Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság"

Átírás

1 Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) Fax: (66) cím: JÚNIUS HAVI HÍRLEVÉL A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt hónapban Családi- és gyereknap június 09-én második alkalommal rendezett Családi- és gyerek napot a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szanazugban, melyen az Igazgatóság, a Katasztrófavédelmi Kirendeltségek, a Hivatásos Tűzoltóparancsnokságok állománya és családtagjai vettek részt. A gyerekeket kreatív és készségfejlesztő játékok, ugráló vár, a Léghajó színház műsora mellett egy arcfestő is várta. A programok között szerepelt főző-, illetve desszertkészítő verseny, az Orosházi Munkakutyások közreműködésével kutyás, a Körös Mentőcsoport alpin technikai-, Békéscsaba Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltó-, és a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság rendőrségi bemutatója, valamint foci bajnokság tette színesebbé a napot. Iparbiztonság területén történt Katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörlése. Az Országgyűlés június 11-én 253 igen szavazattal, egy nem ellenében és 89 tartózkodás mellett döntött az év elején bevezetett katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó előírások eltörléséről. A módosítás eredménye, hogy a hozzájárulást nem kell fizetni. Mentesül a fizetés alól minden veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeltető, valamint gazdálkodó szervezet is. A törvény a évre is vonatkozik január 1-ig visszamenőleges hatállyal.az üzemeltetőknek, gazdálkodó szervezeteknek, amelyek a katasztrófavédelmi hozzájárulást bejelentő adatlapot megküldték nem kell további adatszolgáltatást küldeni, valamint a már befizetett hozzájárulás visszafizetésről a hatóság hivatalból gondoskodik.

2 Strandok gyógyfürdők ellenőrzése A rendkívüli meleg időjárás miatt sokkal többen látogatják meg megyénkben található fürdő helyeket. Sokan nem is tudják, hogy a víz megfelelő minőségű és fertőzés mentes legyen különböző vegyi anyagokat adagolnak a medencék vizéhez, ami a nagy mennyiségben felhígul és a fürdőzőkre nem veszélyes, de a technológiai térből gondatlanság miatt a környezetbe kerülve veszélyt jelenthet. A nagy tömegtartózkodási létesítményekben a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ellenőrzést fog tartani a megye strandjain és gyógyfürdőiben. Az ellenőrzések alkalmával a technológiai előírások betartását a veszélyes anyag tárolását vizsgálják ellenőreink, hogy a fürdőkben pihenni vágyók ne kerüljenek veszélyhelyzetbe. A következő hónap eseményei A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság július hónapra 6 alkalommal tervez közúti és vasúti veszélyes áruszállítás ellenőrzést és 6 alkalommal telephelyi ellenőrzést. Mezőgazdasági vállalkozások, gazdák figyelmébe A betakarítási munkák megkezdődtek, így szükség van a mezőgazdasági gépek gázolajjal történő ellátására. A jelentős bírságtételek kiszabásának megelőzésére az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakrabban alkalmazható mentességeket, illetve azok alkalmazásának feltételeit. 1. A magánszemélyek által történő szállítások esetén, amennyiben a gázolajat újratölthető tartályokban szállítják, akkor egy tartályban (ez lehet kanna is) legfeljebb 60 liter, egy szállítóegységen legfeljebb 240 liter lehet. Ebben az esetben az ADR előírásait nem kell alkalmazni, feltéve, hogy a normális szállítási feltételek melletti kiszabadulás megakadályozására szükséges intézkedéseket megtették (főleg rögzítés és módozatai!). Azok a vállalkozások vállalatok, amelyek a fő tevékenységükhöz kapcsolódóan például magas mélyépítés, mérés javítás karbantartással kapcsolatos szállítások esetén legfeljebb 450 liter mennyiségű veszélyes anyagot szállíthat. Figyelembe véve a jogszabály mennyiségi határait. 2. Szállítás IBC-ben, az ADR szerinti mentesség alkalmazásával. A szállítónak meg kell győződnie szemrevételezéssel arról, hogy sem a járműnek, sem a rakománynak nincs nyilvánvaló hiányossága, nem szivárog, nincs rajta repedés, szükséges berendezései nem hiányoznak. Ebben az esetben összesen 1000 liter gázolaj szállítható egy szállítóegységen. Csak olyan IBC-ket szabad használni, amelyek jóvá vannak hagyva és az adott anyag szállítására alkalmasak, valamint el vannak látva az ADR által előírt jelölésekkel. A 450 liternél nagyobb űrtartalmú IBC-ket két, egymással szemben levő oldalukon kell a gyúlékony folyékony anyagok veszélyességi bárcával ellátni:

