internet-en dr. Nyári Tibor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "internet-en dr. Nyári Tibor"

Átírás

1 Keresési si technikák k az internet-en en dr. Nyári Tibor

2 Ma már közhely, hogy az Interneten tárolt információ mennyisége robbanásszerűen növekszik. A legismertebb információ tárolására, közvetítésére és megjelenítésére alkalmas rendszer a Web (World Wide Web), amelyben a dokumentumokat szolgáltató szerverek száma milliós, a tárolt dokumentumoké pedig százmilliós nagyságrendű, és a számok nagyjából hathavonta duplázódnak. A web csak egy a meglevő sok információs rendszer közül. Ismertebbek még az ftp szerverek, a hírcsoportok (Usenet News), és a gopher.

3 Mit kereshetünk a Weben? A Web rendszerekben tárolt dokumentumok többsége szöveges formátumú, melyek egy része "sima" szöveg (plain text), a többsége viszont megjelenítési és Web kapcsolati utasításokkal teletűzdelt speciális formátumú szöveg, ún. hipertext (HTML dokumentum). Ezeket a dokumentumokat egészíti ki kép, videó, hang és ezernyi más formátumú anyag (pl.: Postscript, PDF, VRML, programkód: Java, JavaScript, VBScript, Flash, stb,), melyek letöltésére és megjelenítésére a Web böngészők (Netscape, Internet Explorer, Lynx, stb.) használhatóak. A keresés alapvetően a szöveges állományokra korlátozódik, kevés kísérleti rendszer létezik csak a kép és hang típusú anyagok fejlett keresésére. A szöveges állományok közül azonban szinte az összes elterjedten használt formátum kereshető, nem csak a standard HTML és a text. Az egyéb anyagok általában ezek mentén érhetőek el, tehát például egy kép a hozzá tartozó szöveges leírás, vagy file azonosító alapján található meg. Vannak olyan speciális adatok is, melyek nem Web dokumentumok, de Web kereső rendszerekben szerezhetjük be őket. Ilyenek pl. a telefonszámok, címek, stb.

4 Hogyan kereshetünk a Weben? A Web keresés jelenlegi alapvető eszközei az ún. kereső motorok (searching engine) és katalógus rendszerek (index), melyek speciális tartalmú Web szerverek - a megszokott Web böngészőnk - használatával érhetjük el őket. A két elnevezés mögött két alapvetően eltérő filozófiájú rendszer húzódik meg. A katalógus rendszerek (avagy webliográfiák - tematikus keresés) hasonlóak a könyvtári katalógusokhoz, kísérletet tesznek a Weben tárolt anyagok katalogizálására. A legismertebb ilyen rendszer a Yahoo ( a Miningco ( illetve az Infoseek ( a Google ( és a Startlap ( stb. Ezekben a rendszerekben a keresés alapvetően böngészést (browsing) jelent, amikor a keresett dokumentumot a katalógus kategóriáival írjuk le, és ezek mentén végighaladva találjuk meg (pl. sport - futball - világbajnokság - France' Természetesen a katalógus rendszerekben is kereshetünk, de ez csak a katalógus tartalmára korlátozódik.

5 A katalógus rendszerek legnagyobb problémája a katalogizálás, mely javarészt manuális munka, és a rohamosan növekedő Web tartalom mellett egyre nagyobb feladat. Ezek a rendszerek a gyakorlatban nem vállalkoznak a teljes Web katalogizálására. A manuális katalogizálás ugyanakkor lehetőséget teremt a tartalom szerinti szűrésre sre, azaz a katalógus rendszerektől elvárható a relevánsabb tartalom egy adott témához. Másik hátrányuk, hogy az általános rendszerek angol nyelvűek, kevés nemzeti nyelvű rendszer létezik még. Magyarországon leginkább a Magyar Elektronikus KönyvtK nyvtár ( áll közel a katalógus rendszerekhez, mely azonban (igazi könyvtárként) nemcsak a katalógust, hanem magukat a válogatott dokumentumokat is tartalmazza.

6 A kereső rendszerek (search engine - kereső motorok) ezzel szemben a teljes Web módszeres és rendszeres végigjárására vállalkoznak, így egy sokkal teljesebb képpel rendelkeznek a Web-en tárolt dokumentumokról. A keresőkben egy tartalom szerinti, ún. index adatbázis készül el automatikusan, mely a végiglátogatott helyek dokumentumait tartalmazza valamilyen kivonatos formában - ez az ún indexelés (indexing). A keresés azután ezen index-adatbázisban történik a felhasználó által megadott kulcsszavak alapján. A rendszer egy találati listát ad vissza, amely a megadott szavakra illeszkedő dokumentumok címeit és rövid kivonatát (a dokumentum elejét, vagy a leginkább illeszkedő részét) tartalmazza. A legismertebb kereső rendszerek Magyarországon (elsősorban magyarországi lapokra) az Altavizsla ( és a Heuréka ( külföldön az Altavista ( a Northern Light ( vagy az Excite ( Google ( Minden keresőnek megvan a maga erőssége és gyengéje, az Altavista és a Google indexeli közel a legtöbb lapot és a leggyakrabban, az Excite néhány közkedvelt kategóriába rendezi (automatikusan katalogizálja) az indexelt lapokat, a Northern Light saját dokumentum gyűjteményeket is kínál.

