DOKUMENTUM FAJTÁJA Változatszám: 2 NYITNIKÉK ÓVODA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DOKUMENTUM FAJTÁJA Változatszám: 2 NYITNIKÉK ÓVODA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2007-2011"

Átírás

1 II. DOKUMENTUM FAJTÁJA Változatszám: 2 Oldalszám: NYITNIKÉK ÓVODA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA sz. példány Példány tulajdonosa: Minıségügyi vezetı Készítette: Ajler Ferencné Ellenırizte: Magteam Jóváhagyta: Nevelıtestület Beosztás: óvodavezetı Beosztás: megbízás alapján Beosztás: óvodapedagógus Dátum: Dátum: Dátum: Aláírás: Aláírás: Aláírás: Alkalmazás: július 1-tıl. Felülvizsgálat idıpontja: május 04. Jóváhagyás után érvényes: december 31. Évenkénti felülvizsgálatok Felülvizsgálat idıpontja: Dokumentum készítıje: Dokumentum jóváhagyója:

2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 1.1. A Nyitnikék Óvoda rövid bemutatása a minıségfejlesztés terén elért eredmények A jogszabályi háttér értelmezése A fenntartói minıségirányítási program óvodánkra vonatkozó elemei A hatályba lépés érvényességi ideje, felhasználási köre. 2. Óvodánk minıségpolitikája 2.1. Jövıképünk, küldetésünk, stratégiai céljaink Minıségpolitikai nyilatkozat Az intézmény minıségirányítási és minıségfejlesztési rendszere 2.3. A minıségirányítás elvei Minıségcélok, sikerkritériumok. 3. Óvodánk minıségfejlesztési rendszere 3.1. A vezetés feladatai, elkötelezettsége, felelıssége Jogszerő mőködés Óvodánk szervezeti struktúrája Minıségfejlesztési magteam feladata 3.2. Az óvoda mőködésének tervezési rendszere A tervezés szintjei és dokumentumai A tervezés dokumentumai tartalmi csoportosítás szerint 3.3. Az óvoda mőködésének rendszere Humán erıforrás biztosítása és fejlesztése Egyéb erıforrás biztosítása és fejlesztése Beruházási és karbantartási tervek Infrastruktúra mőködtetése Folyamatok mőködtetése, folyamatos fejlesztés 3.4. Az óvoda ellenırzési rendje 3.5. Az óvoda mérési, értékelési rendje A gyermek egyéni fejlıdésének elégedettségének mérése, értékelése A munkatársak értékelése, minısítése (Minısítési ütemterv) Pedagógusok teljesítmény értékelése Az óvoda mőködésének értékelése A partneri igény- és elégedettség mérése A HOP beválás vizsgálata Irányított önértékelés Minıségirányítási auditok, belsı auditokra vonatkozó követelmények 4. A minıségirányítási program hatálybaléptetése és felülvizsgálatának rendje 5. Helyesbítı, megelızı tevékenység 6. Mellékletek 1. Kapcsolattartási mátrix 2. Irányított önértékelés eljárásrendje 3. Dokumentumok kezelésének szabályzata 4. Helyesbítı és megelızı tevékenységek szabályzata nyomtatványai 5. A nem dokumentum és nem szabályzat jellegő mőködést támogató iratok egységes kezelésének ajánlása 6. Jelentések és értekezletek rendszere 7. Jegyzıkönyvek a legitimációs záradékhoz /7/1 Alkalmazotti közösség, 7/2 Szülıi Szervezet/

3 1. Bevezetés 1.1. A Nyitnikék Óvoda rövid bemutatása, a minıségfejlesztés területén elért eredmények. Óvodánk két telephelyen mőködı integrált intézmény, 6 csoportban 140 férıhellyel. A gyermekek nevelését jól képzett szakemberek látják el. 13 fı óvodapedagógusból 8 fı tett szakvizsgát, további 2 fı jelenleg készül rá. Valamennyi pedagógiai munkát segítı dajka szakképzett, s az egyéb területen foglalkoztatottak közül is mindenki megfelelı végzettséggel rendelkezik. Helyi nevelési programunk a Komplex prevenciós óvodai nevelés nevelésfilozófiájára épít, és a hagyományokkal, sajátosságokkal egészítjük ki. Fı tevékenységi formánk a mozgás és a játék, kiemelt szerepe van az egyénre szóló személyiségfejlesztı pedagógiának. Intézményünkben a 2000/2001-es nevelési évben kezdtük el a Comenius Közoktatási Minıségfejlesztési program I. intézményi modelljének kiépítését pályázati támogatással és tanácsadói segítséggel. Pedagógus továbbképzés keretében 2 fı vett részt 30 órás felkészítı tanfolyamon. A dolgozók tájékoztatása, bevonása folyamatosan megtörtént ban az OM pályázatán nyert támogatással további 1 fı végezte el a Csapatépítés elméleti és gyakorlati kérdései, valamint a Partnerközpontú mőködés értékelése vizsgával záruló képzéseket. Minıségfejlesztési team irányítja a minıségfejlesztési munka folyamatát. A nyitott önértékelés eredményeit összevetettük a helyi nevelési programunkkal, azonosítottuk partnereinket, szabályzatban rögzítettük a partnerek megkérdezésének rendjét, felelısöket, stb. A partnerek igényeit figyelembe véve készítettük el intézkedési tervünket, majd annak megvalósítása után visszamértük eredményeinket. Az eredmények alapján szabályoztuk a mindennapi munkánkban alkalmazott folyamatokat. Az irányított önértékelés elvégzésével az intézmény adottságait és eredményeit vizsgáltuk. Célunk volt, hogy a tényekre alapozva megállapítsuk, hogy az adottságok felhasználásával milyen eredményeket értünk el, s ezek mennyire felelnek meg a partnerek elvárásainak. Megalkottuk az irányított önértékelés szabályzatát, melynek alapján folyamatossá tettük a mőködés javítását. (Irányított önértékelés teljeskörő szabályozását a legutolsó 3. verzió szerint hajtjuk végre.)

4 A minıségfejlesztési programunkkal elértük a következıket: - Kialakult a minıségi szemlélet, a hozzáadott érték fogalma. - Partnereinkkel nyitottabbá vált a kapcsolatunk. - Igénnyé vált a mőködés folyamatos javítása. - A pedagógusok teljesítmény értékelésének kialakulóban van. - Törekszünk arra, hogy összehasonlítható, azonos szempontok szerint ellenırizhetı minıségfejlesztési programunk legyen az ÖMIP-nek megfelelıen A jogszabályi háttér értelmezése A közoktatásról szóló módosított évi LXXIX. Törvény szóhasználatában (minıségbiztosítás minıségirányítási program) és koncepcionális is tartalmaz módosítást. A fenntartót is részesévé teszi az intézményekkel szembeni partneri igényeknek való megfelelés, valamint a tervezett és ellenırzött mőködés megvalósításának. A fenntartót is részesévé teszi az intézményekkel szembeni partneri igényeknek való megfelelés, valamint a tervezett és ellenırzött mőködés megvalósításának eleget téve a Kt /7/ bekezdésének. Hangsúlyosan jelenik meg a közoktatás rendszerében a különbözı szinteken az azonos célkitőzés érvényesülése: a gyermekek mindenek felett álló érdeke. A Kt. 40..(10) bek. szerint az intézmény elkészíti minıségirányítási programját, amelyben meghatározza minıségpolitikáját, és minıségfejlesztési rendszerét. A MIP-ben kerül meghatározásra még az intézmény mőködésének hosszú távra szóló elveit és a megvalósítást szolgáló elképzeléseket. Ebben kell meghatározni a mőködés folyamatát, ennek keretei között a vezetési, tervezési, ellenırzési, mérési, értékelési feladatok végrehajtását. A 3/2002.(II.15.) OM rendelet a minıségbiztosítási fogalom mellé bevezette a minıségfejlesztés fogalmat is, amely arra utal, hogy a minıségbiztosítási folyamatként fogható fel, melynek soha nincs vége,- a tevékenységek magasabb szintő végzése olyan célkitőzés, amely érdekében mindig újabb és újabb feladatok fogalmazódnak meg. A minıségbiztosítás a minıségfejlesztés folyamatán keresztül valósul meg. Ennek a közoktatás minden szintjén meg kell jelenni. NYMJVÖPH a 1999-ben ISO Minıségirányítási rendszert vezetett be, intézményünk tıl építi a Comenius I. Partnerközpontú programot. Bár ezek a rendszerek különböznek, elkészült olyan ÖMIP, amellyel elérhetı, hogy összehasonlítható, azonos szempontok szerint ellenırizhetı minıségfejlesztési program készüljön a város intézményeiben.

5 A Kt évi LXXIX. Tv évi módosítása két ponton írta elı az IMIP módosítását. - A pedagógus munkakörben dolgozók és vezetıi feladatokat ellátók teljesítmény értékelésének rendjét és szempontjait kéri, valamint - Rögzíteni kell a teljeskörő intézményi önértékelése periódusát, módszereit, ÖMIP-pel való kapcsolatait. (Ez a szabályzat intézményünkben már 2002-ben elkészült.) Saját minıségirányítási programunk mőködtetésénél fontosnak tartjuk még a következı törvényi elıírások figyelembe vételét: évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvérıl (MT) évi XXXIII. Törvény a közalkalmazottak jogállásáról (Kjt.) 11/1994.(VI.8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási intézmények mőködésérıl. 277/1997. (XII.22) Kormány rendelet a pedagógus továbbképzésrıl, a pedagógus szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevık juttatásairól és kedvezményeirıl Jogszabályi megfelelés, vizsgálat és beavatkozás A minıségirányításhoz kapcsolódó jogszabályok feladatok. o Az intézmény alapító okiratának megfelelı mőködés. o Az alapító okirathoz igazodó nevelési program kidolgozása. o Az alapító okiratban meghatározott és a nevelési programban jóváhagyott feladatokhoz szükséges eszközök, felszerelések kidolgozása. o Törvényes létszám biztosítása. o A költségvetés idıarányos gazdaságos felhasználása. o Ellenırzési terv tudatos megvalósítása, - FEUVE szerinti beszámoló elkészítése. o A külsı, belsı ellenırzésnek való megfelelés. Az intézményi szabályzatok folyamatos törvényi háttérhez való igazítása. A tervezési folyamat pontos betartása. /Évenkénti felülvizsgálattal./ 1.3. A fenntartói minıségirányítási program óvodánkra vonatkozó elemei. (A Közoiktatási intézkedési tervvel és az ÖMIP.pel való kapcsolata) A fenntartó elvárása a Nyitnikék Óvodával szemben, hogy a gyermekek óvodai nevelését magas színvonalon lássa el. Minden döntéskor a gyermekek mindenek felett álló érdekét kell tiszteletben tartani.