3 Az ellenőrzések során a minősítő jeleket is keressük, amelyek jelzik, hogy az eszköz megfelel-e az ADR előírásainak. A fémből készült adattáblát jól olvasható és jól látható helyen kell elhelyezni. Az előírt jelölés elemeket egyértelműen el kell választani egymástól pl. ferde vonallal vagy szóközzel, hogy könnyen azonosíthatók legyenek. Gázolaj szállítására pl. a következő adattáblával rendelkező IBC használható: 31H1/Y/0499 GB/9099/10800/1200 (a szám és betűsor értelmezése: folyadékok szállítására készült, merev falú műanyag IBC, amelyet a halmazolási terhelés elviselésére alkalmas szerkezeti elemekkel láttak el.) A veszélyes árut tartalmazó csomagoló eszközt úgy kell rögzíteni, hogy megakadályozzon a szállítás közben minden olyan elmozdulást, ami a küldeménydarab helyzetét megváltoztatná vagy sérülését okozná. Ha a rögzítés pánttal vagy hevederrel történik, nem szabad túlfeszíteni, nehogy a csomagoló eszköz megsérüljön vagy eldeformálódjon. Az ADR bekezdés szerint veszélyes árut szállító gépjárműveket legalább egy darab, a szállítóegység motorjában vagy a vezetőfülkében keletkezett tűz oltására alkalmas, legalább 2 kg mennyiségű por oltóanyagú (vagy más oltóanyagú, de azonos oltási képességű) hordozható tűzoltó készülékkel kell ellátni, amely az A, B és C tűzosztályú tüzek oltására alkalmas. A veszélyes áruk közúti szállításával kapcsolatos munkakört ellátó személyeknek munkakörre szakosított oktatás keretében feladatukhoz és felelősségükhöz igazodó képzésben kell részesülniük a veszélyes áruk szállítására vonatkozó előírásokból. Ez az előírás a veszélyes áruk közúti szállításában részt vevő olyan járművezetőkre is vonatkozik, akik nem rendelkeznek narancssárga oktatási bizonyítvánnyal, vagyis pl. az szerinti mentességgel szállítanak veszélyes árut. A felmerülő további kérdésekben forduljanak az Igazgatóság Iparbiztonsági Főfelügyelősége munkatársaihoz, akik a honlapon feltüntetett elérhetőségeken adnak felvilágosítást.

4 Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály területén történt Hatósági továbbképzés A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya III. negyedéves továbbképzést tartott a Katasztrófavédelmi Kirendeltségek hatósági osztályainak állománya részvételével június hónapban. Az előadások aktualitását jogszabály változások és feladat meghatározások adták. A továbbképzésen a megyei katasztrófavédelmi hatósági osztályvezető előadást tartott a Kecskemét mellett megépült Mercedes gyár tűzvédelmi tervezéséről, valamint a tűzvédelmi hatósági és szakhatósági engedélyezési eljárásairól. A felmerülő kérdések megvitatására az előadásokat követően került sor. Felkérésre szakmai előadás megtartása A rendezvények hatékonyabb lebonyolítása érdekében a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályának vezetője felkérésre előadást tartott a zenés táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011 (III.8.) kormányrendeletről és a szabadtéri rendezvények vonatkozó tűzvédelmi előírásairól. A közművelődési szakmai információs napon megyei, a közművelődésben dolgozó szakemberek, kulturális célú civil szervezetek képviselői, vállalkozók és önkormányzatok kulturális referensei vettek részt. Tűzvédelmi felvilágosítás, tájékoztatás A mezőgazdasági betakarításokkal kapcsolatos fontosabb tűzvédelmi tudnivalók A közelgő nyári betakarítási munkák tűzeseteinek megelőzése érdekében június hónap elején tájékoztattuk az érintetteket a betakarításban részt vevő erőgépek műszaki paramétereinek, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó tűzvédelmi szabályok betartásáról. Társasházi lakóépületek közlekedőinek tűzbiztonsági szabályairól lakossági fórum Június hónapban folyamatosan érdeklődés középpontjában voltak a társasházak tűzvédelmi kérdései. Nem múlt el úgy munkanap, hogy a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz és helyi szerveihez (Katasztrófavédelmi Kirendeltségekhez) telefonon, levélben vagy elektronikus úton ne érkezzen megkeresés a lakosság részéről. A lakosság kérdéseinek a folyamatos megválaszolására a Katasztrófavédelmi Kirendeltségek lakossági tájékoztató fórumokat szerveztek és szerveznek. Szeghalmon, Szarvason, Gyomaendrődön és Békéscsabán 36 fő érdeklődő vett részt a tájékoztatókon, ahol az általános használati tudnivalókon túl a lakóközösségek speciális tűzmegelőzési ismereteiről tartottak előadást a Hatósági Osztályvezetők.