7 A meta-keres keresők (meta-search engine) egyszerre több kereső rendszert felhasználva, azok eredményeit kombinálva állítják elő a találati listájukat. Legismertebb a MetaCrawler ( a Dogpile ( vagy a MetaFind ( Az általános indexek és kereső rendszerek mellett vannak adott területre koncentráló szerverek is. Legismertebbek az ftp szerverek tartalomjegyzékeiben kereső FtpSearch ( vagy az címek és telefonszámok keresésére való rendszerek.

8 A Web keresés s lépései: l A Web keresés is "olyan, mint a matematika: mindent szabad, ami örömet okoz." (dr. Rózsa R Pál P - matematikus). Nincs bevált, és mindenki által követendő módszertan. Mindenki saját magának alakítja ki kedvenc stratégiáját. Minden keresés egyedi: még ugyanaz az ember sem biztos, hogy valamit kétszer ugyanúgy talál meg, sőt az sem biztos, hogy másodjára megtalálja, amit első alkalommal igen. Az itt megfogalmazott lépések inkább jó tanácsok, mintsem egy mindenkinél beváló menetrend elemei.

9 1., Fogalmazzuk meg, hogy mit keresünk! A keresés első lépése az analízis. Az elképzelt dokumentum alapján a keresési minta (kulcsszavak, kategóriák) előállítása, melyen a keresés sikere alapvetően múlik. Rosszul megválasztott kulcsszavak könnyen vezetnek a "nem találok lok semmit" és a " találat" lat" két szélsőséges végeredmény valamelyikére. Tematikus keresés esetén a kategória leírása, azaz megpróbáljuk a keresett dokumentumot témája alapján a katalógus rendszerek kategóriáinak valamelyikébe besorolni. Direkt keresés esetén a kulcsszavak kiválasztása. Azokat a szavakat és kifejezéseket kell kigyűjteni, melyek a lehető legpontosabban körülhatárolják a keresett dokumentumot, egyrészt pozitív (megerősítés), másrészt negatív (kizárás) alapon (pl. szerepeljen benne a cikk szó, de ne szerepeljen benne a törvénycikk szó).

10 2., Próbáljunk ki egy általános kereső rendszert! Ha sikerült jól eltalálni a kulcsszavakat, akkor egy kereső rendszer egyből visszaadhatja a keresett dokumentumot (pl. a Google jó találatot latot ad a "recept" keresési si mintára). Itt érdemes inkább pontosabb kifejezésekkel próbálkozni, csökkentve a találatok számát. Előnyös azokat a kereső rendszereket alkalmazni, melyek képesek az eltalált kulcsszavak és kifejezések alapján egy százalékos illeszkedési mutatót is visszaadni (pl. a meta-keresők, vagy a Northern Light, de megfelelő a Google is). Ez a lépés az esetek csak kis részében vezet eredményre, de gyorsasága miatt mindenképpen érdemes kipróbálni. Ezen kívül segíthet további kulcsszavak megfogalmazásában is, elsősorban a nem releváns anyagokat kizáró szavakat sorolhatunk fel az első eredményeket látva.

11 3., Jöjjenek J a katalógusok! Ha a keresett dokumentum jól katalogizálható, akkor egy általános célú katalógus rendszerben a nyomára lehet bukkanni. A siker itt kevésbé a kulcsszavakon, sokkal inkább a katalógus kategória pontos megállapításán áll vagy bukik, illetve azon, hogy a dokumentum mennyire tartozik az "általános érdeklődésre számot tartó anyagok" közé. Sokan feleslegesnek értékelik ezt a lépést, mivel a nehezen katalogizálható, vagy az új, és széles körben nem ismert dokumentumok esetén nem sok esély van a találatra. Ilyen esetekben a speciális, az adott szűk területre koncentráló (ún. dedikált) katalógusok, Web-gyűjtemények jöhetnek szóba. Ilyen állandó gyűjtemények felkutatására azonban már jól használhatóak a katalógus rendszerek. Ezek a gyűjtemények általában egyszerű weblapok, ahol a terület legfontosabb Web-helyei, a legfrissebb hírek, stb. vannak felsorolva. Figyelem!!! Mindig érdemes ellenőrizni a lap utolsó módosítási dátumát).

12 4., Ismét t térjt rjünk vissza a kereső rendszerekhez! Ha az első "hirtelen" keresés és a katalógusok sem vezettek eredményre, akkor a kereső rendszerek módszeresebb használata következik. Itt már a felsorolt kulcsszavak mindegyikére szükség van: a lehető legpontosabban kell körülírni a keresett dokumentumot. Ehhez általában az összetett keresést (advanced search) kell igénybe venni. Ennek alapvető módszere az ún. Boolean keresés, amikor a kulcsszavakat és kifejezéseket egy Boolean kifejezésbe foglaljuk az AND, OR, NOT, esetenként a NEAR és ADJ kulcsszavakkal. A Boolean keresésre nem minden rendszer képes. A százalékos találati arány szerint rendező keresők esetében a keresési ablakba minél több kulcsszót, kifejezést kell írni. A keresés esetenként többször is megismételendő a találatok számától függően. A két szélsőséges eset (minden vagy semmi) között kell eltalálni azt, amikor a visszaadott dokumentumok száma ésszerűen kicsi; vagy azt az esetet, amikor a találati lista elején van, amit kerestünk.