6 Az óvoda, mint közoktatási intézmény jogszerően mőködjön. Nyíregyháza város a Kt /4/ bekezdés alapján Közoktatási intézkedési terv -ében meghatározott mőködéssel, fenntartással esetleges átszervezéssel, azaz a közoktatási rendszer folyamatos fejlesztésével összefüggı feladatokat lássa el. A közoktatási intézkedési terv a mindenkori hatálya szerint figyelembe vesszük a fenntartó terveit, feladatait, az óvodánkra vonatkozó fenntartás, mőködtetés és fejlesztés terén. Az Önkormányzati Minıségirányítási Programja -ban meghatározott keretek, stratégiai célok, fenntartói teljesítményvárások, valamint a minıségcélok figyelembe vétele. Az óvodára vonatkozó minıségfejlesztési rendszer, szabályok, követelmények, fenntartói minıségpolitikában megjelölt célok megvalósítása. Az ÖMIP-re épülı IMIP meghatározása, a minıségcélok figyelembe vétele és minıségpolitika alapján lebontott intézményi mérhetı minıségcélok jelölése. Folyamatosan fejlesszük kiépített, partnerközpontú minıségirányítási rendszerünket. Biztosítsuk a hatékony, gazdaságos mőködést. A Nyíregyháza Megyei Jogú Város fenntartói elvárásokkal és sikerkritériumokkal, elvárt eredményekkel kapcsolatos feladatokat megvalósítjuk (2.sz. melléklet) 2. sz. Melléklet Nyíregyháza M.J.V. fenntartói elvárásrendszere (fenntartói elvárások és az egyes közoktatási intézmények fenntartói elvárásokkal kapcsolatos feladatai) 1. ÓVODÁK Feladatok Sikerkritériumok, várható eredmények Módszerek, eljárások Felelısök, közremőködık A férıhelynek megfelelı, A férıhelyhez viszonyított 75%-os Demográfiai tényadatok Óvodavezetés hatékony költségtakarékos kihasználtság a csoportlétszámok várható hatásainak gazdasági vezetı tervszerő mőködés normalizálása mellett. A tervezés elemzése, prognosztizálása. minden szintje legyen kiszámítható Évenkénti felülvizsgálat. és hatékony. Az óvoda szakmai sokszínőségének megırzése. Óvodapedagógusi, továbbképzési terv készítése. A sokszínő programok (kiegészítı terápiák) alkalmazásával, mőködtetésével megalapozzák és elısegítik a gyermekek fejlıdését Humánerı minıségközpontú Önállóan, helyben készített, adaptált minden készséget, képességet fejlesztı programok, kirándulások. óvodapedagógusok Fejlesztése külsı és belsı képzések jelentkezése megvalósulásával. alapján, a közösség elfogadásával. Óvónık Dajkák Megvalósitás idıszaka gyakorisága, határidı Költségvetés tervezés. Éves értékelése Folyamatos 277/1997. (XII.22.) Kormányrendelet szerint. Intézményi továbbképzési program alapján folyamatos.

7 Kiemelt nevelési célok megvalósítása. A különleges gondozást igénylı óvodásokkal való foglalkozás. Hátránykompenzáció és prevenció lehetıségének kihasználása a kapcsolattartási mátrix alapján. A területünkön lévı Anyaóvóval és Lakásotthonnal együttmőködünk, az ott lakó gyermekeket felvesszük. Biztosított az egészséges, tudatos életmód, anyanyelvi kultúra. Hagyományırzés. Egyenlı esélyek az iskolakezdéshez. Naprakész információkkal rendelkeznek az érintettek a gyermekekrıl. Hatékony és dokumentált együttmőködés. Sikeres együttmőködés Az ÖMIP és az IMIP A fenntartó elégedettsége összhangjának megvalósítása a vállalt feladatok teljesítésével A folyamatba épített A FEUVE idıben, pontosan elızetes és utólagos kidolgozott tervezése, ellenırzések tervezése és megvalósításának nyomon megvalósítása, a feladatok követése. Korrekciók kezelése nyomon követése. Az alapfeladatok ellátásához szükséges speciális eszközellátás áttekintése, biztosítása. Hátrányos helyzető gyermekek óvodai étkeztetésének Biztosítása Potenciális baleseti források felülvizsgálata. Hibák kijavítása, megszüntetése. Intézményi együttmőködés az Egymásra épülı Intézmények között, A csoport számok, csoport létszámok normalizálása, költséghatékony gazdálkodás A közmővelıdési, egészségügyi és sport intézményekkel, mint követett partnerekkel megfelelı kapcsolattartás. Funkcionális fejlesztéssel a teljes ellátás megközelítése. Gyermekek ingyenes Étkeztetése Biztonságos helyiségek, felszerelések, udvari játékok óvoda - iskola kapcsolata. Meg-felelı iskolaválasztás. Az óvoda-iskola átmenetének megkönnyítése. A férıhely - kihasználtság, az egy óvodapedagógusra jutó gyermekek száma a helyi elıírásoknak megfelelıen. Hatékonyság, gazdaságosság. A gyerekek életkorához igazított programokon való részvétel, és kommunikációs feladatok megvalósítása Differenciált bánásmód. A speciális csoport (ok) mőködtetése. Szülıi értekezletek, fogadóórák, Családlátogatás, egészségügyi intézménnyel való kapcsolattartás. Kapcsolattartás a gyermekfelvétel minimumkövetelményeinek betartása. Éves, -és hosszú távú terveknek megfelelıen. Éves tervezés, ellenırzések nyomon követése, értékelések hibák megelızése. Pályázatok útján fejlesztı eszközök udvari, közösségi Játékok,tisztálkodási eszközök beszerzése, eszközcsere. Statisztikai nyilvántartások Elemzése Csoportszoba, játszóudvar, kiszolgáló helyiségek balesetvédelmi felülvizsgálata. Beiskolázási adatok, körzetek, nyilvántartások. Információk átadása a követelményekrıl, lehetıségekrıl. Demográfiai tényadatok és várható alakulásuk elemzése, prognosztizálása. Évenkénti felülvizsgálata a csoport(ok) számának, létszámának, a csoport szobák férıhely kihasználtságának. Rendezvényeken való részvétel, propagandaanyag hirdetése. Szőrések. Óvónık Dajkák óvodavezetı, óvónık, Szülıi munkaközösség, Védınık, családsegítı központ Gyermekvédelmi felelısök, Tagóvoda-vezetı Belsı ellenırök óvodavezetı, óvónık, Gazdasági Vezetık, Fenntartók Patronáló szülık óvodavezetı, Óvónık Gyermekvédelmi Felelıs óvodavezetı, Munka és balesetvédelmi felelıs, Karbantartók óvodavezetı, Általános iskola igazgatója, óvónık Tanítók óvodavezetı, Gazdasági vezetı óvónık, Fenntartó Egészségügyi felelıs Nagycsoportos óvónık Folyamatos Folyamatos Folyamatos Értékelési rend szerint Ellenırzési tervben meghatározottak szerint. Igény, lehetıség szerint folyamatosan. Folyamatos Évente 2-3 alkalommal, illetve, ha hibát tapasztalnak, bejelentik. Minden évben február március Költségvetés tervezésekor Eredményekhez, programokhoz kapcsolódva.

8 A minıségelvőség és a partnerközpontúság hassa át a teljes minıségi munkát, a fejlesztési elképzeléseket és gyakorlatot egyaránt. Kulcsfolyamatok - Vezetési - Tervezési - Ellenırzési, mérési - Értékelési - Vezetıi értékelési (ped. értékelés) pontos szabályozása, meghatározása. Partnerekkel való együttmőködés meghatározása. Reális minıségcélok jó tervezés és megvalósítás. Kulcsfolyamatoknál pontosan kidolgozva Kapcsolattartási mátrix szerint 1.sz. melléklet Küldetés Minıségpolitikai nyilatkozat Cél fejezet Intézményvezetı Minıségi team Minıségi magteam Folyamatos Éves ütemterv szerint lebontva Évenkénti aktualizálás Partneri igény, elégedettség, eredményesség mérés és értékelés teljes rendszerének kidolgozása. (Az ONEP értékelésnél indikátor.) Folyamatok javítása a helyesbítı és meglévı intézkedések szerint. Az irányított önértékelésben meghatározottak szerint. Vezetıi ért. fejezet. Szabályzat szerint. 4.sz. melléklet Mérési módszerek, eszközök kidolgozása szerint. A nevelımunka infrastrukturális feladatainak ellátásához szükséges szabályzatok elkészítése. A dolgozók feladat- és hatáskörére vonatkozó leírások folyamatos karbantartása. Szabályzatok feladása Munkaköri leírások Megbízó levelek Minıségi Team feladatai Az aláírási, kiadmányozási szabályok. Egyéb dokumentációs rend. Dokumentumok szerint A dokumentumokban meghatározottak szerint. Intézményvezetı Évenkénti átvizsgálás Hatálybalépés érvényességi ideje, felhasználási köre Az IMIP napján lépett hatályba, és a májusi módosítással december 31.-ig érvényes Érvényességi terület: Nyitnikék Óvoda egésze. Nyilvánosságra hozatal módja: Alkalmazotti értekezlet. Felülvizsgálat idıpontja: 4 évenként, illetve a törvényi változásoknak megfelelıen. (Belsı auditálásnak megfelelıen.) Évente a tanév végi értékelés készítésekor átvizsgáljuk. A megvalósítás folyamatának ellenırzésének és értékelésének intézményi szabályozási rendjének kialakítása, eredményes mőködtetése.

9 2. Óvodánk minıségpolitikája 2.1. Jövıképünk, Küldetésünk, Stratégiai céljaink Jövıképünk: Óvodánk nevelımunkájával, partnerközpontú mőködésével váljon Nyíregyháza elismert intézményévé. Küldetésünk: Követelek tıled, mert szeretlek Mi, a Nyitnikék Óvoda dolgozói küldetésünknek tekintjük, hogy a gyermekek egyéni képességét, személyiségét tiszteletben tartva, boldog gyermekkort biztosítva neveljünk, minden gyermeket optimális fejlettségi szintre juttassunk. Célunk, a környezeti változások figyelembe vételével, innovatív nevelıtestületünk réven úgy fejleszteni szolgáltatásainkat, hogy minden partnerünk elégedett legyen. - A szülık biztonságban tudják gyermekeiket. - Az óvodában minden a gyermek érdekében történjen. - Hivatástudattal, megalapozott tudással rendelkezı nevelıtestület, gyermekszeretı alkalmazotti közösség garantálja, hogy érzelmileg gazdag, környezetet szeretı, nyitott, aktívan együttmőködı gyermekeket neveljünk. - Nyugodt, családias légkörben, a mozgás és a játék elsıdlegességét hangsúlyozva, vonzó, változatos tevékenységrendszerben, gyermekközpontú szemlélettel felkészíteni óvodásainkat a változó környezetben való biztonságos eligazodásra, a kultúrált viselkedésre. Stratégiai céljaink: (A ÖMIP stratégiai céljait lebontjuk mérhetı intézményi célokra.) 1. Intézményünk feladatellátásának szervezésekor elsıdlegesnek tartjuk a gyermekek mindenek felett álló érdekeit, a minél egyenlıbb esélyek biztosítását. 2. A mőködtetés során meghatározó legyen a minıségi ellátás biztosítása, törekedjünk a racionalitásra, a rentabilitásra, és a koherenciára.