5 Az Orosházi térségben szeptemberben várjuk a lakók biztonságáért felelősséggel gondolkodó érdeklődőket. További fórumok: július 9-én 9.00 órai kezdettel a Mezőberény Város Polgármesteri Hivatalának tanácsterme, július 11-én 9.00 órai kezdettel a Békési Önkormányzati Tűzoltóság tanterme. Nyári szünetben otthon A nyári szünet beköszöntével felhívtuk az érintettek, a lakosság figyelmét, hogy az egyedül otthon maradó gyermekek számára fontos már fiatal korukban tudják, mit kell tenniük tűz esetén, valamint önmaguk is képesek legyenek megelőzni a tüzet. A cikkünkben elsősorban a nyílt láng használatának, a főzésnek és az elektromos áramnak a veszélyeire hívtuk fel a figyelmet. Hatósági ellenőrzések A katasztrófavédelmi hatósági osztály bejelentést követően 2 tűzvédelmi szakvizsgaoktatás szervezőt ellenőrzött, az ellenőrzés hiányosságot nem tárt fel. Következő havi ellenőrzések Július hónapra tűzvédelmi hatósági ellenőrzést Békés Megyében 27 alkalommal tervezett az igazgatóság területi szerve és helyi szervei. Tűzoltósági területen történt Önkéntes Tűzoltó Egyesületek rendszerbeállító gyakorlata A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság komplex rendszerbeállító gyakorlatot szervezett június 02-án, a megyében lévő Önkéntes Tűzoltó Egyesületek részére. A gyakorlat helyszíne a Békés Megyei Vízművek Rt. Békéscsabai Szennyvíztisztító telepe volt. Az Igazgatóság Tűzoltósági Főfelügyelőségének koordinációjában történt a gyakorlat, amin a Megyei Polgári Védelmi Főfelügyelő, továbbá a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is részt vett. A szakterületek képviselőinek tűzoltói, polgári védelmi és iparbiztonsági állásfoglalásai adták a gyakorlat komplexitását, amelyek meghatározzák a beavatkozó állomány feladatait a lakosságvédelmi intézkedések során. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén hét Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Köröstarcsa, Mezőberény, Sarkad, Csorvás, Battonya, Kondoros és Füzesgyarmat) kötött együttműködési megállapodást Hivatásos Tűzoltóparancsnokságokkal, amely értelmében az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek a hivatásos egységek támogatása mellett

6 tűzoltási és műszaki mentési feladatokat látnak el, valamint a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai irányítása és felügyelete mellett tűzmegelőzési, iparbiztonsági, valamint önkéntes polgári védelmi feladatokban vehetnek részt. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek részére szervezett rendszerbeállító gyakorlatot követően, évente minősítő gyakorlat kerül végrehajtásra, melyek során az állománynak a szakmai képessége, felkészültsége és eszközeinek, felszereléseinek bevethetősége, valamint az irányító személy tűzoltás-vezetési alkalmasságának a felmérése az elsődleges cél. A Békés Megyei Tűzoltósági Főfelügyelő által irányított gyakorlatra hét Egyesület regisztrált, így a komplex gyakorlaton hét tűzoltó gépjármű és több mint 50 tűzoltó vett részt. A tűzoltási feladatok között szerepelt épület helyiségében keletkezett tűz oltása és egy személygépkocsi tüzének szimulált beavatkozása. A műszaki mentési gyakorlati elemek közül magasból-, mélyből mentés, veszélyes fa eltávolítása, valamint roncsolódott gépkocsiból személyek mentése volt a feladat. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek megfelelt minősítést szereztek arra a tevékenységre, amire jelentkeztek, legyen az segítségnyújtás hivatásos tűzoltóparancsnokság irányítása mellett, vagy önálló beavatkozási képesség, ezzel növelve Békés megye lakosságának biztonságát. Megyei ellenőrző gyakorlat Orosházán június 08-án a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei ellenőrző gyakorlatot szervezett Orosházán, a Székács József Evangélikus Iskola épületében. Feltételezés szerint az iskola második emeletén lévő kémia tanteremében kísérletezés közben felrobbant egy kémcső és a körülötte lévő asztalok, székek kigyulladtak. A tűz átterjedt a szomszédos raktár helyiségébe is, ahol egy PB gázpalack volt veszélyben. A gyors továbbterjedésből adódóan a harmadik emeleti 400 négyzetméteres klubterem is veszélyben volt, továbbá a kémiaterem, és az emeleti folyosók is füsttel telítődtek. A gyors füstképződés és robbanás következtében a tanulók közül egy fő füstmérgezést szenvedett, mozgásképtelen volt, a tanteremben rekedt, továbbá 2 fő tanuló eltűnt. A gyakorlat tűzriadó elrendelésével lett egybekötve, aminek keretein belül az iskola tervében meghatározottak szerint a diákok és dolgozók kimenekítése volt a feladat, a káreset által nem érintett területre. A beavatkozást nehezítette a fokozott füstnek köszönhető nehéz látási körülmény. Ennek következtében a kiérkező egységek kijelölt állománya mentőkötél és légzőkészülék segítségével kezdte meg a beavatkozást, és a sérültek kimentését. A gyakorlatot végrehajtása az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság két gépjárműfecskendőjével és állományával történt, a segítségnyújtásra érkező Mezőkovácsházi és Hódmezővásárhelyi egységekkel összehangolva. A gyakorlat vezetője a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzoltósági Főfelügyelője volt, aki megfeleltre értékelte a gyakorlatot. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett megyei ellenőrző gyakorlatok célja a beavatkozó tűzoltók szakmai ismereteinek felmérésén túl, hogy a nagyobb kiterjedésű káreseményeknél szükséges összetett beavatkozásokat is irányítani tudja a vezetői állomány.