13 Példa: Keresési feladat: Olyan kókuszgolyó recepte(ke)t keresünk, amely az ismert összetevőkön túl tartalmaz sok rumot, de semmiképpen nincsen benne meggy. 1. Analizálás a megfelelő kulcsszavak kiválaszt lasztása: sa: recept, kókuszgolyó, rum, meggy - csak szótövek (nem toldalékos szavak) - a keresett nyelv helyesírási szabályainak betartása

14 2. A kulcsszavak megfelelő mezőbe illesztése: se:

15 Azok a kulcsszavak, amelyek a keresett oldalon rajta vannak, de sorrendjük, elhelyezkedésük nem lényegesl nyeges. A szavak AND (ÉS) kapcsolatban vannak. Azok a kulcsszavak, amelyek a keresett oldalon pontosan így vannak rajta, sorrendjük, elhelyezkedésük lényeges. Például idézetek esetén. Azok a kulcsszavak valamelyike, amelyek a keresett oldalon rajta vannak, sorrendjük, elhelyezkedésük nem lényegesl nyeges. A szavak OR (VAGY) kapcsolatban vannak. Azok a kulcsszavak, amelyek a keresett oldalon semmiképpen sincsenek rajta. A szavak NOT (NEM) operátorral rendelkeznek.

16 3. A keresőmotor paramétereinek beáll llítása:

17 4. A találati lati lista elemzése:

18 5. A konkrét t találat lat megjelenítése: ÚJ J ABLAK SHIFT + BAL CLICK

19 A tradicionális keresők értékelése: Milyen szempontok alapján válogathatunk a keresők között? A szempontok közül a legfontosabbak a sebesség, az index adatbázis mérete és frissessége ge, keresési si módszerekm dszerek, és az eredmények tálalt lalási módja. A sebesség egyrészt a rendszer működési sebességét jelenti, de ennél sokkal lényegesebb a rendszer és a saját gépünk közötti hálózati zati sebesség. Ez egy szélsőségesen változó paraméter, nyilvánvalóan befolyásolja saját Internet kapcsolatunk sebessége, terheltségének eloszlása, de legalább ugyanennyire a kereső rendszer népszerűsége és ahhoz mért kapcsolati sebessége is. Akár napszaktól függően is változhat, hogy mely kereső rendszert érdemes használnunk, vagy egyáltalán melyiket érjük el. Az index adatbázis mérete m és s frissessége határozza meg azt, hogy milyen eséllyel találhatunk meg egy adott web-lapot a keresővel. A komolyabb keresők adatbázisai százmilliós nagyságrendben tartalmazzák az indexelt lapokat, és körülbelül hetente látogatják meg a web szervereket. Ilyen látogatások alkalmával a keresők indexelő szoftverei (crawler) általában a nyitó lapok mindegyikét letöltik, a mélyebben levő lapoknak azonban csak egy részét. A keresők üzemeltetőitől független mérések szerint jelenleg a Google a legátfogóbb, és a leggyakoribb látogató.

20 A keresési si módszerekm között az egyszerű keresés, összetett keresés, koncepció alapú keresés szerepelhet. Egyszerű keresést minden rendszer kínál, többségüknél használható az összetett keresés is, és csak kevesen használják a harmadik módszert. Az egyszerű keresés esetén a visszaadott eredmény vagy az összes kulcsszót tartalmazó dokumentumok listája, vagy a kulcsszavak előfordulása alapján sorrendbe rendezett lista (százalékos illeszkedéssel). A keresők többségénél használhatóak a + és - szimbólumok, melyekkel a mindenképpen megkívánt és a semmiképpen sem szereplő kulcsszavak jelölhetőek meg (pl. +cikk -törvénycikk). Az összetett keresés a már említett Boolean kereséssel valósítható meg, amikor a kereső kimenete a Boolean mintának megfelelő dokumentumok listája (pl. "cikk AND NOT törvénycikk"). A keresők közötti különbség itt a felhasználható kulcsszavakban mutatkozik. Az AND, OR és NOT minden Boolean keresésben használható, a NEAR (közeli), FAR (távoli), az ADJ (rákövetkező), FOLLOWED BY (rákövetkező), és a BEFORE (megelőző) már csak néhány helyen, ezeknél finomabb Boolean keresés csak nagyon kevés helyen (pl. a Lycos-nál) állítható be.

21 A koncepció alapú keresés esetén a rendszer kísérletet tesz arra, hogy az egyes kulcsszavak jelentései közül azt válassza, amely a legközelebb áll a többi kulcsszóhoz, kifejezéshez. Erre elég kevés példát találni, a legismertebb az Excite. Bizonyos keresőknél speciális behatároló kulcsszavakat is használhatunk (pl. Google-n: "applet:clock" olyan appletet keres, aminek valami köze van a clock szóhoz). Az eredmények megjelenítésénél a forma általában nagyon hasonló, fontosabb szempontok egyrészt a sorrend megállapítása, másrészt az automatikus kategóriákba szervezés megléte. A találati listán levő dokumentumok sorrendjét esetenként magunk is meghatározhatjuk erre szolgáló szavakkal (pl. Altavista összetett keresés, "result ranking criteria"), más esetekben a kereső használ valamiféle módszert erre. A legjellemzőbb az, hogy nem teljes illeszkedést vizsgáló keresők a megtalált kulcsszavak száma, előfordulási aránya alapján állítanak fel egy sorrendet. Esetenként a találati lista tovább kereshető (pl. Infoseek). Néhány kereső képes arra, hogy a találati listát automatikusan kategóriákba szervezze az eredmények értékelését megkönnyítendő (pl. a Northern Light). A további értékelési szempontok között szerepel, hogy milyen nyelvű web lapokat kereshetünk (pl. a Google 36 nyelven képes k keresni), mi a helyzet a kis és nagybetűk megkülönböztetésével, képes-e a kereső a szótövek megtalálására, ragok levágására és illesztésére, valamint használe szinoníma szótárt?