10 3. Vezérelvünk a minıség és a partnerközpontúság, a partnerek és érdekelt felek elégedettségének megtartása, szükség esetén fokozása. 4. A megfelelı erıforrások folyamatos biztosítása. 5. Megfelelı ellenırzési, értékelése rendszer kialakításával a mőködés folyamatos javítása. 6. Hatékony kommunikációs csatorna mőködtetése, az információ áramlás széleskörő biztosítása, intézményünk jelenlétének és elismertségének fokozása. 7. A minıségfejlesztési szakmai munka javítása továbbképzéssel, tapasztalatcserével, ösztönzık bevonásával. Különbözı szintő oktatási és képzıintézmények hálózatépítése az életkorig tartó tanulás jegyében. (Elsısorban Fıiskola Képzési Továbbképzési Intézete, MPED.) 8. Az értékeket megırizve továbbfejlesztjük intézményünk egyéni arculatát, segítjük küldetésünk és jövıképünk megvalósítását, és mindeközben szolgáljuk a partnereket. 9. A fenntartói kínálattervezés és fejlesztés, valamint az intézményi programok közötti harmónia biztosítása. (Egyéni arculat, sokszínőség, partneri kapcsolatok.) 10. Elsısorban hazai, - lehetıség szerint nemzetközi partnerkapcsolatok létrehozása. Szakmai együttmőködés, konzorciumok létrehozása a szakmai munka fejlesztése érdekében. Stratégiai céljaink megvalósítása érdekében szükséges: 1. A tudásalapú társadalom és a gazdaság fejlıdését ösztönzı stratégiákhoz igazodó óvodapedagógus kompetenciák, elımeneteli rendszerek, munkakörülmények fejlesztéséhez, az óvónıi pálya elismertségének növeléséhez szükséges módszerek kidolgozása. 2. Az információs és kommunikációs technológiák folyamatos fejlesztése. 3. Az ÖMIP-hez igazodva az intézményi minıségirányítási program összehangolása: o Uniós elvárások figyelembe vétele o Fenntartói és intézményi-ellenırzési és indikátorrendszer összehangolása o Igyekszünk folyamatosan megfelelni a közoktatási vezetıi teljesítményértékelési rendszernek. (Vezetı megfelelése pedagógus munkakörben dolgozók hasonló rendszeren alapuló indikátorok alkalmazása.) Vezetıi értékelés MÁSKÉP P modell szerint.

11 2.2.Minıségpolitikai nyilatkozat Mi a Nyitnikék Óvoda dolgozói elkötelezettek vagyunk a minıségi nevelımunka iránt, fontosnak tartjuk a településünkön élı gyermekek és szülık igényeinek és elvárásainak felmérését és kielégítését. A minıségi munka minden munkatársunk részére alapkövetelmény, garanciája a sokirányú képzés és a folyamatos fejlesztés. Vezérelvünk: minıség és partnerközpontúság. A társadalmi és a helyi elvárásoknak megfelelı szolgáltatást nyújtunk. Nevelımunkánk során kiemelt feladatunknak tekintjük az egészséges életmód szokásainak megalapozását, a játékon és a mozgáson belüli fejlıdés lehetıségeinek megteremtését, az egyéni fejlesztés alkalmazását, az iskolai életmódhoz szükséges készségek és képességek kialakítását. Széleskörő tevékenységrendszerrel segítjük a gyermekek személyiségének sokoldalú, hatékony formálását. Minıségpolitikánk megvalósításával szeretnénk elérni, hogy a gyermekek egészséges, testileg, szellemileg fejlett, kiegyensúlyozott, nyitott személyiséggé váljanak. A Helyi nevelési programunkban, a minıségbiztosítási dokumentumokban megfogalmazottak betartását folyamatosan ellenırizzük, értékeljük, törekszünk intézményünk hatékony mőködésének folyamatos fejlesztésére. Intézményi minıségpolitikánkat a fenntartó minıségpolitikájával összhangban valósítjuk meg. Jövınk záloga az intézmények közötti elınyös megkülönböztetés elérése, melyet minıségpolitikánk tesz lehetıvé. Kapcsolatrendszerünkben törekszünk a kölcsönös elınyöket biztosító partnerségre, együttmőködésünk alapja a stabilitás, a kiszámíthatóság és tartósság. Intézményi vállalások: Az intézményben mőködı minıségi team gondoskodik arról, hogy minden érintett megismerje, megértse és elfogadja a minıségcélokat, mőködteti az IMIP-et. Az intézmény rendszeresen értékeli, felülvizsgálja és fejleszti az IMIP rendszerét. Tevékenységrendszerünk középpontjába állítjuk a minıséget, növeljük a hozzáadott értékmutatókat, és a hatékonyságot. Valamennyi munkatárs kötelezettséget vállal, hogy tevékenységével hozzájárul és közvetlenül felelısséget tanúsít munkája minıségéért. P.H. A Nyitnikék Óvoda alkalmazotti közössége nevében Sóstóhegy, május 2. Ajler Ferencné óvodavezetı

12 Az intézmény minıségirányítási és minıségfejlesztési rendszere 2.3. A minıségirányítás alapelvei Partnerközpontúság, partnerkapcsolatok Az óvoda irányítása, feladatainak ellátása nem képzelhetı el a nevelésben érdekelt partnerekkel való párbeszéd és hatékony együttmőködés nélkül. Az óvoda közoktatással kapcsolatos feladatai ellátása érdekében együttmőködik más szervekkel és intézményekkel, a közvetlen és közvetett partnereivel. Eredményes és hatékony mőködés, melyben ismert és elfogadott a rendszerszemlélet, szabályozottak a folyamatok. A folyamatos fejlesztés eredményeként fejlıdik a szervezet kultúrája: az óvodavezetés elkötelezettsége tükrözıdik aktív részvételében és a kitőzött célok megvalósításában. a munkatársak felelıséggel vesznek a fejlesztı csoportmunkában. A folyamatos fejlesztést segítjük a tényeken alapuló döntéshozatallal, a mérés-értékelés eredményeinek felhasználásával, fejlesztési projektek indításával, megállapodások kötése. Nyilvánosságot biztosítunk a partnerek számára. A fenntartó által kialakított, és intézményünkben mőködı monitoring rendszer erıforrásait biztosítjuk. Az intézmény érdekelt felei a partnerség tükrében Az IMIP az óvodai nevelésben érdekelt valamennyi fél elvárásait kívánja szolgálni. Elsısorban a közvetlen partnerek elégedettségét szeretnénk elérni, kiváltképpen a gyerek és szülı legyen a kedvezményezett, az ı igényeik és elvárásaik teljesüljenek. Valamennyi közvetlen partnerrel (fenntartóval, iskolával, alkalmazotti közösséggel) törekszünk a partnerközpontúságra. Az óvoda elkötelezettsége az IMIP mellett A Nyitnikék Óvoda vezetısége elkötelezett az IMIP iránt, és folyamatosan fejleszti annak eredményességét. Ennek érdekében: - Minıségpolitikai nyilatkozatunkat közzé tesszük. - Intézményi vállalásainkat teljesítjük.

13 2.4. Minıségcélok, sikerkritériumok 1. A nevelési program cél, -és feladatrendszerében megfogalmazottak, valamint a tevékenységek szervezésének minıségi megvalósítása Célunk, hogy a nevelımunkánk eredményeként a gyermekek testileg, lelkileg egészségesek, kiegyensúlyozottak, nyitottak legyenek, harmónikusan fejlıdjön személyiségük. Alakuljon ki a sikeres iskolakezdéshez szükséges testi, szociális és értelmi érettség Az egyéni képességfejlesztés mérhetıvé tétele A fontosnak tartott értékek közvetítése a gyermekek elégedettségének, igényeinek figyelembe vételével A szükséges partnerkapcsolat alakítása a szakszolgálatokkal a sajátos nevelési igényő gyermekek megfelelı ellátása érdekében. 2. Célunk, hogy a közvetlen és közvetett partnerek elégedettsége folyamatosan fennmaradjon A partnerek igényeinek, elvárásainak összegyőjtése és beépítése a mindennapos nevelımunkába A mőködı kapcsolatok menedzselése Évenkénti átvizsgálás során a minıségcélok megvalósulásának teljesítését értékeljük A fenntartóval kialakult kapcsolatot az információs-kommunikációs csatornák hatékonyabbá tételével fejlesztjük Törekszünk a családokkal a segítı, együttmőködı kapcsolat fenntartására, aktívan bevonjuk a szülıket az óvoda különbözı programjaiba Támogatjuk az óvodapedagógusok szakmai önmegvalósítását, sokoldalú továbbképzéseket (szakmai, informatikai, minıségfejlesztési, EUS) Az alkalmazotti közösség bevonása a folyamatos fejlesztı munkába, az erıforrások bıvítésébe, döntésekbe megfelelı munkakörnyezet kialakítása A gyermekek elégedettségének fenntartása a tevékenységek gyermekközpontú szervezésével, megvalósítható igényeik kielégítése feltételeinek biztosításával A gyermekek megfelelı iskolakészültségével, az iskolával való további

14 együttmőködéssel az iskola elégedettségének fenntartása. 3. A szervezeti kultúra folyamatos fejlesztése. (Az etikai követelmények, viselkedési módok intézményi szintő alakítása. Problémamegoldási technikák megismerése, alkalmazása.) 4. A minıségfejlesztési rendszer hatékony mőködtetése. (A hozzáadott pedagógiai értékek mérhetıvé, értékelhetıvé tétele intézményi szintő értékelési rendszer mőködtetésével. SDCA ciklus) Cél Sikerkritériumok Mérések Felelıs A fejlıdés feltételeinek folyamatos biztosítása. A tevékenységek rendszerében megfelelı helye legyen az érzelmi, testi fejlesztésnek. Az iskolakészültségi színt 80%-os eredménye Az életkori sajátosságokhoz igazított, a fejlıdés várható eredményeihez viszonyított fejlettség. A fejlettségmérı lapon nyomonkövethetı legyen a gyermek fejlıdése. A kiszőrt részképességzavarok 95%-os kijavítása iskolakezdésre 1.3. A gyerekek elégedettsége az óvodai tevékenységeivel 90% Valamennyi hagyományırzéssel kapcsolatos esemény megtartása A területünkön lakó, programunkban megfogalmazott, sajátos nevelési igényő gyermekek 80%-ának ellátása Megfigyelés A mérılapok 60%-os visszaérkezése Évente 4 évente Évente Évente Évente Évente 4 évente Nevelıtestület Nagycsoportos óvónık Óvodapedagógus Csoportban dolgozó óvodap. Nagycsoportos óvónı Óvodapedagógus Évente helyettes Tagóvoda vezetı 4 évente Gyermekvédelmi felelıs Folyamatos Mérési rendhez igazodva Óvónık 2.2. Partnereink folyamatosan figyeljenek ránk. Folyamatos Valamennyi alkalmazott 2.3. A fenntartó elégedettségének fokozása 4 évente Minıségi magteam 2.4. Szülıi elégedettségének fenntartása 4 évente mérés 2 évente fókuszcsoport megbeszélés Óvónık SZSZ összekötık Alkalmazott eszközök módszerek Nevelési év értékelése Dokumentum elemzés Részképesség vizsgálatok Bejegyzés a csoportnaplóba Fejlettségmérı lapok vezetése Rövidtávú fejlesztési terv Komplex képsor Megfigyelés Alkalmi ellenırzés Védınıvel történı egyeztetés Szakszolgálat igénylése. Feljegyzések Kérdıívek Fókuszcsoportos beszélgetés Strukturált interjú Fenntartó ellenırzése Kérdıív Megbeszélés

15 2.5. Továbbképzési terv megvalósítása (95%) Évente Éves terv értékelése 2.6. Minden dolgozó törekedjen a munkakörnyezet alakítására Évente 4 évente Megfigyelés Értékelés mérés 2.7. A gyerekek örömmel járjanak óvodába (90%) Folyamatos 4 évente 2.8. A gyerekek 92%-ba megállják helyüket, az iskola elégedett legyen 3. A szervezeti kultúra állapota a kiinduláshoz viszonyítva legalább 2 területen javuljon. 4. A hozzáadott pedagógiai érték legyen megfogalmazható a rendszer mőködésének hozadékaként 5. A pedagógusok munkája értékelésének kidolgozása kompetencia területenként. Óvodavezetés Óvónık 4 évente A mért csoportok óvónıi Induláskor és 4 év múlva Megfigyelés Komplex képsor mérés Iskolai beválás vizsgálat. Horváth és Dubecz szervezeti kultúra m 4 év óvodavezetı MIP felülvizsgálatával 4 év Minıségi team Horváth és Dubecz MÁSKÉP p modell intézményi adaptációja 3.Óvodánk minıségfejlesztési rendszere

