. feladat (1) Írd be a felsorolt anyagok sorszámát a táblázat megfelelő helyére! fémek anyagok kémiailag tiszta anyagok

Részletesebben

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor Jelző oldatok (ok) növényi alapanyagokból Növényi ok használata kémhatás vizsgálatakor A gyakorlat célkitűzése: A közvetlen környezetünkben előforduló vizes oldatok jellegének felfedezése. Szükséges fogalmak:

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással A titrálás lényege, hogy a meghatározandó komponenst tartalmazó oldathoz olyan ismert koncentrációjú oldatot adagolunk, amely a reakcióegyenlet szerint

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY ZUS 6140 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. http://www.markabolt.hu/

HŰTŐSZEKRÉNY ZUS 6140 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. http://www.markabolt.hu/ HŰTŐSZEKRÉNY ZUS 6140 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK Figyelmeztetések és fontos útmutatások Útmutatások a csomagoló anyagokhoz A használók számára A készülék bemutatása 5 Használat 5 A belső részek

Részletesebben

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ

Öko-tábor. Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 2014. július ötödik hete Mátraházi tábor első napja: Kirándulás Mátrafüredre Föld, tűz, víz, levegő kísérletek Öko-tábor Szórakoztató kísérletek (Föld, Tűz, Víz, Levegő) VÍZ 1. A gyémántcsempész trükkje

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Modellszám: WEEVSY1909.0 Sorszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KÉRDÉSEK? Gyártóként, arra törekszünk, hogy vásárlóink minden igényét kielégítsük.

Részletesebben

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG

PATTEX ÖTLET- TÁR. 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG PATTEX - TÁR 16 ötlet otthona szépítéséhez MINŐSÉG 1. A fal átalakítása még sosem volt ilyen egyszerû: tiszta, gyors és könnyû munka! Vigye fel a ragasztót a tartópanelekre. 1mp Rögzítse a falra. Nyomja

Részletesebben

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása 2. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása A reakciósebesség növelhető a

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont 1. feladat Összesen: 8 pont Az autók légzsákját ütközéskor a nátrium-azid bomlásakor keletkező nitrogéngáz tölti fel. A folyamat a következő reakcióegyenlet szerint játszódik le: 2 NaN 3(s) 2 Na (s) +

Részletesebben

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február 12. Munkaidő: 60 perc 8. évfolyam

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február 12. Munkaidő: 60 perc 8. évfolyam Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2014. február 12. Munkaidő: 60 perc 8. évfolyam A feladatlap megoldásához kizárólag periódusos rendszer és elektronikus adatok tárolására nem alkalmas

Részletesebben

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. 8., 9., 10. évfolyam, tehetséggondozó szakkör Tanári segédanyag

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. 8., 9., 10. évfolyam, tehetséggondozó szakkör Tanári segédanyag FELADATLAPOK KÉMIA 8., 9., 10. évfolyam, tehetséggondozó szakkör Tanári segédanyag Barsiné Pirityi Mária Petroviczné Gál Ibolya Pozsgayné Tóth Ildikó Rovácsné Simon Erika ajánlott korosztály: 8. évfolyam

Részletesebben

Oldódás, mint egyensúly

Oldódás, mint egyensúly Oldódás, mint egyensúly Szilárd (A) anyag oldódása: K = [A] oldott [A] szilárd állandó K [A] szilárd = [A] oldott S = telített oldat conc. Folyadék oldódása: analóg módon Gázok oldódása: [gáz] oldott K

Részletesebben

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI

KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI KLARSTEIN A GRACIA SOROZAT KONYHAI ROBOTGÉPEI Mixer Tisztelt Ügyfelünk, először is köszönjük Önnek vásárlást. Kérjük, olvassa el figyelmesen a mellékelt bekötési és használati útmutatót és kövesse a leírtakat

Részletesebben

*, && #+& %-& %)%% & * &% + $ % !" #!$"" #%& $!#!'(!!"$!"%#)!!!*

*, && #+& %-& %)%% & * &% + $ % ! #!$ #%& $!#!'(!!$!%#)!!!* ! "#$% &'(&&)&&) % *'&"#%+#&) *, && #+& %-& %)%% & * &% + "#$%%(%((&,)' %(%(&%, & &% +$%,$. / $ %)%*)* "& 0 0&)(%& $ %!" #!$"" #%& $!#!'(!!"$!"%#)!!!* 1234 5151671345128 51 516 5 " + $, #-!)$. /$#$ #'0$"!