22 Fejlett kereső rendszerek: Bármennyire is segítőkészek, a tradicionális kereső rendszerek nem oldják meg a keresés problémáját, mert a keresésnek még mindig nagyon sok olyan manuális eleme van, melyek kiváltására a mai rendszerek nem képesek. A kereső rendszerek fejlesztésére dollármilliókat költenek, de a tradicionális módszerek nem vezetnek teljes eredményre. A nem tradicionális módszerek között szinte mindent megtalálni a neurális hálózatóktól kezdve a gépi tanuláson át az automatikus szövegelemzésig (tartalom elemzésig). Ezen "fejlett" kereső rendszerek legtöbbje a kliens gépen futó szoftver, mely alapvetően három (nem technikai) kategória valamelyikébe sorolható: hirdetésekkel szponzorált ingyenes web-kereső kliens, "fejlett" módszerekkel felfegyverzett pénzért vásárolható "találmány", vagy egy nagy szoftver cég ingyenes programkódja. Általános tulajdonságuk, hogy testre szabottak, azaz megpróbálják kiismerni a használójuk érdeklődési területeit, szokásait, és ezekkel az adatokkal segíteni a keresést, melyet egyébként a hagyományos rendszerekre támaszkodva végeznek el.

23 A területtel átfogóan az információ beszerzés (information retrieval - IR, avagy information gathering) kutatási terület foglalkozik. A terület nem új, és nem az Internet hívta életre; gyakorlatilag a hagyományos könyvtári rendszerek megléte óta létezik, és a 40-es évek környékén vált önálló kutatási területté. Az alapkönyveket az as években írták. Az Internet megjelenése csak tovább színesítette az amúgy is igen nehéz feladatot. Az információ beszerzés kutatásának alapvető területei az automatikus információ (szöveg-) elemzés, szótár konstrukció, statisztikai módszerek, automatikus kategorizálás, a információ beszerzés modelljei, keresési stratégiák, felhasználó modellezés, keresés értékelési módszerek, stb.

24 Az IR mellett legtöbbet emlegetett fogalom fejlett kereső rendszerek kapcsán az intelligens ágens (intelligent agent), amely egy olyan szoftver, amely a felhasználó nevében és érdekében önállóan cselekszik. Az ágensek egy alkalmazási területe az információ beszerzés, ahol az infomációs ágens egy olyan szoftver, amely helyettem önállóan képes megkeresni valamit az Interneten. Az ágensem ismer engem (rendelkezik a felhasználói modellemmel), segít megfogalmazni a kérésemet, önállóan lép kapcsolatba a nagy kereső rendszerekkel, beszerzi a találati listát, majd arról a legjobbnak tűnő dokumentumokat beszerezve és értékelve a kérésemnek legjobban megfelelőt rakja a lábaim elé". Mindeközben az általam kedvelt dokumentumok alapján tovább finomítja a rólam alkotott képét, megtanulja a viselkedési szokásaimat, stb. A legtöbbjük egy-két ötlet köré épített szoftver, amely - ha másra nem is jó, de - a hagyományos kereső rendszerekhez nyújt egy szebb, jobban használható, és - kliens oldali szoftver lévén - gyorsabban reagáló interfészt.

25

KERESÉS A NETEN DR. KÓNYA LÁSZLÓ: KERESÉS A NETEN KERESÉS MÓDSZERE, KERESŐPROGRAMOK 2004.04.20

KERESÉS A NETEN DR. KÓNYA LÁSZLÓ: KERESÉS A NETEN KERESÉS MÓDSZERE, KERESŐPROGRAMOK 2004.04.20 INTERNET 1/42 KERESÉS A NETEN DR. KÓNYA LÁSZLÓ: KERESÉS A NETEN KERESÉS MÓDSZERE, KERESŐPROGRAMOK 2004.04.20 FORRÁS: TARR BENCE : KERESÉS AZ INTERNETEN PANEM KIADÓ, 2001 ISBN 963 545 326 4 INTERNET 2/42

Részletesebben

2. 3. Keresés az Interneten. Navigáció az Interneten: Megoldások. Internetes keresés buktatói. 1. Keresőmotorok. Webes keresési lehetőségek

2. 3. Keresés az Interneten. Navigáció az Interneten: Megoldások. Internetes keresés buktatói. 1. Keresőmotorok. Webes keresési lehetőségek Keresés az Interneten Navigáció az Interneten: Keresőrendszerek, keresési tippek Egyszerű keresőrendszerek Tematikus keresőrendszerek, katalógusok Portálok Adatbázisok, online folyóiratok Elektronikus

Részletesebben

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése 1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Természetes nyelv feldolgozás 2 Tudásalapú információ-kereső rendszerek

Részletesebben

Adatkeresés az interneten. Cicer Norbert 12/K.