16 3.1 A vezetés feladatai, elkötelezettsége, felelıssége Az intézményvezetı feladatai: - A minıségfejlesztési rendszer során: Tervezés Mőködtetés Partnerközpontúság Szervezetfejlesztés Intézményvezetıként mindig arra törekedtem, hogy minıségi munkavégzés valósuljon meg az óvodában. A minıségfejlesztési rendszer kiépítésében, mőködtetésében kötelezettséget vállaltam arra, hogy megvalósítjuk a partnerközpontú mőködést. A folyamat kezdetén az volt a célom, hogy minél több munkatársat megnyerjek, biztosítsam a minıségfejlesztési munkához szükséges képzettség megszerzését, a feltételeket. Elsıdleges motivációs eszközként használtam, hogy fontossá tegyem a partnerek elégedettségét, melyet addig is szem elıtt tartottunk, a nyitott, családias óvoda megvalósításával. Olyan munkatársakat tudtam magam köré győjteni, akik szívesen vállalták ezt a feladatot, élvezik a többség bizalmát, képességeik alapján a feladat elvégzésére alkalmasak májusában kiépítettük a partnerközpontú mőködés minıségbiztosítási rendszert. A minıségfejlesztési rendszert a nevelıtestület és a pedagógiai munkát segítık bevonásával, 3 fıbıl álló minıségi magteam mőködteti. A minıségi teamet a team vezetıje irányítja, aki az óvodavezetı helyettesekkel, a munkaközösség vezetıkkel az óvodavezetıségét alkotják. (továbbiakban: intézményvezetés) Az intézmény vezetése kinyilvánítja, hogy továbbra is biztosítja a minıségfejlesztési rendszer mőködtetését és folyamatos fejlesztését. A vezetés elkötelezettséget vállal a rövid és hosszú távú minıségcélok megvalósításáért a minıségpolitikai irányelveknek megfelelıen. A minıségi szemlélet az óvodavezetıi programban is megfogalmazódott. Az intézmény nevelıtestülete által elfogadott ösztönzı rendszerrel biztosítja a minıségi célok megvalósításáért dolgozók elismerését. A szervezetet folyamatosan fejlesztjük Jogszerő mőködést a törvényi elıírásoknak megfelelıen valósítjuk meg a bevezetıben kiemelt jogszabályok alapján. Az intézmény belsı szabályzatainak táblázata: A szabályzatok tartalmazzák a törvényi követelményeket.

17 Dokumentum megnevezése Jóváhagyás ideje A nevelıtestület vagy a fenntartó által Érvényessége Módosításána k idıpontja Év Felülvizsgálat jogszabályimőködési megfelelıség A használhatósággal, gyakorlati megvalósítással, a szabályzat betartásával kapcsolatos megállapítások Alapvetı általános dokumentumok Alapító okirat Visszavonásig Megfelelt Jól alkalmazható SZMSZ Visszavonásig Megfelelt Bevált Házirend Szükség szerint Törvényváltozás miatt Szülıi kezdeményezés Bevált Alapvetı szakmai dokumentumok Nevelési program év Folyamatosan Jól alkalmazható, bevált Minıségirányítási program Továbbképzési program Dokumentum kezelés szabályai Helyesbítı és megelızı tevékenység szabályozása A nem dokumentum és nem szabályzat jellegő mőködést támogató iratok egységes kezelésének ajánlása év Folyamatosan Folyamatosan fejlesztendı év Megfelelt Jól alkalmazható Visszavonásig Megfelelt Táblázatnak megfelelıen Visszavonásig Megfelelt Bevált Visszavonásig Megfelelt Bevált

18 Óvodánk szervezeti struktúrája ALKALMAZOTTI KÖZÖSSÉG Pedagógiai munkát segítı NEVELİTESTÜLET ÓVODAVEZETİ Általános helyettes Tagóvoda vezetı Óvodatitkár Mőszaki dolg Pedagógiai munkát segítı Munkaközösség vez. Munkaközösség vez. Közalakm Tanács E. Minıségb. Magteam Szakmai munkaköz. Szakmai munkköz. Kozalkam. Tanács Min. magt. Min. körök Szülıi Szervezet Külsı kapcsolatok MJV Önkormányzata Szabó L. Ált. Iskola Minıségfejlesztési magteam feladata Minıségfejlesztési magteam vezetı: Felelıs a Minıségfejlesztési rendszer kiépítéséért, a mőködtetéshez szükséges feltételek biztosításáért és nyomon követéséért. Irányítja és kontrollálja a minıségfejlesztési rendszer kiépítését és gyakorlati mőködtetését. A fejlesztési tervekben vállalt feladatok teljesítésére alakult csoport munkáját támogatja. Felelıs az intézményi monitoring és audit vizsgálatokért Minıségfejlesztési magteam tagjai: Aktívan részt vesznek a minıségfejlesztési rendszer kiépítésében és mőködtetésében, segítik a minıségfejlesztési csoport vezetıjének munkáját.

19 A magteam vezetıjének távolléte esetén, ha szükséges, átveszik annak felelısségi és feladat körét. A pedagógus teljesítmény értékelési rendszert kidolgozza, mőködteti, a szabályoknak megfelelıen nyilvánosságra hozza. A Minıségfejlesztési magteam mőködési szabályzata a Mellékletben található Minıségirányítási auditok A minıségi magteam közremőködik valamennyi minıségfejlesztéssel kapcsolatos vizsgálat során, hatékonyan részt vesz a kereszt-audit lebonyolításában a Közoktatási Minıségfejlesztési Munkacsoport irányításának, esetleg felkérésének megfelelıen Óvodánk tervezési rendszere A tervezési feladatok meghatározásával és szabályozásával célunk az, hogy óvodánkban, mint szervezetben a munkánk kiszámítható, egymásra épülı és ellenırizhetı tevékenységekkel valósuljon meg A tervezés szintjei és dokumentumai Stratégiai szint - Vezetıi program - Helyi nevelési programból a küldetés, alapelvek, célok. - Minıségirányítási programból a minıségpolitika Operatív szint - Helyi nevelési program (Feladat, eszköz és tevékenységrendszer, hagyományok) - Minıségirányítási program (minıségirányítási rendszer fejezete) - Szervezeti és mőködési szabályzat (valamint annak mellékletei) Megvalósítás napi szintje - Éves munkaterv, munkatervi mellékletek - Csoportnaplók nevelési és ütemtervei - Megbízottak munkatervei - A gyerekek egyéni fejlıdésének dokumentációja - A nevelési területek éves kigyőjtés

20 A tervezés dokumentumai tartalmi csoportosítás szerint Az óvoda dokumentumainak kezelésére vonatkozó szabályzást elkészítettük. 3.sz. Melléklet Pedagógiai munka tervezése Dokumentum neve Tartalma Érvényess ége, Felelıs határidı Vezetıi pályázat Pályázati kiírás szerint 5 év Nevelési program Alapelvek, célok, feladatok tevékenységek, 4 év Nevelıtestület gyermek és ifjúságvédelem, sajátos nevelési igényő, szülı gyermek - pedagógus együttmőködési formái, a nevelési program végrehajtásához szükséges nevelımunkát segítı eszközök és felszerelések, hagyományok, iskolába lépés Minıségirányítási program Bevezetı 4-5 év Minıségpolitika Minıségirányítási rendszer Továbbképzési program Szakvizsgára vonatkozó alprogram Továbbképzésre vonatkozó alprogram Finanszírozásra vonatkozó alprogram Helyettesítésre vonatkozó alprogram 5 év Éves munkaterv és mellékletei ( (továbbképzési terv, gyermekvédelmi munkaterv munkaközösségi munkaterv, minıségfejlesztési munkaterv, ellenırzési terv) Csoportnaplók nevelési és ütemtervei (Fejlesztési feladatok, foglalkozások) A nevelı-oktató munka lényeges tartalmi változásai. (helyzetelemzés) - A nevelési év kiemelt feladatai (nevelési programból lebontva) - A minıségirányítási rendszer építésének, mőködtetésének éves ütemterve. (Kapcsolatok) - Csoportbeosztások, megbízatások, munkaköri leírások átadása. - Az intézményi szintő rendezvények és ünnepélyek tartalma és idıpontja. - A nevelés nélküli munkanapok idıpontja és programja. - A nevelési idın túli egyéb foglalkozások és azok rendje. - A minısítés ütemezésének elfogadása. - Az ellenırzési tervek elfogadása A tervezés összhangban van a helyi nevelési programmal. 1 év 1 év Csoportban dolgozó óvónı Gyermekek egyéni fejlıdési dossziéja. A gyermek fejlıdése óvodába lépéstıl iskolába lépésig 3-4 év Óvónık

21 Szervezeti mőködés tervezése Dokumentum neve Tartalma Érvényess ége/ Határidı SZMSZ és mellékletei Mőködésre vonatkozó, Átruházott jogkörök Munkáltatói feladatok tervezése Gazdálkodási tervezés Munkavédelmi szabályzat, Tőzvédelmi szabályzat, Szabadságolási terv, Közalkalmazotti szabályzat Költségvetés tervezése, Selejtezési, leltározási, egyéb gazdálkodási tervek, Étkeztetés, Beszerzés, felújítás, karbantartás tervezése, Továbbképzési terv, Humánerıforrás tervezése. Visszavonásig Munkavédelmi felelıs Tőzvédelmi felelıs Kt. elnöke 1 év Megbízott Gazdaság vezetı 3.3 Az óvoda mőködésének rendszere A humán erıforrások biztosítása és fejlesztése Kiválasztási és betanulási rend mőködtetése Az intézmény a jogszabályok és az intézmény küldetésének, alapértékeinek figyelembevételével határozza meg a pedagógus és nem pedagógus alkalmazottak kiválasztásának szempontjait. Kialakítja/mőködteti minden alkalmazott számára a kötelezı betanulási rendet, amely biztosítja az intézményi hagyományok és a közösen elfogadott és képviselt értékek, valamint a biztonságos munkavégzés szabályainak és feltételeinek megismerését. Kiválasztás A kiválasztás során ellenırizzük, hogy rendelkezik-e a jelölt a munkakör betöltéséhez szükséges, a törvény által elıírt feltételekkel: jogi és egészségügyi alkalmasság Betanulási rend Az alkalmazásra kerülı új munkatárs megkapja Munkaköri leírását, valamint a feladatának megfelelı felkészítésben részesül. Az oktatás tematikáját a munkakörre lebontva rögzítjük. Az új dolgozó munkába állása elıtt kötelezı tőz- és balesetvédelmi oktatáson vesz részt. A betanításért az óvónık esetében óvodavezetı a felelıs, a munkakörnek megfelelıen bízza meg az új dolgozó közvetlen munkatársát. A technikai dolgozók betanításáért a vezetıhelyettesek felelnek.