7 Tűzoltási és műszaki mentési beavatkozások számokban A tűzoltók június hónapban 44 tűzesetnél és 60 műszaki mentésnél avatkoztak be. Ezen felül 41 esetben történt téves jelzés. Megyénkben az elmúlt hónapban 3 alkalommal indult tűzvizsgálat. A hónap legjelentősebb esetei június 6-án 7:05-kor érkezett a jelzés miszerint a jelzett helyen egy kb. 20x10 méteres melléképülettel egybe épített, vegyes falazatú, régi építésű, saralt és nád födém szerkezetű családi házban tűz keletkezett. Békéscsaba Hivatásos Tűzoltóparancsnokság kettő gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval, Mezőberény Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy gépjárműfecskendővel és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vonult a kárhelyre. A tűz három szobában és az épület további öt helyiségében égett. Átterjedt az épülettel összeépített előszobára illetve annak a tetőszerkezetére. A födémtűz miatt a tető tartószerkezete károsodott, emiatt szükségessé vált a tetőhéjazat eltávolítása június 14-én a 4427-es számú út szakaszán egy Renault személygépjármű árokba csúszott. A jármű festékpatronokat szállított melyek az eset következtében nem sérültek. A helyszínre Tótkomlósi Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság kettő gépjárműfecskendővel vonult a kárhelyre. A felborult járműnél az egység áramtalanítani nem tudott, védősugarat és porral oltót helyezett készenlétbe. A rendőrség félpályás útzárat rendelt el, míg a helyszínen lévő közútkezelők erőgépének segítségével talpra állították a felborult járművet és a közelben lévő bekötő úton helyezték el. Gyula területén június 16-án 0:07-kor, a jelezett helyen egy Audi személygépjármű az út menti töltésnek rohant, majd onnan az úttestre borult. Gyula Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egy gépjárműfecskendővel vonult a kárhelyre. A kiérkező egység a személygépjárművet biztosította elmozdulás ellen majd átvizsgálta és áramtalanította. Végül a helyszínelés idejére világítást biztosított a rendőrség kérésére. A gépjárműben ketten utaztak, akik könnyű sérüléseket szereztek és a kiérkező mentők a helyszínen elláttak június 19-én, a jelezett helyen bontási munkálatok közben a lángvágó használatakor egy már nem használt faipari gépre rárakódott lakkréteg meggyulladt. Sarkad ÖT egy gépjárműfecskendővel, Gyula Hivatásos Tűzoltóparancsnokság kettő gépjárműfecskendővel, Békéscsaba Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egy gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vonult a kárhelyre. Az egységek a tüzet eloltották, hűtötték továbbá a gép fölötti födémet átvizsgálta. A füst szivárgását és a nehéz lemez megolvadását az egységek nem tapasztalták, ezért a födém szigetelésének megbontására nem volt szükség.

8 Pusztaföldvár területén június 26-án a jelezett helyen kb. 5x10 méteres melléképület a benne tárolt anyagok, két személygépjármű valamint kéziszerszámok és a főépület kb. 80 m 2 tetőszerkezete égett. Orosháza Hivatásos Tűzoltóparancsnokság kettő gépjárműfecskendővel és a Mezőkovácsházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egy gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval valamint a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vonult a kárhelyre. Az egységek három darab palackot (egy széndioxidot, egy dissous és egy oxigénpalackot) hoztak ki az épületből. Személyi sérülés nem történt. A polgári védelem területén történt Véget ért a riasztási gyakorlat és katasztrófavédelmi felkészítés Békés megyében A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 21 június 22. között a megye 75 településén katasztrófavédelmi felkészítést tartott civil, karitatív és egyéb szervezetek tagjainak, továbbá a települési polgári védelmi parancsnokságok állományának. Ezt követően a megalakított polgári védelmi szervezetek riasztási gyakorlata került végrehajtásra. A munkaidőben végrehajtásra kerülő katasztrófavédelmi felkészítéseken a települési polgári védelmi parancsnokságok, a riasztó őrsökbe beosztott állampolgárok, továbbá a településeken jelen lévő civil, karitatív és egyéb szervezetek tagjai vettek részt összesen 1737 fővel. A gyakorlat második felében végrehajtásra kerülő riasztási gyakorlat célja volt a települések lakosságából megalakult és határozattal ellátott valamennyi települési polgári védelmi szervezet tagjainak tájékoztatása, telefonon történő riaszthatóságának ellenőrzése. Az ellenőrzéssel megvalósult, hogy a polgári védelmi szervezeti tag a későbbiekben szükség esetén mozgósítható, alkalmazható legyen a katasztrófavédelmi feladatok ellátására. Amennyiben polgári védelmi szervezetbe beosztott állampolgár telefonos elérhetősége nem volt biztosított, személyes kiértesítéssel történt az alkalmazhatóság és riaszthatóság ellenőrzése, mellyel biztosítottá vált a polgári védelmi szervezetek állományának teljes körű felmérése. A riasztási gyakorlat során a polgári védelmi szervezetek állományából 2583 fő riasztása történt meg a 75 településen, továbbá a végrehajtott felkészítések és gyakorlatok jelentőségét felismerve a települési vezetők közül összesen 64 polgármester és 21 alpolgármester vett azokon részt. Az összesen 4320 állampolgár bevonásával zajló felkészítések és gyakorlatok végrehajtásával magasabb szintre emelkedett a települések önvédelmi és önmentő képessége, ezzel hatékonyan megvalósulhat a felkészített állampolgárok valós helyzetben történő alkalmazhatóságának és reagáló képességének, továbbá a beavatkozó szervekkel történő együttműködése, hozzájárulva ezzel a katasztrófavédelem feladatrendszeréhez.