Adatkeresés az interneten. Cicer Norbert 12/K. Adatkeresés az interneten Cicer Norbert 12/K. Internetes keresőoldalak Az internet gyakorlatilag végtelen adatmennyiséget tartalmaz A dokumentumokat és egyéb adatokat szolgáltató szerverek száma több millió,

Részletesebben

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Dr. Varga Katalin Miért fontos ez a téma? Az interneten nem azt találjuk meg, amire kíváncsiak vagyunk, hanem

Részletesebben

INTERNETES KERESÉS. Szórád László Óbudai Egyetem TMPK

INTERNETES KERESÉS. Szórád László Óbudai Egyetem TMPK INTERNETES KERESÉS Szórád László Óbudai Egyetem TMPK AZ INTERNET INTERNET = WEB? - NEM! A web csak egy (bár az egyik legismertebb) részhalmazát jelenti az interneten használt alkalmazásoknak és protokolloknak.

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

Web harvesztelés. Automatikus módszerekkel

Web harvesztelés. Automatikus módszerekkel Országos Széchényi Könyvtár Miről lesz szó? Mi is az a web harvesztelés? Mire és hol használjuk? Miért hasznos? Saját megvalósításaink Mi a web harvesztelés? Interneten található weboldalak begyűjtése,

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

Internetes keresés. Dr. Nyéki Lajos 2019

Internetes keresés. Dr. Nyéki Lajos 2019 Internetes keresés Dr. Nyéki Lajos 2019 A keresési stratégia kialakítása A keresés témájának meghatározása Háttér információ keresése A kulcsszavak azonosítása A keresés végrehajtása Ha elégedett az eredményekkel,

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 6. Óravázlat Cím: Információ és adatforrás feltárása, adatgyűjtés az internet segítségével, megadott szempontok alapján Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7. évfolyam (vagy felette) Témakör:

Részletesebben

AZ INTERNET ÉS KERESŐESZKÖZEI

AZ INTERNET ÉS KERESŐESZKÖZEI AZ INTERNET ÉS KERESŐESZKÖZEI Az internetet, ezt a világméretű hálózatot a tudományos kutatók alakították ki, mert nekik volt a legnagyobb szükségük a gyors elektronikus kommunikációra. Eredeti feladatát

Részletesebben

FEJLETT INFORMÁCIÓKERESÉSI TECHNOLÓGIA A FELSŐOKTATÁSBAN

FEJLETT INFORMÁCIÓKERESÉSI TECHNOLÓGIA A FELSŐOKTATÁSBAN FEJLETT INFORMÁCIÓKERESÉSI TECHNOLÓGIA A FELSŐOKTATÁSBAN Karácsony Gyöngyi, e-mail cím Debreceni Egyetem Jóföldi Endre, jofoldi.endre@polymeta.hu K-prog Bt. Összefoglaló Milyen problémákkal szembesülünk

Részletesebben

Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest. Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7.

Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest. Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7. Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7. www.webkat.hu A WebKat.hu 2004 februárjában: 213 459 rekord 44 087 saját anyag Cél: a magyar kulturális

Részletesebben

Tudatos média- és információhasználat információs műveltség

Tudatos média- és információhasználat információs műveltség Dr. Varga Katalin OFI Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Tudatos média- és információhasználat információs műveltség Hazai és nemzetközi tapasztalatok Média Oktatás. Médiatudatosság az oktatásban. 2013. november

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

Online információkeresés. Dr. Nyéki Lajos 2016

Online információkeresés. Dr. Nyéki Lajos 2016 Online információkeresés Dr. Nyéki Lajos 2016 Dokumentum és információ A dokumentum az ismeretek lelőhelye, hordozója. Az információkeresés viszont nem dokumentumokra irányul. A dokumentumgyűjtemények

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0042 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: --/műsz/50/táv/rok Bármely műszaki jellegű szakképesítés-csoportban, a célzott, 50-es

Részletesebben

ALEPH Elektronikus Katalógus rövid útmutató

ALEPH Elektronikus Katalógus rövid útmutató ALEPH Elektronikus Katalógus rövid útmutató Elérés: http://libserv.kfki.hu:4505 Illetve a könyvtár honlapjáról: https://www.kfki.hu/konyvtar/ A honlapunk bal oldali menüsorán található Keresés a katalógusban

Részletesebben

Hogy keres a Google?

Hogy keres a Google? Hogy keres a Google? Kevei Péter SZTE Bolyai Intézet Kutatók Éjszakája 208. szeptember 28. WWW Könyvtár 25 milliárd (25 0 9 ) dokumentummal, és nincs könyvtáros (a Somogyi Könyvtárban 900 000, a Bolyai

Részletesebben

A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata. 1. Keresés az adatbázisban (összetett):

A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata. 1. Keresés az adatbázisban (összetett): A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata A Corvina Integrált Könyvtári Rendszer webpac rendszere alkalmas arra, hogy a távoli felhasználók is tájékozódjanak az adott könyvtár adatbázisában.