Részletesebben

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. 10. osztály, tehetséggondozó szakkör. Kisfaludy Béla

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK KÉMIA. 10. osztály, tehetséggondozó szakkör. Kisfaludy Béla FELADATLAPOK KÉMIA 10. osztály, tehetséggondozó szakkör Kisfaludy Béla ajánlott korosztály: 10. osztály, tehetséggondozó szakkör kémia-10 1/2 A GYERTYA ÉGÉSE! BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK

Részletesebben

minicool Tipus: DS20-60 Szabadonálló és aláépithető változat DS 200 DS 300 DS 400 DS 600 Használati utasítás 207.5368.08

minicool Tipus: DS20-60 Szabadonálló és aláépithető változat DS 200 DS 300 DS 400 DS 600 Használati utasítás 207.5368.08 minicool DS 200 DS 300 DS 400 DS 600 Tipus: DS20-60 Szabadonálló és aláépithető változat Használati utasítás HU 207.5368.08 Mielőtt a hűtőkészüléket üzembe helyezi, kérjük figyelmesen olvassa el ezt a

Részletesebben

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály A változat

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály A változat KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK 9. osztály A változat Beregszász 2005 A munkafüzet megjelenését a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma támogatta A kiadásért felel: Orosz Ildikó Felelıs szerkesztı:

Részletesebben

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA Középszint

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA Középszint KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. Középszint Szóbeli vizsga A témakörök ismeretének mélységét a részletes érettségi követelmény meghatározza. A zárójelben levő számok a vizsgakövetelmény megfelelő fejezetére

Részletesebben

Dr. TÉKUS Emese TOJÁSFESTÉS GICÁZÁS

Dr. TÉKUS Emese TOJÁSFESTÉS GICÁZÁS Dr. TÉKUS Emese TOJÁSFESTÉS GICÁZÁS Dr. TÉKUS Emese: Tojásfestés - gicázás Szerkesztette: CSILLE Márta Nyomda: Szentágothai Szakkollégium Egyesület Kiadó: Szentágothai Szakkollégium Egyesület Felelős kiadó:

Részletesebben

JBY 76. H Digitális gőzsterilizáló Használati útmutató. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.

JBY 76. H Digitális gőzsterilizáló Használati útmutató. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer. H JBY 76 H Digitális gőzsterilizáló Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.de Magyar Tartalom 1 A készülék ismertetése...2 2 Jelmagyarázat...2

Részletesebben

RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH ÚLOH Chemická olympiáda kategória Dz 49. ročník šk. rok 2012/13 Obvodné kolo

RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH ÚLOH Chemická olympiáda kategória Dz 49. ročník šk. rok 2012/13 Obvodné kolo RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH ÚLOH Chemická olympiáda kategória Dz 49. ročník šk. rok 2012/13 Obvodné kolo Helena Vicenová Maximális pontszám 60 pont A megoldás ideje: 60 perc 1. feladat megoldása

Részletesebben

W2000. Original-Gebrauchsanleitung V2/0516

W2000. Original-Gebrauchsanleitung V2/0516 W2000 825215 Original-Gebrauchsanleitung V2/0516 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 210 1.1 Biztonsági előírások... 210 1.2 A szimbólumok magyarázata... 213 1.3 Rendeltetésszerű használat... 214 2. Általános

Részletesebben

Technikai festék spray

Technikai festék spray Technikai festék spray www.pintyplus.hu www.shakingcolors.hu CINK ALAPOZÓ Korróziógátló 99%-os tisztaságú cink alapozó spray Fém szerkezetek, hegesztési pontok, horganyzott elemek, vasúti szerkezetek javításhoz

Részletesebben

series Használati utasítás

series Használati utasítás series Használati utasítás Útmutató: Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket! Az ultrahangos tisztításegy egyedülálló technológia. Az ultrahang apró buborékok millióit hozza létre a vízben. Ezek az apró

Részletesebben

Használati utasítás. Vízszűrős porszívó

Használati utasítás. Vízszűrős porszívó Használati utasítás Vízszűrős porszívó Vízszűrős porszívó Használati útmutató Köszönjük, hogy termékünket választotta. Ezt a használati utasítást Önöknek készítettük, az Önök kényelméért és a maximális

Részletesebben

POW462 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW462 HU 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 2 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 2 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 5.1 Munkakörnyezet... 3 5.2 Elektromos biztonság... 3 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

90 Seconds 90 másodperces ragasztó

90 Seconds 90 másodperces ragasztó Araldite (XD 4428 / XD 44) Kétkomponensű epoxy ragasztó háztartási és ipari felhasználásra Főbb jellemzők: Nagyon gyors kötés szobahőmérsékleten Transzparens / halvány szín 1 : 1 keverési arány Oldószermentes