9 Konferenciák, értekezletek Tiszthelyettesi értekezlet Ez évben második alkalommal június 27-én a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója tiszthelyettes küldöttgyűlést tartott, melyen a hivatásos tűzoltóparancsnokságok tiszthelyettes állományából egy-egy fő vett részt. Az értekezletet Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, tanácsos a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója nyitotta meg. Az értekezleten az igazgatóság vezetői állományából részt vett Matuska Zoltán tűzoltó alezredes, megyei igazgató-helyettes, Kisné Dila Erika tűzoltó őrnagy megyei gazdasági igazgató-helyettes, Marton Gergely tűzoltó őrnagy megyei iparbiztonsági főfelügyelő, Pásztor Mária tűzoltó őrnagy az ellenőrzési- és Vinczéné Varga Ágnes tűzoltó alezredes a humán szolgálat vezetője, valamint Börcsök Istvánné tű. őrnagy, költségvetési osztályvezető és a Magyar Rendvédelmi Kar közgyűlésének tagja Bozó Csaba tű. hadnagy. Az értekezlet megtartva fő célját a tiszthelyettes állománykategóriákhoz tartozó személyi állomány élet- és szolgálati körülményeinek, sajátos problémáinak megismerése, megvitatása miatt került megrendezésre. Megyei igazgató úr általános tájékoztatás tartott az elmúlt értekezlet óta bekövetkezett humán változásokról, polgári védelmi, iparbiztonsági és tűzoltósági eseményekről. Ezen túlmenően a Magyar Rendvédelmi Kar választás eredményről, az üdülési pályázati lehetőségekről, a képzési rendszer átalakításáról, az objektumok felújításáról, állapotáról, illetmény számfejtéssel kapcsolatos észrevételekről és az ellenőrzések tapasztalatairól kaptak tájékoztatást. Az értekezleten résztvevő tiszthelyettesek a felvetett kérdésekre választ kaptak. A nyitott kérdések az emlékeztető megküldésével egyidejűleg kerülnek megválaszolásra. Főügyeleti továbbképzés Továbbképzést tartott a Főügyeleti Osztály, a Megyei Tűzoltósági Főfelügyelőség közreműködésével. Az Igazgatóság a megyei főügyeletesek, műveletirányító ügyeletesek és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat részére továbbképzést szervezett. A felkészítés témái között szerepelt az ügyeleti szolgálatot érintő szabályozók, a műveletirányítással kapcsolatos aktualitások, a jelentési és adatszolgáltatási rend, a tűzoltóságok ügyeleteivel való kapcsolattartás, a forgalmazással kapcsolatos változások, valamint a PAJZS programra vonatkozó tapasztalatok. A szakmai igazgató-helyettes, a Megyei Tűzoltósági Főfelügyelő, valamint az Osztályvezető szakmai állásfoglalásukat osztották meg a képzésen résztvevő állománnyal.

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 1. oldal Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

A mentő tűzvédelem diszlokációja

A mentő tűzvédelem diszlokációja Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A mentő tűzvédelem diszlokációja 2013. november 06. Fülep Zoltán tű. ezredes Tűzoltósági Főosztályvezető A mentő tűzvédelem magyarországi

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu FEBRUÁR

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a hatósági tapasztalatok

A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a hatósági tapasztalatok BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Veszélyes Szállítmányok Főosztály A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a

Részletesebben

A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Mentő tűzvédelem

Részletesebben

A mentő tűzvédelem rendszere

A mentő tűzvédelem rendszere Főigazgató-helyettesi Szervezet Tű A mentő tűzvédelem rendszere Fülep Zoltán tű. alezredes Országos Tűzoltósági Fő Tűzoltósági főosztályvezető Mentő tűzvédelem A 2011. évi CXXVIII. Törvény kimondja, hogy

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra.

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra. Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Ellenőrzések száma vizsgált témakörönként: Tűzvédelmi technikát javítók ellenőrzése: Ellenőrzés eredménye: szabálytalanság nem került feltárásra. Kéményseprő-ipari

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Gyenge László tű. őrnagy megyei polgári védelmi főfelügyelő 2014.03.27. 11/2013. számú BM OKF főigazgatói utasítás

Részletesebben

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. április 26-ai ülésére Tárgy: Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő

Részletesebben

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK Berecz György tű. ezredes igazgató 35/2012. számú intézkedés: A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

HEVES MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETI

HEVES MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETI Hivatal HEVES MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETI EGYSÉGEINEK FELADATAI A Hivatal tevékenységét az igazgató közvetlen alárendeltségében látja el. Feladata a Heves MKI Ügyfélszolgálati Iroda

Részletesebben

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére A parancsnoki/vezetői feladatok a művelet-irányítási és az ügyeleti munka kapcsán Pécel, 2013. Kormányügyelet Ügyeleti

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szám: 95-6/2014/GYKK Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése A Jásziványi ÖTE II-es típusú együttműködési megállapodást kötött a Gyöngyösi

Részletesebben

BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09.

BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09. Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról BESZÁMOLÓ Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2017. évben Hajdúhadházon végzett munkájáról Hajdúnánás, 2018. március 07. Készítette: Péter Tamás tűzoltó százados megbízott tűzoltóparancsnok 1 BESZÁMOLÓ

Részletesebben

A Tűzoltóság Napja alkalmából Dr. Pintér Sándor belügyminiszter hosszú időn át végzett kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül:

A Tűzoltóság Napja alkalmából Dr. Pintér Sándor belügyminiszter hosszú időn át végzett kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül: A Tűzoltóság Napja alkalmából Dr. Pintér Sándor belügyminiszter hosszú időn át végzett kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül: Év tűzoltója címet adományozta: Bódi Csaba tűzoltó alezredes úrnak,

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában. Magyarország szolgálatában a biztonságért! Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Fő Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk

Részletesebben

Félévértékelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Félévértékelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Félévértékelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) munkaértekezlet keretében értékelte az FKI 212. első félévi tevékenységét. Az értekezleten az igazgatóság

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BUDAPEST 2017. Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 4. sz. melléklet a 16/2013. BM OKF Utasításhoz Jóváhagyom! Budapest,... Dr. Bakondi György tű. altábornagy főigazgató EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS (beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület) amely létrejött

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-198/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

Dr Takács Árpád Polgári védelmi szervezetek riasztási gyakorlata

Dr Takács Árpád Polgári védelmi szervezetek riasztási gyakorlata Dr Takács Árpád Polgári védelmi szervezetek riasztási gyakorlata A reagáló képesség növelése érdekében a Békés megyében a 12 órás készenléti idejű területi és települési polgári védelmi szervezetekbe beosztott

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG valamint a BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE között. 2007. Budapest A katasztrófák elleni védekezés

Részletesebben

A NÓGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG

A NÓGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG A NÓGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG ELEKTRONIKUS HÍRLEVELE 2. HÉT 2014. Kiadja a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság H-3100 Salgótarján, Szent Flórián tér 1. Tel.: (06-32) 521-030 Fax:

Részletesebben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben Az elmúlt évben főigazgatói intézkedés határozta meg a polgári védelmi szervezetek gyors (12 órás) és rövid (24 órás)

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu MÁRCIUS

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-192/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

Hírlevél 6. hét. Hétvége eseményei 2013.02.04.

Hírlevél 6. hét. Hétvége eseményei 2013.02.04. Hétvége eseményei Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 18. Tel: 06 (34)/512-070 www.komarom.katasztrofavedelem.hu e-mail: komarom.szovivo@katved.gov.hu

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

Az Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítási rendje

Az Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítási rendje 1. sz. függelék A VMKI SZMSZ Az Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítási rendje I.) Az igazgató közvetlen 1. Igazgató-helyettes 2. Gazdasági Igazgató-helyettes 3. Humán Szolgálat 4. Ellenőrzési

Részletesebben

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Magyarország mentő tűzvédelme Hivatásos tűzoltóság 105

Részletesebben

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítási rendje

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítási rendje 1. sz. függelék A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítási rendje I.) Az igazgató közvetlen alárendeltségébe és irányítása alá 1. igazgatóhelyettes 2. gazdasági igazgatóhelyettes 3. humán

Részletesebben

Munkautasítás veszélyes anyagok közúti szállításra való kiadásához. Munkautasítás. Veszélyes anyagok közúti szállításra való kiadásához

Munkautasítás veszélyes anyagok közúti szállításra való kiadásához. Munkautasítás. Veszélyes anyagok közúti szállításra való kiadásához Munkautasítás Veszélyes anyagok közúti Dátum: 2016.07.01 Érvényes: visszavonásig 1/9 oldal T a r t a l o m j e g y z é k 1. Munkautasítás célja... 3 2. Területi érvényesség... 3 3. Fogalom meghatározások...

Részletesebben

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 1. oldal Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény értelmében a belső védelmi terv a veszélyes anyagokkal

Részletesebben

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői Tűzvédelem A biztonságtudomány (safety culture) az angolszász országokban már elterjedt fogalom és követelmény, amely szerint minden érintett személy figyelemmel kíséri, elemzi, feltárja a veszélyeztető

Részletesebben

Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében. Erdőtűz megelőzési konferencia 2014. július 2.

Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében. Erdőtűz megelőzési konferencia 2014. július 2. Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében Erdőtűz megelőzési konferencia 2014. július 2. Az erdők tűzvédelmére vonatkozó főbb jogszabályok: 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről,

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Szám: EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött, a ORSZÁGOS valamint, a BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE között 2011 B u d a p e s t 1 A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben,

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-195/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax:

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 4 * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1)469-4150 Fax: (06-1)469-4151 - BM Tel.: 20-197 Fax:

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

Előterjesztés. Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság!

Előterjesztés. Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság! Előterjesztés Beszámoló a hivatásos tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a település tűzvédelmi helyzetéről, a tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről és

Részletesebben

A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások

A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások Szűcs Tamás tű. ezredes OKF Mentésszervezési Főosztály főosztályvezető A múlt: A hazai tűzvédelmi

Részletesebben

2015. évi MUNKATERVE

2015. évi MUNKATERVE Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Tanácsadó Testület H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Szám: 5/2015.TTT Jóváhagyom: Dr. Bakondi György sk.