22 Formája: hospitálás, konzultáció, dokumentumelemzés (HOP, SZMSZ). Továbbképzési rendszer mőködtetése A vezetés az intézmény hosszú távú érdekeinek figyelembevételével, a munkatársakkal egyeztetve dönt a továbbképzésrıl. A továbbképzés folyamatával kapcsolatos alapkövetelmények: A vonatkozó törvényi elıírásoknak való megfelelés. (A továbbképzések 80%-os támogatása az intézmény részérıl. A munkaerı-alkalmazás személyi feltételeinek történı megfelelés Folyamatos fejlıdés: szakmai ismeretek idıszakos felfrissítése Az intézményi szolgáltatás és szakmai munka színvonalának folyamatos emelése A munkatársak szakmai fejlıdéssel és kapcsolatos igényének kielégítése. Óvodánkban önképzéssel, belsı- és külsı továbbképzéssel biztosítjuk a dolgozók szakmai fejlıdését. A továbbképzések rendjét az éves munkaterv mellékletében rögzítjük. Ösztönzés: A bértábla szerint. (Szakvizsga G, várakozási idı csökkentése.) Az SZMSZ-ben meghatározottak szerint. Jogszabályban biztosított lehetıségek A minıségfejlesztési munkát, és a minıségi munkavégzést a 3/2002 (II.15.) OM rendelet szerint lehet anyagilag elismerni. 24/2000.VII.29. OM Rendelet Minıségi kereset-kiegészítés. SZMSZ-ben szabályozva. Felelıs: az óvodavezetı Önkormányzat által alapított elismerések Felterjesztésért felelıs: óvodavezetı Javaslatot tehetnek: mk. vezetık, Kt. elnöke Belsı ösztönzı rendszer - helyettesi megbízás (tantestületi szavazással) - Munkaközösség vezetıi megbízás (tantestületi szavazással) - Minıségfejlesztési magteam megbízás (nevelıtestületi óvodavezetés megbízásával) - Felelısi megbízatások (pedagógus és nem pedagógus munkakörökben) - Jutalmazások, anyagi és erkölcsi elismerések - Tárgyi ajándék alkalomhoz kötve.

23 Pedagógusok együttmőködése - szakmai munkaközösségek mőködésének szabályozása (mk. vezetık megbízása) - a pedagógusok és a nem pedagógus munkatársak együttmőködésének formái Egyéb erıforrás biztosítása és fejlesztése - pénzügyi, gazdasági feltételek, kötelezı eszközjegyzék - tárgyi feltételek fejlesztési terve, ütemezése - forrásbıvítı tevékenységek (pályázatok, alapítvány mőködtetése, papírgyőjtés, stb.) - a szakszolgálatokkal való kapcsolattartás Beruházási, fenntartási és karbantartási tervek Beruházás Intézményünknek nagyobb volumenő beruházása a tervezett idıszakban nem várható Fenntartás A Jázmin utcai épületünk teljes felújítása szükséges a következı területeken. - külsı homlokzat - Nyílászárók - Vizesblokk - Burkolat csere Ezt az igényt minden évben jelzem a költségvetés tárgyalása elıtt. Megvalósítás az önkormányzat fenntartási tervében meghatározottaktól függ. A karbantartásra vonatkozó tervet évente a munkatervi mellékletekben meghatározzuk, a nevelési év végén értékeljük. Mőködési feltételek, tárgyi erıforrások a vezetıi programban részletezve Infrastruktúra mőködtetése A HOP-ban az eszközigény részletezve A minıségfejlesztésre vonatkozó intézkedési terv hosszú távú projektje az elvárások, igények alapján megfogalmazott infrastrukturális jellegő feladatokat tartalmazza. Az óvodavezetı évente felülvizsgálja a szükséges beruházási, karbantartási feladatokat, és megküldi a Vagyongazdálkodási és Üzemeltetési Irodának. Az év közben jelentkezı üzemelésgátló tényezıt azonnali hatállyal jelenteni kell.

24 Az eljárás kiterjed a következıkre: Nevelési feltételek biztosítása Biztonságos üzemeltetés, munkavégzés Karbantartás, állagmegóvás Érintésvédelem, tőz és vagyonvédelem Folyamatok mőködtetése, folyamatos fejlesztése Olyan dokumentált minıségfejlesztési rendszert kiépítése és mőködtetése a cél, amely kiterjed az intézmény mindazon folyamataira, amelyek befolyásolhatják nevelési-oktatási tevékenységét. Ennek során az intézmény: váljék képessé folyamatainak azonosítására, szerezze meg a tudatos folyamattervezés képességét, a partnerek elvárásai alapján szabályozza folyamatait, olyan mértékben, amely ahhoz szükséges, hogy az intézményi célokat megvalósítsa, az intézmény mindennapos mőködésébe vezesse be a folyamatszabályozás eredményit, alakítsa ki folyamatainak mérı és értékelı rendszerét, rendszeresen értékelje az intézmény belsı mőködését, folyamatainak javítása során alkalmazza a PDCA-SDCA ciklus elvét. Az egész minıségirányítási rendszer mőködése az SDCA ciklus szerint. Kulcsfolyamatok: - a gyermekek fejlıdése érdekében végzett pedagógiai tevékenység, - együttmőködı partneri kapcsolat a családokkal, - egészséges, biztonságos környezet biztosítása, - az egészséges életmód szokásainak tudatos alakítása, - a mentális egészség biztosítása, - az alkalmazottak munkaköri feladatainak megvalósítása, - belsı információs rendszer mőködtetése, - a tárgyi feltételek biztosítása, fejlesztése, - dokumentációs rendszer, tervezés.

25 3.3. Az óvoda ellenırzési rendje Az ellenırzés az óvodai normáknak való megfelelést vizsgálja. (Jogi, fenntartási, intézményi) Az ellenırzés és értékelés formája Külsı Belsı Az ellenırzés és Az ellenırzésre, értékelés tárgya, értékelésre jogosult tartalma Törvényességi Fenntartó Pénzügyi Szakmai-pedagógia A fenntartó által megbízott szakértı Szakhatósági ÁNTSZ Fogyasztóvédelmi felügyelıség, Számvevıszék, Munkaügyi fıfelügyelet, Gyámhatóság Szakmai-pedagógiai Szakértı, intézményvezetı, helyi szabályozás szerint (helyettes, munkaközösség vezetı, minıségfejlesztési vezet) Törvényességi Intézményvezetı, munkáltatói Intézményvezetı gazdálkodási helyettes, Tanügy-igazgatási gazdaságvezetı Az ellenırzés, értékelés megrendelıje Oktatási Miniszter, fenntartó, OKÉV, Jegyzı Intézményvezetı, Pedagógus, Szülı Intézményvezetı Gazdaságvezetı Önkormányzati ellenırzés Ellenırzési, értékelési intézkedések számkódjai: 01 = Alapító okirat felülvizsgálata 02 = Intézményi minıségirányítási program jóváhagyása 03 = Az intézmények által felülvizsgált nevelési, illetve pedagógiai (szakmai) program jóváhagyása 04 = A felülvizsgált házirend fenntartói jóváhagyása 05 = A szülıi jogok érvényesülésének vizsgálata 06 = Tantárgyfelosztás, óraterv jogszerőségének vizsgálata, az éves engedélyezett óraszám és pedagógus létszám megállapítása, illetve felülvizsgálata a nevelési-oktatási intézményeknél, továbbá valamennyi közoktatási intézménynél a munkáltatói dokumentumok és alkalmazottak foglalkoztatásának ellenırzése. 07 = A jóváhagyott minıségirányítási program szerinti mőködés ellenırzése.

26 08 = A jóváhagyott nevelési, illetve pedagógiai (szakmai) program szerinti mőködés ellenırzése 09 = Törvényességi, tanügy igazgatási ellenırzés (A nevelési-oktatási intézményeknél tanügyi dokumentumok ) 10 = Az éves munka (munkaterv) értékelése ( beszámolók, az esetleges tanév közbeni ellenırzések, kimutatások, illetve a munkaterv tényleges megvalósulása tekintetében) 11 = Gazdasági ellenırzés 12 = A gyermek, a tanuló jogainak érvényesülése (információáramlás, a gyermekek, tanulók értékelése, véleménynyilvánítás lehetıségei, fegyelmi eljárások jogszerősége, a tanulói jogviszony megszőnése, stb.) 13 = Gyermek-és ifjúságvédelmi tevékenység, tanuló- és gyermekbaleset megelızése 14 = A szülık és gyermekek jogainak védelme adatvédelmi szempontból 15 = Az intézmény mőködésével összefüggı adatvédelmi elıírások betartása Intézmény megnevezése Nyitnikék Óvoda 01,02,03,04,05, 06,08,09,10,11, 12,13,14,15, 06,07,10, 01,06,10, 03,06,07,10, 11,15, 02,05,06,08, 09,10,12,13, 14, Az önkormányzati ellenırzés elıtti nevelési év értékelésekor és a minıségirányítási program átvizsgálásakor az ellenırizendı területeket a vezetıi beszámolóban részletesen elemzi. Az ellenırzés feladatai A rendszeres és szabályzott ellenırzés, értékelés csökkenti a szubjektivitást és az ötletszerő döntéshozatalt. Kiszámítható, egyenletes szolgáltatást biztosít. A HOP minıségi megvalósításának folyamatos kontrollja. Az intézmény mőködése folyamatosan feleljen meg a partnerek elvárásainak. Olyan önellenırzési, mérési, értékelési rendszer kidolgozása, amely összhangban a helyi nevelési program minıségi végrehajtásával. Alapelvek Az ellenırzés, értékelés folyamatosan tárja fel az intézmény mőködésének sikeres és fejlesztésre szoruló területeit.

27 Az erısségek tudata és a nehézségekkel való számvetés fontossága együttesen jelentsék a dolgozók egészséges önbizalmát, és a jó munkatársi légkört. Az ellenırzés területei: Éves munkaterv végrehajtásának ellenırzése. Tanügyigazgatási feladatok ellenırzése. Gazdálkodás Dokumentációk Az óvoda, mint szervezet. A HOP, az ÖMIP és MIP összhangja. A helyi nevelési program megvalósulásának ellenırzése Ellenırizendı terület 1. Nevelési célok, feladatok, alapelvek Az ellenırzés gyakorisága Az ellenırzést végzı személyek Éves munkatervben, helyettesek, meghatározottak szerint megbízás esetén mk. vezetık. Módszer Dokumentálás Éves nevelési terv mellékletében Éves értékelésben Csoportban végzett dokumentáció - Csoportnapló Napirend, Negyedéves szokás és szabályrendszer terv és értékelés. Tevékenységek havi ütemezése. - Éves tevékenységek terve. - Gyermek egyéni fejlettségének értékelése (egyéni dosszié, Anamnézis, fejlettségmérı lapok, személyi jellemzés, stb.) 2. Az óvodai nevelés alapvetı keretei Egészséges életmódra nevelés: - gondozás - testi nevelés - egészségvédelem - edzés - mozgásfejlesztés Érzelmi nevelés és szocializáció: - egyén a közösségben - szokás, -és szabályrendszer - társas Félévente (Valamint szúrópróba szerint) Az iskolába menı gyermekeknél évente neveltségi színt mérése. Csoportnaplóban téma és idıpont bejelölése. Munkaközösség vezetık A különbözı területek %- os kiértékelése. A párhuzamos nagycsoportok összehasonlító elemzése.