Részletesebben

WEBOPAC felhasználói leírás. 1. Keresés az adatbázisban. 2. A találatok megjelenítése

WEBOPAC felhasználói leírás. 1. Keresés az adatbázisban. 2. A találatok megjelenítése WEBOPAC felhasználói leírás A Corvina Könyvtári rendszer webpac rendszere alkalmas arra, hogy a távoli felhasználók tájékozódjanak az adott könyvtár adatbázisában. Az adatbázisban kereshetünk és böngészhetünk

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ azaz, hogyan használjuk fel az internet lehetőségeit cégünk sikerei érdekében. MarkCon előadó: Vendler Balázs, ügyvezető TARTALOM (1) Az internetről általában (2) Webes megjelenések

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv?

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? Készítették: Névery Tibor és Széll Ildikó PPKE I. évf. kiadói szerkesztő hallgatók, közösen 1 BEVEZETŐ Az elektronikus könyv valamilyen

Részletesebben

Tartalom. Google szolgáltatásai. Googol Google. Története. Hogyan működik? Titka

Tartalom. Google szolgáltatásai. Googol Google. Története. Hogyan működik? Titka Tartalom Google szolgáltatásai - A keresésen túl - Tarcsi Ádám adam.tarcsi@gmail.com 2006. november 17. Google név eredete Története Titka PageRank Google trükkök Szolgáltatások Jövője InfoÉRA 2006 Tarcsi

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

sportxmedia.com SXM-Network Kft. Budapest médiaajánlat

sportxmedia.com SXM-Network Kft. Budapest médiaajánlat Tartalom 1. Sportxmédia - NB1.HU bemutatkozás 2. Az NB1.HU tartalmi elemei 3. Az NB1.HU strukturális felépítése 4. Látogatottsági és demográfiai adatok 5. Hirdetési formátumok 6. Hirdetési helyek az NB1.HU-n

Részletesebben

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS)

Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Networkshop, 2008 Márc. 17 19., Dunaújváros Holl Erdődi: Fejlett kereső... 1 Fejlett kereső és lekérdező eszközök egy elektronikus szakfolyóirathoz (IBVS) Holl András Erdődi Péter MTA Konkoly Thege Miklós

Részletesebben

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31 Web programozás 2011 2012 1 / 31 Áttekintés Mi a web? / A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Miről lesz szó... (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós operátorok használata

Kézikönyv. Szelekciós operátorok használata Kézikönyv Szelekciós operátorok használata Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 7 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 9 3 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - ÁRUCIKK MEGJELENÍTÉS... 10 4 ABAS-ERP... 18 5 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS

Részletesebben

TOP SEO Trendek 2015-ben. We understand, we deliver.

TOP SEO Trendek 2015-ben. We understand, we deliver. TOP SEO Trendek 2015-ben We understand, we deliver. Önök szerint Elvis Presley halott? Elvis Presley is dead: 7 150 000 találat Elvis Presley is not dead: 1 550 000 találat Az Google szerint Elvis sajnos

Részletesebben

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tartalomjegyzék KÖZÖSSÉGI MEGOSZTÁS - 2 - MIÉRT HASZNOS? - 2 - A JÓ SHARE GOMB ISMERTETŐ JELEI - 3 - MEGOSZTÁSI

Részletesebben

kommunikáció Feladatgyűjtemény

kommunikáció Feladatgyűjtemény Információ és kommunikáció Feladatgyűjtemény Feladatok Információ és kommunikáció Útmutató a feladatok megoldásához A feladatok megoldásához szükség van az Internet Explorer és az Outlook Express programokra.

Részletesebben

Internet és világháló

Internet és világháló Internet és világháló Forczek Erzsébet Orvosi Informatikai Intézet 2018.10.04. Proportion of individuals using the Internet, by age, 2017* https://www.itu.int/en/itu-d/statistics/pages/facts/default.aspx

Részletesebben

Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa. Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók

Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa. Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók A katalógus elérése Könyvtárunk a nemzetközileg elismert és népszerű ALEPH (Automated

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2.

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2. Kézikönyv Szelekciós jegyzék 2. Tartalomjegyzék 1 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 4 2 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 6 3 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 7 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 8 5 PARANCS KERESÉSE...

Részletesebben

Tartalomszolgáltatási Tájékoztató

Tartalomszolgáltatási Tájékoztató Gödöllői Agrárközpont (GAK) Közhasznú Társaság Informatikai Csoport Tartalomszolgáltatási Tájékoztató 2003 / II. Kiadás Gödöllő, 2003. július 1. 1. EU AGRÁRINFO WWW.EU-INFO.HU Az EU agrár jogi szabályozásának,

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

Statisztikai alap www.okotaj.hu (2009) - main

Statisztikai alap www.okotaj.hu (2009) - main Statisztikai alap www.okotaj.hu () - main https://admin.foek.hu/stats-cgi/awstats.pl?month=all&year=&output=main&con... Page 1 of 6 Utolsó frissítés: 2010 Nov 05-06:32 Statisztikai idıszak: - Év - 6 6

Részletesebben

Statisztikai alap kia.hu (2002)

Statisztikai alap kia.hu (2002) 1 / 6 Utolsó frissítés: 2009 Feb 03-03:01 Statisztikai idıszak: - Év - OK Statisztikai Év idıszak Elsı látogatás Jan 07-13:54 Utolsó látogatás 31-23:48 Nézett forgalom * Nem nézett forgalom * Egyedi látogató

Részletesebben

Digitális kincstár digitális kincskereső Elektronikus szolgáltatások az MTA Könyvtárában