Részletesebben

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 1. oldal Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ 2016. ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (továbbiakban LTSZ vagy Szövetség) a tárgyévre elfogadott munkaterv alapján végezte munkáját. Taglétszámunk

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség A Kat. törvénycsomag Szervezeti változások A tervezet értelmében a hivatásos

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

ADR 1.3 alap- és ismeretfelújító képzés

ADR 1.3 alap- és ismeretfelújító képzés 2 0 1 7. 0 2. 0 3. ÁLTALÁNOS VESZÉLYES ÁRU ELŐÍRÁSOK (ADR) MEGJELENÉSE A GAZDABOLTOK MŰKÖDÉSI ELŐÍRÁSAIBAN ADR 1.3 alap- és ismeretfelújító képzés 2 0 1 7. 0 2. 0 3. ADR 2017 Veszélyes Áruk Nemzetközi

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Veszélyes áru szállítás szakterületet érintő hatósági változások, tapasztalatok Kozma Sándor tű. ezredes főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. A katasztrófavédelmi

Részletesebben

A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások

A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások Dr. habil Vass Gyula tű. ezredes igazgató Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet 2017. MAVESZ Konferencia Veszélyes anyagokkal

Részletesebben

pinter.ferenc@t-online.hu www.gyorituzoltosag.hu

pinter.ferenc@t-online.hu www.gyorituzoltosag.hu Köszöntök mindenkit! Pintér Ferenc alezredes vagyok a Győri Tűzoltóság parancsnokhelyettese E-mail címem: pinter.ferenc@t-online.hu Internet címünk www.gyorituzoltosag.hu A beavatkozás veszélyei tűzesetek,

Részletesebben

BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Központi Főügyeleti Főosztály

BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Központi Főügyeleti Főosztály BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Központi Főügyeleti Főosztály A parancsnoki/vezetői feladatok a műveletirányítási és az ügyeleti munka kapcsán előadás az alparancsnoki képzésen részt vevők

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK és VESZÉLYES HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSA - Képzés a 2013-as ADR 1.3 fejezete szerint - Bertli Dávid veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó ADR Profess Tel.: +36 (20) 9830-388

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (66) 549-470 Fax: (66) 441-628 E-mail cím: bekes.titkarsag@katved.gov.hu JANUÁR

Részletesebben

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ...

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ... TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY Szám:../2013... számú példány JÓVÁHAGYOM! EGYETÉRTEK! Kőröshegy, 2013. július hó 10-én. Siófok, 2013. év..-n....... Marczali Tamás Oláh László tű. alezredes

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ TŰZMEGELŐZÉS A hőtermelő berendezések és a bútorok, éghető anyagok között tartsuk meg a biztonságos távolságot! Ha gázszagot érzünk, ne csengessünk, ne kapcsoljunk villanyt, azonnal

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS. 3-6.2, 8, 9. osztály ISMERETEK GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS. 3-6.2, 8, 9. osztály ISMERETEK GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS 3-6.2, 8, 9. osztály ISMERETEK GYAKORLÓ VESZÉLYES ÁRU VIZSGATESZT BUDAPEST 2013. Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó

Részletesebben

A tűzvédelem aktuális helyzete

A tűzvédelem aktuális helyzete Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A tűzvédelem aktuális helyzete Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő A megelőző tűzvédelem szervezeti rendszere

Részletesebben

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák Leader fejezetének végrehajtásához 2013- ban nyújtandó támogatások keretében

Részletesebben

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Vass Gyula tű. ezredes, főosztályvezető Az előadás tartalma: 1. Veszélyes

Részletesebben

A hivatásos és a létesítményi tűzoltók közös kárfelszámolási gyakorlatának tapasztalatai

A hivatásos és a létesítményi tűzoltók közös kárfelszámolási gyakorlatának tapasztalatai Nagy Zsolt A hivatásos és a létesítményi tűzoltók közös kárfelszámolási gyakorlatának tapasztalatai A tűzoltóság kárfelszámolási és a mentési tevékenységének ellátásához szükséges, hogy megfelelő hangsúlyt

Részletesebben

Tájékoztató a szabadtéri rendezvények biztonsági követelményeiről BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság április 11.

Tájékoztató a szabadtéri rendezvények biztonsági követelményeiről BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság április 11. 2. sz. melléklet Tájékoztató a szabadtéri rendezvények biztonsági követelményeiről BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2019. április 11. I. Bevezetés A szabadtéri rendezvény az Országos Tűzvédelmi

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG BÉKÉSCSABAI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG BÉKÉSCSABAI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG B E S Z Á M O L Ó

BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG BÉKÉSCSABAI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG BÉKÉSCSABAI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG B E S Z Á M O L Ó BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG BÉKÉSCSABAI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG BÉKÉSCSABAI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG B E S Z Á M O L Ó a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2017. évi

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Tűzvédelmi szabályzat Rendezvények Rónai Róbert tű. alezr. 2018. február 21. Tűzvédelmi használati szabályok rendszere Tűzvédelmi szabályzat

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltőparancsnokság 2014, évi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ. a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltőparancsnokság 2014, évi tevékenységéről I Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Katasztrófavédelnii Kirendeltség BékéscsabaiHivatásosTűzoltóparancsnokság H-5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9 Tej: 06/66 549-471 Fax: 06/66 322-188

Részletesebben

Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai

Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai az 54/2014. (XII.5.) BM rendelet szerint Bódi Csaba tű. alez. hatósági osztály osztályvezető 1 mezőgazdasági erő- és munkagépek