28 kapcsolatok - csoportszerkezet - napirend Évente Évente Év végi értékelés Év végi értékelés Ellenırizendı terület 3. Az óvodai élet tevékenységei Mozgás Játék Mese-vers Ének zene, énekes játék Vizuális nevelés A külsı világ tevékeny megismerése Munka jellegő tevékenységek Tanulás Helyi speciális tevékenységek Gyermekvédelem és sajátos nevelési igényő gyermekek, szociálisan hátrányos helyzető gyermekek. 4. Óvodánk hagyományai Aktuális rendezvények ellenırzése szúrópróba szerően 5. A gyermekvédelemmel összefüggı tevékenység Gyermekvédelem Sajátos nevelési igényő gyermekek ellátása Szociálisan hátrányos differenciált fejlesztés 6. Az óvoda speciális szolgáltatásai szülıi igények alapján Az ellenırzés gyakorisága Az ellenırzést végzı személyek Valamennyi tevékenység Csoportban dolgozó 4 évente az eljárásrendben óvónık meghatározottak szerint. Iskolába menı nagycsoportban évente. Térítési díjak: Rászorultsági és normatív támogatás ellenırzése félévenként. Veszélyeztetett gyermekek nyilvántartása. Éves értékelés Sajátos igényő nevelés Mérési rendben leszabályozottak alapján Folyamatos PR tevékenység, marketing kommunikáció 7. Iskolába lépés Folyamatos fejlettségmérı lap vezetése. Neveltségi színt, részképesség mérése a Mérési rend alapján. (Iskolába menı) Helyettesek Gyermekvédelmi felelısök Gyermekvédelmi felelısök Mérési rendben leszabályozottak alapján Helyettesek A csoportban dolgozó óvónık Munkaközösség vezetık Módszer Dokumentálás Értékelés, elemzés Munkaközösségek Szóbeli megbeszélés Szülıi nyilatkozatok Kereseti igazolások Kiegészítı családi pótlék határozata Nyilvántartások Gyermek egyéni dossziéja Éves beszámoló Mérési rendben leszabályozottak alapján Szóbeli értékelés Csoportonkénti és összehasonlító elemzés a párhuzamos csoportokban. 8. Kötelezı eszközjegyzék Évente áttekintés A legfontosabb eszközök lehetıség szerinti beszerzése. Éves beszámoló (Tárgyi) 9. Éves munkaterv és mellékletei Folyamatosan az ütemezés szerint. Évente Helyettesek, mk. Vezetık, Gyermekvédelmi f.

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009.

Elızmények. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Csengey Gusztáv Általános Iskola 2170 Aszód, Csengey u. 30. Ü.szám: 222/2009. Aszód Város Önkormányzatai Képviselı Testülete részére 2170 Aszód, Szabadság tér 9. Tárgy: Beszámoló az iskola Minıségirányítási

Részletesebben

NYITNIKÉK ÓVODA 2012-2013. ÉVI MUNKATERVE

NYITNIKÉK ÓVODA 2012-2013. ÉVI MUNKATERVE Nyitnikék Óvoda 1203 Bp. Kossuth L.u.3. E-mail: nyitnikek@nyitnikek.axelero.net OM azonosító: 034710 NYITNIKÉK ÓVODA 2012-2013. ÉVI MUNKATERVE Gyırné Varga Kornélia Nyitnikék Óvoda vezetıje Elfogadva:

Részletesebben

Elıterjesztés a Szekszárdi Német Kisebbségi Önkormányzat 2011. április 12-i ülésére

Elıterjesztés a Szekszárdi Német Kisebbségi Önkormányzat 2011. április 12-i ülésére 1 Elıterjesztés a Szekszárdi Német Kisebbségi Önkormányzat 2011. április 12-i ülésére Tárgy: A Wunderland Óvoda Esélyegyenlıségi programjának módosítása Elıterjesztı: Dr. Józan-Jilling Mihály elnök Elıterjesztést

Részletesebben

Alapelveink. Legfontosabb értékünk a GYERMEK. A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük

Alapelveink. Legfontosabb értékünk a GYERMEK. A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük Alapelveink Legfontosabb értékünk a GYERMEK A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük Gyermekeink egyéni készségeinek és képességeinek figyelembevételével

Részletesebben

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT Fenntartói értékelés 2015/2016.tanév Pillangó óvoda Pedagógiai-Szakmai munka fenntartói értékelése Pillangó Óvoda (9200 Mosonmagyaróvár Szent István király út 7.) Az intézmény

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Szám: 15355/2009. Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Javaslat a 252/2005.(X.27.) Öh. sz. határozattal jóváhagyott Salgótarján

Részletesebben

Minıségirányítási Program

Minıségirányítási Program Minıségirányítási Program Nagybajomi Általános Mővelıdési Központ Napköziotthonos Óvodái 2009-2014 Nagybajom, 2009. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetı.3 1.1. A minıségirányítási program módosításának indoklása.3

Részletesebben

OM azonosító: INTÉZKEDÉSI TERV. (Az intézményi tanfelügyelet eredményeire épülő terv) 1. PEDAGÓGIAI FOLYAMATOK

OM azonosító: INTÉZKEDÉSI TERV. (Az intézményi tanfelügyelet eredményeire épülő terv) 1. PEDAGÓGIAI FOLYAMATOK Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Hétszín Tagóvodája OM azonosító: 200911 Tagóvoda vezető neve: Szászhalmi Edit Oktatási azonosítója: 71428489821 A fejlesztési terv kezdő dátuma: 2018.05.05.

Részletesebben

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: 202461 Intézményvezető neve: Bendli Tiborné Intézményvezető oktatási azonosítója:

Részletesebben

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT Fenntartói értékelés 2016/2017.tanév Pillangó óvoda Pedagógiai-Szakmai munka fenntartói értékelése Pillangó Óvoda (9200 Mosonmagyaróvár Szent István király út 7.) Az intézmény

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS. Önkormányzati Minıségirányítási Programja (ÖMIP) (2007-2011) Érd 2007.

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS. Önkormányzati Minıségirányítási Programja (ÖMIP) (2007-2011) Érd 2007. ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS Önkormányzati Minıségirányítási Programja (ÖMIP) (2007-2011) Érd 2007. 1 Érd megyei jogú város Önkormányzatának Minıségirányítási Programja Minıségirányítási program területi hatálya:

Részletesebben

Szeremlei Sámuel Református Óvoda és Németh László Gimnázium és Általános Iskola. Óvoda-iskola átmenet programja. Intézkedési terv

Szeremlei Sámuel Református Óvoda és Németh László Gimnázium és Általános Iskola. Óvoda-iskola átmenet programja. Intézkedési terv Szeremlei Sámuel Református Óvoda és Németh László Gimnázium és Általános Iskola Óvoda-iskola átmenet programja Intézkedési terv Intézményvezetık.. Tóthné Mohos Erika. Árva László igazgató Ph Ph Elfogadás

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Lévay József Tagiskola

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Lévay József Tagiskola SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA Lévay József Tagiskola Az Oktatási Hivatal 2009. május 8-án kelt értesítése alapján - melyet a Fenntartói Társulás az intézményfenntartó részére küldött - a 2008.

Részletesebben

Éves Önértékelési Terv os nevelési év

Éves Önértékelési Terv os nevelési év Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda 4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 14 Tel: 52/273-180, e-mail: ovodavezeto@egyovig.hu www.egyovig.hu OM azonosító: 200463 Éves Önértékelési Terv 2015-16-os nevelési év 1 2

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. május 22-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Vincent Auditor Számviteli Szolgáltató és Tanácsadó Kft. 2011.

Részletesebben

Elıterjesztés Sajószentpéter Városi Önkormányzat Minıségirányítási Programjának 2009/2010-es tanévben történı végrehajtásáról

Elıterjesztés Sajószentpéter Városi Önkormányzat Minıségirányítási Programjának 2009/2010-es tanévben történı végrehajtásáról Elıterjesztı: Dr. Faragó Péter polgármester Készítette: Dr. Guláné Bacsó Krisztina Osztályvezetı Elıterjesztés Sajószentpéter Városi Önkormányzat Minıségirányítási Programjának 2009/2010-es tanévben történı

Részletesebben

A sajátos nevelési igényő gyermekek, tanulók nevelésének, oktatásának oktatáspolitikai irányelvei

A sajátos nevelési igényő gyermekek, tanulók nevelésének, oktatásának oktatáspolitikai irányelvei A sajátos nevelési igényő gyermekek, tanulók nevelésének, oktatásának oktatáspolitikai irányelvei Nagy Gyöngyi Mária szakmai tanácsadó Közoktatási Fıosztály Nagy Gyöngyi OKM 1 Alapok I. Az EU közösségi

Részletesebben

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény fenntartója: a fenntartó székhelye: a fenntartó képviselője:

Részletesebben

A Nyitnikék Óvoda Munkaterve a 2013/2014. nevelési évre elsősorban a 2011.CXC Nemzeti Köznevelési Törvény és annak módosításaiban meghatározott hatály

A Nyitnikék Óvoda Munkaterve a 2013/2014. nevelési évre elsősorban a 2011.CXC Nemzeti Köznevelési Törvény és annak módosításaiban meghatározott hatály Nyitnikék Óvoda 1203 Bp. Kossuth L.u.3. E-mail: nyitnikek@nyitnikek.axelero.net OM azonosító: 034710 PESTERZSÉBETI NYITNIKÉK ÓVODA 2013-2014. ÉVI MUNKATERVE Győrné Varga Kornélia Nyitnikék Óvoda vezetője

Részletesebben

Pécel Város Önkormányzatának Jegyzıje 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745, 452-751; Fax: 28/452-755 e-mail: jegyzo@pecel.hu

Pécel Város Önkormányzatának Jegyzıje 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745, 452-751; Fax: 28/452-755 e-mail: jegyzo@pecel.hu Pécel Város Önkormányzatának Jegyzıje 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745, 452-751; Fax: 28/452-755 e-mail: jegyzo@pecel.hu Iktatószám: SZ/706/16/2009 ELİTERJESZTÉS a 2010. évre vonatkozó Éves i

Részletesebben

KÖRZETI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA RÁBATAMÁSI ALAPÍTÓ OKIRATA

KÖRZETI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA RÁBATAMÁSI ALAPÍTÓ OKIRATA KÖRZETI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA RÁBATAMÁSI ALAPÍTÓ OKIRATA Rábatamási Község Önkormányzata az Államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. tv., a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. és a költségvetési

Részletesebben

Brunszvik Teréz Óvoda és Németh László Gimnázium és Általános Iskola. Óvoda-iskola átmenet programja. Intézkedési terv

Brunszvik Teréz Óvoda és Németh László Gimnázium és Általános Iskola. Óvoda-iskola átmenet programja. Intézkedési terv Brunszvik Teréz Óvoda és Németh László Gimnázium és Általános Iskola Óvoda-iskola átmenet programja Intézkedési terv Intézményvezetık.. Ludescherné Maksa Zsuzsanna. Árva László igazgató Ph Ph Elfogadás

Részletesebben

Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e. a sportról

Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e. a sportról Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e a sportról Fejér megye Közgyőlése a magyar és az egyetemes kultúra részeként, elismerve a sport, mint önszervezıdésre épülı civil tevékenység

Részletesebben

Kerekharaszt Község Polgármesterétől : 3009 Kerekharaszt, Bimbó utca 2. : 37/ :37/ :

Kerekharaszt Község Polgármesterétől : 3009 Kerekharaszt, Bimbó utca 2. : 37/ :37/ : Kerekharaszt Község Polgármesterétől : 3009 Kerekharaszt, Bimbó utca 2. : 37/541-434 :37/541-433 : polgarmester@kerekharaszt.hu /2016. Előkészítésben közreműködött: Ludányi Brigitta köznevelési referens

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 37/2009.(XII.31.) rendelete a szentesi önkormányzati intézmények munkaerı-gazdálkodási rendszerérıl

Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 37/2009.(XII.31.) rendelete a szentesi önkormányzati intézmények munkaerı-gazdálkodási rendszerérıl Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 37/2009.(XII.31.) rendelete a szentesi önkormányzati intézmények munkaerı-gazdálkodási rendszerérıl Szentes Város Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

A teljeskörű önértékelés célja

A teljeskörű önértékelés célja 1. Számú Általános Iskola 2440 Százhalombatta, Damjanich út 24. Levélcím: 2440 Százhalombatta, Pf.:23. Telefon/fax:23/354-192, 23/359-845 E-mail: egyesisk@freemail.hu TELJESKÖRŰ INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

ANGYALKERT MAGÁN ÓVODA OM: , Kecskemét, Bánk bán u.5. tel.:

ANGYALKERT MAGÁN ÓVODA OM: , Kecskemét, Bánk bán u.5. tel.: Fenntartói értékelés az Angyalkert Magán Óvoda 2017-2018. évi működéséről, a pedagógiai program végrehajtásáról, az intézményben folyó szakmai munka eredményeiről Intézmény OM azonosítója:202749 Intézményvezető:

Részletesebben

2. SZEMÉLYISÉG- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS

2. SZEMÉLYISÉG- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda OM azonosító: 200911 Csicsergő Tagóvodája Tagóvoda vezető neve: Oktatási azonosítója: Koltainé Balogh Katalin 73984747401 A fejlesztési terv kezdő

Részletesebben

Cseperedő Óvoda Minőségirányítási Programja

Cseperedő Óvoda Minőségirányítási Programja Intézmény neve: Cseperedő Óvoda Székhelye: 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós u. 21. Az intézmény fenntartója: Csillebérci Cseperedő Alapítvány Cseperedő Óvoda Minőségirányítási Programja Készítette:

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása 2009. február 19-i ülésére 8. NAPIREND

E L İ T E R J E S Z T É S. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása 2009. február 19-i ülésére 8. NAPIREND E L İ T E R J E S Z T É S A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása 2009. február 19-i ülésére 8. NAPIREND Tárgy: A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Közoktatási Intézménye intézményi alapdokumentumainak

Részletesebben

A Kunszállási KIKI Mosolyvár Óvoda és Bölcsıdéjének Intézményi minıségirányítási programja

A Kunszállási KIKI Mosolyvár Óvoda és Bölcsıdéjének Intézményi minıségirányítási programja A Kunszállási KIKI Mosolyvár Óvoda és Bölcsıdéjének Intézményi minıségirányítási programja Jelen szabályzat a Kunszállási KIKI Szervezeti és Mőködési Szabályzatának 23. számú mellékletét képezi. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

MUNKAKÖRI LEÍRÁS. részére OM:.. 1. A munkahely pontos megnevezése: Élı Forrás Alapfokú Mővészeti Iskola

MUNKAKÖRI LEÍRÁS. részére OM:.. 1. A munkahely pontos megnevezése: Élı Forrás Alapfokú Mővészeti Iskola 1. számú melléklet OM: 202920 MUNKAKÖRI LEÍRÁS részére OM:.. 1. A munkahely pontos megnevezése: Élı Forrás Alapfokú Mővészeti Iskola 2. A kinevezı szerv neve: Élı Forrás Alapfokú Mővészeti Iskola 3. A

Részletesebben

Javaslat az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítására

Javaslat az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítására Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Oktatási, Kulturális és Sport Iroda 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. Tel.: (32) 312-570; (32) 417-255 Szám: 27983/2007. Javaslat az Illyés Gyuláné Óvoda,

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI SZEMPONTSOR a Zöld Óvoda cím elnyerésére ELSİ alkalommal pályázó intézmények számára

ÖNÉRTÉKELÉSI SZEMPONTSOR a Zöld Óvoda cím elnyerésére ELSİ alkalommal pályázó intézmények számára ÖNÉRTÉKELÉSI SZEMPONTSOR a Zöld Óvoda cím elnyerésére ELSİ alkalommal pályázó intézmények számára 2/ számú melléklet Az óvodavezetı, vagy/illetve óvodapedagógus tölti ki! Alapfeltételek: a Zöld Óvodai

Részletesebben

1. Helyzetelemzés: INTÉZMÉNYI FEJLESZTÉSI TERV Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz u

1. Helyzetelemzés: INTÉZMÉNYI FEJLESZTÉSI TERV Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz u Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz u. 20-22. 1. Helyzetelemzés: Iskolánk jogutódja az 1897-ben alapított Labanc utcai iskolának, 1984 óta működik az új épületben is. 1996

Részletesebben

Mindezek figyelembevételével Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve a következıket tartalmazza.

Mindezek figyelembevételével Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve a következıket tartalmazza. Melléklet a. /2014. (XII. 16.) kt. határozathoz Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény, az államháztartásról

Részletesebben

Nonprofit szervezeti menedzsment területek

Nonprofit szervezeti menedzsment területek XX/a. Nonprofit szervezeti menedzsment területek a Társadalmi Megújulás Operatív Program Civil szervezeteknek szolgáltató, azokat fejlesztı szervezetek támogatása c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.5.3/08/2

Részletesebben

Szarvas Város Önkormányzata 25/2009. (IX.25.) rendelete A fenntartásában működő közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítéséről

Szarvas Város Önkormányzata 25/2009. (IX.25.) rendelete A fenntartásában működő közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítéséről Szarvas Város Önkormányzata 25/2009. (IX.25.) rendelete A fenntartásában működő közoktatási intézmények ának teljesítéséről Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA INTÉZMÉNYI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK 2009-2010-es VÉGREHAJTÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ. A SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA INTÉZMÉNYI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK 2009-2010-es VÉGREHAJTÁSÁRÓL 1 A 134/2010.(VI.17.) KT határozat melléklete BESZÁMOLÓ A SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA INTÉZMÉNYI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK 2009-2010-es VÉGREHAJTÁSÁRÓL Készítette: Horváthné Orehovszki

Részletesebben

MÓRICZ ZSIGMOND ÁLTALÁNOS ISKOLA

MÓRICZ ZSIGMOND ÁLTALÁNOS ISKOLA MÓRICZ ZSIGMOND ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalom 1. Bevezető 2 1. 1. Vizsgálati szempontok 2 1. 2. A fenntartó elvárásai 2 2. Az intézményi IMIP 3 2. 1. Jogszabályi megfelelés 3 2. 2. Szakértői javaslat figyelembevétele

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZKEDÉSI TERV Intézmény neve: Szabolcsi Bence Zenei AMI OM azonosító: 039663 Intézmény vezető: Barta Dóra Intézkedési terv kezdő dátuma: 2017. december 12. Intézkedési terv befejező dátuma: 2022. december 11. 1. Pedagógiai

Részletesebben

Hétszínvirág Óvoda és Bölcsöde Intézményi Minıségirányítási program

Hétszínvirág Óvoda és Bölcsöde Intézményi Minıségirányítási program Hétszínvirág Óvoda és Bölcsıde 2013 Pomáz, Jókai u. 2. 06-26-325-325 postmaster@hetszinvilag. t-online. hu Hétszínvirág Óvoda és Bölcsöde Intézményi Minıségirányítási program Készítette: Elfogadás: 2011.

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS

ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS Az együttnevelés eredményei a többségi intézmények szemszögébıl, avagy miért van szükségünk az Egységes Módszertani Intézményekre? Készítette: Lırincsikné Kovács Olga

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minıségirányítási Eljárás 1. melléklet ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. július 26-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Tündérkert

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minıségirányítási Eljárás 1. melléklet ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. április 19-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Halmi

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Komplex Intézményellenorzési és -értékelési Programja INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS IV-VI. fejezet az ÓVODÁK számára Dátum:... Készítette:...... Az intézmény

Részletesebben

Önértékelési szabályzat

Önértékelési szabályzat Önértékelési szabályzat Levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola 2016 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-7. ) 20/2012 (VIII. 31.) EMMI

Részletesebben

Elkötelezettség a Kiválóságért. Közoktatási Kiválóság Mintaprojekt

Elkötelezettség a Kiválóságért. Közoktatási Kiválóság Mintaprojekt Elkötelezettség a Kiválóságért Közoktatási Kiválóság Mintaprojekt Élet a Tóvárosi suliban Élet a Tóvárosi suliban Élet a Tóvárosi suliban Élet a Tóvárosi suliban Élet a Tóvárosi suliban Élet a Tóvárosi

Részletesebben

Tárgy : Alapító Okirat módosítása elfogadása

Tárgy : Alapító Okirat módosítása elfogadása Sz: 33/2013.(V.28.) Tárgy : Alapító Okirat módosítása elfogadása HATÁROZAT Karancsalja község Önkormányzat Képviselı testülete dönt arról, hogy a Karancskeszi község Önkormányzat Képviselı testületével

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Lévay József Tagiskola

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Lévay József Tagiskola SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA Lévay József Tagiskola Az Oktatási Hivatal 2010. április 14-én kelt értesítése alapján a 2009. évi országos kompetenciamérés eredményeihez viszonyítva a Lévay

Részletesebben

II/2. számú melléklet ÖNÉRTÉKELÉSI SZEMPONTSOR a Zöld Óvoda címet már KORÁBBAN ELNYERT intézmények számára a cím újabb elnyerésére

II/2. számú melléklet ÖNÉRTÉKELÉSI SZEMPONTSOR a Zöld Óvoda címet már KORÁBBAN ELNYERT intézmények számára a cím újabb elnyerésére II/ számú melléklet ÖNÉRTÉKELÉSI SZEMPONTSOR a Zöld Óvoda címet már KORÁBBAN ELNYERT intézmények számára a cím újabb elnyerésére Az óvodavezetı, vagy/illetve óvodapedagógus tölti ki! Alapfeltételek: a

Részletesebben

KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL. Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2.

KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL. Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2. KISKÖRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATAL Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2./A-2008-0163 A PROJEKT LEÍRÁSA Kisköre, 2010. március 31. A projekt az Európai Unió

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minıségirányítási Eljárás 1. melléklet ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. június 28-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Kisfaludy

Részletesebben

VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE

VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE 8100 Várpalota, Gárdonyi G. u. 39. (88) 592-660/225 (88) 592-660/ 225 e-mail: varpalota.tobbcelu.tarsulas@varpalota.hu Iktatószám: 52-2/2012 Ügyintéző:

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. augusztus 28-i ülésére

ELİTERJESZTÉS A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. augusztus 28-i ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKÉTİL ELİTERJESZTÉS A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. augusztus 28-i ülésére Tárgy: Egyetértés a társulásban fenntartott Pedagógiai Szakszolgálat (Nyergesújfalu)

Részletesebben

I N T É Z M É N YI MI N İ S É G I R Á N Y Í T Á S I P R O G R A M

I N T É Z M É N YI MI N İ S É G I R Á N Y Í T Á S I P R O G R A M I N T É Z M É N YI MI N İ S É G I R Á N Y Í T Á S I P R O G R A M Dr. Szántó Imre Általános Iskola és Óvoda Alsópáhok 2004. Módosítva: 2007. március Módosítva: 2010. Az Dr. Szántó Imre Általános Iskola

Részletesebben

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás értékelése alapján

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás értékelése alapján Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás értékelése alapján Intézmény neve: Baptista Szeretetszolgálat Gyöngyszem Óvodája Intézmény OM azonosítója: 201 839 Intézményvezető neve: Béresné Dobránszky

Részletesebben

A SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK BESZÁMOLÓJA. 2011-2012. nevelési év

A SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK BESZÁMOLÓJA. 2011-2012. nevelési év 1 A SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK BESZÁMOLÓJA 2011-2012. nevelési év Készítette: Horváthné Orehovszki Judit IMIP csop.vez. 2012.05.31 2 1. Az IMIP minıségügyi

Részletesebben

1 Szervezeti, személyzeti adatok

1 Szervezeti, személyzeti adatok Mezıberény Város Óvodai Intézménye Közzétételi lista 2014- nevelési év Nevelési-oktatási intézményi közzétételi lista 2014- nevelési év A Nemzeti Erıforrás Miniszter 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet

Részletesebben

Intézkedési terv. Kiszombori Karátson Emília Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv. Kiszombori Karátson Emília Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézmény neve: 1) Pedagógiai folyamatok Az intézmény stratégiai dokumentumai összhangban vannak az adott időszak oktatáspolitikai céljaival és a fenntartó elvárásaival. A tervezés a nevelőtestület

Részletesebben

Informatikai biztonsági elvárások

Informatikai biztonsági elvárások Informatikai biztonsági elvárások dr. Dedinszky Ferenc kormány-fıtanácsadó informatikai biztonsági felügyelı 2008. július 2. Tartalom Átfogó helyzetkép Jogszabályi alapok és elıírások Ajánlások, a MIBA

Részletesebben

A Kunszállási Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Mosolyvár Óvoda és Bölcsıdéjének Különös közzétételi listája

A Kunszállási Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Mosolyvár Óvoda és Bölcsıdéjének Különös közzétételi listája A Kunszállási Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Mosolyvár Óvoda és Bölcsıdéjének Különös közzétételi listája [a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 8. (6) bekezdés alapján (a lista személyes adatokat nem

Részletesebben

Barcs Város Önkormányzatának. 9/2008. (III.28.) rendelete. a közoktatási intézmények adatszolgáltatási rendjérıl

Barcs Város Önkormányzatának. 9/2008. (III.28.) rendelete. a közoktatási intézmények adatszolgáltatási rendjérıl 1 Barcs Város Önkormányzatának 9/2008. (III.28.) rendelete a közoktatási intézmények adatszolgáltatási rendjérıl Barcs Város Önkormányzatának Képviselı-testülete (a továbbiakban: Képviselı-testület) a

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINİSÉG IRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINİSÉG IRÁNYÍTÁSI PROGRAM Intézményi Minıség Irányítási Program 1. OM azonosító: 028750 N a p s u g á r Ó v o d a Szirmabesenyı Déryné u. 24. Tel.: 46/527-233 INTÉZMÉNYI MINİSÉG IRÁNYÍTÁSI PROGRAM Készítette: Szirmabesenyı, 2007.