Részletesebben

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III Tejhabosító Használati útmutató és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 68350AB1X1III Kedves Vásárlónk! Új tejhabosítója segítségével gyorsan és könnyen habosíthat hideg vagy meleg tejet cappuccinóhoz,

Részletesebben

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat)

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat) KÉMIA 1) b) Szén-dioxid vizes oldatának kémhatása, forralása. (Elvégzendő) Két kémcső mindegyikébe öntsön kb. félig szénsavas ásványvizet. Mind a kettőbe tegyen néhány csepp metilvörös-indikátort! Ezután

Részletesebben

Laboreszköz katalógus FOGÓK, DIÓK, TARTÓK

Laboreszköz katalógus FOGÓK, DIÓK, TARTÓK Laboreszköz katalógus FOGÓK, DIÓK, TARTÓK Kedves Ügyfelünk! A könnyebb használhatóság kedvéért átalakítottuk katalógusunkat. A tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban ha a megnevezésekre kattint akkor a

Részletesebben

Köszönjük Önnek, hogy megvásárolta a mi új fagyasztóspultunkat, amelynek használatához nagyon sok sikert kívánunk.

Köszönjük Önnek, hogy megvásárolta a mi új fagyasztóspultunkat, amelynek használatához nagyon sok sikert kívánunk. HU Fagyasztópult Kedves Vásárló! Köszönjük Önnek, hogy megvásárolta a mi új fagyasztóspultunkat, amelynek használatához nagyon sok sikert kívánunk. A fagyasztópult háztartási használatra készült. A fagyasztópult

Részletesebben

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL GARANCIALEVÉL 1. Az által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alap- ján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv GARANCIALEVÉL rendelkezései alapján

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HŰTŐSZEKRÉNY HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TSR-50 A készülék üvegházhatású gázt tartalmaz: R-600a/12g, GWP: 3, 0,036kg CO2 kifejezve. Hermetikusan zárt. Kedves Vásárló! Kérjük olvassa el figyelmesen a használati

Részletesebben

hu Használati utmutató

hu Használati utmutató hu Használati utmutató Robert Bosch Hausgeräte GmbH Carl-Wery-Straße 34 81739 München Cod. 9000419785 H www.bosch-home.com Tartalomjegyzék Biztonsági el írások................. 5 A készülék.........................

Részletesebben

Érvényes 2014. május 1-től visszavonásig Áraink nettó árak, azokat 27%-os ÁFA terheli

Érvényes 2014. május 1-től visszavonásig Áraink nettó árak, azokat 27%-os ÁFA terheli Gosza Vállalkozás Tork Mosdó, Ipar árlista Érvényes 2014. május 1-től visszavonásig Áraink nettó árak, azokat 27%-os ÁFA terheli Tork Matic tekercses kéztörlő rendszer, H1 459500 alumínium Tork Matic tekercses

Részletesebben

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató

SP16V2 Háti permetező Használati útmutató SP16V2 Háti permetező Használati útmutató Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Ebben a dokumentumban hasznos információkat talál a termék rendeltetésszerű és helyes használatával kapcsolatban,

Részletesebben

POW302 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW302 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY A megyei (fővárosi) forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:...

Részletesebben

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás APY-09CS és APY-12CS Hordozható klímaberendezés Használati utasítás Köszönjük, hogy kiváló minőségű klímaberendezésünket választotta. A készülék használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást.

Részletesebben

Labor elızetes feladatok

Labor elızetes feladatok Oldatkészítés szilárd anyagból és folyadékok hígítása. Tömegmérés. Eszközök és mérések pontosságának vizsgálata. Név: Neptun kód: mérıhely: Labor elızetes feladatok 101 102 103 104 105 konyhasó nátrium-acetát

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZÁRÍTÓGÉP

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZÁRÍTÓGÉP H HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZÁRÍTÓGÉP TARTALOM OLDAL KÖRNYEZETVÉDELMI TUDNIVALÓK 2 ÜZEMBE HELYEZÉS 2 ELEKTROMOS CSATLAKOZÁS 3 TEXTÍLIÁK 4 ENERGIA-TAKARÉKOSSÁG 4 IRÁNYÍTÓPANEL 5 PROGRAMOK 6 A GÉP MŰKÖDÉSE 7

Részletesebben

V. NEM FÉMES ELEMEK.

V. NEM FÉMES ELEMEK. V. NEM FÉMES ELEMEK. 34. A szén adszorbeáló képessége. Egy csepp piros tintával megfestett 10 cm 3 vizet rázzunk össze 1 percig gyógyszerszén (karbowander) tablettával. Rázás után leszűrjük a folyadékot:

Részletesebben