Részletesebben

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra Veszélyes árúk közúti szállításának ellenőrzése 28-ban A veszélyes áruk szállítása jelentőségének növekedésével, összetett kockázati viszonyaival évek óta egyre preferáltabbá válik az Európai Uniós és

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG ÉVI TEVÉKENYSÉGRŐL TÁJÉKOZTATÓ A BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG 2017. ÉVI TEVÉKENYSÉGRŐL Kiss András s. k., tűzoltó ezredes tűzoltósági főtanácsos mb. megyei igazgató 2 TARTALOJMEGYZÉK I. RÖVIDÍTÉSEK ÉS KIFEJEZÉSEK

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal

Tavaszi hatósági kerekasztal Tavaszi hatósági kerekasztal A veszélyes üzemek és a nukleáris biztonság szakterület Mesics Zoltán tűzoltó alezredes mb. főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Veszélyes üzemek szakterület Főbb feladatok,

Részletesebben

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok az OTSZ-ben (2008. április) Szabados László tű. szds. 1 4. rész, I/5. fejezet 2.2. A helyiséghez kötött, 600 l névleges űrtartalom feletti tárolók közelében tárolóhelyiségenként

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ CÉGISMERTETŐ Fő célul tűztük ki, hogy segítsünk a cégeknek, vállalkozásoknak eligazodni a környezetvédelmi, munkavédelmi, tűzvédelmi, ADR és energetikai szabályozás bonyolult

Részletesebben

Ii I, Sorszám: Előterjesztő: Gulyásné dr. Sáli Henrietta aljegyző (Sürgősségi indítvány az SZMSZ l5. (2)-(7) bekezdése alapján.

Ii I, Sorszám: Előterjesztő: Gulyásné dr. Sáli Henrietta aljegyző (Sürgősségi indítvány az SZMSZ l5. (2)-(7) bekezdése alapján. Sorszám: Ii I, Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Véleményező Bizottság: Tervezett döntés: Döntés: Belterületi szabadtéri égetés helyi szabályozása (első fordulós tárgyalás) Siklósi István polgármester Gulyásné

Részletesebben

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2011. ( ) Korm. rendelete a bajba jutott vagy eltűnt légi járművek megsegítését, valamint a katasztrófák elleni védekezéssel és a mentéssel összefüggő tevékenységet ellátó légi kutató-mentő

Részletesebben

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A Kormány a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 35. -a (1) bekezdésének b) pontjában

Részletesebben

32/2002. (XII. 12.) BM

32/2002. (XII. 12.) BM 32/2002. (XII. 12.) BM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak képesítési követelményeiről és képzési rendszeréről A

Részletesebben

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hírlevél 30. hét Nógrád Megyei Cím: 3100 Salgótarján, Szent Flórián tér 1. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: (32) 521-030 (32) 521-040 Fax: (32) 521-031 E-mail cím: nograd.titkarsag@katved.gov.hu

Részletesebben

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság 2012. 09. 25. Kossa György tű. dandártábornok országos iparbiztonsági főfelügyelő -1- Magyarország szolgálatában a biztonságért Biztonság az, amivé

Részletesebben

Előterjesztés. Békés Város Képviselő-testülete 2015. április 29-i ülésére

Előterjesztés. Békés Város Képviselő-testülete 2015. április 29-i ülésére Tárgy: Előkészítette: Véleményező bizottság: Beszámoló a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2014. évi tevékenységéről Viczián György tű. alezredes, tűzoltóparancsnok Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

Részletesebben

NAV Bevetési Főigazgatósága

NAV Bevetési Főigazgatósága NAV Bevetési Főigazgatósága dr. Demeter Tamás pénzügyőr ezredes, főtanácsos Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési főigazgató Általános tájékoztató a Bevetési Főigazgatóság profiljáról, feladatrendszeréről,

Részletesebben

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság B E S Z Á M O L Ó

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság B E S Z Á M O L Ó Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság H-5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Tel: 06/66 549-471 Fax: 06/66 441-628

Részletesebben

FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG 1081 Budapest, Dologház u. 1-3. 1443 Bp., Pf. 154. / 459-2300 info@tuzoltosagbp.hu / www.tuzoltosagbp.

FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG 1081 Budapest, Dologház u. 1-3. 1443 Bp., Pf. 154. / 459-2300 info@tuzoltosagbp.hu / www.tuzoltosagbp. FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG 1081 Budapest, Dologház u. 1-3. 1443 Bp., Pf. 154. / 459-2300 info@tuzoltosagbp.hu / www.tuzoltosagbp.hu Parancsnok bende@tuzoltosagbp.hu / 459-2400 / fax: 459-2440 Szám:

Részletesebben

Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évi tevékenységéről

Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évi tevékenységéről Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató H-3525 Miskolc, Dózsa Gy. út 15. : 3501 Miskolc, Pf.: 18. Tel: (06-46) 502-962 Fax: (06-46) 502-963 e-mail: borsod.titkarsag@katved.gov.hu

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szám:1068-1/2011/alt. OKF Országos Polgárőr Szövetség Szám: 544-2/2011 OPSZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG

Részletesebben

118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról

118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról 118/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet a létesítményi tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. -a

Részletesebben