Digitális kincstár digitális kincskereső Elektronikus szolgáltatások az MTA Könyvtárában Digitális kincstár digitális kincskereső Elektronikus szolgáltatások az MTA Könyvtárában Naszádos Edit, könyvtári szakinformatikus Holl András, informatikai tanácsadó Kapus Erika, tájékoztató könyvtáros

Részletesebben

A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása

A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása Előadók: Toldi Klára Vincze Andrea 1 Előzmények 1997-2002 A nemzetközi könyvtári trendek hatására a hazai könyvtárügyben is megjelenik az informatika

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Statisztikai alap kia.hu (2009) - main

Statisztikai alap kia.hu (2009) - main Statisztikai alap kia.hu () - main https://admin.foek.hu/stats-cgi/awstats.pl?month=all&year=&output=main&con... Page 1 of 6 Utolsó frissítés: 2010 Jan 04-06:32 Statisztikai idıszak: - Év - 6 6 OK Statisztikai

Részletesebben

Összesítés. Látogatások száma Oldalak Találatok Adatmennyiség. 11682 (11.08 Oldalak/Látogatás)

Összesítés. Látogatások száma Oldalak Találatok Adatmennyiség. 11682 (11.08 Oldalak/Látogatás) Utolsó frissítés: Jan 28-13:23 Statisztikai időszak: Jan OK Összesítés Statisztikai Hónap Jan időszak Első látogatás Jan 01-01:20 Utolsó látogatás Jan 28-12:55 Egyedi látogató Látogatások száma Oldalak

Részletesebben

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz Önálló labor feladatkiírásaim 2016. tavasz (ezekhez kapcsolódó saját témával is megkereshetnek) Mészáros Tamás http://www.mit.bme.hu/~meszaros/ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika

Részletesebben

Angol szótár V2.0.0.0

Angol szótár V2.0.0.0 Angol szótár V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu. Internet: www.szis.hu.

Részletesebben

Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere

Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere By: Béres Roland Will Gábor Miről lesz szó? Szintrehozás pár szó a reklámokról Internetes reklámozás kezdetei A nyerő üzleti modell made by Google

Részletesebben

Alkalmazásokban. Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft.

Alkalmazásokban. Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft. Tudásmodellezés Kereskedelmi Alkalmazásokban Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország kft. Tudásmenedzsment Adat -> Információ -> Tudás Intézményi tudásvagyon hatékony kezelése az üzleti célok megvalósításának

Részletesebben

FEOR szám kereső V2.0.0.0

FEOR szám kereső V2.0.0.0 FEOR szám kereső V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet: www.szis.hu

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Az emelt szint a középszint követelményeit magában foglalja, de azokat magasabb szinten kéri számon. 1. Információs társadalom 2. Informatikai alapismeretek - hardver

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE SZAKIRODALMAZÁS A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE Bevezetés Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. (Samuel Johnson) Évente kb. 60 millió

Részletesebben

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek 06 BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek Emlékeztető Jelölésbeli különbség van parancs végrehajtása és a parancs kimenetére való hivatkozás között PARANCS $(PARANCS) Jelölésbeli különbség van

Részletesebben

Területi elemzések. Budapest, 2015. április

Területi elemzések. Budapest, 2015. április TeIR Területi elemzések Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ELEMZÉSBEN SZEREPLŐ MUTATÓ KIVÁLASZTÁSA... 4 3. AZ ELEMZÉSI FELTÉTELEK DEFINIÁLÁSA... 5 3.1.

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF Az Internet 2 A hálózatok összekapcsolt, hálózatba szervezett rendszere, amely behálózza a világot. Részévé vált életünknek.

Részletesebben

Miért olyan fontos a minıségi pont?

Miért olyan fontos a minıségi pont? A fiókban látható konkrét minıségi pont értékek egy olyan általános számítás eredményei, ami a kulcsszó tökéletes egyezése esetére érvényesek. Miért olyan fontos a minıségi pont? A minıségi pont három

Részletesebben

WEBPAC e-corvina. Egyszerő keresés:

WEBPAC e-corvina. Egyszerő keresés: WEBPAC e-corvina Katalógusunk tartalmazza a Dunaújvárosi Fıiskola Könyvtárában 1995-tıl megtalálható dokumentumok leírását és példányadatait. A katalógusba való belépés után a következı lehetıségek közül

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

www.asylumlawdatabase.eu

www.asylumlawdatabase.eu Funded by the European Commission Háttér A Menekültjog Európai Adatbázisa (European Database of Asylum Law, EDAL) egy 11 EU tagállam menekültjogi esetjogát tartalmazó online adatbázis. Az EDAL összefoglalja

Részletesebben

Csavarda mobil áruház

Csavarda mobil áruház Csavarda mobil áruház Használati útmutató Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarda mobil áruház alkalmazást, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. TARTALOMJEGYZÉK 1. Letöltés 2. oldal 2.