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT Egységes szerkezetben a január 30-i, illetve a szeptember 1-jei, valamint a július 1-jei módosítással

ALAPÍTÓ OKIRAT Egységes szerkezetben a január 30-i, illetve a szeptember 1-jei, valamint a július 1-jei módosítással ALAPÍTÓ OKIRAT Egységes szerkezetben a 2008. január 30-i, illetve a 2008. szeptember 1-jei, valamint a 2009. július 1-jei módosítással Tatárszentgyörgy Község Önkormányzata, az 1990. évi LXV. törvény 8.

Részletesebben

Intézkedési terv. Intézmény neve: Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv. Intézmény neve: Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézmény neve: Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 029120 Intézményvezető neve: Takácsné Oczela Csilla Intézményvezető oktatási azonosítója: 74385975176

Részletesebben

Intézményünk sikeresen kiépítette és mőködteti a COMENIUS 2000 közoktatási és minıségfejlesztési program COMENIUS I. intézményi modelljét

Intézményünk sikeresen kiépítette és mőködteti a COMENIUS 2000 közoktatási és minıségfejlesztési program COMENIUS I. intézményi modelljét Intézményünk sikeresen kiépítette és mőködteti a COMENIUS 2000 közoktatási és minıségfejlesztési program COMENIUS I. intézményi modelljét Széchenyi István Tagiskola minıségfejlesztési munkaterve 2011/2012

Részletesebben

Kalo l cs c a: : 1.652 5 33 Kis i kı k rös:1 :.168 7 30 Össze z sen: n 2 :.731 3.263 n gy g on o n kö k t ö ö t t ö t 768.7.

Kalo l cs c a: : 1.652 5 33 Kis i kı k rös:1 :.168 7 30 Össze z sen: n 2 :.731 3.263 n gy g on o n kö k t ö ö t t ö t 768.7. A 2011/2012 tanév elsı félévének értékelése Nevelési tanácsadó Személyi feltételekrıl Helyzetkép Kalocsa - Farkasné Bagó Emília, helyettesítések szükségessége Kiskırös - Bánsági Elza Tárgyi feltételek

Részletesebben

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. január 24-i ülésére

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. január 24-i ülésére Tárgy: Intézményvezetıi pályázatok Sorszám: IV./ 1 Elıkészítette: Véleményezı bizottság: Sápi András Igazgatási Osztály Tisztelt Képviselı-testület! Kulturális és Sport Bizottság Egyéb elıterjesztés Békés

Részletesebben

képzési és kimeneti követelményei

képzési és kimeneti követelményei Közoktatási vezetı és pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei 1. A szak megnevezése: Közoktatási vezetı és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak

Részletesebben

ZUGLIGET ÓVODA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK KIEGÉSZÍTÉSE A TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKNAK MEGFELELŐEN

ZUGLIGET ÓVODA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK KIEGÉSZÍTÉSE A TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKNAK MEGFELELŐEN ZUGLIGET ÓVODA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁNAK KIEGÉSZÍTÉSE A TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKNAK MEGFELELŐEN Összeállította: 2007. március Óvodavezető Bevezető Az oktatáspolitika folyamatos változásokon megy keresztül.

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 314. MELLÉKLET: 2 db TÁRGY: Javaslat magasabb vezetıi megbízásra vonatkozó pályázati felhívások közzétételére E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI Szervezeti és Működési Szabályzat Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100 534 Készítette: Boldog István, igazgató Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. A

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE ELİTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

BALATONBOGLÁR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE ELİTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete BALATONBOGLÁR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE Ügyiratszám: 1-12 / 2014. Sorszám: 5. ELİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2014. december 22-én tartandó ülésére Tárgy:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. II. Küldetésnyilatkozat

TARTALOMJEGYZÉK. II. Küldetésnyilatkozat TARTALOMJEGYZÉK I. Az intézmény minıségirányítási programjának megalapozó helyzetelemzés 1. old. II. Küldetésnyilatkozat III. Az intézmény minıségpolitikai nyilatkozata IV. Intézményi minıségcélok 4. old.

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZOKTATÁSI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2009.

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZOKTATÁSI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2009. PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZOKTATÁSI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 1. PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK MINİSÉGPOLITIKÁJA... 4 1.1. AZ ÖNKORMÁNYZAT CÉLJAI,

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu 9450/2010. Elıterjesztés - a Képviselı-testületnek - a II. Rákóczi Ferenc

Részletesebben

Fénysugár Biztos Kezdet Gyerekház

Fénysugár Biztos Kezdet Gyerekház 1. melléklet Fénysugár Biztos Kezdet Gyerekház Szervezeti és Mőködési Szabályzat I. Fejezet Általános rendelkezések A Fénysugár Biztos Kezdet Gyerekház Szervezeti és Mőködési Szabályzata a gyermekek védelmérıl

Részletesebben

Éves ellenırzési terv 2014. évre

Éves ellenırzési terv 2014. évre A 208/2013.(XI.21.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTER VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT Ikt. szám: 80 /2013. Éves ellenırzési terv 2014. évre A hivatal a költségvetési szervek belsı kontrollrendszerérıl és belsı ellenırzésérıl

Részletesebben

OM azonosító: Az intézkedési terv kezdő dátuma: Az intézkedési terv befejező dátuma:

OM azonosító: Az intézkedési terv kezdő dátuma: Az intézkedési terv befejező dátuma: Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Ákombákom Tagóvodája Tagóvoda vezető neve: RÁCZ ANDREA OM azonosító: 200911 Oktatási azonosítója:72819765224 Az intézkedési terv kezdő dátuma: 2018.

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FİISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A NYÍREGYHÁZI FİISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA A NYÍREGYHÁZI FİISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések 3 II. A mőködés rendje 8 III. A pedagógiai munka

Részletesebben

A Babus Jolán Középiskolai Kollégium MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

A Babus Jolán Középiskolai Kollégium MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA A Babus Jolán Középiskolai Kollégium MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2009-2013 TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETİ... 4 2 FENNTARTÓI MINİSÉGPOLITIKA... 7 2.1 FENNTARTÓI ELVÁRÁSOK... 7 3 AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 8

Részletesebben

Tartalomjegyzék. IMIP Törvényességi háttere. 1. Általános rész

Tartalomjegyzék. IMIP Törvényességi háttere. 1. Általános rész Tartalomjegyzék IMIP Törvényességi háttere 1. Általános rész 1.1. Helyzetelemzés 1.2. Általános elvárások 2. Óvodánk minıségpolitikája 2.1.Jövıkép Küldetésnyilatkozat Vezetıi szándéknyilatkozat 2.2. Az

Részletesebben

Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School. Közzétételi lista. 2014. október 16.

Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School. Közzétételi lista. 2014. október 16. Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School Közzétételi lista 2014. október 16. 1 Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School nevelési oktatási intézményi Közzétételi listája A kormány 229/2012 (VIII.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT P I R O S K A Ó V O D A 1171 Budapest, Pesti út 368. SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT Budapest, 2009. augusztus 31. Készítette: Bagdi Sándorné óvodavezetı TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános rendelkezések...2

Részletesebben

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES

FİOSZTÁLYVEZETİ-HELYETTES A Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nevében a köztisztviselık jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 10. (1) bekezdése

Részletesebben

NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év

NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év KISVÁRDAI EGYESÍTETT ÓVODA OM azonosító: 201 061 4600 Kisvárda Csillag köz 2. Tel.: 06-45/405-225. E-mail: csillagovi@naracom.hu Web: www.csillagovoda.info NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA

Részletesebben

Szám: VI. 866-2/2010. Alapító Okirat

Szám: VI. 866-2/2010. Alapító Okirat Szám: VI. 866-2/2010. Alapító Okirat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyőlése és Szedres Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 9.

Részletesebben

MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA Bogyiszló-Fácánkert Társult Általános Iskola és Óvoda MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA Mottó: Azok a csodálatos dolgok, melyeket iskoláitokban megismertek, sok nemzedék mőve, és amelyeket a föld minden országában

Részletesebben

Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása Közoktatási Intézményének. Minıségirányítási Programja 2009.

Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása Közoktatási Intézményének. Minıségirányítási Programja 2009. Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása Közoktatási Intézményének Minıségirányítási Programja 2009. 2 Tartalomjegyzék oldal I. Bevezetı 3 II. Minıségpolitika 3 III. Önkormányzati

Részletesebben

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiaiszakmai ellenőrzés rendszere A tanfelügyeleti fejlesztések helye a TÁMOP-3.1.8

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Rendelıintézete

Részletesebben

BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA,

BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA, BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS ÓVODA BESZÁMOLÓ TISZAFÜRED 2016-2017. 1., Pedagógiai folyamatok Tervezés A tervek elkészítése a nevelőtestület bevonásával történt,

Részletesebben

Pályaorientációs tevékenység bıvítése fejlesztése. a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban

Pályaorientációs tevékenység bıvítése fejlesztése. a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban Pályaorientációs tevékenység bıvítése fejlesztése a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban Kollégiumunkról Kollégistáink Székesfehérvár 23 iskolájába járnak, életkoruk 12-22 év közötti, létszámuk közel 400 fı.

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ. ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 27-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA:

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ. ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 27-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: ME 01 Minıségirányítási Eljárás 1. melléklet ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 27-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Grassalkovich

Részletesebben

Az intézményi önértékelés és a tanfelügyeleti értékelés eredményei alapján. Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium

Az intézményi önértékelés és a tanfelügyeleti értékelés eredményei alapján. Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 2017-2022 Az intézményi önértékelés és a tanfelügyeleti értékelés eredményei alapján Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium TERÜLET - 1. Pedagógiai folyamatok Tervezés: Az intézmény vezetése irányítja az intézmény

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minıségirányítási Eljárás 1. melléklet ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. június 28-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Halmi

Részletesebben

A l a p í t ó O k i r a t

A l a p í t ó O k i r a t 1 A Kartal Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testülete a Játéksziget Napköziotthonos Óvoda 2173. Kartal, Ady Endre út 60-62. számára a 1992. december 4-én kiadott, a 65/2005. /VII.21./, a 82/2007/VIII.

Részletesebben