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

Mit? Online tortarendelés

Mit? Online tortarendelés Mit? Online tortarendelés Miért lesz más/jobb, mint a hasonló oldalak? Grafikus felületen mindenki saját maga tervezheti meg a torta felületét, éjjel-nappal van kiszállítás Kinek? Egyszerűbb kezeléssel

Részletesebben

KOPI. KOPI A fordítási plágiumok keresője MTA SZTAKI DSD. Pataki Máté Kovács László. Department of Distributed Systems

KOPI. KOPI A fordítási plágiumok keresője MTA SZTAKI DSD. Pataki Máté Kovács László. Department of Distributed Systems KOPI MTA SZTAKI Department of Distributed Systems KOPI A fordítási plágiumok keresője Pataki Máté Kovács László MTA SZTAKI MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály 1995. óta létezik 12 teljes állású munkatárs,

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek erettsegizz.com Érettségi tételek Keresőrendszerek 7. Kommunikáció az interneten WWW, Keresőrendszerek Word Wide Web: A Word Wide Web 1992-ben indult hódító útjára, hogy behálózza a világot. Jellemzői:

Részletesebben

Témaválasztástól a publikálásig:

Témaválasztástól a publikálásig: Témaválasztástól a publikálásig: információforrások és eszközök a tudományos kommunikációban I. Fazekas-Paragh Judit jparagh@lib.unideb.hu Információ Információ fogalma Szükséges új ismeret, amelyet korábban

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban az NB termékek 3D modelljeinek generálása, használata kerül bemutatásra. A webes felület használatához regisztráció nem szükséges! Tartalomjegyzék Belépés... 2 Szükséges

Részletesebben

Pick Pack Pont kereső és boltválasztó alkalmazás

Pick Pack Pont kereső és boltválasztó alkalmazás Pick Pack Pont kereső és boltválasztó alkalmazás www.pickpackpont.hu online.sprinter.hu/terkep Dokumentáció V5 2018. október Sprinter Futárszolgálat Kft. 2018. Minden jog fenntartva! Tartalomjegyzék Funkciók

Részletesebben

Vajda Éva. Keresőoptimalizált üzleti honlap

Vajda Éva. Keresőoptimalizált üzleti honlap Vajda Éva Keresőoptimalizált üzleti honlap Hagyományos és keresőmarketing Hagyományos marketing Csoportképzésen alapul Passzív befogadás Magas belépési korlát Konverzió alig mérhető Keresőmarketing Egyéni

Részletesebben

4. Javítás és jegyzetek

4. Javítás és jegyzetek és jegyzetek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Automatikus javítás

Részletesebben

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22.

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22. 2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása Az óra rövid vázlata Nemzetközi együttműködések áttekintése A CAIDA céljai A CAIDA főbb kutatási irányai 2007-2010 között Internet

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

Microsoft Windows XP. Feladatgyűjtemény

Microsoft Windows XP. Feladatgyűjtemény Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Feladatgyűjtemény Útmutató a feladatok megoldásához: A feladatok megoldásához szükség van az Internet Explorer és az Outlook Express programokra. A megoldott

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... Cookie kezelési nyilatkozat Cookie kezelési nyilatkozat Az Üzemeltető a testre szabott kiszolgálás érdekében a Felhasználó számítógépén kis adatcsomagot (ún. cookie -t) helyez el.

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT A GrandVision Hungary Kft. (székhely: 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. cégjegyzékszám: 01-09-468765.) (továbbiakban: Adatkezelő) által üzemeltetetett www.ofotert.hu oldalon (továbbiakban:

Részletesebben

Web 2.0. (Képen: a web 2.0 címkefelhő. Eredetije: http://szinte.files.wordpress.com/2010/06/tag_cloud.jpg) Történet

Web 2.0. (Képen: a web 2.0 címkefelhő. Eredetije: http://szinte.files.wordpress.com/2010/06/tag_cloud.jpg) Történet Web 2.0 A web 2.0 (vagy webkettő) mindazon második generációs internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek a közösségre, és/vagy a tartalommegosztásra épülnek. A felhasználók maguk készítik a tartalmat

Részletesebben

Lázár kollokvium Kutatók a neten. Albert G. ELTE - Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

Lázár kollokvium Kutatók a neten. Albert G. ELTE - Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Lázár kollokvium 2013. 06. 27. Kutatók a neten Albert G. ELTE - Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Témák Academia.edu http://www.academia.edu/ Google Tudós http://scholar.google.hu/ LinkedIn http://www.linkedin.com/

Részletesebben

Jogi szabályozás. Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Jogi szabályozás. Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 7 12. Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 1/24 2/24 Topográfiai térképrendszer

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal

Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal Tájékoztatjuk, hogy a weboldal sütiket használ a weboldal (valtsfel.hu) működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése

Részletesebben

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ Tartalomjegyzék. Áttekintés Rendszerkövetelmények A szoftver funkciói Interfészek Képernyőképek Főképernyő Általános ismertető Valuta nézet Bankjegy nézet Csekkek

Részletesebben

A Debreceni Egyetem unideb.hu TELEFONKÖNYV. alkalmazásának felhasználói kézikönyve. Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft.

A Debreceni Egyetem unideb.hu TELEFONKÖNYV. alkalmazásának felhasználói kézikönyve. Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft. A Debreceni Egyetem unideb.hu TELEFONKÖNYV alkalmazásának felhasználói kézikönyve Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft. Debrecen, 2016. szeptember 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A telefonkönyv alkalmazás

Részletesebben

Fájlrendszerek. A Windows operációs rendszerek fájlrendszere

Fájlrendszerek. A Windows operációs rendszerek fájlrendszere Fájlrendszerek A Windows operációs rendszerek fájlrendszere Fájlrendszerek definíció A számítástechnika egy fájlrendszer alatt a számítógépes fájlok tárolásának és rendszerezésének a módszerét érti, ideértve

Részletesebben